tag:gazetebirlik.com,2015:cid-57 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2024-03-10T12:00:22+03:00 Başkan Soyer: "Bu tiyatroyu yaşatacak olan sizlersiniz" https://mail.gazetebirlik.com/haber/baskan-soyer-bu-tiyatroyu-yasatacak-olan-sizlersiniz-244/

Genel Sanat Yönetmeni Yücel Erten, politika, bürokrasi ve medyadaki düzeni eleştirel bir tavırla sahneye taşıyan oyununun prömiyerinde yaptığı konuşmada Şehir Tiyatrolarını yeniden hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e teşekkür etti.

“Bu tiyatroyu yaşatacak olan sizlersiniz”

Yücel Erten’in konuşmasının ardından, tiyatro oyuncuları İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e plaket sundu.

Sahneye gelerek tüm tiyatro ekibini tebrik eden Başkan Soyer, İzmirli tiyatro severlere seslenerek, “Hepinize çok teşekkür ediyorum güzel İzmir’in güzel insanları. Bu tiyatroyu yaşatacak olan sizlersiniz. Ne olur unutmayın, elinizden geleni yapın” dedi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Cumhuriyetimizin 100. Yılında, "100 Yıllık Ayna" Tiyatro Çalıştayı https://mail.gazetebirlik.com/haber/cumhuriyetimizin-100-yilinda-100-yillik-ayna-tiyatro-calistayi--7931/

Toplantıya İBB Kültür Daire Başkanı Tolga Volkan Aslan, Şehir Tiyatroları Müdürü Oytun Askeroğlu, Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever, Genel Sanat Yönetmeni Yardımcıları Emrah Özertem, Tankut Yıldız, Özgür Dereli’nin yanı sıra Türkiye’nin her tarafından ve birçok alandan sanatçı, bağımsız tiyatro çalışanı, akademisyen, eleştirmen, yapımcı, sendika temsilcileri, ödenekli-özel kurum ve kuruluşların yöneticileri katıldılar.

 

İBB Şehir Tiyatroları, Tiyatro Çalıştayında tiyatromuzun bütün paydaşlarını bir araya getirerek, tiyatromuz adına önemli bir katkı sundu.

 

Toplantıda söz alan Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever:

“Bildiğiniz gibi Cumhuriyetimizin 100. Yılına ithafen hayata geçirmeyi planladığımız projelerimizden bir tanesi de “100 Yıllık Ayna” adlı Tiyatro Çalıştayımızdı. Bir diğer projemiz geçtiğimiz Eylül ayında Şehir Tiyatroları’nın bütün emektarlarının katkılarıyla “Bu Memleket Bizim” oyunumuzdu. “100 Yıllık Ayna” Çalıştayımızda bizler tiyatro sanatına emek veren tüm paydaşlarımızla son yüzyılın bir muhasebesini yapmak istedik. Sorunlarımızı, önerilerimizi ayrıntılı bir biçimde irdeleyip birlikte konuşmak ama en önemlisi birbirimizi duyup, yan yana gelip, birbirimizin sorunlarının farkına varıp bilgi sahibi olarak, birbirimizi anlayarak bir ayna tutmaktı. Bizler bu nedenle, bu Çalıştayda paylaşılan fikirler ve buradan çıkacak sonuçlarla ileriye dair daha somut adımlar atabiliriz diye düşünüyorum. Açıkçası bizler çok kalabalık değiliz. Bir avuç insanız. Aslında sorunlarımız çok büyük değil. Ben çeşitli oturumlara katıldım. Bunların hepsi çözümlenebilir. Ama şu an ki İstanbul Belediyesi’ni bu işte tenzih ediyorum, özellikle Volkan Bey’i tenzih ediyorum. Siyasi iradenin gündelik politikalarla çözüme ulaşması çok zor. Bu durumda hepimiz hemfikiriz.

Şehir Tiyatroları olarak 31 başlıkta topladığımız geniş katılımla gerçekleşen bu Çalıştaydan çıkan sonuçların bir kitap haline getirilerek takibinin yapılmasını ve bu sonuçların tüm paydaşlarımızla paylaşılmasını hedefliyoruz. Bu çıkan sonuçların takibini sağlamada ısrarlı olacağımızı bilmenizi isterim. Huzurunuzda bu konuda emeği geçenlere teşekkür etmeyi borç bilirim.” dedi.

Çalıştayın Genel Koordinatörü Emre Koyuncuoğlu da kürsüde sonuç bildirgesini okudu.

İBB Kültür Daire Başkanı Tolga Volkan Aslan ise yaptığı konuşmada:

 

“Bugünün Türkiye’sinde bir sürü yapısal sorundan tabii ki bahsediyoruz. Çalıştayda bunların sonuçları çıkıyor. Ayşegül Hanım’ın konuşmasında bahsettiği siyasi irade, bürokrasi benim temsil ettiğim yeri tanımlıyor. Bu döngü içerisinde, hepimiz sanat dünyası içinde çeşitli kavramları ve tartışmaları kenarından dolaşarak yapmaya çalışıyoruz. Toplamda temelde neyi hedeflediğimizi ve tam olarak neyin çözülmesi gerektiğini her birimiz biliyoruz. Ama çözümsüzlükler içinde hiçbir zaman boğulmuyoruz. Ben on yıldan fazladır tiyatro camiasının içinde olan, kültür sanat emekçileriyle yıllardır her platformun içerisinde yer almaya çalışan bir arkadaşınızım. Bu konuyla ilgili görev edindiğimiz şey, tüm çalıştaylarda ve sorumluluk aldığımız alanlarda bugünün koşulları üzerinden kendimizi daha iyi bir şekilde var edebilme, bundan sonrası için daha iyi çözümler üretebilme çabasıydı.

Bugün tiyatro adına söylenen her şeyde örgütlülük meselesini hiçbir zaman es geçmemek lazım. Tiyatronun her zaman toplumsal açıdan temsil ettiği bir kimlik var. Ve bu kimliğin kendisini siz muhalif olarak, başkaları da farklı şekilde tanımlayabilir. Muhalif kimliğin altında entelektüel bir kaynak, bugüne kadar getirilmiş bir birikim var. Bu, basında tiyatro hareketi her zaman aydın hareketi olarak devamını getirmiştir. Doğal olarak tiyatronun açtığı her kilit diğer sanat disiplinleri için bir öncü, başat aktör kimliği taşıyor. O yüzden tiyatronun adımları önemli. O yüzden tiyatro korkulacak bir şey zaman zaman. Tiyatro ayna aslında bir tarafıyla.

Bugüne kadar tiyatro üzerine yapılmış çalıştaylar içinde, gerçekten ben buradaki tüm arkadaşlarımızın çok güzel bir şekilde örgütlülüğü sağladığını söylemek istiyorum. Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu sonuçların tiyatroya, tiyatronun dışında tüm sanat disiplinlerine iyi bir öncülük yapacağını düşünüyorum. Çünkü başta söylediğim gibi tiyatro kooperatifi, tiyatro insiyatifi, Şehir Tiyatroları, Devlet Tiyatroları, tiyatro vakfı, oyuncular sendikası tamamı kendi iç örgütlülüğüyle benim tanık olduğum süre içerisinde müzisyenlere, çağdaş sanatçılara, sanatın farklı alanlarına öncülük etti. Bu öncülüğün devamını diliyorum. Bu öncülük için ustalarımıza, akademisyenlerimize, emek veren tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

 

Sonuç Bildirisi Hazırlandı

Çalıştay kapsamında ödenekli tiyatrolar, özel tiyatrolar, bağımsız tiyatrolar, uluslararası alanda ortak prodüksiyonlar, oyun yazarlığı, tiyatro tarihi yazımı, mesleki eğitim, sahnede temsiliyet hakkı, ana başlıkları altında 31 alt başlıktan oluşan oturumlar yapıldı.

 

Çalıştay sunumları ve oturumlarda gelişen öneriler, Çalıştay editörleri tarafından özetlenerek, Çalıştay sonrası bir sonuç bildirgesi hazırlandı. Aynı zamanda sunulan bildiriler ve konuşmaları içeren bir Çalıştay kitabı da hazırlanarak paylaşılacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Cameristi Della Scala ilk kez Ankara'da https://mail.gazetebirlik.com/haber/cameristi-della-scala-ilk-kez-ankarada-6347/

Dünyanın prestijli oda müziği topluluklarından biri olarak kabul edilen Cameristi Della Scala, ilk kez CSO Ada Ankara’da müzikseverlerle buluşacak. ‘Fantasie da opere di Giuseppe Verdi / Verdi’nin Opera Fantezileri’ konseri, dünya genelinde büyük beğeni toplayan orkestranın Türkiye prömiyeri olma özelliğini taşıyor. 

İKİ SEÇKİN İTALYAN SOLİST SAHNEDE OLACAK

Cameristi Della Scala, bu özel konserde iki seçkin İtalyan solisti de Ankaralı müzikseverlerle buluşturacak. Keman solisti Francesco Manara ve çello solisti Massimo Polidori, Cameristi Della Scala eşliğinde unutulmaz bir konsere imza atacaklar. Francesco Manara, dünya genelinde prestijli sahnelerde konser veren bir sanatçı olarak öne çıkarken, Massimo Polidori ise solo kariyerinde elde ettiği başarılarla tanınıyor.

Dünyanın en prestijli opera evlerinden ‘Teatro alla Scala di Milano’ orkestrasının müzisyenleri tarafından oluşturulan oda orkestrası Cameristi Della Scala 1982 yılında kuruldu. Orkestra, orkestra şefi olmaksızın performans sergiledikleri repertuarları ile benzersiz bir kimliğe sahip.

Cameristi Della Scala genellikle La Scala orkestrasının seçkin grup şeflerini solist olarak öne çıkarıyor. Bu performansların yanı sıra dünyaca ünlü Khatia Buniatishvili, Jan Lisiecki, Sergei Babayan, Alexei Volodin, Daniel Lozakovich, Giovanni Sollima, Julius Berger gibi birçok tanınmış enstrümantalist ile düzenli olarak konserler veriyor. 

YILLARCA SÜREN ARAŞTIRMALARLA ORTAYA ÇIKAN ESERLER SESLENDİRİLECEK 

Cameristi Della Scala'nın sanat yönetmeni Gianluca Scandola, Ankara’daki konserin "Tamamen sıra dışı bir çalışma ve Verdi'nin eserlerini dinlemeye alışkın olanlar için tam anlamıyla bir anomali ve aynı zamanda benzersiz bir deneyim" olduğunu belirtiyor. Cameristi Della Scala’nın Türkiye Prömiyerinde icra edeceği Verdi repertuarı, bizzat Cameristi Della Scala’nın dünyanın dört bir yanındaki kütüphanelerde yaptığı ve yıllarca süren araştırmalarla ortaya çıkan eserlerin toplanması ve incelenmesinden oluşuyor. Konserde ayrıca efsanevi sanatçılar Camillo Sivori'nin ‘il Trovatore’, Antonio Bazzini'nin versiyonunda ‘La Traviata’, Giovanni Avolio’nun ‘Falstaff’, Don Carlo ve Luigi Mancinelli’nin ‘Aida’ eserleri, orkestra tarafından özgün yorumlarla seslendirilecek. CSO Ada Ankara, 26 Şubat akşamı sanatseverleri unutulmaz bir müzik yolculuğuna davet ediyor.

Konserde ayrıca efsanevi sanatçılar Camillo Sivori'nin ‘il Trovatore’, Antonio Bazzini'nin versiyonunda ‘La Traviata’, Giovanni Avolio’nun ‘Falstaff’, Don Carlo ve Luigi Mancinelli’nin ‘Aida’ eserleri, orkestra tarafından özgün yorumlarla seslendirilecek.

CSO Ada Ankara, 26 Şubat akşamı sanatseverleri unutulmaz bir müzik yolculuğuna davet ediyor.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Devlet Tiyatroları prömiyer yapacak https://mail.gazetebirlik.com/haber/devlet-tiyatrolari-promiyer-yapacak-2268/

Ankara Devlet Tiyatrosu yapımı "Kadınlar, Filler ve Saireler" 20 Şubat'ta Şinasi Sahnesi'nde, "Esaretin Bedeli" 21 Şubat'ta İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi'nde, "Devlet Ana" 28 Şubat'ta Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde seyirciyle buluşacak. "Sonbahara Son Güller" ise 1 Şubat'ta İstanbul Devlet Tiyatrosu Üsküdar Tekel Sahnesi'nde prömiyer yapacak. İzmir Devlet Tiyatrosu yapımı "Münasebetsiz" 27 Şubat'ta Konak Sahnesi'nde, "Hamlet" 28 Şubatta Bornova Kültür Merkezi Bozkurt Kuruç Sahnesi'nde seyirci karşısına çıkacak.

"Lobotomobilin Üç Seferi" 13 Şubat'ta Bursa Devlet Tiyatrosu Ahmet Vefik Paşa Sahnesi'nde seyirciyle buluşacak. "Otoban Köpekleri" 15 Şubat'ta Trabzon Devlet Tiyatrosu Atapark Haluk Ongan Sahnesi'nde, "Sayı Dedektifleri" adlı çocuk oyunu 11 Şubat'ta Diyarbakır Devlet Tiyatrosu Kayapınar Kültür Merkezi Sahnesi'nde, "Uzatmalı Oyun" 1 Şubat'ta Konya Devlet Tiyatrosu Sahnesi'nde prömiyer yapacak.

Sivas Devlet Tiyatrosu yapımı "Gizli Bahçenin Bezelyesi" çocuk oyunu 14 Şubat'ta, "Başıboş" 15 Şubat'ta, "Donör" 29 Şubat'ta Atatürk Kültür Merkezi Sahnesi'nde seyirciyle buluşacak.

"Kurtlar Sofrası" 1 Şubat'ta Van Devlet Tiyatrosu Kültür Merkezi Sahnesi'nde, "Deniz Kızı ve Sevimli Korsanlar" çocuk oyunu 7 Şubat'ta Kayseri Devlet Tiyatrosu Sahnesi'nde ilk kez seyirci karşısına çıkacak.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İBB Şehir Tiyatroları ''Rüya'' oyunuyla Antalyalı çocuklarla buluştu https://mail.gazetebirlik.com/haber/ibb-sehir-tiyatrolari-ruya-oyunuyla-antalyali-cocuklarla-bulustu-8297/

Özge Midilli-Ertan Kılıç’ın yazdığı Özge Midilli’nin yönettiği “Rüya”, 29 Ocak 2024 Pazartesi günü Antalya Şehir Tiyatroları Yıldız Kenter Sahnesi’nde sahnelendi. 

İBB Şehir Tiyatroları Şubat ayında yeni oyunlarla turnelerine devam ediyor. Turne programı şöyle:

Oscar 6 Şubat Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi

Yaşamak Mı Yoksa Ölmek Mi? 13 Şubat Yenibosna Dr. Enver Ören Kültür Merkezi

Uçurtmanın Kuyruğu 16, 17, 18 Şubat Eskişehir Opera Sahnesi

Gül'e Ağıt 20 Şubat Tuzla İdris Güllüce Kültür Merkezi

İBB Şehir Tiyatroları, klasik ve çağdaş oyunlarını İstanbul’un birçok ilçesinin yanı sıra farklı illerde de seyirciyle buluşturmaya devam edecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Mutluluk Denince Akla" tiyatro oyunu Muğla'da çocuklarla buluştu https://mail.gazetebirlik.com/haber/mutluluk-denince-akla-tiyatro-oyunu-muglada-cocuklarla-bulustu-9512/

22 Ocak itibariyle yarıyıl tatiline giren çocuklar için Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Eti Çocuk Tiyatrosu ‘Mutluluk Denince Akla’ tiyatro oyununu seyircisi ile buluşturdu.

Oyun 25-26 Ocak tarihlerinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi Yıldız Kenter Sahnesinde gerçekleştirildi.

‘Mutluluk Denince Akla’ oyunu, mutlu olmak için sahip olunması gereken değerleri eğlenceli ve eğitici bir şekilde çocuklara anlatmak üzere pedagog gözetiminde hazırlandı.

Profesyonel tiyatro oyuncuları ‘Mutluluk Denince Akla’da hayatın içinden farklı karakterlerin kılığına girerek çocukların yanında olduklarını hissettiriyor ve onların yol, yön bulmalarına yardım ediyor.

Oyunda; arkadaşlığın, yardımlaşma ve paylaşmanın, çevreyi ve doğayı korumanın, empati ve hoşgörünün önemi çocuklara eğlenceli bir şekilde anlatılıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'CIRCIR BÖCEKLERİ İTLER VE BİZ' OYUNU ŞUBAT AYINDA DA TİYATROSEVERLER İLE BULUŞMAYA DEVAM EDİYOR https://mail.gazetebirlik.com/haber/circir-bocekleri-itler-ve-biz-oyunu-subat-ayinda-da-tiyatroseverler-ile-bulusmaya-devam-ediyor-8139/

Buğra Gülsoy ve Serhat Teoman ikilisine Burak Sarımola ve Ayşe Lebriz Berkem’in eşlik ettiği, Mert Öner’in yönetmenliğinde Sam Shepard’ın ‘True West’ oyununa günümüzden bakan ‘Cırcır Böcekleri İtler ve Biz’ isimli tek perdelik oyun Şubat ayında da izleyicilerle buluşmaya devam ediyor. Prömiyerini yaptığı günden bu yana beğenileri toplayan oyun, 8 Şubat’ta İzmir Bostanlı Suat Taşer sahnesinde, 10 Şubat’ta Fişekhane’de (matine suare), 23 Şubat’ta Eskişehir Vehbi Koç Kongre Merkezi’nde ve 25 Şubat’ta da Zorlu PSM’de sahnelenecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Çöpsüz Dünya" oyunu seyirciyle buluşuyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/copsuz-dunya-oyunu-seyirciyle-bulusuyor-4937/

Oyun, 28 Ocak 2024 Pazar günü 12.00’de Müze Gazhane Prof. Dr. Sevda Şener Sahnesi’nde ilk kez sahnelenecek.

İklim değişikliği ve hava kirliliğinden dolayı bulutların renginin, rüzgârın yönünün değiştiği günlerden bir gün; umutlu, mutlu ve bilinçli bir uçurtma olan Uç Uç, kuyruğu koptuğu için bir çöplüğe düşer. Çöplükte, bez bir bebek olan Püsküllü ve atılmış bir koli olan Koli Koli ile tanışır. Çöplüğün kontrolünü elinde tutan Çöpten Kral ve yardımcısı Sinek ile kurulu düzenlerini değiştirmeye çalışan Uç Uç arasında bir mücadele başlar. “Çöpsüz Dünya” oyunu sevimli karakterler aracılığıyla tüketim kültürünün bilinçsizce yaygınlaştığı günümüzde “geri dönüşüm, tamir, sıfır atık ve renklerle ayrılmış atık kutuları’’ gibi konuları ele alarak atıklardan arındırılmış bir dünya nasıl mümkün olabilir sorusuna cevaplar arıyor.

Oyun, 29 Ocak, 4 Şubat, 11 Şubat 2024 tarihlerinde Müze Gazhane Prof. Dr. Sevda Şener Sahnesi’nde.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İBB Şehir Tiyatroları, Antalya 1. Sömestir Festivali'ne konuk oluyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/ibb-sehir-tiyatrolari-antalya-1-somestir-festivaline-konuk-oluyor-3827/

Özge Midilli-Ertan Kılıç’ın yazdığı Özge Midilli’nin yönettiği “Rüya”, 29 Ocak 2024 Pazartesi günü saat 15.00’te Antalya Şehir Tiyatroları Yıldız Kenter Sahnesi’nde sahnelenecek.

İBB Şehir Tiyatroları Ocak ve Şubat aylarında yeni oyunlarla turnelerine devam ediyor. Turne programı şöyle:

Rüya 29 Ocak Antalya Şehir Tiyatroları Yıldız Kenter Sahnesi

Oscar 6 Şubat Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi

Yaşamak Mı Yoksa Ölmek Mi? 13 Şubat Yenibosna Dr. Enver Ören Kültür Merkezi

Uçurtmanın Kuyruğu 16, 17, 18 Şubat Eskişehir Opera Sahnesi

Gül'e Ağıt 20 Şubat Tuzla İdris Güllüce Kültür Merkezi

İBB Şehir Tiyatroları, klasik ve çağdaş oyunlarını İstanbul’un birçok ilçesinin yanı sıra farklı illerde de seyirciyle buluşturmaya devam edecek.

Rüya (5+Yaş)

Hayvanat bahçesini ziyaret eden Özgür, doğal yaşam alanlarından kopartılıp kafese konan hayvan dostlarını rüyasında görür. Artık harekete geçme zamanıdır ve Özgür onları kurtarmakta kararlıdır. Oyunda Alp Tuğhan Taş, Esen Koçer, Pınar Aygün, Direnç Dedeoğlu, Gülce Çakır, Mehtap Gündoğdu Akbulut, Nilay Bağ, Nilay Yazıcıoğlu rol alıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yugoslav Drama Tiyatrosu, İstanbul seyircisiyle buluştu https://mail.gazetebirlik.com/haber/yugoslav-drama-tiyatrosu-istanbul-seyircisiyle-bulustu-1115/

İBB Şehir Tiyatroları, Dünya tiyatrolarının önemli oyunlarını seyircisiyle buluşturmak için yaptığı uluslararası iş birlikleri kapsamında, Sırbistan’ın Yugoslav Drama Tiyatrosu’nu Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde ağırladı. Seyircinin beğenisini kazanan “Kral Oidipus” oyunu ayakta alkışlandı.

Sofokles’in yazdığı, Vito Taufer’in yönettiği oyunda Milan Maric, Natasa Ninkovic, Srdan Timarov, Bojan Dimitrijevic, Aleksandar Durica, Milos Samolov, Nebojsa Ljubisic, Zoran Cvijanovic, Joakim Tasic, Marko Radojevic, Milan Bobic, Luka Antonijevic, Luka Sevic, Veljko Stevanovic rol alıyor. Kral Oidipus Yönettiği şehrin başına gelen felaketle yüzleşen Oidipus, Delphi kahininin acıların sebebi olduğunu iddia ettiği eski bir suçun sorumlusunu aramaya koyulur. Şehri kötülükten kurtarmaya çalışan ve aynı zamanda gücü elinde tutmak için mücadele eden Oidipus, eski suçun ardında gizlenen daha da karanlık bir sırrı keşfeder ve bu da akılalmaz boyutlarda bir trajediye neden olur.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İBB Şehir Tiyatroları'nda bu hafta https://mail.gazetebirlik.com/haber/ibb-sehir-tiyatrolarinda-bu-hafta-1161/

Bu hafta tiyatroseverleri Sofokles’ten Euripides’e, Yiğit Sertdemir’den Bilgesu Erenus’a klasik ve çağdaş yazarların eserlerinin ön planda olduğu zengin bir repertuvar bekliyor.

Bu hafta; İfigenya, Kral Oidipus (Konuk Oyun), Godot Geldi, Geçit, Öldün, Duydun Mu?, Yaftalı Tabut, Ay, Carmela!, Cadı Kazanı, Çingene Boksör, Uçurtmanın Kuyruğu, Çöpsüz Dünya (Yeni Oyun), Fındıkkıran, Herkes Sihirbaz Olacak, Elma Kurdu Kırtık, Bir Gece Masalı, Bir Gün Ayakkabımın Teki, Bekçi ile Postacı adlı oyunlarımız seyirciyle buluşacak.

Şehir Tiyatroları ilk defa sömestir tatiline özel, çocuklarla oyunlarını buluşturuyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Ocak ayında mevcut çocuk oyunlarının yanı sıra sömestir tatiline özel sahneleyeceği çocuk oyunlarıyla minik seyircilerle buluşuyor.

22 Ocak Pazartesi günü saat 12.00’de Beylikdüzü Rasim Öztekin Sahnesi’nde Bekçi ile Postacı, 22 Ocak Pazartesi günü saat 12.00’de Ümraniye Sahnesi’nde Bir Gece Masalı, 29 Ocak Pazartesi günü saat 12.00’de ise Kadıköy Müze Gazhane Sevda Şener Sahnesi’nde Çöpsüz Dünya oyunu sahnelenecek.

Bu Haftanın Programı (22-29 Ocak 2024)

Kral Oidipus (Konuk Oyun)(Yugoslav Drama Tiyatrosu)

Yönettiği şehrin başına gelen felaketle yüzleşen Oidipus, Delphi kahininin acıların sebebi olduğunu iddia ettiği eski bir suçun sorumlusunu aramaya koyulur. Şehri kötülükten kurtarmaya çalışan ve aynı zamanda gücü elinde tutmak için mücadele eden Oidipus, eski suçun ardında gizlenen daha da karanlık bir sırrı keşfeder ve bu da akıl almaz boyutlarda bir trajediye neden olur. Oyun, 22, 23 Ocak 2024 tarihlerinde Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde.

İfigenya

Doğu ile Batı arasındaki ilk büyük savaş: Akha ordusu, Truva seferine çıkmak üzeredir. Birleşik ordu donanmasının sıkıştığı limandan kurtulup harekete geçebilmesi için rüzgâra ihtiyacı vardır. Başkomutan Agamemnon, Artemis’in kutsal geyiklerinden birini öldürdüğü için tanrıça da onun rüzgârını kesmiş ve herkesi bu limana hapsetmiştir. Doksan dokuz kralın ordusu hastalıktan kırılırken, öfkeyle bekleyen askerlerin gözü Agamemnon’dadır. Başkomutan’ın sadece kendisi ve makamı değil, başta ailesi olmak üzere, tüm ülke tehlikededir. Agamemnon’un yapabileceği tek bir şey kalmıştır: En değerli varlığı olan kızı Iphigenia’yı tanrılara kurban vermek! Oyun, 24-27 Ocak 2024 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde.

Godot Geldi

"Godot Geldi", İrlandalı yazar Samuel Beckett'in "Godot'yu Beklerken" adlı yapıtının ardından ve ona bir "gönderme" olarak, Karadağlı yazar Miodrag Bulatović'in kaleme aldığı bir oyundur... "Olay" bir bataklıkta geçer. Becket'in oyununda; Godot beklenilir... Bulatović'in oyununda ise, bir fırıncı olarak Godot gelir... Beckett, yapıtında kavramlardan yola çıkarak evrensel bir resital sunarken, Bulatović, aynı tematik yapıyı işlemiş olsa da, rol kişilerinin ve kısmen de olsa mekanın yapısını değişime uğratarak, daha çok "simge"lere yönelmiştir... Beckett'te de, Bulatović'te de bekleyenler açısından önemli olan, aslında beklenen kişinin kim olduğu değil, bekleyişin kendisidir... İşte bu durumda; kim olduğu tam olarak bilinmeyen bir "gelen"in, kesinlikle tanımlanmış bir "giden"e dönüşmesinin öyküsüdür diyebiliriz "Godot Geldi" için… Oyun, 24-27 Ocak 2024 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde.

Geçit

Çıktıkları yolculukta dağ başında mola veren bir ağa ve maraba, saklandıkları yerden kontrol noktasını izlerler. İki kişi arasındaki ilişki aslında insanlığın varlığından beri mücadele ettiği mülkiyetçilik ve ezen-ezilenlerin hikâyesinin özeti gibidir. Oyun, 24-27 Ocak 2024 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde.

Öldün, Duydun Mu?

İntihar eden bir adamın geride bıraktığı hayatı, hatalarıyla yüzleşmesi ve sonrasında kendini tanıma süreci anlatılıyor. Oyunda ayrıca sabır, mücadele, belleksizlik gibi insanı şekillendiren pek çok kavram irdeleniyor. Oyun, 24-27 Ocak 2024 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde.

Yaftalı Tabut

Adına tarihin dipnotlarında rastlayabildiğimiz, Türkiye’nin ilk kadın oyun yazarı, kuramcı, aktivist, sosyal ve siyasi yaşamın her alanında öncü Fatma Nudiye Yalçı’nın hikâyesi. 1920’lerde başlayan mücadelesine Dr. Hikmet Kıvılcımlı ve Nazım Hikmet de eşlik ediyor. Oyun, 24-27 Ocak 2024 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde.

Ay, Carmela!

İspanya’da Milliyetçiler ve Cumhuriyetçiler arasında geçen iç savaş dönemini anlatan oyunda,  iki varyete oyuncusu Carmela ve Paulino, Franco önderliğindeki Milliyetçiler tarafından rehin alınır. Belçite şehrinin işgalini kutlayan Milliyetçiler tarafından istemedikleri bir gösteriye zorlanırlar. Bu zorlamanın sonucunda içinde bulundukları savaşı, “gösteri yapılmalı mı, yapılmamalı mı?“  sorusuyla sanatı ve sanatçıyı sorgulamaları, işleri gereği güldürmeyi, eğlendirmeyi hedefleyen bu iki oyuncunun isyanları, gelgitleri, kayıpları anlatılır. Oyun, 24-27 Ocak 2024 tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde.

Cadı Kazanı

Yıl 1692… ABD’de Salem kasabası…Cadılıkla suçlanan insanlar… Büyük tartışmalara, ardından işkencelere, nihayetinde de idamlara varan mahkemeler… Çıkarları için ‘liste’lerce insanları ölüme sürükleyen ‘insan’lar… İnancı kullanarak; önce toplumsal yaşamı, sonra hukuku, nihayetinde onuru yok etmeye çalışan ‘baştakiler’ ve buna sebep olmayı yahut seyirci kalmayı seçen halk… Tiyatro yazınının en önemli isimlerinden Arthur Miller’ın, 1952’de gerçek olaylardan yola çıkarak yazdığı bu ölümsüz eser; ilk kez Şehir Tiyatrosu’ndan seyircilerini selamlıyor. Oyun, 24-27 Ocak 2024 tarihleri arasında Müze Gazhane Prof. Dr. Sevda Şener Sahnesi’nde.

Çingene Boksör

1920’lerin boks yıldızı Johann Wilhelm Trollmann’ın trajik yaşantısından yola çıkılarak yazılan oyun, kurgusal bir karakter olan Hans’ın tanıklığıyla seyirciye aktarılıyor. Çocukluk dönemlerinde tanışan ikili, güçlü bir arkadaşlık bağıyla yılları geride bırakır. Kendine has stiliyle yıldızlaşan çingene boksör Ruki, Nazi Almanya’sının faşizan politikalarına ve ayrımcılığa maruz kalır. Almanya Şampiyonu olsa da bu unvan kendisine verilmez ve hep kaybetmeye mahkum edilir. Yoksul mahallelerde başlayıp toplama kamplarına kadar süren, ölümüne dostluğun çarpıcı öyküsü. Oyun, 24-27 Ocak 2024 tarihleri arasında Müze Gazhane Meydan Sahne’de.

Uçurtmanın Kuyruğu

Çocukluğu babası tarafından otoriteyle bezenmiş, sıkı bir disiplinle yetiştirilmiş, bu disiplin ve otorite kendisi için saplantıya dönüşmüş bir adam, hayatına son vermeye karar verir. İntihar mektubunu yazıp bitirdiği an kapı çalar. Karşısında ilk defa gördüğü, tanımadığı bir misafir vardır. Gelen adam hayatına ve tüm çocukluğuna dair her şeye hakimdir. Zaman geçtikçe sohbet ilgi çekici bir hal alır. Etkileyici bir iç hesaplaşma başlar. Oyun, 27 Ocak 2024 tarihinde Beylikdüzü Yakuplu Rasim Öztekin Sahnesi’nde.

Çocuk Oyunları

Çöpsüz Dünya (3+ Yaş)(Yeni Oyun)

İklim değişikliği ve hava kirliliğinden dolayı bulutların renginin, rüzgarın yönünün değiştiği günlerden bir gün;  umutlu, mutlu ve bilinçli bir uçurtma olan Uç Uç kuyruğu koptuğu için bir çöplüğe düşer. Çöplükte, bez bir bebek olan Püsküllü ve atılmış bir koli olan Koli Koli ile tanışır. Çöplüğün kontrolünü elinde tutan Çöpten Kral ve yardımcısı Sinek ile kurulu düzenlerini değiştirmeye çalışan Uç Uç arasında bir mücadele başlar. Oyun, 28 Ocak 2024 tarihinde Müze Gazhane Prof. Dr. Sevda Şener Sahnesi’nde.

Fındıkkıran (7+ Yaş)

Minik Clara, yılbaşı hediyesi olarak aldığı Fındıkkıran isimli oyuncağıyla özel bir bağ kurar. Görünenin ardındaki güzelliğin ortaya çıkacağı o gece hayalle gerçek arasında, başka dünyalarda büyük serüven başlar. 1800’lerden günümüze birbirinden farklı versiyonlarıyla operada, sinemada büyük ilgi gören bu halk öyküsü, tüm görkemiyle şimdi Şehir Tiyatrosu’nda sahneleniyor. Oyun, 28 Ocak 2024 tarihinde Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde.

Herkes Sihirbaz Olacak (3+ Yaş)

Ünlü sihirbaz Zubi’nin öğrencileri “usta”lığa geçip onun sihirli şapkasını almanın hayalini kurarlar. Zubi, sihirli şapkanın yeni sahibini belirlemek için bir yarışma düzenler. İllüzyon gösterileriyle ilerleyen oyunda, hedefe ortaklaşa ilerlemenin önemi anlatılıyor. Oyun, 28 Ocak 2024 Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde.

Elma Kurdu Kırtık (4-7 Yaş)

Elma Kurdu Kırtık 7 yaş altı çocuklara yönelik, kuklaların kullanıldığı, canlı müzik eşliğinde oynanan eğlenceli bir çocuk oyunudur. Haylaz bir elma kurdunun mükemmel elmayı bulmak için çıktığı yolculuğu anlatır. Sahip olduklarına değer vermeyen, çevresindekileri hor gören Kırtık bu yolculukta aradığı mükemmel elmaya ulaşmak yerine çok daha kıymetli bir şeyin farkına varır. Çocukların sosyal çevreleriyle olan ilişkilerine dikkat çeken oyun somut nesnelerle soyut kavramları ilişkilendirerek çocuğun algısını geliştirmeyi amaçlamaktadır.  Oyun, 28 Ocak 2024 tarihinde Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde.

Bir Gece Masalı (5+ Yaş)

Shakespeare’in Bir Yaz Gecesi Rüyası isimli oyunundan uyarlanan Bir Gece Masalı, arkadaşlık kavramı üzerine kuruludur. Oyun, ailesinin istediği gençle değil kendi istediği kişi ile arkadaşlık kurmak isteyen Şirin Kız’ın Yakışıklı Delikanlı, Güçlü Delikanlı ve Selvi Kız ile ormanda geçirdiği bir gecede yaşananları anlatır.  Oyun, 28 Ocak 2024 tarihinde Ümraniye Sahnesi’nde.

Bir Gün Ayakkabımın Teki (3+ Yaş)

Rengarenk bir mutfak… Ama her yer çok dağınık… Oyuncu mutfağı toplamaktan sıkılıp gitmeye karar verir ama ayakkabısının tekini bir türlü bulamaz. O da ne, önce ayakkabısının diğer teki, sonra mutfaktaki her şey konuşmaya başlar. Kayıp ayakkabı, Kaptan Cook’u aramaya gitmiştir ve kim bilir başından ne maceralar geçmektedir… Oyun, 28 Ocak 2024 tarihinde Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde.

Bekçi İle Postacı (3+ Yaş)

Postacı Piero ile Gece Bekçisi Marcello adlı çocuk kitabından uyarlanan eserde bir bekçi ile bir postacı ev arkadaşlarıdır. Biri gece diğeri gündüz çalıştığından hiç görüşemezler. Soğuk bir kış günü ikisi de hastalanınca, evi aynı anda paylaşmaları gerekir. Oyun, 28 Ocak 2024 tarihinde Beylikdüzü Yakuplu Rasim Öztekin Sahnesi’nde.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İBB Şehir Tiyatroları'nda bu hafta https://mail.gazetebirlik.com/haber/ibb-sehir-tiyatrolarinda-bu-hafta-3356/

Bu hafta tiyatroseverleri Ibsen’den Alexander Galin’e, Suat Derviş’ten Murat Mahmutyazıcıoğlu’na klasik ve çağdaş yazarların eserlerinin ön planda olduğu zengin bir repertuvar bekliyor.

Bu hafta; Fosforlu Cevriye, Yatak Odası Komedisi, Sen İstanbul'dan Daha Güzelsin, Bir Halk Düşmanı, Ben Medea Değilim, Gidiş Dönüş Moskova (Retro), Zehir, Sivrisinekler, Geçit, Herkes Sihirbaz Olacak, Karagöz Çiftlik Bekçisi, Elma Kurdu Kırtık, Bir Gece Masalı, Bir Gün Ayakkabımın Teki, Rüya, Bekçi ile Postacı adlı oyunlarımız seyirciyle buluşacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'39 Basamak' oyununun prömiyeri yapıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/39-basamak-oyununun-promiyeri-yapildi-2298/

Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, yoğun bir prova döneminin ardından ’39 Basamak’ adlı yeni oyununun prömiyerini Tayyare Kültür Merkezi’nde yaptı. Bursalı sanatseverlerin ve sanat dünyasının ünlü isimlerinin de ilgiyle izlediği oyun, izleyicilere keyifli bir akşam yaşattı. John Bucan ve Patrick Barlow’ın yazdığı, çevirisini Mehmet Ergen’in yaptığı oyunu, Mehmet Ali Açıl yönetti. Yönetmen Yardımcılığını Tuba Bayram’ın yaptığı oyunda rol alan Aykan Yılmaz, Yüksel Hakverdi, Serdar Soyer ve Faruk Oğur, sahne performanslarıyla izleyiciyi büyüledi.

39 Basamak

1935 Ağustos’u, Richard Hannay, can sıkıntısını dağıtmak üzere bir tiyatro oyununa gitmeye karar verir. Hannay, o gece tiyatroda gizemli güzel Annabella’yla tanışır ve kendini Londra’dan İskoçya’ya uzanan çok komik, heyecanlı, hareketli, çılgın bir casusluk serüveninin ortasında bulur. Bu serüvende ise onlara pek çok rolle karşımıza çıkan soytarılar eşlik eder.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Minikler sömestir tatilinde İBB Şehir Tiyatroları'nda buluşuyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/minikler-somestir-tatilinde-ibb-sehir-tiyatrolarinda-bulusuyor-5480/

Yerli ve yabancı yazarların her yaş grubuna hitap eden eserlerini çocuklarla buluşturan İBB Şehir Tiyatroları, yarıyıl tatilinde de çocuklarla onların düş dünyasına yolculuğa çıkıyor.

Tiyatroseverler 22 Ocak ve 29 Ocak 2024 tarihlerinde, Bekçi İle Postacı, Bir Gece Masalı, Çöpsüz Dünya adlı yerli ve yabancı klasik eserlerle yeni maceralara tanık oluyor.

22 Ocak 2024 Pazartesi günü saat 12.00’de Beylikdüzü Rasim Öztekin Sahnesi’nde Bekçi ile Postacı, 22 Ocak 2024 Pazartesi günü saat 12.00’de Ümraniye Sahnesi’nde Bir Gece Masalı, 29 Ocak 2024 Pazartesi günü saat 12.00’de ise Kadıköy Müze Gazhane Sevda Şener Sahnesi’nde Çöpsüz Dünya oyunu sahneleniyor.

