tag:gazetebirlik.com,2015:cid-171 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2023-12-31T15:04:58+03:00 Heyelan nedeniyle ulaşıma kapandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/heyelan-nedeniyle-ulasima-kapandi-4500/

Artvin-Ardahan kara yolunda heyelan yüzünden ulaşım sağlanamıyor. Artvin-Şavşat-Ardahan kara yolunun 38. kilometresindeki Pırnallı köyü mevkiinde, yamaçtan kopan toprak ve kaya kütleleri yola sürüklendi. Heyelan sonucu yolun kapanması üzerine güzergahı kullanan sürücüler, Karayolları ve jandarma ekiplerine ihbarda bulundu. Uzun araç kuyruklarının oluştuğu bölgede, Karayolları ekipleri yolun temizlenmesi için çalışma başlattı. Heyelanda iletim hattındaki direklerinin zarar görmesi sebebiyle Pırnallı köyüne elektrik verilemiyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Heyelan meydana gelen Arhavi-Hopa-Sarp Devlet Yolu'nda ulaşım normale döndü https://mail.gazetebirlik.com/haber/heyelan-meydana-gelen-arhavi-hopa-sarp-devlet-yolunda-ulasim-normale-dondu-8690/

Hopa ilçesinin Kopmuş mevkisinde yamaçtan kopan kaya parçaları, ağaçlar ve toprak birikintisi yola sürüklendi.

Heyelan nedeniyle Arhavi-Hopa-Sarp Devlet Yolu'nun çift şeritli olan Sarp istikametinin 25,4 kilometresi ulaşıma kapandı. İhbar üzerine bölgeye, Karayolları ve polis ekipleri sevk edildi.

Ekipler, uzun araç kuyruğunun oluştuğu Arhavi-Hopa-Sarp Devlet Yolu'nun açılması için çalışma başlattı.

Çalışma süresince ulaşım, sahil şeridindeki diğer yoldan sağlandı.

Ekiplerin yaklaşık 4 saatlik çalışmasının ardından temizlenen kara yolunda ulaşım normal seyrine döndü.

Öte yandan, heyelan sırasında devriye halindeki trafik polislerinin yolu ulaşıma kapatarak önlem aldıkları öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'de heyelanda 2 katlı ahşap ev ve ahır yıkıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinde-heyelanda-2-katli-ahsap-ev-ve-ahir-yikildi-943/

Merkeze bağlı Ortaköy köyü Topluca Mahallesi'nde Muhittin Öztürk'e ait evin olduğu alanda heyelan meydana geldi. İhbar üzerine bölgeye jandarma ve AFAD ekipleri sevk edildi.

Heyelanda, kimsenin bulunmadığı 2 katlı ahşap ev ile yanındaki ahır yıkıldı.

Bir bölümü samanlık olarak kullanılan ahırdaki bir büyükbaş hayvan telef oldu, enkazda kalan bir inek ise ekiplerce kurtarıldı.

AFAD ekiplerinin hasar tespit çalışması devam ediyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'de heyelanda 2 katlı ahşap ev ve ahır yıkıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinde-heyelanda-2-katli-ahsap-ev-ve-ahir-yikildi-6298/

Merkeze bağlı Ortaköy köyü Topluca Mahallesi'nde Muhittin Öztürk'e ait evin olduğu alanda heyelan meydana geldi. İhbar üzerine bölgeye jandarma ve AFAD ekipleri sevk edildi.

Heyelanda, kimsenin bulunmadığı 2 katlı ahşap ev ile yanındaki ahır yıkıldı.

Bir bölümü samanlık olarak kullanılan ahırdaki bir büyükbaş hayvan telef oldu, enkazda kalan bir inek ise ekiplerce kurtarıldı.

AFAD ekiplerinin hasar tespit çalışması devam ediyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'de karaya oturan yük gemisi sahilde bekletiliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinde-karaya-oturan-yuk-gemisi-sahilde-bekletiliyor-2555/

Artvin'in Hopa ilçesinde dün karaya oturan yük gemisi, dalgaların etkisini yitirmesiyle çekilecek.

Hopa açıklarında fırtına nedeniyle sürüklenerek karaya oturan, 13 kişilik mürettebatı sorunsuz tahliye edilen Palau bandıralı "FR Pearl" adlı kuru yük gemisi kıyıda bekletiliyor.

Yetkililer, geminin dalgaların etkisini tamamen yitirmesinin ardından sahilden çekileceğini bildirdi.

Öte yandan vatandaşların yük gemisini görmek için deniz kıyısına geldiği ve cep telefonuyla çekim yaptığı gözlendi.

Geminin dün sabah saatlerinde karaya oturmasının ardından AFAD, Sahil Güvenlik, AKUT, polis, itfaiye ve sağlık ekiplerince çalışma başlatılmıştı. 6'sı Türk, 5'i Azerbaycanlı, 2'si Endonezyalı olmak üzere 13 kişilik mürettebat, gemiyle kara arasında kurulan zipline (iki nokta arasında çelik halatlar ve makara üzerinden, kullanıcıların emniyet kemeriyle bir noktadan diğer noktaya kayması) sistemiyle kıyıya çıkarılmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'de karaya oturan yük gemisinin 13 kişilik mürettebatı tahliye edildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinde-karaya-oturan-yuk-gemisinin-13-kisilik-murettebati-tahliye-edildi-933/

Hopa ilçesi açıklarında fırtına nedeniyle Palau bandıralı "FR Pearl" adlı kuru yük gemisi kıyıya sürüklendi.

Geminin karaya oturması üzerine bölgeye AFAD, Sahil Güvenlik, AKUT, polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Ekipler, 6'sı Türk, 5'i Azeri, 2'si Endonezyalı olmak üzere 13 kişilik mürettebatın tahliyesi için çalışma başlattı.

Mürettebat, gemiyle kara arasında kurulan zipline (iki nokta arasında çelik halatlar ve makara üzerinden, kullanıcıların emniyet kemeriyle bir noktadan diğer noktaya kayması) sistemiyle kıyıya çıkarıldı.

Kıyıdaki 112 Acil Sağlık personelince rutin kontrolleri yapılan mürettebatın, herhangi bir sağlık sorununun bulunmadığı bildirildi.

Artvin AFAD Müdürü Kemal Şenlioğlu, gazetecilere, sabah 09.30'dan itibaren 13 personelin kurtarılması için çalışma yürüttüklerini söyledi.

İp sistemiyle mürettebatı sağ salim karaya ulaştırdıklarını belirten Şenlioğlu, "Herhangi bir sıkıntıları yok. Üzerimize düşen vazifeyi sorunsuz yerine getirdik." ifadesini kullandı.

"Çok şükür hiçbir sıkıntı yaşamadan bütün personeli kurtardık"

AFAD Rize Koordinatörü Güçlü Uzunalioğlu da gemi sürekli hareket ettiği için hava hattı kurmakta zorlandıklarını aktardı.

Geminin zaman zaman 8-9 metre ileri geri hareket ettiğine dikkati çeken Uzunalioğlu, "Bu da çalışmamızı oldukça zorlaştırdı ama Sahil Güvenlik, AFAD ve diğer destek veren personelle hava hattı kurup çok şükür hiçbir sıkıntı yaşamadan bütün personeli kurtardık. Herhangi bir kaza olmadığı için çok mutluyuz." diye konuştu.

Mürettebat yaşadıklarını anlattı

Gemi personeli Ali Şan Boyama ise Gürcistan'dan geldiklerini ifade ederek, "Biliyorsunuz son zamanlarda Karadeniz oldukça dalgalıydı. Hopa açıklarında kıyıya yanaşmaya, demir atmaya çalıştık ama başarılı olamadık. Karaya oturduk. Çok şükür arkadaşlar kurtardılar. Herhangi bir sağlık sorunumuz yok." dedi.

Eyüp Konaklı da 50 yıldır denizlerde olduklarını vurgulayarak, "Pasifik'te, Atlas Okyanusu'nda dolaştım. Ben böyle bir şey görmedim. Gemi kontrolümüzden çıktı, karaya oturdu." dedi.

Ali Şan Boyama'nın teyzesi Nebahat Kuk, yeğeninin gemide olduğunu öğrenir öğrenmez olay yerine geldiğini belirterek, tüm mürettebatın kurtarılmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'de öğrenciler 275 metre yüksekliğindeki baraj gövdesinde koştu https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinde-ogrenciler-275-metre-yuksekligindeki-baraj-govdesinde-kostu-3941/

Yusufeli Milli Eğitim ile Yusufeli Gençlik ve Spor Müdürlüğü işbirliğinde, temelden 275 metre gövde yüksekliği ile kemer baraj sınıfında dünyanın 5'inci, Türkiye'nin ise en yüksek barajı Yusufeli Barajı'nın gövde betonu üzerinde okullar arasında 100 metre koşusu organize edildi.

Cumhuriyet'in 100. yıl kutlamaları kapsamında farkındalık oluşturmak adına ortaokul ve liseler arasında gerçekleştirilen koşuya 45 öğrenci katıldı.

Ortaokullar arası koşuda kızlarda Yağmur Aslan, erkeklerde Ali Cihan, liseler arasındaki mücadelede ise İbrahim Gedikli birinci oldu.

Kaymakam Kerim Meral'in de izlediği yarışlar sonrasında öğrenciler baraj gövdesinde Türk bayrağı açtı.

Yarışmada dereceye giren öğrencilere ödülleri, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerinde verilecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Şavşat'ta sonbahar renkleri hakim oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/savsatta-sonbahar-renkleri-hakim-oldu-652/

Yazın, yeşilliğiyle dikkati çeken ilçe, sarıçam ormanlarının yanı sıra çeşitli ağaç türleriyle sonbaharın renklerini yansıtmaya başladı.

Dört mevsim yerli ve yabancı tatilcileri ağırlayan Şavşat'a günübirlik ya da konaklamak için gelenler fotoğraf çekiyor, piknik alanlarında vakit geçiriyor.

İstanbul'dan Şavşat'a gelen Galip Bilgin, ilk kez gördüğü ve çok beğendiği ilçeyi özellikle yaz döneminde de ziyaret etmek istediğini belirtti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'de şiddetli yağış etkili oluyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinde-siddetli-yagis-etkili-oluyor-3823/

Öğlen saatlerinde başlayan ve aralıklarla devam eden yağış nedeniyle ilçeye bağlı Güreşen köyünde su taşkınları meydana geldi. Heyelan riski nedeniyle İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekiplerince iki ev tahliye edildi.

Borçka-Güreşen arasındaki 7 köye ulaşım sağlayan grup yolunun farklı noktalarında meydana gelen heyelanlar nedeniyle kara yolu ulaşıma kapandı.

İl Özel İdare ekiplerince yolların açılması için başlatılan çalışmalar devam ediyor.

Öte yandan, yağış nedeniyle köyde bazı istinat duvarları çöktü, tarım arazileri, ahır ve samanlıklar zarar gördü.

AFAD koordinesindeki ekipler, bölgede durum ve hasar tespit çalışması başlattı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvinli çift, 1783 tarihli kitabeyi Müze Müdürlüğüne verdi https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinli-cift-1783-tarihli-kitabeyi-muze-mudurlugune-verdi-9686/

Artvin'de yaşayan Nilgün ve Nazım Özdemir çifti, uzun yıllar himaye ettikleri 1783 tarihli kitabeyi, Artvin Müze Müdürlüğüne teslim etti.

Kentte 2021'de Müze Müdürlüğü kurulduğunu öğrenen Nazım Özdemir, babasından kalan, üzerinde eski Türkçe yazılar bulunan mermeri yetkililere verdi.

Özdemir ve eşinin yıllarca evlerinde koruduğu mermerin, Osmanlı padişahlarından 3. Ahmed'in kızı Esma Sultan'ın kahyası Çelebi Efendi tarafından 1783'te Orta Mahalle Camisi yakınında yaptırılan çeşmeye ait kitabe olduğu belirlendi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Yunus Emre Aytekin, gazetecilere, Artvin için çok önemli bir tarihi eseri Müze Müdürlüğüne kazandırmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Bölgede yüzey araştırmaları yapan arkeolog ve tarihçilerin uzun süredir izini sürdüğü kitabenin, önceki günlerde bir aile tarafından kendilerine teslim edildiğini belirten Aytekin, şöyle devam etti:

"Ailemiz, Müze Müdürlüğünün kurulduğunu duyunca yıllardır çok sağlam şekilde muhafaza ettikleri bu kitabeyi bize teslim ettiler. Uzmanlarımızın yaptıkları araştırma neticesinde de kitabenin gerçekten Çelebi Efendi çeşmesine ait olduğunu gördük. Bunlar bizim için önemli eserler, tarihimize ışık tutan eserler. Ailemize, kitabeyi bugüne kadar çok ciddi şekilde muhafaza ettikleri ve sonrasında da bize teslim ettikleri için teşekkür ediyorum."

Aytekin, söz konusu kitabenin ait olduğu çeşmenin, bölgede geçmiş yıllarda gerçekleştirilen yol yapımı sırasında toprak altında kaldığını düşündüklerini, gün yüzüne çıkarılması için çalışma başlatacaklarını kaydetti.

Nilgün Özdemir ise eşinin babasından kalma evlerinde eski bir kitabe olduğunu belirterek, "Üstünde eski yazılar olduğu için evimizin güzel bir köşesinde muhafaza ettik. Artvin'de Müze Müdürlüğü kurulduğunu duyunca da kitabeyi götürüp teslim ettik. Yetkilileri, bize Çelebi Efendi'nin 1783 yılında yaptırdığı çeşme kitabesi olduğunu, uzun süredir arandığını söylediler." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvinli iş insanının 52 yılda biriktirdiği eski eşyalar tarihi konakta sergileniyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinli-is-insaninin-52-yilda-biriktirdigi-eski-esyalar-tarihi-konakta-sergileniyor-8219/

Üniversite eğitimi için 18 yaşındayken gittiği Almanya'da 45 yıl yaşayan Dişli, çocukken ilgi duymaya başladığı antika eşyaları biriktirmeye başladı.

Türkiye'ye döndükten sonra Hopa ve çevresi başta olmak üzere farklı illerden eski eşya toplamayı sürdüren Dişli, 5 bini aşkın materyali sergilemeye karar verdi.

Belediyeye ait 3 katlı tarihi ahşap konağı 2017'de kiralayan Dişli, "Hopa Kültür Evi" adını verdiği yapıdaki antikalarını ilçede bulunduğu zamanlarda meraklılarıyla buluşturuyor.

Sergilenen ürünler arasında eski madeni paralar, silahlar, saatler, mutfak ürünleri, tarım aletleri, değirmen taşı, pusula, gaz lambası, matara, motosiklet, fotoğraf makinesi, radyo, müzik çalar, dikiş makinesi, daktilo, kilim yer alıyor.

Dişli, AA muhabirine, antika merakının çocuk yaşlarda başladığını ve halen devam ettiğini söyledi.

Uzun yıllar Almanya'da yaşamasına rağmen Hopa'dan hiç kopmadığını belirten Dişli, yurt dışında başladığı antika eşya biriktirme merakını memleketine döndüğünde de devam ettirdiğini, köy köy gezerek yörenin kültürünü araştırdığını anlattı.

Dişli, müzedeki eşyaların çoğunu ikili ilişkilerle geri kalanını da satın alarak temin ettiğini dile getirerek, "8-10 yaşında dedemin silahına olan ilgimle başlayan antika hevesim artarak bugünlere geldi. Benim o merakımı, heyecanımı bugün ben başka insanlara aktarmak istiyorum. Hopa Kültür Evi'ndeki her ürünün ayrı bir değeri ve anısı var." dedi.

"El işi göz nuru birçok özel parça var"

Kültür evinde geçmişi 1800'lü yıllara dayanan ürünler olduğunu ifade eden Dişli, şöyle konuştu:

"El işi göz nuru birçok özel parça var. 6 ay önce bir ailenin paraya sıkıştığını ve elindeki kilimi satmak istediğini duydum. Gittim, kilime baktım. 1938 yılında Mustafa Kemal Atatürk ölmeden bir kilim dokumuşlar ve kendisine vermek istemişler. Atatürk'e ulaştıramamışlar ve kilim ellerinde kalmış. Satın alarak koleksiyonuma koydum. Kilimin üzerinde 'Yaşasın Türk ulusunu Cumhuriyet'e kavuşturan Atatürk.' yazıyor. Bu kilim çok değer verdiğim bir parça."

Tekstil sektörüyle ilgilenen iş insanı Ulvi Sinan Dişli, işleri için zaman zaman Almanya'ya gittiğini, bu nedenle kültür evini sürekli açık tutamadığını söyledi.

Kültür evinin sürekli açık kalmasını istediğini dile getiren Dişli, "Buranın açık tutulması için elemana ihtiyacımız var. Sivil toplum kuruluşlarından olur, belediyeden olur, Valilikten olur, kimden olursa olsun bir elemana ihtiyacımız var. Amacımız buradaki kültürü insanlara anlatabilmek. Ben sürekli burada olamıyorum. Burada olduğum zaman gezmek isteyenler arıyor, geliyor, açıyorum ama bir çalışan olsa insanlar her zaman gezebilir." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'in kuzey ilçeleri için kuvvetli yağış uyarısı https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinin-kuzey-ilceleri-icin-kuvvetli-yagis-uyarisi-6412/

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Artvin'in kuzey ilçelerinde sabah saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli ve çok kuvvetli sağanak ile gök gürültülü sağanak bekleniyor.

Vatandaşlardan sel, su baskını, heyelan, yıldırım, yerel dolu yağışı, ulaşımda aksamalar ve yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'de "Macahel Balı"nın tanıtımı ve sağımı yapıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinde-macahel-balinin-tanitimi-ve-sagimi-yapildi-8069/

Artvin Valisi Yılmaz Doruk, Borçka ilçesine bağlı Camili bölgesindeki Efeler köyünde gerçekleştirilen etkinlikte yaptığı konuşmada, bölgeye has "Macahel Balı"nın kalitesinin, dünya çapında tescillenmesinden memnuniyet duyduğunu söyledi.

Balın kalite ödülü almasının Türkiye ve Artvin için önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Doruk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizler zaten bu kalitenin farkındaydık. Ancak sadece bizlerin farkında olması yetmiyor. Tüm dünyanın bu faydalı ve doğal üründen haberdar olması için çalışmamız gerekiyordu. Bizler de Valiliğimiz öncülüğünde planlanan Şehir Markalaşma Projeleri kapsamında 'Macahel Balı'nın şöhretinin sadece bölgeyle sınırlı kalmaması, tüm Türkiye ve dünyaya yayılması üzerine çalışmalar yaptık. Bugün bu çalışmaların meyvesini verdiğini görmek sevindirici. Bu gurur hepimizin."

Doruk, kaliteli bal üretiminin yanı sıra bölgenin apiterapi için de oldukça uygun şartlara sahip olduğuna dikkati çekerek, "Valiliğimiz öncülüğünde Artvin Çoruh Üniversitemiz ile işbirliğiyle bu konuda önemli çalışmalar içerisindeyiz. Taşıdığı eşsiz doğal güzelliklerle Macahel'i apiterapi merkezi haline getirmeye gayret gösteriyoruz." diye konuştu.

Artvin Arıcılar Birliği Başkanı İbrahim Durmuş da Macahel'de üretilen balların sağlık açısından önemine dikkat çekti.

Bölgede 117 arıcının yaklaşık 8 bin kovan ile geçimlerini sağladığını belirten Durmuş, "Bizim burada gübre, ilaçlama olmadığı için balımız kaliteli oluyor. 'Altın Bal' ödülü alan ballarımızın kalitesi yüksek rakım ve çevrede fabrika dumanı olmamasından geliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kızıyla 24 yıldır arıcılık yapan Melehat Gülbin de ürettiği balın dünya çapında ödül almasından dolayı mutlu olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından Vali Doruk ve eşi Meral Doruk, arıcı maskesi kıyafetini giyinerek, arı üreticileriyle bir süre bal sağımı gerçekleştirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'de yaylaya çıkan vatandaşlar yazın kar topu oynadı https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinde-yaylaya-cikan-vatandaslar-yazin-kar-topu-oynadi-2149/

Hafta sonu tatilinde ailesi ve arkadaşlarıyla 2 bin 700 rakımlı Bilbilan Yaylası'na piknik yapmaya giden İbrahim Kırçiçek, yol kenarında büyük kar kütlesiyle karşılaştı.

Temmuzda kar gördüğü için şaşkınlık yaşayan Kırçiçek ve arkadaşları, araçtan inerek bir süre kar topu oynadı.

Kırçiçek, cep telefonuyla kaydettiği bu görüntüleri, sosyal medya hesabından paylaştı.

Paylaşımı kısa sürede çok sayıda beğeni alan İbrahim Kırçiçek, AA muhabirine, havaların sıcak olması nedeniyle hafta sonunu yaylada piknik yaparak geçirmek istediklerini söyledi.

Yaylada karla karşılaşınca şaşırdıklarını anlatan Kırçiçek, "Bu mevsimde bu yaylada kar olması ilginç ve bir o kadar da güzel. Artvin müthiş bir coğrafyaya sahip. İnsanlar Hopa'da denize girerken biz burada kar topu oynadık. Yazın ortasında karın keyfini çıkardık." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'de AB destekli "Deniz için nehirleri koruyalım" temalı proje tamamladı https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinde-ab-destekli-deniz-icin-nehirleri-koruyalim-temali-proje-tamamladi-2828/

Avrupa Birliği'nin "Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İş Birliği Programı" kapsamında desteklediği proje kapsamında 30 bin hektarlık Arhavi Havzası'nda yürütülen çalışmalarda bölgede sel, heyelan, erozyon ve çevre kirliliğinin nedenleri araştırıldı.

Proje yöneticisi ve AÇÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Tüfekçioğlu, AA muhabirine, "Deniz için nehirleri koruyalım" temasıyla kısa adı "Protect-Streams-4-Sea" olan projeyle çöp ve erozyonun azaltılarak Karadeniz'in daha temiz hale getirilmesinin amaçlandığını söyledi.

Yunanistan, Moldova, Ermenistan ve Romanya'nın da proje ortaklarından olduğunu belirten Tüfekçioğlu, toplam bütçesi 907 bin 135 avro olan projeden üniversite olarak 207 bin avro aldıklarını aktardı.

Tüfekçioğlu, 3 yıldır sürdürdükleri projede sonuç alabilmek için Arhavi Havzası'nda Karadeniz'e dökülen dereler ve bu derelere ait alt havzalardaki erozyon çöp ve diğer kirletici unsurlara odaklandıklarını ifade etti.

Havzanın bölgede en çok yağış alan yerlerden olduğuna dikkati çeken Tüfekçioğlu, "Havza yıllık 2 bin mililitrenin üzerinde yağış alıyor. Yüzde 53 gibi bir eğim var. Ormanlık, mera ve tarımsal kullanımda olan alanlardan oluşan havzada hatalı ve yanlış arazi kullanımına bağlı sorunlar ortaya çıktığını tespit ettik." dedi.

