tag:gazetebirlik.com,2015:cid-170 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2023-11-23T09:21:56+03:00 Siirt'te maden ocağında göçük meydana geldi https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-maden-ocaginda-gocuk-meydana-geldi-1031/

Şirvan ilçesinin Maden köyünde özel bir bakır madeninde henüz belirlenemeyen nedenle göçük oldu.

Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine jandarma, 112 Acil Sağlık, AFAD ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Göçük altında kalan işçilerin kurtarılması için çalışma başlatıldı.

Siirt Valisi Kemal Kızılkaya, maden ocağında yürütülen kurtarma çalışmalarını yerinde takip etti.

Kızılkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, maden ocağında 01.25 sıralarında göçük meydana geldiğini söyledi.

Kızılkaya, "Eti Bakır maden sahasındaki ocakta yaşanan göçüğe 5 işçi arkadaşımız maruz kalmıştır. 5 işçi kardeşimizden 2'si hafif yaralı olarak kurtulmuş ancak diğer 3 kardeşimiz maalesef vefat etmişlerdir." dedi.

Vali Kızılkaya, hayatını kaybeden işçiler için Allah'tan rahmet, yaralı işçiler için şifa diledi.

Konuyu takip ettiklerini belirten Kızılkaya, "Şu anda arkadaşlarımızın bize vermiş olduğu bilgiye göre maden sahasında gerekli diğer tedbirler alınmış, herhangi bir tehlike arz eden durum söz konusu değildir. Tekrar geçmiş olsun diyorum." ifadelerini kullandı.

Göçükte yaşamını yitirenlerin Giresun nüfusuna kayıtlı Zekayi Can Çalık (32), Siirt nüfusuna kayıtlı Orhan Gültekin (26) ve İzmir nüfusuna kayıtlı Emre Gökduman (24) olduğu öğrenildi.

Yaralılar, ambulansla Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

3 kişi gözaltına alındı

Şirvan Cumhuriyet Başsavcılığınca maden ocağında meydana gelen göçüğe ilişkin soruşturma başlatıldı.

Soruşturma kapsamında Y.K, A.T. ve D.A. gözaltına alındı.

Şüphelilerin jandarmadaki işlemleri sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
2047 rakımlı Çemikari Yaylası'nda üretilen tescilli balda hasat başladı https://mail.gazetebirlik.com/haber/2047-rakimli-cemikari-yaylasinda-uretilen-tescilli-balda-hasat-basladi-2557/

Türk Patent ve Marka Kurumundan 20 yıl önce coğrafi işaret belgesi alınarak tescillenen Pervari balı üreten arıcılar, yaklaşık 4 ay önce zengin floraya sahip Çemikari Yaylası'na çıktı.

Arıcılar, bölgede tesis edilen huzur ile 4 aydır mesailerini sürdürdükleri yaylada doğal yöntemlerle bal üretimi yaptı.

Ailelerinden uzakta yoğun mesai harcayan arıcıların heyecanla beklediği hasat dönemi başladı.

Kovanları ayılardan korumak için gece de nöbet tuttular

Üreticilerden Muhsin Çetin, kovanlarda yılın ilk hasadını yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Balda yüksek rekolte beklediklerini belirten Çetin, "Arıcılık bizim için dededen kalma bir meslek. Dedemden sonra babam bu mesleği icra etti. Kardeşlerim ve ben de arıcılık yapıyoruz. Burası Herekol Dağı'nın etekleri. Geven balı üretiyoruz, sürekli bu işi yapıyoruz. Rakım yüksek olduğu için bölge arıcılar için çok ideal." dedi.

"Gece ayı nöbeti tuttuk, gündüz arı işleriyle uğraştık." diyen Çetin, arıcılığın emek isteyen bir meslek olduğunu ifade etti.

"En huzurlu dönemleri yaşıyoruz"

Alaattin Türkeş de son yılların en huzurlu dönemlerini yaşadıklarını anlatarak, bu ortamda bal üretmenin sevindirici olduğunu belirtti.

Arıcılık mesleğinin keyifli olduğunu anlatan Türkeş, şöyle konuştu:

"Pervari'de oturuyorum. Yılın bu mevsiminde yayladan yeni yeni iniyoruz. Bu mesleğin zorlukları da var. Terör nedeniyle eskiden gelemiyorduk. Şu an huzur var. Gece nöbet tutuyor, gündüz kovan bakımı yapıyoruz. Rakım yüksek olunca verim de iyi oluyor. Rekoltemiz iyi, 2-3 tona yakın bal bekliyorum."

"Hakiki bal burada üretiliyor"

Kardeşi Muhsin Çetin ile arıcılık yapan İhsan Çetin ise huzurlu bir yaylada, aylar süren mesainin ardından evlerine dönecek olmanın heyecanını yaşadıklarını söyledi.

Bu yıl verimli bir dönem geçirdiklerini anlatan Çetin, "Bu mesleği seviyorum. Herekol Dağı eteklerindeyiz ve şu an sıcaklık 15 derece. Şifalı ve hakiki bal burada üretiliyor. Ortalama 300 kara kovan ve 250 fenni kovandan 2 ton 700 kilogram bal bekliyoruz. Bu sene rekolte iyi." diye konuştu.

Kovan başına ortalama 5 kilogram verim

Siirt Bal Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Nezir Çetin, bu sene Pervari bölgesinden iyi rekolte beklediklerini belirtti.

Kovan başına 5 kilogram verim aldıklarını ifade eden Çetin, şunları kaydetti:

"Zengin floraya sahip yaylalarda 4 ayın sonunda fenni kovanların hasadı yapıldı, bir ay sonra da kara kovan balının hasadı yapılacak. Geçen sene bal verimi düşüktü. Bu sene Pervari bölgesinde rekolte çok iyi. Genel anlamda üreticiler rekolteden memnun."

Mehmet Salih Karakuzu da dayılarına yardım etmek için geldiği yaylada bu yıl huzurla bal ürettiklerini söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yılda sadece 15 gün açan endemik Siirt adaçayı korunuyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/yilda-sadece-15-gun-acan-endemik-siirt-adacayi-korunuyor-4687/

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri, yaklaşık 10 yıl önce Türkiye'de sadece Tillo'da yetiştiği tespit edilen endemik bitkinin bulunduğu alanı koruma bölgesi ilan etti.

Köylüler, ekiplerle, her yıl ilkbaharda açan endemik bitkinin yetiştiği mezarlık alanını taş ve tel örgüyle çevreleyerek koruma alanına sahip çıkıyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Nevzat Amcalar, endemik bitkinin, tür koruma eylem planı kapsamında koruma altında bulunduğunu söyledi.

Amcalar, IUCN kriterlerine göre tek yaşama alanına sahip olması ve popülasyondaki birey sayısı nedeniyle nesli kritik tehlike "CR" altında bulunan bitkinin, sadece mayısta ve 15 ila 20 gün çiçek açtığını aktardı.

Koparılması halinde 244 bin 315 lira cezası bulunduğunu dile getiren Amcalar, vatandaşlardan adaçayının korunmasına destek vermelerini ve bu nadir bitki türüne karşı duyarlı davranmalarını istedi.

Köylülerden Sinan İmre ise bitkinin nadide bir tür olduğunu belirterek, "Biyoçeşitlilik ekibi ve akademisyenler burada inceleme yaptı ve bu türün Türkiye genelinde sadece Siirt bölgesinde yetiştiğini tespit etti. Böyle olunca ekipler bitkinin yetiştiği alanı çitle çevreleyerek koruma altına aldı. Biz de bitkiyi koruyoruz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'te yapılan hastane ek binası deprem izolatörleriyle donatılacak https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-yapilan-hastane-ek-binasi-deprem-izolatorleriyle-donatilacak-3322/

Sağlık Bakanlığınca geçen yıl ihalesi gerçekleştirilen ve Siirt Çevre Yolu kenarındaki 70 bin metrekare alanda mart ayında inşasına başlanan 400 yataklı Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi ek binasının yapımı sürüyor.

Gerektiğinde 500 yatak kapasitesine yükseltilebilecek ek bina, izolatör katı ve bodrum katıyla birlikte yatay mimariye uygun olarak 7 kattan oluşacak.

Bina oturma alanı 20 bin 619 metrekare, toplam 89 bin 749 metrekare kapalı alandan oluşacak hastane, 225'i kapalı olmak üzere 884 araçlık otoparka sahip olacak.

"Bittiğinde Siirt'e çok yakışacak"

Vali Osman Hacıbektaşoğlu, AA muhabirine, kentin her alanda olduğu gibi sağlık alanında da önemli yatırımlarla buluştuğunu söyledi.

Hastane binasının 2025'te hizmete açılacağını belirten Hacıbektaşoğlu, inşaatın mart ayında başladığını, çalışmaların hızla devam ettiğini kaydetti.

Siirt'in birinci derece deprem bölgesinde yer aldığını aktaran Hacıbektaşoğlu, bu nedenle hastane binasında depreme dayanıklılığa önem verildiğini vurguladı.

"Deprem izolatörü ile sismik perdeleri olan hastanemiz her türlü şiddetli depremlere dayanıklı olacak. İnşallah bittiğinde Siirt'e çok yakışacak." diyen Hacıbektaşoğlu, hastanenin sadece kente değil, bölgeye de sağlık hizmeti sunacağını bildirdi.

İl Sağlık Müdürü Erol Emre Ömür de ek binanın yapımının programa uygun sürdüğünü, hastanenin kentin önemli bir eksiğini gidereceğini anlattı.

"Depreme dayanıklı olacak"

Proje müdürü Mithat Demircan ise ek binanın olası bir depremde güvenli liman olacağına işaret etti.

"Hastanemiz depreme dayanıklı olacak. İzolatör katı mevcut. Burada 386 deprem izolatörü, binanın taşıyıcı sisteminde de bodrum katında sismik perde kullanılacak. 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremler yaşadık. Proje yapıldığında bunlar göz önünde bulunduruluyor." ifadesini kullanan Demircan, hastanenin yeşil alanıyla da ön plana çıkacağını dile getirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirtliler yılda sadece 20 gün açan "ağlayan gelinler" için seferber oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtliler-yilda-sadece-20-gun-acan-aglayan-gelinler-icin-seferber-oldu-6482/

İlçeye bağlı Erkent köyü ile köyün Sığırlı mezrası sakinleri, ilkbaharla açan ters lalelerin yetiştiği mezarlık alanını taş ve tel örgüyle çevreleyerek koruma altına aldı.

Erkent köyü muhtarı Abdülaziz Aras, ilkbaharda açarak dağları renklendiren ters lalelerin yılda sadece 20 gün açtığını söyledi.

Ters laleleri korumak için köylülerle onları koruma kararı aldıklarını belirten Aras, "Bu doğal çiçeklerimizi kendimiz koruyoruz. Önce mezarlık etrafını tel örgüyle kapladık. Taşlarla bu alanı çevreledik." dedi.

Köylülerden Şehmus Behçet de geçmişte ters laleleri dağlardan getirip çocuk mezarlarına ektiklerini aktardı.

Bu vesile ile her bahar mevsiminde mezarlıklarda ters lalelerin açtığını kaydeden Behçet, "Biz istiyoruz bu ters laleleri Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri ve köylülerle dayanışma içinde koruyalım. Bir çiçek bizim için bir candır." ifadesini kullandı.

Laleler koparılmasın diye önlem aldılar

Köylülerden Ramazan Bağış ise bitki çeşitlerinin çok olduğu köyde açan ters lalenin herkesin ilgisini çektiğini ve koparılmamaları için önlem aldıklarını dile getirdi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Siirt Şube Müdürlüğü ekipleri de biyolojik çeşitliliği korumak için ters lalelerin yetiştiği alanlarda denetimlerini sürdürüyor.

Köylülerle görüşen ekipler, ters laleyi koparanlara 244 bin 315 lira ceza uygulanacağı uyarısında bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'te ters laleyi koparanlara 244 bin 315 lira ceza kesilecek https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-ters-laleyi-koparanlara-244-bin-315-lira-ceza-kesilecek-9543/

Doğa Koruma ve Milli Parklar Siirt Şube Müdürlüğünden yapılan açıklamada, ters lalelerin korunmasına yönelik çalışmaların sürdüğü belirtildi.

Ters lalelerin 20 gün boyunca yaşayabildiği aktarılan açıklamada, çiçeğin ilkbaharda dağları renklendirdiği aktarıldı.

Ters lalelerin bölgenin bir değeri olduğu vurgulanan açıklamada, ters lalenin koparılmasının yasak olduğu, bunu koparanlara biyolojik çeşitliliği tahrip etme suçundan 244 bin 315 lira ceza uygulanacağı bildirildi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'te ekipler rahatsızlanan kardeşler için seferber oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-ekipler-rahatsizlanan-kardesler-icin-seferber-oldu-4056/

Siirt'in Pervari ilçesinde etkisini sürdüren kar yağışı ve tipi, hayatı olumsuz etkiliyor.

Karşıyaka köyünde yüksek ateş sonucu rahatsızlanan 6 aylık Melisa ve 2 yaşındaki Rumeysa Uslu'nun ailesi 112 Acil Sağlık ve İl Özel İdaresinden yardım istedi.

Bölgeye sevk edilen karla mücadele ekipleri, yolu açarak sağlık ekiplerinin köye ulaşmasını sağladı.

Köyde ilk müdahalesi yapılan Uslu kardeşler, ambulansla Pervari Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Düğüncüler köyünden Siirt kent merkezine gelmeye çalışan minibüs de karda mahsur kaldı.

Karla mücadele ekiplerince yaklaşık 5 saatlik çalış sonucu 18 yolcu kurtarıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'te karda mahsur kalan ambulansı ekipler kurtardı https://mail.gazetebirlik.com/haber/-siirtte-karda-mahsur-kalan-ambulansi-ekipler-kurtardi-538/

Siirt'in Pervari ilçesine bağlı Doğanköy'deki bir hastayı almaya giden ambulans, yoğun kar yağışı nedeniyle Geçittepe mevkisinde kara saplandı.

112 Acil Sağlık ekiplerinin yardım talebi üzerine bölgeye giden İl Özel İdaresi ekipleri, zincir bağladıkları ambulansı, bulunduğu yerden kurtardı.

Ambulans, karla mücadele ekiplerinin desteğiyle Doğanköy'deki hastaya ulaşmaya çalışıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'te çöp konteynerinde bulunan yavru köpeklere rehabilitasyon merkezinde bakılıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-cop-konteynerinde-bulunan-yavru-kopeklere-rehabilitasyon-merkezinde-bakiliyor-992/

Siirt Belediyesinde görevli temizlik işçilerinin 2 gün önce Alan Mahallesi Veysi Turgut Caddesi'nde konteynerdeki çöpü kamyona boşaltacakları sırada buldukları yavru köpek ile daha sonra yanlarına gelen annelerine Siirt Belediyesi Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde bakılıyor.

Merkezde, özenle bakılan yavrular, büyümeleri ve rehabilitasyon sürecinin ardından doğal ortama bırakılacak.

Siirt Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Fırat Toprak, AA muhabirine, çöpten kurtardıkları köpeklerin bakımlarının sürdüğünü söyledi.

Toprak, yavruların ve annelerinin sağlıklarının iyi olduğunu aktardı.

Merkezde sorumlu veteriner Veysel Sabri Oktay da merkezde hayvanların bakım ve rehabilitasyonları için her türlü imkanın bulunduğunu dile getirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İmamın tayini çıkınca 740 nüfuslu köyde farklı soyadıyla yaşayan kimse kalmadı https://mail.gazetebirlik.com/haber/imamin-tayini-cikinca-740-nufuslu-koyde-farkli-soyadiyla-yasayan-kimse-kalmadi-1005/

İmam dışında herkesin "Yeşilyurt" soyadını taşıdığı 100 haneli, 740 nüfuslu Aksöğüt'te 26 yıldır görev yapan imam Mehmet Şafi Sevcan'ın, Ballıkaya köyüne tayininin çıkmasının ardından 13 yıldır Şanlıurfa'da imamlık yapan ve köylülerin de akrabası olan Akif Yeşilyurt köye tayin edildi.

Yeni imamın göreve başlamasıyla köylülerin tamamının soyadı "Yeşilyurt" oldu.

Muhtar Emrullah Yeşilyurt, 4 kardeş olan dedelerinin yaklaşık 140 yıl önce kurduğu köyde yaşayanların renkli görüntüler oluşturduğunu söyledi.

Köyde bundan önce imam dışında herkesin aynı soyadını taşıdığını anımsatan Yeşilyurt, "Sadece imamımızın soyadı değişikti. Onun tayini çıktı. Yeni gelen imam da akrabamız. Şu anda imamımız dahil 740 kişi aynı soyadı taşıyor. Okulda görevli öğretmenler ise köyde yaşamıyor." dedi.

Köyde adaş olan öğrencilerin okulda zaman zaman karışıklığa neden olduğunu da dile getiren Yeşilyurt, öğretmenlerin öğrencileri, "Muhammet 1, Muhammet 2, Muhammet 3" şeklinde sıraladığını anımsattı.

"Akşam eve gelmediği zaman çocuğumu merak etmiyorum"
Cami imamı Akif Yeşilyurt da 23 yıl aradan sonra doğduğu köye atanmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Yeşilyurt, "Allah kısmet etti ve buraya atandım. Allah bizlere güzel hayırlar, güzel işler yapmayı nasip etsin. Köyümüzün hepsi akraba. Köyde yabancı kimse yok. Akşam eve gelmediği zaman çocuğumu merak etmiyorum. Biliyorum ki ya kardeşimin ya amcamın evindedir." ifadelerini kullandı.

Köylülerden Mehmet Yeşilyurt da adaş olan kişilerin karışıklığa neden olduğu köyde farklı anılar biriktirdiklerini aktardı.

Okulda adaş olanların bazen baba ismiyle de çağrıldığını bildiren Yeşilyurt, "Öğretmen bir öğrencinin ismini söylediğinde aynı anda iki kişi beraber kalkabiliyor." dedi.

Bu durumun bazen banka ve diğer kurumlarda da karışıklık olduğuna dikkati çeken Yeşilyurt, şöyle devam etti:

"Yeşil kart için ilgili kuruma gittim. Benimle adaş olan amcamın oğluyla ismimiz karışmıştı. Bu yanlışı düzeltmek için bir hafta uğraştım. Bir defa da yeşil kartımı getirmişlerdi. Adımı ve baba adımı sordular. Babamın adının Abdullah olduğunu söyledim. Bir akrabam da benimle adaş ve babasının adı Abdullah diye karışıklık oldu. Yeşil kartım iptal oldu. Bunu sorduğumda adıma tapu göründüğünü söylediler. Adıma herhangi bir tapu olmadığını söyledim. Tapuya gittim ve benimle 80 yaşındaki bir akrabamın isimlerinin karıştığını öğrendim."

Adına bir kurumdan para cezası gelen teyzesinin oğlu İshak Yeşilyurt'un ilgili kuruma gidip borcunu ödediğini fakat onun yerine bir adaşının borcunun silindiğini anlatan Yeşilyurt, yaşanan karışıklıklara da alıştıklarını bildirdi.

Abdullillah Yeşilyurt da köyde adaşı olan iki kişinin bulunduğunu söyledi.

"Bazen bankalardan kartlarımız geliyor. Üzerinde kimlik numarası olmadığı için karışıklık oluyor." diyen Yeşilyurt, köyün bu durumunun dikkati çektiğini belirtti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'te sağanak hayatı olumsuz etkiledi https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-saganak-hayati-olumsuz-etkiledi-6500/

Akşam saatlerinde başlayan ve giderek etkisini artıran yağış, kentin çeşitli bölgelerinde olumsuzluklar yaşanmasına neden oldu.

Kentte birçok yolda sağanak sonrası taşkın oluştu. Araçlar, trafikte ilerlemekte zorluk çekti.

Siirt-Kurtalan Caddesi'nde mahsur kalan 2 araç, vatandaşların çabasıyla bulundukları yerden çıkarıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Müküs Çayı'nda 2 ay önce kaybolan hemşirenin cesedine ulaşıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/mukus-cayinda-2-ay-once-kaybolan-hemsirenin-cesedine-ulasildi-6396/

Müküs Çayı'na düştüğü yerin yaklaşık 1500 metre ilerisindeki Karervaz Şelalesi mevkisinde bulunan Güneş'in cesedi, otopsi için Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesine gönderildi.

AFAD İl Müdürü Cahit Akkoyun, AA muhabirine, 64 gün süren çalışmalar sonucu kaybolan hemşire Eyüp Güneş'in cansız bedenine ulaştıklarını belirterek, "Ceset teşhis edildi. Cenaze, işlemlerin ardından defnedilmek üzere ailesine teslim edilecek." dedi.

30 kilometrelik alanda aranmıştı

Beğendik beldesi yakınlarında 11 Haziran'da ayağı kayarak çaya düşen İlçe Sağlık Müdürlüğünde görevli meslektaşını kurtarmak için suya giren ancak akıntıya kapılan Güneş'e ulaşılması için ekipler Müküs Köprüsü'nden Çetin Barajı ve Hidroelektrik Santrali bölgesine kadar yaklaşık 30 kilometrelik mesafede çalışma yürüttü.

Çalışmalarda bugüne kadar dönüşümlü olarak Diyarbakır, Adana, Van ve Hakkari İl Jandarma komutanlıklarına bağlı timler, Van, Elazığ ve Bitlis İl Emniyet müdürlüklerine ait su altı arama ve kurtarma ekipleri, Batman ve Van'dan AFAD ekipleri, Siirt'ten de jandarma, UMKE ve AFAD ekipleri ile güvenlik korucuları görev aldı.

