tag:gazetebirlik.com,2015:cid-157 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2023-11-28T13:12:31+03:00 Giresun'un Tirebolu ilçesinde dalgalar nedeniyle oluşan hasar gideriliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunun-tirebolu-ilcesinde-dalgalar-nedeniyle-olusan-hasar-gideriliyor-511/

Tirebolu Belediye Başkanı Burhan Takır, gazetecilere, dün kentte Yeniköy Mahallesi sahil kesiminde, fırtına sebebiyle denizin yükselmesi sonucu şehir içi yolunun suyla kaplandığını, iş yerlerinde hasarların oluştuğunu söyledi.

Belediye olarak tüm imkanları seferber ettiklerini belirten Takır, "İlçe olarak büyük bir afet yaşadık. Allah bir daha böyle bir günü göstermesin. İlk belirlemelere göre 10 ila 15 milyon lira arasında zarar söz konusu. Hasar tespit çalışmaları devam ediyor." dedi.

Takır, en kısa zamanda hayatın yeniden normale dönmesini sağlamayı hedeflediklerini vurgulayarak, "Şu anda ekiplerimiz sahada çalışmalarını sürdürüyor. Altyapı ve üst yapı hasarlarının yeniden imarı için çalışıyoruz. El birliğiyle sorunları çözeceğiz." dedi.

Barabut Parkı'nda esnaflık yapan Sedat Takır, dalgaların oluşmaya başladığı andan itibaren iş yerini kapattığını ifade ederek, dalgaların ve beraberinde gelen büyük kaya parçalarının iş yerine ciddi hasar verdiğini kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'da fırtına sonucu yükselen dalgalar zarara yol açtı https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunda-firtina-sonucu-yukselen-dalgalar-zarara-yol-acti-2901/

Giresun'un, Karadeniz sahilindeki ilçesi Tirebolu'da dünden itibaren etkili olan fırtına sebebiyle denizin yükselmesi sonucu şehir içi yolu suyla kaplandı.

Dalgalar, Yeniköy Mahallesi sahil kesimindeki sosyal alanlara da zarar verdi.

Çevre yolundan ilçeye giriş ve çıkışlar kapatılırken, ulaşım Tirebolu 42. Gönüllü Alayı Tüneli ve Karadeniz Sahil Yolu'ndan sağlanıyor.

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı bölgede, Tirebolu Belediyesi ekipleri suların tahliyesi için çalışma yürütüyor.

Tirebolu Belediye Başkanı Burhan Takır, gazetecilere, saat 11.00 sıralarında fırtınanın etkisiyle denizde oluşan dalgaların ciddi hasara yol açtığını söyledi.

Büyük bir afet yaşadıklarını belirten Takır, "Sahildeki işletmeler zarar gördü. 2-2,5 kilometrelik alanda tutar dalımız yok. Gerekli destekler sağlanırsa kısa zamanda yaralarımızı sararız. Şükürler olsun, ölü ya da yaralımız yok. Ama hasarımız çok. Belediyemizin tüm imkanlarını seferber ettik." diye konuştu.

Fırtınanın yol açtığı hasar tespit ediliyor

Giresun Valiliğince yürütülen çalışmalarda ilk belirlemelere göre, il genelinde 157 yapının çatısı fırtına nedeniyle uçtu, 3 ilçede ormanlık alanlarda çıkan örtü yangınları söndürüldü.

Giresun Belediyesi de hasarların giderilmesi için çalışma yürütüyor.

Belediyeden yapılan açıklamada, şiddetli rüzgarın yol açtığı hasarlara hızla müdahale edildiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Vatandaşların güvenliği için anında harekete geçen belediye ekipleri, olumsuz etkilerin önüne geçmek adına hızlı ve etkili çalıştı. Saatteki hızı 100 kilometreyi aşan ve gün boyu devam eden şiddetli fırtına sebebiyle devrilen ağaçlara belediye ekipleri derhal müdahale etti. Fırtına nedeniyle çeşitli mahallelerde yollara devrilen ve trafiği aksatan ağaçlar, ekiplerin motorlarla kesimi ve çatı molozlarının kaldırılmasıyla hızla temizlendi."

İl Sağlık Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, dünkü fırtına nedeniyle merkez, Keşap, Bulancak, Tirebolu, Yağlıdere ve Dereli ilçelerinde 12 kişi yaralandı.

Hastanelere kaldırılan bu kişilerden 9'u ayakta tedavi edildi, biri çocuk 3 kişinin tedavisi ise Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde devam ediyor.

Trabzon

Trabzon'un Ortahisar, Akçaabat, Maçka, Yomra, Araklı, Sürmene, Of, Hayrat, Dernekpazarı, Çaykara, Tonya ve Beşikdüzü ilçelerinde de dün fırtına etkili oldu.

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığına bağlı ekipler, yangın, çatı, tabela, ağaç ve direk düşmesi ile trafik kazası olmak üzere 318 olaya müdahale etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Dereli selin ardından 3 yılda adeta kabuk değiştirdi https://mail.gazetebirlik.com/haber/dereli-selin-ardindan-3-yilda-adeta-kabuk-degistirdi-6429/

İlçe merkezinde yıkımı gerçekleştirilen iş yerleri ve konutların bulunduğu alanda uygulanan "Yeni Dereli Projesi" kapsamında TOKİ'nin yaptığı 71 konut ve 82 iş yeri ile Sütlüce Mahallesi'nde inşa edilen 142 konut hak sahiplerine teslim edildi.

İlçe Jandarma Komutanlığı yeni hizmet binası ve lojman inşaatı da tamamlanarak bir süre önce hizmete girdi. Adliye ve İlçe Emniyet Müdürlüğünün de yer aldığı Hükümet Konağı inşaatının ise yüzde 75'i tamamlandı.

Kısa süre önce yapımı bitirilen yeni belediye binasının ise bir ay içerisinde hizmete açılması planlanıyor.

Ayrıca, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından da Dereli'nin merkezinde dere ıslahı gerçekleştirildi. Karayolları Bölge Müdürlüğünce de yol çalışmaları yapıldı, tarihi Hanyanı Köprüsü restore edildi.

Hayata geçirilen projeler sayesinde Dereli modern bir görüntü aldı.

İlçedeki birçok tesis, yaklaşık bir ay sonra hizmete açılacak noktaya gelecek

Dereli Belediye Başkanı Zeki Şenlikoğlu, AA muhabirine, 3 yılda devletin Dereli'ye çok ciddi yatırımlar yaptığını söyledi.

İlçe merkezinin adeta yeniden imar edildiğini belirten Şenlikoğlu, "Yapıların güvenli hale getirilmesi ve insanlarımızın konforunun arttırılması anlamında Dereli tamamen sil baştan yapıldı." dedi.

Şenlikoğlu, konut, iş yerleri ve kamu binalarının inşasıyla birçok eksikliğin giderildiğini ifade ederek, yeni halk eğitim merkezi ve öğretmenevi binalarının ise yatırım programında olduğunu aktardı.

Doğal gaz çalışmaları sonrasında ilçede konforun ciddi manada arttığını vurgulayan Şenlikoğlu, bu sayede Dereli'ye ilginin de arttığını, yeni konut ihtiyacının ortaya çıktığını kaydetti.

Şenlikoğlu, ilçedeki birçok tesisin yaklaşık bir ay sonra hizmete açılacak noktaya geleceğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanı'mızı, yapılan hizmetlerin karşılığını görme anlamında ilçemize davet edeceğiz. İlçe merkezinde şu anda sona gelinen Hükümet Konağı, belediye hizmet binası, mezbaha, tekstil fabrikası, küçük sanayi sitesi ve belediyenin sosyal tesisleri olmak üzere çeşitli yatırımlar var. Vatandaşımızın hizmetine inşallah bunları bir ay içerisinde sunacağız. Devlet büyüklerinin katılımıyla inşallah açılışını gerçekleştireceğiz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'da kadınlar devlet desteğiyle kurdukları tesisle kendi işlerinin patronu oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunda-kadinlar-devlet-destegiyle-kurduklari-tesisle-kendi-islerinin-patronu-oldu-7527/

Espiye ilçesine yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki 2 bin 654 nüfuslu Soğukpınar beldesinde yaşayan 10 kadın, 2020'de Soğukpınar Kadın Girişimci Kooperatifini kurdu.

Hazırladıkları "Soğukpınar Beldesi Ürün İşleme ve Paketleme Projesi" ile Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına (DOKAP) başvuran kadınlar, aldıkları yüzde 80 hibe desteği ile atıl haldeki tek katlı belediye binasını fındık kırma, kavurma ve paketleme tesisine dönüştürerek 1 ay önce faaliyete başladı.

Kadınlar tesiste ürettikleri iç fındık ve fındık ezmesini, kooperatif markasıyla çevre ilçelere pazarlıyor.

Kooperatifin başkan yardımcısı Atike Eyice, AA muhabirine, Soğukpınarlı kadınları iş hayatına kazandırmak ve yöre halkının ev ekonomisine yeni girdiler sağlamak adına yola çıktıklarını söyledi.

DOKAP desteğiyle tesisi kurarak faaliyete geçirdiklerini belirten Eyice, "Hayalimizi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Burada yöredeki fındıklardan katma değerli ürünler elde ediyoruz. Şimdilik ürünlerimizi bölge pazarına satıyoruz. Türkiye ve dünyaya açılmayı hedefliyoruz." dedi.

Eyice, tesiste, kooperatif üyesi 10 kadının çalıştığını ifade ederek, bu sayıyı artırmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Elde ettikleri gelirle aile ekonomilerine katkı sağladıklarını vurgulayan Eyice, ileriki zamanlarda süt ve süt ürünleri, pekmez, turşu, bal gibi ürünler de üreterek yurt içi ve yurt dışına ulaştırmayı hedeflediklerini aktardı.

"Hedefimiz bu tesisi daha da büyütmek"

Kooperatif üyesi Ayşe Eyice ise yörede kurulan tesiste çalışmaktan mutluluk duyduğunu kaydetti.

Kendi fındıklarını tesiste katma değerli ürün haline getirmek suretiyle daha fazla gelir elde etmeye başladıklarına dikkati çeken Eyice, "Soğukpınar kadınları olarak çok mutluyuz. Hem çalışıyor hem de aile ekonomimize katkıda bulunuyoruz. Hedefimiz bu tesisi daha da büyütmek." diye konuştu.

Belde Belediye Başkanı Mustafa Eyice de belediye olarak çıktıkları bu yolda kadınlara gereken tüm desteği sağladıklarını söyledi.

Yörenin geçim kaynaklarının tarım ve hayvancılık olduğunu, bu nedenle geçmişte Soğukpınar'ın ciddi göç verdiğini belirten Eyice, tesisle tersine göçü hedeflediklerini kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kümbet Yaylası'nda yaklaşık 2 ton çöp toplandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/kumbet-yaylasinda-yaklasik-2-ton-cop-toplandi-791/

İl Özel İdaresi, Giresun Turizm Altyapı Hizmet Birliği ve Dereli Belediyesi işbirliğinde yayladaki mesire alanlarında 3 gün boyunca çöp toplama çalışması yapıldı.

Çalışma kapsamında 250 torbada toplanan yaklaşık 2 ton çöp kamyonlara yüklendi.

Bunun yanı sıra turistlere ve bölge halkına çöplerin çöp kutularına atılması konusunda uyarılarda bulunuldu.

Ayrıca yayladaki sahipsiz hayvanlar da beslendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gölyanı Yaylası'nın "hartama" tekniği ile inşa edilen ahşap evleri korunacak https://mail.gazetebirlik.com/haber/golyani-yaylasinin-hartama-teknigi-ile-insa-edilen-ahsap-evleri-korunacak-4049/

Yağlıdere ilçesine bağlı 1530 rakımlı Gölyanı Yaylası, gölü ve diğer doğal güzelliklerinin yanı sıra otantik evleriyle de dikkati çekiyor.

İlçenin Üçtepe Belde Belediye Başkanı Gasım Akıllı, AA muhabirine, gölü, eşsiz doğası ve yöreye özgü ahşap evleriyle Gölyanı'nın, adeta yeryüzünde saklı kalan cennet köşelerden biri olduğunu söyledi.

Son yıllarda çeşitli nedenlerle yayladaki yaklaşık 50 ahşap evden bir kısmının yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını belirten Akıllı, belediye olarak evlerin aslına uygun restore edilmesi için proje hazırlamaya karar verdiklerini anlattı.

Akıllı, Gölyanı'na büyük önem verdiklerinin altını çizerek, "Gölyanı, bizim önemli bir değerimiz. Buranın korunması en büyük hedefimiz. Hazırladığımız projede de bunu amaçlıyoruz. Proje tamamlandığında destek için Kültür ve Turizm ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza sunacağız." dedi.

Giresun Valiliği'nin de destek verdiği projeye ilişkin hazırlıkların sürdüğünü dile getiren Akıllı, şunları kaydetti:

"Bir yandan da yaylada altyapı ve üstyapı çalışmaları gerçekleştiriliyor. Yaylamıza, Yağlıdere-Alucra karayolu üzerinden ulaşım sağlayan 7 kilometrelik yolun betonlanması tamamlandı. Gölün temizliği için ise çalışmalar devam ediyor. Yörede diğer ihtiyaç duyulan turizm altyapı eksiklikleri de gideriliyor. Bölgede bulunan ve yaklaşık 50 metreden dökülen Çağlayan Şelalesi'nin de Gölyanı destinasyonu kapsamında turizme kazandırılması için proje hazırlıyoruz."

Akıllı, kısa zamanda hayata geçirmeyi planladıkları proje sayesinde otantik ahşap evlerin gelecek nesillere taşınacağına inandığını sözlerine ekledi.

"2000'li yılların ortalarına kadar Gölyanı Yaylası'ndaki evlerin tamamı hartama ile örtülüydü"

Giresun Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gazanfer İltar ise "hartama"nın genellikle ladin ağacından elde edilen, su geçirmez özelliğinden dolayı Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki eski köy ve yayla evlerin çatı kaplamalarında kullanılan ince tahta levhalar olduğunu söyledi.

İltar, Göyanı'nda ahşap evlerde de "hartama" tekniğinin kullanıldığını ifade ederek, "Evler, bir ya da iki odalı küçük yayla evleridir. Evlerin önünde 3-4 basamaklı merdivenle ulaşılan sahanlık ve oturma bölümleri var. Evlerin tamamında ana strüktür ve oda duvarları ahşaptan. Yine evlerin tamamının hartama ile örtülü olması enteresan." diye konuştu.

Yaklaşık 40-50 yıldır Giresun kırsalında hartama uygulamasından vazgeçildiğini vurgulayan İltar, şöyle devam etti:

"2000'li yılların ortalarına kadar Gölyanı Yaylası'ndaki evlerin tamamı hartama ile örtülüydü. Son yıllarda bunların tamamının modern malzemelerle değiştirildiği görülmekte. Şimdilerde maalesef metruk evlerde hartama örneklerini görebiliyoruz. Bu geleneğin unutturulmaması için bazı yayla evlerinin aslına uygun hale getirilmesi gerekiyor."

İltar, otantik yapıların korunması amacıyla hazırlanan projeleri önemsediklerini, bunların bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'da "Islık Dili Kültür ve Sanat Festivali"nin 24'üncüsü gerçekleştirildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunda-islik-dili-kultur-ve-sanat-festivalinin-24uncusu-gerceklestirildi-6733/

UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alınan ıslık dilinin (kuş dili) korunması, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için düzenlenen etkinlik, köyün festival alanında gerçekleştirildi.

Festivalde köy halkı, "Ayakkabını çıkar", "Horan oyna", "Yarın yaylaya gidelim", "Yarın bize çay kesmeye gel", "Alaca'ya çarşıya gidelim" cümlelerini ıslıkla anlatmaya çalıştı.

Kuşdili Tanıtma Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Şeref Başkan, burada yaptığı konuşmada, kuş dili olarak da bilinen ıslık dilini tanıtmak, yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak için her sene festival düzenlediklerini söyledi.

Bu kapsamda Türkiye'nin çeşitli yerlerinde etkinlikler de yaptıklarını belirten Başkan, şunları kaydetti:

"Bilindiği üzere ıslık dili, UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alıyor. Bu da bölgemiz ve Giresun'umuz için önemli bir aşama oldu. Islık dili kültürü bu vadide binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Arazinin engebeli olmasından dolayı 'Uzaktaki insanlarla nasıl iletişim kurabilirim?' düşüncesiyle ıslık dili keşfedilmiştir. Biz de dernek olarak bu kültürü yaşatmak, tanıtmak için elimizden geleni yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresunspor'un ilk yarı hedefi en az 15 puan toplamak https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunsporun-ilk-yari-hedefi-en-az-15-puan-toplamak-2070/

Trendyol 1. Lig ekiplerinden Bitexen Giresunspor'un teknik direktörü Mustafa Kaplan, sezonun ilk yarısında 15-20 arasında puan toplamayı hedeflediklerini söyledi.

Kaplan, Çotanak Spor Kompleksi'nde düzenlediği basın toplantısında, sezona, altyapı, kiralıklardan dönen ve mevcut kadroda bulunan gençlerden oluşan oyuncu grubuyla girdiklerini belirtti.

İlk 4 hafta sonunda 3 puanlarının bulunduğunu ifade eden Kaplan, şanssızlıklardan dolayı oynadıkları karşılaşmaları kaybettiklerini dile getirdi.

Kaplan, sezonun ilk yarısında 15-20 arası puan toplamayı hedeflediklerini kaydederek, "Düşen 3 takım içerisinde olmak istemiyoruz. Bizden daha kötü takımlar var mı? Bana göre varnama biz gençliğimize güveniyoruz. Dinamikliğimize güveniyoruz." dedi.

Giresunspor'a sahip çıkılmasını ve transfer tahtasının açılması için yönetime destek sağlanmasını isteyen Kaplan, "Bütün şehrin Giresunspor'a destek olması lazım. Başka bir Giresunspor olmadığı için kulübe ve başkana destek olunmalı. Öyle olursa biz de teknik kadro ve oyuncular olarak elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışırız." diye konuştu.

Kaplan, ligin 5. haftasında sahalarında Manisa FK ile karşılaşacaklarını belirterek, şunları söyledi:

"Manisa FK iyi bir kadro kurdu. Onlarla bizim kadromuz arasında uçurum var. Hem tecrübeli hem de üçüncü bölgede alternatifli kadrosu olan bir takımla oynayacağız. Oyuncularımıza güveniyorum. Kazanmak için oynayacağız. Puan veya puanlar alarak milli maç arası sonrası lige iyi başlamak istiyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun Adası yerli ve yabancı turistlerin rotasında https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresun-adasi-yerli-ve-yabanci-turistlerin-rotasinda-6129/

Mitolojik hikayeleri ve tarihi kalıntılarıyla ön plana çıkan Giresun Adası, il dışından gelen ziyaretçilerin gezi rotasında yer alıyor.

Doğu Karadeniz'de, geçmişte insanların yaşadığı tek ada olan Giresun Adası'na gelenler, Bizans mezarları, tarihi surlar, manastır harabesi, şapel pitos (ürünleri saklamaya yarayan büyük çapta küpler) gibi tarihi kalıntıları inceleme imkanı buluyor.

Çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapan 39 dönüme sahip adada, karabatak ve martıların yuvaları gözlemlenebiliyor.

"Amazon kadınları", "Herkül'ün altın postu aradığı yer" gibi mitolojik hikayeleriyle bilinen adaya, Üçkayalar Balıkçı Barınağı'ndan günlük tur düzenleyen tekneyle ulaşım sağlanıyor. Hava şartlarına göre ekime kadar ziyaret edilebilen ada, Karadeniz turuna çıkan yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Almanya'dan gelerek Karadeniz'i gezen Halil İbrahim Işık, AA muhabirine, Giresun'un, tarihiyle çok farklı bir şehir olduğunu söyledi.

İlk kez bir adaya çıktığını dile getiren Işık, "Giresun Adası çok enteresan bir yer, tarihi, atmosferi çok değişik. Ada çok doğal, hiç el değmemiş, her şey olduğu düzende kalmış. Tarihi kalıntılar da günümüze kadar gelmiş, beni en çok etkileyen mezar bölümü oldu, kale bölümü de bizleri etkiledi." dedi.

"Buraya gelmeden önce bu kadar bitki çeşitliliği hayal etmemiştim"

Amasya'dan gelen Selim Eroğlu ise Giresun Adası'nın bitki çeşitliliğini çok güzel bulduğunu belirtti.

Tarihi kalıntıların kendisini etkilediğini vurgulayan Eroğlu, şöyle konuştu:

"Adayı gezip tarihini görmek bizim için gerçekten çok farklı oldu. Bundan önce katıldığım tekne turlarında bu tür yerlerin genelde etrafından geçip giderdik ama şu anda adanın içerisine çıkmak bizi memnun etti. Buraya gelmeden önce bu kadar bitki çeşitliliği hayal etmemiştim."

Ürdün'den gelen Ahmad Hdaib da Giresun'un, sakinliğiyle güzel bir yer olduğunu ifade ederek, adayı gezmekten duyduğu memnuniyeti aktardı.

Adaya günlük tur düzenleyen teknenin müdürü Gökhan Akkuş, yabancı turistlerin genellikle Körfez ülkelerinden geldiğini ifade etti.

Bahreyn, Katar, Ürdün, Suudi Arabistan'ın yanı sıra bu yıl Birleşik Arap Emirlikleri'nden de turist aldıklarını kaydeden Akkuş, yurt içinden Doğu Karadeniz'e gelenlerin de adayı tercih ettiğini söyledi.

Akkuş, özellikle Körfez ülkelerinden gelenlerin Karadeniz'in coğrafyasına hayran kaldığına dikkati çekerek, yaylaların yanı sıra denizde de turistlerin keyifli vakit geçirdiğini anlattı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'da sağanağın yol açtığı hasar gideriliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunda-saganagin-yol-actigi-hasar-gideriliyor-226/

Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu, kentte 2 Eylül'de etkili olan sağanak sonucu oluşan hasarın giderilmesi için çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Şenlikoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 2 Eylül Cumartesi akşamı kente 132 kilogram yağış düştüğünü belirtti.

Bölgeye kısa süre içerisinde yüksek oranda yağış düşmesi sebebiyle bazı noktalarda su baskınları yaşandığını anımsatan Şenlikoğlu, "Afet seviyesinde olan bu aşırı yağışlarda sıkıntılar söz konusu olabiliyor. Bizler de bunları yerinde, zamanında, vatandaşımızın hiçbir zaman mağdur olmasına fırsat vermeden çözme yolunda gayret gösteriyoruz." ifadesini kullandı.

Aytekin Şenlikoğlu, yağış nedeniyle Karadeniz Sahil Yolu'nda oluşan su birikintisini bir saat içinde tahliye ettiklerini kaydederek, ekiplerin şimdi de afetin yoğun yaşandığı bölgelerde moloz kaldırma, temizleme, yıkama ve kanal temizleme çalışması yürüttüğünü aktardı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'da denizde akıntıya kapılan kadın 7,5 saat suda sakin kalıp yüzerek kurtuldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunda-denizde-akintiya-kapilan-kadin-75-saat-suda-sakin-kalip-yuzerek-kurtuldu-3066/

Espiye ilçesinin Sakarya köyündeki Batakçay mevkisine dün tek başına gelen 41 yaşındaki Feyza Alya Turan, eşyalarını kıyıda bırakarak öğle saatlerinde denize girdi. Bir süre yüzen Turan, akaryakıt taşıyan gemilerin demirlediği bölgedeki dubanın olduğu yerde akıntıya kapıldı.

Sahildeki bir kişi, akşam saatlerinde Turan'ın sürekli çalan cep telefonunu yanıtlayarak, arayan yakınına bölgede kimsenin olmadığını ancak eşyalar bulunduğunu söyledi.

Turan'ın denize girdiği noktaya gelen yakınları, jandarma ve Sahil Güvenlik ekiplerine ihbarda bulundu. Turan, ekiplerin denizde botla arama yaptığı sırada yüzerek kıyıya çıktı.

Olay yerindeki sağlık ekiplerince tedbir amacıyla sevk edildiği hastanede sağlık kontrolünden geçirilen Turan, daha sonra taburcu edildi.

"Akşam üstü, 'Herhalde çıkamayacağım' diye düşündüm"

Feyza Alya Turan, gazetecilere, yaklaşık 3 kilometre sürüklendiğini, kurtulmak için hep eşyalarının bulunduğu yöne doğru yüzdüğünü söyledi.

Turan, akşam saatlerinde kıyıda kendisi için bekleyenleri gördüğünü anlatarak, "Jandarmayı görüyorum, ışıklarını görüyorum ama ilerleyemiyorum. Akşam üstü, 'Herhalde çıkamayacağım' diye düşündüm. Sonra yine de mücadeleme devam ettim. Hep sakin kalarak yüzmeye devam ettim, 7,5 saat bilfiil yüzdüm. Dinlenme falan yok, bazı zamanlarda sırt üstü yüzdüm, pozisyon değiştirdim." dedi.

Kıyıya yaklaştığında bir kişinin kendisini kurtarmak için suya girdiğini anlatan Turan, bu kişiye iyi olduğunu, yüzebildiğini söyleyerek karaya çıktığını ifade etti.

Turan, burada kendisini bekleyen sağlık ekipleriyle bir süre şakalaştığını da dile getirerek, 7,5 saatlik yüzme sonrasında ayağa kalkamadığı için hastaneye götürüldüğünü vurguladı.

Denizde paniklemediğini belirten Turan, "Denizle ilgili bir fobim yok. Bana göre deniz karada yürümek gibi, dalgalı da olsa, derin de olsa böyle korkularım yok." diye konuştu.

Turan, denize gireceklere fazla açılmamalarını tavsiye ederek, "Bırakın açılmayı akıntı olduğu günlerde bile denize gitmesinler çünkü akıntı onları hortum gibi çekiyor. Alandasın ama bir metrelik yeri katedemiyorsun, kilometrelerce yüzen bir insan olarak bunu söylüyorum. Ben İstanbul'da adalara giderdim, orada çok akıntı var, orada bile deniz beni bu şekilde sürüklememişti." ifadelerini kullandı.

Turan, bu tür duruma düşenlere sakin olmalarını önererek, "Sakin olsunlar, sakin olmayan insan kendisini boğar, korkudan boğulur, kilitlenir kalır." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bahçesine bırakılan kovanla arıcılığa başlayan kadın 27 yıldır bal üretiyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/bahcesine-birakilan-kovanla-ariciliga-baslayan-kadin-27-yildir-bal-uretiyor-6496/

Keşap ilçesinin Kayabaşı köyünde yaşayan 4 çocuk annesi 68 yaşındaki Kaya, bir yakınının köydeki evinin kapısına bıraktığı arı kovanı ile arıcılığa merak sardı. Arılarla ilgilenmeye başladıktan kısa süre sonra 3 kovan daha satın alan Kaya, arıcılığı sevince her geçen gün kovan sayısını da artırdı.

Özveriyle çalışmalarını sürdüren Kaya, bu yıl köyündeki 10 kovanda kestane balı, Şebinkarahisar ilçesinin Toplukonak Yaylası'na götürdüğü 90 kovanda ise çiçek balı üretiyor.

"Ağustos ayında yaylaya bal sağımına gideceğim"

Seniye Kaya, AA muhabirine, 1996'da köydeki evinin bahçesinde arı kovanı görmesiyle arıcılıkla ilgilenmeye başladığını söyledi.

Eşi ile kovanın sahibi yakınıyla görüşüp arıları aldıklarını ancak ilk etapta bal üretiminde başarılı olamadığını belirten Kaya, yılmayarak arıcılığa devam ettiğini ifade etti.

Kaya, zamanla arıların bakımına ilişkin her şeyi öğrendiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Gezgin arıcı olduğum için kovanların taşınmasında oğullarımdan ve yeğenlerimden yardım alıyorum. Kovanları mayıs ayının ilk haftasında Şebinkarahisar'a götürüyorum, arıların iyilerini haziranın ilk haftası kestane balı için alıp tekrar Keşap'a getiriyorum. Havanın yağmurlu olması nedeniyle bu yıl Keşap'a az sayıda kovan getirdim. Şebinkarahisar'da fazla arı bıraktım. İnşallah bal miktarı iyi olur. Ağustos ayında ise yaylaya bal sağımına gideceğim. Haftada bir kez gidip geliyorum, buraya 100 kilometre."

Kaya, kestane balının, çiçek balına göre daha pahalı olduğunu dile getirdi.

"Arıları seviyorum, sevdiğim için de bakıyorum"

Kaya, arıcılığın artık kendisi için çok kolay bir iş olduğunu anlatarak, köyde arıcılığı öğrettiği kişiler de olduğunu vurguladı.

"Arıya alışmışım, bırakamıyorum. Ya ölür bırakırım ya da yapamayacak duruma gelirsem bu işi bırakırım. Arıları seviyorum, sevdiğim için bakıyorum. Sevmesem bakmam." diyen Kaya, ürettiği organik balın tamamını sattığını söyledi.

Kaya, bir kadın olarak arıcılık yapmasının bazı kişileri şaşırttığını söyledi.

"Şebinkarahisar'a ilk arı götürdüğüm yıllarda, maske de vardı, tanımıyorlardı. Orada bana, 'Selamünaleyküm amca, hoş geldin' dediler. Ben de 'Hoş bulduk, aleykümselam' dedim. Kadınlar bu işi çok yapmadığı için beni gören şok oluyor." ifadelerini kullanan Seniye Kaya, severek yaptığı işini sürdüreceğini kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'da şiddetli yağış etkili oluyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunda-siddetli-yagis-etkili-oluyor-3631/

İlçede etkili olan şiddetli yağış sebebiyle Ordu-Giresun arasındaki Abdal Deresi'nin debisi yükseldi.

Derenin taşması üzerine Eren Mahallesi'ni su bastı.

Mahalledeki vatandaşlar, ev ve iş yerlerini boşaltmaya başladı.

Polis ve jandarma ekiplerinin güvenlik önlemi aldığı mahalleye, AFAD, DSİ ve Piraziz Belediyesi ekipleri de sevk edildi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'daki Göksu travertenlerine sezonda 200 bin ziyaretçi bekleniyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresundaki-goksu-travertenlerine-sezonda-200-bin-ziyaretci-bekleniyor-7545/

İlçeye bağlı Pınarlar köyünde bulunan Göksu travertenlerinde, Giresun Valiliği İl Özel İdaresince 2020'de başlatılan proje kapsamında, teras şeklinde büyüklü küçüklü çok sayıda gölet oluşturuldu.

Geçen yıl ziyarete açılan travertenler, yeni oluşum için turizm sezonu dışında doğal sürece bırakılıp kasımda tekrar ziyarete kapatıldı. İl Özel İdaresince travertenlerin çevresinde otopark, yol çalışması, yöresel ürün pazarı ve aydınlatma çalışmaları da yapıldı.

10 Haziran'da tekrar ziyarete açılan Göksu travertenleri, yoğun ilgi görüyor.

İl Özel İdaresi yetkililerinden alınan bilgiye göre, Kurban Bayramı süresince travertenleri yaklaşık 20 bin kişi ziyaret etti. Haziran-Ekim 2022'de 70 bin kişinin ziyaret ettiği travertenleri bu yılın aynı döneminde 200 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

"Pamukkale havası var, değişik, güzel bir yer"

İstanbul'dan ailesi ile bölgeye gezmeye gelen Veysi Tabak, adını daha önce çok duyduğu travertenleri ilk kez ziyaret ettiğini söyledi.

Travertenlerin güzelliği karşısında çok şaşırdığını ifade eden Tabak, "Aileler çocuklarıyla birlikte çok rahat burada vakit geçirebiliyor. Herkese de de burayı görmelerini tavsiye ederim." dedi.

Almanya'dan memleketi Giresun'a eşi ile tatile gelen Hicabi Öner ise iki yıl önce ziyaret ettiği travertenlerin güzelliğini unutamayınca tekrar görmek istediğini anlattı.

