CEM MANSUR CRR'DEN NEDEN AYRILDI?

Sema SEZEN 28 Kas 2021

Sema SEZEN
Tüm Yazıları
İBB, Cemal Reşit Rey Konser Salonu Genel Sanat Yönetmeni Cem Mansur ile yollarını "yönetsel fikir ayrılıkları" nedeniyle ayırdığını açıkladı.

İBB, Cemal Reşit Rey Konser Salonu Genel Sanat Yönetmeni Cem Mansur ile yollarını "yönetsel fikir ayrılıkları" nedeniyle ayırdığını açıkladı. Her şey iyi giderken, uluslararası arenada itibarlı bir isim olan Cem Mansur'la ne gibi bir "yönetsel fikir ayrılığı"na düştüklerini merak ediyorum. Umarım İBB kafamızdaki sorulara net bir yanıt verebilir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Cemal Reşit Rey Konser Salonu (CRR) Genel Sanat Yönetmeni Cem Mansur ile yönetsel fikir ayrılıkları nedeniyle yollarını ayırma kararı aldığını duyurdu. Yeni Genel Sanat Yönetmeninin, kamuoyu ile en kısa süre sonra paylaşılacağını belirten İBB, önümüzdeki Aralık ayı ve yeni yılda, yeni genel sanat yönetmeninin görevde olacağını bildirdi.

İBB'in konuyla ilgili yaptığı duyuruda şu ifadeler yer aldı:

"İBB ve Cemal Reşit Rey Konser Salonu Genel Sanat Yönetmeni Cem Mansur’un yolları ayrıldı. Müziğin şehirdeki simge mekanı, yakında belirlenecek yeni sanat yönetmeni ile birlikte aralık ayında ve yeni yılda İstanbulluların iyi müzikle buluştuğu adres olmaya devam edecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Cemal Reşit Rey Konser Salonu (CRR) Genel Sanat Yönetmeni Cem Mansur ile yönetsel fikir ayrılıkları nedeniyle yollarını ayırma kararı aldı. Yeni Genel Sanat Yönetmeni, kamuoyu ile kısa süre sonra paylaşılacak.

Türkiye’nin klasik müzik için tasarlanmış ilk konser salonu CRR, müziğin her türünden yetenekli ve tanınmış isimleri ağırlamaya yılın son ayında da devam edecek. 19 konserin gerçekleşeceği Aralık’ta; klasik müzikten çocuk operasına, cazdan Türk sanat Müziğine en özel repertuvarlar CRR’de sahnelenecek. Viyana Oda Orkestrası’nın 30 Aralık’ta vereceği muhteşem konser ile dinleyiciler yeni yılı müzikle karşılayacak.

CRR, 2020’nin Mart ayında başlayan pandemi nedeniyle online konserler ve dijital içeriklerle seyircisiyle bağını sürdürdü. 2021 yaz ayları boyunca da ‘İstanbul’da Senfonik Yaz Konserleri’ ile açık havada klasik müzik konserlerine devam etti. Ekim ayından bu yana yüzde elli kapasite ile kapılarını izleyicilerine açan CRR,  tam kapasite olarak izleyicileri ile buluşmaya, yerli ve yabancı pek çok sanatçıyı ağırlamaya devam edecek."

"CRR, 2020’nin Mart ayında başlayan pandemi nedeniyle online konserler ve dijital içeriklerle seyircisiyle bağını sürdürdü" evet.. Cem Mansur zaten pandemiden hemen önce 2019'un Ekim ayında hali hazırda CRR'nin kendi programı varken göreve geldi ki pandemi dönemi başladığında yapılabilecek etkinliklerin en en en iyisini yaptı.

Üstelik aşılardan sonra konserlere gidebildiğimiz dönem başladığında öyle güçlü bir program sunmuştu ki İstanbul'un dörtbir yanı müziğe doymuştu. Dünya müziği İstanbul'da yankılanmış ve ülkemize akın akın senfoni orkestraları konsere gelmişti. Öyle ki Cem Mansur klasik müziği salondan çıkarıp sokağa taşımıştı.

Dünyanın büyük orkestralarının ünlü yaz konserleri gibi; yönettiği CRR Senfoni Orkestrası ile verdiği yaz konserlerinin biletleri yok sattı. Klasik müziği Kalamış’tan Topkapı’ya ve İstanbul’un pek çok semtine halkın ayağına götürdü. Bıraksaydınız da önümüzdeki yıllarda kimbilir nasıl bir program sunacaktı bize görebilseydik.

Uluslararası alanda itibarı yüksek olan, bir ismiyle ve kendi bağlantılarıyle dünya çapındaki önemli orkestralarını ülkemize getirtebilen değerlerimizden Cem Mansur'un ayrılığındaki gizemi içimde çözemiyorum.

 CRR'nin yeni sezon programı inanılmaz isimlerle dolu beklentilerimizi fazlasıyla karşılayacak etkinliklerle dopdoluydu. Peki Mansur görevinde neyi yerine getirmedi? Eksik olan neydi? "Yönetsel fikir ayrılığı"nın bu konuda ne anlama geldiğini İBB'nin açıklaması beklentisi içindeyim.

Öte yandan aldığım duyumlara ve Serhan Bali'nin Andante'deki yazısına göre CRR'nin Genel Sanat Yönetmenliğine başarılı orkestra şefi Murat Cem Orhan gelecekmiş.