tag:gazetebirlik.com,2015:cid-167 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2024-01-01T02:40:12+03:00 Trabzon'da yeni yılın ilk bebeği dünyaya geldi https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonda-yeni-yilin-ilk-bebegi-dunyaya-geldi-4425/

Trabzon'da yeni yılın ilk bebeği dünyaya gözlerini açtı. Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Numune Kampüsü Kadın Doğum Polikliniği'nde, saat 00.05'de, 3 kilo 210 gram ağırlığında erkek bebek dünyaya geldi. Nilay ve Tarık Söğüt çifti sağlıklı bir şekilde dünyaya gelen bebeklerine "Kuzey" ismini verdi. İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, Başhekim Doç.Dr. Hasan Rıza Aydın ve hekimler aileyi hastanede ziyaret etti. Aileyi tebrik eden Usta, Trabzon'da 2024'ün ilk bebeğinin dünyaya geldiğini belirterek, aileyi tebrik etti. Usta, ailenin 3. bebeği olduğunu ifade ederek, yeni yılın herkese sağlık, mutluluk ve güzellikler getirmesini diledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'da ulaşım tünellerle kolaylaştı https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonda-ulasim-tunellerle-kolaylasti-2936/

AA muhabirinin Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, 2002 yılına kadar kentte 479 metre uzunluğunda 2 adet tek tüp tünel bulunuyordu.

2002 ve 2023 yılları arasında yapılan çalışmalar kapsamında bu sayı 35'e çıkarılarak, toplam uzunluk 61 bin 736 metreyi buldu.

Trafiğe açılan bu tünellerin 16'sı son 10 yıl içerisinde tamamlandı. Şehir içi ve çevre illere ulaşımı daha kolay hale getirmek amacıyla yapılan tünellerden 11 bin 179 metre uzunluğundaki 11'nin inşası devam ediyor.

Kentin en önemli projelerinden birisi olarak görülen ve gelecek yıllarda tamamlanacak Trabzon Güney Çevre Yolu Projesi'nde ise toplam uzunluğu 107 kilometreyi bulacak 50 tünel yapılması hedefleniyor.

Hizmete açılan son tünel "Boztepe" oldu

Şehir içi trafikte yaşanan yoğunluğa çözüm olması amaçlanan 28 kilometre uzunluğundaki Kanuni Bulvarı Projesi'nde yolun yaklaşık 20 kilometresi bitirilerek ulaşıma açıldı.

Tüneller, viyadükler ve kavşakların yer aldığı projede en son açılan çift tüplü Boztepe Tüneli ile Yenicuma, Esentepe ve Çukurçayır mahallelerinde yaşayanların şehir merkezi başta olmak üzere diğer bağlantılı yollara daha kısa sürede ve kolay ulaşması sağlandı.

Çukurçayır Mahallesi'nde yaşayan ve aracıyla tünelden geçiş yapan Selçuk Gülgönül, AA muhabirine, mahallenin nüfusunun sürekli artış gösterdiğini, tünelin açılmasıyla araç trafiğinin büyük oranda rahatladığını söyledi.

Yaya olarak da şehir merkezine iniş süresinin tünelle birlikte azaldığını ifade eden Gülgönül, "Devletimizden ve belediyemizden Allah razı olsun, gayet iyi bir hizmet oldu. Dilerim herkese faydalı olur. Trabzon için çok iyi bir avantaj oldu. Bununla birlikte raylı sisteme geçişle ilgili de projelerin olmasını en yakın zamanda bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Erhan Yörük ise tünelin açılmasıyla birlikte Kanuni Bulvarı'nı artık sürekli kullandıklarına işaret ederek, "Daha önceki halini de biliyoruz. Vatandaşın rahatlaması açısından çok güzel bir hizmet, çok memnunuz, yapanlardan Allah razı olsun." dedi.

İlyas Kayhan da tünelle birlikte hem zamandan hem de yakıttan tasarruf ettiklerine değinerek, "Buradan Akçaabat başta olmak üzere çoğu mahalleye 10 dakika içerisinde gidebiliyorsunuz." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tarihi handaki "taş ocak" yıllardır misafirleri için yanıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/tarihi-handaki-tas-ocak-yillardir-misafirleri-icin-yaniyor-6313/

Trabzon'dan geçen İpek Yolu'nun bir kolu olan tarihi Bayburt kervan yolu güzergahında yıllardır ayakta duran han, halk arasında "Eyüp'ün Hanı" olarak biliniyor.

Geçmişte yolcuların ve hayvanlarının her türlü ihtiyacını karşılamalarına yönelik hizmet veren han, günümüzde dinlenme tesisi olarak kullanılıyor.

İçerisindeki tarihi çeşmesi, kemer şeklindeki taştan yapılmış ocağı ve odun ateşinde demlenen çayıyla misafirlerine kapılarını açan han, yöre halkının yanı sıra güzergahı kullanan yolculardan ilgi görüyor.

Bölgede 1000 rakımlı zirvedeki han, ziyaretçilerine çaylarını yudumlarken Trabzon ve Rize'nin eşsiz manzaralarını görme imkanı sunuyor.

"Bu hanın ismini duyan, bölgede yaşayıp görmeyen yoktur"

Misafirler için yılın dört mevsimi kapıları açık olan hanın 55 yıllık işletmecilerinden Mustafa Keskin, AA muhabirine, tarihi hanın yıllardır ayakta durduğunu söyledi.

Hanın eskiden çok kalabalık günler geçirdiğini anlatan Keskin, "İnsanlar buraya atlarıyla ya da yürüyerek geliyordu. Burada da mecburi dinlenmek amaçlı kalıyordu. Şimdi yol geçince, arabalar kullanılmaya başlayınca hanların da eski değeri kalmadı." ifadesini kullandı.

Keskin, rahmetli babası Hurşit Keskin'in de 55 yıl hanı ayakta tutmak için hizmet verdiğini anlatarak, "Babam özverili ve sabırlı şekilde burayı yürütmeye çalıştı. Burası da bugüne kadar o sayede ayakta kaldı." diye konuştu.

Tarihi hanın günümüzde de ilgi gördüğünü vurgulayan Keskin, "Bu hanın ismini duyan, bölgede yaşayıp görmeyen yoktur. Çocuk da olsa merak edip geliyorlar. 200 senedir ayakta kaldığı için merak ediliyor. Bayağı bir ilgi çekiyor. İsmini duyan mutlaka geliyor." dedi.

"Çayımızı eski bakır kazanda odun ateşiyle yapıyoruz"

Keskin, tarihi handa gelen misafirlere odun ateşinde çay ikram ettiklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çayımız bölgenin en değerli çaylarından. Çayımızı eski bakır kazanda odun ateşiyle yapıyoruz. Eski odun ocağımız da var. Onu yakıyoruz. Manzaramız zaten güzel. Bir taraftan Rize, bir taraftan Trabzon'un çoğu yerini görebiliyoruz. 1000 rakımdayız."

İnsanların ilgisinin kendilerini mutlu ettiğini dile getiren Keskin, "İnsanlar burayı koruduğumuz, yaşattığımız için bize çok güzel gözle bakıyor. Biz de alıştık. Çok hoşumuza gidiyor. İşimizi zevkle yapıyoruz. Buralara ulaşım olduğu sürece, yaz kış demeden hanımızı açık tutuyor, ocağımızı tüttürüyoruz." dedi.

"Tarihi özellikleri hiç bozulmadı, eskiden nasılsa şimdi de öyle"

Hanı geçmişte de kullanan misafirlerden 63 yaşındaki Bayram Turan da devamlı hana gelip çay içtiğini söyledi.

Hanın mazisinin çok eskilere dayandığını kaydeden Turan, "1979'larda burada 60 at saymıştım. Tarihi çok eskidir. Yaylaya insanlar hep buradan giderdi. O zaman araba yolu yoktu. Atlarla arkamızda yükleri taşırdık. Of'tan arkamızdaki yüklerle gelir, burada akşam yatardık. Sabahtan da yola devam ederdik. O zaman şartlar çok zordu." ifadesini kullandı.

Turan, hanın ayakta kalmasının sevindirici olduğunu belirterek, "Şu anda burası dinlenme amaçlı hizmet veriyor. Günümüzde hala korunuyor. Tarihi özellikleri hiç bozulmadı, eskiden nasılsa şimdi de öyle." diye konuştu.

Rahmi Turan ise hanın tarihi dokusunun günümüzde de korunmasının sevindirici olduğunu ifade ederek, yoldan geçerken dinlenme amacıyla sürekli hanı ziyaret ettiğini söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'da yapımı tamamlanan yeni otogar bu gece hizmete açılıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonda-yapimi-tamamlanan-yeni-otogar-bu-gece-hizmete-aciliyor-7446/

Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Trabzon Şehirler Arası Otobüs Terminalinin, bu gece 00.01 itibariyle faaliyete geçeceğini belirtti.

Trabzon'a çok güzel ve konforlu bir yapı kazandırdıklarını vurgulayan Zorluoğlu, şunları kaydetti:

"Büyük bir titizlikle çalışmalarını tamamladığımız, tüm ihtiyaçlara cevap verebilecek nitelikteki yeni otogarımız, bu gece itibarıyla hizmet vermeye başlayacak. Her kesim tarafından beğeni kazanan otogarın önünde de geniş bir rekreasyon alanı bulunmaktadır. Bir otogarın ötesinde, insanların gelip vakit geçirecekleri mekan olarak tasarlandı."

Zorluoğlu, vatandaşların sıkıntı yaşamaması için eski otogardan yeni otogara transfer hizmeti verileceğini aktararak, "Yeni Trabzon Şehirler Arası Otobüs Terminalimiz şehrimize ve hemşehrilerime hayırlı uğurlu olsun." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'daki operasyonda 41 kilogram esrar ele geçirildi, 5 şüpheli yakalandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzondaki-operasyonda-41-kilogram-esrar-ele-gecirildi-5-supheli-yakalandi-6526/

Trabzon'un Ortahisar ve Akçaabat ilçelerinde düzenlenen operasyonlarda 41 kilo 954 gram esrar ele geçirildi.

İl Jandarma Komutanlığına bağlı ekiplerce uyuşturucu madde ticareti yaptıkları belirlenen şüphelilerin, Ortahisar ilçesinin Yeşilyurt Mahallesi ile Akçaabat ilçesinin Kavaklık Mahallesi'ndeki evlerine operasyon düzenledi.

Narkotik madde tespit köpeğinin de katıldığı eş zamanlı operasyonda, 41 kilo 954 gram kubar esrar, 22 kök kenevir, 4 sentetik uyuşturucu hap ile 2 hassas terazi ele geçirildi.

Operasyonda G.K. (36), S.P. (30), Ö.P. (24), H.P. (24) ile C.Ö. (44) gözaltına alındı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'da inşaat ustası kaynak suyu çıkan 15 yerde çeşme yaptı https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonda-insaat-ustasi-kaynak-suyu-cikan-15-yerde-cesme-yapti-653/

Uzun yıllardır İstanbul'da inşaat ustası olarak çalışan Karslı, AA muhabirine, eşi ile 3 yıldır yaz aylarını ilçeye bağlı Madenli Mahallesi'ndeki evlerinde geçirdiklerini söyledi.

Mahallede vakit geçirdikçe birçok noktadan çıkan kaynak suyun boşa aktığını gördüğünü ve gönlünün bu duruma razı olmadığını belirten Karslı, bunun üzerine harekete geçerek çeşme yapmaya karar verdiğini anlattı.

Karslı, önce evinin yakınındaki kaynak suyu boruya aktardığını, döküldüğü yere de çekiç ve murç yardımıyla oyduğu, yörede "taş kepçe" olarak da adlandırılan suyun biriktiği kurnayı yerleştirdiğini ifade etti.

Hem suyu değerlendirmek hem de vakit geçirmek için başladığı işin gün geçtikçe büyüdüğüne işaret eden Karslı, yaptıklarını görenlerin de destekleriyle tüm canlıların faydalanabileceği daha güzel çeşmeler yapmaya başladığını kaydetti.

Karslı, çeşme yapacağı yerdeki suyun akışını bir süre takip ettikten sonra çalışmaya başladığını dile getirerek, "Suyu boruya aktarıyorum, sonra da çevreden topladığım taşlara şekil vererek çevresine duvar örüyorum. Suyun döküldüğü yere de murçla oyarak yaptığım taş kepçeyi, hayvanların rahat su içebilmesi için de kütükten yaptığım yalakları yerleştiriyorum." dedi.

2 yılda 15 çeşme yaptı

Taşa şekil vermeyi sevdiğini, zaten 43 yıl inşaat ustası olarak çalıştığını vurgulayan Karslı, şöyle devam etti:

"Beyaz kayaları dağlardaki taş ocaklarından temin ediyorum. Oralarda aradığım gibi bir parça yoksa, yıkılmış eski evlerin köşe taşlarından yapıyorum. Bu taşın özelliği ne sert ne de yumuşak olması. Taşları çekiç ve murçla iki gün çalışarak taş kepçe haline getiriyorum. Bazen öyle yoruluyorum ki gece yorgunluktan uyuyamıyorum. Heves ediyorum ki bir an önce bitsin, bitsin diye daha hızlı çekiç sallıyorum, o zaman da çok yoruluyorum. Tabii biraz da yaş var, ondan da yorgun düşüyorum. İki yılda 15 çeşme yaptım."

Karslı, sağlığı el verdiği müddetçe bu işi sürdürmek istediğini, ilçede istenen her yere de çeşme yapabileceğini belirterek, "Ben bu işi bedelsiz yapıyorum. Bu taş kepçenin bedeli yok, bana 10 bin lira ver bunu yapmam. Zor iş taşını bulması falan ama hayır işi olduğu için o bana bir güç veriyor." diye konuştu.

Mahalle sakinlerinden 63 yaşındaki Cemal Karslı ise Orhan ustanın güzel bir hizmet yaptığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"İmalatı, montajı kendisine ait, yapıyor ve insanların hizmetine sunuyor. Çok memnunuz ustamızdan bizler de ona destek olmak için elimizden gelen maddi, manevi yardımı yapıyoruz. Ustamız bu işi bedelsiz yapıyor ama görüp 'Bizim de hayra bir katkımız olsun' diyenleri de geri çevirmiyor. 'Borusunu, çimentosunu alayım' diyenler oluyor, benim iş yerimden de kum, çimento alıyor. 'Ne kadar istersen al' diyorum hiç sıkıntı yok, bu şekilde yardımcı oluyoruz."

Karslı'nın çeşme yaptığı Tandırlı Mahallesi'nde ikamet eden Orhan Altınkaya da "Ustamızın yaptığı çalışmaları destekliyoruz, Allah razı olsun. Taşlara büyük emek veriyor." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'da şiddetli yağış etkili oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonda-siddetli-yagis-etkili-oldu-3116/

Kentte öğlen saatlerinde başlayan sağanak, yaşamı olumsuz etkiledi.

Su birikintilerinin oluştuğu Karadeniz Sahil Yolu'nda sürücüler trafikte ilerlemekle güçlük çekerken, vatandaşlar yağmurdan korunmak için durak ve bina girişlerine sığındı.

Of, Sürmene, Araklı ve Akçaabat ilçelerinde de cadde ve sokaklarda su birikintileri oluşurken, bazı ev ve iş yerlerini su bastı.

Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün, AA muhabirine, aşırı yağmurdan iş yerlerini su bastığını söyledi.

Ekiplerin olay yerinde çalıştığını belirten Üstün, "Tüm makinelerimiz ve elemanlarımız sahada çalışıyor. Yağış azalmaya, sular da çekilmeye başladı. Tabii iş yerlerinde zararlar var." ifadesini kullandı.

Üstün, ilçede yağış nedeniyle ufak tefek heyelanların da yaşandığını belirterek iş makineleriyle söz konusu alanlarda da çalışma yürütüldüğünü kaydetti.

Büyükşehir Belediyesi vatandaşları uyardı

Gök gürültülü sağanak yağışın hakim olduğu il genelinde yağışlar aralıklarla devam ediyor.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi de sosyal medya hesaplarından bu akşam itibarıyla kentte kuvvetli yağış beklendiğinden sel, su baskını ve yıldırım gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması çağrısında bulunarak, meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı ekiplerin sahada olduğunu bildirdi.

Öte yandan Trabzon'un Düzköy ilçesine yaklaşık 12 kilometre mesafedeki 1900 rakımlı Haçka Yaylası ile 30 kilometre mesafedeki Beypınarı Yaylası'nda da akşam saatlerinde şiddetli rüzgar ve dolu etkili oldu.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'da deniz manzaralı alandaki mezar yerlerinin satışı öncesi yoğunluk yaşandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonda-deniz-manzarali-alandaki-mezar-yerlerinin-satisi-oncesi-yogunluk-yasandi-5598/

Büyükşehir Belediyesince denize hakim noktada, Ahi Evren Dede Türbesi yakınındaki 6 bin kişilik alanda mezar yeri almak üzere ön başvuruda bulunan vatandaşlar, yer tespiti için sabah saatlerinden itibaren bölgeye geldi.

Başvuru yoğunluğu ve sıcak hava nedeniyle fenalaşan yaşlı bir kişi, 112 Acil Sağlık ekiplerince yapılan ilk müdahalenin ardından tedbir amacıyla hastaneye kaldırıldı.

Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Dairesi Başkanı Köksal Saral, AA muhabirine, vatandaşların talebi üzerine mezarlık olarak tahsis ettikleri Boztepe'deki mezar yerlerini satışa sunduklarını söyledi.

Müracaat eden vatandaşları yer seçimi için alana davet ettiklerini aktaran Saral, "Burada 6 bin kişilik yer var. 3 bin müracaat almıştık. 3 bin kişilik daha yerimiz var. Her müracaat eden yerini alacak." dedi.

"Satışlar yer olduğu sürece devam edecek"

Saral, 40 dönüm alanın 12 dönümünü iç yollar ve araç yollarına ayırdıklarını belirterek, satışların, yer olduğu sürece devam edeceğini kaydetti.

Sabah saatlerinde yer seçim için gelen vatandaşların yoğunluk oluşturduğuna dikkati çeken Saral, şöyle konuştu:

"Bilgisayar üzerinden seçme sistemimiz de var ama arazi meselesi. Vatandaş bilgisayar, kroki üzerinden araziyi anlayamaz. Arazide bir şekilde yeri de görmesi lazım. Biz bütün alanı krokileştirdik. Bunları sisteme işledik. Vatandaşın bir kısmı 'Ben buradan alayım.' dedi ama bir kısmı da vazgeçti. Arazi ile kağıt aynı olmuyor. Arazide eğim var. Biz de 'En azından yerinizi görün, o şekilde hareket edelim.' dedik. Herkes kendi yerini kendisi beğensin. Sonradan beğenmediği için vazgeçmek ya da değiştirmek istiyor. Bu daha zor."

Mezarlık yeri seçimi için bölgeye gelen Asiye Moradaoğlu, eltisiyle daha önce ön başvuruda bulunduklarını belirterek, "Mezarlığa daha önce yazıldık, çıktığını söylediler. Biz de geldik ama geç kalmışız. Alt sıra kaldı bize. 2 mezarlık aldık." diye konuştu.

Sürmene'den gelen 83 yaşındaki Ahmet Ustabaşı da vatandaşların sabah saatlerinde yoğunluk gösterdiğini ifade ederek, "Yukarıda yer kalmadı. Biz şimdi geldik, kalabalık yok ama biraz geç geldiğimiz için yukarılar bitmiş. Allah cümlemize Müslüman olarak yaşayarak Müslüman olarak ölmeyi nasip etsin inşallah. Mezarlık da lazım ama en iyisi kendimizi mezara hazırlamamız." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzonlu usta 45 yıldır aynı marka otomobilleri tamir ediyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonlu-usta-45-yildir-ayni-marka-otomobilleri-tamir-ediyor-7511/

Babasının yönlendirmesiyle 12 yaşında çıraklığa başlayan Peker, 15 yıl aynı iş yerinde çalıştıktan sonra Fatih Sanayi Sitesi'nde iş yeri açtı. Üç çocuk babası Peker, ustasından öğrendiği gibi 45 yıldır sadece Mercedes-Benz marka araçların tamirini yapıyor.

Aydın Peker, AA muhabirine, meslek öğrenmesi için babasının gönderdiği ustanın yanında öğrendiği işi halen sürdürdüğünü söyledi.

Yıllardır tek marka üzerine hizmet verdiğini, dükkanına gelen diğer marka araçları başka ustalara yönlendirdiğini anlatan Peker, "O kadar alıştım ki artık neredeyse gözüm kapalı arızayı anlıyorum." dedi.

Peker, mesleğini severek yaptığını dile getirerek "Mekanik olarak 2013, motor olarak ise 2005 modele kadar bakıyorum. Hep eski grubuna baktığımdan dolayı bildiğim işi yapmak istiyorum. Çok yeni modellerini de arkadaşlara yönlendiriyorum. O işleri de iyi yapan arkadaşlarımız var, gözümüz arkada kalmıyor." diye konuştu.

Hem Trabzon'dan hem de Türkiye'nin farklı illerinden tavsiye üzerine gelen müşterileri olduğunu belirten Peker, şunları kaydetti:

"Müşterilerimde randevu sistemiyle çalışıyorum. Verdiğim tarihte geliyorlar, hiçbir zaman farklı tamirciye gitmiyorlar, beni bekliyorlar. Çok özel müşterilerim var. Trabzon ve yakın çevre illerin yanı sıra Sivas, Kayseri, Malatya, Erzurum ve Samsun'dan da geliyorlar. Güzel bir izlenim bıraktık onlara, onlar da bunun karşılığında çıkıp geliyorlar."

Herkesin bildiği işi yapması gerektiğini, son 5 yıldır yalnız çalıştığını belirten Peker, sağlığı elverdiği sürece bu işi en iyi şekilde yapmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'da hakkında 16 suçtan arama kaydı bulunan kişi tutuklandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonda-hakkinda-16-suctan-arama-kaydi-bulunan-kisi-tutuklandi-4008/

Trabzon'da, hakkında 16 suçtan arama kaydı bulunan şüpheli tutuklandı.

İl Jandarma Komutanlığı Suç Araştırma Timi (JASAT), hakkında "hırsızlık", "kasten yaralama", "silahlı tehdit" ve "mala zarar verme" suçlarından 16 arama kaydı bulunan A.H'nin (41), Yomra ilçesine bağlı Gülyurdu Mahallesi'nde saklandığı eve operasyon düzenledi.

Ekipler, operasyon sırasında evin penceresinden kaçmaya çalışan şüpheliyi yakaladı.

Jandarmadaki işlemlerin ardından Trabzon Adliyesi'ne sevk edilen A.H, çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'da gönüllülere yaylada arama kurtarma eğitimi https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonda-gonullulere-yaylada-arama-kurtarma-egitimi-7024/

Trabzon Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı bünyesindeki Afet Koordinasyon ve Eğitim Şube Müdürlüğünce, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan ortak faaliyetlerin sayısı artırıldı.


Fotoğraf: Duygu Avunduk/AA

Bu kapsamda, 14 kamu, özel ve sivil toplum kuruluşuna mensup yaklaşık 300 kişiye sertifikalı ilk yardım, 23 kurum ve kuruluştan 669 kişiye yangın, 402 kişiye de gönüllü itfaiyecilik eğitimi verildi.

Faaliyetler çerçevesinde Akçaabat ilçesine bağlı 1800 rakımdaki Kayabaşı Yaylası'nda, Eğitim Araştırma Yardımlaşma ve Arama Kurtarma Derneği (ANDA), Trabzon İHH İnsani Yardım Derneği ile Trabzon Afet Gönüllüleri Arama ve Kurtarma Derneği (TAKAT) üyelerine yönelik, teorik ve pratik eğitim organize edildi.

Ekipler, 16 gönüllüye doğada arama, köpekli arama, kazazedeye ilk yardım uygulanması, dik yamaçlardan sistem kurarak sedye taşıma, doğada barınma için kamp alanı oluşturma gibi çeşitli konularda bilgi aktardı.

Eğitim, senaryo gereği doğada kaybolan kişinin bulunması için gönüllüler, profesyoneller ve arama kurtarma köpeği "Pusu"nun da katılımıyla gerçekleştirilen tatbikatla tamamlandı.

Tatbikatlar ekiplerin koordinasyonu açısından önemli

Trabzon Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Müdahale Şube Müdürü Fatih Yardımcı, AA muhabirine, 6 Şubat'taki depremlerle arama kurtarma ekiplerinin öneminin bir kez daha ön plana çıktığını söyledi.

Birimlerindeki arama kurtarma ekiplerinin eğitimi ve daha da geliştirilmesi için çalışmalara devam ettiklerini belirten Yardımcı, bir taraftan da ihtiyaç duyulan alanlarda gerekli tedbirlerin alındığını ifade etti.

Yardımcı, şubatta akreditasyonu tamamlayarak İlk Yardım Eğitim Merkezi oluşturduklarını anlatarak, Sağlık Bakanlığının izniyle kurs düzenleyerek ilk yardım sertifikası vermeye başladıklarını dile getirdi.

Eğitim faaliyetlerinin çok önemli olduğuna dikkati çeken Yardımcı, "Amacımız gönüllülere, görevi can ve mal kurtarmak olan itfaiyecilerimize yardımcı olabilme özelliği kazandırmak. Beraber sahada çalıştığımız kamu kurum ve kuruluşlarının talepleri doğrultusunda ücretsiz bir şekilde ilk yardım eğitimleri veriyoruz." dedi.

Yardımcı, yaylada gerçekleştirdikleri arama kurtarma faaliyetini tatbikatla tamamladıklarını belirterek, "Bu faaliyette en önemli husus, son depremlerde de birlikte çalıştığımız sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirerek, bundan sonra yaşanabilecek kurtarmalarda koordinasyonu kolaylıkla sağlanabilmek için çaba göstermektir." diye konuştu.

Gönüllülerle koordinasyonu sağlayarak düzenledikleri tatbikatın, bir sonraki vakada kendilerine kolaylık sağlayacağını belirten Yardımcı, şunları kaydetti:

"Arama kurtarma köpeğimiz de var burada. Hem köpeğin eğitimi hem de sivil toplum kuruluşlarındaki gönüllülerin eğitimi için çok faydalı oldu. Vatandaşlarımızın canının ve malının tehlikede olduğu herhangi bir durumda eksiksiz ve zamanında müdahale için bütün tedbirleri almak istiyoruz."

Yardımcı, itfaiyenin arama kurtarma ekibi de dahil 26 kişiyle başarılı bir tatbikat gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.

Gönüllüler eğitimden memnun

ANDA İl Başkanı Yunus Ersoy, Trabzon'da 187 gönüllü ile çalışmaları sürdürdüklerini ifade ederek, deniz, dere ve arazide arama kurtarma faaliyetlerinin birçoğuna katıldıklarını, bu tatbikatta da 9 kişiyle hazır bulunduklarını dile getirdi.

Trabzon İHH İnsani Yardım Derneği arama kurtarma gönüllüsü Ahmet Köken de sadece Türkiye'de değil, yurt dışında da arama kurtarma faaliyetlerine katıldıklarını belirtti.

TAKAT gönüllüsü Orhan Özen ise eğitimin kendilerini geliştirmeleri açısından faydalı olduğunu belirterek ilgililere teşekkür etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'da uyuşturucu operasyonunda 2 kişi yakalandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonda-uyusturucu-operasyonunda-2-kisi-yakalandi-2666/

Trabzon'da düzenlenen operasyonda, uyuşturucu madde imal ve ticareti yaptıkları tespit edilen 2 şüpheli gözaltına alındı.

Alınan bilgiye göre, İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Timlerince yapılan çalışmalarda, Ortahisar ilçesine bağlı 1 No'lu Erdoğdu ve Gürbulak mahallelerinde Ş.T. (28) ve T.K'nin (25) evlerinde uyuşturucu madde imal ve ticareti yaptıkları tespit edildi.

Şüphelilerin evlerinde narkotik köpeği "Limon"un da katıldığı aramalarda, çeşitli miktarlarda uyuşturucu, kurusıkı tabanca ve 14 mermi ile uyuşturucu madde kullanma aparatları ele geçirildi.

Operasyonda gözaltına alınan şüphelilerin jandarmadaki işlemleri sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'un fethinin 562. yıl dönümü kutlandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonun-fethinin-562-yil-donumu-kutlandi-2333/

Tören, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu'nun, Ortahisar ilçesinde Fatih Parkı'ndaki Fatih Sultan Mehmet Anıtı'na çelenk sunması ile başladı.

Kutlamalar, Atatürk Alanı'nda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.

Zorluoğlu, buradaki törende, ecdadın Trabzon'u büyük emekler ve zor şartlar altında fethettiğini söyledi.

Fatih Sultan Mehmet Han'ı ve askerlerini hayırla yad ettiğini dile getiren Zorluoğlu, "O gün fethedilen sadece bir şehir, bir toprak parçası değil, milyonların gönlüdür. Trabzon sadece fethedilmekle kalmamış, ecdat bu şehrin güzelliğine güzellik katmıştır. Camileri, bedestenleri, konakları, çeşmeleri ve bahçeleriyle kadim şehrin her bir köşesi desenlerle bezenmiştir. Üzerine bastığımız bu topraklarda bütün canlılığıyla yaşayan bir medeniyet vardır. Bu mirasa sahip çıkmak son derece önemlidir." dedi.

Öğrencilerin günün anlam ve önemine dair şiir okudukları törende, fetih kutlamaları kapsamında organize edilen çeşitli yarışmalarda dereceye girenlere protokol üyelerince ödül verildi.

Vali İsmail Ustaoğlu, AK Parti Trabzon Milletvekili Yılmaz Büyükaydın, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Adem Şen, İl Emniyet Müdürü Murat Esentürk, diğer ilgililer ve vatandaşların katıldığı tören, Büyükşehir Belediyesi Kanuni Mehteran Takımı'nın konseri ile sona erdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'un turist sayısı geçen yılın 7 ayına göre yüzde 43 arttı https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonun-turist-sayisi-gecen-yilin-7-ayina-gore-yuzde-43-artti-1277/

Yeşil ve mavinin bir arada bulunduğu, kendine has kültürel zenginliğiyle dikkati çeken Trabzon, Körfez ülkeleri başta olmak üzere, özellikle sıcak bölgelerden gelen ve şehir hayatından sıkılanların tatil güzergahları arasında yer alıyor.

Kente gelen turistler yaylaların yanı sıra en çok Uzungöl, Sümela Manastırı, Sera Gölü, Çal Mağarası, Şahinkaya, Boztepe, Kızlar Manastırı, Ganita ve Ayasofya Camisi'ni ziyaret ediyor.

Şehir merkezinde de alışveriş yaparak vakit geçiren turistler, yörede trekking, rafting, safari, balık tutma, at binme, tekne ve yat gezintisi, tırmanma, paraşütle atlama gibi alternatifleri de değerlendiriyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Tamer Erdoğan, Trabzon'un turizm sezonunda her yıl olduğu gibi bu yıl da çok ilgi gördüğünü söyledi.

Ziyaretçi sayısının bu ay pik seviyeye ulaşmasını beklediklerini dile getiren Erdoğan, "Körfez ülkelerimizin tamamı ilimize ilgi göstermekte. Son dönemlerde Avrupa bölgesinden de başta Hollanda, İtalya, Fransa ve Almanya olmak üzere Trabzon'a ilgi var." dedi.

Erdoğan, misafirlerin en çok yaylaları tercih ettiğini anlatarak, "Sümela, Uzungöl, Hıdırnebi ve diğer yaylalarımız başlıca destinasyonlarımız. Gelen misafirlerimiz doğa ile baş başa kalmayı sevdikleri için dere kenarlarında, serin yerlerde zaman geçirmeyi seviyorlar." diye konuştu.

Trabzon'da son dönemde tekne sayısının da yüzde 50 arttığına işaret eden Erdoğan, "Misafirlerimiz sahil bölgesinde teknelere binerek daha farklı destinasyonları görmeyi çok seviyorlar. Tabii bu bizi memnun ediyor. Trabzon gerek alternatif ziyaret anlamında, gerekse deniz turizmi anlamında canlanmış oluyor." ifadelerini kullandı.

Temmuzdaki turist sayısı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 81 arttı

Tamer Erdoğan, turizm sezonunu bu yıl, geçen yılın üzerinde kapatmayı umduklarını vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu:

"Şu anki verilerimize göre, 2023'ün 7 ayında yabancı anlamında yaklaşık 400 bin misafirimiz var. Yabancı turist sayımızda 2022'nin 7 ayına göre yüzde 79 artış söz konusu. Yerli ve yabancı toplamında da 2023'ün 7 aylık dönemini baz aldığımızda 740 bin misafirimiz var. Bunda da geçen yılın ortalamasını baz aldığımızda yüzde 43 artış söz konusu."

Trabzon'un geçen ay 192 bin 892 yabancı turiste ev sahipliği yaptığını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Yabancı turist olarak geçen yılın temmuz ayına göre bu yıl yüzde 112 artış söz konusu. Yerli ve yabancı toplamında da 2023 yılı temmuz ayında 268 bin 427 kişi misafir ettik. Toplamdaki artış ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 81 oldu. Ümit ediyorum Trabzon turizmde hak ettiği yeri almaya devam edecek."

"Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman ve Ürdün'den çok fazla turist geliyor"

Sera Gölü Tesisleri sorumlusu Hayri Can Aydın, turizm yoğunluğunun geçen seneye nazaran aynı şekilde devam ettiğini söyledi.

Sera Gölü'ne özellikle Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman ve Ürdün'den çok fazla turistin geldiğini dile getiren Aydın, haftanın 7 günü de yoğun olduklarını ifade etti.

Aydın, havaların güzel gitmesinin de yoğunluğu arttırdığına işaret ederek, "Çok şükür herhangi bir problem yaşamadan iyi bir şekilde turistlerimizi ağırlayıp, yardımcı olmaya çalışıyoruz." dedi.

Turistlerin doğa ile iç içe olmayı sevdiklerini vurgulayan Aydın, şöyle devam etti:

"Sezon şu an için güzel gidiyor, inşallah böyle de devam edecek. Ağustos ayındayız, sezon yavaş yavaş bitiyor gibi. Önümüzdeki sene nasıl daha iyi olabiliriz, turistlerimizin ilgisini nasıl daha çok çekebiliriz, bunun çalışmalarını yapıp önümüzdeki sene ona göre hazırlanmaya çalışıyoruz."

"Gerçekten buralar çok güzel"

Sera Gölü'ndeki oyun alanlarında kızı ile vakit geçiren Altan Hamza Çebi, Trabzon'un ve Sera Gölü'nün güzelliklerine dikkati çekerek, "Herkese tavsiye ediyorum. Doğanın içinde bir yer. Hafta sonu için, tatiller için ailelerin güzel zaman geçireceği bir yer." şeklinde konuştu.

Almanya'dan ailesiyle tatile Trabzon'a gelen 58 yaşındaki Mustafa Şahin, Boztepe ve Ayasofya'yı gezmeye fırsat bulduklarını ifade etti.

Denizin ve manzaranın çok güzel olduğunu dile getiren Şahin, "Daha görmediğimiz, gezecek yerlerimiz var. Gerçekten buralar çok güzel. Apayrı bir doğası var. " diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'da anneleri telef olan 3 kedi yavrusuna yayla sakini sahip çıktı https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonda-anneleri-telef-olan-3-kedi-yavrusuna-yayla-sakini-sahip-cikti-6372/

Akçaabat ilçesinin 1600 rakımlı Hıdırnebi Yaylası'nda babasından devraldığı çay ocağında yaz sezonunda yerli ve yabancı turistleri ağırlayan Bakırcı, bir süre önce doğan kedilerin annelerinin telef olduğunu gördü.

Bu duruma kayıtsız kalamayan 46 yaşındaki Bakırcı, işletmesinin kapılarını açtığı kedi yavrularına enjektörle süt veriyor, sağlık sorunlarıyla da ilgileniyor.

Ogün Bakırcı, AA muhabirine, sahipsiz canlara destek olmanın kendisini mutlu ettiğini söyledi.

Hayvanları çok sevdiğini belirten Bakırcı, "Burada gerek köpek, gerekse kedi olsun elimizden geldiği kadar ilgileniyoruz. 3 küçük yavrunun da annesiz kaldığını görünce kayıtsız kalamadım. Alıp beslemek istedim. Onlar da çay ocağımızın yeni maskotları haline geldi. Onları ellerimle besliyorum, besledikçe de mutlu oluyorum." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bu bahçeden mavi yemiş almak isteyenler ürünleri kendileri topluyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/bu-bahceden-mavi-yemis-almak-isteyenler-urunleri-kendileri-topluyor-9377/

Zahra Dağı yamaçlarında bulunan araziyi gençlik yıllarından itibaren meyve yetiştiriciliği için düzenleyen 40 yaşındaki Çelik, kokulu üzüm, aronya, böğürtlen, mavi yemiş, frenk üzümü, koca yemiş, elma, ceviz, dut, kara yemiş ve çileğin yanı sıra çeşitli çiçeklerde yetiştiriyor.