Siirt İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Uğur Ertekin ve AFAD İl Müdürü Cahit Akkoyun'un koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda zodyak botların yanı sıra halat bağlanan rafting botları ve iş makinesi de kullanıldı.

Zorlu coğrafi koşullara karşı havai hat da çekilen bölgede, su altı kamerası ve insansız hava araçlarıyla arama yapıldı, bölgedeki ağaçlık ve kayalık alanlar kontrol edildi.

Pervari Sağlık Müdürlüğünde görevli hemşire Halime Timurtaş, akıntıya kapılarak yaşamını yitirmiş, arkadaşını kurtarmak için suya giren hemşire Eyüp Güneş ise çayda kaybolmuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'te yer altından ses geldiğini söyleyen Akyaylalılar da AFAD'a başvurdu https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-yer-altindan-ses-geldigini-soyleyen-akyaylalilar-da-afada-basvurdu-8809/

Merkez Meydandere köyünde yaşayan vatandaşların yaklaşık 2 haftadır yer altından ses geldiğini ve birkaç saniye süren sarsıntılar olduğunu ileri sürerek yaptığı başvuru üzerine 31 Temmuz'da köyde inceleme yapan AFAD'a benzer iddialarla bir başvuru da Akyayla köyünden geldi.

Meydandere köyüne yaklaşık 3,5 kilometre uzaklıktaki Akyayla köyü muhtarı yaptığı başvuruda, 9 Ağustos'ta saat 23.30 sıralarında yer altından ses geldiğini ve birkaç saniyelik sarsıntı hissettiklerini belirterek, inceleme yapılması talebinde bulundu.

"Sanki evin kolonları kırıldı"

Akyayla köyü muhtarı Halit Aygün, AA muhabirine, evde yattığı sırada bir ses duyduğunu ve sarsıntı yaşandığını söyledi.

"Sanki evin kolonları kırıldı, o şekilde hissettim. Evlerin üzerimize düşeceğini sandık. Köylülerin tamamı hissetmiş, evlerinden dışarı çıktılar. Bir daha olmayınca evlerimize geçtik." ifadelerini kullanan Aygün, daha önce benzer durumun Meydandere köyünde yaşandığını duyduklarını belirtti.

Aygün, endişe duyduklarını ve AFAD'a başvuru yaptıklarını anlatarak, bu ses ve sarsıntının bir an önce kaynağının tespit edilmesini ve sorunun çözüme kavuşmasını istediklerini ifade etti.

Köyde yaşayan vatandaşlardan Umayittin Aygün de daha önce iki kez hissettiği sarsıntının bu kez daha etkili olduğunu söyledi.

Duyduğu sesin "patlama sesi"ne benzediğini dile getiren Aygün, deprem olduğunu düşündüklerini ancak evlerde herhangi bir çatlak, gözle görülen bir etkinin oluşmadığını belirtti.

Sadık Aktı da balkonda ailesiyle sohbet ettikleri sırada ürkütücü bir sesle sarsıldıklarını anlattı.

Böyle bir sesi daha önce hiç duymadığını belirten Aktı, "Korkutucu bir sesti. Daha önce depremi yaşadım. Bunun depremle bir alakası olduğunu düşünmüyorum." dedi.

11 yaşındaki Elanur Aygün de telefonla oynadığı sırada ses duyduğunu, sarsıntı hissettiğini belirterek, "Yere düştüm. Anneme seslendim. Annem, 'Deprem oluyor.' dedi. Bina yıkımına benzeyen bir sesti." ifadelerini kullandı.

"İki köyümüz de tarafımızca incelenmekte"

AFAD İl Müdürü Cahit Akkoyun ise daha önce jeoloji mühendislerinden oluşan bir ekiple Meydandere köyünde inceleme yaptıklarını hatırlatarak, çalışmalar sonucu hazırlanacak raporu yetkililere sunacaklarını belirtti.

Akyayla köyü muhtarının da benzer şikayetlerle kendilerine başvurduğunu anlatan Akkoyun, bu köyde de en kısa sürede inceleme yapacaklarını bildirdi.

Akkoyun, şunları söyledi:

"Her iki köyümüz afete maruz bölgede yer alıyor. Meydandere köyü heyelan kütlesi üzerine, Akyayla köyü ise kaya düşme afetine maruz bir bölgede kurulmuş. İki köyümüz de tarafımızca incelenmekte ve takip edilmekte."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'te yer altından sesler geldiği iddiası üzerine köyde inceleme yapıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-yer-altindan-sesler-geldigi-iddiasi-uzerine-koyde-inceleme-yapildi-5971/

Siirt'in merkez Meydandere köyünde oturan vatandaşlar, yaklaşık 2 haftadır yer altından sesler geldiği ve birkaç saniye süren sarsıntılar olduğunu ileri sürerek, AFAD'a başvurdu.

Köylülerin talebi üzerine AFAD İl Müdürü Cahit Akkoyun ve jeoloji mühendislerinden oluşan ekip, köyde inceleme yaptı.

AFAD İl Müdürü Cahit Akkoyun, köy muhtarı Necmettin Baykara'nın talebi ve köylülerin iddiaları üzerine köyde incelemede bulunduklarını söyledi.

İncelemelerde jeoloji mühendislerinin de yer aldığını belirten Akkoyun, şöyle konuştu:

"Köyün içinde birtakım keşif ve incelemelerde bulunduk. Köyün etrafından özellikle yüksek kesimdeki arazilerde meydana gelebilecek yarılma açılmalar var mı diye jeoloji mühendisleriyle araştırma yaptık. Bu çalışmalar sonucunda hazırlayacağımız jeolojik etüt raporlarını yetkili makamlara ileteceğiz. Köy muhtarının iddia ettiği seslerin nedenini bilmemekteyiz. Bunu ilerleyen zamanlarda tespit edeceğiz."

Muhtar Baykara da ara sıra gelen ses ve meydana gelen sarsıntıların çok kısa sürdüğünü ve özellikle gece saatlerinde bu sesler üzerine uyandıklarını anlattı.

Baykara, "Yer altında ses geldiği zaman sanki bir kamyondan malzeme dökülmüş gibi ama ses derinden geliyor. Bu esnada tüm evlerde bir titreme oluyor. Bölgede deprem oldu zannediyoruz, haberlere bakıyoruz bir şey yok. Bir yol çalışması da yok bölgede. Köyümüz baraja 4 kilometre mesafede. Yer altındaki su belki boşlukları dolduruyor da olabilir. Aklımıza başka bir şey gelmiyor." ifadelerini kullandı. 

Durumu yetkililere bildirdiklerini aktaran Baykara, AFAD'ın köyde inceleme yaptığını ve buna ilişkin çıkacak raporun sonucunu beklediklerini belirtti.

Köyde yaşayan Sabri Yıldırım da köyü endişelendiren bu durumun özellikle gece saatlerinde yaşandığını kaydetti.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Müküs Çayı'na düşen hemşireyi arama çalışmaları su altı kamerasıyla sürüyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/mukus-cayina-dusen-hemsireyi-arama-calismalari-su-alti-kamerasiyla-suruyor-3832/

Beğendik beldesi yakınlarında 11 Haziran'da ayağı kayarak çaya düşen İlçe Sağlık Müdürlüğünde görevli meslektaşını kurtarmak için suya giren ancak akıntıya kapılan Güneş'in bulunması için su altı ve üstü arama çalışmaları gerçekleştiriliyor.

Diyarbakır Jandarma Sualtı Arama ve Kurtarma, Van Polis Sualtı Arama ve Kurtarma ekipleri ile Siirt jandarma, UMKE, AFAD ve güvenlik korucularından oluşan yaklaşık 130 kişilik ekip, Müküs Köprüsü'nden Çetin Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) bölgesine kadarki yaklaşık 30 kilometrelik mesafede Güneş'i arıyor.

Ekipler, yeniden Müküs Çayı'nın Beğendik beldesi yakınlarındaki şelale ve çevresinde çalışmalarını yoğunlaştırdı. Havai hat çekilen bölgede, su altı kamerasıyla da arama yapılıyor.

Pervari Sağlık Müdürlüğünde görevli hemşire Halime Timurtaş, 11 Haziran'da Müküs Çayı'nda akıntıya kapılmış, çevredekilerin yardımıyla sudan çıkarılmasına karşın kurtarılamamıştı. Arkadaşını kurtarmak için suya giren hemşire Eyüp Güneş akıntıya kapılarak kaybolmuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Müküs Çayı'na düşen hemşire 30 kilometrelik mesafede aranıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/mukus-cayina-dusen-hemsire-30-kilometrelik-mesafede-araniyor-8607/

Beğendik beldesi yakınlarında 11 Haziran'da ayağı kayarak Müküs Çayı'na düşen İlçe Sağlık Müdürlüğünde görevli meslektaşını kurtarmak için suya giren ancak akıntıya kapılan Güneş'in bulunması için çalışmalar, Müküs Köprüsü'nden Çetin Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) bölgesine kadarki yaklaşık 30 kilometrelik mesafede yürütülüyor.

Adana Jandarma Sualtı Arama ve Kurtarma Timi, Van Polis Sualtı Arama ve Kurtarma ekipleri ile Siirt jandarma, UMKE, AFAD ve güvenlik korucularından oluşan yaklaşık 130 kişilik ekip, zodyak bot ve halat bağlanan rafting botları ile Güneş'e ulaşmaya çalışıyor.

Söz konusu bölgede su altı ve üstü arama yapan ekipler, bölgedeki kayalık ve ağaçlık alanlarda da faaliyetlerini sürdürüyor.

Pervari Sağlık Müdürlüğünde görevli hemşire Halime Timurtaş, 11 Haziran'da Müküs Çayı'nda akıntıya kapılmış, çevredekilerin yardımıyla sudan çıkarılmasına karşın kurtarılamamıştı. Arkadaşını kurtarmak için suya giren hemşire Eyüp Güneş akıntıya kapılarak kaybolmuştu.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Müküs Çayı'nda kaybolan hemşireyi arama çalışması devam ediyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/mukus-cayinda-kaybolan-hemsireyi-arama-calismasi-devam-ediyor-8176/

Beğendik beldesi yakınlarında ayağı kayarak Müküs Çayı'na düşen İlçe Sağlık Müdürlüğünde görevli hemşire Halime Timurtaş'ı kurtarmak için suya giren ancak akıntıya kapılan Güneş'in bulunması için arama çalışmaları, Bitlis ve Van'dan gelen jandarma ve emniyete bağlı su altı ekipleri ile UMKE, AFAD, Siirt İHH Arama Kurtarma ekipleriyle güvenlik korucularından oluşan yaklaşık 140 kişi tarafından yürütülüyor.

Müküs Çayı, Botan Çayı, Çetin Barajı ve Hidroelektrik Santrali bölgesi ile Bitlis'in Hizan ilçesine bağlı Hacımehmet köyü mevkisinde arama çalışması yapan ekipler, bazı yerlerde dron ve bot da kullanıyor.

Vali Hacıbektaşoğlu çalışmaları inceledi

Siirt Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Beğendik beldesine gelerek burada yürütülen çalışmalarla ilgili İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Uğur Ertekin ve Kaymakam Ali Recai Yerlikaya'dan bilgi aldı.

Hemşire Güneş'in babası Aydın Güneş ve yakınlarıyla bir araya gelen Hacıbektaşoğlu, onun bulunması için devletin bütün imkanlarının seferber edildiğini belirtti.

Hacıbektaşoğlu, arama çalışmalarının tüm bölgede titizlikle yürütüldüğünü ifade etti.

Pervari Sağlık Müdürlüğünde görevli hemşire Halime Timurtaş, 11 Haziran'da düştüğü Müküs Çayı'nda akıntıya kapılmış, çevredekilerin desteğiyle sudan çıkarılmasına karşın kurtarılamamıştı. Arkadaşını kurtarmak için suya giren hemşire Eyüp Güneş de akıntıya kapılıp, kaybolmuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'te şarampole devrilen minibüsteki 4 kişi öldü, 6 kişi yaralandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-sarampole-devrilen-minibusteki-4-kisi-oldu-6-kisi-yaralandi-5754/

Alınan bilgiye göre, M.G. idaresindeki 04 AP 002 plakalı minibüs, Veyselkarani Beldesi Karakaya köyü mevkisinde şarampole devrildi.

Durumun bildirilmesi üzerine bölgeye 112 Acil Sağlık, jandarma, AFAD ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Kazada minibüsteki 4 kişi öldü, 1'i ağır 6 kişi yaralandı.

Yaralılar, ambulanslarla Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile özel bir hastaneye kaldırıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'te moloz yığınları altına gizlenmiş silah ve mühimmat bulundu https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-moloz-yiginlari-altina-gizlenmis-silah-ve-muhimmat-bulundu-2532/

Siirt Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, terör örgütü PKK/KCK'nın faaliyetlerinin deşifre edilmesi ve engellenmesine yönelik yürütülen çalışmalar sürüyor.

Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube müdürlüklerince yürütülen müşterek çalışmalar kapsamında merkez Conkbayır Mahallesi Habra Deresi mevkisinde operasyon düzenlendi.

Bölgede yapılan aramada moloz yığınları altında gömülü 3 kalaşnikof piyade tüfeği ve bunlara ait 4 dipçik, 15 şarjör ve 812 fişek ile kurusıkıdan bozma tabanca, piyade tüfeği yay mekanizması ve piyade tüfeği pistonu bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Zarova Köprüsü, Siirt-Şırnak arası ulaşımı konforla buluşturdu https://mail.gazetebirlik.com/haber/zarova-koprusu-siirt-sirnak-arasi-ulasimi-konforla-bulusturdu-7596/

Yaklaşık 57 kilometrelik Siirt-Eruh kara yolunun 37. kilometresinde bulunan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 4 Aralık 2021'de açılışı yapılan köprü sayesinde yolun standartları yükseldi, trafik güvenliği arttı.

Yapımına 1998 yılında başlanan ancak terör saldırıları nedeniyle yapımının zaman zaman sekteye uğradığı köprü, vatandaşlara yüksek standartlı ulaşım imkanı sunuyor.

355 metre uzunluğunda 15 metre genişliğindeki köprüde, depreme karşı en üst düzeyde güvenliğin sağlanması amacıyla 60 sismik izolatör mesnet takozu bulunuyor.

Elevasyonları kutu kesitli betonarme, yüksek gövdeli kutu kesitli çelik kiriş ve betonarme tabliyeli olarak inşa edilen köprüde her biri 1,5 metre genişliğinde 2 yaya yolu da yer alıyor.

Köprüden önce yol güvenliğinin yeterli olmaması nedeniyle sınırlı sayıda ağır tonajlı aracın kullandığı yol, köprüyle beraber bu araçların da tercihi haline geldi.

"Bu yolu her zaman kullanıyorum"

Vatandaşlardan Kasım Aşrak, AA muhabirine, işi gereği sürekli kullandığı yolda köprünün yapılmasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde yaşadığını ifade eden Aşrak, "Taşımacılık yapıyorum ve bu yolu her zaman kullanıyorum. Bu köprü ve yol çok güzel olmuş, emeği geçenlerden Allah razı olsun." dedi.

Zorlu arazi koşulları nedeniyle daha önce özellikle kış aylarında yolu kullanırken tedirgin olduklarını aktaran Aşrak, köprüyle beraber bu durumun ortadan kalktığını belirtti.

Aşrak, köprü sayesinde yolu rahatlıkla kullandıklarını dile getirerek, Eruh ile Şırnak arasındaki yolun da bir an önce tamamlanarak hizmete açılmasını beklediklerini bildirdi.

"Köprü açıldığından beri ulaşım rahatladı"

Eruh ilçesinde çiftçilik yapan İsmail Keskin, özellikle ağır tonajlı araçların artık Siirt-Eruh kara yolundan Şırnak'a daha rahat gidebildiğini kaydetti.

Köprünün yer aldığı Zarova Çayı mevkisinde daha önce sık sık trafik kazalarının yaşandığını anımsatan Keskin, "Köprünün hizmete girmesiyle beraber bu durum ortadan kalktı. Tır ve diğer ağır tonajlı araçlar bu yolu kullanırken çok zorlanıyordu. Köprü açıldığından beri ulaşım rahatladı. Allah devletimize zeval vermesin." diye konuştu.

Eruh'ta yaşayan Ahmet Tuhan Zarova Köprüsü yapıldığından beri Siirt-Eruh yolunun konfora kavuştuğunu söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'teki rehabilitasyon merkezi 'tehlikeli ırk' köpeklerin de yuvası oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtteki-rehabilitasyon-merkezi-tehlikeli-irk-kopeklerin-de-yuvasi-oldu-1800/

Siirt Belediyesince 2 yıl önce kurulan Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, ağırlıkla yaralanan veya tedavi görmesi gereken kedi ve köpeklere ev sahipliği yapıyor.

Sokak hayvanlarının kısırlaştırma, aşı, tedavi ve bakımlarının yapıldığı merkezde barınma imkanı bulunan sokak hayvanları arasında, tespit edilerek el konulan tehlikeli ırklardan Dogo Argentino cinsi köpekler de bulunuyor.

"Bu köpeklerin sahiplenmesi, sokağa veya doğaya salınması yapılmamakta"
Siirt Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Aydın Yolbaş, 100 hayvan kapasiteli merkezin müşahede odası, ameliyathane, gezinti ve rehabilitasyon gibi alanlara sahip olduğunu söyledi.

Hayvanların tedavi, bakım ve kısırlaştırma çalışmalarını da yaptıklarını ifade eden Yolbaş, "Sadece yaralı ve tedavi gerektiren köpek ve kedileri alabiliyoruz. Vatandaşlar tarafından tespit edilen yaralıları buraya getiriyoruz. Gerekli tedavi ve bakımlarının ardından bu hayvanları alındığı ortama bırakıyoruz." dedi.

Yolbaş, Siirt Üniversitesi ile yaptıkları iş birliği protokolü kapsamında ileri tedavi gerektiren hayvanları üniversitenin hayvan hastanesine sevk ettiklerini belirtti.

Merkezde Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ile Hayvan Durum İzleme (HAYDİ) Mobil Uygulaması kapsamında güvenlik güçlerince tespiti yapılan yasaklı ırklar olarak belirlenen Dogo Argentino cinsi köpeklerin de bulunduğuna işaret ederek, "İlgili kurumlardan teslim aldığımız Dogo Argentino cinsi 15 köpek ömür boyu burada kalacak. Bunların günlük bakımları yapılmakta ve ihtiyaçları karşılanmakta. Bu köpeklerin sahiplenmesi, sokağa veya doğaya salınması yapılmamakta." diye konuştu.

Merkezde sorumlu veteriner Veysel Sabri Oktay da yaralı ve bakıma muhtaç hayvanların merkeze getirilmesinin ardından tedavi ve bakım süreçlerinin başladığını söyledi.

"Hayvanların önce tedavisi ardından da kısırlaştırma çalışmaları yapılıyor. Bu hayvanları yaklaşık 10 günlük tedavi sürecinin ardından alındıkları ortama bırakıyoruz." diyen Oktay, kedi ve köpeklerin genellikle araç çarpmaları sonucu yaralandığını aktardı.

Oktay, cerrahi müdahaleleri merkezde yaptıklarını anlatarak, "Gerekli durumlarda ise üniversitenin hayvan hastanesine götürüyoruz. Tedavilerini takip ettiğimiz bu hayvanların sonraki bakım ve tedavilerine ise merkezimizde devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'te 75 kamu ve özel sektör yatırımının açılışı yapılacak https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-75-kamu-ve-ozel-sektor-yatiriminin-acilisi-yapilacak-1686/

Son 3 yılda yapılan ve değerleri 2 milyar 500 milyon lirayı aşan yatırımların açılışının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yarın yapılması bekleniyor.

Törenle, Siirt-Eruh kara yolundaki Zarova Çayı üzerinde yapılan Zarova Köprüsü, Millet Bahçesi, Şirvan Barajı ve HES, Lineer Metal AŞ tarafından Siirt Organize Sanayi Bölgesi'nde Türk-Katar ortaklığıyla 102 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilen Çinko İzabe Tesisi başta olmak üzere, 72 kamu ve 3 özel yatırım faaliyete geçecek.

Siirt Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kenti teşriflerini heyecanla beklediklerini söyledi.

Siirt'in Cumhurbaşkanı Erdoğan için ayrı bir öneme sahip olduğunu ifade eden Hacıbektaşoğlu, şöyle konuştu:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın Siirt ile çok özel bağları var. Emine Erdoğan Hanımefendi'nin Siirtli olması, okuduğu bir şiir yüzünden hapis yatması ve Siirt'ten seçilmesi hem kendi siyasi hayatında hem de demokrasi hayatında çok önemli mihenk taşıdır. Siirt olarak bizler de halkımızı Sayın Cumhurbaşkanımızla kucaklaşmayı bekliyoruz."

"Yer altı ve yer üstü kaynakları işlendi"
Kentte çok ciddi kamu yatırımlarının olduğuna dikkati çeken Hacıbektaşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinde son 3 yılda tamamlanan özel ve kamu yatırımlarının açılışlarının gerçekleştirileceğini bildirdi.