Çocuk oyunları

Bekçi ile Postacı (3+ Yaş)

Postacı Piero ile Gece Bekçisi Marcello adlı çocuk kitabından uyarlanan eserde bir bekçi ile bir postacı ev arkadaşlarıdır. Biri gece diğeri gündüz çalıştığından hiç görüşemezler. Soğuk bir kış günü ikisi de hastalanınca, evi aynı anda paylaşmaları gerekir.

Bir Gece Masalı (5+ Yaş)

Shakespeare’in Bir Yaz Gecesi Rüyası isimli oyunundan uyarlanan Bir Gece Masalı, arkadaşlık kavramı üzerine kuruludur. Oyun, ailesinin istediği gençle değil kendi istediği kişi ile arkadaşlık kurmak isteyen Şirin Kız’ın Yakışıklı Delikanlı, Güçlü Delikanlı ve Selvi Kız ile ormanda geçirdiği bir gecede yaşananları anlatır. 

Çöpsüz Dünya (3+ Yaş)(Yeni Oyun)

İklim değişikliği ve hava kirliliğinden dolayı bulutların renginin, rüzgarın yönünün değiştiği günlerden bir gün; umutlu, mutlu ve bilinçli bir uçurtma olan Uç Uç kuyruğu koptuğu için bir çöplüğe düşer. Çöplükte, bez bir bebek olan Püsküllü ve atılmış bir koli olan Koli Koli ile tanışır. Çöplüğün kontrolünü elinde tutan Çöpten Kral ve yardımcısı Sinek ile kurulu düzenlerini değiştirmeye çalışan Uç Uç arasında bir mücadele başlar.

Çöpsüz Dünya oyunu sevimli karakterler aracılığıyla tüketim kültürünün bilinçsizce yaygınlaştığı günümüzde “geri dönüşüm, tamir, sıfır atık ve renklerle ayrılmış atık kutuları’’ gibi konuları ele alarak atıklardan arındırılmış bir dünya nasıl mümkün olabilir sorusuna cevaplar arıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Cumhuriyete Doğru" tiyatro oyunu 9 ilde binlerce izleyici ile buluştu https://mail.gazetebirlik.com/haber/-cumhuriyete-dogru-tiyatro-oyunu-9-ilde-binlerce-izleyici-ile-bulustu-681/

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Milli Mücadele ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundaki kahramanlık hikâyesini anlatan eser, 110 kişilik dev sanatçı kadrosuyla 12 kez perdelerini açtı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Türk milletini arkalarına alıp Millî Mücadele’yi başlatarak sonucunda Türkiye Cumhuriyeti’ni nasıl kurduklarını gözler önüne seren bu tiyatro eseri, Bora Severcan tarafından yazıldı ve yönetildi. Koreografide Özgür Adam İnanç ve Serhat Güdül’ün imzaları bulunan tiyatro oyununun orijinal müzikleri ise Selim Atakan tarafından bestelendi. Oyunun orijinal müzikleri olarak Mehmet Akif Ersoy’un “Birlik” şiiri ve sözleri İbrahim Sarıtaş’a ait olan Cumhuriyet Marşı, özgün bestelerle yine Selim Atakan tarafından bu proje için özel olarak hazırlandı. Proje yapımcılığını Volkan Severcan üstlenirken proje danışmanlığını ise Doç. Dr. İbrahim Sarıtaş yaptı. Oyunun yazımı aşamasında tarihsel gerçekliklerin doğru yansıtılması için Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan on beş kişilik bir arşiv araştırması ekibi çalıştı.

İzleyicilerin “Cumhuriyet'in 100 yılı içinde yapılmış en güzel sanat eserlerinden biri." diye nitelediği oyunun gittiği her yerde ses getirdiğini belirten Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, tiyatro eserinin Türkiye'de toplumsal birliğin pekişmesine katkı sağlamak üzere sahneye konulduğunu belirtti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Kayıp Adımlar" oyunu Kadıköy'de seyirci karşısına çıkıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/kayip-adimlar-oyunu-kadikoyde-seyirci-karsisina-cikiyor-7578/

Alan Kadıköy, 2022 yılında  ilk prodüksiyonunu hayata geçirmek için yönetmenlere açık çağrıda bulunmuştu. 82 yönetmenin proje dosyalarının değerlendirilmesinin ardından tiyatro alanında proje üretimi desteklenecek olan yönetmen Zeynep Özden oldu.

Kadıköy Belediyesi Alan Kadıköy’ün ilk prodüksiyonu olan yönetmenliğini Zeynep Özden’in yaptığı Kayıp Adımlar tiyatro oyunu Türkiye’de ilk kez Kadıköy Belediyesi Alan Kadıköy sahnesinde seyircisiyle buluştu.

Moliere ödüllü Fransız yazar Denise Bonal’in yazdığı, Zeynep Özden’in yönettiği Kayıp Adımlar; ayrılığın ve kavuşmanın, sevincin ve hüznün, gitmenin ve dönmenin, kalmanın ve zorunlu gidişlerin yarattığı hikayeleri hayali bir tren garında buluşturuyor. Denise Bonal’in 1990’ların sonunda yazdığı, Damla Kellecioğlu’nun çevirdiği Kayıp Adımlar oyunu, Türkiye’de ilk kez seyirci karşısına, Efe Eğilmez, Bilge Çınar, Elif Sözer, Zeynep Özden uyarlamasıyla çıkıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
SEMAVER KUMPANYA OYUNLARI 17 ARALIK'TA LA BOUCHERİE SAHNESİNE KONUK OLUYOR! https://mail.gazetebirlik.com/haber/semaver-kumpanya-oyunlari-17-aralikta-la-boucherie-sahnesine-konuk-oluyor-5666/

La Boucherie, 17 Aralık Pazar günü öğlen brunch eşliğinde Serkan Keskin, Taner Ölmez, Nilüfer Alptekin ve Sibel Altan’ın oynadığı ‘Nasreddin Hoca’ kukla oyunu ile minikleri misafir ederken akşamında da ödüllü oyun ‘Güzel Son’a ev sahipliği yapacak.

Işıl Kasapoğlu’nun yazıp, yönettiği ve yaklaşık 20 yıldır sahneye konan kukla oyunu ‘Nasreddin Hoca’ 17 Aralık günü La Boucherie sahnesinde ilk kez çocuklarla buluşacak. Taner Ölmez’in anlatıcı rolünü üstlendiği oyunda, Serkan Keskin Nasreddin Hoca’yı canlandırıyor. Çocuklara kuklalarla Nasreddin Hoca hikayelerinin anlatıldığı oyun, başladığı günden bu yana büyük, küçük herkesin beğenisini topluyor.

İstanbul gece hayatının nabzını tutan La Boucherie, Semaver Kumpanya’nın ‘Güzel Son’ oyununu 17 Aralık akşamı Dinner Theatre konseptiyle yeniden izleyicilerle buluşturacak. Hakan Tabakan’ın kaleme aldığı, Volkan Sarıöz’ün yönettiği oyunda Mehmet Konu, Metin Alpargun, Selen Şenay, Mertcan Ertürk, Ahmet Kaynak, Onur Şenol ve Muhammed Türkoğlu rol alıyor.

Oyunda Halim Şefik Güzelson arkadaşları Orhan Veli, Melih Cevdet, Sait Faik ve Nurullah Ataç’ı uğrak mekanları olan Mösyö Lambo’nun Meyhanesi’ne davet eder. İmzalı davetiyelerin arkasında bir not yazar; “Lütfen İçmeden Geliniz!” Bu gizemli davet üzerine şans eseri Suat Derviş'in meyhaneye gelişiyle çıkılan şiir ve edebiyat yolculuğunu izleyicilere sunan ‘Güzel Son’a La Boucherie Dinner Theatre’ın o geceye özel hazırlanan menüsü eşlik edecek.

Semaver Kumpanya’nın ‘Nasreddin Hoca’ kukla oyunu ile ‘Güzel Son’ oyunu 17 Aralık’ta La Boucherie sahnesine misafir oluyor!

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
​"ADVİYE'' TİYATRO OYUNU PRÖMİYER YAPTI https://mail.gazetebirlik.com/haber/adviye-tiyatro-oyunu-promiyer-yapti-2565/

“Sadece Tiyatro Ekibi”nin ilk sahnelediği oyun olan ve bu yıl prömiyerini yapan “Adviye” adlı tiyatro oyunu, sezon boyunca farklı sahnelerde oynayacak. Oyun sahnelendiği günden beri sanatseverlerin yoğun ilgisi ile karşı karşıya kalıyor.

Hasan Can Utku’nun 2003 yılında yazmış olduğu “Adviye” tiyatro oyunu, alışılagelmiş rejilerin dışında özgün ve yaratıcı bir disiplinle sahneye konuldu. Sabahattin Ozan Aslan’ın yönetmen koltuğunda oturduğu oyunun karakterlerine Asena Yıldırım ve Yansı Deniz Özçelik Keçebaş hayat veriyor. Oyunun kadrosunda; ışık tasarımı Eren Gündüzalp, müzik ve efekt Gökçe Selim, dış ses ve reji asistanı Emir Konya, kostüm tasarımı Adem Gezmek, final şarkı sözü ve seslendiren Delal Korkmaz yer alıyor.

Oyun; aynı hayatı farklı şekilde yaşayan iki kadının hikayesini anlatıyor. Ve seyirciye “Senin Adviye’n kim?” sorusunu yöneltiyor.

Oyun; 24 Aralık Eylül Sahnesi’nde, 7 Ocak Ara Sahne’de, 9 Ocak Kadıköy Boa Sahne’de sanatseverlerle buluşmaya devam edecek. Sezon boyunca İstanbul’un çeşitli sahnelerinde oynayacak olan “Adviye”, ayrıca İstanbul dışı ilk oyununu da 14 Ocak 2023’te matine ve suare olarak Ankara Deli Sanat’ta oynayacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Öncü kadınların hikayesi Cumhuriyet'in 100. yılında sahneye taşındı https://mail.gazetebirlik.com/haber/oncu-kadinlarin-hikayesi-cumhuriyetin-100-yilinda-sahneye-tasindi-5425/

Nilüfer Bıçakcıoğlu'nun derleyip hikayeleştirdiği "100 Yıl Öncesinden Sesleniyoruz" adlı tiyatro oyununda, Renkli Tebeşir Kültür Sanat Merkezi'nin oyuncuları Nilüfer Bıçakcıoğlu, Gülcan Ekinci ve Başak Aktaş sahne alıyor.

Oyunda, Kayseri'nin ilk kadın milletvekili Ferruha Güpgüpoğlu, Türkiye'de modern kütüphaneciliğin öncü isimlerinden ve kütüphanecilik alanında ilk kadın profesör Jale Baysal, Türkiye'nin ilk kadın mimarlık mezunlarından Leman Cevat Tomsu ve ilk kadın dağcılardan İlmiye Bergman'ın yaşamından kesitlere yer veriliyor.

Oyun yazarı ve yönetmeni Nilüfer Bıçakcıoğlu, AA muhabirine, 9 yıl önce 2. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığından emekli olduğunu, 6 yıldır Türk Kadınlar Birliği Kayseri Şubesi'nde gönüllü olarak çalıştığını söyledi.

Cumhuriyet'in 100. yılında hem kadınları hem de Cumhuriyet'i anlatan bir çalışma yapmak istediğini anlatan Bıçakcıoğlu, geçen sene depremzedeler için Türk Kadınlar Birliği ile Renkli Tebeşir Kültür Sanat Merkezi ortaklığıyla "Töre" adlı oyunu sahnelediklerini ve gelirinin depremzedelere bağışlandığını belirtti.

"4 öncü kadınımız da Kayserili"

Tarihe ilgisinin olduğunu ve sene başından beri Kayseri'nin öncü 4 kadınıyla ilgili araştırma yaptığını belirten Bıçakcıoğlu, şöyle konuştu:

"Renkli Tebeşir Grubu'ndan arkadaşlarla çalışarak oyunu sergiledik. Aslında bu bir belgesel tiyatro ve 4 kadın var. Ferruha Güpgüpoğlu, Kayseri'nin ilk kadın milletvekili. Jale Baysal, Türkiye'nin ilk kütüphanecisi ve bu alanda ilk profesörü, bu konuda ilk dersleri veren akademisyen. Leman Cevat Tomsu, Türkiye ilk kadın mimarlarından ve akademisyen. O da mimarlık alanındaki ilk kadın profesör. İlmiye Bergman ise Türkiye'nin ilk kadın dağcısı. 4 öncü kadınımız da Kayserili."

Bıçakcıoğlu, "Bergman, Kayseri'nin ileri gelen ailelerin birinde yetişmiş bir kadın ve Cumhuriyet çocuğu. Kayseri'de yapılan yatırımlar ve şehre kazandırdığı gelişmeleri anlattık. Ferruha Güpgüpoğlu ise Kurtuluş Savaşı'nda Kayseri'deki mücadeleyi ve bir kadın olarak kadınların Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçişteki haklarını anlatıyor. Cevat Leman Tomsu ve Jale Baysal da Cumhuriyet çocukları olarak hem varlıklı ailenin çocuklarının hem de bir memur çocuğunun nasıl okuyabileceğini, Cumhuriyet'in nasıl bir fırsat eşitliği yarattığını bize anlatıyor." diye konuştu.

Gösteride hem Bergman'ı hem de Güpgüpoğlu'nu oynadığını anlatan Bıçakcıoğlu, Türkiye'nin ilkleri arasına girmiş dört kadının hikayelerini, Cumhuriyet'in getirdiği yeniliklerle anlattıklarını ifade etti.

Cumhuriyet'in fırsat eşitliği vurgulanıyor

Bir firmada uzman olarak çalışan Başak Aktaş ise amatör olarak başladığı tiyatroda gönüllülükle ilerlediklerini söyledi.

Oyunda Leman Cevat Tomsu'yu canlandırdığını belirten Aktaş, "Aslında bir memur çocuğu. O dönemde memur çocuklarının da okuyabildiğini, Cumhuriyet'in fırsat eşitliğinden faydalanabildiğini görüyoruz." dedi.

Aktaş, canlandırdıkları kadınların o dönemde yaşadığı zorlukları ve başarılarını sahnede anlattıklarını dile getirdi.

Drama eğitmeni Gülcan Ekinci de Jale Baysal'ı canlandırdığını, bu sürecin kendisi için çok heyecanlı geçtiğini ifade etti.

Ekinci, "Yüzyıl öncesine dönmek, onu hissedebilmek çok farklı bir histi hatta onu sahnede canlandırmak çok keyif verici. Memur çocuğu olarak hem profesör unvanı alıyor hem de ilk kadın kütüphaneci oluyor. Özellikle çalışmanın çok önemli olduğunu vurguluyor." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İstanbul Devlet Tiyatrosunda Bu Hafta (5 - 10 Aralık) https://mail.gazetebirlik.com/haber/istanbul-devlet-tiyatrosunda-bu-hafta-5-10-aralik-7341/

Gidion’un Düğümü AKM Tiyatro Salonunda

Johnna Adams’ın 2012’de yazdığı, Amerika Eleştirmenler Birliğince en beğenilen oyun seçilen ‘Gidion’un Düğümü’, Ankara Devlet Tiyatrosu prodüksiyonu ile 8, 9 ve 10 Aralık tarihlerinde Atatürk Kültür Merkezinde (AKM), Tiyatro Salonunda seyirci karşısına çıkıyor. Çevirisini ve yönetmenliğini Buğra Koçtepe’nin üstülendiği yapımda, Corryn karakterine Meltem Baytok, Heather karakterine Ebru Nil Aydın hayat veriyor. Yapımın dekor tasarımı Sertel Çetiner, kostüm tasarımı Çevren Sarayoğlu, ışık tasarımı Mahir Köksal ve müzikleri ise Can Atilla imzası taşıyor.

Don Kişot'un Yeni Maceraları Kozyatağı Kültür Merkezinde

Tarıq Ali'nin yazdığı, Çınar Tuncer'in çevirdiği ve M. Nurullah Tuncer'in de yönettiği Don Kişot'un Yeni Maceraları bu hafta Kozyatağı Kültür Merkezinde seyirci ile buluşuyor. Yaklaşık 95 dakika süren ve kalabalık oyuncu kadrosuyla dikkat çeken oyunun dekor tasarımında Behlüldane Tor, kostüm tasarımında Şirin Dağtekin Yenen, ışık tasarımında Akın Yılmaz imzası bulunurken, oyun müziklerini Deniz Gürzumar ve Cihan Ayhan,  dramaturgisini Günay Ertekin, yönetmen yardımcılığını Mine Tüfekçioğlu, koreografiyi ise Evrim Akyay üstlendi. Don Kişot ile Sancho Panza’yı, yük hayvanları Rocinante ve Katırı 21. yüzyılda gördüğümüz bu keyifli oyun, Kozyatağı Kültür Merkezinde izleyici karşısında olacak.

Bella Figura Mecidiyeköy Büyük Sahnede

19 Ekim Mecidiyeköy Büyük Sahne'de Hakan Çimenser rejisiyle prömiyerini gerçekleştiren Bella Figura aynı sahnede seyirci ile buluşuyor. Sevgilisi ile kaçamak yapmak için lüks bir restorana gelen bir adam, karısının en yakın arkadaşının kayınvalidesine arabayla çarpar ve adam için sıkıntılı bir gece başlar.  Yasmina Reza'nın yazdığı, Ayberk Erkay'ın çevirdiği ve Hakan Çimenser'in rejisörlüğünü üstlendiği oyunda karakterlere Ebru Şatıroğlu, Eray Cezayirlioğlu, Aral Seskir, Ebru Kaymakçı, Gönen Aykaç, Evrim Feyza Geboloğlu hayat veriyor. Dekor tasarımını Gözde Yavuz'un, kostüm tasarımını Duygu Ergüven Saykan'ın, ışık tasarımını Yakup Çartık'ın, oyun müziklerini Cem Altun'un, dramaturgluğunu Selen Korad Birkiye'nin, yönetmen yardımcılığını Osman Tunca Soysal'ın ve oyunun asistanlığını da Gözde Kısa'nın üstlendiği oyun bu hafta Mecidiyeköy Büyük Sahneden izlenebilir.

Bence Katil Öldürdü Üsküdar Tekel Sahnesinde

Bence Katil Öldürdü bu hafta Üsküdar Tekel Sahnesinde izleyici ile buluşuyor. Kurtcebe Turgul'un yazdığı ve Gökhan Kocaoğlu'nun yönetmenliğini üstlendiği oyunda; dekor tasarımı Aytuğ Dereli'ye, kostüm tasarımı Burcu Melek Bozan, ışık tasarımı ise İ. Önder Arık'a ait. Süleyman Atanısev, Fazıl Aksakal, Ayça Güngör Aşık, Rojhat Özsoy, Cem Cücenoğlu ile Nimet İyigün'ün rol aldığı keyfli oyununun müziklerini ise Orhan Enes Kuzu yaparken, yönetmen yardımcılığını Şirin Ergüven Hamşioğlu, hareket düzenini ve asistanlığını Fazıl Aksakal ve yine asistanlığını da Enes Daniş üstlendi. Paris’in müstesna bir semtindeki devasa bir malikanede, ünlü iş adamı Eugène Lamortier’nin cesedinin etrafında toplanmış birbirinden ilginç karakterlerin başından geçenlerin anlatıldığı oyunu bu sezon ilk kez Üsküdar Tekel Sahnesinde seyredebilirsiniz.

Babamın Kelimeleriyle Mecidiyeköy Stüdyo Sahnede

İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun yeni oyunu Babamın Kelimeleriyle bu hafta seyirci ile buluşuyor. Justin Young'ın yazdığı, Eylül Aktürk'ün çevirdiği ve Şamil Kafkas'ın yönettiği Demans hastası bir babanın harap olmuş zihninden seyrettiğimiz bu hikayeyinin dekor tasarımı Aytuğ Dereli'ye, kostüm tasarımı Selin Ölçen'e Işık Tasarımı Önder Arık'a, oyun müzikleri Levon Eroyan'a,  yönetmen yardımcılığı Kerim Altınbaşak'a ve oyunun asistanlıkları ise  Tılsım Tüfekçioğlu, Ayça Güngör Aşık'a ait.  Oyunda karakterlere ise Nışan Şirinyan, Kerim Altınbaşak ile Gülizar Oltulu hayat veriyor. Bu keyifli oyun  Mecidiyeköy Stüdyo Sahnedeki prömiyerinin ardından temsillerine yine aynı sahnede devam ediyor.

Kendi Gök Kubbemiz Üsküdar Stüdyo Sahnede

Kendi Gök Kubbemiz’de Yahya Kemal'in dizelerinde hayat bulan eski ve yeni, doğu ve batı, vatan ve İstanbul sevgisi ve insana dair her tür özlem, aşk ve ölüm temaları ile geçmişe bir yolculuk yapılıyor. Bu yolculuğa bu hafta Üsküdar Stüdyo Sahnede tanık olabilirsiniz.

Rumuz Goncagül Süreyya Operasında

10 Ocak'ta Devlet Tiyatroları Üsküdar Tekel Sahnesi’nde prömiyer yapan Zafer Algöz’ün yönettiği ve Timur Selçuk’un müzikleriyle seyirciyle buluşan Rumuz Goncagül bu hafta Süreyya Operasında temsillerine devam ediyor. Oktay Arayıcı’nın 1977 yılında yazdığı günümüze kadar pek çok kez sahnelenen oyunun dekor tasarımı Nur Sinem Mete’ye, kostüm tasarımı Burcu Melek Bozan’a, ışık tasarımı İ. Önder Arık’a, dramaturgisi Derya Özer’e, yönetmen yardımcılığı İşdar Gökseven,Eylem Yıldız ve Ergun Akvuran’a, koreografisi Kerem Kuraner’e, müzik direktörlüğü Rahim Ozan Demir’e ait, oyunda karakterlere  Dilek Güven, Eylem Yıldız, Şebnem Bilgeer, Efe Erkekli, Duygu Gökhan, Erdoğan Aydemir, Engin Delice, Ahmet Dizdaroğlu, Uğur Keleş ve Buğra Kağan Kahraman hayat veriyor.

Parmak Garibaldi Sahnesinde

Kosovalı yazar Doruntina Başa tarafından 2011 yılında yazılan ve Bilge Emin'in çevirip yönettiği "Batı Balkan Oyun Yazma Yarışması"nda "En İyi Çağdaş Oyun" dalında birincilik kazanan aynı zamanda 2013 yılında, Saraybosna’da düzenlenen Uluslararası MESS Tiyatro Festivali’nde "En İyi Balkan Oyunu" ödülünü alan Parmak oyunu bu hafta Garibaldi Sahnede seyirci ile buluşuyor. Oyunun dekor tasarımını Behlüldane Tor, kostüm tasarımını Nalan Alaylı, ışık tasarımı Önder Ay, dramaturgisini Günay Ertekin, oyun müüziklerini Çağrı Beklen, hareket düzenini Ayşegül Erkutay yaparken oyunun asistanı ise Ekin Deniz Görk. Kosova’daki savaşta kaybolmuş insanları işleyen ve bunu kadınların perspektifinden anlatan oyun bu sezon İstanbul Devlet Tiyatrosu Sahnelerinde temsil edilmeye devam edecek.

 


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Oyun Yazma Programı'nda sona yaklaşıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/oyun-yazma-programinda-sona-yaklasildi-8783/

Nilüfer Belediyesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren Nilüfer Kent Tiyatrosu’nun Mitos Boyut Tiyatro Yayınları iş birliğiyle düzenlediği; oyun yazarlığını teşvik etmeyi ve yerli tiyatro oyunu repertuvarına çağdaş metinler kazandırmayı amaçlayan Oyun Yazma Programı kapsamındaki çalışmalar devam ediyor.

Geçen Temmuz ayında ön seçkiye kabul edilen 4 yazarın oyun taslaklarının belirlenmesinin ardından, Süreyya Karacabey yönetiminde düzenlenen atölyelerde taslaklar geliştirildi. Tamamlanmaya yakın hale gelen oyunları, hafta sonunda Nilüfer Kent Tiyatrosu’nun profesyonel oyuncu ekibi okudu, yazarlar da bu okumaları dinledi. Düzenlenen son atölyede oyuncular ve yazarlar, oyunlar üzerine sohbet ederek verimli bir çalışma gerçekleştirdi.

 Yazarlar, atölyedeki deneyimin ardından oyunlarını tekrar ele alarak geliştirme ve yazma sürecine devam edecek. Önümüzdeki aylarda yazarların oyunlarına son şekli vermesi planlanıyor. Ön seçkideki 4 oyunun son haline gelmesinin ardından ana seçkiye kalacak oyunlar belirlenecek ve kitap olarak basılacak. Basılacak oyunlar, 27 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek panelde açıklanacak. 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İstanbul Devlet Tiyatrosunda Bu Hafta (28 Kasım - 3 Aralık) https://mail.gazetebirlik.com/haber/istanbul-devlet-tiyatrosunda-bu-hafta-28-kasim-3-aralik-5493/

Bilim insanı Hezarfen'in tutkularını ve yalnızlığını işleyen Ömer Fikret Oyal'ın yazdığı, Hakan Çimenser'in yönettiği 2 perdelik Uçmak: "Hezarfen Ahmed Çelebi" oyunu, bu hafta Mecidiyeköy Büyük Sahnede seyirci karşısında olacak.

Bence Katil Öldürdü Üsküdar Tekel Sahnesinde

Bence Katil Öldürdü bu hafta Üsküdar Tekel Sahnesinde izleyici ile buluşuyor. Kurtcebe Turgul'un yazdığı ve Gökhan Kocaoğlu'nun yönetmenliğini üstlendiği oyunda; dekor tasarımı Aytuğ Dereli'ye, kostüm tasarımı Burcu Melek Bozan, ışık tasarımı ise İ. Önder Arık'a ait. Süleyman Atanısev, Fazıl Aksakal, Ayça Güngör Aşık, Rojhat Özsoy, Cem Cücenoğlu ile Nimet İyigün'ün rol aldığı keyfli oyununun müziklerini ise Orhan Enes Kuzu yaparken, yönetmen yardımcılığını Şirin Ergüven Hamşioğlu, hareket düzenini ve asistanlığını Fazıl Aksakal ve yine asistanlığını da Enes Daniş üstlendi. Paris’in müstesna bir semtindeki devasa bir malikanede, ünlü iş adamı Eugène Lamortier’nin cesedinin etrafında toplanmış birbirinden ilginç karakterlerin başından geçenlerin anlatıldığı oyunu bu sezon ilk kez Üsküdar Tekel Sahnesinde seyredebilirsiniz.

Bir Ruhun Hikayesi Üsküdar Stüdyo Sahnede 

Ingmar Bergman'ın yazdığı, İpek Özgüven'in çevirdiği, Bénédicte Acolas'ın uyarladığı ve Serap Eyüboğlu'nun yönettiği Bir Ruhun Hikayesi oyunu bu hafta Üsküdar Stüdyo Sahnede seyirci ile buluşuyor. Ingmar Bergman'ın sinema filmi için yazdığı aynı adlı eserinden uyarlanan oyun, kadının hayatta varoluş hesaplaşmasını anlatıyor. Gerçeklerden kaçıp hayallerine sığınan ve hayallerinden uyanıp gerçeğine düşen Viktoria'ı Zeynep Erkekli'nin canlandırdığı bu keyifli oyunu Üsküdar Stüdyo Sahnede izleyebilirsiniz.

Meraklısı İçin "Öyle Bir Hikaye" Garibaldi Sahnesinde

Sait Faik Abasıyanık’ın gizemli dünyasının dehlizlerine girerek onun gözünden İstanbul’u anlamaya, hayatı koklamaya, İstanbul’a yeni bir pencere açmaya ve bu pencereden martılara seslenmeye, dalgalarla fısıldaşmaya, rüzgârı dinlemeye; sevgiyi, aşkı, insanı, sanatı, edebiyatı duyumsamaya hazır mısınız. Ozan Uçar'ın yönettiği ve Taner Turan’ın oynadığı Meraklısı İçin “Öyle Bir Hikaye” bu hafta Garibaldi Sahnesinde izlenebilir.

Babamın Kelimeleriyle Mecidiyeköy Stüdyo Sahnede Prömiyer Yapıyor

İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun yeni oyunu Babamın Kelimeleriyle bu hafta Mecidiyeköy Stüdyo Sahnede prömiyerini gerçekleştirerek seyirci ile buluşuyor. Justin Young'ın yazdığı, Eylül Aktürk'ün çevirdiği ve Şamil Kafkas'ın yönettiği Demans hastası bir babanın harap olmuş zihninden seyrettiğimiz bu hikayeyinin dekor tasarımı Aytuğ Dereli'ye, kostüm tasarımı Selin Ölçen'e Işık Tasarımı Önder Arık'a, oyun müzikleri Levon Eroyan'a,  yönetmen yardımcılığı Kerim Altınbaşak'a ve oyunun asistanlıkları ise  Tılsım Tüfekçioğlu, Ayça Güngör Aşık'a ait.  Oyunda karakterlere ise Nışan Şirinyan, Kerim Altınbaşak ile Gülizar Oltulu hayat veriyor. Bu keyifli oyun 30 Kasım'daki Mecidiyeköy Stüdyo Sahnedeki prömiyerinin ardından temsillerine yine aynı sahnede devam edecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
GÜVEN KIRAÇ, LEVENT ÜLGEN, BAHTİYAR ENGİN, ERKAN CAN'DAN "ALEVLİ GÜNLER" OYUNUNDA OYUNCULUK ŞOVU https://mail.gazetebirlik.com/haber/guven-kirac-levent-ulgen-bahtiyar-engin-erkan-candan-alevli-gunler-oyununda-oyunculuk-sovu-7027/

Satışa çıkar çıkmaz ilk üç oyunun biletleri hızla tükenen, Güven Kıraç, Levent Ülgen, Bahtiyar Engin, Erkan Can, gibi birbirinden usta isimleri buluşturan Alevli Günler oyunu, tiyatroseverlerle buluştu.

Irmak Bahçeci’nin yazdığı, Yıldıray Şahinler’in yönetmen koltuğunda oturduğu “Alevli Günler” oyunu ilk kez izleyici karşısına çıktı.

Yapımcılığını Serdar Akkaya önderliğinde, Vigor Kültür Sanat’ın üstlendiği oyunun, 25 Kasım’da Caddebostan Kültür Merkezi’nde prömiyeri gerçekleşti.

Oyunun prömiyerine Nur Fettahoğlu, Deniz Barut, Yüksel Aksu, Melda Gür, Taner Rumeli, Filiz Ahmet, Hakkı Ergök gibi birçok ünlü isim katıldı.

Kimi zaman kahkahalara boğan, kimi zaman düşündüren, usta oyuncu kadrosu ile ön plana çıkan oyunda; Bahtiyar Engin, Erkan Can, Güven Kıraç ve Levent Ülgen seyircilere çağdaş bir “Yaşar-yaşamaz” hikayesi sunarken oyuna gelenlere keyifli bir gece yaşattı. Temponun hiç düşmediği oyuna tiyatroseverler yoğun ilgi gösterdi.

Birbirinden usta oyuncuların bir araya geldiği Alevli Günler oyunu, 29 Kasım’da ise Beylikdüzü Atatürk Kültür Sanat Merkezi’nde, 30 Kasım’da Sahne Dragos’ta, 13 Aralık’ta Trump Sahne’de ve 22 Aralık’ta Beylikdüzü Atatürk Kültür Sanat Merkezi’nde izleyicilerle buluşmaya devam edecek.

Oyun; birbirinden hiç kopmamış üç dostun, içlerinden birinin gayet doğal bir isteğini gerçekleştirmek üzere çıktıkları yolda, hiç beklemedikleri çeşitli anlaşmazlıklarla ve anlayışsızlıklarla karşılaşmalarını gözler önüne seriyor. Bir Türk Kültürü profesörünün inancı gereği öldükten sonra yakılmayı vasiyet etmesi üzerine, çoğunluğun içinde azınlık olarak yaşamanın getirdiği hem bireysel hem toplumsal mücadele, mizahi ve eleştirel yönden ele alınıyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Önce Kalite (Kalite Kulübü)" Oyunu Eğlendirirken Öğretecek https://mail.gazetebirlik.com/haber/once-kalite-kalite-kulubu-oyunu-eglendirirken-ogretecek-4602/

İzmir Karşıyaka Belediye Tiyatrosu gönüllüleri tarafından sosyal sorumluluk projesi olarak sahnelenecek olan "Önce Kalite (Kalite Kulübü)" müzikli çocuk oyunu, 12 Kasım 2023 pazar günü saat 13.00’de Hikmet Şimşek Sanat Merkezi'nde gerçekleşecek prömiyer gösterimiyle küçük sanatseverlerle buluşuyor. 

Karşıyaka Belediye Tiyatrosu’nun deneyimli tiyatro yönetmeni ve oyuncusu Mürüvvet Aydın'ın yönetmenliğinde sahnelenecek müzikli çocuk oyununda çocuklara doğru gıda tüketimi, çevre temizliği, geri dönüşüm, iklim değişikliği, suyun doğru kullanımı ve su kaynaklarının korunmasının önemi eğlendirirken anlatılıyor.

Oyunla ilgili konuşan Aydın, “Bizler geleceğimiz olan çocuklarımıza eğlenerek doğru gıda tüketimini geri dönüşümü, sularımızın kıymetini ve birlik beraberlikle her şeyi çözebileceğimizi anlatıyoruz. Müzikli çocuk oyunumuzda eğlenirken yapılması ve yapılmaması gereken birçok şeyi örneklerle gösteriyoruz. Gerisi siz değerli ailelere düşüyor. Mutlu ve öğrenen çocukların başarılı ve bilinçli yetişkinlere dönüşmesi dileğiyle.” diyerek çocukları ve ebeveynlerini eğlenceli oyunlarını izlemeye davet ediyor.

Ufuk Ersoy'un "Önce Kalite (Kalite Kulübü)" oyununda, 15-50 yaş arası öğrenci, öğretmen, mühendis, avukat, kamu personeli ve gazeteci olan İzmirli gönüllü oyuncular yer alıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
BKM'DEN ÇIKIP RUH ÖKÜZÜNÜ BULDU.... https://mail.gazetebirlik.com/haber/bkmden-cikip-ruh-okuzunu-buldu-8851/

Rekora giden Ruh Öküzüm yılın en iyi komedi oyunu olmaya aday...

Üniversite yıllarında tanışan ikili gündüzleri animatörlük yapıp akşamları oynayacakları oyunlarının biletlerini satarak oyun oynamaya başladılar. Erkan Karadeniz ve Tuğçe Karabayır'ın yolları yıllar sonra Ruh Öküzüm oyunuyla keşişti.

Şuan Türkiye turnesinde olan muhteşem ikili ülkeyi karış karış dolaşarak ''Ruh Öküzüm'' oyunuyla herkese ulaşmayı hedefliyorlar. Ruh Öküzüm oyunu Kadın-erkek ilişkileri üzerine 2 perdelik tatlı bir komedi hikayesini anlatıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yepyeni bir interaktif gösteri: KADIN HİKÂYELERİ https://mail.gazetebirlik.com/haber/yepyeni-bir-interaktif-gosteri-kadin-hikayeleri-1981/

Oyuncu, yazar ve sunucu Almula Merter Churm tarafından kurulan Yüksek Ökçeler Ses Oyuncuları ‘perde’ diyor! Hikayeleri Elif Bengü Bozdemir'in yazdığı, müzik direktörlüğünü Teymuralp Merter'in yaptığı oyunun ana kadrosunda Churm’ün yanı sıra Yeşim Gül, Şebnem Özinal, Seren Fosforoğlu ve Arzu Yanardağ’ın yer aldığı ekip, ilk gösterileri “Kadın Hikâyeleri” ile 16 Kasım’da Ataköy Yunus Emre Kültür Merkezi’nde seyirciyle buluşacak. Mutluluk, başarı, gözyaşı, aşk, evlilik, aldatma, neşe, acı; hayata dair her şeyin yer aldığı bu hikâyeler, 7’den 70’e herkesin kalplerine dokunacak.

SÜRPRİZ KONUKLAR, SÜRPRİZ HİKÂYELER

Yüksek Ökçeler Ses Oyuncuları, ilk temsilin ardından “Kadın Hikâyeleri” ile turneye çıkıp Türkiye’yi dolaşacak. Her temsilde farklı bir konuk oyuncu, kendi hikâyesiyle gösteriye dahil olacak. Sürprizlerin hiç bitmeyeceği interaktif oyunda ayrıca seyirciler de sahnenin bir parçası olacak. Turne tarihleri, oyuncuların sosyal medya hesapları üzerinden duyurulacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İktidar oyunu https://mail.gazetebirlik.com/haber/iktidar-oyunu-caesar-3159/

Perdelerini açtığı her sezonda sahnelediği oyunlarla tiyatro izleyicilerinin beğenisini kazanan KATS Sahne hafta sonu kapılarını tiyatro severlere açarak sezona merhaba diyor. 3 - 4 Kasım itibari ile tiyatro severlere kapılarını William Shakespeare oyunu olan “Caesar” ile açıyor. Yenilenmiş sahnesi ile farklı bir bakış açısıyla tasarlanan “Caesar” oyunu, tiyatronun farklı branşlarını bir araya getirerek oyuna derinlik katıyor. Seyirci ile iç içe oynanan oyunda heyecan, dostluk, istekler ve hırs var. Tansiyonun hiç düşmediği oyunu uluslararası bir ekip hummalı bir çalışma ile sahneye koydu. Türkiye, Kosova, Makedon ve Ukrayna vatandaşı sanatçılardan oluşan ekibin bir araya gelerek hazırladıkları “Caesar” oyunu sezonun güçlü oyunlarından biri olarak adından söz ettirmeye başladı.

Sibel Abdiu’nun yönettiği oyunun koreografisi Liudmyla Usyk, müzikleri Albin Sopa, görsel sanat yönetmenliği Lulzim Luigji Bejta, ışık tasarımı Cengiz Orhonlu, kostümler Mine Horasan, uygulama Onur Şenay ve yapım şefi Menekşe Uçaroğlu imzasını taşıyor. Titiz bir çalışma sonunda ortaya çıkan ve usta oyuncu Onur Şenay’ın Caesar’ı canlandırdığı oyunda Uluç Özkök, Eda Özel, Onur Sarıaltın, Adem Akyazıcı, Enis Kaplanoğlu rolleri paylaşıyorlar. Onur Şenay oyun ile ilgili olarak “İmparator olmasına karar verilen Caesar, daha iyi yöneteceklerini düşünenler tarafından kurulan komplo sonucu katledilir. Bu siyasal cinayet sonrası hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. İktidar oyunu Caesar sizi koltuklarınızdan havalandıracak” diyor. Oyun ilk kez 3 Kasım Cuma gecesi KATS Sahne’de sahnelenecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ENKA Vakfı'nın Desteğiyle Kasım'da Tiyatro Zamanı: "Düğün" ve "Baklava Cumhuriyeti" https://mail.gazetebirlik.com/haber/enka-vakfinin-destegiyle-kasimda-tiyatro-zamani-dugun-ve-baklava-cumhuriyeti-9598/

ENKA Vakfı, bu yıl Türk tiyatrosunun son 40 yılındaki en önemli isimlerden Işıl Kasapoğlu’nun küratörlüğünde İKSV tarafından düzenlenen 27. İstanbul Tiyatro Festivali’ndeki iki uluslararası yapıma “Yüksek Katkıda Bulunan Gösteri Sponsoru” olarak destek verecek. Destek kapsamında 7 ve 8 Kasım’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde tiyatroseverlerle buluşacak olan ilk yapım, Mask tiyatrosunun dünya çapında yeniden keşfinin öncüsü kabul edilen Berlin merkezli Familie Flöz’ün trajedi ile kara komediyi birleştirdiği “Düğün” olacak. Tüm dil engellerini aşan bu sözsüz oyun, bireysel mutluluk arayışı hakkında trajikomik bir öykü anlatırken, ardında sınıf çatışmasından ekolojik meselelere kadar uzanan bir dizi toplumsal eleştiriyi sahneye taşıyacak.