Mavi yemiş satın almak için Çelik'in bahçesine gelen müşteriler hem meyveler içerisinde gezinti yapıyorlar, hem de ürünleri kendi elleriyle toplamanın keyfini yaşıyorlar.

Çelik, AA muhabirine, çocukluğunda ormanlarda gezerken gördüğü yabani mavi yemiş, yaban mersi ve çilekleri topladığını söyledi.

O yaşlarda meyvelere ilgi duymaya başladığını dile getiren Çelik, anne ve babasının rahatsızlığı nedeniyle uzun süre hem onlarla ilgilendiğini hem de bahçede zaman geçirdiğini ifade etti.

Çelik, anne babası vefat ettikten sonra bahçenin bir bölümünde mavi yemiş yetiştirmeye başladığını aktararak, sahilin 4 kilometre uzağında 300 metre rakımdaki bahçesinde ceviz, kokulu üzüm, incir, elma, koca yemiş meyvesi, kestane, mavi yemiş ve armut ağaçlarının olduğunu, kekik, adaçayı ve sarı kantaron gibi bitkiler de yetiştirdiğini ifade etti.

Yöreye uygun ürünleri yetiştirmeye çalıştığını belirten Çelik, "Meyveleri yetiştirirken kesinlikle ilaç kullanmıyorum, tamamen organik, doğal, yağmur suyu ve kaynak suyuyla sulanıyor, toprağa kimyasal ilaç vermiyorum. Mavi yemişin ana vatanı Karadeniz bölgesi, yörede likapa da deniliyor. Yılda 2 tona yakın ürün oluyor. Bazen budama yapıyoruz o nedenle yıldan yıla ürünün düştüğü oluyor ama gelecek yıl için daha iyi oluyor." dedi.

Çelik, mavi yemişin güzel, tatlı, mayhoş, erkenci, orta, geç ile iri olan cinslerinin bahçesinde bulunduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"İlk başlarda sadece arkadaşlarım bahçeye geliyordu. Daha sonra bahçeye gelenlerin sayısı da arttı, telefonla sipariş verenler de olmaya başladı. Bahçeye gelip, toplayanlar da var. Onların bu daha çok hoşuna gidiyor, bahçeyi gezerek, ürünleri tadarak, topluyorlar. Ankara, İstanbul gibi illerden de sipariş verenler var. Onlara koliyle gönderiyoruz."

Şeker oranının düşük olması ve antioksidan özelliğiyle dikkati çeken meyvenin birçok hastalık için tüketildiğini ifade eden Çelik, "O nedenle doğal yetişen ürünlere vatandaşların ilgisi güzel. Narin bir meyve olduğu için hasadı ve bakımı özenle yapılan ürün, katma değeri yüksek. Toplamasını tane tane yapıyoruz o nedenle biraz zahmetli ama zevkli. Ayrıca dondurucuda da yaklaşık bir, iki yıl saklanabiliyor. Hoşaf, marmelat yapılıyor, yapraklarını da kurutup, çayını da yapanlar var." diye konuştu.

Bahçeye mavi yemiş toplamak için gelen Erkan Sönmez de yemişin sağlığa faydalarını bildiği için düzenli olarak tükettiğini vurgulayarak, "Buraya geldiğimizde doğada stres atıyorum, topluyorum ve alıyorum. Mevsiminde topluyorum, dondurucuya koyuyorum, kışın diğer orman meyveleriyle karıştırıp meyve suyu olarak tüketiyorum." dedi.

Birol Taşkın da Sürmene'de mavi yemiş bahçesi olduğunu öğrenip Hayrat ilçesinden geldiğini dile getirerek, "Birçok hastalığa iyi geldiğini biliyorum, tavsiye üzerine geldim, arkadaşın bahçesinden mavi yemiş topluyoruz." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Oflu gençler çay alım yerinin damında yapılan halı sahada futbol oynuyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/oflu-gencler-cay-alim-yerinin-daminda-yapilan-hali-sahada-futbol-oynuyor-3532/

lçeye 19 kilometre mesafedeki Ağaçseven Mahallesi'nde, merhum Hacı Abdullah Yazıcı adına oğulları tarafından yapımı üstlenilen halı saha, merkez çay alım yerinin damına inşa edildi.

Mahalle gençleri ve Kur'an kursunda eğitim alan öğrencilerin faydalanması amacıyla yöre halkının da desteğiyle yaklaşık bir yıl önce yaptırılan halı saha, yamuk şekliyle dikkati çekiyor.

Yöreye gelenlerin şaşkınlıkla karşıladığı halı sahaya ait görseller, sosyal medyada da ilgi görüyor.

"Gençlere güzel bir eğlence alanı yapmış olduk"

Mahalle muhtarı Hüseyin Kibaroğlu, AA muhabirine, 750 haneden oluşan büyük bir mahalle olduklarını söyledi.

Mahallede gençlere yönelik bir aktivite alanı bulunmadığını belirten Kibaroğlu, "Gençlerin eğlenecek herhangi bir yeri olmadığından hayırsever vatandaşımız halı saha yapmayı düşündü. Yerimiz olmadığından çay alım yerinin üzerine halı sahamızı yaptık." dedi.

Kibaroğlu, babaları adına böyle bir tesisi hayata geçiren Yazıcı ailesi ve destek veren herkese de teşekkür ederek, "Mahallemizdeki Kur'an kursumuzda da 35 gencimiz eğitim alıyor. Onlar için de güzel bir aktivite alanı olmuş oldu. Mutluyuz." diye konuştu.

Halı sahanın gece ışıklandırmasının da yapıldığını vurgulayan Kibaroğlu, "Hayırseverlerimiz sayesinde gençlere hem futbol hem voleybol hem de basketbol oynayabilecekleri güzel bir eğlence alanı yapmış olduk." ifadesini kullandı.

"Bizim için güzel bir etkinlik, zevk de alıyoruz"

Kur'an kursunda hafızlık eğitimi alan Yunus Emre Yılmaz da halı sahanın yapımına katkı sağlayanlara teşekkür etti.

Bu sayede boş zamanlarını spor yaparak değerlendirdiklerini anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Mahalle halkı bizim için böyle bir şey düşündü. Bize halı saha yaptı. Biz burada boş kaldığımız sürece her teneffüste, tatillerde burada top oynuyoruz. Bizim için güzel bir etkinlik, zevk de alıyoruz. Allah razı olsun onlardan. Çok da dua ediyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'da sağanak hayatı olumsuz etkiledi https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonda-saganak-hayati-olumsuz-etkiledi-4005/

İl genelinde sağanak nedeniyle bazı ilçelerdeki cadde ve sokaklar suyla doldu, heyelanlar meydana geldi.

Trabzon Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi yakınında bulunan rögarlar tıkandı, su baskınları yaşandı. Söz konusu alanda ekiplerin rögar temizleme çalışmaları sürüyor.

Ortahisar ilçesine bağlı Doğançay Çamlık Küme evlerinin bulunduğu noktada şiddetli yağış nedeniyle heyelan meydana geldi.

Yöre sakinlerinden 65 yaşındaki Mehmet Karamanlı, heyelan olduğunda ırmak kenarında bulunduğunu söyledi.

Heyelanı görenlerin bağırması üzerine hemen bulunduğu yerden uzaklaştığını anlatan Karamanlı, "Eve doğru su doldu. Hemen müdahale ettik. Ağaç koyduk, suyu ırmağa doğru verdik." ifadelerini kullandı.

Karamanlı, heyelanın ardından ilgililerin olay yerine geldiğini belirterek, "İş makineleri geldi, kaymakam geldi. Burayı açtılar. Şimdi gelip yapacaklar. Çok aşırı su geldi." diye konuştu.

Doğançay Çamlık mevkisindeki bazı tarlalarda toprak kayması sebebiyle mahsuller de zarar gördü.

Akçaabat ilçesine bağlı Akçaköy Mahallesi yolu da heyelan nedeniyle taş ve hafriyatla doldu.

Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, DSİ ve Karayolları ekiplerinin bölgedeki çalışmaları sürüyor.

"Çok şükür, şu anda bir sıkıntımız yok"

Doğu Karadeniz'in önemli turizm merkezlerinden Uzungöl'de de yağış yüzünden Galomad mevkisinde yer alan Koşan Deresi taştı.

Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok, taşkının ardından belediye ekiplerinin hemen olaya müdahale ettiğini söyledi.

Uzungöl- Galomad yolunun kontrollü şekilde yeniden trafiğe açıldığını anlatan Tok, "İş makinelerimiz olay yerinde temizleme çalışmalarına devam ediyor. Çok şükür, şu anda bir sıkıntımız yok." diye konuştu.

"Lütfen dere yataklarından uzak durup dikkatli olalım"

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

"Kıymetli hemşehrilerim, bölgemizde bugün ve yarın şiddetli yağış beklenmekte olup tedbirli olmanız önem arz etmektedir. Sel, su baskını, heyelan riskine karşı tüm kurumlarımızla birlikte 18 ilçemizde tedbirlerimizi aldık. Lütfen dere yataklarından uzak durup dikkatli olalım."

Öte yandan kentte sağanak nedeniyle hava ulaşımı da olumsuz etkilendi.

Trabzon Havalimanı'ndan İstanbul'a karşılıklı yapılması planlanan bazı uçuşlarda gecikme yaşanıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon Akvaryum'u açılışından itibaren 352 bin 370 kişi ziyaret etti https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzon-akvaryumu-acilisindan-itibaren-352-bin-370-kisi-ziyaret-etti-5805/

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, yaptığı yazılı açıklamada, okulların kapanmasıyla çocukların ebeveynleriyle Trabzon Akvaryum'a gelerek deniz canlılarını yakından görme fırsatı bulduğunu belirtti.

Trabzon Akvaryum'u, açıldığı 19 Mayıs 2022'den bugüne 306 bin 4'ü yerli, 46 bin 366'sı yabancı olmak üzere 352 bin 370 kişinin ziyaret ettiğini aktaran Genç, sivil toplum örgütleri, turizm turları, okullar ve kulüplerin toplu olarak akvaryuma gezi programı düzenlediğini ifade etti.

Genç, ziyaretçi sayısının her geçen gün arttığına dikkati çekerek, "Her geçen gün tanınırlığı ve bilinirliliği artıyor. Tıpkı Uzungöl ve Sümela Manastırı gibi ilerleyen yıllarda turistlerin uğramadan şehrimizden ayrılmayacağı bir destinasyon alanı olacak. Şehrimizde özellikle çocuklar ve turistler Trabzon Akvaryum'a olağanüstü ilgi gösteriyor, meraklı gözlerle deniz canlılarını izliyorlar." ifadelerini kullandı.

Akvaryumun turizm için çok önemli bir kazanım olduğunu vurgulayan Genç, turizmle ilgili kentte farkındalık açısından bu tip projelere ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti.

Genç, akvaryumda 80 farklı türde, yaklaşık 5 binden fazla deniz canlısı bulunduğunu kaydetti. Akvaryumun 300 metrelik gezi yoluna sahip olduğunun altını çizen Genç, ziyaretçilerin en çok sürüngen, köpekbalığı, vatoz, pirana ve timsahın bulunduğu bölümlere ilgi gösterdiğine değindi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'da endüstriyel temizlik tesisinde patlama https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonda-endustriyel-temizlik-tesisinde-patlama-1427/

Alınan bilgiye göre, Çağlayan Mahallesi'nde faaliyet gösteren bir endüstriyel temizlik tesisinde henüz belirlenemeyen nedenle patlama oldu.

Patlamanın ardından olay yerine jandarma, 112 Acil Sağlık ve Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri sevk edildi.

Jandarma ekiplerince olay yerinde geniş güvenlik önlemleri alındı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'daki Boztepe Seyir Terası'nı iki ayda 600 bini aşkın kişi ziyaret etti https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzondaki-boztepe-seyir-terasini-iki-ayda-600-bini-askin-kisi-ziyaret-etti-1183/

Ortahisar Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Boztepe Seyir Terası ve Yürüyüş Yolu, açıldığı 23 Nisan'dan itibaren yerli ve özellikle de yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Boztepe Seyir Terası ve Yürüyüş Yolu'nun şehrin vazgeçilmez yerlerinden olduğunu belirtti.

Trabzon'a gelen ziyaretçilerin artık Boztepe'ye uğramadan gitmediğinin altını çizen Genç, "Artık Boztepe, şehrimizde mutlaka gidilmesi, ziyaret edilmesi gereken vazgeçilmez noktalardan biri oldu. Bu nitelikte yeni projeleri hayata geçirmek için de bu durum bizim için teşvik edici oluyor. Öyle görülüyor ki burası yaz sezonunun en cazip alanlarından biri olacak." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gökkuşağı alabalığının hastalıklara karşı direnci artırılacak https://mail.gazetebirlik.com/haber/gokkusagi-alabaliginin-hastaliklara-karsi-direnci-artirilacak-5415/

Enstitüye ait Ulusal Su Ürünleri Gen Bankasındaki Moleküler Genetik Laboratuvarı'nda, "Alabalık Islah Hatları Oluşturulmasında Moleküler Genetik ve Biyoteknolojik Yöntemlerin Kullanımı" projesi kapsamında, "DNA'da ameliyat yapabilen teknoloji" olarak da anılan CRISPR-Cas9 2020 Nobel Kimya Ödülü'ne sahip sistem kullanılarak, viral hastalıklara çözüm bulmak için araştırma yapılıyor.

Araştırmacılar tarafından, enstitüde yetiştirilen alabalıklara enjekte edilen virüs, bir süre sonra balıkta etkisini gösteriyor. Hastalıklara karşı bağışıklığı düşük balıklar ölürken, sağlıklı balıklar yaşamını sürdürüyor.

Islah ve Genetik Bölüm Başkanı Şirin Firidin, AA muhabirine, balık türlerinin doku ve sperm bankası olarak tasarlanan, aynı zamanda üretim tesisini de bünyesinde barındıran Ulusal Su Ürünleri Gen Bankası'nın alanında Avrupa'da ikinci, Türkiye'de ise ilk olduğunu söyledi.

Firidin, Türkiye'deki iç su ve denizlerden toplanan örneklerin bankada muhafaza edildiğini anlatarak, "Bu proje geleceğimiz için önemlidir. Projeyle birlikte Ulusal Su Ürünleri Gen Bankası'nda ulusal ve uluslararası düzeyde veri tabanı oluşturulmakta ve gerekli zamanlarda çeşitli platformlarda bu veri tabanı kullanılmaktadır." dedi.

Envanter oluşturmak için ülke genelinde su ürünleri genetik kaynaklarından doku örnekleri temin edilerek kayıt altına alındığını belirten Firidin, biyoçeşitlilik ve ticari öneme sahip türler ile nesli tehlike altındaki türlerin verilerini muhafaza ettiklerini vurguladı.

Firidin, Türkiye Yüzyılı'na yakışan bilgiyi üreten ve katma değere dönüştürmek isteyen araştırma yaklaşımlarıyla uygulanan, "Genetik Tabanlı Islah Programı ve CRISPR-Cas-9" gibi gen düzenleme yöntemleri ile balıkların ticari öneme sahip özelliklerini iyileştirerek sürdürülebilir su ürünleri yetiştiriciliğine katkı sağladıklarını aktardı.

Moleküler Genetik Laboratuvarı'nda Türkiye'de moleküler biyoloji temelli AR-GE araştırmaları ve inovasyon çalışmalarına katkı sağlama ilkesi ile çalıştıklarını ifade eden Firidin, şu değerlendirmede bulundu:

"Laboratuvarımızda, sucul genetik kaynakları incelemek ve popülasyon yapısı, tür tanımlaması, tür oluşumu, filogenetik ve taksonomi ile ilgili soruları yanıtlamak için çeşitli genomik teknikler kullanılmaktadır. Hem uzman ekip hem de altyapı olarak tam donanımlıdır. Sucul canlıların popülasyon genetiği, tür tanımlaması, filocoğrafik ve filogenetik çalışmalar, sanger dizileme, DNA barkodlama, gen ekspresyonu gibi standart moleküler çalışmalar ile temel ekolojik soruların çözümüne odaklanılmaktadır."

"Yıllar içerisinde ıslah kapsamında sürdürülebilir bir şekilde kullanıp üreticilerimize sunmayı planlıyoruz"

Uzman Moleküler Biyolog Ayşe Cebeci ise proje kapsamında laboratuvarda sektörün karşılaştığı önemli sorunları araştırdıklarını söyledi.

Cebeci, gökkuşağı alabalığında viral hastalıkların sık görüldüğünü belirterek, "Çünkü balıklarda uygun bir tedavi mevcut değil ve üreticiler aşı kullanmak zorundalar, bu da çiftçiler için masraf oluşturuyor. Bu sorunlara çözüm olarak şu anda Nobel Ödülü kazandıran CRISPR sistemini kullanarak gökkuşağı alabalıklarını viral hastalıklara dirençli hale getirmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.

Proje kapsamında yetiştirdikleri alabalıklarda viral hastalıklar oluşturduklarına dikkati çeken Cebeci, "Viral hastalık sonucunda ölen veya yaşayan balıkları ayırıp, bunları dirençli ve dirençsiz balık olarak adlandırıyoruz. Daha sonra bu dirençsiz ve dirençli balıklar arasındaki genetik farklılıkları tespit ediyoruz. Bu tespit sonrasında CRISPR sisteminden faydalanarak dirençsiz balıklar üzerinde hedefli mutasyonlar gerçekleştirip onları dirençli hale getirmeyi planlıyoruz." dedi.

Cebeci, çalışmalar sonucu elde edecekleri ilk yavruları kendi aralarında döllendirip, bunlardan tamamen viral hastalığa dirençli bireyler elde edeceklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Yıllar içerisinde ıslah kapsamında sürdürülebilir bir şekilde kullanıp üreticilerimize sunmayı planlıyoruz. Sektördeki bu tarz sorunlara çözüm olarak alabalık ıslah projesini başlattık. Projemiz kapsamında farklı konulara çözüm bulmak amacıyla çalışmalar yürütüyoruz ve bunlardan biri de viral hastalıklara çözüm aramaktır."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'da sağanak hayatı olumsuz etkiledi https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonda-saganak-hayati-olumsuz-etkiledi-4466/

İl genelinde etkili olan sağanak nedeniyle bazı ilçelerde cadde ve sokaklar suyla doldu.

Vakfıkebir'de Fol ve Yalı Mahallesi dereleri, Çarşıbaşı Deresi, Yomra Şana Deresi, Beşikdüzü Ağasar Deresi ile Tonya'daki bazı derelerin de yağış sebebiyle debileri yükseldi.

Trabzon-Gümüşhane kara yolu, yağışın ardından oluşan heyelan nedeniyle sabah saatlerinde ulaşıma kapandı.

Karayolları ve belediye ekiplerinin çalışmasının ardından yol, kısa sürede tek şeritten kontrollü trafiğe açıldı.

Kaymakamlık ve belediyeye bağlı ekipler çalışmalarını sürdürürken, polis de trafiğin yoğun olduğu noktalarda önlem aldı.

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Maçka Kaymakamı Abdullah Huzeyfe Çakmak ile Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan da bölgeye giderek incelemelerde bulundu.

Vali Ustaoğlu, sosyal medya hesabından Trabzon-Gümüşhane kara yolu ile ilgili yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

"Gümüşhane-Trabzon kara yolunun Çatak mevkisinde yoğun yağmurlardan kaynaklanan teressübatın ana yola akması sonucu gerekli tedbirleri alınmış, trafik akışı kontrollü şekilde sağlanmaktadır. Karayolları ekiplerimiz tarafından gerekli çalışma yapılmaktadır."

Öte yandan Vali Ustaoğlu, il genelinde yağışların akşam saatlerine kadar devam etmesinin beklendiğine dikkati çekerek "İlimiz genelinde yoğun yağışların bu akşam saatlerine kadar devam etmesi beklenmekte olup tüm kurumlarımız tarafından gerekli tedbirler alınmıştır. Vatandaşlarımızın duyarlı olmasını rica ediyoruz." ifadesini kullandı.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzonlu esnaf yıllardır topladığı değerli araç ve eşyaları sergiliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonlu-esnaf-yillardir-topladigi-degerli-arac-ve-esyalari-sergiliyor-4068/

Trabzon'un Araklı ilçesinde yaşayan Sefa Sarı, ülkenin çeşitli yerlerinden satın aldığı tarihi değeri bulunan eşyaları iş yeri ve evinin yanı sıra balıkçı barınağında da sergiliyor.

İlçedeki sanayi sitesinde oto tamirinin yanı sıra yedek parça ve aksesuar satışı yapan Sarı, 15 yıldan bu yana koleksiyoncu ve antikacılardan satın aldığı eşyalarla yaşam alanlarını adeta müzeye çevirdi.

Elektrikli bisiklet ve motosikletin yanı sıra 1974 model Mercedes ve Anadol marka antika otomobilleri de bulunan Sarı'nın sergilediği eşyalar arasında 170 yıllık şemsiye, çok sayıda ankesörlü telefon, duvar ve kol saati, yüzük, kolonya şişesi ve tespih koleksiyonu da yer alıyor.

Sefa Sarı, AA muhabirine, 15 yaşındayken akrabalarından birinin kol saati hediye etmesinin ardından yüzük, saat ve tespihe yönelik ilgisinin arttığını söyledi.

Babasının uzun yıllar oto tamirciliği yaptığı iş yerini artık kendisinin işlettiğini anlatan Sarı, "Hediye edilen saatle o günden beri değerli ve antika ürünleri biriktirmeye başladım. Bir müddet sonra koleksiyona dönüştü. O günden sonra biriktirmeye devam ediyorum." dedi.

"1000'e yakın kol saatimiz var"

Antika araba ve motosiklet tutkusu olduğunu, bunun yanı sıra tespih, saat, yüzük gibi aksesuarları da biriktirip sergilediğini belirten Sarı, misafirlerinin bu eşyaları gördüğünde beğendiğini aktardı.

"Net sayı belli olmamakla birlikte 1000'e yakın kol saatimiz var. Bunların içinde antika olanlar, güncel satışta olanlar var." diyen Sarı, bazı markaların kendisi için özel olduğunu ifade etti.

Sarı, "İş yerimde sergilediğim, dünyada 12 tane üretilen Mercedes'in limitli üretim bisikletini almak için çok çaba sarf ettim. Hatta onu alabilmek için koleksiyonumdan birçok parçayı da satmak zorunda kaldım. En çok çaba gösterdiğim ve en çok sevdiğim elektrikli Mercedes bisikletim koleksiyonumun güzide parçalarından biri." diye konuştu.

İşini sürdürmenin yanı sıra değerli araç ve eşyaları biriktirmeye devam edeceğini dile getiren Sarı, yıllar önce başlayan bu merakının sürdüğünü kaydetti.

Sarı, "15 yıl önce bir kol saatiyle başlayan bu serüven hiç ummadığım yerlere geldi. Bu kadarını beklemiyordum. Gücüm yettiğince sevdiğim ürünleri biriktirmeye, dostlarımla paylaşmaya devam edeceğim." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'da 47 yıllık kalaycı, baba mesleğini gelecek kuşaklara aktarmak istiyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonda-47-yillik-kalayci-baba-meslegini-gelecek-kusaklara-aktarmak-istiyor-6028/

Babasının, Ortahisar Mahallesi'ndeki dükkanında 9 yaşında çıraklığa başlayan Aydemir, zamanla kalaycılıkta usta olup işin başına geçti.

Kaybolmaya yüz tutan zanaatlar arasındaki kalaycılığı yaşatmaya çalışan Aydemir, çırak yetiştirememenin üzüntüsünü çekiyor.

Aydemir, mesleğinin teknolojiye yenik düştüğünü söyledi.

Geçmiş yıllarda kömürlü körükle yaptıkları işlemi, epey zamandır tüple yaptıklarını anlatan 56 yaşındaki Aydemir, "İşler az zaten, belirli bir noktada seyrediyor. Onun için de tüp kullanımı yeterli oluyor. Bugünlerde küçük kazanlar daha çok geliyor ama çok şükür dükkanımızın müşterisi her zaman var, çorbamızı kaynatıyoruz." dedi.

Aydemir, mesleğinin en büyük sıkıntısının çırak yetiştirememek olduğunun altını çizerek, "Gençlere suç bulmuyorum. Onlar bu tür el sanatı gerektiren ve düşük bütçeli işlere artık ilgi duymuyorlar." diye konuştu.

Mesleğini, aynı zamanda da dükkanını çok sevdiği için bu kadar uzun süre işini devam ettirdiğini vurgulayan Aydemir, gençlere kalaycılık, yorgancılık, berber ve terzi gibi el beceresi gerektiren işleri öğrenmeleri tavsiyesinde bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
5 metrekarelik atölyesinde 40 yıldır fındık dallarından sepet örüyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/5-metrekarelik-atolyesinde-40-yildir-findik-dallarindan-sepet-oruyor-6901/

Trabzonlu Ali Şahin, yol kenarına ahşap ve sacdan kurduğu 5 metrekarelik atölyesinde 40 yıldır sepet örüp satıyor.

67 yaşındaki Şahin, gençliğinde merak salıp ağabeyinden öğrendiği sepet örücülüğünü zamanla mesleğe dönüştürdü.

Arsin ilçesine bağlı Örnek Mahallesi'nde yol üzerinde 5 metrekarelik alana kendi imkanlarıyla ahşaptan yaptığı atölyesini sacla kaplayan Şahin, fındık ağacı dallarından sepet yapıp satıyor.

6 çocuk, 12 torun sahibi Şahin, AA muhabirine, Araklı ilçesinde ikamet ettiğini ancak yıllardır Arsin'de sepet örücülüğü yaptığını söyledi.

Fındık ağacı dallarından 2 günde bir sepet yapabildiğini belirten Şahin, yaklaşık bir yıl öncesine kadar her gün iş yerini açtığını, geçirdiği kalp ameliyatının ardından artık haftada 2 gün çalıştığını anlattı.

Şahin, sepet yapmak için fındık dallarını çeşitli işlemlerden geçirdiğini ifade ederek, "Kendi imkanlarımla yaptığım tezgah sayesinde ağaçları belli bir inceliğe getirerek yontuyorum, suyla ıslatıyorum, birbirinin içinden geçirerek örüyorum." dedi.

Çocuklarının farklı mesleklere yöneldiğini dile getiren Şahin, "Evde bulunduğum süre içinde canım sıkılıyor, buraya geliyorum, bu işi yaşatmaya çalışıyorum. Evimle dükkanımın arası 3 kilometre. Eskiden bu yolu her gün yürürdüm ama şimdi haftada 2 gün yürüyerek gidip geliyorum." diye konuştu.

Ali Şahin, iş yerinin konumu itibarıyla yoldan geçen sürücülerin dikkatini çektiğini kaydederek, "Kulübeye benzeyen 5 metrekareden oluşan bir iş yeri yaptım kendime, görüp gelenler oluyor, sepet alıyorlar, çay demleyip içiyoruz. Yazın burası daha da kalabalıklaşıyor." dedi.

"Allah ömür, sağlık verirse 40 yıl daha bu işi yapacağım"

Sepetlerin yörede fındık, hayvan yemleri ve odun gibi yük taşımak için kullanıldığını anlatan Şahin, "Severek yapıyorum, sevmesem yapmam. 40 yıldır bu işi yapıyorum. Allah ömür, sağlık verirse 40 yıl daha bu işi yapacağım." ifadelerini kullandı.

Sepetini tamir ettirmek için gelen Orhan Sarı ise bahçesinde fındıkları toplamak için sepet kullandığını belirterek, "Uzun süredir kullandığım sepetim kırılınca Ali Amca'nın yanına sepetimizi tamir ettirmeye geldim. Kendisi yıllardır bu mesleği sürdürüyor. Biz de hem sepet alıyoruz hem de tamir yaptırıyoruz." diye konuştu.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kadıralak Yaylası "mavi yıldız"larla kaplandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/kadiralak-yaylasi-mavi-yildizlarla-kaplandi-2769/

Trabzon'un Tonya ilçesine bağlı Kadıralak Yaylası'nın ünlü "mavi yıldız" çiçekleri, havanın ısınması ve karın tamamen erimesiyle kendini gösterdi.

İlçe merkezine 9 kilometre uzaklıktaki, 1300 metre rakımlı Kadıralak Yaylası, her yıl nisan ayında "mavi zakkum" olarak da isimlendirilen mavi yıldız çiçeklerine ev sahipliği yapıyor.

Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan ince uzun yapraklı çiçek, Uluslararası Bern Sözleşmesi gereği Türkiye'nin korumakla yükümlü olduğu bitkiler arasında bulunuyor.

Çiçekleriyle her geçen yıl adından söz ettiren yayla, fotoğraf sanatçılarının da bu tarihlerde ilk duraklarından biri oluyor.

Nisanın ilk haftasından itibaren açmaya başlayan ve bir ay süreyle Kadıralak'ı adeta maviye boyayan çiçekler, ayın başında yağan kar nedeniyle yüzünü biraz geç gösterdi.

Son günlerde hava sıcaklıklarının artması ve karın tamamen erimesiyle ortaya çıkan mavi yıldızlar, ziyaretçilerine beklenen görsel şöleni sunmaya başladı.

Hafta sonunda güzel havayı da fırsat bilen fotoğraf tutkunları ve doğa severler, Kadıralak'ın yolunu tuttu.

Fotoğraf sanatçıları, sabah saatlerinden gün batımına kadar mavi çiçekleri en güzel şekilde görüntülemek için çabalarken, ziyaretçiler ve horon ekipleri horon oynayarak adeta doğanın canlanmasını kutladı.

Trabzon Fotoğrafevi Derneği Üyesi Ahmet Bülent Tan, AA muhabirine, mavi yıldız çiçeklerini görmek için yaylaya geldiklerini belirterek, "Geçen hafta kar vardı, çarşamba günü de kar yağdı, karla çektik. Muhtemelen önümüzdeki hafta sonu çiçekler kaybolacaktır diye düşünüyoruz. Herkesi Tonya'ya bekliyoruz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'da down sendromlu garson çevresine neşe saçıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonda-down-sendromlu-garson-cevresine-nese-saciyor-6008/

Lise mezunu Burak Bülbül, ailesi ve Trabzon Down Sendromlular Derneği'nin desteğiyle yaklaşık 2 ay önce garson olarak işe başladı.

Bülbül'ün yeni işini kutlamak için annesi Sevim Bülbül, Trabzon Down Sendromlular Derneği Başkanı Ensar Öztürk ve arkadaşları çalıştığı oteli ziyaret etti.

Otel yönetimi de Bülbül ve arkadaşları için konferans salonunda eğlence organize etti. Folklorik kıyafetler giyen Burak Bülbül ve arkadaşları, halay çekti, zeybek ve kol bastı oynadı.

Burak Bülbül, çok mutlu olduğunu dile getirerek, müşterilerle çok iyi anlaştığını, iş yerinde çok sevildiğini söyledi.

Annesini ve arkadaşlarını çok sevdiğini ifade eden Bülbül, "Annem sanki cennetlik bir annedir. Onunla çok mutluyuz." dedi.

Bülbül'ün 56 yaşındaki annesi Sevim Bülbül de oğlunun işe girmesinin gurur verici olduğunu söyledi.

Down sendromlu bireyin iş hayatında olmasının hem ailesi hem de diğer down sendromlular için çok önemli olduğuna işaret eden Bülbül, "İşletme sahipleri hiç olmazsa en azından bir kişi çalıştırsa hem aileleri memnun olur hem özgüvenleri artar. Bizim isteğimiz bu, tüm anneler sevinsin isterim." diye konuştu.

Otelin genel müdürü Murat Kıran da farkındalık oluşturmak için yola çıktıklarını, diğer işletmelere örnek olmak istediklerini aktardı.

Burak Bülbül'ün kısa sürede en sevilen elemanlardan olduğunu anlatan Kıran, "Gelen misafirlerimiz gayet memnunlar. Biz de kendisinden gayet memnunuz, oldukça cana yakın, iletişimi iyi. Beklentimizin çok üzerinde, hem kendisi memnun hem de biz memnunuz çalışmalarından. İnşallah sayılarını daha da artırarak bu arkadaşlarımızın hayata entegrasyonuna bizim de bir katkımız olur." değerlendirmesinde bulundu.

"Bu tip iş yerlerinin Trabzon'da çoğalmasını istiyoruz"
Trabzon Down Sendromlular Derneği Başkanı Ensar Öztürk ise işletmenin derneğe ulaşarak, down sendromlu personel çalıştırmak isteğini ilettiğini söyledi.

Çalışması için Burak Bülbül'ü yönlendirdiklerini belirten Öztürk, işletme yetkililerine örnek oldukları için teşekkür etti.

Öztürk, bu tip iş yerlerinin Trabzon'da çoğalmasını istediklerinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Bizim çalışabilecek şekilde olan çocuklarımız var, bunların da topluma kazandırılmasını istiyoruz. Burak, bunların bir örneği. Burak kardeşimiz işe yerleşti. Bunun için de otel yetkililerimize teşekkür ediyoruz. Bu otel gibi şirketlerin çoğalmasını talep ediyoruz. İnşallah ararlar bizi yine, işe girecek gençlerimiz var. Onlar da evlerinde kapalı kalmaz, çalışırlar. Hem mutlu olurlar hem de ailelerine katkı sağlarlar."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'a özgü 'zerdava' ve 'Tonya finosu' ırklarının gen haritası çıkarılıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzona-ozgu-zerdava-ve-tonya-finosu-irklarinin-gen-haritasi-cikariliyor-7823/

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünce "Karadeniz Bölgesine Ait Köpeklerin Irk Olarak Tanımlanması Amacıyla Morfolojik ve Genetik Karakterizasyonunun Yapılması" projesi yürütülüyor.

Proje kapsamında "zerdava" ve "Tonya finosu" ırklarının tescili ve kayıt altına alınması için gen haritası araştırılıyor.

Trabzon Zerdava Köpeği Derneği ve Tonya Finosu Koruma ve Yetiştirme Derneği katkılarıyla yürütülen çalışmalarda, köpeklerden alınan kan ve DNA örneklerinden zerdava ve Tonya finosunun safkan köpek ırkı oldukları ve zoolojik özellikleri, coğrafi dağılım ve davranış gibi özellikleri belirlenerek tescillenecek.

Projeyi yürüten ekipte yer alan Zootekni Bölümü öğretim görevlisi Elif Cilavdaroğlu, Trabzon'a gelerek Beşikdüzü ilçesinde faaliyet gösteren derneğin envanterindeki köpeklerle kırsaldaki köylerde bulunan köpekleri inceledi, kan örneği aldı.

Cilavdaroğlu, AA muhabirine, yerli ırkları korumak ve onları bir değer olarak kazandırmak amacıyla projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal'ın da yerli ırkların tescillenmesine çok önem verdiğini belirten Cilavdaroğlu, "Derneklerin de destekleriyle verilerimizi aldık. Çalışmalarımızın içeriğinde Tonya finosu ve zerdavanın, bir ırk olarak tescillenmesine yönelik gen haritalaması yapmak için yola çıktık ve aynı zamanda morfolojik özelliklerini de alıyoruz. Bu hayvanlarımızın verileri sonucunda da bu ırklarımızın tescillenmesi, bir ırk olarak kabul edilmesi niyetindeyiz. İnşallah çalışmamız başarılı olur." ifadelerini kullandı.

Beşikdüzü'nde 28 Tonya finosundan kan örneği aldıklarını ifade eden Cilavdaroğlu, daha önce Samsun'da ve Trabzon'da zerdava ırkından örnekler aldıklarını kaydetti.

Tonya Finosu Koruma ve Yetiştirme Derneği Başkanı Eren Aydın da derneklerinin 2017'de Tonya finosunu korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla kurulduğunu anlattı.

Tonya finosu ırkının nesli tükenme tehlikesi altında olduğunu dile getiren Aydın, "Yaptığımız çalışma doğrultusunda şu an sayı her geçen gün artıyor. Irk olarak kazandırmak için çalışma yaptık." diye konuştu.

