Vakıf Katılım web

HEYKELİ DİKİLESİ!

Aslı SERTDEMİR 20 Ağu 2022

Aslı SERTDEMİR
Tüm Yazıları
Her yaz ormanlarımız yanar. Piknikçiler yakar!

Her yaz ormanlarımız yanar. Piknikçiler yakar! Teröristler yakar! Yaz, sıcak, kırılan camlar yakar! Rantçı, fırsatçılar yakar! Yakanı çoktur da söndüreni azdır. Yeşerteni, yaşatanı azdır. Fide dikeninse, heykeli dikilmeli… Onlar hem az hem nadidedir. Özellikle son iki yıldır, dönümlerce orman yandı. Sayısız ağaç kül oldu. Sayısız canlı yok oldu. Ve ne acıdır, çok az insan bu faciadan ders çıkardı. İşte o nadir kişilerden biri, bir farkındalık projesi başlattı. Tüm konser geliri ile Eskişehir’de orman kuracağını duyurdu. Ebru Yaşar bu maratonu, Temmuz’da Kuruçeşme Arena’daki konseri ile başlattı. Kuşadası ve Ayvalık’la devam ettirdi. Yani ormanın yarısı bitti bile…  Şimdi sırada, 3 Eylül 2022 Bursa Açık Hava Tiyatrosu konseri… 8 Eylül 2022 Bodrum Antik Tiyatrosu konseri… 15 Ekim 2022 Denizli Açık Hava Tiyatrosu’ndaki konserleri var.                                                    Bu konserlere giden ve gidecek olanlar… Tebrikler! Hem eğlendiniz, hem de şu fani dünyada artık bir dikili ağacınız var.

Yersen!

Kan bağın olmayan birine kardeşim, ablam, ağabeyim diyince işler değişir. Bu kelimeyi kime dediğinize dikkat edin. Size diyene de… Zaten azıcık aklı başında biri, öyle önüne gelene ‘’kardeşim’’ demez. Diyemez!  Çünkü ‘’kardeşim’’ dedikten sonra… ‘’Sen artık ailedensin’’ dersin. ‘’Bana rahat rahat arkanı dönebilirsin… Benden sana zarar gelmez… Sana kötü gözle bakmam, bakamam!’’ dersin. Ve belki de en önemlisi! ‘’Bize nikah düşmez.’’ dersin. Şimdi etrafıma bakıyorum da… Bu kadar önemli bir kelimeyi, herkes birbirine ne kadar rahat söylüyor. Adam; kadınla geziyor, tozuyor, gününü gün ediyor. Kadını soran eşine, dostuna ‘’o kardeşim’’ diyor. Bu kelimenin kutsallığını bilen gariplerim de inanıyor. Kadınlar farklı mı? Onlar da her haltı yiyor… İşler değişince ‘’O benim abim!’’ diyor. Komik, trajikomik! Biri de çıkıp, bunlara ‘’E sen ensest takıyorsun o zaman!’’ demiyor.      

Olması gerekenler!

Hem yayalar hem de sürücüler için 16 Ağustos Salı günü, yeni kurallar yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’de yayınlandı. Bu kurallar İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda Ulaştırma Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın katkılarıyla hazırlanmış.  Artık tüm yolcular emniyet kemerlerini takacak. Emniyet kemerleri takılmadan otobüsler ve minibüsler hareket edemeyecek. Motosiklet, bisiklet ve elektrikli scooter sürücülerine fosforlu yelek zorunluluğu gelmiş. Ki ben bu kurala ayrı bir sevindim. Motosiklet, bisiklet, elektrikli scooter sürücülerine koruma gözlüğü zorunluluğu da gelmiş. Tabii ki kasklarında gözlük yoksa. Taksi, minibüs ve otobüslerde emniyet kemeri artık çocuklara da zorunlu oldu. Ayrıca okul servis araçları için çıkan yasalar da var. Fakat onlar bir süre ertelenmiş. O kurallarda da her koltukta emniyet kemeri zorunlu hale getirilmiş. Ve servisin dışını, içini… Her koltuğu gören, kamera yasası çıkmış. Kamera kayıtlarını en az 30 gün saklayabilecek, kayıt cihazları da zorunlu olmuş.