ENKA Vakfı’nın sponsorluğunda sahnelenecek ikinci yapım, Anestis Azas’ın tasarlayıp yönettiği, eleştirmenlerin yeni nesil Yunan tiyatrosunun yol göstericisi olarak selamladıkları, komik, teatral sözde-belgesel “Baklava Cumhuriyeti” olacak. 17 ve 18 Kasım’da DasDas’da sahnelenecek oyunda, Türk-Yunan bir genç çift, çağdaş Yunan toplumunun çelişkileriyle, ulus kimliğinin sorunsallarıyla ve küresel ölçekte dijital tek bir ulustan oluşacak olası bir geleceğin ütopik gerçeğiyle yüzleşiyor. 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
​"GELLERT TEPESİ'NDE DÜŞ VE GERÇEK" PRÖMİYERİNİ YAPIYOR https://mail.gazetebirlik.com/haber/gellert-tepesinde-dus-ve-gercek-promiyerini-yapiyor-309/

Vigor Kültür Sanat’ın yapımcılığında, Deniz Hamzaoğlu ve Deniz Barut’un rol aldığı “Gellert Tepesi’nde Düş ve Gerçek” oyunu, 20 Ekim’de Trump Sahne’de tiyatro severlerle buluşacak.

Ferenc Karinthy’nin yazdığı ve Özge Kayakutlu’nun dilimize çevirdiği ‘’Gellert Tepesi’nde Düş ve Gerçek’’ oyunu, izleyici karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

Yapımcılığını Serdar Akkaya önderliğinde, Vigor Kültür Sanat’ın üstlendiği oyunun, 20 Ekim’de Trump Sahne’de prömiyeri gerçekleşecek.

Zor şartlar altında bir yaşam ve umuda tutunma mücadelesi etrafında şekillenen oyunda, Deniz Hamzaoğlu hem oyuncu hem yönetmen olarak yer alırken, Hamzaoğlu’na Deniz Barut eşlik ediyor.

Oyun; korkunç bir kuşatma sırasında her şeyini kaybetmiş iki yabancının yaşadıklarını gözler önüne sererken, kahramanları geçmişle yüzleştiriyor. Savaşın dehşeti ile baş etmek ve kimi zaman hayallere, kimi zaman oyunlara sığınan insanların, hayata tutunmak isterken çıktıkları yolculukta, Deniz Hamzaoğlu ve Deniz Barut izleyenleri, aynı zamanda kendi yolculuklarına çıkmaya davet ediyor.

20 Ekim saat 20.30’da prömiyeri gerçekleşecek oyunun biletleri Biletix, Bubilet ve Biletini al adreslerinden satışa sunuldu.

20 Ekim’de Trump Sahne’de gerçekleşecek prömiyerin ardından, 24 Kasım’da ise KKM Gönül Ülkü ve Gazanfer Özcan Sahnesi’nde izleyicilerle buluşmaya devam edecek.

KONU:

Giderek daralan korkunç bir kuşatma… Her şeyini kaybetmiş iki yabancı… Çevrelerindeki dünya yerle bir olurken, onlar –güvenli olduğunu düşündükleri sığınaklarında, hayaller kurup, oyunlar oynayarak, hem savaşın dehşetiyle baş etmeye çalışır hem de kendi geçmişleriyle yüzleşirler… Ancak her türlü acımasızlığın hüküm sürdüğü bir çağda, düşler yarım kalıp, yalanlar ortaya saçıldıkça, bu iki kaçağın gerçekte kim oldukları yavaş yavaş ortaya çıkacaktır.

KÜNYE:

Yazar: Ferenc Karinthy

Çeviren: Özge Kayakutlu 

Yönetmen – Dramaturg: Deniz Hamzaoğlu 

Yardımcı Yönetmen: Görkem Yankın, Yiğit Uçan

Oyuncular: Deniz Barut, Deniz Hamzaoğlu

Dekor-Kostüm Tasarım: Barış Dinçel 

Işık-Ses Tasarımı: Zabit Erol

Yapım: Vigor Kültür Sanat

Yapımcı: Serdar Akkaya

Asistan: Çisem Kesici

Afiş Tasarım: Su Küçüktepepınar

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gençlik Müzikali 'DOLAP', deprem bölgesindeki gençlerin yoğun ilgisiyle karışılandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/genclik-muzikali-dolap-deprem-bolgesindeki-genclerin-yogun-ilgisiyle-karisilandi-1598/

Deprem bölgesindeki gençlere sanatın iyileştirici ve ufuk açan gücünü ulaştıran müzikal; Gaziantep, Adana ve İskenderun’da yoğun ilgiyle karşılandı.

Kurulduğu günden bu yana yüzlerce çocuk ve genci tiyatro, dans ve müzik çalışmalarıyla buluşturan, çocuk ve gençlerin gelişimlerini tiyatro merkezli sanat programları ile desteklemek üzere bir sosyal girişim olarak kurulan Çocuk Genç Sanat Tiyatro, son oyunu “DOLAP” müzikalini deprem bölgesindeki gençlerle buluşturdu.

İki perdeden oluşan ve 40 kişilik dev prodüksiyonla ilk kez 21 Mayıs’ta sahne alan ve yeni sezona hazırlanan müzikal, Nurus’un desteğiyle sanatın iyileştirici ve kapsayıcı gücünü deprem bölgesindeki gençlere ulaştırdı.

Gaziantep, Adana ve İskenderun’da  ve ardından İzmir’de gençlerle ve aileleriyle buluşan müzikal, yoğun ilgi gördü.

Gençler, İstanbul’da sahne almaya devam edecek

Gençler tarafından yine gençlerin ve yetişkinlerin izlemesi amacıyla yazılan DOLAP müzikali; distopik konusuyla varoluşsal sorular soran ve oyunun kendi hayali dünyası içerisindeki gençliğin anlam arayışına katkıda bulunan bir oyun olarak dikkat çekiyor. Bu yönüyle oyun, sadece izleyici çocukları ve gençleri değil, aynı zamanda ebeveylerini de eğlendirip iyi vakit geçirtirken; kimlik, kişisel gelişim ve bireysel potansiyel gibi konularda da sorular sordurmayı amaçlıyor. Gençlerin bakış açılarını genişletmek, bazı toplumsal normları sorgulatmaya teşvik etmek ve kendilerini ifade etmek için önlerinde fırsatlar olduğunu da göstermeyi hedefleyen DOLAP, 8-18 yaşları arasındaki 25 çocuk ve gencin performansıyla, yaşıtlarına da ilham ve güç kaynağı olacak. Prova mekanı olarak Han Spaces’ın desteğini alan oyunda dekor olarak da Nurus’un Matilda adlı , mevcut hiçbir sandalyeye benzemeyen hem renkli hem de çok eğlenceli koltukları yer alıyor.

İstanbul Gösterimleri:

21 Ekim cumartesi  Barış Manço KM

17 Kasım Cuma Fişekhane İkinci Sahne

24 Kasım Cuma Barış Manço KM

Oyunun Konusu:

Artık hiç birşey eskisi gibi olmayacak.

Sistemin geleceklerini belirlemek ve topluluğun ortak faydası için doğru yere yerleştirmek üzere; kişilerin en belirgin özellikleri üzerinden bir sınava hazırladığı çocuklar kendilerini bulmak için  çalıştırılırken sıkışıp kalmışlardır.  

Oysa insan ruhu, insanın yetenekleri zengindir, yaşam kısıtlanamayacak, düzleştirilemeyecek kadar canlı ve kuvvetlidir. Hele aşk.

Bir gün gençlerden biri cesaretini aşktan alır ve açıkça kuralların dışına çıkar. Ve herkes kendi dolabının içindekileri ortaya çıkartmaya başlar. Hayat canlanır. Düz olan, aslen olması gerektiği gibi çeşitli iradi kavşaklara açılır.

Oyunun Künyesi:

YAZAN — YÖNETEN:                            Yonca İnal

YAPIMCI:                                             Çocuk Genç Sanat Tiyatro

MÜZİK:                                                Orçun Tekelioğlu & Arda Aydın

KOREOGRAFİ:                                      Ece Irmak Albayrak

OYUNCULAR: Arman Selami, Aslan Yiğit Bacak, Aslı Ege, Beliz Atila, Defne Alıcı, Derin Karakan, Dina Urgancılar, Duru Hoşver, Ekin Aytekin, Ela Su Bozkurt, Elif Aydoğan, Elif Engür, Emir Berk Sezek, Kaan Başar, Melisa Kalafatoğlu, Mira Sertdemir, Mira Türkmenoğlu, Mısra Vera Bacak, Nehir Aydoğan, Yusuf Selim Ünal, Zeynep Polat.

PSİKOLOJİK DANIŞMAN:                      Uzm.Dr Süleyman Hecebil/Psikoloji Dünyası

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İki ustadan yeni eğlenceli oyun https://mail.gazetebirlik.com/haber/iki-ustadan-yeni-eglenceli-oyun-8766/

Güven Kıraç ve Melda Gür, ‘’Yatak Odası Sırları’’ oyunuyla 12 Ekim’de Baba Sahne’de ilk kez izleyici karşısına çıkacak.

Birol Güven’in ‘’Yatak Odası Diyalogları’’ kitabından uyarlanan, “Yatak Odası Sırları” oyunu, yenilenen metniyle tiyatro severlerle buluşuyor.

Serdar Akkaya ve Güven Kıraç’ın yapımcı olarak yer aldığı, Vigor Kültür Sanat ve Yol Yapım’ın yapımcılığını üstlendiği oyunun prömiyeri, 12 Ekim’de Baba Sahne’de gerçekleşecek.

Güven Kıraç, Melda Gür ve Melda Narin Güler’in rol aldığı oyunun yönetmen koltuğunda, aynı zamanda projeyi oyunlaştıran Galip Erdal oturuyor.

‘’Mutsuz bir ilişkinin nedeninin mutsuz bir cinsellik mi; yoksa mutsuz bir cinsellik, mutsuz bir ilişkinin sonucu mu?’’ sorusu üzerinden yatak odasında olup bitenleri komik ve eğlenceli bir üslupla anlatıldığı oyunda Güven Kıraç ve Melda Gür izleyicilere, yastık altındaki sırların su yüzüne çıktığı eğlenceli bir gece vaat ediyor.

12 Ekim saat 20.30’da Baba Sahne’de gerçekleşecek prömiyerin biletleri  https://www.babasahne.com adresinden satışa sunuldu.

Oyun, önce 21 Ekim’de KKM Gönül Ülkü ve Gazanfer Özcan Sahnesi’nde daha sonra İstanbul’da farklı sahnelerde seyircilerle buluşacak.

 


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Maske Tiyatrosunun Modern Yorumuyla Yediden Yetmişe İzleyicileri Büyüleyen Mummenschanz Zorlu PSM'de! https://mail.gazetebirlik.com/haber/maske-tiyatrosunun-modern-yorumuyla-yediden-yetmise-izleyicileri-buyuleyen-mummenschanz-zorlu-psmde-385/

Dünyaca ünlü ekip, 50. Yıllarını kutlarken, altyazılara ihtiyaç duymayan, hayal gücüne dayalı dilleriyle aile ve çocuklar da dahil olmak üzere yediden yetmişe izleyicisiyle buluşmak için 4 ve 5 Kasım’da matine ve suare seanslarıyla Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi’nde!

1972 yılında Paris’te kurulan, maske tiyatrosunda dünya çapında bir ün kazanan İsviçreli grup Mummenschanz, 50. yıllarını kutlarken Zorlu PSM’de sanatseverlerle buluşacak. Maskelerin görsel dilini kullanarak çeşitli ışık ve gölge oyunlarıyla, hayal gücüne dayalı dilleriyle aile ve çocuklara da hitap eden, yediden yetmişe izleyiciyi etkilemeyi başaran Mummenschanz, 4-5 Kasım’da matine ve suare seanslarıyla Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi’nde büyüleyici bir yolculuk sunacak. 

Üç sanatçının hayal gücünün birleşiminden doğan Mummenschanz, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avrupa ve Güney Amerika’da çıktıkları turnelerin yanı sıra Broadway’de binden fazla gösteriye imza attı. Çarpıcı kostümleri ve etkileyici maskeleriyle oluşturdukları efsanevi karakterleriyle, sessizlikle kurdukları diyaloglarıyla oluşturdukları 50 yıllık dünyalarını Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi’nde 4 ve 5 Kasım’da sanatseverlerle buluşturacak.  

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İSTANBUL DEVLET TİYATROSUNDA BU HAFTA (03 Ekim – 8 Ekim) https://mail.gazetebirlik.com/haber/istanbul-devlet-tiyatrosunda-bu-hafta-03-ekim-8-ekim-2156/

Karmakarışık Mecidiyeköy Büyük Sahnede 

İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun Haldun Dormen rejisörlüğünde sahnelediği Karmakarışık, bu hafta Mecidiyeköy Büyük Sahnede seyircilerle buluşacak. Ray Cooney’in kaleme aldığı oyun, Richard Philips adında saygın bir bakanın, rakip partinin sekreteriyle küçük bir kaçamak için gittiği otelde bir cesetle karşılaşmasını ve olayların içinden çıkılmaz bir hal almasını konu alıyor. 

Bay Z. Mecidiyeköy Stüdyo Sahnede

Bülent Usta tarafından kaleme alınan oyunda, karakterlere Ali Çelik, Gerçek Alnıaçık, Orkun Gülşen ve Ozan Uçar hayat veriyor. Yönetmenliğini Ali Atilla Şendil'in yaptığı oyunun, dekor ve kostüm tasarımı Şirin Dağtekin Yenen, ışık tasarımı ise Önder Ay'a ait. "Bay Z", bu hafta Mecidiyeköy Stüdyo Sahne'de seyredilebilir.

Her Şey Yolundaymış Gibi Kozyatağı Sahnesinde

ABD'li yazar Neil Labute'un modern zaman ikili ilişkileri üzerine çarpıcı yaklaşımlarla kaleme aldığı, Ekin Tunçay Turan'ın çevirisini yaptığı "Ölüler Diyarı", "Bir Mutluluk Anı" ve "Karmakarışık" adlı üç kısa oyunundan oluşan Her Şey Yolundaymış Gibi, Dilek Güven rejisiyle bu hafta salıdan pazar gününe kadar Garibaldi Sahnede olacak.

Bir Ruhun Hikayesi Üsküdar Stüdyo Sahnede 

Ingmar Bergman'ın yazdığı, İpek Özgüven'in çevirdiği, Bénédicte Acolas'ın uyarladığı ve Serap Eyüboğlu'nun yönettiği Bir Ruhun Hikayesi oyunu bu hafta Üsküdar Stüdyo Sahnede seyirci ile buluşuyor. Ingmar Bergman'ın sinema filmi için yazdığı aynı adlı eserinden uyarlanan oyun, kadının hayatta varoluş hesaplaşmasını anlatıyor. Gerçeklerden kaçıp hayallerine sığınan ve hayallerinden uyanıp gerçeğine düşen Viktoria'ı Zeynep Erkekli'nin canlandırdığı bu keyifli oyunu Üsküdar Stüdyo Sahnede izleyebilirsiniz.

Yedi Kadın Üsküdar Tekel Sahnede

Amerikalı yazar Barbara Schottenfeld’in yazdığı ve aynı zamanda müziklerini düzenlediği, Sevgi Sanlı'nın çevirdiği, Ebru Aytürk Şayan'nın yönettiği "Yedi Kadın" bu hafta Üsküdar Tekel Sahnesinde seyirci ile buluşuyor. Birbirini hiç tanımayan yedi kadının kişisel gelişim kursunda kesişen yollarının anlatıldığı oyun, bu hafta Üsküdar Tekel Sahnesinde izlenebilir.

Tangopera Müzikhali Süreyya Operası Sahnesinde 

Ragıp Ertuğrul ile Gökay Genç'in yazdığı, müziklerini ve bestelerini Burhan ve Gökhan Şeşen'in üstlendiği, Elif Erdal'ın yönettiği, zamana meydan okuyarak ayakta duran ve birbirinden renkli kiracılarına ev sahipliği yapan Beyoğlu'nda eski bir handa geçen müzikalde, han sahibi Turgut Bey'in kızı evlenmek üzereyken, tüm kiracıları etkileyen kötü bir haber alınmasıyla birlikte yaşanan olaylar anlatılıyor. Eserde Yıldırım Gücük, Ahenk Demir, Kemal Topal ve Sevinç Erol  gibi sanatçılarında yer aldığı kalabalık bir oyuncu ekibi yer alırken, bu oyunculara dans grubu ve orkestra da eşlik ediyor. Bu keyifli, danslı ve müzikli oyun bu hafta Süreyya Operası Sahnesinde izlenebilir.

Haftanın Çocuk Oyunu; Masal Yolu

Mecidiyeköy Büyük Sahnede, 8 Ekim’de; Gökçe Kurt Elitez’in uyarlayıp ve yönettiği, Elif Erdal’ın süpervizörlüğünü yaptığı anonim eser “Masal Yolu” adlı çocuk oyunu minik izleyicilerimizle buluşacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"ÖLÜMÜN TERSİ ARZUDUR" TİYATRO OYUNU EKİM AYINDA SAHNEDE https://mail.gazetebirlik.com/haber/olumun-tersi-arzudur-tiyatro-oyunu-ekim-ayinda-sahnede-1159/

Türk Tiyatrusu’nun usta isimlerinden Engin Alkan’ın, Tennessee Williams’ın ülkemizde de “Arzu Tramvayı” ya da “İhtiras Tramvayı” adıyla sahnelenen “A Streetcar Named Desire” adlı oyunundan yola çıkarak kaleme alığı, yönettiği ve aynı zamanda sahne aldığı yeni tiyatro oyunu “Ölümün Tersi Arzudur” 3 Ekim Salı günü saat 20.30’da Moda Sahnesi’nde tiyatroseverlerle buluşuyor. 

Meslek hayatı boyunca dizi ve filmin yanı sıra birçok tiyatro oyununda oyunculuk sergileyen ve aynı zamanda yazımını ve yönetmenliğini üstlenen Engin Alkan’ın yeni tiyatro oyunu; Almanya’da Alternatif bir Macbeth sergilemek için provalarına devam eden bir tiyatro ekibinin Berlin Kreuzberg’de yaşadıkları olaylar çerçevesinde gelişiyor. Üçüncü nesil göçmen bireylerden oluşan ekip Foucault felsefesi üzerinden iktidar, erk ve ötekileştirme kavramlarını tartışırlarken bir anda İstanbul’dan gelip kapıya dikilen sürpriz bir akrabanın bütün düzenlerini alt üst etmesiyle ayrımcılık ve ötekileştirme kavramları üzerinden derin yüzleşmeler yaşamak durumunda kalırlar. 

3 Ekim’de prömiyer yapacak olan “Ölümün Tersi Arzudur” tiyatro oyununun oyuncu kadrosunda ise Engin Alkan, Pınar Yıldırım, Murat Göçmez ve Sinan Çatıkkaş yer alıyor.

Oyun Hakkında: 

Ölümün Tersi Arzudur oyunu Tennessee Williams’ın ülkemizde de “Arzu Tramvayı” ya da “İhtiras Tramvayı” adıyla sıklıkla sahnelenen “A Streetcar Named Desire” oyunundan yola çıkılarak kaleme alınmıştır.

Oyun günümüz Berlin’inde genellikle Türkiye’den göçenlerin yaşadığı Kreuzberg’de Türkçe tiyatro yapan bir ekibin prova salonu olarak da kullandıkları evlerinde geçer. Alternatif bir Macbeth sergilemek için provalarına devam eden ekip bir yandan Foucault felsefesi üzerinden iktidar, erk ve ötekileştirme kavramlarını tartışırlarken bir anda İstanbul’dan gelip kapıya dikilen sürpriz bir akraba bütün düzenlerini alt üst eder. Berlin’e temelli yerleşmek için gelen bu akraba istemeden de olsa artık ortak hayatlarının bir parçası olacaktır.

Aynı ortak alanda yaşamak zorunda kalan karakterlerimizin her an daha da derinleşen farklılıkları birbirleriyle çatışmalarına yol açar. Oysa her ne kadar farklı gibi görünseler de “Öteki” olmanın ortak paydasında ortak deneyimlere sahiptirler. Hal böyleyken, kültürel, sınıfsal, etnik ya da cinsiyet kimlikleri üzerinden yaşadıkları çatışkılarda bir uzlaşma sağlayabilecekler midir, yoksa onları prova ettikleri Macbeth’teki gibi kanlı bir son mu beklemektedir? 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
TİYATROKARE, AYŞE KULİN'İN ÜNLÜ ROMANI "VEDA"YI SAHNEYE TAŞIYOR https://mail.gazetebirlik.com/haber/tiyatrokare-ayse-kulinin-unlu-romani-vedayi-sahneye-tasiyor-1995/

Tiyatrokare, Ayşe Kulin'in ünlü romanı "Veda"yı, Nedim Saban'ın imzasıyla sahneye taşıyor. Cumhuriyetin kurulduğu ilk günlerin getirdiği değişim sancılarının getirdiği gerilimli atmosferde geçen oyun, yazarın son Osmanlı nazırı olan dedesinin hayat hikayesini konu alıyor. Arka planda ise dönemin olayları ve bir çağın değişiminde yaşanan acılar, umutlar, belirsizlikler ve kuşak çatışmaları anlatılıyor.

Oyunun merkezinde bir konağın sakinleri ve onların hayatları yer alıyor. Aynı zamanda savaşın acısı ve bireylerin bu değişim karşısında nasıl tepki verdikleri de sorgulanıyor. Bu, bir Kurtuluş Savaşı hikayesi değil, emperyalistlerin ülkemiz üzerindeki emellerine ve düşman işgali altındaki İstanbul'un kaybına yoğunlaşan bir hikâye.

Oyuncu kadrosunda; Nevra Serezli, Leyla Feray, Aziz Sarvan ve Fatih Gülnar gibi önemli isimler yer alıyor. Ayşe Kulin’in Robert Kolej’den okul arkadaşı olan Nevra Serezli’nin “Deli Saraylı” rolü ile seyirci karşısına çıkması büyük heyecan uyandırıyor. Oyunda Ayşe Kulin’in dedesini oynayan Aziz Sarvan, ilk kez Şehir Tiyatrosu dışında bir prodüksiyonda sahneye çıkıyor.

"Veda”da aşk hikayeleri de önemli bir yer tutuyor. Özellikle Leyla Feray’ın canlandırdığı evlatlık Mehpare'nin, evin muhalif kahramanı Fatih Gülnar ile yaşadığı aşk, oldukça buruk ve etkileyici. Evin iki genç kızı ise Batının kadın haklarına gözlerken, kendileriyle ilgili kaygı içinde. Leman'ın kurtuluş savaşının idealist doktoru Mahir ile gerçekleşen evliliği ise gerçek bir yaşanmış hikâye.

Oyunun tasarım ekibi ödüllü tasarımcılardan oluşuyor. Dekor ve kostüm tasarımında Eylül Gürcan, ışık tasarımında Ayşe Sedef Ayter ve görüntü tasarımında ise Necati Demircan'ın imzası bulunuyor.

Bu etkileyici hikâye, Tiyatrokare'nin uzmanlığı ve deneyimiyle seyirciyle buluşuyor. Özellikle edebi uyarlamalarda yetkin olan Tiyatrokare, daha önce yine bir roman uyarlaması olan "Leyla'nın Evi" adlı oyunu 10 yıl boyunca sahnelemişti. 32 yıldır ara vermeden sahnede olan bu tiyatro grubu, "Veda" ile bir kez daha tarihsel bir drama ile seyircinin karşısına çıkıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Biraz Daha" stand-up gösterisi ile Baturay Özdemir iki akşam üst üste Duru Tiyatro Sahnesi'nde https://mail.gazetebirlik.com/haber/biraz-daha-stand-up-gosterisi-ile-baturay-ozdemir-iki-aksam-ust-uste-duru-tiyatro-sahnesinde-1287/

Yeni nesil Stand Up Komedinin en önemli isimlerinden olan Baturay Özdemir, YouTube’da yayınladığı ve milyonlarca izlenmeye ulaşan “Yerli ve Kirli” ve “Cevap Hakkı” gösterilerinden sonra yeni gösterisi “Biraz Daha” ile iki akşam üst üste Duru Tiyatro’da izleyicilerle buluşacak.

Cesur, politik ve zekice tasarlanmış şakaları ile izleyicilere 2 saatlik kahkaha dolu bir gece yaşatmaya hazırlanan Baturay Özdemir’in son gösterisi “Biraz Daha”nın Duru Tiyatro’da gerçekleşecek performanslarının biletlerine Biletix üzerinden ulaşabilirsiniz. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
1-8 Haziran İstanbul Devlet Tiyatrosu Nöbetçi Tiyatro Etkinlikleri https://mail.gazetebirlik.com/haber/-1-8-haziran-istanbul-devlet-tiyatrosu-nobetci-tiyatro-etkinlikleri-8951/

Üsküdar Tekel Sahne’de 1 ve 2 Haziran’da; Barbara Schottenfeld'in yazdığı, Sevgi Sanlı'nın çevirdiği ve Ebru Aytürk Şayan'ın yönettiği Yedi Kadın; yine Üsküdar Tekel Sahne’de 7 ve 8 Haziran’da ise; Kurtcebe Turgul'un yazdığı ve Gökhan Kocaoğlu'nun yönettiği Bence Katil Öldürdü sanatseverlerle buluşacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
''DOSTLARLA AKŞAM YEMEĞİ'' https://mail.gazetebirlik.com/haber/dostlarla-aksam-yemegi-8237/

Özge Borak, Ahmet Tansu Taşanlar, Derya Artemel ve Ümit Kantarcılar gibi çok güçlü bir oyuncu kadrosuyla oynanan  ''Dostlarla Akşam Yemeği'' oyununda, iki yakın çiftten oluşan dört yakın arkadaşın yıllara dayanan dostluğunun içlerinden birinin eşine  ihanetiyle bozulmasını ve bütün dengeler değişirken, yaşadıkları ilişkinin dev dalgaları arasından boğulmadan çıkmayı başarıp başaramadıklarını  izliyorsunuz. 

 Oyunun yönetmeni Özen Yula, “Kırklı yaşlarının başlarında iki çift olan Karen ile Gabe ve Beth ile Tom’un bu süreçte  hem birlikte  yaş almayı hem de gerçek anlamda büyümeyi deneyimleyecekleri" “DOSTLARLA AKŞAM YEMEĞİ” oyununu izlerken kendi dostluklarınızı, ilişkilerinizi de sorgulayacağınızı belirtti…

 DOSTLARLA AKŞAM YEMEĞİ‘ nin dekor tasarımı Almila Altunsoy, ışık tasarımı Ayşe Ayter, müziği ise Yiğit Güçlü ve Yusuf Mirishli tarafından yapıldı. 17 Mayıs’ta prömiyerini yapan  “Dostlarla Akşam Yemeği” oyunu, 31 Mayıs’ta  ve Haziran sonuna kadar HoP’ta izleyici ile buluşacak. İleriki dönemlerde turneye çıkacak olan oyunun biletleri Hop gişesi, Biletix, Biletinial ve web sayfaları üzerinden satın alınabilirsiniz..

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
​DELİ KADIN BAŞLIYOR! https://mail.gazetebirlik.com/haber/deli-kadin-basliyor-5833/

Yapımı Gestus’a ait olan ve süpervizörlüğünü Gökhan Erarslan’ın üstlendiği projede Özden Dilek Karakışla sahnede tek başına anlatının yükünü omuzlayarak seyircinin karşısına çıkacak. Sezonun sonunda büyük bir sürprizle sahnelere taşınan projenin önümüzdeki sezon devam edeceği ifade ediliyor.

Deli Kadın Hikâyeleri, aklın kıyısında gezinen, kadınlıklarını bir lanet gibi sırtlarında taşıyan, hepsi "kaybetmeye" yazgılı, içe işleyen yalnızlıklarıyla kalp burkan hayatları, varoluş kâbuslarını anlatan Mine Söğüt imzalı bir eser. Tiyatro uyarlamasını Meryem Şahin’in kaleme aldığı yorumlamada, oyuncu bir kadının kitaptaki hikâyeleri bir tiyatro oyunu olarak prova aşamasında yaşarken, içselleştirdiği yalnızlığıyla yüz yüze gelmesinin acıklı parodisini izleriz. Her biri unutulmayacak delilik hikâyeleri, her biri unutulmayacak sahnelerle farklı bir anlatı, karanlık bir komedi...

Eser: Mine Söğüt

Yazan: Meryem Şahin

Süpervizör: Gökhan Erarslan

Oyuncu: Özden Dilek Karakışla

Sahne ve Kostüm Tasarımı: Dicle Yılmaz

Işık Tasarımı: Eylem Selin Güldiken

Hareket Tasarımı: İlknur Güneş

Müzik Tasarımı: Arın Alagün

Oyuncu Koçu: Sinem Öcalır

Afiş Tasarımı: Hande Özdal

Fotoğraf: Mert Doğan

Koordinatör: Kadir Toran

Seslendirme Oyuncuları: Mine Söğüt, Şerif Erol, Gökhan Erarslan

Asistanlar: Neslihan Çetinbaş, Oğuzhan Ozan Yıldırım

Tek Perde 70 dakika

Oyun tarihleri:

24 Mayıs Çarşamba 20.30 (Prömiyer)

Mekân:

Şişli Tiyatrosu

Biletler:

Tam: 180 TL

İndirimli: 100 TL

Biletler Biletinial internet sitesinden ve oyun günü Şişli Tiyatrosu gişesinden temin edilebilir.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
​"Kuşlara Fısıldayan Kız" tiyatrosu sezonun son oyunuyla 21 Mayıs'ta çocuklarla buluşacak https://mail.gazetebirlik.com/haber/kuslara-fisildayan-kiz-tiyatrosu-sezonun-son-oyunuyla-21-mayista-cocuklarla-bulusacak-4485/

“Yaşanılabilir Bir Dünya Birlikte Kolay” mottosuyla sosyal sorumluluk çalışmalarında çevre temizliği ve atık toplama farkındalığı yaratan Koroplast, “Kuşlara Fısıldayan Kız” hikâye kitabının DasDas ekibi tarafından uyarlanan tiyatro oyunuyla tüm sezon çocuklara Kora ve Mori’nin geri dönüşüm maceralarını anlattı.

 “Kuşlara Fısıldayan Kız” tiyatro oyununda, doğaya ve çevreye zarar verebilecek atıkların geri dönüştürülerek yeniden kullanılabileceği Kora adlı bir kız çocuğu ve arkadaşı Mori’nin yaşadıkları üzerinden anlatılıyor.

 2022-2023 tiyatro sezonu kapsamında DasDas’ta 21 Mayıs Pazar günü son kez oynanacak “Kuşlara Fısıldayan Kız” tiyatrosu hem çocukları hem de anne ve babaları doğanın sesini dinlemeye, kuşlara yol arkadaşlığı yapmaya, Kora ve Mori’nin hikayesine ortak olmaya davet ediyor.

Oyunun yazarlığını Özlem Ovalı ve Alper Baytekin, yönetmenliğini Alper Baytekin, sahne tasarımını Yasemin Arslan ve Alper Baytekin, müziğini Ahmet Sipahi, kostüm tasarımını Yasemin Arslan, afiş tasarımını Müjde Başkale, oyunculuklarını ise Elif Mandan ve Anıl Özgür üstlendi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
''DOSTLARLA AKŞAM YEMEĞİ'' 17 MAYIS'TA PRÖMİYER YAPACAK https://mail.gazetebirlik.com/haber/dostlarla-aksam-yemegi-17-mayista-promiyer-yapacak-5121/

Özge Borak, Ahmet Tansu Taşanlar, Derya Artemel ve Ümit Kantarcılar gibi çok güçlü bir oyuncu kadrosuyla oynanacak ''Dostlarla Akşam Yemeği'' oyununda, dört yakın arkadaşın yıllara dayanan dostluğunun içlerinden birinin diğerlerine ihanetiyle bozulmasını ve bütün dengeler değişirken, yaşadıkları ilişkinin dev dalgaları arasından boğulmadan çıkmayı başarıp başaramadıklarını seyredeceksiniz.  

 Oyunun yönetmeni Özen Yula, “Kırklı yaşlarının başlarında iki çift olan Karen ile Gabe ve Beth ile Tom’un bu süreçte hem yaş almayı hem de gerçek anlamda büyümeyi deneyimleyecekleri “DOSTLARLA AKŞAM YEMEĞİ” ne tanık olmaları için tiyatroseverlerle buluşmayı beklediklerini” vurgulayarak bütün oyuncu ve ekip ile birlikte heyecanlı olduklarını belirtti.  

 DOSTLARLA AKŞAM YEMEĞİ‘ nin dekor tasarımı Almila Altunsoy, ışık tasarımı Ayşe Ayter, müziği ise Yiğit Güçlü ve Yusuf Mirishli tarafından yapıldı. 17 Mayıs’ta prömiyerini yapacak olan “Dostlarla Akşam Yemeği” oyunu, 24 Mayıs ve 31 Mayıs’ta HoP’ta izleyici ile buluşacak. İleriki dönemlerde turneye çıkacak olan oyunun biletleri Hop gişesi, Biletix, Biletinial ve web sayfaları üzerinden satın alınabilir.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İSTANBUL DEVLET TİYATROSUNDA BU HAFTA (25-30 Nisan) https://mail.gazetebirlik.com/haber/istanbul-devlet-tiyatrosunda-bu-hafta-25-30-nisan-667/

Rumuz Goncagül Mecidiyeköy Büyük Sahnede

10 Ocak'ta Devlet Tiyatroları Üsküdar Tekel Sahnesi’nde prömiyer yapan Zafer Algöz’ün yönettiği ve Timur Selçuk’un müzikleriyle seyirciyle buluşan Rumuz Goncagül bu hafta Mecidiyeköy Büyük Sahnede temsillerine devam ediyor. Oktay Arayıcı’nın 1977 yılında yazdığı günümüze kadar pek çok kez sahnelenen oyunun dekor tasarımı Nur Sinem Mete’ye, kostüm tasarımı Burcu Melek Bozan’a, ışık tasarımı İ. Önder Arık’a, dramaturgisi Derya Özer’e, yönetmen yardımcılığı İşdar Gökseven,Eylem Yıldız ve Ergun Akvuran’a, koreografisi Kerem Kuraner’e, müzik direktörlüğü Rahim Ozan Demir’e ait, oyunda karakterlere  Dilek Güven, Eylem Yıldız, Şebnem Bilgeer, Efe Erkekli, Duygu Gökhan, Erdoğan Aydemir, Engin Delice, Ahmet Dizdaroğlu, Uğur Keleş, Aydın Orak ve Buğra Kağan Kahraman hayat veriyor.

Parmak Garibaldi Sahnede

Kosovalı yazar Doruntina Başa tarafından 2011 yılında yazılan ve Bilge Emin'in çevirip yönettiği "Batı Balkan Oyun Yazma Yarışması"nda "En İyi Çağdaş Oyun" dalında birincilik kazanan aynı zamanda 2013 yılında, Saraybosna’da düzenlenen Uluslararası MESS Tiyatro Festivali’nde "En İyi Balkan Oyunu" ödülünü alan Parmak oyunu bu hafta Garibaldi Sahnede seyirci ile buluşuyor. Oyunun dekor tasarımını Behlüldane Tor, kostüm tasarımını Nalan Alaylı, ışık tasarımı Önder Ay, dramaturgisini Günay Ertekin, oyun müüziklerini Çağrı Beklen, hareket düzenini Ayşegül Erkutay yaparken oyunun asistanı ise Ekin Deniz Görk. Kosova’daki savaşta kaybolmuş insanları işleyen ve bunu kadınların perspektifinden anlatan oyun bu sezon İstanbul Devlet Tiyatro su Sahnelerinde temsil edilmeye devam edecek.

Tek Başıma Mecidiyeköy Stüdyo Sahnede

Tayfun Erarslan' yönettiği ve Fulya Ülvan'ın oynadığı Tek Başıma oyunu bu hafta Mecidiyeköy Stüdyo Sahnede seyirci ile buluşacak. Bu keyifli oyunu bu hafta 18 Mart'a kadar izleyebilirsiniz.

Bir Ruhun Hikayesi Üsküdar Stüdyo Sahnede 

Ingmar Bergman'ın yazdığı, İpek Özgüven'in çevirdiği, Bénédicte Acolas'ın uyarladığı ve Serap Eyüboğlu'nun yönettiği Bir Ruhun Hikayesi oyunu bu hafta Üsküdar Stüdyo Sahnede seyirci ile buluşuyor. Ingmar Bergman'ın sinema filmi için yazdığı aynı adlı eserinden uyarlanan oyun, kadının hayatta varoluş hesaplaşmasını anlatıyor. Gerçeklerden kaçıp hayallerine sığınan ve hayallerinden uyanıp gerçeğine düşen Viktoria'ı Zeynep Erkekli'nin canlandırdığı bu keyifli oyunu Üsküdar Stüdyo Sahnede izleyebilirisiniz.

Gazale (Uzun Gece) Üsküdar Tekel Sahnesinde

İskender Pala'nın yazdığı, Hidayet Erdinç'in yönettiği Gazale (Uzun Gece) oyununun konusu kısaca Kethüdazade Arif Efendi, dostları İsmail Dede Efendi, Keçecizade İzzet Molla, Yeniçeri Mülazim Efendi ve Celep Ağa ile 1826'nın Ağustos ayında, Sultan II. Mahmud'un, kendisine karşı ayaklanan yeniçerilerin kışlalarını top ateşine tuttuğu gece, Üsküdar Salacak'ta bir tekkede bir araya gelir. Arif Efendi o uzun gecede onları bir oyuna davet eder. Bu keyifli oyunu bu hafta Üsküdar Tekel Sahnesinde izleyebilirsiniz. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Eti Çocuk Tiyatrosu, 23 Nisan'da Deprem Bölgesinde Çocuklar ile Buluşuyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/eti-cocuk-tiyatrosu-23-nisanda-deprem-bolgesinde-cocuklar-ile-bulusuyor-7003/

9 gün sürmesi planlanan turnede ücretsiz olarak sahnelenecek Mutluluk Denince Akla özgün oyunu ile depremden etkilenen binlerce çocuk hem Ramazan Bayramı’nı hem de 23 Nisan’ı Eti Çocuk Tiyatrosu ile birlikte kutlayacak. 