Aydın, Tonya finosunun kürkü beyaz, uzun tüylü ve göğüs kafesinin yeleli, kuyruğunun yuvarlak, kulaklarının küçük ve dik, burnunun siyah olduğunu belirterek, "Irkımızın nesli tükenme tehlikesi altındaydı. Yerli ve milli ırkımızı kazandırmak için çalışma yapıyoruz." dedi.

Bursa Gemlik Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı bünyesindeki Köpek Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığında yetiştirilen zerdava cinsi köpek, mayın, bomba, narkotik madde arama ve canlı kurtarma operasyonları için eğitilen ilk yerli ırk olmuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'da sağanak etkili oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonda-saganak-etkili-oldu-2429/

Trabzon'da akşam başlayan ve zaman zaman etkisini arttıran sağanak nedeniyle cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu.

Yağışın ardından Karadeniz Sahil Yolu'nun bazı kesimleri ile Ortahisar ve Yomra ilçelerinin bazı bölgelerinde ulaşımda aksaklıklar yaşandı. Bazı araçlar yollarda biriken sular nedeniyle ilerlemekte güçlük çekti.

Büyükşehir Belediyesi Trabzon İçme Suyu ve Kanalizasyon İdaresi ekipleri, sorun yaşanan bölgelere müdahalede bulundu.

15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet Parkı'nda gezen bazı turistlerin, yağış nedeniyle sık sık fotoğraf çektikleri görüldü.

Öte yandan Meteoroloji 11. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Ortahisar ve Yomra ilçelerinde devam eden sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, etkisini arttırarak yerel kuvvetli yağış şeklinde devam edeceği, bu nedenle ani sel, su baskını, dolu, yıldırım, heyelan gibi yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği kaydedildi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'un kestane ormanlarında gal arısıyla biyolojik mücadele sürüyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonun-kestane-ormanlarinda-gal-arisiyla-biyolojik-mucadele-suruyor-1731/

Yörede yayılım gösteren kestane gal arısıyla biyolojik mücadele çalışmaları kapsamında yaklaşık 2 yıl önce Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde Orman Zararlıları ile Biyolojik Mücadele Laboratuvarı kuruldu.

Kuruluşundan itibaren rhizophagus türü böceklerin yetiştirildiği laboratuvarda, bu yıl torymus sinensis türü de üretilmeye başlandı. Laboratuvarda her iki türde bugüne kadar 120 bin böcek üretildi.

Trabzon'daki ormanlarda ilk kez geçen yıl görünen gal arısı, kestane ağaçlarında zarara yol açtı. Laboratuvarda üretilen bin adet torymus sinensis böceğin Trabzon'daki kestane ağaçlarına bırakılmasına devam ediliyor.

Biyolojik yöntemle, gal arısının kestane ağaçlarına zarar vermesinin önlenmesi amaçlanıyor.

Biyolojik mücadele kapsamda Araklı ilçesinin Ayvadere mevkisinde bulunan kestane ağaçlarına da torymus sinensisler bırakıldı.

"Zararlıların ormanlardaki bal oranını da düşürdüğünü tahmin ediyoruz"

Orman Bölge Müdürü Emin Yılmaz, AA muhabirine, özellikle son yıllarda Türkiye'de görülen Çin menşeili gal arısının kestane ağaçlarına zarar verdiğini söyledi.

Gal arısının ilk defa 2014 yılında Yalova'da görüldüğüne işaret eden Yılmaz, kısa sürede de hemen hemen tüm ülke sathındaki doğal kestane ormanlarına sirayet ettiğini belirtti.

Yılmaz, ormanlarda zarara neden olan türlerle karşı karşıya kaldıklarını belirterek, "Ülkemizde doğal yayılış türlerinden olan kestane ağaçlarımızda daha önce dal kanseriyle mücadelemiz olmuştu. Şimdi de gal arısıyla mücadele edebilmek ve kestane ağaçlarının korunması için torymus sinensis adlı yararlı böceği laboratuvarımızda bu yıl ilk defa yetiştirmeye başladık." dedi.

Laboratuvarda bu yıl bin yararlı böcek yetiştirdiklerini ifade eden Yılmaz, şu değerlendirmede bulundu:

"Hava durumuna bağlı olarak çıkan böceklerimizi gallerin olduğu sahalardaki kestane ormanlarımıza bırakarak, oradaki mücadeleyi başlatıyoruz. Bölgemizde ilk olarak Araklı ve Maçka'daki ormanlarımızda tespitler yaptık ama zararlılar hemen hemen her tarafa hızlı bir şekilde yayılmış durumda çünkü çok çabuk yayılabilen bir tür. Gal arısı mayıs ayında yayılmaya başlayıp, yaklaşık 150 yumurta bırakabiliyor. Hava şartlarına bağlı olarak yumurtasını bırakmayı üç ay içerisinde tamamlayabiliyor."

Yılmaz, ormanlarda belli aralıklarla tarama yaptıklarının altını çizerek, "Zararlı böcekler ağaçlara zarar veriyor. Zararlı böceklerin kestanenin tomurcuklarına ve yapraklarına bıraktığı yumurtaların büyümesi sonucunda tepki olarak galler oluşuyor. Bu da ağacın yüzde 80'e kadar meyve verimini düşürüyor." diye konuştu.

Bölgede arıcıların kestane balı üretimi yaptıklarına dikkati çeken Yılmaz, şunları kaydetti:

"Zararlıların ormanlardaki bal oranını da düşürdüğünü tahmin ediyoruz. Sonbaharda Yalova bölgesinde oluşan galleri laboratuvarımıza getirerek, bin tane ürettik. İlkbaharda da buradaki böceklerin çıkışını takip ederek, başlangıç olarak bin tane yararlı böceğimizin yetişmesini gerçekleştirdik. Zararlılarla mücadelemiz devam edecek."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Trabzon kanaryaotu' ve 'allı gelin'in ilaç potansiyeli araştırmaları olumlu ilerliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzon-kanaryaotu-ve-alli-gelinin-ilac-potansiyeli-arastirmalari-olumlu-ilerliyor-5393/

Doğu Karadeniz'in ilk preklinik ilaç araştırma merkezi Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İlaç ve Farmasötik Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (İLAFAR) milli ilaç üretimi hedefleri doğrultusunda "Trabzon kanaryaotu" ve "allı gelin" endemik türlerini araştırdığı projenin ilk aşaması yaklaşık 3 yılda tamamlandı.

KTÜ İLAFAR Müdürü Prof. Dr. Sena Sezen, AA muhabirine, öncelikli hedefi preklinik araştırmalarla ilaç etkin maddesi ve formülasyonlarını geliştirmek olan İLAFAR'ın Ağustos 2018'den itibaren çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Yürüttükleri projelerden birinin de "Trabzon kanaryaotu" ve "allı gelin" endemik türlerinde araştırma yapılması olduğunu belirten Sezen, yaklaşık 3 yıl önce Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bağlı 12. Bölge Müdürlüğü Trabzon Şube Müdürlüğü ile imzalanan protokol çerçevesinde başlayan çalışmaların birinci aşamasının tamamlandığını aktardı.

Sezen, iki türün de ilaç olma potansiyelinin bilimsel bir sistematikle incelendiğine işaret ederek, "İlk aşamada bu bitkileri toplayıp birtakım ekstraksiyonlar yapıp içinde ne tür maddeler var, onlara baktık. Bazı ön veriler elde ettik birtakım deneysel çalışmalarla." dedi.

"Trabzon kanaryaotu" ve "allı gelin" bitkisinin ilaç olma potansiyelleri, çeşitli hastalıklarda bozulabilen hücresel mekanizmalara etki edip etmediklerine dair inceleme yaptıklarını anlatan Sezen, "Bu ön verilerle 3 yıllık sürecimizi tamamladık, olumlu sonuçlarımızdan sonra şimdi tekrar daha detaylı her iki bitkimizin içindeki maddeleri çalışmaya devam ediyoruz." diye konuştu.

Sezen, bitkilerin içinde, büyümelerini ve doğada ayakta kalmalarını sağlayan farklı özelliklerde çeşitli maddeler bulunduğunu, bunları bilimsel birtakım yöntemlerle ayırarak incelediklerini ifade ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Bunları ayırdıktan sonra bazı fraksiyon dediklerimize geçen maddelerde hiçbir etki görmedik, bazılarında gördük. Bu bizim için daha olumlu ve umut verici bir gelişme. Dolayısıyla o maddelerin yapılarından hareketle, bunların etki etmeleri muhtemel çeşitli hücresel mekanizmalara bakıyoruz. Özellikle allı gelin bitkisindeki bazı maddelerin enflamasyonla ilgili hücresel yolarlarda daha etkili olduğunu gördük yaptığımız bazı ön çalışmalarda. Kanarya otundan elde ettiğimiz bazı bileşiklerin de çeşitli düz kasların kasılması, gevşemesiyle ilgili hususlarda, mekanizmalarda daha etkili olduğunu gördük."

İkinci aşama çalışmalarına başlandı

Elde edilen sonuçların değerlendirilmesinin ardından, projenin ikinci aşamasına ilişkin de ilgili kurumla protokol imzalandığını vurgulayan Sezen, yaklaşık üç yıl sürecek çalışmalarda ise elde edilen bileşikleri, çeşitli deney hayvanları üzerinde hastalık modeli oluşturarak takip edeceklerini belirtti.

Sezen, bu çalışmaların tamamının, preklinik araştırma denilen klinik öncesi çeşitli maddelerin ilaç olma potansiyellerini gösteren aşamalar olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

"Biz orada ilerliyoruz, standart olarak bu 7-8 senelik bir süreçtir her şey yolunda giderse. Biz ilk birkaç yılını olumlu geçirdik diye tanımlıyoruz bilimsel kurallara göre, dolayısıyla da devam edeceğiz. Eğer onların hepsi olumlu sonuçlanırsa belki bir ya da iki molekülün daha ileri aşamalara, belki klinik fazlara gitme ihtimali olabilir. Bunları deniyoruz şu aşamada. Bunları klinik öncesi laboratuvar çalışmaları kapsamında söylüyorum. Net olarak şunun üzerine basmak isterim ki bu aşamada, 'Bu bitki şuna kullanılır, buna kullanılır, tedavi edici' gibi ifadeleri kesinlikle kullanmıyoruz. Bunlar için çok erken, biz klinik öncesi araştırmalardayız."

İLAFAR'da beşeri, zirai ve veteriner ilaç etkin maddesi keşfetmek ve özellikle de formülasyonlarını geliştirmek üzere çalışmalar yapıldığını yineleyen Sezen, şöyle devam etti:

"Bütün donanımımız, altyapımız, araştırma gruplarımız bu yönde. Bu projemizin dışında, ilaç yeniden konumlandırma diye tanımladığımız birtakım yaklaşımlarla şu an klinikte kullanılan bazı ilaçların, diğer bazı hastalıklarda kullanılma potansiyellerini inceliyoruz. Yine kapsamlı bir yüksek teknoloji platformu projesinde ülkemizde şu aşamada geliştirilmekte olan klinik öncesi araştırmaları yapılan kanser tedavisinde bir takım antikorlar ve tanı kitleri çalışmasının bir ayağını da biz yürütüyoruz."

Sezen, yapay zeka ve derin öğrenme teknolojilerinin ilaç geliştirilmesi, ilaçların yan etkilerinin öngörülebilmesi yönünde de araştırma grubu kurduklarını ifade etti.

Stratejik bir ürün olan ilaca yönelik araştırmaların son derece önemli olduğunu dile getiren Sezen, Türkiye'nin de uzunca bir süredir bu araştırmalara ciddi yatırım yaptığını sözlerine ekledi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
DSİ, Sürmene'deki heyelanın izlerini kısa sürede sildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/dsi-surmenedeki-heyelanin-izlerini-kisa-surede-sildi-3620/

Akca, yaptığı yazılı açıklamada, bölgedeki heyelanın tamamen sönümlenmesinin ardından Küçükdere ve Sandıklı derelerine anında müdahale ettiklerini ve dere yatağına dolan yaklaşık 150 bin metreküp rüsubatı kaldırmak için yoğun mesai harcadıklarını vurguladı.

Heyelan sahasında 2 ekskavatör, 2 dozer ve 7 kamyonla başladıkları çalışmalarda 34 bin 500 metreküp yükleme, 17 bin 250 metreküp x kilometre taşıma ve 77 bin metreküp x kilometre alanda ise kazı çalışması yaptıklarının altını çizen Akça, şu değerlendirmede bulundu:

"Heyelan afetinin izlerini kısa sürede sildik ve heyelan sahasında çalışmalar devam ediyor. Sahadaki çalışmalarımızı ise kısa sürede tamamlamayı hedefliyoruz. Trabzonlu hemşehrilerimize söz verdiğimiz gibi yayla sezonu öncesi, heyelan nedeniyle kapanan yollarını DSİ olarak yeniden açtık ve bu anlamda yaşanan mağduriyeti de ortadan kaldırmış olduk. Karadeniz'in bu zorlu coğrafyasında yaşanan bu heyelanlar, taşkınlarda da önemli rol oynuyor. DSİ olarak gerek taşkın kontrol tesisleri ve gerekli makineli çalışmalarımızla birlikte Karadeniz'in hırçın derelerini dizginliyor ve taşkın risklerini minimize ediyoruz."

Akca, her bölgede olduğu gibi Türkiye'nin en çok yağış alan bölgesi Doğu Karadeniz'de de ıslah çalışmalarına devam edeceklerini kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
AFAD, Trabzon'da 'Sel Taşkın Tehlikesi Erken Uyarı Tatbikatı' gerçekleştirecek https://mail.gazetebirlik.com/haber/afad-trabzonda-sel-taskin-tehlikesi-erken-uyari-tatbikati-gerceklestirecek-4277/

AFAD'tan yapılan açıklamaya göre, 2022 Afet Tatbikat Yılı, tematik tatbikatlarından biri olan "Sel Taşkın Tehlikesi Erken Uyarı Tatbikatı" ile Vakfıkebir ilçesinde sürdürülecek.

Tatbikatta, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında 25 afet çalışma grubu, 11 İl AFAD Müdürlüğü, ulusal düzeyde akredite olmuş 36 sivil toplum kuruluşu, AFAD gönüllüleri ve yerel destek ekiplerinden oluşan 1200 personel görev alacak.

Tatbikata ayrıca 248 kara, 4 hava ve 10 deniz olmak üzere toplamda 262 araç katılacak.

Tatbikat, Vakfıkebir ilçesinde arama kurtarma ve tahliye istasyonlarında, Kemaliye ve Çarşı mahallelerinde kurulan birer ilçe AFAD merkezi, tatbikat yönetim merkezi, hayvan tahliye alanı, barınma alanı ve araç ekipman sergi alanı ile 7 arama ve kurtarma alanı, 2 tahliye alanı ve 4 toplanma alanı olmak üzere pek çok farklı noktada icra edilecek.

Bölgede yaşanabilecek sel ve taşkın tehlikesine karşı DSİ 22. Bölge Müdürlüğü erken uyarı sistemine AFAD ve ASELSAN tarafından geliştirilen Haber Alma Yayma Sistemi'nin (HAY) entegre edilmesi ile risk altındaki vatandaşların e-AFAD, AFAD SMS ve merkezi anons sistemiyle uyarılarak zarar görebilirlik oranının asgari düzeye çekilmesi ve afet müdahale kapasitesinin doğru kullanılması hedefleniyor.

Tatbikat ile TAMP'ta görevli çalışma grupları arasındaki koordinasyonun güçlendirilmesi ve halkın özellikle afet ve acil durum toplanma alanları ve geçici barınma merkezleri noktasındaki farkındalıklarının artırılması amaçlanıyor.

"Bugünün tatbikatı, yarının hazırlığı" düşüncesiyle gerçekleştirilecek tatbikat, kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarını, gönüllüleri ve bölgedeki vatandaşları da bir araya getirecek.

AFAD Akreditasyon Sistemi'ne dahil olan ve henüz olmayan sivil toplum kuruluşları ekiplerini, yeni kurulan yerel destek ekiplerini, AFAD gönüllülerini ve diğer gönüllüleri aynı saha uygulamasında buluşturacak.

AFAD Başkanı Sezer tatbikat alanlarında inceleme yaptı
AFAD Başkanı Yunus Sezer, Vakfıkebir ilçesinde hazırlıklarını sürdüren ekipleri ziyaret etti, son duruma ilişkin bilgi aldı.

Kaymakamlık bahçesine kurulan Afet Koordinasyon Merkezi, sahildeki barınma alanları, ilçe merkezinden geçen Fol Deresi'nde çalışma yapılacak alanlar başta olmak üzere tatbikatın düzenleneceği mekanları inceleyen Sezer, ekiplerle de görüştü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzonsporlular kutlamalar için kente akın ediyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonsporlular-kutlamalar-icin-kente-akin-ediyor-9852/

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzonspor'un şampiyonluğu matematiksel olarak garantilemeye çok yaklaştığını, Spor Toto Süper Lig'de yarın Fraport TAV Antalyaspor ile oynayacağı karşılaşmanın ardından yapılması planlanan kutlamalar için Trabzonsporluların şehre gelmeye başladığını ifade etti.

Ustaoğlu, AA muhabirine, Trabzon'un tarihi günlerini, haftalarını yaşadığını belirterek, bu anlamda şehrin yöneticileri olarak ilgili kurumların temsilcilerinin katılımıyla detaylı toplantılar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Toplantılarda, Trabzonspor'un, Fraport TAV Antalyaspor ile oynayacağı karşılaşma öncesi, sırası ve sonrası için alınacak tedbirlerin değerlendirildiğini ifade eden Ustaoğlu, "Hepimizin özlemle, hasretle şampiyonluğunu ilan edeceğini büyük bir ihtimalle beklediğimiz hafta sonundaki kutlamalarla ilgili alınan tedbirlerin değerlendirmesini yaptık. Hepimizin ileride büyük heyecanla anılarında, hatıralarında anlatacağı güzel bir günü ve anı hep birlikte yaşayacağız. Arzumuz ve isteğimiz, hiçbir hüzne dönüşmeden büyük coşku ve heyecanla bu şampiyonluğun doyasıya kutlanması ama diğer taraftan da bizim sevincimizi kursağımızda bırakacak üzüntünün ve acının yaşanmaması." diye konuştu.

İçişleri Bakanlığının talimatları doğrultusunda tedbirlerin alındığına işaret eden Ustaoğlu, "Bayram boyunca trafikle ilgili aldığımız tedbirler var. İlave personel takviyelerimizle tüm güzergahlarımızda arkadaşlarımız planlı çalışmalarını yaptılar. Arzumuz, bu sürecin güzel bir şekilde, hiçbir sıkıntıya mahal vermeden geçmesi, geçeceğine de inanıyorum." dedi.

Ustaoğlu, sahada Trabzonspor Kulübünün sorumluluğundaki özel güvenlik personelinin görev yaptığını dile getirerek şöyle devam etti:

"Onların sayısını artırdık, 1000 civarı özel güvenlikçimiz olacak. O gün Trabzon'daki tüm emniyet ve jandarma personelimizle hazırlıklıyız. Dışarıdan da bizim ihtiyacımıza binaen ilave emniyet personelimizi talep ettik, onlar da gelecekler. Sadece maç anında değil, maçtan önce ve maçtan sonra vatandaşımızın coşkusunu, heyecanını yaşayacağı meydanlarda da gerekli tedbirlerimizi alıp, inşallah sıkıntısız şekilde bu süreci hep birlikte atlatacağız."

Kutlamalar iki noktada yapılacak

Vatandaşlara, özellikle maç günü stada giderken ciddi bir trafik sorunu yaşanmaması için özel araçlarını kullanmamalarını tavsiye eden Ustaoğlu, stadın şehre çok uzak olmadığını, gezerek ve eğlenerek çok rahat bir şekilde ulaşabileceklerini anlattı.

Vali Ustaoğlu, kutlamaların şehir merkezindeki 15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet Parkı ile eski Hüseyin Avni Aker Stadı'nın yerindeki Millet Bahçesi'nde yapılacağı, bunun için de düzenlemelerin devam ettiği bilgisini paylaştı.

Şehir olarak yaklaşık bir aydır sesleniş içinde olduklarına da dikkati çeken Ustaoğlu, şöyle devam etti:

"Toplumun her kesimin sahiplendiği, 'mutluluğa kurşun sıkma' mottosuyla çıktığımız güzel bir sloganımız oldu. Bizim de temennimiz ve arzumuz, bu coşkunun, bu heyecanın güzel bir şekilde yaşandığı bu ortamı hüzne çevirecek bir olumsuzlukla karşılaşmayalım. Gerçekten bu bizim tüm sevincimizi kursağımızda bırakır. Temennimiz ve arzumuz, vatandaşımız doyasıya bu şampiyonluğu kutlasın ama silahlara sarılmayalım, birbirimize sarılalım. Bizim bu çağrımıza Trabzon'u seven, Trabzon sevdalısı herkesin uyacağına canıgönülden inanıyorum."

Uçak ve otobüslere ek seferler konuldu, oteller doldu
Ustaoğlu, Trabzonspor'un şampiyonluğu, Ramazan Bayramı ve 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü olmak üzere üç bayramın kutlanacağı bir hafta olacağını ifade ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu noktada da bizim aldığımız bilgi, hava yolunda ciddi ek seferler düzenlendi. İlimize üç gün içerisinde sefer olarak gidişli-dönüşlü toplamda 46 ek sefer var. Bu gerçekten son yıllardaki büyük bir rakam. Bunun dışında otobüsle ilimize ortalama günde 120-140 civarında otobüs gelirken, şimdi aldığımız bilgi bunun 250-300 civarına çıktığı yönünde. Diğer taraftan vatandaşlarımızın hem bayram münasebetiyle hem de 'Trabzonspor'un bu heyecanını, coşkusunu biz Trabzon'da yaşayalım' düşüncesiyle yüzlerce, binlerce vatandaşımız akın ediyor, bunun duyumlarını da alıyoruz. Bakanlığımızın da başlattığı çalışmalar çerçevesinde, trafikte kurallara uyarak, hiç canımızı acıtacak en ufak sıkıntı yaşamadan, özellikle kemerimizi de takarak yolculuk yapılması çağrısını buradan yapıyorum."

Vali Ustaoğlu, Trabzon'a günlük tarifeli uçak sayısının ortalama 25-30 civarında olduğunu, ek seferlerle bu sayının yaklaşık iki katına çıktığını aktardı.

Bu coşkuyu yaşamanın çok anlamlı olduğunu vurgulayan Ustaoğlu, "Bizler de tüm şehrimizin yöneticileriyle birlikte halkımızın bu coşkusuna, heyecanına ortak olacağız ama bu coşkumuzu ve heyecanımızı iyi bir şekilde yaşayabilmek için 'mutluluğa kurşun sıkma', 'birbirimize sarılalım, silahlara sarılmayalım' diyoruz." ifadelerini kullandı.

Vali Ustaoğlu, şehirdeki kamu misafirhaneleri de dahil tüm otellerin rezervasyonlarının dolduğuna işaret ederek, "Hatta zaman zaman bana da telefon edip yardım isteyenler oluyor bu noktada. Artık vatandaşlarımız misafirlere evlerinin kapılarını açsınlar, oteller de doldu, hep birlikte bu bayramı, bu çifte bayramı kutlayalım." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'da lise öğrencileri "Mutluluğa kurşun sıkma" kampanyasına dikkati çekti https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonda-lise-ogrencileri-mutluluga-kursun-sikma-kampanyasina-dikkati-cekti-6975/

Özel Trabzon Açı Koleji Anadolu ve Fen Lisesince hazırlanan "Mermi Havada Durmaz Projesi" kapsamında öğrenciler, Vali İsmail Ustaoğlu'nu ziyaret etti.

Öğrenciler ziyarette, okul tarafından hazırlanan "Mutluluğa kurşun sıkma" andını okudu.

Ustaoğlu, birilerinin sevincinin diğerlerinin üzüntüsüne sebep olmaması gerektiğini vurgulayarak, "Ortak sloganımız, 'Mutluluğa kurşun sıkma' diyoruz. Çok da güzel bir nokta ile çıktık. Herkes bunu sahiplendi. Duyarlılığınızdan dolayı tüm okul yönetimine teşekkür ediyorum." dedi.

Trabzonspor'un 30 Nisan Cumartesi günü oynayacağı Fraport TAV Antalyaspor maçında şampiyon olacağına inandığını dile getiren Ustaoğlu, "Bizim bu haykırışımız, bu sesimizi yükseltişimizin, en ücra köşedeki vatandaşlarımız tarafından da dikkate alınacağına, bu konuda duyarlı davranacaklarına ben yürekten inanıyorum. Emir Yuşalar ölmesin, Yusuflar ölmesin. Temennimiz bir daha böyle acılar olmasın." diye konuştu.

Öğrenciler daha sonra ellerinde "Mermi atma havaya, sevincimiz hüzün olmasın, sevinç gözyaşı olmasın, şampiyonluk acıtmasın, o sene bu sene olsun, içimize hüzün dolmasın, mutluluğa kurşun sıkma" gibi sloganların yazıldığı dövizleri taşıyarak, Uzun Sokak'tan 15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet Parkı'na kadar yürüdü.

Burada öğretmenler, üzerinde yorgun mermi nedeniyle hayatını kaybeden kişilerin isimleri ile vefat tarihlerinin yazıldığı tişörtleri giyen öğrencilerin isimlerini tek tek okuyarak yanına çağırdı.

Babasını 2007 yılında yorgun mermi nedeniyle kaybeden Voleybol İl Temsilcisi ve okulun beden eğitimi öğretmeni Şükran Sakallıoğlu, yaşadığı üzüntüyü dile getirdi.

Konuşurken duygusal anlar yaşayan Sakallıoğlu, Rize'nin Pazar ilçesinde yaşayan 54 yaşındaki babası Yusuf Osman Telatar'ı, nereden geldiği bilinmeyen yorgun mermi nedeniyle kaybettiğini ifade ederek, "Ben, babasına çok düşkün bir kız evladıydım. Yaşlanacaktı ve ben ona çocuğum gibi bakacaktım." dedi.

Kendisi gibi bu acıyı yaşayan birçok insan olduğunu belirten Sakallıoğlu, şunları kaydetti:

"Buradan sesleniyorum. Lütfen bizim çığlığımızı duyun, duyarsız kalmayın, lütfen bu bilinçsiz silah tutkusundan vazgeçelim. Hiç kimse annesiz, babasız, evlatsız kalmasın. Lütfen bizi yakınlarımızdan koparmayın. Bu acılara sebep olmayın. Gelmekte olan şampiyonluğumuz acıtmasın."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'da heyelan sonucu 5 bina toprak altında kaldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonda-heyelan-sonucu-5-bina-toprak-altinda-kaldi-3587/

İlçeye bağlı Oylum Mahallesi Derebaşı mevkisinde sabah saatlerinde heyelan meydana geldi.

Can kaybı ve yaralananın olmadığı olayın ardından Valisi İsmail Ustaoğlu, bölgeye giderek incelemelerde bulundu ve yetkililerden bilgi aldı.

Ustaoğlu, gazetecilere, Derebaşı mevkisinde meydana gelen toprak kaymasının dere yatağını doldurarak su birikintisi oluşturduğunu söyledi.

Söz konusu bölgede kullanılmayan ilkokul ve 2 katlı lojmanı ile onun yanında 3 evin bulunduğunu belirten Ustaoğlu, "Bunlar toprak altında kaldı. Allah'a şükür herhangi bir can kaybımız yok. Evler zaten kullanılmıyordu, sadece okul lojmanını kullanan buradaki vatandaşımız, çobanımız vardı, o da erken fark etmiş, hemen hayvanlarıyla beraber olay yerini terk etmiş ve herhangi bir can kaybı söz konusu olmadı." dedi.

Ustaoğlu, başta AFAD olmak üzere Sürmene ve Araklı kaymakamları, belediyeler, DSİ ve diğer tüm ekiplerin olay yerine geldiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Dere yatağı boyunca 19 vatandaşımız tahliye edildi riskli gördüğümüz evlerinden. Aynı zamanda yine riskli gördüğümüz iki ilköğretim okulumuzu da bugün tatil ettik. Şu an arkadaşlarımız takip ediyor. Sizin de gördüğünüz gibi şu an kısmen baraj etkisinin oluştuğu dere yatağında su kendine bir yatak buldu ve şu an kısmen su tahliyesi devam ediyor. İnşallah arkadaşlarımız da devam edecek. Şu an makineli bir müdahale yapmamız söz konusu değil çünkü riskli bir durum söz konusu. Devamında da biliyorsunuz, yamaçta devam eden bir risk söz konusu. Onun için şimdi tedbirlerimizi alıyoruz. AFAD'ımızla, DSİ'mizle, tüm kurumlarımızla burayı takip ederek önümüzdeki günlerde dere yatağındaki duruma göre ilave tedbirleri alacağız."

"Ciddi bir hava sıcaklığı var"
Vali İsmail Ustaoğlu, heyelanın neden kaynaklandığına ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

"Tabii biliyorsunuz, Meteoroloji bölge düzeyinde uyarılarını yapmıştı. Bugün ortalama 30 dereceyi bulacak hava sıcaklığını dün biz kamuoyu ile Meteoroloji Bölge Müdürlüğümüzle beraber paylaşmıştık. Bugün sizin de gördüğünüz gibi ciddi bir hava sıcaklığı var ve bunun da beraberinde maalesef son 15-20 gündür yaşadığımız onlarca toprak kaymasının bir benzeri bugün burada yaşandı. Şu an karların erimesi, iyice toprağın yumuşamasıyla bu risk söz konusu ama Allah'a şükür alınan tedbirler ve bu olayda da can kaybının olmaması hepimiz için sevindirici."

Mağdur olan vatandaşların geçici olarak gerek otellerde gerek misafirhanelerde tüm ihtiyaçlarını karşıladıklarının altını çizen Ustaoğlu, "Onda bir sıkıntı yok. İnşallah onların daha detaylı ihtiyaç tespitlerini yaparak önümüzdeki günlerde barınma noktasında daha kalıcı çözümlerin hep birlikte çalışmasını yapacağız. Tekrar geçmiş olsun diyorum." şeklinde konuştu.

"Yaşadığımız ev şu anda tamamen göçük altında"
Evi toprak altında kalan Haydar Akyasa, duyduğu ses üzerine pencereden dışarıya baktığını ve dağın üzerlerine doğru geldiğini söyledi.

Çocuklarını alarak evden çıktığını ifade eden Akyasa, "Onları yukarıya doğru çıkardım. Dağ daha sonra gelmeye devam ediyordu. Koyun, kuzu ne varsa sonra da onları çıkarmaya başladım. O esnada ev ve ahır ne varsa toprak altında kaldı zaten yani onları çıkarmamızla buraların yıkılması an meselesi. Kendimizi de hayvanlarımızı da son anda kurtardık. Yaşadığımız ev şu anda tamamen göçük altında." dedi.

Evinin yarısı göçük altında kalan Rafet Akyasa da telefon ve elektrik kablolarının binaya vurmasından dolayı toprak kaymasını fark ettiğini belirterek, "Hayvanlarımızı dışarıya çıkardık. Ben daha önce böyle bir şey görmedim. Evin şu anda yarısından fazlası göçük altında." diye konuştu.

Dereye atlayan köpek yavrusunu ekipler kurtardı
Toprak kaymasının meydana geldiği bölgede bekleyişlerini sürdüren Sürmene Arama Kurtarma Derneği (SÜR-AK) ekipleri, annesine ulaşmak için dereye atlayan köpek yavrusunu kurtardı.

Kurtarma ekibinin grup amiri Ahmet Cerrah, anne köpek ve yavrusunu bir araya getirdikleri için mutlu olduklarını söyledi.

İki köpeği de bir süredir takip ettiğini belirten Cerrah, "Bölgede aranan bir köpek vardı, annesi de selden dolayı karşıya geçemiyordu. Anne köpek ileriden karşıya geçmeye çalıştı, ben de takip ettim. Sonra baktım yavrusu geçemiyor, geçmeye çalışıyor. Dalgalı bir yere atladı ve dere onu içine çekti. Ben de o şokla beraber fındıklıktan aşağıya, dereye doğru koşarak köpeğin ayağından tuttum ve bulunduğu yerden çıkardım." dedi.

Olayın ardından anne köpek ve yavrusu bölgeden uzaklaştı.

Sürmene'deki heyelan nedeniyle riskli bölgedeki 19 ev boşaltıldı 
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Trabzon'un Sürmene ilçesi Oylum Mahallesi'nde meydana gelen heyelan sonrası riskli bölgede bulunan 19 evin boşaltıldığını bildirdi.

AFAD'dan yapılan açıklamada, saat 08.00 sıralarında aşırı yağış, karların hızlı erimesi, arazinin jeolojik yapısı ve eğime bağlı olarak heyelan meydana geldiği belirtildi.

Üç ev ile kullanılmayan bir okul ve lojman binasının toprak altında kaldığı olayda, can kaybı ve
yaralanmanın olmadığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Heyelan sebebiyle Küçük Dere kapanmış olup dere yatağında su birikmeye başlamıştır. Biriken suyun dere yatağında taşkın ve sel riski oluşturması sebebiyle riskli bölgede bulunan 19 ev boşaltılmıştır. Trabzon Valiliği koordinasyonunda, Trabzon İl AFAD ve DSİ iş birliğiyle gerekli tedbirler alınarak vatandaşlarımızın mağdur olmaması için çalışmalar devam etmektedir.

Bölgedeki çalışmaları takip etmek ve koordinasyonu sağlamak üzere Başkanlığımızdan AFAD Müdahale Dairesi Başkanı ile Planlama ve Zarar Azaltma Dairesi Başkanı öncülüğünde bir AFAD ekibi de Trabzon'a görevlendirilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz."

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'da kamyonetin üzerine kaya düştü... https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonda-kamyonetin-uzerine-kaya-dustu-3577/

Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel, AA muhabirine, ilçeye bağlı Karaağaçlı Mahallesi civarında 60 KF 334 plakalı kamyonetin üzerine yamaçtan kopan kaya parçalarının düştüğünü söyledi.

Olay yerinde olduğunu ifade eden Beşel, araçtaki 4 kişinin de yaşamını yitirdiğini ifade etti.

 

İtfaiye ekipleri, araçta sıkışan Rahmi ve Fadime Yüksel ile Mehmet ve Recep Uzuner'in cansız bedenlerini bulundukları yerden çıkarttı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Mağmat Tarihi İpekyolu Canlandırma Projesi'ne Rusya'dan ödül https://mail.gazetebirlik.com/haber/magmat-tarihi-ipekyolu-canlandirma-projesine-rusyadan-odul-9762/

Ortahisar Belediyesinin "Mağmat Tarihi İpekyolu Canlandırma Projesi", Rusya'nın Saint Petersburg kentinde düzenlenen "2021 Golden Trezzini Mimarlık ve Tasarım Ödülleri" kapsamında "En İyi Peyzaj Mimarlığı Projesi" kategorisinde mansiyon ödülüne layık görüldü.

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, yaptığı yazılı açıklamada, belediyenin Mağmat'ta hayata geçireceği "Tarihi İpekyolu Canlandırma Projesi'nin, Çin, İtalya, Rusya ve Hindistan'dan başvurusu yapılan 7 proje arasında "En İyi Peyzaj Mimarlığı Projesi" kategorisinde, mansiyon ödülüne layık görüldüğünü belirtti.

Genç, projelerinin 97 ülkeden 1031 başvurunun yapıldığı ve "En İyi Peyzaj Mimarlığı Projesi" kategorisinde 250 projenin yarıştığı uluslararası bir yarışmada ödüle layık görülmesinin çok büyük bir başarı olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Her biri alanında uzman kişilerin oluşturduğu jüri tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda ana kategorilerde kazananların yanı sıra çeşitli özel ödüllerin sahipleri de açıklandı. Altın kategorinin ardından 'Honorable mention' ödülleri ve sonrasında da 'Special mention' ödülleri sahiplerini buldu. En İyi Peyzaj Mimarlığı Projesi alanında mansiyon ödülüne Çin, İtalya, Rusya, Hindistan ve Türkiye'den Ortahisar Belediyesinin Mağmat projesinin içinde yer aldığı 7 proje layık görüldü. Ben bir kez daha peyzaj mimarlarımıza, ilgili birim müdürlerimize ve emeği geçen bütün personelimize teşekkür ediyorum."

