​HAYAT BAYRAM OLSA

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Tüm Yazıları
Geleneklerin, ahlaki değerlerin, tutumların, bayramların, folklorun, inançların ve ideallerin bir karışımı olan sosyal mirasımıza sadece kimliğimizi için değil, aynı zamanda nesiller arasında aktarım için de bağımlıyız.

Hayat her şeyden mutlu olmaktır ve insanlar olarak, dostlarımızla olan sosyal etkileşimimiz sadece mutluluk getirmekle kalmaz, aynı zamanda dilleri öğrenme, kültürleri tanıma, sorgulama, düşünme, oynama ve çalışma becerilerimizi geliştirmemize yardımcı olur. 

Geleneklerin, ahlaki değerlerin, tutumların, bayramların, folklorun, inançların ve ideallerin bir karışımı olan sosyal mirasımıza sadece kimliğimizi için değil, aynı zamanda nesiller arasında aktarım için de bağımlıyız. 

Bayramların hem sosyal hem de ekonomik yönleri vardır. Yaşadığımız kaotik ve stresli gezegende mutluluk, olumsuzluk ve güvensizlik yüzünden gölgede kalıyor ve bu nedenle pozitif bir şeye ihtiyaç duyuyoruz. Böylece, bize tüm endişelerimizi unutabilmemiz ve yaşamın olumlu yönlerini kutlayabilmemiz için fırsat veren bayramlar, birkaç günlüğüne de olsa bize bunu yaşatıyor. 

Bayramlar stres giderici gibidir ve duygularımızı dengelememize yardımcı olur. Daha fazla pozitiflik doğal olarak olumsuzluğu azaltır. Aynı zamanda anlaşmazlıkları azaltma fırsatı sağlar ve yabancılaşmış arkadaşları ve akrabaları bir sevgi bağıyla bir araya getirir. 

Hiçbir şey insanları bayramlar gibi bir araya getiremez. Ulus inşasında çok önemli bir rol oynarlar; her dinden, ekonomik ve sosyal kökenden insanları bir araya getirirler. İnsan evriminin büyüleyici yolculuğuna bakarsak, insanın gerekli olmadığı sürece icat etmediğini veya bir şey yaratmadığını anlıyoruz. Bayram kutlamalarının ne zaman başladığını açıklayacak yazılı bir tarih yoktur, ancak antik Roma'da din, sosyal örgütlenme ve siyasi süreçlerle bağlantılı bayramların kutlandığını görüyoruz. 

Tarım, din ve folklorun yanı sıra bayram geleneğine de önemli katkılar sağlamıştır. Gezegendeki pek çok bayram, hasat zamanı ile ilişkilidir. Noel, Rosh Hashanah, Diwali ve Eid gibi dini bayramlar, yüzyıllar boyunca kültürel bir öneme sahiptir. 

Bayramlar, sosyal bütünleşme duygularına büyük ölçüde katkıda bulunurlar. Bu tür pek çok kutlama, kültürel veya etnik konulara odaklanır ve topluluk üyelerine geleneklerini anlatmaya çalışır. 

Bayramlar, özellikle kitlesel olarak üretilen eğlencenin ortaya çıkmasından önce, tarihsel olarak büyük bir eğlence kaynağı olmuştur. İnsanların dikkatini zorlu yaşamlarından uzaklaştırır ve boş zamanlarında onları eğlendirir. Bayramla renk, inanç, ırk ve din ne olursa olsun bizi bir sevgi bağıyla bir araya getirir. Bayramların, yaşam gibi, kutlanması gereken hediyeler olduğuna inanıyoruz.

GÜNÜN SÖZÜ: İYİ BAYRAMLAR