Ülkemizi derinden sarsan depremlerin ardından turne programını yeniden düzenleyerek deprem bölgelerinden farklı şehirlere yerleştirilen ailelerin çocuklarını tiyatronun iyileştirici gücü ile buluşturan Eti Çocuk Tiyatrosu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı deprem bölgesindeki çocuklarla birlikte kutlayacak. 

 Hem Ramazan Bayramı’nı hem de 23 Nisan’ı deprem bölgesindeki çadır ve konteyner yaşam alanlarında çocuklarla bayramlaşarak geçirecek olan Eti Çocuk Tiyatrosu, bu süre içinde  Kahramanmaraş, Hatay İskenderun, Gaziantep Islahiye, Adana ve bölgeden en çok göç alan Mersin’de Mutluluk Denince Akla adlı özgün oyununu sergileyerek binlerce çocuğa tiyatronun iyileştirici gücünü ulaştırmayı planlıyor. 

 23 yıldır Türkiye’nin her köşesinde 3 milyona yakın çocuğu fırsat eşitliği içinde ücretsiz olarak tiyatro ile buluşturan Eti Çocuk Tiyatrosu önceliğini her zaman dezavantajlı bölgelerdeki çocuklara veriyor. Mart ayında 15 gün süren turnesinde 7 bini aşkın depremden etkilenen çocuk için perdelerini açan Eti Çocuk Tiyatrosu, geçtiğimiz yıl 23 Nisan’ı Batı Karadeniz'de yaşanan sel felaketinin en çok zarar verdiği Kastamonu Bozkurt'ta çocuklarla birlikte kutlamıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Robot Pinokyo Sezonun Son İki Oyunuyla İş Sanat'ta https://mail.gazetebirlik.com/haber/robot-pinokyo-sezonun-son-iki-oyunuyla-is-sanatta-4148/

29 Nisan Cumartesi ve 30 Nisan Pazar, saat 15.00’te İş Kuleleri Salonu’nda sahnelenecek müzikal oyunda çocuklar Robot Pinokyo'nun eğlenceli ve meraklı büyüme macerasına tanık olacak. Carlo Colodi’nin ünlü masalı Pinokyo’nun günümüz uyarlamasında, kukla çocuğu tahtadan yapan Gepetto Usta, Robot Pinokyo’ya yazılım yükleyen Bilgin karakteriyle karşımıza çıkıyor.

Yekta Kopan’ın yeniden kaleme aldığı, Lerzan Pamir’in yönettiği oyunun dramaturjisi Mehmet Ergen’e ait. Oyunda Aslı Tandoğan’ı anlatıcı,  Anıl Altınöz’ü ise Robot Pinokyo rolünde izleyebilirsiniz. 

Tiyatroyu müzik ve dansla sahnede buluşturan Robot Pinokyo’nun şarkıları Tolga Çebi’ye, koreografisi ise Selçuk Boran’a ait. Oyunun dekor ve ışık tasarımı Cem Yılmazer, kostümleriyse Gül Sağer imzası taşıyor. 

İş Sanat’ın etkinlik biletleri Biletix’te, Maximum kartlara özel avantajlarla sunuluyor. Öğrenci ve 65 yaş üzeri indirimli biletler ise İş Kuleleri Salonu ana gişeden temin edilebilir.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KARANLIKTA KADINLAR SARI GÖRÜNÜR, YENİDEN TİYATROSEVERLER İLE BULUŞUYOR https://mail.gazetebirlik.com/haber/karanlikta-kadinlar-sari-gorunur-yeniden-tiyatroseverler-ile-bulusuyor-2513/

Detaylıca işlenmiş karakteriyle dikkatleri üzerine çeken Karanlıkta Kadınlar Sarı Görünür, Besa Sahne Cevahir’de tiyatroseverlerin karşısına çıkacak. Amerikan erken dönem feminist edebiyatının en önemlilerinden Sarı Duvar Kâğıdı hikâyesinden ilhamla yola çıkarak yazılan özgün tiyatro eseri; Karanlıkta Kadınlar Sarı Görünür, sürükleyici anlatımıyla izleyicinin beğenisini kazandı.  Kadını merkezine alan oyun; “Farklılık nedir? Uyum sağladığımız şeyler bizi tutsak edebilir mi?” gibi sorularla tiyatro severleri karşılarken, diğer taraftan da insanların “kim olmanı” istediği ile ilgili soruların içine çekiyor.

Kalıplaşmış düzene farklı bir bakış açısı sunuyor!

Kadınların yaşadıkları sorunları odağına alarak, geleneksel bakış açısına ışık tutan tek perdelik oyun; Karanlıkta Kadınlar Sarı Görünür değindiği noktalar ile tiyatro severleri hikâyenin içine çekiyor. Yüzyıllardır süre gelen düzene izleyicinin farklı bir bakış açısıyla bakmasını sağlayan özgün tiyatro eseri, ana karakterin çözmeye çalıştığı sıradanlaşmış düzeni yırtmaya çalışmasını yeni bir dille ifade etmesini konu alıyor. Birçok sosyal katmanın altında ne olduğunu ortaya çıkarıp konunun etrafında dolaşan Karanlıkta Kadınlar Sarı Görünür, farkındalıkları kabullenmeyi ve normal olanın üzerine izleyiciyi düşünmeye zorlayarak; geleneksel bakış açısına bütüncül bir pencereden bakmasını sağlıyor.

Sıkıştığımız düzen ve kalıplardan özgürleşmeye dair bir çağrı niteliğinde olan “Karanlıkta Kadınlar Sarı Görünür, 15 Nisan Black Box Sahne Watergarden Performans Merkezi’nde ve 16 Nisan Kadıköy Boa Sahne’de sahnelenecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Kuşlara Fısıldayan Kız" hikayesi tiyatro sahnesinde https://mail.gazetebirlik.com/haber/kuslara-fisildayan-kiz-hikayesi-tiyatro-sahnesinde-6281/

Çöp torbası ve mutfak yardımcı ürünleri denildiğinde ilk akla gelen ve Türkiye’nin ilk tercihi olan Koroplast, sosyal sorumluluk bilinciyle çevre temizliği ve atık toplama farkındalığı konusundaki projelerine bir yenisini daha ekledi. Çocuklara geri dönüşümün önemini vurgulamak ve çevre bilincini aşılamak için hayata geçirdiği “Kuşlara Fısıldayan Kız” hikâye kitabını 2023’te tiyatro sahnesine taşıdı. 

DasDas ekibi tarafından uyarlanan “Kuşlara Fısıldayan Kız” tiyatro oyununda, doğaya ve çevreye zarar verebilecek atıkların geri dönüştürülerek yeniden kullanılabileceği Kora adlı bir kız çocuğu ve arkadaşı Mori’nin yaşadıkları üzerinden anlatılıyor.

Çocukları; doğanın sesini dinlemeye, kuşlara yol arkadaşlığı yapmaya, Kora ve Mori’nin hikayesine ortak olmaya davet eden tiyatro oyunu, 16 Nisan Pazar ve 23 Nisan Pazar günü DasDas’ta çocukları ve anne babaları bekliyor.

Oyunun yazarlığını Özlem Ovalı ve Alper Baytekin, yönetmenliğini Alper Baytekin, sahne tasarımını Yasemin Arslan ve Alper Baytekin, müziğini Ahmet Sipahi, kostüm tasarımını Yasemin Arslan, afiş tasarımını Müjde Başkale, oyunculuklarını ise Elif Mandan ve Anıl Özgür üstlendi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
BOSCH ÇEVRE ÇOCUK TİYATROSU DEPREMDEN ETKİLENEN ÇOCUKLARLA BULUŞMAYA DEVAM EDİYOR! https://mail.gazetebirlik.com/haber/bosch-cevre-cocuk-tiyatrosu-depremden-etkilenen-cocuklarla-bulusmaya-devam-ediyor-3460/

10 ilde ve depremzedelerin nakledildiği alanlarda La Fontaine Orman Mahkemesi oyunu ile faaliyet göstermeye devam ediyor. Tiyatronun iyileştirici gücünü kullanarak çocuklara stresten uzak, keyifli birkaç saat geçirtmek için ‘La Fontaine Orman Mahkemesinde’ oyunumuz ikinci durağı olan Ankara’da depremzede çocuklarla buluştu.

2008 yılından bu yana, sürdürülebilirlik ve çevre bilincini tiyatronun gücüyle çocuklara aşılayan Bosch Ev Aletleri, Bosch Çevre Çocuk Tiyatrosu ile çocuklarla bir gülümseme götürmek için yola çıktı. Çocukların doğa ile arasındaki bağın güçlenmesine destek olan Bosch, bu özel projeyle depremden etkilenen çocuklara ulaşıyor.

Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu iş birliği ile hayata geçen, Türkiye’yi 5 kez dolaşan, 600’ün üzerinde temsille yaklaşık 200 bin çocuğa ulaşan tiyatro, yeni oyun çalışmalarına devam ederken bir yandan da depremden etkilenen çocuklara ulaşıyor.  

Tiyatronun var olduğu günden bugüne insan üstündeki en önemli etkisinin yol göstericilik olduğunu belirten oyuncu, yönetmen, Sakm Akademi Yaratıcı Drama Eğitmeni Melda Narin Güler; “Çocuklar için sosyal hayatın bir provası olması ve oyun oynama güdüsünü geliştirmesi en önemli sanatlardan biri olmasını sağlamıştır her zaman. Her yerde, zamanda ve mekanda oyun oynama hali, çocuk ve tiyatronun arasındaki bağın en ortak unsurudur. Söyleyecek sözünü, derdini ya da mutluluğunu sahne vesilesiyle aktarmak büyülü bir yol. Bu yüzden çocuklarımıza hitap eden her oyun onların gelişiminde çok önemli rol oynar.” dedi. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"İnsanlığa ve aşka övgü" BİR AZİZ NESİN KLASİĞİ TUT ELİMDEN ROVNİ… https://mail.gazetebirlik.com/haber/insanliga-ve-aska-ovgu-bir-aziz-nesin-klasigi-tut-elimden-rovni-8879/

İnsanlığa ve aşka övgü niteliğindeki Tut Elimden Rovni, 31 Mart Cuma akşamı saat 20.30’da Ataköy Yunus Emre Kültür Merkezi’nde seyirci ile buluşuyor.

Aziz Nesin’in müthiş eseri… Objelerin göze yaklaştıkça netliğini kaybetmesi gibi en yakınındakini çoğu kez net değerlendiremez insan. Kıymetini bilemezseniz, elinizden kayıp gider. Sonsuza dek. Oyun insanlığa ve aşka övgüdür.

Yazan: Aziz Nesin 

Yöneten: Kemal Başar 

Müzik: Can Atilla 

Işık tasarım: Yüksel Aymaz

Reji asistanı: Zeynep Yaylıcıoğlu 

Oyuncular: Savaş Alp Başar, Cansu Tekoluk 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Nuh'un Gemisini Aramak" yeniden sahnelerde! https://mail.gazetebirlik.com/haber/nuhun-gemisini-aramak-yeniden-sahnelerde-7891/

Yönetmenliğini Ayşe Draz’ın yaptığı ve Gökhan Erarslan tarafında kaleme alınan “Nuh’un Gemisini Aramak”, babadan kalma eski bir kamyonetle doğdukları kasabaya doğru bir seyahate çıkmak mecburiyetinde kalan iki kardeşin, yolculukları sırasında havalandırdıkları tozlu anıların birer birer ortalığa saçılmasının hikâyesini aktarıyor. Seyirciyi “bellek”, “izleme”, “izlenme” ve “tanıklık” temaları üstünden yanılsama ve temsil üzerine düşünmeye davet eden oyun, 2017’de Hedwig ve Angry Inch’teki rolüyle ödüller kazanan başarılı oyuncu Yılmaz Sütçü’yü, Ayak İşleri, Tutunamayanlar gibi dizi ve filmlerden tanıdığımız Kutay Kunt ve genç yetenek Tutku Erten ile bir araya getiriyor.

“Nuh’un Gemisini Aramak”, 3 Nisan Pazartesi akşamı saat 20.30’da ENKA Oditoryumu’nda sahnelenecek.

65 dakika / Tek perde / +12

 Yazan: Gökhan Erarslan 

Yönetmen: Ayşe Draz  

Oyuncular: Kutay Kunt, Tutku Erten, Yılmaz Sütçü Kamera Oyuncu: Mert Yılmaz Haber Spikeri: Tilbe Saran 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'SAATLERİ AYARLAMA ENSTİTÜSÜ' DEV PRODÜKSİYONLA TİYATRO SAHNESİNE TAŞINIYOR https://mail.gazetebirlik.com/haber/saatleri-ayarlama-enstitusu-dev-produksiyonla-tiyatro-sahnesine-tasiniyor-6319/

Doğu ve batı, eski ve yeni, geleneksel ve modern kutupları arasında salınıp duran Ahmet Hamdi Tanpınar’ın zamansız eseri ‘Saatleri Ayarlama Enstitüsü’, sinema ve tiyatronun iç içe geçtiği çağdaş bir uyarlama ile sanatseverlerle buluşuyor. Serdar Biliş’in yönetmenliğinde sahneye uyarlanan oyunda Tuluğ Tırpan canlı piyano performansı ile hikayeye eşlik ediyor.

Oynadığı her projede seyirciyi kendine hayran bırakan Serkan Keskin, güçlü prodüksiyonun içinde tek başına onlarca surete büründüğü oyunculuk performansıyla tiyatroseverlerin karşısına çıkacak. Tiyatro ve sinema arasında hibrid bir dünyanın tasarlandığı oyunun görüntü yönetmenliğini Ahmet Sesigürgil, sahne ve dekor tasarımını ise Gamze Kuş üstleniyor.

Saatler Kolektif’in yapımını üstlendiği ve 12 Nisan’da Maximum Uniq Hall’da prömiyeri gerçekleşecek oyunun biletleri Biletix’te satışta…

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İSTANBUL DEVLET TİYATROSUNDA BU HAFTA (28 Mart - 2 Nisan) https://mail.gazetebirlik.com/haber/istanbul-devlet-tiyatrosunda-bu-hafta-28-mart-2-nisan-2047/

Bence Katil Öldürdü Üsküdar Tekel Sahnesinde

Bence Katil Öldürdü 1 Aralık'taki prömiyerinin ardından bu hafta Üsküdar Tekel Sahnede seyirci ile buluşuyor. Kurtcebe Turgul'un yazdığı ve Gökhan Kocaoğlu'nun yönetmenliğini üstlendiği oyunda; dekor tasarımı Aytuğ Dereli'ye, kostüm tasarımı Burcu Melek Bozan, ışık tasarımı ise İ. Önder Arık'a ait. Süleyman Atanısev, Fazıl Aksakal, Ayça Güngör Aşık, Rojhat Özsoy, Cem Cücenoğlu ile Nimet İyigün'ün rol aldığı keyfli oyununun müziklerini ise Orhan Enes Kuzu yaparken, yönetmen yardımcılığını Şirin Ergüven Hamşioğlu, hareket düzenini ve asistanlığını Fazıl Aksakal ve yine asistanlığını da Enes Daniş üstlendi.

Rumuz Goncagül Mecidiyeköy Büyük Sahnede

10 Ocak'ta Devlet Tiyatroları Üsküdar Tekel Sahnesi’nde prömiyer yapan Zafer Algöz’ün yönettiği ve Timur Selçuk’un müzikleriyle seyirciyle buluşan Rumuz Goncagül bu hafta Mecidiyeköy Büyük Sahnede temsillerine devam ediyor. Oktay Arayıcı’nın 1977 yılında yazdığı günümüze kadar pek çok kez sahnelenen oyunun dekor tasarımı Nur Sinem Mete’ye, kostüm tasarımı Burcu Melek Bozan’a, ışık tasarımı İ. Önder Arık’a, dramaturgisi Derya Özer’e, yönetmen yardımcılığı İşdar Gökseven,Eylem Yıldız ve Ergun Akvuran’a, koreografisi Kerem Kuraner’e, müzik direktörlüğü Rahim Ozan Demir’e ait, oyunda karakterlere  Dilek Güven, Eylem Yıldız, Şebnem Bilgeer, Efe Erkekli, Duygu Gökhan, Erdoğan Aydemir, Engin Delice, Ahmet Dizdaroğlu, Uğur Keleş, Aydın Orak ve Buğra Kağan Kahraman hayat veriyor.

Her Şey Yolundaymış Gibi Garibaldi Sahnede
ABD'li yazar Neil Labute'un modern zaman ikili ilişkileri üzerine çarpıcı yaklaşımlarla kaleme aldığı, Ekin Tunçay Turan'ın çevirisini yaptığı "Ölüler Diyarı", "Bir Mutluluk Anı" ve "Karmakarışık" adlı üç kısa oyunundan oluşan Her Şey Yolundaymış Gibi, Dilek Güven rejisiyle bu hafta salıdan pazar gününe kadar Garibaldi Sahnede olacak.

Bir Nefes Dede Korkut Mecidiyeköy Stüdyo Sahnede

Gökçe Kurt Elitez’in derleyip yönettiği Bir Nefes Dede Korkut, Oğuz Türklerinin bilinen en eski destansı hikâyelerini İstanbul Devlet Tiyatrosu sanatçılarının yorumlarıyla yüz yıllar öncesinden sahneye taşınıyor. Bu keyifli oyunu, bu hafta Mecidiyeköy Stüdyo Sahnede izleyebilirsiniz.

Bir Ruhun Hikayesi Üsküdar Stüdyo Sahnede 

Ingmar Bergman'ın yazdığı, İpek Özgüven'in çevirdiği, Bénédicte Acolas'ın uyarladığı ve Serap Eyüboğlu'nun yönettiği Bir Ruhun Hikayesi oyunu bu hafta Üsküdar Stüdyo Sahnede seyirci ile buluşuyor. Ingmar Bergman'ın sinema filmi için yazdığı aynı adlı eserinden uyarlanan oyun, kadının hayatta varoluş hesaplaşmasını anlatıyor. Gerçeklerden kaçıp hayallerine sığınan ve hayallerinden uyanıp gerçeğine düşen Viktoria'ı Zeynep Erkekli'nin canlandırdığı bu keyifli oyunu Üsküdar Stüdyo Sahnede izleyebilirisiniz.

Kafkas Tebeşir Dairesi AKM Tiyatro Salonunda

Kafkas Tebeşir Dairesi 9 Kasım'daki prömiyerinin ardından bu hafta da AKM Tiyatro Salonunda olacak.  Alman şair ve yazar Bertold Brecht’in, 1940’lı yıllarda sürgün olduğu dönemde Çin efsanelerinden oluşan “Tebeşir Dairesi” masalından esinlenerek yazdığı oyunun çevirmenliğini Can Yücel, yönetmenliğini Kubilay Karslıoğlu üstleniyor. “II. Dünya Savaşı’nın insanlığı nasıl etkilediğini ve savaş sonrasında ‘İnsanlık’ yararına ne olması gerektiğini” anlatan oyunda; Mehmet Ali Kaptanlar, Can Şıkyıldız, Jale Yücel, Sertel Uğur, Duygu Urhan, Demet İyigün, Zeynep Deniz Denker, Burak Çağlar, Emir Üstündağ, Mert Asker, Kamil Gençtürk, Burak Aksak, Tuğçe Topçu, Duygu Başkaya, Atlas Karan Tumluer, Arda Kaptanlar, Sabiha Cansu Saka, Selim Ata Polat rol alıyor. Oyunun; dekor tasarımı Aytuğ Dereli, kostüm tasarımı Dilek Kaplan, ışık tasarımı Akın Yılmaz, müziği Murat Gedikli, koreografi  Melike Durak Aras’a, dramaturgisi Derya Özer'e ait. Bu keyifli oyunu bu hafta 1 ve 2 Nisan'da AKM Tiyatro Salonunda seyredebilirsiniz.
 
Haftanın Çocuk Oyunu;

Siz Ne Dersiniz Mecidiyeköy Büyük Sahnede

Faik Ertener'in yazıp yönettiği Siz Ne Dersiniz adlı çocuk oyunu 1 ve 2 Nisan'da Mecidiyeköy Büyük Sahnede her iki günde de saat 13.00'te sahnelenecek.  

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"İÇERİNİN DE İÇERİSİNDE" BİR TİYATRO OYUNU! https://mail.gazetebirlik.com/haber/icerinin-de-icerisinde-bir-tiyatro-oyunu-444/

Bir hırsızın tesadüfen bilmediği bir eve girmesi ve evin içerisinde tanıştığı kadınla ettiği uzun sohbetler, hem güldüren hemde düşündüren cinsten.

Kurulan diyaloglar tam da bu noktada içeride olanın, gerçekte ne ve kim olduğunu merak etmemizi sağlıyor. Gece boyunca edilen sohbetlerin sonucu ve olayların seyri ise, izleyenleri şaşkına çevirecek bir niteliğe sahip. Gecenin bir yarısı gelen hırsız; zaman zaman korkarak, zaman zamansa gözyaşlarını tutamayarak iceride kalmaya devam ediyor.

Hangisi gerçek, hangisi yalan asla tahmin edemeyeceğiniz oyunda her iki kahramanın başından geçen sırlı maceralar birden fazla duyguyu aynı anda yaşamanıza sebep olacak.
İçeridekini anlayanların, içerdekinin de içerisini çözmesi biraz zor.

Kadir Özdal ve Makbule Meyzinoğlu'nun başrolünü paylaştığı "İçerdenin de İçerisinde" oyunu 1 Mart’ta prömiyer yaptı ve Mart ayı boyunca Feyk sahnede oynayacak.
Nisan ayı boyunca da Aydın, Bodrum ve Kuşaadası’nda izleyicisiyle buluşacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tiyatro Kooperatifi, 27 Mart Dünya Tiyatro Gününü #SahnedenDayanışma'yla Kutluyor, Sisteme Yönelik Taleplerini Yineliyor! https://mail.gazetebirlik.com/haber/tiyatro-kooperatifi-27-mart-dunya-tiyatro-gununu-sahnedendayanismayla-kutluyor-sisteme-yonelik-taleplerini-yineliyor-6099/

İlgili kamu kurum ve kuruluşlarının özellikle kriz anlarında üzerlerine düşen görevleri yerine getirmesi bekleyen Tiyatro Kooperatifi, pandemi döneminde karşı karşıya kalınan büyük zorlukların bir benzerinin bugün de yaşandığının altını çiziyor; halihazırda maddi zorluklar yaşayan, ayakta kalmaya çalışan, kamu kurum ve kuruluşlarından anayasal hakkı olan desteği bekleyen özel tiyatroların, toplumsal sorumluluğunun bilinciyle deprem alanına destek kampanyaları düzenlediğini, ellerindeki kısıtlı imkanları dayanışma için seferber ettiğini ancak ilgili kamu kurumlarınca korunması gereken tiyatro alanına dair özel bir çalışma yapılmadığını vurguluyor. Özel tiyatroların sürdürülebilirlik sorununu konuştuğumuz son 27 Mart olmasını bekleyen Tiyatro Kooperatifi’nin temel talepleri şöyle:

Tiyatrolar ticarethane, tiyatro sanatını icra edenler de tacir değildir. Mevcut mevzuatta özel tiyatroların faaliyetlerine özgü bir tanım yapılması gerekmektedir.

Özel tiyatroların üstündeki ağır vergi yükü kaldırılmalıdır.
Özel sektörün tiyatro alanını desteklemesi teşvik edilmelidir.
Özel tiyatroların bağış alabilmesinin önünün açılmalıdır.
Özel tiyatrolara yapılan çok sınırlı destek genişletilmelidir.
Özel tiyatrolara SGK teşviki verilmelidir.
Belediyecilik mevzuatında kültür sanat alanıyla ilgili gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

Tüm temel taleplerinin takipçisi olan Tiyatro Kooperatifi, 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinden sonra toplumsal sorumluluğunun bilinciyle, depremden hayatta kalanlarla dayanışma için bir kampanya planladı. Yaşanılan büyük toplumsal acıların ardından sanatın hayatta kalanlar için iyileşmeyi destekleyici bir gücü olduğunun farkındalığıyla dayanışmayı örgütlemek üzere #SahnedenDayanışma çağrısı yaptı. Tiyatro Kooperatifi ortaklarının katıldığı, kampanya kapsamında yürütülen çalışmalar şöyle: 

 Tiyatro Kooperatifi ortağı özel tiyatrolar, oyun gelirlerinin tamamını veya bir kısmını seçecekleri Afet Platformu’na dahil Sivil Toplum Kuruluşu'na, kendi imkânları doğrultusunda bağışlıyor.

Tiyatro Kooperatifi ortağı özel tiyatrolar oyun gelirlerini, evini kaybetmiş depremzedeler ile kira desteği vermek ya da boş durumdaki evini kullanıma açmak isteyen kişileri buluşturmak için İhtiyaç Haritası tarafından başlatılan #BirKiraBirYuva projesine bağışlıyor.

Tiyatro Kooperatifi ortağı özel tiyatrolar, Afet Platformu’na üye herhangi bir sivil toplum kuruluşunun üyesi, gönüllüsü veya destekçisi olan seyircileri, 1 Mart 2023’ten başlayarak 2022-2023 sezon sonuna kadar #SahnedenDayanışma kontenjanıyla oyunlarında misafir ediyor.

Tiyatro Kooperatifi, depremden direkt etkilenen illerde faaliyet gösteren paydaşları Akdeniz Bölge Tiyatro Kooperatifi ve Ahura Tiyatro Kooperatifi’ne dahil tiyatroların yeniden sahnelere dönebilmesi için depremzede meslektaşlarıyla dayanışmayı sürdürüyor. Bu kapsamda,
Tiyatro Kooperatifi ortakları oyun gelirlerinin bir kısmını depremzede meslektaşlarıyla paylaşacak.

Tiyatro Kooperatifi’nin önerisiyle, İBB Kültür Dairesi Başkanlığı’na bağlı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nü kapsayan 26 – 30 Mart tarihleri arasında İstanbul’daki oyunların yanı sıra Akdeniz Bölge Tiyatro Kooperatifi’yle birlikte depremden etkilenen illerdeki tiyatro ekiplerine de sahne veriyor.  İBB, depremden etkilenen illerin tiyatrolarına kültür merkezlerinin sahnelerini açıyor ve oyunları İstanbullulara ücretsiz olarak sunuyor. Yıl boyunca sürecek dayanışma projesi kapsamında, bölgedeki tiyatrolar İBB sahnelerinde yer alacak.

Tiyatro Kooperatifi, depremden etkilenenler yeniden bir hayat kurarken, başta çocuklar ve kadınlar olmak üzere toplumsal iyi oluşu destekleyecek faaliyetler yürütecek. Bölgeye giderek depremzede çocuklarla buluşmak, oyunlar, atölyeler, drama çalışmaları içeren bir projeyi hayata geçirmek için çalışmalar kurgulayacak. Bu projenin detayları netleştiğinde, kamuoyuna ayrıca bir bilgilendirme yapacak.

TİYATRO KOOPERATİFİ HAKKINDA

Tiyatro Kooperatifi, mesleki alanda özel tiyatroları temsilen, tiyatro sektöründeki tüm üretim ve uygulama süreçlerinin iyileştirilmesi ve profesyonelleştirilmesi amacıyla, 26 Haziran 2019’da İstanbul’daki özel tiyatroların bir araya gelmesiyle kuruldu. Yönetim kurulu başkanlığını Yeşim Özsoy’un üstlendiği Tiyatro Kooperatifi’nin yönetim kurulu Ersin Umut Güler, Hakan Silahsızoğlu, Mert Fırat, Muharrem Uğurlu, Volkan Yosunlu ve Vildan Güleç’ten oluşuyor.

Tiyatro Kooperatifi’nin şu anda; Altıdan Sonra Tiyatro-Kumbaracı50, Altkat Sanat, Altsahne, Ankara Birlik Tiyatrosu, Apartman Sahne, Asmalı Sahne, Atlas Tiyatro Araştırmaları, Atta Festival, Baba Sahne, Balkonda Sanat Prodüksiyon, Biraderler Yapım, BRC Sanat Prodüksiyon Tiyatrosu, Craft, Dandun Tiyatro, DasDas, Derinart, Dilek Türker-Tiyatro Ayna, Echoes Sahne, EKİP Tiyatrosu, Ekip Kafile, Entropi Sahne, Erbulak Evi, Eylül Sahnesi, Fabrika Sanat, Gaca Tiyatro, GalataPerform, Germinal Tiyatro, HANN Sahne, ikincikat, İstanbulimpro, Kadıköy Emek Tiyatrosu, Klan Sahne, Koma, Kuzgun Yapım, K! Kültüral Performing Arts, Lavean Sanat Grubu, Levent Üzümcü Tiyatrosu, Mahşer-i Cümbüş, Mam'art, Mask-Kara Tiyatrosu, mesele kumpanya, NoAct Sahne, oyun atölyesi, Pafta Tiyatro, primatölye, QPerformans, Reha Özcan Kumpanyası, Sahne3, Semaver Kumpanya, Tatavla Tiyatro-Tatavla Sahne, Tatlı Ekşi Tiyatro, Tiyatro Alesta, Tiyatro Amorf, Tiyatro Bereze, Tiyatro D22, Tiyatro Dalga, Tiyatro 11, Tiyatro (Hâl), TiyatroDea, Tiyatro Hemhâl, Tiyatro.iN, Tiyatrokare, Tiyatro Mima, TiyatrOPS, Tiyatro Oyun Kutusu, Tiyatro Öteki Hayatlar, Tiyatro Pangar, Tiyatro Tiyatral, Tiyatro Yan Etki, Tiyatro Yeniden, Toy İstanbul, Uygur Sanat Tiyatrosu, Versus Tiyatro, VivusArt, Wise Akademi, Yolcu Tiyatro ve Yapıcı Tiyatro’dan oluşan 77 ortağı bulunuyor ve güç birliği her geçen gün artıyor. Bu dayanışmayı tüm Türkiye’ye yaymayı arzulayan Tiyatro Kooperatifi, bu doğrultuda bölgesel kooperatifleşme çalışmalarına da destek veriyor ve tüm tiyatro kooperatiflerinin birlik statüsünde birleşmesini hedefliyor. 


 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kim Bu Ben  https://mail.gazetebirlik.com/haber/kim-bu-ben-8719/

Başrollerinde Beyza Şekerci, Onur Ünsal ve Neslihan Arslan’ın yer aldığı, Rose Leilani’nin yazdığı ilk ve tek oyun olan “Kim Bu Ben”, 16 Mart’ta gerçekleşen ve performansları, yönetmenliği ve müzikleriyle büyük beğeni toplayan prömiyerinin ardından 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde Fişekhane'de sahneleniyor! 

Bu sezon gelirinin tamamı depremzedelere bağışlanıyor! 

Engin Hepileri’nin yönetmenliğini ve dekor tasarımını üstlendiği oyunun müzikleri ise Kenan Doğulu imzası taşıyor! Oyunun bu sezon gelirinin tamamı da depremzedelere bağışlanacak. 

Tiyatro İN’nin “Anne” oyunundan sonraki tercihi olan 2022 yazımı “Kim Bu Ben?”; küresel iklim krizi, pandemi, neoliberalizm, bireyselleşme, dijitalleşme ve gözetleme kapitalizminin şifreleriyle uğraşan, aşk dolu kriminal bir gerilim. 

Oyunun yazarı Rose Leilani ise aynı zamanda büyük bir kumarhane zincirinin dijital teknolojilerinden sorumlu bir veri analisti.

2 perde olarak planlanan oyunun süresi ara dahil 2 saat 15 dakika ve +15 yaş sınırı var.

Oyunun açıklanan diğer gösterim tarihleri şu şekilde;

7 Nisan – Moda Sahnesi

20 Nisan – Moda Sahnesi

25 Nisan – Moda Sahnesi

Oyunun bilgileri:

Yazan: Rose Leilani

Çeviren: Onur Ünsal

Yöneten: Engin Hepileri

Işık: Cem Yılmazer

Müzik: Kenan Doğulu

Dekor: Engin Hepileri

Kostüm: Asena Saban

Video: Okan Temizarabacı

Afiş ve Grafik: Cemre Yeşil Gönenli

Koreografi: Büşra Firidin

 Oyuncular:

 Daphne: Beyza Şekerci

Adam: Onur Ünsal

LK: Neslihan Arslan

Yönetmen Yardımcıları: Musa Can Pekcan, Doğa Halis

Yürütücü Yapımcı: Barış Şekerci

Reji Asistanı: Simge Esen

Video Asistanı: Zeynep Balkan

Işık Uygulama: Abdullah Karanfil

Ses Uygulama: Eren Yağcıoğlu 

Ses ve Video Uygulama: Ayça Özkan

Kostüm Aksesuar: Simge Esen

Afiş Fotoğraf: Cansu Kızıltaş

Oyunun konusu: 

 Keşke bize gerçeği söyleseler.

Yetimhanede beraber büyümüş Daphne ve Adam, bir gün sanal kimliklerinin çalındığını fark ederler. Çalınan kimliklerle işlenen suçlar hayatlarını karartmaya başlar. 

 Tüm dünya onların bir canavar olduğunu düşünürken, onlar hayatlarını karartan bu büyük gizemi çözmeye karar verirler. Dünyaya kendilerini dinletebilecekler miydi? Birbirlerine güvenebilirler miydi? Ya da gerçek kimlikleri hiç var olmuş muydu? 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ENKA Sanat, Tiyatromuzun Ulu Çınarı Genco Erkal'ın 85. Yaşını Müzikli Gösteri "Yaşamaya Dair" ile Kutluyor! https://mail.gazetebirlik.com/haber/enka-sanat-tiyatromuzun-ulu-cinari-genco-erkalin-85-yasini-muzikli-gosteriyasamaya-dairile-kutluyor-4008/

29 Mart Çarşamba akşamı ENKA Oditoryumu’nda sahnelenecek oyunda Genco Erkal, senelerdir aynı sahneyi paylaştığı usta isim Tülay Günal’la birlikte bir kez daha seyirciyi Nâzım Hikmet’in ölümsüz dizeleriyle buluşturacak.  

Nazım Hikmet'in ölümünün 54. yıldönümü için Genco Erkal'ın uyarlayıp yönettiği “Yaşamaya Dair - Bursa Cezaevi’nden Mektuplar”, onuncu yılında bir kez daha tiyatro severlerle buluşuyor. Büyük ozanın Bursa Cezaevi’ndeki yaşamına, eşi Piraye Hanım’a olan tutkusuna, sürgün yılları ve vatan hasretine odaklanan oyunda, Nâzım Hikmet’in aynı adlı destansı şiiri bir kez daha hayat bulurken, Genco Erkal’a sahnede usta tiyatrocu Tülay Günal eşlik ediyor. Gösterinin müzikleri Fazıl Say, Zülfü Livaneli, Cem Karaca, Tarık Öcal, Edip Akbayram, Tolga Çebi, Nadir Göktürk, Timur Selçuk imzası taşıyor.  

“Yaşamaya Dair - Bursa Cezaevi’nden Mektuplar” 29 Mart Çarşamba akşamı saat 20.30’da ENKA Oditoryumu’nda sahnelenecek. 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İstanbul Devlet Tiyatrosunda Bu Hafta (14 - 19 Mart) https://mail.gazetebirlik.com/haber/istanbul-devlet-tiyatrosunda-bu-hafta-14-19-mart-1510/

80 Günde Devri Alem Üsküdar Tekel Sahnesinde

 80 Günde Devr-i Alem, Jules Verne’nin yazıp Mark Brown’un uyarlaması, Başak Othan’ın çevirisi ve Gökhan Kocaoğlu’nun rejisiyle sahneye taşınıyor. Oyunun dekor tasarımı Aytuğ Dereli’ye, kostüm tasarımı Burcu Melek Bozan’a, ışık tasarımı Serhat Akın’a, koreografi Tuğçe Tuna’ya, müzikler ise Oktay Köseoğlu’na ait. Bu keyifli ve eğlenceli oyun bu hafta Üsküdar Tekel Sahnede izlenebilir.


Hepsi Benim Senin Hiç Yok AKM Müzik Platformunda 

Hepsi Benim Senin Hiç Yok okuma tiyatrosu  bu hafta 15 Mart'ta AKM Müzik Platformunda  seyirci karşısında olacak. Burak Akyüz’ün yazdığı ve Fikret Urucu’nun yönetmenliğini üstlendiği oyunda; Kemal Aydın Sezgin, Gizem Genç Aydın, Koray Atak, Ekinsu Karaata, Alparslan Çağlar, İsmail Nadir Bilgili rol alırken, oyunun asistanı da Nur Merve Akdemir.

Tek Başıma Mecidiyeköy Stüdyo Sahnede

Tayfun Erarslan' yönettiği ve Fulya Ülvan'ın oynadığı Tek Başıma oyunu bu hafta Mecidiyeköy Stüdyo Sahnede seyirci ile buluşacak. Bu keyifli oyunu bu hafta 18 Mart'a kadar izleyebilirsiniz.
Meraklısı İçin "Öyle Bir Hikaye" Garibaldi Sahnesinde

Sait Faik Abasıyanık’ın gizemli dünyasının dehlizlerine girerek onun gözünden İstanbul’u anlamaya, hayatı koklamaya, İstanbul’a yeni bir pencere açmaya ve bu pencereden martılara seslenmeye, dalgalarla fısıldaşmaya, rüzgârı dinlemeye; sevgiyi, aşkı, insanı, sanatı, edebiyatı duyumsamaya hazır mısınız. Ozan Uçar'ın yönettiği ve Taner Turan’ın oynadığı Meraklısı İçin “Öyle Bir Hikaye” bu hafta Garibaldi Sahnesinde izlenebilir.

Don Kişot'un Yeni Maceraları Mecidiyeköy Büyük Sahnede

Tarıq Ali'nin yazdığı, Çınar Tuncer'in çevirdiği ve M. Nurullah Tuncer'in de yönettiği Don Kişot'un Yeni Maceraları bu hafta Mecidiyeköy Büyük Sahnede seyirci ile buluşuyor. Yaklaşık 95 dakika süren ve kalabalık oyuncu kadrosuyla dikkat çeken oyunun dekor tasarımında Behlüldane Tor, kostüm tasarımında Şirin Dağtekin Yenen, ışık tasarımında Akın Yılmaz imzası bulunurken, oyun müziklerini Deniz Gürzumar ve Cihan Ayhan,  dramaturgisini Günay Ertekin, yönetmen yardımcılığını Mine Tüfekçioğlu, koreografiyi ise Evrim Akyay üstlendi. Don Kişot ile Sancho Panza’yı, yük hayvanları Rocinante ve Katırı 21. yüzyılda gördüğümüz  bu keyifli oyun, 18 Mart tarihine kadar Mecidiyeköy Büyük Sahnede izleyici karşısında olacak.