Öner, "Eşimde romatizma var, onu burada gezdirdim, su çok iyi geldi." diye konuştu.

İstanbul'da yaşayan Evren Avcı da travertenlerin anlatıldığı kadar güzel olduğunu vurgulayarak, "Çok şahane bir yer yapmışlar, böyle bir yer olabileceğini de düşünmüyordum açıkçası. Burayı yapan, bu hale getirenlere teşekkür ederim. Karadeniz'de böyle bir yer olması çok güzel. Pamukkale havası var, değişik, güzel bir yer." ifadelerini kullandı.

Eser Bozal da eşinin internetten gezilecek yerler aradığı sırada Göksu travertenlerini bulduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Hiç Pamukkale'ye gitmedim. Eşim, 'Pamukkale'yi ayağına getirdim, Pamukkale gibi bir yer varmış.' dedi. Ben de fotoğraflara baktım dikkatimi çekti ve geldik. Gelirken yolda diyorum ki 'Bizi nereye götürüyorsun?' Kendi kendime söylendim ama buraya geldim, resmen aşık oldum, hatta şimdiden eşime 'Seneye yine gelelim.' diyorum. O kadar güzel. Ben böyle bir doğa harikasını kesinlikle beklemiyordum. Etraf orman, ağaçlar, su süper yani bayıldık. Göksu travertenlerini herkesin kesinlikle hayatında bir kere görmesini istiyorum, cennetten bir köşe."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'da ilk Togg sahibine teslim edildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunda-ilk-togg-sahibine-teslim-edildi-1873/

Giresun'a şahsa teslim edilen ilk Togg olma özelliği taşıyan aracın anahtarı sahibi Muhammet Mercan'a Samsun'da verildi.

Aracıyla Giresun'a gelen Mercan, gazetecilere, Togg'a sahip olduğu için duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Mercan ve ailesi, araçla hatıra fotoğrafı çektirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'da doğa sporcuları "otçu göçü" geleneğini canlandırdı https://mail.gazetebirlik.com/haber/-giresunda-doga-sporculari-otcu-gocu-gelenegini-canlandirdi-1255/

Giresun Doğa Sporları Kulübünce (GİDOSK) yürütülen ve İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen "Otçu Göçü Yürüyüşü Yolu" projesi kapsamında otçu göçü kampı organize edildi.

Program kapsamında katılımcılar, Dereli ilçesindeki Eğriambar Özel Bakım Merkezi'ni ziyaret ederek burada kalan yaşlılardan geçmişte yapılan otçu göçü anılarını dinledi.

İlçedeki 1700 rakımlı Kabakkaya Yaylası'na giden doğa sporcuları kamp kurarak çadırlarda konakladı. Daha sonra kemençe ve horon eşliğinde yaylada temsili otçu göçü yürüyüşü yapıldı.

GİDOSK Başkanı Ahmet Kılıç, gazetecilere, proje kapsamında yayla yollarını güncelleyip gün yüzüne çıkarıp doğa yürüyüşü yapılabilir hale getirdiklerini söyledi.

Hem otçu göçü kültürünü yaşatıp hem de insanları doğa sporlarına yönlendirmeyi hedeflediklerini belirten Kılıç, projeye destek veren Giresun Turizm Altyapı Hizmet Birliği, Espiye Belediyesi, Eğriambar Muhtarlığı ve diğer ilgili kurumlara teşekkür etti.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'da sağanak su baskınlarına neden oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunda-saganak-su-baskinlarina-neden-oldu-1189/

Gece saatlerinde etkisini artıran sağanak dolayısıyla yamaçlardan sürüklenen birikintiler, belde merkezinde hasara neden oldu.

Bazı ev ve iş yerlerini su basarken, araçlar da çamur altında kaldı. Heyelanların oluştuğu beldede evlerinde mahsur kalan vatandaşlar ise AKUT ekiplerince kurtarıldı.

Duroğlu Belediyesi ekipleri iş makineleri yardımıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Duroğlu Belde Belediye Başkanı Halil Çetin, gazetecilere, yağış nedeniyle beldenin farklı bölgelerinde heyelanların yaşandığını söyledi.

Meteorolojik uyarı nedeniyle geceden bu yana hazırlıklı olarak yağışı beklediklerini aktaran Çetin, "Can kaybı şu an itibarıyla yok ama sadece bir yerden haber alamadık. Bir tane evin yıkıldığını duyduk Çağlayan Mahallemizde." dedi.

Çetin, evde kimsenin olup olmadığına dair henüz bilgi bulunmadığını dile getirerek, "Onun araştırmasını yapıyoruz. Allah kimseye göstermesin. Önceden yaşadığımız dere taşmasından daha çok zararımız var şu anda. Bu dere taşması değil ama aşırı şiddetli yağışlardan dolayı arazilerden küçük derelerden gelenler yollarımızı, her tarafı yıktı." diye konuştu.

İlgili kurumlara ait ekiplerin yağışın hemen ardından çalışmalara başladığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Aşırı yağış olacağını bekliyorduk hazırlıklıydık. Geceden bu yana kurtarma çalışmaları yapıyoruz. Mollamahmutoğlu Mahallesi'nde 5 kişilik aile vardı, ikisi çocuk. Bunlardan biri hastaneye gitti. Çocuklarını kurtarırken ayakları sıkışmış galiba ve şu an hastanede ama hayati bir tehlike olmadığını öğrendik."

Çetin, yağış nedeniyle mandırada mahsur kalan hayvanların da kurtarılmaya çalışıldığını aktardı.

Beldede çoğu yolun kapalı olduğunu dile getirerek, ekiplerin iş makineleri ile çalışmalara devam ettiğini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'da sağanak nedeniyle Yağlıdere-Alucra kara yolu ulaşıma kapandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunda-saganak-nedeniyle-yaglidere-alucra-kara-yolu-ulasima-kapandi-2660/

Yağlıdere Belediye Başkan Veli Özcan Kır, AA muhabirine, ilçede sabah saatlerinde başlayan sağanak sonucu Merkez Mahallesi'nin Harmancık mevkisindeki yamaçtan akan suyun taştığını belirterek, kara yolunun ulaşıma kapandığını söyledi.

Belediye ekiplerinin yolun ulaşıma açılması için çalışmaların devam ettiğini belirten Kır, sürücülerin Harmancık mevkisindeki alternatif yolu kullanabileceğini kaydetti.

Akdoğan, Ahallı, Tepeköy, Palaklı, Akdarı, Günece, Kızılelma, Ömerli, Oruçbey ve Kurucalı mahalle yollarında hasar oluştuğunu ifade eden Kır, "Belediyemize bağlı iş makineleri ile mahalle yollarında çalışmaları aralıksız sürdürüyoruz. Yağışlar gün boyu devam edecek. Mahalle ve köylerimizde yaşayan vatandaşlarımızın dikkatli ve tedbirli olmalarını istiyoruz." dedi.

Karadeniz Sahil Yolu'nda ulaşım aksadı

Piraziz ilçesinde sabah saatlerinde başlayan ve aralıklarla süren sağanak sonucu Karadeniz Sahil Yolu'nun Eğrice mevkisinde su birikintileri oluştu.

Sürücülerin araçlarıyla güçlükle ilerlediği yolda, Karayolları ekiplerinin müdahalesiyle su tahliye edildi.

Güzergahta trafik normal akışına döndü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'da sağanak hasara neden oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunda-saganak-hasara-neden-oldu-4338/

Kaymakam Muhammet Cengiz, AA muhabirine, ilçede şiddetli yağış sonucunda bazı bölgelerde tahribatlar oluştuğunu söyledi.

Kemallı Mahallesi'nde 4 evi su bastığını belirten Cengiz, "Evler kalınamaz halde değil. Evinde kalamayacak vatandaşlar olması durumuna karşı Alucra Öğretmenevi'ni hazırlamıştık ancak şu ana kadar buna gerek kalmadı, başvuran da olmadı." dedi.

Cengiz, Kemallı Mahallesi'nin yanı sıra Karabörk ve Hacılı köylerine ulaşımı sağlayan yollarda hasar oluştuğunu vurgulayarak, ekiplerin yollara müdahaleye devam ettiğini kaydetti.

Karaçayır Camisi'ni de su bastığını aktaran Cengiz, "Su seviyesi 1,5 metreye kadar yükseldi. Anında müdahale ettik, önünden suyu tahliye edebileceğimiz bir kanal açtık. Belediyenin de vidanjörleri çalışıyor, su çekildikten sonra bakım ve onarım işlemleri yapılacak." diye konuştu.

Cengiz, Alucra Devlet Hastanesi'nin bodrum katında biriken suyun da tahliye edildiğini bildirdi.

Tarım arazilerinin bir bölümünde hasar meydana geldiğini ifade eden Cengiz, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin hasar başvurularına ilişkin çalışmalara başladığını sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
TCG Nusret N-16 Müze Gemisi Giresun'da ziyarete açıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/tcg-nusret-n-16-muze-gemisi-giresunda-ziyarete-acildi-3605/

Giresun Limanı'ndaki Sahil Güvenlik Komutanlığı iskelesine demirleyen gemiyi gezen ziyaretçilere Çanakkale Deniz Muhabereleri hakkında bilgi veren görevliler, Almanya'dan 1913'te Osmanlı Donanması'na teslim edilen geminin, 2011'de Gölcük Tersanesi'nde birebir inşa ediliş sürecini anlattı.

Görevliler ayrıca müze haline getirilen kısımlarda geminin tarihçesini aktardı.

Öte yandan gemiyi ziyaret eden Vali Enver Ünlü, gemi personeli tarafından karşılandı. Gemiyi gezen Ünlü, daha sonra şeref defterini imzaladı.

Ünlü, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Tarihin akışını değiştiren Nusret Mayın Gemisi'nin anısına inşa edilen TCG Nusret Müze Gemisi'nde kadim bir yolculuğa çıktık. Halen ziyaret etmediyseniz 10.00-12.00 ve 13.30-18.00 saatleri arasında bu gururu keşfedebilirsiniz." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'da sağanak bazı köy yollarında hasara yol açtı https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunda-saganak-bazi-koy-yollarinda-hasara-yol-acti-6230/

İl genelinde yüksek rakımlı bölgelerde dün etkili olan sağanak sonucu heyelanlar yaşandı.

Bazı köy yollarında hasara neden olan heyelanların ardından İl Özel İdaresi ekipleri çalışma başlattı.

Dereli ilçesine bağlı Yavuzkemal beldesinin Belediye Başkanı Adem Önal, AA muhabirine, bölgede dün sağanak yağışın etkili olduğunu söyledi.

Yağışla birlikte belediye ekiplerinin çalışmalara başladığını ifade eden Önal, hasarlı yollarda çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresunspor, Süper Lig'de kalabilmek için son 3 maça kilitlendi https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunspor-super-ligde-kalabilmek-icin-son-3-maca-kilitlendi-7792/

Ekiz, ligde kalan son 3 maçta 9 puan toplamayı hedeflediklerini belirtti.

Sezonu Trabzonspor, Hangi Kredi Ümraniyespor ve Fraport TAV Antalyaspor maçlarıyla tamamlayacaklarını ifade eden Ekiz, "Hayati önem taşıyan 3 maç oynayacağız. Hedefimiz üç müsabakadan da galip ayrılmak." dedi.

Ekiz, Trabzonspor ve Fraport TAV Antalyaspor ile iç sahada karşılaşacaklarını kaydederek, "Seyirci ve saha avantajına sahibiz. Ümraniyespor deplasmanımız var. Buradan da 3 puan hedefliyoruz. Üçte üç yapabilirsek puanımızı 43'e yükselteceğiz ve resmen ligde kaldığımızı ilan etmiş olacağız." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Öğrencilerin hayata döndürdüğü "Sempatik" okulun maskotu oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/ogrencilerin-hayata-dondurdugu-sempatik-okulun-maskotu-oldu-6874/

Giresun'da lise öğrencileri, ölmek üzereyken bulup tedavi ettirdikleri kedinin bakımını okulda yapıyor.

Görele Nihat Gürel Fen Lisesinin pansiyonunda kalan Ayşe Karakoç, Çiğdem Kılıç, Emine Altunöz ve Almıla Su Çıtlak, bahçede bitkin halde buldukları kedinin veterinere götürülmesi için İngilizce öğretmeni Serdar Bişkin'den yardım istedi.

Bişkin ve öğrencilerin veterinere götürdüğü hayvan, zehirlendiğinin belirlenmesi üzerine tedavi altına alındı. 14 gün klinikte kalan kedinin tedavi ücreti olan 2 bin 500 lira, okuldaki tüm öğrencilerin katkısıyla ödendi.

Gençlerin sahiplenerek "Sempatik" adını verdiği ve yaklaşık iki aydır okulda kalan kedi için bodrum katta barınak yapıldı. Ders saatlerinde sınıfları ve idarecilerin odalarını dolaşan "Sempatik", okulun maskotu haline geldi.

Kediyi pansiyonun bahçesinde bulan öğrencilerden Ayşe Karakoç, AA muhabirine, veterinerin, hayvanın yaşama şansının düşük olduğunu belirtmesi üzerine büyük üzüntü yaşadıklarını söyledi.

Tedavi sürecini sürekli takip ettiklerini anlatan Karakoç, "Sağ olsun veteriner de çok ilgilendi, bizi her gün bilgilendiriyor, video ve fotoğraflar atıyordu. İlk iki gün çok kötüydü durumu ama sonra düzelmeye, mama yemeye başladı. Beşinci günde 'Tamam artık yaşayacak' dedik. İlk beş gün biraz zor geçti." dedi.

Karakoç, öğrenciler arasında başlattıkları kampanyayla veteriner ücretini topladıklarını, öğretmenlerin de katkı sağladığını kaydetti.

Sahiplendikleri "Sempatik"in sınıfları gezdiğini dile getiren Karakoç, "Kantinde yemek yiyor, öğrenciler dışarıya yemek bırakıyor, sağ olsunlar kantin işletmecileri de öyle. O artık okulun öğrencisi gibi." ifadelerini kullandı.

"Her şey ders değil"

İngilizce öğretmeni Sedat Bişkin ise öğrencilerin bu şekilde hayvan sevgisine sahip olmalarının kendilerini çok sevindirdiğini vurguladı.

Hayatını kurtardıkları kedinin yanı sıra okul çevresinde öğrencilerin yemek bıraktığı birçok hayvan olduğunu aktaran Bişkin, özellikle pansiyonda kalanların akşam yemeklerinden artanları kedi ve köpeklere verdiğini ifade etti.

Bişkin, "Sempatik"i hayata döndürdükleri için duydukları mutluluğu dile getirerek, şunları söyledi:

"O miktarda parayı toplayıp veteriner ücretini ödemek mükemmel bir olay. Her şey ders değil, hayvan sevgisi ve çevre sevgisi çok çok önemli. Eğitimin bir parçasıdır, ben buna inanıyorum. Sadece derste başarı, akademik başarı değil, sosyal bir varlık olarak neler yapmaları gerektiğini bilmeleri bizi öğretmenler olarak sevindirdi, duygulandırdı. Öğrencilerimle gurur duyuyorum."

"Okulumuza ciddi bir hayvan sevgisi de kazandırdı"

Okul müdürü Yusuf Ali Keskin de adı gibi sempatik olan kedinin özellikle kendi odasını çok sevdiğini belirterek, "Odadaki ikili koltuğun köşesinde bir gün beraber oturmuşuz. Sabah mesaiye geldim, meğer Sempatik burada yatıyormuş, iki saat sonra farkına varabildim. Odaya misafir gelince orada yattığını fark ettim." diye konuştu.

Sempatik'in ikinci hayatını yaşadığını anlatan Keskin, "Hatta kedinin başından geçen olaylar okulumuza ciddi bir hayvan sevgisi de kazandırdı. Öğrencilerin de bu işe dahil oldu. Her şey öğretmek değil, eğitimin ana parçası bu olmalı. İnsan sevgisinin göstergesi hayvan sevgisidir." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresunspor Başkanı Yamak, TFF'nin Gaziantep ve Hatayspor kararını değerlendirdi https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunspor-baskani-yamak-tffnin-gaziantep-ve-hatayspor-kararini-degerlendirdi-759/

Yamak, gazetecilere, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Spor Toto Süper Lig'e devam etmeyecekleri yönünde karar alan Gaziantep FK ve Atakaş Hatayspor'un kalan maçlarında 3-0 hükmen mağlup sayılma kararıyla ilgili yaptığı açıklamayı değerlendirdi.

Giresunspor olarak TFF ile aynı görüşü savunduğunu belirten Yamak, "Biz zaten Kulüpler Birliği toplantısında görüşlerimizi bildirmiştik. Oynanan maçların sayılması yönünde görüşümüzü yazılı olarak da federasyona yazmıştık. Zaten doğru kararın bu olduğuna inanıyoruz. 'Müsabaka oynanırken kural değiştirilmez' diye düşünüyoruz. Artık yolumuza devam edeceğiz." diye konuştu.

Yamak, TFF'nin aldığı karara saygı duyduklarını vurgulayarak, "Zaten biz ilk yarıda oynanan maçlarda 4 puan almıştık. Yani Hatayspor ile bir beraberliğimiz vardı, Gaziantep'i de 2-1 yenmiştik. Karar hayırlı olsun. Deprem dönemi olduğu için bu işleri uzatmak çok sevimli olmuyor. Federasyonun vermiş olduğu karara saygı duyuyoruz." dedi.

"Giresunspor olarak 'düşmek' kelimesini ağzımıza bile almıyoruz"
Oynadıkları son 3 maçta berabere kaldıklarını anımsatan Yamak, şunları söyledi:

"Ben takımıma güveniyorum. İyi oynadıklarını biliyorum. Yeteneklerinin yeterli olduğunu da biliyorum. Hepsinin de ötesinde çok karakterli bir grubumuz var. Uzun zamandır maaş alamayan oyuncular var. Biz geldiğimizde tüm maaşlarını, primlerini yatırdık. Hatta fesih için başvuran oyuncular vardı. Onların da ödemelerini yaptık. Giresunspor olarak 'düşmek' kelimesini ağzımıza bile almıyoruz. İyi bir yerde bitireceğimize inanıyoruz. Bir galibiyet alırsak gerisi gelecektir."

Ligin 28. haftasında Beşiktaş ile karşılaşacaklarına dikkati çeken Yamak, "Rakibimiz çok kuvvetli, Fenerbahçe'yi yendi. Kazanmak istiyoruz. Önce Beşiktaş maçı, daha sonra içeride Sivas maçı. Devamını getireceğiz. Takımımızın daha iyi yerlerde olacağına inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sıla Şentürk'ün katil zanlısı ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunda-16-yasindaki-silayi-olduren-saniga-agirlastirilmis-muebbet-hapis-cezasi-1526/

Giresun 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanık Hüseyin Can Gökçek tutuklu bulunduğu Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi üzerinden katıldı. Sıla Şentürk'ün annesi Asiye ve babası Bekir Şentürk de duruşmada hazır bulundu.

Sanık Gökçek, son savunmasında, çok pişman olduğunu ifade ederek, "Pişmanlığımı daha önceki duruşmalarda dile getiremedim. İfademde de eksik cümleler kurdum. Soğukkanlılıkla işlemedim. Ölümü hak ediyorum. Kısasa kısas olmasından yanayım. Ailemin yüzüne bile bakamıyorum böyle bir suç işlediğim için. Psikolojim bozuk. Çok pişmanım bunu yaptığım için." diye konuştu.

Savcılığın mütalaasını sunduğu duruşmada, aile avukatları sanığın canavarca hisle, tasarlayarak ve kasten çocuğu öldürme suçundan cezalandırılmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, duruşmaya verilen aranın ardından kararını açıkladı. Hüseyin Can Gökçek'e maktul Sıla Şentürk'e yönelik eylemi nedeniyle "çocuğa karşı kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veren heyet, sanığın cezasında da haksız tahrik indirimi uygulamadı.

Olay
Ankara'dan Giresun'a gelerek, Sıla Şentürk'ü ailesiyle yaşadığı Yalı Mahallesi'ndeki evinde 16 Şubat'ta bıçaklayarak öldüren Hüseyin Can Gökçek, Ordu-Giresun Havalimanı yakınlarında yakalanmıştı.

Gökçek, mağdura yönelik "cinsel istismar ve kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak" suçlamasıyla bir davadan daha yargılanıyor. Bu davanın gelecek duruşması, Giresun 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 23 Ocak 2023'de görülecek.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'da yaklaşık 700 yıllık olduğu değerlendirilen Tevrat ele geçirildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunda-yaklasik-700-yillik-oldugu-degerlendirilen-tevrat-ele-gecirildi-1219/

Giresun İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Bulancak ilçesinde el yazması Tevrat'ı satmak isteyen İ.M.P'yi gözaltına aldı.

Zanlının, İlçe Jandarma Komutanlığındaki sorgusunda, İstanbul'dan Bulancak ilçesine getirdiği Tevrat'ı 1 milyon 500 bin dolara satmak istediği öğrenildi.

700 yıllık olduğu değerlendirilen el yazması Tevrat'ın, Giresun Müze Müdürlüğüne teslim edildiği ve olayla ilgili soruşturmanın sürdürüldüğü bildirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'da üreticilerin fındık kurutma mesaisi devam ediyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunda-ureticilerin-findik-kurutma-mesaisi-devam-ediyor-8635/

Üreticiler patoz işlemi ile yeşil kabuğundan ayrılan fındığı, satış öncesinde güneşte kurutmaya bırakıyor. Fındığı kurutmak için genellikle evlerin önündeki harman yerleri kullanılıyor.

Fındığı kurutacak uygun alanı bulunmayan üreticiler ise Karadeniz Sahil Yolu kenarındaki kaldırımları kullanıyor. Bugünlerde kaldırımlarda tonlarca fındık serili.

Üreticiler kaldırımda daha hızlı fındık kurutuyor
Kayadibi Mahallesi'nde fındık bahçesi bulunan Burağan Topal, fındığı kurutabileceği yeterli alanı olmadığını söyledi.

Fındığı her yıl Karadeniz Sahil Yolu kenarındaki kaldırımlarda kuruttuğunu anlatan Topal, "Hasadımızı tamamladık. Şimdi de kurutma işlemimiz sürüyor. Bizim kurutma alanımız olmadığı için sahil kenarındaki kaldırımlardan faydalanıyoruz. Burada fındığımız daha hızlı kurumakta." dedi.

Topal, bu yıl mevsim şartlarının fındığı kurutmak için uygun olmasının memnuniyetini yaşadığını dile getirdi.

Üretici Hasan Yılmaz ise iki hafta süren meşakkatli ve yorucu hasat sürecinin ardından fındığı kurutmaya başladığını söyledi.

Yılmaz, "Hava şartları güzel giderse bir kaç güne ürünümüzü harmandan kaldırırız. Böylelikle günlerdir devam eden hasat sürecimiz de sona ermiş olacak." diye konuştu.

Merkeze bağlı Boztekke köyünde ikamet eden üretici Recep Apaydın da Çıtlakkale Mahallesi'nde fındık kurutma işlemine başladığını ifade etti.

"Kaldırımlar fındıklarla kaplandı"
Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu, fındık hasat döneminde kentte zamanın çok daha hızlı aktığını söyledi.

Giresunlu için fındığın sadece tarımsal ya da ekonomik bir ürün olmadığını, kültürel değer niteliği taşıdığını kaydeden Şenlikoğlu, hayatın her noktasında fındığın etkilerinin görüldüğünü aktardı.

Şenlikoğlu, üreticileri kurutma telaşı sardığına işaret ederek, "Kurutma işlemi için görüldüğü gibi sahil kesimdeki kaldırımlar da kullanılmakta. Kaldırımlar fındıklarla kaplandı. Havalar bu anlamda iyi gidiyor. Bugünlerde kurutma işi daha hızlı yapılıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Fındık jüt çuvallarda saklanmalı
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan ise fındık için hasat kadar kurutma evresinin de önem taşıdığını söyledi.

Çiftçilerden kurutma işlemi yaparken dikkatli olmalarını isteyen Karan, "Hasadın artık son dönemlerine gelmeye başladık. Toplanan ürünlerin harmanlara kurutma için gelişleri hızlandı. Hasat ne kadar önemliyse, harman da o kadar önemli. Kurutmaya büyük hassasiyet göstermeliyiz. Bazen fındıkların uzun süre saklanması gerekiyor. Bunun için fındığımızı kurutmamız gerekiyor. Özellikle yağmur alması, ıslanması önlenmeli." dedi.

Karan, kurutulan fındığın jüt çuvallara konulması gerektiğinin altını çizerek, satışa kadar bekletileceği yerin de kuru ve rutubetsiz olması gerektiğini kaydetti.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'da "yıldız fotoğrafçıları" Gölyanı Yaylası'nda bir araya geldi https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunda-yildiz-fotografcilari-golyani-yaylasinda-bir-araya-geldi-310/

Giresun'da üçüncüsü düzenlenen "Yıldızlar Altında Giresun, Yıldız Fotoğraf Kampı" etkinliği kapsamında Gölyanı Yaylası'nda bir araya gelen fotoğrafçılar, en iyi fotoğraf karesini yakalamaya çalıştı.

Giresun Belediyesi tarafından Giresun Doğa Sporları Kulübü (GİDOSK), Giresun Fotoğraf Sanatı Derneği (GİFOD) ve Giresun Gezgin Fotoğrafçılar Derneği (GEZFOD) iş birliğinde organize edilen etkinliğe katılan fotoğrafçılar, Yağlıdere ilçesine bağlı Gölyanı Yaylası'nda buluştu.

GİDOSK Başkanı Ahmet Kılıç, AA muhabirine, 2019 yılında birincisini yaptıkları etkinliğe her geçen yıl katılımın daha da arttığını söyledi.

Kampa Giresun'un yanı sıra Antalya, İstanbul, Yozgat ve Tokat'tan fotoğrafçıların geldiğini aktaran Kılıç, "Hatta üst üste ikinci kez gelen misafirlerimiz var. Her yıl artarak devam ediyoruz. Bizler de sivil toplum kuruluşu yöneticileri olarak belediyemizin desteğiyle birlikte mutlu oluyoruz. Yıldız fotoğrafçılığı aynı zamanda bir doğa ve kamp bilgisi. Meteoroloji uzmanlığı da isteyen bir alan. Birçok alanı birleştiren bir dalı var. Şu anda olduğu gibi tamamen doğanın içerisindeyiz. Çadırlarımızı kurduk ve altyapımızı hazırladık. İnsanlar gündüz doğada olur ve keyif alır. Biz tam tersine gece doğadayız." diye konuştu.

Etkinliğe katılanlardan Mürvet Şensoy ise amatör fotoğraf tutkusunu yıllardır sürdürdüğüne değinerek, "Yıldız fotoğrafçılığı çok ilginç. Önce 'bunu başarabilir miyim?' diye bir düşünce vardı. Fakat o objektifte samanyolu sanki avuçlarınızın içine düşüyor ya da bir yıldızın kaydığını gördüğünüz zaman o kadar mutlu oluyorsunuz ki bir an kendinizi uzakta zannediyorsunuz." dedi.

İstanbul'dan gelen Tolga Tezcan da uygulamalı ve teorik olarak önemli bilgiler öğrendiğini, yıldız fotoğrafçılığının adeta doğanın bir bölümü olduğunu vurguladı.

Havanın kararmasıyla yıldızları en iyi açıdan görüntüleyebilmek için yaylada farklı konumları gezen fotoğrafçılar, zaman zaman sis ve bulutlar nedeniyle zor anlar yaşadı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'da lunaparkta trenin raydan çıktığı kazada yaralanan 4 kişiden biri öldü https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunda-lunaparkta-trenin-raydan-ciktigi-kazada-yaralanan-4-kisiden-biri-oldu-2360/

Hacı Hüseyin Mahallesi'nde faaliyet gösteren bir lunaparkta, eğlence treni raydan çıkarak yere düştü.

Kazada, Giresun Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde görevli komiser yardımcısı Sinem Gülşen Dilekçe (27) ve Özel Harekat Şube Müdürlüğünde görevli polis memuru eşi Samet Dilekçe, Şevval Akbaş ile Fatma Akbaş yaralandı.

Komiser yardımcısı Sinem Gülşen Dilekçe, 112 Acil Servis ekiplerince kaldırıldığı Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki müdahaleye rağmen hayatını kaybetti.

Aynı hastanede tedavi altına alınan Samet Dilekçe ve Giresun Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Devlet Hastanesinde tedavi altına alınan Şevval Akbaş ile Fatma Akbaş'ın durumlarının ise iyi olduğu öğrenildi.

Giresun Valisi Enver Ünlü, Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesine giderek İl Emniyet Müdürü Recep Güzelyazıcı'ya başsağlığı diledi.

Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Ünlü, üzücü bir kaza sonucu ikisi emniyet mensubu, 4 kişinin yaralandığını belirterek "Doktor arkadaşlarımızın bütün müdahalelerine rağmen komiser yardımcısı evladımızı maalesef kaybettik. Hepimizin başı sağ olsun." dedi.

Başta Emniyet teşkilatı olmak üzere komiser yardımcısı Sinem Gülşen Dilekçe'nin sevenlerine ve ailesine başsağlığı dileyen Ünlü, şunları kaydetti:

"Arkadaşlarımız ellerinden geleni yaptılar ama maalesef genç yaşta bir personelimizi kaybettik. Acımız büyük, üzgünüz. Diğer konularla ilgili şu anda bir şey söylemem doğru olmaz. Yaralılarımızın durumu iyi, ikisi hafif yaralı. İlhan Özdemir Devlet Hastanemizde. Rahmetli komiser yardımcımızın eşi de biraz önce taburcu oldu ama maalesef bir personelimizi kaybettik."

Ünlü, idari ve adli tahkikatın devam ettiğini sözlerine ekledi.

Öte yandan olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında üç kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'da sağanak heyelan ve su taşkınlarına yol açtı https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunda-saganak-heyelan-ve-su-taskinlarina-yol-acti-4613/

Giresun Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Keşap ilçesine bağlı Karadere, Çakırlı, Çengel ve Küçükgeriş köylerinde etkili olan aşırı yağışlar sonucunda bazı yerleşim yerlerinde su taşkınları ve heyelan meydana geldiği belirtildi.

Açıklamada, aşırı yağışlarla ilgili 112 Acil Çağrı Merkezi ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne doğrudan yapılan ihbarlarda 9 kişinin mahsur kaldığı bilgisinin alındığı ifade edilerek, ihbar alınan bölgeye 2 arama kurtarma aracı, 4 arama ve kurtarma personeli ile 7 kişilik AFAD gönüllü ekibinin sevk edildiği kaydedildi.

Yağışın etkisini kaybettiği bölgede Vali Enver Ünlü’nün talimatları ve koordinasyonu altında gerekli tedbirlerin alındığı, yaşanabilecek herhangi bir olumsuzluğa karşı ise 2 AFAD ekibinin bölgede hazır olarak bekletildiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İlk etapta yapılan çalışmalar sonucunda AFAD ekiplerimizce, Keşap ilçesi Karadere köyünde bahçede mahsur kalan baba-oğul, bulunduğu bölgeden alınıp güvenli bir yere nakledilmiştir. Aynı köyde evlerinin etrafından gelen sulardan endişe eden 6 vatandaşımız yardım talebinde bulunmuş, yağışın etkisini kaybetmesi üzerine yardım taleplerini geri çekmişleridir. Keşap ilçesi Küçükgeriş köyünde mahsur kalan 1 vatandaşımız kurtarılmıştır. Keşap - Karabulduk Karayolu, meydana gelen heyelandan dolayı çift taraflı olarak ulaşıma kapanmış olup Karayolu ekiplerince yol açma çalışmalarına başlanılmıştır. Keşap ilçesi ve çevresinde meydana gelen heyelanlardan dolayı köy ve mahalle yolları kapanmış olup, Özel İdare ekiplerince yol açma çalışmalarına başlanmıştır."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun, doğal ve tarihi güzellikleriyle Karadeniz'de turizmin merkezlerinden biri olmaya aday https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresun-dogal-ve-tarihi-guzellikleriyle-karadenizde-turizmin-merkezlerinden-biri-olmaya-aday-8349/

"Mavi ile Yeşilin Buluştuğu Şehir" sloganıyla dört mevsim ziyaretçilerini bekleyen şehirde, önemli turizm noktaları arasında antik dönem Orta Çağ'da yerleşime sahne olmuş, Karadeniz'de insan yaşamına imkan sağlayan Giresun Adası, kireç taşları ve Göksu Deresi'nin etkisiyle özellikle yaz aylarında turkuaz rengini alan Mavi Göl, Kuzalan Şelalesi, Giresun Kalesi, bugün Giresun Müzesi olarak kullanılan 19. yüzyıl sonlarında inşa edilen Gogara Kilisesi, Meryem Ana Manastırı Ören Yeri, Şebinkarahisar ve Tirebolu Kaleleri yer alıyor.