Tüfekçioğlu, fındık bahçeleri ve mera alanlarında ölçülen yüksek yüzeysel akışların sel oluşum riskini artırdığına işaret ederek, şöyle konuştu:

"Erozyon parsellerinde ölçtüğümüz günlük ortalama su akışı fındık bahçelerinde 15 litre, meralarda da 7 litre. Fazla yağışlarda su hızlı şekilde yüzeysel akışa geçiyor. Bu da sele neden oluyor. Bölgede fındık ve çay tarımı fazla. Çay bahçelerindeki fazla su emilimi özellikle de eğimli alanlardaki heyelan riskini ciddi derecede artırmaktadır."

Doç. Dr. Mustafa Tüfekçioğlu, yaptıkları çalışmalarda arazi kullanımındaki yanlışlar ile akarsuların ve derelerin morfolojik yapısının değiştirilmesinin sel ve taşkınları tetiklendiğini bilimsel verilerle ortaya koyduklarını söyledi.

Derelerdeki erozyonu, erozyon çubuklarıyla ölçerek kayıt altına aldıklarını kaydeden Tüfekçioğlu, "Arhavi Vadisi'nde 2 yıllık ölçümlerde 100 bin tonluk bir toprak erozyonu tespit ederken, 22 Temmuz 2021'de Arhavi'de yaşanan selde ölçtüğümüz erozyon ise bir günde 550 bin ton. Arhavi selinde 550 bin ton toprak akarsuya karıştı ve denize döküldü." ifadelerine yer verdi.

Tüfekçioğlu, tarımsal faaliyetlerin yoğun yapıldığı havzalarda çöp, azot ve fosfor gibi kirletici unsurların daha yoğun olduğunu belirterek, "Çöpler yüzde 68 dolayında plastik atıklardan oluşuyor, bu da insan ve çevre sağlığına zarar veriyor. Çay bahçelerindeki toprak asitlilik derecesi son 60 yılda yaklaşık 100 kat artmıştır. pH değeri 5,4'ten 3,3'e inmiştir." dile konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'de yüksek rakımlı yaylalarda karla mücadele devam ediyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinde-yuksek-rakimli-yaylalarda-karla-mucadele-devam-ediyor-6314/

İl Özel İdaresi ekipleri, yayla göçü sezonunun başlamasıyla kış ve ilkbahar döneminde yağan kardan dolayı kapalı bulunan yayla yollarında çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Bu kapsamda Arhavi-Murgul-Yusufeli ilçelerini yayla yollarıyla birbirine bağlayan güzergah kardan temizlendi.

Kar kütlelerinin kalın olduğu bölgelerde tünel kazma tekniğiyle yolları açan ekipler, 65 kilometrelik güzergahta karla ve yer yer heyelanlarla kapanan yolu ulaşıma uygun hale getirdi.

Ekipler, Ardanuç ilçesinin Fatmaçayır, Tavget, Zenginyurt, Bülbülan ile Şavşat'ın Yığılı Yaylası yollarını da iki günlük çalışmayla açtı.

Karla mücadele çalışmaları Borçka ilçesinin Kaynarca Yaylası ile Camili (Macahel) bölgesi yaylalarında sürdürülüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yusufeli Barajı'nda su yüksekliği 161 metreyi geçti https://mail.gazetebirlik.com/haber/yusufeli-barajinda-su-yuksekligi-161-metreyi-gecti-5841/

AA muhabirinin, DSİ 26. Bölge Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, 275 metre gövde yüksekliği ile çift eğrilikli beton kemer kategorisinde Türkiye'nin birinci, dünyanın beşinci en yükseği olan Yusufeli Barajı ve HES'te, su tutma kontrollü devam ediyor.

Türkiye'nin prestijli projeleri arasında yer alan, tamamen milli sermayeyle Türk mühendis ve işçisinin alın teriyle inşa edilen Yusufeli Barajı'nda 5 Haziran itibarıyla su seviyesi 665,43 kotuna, su yüksekliği 161,93 metreye, depolanan su miktarı 905,60 milyon metreküpe ulaştı.

Kurulu gücü 558 megavat, yıllık enerji üretimi 1 milyar 888 milyon kilovatsaat olan Yusufeli Barajı'nda, su yüksekliğinin 167 metreyi geçmesinin ardından test amaçlı elektrik üretimi yapılması bekleniyor.

Yusufeli Barajı'nda elektrik üretimine ise su yüksekliğinin 207 metreye ulaşmasının ardından başlanacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yusufeli'nin eski ilçe merkezi tamamen baraj suları altında kaldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/yusufelinin-eski-ilce-merkezi-tamamen-baraj-sulari-altinda-kaldi-4840/

DSİ 26. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, 29 Nisan itibarıyla Yusufeli Barajı'ndaki su seviyesi 630,18 kotuna, su yüksekliği 126,68 metreye, depolanan su miktarı da 398,67 milyon metreküpe ulaştı.

Yusufeli'nin eski ilçe merkezinin yanı sıra Irmakyanı, Yeniköy, Çeltikdüzü, Kınalıçam ve Meşecik köyleri de tamamen baraj suları altında kaldı.

Borçka'dan gelen Malik Erdoğan, yeni ilçe merkezini görmek için bulundukları bölgede eski ilçe merkezinin tamamen sular altında kaldığına şahit olduklarını söyledi.

Bir tarihin sular altında kaldığını görmenin hüzün verici olduğunu kaydeden Erdoğan, "Barajlar, ülkemizin ekonomisine katkı yapacak bir şey. Tabii insanların yaşadığı yerlerin sular altında kalması bize değişik bir duygu verdi. Tarih, insanların doğdukları, yaşadıkları yerler, anıları, hepsi sular altında. Sular da gittikçe yükseliyor." dedi.

Rize'den gelerek Yusufeli'ni gezen Hasret Apaydın da ilçenin eski halini sadece fotoğraflardan ve videolardan gördüğünü ifade ederek, "Eski ilçe merkezinin tamamen sular altında kaldığını görünce çok üzüldüm. Sanki ben buradan ayrılmış gibi hissettim. Burada yaşayan, kendi toprağından ayrılan insanları düşünemiyorum. Yeni ilçe merkezi de son derece güzel olmuş. Devletimiz güzel yatırımlar yapmış." diye konuştu.

"Ramazanın başında geldiğimizde ilçe sular altında kalmaya başlamıştı"

Artvin'de gazetecilik yapan Hatice Diler de son bir ayda yağan yağmurlar ve kar sularının erimesiyle baraj sularının çok hızlı yükseldiğini anlattı.

Sık sık bölgeye gelerek haber çalışması yaptığını belirten Diler, şunları söyledi:

"Ramazanın başında geldiğimizde ilçe sular altında kalmaya başlamıştı. Ortalarına geldiğimizde ise yarısından fazlası sular altında kalmıştı. Şimdi geldik ve ilçe tamamen sular altında kalmış. Vatandaşlarımız, her geçen gün yeni ilçe merkezine daha çok alışıyor. Bunu her ziyaret ettiğimizde görüyoruz. Önceki gelişimize göre yeni ilçe daha çok şenlenmiş. Çevre yeşillenmiş. Bu noktada 'Yusufeli, Artvin'in en modern ilçesi oldu.' diyebiliriz."

Betül Aykan da doğup büyüdüğü ilçenin baraj suları altında kalmasından dolayı hüzünlü olduğunu ifade ederek, "Artık Yusufeli sular altında kaldı. Su tutma başladıktan sonra gün gün izlemeye geldik. Anılarımızın, yaşantılarımızın nasıl sular altında kaldığını, sulara gömülüşünü izledik. Bazen izledik, bazen ağladık, bazen hüzünlendik. Geldiğimiz noktada eski ilçe merkezine dair bir şey göremiyoruz. Sadece anılarımız ve hatıralarımız kaldı." şeklinde konuştu.

Aykan, hamile olduğunu belirterek, "İnşallah bebeğimle birlikte yeni ilçe merkezinde güzel bir hayat, güzel bir gelecek nasip olur." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yusufeli Barajı ve HES'te su yüksekliği 119 metre oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/yusufeli-baraji-ve-heste-su-yuksekligi-119-metre-oldu-1597/

DSİ 26. Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Yusufeli Barajı'ndaki su tutma işleminin kontrollü devam ettiği belirtildi.

Barajda, 24 Nisan itibarıyla su seviyesinin 622,56 kotunda, su yüksekliğinin 119,06 metre, depolanan su miktarının ise 328,03 milyon metreküpe ulaştığı aktarılan açıklamada, temelden 275 metre gövde yüksekliğiyle çift eğrilikli beton kemer kategorisinde Türkiye'nin birinci, dünyanın beşinci en yüksek barajı konumundaki Yusufeli Barajı ve HES'in yıllık enerji üretim kapasitesinin 1 milyar 888 milyon kilovatsaat olduğu kaydedildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Üniversite öğrencileri tahnit uygulanan yaban hayvanları üzerinde ders görüyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/universite-ogrencileri-tahnit-uygulanan-yaban-hayvanlari-uzerinde-ders-goruyor-2820/

AÇÜ Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Gökçe Ali Keleş, doğada ölü bulunan yaban hayvanlarının bozulmaması amacıyla tahnit adı verilen yöntemi uygulayarak, öğrencilerinin vahşi yaşamı ve hayvanlar alemini daha yakından öğrenmesini sağlıyor.

Keleş, AA muhabirine, 2014'ten itibaren üniversite bünyesinde tahnit işi ile uğraştığını söyledi.

Ölen hayvanların doldurulması olarak da adlandırılan tahnitin, belirli kimyasallarla derinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması için yapıldığını belirten Keleş, üniversitelerinde ise eğitim öğretim amacıyla gerçekleştirildiğini aktardı.

Keleş, tüm işlemlerin bilim ışığında yapıldığını vurgulayarak, "Doğal ortamında göremeyeceğimiz birçok hayvanı burada öğrencilerimize tanıtma olanağı sağlıyoruz. Ders kapsamında anlattığımız hayvanları öğrencilerimiz yakından görmüş oluyor. Böylece daha kolay öğreniyorlar." dedi.

Bölümde, 60 türde 113 hayvan tahniti bulunduğunu ifade eden Keleş, "Sürüngenler, kuşlar ve memeliler gruplarında hayvanlar mevcut. Burada bulunan hayvanların tamamına yakını Artvin ve çevresinde yaşayan türler. Artvin'in doğal zenginliğine de ışık tutmuş oluyoruz. Elimizde iki endemik tür de mevcut." diye konuştu.

"Koleksiyondaki tür çeşitliliğini artırmak istiyoruz"

Keleş, Artvin'in flora ve fauna noktasında dünyada en zengin coğrafyalar arasında yer aldığına dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Ülkemizdeki tek biyosfer rezerv alanına sahip yer Artvin. Sahip olduğu bu zenginlikle önemli bir gen kaynağı. Doğal yaşamın en fazla tanınması ve korunması gereken yerlerden biri. Biz de öğrencilerimize bu zenginliği, buradaki hayvanları bizzat göstererek öğretiyoruz. Sadece üniversitede değil, farklı etkinliklere de katılarak bu zenginliğimizi toplumun her kesimine göstermenin gayreti içindeyiz."

Artvin'in yaban hayatındaki zenginliğini daha fazla gözler önüne serecek çalışmalara imza atmak istediklerinin altını çizen Keleş, "Koleksiyondaki tür çeşitliliğini artırmak istiyoruz. Tahnit yöntemi son dönemde dünyada gelişmekte, geleceğe ışık tutan bir alan. Nesli tükenen ya da tükenecek hayvanları bu şekilde göstererek daha önce yaşadığını kanıtlayabiliriz."

Tahnit işlemi görmüş bir ürünün uygun koşullarda saklanırsa 40 yıl mevcut durumu bozulmadan kendini koruyabildiğini aktararak, "Biz, AÇÜ Avcılık ve Hayatı Biyolojik Müze Yöntemleri dersi kapsamında bu işlemleri yapıyoruz hem de uygulamalı bir şekilde ders anlatmış oluyoruz. 2014'te başladığımız tahnit serüveninde elimizde 113 ürün bulunmakta. 113 ürün içinde 60 farklı türümüz mevcut, bunların içinde de Kafkas semenderi ile Kafkas burunlu engerek, endemik türlerimizdir." değerlendirmesinde bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Heyelan nedeniyle kapanan Artvin-Ardanuç kara yolu ulaşıma açıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/heyelan-nedeniyle-kapanan-artvin-ardanuc-kara-yolu-ulasima-acildi-7775/

Artvin-Ardanuç kara yolunun yaklaşık 30. kilometresindeki Ferhatlı mevkisinde, yamaçtan kopan kaya parçaları ve toprak kütlesi yola sürüklendi.

Heyelan nedeniyle yaklaşık 3 saat ulaşıma kapanan yolda, araç kuyruğu oluştu.

Karayolları ekiplerinin çalışması sonrası yol kontrollü olarak trafiğe açıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yusufeli Barajı'nda su yüksekliği 100 metreyi aştı https://mail.gazetebirlik.com/haber/yusufeli-barajinda-su-yuksekligi-100-metreyi-asti-7752/

Kemer baraj sınıfında 275 metreyle Türkiye'nin birinci, dünyanın beşinci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı ve HES'te su seviyesi her geçen gün yükselirken eski ilçe merkezi de büyük oranda sular altında kaldı.

Baraj havzasında depolanan su miktarı 4 Nisan itibarıyla 191,91 milyon metreküpe, su yüksekliği de 100,66 metreye ulaştı.

Su seviyesi 167 metreye ulaştığında test amaçlı elektrik üretimi planlanan Yusufeli Barajı ve HES'te asıl üretimin, su seviyesi 207 metreye ulaştığında başlayacak.

Öte yandan bazı kişiler, eski yerleşim yerinin sular altında kalışını görüntülemek için ilçeye geliyor.

Erzurum'dan gelen Ömer Faruk Göktaş, AA muhabirine, Yusufeli'nin eski halini de bilen biri olarak bu tarihi ana şahitlik etmek için ilçeye geldiğini söyledi.

Yusufeli'nde tarihi günlerin yaşandığını belirten Göktaş, "Dünyanın beşinci, Türkiye'nin en yüksek barajı burada yapıldı. Bunun neticesinde Yusufeli sular altında kaldı. Biz de bu anlara şahitlik etmek için geldik. Fotoğraflar, videolar çekiyorum. İlçenin eski halini de görmüştüm. Geçmiş yıllarda ziyarete gelmiştim. Ülkeyi kalkındırmak için çok büyük bir proje. Bir tarafımız hüzünlü, bir tarafımız mutlu." diye konuştu.

Göktaş, Yusufeli'nin video ve fotoğraf tutkunları için bugünlerde bir nimet olduğunu ifade ederek, "Ben de Erzurum'dan kalktım, geldim buraya. Tabii ki video, fotoğraf çeken arkadaşlar bu an bitmeden tarihe şahitlik etmek için gelebilirler." dedi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'de yamaçtan kayan taşları görerek aracını durduran sürücü heyelandan kurtuldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinde-yamactan-kayan-taslari-gorerek-aracini-durduran-surucu-heyelandan-kurtuldu-6101/

İlçeye bağlı Aşağı Irmaklar köyüne minibüsüyle yolcu götürdükten sonra geri dönen Erdal Gündüz, Anaçlı mevkisinde yamaçtan taşların yola yuvarlandığını fark edince aracını durdurdu.

Saniyeler sonra yamaçtan kopan kaya ve toprak kütlesi, minibüsün birkaç metre önüne düşerek yolu ulaşıma kapattı.

Aracıyla geri giderek heyelanlı alandan uzaklaşan Gündüz, dikkati sayesinde olaydan yara almadan kurtuldu.

Heyelan anı minibüsteki araç kamerasına yansıdı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Büyük bölümü su altında kalan Yusufeli'nin eski ilçe merkezine giriş yasaklandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/buyuk-bolumu-su-altinda-kalan-yusufelinin-eski-ilce-merkezine-giris-yasaklandi-2321/

DSİ 26. Bölge Müdürlüğünün verilerine göre, 29 Mart itibarıyla barajdaki su yüksekliği 91 metreye, depolanan su miktarı 134,66 milyon metreküpe, su seviyesinin de 594,45 kotuna ulaştı.

Büyük kısmı su altında kalan eski ilçe merkezinde, güvenlik gerekçesiyle araç ve yaya girişine izin verilmiyor. Yol, beton bariyer konularak ve toprak dökülerek ulaşıma kapatıldı.

Yusufeli'nin yeni yerleşim yerini, Artvin-Erzurum karayoluna bağlayan yol da eski ilçe merkezinde su altında kaldı. Yeni ilçe merkezine ulaşım, Yusufeli Merkez viyadüğünün inşası bitene kadar Sarıgöl-Öğdem güzergahından sağlanacak.

Öte yandan, ilgili firmaya ait iş makineleri yardımıyla, eski ilçe merkezinde henüz su altında kalmayan bazı noktalarda yıkım işlemleri devam ediyor.

Vatandaşlar eski ilçe merkezinin su altında kalışını uzaktan izliyor

Ahmet Aslan, eski Yusufeli'nin su altında kalışını izlemek için Borkça ilçesinden geldiğini söyledi.

Şoför olduğu için Yusufeli'ne sık sık gelip gittiğini anlatan Aslan, "Yusufeli'ni sular altında görünce hüzünlendik. Artık uzaktan bakıyoruz, yollar kapatılmış, yol yok." dedi.

Eşiyle ilçe merkezinin su altında kalışını izleyen Hakan Yiğit de "Evimizi sular altına kalmadan son kez görmek istedik. Üzgünüz, çok zor bir durum. İnşallah yeni ilçe merkezine alışacağız. Bugün itibarıyla eski ilçeye girişler yasaklandı." diye konuştu.

Yiğit, yeni ilçe merkezine, eski yerleşim yerinden geçerek ulaştıklarını dile getirerek, "Şimdi farklı bir yoldan gitmeye başladık. Doğup büyüdüğüm ilçeye artık giremiyoruz, ancak uzaktan bakıp duygulanıyoruz. Veda vakti." ifadelerini kullandı.

Artvin'den gelerek eski ilçe merkezinin son halini izleyen Yaşar Gür ise "Bir süredir buraya gelmemiştim. Her şey çok değişmiş. Yollar değişmiş, yeni tüneller yapılmış. Eski Yusufeli yok olmuş. İlçe su altında kaldı. Hüzünlü bir ortam." dedi.

Yusufeli'nin son halini görmenin burukluğunu yaşadığını belirten Mustafa Sırma, "İlçe sular altında. İlçe merkezine gitmek istedik ama yollar kapatılmış. Yeni ilçe merkezi de güzel olmuş, halkımıza hayırlı olsun. Doğduğum topraklar sular altında. Çok hüzünlendik. Bir şeyler gitti, yeni bir şeyler yapıldı. Vatanımıza hayırlı uğurlu olsun." değerlendirmesinde bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'de çay fabrikasında çıkan yangına müdahale ediliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinde-cay-fabrikasinda-cikan-yangina-mudahale-ediliyor-3512/

Alınan bilgiye göre, ilçedeki çay fabrikasında saat 07.00 civarında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

AFAD koordinesinde bölgeye sevk edilen ilgili tüm birimler yangını söndürme çalışmalarını sürdürüyor.

Yapılan ilk tespitlere göre, olayda can kaybı ve yaralanan olmadığı öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'de çığ düşmesi sonucu yaralanan dağcılar bölgeden tahliye edildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/-artvinde-cig-dusmesi-sonucu-yaralanan-dagcilar-bolgeden-tahliye-edildi-6502/

İlçeye bağlı Yaylalar köyünün Olgunlar Mahallesi mevkisinde, doğa yürüyüşü sırasında çığ altında kalarak yaşamını yitiren dağcıların cenazeleri ile yaralıların bölgeden tahliyesi için Artvin İl Afet Acil Durum Müdürlüğünün koordinesinde yaklaşık 10 saatlik çalışma yürütüldü.

Tahliye için gönderilen helikopter olumsuz hava koşulları nedeniyle bölgeye iniş yapamadı.

Durum üzerine kara yoluyla bölgeye ulaşan Artvin Afet Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Rize ve Erzurum Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekipleri ile Yusufeli Dağcılık Kulübü üyeleri, yaralı ve cenazelerin tahliyesi için çalışma başlattı.

Uzun uğraşlar sonrasında yaralılar ile olayda yaşamını yitiren Mustafa Tekin ve Necmi Can Öztoprak'ın cenazeleri çığın düştüğü bölgeden kızaklarla köy merkezine indirildi.

Yaralılardan ikisi ayakta tedavi edilirken Batuhan Gündoğdu, ambulansla Yusufeli Devlet Hastanesine götürüldü.

Hayatını kaybeden iki dağcının cenazeleri ise hastane morguna kaldırıldı.

Hastaneye giden Artvin Valisi Yılmaz Doruk, yaralının sağlık durumu hakkında yetkililerden bilgi aldı, hayati tehlikesi olmayan Gündoğdu'ya geçmiş olsun dileklerini iletti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'de çığ düşmesi sonucu 2 kişi öldü, 7 kişi yaralandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinde-cig-dusmesi-sonucu-2-kisi-oldu-7-kisi-yaralandi-5859/

Artvin Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, ilçenin Yaylalar köyünün Olgunlar Mahallesi yaylasında kayak yapanların üzerine saat 15.00 sıralarında çığ düştü.

İlk belirlemelere göre 2 kişi hayatını kaybetti, 7 kişi yaralı olarak kurtarıldı.

AFAD İl Müdürlüğü koordinasyonunda, ilgili tüm ekipler olayla ilgili çalışmalarını sürdürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yusufeli Barajı ve HES'te su yüksekliği 76 metreyi aştı https://mail.gazetebirlik.com/haber/-yusufeli-baraji-ve-heste-su-yuksekligi-76-metreyi-asti-9410/

Yusufeli ilçesine 8 kilometre mesafede Çoruh Nehri'nin dar vadisinde inşa edilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle hizmete alınan Yusufeli Barajı'nda su seviyesi kontrollü şekilde yükselmeye devam ediyor.

Baraj havzasında depolanan su miktarı bugün itibarıyla 84,70 milyon metreküpe, su seviyesi 580,33 kotuna, su yüksekliği de 76,83 metreye ulaştı.

Su seviyesinin her geçen gün yükselmesiyle bazı eski köy yerleşim yerleri ile bir çok ulaşım yolları su altında kaldı. Vadide biriken su, eski ilçe merkezindeki sanayi sitesi mevkiine kadar geldi.