Elde edilen ödülün projeye ilgi gösteren girişimciler için motivasyon kaynağı olacağına da dikkati çeken Genç, şunları kaydetti:

"Bundan çok büyük gurur ve sevinç duyuyoruz. Bu hem ülkemiz hem Trabzon hem de Ortahisarımız için çok büyük başarıdır. Diğer belediyelerimiz için de bu tür vizyon projelerin hayata geçirilmesi noktasında teşvik edici olacaktır. Bu ödül aynı zamanda bütün prosedür ve tasarımlarını en ince ayrıntısına kadar tamamladığımız projemizi hayata geçirme konusunda girişimci ve müteşebbisler için de motivasyon ve cazibe oluşturacaktır. "

Genç, proje kapsamında yatırımcılarla görüştüklerini aktararak, "Bugüne kadar özellikle Körfez ve Arap ülkelerinden yatırımcılarla görüştük ama pandemi nedeniyle somut bir netice elde edemedik. Umarım bundan sonra pandeminin de azalması ve turizm faaliyetlerinin artmasıyla girişimciler projemize ilgi gösterecektir." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"İktidara giden yolun sandık yerine yabancı devletlerin kapısında aranmasını tehlikeli görüyoruz" https://mail.gazetebirlik.com/haber/iktidara-giden-yolun-sandik-yerine-yabanci-devletlerin-kapisinda-aranmasini-tehlikeli-goruyoruz-8663/

Karadeniz Teknik Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen, AK Parti Trabzon İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, salondakilerin coşkusu üzerine, "Maşallah bu ne coşku. Sizleri seviyorum. Coşkunuz, ahde vefanız, aşkınız, sevdanız, bu duruşunuz için teşekkür ediyorum. Allah nazardan saklasın." ifadesini kullandı.

Erdoğan, AK Parti kadroları olarak geçmişteki dava arkadaşlarından devraldıkları bayrağı her gün biraz daha yüceltmeye devam ettiklerini söyledi.

AK Parti gençliğinin başka hiçbir partide olmadığını vurgulayan Erdoğan, "Gençler 2053'e hazır mıyız? Dimdik ayakta mıyız? Kimseye prim vermeden Teknofest gençliği olarak yola devam edeceğiz. Türkiye'ye daha fazla yatırım kazandırarak ülkemizi her gün biraz daha büyüterek, güçlendirerek, geçmişteki büyüklerimizin emanetine hakkıyla sahip çıkıyoruz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Giresun merkezde ve Dereli ilçesinde parti teşkilatı ve vatandaşlarla bir araya geldiklerini, inşasını tamamladıkları afet konutlarını, iş yerlerini, altyapı ve üstyapı projelerini Giresunluların istifadesine sunduklarını anımsattı.

"Aziz milletimize aşkla hizmet ediyoruz"

Trabzon'da yine tarihi günlerden birini yaşadıklarına dikkati çeken Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hep beraber 'uzun ince bir yoldayız, gidiyoruz gündüz, gece' diyerek çıktığımız bu kutlu yolculukta tam 20 yıldır kararlılıkla yürüyoruz. İlk günkü heyecanımızdan hiçbir şey kaybetmeden, ülkemize ve can borcumuz olan aziz milletimize aşkla hizmet ediyoruz. Küresel ölçekte yaşanan çok ciddi sıkıntılara rağmen Türkiye'yi tarihinin en büyük yatırım hamleleriyle tanıştırmayı sürdürüyoruz. Dünyanın en gelişmiş ülkelerini dahi derinden sarsan salgın sürecini en az hasarla atlatan ülkelerden biriyiz. Küresel ekonominin yüzde 3,4 küçüldüğü 2020 yılında biz yüzde 1,8 oranında büyüme kaydettik. Salgın şartlarına rağmen 2,7 milyon insanımıza yeni iş kapısı oluşturduk. Asgari ücretten, memur ve emeklilerimizin maaşlarında yaptığımız artışlara kadar her alanda insanlarımızı enflasyona ezdirmeme sözümüzü yerine getirdik."

"Muhalefetin istismar araçlarından birini daha ellerinden aldık"

Erdoğan, 20 Aralık'ta açıkladıkları tedbir paketiyle döviz kurundaki balonu söndürürken, muhalefetin istismar araçlarından birini daha ellerinden aldıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 225 milyar doları aşan rekor ihracat rakamını ülkenin salgın yönetimindeki başarısının bir tescili olarak değerlendirdiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Beklentilerimizi aşacağına inandığımız 2021 yılı büyüme rakamlarıyla ihracattaki başarımızı bir üst aşamaya taşıyacağız. Türkiye'yi, yatırım, istihdam, üretim, ihracat, cari fazla yoluyla büyüterek, 2023 hedeflerimize doğru emin adımlarla ilerleyeceğiz. Elbette ülkemiz için çalışırken, koştururken, yeni projeler ortaya koyarken Trabzon'u da ihmal etmiyor, Trabzon'a sırtımızı dönmüyoruz. Diğer 80 vilayetimiz gibi Trabzon'un da kalkınması, abad olması, bölgesinin üretim ve ticaret merkezi haline gelmesi için elimizden geleni yapıyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhalefeti eleştirerek, "İktidara giden yolun sandık yerine yabancı devletlerin kapısında aranmasını, demokrasimiz adına çok tehlikeli görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, şöyle devam etti: "Milletlerinin hak ve hukukunu savunmak için görevlendirilen büyükelçilerin muhalefetçe arzuhal makamına dönüştürülmesi Türkiye'nin bağımsızlığı adına vahim."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Beyaza bürünen Uzungöl'de gündüz ve gece güzelliği https://mail.gazetebirlik.com/haber/beyaza-burunen-uzungolde-gunduz-ve-gece-guzelligi-3946/

Son haftalarda kar yağışının ardından yüzünü gösteren güneşle birlikte bir kısmı buz tutan yüzeyi, beyaza bürünen ormanları ve yöresel mimariyi yansıtan evleriyle ziyaretçilerini karşılayan Uzungöl, gün içinde adeta birkaç mevsimi bir arada yaşama imkanı sunuyor.

Ziyaretçiler, deniz seviyesinden 1090 metre yüksekte, vadinin ortasında bulunan ve yamaçlardan düşen kayaların Haldizen Deresi'nin önünü kapatmasıyla oluşan gölün etrafında gündüz saatlerinde yürüyüş yaparak soğuk ancak güneşli havanın keyfini çıkartıyor.

Akşam saatlerinde ise hava sıcaklığının sıfırın altında eksi 7 dereceye kadar düştüğü Uzungöl, göl çevresi ve yürüyüş yollarındaki ışıklandırmalarıyla seyri güzel manzaralar oluşturuyor.

Ankara'dan gelen Mustafa Torun, ilk defa ziyaret ettiği Uzungöl'ü kar yağışının ardından daha da güzel bulduğunu söyledi.

İmkanı olanların da buraya gelmesi gerektiğini ifade eden Torun, "Daha önce yaz ayında gelmek istedik ama fırsat olmamıştı. Şimdi kış ayında gelmek nasip oldu. Birkaç gün burada doğanın ve karın tadını çıkarmak istiyoruz. Uzungöl'ün doğası ve manzarası gerçekten çok güzel." diye konuştu.

Ailesiyle geldiği Uzungöl'da karın tadını çıkaran Muhammed Hasan Yücel de "Uzungöl'ü kar yağışı ile birlikte çok güzel buldum. 3 gün burada olacağız ve karın tadını çıkarmaya çalışacağım." dedi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'da hava yolu ulaşımına kar engeli https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonda-hava-yolu-ulasimina-kar-engeli-8072/

Trabzon'da dünden itibaren aralıklarla etkili olan kar, hava ulaşımında aksamalara neden oldu. Bazı hava yolu şirketlerince Trabzon'dan çeşitli şehirlere yapılması planlanan karşılıklı seferler gerçekleştirilemedi.

Trabzon'dan İstanbul, Adana ve Antalya'ya karşılıklı bazı uçuşların iptal edildiği, hava şartlarının düzelmesinin ardından seferlerin normale döneceği bildirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'daki sokak hayvanları için ormanda yaşam alanı oluşturulacak https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzondaki-sokak-hayvanlari-icin-ormanda-yasam-alani-olusturulacak-938/

Ortahisar ilçesine bağlı Çağlayan Mahallesi'nde bulunan merkezde, 18 ilçeden getirilen sahipsiz hayvanlar, veteriner hekim tarafından sağlık kontrolünden geçiriliyor. Sağlık sorunu olmayanlar kısırlaştırılıyor.

450 hayvan kapasiteli merkeze gelen ziyaretçiler, sahiplenmek istedikleri hayvanla ilgili yetkililerle görüşebiliyor.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Sebahattin Yazıcı, ormanlık alanda yer alan merkezde uzun süre kalması öngörülen sokak hayvanlarının hayatlarını daha rahat sürdürebilmeleri için bir dizi proje hazırladıklarını söyledi.

Yavru ve anne köpekler dışında uzun süre kalması gereken hayvanlar bulunduğunu belirten Yazıcı, "Merkezde uzun süre kalanların hayatlarını kafeslerin arkasında geçirmemeleri için doğal yaşam alanı gibi bölümler projelendirildi. Bu proje kapsamında hayvanlar ormanlık bölgelere inecek ve hayatlarını orada daha rahat sürdürecek." dedi.

Yazıcı, kaynaştırma merkezi olarak da bir alan yaptıklarını ifade ederek, burada ise sahiplenmek isteyen ya da okul gezisiyle gelen öğrencilerin, hayvanları gezdirip sevebileceğini anlattı.

Yazıcı, konferans salonunda da sahiplenmenin sorumlulukları, şartları ve besleme gibi konularda bilgi verdiklerini kaydetti.

Bu yıl 2 bin 250 yetişkin, 3 bin 250 yavru köpek teslim aldıklarına işaret eden Yazıcı, 2 bin 500'ünün kısırlaştırıldıktan sonra alındıkları bölgeye bırakıldığını aktardı.

"İl dışından gelen hayvanların da tedavilerini gerçekleştiriyoruz"
Yazıcı, 450 köpeğin sahiplendirildiğini, 1068 kedinin de kısırlaştırıldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Ayrıca Artvin Arhavi'de yaşanan sel felaketinden mağdur misafirlerimiz de halen bizimle birlikte. Mağdur olan ve il dışından gelen hayvanların da tedavilerini gerçekleştiriyoruz. Yaralı, bakıma muhtaç hayvanlarımız sürekli misafirlerimiz oluyor. Tedavileri tamamlandıktan sonra hayatlarına dışarıda devam edemeyecek durumdalarsa burada kalıyorlar. Ayrıca tehlikeli ırk dediğimiz hayvanlar da bulunuyor. Tarafımıza teslim edilen, bir şekilde mahkeme kararıyla alıkonulanların da burada kalmaları sağlanmakta."

Sokak hayvanları konusunda başta çocuklar olmak üzere halkın her kesimini bilinçlendirmeye çalıştıklarını dile getiren Yazıcı, "İlçelerimizdeki ilkokul ve ortaokullara giderek sokak hayvanları konusunda bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Hayvanın terkedildikten sonra yaşayacağı mağduriyet anlatılıyor." diye konuştu.

"Hiçbir canlının karne hediyesi olmaması gerektiğini anlatıyoruz"
Son dönemde sokak hayvanlarıyla ilgili can acıtan olayların yaşandığına dikkati çeken Yazıcı, şunları kaydetti:

"Gelenler belirli kurallar doğrultusunda burayı gezebiliyorlar. Sipariş üzerine 'Ben şu ırkı istiyorum.' denmesi o sıcaklığı geliştirmiyor. Bir anlık hevesle sahiplenilmemeli. Hiçbir canlının karne hediyesi olmaması gerektiğini de burada anlatıyoruz. Tüm canlılar, onlara sahip kişilerin tavır ve davranışlarını da sergilerler. Maksadını kötü olarak şekillendiren insanların elinde bu canlılar tehlike arz eder hale gelebiliyorlar. Mümkünse tehlike arz eden hayvanların kayıt altına alınması ve kontrolünün sağlanması gerekiyor."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'daki sokak hayvanları için ormanda yaşam alanı oluşturulacak https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzondaki-sokak-hayvanlari-icin-ormanda-yasam-alani-olusturulacak-2272/

Ortahisar ilçesine bağlı Çağlayan Mahallesi'nde bulunan merkezde, 18 ilçeden getirilen sahipsiz hayvanlar, veteriner hekim tarafından sağlık kontrolünden geçiriliyor. Sağlık sorunu olmayanlar kısırlaştırılıyor.

450 hayvan kapasiteli merkeze gelen ziyaretçiler, sahiplenmek istedikleri hayvanla ilgili yetkililerle görüşebiliyor.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Sebahattin Yazıcı, AA muhabirine, ormanlık alanda yer alan merkezde uzun süre kalması öngörülen sokak hayvanlarının hayatlarını daha rahat sürdürebilmeleri için bir dizi proje hazırladıklarını söyledi.

Yavru ve anne köpekler dışında uzun süre kalması gereken hayvanlar bulunduğunu belirten Yazıcı, "Merkezde uzun süre kalanların hayatlarını kafeslerin arkasında geçirmemeleri için doğal yaşam alanı gibi bölümler projelendirildi. Bu proje kapsamında hayvanlar ormanlık bölgelere inecek ve hayatlarını orada daha rahat sürdürecek." dedi.

Yazıcı, kaynaştırma merkezi olarak da bir alan yaptıklarını ifade ederek, burada ise sahiplenmek isteyen ya da okul gezisiyle gelen öğrencilerin, hayvanları gezdirip sevebileceğini anlattı.

Yazıcı, konferans salonunda da sahiplenmenin sorumlulukları, şartları ve besleme gibi konularda bilgi verdiklerini kaydetti.

Bu yıl 2 bin 250 yetişkin, 3 bin 250 yavru köpek teslim aldıklarına işaret eden Yazıcı, 2 bin 500'ünün kısırlaştırıldıktan sonra alındıkları bölgeye bırakıldığını aktardı.

"İl dışından gelen hayvanların da tedavilerini gerçekleştiriyoruz"

Yazıcı, 450 köpeğin sahiplendirildiğini, 1068 kedinin de kısırlaştırıldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Ayrıca Artvin Arhavi'de yaşanan sel felaketinden mağdur misafirlerimiz de halen bizimle birlikte. Mağdur olan ve il dışından gelen hayvanların da tedavilerini gerçekleştiriyoruz. Yaralı, bakıma muhtaç hayvanlarımız sürekli misafirlerimiz oluyor. Tedavileri tamamlandıktan sonra hayatlarına dışarıda devam edemeyecek durumdalarsa burada kalıyorlar. Ayrıca tehlikeli ırk dediğimiz hayvanlar da bulunuyor. Tarafımıza teslim edilen, bir şekilde mahkeme kararıyla alıkonulanların da burada kalmaları sağlanmakta."

Sokak hayvanları konusunda başta çocuklar olmak üzere halkın her kesimini bilinçlendirmeye çalıştıklarını dile getiren Yazıcı, "İlçelerimizdeki ilkokul ve ortaokullara giderek sokak hayvanları konusunda bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Hayvanın terkedildikten sonra yaşayacağı mağduriyet anlatılıyor." diye konuştu.

"Hiçbir canlının karne hediyesi olmaması gerektiğini anlatıyoruz"

Son dönemde sokak hayvanlarıyla ilgili can acıtan olayların yaşandığına dikkati çeken Yazıcı, şunları kaydetti:

"Gelenler belirli kurallar doğrultusunda burayı gezebiliyorlar. Sipariş üzerine 'Ben şu ırkı istiyorum.' denmesi o sıcaklığı geliştirmiyor. Bir anlık hevesle sahiplenilmemeli. Hiçbir canlının karne hediyesi olmaması gerektiğini de burada anlatıyoruz. Tüm canlılar, onlara sahip kişilerin tavır ve davranışlarını da sergilerler. Maksadını kötü olarak şekillendiren insanların elinde bu canlılar tehlike arz eder hale gelebiliyorlar. Mümkünse tehlike arz eden hayvanların kayıt altına alınması ve kontrolünün sağlanması gerekiyor."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'da şiddetli fırtına nedeniyle bir hastane ile bazı evlerin çatısı uçtu https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonda-siddetli-firtina-nedeniyle-bir-hastane-ile-bazi-evlerin-catisi-uctu-6129/

Trabzon'da etkili olan şiddetli lodos nedeniyle bir hastane ile bazı evlerin çatısı uçtu, ağaçlar devrildi, elektrik telleri koptu.

Kentte akşam saatlerinde etkili olan fırtına yaşamı olumsuz etkiliyor.

Şiddetli rüzgar nedeniyle Ortahisar, Arsin ve Yomra ilçelerinde ağaçlar devrildi.

Bazı bölgelerde fırtına nedeniyle elektrik tellerinin kopması sonucu enerji kesintileri yaşandı.

Ortahisar ilçesindeki Kalkınma Mahallesi'nde bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesinin acil servis binasının metal çatı kaplamasının bir bölümü uçtu. Çatıdan düşen parçalar, bahçedeki 3 araca zarar verdi.

Fırtına dolayısıyla Kalkınma Mahallesi ve Fatih Mahallesi'nde iki evin de çatısı uçtu. Evlerin önündeki sokakta park halinde bulunan 4 araç, çatıdan düşen parçalar nedeniyle zarar gördü, bir elektrik direğinin de telleri koptu.

İtfaiye ekipleri çatıların uçtuğu bölgelere sevk edilirken vatandaşlar şiddetli rüzgar nedeniyle zor anlar yaşadı. Polis tarafından trafiğe kapatılan sokaklarda Büyükşehir Belediyesi ekiplerince temizlik çalışması başlatıldı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'da sahibi vefat eden köpek mezarın başından ayrılmıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonda-sahibi-vefat-eden-kopek-mezarin-basindan-ayrilmiyor-5672/

İlçenin Kaymaklı Mahallesi'nde ikamet eden 92 yaşındaki 5 çocuk babası Güven, eşinin vefatından sonra kedi ve köpeklerin bakımını üstlenmeye başladı.

Güven, yaklaşık 11 yıl önce sokakta baktığı köpeği sahiplendi. Güven, birlikte yaşadığı köpeğe kızıyla "Fero" ismini verdi.

Rahatsızlanarak geçen cuma vefat eden Güven'in mezarına gelen Fero, toprağın üzerine yatarak buradan ayrılmıyor.

Güven'in gelini Fatma Güven, kayınpederinin hayvanları çok sevdiğini söyledi.

Kayınpederi ile Fero'nun arasında 11 yıldır bir dostluk olduğunu ifade eden Güven, "Aşırı derecede birbirlerine düşkündüler. Aralarında bir sevgi bağı vardı. Kayınpederim, kış aylarında üç ay köyde kalmaz şehir dışına giderdi, geldiğinde ise baktığı kedilerin birçoğu sağa sola giderdi. Zamanla kediler gelmez oldular ama köpeğimiz üç ay kendisini bir yerlerde barındırır, onun geldiği gün artık kokusunu mu alırdı bilmiyorum ama hemen geri gelirdi." dedi.

Güven, kayınpederinin Fero'yu çok sevdiğini ve sahiplendiğini dile getirerek, "Onun da ona bağlılığı gördüğünüz gibi halen devam ediyor. Köpeklerinin yemeğini vermeden kendisi yemeğini yemezdi." diye konuştu.

Kayınpederinin vefat ettiği gün Fero'nun o gece cenaze başından ayrılmadığını anlatan Güven, şunları kaydetti:

"Çok üzgün durdu. Demek ki hissetti onu, sabah mezarlığa geldiğimizde yine buralarda gezindi, gömüldüğü zamanda aynen bu şekilde baş ucunda yattı. Ben görmedim ama cenazeye gelenler Fero'nun gözlerinden yaş aktığını, ağladığını gördüklerini söylediler. "

Güven, hayvanları sevmenin önemli olduğunu vurgulayarak, "Çevrede çok fazla kimse olmayınca ikisinin dostluğu birbiriyle pekişti. Bazen Fero'nun mezarlığa biz olmadan da geldiğini gören komşular var ama bizimle mutlaka mezarlığa geliyor. Gömüldüğü an bile hemen üzerine yattı, yeri orası zaten." ifadelerini kullandı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'un 1600 rakımlı Hıdırnebi Yaylası'nda güz zamanı https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonun-1600-rakimli-hidirnebi-yaylasinda-guz-zamani-9917/

1998 yılında hazırlanan Yayla-Kent Projesi ile inşa edilen bungalov tarzı evler ve sosyal tesislerle yerli ve yabancı ziyaretçilere uzun yıllardır konaklama imkanı sağlanan yayla, yaz aylarında düzenlenen farklı şenliklerle de binlerce kişiye ev sahipliği yapıyor.

Şehir merkezinden 35 kilometre uzaklıkta bulunan ve son yıllarda doğaseverlerin tercihleri arasında ilk sıralarda yer alan Hıdırnebi Yaylası, sonbaharda ziyaretçilerini alçak kesimlerde sarı ve kızıl tonlardaki bitki örtüsü, zirvelerde ise sis ile karşılıyor.

Yayla, ormanları, göletleri ve besicilerin eşlik ettiği küçükbaş hayvanlarıyla adeta kartpostallık görüntüler sunuyor.

Yaylaya gelenler doğa yürüyüşü ve safari imkanı bulurken fotoğraf meraklıları da sonbaharın en iyi karelerini yakalamaya çalışıyor.

Doğal seyir terası konumundaki Hıdırnebi Tepesi ise şehir manzarasının yanı sıra Karadeniz'in mavi sularını yayladan görmek isteyenleri konuk ediyor.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'da tezgahlarda yer almaya başlayan taze hamsi yüzleri güldürdü https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonda-tezgahlarda-yer-almaya-baslayan-taze-hamsi-yuzleri-guldurdu-6390/

Yeni av sezonunun açılmasının ardından avlanan bol miktarda istavrit ve az miktardaki palamudun ardından hamsi de tezgahlarda yer almaya başladı.

Ortahisar ilçesindeki Trabzon Balık Pazarı'nda istavritin kilogramı 10-15, hamsinin 15-25, barbunyanın 25, mezgidin 12,50-20, palamudun ise tanesi 30-40 liradan satışa sunuluyor.

Trabzon Balıkçılar ve Manavcılar Derneği Başkanı Cemal Kaya Şamlıoğlu, AA muhabirine, 1 Eylül'de başlayan yeni av sezonundan çok memnun olmadıklarını söyledi.

İstavritin bol miktarda olduğunu, palamuttan beklediklerini alamadıklarını ifade eden Şamlıoğlu, "Palamut 40 lira, 50 lira. Bir aile kaç tane palamut alacak da yiyecek? Bu fiyatlara zor. İstavrit ucuz satılıyor, 10 lira, 15 lira. Lezzetli ama tabii küçük." diye konuştu.

Şamlıoğlu, Karadeniz hamsisinin yeni yeni gelmeye başladığını belirterek, "Hamsi daha yeni başladı. Bundan öncekilere yerli hamsi demişlerdi ama onlar yerli değil, İstanbul hamsisiydi. Asıl şimdi yerli hamsi bölgeden çıkıyor. Trabzon'dan çıkmasa da bölgemizden çıkıyor. İnce fakat lezzetli hamsi. Fiyatı da ilk defa düştü, 20 liraya." ifadelerini kullandı.

Bu sezon yeteri kadar palamut avlanamadığını bildiren Şamlıoğlu, "Palamut beklerken palamut olmadı. Bundan sonra da pek nadir olur. Bu işin uzmanları var. 'Döner gelir' diyorlar ama hiçbir zaman gidenin geri geldiğini görmedik." dedi.

Balıkçı Yakup Bektaşoğlu da hamsi bolluğu yaşanmaya başlandığını belirterek, şöyle konuştu:

"Hamsisiz olmuyor. Trabzon hamsi ile yatar, hamsi ile kalkar. Karadeniz'e özel hamsi bunlar. Ondan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Gönül hoşluğuyla yiyebilir. Devamlılığı var. İstavrit de yine devam ediyor. Bol bol istavrit geliyor. Mezgit de geliyor. Palamut da ara ara gelecek."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
TURKOVAC'ın Faz-3 çalışmaları Trabzon'da da yürütülecek https://mail.gazetebirlik.com/haber/turkovacin-faz-3-calismalari-trabzonda-da-yurutulecek-7365/

İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, Sağlık Bakanlığının talimatları doğrultusunda TURKOVAC aşısının Faz-3 çalışmalarının Trabzon'da da yapılması için hazırlıkları tamamladıklarını söyledi.

Çalışma için Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kaşüstü Kampüsü'nde yer hazırladıklarını belirten Usta, "Bununla ilgili son hazırlıklarımızı dün itibarıyla yerine getirdik ve Bakanlığımıza 'Hazırız.' sözünü söyledik. Şimdi onlardan gelecek talimat doğrultusunda Faz-3 çalışmasını biz de başlatacağız." dedi.

Çalışmaya katılacak kişilerin gönüllülük esasıyla belirleneceğini ifade eden Usta, "İlk gelen bilgiler doğrultusunda şunu söyleyebilirim ki Faz-3 çalışmasında 2 doz Sinovac'ını olmuş ve üstünden 90 gün geçmiş kişilere uygulanacak. Onun dışındakilere uygulama şimdilik olmayacak. Tamamen gönüllü, kişilerin onayıyla birlikte yapılacak." diye konuştu.

Salgınla mücadele konusunda tüm kurumların özveriyle mücadele verdiğini, vatandaşlardan da hassasiyet beklediklerini vurgulayan Usta, her koşulda ve ortamda özellikle maske ve mesafe kuralına uyulması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzonlu balıkçılar "fiyatların düşmesi için" deniz suyunun soğumasını bekliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonlu-balikcilar-fiyatlarin-dusmesi-icin-deniz-suyunun-sogumasini-bekliyor-9498/

Yeni av sezonunu açan balıkçıların yüzünü istavrit güldürüyor. Ortahisar ilçesindeki Trabzon Balık Pazarı'nda istavritin kilogramı 10-15, hamsinin 35, barbunyanın 40, sarganın 30, palamudun ise tanesi 30-35 liradan satışa sunuluyor.

Balıkçı Gökmen Aydın, AA muhabirine, bol miktarda avlanan istavritin en fazla sattıkları balık olduğunu söyledi.

İnsanların istavrite gösterdiği ilgiyi deniz suyunun henüz istenilen soğukluğa ulaşmaması nedeniyle palamutta yaşayamadıklarını ifade eden Aydın, "Şu an şükürler olsun balık var ve havalar soğuyunca daha da iyi olacağını düşünüyoruz. Cenab-ı Allah denizden ne verirse onu satacağız. Deniz suyu sıcak olduğu için balık soğuk sulara yöneliyor. Suyun soğumasıyla balık daha da bollaşacaktır. Palamut, istavrit, mezgit ve barbunyanın bol çıkmasını bekliyoruz." dedi.

Aydın, yapılan avlanmaya göre fiyatların da makul olduğuna işaret ederek, "Bunun yanında ayrıca, avlanan balıklar Türkiye'nin her şehrine gidiyor. Avlanan balık sadece burada satılsa tabii ki fiyatlar daha da ucuz olur. Şimdi hamsi yavaş yavaş kendini göstermeye başladı. Ekim ve kasım aylarında daha da bollaşacaktır." diye konuştu.

"Aralıksız istavrit avı oluyor"

Mehmet Örseloğlu ise av yasağının bitmesinden bugüne kadar aralıksız olarak istavrit avlandığını belirtti.

Daha önceki yıllarda ilk olarak palamut avının yoğun olduğuna dikkati çeken Örseloğlu, şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz yıllara baktığımızda sezon açıldığı zaman palamut ile başlardı. Ne hikmetse bu sene av yasağı sona ermesinden itibaren aralıksız istavrit avı oluyor. Büyük bir nimet olarak görüyoruz. İstavrit avı bu şekilde olmasaydı sezon vasat bir şekilde başlamış olacaktı. İnşallah umudumuz palamuttan yana. Havaların soğumasıyla palamut çok olacak diye bekliyoruz."

Örseloğlu, vatandaşların balığı daha çok tüketmelerini beklediklerini dile getirerek, istavritin kilogramının 10-15 lira olmasına rağmen ilginin fazla olmadığını söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kore Cumhuriyeti'nin hibe ettiği araç gazilerin işlerini kolaylaştırıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/kore-cumhuriyetinin-hibe-ettigi-arac-gazilerin-islerini-kolaylastiriyor-1289/

Kore Cumhuriyeti, Türk askerinin Kore Savaşı'ndaki kahramanlıklarının unutulmaması ve onlara vefa borcunu ödeyebilmek için Türkiye Muharip Gaziler Derneği'nin 5 şubesine önceki yıllarda araç hibe etti.

Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği aracılığıyla dağıtılan araçlardan biri de 2013 yılında Türkiye Muharip Gaziler Derneği Trabzon Şubesine gönderildi.

Yaklaşık 8 yıldır derneğin faaliyetleri için kullanılan panelvan tipi araç, 5'i Kore gazisi olmak üzere 350'ye yakın üyesi bulunan dernekteki gazilerin işlerini kolaylaştırıyor.

Dernek Başkanı ve Kıbrıs gazisi Seyyah Sağıroğlu, AA muhabirine, Trabzon'un yanı sıra Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Artvin ve Rize'deki gaziler için hizmet verdiklerini söyledi.

Trabzon'da yaklaşık 550 gazi bulunduğunu ve bunlardan 350'sinin dernek üyesi olduğunu ifade eden Sağıroğlu, gazilere destek olmak, onların ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Sağıroğlu, söz konusu çalışmalarda Kore Cumhuriyeti'nin hediyesi olan aracı kullandıklarını kaydederek, "Kore Ataşesi Ankara'dan Rize'ye gelmişti, Kore gazilerinin torunlarına hediye vermek için. Orada 'Trabzon'a bir araba vereceğiz, burası dağlık bölge, Trabzon'un arabaya ihtiyacı var.' dedi. Türkiye'de 5 derneğimizde otomobil var. Kore Cumhuriyeti, Kore gazilerinin yüzü suyu hürmetine verdi bunları çünkü onlar 'Bizim cumhuriyetimizi siz kurdunuz, biz yaşıyoruz.' dediler." ifadelerini kullandı.

 Aracın dernek faaliyetleri ve üyelerin ihtiyaçları için kullanıldığına işaret eden Sağıroğlu, şöyle konuştu:

"Kore Cumhuriyeti, Hyundai'ye talimat verdi, tamamen hibedir. Bu aracı hasta olan ya da vefat eden bir gazimiz için, törenler, toplu ziyaretler, gezi programlarında kullanıyoruz. Ne belediyeden ne sosyal hizmetlerden araç isteriz. Kendi aracımız var. Kore Cumhuriyeti ayrıca Türkiye'deki Kore gazilerinin hemen hemen hepsini şeref madalyasıyla onurlandırdı, çok güzel madalya verdiler, birer tane heykelcik verdiler. Trabzon'da da 5-6 Kore gazimiz kaldı. Yaşları da 90-95 civarında. Çoğu da hasta ve yatalak maalesef."

Sağıroğlu, aracın yakıtının karşılanması konusunda kendilerine destek olan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç'e de teşekkür etti.

Kore Savaşı'na katılmak için 1. Türk Tugayı, 17 Eylül 1950'de Hatay'ın İskenderun Limanı'ndan yola çıkmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Karadeniz'de avlanan yeni sezonun ilk hamsileri tezgahlarda yerini aldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/karadenizde-avlanan-yeni-sezonun-ilk-hamsileri-tezgahlarda-yerini-aldi-4976/

Balık avı sezonunun 1 Eylül'de başlamasının ardından Karadeniz'e açılan tekneler son günlerde bol miktarda istavritin yanı sıra az da olsa ağlara takılan hamsi ile limana dönüyor.

Ortahisar ilçesi Moloz mevkisindeki balıkçıların tezgahlarını dolduran istavrit ile bir miktar hamsi, hem balıkçı esnafının hem de vatandaşların yüzünü güldürdü.

Tezgahlardaki istavritin kilogramı 10-20, hamsinin 20, barbunyanın kilogramı 20-25 liradan, palamudun ise tanesi 15-20 liradan satılıyor.

Balıkçı Mehmet Can Örseloğlu, AA muhabirine, 25 yıldır balıkçılık yaptığını belirterek, ilk defa istavritin bu kadar bol olduğunu ve bir hafta boyunca aralıksız bolca avlandığını gördüğünü söyledi.

"Diğer yıllarda palamut olurdu, istavrit olmazdı. Bu sene de tam tersi oldu." diyen Örseloğlu, "İklim değişikliklerinin yanında balık değişikliklerini de yaşamaya devam ediyoruz. Önceden vatandaşlar istavriti soruyorlardı ama şu anda özlem, talep ve aranan balık palamut oldu. Tam da mevsimsel olarak palamudun zamanı. İnşallah özlenen palamut gelecek, bol bol tezgahları süsleyecek, vatandaş da gönül rahatlığıyla yiyecek." şeklinde konuştu.

Örseloğlu, yeni sezonun ilk hamsilerinin de tezgahta yer aldığına dikkati çekerek, "Bu da ilginç oldu. Daha önce İstanbul'dan gelirdi bize. Çünkü Trabzon'da bu kadar erken yerli hamsi olmazdı ama bu sene tam tersi oldu. Palamudun olmaması balıkçıları farklı alternatiflere yöneltti." dedi.

Balıkçı Mehmet Ziya Kavzaoğlu da istavritin bol olduğunu ancak istenilen irilikte olmadığını ifade ederek, "Çinekop da aynı. Palamut yok. Çok az miktarda çingene palamudu geliyor. Günde 50-100 tane ancak geliyor. Onun haricinde kültür balıkları mevcut, onları satıyoruz. Ayın 15'inden sonra balık ne olur, belli eder kendisini." diye konuştu.

Vatandaşlardan Ali Bülbül ise sezonun ilk taze hamsinini aldığı için mutlu olduğunu dile getirerek, "Sezonun ilk hamsisi geldi. Güzel, fiyat da normal. Beklediğimiz hamsi geldi. Hamsi ilk defa çıkıyor. Bir denemesini yapalım, lezzetine bakalım. Diğerlerini her gün alıyoruz. Trabzon için hamsinin ayrı bir önemi var. Ben balık alsam evde soracaklar bana 'Niye hamsi almadın?' diye." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'da cami hoparlörlerinden sel ve heyelan uyarısı https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonda-cami-hoparlorlerinden-sel-ve-heyelan-uyarisi-7296/


Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından Karadeniz Bölgesi'nde yağışların bu gece ve yarın etkili olacağı açıklanmasının ardından Trabzon'da 18 ilçedeki camilerden anons yapıldı.

Ortahisar ilçesinde merkezi sistem aracılığıyla yapılan uyarı, tüm cami hoparlörlerinden yatsı namazı öncesi vatandaşlara duyuruldu.

Uyarıda, "Saygıdeğer halkımızın dikkatine meteorolojiden yapılan uyarıya göre, yarın sabahtan itibaren bölgemizde afet riski yüksek, aşırı yağış beklenmektedir. Bu sebeple can ve mal kaybı olmaması için bütün vatandaşlarımızın özellikle dere yataklarına yakın, tehlike arz eden yerlerde bulunmaması, heyelan tehlikesi olan yerlerde hiçbir şekilde kalınmaması, yağış bitene kadar güvenli yerlerde kalınması yönünde gereken tedbiri hep birlikte alalım, hiç kimsenin canı yanmasın. Bu konuda duyarlı olalım hiç kimse üzülmesin." denildi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'ye tatile gelen gurbetçiler Of'ta kaza yaptı https://mail.gazetebirlik.com/haber/rizeye-tatile-gelen-gurbetciler-ofta-kaza-yapti-5914/

Necati TUZCU

Trabzon’un Of ilçesinde, gurbetten tatil için memleketleri Rize'ye gelen aileye ait Almanya plakalı araç orta refüje çarparak kaza yaptı. Kazada ilk belirlemelere göre 2 kişi öldü, 4 kişi de yaralandı.Kaza, Trabzon-Rize istikametinde ilerleyen aracın sabahın ilk saatlerinde Of ilçesi Eskipazar Mahallesi Hayrat yol ayrımında orta refüje çarpması sonucu meydana geldi. Kaza sonrası, Karadeniz Sahil Yolu bir süre trafiğe kapandı, araçların yan yoldan geçişi sağlandı.

Edinilen bilgiye göre, sürücü Y.K.’nın direksiyon hakimiyetini kaybetmesiyle GD PJ 809 Almanya plakalı araç orta refüje çarptı. Çarpmanın etkisiyle ön tarafı hurdaya dönen araçta bulunanların yardımına ilk olarak çevredeki vatandaşlar koştu.

