ERKEKLER AĞLAMAZ

Mehmet Arif DEMİR
Tüm Yazıları
Josef De Souza'nın geçen hafta sonu yaptığı basın toplantısı sırasında aldığı bir maçlık cezaya tepki gösterirken ağlaması futbolseverleri oldukça üzdü.

Josef De Souza’nın geçen hafta sonu yaptığı basın toplantısı sırasında aldığı bir maçlık cezaya tepki gösterirken ağlaması futbolseverleri oldukça üzdü. Kimi Josef’e hak verirken, kimi de alınan ceza ile gösterilen tepkinin orantısızlığı karşısında şaşkınlığını gizleyemeyerek “erkekler ağlamaz” şarkısını mırıldandı.

Erkekler ağlamaz, sil göz yaşını, kaçırma gözlerini benden suçlu suçlu, erkekler ağlamaz, insanız unutma, sustururum zamanla içimdeki acıyı…. diye devam ederdi Nilüfer ablamız o pek güzel sesiyle. Tanju Okan’ın “Kadınım” şarkısına bir nazireydi ya da biz öyle sanırdık o zamanlar.

Beşiktaş’ın Ankaragücü’nü 3-2 yendiği maç esnasında adeta bir uzun atlamacı gibi tellerin üzerinden hoop diye sahaya atlayan ve bir kedi çevikliği ile toparlanıp güvenlikçileri peşine taktıktan sonra içinde hakem ve futbolcuların olduğu kalabalığa uçan tekme ile dalan “futbol teröristi”ne aşk ettiği tokatla durumu 1-1’e getiren Josef’e TFF Disiplin Kurulu” teşekkür bâbında” bir maç ceza verince Brezilyalı kardeşimiz duygulandı ve “kendimi ve ailemi güvende hissetmiyorum” diyerek göz yaşlarına hâkim olamadı.

Önümüzdeki sezon da ülkesine döneceğini ve futbol hayatına daha güvenli olduğunu düşündüğü Brezilya’da devam edeceğini belirtti. Josef uzun zamandır ülkesinden uzakta pek haberi yok anlaşılan ama Brezilya bu konuda dünyanın en sıkıntılı ülkelerinden birisi aslında. Josef, Türkiye ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde çok zaman geçirdiği için pek farkında değil ülkesinde olanlardan. Daha geçenlerde Taison’un annesi kaçırıldı ve fidye istendi futbolcudan, bir de meşhur Hulk var, Josef tanır kendisini ona sorsun kaçırılan kardeşini nasıl kurtardı kaçıranların elinden diye. İşte buyurun size güvende hissetmek ve gözyaşı dökecek gerçek sebepler.

Ya da Daniel Coreea Freitas’ın ailesine sorsun boğazı kesilerek öldürülen futbolcuyu ve yol kenarına bırakılan cesedini morgdan teslim aldıklarında ne hissettiklerini, Brezilya’da ne kadar güvende olduklarını, belki o semte, o takıma gider seneye gideceği zaman.

“Futbol teröristleri” dünyanın her yerinde sahaya atlayıp saçma sapan şeyler yapabiliyorlar. Bizim gibi suç ve ceza konusunda balansı şaşmış ülkelerde bazen ceza almadan salıverildikleri de olmuyor değil ama bütün bunlar çıkıp da bir basın toplantısında gözyaşları içinde “oynamıyorum verin topumu ben memleketime gidecem” deyip ortalığı provoke etmenin de mazereti olamaz, çünkü erkekler ağlamaz.

Tribünlerden sahaya bir şeyler atmak, atacak bir şey bulamayınca kendini atmak ne yazık ki bizim ülkemizde milli bir gelenek haline gelmeye başladı. Nasıl olsa müşahhas bir cezası bulunmuyor. Atanın yanına kâr kalıyor. Zamanında cep telefonu bile atılmıştı hatırlarsınız Nokia mıydı, Ericcson muydu takoz modellerden birisiydi ve bu duruma muhatap olan futbolcu telefonla poz vermişti foto muhabiri arkadaşlarımıza. Bir de Fenerbahçeli Volkan var bu konuda efsanedir. Kendisine votka şişesi, kale direği dahil atılmayan şey kalmamıştı. Ali Sami Yen’deki meşhur “sulu derbi”de tonlarca su ile hararetini gidermeye çalışmıştı rakip seyirciler zamanında. Volkan çıkıp hiç mızmızlanmamıştı bana şunu-bunu attılar kendimi güvende hissetmiyorum diye.

Neyse ne, insan ağlar, erkekler de ağlar. Ağlar ama böyle eften-püften şeylere değil.

Zaten sezon sonu BJK ile kontratı bitiyor Josef’in güle güle gitsin memleketine hatta bir dakika bile durmasın o kadar duygusal moddaysa ama çıkıp güzel Ülkemiz hakkında yanlış anlaşılacak şeyler söyleyip bir de bunu gözyaşları ile süsleyip ağlamasın. Unutmasın “erkekler ağlamaz”.