Kar ve yağmur suyu dolayısıyla nehrin debisi artarken, buna bağlı olarak ilerleyen günlerde barajdaki su seviyesinin hızla yükselmesi bekleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'de eğitime kar engeli https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinde-egitime-kar-engeli-4428/

Milli Eğitim Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, kentte iki gündür etkili olan kar yağışı nedeniyle Borçka ilçesindeki Camili Yatılı Bölge Okulu ile Murgul ilçesindeki Damar köyünde eğitime bugün ara verildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yusufeli'nde sular altında kalacak yerlerdeki sokak hayvanları tahliye ediliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/yusufelinde-sular-altinda-kalacak-yerlerdeki-sokak-hayvanlari-tahliye-ediliyor-368/

Artvin Hayvanları Doğayı İnsanları Koruma ve Yaşatma Derneği (HAYDİKO) koordinesinde Türkiye'nin farklı illerinden gelen gönüllüler ile Erzurum Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, Yusufeli Belediyesi ve çevre belediyelerden ekipler, sahipsiz hayvanların tahliyesi için yaklaşık 3 hafta önce çalışma başlattı.

Aralarında görev paylaşımı yaparak gün boyunca boşaltılmış köyleri gezerek geride hayvan kalmamasına dikkat eden ekipler, bugüne kadar 500'e yakın kedi ve köpeği güvenli bölgelere götürdü.

Yürütülen çalışmaları koordine eden HAYDİKO Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Yılmaz, AA muhabirine, DSİ 26. Bölge Müdürlüğünden aldıkları bilgiler dahilinde ilk sular altında kalacak bölgeler öncelikli olmak üzere riskli bölgelerden hayvanları alıp sağlık hizmeti gereksinimi olanları rehabilitasyon merkezine getirdiklerini, sağlıklı hayvanları da yeni yerleşim yerine saldıklarını ve oradaki beslenmelerini sağladıklarını söyledi.

Hayvanların tahliye çalışmasında kendilerine Türkiye'nin farklı yerlerinden çok sayıda gönüllünün destek olduğunu belirten Yılmaz, katkı sunanlara teşekkür etti.

Yılmaz, devlet, gönüllüler, sivil toplum kuruluşları ve belediyelerin destekleriyle bu süreci yönetmeye devam ettiklerini kaydederek, özel sektörden de maddi ve manevi destek beklediklerini dile getirdi.

DSİ'nin sokak hayvanları için yaptığı kulübeleri en kısa sürede bitirip teslim edeceğini aktaran Yılmaz, "Böylelikle sular altında kalacak yerlerdeki sokak hayvanları bundan sonra yeni yerleşim yerlerindeki yaşam alanlarında hayatlarını sürdürecek." dedi.

Erzurum Büyükşehir Belediyesinden veteriner hekim Tarık Gürbüz ise böyle bir çalışmanın parçası oldukları için mutluluk duyduğunu söyledi.

"Çalışmalarımız bundan sonra da devam edecek"

Erken su altında kalacak bölgeleri riskli bölge olarak değerlendirerek hızlı şekilde tahliyelere devam ettiklerini belirten Gürbüz, şöyle konuştu:

"Sular altında kalacak bölgelerde 1000'e yakın sahipsiz hayvan olduğunu tespit ettik. Bu canlarımızdan 500'e yakınını hayvansever derneklerle çevre belediyelerin destekleriyle üç haftalık süreçte tahliye ettik ve güvenli bölgeye taşıdık. Bir o kadar daha var ama önceliğimiz yavrularımız ve bölgeden kendi başına uzaklaşamayacak canlarımız. Çalışmalarımız bundan sonra da devam edecek."

İstanbul'dan gelen gönüllülerden Burak Mert Ateş de sokaktaki canlara bir zeval gelmemesi için var güçleriyle çalıştıklarını ifade ederek, "Şu an kısa biz zaman sonra sular altında kalacak Yeniköy köyündeyiz. Köyü baştan başa dolaşarak 'Hayvan kalmış mı?' diye kontrol ediyoruz. Geride tek bir tane bile can bırakmak istemiyoruz." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'de 7 kestane "anıt ağaç" olarak tescillendi https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinde-7-kestane-anit-agac-olarak-tescillendi-3880/

Yeşil Artvin Derneği, merkeze bağlı Dere Mahallesi Naşop mevkisindeki kestane ağaçlarının tescillenmesi için 2020 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne başvurdu.

Yürütülen çalışmalar sonucu yaşları 350 ila 500 arasında değişen 7 kestane ağacı "anıt ağaç" olarak tescillendi.

Yeşil Artvin Derneği, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi mensuplarından oluşan heyet, tescil işlemleri tamamlanan ağaçlara tanıtım levhalarını astı.

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, gazetecilere, ağaçların tescilinin Artvin için çok önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

Dernek olarak bu ağaçların tescillenmesinin kendilerini mutlu ettiğini belirten Karahan, "Bu ağaçların korunması gerektiğine inanıyoruz. 500 senelik ağacımız var. Bunların gelecek nesillere aktarılması için hepimiz elimizden geleni hep birlikte yapacağız." dedi.

Karahan, ağaçların sağlıklı olduğunu ve meyve vermeye devam ettiğini de kaydetti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü Şube Müdürü Umut Ural Özkan da tabiat varlıklarıyla ilgili çalışmalar yürüttüğünü ifade ederek, şöyle konuştu:

"Yeşil Artvin Derneği bize bu ağaçlarla ilgili talepte bulundu. Biz de üniversiteden hocalarımızın yaptığı bilimsel çalışmaları baz alarak süreci yürüttük. Raporları Bakanlığımıza gönderdik. Özel ağaçlar olduğu kararına varılan ağaçlar, anıt ağaç olarak tescil edildi. Bu ağaçların korunması gerekiyor. Bunu koruyacak da bizleriz. Bakımları için gerekli çalışmaları sürdürüyoruz. Bunların Artvin için çok güzel değerler olduğunu düşünüyorum."

Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özalp ise anıt ağaçların tescillenmesi sürecinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Bilimsel bir çalışma neticesinde anıt ağaç niteliğini taşıyabilecek toplam 19 ağaç belirlediklerini belirten Özalp, "Bunlardan 7'si ciddi yaşlara sahip. Bu ağaçlar tescil edildi. Bu Artvin'imizin güzelliği, zenginliği. İyi bir envanterle anıt ağaç niteliğinde çok daha fazla ağaç bulunabilir." ifadelerini kullandı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Kurum, Yusufeli'nin yeni yerleşim alanında incelemede bulundu https://mail.gazetebirlik.com/haber/bakan-kurum-yusufelinin-yeni-yerlesim-alaninda-incelemede-bulundu-2802/

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Artvin Valisi Yılmaz Doruk, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir, Yusufeli Kaymakamı Hüseyin Kaptan, AK Parti Artvin Milletvekili Erkan Balta, Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, DSİ Genel Müdürü Lütfi Akca ve diğer ilgililerle Yusufeli Kaymakamlığında basına kapalı toplantı gerçekleştirdi.

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Kurum, ilçenin sorunlarına çözüm bulmak için bir araya geldiklerini söyledi.

Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin (HES) hem ülke hem de Yusufeli adına çok önemli bir proje olduğuna dikkati çeken Kurum, "Yusufeli'mizi yeni yerleşim alanına taşıyacağımız projemizin son sayfasına geldik. İnşallah salı günü büyük coşkuyla hem barajımızdaki ilk su tutumu için, diğer taraftan da yeni yerleşim alanında vatandaşlarımızla hasbihal etmek, kucaklaşmak üzere Sayın Cumhurbaşkanı'mızın teşrifleriyle törenimizi gerçekleştiriyor olacağız." diye konuştu.

Barajın 2,5 milyon kişinin enerji ihtiyacını karşılayacağını, bu anlamda devlet ve millet dayanışmasının en iyi örneğinin gösterildiğini vurgulayan Kurum, şöyle devam etti:

"Tabii yapmış olduğumuz aslında bir Türk mucizesi diye ifade edeceğimiz önemli bir şaheser olacak. Yusufeli'miz geçmiş yıllarda baktığınızda birçok kez taşınmış. İnşallah bu taşınma da son olacaktır. Yeni Yusufeli gençlerin, vatandaşlarımızın, hanım kardeşlerimizin mutlu olduğu, spor alanlarında, okullarında vakit geçirebildiği, sporlarını yapabildiği, esnafımızın huzurlu şekilde ticaretini yapabileceği anlayışla tasarlandı. İnşallah bu projeyi layıkıyla vatandaşımıza teslim edeceğiz. Bu projeye başladığımızda, 'Nasıl yapacaksınız?' diye aynı eleştirileri bugün olduğu gibi geçmişte de duyuyorduk. 'Yaparız.' dedik. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde 20 yılda birçok eseri milletimize kazandırdık. 'Yeni Yusufeli'ni de barajımızı da yapacağız, teslim edeceğiz.' demiştik. Hamdolsun, Devlet Su İşlerimiz bu süreci tamamladı. TOKİ'miz yeni yerleşim alanlarının inşasını tamamladı ve huzurlu şekilde vatandaşlarımızın taşınma sürecini yürüteceğiz." 

Bakan Kurum, çalışmalarında güçlerini milletten ve devletten aldıklarına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bu dağlar, Fatih Sultan Mehmet'in Erzurum üzerinden geçerek Trabzon'u fethetmek için yol yürüdüğü alanlar. Yine Kanuni ve Yavuz'un doğu seferini yapmış olduğu dağlar. Yusufeli'ne baktığınızda, Demirkent beldesine gittiğimizde orada 1549'a varan mazimizi görüyoruz. Kanuni dönemine uzanan bir camimiz orada ve biz de ecdadımızdan aldığımız değerleri, tarihi eserleri yine koruyacak anlayışla yeni yerleşim alanının inşasını hep birlikte gerçekleştiriyoruz."

Yusufeli'deki çalışmalara değinen Kurum, yeni yerleşim alanında 17 milyon metreküp kazı ve 10 milyon metreküp dolgu yapıldığını anlattı.

3 bin 205 konut yapıldı

Kurum, yerleşim alanının 750 bin metrekaresinin yeşil alan olduğunu belirterek, yapılan yeni yapılarla ilgili şu bilgileri verdi:

"Yerleşim alanında 2 bin 698 konut, 285 ticari ünite, 37 sanayi dükkanı, 25 yataklı devlet hastanemiz, 24 ve 12 derslikli iki lisemiz, 16 derslikli meslek lisemiz ki burada gençlerimiz meslek sahibi olsunlar diye. Ortaokullarımız, anaokullarımız ve öğrenci yurdumuz var. Burada öğrencilerimiz huzur ve güven içinde eğitimlerini alacak. Yine ilçemizin ihtiyaç duyduğu sağlık ocağı, ilçe jandarma komutanlığı, belediye binamız, kaymakamlık binamız, camimiz ki burada bütün vatandaşlarımıza, bölgeye hizmet verecek şekliyle planlandı ve yapımı tamamlandı. Su tutulması ile su altında kalma ihtimali olan yerleşim yerlerimiz, köylerimiz var. Orada da vatandaşlarımızı en güvenli alanlara çıkarmak amacıyla 521 köy konutumuzun inşasını Çeltikdüzü, Çevreli, Irmakyanı, İşhan, Tekkale ve Yeniköy olmak üzere köylerimizde tamamladık. Burada toplam 3 bin 205 konutumuzu inşallah Sayın Cumhurbaşkanı'mızın teşrifleriyle vatandaşlarımıza önümüzdeki salı günü teslim edeceğiz."

Yusufeli'de ticari faaliyetini sürdüren ancak yeni yerleşim alanında hak sahibi olmayan esnaf için de proje yürütüldüğünü dile getiren Kurum, Artvin İl Özel İdaresinin 140 dükkan ve sanayi sitesi inşasını gerçekleştireceğini, çalışmalara bir ay içinde başlanacağını aktardı.

Aynı şekilde ev sahibi olamayan vatandaşlar da bulunduğunu belirten Kurum, "Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut kampanyasında Artvin'imizde de vatandaşlarımızdan talepler oldu. Bu talepler çerçevesinde ihtiyaca göre artırmak üzere 100 sosyal konutumuzun evi olmayan vatandaşlarımızın ev sahibi olabilmeleri amacıyla TOKİ Başkanlığımız eliyle inşasını gerçekleştireceğiz. Vatandaşlarımızdan gelen talep doğrultusunda kuralarımızı çekmek suretiyle projemizi yürütüyor olacağız." ifadelerini kullandı.

Yeni yerleşim alanına taşınma sürecinde dar gelirli vatandaşlara yakıt desteği verebilmek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 10 milyon liralık kaynağın Artvin Valiliğine tahsis edileceğini bildiren Kurum, tarımsal kalkınmayı sağlamak amacıyla köyde yaşayanlar için de destek sağlanacağını söyledi.

Bakan Kurum, Yusufeli'nin heyecanla beklediği projenin açılışının 22 Kasım Salı günü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla yapılacağını dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"21. yüzyılın Türkiye'sinde, Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde eserlerimizi kazandırmaya, milletimize hizmet etmeye devam edeceğiz. Çünkü Yusufeli'miz her zaman bizim yanımızda oldu, bizi her zaman destekledi. İnşallah burada yaşayan tüm vatandaşlarımızın huzur ve güven içinde yaşayacağı ki biz Yusufeli'deki proje bittikten sonra da hiçbir zaman elimizi çekmeyeceğiz. Gerek belediyemize gerek kaymakamlığımıza gerek valiliğimize de her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Biz milletimiz ile birlikte güçlüyüz, milletimizin talepleri ihtiyaçları neyse her zaman orada olduk, onların yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz."

Yusufeli Belediyesi'ni de ziyaret eden Kurum, yapımı tamamlanan binaları inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin Yusufeli'nin yeni yerleşim yerinde ilk ders zili çaldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvin-yusufelinin-yeni-yerlesim-yerinde-ilk-ders-zili-caldi-3821/

Yaklaşık 1,5 ay önce kamu kurumlarının taşınmasıyla başlayan süreç, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okulların nakil edilmesiyle planlandığı şekilde devam ediyor.

Toplamda 1446 öğrenci ve 127 öğretmen, Yusufeli yeni yerleşim yerindeki 10 okulda, ilk ders zilinin çalmasıyla eğitim öğretime başladı.

Yusufeli 15 Temmuz Şehitleri İmam Hatip Ortaokulunda düzenlen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

AK Parti Artvin Milletvekili Erkan Balta, gazetecilere, Yusufeli'nin yeni yaşam alanına taşınmasında en heyecanlı günlerden birini yaşadıklarını söyledi.

Çocukların yüzlerindeki heyecanı ve mutluluğu görmekten duydukları memnuniyeti dile getiren Balta, "Bugün okulların buraya taşınmasını görmek benim için ayrı mutluluk oldu. Burada yeni bir hayata başlarken okulların taşınması, bu yeni hayatın en canlı göstergesidir. Okulların yapım aşamasında sürekli gezerek takibini yaptık. Son derece modern, kullanışlı. Akıllı tahtalarıyla tekli sıralarıyla ve derslikleriyle burada eğitim görmek öğrencilerimiz için keyifli olacaktır." diye konuştu.

Yusufeli Kaymakamı Hüseyin Kaptan ise yaklaşık 45 gün önce yeni yerleşim yerine kamu kurumlarının taşındığını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Bugün de okullarımızda ders zilini çalarak eğitim öğretime başladık. Öğrenci ve öğretmenlerimize hayırlı olsun. Bundan sonra öğrencilerimizin yapması gereken tek şey, derslerine odaklanarak akademik başarıyı artırmaktır. Eski okullara kıyasla daha konforlu ve keyifli alanlarda eğitim öğretime devam edeceğiz. Bundan sonraki gayemiz Yusufeli'nde akademik başarıyı artırmaktır."

İl Milli Eğitim Müdürü Fahri Acar da Yusufeli'nde milli eğitim camiası olarak tarihi bir güne şahitlik ettiklerini belirterek, "Öğrenciler ve öğretmenler olarak hepimiz heyecanlıyız. Her şey çok mükemmel. Çocuklarımız için devletimizin bütün imkanları kullanılarak çok güzel modern eğitim ortamları hazırlandı. Yeni Yusufeli, yeni okullarımız, yeni yaşam merkezimiz herkes için hayırlı uğurlu olsun." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'de kara yolundaki heyelan anı güvenlik kamerasına yansıdı https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinde-kara-yolundaki-heyelan-ani-guvenlik-kamerasina-yansidi-6548/

Alınan bilgiye göre, sabah saatlerinde Hopa ilçesinin Esenkıyı mevkisinde yamaçtan kopan kaya ve toprak kütlesi Karadeniz Sahil Yolu'na düştü.

Heyelan nedeniyle çift yönlü ulaşıma kapanan yolda, Karayolları ekipleri çalışma başlattı.

Ekiplerin yarım saatlik çalışması sonucu yol temizlenerek kontrollü trafiğe açıldı.

Öte yandan heyelan sırasında yamaçtan kopan kaya kütleleri, yol kenarında bekleyen yabancı plakalı tırın dorsesine çarparak hasara yol açtı.

Can kaybı ve yaralananın olmadığı heyelan anı, bölgedeki güvenlik kameralarına yansıdı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin Macahel sonbahar renklerine bürünmeye başladı https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvin-macahel-sonbahar-renklerine-burunmeye-basladi-5509/

UNESCO'nun İnsan ve Biyoküre Programı Ulusal Koordinasyon Konseyi kararı doğrultusunda 29 Haziran 2005'te "Biyosfer Rezervi Alanı" ilan edilen Macahel, Artvin'in en çok ziyaret edilen bölgeleri arasında yer alıyor.

Her mevsim turist çeken Macahel, sonbahar renklerinin kendisini göstermeye başladığı bugünlerde doğa ve fotoğraf tutkunlarını ağırlıyor.

Arif Çakır, Ankara'dan turla Karadeniz'e geldiğini belirterek, "Sonbahar dönemine hiç denk gelmemiştim. Muhteşem bir renk cümbüşü var. Çok güzel bir tur oldu. Herkese gelmelerini tavsiye ederim." dedi.

Bursa'dan gelen Gülgün Türkmen ise "Cennette gibiyiz sanki. İnanılmaz, çok güzel bir yer." ifadelerini kullanarak, bölgenin havasının da çok güzel olduğunu söyledi.

Yöre sakinlerinden İsmail Avcı da Macahel'in ilkbaharda güzel olduğunu ama sonbaharda ayrı güzellik oluşturduğunu kaydetti.

Sonbaharda bütün renklerin ortaya çıktığını anlatan Avcı, "Fotoğraf tutkunları bu aylarda gelip buraları çekiyor. Yerli ve yabancı turistler de geliyor. Bu doğayı herkesin görmesini isterim." diye konuştu.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'de 1100 yıllık armut ağacında meyve hasadı yapıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinde-1100-yillik-armut-agacinda-meyve-hasadi-yapildi-4096/

Vali Yılmaz Doruk, ilçeye bağlı yaklaşık 2 bin rakımlı Yoncalı köyünde, 11 asırdır ayakta kalarak meyve veren armut ağacını yerinde inceledi.

İlgililerden ağaçla ilgili bilgi alan Doruk, gazetecilere, dünyanın en yaşlı armut ağacının hasadını köylülerle birlikte yapmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Doruk, ağacın anıt ağaç niteliğinde olduğunu ve yüzlerce nesle tanıklık ettiğini belirterek, "Sıradan bir armut ağacı değil, 1100 yaşında. Bu bilimsel olarak tespit edildi. Ağaç halen meyve vermeye devam ediyor. Bu çok sevindirici bir durum. Biz de bugün anıt ağacını yerinde görerek hasadını yaptık. İlimizde bulunan yaklaşık 70 çeşit armut türünün bir çeşidi. Bu ağacın dışında bölgede yaşı yaklaşık 4-5 daha asırlara dayanan armut ağacını görmekteyiz." dedi.

Valilik koordinesinde ilgili kurumlarla ağacın anıt ağaç olarak tescillenmesi için gerekli çalışmalara başladıklarını dile getiren Doruk, şunları kaydetti:

"Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikli Müdürlüğü, Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi, Artvin Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki teknik ekiplerimiz bilimsel çalışmalar neticesinde anıt ağacın tescil sürecini başlatarak gerekli takibini yapıyorlar. Dünyadaki en yaşlı armut ağacına daha uzun ömürler diliyoruz. Nice nesillere meyvesini tattıran bu ağacımızın, bu lezzeti gelecek nesillere de tattırmasını umut ediyoruz."

Günümüze kadar dimdik ayakta kalarak meyvesini nesilden nesle aktaran bu ağacı koruyan köylülere teşekkür eden Doruk, "Bizler de bu ağacın değerini bilip bizden sonraki nesillere sağlıklı bir şekilde devredeceğiz. Çağlara tanıklık eden ağaçtan etkilenmemek elde değil. Artvin için çok özel bir ağaç. Bu anıt ağaç ilimizin ve bölgemizin tanıtımına da katkı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

"Ekolojik açıdan çok önemli bir değer"
Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu da literatüre baktıklarında Amerika'da 410 yaşında, Romanya'da da 610 yaşında armut ağaçlarının olduğunu aktardı.

Şavşat'taki armut ağacının yaşını belirlemek için bilimsel çalışmalar yaptıklarını kaydeden Tüfekçioğlu, "Ağacın çapını, boyunu ölçtük. Ağaçtan artım kalemi aldık. Laboratuvarda yaptığımız yaş sayımında, ağacın 1100 yaşında olduğunu ve dünyanın en yaşlı ağacı olduğunu tespit ettik. Bu armut ağacının 6.5 metre çevresi var." değerlendirmesinde bulundu.

Tüfekçioğlu, armudun anavatanın Anadolu olduğunu ve bu coğrafyada bu kadar yaşlı bir ağacın olmasının kendilerini çok mutlu ettiğini vurgulayarak, Şavşat'taki bu anıt ağacın bilim dünyası için genetik bir kaynak olacağını söyledi.

Ağaçtaki armutların 1100 yıl öncesinin genlerini taşıdığını dile getiren Tüfekçioğlu, şunları kaydetti:

"Başta ilimiz olmak üzere ülkemizin turizmine ve tanıtımına önemli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz. Ülkemiz dünyadaki ekosistemlerin bir maketi durumunda. Artvin'de Türkiye'deki ekosistemlerin maketi durumundadır. Böyle anıt ağaçları bulmak, bu ağaçların sağlıklı şekilde meyve verdiğini görmek ve hasadını yapmak köylüler gibi bizleri de sevindirdi. Ekolojik açıdan çok önemli bir değer. Korunması ve kollanmasında görev bizlere düşüyor. Bunun tescil altına alınması için süreci başlattık. Süreç devam ediyor."