Trabzon Sürmene Bölge Trafik Şube Müdürlüğü ekiplerinin ve jandarmanın müdahale ettiği kazada, olay yerine gelen Trabzon Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerinin çalışmasıyla yaralılar araçtan çıkartıldı. Yaralılar, 112 Acil Servis sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından ambulanslarla hastaneye sevk edildiler.

Kazada, Zeliha Çatan ve Ayşenur Doğan yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatlarını kaybettiler. Kazada yaralanan sürücü Y.K. ile birlikte araçta bulunan E.Ç., E.F.Ç. ve B.Ç. ise kaldırıldıkları hastanede tedavi altına alındılar.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sümela Manastırı 5 yıllık restorasyonun ardından ziyarete açıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sumela-manastiri-5-yillik-restorasyonun-ardindan-ziyarete-acildi-6426/

Maçka ilçesindeki Karadağ'ın Altındere Vadisi'ne bakan eteğinde, vadiden yaklaşık 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda kayalar oyularak inşa edilen Sümela Manastırı, kaya düşme riskine karşı Eylül 2015'te ziyarete kapatılarak restorasyona alındı.

Restorasyonun ardından manastırın yeniden ziyarete açılması dolayısıyla düzenlenen törene katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, manastırı gezerek yapılan çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Bakan Ersoy, incelemelerinin ardından gazetecilere, manastırda restorasyon çalışmalarının 2016'nın Şubat ayında başladığını ve öncelik verdikleri projelerden biri olduğunu söyledi.

Restorasyon dışında çalışmaları zorlaştıran sorunun dağdaki kayalık alanlardan gelen akıntı olduğuna işaret eden Ersoy, "Çünkü herkesin çalışabileceği bir ortam değil. Dağcı ekibimiz, mühendisler ve özel uzman kişilerle çok zorlu iklim şartları altında çalışılıyor. 12 ay düzenli çalışamıyorsunuz, kışın çok yoğun olduğu yerlerde ara vermek zorunda kalıyoruz. Zaten yukarıya bakıldığı zaman yapılan işin büyüklüğü anlaşılıyor." dedi.

Ersoy, 20 bin metrekarelik alanda çok ciddi kaya temizliği yapıldığını belirterek, bazı kayaların sabitlendiğini, bazılarının alındığını, zorlu bir çalışmadan sonra tamamen tamamlamış olduklarını aktardı.

"Gizli bir şapel daha var, o da bir iki hafta içerisinde devreye girecek"

Sümela Manastırı'nın Karadeniz ve Trabzon turizmi için çok önemli bir nokta olduğunu, bu nedenle 2019 yılında kısmi açılmaya gittiklerini anımsatan Ersoy, şöyle devam etti:

"Girişten görülebilecek şekle kadar olan birinci kısmı açtık. Geçen sene biliyorsunuz eskiden açık olan yerlerin tamamını açtık. Aslında bu etapta yaptığımız iş, kalan kayaların temizlenmesi ve daha önce hiç ziyaretçi almadığımız noktaların temizlenmesi şeklinde gerçekleşti. Zaten bu da ayrı bir ilgi alanı oluşturacak. Yeni bölümde yeni şapeller, keşiş odaları, salonlar, misafirhaneler gibi birçok noktalar var. Dijital ortamda sunum yapabileceğimiz noktalar da oluşturduk. Gizli bir şapel daha var, o da bir iki hafta içerisinde devreye girecek. Yaklaşık 50 metre manastır ucundan kayalıklardan gittikten sonra gizli bir şapel var, onu da hizmete alacağız. Açıkçası bence daha önce ziyaret etmiş olanlar, tekrar tekrar buraya gelerek ziyaret edecekler diye düşünüyoruz."

Bakan Ersoy, manastırın farklı bölümlerinde çok önemli fresklerin olduğuna dikkati çekerek, bu alanlarda renklendirme ve canlandırma çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Freskleri canlandırma ekibinin manastırda sürekli hizmet vereceğini dile getiren Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Maalesef buranın yapısından dolayı mevsim geçişlerinde hem su hem de yoğunlaşma oluyor, bu fresklere zarar veriyor. Artık uzman bir ekip 12 ay boyunca burada çalışacak. Bunların sebeplerini araştırarak raporlayıp dosyalıyorlar. Onlara en doğru şekilde nasıl müdahale edebileceklerini görüyorlar ve dosyalıyorlar, bundan sonraki nesillere kalabilmesi için. Düzenli olarak yoğunlaşmadan veya su akıntılarından kaynaklanan yıpranmaları düzeltecekler. Bu şekilde burayı artık kalıcı olarak turizmin hizmetine bir daha kapatmaya gerek kalmadan koruyacağız diye düşünüyorum. Sezona yetişmesi de iyi oldu. İnşallah başta Trabzon olmak üzere Karadeniz'in turizmine çok ciddi fayda sağlayacak diye düşünüyorum."

"Bizde sezon gecikti ama hiçbir ülkede de açılmadı"

Bakan Ersoy, bir gazetecinin 'Turizmde nasıl bir sezon öngörüyorsunuz?' şeklindeki sorusu üzerine, "Ben başından beri geçen sene ile kıyaslanmayacak kadar iyi bir sezon olacağını söylüyorum. Sadece bizim ülkemizde, bizim ülkemizin virüsle mücadelesine endeksli bir konu değil. Bize yolcu tedariki sağlayan ülkelerin de virüsle ne derece mücadele ettikleri, aşılanmaların da nasıl ilerleyeceği ile ilgili bir konu." diye konuştu.

Türkiye'de aşılamanın çok iyi gittiğine dikkati çeken Ersoy, "İnşallah temmuz sonu itibarıyla hedef kitlenin çok büyük bir kısmı aşılanmış olacak. Hatta biliyorsunuz dünkü kararlarla ikinci doz aşıların erkene alınmasıyla biz temmuz sonunda belli bir toplum bağışıklığını yakalarız diye düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Ersoy, şunları kaydetti:

"Bizde sezon gecikti ama hiçbir ülkede de açılmadı. Bütün ülkelerde sezonun açılması gecikti. O yüzden bizim bir misafir kaybımız oluşmadı aslında sezon kaydı diye düşünüyorum. Geçen sene biz sezonu yaklaşık 16 milyon turist ve 12 milyar dolarla kapatmıştık. Bu sene de dediğim koşullarda çok ciddi bir değişiklik olmazsa, tekrar bir virüs dalgası gelmezse, hem bize yolcu tedariki yapan ülkeler hem de biz kurallara uyup pozisyonumuzu iyileştirerek devam edersek bu sene 25 milyon turist ve 20 milyar doların üzerinde gelirle kapatırız diye düşünüyorum."

Turizm sezonunun kasım ve aralık aylarına kadar uzayabileceğine işaret eden Ersoy, "Bu sayının daha da artması mümkün. Biz turizmciler olarak konsantre olursak çünkü çok da yoğun tanıtım yapıyoruz, biliyorsunuz Turizm Geliştirme Ajansı gibi bir silah var elimizde ve o silahı da çok iyi kullanıyoruz. Bizden daha fazla erken rezervasyon alan ülkelerin, biz kırmızı koddan düşüp yeşile geçtikten sonra çok yoğun tanıtımla onlarla aynı rezervasyon oranlarını yakaladık. Hatta geçen haftadan itibaren geçmeye başladık. Sezonun uzamasıyla birlikte inşallah istediğimiz hedefleri hatta daha üzerinde kapatırız diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Yatırımların kurala ve sisteme bağlanmasının turizmden alınan payı o derece yükselteceğine vurgu yapan Ersoy, şunları söyledi:

"Bu turizm yatırımları yüz metre koşuları değil. Bir maraton ve devamında kendinizi geliştirmeniz gereken bir maraton. Bu maratonda da birinci gelmek istiyorsanız bir sisteme bağlı çalışmanız lazım. Standartların üst otorite tarafından belirlenip herkesin de bu standartları yakalamayı hedeflemesi gerekiyor. Ne kadar az standart koyarsanız o kadar yarıştan geri kalırsınız. Bu bağlamda biz gerekli yasal düzenlemeleri de yaptık. Komisyondan da geçti, inşallah Meclisten de geçtikten sonra hızlı bir şekilde yürürlüğe girecek. Bizim burada hedefimiz, biliyorsunuz alfabenin A'sı, B'si, C'si var. Bunlardan bir eksik noktamız da turizm geliştirme ajansları. Biz bu eksikleri de tamamlıyoruz."

"Turizmde kullanabileceğiniz en önemli silah tanıtım"

Ersoy, turizmde kullanabilecekleri en önemli silahın tanıtım olduğunun altını çizerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Çok değerli turizm varlıklarına sahip olabilirsiniz ama onları tanıtamıyorsanız o da bir işe yaramıyor. Bütün yatırımlarınız ve potansiyeliniz boşa gidiyor. Hem bu potansiyeli doğru şekilde planlayıp yatırım yapılmasını sağlamanız lazım hem de bu yaptıklarınızı çok doğru bir şekilde tüm dünyaya anlatmanız gerekiyor. Biliyorsunuz Türk Hava Yolları denilen elimizde başka bir silah var. İstanbul Havalimanı'ndan bahsedecek olursak 330 noktaya direkt uçulabilen pandemi öncesinde elimizde bir lokasyon var. Dünyanın en büyük hat noktalarından birisi. Şimdi sizin elinizdeki bu silahları doğru kullanmanız lazım. 2023 hedeflerimizin en başında da turizmi 81 vilayete yaymak geliyor. Pandemide bir ara verdik ama biz alfabemizi hazırladık, bölgelerimizi eğittik, konsantre ettik."

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası konser verdi

Açılışın ardından Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, manastırın alt bölümünde yer alan otopark alanında oluşturulan platformda konser verdi.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Genel Müzik Direktörü Cemi'i Can Deliorman'ın şefliğindeki konserde, mezzo soprano Zeynep Halvaşi, vokalde Resul Dindar, kemençede Rıza Can Özel, tulumda ise Mustafa Gökay Ferah yer aldı.

Yöresel eserlerin seslendirildiği ve yaklaşık 40 dakika süren konseri, davetli ve ziyaretçiler beğeniyle takip etti.

Törene, Bakan Ersoy'un yanı sıra Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Bahar Ayvazoğlu ve Salih Cora, Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan ile protokol üyeleri de katıldı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kızlar Manastırı turizm sezonunda yenilenen yüzüyle hizmet verecek https://mail.gazetebirlik.com/haber/kizlar-manastiri-turizm-sezonunda-yenilenen-yuzuyle-hizmet-verecek-3413/

Boztepe Mahallesi'nde kente hakim noktada yer alan ve iki teras üzerine inşa edilen manastırın etrafı adeta kaleyi andırır şekilde yüksek koruma duvarıyla çevrili bulunuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle aslına uygun olarak 2014'te başlatılan restorasyon ve rölöve çalışmaları 2019'da tamamlanan manastır için 2 milyon 681 bin 205 lira harcandı.

Tarihi dokusu ön plana çıkarılan manastırın mülkiyeti ise Trabzon Büyükşehir Belediyesine verildi.

Manastırın, yaşayan müze, performans etkinlikleri ve sanat galerileriyle şehrin kültür ve sanat hayatına apayrı bir canlılık katması hedefleniyor.

3. Alexios döneminde 14. yüzyılda kurulduğu tahmin edilen manastırın, birkaç kez onarılarak son şeklini 19. yüzyılda aldığı belirtiliyor.

Şehir merkezine yakınlığıyla dikkati çeken Kızlar Manastırı, güneyde içinde "kutsal su" bulunan kaya kilisesi ve onun girişinde şapel ve birkaç hücreden oluşuyor. Kaya kilisesinde, kitabeler, 3. Alexios'un eşi Theodora ve annesi Eirene'nin portreleri yer alıyor.

Tarihi dokusuyla bugün de yerli ve yabancı turistlerden ilgi gören manastırın, turizmde daha da ön plana çıkarılması amacıyla Büyükşehir Belediyesince çeşitli çalışmaların yer aldığı proje hazırlandı.

Kızlar Manastırı Kovid-19 tedbirleri kapsamında açılacak
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, konumu, şehir ve deniz manzarasıyla öne çıkan Kızlar Manastırı'nın kentin önemli turizm merkezlerinden olduğunu söyledi.

Kovid-19 tedbirleri kapsamında manastırı yeni turizm sezonuna hazırladıklarını dile getiren Zorluoğlu, "Büyükşehir Belediyemizce manastırda misafirhane olarak kullanılan 4 katlı yerleşkenin 3 ve 4. katını sanatçılar ile sanatseverlerin hizmetine sunmak için bir galeri ve sanat merkezi çalışması planlıyoruz." dedi.

Zorluoğlu, ziyaretçilerin sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için de manastırda modern bir kafeterya yapmayı planladıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Gece ışıklandırması da tamamlanan manastırın, otopark sorununun çözümü için ilgili daire başkanlıklarımız çalışma yapıyor. Bu kapsamda yeni turizm sezonu öncesi çalışmalarımızı hızlandırdık. Şehrimizin güzide mekanlarından Kızlar Manastırı'mız, yeni yüzüyle müzikten tiyatroya, resimden edebiyata sanatın her alanında kültür sanat merkezi olarak turizme katkı sağlayacak."

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon Avni Aker Millet Bahçesi'nin ilk etabı tamamlandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzon-avni-aker-millet-bahcesinin-ilk-etabi-tamamlandi-7839/

Trabzon Şenol Güneş Spor Kompleksi'nin açılmasının ardından stadyumun faaliyetinin sonlandığını ve şehir merkezinde kalan bu alana millet bahçesi yaptıklarını belirten Bulut, projenin ilk etabını tamamladıklarını kaydetti.

Kentte yeni bir yeşil alan oluşturulduğunu ifade eden Bulut, projede kütüphane, kafeterya, çocuk oyun alanları, koşu ve yürüyüş yolları ile ihtiyaç duyulan bütün donatıların yer aldığını bildirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda, her ilde en az bir millet bahçesi yapma projesinin başarıyla sürdüğünü belirten Bulut, "Trabzon'da da yeşil alan miktarını artıracak millet bahçemizle, vatandaşlarımızın rahat ve huzur içinde vakit geçirebilecekleri yeni bir alan oluşacak." ifadelerini kullandı.

Millet bahçesinde Hüseyin Avni Aker Stadyumu'nun bir tribününün de yer aldığını bildiren Bulut, "Hem nostalji tribünü hem de proje içerisinde yer alacak zaman tüneliyle Trabzonspor'un mazisi yaşatılacak." açıklamasını yaptı.

Şehir merkezlerine yapılan millet bahçelerinin deprem toplanma alanı, geçici barınma sahası ve koordinasyon merkezi gibi kullanılabileceğini dile getiren Bulut, Trabzon Avni Aker Millet Bahçesi'nde 960 ağaç, 30 bin 44 çalı ve 32 bin metrekarelik çim alan bulunduğunu kaydetti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'da kan bağışında bulunanlara Sürmene bıçağı hediye edildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonda-kan-bagisinda-bulunanlara-surmene-bicagi-hediye-edildi-265/

Kampanya kapsamında, ilçe merkezinde kurulan Türk Kızılay Kan Bağış Mobil aracına gelen vatandaşlar kan bağışında bulundu.

Burada açıklama yapan Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün, kan bağışına destek amacıyla kampanya başlattıklarını söyledi.

Haftada bir gün düzenlenecek etkinliği 4 hafta sürdürmeyi planladıklarını ifade eden Üstün, "Yakın ilçelerden de destek vermek isteyen vatandaşlarımızı kan bağışında bulunmaları için Sürmene'ye bekliyoruz. Vatandaşlarımızın talepleri artarsa kampanyamız devam edebilir." dedi.

Üstün, ilçenin bıçağıyla ünlü olduğunu belirterek, "Sürmene bıçağı imalatçılarımızın da kampanyaya destekleri oldu. Vatandaşlarımızı teşvik etmek için el emeği göz nuru olan yaklaşık bin Sürmene bıçağını kan bağışında bulunanlara hediye edeceğiz." diye konuştu.

Belediye Başkanı Üstün, bağışta bulunan Sürmene Kaymakamı Ahmet Gazi Kaya'ya da bıçak hediye etti.

Kampanyaya Kızılay Trabzon Şube Başkanı Dr. Oğuz Kara ve AK Parti İlçe Başkanı Hüseyin Azizoğlu da katıldı.

Öte yandan hediye edilen Sürmene bıçaklarının üzerinde "Kan acil değil sürekli ihtiyaçtır" ifadesi yer aldı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'da hamsinin kilogramı 20-25 liradan satılıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonda-hamsinin-kilogrami-20-25-liradan-satiliyor-9141/

Ortahisar ilçesi Moloz mevkisindeki balıkçılar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasında market ve fırınlar gibi satışlarını sürdürebiliyor.

Sadece iki balıkçının tezgah açtığı bölgede, başta hamsi olmak üzere mezgit, istavrit, sargan ve tirsi gibi balık türleri satışa sunuldu.

Hafta başında kilogramı 10-15 liradan satılan hamsinin fiyatı, 20-25 liraya yükseldi.

Balıkçılar, Tarım ve Orman Bakanlığının İstanbul Boğazı'nın tamamı ile Karadeniz'de İstanbul'un Sarıyer ilçesi Kumköy Aslan Burnu'ndan Gürcistan sınırına kadar olan karasularında her türlü av aracıyla ticari hamsi avcılığının durdurulmasına ilişkin süreyi 28 Ocak'a kadar uzatmasını olumlu karşıladı.

Balıkçılardan Cem Yazıcı, AA muhabirine, balık yemek isteyen vatandaşlar için tezgahını açtığı ancak satışlarda normal günlerdeki yoğunluğun yaşanmadığını söyledi.

Karadeniz'deki hamsi avcılığının 28 Ocak'a kadar durdurulmasının fiyatları artırdığını belirten Yazıcı, "Hamsinin fiyatı 20-25 lira arasında değişiyor. Şu an tezgahlarda yer alan tirsinin fiyatı 25, istavrit ve mezgitin 30, sarganın da 35 lira." dedi.

Yazıcı, Tarım ve Orman Bakanlığının kararının yerinde bir karar olduğunu kaydederek, "Hamsiden dolayı bir av yasağı başladı. Biz bunu gayet iyi karşılıyoruz. Hatta bu yasağın biraz daha uzamasını istiyoruz. Hamsi tezgahlarda yok denecek kadar az. Bu yasağı hamsinin irileşmesi için yaptılar. Bu sayede irileşeceğini de tahmin ediyorum. Hatta nisanda başlayacak av yasağını biraz daha öne çekerlerse daha iyi olur." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'da sıkı tedbirlerle Kovid-19 vaka sayıları düşüşe geçti https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonda-siki-tedbirlerle-kovid-19-vaka-sayilari-dususe-gecti-4688/

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 40 gün önce Kovid-19 vakalarındaki artışa işaret ettiği Trabzon'da, tedbirlerin sıklaştırılmasıyla vaka sayıları da düşmeye başladı.

Salgının ilk gününden itibaren Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda ve Trabzon Valiliği öncülüğünde ciddi çalışmaların yürütüldüğü kentte, ek tedbirler hayata geçirildi.

İl Sağlık Müdürlüğünce filyasyon ekiplerinin sayısı artırılarak denetimler bulaşma riskinin yüksek olduğu yerlerde yoğunlaştırıldı.

İl Hıfzıssıhha Kurulunca alınan karar gereği, hareketliliğin en yoğun olduğu bölgelerden Ortahisar ilçe merkezindeki Uzun Sokak ve Kahramanmaraş Caddesi'ne girişler sınırlandırıldı ve Hayat Eve Sığar (HES) kodu uygulamasına geçildi.

Adalet Sarayı ve Bölge İdare Mahkemesi ile alışveriş merkezlerine de girişlerde HES kodu sorgulaması yapıldı.

Sahil ve meydanlarda, parklardaki oturma alanları ile otobüs duraklarında bilgilendirme faaliyetlerinin yapıldığı kentte, Büyükşehir Belediyesi ekipleri de dezenfektan çalışmalarını artırdı.

Tüm bu çalışmaların ardından kentteki vaka sayılarında büyük oranda düşüş gözlendi.

"Halkımızdan duyarlılığın devam ettirilmesini talep ediyoruz"
İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, yaptığı açıklamada, alınan tedbirlerin faydalı olduğunu ve Trabzon'daki koronavirüs vakalarının yüzde 50-60 oranında azaldığını söyledi.

Vatandaşlara tedbiri elden bırakmama çağrısı yapan Usta, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Korona vakalarında azalma eğilimi oldu. Bu azalma eğilimi yüzde 50, 60 oranlarına kadar geldi. Vaka rakamımız binlerin üzerine çıkmışken şu anda 200'lü rakamlara kadar geldik. İnşallah daha aşağılara gelmesi için bizim kadar halkımıza da görev düşüyor. Bu seviyeden terse dönmemek adına da teyakkuz durumumuz devam ediyor. Maske, mesafe, temizlik kurallarına harfiyen ayak uyduruyoruz."

Usta, vakaların takibinin ve filyasyon çalışmalarının esnetilmeden devam ettiğini, ekiplerin sahadaki çalışmalarını büyük bir özveriyle sürdürdüğünü vurgulayarak, "Ekip eksiltmesi yapmadık ama ekip dinlendirmesi yapabiliyoruz. Sahadaki aktif rolümüzü sürdürüyoruz. Gerektiğinde karantina tedbiri almamız gerekiyorsa alıyoruz. Boş vermiş durumda olmadık, olmayacağız da. Bu anlamda halkımızdan da duyarlılığın ve biraz daha özverinin devam etmesini ve maskeyi, mesafeyi ve temizliği sıkı bir şekilde devam ettirilmesini talep ediyoruz." diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'un Araklı ilçesindeki yangına müdahale ediliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonun-arakli-ilcesindeki-yangina-mudahale-ediliyor-8737/

İlçenin Taşgeçit Mahallesi'nde bahçe temizliği sırasında çıkan yangın samanlığa sıçradı.

Rüzgarın da etkisiyle yerleşim yerine sıçrayan yangında, bir metruk bina ile 2 ev zarar gördü.

İl ve ilçe belediyeleri itfaiyelerinin yanı sıra AFAD, UMKE, jandarma ve sağlık ekiplerinin sevk edildiği bölgede, yangının söndürülmesi çalışmalarına devam ediliyor.

Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi, ekiplerin yangına müdahale ettiklerini, kontrol altına almaya çalıştıklarını söyledi.

Yangının, vatandaşların bahçelerini temizlemek amacıyla yaktığı ateşten çıktığını belirten Çebi, "Yangın evlere de sıçradı. Müdahale etmeye çalışıyoruz. Rüzgar da var. Bir metruk bina ve 2 ev de yandı. Hala devam ediyor. İtfaiye ekipleri söndürmeye çalışıyor." dedi.

Çebi, yangında yaralı ve can kaybı olmadığını sözlerine ekledi.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türkiye'nin fındık ihracatının yüzde 36'sı Trabzon'dan https://mail.gazetebirlik.com/haber/turkiyenin-findik-ihracatinin-yuzde-36si-trabzondan-213/

Türkiye'den 2020 yılında yapılan 1 milyar 945 milyon 300 bin dolar tutarındaki fındık ihracatının yüzde 36'lık kısmı Trabzon merkezli firmalarca gerçekleştirildi.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği verilerinden derlenen bilgiye göre, Türkiye'den geçen yıl 280 bin 924 ton fındık ihraç edildi. Fındık dış satımından 1 milyar 945 milyon 300 bin dolar gelir sağlandı.

Bu dönemde Trabzon merkezli firmalar, 99 bin 887 ton fındık ihracatından 694 milyon 978 bin 741 dolar elde etti. Böylece, ülkenin toplam fındık ihracat tutarının yüzde 36'sına Trabzon merkezli firmalar imza attı.

İl bazında ihracatta Trabzon'u 622 milyon 650 bin 293 dolarla İstanbul ve 226 milyon 601 bin 50 dolarla Giresun takip etti.

Trabzon'dan 2020'de 62 ülkeye fındık ihraç edildi. İtalya, Almanya ve Fransa, kentten en fazla dış satım yapılan ülkeler oldu.

İtalya'ya bu dönem 180 milyon 423 bin 639 dolarlık, Almanya'ya 110 milyon 907 bin 729 dolarlık ve Fransa'ya da 53 milyon 496 bin 534 dolarlık fındık ihraç edildi.

"Trabzon, son 20 yılda ihracatını 10 kat artırma başarısı gösteren tek il oldu"
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Fındık ve Fındık Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cırav, yaptığı açıklamada, her yıl olduğu gibi 2020'de de en çok fındık ihraç eden ilin Trabzon olduğunu söyledi.

Ülke fındık ihracatının yüzde 36'sının Trabzon'dan gerçekleştirildiğine dikkati çeken Cırav, "Trabzon'dan 2020 yılında 62 ülkeye fındık ihraç edildi ve en çok ihracat yapılan ülkeler geleneksel pazarlarımız olan İtalya, Almanya, Fransa, Kanada ve Polonya oldu." dedi.

Cırav, Çin Halk Cumhuriyeti'ne ihracatın da her geçen yıl yükseldiğini, 2020'de Çin'in en çok ihracat yapılan ülkeler sıralamasında 6'ncı basamağa yerleştiğini bildirdi. Cırav, bu ülkeye geçen yıl Trabzon'dan 3 bin 416 ton fındık satıldığını ve 25 milyon 287 bin 269 dolar elde edildiğini dile getirdi.

Trabzon'dan yapılan fındık ihracatında hızla gelişen diğer pazarların Brezilya ve Meksika pazarları olduğunu anlatan Cırav, "Trabzon'un fındık ihracatındaki başarısı her geçen yıl gelişti ve son 20 yılda ihracatını 10 kat artırma başarısı gösteren tek il oldu." dedi.

Cirav, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle 2020 yılında fındık ihracatında düşüş yaşandığını belirterek, bu durumun salgının kontrol altına alınmasıyla düzeleceğinden ve fındık ihracatının tekrar artış trendine gireceğinden ümitli olduklarını kaydetti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon 'Planetaryum ve Bilim Merkezi'ne 2022'de kavuşacak https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzon-planetaryum-ve-bilim-merkezine-2022de-kavusacak-4541/

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında finansman sağlayacağı, Trabzon Büyükşehir Belediyesinin "Planetaryum ve Bilim Merkezi" projesinin 2022 yılının ilk yarısında tamamlanması hedefleniyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Trabzon'da bilim merkezi eksikliğinin ilgili kesimler tarafından her zaman dile getirildiğini söyledi.

Seçimden önce vatandaşlara Trabzon'a bilim merkezi kazandırma noktasında çalışma yapacağı sözünü verdiğini anlatan Zorluoğlu, bu sözünü yerine getirmek için bir süre önce "Planetaryum ve Bilim Merkezi" projesini hazırladıklarını belirtti.

Zorluoğlu, hazırladıkları projeye finansman desteği bulmak için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Cazibe Merkezleri Destekleme Programı'na müracaat ettiklerini ve bunun kabul gördüğünü aktardı.

Protokolü bir süre önce imzalanan projenin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) iş birliğiyle gerçekleştirileceğine işaret eden Zorluoğlu, ilerleyen günlerde de ihaleye çıkılacağını vurguladı.

Zorluoğlu, projenin bilim merkezi ve bir çok şehirde örneği bulunan gezegenevi de denilen planetaryumdan oluşacağını, iki bölümün birbirine entegre şekilde inşa edileceğini dile getirdi.

Bilim merkezinin içinde bilim tasarım, beceri ve robotik atölyeleri oluşturulacağını ifade eden Zorluoğlu, belediyenin imkanları ile 18 ilçedeki 704 mahalleden ilk ve ortaokul ile lise öğrencilerini yıl içinde dönüşümlü olarak bu merkeze taşımayı arzuladıklarını söyledi.

Zorluoğlu, çocukların, oluşturulacak atölyelerden faydalanmalarını istediklerinin altını çizerek, "Burada çocuklarımızın hayal dünyasını geliştirecek, genişletecek bir takım aktiviteler yapmak istiyoruz. Atölyelerdeki çalışmadan sonra planetaryuma geçilip, orada bambaşka bir dünyayı onlara göstermek ve oradan da uğurlamak istiyoruz. Buradaki çalışmalarımızda öne çıkacak çocuklarımızı bir üst kademeye, deneyap atölyelerine aday olarak yetiştirmek hatta Milli Eğitim teşkilatlarımızın bilim sanat merkezlerine yönlendirmek istiyoruz." dedi.

"Çocukları gezegenlerle, yıldızlarla tanıştırmak istiyoruz"
Üst düzey teknoloji kullanılarak çok özel planetaryum da oluşturulacağını vurgulayan Zorluoğlu, şöyle devam etti:

"Oraya gelen çocuğu adeta uzayın içinde gezdirmek, gezegenlerle, yıldızlarla tanıştırmak istiyoruz. Okullarda gördükleri derslere benzer ama kendisi de içinde yaşamak, bizatihi o işin bir parçası olmak kaydıyla, dersleri çok daha iyi kavrayacak destek de sağlamış olacağız. Burası sadece çocuklara, gençlere değil, aynı zamanda yerli ve yabancı ziyaretçilere de açık olacak. Dolayısıyla gelen turistlerimiz de merkezin özellikle planetaryum kısmından yararlanmış olacak."

Zorluoğlu, merkezin Trabzon'a ve bölgeye önemli bir hizmet yapacağına inandığını belirterek, "Hedefimiz önümüzdeki iki ay içerisinde projeyi detaylarıyla beraber tamamlamak ve mart ayı içerisinde ihalesini yapmak. Yaklaşık bir yıl içerisinde de inşaatını tamamlayıp, 2022 yılının ilkbaharında burayı hizmete açmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

"20 milyon lirayı bulacak"
Toplam 12 milyon lira olan proje bedelinin 10 milyon lirasının Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Cazibe Merkezleri Destekleme Programından, 2 milyon liranın ise Büyükşehir Belediyesi bütçesinden temin edileceğini aktaran Zorluoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Donanım anlamında ilave bizim harcayacağımız paralar da olacak. Bu manada TÜBİTAK'a bir proje hazırlıyoruz. Büyük ihtimalle o da kabul görecek ve TÜBİTAK üzerinden de bir takım bilimsel materyalin, malzemelerin satın alınması söz konusu olacak. Dolayısıyla bu çok taraflı ama çok faydalı bir proje olarak hayata geçecek. Tahmin ediyoruz ki projenin toplamı 20 milyon lirayı bulacak."

Zorluoğlu, "Planetaryum ve Bilim Merkezi"nin, Ortahisar ilçesine bağlı Pazarkapı Mahallesi'nde büyük bir cami inşaatının da devam ettiği bölgede yapılacağını, bu alana her yerden hem araçla hem de yaya olarak ulaşımın kolaylıkla sağlanabileceğini belirtti.

Aynı bölgedeki yaklaşık 150 dönüm alanın halkın istifadesine sunulması noktasındaki çalışmaların da devam ettiğini vurgulayan Zorluoğlu, şunları kaydetti:

"Biz bu alanı planlayarak Trabzon'a kazandırıyoruz. Orası atıl bir alandı, şimdi orada Planetaryum ve Bilim Merkezi, Avrasya Pazarı, Kuyumcu Kent Projesi, yeni bir itfaiye binası ve gasilhane yapılacak. Bir takım dolmuşların ve otobüslerin hareket merkezini de orada planlıyoruz. Altyapısını tamamladığımızda sadece Planetaryum ve Bilim Merkezi olarak değil, diğer donatıları da oraya yaptığımızda büyük bir meydan olarak da şehre kazandırılacak. Alternatif bir yaşam alanı olarak orayı halkımızın istifadesine sunuyoruz."

 

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'da eylül başından bu yana 70 ton hamsiye el konuldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonda-eylul-basindan-bu-yana-70-ton-hamsiye-el-konuldu-5679/

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekipleri, balıkların belirlenen ölçü limitlerinin altında avlanmasının önüne geçmek, avlananların da satışını engellemek için denetimlerine devam ediyor.

Ekipler, 2020-2021 av sezonunda 1 Eylül'den bugüne kadar Trabzon'da balıkçıların karaya çıkış noktaları, nakil güzergahları, balık hali ile perakende satış yapılacak yerlerde toplam 904 denetim gerçekleştirdi.

Söz konusu denetimlerde yasal sınırların altında olduğu tespit edilen 70,1 ton hamsi ile 25 kilogram istavrite el konuldu.

El konulan balıklar işleme fabrikalarına gönderilirken, küçük boyda balıkları nakleden 6 kişiye, 30 bin lira idari para cezası kesildi.

Av sezonunda yapılan denetimlerde izinsiz avcılık, yasak av aracı kullanma ve amatör avcılık kurallarını ihlal eden 19 kişiye ise toplam 56 bin 200 lira ceza uygulandı.​​​​​

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ömürlük çözümler için milyonluk yatırımlar https://mail.gazetebirlik.com/haber/omurluk-cozumler-icin-milyonluk-yatirimlar-5553/

Trabzon Büyükşehir Belediyesi, kent geneline sağlıklı ve kesintisiz içme suyu ve altyapı hizmeti sunma gayreti içinde. Bu kapsamda 18 ilçe,707 mahalleye sağlam altyapı ve sağlıklı içme suyu temin etmek için çalışmalarını sürdürüyor.

İlçelere yansıdı

Trabzon Büyükşehir Belediyesi, şehir merkezinin daha sağlıklı bir altyapıya kavuşması yönünde yaptığı çalışmalar ilçelerine de yansıdı. Geçtiğimiz hafta içerisinde İLBANK A.Ş. Trabzon Bölge Müdürlüğünde gerçekleştirilen toplantıda Arsin, Yomra ve Araklı ilçelerini yakından ilgilendiren Arsin Grup İçme Suyu İşi masaya yatırıldı. İlbank A.Ş. Trabzon Bölge Müdürü Cafer Bilgin ve TİSKİ Genel Müdürü Ali Tekataş’ın da katıldığı toplantıda ihale öncesi tespitler için son görüşmeler yapıldı. İş kapsamında Arsin’in 16, Araklı’nın 7 ve Yomra’nın 3 mahallesine su verilmesi planlanıyor. Yapılacak arıtma tesisinden ise ek olarak 19 mahalleye daha sağlıklı içme suyu sağlanacak.

Of’a 40 milyonluk içme suyu yatırımı

Yaklaşık 40 milyon TL bedelli Of İçme suyu ve Paket Arıtma Tesisi İkmal İnşaatı Yapım İşi de tam gaz devam ediyor. İş tamamlandığında Of ilçesinin 23 mahallesine ve Hayrat ilçesinin 4 mahallesine, temiz, sağlıklı ve kesintisiz içme suyu temin edilecek. Öte yandan Araklı ve Sürmene ilçelerine bağlı 11mahallenin içme suyu şebeke inşaatı da tam gaz devam ediyor

Kronik sorunlar çözüldü

Geçtiğimiz aylarda Beşikdüzü’nde Denizli, Seyitahmet ve Sayvancık Mahallelerinin yarım asırlık su sıkıntısını gideren TİSKİ ekipleri, Şahmelik Mahallesi’nde ise 1350 metre yeni içme suyu hattı imalatı gerçekleştirdi. Her yaz mevsiminde su sıkıntısı yaşanan Ortahisar’a bağlı Yeşilyurt Mahallesi’ne 3150 metre yeni iletim hattı, Dolaylı Mahallesi’ne de 2950 metre içme suyu hattı döşeyen ekipler, mahallelerin yarım asırlık sorununa son verdi.

Hizmetler adil

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Trabzon’un dört bir yanına adil bir şekilde hizmet götürdüklerinin altını çizerek, “Bir yandan merkez ilçemiz Ortahisar’ımızın 565 kilometrelik içme suyunu hattını yenilerken, diğer taraftan da tüm ilçelerin sağlam altyapı ve sağlıklı içme suyu ihtiyaçlarını gideriyoruz. TİSKİ Genel Müdürlüğü eliyle oldukça gayretli çalışmalar ortaya koyarak, bugüne kadar pek çok projeyi hayata geçirip, mahallelerde adeta kronikleşen su sorunlarına son vermeye başladık” diye konuştu.

