AUDEMARS PİGUET

Yonca ORTAN 24 Tem 2022

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
Tasarım ve komplikasyonların öncüsü olan Audemars Piguet, İsviçre'nin en prestijli lüks saat markalarından biridir.

Tasarım ve komplikasyonların öncüsü olan Audemars Piguet, İsviçre’nin en prestijli lüks saat markalarından biridir. Vacheron Constantin ve Patek Philippe ile birlikte ”Big Three” yakıştırmasıyla anılmaktaydılar ancak artık Vacheron Constantin'in yerini Rolex almış durumda. Böylece "Big Three" artık Audemars Piguet, Patek Philippe ve Rolex markalarından oluşuyor.

Audemars Piguet – Royal Oak saat modeli, lüks saat piyasasının en ünlü modellerinden biridir.

Markanın simgesi olarak kabul edilen ”Royal Oak” lüks spor saati konseptinin öncüsü olarak kabul edilmektedir. Audemars Piguet ayrıca, astronomik saat komplikasyonları, ultra ince mekanizmalar, iskelet saat tasarımları ve chiming konusunda çok uzun tecrübelere ve başarılara sahiptir.

140 yıldan fazla bir süredir var olan markanın, başarısı için Audemars ve Piguet ailesi 4 kuşaktan beri çalışmaktadır. Audermars Piguet, hala onu kuran aileler tarafından yönetilen en son bağımsız İsviçre saat markasıdır. Var olduğu günden beri Audermars Piguet, saatçilik dünyası için her zaman değer verilen markalardan birisi olmayı başarmıştır.

Girişimleri ile saatçilik dünyasının dışında da kayda değer etkileri olan marka, Art Basel ortaklığı ve bireysel komisyonların aracılığı ile, çeşitli çağdaş enstalasyon sanatçılarına sponsorluk yapmaktadır. Ayrıca orman koruma vakfına sponsor olan markanın, spor dünyası ile de ortaklıkları bulunmaktadır.

Audermars Piguet saat markasının erken tarihi

Audemars Piguet, 1875 yılında, Cenevre’nin kuzeyinde Vallee de Joux kasabasına bağlı bir köy olan, Le Brassus’ta kurulmuştur.

Valle de Joux’un zengin saatçilik tarihi

Audemars Piguet’in kurucuları Jules Louis Audemars ve Edward Auguste Piguet, genç yaşlarında saatçilik sanatını öğrenmeye başladılar. Valle de Joux’da doğup büyüdüler ve bölgenin olağanüstü saatçilik mirasından faydalandılar. Valle de Joux, Jura dağlarında bulunan yüksek rakımlı bir vadidir. Kışları çok sert geçen bölgeye “İsviçre’nin Sibiryası” denmektedir. Çok sert geçen kış koşulları, uzun ve ıssız geçen kışları yüzünden dışarı çıkamayan bölge sakinlerinin saatçilik yaptıklarına inanılıyor.

Bölge, saatçiliği 1600’lü yılların sonlarına doğru, çoğu saat ustası olan Huguenot göçmenleri sayesinde tanıdı. Valle de Joux, 19. yüzyıla geldiğimizde, saatçilik endüstrisinin en önemli merkezlerinden biri haline geldi. Günümüzde bu bölge, mekanik saat tarihinin beşiği olarak kabul edilmektedir.

Kazançlı bir ortaklık: Audemars & Piguet

Jules Louis Audemars ve Edward Auguste Piguet henüz 20’li yaşlarında markayı kurduklarında, genç yaşlarına rağmen, yeni girişimleri için zengin bir deneyime ve saat becerilerine sahiptiler. Her ikisi de çok uzun zamandır süren saatçilik geleneğine sahip ailelere sahiptiler ve saat endüstrisinde uzun zamandır çalışıyorlardı.

Aynı zamanda çocukluk arkadaşı olan Audemars ve Piguet, saatçilik sektörünün farklı alanlarında çalışarak, değişik alanlarda ustalaştılar. Bu farklı deneyimler sayesinde birbirlerini tamamlıyorlardı.

İşin teknik kısmında yetenekli olan Audemars, karmaşık saat mekanizmaları konusunda ve bunları tedarik etme konusunda sağlam bir tecrübeye sahipti. Bu yeteneklerini kullanarak markanın tüm üretim sürecine öncülük etti, ürün gelişimlerini denetledi ve tüm teknik detaylar ile ilgilendi.