Vali Hacıbektaşoğlu, "İlin ve bölgenin terör örgütü PKK'dan temizlenmesiyle yer altı ve yer üstü kaynakları işlendi. Kentte tarım, hayvancılık ve turizm sektörünün gelişmesi ve madenlerin işlenmesi noktasında çok önemli özel sektör yatırımları gerçekleşti." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ilk çinko izabe tesisi
Lineer Metal AŞ tarafından Siirt Organize Sanayi Bölgesi'nde Türk-Katar ortaklığıyla 102 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilen Çinko İzabe Tesisinin açılışının da yapılacağını belirten Hacıbektaşoğlu, tesiste deneme üretiminin başladığını, çok önemli bir yatırım olduğunu aktardı.

Tesisin Türkiye'nin ilk çinko izabe tesisi olduğuna dikkati çeken Hacıbektaşoğlu, Türkiye'nin bu konuda çinko ihtiyacını yurt dışında karşıladığını, yatırımla ilk planda 30 bin, tamamlandığında 90 bin ton yıllık çinko levha üretimi yapılacağını belirtti.

"İlk planda 30 bin ton üretim ile yaklaşık 230-240 milyon dolar bir üretim gerçekleştirecek ve bu para dışarıya gitmeyecek, ülkemizde kalacak." diyen Hacıbektaşoğlu, tesisin katma değeri çok yüksek bir yatırım olduğunu, tam kapasiteyle hizmete girmesiyle Siirt ve Hakkari'de 3 bin kişiye istihdam sağlayacağını vurguladı.

Vali Hacıbektaşoğlu, "Bu yatırımın tamamlayıcı yatırımları var. Aynı zamanda sülfürik asit kurşun fabrikası ve kireç fabrikası tamamlayıcı yatırımlar olarak gerçekleşecek. Bu çalışmaların da tamamlanmasıyla toplam 250 milyon dolarlık bir yatırımın yapılacak." dedi.

Zarova Köprüsü'nün açılışı yapılacak
Siirt-Eruh kara yolunda yapımı tamamlanan ve kentin Şırnak ile ulaşımını konforlu hale getirecek Zarova Köprüsü'nün de açılışının yapılacağını bildiren Hacıbektaşoğlu, köprünün çok büyük ve öne çıkan bir yatırım olduğunu, bu açılışla Siirt-Eruh yolunun tamamlanacağını ifade etti.

Açılışlar arasında Şirvan Barajı ve HES'in de bulunduğunu anlatan Hacıbektaşoğlu, "2 milyar 500 bin liranın üzerinde 75 kamu ve özel sektör yatırımlarının açılışları yapılacak." ifadesini kullandı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirtli çocuklar portatif havuzda hem eğlenecek hem yüzecek https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtli-cocuklar-portatif-havuzda-hem-eglenecek-hem-yuzecek-2312/

Siirt'in Baykan ilçesinde çocuklar, Gençlik ve Spor Bakanlığının "Yüzme Bilmeyen Kalmasın" projesi kapsamında kurulan portatif havuzda hem eğlenecek hem yüzecek.

Proje kapsamında Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü önünde 16 metre uzunluğunda 8 metre genişliğinde portatif havuz açıldı.

Baykan Kaymakamı Mehmet Tunç ve Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Levent Obuz, açılışta öğrencilere bone dağıttı.

Yüzme antrenörleri eşliğinde serinliğe kulaç atan öğrenciler, sıcak havada serinlemenin mutluluğunu yaşadı.

Kaymakam Tunç, AA muhabirine, havuzdan yüzlerce çocuğun istifade edeceğini belirterek, "Çocuklarımız eskiden derelerde, akarsularda, nehirlerde öğrendikleri yüzmeyi şimdi kurallarıyla, kaideleriyle bu havuzda öğrenecekler." dedi.

Yüzme kursuna katılan çocuklardan Ali Mirhan Ceylani yüzme imkanına kavuştukları için mutlu olduğunu söyledi.

"Şu an hepimiz yüzmeyi öğrenmeye başladık. Çok sevinçliyiz." diyen Ceylani, projede emeği geçenlere teşekkür etti.

Avşin Ağırman "Havalar çok sıcak. Buraya gelip hem arkadaşlarımızla eğleneceğiz, hem yüzeceğiz hem de serinleyeceğiz." diye konuştu.

Bedirhan Dalgacı da ilçede yüzme havuzuna kavuştukları için heyecanlı olduğunu dile getirerek, "Burada herkes mutlu. Kursumuzun olduğu günlerde buraya gelip eğleneceğiz." ifadelerini kullandı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'te kamyonet ve otomobil çarpıştı https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-kamyonet-ve-otomobil-carpisti-3446/

Alınan bilgiye göre, Erhan Oğuz idaresindeki 56 AAG 346 plakalı kamyonet, ilçe girişinde karşı yönden gelen Musa Koçak'ın kullandığı 56 AD 184 plakalı otomobille çarpıştı.

Kazada sürücüler Oğuz ve Koçak ile araçlarda bulunan 7 kişi yaralandı.

Kaza yerine 112 Acil Servis, jandarma ve polis ekibi sevk edildi.

Yaralılar ilk müdahalenin ardından Eruh Devlet Hastanesi ve Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

Emine ve Nefise Koçak, müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

Yaralılardan 2'sinin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'te terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda silah ve mühimmat ele geçirildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-teror-orgutu-pkkya-yonelik-operasyonda-silah-ve-muhimmat-ele-gecirildi-9928/

Siirt'in Pervari ilçesinde terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda silah, mühimmat ve yaşam malzemesi ele geçirildi.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince Gökbudak köyü bölgesinde terör örgütü PKK'ya yönelik "Eren-6 Şehit Jandarma Uzman Çavuş Burak Aydoğan 2021-28 Operasyonu" düzenlendi.

Bu kapsamda yapılan arazi taramasında uzun namlulu silah ve şarjörü, AK-47 makineli tüfek ve şarjörü, tabanca, 71 fişek, el bombası ve çok sayıda yaşam malzemesi ele geçirildi.

Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'te 2 terörist ikna sonucu güvenlik güçlerine teslim oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-2-terorist-ikna-sonucu-guvenlik-guclerine-teslim-oldu-5664/

Bu kapsamda, terör örgütü PKK'nın kırsal alanında faaliyet yürüttükleri bilgisi bulunan ve biri 28, diğeri 22 yıl önce örgüte katıldığı tespit edilen 2 terörist, Şırnak'ta Habur Sınır Kapısı'nda güvenlik güçlerine teslim oldu.

Siirt Cumhuriyet Başsavcılığının talimatları doğrultusunda gerekli adli işlemlere başlandı.

Açıklamada, "Terör örgütü mensuplarının teslim olmaları ve kendilerini bekleyen ailelerine kavuşmalarını sağlamaya yönelik ikna çalışmalarımız kararlılıkla devam etmektedir." denildi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'te son bir yılda 31 terörist etkisiz hale getirildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-son-bir-yilda-31-terorist-etkisiz-hale-getirildi-8026/

Siirt Valiliğinden yapılan açıklamada, 2020 yılında terör ve organize suç örgütlerinin faaliyetlerinin önlenmesi, terör örgütünün finans kaynaklarının kurutulması, uyuşturucu madde imal ve ticareti ile kullanımının önlenmesine yönelik çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Buna göre terör örgütüne yardım ve yataklık yaptıkları tespit edilen 202 kişi hakkında işlem yapıldı.

Silahlı terör örgütü PKK/KCK'ya yönelik 2020 yılı içerisinde toplamda 1132 operasyon düzenlendi. Operasyonlarda 31 bölücü terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi.

İkna çalışmalarıyla yurt içinde 4, yurt dışında ise 3 teröristin teslim olması sağlandı.

Öte yandan sosyal medya üzerinden terör örgütü propagandası yaptığı tespit edilen 19 şüpheli hakkında adli işlem yapıldı.

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik gerçekleştirilen 16 operasyonda 48, DEAŞ'a yönelik 4 operasyonda 18, Hiz-but Tahrir'e yönelik bir operasyonda da 11 şüpheli hakkında işlem gerçekleştirildi.

Uyuşturucuyla mücadelede 87 tutuklama
İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığınca uyuşturucuyla mücadele ve narkotik suçlarının önlenmesine yönelik yapılan çalışmalar kapsamında haklarında işlem yapılan 332 kişiden 87'si tutuklandı.

Drone ve dedektör köpeklerin de kullanıldığı operasyonlarda, 101 kilo 401 gram esrar, 29 kilogram metamfetamin, 4 kilo 464 gram eroin, 3 bin 890 uyuşturucu hap, 104 sentetik ecza, bir miktar kokain ve kenevir tohumu ile uyuşturucu kullanma aparatları ve dijital materyaller ele geçirildi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt kırsalında PKK'lı teröristlere ait silah ve mühimmat ele geçirildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirt-kirsalinda-pkkli-teroristlere-ait-silah-ve-muhimmat-ele-gecirildi-1802/

Valilikten yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığınca merkez Eğlence köyü kırsalında faaliyet gösterdiği değerlendirilen PKK'lı teröristlerin etkisiz hale getirilmesi amacıyla "Yıldırım-11 Şehit Jandarma Astsubay Çavuş Celal Özcan 2021/02 Operasyonu" düzenlendi.

Operasyonda, kayalıklar arasında gizlenmiş silah, mühimmat ve yaşam malzemesi bulundu.

Bölgede operasyon sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'te vaka sayılarında yüzde 60'ın üzerinde düşüş yaşandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-vaka-sayilarinda-yuzde-60in-uzerinde-dusus-yasandi-7177/

Siirt Valisi ve Belediye Başkan Vekili Osman Hacıbektaşoğlu, beraberinde Siirt Cumhuriyet Başsavcısı Muhammed Yasin Başbay, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Uğur Ertekin, İl Emniyet Müdürü Saruhan Kızılay, Vali Yardımcısı Resul Özdemir ile İl Pandemi Kurulu Toplantısı düzenledi.

Hacıbektaşoğlu, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, bugün itibariyle il genelinde vaka sayılarında çok ciddi düşüş yaşandığını, tedbirlerin aksatılmadan süreceğini söyledi.

Tedbirler sayesinde vaka sayılarında geçen aya göre önemli bir düşüş yaşandığını vurgulayan Hacıbektaşoğlu, şöyle konuştu:

"Şu an itibariyle yüzde 60'ın üzerinde bir düşüş sağlandı. Son altı ayın en düşük rakamlarını gördük. Hatta aralık ayı içerisinde bir günde 7 vakayı gördük. Bu şunu gösteriyor ki, alınan tedbirler ve bu tedbirlerin uygulanması neticesinde salgını hayatımızdan söküp atabiliriz. Bu düşüşün üst seviyeden aşağıya çekileceğine olan inancımızı taşıyoruz. Ben başta salgının başladığı günden bu yana canla başla mücadele eden sağlık çalışanlarımızı, yine alınan tedbirlerin uygulanması için yoğun bir şekilde filyasyon çalışması yürüten, denetim ve bilgilendirme yapan tüm ekiplerimize, polisimize, jandarmamıza, Vefa Sosyal Destek Grubu, Kızılay ve sivil toplum kuruluşlarına yürekten teşekkürlerimizi ifade etmek istiyorum. Tabi salgının başından bu yana alınan tüm tedbirleri büyük bir titizlikle bütün zorluklarına rağmen uygulayan vatandaşlarımıza teşekkürlerimizi borç biliyorum."

Hastanede yoğun bakım doluluk oranının da yüzde 16'ya düştüğünü dile getiren Hacıbektaşoğlu, şunları kaydetti:

"Salgın döneminde çok acılar yaşadık. Vefat edenler oldu. Hastalıktan dolayı çok ciddi sıkıntılar geçiren, tedavi sürecinde olan vatandaşlarımız oldu. Ölenlere Allah'tan rahmet, acılı ailelerine başsağlığı diliyorum. Hastanelerimizde kapasitelerimiz yükselmişti. Şu an itibariyle hastanelerimizde yatak doluluk oranı yüzde 14'tür, yine yoğun bakın doluluk oranımız yüzde 16'dır. Yine 10 ilave yoğun bakım çalışmalarımız devam etmektedir. İnşallah bunlara ihtiyaç olmayacaktır. Tabi vakaların bu şekilde düşmesi çok büyük bir başarıdır. İnşallah 2020 yılı tüm dünya için Türkiye ve Siirt için iyi bir yıl oldur. Çok büyük umutlarla yeni yıla başlıyoruz. Tüm tedbirleri çok sıkı bir şekilde uygulamamız gerekir. Maske, mesafe ve hijyene dikkat edilmesini bekliyoruz."

Hacıbektaşoğlu, aşı çalışmalarıyla ilgili Sağlık Bakanlığının belirlediği takvime göre hazırlıkların yapıldığını, Siirt'te ilk etapta kamu ve özelde 3 bin 500 sağlık çalışanından başlanmak üzere planlama yapıldığını aktardı.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'te 'sanat eseri titizliğinde' bal ormanı oluşturuldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-sanat-eseri-titizliginde-bal-ormani-olusturuldu-899/

Orman Genel Müdürlüğü tarafından Siirt'in Baykan ilçesinde "sanat eseri titizliğinde" bal ormanı oluşturuldu.

İlçeye bağlı Karakaya köyü kırsalında dağların adeta nakış gibi işlenmesiyle hayata geçirilen "Karakaya Köyü Bal Ormanı" projesi kapsamında, arıcıların kaliteli bal üretimini artırmak amacıyla 13 bin 500 fidan toprakla buluştu.

Siirt Orman İşletme Müdürlüğü Baykan İşletme Şefi Abidin Ayranlı, AA muhabirine, 20 hektar alanda oluşturulan ormanda 12 bin 500 akasya, 500 dişbudak ve 500 biberiye dikildiğini söyledi.

İhata işlemlerinin ardından 15 kilometrelik teras oluşturduklarını dile getiren Ayranlı, bu kapsamda 6 bin çukur açılarak fidanları diktiklerini belirtti.

Projeyle ilkbaharda orman alanında, 600 kovan arıya yetecek çiçek yetişeceğini ve yılın 6 ayında arıcıların bu sahada konaklayacağını dile getiren Ayranlı, şunları kaydetti:

"Orman Genel Müdürlüğü olarak Baykan'da bal ormanı projesini hayata geçirdik. Orman alanında akasya, biberiye ve dişbudak ağaçlarını diktik. 15 kilometre teras yapıldı. Amacımız arıcılarımızın bu ağaçların çiçeklerinden faydalanması ve kaliteli bal üretimini sağlamaktır. Bir ay gibi kısa sürede projeyi tamamladık. Bölgede benzeri bir alan bulunmadığı için arıcıların talebi üzerine böyle bir çalışma başlatıldı. Toplam 13 bin 500 fidan dikildi. Pervari balımız meşhur. Siirt'in kalkınması için güzel bir proje oldu. İlerleyen zamanlarda bal üretimine büyük kazanç sağlayacak."

Projenin bölgede toprak erozyonunu da önleyeceğini belirten Ayranlı, gelecekte bölgenin daha yeşil bir alana dönüşeceğini ve arıcıların konaklayacağı ideal orman olacağını aktardı.

Arıcı İzzet Karadağ da emeği geçen Orman Genel Müdürlüğüne teşekkür ederek, köylüler olarak projeyi sahipleneceklerini söyledi.

Bölgenin arıcılık yapmaya elverişli olduğunu dile getiren Karadağ, "Bal Ormanı biz arıcılara büyük kazanç sağlayacak. Bölgede geven ve kekikten bal üretimi alıyoruz. Akasya ağaçlarında da faydalanacağımız için mutluyuz. Geçici arıcılar da bu bölgede var. Bizim gibi kalıcı arıcılık yapan köylüler ileriye yönelik bu projeden kazanç elde edecekler." diye konuştu.

"Biz de projeyi sahipleneceğiz"

Arıcı Mehmet Şerif Tardu da arıların yeterince bitki özünden yararlanamadığını, projenin arıcılığın gelişmesine fayda sağlanacağına inandıklarını bildirdi.

Tardu, "Özellikle arıların tıbbi aromatik bitkilere kavuşacak olmasından dolayı ormanın çiçeğinden yeşilliğinden faydalanacağız. Proje bize uzun vadede çok şey kazandıracak. Biz de projeyi sahipleneceğiz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Lastiklerden yaptıkları sahada voleybol oynayan çocuklar yeni tesislerine kavuştu https://mail.gazetebirlik.com/haber/lastiklerden-yaptiklari-sahada-voleybol-oynayan-cocuklar-yeni-tesislerine-kavustu-9561/

Anadolu Ajansının (AA), temin ettikleri atıl araç lastikleriyle Siirt'in Afetevler Mahallesi'nde, evlerinin yakınındaki boş arazide oluşturdukları voleybol sahasında maç yapan çocukları haber yapmasının ardından Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, sosyal medya hesabından tesis müjdesi verdi ve Siirt Belediyesinin de desteğiyle çocuklar için tesis yapıldı.

Siirt Valisi ve Belediye Başkan Vekili Osman Hacıbektaşoğlu, mahalleyi ziyaret ederek tesiste incelemede bulundu, "Afetevler Mahalle Takımı" adını verdiği çocuklarla sahada ilk voleybol maçını yaptı.

Vali Hacıbektaşoğlu, burada yaptığı açıklamada, 13 yaşındaki Nursen Oysal ve arkadaşlarını tebrik etti.

Hacıbektaşoğlu, "Burada kendilerine bir voleybol sahası yaptılar. Burada araba lastiklerinden güzelce çevirdiler, altına da bir güzel kartondan döşediler. File yaptılar, direk diktiler, top buldular, forma buldular ve bir takım kurdular. Ben Nursen ve arkadaşlarını minik voleybolcuları tebrik ediyorum." diye konuştu.

"Bu parka 'Lastik Park' adını verdik"

Söz konusu sahanın olduğu bölgede bir tesis yaptıklarını dile getiren Hacıbektaşoğlu, burayı mahalledeki çocuklara hediye ettiklerini dile getirdi.

Tesiste sporcuların yetişeceğini aktaran Hacıbektaşoğlu, şunları kaydetti:

"Şu an burada çok güzel sporcular yetişecek. Zaten takımı kurmuşlar, Afetevleri Mahalle Takımı. Çocuklar bizim geleceğimiz, çocuklarımıza güveniyoruz. Türkiye bu, çocuklarımız bu. Bizim böyle çocuklarımız olduğu için geleceğe güvenle bakıyoruz. Tüm çocuklarımızı tebrik ediyorum. Onları sporla buluşturmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bu parka 'Lastik Park' adını verdik. Araç lastiklerinden çocuklarımızın yaptığı bir park, onların fikrine, emeğine hürmeten bu parkın ismine de 'lastik' adını verdik. Hatta yapımında araç lastikleri dekoratif olarak konulmuştur. Çocuklarımızla gurur duyuyoruz."

 Çocuklar yeni sahada voleybol oynamanın keyfini yaşadı

Takım kaptanı Nursen Oysal, yaptıkları voleybol sahasının ardından kendilerine voleybolun yanı sıra futbol ve basketbol oynayabilecekleri tesis yapıldığını söyledi.

"Biz burada lastiklerle voleybol sahası yaptık, büyüklerimiz de buraya güzel bir saha yaptı. Bunun için çok mutluyum. Burada ayrıca voleybol basketbol ve futbol oynayabileceğiz. Kartonla kapladığımız sahayı yanlardan direk ve iple bağlamıştık. Bu nedenle Valimiz bu sahanın ismini 'Lastik Park' koydu. Bize değer verdikleri için onlara çok teşekkür ediyorum." ifadelerini kullanan Oysal, yeni sahada voleybol oynamanın mutluluğunu yaşadıklarını bildirdi.

 Kenan Sercan (10) da yapılan haberin ardından kendilerine destek verildiğini belirterek, "Valimiz buraya gelerek bizimle voleybol oynadı. Çok mutlu olduk. Kendilerine çok teşekkür ederiz." dedi.

Fırat Oysal (12) ise kendi imkanlarıyla yaptıkları sahanın haberlere çıkmasıyla mahallelerine tesis kazandırıldığını ve bundan mutluluk duyduklarını kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt depreminin ardından oluşan derin yarıklar görüntülendi https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirt-depreminin-ardindan-olusan-derin-yariklar-goruntulendi-1992/

Siirt'in Kurtalan ilçesinde perşembe günü saat 08.45'te meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremde, aktif olmayan fay hattının geçtiği değerlendirilen Siirt-Kurtalan arası Oyacık köyü mevkisinde dağ yamacında derin yarıklar oluştu.

Yol yapım çalışmalarının yapıldığı bölgede daha önce gözlenen çatlaklar, deprem sonrasında derin ve uzun yarıklara dönüştü.

Bölgede yol yapım işinde çalışan işçilerden Bülent Dayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremden yaklaşık 45 dakika önce çatlaklardan buhar çıktığını gördüğünü söyledi.

Çatlakların deprem öncesinde de bulunduğunu fakat depremle birlikte bunların derin yarıklara dönüştüğünü belirten Dayan, "Depremden 45 dakika önce burada buhar çıktığını gördük. Biz iş makinesiyle burada çalışıyorduk. Bu buhardan sonra şeflerimize gerekli bilgiyi verdik. Sabah olduğu için buhar çıkmasının normal olduğunu söylediler. Şantiyeye gittikten sonra 200-300 metre devam eden bu yarıklarda düşey atımlar gözlemledik, sonra deprem oldu. Buraya geldiğimizde burada derin yarıklar oluştuğunu gördük." diye konuştu.

 İnceleme yapıldı

Siirt Üniversitesi (SİÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Arş. Gör. Merve Sandıkçıoğlu, yarıklar oluşan bölgede incelemede bulundu.