Programda, AK Parti Artvin Milletvekili Erkan Balta, Şavşat Kaymakamı Yusuf Akın, Şavşat Belediye Başkanı Nihat Acar, Orman Bölge Müdürü Minar Sinan Özkaya ve vatandaşlar yer aldı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yusufeli'nin yeni yerleşim yerinde 300 dekarlık alan ağaçlandırıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/yusufelinin-yeni-yerlesim-yerinde-300-dekarlik-alan-agaclandirildi-1478/

Artvin Orman Bölge Müdürü Mimar Sinan Özkaya, yaptığı yazılı açıklamada, 2019 yılında "Daha yeşil bir Yusufeli" sloganıyla başlatılan yeni ilçe merkezindeki ağaçlandırma çalışmalarının başarıyla sürdürüldüğünü kaydetti.

Yeni ilçe merkezinin ağaçlandırılması projesi kapsamında Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis edilen 300 dekarlık alana zeytin, ceviz, dut, kayısı, nar, hurma, ayva ve incir gibi 5 bin 844 meyve ağacının, mevcut ilçe merkezinden transplantasyon yöntemi ile taşınarak dikildiğini belirten Özkaya, bu meyve ağaçlarının yanı sıra lavanta, defne, ateş dikeni, akasya, yayılıcı ardıç gibi farklı türlerde 70 bin 944 adet tüplü ve çıplak köklü fidan dikimi yaptıklarını anlattı.

Bölgede toplam 76 bin 788 adet ağaç ve fidan dikimi gerçekleştirdiklerini vurgulayan Özkaya, şu ifadelere yer verdi:

"Ülkemizin en az yağış alan ilçelerinden olan Yusufeli'nde yürüttüğümüz ağaçlandırma çalışmalarının başarılı olabilmesi için arkadaşlarımız ağaç ve arazi bakımlarını aralıksız sürdürüyor. Zamanında ve doğru budama yönteminin uygulanması ve uygun saatlerde yapılan sulama işlemlerinin sonucunda yaptığımız ağaçlandırma çalışmalarında yüzde 95 başarı sağlandığını görüyoruz. Her gün sabah 05.00-09.00, akşam da 18.00-22.00 saatleri arasında sulama yapılmakta ve bütün sahalar incelenmektedir. Bu başarılı çalışmalardan dolayı emeği geçen çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum."

Özkaya, yeni yerleşkede ağaçlandırılacak başka sahaların kendilerine tahsis edilmesi halinde yeniden ağaçlandırma çalışmalarına başlanacağını bildirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'de sağanak su baskınlarına neden oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinde-saganak-su-baskinlarina-neden-oldu-5424/

Kentte saat 22.30 sularında başlayarak bir saat etkili olan yağış nedeniyle cadde ve sokaklar suyla kaplandı. Tıkanan rögar ve su kanallarını, belediye ekipleri ve vatandaşlar açmaya çalıştı. Sağanak nedeniyle bazı iş yerlerini ve evleri su bastı. İş yeri sahipleri ve vatandaşlar, yağış sonrası su baskınlarından zarar gören ev ve iş yerlerinde temizlik çalışması başlattı.

Sürücüler, yağış nedeniyle ilerlemekte güçlük çekerken trafikte aksamalar yaşandı.

Taşkınlar nedeniyle sökülen kaldırım ve kilit parke taşları nedeniyle mahalle aralarındaki bazı yollar zarar gördü. 

Artvin-Ardanuç kara yolu ulaşıma kapandı

Alınan bilgiye göre Artvin-Ardanuç kara yolunun yaklaşık 30. kilometresinde şiddetli yağış nedeniyle yamaçtan kopan kaya ve toparlak parçaları yola sürüklendi. Heyelan nedeniyle yol trafiğe kapanırken bölgede araç kuyrukları oluştu. Yolun açılması için Karayolları ekiplerince çalışma başlatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'de kara yolundaki tırların üzerine kaya düşmesi sonucu 1 kişi öldü https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinde-kara-yolundaki-tirlarin-uzerine-kaya-dusmesi-sonucu-1-kisi-oldu-717/

Artvin Valisi Yılmaz Doruk, AA muhabirine, Karadeniz Sahil Yolu'nun Hopa-Kemalpaşa arasındaki yaklaşık 25. kilometresinde heyelan meydana geldiğini belirtti.

Heyelanın sürüklediği kayaların bölgedeki 4 tırın üzerine düştüğünü ifade eden Doruk, ilk belirlemelere göre 1 kişinin öldüğünü, 1 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, ilk tespitlere göre olayda Azerbaycan vatandaşı 1 kişinin vefat ettiği, 1 kişinin yaralandığı kaydedildi. AFAD koordinesindeki ilgili tüm birimlerin olaya müdahalede bulunduğu ve çalışmaların devam ettiği aktarıldı.

Öte yandan, söz konusu güzergahta ulaşım çift yönlü kapalı bulunuyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sarp Sınır Kapısı'nda geçen yıl 156 kaçakçılık olayı önlendi https://mail.gazetebirlik.com/haber/sarp-sinir-kapisinda-gecen-yil-156-kacakcilik-olayi-onlendi-6823/

AA muhabirinin Sarp Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, Kovid-19 salgını nedeniyle gümrük kapısında yaya geçişlerindeki azalışla birlikte kaçakçılık olaylarında da önceki yıllara göre azalma yaşandı.

Geçen yıl kaçakçılıkla mücadele faaliyetleri kapsamında önlenen 156 olayda 111 milyon 579 bin 861 lira değerinde gümrük kaçağı ürün ele geçirildi.

Söz konusu ürünler arasında sigara, alkol, tütün, elektronik sigara, nargile tütünü, makaron, oto yedek parça, tespih, kozmetik eşya, deri, şişe kapağı, ilaç, uyuşturucu madde, şırınga, medikal dolgu malzemesi, dişçilik malzemesi, ayakkabı, el çantası, kol saati, cep telefonu, bal, arı, kraliçe arı, arı zehri, kobra yılanı zehri, akaryakıt, bilgisayar parçaları, alüminyum ve matkap uçları yer aldı.

Kaçakçılık olaylarına ilişkin 29'u yabancı uyruklu 146 kişi hakkında adli işlem yapıldı.

Ayrıca Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'nde (UYAP) haklarında yakalama kararı bulunan 1016 kişi, Sarp Sınır Kapısı'ndan yurt dışına kaçmak isterken gözaltına alındı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'de eğitime kar engeli https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinde-egitime-kar-engeli-5175/

Artvin Valiliğinden yapılan açıklamada, il genelinde yoğun kar yağışı nedeniyle merkez ve ilçelerde eğitim-öğretime 17 Ocak Pazartesi günü ara verildiği belirtildi.

Açıklamada, engelli ve hamile kamu çalışanlarının yarın idari izinli sayılacağı da kaydedildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'in Hopa ve Kemalpaşa ilçelerinde sağanak hayatı olumsuz etkiledi https://mail.gazetebirlik.com/haber/-artvinin-hopa-ve-kemalpasa-ilcelerinde-saganak-hayati-olumsuz-etkiledi-4971/

Hopa'da dün gece başlayan yağış, sabah saatlerine kadar etkili oldu.

Yağışın ardından farklı noktalarda meydana gelen heyelan ve dere taşkınları nedeniyle Hopa İlçesinde Cumhuriyet, Orta Hopa, Sugören, Yukarı Kuledibi Mahallesi ve Merkez Kuledibi mahallelerinde yollar kapandı.

Yağmurun dinmesiyle Hopa Belediyesi ekiplerince başlatılan çalışmalarla yollar temizlenerek ulaşıma açıldı.

Kemalpaşa ilçesinde de heyelanlar nedeniyle Karaosmaniye, Gümüşdere ve Dereiçi köylerinin yolları kapandı.

Yağmurun etkisini yitirmesi sonrası İl Özel İdare ekipleri yolları temizleyerek ulaşıma açtı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'de, 40'ıncısı düzenlenen Kafkasör Kültür Turizm ve Sanat Festivali renkli görüntülere sahne oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinde-40incisi-duzenlenen-kafkasor-kultur-turizm-ve-sanat-festivali-renkli-goruntulere-sahne-oldu-9610/

Necati TUZCU

Artvin'de, 40'ıncısı düzenlenen Kafkasör Kültür Turizm ve Sanat Festivali renkli görüntülere sahne oldu. Bin 200 rakımlı Kafkasör yaylasında düzenlenen boğa güreşlerine, Artvin ve ilçeleri olmak üzere Rize ve Erzurum illerinden 79 boğa sahibi katıldı.

Baş, başaltı, büyük orta, küçük orta, ayak, deste ve süperbaş olmak üzere 7 kategoride gerçekleştirilen boğa güreşlerini yaklaşık 10 bin kişi izledi. 200 yıldır yaşatılan boğa güreşleri için besledikleri 400 ile 900 kilogram ağırlığında olan boğalara büyük özenle bakan sahipleri, onları ot, saman, pekmez, kuru üzüm, arpa ve yumurta ile besliyor, antrenman yaptırarak güreşlere hazırlıyor.

Artvin Belediyesi organizasyonunda, Artvin Kafkasör Geleneksel Boğa Güreşlerini Yaşatma ve Yaylarını Koruma Spor Kulübü Derneği tarafından düzenlenen ödüllü boğa güreşleri festivalinin ikinci gününde Büyükorta, Başaltı ve baş kategorilerinde 49 boğa kozlarını paylaştı. 25 hakemin görev aldığı festivalde 100 personel görev aldı.

Toplam 116 bin lira para ödülünün dağıtıldığı festivalde, baş boğaya 26 bin lira para ödülü verilecek.

Bazı boğalar arenaya sığmadı

Kıran kırana geçen güreşler sırasında bazı boğalar arenaya sığmayınca arena dışına taştı. Kaçan boğaların birbirlerine zarar vermemesi için araya hakemler girdi. Boğalar arenaya çıkmadan önce de boynuz ve doping kontrolünden geçirildi. Sivri boynuzları törpülenen boğalar doping kontrolünde ise idrar testine tabi tutuldu.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
bu yıl 40.'sı düzenlenen boğa güreşleri Kafkasör Yaylası'nda başladı https://mail.gazetebirlik.com/haber/bu-yil-40si-duzenlenen-boga-guresleri-kafkasor-yaylasinda-basladi-7505/

Necati TUZCU

Artvin'de bu yıl 40.'sı düzenlenen boğa güreşleri, bin 200 rakımlı Kafkasör Yaylası'nda başladı. 13 yaşındaki boğa güreşçisi arenada boğasıyla dans ederken, kadın boğa güreşçisi ise tribünden büyük destek aldı.

Artvin merkez ve ilçelerinde her yıl geleneksel olarak düzenlenen boğa güreşleri, Kafkasör Yaylası'nda başladı. Baş, başaltı, büyük orta, küçük orta, ayak, deste ve süperbaş olmak üzere 7 kategoride gerçekleştirilen boğa güreşleri bölgede yoğun ilgi görüyor. Boğa yetiştiricileri, kentin 1200 rakımlı Kafkasör Yaylası başta olmak üzere, 200 yıldır yaşatılan boğa güreşleri için besledikleri 400 ile 900 kilogram ağırlığında olan boğalara büyük özenle bakıyor. Ot, saman, pekmez, kuru üzüm, arpa ve yumurta ile beslenen boğalar, antrenman yaptırılarak güreşlere hazırlanıyor.

Artvin Belediyesi organizasyonunda, Artvin Kafkasör Geleneksel Boğa Güreşlerini Yaşatma ve Yaylarını Koruma Spor Kulübü Derneği tarafından düzenlenen ödüllü boğa güreşleri festivalinin ilk gününde Deste, Ayak, Küçükorta ve Süperbaş kategorilerinde 32 boğa kozlarını paylaştı.

Küçük boğa güreşçisi, şampiyonluğu boğasıyla dans ederek kutladı

Erzurum'dan güreşlere katılan 13 yaşındaki Hamza Çınar'a ait "Küçükefe" isimli boğa, deste kategorisinde birinci olarak sahibine 10 bin lira para ödülü kazandırdı. Birinciliği arenanın ortasında boğasıyla dans ederek kutlayan küçük boğa güreşçisi seyircilerden büyük alkış aldı. Hamza Çınar, "Boğam burada da birinciliği aldı, beni çok duygulandırdı" dedi.

Kadın boğa güreşçisi büyük ilgi gördü

Küçükorta kategorisinden 500 kilogram "Ustura nişan" isimli boğasını arenaya çıkartan Şengül Turan (41) güreşleri tribünden izleyenlerden büyük destek aldı. Kategorisinde birinci olarak sahibine 16 bin lira para ödülü kazandıran "Ustura nişan" isimli boğanın sahibi Şengül Turan, "Doğduğundan beri ben bakıyorum boğama. Bu iş erkek işi dediler aldırmadım. Tribünde çok sayıda insandan destek alıyorum. Hem cinslerim kadınlar bile zor değil mi, yorulmuyor musun nasıl dayanıyorsun diyor. Evet boğacılık zor iş. Ama biz onlarla zaman geçirince bütün yorgunluğumuzu unutuyoruz. Hayvan sevmenin kadını erkeği olmaz. Bizde boğamızı seviyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

Büyük orta, baş altı ve baş kategorilerindeki boğalar festivalin 2. gününde Kafkasör Arena'da sahne alacak.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'in Borçka ilçesinde bir evde çıkan yangında 75 yaşındaki yaşlı kadın hayatını kaybetti https://mail.gazetebirlik.com/haber/-artvinin-borcka-ilcesinde-bir-evde-cikan-yanginda-75-yasindaki-yasli-kadin-hayatini-kaybetti-4639/

Necati TUZCU                                         
Artvin’in Borçka ilçesi Kaynarca köyü yaylasındaki Dursun Odabaş'a ait evde gece saatlerinde bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Bu sırada torunuyla birlikte içeride bulunan 75 yaşındaki Meryem Odabaş, yangını fark edince uyandı. Torununu pencereden çıkartmayı başaran yaşlı kadın, evden çıkmayı başaramadı.

Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye sevk edilen Borçka Belediyesi itfaiye ve Borçka Orman İşletmesi ekipleri, alevlere müdahale ederek söndürdü.

Ekipleri evde yaptığı incelemede Meryem Odabaş'ın cansız bedenine ulaşıldı.

Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yangınlara müdahale etmek için Azerbaycan'dan itfaiye ekipleri gelmeye devam ediyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/yanginlara-mudahale-etmek-icin-azerbaycandan-itfaiye-ekipleri-gelmeye-devam-ediyor-3803/

Necati TUZCU                                                                                                     

Türkiye'nin Ege ve Akdeniz bölgelerinde devam eden yangınlara müdahale için kardeş ülke Azerbaycan'dan yardım amaçlı itfaiyeler ülkeye giriş yapmaya devam ediyor.

Türkiye'yi Kafkasya'ya bağlayan Artvin Sarp Sınır Kapısı'ndan giriş yapan 160 adet itfaiye eri ve 40 adet itfaiye aracı klakson ve sirenlerle Ege ve Akdeniz bölgelerine doğru hareket etti.

Türkiye'ye girdikleri andan itibaren ise Artvin ve Rize'de sahil yolu boyunca vatandaşlar gelen itfaiye ekiplerini sevgi gösterileriyle karşıladı.

Bazı vatandaşlar ise itfaiye ekiplerinin geçme anını cep telefonu kameralarıyla kayıt altına alarak sosyal medyada kardeşlik ifadeleriyle paylaşmak için yarıştı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Azerbaycan yangın söndürme ekipleri Türkiye'ye giriş yaptı https://mail.gazetebirlik.com/haber/azerbaycan-yangin-sondurme-ekipleri-turkiyeye-giris-yapti-8579/

Necati TUZCU

Akdeniz ve Ege Bölgeleri'nde süren orman yangınlarına müdahale için Azerbaycan'dan yola çıkan ekip, Türkiye'ye ulaştı. 54 tam donanımlı itfaiye aracı ile birlikte gelen 250 kişilik yangın söndürme ekibi gece saatlerinde Artvin'in Kemalpaşa ilçesindeki Sarp Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yaptı. Ekipleri, AFAD, Artvin Orman Bölge Müdürlüğü, Hopa Arama Kurtarma (HOPAK), jandarma ve polis ekipleri karşıladı. Ekipler, polis eşliğinde Akdeniz ve Ege'deki yangın bölgelerine doğru yola çıktı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Arhavi'de temizlik çalışmaları devam ediyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/arhavide-temizlik-calismalari-devam-ediyor-9033/

Çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulunan Arhavi Belediye Başkanı Vasfi Kurdoğlu, 22 Temmuz'da yaşanan sel sonrası Türkiye'nin farklı illerinden bölgeye çok sayıda yardım ekibi geldiğini hatırlatarak, yapılan mücadelede kendilerine destek olan herkese teşekkür etti.

İlçedeki Boğaziçi Mahallesi'nin selden en fazla etkilenen yer olduğunu belirten Kurdoğlu, "Yaklaşık 5 bin insanımızın yaşadığı bölgede 300'ün üzerinde konut su altında kaldı. Bölgede bugün itibarıyla cadde ve sokaklarımızda rüsubat temizleme işlemi bitmek üzere. Bir gün sonra sanıyorum tüm rüsubat temizleme işlemleri biter." dedi.

Sel sonrası ilçede 36 saat su kesintisi yaşandığını anımsatan Kurdoğlu, su şebekesindeki tahribatın giderilmesiyle tüm ilçeye su verdiklerini kaydetti.

Kurdoğlu, "İller Bankasına, karayollarına, DSİ yetkililerine, jandarma ve polisimize, herkese şükran borçluyum. Belediyeler ile devlet bir araya geldi. Ele ele verdik ve bir hafta içerisinde Arhavi'yi ayağa kaldırdık. Allah bir daha böyle afet yaşatmasın." ifadesini kullandı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Murgul ilçesinde meydana gelen selde kaybolan Serdar Yiğit son yolculuğuna uğurlandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/murgul-ilcesinde-meydana-gelen-selde-kaybolan-serdar-yigit-son-yolculuguna-ugurlandi-2183/

Necati TUZCU 

22 Temmuz'da Artvin'in Murgul ilçesinde şiddetli sağanak yağış nedeniyle meydana gelen selde Murgul Deresi'ne kapılarak kaybolan 42 yaşındaki Serdar Yiğit'i arama çalışmaları 6 gündür sürüyordu. Murgul Deresi'nde süren arama çalışmaları neticesinde Yiğit, derede kaybolduğu noktadan 10 kilometre aşağıda Borçka Baraj Gölü içinde arama kurtarma ekipleri tarafından bulundu. Serdar Yiğit için Murgul Merkez Camisi'nde ikindi namazı sonrası cenaze namazı kılındı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Artvin Valisi Yılmaz Doruk, AK Parti ve CHP milletvekilleri ile çok sayıda vatandaşın katıldığı cenaze namazının ardından Yiğit, ilçeye bağlı Kabaca köyündeki aile mezarlığında toprağa verildi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Evlerini su basan karı koca, komşularının sarkıttığı iple üst kata tırmanarak kurtuldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/evlerini-su-basan-kari-koca-komsularinin-sarkittigi-iple-ust-kata-tirmanarak-kurtuldu-6054/

Artvin'in Arhavi ilçesinde 22 Temmuz'da meydana gelen selde evlerinde mahsur kalan Mustafa ve Fatma Töngel çifti, komşularının sarkıttığı ip yardımıyla üst kata tırmanarak kurtuldu.

İlçeye bağlı Cumhuriyet Mahallesi'nde yaşayan Töngel çifti, Kapistre Deresi'nin taşması nedeniyle evlerinde mahsur kaldı. Zemin katın su dolması ve derenin de evlerinin önünden akması nedeniyle dışarı çıkamayan çift, kapıyı açmayı denedi ancak başaramadı.

Pencereyi açarak yardım isteyen Töngel çiftine üst kattaki komşuları ip sarkıttı. Mustafa Töngel, ipe tutunarak birinci katın balkonuna tırmanmayı başardı. Ardından da eşi Fatma Töngel'e ipi sarkıttı. İpi beline dolayan Fatma Töngel, eşinin yardımı ile üst katın balkonuna tırmandı.

Töngel çiftinin kurtuluş anını komşuları cep telefonu ile görüntüledi. Görüntülerde, Töngel çiftinin iple tırmandığı sırada suyun otomobilleri sürüklediği anlar da görülüyor.

- Mustafa Töngel: "Kurtulamayacağımızı düşündük"

Mustafa Töngel, dışarıda olduğunu, eşinin, derenin taştığını ve mahalleye su gelmeye başladığını haber vermesi üzerine eve geldiğini söyledi.

Çocukları üst kat komşuya çıkardıklarını, eşinin ise eşya kurtarmak için evde kaldığını belirten Mustafa Töngel, "Evin her tarafı su doldu. Kapıyı açamadık. Balkondan çıkmayı denedik ancak çıkma şansımız yoktu. Eşim ile helalleştik. Kurtulamayacağımızı düşündük. Yukarıdaki komşular ip attı. Camı açarak evin içerisini su doldurdum ve kendimi yukarı balkona çıkarttım. Eşime ipi beline bağlamasını söyledim. Onu da daha sonra yukarı çektim." dedi.

Hiçbir şeylerini kurtaramadıklarını anlatan Mustafa Töngel, "Üzerimdeki eşyalar bile emanet. Hiçbir şeyimiz kalmadı. Seram vardı. Bütün emeklerimiz gitti. Şükür canımıza bir şey olmadı ama artık ne yapacağımızı bilmiyoruz." diye konuştu.

Fatma Töngel ise çocuklarını üst kata gönderdikten sonra bir şeyler kurtarmak için evde kaldığını vurgulayarak, "Bir anda ne olduğunu anlamadık. Eşim kapıyı açmaya çalıştı ama açamadık. Sonra bazı kişileri arayarak helalleştik. Artık kurtulabileceğimizi düşünmüyorduk. Üst kattan komşularımızın ip sarkıtmasıyla kurtulduk. Allaha şükür canımız sağ. Çok korktuk." ifadelerini kullandı.

Fatma Töngel, ikinci kez sele maruz kaldığını dile getirerek, "Daha önce de Fındıklı'da sel afetini yaşamıştık. Orada da başkalarının yardımı ile kurtulduk. Bu çok korkunçtu. Ne diyeceğimi bilemiyorum. Kurtulduğumuza sevindik ama bütün ziynet eşyalarımız, anılarımız gitti. Elimizde tutunacak dalımız kalmadı." dedi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kızılay'ın Artvin'deki selzedelere yardımları sürüyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/kizilayin-artvindeki-selzedelere-yardimlari-suruyor-3565/

Türk Kızılay'dan yapılan açıklamaya göre, beslenme hizmeti kapsamında, bir sahra mutfak kiti, 3 ikram aracı ve bir mobil aşevi, Arhavi'ye ulaştırıldı, böylece öğün başına yaklaşık 20 bin kişilik yemek kapasitesine ulaşıldı. Kızılay, bölgede ilk etapta 5 bin kişilik sıcak yemek ve ikramlık malzemelerle beslenme ihtiyacını karşılıyor.

