ONLAR DA ALLAH'IN YARATTIĞI CANLILAR

İlnur ÇEVİK 18 Ağu 2022

İlnur ÇEVİK
Tüm Yazıları
Ülkemizde yaklaşık 8 milyon evsiz kedi ve köpek var…

Ülkemizde yaklaşık 8 milyon evsiz kedi ve köpek var…
Bunların maalesef ortalama ömrü 2 yıl…
Ama bu canlar geometrik olarak üredikleri için ülkemizdeki evsiz kedi ve köpeklerde ciddi bir nüfus patlaması yaşıyoruz. Bu da büyük sorunlar yaratıyor.

Bir milyona yakın gönüllü insan kendi çabaları ve kıt maddi güçleri ile bu hayvanları korumaya ve yaşatmaya çalışıyor. Allah onlardan razı olsun. Maalesef bu hayvanların sırtından rant elde eden, yardım toplayan ve zenginleşen çok sayıda art niyetli insanlar da var.

Bu evsiz hayvanlar için bir yasa çıkarıldı ama sorunlar büyümeye devam ediyor. Tarım Orman ve Hayvancılık Bakanlığı yasa ile bu konuda kullanılacak fonları yönetiyor. Yasa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na da görevler yüklüyor. Ama işin esas uygulayıcıları olarak belediyeler seçilmiş…

Belediyeler barınaklar yapacak, evsiz kedi ve köpekleri kısırlaştıracak ve bu işte önemli bir rol oynayacaktı… Ama bunların hiçbiri olmadı. Belediyeler genellikle bu görevleri yerine getirmedi, getiremedi, getirmek istemedi.

Aksine sorunu daha da karmaşık hale getirdi.

İşte size bir köpeğin ağzından başına gelenleri anlatan bir kısa hikâye… “Ben Ankara'nın zengin bir muhitinde birkaç köpek arkadaş ile yaşıyordum. Esnaf bize bakıyor, yiyecek ve su veriyordu… Ama bir gün olanlar oldu. Belediyeden birileri geldi, bizi topladı ve Batıkent sınırlarında bir boş alana bıraktı. Bir anda dünyamız yıkıldı. Bizi doyuracak, bize bakacak kimse kalmamıştı. Bazı köpek arkadaşlar iyice hırçınlaştı, saldırganlaştı. Orada yaşayan diğer evsiz köpekler kendi alanlarını korumak için bizimle savaşmaya başladı… Hayatımız bir anda cehenneme döndü…”

Evet, bu ve bunun gibi olaylar dosyaları doldurur da taşar… Hayvanları toplayıp zehirleyen, onları Ankara civarındaki ormanlara atan belediyeler de var. Ama haklarını yemeyelim, iyi çalışan ve olumlu bir şeyler yapmak için çabalayan belediyeler de var ama maalesef az. İmkânlar kıt, sorun çok büyük.

Barınakların hali ise içler acısı. Onlara ölüm kampları diyorlar. Türkiye'de 8 milyon evsiz kedi ve köpeğe karşılık barınakların toplam kapasitesi maalesef 330 bincik… İşte sorunun boyutları böyle…

Evsiz hayvanların vatandaşlarımıza saldırdığı vakalar var. Toplumun da korunması lazım... Ama biz bu canlara sahip çıkmazsak, sorunlarına gerçekçi ve köklü çözümler getiremezsek olaylar büyür ve istenmeyen olaylar abartılarak köpürtülür.

Evsiz hayvanları düşman sayan bir anlayışla bu sorunlar çözülmez derinleştirilir. Onlar Cenab-ı Allah’ın yarattığı ve bizlere emanet canlılardır.

20 Ağustos Dünya Evsiz Hayvanlar Günü. O gün kapınızın önüne bir kap mama bir kap su koymayı unutmayın…