Sandıkçıoğlu, yarıkların depremin meydana gelen alanın güneydoğusuna tekabül ettiğini söyledi.

Yol yapım çalışmalarında görevli personel tarafından bölgede daha önce çatlaklar oluştuğunun fark edildiği bilgisini aldıklarını belirten Sandıkçıoğlu, şöyle devam etti:

"Bu yarığın depremden sonra daha da açıldığı haberini aldık. Bu nedenle burada incelemelerde bulunmak amacıyla geldik. İncelemelerimizde 200-300 metre devam eden bu yarıklarda düşey atımlar gözlemledik. Devam eden bazı kısımlarında ise bu düşey atımın gözlemlenmediğini fark ettik. Dikkat ettiğimiz bir husus da derinliğinin yaklaşık 40 metreye kadar devam etmesidir. Bunun yanı sıra yarığın yer yer 20 santimetre genişliğe vardığını gördük."

 Çökmelerle bağlantısı araştırılabilir

Maden Tetkik Arama'nın (MTA) diri fay haritasına göre Kurtalan ve çevresindeki fayların aktif olmadığını gördüklerini anlatan Sandıkçıoğlu, "Ayrıca faylara paralel gelişmiş bu yarığın faylanmayla veya bununla ilişkili meydana gelebilecek kütle hareketleri ve karstik yapıya bağlı çökmelerle bağlantısı araştırılabilir." dedi.

Türkiye'nin bir deprem kuşağında yer aldığına dikkati çeken Sandıkçıoğlu, bu nedenle depreme hazırlıklı olunması ve tedbirlerin elden bırakılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt depreminde yıkılan 35 yıllık ev 2 ay önce boşaltılmış https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirt-depreminde-yikilan-35-yillik-ev-2-ay-once-bosaltilmis-4095/

Kurtalan ilçesinde 3 Aralık'ta saat 08.45'te meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremin ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, AFAD, Kurtalan Belediyesi ve diğer ekiplerin ilçe merkezi ve kırsaldaki hasar tespit çalışmaları sürüyor.

Depremde, Karabağ köyünde yıkılan ve daha önce içerisinde 7 kişilik ailenin yaşadığı 2 katlı evin 2 ay önce boşaltılmış olması faciayı önledi.

Ev sahibi Sadrettin Çoğan, 2 ay önce boşalttıkları 35 yıllık evlerinin depremde yıkıldığını söyledi.

Evleri eski olduğu için babası Abdullah Çoğan'a ait eve taşındıklarını belirten Çoğan, "Kısa süren şiddetli bir deprem oldu. Can havliyle dışarıya çıktık. Köylülerin hepsi dışarıdaydı. Baktık ki boşalttığımız evimiz yıkılmış. Taşınmasaydık facia olurdu. Allah bir daha göstermesin." dedi.

Abdullah Çoğan da deprem sırasında evde bulunduklarını, dışarıya çıktıklarında oğlunun evinin yıkıldığına şahit olduklarını belirtti.

"Deprem oldu ama Allah'a şükür çok uzun sürmedi. Eğer uzun sürseydi burada ev kalmazdı. Oğlumun daha önce kaldığı ev çöktü. Hayvanlarımız alt katındaydı. Hayvanlarımızın telef olduğunu düşündüm. Gelip baktığımızda çok şükür onlara bir şey olmadı." diyen Çoğan, 35 yıl önce evin ilk katı kum taşından, üst katını da kerpiçle yaptıklarını aktardı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'in Kurtalan ilçesinde 5 büyüklüğünde deprem https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtin-kurtalan-ilcesinde-5-buyuklugunde-deprem-1276/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Siirt'in Kurtalan ilçesinde 5 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi. 

AFAD'ın sitesinde yer alan bilgiye göre, Siirt'in Kurtalan ilçesinde saat 8.45'te, 5 büyüklüğünde yer sarsıntısı kaydedildi.

Depremin 20 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.

"An itibarıyla olumsuz bir ihbarın bulunmadığı bilgisi alınmıştır"
AFAD, Siirt'in Kurtalan ilçesinde meydana gelen deprem sonrası, an itibarıyla olumsuz bir ihbarın bulunmadığını bildirdi.

Siirt Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, "Siirt ve Kurtalan ilçe merkezinde hasar yok. Ekiplerin kırsalda araştırması sürüyor." açıklamasında bulundu.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt Üniversitesinden 3 akademisyen, 'Dünyanın en etkili bilim insanları' listesinde yer aldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirt-universitesinden-3-akademisyen-dunyanin-en-etkili-bilim-insanlari-listesinde-yer-aldi-8570/

Siirt Üniversitesinden (SİÜ) üç akademisyen, dünyadaki en başarılı bilim insanları listesinde yer aldı.

SİÜ'den yapılan açıklamaya göre, Stanford Üniversitesi bilim insanlarından Prof. Dr. John P. A. Loannidis ve ekibince hazırlanan, farklı alt disiplinlerde dünyadaki 7 milyon akademisyen arasından ilk yüzde 2'lik dilime giren 160 bin kişiden oluşan liste Plos Biology Dergisi'nde yayımlandı.

Araştırmanın, bilimsel makalelerin, atıf oranlarının, yazar sırası ve sayısı gibi kriterlerin, kompozit indikatör bilimsel etki endeksi kullanılarak değerlendirmeye alındığı belirtilen açıklamada, SİÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cafer Saka, Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ali Akgül ve Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yılmaz Kaya'nın listede yer aldığı belirtildi.

Listede Türkiye'den toplam 614 akademisyenin yer aldığı kaydedildi.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt merkezli 5 ilde FETÖ/PDY operasyonu: 10 gözaltı https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirt-merkezli-5-ilde-fetopdy-operasyonu-10-gozalti-9884/

Siirt merkezli 5 ilde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda 10 şüpheli gözaltına alındı.

Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, FETÖ/PDY'nin deşifre edilmesi ve faaliyetlerinin sonlandırılmasına yönelik çalışmalar sürüyor.

İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube müdürlüklerince yakalama kararı bulunan 10 şüpheliye yönelik çalışma başlatıldı.

Siirt, Kırklareli, Bitlis, Erzurum ve Niğde'de belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenleyen ekipler, 10 zanlıyı yakaladı.

Kente getirilen şüphelilerin emniyetteki işlemleri sürüyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
18 yaşındaki kıza "nitelikli cinsel saldırı"da bulunduğu iddiasıyla yargılanan Musa Orhan hakim karşısında https://mail.gazetebirlik.com/haber/18-yasindaki-kiza-nitelikli-cinsel-saldirida-bulundugu-iddiasiyla-yargilanan-musa-orhan-hakim-karsisinda-624/

Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanık Orhan, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katılırken, maktul İpek Er'in annesi Hikmet ve babası Fuat Er ile avukatları salonda hazır bulundu. 

Duruşma devam ediyor.

Sanık Orhan hakkındaki adli süreç
Siirt'te mağdur İpek Er (18) 7 Temmuz'da Siirt Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek daha önce sosyal medyada tanışıp, arkadaşlık yaptığı şüpheli Musa Orhan'ın kendisine cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla şikayetçi olmuş, bunun üzerine soruşturma başlatılmıştı.

16 Temmuz'da intihar ettiği belirtilen Er'in tedavi gördüğü hastanede 18 Temmuz'da hayatını kaybetmesinin ardından gözaltına alınan Orhan, 19 Temmuz'da tutuklanmış, avukatının itirazı üzerine tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Siirt Valiliğince 16 Temmuz'da açığa alınarak görevinden uzaklaştırılan Orhan, İçişleri Bakanlığınca, "Nitelikli cinsel saldırı" suçundan hakkında yürütülen soruşturma nedeniyle Jandarma Genel Komutanlığından ihraç edilmişti.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
PKK'lı teröristlerin Daltepe ve Kalkancık köylerinde katlettiği 37 kişi törenle anıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/pkkli-teroristlerin-daltepe-ve-kalkancik-koylerinde-katlettigi-37-kisi-torenle-anildi-1832/

Siirt'te, Şirvan Kaymakamlığınca Daltepe ve Kalkancık şehitliklerinde düzenlenen anma törenine, Kaymakam Recep Hasar, Şirvan Belediye Başkanı Necat Cellek, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yüzbaşı Fazlı Okur ve vatandaşlar katıldı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında kısıtlı sayıda katılımla düzenlenen törende şehitler için Kur'an-ı Kerim okundu, dua edildi.

Törende konuşan Kaymakam Hasar, 27 yıl önce Daltepe ve Kalkancık köyünden 37 kişinin terör örgütü PKK tarafından hunharca katledildiğini söyledi.

Terör örgütünün hiçbir zaman amacına ulaşmayacağını ifade eden Hasar, "Hain saldırıda ismi konulmamış 3 aylık bir bebeğin de bulunduğu katledilen vatandaşlarımızı bir kez daha anıyoruz. Bölücü terör örgütü ile mücadelemiz azim ve kararlılıkla devam etmekte. Şehitlerimiz sayesinde huzur ve güven içinde yaşamaktayız. Bu kutsal görevi kanımızın son damlasına kadar sürdüreceğimizi herkes bilsin." diye konuştu.

"Şehitlerin aileleri bize emanettir." diyen Hasar, tüm şehitleri rahmetle ve saygıyla andıklarını aktardı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'te 4 terörist etkisiz hale getirildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-4-terorist-etkisiz-hale-getirildi-6658/

İçişleri Bakanlığı, Yıldırım-11 Operasyonu kapsamında Siirt'te 4 PKK'lı teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Yıldırım-11 Operasyonu kapsamında Siirt Pervari Herekol Dağı bölgesinde İl Jandarma Komutanlığınca yürütülen iki ayrı operasyonda, 4 bölücü terör örgütü mensubu silahlarıyla etkisiz hale getirilmiştir. Bölgede operasyon devam etmektedir." ifadeleri kullanıldı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'te güvenlik korucusuna el yapımı patlayıcılı saldırı https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-guvenlik-korucusuna-el-yapimi-patlayicili-saldiri-3701/

Teröristlerce ilçeye bağlı Çetinkol köyü mevkisinde önceden yola tuzaklanan el yapımı patlayıcı, bir güvenlik korucusunun otomobiliyle geçişi sırasında infilak etti.

Güvenlik korucusunun yara almadan kurtulduğu patlamada otomobilde maddi hasar oluştu.

Güvenlik korucusu, kontrol amaçlı Eruh Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Teröristlerin yakalanması için bölgede geniş çaplı operasyon başlatıldı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Siirt'te 5 terörist ölü ele geçirildi" https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-5-terorist-olu-ele-gecirildi-7855/

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Siirt'te jandarma komando ve Jandarma Özel Harekat (JÖH) birliklerinin Yıldırım 11 Herekol Operasyonu kapsamında 5 teröristi ölü ele geçirdiğini bildirdi.

Soylu, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

"Yıldırım 11 Herekol Operasyonu kapsamında, jandarma komando ve JÖH birliklerimiz bugün Siirt'te 5 teröristi daha ölü ele geçirdi. Son 1 haftada 22 terörist ölü, 5 teslim ve 2 sağ olmak üzere toplam 29 terörist etkisiz... Kahramanlarımıza teşekkürler." 

Bakanlıktan yapılan açıklamada ise bugün yapılan hava destekli operasyonun Siirt'in Baykan ilçesine bağlı Tandır Dağı bölgesinde gerçekleştirildiği vurgulandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mehmetçik dağda susuz kalan oğlağa miğferinden su içirdi https://mail.gazetebirlik.com/haber/mehmetcik-dagda-susuz-kalan-oglaga-migferinden-su-icirdi-5844/

Siirt Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığınca başlatılan ve 1003 personelin katıldığı Yıldırım-11 Herekol Operasyonu devam ediyor.

PKK'lı teröristlerin etkisiz hale getirilmesi amacıyla sürdürülen operasyonda, Mehmetçiğin doğaya ve hayvanlara olan duyarlılığı ve merhameti de dikkati çekiyor.

"Dağdaki oğlağın kaygısını duymak"

Jandarma Genel Komutanlığının sosyal medya hesaplarından "Dağdaki Oğlağın Kaygısını Duymak" başlığıyla yapılan paylaşımda, operasyonda görevli bir Mehmetçik, miğferinden susuz kalmış bir oğlağa su içiriyor.

"Yıldırım-11 Herekol Operasyonunda karşılaştığımız kaybolmuş oğlağa kompozit başlığımızdan su içirip, Jandarma Özel Harekat ailemizin misafiri olması için birliğimize getirdik." ifadelerine yer verilen paylaşım, sosyal medyada ilgi gördü.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Huzura kavuşan Çemikare Yaylası'nda bal üretiyorlar https://mail.gazetebirlik.com/haber/huzura-kavusan-cemikare-yaylasinda-bal-uretiyorlar-3794/

"Pervari balı" adıyla Türk Patent ve Marka Kurumundan 17 yıl önce coğrafi işaret belgesi alınarak tescillenen balın üretimini yapanlar, ilçedeki 2 bin 47 rakımlı Herekol Dağı eteklerindeki Çemikari Yaylası'nda ailelerinden uzakta, doğayla iç içe karakovan balı üretimi için çalışıyor.

Yaklaşan hasatla yüzleri gülen arıcılar, yaklaşık 5 aydır huzurla mesailerini sürdürdükleri yaylada tadı ve aromasıyla hem göze hem damağa hitap eden balı üretirken kaliteden ödün vermiyor.

Üreticilerden Cemal Tomris, AA muhabirine, havaların yağışlı olduğu dönemde zorlu hava ve arazi koşullarında geldikleri yaylada huzur ve güven ortamında bal üretmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Dededen toruna 4 kuşaktır bal üretimi yaptıklarını anlatan Tomris, "Pervari Çemikare Yaylası'nda doğayla iç içe, evimizden uzak, zahmetli ve yorucu zaman geçirdik. Arılarımızın çalışma durumunu inceliyor, bakımını yapıyoruz. Şu an fenni kovanında ürettiğimiz gelin ve çoban balımız mevcut. Balımız sıralanmaya başladı ve çok yakın zamanda petek dolacak. Peteği tamamen ören arımız bunu da endemik bitki örtüsünden topluyor." dedi.

Bazı peteklerin beyaz, bazılarının ise kahverengi olduğuna dikkati çeken Tomris, bu durumun yavru yetiştirme durumuyla ilgili olduğunu ve her 2 petek arasında kalite açısından bir fark olmadığını belirtti.

Türkiye'nin tarihi lezzeti olan karakovan balını üretmekten mutlu olduklarını aktaran Tomris, "Yaylada 5 aydır ailelerimizden uzak bal üretimi yapıyoruz. Doğanın zorluklarına rağmen yaylada arıcılık yapıyoruz. Hasat zamanını umutla bekliyoruz. Huzur ve güven ortamında bal üretmenin keyfini yaşıyoruz." diye konuştu.

"Ürettiğimiz balı Türkiye'nin her tarafına gönderiyoruz"

Münevver Uslu da 20 yıldır arıcılık yaptığını ve Çemikare Yaylası'nda konakladıklarını dile getirdi.

Yaylada binbir çeşit bitki örtüsünün bulunduğuna dikkati çeken Uslu, şunları kaydetti:

"Burada arı daha iyi beslendiği için iyi bal yapıyor. Yaylada bizim gibi çok sayıda üretici var. Yüksek rakımlı olduğu için hava da serin. Arkadaşlarla üretim yapıyoruz. Ürettiğimiz balı Türkiye'nin her tarafına gönderiyoruz. Hatta talebe yetişemiyoruz. Yakın zamanda balımızın hasadını yapıp, ailemize kavuşacağız."

Koronavirüse rağmen üretim düşmedi

Özcan Tunç da Pervari balının Türkiye'de yoğun talep gören bir bal çeşidi olduğunu belirtti.

Yüksek rekolte beklediklerini anlatan Tunç, "Balın güzelliği arıların özünü aldığı bitki örtüsünden kaynaklanıyor. Son birkaç yıldır köydeki arıcılarla bölgeye gelerek üretime yardım ediyorum. Arıcılık Pervari bölgesinde çok sayıda ailenin geçim kaynağı oldu. Devletimizin de desteğiyle üretim yeni tip koronavirüse (Kovid-19) rağmen düşmedi." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt 3. Uluslararası Kısa Film Festivali'ne başvurular başladı https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirt-3-uluslararasi-kisa-film-festivaline-basvurular-basladi-7206/

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da geçen yıl ilgiyle karşılanan, bu yıl üçüncüsü düzenlenecek Siirt Uluslararası Kısa Film Festivali'nde sanat şöleni sanatseverlerle buluşuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle bu yıl 5-9 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek "3. Siirt Uluslararası Kısa Film Festivali"ne başvurular başladı.

Geçtiğimiz yıl büyük bir ilgiyle karşılanan festivalde, bu sene de çok sayıda ünlü oyuncu, senarist, yönetmen ve yapımcı Siirtlilerle bir araya gelerek deneyimlerini aktaracak.

Türkiye'den ve yurt dışından kurmaca, belgesel, animasyon ve deneysel kategorilerde filmlerin yarışacağı festivalde, sinema üzerine söyleşi ve paneller de yer alacak.

Festivalin başvuruları, 21 Eylül 2020 tarihine kadar devam edecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, Siirt Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, AK Parti Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yasin Aktay, Siirt Belediyesi, Siirt Üniversitesi, DİKA, Lineer, Kareli Defter, Anadolu Kültür ve Sanat Meclisi Derneğinin destekleriyle düzenlenen festivalde 24 kısa film seçilecek, 8 finalist eser sahibi ağırlanacak ve 16 özel gösterim yapılacak.

5 gün sürecek festivalde senaryo, yönetmenlik ve oyunculuk atölyeleri ile kamera atölyeleriyle deneyimli film üreticilerinin tecrübelerini aktaracakları 3. Siirt Uluslararası Kısa Film Festivali'nin kapanışı sürpriz bir konserle yapılacak.

Birinciye 10 bin lira, ikinciye 7 bin 500 lira ve üçüncüye 5 bin lira ödül verilecek festivalde ayrıca Jüri Özel Ödülü ve Siirt İbrahim Hakkı Hz. Özel Ödülü de takdim edilecek.

Yapımcı Şükrü Avşar başkanlığını yaptığı festivalde, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Kızıldağ, yönetmen Sadullah Şentürk, oyuncu Nursel Köse, Orhan Güner, yazar Nasuhi Güngör, görüntü yönetmeni Eyüp Boz, senarist Selin Tunç, yönetmen Cevriye Demir, avukat Burhan Gün, akademisyen Nagihan Çakar Bikiç ana jüri üyeleri olarak yer alıyor.

Festivalle ilgili detaylı bilgiye ve başvuru formuna "http://www.siirtkisafilmfestivali.com/festival/" adresinden ulaşılabilecek.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'te 18 yaşındaki kıza cinsel saldırıda bulunduğu iddia edilen Musa O. tutuklandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-18-yasindaki-kiza-cinsel-saldirida-bulundugu-iddia-edilen-musa-o-tutuklandi-4549/

Siirt'te 18 yaşındaki kıza cinsel saldırıda bulunduğu iddia edilen Musa O. tutuklandı.

Siirt Cumhuriyet Başsavcılığınca mağdur 18 yaşındaki İ.E'nin cinsel istismara maruz kalması olayına ilişkin başlatılan soruşturma sürüyor.

Soruşturma kapsamında şüpheli Musa O. hakkında 27 Temmuz 2020'de Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne nitelikli cinsel saldırı suçundan iddianame tanzim edilerek kamu davası açıldı.

Adli Tıp Kurumu raporunda belirtilen bulgular doğrultusunda mahkemeden şüphelinin tutuklanması talebi üzerine toplanan mahkeme heyeti, 18 yaşındaki kıza cinsel saldırıda bulunduğu gerekçesiyle Musa O. hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı verdi.

Zanlı Musa O. Siirt Emniyet Müdürlüğüne gelerek teslim oldu. 

Şüpheli emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği Siirt 1. Ağır Ceza Hakimliğince tutuklandı.

Siirt'te mağdur İ.E, 7 Temmuz'da Siirt Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek daha önce sosyal medyada tanışıp arkadaşlık yaptığı şüpheli Musa O'nun kendisine cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla şikayetçi olmuş, bunun üzerine soruşturma başlatılmıştı.

Soruşturma kapsamında mağdur ve şüphelinin iddia ve beyanları doğrultusunda, şüpheli 17 Temmuz'da tutuklama istemiyle Siirt Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilmiş, şüpheli hakkında adli kontrol kararı verilmişti.

Soruşturmanın tamamlanmasına müteakip şüpheli hakkında 27 Temmuz'da Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne nitelikli cinsel saldırı suçundan iddianame tanzim edilerek kamu davası açılmış ve Adli Tıp Kurumu raporunda belirtilen bulgular doğrultusunda yargılamayı yapacak mahkemeden şüphelinin tutuklanması talep edilmişti.

İntihar ettiği belirtilen ve tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden İ.E, ailesinin ikamet ettiği Batman'ın Beşiri ilçesinde toprağa verilmişti.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
18 yaşındaki kıza cinsel saldırı gerekçesiyle Musa O. hakkında yakalama kararı çıkarıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/18-yasindaki-kiza-cinsel-saldiri-gerekcesiyle-musa-o-hakkinda-yakalama-karari-cikarildi-78/

Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesince 18 yaşındaki kıza cinsel saldırıda bulunduğu gerekçesiyle Musa O. hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
SMA hastası 4 aylık Ahsen ilaç bekliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/sma-hastasi-4-aylik-ahsen-ilac-bekliyor-2519/

Cevdet ve Gülfer Epçaçan çiftinin nisan ayında dünyaya gelen 4. çocukları Ahsen'in, doğumundan bir ay sonra yapılan tetkikler sonucu SMA Tip-1 hastası olduğu ortaya çıktı. 

