OLİMPİYATLARI DÜZENLEME HAKKI HATAY'INDIR

Mehmet Zeki KUTLU 25 Şub 2023

Mehmet Zeki KUTLU
Tüm Yazıları
Hatay ve özellikle Antakya belediye hizmetlerini hemen hemen hiç almamış şansız şehirlerden biridir.

Hatay ve özellikle Antakya belediye hizmetlerini hemen hemen hiç almamış şansız şehirlerden biridir. Uzun yıllardır yaşadığım Kocaeli gibi belediye hizmetlerinin ezber bozduğu kazanımlar Hataylılara hiç yaşatılmadı. Hatırla yürütülen ve önemsenmeyen işlerin sonucunu ve acısını en çok Hatay ve özellikle Antakya inleye inleye yaşadı. Müzelerinde yazan ve tüm tarihçilerden de duyduğumuz Antakya 7 defa yıkıldı ve yerle bir oldu sözünün doğruluğunu 8. büyük yıkımda yaşadık ve olabilirliğini ancak yeni yeni anladık. Kitaplardaki bu bilgide değişmiş oldu. Ama Antakya yeniden dirilecek. Geçmişteki başarılarını yeniden yaşayacak. Verimli toprakları ülkemizi besleyecek. Kültürel mirası zenginliğimiz olacak aynı Olimpiyat ruhunda olduğu gibi. Antakya’nın tarihten gelen önemi ve konumu gereği sürekli stratejik bir merkez oldu.

Ülkemiz için hiç olimpiyat düzenlemedi deniliyor fakat M.S. 260 yılında 360 yıl süre ile 90 Olimpiyat yapma hakkı bugünkü Antakya yöresine bir belge ile verilmiştir. 4 yılda bir ve 45 gün süreyle Temmuz ve Ağustos aylarında Eski Olimpiyat Oyunları başarı ile yapılırken M.S. 525 yılındaki büyük bir yangın ve hemen ardından gelen deprem sonucu 250 bin kişinin ölmesi üzerine bu oyunlar bir daha Antakya’da da düzenlenemedi. Uzun bir aradan sonra 1896 yılında Modern Olimpiyat Oyunları olarak geri döndü fakat belgelere göre Antakya’nın 24 Olimpiyat Oyunları daha düzenleme hakkı var.

Türkiye olarak İstanbul için 2000, 2008 ve 2020 Yaz Olimpiyat Oyunlarına aday olundu fakat ne yazık ki ülkemiz oyunları düzenleme hakkını kazanamadı. Şimdi de 2036 adaylığı için yarışacak. Çok ciddi rakip şehirler var ve bu şehirlerin güçlü lobileri de var. Görünen o ki kıtaların birleştiği adrese sıcak bakılmıyor. Atina hiç hazır değilken ve onlarca eksikliğinin olmasına rağmen vefa borcu olarak 2004 Yaz Olimpiyat Oyunlarını düzenleme hakkı Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından Yunanistan’a verilmişti. Şimdi de yıllarca Olimpiyatları düzenlemiş kadim şehrimiz Hatay’ı spor organizasyonlarıyla kalkındırma vaktidir. 2040 Yaz Olimpiyat Oyunları adayımız Hatay olsun. Bu adaylık sürecinin vereceği moral ve alt yapı yatırımları depremde en çok zarar gören şehrimiz için derman olacaktır. Yakın zamanda katıldığım 25. Kış Üniversite Oyunlarının Erzurum’u nasıl şekillendirdiğini, 17. Akdeniz Oyunlarının Mersin’e katkılarını ve 23. İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunlarının Samsun’a kazandırdıklarını yerinde görmüş bir spor tarihi araştırmacısı olarak önerim, Hatay uzun yıllar Olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapmıştır. Bu tür uluslararası spor oyunları sayesinde şehirler daha hızlı kalkınabilmektedir. Önerim 2040 Yaz Olimpiyat Oyunları için aday şehrimiz Hatay olsun. Akdeniz Oyunları, Universiade, EYOF vb. organizasyonlara da Hatay aday gösterilebilir. Hatay'ın spor şehri olarak yeniden inşası tarihteki misyonuna da uygundur. Cumhurbaşkanımızın bu konuda doğru bilgilendirilmesi çok önemlidir. Eski bir sporcu olmasının faydalarını Türk spor dünyası yaşıyor. Ülke genelindeki tesisleşme ve alt yapı çalışmaları konusunda Cumhuriyet tarihinin en parlak dönemi yaşanıyor. Yetersiz bazı spor yöneticilerinin verdiği zararlar olmasa her dalda kürsü yapacak gençlerimiz var. Spor organizasyonları konusunda Türkiye her kategoride rüştünü kanıtlamış bir ülkedir.

Yılların ihmalinin yaşandığı Hatay için yara sarma zamanıdır. Olimpiyat Oyunları adaylığı Hatay’ın dermanı olacaktır. Geçmişte Olimpiyat düzenleme hakkını depremle kaybeden Hatay deprem sonrası hakkı olan Olimpiyat Oyunları sayesinde hızlı bir şekilde görkemli yıllarına geri dönecektir. Ben de gönüllü olarak bu ekipte yer almaktan büyük onur duyacağım.