Vatandaşların kurban vekaletlerinden hazırlanan 4,2'şer kiloluk 1344 adet kavurma konservesi de sıcak yemek dağıtımlarında kullanılması için Kızılay'ın Erzurum Lojistik Merkezi'nden bölgeye ulaştırıldı.

Selzedelerin yaralarını sarmak için, afet uzmanları ve gönüllülerinden oluşan 40'ı aşkın Kızılay personeli, temiz su, yemek ve acil ihtiyaçları karşılamak için bölgede görev yapıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türk Kızılay Genel Müdürü İbrahim Altan, selzedelerin ihtiyaçlarını belirlemeye devam ettiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Selin ardından ekiplerimiz afet alanına ulaştı. Şu an beslenme ihtiyacını karşılıyoruz. Sıcak yemek üretiminin yanı sıra ikramlık malzeme dağıtımlarımız devam ediyor. İlçede içme suyu da önemli bir ihtiyaç. Bağışçılarımız sayesinde çok yüklü miktarda suyu bölgeye sevk ettik, yeni içme suyu sevkiyatlarımız da olacak. Yaraları sarmaya devam edeceğiz. Afetzede vatandaşların yanında olmaya, afetin etkileri geçene kadar yardım çalışmalarımıza devam edeceğiz."

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Arhavi'de hasar tespit ve temizlik çalışmaları devam ediyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/arhavide-hasar-tespit-ve-temizlik-calismalari-devam-ediyor-2050/

Artvin Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) koordinasyonunda yürütülen çalışmalar kapsamında ekipler, selden etkilenen Boğaziçi ve Cumhuriyet mahallerindeki iş yerleri ve evleri dolaşarak tutanaklarla hasar tespiti yaptı.

Selin cadde ve sokaklara sürüklediği hafriyatın temizlenmesi için de Artvin İl Özel İdaresi, DSİ, Karayolları, Arhavi Belediyesi, Erzurum ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi ekipleri çalışmalara devam ediyor.

Binaların bodrum katlarına dolan su vidanjörler yardımıyla boşaltılırken, cadde ve sokaklarda biriken balçık ve diğer malzemeler ise kamyonlara yüklenerek alandan kaldırılıyor.

Vatandaşlar da ev ve iş yerlerinde temizlik yapıyor.

Öte yandan, Türk Kızılay ve yardım kuruluşları su kesintisi olan bölgede vatandaşlara su ve yemek dağıtıyor.

İki mahallede toplam 430 konutun bodrum ve zemin katını su bastı
Arhavi Belediye Başkanı Vasfi Kurdoğlu, ilçede metrekareye 174 kilogram yağış düştüğünü söyledi.

Kurdoğlu, 4 vadiden gelen suların Kapisre Deresi'nde birleşip taşmasıyla sel felaketinin yaşandığını belirterek, "Sel, Boğaziçi Mahallemizi ve Cumhuriyet Mahallemizin bir kesimini etkiledi. Boğaziçi Mahallemizde 320 konutun, Cumhuriyet Mahallemizde de 110 konutun zemin ve bodrum katlarını su bastı." dedi.

Çevre belediyelerden önemli yardımlar aldıklarını ifade eden Kurdoğlu, "Bakanlarımız geldi, hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İnşallah bu yaraları hep beraber saracağız." diye konuştu.

Kurdoğlu, sel sırasında ilçenin su şebekesinde hasar oluştuğuna işaret ederek, en kısa sürede ilçeye su verilmesi için çalışmaları sürdürüldüklerini kaydetti.

Evini su basan Tanju Dağcı: "Evimizde kullanılacak tek bir eşya kalmadı, sel her şeyi götürdü"
Boğaziçi Mahallesi'ndeki bir binanın zemin katında bulunan evine su basan Tanju Dağcı, sel sırasında yaşananları anlattı.

Selin sabah saatlerince yaşandığını ve o esnada uyuduğunu belirten Dağcı, "Bağırmalarla, camlara atılan taşlara uyandık. Apar topar hanımı ve çocuğu dışarı çıkardım. İlk defa bu kadar büyük bir felaket yaşadık. Anlatılması zor bir olay. Devletimiz çok büyük. Her şeyin üstesinden geleceğiz. El birliğiyle hepimiz birlik olacağız." dedi.

Dağcı, ekiplerin evde hasar tespitinde bulunduğunu vurgulayarak, "Evimizde kullanılacak tek bir eşya kalmadı, sel her şeyi götürdü. Allah'ın izniyle güzel olacak her şey. Zaten sayın bakanlarımız da geldi, 'her şeyle ilgileneceğiz' dediler." ifadesini kullandı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin ve ilçelerinde aniden bastıran yağış kısa sürede yerini doluya bıraktı https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvin-ve-ilcelerinde-aniden-bastiran-yagis-kisa-surede-yerini-doluya-birakti-9743/

Necati TUZCU

Artvin ve ilçelerinde aniden bastıran yağış kısa sürede yerini doluya bıraktı. Kentin yüksek kesimlerinde etkili olan dolu yağışı, hayatı olumsuz etkiledi.Merkeze bağlı Maden köyü ve Yusufeli ilçesi Boyalı köyünde etkili olan dolu yağışı bazı tarım arazilerinin zarar görmesine neden oldu.

Boyalı köyü sakinlerin  Temmuz ayında dolu yağışı nedeniyle beyaza bürünen dağların görüntüsünü kayıt altına aldı. Kuraklığın ardından yağan dolu ise şaşkınlığa neden oldu. Ceviz büyüklüğündeki dolu yağışı kısa süre etkili olmasının ardından hayat yeniden normale döndü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Doğanın kalbindeki tarihi 'Çifte Köprüler' ziyaretçilerini bekliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/doganin-kalbindeki-tarihi-cifte-kopruler-ziyaretcilerini-bekliyor-4696/

Artvin'in Arhavi ilçesinde, Osmanlı mimarisi taş işçiliğinin en güzel örneklerinden "Çifte Köprüler", asırlara meydan okuyan ihtişamlı görüntüsüyle ilçeyi ziyaret edenlerin uğrak yerleri arasında yer alıyor.

İlçeye Bağlı Ortacalar bölgesinde Kamilat ve Soğucak dereleri üzerinde birbirini tamamlayacak şekilde konumlandırılan köprüler, 18. yüzyılda moloz ve kesme taşlarla Osmanlı mimarisi şeklinde inşa edildi.

Birbirini tamamlayan ve tam daire özelliği taşıyan tarihi "Çifte Köprüler", doğayla kültürün bütünleştiği turizm destinasyon noktası olarak her mevsim turistlerden ilgi görüyor.

Karayolları Genel Müdürlüğünce 2003'te restore edilerek turizme kazandırılan Çifte Köprüler, kentin en önemli kültürel yapıları arasında yer alıyor.

Kastamonu'dan gelen Meryem Turan, AA muhabirine, ilk kez gördüğü Çifte Köprüler'e hayran kaldığını söyledi.

Doğada zaman geçirmeyi sevdiğini dile getiren Turan, Kovid-19 salgını sürecinde de kalabalıklardan uzak durup daha güvenli tatil için böyle yerleri tercih ettiklerini belirterek, "Burası çok güzel, harika bir yer. Çok güzel bir doğa var. Beklediğimizden çok daha güzel bir yer. Doğası, ormanı, yeşili çok güzel. Su sesi insanı dinlendiriyor. Tarihle doğa içi içe. Artvin'e gelip de tarihi Çifte Köprüleri görmemek olmaz. İlk defa geldim ama inşallah yine geleceğiz." dedi.

"Doğanın güzelliği adeta sarhoş etti"
Burçin Açıkgöz de işi gereği bir yıldır Hopa'da yaşadığını ve Çifte Köprüleri ilk kez gördüğünü anlattı.

Salgın nedeniyle çok gezme fırsatı bulamadığını aktaran Açıkgöz, "Burası harika bir yer. Doğanın güzelliği adeta sarhoş etti. Aşık oldum." ifadesini kullandı.

Açıkgöz, bölgeyi ziyaret edenlerden, tarihle iç içe olan bu doğayı korumalarını da istedi.

Artvin'de fotoğrafçılıkla uğraşan Dilan Şahinbaş ise Çifte Köprüler'e doğayla bütünleşen tarihi fotoğraflamak için geldiğini söyledi.

Herkese Artvin'e gelerek Çifte Köprüleri görmeyi tavsiyesinde bulunan Şahinbaş, "Dört mevsim gelinecek bir yer. Osmanlı döneminde yapılmış iki taş köprü var burada. Biz geldiğimizden beri çok sayıda yerli turist geldi. Artvin çok güzel yerlere sahip. Çifte Köprüler de bunlardan biri." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Karagöl ziyaretçilerini bekliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/karagol-ziyaretcilerini-bekliyor-5310/

Dağları, yaylaları ve karagölleri ile yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan Artvin, normalleşme süreci ile ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor.

Artvin'in "Sakin Şehir" ünvanlı Şavşat ilçesinde doğal güzellikleriyle ünlü Karagöl Tabiat Parkı, normalleşme sürecinde ziyaretçilerini bekliyor.

Şavşat'a 25 kilometre uzaklıkta bulunan ve Sahara Milli Parkı içerisinde yer alan Karagöl, doğal güzelliği ile her mevsim ilgi görüyor.

İtalya'nın Milano kentinde, 21-23 Haziran'da gerçekleştirilen Cittaslow 2015 Genel Kurulu'nda "sakin şehir" unvanı alan ilçe, şehrin stres ve gürültüsünden uzak, doğayla iç içe vakit geçirmek isteyenlerin ilk tercihleri arasında yer alıyor.

Ladin ve çam ağaçları arasında kalp şeklindeki görüntüsü ile dikkat çeken Karagöl, görenleri adeta büyülüyor.

Günübirlik gezilerin yanı sıra çevresindeki ormanlık alanlarda kamp yapma imkanı da bulunan Karagöl, temiz havası ve doğasıyla ziyaretçilerini mutlu ederken, fotoğraf tutkunlarına eşsiz manzaralar sunuyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Camili Havzası'nın incisi' olarak anılan Maral Şelalesi büyülüyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/camili-havzasinin-incisi-olarak-anilan-maral-selalesi-buyuluyor-7018/

Artvin'in Borçka ilçesindeki Camili (Macahel) Havzası'nda bulunan doğa harikası Maral Şelalesi, doğa tutkunlarını ağırlıyor.

UNESCO'nun İnsan ve Biyoküre Programı Ulusal Koordinasyon Konseyi kararı doğrultusunda 29 Haziran 2005'te "Biyosfer Rezervi Alanı" ilan edilen Camili Havzası'nda bulunan Maral Şelalesi, bölgedeki irili ufaklı derelerin birleşmesiyle oluşuyor.

Havzadaki 6 köyden biri olan Maral köyünde, yöre sakinlerinin "yeryüzü cenneti", "havzanın incisi" olarak andığı şelale, 68 metreden vadi tabanına dökülen görüntüsü ve coşkun akan suyuyla doğa tutkunlarının gözde mekanları arasında yer alıyor.

İlçe merkezine yaklaşık 60 kilometre mesafedeki şelaleye araç yolunun bitiminden sonra yaklaşık 10 dakikalık yürüyüşle ulaşılıyor.

Doğu Karadeniz'in önemli doğal güzelliklerinden biri olan şelaleyi görmeye gelenlerden Mehmet Arslan, AA muhabirine, hemşire olduğunu, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında uygulanan tam kapanma süreci sonrası Ankara'dan gelerek tatil yaptıklarını söyledi.

Maral Şelalesi'nin güzelliğini duyduklarını dile getiren Arslan, "Geldik, gördük, harika bir manzara var. Burada zamanın nasıl geçtiğini fark etmedik. Pandemi sürecinde eşim de ben de Kovid servisinde çalıştığımız için oldukça yorulmuştuk. Bu yorgunluktan sonra burası çok iyi geldi bize. Suyun sesinin verdiği huzur ruhumuzu dinlendirdi, çok iyi geldi." dedi.

Arslan, doğanın keyfini çıkartarak, temiz hava aldıklarını, karşılaştıkları sık ormanlar, eşsiz doğa manzarası ve yüksek oksijen miktarının tadını çıkardıklarını kaydetti.

Şelalenin yüksekten akması nedeniyle çok güzel göründüğünü aktaran Arslan, "Şelalenin ihtişamı karşısında etkilenmemek mümkün değil. İnsan bakmaya doyamıyor. Yeşilin her tonunu burada bu harika şelaleyle birlikte bulmamız bambaşka oldu." ifadesini kullandı.

"Kuşların, suyun sesi, toprağın kokusu büyüleyici"

Şelalenin bulunduğu bölgeyi ziyaret edenlerden Ozan Eryılmaz da İzmirli olduğunu, işi nedeniyle 3 yıldır Artvin'de yaşadığını söyledi.

Maral Şelalesi'ne ilk kez geldiğini belirten Eryılmaz, "Keşke daha önce gelseymişim. Artvin'e yolu düşen herkesin gelip görmesi gereken bir yer." dedi.

Eryılmaz, daha önce bu kadar yüksekten dökülen bir şelale görmediğini dile getirerek, "Şelalenin dibine de indik. Suya dokunduk, içtik. Çok berrak bir su var. Kuşların, suyun sesi, toprağın kokusu büyüleyici. Biz 7 arkadaş buraya geldik. Pandemi sürecinde stres atma adına bizim için çok güzel oldu. İçimizdeki o yorgunluğu attık. Bu bizi uzun süre götürür." diye konuştu.

Ziyaretçilerden Güler Nur Uçar da Yozgatlı olduğunu, Maral Şelalesi'nin güzelliklerini keşfetmek için arkadaşlarıyla geldiğini ifade ederek, şelaleye giden patika yollarda yürümekte biraz zorlansa da karşılaştığı manzaranın her şeye değdiğini, şelalenin sesi ve doğanın güzelliğinde huzur bulduklarını anlattı.

Uçar, bölgeyi ziyaret edenlerin doğanın korunması ve çöplerin toplanması konusunda da duyarlı olması gerektiğini söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'de çıkan yangında ilk belirlemelere göre 4 ev yandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinde-cikan-yanginda-ilk-belirlemelere-gore-4-ev-yandi-2443/

Alınan bilgiye göre, il merkezine bağlı Ortaköy'e bağlı Soylu Mahallesi'nde henüz belirlenemeyen nedenle bir evde çıkan yangın kısa sürede büyüyerek çevredeki evlere sıçradı.

Köyde yaşayanların durumu fark ederek itfaiyeye bilgi vermesinin ardından, olay yerine gelen ekiplerce yangın söndürme çalışması başlatıldı.

Yangının başka evlere sıçrama riskinin bulunduğu, ekiplerin başlattığı çalışmanın ise devam ettiği öğrenildi.

Artvin Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, akşam saatlerinde merkeze bağlı Ortaköy köyünde yangın çıktığı belirtilerek, "Yapılan ilk belirlemelere göre 4 evin etkilendiği yangında şu ana kadar herhangi bir can kaybı bilgisine ulaşılmamıştır. Yangın büyük ölçüde kontrol altına alınmış olup, söndürme çalışmaları vatandaşlarımızın can güvenliği ön planda tutularak devam etmektedir." ifadelerine yer verildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'de çıkan yangında ilk belirlemelere göre 3 ev yandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinde-cikan-yanginda-ilk-belirlemelere-gore-3-ev-yandi-8538/

Köyde yaşayanların durumu fark ederek itfaiyeye bilgi vermesinin ardından olay yerine gelen ekiplerce yangını söndürme çalışması başlatıldı.

Yangının başka evlere sıçrama riskinin bulunduğu, ekiplerin başlattığı çalışmanın ise devam ettiği öğrenildi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
TOKİ, Artvin'in Dereiçi köyünde evleri yanan vatandaşlar için inşa edilecek konutların projesini hazırladı https://mail.gazetebirlik.com/haber/toki-artvinin-dereici-koyunde-evleri-yanan-vatandaslar-icin-insa-edilecek-konutlarin-projesini-hazirladi-2990/

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı Artvin’in Yusufeli ilçesi Dereiçi köyünde evleri yanan vatandaşlar için inşa edilecek konutların projesini hazırladı.

Artvin'in Yusufeli ilçesine bağlı Dereiçi köyünde birçok evin yandığı, çok sayıda hayvanın telef olduğu yangının izlerinin silinmesi için çalışmalar ilgili bakanlıklar ve bağlı kuruluşların çalışmaları ile hemen başladı.

Köydeki acil ihtiyaçlar için İç İşleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) acil yardım ödeneğinden 1 milyon lira, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan 1,5 milyon lira, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan da 1 milyon lira gönderildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca Dereiçi köyünde yanan alanlar, kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edildi, İçişleri Bakanlığı ise yanan alan için afet bölgesi kararı aldı. Yangında evi yanan ve zarar görenler için taşınma, eşya ve kira yardımı yapılacağı açıklandı.

TOKİ, Dereiçi köyünde meydana gelen yangın sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un açıkladığı yeni konutların yapımı için zemin etüt çalışmalarını tamamladı, yeni yapılacak konutların projesini de hazırladı.

İhale sürecinin tamamlanmasının ardından konutların yapımına başlayacak TOKİ, konutları 6 ayda tamamlamayı hedefliyor.

Yangında zarar gören 52'si konut olmak üzere 193 yapının yerine inşa edilecek konutlar yatay mimariye uygun olarak yöreye özgü taş ve ahşap karışımı ile yapılacak.

Konutların yanında hayvancılıkla geçimini sağlayan vatandaşlar için de ahır ve samanlık da yapılacak.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yusufeli'ndeki köyde çok sayıda binaya sıçrayan yangın tamamen söndürüldü https://mail.gazetebirlik.com/haber/yusufelindeki-koyde-cok-sayida-binaya-sicrayan-yangin-tamamen-sonduruldu-370/

Artvin'in Yusufeli ilçesine bağlı Dereiçi köyünde dün çıkan ve çok sayıda binaya sıçrayan yangın tamamen söndürüldü.

Jandarma, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ile itfaiye ekiplerinin dün akşam kontrol altına aldığı 176 hanelik köydeki yangının sabah saatlerinde söndürülmesinin ardından soğutma çalışmalarına devam ediliyor.

AFAD ekipleri, köyde hasar tespit çalışması başlattı.

Yangında çatısı ve bazı bölümleri zarar gören Dereiçi İlk ve Ortakolu'nda eğitime ara verildi.

Elektrik ve su kesintisinin giderilmesi için çalışma başlatılan köyde Kızılay, AFAD ve sivil toplum örgütlerince yemek, gıda ve erzak dağıtımı yapıldı.

Yangında kullanılamaz hale gelen evlerin enkazının kaldırılması için iş makineleriyle çalışma başlatıldı.

Bazı vatandaşlar, yanan evlerindeki eşyalarını aradı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'de bir köyde çok sayıda eve sıçrayan yangına müdahale ediliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinde-bir-koyde-cok-sayida-eve-sicrayan-yangina-mudahale-ediliyor-9397/

Artvin'in Yusufeli ilçesine bağlı Dereiçi köyünde çıkan ve çok sayıda eve sıçrayan yangın söndürülmeye çalışılıyor.

Alınan bilgiye göre, Dereiçi köyündeki bir evde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Kısa sürede büyüyen ve çevredeki çok sayıda eve sıçrayan yangına, Orman İşletme Şefliği ile Yusufeli Belediyesi itfaiye ekipleri müdahale ediyor.

Öte yandan, çevre ilçe belediyelerinin itfaiye ekipleri de bölgeye sevk edildi.

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Yusufeli ilçesine bağlı 170 haneli Dereiçi köyünde bir evde başlayan yangının diğer evlere sıçradığını belirterek, "Gerekli müdahaleler AFAD koordinasyonunda yapılmaktadır. Can kaybı bulunmamaktadır. Söndürme çalışmaları devam etmektedir. Geçmiş olsun, Allah beterinden korusun." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Toplama işinden vazgeçilip kardelen bahçeleri kurulsun' önerisi https://mail.gazetebirlik.com/haber/toplama-isinden-vazgecilip-kardelen-bahceleri-kurulsun-onerisi-2947/

Arhavi ilçesi Ortacalar köyünde bahçe ve ormanlık alanda açan kardelenleri incelemek için bölgeye giden Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu, il genelinde yağışlardaki azalmaya bağlı olarak havaların önceki yıllara oranla sıcak gitmeye başladığını kaydetti.

Tüfekçioğlu, normal şartlarda şubat ayının son haftalarında açması gereken kardelen, çuha gibi çiçeklerin ocak ayın ortasından sonra açmaya başladığını vurguladı.

Artvin'de son 6 ayda yüzde 50’ye varan yağışlardaki azalma, beraberinde kuraklık ve ılık havanın kentte baharın erken gelmesini tetiklediğini belirten Tüfekçioğlu, "Bunu doğadaki kardelen gibi baharın habercisi olan türlerin açmasından görüyoruz." dedi.

Kardelen türü tehdit altında

Doğal güzellikleriyle öne çıkan kardelenlerin aynı zaman da şifalı bir bitki türü olduğunu kaydeden Tüfekçioğlu, bu türün özellikle çocuk felci ve alzaymır hastalarının tedavisinde kullanıldığını dile getirdi.

Türkiye'nin pek çok yerinde kardelenlerin toplanmasının yasak olmasına rağmen Artvin’de belli yerlerde, belli kotalarda toplanmasına izin verildiğini ifade eden Tüfekçioğlu, devamında şunları söyledi:

"Bölgemizde belli bir kotada kardelenlerin toplanmasına izin veriliyor ama çoğu zaman vatandaş kotayı aşıyor. Aşınca da ciddi anlamda tahribat oluyor. Doğadan toplatma işinden vazgeçmemiz gerekiyor. Eskiye göre biz doğaya çıktığımız zaman çok fazla göremiyoruz ancak kuytu, ulaşılması zor yerlerde kalmış. Bundan dolayı bu önemli bitki türünü korumamız açısından kültüre alınıp bahçelerinin oluşturulup buradan üretilenlerin ihraç edilmesi lazım. Biz bu toplatma işinin denetim altına alınması hatta vaz geçilmesinin daha doğru olacağını düşünüyoruz. Vatandaşlarımızı da bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum."

Dünyada 20’ye yakın kardelen türünün olduğunu kaydeden Tüfekçioğlu, bunlarda 15’inin Türkiye'de bulunduğunu söyledi.

Kardelen türlerinin çeşitliliği bakımından Türkiye'nin zengin bir ülke olduğunu ifade eden Tüfekçioğlu, "Ülkemizde Güneydoğu'dan Karadeniz’e kadar birçok bölgede kardelen yayılış gösteriyor. Önemli bir soğanlı türümüz." diye konuştu.