Anne ve babası, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavisi süren Ahsen'in gerekli ilacı alarak yaşama tutunması için yardım eli bekliyor.

Baba Cevdet Epçaçan, yaptığı açıklamada, kızı Ahsen'in SMA Tip-1 hastalığının tetiklediği başka hastalıklar nedeniyle yoğun bakımda tedavisinin sürdüğünü söyledi.

Yapılan tetkikler sonucu Ahsen'in alması gereken ilacın 9 Temmuz'da Sağlık Bakanlığınca onaylandığını ve reçetesinin de yazıldığını belirten Epçaçan, "Çocuğumu bu hastalıktan kaybetmek istemiyorum. Bir aydan fazla süre geçti ama halen kızıma umut olacak ilacı temin edemedik. Onu yoğun bakımda minik bedeniyle hastalıklarla savaştığını gördükçe içimiz yanıyor. Elimizden gelen bir şey yok. Sayın Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca ve Sayın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'tan bir an önce kızım Ahsen ve diğer SMA hastalarının gerekli ilaçlara ulaşması için destek bekliyoruz." dedi.

Epçaçan, Ahsen'in şu ana kadar 2. dozu almış olması gerektiğini fakat ilk dozun da henüz başlamadığını sözlerine ekledi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Karaismailoğlu: Van'dan Pervari'ye seyahat süresi 2 saate inecek https://mail.gazetebirlik.com/haber/bakan-karaismailoglu-vandan-pervariye-seyahat-suresi-2-saate-inecek-1847/

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Siirt'in Pervari ilçesi Beğendik beldesinde düzenlenen ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferansla katıldığı açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'de her geçen gün yeni bir projenin vatandaşın hizmetine sunulduğunu belirtti.

Bugün Türkiye'nin en yüksek köprüsü olan Beğendik Köprüsü'nün de yer aldığı Bitlis Küçüksu-Hizan-Pervari Siirt yolunun açılışını yaptıklarını anlatan Karaismailoğlu, eskiden Botan Vadisi'nin sarp kayalıkları arasında dolanan keskin virajlı yolların büyük zorluklarla aşıldığını anımsattı.

"Bölge insanımızın hasreti son buluyor"
At sırtında Botan Çayı’nı geçmeye çalışırken akıntıya kapılan çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini dile getiren Karaismailoğlu, Beğendik’ten Pervari'ye artık 15 dakikada ulaşılacağını söyledi.

"Bugün bu yolun açılışıyla bir hayal gerçek oluyor ve bölge insanımızın hasreti son buluyor." diyen Karaismailoğlu, hizmet edip, tarih yazmaya devam ettiklerini vurguladı.

Bakan Karaismailoğlu, İran'dan gelen yük kamyonlarının Irak'a artık 6 yerine 3 saatte ulaşacağını vurgulayarak, "Van'dan Pervari’ye 5 saati bulan seyahat süresi ise 2 saate inecek. Projemizle Van, Şırnak ve Hakkari üzerinden Orta Doğu'ya açılan kapıyı daha da genişletiyor ve tarihi İpekyolu güzergahını yeniden hayata geçiriyoruz." şeklinde konuştu.

"Tehditlere kulak asmadık"
Bakan Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

"Yolun yapımı 1970’lerde gündeme gelse de bu projenin yapılmaması için şer odakları ellerinden geleni artlarına koymadı. Bu projede emek veren çalışanları korkutarak vazgeçirmek için sayısız tehdit savurdular. Biz de milletimizden aldığımız güçle yılmadık, tehditlere kulak asmadık. Nihayetinde bugün, bu dev eseri hizmete açmanın mutluluğunu yaşıyoruz."

"Botan Çayı güle oynaya ve türkü söyleyerek geçilecek"
"Bu köprü her şeyden önce kalpleri birleştirsin, kalpten kalbe kardeşlik köprüleri kursun diye yapıldı." ifadesini kullanan Karaismailoğlu, "Allah'ın izniyle, artık korkarak çıkılan yolculuklar tarihe gömülecek. Gözyaşları içinde geçilen Botan Çayı güle oynaya ve türkü söyleyerek geçilecek." dedi.

"Botan Vadisi turizm merkezine dönüşecek"
Bakan Adil Karaismailoğlu, 2014'te yapım çalışmalarına başlanan Beğendik Köprüsü'nün 210 metre orta açıklığıyla "dengeli konsol" sistemde Türkiye'nin en uzun orta açıklıklı köprüsü olduğunu bildirerek, şunları kaydetti:

"Toplam 450 metre uzunluğundaki köprümüz 14 metre genişliğindedir. Köprünün yüksekliği ise 165 metredir. Tasarımından proje ve inşasına kadar tamamen yerli mühendis ve işçilerinin emeğiyle yapılan Beğendik Köprüsü'nde yüzde 100 yerli malzeme kullanılmıştır. Bu projenin bölgede sağlayacağı ekonomik ivmeyle Botan Vadisi ve Botan Çayı bir turizm merkezine dönüşecek."

Bölünmüş yol uzunluğu 27 bin kilometreyi aştı
Türkiye'nin, hayata geçirdiği ulaşım ve altyapı projeleriyle diğer ülkelerle mukayese edilmeyecek seviyelere eriştiğini belirten Karaismailoğlu, şunları söyledi:

"Bölünmüş yol uzunluğumuzu 6 bin kilometrelerden 27 bin 300 kilometrenin üzerine çıkardık. Geçit vermeyen dağları tünellerle, vadileri ise köprülerle aştık. Bu başarıların hepsi insanımızın hayatına dokunan muhteşem eserler olarak tarihte yerini aldı. Artık her alanda büyüyen, birbirinden önemli projeleri hayata geçiren, yaptığı yatırımlarla sadece bölgesinde değil küresel planda ana oyun kuruculardan biri haline gelen Türkiye var."

Bakan Karaismailoğlu, açılışın ardından beraberindeki Siirt Valisi ve Belediye Başkan Vekili Osman Hacıbektaşoğlu, AK Parti Siirt Milletvekili Osman Ören, AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, Siirt İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Hilmi Atabay ve İl Emniyet Müdürü Saruhan Kızılay ile köprüde yürüyerek incelemede bulundu, araç kullandı, ardından Botan Çayı'nın geçtiği vadiye karşı özçekim yaptı.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt fıstığında yüksek rekolte bekleniyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirt-fistiginda-yuksek-rekolte-bekleniyor-1584/

Siirt fıstığında bu sezon son 10 yılın en yüksek rekolte değerine ulaşılacağı tahmin ediliyor.

Siirt Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan,yaptığı açıklamada, kentte 400 bin dekar alanda 10 milyonu aşkın fıstık ağacı bulunduğunu söyledi.

Fıstığın dalgalı bir üretim yapısı olduğunu, ürün veriminin bir yıl yüksek sonraki yıl düşük gerçekleştiğini belirten Aslan, fıstıkta bu yılın "var yılı" olduğunu, herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması halinde bu sezon son 10 yılın en yüksek rekoltesinin elde edileceğini dile getirdi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına yönelik tedbirler sayesinde üreticilerin süreci en az zararla atlattığını ifade eden Aslan, şöyle konuştu:

"Devlet desteğiyle toprağın işlenmesi, fidan ekimi, budama ve ilaçlamanın zamanında yapılmasıyla hiçbir eksiklik yaşanmadı. Fıstıkçılar süreci iyi atlattı. Ülke olarak fıstıkçılıkta çok iyi bir noktadayız. Bu sezon son 10 yılın en yüksek verimini bekliyoruz. Tüketicilere çok daha ekonomik fıstık sunacağımızı söyleyebiliriz. Çünkü rekoltenin çok iyi olacağını düşünüyoruz. Hastalık ve salgın olmasına rağmen hiçbir eksiğimizi bırakmadık."

İl ekonomisine katkısı yüksek

Fıstığın il ekonomisine katkısının yılda yaklaşık 1 milyar lira olduğuna dikkati çeken Aslan, şunları kaydetti:

"Siirt tarımının en önemli getirisi fıstıkçılıktır. Gerek güvenlik açısından gerek üretimin düşmemesi noktasında devlet her zaman yanımızda oldu. Biz de güvenli bir şekilde bağ ve bahçelerimizde ürünün yetişmesini için her türlü çalışmayı yaptık. Bu yıl yüksek rekolte hem üreticiyi ihya edecek. Bu verimle üretici, yatırımı başka arazilere yapacak ve boş yer bırakmayacak."

"Üreticilerimizi heyecan sardı"

Siirt Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat da son 15 yılda devletin sağladığı destekler sayesinde köylülerin fıstık üretimine yöneldiklerini belirterek, "Bu yıl Siirt fıstığında yüksek bir rekolte beklentisi var. Gözlemlerimiz, teknik heyetin fıstık bahçelerinde takip ve incelemelere sonucunda son 10 yılın hatta 20 yılın en yüksek rekoltesi bekleniyor. Hasat döneminin yaklaşmasıyla üreticilerimizi heyecan sardı." dedi.

İkizbağlar köyünden fıstık üretici Yusuf Aslan da iklim koşulları dolayısıyla bu yıl yüksek miktarda ürün almayı beklediklerini söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt fıstığında yüksek rekolte bekleniyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirt-fistiginda-yuksek-rekolte-bekleniyor-3110/

Siirt fıstığında bu sezon son 10 yılın en yüksek rekolte değerine ulaşılacağı tahmin ediliyor.

Siirt Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan, yaptığı açıklamada, kentte 400 bin dekar alanda 10 milyonu aşkın fıstık ağacı bulunduğunu söyledi.

Fıstığın dalgalı bir üretim yapısı olduğunu, ürün veriminin bir yıl yüksek sonraki yıl düşük gerçekleştiğini belirten Aslan, fıstıkta bu yılın "var yılı" olduğunu, herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması halinde bu sezon son 10 yılın en yüksek rekoltesinin elde edileceğini dile getirdi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına yönelik tedbirler sayesinde üreticilerin süreci en az zararla atlattığını ifade eden Aslan, şöyle konuştu:

"Devlet desteğiyle toprağın işlenmesi, fidan ekimi, budama ve ilaçlamanın zamanında yapılmasıyla hiçbir eksiklik yaşanmadı. Fıstıkçılar süreci iyi atlattı. Ülke olarak fıstıkçılıkta çok iyi bir noktadayız. Bu sezon son 10 yılın en yüksek verimini bekliyoruz. Tüketicilere çok daha ekonomik fıstık sunacağımızı söyleyebiliriz. Çünkü rekoltenin çok iyi olacağını düşünüyoruz. Hastalık ve salgın olmasına rağmen hiçbir eksiğimizi bırakmadık."

İl ekonomisine katkısı yüksek
Fıstığın il ekonomisine katkısının yılda yaklaşık 1 milyar lira olduğuna dikkati çeken Aslan, şunları kaydetti:

"Siirt tarımının en önemli getirisi fıstıkçılıktır. Gerek güvenlik açısından gerek üretimin düşmemesi noktasında devlet her zaman yanımızda oldu. Biz de güvenli bir şekilde bağ ve bahçelerimizde ürünün yetişmesini için her türlü çalışmayı yaptık. Bu yıl yüksek rekolte hem üreticiyi ihya edecek. Bu verimle üretici, yatırımı başka arazilere yapacak ve boş yer bırakmayacak."

"Üreticilerimizi heyecan sardı"
Siirt Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat da son 15 yılda devletin sağladığı destekler sayesinde köylülerin fıstık üretimine yöneldiklerini belirterek, "Bu yıl Siirt fıstığında yüksek bir rekolte beklentisi var. Gözlemlerimiz, teknik heyetin fıstık bahçelerinde takip ve incelemelere sonucunda son 10 yılın hatta 20 yılın en yüksek rekoltesi bekleniyor. Hasat döneminin yaklaşmasıyla üreticilerimizi heyecan sardı." dedi.

İkizbağlar köyünden fıstık üretici Yusuf Aslan da iklim koşulları dolayısıyla bu yıl yüksek miktarda ürün almayı beklediklerini söyledi.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'te etkisiz hale getirilen terörist sayısı 4'e yükseldi https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-etkisiz-hale-getirilen-terorist-sayisi-4e-yukseldi-3654/

İçişleri Bakanlığı, Siirt-Eruh Ciraf mevkisinde, etkisiz hale getirilen terörist sayısının 4'e yükseldiğini bildirdi. 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, iç güvenlik operasyonları kapsamında; Siirt-Eruh Ciraf mevkisinde, İl Jandarma Komutanlığınca devam eden hava destekli operasyonda, 2 teröristin daha etkisiz hale getirildiği aktarıldı. 

Böylelikle Siirt-Eruh Ciraf mevkisinde etkisiz hale getirilen terörist sayısı 4'e yükseldi. Açıklamada, bölgede operasyonların devam ettiği bildirildi. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, operasyonlara ilişkin, şu ifadelere yer verdi: 

"Siirt Eruh Ciraf'ta mesaiye devam...Valimiz, İl Jandarma Komutanımız ve fedakar arkadaşlarımla şimdi görüştüm... İki terörist daha etkisiz! Bugün şimdilik dört oldu..." 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Lastiklerden yaptıkları sahada voleybol oynuyorlar https://mail.gazetebirlik.com/haber/lastiklerden-yaptiklari-sahada-voleybol-oynuyorlar-6258/

Siirt'te bir grup çocuk, kendi imkanlarıyla araç lastiklerinden yaptıkları voleybol sahasında, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında oyun oynayarak stres atıyor.

Merkez Afetevler Mahallesi'ndeki çocuklar, evlerinin yakınındaki boş arazide, temin ettikleri atıl araç lastikleriyle voleybol sahası yaptı.

Sahaya karton döşeyerek düşme anında dikenlerden korunmaya çalışan çocuklar, alanda sosyal mesafe kuralına uyarak ve maske takarak voleybol oynuyor, eğlenceli vakit geçiriyor.

Çocuklardan 13 yaşındaki Nursen Oysal, Kovid-19 sürecindeki kısıtlamada evde sıkıldıklarını söyledi.

Dışarıya çıktıklarında keyifli vakit geçirmek için arkadaşlarıyla mahalledeki boş arazide voleybol sahası yapmaya karar verdiklerini anlatan Oysal, şöyle konuştu:

"Kendi imkanlarımızla kullanılmayan araç lastikleriyle voleybol sahası, 2 odun yardımıyla file yaptık. Dikenler ayaklarımıza batmasın diye kartonları da sahanın içine kurduk. Elimizden bu kadar geldi. Bize güzel bir park yapılmasını istiyoruz."

Rümeysa Eren (10) de yaptıkları sahada mutlu şekilde vakit geçirdiklerini dile getirdi.

Kenan Sercan (10) ise Kovid-19 nedeniyle normalleşme sürecinde de maske takarak oyun oynadıklarını belirterek, "Mahallemizde oyun alanları yetersiz olduğu için lastiklerle etrafını çevirerek voleybol sahası yaptık. Arkadaşlarımızla buraya gelerek oyun oynuyor, hoşça vakit geçiriyoruz. Bize yeni bir saha yapılmasını isteriz." dedi.

Fırat Oysal (12), emek vererek yaptıkları sahada voleybol oynamanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'te 2 terörist etkisiz hale getirildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-2-terorist-etkisiz-hale-getirildi-6269/

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, iç güvenlik operasyonları kapsamında, Siirt'in Baykan ilçesi kırsalında, İl Jandarma Komutanlığı koordinasyonunda, Jandarma Özel Harekat, Jandarma Komando ve güvenlik korucularının katıldığı operasyonda, 2 teröristin silahlarıyla birlikte etkisiz hale getirildiği belirtildi.

Açıklamada, Mardin ve Siirt’te bugün gerçekleştirilen operasyonlarda toplam 4 teröristin etkisiz hale getirildiği ifade edilerek bölgedeki operasyonların sürdüğü kaydedildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'te 2 teröristin etkisiz hale getirildiği operasyon sürüyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-2-teroristin-etkisiz-hale-getirildigi-operasyon-suruyor-4232/

Siirt Valiliği, Herekol kırsalında dün 2 PKK'lı teröristin etkisiz hale getirildiği operasyona ilişkin görüntüler paylaştı.

Görüntülerde, operasyonların devam ettiği Herekol kırsalında güvenlik güçlerinin arazide yürüttüğü çalışmalar yer aldı.

Herekol kırsalında, iç güvenlik operasyonları kapsamına İl Jandarma Komutanlığınca yürütülen operasyonda 2 terörist silahlarıyla birlikte ölü ele geçirilmişti. 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'te PKK'lı teröristlerin bayramda saldırı planı engellendi https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-pkkli-teroristlerin-bayramda-saldiri-plani-engellendi-6921/

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Siirt İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yapılan istihbari çalışmalar sonucu terör örgütü PKK'nın Doğanköy kırsalında Ramazan Bayramı'nda güvenlik güçlerine saldırı hazırlığında olduğu bilgisi üzerine harekete geçildi.

Bölgede geniş çaplı operasyon düzenleyen ve arazi taraması yapan jandarma ekipleri, yol güzergahındaki menfez üzerine yerleştirilen uzaktan komutalı 2 el yapımı patlayıcıyı tespit etti.

Patlayıcılar, Patlayıcı Madde İmha Timi (PAMİT) ile Mayın ve El Yapımı Patlayıcı Tespit İmha Timince (METİ) kontrollü şekilde imha edildi.

Güvenlik güçlerinin çalışmalarıyla PKK'lı teröristlerin bayramdaki saldırı planı engellenmiş oldu.

Teröristlerin yakalanması için operasyon sürüyor.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'te 3 teröristin korucunun şehit edildiği yerde etkisiz hale getirildiği bildirildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-3-teroristin-korucunun-sehit-edildigi-yerde-etkisiz-hale-getirildigi-bildirildi-6175/

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Siirt'in Eruh ilçesi Gabar kırsalında İl Jandarma Komutanlığınca terör hedeflerine yönelik devam eden hava destekli operasyonda, 3 teröristin etkisiz hale getirilmesiyle ilgili yeni bilgilere ulaşıldı.

İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Hilmi Atabay'ın yönettiği operasyonda, Gabar ve Yassıdağ (Çırav) bölgelerinde yer alan Tünekpınarı Salamuk Tepe'de 3 teröristin, 17 Mayıs 2019'da şehit olan güvenlik korucusu Reşit Koçak'ın şehadetinin birinci yılında ve aynı noktada etkisiz hale getirildiği öğrenildi.

Şehidin eşine müjdeyi "Hilmi Paşa" verdi
İl Jandarma Komutanlığından bir ekip, Şehit Koçak'ın eşi Şükrüye Koçak ve 2 çocuğunu evinde ziyaret etti.

Ekipler, Koçak'ın şehadetinin birinci yılı nedeniyle gerçekleştirilen ziyarette, şehidin eşi Şükrüye Koçak'ı, Tuğgeneral Hüseyin Hilmi Atabay ve eşi Hülya Dörtkol Atabay ile cep telefonuyla görüştürdü.

Tuğgeneral Atabay, Koçak'a, eşinin şehit düşürüldüğü noktada 3 teröristin daha etkisiz hale getirildiği bilgisini paylaştı.

Koçak da eşinin silah arkadaşlarına teşekkür ederek, "Bu sabah haberi duydum, çok sevindim. Bu Rabbimin bir ikramıdır. Rabbim her daim sizi ve vatanımız için çalışanları muhafaza etsin." dedi.

Olay

Siirt'in Eruh ilçesi kırsalındaki Yassıdağ (Çırav) bölgesinde, geçen yıl 17 Mayıs'ta terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda 3 terörist etkisiz hale getirilmiş, operasyonda yaralanan 2 güvenlik korucusundan Reşit Koçak, kaldırıldığı Siirt Devlet Hastanesinde şehit düşmüştü.

İçişleri Bakanlığından bugün yapılan açıklamada, "Siirt'in Eruh ilçesi Gabar kırsalında, bölücü terör örgütü mensubu 3 terörist, hava destekli operasyonla etkisiz hale getirildi." ifadesi kullanılmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'te mayına basan asker şehit oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-mayina-basan-asker-sehit-oldu-4674/

Siirt Valiliğinden yapılan açıklamada, Doğanköy'de konuşlu Siirt 3. Komando Tugay Komutanlığı 3. Motorlu Piyade Tabur Komutanlığınca, Hık Tepe bölgesinde emniyet almak maksadıyla icra edilen keşif ve gözetleme faaliyeti esnasında kahraman bir askerin eski olduğu değerlendirilen mayına bastığı ifade edildi.

Askerin ayaklarından yaralandığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yaralı personelin, Şırnak Jandarma Bölge Komutanlığından havalanan S-70 tipi helikopter ile Siirt Devlet Hastanesi'ne sevki sağlandı. Ancak hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olmuştur. Kahraman şehidimize Allah’tan rahmet, ailesine ve silah arkadaşlarına başsağlığı diliyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Botan Vadisi ilkbahar manzarasıyla büyülüyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/botan-vadisi-ilkbahar-manzarasiyla-buyuluyor-9950/

Türkülere konu olan ve geçen yıl milli park ilan edilen Botan Vadisi, doğanın binbir rengini barındıran ve kartpostallık görüntüsüyle yılın her mevsiminde göz kamaştırıyor.