Yalnızlık İntiharı Üsküdar Stüdyo Sahnede

Neda Nejdana'nın yazdığı, Senem Ceher'in çevirdiği, ve Gamze Şendil Yapar'ın da  yönettiği Yalnızlık İntiharı oyunu bu hafta Üsküdar Stüdyo Sahnede seyirci ile buluşuyor.  Çağdaş Ukrayna tiyatrosunun önde gelen kadın yazarlarından Neda Nejdana’nın eğlenceli bir dille kaleme aldığı karakomedi türündeki oyun, yazıldığı günden itibaren birçok tiyatronun dikkatini çekmiş, Bulgarca, Gürcüce, Makedonca İngilizce, Lehçe ve Türkçeye çevrilmiş, Ukrayna, Fransa, Polonya, Avusturya’da sahnelenmiştir. 10 Mart'ta prömiyerini gerçekleştiren oyunun dekor tasarımını Aytuğ Dereli, kostüm tasarımını Dilek Kaplan, ışık tasarımı Yakup Çartık, müziklerini Yaseminsu Şendil üstlenirken, oyunun asistanı ise Damla Polat. Karakterlere Erşan Utku Ölmez, Zeynep Alper Aksoy, Handan Ölçener ile Oğuz Kaan Kahraman'ın hayat verdiği dış ses olarak da yine Damla Polat'ın yer aldığı bu eğlenceli oyun 18 Mart'a kadar Üsküdar Stüdyo Sahnede temsillerine devam edecek.


 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
YEŞİLCAM'IN "MUHTEŞEM İKİLİ"Sİ FİŞEKHANE TİYATRO SAHNESİNDE BULUŞUYOR https://mail.gazetebirlik.com/haber/yesilcamin-muhtesem-ikilisi-fisekhane-tiyatro-sahnesinde-bulusuyor-3054/

Kurulduğu yıldan bu yana ilkleri ve farklılıkları bir araya getiren tiyatro, bu yıl Yeşilcam’ın ünlü yıldızlarından Ediz Hun ve Selma Güneri’yi yıllar sonra ilk kez tiyatro sahnesinde bir araya geliyor. Sinema dünyasında beraber birçok filmde yer alan ünlü yıldızlar bu sefer “Muhteşem İkili” adlı romantik komedi oyunuyla tiyatroseverlerle buluşuyor.

Oyunda depremzede çocuklar için oyuncak kampanyası

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve herkesi derinden etkileyen depremin yaraları devam ediyor. Baştan beri desteklerini hiç durdurmayan Tiyatro Ak’la Kara şimdi de elini çocuklara uzatıyor. Tiyatro, “Oyuncaklar Çocuklara, Siz Koltuklara, Biz Sahneye…” kampanyasıyla Mart ayı boyunca seyircilerin oyuna gelirken yanında getirdiği oyuncakları toplayarak depremzede çocuklara ulaştıracak. Çocuklara destek vermek isteyen izleyiciler yazmak isterlerse notlarıyla birlikte getirdikleri oyuncakları oturdukları koltuklara bırakabilir. Tiyatro Ak’la Kara yöneticileri “Deprem herkes gibi bizi de çok etkiledi ama en çok da çocukları, şimdi onların yüzünü güldürme,yaralarını onarma zamanı. Bunun için elimizden ne gelirse yapacağız ve gelecek güzel günleri birlikte karşılayacağız. Yeter ki onlar üzülmesin. “ dedi.

Değerli isimler bu kadroda

Oyunun kadrosunda birbirinden değerli isimler yer alıyor. Oyunu yöneten Atilla Şendil, yönetmen yardımcıları; Ozan Dağara- Pelin Turancı, dekor; Şirin Dağtekin, Işık Yüksel Aymaz, oyuncular Ediz Hun, Selma Güneri, Savaş Özdural, Ilgın Angın ve Fatih Özacun bulunuyor. İkili ilişkileri anlatan oyunun konusu; Yılların değiştiremediği tek şey belki de Aşk’tır!... Engin ve Meltem bir zamanların en ünlü Yeşilçam, kabare ve televizyon oyuncularındandır. Sahne birliktelikleri evlilikle sonuçlanmış fakat bir süre sonra hem oyuncu hem evlilik ilişkileri bitmiştir. Aradan geçen 10 yılın ardından birbirlerinin isimlerine bile tahammül edemeyecek noktaya gelmişlerdir. İkisiyle ayrı ayrı görüşmeyi sürdüren Engin’in yeğeni Savaş’a çalıştığı televizyon kanalından eski meşhur oyuncuları bir araya getirmekle ilgili bir program verildiğinde süreç başlar. Acaba Savaş birbirine dayanamayan bu ikiliyi bir araya getirmeyi başarabilecek mi?

Romantik komedi tadında “ Muhteşem İkili” oyununu kaçırmak istemeyen tiyatroseverler, biletleri Tiyatro Ak’la Kara gişelerinden  0216 541 43 59  numarayı arayarak ya da Biletix ve Biletinial’dan satın alabilir.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin Dünya Kadınlar Günü'ne Özel Konseri, Sanatseverler ile Buluştu https://mail.gazetebirlik.com/haber/istanbul-devlet-opera-ve-balesinin-dunya-kadinlar-gunune-ozel-konseri-sanatseverler-ile-bulustu-8531/

Kadınların sosyal, kültürel ve siyasi alanlardaki kazanımlarının dünya genelinde kutlandığı Dünya Kadınlar Günü’nde, İstanbul Devlet Opera ve Balesi “Kadın Sesleri”  konseri ile sanatseverler ile buluştu. 8 Mart 2023 akşamı, Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi’nde gerçekleşen konserde, zengin bir opera repertuarı izleyicilere sunuldu.

Konser programında; W.A.Mozart, Bellini, Donizetti, Rossini, Bizet, Gounod, Verdi, Boito, Saint-Saëns, Puccini, Villa-Lobos ve gibi ünlü bestecilerin eserlerinden aryalar seslendirildi.

Così Fan Tutte, Sevil Berberi, Carmen, Romeo ve Juliet, Maskeli Balo, Don Carlo, Attila, Aida, Mefistofele, La Bohème, Le Villi gibi klasikleşmiş ve sevilen operaların kadın karakterleri ; solistler Ayşe Sinem Ekşioğlu, İpek Zehra Evre, Funda Güllü, Ayşenur Ayyıldız Haksoy, Burcu Soysev, Dilan Şaka, Ecem Arıcasoy Yazoğlu, Deniz Yetim tarafından seslendirildi. Solistlere  piyanoda Atılgan Kaptanoğlu eşlik etti.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Sanat bize iyi gelecek" https://mail.gazetebirlik.com/haber/sanat-bize-iyi-gelecek-7158/

“Tiyatro Kafa” olarak, ülkece ağır yara aldığımız deprem felaketinin üzüntüsünü derinden yaşıyoruz.  Bu zor zamanların üstesinden milletçe geleceğimize inanıyoruz. Sanatın iyileştirici gücünün bilinciyle “Tiyatro Kafa” olarak depremin travmasından biraz olsun uzaklaşmak, biraz umut, biraz umut diyerek Mart ayında perdelerimizi açıyoruz.

Bu süreçte biz de sahneden katkıda bulunmak istiyoruz. Oyunumuzdan elde edilecek gelirden deprem bölgelerine destek verirken, askıda bilet kampanyası ile de öğrencilerle depremzedeleri de sanatla buluşturacağız.

 14 Mart’ta Antalya Haşim İşcan Kültür Merkezi

15 Mart’ta Alanya Kültür Merkezi

19 Mart’ta da Ankara DT Akün Sahnesi

“Tiyatro Kafa’dan yabancılaşmayı anlatan bir oyun;

“DÖNÜŞÜM”

Hayata yabancılaştığımız anların toplamıdır “Dönüşüm”

Bilge Aydın, Burak Öngel, Ercüment Aydın, Nazlı İnan, Aylin Aydoğdu ve Tuba Kurt Demir’in başrollerini oynadığı, Franz Kafka’nın eserinden sahneye uyarlanan “Dönüşüm” 14 Mart’ta Antalya Haşim İşcan Kültür Merkezi’nde, 15 Mart’ta Alanya Kültür Merkezi’nde, 19 Mart’ta da Ankara DT Akün Sahnesi’nde sahnelenecek.

Franz Kafka’nın eserinden Bülent Usta’nın sahneye uyarladığı, Enis Yıldız yönetiminde sahnelenen “Dönüşüm”, hayata yabancılaştığımız anları sorguluyor.

 “Dönüşüm”, geri dönülemez tam bir yabancılaşmayı anlatır. Aslında hepimiz yaşarız bunu. İş yerinde, sokakta, otobüste öyle anlar vardır ki; “Ben burada ne yapıyorum?”, “Neden yapıyorum?” “Ben burada ne arıyorum?” sorularını arda arda sorarız.

Patronumuz, babamız, devlet, iş yerimiz hep bizden bir şeyi yapmamızı bekler. Bu beklentileri karşıladığımız sürece var oluruz. Peki ya karşılayamadığımız anlar? Bu anlarda, adımız Ahmet, Gregor ya da K. olsun fark etmez. Bir sabah bir böceğe dönüşebiliriz veya kapımızı çalan birisi adımıza açılmış bir davayı bize bildirebilir.

Ya da bunların hiç biri olmaz ama biz kendimizi kafkaesk bir ortamda bulabiliriz; gizemli, karanlık, belirsiz ve tekinsiz.

DÖNÜŞÜM

ESER: Franz KAFKA

Uyarlayan: Bülent USTA

Yöneten: Enis YILDIZ

Dekor: Tayfun ÇEBİ

Işık: Yüksel AYMAZ

Müzik: Can ATİLLA

Koreograf: Ayhan SARIGÜL

Kostüm: Aylin AYDOĞDU

Kukla Tasarım: Şafak DAĞARSLAN

Makyaj Tasarım: Levent CECELİ

Yönetmen Yardımcısı: Nazlı İNAN

Oyuncular: Bilge AYDIN Burak ÖNGEL Ercüment AYDIN Nazlı İNAN Aylin AYDOĞDU Tuba KURT DEMİR

Yapım: SEM YAPIM

Oyun Süresi: 70 DK

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İSTANBUL DEVLET TİYATROSUNDA BU HAFTA (7 - 12 Mart) https://mail.gazetebirlik.com/haber/istanbul-devlet-tiyatrosunda-bu-hafta-7-12-mart-3143/

Seneye Bugün Mecidiyeköy Büyük Sahnede

Bernard Slade'in yazdığı, Celal Kadri Kınoğlu'nun yönettiği ve baş rolünü Gerçek Alnıaçık ile paylaştığı Seneye Bugün oyunu bu hafta Mecidiyeköy Büyük Sahne'de seyirci ile buluşacak.

 Bir Picasso Mecidiyeköy Stüdyo Sahnede

Nazi işgali altındaki Fransa’da yaşayan ressam Pablo Picasso ile dönemin Almanya kültür bakanlığı sorumlusu olan Bayan Fischer arasında geçen sorgulamalar-çatışmalar-hesaplaşmaların anlatıldığı Bir Picasso adlı oyun bu hafta Mecidiyeköy Stüdyo Sahne’de olacak.

Maçın Adamı Üsküdar Tekel Sahnesinde

Clint Dyer ve Roy Williams’ın yazdığı, Hira Tekdindor'un çevirdiği,  Kayhan Berkin'in yönettiği ve Cem Zeynel Kılıç'ın rol aldığı Maçın Adamı bu hafta Üsküdar Tekel Sahnesinde olacak.

Yalnızlık İntiharı Oyunu Üsküdar Stüdyo Sahnede Prömiyer Yapıyor

Neda Nejdana'nın yazdığı, Senem Cevher'in çevirdiği, ve Gamze Şendil Yapar'ın da  yönettiği Yalnızlık İntiharı oyunu bu hafta Üsküdar Stüdyo Sahnede seyirci ile buluşuyor.  Çağdaş Ukrayna tiyatrosunun önde gelen kadın yazarlarından Neda Nejdana’nın eğlenceli bir dille kaleme aldığı karakomedi türündeki oyun, yazıldığı günden itibaren birçok tiyatronun dikkatini çekmiş, Bulgarca, Gürcüce, Makedonca İngilizce, Lehçe ve Türkçeye çevrilmiş, Ukrayna, Fransa, Polonya, Avusturya’da sahnelenmiştir. 10 Mart'ta prömiyerini gerçekleştirecek oyunun dekor tasarımını Aytuğ Dereli, kostüm tasarımını Dilek Kaplan, ışık tasarımı Yakup Çartık, müziklerini Yaseminsu Şendil üstlenirken, oyunun asistanı ise Damla Polat. Karakterlere Erşan Utku Ölmez, Zeynep Alper Aksoy, Handan Ölçener ile Oğuz Kaan Kahraman'ın hayat verdiği dış ses olarak da yine Damla Polat'ın yer aldığı bu eğlenceli oyun prömiyerinin ardından Üsküdar Stüdyo Sahnede temsillerine devam edecek.

Parmak Garbaldi Sahnede

Kosovalı yazar Doruntina Başa tarafından 2011 yılında yazılan ve Bilge Emin'in çevirip yönettiği "Batı Balkan Oyun Yazma Yarışması"nda "En İyi Çağdaş Oyun" dalında birincilik kazanan aynı zamanda 2013 yılında, Saraybosna’da düzenlenen Uluslararası MESS Tiyatro Festivali’nde "En İyi Balkan Oyunu" ödülünü alan Parmak oyunu bu hafta Garibaldi Sahnede seyirci ile buluşuyor. Oyunun dekor tasarımını Behlüldane Tor, kostüm tasarımını Nalan Alaylı, ışık tasarımı Önder Ay, dramaturgisini Günay Ertekin, oyun müüziklerini Çağrı Beklen, hareket düzenini Ayşegül Erkutay yaparken oyunun asistanı ise Ekin Deniz Görk. Kosova’daki savaşta kaybolmuş insanları işleyen ve bunu kadınların perspektifinden anlatan oyun bu sezon İstanbul Devlet Tiyatrosu Sahnelerinde temsil edilmeye devam edecek.

Don Kişot'un Yeni Maceraları Kozyatağı Kültür Merkezinde

Tarıq Ali'nin yazdığı, Çınar Tuncer'in çevirdiği ve M. Nurullah Tuncer'in de yönettiği "Don Kişot'un Yeni Maceraları" bu hafta Kadıköy Süreyya Operasında seyirci ile buluşuyor. Yaklaşık 95 dakika süren ve kalabalık oyuncu kadrosuyla dikkat çeken oyunun dekor tasarımında Behlüldane Tor, kostüm tasarımında Şirin Dağtekin Yenen, ışık tasarımında Akın Yılmaz imzası bulunurken, oyun müziklerini Deniz Gürzumar ve Cihan Ayhan,  dramaturgisini Günay Ertekin, yönetmen yardımcılığını Mine Tüfekçioğlu, koreografiyi ise Evrim Akyay üstlendi. Don Kişot ile Sancho Panza’yı, yük hayvanları Rocinante ve Katırı 21. yüzyılda gördüğümüz  bu keyifli oyun, 5 Mart tarihine kadar Kadıköy Süreyya Operasında izleyici karşısında olacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"EKSİK" OYUNU, 16 MART'TA BABA SAHNE'DE, 19 MART'TA FİŞEKHANE'DE! https://mail.gazetebirlik.com/haber/eksik-oyunu-16-martta-baba-sahnede-19-martta-fisekhanede-1758/

Levent Can, Hande Doğandemir ve Aytaç Şaşmaz’ı tiyatro sahnesinde buluşturan “Eksik” oyunu, 16 Mart Çarşamba akşamı Baba Sahne’de, 19 Mart Pazar günü ise Fişekhane Ana Sahne’de seyirciyle buluşacak. “Eksik”, annesinin komada olduğunu haber vermek için yanında kız arkadaşıyla birlikte, babasının Datça’daki çiftlik evine giden Metin’in burada yaşadığı yüzleşmeleri, aile içi hesaplaşmaları ve açığa çıkan sırları hem hüzünlü hem de güldüren bir dille sahneye taşıyor. Oyun, aynı zamanda oyunun yönetmen koltuğunda da oturan Aksel Bonfil’in kaleme aldığı akıcı ve güçlü metninin yanı sıra oyuncuların çarpıcı performanslarıyla şimdiden dikkat çekiyor.

Datça’da hiçliğin ortasında bir çiftlik evi… Vazgeçmiş bir baba, çabalayan bir oğul ve yorgun bir sevgili... Yılın en sıcak günü…

Metin, annesinin bir trafik kazası sonucu komada olduğunu haber vermek için babası Kartal’ın yanına, Datça’daki çiftlik evine gelir. Kartal sıcaklardan, Derya telefonun çekmemesinden yakınır. Metin’in ise tek isteği hayatındaki ilişkileri yoluna koymaktır. Yirmi dört saat içinde her şey tepetaklak olur. Geçmişten gelen sırlar, aile içi hesaplaşmalar, gidenler, kalanlar ve zaten hep eksik olanlar… Dramatik ama aynı zamanda komik bir aile olma çabası… Hepimizinki gibi…

Aksel Bonfil’in kaleme aldığı ve yönetmen koltuğunda oturduğu “Eksik” oyununda, Levent Can, Hande Doğandemir ve Aytaç Şaşmaz birlikte rol alıyor. Yapımcılığını Begüm Ertuğrul’un, uygulayıcı yapımcılığını Omnia’nın üstlendiği oyunun dekor tasarımı Berçin Mayruk’un, ışık tasarımı Alev Topal’ın, müzikleri ise Tayfun Karatekin’in imzasını taşıyor. “Eksik”, KADAR’ın ilk tiyatro oyunu olarak Arkas Holding, Jungle Kreatif, Mey|Diageo, Ares Media, Altınyıldız Classics ve BMS Mobilya’nın kurumsal destekleriyle sahneye konuyor.

Tek perdelik “Eksik”, 16 Mart 2023 Çarşamba akşamı saat 20.30’da Baba Sahne’de, 19 Mart 2023 Pazar günü 18.00’de ise Fişekhane Ana Sahne’de seyirciyle buluşacak. Oyunun biletleri Biletinial’dan ve babasahne.com’dan temin edilebilir.  

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
DÜZEN VE KALIPLARDAN, ÖZGÜRLEŞMEYE ÇAĞRI NİTELİĞİNDE BİR OYUN; "KARANLIKTA KADINLAR SARI GÖRÜNÜR" https://mail.gazetebirlik.com/haber/duzen-ve-kaliplardan-ozgurlesmeye-cagri-niteliginde-bir-oyun-karanlikta-kadinlar-sari-gorunur-6743/

Karanlıkta Kadınlar Sarı Görünür; Tuğba Erdem’in oyunculuğu ve Balahan Gürel yönetmenliği ile 19 Mart Pazar günü Üsküdar Tekel Sahnesi’nde izleyicinin karşısına çıkıyor.

Amerikan erken dönem feminist edebiyatının en önemlilerinden Sarı Duvar Kâğıdı hikâyesinden ilhamla yola çıkarak yazılan özgün tiyatro eseri; Karanlıkta Kadınlar Sarı Görünür, 19 Mart Pazar günü ilk kez seyircisi ile buluşuyor. 

" Karanlıkta Kadınlar Sarı Görünür; çevresi tarafından “normalleştirilmeye” çalışılarak sürekli kısıtlamalara, psikolojik manipülasyonlara (gaslighting) maruz kalan genç bir kadını merkezine alıyor." Kadının çevresine kendini kanıtlama uğraşı sırasında yeni taşındıkları evdeki duvar kağıdında beklenmedik bir şey fark etmesi, seyirciye “Farklılık nedir? Uyum sağladığımız şeyler bizi tutsak edebilir mi?” ve “Karanlığa hapsolsak da burada kendimize umut dolu bir dünya yaratmayı başarabilir miyiz? gibi soruları sorduracak. 

Karanlıkta Kadınlar Sarı Görünür, sıkıştığımız düzen ve kalıplardan özgürleşmeye dair bir çağrı niteliğinde!

“Sen başını kaldırır gökyüzüne bakarsın. Önce yanına gelirler, baktığın yere bakarlar ama senin gördüğünü göremezlerse yandın. Hemen başını aşağı eğerler çünkü. Sen de sırf bazen korkudan gökyüzüne bakmazsın biri gelip arkandan bakacak diye. Senin gördüklerini orada göremeyecek diye.”

Künye:

Yazan: Balahan Gürel, Tuğba Erdem

Yöneten: Balahan Gürel

Oynayan: Tuğba Erdem

Topluluk: Tiyatro Odeon

Yapım: Federal Yapım

Proje Danışmanı: Cem Uslu

Işık Tasarımı: Yakup Çartık

Kostüm ve Desen Tasarımı: Emre Aksakarya

Sahne Tasarımı: Işıl Çağlar Narler

Desinatör: Çisem Savaş Erdoğan

Koordinatör: Elif Nutku

Yönetmen Yardımcısı: Ebru Terzi

Fotoğraflar: Şevval Balkan

Afiş Tasarımı: Gökhan Yeter

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İSTANBUL DEVLET TİYATROSUNDA BU HAFTA (1 - 5 Mart) https://mail.gazetebirlik.com/haber/istanbul-devlet-tiyatrosunda-bu-hafta-1-5-mart-8477/

Bu kapsamda İstanbul Devlet Tiyatrosu da bu hafta 8 oyunla seyirci karşısında olacak. Haftanın oyunları; Hırçın Kız, Dört Mevsim, Bir Picasso, Bence Katil Öldürdü, Bir Ruhun Hikayesi, Parmak, Don Kişot'un Yeni Maceraları ve çocuk oyunu Masal Yolu.

Hırçın Kız AKM Tiyatro Salonunda

Dramaturgi ve rejisini Yücel Erten'in üstlendiği, başlıca rollerini Hakan Meriçliler ile Veda Yurtseverin paylaştığı Hırçın Kız da bu hafta 3 ve 4 Mart tarihlerinde AKM Tiyatro Salonunda izlenebilir.

Dört Mevsim Mecidiyeköy Büyük Sahnede

Yazan Arnold Wesker'in yazdığı, Berin Cumal'nın çevirdiği, Özgür Yalım'ın yönettiği ve Şebnem Dokurel Topçuoğlu ile Devrim Evin 'in rol aldığı Dört Mevsim bu hafta Mecidiyeköy Büyük Sahnede izlenebilir.

Bir Picasso Mecidiyeköy Stüdyo Sahnede

Nazi işgali altındaki Fransa’da yaşayan ressam Pablo Picasso ile dönemin Almanya kültür bakanlığı sorumlusu olan Bayan Fischer arasında geçen sorgulamalar-çatışmalar-hesaplaşmaların anlatıldığı Bir Picasso adlı oyun bu hafta Mecidiyeköy Stüdyo Sahne’de olacak.

Bence Katil Öldürdü Üsküdar Tekel Sahnesinde

Bence Katil Öldürdü 1 Aralık'taki prömiyerinin ardından bu hafta Üsküdar Tekel Sahnede seyirci ile buluşuyor. Kurtcebe Turgul'un yazdığı ve Gökhan Kocaoğlu'nun yönetmenliğini üstlendiği oyunda; dekor tasarımı Aytuğ Dereli'ye, kostüm tasarımı Burcu Melek Bozan, ışık tasarımı ise İ. Önder Arık'a ait. Süleyman Atanısev, Fazıl Aksakal, Ayça Güngör Aşık, Rojhat Özsoy, Cem Cücenoğlu ile Nimet İyigün'ün rol aldığı keyifli oyununun müziklerini ise Orhan Enes Kuzu yaparken, yönetmen yardımcılığını Şirin Ergüven Hamşioğlu, hareket düzenini ve asistanlığını Fazıl Aksakal ve yine asistanlığını da Enes Daniş üstlendi. Paris’in müstesna bir semtindeki devasa bir malikanede, ünlü iş adamı Eugène Lamortier’nin cesedinin etrafında toplanmış birbirinden ilginç karakterlerin başından geçenlerin anlatıldığı oyunu bu hafta 1 Mart'tan itibaren Üsküdar Tekel Sahnesinde seyredebilirsiniz.

Bir Ruhun Hikayesi Üsküdar Stüdyo Sahnede

Ingmar Bergman'ın yazdığı, İpek Özgüven'in çevirdiği, Bénédicte Acolas'ın uyarladığı ve Serap Eyüboğlu'nun yönettiği Bir Ruhun Hikayesi oyunu bu hafta Üsküdar Stüdyo Sahnede seyirci ile buluşuyor. Ingmar Bergman'ın sinema filmi için yazdığı aynı adlı eserinden uyarlanan oyun, kadının hayatta varoluş hesaplaşmasını anlatıyor. Gerçeklerden kaçıp hayallerine sığınan ve hayallerinden uyanıp gerçeğine düşen Viktoria'ı Zeynep Erkekli'nin canlandırdığı bu keyifli oyunu Üsküdar Stüdyo Sahnede izleyebilirsiniz.

Parmak Garbaldi Sahnede

Kosovalı yazar Doruntina Başa tarafından 2011 yılında yazılan ve Bilge Emin'in çevirip yönettiği "Batı Balkan Oyun Yazma Yarışması"nda "En İyi Çağdaş Oyun" dalında birincilik kazanan aynı zamanda 2013 yılında, Saraybosna’da düzenlenen Uluslararası MESS Tiyatro Festivali’nde "En İyi Balkan Oyunu" ödülünü alan Parmak oyunu bu hafta Garibaldi Sahnede seyirci ile buluşuyor. Oyunun dekor tasarımını Behlüldane Tor, kostüm tasarımını Nalan Alaylı, ışık tasarımı Önder Ay, dramaturgisini Günay Ertekin, oyun müziklerini Çağrı Beklen, hareket düzenini Ayşegül Erkutay yaparken oyunun asistanı ise Ekin Deniz Görk. Kosova’daki savaşta kaybolmuş insanları işleyen ve bunu kadınların perspektifinden anlatan oyun bu sezon İstanbul Devlet Tiyatrosu Sahnelerinde temsil edilmeye devam edecek.

Don Kişot'un Yeni Maceraları Süreyya Operasında

Tarıq Ali'nin yazdığı, Çınar Tuncer'in çevirdiği ve M. Nurullah Tuncer'in de yönettiği "Don Kişot'un Yeni Maceraları" bu hafta Kadıköy Süreyya Operasında seyirci ile buluşuyor. Yaklaşık 95 dakika süren ve kalabalık oyuncu kadrosuyla dikkat çeken oyunun dekor tasarımında Behlüldane Tor, kostüm tasarımında Şirin Dağtekin Yenen, ışık tasarımında Akın Yılmaz imzası bulunurken, oyun müziklerini Deniz Gürzumar ve Cihan Ayhan,  dramaturgisini Günay Ertekin, yönetmen yardımcılığını Mine Tüfekçioğlu, koreografiyi ise Evrim Akyay üstlendi. Don Kişot ile Sancho Panza’yı, yük hayvanları Rocinante ve Katırı 21. yüzyılda gördüğümüz  bu keyifli oyun, 5 Mart tarihine kadar Kadıköy Süreyya Operasında izleyici karşısında olacak.

Haftanın Çocuk Oyunu

Masal Yolu  Küçükçekmece Belediyesi Sahnesinde

Gökçe Kurt Elitez'in uyarlayıp yönettiği, dünya masallarından anonim eserlerle hazırlanan Masal Yolu çocuk oyunu, İstanbul Devlet Tiyatrosu oyuncularının performansıyla temsillerine devam ediyor. Bu müzikli, keyifli, eğlenceli çocuk oyunu bu hafta 4 ve 5 Mart tarihlerinde Küçükçkemece Sahnesinde.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin Sahnelediği "La Bohème" Operası, Prömiyer Sonrası Yeniden Sanatseverler ile Buluşuyor… https://mail.gazetebirlik.com/haber/istanbul-devlet-opera-ve-balesinin-sahneledigi-la-boheme-operasi-promiyer-sonrasi-yeniden-sanatseverler-ile-bulusuyor-78/

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin sahnelediği “La Bohème” Operası, 4 / 11 /16 Mart 2023 tarihlerinde, Atatürk Kültür Merkezi - Türk Telekom Opera Salonu’nda sahneleniyor. Geçtiğimiz ay prömiyer yapan ve büyük beğeni toplayan “La Bohème” Operası, Besteci Giacomo Puccini’nin ( 1858 – 1924) başyapıtlarından biri olarak kabul edilir. Puccini’nin muhteşem müziği ve gerçek bir öyküye dayanan konusu ile  bu dramatik ve romantik opera, dünyada en çok sahnelenen ve sevilen operaların arasında sayılır. Librettosu Luigi Illica ve Giuseppe Giacosa tarafından kaleme alınmıştır.

            La Bohème Operası; Fransa'daki 1830 ve 1848 devrimleri arasındaki dönemde siyasal ve toplumsal yaşamın, özellikle de bohem yaşamın tüm izlerini taşıyan bir reji anlayışı ile sahneleniyor.

            Paris’de, Noel arifesinde dokunaklı bir aşk hikayesinin anlatıldığı eserde; Bohem hayatı yaşayan bir grup arkadaş, geçimlerini sanat eserleri yaratarak kazanmaktadır. Şair Rodolfo, terzi Mimì’ye aşık olmuştur; ressam Marcello’nun da şarkıcı Musetta ile çalkantılı bir ilişkisi vardır. Her şeye rağmen iki çift de mutlu oldukları zamanlarda, birlikte hayatın ve aşkın tadını çıkarmaya çalışırlar. Ancak, Mimì’nin sağlık durumunun oldukça kötü olduğu anlaşılınca, Rodolfo onun bu hastalıktan öleceğini kabul etmekte zorlanır. Rodolfo ve Mimì ayrılır ve aylar sonra Musetta, Mimì’nin durumunun ağırlaştığını fark ederek onu Rodolfo ve Marcello’nun yaşadığı eve getirir. Rodolfo hemen onu içeri alır ve sağlığına kavuşması için elinden geleni yapmaya çalışır. Ancak artık çok geçtir. Birbirlerine aşklarını ilan ettikten hemen sonra Mimì hastalığına yenik düşer.

İtalyanca seslendirilen eseri, Evin Atik sahneye koyuyor. İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nı İbrahim Yazıcı yönetiyor. Eserde Dekor tasarımı Çağda Çitkaya’ya, kostüm tasarımı Sevtaç Demirer’e, ışık tasarımı  Serkan Şentürk’e ait. İstanbul Devlet Opera ve Balesi Korosu’nu Paolo Villa ve çocuk korosunu Sercan Gazeroğlu yönetiyor. Eserin koreografisi ise Şebnem Şenel’e ait. Eserde; “Mimì” rolünde; Ceren Aydın, Gülbin Günay, Ayten Telek, Hande S. Ürben; “Rodolfo” rolünde; Caner Akın, Berk Dalkılıç, Erdem Erdoğan, Bülent Külekçi;  “Marcello” rolünde;

 Caner  Akgün, Alper Göçeri, Murat Güney; “Musetta” rolünde Dilruba Bilgi, Özgecan Gençer, Anna Sirel Etyemez,  Evren Işık Yasemin; “Colline” rolünde; Göktuğ Alpaşar, Kenan Dağaşan, Zafer Erdaş, Mithat Karakelle; “Schaunard” rolünde; Şahin Dedeman, Alp Köksal, Burak Kul dönüşümlü olarak rol alacaklar.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Minik Sanatseverler İçin Sahneliyor… "Çocuklar İçin Öylesine Bir Dinleti" https://mail.gazetebirlik.com/haber/istanbul-devlet-opera-ve-balesi-minik-sanatseverler-icin-sahneliyor-cocuklar-icin-oylesine-bir-dinleti-5729/

Türkiye’nin birçok şehrinde 200’den fazla temsil yapan “Öylesine Bir Dinleti” adlı müzikli oyunun, çocuklar için düşünülmüş olan versiyonu “Çocuklar İçin Öylesine Bir Dinleti” adlı çocuk müzikali,  İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahneleniyor.

 Oyunun tamamında yer alan opera ve müzikallerden seçilen masallaştırılmış şarkılar ve aryalar, çocuklara tiyatral bir anlatımla sunuluyor.

Minik seyircilerin yoğun ilgi gösterdiği “Çocuklar İçin Öylesine Bir Dinleti” ile  çocuklar;  tiyatro, opera, bale ve klasik müzik gibi sanatın farklı dallarıyla tanışma fırsatı bulabiliyorlar.

Oyunun metni ve rejisi  Murat Göksu’ya ait.  Dekor ve kostüm düzenlemesi Olcay Engin Kaymaz,  Işık tasarımı Taner Aydın imzalı. Oyunda rolleri üstlenen; Çağdaş Bektaş , Ali Haydar Taş, Ayçin Sürücüer, Bezmi Hazal Ekşi, Hazal Ata’ya, piyanoda Simten Şenpolat ve Olena Şenol eşlik ediyor.

Müzikal,  25 Şubat 2023 Cumartesi günü saat: 11.00 ve 15.00 olmak üzere iki temsil ile, Atatürk Kültür Merkezi – Tiyatro Sahnesi’nde; 26 Şubat Pazar günü ise saat: 11.00’de Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi’nde sahnelenecek.


 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İstanbul Devlet Tiyatrosunda Bu Hafta (31 Ocak - 5 Şubat) https://mail.gazetebirlik.com/haber/istanbul-devlet-tiyatrosunda-bu-hafta-31-ocak-5-subat-4820/

Haftanın oyunları şöyle: Bence Katil Öldürdü, Kafkas Tebeşir Dairesi, Her Şey Yolundaymış Gibi, Bir Peri Masalı Radyum Kızları, Kendi Gök Kubbemiz, Parmak, Rumuz Goncagül ile çocuk oyunları Güneşle Buluşmak İsteyen Kardan Adam, Siz Ne Dersiniz.

Bence Katil Öldürdü  AKM Tiyatro Salonunda

Bence Katil Öldürdü 1 Aralık'taki prömiyerinin ardından bu hafta AKM Tiyatro Salonunda seyirci ile buluşuyor. Kurtcebe Turgul'un yazdığı ve Gökhan Kocaoğlu'nun yönetmenliğini üstlendiği oyunda; dekor tasarımı Aytuğ Dereli'ye, kostüm tasarımı Burcu Melek Bozan, ışık tasarımı ise İ. Önder Arık'a ait. Süleyman Atanısev, Fazıl Aksakal, Ayça Güngör Aşık, Rojhat Özsoy, Cem Cücenoğlu ile Nimet İyigün'ün rol aldığı keyfli oyununun müziklerini ise Orhan Enes Kuzu yaparken, yönetmen yardımcılığını Şirin Ergüven Hamşioğlu, hareket düzenini ve asistanlığını Fazıl Aksakal ve yine asistanlığını da Enes Daniş üstlendi.

Paris’in müstesna bir semtindeki devasa bir malikanede, ünlü iş adamı Eugène Lamortier’nin cesedinin etrafında toplanmış birbirinden ilginç karakterlerin başından geçenlerin anlatıldığı oyunu bu hafta 3,4 ve 5 Şubat'ta AKM Tiyatro Salonunda seyredebilirsiniz.

Kafkas Tebeşir Dairesi Mecidiyeköy Büyük Sahnede

Kafkas Tebeşir Dairesi 9 Kasım'daki prömiyerinin ardından bu hafta da Mecidiyeköy Büyük Sahnede olacak. Alman şair ve yazar Bertold Brecht’in, 1940’lı yıllarda sürgün olduğu dönemde Çin efsanelerinden oluşan “Tebeşir Dairesi” masalından esinlenerek yazdığı oyunun çevirmenliğini Can Yücel, yönetmenliğini Kubilay Karslıoğlu üstleniyor. “II. Dünya Savaşı’nın insanlığı nasıl etkilediğini ve savaş sonrasında ‘İnsanlık’ yararına ne olması gerektiğini” anlatan oyunda; Mehmet Ali Kaptanlar, Can Şıkyıldız, Jale Yücel, Sertel Uğur, Duygu Urhan, Demet İyigün, Zeynep Deniz Denker, Burak Çağlar, Emir Üstündağ, Mert Asker, Kamil Gençtürk, Burak Aksak, Tuğçe Topçu, Duygu Başkaya, Atlas Karan Tumluer, Arda Kaptanlar, Sabiha Cansu Saka, Selim Ata Polat rol alıyor. Oyunun; dekor tasarımı Aytuğ Dereli, kostüm tasarımı Dilek Kaplan, ışık tasarımı Akın Yılmaz, müziği Murat Gedikli, koreografi  Melike Durak Aras’a, dramaturgisi Derya Özer'e ait. Bu keyifli oyunu bu hafta Mecidiyeköy Büyük Sahnede seyredebilirsiniz.

Her Şey Yolundaymış Gibi Mecidiyeköy Stüdyo Sahnede

ABD'li yazar Neil Labute'un modern zaman ikili ilişkileri üzerine çarpıcı yaklaşımlarla kaleme aldığı, Ekin Tunçay Turan'ın çevirisini yaptığı "Ölüler Diyarı", "Bir Mutluluk Anı" ve "Karmakarışık" adlı üç kısa oyunundan oluşan Her Şey Yolundaymış Gibi, Dilek Güven rejisiyle bu hafta Mecidiyeköy Stüdyo Sahnede.

Bir Peri Masalı Radyum Kızları Üsküdar Tekel Sahnesinde

İstanbul Devlet Tiyatrosu'nun kapalı gişe oyunlarından Bir Peri Masalı Radyum Kızları'nı bu hafta Üsküdar Tekel Sahnesinde seyredebilirsiniz. Karden Kasaplar’ın yazdığı, yönetmenliğini Laçin Ceylan’ın üstlendiği oyun, Birinci ve İkinci Dünya Savaşı arasında ABD’de orduya radyumlu saatler üreten bir fabrikadaki radyum boyama işçisi kadınların hak arama mücadelesini anlatıyor. Oyunda, Madam Curie’nin buluşu, yüzyılın en önemli keşfi olarak ortaya çıkan ve adeta bir çılgınlığa dönen radyum elementinin ışıltılı, parlak ve karanlık yüzü arasında giderek sıkışan gencecik kadınların olağanüstü değişimi ve savaş ele alınıyor.

Kendi Gök Kubbemiz Üsküdar Stüdyo Sahnede

Kendi Gök Kubbemiz’de Yahya Kemal'in dizelerinde hayat bulan eski ve yeni, doğu ve batı, vatan ve İstanbul sevgisi ve insana dair her tür özlem, aşk ve ölüm temaları ile geçmişe bir yolculuk yapılıyor. Bu yolculuğa bu hafta Üsküdar Stüdyo Sahnede tanık olabilirsiniz.

