LOZAN'IN 100. YILI CHP, HDP VE SEÇİMLER
Faruk AKTAŞ
Tüm Yazıları
Sevr Antlaşması'nı ve Mondros Mütarekesi'ni geçersiz kılan bu anlaşma, yeni ve bağımsız bir devlet olan Türkiye'nin kuruluş vesikası oldu.
TBMM tarafından Hariciye Vekili (Dışişleri Bakanı) seçilen İsmet İnönü başkanlığındaki Türk heyeti, İsviçre'nin Lozan kentinde 20 Kasım 1922'de başlayıp 24 Temmuz 1923'e kadar süren 8 aylık çetin müzakereler sonucunda imzalandı Lozan Antlaşmasını imzaladı.
Sevr Antlaşması'nı ve Mondros Mütarekesi'ni geçersiz kılan bu anlaşma, yeni ve bağımsız bir devlet olan Türkiye’nin kuruluş vesikası oldu.
Mustafa Kemal Atatürk, Lozan için, “Bu antlaşma, Türk ulusuna karşı yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması ile tamamlandığı sanılmış büyük bir yok etme girişiminin yıkılışını bildirir bir belgedir. Osmanlı tarihinde benzeri görülmemiş siyasi bir zafer eseridir”dedi.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucu partisi CHP’nin başında bulunan ve 13 yıldan bu yana Atatürk ve İnönü’nün koltuğunda oturan Kemal Kılıçdaroğlu, Lozan’dan daha uzun (yaklaşık bir yıl) ve daha çetin süren görüşmelerin neticesinde 6’lı Masa’ya cumhurbaşkanlığı adaylığını kabul ettirerek Millet İttifakı’nın adayı oldu.
Atatürk ve İnönü’nün koltuğunda oturan genel başkan 20 Mart 2023 günü, Türkiye’nin kuruluş vesikası Lozan’ı sorgulayan hatta ötesinde bunu reddeden tek parti olan HDP’nin eş başkanlarıyla görüştü.
Bu görüşmeden bir gün sonra 21 Mart 2023’te KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, ne istediklerini ve HDP’nin seçimlerde ne yapması gerektiğini çok net ifadelerle açıkladı.
Terör örgütü PKK’nın yayın organı ANF’de yayınlanan açıklamasında Bayık, Türkiye’yi bölme istekleri ve bu isteklerinin hayata geçirilmesi ile ilgili olarak bu seçimlerin ne denli önemli olduğuna dair şunları söyledi:
“Lozan Antlaşması'nın 100. yılına giriyoruz. Kürt katliamı bugüne kadar bu anlaşma üzerinden yürütüldü. Artık halkımız bu siyaseti ve ittifakı bozmalı, kendisi için özgür, onurlu bir yaşamın temelini oluşturmalıdır. Bu herkes tarafından kabul edilmelidir. Artık irade ve kimlikle topraklarımızda özgürce kendi toprakları üzerinde yaşamak istediğini söylemeli. Bunun dışında başka bir şey kabul etmiyoruz. Bunu herkes kabul etmelidir. Lozan ittifakını çöpe atalım. Bizden istenen budur. O yüzden artık bir finaldeyiz, bunu herkes anlamalı, zaferi hedeflemeli. Finali yapmalı, AKP-MHP'yi gömmeli ve Türkiye'de demokratik bir cumhuriyetin önünü açmalıdır.”
Bu açıklamadan bir gün sonra HDP, Atatürk’ün ve İnönü’nün koltuğunda oturan Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklemek için aday çıkarmayacağını duyurdu.
Lozan’dan daha uzun ve daha çetin geçen 6’lı Masa görüşmelerinden çok sayıda kriz sonrasında cumhurbaşkanlığı adaylığını kotaran Kılıçdaroğlu, Lozan’ın çöpe atılmasını isteyen HDP ile sadece bir saat süren bir görüşme (tabi asıl görüşmelerin nerelerde, kimler tarafından, nasıl yürütülmüş ve hangi konularda ne tür anlaşmalara varılmış olabileceğine olabileceği konuları ayrı…)neticesinde bu partinin desteğini aldı.
Yüz yıl sonra Türkiye için Sevr ya da Lozan seçimi.
Ülkemiz için hayırlısı olsun…!