Ilısu Barajı Gölü havzasında kalan Botan Çayı'nda suyun yükselmesiyle daha da ilgi çeken vadi, yaklaşık 350 metre yükseklikteki tepede yer alan Rasıl Hacar'dan (Deliklitaş) bakışla görenleri hayran bırakıyor.

Vadinin en güzel bölgelerinden olan ve doğa tutkunlarının bahardaki vazgeçilmez adresi olan Rasıl Hacar, Kovid-19 tedbirleri kapsamında ziyarete kapatılarak sessizliğe büründü.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Remzi Uslu, yaptığı açıklamada, Botan Vadisi'nin Türkiye'nin ziyaret edilen gözde yerlerinden biri olduğunu söyledi.

Vadinin geçen yıl "Botan Vadisi Milli Parkı" adıyla milli parklar arasındaki yerini aldığını anımsatan Uslu, "Türkiye'nin 4. büyük barajı olan Ilısu Barajı'nın tamamen dolmasıyla buralarda çok güzel bir gölet havzası oluşacak. Bu havzada doğa sporları, yamaç paraşütü gibi etkinliklere ivme kazanacak." dedi.

Vadinin en güzel izlendiği yerlerin başında olan Rasıl Hacar'ın salgın nedeniyle ziyarete kapalı bulunduğunu aktaran Uslu, salgının sona ermesiyle buraların yeniden ziyaretçi ağırlayacağını kaydetti.

"Botan Vadisi, keşfedilmeyi bekleyen dünyada nadir yerler arasında"
Müzik öğretmeni Mehmet Zakir Alp de Botan Çayı ve Vadisinin türkülere konu olan eşsiz bir yer olduğunu anlattı.

Baraj suyunun yükselmesiyle vadide müthiş bir manzara oluştuğuna değinen Alp, "Koronavirüs salgınının olduğu bir dönemdeyiz. İnşallah ülkemiz bu salgını atlatmasıyla buralar daha da değerlendirilecek çünkü Botan Vadisi, keşfedilmeyi bekleyen dünyada nadir yerler arasındadır. İlkbahar, Siirt'in en güzel mevsimidir. Her taraf yemyeşil. Bu güzellikleri tanıtmak istiyoruz. Önümüzdeki zamanlarda salgından sonra buralarda turizmin canlanmasını bekliyoruz. Buralar görmeye değer yerlerdir. Sizi en yakın zamanda milli park olan Botan Vadisi'ne bekliyoruz." diye konuştu.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sudan'dan getirilen 182 kişi Siirt'te yurda yerleştirildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/-sudandan-getirilen-182-kisi-siirtte-yurda-yerlestirildi-1516/

Sudan'daki 182 Türk vatandaşı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında Siirt'te Gençlik ve Spor Bakanlığı yurda yerleştirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın koordinasyonu ve Dışişleri Bakanlığının çalışmasıyla 59 ülkeden yaklaşık 25 bin vatandaşın, ramazan ve Ramazan Bayramı'nı evlerinde geçirebilmesi amacıyla başlatılan tahliye operasyonu kapsamında, THY uçağıyla Batman Havalimanı'na inen Sudan'daki 182 Türk vatandaşı, buradaki işlemlerinin ardından güvenlik önlemleri altında otobüslerle Siirt'e ulaştı.

Maske takan ve sosyal mesafeye uygun şekilde bulundukları otobüslerden inen vatandaşlar, burada da sağlık kontrolünden geçirilip kayıtları yapıldıktan sonra Gençlik ve Spor Bakanlığının Hassa Hatun Kız Öğrenci Yurdu'na yerleştirildi.

Çalışmaları takip eden AFAD İl Müdürü Cahit Akkoyun, yaptığı açıklamada, yurt dışından gelen vatandaşlar için yurdun hazır hale getirildiğini söyledi.

Vatandaşları taşıyan otobüslerin dezenfekte edilerek yurda giriş yaptığını dile getiren Akkoyun, "Sağlık ekipleri ateş ölçümü ve diğer kontrollerini yaptı. Bizler de kayıtlarını yapıp odalarına yerleştiriyoruz. Her birisi kendileri için hazırlanmış ayrı odalarda kalacak. Yurdumuzda da vatandaşlarımızın ihtiyaç duyabileceği malzemeleri hazırladık." dedi.

Yurtta 14 gün süreyle karantinada kalacak vatandaşların ihtiyaçları, Siirt Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü, AFAD, Türk Kızılay ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünce karşılanacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ilısu Barajı'nda enerji üretimine başlanıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/ilisu-barajinda-enerji-uretimine-baslaniyor-4334/

Barajda suyun dolusavak kotuna ulaşmasıyla karşıdan alışlı 6 radyal kapaklı dolusavak yapısının test işlemlerinde sona gelindi.

Dolusavak yapısı 120 metre genişliğinde, 432 metre uzunluğunda 3 şut kanalı, sıçratma eşiği ve apron yapısından oluşuyor.

Bir ve ikinci türbinde test çalışmaları süren barajda mayıs ayında enerji üretimine başlanacak.

Ekonomiye yıllık 2,5 milyar lira katkı sunacak

Ülke ekonomisine yıllık 2,5 milyar lira katkı sunacak barajda, 10,5 milyar metreküp su depolanacak.

1200 megavat kurulu gücü ve yılda üreteceği yaklaşık 4,12 milyar kilovatsaat enerji ile kurulu güç bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban'dan sonra ülkenin en büyük 4. barajı olacak Ilısu Barajı, Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak başta olmak üzere bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Madeni paraları fırında ısıtıp müşterilere veriyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/madeni-paralari-firinda-isitip-musterilere-veriyor-6261/

Bahçelievler Mahallesi'nde fırın işleten Hacı ve Halil Kasar kardeşler, koronavirüse karşı tedbir olarak madeni paraları önce yıkıyor, ardından su koyduğu tepsinin içerisinde 180 dereceye ulaşan fırında 20 dakika ısıtıyor.

Paranın bu yöntemle dezenfekte olduğuna inandığını dile getiren Kasar, "Elimizden geldiğince iş yerini dezenfekte ediyoruz. Her gün müşterilerden aldığımız madeni paraları tepsinin içindeki suya bırakıyoruz ardından fırında ısıya bırakıyoruz. Kaynayan suyun içindeki bozuk paralar dezenfekte edildikten sonra müşterilerimize sunuyoruz. Bu yöntemle tepsideki madeni para buharla dezenfekte oluyor." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'te PKK'lı teröristlerin kullandığı 5 sığınak ve barınak imha edildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-pkkli-teroristlerin-kullandigi-5-siginak-ve-barinak-imha-edildi-2221/

Siirt Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Pervari ilçesinin Doğanca köyü kırsalında terör örgütü PKK'nın faaliyetlerinin deşifre edilmesi ve örgüt mensuplarının etkisiz hale getirilmesi amacıyla "Şehit Jandarma Uzman Çavuş Yasin Baran Operasyonu" düzenledi.

Bölgede arazide arama yapan ekipler 5 sığınak ve barınak tespit etti.

Sığınak ve barınaklarda yapılan aramada teröristlerin kullandığı tıbbi malzemelerin yanı sıra el yapımı patlayıcı yapımında kullanılan 85 fünye, saniyeli fitil, iki alıcı/verici düzeneği, 11 elektronik devre, yaylı patlayıcı düzeneği, saat, piknik tüpü, kablo, pil blokları, kalaşnikof mühimmatı ile örgüt mensuplarına ait çok sayıda muhtelif gıda, yaşam malzemesi ve örgütsel doküman ele geçirildi.

Delil niteliği taşıyan malzemeler muhafaza altına alındı, diğerleri olay yerinde imha edildi.

Sığınak ve barınaklar da kullanılamaz hale getirildi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'te 'Kapan-7 Garisa Operasyonu' başlatıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-kapan-7-garisa-operasyonu-baslatildi-8145/

Siirt Valiliğinden yapılan açıklamada, İl Jandarma Komutanlığınca, Eruh ilçesinin Akmeşe, Pervari ilçesinin Köprüçay köyü Hasan Tepe mevkisindeki Garisa bölgesinde faaliyet gösteren PKK'lı teröristlerin etkisiz hale getirilmesi amacıyla başlatılan Kapan-7 Garisa Operasyonu"nda jandarma komando, jandarma özel harekat, polis özel harekat ve güvenlik korucusu 480 personelden oluşan 46 operasyonel timin görev aldığı belirtildi.

Açıklamada, operasyonun İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Hilmi Atabay'ın emir komutasında yürütüldüğü kaydedildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'te polisin iknası sonucu 2 terörist teslim oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-polisin-iknasi-sonucu-2-terorist-teslim-oldu-9819/

Siirt Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, İl Emniyet Müdürlüğünce, "PKK/KCK terör örgütü mensuplarının teslim olmalarını sağlamak" için yapılan çalışmalar kapsamında, 2014-2015 yıllarından bu yana kırsal alanda silahlı faaliyet yürüttüğü bilgisi bulunan 2 kadın örgüt mensubunun teslim olması sağlandı.

Siirt Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla gerekli adli işlemlere başlanırken, teslim olan 2 kişi aileleriyle de buluşturuldu.

İl Emniyet Müdürlüğünün terör örgütü mensuplarının teslim olmaları ve kendilerini bekleyen ailelerine kavuşmaları için ikna çalışmalarının kararlılıkla süreceği kaydedildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'te trafo yangını paniğe neden oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/-siirtte-trafo-yangini-panige-neden-oldu-5186/

Edinilen bilgiyi göre, Baykan ilçesi Atabağı beldesinde bulunan bir trafoda aşırı yüklenmeden dolayı yangın çıktı. Yangın paniğe neden olurken, çevredekilerin haber vermesi üzerine olay yerine itfaiye ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekiplerinin müdahalesi sonrası yangın kontrol altına alınarak söndürüldü. Trafoda büyük çapta hasar meydana gelirken, yangının aşırı yüklenmeden kaynaklandı öğrenildi.
Dicle Elektrik ekipleri, müdahalenin ardından trafoda bakım ve onarım çalışması başlattı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'te öğrencilere soba ızgarasıyla şiddet uyguladığı öne sürülen öğretmen açığa alındı https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-ogrencilere-soba-izgarasiyla-siddet-uyguladigi-one-surulen-ogretmen-aciga-alindi-4942/

Alınan bilgiye göre, bir köydeki ilkokulda görevli sınıf öğretmeni A.K'nin, öğrencilerden 7 yaşındaki B.Ç. ile 9 yaşındaki Ç.G. ve M.Ç'nin vücuduna sobanın sıcak ızgarasını temas ettirmek suretiyle şiddet uyguladığını tespit eden okul idaresi, durumu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne iletti.

Bunun üzerine Şirvan Kaymakamlığı öğretmen A.K'yi açığa alırken, jandarma ekipleri de öğretmen hakkında işlem başlattı.

İl Milli Eğitim Müdürü Deniz Edip,hakkında soruşturma açılan öğretmen hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'te kardan kapanan grup köy yolları ulaşıma açıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-kardan-kapanan-grup-koy-yollari-ulasima-acildi-4438/

Gece saatlerinde etkisini gösteren kar yağışı nedeniyle Pervari ve Şirvan ilçesine bağlı 8 köy yolu ulaşıma kapandı. İl Özel İdaresine bağlı iş makineleri Şirvan ilçesine bağlı Cevizlik, Oya, Nallıkaya ve Kesmetaş köyü ile Pervari ilçesine bağlı Geçittepe, Kocaçavuş, Gökbudak, Düğüncüler köy yollarını ulaşıma açmak için çalışma başlattı. Karla mücadele ekipleri, özverili bir çalışma yürüterek kapanan 8 köy yolunu tekrar ulaşıma açtı. Ekiplerin ulaşımda aksaklıklar yaşanmaması için hazır bir şekilde bekletildiği öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yıkımı yapılan bina bitişikteki binanın üzerine devrildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/yikimi-yapilan-bina-bitisikteki-binanin-uzerine-devrildi-4930/

Alınan bilgiye göre, Siirt'te Bahçelievler Mahallesi Bankalar Caddesi'nde daha önce banka şubesi olarak hizmet veren bina için zamanla uğradığı tahribat nedeniyle yıkım kararı verildi.

Bina, yıkım çalışmaları sırasında bitişikteki binanın üzerine devrildi.

Can kaybı ve yaralananın olmadığı olayda bir iş yeri hasar gördü.

Bina sakinleri tahliye edildi, polis ekiplerince güvenlik önlemi alındı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ölen yavrusunun başında ağlayan köpek, görenleri duygulandırdı https://mail.gazetebirlik.com/haber/olen-yavrusunun-basinda-aglayan-kopek-gorenleri-duygulandirdi-2644/

Edinilen bilgiye göre olay, kent merkezine 3 kilometre uzakta bulunan küçük sanayi sitesinde meydana geldi. Plakası ve sürücüsü öğrenilemeyen kamyon sanayi sitesine girerken yavru köpeği ezdi. Aracın üzerinden geçmesi sonucu ezilen köpeğin annesi ölen yavrusunun yanından bir an olsun ayrılmadı.
Yavru köpeği ezdikten sonra kaçan sürücüye, sanayi çalışanları tepki gösterdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yılanı öldüreyim derken annesini yaraladı https://mail.gazetebirlik.com/haber/yilani-oldureyim-derken-annesini-yaraladi-1054/

Edinilen bilgilere göre olay, merkeze bağlı Aktaş köyü Bakır mezrasında meydana geldi. 32 yaşındaki C.Ç., bahçede gördüğü yılanı öldürmek için tüfeği ateşledi. Tüfekten çıkan saçmalar taşa çarparak sekmesi sonucu 71 yaşındaki annesi D.Ç.’ye isabet etti. Yaralanan anne, haber verilmesiyle olay yerine gelen 112 acil servis ekiplerince Siirt Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı.
Olayla ilgili inceleme başlatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'te trafik kazası: 1 ölü, 2 yaralı https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-trafik-kazasi-1-olu-2-yarali-2689/

Edinilen bilgiye göre, kaza, Batman-Kurtalan karayolu Çayırlı köyü mevkinde meydana geldi. Yasin Kaya (31) yönetimindeki 48 SZ 356 plakalı otomobil, Batman-Kurtalan karayolu Çayırlı köyü mevkisinde sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu takla attı. Meydana gelen kazada araç içerisinde bulunan Hakkı Gönen hayatını kaybederken, sürücü Yasin Kaya, Nur Gönen Kaya yaralandı. Çevreden geçen sürücülerin haber vermesi üzerine olay yerine gelen 112 acil servis ekiplerince yaralılar, Kurtalan Devlet Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.
Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Işık Hadisesi"ni İzlemek İçin Akın Ettiler https://mail.gazetebirlik.com/haber/isik-hadisesini-izlemek-icin-akin-ettiler-091015/ Türkiye’nin farklı illerinden yüzlerce kişi, 255 yıl önce dönemin astronomi dehası İbrahim Hakkı Hazretleri’nin hocası İsmail Fakirullah Hazretleri’nin sandukasının başucunu aydınlatması için yaptırdığı ve birkaç yıl önce UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklenen "Işık Hadisesi"ni izlemek için Siirt’in Tillo ilçesine akın etti.

Siirt Valiliğinin öncülüğünde Tillo Kaymakamlığı ve Tillo Belediyesince organize edilen "Işık Hadisesi" etkinliği, ilçe meydanında kurulan platformda Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başladı. Türkiye’nin farklı illerinden binlerce kişinin geldiği alanda vatandaşların etkinliği izlemeleri için meydana dev ekran kuruldu. Davetliler, saat 06.20’de sabahın ilk ışıklarıyla güneşin aydınlattığı türbeye yansıyan hadiseyi çıplak gözle izledi. Kimi vatandaşlar ise bu sırada tekbir getirdi.

Etkinliğe protokol üyeleri ve çok sayıda yerli, yabancı vatandaş katıldı. Işık hadisesini izlemek için Ankara’dan geldiğini belirten Ahmet Küşat Yazıcıoğlu, bu güzel anı 92 yaşındaki annesiyle beraber izlemeye geldiğini dile getirdi. Yazıcıoğlu, “Bu hayırlı ve nurlu sabah Ankara ve İstanbul’dan 39 kişi geldik. Annelerimiz, hanımlarımızla birlikte geldik. Daha önce ışık hadisesine geldim çok etkilendim. Dedim ki benim buraları görmem yetmiyor. Batıdaki insanların buralara gelip de bu ulvi duyguyu yaşamalarını arzu ettim” dedi.

Işık hadisesini görmek için İstanbul’dan geldiğini belirten Cağlayan Tandoğan, manevi atmosferi yerinde izlemek için geldiğini söyledi. Tandoğan, “Bugünkü özel anı birlikte yaşamaya geldik, çok heyecanlıyım” diye konuştu.

Zeynep Güneş adlı vatandaş ise, “Çok duygulandım. Çok özel ve güzel bir andı. Çok mucizevi bir andı. Bir öğrencinin hocasına bırakabileceği en güzel bir andı buna şahit olduk” dedi.



IŞIK HADİSESİ

18. yüzyılda yaşamış önemli bir bilim adamı olan İbrahim Hakkı Hazretleri’nin 18. yüzyılın ortalarında zirvesinde olduğu astronomi bilgisini kullanarak kurduğu sistemle Güneş’in ekvatora dik düştüğü ve böylece gün ve gecenin eşitlendiği ekinoks günleri 21 Mart ve 23 Eylül’de güneş ışınları, türbe içindeki hocası İsmail Fakirullah Hazretleri’nin kabri başına düşüyor. “Işık hadisesi” veya “Güneş hadisesi” olarak bilinen bu sistem, türbenin restore edildiği 1960’lı yılların başına kadar da çalıştı.

Restorasyon sırasında türbenin orijinal yapısında değişiklikler olunca sistem çalışmadı. Daha sonra yapılan çalışmalarla sistem yeniden çalıştırılmaya başlandı. Işık hadisesinin gerçekleştiği türbe, bir büyük ve iki küçük kubbenin örttüğü iki oda, bir hol ile 8 köşeli ve 10 metre yüksekliğinde bir kuleden ibarettir. Her yıl gece ve gündüzün eşit olduğu 21 Mart ve 23 Eylül’de “ışık hadisesi” türbede gerçekleşmektedir.

İbrahim Hakkı Hazretleri, Tillo’nun 3-4 kilometre doğusunda bir tepe üzerinde harçsız taşlarla bir duvar yaptırır. Halk arasında Kal’at-ül Üstad diye bilinen bu duvarın etkisiyle yeni doğan güneşin ilk ışınları türbenin tümünü gölgede bırakırken, duvarda bulunan 40 ile 50 santimetre ebadındaki pencereden geçen güneş ışınları türbe kulesinin penceresine ve oradan da kırılmak suretiyle türbe penceresinden İsmail Fakirullah Hazretleri’nin sandukasının başucunu aydınlatmaktadır.

İbrahim Hakkı Hazretleri, bu sistemle ilgili olarak, "Yeni yılın ilk güneşi eğer hocamın başucuna düşmezse ben o güneşi neyleyim" diyerek hocası İsmail Fakirullah Hazretleri’ne karşı olan saygısını göstermektedir.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sıcaktan bunalan tavşanların dondurma keyfi https://mail.gazetebirlik.com/haber/sicaktan-bunalan-tavsanlarin-dondurma-keyfi-8908/


Eruh'ta bir kafe sahibi, bağda bulduğu yaban tavşanlarını iş yerine getirip beslemeye başladı. Emin Aksu isimli iş yeri sahibi, 'Yaban' ismini verdiği tavşanları müşterilerle iç içe olmaya başladı. Bazı müşteriler, tavşanın yeşillik yemediğini görünce dondurma ikram etti. Tavşanların, müşterilerin uzattığı dondurmaları yemesi renkli görüntüler oluşturdu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'te anız yangını 200 ton saman balyasını küle çevirdi https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-aniz-yangini-200-ton-saman-balyasini-kule-cevirdi-5094/

Merkeze bağlı Yokuşbağlar köyünde henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüyen yangın, Ramazan Toprak, Şakir Ekinci, İsmail Atılgan, Ali Demir ve Osman Baksal'a ait saman balyalarını küle çevirdi.

Olay yerine gelen itfaiye ekipleri 2 saat süren çalışmada yangını kontrol altına aldı. Köylüler de yangının çevredeki ekili arazilere sıçramaması için önlem almaya çalıştı.

Siirt Belediyesi İtfaiye Müdürü Misbah Yılmaz, samanın çok çabuk yandığını ve bu yüzden yangının güçlükle kontrol altına alındığını söyledi.

Yangında 5 çiftçinin bir yıllık emeğinin kül olduğunu ifade eden Yılmaz, vatandaşları anız yakmaması konusunda uyardı.

Köy muhtarı Şakir Başaran ise bir kişinin anız yakması sonucu yangının çiftçilerin topladığı samanlara sıçradığını aktardı.

Çiftçilerin yaklaşık 200 bin lira zararı olduğunu belirten Başaran, şöyle konuştu:

"5 çiftçinin yıl boyunca topladığı samanlar yandı. 600 dönümden fazla arazide toplanan samanlar kül oldu. Bir çiftçinin 300 dönümden fazla arazide mercimek samanı yandı. Sadece onun 60-70 bin lira zararı var. Maalesef çiftçilerin 1 yıllık emeği boşa gitti."

Çiftçi İlhan Atılgan da 80 tona yakın kırmızı samanın yandığını dile getirdi.