Piguet ise Audemars ile ortaklı kurmadan önce, bir saatin son düzenlemelerini yapan usta saatçi repassuer olarak çalışıyordu. Saat endüstrisinin en saygın ve en çok talep gören pozisyonlarından birinde çalışan Piguet şunlardan sorumluydu;

• Biten mekanizmaların son kontrollerini yapmak

• Hataları ve kusurları belirlemek, düzenleme için gerekli ayarlamaları yapmak

• Mekanizmayı saate monte etmek ve satışa hazır hale getirmek

Piguet, Audemars Piguet markası içinde, ilk başlarda repassuer olarak çalışıyordu. Ancak çok geçmeden, iş tarafında çalışmaya, satış, pazarlama ve yönetim işlerine daha uygun olduğunu fark etti.

Bu şekilde farklı yetenekleri olan iki insan tarafından çok başarılı bir şirket kurulmuş oldu. Audemars ve Piguet, hayatları boyunca başarı ile şirketi yönetti. Ailelerin sonraki fertleri de kurucularının mirasına sahip çıkarak, 4 nesildir aynı üstün başarıyı sergilemekte.

Şirketin kurucuları tarafından belirlenen iş bölümü, ilk gün olduğu gibi bugün de aynı şekilde devam etmektedir. Audemars ailesi teknik konulardan sorumlu iken, Piguet ailesi finans ve diğer iş kolları ile ilgilenmektedir.

Başlangıçtaki farklılıklar ve resmi lansman

Audemars Piguet ilk olarak 1875 yılında kurulmuştur. Audemars ve Piguet iş ortakları oldukları tarih aynı zamanda kuruluş tarihi olarak kabul edilmektedir. Ancak, iki ortak 1881 yılına kadar şirketlerini resmi olarak Audemars Piguet olarak kayıt ettirmemişti. Ortak oldukları andan itibaren saat endüstrisine adım atmış ve karmaşık saatlerin geliştirilmesinde kendilerine sektörün lideri olma hedefini koymuşlardı.

Audemars Piguet, 1892 yılında dakika tekrarlayıcı saatini piyasaya çıkardı.

Dakika tekrarlayıcı saatler, kullanıcısının kontrol etmeden zamanı bilmesini sağlayan özel komplikasyonlardır.

Elektrikli aydınlatmanın yaygın olarak kullanılmadığı zamanlarda dakika tekrarlayıcılar ve chiming mekanizmalar, saat meraklıları arasında oldukça popülerdi ve bu popülerliğini bugün de devam ettirmektedirler.

Bir çok komplikasyonda olduğu gibi, ilk dakika tekrarlayıcıları cep saatlerinde kullanıldı. Ancak 1882 yılında, şuan Omega olarak bilinen markanın kurucusu Louis Brandt, dünyanın ilk dakika tekrarlayıcı kol saatini tanıttı.

Bu tarihi eserin mekanizması, Audemars Piguet tarafından tedarik edilmişti.

Audemars Piguet “Universelle” cep saati

Audemars Piguet Universelle cep saatler, ihtişamlı komplikasyonları ile ünlüdür. Bu cep saatleri sürekli takvim gibi karmaşık komplikasyonlara sahiptir.

Dünyada ilk kez yapılanlarla aile mirasını sürdürmek

Audemars Piguet, geleceğe yönelik özellikler ve tasarımlar ile, saat yapımcıları arasında önemli rol oynamaya devam ediyordu.

1907 yılına gelindiğinde, şirketin en yeni teknolojileri üreten bölümünde 70 kadar deneyimli saat uzmanı çalışıyordu.

Audemars ve Piguet 1920 yılında vefat ettiklerinde, oğulları Paul-Louis Audemars ve Paul-Edward Piguet şirketin liderliği için hazırdılar.

Sonraki nesiller de tıpkı büyükleri gibi çeşitli saat yapım teknolojilerinde yeniliğin ön saflarında yer aldılar ve bir çok ilke imza atmayı başardılar. Bunlar;

• 1921 – en küçük minute repeater (dakika tekrarlayıcı) mekanizma, ilk jumping hours (saat atlama) kol saati (15.8 mm)

• 1938 – en ince kol saati (1.64mm kalınlığında) ve ilk iskelet (skeleton) kol saati

• 1967 – merkezi rotorlu ve daimi takvimli en ince ( 1.45mm ) otomatik kol saati

• 1986 – Dünyanın ilk kendiliğinden sarma tourbillon kol saati. En ince tourbillon saat (5.3mm)

Audemars Piguet şirket sloganı

“Kuralları çiğnemek için önce usta olmalısın” sloganına sahip olan Audemars Piguet yıllar boyunca teknik üstünlüğünü ispatladıktan sonra gerçekten ustalaştığı kuralları çiğneyecekti. Audemars Piguet, kuruluşundan itibaren teknik özellikler, sıra dışı malzemeler ve yıkıcı özel saat tasarımları ile sınırları zorlamaya devam ediyor.