Ayrıca, Türkler ile Rumların birlikte yıllarca yaşadığı, türkülere konu olan Zeytinlik semti, gezginleri tarihin içerisinde yolculuk yaptırıyor.

Karadeniz'in en eski otantik yerleşim yerlerinden birisi olan ve ipek yolu güzergahında bulunan Kulakkaya Yaylası, ilgi çekici coğrafyası ve zengin bitki örtüsüyle Kümbet Yaylası, mineralli suların oluşturduğu, turkuaz ve beyaz renkleriyle Pamukkale'yi andıran Göksu Travertenleri, taşıdığı kültürel ve doğal kaynak değerleriyle Yedideğirmenler Tabiat Parkı ile 2 bin 800 metre yükseklikteki Karagöl de gezginlere farklı deneyimler sunuyor.

"Kültür ve turizm destinasyonunun alt yapılarıyla ilgili ciddi projeler yürütüyoruz"

Giresun İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Gürgenci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Giresun'un Doğu Karadeniz coğrafyası içerisinde yer alan güzide şehirlerden birisi olduğunu ve özellikle de doğal güzellikleriyle öne çıktığını söyledi.

Son yıllarda Doğu Karadeniz'de doğa turizminin ilgi gördüğüne işaret eden Gürgenci, "Bizler Valiliğimizle, Bakanlığımızla birlikte buradaki kültür ve turizm destinasyonunun alt yapılarıyla ilgili ciddi çalışmalar ve programlar, projeler yürütüyoruz. Örneğin bazı tarihi eserlerin yeniden rehabilite edilmesi, çevre düzenleme projeleri gibi. Karadeniz uğrak bir yer haline geliyor ve Giresun da bundan mümkün olduğu kadar en büyük ölçüde pay sahibi olacaktır, faydalanacaktır diye düşünüyoruz. Elimizdeki turizm verilerine baktığımızda, bu kapının açıldığını görmemiz de mümkün." dedi.

Gürgenci, turizm çeşitliliği için kış turizmi adına fizibilite raporları hazırladıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"İlimizde kış turizmine yönelik bir tesis alanı oluşsun istiyoruz. 3 tane turizm merkezimiz, 4 tabiat parkımız var ve tabiat parklarımız, doğa turizmi adına çok önemli değerler barındırıyor. Şelaleleri, içerisinde barındırdığı endemik bitki türleri, yürüyüş yolları, kuş sesleriyle beraber, bunları kültür rotasıyla beraber birleştirdiğimiz zaman ortaya çıkacak sonuç Giresun için, ülkemiz için ve bölgemiz için çok büyük bir değer olacağına canı gönülden inanıyoruz."

"Giresun Adası, çok değerli bir destinasyon noktası haline gelecektir"

Giresun Adası'nın çevre düzenleme projesinin hızla devam ettiğini aktaran Kemal Gürgenci, şunları kaydetti:

"Giresun Adası, çalışmalar tamamlandığında sadece ilimiz için değil, bölgemiz ve ülkemiz için çok değerli bir destinasyon noktası haline gelecektir. Çünkü Giresun Adası bölgenin tek adası, Karadeniz'in üç adasından biri ve adanın içerisinde barındırdığı taşınmaz kültür ve doğal varlıklarıyla beraber çok önemli bir değer. İkinci konu ise özellikle Aksu Vadisi bölgesinde ciddi anlamda valiliğimizin ve ilgili kurumların yatırımları söz konusu. Bunlardan bir tanesi de son dönemde çok revaçta olan Göksu Travertenleri, daha yeni bir proje olmasına ve tamamlanmamış olmasına rağmen çok ciddi bir ilgiye mazhar olan bir alan. Göksu Travertenleri, aslında orada maden sularıyla ortaya çıkan kalker oluşumuyla beraber travertenlerden oluşuyor. O beyaz görüntü aklımıza hep Pamukkale'yi çağrıştırıyor. Biz de istiyoruz ki Karadeniz'in de bir Pamukkale'si olsun bu potansiyele de sahip olduğunu düşünüyoruz. Gökse Travertenleri, Giresun'un en önemli destinasyon noktalarından bir tanesi olacaktır. İlerleyen dönemde travertenle, Mavi Göl'ü birbirine bağlayan bir yürüyüş rotası da planlanıyor uzun vadede."

Gürgenci, Giresun'u tanıtmak adına yurt içi, yurt dışı birçok fuara katılmaya gayret ettiklerini söyleyerek, "İlimiz ayrıca turizmde özellikle tesisler konusunda yeni yeni hareketlenmeye çalışan bir yer. Dağ bölgesinde, doğa turizmiyle ilgili tesislerimiz açılmaya başladıkça turizm hızımız daha da nitelikli hale gelecektir. Tesisler, Giresun'un özellikle turizm noktasındaki bilinirliğine lokomotiflik yapmaktadır ve yapmaya da devam edecektir. Biz doğa turizmi, kültür turizmi, kış turizmi olmak üzere dört mevsim tüm misafirlerimizi, bütün güzellikleriyle karşılayabilecek potansiyele sahibiz ve tüm misafirlerimizi Giresun'a bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Gerçekten çok renkli tarih ve kültüre ev sahipliği yapıyor bölge"

Karadeniz'in farklı destinasyonlarına kültür ve doğa rotalarıyla seyahatseverlere turlar düzenleyen seyahat acentesinden Hüseyin Uzun da Giresun'un çok zengin bir kültüre ve tarihe ev sahipliği yaptığını dile getirerek, "Giresun'da, adasında amazon kadınların, içeride Oğuz boylarından Çepniler'in ve bölgede Rumların yaşadığını biliyoruz. Aynı zamanda bölgede bir Katolik kilisesi de var. Günümüzde şu anda çocuk kütüphanesi olarak kullanılıyor. Gerçekten çok renkli tarih ve kültüre ev sahipliği yapıyor bölge." dedi.

Uzun, Giresun'un Tirebolu ilçesinde yeniden düzenlenen Taflan Sokak'tan da bahsederek, "Buranın bir hikayesi var. Burada genç bir arkadaşımız muhtar. Seçim vaatlerinde bulunurken, 'beni seçerseniz, bölgedeki konaklarımızı turizme kazandırırız ve rengarenk yaparız. Hep beraber bu işin altından kalkarız ve bölgemiz turizm adı altında da çok güzel şeyler katarız' diyor. Halk da 'tamam' diyor. Çok güzel rengarenk, tarih konakları, dışarıda yerleri de dahil olmak üzere boyadılar ve ayrı bir hava kattılar Tirebolu'ya." diye konuştu.

Giresun, kış turizminde de misafirlerini bekliyor

Karadeniz denildiğinde insanların daime aklına yaylaların geldiğini söyleyen Uzun, şunları anlattı:

"Giresun'un en güzel yaylalarından birisi Kümbet Yaylası, daha sonra Kulakkaya Yaylası. Daha yükseklere çıktığımızda Bektaş Yaylası bulunuyor. Geldik nerede kalacağız dediğinizde Kümbet Yaylası'nda çok güzel konaklama tesisimiz var. Koçkaya Tabiat Parkı içerisindeki Birun Kümbet Dağ Evi'nde 1850 rakımda doğanın içerisinde muhteşem bir yerde kalabilirsiniz. Biraz daha aşağıya doğru geldiğinizde Dereli ilçesinde Kuzalan Tabiat Parkı'nda muhteşem bir Mavi Gölü var. Aynı zamanda Kuzalan Şelalesi var ve Karadeniz'in Pamukkale'si, Göksu Travertenleri. Geldiğinizde maden sularından tadabilirsiniz ve Giresun ayrıca en büyük sahillerden birisine ev sahipliği yapıyor. Çok güzel bakir koyları var, keşfedilmemiş. Pandemiden sonra şu anda günümüzde yavaş yavaş toparladık ve o günleri geride bıraktık. Çok güzel beklentilerimiz var. İnsanları yılın sadece yaz ayları değil, 365 gün yani dört mevsim Karadeniz'e bekliyoruz."

Koçkaya Tabiat Parkı içerisindeki Birun Kümbet Dağ Evi tesisi Müdür Yardımcısı Orhan Kılıç da Giresun'da yaz turizminden ziyade kış turizminin de artık canlandığını belirterek, "Giresun'da çok güzel bir kar bekleme süresi var ve kayak için de aslında uygun. Şu anda Karadeniz'de bir kayak tesisi olan Ordu var. Biz Giresun'da da yapmak istiyoruz. Bunun için hazırlanan projeler var. Biz de destekliyoruz." dedi.

Giresun'un zengin bitki örtüsü ,180'den fazla lezzeti ile şehrin vejetaryen mutfağının çeşitlenmesine katkı sağlıyor

Anadolu'nun kuzey bölgesinde yer alan Giresun'un yemek kültürü de mutfağındaki doğal bitkiler, sebzeler ve deniz ürünleriyle birlikte yerli ve yabancı turistin merak ettiği alanlarda öne çıkıyor.

Giresun'un sahip olduğu her mevsimi yağışlı ve bol nemli, iklim koşulları ile zengin bitki örtüsü, mutfak kültürünü doğrudan etkileyerek, 180'den fazla lezzeti ile şehrin vejetaryen mutfağının çeşitlenmesine katkı sağlıyor.

Doğal Dükkan kurucusu Şevket Alaeddinoğlu, Giresun gastronomisinde meyve ezmeleri, reçeller, marmelatlar, fındık ezmesi, fındık yağı gibi ürünlerin gözde lezzetler olduğuna dikkati çekerek, köylerde yaşayan insanlardan otlar, meyveler, süt ve süt ürünlerini destek amaçlı satın alarak, bunlardan da yurt içi ve yurt dışına özel gıdalar hazırladıklarını belirtti.

Giresun'a özel taflan olarak adlandırılan kara yemişin yanı sıra ünlü Giresun'un sarı kirazının ve farklı otların uzun vadede kullanılabilmesi amacıyla geleneksel yöntemlerle tuzlandığını, turşu haline getirildiğini ve konserveleştirildiğini ya da kurutulduğunu anlatan Alaeddinoğlu, bu doğal ürünlere de insanların çok fazla ilgi gösterdiğini ifade etti.

Alaeddinoğlu, Giresun'da hamsi zamanında da 8 çeşitten fazla yemek yapıldığına işaret ederek, "Bizim Karadeniz'de çok çeşitli bitkiler var. Bunlardan bir tanesi diken ucu. Kestane ağaçlarına sarılan, meyvesiz böğürtlen dikenli bitkinin uç kısımlarını, filizlerini alıp, mücver şeklinde hazırlıyoruz. Diğer taraftan fasülye bizim olmazsa olmazlarımızdan, turşusunu kavuruyoruz, kendisini kavuruyoruz, sonra dible şekline dönüştürüyoruz, buğulama yöntemiyle pilav gibi pişiriyoruz. Doğamızda inanılmaz ısırgan da var. Biz onları topluyoruz ve ısırgan yağlaşı yapıyoruz. Biliyorsunuz birçok doktor ısırganı kansere karşı tavsiye ediyor. Lahana çorbası bildiğimiz bir lezzet. Giresun bölgemizde birçok mantar çeşidi de var. Bezelye kavurması, lahana dolması, özel içecekler geleneksel yöntemlerle pişirilip hazırlanan isabella üzüm suyunu da sunuyoruz. Bir de aronya, yeni bir bitki. Yaylarımızda yetişen yaban mersini, çalı çileği dediğimiz bitkinin bir türüdür. Çok fazla antioksidan özelliği olan bir bitki. Bunu da damıtarak suyunu hazırlıyoruz." açıklamasını yaptı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'da çay hasadı etkinliği düzenlendi https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunda-cay-hasadi-etkinligi-duzenlendi-5471/

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, Eynesil ilçesindeki çay bahçesinde gerçekleştirilen etkinlikte, Giresun'da yetişen çayın kalitesiyle ön plana çıktığını söyledi.

Çayın kalitesini toprağın mineral yapısından ve iklimden aldığını vurgulayan Çakırmelikoğlu, Tirebolu, Espiye, Eynesil ve Güce ilçelerinde 12 üretim tesisi bulunduğunu aktardı.

Çakırmelikoğlu, Eynesil'de faaliyet gösteren bir üretim tesisinin ortaklarının ise üreticiler olduğuna dikkati çekerek, bu uygulamayı devam ettiren ilgilileri kutladı.

Üretim tesisi sahibi Hüseyin Kara ise bu yıl 15 bin ton yaş çay almayı hedeflediklerini anlattı, diğer çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Konuşmaların ardından Çakırmelikoğlu ve beraberindekiler bir süre bahçede çay kesti.

Hasada, Görele Belediye Başkanı Tolga Erener, İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Angın, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Gürgenci ile davetliler katıldı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'da bıçaklanarak öldürülen Sıla Şentürk'ün cenazesi defnedildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunda-bicaklanarak-oldurulen-sila-senturkun-cenazesi-defnedildi-5850/

Şentürk'ün cenazesi, babaevinde helallik alınmasının ardından Yalı Mahallesi Camisi'ne getirildi.

Cenaze törenine, Şentürk'ün ailesi ve yakınlarının yanı sıra Vali Enver Ünlü, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Erhan Demir, Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Sibel Suiçmez, çeşitli siyasi ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Vali Ünlü, cami avlusunda Sıla Şentürk'ün annesi Asiye ile babası Bekir Şentürk'e taziyelerini iletti.

Şentürk'ün cenazesi, İl Müftüsü Ramazan Topcan tarafından kıldırılan cenaze namazının ardından aynı mahalledeki aile kabristanında toprağa verildi.

"O artık 84 milyonun evladı, hepimizin kızı"

Vali Enver Ünlü, cenaze töreninin ardından gazetecilere, büyük üzüntü yaşadıklarını, 16 yaşındaki bir kız çocuğunu acı şekilde kaybettiklerini söyledi.

"Onu koruyamadık ama tek tesellimiz faili, çok kısa sürede, düzenli ve titiz bir çalışmayla havalimanında kaçmak üzereyken arkadaşlarımız yakaladılar, adalete teslim ettik." ifadesini kullanan Ünlü, şunları kaydetti:

"Şimdi en büyük temennimiz en ağır cezaya çarptırılması için her türlü delilin toplanması. Adli makamlar tarafından zaten gereği yapılıyor. Adalete caniyi teslim ettik, bizim görevimiz şimdi ailenin acısını paylaşmak. Hep beraber kabristana gidip son vazifemizi yapacağız kızımıza. Ben de 3 kız babasıyım. Son olmasını diliyorum. Yüreğimiz yanıyor. Katil zanlısının daha önce sabıkası olduğu arkadaşlarımız tarafından tespit edildi. Hepimizin başı sağ olsun. Bu son olsun. Buradan gerekli dersleri çıkaralım. Gerekli tedbirleri hep beraber alalım. Bundan sonra bu tür acıların, bu tür katliamların yaşanmaması için toplum olarak, devlet olarak üzerimize düşeni el birliğiyle yapalım. Tüm Türkiye'nin acısı. Devlet büyüklerimiz başta olmak üzere herkes kederli ailemizin acısını paylaştı. O artık 84 milyonun evladı, hepimizin kızı. Onun ailesi hepimizin ailesi. Başımız sağ olsun."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
16 yaşındaki çocuğu bıçaklayarak öldüren zanlı adliyeye sevk edildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/16-yasindaki-cocugu-bicaklayarak-olduren-zanli-adliyeye-sevk-edildi-4750/

Alınan bilgiye göre, Ankara'dan gelerek Sıla Şentürk'ü ailesiyle yaşadığı Yalı Mahallesi'ndeki evinde dün boğazından bıçaklayarak öldüren Hüseyin Can G'nin (21) emniyetteki işlemleri tamamlandı.

Zanlı, geniş güvenlik önlemleri altında Giresun Adliyesine sevk edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'da 16 yaşındaki kız çocuğu bıçaklanarak öldürüldü https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunda-16-yasindaki-kiz-cocugu-bicaklanarak-olduruldu-9971/

Alınan bilgiye göre, Sıla Şentürk'ün ailesiyle yaşadığı Yalı Mahallesi'ndeki eve gelen Hüseyin Can G, henüz belirlenemeyen nedenle Sıla'yı bıçakladı.

Komşuların ihbarı üzerine eve gelen 112 Acil Servis ekibi, Şentürk'ün yaşamını yitirdiğini belirledi.

Özel harekat polisleri, evin bulunduğu bölgede geniş güvenlik önlemi aldı.

Şüpheli Hüseyin Can G, Ordu-Giresun Havalimanı yakınlarında yakalanarak Giresun Emniyet Müdürlüğüne getirildi.

TBMM Başkanı Şentop: İçimiz yandı 

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, sosyal medya hesabından olaya ilişkin yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Sıla Şentürk, daha 16 yaşındaydı. Küçücük evladımızın canına kıydılar. İçimiz yandı. Allah rahmet eylesin. İnsanlıktan nasibi olmayan caninin hak ettiği cezayı alması ve adaletin tecellisi için sürecin en yakın takipçisi olacağız."

Altun: Sürecin yakın takipçisi olacağız 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, "Evladımız Sıla'nın haberi yüreğimizi yaktı. Bu müessif olayda zanlının hak ettiği cezayı alması ve adaletin sağlanması için sürecin yakın takipçisi olacağız." ifadelerine yer verdi.
Çelik: Türkiye'nin yüreği yandı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Yüreğimiz yandı. Sıla'nın acısı Türkiye'nin acısıdır. Türkiye'nin yüreği yandı. Caninin adalet önünde hak ettiği cezayı alması için süreci yakından takip edeceğiz." ifadesini kullandı. 

Giresun Valisi Enver Ünlü ise sosyal medya hesabından şu ifadeleri paylaştı:

"Bugün bir cani tarafından hayattan koparılan Sıla Şentürk kızımızı kaybetmenin acısını yaşıyoruz. Cinayet zanlısı kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı, süreci hassasiyetle takip ediyoruz. Evladımıza Allah'tan rahmet, sevenlerine ve yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum."

GZT Giresunspor ile Trabzonspor, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray'ın aralarında bulunduğu çok sayıda spor kulübü de sosyal medya hesaplarından paylaşımlar yaparak, Sıla'nın öldürülmesine tepki gösterdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'daki barınak sokak hayvanlarına şifa oluyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresundaki-barinak-sokak-hayvanlarina-sifa-oluyor-7958/

Giresun Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Ferhat Eyüpoğlu, Aksu Mahallesi'ndeki barınakta, sahipsiz sokak hayvanlarının bakım, tedavi ve rehabilitasyonlarını yaptıklarını söyledi.

Eyüpoğlu, 4,5 dönüm arazi üzerine kurulu barınağın 150-200 hayvanı barındırma kapasitesine sahip olduğunu belirterek, Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu'nun hassasiyetinden dolayı son 1,5 yılda barınağa ciddi yatırımlar yapıldığını aktardı.

Barınağa röntgen, kan sayım, biyokimya cihazları, hasta odaları, odalarda hava sterilizasyon cihazları gibi ciddi imkanlar sağlandığının altını çizen Eyüpoğlu, "Bunların yanı sıra barınakta ayrı kafesler yapıldı, orada da hayvanların tedavilerinde daha iyi sonuç alabilmemiz için ayrı bölümler yaptık. Uyuz hastalığı bölümünde hayvanlarımız var. Tadilatı devam eden alanlar var, hayvanların kaldığı zeminlerin düzenlemeleri devam ediyor, yaklaşık 1,5 ay sonra da daha iyi bir hale gelecek." dedi.

Barınakta yavru odalarının da olduğunu ifade eden Eyüpoğlu, bu kısımda anneleri olmayan hayvanların bakımını yaptıklarını kaydetti.

Eyüpoğlu, yoğun ve uzun süreli bakıma ihtiyacı olan hayvanları da hasta yatar bölümünde tedavi ettiklerini belirterek, tedavisi tamamlananları diğer bölümlere yerleştirdiklerini anlattı.

Barınakta 24 saat sahipsiz hayvanlar için çalıştıklarını dile getiren Eyüpoğlu, günlük olarak genellikle trafik kazası yaralanmaları nedeniyle gelen hayvanları tedavi ettiklerini söyledi.

"Yaz sezonunda sahiplendirme oranı daha çok artıyor"
Eyüpoğlu, hayvanları sahiplendirme konusunda çalışmalarının olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Sosyal medya hesaplarımızdan sahiplenmeye müsait pozisyondaki hayvanları paylaşıyoruz. İsteyen vatandaşlarımız bu can dostları sahiplenebiliyorlar. Aylık yaklaşık 15-20 kedi, 30-35 de köpek sahiplendiriyoruz. Yaz sezonunda sahiplendirme oranı daha çok artıyor, vatandaşlarımız köye gittikleri, 'kapıda bir köpeğimiz olsun' dedikleri için yaz mevsiminde artış yaşanıyor."

Barınakta son derece modern otel konforunda kedi evi bulunduğunu anlatan Eyüpoğlu, "Tedavi ettiğimiz hayvanları buraya bırakıyoruz, orada kedilere gıdalarını yiyip sularını içip oynayabilecekleri ortam sağlıyoruz. Bazı kediler gidip arazide dolaşıyor, tekrar gelip orada yatıyor, bazıları da sürekli orada kalıyor. Kediler için serbest bir alan, kapalı bir alan değil." diye konuştu.

Son zamanlarda yasaklı ırklar nedeniyle barınağın kapasitesinde doluluk yaşandığını belirten Eyüpoğlu, barınak dışında da 36 besleme noktasında haftanın belli periyotlarında yemleme çalışması gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Eğribel Tüneli'nin bir tüpü ulaşıma açıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/egribel-tunelinin-bir-tupu-ulasima-acildi-9456/

İç Anadolu'yu Karadeniz Bölgesi'ne bağlayan, Sivas-Giresun güzergahında Şebinkarahisar ilçesinde yer alan Eğribel Tüneli'nin toplam uzunluğu çift tüp şeklinde 11 bin 810 metre olacak.

Kazı çalışmaları tamamlanan 5 bin 900 metrelik çift tüpten oluşan tünelin şu ana kadar sağ tüpünde beton kaplama çalışmaları tamamlandı. Asfaltı dökülerek yol çizgileri çizilen tüpte ulaşım sağlanmaya başlandı.

Hizmete alınan tünel, kışın tipi ve fırtına nedeniyle ulaşımın zaman zaman durduğu Eğribel Geçidi'ni bertaraf ederek vatandaşlara güvenli ulaşım sağlayacak. Tünelin sol tüpünde ise çalışmalar devam ediyor.

Tüneli kullanan vatandaşlardan Ergin Cengiz, AA muhabirine, kış şartlarında geçit vermeyen Eğribel'i tünel ile aştıkları için duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Eğribel Tüneli'nin yıllardır hayal edilen bir proje olduğunu belirten Cengiz, "Gerçekten insan geçerken duygulanıyor. Yapanlardan Allah razı olsun, gerçekten güzel bir hizmet. Daha bir hafta önce Eğribel Geçidi tipi nedeniyle kapalıydı, geçemedik, yolda kaldığımız zamanlar da oldu. Şu an bu hizmet için mutluyuz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Nikahlarından 3 saat sonra trafik kazasında hayatını kaybeden çiftin cenazeleri toprağa verildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/nikahlarindan-3-saat-sonra-trafik-kazasinda-hayatini-kaybeden-ciftin-cenazeleri-topraga-verildi-6448/

Düzce'nin Çilimli ilçe Belediyesinde dün nikah kıydıktan 3 saat sonra Rüştü Can Ulcay ile bulunduğu motosikletin, önlerinde seyreden kamyona çarpması sonucu hayatını kaybeden Münire Kuğu'nun (21) cenazesi yakınları tarafından alınarak Çanakçı ilçesinin Bakımlı köyüne getirildi.

Kuğu için Bakımlı Köyü Camisi'nde cenaze töreni düzenlendi. Kuğu'nun naaşı Cuma namazı sonrası kılınan cenaze namazının ardından aynı köydeki aile kabristanlığında defnedildi.

Cenaze törenine Münire Kuğu'nun yakınları sıra Çanakçı Kaymakamı Yusuf Baran Vural ve vatandaşlar katıldı.

Kazada hayatını kaybeden Rüştü Can Ulcay'ın cenazesi ise Düzce'nin Çilimli ilçesi Yeşiltepe Mahallesi'ndeki evinden alınarak cenaze namazının ardından mahalle mezarlığında toprağa verildi.

Olay

Rüştü Can Ulcay idaresindeki 81 ABK 979 plakalı motosiklet, D-100 kara yolu Küçük Sanayi Sitesi mevkisinde Çetin Durak yönetimindeki 81 BA 960 plakalı hafriyat yüklü kamyonla çarpışmış, yola savrulan sürücü Ulcay olay yerinde, motosikletteki Münire Kuğu ise Düzce Atatürk Devlet Hastanesinde yaşamını yitirmişti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Fıdığını kurutmaya çalışan üreticilerin akınına uğradı https://mail.gazetebirlik.com/haber/fidigini-kurutmaya-calisan-ureticilerin-akinina-ugradi-3317/

Giresun'da sahil kesiminde yağışlar sebebiyle fındığı kurutmakta zorlanan üreticiler, hava şartlarının daha uygun olduğu iç bölgedeki Şebinkarahisar ilçesine gidiyor.

Ağustos başında başlayan sezonda hava şartlarının genel olarak yağışlı ve bulutlu olması, üreticinin fındığını kurutmasını zorlaştırdı. Kentte bazı üreticiler çareyi fındıklarını sahilden yaklaşık 110 kilometre uzaklıkta, Sivas sınırındaki Şebinkarahisar ilçesine taşımakla buldu.

Sahil kesiminden farklı olarak kuru, sıcaklık derecesi yüksek ve güneşli gün sayısının fazla olduğu Şebinkarahisar'a gelen üreticiler, ilçedeki boş alanlara serdikleri fındıklarını kurutmak için mesai harcıyor.

Geceyi araçlarında ve çadırlarda geçiren fındık üreticileri, ürünün başında 24 saat bekliyor.

Şebinkarahisar Belediye Başkanı Şahin Yılancı, AA muhabirine, önceki yıllara göre bu sene bölgeye gelen çiftçi sayısında çok ciddi artış olduğunu söyledi.

Sıcak ve kuru bir havaya sahip ilçede fındıkların birkaç gün içerisinde tam anlamıyla kuruduğunu ifade eden Yılancı, "Aynı toprağın çocuklarıyız. Allah bize bu güneşi vermiş. Biz de bu coğrafyada Giresunlu hemşerilerimizle güneşten yararlanıyoruz." dedi. 

Kentin yollarının adeta fındıklarla kaplandığına işaret eden Yılancı, "Şu anda Şebinkarahisar doğal fındık harmanı görünümünde. Boş alanlarımız ve yollarımız fındıklarla kaplı." diye konuştu. 

"İnşallah üç gün sonra kurutup sahile götüreceğiz"

Merkez Mesudiye köyünden gelerek ilçede fındık kurutan üreticilerden Alaaddin Yıldız, sahil kesiminde yaklaşık 20 gündür yağmurlu hava olduğunu belirterek, hasat zamanında dahi ıslandıklarını aktardı.

Mahsul kurumadığında çürüme riskinin olduğuna işaret eden Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada fındık üç günde kuruyor. Sahilde iyi hava yok, burası daha iyi. Köyüme 80 kilometre, çok uzak sayılmaz. Burada insanlar da iyi, alışveriş yapacağımız yerler yakın. 1,5 ton fındığım var, sahilde fındığın üstünü örtmek zorundayız, burada üstünü örtmüyoruz. Havası çok güzel." 

Keşap ilçesinin Küçükeriş köyünden gelen Hüda Akgün ise olumsuz hava koşullarından dolayı neredeyse çürüyecek olan fındığı Şebinkarahisar'a getirip kuruttuğunu kaydederek, "Arkadaşlarımızdan haber aldık ve buraya getirdik. Hava şartları burada iyi, serdik, inşallah üç gün sonra kurutup sahile götüreceğiz. " diye konuştu.

Merkez Batlama köyünden gelen Mustafa Çelebi de 2 ton civarında fındığı Şebinkarahisar'da kurutmaya çalıştıklarını belirterek, bu yılki hava şartları nedeniyle ilçeye geldiklerini söyledi.

Çelebi, "Normalde kurutma işlemini sahil kesiminde yapıyorduk, ilk defa burayı tercih ettik. Hava şartları merkezden daha farklı, sıcaklık çok farklı." ifadelerini kullandı. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'da afetin izleri silindi https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunda-afetin-izleri-silindi-3903/

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Giresun il merkezi ile Dereli, Doğankent, Tirebolu, Espiye, Güce, Görele ve Yağlıdere ilçelerinde son 21 yılın en yüksek ağustos ayı yağışlarının sebep olduğu sel felaketinin yıl dönümünde açıklamalarda bulundu.

Selin izlerini büyük ölçüde sildiklerini belirten Karaismailoğlu, afetten en çok etkilenen Dereli'de yaraların sarıldığını ve hayatın normale döndüğünü ifade etti. Karaismailoğlu, geçen yıl bölgeye ilk ayak bastıklarında korkunç bir tabloyla karşılaştıklarını aktararak, şöyle devam etti:

"İlk andan itibaren seferberlik ruhu ile bu afetin izlerini silmek için çalıştık. Hızlı bir şekilde, günlük hayatın akışını sağladıktan sonra altyapı çalışmalarına ve kalıcı yapılarımızın inşasına başlayarak bir yıl içinde tüm vatandaşlarımızın mağduriyetlerini giderdik. Köprülerimizi, yollarımızı büyük oranda tamamladık. Geçen yıl ve bu yıl, bu afetler nedeniyle canlarımızı kaybettik. Acımız ilk günkü kadar taze. Bir kez daha sel felaketinde ebediyete intikal eden aziz şehitlerimizi, vatandaşlarımızı rahmetle yad ediyorum. Allah bize bir daha böyle acılar yaşatmasın. Bu acıların tekrar yaşanmaması için biz bundan sonra da gereken tüm tedbirleri aldık, almaya devam ediyoruz."

"Ulaşımdaki sıkıntılar hızla çözüldü"
Karaismailoğlu, afetin ilk anlarından itibaren sel felaketinden etkilenen tüm güzergahlarda hızla müdahaleler yapılarak trafik akışlarının sağlandığı bilgisini vererek, "İlk etapta Giresun ilinde sel felaketinden etkilenen 6 adet toplamda 316 kilometrelik yol koridoru belirleyerek, 185 personel ve 108 iş makinesi ile hasar tespit ve aciliyet arz eden kesimlerde iyileştirme çalışmalarına başlamıştık. Yaptığımız çalışmalar sonucunda kapanan 6 ana yolun tamamını ivedilikle ulaşıma açtık." değerlendirmesinde bulundu.

