​ÇOCUK ANNE VE BABANIN TEHDİT SİLAHI OLAMAZ

Esra TANRIVERDİ 15 May 2023

Esra TANRIVERDİ
Tüm Yazıları
Çocukların güvende, sevgi dolu ve destekleyici bir ortamda büyümeleri gerekir. Şantaj, manipülasyon veya başka zarar verici davranışlar, sağlıklı bir aile ilişkisine zarar verir ve çocuğun duygusal, psikolojik ve sosyal gelişimini olumsuz etkiler.

Çocukların güvende, sevgi dolu ve destekleyici bir ortamda büyümeleri gerekir. Şantaj, manipülasyon veya başka zarar verici davranışlar, sağlıklı bir aile ilişkisine zarar verir ve çocuğun duygusal, psikolojik ve sosyal gelişimini olumsuz etkiler.

Çocuklar anne ve babalarının tehdit silahı olamaz. Anne ve baba çocuğu birbirine karşı kullanamaz. Burada bir istismar söz konusudur. Çocukların anne ve babaları tarafından tehdit silahı olarak kullanılması veya birbirleriyle karşı karşıya getirilmesi, aile içi istismarın bir türüdür. Bu tür davranışlar, çocukların fiziksel ve duygusal sağlıklarını ciddi şekilde etkileyebilir ve çocukların güvenliğini tehlikeye atabilir. 

Aile içi şiddet ve istismar, çocukların hayatlarında kalıcı hasarlar bırakabilir ve yetişkinlikte de olumsuz etkiler yaratabilir. Bu nedenle, anne ve babaların çocuklarını sevgi ve saygı ile büyütmesi, onların güvenliğini ve refahını sağlaması ve aile içindeki iletişimi sağlıklı bir şekilde sürdürmesi çok önemlidir.

Anne ve babası ayrılmış çocuk yaralıdır. 

Ebeveynlerin ayrılması, çocuklar üzerinde duygusal ve psikolojik olarak yaralayıcı etkilere sahip olabilir. Bu durumda çocuklar, anne-baba arasındaki çekişmeler, anlaşmazlıklar ve hatta ayrılık sürecinde yaşadıkları kayıplar nedeniyle stres, kaygı ve üzüntü yaşayabilirler. Ebeveynlerin ayrılması, çocukların güvende hissetme duygularını da etkileyebilir ve çocukların geleceğiyle ilgili endişelere neden olabilir.

Bununla birlikte, çocukların bu süreci atlatmalarına yardımcı olmak için çocuklarla açık iletişim kurmak, onların duygularını ve kaygılarını anlamak ve onları dinlemek önemlidir. Ayrıca, çocuklara ebeveynleri arasındaki sorunların kendileriyle ilgili olmadığını, her iki ebeveynin de onları sevdiğini ve önemsediğini açıkça ifade etmek de yardımcı olabilir.

Profesyonel destek de çok önemli. Çocuklar, bir çocuk ve ergen psikoloğundan destek alarak, yaşadıkları duygusal stres ve kaygıları ele almada yardım alabilirler. Ebeveynler de, çocukların duygusal ve psikolojik sağlığına özen göstererek ve onları destekleyerek yardımcı olabilirler. Ayrıca, ebeveynlerin anlaşmazlıklarını mümkün olduğunca çocukların önünde yapmamaları ve çocukların düzenli bir şekilde her iki ebeveynle de görüşmelerini sağlamaları da önemlidir.

Çocuklar, kendi benliklerine sahip bireylerdir ve kendi öncelikleri, ihtiyaçları ve hayalleri vardır. Ebeveynlerin sorumluluğu, çocuklarını kendi egoları için değil, çocukların sağlıklı bir şekilde gelişmeleri ve kendi benliklerini keşfetmeleri için desteklemektir. Bu, çocukların saygı, sevgi ve hoşgörü ile yetiştirilmesini gerektirir.