Parmak Garbaldi Sahnede

Kosovalı yazar Doruntina Başa tarafından 2011 yılında yazılan ve Bilge Emin'in çevirip yönettiği "Batı Balkan Oyun Yazma Yarışması"nda "En İyi Çağdaş Oyun" dalında birincilik kazanan aynı zamanda 2013 yılında, Saraybosna’da düzenlenen Uluslararası MESS Tiyatro Festivali’nde "En İyi Balkan Oyunu" ödülünü alan Parmak oyunu bu hafta Garibaldi Sahnede seyirci ile buluşuyor. Oyunun dekor tasarımını Behlüldane Tor, kostüm tasarımını Nalan Alaylı, ışık tasarımı Önder Ay, dramaturgisini Günay Ertekin, oyun müüziklerini Çağrı Beklen, hareket düzenini Ayşegül Erkutay yaparken oyunun asistanı ise Ekin Deniz Görk. Kosova’daki savaşta kaybolmuş insanları işleyen ve bunu kadınların perspektifinden anlatan oyun bu sezon İstanbul Devlet Tiyatrosu Sahnelerinde temsil edilmeye devam edecek.

Rumuz Goncagül Süreyya Operası Sahnesinde

10 Ocak'ta Devlet Tiyatroları Üsküdar Tekel Sahnesi’nde prömiyer yapan Zafer Algöz’ün yönettiği ve Timur Selçuk’un müzikleriyle seyirciyle buluşan Rumuz Goncagül bu hafta Süreyya Operası Sahnesinde temsillerine devam ediyor. Oktay Arayıcı’nın 1977 yılında yazdığı günümüze kadar pek çok kez sahnelenen oyunun dekor tasarımı Nur Sinem Mete’ye, kostüm tasarımı Burcu Melek Bozan’a, ışık tasarımı İ. Önder Arık’a, dramaturgisi Derya Özer’e, yönetmen yardımcılığı İşdar Gökseven,Eylem Yıldız ve Ergun Akvuran’a, koreografisi Kerem Kuraner’e, müzik direktörlüğü Rahim Ozan Demir’e ait, oyunda karakterlere  Dilek Güven, Eylem Yıldız, Efe Erkekli, Duygu Gökhan, Erdoğan Aydemir, Engin Delice, Ahmet Dizdaroğlu, Uğur Keleş, Aydın Orak ve Buğra Kağan Kahraman hayat veriyor.

Haftanın Çocuk Oyunları;

Güneşle Buluşmak İsteyen Kardan Adam ve Siz Ne Dersiniz

Matei Visniec imzalı Güneşle Buluşmak İsteyen Kardan Adam, Elif Erdal rejisiyle 1 Şubat Çarşamba günü saat 13.00’te AKM Tiyatro Salonunda minik tiyatroseverlerle buluşurken, Faik Ertener'in yazıp yönettiği Siz Ne Dersiniz adlı oyun ise 4 ve 5 Şubat'ta Küçükçekmece Cennet Kültür ve Sanat Merkezinde her iki günde de saat 13.00'te sahnelenecek. 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İstanbul Devlet Tiyatrosunda Bu Hafta (24 -29 Ocak) https://mail.gazetebirlik.com/haber/-istanbul-devlet-tiyatrosunda-bu-hafta-24-29-ocak-7923/

Haftanın oyunları şöyle: Uçmak "Hezarfen Ahmed Çelebi", Karmakarışık, Her Şey Yolundaymış Gibi, 80 Günde Devr-i Alem, Bir Ruhun Hikayesi, Maçın Adamı, Tamamen Doluyuz, Turta Girmemiş Orman.

Uçmak "Hezarfen Ahmed Çelebi"  AKM Tiyatro Salonunda

Bilim insanı Hezarfen'in tutkularını ve yalnızlığını işleyen Ömer Fikret Oyal'ın yazdığı, Hakan Çimenser'in yönettiği 2 perdelik Uçmak: "Hezarfen Ahmed Çelebi" oyunu, bu hafta Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonunda seyirci karşısında olacak.

Karmakarışık Mecidiyeköy Büyük Sahnede

İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun Haldun Dormen rejisörlüğünde sahnelediği Karmakarışık, bu hafta Mecidiyeköy Büyük Sahnede seyircilerle buluşacak. Ray Cooney’in kaleme aldığı oyun, Richard Philips adında saygın bir bakanın, rakip partinin sekreteriyle küçük bir kaçamak için gittiği otelde bir cesetle karşılaşmasını ve olayların içinden çıkılmaz bir hal almasını konu alıyor.

Her Şey Yolundaymış Gibi Mecidiyeköy Stüdyo Sahnede

ABD'li yazar Neil Labute'un modern zaman ikili ilişkileri üzerine çarpıcı yaklaşımlarla kaleme aldığı, Ekin Tunçay Turan'ın çevirisini yaptığı "Ölüler Diyarı", "Bir Mutluluk Anı" ve "Karmakarışık" adlı üç kısa oyunundan oluşan Her Şey Yolundaymış Gibi, Dilek Güven rejisiyle bu hafta Mecidiyeköy Stüdyo Sahnede.

80 Günde Devr-i Alem Üsküdar Tekel Sahnesinde

80 Günde Devr-i Alem, Jules Verne’nin yazıp Mark Brown’un uyarlaması, Başak Othan’ın çevirisi ve Gökhan Kocaoğlu’nun rejisiyle sahneye taşınıyor. Oyunun dekor tasarımı Aytuğ Dereli’ye, kostüm tasarımı Burcu Melek Bozan’a, ışık tasarımı Serhat Akın’a, koreografi Tuğçe Tuna’ya, müzikler ise Oktay Köseoğlu’na ait. Bu keyifli ve eğlenceli oyun bu hafta Üsküdar Tekel Sahnesinde izlenebilir.

Bir Ruhun Hikayesi Üsküdar Stüdyo Sahnede

Ingmar Bergman'ın yazdığı, İpek Özgüven'in çevirdiği, Bénédicte Acolas'ın uyarladığı ve Serap Eyüboğlu'nun yönettiği Bir Ruhun Hikayesi oyunu bu hafta Üsküdar Stüdyo Sahnede seyirci ile buluşuyor. Ingmar Bergman'ın sinema filmi için yazdığı aynı adlı eserinden uyarlanan oyun, kadının hayatta varoluş hesaplaşmasını anlatıyor. Gerçeklerden kaçıp hayallerine sığınan ve hayallerinden uyanıp gerçeğine düşen Viktoria'ı Zeynep Erkekli'nin canlandırdığı bu keyifli oyunu Üsküdar Stüdyo Sahnede izleyebilirsiniz.

Maçın Adamı Garibaldi Sahnesinde

Clint Dyer ve Roy Williams’ın yazdığı, Hira Tekdindor'un çevirdiği,  Kayhan Berkin'in yönettiği ve Cem Zeynel Kılıç'ın rol aldığı Maçın Adamı bu hafta Garibaldi Sahnesinde olacak.

Tamamen Doluyuz Zeytinburnu Sahnesinde

Sam, konservatuarın oyunculuk bölümünden mezun bir gençtir. Kendi alanında iş bulamadığı için, şehrin en lüks restoranlarından birinde rezervasyon görevlisi olarak çalışmaktadır. Tek isteği mesleğini yapabilmek ve gittiği oyunculuk görüşmelerinin birinden olumlu cevap almaktır. Ancak hali hazırda, çalıştığı restoranın bakımsız bodrum katında, üç kişinin işini tek başına üstlenerek, Noel tatilinin yoğun rezervasyon trafiğine yetişmeye çalışmaktadır. Bakalım Sam içine düştüğü bu trajikomik ortamdan kendini kurtarıp, asıl işine geri dönebilecek midir? Elif Erdal'ın yönettiği ve Efe Erkekli'nin oynadığı bu keyifli oyunu bu hafta 24 ve 25 Ocak'ta Zeytinburnu Sahnesinde izleyebilirsiniz..

Haftanın Çocuk Oyunu Turta Girmemiş Orman

Turta Girmemiş Orman'ın yamacındaki dağ, lezzetli dev çileklerle doludur. Sevimli aşçı ejderhanın dev çileği yemesi orman sakinleri tarafından yasaklanmıştır. En sevdiği şeyden mahrum bırakılan sevimli ejderha, çok huysuz ve mutsuzdur. Ormanın afacan devi Devcan da baba kucağından mahrum bırakıldığı için aynı derecede mutsuzdur. Bu yüzden arkadaşı ejderhaya yardımcı olmaya çalışır ancak ejderhaya konulan yasağın nedenini bir türlü öğrenemez. Ta ki ormanda çıkan yangın tüm gerçekleri ortaya çıkarana kadar. Bakalım sevimli aşçı ejderha özlemini çektiği lezzete kavuşabilecek mi? Dila Er ve Gözde Kısa’nın kaleminden çıkan ve Elif Erdal'ın yönettiği keyifli çocuk oyunu bu hafta 29 Ocak'ta Mecidiyeköy Büyük Sahnede.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kapalı gişe oynayan yılın komedisi "ÇILGIN ZAMANLAR" https://mail.gazetebirlik.com/haber/kapali-gise-oynayan-yilin-komedisi-cilgin-zamanlar-7549/

Usta oyuncular Cem Özer, Kemal Başar, Zeynep Gülmez’e, İmren Çapanoğlu ve Caner Nalbantoğlu’nun eşlik ettiği  “Çılgın Zamanlar” ile kahkaha tufanı sürüyor.

Sam Bobrick’in eserinden Kemal Başar’ın yönetiminde sahneye uyarlanan ‘Çılgın Zamanlar”da, aldatan ve aldatılan bir çift arasında yaşanan komik olaylar anlatılıyor. 

Karısını aldatarak genç sevgilisiyle evlenen ve sonrasında gelişen olaylar zincirini konu alan eserle seyirciye keyifli saatler yaşatan komedi de; Miles, otuz yıllık karısını yarı yaşında bir kadınla evlenmek için terk etmiştir ve her şeye sahip görünmektedir. Çekici bir eş, iyi bir iş, güzel bir ev, evliliğinde mutlu bir kız… Altı ay sonra genç ve çekici karısı onu terk eder, ortağı fena kazıklar ve kızının evliliği çatırdamaya başlar. Ayrıca artık harika görünen eski karısı da, genç erkek arkadaşı ile yaşamak için dairesini satın almak istemektedir. Her şey arapsaçına döner. 

Ve sonrasında tahmin edemeyeceğiniz, ama kahkahalarla izleyeceğiniz olaylar zinciri birbirini izler.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
OCAK'TA BABYLON'DA https://mail.gazetebirlik.com/haber/ocakta-babylonda-299/

Açıldığı günden bu yana şehrin müzik anlayışını değiştirmesinin yanı sıra hem yerel hem de küresel müzik kültürünü yaşatan bir merkez haline getiren Babylon; Ocak ayında da müzik severlerin buluşma adresi olmayı sürdürüyor. Katılımcılarını farklı sesler, yeni fikirler ve yeni keşiflerle buluşturan Babylon, Ocak ayı boyunca; Türkçe rap sahnesinin yükselen seslerinden ŞAM, dark-wave sularında yüzen Kana Kana ve öncesinde synth-pop ve electronic rock ikilisi GOSS, 70’lerin Türkiye çıkışlı psikedelik rock, folk, funk ve Anadolu Pop parçalarını yeniden düzenleyerek oluşturmaya başladıkları kataloğa sonrasında 80’lerin ve 90’ların imza pop parçalarını da ekleyen “Turkish Edits” DJ’lerinden Schnell Schnell, DJ Fattish ve aksak’ın kabin başında olacağı “Turkish Edits Night”, Anadolu’nun zengin kültürel mirasını çağdaş ve evrensel bir yaklaşımla yorumlayan Mazlum Çimen & Anadorian Vol 1, Anadolu müziğini psikedelik ve folk acid türleriyle harmanlayan multi-enstrümanist Cem Yıldız, yeni albümü “Seslen Bana”nın ilk konseriyle müzisyen ve şarkı yazarı Esra Kayıkçı, kostümlerin ve dansın sahnede buluştuğu Vogue performanslarını Türkiye’de sürdüren Vogue Ball, Y2K Millennium Party ve Radyo Eksen Partisi’ni sahnesinde ağırlamaya hazırlanıyor. Ocak ayı programının biletleri Biletix ve Mobilet’te.

ŞAM // 12 Ocak Perşembe // 21:30

Türkçe rap sahnesinin yükselen seslerinden ŞAM, 12 Ocak’ta Babylon’a konuk oluyor. Ocak ayında dinleyicisiyle buluşacak yeni albümü “P.O.P Mixtape pt.III”ün ilk konseri olacak buluşmada ŞAM’a; D3, 2Run ve İstanbul Trip konuk olarak eşlik ediyor.

Rap camiasında ŞAM lakabıyla tanınan İstanbul doğumlu Şamil Oymak, küçük yaşlardan itibaren Türkiye’deki rap ve hip-hop kültürüyle iç içe. İstanbul Trip ve Kadıköy Acil gruplarında yer alarak Türkiye’nin birçok farklı şehrinde sahne alan ŞAM; ilk albümü “P.O.P Mixtape pt. I”i 2018, ikinci albümü “P.O.P Mixtape pt. II”yi ise 2019 senesinde yayımladı. İki albümünde yaptığı ortalıklarla da dikkat gelen sanatçıya bugüne kadar Xir, Seda Erciyes ve Cash Flow gibi isimler eşlik etti. Ocak ayında dinleyicisiyle buluşacak yeni albümü “P.O.P Mixtape pt.III” de ŞAM’ın P.O.P geleneğini üst seviyeye taşıyarak sürdürmeye hazır.

Etkinliğin biletleri Biletix ve Mobilet’te.

Kana Kana, Öncesi: GOSS // 13 Ocak Cuma // 21:30

Dark-wave sularında yüzen Kana Kana ve öncesinde synth-pop ve electronic rock ikilisi GOSS ile 13 Ocak akşamı Babylon’a konuk oluyor.

Müzisyen ve prodüktör Övünç Dan’ın solo projesi Kana Kana’nın tohumları 2015’te atıldı. Müziğini “Türkçe sözlü hafif gotik müziği” olarak tanımlayarak kendi kulvarını kendi yaratan Kana Kana; 2022’nin ilk aylarından yayımladığı çıkış albümü “Ölüler Hariç” ile yaşam, ölüm ve zaman üçlüsünü delik deşik ediyor. Karanlık hikayelerini ritmik müziğiyle harmanlayan Kana Kana, kendi tarzına buladığı cover’ları da çalarak performansını zenginleştiriyor.

Kadıköy çıkışlı synth-pop ve electronic rock ikilisi GOSS’un temelleriyse 2017 yılında atıldı. Serkan Serter’in gitarda ve Gözde Oktaş’ın davulda olduğu bir gruptan doğan GOSS; 2020’de synth-pop, dark-pop ve new wave türleri etkisindeki bestelerini yayımlayama başladı. İçlerindeki melankolik isyandan ilham alan ikili, bugüne kadar Deniz Tekin ile yaptıkları ‘İZ' dahil olmak üzere 9 tekli paylaştı. 9 Aralık’ta yeni parçası “Bul Beni”yi yayımlayan GOSS, bir yandan da kendi parçalarının akustik versiyonlarından oluşan kısaçaları “GOSS Akustik”ten tekliler yayımlamaya devam ediyor.

Etkinliğin biletleri Biletix ve Mobilet’te.

Turkish Edits Night // 14 Ocak Cumartesi // 20:30

70’lerin Türkiye çıkışlı psikedelik rock, folk, funk ve Anadolu Pop parçalarını yeniden düzenleyerek oluşturmaya başladıkları kataloga sonrasında 80’lerin ve 90’ların imza pop parçalarını da ekleyen “Turkish Edits” DJ’lerinden Schnell Schnell, DJ Fattish ve aksak; 14 Ocak’ta Babylon’da kabin başında olacak.

70’li yıllara ait Türkçe psikedelik rock ve folk parçalarına yaptıkları düzenlemelerle 2000’lerin ortalarında öne çıkan birçok DJ ve prodüktörün bir araya gelerek konseptleştirdiği “Turkish Edits”, 2015 yılında DJ ve prodüktör aksak’ın (Mehmet Koryürek) Soundcloud üzerinden kurduğu çatının altında toplanmaya devam etti. Kabus Kerim, Tutan, Cervus, FOC Edits, aksak, Discolog, Fattish, Mogul, Hey! Douglas, Grup Ses Beats, Macit Kimyacı, Yakuza, Kurt Adam, Schnell Schnell ve daha birçok DJ ve prodüktör; Barış Manço’dan Müzeyyen Senar’a, Erkin Koray’dan Neşe Karaböcek’e, Hümeyra’dan Moğollar’a kadar uzanan park çok sanatçının eserlerini kendi setlerinde düzenledi ve daha yeni müzik akımları içerisinde dans edebilecekleri formlara evirdiler. Todd Terje, Acid Pauli, Ricardo Villalobos gibi isimlerin de üretimleri arasına giren düzenleme türü; Burning Man, Dekmantel, Sonar, Primavera gibi festivallerdeki DJ setlerine ve radyo programlarına taşındı. “Turkish Edits” konsepti, İstanbul’un gece hayatında birçok önemli kulübün programının yanı sıra festivallerde de yer aldı.

Etkinliğin biletleri Biletix ve Mobilet’te.

Mazlum Çimen & Anadorian Vol1 // 19 Ocak Perşembe // 21:30

Anadolu’nun zengin kültürel mirasını çağdaş ve evrensel bir yaklaşımla yorumlayan Mazlum Çimen & Anadorian Vol 1.; 19 Ocak akşamı Babylon’da.
Vokalde Mazlum Çimen, piyanoda Tuluğ Tırpan, davulda Volkan Öktem, bas gitarda Eylem Pelit ve bağlamada Volkan Kaplan gibi Türkiye’nin önde gelen virtüözlerinden oluşan Anadolu etnik caz grubu Anadorian; yerel melodilerin ve tınıların, modern armonizasyonlar ve düzenlemerlerle birlikte daha geniş bir dinleyici kitlesinine ulaştırılması için yola çıktı. İlk albümleri “Vol 1.”i 9 Aralık’ta dinleyicisiyle paylaşan Anadorian, 19 Ocak’ta albümün ilk konseri için Babylon’a konuk oluyor.

Etkinliğin biletleri Biletix ve Mobilet’te.

Cem Yıldız // 20 Ocak Cuma // 22:00

Anadolu müziğini psikedelik ve folk acid türleriyle harmanlayan multi-enstrümanist Cem Yıldız ve konukları 20 Ocak akşamı Babylon’a konuk oluyor.

Modern zaman aşığı Cem Yıldız, İTÜ Konservatuarı’nda eğitim aldı. Orient Expressions ile başlayıp İnsanlar grubuyla devam eden müzik hayatı boyunca, solo projelerinden dizi ve film müziklerine uzanan geniş yelpazede bir kariyere sahip olan müzisyen; Acid Arab ile “Stil” ve “Ejma” parçalarındaki iş birliğiyle de ismini geniş kitlelere duyurdu. Montreux Caz Festivali’nden Sonar Barcelona’ya kadar Avrupa’da ve Türkiye’de birçok festivalde ve mekânda sahne aldı. Cem Yıldız, son albümü “Ben Uçarım Gökler Uçar”ı geçtiğimiz Nisan ayında dinleyicisiyle buluşturdu.

Etkinliğin biletleri Biletix ve Mobilet’te.

Esra Kayıkçı // 25 Ocak Çarşamba // 21:30

Müzisyen ve şarkı yazarı Esra Kayıkçı, yeni albümü “Seslen Bana”nın ilk konseriyle 25 Ocak akşamı Babylon’da sahnesinde.

Şarkıcı, şarkı yazarı, basçı ve arkeolog olan Esra Kayıkçı; kendi bestelerinden oluşan ilk albümü “Bozgun Hatıra”yı 2016 senesinde yayımladı. Aynı sene, Angelique Kidjo’nun jüri başkanlığını yaptığı Montreux Caz Vokal Yarışması’nda yarı finalist oldu. 2017’de Mike Stern, Randy Brecker ve Lenny White’ın jürisinde olduğu Made In NY Caz Yarışması’nda solo vokal kategorisinde birinciliği alarak Tribeca Performing Arts Center’da sahne aldı. Kayıkçı’nın Kasım ayında New York’ta verdiği konserlerinin ardından, birçok şarkı yazarının eserlerinin de yer aldığı yayımlanmak üzere olan ikinci albümü “Seslen Bana”ın ilk konserinde buluşuyoruz.

Etkinliğin biletleri Biletix ve Mobilet’te.

Vogue Ball // 26 Ocak Perşembe // 15:00

Kostümlerin ve dansın sahnede buluştuğu Vogue performanslarını Türkiye’de sürdüren Vogue Ball, üçüncü etkinliği için 26 Ocak’ta Babylon’da buluşuyor.
1980’lerde ortaya çıkan Vogue kültürünü 2019’dan beri Türkiye’de devam ettiren DansFabrika; “Türkiye’deki ilk Vogue Ball”u gerçekleştirdi ve 2022’de ilk “Major Vogue Ball” etkinliğini yaptı. Katılımcılarını bir masal dünyasına davet eden Vogue Ball’a, filmlerden ilhamla performanslar yapacak yarışmacılar olarak ya da sadece bu masal dünyasının izleyicisi olarak katılınabiliyor. “All American Runway”, “European Runway”, “Best Dressed”, “FQ Realness”, “Old Way OTA”, “New Wat OTA”, “Hands Performance”, “Arms Control”, “BQ Vogue Femme”, “FF Performance”, “Kill The Vogue Beat”, “Lip Sync”, “Tag Team Performance” ve “Best Drag Makeup” kategorilerindeki özel performanslarla dolu bir gecede Babylon’da buluşuyoruz.

Etkinliğin biletleri Biletix ve Mobilet’te.

Y2K Millennium Party // 27 Ocak Cuma // 21:00

Milenyum kuşağı Babylon’da zaman yolculuğuna çıkıyor ve 27 Ocak Cuma akşamı Y2K

Millennium Party’de dans pistinde buluşuyor!

Pop rock’tan hip-hop’a, rap’ten nu-metal’e, R&B’den disco’ya türler arasında geçiş yapacağımız 2000’lere geri dönüyoruz. Ev sahipliğini Daddy-E ve dear darling’in yaptığı gecede; Eminem, M.I.A., Justin Timberlake, Rihanna, Kelly Rowland, Timbaland, Missy Elliott, TLC, Gwen Stefani, Fergie, Busta Rhymes, Kelis, Linkin Park, OutKast, The White Stripes, Arctic Monkeys, Yeah Yeah Yeahs, Franz Ferdinand, Moby, Wu Tang Clan, Amy Winehouse ve Robbie Williams gibi isimlerle 2000’li yılların başında dans ediyoruz.

Etkinliğin biletleri Biletix ve Mobilet’te.

Radyo Eksen Partisi // 28 Ocak Cumartesi // 21:00

İçlerinden geldiği gibi çalan Radyo Eksen DJ’leri, 28 Ocak Cumartesi gecesi Radyo Eksen Partisi için setin başına geçiyor.

Radyo Eksen DJ’leri Gülşah Güray, Gülşah Turgut, Güven Yıldız ve Nikki Wild; indie rock’tan ska’ya, punk’tan hip-hop’a uzanan sınırsız seçkileriyle katılımcıları geç saatlere kadar dans pistinde tutmayı garanti ediyor.

Etkinliğin biletleri Biletix ve Mobilet’te.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İstanbul Devlet Tiyatrosunda Bu Hafta (3 -8 Ocak) https://mail.gazetebirlik.com/haber/istanbul-devlet-tiyatrosunda-bu-hafta-3-8-ocak-1255/

Hırçın Kız AKM Tiyatro Salonunda

Dramaturgi ve rejisini Yücel Erten'in üstlendiği, başlıca rollerini Hakan Meriçliler ile Veda Yurtseverin paylaştığı Hırçın Kız'ı bu hafta 6 Ocak'tan itibaren AKM Tiyatro Salonunda izleyebilirsiniz.

Seneye Bugün Mecidiyeköy Büyük Sahnede

Bernard Slade'in yazdığı, Celal Kadri Kınoğlu'nun yönettiği ve baş rolünü Gerçek Alnıaçık ile paylaştığı Seneye Bugün oyunu bu hafta Mecidiyeköy Büyük Sahne'de seyirci ile buluşacak.

Bir Nefes Dede Korkut Üsküdar Stüdyo Sahnede

Gökçe Kurt Elitez’in derleyip yönettiği Bir Nefes Dede Korkut, Oğuz Türklerinin bilinen en eski destansı hikâyelerini İstanbul Devlet Tiyatrosu sanatçılarının yorumlarıyla yüz yıllar öncesinden sahneye taşınıyor. Bu keyifli oyunu, bu hafta Üsküdar Stüdyo Sahnede izleyebilirsiniz.

Bir Picasso Mecidiyeköy Stüdyo Sahnede

Nazi işgali altındaki Fransa’da yaşayan ressam Pablo Picasso ile dönemin Almanya kültür bakanlığı sorumlusu olan Bayan Fischer arasında geçen sorgulamalar-çatışmalar-hesaplaşmaların anlatıldığı Bir Picasso adlı oyun bu hafta Mecidiyeköy Stüdyo Sahne’de olacak.

Parmak Garbaldi Sahnede

Kosovalı yazar Doruntina Başa tarafından 2011 yılında yazılan ve Bilge Emin'in çevirip yönettiği "Batı Balkan Oyun Yazma Yarışması"nda "En İyi Çağdaş Oyun" dalında birincilik kazanan aynı zamanda 2013 yılında, Saraybosna’da düzenlenen Uluslararası MESS Tiyatro Festivali’nde "En İyi Balkan Oyunu" ödülünü alan Parmak oyunu bu hafta Garibaldi Sahnede seyirci ile buluşuyor. Oyunun dekor tasarımını Behlüldane Tor, kostüm tasarımını Nalan Alaylı, ışık tasarımı Önder Ay, dramaturgisini Günay Ertekin, oyun müüziklerini Çağrı Beklen, hareket düzenini Ayşegül Erkutay yaparken oyunun asistanı ise Ekin Deniz Görk. Kosova’daki savaşta kaybolmuş insanları işleyen ve bunu kadınların perspektifnden anlatan oyun bu sezon İstanbul Devlet Tiyatrosu Sahnelerinde temsil edilmeye devam edecek.

Don Kişot'un Yeni Maceraları Süreyya Operasında

Tarıq Ali'nin yazdığı, Çınar Tuncer'in çevirdiği ve M. Nurullah Tuncer'in de yönettiği "Don Kişot'un Yeni Maceraları" bu hafta Kadıköy Süreyya Operasında seyirci ile buluşuyor. Yaklaşık 95 dakika süren ve kalabalık oyuncu kadrosuyla dikkat çeken oyunun dekor tasarımında Behlüldane Tor, kostüm tasarımında Şirin Dağtekin Yenen, ışık tasarımında Akın Yılmaz imzası bulunurken, oyun müziklerini Deniz Gürzumar ve Cihan Ayhan,  dramaturgisini Günay Ertekin, yönetmen yardımcılığını Mine Tüfekçioğlu, koreografiyi ise Evrim Akyay üstlendi. Don Kişot ile Sancho Panza’yı, yük hayvanları Rocinante ve Katırı 21. yüzyılda gördüğümüz  bu keyifli oyun, 7 Ocak tarihine kadar Kadıköy Süreyya Operasında izleyici karşısında olacak.

Haftanın çocuk oyunu

Turta Girmemiş Orman 8 Ocak'ta AKM Çok Amaçlı Salonda minik izleyicilerimizle buluşacak. Oyunun başlama saat 13.00.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Oyunlarıyla 2022'ye damga vuran "Tiyatro Keyfi", 2023'e de iddialı giriyor… https://mail.gazetebirlik.com/haber/oyunlariyla-2022ye-damga-vuran-tiyatro-keyfi-2023e-de-iddiali-giriyor-1468/

Kemal Başar yönetimindeki “Tiyatro Keyfi” çatısı altında sahnelenen eserler 2022 yılına damga vurdu. Uzun bir aradan sonra Cem Özer ile Zeynep Gülmez’i tiyatro sahnesinde izlediğimiz, usta oyuncu Kemal Başar ile genç oyuncular İmren Çapanoğlu, Caner Nalbantoğlu ve Savaş Alp Başar’ın rol aldığı Çılgın Zamanlar adlı komedi seyirciden yoğun ilgi gördü. İstanbul, Antalya, Ordu ve Gebze’de kapalı gişe oynayan ve Türkiye’de ilk kez sergilenen Çılgın Zamanlar’da bir aldatılma hikayesi komik bir dille anlatılıyor.

2023 yılında da seyirci karşısına çıkacak olan Çılgın Zamanlar; 18 Ocak’ta Ataköy Yunus Emre Kültür Merkezi, 20 Ocak’ta Cevahir AVM, 21 Ocak’ta Sefaköy SKKM, 26 Ocak’ta Maltepe KM, 28 Ocak’ta Mall of İstanbul MOİ Sahne’de, 3 Şubatta ise Kozzy’de perdelerini açacak.

TED BUNDY’NİN CELLADIYLA SON 1 SAATİ

Kemal Başar ile Orhan Kılıç’ın oynadığı, gelmiş geçmiş en azılı seri katil ve nekrofil Ted Bundy'nin ölmeden önce celladıyla geçirdiği son 1 saatinin sahnelendiği Ted Bundy… 

Sahnelendiği ilk günden bugüne tiyatro severler tarafından yoğun ilgi gören Ted Bundy, 13 Ocak Cuma akşamı Ataköy Yunus Emre Kültür Merkezi’nde sahnelenecek.

YILIN MÜZİKALİ VE 

BİR AZİZ NESİN KLASİĞİ

Kemal Başar yönetiminde, Cansu Tekoluk, Alkış Peker, Savaş Alp Başar ve Zeynep Yaylıcıoğlu’nun rol aldığı ödüllü müzikal “Bana Amy De”, çalkantılı yaşamı ve 27 yaşındaki ani ölümüyle tüm dünyayı sarsan ünlü jazz rock sanatçısı Amy Winehouse'un son 3 gününü sahneye taşıyor. Müziklerini Savaş Alp Başar’ın yaptığı oyun; 19 Ocak’ta Kültüral Performing Arts’ta, Savaş Alp Başar ile Cansu Tekoluk’un oynadığı, Aziz Nesin’in muhteşem eseri Tut Elimden Rovni ise 27 Ocak’ta Kats Sahne’de izlenebilecek.

PEDAGOG ONAYLI ÇOCUK OYUNU

Tiyatro Keyfi’nin pedagog onaylı çocuk oyunu İnatçı Keçiler ise, dostluğun, barışın, sevginin önemini konu alan oyunlarını, 15 Ocak’ta Profilo Kültür Merkezi, 21 Ocak’ta da Sefaköy SKKM’de minik tiyatro severler için sahneleyecekler.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tiyatro Kooperatifi Yeni Yılda Taleplerinin Takipçisi Olmaya Devam Edecek! https://mail.gazetebirlik.com/haber/tiyatro-kooperatifi-yeni-yilda-taleplerinin-takipcisi-olmaya-devam-edecek-7092/

Mayıs 2018’de 13 özel tiyatronun girişimiyle çalışmalarına başlayan ve bugün 75 özel tiyatronun dahil olduğu büyük ve güçlü bir yapı olarak yola devam eden Tiyatro Kooperatifi, özel tiyatroların ayakta kalmasının ancak somut vesürdürülebilir çözümlerle mümkün olduğunu vurgulayarak yeni yıl için de özel tiyatrolar için acil çözüm çağrısını yineliyor.

Tiyatro Kooperatifi, 21 Aralık 2022 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile film gösterimleri ve konserlerden alınan eğlence vergisi oranının yüzde sıfır olarak belirlenmesi üzerine 24 Aralık Cumartesi günü #ArtıkÇözümİstiyoruz başlığıyla bir kampanya başlattı.

Yaratıcı kadroları, tüm üretimleri, gelişimine büyük katkı sağladığı oyuncuları, teknik personeli ve seyircisiyle, başta kültür sanat ekosistemi olmak üzere tüm yaratıcı endüstrileri besleyen, Tiyatro Kooperatifi’nin sürdürülebilirlik sorununu ısrarla vurguladığı ve raporladığı özel tiyatro alanının, ihtiyaç duyduğu ve hak ettiği desteği göremediğini kamuoyuna duyurarak yetkili kurum ve kuruluşları Kooperatif’in taleplerini gerçekleştirmeye davet ediyor.

Tiyatro Kooperatifi, özel tiyatroların yıllara dayalı köklü sorunlarının çözümü için kuruluşundan bu yana tekrar ettiği, takipçisi olduğu aşağıdaki taleplerinin “Artık Gerçekleşmesini” bekliyor.
TALEPLER
❖ Özel tiyatro biletlerindeki KDV oranı kalıcı olarak sıfırlanmalı veya en alt vergi diliminden değerlendirilmelidir.
❖ Kurumlar Vergisi ile Gelir Vergisinin yüksek dilimleri; özel tiyatrolar üzerinde bir yüktür ve bu yük kaldırılmalıdır.
❖ Özel tiyatrolara sponsor olan gerçek ve tüzel kişilerin yaptığı harcamalar, Kurumlar/Gelir Vergisinden mahsup edilebilmelidir.
❖ Özel tiyatroların bağış ve/veya yardım alabilmesi sağlanmalıdır.
Özel tiyatroların sanatsal üretimini zenginleştirirken ekonomik, sosyal ve hukuki açıdan güçlenmesi ve sürdürülebilir hale gelmesi için çalışan Tiyatro Kooperatifi, yeni yılda da Türkiye’deki özel tiyatrolar için 21. yüzyılda dünya standartlarında tiyatro yapabilme alanını tesis edebilmek hedefiyle çalışmaya ve dayanışmayı büyütmeye devam edecek.

TİYATRO KOOPERATİFİ HAKKINDA

Tiyatro Kooperatifi, mesleki alanda özel tiyatroları temsilen, tiyatro sektöründeki tüm üretim ve uygulama süreçlerinin iyileştirilmesi ve profesyonelleştirilmesi amacıyla, 26 Haziran 2019’da İstanbul’daki özel tiyatroların bir araya gelmesiyle kuruldu. Yönetim kurulu başkanlığını Yeşim
Özsoy’un üstlendiği Tiyatro Kooperatifi’nin yönetim kurulu Ersin Umut Güler, Hakan Silahsızoğlu, Mert Fırat, Muharrem Uğurlu, Volkan Yosunlu ve Vildan Güleç’ten oluşuyor.

Tiyatro Kooperatifi’nin şu anda; Altıdan Sonra Tiyatro-Kumbaracı50, Altkat Sanat, Altsahne, Ankara Birlik Tiyatrosu, Apartman Sahne, Asmalı Sahne, Atlas Tiyatro Araştırmaları, Atta Festival, Baba Sahne, Balkonda Sanat Prodüksiyon, Biraderler Yapım, BRC Sanat Prodüksiyon Tiyatrosu, Craft, Dandun Tiyatro, DasDas, Derinart, Dilek Türker-Tiyatro Ayna, Echoes Sahne, EKİP Tiyatrosu, Ekip Kafile, Entropi Sahne, Erbulak Evi, Eylül Sahnesi, Fabrika Sanat, Gaca Tiyatro, GalataPerform, Germinal Tiyatro, HANN Sahne, ikincikat, İstanbulimpro, Kadıköy Emek Tiyatrosu, Klan Sahne, Koma, Kuzgun Yapım, K! Kültüral Performing Arts, Lavean Sanat Grubu, Levent Üzümcü Tiyatrosu, Mam'art, Mask-Kara Tiyatrosu, mesele kumpanya, NoAct Sahne, oyun atölyesi, Pafta Tiyatro, primatölye, QPerformans, Reha Özcan Kumpanyası, Sahne3, Semaver Kumpanya, Tatavla Tiyatro-Tatavla Sahne, Tatlı Ekşi Tiyatro, TTeşkilaTT, Tiyatro Alesta, Tiyatro Amorf, Tiyatro Bereze, Tiyatro D22, Tiyatro Dalga, Tiyatro 11, Tiyatro (Hâl), TiyatroDea, Tiyatro Hemhâl, Tiyatro.iN, Tiyatrokare, Tiyatro Mima, TiyatrOPS, Tiyatro Oyun Kutusu, Tiyatro Öteki Hayatlar, Tiyatro Pangar, Tiyatro Tiyatral, Tiyatro Yan Etki, Tiyatro Yeniden, Toy İstanbul, Versus Tiyatro, Wise Akademi, Yolcu Tiyatro ve Yapıcı Tiyatro’dan oluşan 75 ortağı bulunuyor ve güç birliği her geçen gün artıyor. Bu dayanışmayı tüm Türkiye’ye yaymayı arzulayan Tiyatro Kooperatifi, bu doğrultuda bölgesel kooperatifleşme çalışmalarına da destek veriyor ve tüm tiyatro kooperatiflerinin birlik statüsünde birleşmesini hedefliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İstanbul Devlet Tiyatrosunda Bu Hafta (27-28 Aralık) https://mail.gazetebirlik.com/haber/istanbul-devlet-tiyatrosunda-bu-hafta-27-28-aralik-7209/

Seneye Bugün Mecidiyeköy Büyük Sahnede

Bernard Slade'in yazdığı, Celal Kadri Kınoğlu'nun yönettiği ve baş rolünü Gerçek Alnıaçık ile paylaştığı Seneye Bugün oyunu bu hafta Mecidiyeköy Büyük Sahne'de seyirci ile buluşacak.

Yedi Kadın Üsküdar Tekel Sahnede

Amerikalı yazar Barbara Schottenfeld’in yazdığı ve aynı zamanda müziklerini düzenlediği, Sevgi Sanlı'nın çevirdiği, Ebru Aytürk Şayan'nın yönettiği "Yedi Kadın" bu hafta Üsküdar Tekel Sahnesinde seyirci ile buluşuyor. Birbirini hiç tanımayan yedi kadının kişisel gelişim kursunda kesişen yollarının anlatıldığı oyun, 27 ve 28 Aralık'ta Üsküdar'da izlenebilir.

Bir Nefes Dede Korkut Üsküdar Stüdyo Sahnede

Gökçe Kurt Elitez’in derleyip yönettiği Bir Nefes Dede Korkut, Oğuz Türklerinin bilinen en eski destansı hikâyelerini İstanbul Devlet Tiyatrosu sanatçılarının yorumlarıyla yüz yıllar öncesinden sahneye taşınıyor. Bu keyifli oyunu, bu hafta Üsküdar Stüdyo Sahnede izleyebilirsiniz.

 Bir Picasso Mecidiyeköy Stüdyo Sahnede

Nazi işgali altındaki Fransa’da yaşayan ressam Pablo Picasso ile dönemin Almanya kültür bakanlığı sorumlusu olan Bayan Fischer arasında geçen sorgulamalar-çatışmalar-hesaplaşmaların anlatıldığı Bir Picasso adlı oyun bu hafta Mecidiyeköy Stüdyo Sahne’de olacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İstanbul Devlet Tiyatrosunda Bu Hafta (13-18 Aralık) https://mail.gazetebirlik.com/haber/istanbul-devlet-tiyatrosunda-bu-hafta-13-18-aralik-9954/

Haftanın oyunları şöyle;

Karmakarışık AKM Tiyatro Salonunda

İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun Haldun Dormen rejisörlüğünde sahnelediği Karmakarışık, 15 ve 17 Aralık'ta AKM Tiyatro Salonu’nda izleyicilerle buluşacak. Ray Cooney’in kaleme aldığı oyun, Richard Philips adında saygın bir bakanın, rakip partinin sekreteriyle küçük bir kaçamak için gittiği otelde bir cesetle karşılaşmasını ve olayların içinden çıkılmaz bir hal almasını konu alıyor.