Dereli, Doğankent, Soğukpınar, Çaldağ, Yağlıdere-Alucra kara yollarında kesintisiz ulaşımın sağlandığını belirten Karaismailoğlu, Kovanlık-Aydındere İl Yolu, Giresun-Çaldağ-İnişdibi İl Yolu, Giresun-Dereli-Şebinkarahisar Devlet Yolu (1 köprü dahil), Espiye-Yağlıdere-Alucra İl Yolu, Espiye-Soğukpınar İl Yolu, Tirebolu-Doğankent Devlet Yolu (1 köprü dahil), KGM Yol Ağında Hasar Gören Diğer Köprüler (4 köprü), Espiye İlçesi Avluca-Ericek Yolu, Dereli İlçesi Akkaya Yolu, Karayolları Genel Müdürlüğü yol ağı dışında grup köy yolları bağlantısını sağlayan hasar gören 15 köprü, 34 grup yolundaki toplam 108 köy yolunu da kısa sürede kullanıma açtıklarını ifade etti.

Karaismailoğlu, afetten etkilenen 2 bin 120 kilometre ağ uzunluğundaki köy yollarında da 527 kilometre yol açılarak bütün köylere erişimi sağladıklarını vurguladı.

"Vatandaşlar değişimden memnun”
Dereli'de vatandaşların bir yıllık süreçteki değişimden memnun olduğuna işaret eden Karaismailoğlu, hasar gören altyapının yenilendiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Devletimiz büyük bir özveri ile çalışıyor. Her afette bütün arkadaşlarımızla, vatandaşlarımızla dayanışmanın en güzel örnekleri sergileniyor. Geçtiğimiz seneki afette binlerce personel ve araç ile çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüp vatandaşlarımızı hamdolsun sağ salim kurtarmıştık. Selin etkisiyle tahrip olan köprüleri yıkıp yeniden yaptık. Geçtiğimiz yıl sonunda 6 Şehitler Köprümüzü vatandaşımızın hizmetine sunduk. Dereli ilçemizin merkezindeki Akkaya Köprüsü’nü de tamamladık. Çok yakın bir zamanda onu da vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Devlet ve milletin beraberliğiyle üstesinden gelemeyeceğimiz bir şey yok. Milletimizin desteği ve devletimizin vatandaşının yanında olmasıyla daha güzel günleri birlikte inşa edeceğiz."

"Afet bölgelerini hızla normale döndürüyoruz"
Karaismailoğlu, hasar gören altyapıların onarılarak vatandaşların tüm sıkıntılarının giderildiğine değinerek, afetlere yönelik alınan tedbirlerle haberleşmede herhangi bir sorun yaşanmadığını bildirdi.

Dereli'ye ilk geldiklerindeki kötü tablonun artık bulunmadığını belirten Karaismailoğlu, "Eskisinden daha güzel bir Dereli var. Devletimizin gücü ve tecrübesi ile yollarımız, köprülerimiz, elektrik ve şebeke suyu altyapısındaki sıkıntılar afetin en başından adım adım giderildi. Diğer bakanlıklarımız, kurumlarımız ve sivil toplum örgütlerimiz de özveri ile çalışarak üstlerine düşen görevi eksiksiz yerine getirdi. Dereli, sel afetinden çok zarar gördü ancak tüm yaralar sarıldı. Afetin izlerini silmek adına burada gösterdiğimiz gayret ve başarıyı, şu anda 7 gün 24 saat esasına göre mücadele verdiğimiz diğer afet bölgelerinde de ortaya koyuyoruz. Giresun’da olduğu gibi diğer afet bölgelerini hızla normale döndüreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Mavigöl' turkuaz rengiyle büyülüyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/mavigol-turkuaz-rengiyle-buyuluyor-2151/

Dereli ilçesinde 482 hektarlık alandaki şelaleleri, gölleri, akarsuları ve subasar ormanlarıyla dikkati çeken Kuzalan Tabiat Parkı'nın önemli kaynak değerleri arasında yer alan Mavigöl, Göksu Deresi'nde büyüklü küçüklü dört gölden oluşuyor.

Karadeniz'in tek sodalı deresi olan Göksu Deresi içinde, havzanın kayalık yapısına bağlı oluşan göller, karların erimesiyle hava şartlarına göre hazirandan itibaren aralık ayına kadar turkuaz renkte akıyor.

Giresun merkeze 45 kilometre mesafedeki Mavigöl, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede 1 Temmuz'dan itibaren geçilen kademeli normalleşme sürecinin üçüncü etabıyla doğaseverlerden ilgi görmeye başladı.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Gürgenci, Giresun'un turizm potansiyelinin en önemli noktalarından birinin Kuzalan Tabiat Parkı ve Mavigöl olduğunu söyledi.

Buranın bölgenin en çok ziyaret edilen noktalardan biri haline geldiğini belirten Gürgenci, bu yaz döneminde de turkuaz görünüme kavuşan gölün büyük ilgi görmeye başladığını aktardı.

Gürgenci, Mavigöl'ün, Giresun'un en çok ziyaret edilen noktalarından biri olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Doğal kaynaklar içerisinde yer alan Göksu travertenleri ile Kuzalan Tabiat Parkı ve Mavigöl bir proje ile birbirine bağlanıyor. Bu bütünlükle içerisinde taşıdığı doğal güzellikler, şelaleler, göle bakan ormanları ve sodalı sularıyla beraber yöre çok önemli turizm destinasyonu haline geliyor. Valiliğimiz tarafından o bölgedeki projelerin tamamlanmasıyla bölge turizmine ivme kazandırılacak."

Dereli Belediye Başkanı Zeki Şenlikoğlu ise "Kontrollü normalleşmeyle beraber Mavigöl yeniden eski günlerine dönmeye başladı. Turkuaz rengine yeniden kavuşan göl, bugünlerde yerli ve yabancı çok sayıda insan tarafından ziyaret ediliyor." diye konuştu.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'da derenin taşması sonucu yaklaşık 200 kişi düğün merasiminde mahsur kaldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunda-derenin-tasmasi-sonucu-yaklasik-200-kisi-dugun-merasiminde-mahsur-kaldi-4552/

Yağlıdere Kaymakamı Yusuf Akın, yaptığı açıklamada, Yağlıdere deresinin taşması sonucu Bük Mahallesi'nde bulunan halı saha ile kentin bağlantısını sağlayan köprünün sular altında kalarak kapandığını söyledi.

Akın, halı sahada düğün merasiminin yapıldığını ve burada yaklaşık 200 kişinin bulunduğu bilgisini aldıklarını kaydederek, şöyle konuştu:

"Köprünün kapanmasıyla içeride yaklaşık 25 araç ve 200 vatandaşımızın olduğu bilgisini aldık. Şu anda herhangi bir sorun yok. Düğün merasimi de devam ediyor. Şu anda çok şükür yağmur da dindi. Dere sularının çekilmesiyle geçişi tekrar sağlayıp vatandaşlarımızı güvenli bir şekilde ilçe merkezine tahliye etmeyi planlıyoruz. Şu anda bütün ekiplerimiz buradalar."

Mahsur kalanların kurtarılması için Yağlıdere Kaymakamlığı, Yağlıdere Belediyesi ve İl Özel İdaresi ekiplerinin çalışma başlattığı öğrenildi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sel felaketinin yaşandığı Dereli'de yeni yapıların inşasında sona yaklaşıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sel-felaketinin-yasandigi-derelide-yeni-yapilarin-insasinda-sona-yaklasildi-8113/

Giresun'da geçen sene yaşanan sel felaketinde büyük zarar gören Dereli ilçesinde, afetzedeler için inşa edilen konut ve iş yerlerinin yapımında son aşamaya gelindi.

İlçede 22 Ağustos 2020'de meydana gelen sel afetinin ardından alınan kararla yıkımı gerçekleştirilen iş yerleri ve konutların bulunduğu alanda uygulanmaya başlanan ve ticari üniteler, konutlar, kamu binaları, regülasyon ile gezinti alanlarından oluşan "Yeni Dereli Projesi" sürüyor.

Afetzedeler için Sütlüce Mahallesi'nde inşa edilen 142 konut da büyük oranda tamamlandı. Çevre düzenleme ve bazı çalışmaların tamamlanmasıyla proje, kısa süre sonra tamamlanmış olacak.

İlçe merkezindeki köprü gelecek ay ulaşıma açılacak
Dereli Kaymakamı Murat Atıcı, yaptığı açıklamada, selden en çok etkilenen nokta olan ilçe merkezinde 71 konut ve 82 dükkanın inşasının devam ettiğini söyledi.

Buradaki inşaat çalışmalarının gerçekleşme oranının yüzde 80'e ulaştığını belirten Atıcı, temmuz sonu, ağustos ayı başı itibarıyla hak sahiplerinin konut ve dükkanları teslim alacağını aktardı.

Atıcı, TOKİ tarafından Sütlüce Mahalle'sinde yapılan 142 konutun da son aşamada olduğunu ifade ederek, "Sadece ince işçiliği ve çevre düzenlemesi kaldı. İnşallah vatandaşlarımıza teslim edilecek." dedi.

TOKİ tarafından köydeki evleri zarar gören vatandaşlar için AFAD'dan sağlanan ödenekle ev inşasının sürdürdüğünü dile getiren Atıcı, "Biten köy evlerimiz de teslim edilen köy evlerimiz de mevcut." diye konuştu.

Kaymakam Atıcı, ilçe merkezindeki Akkaya Köprüsü'nün, selin yaşandığı ilk anlarda yıkıldığını anımsatarak, yerine inşa edilen ve bitme aşamasında olan yeni köprünün de gelecek ay hizmete açılacağını aktardı.

"Dereli sel afetinden çok zarar gördü ama tüm yaralar sarıldı"
Bu süreçte selden zarar gören 8 köyün içme suyu hatlarının AFAD ve İl Özel İdaresi iş birliğinde yeniden inşa edildiğine dikkati çeken Atıcı, "18 köyümüzün tamamen yok olan yolları yapıldı. Karayolları tarafından son grup yollarının ihaleleri de yapıldı. Kısa süre içerisinde hepsini yetiştireceğiz." ifadelerini kullandı.

"Dereli, sel afetinden çok zarar gördü ancak tüm yaralar sarıldı." diyen Atıcı, devletin, afetten zarar gören ve kentsel dönüşüm nedeniyle taşınmak durumunda kalan vatandaşlara her türlü yardımı yaptığını bildirdi.

Kaymakam Atıcı, "Ev kiralama işlemlerinde dahi devletimiz yardımcı oldu. Esnafımız da konteyner alanlarında şu anda geçici olarak faaliyetlerine devam ediyor. Herkesin zararı kendisine ödendi ve gerekli hizmet vatandaşlarımıza sağlandı." şeklinde konuştu.

Çalışmalarda sona yaklaşıldığını ifade eden Atıcı, "Dereli'de hayat, ağustos ayında konteyner alanlardan çıkacak. Dereli, Karadeniz'in güzel ilçesi olarak vatandaşlarımızın hizmetine sunulacak." değerlendirmesinde bulundu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun yerel basınında Süper Lig sevinci https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresun-yerel-basininda-super-lig-sevinci-8741/

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında yerel gazetelerin dönüşümlü olarak yayımlandığı kentte, bugün Giresun İleri ve Yeşilgiresun gazeteleri okurlarıyla buluştu.

Sürmanşetinde "Giresunspor Süper Lig'de" başlığıyla Süper Lig sevincini paylaşan Giresun İleri gazetesi, son sayfasında ise "Efsane Geri Döndü" başlığı altında yeşil-beyazlı oyuncuların sevinç fotoğrafına yer verdi.

Yeşilgiresun gazetesi ise sürmanşetinde "Şampiyon Giresunspor" başlığını kullanırken kaptan Eren Tozlu'nun Tuzlaspor'a attığı golün ardından yaşadığı sevincin yer aldığı fotoğrafı "Çotanaklar, 1. Lig'de şampiyon olarak Süper Lig'e yükseldi" başlığıyla spor sayfasına taşıdı.

Kentteki diğer gazeteler ise Süper Lig heyecanına internet sitelerinde yer verdi.

Yenigiresun "44 yıllık özlem sona erdi", Giresun Öncü "Şampiyon Giresunspor", Giresun Ekspres "1970 Ruhu Geldi. Şampiyon Giresunspor", Giresun Gündem ise "Süper Lig sana çok yakışacak" manşetleriyle GZT Giresunspor'un 44 yıl sonra Süper Lig'e yükselmesini okurlarıyla paylaştı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'da debisi yükselen derede suya kapılan iki işçiden biri hayatını kaybetti https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunda-debisi-yukselen-derede-suya-kapilan-iki-isciden-biri-hayatini-kaybetti-4002/

Giresun'un merkeze bağlı Duroğlu beldesinin Homurlu Mahallesi mevkisinde duvar çalışması yapan 2 işçi, bir hidroelektrik santralinin su tahliyesi sonucu debisi yükselen Aksu Deresi'nin sularına kapıldı.

İşçilerden Ömer Sarı (25), vatandaşların yardımıyla sudan çıkarıldı. Sarı, olay yerine sevk edilen ambulansla kaldırıldığı hastanede tedavi altına alındı.

Sarı'nın kardeşi olan diğer işçi Umut Sarı'nın (20) cansız bedeni ise AFAD ekiplerince sudan çıkarılarak Giresun Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırıldı.

Duroğlu Belediye Başkanı Halil Çetin, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgede bulunan Aksu Deresi'nin debisinin öğleden sonra yükseldiğini söyledi.

Bölgede dere kenarında duvar çalışması yapan iki işçinin suya kapıldığını ifade eden Çetin, işçilerden birinin cansız bedenine ulaşıldığını, vatandaşların yardımıyla kurtarılan ve hastaneye kaldırılan diğer işçinin ise durumunun iyi olduğunu öğrendiklerini kaydetti.

Görgü tanığı Timur Özdemir ise suya kapılan işçilerden birini son anda kurtardıklarını belirtti.

İşçinin kütüğe tutunarak suda ilerlediğini gördüklerini aktaran Özdemir, "Jandarma ve arkadaşlarla kurtarma için mücadele ettik. Halat yardımıyla kendisine ulaştık ve dere kenarına çektik." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'da debisi yükselen derede suya kapılan iki işçiden biri hayatını kaybetti https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunda-debisi-yukselen-derede-suya-kapilan-iki-isciden-biri-hayatini-kaybetti-8635/

Giresun'un merkeze bağlı Duroğlu beldesinin Homurlu Mahallesi mevkisinde duvar çalışması yapan 2 işçi, bir hidroelektrik santralinin su tahliyesi sonucu debisi yükselen Aksu Deresi'nin sularına kapıldı.

İşçilerden Ömer Sarı (25), vatandaşların yardımıyla sudan çıkarıldı. Sarı, olay yerine sevk edilen ambulansla kaldırıldığı hastanede tedavi altına alındı.

Sarı'nın kardeşi olan diğer işçi Umut Sarı'nın (20) cansız bedeni ise AFAD ekiplerince sudan çıkarılarak Giresun Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırıldı.

Duroğlu Belediye Başkanı Halil Çetin, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgede bulunan Aksu Deresi'nin debisinin öğleden sonra yükseldiğini söyledi.

Bölgede dere kenarında duvar çalışması yapan iki işçinin suya kapıldığını ifade eden Çetin, işçilerden birinin cansız bedenine ulaşıldığını, vatandaşların yardımıyla kurtarılan ve hastaneye kaldırılan diğer işçinin ise durumunun iyi olduğunu öğrendiklerini kaydetti.

Görgü tanığı Timur Özdemir ise suya kapılan işçilerden birini son anda kurtardıklarını belirtti.

İşçinin kütüğe tutunarak suda ilerlediğini gördüklerini aktaran Özdemir, "Jandarma ve arkadaşlarla kurtarma için mücadele ettik. Halat yardımıyla kendisine ulaştık ve dere kenarına çektik." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresunsporlu Eren Tozlu, memleketinin 44 yıllık Süper Lig hasretinin son bulmasını istiyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunsporlu-eren-tozlu-memleketinin-44-yillik-super-lig-hasretinin-son-bulmasini-istiyor-3725/

Eren Tozlu, profesyonel futbolculuğa 2009 yılında kulübün o dönem yöneticisi, şu an ise başkanı olan Hakan Karaahmet'in çabalarıyla Giresunspor'da adım attı. Eren Tozlu, yine aynı yıl takımda antrenörlük yapan, şu an ise takımın teknik direktörü olan Hakan Keleş ile çalıştı.

Giresunspor'dan 2011 yılında ayrılan, Pazarspor, Mersin İdmanyurdu ve Samsunspor formalarını giyen Eren Tozlu, 2016-2017 sezonunda 1. Lig'de mücadele eden Yeni Malatyaspor'a transfer oldu.

Yeni Malatyaspor formasıyla 28 maçta 9 gol atan Eren Tozlu, takımının Süper Lig'e yükselmesinde önemli rol oynadı. Eren Tozlu, Süper Lig'de ise 3 sezon forma giydi.

Bu sezon kulüp başkanlığına seçilen Karaahmet'in "Takımın kaptanı Giresunlu olacak" vaadi ve taraftarların da "Yuvaya dön Eren" çağrıları sonucu Eren Tozlu, sezon başı Giresunspor'a transfer oldu.

Giresunspor formasıyla 17 maçta 6 gol atan Eren Tozlu, kritik puanların alınmasında önemli rol oynadı. İstanbulspor maçında takımı 1-0 gerideyken 90+4. dakikada attığı golle bir puanı getiren Eren Tozlu, Ankara Keçiörengücü karşısında da 90+1. dakikada topu ağlara göndererek takımının 1-0 galip gelmesini sağladı.

Eren Tozlu, sezon başında Giresunspor'a transferinin birkaç gün içerisinde gerçekleştiğini söyledi.

Sezona uzun süren bir sakatlıktan çıkarak başladığını ifade eden 30 yaşındaki futbolcu, "Maç eksiğim vardı, ağır bir sakatlıktan çıkmıştım. Daha sonra yavaş yavaş kendimi buldum, tabii bunda arkadaşlarımızın da payı büyük." diye konuştu.

Eren Tozlu, bireysel olarak değil takım olarak iyi bir performans sergilediklerini vurgulayarak, "Takım, hocamız ve başkanımız bu sakatlık dönemini atlamamı sağladı, onlara teşekkür ediyorum. Biz bir takımız, bireysel olarak tabii ki performansımız önemli ama takım olarak kazanmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Giresun şehrinin uzun süren bir Süper Lig özlemi olduğunu dile getiren deneyimli forvet, şunları kaydetti:

"Takımın yeni kurulmasından dolayı ilk başlarda istediğimiz etkiyi oluşturamadık ama daha sonra 10 maçta 10 galibiyet aldık, bir gol yedik, o da penaltıdan. Lig henüz bitmiş değil, önümüzde zorlu maçlar var. Bu şekilde devam ettiğimiz sürece 44 yıllık Süper Lig özlemi inşallah sezon sonu sona erecek."

Eren Tozlu, taraftarlardan büyük destek gördüklerini belirterek, "Son zamanlarda maçtan geldikten sonra taraftarlarımız bizi havaalanında karşılayıp tesise kadar getiriyor. Tabii onların da büyük bir özlemi var, inşallah hep birlikte bu süreci atlatır ve şampiyonluğu kutlarız." ifadelerini kullandı.

Kurulduğu 1967 yılından 4 sene sonra 1970-1971 sezonunda bir alt ligden Türkiye'deki en üst seviye lige yükselen ve üst üste 6 sezon (1971-1972, 1972-1973, 1973-1974, 1974-1975, 1975-1976, 1976-1977) mücadele eden Karadeniz temsilcisi, 1977'den bu yana Süper Lig'e hasret.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun Kalesi, surları ve mağaralarıyla turist çekecek https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresun-kalesi-surlari-ve-magaralariyla-turist-cekecek-2746/

Birinci derece doğal ve arkeolojik sit alanı olan kale, Giresun'u ikiye bölen yarımadanın en yüksek yerinde, şehre hakim volkanik kayalık üzerinde yer alıyor. Bazı kaynaklarda milattan önce 2. yüzyılda Pontus Kralı 1. Farnakes tarafından yaptırıldığı belirtilen kale, Bizans Dönemi'nde yaygın bir yerleşime sahne oldu.

Günümüzde ise Giresun Kalesi, içerisinde barındırdığı surları, ağaçlık alanlar ve şehri tepeden gören seyir teraslarıyla vatandaşların gezip vakit geçirdiği mesire yeri konumunda.

Kalenin turizmden daha fazla pay alabilmesi amacıyla Giresun Belediyesince yapılan güzelleştirme çalışmalarında toprak yığınları altında ve çalıların arkasında kalan bir kısım surların duvarları görünür hale getirildi. Bunun yanı sıra yaklaşık 15 metre ileriye giden bir mağara ile içerisi oyulmuş iki mağaranın girişinde temizlik çalışması yapıldı. Ağaçlık alanlardaki çalılıklar da temizlenerek patika yürüyüş yolları oluşturuldu.

Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu, yaptığı açıklamada, Giresun kentinin ilk olarak kale ve çevresinde kurulduğunu belirterek, buranın önemli bir turizm değerine sahip olduğunu söyledi.

Kale içerisinde patika yollar, seyir terasları ve surlar gibi birçok noktada düzenlemeler yaptıklarını aktaran Şenlikoğlu, çok daha güzel bir yer haline getirdiklerini belirtti.

Şenlikoğlu, kalenin gece de görülebilmesi için surları aydınlatarak doğu ve batı bölümlerine "Giresun" yazısı koyduklarını dile getirerek, artık Karadeniz Sahil Yolu'nu kullananların da dikkatini çektiğini kaydetti.

"Ciddi bir kazı çalışması yaptırmak hedeflerimizden birisi"
Giresun Kalesi'nin çok turistik bir alan olduğunu vurgulayan Şenlikoğlu, "Burada var olan gizli geçitlerin, mağaraların, birtakım tarihi unsurların arkeolojik kazılarla ortaya çıkarılması gibi bir hedefimiz var. Bu konudaki mali destekleri de bulduğumuz zaman bu kalede ciddi bir kazı çalışması yaptırmak hedeflerimizden birisi." dedi.

Şenlikoğlu, kalenin aslında gizli bir hazine gibi olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Bizler de onu aslında yavaş yavaş çevresini baktıkça, güzelleştirdikçe yeni yeni görüyoruz. Yıllarca saklı bir şekilde kalmış. Kalede var olan mağaraların bir kısmını gizli geçit şeklinde biliyoruz. Geçmiş dönemlerde denizden ya da karadan gelen saldırılara karşı muhtemelen sığınmak amacıyla yapılmış yerler. Bir kısmının su sarnıcı olduğunu biliyoruz. Kalenin birçok yerinde irili ufaklı, yerel tabirle çıtır arasında kalmış yerler var. Bizler de onu açtıkça saklı kalan unsurlar ortaya çıkıyor."

Yine yapılan temizlik çalışmalarıyla var olan surları daha görünür hale getirdiklerini ifade eden Şenlikoğlu, "Çevredeki yabani çalılıkları, biriken toprakları kaldırdıkça surlar daha da ortaya çıktı. Aslında var olan bir şey ama temizlik uzun süredir yapılmadığı için var olan güzellikler saklı kalmış." diye konuştu.

Şenlikoğlu, Giresun Kalesi'nde turizm açısından değerlendirilmesi gereken büyük bir potansiyel olduğunun altını çizerek, salgın sonrasında ziyarete gelen turistlerin kalenin unutulmuş güzellikleriyle karşılaşacağını kaydetti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'da İkra Nur Tirsi'nin ölümüne ilişkin gözaltına alınan 2 şüpheli tutuklandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunda-ikra-nur-tirsinin-olumune-iliskin-gozaltina-alinan-2-supheli-tutuklandi-8069/

Bulancak Cumhuriyet Başsavcılığınca sürdürülen soruşturma kapsamında 12 Şubat Cuma günü gözaltına alınan, aralarında İkra Nur'un akrabalarının da bulunduğu 7 şüpheliden 5'i jandarmadaki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Şüphelilerden S.T. (14) ve A.Ç. (20) ise işlemleri sonrası adliyeye sevk edildi.

Savcılık sorgusunun ardından tutuklama istemiyle hakimliğe sevk edilen şüpheliler cezaevine gönderildi.

Giresun Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, soruşturmanın titizlikle sürdürüldüğü bildirildi.

Bulancak Cumhuriyet Başsavcılığınca, soruşturma kapsamında bazı aile bireylerinin çelişkili ifadelerde bulunması üzerine elde edilen deliller ve Adli Tıp Kurumu raporu ışığında 7 kişinin gözaltına alındığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yapılan sorgulamada İ.T'nin amcası olan suça sürüklenen çocuk S.T'nin, İ.T'nin ağzını ve burnunu kapatarak nefessiz kalmasına neden olması sonucu ölümüne sebebiyet verdiği tespit edilmiştir. Ayrıca S.T'nin ablası şüpheli A.Ç. ile birlikte İ.T'nin cesedini dere yatağına bıraktıkları anlaşılmıştır. Konuyla ilgili Bulancak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından suça sürüklenen çocuk S.T'nin 'kasten öldürme' suçundan, şüpheli A.Ç'nin 'suç delillerini yok etme, değiştirme veya gizleme' suçlarından tutuklanmaları talep edilmiş, Bulancak Sulh Ceza Hakimliği de suça sürüklenen çocuk ve şüphelinin tutuklanmasına karar vermiştir."

Bulancak ilçesinin İcilli köyünde 27 Haziran 2020 akşamı evine dönmeyen İkra Nur'un ailesinin ihbarı üzerine arama çalışması başlatılmış, küçük kızın cansız bedeni 30 Haziran'da kaybolduğu yerden yaklaşık 7-8 kilometre uzaklıktaki İncirli mevkisinde derede bulunmuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Profesyonel liglerde bu sezonun en uzun galibiyet serisi Giresunspor'un https://mail.gazetebirlik.com/haber/profesyonel-liglerde-bu-sezonun-en-uzun-galibiyet-serisi-giresunsporun-3584/

TFF 1. Lig'in lideri Giresunspor, son 9 karşılaşmayı da kazanarak, bu sezon profesyonel liglerde en fazla üst üste maç kazanan takım olmayı başardı.

Teknik direktör Hakan Keleş yönetiminde ligde 13 maçtır bileği bükülmeyen Karadeniz temsilcisi, ligde kazandığı son 9 karşılaşmada da sadece bir gol yedi, rakip ağlara da 18 gol gönderdi.

Yeşil-beyazlı takım, Süper Lig, TFF 1. Lig, Misli.com 2. Lig ve 3. Lig'deki takımları da geride bırakarak profesyonel liglerde en çok üst üste maç kazanan takımı oldu.

Misli.com 2. Lig Kırmızı Grup'ta mücadele eden Eyüpspor, 8 maç üst üste kazanarak Giresunspor'un ardından en çok maç kazanan ikinci takım olurken, Misli.com 2. Lig Beyaz Grup'ta ise Manisa 7 maç art arda kazandı.

Hakan Keleş: Amacımız seriyi devam ettirmek
Giresunspor Teknik Direktörü Hakan Keleş, yaptığı açıklamada, sezon başı yeni kurulan bir takım olmalarına rağmen galibiyet serisi yakalamayı başardıklarını söyledi.

Her maça final havasıyla baktıklarının altını çizen Keleş, "Kazanmak istiyoruz, bunu da bir şekilde sağlıyoruz. Zaman zaman iyi oyun da sergilemiyoruz, netice için mücadele ediyoruz. Bunun sonuçlarını da son maçlarda almayı başardık." dedi.

Keleş, 9 maç üst üste kazanmayı birliktelikle başardıklarını ifade ederek, "Takım uyumu sağladık, iyi çalışıyoruz, çok emek harcıyoruz. Kadro sıkıntısı da çok çektik, devre arasında transfer yapamadık, kart cezalısı oyuncularımız var, ama ona rağmen güzel bir seri yakaladık. Amacımız bu seriyi devam ettirebilmek." değerlendirmesinde bulundu.

Ligde son 9 maçta 1 kez gol yediklerini dile getiren Keleş, şunları kaydetti:

"Biz takım halinde savunma yapıyoruz, bunu oturttuk. Gol yememek bizim için önemliydi. Bu da tüm takımın başarısı. Bunun yanında atmamız gerekiyor, hücumsal olarak da birçok pozisyona giriyoruz, her maç gol atıyoruz. İyi bir averaj yakaladık, bunu sezon sonuna kadar devam ettirmek istiyoruz. Oyun disiplinimizi aynı şekilde devam ettirmek istiyoruz. Kazanabildiğimiz kadar puanları kazanıp önümüzdeki maçlarda kredimizi artırmayı amaçlıyoruz."

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'da Çotanak Stadı için geri sayım başladı https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunda-cotanak-stadi-icin-geri-sayim-basladi-7709/

Giresun'da inşa edilen 22 bin 28 seyirci kapasiteli Çotanak Stadı, TFF 1. Lig'deki Giresunspor-Aydeniz Et Balıkesirspor karşılaşmasıyla Türk sporunun hizmetine girecek.

İçerisinde stadın yanı sıra, bin 200 kişilik olimpik yüzme havuzu, spor salonu, antrenman sahası ve mağazaların da yer aldığı spor kompleksinin inşaatı büyük oranda tamamlandı. Stadyumun sahasına ise hibrit çim uygulandı.

Zeminle birlikte 6 kattan oluşan stadyum, toplam 143 bin 388 metrekare alana sahip. Bin 72 araçlık otopark bulunan statta , 144 seyirci kapasiteli spor salonu da yer alıyor.

Spor kompleksinde, stadyumun yanı sıra 25x50 metre ölçülerinde bin 200 seyirci kapasiteli tam olimpik kapalı havuz bulunuyor. Tesis, 16 farklı spor branşına hizmet edecek donanıma sahip.

Kompleks içerisinde doğal çim yüzeyli antrenman sahası ve 4 kulvardan oluşan atletizm pisti bulunuyor. Çotanak Spor Kompleksi'nin başta futbol olmak üzere yüzme, bisiklet, okçuluk, güreş, halter, judo, atıcılık, basketbol, sutopu gibi bireysel ve takım sporlarıyla cazibe merkezi haline getirilmesi amaçlanıyor.

Stadyum içerisinde ayrıca yataklı sporcu eğitim merkezinin de yapılması planlanıyor.

AK Parti Giresun Milletvekili Öztürk: Lidere böyle bir saha yakışır
AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, yaptığı açıklamada, "Türkiye Futbol Federasyonu ile yaptığımız görüşmeler neticesinde Giresunspor'umuz, TFF 1. Lig'de ikinci yarının ilk maçını Balıkesirspor ile bu sahada oynayacak. Böylelikle stadyum fiilen açılacak." ifadelerini kullandı.

Giresunspor'un devreyi lider tamamladığını anımsatan Öztürk, "Lidere böyle bir saha yakışır. Takımımız bu hızla giderse, lig bitiminde şampiyon olarak ipi göğüsleyip, Süper Lig'e çıkacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Tesisisin son yıllarda yapılan en modern yapılardan biri olduğuna dikkati çeken Öztürk, "Harika bir atmosfer var. Sağlıklı ve modern tesisler, gençliğimizin spor yapması için devletimizin verdiği kaynaklarla yapılıyor. Bu stadyum koltuk sayısı açısından mütevazı görünse bile yaklaşık 16 farklı branşa hizmet verecek. Kompleksin içinde tam kapasiteli olimpik yüzme havuzumuz da var. Ayrıca antrenman sahaları, sporcuların farklı spor alanlarında antrenman yapacakları sahalar var." ifadelerini kullandı.

Öztürk, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu olmak üzere bu tesisin Giresun'a kazandırılmasında emeği bulunan herkese teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Karaismailoğlu Altı Şehitler Köprüsü'nün açılışını yaptı https://mail.gazetebirlik.com/haber/bakan-karaismailoglu-alti-sehitler-koprusunun-acilisini-yapti-5966/

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Giresun'da yaşanan sel felaketinde menfezin çöktüğü Tirebolu-Doğankent kara yoluna inşa edilen Altı Şehitler Köprüsü'nün açılışını gerçekleştirdi.