Tüfekçioğlu, kardelenlerin görünüş itibarıyla zarif bir bitki olduğunu söyleyerek, "Eksi 15 derece soğuğa kadar dayanabilen yapıları var. Nemli, kuytu, dere içlerini ve taze toprakları seviyor. Avrupa’da bahçelerin vazgeçilmezi bir tür. Ne yazık ki bölgemizde doğada toplamaya bağlı olarak azalıyor. Bir an önce toplama işinden vazgeçilip bahçelerinin kurulması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yabani kuşlar için doğaya yem bırakıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/yabani-kuslar-icin-dogaya-yem-birakildi-1521/

Artvin Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü kış mevsimi nedeniyle yiyecek bulmakta zorlanan kuşlar için doğaya yem bıraktı.
Artvin Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri, soğuk kış mevsiminde yiyecek bulmakta zorlanan hayvanlar için doğaya yem bıraktı. Kentin deniz kıyısında bulunan ilçelerinde farklı bölgelerde yapılan çalışmalarda, martılar başta olmak üzere birçok yabani kuşun yiyebileceği yemler ekiplerce doğaya bırakıldı.
Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından, zorlu kış aylarında, yaban hayvanlarına yönelik yemleme çalışmasının devam edeceği ifade edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türkiye'nin en yüksek cam terasına ziyaretçi sayısı azaldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/turkiyenin-en-yuksek-cam-terasina-ziyaretci-sayisi-azaldi--3545/

Necati TUZCU

Artvin’in önemli turizm bölgelerinden biri olan Hatila Vadisi Milli Parkında bulunan Türkiye’nin en yüksek cam seyir terası ziyaretçi sayısı yarı yarıya düştü. Pandemi nedeniyle ziyaretçi sayının 35 binlerden, 17 binlere düşerken, önümüzdeki yaz bu sayının yeniden artması bekleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce Artvin’deki Hatila Vadisi Milli Parkı’nda yaptırılan Türkiye’nin en yüksek cam seyir terası, korona virüs salgını nedeniyle ziyaretçi yarı yarıya düştü. 2016 yılının Ekim ayında hizmete giren ve il merkezine yaklaşık 12 kilometre uzaktaki Sıkıldım Kayası mevkiinde 490 metre rakımda, Hatila Deresi’nden ise 220 metre yükseklikte sarp kayalara monte edilen seyir terası, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelmişti. Kaya birleşim noktasından 15 metrelik mesafeye uzanan cam seyir terası, 7 metre uzunlukta ve 7,5 metre genişliğe sahip. Yaklaşık 50 metrekare genişliğinde cam alana sahip seyir terasını 2018 yılı içerisinde 22 bin 500 kişi, 2019 yılında ise 35 bin 400 kişi tarafından ziyaret edilmişti. 2020 yılı aralık ayı verilerine göre ise bu sayı 17 bin 200’lere kadar düştü. Yapıldığı günden itibaren bu sayı her yıl artarken, bu yılki düşme sebebi Korona virüs salgınından kaynaklı olduğu belirtildi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'de iki otomobilin çarpıştığı trafik kazasında 5 kişi yaralandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinde-iki-otomobilin-carpistigi-trafik-kazasinda-5-kisi-yaralandi-6941/

Alınan bilgiye göre, Artvin-Hopa kara yolu güzergahındaki Cankurtaran Tüneli çıkışında, Aydın Ustabaş yönetimindeki 34 PT 6652 plakalı otomobil ile Turgay Çakmak'ın kullandığı 08 AAP 618 plakalı otomobil çarpıştı.Kazada araç sürücülerinin yanı sıra araçlarda bulunan Fikriye ve Birkan Karabacak ile Çiçek Çakmak yaralandı.

Araçlarda sıkışan yaralılar, 112 Acil Servis ve Hopa Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekiplerince bulundukları yerden çıkarılarak Hopa Devlet Hastanesine kaldırıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türkiye'nin en yüksek barajının gövde yüksekliği 265 metreye ulaştı https://mail.gazetebirlik.com/haber/turkiyenin-en-yuksek-barajinin-govde-yuksekligi-265-metreye-ulasti-1355/

DSİ 26. Bölge Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Yusufeli Barajı ve HES Projesi'nde Baraj Gövde Betonu dökülmesi çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

Barajda gövde yüksekliğinin 265 metreye yükseldiği ifade edilen açıklamada, 4 milyon metreküp beton dökülmesi planlanan gövde inşaatında bugüne kadar 3 milyon 832 bin 263 metreküp beton kullanıldığı aktarıldı.

Artvin'in 70 kilometre güney batısında, Yusufeli ilçesine 8 kilometre mesafede, Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen ve temelden 275 metre yüksekliğiyle çift eğrilikli beton kemer kategorisinde Türkiye'nin birinci, dünyanın üçüncü en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı'nın, 558 megavatlık kurulu gücüyle yılda 1 milyar 888 milyon kilovatsaat enerji üreteceği kaydedildi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türkiye'nin en yüksek barajında gövde yüksekliği 262 metreye ulaştı https://mail.gazetebirlik.com/haber/turkiyenin-en-yuksek-barajinda-govde-yuksekligi-262-metreye-ulasti-5964/

DSİ 26. Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Yusufeli Barajı ve HES Projesi'nde gövde betonu dökülmesi çalışmalarının aralıksız devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, 275 metreyle çift eğrilikli beton kemer kategorisinde Türkiye'nin birinci, dünyanın üçüncü en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı'nda 262 metre gövde yüksekliğine ulaşıldığı ifade edilerek, baraj gövdesine dökülen beton miktarının ise 3 milyon 818 bin 235 metreküp olduğu aktarıldı.

Türk mühendis ve işçisinin alın teriyle Artvin'in 70 kilometre güney batısında, Yusufeli ilçesine 8 kilometre mesafede Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen barajın, 558 megavatlık kurulu gücüyle yılda 1 milyar 888 milyon kilovatsaat enerji üreteceği kaydedildi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yusufeli ilçe merkezinin taşınacağı yeni yerinde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/yusufeli-ilce-merkezinin-tasinacagi-yeni-yerinde-calismalar-tum-hiziyla-devam-ediyor-7484/

DSİ 26. Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, DSİ'nin, Artvin'de yaptığı yatırımlarla Çoruh Nehri'ne altın gerdanlıklar takmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya, kara yolları ve köy yollarını yeniden inşa etmeye, tarihi eserleri korumaya, enerji ve telefon hatlarını yenilemeye, gölet ve sulama işleri de yapmaya devam ettiği belirtildi.

Tamamlandığında sınıfında Türkiye'nin en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı'nın göl sahasında kalacak ilçe merkezinin, yeni yerleşim yerinde modern bir ilçe olarak inşa edildiği anımsatılan açıklamada, yeni yerleşim yerindeki altyapı çalışmalarının DSİ tarafından yapıldığı aktarıldı.

Açıklamada, 1 Temmuz 2015'te başlanan altyapı çalışmalarında 10 Aralık 2018'e kadar 2 işin tamamlandığı ifade edilerek, tamamlanan işler kapsamında toplam 16 milyon 775 bin metreküp kazı ve 9 milyon 900 bin metreküp dolgu yapılarak 1424 dekar alanın elde edildiği kaydedildi.

İhalesi 14 Kasım 2018'de yapılan Yusufeli ilçesi yeniden yerleşim yeri ve köylerin yeniden yerleşim yerleri altyapı çalışmaları işine 27 Kasım 2018'de başlandığı belirtilen açıklamada, proje kapsamında Çevreli, Tekkale ve İşhan yeni köy yerleşim yerinin altyapı çalışmaları ve yeni ilçenin atık su, yağmur suyu, elektrik hatları, destekleme, yol, kaldırım, çevre düzenlemesi, toprak taşınması, sulama sistemi, dere ıslahı gibi işlerinin yapılacağı bildirildi.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, Yusufeli yeni yerleşim yeri 3. bölgede altyapı şebeke hatlarının tamamlandığını kaydederek, şöyle devam etti:

"1. bölgede atık su ve yağmur suyu kollektör hatların imalatına başlanılmıştır. İşin fiziksel geçekleşmesi yüzde 78 seviyesinde olup yıl sonuna kadar tamamlanması planlanmaktadır. 19 Haziran 2020'de ihalesi yapılan Yusufeli ilçesi yeniden yerleşim yeri ve köylerin yeniden yerleşim yerleri altyapı çalışmaları 2. kısım işine 4 Ağustos 2020'de başlanılmış olup proje kapsamında Yeniköy, Irmakyanı, Çeltikdüzü ve Meşecik köylerinin yerleşim yerleri ile yeni Yusufeli ilçesinin elektrik (ag-og), Telekom, aydınlatma işleri yapılacaktır. Yeniköy köyünün yeni yerleşim yerinin ulaşım yolunda çalışmalar devam etmektedir. İşin fiziksel geçekleşmesi yüzde 5 seviyesindedir."

Yıldız, yeni Yusufeli ilçesinin imar planına göre 3 bölgede inşa edildiğini anımsatarak, DSİ tarafından altyapısı tamamlanan bölgelerin TOKİ'ye teslim edildiğini ve TOKİ'nin de üst yapı çalışmalarını yaptığını aktardı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'de 116 yaşındaki kadın, Kovid-19'u yenerek sağlığına kavuştu https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinde-116-yasindaki-kadin-kovid-19u-yenerek-sagligina-kavustu-1237/

 Artvin Merkeze bağlı Dokuzoğul köyünde yaşayan Akyüz, bir süre önce rahatsızlandı. Çocukları tarafından Artvin Devlet Hastanesine getirilen Akyüz'e, Kovid-19 teşhisi konuldu.

Tedbir amaçlı bir gün hastanede gözetim altına tutulan Akyüz'ün tedavisine daha sonra evinde devam edildi. Akyüz, tedavisinin tamamlanmasının ardından eski sağlığına kavuştu.

Akyüz, kızı Şengül Atun'un Çarşı Mahallesi'ndeki evinde gazetecilere yaptığı açıklamada, bir süre Bursa'daki çocuklarının yanında kaldığını, oradan köyüne döndükten sonra da rahatsızlandığını söyledi.

Şikayetleri artınca hastaneye gittiğini anlatan Akyüz, "Bir gün hastanede tedavi gördüm. Hastanede kalamadım, eve gitmek istedim. Evde çocuklarım bana baktı, çok şükür iyileştim." dedi.

Akyüz, hastalık sürecinde çok iştahsız olduğunu vurgulayarak, "Soğan, turşu, marul gibi yiyeceklerle beslendim. Çok ağrı çekmedim, çok ağrım olsaydı dayanamazdım. Şimdi çok şükür kendi ihtiyaçlarımı karşılayabiliyorum. Bana bakan çocuklarımdan Allah razı olsun." dedi.

Fatma Akyüz'ün kızı Şengül Atun ise annesinin hastalığı yenmesinin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Annesinde sadece öksürüğün geçmediğini dile getiren Atun, "Kendi ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Annem 116 yaşında, 11 çocuğu, 31 torunu, 38 de torununun çocuğu var. Annem 116 yaşında koronavirüs hastalığına yakalandı. Annem bu hastalıktan Allah'ın izniyle kurtuldu." ifadelerini kullandı.

Atun, hastalıkla mücadele eden herkese şifa dileyerek, "Kurallara uyalım, temizliğe dikkat edelim, maske takalım, bu illetten hep birlikte kurtulalım." dedi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Karadeniz İnsanında İlginç Çözümler Bitmiyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/karadeniz-insaninda-ilginc-cozumler-bitmiyor-2520/

Necati TUZCU

Yaşantılarında önlerine çıkan sorunlara karşı geliştirdikleri ilginç çözümler ile meşhur olan Karadeniz insanı yine bir ilginç yönteme imza attı.Artvin'in Borçka ilçesi Demirciler köyünde kışlık yakacak odun kırmada yeni bir yöntem geliştirildi. Demirciler köyünde yaşayan iş makinesi operatörü Metin Zeytin, ormanlardan çürük ve kurumuş olarak indirilen kışlık yakacak odunları günlerce tek tek balta ile kırmak yerine kullandığı iş makinesinin kepçesinin dişleri ile kısa sürede kırarak yakılacak hale getirdi.

Hem zaman hem de güç harcayarak yapacağı işi kısa sürede bitirdiğini belirten Zeytin, "Ben bunu geçen sene yapmaya başladım. Bu yıl da aynı yöntemi kullandım. Biz senelerdir boşuna uğraşıyormuşuz, yoruluyormuşuz. Makine ile koca koca tomruklar kısa sürede bitti. Kestiklerimizi daha sonra balta ile ufaklıyoruz. 3 günlük işi 30 dakikada bitirdik. Karadeniz insanında böyle akıl çok" dedi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Minibüs ile Rize plakalı otomobil tünel içerisinde çarpıştı https://mail.gazetebirlik.com/haber/minibus-ile-rize-plakali-otomobil-tunel-icerisinde-carpisti-9300/

Necati TUZCU

Hamza Ergün'ün kullandığı 53 AF 400 plakalı otomobille karşı yönden gelen Levent Keskin yönetimindeki 08 M 9057 plakalı minibüs, Artvin-Yusufeli kara yolundaki Su Kavuşumu-1 Tüneli'nde çarpıştı.Otomobilde bulunan Hatice Ergün (63) kaza yerinde hayatını kaybetti. Sürücülerle minibüsteki Ali Altunsoy ve Gürkan Hakan yaralandı.

Yusufeli Devlet Hastanesine kaldırılan yaralılar, ilk müdahalenin ardından Artvin Devlet Hastanesine sevk edildi.

Kazada hayatını kaybeden Hatice Ergün’ün cesedi hastanenin morguna kaldırıldı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Otomobilin üzerine kaya düştü, sürücü hayatını kaybetti https://mail.gazetebirlik.com/haber/otomobilin-uzerine-kaya-dustu-surucu-hayatini-kaybetti--3997/

Necati TUZCU

Artvin-Yusufeli karayolunda dün akşam saatlerinde etkili yağış nedeniyle heyelan meydana geldi. Yamaçtan kopan kaya parçaları, seyir halindeki ilaç mümessili Onur Aslan yönetimindeki otomobile isabet etti. Onur Aslan ağır yaralanırken, yoldan geçen diğer sürücülerin ihbarı üzerine bölgeye sağlık ekipleri sevk edildi. Gelen sağlık ekiplerinin ilk müdahalesini yaptığı Aslan, kaldırıldığı Artvin Devlet Hastanesi'nde doktorların tüm çabasına karşın kurtarılamadı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'de meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinde-meydana-gelen-trafik-kazasinda-2-kisi-yaralandi-2061/

Alınan bilgiye göre, Artvin-Yusufeli kara yolunun yaklaşık 30'ncu kilometresi tünel girişinde, Ümit Gözükara'nın kullandığı 47 KJ 441 plakalı tır ile karşı yönden gelen Abdullah Görmüş yönetimindeki 08 AJ 238 plakalı kamyonet  çarpıştı.

Kazada kamyonet içerisinde sıkışan sürücü Görmüş, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile jandarma ekiplerince bulunduğu yerden çıkarıldı.

Kazada yaralanan her iki araç sürücüsü Artvin Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Karagöl Tabiat Parkı'ndaki renk cümbüşü ziyaretçilerini hayran bırakıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/karagol-tabiat-parkindaki-renk-cumbusu-ziyaretcilerini-hayran-birakiyor-9864/

Türkiye'nin tek biyosfer rezerv alanı olan Camili'ye giden yol üzerinde bulunan ve 368 hektarlık alana sahip Borçka Karagöl Tabiat Parkı, çevresindeki vadiler ve ormanlarla kaplı eşsiz doğasıyla fotoğraf ve doğa tutkunlarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Borçka ilçesine 27 kilometre uzaklıktaki Karagöl, her mevsim ayrı bir güzelliği içinde barındırıyor. Çam ağaçları ve şelaleler arasında yer alan, eşsiz doğa güzelliyle Karagöl Tabiat Parkı, görenleri kendisine hayran bırakıyor. Doğası ve coğrafi güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin son yıllarda sıkça ziyaret ettiği Karagöl, yazın yeşilin, sonbaharda sarı, turuncu ve kırmızının onlarca tonuna bürünen ağaçların göl yüzeyine yansıması kartpostallık görüntüler de oluşturuyor. Kent gürültüsünden uzaklaşıp temiz hava almak isteyenler, hafta sonu tatillerinde tercih ettikleri Karagöl'de çadır kurup kamp yapıyor. Ziyaretçiler yürüyüş ve piknik yapıyor, teknelerle gölün keyfini sürüyor.

Elâzığ'dan ailesiyle birlerde Borçka Karagöl'ü görmeye gelen Farhat Çelik, "Burası çok güzel Allah'ın bize bir hediyesi. Ailecek geldim. Bol bol fotoğraf çekindik. Gölün etrafını gezdik. Bu muhteşem manzaranın tadını çıkarttık" dedi.

Karagöl'e Rize'den gelen Erkan Aksoy ise "Birçok kez Karagöl'e gelmiştim. Bu kez arkadaşlarla geldik. Özellikle sonbaharı seçtik. Bu dönem Karagöl, inanılmaz renkler içinde yer alıyor. Burası muhteşem herkese tavsiye ediyorum" diye konuştu.

Arkadaşların tavsiyesi üzerine Karagöl'e ilk kez geldiğini ifade eden Melike Hud, "Burası muhteşem doğanın içinde saklanmış cennet. Yeşil, sarı, kırmızı, gibi birçok rengi aynı anda görmeniz mümkün. Herkesi bu güzelliği görmeye davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Fwd: Artvin'de Sayibe ve Nuri Öztürk çiftinin "Devlet" isimli ineklerinin yaşını duyanlar hayrete düşüyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/fwd-artvinde-sayibe-ve-nuri-ozturk-ciftinin-devlet-isimli-ineklerinin-yasini-duyanlar-hayrete-dusuyor-868/

Artvin'de Sayibe ve Nuri Öztürk çiftinin "Devlet" isimli ineklerinin yaşını duyanlar hayrete düşüyor. Kendilerine 28 yıl önce hediye edilen inek sayesinde aile adeta bir çiftlik sahibi olurken, 27 kez doğum yapan ve 28.'ye gebe olan "Devlet" isimli inek, evin bereketi olduğu gerekçesiyle aile tarafından satılmıyor. 

Artvin merkeze bağlı, Taşlıca köyünde yaşayan Sayibe (71) ve Nuri (66) Öztürk çifti, 40 yıldır hayvancılıkla uğraşıyor. Sayibe Öztürk'ün babası tarafından 28 yıl önce çifte evlilik hediyesi olarak verilen "Devlet" isimli inek, ailenin adeta hayatını değiştirdi. Ortalama 10 ile 15 yıl arasında ömre sahip ineklerin aksine "Devlet', 30 yaşına kadar yaşadı. Aile evin bereketi olduğuna inandığı ineklerini satmayı yada kesmeyi hiç düşünmezken, "Devlet" isimli inek sayesinde 40 büyükbaş hayvana sahip olan aile, geçimlerini tamamen hayvancılıkla sağlıyor. Devlet'in sütünü, yoğurdunu, danasını satan aile çocuklarının okul masraflarını ve geçimlerini bu şekilde sağlamışlar.

"Bütün hayvanlar bir yana "Devlet" bir yana"

"Devlet'i getirdik ahıra bereket geldi" diyen Sayibe Öztürk, "Hayvanlarımız çoğaldı da çoğaldı. Satıyoruz yine çoğalıyorlar. Ahırda bulunan bütün hayvanlar bir tarafa o bir tarafa. Görenler şaşırıyor, "Bu yaşta inek olur mu ? Bu hayvan ayakta nasıl duruyor?" diyorlar" derken, eşi Nuri Öztürk ise "Devlet, 30 yaşında. 27'inci danasını doğurdu, 28'e gebe. 1992 yılında paramız yok, yoksul kalmıştık. Kaynatam bu ineği danasıyla bize hediye etti. O yıldan sonra "Devlet" bize 27 yıl sürekli dana doğurdu. Her sene onun danasını sattım, çocuklarımı okuttum. Çocuklara kitap aldık, defter aldık, süt sattık yoğurt sattık. Devlet gerçek anlamda bize anne baba oldu" diye konuştu.

"Devleti satmam, ölürse de ölüsünü götürür, babamın mezarının yanına gömerim"

"Devletin bizde yeri başka, ona özenle bakıyoruz" diyen Öztürk "Günde üç öğün yem yer, en yumuşak otlardan veririz. Devleti satmam, ölürse de ölüsünü götürür, babamın mezarının yanına gömerim. Bu işi de o bu ahırdan çıkarsa bırakırım. 27. danasını adına Antepli plaka numarasından esinlenerek "Antepli" taktım. 28.'si doğarsa ona da "Giresun" ismini takacağım" ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'de koruma altına alınan 1200 yıllık porsuk ağacı ihtişamıyla göz dolduruyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinde-koruma-altina-alinan-1200-yillik-porsuk-agaci-ihtisamiyla-goz-dolduruyor-7581/

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Artvin'in Murgul ilçesinde “anıt ağaç" olarak tescil edilen yaklaşık 1200 yaşındaki porsuk ağacı ihtişamıyla göz dolduruyor.

İlçe merkezine 21 kilometre uzaklıktaki Korucular köyü Kokolet Vadisi'nde yer alan porsuk ağacı, sarmal gövde yapısı nedeniyle yörede "Sarıklı Ağaç" olarak biliniyor.

Doğal ortamında yaşayan ve 350 santimetre gövde çapıyla son derece nadir anıt ağaçlar arasında yer alan porsuk ağacı, bir süre önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca anıt ağaç olarak tescil edilerek korumaya alındı.

Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu, vadiye gelerek ağaç ve çevresinde incelemelerde bulundu.

Tüfekçioğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, ağacı görünce çok etkilendiğini belirterek bunun bilinen türlerine oranla çok daha büyük gövdeye sahip olduğunu söyledi.

Porsuk ağacının çok yaygın olan, her yerde bulunabilen bir tür olmadığına işaret eden Tüfekçioğlu, ağacın kuytu ve nemli yerlerde çok daha uzun süre varlığını sürdürdüğünü aktardı.

Tüfekçioğlu, bu özellikleriyle Kokolet Vadisi'nin ağaç için elverişli bir ekosisteme sahip olduğunu kaydederek şöyle devam etti:

"Koyu gölgede yetişebilen, diğer ağaçların altında bile büyüyebilen nadir türlerimizden biri. Burada bu şekilde 11 metre çapa kadar ulaşarak hayatta kalabilmiş, yıllara direnmiş. Türkiye'de en yaşlısı Zonguldak Alaplı'da bulunan porsuk ağacından yaklaşık 1,5 kat daha fazla çapı olan bir ağaç burada. Onun için çok değerli. Türkiye'deki en büyük çapa sahip porsuk ağacını tespit etmiş olduk. Aynı zamanda tescillendi. Böyle bir ağacın burada var olması, şimdiye kadarki kara, fırtınaya, zor hava koşullarına dayanıp hayatta kalmış olması bizim içim iyi bir şans."