Başkan rakamları paylaştı

Şimdiye kadar ilçelerde yapılan çalışmaları rakamlarla açıklayan Başkan Zorluoğlu, “TİSKİ Genel Müdürlüğü olarak şimdiye kadar 61 milyon TL bedelli 37 işi tamamladık, toplam bedeli 46 milyon TL olan 18 işimiz ise devam ediyor. 20 tane de proje aşamasında olan işimiz var. Ayrıca İLBANK ve TİSKİ eliyle yapımı devam eden 14 ayrı iş devam ederken, 17 adet proje aşamasında olan işimiz mevcut. 7 işimiz de görev süremiz içerisinde tamamlandı. TİSKİ ve DSİ eliyle yapımı devam eden 104 milyon TL’lik bütçeli Akoluk İçme suyu Arıtma Tesisi tamamlandığında da 47 mahallemize sağlıklı içme suyu sağlamış olacağız” dedi.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon ve Rize AKUT ekipleri, İzmir'de meydana gelen depremin ardından yürütülen arama kurtarma çalışmalarına katılıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzon-ve-rize-akut-ekipleri-izmirde-meydana-gelen-depremin-ardindan-yurutulen-arama-kurtarma-calismalarina-katiliyor-4215/

Necati TUZCU

AKUT Trabzon Şubesinden yapılan yazılı açıklamada, Trabzon'dan 9, Rize'den 7 gönüllüden oluşan 16 kişinin afet bölgesine giderek, deprem sonrasında yıkılan Rıza Bey Apartmanı'nın enkazında aktif görev aldığı belirtildi.

Açıklamada, "17 ekibimizden toplam 247 gönüllümüz ve 1 arama köpeğimiz arama kurtarma çalışmalarına devam etmekte olup şu ana kadar 9 vatandaşımızı enkazdan sağ olarak kurtarmıştır." ifadesi kullanıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon Valiliği yaylalarda erzak bırakılmaması uyarısı yaptı https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzon-valiligi-yaylalarda-erzak-birakilmamasi-uyarisi-yapti-5668/

Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, İl Jandarma Komutanlığı'nca 2020 yılı ekim ayı içerisinde Trabzon Valiliği koordinesinde kamu kurum ve kuruluşlarının iş birliği ile "Yayla Evlerinde Erzak ve Malzeme Bırakmayalım" projesi başlatıldığı anımsatıldı.

Terörle mücadele harekatı kapsamında Karadeniz Bölgesi'nde sürdürülen yoğun operasyonlar neticesinde bölücü terör örgütünün sözde Karadeniz açılım grubunun büyük oranda etkisiz hale getirildiğine işaret edilen açıklamada, bazı unsurlarının ise bölgede tutunamayarak kaçmak zorunda kaldıkları aktarıldı.

Açıklamada, bölgede emniyet ve asayişin sağlanmasına yönelik operasyonlara kararlılıkla ve aralıksız devam edildiği kaydedilerek, "Terörist unsurların yaşamlarını yayla evlerinden hırsızlık yaparak bırakılan erzaklarla sağladığı bilinmektedir. Bu duruma engel olmak ve barınma imkanlarını boşa çıkarmak maksadıyla yayla evi sahiplerinin kış döneminde evlerde erzak ve yaşam malzemesi pil, akü, tüp, ilaç, suni gübre, ocak, küçük ev aletleri bırakmaması kamuoyunun bilgisine sunulur." ifadesine yer verildi.

Öte yandan, yayla evlerine gidildiğinde hırsızlık şüphesi yaşayan vatandaşların iz ve delilleri bozmadan güvenlik güçlerine haber vermesinin de önemli olduğu belirtildi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzonspor'da teknik direktör Eddie Newton ile yollar ayrıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonsporda-teknik-direktor-eddie-newton-ile-yollar-ayrildi-3489/

Trabzonspor Kulübü, İngiliz teknik direktör Eddie Newton ile yollarını ayırdığını borsaya bildirdi.

Trabzonspor Sportif Yatırım ve Futbol İşletmeciliği Ticaret AŞ'den Borsa İstanbul'a gönderilen ve Kamuyu Aydınlatma Platformunda (KAP) da yer alan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Şirketimiz ile teknik direktör Edward John Ikem Newton arasındaki 26 Ağustos 2020 başlangıç ve 31 Mayıs 2021 bitiş tarihli teknik direktörlük sözleşmesi, karşılıklı olarak feshedilmiştir. Yapılan anlaşmaya göre teknik direktöre, 2020-2021 futbol sezonu sonuna kadar olan 333 bin 296 avro tutarındaki alacakları ödenecektir."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'da 115 litre sahte rakı ele geçirildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonda-115-litre-sahte-raki-ele-gecirildi-5415/

Trabzon'da düzenlenen sahte içki operasyonunda, 115 litre sahte rakı, 42 litre etil alkol, 900 gram anason, 49 gram kubar esrar, 7 tabanca şarjörü ve 215 çeşitli ebatta mühimmat ele geçirildi.

İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince Ortahisar ilçesinde kaçak içki imal edildiği istihbaratı üzerine narkotik köpeğinin de katılımıyla düzenlenen operasyonda belirlenen adreste arama yapıldı.

Söz konusu evde, 115 litre sahte rakı, 42 litre etil alkol, 900 gram anason, 49 gram kubar esrar, 7 tabanca şarjörü ve 215 çeşitli ebatta mühimmat ele geçirildi.

Gözaltına alınan şüphelinin işlemleri sürüyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'da son 48 saatte 35 farklı noktada yangın https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonda-son-48-saatte-35-farkli-noktada-yangin-5656/

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Ortahisar ilçesine bağlı Akyazı Mahallesi'nde dün akşam saatlerinde çalılık alanda örtü yangını çıktığını anımsatarak Ortahisar, Akçaabat ve Yomra itfaiye ekiplerinin ortak çalışmasıyla yangının kısa sürede söndürüldüğünü ifade etti. Yangınlara davetiye çıkarmamak için dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Zorluoğlu, şöyle devam etti:

"Dün gece saatlerinde Akyazı Mahallemizde meydana gelen yangın, İtfaiye Dairesi Başkanlığı ekiplerimiz tarafından kısa sürede kontrol altına alındı. Yine TİSKİ ekiplerimiz tarafından bölgeye su takviyesi sağlanmıştır. Trabzon'da son 48 saatte 25'i açık alan, 5'i ev ve 5'i de orman yangını olmak üzere 35 farklı noktada yangın çıkmış olup ne mutlu bize ki can kaybı yaşanmadan yangınlara gerekli müdahale yapılmıştır."

Raporlara göre yangınların çoğunun piknikler ve fındık bahçelerinde yapılan temizliğin ardından yakılmak istenen ateş sonucu meydana geldiğine işaret eden Zorluoğlu, şunları kaydetti:

"Özellikle çeşitli nedenlerle bahçelerde yakılan ateşler, yangınlara davetiye çıkarmaktadır. Vatandaşlarımız kontrollü olarak yaktığını düşünse de küçük bir rüzgarda kontrolden çıkan anız yangınları, insanların canını ve malını tehdit edebilmektedir. Mevsim şartları sıcak, yağışsız ve rüzgarlı geçmektedir. Bu nedenle hiçbir gerekçe ile kuru ot, çalı gibi yanıcı maddelerin açık alanda ve etrafa sirayet edecek yerlerde yakılmamasını, sigara gibi yakıcı maddelerin yerlere atılmamasını istirham ediyorum. Ayrıca önümüzdeki günlerde havaların soğuması ile birlikte herhangi bir tehlike yaşanmaması için vatandaşlarımızın baca temizliklerini yaptırmalarını da önemle rica ediyorum."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'un Akyazı mahallesinde örtü yangını https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonun-akyazi-mahallesinde-ortu-yangini-1449/

Trabzon’un Ortahisar İlçesi Akyazı Mahallesinde bulunan stadyumun karşı kısmında yer alan dik yamaçtaki boş arazide bilinmeyen bir nedenle bu gece yangın çıktı. Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye itfaiye ekipleri sevk edildi. İhbar üzerine gelen Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri yangın kontrol altına almak için çalışma başlattı. Yaklaşık 1 saatlik çalışmanın ardından 3 farklı noktada çıkan örtü yangını kontrol altına alınarak söndürüldü. Ekiplerin soğutma çalışmaları sürürken yangının çıkış nedeni de araştırılıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon Devlet Tiyatrosu 'Kuyucaklı Yusuf' oyununu sahneleyecek https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzon-devlet-tiyatrosu-kuyucakli-yusuf-oyununu-sahneleyecek-1266/

Sabahattin Ali'nin yazdığı, Erkan Akçelik'in uyarladığı oyunu Ayşe Berna Konur yönetiyor.

TDT Müdürü Elvan Saliha Karahasan'ın yönetmen yardımcılığını üstlendiği oyunda, Yavuz Topçuoğlu, Efecan Baştürk, Elvan Tibukoğlu, Rümeysa Sağlam, Ogün Kılıç, Mahir Elvan, Durulcan Yaman, Hazar Altıntaş, Göknur Paslı, Sıla Ömeroğlu, Songül Nadir, Aykut Güner ve Aybüke Yılmaz rol alıyor.

Dekor tasarımını Cenk Oral, kostüm tasarımını Fulden Korkmaz, ışık tasarımını Nihat Bahar, müziğini Fatih Veli Ölmez ile koreografisini de Berkan Görgün'ün yaptığı oyunun konusu şöyle özetleniyor:

"Yatağın kenarından başlayıp odanın ortasına kadar yayılan pıhtılaşmış kan odada küçük bir gölcük oluşturmuştu. Sedirin köşesinde diz çökmüş oturuyordu. Sabit bir şekilde gözlerini ayırmadan onları izliyordu. Soruldu; sen kimsin? 'Ben Yusuf' dedi. Yusuf bu manasız ve yabancı hayatta bir tek şeye hakikaten sarılmış, hakikaten inanır gibi olmuştu. Hayatında asıl aradığı şeyin Muazzez olmadığını biliyordu, fakat Muazzez olmadan bunu aramaya gücü olamayacağını sanıyordu. Kuyucaklı Yusuf taşra hayatının, eşraf çekişmelerinin arasındaki sevgi serüveni ve yenilmeye rağmen baş eğmeyişin hikayesidir."

Oyunun prömiyeri 8 Ekim Perşembe günü saat 20.00'de Haluk Ongan Sahnesinde gerçekleştirilecek.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzonspor Teknik Direktörü Newton: Eski gücümüzü geri kazanacağız https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonspor-teknik-direktoru-newton-eski-gucumuzu-geri-kazanacagiz-3096/

Trabzonspor Teknik Direktörü Eddie Newton, Süper Lig'de hafta sonu deplasmanda Yukatel Denizlispor ile oynayacağı maçın hazırlıklarını sürdüren bordo-mavili takımın bu sabahki antrenmanı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

İngiliz teknik adam, takımda sakat oyuncuların sayısının fazla olmasının nedeni konusunda bir soru üzerine, "Tabii ki bu sakatlıklarla alakalı herhangi bir kimseyi, çalışanımızı suçlamak kesinlikle mümkün değil. Trabzon'da olan yüksek nem ve havadan dolayı sahada bazı sıkıntılar yaşanabiliyor. Her gün çimi kontrol eden arkadaşlarımız harika işler çıkardılar. Hem burada hem de sahada çimi çok iyi kontrol ettiler. Ancak sezon öncesi kampındayız, bu sakatlıkların yaşanması normaldir." diye konuştu.

Newton, sadece Trabzonspor'a değil, Avrupa'da ve Türkiye'de bütün takımlara bakıldığında kasığından, arka adalesinden 2-3 hafta sakatlık yaşayan birçok futbolcu görüldüğünü ifade ederek, şunları söyledi:

"Sezon öncesi kampındasınız ve bütün oyunculara yükleme yapmak zorundasınız. Bu oyuncuların sakatlanması normal durumdur. Liverpool örneğini ele alırsak Klopp başladığında antrenman şeklinin değişmesinden dolayı birçok sakatlık yaşanmıştı. Bu sürece oyuncularımızın adapte olması gerekiyor. Oyuncularımızın yeni antrenman sistemine alışması gerekiyor. Bu, zaman alacaktır. Oyuncularımız buna tamamen adapte olduğunda sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyorum. Sağlık departmanı ile her gün iletişim halindeyiz. Oyuncuların sağlığını kontrol etmeye, onların yaşayacağı sorunu önceden engellemeye çalışıyoruz."

"Büyük oyuncu kaybetmek canınızı yakar"
"Hangi takım olursanız olun, ister Real Madrid, Chelsea veya dünyanın en büyük takımlardan biri olun, büyük oyuncuları kaybetmek canınızı yakar." diyen bordo-mavili takımın teknik adamı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu tür oyuncuları kaybetmek istemezsiniz. Hem yönetimimiz hem de başkanımızla gece gündüz muhteşem çalışma yürütüyoruz. Başkanımız ve yönetim kurulu üyelerimiz gerçekten bana ve bütün ekibimize transfer konusunda ihtiyacımız olan bölgeler konusunda yardımcı olmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Harika bir iş çıkarıyorlar. Tabii ki bu oyuncuların boşluğunu doldurmak kolay olmayacaktır. Transfer sürecinin sonuna kadar eski gücümüzü geri kazanacağımıza ve ihtiyacımız olan bütün bölgelere gerekli transferleri yapacağımıza inanıyorum. Tabii ki kolay iş olmayacaktır. Zor olacaktır. Ama bunu başarmak adına hem yönetim hem de başkanımızla harika bir çalışma içindeyiz."

"Sörloth konusunda çok netiz"
Eddie Newton, Norveçli golcü oyuncu Alexander Sörloth konusunda, "Yönetimimiz ve ben bu konuda çok netiz aslında. Kendisiyle hem ben hem de yönetimimiz 1 yıl daha devam etme fikrimiz vardı. Ancak birçok konuşmadan ve ilk birkaç hafta çalıştıktan sonra hem ben hem de başkanımızın yaptığı görüşmeden sonra kendisinin kararını verdiği ve burada devam etmek istemediği yönünde görüşü olduğunu fark ettik. Oyuncularımızın burada oynamak istemelerini istiyoruz. Oyuncunun eğer kalbi ve düşüncesi burada oynamak niyetinde değilse oyuncunun ayrılması ve onun yerine yeni oyuncu bakma daha doğru olur düşüncesindeyiz." değerlendirmesinde bulundu.

"Afobe'yi tanıyorum"
Trabzonspor'un transfer gündeminde olan ve Trabzon'a gelen Benik Afobe'yi tanıdığını aktaran Newton, "Hızlı ve güçlü, bu ligde iş yapabilecek kalitede ve yeteneklere sahip kendisi. Hem birçok oyuncumuz açısından Ömür, Tony, Ekuban gibi oyunun içinde kalmayı seven oyuncularımıza birçok şey katabilecek hem de onlara yardımcı olabilecek oyuncu olduğunu düşünüyorum." dedi.

"Kadronun yeterli olduğunu söyleyemem"
Trabzonspor'un kadrosunun yeterli olup olmadığı şeklindeki soru üzerine de İngiliz çalıştırıcı, şu görüşleri paylaştı:

"Yalan söyleyecek değilim bu konuyla alakalı. Kadronun yeterli olduğunu söyleyemem. Yönetim ve başkanımız gece gündüz durmaksızın inanılmaz çalışma gösteriyorlar. Vakit tanımaksızın ellerinden gelen çabaları gösteriyorlar. İhtiyacımız olan pozisyonları biliyoruz. Şu an söyleyecek değilim. Muhtemelen fikirleriniz vardır. Ama bu konuyla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu senenin ayrıca bir zorluğu da var. Finansal sınırlamalar. Bu finansal sınırlamaları da işin içine kattığınızda yaptığımız işin ne kadar zor olduğunu siz de tahmin edebileceksiniz."

Newton, bu takımın şampiyonluk yarışı içinde kalabilecek bir takım olduğunu vurgulayarak, "Sadece şunu söylemem gerekir; maçı gördüyseniz şunu fark etmişsinizdir. Beşiktaş gibi önemli takıma karşı oynarken topun hakimiyeti bizdeydi. Yediğimiz gollere bakacak olursanız savunma oyuncumuzun kafasına çarpıp kalecimizi tereddütte bırakan goldü. Penaltı çok basit karardı. Daha önce de söyledim. Evet, bu takımın transfere ihtiyacı var. Evet bu takımda gelecek pozisyonlara yeni oyunculara ihtiyacımız var. Ancak tekrar söylemeliyim. Ben, yönetim ve başkanımız herkes bu takıma doğru insanları getirmek adına çalışmaları sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Taraftarlar panik yapmasın"
Transferde titiz davrandıklarını anlatan Newton, şöyle devam etti:

"Panik yapmayacağız. 5 Ekim'e kadar vaktimiz olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla bu zamana kadar doğru oyuncuları seçmek zorundayız. Doğru insanları getirmek zorundayız. Hata transferleri, panik transferleri kesinlikle yapmak istemiyoruz. Paramızı boşuna harcamak istemiyoruz. Hata yapacak paramız yok kesinlikle. Getirdiğimiz oyuncuların, doğru insan, oyuncu olması gerekiyor. Şöyle mesaj verebilirim. Ligi bir iki haftada kazanamazsınız. Ligin kazananı bir iki haftada belli olmaz. Kadromuz genişleyecek. Belki hafta sonuna kadar bir arkadaşımız daha aramıza katılabilir. Daha sonra 2-3 oyuncu daha katılabilir. Kadromuz genişleyecek ve daha güçlenecek. Sakatlarımız düzelecekler. Kısa süre içinde bizlerle olmaya, idman yapmaya başlayacaklar. Trabzonspor taraftarlarından tek ricam şu. Panik yapmasınlar kesinlikle. Burada doğru çalışan yönetim, başkan şekli var. Bütün herkes kulübün doğruları adına yapmaya çalışıyorlar. Doğru oyuncuları getirmeye çalışıyorlar. Hata yaparak paramızı boşuna harcamak istemiyoruz kesinlikle."

Eddie Newton, Trabzonspor taraftarlarına bir mesajı iletmek istediğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Öncelikle şu konu hakkında özür dileyebilirim. Haftalardır çünkü ilerisinde belki aksaklık olmuş olabilir. Çok fazla kendileriyle konuşmaya, kendileriyle iletişim kurmaya fırsat bulamamış olabiliriz. Bu konuyu düzelteceğiz. Daha sık bir şekilde kendileriyle iletişim kurma fırsatına ulaşmış olacağım ben de. Trabzonspor taraftarlarından sabır ve anlayış istiyorum. Bu durumun üstesinden geleceğiz. Hep birlikte geleceğiz. Herkes işini doğru şekilde yapmaya çalışıyor burada. Ama dediğim gibi burada en önemli olan nokta, taraftarımız ve kendilerinin bizlere göstereceği anlayış ve güven. Onu hissetmeye ihtiyacımız var. Bize güvenmeye, desteklemeye her zaman devam etsinler. Bu durumun üstesinden beraber geleceğiz ve geldiğimiz zaman da her zaman kazanmaya oynayan, o başarıları tekrar gösteren ve yarışan bir Trabzonspor bulacaklar."

TSYD Trabzon Şubesinden açıklama
Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Trabzon Şubesi Yönetiminden yapılan yazılı açıklamada, Trabzonspor Kulübü ile antrenmanların basına açık olması noktasında görüşme gerçekleştirildiği bildirildi.

Görüşmeler sonucunda talebin, kulüp yönetim kurulu tarafından olumlu karşılık bulduğuna işaret edilen açıklamada, "Kovid-19 salgını nedeniyle basına kapalı idmanların bugünden başlayarak belirli periyotlarda meslektaşlarımıza açılması, güncel gelişmelerin yanında hem iç saha hem de deplasmanlarda daha iyi iletişim kanallarının sağlanacak olması, toplumu bilgilendirme görevi olan biz gazetecileri memnun etmiştir." ifadesine yer verildi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hazırlık maçında Trabzonspor, Çaykur Rizespor'u 4-3 yendi https://mail.gazetebirlik.com/haber/hazirlik-macinda-trabzonspor-caykur-rizesporu-4-3-yendi-2663/

Süper Lig ekiplerinden Çaykur Rizespor ile Trabzonspor arasındaki hazırlık maçını, bordo-mavili ekip 4-3 kazandı.

Stat: Çaykur Didi

Hakemler: Sinan Dereci, Ertan Başdağ, Akın Karabacak

Çaykur Rizespor: Zafer Görgen, Chatzissias, Abdullah Durak (Dk. 70 Burak Albayrak), Emirhan Topçu (Dk. 46 Alberk Koç), Moroziuk (Dk. 64 Orhan Ovacıklı), Baiano (Dk. 60 Atakan Akkaynak), Yasin Pehlivan (Dk. 77 Diomande), Samudio (Dk. 70 Nadir Çiftçi), Michalak (Dk. 64 Tunay Torun), Boldrin (Dk. 73 Engin Bekdemir), Skoda (Dk. 64 Kemal Rüzgar)

Trabzonspor: Erce Kardeşler, Xavier, Trondsen (Dk. 76 Kamil Ahmet Çörekçi), Campi, Abdulkadir Parmak, Flavio, Edgar Le, Nwakaeme (Dk. 71 Guilherme), Abdülkadir Ömür (Dk. 77 Abdurrahim Dursun), Ekuban (Dk. 83 Kerem Baykuş), Pereira (Dk. 47 Serkan Asan)

Goller: Dk. 13, Dk. 34 (Penaltıdan) Skoda, Dk. 47 Abdullah Durak (Çaykur Rizespor), Dk. 17 Ekuban, Dk. 21 Abdulkadir Ömür, Dk. 42 Nwakaeme, Dk. 44 Pereira (Trabzonspor)

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzonspor'da bir futbolcunun ikinci Kovid-19 testi de pozitif çıktı https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonsporda-bir-futbolcunun-ikinci-kovid-19-testi-de-pozitif-cikti-1807/

Trabzonspor'da, Kovid-19 testi pozitif çıktığı için ev izolasyonunda bulunan bir futbolcunun ikinci testinin de pozitif olduğu bildirildi.

Bordo-mavili kulübün internet sitesinde yer alan açıklamada, "Futbolcu kadromuz, teknik heyetimiz ve çalışanlarımıza Kovid-19 testleri yapılmış, pozitif vakaya rastlanmamıştır. Daha önce sonuçları pozitif çıkan ve ev izolasyonuna alınan iki oyuncumuza da yeniden test yapılmış olup, bir oyuncumuzun testi pozitif çıkmıştır." ifadesi kullanıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzonspor'un Norveçli oyuncusu Trondsen: İyi ve kaliteli takım olduğumuzu düşünüyorum https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonsporun-norvecli-oyuncusu-trondsen-iyi-ve-kaliteli-takim-oldugumuzu-dusunuyorum-125/

Trabzonspor'un Norveçli orta saha oyuncusu Anders Trondsen, "Norveç'te alışık olduğumdan daha üstte bir seviye var. Kalitenin çok yüksek olduğunu gördüm. İyi ve kaliteli bir takım olduğumuzu düşünüyorum." dedi.

Trondsen, bordo-mavili kulübün medya merkezine yaptığı açıklamada, çok iyi bir oyuncu gruplarının olduğunu belirtti.

Takıma alışma sürecinin gayet iyi gittiğini aktaran Trondsen, "Fizik olarak da iyi durumda olduğumu söyleyebilirim. Takım arkadaşlarım beni gayet iyi karşıladılar. Burada olmaktan dolayı çok mutlu hissediyorum." diye konuştu.

Norveçli oyuncu, bordo-mavili takımda geçen sezon gol kralı olan Alexander Sörloth ile daha önce oynadığını anımsatarak, "15-16 ve 21 yaş altı takımlarında hep beraberdik. Hatta beraber oynadığımız takımların hepsinde neredeyse oda arkadaşıydık. Böyle birinin sizden daha önce burada olması sizin hayatınızı daha da kolaylaştırıyor. Gün geçtikçe diğer takım arkadaşlarımı daha iyi tanıma fırsatı buluyorum. Gerçekten harika bir oyuncu grubuna sahibiz. Tüm takım arkadaşlarımla birlikte iyi bir yolda gittiğimizi söyleyebilirim. Hepsine bana gösterdikleri yardımlardan dolayı teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

"Sörloth ile her gün konuştuk"
Transfer sürecinde Sörloth'tan her gün takım hakkında bilgi aldığını anlatan 25 yaşındaki futbolcu, şöyle devam etti:

"Transfer sürecim çok hızlı gelişti. Rosenborg'da son maçımı yaklaşık iki hafta önce oynamıştım. Koronavirüs nedeniyle biraz gecikmeler yaşandı ama sonra Trabzon'a gelerek sağlık testlerinden geçtim. Aslında 4-5 gün gecikmeli de Trabzon'a gelebilirdim ama bunu istemedim. Çünkü Trabzonspor'un çok önemli bir fırsat olduğunu ve hemen buraya dahil olmam gerektiğini düşündüm. O dönemde neredeyse her gün görüntülü olarak Sörloth ile görüşüyorduk. Hatta Sörloth ile o kadar çok şeyi konuştuk ki neredeyse gelmeden önce takımı tamamen tanıyordum. Sörloth olmasa da Trabzonspor'a gelebilirdim çünkü ne kadar büyük bir takım olduğunu görüyorum."

"Sörloth'un performansı Norveç'te tam olarak bilinmiyor"
Trondsen, Sörloth'un tüm maçlarını izlediğini belirterek, "Norveç'teki TV yayınları nedeniyle Türk futbolunu takip edebilmek açıkçası biraz zor oluyor. Bazı maçların tamamen yayımlanmadığını düşündüğünüzde Sörloth'un performansı Norveç'te tam olarak bilinmiyor diyebilirim. Ancak ben kendisinin buradaki tüm maçlarını takip ettim. Kendi öz güvenini kazandığında üst düzey bir performans gösteriyor. Aynı şekilde performans gösterirsem, ben de çok mutlu olurum." şeklinde konuştu.

"Şehirde yabancılık çekmedim"
Norveçli futbolcu şehirde hiç yabancılık çekmediğini de vurgulayarak, "Trabzon aslında Norveç'te yaşadığım Trondheim şehri ile benzer özellikler gösteriyor. İkisi de küçük şehirler. Pandemi dolayısıyla çok fazla dışarı çıkma ve şehri tanıma fırsatı bulamadım. Ancak Sörloth ile konuştuğumuzda özellikle deniz kenarında çok güzel restoranlar olduğunu ve gidilebilecek pek çok yer olduğunu söyledi. Umarım pandemi bittikten sonra şehri daha çok gezme ve tanıma fırsatı bulacağım." dedi.

Kaliteli oyunculardan oluşan bir takımlarının olduğunun altını çizen Trondsen, "Takıma ilk baktığımda gerçekten zeki oyunculardan kurulu bir ekip olduğumuzu görüyorum. Böyle oyuncularla oynamak her zaman daha kolaydır. Ne yapmaları, nerede olmaları gerektiğini bilen oyuncularla oynamak her zaman işinizi kolaylaştırır. Bu kadar akıllı ve çabuk düşünebilen oyuncuların takımınızda olması alışma sürecindeki bir oyuncu için de çok önemlidir. Norveç'te alışık olduğumdan daha üstte bir seviye var. Kalitenin çok yüksek olduğunu gördüm. İyi ve kaliteli bir takım olduğumuzu düşünüyorum." diye konuştu.

"Skor katkısı da sağlayacağım"
Trondsen, oyun stili hakkında da bilgiler vererek, "Sörloth'un da bahsettiği gibi iyi bir sol ayağım olduğunu düşünüyorum. Topa sahip olmayı seven, topla oynamayı ve pas yapmayı seven bir oyun tarzım var. Orta sahada hızlı bir oyuncu olduğumu söyleyebilirim. Bazen de kayarak müdahaleleri yapmayı seven bir oyun tarzım var. Şut atma fırsatı bulduğumda takımımıza skor anlamında da pek çok katkıda bulunabileceğimi düşünüyorum. Tabi ki bunları hep birlikte göreceğiz." değerlendirmesinde bulundu. 

Norveç ve Türkiye'nin fiziksel özelliklerin ön plana çıktığı ligler olduğunu aktaran Trondsen, şunları söyledi:

"Norveç ligi de aslında fiziksel özelliklerin öne çıktığı bir lig. Türkiye ligine baktığımda sürekli öne arkaya doğru ve çabuk oynanan, kontra atakların ve hızlı atakların çok olduğu bir lig yapısı olduğunu gördüm. Buradaki arkadaşlarımızla konuştuğumuzda onlar da benzer şeyler söylediler. Yüksek tempolu ve kaliteli oyuncuların bulunduğu bir lig olduğunu biliyorum. Tabii ki düşündüğümüzde Norveç'teki ligle Türkiye ligini karşılaştırdığımızda burada temponun daha yüksek olduğunu ve daha kaliteli oyuncular olduğunu söyleyebiliriz. Ben rakibin temposuna, rakibin kalitesine ve rakibin yapabileceklerine ayak uydurabilen bir oyuncuyum. Dolayısıyla lige adaptasyonumun da kolay olacağını düşünüyorum."

"Taraftarlardan muhteşem reaksiyon alıyorum"
Bordo-mavili taraftarlardan çok olumlu dönüşler aldığını belirten Trondsen, sözlerini şöyle tamamladı:

"Taraftarlarımızla karşılaştığımda muhteşem reaksiyonlar alıyorum. Özellikle sosyal medya üzerinden çok fazla mesaj aldım, belki birçoğuna cevap da veremedim. Beni burada ne kadar iyi karşıladıklarını ne kadar güzel şeyler düşündüklerini her mesajlarında ve her karşılaşmamızda görebiliyorum. Herkesten, tüm takım arkadaşlarımdan ne kadar büyük bir taraftar kitlemizin olduğunu duydum. Bunu zaten biliyordum ancak ne yazık ki pandemi nedeniyle onlarla birlikte olamıyoruz, onların önünde oynayamıyoruz. Umuyorum ki kısa süre içinde bu pandemi süreci biter. Taraftarımızın önünde oynayacağımız maçları dört gözle bekliyorum."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'da sağanak hayatı olumsuz etkiledi https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonda-saganak-hayati-olumsuz-etkiledi-9536/

Öğle saatlerinde başlayan sağanağa kent sakinleri hazırlıksız yakalandı. Yağışın etkisini artırmasıyla bazı cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu. 

Karadeniz Sahil Yolu'nun bazı kesimlerinde biriken su nedeniyle ulaşımda aksama yaşandı.

Ortahisar ilçesine bağlı Aydınlıkevler Mahallesi'ndeki yolun bir bölümünde çökme meydana geldi, rögarlar taştı.

Büyükşehir Belediyesi Trabzon İçme Suyu ve Kanalizasyon İdaresi (TİSKİ) ekipleri, sorun yaşanan bölgelere müdahalede bulundu.

Öte yandan, Atatürk Alanı'ndaki İskenderpaşa Camisi'nin avlusunda cuma namazı kılanlar, sağanak nedeniyle zor anlar yaşadı.

Ortahisar ilçesinde yağış nedeniyle 21 iş yeri ve 3 evi su bastı.

Bunun üzerine TİSKİ'de görevli 61 personel tarafından 32 iş makinesiyle su tahliyesi yapıldı.

Uzunsokak'ta bulunan iş merkezinin zemin katında faaliyet gösteren iş yerinin sahibi Müzeyyen Öztürk, AA muhabirine, sağanak nedeniyle dükkanının zarar gördüğünü söyledi.

Öztürk, belediye ekiplerinin gelmesiyle tahliye işlemi başlatıldığını dile getirerek, "Tahminim yaklaşık 80 bin lira zararım var. Birçok ahşap ürünüm zarar gördü. İş yerimin duvarlarından sular aktı." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzonspor'da oyuncuların sağlık kontrolleri sürüyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonsporda-oyuncularin-saglik-kontrolleri-suruyor-7154/

Bordo-mavili kulübün internet sitesinden yapılan açıklamada, teknik direktör Eddie Newton yönetiminde Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri'nde toplanan takımda, bazı futbolcuların kuvvet ile dayanıklılık testlerine tabi tutulduğu ve sağlık kontrolünden geçirildiği belirtildi.

Yeni sezon hazırlıklarının ise bugün saat 17.00'de gerçekleştirilecek antrenmanla devam edeceği aktarıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'da şarbon karantinası https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonda-sarbon-karantinasi-3486/

Yemişli Mahallesi'nde kesilen büyükbaş hayvanın etinden yiyen kişilerin rahatsızlanması üzerine, inceleme başlatıldı.

Kesilen hayvanda şarbon olabileceği ihtimali üzerine mahalle karantinaya alındı.

İlgili tüm birimlerin konuyla ilgili incelemeyi sürdürdüğü bildirildi.

"Aşılama faaliyetine başlanmıştır"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Sürmene ilçesi Yemişli Mahallesi'nde büyükbaş hayvanın kesilerek dağıtıldığı ve bunları tüketen bazı vatandaşlarda birtakım rahatsızlıklar belirlendiği aktarıldı.

Bu durum üzerine, İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ilgili vatandaşın işletmesine gidilerek, kesilen hayvana ait et numuneleri ve işletmede bulunan diğer hayvanlardan kan örnekleri alındığı belirtilen açıklamada, örneklerin Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü'ne gönderildiği vurgulandı.

Analiz sonuçlarında kesilen hayvanın şarbon hastalığı mikrobu taşıdığı, diğer mevcut hayvanlarda ise hastalık olmadığı tespit edildiğine dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Konu ile ilgili il ve ilçe müdürlüğümüzce karantina, idari ve fenni tedbirler alınmış olup, ilk etapta dezenfeksiyon işlemleri yapılmış, mevcut henüz tüketilmeyen etler ise imha edilmiştir. Aşılama faaliyetine başlanmıştır. İlgili durumun takibi Sağlık Müdürlüğü ve İlçe Kaymakamlığı ile birlikte koordineli olarak yapılmaktadır. Şu an endişe edilecek herhangi bir durum görülmemektedir."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sümela Manastırı'nda 7'nci ayin yapıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sumela-manastirinda-7nci-ayin-yapildi-4669/

Hristiyan aleminde "Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü" olarak kabul edilen ve kutsal sayılan yıl dönümünde Hristiyan Ortodokslarca yapılan ayin, Gelibolu Metropoliti Metropolit Stefanos Dinidis yönetiminde gerçekleştirildi.

Saat 09.30'da başlayan ayin yaklaşık 2 saat sürdü. Katılımcılar ayinin sona ermesinin ardından manastırı gezdi.

Metropolit Stefanos Dinidis, ayin sonunda yaptığı konuşmada, bu sene Sümela Manastırı'nda ayini yönetmeyi nasip ettiği için Allah'a şükrettiklerini söyledi.

Meryem Ana kutlamasına katılamayan Bartholomeos’un selamlarını ve hayır dualarını ileten Dinidis, şöyle devam etti:

"Hristiyanlar'ın yanında Müslümanlar tarafından da büyük hürmet ve itibar gören, Kur'an-ı Kerim'de kendisinden en iyi şekilde bahsedilen, Allah'ın seçtiği tertemiz ve bütün kadınlardan üstün kıldığı bakire Meryem Anamıza ithaf edilen ve tesis tarihi ta 4. asrın sonlarına kadar uzanan bu tarihi manastır, tek bir Yaradana iman edenlerin samimiyetli gayretleriyle bu kadar zorlu tabiat şartlarına sahip bir yerde kurulabilmiş ve yaşatılmış, zaman içinde Osmanlı padişahlarının da ihtimamlarıyla ihya edilerek günümüze kadar gelebilmiştir."

Dinidis, manastırın son kapsamlı restorasyonunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde devletin imkanlarıyla gerçekleştiğini ifade ederek, "Bu vesileyle emeği geçenlere Patrikhanemizin ve Patrik Efendimizin şükranlarını arz ederim." dedi.

Dinidis, Ortodoks Hristiyanlar olarak inanç hürriyeti konusunda göstermiş oldukları hassasiyet ve bugünkü ayinin gerçekleştirebilmesi hususunda vermiş oldukları izin için Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere tüm devlet yetkililerine, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu'na teşekkür etti.

Küresel ölçekte Kovid-19 salgınının son bulması, ülkenin kardeşliğinin ve huzurunun daim olmasını dileyen Dinidis, "Bütün dünyaya barış ortamının tesisi için Meryem Anamızın şefaatleriyle yüce Allah’ımıza niyaz ederiz." diye konuştu.

Ayine katılan Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger de gazetecilere yaptığı açıklamada, Trabzon’un farklı dinlerden ve farklı etnik gruplardan insanların bir arada olmasıyla iftihar edilen bir şehir olduğunu söyledi.

Berger, şunları kaydetti:

"Tabii ki böyle bir yerin dini olarak da hizmete açılması çok güzel bir şey, aynı zamanda Türkiye için bir cazibe noktası. Ülkedeki birçok yer gibi farklı dinlere ait ibadet yerlerinin olması Türkiye için büyük bir cazibe noktası ki burası UNESCO Dünya Mirasında da yer alıyor. Restorasyon çalışmaları da gerçekten hakkını vermiş, bu törenin gerçekleştirilmiş olması da çok memnun edici oldu."