Karaismailoğlu, Tirebolu ilçesinde köprünün yapıldığı bölgede gerçekleştirilen açılış töreninde, 22 Ağustos'ta Giresun'un, merkezle birlikte Dereli, Espiye, Doğankent, Tirebolu, Görele, Güce ve Yağlıdere ilçelerini de etkileyen, son 50 yılın en yoğun yağışıyla karşılaştığını söyledi.

Bu yağışın adeta bir afete dönüşerek heyelana yol açtığını ifade eden Karaismailoğlu, "Maddi manevi büyük kayıplar yaşadık. Kaybettiğimiz insanlarımız için yüreğimiz yandı. Buradan hepsine bir kez daha Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Yüce Rabbim, bir kez daha öyle bir günü ülkemize ve Giresun'umuza göstermesin." diye konuştu.

Karaismailoğlu, Giresun'da ve son dönemde ülkede yaşanan doğal afetlerde, devlet, belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının el ele vererek büyük bir hız ve koordinasyon içinde hareket ettiğini vurgulayarak, afetlerin hemen ardından yapılan bilinçli ve organize çalışmalar sayesinde vatandaşların yaralarını en hızlı şekilde sardıklarını dile getirdi.

Aç ve açıkta bir tek insanın bile kalmasına müsaade etmediklerini söyleyen Karaismailoğlu, "Sosyal ve ekonomik yaşamın en hızlı şekilde normale dönmesini sağlıyoruz. İşte bu, büyük ve gelişmiş ülkelere has bir refleks, bir kabiliyettir. Ülkemizin dünyanın lider ülkelerinden biri olma yolunda ne kadar büyük bir mesafe katettiğinin de en anlamlı göstergelerinden biridir." dedi.

Karaismailoğlu, Giresun'da da afetin hemen ardından diğer bakanlarla birlikte hızlı bir şeklide bölgeye gelerek, acil olarak yapılması gerekenleri yaptıklarını belirterek şöyle devam etti:

"Alınacak önlemleri en hızlı şekilde aldık. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi, devletimiz felaketin ilk anından itibaren tüm kurumları ve imkanlarıyla vatandaşının yanına, yardımına koşmuştur. Yaşanan bu büyük afet karşısında, başta Dereli olmak üzere Giresun'un diğer ilçelerinde halkımız, devletinin tüm imkan ve yetkililerini yanında görmenin verdiği güvenle yaralarını sardı. Çeşitli kurumlarımızdan 3 bin 700'e yakın personel ve 1264 araçla çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüp 172 vatandaşımızı hamdolsun sağ salim kurtarmıştık."

Giresun genelindeki 755 kilometrelik yol ağının 316 kilometrelik kısmının sel ve heyelandan etkilendiğine işaret eden Karaismailoğlu, "Sel felaketinin ardından, hasar gören ana arter yollarımızın tamamını tekrar ulaşıma açtık. Kapanan 118 köy yolunun tamamını en kısa sürede kullanılır hale getirdik." diye konuştu.

"Allah'a hamdolsun, verdiğimiz sözü tutmak nasip oldu"

Karaismailoğlu, selde zarar gören Tirebolu-Doğankent kara yolu ve yolun 9'uncu ile 10'ncu kilometreleri arasındaki menfezin yıkılmasıyla can ve mal emniyetinin tehlikeye düştüğünü dile getirerek şunları ifade etti:

"31 Ağustos 2020 tarihinde Dereli'de yaptığımız konuşmamda, selin etkisiyle tahrip olan köprüleri yıkıp yenilerini bir an önce yapacağımızı ifade etmiştik. Yıkılan menfezin yerine modern bir köprü yapmak üzere 27 Ekim 2020 tarihinden itibaren çalışmalara başladık. Allah'a hamdolsun, verdiğimiz sözü tutmak nasip oldu. 2 ay gibi kısa bir sürede köprünün tüm imalatlarını tamamlayarak, halkımızın hizmetine açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Burada şehit olan kahraman askerlerimiz Jandarma Uzman Erdem Çıtır, Jandarma Uzman Onur Kıran, Jandarma Uzman Burak Tok, Jandarma Uzman Aykut Variyenli, Jandarma Uzman Sami Yılmaz ve greyder operatörü Ali Akbulut kardeşlerimizin gösterdikleri cesaret ve fedakarlığa minnet göstergesi olarak köprümüzün adını da 'Altı Şehitler Köprüsü' olarak belirledik."

Altı Şehitler Köprüsü'nü 3 açıklıklı, 92 metre uzunluğunda olacak şekilde projelendirdikleri bilgisini veren Karaismailoğlu, üst yapı genişliği 12 metre olan köprünün, orta ayaklarının yüksekliğinin ortalama 22 metre olduğunu belirtti.

Bakan Karaismailoğlu, hükümet olarak her adımlarını stratejik bir bakış açısıyla attıklarını vurgulayarak şunları kaydetti:

"Çünkü Türkiye'yi dünyanın lider ülkelerinden biri haline getirmenin yolu çağa uygun bir altyapı kurmaktan geçmektedir. Giresun'da da ülkemizin her köşesinde olduğu gibi kalkınma ateşini, ulaştırma ve haberleşme projelerimizle yakıyoruz. Yaptığımız her yol, her köprü, her havalimanı, her liman halkımızın geleceğine katkıdır. İş imkanıdır, aş imkanıdır, çocuklarımıza bolluk ve bereket içinde bir yaşam vadetmek demektir."

"Devlet-millet dayanışmasında adeta bir destan yazılmıştır"

"Türkiye Cumhuriyeti devleti, tüm alanlarda olduğu gibi ulaşım ve altyapı projelerindeki bilgi birikimi, tecrübe, imkan ve kabiliyetleriyle artık eski Türkiye değildir." ifadesini kullanan Karaismailoğlu,"Devletimiz, Elazığ ve İzmir depreminde nasıl halkının yanında ve hizmetinde olmuşsa Giresun'da da yaraları sarmış, devlet-millet dayanışmasında adeta bir destan yazılmıştır. O kara günlerden bugüne hep Giresun için yapabileceklerimize, çözüm getirebileceklerimize odaklanarak çalıştık. İnşallah daha büyük, daha kapsamlı projelerimizi de açmak için yakın gelecekte sık sık bir araya geleceğiz." diye konuştu.

Karaismailoğlu, her bölgedeki altyapı ve üstyapı çalışmalarında o bölgenin yeryüzü şekillerini, eğimini, zemin kalitesini, iklimini, bitki örtüsünü ve tüm doğal faktörleri dikkate aldıklarını vurgulayarak şöyle dedi:

"Her işimizde çağdaş mühendislik yaklaşımlarının, aklın ve bilimin ışığında hareket ediyoruz. Vatandaşlarımdan isteğim, yapım ve inşa işlerinde can güvenliğini ilk sıraya alarak hareket etmeleridir. Biz vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için varız. Unutmayın ki doğal afetler öldürmez, özensiz ve yanlış yapılan işler öldürür. Bu yapıları, bu yolları, bu köprüleri tekrar yerine koyabiliriz ama kaybettiğimiz bir tek insanımızı bile geri getiremeyiz. Köprümüzün hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Altı Şehitler Köprüsü'nün bu kadar kısa sürede tamamlanmasında emeği geçen, akıl ve yürekleriyle katkı veren tüm arkadaşlarıma şahsım ve Bakanlığım adına teşekkürlerimi sunuyorum."

Açılış törenine, Vali Enver Ünlü, AK Parti Giresun milletvekilleri Cemal Öztürk, Kadir Aydın ve Sabri Öztürk, AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu, Giresun Bölge Jandarma Komutanı Tuğgeneral Erhan Demir, Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu ve ilgililer katıldı. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresunspor ikinci yarıdaki maçlarını yeni stadında oynayacak https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunspor-ikinci-yaridaki-maclarini-yeni-stadinda-oynayacak-4428/

Çotanak Spor Kompleksi antrenman sahasında Giresunsporlu futbolcular ve teknik heyet ile bir araya gelen Vali Enver Ünlü, daha sonra kulüp başkanı Hakan Karaahmet ile yeni stadyumda incelemelerde bulundu. 

Ünlü, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, stadyumun Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne devrinin tamamlandığını söyledi.            

Beklenen sona yaklaşıldığını dile getiren Ünlü, "İnşallah ligin ikinci yarısında Giresunspor, maçlarını yeni stadyumunda oynayacak. Bu takım bu stadı hak ediyor, bu stat da bu takıma layık bir stadyum oldu." dedi.

Ünlü, stadyumu seyircisiyle birlikte açmayı arzuladıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"İnşallah bu salgınla mücadele alınan tedbirler, vatandaşlarımızın katlandığı sıkıntılar bir an önce netice verir de inşallah seyirci ile futbolu buluşturup burada güzel galibiyetler, güzel neticeler alırız. Gerçekten Giresun'a yakışır bir stat oldu. Eksiğimiz kalmadı, bir tek köşelerdeki çimlerin güçlendirilmesi gerekiyor, onun da cihazın alımını Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz yapacak, ondan sonra da Giresunspor'umuz ikinci yarıda maçlarını burada oynayacak. Her şey planlandığı gibi gidiyor."

Giresunspor'un ligde başarılı bir grafik sergilediğine işaret eden Ünlü, başarıları dolayısıyla tüm oyuncular ve teknik heyeti tebrik etti.

Ünlü, kompleks içerisindeki olimpik yüzme havuzunun ise mart ayında uluslararası organizasyonla açılışının yapılacağını kaydederek, "Burası sadece stadyum değil bir kompleks. Jimnastik sahaları, basketbol sahalarıyla burası 7 gün 24 saat spor ve sporculara hizmet edecek bir yer. Vatandaşlarımızın vakit geçireceği güzel bir yer." ifadelerini kullandı.

Stadyumun ismi için girişimlerde bulunacaklarını dile getiren Ünlü, "Buradan tüm spor kamuoyuna, iş adamlarına, müteşebbislerimize sesleniyorum, çağrıda bulunuyorum. Giresunspor'a destek için diğer illerde olduğu gibi stadımıza da isim sponsoru arıyoruz. İnşallah bu isim sponsoru ile takımımız daha da güçlenecek." diye konuştu.

Vali Enver Ünlü, Çotanak Spor Kompleksi'nin yapımı için başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu'na ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

 

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Altın oranlı Zeytinlik evleri DOKA ile yeniden hayat buldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/altin-oranli-zeytinlik-evleri-doka-ile-yeniden-hayat-buldu-3899/

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 200 yıl önce Marsilya'dan getirilen malzemelerle Giresun'da inşa edilen Zeytinlik Mahallesi'nin bölgesel kalkınma desteklerinin güzel bir yansıması olduğunu belirterek, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) desteğiyle yeniden ayağa kaldırılan mahallenin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girmeye hazırlandığını bildirdi.

Varank, Bakanlığa bağlı olarak faaliyetlerini yürüten DOKA'nın desteğiyle restore edilen evlerle ilgili Twitter hesabından yaptığı videolu paylaşımda, "200 yıl önce Marsilya'dan gelen malzemelerle Giresun'da inşa edilen Zeytinlik Mahallesi, bölgesel kalkınma desteklerimizin güzel bir yansıması oldu. DOKA desteğiyle yeniden ayağa kalkan bu kadim mahalle, şimdi UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girmeye hazırlanıyor." ifadelerini kullandı.

19'uncu yüzyılda Gümüşhane'den Giresun'a gelen zengin madenciler, bugün Zeytinlik olarak bilinen bölgeye yerleşti. Armatörlük ve fındık ticareti yaparak işlerini büyüten Zeytinlik halkı, kazançlarıyla bugün görenleri hayran bırakan evler inşa etti. Ticaret yaptıkları Marsilya'dan getirttikleri malzemelerle yaptırılan evler, zamanla Giresun'un simgelerinden biri haline geldi.

Bir sıra ev, bir sıra bahçe şeklinde planlanan evlerle bir semt tasarlanırken geniş bahçeleri, fırını, ocağı, kuyusu, çamaşırlığı ve müştemilatıyla Zeytinlik, bölgenin sosyal yaşamında da önemli bir yer edindi. Aradan geçen 200 yılda el değiştiren evlerin bazıları yok olmaya yüz tutarken bir kısmı da yapılan değişikliklerle aslından uzaklaştı.

Bölgesel kalkınma örneği
DOKA, Giresin İl Özel İdaresi ile birlikte mahalleyi yeniden ayağa kaldırmak için bölgesel kalkınmaya örnek bir proje hazırladı. 4,5 milyon lira bütçeli "Tarihi Zeytinlik Mevkii Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım Projesi" ile Zeytinlik'teki 40 tescilli bina aslına uygun olarak restore edildi. Bir bölümü butik otel, kafe, restoran, müze gibi yapılara dönüştürülen binalar ile bölgenin turizm destinasyonu haline gelmesi amaçlandı. Türkiye’nin tek tescilli trafo binasının da restore edildiği çalışmaya Giresun Belediyesi de destek verdi.

Kentsel sit alanı olan Zeytinlik, yaklaşık iki asır önce Avrupa'dan ithal edilen malzemelerle inşa edildi. Zamanında Rumlar ile Türklerin yıllarca birlikte yaşadığı, türkülere konu olan Zeytinlik evleri, 1991 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescillendi. 16. Yüzyıl'dan bu yana yerleşim yeri olan ve o dönemlerde "Gogora Mahallesi" olarak anılan semtteki evler, kendine özgü bahçesi, kapıları, pencereleri, iç dizaynı gibi mimari özellikleriyle de ön plana çıkıyor.

Osmanlı tapu kayıtları incelenerek kimler tarafından ne zaman yapıldığı, şu an kimlerin oturduğu tespit edilen evlerin hiçbiri diğerinin ışığını, manzarasını ve hava sirkülasyonunu etkilemeyecek şekilde konumlandırılmış. En eskisi 1840 yılına tarihlendirilen, hepsinin kimliği çıkartılan evlerin mimarisinde altın oran kuralına uyulması dikkati çekiyor.

Mimaride büyük parçanın küçük parçaya oranının 1,618 olması altın oran ile ifade ediliyor. Yatay ve düşey ölçülerin uyumunu anlatan bu oran, Antik Yunan'dan günümüze kadar mimaride kullanılıyor. Resim, fotoğrafçılık ve sinema gibi görsel sanatlarda da eserin mükemmelliğini anlatan altın oran, evrensel güzelliğin sayısal karşılığı olarak tanımlıyor.

"Ziyaretçi akını var"
DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman, Zeytinlik Mahallesi'ni yaşayan bir turizm destinasyonu haline getirmeyi amaçladıklarını belirterek "Bu proje kapsamında iki etap halinde 40 binanın restorasyonu gerçekleştirildi. Bu çalışmamızı otellerle kafelerle, restoranlarla destekleyerek istihdama katkı sağlamayı da hedefledik. Projenin tamamlanmasıyla birlikte mahallemize çok yoğun bir ziyaretçi akını var." ifadelerine yer verdi.

Zeytinlik Mahallesi Proje Koordinatörü Doç. Dr. Gazanfer İltar, Avrupa ülkelerine gemilerle fındık götüren tüccarların dönüşte inşaat malzemeleri getirdiğini ifade ederek, "İşte buradaki mahallede yapılan evlerin hemen hemen tamamının malzemeleri Marsilya'dan gelmektedir. Kiremitler, ferforjeler ve kapı tasarımlarının pek çoğu Marsilya'dandır. Dolayısıyla bu mahallede bir Avrupa kenti görürsünüz." değerlendirmesinde bulundu.

Evlerin içinin sanat galerisini andırdığını kaydeden İltar, "Mobilyalar, koltuklar, piyanolar, konsollar, hepsi Marsilya'dan getirilmiştir. Burada görmüş olduğunuz evler aslında o dönemin akıllı evleridir. Her ev kendi ekosistemini yaratmıştır. Evin geniş bahçesin içerisinde, sarnıçları, kuyuları, ocakları, fırınları vardır. Çatılardan akan sular evlerin girişlerinin altına sarnıçlarda biriktirilir, günlük işlerde kullanılır." bilgilerini paylaştı.

İltar, 1923'te imzalanan Lozan Anlaşması'nın ardından hayata geçirilen mübadele döneminde mahalleden göç eden Rumların yerine buraya Selanik mübadillerinin yerleştirildiğini belirterek, Tirebolu yangınında evleri zarar gören vatandaşların da buraya yerleştirildiğini, boş kalan evlerin ise bir müddet sonra harap hale geldiğini kaydetti.

DOKA'ya teşekkür
Doğma büyüme Zeytinlikli olan 76 yaşındaki Ali Tığlıoğlu, DOKA sayesinde mahallesinin çok güzel olduğunu anlatarak "Turist sayısında çok artış oldu. Bütün komşularım da her şey için teşekkür ediyor." ifadesini kullandı. 42 yıl önce mahalleye gelin gelen Nurhan Çakır da "Kapımı açıp kapamaktan yoruluyorum. İnsanlar resim çekmek için, sormak için, tarihçesini öğrenmek için geliyorlar. O da bizim için bir şenlenme yani." diye konuştu.

85 yaşındaki Belgin Gökdeniz, "Bu mahallede çok mutlu oldum. Düşünün 1953 yılından beri yaşıyorum. 17 yaşındaydım buraya geldiğimde." dedi. Belgin Gökdeniz'in mahallede oturan torunu Selim Gökdeniz de "Güzel bir atmosferi var mahallemizin. Sabahleyin saat 6'da kalktığınızda kuş cıvıltıları, o güneşin yeni doğuşu çok büyülü bir his uyandırıyor. Buradan başka bir yere evim diyeceğimi zannetmiyorum." ifadelerine yer verdi.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Alucra oğlak kebabı coğrafi işaret aldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/alucra-oglak-kebabi-cografi-isaret-aldi-6814/

Giresun'un Alucra ilçesinin yöresel lezzeti olan "Alucra oğlak kebabı"nın coğrafi işaret aldığı bildirildi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Müdürlükçe yürütülen ve DOKAP tarafından finanse edilen Giresun İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi (GİRKAP) kapsamında Alucra oğlak kebabının Türk Patent ve Marka Kurumunca tescil edildiği belirtildi.

Açıklamada, Alucra oğlak kebabının, temmuz başı ila ekim sonu aralığında 10-15 kilogram karkas ağırlığına sahip kara oğlakların bölgeye özgü teknikle fırında pişirilmesiyle yapılan bir yöresel lezzet olduğu aktarıldı.

Söz konusu lezzetin eski bir geleneğe sahip olduğuna işaret edilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Oda koşullarında 2-3 gün bozulmadan kalabilen bu kebap, gurbete giden kişilerin yol yiyeceği olarak kullanılırken kış şartlarında 2-3 ay saklanabilme özelliği ile aynı zamanda kış yemeği olarak da kullanılmıştır. Alucra oğlak kebabı cumartesi günleri ilçe pazarında kilo ile satılırken bölgeye yakın diğer ilçelerde de hafta pazarlarında satışa sunulmakta, sipariş üzerine ülkemizin çeşitli yerlerine de gönderilmektedir."

Açıklamada, coğrafi işaret tescilinin yapılmasıyla Alucra oğlak kebabının ilçenin simgesi haline gelip değerine değer katacağına işaret edilerek bu lezzetin yanı sıra GİRKAP projesi kapsamında Giresun'a özgü Çavuşlu ekmeği, Şebinkarahisar karadutu, Giresun simidi, Giresun fındık ezmeli kadayıf tatlısı ve Giresun ısırganı için coğrafi işaret almaya yönelik çalışmaların devam ettiği belirtildi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Göksu travertenleri Giresun'un Pamukkale'si olacak https://mail.gazetebirlik.com/haber/goksu-travertenleri-giresunun-pamukkalesi-olacak-5611/

Giresun'un Dereli ilçesinde "Göksu Travertenleri Projesi" ile oluşturulan göletler, turkuaz ve beyaz renkleriyle mini Pamukkale'yi andırıyor.

İlçenin Pınarlar köyünde İl Özel İdaresi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünce yürütülen Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) destekli projede, Göksu travertenlerinin kaynak değeri korunarak teras şeklinde büyüklü küçüklü göletler oluşturuldu.

Göletlerin arasında ise ziyaretçiler için yürüyüş yolları yapıldı. Mineralli suların aktığı alandaki yürüyüş yolları bir süre sonra beyaz rengi alırken, göller ise turkuaza büründü.

Göksu travertenleri, projenin tamamlanmasının ardından ziyarete açılacak.

Proje Koordinatörü ve İl Özel İdaresi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Erdem Kılavuz, mineralli suların yer aldığı bölgede oluşan travertenleri turizme kazandırmak amacıyla 2017'de proje başlattıklarını söyledi.

Özellikle travertenlerin bulunduğu bölgenin, mineral değerleri yüksek sulara sahip olduğuna dikkati çeken Kılavuz, projeyle bölgedeki turizm destinasyonunun zenginleştirilmesinin amaçlandığını belirtti.

Kılavuz, projede bölgedeki mineralli suları bir araya getirerek, doğal karstik yapıyı bozmadan göletler oluşturulduğunu ifade ederek, "Pamukkale travertenlerine benzer bir görüntü elde edilecek. Burada oluşturduğumuz göletler ve havuzlar var. Bunlar şu anda turkuaz rengini almaya başladı, suyun aktığı yerler de beyazlamaya başladı." dedi.

Göksu travertenlerine Mavigöl'ün çok yakın olduğuna işaret eden Kılavuz, "Mavigöl'e turkuaz rengi veren su ile buradaki su aynı. Aynı su kaynağından oluşan doğa harikaları." ifadelerini kullandı.

"Bir yıl içerisinde tüm alanın beyazlaşacağını düşünüyoruz"
Erdem Kılavuz, projenin uygulandığı ilk kısımda suyun akışıyla 2-3 ay içerisinde beyazlık ve turkuaz renk oluşumunun sağlandığını dile getirerek, projenin tamamlanmasıyla bir yıl içerisinde tüm alanın beyazlaşacağını düşündüklerini aktardı.

Projede göletler ve merdiven kısımlarının tamamlandığını kaydeden Kılavuz, "Vatandaşlarımızın güvenli bir şekilde Göksu travertenlerini izleyebileceği, yürüyebileceği yollar ve alanlar oluşturuyoruz. Bu kısımların tamamlanmasının ardından çevre düzenlemesi ve sosyal tesisler için çalışmalar başlayacak." diye konuştu.

Kılavuz, proje tamamlandığında travertenlerin sadece Giresun'un değil, Karadeniz Bölgesi'nin en çok ziyaretçi alan yerlerinden biri olacağını düşündüklerini ifade ederek, Mavigöl, Kuzalan Tabiat Parkı, Göksu travertenleri ve yaylaların bir bütün olarak yeni bir cazibe merkezi haline dönüşeceğini ifade etti.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türk sporuna hizmet edecek 'Çotanak Stadı'nda son rötuşlar https://mail.gazetebirlik.com/haber/turk-sporuna-hizmet-edecek-cotanak-stadinda-son-rotuslar-5005/

Giresun'da inşa edilen 22 bin 28 seyirci kapasiteli Çotanak Stadı inşaatında sona gelindi.

İçerisinde Çotanak Stadı ile 1200 kişilik olimpik yüzme havuzu, spor salonu, antrenman sahası ve mağazaların yer aldığı Çotanak Spor Kompleksi inşaatı tamamlanmak üzere.

Yapımına 2016'da başlanan spor kompleksinde bulunan stadyumda 84'ü protokol, 1413'ü VIP ve loca, 75'i engelli, 76'sı basın, 20 bin 380'i standart seyirci olmak üzere toplam 22 bin 28 koltuk yer alıyor.

Bu ay içerisinde çim saha çalışması gerçekleştirilen stadyumda, hibrit çim uygulandı. Stadyumda görevliler tarafından her gün çimlerin bakımı yapılıyor.

Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu, yaptığı açıklamada, Çotanak Spor Kompleksi projesinde sona yaklaşıldığını söyledi.

Proje içerisinde tüm yapısal faaliyetlerin tamamlanmak üzere olduğunu belirten Şenlikoğlu, "Şu anda stadyum içerisinde bazı koltuk düzenlemeleri ile dikilen çimlerin güçlendirilmesi aşaması bekleniyor." dedi.

Şenlikoğlu, stadyumun 30 Ekim'de ilgili firmadan Gençlik ve Spor Bakanlığı'na devrinin beklendiğini ifade ederek, kısa sürede yeni stadın faaliyete geçmesini arzuladıklarını aktardı.

Çok güzel bir stat inşa edildiğini vurgulayan Şenlikoğlu, "Tribünleri, locaları, içerisindeki ambiyansla olağanüstü güzel bir stat oldu. Çotanak Stadı'mız inşallah Giresunspor'umuzun nice şampiyonluklarına, nice galibiyetlerine şahitlik edecek." diye konuştu.

Eski stadyum millet bahçesi olacak
Aytekin Şenlikoğlu, Çotanak Stadı'nın hizmete girmesiyle Giresun'un millet bahçesine de kavuşacağını kaydetti.

Giresun Atatürk Stadı'nın millet bahçesine dönüşeceğini belirten Şenlikoğlu, TOKİ ile görüşmelerin devam ettiğini, yeni stadın hizmete girmesinden önce ihalenin yapılmasını beklediklerini söyledi.

"Yeni stadın hizmete girmesi demek, eski stat bölgesinde millet bahçesi projesinin de yapılması demektir." ifadesini kullanan Şenlikoğlu, "Şehrin aslında nefes alacağı bir alan oluşuyor. Onun için projeyi çok önemsiyoruz. Bu şehrimizin yaşam kalitesini de artıracaktır." dedi.

Şenlikoğlu, Atatürk Stadı, 19 Eylül Kapalı Spor Salonu ve Olimpik Yüzme Havuzu'nun aynı yerde olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Kapalı spor salonu biliyorsunuz eski bir yapı, Sayın Spor Bakanımız şehrimizi ziyaret ettiğinde spor salonunun yenilenmesi ve yan tarafına gençlik merkezi yapımı müjdesi vermiş oldu. O bölgede oluşacak millet bahçesi hemen yan tarafında yüzme havuzu ve kapalı spor salonuyla şehrin merkezinde bir vaha şeklinde, sosyal alan şeklinde halkımızın hizmetine devam edecek."

Şenlikoğlu, stadyum ve millet bahçesi projeleri için başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, AK Parti Giresun milletvekilleri ve emeği geçenlere teşekkür etti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İYİ Parti Genel Başkanı Akşener Giresun'da esnafla buluştu https://mail.gazetebirlik.com/haber/iyi-parti-genel-baskani-aksener-giresunda-esnafla-bulustu-4375/

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Giresun'da 22 Ağustos'ta yaşanan selden etkilenen Doğankent ilçesine geldi.

Buradaki dükkanlarda esnafın sorunlarını dinleyen Akşener, ilçe sakinleriyle de sohbet etti.

Daha sonra Dereli ilçesinde esnafı iş yerlerinde ziyaret eden Akşener, bol kazanç dileğinde bulundu.

Akşener, bir esnafla yaptığı konuşmada, Giresun'a gelme nedenlerinden birinin, buraya dikkati çekmek olduğunu söyledi.

Salı günü grup konuşmasında burayı dile getireceğini belirten Akşener, şöyle devam etti:

"Çözümleriyle birlikte sizden dinlediklerimizle. Tamamen dikkat çekmek üzere. Yani 'Unutmayın buraları' şeklinde. Onun için bazı şeyleri bilmek gerekiyor. Ağabeylere, muhteremlere diyeceğim ki 'Kardeşim bak burada böyle böyle durumlar var. Sağ olun, şunu yapmışsınız ama bunun yapılması gerekiyor. Dolayısıyla da bunu yapın.' Hesaplı, kitaplı söylüyoruz. Bu dikkati çekildiği zaman bir kısım iş oluyor."

Akşener, esnafı salgından önce gezmeye başladıklarını ifade ederek şunları kaydetti:

"Sebebi şuydu, esnaf bizim gibi ülkelerin bel kemiğidir. Şu dükkanı kapadığın zaman bunları üreten bir şey satamaz. İnsan çalıştırıyorsunuz. Dolayısıyla size bir ışık tutmaktı. Bir dokundum, bin tane ah çıktı. Üstüne pandemi geldi. Orada bir iniş var. Esnafın gelirinde, işinde, gücünde. Dereli'nin özelinde bir de burası vurdu."

Akşener, esnafın, "Buraya olan dikkatin tazelenmesi çok güzel. Devlet burada gerçekten güzel işler yaptı." demesi üzerine, "Tabii, arkadaşlarım söyledi. İlk gün arkadaşlarım da 4 milletvekili olarak geldi." dedi.

Esnaf gezilerinde oy istemediğini aktaran Akşener, "Seçim zamanı gelip arkadaşlarım sizleri ikna edecekler. Alabilirlerse alacaklar. O benim işim değil bugün. İki, iktidarı yermek için de gezmiyoruz. Öznem sizsiniz. Eksik alanları, rekabet yaratarak sizin eksiklerinizin giderilmesi. Yapmaya çalıştığım şey bu." diye konuştu.

Meral Akşener, kent merkezindeki esnafı da ziyaret etti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'daki sel afetinde hayvanlarını kaybeden çiftçilerin mağduriyeti giderildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresundaki-sel-afetinde-hayvanlarini-kaybeden-ciftcilerin-magduriyeti-giderildi-2309/

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, 22 Ağustos başta olmak üzere 2020 yılı içerisinde meydana gelen doğal afetlerle ilgili hasar tespit çalışmalarının gerçekleştirildiği belirtildi.

Yetiştiricilerin mağduriyetlerinin giderilebilmesi için "Giresun İlinde Hayvan Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi" projesinin hazırlanarak Tarım ve Orman Bakanlığına sunulduğu ve onaylandığı ifade edilen açıklamada, 51 çiftçiye 8 baş kültür ırkı damızlık gebe düve, 30 baş karayaka ırkı damızlık dişi koyun ve 784 Kafkas ırkı arılı kovan dağıtımı yapıldığı kaydedildi.

Proje kapsamında temin edilen hayvanların 6 aylık dönemler halinde 3 yıl süreyle takip edileceği, bu süre zarfında proje yararlanıcısı yetiştiricilerin hayvanlarını satamayacağı belirtilen açıklamada, olası hayvan kayıplarının ise yetiştiriciler tarafından yaptırılan hayvan hayat sigortası sayesinde TARSİM tarafından karşılanacağına işaret edildi.

Açıklamada, proje sayesinde, Giresun'da yaşanan doğal afetler nedeniyle meydana gelen büyükbaş, küçükbaş ve arılı kovan kayıplarının tamamının karşılandığı, afetzede yetiştiricilerinin mağduriyetlerinin giderildiği vurgulandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Selden etkilenen Dereli'de yıkım çalışmaları tamamlandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/selden-etkilenen-derelide-yikim-calismalari-tamamlandi-2306/

Giresun Valisi Enver Ünlü, gazetecilere yaptığı açıklamada, 22 Ağustos'ta Giresun ve yöresinde yaşanan sel felaketinde kaybolan 4 kişiyi arama çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Çalışmaların son aşamaya kadar devam edeceğini vurgulayan Ünlü, bütün ihtimallerin değerlendirildiğini aktardı.

Ünlü, Harşit Çayı'nda, jandarma görevlilerinin şehit olduğu bölgedeki köprü yapım çalışmalarına hızla başlandığını da ifade ederek bu yıl sonuna kadar yeni köprünün faaliyete geçirileceğini belirtti.

Dereli ilçesinde yıkım faaliyetlerinin tamamlandığını belirten Ünlü, "İhaleleri TOKİ tarafından yapıldı. Çok hızlı bir şekilde göreceksiniz yeni binaların yükseldiğini. Bir taraftan kamu binaları, bir taraftan da vatandaşlarımıza tahsis edeceğimiz konutlar ve iş yerleri yapılacak, yükselecek." dedi.

