Vakıf Katılım web

DİZİLERDEN…

Aslı SERTDEMİR 09 Tem 2022

Aslı SERTDEMİR
Tüm Yazıları
Netflix'e art arda Birce Akalay dizileri geldi. Kuş Uçuşu ve Mezarlık…

Netflix’e art arda Birce Akalay dizileri geldi. Kuş Uçuşu ve Mezarlık… Her ikisini de izledikten sonra şu kanıya vardım… Bu bünye yakın gelecekte, bir “Birce Akalay” dizisini daha kaldırmaz. Kadın hoş, çok da güzel yaş alıyor. Oyunculuğu da kötü değil. Fakat her rolde gördüğüm, don ve bed enerjiyi sevmedim. İzlediğim tüm rollerde o soğuk bakışlar, üst oktav diyaloglar bir saatten sonra itici geliyor. Kuş Uçuşu ve Mezarlık… İkisi de birbirinden çok farklı diziler. “Kuş Uçuşu” bence ortalama bir dizi… Övsem övemiyorum, sövsem sövemiyorum. Mezarlık’sa konusu gereği ilgi çekici. Dizinin; Türkiye’deki kadın cinayetlerine dikkat çekiyor olması güzel. Mezarlık’taki Birce, rolüne daha oturmuş. Komiser Önem’e soğuk tavırlar yakışmış. Genelde Türk dizilerinde figürasyona önem verilmez. Mezarlık figürasyon ve yan rollerde iyi iş çıkarmış. Dizi; 4 bölüm ve her bölüm bir saatin üzerinde… Kimilerine uzun gelmiş ama ben sevdim, film tadında. Diziyi felaketin eşiğine getiren, o diyalogları yazanları ayrı tebrik ediyorum. Vasat, tiyatral, doğallıktan uzak. Diyalog değil, monolog hiç değil. Hep oyunculara yükleniyoruz da... Duyduğum repliklerle yine iyi rol çıkarmışlar. İşin aslı astarı; bu üstün çaba için bile “Mezarlık” izlenir!

Şikayet var!

Instagram hesaplarını çalıp, para karşılığı tekrar sahiplerine satan dolandırıcıları duymuştum. Zaman zaman bu dolandırıcılardan mesaj aldığımda olmuştu. Tabi ki gönderdikleri hiçbir linke tıklamadım. Her seferinde şikayet edip, engelledim. Bu tuzaklara düşmediğim için de kendimle içten içe gurur duyardım. Fakat birkaç gün önce bir arkadaşımdan DM aldım… Sabahın 5’inde gelen mesajı tabi ki panikle açtım. “www.sikayetvar.com” sitesine ait bir şikayetin kopyasını bana atmıştı. “Hilal” isimli bir kadın benden şikayetçi olmuş! Şikayetin içeriğini ne siz sorun, ne ben söyleyeyim. O an daha profesyonel bir dolandırıcıyla karşı karşıya olduğumu anlayamadım. Çünkü… Herhangi bir link atıp, “tıkla” diyen olmadı. Mesaj tanımadığım birinden gelmemişti. Ve gelen mesaj şikayet sitesinin logolu, resmi sayfasındandı. Yani her detayı en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş, planlanmıştı. Atılan mesajdan, saatinden, sayfa düzenine kadar… Allah’tan ben panikle arkadaşımı aradım da öyle anladım. Artık tanıdıklarınızdan gelen mesajlara bile şüpheyle yaklaşın!      

İki kelime!

Mutlu bayramlar! Sevdiklerimin bayramını sadece bu iki kelimeyle kutluyorum. “Mutlu bayramlar!” Kiminiz için basit olabilir. Bazılarınız yetersiz bulabilir. Hatta üşenmiş, üstüne düşünmemiş diyenler olabilir. Baştan savma bulanlar da olabilir. Geçiştirildiğini, önemsenmediğini hissedenler olabilir. Haklılar da… Ne de olsa “o” klişe, kısa, basit bir “Mutlu Bayramlar!” mesajı işte. Ama bazen en güzel klişe, kısa ve basit olan değil mi? Ağır ağdalı kelamlar etmeden, yormadan, uzatmadan niyetini anlatmak. İşte ben her bayram bunu yapıyorum. İçten, kocaman bir gülümsemeyle “Mutlu bayramlar!” diliyorum. Herkese Mutlu bayramlar!