 Maçın Adamı AKM Çok Amaçlı Salon ve Garibaldi Sahnesinde

Clint Dyer ve Roy Williams’ın yazdığı, Hira Tekdindor'un çevirdiği,  Kayhan Berkin'in yönettiği ve Cem Zeynel Kılıç'ın rol aldığı Maçın Adamı 13 ve 14 Aralık'ta AKM Çok Amaçlı Salon'da izleyiciyle buluşurken, 15 ve 16 Aralık'ta ise Garibaldi Sahnesinde olacak.

Limon Mecidiyeköy Büyük Sahnede

Beyazperdeden tanıdığımız yönetmen Semih Kaplanoğlu'nun yönettiği ve Memet Baydur'un 'oyun içinde oyun' tekniğini kullanarak yazdığı oyunda Dekor Tasarımını Aytuğ Dereli, Kostüm Tasarımını Dilek Kaplan, Işık Tasarımını Yakup Çartık, oyun müziklerini Mustafa Biber, Yönetmen Yardımcısılığını Esra Akbaş ve oyunun asistanlığını Merve Şeyma Zengin yaparken, Lebip Gökhan, Murat Sarı, Fatih Topçuoğlu, Nihal Dinçel, Melike Durak Aras, Çağıl Tekten ve Emre Çoldur karakterlere hayat veriyor. Limon'u bu hafta 13, 14 ve 15 Aralık tarihlerinde Mecidiyeköy Büyük Sahnede izleyebilirsiniz.

Her Şey Yolundaymış Gibi Mecidiyeköy Stüdyo Sahnede

ABD'li yazar Neil Labute'un modern zaman ikili ilişkileri üzerine çarpıcı yaklaşımlarla kaleme aldığı, Ekin Tunçay Turan'ın çevirisini yaptığı "Ölüler Diyarı", "Bir Mutluluk Anı" ve "Karmakarışık" adlı üç kısa oyunundan oluşan Her Şey Yolundaymış Gibi, Dilek Güven rejisiyle bu hafta salıdan cumartesi gününe kadar Mecidiyeköy Stüdyo Sahnede olacak.

Tamamen Doluyuz Üsküdar Tekel Sahnede

Sam, konservatuarın oyunculuk bölümünden mezun bir gençtir. Kendi alanında iş bulamadığı için, şehrin en lüks restoranlarından birinde rezervasyon görevlisi olarak çalışmaktadır. Tek isteği mesleğini yapabilmek ve gittiği oyunculuk görüşmelerinin birinden olumlu cevap almaktır. Ancak hali hazırda, çalıştığı restoranın bakımsız bodrum katında, üç kişinin işini tek başına üstlenerek, Noel tatilinin yoğun rezervasyon trafiğine yetişmeye çalışmaktadır. Bakalım Sam içine düştüğü bu trajikomik ortamdan kendini kurtarıp, asıl işine geri dönebilecek midir? Elif Erdal'ın yönettiği ve Efe Erkekli'nin oynadığı bu keyifli oyunu bu hafta salı gününden cumartesi gününe kadar Üsküdar Tekel Sahnede izleyebilirsiniz.

Bir Ruhun Hikayesi Üsküdar Stüdyo Sahnede

Ingmar Bergman'ın yazdığı, İpek Özgüven'in çevirdiği, Bénédicte Acolas'ın uyarladığı ve Serap Eyüboğlu'nun yönettiği Bir Ruhun Hikayesi oyunu bu hafta Üsküdar Stüdyo Sahnede izleyici ile buluşuyor. Ingmar Bergman'ın sinema filmi için yazdığı aynı adlı eserinden uyarlanan oyun, kadının hayatta varoluş hesaplaşmasını anlatıyor. Gerçeklerden kaçıp hayallerine sığınan ve hayallerinden uyanıp gerçeğine düşen Viktoria'ı Zeynep Erkekli'nin canlandırdığı bu keyifli oyunu Üsküdar Stüdyo Sahnede izleyebilirsiniz.

Bir Nefes Dede Korkut Fatih Sahnesinde

Gökçe Kurt Elitez’in derleyip yönettiği Bir Nefes Dede Korkut, Oğuz Türklerinin bilinen en eski destansı hikâyelerini İstanbul Devlet Tiyatrosu sanatçılarının yorumlarıyla yüz yıllar öncesinden sahneye taşınıyor. Bu keyifli oyunu, bu hafta 15 Aralık'ta Fatih Sahnesinde izleyebilirsiniz.

Kafkas Tebeşir Dairesi Mecidiyeköy Büyük Sahnede

Alman şair ve yazar Bertold Brecht, 1940’lı yıllarda sürgün olduğu dönemde Çin efsanelerinden oluşan “Tebeşir Dairesi” masalından esinlenerek yazdığı oyun Küçükçekmece Cennet Kültür ve Sanat Merkezindeki prömiyerini ardından, bu hafta Kozyatağı Kültür Merkezinde salıdan pazar gününe kadar seyirci karşısında olacak.

 Turta Girmemiş Orman AKM Çok Amaçlı Salonda

Haftanın çocuk oyunu Turta Girmemiş Orman 18 Aralık Pazar günü AKM Çok Amaçlı Salonda minik seyircilerimizle buluşacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
TİYATRO AK'LA KARA, AGATHA CHRISTIE'NİN ÖLÜMSÜZ ESERİ "ON KİŞİYDİLER" İLE SAHNEDE https://mail.gazetebirlik.com/haber/tiyatro-akla-kara-agatha-christienin-olumsuz-eseri-on-kisiydiler-ile-sahnede-1514/

Kurulduğu yıldan bu yana ilkleri ve farklılıkları bir araya getiren Tiyatro Ak’la Kara kapalı gişe oynadığı Agatha Christie’nin ölümsüz eseri “On Kişiydiler” oyununu Tiyatro Ak’la Kara’da  tiyatroseverler ile buluşuyor. Çok değerli isimlerin bir arada olduğu oyunun kadrosunda Ediz Hun, Pelin Turancı, Savaş Özdural, Özdemir Çiftçioğlu, Hakan Akın, Oya İnci, Ozan Dağara, Fatih Özacun, Can Esendal ve Ilgın Angın

yer alıyor. Bu unutulmaz oyunu  kaçırmak istemeyen tiyatroseverler, biletleri Ak’la Kara gişelerinde  ve Biletinial.com’dan satın alabilir.

Adalet gerçekten  ne zaman yerini buluyor?

   Birbirini tanımayan 10 kişi Bay ve Bayan Owen isimli bir çiftten adada verilecek bir parti için davet mektubu alır. Farklı mesleklere ve apayrı kişiliklere sahip bu on kişi aslında neden orada olduklarını öğrendiğinde artık herkes için çok geçtir….

Kafanız karışacak,nefesiniz kesilecek,içinizdeki dedektif canlanacak ve

tek bir soru soracaksınız bu adada gerçekten sadece 10 kişi mi var?

Eğer öyleyse….

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ÖDÜLLÜ TİYATRO OYUNU "YİTİK C0RIOLANUS"A İSTANBUL'DA BÜYÜK İLGİ!   https://mail.gazetebirlik.com/haber/odullu-tiyatro-oyunu-yitik-c0riolanusa-istanbulda-buyuk-ilgi--7761/

Senaryonun  etkileyici detaylarını büyük bir ustalıkla sahneye taşıyan Ahsen Gül Ever seyircinin takdirini topladı.

Oyunda; üç yakınının ölümüyle sarsılan Chris, hapishanede yargılanmayı beklemektedir ve oyun oynayarak benliğindeki parçalanmanın üstesinden gelmeye çalışır. Tıpkı Shakespeare’in Coriolanus’u gibi savaş, hırs ve kibir abidesi olan Chris, kendi hayatının parodisini yapar. Arenaya çıkıp yaralarını ifşa eder. Ahsen Gül Ever’in hayat verdiği Yitik Coriolanus, terör ve silah ticareti sarmalında; sevgisizlik, tutku, korku ve utancın kıyılarına çarpa çarpa eriyen bir ruhun hikayesi olarak, izleyicisi ile buluşacak.

Oyun ilk kez Nisan 2017’de Glasgow’da Tron Theatre’da sahnelenmiş ve Scottish Arts Club Theatre Award ile The Stage Edinburgh Award ödüllerine layık görülmüştür. Chris karakterini önce yazarın kendisi, daha sonraki bir yapımda ise kadın oyuncu Irene Allan canlandırmıştır. Türkiye’de ise bu rolü ilk kez Ahsen Gül Ever üstleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Ben Türkan Saylan" Adlı Tiyatro Oyunu Ayakta Alkışlandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/ben-turkan-saylan-adli-tiyatro-oyunu-ayakta-alkislandi-3986/

Hekim, akademisyen, yazar, eğitimci, aydınlanma ve çağdaşlık kahramanı ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği kurucusu Prof. Dr. Türkan Saylan, çocukluğundan itibaren yaşamının ele alındığı tiyatro oyunu ile sahnede bir kez daha hayat buldu.

Cengiz Toraman’ın yönettiği, oyuncu Şenay Gürler’in benzersiz performansı ile Türkan Saylan’ın hayatının seyirciye tüm duygusallığı ve içtenliği ile aktarıldığı oyun, ayakta alkışlandı.

Önderliğinde ve sayesinde ülkemizde binlerce cüzzam hastasının tedavi edildiği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Kardelenler projesi ile 100 bini aşkın kız çocuğunun okuyup meslek sahibi olduğu Saylan’ın hayatından kesitlerin ve onun hakkında çevresindeki insanların anılarının da sinevizyon ile perdeye yansıtıldığı oyunda, oyuncu Gürler başarılı performansı ile göz doldurdu.

Yaklaşık 70 dakika süren oyunda Saylan’ın sağlık ve eğitim alanında yaptığı çalışmalar ile kendi hayatından bölümler aktarıldı.

Oyunun sonunda bazı seyirciler göz yaşlarına hâkim olamazken sahneye çıkan Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Adem Uçar, oyuncu Şenay Gürler’e çiçek takdim etti.

Uçar, Saylan’ın Cumhuriyet ve aydınlanma yolunda çabalarını etkili bir şekilde sahneleyen Gürler’e hayranlığını dile getirerek katkılarından dolayı teşekkür etti.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
BKM'DEN ÇOK KONUŞULACAK YENİ BİR TİYATRO OYUNU GELİYOR: 'ZORLA GÜZELLİK OLMAZ' https://mail.gazetebirlik.com/haber/bkmden-cok-konusulacak-yeni-bir-tiyatro-oyunu-geliyor-zorla-guzellik-olmaz-7725/

Yapımını BKM’nin üstlendiği, distopik komedi oyunu ‘Zorla Güzellik Olmaz’, kasım ayı itibariyle sezon boyunca BKM Tiyatro’da seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor.

Yönetmenliğini Celal Tak’ın üstlendiği, Erkan Ersezer’in kaleme aldığı ‘Zorla Güzellik Olmaz’ın oyuncu kadrosunda Neslihan Yeldan, Sinem Uslu, Fatma Toptaş, Gümeç Alpay, Gülçin Hatıhan, Kayra Sır, Melisa Bostancıoğlu, Ayhan Bozkurt, Aytek Önal yer alıyor.

‘Zorla Güzellik Olmaz’ baskıcı bir sistemin içinde sıkışmış sıradan kadınları ve sıradan bir kadının sisteme baş kaldırmasıyla nelerin değişebileceğini komik bir üslupla sahneye taşıyacak. Seyirciyi hayli tartışmalı bir alanda düşünmeye sevk edecek bu çarpıcı oyun, birbirinden yetenekli kadın oyuncularının performanslarıyla da çok konuşulacak.

‘Zorla Güzellik Olmaz’, ilk oyunuyla 24 Kasım Perşembe BKM Tiyatro’da, biletler Biletix’te…

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Devlet Tiyatroları "Uluslararası Kadın Oyun Yazarları Tiyatro Festivali" seyircisiyle buluşuyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/-devlet-tiyatrolari-uluslararasi-kadin-oyun-yazarlari-tiyatro-festivali-seyircisiyle-bulusuyor-6101/

Festivalin açılışı; 16 Kasım Çarşamba günü saat 20.00’de İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde Ankara Devlet Tiyatrosu’nun “PERİFERİ” adlı oyunuyla gerçekleşecek. Yurtdışından ve Türkiye’den önemli tiyatro gruplarını ağırlayacak festivalde bu yıl; Yurtdışından 4, Türkiye’den 2 olmak üzere toplam 6 farklı oyun sahnelenecek.

Festival, 23 Kasım Çarşamba günü sona erecek. "Uluslararası Kadın Oyun Yazarları Tiyatro Festivali”, dünyanın dört bir yanından sadece kadınların yazdığı tiyatro metinlerinin seçkin sahne performansları ile farklı kültürlerde yaşamış kadın yazarların gözünden yerele ve evrensele ışık tutmayı, çatışma alanları konusunda farkındalık yaratmayı ve kadın bakış açısıyla çözümlerin sunulabileceği bir platform oluşturmayı hedefliyor.

Bunun yanı sıra temsilleri verilecek oyunların yazarlarıyla da buluşma imkânı sağlayacak festival içerisinde, kadın yazarların söyleşileri temsillerin ertesi gününde İstanbul Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonu fuayesinde saat 16.00’da yer alacak.

Toplamda 6 temsilin verileceği festival programıyla ilgili detaylı bilgiye www.devtiyatro.gov.tr ve www.akmistanbul.gov.tr adreslerinden ulaşılabilirsiniz.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Kafkas Tebeşir Dairesi' Prömiyer Yaptı https://mail.gazetebirlik.com/haber/-kafkas-tebesir-dairesi-promiyer-yapti-6349/

Alman şair ve yazar Bertold Brecht’in, 1940’lı yıllarda sürgün olduğu dönemde Çin efsanelerinden oluşan “Tebeşir Dairesi” masalından esinlenerek yazdığı oyunun çevirmenliğini Can Yücel, yönetmenliğini Kubilay Karslıoğlu üstleniyor.

 “II. Dünya Savaşı’nın insanlığı nasıl etkilediğini ve savaş sonrasında ‘İnsanlık’ yararına ne olması gerektiğini” anlatan oyunda; Mehmet Ali Kaptanlar, Can Şıkyıldız, Jale Yücel, Sertel Uğur, Duygu Urhan, Demet İyigün, Zeynep Deniz Denker, Burak Çağlar, Emir Üstündağ, Mert Asker, Kamil Gençtürk, Burak Aksak, Tuğçe Topçu, Duygu Başkaya, Atlas Karan Tumluer, Arda Kaptanlar, Sabiha Cansu Saka, Selim Ata Polat rol alıyor.

Oyunun; dekor tasarımı Aytuğ Dereli, kostüm tasarımı Dilek Kaplan, ışık tasarımı Akın Yılmaz, müziği Murat Gedikli, koreografi  Melike Durak Aras, dramaturgisi Derya Özer'e ait.

 Bu keyifli oyunu bu hafta Küçükçekmece Cennet Kültür ve Sanat Merkezinde izleyebilirsiniz.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Paraya Hayır' 15 Mart'a kadar tiyatroseverlerle https://mail.gazetebirlik.com/haber/paraya-hayir-15-marta-kadar-tiyatroseverlerle-1691/

Flavia Coste'nin yazdığı ve Filiz Uygur'un yapımcılığıyla Tolga Yeter'in sahneye koyduğu "Paraya Hayır" adlı oyun, 12 Kasım saat 20.30'da Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi'nde tiyatroseverlerle buluşuyor.

Can Kapyalı'nın dilimize çevirdiği "Paraya Hayır", 15 Kasım tarihinde ise Ataköy Yunus Emre Kültür Merkezi'nde olacak. Romina Özipekçi (Rose) Giray Ayla (Richard), Nejat Uygur (Etienne) ve Tara Tokel'in (Claire) oynadığı Paraya Hayır, 15 Mart 2023'e kadar tiyatroseverlerle buluşmaya devam edecek. Oyunun konusu ise kısaca şöyle:

Claire ve kocası Richard’ın evine, Richard’ın annesi Rose ve yakın arkadaşı Etienne yemeğe gelmişlerdir. Richard mimardır. Emekliler için “Kazıklı Evler” projesini hazırlamıştır. Bu projeyi takip eden yakın arkadaşı Etienne, üzülerek projenin kabul görmediğini açıklar. Ancak Richard’ın da çok önemli bir haberi vardır. Bu haberi açıklar: Lotodan 162 milyon tutarında "Büyük İkramiye"yi kazanmıştır. Eşi Claire, annesi Rose ve arkadaşı Etienne sevinçten deliye dönerler. "Bu parayla neler yapılmaz ki!" Her biri kendine göre planlar yapmaya başlar. Richard susmaktadır. Paranın toplumu zehirleyici ve huzuru kaçırıcı bir şey olduğunu düşünen Richard, insanların mutluluğu parada bulacaklarını sanmalarının, tüm felaketlerin tek nedeni olduğunu ileri sürer. Ona göre hayatta tek mutluluk "sevginin varlığı"dır. "Sevgiyi yakalamak"tır. Nitekim dünyada her türlü kötülüğün ve hatta savaşların bile nedeni paradır.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Sonum Başlangıcımdır' iki ilde oynuyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/sonum-baslangicimdir-iki-ilde-oynuyor-2281/

Nurduran Duman'ın yazdığı, Halil Akarsu’nun yönettiği “Sonum Başlangıcımdır” 17-18-19 Kasım saat 18.00’de Bursa Feraizcizade Oda Tiyatrosu’nda, 22-25 Kasım tarihleri arasında saat 18.30’da Ankara DT Oda Tiyatrosu’nda seyirciyle buluşuyor.

Bursa Devlet Tiyatrosu’nun metin, reji, müzik, dansın akışkan bütünlüğü içinde, yenilikçi bir anlayışla sahneye koyduğu “Sonum Başlangıcımdır”, yaşamda kendini gerçekleyiş çabasında duygusal, düşünsel, düşsel olarak yalnız bırakılan bir çağdaş kadın hikâyesi. Aşk, dostluk, meslek, ölüm kırgınlıkları bir yana entelektüel yalnızlığıyla katlanmış bir “duygu kırıklığı” içinde olsa da hâlâ kendini gerçekleyebilmek, beceri ve yeteneklerle donanmış varlığını eksiltmeden hayata geçirebilmek için bir son ile başlangıç çemberinde dönüp duran, dönüp durdukça öğrenen, öğrendiklerini paylaşamadıkça yorgun düşse de yılmayan bir kadının hikâyesi. Halil Akarsu’nun arzusuyla Nurduran Duman’ın şiirlerinden bestelenen parçalar, metni müziği kendiliğinden bedenliyor hissi veren koreografi, bu kendiliğindenliğe olanak veren minimalist ama yaratıcı dekor ve ışık tasarımı ile estetik bir seyir hazzı sunan oyun, fiziksel olmadığı için pek de üstünde durulmayan kadına karşı duygusal şiddeti sorgulayarak seyirciyi kimi zaman sarsmaktan da geri durmuyor.
Nurduran Duman’ın yazdığı, Bursa Devlet Tiyatrosu yapımı, Halil Akarsu’nun yönettiği “Sonum Başlangıcımdır” oyuncular Cansu Yılmaz, Ceren Kayış, Rabia Tutal’ın devimsel oyunculuklarının yanında renkli ses başarımları, fiziksel dayanıklılık ve özveri gerektiren danslarıyla hayata geçiyor. Oyunun dekor tasarımı Cenk Oral, ışık tasarımı Ali Karaman, müziği Irmak Şahin, koreografisi Filiz Dursunoğlu, dramaturjisi ise Tolga Güven’ait.
“Sonum Başlangıcımdır” 8 ve 9 Nisan tarihlerinde de Feraizcizade Oda Tiyatrosu’nda.

"Eserim sevgiyle kotarılmış"
Nurduran Duman, 25 Mart’ta dünya prömiyeri yapan “Sonum Başlangıcımdır”a ilişkin şunları dile getiriyor: İlk oyununun dünya prömiyerine tanık olmuş bir şair olarak kendimi çok şanslı hissediyorum, çünkü metnim kondüvitinden sahne amirine oyunda emeği geçen herkeste var olduğunu gördüğüm bir sevgiyle kotarılmış. İki boyutlu evrende harflerle kurduğum dünyanın üç boyutlu ortamda ayağa kalkıp ağlaması gülmesi, hele de şiirlerimden bestelenen şarkıları söyleyip dans etmesi... Şiirim gibi bir dolu anlam katmanı barındıran piyesimin “duygu kırıklığı” izleğinden bu denli özenli, estetik işlenişi ise ayrı heyecan verici. Şanslı bir şairim. Güzel Türkçeye hayran bir kalem olarak nasıl dilimizin, şiirimizin olanaklarını araştırıyorsam tiyatromuzun da olanaklarını elden geldiğince araştırabilme ereğindeyim. Dileğim bizden önceki kuşağımız, Melih Cevdet Anday, Sabahattin Kudret Aksal gibi ustalarımız nasıl şiirlerinin yanında şaire has tiyatro metinleri de bıraktılarsa, öyle metinler için kalem oynatabilmek.”

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"ÇILGIN ZAMANLAR" İLK GÜNDEN SEYİRCİ REKORU KIRDI https://mail.gazetebirlik.com/haber/cilgin-zamanlar-ilk-gunden-seyirci-rekoru-kirdi-5602/

Sam Bobrick’in ünlü eserinden Kemal Başar’ın yönetmenliğinde, Türkiye’de ilk kez sahnelenen, bir aldatma hikayesinin komik bir dille anlatıldığı ‘Çılgın Zamanlar” 14 Ekim Cuma akşamı Duru Tiyatro’da seyirci karşısına çıktı. Seyircinin yoğun ilgi gösterdiği, alkışlarla sık sık kestiği ve kapalı gişe sergilenen oyunda kahkahalar havada uçuştu. Cem Özer ile Zeynep Gülmez’in aldatan ve aldatılan eş, Kemal Başar’ın ise aşktan sersemlemiş 30 yıllık ortağını aldatan hain arkadaş olarak seyirci karşısına çıktığı Çılgın Zamanlar’da genç oyuncular İmren Çapanoğlu ile Caner Nalbantoğlu da renkli karakterlere hayat veriyor. 

Kapalı gişe oynanan oyunun ilk gününde, sanatçıları aileleri ve dostları da yalnız bırakmadı. İlk gösterime katılanlar arasında; Eda-Metin Özülkü, Lale Başar, Orhan Kılıç, Banu Noyan, Hakkı Ergök, Masis Aram Gözbek, Alkış Peker, Fulden Akyürek, Yusuf Güney, Senem Tezsevin, Müge Akyamaç,  yer aldı. 

İstanbul başta olmak üzere pek çok şehirde sahnelenecek olan “Çılgın Zamanlar” son yıllarda sergilenen en eğlenceli tiyatro eseri olarak seyirciye kahkaha dolu anlar yaşatıyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İSTANBUL DEVLET TİYATROSUNDA BU HAFTA (24 Mayıs – 29 Mayıs) https://mail.gazetebirlik.com/haber/istanbul-devlet-tiyatrosunda-bu-hafta-24-mayis-29-mayis-7887/

Amerikalı yazar Barbara Schottenfeld’in yazdığı ve müziklerini de düzenlediği Sevgi Sanlı'nın çevirdiği ve Ebru Aytürk Şayan’ın yönettiği "Yedi Kadın" 24 Mayıs'ta Üsküdar Tekel Sahnesinde prömiyer yaparken, bu hafta Garibaldi Sahnesinde seyirci ile buluşacak "Her Şey Yolundaymış Gibi" ve 28 Mayıs'ta Atatürk Kültür Merkezi Çok Amaçlı Salonda olacak Sanki Hiçbir Şey Olmamış Gibi oyunları ise Kültür ve Turizm Bakanlığınca 28 Mayıs – 12 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında seyirci karşısında olacak. Tamamen Doluyuz oyunu ise 26, 27 ve 28 Mayıs tarihlerinde Mecidiyeköy Stüdyo Sahnede seyirci ile buluşacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İSTANBUL DEVLET TİYATROSUNDA BU HAFTA (17  Mayıs – 22 Mayıs) https://mail.gazetebirlik.com/haber/istanbul-devlet-tiyatrosunda-bu-hafta-17-mayis-22-mayis-8655/

Necip Fazıl Kısakürek'in, vefatının 39. yılında eserleriyle yad edileceği haftada, Türk edebiyatının usta ismi Kısakürek'in yazdığı Diyarbakır Devlet Tiyatrosu Yapımı "Bir Adam Yaratmak" oyunu Osman Nuri Ercan rejisiyle 17 ve 18  Mayıs tarihlerinde Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonunda seyirci karşısına çıkarken,  Yeton Neziray'ın yazdığı, Senem Cevher’in çevirdiği ve Saydam Yeniay'ın yönettiği 1990-2014 yılları arasında ülkesinde yaşanan olumsuzluklardan kaçıp diğer Avrupa ülkelerinde yaşamını sürdürmeye çalışan genç bir insanın dramatik serüvenini gerçekçi-şiirsel bir dille anlatan İstanbul Devlet Tiyatrosu yapımı "Kosovalı Peer Gynt"oyunu ise, bu hafta Mecidiyeköy Büyük Sahnede 17,18 ve 19 Mayıs tarihlerinde izleyici ile buluşacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İSTANBUL DEVLET TİYATROSUNDA BU HAFTA (10 Mayıs – 15 Mayıs) https://mail.gazetebirlik.com/haber/istanbul-devlet-tiyatrosunda-bu-hafta-10-mayis-15-mayis-9748/

Reis Bey AKM Tiyatro Salonunda

Türk edebiyatının usta ismi Necip Fazıl Kısakürek, vefatının 39. yılında eserleriyle yad edilecek. Kısakürek, eserleriyle AKM'de anılacak. Bu kapsamda Usta edebiyatçının Reis Bey adlı oyunu, Özer Tunca’nın yönetmenliğinde Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenecek. Usta edebiyatçının kaleme aldığı Reis Bey oyununu 14 ve 15 Mayıs’ta, AKM Tiyatro Salonunda izleyebilirsiniz.

Bay Z. Mecidiyeköy'de Stüdyo Sahne'nde

Bülent Usta'nın yazdığı Atilla Şendil'in yönettiği ve Ali Çelik, Gerçek Alnıaçık, Orkun Gülşen, Ozan Uçar'ın rol aldığı Bay Z. oyunu da bu hafta Mecidiyeköy'de Stüdyo sahnede izlenebilir.

Kosovalı Peer Gynt Mecidiyeköy Büyük Sahnede

Yeton Neziray'ın yazdığ, Senem Cevher’in çevirdiği ve Saydam Yeniay'ın yönettiği 1990-2014 yılları arasında ülkesinde yaşanan olumsuzluklardan kaçıp diğer Avrupa ülkelerinde yaşamını sürdürmeye çalışan genç bir insanın dramatik serüvenini gerçekçi-şiirsel bir dille anlatan Kosovalı Peer Gynt, bu hafta Mecidiyeköy Büyük Sahnede izleyici ile buluşuyor.

Tamamen Doluyuz Üsküdar Tekel Sahnesinde

Sam, konservatuarın oyunculuk bölümünden mezun bir gençtir. Kendi alanında iş bulamadığı için, şehrin en lüks restoranlarından birinde rezervasyon görevlisi olarak çalışmaktadır. Tek isteği mesleğini yapabilmek ve gittiği oyunculuk görüşmelerinin birinden olumlu cevap almaktır. Ancak hali hazırda, çalıştığı restoranın bakımsız bodrum katında, üç kişinin işini tek başına üstlenerek, Noel tatilinin yoğun rezervasyon trafiğine yetişmeye çalışmaktadır. Bakalım Sam içine düştüğü bu trajikomik ortamdan kendini kurtarıp, asıl işine geri dönebilecek midir? Elif Erdal'ın yönettiği ve Efe Erkekli'nin oynadığı bu keyifli oyunu bu hafta 10, 11 ve 12 Mayıs'ta Üsküdar Tekel Sahnesinde izleyebilirsiniz..

Maçın Adamı Garibaldi Sahnesinde

Clint Dyer ve Roy Williams’ın yazdığı, Hira Tekdindor'un çevirdiği,  Kayhan Berkin'in yönettiği ve Cem Zeynel Kılıç'ın rol aldığı Maçın Adamı 12, 13, 14 ve 15 Mayıs'ta  Garibaldi Sahnesinde izleyiciyle buluşuyor.

Hırçın Kız Kozyatağı Kültür Merkezinde

Dramaturgi ve rejisini Yücel Erten'in üstlendiği ve başlıca rollerini Veda Yurtsever ve Hakan Meriçliler'in paylaştığı Hırçın Kız, bu hafta Kozyatağı Kültür Merkezinde izleyici karşısına çıkıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Usta Oyuncu Devrim Özder Akın  Yunus Emre'yi Canlandırıyor  https://mail.gazetebirlik.com/haber/usta-oyuncu-devrim-ozder-akin-yunus-emreyi-canlandiriyor-7535/

Yunus Emre, ölümünün 700. yıldönümünde tiyatro sahnesinde hayat buluyor. Usta oyuncu Devrim Özder Akın şu sıralar Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ve Senfoni Orkestrasının iş birliğiyle düzenlenen ve tasavvuf müziğinin klasik batı müziği ile harmanlandığı gösterilerinde canlandırdığı halk ozanımız Yunus Emre performansıyla beğeni topluyor. 

Tiyatro sahnesinden kamera önüne 

Televizyon kariyerine Kanal D de yayınlanan Öyle Bir Geçer Zaman Ki dizisi ile başlayan karizmatik oyuncu 10 yıldır aralıksız yer aldığı tiyatro oyunlarından sonra kendini kamera önünde buldu. Sonrasında Umutsuz Ev Kadınları, Arkadaşlar İyidir ve Payitaht Abdülhamit adlı dizilerde rol aldı. 2017 yılında kamera karşısına geçtiği Fox’ta ekrana gelen Kadın dizisinde Musa Demir karakteri ile geniş bir hayran kitlesi edinen oyuncu ayrıca Devrim Arabaları, İki İyi Çocuk ve Bağlılık Hasan adlı sinema filmlerinde izleyici karşısına çıktı.  

Pandemi nedeniyle uzun süre ara veren ve Nisan ayı sonunda seyirci ile tekrar buluşacak olan Maskeliler adlı oyununun müjdesini de veren usta oyuncu Devrim Özder Akın, Yunus Emre konserlerinin yanı sıra Beşinci Frank adlı oyunuyla da seyirciyle buluşuyor. 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
TİYATRO KOOPERATİFİ 3. OLAĞAN GENEL KURUL'UNU GERÇEKLEŞTİRDİ VE YENİ YÖNETİM KURULUNU SEÇTİ https://mail.gazetebirlik.com/haber/tiyatro-kooperatifi-3-olagan-genel-kurulunu-gerceklestirdi-ve-yeni-yonetim-kurulunu-secti-1855/

Sosyal kooperatifçiliğin ilkelerine uygun olarak tüm ortakların eşit oy hakkına sahip olduğu seçimde Yeşim Özsoy Yönetim Kurulu Başkanı seçilirken; Yönetim Kurulu Üyeleri Ersin Umut Güler, Hakan Silahsızoğlu, Mert Fırat, Muharrem Uğurlu, Vildan Güleç ve Volkan Yosunlu olarak belirlendi.

Tiyatro Kooperatifi ortaklarından DasDas ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda,  kooperatifin kuruluş aşamasından bu yana Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev alan Iraz Yöntem, 2.Dönem Faaliyet Raporu’nu ortaklarla paylaştı. Önümüzdeki süreçte de özel tiyatroların çalışma koşullarının ve ihtiyaçlarının gözetildiği yeni bir yasal statü oluşturulması hedefiyle gönüllü çalışmalarına devam edeceğini belirten Yöntem, dayanışmanın bir parçası olan tüm tiyatro temsilcilerine ve çalışma arkadaşlarına teşekkür etti.

Mayıs 2018’de 13 özel tiyatronun girişimiyle çalışmalarına başlayan ve bugün İstanbul’da 70 tiyatronun dahil olduğu büyük ve güçlü bir yapı olarak yola devam eden Tiyatro Kooperatifi’nde 2 dönem başkan yardımcılığı yapan ve 3. dönemde başkanlık görevini devralan Yeşim Özsoy ise, “Tiyatro alanının hukuki ve ekonomik sorunları ancak temelden çözüldüğü sürece sürdürülebilir bir çalışma zemini oluşturabileceğimizin bilinciyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Pandemi sürecinin etkileri ve mevcut ekonomik koşullar sebebiyle yaşam savaşı verdiğimiz bu dönemde, somut bir değişim için bir arada hareket etmemiz elzem.” ifadelerini kullandı. 

Stratejik hedeflerini:

Mevcut mevzatta “tacir” sayılan ancak kamusal faaliyet yürüten özel tiyatroların faaliyetlerine özgü bir mevzuata kavuşması için savunuculuk çalışmalarına devam edilmesi ve özel tiyatroların çalışma alanına dair farkındalığın artırılması

Türkiye’nin farklı bölgelerinde tiyatro alanında faaliyet gösteren 7 sosyal kooperatifin bir araya gelerek oluşturduğu ve bugün 119 tiyatroyu kapsayan Kooperatif Birliği Girişimi ile birlikte temsil gücünün artırılması

Tiyatro Kooperatifi ortağı olan özel tiyatroların yararlanacağı, ortak fayda yaratacak özgün projeler geliştirilmesi

olarak açıklayan yeni Yönetim Kurulu, önümüzdeki dönemde de başta Kooperatif ortakları olmak üzere Türkiye çapındaki tüm özel tiyatrolar için çalışmaya devam edeceklerini aktardı. Tiyatro Kooperatifi, İstanbul’da bulunan tüm özel tiyatroları kooperatif çatısı altında buluşmaya ve ilgili tüm kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarını iş birliğine davet etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İstanbul Devlet Tiyatrosunda bu hafta (22 -27 Mart) https://mail.gazetebirlik.com/haber/istanbul-devlet-tiyatrosunda-bu-hafta-22-27-mart-352/

Anna Karenina (Ankara DT) AKM Tiyatro Salonunda

Lev Tolstoy'un yazdığı, Helen Edmundson'un oyunlaştırdığı, Cevat Çapan'ın Türkçeye çevirdiği ve İpek Atagün Gezener'in yönettiği oyun, 19. yüzyıl Rusyası'nda toplumun kurallarının sorgulanacağı, zaman zaman da toplumun kurallarının bireyi sorgulayacağı, Anna Karenina'nın Kont Vronski'yi ilk kez bir tren garında görerek başlayan aşk hikayesini anlatıyor. Bu keyifli oyun 22,23 ve 24 Mart tarihlerinde AKM Tiyatro Salonunda izleyiciyle buluşacak.

Müzikhaller AKM Tiyatro Salonunda

İstanbul Devlet Tiyatrosu oyuncuları, Türk Müzikallerindeki şarkılardan derlenen bir seçkiyi 'Müzikhaller' adı altında sanatseverler için yeniden çalıp, seslendirip danslar eşliğinde izleyenlerle buluşturacak . Müzikhaller 26 Mart saat 15.00’te AKM Tiyatro Salonunda prömiyerini yaptıktan sonra 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde yine AKM Tiyatro Salonunda bu kez saat 20.00 seyirci karşısında olacak.

İkinci Nöbetçinin Sıkıntıları AKM Çok Amaçlı Salonda

Çağımızda çokça görülen iletişim sorunlarını hem hüzünlü hem komik bir bakışla eleştiren okuma tiyatrosu İkinci Nöbetçinin Sıkıntıları, AKM Çok Amaçlı Salon’da izleyici karşına çıkıyor. Orhan Güner’in yazdığı ve Ahmet Mark Somers’in yönettiği İkinci Nöbetçinin Sıkıntıları, 24 ve 25 Mart tarihlerinde AKM Çok Amaçlı Salon’da izlenebilir.

Turta Girmemiş Orman AKM Çok Amaçlı Salonda

Turta Girmemiş Orman, 27 Mart Dünya Tiyatro günü’nde AKM’de minik tiyatroseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Turta Girmemiş Orman’ın yamacındaki Dağ, lezzetli Dev Çileklerle doludur. Sevimli aşçı Ejderha’nın Dev Çileği yemesi orman sakinleri tarafından yasaklanmıştır. En sevdiği şeyden mahrum bırakılan sevimli Ejderha, çok huysuz ve mutsuzdur. Ormanın afacan devi Devcan da baba kucağından mahrum bırakıldığı için aynı derecede mutsuzdur. Bu yüzden arkadaşı Ejderha’ya yardımcı olmaya çalışır ancak Ejderha’ya konulan yasağın nedenini bir türlü öğrenemez. Ta ki ormanda çıkan yangın tüm gerçekleri ortaya çıkarana kadar. Bakalım sevimli aşçı Ejderha özlemini çektiği lezzete kavuşabilecek mi?

Limon Mecidiyeköy Büyük Sahnede

İstanbul Devlet Tiyatrosunun yeni oyunlarından Semih Kaplanoğlu'nun Yönettiği Limon prömiyerinin ardından yine Mecidiyeköy Büyük Sahne'de seyirci ile buluşuyor. Tiyatronun farklı geleneklerinden beslenen örgüsüyle modern bireye ironik bir pencereden bakan oyun, 25, 26 ve 27 Mart'ta Mecidiyeköy Büyük Sahnede izlenebilir.

İyi Şanslar Mecidiyeköy Stüdyo Sahnede

İyi Şanslar oyunu ile koca dünyada bir nokta haline dönüştürülen insanın varoluşsal meseleleri sorgulanıyor. Oyunda Kamil Korunan, Kerim Altınbaşak ve Güney Tinin rol alıyor. İyi Şanslar, 24, 25 ve 26 Mart tarihleri Mecidiyeköy Stüdyo Sahnede izlenebilir.

Kaçış 3: Kıyamete Çağrı Üsküdar Tekel Sahnesinde

Ergenlik çağındaki bir çocuğa aşırı ilgi göstermekle, kişisel özgürlük tanımanın ortası nasıl bulunur? Çocuklarınızın hayatına ne kadar müdahale edebilirsiniz? Sanal dünyada bambaşka karakterlere bürünerek yaptıkları şeylerden sonra onları ne kadar tanıyabilirsiniz? Kontrolü kaybettikten sonra işin sonu nereye varabilir? Haley’in, internet üzerindeki video oyunlarına bağımlı gençlerin ilgisiz anne babaları için uyarı niteliğinde mesajlar barındıran oyunu, sanal gerçeklik ile gerçek hayat arasında zamanla incelen çizgiyi alacakaranlık gerilimiyle sunuyor bizlere. Metin Belgin rejisiyle Kaçış 3 Kıyamete Çağrı, bu hafta Üsküdar Tekel Sahnesinde.