Vali Ünlü, gelecek yıl haziran ayı gibi vatandaşların yeni iş yerlerine ve konutlarına kavuşacağını belirterek şunları söyledi:

"Bunu devletimiz Elazığ ve Malatya'da yaptı. Depremzedeler yerleşmeye başladı. Sayın Cumhurbaşkanımız, bakanlarımızın himayelerinde ve destekleriyle çok kısa sürede Dereli ve Doğankent'te yaraları saracağız. Vatandaşlarımızı daha güvenli, dere yataklarından uzak konutlara ve iş yerlerine yerleştirmiş olacağız."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kasapoğlu'ndan Görele'ye yüzme havuzu sözü https://mail.gazetebirlik.com/haber/kasapoglundan-goreleye-yuzme-havuzu-sozu-7433/

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Görele’de yaptığı ziyarette ilçeye olimpik yüzme havuzu sözü verdi. Yeşiltepe Mahallesinde bulunan alanda incelemelerde bulunan Gençlik ve Spor Bakanımız Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “Görele’ye olimpik yüzme havuzu sözü veriyoruz. İnşallah bulunduğumuz arazi üzerine olimpik yüzme havuzumuzu en kısa zamanda inşa edeceğiz. Görele’de yüzme öğrenmek isteyen herkese yüzme öğreteceğiz. Bu vesileyle Görele’de yüzme ve diğer branşlarda yarınların yıldızlarını çıkaracağız” dedi.

Vaktinizi boş geçirmeyin

Gençlik Merkezinde gençlerle bir araya gelen Bakan Kasapoğlu, gençlerden gelen soruları da yanıtladı. Kasapoğu, “Bizim bütün çabamız, gayretimiz, koşuşturmacamız hep siz gençler içindir. Ben bu Gençlik Merkezini burada görünce çok mutlu oldum. Çok güzel bir Gençlik Merkezine sahip ilçemiz. Sizlerden ricam burayı daha yoğun kullanmanızdır. Gece gündüz demeden burayla alakalı talep ve ihtiyaçlarınızı bizlere bildirmeniz, bizlerde o doğruldu da talebinizi yerine getireceğiz. Sizlerde yarınlara daha güçlü hazırlanacaksınız. Bilimde, sanatta, kültürde, sporda edebiyatta her alanda güçlü olacaksınız. Vaktimizi boş geçirmeyeceğiz. Görele’de gençlerimizin spora olan motivasyonu, düşkünlüğü ayrı bir mutluluk kaynağı. Bizde gençlerimizden bunu istiyoruz” diye konuştu.

Yüzme en büyük projelerimiz arasında

Yüzmenin en büyük projeleri arasında olduğunu belirten Muharrem Kasapoğlu, “Yüzme bizim en büyük projelerimiz arasında. Yüzme bilmeyen kalmasın. Yüzme bilmek isteyen herkese yüzme öğreteceğiz çünkü su kaynakları acısından zengin bir ülkeyiz. Tesis acısından zengin bir ülkeyiz. Yetenek desen bizim insanımızda o da var. Görele’ye bir havuz projesi ihtiyacı söz konusuydu. Onu da nihayete erdirdik. Gençlik Merkezimizin hemen yan tarafına siz gençler için Belediyemiz ile birlikte yüzme havuzumuzu en kısa zamanda inşa edeceğiz. Hep birlikte önce yüzme öğreneceğiz sonrada bizleri gururla en iyi şekilde temsil edecekler” dedi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun Dereli'de inşa edilecek konutlar 7 ay içinde sahiplerini bulacak https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresun-derelide-insa-edilecek-konutlar-7-ay-icinde-sahiplerini-bulacak-3633/

Giresun'da yaşanan sel ve heyelanın ardından afetin izlerini ortadan kaldırmak için harekete geçen İdare, projeleri hazırlayarak inşa edilecek yeni konutların ihalelerini yapmaya başladı.

Giresu'nun Dereli ilçesinde inşa edilecek 142 konutun dün gerçekleştirilen ihalesi, altyapı ve çevre düzenlemesi işlerini de kapsıyor.

TOKİ, yeni konutların inşasına hemen başlayarak afette evlerini kaybeden vatandaşlara sağlam ve güvenli evlerini 7 ay içinde teslim edecek.

 Binalar yatay mimaride az katlı inşa edilecek

Şehir silüetiyle uyumlu, modern mimarinin yöresel mimariyle buluşacağı yeni konutlar, yatay mimaride ve az katlı inşa edilecek.

Projede, zemin kat seviyesinde taş kaplamalar, ahşap görünümlü cephe kaplamaları uygulanacak. Konutların cephe kaplamalarında yörenin zengin cephe tipolojisi yansıtılacak.

Toplam 142 konutun olacağı projede, farklı metrekarelerde 36 adet 3+1, 106 adet 2+1 daire yer alacak. Yeni yerleşim alanı, nitelikli sosyal çevre imkanı sunan, aynı zamanda şehre değer katacak kaliteli ve güvenli yeni bir yaşam alanı olacak.

TOKİ ayrıca sel felaketinden etkilenen Giresun'un Doğankent ilçesinde de 120 rezerv konut, köylerde ise yanlarında ahırı olan tek katlı 250 köy evi inşa edecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Selin büyük hasara yol açtığı Dereli yeniden inşa ediliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/selin-buyuk-hasara-yol-actigi-dereli-yeniden-insa-ediliyor-9301/

Giresun'da 22 Ağustos'ta meydana gelen selde büyük zarar gören Dereli ilçesinde yaralar hızla sarılmaya devam ediliyor.

Dereli Belediye Başkanı Zeki Şenlikoğlu, bölgede yaşanan sel felaketinin yol açtığı hasarın ortadan kaldırılması için yoğun bir çalışma yürütüldüğünü söyledi.

Selin yaşandığı andan itibaren yaraların hızla sarılması için çalışmaların başladığını vurgulayan Şenlikoğlu, "Cumhurbaşkanımızın talimatıyla devletimizin tüm imkanları Dereli'ye aktarıldı. Çok kısa sürede caddelerdeki hafriyat, iş yerleri ve evlerdeki çamur temizlendi." dedi.

Şenlikoğlu, insan üstü bir çalışmanın ardından Dereli'nin kısa zamanda yeniden ayağa kalktığının altını çizerek, "Dereli'de inanılmaz bir çalışma yürütüldü ve yürütülmeye devam ediliyor. Kısa zaman içerisinde kent merkezindeki sel nedeniyle oluşan hasarlar giderildi." diye konuştu.

İlçede hafriyat kaldırım işlerinin tamamladığını, temizlik çalışmalarının da bitmek üzere olduğunu dile getiren Şenlikoğlu, riskli bölgelerdeki bina yıkımlarının ise devam ettiğini aktardı.

"Yeni Dereli, bölge turizminin gelişimine de büyük katkı sağlayacaktır"

Şenlikoğlu, sel felaketinin ardından Dereli'nin adeta yeniden inşa edildiğine dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Eskisinden daha güzel, daha modern, daha güvenilir bir Dereli ortaya çıkarılması hedefleniyor. Kentsel dönüşüm için yıkım çalışmaları sürüyor. Riskli alanlarda bulunan binalar yıkılıyor. Aralarında kamu binalarının da olduğu 65 civarında binanın yıkımı gerçekleşti. Bu rakamın 120'yi geçmesini bekliyoruz."

Dereli'nin yaylalar diyarı olduğuna işaret eden Şenlikoğlu, "Başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları ilçenin turizm potansiyelini daha da artıracaktır. Projeler tamamlandığında ortaya çıkacak yeni Dereli, bölge turizminin gelişimine de büyük katkı sağlayacaktır." ifadesini kullandı.

 Şenlikoğlu, ilçeye yönelik sağlanan desteklerden dolayı başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AK Parti Giresun milletvekilleri, belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri ile destek sağlayan herkese teşekkür etti.

Başkan Şenlikoğlu, Dereli halkına da yaşanan olay karşısında gösterdikleri sağduyu, devlete olan güven ve yardımından dolayı teşekkürlerini iletti.

"Devletimiz bize yardımcı olmaya çalışıyor"

İlçe esnaflarından Azmi Kenan Dikmen, ev ve iş yeri için yıkım kararı alındığını, devletin sağladığı destekle Giresun merkezde kiralanan eve taşındığını söyledi.

 Kendilerine gerekli desteği sağlayan yetkililere teşekkür eden Dikmen, "Seli devlet getirmedi ki. Sel afeti bu. 10 yıl önce de yaşandı. Su benim dükkanımın içerisinden geçmişti. Yeni felaketlerin önlenmesinin tek çaresi binaları yıkıp, yeniden Dereli'yi inşa etmek. Devlet, insanları mağdur etmeden hakkımızı verirse daha iyi olacak." dedi.

Esnaf İbrahim Hamurcuoğlu ise iş yerlerini toparlamaya başladıklarını ifade ederek, "Devletimiz bize yardımcı olmaya çalışıyor. Sağolsun devlet büyüklerimiz." diye konuştu.

İbrahim Aydın da başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere kendilerine sunulan katkılardan dolayı herkese teşekkür etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Torpilden yaralanan çocuklar Bakan Soylu'nun talimatıyla helikopterle hastaneye ulaştırıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/torpilden-yaralanan-cocuklar-bakan-soylunun-talimatiyla-helikopterle-hastaneye-ulastirildi-8049/

İlçede yaşayan Muhammet Talha Türkmen ve Talha Yiğit adlı iki kuzen, oyun oynadıkları sırada torpilin patlaması üzerine yüzlerinden yaralandı. Çoçuklarını ilçe devlet hastanesine götürmek üzere hareket eden aile, güzergahta incelemelerde bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yla karşılaştı. 

Ailenin durumu ilettiği Bakan Soylu, çocukların kara yolu yerine helikopterle en hızlı şekilde hastaneye sevk edilmesi talimatını verdi.

Yaralanan iki kuzen daha sonra jandarma helikopteri ile Giresun Prof. Dr. İlhan Özdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesine ulaştırıldı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu gibi durumlarda zamanla yarışıldığını ifade ederek "Çocuklar bir maytap, patlayıcı ile oynarken patlamış. Yüzlerinde biraz hasar mevcutmuş çocukların. Helikopterle birlikte acilen Giresun'a sevk edilmeleri talimatını verdik. Şükürler olsun gözde problem olabileceği değerlendiriliyordu ki oraya gidince olmadığı anlaşıldı. Patlamadan kaynaklı yaralanmalar var." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'da selde kaybolan son jandarmanın da cenazesine ulaşıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunda-selde-kaybolan-son-jandarmanin-da-cenazesine-ulasildi-122/

Giresun'da meydana gelen selde, bulunduğu aracın menfeze düşmesi sonucu şehit olan son jandarma personelinin de cenazesine ulaşıldı.

Alınan bilgiye göre, selde kaybolanları bulmak için arama kurtarma faaliyetlerini sürdüren ekipler, Doğankent ilçesinde Harşit Çayı'nda bir kişinin cesedine ulaştı.

İncelemede, cenazenin jandarma personeline ait olduğu belirlendi.

Doğankent'te 22 Ağustos'ta meydana gelen sel dolayısıyla arama kurtarma faaliyetine katılmak için bölgeye hareket eden 5 jandarma personelinin içerisinde bulunduğu araç, Tirebolu-Doğankent yolunun 12. kilometresinde menfezin çökmesi sonucu dereye düşmüştü.

Çalışmalar sonucunda daha önceki günlerde 4 personelin, bugün ise kaybolan son jandarmanın naaşına ulaşıldı. 

Böylece selde yaşamını yitirenlerin sayısı 11'e yükseldi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun ve Rize'de konut yapımı için bazı taşınmazlar acele kamulaştırılacak https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresun-ve-rizede-konut-yapimi-icin-bazi-tasinmazlar-acele-kamulastirilacak-8946/

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararlara göre, 22 Ağustos'ta meydana gelen sel ve heyelan nedeniyle afete maruz kalan Giresun'un Doğankent ve Dereli ilçelerinde ihtiyaç duyulan konutların yapımı amacıyla bazı taşınmazlar Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından acele kamulaştırılacak.

Rize'nin merkez ilçeye bağlı Muradiye beldesi sınırları içerisinde bulunan bazı taşınmazların da "Her Yıl 100 Bin Yeni Sosyal Konut Projesi" kapsamında TOKİ tarafından acele kamulaştırılması gerçekleştirilecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"En geç 1 yıl içerisinde yeni Dereli'yi inşa etmiş olacağız" https://mail.gazetebirlik.com/haber/-en-gec-1-yil-icerisinde-yeni-dereliyi-insa-etmis-olacagiz-9724/

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Giresun'daki sele ilişkin, "En geç 1 yıl içerisinde yeni Dereli'yi inşa etmiş olacağız." dedi.

"7-8 gün içerisinde Dereli'yi eski haline büyük oranda getirdik. Altyapı tamamen çalışıyor, içme sularımız verildi, kanalizasyon, yağmur suyumuz onarıldı ve hayat burada normale dönmeye başladı." diyen Kurum, "Vatandaşlarımızın sağlam, güvenli konutlarında, yürüyüş yollarında, yeşil alanlarında yaşayabileceği yeni bir Dereli'nin inşasını hep birlikte gerçekleştirip 2021 yılı bitmeden de kendilerine teslim edeceğiz." şeklinde konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sel felaketinde büyük zarar gören Dereli'de yaralar sarılıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/sel-felaketinde-buyuk-zarar-goren-derelide-yaralar-sariliyor-3144/

Giresun'daki sel felaketinde büyük zarar gören Dereli ilçesinde esnaf, iş yerlerinde faaliyete başlamak için çaba sarf ediyor.

İlçede 22 Ağustos Cumartesi günü başlayan yağış ve ardından meydana gelen taşkınla iş yerleri çamur, taş ve toprakla kaplanan esnaf, dükkanların temizlenmesiyle yeniden faaliyete geçmek için çalışıyor. Hummalı çalışmaların yürütüldüğü Dereli'de devlet-vatandaş iş birliğiyle yaralar sarılıyor.

İlçede çok sayıda iş yerinin temizliği bitme aşamasına geldi. Esnaf, dükkanlarının iç dizaynını yaparak kullanıma hazır hale getirmek için uğraş veriyor. İş yerlerini temizleyen esnafın cam ve çerçevelerinin takılması işlemleri devam ediyor.

Diğer yandan ise ilçede altyapı çalışmaları sürdürülüyor. Elektrik ve telefon hatları yer altına alınıyor, iş yerlerinin elektrik ve telefon bağlantıları yapılıyor.

"İş yerimizdeki çamur kısa zamanda temizlendi"
İlçede fotoğraf stüdyosu bulunan Muzaffer Angun, yaptığı açıklamada, esnaf olarak sel felaketinin ardından daha yeni yeni toparlanmaya başladıklarını söyledi.

Devletin çok kısa zamanda ilçede rusubatı kaldırdığını belirten Angun, "İş yerimizdeki çamur kısa zamanda temizlendi. Biz de şu anda dükkanın içini tamir ettirmeye çalışıyoruz, faaliyete geçmek için bir an önce içerisini onarmaya gayret gösteriyoruz." dedi.

Angun, tüm malzemelerinin selden kullanılamaz hale geldiğini ifade ederek, "Devletin verdiği desteklerden yararlanacağız, 50 bin lira hibeyi inşallah alacağız, ondan sonra da Cumhurbaşkanımız müjdelemişti, faizsiz kredi çekmeyi düşünüyoruz. Çünkü başka türlü üstesinde gelemeyiz, bunlarla birlikte dükkanımızı tamir edeceğiz." diye konuştu.

"Çarşı 6-7 günde temizlendi"
İlçede fırıncılık yapan Kemal Andiç de sel felaketinin ilk gününden bu yana devletin tüm organlarının bakanlarla birlikte Dereli'de olduğunu vurguladı.

İş yerinin temizliğini yaptıklarını dile getiren Andiç, "Elektrik ve su verildi, işimize başlayacağız. Fırınımızın bakımlarını yapıyoruz, 2-3 günde faaliyete geçeceğiz. 12 gün iyi geçti, çok hızlı geçti, çarşı içerisi çok kısa zamanda, 6-7 günde temizlendi." ifadesini kullandı.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Akdeniz ve Ege'de korsanlığa asla 'eyvallah' etmeyiz https://mail.gazetebirlik.com/haber/cumhurbaskani-erdogan-akdeniz-ve-egede-korsanliga-asla-eyvallah-etmeyiz-2626/

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Giresun Limanı'nda 2020-2021 Su Ürünleri Av Sezonu'nun Açılış Töreni'nde konuştu.

Ülkenin dört bir yanındaki balıkçılara selam gönderen Erdoğan, bugün Giresun'a ve Giresunlulara yaşanan sel felaketi dolayısıyla "geçmiş olsun" demek için geldiklerini söyledi. 

Afetten en fazla etkilenen Dereli'de hem zararın boyutlarını yerinde tespit ettiklerini hem de vatandaşların sıkıntılarını hafifletmek için alınan kararları paylaştıklarını hatırlatan Erdoğan, Doğankent'te de arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarını yürüten birimlerle bir araya geldiklerini anlattı.

Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, ailelerine sabırlar dileyen Erdoğan, kayıp 5 kişinin bulunması için de arama kurtarma faaliyetlerini aralıksız sürdürdüklerini ifade etti.

AFAD başta olmak üzere devletin tüm kurumlarının felaketin ardından hemen harekete geçtiğini belirten Erdoğan, ilgili bakanların sahadaki çalışmaları koordine etmek, bu zor günlerinde Giresunluların yanında olmak üzere süratle bölgeye intikal ettiklerini dile getirdi.

Tirebolu'da da ailelerle bir araya geldiklerini, dertleriyle hemdert olmak istediklerini aktaran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Felaketin büyüklüğüne rağmen hamdolsun vatandaşımıza 'devlet nerede' sorusunu sordurmadık. Temel ihtiyaçların karşılanmasından arama kurtarma çalışmalarına kadar insanımızı asla yalnız bırakmadık. Son Kabine toplantımızda Giresun'daki vergi mükelleflerimizin 30 Kasım 2020 tarihine dek mücbir sebep hali kapsamına alınmasını kararlaştırdık. Ayrıca diğer bakanlıklarımız Giresunlu kardeşlerimize destek mahiyetinde pek çok çalışma yaptı. Elimizdeki tüm imkanları seferber ederek en kısa sürede felaketin açtığı yaraları saracağız. Bunun yanında bir daha benzer acılar yaşamamak için alınması gereken tedbirleri belirleyecek, birilerini üzme pahasına da olsa gerekeni yapmaktan asla çekinmeyeceğiz. Rabb'im ülkemizi görünür, görünmez her türlü afetten muhafaza buyursun." 

Erdoğan, bir haftadır gecesini gündüzüne katarak fedakarca çalışan tüm arama kurtarma personeline, güvenlik güçlerine ve diğer kamu görevlilerine teşekkür etti.

"Ağlarınızın hep dolu çıkmasını temenni ediyorum"
Ziyaret vesilesiyle 2020-2021 Su Ürünleri Avcılık Sezonu'nun açılışını yapmaktan büyük memnuniyet duyduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm balıkçılara bereketli ve başarılı bir sezon diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu geceden itibaren balıkçılarımız 'vira bismillah' diyerek denizlere açılacak, önümüzdeki 7,5 ay boyunca rızıklarını denizde arayacak. Denizde kısmetinizin peşinde geçireceğiniz günler, haftalar, aylar boyunca ağlarınızın hep dolu çıkmasını temenni ediyorum." diye konuştu.

Bu yıl denizlerden müjdeli haberler beklediklerini dile getiren Erdoğan, "Karadeniz'de yaptığımız 320 milyar metreküplük doğal gaz keşfi sularının sadece içinin değil altının da bereketli olduğunu göstermiştir. Bu keşif, etrafı enerji kaynaklarıyla çevrili ülkemizin gerçek potansiyelini ortaya koymuştur. Tespit ettiğimiz rezervin çok daha büyük bir kaynağın müjdecisi olduğuna inanıyoruz. Oruç Reis Gemimiz, Doğu Akdeniz'deki sismik araştırma faaliyetlerini kararlılıkla sürdürüyor, inşallah en kısa sürede Akdeniz'den de Karadeniz'deki gibi güzel haberler almayı ümit ediyoruz." şeklinde konuştu.

"Türkiye olarak ne hak yeriz ne hakkımızı yediririz" 
"Burada bir kez daha şu gerçeğin altını çizmek istiyorum, Türk milleti olarak biz ne hak yeriz ne de hakkımızı yediririz. Akdeniz ve Ege'de korsanlığa, haydutluğa asla 'eyvallah' etmeyiz. Akdeniz'de en uzun kıyı şeridine sahip ülkemizi kimse Antalya sahillerine hapsedemez. Milletimizin ve Kıbrıs Türklerinin denizlerdeki haklarını sonuna kadar savunmakta kararlıyız." diyen Erdoğan, bu meselede sadece rızkını denizden kazanan balıkçılarımızın değil 83 milyonun tüm fertlerinin yanlarında durduğuna dikkati çekti.

"Eski sömürgecilerin gazına gelerek Türkiye'ye karşı efelenenlere de yakın tarihlerini yeniden okumalarını tavsiye ediyorum." ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin 3 tarafı denizlerle çevrili olan, iklim ve coğrafi olarak sayısız imkan bahşedilmiş bir ülke olduğunu anımsattı.

Erdoğan, "Ülkemizin Mavi Vatan'ı 23,2 milyon hektarlık bir büyüklüğe sahiptir. Denizlerimizde 550, iç sularımızda 380'e yakın balık türü yaşıyor. Ticari avcılık yapılabilen balık sayımız 100'ün üzerindedir. Su ürünleri sektöründe 18 binden fazla balıkçı gemisi, 2 bin 127 su ürünleri yetiştiricilik tesisi, 255 su ürünleri işleme tesisi faaliyet gösteriyor. Sektör doğrudan veya dolaylı olarak 250 bin vatandaşımıza iş ve istihdam imkanı sağlıyor." dedi.

Ülkede yıllık 600-700 bin ton civarında su ürünleri istihsal edildiğini aktaran Erdoğan, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz avcılık döneminde üretimimiz önceki seneye göre yüzde 48, yetiştiricilik üretimimiz yüzde 19, toplamda yüzde 33 gibi rekor bir seviyede artış gösterdi. Böylece 2019 senesinde 837 bin ton üretim hacmine ulaştık. Balıkçılık filomuzun Atlas Okyanusu'ndan Hint Okyanusu'na kadar açık sularda avcılık yapabilmeleri için 10 ülkeyle anlaşma imzaladık. Şu an Atlas Okyanusu'nda Moritanya başta olmak üzere birçok yerde 100'e yakın balıkçı gemimiz, 1500'ün üzerinde tayfa ile avcılık yapıyor. Balıkçılarımızın Doğu Akdeniz'de uluslararası sularda 12 ay boyunca avcılık yapmalarını temin ettik. Ülkemizin orkinos kotasını 2010 senesindeki 419 ton seviyesinden 2 bin 305 tona, kılıç balığında 35 ton olan avcılık kotamızı ise 450 tona çıkardık."

Tarım ve Orman Bakanlığının 12 metre ve üzeri boylardaki 1650 balıkçı gemisinin avcılık faaliyetlerini uydu aracılığıyla anlık olarak izlediğini de aktaran Erdoğan, "Yeni sezonla birlikte denetimlerde insansız hava araçlarından da yararlanacağız. Böylece yasa dışı avcılık yapanlara göz açtırmayacağız." dedi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'daki selde şehit olan Uzman Çavuş Aykut Variyenli son yolculuğuna uğurlandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresundaki-selde-sehit-olan-uzman-cavus-aykut-variyenli-son-yolculuguna-ugurlandi-8099/

Giresun'da meydana gelen selde, bulunduğu aracın menfeze düşmesi sonucu şehit olan Jandarma Uzman Çavuş Aykut Variyenli'nin cenazesi, memleketi Adana'nın Tufanbeyli ilçesinde toprağa verildi.

Ordu Giresun Havaalanı'ndan askeri uçakla Kayseri'ye getirilen şehidin naaşı, buradan kara yoluyla cenaze töreninin yapılacağı Tufanbeyli ilçesine bağlı Doğanlı Mahallesi'ne götürüldü.

İlk olarak babaevinde "helallik" alınan şehidin cenazesi, daha sonra mahalle mezarlığına getirildi.

Buradaki törene şehidin yakınlarının yanı sıra İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Tümgeneral Halis Zafer Koç, Adana Valisi Süleyman Elban, Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral İbrahim Koyuer, askeri ve mülki erkan ile vatandaşlar katıldı.

Şehidin babası Ali ile annesi Nilüfer Variyenli'yi yakınları teskin etmeye çalışırken, şehidin kendisi gibi asker olan kardeşi Jandarma Üstçavuş Ahmet Variyenli de cenaze törenine resmi tören kıyafetiyle katıldı.

Kılınan cenaze namazının ardından şehit Aykut Variyenli'nin naaşı, mahalle mezarlığında toprağa verildi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İçişleri Bakanı Soylu, Dereli ve Espiye'de incelemelerde bulundu https://mail.gazetebirlik.com/haber/icisleri-bakani-soylu-dereli-ve-espiyede-incelemelerde-bulundu-549/

Dereli ilçe merkezindeki temizlik çalışmalarını inceleyen Soylu, esnaf ve vatandaşlarla görüştü.

Soylu, daha sonra Çaldağ köyüne gelerek, Osmaniye köyünde selde araçlarıyla suya kapılarak kaybolan Emine ve Davut Akgün'ü bulmak için yürütülen arama kurtarma çalışmalarını bir süre takip etti.

Bakan Soylu, Emine Akgün'ün oğlu Bedirhan Akgün ve kardeşi Süleyman Karakılıç ile görüştü.

Espiye ilçesinde de incelemelerde bulunan Soylu, Yağlıdere Deresi'ndeki arama çalışmalarını da inceledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'da selde yıkılan Üçtepe Köprüsü'nün yerine 45 metrelik yenisi yapılıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunda-selde-yikilan-uctepe-koprusunun-yerine-45-metrelik-yenisi-yapiliyor-1735/

Üçtepe beldesi Sınırköy mevkisinde 22 Ağustos'ta meydana gelen selde Yağlıdere-Alucra yolu üzerindeki Üçtepe Köprüsü yıkıldı. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, ulaşımın yeniden sağlanması için çalışma başlattı. Bölgede ekipler tarafından ulaşımın geçici olarak sağlanabilmesi için menfezler yerleştirerek üzerini toprakla doldurdu. Ekipler çalışmaların ardından yolu ulaşıma açtı.

Yolun ulaşıma açılmasını bekleyen vatandaşlar da büyük heyecan yaşadı.

Ordu Valisi Tuncay Sonel de çalışmaları yerinde takip etti. Sonel, ilk geçişi yapan araç sürücüsü ve yolcuları el sallayarak uğurladı.

Öte yandan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun talimatı ile kalıcı ve köklü çözüm kapsamında yaklaşık 45 metrelik yeni köprü yapılması için proje çalışması tamamlandı. Köprünün yeniden inşası için karayolları ekipleri çalışmaya başladı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kışlık yakacak ihtiyacı için selin Karadeniz'e sürüklediği odunları topluyorlar https://mail.gazetebirlik.com/haber/kislik-yakacak-ihtiyaci-icin-selin-karadenize-surukledigi-odunlari-topluyorlar-3060/

Giresun'da yaşanan sel ve taşkınlarla denize sürüklenen odun parçaları vatandaşlar tarafından kışlık yakacak ihtiyacı için toplanıyor.

İl genelinde etkili olan sağanaklarla taşan dereler beraberinde vadilerden kütük ve odun parçalarını da denize sürükledi. Özellikle Gelevera Deresi ve Harşit Çayı'nın sürüklediği odun parçaları Tirebolu ve Espiye sahillerinde kıyıya vurdu.

Her iki ilçede de vatandaşlar kışlık yakacak ihtiyacı için deniz kenarında küçük odun parçalarını su içinden ve karadan toplayarak istifledi. Vatandaşlar büyük ağaç kütüklerini ise motorlu testere ile bölerek taşınabilecek hale getirdi.

İstiflenen odunlar kışın ısınmak amacıyla evlerine taşındı.

Espiye ilçesinde sahilden odun toplayan Fatih Erdoğan, AA muhabirine, selde kaybolan ve yaşamını yitirenler olması nedeniyle çok üzgün olduklarını söyledi.

Sel sonrası sahile çok sayıda odun biriktiğini anlatan Erdoğan, "Biz de odunları alıyoruz, bir yandan sahilde temizlik oluyor, bir yandan da kendi ihtiyacımızı karşılıyoruz. Biz almazsak bu odunlar çöp olacak, belediye gelecek, alacak bir yere atacak. En azından kendi ihtiyacımızı karşılıyoruz." dedi.

Tirebolu ilçesinde deniz kenarında odun toplayan Yavuz Tuncel ise şehitlere ve hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet yakınlarına da baş sağlığı diledi.

Sel ile beraber derelerden tüp, ayakkabı, odun gibi birçok malzemenin denize sürüklendiğini aktaran Tuncel, "Biz de burada toplayıp kışlık odunlarımızı alıyoruz. Bir haftadan beri burada odun topluyorum. Birçok kişi sahilde odunları topluyor. Hemen hemen kışlık odun ihtiyacımızı karşılayacak. Toplamasak burada duracaktı zaten. İstif edip eve götürüyoruz, yakıyoruz." diye konuştu.

Tuncel, afet nedeniyle üzgün olduklarını vurgulayarak, bu şekilde bir doğal afete hiçbir zaman şahit olmadığını kaydetti.

Aynı yerde odun toplayan Kerim Kuzu da İstanbul'dan memleketi Giresun'a bir süre önce geldiğini belirterek, "Sel oldu, Giresun büyük bir afet yaşadı. Sahilde odun topluyoruz, biz kışın İstanbul'da kaldığımız için bu odunları günübirlik kullanacağız." diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Polisin erken uyarısı Dereli'de daha büyük felaketi önledi https://mail.gazetebirlik.com/haber/polisin-erken-uyarisi-derelide-daha-buyuk-felaketi-onledi-9059/

Giresun'da selin büyük hasara yol açtığı Dereli ilçesinde vatandaşların, Dereli Emniyet Müdür Vekili Komiser Yardımcısı Ünal Serdar ve polis memurlarının erken uyarısı ile binaların zemin katlarını terk ettikleri öğrenildi.

Sel felaketinin yaşandığı 22 Ağustos akşamı ilçe merkezinde yağışın etkisiyle suyun biriktiğini fark eden Dereli Emniyet Müdür Vekili Komiser Yardımcısı Ünal Serdar, istirahattekiler de dahil tüm personeli göreve çağırarak, vatandaşları yüksek yerlere çıkmaları yönünde uyarmaları için yönlendirdi.

Dereli'nin giriş ve çıkışını trafiğe kapatarak çarşı içindeki araçların yüksek kesime doğru yönlendirilmesini sağlayan güvenlik güçleri, bu hareketleri ile büyük bir felaketin önüne geçti.

Yaklaşık 20 gün önce ilçeye tayin edilen Serdar, yaptığı açıklamada, herkese "geçmiş olsun" dileklerini iletti.

Serdar, yağışın akşam saatlerinde hafiften artmaya başladığını, bütün personel ile beraber görevlerinin başında olduklarını anlatarak, "Ayrıca istirahatte olan personelimizi de çağırarak ilçe merkezini çift yönlü olarak hem giriş hem çıkış bölgesinden vatandaşı tahliye etmeye çalıştık. Araçları ilçe merkezinden başka konumlara kaydırarak vatandaşımızın can ve mal güvenliğini sağlamaya çalıştık." dedi.

Ekiplerin, vatandaşları yüksek binalara çıkmaları konusunda hem yaya olarak hem de araçlardan yaptıkları anonslarla uyardıklarını vurgulayan Serdar, ayrıca müftülük ve belediye ekipleriyle de irtibata geçerek anons yaptırdıklarını aktardı.