Sümela Manastırı'nda 88 yıl aradan sonra 2010'dan beri yılda bir kez Hristiyan Ortodoksların ayin yapmasına izin veriliyor.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sümela Manastırı'nda ayin başladı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sumela-manastirinda-ayin-basladi-684/

Trabzon'un Maçka ilçesinde Karadağ'ın Altındere Vadisi'ne bakan eteğindeki, 88 yıl aradan sonra 2010'dan beri yılda bir Hristiyan Ortodoksların ayin yapmasına izin verilen Sümela Manastırı'nda 7'nci ayin başladı.

Hristiyan aleminde "Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü" olarak kabul edilen ve kutsal sayılan yıl dönümünde Hristiyan Ortodokslarca yapılan ayine katılacaklar, sabah saatlerinde minibüslerle tarihi Sümela Manastırı'na gelerek hazırlıklara başladı.

Manastırın çevresinde jandarma ekipleri güvenlik önlemleri aldı, hassas burunlu köpekle manastır içinde arama yapıldı.

Ayin öncesi manastırın girişine gelen ziyaretçiler, Trabzon Valiliğince kendilerine verilen giriş kartlarıyla kontrollü şekilde içeri alındı.

Manastırın restorasyonu dolayısıyla 4 yıldır gerçekleştirilmeyen ayine, Kovid-19 tedbirleri nedeniyle bu yıl yaklaşık 70 kişi katılıyor.

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger de katılımcılar arasında yer alırken, geçmiş yıllarda Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yönettiği ayini, bu yıl Patrikhane yetkilileri gerçekleştiriyor.

Ayin nedeniyle Sümela Manastırı'na saat 14.00'e kadar heyet dışında başka ziyaretçi kabul edilmeyecek. Vatandaşlar, manastırı ayinin ardından 14.00-20.00 saatlerinde gezebilecek.

Sümela Manastırı
Altındere Vadisi'ndeki Karadağ'ın eteklerinde, vadiden yaklaşık 300 metre yüksekteki ormanlık alanda bulunan Sümela Manastırı, halk arasında "Meryem Ana" adı ile biliniyor.

Sümela Manastırı'nın 18. yüzyılda birçok bölümü yenilenmiş, bazı duvarları fresklerle süslü. 19. yüzyılda büyük binaların ilave edilmesiyle manastır muhteşem bir görünüm kazandı ve en zenginleşti. Bu dönemde son şeklini alan manastır pek çok yabancı seyyahın ziyaret ettiği, yazılarına konu ettiği bir mekan olarak ünlendi.

Sümela Manastırı'nın başlıca bölümleri ana kaya kilisesi, birkaç şapel, mutfak, öğrenci odaları, misafirhane, kütüphane ile kutsal ayazma olarak biliniyor. Bu yapılar topluluğu oldukça geniş bir alana inşa edildi. Manastırın girişinde su getirdiği anlaşılan büyük su kemeri yamaca yaslanmış durumda. Dar, uzun merdivenle girilen manastırın giriş kapısının yanında muhafız odaları bulunuyor. Buradan bir merdivenle iç avluya iniliyor. Solda manastırın esasını teşkil eden ve kilise haline getirilen mağaranın önünde çeşitli manastır binaları bulunuyor. Sağ tarafında kütüphane bulunuyor. Yine sağda yamacın ön yüzünü kaplayan büyük balkonlu bölüm, kesiş odaları ve misafir odaları olarak kullanılmış.

Şapeldeki freskler 18. yüzyılın başlarına tarihlenmekte ve üç ayrı devirde yapılan üç tabaka olarak görülüyor. En alt tabakanın freskleri daha üstün nitelikte olduğu belirtiliyor. Sümela Manastırı'nda yer yer sökülerek alınmış olan ve oldukça harap bir görünüm taşıyan fresklerde işlenen başlıca konular İncil'den alınmış sahneler, Hz. İsa ve Meryem Ana'nın hayatı ile ilgili tasvirler.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'da şiddetli yağış can aldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonda-siddetli-yagis-can-aldi-1003/

Trabzon'un Of ilçesinde şiddetli yağış sonucu meydana gelen heyelanda bir kişi hayatını kaybetti.

Vali İsmail Ustaoğlu, AA muhabirine, Of'ta bugün etkili olan şiddetli yağış nedeniyle çeşitli noktalarda heyelanlar meydana geldiğini, bazı mahalle yollarının kapandığını belirtti.

Sefaköy Mahallesi'nde 3, Yemişalan'da 3, Sugeldi Mahallesi'nde 1 vatandaşın mahsur kaldığını ifade eden Ustaoğlu, AFAD, UMKE ve diğer ekiplerin çalışmalarıyla bu vatandaşların bulundukları yerden kurtarıldığını söyledi.

Ustaoğlu, şu an için ulaşılamayan vatandaş kalmadığını kaydederek, "Ancak yeni gelen bir habere göre, Sugeldi Mahallesi'nde aracıyla seyir halindeyken heyelana kapılan bir vatandaşımız vefat etti." dedi.

Ustaoğlu, bölgede yol açma çalışmalarının devam ettiğini aktardı.

Öte yandan, şiddetli yağış nedeniyle ilçede çok sayıda ev ve iş yerini su bastı.

AFAD, 112 Acil Servis, Sürmene Arama Kurtarma, Karayolları, Büyükşehir ve ilçe belediyesi ekipleri bölgede çalışmalarını sürdürüyor.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sümela Manastırı'nı 45 bini aşkın kişi ziyaret etti https://mail.gazetebirlik.com/haber/sumela-manastirini-45-bini-askin-kisi-ziyaret-etti-6902/

UNESCO Dünya Kültür Miras Geçici Listesi'nde yer alan Sümela Manastırı'nı 28 Temmuz-12 Ağustos 2020 tarihleri arasında 45 bin 257 kişi ziyaret etti.

Trabzon'un Maçka ilçesinde Karadağ'ın Altındere Vadisi'ne bakan eteğinde, vadiden 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda kayalar oyularak yapılmış, halk arasında "Meryem Ana" adıyla da bilinen Sümela Manastırı, kaya düşme riskine karşı Eylül 2015'te ziyarete kapatıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca Şubat 2016'da başlatılan restorasyon kapsamında çevre düzenlemesi, kayalıkların jeolojik ve jeoteknik bakımdan araştırılması ve güçlendirilmesi projelerinin birinci etabı tamamlanarak, manastırın avluya kadar olan bölümü Mayıs 2019'da ziyarete açıldı.

İkinci etap çalışmalarının da tamamlanması ile manastırın yüzde 65'lik bölümü, 28 Temmuz 2020'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın telekonferans yöntemiyle, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un da mekandan katıldığı törenle ziyarete açıldı.

Restorasyonun 1 Temmuz 2021'de bitirilmesi planlanıyor

Yaklaşık 5 yıl ziyarete kapalı kalan Sümela Manastırı'nda projeler kapsamında, yamaçta tehlike arz eden kayalar düşürüldü. Yaklaşık 17 bin metrekarelik kaya bölümünde koruma alanı oluşturuldu, bazı bölgeler çelik ağlarla kaplandı. Aynı bölümde 600 metrekarelik bariyer çalışması yapıldı, 1100 tondan fazla kaya bölgeden çekildi. Yapının iç bölümlerinde restorasyon gerçekleştirildi, ulaşımı sağlayan patika yolda da düzenlemeler yapıldı.

Manastırın daha önce hiç ziyarete açılmamış olan alanlarını kapsayan üçüncü etap çalışmaları ile restorasyonun yüzde 35'lik bölümünün de 1 Temmuz 2021'e kadar tamamlanması planlanıyor.

Çalışmaların birinci etabı için 11 milyon lira harcandı. İkinci ve üçüncü etapla birlikte 44 milyon lira daha harcanarak restorasyonun 55 milyon lira maliyetle tamamlanması hedefleniyor.

Restorasyonun tamamlanmasının ardından, 2000 yılından beri UNESCO Dünya Kültür Miras Geçici Listesi'nde bulunan manastırın UNESCO'da Kalıcı Miras Listesi'ne girmesi için gerekli çalışmalar başlatılacak.

Sümela Manastırı, yeniden ziyarete açılmasının ardından adeta ziyaretçi akınına uğruyor. Manastıra ulaşımı sağlayan patika yolda ve gişede uzun kuyruklar oluşuyor. Sümela, ziyarete açıldığı ilk dönemde günde yaklaşık 5 bin kişiyi ağırladı.

Manastırı, 28 Temmuz ile 12 Ağustos tarihleri arasında 45 bin 257 yerli ve yabancı turist gezdi. Sümela Manastırı, 16 gündeki ziyaretçi sayısı ile Türkiye'nin en çok ziyaret edilen ören yerlerinden biri oldu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sümela Manastırı'ndaki frekslerde tahribat oluştuğu iddiasına açıklama https://mail.gazetebirlik.com/haber/sumela-manastirindaki-frekslerde-tahribat-olustugu-iddiasina-aciklama-8630/

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak 2015 yılından bu yana Sümela Manastırı'nda çok kapsamlı bir çalışma başlattıklarını belirtti.

Bu kapsamda ilk önce kaya düşme riskinin ortadan kaldırılmasının amaçlandığını ifade eden Coşkun, can güvenliğini temin edecek ve manastırın yapılarına zarar vermesini engelleyecek biçimde çalışmaların gerçekleştirildiğini aktardı.

Coşkun, 17 bin metrekare alanda yamaç temizliği, kaya ıslahı ve kaya sağlamlaştırması gerçekleştirilerek çelik ağlar gerildiğini vurguladı.

Kaya ıslahı ve sağlamlaştırma çalışmalarını gerçekleştirebilmek için manastıra iskele kurulduğunu bildiren Coşkun, "İskele olduğu ve yukarıda kaya çalışması yapıldığı için frekslerle ilgili çalışmalarımıza ilk etapta başlamadık. İlk etapta içerideki frekslerle ilgili çalışmalarımızı devam ettirdik. Bu yüzden de çalışmalarımızı aslında etap etap tamamlayabileceğimiz bir şekle getirdik." dedi.

Coşkun, manastırın birinci etabının geçen yıl Müzeler Haftası'nda, ikinci etap kısmının da 28 Temmuz 2020'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın telekonferans sistemi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un da Sümela Manastırı'ndan katılımıyla açıldığını anımsattı.

Freksler temizlenecek
Etaplama çalışmalarında proje ve programların belli olduğunu dile getiren Coşkun, şu değerlendirmede bulundu:
"Bu program kapsamında şimdi de iskele kalktıktan sonra dışarıdaki frekslerin temizlenmesi işine başlıyoruz. Bu frekslerde öncelikle şunu net olarak söyleyeyim, yakın zamanda yapılmış hiçbir tahribat mevcut değil, söz konusu bile değil. Yakından bakıldığında görülüyor, 1800'lü yıllardan başlayarak 1960'lar, 70'lere kadar muhtelif zamanlara tarihlendirebileceğimiz tahribatlar maalesef ki var. Tarihler yazılmış, tarihler not olarak düşülmüş her dilden, her tarihten tahribatlar mevcut."

Coşkun, bu tür çalışmaları restoratörlerden kimyagerlere, mimarlardan endüstriyel dağcılara kadar multidisipliner şekilde yürüttüklerine işaret etti.

Çalışmaların, Türkiye'nin de uluslararası taraf olduğu Venedik Tüzüğü'ne göre gerçekleştirildiğini belirten Coşkun, şunları kaydetti:

"Bütün belgeleme çalışmalarını yaparak hareket ediyoruz. Laboratuvarlarımızdaki arkadaşlarımız, restorasyon ve konservasyon çalışmalarına başlarken hangi tahribatlar yapılmış, hangi müdahaleler yapılmış, hangi dönemde, ne şekilde, ne biçimde bir müdahale yapılmışsa hepsini görsel ve yazılı olarak kayda alıyorlar. Elimizde 1914 yılından başlayarak birçok zamandaki buranın fotoğrafları mevcut. 1980'lerde ve 90'larda çekilen fotoğraflarda da aynı tahribatların mevcut olduğunu görebiliriz. Bu fotoğraflar ve daha önce yaptığımız tüm müdahaleler görsel ve yazılı olarak da kayıtlı durumda bulunuyor."

Coşkun, uzmanların önceki hafta itibarıyla yeni belgeleme çalışmalarına da başladıklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Hangi tahribatlar var, nerelere müdahale edeceğiz, ne şekilde müdahale edilecek? Bunların hepsinin çalışmaları yapıldı. Özgün harçları yeniden üretmekten tutun renkleri yeniden nasıl tanımlayabiliriz, nasıl aynı şekle getirebilirize kadar laboratuvar çalışmaları yapıldı. Önümüzdeki günlerde de temizlik çalışmalarına, restorasyon ve konservasyon çalışmalarına başlayacağız. Birebir karşılaştırma yaparak üzerindeki tahribatların 1990'larda, 80'lerde de mevcut olduğunu görebiliriz. Yakın bir zamanda yapılmış bir tahribat yok. Zaten müze görevlilerimiz, güvenlik görevlisi arkadaşlarımız, restoratörlerimiz her gün burada, alanda bulunuyor."

Freksler üzerinde çalışmanın çok zahmetli olduğunu ve gayret gerektirdiğini vurgulayan Coşkun, "İnce eleyip sık dokuyarak çok dikkatli çalışmayı gerektiriyor. Özgün harçlarındaki, renklerindeki, motiflerindeki, desenlerindeki bütün kıvrımlara kadar çalışarak ve daha önce belgelendirilmiş olan çalışmalara da bakarak hangi zamanda hangi müdahale yapılmış bunlarla da mukayese ederek yapıyoruz ama en kısa zamanda temizlik çalışmalarını tamamlayacağız." diye konuştu.

"Sümela Manastırı'na vatandaşlarımız büyük ilgi gösteriyor"
Coşkun, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yakın zamanda açılışı gerçekleştirilen Sümela Manastırı'na vatandaşların büyük ilgi gösterdiğine dikkati çekerek, "Görüldüğü gibi neredeyse adım atılacak yer yok ve bu teveccüh neticesindedir ki Sümela Manastırı şu anda, açılıştan bugüne olan seyri ile gün gün takip ediyoruz, Türkiye'nin en çok ziyaret edilen ören yeri durumuna yükseldi." dedi.

Vatandaşların bu teveccühüne mazhar olmaya çalıştıklarını dile getiren Coşkun, "Elimizden gelen bütün çalışmaları yapmaya devam ediyoruz ve bu teveccüh karşısında şunu da bir not olarak söylemek istiyoruz ki biz tarih öncesi çağlardan bugüne kadar büyük, küçük bu topraklarda hangi medeniyet ve kültür tarafından üretilmiş olursa olsun bütün eserlere aynı ihtimam ve ihtiramla dokunuyoruz, müdahale ediyoruz ve korumaya çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Coşkun, Sümela Manastırı'nın günlük ziyaretçi sayısının açılışından itibaren her gün artan bir ivme ile 5 binin üzerine çıktığını vurguladı.

Yahya Coşkun, "Vatandaşlarımız müsterih olsunlar, biz Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bütün çağlar boyunca bu topraklarda üretilmiş en küçük esere kadar ihtimam ve ihtiramla bakıyor ve muhafaza edip gelecek nesillere korunmuş bir şekilde bırakabilmek için gayret ediyoruz." ifadesini kullandı.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'dan 54 ülkeye fındık ihraç edildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzondan-54-ulkeye-findik-ihrac-edildi-8284/

Türkiye'den ocak-temmuz döneminde yapılan 1 milyar 137 milyon 749 bin dolarlık fındık dış satımının 444 milyon 690 bin 128 dolarlık kısmına Trabzon merkezli firmalar imza attı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerinden derlenen bilgiye göre, Türkiye, yılın 7 ayında 163 bin 434 ton fındık ihracatından 1 milyar 137 milyon 749 bin dolar gelir elde etti.

Bu dönemde Trabzon merkezli firmalar, 62 bin 923 ton fındık ihracatı karşılığında 444 milyon 690 bin 128 doların ülkeye girmesini sağladı. Böylece Trabzon, toplam fındık ihracatının yüzde 39'unu gerçekleştirdi.

Kentten söz konusu dönemde yapılan fındık dış satımı, geçen yılın aynı dönemine göre tutar bakımından yüzde 7 arttı.

Trabzon'dan fındık ihraç edilen ülke sayısı 54 oldu. En fazla fındık satılan ülkeler, İtalya, Almanya ve Kanada olarak sıralandı.

"Fiyatların hasat öncesi açıklanması bu başarıya katkı sağladı"
DKİB Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav, bu yılın ocak-temmuz döneminde Türkiye'den yapılan fındık ihracatının yüzde 39'unun Trabzon firmalarınca gerçekleştirildiğini söyledi.

Cirav, 2019-2020 fındık hasat sezonunun 1 Eylül 2019'da başladığını belirterek şöyle devam etti:

"Bu tarihten 31 Temmuz 2020'ye kadar geçen 11 aylık süreçte ülkemizden ihraç edilen fındık, tarihin en yüksek ihracat miktarına ulaştı. 328 bin 857 ton iç ve işlenmiş fındık ihraç edilerek karşılığında sağlanan döviz girdisi 2 milyar 209 bin 750 dolara yükseldi. 1 aylık dönem sonunda ihraç edilen fındık miktarı, bugüne kadar ulaşılamayan en yüksek dış satış miktarı olan 330 bin tona ulaşacaktır."

Fındıkta 2019 hasat sezonunun çok verimli geçtiğini dile getiren Cirav, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanlığı hükümetimizin uyguladığı istikrarlı politikayla fındık fiyatlarının hasat öncesi açıklanması bu başarıya büyük katkı sağladı. 2020 yılı fındık hasadı ağustos ayının ilk haftası itibarıyla belli bölgelerde başladı. Bu hasat sezonunda da Sayın Cumhurbaşkanımızın sektör temsilcilerinin önerilerini dikkate alarak fındık fiyatlarını temmuz ayı sonunda ve hasat öncesinde açıklaması, 2020-2021 hasat sezonu fındık ihracatına büyük katkı yapacaktır. Böylece yakalanan sürdürülebilir ihracat artışında yeni başarılara imza atılacağına inanıyoruz."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Karadeniz'in en çok ihracat gerçekleştiren ili Trabzon https://mail.gazetebirlik.com/haber/karadenizin-en-cok-ihracat-gerceklestiren-ili-trabzon-3217/

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliğinden (DKİB) yapılan açıklamaya göre, bölgeden ocak-temmuz döneminde 2 milyar 518 milyon 468 bin 350 dolarlık dış satım gerçekleştirildi. Bu dönemdeki ihracatın 633 milyon 245 bin 133 dolarlık bölümü Trabzon'dan yapıldı. 

Bölge ihracatının yüzde 25'inin karşılandığı Trabzon, 18 il içerisinde lider konumda bulunuyor. Trabzon'dan gerçekleştirilen ihracatta bir önceki yılın 7 aylık dönemine göre yüzde 7 artış yaşandı.

İkinci sırada 386 milyon 579 bin 2 dolarla Samsun, üçüncü sırada ise 279 milyon 626 bin 133 dolarla Zonguldak yer aldı. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, geçmiş yıllarda da olduğu gibi Karadeniz Bölgesinin en fazla ihracat gerçekleştiren ilinin Trabzon olduğunu belirtti.

Trabzon'un, bölge içinde ihracat sıralamasındaki birincilik unvanını koruyarak dörtte birini tek başına gerçekleştirme başarısı gösterdiğini vurgulayan Kalyoncu, 2020 yılı 7 aylık döneminde Trabzon, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Rize ve Artvin'in yer aldığı TR90 Doğu Karadeniz Bölgesi ihracatının ise yüzde 61'inin tek başına Trabzon'dan gerçekleştirildiğinin altını çizdi.

Kalyoncu, güçlü kurumsal yapı ve köklü ihracat kültürüne sahip Trabzon'dan aktif olarak 234 firmanın ihracat yaptığını, ihracatçı firma sayısının her geçen ay arttığını aktardı.

Trabzon'dan ihracat yapılan ülke sayısının da her geçen yıl arttığını belirten Kalyoncu, bu yılın 7 aylık döneminde Trabzon'dan 115 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini, ihracat yapılan ülke sayısı itibarıyla da bölge içinde kentin birinci sırada yer aldığını vurguladı.

Kalyoncu, kentte var olan ihracat kültürü, tecrübesi ve ihracatçılarla sürdürülen uyumlu çalışmalar sonucunda yaklaşık 20 yıl içinde Trabzon'un ihracatının 6 kat artış göstererek 1 milyar doların üzerine ulaştığını kaydetti.

Özellikle Kovid-19 pandemisi döneminde, bölgenin cazibe merkezi olan Trabzon ve Karadeniz Bölgesinin, yakın komşu ülkelerin tedarik merkezi işlevini gördüğünü vurgulayan Kalyoncu, "Komşu ülkelerin daha önce Çin Halk Cumhuriyeti, İran ve Avrupa ülkelerinden tedarik ettikleri birçok ürünü Karadeniz Bölgesinden tedarik etmeye başlaması, bölgenin ihracat açısından cazibesini ön plana çıkardı. Bu durumun devamlılığı açısından da çalışmalarımızı sürdüreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Sümela Manastırı Türkiye'nin her türlü medeniyet mirasına sahip çıktığının somut örneği" https://mail.gazetebirlik.com/haber/sumela-manastiri-turkiyenin-her-turlu-medeniyet-mirasina-sahip-ciktiginin-somut-ornegi-6178/

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sümela Manastırı 2. Etap Açılış Töreni ve Trabzon Ayasofya Camii Restorasyon Sonrası Açılış Töreni'ne canlı bağlantıyla katıldı.

Erdoğan, yaptığı konuşmada, dün yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından açıkladıkları fındık fiyatlarına ilişkin kararın, fındık şehirlerine hayırlı olmasını temenni etti.

Restorasyonları tamamlanan Sümela Manastırı ile Ortahisar Ayasofya Camii'nin Trabzon'a ve ülkeye hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, dünya mirasının en önemli eserlerini bünyesinde barındıran Anadolu'nun bu iki güzelliğinin, yeniden insanlığın hizmetine sunulmasında emeği geçenleri, başta Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy olmak üzere tebrik etti.

Yamaçlarda nasıl çalışıldığını herkesin gördüğünü ifade eden Erdoğan, çalışmaların, bütün zorluklara ve tehdit edici unsurlara rağmen yapıldığını belirtti.

Sümela Manastırı'nın, ülkenin tanıtımının önemli sembollerinden biri olduğunu anımsatan Erdoğan, yaklaşık 1600 yıllık mazisi olan bu eserin, ecdadın bölgeye yerleşmesi ve tümüyle fethinin ardından korunarak bugünlere geldiğini söyledi.

"Ülkemizin her değeri gibi bu esere de biz sahip çıktık"
Kayalara oyulmuş bir dizi yapıdan oluşan Sümela Manastırı'nda bölgeye hakim tüm medeniyetlerin izlerini görmenin mümkün olduğunu vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu eser en parlak dönemlerini 19. yüzyılda yaşamış, Rus işgalinin ardından ise boşaltılarak mahzun kalmıştır. Maalesef bu güzel yapıdaki eserlerin bir kısmı 1930'lu yıllarda Yunanistan'a götürülmüştür. Ülkemizin her değeri gibi bu esere de biz sahip çıktık. Altındere Vadisi'nin gerdanlığı olarak nitelenen bu güzel eseri yeniden dünya kültür mirasına kazandırmak için uzun yıllardır çalışmalar yürütüyoruz. Daha önce çevresini, su kemerlerini ve manastıra çıkan merdivenleri kullanılabilir hale biz getirmiştik. Bugün manastırın üzerinde bulunduğu kaya yüzeylerinin iyileştirilmesi ağırlıklı restorasyonların bir bölümünün daha açılışını yapıyoruz Türkiye'nin toprakları üzerindeki her türlü medeniyet mirasına nasıl sahip çıktığının, koruduğunu, güzelleştirdiğinin somut bir örneği olan bu çalışmayı ülkemizi eleştirenlerin dikkatine sunuyoruz. Eğer biz iddia veya ima edildiği gibi diğer inançların sembollerini hedef alan bir millet olsaydık, beş asırdır elimizde olan bu manastırın yerinde şu anda yeller eserdi."

"Teşekkürü hak ettiğimize inanıyoruz"
Aynı durumun Anadolu'nun dört bir yanındaki benzer eserler için de geçerli olduğuna dikkati çeken Erdoğan, hiçbir zaman yıkmanın, imhanın, yok etmenin peşinde olmadıklarını, tam tersine hep inşanın, ihyanın peşinde koştuklarını vurguladı.

"Osmanlı'nın daha bir asır önce çekildiği coğrafyalarda tam anlamıyla bir kültürel soykırım yaşandı." ifadesini kullanan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ecdat yadigarı eserlerin kahir ekseriyeti ya yıkıldı ya yakıldı ya da yok olmaya mahkum edildi. Balkanlar'da bir asır önce 300 cami ile bıraktığımız bir şehirde bugün her nasılsa ayakta kalabilmiş tek bir caminin kalmış olması, kimin nerede durduğunun ispatıdır. Tarihi eserleri koruma noktasında Batılı hiçbir devletin Türkiye'ye söz söyleme, bizi eleştirme hakkı yoktur Ayasofya'yı 1453 yılında dönüştürüldü haliyle cami olarak yeniden hizmete açmamız rahatsızlık sebebi olmamalıdır. Tam tersine bu ulu mabede sahip çıktığımız, koruduğumuz, yaşattığımız için teşekkürü hak ettiğimize inanıyoruz. Bugün hizmete açacağımız Ortahisar Ayasofya Camii için de aynı durum geçerlidir. Yaklaşık 750 yıllık bir geçmişi olan bu eser, ecdadın elinde daha da güzelleşecek günümüze ulaşmıştır. Ortahisar Ayasofya Camii tarihi boyunca sadece bir asır önceki kısa süreli Rus işgali sırasında depo haline dönüştürülerek mabet vasfına aykırı şekilde kullanılmıştır. Yalnızca bu örnek dahi kimlerin tarihi eserlere ve mabetlere saygılı kimlerin de hoyrat ve yıkıcı davrandığını göstermeye kafidir."

Erdoğan, bahçe duvarlarından tavanlarına kadar baştan sona yeniden restore edilen Ortahisar Ayasofya Camii'ni yine kadim ve kucaklayıcı medeniyet anlayışının sembollerinden biri olarak hizmete açtıklarına dikkati çekti.

"Bu töreni yarım bin yıldır cami olarak hizmet veren bu eserin kılına bile dokunmayan ecdadın hoşgörü ve sevgi ikliminden nasibini alamayanlara ithaf ediyoruz." diyen Erdoğan, İstanbul'daki Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin açılışının ülkede ve dünyada hakka ve hukuka saygılı olanlar ile zihni ve kalbi kararmış olanları ayıran bir turnusol kağıdı işlevi gördüğüne işaret etti.

"Ne yaparlarsa yapsınlar artık yolun sonu görünüyor"
Türk milletinin Anadolu'daki 1000 yıllık varlığını kabul edemeyenlerin Ayasofya bahanesiyle bir kez daha kinlerini kustuklarını, aynı şekilde milletin değerlerini ve kültürüne husumet duyanların yine Ayasofya üzerinden gerçek niyetlerini ortaya döktüklerinin altını çizen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bu kesimlerin Sümela Manastırı ve Ortahisar Ayasofya Camii konusunda diyecekleri de bellidir. Bunlar için ne tarihin ne kültürün bir kıymeti vardır. Türk milletine ve İslam dinine düşmanlıklarını açıkça dile getiremedikleri için bu tür konular üzerinden kendilerini konumlandırılıyorlar. Halbuki böyle dolaylı yollara hiç gerek yok. Milletimiz de tüm insanlıkta kimin nerede durduğunu gayet iyi biliyor. Biz bu hakikatleri Birleşmiş Milletler kürsüsünden dünyadaki 200'e yakın ülkenin temsilcilerinin gözlerinin içine baka baka zaten söyledik, söylüyoruz. Özellikle Batılı ülkelerin dünyanın kalanının kanı, gözyaşı, acısı, sömürüsü üzerine kurulu refah düzeninin sonunun geldiğini açıkça ifade ediyoruz. Bölgemizde ve dünyada yaşanan değişim sancılarını yeni ve kutlu bir doğumun habercisi olarak gördüğümüzü belirtiyoruz. 

Salgın dönemindeki gelişmelerin bu gerçeği, inkarı ve dönüşü mümkün olmayan bir şekilde ortaya koyduğuna inanıyoruz. Karşımızdakilerden de bu kadar açık bu kadar berrak bu kadar delikanlıca bir duruş bekliyoruz. Maalesef sürekli bel altı vurarak kazanım elde etmeye alışmış olanlar içeride ve dışarıda aynı sinsilikle yollarına devam ediyorlar. İnsanlara iftira atarak, vatandaşlarımızı kışkırtarak milletin değerlerini olan düşmanlıklarını gizlemeye çalışıyorlar ama ne yaparlarsa yapsınlar artık yolun sonu görünüyor."

Erdoğan, mağdurların ve mazlumların feryadı arşı kaplamışken artık kimsenin hakikatin üzerini sahte gülücükler ve içi boş kavramlarla kapatamayacağını bildirdi.

Türkiye olarak medeniyetlerinden ve tarihlerinden aldıkları ilhamla hak, hakikat, adalet ve barış uğrunda verdikleri mücadeleyi sürekli daha ileriye taşımak da kararlı olduklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, müdahil oldukları her meselede bu perspektifle hareket ettiklerini sözlerine ekledi. 

"Kendimiz ve dostlarımız için ne tür bir mücadele gerekiyorsa onu vermekten tereddüdümüz olmaz"
Erdoğan, Türkiye'nin, Suriye'de nasıl mazlumların feryatlarına bigane kalmadıysa Libya'da da ülkenin meşru yönetiminin iş birliği çağrısını cevapsız bırakmadıklarını vurguladı.

"Azerbaycanlı kardeşlerimizin işgal altındaki topraklarını kurtarma ve vatanlarını savunma çabalarını da aynı anlayışla destekliyoruz." ifadesini kullanan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Kendileri bin yıl önceki, 500 yıl önceki hesapları bir türlü kapatamayıp bizden yüzyıl önceki haksızlıkları daha öteye taşıma çabalarına sessiz kalmamızı bekleyenlere verecek cevabımız elbette olacaktır. Her mücadele de istenildiği gibi sonuçlanmayabilir ama mücadele etmeyen zaten baştan teslim olmuştur, kaybetmiştir, zelil duruma düşmüştür. Mensubu olmaktan şeref duyduğumuz milletimiz ise tarihinin hiçbir döneminde mücadeleden kaçmamıştır. Bugün de kendimiz ve dostlarımız için siyasi, ekonomik, askeri, diplomatik hangi alanda ne tür bir mücadele gerekiyorsa onu vermekten en küçük bir tereddüdümüz olmaz. Taviz de vermeyiz. 

Hep dediğimiz gibi başaramayacaksınız, bu ülkeye diz çöktüremeyeceksiniz, bu milleti teslim alamayacaksınız. Şehit kanlarıyla yoğrulmuş bu vatanın tek karış toprağını bile karanlık emellerinizle kirletemeyeceksiniz. Çünkü artık karşınızda eski, zayıf ve ürkek ülke değil, büyük ve güçlü Türkiye hedefi yolunda son ferdine kadar canı dahil tüm varlığını ortaya koyarak yürüyen bir devlet var."

Erdoğan, restorasyonlarının açılışı yapılan Sümela Manastırı ve Ortahisar Ayasofya Camii'nin hayırlı olmasını diledi.

Bu eserlerin ihyasında emeği geçenlere teşekkür eden Erdoğan, "Bu sene 15 Ağustos'ta Ortodoks vatandaşlarımızın Sümela Manastırı'nda restorasyon döneminde ara verilen Meryem Ana Ayini'ni gerçekleştirebileceklerini duyurmak istiyorum." diye konuştu.

Açılışlar
Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, talimatıyla tören alanında bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ve diğer yetkililer açılışları gerçekleştirdi.

Erdoğan, tören alanındaki yetkililere, açılışta kullanılan kurdele ve makasın, günün anısına kendilerine hediye edildiğini söyledi.

Açılış sonrası Erdoğan'ın, "Sayın Bakanımdan bir ricam olacak. Aynen İstanbul Ayasofya'da olduğu gibi süratle dış cephelerin de hemen restorasyonlarını yapıp, boya vesaire ne gerekiyorsa inşallah bunları da pırıl pırıl hale getireceğiz." ifadesi üzerine Bakan Ersoy, "Sayın Cumhurbaşkanım bir yıl içinde tamamlayacağız. 1 Temmuz 2021'e inşallah yetiştireceğiz." dedi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Ersoy: Sümela Manastırı'ndaki restorasyonun yüzde 65'lik bölümü tamamlandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/bakan-ersoy-sumela-manastirindaki-restorasyonun-yuzde-65lik-bolumu-tamamlandi-1887/

Trabzon'un Maçka ilçesinde Karadağ'ın Altındere Vadisi'ne bakan eteğinde, vadiden 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda kayalar oyularak yapılmış, halk arasında "Meryem Ana" adıyla da bilinen Sümela Manastırı'nda, Şubat 2016'da başlayan restorasyon, çevre düzenlemesi, kayalıkların jeolojik ve jeoteknik bakımdan araştırılması ve güçlendirilmesi projelerinin önemli bölümü tamamlandı.

Kaya düşme riskine karşı eylül 2015'te ziyarete kapatılan Sümela Manastırı'nın avluya kadar olan bölümü, çevresinde gerçekleştirilen projelerin birinci etabının tamamlanması ile Mayıs 2019'da ziyarete açılmıştı.

Türkiye'nin önemli inanç turizmi merkezlerinden Sümela Manastırı, iç kısmındaki çalışmaların da önemli bölümünün sona ermesinin ardından Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın canlı bağlantı ile katıldığı törenle yeniden ziyarete açıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, törende yaptığı konuşmada, Erdoğan'a, dün fındık taban fiyatını 22,5 lira olarak belirlenmesi nedeniyle Trabzon halkının ve Karadenizli fındık üreticilerinin memnuniyetlerini ve teşekkürlerini iletti.

Sümela Manastırı'ndaki çalışmaların birinci etabının 29 Mayıs 2019'da tamamlandığını anımsatan Ersoy, şöyle konuştu:

"Bugün de tamamlanan ikinci etapla birlikte Sümela Manastırı'nın restorasyonunun ve özellikle taş düşme önlemleriyle ilgili almış olduğumuz tedbir çalışmalarının toplamdaki yüzde 65'lik bölümünü tamamlamış oluyoruz. Kalan yüzde 35'lik bölümü ise daha önce hiç ziyarete açılmamış olan alanlar, orada da hiç hız kesmeden devam ediyoruz ve inşallah 1 Temmuz 2021'e kadar da son kalan kısmı yani daha önce hiç ziyarete açılmamış alanları da hızla tamamlayarak bir yıldan daha kısa süre içinde hizmete, ziyarete açmış bulunacağız."

1100 tondan fazla kaya bölgeden çekildi
Ersoy, bu etapla birlikte yaklaşık 17 bin metrekarelik kaya bölümünde koruma alanı oluşturulduğuna işaret ederek, özellikle her tarafın çelik ağlarla kaplandığını vurguladı.

Aynı bölümde 600 metrekarelik bariyer çalışması yapıldığının altını çizen Ersoy, 1100 tondan fazla kayanın bölgeden çekildiğini, böylece tehlikenin uzaklaştırıldığını aktardı.

Ersoy, birinci etapta 11 milyon lira harcandığını dile getirerek, "İkinci ve üçüncü etapla birlikte 44 milyon lira daha harcayarak 55 milyon lira gibi bir rakamla da bu restorasyon çalışmasını tamamlamış olacağız." ifadesini kullandı.

Sümela Manastırı'nın 2000 yılında UNESCO Dünya Kültür Miras Geçici Listesi'ne alındığını anımsatan Ersoy, "Son kalan kısmı da tamamlar tamamlamaz, önümüzdeki yıl itibarıyla UNESCO'da Kalıcı Miras Listesi'ne girmesi için gerekli çalışmaları başlatıp, hızlı bir şekilde Dünya Kalıcı Miras Listesine girmesini hedefliyoruz." diye konuştu.

"Trabzon'daki yapı, İstanbul'daki Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin küçük bir yansıması"
Bakan Ersoy, bugün Trabzon'da Ayasofya Camisi'nin de açılışının yapılacağını söyledi.

