MARDİN DARA ANTİK KENTİ DAĞ BİSİKLETİ ŞAMPİYONASI

Mehmet Zeki KUTLU
Tüm Yazıları
Kaçkar Bisiklet Firması tarafından 2011 yılında "Pedallar Kardeşlik İçin Dönüyor" sloganıyla Mardin Sokakları Dağ Bisikleti Yarışı düzenlenmişti.

Kaçkar Bisiklet Firması tarafından 2011 yılında “Pedallar Kardeşlik İçin Dönüyor” sloganıyla Mardin Sokakları Dağ Bisikleti Yarışı düzenlenmişti. Bunun için özel uçak dahi kaldırılmış ve o zaman şartlarında çok iyi sayılabilecek toplamda 20 Bin TL para ödülü dağıtılmıştı. 2017 yılına gelindiğinde Uluslararası Medeniyetler Bisiklet Turu Mardin’in tarihi sokaklarından başlatılmış ve TRT Spor kanalında yaklaşık 2 saat boyunca yarışın tamamını canlı yayınlamıştı.  2018 ve 2019  yıllarında ise Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI)’nin faaliyet takviminde Mardin MTB Cup Dağ Bisikleti Yarışı ile Uluslararası Mezopotamya Turu başarıyla yapıldı. 2020 ve 2021 yıllarında pandemi tedbirlerinden dolayı yapılamayan yarışmaların öcünü alırcasına Türkiye Bisiklet Federasyonu As Başkanı Mehmet Samsa’nın samimi gayretleriyle sezonun son Dağ Bisikleti Yarışı Mardin’de yapılacak. Mardin Valiliği ve Mardin Büyükşehir Belediyesi her zaman olduğu gibi bu tür etkinliklere olağanüstü destek veriyor. Yerel destekçiler olmadan kaliteli yarışmalardan söz etmek mümkün değil. Büyükşehir belediyeleri işin içine girince iş gerçekten büyüyor. 

23-24 Ekim tarihlerinde yapılacak yarışmalardan ilki Mardin’in tarihi sokaklarından geçecek. Taş yapılarıyla ünlü Mardin Evleri, Medreseler, Cami ve Kiliseler sporcuların yarış parkurunu oluşturacak. Dünyada bu tür Dağ Bisikleti Sokak Yarışmaları en çok seyirci çeken branşların başında geliyor. Avrupa ve Dünya Şampiyonaları var. Açık hava müzesi konumunda olan Mardin sokakları da bu yarış branşı için en iyi parkur konumunda. Bu yıl ulusal düzeyde yapılan yarışmanın bir müjdesi de gelecek yıl aynı parkurda ve UCI Takviminde yer alacak olmasıdır. 2018 yılında Urfa Sokak Yarışları olarak yapılan benzer yarışma da takvime tekrardan alınırsa bir birini tamamlayan yarışlar şeklinde çok iyi olacağını düşünüyorum.

İkinci gün yapılacak yarış ise Olimpik kategoride yer alıyor. Dara Antik Kenti çevresinde tarihle sporun yan yana olacağı yarışmalar Mardin’in tanıtımı için son derece önemli. Sporcu katılımın yüksek düzeyde olması yarışa olan ilgiyi daha da arttırmaktadır. Yarışmadan yaklaşık 10 gün önce yapılan tanıtım lansmanı yoğun katılımla gerçekleştirilmişti. Lansmana bu kadar ilgi olunca yarışma gününün tam bir bayram havasında geçeceğinden hiç şüphem yok. Harika bir tanıtım videosu yapıldı. Sıra sporcularda. İyi olan kazansın.

Yarışmanın planlamasından uygulamasına kadar emeği olan Federasyon As Başkanı Mehmet Samsa başta olmak üzere, parkur direktörü, yarış komiseri, hakemler ve federasyon çalışanları ile Mardin Valisi Mahmut Demirtaş başta olmak üzere, Gençlik ve Spor, Jandarma, Sağlık, Emniyet Müdürlüğü, ve Mardin Büyükşehir Belediyesi çalışanlarına teşekkür ediyorum. Mardin’e bisiklet sporu yakışıyor.