Yaklaşık 100 bin liralık zararları olduğunu ifade eden Atılgan, "Maalesef bir yıllık emeğimiz boşa gitti. Hepsi yandı gitti, kül oldu. Bu yangın bizi en az 4 yıl geriye götürdü. Çok mağduruz. Hiç kimsenin anız yakmasını istemiyoruz." şeklinde konuştu.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'te PKK'lı teröristlerce yola tuzaklanan patlayıcı infilak etti https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-pkkli-teroristlerce-yola-tuzaklanan-patlayici-infilak-etti-8931/

Siirt'in Pervari ilçesinde PKK'lı teröristlerce yola tuzaklanan el yapımı patlayıcı infilak etti.

Alınan bilgiye göre, İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince, ilçe kırsalında yol güvenliğini sağlamak amacıyla mayın arama çalışması gerçekleştirildi.

Ekiplerin intikali sırasında teröristlerce yola tuzaklanan el yapımı patlayıcı infilak etti.

Askeri araçta hasar meydana gelirken tedbir amacıyla Siirt Devlet Hastanesine kaldırılan 2 askerin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Jandarma ekiplerince bölgede teröristlere yönelik operasyon sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'te 1 asker şehit oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-1-asker-sehit-oldu-2666/

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince, Eruh ilçesine bağlı Akmeşe kırsalında terör örgütü PKK mensuplarına yönelik hava destekli "Kurt Kapanı-31 Operasyonu" başlatıldı.

Operasyonda, teröristlerle sağlanan temasta 2 asker yaralandı.

Yaralılar helikopterle getirildikleri kent merkezinde nakledildikleri ambulanslarla Siirt Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Yaralı askerlerden biri müdahaleye rağmen şehit düştü.

Öte yandan, bölgede teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için ATAK helikopterlerinin de desteğiyle operasyon devam ediyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'te 3 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-3-pkkli-terorist-etkisiz-hale-getirildi-2403/

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, iç güvenlik operasyonları kapsamında Eruh ilçesinde İl Jandarma Komutanlığınca gerçekleştirilen, "Şehit Jandarma Üsteğmen Ersan Yenici 2019-18 Operasyonu"nda 3 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi.

Açıklamada, bölgede operasyonların sürdüğü belirtildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mavi kategoride aranan terörist etkisiz hale getirildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/mavi-kategoride-aranan-terorist-etkisiz-hale-getirildi-8500/

Siirt'te 30 Nisan'da etkisiz hale getirilen 6 teröristten birinin, Terörden Arananlar Listesi'nde "mavi" kategoride yer alan Akide Öztekin olduğu belirlendi. 

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, 30 Nisan 2019'da Siirt'in Baykan ilçe kırsalında gerçekleştirilen iç güvenlik operasyonları kapsamında 6 teröristin etkisiz hale getirildiği hatırlatıldı. 

İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince gerçekleştirilen operasyonda silahlarıyla etkisiz hale getirilen 6 teröristten birinin Terörden Arananlar Listesi'nde 1 milyon 500 bin lira ödülle "mavi" kategoride aranan sözde "garzan eyaleti" doğu cephe sorumlusu "Helin Gabar" kod adlı Akide Öztekin olduğunun tespit edildiği bildirildi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt’te 14 Köy Yolu Kar Nedeniyle Ulaşıma Kapandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-14-koy-yolu-kar-nedeniyle-ulasima-kapandi--222251/ Siirt’te nisan ortasında yağan kar nedeniyle 14 köy yolu ulaşıma kapandı.

Siirt’te nisan ortasında etkili olan kar yağışı vatandaşları şaşırtırken bir yandan kenti beyaza bürüdü. Yoğun kar yağışı nedeniyle Pervari ilçesine bağlı Geçittepe, Düğüncüler, Ormancık, Kışlacık, Hacıyusuf, Yapraktepe, Bent, Söğütönü, Keskin, Karşıyaka, Güzeldbağ, Doğan, Belenok, Sarıyaprak köy grup yolları ulaşıma kapandı. Ulaşımın sağlanması için İl Özel idare ekipleri yol açma çalışmaları başlattı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bu yavrulara acımadılar! https://mail.gazetebirlik.com/haber/bu-yavrulara-acimadilar-6349/

 Siirt Kooperatif Mahallesi 1760'ıncı sokakta bir inşaat alanına çok sayıda yavru köpek bırakıldı. Kim tarafından bırakıldığı bilinmeyen 7 yavru köpekten biri soğuktan telef oldu.

Köpekleri gören çevre esnafı, yavruların karnını doyurmak için mama verdi. Esnaf Hamza Tetik, köpeklerin açlığa soğuk havalara terk edilmesine tepki göstererek, "Bunu yapanlar insan olamaz. Soğuk havada yavru köpekleri ölüme terk etmeleri çok üzücü bir olay. Sabah iş yerime geldiğim vakit inşaat alanında bodrum katında 7 tane köpeğin sahipsiz olduğunu gördüm. Bunları görünce vicdanım sızladı. Yapabileceğim bir mamaydı biraz da et verdim. Ne yazık ki 7 tanesinden bir tanesi öldü, 6 tane kaldı. Yetkililerden en kısa zamanda bu yavrucaklara sahip çıkmalarını istiyorum. Sonuçta onlar da bir candır. Biz insanlık olarak bunlara sahip çıkmalıyız" dedi.(Sputnik)

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Cumhurbaşkanı Erdoğan 100. Yıl Logosunu Belirledi https://mail.gazetebirlik.com/haber/cumhurbaskani-erdogan-100-yil-logosunu-belirledi-115541/

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19 Mayıs 1919’un 100. yılı vesilesiyle başta Samsun olmak üzere 2019 yılı boyunca tüm Türkiye’de gerçekleştirilecek etkinliklerde kullanılacak logoyu belirledi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının 16 Mayıs 1919’da İstanbul’dan yola çıkarak 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ulaşmasıyla başlayan istiklal mücadelesinin mihenk taşlarından birisi olan 19 Mayıs 1919’un 100. yılı vesilesiyle başta Samsun olmak üzere 2019 yılı boyunca tüm Türkiye’de gerçekleştirilecek gençlik, kültür ve spor etkinliklerini himayelerine alan ve 21 Şubat 2019’da yayımlanan genelgeyle etkinliklerin çerçevesini belirleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, etkinliklerde kullanılacak logoyu belirledi.

19 Mayıs 1919 Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Samsun’a çıkışının 100. yılı, 22 Haziran 1919 Amasya Tamimi’nin 100. yılı, 23 Temmuz 1919 Erzurum Kongresi’nin 100. yılı, 4 Eylül 1919 Sivas Kongresi’nin 100. yılı, 23 Nisan 1920 TBMM’nin açılışının 100. yılı ve 29 Ekim 1923 Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı etkinliklerinde kullanılacak logo ve logo kurumsal kimliği, kutlamalara özel olarak hazırlanan "www.yuzuncuyil.gov.tr" web sitesinde yayınlandı.

Yeni kurulan web sitesinde etkinliklerle ilgili bir mesaj yayınlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında, “Milli Mücadele’yi başlatan sürecin 100. yıldönümüne ulaşmış olmanın mutluluğunu ve gururunu hep birlikte yaşıyoruz. Gazi Mustafa Kemal’in önderliğinde 19 Mayıs 1919’da Samsun’da yakılan istiklal meşalesi, Amasya, Sivas ve Erzurum’dan geçerek tüm vatan sathına yayılmıştır. Misak-ı Milli’nin ilanıyla girilen yol, Ankara’da Büyük Millet Meclisi’nin açılışıyla yeni bir safhaya ulaşmıştır. 19 Mayıs, esareti kabul etmeyen, hürriyetinden vazgeçmeyen, zulme asla boyun eğmeyen milletimizin varoluş mücadelesinin ilk adımıdır. Büyük bir inanç, azim ve kararlılıkla sürdürülen bu mücadele, imkansızlıklara rağmen zaferle sonuçlanmıştır. Düşmanın İzmir’de denize dökülmesiyle sonuçlanan büyük zaferin ardından yeni devletimizi de aynı inançla kurduk. Türkiye Cumhuriyeti, milletimizin ilk değil, binlerce yıllık tarihindeki son devletidir. Cumhuriyetimiz, millet egemenliğine dayalı olarak inşa edilmiş ve kendisine hedef olarak muasır medeniyet seviyesinin üstüne ulaşmayı belirlemiştir. İstiklal mücadelemizin en önemli dönüm noktası olan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Gazi Mustafa Kemal’in milletimize armağanıdır. Bu bayramı, 100’üncü yıl dönümü münasebetiyle, önceki yıllara göre çok daha çok coşkulu, çok daha geniş katılımlı, maziden atiye uzanan köprüyü yeni nesillere çok daha iyi anlatabilecek şekilde kutlamayı planlıyoruz. Ülkemizin büyük sınamalardan geçtiği bu dönemde, gencinden yaşlısına, kadınından erkeğine milletimizin tüm kesimlerinin 19 Mayıs ruhuna sahip çıkacağına inanıyoruz. Milli birlik, beraberlik ve dayanışma etrafında şekillenen bu ruh, Kurtuluş Savaşımızı zafere ulaştıran kararlılık ve inancın ifadesi olduğu kadar halen verdiğimiz mücadelenin de sembolüdür. Vatandaşlarımızın tamamının, tıpkı 100 yıl önce olduğu gibi bugün de, aynı heyecanla istiklallerine ve istikballerine sarıldıklarını görmekten büyük mutluluk duyuyorum. Milletimiz, 15 Temmuz darbe girişimi ile terör örgütlerinin vatanını hedef alan içerideki ve dışarıdaki tüm saldırılarına, bir asır önceki cesaretiyle karşı koyarak, içindeki istiklal ateşinin asla sönmeyeceğini göstermiştir. Biz de milletimize şükran borcumuzu ödemek için, 2023 hedeflerimize ulaşmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Amacımız, bizden sonraki nesillere, nice 100. yıllar kutlayabilecekleri daha güçlü, daha müreffeh, daha huzurlu bir Türkiye bırakmaktır. Bu düşüncelerle milletimizin ve özellikle de gençlerimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını tebrik ediyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, bizlere bağımsızlığımızı ve devletimizi kazandıran tüm kahramanları, tüm şehitlerimizi, gazilerimizi rahmetle yâd ediyorum” ifadelerini kullandı.

Belirlenen 100. yıl logosu başta Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Samsun Valiliği olmak üzere tüm ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca 2019 yılı boyunca tüm resmi yazışmalarda kullanılacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Araçlar Sürüye Daldı, çok Sayıda Koyun Telef Oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/araclar-suruye-daldi-cok-sayida-koyun-telef-oldu--225929/ Siirt’te bir otomobil yolun karşısına geçmeye çalışan koyun sürüsüne çarptı. Yoldan geçen başka aracın da kazaya karışması sonucu çok sayıda koyun telef oldu.

Edinilen bilgiye göre kaza, Kurtalan ilçesi Çayırlı köy yolunda meydana geldi. Kurtalan istikametinden Çayırlı köy yolu girişinde bir otomobil yolun karşısına geçen koyun sürüsüne daldı. Yoldan geçen başka aracın da kazaya karışması sonucu çok sayıda koyun telef oldu. Kaza nedeniyle trafik kısa süreli tedbir amaçlı kapatıldı.

Kazaya ilgili inceleme başlatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt’te Toprak Kayması Su Hattını Patlattı https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-toprak-kaymasi-su-hattini-patlatti-180843/ Siirt’te aşırı yağışlardan dolayı meydana gelen toprak kayması nedeniyle kent merkezine su sağlayan Siirt Belediyesine ait Hesko isale hattı zarar gördü. Kent merkezi susuz kalırken, ulaşımda da aksamalar yaşandı.

Siirt kent merkezinde aşırı yağışlardan dolayı meydana gelen toprak kayması nedeniyle kent merkezine su sağlayan isale hattı zarar gördü. Olay sonrası kent merkezi susuz kaldı. Ekiplerin yaklaşık 4 saat süren çalışmalarının ardında arıza giderilerek tekrardan kent merkezine su verildi.

İl Özel İdare ekipleri de yol onarımını yaparak kapanan yolu tekrar ulaşıma açtı.

(Selami Deniz/İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Zırhlı Polis Aracı Devrildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/zirhli-polis-araci-devrildi--141752/ Siirt’te sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu zırhlı polis aracı devrildi. Araçta bulunan polisler kazayı hafif sıyrıklarla atlattı.

Kaza, Siirt-Kurtalan karayolunda meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, zırhlı polis aracı sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu devrildi. Kazada, araçta bulunan yaralılar olay yerine çağrılan ambulanslarla Siirt Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Yaralı polislerin durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

(Selami Deniz/İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt’te 2 PKK’lı Terörist Etkisiz Hale Getirildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-2-pkkli-terorist-etkisiz-hale-getirildi--221614/ Siirt’in Eruh ilçe kırsalında gerçekleştirilen operasyonda 2 PKK’lı terörist etkisiz hale getirildi.

Siirt Valiliğinden yapılan açıklamada, "Siirt İl Jandarma Komutanlığınca Eruh ilçe kırsalında terör örgütü PKK’ya yönelik gerçekleştirilen operasyonda 2 bölücü terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi. Bölgede geniş kapsamlı operasyonlar devam etmektedir" denildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Eruh ilçesi kırsalında 2 terörist etkisiz hale getirildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/eruh-ilcesi-kirsalinda-2-terorist-etkisiz-hale-getirildi-3081/

Siirt'in Eruh ilçesi kırsalında terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda 2 terörist etkisiz hale getirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kötü Haberi Hastanede öğrendiler: Ölümden Döndüler https://mail.gazetebirlik.com/haber/kotu-haberi-hastanede-ogrendiler-olumden-donduler-112549/ Siirt’in Şirvan ilçesinde, aşırı yağış nedeni ile kerpiç evde göçük yaşandı. Olay anında tedavi için Siirt merkezdeki bir hastanede bulunan çift, yıkılan evlerinin altında kalmaktan kurtuldu.

Şirvan ilçesi Narlıkaya köyü Tüylüce mezrasında Sevdin Bumin (67) ve Meryem Bumin (56) çiftinin yaşadığı evin bir bölümünde yoğun yağış nedeniyle göçük meydana geldi. Olay anında evde bulunmayan Sevdin ve Meryem Bumin çiftinin tedavi için Siirt Devlet Hastanesi’ne geldiği ve yıkılan evlerinin altında kalmaktan kurtulduğu öğrenildi.

Eşini muayene ettirmek için Siirt’e getirdiğini belirten Sevdin Bumin, evlerinde göçük meydana geldiğini duyduğunu, hastaneye gelmemeleri halinde göçük altında kalacaklarını söyledi. Sevdin Bumin, "Evim şu an yıkılmış. Ben hanımı Siirt’te getirdim, hastaydı onun için Siirt’te kaldık. Evim yıkılmış, ben orada olsaydım ikimizde içinde kalabilirdik. Şuan devletten yardım istiyorum, aşırı yağışlardan dolayı evim yıkılmış, yatacak bir yerim yok. Eniştemin yanına geldim, devletten evimi yapmaları için yardım istiyorum. Hanımla beraber evsiz kaldım, gidecek yerim yok. Hanımın 5 tane şehidi var, devlet ona sahip çıksın. Hanımı Siirt’te hastaneye getirdim eğer biz de orada olmuş olsaydık göçük altında kalacaktık" dedi.

(Selami Deniz /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt’te Hastaya Ulaşmak İçin Ekipler Seferber Oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/-siirtte-hastaya-ulasmak-icin-ekipler-seferber-oldu--222825/ Siirt’in Şirvan ilçesinde kar yağışı nedeniyle yolu kapanan köyde rahatsızlanan vatandaş, İl Özel İdaresine bağlı karla mücadele ekiplerinin yoğun çabası sonucu hastaneye ulaştırıldı.

Şirvan’ın Düğüncüler köyünde rahatsızlanan Halil Ertem, 112 Acil’den yardım istedi. İhbarla köye gitmek için hareket eden sağlık görevlilerinin bulunduğu ambulans, köy girişinde kar nedeniyle kapanan yolda mahsur kaldı. Haber verilmesiyle bölgeye sevk edilen İl Özel İdaresi karla mücadele ekipleri, iş makineleri yardımıyla yolu temizledi. Yolun açılmasıyla sağlık görevlileri köye ulaştı. Halil Ertem, yapılan ilk müdahalenin ardından ambulansla Şirvan Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Tedaviye alınan Ertem’in sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kuzenler Arasında Bıçaklı Kavga: 1 ölü https://mail.gazetebirlik.com/haber/kuzenler-arasinda-bicakli-kavga-1-olu--225118/ Siirt’in Kurtalan ilçesinde kuzenler arasında çıkan kavgada bir kişi kalbine aldığı bıçak darbesiyle hayatını kaybetti.

Edinilen bilgilere göre, Sanat Sokağı’nda D. M ile kuzeni M. M arasında henüz belirlenemeyen nedenle tartışma çıktı. Çıkan tartışmanın büyümesi üzerine D. M, kuzenini kalbinden bıçakladı. Kuzeni tarafından M. M, kaldırıldığı Siirt Devlet Hastanesi’nde yapılan bütün müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdi. Kavganın ardından kaçan zanlı, polis tarafından yakalanarak emniyete götürüldü.

Olayda hayatını kaybeden M.M, otopsisi yapılmak üzere Siirt Devlet Hastanesi morguna kaldırılırken, yakınları hastaneye akın etti. Olay ile ilgili soruşturma başlatıldı.

(Selami Deniz /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Yüksek Kalitede Petrol Keşfettik" https://mail.gazetebirlik.com/haber/yuksek-kalitede-petrol-kesfettik-172352/ Siirt’in Pervari ilçesi Çukur köyünde bulunan Çetin Barajı Hidroelektrik Santralinde incelemelerini tamamlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, hava yoluyla Siirt’te geçti. Daha sonra Siirt kent merkezinde bir düğün salonunda kanaat önderleriyle bir araya gelen Dönmez, yüksek kalitede petrol keşfettiklerini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Siirt il merkezinde kanaat önderleriyle bir araya geldi. Dönmez, "Siirt’te geçen ay ’Demirkuyu-1’ sahamızda 11,2 milyon varil yerinde rezerv kapasitesine sahip yüksek kalitede petrol keşfettik. Artık ’Demirkuyu-1’ sahamızda at başları Türkiye’nin büyümesi, kalkınması, gelişmesi için dönecek. Kuyuda günlük üretimimiz bugün itibarıyla 450 varil ancak üretim artırma testlerimiz devam ederken, bu miktarı inşallah bin varile çıkaracağız. Üç sahamızdan günlük bin 560 varillik ilave günlük üretim gerçekleştireceğiz. Bugünkü piyasaya değeriyle sahalarımızdan yapacağımız üretimin değeri 220 milyon liraya denk geliyor. Siirt, projeler devam ettikçe kalkınmaya devam edecek, sadece enerji alanına yaptığımız yatırımlarla değil, maden tarafında da hamd olsun Siirt’in yer altı kaynakları açısından bakır, kömür gibi büyük bir maden potansiyeli var. bir çok alanda maden ruhsat alanları ihaleye çıkardık. Bunlarda işletmeye açıldığında şehir ekonomisinin bugüne göre kat be kat hızla büyüdüğünü sizlerde bizzat yaşayarak göreceksiniz" dedi.



"İLK DEFA YERİN 3 BİN 500 ALTI ÇATLATILARAK PETROL KEŞFİ YAPTIK"

"Bu gün ilklerle dolu üç sahamızla ilgili yeni keşifleri milletimizle paylaşmanın mutluluğu içerisindeyiz" diyen Bakan Dönmez, "Diyarbakır’daki mermer bir sahamızla yerin 3 bin 500 altı çatlatılarak Türkiye Petrolleri tarihinde ilk defa bu yöntemle petrol keşfi yapıldı. Eskiden klasik olarak sondajla iniliyordu, varsa çıkarabildiğimizi çıkarıyorduk. Ama bazı yerlerde petrol ve gaz çok sıkışık olduğu için onu çıkartamıyorsunuz. Çatlatmanız gerekiyor. ilk defa Türkiye’de petrol çatlatma yöntemiyle Diyarbakır’da keşif yaptık. Bu ne demek, dünyada son yıllarda hızla yaygınlaşan yeni bir üretim tekniği olan hidrolik çatlatma yöntemiyle petrol ve doğal gaz üretimi yapan ülkeler arasında yer almış olduk. İlk kez denemiş olduğumuz bu operasyonda yüksek basınca rağmen üretimi de gerçekleştirme imkanına sahip olduk. 3 bin 700 metre derinlikte günde yaklaşık 200 varil üretecek olan bu kuyumuz bu derinlikte üretim yapacak en derin kuyumuz olmuş olacak. Sahada bulduğumuz yüksek kalite değerine sahip petrol dünyada kabul edilen standartların üzerinde bir değere sahip, inşallah sahada ki 5 milyon varillik petrolü de hızla ekonomimize kazandıracağız" şeklinde konuştu.