Geçen sene Erdoğan'ın talimatı ile sözünü verdikleri Ayasofya Camisi'ndeki restorasyon çalışmalarını hızla tamamladıklarını belirten Ersoy, bugünkü açılışa onu da yetiştirdiklerini anlattı.

Ersoy, Trabzon'daki yapının, İstanbul'daki Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin küçük bir yansıması olduğuna dikkati çekerek, yapının tarihine ilişkin bazı bilgileri paylaştı.

Bazı kaynaklara göre yapının 1511, bazı kaynaklara göre de 1573 yılında cami vasfını kazandığını dile getiren Ersoy, şöyle devam etti:

"1966 yılına kadar da cami olarak hizmet veriyor, ibadete açık oluyor. 1966 yılında müzeye dönüşüyor ama 2013 yılında tekrar cami vasfı kazandırılarak, cami olarak hizmet veriyor. Birkaç yıldır restorasyon çalışmaları devam ediyordu, onu da hızlandırdık ve bugün itibarıyla restore edilmiş bir şekilde açılışa hazır hale getirdik." 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Aynen İstanbul Ayasofya'da olduğu gibi süratle dış cephelerin de hemen restorasyonlarını yapıp, boya vesaire ne gerekiyorsa inşallah bunları da pırıl pırıl hale getireceğiz" ifadesi üzerine Bakan Ersoy, "Sayın Cumhurbaşkanım bir yıl içinde tamamlayacağız, 2021'e inşallah yetiştireceğiz." dedi.

Konuşmaların ardından, Erdoğan'ın talimatı ile Bakan Ersoy, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı, Ankara Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, Trabzon Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mustafa Asan ve diğer ilgililer, kurdele keserek yaklaşık 5 yıl ziyarete kapalı kalan Sümela Manastırı'nı restorasyonun ardından ziyaret açtı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sümela Manastırı restorasyonun ardından yeniden ziyarete açılacak https://mail.gazetebirlik.com/haber/sumela-manastiri-restorasyonun-ardindan-yeniden-ziyarete-acilacak-105/

Türkiye'nin önemli inanç turizmi merkezlerinden Sümela Manastırı'nda, Şubat 2016'da başlayan restorasyon, çevre düzenlemesi, kayalıkların jeolojik ve jeoteknik bakımdan araştırılması ve güçlendirilmesi projeleri tamamlandı.

Kaya düşme riskine karşı Eylül 2015'te ziyarete kapatılan Sümela Manastırı'nın avluya kadar olan bölümü, çevresinde gerçekleştirilen projelerin birinci etabının tamamlanması ile 25 Mayıs 2019'da ziyarete açılmıştı.

Maçka ilçesindeki Sümela Manastırı'nın, iç kısmındaki çalışmaların da sona ermesinin ardından bugün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın canlı bağlantıyla katılması beklenen törenle yeniden ziyarete açılacak.

UNESCO Dünya Kültür Miras Geçici Listesi'nde 2000 yılından beri yer alan Sümela Manastırı'nın restorasyonun ardından yeniden ziyaret açılacağı törene, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ve diğer ilgililerin katılması da bekleniyor.

Yaklaşık 5 yıl ziyarete kapalı kalan Sümela Manastırı'nda projeler kapsamında, yamaçta tehlike arz eden kayalar düşürüldü, uzmanlar tarafından belirlenen bölgelere çelik tel ağ gerildi, bariyerler kuruldu. Yapının iç bölümlerinde restorasyon gerçekleştirildi, ulaşımı sağlayan patika yolda da düzenlemeler yapıldı.

Tarihi Sümela Manastırı'nda Ortodoks Hristiyanların katılımıyla 15 Ağustos 2010'da 88 yıl aradan sonra ilk kez ayin düzenlenmişti.

Hristiyan aleminde ''Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü'' olarak kabul edilen ve kutsal sayılan ayini, Fener Rum Patriği Bartholomeos yönetmişti.

Sümela Manastırı'nda, restorasyon için kapatıldığı 2016'ya kadar her yıl 15 Ağustos'ta ayin gerçekleştirildi.

Türkiye farklı inanç gruplarının değerlerine önem veriyor
2011'de, Cemaat Vakıflarının el konulan mallarının iadesi, iadesi yapılamayan mallar içinse tazminat ödenmesine imkan sağlayan Türkiye, dini mekanların korunması, gerek duyulması halinde de restorasyonunu sağlıyor.

Van Gölü sahilinde bulunan Akdamar Adası'nda Ermenilere ait Akdamar Kilisesi, 2015'te Edirne Büyük Sinagogu, 2017'de İstanbul'daki Bulgar Kilisesi Sveti Stefan'daki gibi restorasyonlar Türkiye'nin farklı inanç gruplarının değerlerine verdiği önemi gösteriyor.

Türkiye'de 180 bin 854 Hristiyan ve yaklaşık 20 bin Yahudi yaşıyor. Gayrimüslimlerin nüfusun yaklaşık yüzde 0,4'ünü oluşturduğu Türkiye'de, aralarında yüzlerce yıllık kilise ve havraların da olduğu 435 ibadethane bulunuyor. Bu da 180 bin 854 Hristiyan ve yaklaşık 20 bin Yahudi için her 461 kişiye 1 ibadethane düştüğünü gösteriyor.

Sümela Manastırı
Maçka ilçesinin Altındere Vadisi'ndeki Karadağ'ın eteklerinde, vadiden yaklaşık 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda bulunan Sümela Manastırı, halk arasında "Meryem Ana" adı ile biliniyor.

Sümela Manastırı'nın 18. yüzyılda birçok bölümü yenilenmiş, bazı duvarları fresklerle süslenmiştir. 19. yüzyılda büyük binaların ilave edilmesiyle manastır muhteşem bir görünüm kazanmış ve en zengin dönemi yaşamıştır. Bu dönemde son şeklini alan manastır pek çok yabancı seyyahın ziyaret ettiği, yazılarına konu edilen bir yer haline gelmiştir.

Manastırın başlıca bölümleri ana kaya kilisesi, birkaç şapel, mutfak, öğrenci odaları, misafirhane, kütüphane ile kutsal ayazmadır. Bu yapılar topluluğu oldukça geniş bir alana inşa edilmiştir. Manastırın girişinde su getirdiği anlaşılan büyük su kemeri yamaca yaslanmış durumdadır. Dar, uzun merdivenle girilen manastırın giriş kapısının yanında muhafız odaları bulunmaktadır. Buradan bir merdivenle iç avluya inilmektedir. Solda manastırın esasını teşkil eden ve kilise haline getirilen mağaranın önünde çeşitli manastır binaları bulunmaktadır. Sağ tarafında kütüphane bulunmaktadır. Yine sağda yamacın ön yüzünü kaplayan büyük balkonlu bölüm, kesiş odaları ve misafir odaları olarak kullanılmıştır.

Şapeldeki freskler 18. yüzyılın başlarına tarihlenmektedir ve üç ayrı devirde yapılan üç tabaka görülmektedir. En alt tabakanın freskleri daha üstün niteliktedir. Sümela Manastırı'nda yer yer sökülerek alınmış olan ve oldukça harap bir görünüm taşıyan fresklerde işlenen başlıca konular İncil'den alınmış sahneler, Hz. İsa ve Meryem Ana'nın hayatı ile ilgili tasvirlerdir.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzonspor'da Hüseyin Çimşir dönemi sona erdi https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonsporda-huseyin-cimsir-donemi-sona-erdi-6637/

Trabzospor Kulübünün, teknik direktör Hüseyin Çimşir ile karşılıklı olarak sözleşmesini feshetme konusunda anlaştığı öğrenildi.

Tarafların imzasının ardından konuyla ilgili açıklama yapılacağı kaydedildi.

Bordo-mavililer Trabzonspor, Hüseyin Çimşir yönetiminde 16 lig maçında 8 galibiyet, 6 beraberlik, 2 mağlubiyet aldı.

Bordo-mavili takımın Çimşir ile resmen yolların ayrılması halinde kalan son lig maçına ve Ziraat Türkiye Kupası finaline yardımcı antrenör Eddie Newton yönetiminde çıkacağı öğrenildi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzonspor'a şampiyonluk yolunda bir darbe de Denizli'den https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonspora-sampiyonluk-yolunda-bir-darbe-de-denizliden-8615/

 Süper Lig'in 32. haftasında Trabzonspor deplasmanda Yukatel Denizlispor'a 2-1 mağlup oldu.

46. dakikada Yukatel Denizlispor beraberliği yakaladı. Sağ kanattan Zeki Yavru'nun kullandığı serbest vuruşta ceza alanı içinde topa iyi yükselen Sacko kafayla topu filelere gönderdi: 1-1.

69. dakikada Sosa'nın pasıyla ceza sahasına giren Nwakaeme'nin sol çapraz pozisyonunda attığı şutta top üstten dışarı gitti.

74. dakikada Novak'ın pasıyla kale önündeki Sörloth'un şutunda top direkten oyun alanına döndü. Abdülkadir Ömür'ün kaleye göndermek istediği meşin yuvarlak savunma oyuncularına çarpıp kornere gitti. Abdülkadir'in kullandığı köşe vuruşunda, Da Costa'nın kafayla yaptığı vuruşta topu ev sahibi ekipten Zeki Yavru uzaklaştırdı.

84. dakikada Yukatel Denizlispor öne geçti. Olcay Şahan'ın pasıyla ceza alanı dışında topla buluşan Estupinan, meşin yuvarlağı kafayla önüne alıp ceza sahasına girdikten sonra Hosseini'yi de geçti. Estupinan yaptığı vuruşla meşin yuvarlağı kaleci Uğurcan'ın yanından ağlara gönderdi: 2-1.

89. dakikada Ekuban'ın pasıyla ceza sahası dışı sağ çapraz pozisyonda topla buluşan Da Costa'nın gönderdiği sert şutta meşin yuvarlak direkten döndü.

Müsabakayı Yukatel Denizlispor 2-1 üstün tamamladı.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gelinin ısrarı kayınpederinin hayatını kurtardı https://mail.gazetebirlik.com/haber/gelinin-israri-kayinpederinin-hayatini-kurtardi-425/

Trabzon'un Köprübaşı ilçesine bağlı Yağmurlu Mahallesi'nde akşam saatlerinde etkisini artıran yağış, yaklaşık 35 yıllık binanın zeminine hasar verdi. 

Binadan sesler geldiğini farkeden ve kayınpederi Abdullah Uzunyakup'u uyaran Muazzez Uzunyakup, zeminde suların biriktiğini gördü.

Kayınpederinin evden çıkmak istememesi nedeniyle paniğe kapıldığını anlatan Uzunyakup, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Babamla birlikte içerideyken evi su bastı. Evin çökeceğini söyledim babam da 'öyle bir şey olmaz' dedi. Babamı zorla dışarı çıkardım. Çantamı aldım ve 5 dakika sonra bina yıkıldı." dedi.

Olayın etkisinden halen kurtulamadığına işaret eden Uzunyakup, "Allah'ım bizleri çocuklarımıza ve ailemize bağışladı. Binlerce kez şükrediyoruz. Babamı iterek dışarı çıkardım. Çok ağladım ve üstümü başımı yırttım dışarıya çıkmıyor diye. Allah bana o anda bir cesaret verdi." ifadesini kullandı.

Komşularının moral verdiği Uzunyakup, bir yakınlarının evine bıraktıkları kayınpederinin ise sağlık durumunun iyi olduğunu sözlerine ekledi.

 Öte yandan, mahallenin farklı noktalarında oluşan heyelan nedeniyle Trabzon Büyükşehir Belediyesi ekiplerince yol açma çalışmalarının devam ettiği görüldü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türkiye Yamaç Paraşütü Hedef Şampiyonası'nın 1. etap yarışı Trabzon'da yapılacak https://mail.gazetebirlik.com/haber/turkiye-yamac-parasutu-hedef-sampiyonasinin-1-etap-yarisi-trabzonda-yapilacak-7607/

Türkiye Hava Sporları Federasyonunun (THSF) yaptığı açıklamada, 2019 yılı Türkiye Yamaç Paraşütü Hedef Şampiyonası sıralamasındaki ilk 20 pilotun katılımının öncelikli olacağı şampiyonanın 17-19 Temmuz tarihlerinde düzenleneceği ifade edildi.

Kayıt için başvuruların, "thsf.org.tr" internet sitesi üzerinden alınacağı belirtildi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'da şiddetli yağış heyelan ve taşkınlara yol açtı https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonda-siddetli-yagis-heyelan-ve-taskinlara-yol-acti-3638/

Trabzon'un Yomra, Sürmene, Köprübaşı ve Maçka ilçelerinde şiddetli yağış hayatı olumsuz etkiliyor.

Yomra ilçesinde akşam saatlerinde etkili olan şiddetli yağış sonrası Yomra-Özdil kara yolunda heyelan meydana geldi.

Yolun ulaşıma kapanması üzerine kısa sürede Karayolları, Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Yomra Belediyesi, AFAD, UMKE ve jandarma ekipleri bölgeye sevk edildi.

Ekipler, yolu temizleyerek ulaşıma açmak üzere çalışmalara başladı.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu da heyelan bölgesine giderek incelemelerde bulundu.

Bölgede devam eden çalışmalara yönelik yetkililerden bilgi alan Zorluoğlu, vatandaşlarla bir süre görüştü.

Vatandaşlara ihtiyaçları olup olmadığını soran Zorluoğlu, Büyükşehir Belediyesi'nin bir ihtiyaçları olduğu takdirde her zaman yanlarında olduğunu ifade etti.

Öte yandan bölgede yağış devam ederken, Yomra Belediyesi de anonslarla vatandaşlara tedbirli olmaları yönünde uyarılarda bulunuyor.

Yomra'da ayrıca Özdil yol yapım şantiyesinde çalışan 15 işçi, selden son anda yara almadan kurtuldu.

Yağışın etkilediği Sürmene ilçesinde de sel, taşkın ve heyelanlar meydana geldi.

Kriz masası oluşturulan ve 8 mahalleye ulaşım sağlanamayan ilçede, Büyükşehir Belediyesi, Ortahisar ve Sürmene Belediyesi ekipleri yol açma ve temizleme çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Öte yandan şiddetli yağış alan mahallelerde evleri hasar gören vatandaşlar tahliye edilerek, güvenli bölgelere yerleştirildi.

"Allah'a şükür can kaybımız yok"
Hasar gören mahallelerde incelemede bulunan Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede birçok mahallede şiddetli yağış nedeniyle sel, taşkın ve heyelanın meydana geldiğini söyledi.

İlçe merkezinde yağış nedeniyle kriz masası oluşturduklarını belirten Üstün, "Muhtarlarımızdan bize gelen ihbar ve talepleri kısa sürede yerine getiriyoruz. Bazı mahallelerimizde evler, su taşkınları nedeniyle hasar gördü ve biz de tedbir amacıyla buradaki vatandaşlarımızın tahliyesini gerçekleştirdik. Allah'a şükür can kaybımız yok." ifadesini kullandı.

Üstün, kendisinin de inceleme yapmak üzere gittiği iki dere arasında mahsur kaldığını aktararak, şunları kaydetti:

"Ekiplerimiz yolları açmak için çalışıyor. Evlerdeki vatandaşlarımızı tahliye ettirdik ama bir yandan da evleri kurtarmaya devam ediyoruz. Risk var, tehlike var. Yolda kalan vatandaşlar var. Onlara da müdahale ediyoruz. Temennimiz herhangi bir can kaybı yaşamadan yollarımızı açmak."

Öte yandan Köprübaşı ve Maçka ilçelerinde de aşırı yağış nedeniyle meydana gelen heyelan ve taşkınlara ekipler müdahale ediyor.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sörloth Trabzonspor tarihine geçti https://mail.gazetebirlik.com/haber/sorloth-trabzonspor-tarihine-gecti-2741/

Sezon başında İngiltere'nin Crystal Palace Kulübünden satın alma opsiyonuyla iki sezonluğuna 750 bin avroya kiralanan Norveçli futbolcu, ligde 30 maçta 21, Ziraat Türkiye Kupası'nda 6 maçta 6 gol, Avrupa kupalarında ise 8 maçta 2 gol olmak üzere 44 maçta 29 gol kaydetti.

1995-96 sezonunda ligde 34 maçta 25 gol atarak bordo-mavili takımın tek yabancı gol kralı olan Şota Arveladze, Avrupa'da 4 maçta 1, Türkiye Kupası'nda ise 3 maçta 2 gol atarak toplamda 41 maçta 28 kez rakip fileleri havalandırmıştı.

Ligde 39 puanlık katkı
Trabzonspor, Sörloth'un gol attığı 17 lig maçında 11 galibiyet, 6 beraberlik alarak mağlubiyet yüzü görmedi. Ligde 61 puanı bulunan Karadeniz ekibi, Norveçli oyuncunun gol attığı müsabakalarda 39 puan elde etti.

Sörloth, sezonun ilk yarısındaki Kasımpaşa, Gençlerbirliği, Beşiktaş, Çaykur Rizespor, Gaziantep FK, Medipol Başakşehir, MKE Ankaragücü, Galatasaray, Antalyaspor ve İttifak Holding Konyaspor maçlarında birer, Hes Kablo Kayserispor karşılaşmasında ise 2 gol kaydetti.

Norveçli santrfor, ikinci yarıda ise Kasımpaşa maçında 3, Fenerbahçe, Demir Grup Sivasspor, Ankaragücü ve Galatasaray karşılaşmalarında birer, Beşiktaş müsabakasında 2 gol attı.

Kariyerinin en golcü dönemi
Sörloth, Trabzonspor'da kariyerinin de en golcü dönemini yaşadı.

Norveç Ligi'nde 2014-2015 sezonunda 13 gol kaydeden Sörloth, bordo-mavili takımda 21 golle kariyerinin en golcü dönemini geçiriyor.

Bu sezon Ziraat Türkiye Kupası'nda 6, UEFA Avrupa Ligi'nde de 2 gol olmak üzere tüm resmi maçlarda 29 gol atan Sörloth, 2017-2018 sezonunda Crystal Palace ve Midtjylland formalarıyla resmi maçlarda en fazla 15 gole ulaşabilmişti.

Şota Arveladze'ye 4 gol kaldı
Sörloth'un, bordo-mavili takımın ligde tek yabancı gol kralı olan Şota Arveladze'yi yakalamasına 4 gol kaldı.

Bordo-mavili futbolcu, ligde kalan 4 haftada 4 gol atması halinde 1995-96 sezonunda 25 gol kaydeden gol kralı Şota Arveladze'nin gol sayısına ulaşmış olacak.

Sörloth, Beşiktaş maçında attığı 2 golle ligde 19 gole ulaşmış, Oscar Cardozo'yu gol sayısında geride bırakmıştı.

Norveçli oyuncu, daha önce de 2018-2019 sezonunu 15 golle tamamlayan Hugo Rodallega, 2013-2014 sezonunda 13 gol atan Paulo Henrique, 12 gol kaydeden Brezilyalı Jaja ve Hırvat Davor Vugrinec gibi oyuncuları geçmişti.

"Üç büyükler"i boş geçmedi
Sörloth, Trabzonspor'un "üç büyük" rakibine karşı da ilk sezonunda gol atma başarısı göstererek lig ve kupada toplam 9 gol kaydetti.

Golcü oyuncu, ligde bordo-mavili takımın sahasında 4-1 kazandığı Beşiktaş, 2-1 galip geldiği Fenerbahçe, 1-1 ve 3-1'lik Galatasaray maçlarında birer, deplasmanda 2-2 biten Beşiktaş karşılaşmada da 2 gol attı.

Norveçli futbolcu, Fenerbahçe ile kupada ilk Trabzon'da oynanan karşılaşmada 1, İstanbul'da oynanan karşılaşmada da 2 gol atarak 3 kez rakip fileleri havalandırdı.

Sörloth, "üç büyük" rakip karşısında 9 golün 5'ini Fenerbahçe filelerine gönderdi.

İstanbul takımlarına 14 gol
Sörloth lig ve kupada İstanbul'un tüm temsilcilerine 14 gol kaydetti.

"Üç büyükler"e lig ve kupada toplam 9 gol atan Sörloth, ligde Kasımpaşa'ya iki maçta 4, Medipol Başakşehir'e de 1 gol attı.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzonspor son 9 sezonda şampiyonluğa en yakın dönemi yaşıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonspor-son-9-sezonda-sampiyonluga-en-yakin-donemi-yasiyor-4081/

2010-2011 sezonunun 29. haftasını 69 puanla ilk sırada tamamlayan ancak sezonu 82 puan ve averajla ikinci sırada tamamlayan Karadeniz ekibi, son 9 sezon içerisinde ilk kez 29. hafta sonunda şampiyonluk yarışının içinde kaldı.

Ligde 60 puanlı Medipol Başakşehir'in 2 puan gerisinde bulunan Karadeniz ekibi, son 9 sezon içerisinde en iyi sıralamayı ve puanı elde etti.

Karadeniz ekibi, son 9 sezonun 29. haftalarına bakıldığında 2011-2012 sezonunda 66 puanlı lider Galatasaray'ın 17 puan gerisinde 29. haftayı 3. sırada tamamladı.

2012-2013 sezonunda 59 puanlı Galatasaray'ın 22 puan gerisinde 10. sırayı alan bordo-mavililer, 2013-2014 sezonunda 66 puanlı Fenerbahçe'nin 23 puan farkla 4. sırada, 2014-2015 sezonunda ise 64 puanlı Beşiktaş'ın 17 puan altında 6. sırada yer aldı.

Trabzonspor, 2015-2016 sezonunda ise lider Beşiktaş'ın 32 puan gerisinde 11. sırada, 2016-2017 sezonunda ise 64 puanlı Beşiktaş'ın 16 puan gerisinde 5. sırada bulunurken, 2017-2018 sezonunda Galatasaray'ın 14 puan gerisinde 5. sırada, 2018-2019 sezonunda ise 62 puanlı Medipol Başakşehir'den 10 puan az toplayarak 4. sırada kendine yer bulabildi.

Umutlar yeşerdi
Ankaragücü ile sahasında 1-1 berabere kalan Trabzonspor'da lider Medipol Başakşehir'in Galatasaray ile 1-1 berabere kalması yeniden umutları yeşertti.

İki takım arasında 2 puanlık fark açılmazken Karadeniz ekibi, şampiyonluk yarışındaki iddialı konumunu da sürdürdü.

Trabzonspor, bu sezon 29. hafta sonunda Demir Grup Sivasspor'un 5, Galatasaray'ın 6, Beşiktaş'ın 8, Fenerbahçe'nin 12 puan önünde bulunuyor.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzonspor zirve yolunda puan kaybetti https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonspor-zirve-yolunda-puan-kaybetti-9806/

Süper Lig'in 29. haftasında Trabzonspor ile MKE Ankaragücü 1-1 berabere kaldı. 

İlk yarı
3. dakikada Trabzonspor golü buldu. Novak'ın soldan ceza alanına kullandığı taç atışında arka taraftaki Abdulkadir Parmak, topu kafayla Sörloth'a aktardı. Bu futbolcu da gelişine sert bir vuruşla yakın mesafeden meşin yuvarlağı filelerle buluşturdu: 1-0.

27. dakikada Orgill'in kafa ile indirdiği topu Lobjanidze, Scarione'ye aktardı. Bu futbolcunun ceza sahası içinde kaleci Uğurcan Çakır ile karşı karşıya kaldığı pozisyondaki şutunda, Uğurcan'a çarpan top kornere çıktı.

45. dakikada sağ tarafta Guilherme'nin pasında kaleci Ricardo'nun müdahale edemediği topu altı pasta Sörloth, etkisiz bir vuruş yaparak golle sonuçlandıramadı.

Karşılaşmanın ilk yarısı ev sahibi takımın 1-0'lık üstünlüğüyle sona erdi.

İkinci yarı
51. dakikada Bilal Başacıkoğlu'nun ceza alanı dışından şutunda, top kaleci Ricardo'da kaldı.

61. dakikada soldan Pinto'nun ortası sonrası ceza alanı içinde Rodrigues ile girdiği hava topu mücadelesinde Pereira topa elle müdahale edince, karşılaşmanın hakemi Abdülkadir Bitigen, penaltı noktasını gösterdi.

63. dakikada Rodrigues, kullandığı penaltı atışında topu kaleci Uğurcan Çakır'ın solundan filelerle buluşturarak MKE Ankaragücü'ne eşitliği getirdi: 1-1.

77. dakikada rakiplerinden sıyrılarak ceza alanına sokulan Rodrigues'in sert şutunda, top direğin yanından auta çıktı.

82. dakikada MKE Ankaragücü'nde Rodrigues, ikinci sarı kartın ardından kırmızı kartla oyun dışı kaldı.

85. dakikada Abdülkadir Ömür'ün soldan ortasında savunmaya çarpan top Koray Kılınç'ın önünde kaldı. Ancak bu futbolcu kötü bir vuruşla yakın mesafeden meşin yuvarlağı üsten auta gönderdi.

88. dakikada bu pozisyonda savunmada Pazdan'ın eline çarpan topu Video Yardımcı Hakem uygulamasından inceleyen hakem Abdülkadir Bitigen, penaltı kararı vermeyerek oyunu başlattı.

90+9. dakikada ceza yayı üzerinden Sosa'nın kullandığı serbest atışta, top barajdan döndü.

Karşılaşma 1-1'lik beraberlikle sonuçlandı.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzonspor'da Kovid-19 testleri negatif çıktı https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonsporda-kovid-19-testleri-negatif-cikti-4528/

Trabzonspor'da yöneticiler, teknik ekip ve futbolculara uygulanan 10'uncu yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testlerinin negatif sonuçlandığı duyuruldu.

Bordo-mavili kulübün internet sitesinde yer alan açıklamada, "Başkanımız Ahmet Ağaoğlu ve yönetim kurulu üyelerimizin yanı sıra futbolcu kadromuz, teknik heyetimiz ve çalışanlarımıza her hafta rutin olarak uyguladığımız Kovid-19 testlerinin 10'uncusu yapılmış olup pozitif vakaya rastlanmamıştır." ifadesi kullanıldı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzonspor sahasına kavuşuyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/trabzonspor-sahasina-kavusuyor-6450/

En son ligin 26. haftasında evinde Medipol Başakşehir ile karşılaşan bordo-mavililer, 103 gün sonra Medical Park'ta bir karşılaşmaya çıkacak.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle sezona verilen aranın ardından ligde Göztepe ve Aytemiz Alanyaspor, Ziraat Türkiye Kupası yarı finalinde de Fenerbahçe ile deplasmanda karşılaşan Karadeniz ekibi, MKE Ankaragücü maçıyla stadına kavuşacak.

Sahasındaki maçlar
Trabzonspor, evinde oynadığı son 6 lig maçında 5 galibiyet, 1 beraberlik elde etti.

Karadeniz ekibi, ligin 15. haftasında sahasında Yukatel Denizlispor'a 2-1 yenildikten sonra sırasıyla Hes Kablo Kayserispor'u 6-2, Kasımpaşa'yı 6-0, Fenerbahçe'yi 2-1, Demir Grup Sivaspor'u 2-1, Çaykur Rizespor'u 5-2 mağlup etti, Medipol Başakşehir ile 1-1 berabere kaldı.

Bordo-mavililer, bu sezon sahasında 14 maçın 9'undan galibiyetle, 3'ünden beraberlikle, 2'sinden de mağlubiyetle ayrıldı.

Çimşir ile yenilmezlik serisi
Trabzonspor, MKE Ankaragücü maçından 3 puanla ayrılmanın planlarını yaparken, teknik direktör Hüseyin Çimşir ile yakaladığı yenilmezlik serisini de sürdürmeye çalışacak.

Bordo-mavililer, devre arasında anlaşmaya vardığı genç çalıştırıcının yönetiminde, 11 lig maçında 7 galibiyet, 4 beraberlik elde etti.

 

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ahmet Ağaoğlu: Bizi provokasyonunun içine çekmeye çalışıyorlar https://mail.gazetebirlik.com/haber/ahmet-agaoglu-bizi-provokasyonunun-icine-cekmeye-calisiyorlar-2936/

Alanyaspor maçının ardından bordo-mavili kafile ile kente dönen Ahmet Ağaoğlu, Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri'nde açıklamalarda bulundu.

Sözlerine "keşke yaşanmasıydı" diyerek başlayan Ağaoğlu, "Zamanı geriye sarmak mümkün değil. Başkan olduğumdan beri çok açık net söyleyeyim en sıkıntılı, en gergin deplasmanlardan birini yaşadık." ifadelerini kullandı.

Hiçbir takımın kendilerine karşı yumuşak bir futbol oynamasını beklemediklerini dile getiren Ağaoğlu, "Futbolun doğasında bu var. Süper Lig'in kalitesi de o zaten. Ama Alanyaspor'un bir hafta önceki maçıyla bizle olan maçı izlendiğinde ne demek istediğimi insanlar çok daha iyi anlayacaklardır. Tekrar söyleyeyim, bu son derece doğaldır. Trabzonspor, ilginç bir takımdır. Direnişin, başkaldırının sembolüdür. Trabzonspor, Anadolu'ya şampiyonluk kupasını hemen lige çıktıktan bir sene sonra 3 defa arka arkaya taşıyan ve kafalarda oluşan bir olguyu yıkan, ortadan kaldıran bir takımdır ve dolayısıyla zaten hiçbir maçımızın sıradan geçmesini beklemiyoruz." yorumunu yaptı.

Karşılaşmada yaşanan olayları anlatan Ağaoğlu, protokol tribünününde oturmadıklarını aktararak, şöyle devam etti:

"Protokol tribünün sol tarafında olan bir bölüm vardı. Ben orada, hatta jandarma komutanına 'eğer mümkünse bize burayı ayırın, aramızda mesafe olsun' dedim. Çünkü bir şeylerin olacağını bize orada pek öyle sempatiyle bakılmayacağını hissediyordum. Arada 50 metrelik mesafe vardı. Ben de o mesafenin biraz daha soluna geçtim oradan izledim müsabakayı. Başlama düdüğüyle birlikte en basit şeyleri söyleyeceğim p ile başlayan ler ile biten, şampiyon olamazsınız, edilen küfürler vesaire, bunu insan bir yere kadar tolere edebiliyor. Bizim şampiyon olmamızın ve bizim maçı kazanmamızın galibiyetle çıkmamızın liderliği tekrar almamızın bu arkadaşların bakış açıları ve düşünce yapılarıyla olan şeyi de ilişkilendiremedim. Dediğim gibi bekliyordum ama bu kadar beklemiyordum."

Maç boyunca gerginliğin devam ettiğini ve ağza alınmayacak şeylerin kendilerine söylendiğini savunan Ağaoğlu, şunları söyledi:

"Ben yine tamamen olayların dışında arkadaşlara 'sakin olun zaten bekledikleri istedikleri bu' şeklinde uyarılarda bulundum. Orada farkına vardım provokasyonun içerisine çekilmeye çalışılıyoruz. Ama benim tamamen konsantrasyonum saha ve kulübeyle ilgili. Oyuncular, kulübe bu gerginliğin dışında kalsın istedim. Ama kulübeler arasında da gerginlik başladı. Orada Alanyaspor yedek kulübesinden sataşmalar, bizim kulübeye derken protokol tribünden hocaya sataşmalar başladı. Alanyaspor Başkanı şunu söylüyor çok şey söyledi de gerçekle alakası olmayan onlardan birisi de 'Hüseyin Çimşir, bizim yöneticimize hakaret yada küfür etti' dedi. Hüseyin Çimşir saha içerisinde nereye oyuna konsantre senin yöneticin nerede oturuyor. Hüseyin hoca 'git işine bak' gibi el hareketi yaptı. Protokol tribünden kulübeye sataşıyorsun. Sonra kamuoyun gözü önünde kendi yöneticini masum göstermeye çalışıp benim takımım teknik direktörünü ateşe atmaya çalışıyorsun. Bunun yaşanan olayların spor adamlığı ve yöneticiliğiyle kendimi de işin içine katarak söylüyorum spor ahlakı ile bağdaşır bir tarafı yok."

Ağaoğlu, beraberlik golünden sonra hemen maç bitiminde de kendilerine küfürlerin devam ettiğini belirterek, "Bizim bulunduğumuz yer normalde izole bölüm. Alanyaspor yöneticileriyle arada parmaklıklar var. Fiziki temas olma imkanı yok. Emniyet güçleri tedbir almış durumda. Tam çıkalım derken arkadan biri koşarak geldi. Küfür edince artık ben de kendime yediremedim. Maç bitmiş, beraberlik golünü atmışsınız, çılgınlar gibi sevinmiş, maç boyunca ağza alınmayacak hakaretleri yapmışsınız artık yeter. Hep beraber tepki gösterdik. Söylediği aynı şekilde kendisine iade edildi." diye konuştu.

"Mevlüt Çavuşoğlu, iyi ilişkiler içinde olduğum görüştüğüm bir insan"
Ahmet Ağaoğlu, daha sonra Alanyaspor Başkanı Hasan Çavuşoğlu'nu gördüğünü kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Elinde telefon 'sen benim ağabeyime küfür ediyorsun' diye bağırdı. Benim bildiğim onun abisi Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu. 15 senedir son derece iyi ilişkiler içinde olduğum sürekli görüştüğüm bir insan. Önce anlayamadım. Senin ağabeyine niye küfredeyim. Telefonda herhalde 4 dakikadır canlı yayın yapıyordu. Telefonu gözüme doğru sokarak abime küfür ediyorsun deyince telefona dikkatli baktım 'abim protokol 2' yazıyordu, anlayamadım. Anlam veremedim. O herhalde bu şekilde tahrik ederek ağzımdan hakaret içeren bir takım kelimeler, cümlelerin çıkmasını bekliyordu. Ben çok provokasyona uğradım ciddi olarak ama böylesiyle ilk defa karşı karşıya kaldım."

"Hiçbir şey özellikle benim oradaki davranışımı haklı gösteremez. Ama bir insanın sinir uçlarıyla da bu kadar oynanır"
Karşılaşmada olmaması gereken şeylerin yaşandığını anlatan bordo-mavili kulübün başkanı, "Hiçbir şey özellikle benim oradaki davranışımı haklı gösteremez. Ama bir insanın sinir uçlarıyla da bu kadar oynanır. Bir provokasyonun içine çekmeye çalışıyorlardı, belirli ölçüde başarılı oldular." dedi.

Hava limanına gittiğinde Alanyaspor Başkanı'nın bir televizyon kanalına bağlandığını kaydeden Ağaoğlu, şu görüşleri paylaştı:

"Arkadaşlar telefondan izliyorlarmış, beni uyardılar. Hepsinin elinde telefon kamerası açık. 'Bana ağzı alınmayacak küfürler etti, hakaret etti, vurmaya kalktı' şeklinde söylemleri oldu ki aramızdaki mesafe yarım metre. Bariyer var aramızda, diğer tarafında Alanya Başkanı. Vuracak mesafe de var. Belki de onu bekledi. 'Ağzı leş gibi alkol kokuyordu miden bulandı' diyor. Benim ağzım koksa koksa anamın sütü kokar."

Başkan Ağaoğlu, Alanya'da karşılanmadıklarını belirterek, "Fenerbahçe ile olan maç gününün hemen sabahı sayın Ali Koç aradı. 'Başkanım hoş geldiniz nerede kalıyorsunuz. Yapacağımız bir şey var mı? Hatta ziyaret etmek isterim gibi bir şey de yanılmıyorsam söyledi. Nazikçe hoş geldin telefonuydu. Maçtan sonra da aynı şekilde uğurladılar. Aynı karşılanmayı Alanya yönetiminden göremedik." şeklinde konuştu.

Yaşananlarla ilgili tüm spor kamuoyundan özür dileyen Ahmet Ağaoğlu, şunları kaydetti:

"Tabii ki hiçbir şekilde yakışmadı ama bu bir mücadeledir. Bu tür şeyler süreç içinde zaman içinde istenmese de arzu edilmese de yaşanabiliyor. Bu, hiçbir şekilde bizi mücadele, konsantrasyon ve hedefimizden uzaklaştıracak olgu değil. Bunların muhasebesi yapılacaktır. Önümüzdeki süreçte değerlendirilecek. O gün bugün değil biz Göztepe maçını kazandık başımızı yastığa koyduğumuzda o galibiyet coşkusu orada kaldı. Fenerbahçe galibiyeti orada kaldı. Alanya'da kaybedilen 2 puan ve yaşananlar orada kaldı. Bizim için hayat, zirve yarışı kaldığı yerden çok daha güçlü şekilde devam ediyor."

 

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com