AFRİKA'DAKİ TÜRKİYE

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Tanzanya, Burundi özelinde yaptığımız Afrika çalışmalarında Türkiye'nin iz düşümlerini gözlemliyoruz. Afrika'dan Türkiye'ye bakmak ve anlamak…

Tanzanya, Burundi özelinde yaptığımız Afrika çalışmalarında Türkiye’nin iz düşümlerini gözlemliyoruz. Afrika’dan Türkiye’ye bakmak ve anlamak…

Afrika, uluslararası sistem içerisinde daha etkin rol oynayan ve küresel sahnede ağırlığı giderek artan bir aktör haline geldi. Çin başta olmak üzere birçok ülke, kıtada yıllardır varlığını sürdürüyor. Pek çok alanda hızla gelişen kıtanın barındırdığı ekonomik ve ticari potansiyel ile jeopolitik ağırlığı, birçok ülkeyi ve yatırımcıyı Afrika’ya çekmiş durumda. Türkiye Afrika’ya açılımını 2013 yılı itibariyle Afrika Ortaklık Politikası olarak belirlemiş durumda.

Türkiye resmi kurumları, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve insani yardım örgütlerinin faaliyetlerini kapsayan bütüncül bir çalışma yürütüyor. Afrika ülkeleri ile Ortaklık Politikası kıtanın barış ve istikrarı ile ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunmak, ayrıca ikili ilişkiler eşit ortaklık ve karşılıklı yarar temelinde yürütülüyor.

ERDOĞAN’IN ZİYARETLERİ KARŞILIK BULDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan 31 Afrika ülkesini (Angola, Cezayir, Cibuti, Çad, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Etiyopya, Fas, Fildişi Sahili, Gabon, Gambiya, Gana, Gine, Güney Afrika Cumhuriyeti, Kenya, Libya, Madagaskar, Mali, Mısır, Moritanya, Mozambik, Nijer, Nijerya, Senegal, Somali, Sudan, Tanzanya, Togo, Tunus, Uganda, Zambiya) ziyaret etmiş ve 2002 yılında sadece 12 Büyükelçiliğimiz bulunan Afrika’da faaliyet gösteren Büyükelçilik sayımız 2022 yılında 44’e yükselmiş durumda. Tüm bu çalışmalar birçok ikili anlaşmanın önünü açtı. Yine 2008 yılının başında 10 olan Ankara’daki Afrika Büyükelçiliklerinin sayısı 38’e çıkmış durumda.

RAKAMLARLA ARTAN İLİŞKİLER

Afrika Kıtası’yla toplam ticaret 2003 yılında 5,4 milyar dolar seviyesinden, 2021 yılı sonu itibariyle ise 34,5 milyar dolar seviyesine ulaşmış.

Türk müteahhitlik firmalarının üstlendiği proje hacmi hızla büyüyerek Afrika'da 77,8 milyar dolar düzeyine yükselmiş durumda. Türkiye’nin 45 Afrika ülkesiyle İş konseyi bulunmakta.

Türkiye, Afrika ülkeleriyle ulaşım olanaklarını geliştirmek, iş insanlarının karşılıklı olarak birbirleriyle temaslarını kolaylaştırmak, Türkiye’nin Afrika halklarının dünyaya ulaşımında bir kavşak noktası olmasını temin etmek ve halklar arasındaki bağlantıların güçlendirilmesini sağlamak amacıyla THY’nin Afrika’ya uçuşlarının sayısı artırmış durumda. Pandemi öncesi kıtadaki sefer sayısı 39 ülkede 60 noktaya sefere ulaşan THY, seyahat yasaklarının kalkmasıyla uçuş sayısını artırmaya devam ediyor.

TİKA-KIZILAY VE YARDIM ÖRGÜTLERİ HER YERDE

Türkiye Sağlık Bakanlığının yanı sıra, Kızılay ve TİKA ile sivil toplum kuruluşlarımız olmak üzere, kıtanın hemen her noktasında Afrika halklarıyla dayanışma içerisinde insani ve kalkınma yardımı faaliyetlerimizi sürdürmekte. TİKA halihazırda 22 Program Koordinasyon Ofisiyle Afrika genelinde faaliyet gösteren en etkin kurumların başında yer alıyor.

AFRİKALI ÖĞRENCİLERİN TERCİHİ TÜRKİYE

Afrikalı öğrencilere ülkemizce sağlanan bursların uzun vadede ülkemizin Afrika politikasının tahkim edilmesinde çarpan etkisi yapacaktır.

Türkiye 1992 yılından günümüze, 15 binden fazla Afrikalı öğrenciye lisans, lisansüstü ve doktora bursu vermiş durumda.

Dışişleri Bakanlığına bağlı Diplomasi Akademisi tarafından 1992 yılından bu yana düzenlenen “Uluslararası Genç Diplomatlar Eğitim Programı”na bugüne kadar Afrika ülkelerinden 249 diplomat katılmış. Ayrıca, Afrika ülkeleri Dışişleri Bakanlıklarından kapasite artırımı ve insan kaynakları gelişimi maksadıyla ulaşan talepler doğrultusunda diplomasi, arşiv ve haberleşme konuları başta olmak üzere çeşitli alanlarda eğitim programları düzenlenmeye devam ediyor.

TÜRKİYE GÜVENLİ LİMAN

Afrika’da tarihi boyunca var olan Türkiye bugün eşitlik temelinde bir diplomasi yürütüyor. Artık kıtanın her yerinde Türkiye var. Afrika ülkeleri için Türkiye güvenli bir liman.