Ağacın varlığının Artvin ve Türkiye için çok değerli olduğunu vurgulayan Tüfekçioğlu, ağacın korunması ve yaşatılması için ilgili kurumların gerekli önlemleri aldığını, kendilerinin de sık sık bölgeye gelerek ağacın durumunu takip edeceklerini söyledi.

Korucular köyü sakinlerinden Hasan Durmuş ise ağaca tesadüfen rastladığını ve yetkililere bilgi verdiğini ifade etti.

Gördüğünde ihtişamı ve gövde kalınlığına hayran kaldığını dile getiren Durmuş, ağacın anıt ağaç olarak tescillenip korumaya alınması için ilgili makamlara başvurular yaptığını kaydetti.

Durmuş, yaklaşık 40 yıldır bölgedeki ormanlarda çalıştığını belirterek, "Son on yıldır bu işe gönül verdim. İlgili kurumlar da yardımcı oldular, sağ olsunlar, bu duruma geldik, tescil yaptırdık ve muradıma erdim." dedi.

Zonguldak'ta bulunan 4 bin 116 yaşındaki porsuk ağacı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Zonguldak Alaplı'da tespit edilen ve dünyanın en yaşlı 5 ağacından biri olan ve bu yıl 4 bin 116 yaşına basan porsuk ağacı, "anıt ağaç" olarak 2018'de tescillendi.

Gümeli beldesindeki ormanlarda 2016'da tespit edilen bu ağacın (taxus baccata) dünyanın en yaşlı 5 ağacından biri olduğu açıklandı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize ve Artvin için sağanak uyarısı https://mail.gazetebirlik.com/haber/rize-ve-artvin-icin-saganak-uyarisi-3829/

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün duyurusuna göre, ülkenin kuzeydoğu kesimleri parçalı ve yer yer çok bulutlu olacak. 

Rize çevreleri ile Artvin kıyılarında bu akşam saatlerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak öngörülüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Arkadaşının annesi için karaciğer dokusu bağışladı https://mail.gazetebirlik.com/haber/arkadasinin-annesi-icin-karaciger-dokusu-bagisladi-2327/

Artvin'de karaciğer yetmezliği nedeniyle sağlık sorunları yaşayan Fatma Demirtaş, oğlunun arkadaşının bağışladığı karaciğer dokusuyla hayata tutundu.

Artvin merkez Çarşı Mahallesi'nde yaşayan üç çocuk annesi Demirtaş, yaklaşık 10 yıldır karaciğer yetmezliği nedeniyle tedavi görüyordu. Doktorlar, sağlık sorunları artan 67 yaşındaki kadının organ nakli olmasına karar verdi. Aile fertlerinin dokusu uymayınca, Demirtaş, organ nakil bekleme listesine alındı.Fatma Demirtaş'ın oğlu Gökhan Demirtaş, annesinin karaciğer nakli olması gerektiğini çevresindekilere duyurdu. Durumu öğrenen Gökhan Demirtaş'ın arkadaşı Emrah Yelkenci'nin bağışçı olmak istemesi üzerine, gerekli tahliller yaptırıldı. Tahliller sonucunda dokuların uyuştuğu ve Yelkenci'nin bağışçı olabileceği belirlendi.

Antalya'daki özel hastanede bir hafta önce Emrah Yelkenci'den alınan karaciğer dokusu, yaklaşık 6 saat süren operasyonla Fatma Demirtaş'a nakledildi.

"Emrah, canından bir parçayı hiç tanımadığı birine verecek kadar iyi kalpli bir insan"
Hastanedeki tedavisi süren Demirtaş, yaptığı açıklamada, hastalığının zaman içerisinde ilerlediğini ve zor dönemler yaşadığını söyledi.

Emrah Yelkenci'nin, oğlunun arkadaşı olduğunu belirten Demirtaş, Yelkenci'yi nakil öncesinde tanımadığını ifade etti.

Demirtaş, hiç tanımadığı birine organ bağışlayan Yelkenci'ye teşekkür ederek, onun verdiği doku sayesinde eski sağlığına kavuşacağına inandığı vurguladı.

Yıllarca hastalıkla mücadele ettiğini anlatan Demirtaş, "Çok ağrılarım oldu. Tedavi için hastaneleri, doktorları dolaştım. Bir gün iyi olup sağlığıma kavuşacağıma olan inancımı hiç yitirmedim. Çok şükür oğlum Gökhan'ın arkadaşı bana karaciğerinden parça verdi. Emrah, canından bir parçayı hiç tanımadığı birine verecek kadar iyi kalpli bir insan." dedi.

Demirtaş, kendisine yeniden hayat veren Emrah Yelkenci'ye teşekkür ederek, onun kadar iyi bir arkadaşa sahip olan oğlu ile de gurur duyduğunu aktardı.

"Artık Emrah da benim oğlum oldu." ifadesini kullanan Fatma Demirtaş, "Hayatım boyunca Emrah oğluma dua edeceğim. Rabb'im kendisinden razı olsun, beni yaşama bağladı. Ülkemizde böyle duyarlı ve iyi kalpli insanlar da var." diye konuştu.

"Arkadaşımın annesinin hayata bağlanmasına vesile olmanın onurunu ve gururunu yaşıyorum"
Emrah Yelkenci ise karaciğerinden doku vererek bir anneyi yeniden hayata bağlamanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

Gökhan Demirtaş'ın, sevdiği bir arkadaşı olduğunu belirten Yelkenci, annesinin yıllardır karaciğer nakli olmayı beklediğini öğrenince durumu eşiyle paylaştığını aktardı.

Kendisi ile eşinin de bağışçı olmak istediğini aileye ilettiklerini ve gerekli tahlilleri yaptırdıklarını anlatan bir çocuk babası Yelkenci, eşinin şeker hastalığı dolayısıyla bağışçı olamadığını ifade etti.

Yelkenci, doku uyumunun tespitinin ardından başarılı bir operasyon geçirdiklerini dile getirerek, "Bir anneyi, canımdan verdiğim parçayla yeniden yaşama bağladığım için dünyanın en mutlu insanı benim. Arkadaşımın annesinin hayata bağlanmasına vesile olmanın onurunu ve gururunu yaşıyorum." dedi.

Gökhan Demirtaş ise annesi için bağışçı olan arkadaşı Emrah Yelkenci'ye teşekkür ederek, ömür boyu, yaptığı iyiliği unutmayacaklarını kaydetti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilbilan yaylasında sisle gelen masalsı güzellik https://mail.gazetebirlik.com/haber/bilbilan-yaylasinda-sisle-gelen-masalsi-guzellik-7410/

Bölgede bir süredir etkili olan sıcak havada Ardahan-Artvin sınırında yükselen ünlü Bilbilan yaylasını sis bürüdü.

Aralıklarla etkisini sürdüren sis özellikle 2 bin 580 rakımdaki Bilbilan yaylasını masalsı bir havaya soktu.

Bilbilan yaylasındaki vatandaşlardan Volkan Yıldız, AA muhabirine yaz aylarında özellikle burayı tercih ettiklerini belirterek, "Şu an burada insanlar üşüyor, hava serin, manzara ise harika. Bilbilan, sıcak havada bunalanların gelip yaşaması ve görmesi gereken yer." dedi.

Öte yandan sisin etkisi attırdığı Ardahan-Ardanuç kara yolunda görüş mesafesinin düşmesi sebebiyle sürücüler ilerlemekte güçlük çekti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'de yaklaşık 3 asırlık bayram geleneği yaşatılıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinde-yaklasik-3-asirlik-bayram-gelenegi-yasatiliyor-4911/

Artvin'in Yanıklı köyü sakinleri, Kurban Bayramı'nda birlik, beraberlik ve paylaşma geleneğini yaklaşık 3 asırdır sürdürüyor.

Merkeze bağlı 250 haneli Yanıklı köyünde, kurban kesen vatandaşların en az üçte birini getirdiği etler, cami meydanında toplanıp muhtarlıkça eşit paylara bölünerek ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor.

Bu sayede köyde her eve kurban eti girmesi sağlanırken, Kurban Bayramı'nın birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu yaşatılıyor.

Köy muhtarı Cemal Genç, gazetecilere, kent merkezine 70 kilometre uzaklıkta, 13 mahalle ve 250 haneden oluşan Yanıklı'nın, Artvin'in en büyük köylerinden biri olduğunu söyledi.

Köylerinde kesilen kurbanların en az üçte bir hissesinin, cami meydanına getirildiğini belirten Genç, "Fakir fukaranın nüfusuna göre toplanan eti eşit şekilde dağıtıyoruz. Dedelerimizden kalan en az 300 yıllık bir gelenek. Biz de dedelerimizin geleneğini sürdürmeye devam ediyoruz." dedi.

76 yaşındaki Casım Durmuş da bu gelenek sayesinde bayramın manevi ruhunun çok daha iyi yaşandığını ifade ederek, "Burada toplanan etler, cami hocası ve muhtarlık tarafından belirlenen ihtiyaç sahiplerine eşit şekilde dağıtılır. Dedelerimizden gördüğümüz adeti sürdürüyoruz. Bizden sonra da devam edecektir." diye konuştu.

Artvin Camileri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mikail Yılmaz da köylerindeki kurban geleneğinin çok anlamlı, bayramının ruhuna yakışan bir adet olduğunu vurguladı.

Çok eskilere dayanan bu gelenekle köyde misafir olarak bulunan kişiye dahi kurban etlerinin pay edildiğini kaydeden Yılmaz, şunları söyledi:

"Artvin merkezde yaşamama rağmen bu geleneğin içinde yer almak için kurbanlarımı hep köyde kesiyorum. Eğer kurbanımı köyde kesemezsem bir yanım eksik oluyor. Kesmemiş gibi hissediyorum. Benim gibi pek çok kişi bu geleneğimizi yaşatmak için il dışından gelerek kurbanlarını köyde kesiyor. Bu geleneği bu güne kadar yaşatan herkesten Allah razı olsun."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sezonun ilk bal hasadı yapıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sezonun-ilk-bal-hasadi-yapildi-7523/

Necati TUZCU

Artvin Valiliğinin koordinesinde İl Tarım ve Ormancılık Müdürlüğü ile Artvin Arı Yetiştiricileri Birliğince ilçeye bağlı yaklaşık 1200 rakımlı Kabaca köyünde düzenlenen programda, fenni ve kara kovanlardan bal çıkarılarak bal sağımı yapıldı.

Etkinliğe Artvin Valisi Yılmaz Doruk, Murgul Kaymakamı Mustafa Uğur Özerden, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Bahtiyar Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Sinan Ergen, Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Durmuş ve arı üreticileri katıldı.

Etkinlikte konuşan Vali Doruk, kentin zengin bitki örtüsü ve flora çeşitliliği ile arıcılığa son derece müsait bir coğrafya olduğunu belirterek, "Artvin arıcılık noktasında Türkiye’de önemli bir yere sahip. Bal üretimi ve arıcılık noktasında ön sıralarda yer almaktayız. Bu manada çok şanlı bir il olduğumuzu söylemek isterim. Arı üretiminde ilk sıralardaysak da bal üretiminde istediğimiz noktaya gelmiş değiliz. Markalaşma ve tesisleşme noktasında önemli eksiklerimiz var. Arıcılıkta bir noktaya gelmek istiyorsak, saf Kafkas arı ırkımızı korumalıyız. Bunu yapamazsak ayrıcalığımızı, avantajımızı kaybetmiş oluruz. Özel nitelikli balımızı, arımızı koruyamayıp fabrikasyona dönüştürmemeliyiz. Çünkü fabrikasyon üretim her yerde yapılıyor. Bu konuda hiç kimseye tolerans gösteremeyiz. Balımızı, arımızı koruyamazsak bu alandan çekilelim” dedi. Artvin’de en önemli sektörün arıcılık olduğunu kaydeden Vali Doruk, "Artvin’in yer altında kıymetli madenleri, yer üstünde kıymetli çiçekleri var. Hem yer altındaki hem de yer üstündeki değerleri en güzel şekilde doğayı bozmadan, koruyarak insanımızın refahını, eğitimini, sağlığını göz önünde bulundurarak değerlendirmek zorundayız. Bana göre Artvin’de en önemli sektör arıcılık. Tek başına arıcılık Artvin’i Türkiye’de bir numara, dünyada da söz sahibi yapacak nitelikte ve kalitede bir kaynaktır. Bunun farkına varmamız lazım" şeklinde konuştu.

İl Tarım ve Orman Müdürü Okur ise, Artvin’de 2 bin 727 çeşit bitki türünün arıcılık için son derece elverişli bir ortam oluşturduğunu dile getirerek, “Kafkas arısı dünyada bilinen ve ekonomik değere sahip dört arı ırkından bir tanesidir. Artvin’de de kayıtlı bin 345 işletmede bulunan 118 bin 58 kovan varlığı ve bin 73 ton bal üretimi ile ülkemizde 16. sıradayız. Artvin’de kayıtlı ve ruhsatlı 18 ana arı işletmesinde ana arı üretimi yapılmaktadır. Bu alanda ülkemiz de birinci sırada olup, 2019 yılında 20 bin 700 adet ana arı üretilmiştir” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından kovanlardan bal çıkartılarak, çıkartılan ballar bal sağma makinesinden geçirilip ilk bal sağımı gerçekleştirildi. Yaklaşık 30 metrelik gürgen ağacına halat ile çıkan Ayhan Kara isimli vatandaş kovandan bal aldı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'de Çay Hasadına Yerli İş Gücü Desteği https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinde-cay-hasadina-yerli-is-gucu-destegi-8371/

Artvin’de, çay hasadı döneminde iş gücü açığını gidermek amacıyla "Çay Makası Ekmek Kapısı Projesi" kapsamında eğitim alan 110 kişiye sertifika ve ekipman dağıtıldı.Hopa ilçesindeki bir çay bahçesinde, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle çay hasadında oluşabilecek iş gücü açığının yerli kaynaklar içinden karşılanmasına yönelik Valilik koordinesinde hayata geçirilen proje çerçevesinde program düzenlendi.

Burada konuşan Vali Yılmaz Doruk, bu projeyle çay hasadında işçi bulmakta zorlanan üreticilere iç gücü desteği sağlanırken, bir yandan da dar gelirli ve işsiz vatandaşlara istihdam sağlandığını söyledi.

Vali Doruk, bölge için en önemli tarım ürünlerinin başında gelen çay hasadında pandemi sürecinde iş gücü açığı yaşanacağı düşüncesiyle bu projeyi hayata geçirdiklerini belirtti.

Çay toplama eğitimi alan işçilerin, dar gelirli ve iş arayan vatandaşlardan seçildiğini anlatan Doruk, şöyle devam etti: "Projeyle hem kendi insanımıza iş kapısı sağladık, hem de üreticinin iç gücü ihtiyacını karşıladık. Çay, bölge insanımızın en önemli gelir kaynağı. Bu ekonomik değerin pandemi sürecinde zarar görmesini istemiyoruz. Bizler de devlet olarak yerli iş gücünü desteklemek adına gerekli adımları attık. Bu kapsamda vatandaşlarımızı eğiterek çay toplamayı kolaylaştıracak çeşitli ekipman desteklerinde bulunduk. Böylece burada oluşacak ekonomik değerin ülkemiz içinde kalmasını ve kendi vatandaşımızın bundan ek gelir sağlamasını amaçladık." 

Proje çerçevesinde işçi ve üreticilere 75 bin lira tutarında ekipman dağıtıldığını bildiren Doruk, teşviklerle projeden faydalananların yaklaşık 1 milyon 500 bin lira ek gelir elde ettiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından proje kapsamında eğitim alan 110 işçi ve üreticiye sertifika ile şarjlı çay toplama makinesi, çay makası, tulum, çizme, yağmurluk gibi ekipman ve malzeme dağıtımı yapıldı.

Etkinlik, Vali Doruk’un işçilerle bahçede çay toplamasının ardından sona erdi.

Programa Hopa Kaymakamı Abdurrezzak Canpolat, Hopa Belediye Başkanı Taner Ekmekçi, İl Tarım ve Orman Müdürü Dursun Okur, bazı kurum müdürleri, çay üreticileri ve işçiler katıldı. 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'de sel sularına kapılarak kaybolan 3 kişinin cansız bedenine ulaşıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinde-sel-sularina-kapilarak-kaybolan-3-kisinin-cansiz-bedenine-ulasildi-6974/

Artvin'in Yusufeli ilçesinde araçlarıyla sel sularına kapılarak kaybolan 3 kişiden diğer ikisinin de cansız bedenlerine ulaşıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'in Yusufeli ilçesindeki selde 1 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi kayıp https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinin-yusufeli-ilcesindeki-selde-1-kisi-hayatini-kaybetti-3-kisi-kayip-6818/

Artvin Valisi Yılmaz Doruk, Yusufeli ilçesinde 1 kişinin hayatını kaybettiği selde 3 kişinin de kaybolduğunu bildirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'de şiddetli yağış nedeniyle 1 kişi hayatını kaybetti https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinde-siddetli-yagis-nedeniyle-1-kisi-hayatini-kaybetti-8352/

Artvin'in Yusufeli ilçesinde şiddetli yağışa bağlı meydana gelen sel ve heyelanlarda 1 kişi hayatını kaybetti, Artvin-Erzurum kara yolu ulaşıma kapandı.

Artvin'in Yusufeli ilçesinde akşam saatlerinden itibaren başlayan şiddetli yağışın etkisini artırması üzerine Yusufeli Barajı şantiyesinin bulunduğu alanda heyelan meydana geldi.

Artvin-Erzurum kara yolu ulaşıma kapandı

Yamaçtan kopan kaya ve toprak kütleleri Artvin-Erzurum kara yolunu kapattı.

Yağmur sularının yol açtığı taşkınlar baraj şantiyesine zarar verirken, kara yolundaki 2 tünelin giriş ve çıkışları toprak ve kaya parçalarıyla kapandı.

Heyelanın ardından bölgeye sevk edilen jandarma ekipleri güvenlik önlemi alarak, bölgeye araç girişine izin vermiyor.

Karayolları, DSİ, İl Özel İdaresi, AFAD ile baraj inşaatı yüklenici firmasına ait ekipler, iş makineleriyle yolun açılması için çalışma başlattı.

Suya kapılan bir kişi vatandaşlar tarafından kurtarıldı

Artvin Valisi Yılmaz Doruk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yusufeli ilçesindeki sel ve heyelan sırasında bir kişinin suya kapıldığını belirterek, "Vatandaşlar tarafından yaralı kurtarıldı, hastaneye götürüldü." dedi.

İlgili tüm kurumlara ait ekiplerin bölgeye gönderildiğini ifade eden Doruk, ekiplerin ulaşıma kapanan Artvin-Erzurum kara yolunu ulaşıma açmak için seferber olduğunu ve çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Öte yandan, sel sularına kapılarak yaralanan kişi, kaldırıldığı Yusufeli Devlet Hastanesinde yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'de bir köyde yangın çıktı https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinde-bir-koyde-yangin-cikti-5400/

Artvin'in Yusufeli ilçesinde bir köyde yangın çıktı.

Vali Yılmaz Doruk,yaptığı açıklamada, ilçeye bağlı Dokumacılar köyü Sahlep mezrasında yangın çıktığını söyledi.

Eski ahşap evlerin olduğu mezrada yaklaşık 70 hane bulunduğunu, 40 kişinin yaşadığının tahmin edildiğini belirten Doruk, ilk belirlemelere göre yangında can kaybı ve yaralı olmadığını kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'de bir köyde yangın çıktı https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinde-bir-koyde-yangin-cikti-5260/

Artvin'in Yusufeli ilçesinde bir köyde yangın çıktı.

Vali Yılmaz Doruk, yaptığı açıklamada, ilçeye bağlı Dokumacılar köyü Sahlep mezrasında yangın çıktığını söyledi.

Eski ahşap evlerin olduğu mezrada yaklaşık 70 hane bulunduğunu, 40 kişinin yaşadığının tahmin edildiğini belirten Doruk, ilk belirlemelere göre yangında can kaybı ve yaralı olmadığını kaydetti.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin-Erzurum kara yolu heyelan nedeniyle ulaşıma kapandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvin-erzurum-kara-yolu-heyelan-nedeniyle-ulasima-kapandi-3257/

Alınan bilgiye göre, Artvin-Erzurum kara yolundaki Su Kavuşumu Tüneli ile 70. kilometresindeki Yeniköy mevkisinde aşırı yağış yüzünden yamaçtan kopan kaya parçaları ve toprak birikintisi yola sürüklendi.

Yolun ulaşıma kapanması nedeniyle araç kuyruğu oluştu. Karayolları ekipleri, iş makineleri yardımıyla yolun yeniden ulaşıma açılması için çalışmalarını sürdürüyor.

Yusufeli ilçesinde sağanak dolayısıyla debisi yükselen bazı derelerin taştığı öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'de son iki ayda 11 kişiye KKKA hastalığı tanısı kondu https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinde-son-iki-ayda-11-kisiye-kkka-hastaligi-tanisi-kondu-9476/

Artvin İl Sağlık Müdürü İrfan Akalın, yaptığı yazılı açıklamada, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelenin sürdüğü bugünlerde, Kırım-Kongo Kanamalı Ateş (KKKA) hastalığının da il genelinde halk sağlığını tehdit ettiğini kaydetti.

KKKA hastalığına, keneler tarafından taşınan virüsün sebep olduğunu kaydeden Akalın, kene ısırması sonrası insanlara geçen virüsün ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ilerleyen vakalarda vücudun değişik yerlerinde kanama gibi bulgularla kendini gösterdiğini vurguladı.

Akalın, KKKA hastalığının Kovid-19'la bazı benzer belirtiler gösterdiğini, bu nedenle de hastaların öykülerinin yol gösterici olduğunun altını çizdi.

Hastalığın, havaların ısınmasıyla yaz aylarında en yüksek seviyelere ulaştığını belirten Akalın, bu dönemde bağ bahçe işlerinin artması, hayvanların meralara çıkmasıyla insanların kene ile temas riskinin arttığını kaydetti.

Artvin'in, KKKA hastalığı açısından yüksek riskli bölgede yer aldığını anlatan Akalın, vatandaşların tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli olan alanlara giderken vücudu örten açık renkli giysiler giymeleri, pantolon paçalarını çoraplarının içerisine sokmaları, çizme giymeleri gibi önlemler almasının, kenelerin vücuda girme ihtimalini azaltacağını ifade etti.

