SABANCI VE BRİSA BİSİKLET TAKIMI

Mehmet Zeki KUTLU 15 Şub 2020

Mehmet Zeki KUTLU
Tüm Yazıları
Türk bisiklet tarihinin en önemli olaylarından birisi eski adıyla Lassa, şimdiki adıyla Brisa'nın bisiklete yatırım yapmasıdır.

Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nu 7 yıl üst üste kazanmış tek kulüp Brisa Spor. Ülkemiz adına çok ama çok uzun aradan sonra 2008, 2012 ve 2016 Olimpiyat Oyunlarına bisiklet sporcusu göndermiş tek kulübümüz yine Brisa Spor. Bu iki cümleden bile yaptıkları işim önemini ve başarısını okuyabiliyoruz.  Müthiş bir disiplin ve başarı hedefli profesyonel düşünceli bir ekip. Tüm çalışanları Türk sporunda önemli yer etmiş değerli insanlardan oluşuyor. Sürekli kürsüde madalya toplamışlar. Diğer taraftan temsil ettiği “Marka” dünyanın en büyük kulüplerine sponsor oldu. Türk markasını (Lassa) özellikle futbol ve basketbolda ki en ünlü sporcuların formalarına yazdırdılar. Bu anlaşmaları sadece Türkiye’de değil Avrupa’da da ses getirdi ve takdirle karşılandı. Gelelim biraz da bisiklet takımına ve nasıl kurulduğuna.

Türk bisiklet tarihinin en önemli olaylarından birisi eski adıyla Lassa, şimdiki adıyla Brisa’nın bisiklete yatırım yapmasıdır. Kocaeli bisikletinin en önemli isimlerinden olan Eski Milli Sporcu Rahmetli Hasan Sert, Lassa Spor’un ilk kuruluş yıllarını anlatırken, dönemin fabrika yöneticileriyle İtalya’ya yarışa gittiklerini ve daha sonra aldırdıkları 6 adet Tomassini bisikletlerini sporcularına vererek yıllarca bu bisikletler sayesinde diğer ülkelerle eşit şartlarda yarışabildiklerini söylerdi. Yapılan bu bisiklet yardımından sonra Lassa’nın tam anlamıyla bisiklet sporuna el atıp destek vermesinin asıl nedeninin Rahmetli Sakıp Sabancı’ya yazılmış olan “Meşhur Mektup” olduğu söylenir. Hikayesi de enteresandır.  Bir Türk tır şoförü Rahmetli Sakıp Sabancı’ya duygu dolu mektup yazar. Tır şoförü mektubunda Avusturya’dan geçerken yollarının kapatılmış olduğunu görür ve sebebini sorunca bisiklet yarışı olduğu bilgisini alır ve arabasından inip yarış yerine doğru gider. Trafiğin açılması için ödül töreninin bitmesini beklerken çalan müziği dinleyip coşkulu kalabalığın arasına karışır.  Bu sırada bir Türk bisikletçinin Türk bayrağıyla kürsüye çıktığını görünce duygulanır ve sporcuya ulaşarak coşkuyla sevincine ortak olur. Türkiye’ye döndüğünde o zamanın en güçlü bisiklet takımı olan Lassa Spor’un daha da desteklenmesi için Rahmetli Sakıp Sabancı’ya mektup yazarak Türkiye’yi yurt dışında temsil eden, bayrağımızı dalgalandıran ve İstiklal Marşımızı okutturan gençlerin ve sporcuların desteklemesini rica eder. Bu olay Sabancı Grubu’nun bisiklete olan bakış açısının değişmesinde ve desteğinin artmasında önemli bir payı olduğunu anlatırdı Rahmetli Hasan Sert.  O mektubu bisiklet sporcuları mı yazdırdı yoksa şoför kendi içinden gelerek mi yazdı bilemiyoruz ama o mektup Türk Bisiklet Sporu’na çok uzun yol aldı. O tır şoförüne ve destek veren Rahmetli Sakıp Sabancı’ya sonsuz teşekkürler.

Gelelim bu günkü tabloya. Devletimiz tüm spor branşlarını olduğu gibi bisikleti de destekliyor. Sponsor ihtiyacı bile duymadan rahatlıkla Federasyon yönetilebiliyor devletimizin verdiği bütçelerle. Türkiye’nin son yıllarda yaşamış olduğu ekonomik daralma ve sıkıntılardan olsa gerek son birkaç yıldır Brisa Spor Kulübü bisiklet branşında küçülmeye gitti. Brisa Spor küçülürken enteresandır onca devlet desteğine rağmen Türk bisikleti de küçülüyor. Yani Brisa Spor olmadan olmuyormuş. Umarım önümüzdeki yıllarda ülke ekonomimiz düzelir ve sporcu fabrikası olan Brisa Spor eski günlerine döner. Çünkü Sabancı ailesi o mektup sayesinde Türkiye’de önemli bir Misyonu üstlenmiş oldu.