​SAVUNMA SANAYİMİZDE GELİŞMELER

Prof. Dr. D. Murat DEMİRÖZ
Tüm Yazıları
Kur'an'da Kadr Sûresinde "bin aydan daha hayırlı olarak" ifade edilen Kadir Gecesi'nde Allah'ın rahmetinin de yeryüzüne indiği söylenir.

Öncelikle bütün okuyucularımın Kadir Gecesini tebrik ederim. Kadir Gecesi Kur’an’ın indiği gecedir. Kur’an’da Kadr Sûresinde “bin aydan daha hayırlı olarak” ifade edilen Kadir Gecesi’nde Allah’ın rahmetinin de yeryüzüne indiği söylenir. Allah bu mübarek gecede bütün dileklerinizi kabul etsin, hepimize sağlık, huzur, ihlas ve hayırlı amel nasip etsin.

***

Bugün sizlerle son yıllarda gittikçe gelişen silah sanayimizin son ürünleri hakkında sohbet etmek istiyorum. Silah ve savunma sanayileri hem teknoloji geliştirmede sağladıkları altyapı hem de dış ticarete katkıları ile iktisadi bir önem arz etmektedir. Aynı zamanda Türkiye’nin bulunduğuna benzer coğrafyalarda savunma hizmetlerinin sağladığı toplumsal fayda daha yüksek ve hayati olmaktadır. İşte bu yüzden, son dönemdeki gelişmeler, bende büyük bir heyecan yaratmaktadır.

Son on gün içinde TCG Anadolu gemimiz hizmete girdi. IMECE uydumuz uzaya gönderildi. Kızılelma insansız savaş uçağımız da son deneme uçuşlarını tamamladı. Bunlarla ilgili bilgileri kısaca paylaşalım. 

TCG ANADOLU

Anadolu veya Anadolu L-400 ana yapılandırması bakımından Türkiye'nin amfibi hücum gemisi (LHD) sınıfına giren ilk gemisidir. Gemi ana formasyonu bakımından amfibik harekâtlarda da kullanılabilmektedir. Türk Deniz Kuvvetlerinin sancak gemisi rolündeki geminin yapımı için 2014 yılında ilk çalışmalar yapılmış, 1 Haziran 2015 tarihinde Sedef Tersanesi'ne verilen sipariş sonrasında ise inşa faaliyetleri başlamıştır. Geminin tasarımında İspanyol donanmasına ait Juan Carlos I (L61) gemisinin tasarımı örnek alınmıştır. 4 Mart 2023 tarihinde gemi Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından Türk Deniz Kuvvetleri'ne teslim edilmiştir. 10 Nisan 2023 tarihinde de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı nezdinde hizmete başlamıştır. TCG Anadolu Gemimiz 17 Nisan’dan itibaren bir hafta boyunca Sirkeci İskelesinde vatandaşlarımızın ziyaretine açılmıştır. 

TCG Anadolu Türk Donanmasının Amiral Gemisi olacaktır. Eğer F-35 gibi dikine iniş – kalkış yapabilen uçaklar olursa küçük bir uçak gemisi olarak da kullanılabilir. Ancak mevcut haliyle çok amaçlı amfibi hücum gemisi olarak tasarlanmıştır. Bununla birlikte son yıllarda kara savaşlarında başarıları çok net bir şekilde tespit edilen SİHA’ların konuşlandırılabileceği bir platform haline de getirilmiştir. Karada gösterilen başarılar dikkate alınırsa SİHA’larla birlikte TCG Anadolu deniz savaşlarında ciddi bir yenilik de getirecektir. Öte yandan sadece SİHA’lar değil ama TCG Anadolu’dan yönetilecek SİDA’lar (silahlı insansız deniz aracı) geminin hem denizaltı hem deniz üstü savunma kabiliyetlerini katlayacak özelliklerdir. İçinde bir tabur asker, helikopter, tank ve zırhlı araç taşıyabilen SİHA ve SİDA’ları koordine eden TCG Anadolu Türk Deniz Kuvvetlerinin gücüne güç katacaktır. Bütün emeği geçenleri tebrik ederim. 

IMC UYDUSU

NTV’nin internet sitesinden alıntı yapalım: 

“Türkiye'nin metre altı çözünürlüğe sahip yerli ve milli ilk gözlem uydusu İMECE, 15 Nisan 2023 günü Türkiye saatiyle 09.48'de ABD'nin California eyaletinde bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden başarıyla uzaya fırlatıldı. … İMECE uydusunun Türkiye'deki fırlatma programı, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'ın katılımıyla gerçekleştirildi. … İMECE ile yine TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve GÜMÜŞ firması işbirliği ile üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT, PLAN-S firması tarafından üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uyduları da aynı roket içerisinde uzaya fırlatıldı.” (https://www.ntv.com.tr/turkiye/imece-uydusu-uzaya-...

Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da video mesaj gönderdi:

"Ülkemizin ilk yüksek çözünürlüklü uydusunu, Türkiye Yüzyılı'nın habercisi olarak büyük bir gururla uzaya yolcu ettik. İMECE uydusu, görüntü çözünürlüğü, haberleşme hızı ve manevra kabiliyeti açısından Türkiye'nin en gelişmiş yer gözlem uydusu olacak. … İMECE uydusu, milli savunma, afet yönetimi, tarım, ormancılık, çevre ve şehircilik başta olmak üzere pek çok alanda gözümüz olacak. … İMECE uydusuyla bir gözlem uydusu için gereken tüm alt sistemlerin tasarım, üretim, montaj, entegrasyon ve testlerini kendimiz yaptık.  … İMECE uydusu görüntü çözünürlüğü, haberleşme hızı ve manevra kabiliyeti açısından Türkiye'nin en gelişmiş yer gözlem uydusu olacak. "

Haberleşme uyduları günümüzde hayatımızın vaz geçilmezleri arasına gire birçok faaliyetin olmazsa olmazlarıdır. Bu uydulara sahip olmak önemli olduğu kadar bu uyduların bizatihi kendi imkân ve kabiliyetlerimizle üretilmesi de önemlidir. Çünkü teknoloji gelişim tarihine bakıldığında birçok icat ve inovasyonun arkasında uzay ve savunma teknolojilerine yapılan yatırımlar vardır. Çalışmalarda katkısı bulunan bütün yetkilileri tebrik ederim.

KIZIL ELMA

Kızıl Elma Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağıdır. Akla gelen ilk soru da SİHA’larla insansız savaş uçağı aynı şey değil mi? Hayır. SİHA’lar pervaneli araçlardır, insansız savaş uçağı ise jet motoru kullanır.  Çok daha hızlı, daha yüksek irtifaya çıkabilen, daha fazla bomba taşıyabilen bir araçtır. Aslında bir F-16 ne yapabilirse pilota ihtiyaç duymadan onu yapabilecektir. Anadolu Ajansından alıntı yapalım: 

“Baykar açıklamasına göre, Baykar’ın tamamen öz kaynaklarıyla milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar Kızılelma, insansız savaş uçağının uçuş test kampanyası, planlanan doğrultuda devam ediyor. Kampanya kapsamında gerçekleştirilen dördüncü uçuş ile Sistem Tanımlama Testi başarıyla tamamlandı. … Şimdiye kadar iki prototipi başarıyla üretilen Bayraktar Kızılelma’nın geliştirme ve üretim faaliyetleri sürüyor. Milli insansız savaş uçağının 2024 yılında seri üretimine geçilmesi hedefleniyor. … Bayraktar Kızılelma ve Bayraktar TB3 SİHA, dünyanın ilk SİHA gemisi olacak TCG Anadolu’nun 10 Nisan’da gerçekleştirilen envantere kabul töreninde uçuş güvertesinde yerini aldı. Törende üretilen ikinci prototipi sergilenen Bayraktar Kızılelma insansız savaş uçağının 2025 yılında TCG Anadolu gemisinden uçuş testlerine başlaması amaçlanıyor.” (https://www.aa.com.tr/tr/savunma-sanayisi/bayrakta...

Savaş uçağı üreticisi firma ve ülkeler beşinci nesil savaş uçakları için ciddi AR-ÜGE harcaması ve yatırım yaptıkları için projelerden şu aşamada vaz geçemiyorlar. Bu yüzden insansız savaş uçaklarının üretilmesi ve envantere girmesi gecikti. Türkiye’nin hâl-i hazırda bu şekilde bir yatırımı bulunmamaktadır. Ancak insansız savaş uçakları çok yakın zamanda insanlı savaş uçaklarının yerini alacaktır. Örneğin ABD Hava Kuvvetleri 2040 yılına kadar güçlerinin yüzde 40’ını insansız uçaklardan oluşturmayı planlamaktadır. Bizim, bu durumda, beşinci nesil uçak ithal etmek için uğraşacağımıza insansız savaş uçağı teknolojisine ağırlık vermemiz çok daha akılcıdır. Ancak kendimiz beşinci nesil uçak üretebilirsek o durumda iş değişir. Nitekim Milli Muharip Uçak TF-X böyle bir projedir. 

SONUÇ

2000’lerin başında bırakın uçağı ve gemiyi, kendi piyademizin ana muharebe silahı ve mühimmatı bile ithaldi. Silahı kendimiz üretmediğimiz için bu silahları bizlere temin eden ülkelere bağımlı hale gelmekteydik. Aynı zamanda silah ithalatı cari açığa ciddi bir katkı sağlıyordu. Hem ihtiyaç duyduğumuz her silâhı da alamıyorduk. Dostlarımız (!) ne kadar, ne zaman, nasıl ve kime karşı silahlanacağımızı belirleyerek silahları satıyorlardı. Bütün bu gelişmelerle biz milli savunmamızı bu cendereden kurtarma yolunda ciddi adımlar atmış bulunmaktayız. 

SİHA, İHA ve SİDA’ların geliştirilmesi ciddi yazılımların geliştirilmesi ile mümkündür. Şüphesiz silah sanayinde kullanılan bu teknolojilerin diğer sektörlerde de kullanılması hayatımızı baştan başa değiştirecektir. Düşünsenize, insansız hava taksilerinin olduğu bir İstanbul’u. Neredeyse hiç kaza riski olmadan çok daha kısa bir sürede hedeflediğiniz yere ulaşabileceksiniz. Bunun gibi hayatımızı değiştirecek birçok yenilik bu teknolojilere dayalı olarak geliştirilebilir. 

Burada bahsettiğim bu üç ürün ne AK Parti’nin ne de başka bir Parti’nin malıdır. Bu ürünler, silah ve uzay sanayilerimiz ve buralarda yapılan çalışmalar milli bir politikanın sonucudur ve hangi iktidar gelirse gelsin bu alanlara verilen desteğin artarak devam etmesi gerekmektedir. 

Hepinizin Bayramını şimdiden kutlarım.