(Selami Deniz/İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Fotoğraf çekmek İçin Yaptıkları Pes Dedirtti https://mail.gazetebirlik.com/haber/fotograf-cekmek-icin-yaptiklari-pes-dedirtti-114607/

Siirtli bir grup genç, merkeze 5 kilometre uzakta bulunan ve metrelerce yükseklikte olan Dikilitaş’a çıktı. Herhangi bir önlem almadan kayalıklarda oturup fotoğraf çektiren gençler, ölümle burun buruna geldi. Çektikleri görüntüleri sosyal medyadan paylaşan gençler tepki topladı. Vatandaşlar, gençlerin bir önlem almadan metrelerce yüksekliğe çıkıp fotoğraf çektirmelerinin ölümle sonuçlanabileceğini belirterek tepki gösterdi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt’te Sokağa çıkma Yasağı Kaldırıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-sokaga-cikma-yasagi-kaldirildi--140849/ Siirt merkez ve Eruh ilçesine bağlı bazı köylerde, terör örgütü PKK’ya yönelik düzenlenen operasyonlar nedeniyle 10 Mart’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı kaldırıldı.

Terör örgütü PKK’ya yönelik 10 Mart Pazar günü başlatılan operasyonlar kapsamında, Siirt merkez ve Eruh ilçesine bağlı bazı köylerde uygulanan sokağa çıkma yasağı bugün kaldırıldı. Operasyonların tamamlanmasıyla yasağın kaldırıldığı belirtilen açıklamada, "Bölücü terör örgütüne yönelik yapılan operasyonların sona ermesiyle merkeze bağlı Meşelidere, Kavaközü, Ormanardı ve Yokuşbağları köyleri ile Eruh ilçesine bağlı Çağlayan, Beson, Taşdirek, Kılıçkaya, Payamlı ve Bağgöze köyleri mülki sınırları içerisinde 10 Mart 2019 Pazar günü saat 17.00’de ilan edilen sokağa çıkma yasağı 12 Mart 2019 Salı günü kaldırılmıştır" denildi.

(Selami Deniz /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Cumhurbaşkanı Erdoğan Siirt’te  https://mail.gazetebirlik.com/haber/cumhurbaskani-erdogan-siirtte-190736/ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Terörle mücadelede destan yazan güçlü bir Türkiye var. Vatandaşını bölücü terör örgütüne teslim etmeyecek kadar kararlı bir Türkiye var. Dağlarında teröristlerin değil, çobanların, turistlerin gezdi bir Türkiye var. Çukurlarla vatandaşların yaşam hakkının zehir edildiği yaşamları geride bıraktık” dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Siirt 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda halka seslendi. Konuşmasında, ‘Veysel Karani’nin, İbrahim Hakkı Hazretlerinin emaneti, birliğimize dirliğimize sahip çıkan, eniştesi ve milletvekili olmaktan onur duyduğum Siirt’ diye başlayan Erdoğan, tüm Müslümanların Regaip Kandili’ni kutladı. Erdoğan, “Bugün maşallah Siirt bir başka güzel, şu meydanı dolduran her seferinde bizleri coşkuyla bağrına basan siz değerli kardeşlerimize bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. Allah yol arkadaşlığımızı daim etsin. Çünkü biz enerjimizi buradan alıyoruz. Bize 25 senedir tüm Türkiye’ye hizmet etme onurunu tattıran şu aramızdaki muhabbettir. Bize 17 yıldır Siirtle beraber tüm Türkiye’ye önemli eserler kazandırma da yine aramızdaki sevgidir. Bizi ayakta tutan da bu tablodur. Biz gücümüzü milletimizin birliğinden beraberliğinden alıyoruz” diye konuştu. 



“BU MÜCADELEYİ CHP GİBİ TERÖR ÖRGÜTÜNÜN SİYASİ UZANTILARINI BELEDİYELERE DOLDURMAK İÇİN DEĞİL, SİZİN İÇİN VERİYORUZ” 

Konuşması sık sık ‘enişte, enişte tezahüratları’ ile kesilen Erdoğan, ‘Siz enişteyi seviyorsanız, enişte de sizi seviyor’ yanıtını verdi. Erdoğan, “Biz gücümüzü şu karşımdaki meydandan alıyoruz. Baronlardan, lobilerden, elitlerden değil gece bize dua etmek için uykusunu bölenlerin samimiyetlerinden alıyoruz. Biz sırtımızı YPG, PKK teröre dayayanlardan değil meydanı dolduran halkımızdan alıyoruz. Bu mücadeleyi de CHP gibi terör örgütünün siyasi uzantılarını belediyelere doldurmak için değil, sizin için veriyoruz. Milletiyle yürüyen bir siyasetçinin aşamayacağı bir engel yoktur. Dualarınız yanımızda olduğu sürece üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir mesele yoktur. Bunun için 31 Martta Siirt’ten destek bekliyoruz. Bu şehrin tarihine kültürüne yaraşır bir tablo bekliyoruz 31 Martta. Siirt 31 Mart’ta ülkene sahip çıkıyor musun? Siirt 31 Mart’ta geleceğine sahip çıkıyor musun? Siirt 31 Mart’ta sandığa, barışa, huzura, istikrara sahip çıkıyor musun? Siz beni iyi biliyorsunuz. Zaten bilmeseniz her halde kızınızı vermezdiniz. 40 yıldır ülkemiz için verdiğimiz hizmet mücadelesinden de bizleri çok iyi biliyorsunuz. Eserlerimizle bizleri iyi biliyorsunuz” ifadelerini kullandı. 



OKUDUĞU İÇİN HAPSE DÜŞEN ŞİİRİNİ YİNE AYNI MEYDANDA OKUDU 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, okuduğu için hapse düşmesine neden olan şiiri yine aynı meydanda yine Siirt’te okudu. Vatandaşların hep bir ağızdan ‘oku, oku, oku’ tezahüratlarına yanıt veren Erdoğan aynı meydanda, aynı şiirden bir bölüm okudu. Erdoğan, “Bu süreçte birçok saldırı, birçok antidemokratik saldırı ile 15 Temmuzda olduğu gibi doğrudan canımıza kast edilmeyi yaşadık. Burada okuduğumuz bir şiirle siyasi hayatımızı bitirmek istenen dönemler yaşadık. Bu meydanda okudum o şiiri. ‘Minareler süngü, kubbeler miğfer, camiler kışlamız, müminler asker, bir şey bizi sindiremez, kar bora fırtına yüklense biz yine imanıyla övündüğümüz ecdadımızla zaferleri taçlandıran bir milletiz’. Unutmayın değerli kardeşlerim herkesin bir hesabı varsa Allah’ın da bir hesabı vardır. Hiç şüphesiz Rabbimiz en iyi hesap yapandır. Rabbimin lütfuyla milli irade yolunu açanlar yine Siirt oldu. Muhtar bile olamaz diye manşet attılar kutlamalar yaptılar ama 16 yıl önce şahsıma verdiğiniz oylarla yine siz onların kursaklarında bıraktınız bu düşündüklerini. Siirt’te sonlandırmak istenen hikayemize 9 Mart 2003’de taze ve yeni bir sayfa açtınız. Siz bize güvendiniz biz de bu emanete asla ihanet etmedik” şeklinde konuştu. 



“TERÖRE DESTEK VERENLERE TERÖRİST DEDİĞİM İÇİN MERAL HANIM RAHATSIZ OLMUŞ” 

Ülkenin bütün sorunlarının üzerine cesaretle gittiklerini belirten Erdoğan, “CHP ve HDP gibi Türkiye’nin kronik sorunlarına çözüm bulmak yerine onlardan beslenen asalaklara rağmen yaptık. Milli iradeyi CHP ve HDP’ye rağmen güçlendirdik. Ekonomimizi hak ve özgürlükleri, barış emniyet ve huzuru, 82 milyonun kardeşliğini CHP ve HDP’ye rağmen güçlendirdik. Tüm saldırı kışkırtmanın üstesinden böyle geldik. Son 17 yılda attığımız adımları CHP HDP zihniyetine rağmen başardık. Şimdi bunlara birisi daha takıldı, sözde İYİ Parti. Ve öyle bir yanlış yapıyor ki Denizli’de yaptığı konuşmada bu hanımefendi benim Denizlili kardeşlerime terörist dediğimi söylüyor. Bunun orada konuştuğumdan haberi yok. Bunların kılavuzu karga. Ben vatandaşıma terörist diyecek kadar enayi miyim? Diyor ki HDP’ye oy verenlere de terörist dedi. Bakın kime terörist diyorum. Ben sırtını teröristlere dayayan HDP vekillerine ve Kandil’deki baş teröristlere diyorum. Şimdi kardeşlerim HDP eş başkanı Kürt değil bunu da bilin. Şimdi soruyorum size Türkiye’de Kürdistan diye bir bölge var mı? Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, İç Anadolu, Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgeleri var ama bizde Kürdistan diye bir bölge yok. Sen Kürdistan diyorsan Kuzey Irak’ta Kürdistan var buyur orada yaşa. Ama benim ülkemi bölmeye müsaade etmeyiz, milletimiz de müsaade etmez. Biz askerimizle, polisimizle Cudi’ye, Gabar’a, Tendürek’e girdik ve inlerine kadar bunları kovaladık. Bundan sonra halkımın huzurunu kaçıranların inlerine gireceğiz. ‘Biz gücümüzü YPG PYD PKK’dan alıyoruz’ diyor, işte terörist bunlar ben bunlara terörist diyorum. Bundan daha güzel bir ifade olur mu? Bayan Meral hanım rahatsız olmuş, iyi ki olmuş. Hani sen ülkücüydün hani sen milliyetçiydin ne oldu bu kadar değiştin ama güvenmeyin bunlar rahat değişirler. Bu partimi yeni kurduğumda benimle yola çıkanlardandır ama ne oldu Afyon’da bizi yolda bıraktı ve bizi sattı. Ondan sonra başka partilere gitti onları da sattı. Onun için bunlara güven olmaz bunlarla yola çıkılmaz. 31 Mart bunlara en büyük hesabın sorulacağı gün olacaktır. Hayata ideolojik kalıplarla bakanlar dışında elini vicdanına koyan herkes 2002 ile 2019 arasında dünya kadar fark olduğunu görür ve kabul eder” dedi. 



“TERÖRLE MÜCADELEDE DESTAN YAZAN BİR TÜRKİYE VAR” 

Türkiye’nin artık çok güçlü ve kararlı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terörle mücadelede destan yazan güçlü bir Türkiye var. Vatandaşını bölücü terör örgütüne teslim etmeyecek kadar kararlı bir Türkiye var. Dağlarında teröristlerin değil, çobanların, turistlerin gezdi bir Türkiye var. Çukurlarla vatandaşların yaşam hakkının zehir edildiği yaşamları geride bıraktık. İşte Siirt, Diyarbakır, Hakkari bütün bunlar yenilendi. Adeta yepyeni şehirler kurduk. Siz bize sahip çıktınız sürece inşallah biz de ülkemizin tekrar zulüm ve terör cenderesine alınmasına müsaade etmeyeceğiz. Milletini seven milletine hizmet eder. Mesele belediyenin kepçeleriyle teröristler için çukur yapmak yol kapatmak değil, altyapı yapmaktır. Mesele belediyenin kamyonlarıyla bomba taşımak değil, sokaklardaki çöpü taşımaktır. Mesele belediye vergilerini Kandil’e taşımak değil, o memlekete hizmet etmektir. Mesele 14-15 yaşındaki çocukları Kandil’e kaçırmak değil, onları eğitmektir. Mesele bu çocuklara sahip çıkmak onlara gelecek hazırlamaktır. Mesele yıkmak değil yapmak, öldürmek değil ihya etmektir bütün mesele insanı yaşat ki devlet yaşasın meselesidir” diye konuştu. 



“DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU’YA 290 KATRİLYON LİRALIK YATIRIM YAPTIK” 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iktidarları döneminde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesine 290 katrilyon liralık yatırım yaptıklarını söyledi. Erdoğan açıklamalarını şöyle sürdürdü: 

“Bugün Ankara hiç olmadığı kadar insanının sesini duymaktadır ve insanlarına yakındır. Ayrım yapmadan 81 vilayetin 82 milyonun her bir ferdi için çalışıyoruz. Yılların birikmiş sorunlarına çözümler üretiyoruz. Bugüne kadar Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimize 290 katrilyonluk kamu yatırım yaptık. Siirt’e son 10 yılda 9 katrilyonluk yatırım yaptık. Bu seçimlerde Ak Partiye vereceğiniz her destek istikbalimize yakılmış bir ışıktır. Gelin Türkiye’yi yükseltelim. Suriye’den Irak’a etrafımıza çekilmek istenen terör çitini hep birlikte yıkalım. Bu ülkenin geleceğini hep beraber inşa edelim”. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Dev Balıkları Görenler Telefonlarına Sarıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/dev-baliklari-gorenler-telefonlarina-sarildi-133058/ Siirt’te avlanan dev turna balıklarını gören vatandaşlar, fotoğraf çekmek için birbirleriyle yarıştı.

Botan Çayı’nda yakalanan dev turna balıkları balıkçıların yüzünü güldürdü. Son iki günde 3 dev turna balığı yakalanarak semt pazarında balıkçı tezgahında vatandaşların beğenisine sunuldu. Kilosu 40-50 lira arasında satılan dev turna balıklarını gören vatandaşlar, gözlerine inanamayarak fotoğraf çektirdi. Yakalanan turna balığını tezgahta satışa çıkardıklarını belirten Halil Kezer adlı balık satıcısı, bir buçuk metre uzunluğunda 120 kilogram ağırlığındaki ’Botan’ adı verilen dev turna balığını gören bazı vatandaşların şaşkınlıklarını gizleyemeyerek tezgaha gelip fotoğraf çektirdiklerini söyledi. Ağırlık ve boy açısından sezonun rekor balığı olduğunu belirten Kezer, "Baharın gelmesiyle beraber Botan Çayı’nda balık avlanması serbest oldu. 3 tane balık yakaladık turna balıkları. Her bir tanesinin kilosu 110 ile 120 kilogram arasında değişiyor. Çok faydalı bir balık olduğu söyleniyor ki zaten öyle. Kansere, gebe olan kadınlar için çok faydalı olduğu belirtiliyor. Kilosu 40-50 lira arasında değişiyor” dedi.

Hayatında ilk defa böyle bir balık gördüğünü belirten Hasan Yıldız isimli vatandaş, balığın dikkatini çektiğini birkaç kilo alıp evine götüreceğini söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
1500 Öğrenci Aynı Anda Kitap Okudu https://mail.gazetebirlik.com/haber/1500-ogrenci-ayni-anda-kitap-okudu-9490/

Öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırılması amacıyla her gün 20 dakika sınıfta, 20 dakika da havanın güzel olması durumunda bahçede gerçekleştirilen etkinlik, velilerden de destek gördü.

Okul Müdürü Mustafa Özkoyuncu, yaptığı açıklamada, etkinliğe velilerin de destek vermesinin kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Çocukların geleceğini kitapla sağlamaya çalıştıklarını ifade eden Özkoyuncu, "Kitap okuma projesi hazırladık. Öğrencilere her gün değişik kitaplar vererek, bu etkinliği eğitim öğretim yılı sonuna kadar devam ettirmeyi amaçlıyoruz. Bu tür etkinlik çocuklarda okuma bilinci sağlıyor." dedi.

Etkinliğe katılan öğrencilerden Elif Beray, hayallerini kitapla geliştirdiklerini belirterek, "Kitap, okumamızı hızlandırıyor. Cevaplara daha hızlı ulaşmamızı sağlıyor." diye konuştu.

Yusuf Berat Özbayır da herkese kitap okumayı tavsiye ettiğini dile getirerek, hayatın kitap okuyarak daha anlamlı hale geldiğini aktardı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağaç Kovuğunda Bulundular https://mail.gazetebirlik.com/haber/agac-kovugunda-bulundular-971/

Siirt'in Eruh ilçesinde terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda, depoya dönüştürülen ağaç kovuğunda çok sayıda silah ve mühimmat bulundu.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince, Akmeşe kırsalında terör örgütü PKK'ya yönelik "Şehit Jandarma Uzman Çavuş Süleyman Aydın Operasyonu" düzenlendi.

Mayın arama köpeği Posta'nın da katıldığı operasyonda, biri ağaç kovuğunda, diğerleri toprağa gömülü olmak üzere 3 depo tespit edildi.

Depolardaki aramalarda, 4 anti personel roketatar mühimmatı, 3 roketatar sevk fişeği, 5 kalaşnikof silah, buna ait 35 dipçik ve 7 fişek, işaret fişeği ile çok sayıda örgütsel doküman ve yaşam malzemesi ele geçirildi.

Mühimmat ve malzemelerden delil niteliği taşıyanlar muhafaza altına alındı, diğerleri cumhuriyet başsavcısının talimatıyla olay yerinde imha edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Terör örgütü PKK’ya Büyük Darbe https://mail.gazetebirlik.com/haber/teror-orgutu-pkkya-buyuk-darbe--101206/ Siirt İl Jandarma Komutanlığı tarafından düzenlenen operasyonlar terör örgütü PKK’yı bitirme noktasına getirdi. Düzenlenen operasyonlarda örgütün kış yapılanması imha edilirken, tespit edilen barınak ve sığınaklar kullanılamaz hale getirildi.

Siirt’in Baykan ilçesinde terör operasyonlarını hızla sürdüren jandarma komando birlikleri ile Jandarma Özel Harekat (JÖH) timleri son bir haftada PKK’ya ağır kayıplar yaşattı. Operasyonlarda teröristlerin kullandığı onlarca sığınak ve barınak ile çok sayıda mühimmat ele geçirildi. Tespit edilen sığınak ve barınaklar delil çalışmasının ardından imha edildi. Terör örgütünün kış üslenmesini çökerten jandarma komando birlikleri, terörle mücadeleye gece-gündüz demeden, olumsuz hava ve arazi şartlarına rağmen büyük bir kararlılıkla devam ediyor.

JÖH ve komando birlikleri kırsal alanda teröre darbe vururken, bölgede yapılan arama tarama faaliyetleri kapsamında teröre yardım ve yataklık eden şahıslara yönelik operasyonlarına da devam ediyor.

(Selami Deniz /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
O Terörist İçin Hazırlanmıştı: İmha Edildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/o-terorist-icin-hazirlanmisti-imha-edildi-143911/ Siirt’in Pervari ilçe kırsalında düzenlenen operasyonda, kırmızı listede aranan bir terörist için hazırlanan 7 odalı 3 giriş çıkışı olan, 20-15 kişilik sığınak, barınak imha edildi. Mevzi noktalarında çok sayıda mühimmat ele geçirildi.

Siirt Valiliği’nden yapılan açıklamada, Siirt İl Jandarma Komutanlığı’nca, jandarma özel harekat ve jandarma komando birlikleri tarafından Şehit Jandarma uzman Çavuş Faruk Yüksel Operasyonu’nun icra edildiği belirtildi. Açıklamada, "Gerçekleştirilen operasyon kapsamında kırmızı listede aranan bir terörist için hazırlanan 7 odalı 3 adet giriş çıkışı olan 15-20 kişilik bir sığınak olmak üzere toplamda 15 adet sığınak barınak ve mevzi noktaları, 2 adet dağ bisikleti, 7 adet büyük tüp, bir adet tüp başlığı, 23 adet pil, 3 adet pil bloğu, 8 adet pil kutusu, bir adet not defteri, 4 adet terörist kıyafeti, bir adet şemsiye, 2 adet mekap ayakkabı, 2 adet uyku tulumu, 2 adet mavi branda, 35 metre naylon, 10 metre panço, bir adet elektrik bandı, 2 adet tencere, 2 adet düdüklü tencere ve bol miktarda yaşam gıda malzemesi ile çok sayıda örgütsel doküman ele geçirilmiştir. Tespit edilen sığınak barınaklar kullanılmaz hale getirilmiş ve bulunan malzemelerden delil niteliği taşıyanlar muhafaza altına alınarak, diğer malzemeler yetkili Cumhuriyet Başsavcısının talimatı ile olay mahallinde imha edilmiştir" denildi.

(Selami Deniz/İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siirt'te HDP'lilerin Yürüyüşüne İzin Verilmedi https://mail.gazetebirlik.com/haber/siirtte-hdplilerin-yuruyusune-izin-verilmedi-122934/

Siirt’te HDP üyelerinin yürüyüşe geçeceği il binası önünde polis yoğun güvenlik önlemi aldı. Ardından HDP Siirt Milletvekili Sıddık Taş tek başına yürümek istedi. Dışarı gelerek polis ekipleri ile kısa bir süre görüşen Taş, izin verilmeyince basın açıklaması yaparak aracına binip bölgeden ayrıldı.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kaynar Suyun İçine Düşen çocuk öldü https://mail.gazetebirlik.com/haber/kaynar-suyun-icine-dusen-cocuk-oldu-100741/ Siirt’in Pervari ilçesinde annesinin bulaşık yıkamak için kaynattığı sıcak su leğenine düşen 2 yaşındaki Üveys İlbilgi hayatını kaybetti.

Edinilen bilgilere göre olay, Pervari ilçesine bağlı Köprüçay köyünde akşam geç saatlerinde meydana geldi. İddiaya göre, bulaşık yıkamak için odun sobası üzerinde ısıttığı sıcak suyu mutfakta leğene bıraktı. Bu sırada 2 yaşındaki Üveys İlbilgi dengesini kaybedip su dolu leğenin içine düştü. Bebeğinin bağrışmaları üzerine mutfağa koşan anne bebeğinin çırpındığını gördü. Aile yakınları ve köylüler tarafından haber verilmesi üzerine olay yerine gelen 112 sağlık ekipleri, ilk müdahalenin ardından talihsiz bebeği Siirt Devlet Hastanesi’ne kaldırdı. 2 yaşındaki Üveys, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Olay ile ilgili savcılık soruşturma başlattı.

(Selami Deniz /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com