Maçın Adamı Garibaldi Sahnesinde

2020 yılında dünya prömiyerini yapan, Clint Dyer ve Roy Williams’ın yazdığı Maçın Adamı oyunu Türkiye seyircisiyle buluştu. 6 Ocak Perşembe akşamı Garibaldi Sahnesinde prömiyerini gerçekleştiren oyun, Kayhan Berkin rejisiyle bu hafta yine Garibaldi Sahnesinde izlenebilir.

Masanın Altında Garibaldi Sahnesinde

Roland Topor'un yazdığı, Esen Özman'ın çevirdiği ve Çağıl Tekten'in yönettiği Masanın Altında okuma tiyatrosu 20 Mart tarihinde Garibaldi Sahne'de prömiyerini yaptıktan sonra bu hafta yine aynı sahnede 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nde izlenebilir.

Suşa ile Kiki (Yer ile Gök Arasında) Fatih Sahnesinde

Mustafa Avkıran’ın Erdoğan Kahyaoğlu’nun sevilen çocuk öykülerinden sahneye uyarladığı Şuşa ile Kiki, bu hafta Fatih Sahnesinde minik tiyatroseverlerle buluşuyor. Merve Şeyma Zengin ve Refiye Genç’in rol aldığı Şuşa ile Kiki 26 ve  27 Mart Dünya Tiyatro gününde Fatih Sahnesinde izlenebilir.

Karmakarışık Zeytinburnu Sahnesinde

Ray Cooney'in yazdığı Haldun Dormen ve Kemal Uzun'un çevirdiği Karmakarışık oyununda Richard Phillips adında saygın bir bakan rakip partinin sekreteriyle küçük bir kaçamak yapmak için bir otel odası tutar. Ancak ikili otel odasında bir cesetle karşılaştıklarında olaylar içinden çıkılmaz ve karmakarışık bir hâl alır. Bu keyifli oyun, 24, 25 ve 26 Mart'ta Zeytinburnu Sahnesinde perde açıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
TİYATRO SEVERLER MART AYINDA DA BİLKENT SAHNE AST'TA BULUŞUYOR https://mail.gazetebirlik.com/haber/tiyatro-severler-mart-ayinda-da-bilkent-sahne-astta-bulusuyor-9191/

4, 24 ve 26 Mart tarihlerinde Bilkent Sahne AST’ta tiyatro severlerle buluşacak olan “Savaş Müzesi” oyunu, birbirini tanımayan dört kişinin katıldıkları bir gezide modern bir müzenin galeri odasında kapalı kalmaları ile başlıyor. Dış dünyayla bir servis asansörü aracılığıyla ilişki kuran karakterler beş gün kapalı kaldıkları bu müzede yapay zekâ, ırkçılık ve virüs salgını gibi günümüz konularıyla yüzleşirken, bir yandan da kendi iç dünyalarına dair yeni şeyler keşfediyor. 

Nobel ödüllü İtalyan yazar Dario Fo tarafından yazılmış, Mahir İpek, Mehmet Ulusoy, Yıldırım Şimşek gibi usta oyuncuların kadrosunda yer aldığı, iki perdelik tiyatro oyunu “Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü’’ 5, 12 ve 27 Mart’ta Bilkent Sahne AST’ta tiyatro severleri bekleyecek. 

Bir komutan, bir gazeteci ve bir direniş liderinin askeri üste bir araya gelmeleriyle başlayan olaylar zincirini ele alan “Ortak Cinayetin Suç Duyurusu”, 6, 13, 16 ve 25 Mart tarihlerinde Bilkent Sahne AST’ta tiyatro severlerle buluşacak. 

Özgür ruhların hikayesi Bilkent Sahne AST’ta

9 Mart Çarşamba günü Davran Tiyatrosu tarafından sahnelenecek, Cem Davran ile Hakan Gerçek’in yönetmenliğini ve oyunculuğunu yaptığı “Samanyolu’nu Bilir Misiniz?” adlı oyun, iki özgür ruhlu bireyin hikayesi ile Bilkent Sahne AST’ta olacak. İki perdelik oyun; bir yerlerde her zaman var olan savaş olgusuna dayanıyor. 

Bilkent Sahne AST’ın Mart ayı programına ulaşmak ve bilet almak için www.bilkentsahne.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.Bilgi İçin:MAG PR-Yasemin Ulusoy

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İSTANBUL DEVLET TİYATROSUNDA BU HAFTA (22 – 27 Şubat) https://mail.gazetebirlik.com/haber/istanbul-devlet-tiyatrosunda-bu-hafta-22-27-subat-3931/

Profesyonel Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonu ve Zeytinburnu Sahnesinde

Duşan Kovaçeviç'in kaleme aldığı, usta yönetmen Işıl Kasapoğlu'nun yönetmenliğini üstlendiği, insana dair duyguların güldürerek ve sorgulayarak sahnelendiği, başrollerini usta sanatçılar Bülent Emin Yarar ve Yetkin Dikinciler'in paylaştığı oyun, bu hafta 23, 24 Şubat'ta AKM Tiyatro Salonunda ve 25,26 Şubatta da Zeytinburnu Sahnesinde.

Sanki Hiçbir Şey Olmamış Gibi Atatürk Kültür Merkezi Çok Amaçlı Salon'da

Günay Ertekin'in  yazdığı, Eylem Yıldız'ın yönettiği  Sanki Hiçbir Şey Olmamış Gibi oyunu Atatürk Kültür Merkezi Çok Amaçlı Salon'da 24 ve 25 Şubat'ta izleyici ile buluşuyor.

Karmakarışık Mecidiyeköy Büyük Sahne'de

Ray Cooney'in yazdığı Haldun Dormen ve Kemal Uzun'un çevirdiği Karmakarışık oyununda Richard Phillips adında saygın bir bakan rakip partinin sekreteriyle küçük bir kaçamak yapmak için bir otel odası tutar. Ancak ikili otel odasında bir cesetle karşılaştıklarında olaylar içinden çıkılmaz ve karmakarışık bir hâl alır. Bu keyifli oyun, 24, 25 ve 26 Şubat'ta Mecidiyeköy Büyük Sahne'de perde açıyor.

Bay Z. Mecidiyeköy'de Stüdyo Sahne'nde

Bülent Usta'nın yazdığı Atilla Şendil'in yönettiği ve Ali Çelik, Gerçek Alnıaçık, Orkun Gülşen, Ozan Uçar'ın rol aldığı Bay Z. oyunu da bu hafta Mecidiyeköy'de Stüdyo sahnede 24, 25 ve 26 Şubat'ta temsil verecek.

Gazale (Uzun Gece), Üsküdar Tekel Sahnesi'nde

İskender Pala'nın yazdığı, Hidayet Erdinç'in yönettiği ve Kethüdazade Arif Efendi'yi Seda Yıldız'ın, Maral Hatun'u Melis Özpaça'nın, İzzet Molla'yı Eray Cezayirlioğlu'nun, İsmail Dede Efendi'yi Cenk Dinçsoy'un, Celep'i Murat Yatman'ın, Mülazım Efendi'yi ise Eren Özyalçın'ın canlandırdığı  Gazale (Uzun Gece) oyunu bu hafta 26 ve 27 Şubat'ta Üsküdar Tekel Sahnesinde seyirci ile buluşuyor.

Her Şey Yolundaymış Gibi Garibaldi Sahne'de

Amerikalı yazar Neil LaBute’un modern zaman ikili ilişkileri üzerine çarpıcı yaklaşımlarla kaleme aldığı üç kısa oyunu Ölüler Diyarı, Bir Mutluluk Anı ve Karmakarışık; Her Şey Yolundaymış Gibi Dilek Güven rejisiyle bu hafta 24, 25, ve 26 Şubatta Garibaldi Sahnede.

Siz Ne Dersiniz Atatürk Kültür Merkezi Çok Amaçlı Salon'da

Faik Ertener tarafından kaleme alınan ve yönetilen, hayatından mutlu olmayan insanın, başka biri olma macerasını işleyen Siz Ne Dersiniz adlı çocuk oyunu 27 Şubat'ta Atatürk Kültür Merkezi Çok Amaçlı Salon'da minik sanatseverlere keyifli anlar yaşatacak.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tiyatronun yıldızlarını bir araya getiren "Sır", Fişekhane'de https://mail.gazetebirlik.com/haber/tiyatronun-yildizlarini-bir-araya-getiren-sir-fisekhanede-6432/

Fransa'da ve daha birçok ülkede büyük beğeni toplayan Cesar Ödüllü Alexandre De La Patelliere ve Matthieu Delaporte' nin yazdığı “Le Prenom”un, Hilal Arslangiray Kazanbal uyarlaması olan “Sır”, galasını 6 Mart’ta Fişekhane’de yapacak.

Farklı, cesur ve iddialı yapımlara imza atan Gate Production tarafından sahneye konulan “Sır”da tiyatro severler, ulusal ve uluslararası ödüllere sahip oyuncular Tayanç Ayaydın, Emel Çölgeçen, Anıl Çelik, Tolga Güleç ve Şeyma Gökçe Cengiz’i bir arada izleyecek.

Ahmet Kazanbal’ın yönettiği tek perdelik oyuna ayrıca müzik severlerin yakından tanıdığı Pinhani’nin şarkıları eşlik edecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İSTANBUL DEVLET TİYATROSUNDA BU HAFTA (15  – 20 Şubat) https://mail.gazetebirlik.com/haber/istanbul-devlet-tiyatrosunda-bu-hafta-15-20-subat-8831/

Haftanın oyunları; Ankara Devlet Tiyatrosu yapımı Gökkuşağının Sonu, Meraklısı İçin "Öyle Bir Hikaye", Karmakarışık, Tek Başıma, Kendi Gök Kubbemiz (Yahya Kemal), Maçın Adamı, Kosovalı Peer Gynt, Siz Ne Dersiniz.

Gökkuşağının Sonu Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonu'nda

Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen Gökkuşağının Sonu Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonu'nda perdelerini açacak. Peter Quilter’in yazdığı, Nazlı Gözde Yolcu’nun dilimize çevirdiği ve Funda Mete’nin yönettiği oyun, efsanevi ve unutulmaz sanatçı Judy Garland’ın göz kamaştırıcı şöhretinin getirdiği eğlenceli, mücadele dolu ve travmatik serüvenini gözler önüne seriyor. Oyun 15, 16, ve 17 Şubat'ta sahnede.

Meraklısı için "Öyle Bir Hikaye" Atatürk Kültür Merkezi Çok Amaçlı Salon'da

Sait Faik Abasıyanık'ın yazdığı, Savaş Dinçel'in uyarladığı, Ozan Uçar'ın yönettiği ve Taner Turan'ın rol aldığı Meraklısı için "Öyle Bir Hikaye" oyunu Atatürk Kültür Merkezi Çok Amaçlı Salon'da 17 ve 18 Şubat'ta izleyici ile buluşuyor.

Karmakarışık Mecidiyeköy Büyük Sahne'de

Ray Cooney'in yazdığı Haldun Dormen ve Kemal Uzun'un çevirdiği Karmakarışık oyununda Richard Phillips adında saygın bir bakan rakip partinin sekreteriyle küçük bir kaçamak yapmak için bir otel odası tutar. Ancak ikili otel odasında bir cesetle karşılaştıklarında olaylar içinden çıkılmaz ve karmakarışık bir hâl alır. Bu keyifli oyun, 17, 18 ve 19 Şubat'ta Mecidiyeköy Büyük Sahne'de perde açıyor.

Tek Başıma Mecidiyeköy Stüdyo Sahne'de

Tayfun Erarslan' yönettiği ve Fulya Ülvan'ın oynadığı Tek Başıma oyunu da bu hafta Mecidiyeköy'de Stüdyo sahnede 17, 18 ve 19 Şubat'ta temsil verecek.

Kendi Gök Kubbemiz (Yahya Kemal), Üsküdar Tekel Sahnesi'nde

Kendi Gök Kubbemiz’de Yahya Kemal'in dizelerinde hayat bulan eski ve yeni, doğu ve batı, vatan ve İstanbul sevgisi ve insana dair her tür özlem, aşk ve ölüm temaları ile geçmişe bir yolculuk yapılıyor. Oyun, bu hafta 17,19 ve 20 Şubat'ta Üsküdar Tekel Sahnesi'nde.

Maçın Adamı Garibaldi Sahne'de

Death of England adıyla 2020'de dünya prömiyerini yapan Clint Dyer ve Roy Williams'ın yazdığı Maçın Adamı Kayhan Berkin rejisiyle Garibaldi Sahnesi'nde 17, 18 ve 19 Şubat'ta seyirci ile buluşacak.

Kosovalı Peer Gynt, Küçükçekmece Sahnesi'nde

Yeton Neziray'ın yazdığ, Senem Cevher’in çevirdiği ve Saydam Yeniay'ın yönettiği 1990-2014 yılları arasında ülkesinde yaşanan olumsuzluklardan kaçıp diğer Avrupa ülkelerinde yaşamını sürdürmeye çalışan genç bir insanın dramatik serüvenini gerçekçi-şiirsel bir dille anlatan Kosovalı Peer Gynt, bu hafta 17,18,19 ve 20 Şubat'ta Küçükçekmece Sahnesi'nde.

Siz Ne Dersiniz Atatürk Kültür Merkezi Çok Amaçlı Salon'da

Faik Ertener tarafından kaleme alınan ve yönetilen, hayatından mutlu olmayan insanın, başka biri olma macerasını işleyen Siz Ne Dersiniz adlı çocuk oyunu 20 Şubat'ta Atatürk Kültür Merkezi Çok Amaçlı Salon'da minik sanatseverlere keyifli anlar yaşatacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İSTANBUL DEVLET TİYATROSUNDA BU HAFTA (8  – 13 Şubat) https://mail.gazetebirlik.com/haber/istanbul-devlet-tiyatrosunda-bu-hafta-8-13-subat-8008/

Dramaturgi ve rejisini Yücel Erten'in üstlendiği ve başlıca rollerini Veda Yurtsever ve Hakan Meriçliler'in paylaştığı Hırçın Kız, 08, 09, 10 Şubat'ta Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonu'nda. İskender Pala'nın yazdığı ve Hidayet Erdinç'in yönettiği  Gazale (Uzun Gece), Üsküdar Tekel Sahnesi'ndeki prömiyerinin ardından bu hafta Mecidiyeköy Büyük Sahne'de 10, 11, 12, 13 Şubat'ta izleyici karşısında olacak. Tayfun Erarslan' yönettiği ve Fulya Ülvan'ın oynadığı Tek Başıma oyunu da bu hafta yine Mecidiyeköy'de Stüdyo sahnede 10, 11, 12 Şubat'ta temsil verecek. Eberhard Streul'un yazdığı, Yücel Erten'in çevirdiği, Ali İpin'in yönettiği ve Murat Karasu ile Özge Özdemir'in oyuncu olarak yer aldığı Josef Bieder'in Yıldızının Parladığı An (Aksesuvarcı) bu hafta Üsküdar Tekel Sahnesi'nde 10, 11, 12, 13 Şubat tarihlerinde izlenebilecek. Death of England adıyla 2020'de dünya prömiyerini yapan Clint Dyer ve Roy Williams'ın yazdığı Maçın Adamı Kayhan Berkin rejisiyle Garibaldi Sahnesi'nde 10, 11, 12 Şubat'ta seyirci ile buluşacak. Bernard Slade'in yazdığı, Celal Kadri Kınoğlu'nun yönettiği ve baş rolünü Gerçek Alnıaçık ile paylaştığı Seneye Bugün oyunu ise bu hafta Kozyatağı Kültür Merkezi'nde 10, 11, 12, 13 Şubat tarihlerinde seyirci ile buluşurken, haftanın çocuk oyunu Turta Girmemiş Orman Atatürk Kültür Merkezi Çok Amaçlı Salon'da 13 Şubat'ta minik sanatseverle buluşacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU'NDA BU HAFTA (1  – 6 Şubat) https://mail.gazetebirlik.com/haber/istanbul-devlet-tiyatrosunda-bu-hafta-1-6-subat-5261/

Çocuklara tiyatro sevgisi aşılamayı ve geleceğin tiyatro izleyicisini oluşturmayı hedefleyen Devlet Tiyatroları, tüm bölgelerinde çocuk oyunlarını minik sanatseverlerle buluştururken, İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda da bu kapsamda ‘Güneşle Buluşmak İsteyen Kardan Adam’ da 28 Ocak’taki prömiyerinin ardından, 3, 4, 5 ve 6 Şubat’ta da Mecidiyeköy Büyük Sahne'de minik izleyicilerle buluşacak. Suşa İle Kiki (Yer ile Gök Arasında) oyunu da 3,4 ve 6 Şubat’ta AKM Çok Amaçlı Salon’da, Turta Girmemiş Orman 3, 4, 5 ve 6 Şubat’ta Üsküdar Tekel Sahnesi’nde, Büyüklere Masallar – Masal Masal İçinde 5 ve 6 Şubat’ta Fatih Belediyesi Sahnesi’nde, Bursa Devlet Tiyatrosu yapımı Tıngır Mıngır Ülke önce 3,4 Şubat’ta Küçükçekmece Belediyesi Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde küçük izleyicilerimizle buluşurken daha sonra da 5, 6 Şubat’ta da Sancaktepe Belediye Sahnesi’nde temsil verecek.

Çocuk oyunları dışında 1’i okuma tiyatrosu 3 yetişkin oyunu da sanatseverle buluşuyor. Usta tiyatrocu Metin Belgin, Alman senaryo ve oyun yazarı Patrick Süskind'in kontrbasçı bir devlet memurunu anlattığı ‘Kontrabas’ oyununu ile 30. yılında sahnede.  İlk kez 11 Ocak 1992'de sahnelenen oyun bu hafta 2, 3 ve 4 Şubat’ta Garibaldi Sahnesi'nde izlenebilir.

Turan Günay'ın yönettiği ve Picasso'yu Ahmet Burak Bacınoğlu’nun, Fischer karakterini ise Sinem Şahin Budak’ın canladırdığı ‘Bir Picasso’ 3, 4, 5 Şubat'ta Mecidiyeköy Stüdyo Sahne'de temsil verirken, Ronald Schimmelpfennig'in yazdığı, Gül Benövenli'nin çevirdiği ve Lale Ertiş Gençtürk'ün de yönettiği okuma tiyatrosu Arap Gecesi ise 6 Şubat Pazar günü Garaibaldi Sahnesi’nde izleyicilerle buluşacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Yarıyıl Tatilinde Çocuklar Tiyatroya Doyacak" https://mail.gazetebirlik.com/haber/yariyil-tatilinde-cocuklar-tiyatroya-doyacak-7782/

Türkiye’nin dört bir köşesindeki çocuklara tiyatro sevgisi aşılamayı ve geleceğin tiyatro izleyicisini oluşturmayı hedefleyen Devlet Tiyatroları, 9 bölgesinde toplam 19 farklı çocuk oyununu minik sanatseverlerle buluşturacak.

Bu kapsamda Devlet Tiyatrolarının repertuarında bulunan, adını arayan umutsuz bir çocuğun Yunus Emre’nin öğretileri ışığında yaptığı yolculuğu anlatan ‘Yunus Diye’, dostluğun önemi, doğanın neden korunması gerektiği gibi konularda çocukları düşünmeye yönlendiren ‘Kuzu Maydanoz’un Maceraları’, sevgiyi, kabul etmeyi ve aslında hayatın bir yolculuk olduğunu anlatan ‘Suşa ile Kiki (Yer ile Gök Arasında)’, ‘Sinco Akıllı Sincap’, ‘Bir Kümes Hikayesi’ ve ‘Küçük Nasrettin’ gibi oyunlar çocuklara sanatın büyülü dünyasında eğlence dolu anlar yaşatacak.

Devlet Tiyatroları, sergilediği çocuk oyunlarıyla çocuklara yarıyıl tatilinde keyifli anlar yaşatmanın yanı sıra onların kültürel ve kişisel gelişimine de katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Toplamda 63 temsilin verileceği Devlet Tiyatrolarının yarıyıl programı kapsamında Ankara Devlet Tiyatrosu yapımı “Midas’ın Altınları” 22, 23 ve 29 Ocak tarihlerinde Cüneyt Gökçer Sahnesinde, “Yunus Diye” 22, 29 ve 30 Ocak tarihlerinde Şinasi Sahnesinde, 04, 05 Şubat tarihlerinde ise Pursaklar DT Sahnesinde ve “Altın Kız” 22, 27, 28, 29 ve 30 Ocak tarihlerinde Altındağ Tiyatro Sahnesinde izlenebilecek.

İstanbul Devlet Tiyatrosu yapımı “Suşa ile Kiki (Yer ile Gök Arasında)” 22 ve 23 Ocak tarihlerinde Fatih Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezinde ve 03, 04, 06 Şubat tarihlerinde ise AKM Çok Amaçlı Salonda, “Turta Girmemiş Orman” 23 Ocak tarihinde AKM Çok Amaçlı Salonda, “Güneşle Buluşmak İsteyen Kardan Adamın Hikayesi” 28, 29, 30 Ocak ve 03, 04, 05, 06 Şubat tarihlerinde Mecidiyeköy Büyük Sahnede, “Siz Ne Dersiniz” 30 Ocak tarihinde AKM Çok Amaçlı Salonda, 03, 04, 05, 06 Şubat tarihlerinde ise Üsküdar Tekel Sahnesinde, “Tıngır Mıngır Ülke” 03, 04 Şubat tarihlerinde Küçükçekmece CKSM Sahnesinde, 05, 06 Şubat

tarihlerinde ise Sancaktepe Sahnesinde ve “Büyüklere Masallar-Masal Masal İçinde” 05, 06 Şubat tarihlerinde Fatih Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezinde perde açacak.

İzmir Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen “Kuzu Maydanoz’un Maceraları” 23 Ocak tarihinde Bornova Kültür Merkezi Bozkurt Kuruç Sahnesinde, 29, 30 Ocak, 05, 06 Şubat tarihlerinde ise Konak Sahnesinde ve “Bremen Mızıkacıları’nın Hikayesi” 05, 06 Şubat tarihlerinde Bornova KM Bozkurt Kuruç Sahnesinde tiyatroseverlerle buluşacak.

Bursa Devlet Tiyatrosu yapımı “Tıngır Mıngır Ülke” 22, 23 Ocak tarihlerinde, ‘Sinco Akıllı Sincap’ 29, 30, 31 Ocak tarihlerinde ve “Küçük Prenses” ise 03 Şubat tarihinde Ahmet Vefik Paşa Sahnesinde izlenebilecek.

Adana Devlet Tiyatrosunun sahneye uyarladığı “Bir Kümes Hikayesi” 29, 30 Ocak tarihlerinde Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi DT Sahnesinde minik sanatseverleri eğlendirecek.

Diyarbakır Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen “Küçük Nasrettin” 30 Ocak ve 06 Şubat tarihlerinde Kayapınar Kültür Merkezi Sahnesinde temsil verecek.

Antalya Devlet Tiyatrosu yapımı “Herkes İçin Keloğlan” 29, 30 Ocak tarihlerinde Haşim İşcan Kültür Merkezi DT Sahnesinde perde açacak.

Konya Devlet Tiyatrosunun sahneye uyarladığı “Nasreddin -İnadın Sonu-“ 28, 29 ve 30 Ocak tarihlerinde Konya DT Sahnesinde izlenebilecek.

Van Devlet Tiyatrosu yapımı “Lyrobotonlu Kaplumbağa Silva” 06 Şubat tarihinde Van Kültür Merkezi Sahnesinde izlenebilecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU'NUN KONTRABAS'I OTUZ YAŞINDA https://mail.gazetebirlik.com/haber/istanbul-devlet-tiyatrosunun-kontrabasi-otuz-yasinda-1689/

“Koku” romanının yazarı Patrick Süskind’in bütün dillerde en çok oynanan oyunu Kontrabas, İstanbul Devlet Tiyatrosunda Metin Belgin’in rejisi ile 11 Ocak 1992 Cumartesi günü saat 19.30’da AKM Konser Salonunda prömiyerini gerçekleştirmişti. O günden bu güne yüzlerce kez temsil edilen, usta oyuncu ve yönetmen Metin Belgin ile hayat bulan oyunun otuzuncu yaşı dün akşam Garibaldi sahnesinde kutlandı.

Devlet memuru bir kontrbasçının müziğin, tarihin, cinselliğin, hiyerarşinin ve toplumun dedikodusunu yapmasına tanık olduğumuz oyunun yaratıcı kadrosu şöyle:

 Yazan: Patrick Süskind

Çeviren: Hale Kuntay

Rejisör: Metin Belgin

Dekor Tasarımı: Ethem İzzet Özbora

Kostüm Tasarımı: Serpil Tezcan

Işık Tasarımı: Yakup Çartık

Müzik Danışmanı: Kerim Soysal

Kontrabas 14, 20 ve 21 Ocak tarihlerinde Atatürk Kültür Merkezi Çok Amaçlı Salonda; 27, 28 ve 29 Ocak tarihlerinde Garibaldi Sahnesinde izlenebilir.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU 11 OCAK – 16 OCAK HAFTASI https://mail.gazetebirlik.com/haber/istanbul-devlet-tiyatrosu-11-ocak-16-ocak-haftasi-4319/

Dr. Jekyll İle Bay Hyde (Ankara Devlet Tiyatrosu), Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonunda

1800'lerde İngiltere'de geçen oyun, toplum içinde saygın bir yeri olan bilim insanı Dr. Henry Jekyll'ın bir deney yapmaya karar vermesi ve bununla birlikte gelişen beklenmedik olayları konu alır.

Yazan: Robert Louis Stevenson
Çeviren: Şükran Yücel
Uyarlayan: Jeffrey Hatcher
Yönetmen: Ünsal Coşar
Dekor Tasarımı: Kerem Çetinel 
Kostüm Tasarımı: Gökçe Şener 
Işık Tasarımı: Kerem Çetinel 
Müzik: Kerem Kıraner 
Hareket Düzeni: Burçak Işımer
Sinevizyon Tasarımı: Coşku Türkel 

Dr. Jekyll İle Bay Hyde, 12, 13 ve 15 Ocak tarihlerinde Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonunda, izlenebilir.

Not: Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonunda sahnelenecek oyunların bilet ücretleri ve bilet satışı hakkında detaylı bilgi için: www.akmistanbul.gov.tr / bilgi@akmistanbul.gov.tr

Kontrabas, Atatürk Kültür Merkezi, Çok Amaçlı Salonda

Oyunda, bir devlet memuru olan kontrabasçı müziğin, tarihin, cinselliğin, hiyerarşinin ve toplumun dedikodusunu yapıyor. Koku romanının yazarı Patrick Süskind’in bütün dillerde en çok oynanan oyunu, Metin Belgin’in rejisi ve oyunculuğu ile İstanbul’da prömiyer yaptığı 11 Ocak 1992 tarihinden bu yana otuz yıldır sahnede…

Yazan: Patrick Süskind

Çeviren: Hale Kuntay

Rejisör: Metin Belgin

Dekor Tasarımı: Ethem İzzet Özbora

Kostüm Tasarımı: Serpil Tezcan

Işık Tasarımı: Yakup Çartık

Müzik Danışmanı: Kerim Soysal

Kontrabas 13 ve 14 Ocak tarihlerinde Atatürk Kültür Merkezi, Çok Amaçlı Salonda izlenebilir.

Not: Atatürk Kültür Merkezi Çok Amaçlı Salonda sahnelenecek oyunların bilet ücretleri ve bilet satışı hakkında detaylı bilgi için: www.akmistanbul.gov.tr / bilgi@akmistanbul.gov.tr

Seneye Bugün, Mecidiyeköy Büyük Sahnede

Tiyatro tarihinde yazılmış en güzel romantik komedilerden biri Seneye Bugün’de tesadüfen tanışan George ve Doris’in aşkı bir ömür yaşamanın sırrını keşfetmeleri anlatılıyor. Oyunda Celal Kadri Kınoğlu ve Gerçek Alnıaçık rol alıyor.

Yazan: Bernard Slade

Çeviren: Gencay Gürün

Yöneten: Celal Kadri Kınoğlu

Dekor tasarım: Suzan Tunca

Kostüm tasarımı: Selin Ölçen

Işık tasarımı: Yakup Çartık

Müzik: Şevket Akıncı

Oyun 11-16 Ocak tarihleri arasında Mecidiyeköy Büyük Sahnede izlenebilir.

Tamamen Doluyuz, Mecidiyeköy Stüdyo Sahnede

Sam, konservatuarın oyunculuk bölümünden mezun bir gençtir. Kendi alanında iş bulamadığı için, şehrin en lüks restoranlarından birinde rezervasyon görevlisi olarak çalışmaktadır. Tek isteği mesleğini yapabilmek ve gittiği oyunculuk görüşmelerinin birinden olumlu cevap almaktır. Ancak hali hazırda, çalıştığı restoranın bakımsız bodrum katında, üç kişinin işini tek başına üstlenerek, Noel tatilinin yoğun rezervasyon trafiğine yetişmeye çalışmaktadır. Üstelik bir yandan patronlarının mantıksız istekleri, zengin müşterilerin akıl almaz kaprisleriyle ilgilenip, bir yandan da ailesini ve dostlarını mutlu etmeye çalışmaktadır. Bakalım Sam içine düştüğü bu trajikomik ortamdan kendini kurtarıp, asıl işine geri dönebilecek midir?

Tek kişilik oyunda ana karaktere Efe Erkekli hayat verirken, birçok sürpriz sanatçı da sesiyle oyuna katkıda bulunuyor.

Yazan: Becky Mode 

Çeviren: Lale Eren Dalsar                 

Yöneten: Elif Erdal

Dekor & Kostüm Tasarımı: Batuhan Bozcaada

Işık Tasarımı: Akın Yılmaz

Müzik: Orhan Enes Kuzu

Dramaturg: Günay Ertekin

Tamamen Doluyuz 11-15 Ocak tarihleri arasında Mecidiyeköy Stüdyo Sahnede izlenebilir.

Kendi Gök Kubbemiz (Yahya Kemal), Üsküdar Tekel Sahnesinde

Oyun, birinci ve ikinci dünya savaşı arasında, ABD’de orduya radyumlu saatler üreten bir fabrikadaki radyum boyama işçisi kadınların hak arama mücadelesini anlatıyor.

Yazan: Karden Kasaplar

Yöneten: Laçin Ceylan

Işık Tasarımı: Yakup Çartık

Dekor Tasarımı: Gökhan Yücesal

Kostüm Tasarımı: Dilek Kaplan

Müzik: Yıldırım Arıcı

Makyaj Tasarımı: Murat Polat

Koreografi: Tuğçe Tuna

Bir Peri Masalı Radyum Kızları, 11-15 Ocak tarihleri arasında Üsküdar Tekel Sahnesinde izlenebilir.

 Maçın Adamı, Garibaldi Sahnesinde

 2020 yılında dünya prömiyerini yapan, Clint Dyer ve Roy Williams’ın yazdığı Maçın Adamı  oyunu Türkiye seyircisiyle buluşuyor. Maçın Adamı, 6 Ocak Perşembe akşamı Garibaldi Sahnesinde prömiyerini gerçekleştiriyor.

Basit bir hayat süren ve basit bir adam olan Michael, babasının ani ölümünden sonra kendini cevaplarını bilmediği sorularla karşı karşıya bulur. Erkeklik, vatan sevgisi, göçmenlik, aile gibi kavramları baba & oğul ilişkisi üzerinden inceleyen oyun, seyirciyi bu soruların cevaplarını Michael ile beraber aramaya davet ediyor.

Yazan: Clint Dyer – Roy Williams

Çeviren: Hira Tekindor

Yöneten: Kayhan Berkin

Dekor Tasarımı: Aytuğ Dereli

Kostüm Tasarımı: Dilek Kaplan

Işık Tasarımı: Serhat Akın 

Müzik: Orhan Enes Kuzu

Dramaturg: Günay Ertekin

Maçın Adamı, 13-16 Ocak tarihleri arasında Garibaldi Sahnesinde izlenebilir.

Her Şey Yolundaymış Gibi, Sancaktepe Sahnesinde

Amerikalı yazar Neil LaBute'un modern zaman ikili ilişkileri üzerine çarpıcı yaklaşımlarla kaleme aldığı Karmakarışık, Ölüler Diyarı ve Bir Mutluluk Anı adlı üç kısa oyunundan oluşan Her Şey Yolundaymış Gibi, karmaşık insan ruhunun ikili ilişkilere yansımalarını gözler önüne seriyor. 

Yazan: Neil LaBute
Çeviren: Ekin Tunçay Turan
Yöneten: Dilek Güven
Dekor & Kostüm Tasarımı: Dilek Kaplan
Işık Tasarımı: Yüksel Aymaz
Müzik: Emin Serdar Kurutçu
Koreografi: Tuğba Özkul
Dramaturg: Günay Ertekin

Her Şey Yolundaymış Gibi, 15 ve 16 Ocak tarihlerinde Sancaktepe Sahnesinde izlenebilir.

 Suşa ile Kiki (Yer ile Gök Arasında) - Çocuk Oyunu, Atatürk Kültür Merkezi Çok Amaçlı Salonda

Sevgiyi, kabul etmeyi ve hayatın bir yolculuk olduğunu yavru kaplumbağa Suşa ile küçük kuş Kiki’nin dostluğu üzerinden anlatan oyunda karakterlere Refiye Genç ve Merve Şeyma Zengin hayat veriyor.

Yazan: Erdoğan Kahyaoğlu

Oyunlaştıran: Mustafa Avkıran

Yöneten: Sevinç Erol

Dekor Tasarımı: Şirin Dağtekin Yenen

Kostüm Tasarımı: Mihriban Oran

Işık Tasarımı: Önder Ay

Müzik: Burçak Çöllü

Koreografi: Tuğçe Tuna

Suşa ile Kiki (Yer ile Gök Arasında) oyunu 16 Ocak Pazar günü Atatürk Kültür Merkezi Çok Amaçlı Salonda izlenebilir.

Not: Atatürk Kültür Merkezi Çok Amaçlı Salon’da sahnelenecek oyunların bilet ücretleri ve bilet satışı hakkında detaylı bilgi için: www.akmistanbul.gov.tr / bilgi@akmistanbul.gov.tr

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Kurt Adam" 6 Ocak'ta Şişli Tiyatrosu'nda https://mail.gazetebirlik.com/haber/kurt-adam-6-ocakta-sisli-tiyatrosunda-9805/

22 Aralık Çarşamba günü Şişli Tiyatrosu’nda ilk kez tiyatro seyircisi ile buluşan Kurt Adam, seyirciyi gerçek ve soyut dünya kargaşasının içine sürükleyen anlatımıyla çok beğenildi. İzleyiciyi “Gerçek dünya bir sorgu odası mı, yoksa aşık bir çiftin sıradan hayatı mı? Kanıtlanamayan bir cinayet soyut dünyaya mı aittir, yoksa tüm gerçekliğini korumaya devam eder mi? Peki ya bir Kurt Adam mı, yoksa bir kadın mı daha güçlüdür?” gibi birçok ikilemle yüz yüze getirerek kendine hayran bırakan Kosta Kortidis’in sorgulayan ve sorgulatan kalemi ile “Kurt Adam Uykudan Sonra” oyunu, 6 Ocak Perşembe günü tekrar sahneleniyor. Oyuncu kadrosuyla öne çıkan oyun, izleyici tarafından büyük alkış topluyor.

Kurt Adam: Çok Eğlenceli Bir Gerilim

Ustaca işlenmiş karakterleri ve polisiye bir kurgu olarak işlenen yapısıyla izleyiciden büyük ilgi gören eser, olay örgüsü sayesinde izleyiciyi hikayenin içine çekti. Bir yanda sıradan hayatlarına devam ederken kendilerini bir sorgunun ortasında bulan sakinliğinin ardına öfkesini saklayan Jessica ve çocuk ruhlu bir işkolik olan Stephan, bir yanda olaysız kasabanın hiç cinayet görmemiş dedektifleri Louis ve Lawrence… Karşılaştığı olayı heyecanla çözmeye çalışan dedektif Louis’in ve hayal dünyasında yaşayan ama zeki bir karakter olan dedektif Lawrence'in, kıvrak zekalı kadın Jessica karşısında işleri daha da zorlaşıyor. Olayın görünmeyen yüzü; soyutluk, gerçek dünya ve ikisi arasındaki zaman karmaşasıyla daha da görünmez olurken düşler dünyası ile gerçek dünya arasındaki farkı yalnızca uyanık olanlar bilebiliyor. 

“Kurt Adam”, 6 Ocak Perşembe günü Şişli Tiyatrosu’nda ikinci kez izleyici ile buluşacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahkaha Dolu Bir Yolculuk: Tonkiman Oyunu Perde Açıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahkaha-dolu-bir-yolculuk-tonkiman-oyunu-perde-aciyor-2385/

Farklı ve renkli bir evrende geçen Tonkiman tiyatro oyunu, 46 Oyuncuları adı altında genç yetenekleri bir araya getirdi. Adil Varolgüneş’in yazıp yönettiği, Sezgin Irmak’ın başrolünü üstlendiği oyunda, Serdar Atlı, Kürşad Divarcı, Gökçe Burcu Zümrüt, Cihan Demir ve Adil Varolgüneş yer alıyor. İki perdelik kara komedi türündeki oyun, kendi evreninde sıradan bir adam olan Tonkiman’ın girdiği engellerle ve eğlenceyle dolu akıl almaz yolculuğunu konu alıyor. 3 Ocak Pazartesi Kadıköy Halk Eğitim Merkezi Tiyatro Salonu, 15 Ocak Cumartesi Profilo Alışveriş Merkezi Büyük Tiyatro Salonu, 26 Ocak Çarşamba günü ise Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi’nde saat 20.30’da sahnelenecek.

Tonkiman tiyatro oyununun konusu:

Bizim dünyamıza çok benzeyen farklı ve renkli bir evren…
Bu evrende sıkışıp kalmış bir adam; Tonkiman!
Tonkiman yorgun, Tonkiman kararsız, Tonkiman çaresiz…
Tonkiman ne yapsın? Canına mı kıysın? Peki ya başka bir seçenek daha varsa? Ölümden sıyrılıp yaşama sıkıca sarıldığında tek bir gayeye tutunur Tonkiman. O da, her şeyin müsebbibi olarak gördüğü “Ton”u ile yüzleşmektir.
Tonkiman, kimsenin yüksek sesle söyleyemediklerini haykırmaya hazırlanıyor…
Yürü be Tonkiman! Kendi tarihinin görüp görebileceği son ve en büyük kahraman! Tüm o madrabazlardan sıyrıl da gel…
İki perdelik kara mı kara, zeki mi zeki bir komedi yolculuğuna hazır mısınız?

Yazan – Yöneten: Adil Varolgüneş
Oyuncular: Sezgin Irmak, Serdar Atlı, Kürşad Divarcı, Gökçe Burcu Zümrüt, Cihan Demir, Adil Varolgüneş

Müzik: Özhan Kaygısız
Yönetmen Yardımcıları: Ayşe Okçu – Nurcan Altay
Kostüm Tasarım: Ayşe Okçu
Dekor Tasarım: Sezgin Irmak
Afiş Fotoğrafları: Tunç Yılmaz

16 yaş ve üzeri seyirciler için uygundur.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com