Akalın, KKKA hastalığından korunmada bireysel önlemlerin ön planda olduğunu belirterek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"2018 yılında 16 vatandaşımız tanı aldı, bu hastalarımızdan 2'si hayatını kaybetti. 2019 yılında KKKA tanısı alan 9 hastamız oldu ve tamamı şifa ile taburcu oldu. İçinde olduğumuz 2020 yılında ise ilk KKKA tanısı nisan ayında konuldu ve bugüne kadar toplam hasta sayımız 11'e yükseldi. Hastalarımızın 4'ü Yusufeli, 3'ü Ardanuç, 3'ü il merkezinde, 1 hastamız ise Şavşat ilçemizde tespit edildi. Bu hastalarımızdan 8'i şifa ile taburcu olurken 3 hastamızın tedavileri devam etmektedir. Hastalığa ne kadar erken tanı koyup tedaviye başlanılırsa hastalarımızın iyileşme ihtimali o oranda artıyor. Tüm vatandaşlarımızdan keneyi önemsemelerini, 'kene bana bir şey yapmaz' anlayışından vazgeçmelerini, kişisel koruyucu önlemlere riayet etmelerini, herhangi bir belirti olduğunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalarını istiyorum."

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sosyal mesafe cansız mankenlerle sağlanıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/sosyal-mesafe-cansiz-mankenlerle-saglaniyor-2477/

Artvin'de yeni normalleşme süreciyle 1 Haziran'da açılan kafe sosyal mesafe kuralı gereği bir masa dolu bir masa boş kalacak şekilde dizayn edildi. Boş kalması gereken masaların üzerine rezerve yazısı konularak değişik kıyafetler giydirilen cansız mankenler oturtuldu. Böylelikle kafeye gelen müşterilerin bu masalara oturması engellenerek sosyal mesafe sağlanıyor. Bazı mankenlerin üzerine yöresel kıyafetlerin giydirilmesi hem müşterilerin hem de yoldan geçenlerin beğenisini topluyor.

İşletme sahibi Emrah Özkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinin Artvin’de çok iyi yönetildiğini söyledi. Kentte bir süredir bir vaka görülmediğini aktaran Özkan, bu durumdan çok memnun olduklarını ve yeni normalleşme süreciyle 1 Haziran’da iş yerlerini açtıklarını söyledi.

Özkan, kafede Kovid-19'la mücadelede sosyal mesafe kurallarını sağlamak için böyle bir uygulama yaptıklarını anlatarak şöyle konuştu:

"Masalardaki cansız mankenlerle hem müşterilerimizin ilgisini çekiyor hem de onların sosyal mesafe kuralına uymasını sağlıyoruz. Bu masalarda mankenler olduğu için gelen müşteri istese de o masaya oturamıyor. Bir taraftan da kafenin daha kalabalık görünüp iş yeri sahibi olarak bizlerin ve müşterilerin moralini yükseltmek, toplumdaki o psikolojik baskıyı düzeltmek adına bunu yaptık. Çok güzel olduğunu düşünüyoruz. Sosyal mesafeyi de korumuş oluyoruz. Müşterilerimiz de çok memnun."

İşletmenin müşterilerinden Berkay Alkan da sosyal mesafe kuralının mankenlerle gösterilmesinin çok doğru bir karar olduğunu söyledi. Uygulamanın çok ilgisini çektiğini dile getiren Alkan, "Örnek bir uygulama olmuş. Benim çok hoşuma gitti. Görünce çok şaşırdım. Bazı mankenlere yöresel kıyafet giydirmişler. Sosyal mesafe gereği boş kalması gereken masalara mankenler konduğu için biz de diğer masalara oturduk arkadaşlarla. Maske kullanılması zorunlu, biz de bir şey yiyip içmediğimizde bu kurala uyuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Yunus Emre Altun da kafede mizah katılarak yapılan uygulamayı görünce çok şaşırdığını ve güldüğünü söyledi. İlk gördüğünde anlam veremediğini anlatan Altun, "Sosyal mesafenin sağlanması için yapıldığını öğrenince takdir ettim. Halkımız koronavirüsle mücadele konusunda çok duyarlı. Her Karadenizlide olduğu gibi burada da mizah anlayışı üst seviyede. Çok hoş ve komik." diye konuştu.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'in Yusufeli ilçesi Yaylalar köyünde yangın! https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinin-yusufeli-ilcesi-yaylalar-koyunde-yangin-2131/

Alınan bilgiye göre, ilçenin Yaylalar köyü Adatepe mahallesinde ahşap bir evde gece saatlerinde henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Alevler, rüzgarın da etkisiyle bitişikteki evlere sıçradı. Yangına Yusufeli Belediyesi ve Orman İşletme Şefliği ekipleri müdahale ederken, 7 ev yangında hasar görerek kullanılamaz hale geldi. Günün ilk saatlerine kadar yangın söndürme ve soğutma çalışmaları sürerken, yangından geriye taş yığınları, sac çatı malzemeleri, duman kokusu ile harabe haline gelmiş bir köy kaldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Karagöl yeniden ziyaretçilerini ağırlamaya başladı https://mail.gazetebirlik.com/haber/karagol-yeniden-ziyaretcilerini-agirlamaya-basladi-5262/

Korona virüs (Kodit-19) tedbirleri kapsamında ziyarete kapatılan Milli Parklar yeniden ziyarete açılmasının ardından Artvin’in Borçka ilçesinde bulunan Karagöl sisli havaya rağmen ziyaretçi akınına uğradı.

Belirlenen kurallar dahilinde tekrar faaliyete giren Karagöl, evde geçen salgın günlerinin ardından yoğun ilgi görmesi bekleniyor. Artvin'in Borçka ilçesinde bulunan ve doğal güzelliğiyle insanı büyüleyen Borçka Karagöl Tabiat Parkı, Korona virüs sonrası yeni normalleşme sürecinde yasakların kalkmasıyla tatilcilerin yoğun ilgisini gördü.

Türkiye'nin tek biyosfer rezerv alanı olan Camili'ye giden yol üzerinde bulunan ve 368 hektarlık alana sahip Borçka Karagöl Tabiat Parkı, çevresindeki şelaleler, vadiler ve ormanlarıyla her mevsim ayrı güzel Karagöl bu süreçte sessiz kalmıştı.

Borçka ilçesine 27 kilometre uzaklıktaki Karagöl, her mevsim ayrı bir güzelliği içinde barındırıyor. Muhteşem güzelliğinin yanında çevresindeki zengin bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliğiyle Karagöl, salgın süresince evde kalan vatandaşların yasakların kalkmasıyla ilk tercihleri arasında yer aldı.

Karagöl sağlık personelinden büyük ilgi gördü
Kahramanmaraş Elbistan’dan Borçka-Karagöl'e gelen sağlık personeli Yıldırım Akın, yaptığı açıklamada “Doğayla iç içe olmak için yasaklarında kalkmasıyla burada arkadaşlarımızda var hiç görmemiştik. Buraya gelip biraz stres atmak evde kaldığımız günlerinde biraz doğayla acısını çıkarmak için buradayız" derken, Tuğba Acar ise “Karagöl’ü zaten çok merak ediyorduk. Ben daha öncede gelmiştim ama şu dönemde daha çok ihtiyaç duyduk ve arzuladık. Bir çılgınlık yapıp yola çıktık bugün buradayız Karadeniz turu yapacağız” diye konuştu.

”Herkesi Karagöl’e bekliyoruz”

Borçka Kaymakamı Hasan Hüseyin Türker, herkesi Borçka-Karagöl'e beklediklerini belirterek “Malum olduğu sürece 1 Haziran’dan itibaren normalleşme süreci çerçevesinde gölümüz hizmete açılmıştır. Artvin olarak Türkiye’de olduğu gibi burada Korona virüs sürecinde belli bir süreçten geçti. Vakalarımız olmuştu ama şuan itibariyle uzun zamandan beri çok şükür ilçemiz de ilimiz de herhangi bir vaka söz konusu değildir. Bu risk bitti anlamına gelmez ama uzun zamandır vakanın olmaması temaslıların olmaması rahatlıkla insanımızın buralara geleceğini söyleye biliriz. İnsanlarımızdan da beklediğimiz malum burası hizmete açıldıktan sonra Korona virüs sürecinde ki bilim kurulunun Cumhurbaşkanlığımızın talimatları, genelgeleri ve istekleri doğrultusunda maske kullanarak, fiziki mesafeye dikkat ederek buraya herkesin gelmesi bütün ziyaretçilerimizin faydasına olacaktır. Bilim insanlarımızın söylediği gibi böyle bir süreçte insanların doğa da daha fazla bulunması doğal ortamlarda zamanlarını harcaması onlar açısından da faydalı olacaktır. Doğanın içerisinde olduğumuz zaman fiziki mesafeyi tutturmamız daha yüksek ihtimal olduğundan dolayı inşallah herhangi bir vakayla herhangi bir temasla karşı karşıya kalmadan insanlar buraya mutlu bir şekilde gelip mutlu bir şekilde ayrılacaklardır. Gerek ülkemiz vatandaşları gerekse yurt dışından insanlarımızı ilçemize, gölümüze davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sokağa çıkamadı, evinde tarihi eserlerin maketini yaptı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sokaga-cikamadi-evinde-tarihi-eserlerin-maketini-yapti-5235/

Yeni tip koronavirüs nedeniyle sokağa çıkmaları kısıtlanan vatandaşlardan 70 yaşındaki Mehmet Özaydın, yaklaşık 2 ayda atık malzemelerden kentin tarihi camileri, evleri ve köprülerinin maketlerini yaparak evini adeta sanat galerisine çevirdi.

Artvin'de yaşayan Özaydın, evinde kurduğu tezgahta ağaç dalları ve köklerinden ahşap ev maketleri yapıyor.

Mehmet Özaydın, salgın dolayısıyla sokağa çıkma kısıtlaması bulunduğunu belirterek, evde can sıkıntısını gidermek amacıyla ahşaptan kentin tarihi eserlerinin maketini yaptığını söyledi.

70 yaşında 70 maket yaptı 
Daha önce ahşapla ilgili hiçbir çalışması olmadığını belirten Özaydın, şöyle konuştu:

"Bir kamu kurumundan yıllar önce emekli oldum. Profesyonel ve amatör olarak futbol oynadım. Eşimi yıllar önce kaybettim. 2 oğlum var. 2'si de yurt dışında yaşıyor. Ben yalnız yaşıyorum. Salgın nedeniyle sokağa çıkmıyorum. Zaten biz yaşlılar için sokağa çıkma kısıtlaması var. Yaklaşık 2 ayı aşkın süredir evdeyim. Evde sürekli televizyon izlemekten sıkıldım, zaman geçmiyor. Boş oturmayı da sevmiyorum. Bir şeyler üretmekten çok hoşlanıyorum. İlimizin tarihi eserlerini internetten araştırdım. Evde geçirdiğim boş zamanı en iyi şekilde değerlendirmek ve can sıkıntısını gidermek amacıyla ahşaptan maket yapmaya başladım."

Tamamen doğal olmasını istediği için maketleri herhangi bir endüstriyel makine kullanmadan yaptığını anlatan Mehmet Özaydın, "Atık ağaç dallarından ve tahtalardan 70 adet maket yaptım. Eserlerimi yaparken hem iyi bir vakit geçirdim hem de ortaya görsel anlamda güzel şeyler çıktı. Hepsini özenle ve titizlikle yaptım. Bazen bir maketi 10 günde yaptığım oldu." diye konuştu.

Salgın sonrası sergilenecek
Maketlerini evinin bitişiğindeki bahçede özel olarak hazırladığı alanda sergileyen Özaydın, "Eserlerimi çok merak eden komşularımı ve arkadaşlarımı salgın dolayısıyla kabul etmiyorum. Salgın bitince sergiyi görücüye çıkaracağım. Çok ısrar edenlere maske takmaları ve sosyal mesafeye uymaları halinde kısa süreliğine izin veriyorum." dedi.

Mehmet Özaydın'ın 88 yaşındaki komşusu Muammer Aydemir de yapılan maketleri gördüğünde eski günleri anımsadığını belirterek, "Burada eski Artvin'in resimlerini hatırladım. Çünkü o binalar şimdi yok. Burada gördüm, eskiyi hatırladım. Bu maketlerde eskiyi gördüm, tazelendim." şeklinde konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tırın çekicisi ile rüzgarlığı arasında gizlenerek yurda girmeye çalışan kişi yakalandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/tirin-cekicisi-ile-ruzgarligi-arasinda-gizlenerek-yurda-girmeye-calisan-kisi-yakalandi-2588/

Sarp Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, Türkiye'ye giriş yapmak üzere Sarp Gümrük Sahası'na gelen M.K'nin kullandığı 81 ABC 477 plakalı tırda kamera sistemleriyle yapılan rutin saha kontrolü sırasında çekici ile rüzgarlık arasında gizlenen kişiyi tespit etti.

Ekipler, şahsı bulunduğu yerden çıkartarak işlemleri için müdürlük binasına getirdi.

Aramada üzerinden kimlik çıkan kişinin B.Ç. (39) olduğu ve yurt dışına çıkış yasağının bulunduğu belirlendi.

B.Ç. ve M.K. hakkında Pasaport Kanunu'na muhalefet ve göçmen kaçakçılığı suçlarından adli işlem başlatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'de yüksek kesimler beyaza büründü https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinde-yuksek-kesimler-beyaza-burundu-4047/

Artvin'de Merkez Ardanuç ve Şavşat ilçelerinin yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışı bu mevkilerde tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşların hayatını olumsuz etkiledi.

Kar yağışına arazide yakalanan sürü sahipleri hayvanları güçlükle evlerine geri götürdü.

Bazı vatandaşlar da bahar mevsiminin son günlerinde yağan karın keyfini çıkararak beyaza bürünen yüksek kesimleri fotoğrafladı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Artvin'de kamu çalışanlarından Milli Dayanışma Kampanyası'na 1,5 milyon lira destek https://mail.gazetebirlik.com/haber/artvinde-kamu-calisanlarindan-milli-dayanisma-kampanyasina-15-milyon-lira-destek-196/

Artvin Valisi Yılmaz Doruk, Valilikte düzenlediği basın toplantısında, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle ülke genelinde alınan tedbirlerden ekonomik anlamda olumsuz etkilenen dar gelirli vatandaşlara katkı sunmak için başlatılan kampanyaya, Artvin'den yoğun destek geldiğini belirtti.

İl genelindeki 11 bin 554 kamu çalışanının kampanyaya katıldığını dile getiren Doruk, "Toplamda 1 milyon 500 bin lira ilgili hesaplara bağış yapılmıştır. Bu bağış miktarıyla toplam bin 500 hanenin ilave destek ihtiyacını Artvin olarak karşılamanın mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Vali Doruk, Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının başlattığı Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi destek programı çerçevesinde ise kentte 3 bin 984 haneye 3 milyon 984 bin lira yardım yapıldığını vurguladı.

Türk milletinin, yüzyıllardır sahip olduğu birlik, beraberlik ve dayanışma ruhuyla tarih boyunca karşılaştığı bütün zorlukların üstesinden başarıyla geldiğine işaret eden Doruk, şunları kaydetti:

"Bu sıkıntının da hep birlikte üstesinden gelebileceğimize yürekten inanıyorum. Bu vesileyle soysal sorumluluk bilinciyle hareket ederek, Cumhurbaşkanımızın başlattığı kampanyaya bağışta bulunan bütün çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. İnşallah yaşadığımız bu zor günleri atlattığımızda hatırlayacağımız en güzel şeylerden biri de bu birlik, beraberlik, kardeşlik ve dayanışma fotoğrafımız olacaktır."

Toplantıya, Vali Doruk'un yanı sıra Vali Yardımcısı Cevat Uyanık, Belediye Başkanı Demirhan Elçin ve diğer yetkililer katıldı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gönüllülerden engelli ve hasta köpeklere şefkat eli https://mail.gazetebirlik.com/haber/gonullulerden-engelli-ve-hasta-kopeklere-sefkat-eli-3431/

Artvin'de öğretmen, eczacı, veteriner, mimar, işçi, öğrenci ve ev hanımı gibi farklı meslek gruplarından 14 hayvansever, merkeze bağlı Yeni Mahalle'de Hayvanları Doğayı İnsanları Koruma Derneğince yaklaşık 2 yıl önce engelli ve bakıma muhtaç hayvanlar için kurulan yaşam köyüne her gün gidiyor.

Kendi imkanları ve bağışlarla aldıkları yiyeceklerler engelli, bakımsız ve hasta köpekleri besleyen hayvanseverler, bir süre oynadıkları hayvanlara sevgi ve şefkat gösteriyor.

Öğretmen Emel Meriç, gazetecilere yaptığı açıklamada, hayvanseverler tarafından gönüllülerin desteğiyle yaklaşık 3 dönüm alan üzerinde engelli, hastalıklı sokak hayvanları için doğal bir yaşam alanı oluşturulduğunu söyledi.

Alan ilk oluşturulduğunda 100'den fazla köpek olduğunu belirten Meriç, "Bunların bir kısmını sahiplendirdik, bir kısmı öldü. Şu an 60 dolayında köpek var. Bizim imkanlarımız sınırlı. Buradaki hayvanların beslenmesini de tamamen vatandaşlardan aldığımız destekle yapıyoruz." dedi.

Meriç, yaşam köyüne günde en az bir kişinin gelerek hayvanların bakımlarıyla ilgilendiğini ifade ederek, "Mamalar dolduruluyor. Su kapları tazeleniyor. Yaralı varsa müdahale ediliyor. 3 ayda bir bölgede ilaçlama çalışması yapıyoruz. Köpekleri seviyoruz, okşuyoruz." diye konuştu.

Yaşam köyü dışında sokaklardaki kedi ve köpekler için de imkanları ölçüsünde çalıştıklarını aktaran Meriç, bu hayvanların beslenmesi için mahallelerdeki gönüllülere mama takviyesinde bulunduklarını kaydetti.

"Hayvanlar için kapılarına su ve yiyecek bıraksınlar"
Esnaf Nermin Albayrak ise hayvan sevginin anne babasının kendisine öğrettiği en güzel şeylerden olduğunu dile getirdi.

Evinde de çok sayıda kedi, köpek beslediğini, işinden arta kalan zamanın çoğunu evindeki ve barınaktaki hayvanlarla geçirdiğini anlatan Albayrak, şunları söyledi:

"Dünya ve ülke olarak koronavirüs salgınıyla mücadele ediyoruz. Bu süreçte insanlar evlerinde, lokanta ve kafeler kapalı, sokak hayvanları mağdur oluyor. Halkımızdan isteğimiz şu, hayvanlar için kapılarına su ve yiyecek bıraksınlar. Bizler sokaklarda besleme yapıyoruz ama özellikle esnafın kapalı olduğu bu süreçte yetemiyoruz. Halkımızın bu konuda duyarlı olmasını istiyoruz. İnsanlar hayvanlara zarar vermediği sürece hayvanlar insanlara zarar vermez."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Asansöre sıkışarak feci şekilde can verdi https://mail.gazetebirlik.com/haber/asansore-sikisarak-feci-sekilde-can-verdi--8974/

Asansöre sıkışarak feci şekilde can verdi Artvin’in Borçka ilçesi Küçükköy Mahallesinde bir apartmanda Gülperi Akçelik asansöre binmeye çalışırken sıkışarak can verdi.

Necati TUZCU 

Artvin’in Borçka ilçesi Küçükköy Mahallesinde bir apartmanda bir kadın asansör binmeye çalışırken sıkışarak can verdi. Edinilen bilgiye göre dün meydana gelen olayda Küçükköy mahallesinde bulunan bir apartmanda merdiven temizliği yapan Gülperi Akçelik (36) asansöre binmek istediği sırada asansör hareket etti. Vücudunun bir bölümü asansörün dışında kalan kadın, sıkışarak olay yerinde hayatını kaybetti. Olay yerine gelen Borçka Cumhuriyet Savcısı kazayla ilgili soruşturma başlattı. Hayatını kaybeden Gülperi Akçelik evli ve üç çocuk annesiydi. Genç kadın kılınan cenaze namazının ardından aile mezarlığına defnedildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sarp Sınır Kapısı'nda da sahra hastaneleri kuruluyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/sarp-sinir-kapisinda-da-sahra-hastaneleri-kuruluyor-5526/

Sarp Sınır Kapısı'na 200 metre uzaklıkta kurulan sahra hastanelerinde, sınırdan Türkiye'ye geçen ve koronavirüs şüphesi bulunanlar gözlem altına alınacak.

Artvin İl Sağlık Müdürü İrfan Akalın, gazetecilere yaptığı açıklamada, koronaviris tehdidine karşı önlem almak amacıyla Sağlık Bakanlığının talimatlarıyla sınır kapılarına sahra hastanelerinin yerleştirilmeye başlandığını söyledi.

Sarp Sınır Kapısı'nda da sahra hastaneleri kurulduğunu ifade eden Akalın, şunları kaydetti:

"Bakanlığımızın talimatlarıyla Trabzon, Giresun, Rize, Gümüşhane ve Artvin İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı UMKE ekiplerinin özverili çalışmalarıyla Artvin'de Sarp Sınır Kapısı'nda sahra hastanelerimizi kurmaya başladık. Bugün iki tanesini kurduk, yarın ise geri kalanları kuracağız. Önlemler kapsamında sınır kapsında sağlık noktaları oluşturup ülkeye giriş yapan vatandaşları termal kameralarla tarıyoruz. Sınır kapılarının hassasiyetini de dikkate alarak bakanlığın talimatıyla tedbirlerimizi artırıyoruz."

Akalın, riskli vatandaşları, en yakın noktada izole edip onlarla ilgili sağlık işlerini hızlı şekilde sağlık çalışanlarının kontrolünde yaparak ülkeyi bu virüse karşı koruma amacında olduklarını aktardı.

Süreci en iyi şekilde atlatacaklarını dile getiren Akalın, "Yaklaşık 40 ülkeye sıçramış olan koronavirüs, alınan önlemler sayesinde şu ana kadar ülkemize gelmedi. İnşallah da gelemez ama biz her şeye hazırlıklı olmalıyız." ifadelerini kullandı.

Akalın, 100 yatak kapasiteli olması planlanan sahra hastanelerinde ilk aşamada herhangi bir vakaya rastlanmadığı için 5 kişilik personelin çalışacağını, ihtiyaç duyulması halinde sayının artırılacağını sözlerine ekledi.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Arhavi'de kar nedeniyle pazar yerinin çatısı çöktü https://mail.gazetebirlik.com/haber/arhavide-kar-nedeniyle-pazar-yerinin-catisi-coktu-1-yarali-6173/

Alınan bilgiye göre, yoğun kar yağışının etkili olduğu ilçede belediyeye ait kapalı pazar yerinin çatısı çöktü.

Bu sırada pazar yerinde bulunan Recep Şahin (60), çöken çatının altında kaldı.

İhbar üzerine olay yerine gelen 112 Acil Sağlık ekipleri ve vatandaşların yardımıyla bulunduğu yerden çıkarılan Şahin, Arhavi Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Tedavi altına alınan Şahin'in hayati tehlikesinin olmadığı belirtildi.

Çöken çatının altında kalan bazı araçlar da zarar gördü.

Öte yandan, kar kalınlığının 70 santimetreyi bulduğu ilçe merkezindeki 2 bin metrekarelik Arhavi Gösteri Merkezi Çadırı da çöktü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com