KARDEŞ KAZAKİSTAN'DA O SABAH

Neşe BERBER 10 Mar 2022

Neşe BERBER
Tüm Yazıları
Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu "Türkiye ikili görüşmelerini sürdürürken bir taraftan da uluslararası platformlarda da bu çabalarını sürdürüyor ve sürdürmeye devam edeceğiz." dedi.

Tarihten gelen kardeşlik ve dostluk bağlarına sahip olduğumuz stratejik ortağımız Kazakistan ile diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 30’uncu yıldönümüne denk gelen günlerde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya –Ukrayna savaşının başlama tarihinde Kazakistan’ın Nur Sultan şehrinde olmak evet bir tesadüftü.

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu “Türkiye ikili görüşmelerini sürdürürken bir taraftan da uluslararası platformlarda da bu çabalarını sürdürüyor ve sürdürmeye devam edeceğiz.” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye, Kazakistan’ın egemenliği, istikrarını gerek ikili ilişkilerimiz gerek başta Türk Devletleri Teşkilatı olmak üzere, bölgesel ve uluslararası örgütler bünyesinde desteklemeye devam edeceğinin altını çizdi.

Kardeş ülke Kazakistan’da o sabah harika bir kar yağışı ile güne başladık.

Sabah, Türkiye’nin Nur Sultan Büyükelçisi Ufuk Ekici’nin kahvaltı davetine gitmek üzere otelin lobisinde çıkış yapmak üzere aracımıza yönelirken; arkamı bir dönüyorum bir kalabalık. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile, Avrasya Hükümetler Arası Konseyi toplantısı için sabah otelin lobisinde karşılaşıyoruz. Kapıda bekleyen aracına yürüyor. Araç hareket ediyor ben hemen bir video yapıyorum araçla çıkış anını yakalıyorum. Tam dönüyorum yine bir kalabalık ne oluyor demeden ortalık hareketleniyor. Kırgız Devlet Başkanı geliyor. Ne gün ama.. Güne böyle başlıyoruz. Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın bir Türk otelinde kalıyor olması biraz bizi şaşırtıyor.

Nur Sultan Büyükelçisi Ufuk Ekici ile buluşmak üzere otelden çıkış yapmak üzere kapıya doğru yöneliyoruz. Nur Sultan’da inanılmaz bir trafik var. Kazakistan’da bazı yerlerde özellik dönüş yerlerinde trafik ışıklarının olmaması trafiği zorlaştırıyor.

Büyükelçilik binasına girdiğimizde Nur Sultan büyükelçimiz Ufuk Ekici, büyükelçilik birinci müsteşarı Turhan Dilmaç ve basın müşaviri Mahmut Bayram soğuk havada sıcak bir karşılama ile içimizi ısıtıyor.

Ekici ‘Türkiye Cumhuriyetini bu büyük coğrafyada temsil etmek, bana verilmiş şerefli bir görev. Türk ve Kazak Halkları derin ortak tarihi köklere ve kültüre sahiptir. Gönül ve sevgi bağlarıyla birbirine bağlı olan insanlarımız arasındaki muhabbet, Hoca Ahmet Yesevi gibi ortak değerlerimizle beslenmektedir. Tarihin derinliklerinden aldığımız bu ortak mirasın, ilişkilerimizin her yönünde bizlere yol gösterici olacağına samimiyetle inanıyorum.’ dedi.

Öğle saatlerinde yine Büyükelçi Ufuk Ekici’nin daveti üzerine Azerbaycan’ın Kazakistan Büyükelçiliği’nde Hocalı katliamının 30’uncu yıl dönümü anma töreni için Azerbaycan Nur Sultan Büyükelçisi Aghalar Atamoglanov’u ziyaret ediyoruz. Atamoglanov “Tek millet iki devlet” vurgusunu yapıyor. İki kardeş ülke büyükelçileri birlikte güzel bir iş birliği yapmışlar. Büyükelçimiz Ekici verdiği mesaj ‘Acımız da bir, sevincimiz de’.

 Ve yolumuza devam ediyoruz.

Yunus Emre Nur Sultan Enstitüsü müdür vekili Almagül İsina’yı ziyaret ediyoruz. Almagül İsina ve ekibi kollarını açarak bizi sevgiyle karşılıyorlar. Türkistan’da Hoca Ahmet Yesevi’nin temelini attığı manevi yoldan beslenerek Anadolu topraklarında tasavvuf edebiyatının kendine özgü bir tarzını oluşturan Yunus Emre, bütün Türk dünyasın gururu ve ortak değeri. Tıpkı Yunus gibi sevgi ile karşılanıyoruz, sevgi ile uğurlanıyoruz.

Türkiye’yi soruyorlar özlem dolu cümleler dökülüyor ağızlardan. Yunus Emre şiiri gibi ‘Dosttan haber kim getirdi, sorun seher yellerine. Hak Çalab’ım bitirmesin ayrılığın kullarına’

Ve biz yolumuza devam ediyoruz ve bu yol bizi Uluslararası Türk Akademisi’ne götürüyor. Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Darhan Kıdırali ile buluşmamızı bir sonraki yazıda okuyacaksınız.