"Vatandaşlarımızın güvenliği için sonuna kadar suyu tahliye etmeye çalıştık"
Serdar, çok hızlı hareket etmeye özen gösterdiklerinin altını çizerek, şöyle devam etti:

"Vatandaşlarımızın güvenliği için sonuna kadar burada suyu tahliye etmeye çalıştık. Yolda herhangi bir vatandaşımızı da bırakmamak için elimizden geleni yaptık. Sayın Valimiz, vali yardımcımız, il emniyet müdürümüz, müdür yardımcılarımız, kaymakamımızla beraber sürekli istişareler yaparak gece geç saatlere kadar, sabaha kadar burada elimizden gelen her şeyi yaptık."

İlk başta yağışın çok fazla olmadığına dikkati çeken Serdar, şunları kaydetti:

"İlçe merkezinde 15-20 santimetre yüksekliğinde su oluşmaya başladı, o zaman suyun daha da artabileceğini tahmin ettik. Bu şekilde asıl patlamanın olduğu, suyun boşaldığı yere ekiplerimizi göndererek trafiği oradan kapattık. Vatandaşlarımızı ve araçlarımızı, karşıda hiç hasar almayan bölgeye intikal ettirdik."

Serdar, vatandaşlara tekrar "geçmiş olsun" dileklerini ileterek, "Elimizden ne geliyorsa yaptık, yapmaya da devam edeceğiz." dedi.

"Yetkililerin ve polislerin anonslarıyla güvenli bölgelere geçtik"
İlçe sakinlerinden Halil Bayrak ise o gece yaşanan sel felaketinden çok korktuklarını ifade etti.

Yağmurun şiddetini arttırmasıyla polis otolarından anonslar yapıldığını belirten Bayrak, belediye hoparlöründen de uyarılarda bulunulduğunu kaydetti.

İlçe esnafından Yusuf Er de selde canlarını zor kurtardıklarını dile getirerek, "Yetkililerin ve polislerin anonslarıyla güvenli bölgelere geçtik." dedi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'daki sel mağdurlarının mobil iletişim ödemelerine bir ay erteleme imkanı https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresundaki-sel-magdurlarinin-mobil-iletisim-odemelerine-bir-ay-erteleme-imkani-9405/

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, selden zarar gören vatandaşların iletişim hizmeti ücretlerine dair yazılı açıklama yaptı. 

Afetin meydana geldiği bölgedeki ilçe ve köylerdeki mobil telefon abonelerinin ağustos ayı faturalarının bir ay erteleneceğini ifade eden Karaismailoğlu, Giresun'da 22 Ağustos'ta yaşanan sel felaketi sonrasında bölgedeki vatandaşların büyük sıkıntı yaşadıklarını, bölge halkına yardımcı olacak ve sıkıntılarını rahatlatacak tüm adımları attıklarını belirtti.

Vatandaşın dertlerinin kendi dertleri olduğunun altını çizen Karaismailoğlu, "Tek yürek olup, bölgede vatandaşımızın yanındayız. Devletimiz güçlü. Nice badireleri atlattık. Bu sıkıntımızı da el birliği ile atlatacağız." ifadesini kullandı.

Türk Telekom ağustosta sabit telefon ve internet ücreti almayacak
Afet durumlarında iletişim altyapısının öneminin daha da arttığına işaret eden Karaismailoğlu, GSM operatörleri yöneticileri ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini bildirerek, şunları kaydetti:

"Afet dönemlerinde vatandaşların erişim hizmetlerine ihtiyaçları da artıyor. Afet bölgesindeki vatandaşlarımızın, ilçelerimiz ve köylerimiz dahil olmak üzere GSM abonelerinin ağustos ayı faturaları, talepleri halinde, bir ay ertelenecek. Ancak vatandaşlarımız isterlerse faturalarının ertelenmemesini talep edebilecekler."

Karaismailoğlu, Türk Telekom ile yapılan görüşmeler sonucunda bölgedeki vatandaşların sabit hat ve geniş bant internet ücretlerine ilişkin de mutabakata varıldığını belirterek, "Türk Telekom tarafından sağlanan erişim hizmetlerine yönelik olarak yaptığımız mutabakat sonucunda bu operatör, afetzedelerimize sağladığı sabit telefon ve internet hizmetlerinden bir ay boyunca ücret almayacak. Vatandaşlarımız ağustos ayında sabit telefon ve internet ücreti ödemeyecek." bilgisini paylaştı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Dereli'de selin ardından enkaz kaldırma ve temizlik çalışmaları sürüyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/derelide-selin-ardindan-enkaz-kaldirma-ve-temizlik-calismalari-suruyor-8792/

Akkaya Deresi'nin taşması sonucu ilçe merkezine sürüklenen toprak, kum ve kaya parçalarının kaldırılması işlemi, Giresun'un yanı sıra çevre illerden gönderilen çok sayıda iş makinesi yardımıyla sürüyor. 

Caddede biriken hafriyatın tamamına yakınını kaldıran ekipler, çamurdan arındırma çalışmalarına devam ediyor.

Bu alanda bulunan iş yerlerinin çoğunda biriken malzeme ise hem ekiplerin hem de vatandaşların yoğun çalışmalarıyla temizlendi.

Selin yol açtığı tahribat dolayısıyla elektrik kesintisi yaşanan ilçe merkezinin yüzde 80'ine dün itibarıyla enerji verildi.

Temizlik çalışmaları, moloz, hafriyat ve bazı binaların yıkım işlemlerinin ardından Dereli merkezde geçici olarak elektriğin tüm binalara verilmesi için ekipler çalışmalarını yoğun şekilde sürdürüyor.

Hasarlı ve riskli yapıların yıkım işlemleri de devam ediyor. Vatandaşlar evlerini ekiplerin de yardımıyla boşaltmaya çalışıyor.

Vatandaşlara ve bölgede çalışma yapan ekiplere, Türk Kızılay, AFAD ve çeşitli sivil toplum örgütlerince sıcak yemek dağıtımına devam ediliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Giresun'daki sel bölgesinde https://mail.gazetebirlik.com/haber/ulastirma-ve-altyapi-bakani-adil-karaismailoglu-giresundaki-sel-bolgesinde-3640/

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, selin etkilediği ilçelerden Yağlıdere'de incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, sel bölgesinde hasar tespit çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu vurguladı.

Bakanlık olarak 22 Ağustos akşamından bu yana Giresun'da olduklarını ve bölgede geniş çalışma yürüttüklerini anlatan Karaismailoğlu, vatandaşlara yardımcı olabilmek için ellerinden geleni yaptıklarını dile getirdi.

Yıkılan köprülerin yapımına hafta sonu başlanacak
Bakan Karaismailoğlu, ana hatlarda ve ana yollarda herhangi bir sıkıntının olmadığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Yolları hizmete verdik. Köy yollarında bir kısım sıkıntılar var, inşallah onları da kısa sürede çözmek için uğraşıyoruz. Giresun ili genelinde 226 kilometrelik yol ağı üzerinde etkili oldu bu sağanak yağışlar. Yolların bir kısmında çökmeler, istinat duvarlarında yıkılmalar, bazı köprülerde yıkılma ve hasarlar tespit edildi. Bu hasar tespiti çalışmaları belli bir aşamaya geldi. Önümüzdeki hafta sonu da imalatları konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Hafta sonu itibarıyla da yeni imalatlara başlayıp vatandaşlarımızın normal hayata dönüşünü en kısa sürede sağlamak için bütün ekibimiz olarak, Ulaştırma Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü ekipleri olarak canla başla çalışıyoruz."

Vatandaşların yanında olduklarını, bir yandan moral motivasyon verirken diğer taraftan çalışan Bakanlık personeline güç ve destek verdiklerini anlatan Karaismailoğlu, "Vatandaşımızın bir an önce daha güzel günlere, normal yaşantısına ulaşması için elimizden gelen her şeyi en kısa zamanda yapacağız. Bunun bilinciyle bütün arkadaşlarımız büyük bir özveriyle çalışıyorlar." diye konuştu.

Selin kara yollarında yol açtığı hasarın izleri silinecek
Karaismailoğlu, 22 Ağustos akşamı başlayan yağmurun Giresun'da 5 vadide etkili olduğuna dikkati çekerek, şunları dile getirdi:

"Bunlardan Bulancak Vadisi, Yağlıdere Vadisi, Dereli Vadisi, Soğukpınar-Espiye yolu ve Tirebolu-Doğankent ve Torul'a ulaşan yol aksı üzerinde ciddi hasarlar meydana geldi. Bunların en etkilisi Dereli Vadisi'nde meydana geldi. Dereli şehir içinde büyük hasar meydana geldi. Derenin taşması sonucu taşıdığı molozlar şu an kaldırılmak üzere. İnşallah bunları kaldırdıktan sonra köprü imalatlarımıza başlayıp, ulaşım aksı açısından Dereli'yi konfora ulaştıracağız."

Selin en çok etkilediği bölgelerden birinin de Espiye-Soğukpınar yolu olduğunu vurgulayan Karaismailoğlu, "Burada da yol güzergahı üzerinde ciddi hasarlar var. Yol üzerindeki tahkimatlarda ve duvarlarda ciddi şekilde hasarlar oluştu. Bunları da en kısa zamanda tasarlayıp imalatlarına başlayacağız. İnşallah bundan sonra, böyle bir afet yaşandığında böyle bir tahribatın yaşanmaması için daha güçlü imalatlar yapacağız." diye konuştu.

Bakan Karaismailoğlu, selde Tirebolu-Doğankent yolu üzerinde de büyük hasar yaşandığına değinerek, şunları kaydetti:

"Maalesef menfezin ve yolun göçmesiyle birlikte yaşanan elim kaza sonucu şehitlerimiz olmuştu. Burada da çok geniş açıklıklı bir köprü imalatına hafta sonu başlayacağız. İnşallah bunların imalatlarını bitirip vatandaşımızın hizmetine sunacağız. Doğanket yolunda mevcut eski yoldan şu anda ihtiyaç karşılanmaktadır. Yolumuz bittiğinde vatandaşlarımız daha konforlu bir yola kavuşacaklar. Vatandaşlarımızla birlikte sürekli istişare halindeyiz. İnşallah onlara bir çare olabilmek için buralardayız. Bütün arkadaşlarımız özverili çalışıyorlar. Bu afetin yaralarını en kısa zaman saracağız. Buna herkesin emin olması gerekiyor."

"Herhangi bir iletişim aksaması yaşamadık"
İletişim alanında Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom'un bölgede ekiplerini kurduğu bilgisini veren Bakan Karaismailoğlu, "Herhangi bir iletişim aksaması yaşamadık. Onlar da özveriyle çalışıyorlar. Vatandaşımızın iletişim noktasında herhangi bir sıkıntısı yok. Toplantılarımız devam ediyor. Şu an sondajlarımız başladı. Projeler bir taraftan çiziliyor. En kısa sürede arazide bu hareketlenme gözükecek. Yaraları en kısa sürede bertaraf edip vatandaşlarımızın normal hayata dönmesi için canla başla çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'da selde kaybolan aileyi arama çalışmaları devam ediyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunda-selde-kaybolan-aileyi-arama-calismalari-devam-ediyor-2728/

Giresun'da selde kaybolan aileyi arama çalışmaları devam ediyor.

Osmaniye köyünde araçlarıyla suya kapılarak kaybolan Emine ve Davut Akgün'ü bulmak için Çal ve Batlama derelerinde arama çalışması yapılıyor.

Aynı aileden Betül Akgün'ün dün Batlama Deresi'nde cesedine ulaşılmasının ardından, anne ve babanın da bulunması için AFAD koordinesindeki ekipler ile Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. Ekipler, suyu ve dere kenarındaki çalılık alanları tarıyor.

Emine Akgün'ün kardeşi Süleyman Karakılıç, selin meydana geldiği gün yaşananları AA muhabirine anlattı.

Ablasının kendisini arayıp "Çıkamıyoruz, arabamızın altına taş girdi." diyerek yardım istediğini belirten Karakılıç, bunun üzerine evden çıkarak arabasıyla ilerlediğini ancak köprünün üzerinin su dolması nedeniyle yola yürüyerek devam ettiğini söyledi.

Karakılıç, "Bahçelerden aşağı indim, kendime yol buldum. Ablam bana 'Kardeşim nerede kaldın, geç kaldın, arabamızın içerisine su doluyor boğulacağız, koşsana.' dedi. 'İmdat boğuluyoruz.' dedi. Ondan sonra da hiçbir şey duymadım." ifadelerini kullandı.

Süleyman Karakılıç, olayın yaşandığı ana kadar süren yağışın, sonrasında sona erdiğini kaydetti.

Kadının diğer kardeşi İbrahim Karakılıç ise 60 yıldır köyde böyle su taşkını meydana gelmediğini vurguladı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Giresun'da SGK prim ödeme süresi 31 Aralık'a kadar uzatıldı" https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunda-sgk-prim-odeme-suresi-31-aralika-kadar-uzatildi-135/

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Giresun'da SGK prim ödeme süresinin 31 Aralık 2020'ye kadar uzatıldığını bildirdi.

Selçuk, yaptığı yazılı açıklamada, Giresun'da 22 Ağustos'ta meydana gelen sel felaketini anımsatarak, selden etkilenen vatandaşların yanında olmaya devam ettiklerini belirtti.

Yaraların sarılması amacında olduklarını vurgulayan Selçuk, şunları kaydetti:

"Giresun ili ve ilçelerinde faaliyet gösteren işverenler ve sigortalılar tarafından SGK'ye 2020/Temmuz, ağustos, eylül ve ekim aylarında verilmesi gereken her türlü bilgi, belge ve başvuru verilme süresini 15 Aralık 2020'ye, bu aylara ait primler ile ödenmesi gereken taksitler ve sel tarihinden önce oluşmuş olan prim borçlarının ödeme süresini de 31 Aralık 2020'ye kadar uzatıyoruz."

Bakan Selçuk, 31 Mart 2021'e kadar yazılı başvuru yapılması halinde ödeme süreleri ertelenen prim borçlarını 24 aya kadar faizsiz taksitlendirme imkanını getirildiğini de duyurdu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'da askerlerden afetzedelere destek https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunda-askerlerden-afetzedelere-destek-4524/

Giresun'un Dereli ilçesinde yaşanan sel ve heyelanın ardından enkaz kaldırma ve temizlik çalışmalarına Jandarma Özel Harekat da (JÖH) destek oluyor.

Heyelan ve selin en çok etkilendiği Dereli ilçesinde enkaz kaldırma ve temizlik işleri yoğun şekilde sürdürülüyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatıyla ilçeye JÖH timleri gönderildi.

Giresun Jandarma Bölge Komutanlığına bağlı Ordu, Tokat ve Trabzon'daki bölük komutanlıklarından gelen yaklaşık 250 asker ilçede afetzedelere destek veriyor.

İlçede iş yerlerinin temizlenmesinde etkin rol üstlenen askerler, vatandaşların yaralarının kısa sürede sarılması için gayret gösteriyor.

İlçe sakinleri de iş yerlerinin temizlenmesine destek veren askerlere teşekkürlerini sundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Giresun'daki selde şu ana kadar 8 vatandaşımız hayatını kaybetti" https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresundaki-selde-su-ana-kadar-8-vatandasimiz-hayatini-kaybetti-4961/

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Tirebolu-Doğankent yolunun 12. kilometresinde jandarma aracının sele kapıldığı bölgedeki incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, kaybolan 6 kişiden 3'ünün bulunduğunu, diğer 3 kişinin arama ve kurtarma çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Aileler ile olay yerinde bir araya geldiklerini ifade eden Soylu, ailelere geçmiş olsun dileklerini iletti.

Soylu, JAK, AKUT, polis, sahil güvenlikten oluşan 128 arama kurtarma personelinin çalışmaya devam ettiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"AFAD Başkanımız, Ankara İl AFAD Müdürümüz, arama kurtarma ekibinin başında, beş ayrı sektöre böldüler. Bazı yerler zor oralara yönelik yeni bir arama kurtarma çalışması da gerçekleştiriliyor ve şunu ifade edeyim inşallah en yakın zamanda buluruz. Ailelerin durumunu da anlayabiliyorum. Ateş düştüğü yeri yakıyor, bunu da bilmek gerekir. Onun için arkadaşlarımız da hem onları teskin etmeye, acılarına ortak olmaya çalışıyoruz hem de işimizi yapmaya çalışıyoruz."

Diğer arama ve kurtarma bölgelerine de intikal edeceğini dile getiren Soylu, "Dün bakan yardımcımız hepsini gezmiş, bugün ben de geziyorum, biraz sonra Ulaştırma Bakanımız da buraya gelecek. Muhakkak ki biz elimizden geleni yapıyoruz ama gözü gösteren de aklı oraya sevk eden de Allah'tır ona da duacıyız." diye konuştu.

Süleyman Soylu, şunları aktardı:

"Şu ana kadar 8 vatandaşımız hayatını kaybetti, 7 vatandaşımızı da arıyoruz ve bunlardan 3'ü jandarma personelimiz, şehit oldular, diğerlerini de inşallah 7 vatandaşımızı da en kısa zamanda bulmayı ümit ediyoruz. Tüm ekiplerimiz, ekip sayılarımızı çok artırdık, havadan karadan denizden her yerden sahil güvenlik ekiplerimiz de denizde çalışıyorlar. Bulabileceğimizi ümit ediyoruz inşallah."

Kayıp kişilerin ailelerine sabır dileyen Soylu, "Hakikaten zor bir durum, bizden bir tek evlatlarının bulunmasını istiyorlar, inşallah elden geleni yapacağız." şeklinde konuştu.

Soylu, bir gazetecinin "7 kayıp dediniz ama bir vatandaşın bulunduğuna dair bilgi geldi." sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"Daha önce, şunu düzeltmek isterim, dün düzelttim, daha önce selden hayatını kaybetmeyen bir vatandaşımızın da bilgisi de eklenerek rakamlar söylendi ama biz onun selden aynı zamanda oldu doğru, ama selden etkilenmediği için onu selden etkilenenlerin sayısı olarak 8 olarak devam ettiriyoruz. Dün de 7 söyledim zaten, dün de 8'di, onun için öyle bir düzeltmeyi dün yaptık, bugün de yapma ihtiyacı duyuyorum. 8 vatandaşımız, 3'ü jandarma olmak üzere selden etkilenerek hayatını kaybetti, 7 vatandaşımızın da arama kurtarma çalışmaları devam ediyor."

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Soylu: Giresun'daki selde can kaybımız 8 oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/bakan-soylu-giresundaki-selde-can-kaybimiz-8-oldu-5300/

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Giresun'daki sel ile ilgili, "Bir kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı, can kaybımız 8 oldu." dedi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'daki selde hayatını kaybedenlerin sayısı 7'ye yükseldi https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresundaki-selde-hayatini-kaybedenlerin-sayisi-7ye-yukseldi-373/

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Giresun'daki selde hayatını kaybedenlerin sayısının 7 olduğunu açıkladı. 

Soylu, Giresun'daki selde kaybolan 2'si jandarma personeli 9 kişiyi arama çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'daki selde kayıp asker ve vatandaşları arama çalışmaları devam ediyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresundaki-selde-kayip-asker-ve-vatandaslari-arama-calismalari-devam-ediyor-4690/

Giresun'da Dereli, Doğankent ve Yağlıdere ilçeleri başta olmak üzere birçok bölgenin etkilendiği selde kayıp olan jandarma personeli ile vatandaşların bulunması için helikopter destekli arama çalışması devam ediyor.

Giresun'da Dereli, Doğankent ve Yağlıdere ilçeleri başta olmak üzere birçok bölge selden etkilendi.

Sele araçlarında yakalanan ve kayıp olan sivil vatandaşların bulunması için AFAD koordinasyonunda 4 bölgede arama çalışması başlatıldı.

Tirebolu-Doğankent yolunun 12. kilometresinde sele kapılan jandarma aracındaki personelin bulunması için iş makineleri çay üzerinde moloz kaldırırken, helikopter havadan dere yatağını taramayı sürdürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Selde şehit olan Jandarma Uzman Çavuş Onur Kıran için tören düzenlendi https://mail.gazetebirlik.com/haber/selde-sehit-olan-jandarma-uzman-cavus-onur-kiran-icin-toren-duzenlendi-1863/

Şehidin Türk bayrağına sarılı naaşı, hastane morgundan alınarak cenaze nakil aracı ile Giresun Bölge Jandarma Komutanlığına getirildi.

Buradaki törene, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Giresun Valisi Enver Ünlü, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Erhan Demir ile diğer ilgililer ve askeri personel katıldı.

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından 8 Nisan 1997 doğumlu şehidin öz geçmişi okundu, dua edildi.

Şehidin tabutuna, cenaze nakil aracına taşınırken Bakanlar Soylu, Kurum ve Pakdemirli de omuz verdi.

Şehidin naaşı, daha sonra Ordu-Giresun Havalimanı'na getirildi.

Şehit, burada da Ordu Valisi Tuncay Sonel ve diğer ilgililerin katıldığı törenin ardından askeri uçakla memleketi Çanakkale'ye uğurlandı.

Doğankent ilçesinde dün meydana gelen sel dolayısıyla arama kurtarma faaliyetine katılmak için bölgeye hareket eden Kıran ve 4 jandarma personelinin daha içerisinde bulunduğu araç, Tirebolu-Doğankent yolunun 12. kilometresinde menfezin çökmesi sonucu dereye düşmüştü.

Çalışmalar sonucunda Kıran'ın naaşına ulaşılmıştı. 4 jandarma personelini arama çalışmaları ise devam ediyor.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'daki selde 5 kişi hayatını kaybetti, 11 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/icisleri-bakani-soylu-giresundaki-selde-tum-bakanliklardan-944-personel-calisiyor-1612/

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sel ve heyelandan büyük ölçüde etkilenen Dereli ilçe merkezinde, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile yaptığı incelemenin ardından gazetecilere değerlendirmelerde bulundu. 

"Buraya geldiğimizde bu kadar ağır bir tablo beklemiyorduk"
Herkese geçmiş olsun dileklerini ileten Soylu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla kente gece geldiğini belirterek şöyle devam etti:

"Akşam geldikten sonra milletvekillerimiz, Giresun Belediye Başkanı'mız ve tüm arkadaşlarımızla birlikte sahada olduk. Anı anına hem Sayın Cumhurbaşkanı'mıza bilgi arz ettik, hem de Bekir Pakdemirli ve Murat Kurum bakanımızla buradaki durumun nasıl bir noktaya eriştiğini paylaşmaya çalıştık. Buraya geldiğimizde bu kadar ağır bir tablo beklemiyorduk. Buraya gelmeden önce Tirebolu-Doğankent yolunun bir bölümünde çöken bir menfezde, 5 jandarma evladımız ve bir operatör kardeşimiz kaybolmuştu. Onları arama kurtarma çalışmalarına da iştirak ettik. Daha sonra buranın yolu açılınca buraya intikal ettik. Öncelikle bu hasardan etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Kendilerine minnetlerimi de iletmek istiyorum, gösterdikleri sabır, bizim için ayrı bir ders oldu. Meselemizi buradaki vatandaşlarımızla hep birlikte değerlendirmeye çalıştık. Arama kurtarma ekiplerimiz geldi, belediyeleriz, il özel idarelerimiz, Karayolları gibi birçok kurum ve kuruluşlarımızdan iş makinelerimiz geldi. Tüm ilçelerimizde çalışıyorlar."

"İlçenin altyapısında büyük tahribat var, elektrik vermekte zorlanıyoruz"
Bölgeye geldiklerinde 4 ana yolun kapalı olduğunu vurgulayan Soylu, "Bu yolların 3'ü açıldı. Bir ana yol var kapalı olan onun açılması için de çalışmalar sürüyor. Beş vatandaşımızın hayatını kaybettiğini Sayın Cumhurbaşkanı'mız ifade etmişti. Yine 153 vatandaşımız arama ve kurtarma çalışmaları sonrasında kurtarıldı. Yine 11 vatandaşımız kayıp, bu vatandaşlarımızı arama ve kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. 118 köy yolu kapalıydı, 20 köy yolumuz açıldı, şu an 98 köy yolu kapalı. Yine 78 yerleşim biriminde elektrik yoktu, yaklaşık 40 yerleşim birimine elektrik verildi ve 38 yerleşim birimine indi. Bu konuda biraz zorlanıyoruz çünkü altyapısında ciddi bir tahribat var, bütün ekipler bu konuda mücadele içerisindeler. Bu konuda biraz zorlanacağımızı ifade etmek istiyorum." dedi.

"Devletimiz Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde buradaki yaraları sarmaya devam edecektir"
Jandarma, AFAD, Çevre ve Şehircilik, Karayolları gibi birçok kurum ve kuruluştan 944 personelin tüm afet bölgelerinde çalıştığını anlatan Soylu, şu bilgileri paylaştı:

"Bunun yanında hastanelere başvuru sayısı 25, şu an hastanede bulunan vatandaşımızın sayısı ise sadece üç, bunların da ağır bir durumu söz konusu değil. Üç hastadan ikisi birtakım hastalıklarından dolayı hastaneye sevk edildiler. Bu arada hasar tespit ekipleri ve psikososyal ekipleri sahada çalışmalarına başladılar. Sabahın ilk saatlerinde Kızılay bizden önce buraya vardı. Burada yemeklerini dağıttılar, diğer sivil toplum kuruluşları da burada. Giresun'daki vatandaşlarımız şunu bilsinler ki Sayın Cumhurbaşkanı'mızın talimatı açık ve nettir, inşallah bu yaraları hep birlikte saracağız. Endişe etmesinler, burada hep birlikte olacağız. Devletimiz, hükümetimiz, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde buradaki yaraları sarmaya devam edecektir."

"Burada Genel Hayata Etkililiği ilan edeceğiz"
Soylu, vatandaşların "afet bölgesi ilan edilsin" taleplerine ilişkin olarak ise şunları dile getirdi:

"Afet bölgesi ilan edilsin diye sürekli olarak söyleniyor. Literatürde, bizim Afet Bölgesi diye bir kavramımız yok ama onun tam karşılığı olan Genel Hayata Etkililik. AFAD'ın ilan edebileceği bir yetkimiz var. Burada da Genel Hayatı Etkililiği ilan edeceğiz. Bunu Dereli'de yapacağız, Doğankent'te de yapacağız. Yağlıdereyi de görelim, ona yönelik olarak da... Buradaki tespitler tamamdır, Doğankent'teki tespitler de tamamdır. Biz Yağlıdere ilçemize de gittikten sonra ona yönelik de adımımızı atacağız. Biz de AFAD'dan ilk acil ödenek olarak 9 milyon lira Giresun Valiliğine hemen gönderdik talimatla."

Selin ardından tarımsal alanda da hasar tespit çalışmaları sürdürülüyor
Bakan Pakdemirli, yaraların hızlı şekilde sarılması için tüm imkanların seferber edildiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emriyle üç bakanın bölgeye geldiğini ve günün ilk ışıklarından itibaren çalışmaya başladıklarını ifade eden Pakdemirli, amacın sel bölgesinde yaraların biran evvel sarılması ve normal hayata dönülmesi olduğunun altını çizdi.

"Fındıkta hasar beklenenden az"
Selden 5 ilçenin etkilendiğini belirten Pakdemirli, üç bakan ağırlıklı olarak Dereli, Doğankent ve Yağlıdere ilçelerinde çalışmaları sürdürdüklerini anlattı.

Bölgenin fındık bölgesi olması sebebiyle bu konuda da hasar tespit çalışmaları başlatıldığına işaret eden Bakan Pakdemirli, "Ama görünen o ki tarımsal hasar beklediğimizden daha az ama buradaki hasar tespit çalışmalarımız devam ediyor." diye konuştu.

"Meteorolojik uyarılara mutlaka uymamız gerekiyor"
Selden en çok etkilenen ilçelerden Dereli'de yaşanan soruna dikkati çeken Pakdemirli, şöyle devam etti:

"Konunun aslında çıkış noktası, Dereli'de Akkaya Deresi'nin membasında, yani akış yönünde oluşan bir heyelanın Dereli'deki merkez deresini tıkaması kaynaklı oluşan ciddi bir problem var tabii ki burada. Sürekli bunları söylüyoruz ama bir defa daha tekrar etmek istiyorum. Meteorolojik uyarılara mutlaka uymamız gerekiyor. Özellikle kendimizi korumamız gerekiyor. Elbette ki devlet vatandaşını koruyacak ama vatandaşın birincil sorumluluğu kendine mukayyet olmak ve mümkün mertebede bu uyarıları dikkate almak hususunda da meteoroloji uyardığında lütfen dinleyelim diyorum." 

Bugün itibarıyla Trabzon, Rize ve Artvin'de çok kuvvetli ve yer yer kuvvetli yağış beklendiğini vurgulayan Pakdemirli, vatandaşların tedbirlerini buna göre almasını istedi.

"Bu şehrin, Dereli'nin bundan sonra bunu bir daha yaşamasına müsaade edemeyiz"
Giresun özelinde önemli bir yağış beklenmediğini aktaran Pakdemirli, şunları dile getirdi:

"Bu saatten sonra olmayacak gibi gözüküyor ama Giresun özelinde de özellikle böyle bir olaydan sonra vatandaşlarımızın da yine teyakkuz içinde olmaları önemli olur diye düşünüyorum. Sayın Bakanlarımız özellikle sahadaki insan gücü, makine, teçhizat bunlarla ilgili rakamları verdiler. Gerek DSİ'nin gerek Orman'ın gerekse de tüm kurumların makine ve teçhizatı sahada çalışmaya devam ediyor. Diğer iş makineleri de bölgeye sevk ediliyor. Bu konuda inşallah yarından itibaren burada yaraların sarılması ve çarşı merkezinin açılması konusunda çok daha hızlanabileceğimizi görüyorum açılan yollarla beraber. Biz özellikle DSİ olarak Dereli özelinde yüksek kesimlerde heyelan önleyici bentler yapmayla ilgili bir çalışma yaptık. Bunu çok hızlı bir şekilde ihalesini tamamlayıp bunu yapacağız. Bu şehrin, Dereli'nin bundan sonra bunu bir daha yaşamasına müsaade edemeyiz. Şehir merkezinde de taşkın koruma ile alakalı çalışmalarımız devam ediyor. Zarar tespit çalışmalarımız tarım ve orman alanında başladı. Bunlar devam ediyor. Şunu da söylemeden geçmek istemiyorum. Ormanlık alanlarda köklü olan bitkilerin sökülüp yerine köksüz olan bitkilerin dikilmesi maalesef heyelanları tetikleyebiliyor. Bu konuda da ileriye yönelik bir bilinçlendirmeye ihtiyacımız var gözüküyor."

"ORKÖY desteği kapsamında bölgeye 5 milyon lira destek sağlamaya karar verdik"
Bakan Pakdemirli, bölgede yaraların sarılmasıyla ilgili olarak ise "Tabii ki yaraları sarmaya yetmez ama böyle bir dönemde bir miktar yaraya merhem olması maksadıyla da ORKÖY desteği kapsamında bölgeye 5 milyon lira destek sağlamaya karar verdik. Bunu da şartlarımızı zorlayarak ama bölgenin de içinde olduğu konumu görerek 5 milyon lira özellikle bölge köylülerine hasarları karşılığında ödeme yapılmasına ORKÖY desteği kapsamında karar verdik." ifadesini kullandı.

Geçmiş günlerde Ordu'da Boloman Havzası Projesi'ni açıkladıklarını hatırlatan Pakdemirli, şöyle devam etti:

"Çok büyük bir proje ama bugün özelinde de şu çalışmayı da yaptık ve talimatını da verdim. Bu havza projesinde komşu havzalarla beraber genişletiyoruz. Yani Aksu, Harşit ve Yağlıdere havzaları dahil olmak üzere Bolaman havzası projesini genişletiyoruz. Bolaman Havzası Projesi de önemli bir kısmı taşkın koruma ve kırsal kalkınmayla ilgili bir proje. Özellikle bu bölgede bu afatı yaşadıktan sonra bu projenin dışında tutulmasını doğru bulmadık. Bunu da değerlendirdik. Doğankent Belediye Başkanımız bana yaklaşık bu olaydan iki ay önce gelmişti ve bu olaya da engel olabilecek çalışma istemişti. Biz kendisine sözümüzü iki ay önce verdik ve ihale hazırlıklarımızı da yapmıştık. 5 milyon lira da ödenek hazırlamıştık. Bunu da hızlı bir şekilde tamamlamak için şimdi bu ödeneği 10 milyon liraya çıkardık. Doğankent'te de bir daha taşkın yaşanmamasını sağlamak maksadıyla DSİ olarak ihalemize çıkacağız." 

"Meteorolojik olaylar günlük hayatımızı daha fazla etkilemeye başladı"
Bir gazetecinin küresel ısınma ve alınacak önlemlerle ilgili sorusu üzerine Pakdemirli, Karadeniz'in harika bir coğrafyaya sahip olduğunu ancak 120 bin deresiyle çok da zor bir coğrafya olduğunu vurguladı.

Karadeniz'in bu yönüyle başa çıkılması zor bir coğrafyaya sahip olduğuna işaret eden Bakan Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Mümkün mertebe dere yataklarında yerleşim alanının uzak durması. Bu konu da son derece önemli. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanımız gerekli çalışmaları yapıyor. Taşkın korumayla ilgili bizim Bakanlığımızın da çalışmaları devam ediyor. Bizim de bu konuda özellikle Karadeniz ile ilgili genel bir master eylem planımız var. Bütçe dahilinde hızlı bir şekilde bu yatırımlara da devam ediyor olacağız. Çünkü gerçekten iklim değişiyor. İklim değiştikçe yağışların daha sert, kuraklıkların daha kurak olduğunu hep birlikte görüyoruz. Meteorolojik olaylar özellikle günlük hayatımızda çok daha fazla yer almaya başladı ve çok daha fazla etkilemeye başladı. Bu konuda hem vatandaş hem devlet olarak daha tedbirli olmamız gerekiyor." 

Selde 17 bina yıkıldı, 361 bina hasar gördü 
Kentte 7 ilçede sel ve heyelan olaylarının meydana geldiğini vurgulayan Kurum, 3 ilçede hasarın boyutunun ağır olduğunu dile getirdi.

Doğankent, Dereli ve Yağlıdere ilçelerinin selden en çok etkilenen 3 ilçe olduğuna işaret eden Kurum, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanımızın da açıkladığı gibi tüm bakanlıklar seferber oldular ve vatandaşlarımızın yaralarını sarmak adına yapılması gereken tüm çalışmaları aynı depremde ne yaptıysak burada da tüm ekiplerimiz ile sahadayız. Hem altyapı hem üst yapı imalatlarımızın hasar tespitlerini yapmak amacıyla şu anda 45 ekibimiz sahada. Yaklaşık 90 kişiden oluşan ekibimiz hasar tespit çalışmalarını başlatmış durumdalar. Bu çerçevede 378 binanın hasar tespitinde, Doğankent'te 4 yıkık 200 az hasarlı, Dereli'de 3 yıkık 152 az hasarlı, yine Yağlıdere'de 10 yıkık 9 az hasarlı olmak toplamda 17 yıkık 361 az hasarlı bina tespiti yaptık. Tabii hasar tespit çalışmalarımız süratli bir şekilde devam ediyor."

"Toplam 31 binanın boşaltma işlemini yapıyoruz"
Bakan Kurum, riskli binaların boşaltılacağını belirterek, "Diğer taraftan hem sel hem heyelan sebebiyle dere güzergahında olan, heyelan riski altında olan alanlar var. Bu alanların tespitini yine bakanlarımızla birlikte yaptık. Bu çerçevede Dereli'de 20 adet binayı boşaltıyoruz. Doğakent'te 11 olmak üzere toplam 31 binanın boşaltma işlemini yapıyoruz." dedi.

Mağdur olan vatandaşları, belediye ve kaymakamlık kanalıyla otellerde misafir edeceklerini anlatan Kurum, "Yine de afet riski taşımayan daha önce bizim konut yaptığımız alanın hemen yanında 200 tane Dereli'de, 150 tane de Doğankent’te yeni konutların inşasına hızlı bir şekilde başlayarak vatandaşlarımızı bu sağlam, güvenli alanlara taşımış olacağız." diye konuştu.

Belediyelere ilk etapta 2 milyon liralık hibe desteği sağlayacaklarını aktaran Kurum, şunları kaydetti:

"Altyapı imalatlarını arkadaşlarımız inceliyor. Hem Dereli'de hem Doğankent'te hem de kısmen Yağlıdere'de zararlar var. Doğankent'te atık ve yağmur suyu hattını tamamen yeniliyoruz. Yaklaşık 5 milyon liralık altyapı hasarını İller Bankası Genel Müdürlüğümüz kanalıyla gidereceğiz. Yine Dereli ilçemizde 6 milyonluk altyapı hasarını karşılayacağız."

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Erdoğan Giresun'da yaşanan sel ve heyelanla ilgili bilgi aldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/cumhurbaskani-erdogan-giresunda-yasanan-sel-ve-heyelanla-ilgili-bilgi-aldi-2178/

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, olayın hemen ardından ilk olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu Giresun'a gönderen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gece boyunca ve sabah, bölgenin durumu ve arama-kurtarma çalışmalarıyla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan bilgi aldı.

Hava Kuvvetleri Komutanlığından Giresun'daki arama kurtarma faaliyetlerine destek
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da Erdoğan'ın talimatıyla Giresun'a gitti.

Yaşanan sel ve heyelanda hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaraların sarılması için devletin tüm imkanlarıyla seferber edilmesi ve bu tür olayların tekrar yaşanmaması için gerekli adımların atılması talimatını verdi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Pakdemirli: Giresun'daki selde ağustos ayı ortalamasının 1,5 misli bir günde yağdı https://mail.gazetebirlik.com/haber/bakan-pakdemirli-giresundaki-selde-agustos-ayi-ortalamasinin-15-misli-bir-gunde-yagdi-4451/

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Giresun'daki sel ile ilgili, "Tüm zarar gören yerlerle ilgili temizlik ve tespit çalışmalarımızı yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Bakan Pakdemirli Giresun'daki selde, uzun yıllar ağustos ayı ortalamasının 1,5 mislinin bir günde yağdığını söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'daki selde hayatını kaybedenlerin sayısı 4'e yükseldi https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresundaki-selde-hayatini-kaybedenlerin-sayisi-4e-yukseldi-8599/

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Giresun'daki sel ve heyelanlarda 4 vatandaşımız hayatını kaybetti. 11 vatandaşımızın arama kurtarma çalışmaları devam ediyor" dedi.

Bakan Soylu, 118 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğunu bildirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kurum ve Pakdemirli sel felaketinin yaşandığı Giresun'a gidiyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/kurum-ve-pakdemirli-sel-felaketinin-yasandigi-giresuna-gidiyor-1689/

Çevre ve Şehircilik ve Tarım ve Orman Bakanlıklarından yapılan açıklamada, Bakanlar Murat Kurum ve Bekir Pakdemirli'nin şiddetli yağış dolayısıyla sel ve heyelanların yaşandığı bölgelerde incelemede bulunmak üzere Giresun'a hareket ettiği bildirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İçişleri Bakanı Soylu: Giresun'da toplam 12 kişi kayıp ihbarımız ve kayıp bilgimiz şu anda söz konusu https://mail.gazetebirlik.com/haber/icisleri-bakani-soylu-giresunda-toplam-12-kisi-kayip-ihbarimiz-ve-kayip-bilgimiz-su-anda-soz-konusu-934/

Şiddetli yağış dolayısıyla sel ve heyelanların yaşandığı Giresun'a gelen  İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AFAD Merkezinde yetkililerle bir araya gelerek değerlendirmelerde bulundu.

Soylu, toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, 22 Ağustos günü sabah itibarıyla Giresun'da başlayan yağmurun öğleden sonra şiddetini artırdığını söyledi.

Meteorolojinin verdiği bilgilere göre yağmurun 137 kilogram yoğunluğa kadar ulaştığına dikkati çeken Soylu, yağışın birçok ilçeyi etkisi altına aldığını aktardı.

Bakan Soylu, birçok ilçede yağmurun etkisiyle oluşan sel ve heyelanların ciddi hasar meydana getirdiğini ifade etti.

İlgililerle bir araya gelerek değerlendirme yaptıklarını anlatan Soylu, "Şu anda söyleyeceklerimiz, sabah söyleyeceklerimizin çok altında olabilir çünkü hava aydınlandığı zaman göreceğimiz manzaranın biraz daha maliyetinin yüksek olabileceğini düşünüyoruz." diye konuştu.

Soylu, eline aldığı harita üzerinden Giresun'da gün içinde yağışın düştüğü bölgeleri gösterdi.

Yoğun yağış sonrasında Dereli ilçe merkezinde suyun 2 metrenin üzerine kadar çıktığını belirten Soylu, suyun tüm merkezi etkisi altına alabilecek şekilde yükseldiğini dile getirdi.

Bakan Soylu, burada ilk önce 5 vatandaşın mahsur kaldığının söylendiğini anımsatarak, "Çünkü Dereli'ye şu anda ulaşmak da mümkün değil, Dereli yolu da kapalı. Tali yollardan gelen birtakım kurtarma araçları vasıtasıyla bir, iki kurtarma aracı, ekskavatör buradaki vatandaşlarımızı kurtardılar. Şu anda yine Dereli'de bir düğün salonunda 20 vatandaşımız ki biraz önce güvenli bir yere alındıkları da söylendi ama onlarla ilgili de kurtarma çalışmaları devam etmektedir." ifadelerini kullandı.

Kapalı olan yolların bulunduğuna işaret eden Soylu, şu bilgileri paylaştı:

"Tirebolu-Doğankent yolumuz şu anda kapalı. Maalesef Tirebolu-Doğankent yolunun üzerinde Doğankent’e giderken bir jandarma aracımız, içerisinde 5 jandarmamızın bulunduğu araç 12. kilometresinde bir menfezde suların içerisine gömülü olarak kaldı. Şu anda Jandarma Bölge Komutanımız orada, arama kurtarma timlerimiz orada, aracı görüyorlar ama ulaşamıyorlar ve yine orada bir iş makinesi, bir ekskavatörde bir operatör de yine maalesef kayıp. Yani Tirebolu-Doğankent yolunda şu anda 5 metrelik bir menfezin çökmesi ile menfezin üzerinden araçların geçmesi esnasında 5 jandarmamız, bir de operatörümüzün kayıp olduğunu söyleyebilirim. Buradaki arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. 40-45 metrelik, bir taraftan 10-15 metrelik mesafe olmasına rağmen, suyun yüksekliği sebebiyle ulaşılamıyor.

Tirebolu-Güce yolunda bir problem yok ama Güce'den sonra bugün yayladan dönen İl Genel Meclisi üyelerimizin de içerisinde bulunduğu toplam 20 kişilik, 8 kişisi bir noktada, diğerleri başka bir noktada olmak üzere şu anda onlar da mahsurlar ve onlara da ulaşılamıyor. Ulaşılamamasının sebebi, en son 10 dakika önce konuştuğumuzda 3 kilometrelik bir mesafe kaldığı söylendi. Bulundukları yerin hem sağında hem solunda heyelan düştü ve o heyelanın tam ortasında kaldılar. Onlara da ulaşma çalışmaları devam ediyor."

Soylu, toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, elektrik verilemeyen noktaların olduğunu söyledi.

Şu anda kayıp olduğunu bildikleri yaklaşık 6 kişinin daha bulunduğunu belirten Soylu, "Tirebolu'da 1 kişi, merkez Çaldağ'da 3 kişi, Espiye'de 1 kişi, Dereli Akkaya köyünde 1 kişi olmak üzere toplam 6 kişinin de kayıp olduğu ihbarını aldık. Toplam 12 kişi kayıp ihbarımız ve kayıp bilgimiz şu anda söz konusu. Bunun ötesinde, bu bahsettiğim ilçelerin bir bölümünün köylerinden bilgi aldığımız var, bilgi alamadıklarımız var ama şu anda muhtarlarla irtibat kuran arkadaşlarımız, kaymakamlarımız, belediye başkanlarımızın verdiği bilgiler bu noktadadır." diye konuştu.

Soylu, Giresun Dereli, Espiye, Yağlıdere, Tirebolu, Doğankent, Çaldağ-İnişdibi yollarının ulaşıma kapandığını, son aldığı bilgilere göre Çaldağ-İnişdibi yolunun açıldığını, diğer yolların da açılması için gerekli çalışmaların yapılmaya çalışıldığını aktardı.

Tüm arama kurtarma ekiplerinin seferber edilmiş durumda olduğuna dikkati çeken Soylu, "AFAD ekiplerimiz çevre illerden şu anda intikal halindeler. Jandarma arama kurtarma timleri hem Ankara'dan hem de Rize'den intikal halindeler. Ankara'dan gelen Samsun'a kadar geldi." ifadesini kullandı.

"Umudumuzu muhafaza edeceğiz" 
Hem Dereli hem de Tirebolu istikametine geçeceğini belirten Soylu, şunları kaydetti:

"Şu anda bir vefat bilgisi veremiyorum, öyle bir bilgimiz yok ama kayıp bilgimiz var. İnşallah onları kurtarma çalışmalarında hepimiz hem umudumuzu muhafaza edeceğiz hem de inşallah onları kurtarma bilgisini vatandaşlarımıza, milletimize veririz umudu içerisindeyiz. Tekrar geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Allah yardımcımız olsun inşallah."

Bakan Soylu, Giresun'daki vatandaşlara şu uyarılarda bulundu:

"Yarın özellikle Çanakçı, Görele ve Doğankent'te 50 ila 100 kilogram yağmur bekleniyor, Meteorolojiden aldığımız bilgiler çerçevesinde. Özellikle Çanakçı'da yağar, o da Görele'yi de etkisi altına alırsa, buradan Görele'deki vatandaşlarımızı uyarmak istiyorum, dere kenarlarında ve suyun basabileceği noktalarda olmamanız gerekmektedir. Bunu şu anda Görele'deki arkadaşlarımız anons ediyorlar, etmeye de devam edecekler. Yine Çanakçı'daki vatandaşlarımıza da aynı duyuruyu yapmak isterim, Doğankent'e de yapmak isterim."

Suya iyice doyan toprağın sel ve heyelana daha da elverişli hale geldiğinin altını çizen Soylu, "Onun için gerekli tedbirleri hem biz alıyoruz hem de vatandaşımızın bu konuda tedbirli olmasını bir kez daha buradan söylemek istiyorum. Geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum." dedi.

Soylu sel bölgesinde incelemelerde bulundu 
Bakan Soylu, AFAD İl Müdürlüğünde gerçekleştirilen Hasar Tespit ve Koordinasyon Toplantısı'nın ardından, merkeze bağlı Duroğlu beldesine geldi.

Aksu Deresi'nin taşması sonucu hasar oluşan belde merkezinde incelemelerde bulunan Soylu, Belediye Başkanı Halil Çetin ve diğer ilgililerden bilgi aldı.

Soylu, daha sonra Dereli ilçe merkezine hareket etti. Derenin taşması sonucu büyük hasar oluşan ilçede incelemelerde bulunan Soylu, vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

İncelemeleri sırasında Soylu'ya, Vali Enver Ünlü ve diğer ilgililer eşlik etti.

 

 

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'da sağanak nedeniyle dereler taştı https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunda-saganak-nedeniyle-dereler-tasti-1832/

Abdal Deresi'nin taşması sonucu Eren Mahallesi'nin bir bölümündeki yollar, bahçeler ve çocuk parkı su altında kaldı. Ordu'nun Ambarcılı ve Kestane Mahallesi'ne giden yol ulaşıma kapandı.

Jandarma ekipleri yol girişinde önlem alarak, bölgeye yaya ve araçların geçişine izin vermezken, belediye ekipleri de çalışma yapıyor.

Deredeki balıklar sokaklara sürüklendi

Abdal Deresi'nin debisi, yağışın etkisini kaybetmesinin ardından düştü. Vatandaşlar, suların çekilmesiyle ev ve iş yerlerinin önünde biriken çamuru temizledi.

Bazı vatandaşlar, derenin taşmasıyla sokaklara sürüklenen balıkları toplayarak tekrar dereye attı.

Taşkın nedeniyle kapanan, Ordu'nun Ambarcılı ve Kestane Mahallesi yolu ise suların çekilmesiyle tekrar ulaşıma açıldı.

Sağanak nedeniyle Bulancak ilçesinde de cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu. Bulancak Belediyesi ekipleri, su birikintilerinin olduğu bölgelerde çalışma yaptı.

Yağlıdere, Çanakçı ve Güce ilçelerinde de mahalle ve köy yollarında küçük çaplı toprak kaymaları meydana geldi.

"Gece boyunca yağış devam edecek"

Giresun Valisi Enver Ünlü,Karadeniz Sahil Yolu'nda zaman zaman yağışın etkisiyle kontrollü geçiş sağlandığını söyledi.

Piraziz ilçesinde yağışın fazla olduğunu vurgulayan Ünlü, "Orada küçük çaplı toprak kaymaları var ama çok şükür kayda değer bir sıkıntımız, can kaybımız yok. Gece boyunca yağış devam edecek. Piraziz ve Bulancak ilçelerimiz oldukça fazla yağış aldı." dedi.

Ünlü, İl Özel İdaresi ve AFAD ekipleri başta olmak üzere ilgili tüm ekiplerin sahada olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Meteoroloji Genel Müdürlüğünün verdiği bilgiye göre, gece boyunca yağış geçişleri devam edecek. Vatandaşlardan tedbirli olmalarını, valiliğimizin web sitesinden yaptığımız uyarılar ve muhtarlar aracılığıyla istedik. Vatandaşlarımızdan dere yataklarında, arazide ve tehlike arz edecek yerlerde bulunmamalarını istiyoruz."

Dereli ilçesinde cadde ve sokaklar su altında kaldı

Giresun'un Dereli ilçesinde sağanak nedeniyle derenin taşması sonucu cadde ve sokaklar su altında kaldı.

Etkili sağanak yüzünden ilçe merkezinden geçen dere taştı. 

Taşkın dolayısıyla merkezdeki cadde ve sokaklar su altında kaldı, bazı araçlar sürüklendi.

Dereli-Giresun yolu da ulaşıma kapandı.

Giresun-Dereli-Sivas kara yolu ulaşıma kapandı

Sağanak nedeniyle debisi yükselen Aksu Deresi, merkeze bağlı Duroğlu beldesi civarında ve bazı bölgelerde taştı.

Taşkın nedeniyle, Giresun-Dereli-Sivas kara yolu ulaşıma kapandı.

Merkeze bağlı Ülper köyü yakınlarında kontrol noktası oluşturan polis ekipleri, araçların geçişine izin vermiyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu ve Giresun için kuvvetli yağış uyarısı https://mail.gazetebirlik.com/haber/ordu-ve-giresun-icin-kuvvetli-yagis-uyarisi-4244/

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün duyurusuna göre, bu gece Orta Karadeniz'de başlayacak sağanak ve gök gürültülü sağanağın, yarın sabah saatlerinden itibaren Samsun ve doğu ilçeleri ile Ordu ve Giresun çevrelerinde yerel olarak kuvvetli olması öngörülüyor.

Yağışların, yarın gece saatlerinden itibaren şiddetini artırarak Ordu il geneli ile Giresun'un kıyı kesimlerinde çok kuvvetli ve yer yer şiddetli yağış şeklinde olacağı tahmin ediliyor.

Kuvvetli yağışın meydana getirebileceği ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı ve kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerekiyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ladin ormanlarını 65 bin faydalı böcek koruyacak https://mail.gazetebirlik.com/haber/ladin-ormanlarini-65-bin-faydali-bocek-koruyacak-3105/

Giresun'da laboratuvar ortamında yetiştirilecek 65 bin faydalı böcek, ladin ağaçlarının kurumasına yol açan zararlı böceklerle mücadele edecek. 

Giresun Orman Bölge Müdürlüğünün gözlemleri sonucunda, "Dendroctonus micans" isimli dev kabuk böceğinin, ladin ağaçlarında zarara yol açtığı belirlendi. Bunun üzerine bu yıl Kulakkaya ve Ordu'nun Çambaşı yaylalarında biyolojik mücadele laboratuvarı oluşturuldu.

Laboratuvarda hazırlanan kütükler içerisinde "Rhizophagus grandis" yırtıcı böceği üretimine başlandı. Üretimi tamamlanan böceklerin bir kısmı, belirlenen alanlardaki ağaçlara yerleştiriliyor.

Biyolojik mücadele çalışması, Giresun Orman Bölge Müdürlüğü kapsamında yer alan Giresun ve Ordu'daki ormanlarda yürütülüyor.

Çalışmayla ormanlardaki ladin ağaçlarına verilen zararın, biyolojik yöntemle önlenmesi ve popülasyon dengesinin sağlanması amaçlanıyor.

Giresun Orman Bölge Müdürü Ahmet Güneş, yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz'de ladin ormanlarında 1960'lı yıllardan itibaren Gürcistan'dan gelen ve dumansız yangın etkisi bırakan bir böcek zararı oluştuğunu söyledi.

Uzun süren mücadele neticesinde 1980'li yıllarda bu zararın bertaraf edildiğini belirten Güneş, böcekle biyolojik yöntemle mücadele edilerek zarar vermesinin önlendiğini aktardı.

Güneş, yaklaşık 5 yıldır mücadelenin yapılmadığını ancak bu yıl tekrar zarar gözlemlenmesiyle laboratuvar oluşturup mücadeleye başladıklarını ifade ederek, "Şu anda bu şekilde iki laboratuvarda 65 bin faydalı böcek üreterek ormanlarımızda zararlı böceklerin problem oluşturduğu ağaçlara yerleştirip, popülasyon dengesini sağlamayı hedefliyoruz." dedi.

Yararlı böcekler 50-60 günde erginleşiyor

Laboratuvarda zararlı böceklerin larvalarını toparlayarak, hazırlamış oldukları kütüklere yerleştirdiklerini anlatan Güneş, daha sonra ise yararlı böceklerin erginlerinden 2 erkek, 1 dişiyi aynı kütüklere yerleştirdiklerini kaydetti.

Güneş, yararlı böceklerin üreyip, beslenmesini tamamlayıp kütüklerden çıktığını ve 50-60 gün içerisinde erginleşerek araziye bırakılacak hale geldiğini belirterek, şunları söyledi:

"Her bir kütük içerisinden yaklaşık 120 ergin böcek elde edip zarar görülen ağaçlara yerleştiriyoruz. Geçmişte çok ciddi manada zararlar oluşturmuştu ama şu an teşkilatımız tarafından ormanlarımız günbegün gözlemlenmekte ve oluşan bu zararlar anında tespit edilerek tedbirler alınmaktadır. Daha önceki yıllarda ormanlarımızda aktif 6 zararlı böcek vardı, bugün ise aktif halde 3 zararlı böcek var. Bunlarla ilgili her türlü önlemi alıyoruz. Yöntem olarak biyolojik ve mekanik mücadele ediyoruz, kesinlikle kimyasal mücadele yöntemini kullanmıyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mavigöl turkuaz rengiyle doğal güzelliğine büründü https://mail.gazetebirlik.com/haber/mavigol-turkuaz-rengiyle-dogal-guzelligine-burundu-7368/

Giresun'daki Göksu Deresi'nde büyüklü küçüklü dört gölden oluşan Mavigöl, turkuaz renge dönüşerek yaz mevsimindeki doğal güzelliğine kavuştu.

Dereli ilçesinde 482 hektarlık alandaki şelaleleri, gölleri, akarsuları ve subasar ormanlarıyla dikkati çeken Kuzalan Tabiat Parkı'nın önemli kaynak değerleri arasında yer alan Mavigöl, kireç taşları ve sodalı suyun etkisiyle turkuaz renkte akıyor.

Giresun merkeze 45 kilometre mesafedeki Mavigöl, Karadeniz ve İç Anadolu bağlantısının sağlandığı Giresun-Şebinkarahisar yolundaki derede yer alıyor. 

Karadeniz'in tek sodalı deresi olan Göksu Deresi içinde, havzanın kayalık yapısına bağlı oluşan göller, karların erimesiyle hava şartlarına göre hazirandan itibaren aralık ayına kadar turkuaz renkte akıyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Şube Müdürlüğünün çalışmalarıyla geçen yıl ziyarete uygun hale getirilen Mavigöl, kente gelen yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği yerlerin başında geliyor.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sonrası dönemde Mavigöl, turkuaz renge dönüşmesiyle daha çok ilgi görmeye başladı. Yaz mevsimi boyunca Mavigöl'deki ziyaretçi sayısında artış bekleniyor. 

İlerleyen dönemde Mavigöl'ün turizmden daha çok pay alması için DKMP tarafından yürüyüş yolları ve seyir alanları gibi çevre düzenlemeleri planlanıyor.

Kuzalan Tabiat Parkı'nın işletmecisi Murat Yayla, yaptığı açıklamada, parkın 1 Haziran'dan bu yana ziyarete açık olduğunu söyledi.

Kovid-19 sürecini atlatmaya çalıştıklarını belirten Yayla, Mavigöl, şelale ve travertenlerin tedbirlere uygun şekilde ziyaret edildiğini belirtti. 

Yayla, geçen yıla oranla ziyaretçi sayılarında düşüş olmasına rağmen bayram süreci ve ağustos ayında artış beklediklerine işaret ederek "Son iki haftada bir hareketlilik yaşandı. İnsanlar önce parkın şelale bölümünü, ardından ise Mavigöl'ü geziyor. Sonrasında ise yolun devamındaki güzergahta yer alan Kulakkaya Yaylası'na gidiyorlar." dedi. 

- "Mavigöl cazip bir hale geldi"

Öğretmen olarak görev yaptığı Erzurum'dan, memleketi Giresun'a gelerek eşine Mavigöl'ü gezdirdiğini belirten Rıdvan Karataş, "Giresun'un güzel, doğal bir yeri. Bizim eskiden bildiğimiz bir yerdi ama belli başlı düzenlemeler olunca Mavigöl cazip bir hale geldi. Tüm insanların buraya geldiğinde pişman olmayacağını düşünüyorum. İnsanların gelip Mavigöl'ü kendilerinin görmelerini tavsiye ediyorum." diye konuştu.

Şanlıurfa'dan geldiği memleketi Giresun'da Mavigöl'ü gezen Hülya Karataş ise ilk kez Mavigöl'e geldiğini kaydederek, "Çok memnun kaldım, keyifli. Şanlıurfa'da hava şartları çok ağır, çok sıcak. Şu anda burası çok serin, temmuz ve ağustos aylarında gezilebilecek çok güzel bir yer." ifadelerini kullandı.

İstanbul'da yaşayan Turan Karataş da geçmişte de Mavigöl'ü ziyaret ettiğini belirterek yapılan düzenlemelerle Mavigöl'ün daha güzel bir yer haline geldiğini söyledi.

Mavigöl'e geldiğinde huzur bulduğunu ifade eden Karataş, "Hele ki insan İstanbul gibi bir yerde yaşıyorsa burayı görmesi lazım. İnsanda çok rahatlama oluyor." değerlendirmesini yaptı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'da yaylada kaybolan kız çocuğu sağ bulundu https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunda-yaylada-kaybolan-kiz-cocugu-sag-bulundu-8178/

Bulancak Kaymakamı Ali İkram Tuna, yaptığı açıklamada, bu sabah arama çalışmalarını sürdüren jandarma ekiplerince 11 yaşındaki Elif Akbayrak'ın bölgede sağ bulunduğunu söyledi.

"Hiçbir sorun yaşamamış"

Akbayrak'ın sağlık durumunun iyi olduğunu ifade eden Tuna, "Her şey yolunda. Hiçbir sorun yaşamamış. Sadece biraz acıktığını ve korktuğunu söylemiş." dedi.

Tuna, Elif Akbayrak'ın sağlık kontrolleri için Bulancak Devlet Hastanesine getirileceğini kaydetti.

Bulancak ilçesine bağlı Aydındere beldesi Semen yaylasında 24 Temmuz Cuma akşamı kaybolan 11 yaşındaki Elif Akbayrak'ın ailesi jandarmaya başvurmuş, bunun üzerine bölgede arama çalışması başlatılmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Nesli tükenmekte olan 'saz horozu' Giresun'da görüntülendi https://mail.gazetebirlik.com/haber/nesli-tukenmekte-olan-saz-horozu-giresunda-goruntulendi-5659/

Kent merkezindeki derede farklı bir kuş türü gören kişi, Giresun Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) Şube Müdürlüğü ekiplerini aradı.

Bunun üzerine bölgeye giden ekipler, kuşun nesli tehlike altında olan saz horozu olduğunu belirledi.

Saz horozu, ekipler tarafından fotoğraflanarak görüldüğü bölge kayıt altına alındı.

DKMP Giresun Şube Müdürlüğünün sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

"Rize, Trabzon, Ordu, Samsun ve Sinop'ta tespit edilerek görünen ve nesli tehlike altında olan saz horozu 16 Temmuz 2020 günü duyarlı bir vatandaşımızın şube müdürlüğümüzü arayarak tanımlamış olduğu saz horozunun Giresun'da görüntülenmesi ve yerleştiğini tahmin ettiğimiz bireyler heyecan yarattı. Vatandaşlarımızın dere kenarlarında saz horozları ile karşılaşmaları durumunda koruma altında oldukları için rahatsız etmemelerini ve çoğalmaları için ise şube müdürlüğümüz ile irtibat sağlamalarını rica ediyoruz. Göçmen olmadıkları için ilimizde çoğalarak devamı için çalışmalarımız devam etmektedir."

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun Cumhuriyet Başsavcılığından 'Rabia Naz Vatan' açıklaması https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresun-cumhuriyet-bassavciligindan-rabia-naz-vatan-aciklamasi-6760/

Giresun Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, Rabia Naz Vatan'ın ölümü hakkındaki soruşturmanın tamamlandığı ifade edildi.

Kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla Cumhuriyet Başsavcılığınca basın açıklaması yapılmasına karar verildiği bildirilen açıklamaya, şöyle devam edildi:

"12 Nisan 2018 tarihinde Giresun ilin kurtarılamayarak hayatını kaybetmiştir. Kamu adına soruşturma yapma yetkisini haiz cumhuriyet savcıları, her olayda olduğu gibi Rabia Naz'ın ölüm olayında da hakikate ulaşabilmek amacıyla bütün şüphe, iddia v Eynesil ilçesi Gümüşçay Mahallesi Dedeli sokakta ikamet ettiği evin önünde sırt üstü yatar vaziyette yaralı olarak bulunan Rabia Naz Vatan, ambulans ile götürüldüğü Görele Devlet Hastanesinde tüm müdahalelere rağmee isnatları detaylı bir şekilde araştırmıştır. Somut gerçeğe ulaşabilmek için tüm bilgiler toplanmış, deliller araştırılmış, ifade ve iddialar doğrultusunda telefon kayıtları, güvenlik kamerası görüntüleri incelenmiş, dört ayrı Adli Tıp Kurumunun görüşü alınmıştır."

Açıklamada, olayın trafik kazası şeklinde vuku bulduğu yönünde kolluk kuvvetlerine ihbarda bulunulması üzerine bu konuda da geniş çaplı araştırma yapıldığına işaret edilerek, şunlar kaydedildi:

"Soruşturma devam ettiği sırada baba Şaban Vatan'ın Rabia Naz Vatan'a minivan türü bir araçla çarpıldığı, sonra kızının yaralı bir şekilde evlerinin aşağısında bulunan metruk bir binaya götürülerek kanlarının temizlendiği ve daha sonra evin önüne tekrar bırakıldığını iddia etmesi üzerine bu husus etraflıca araştırılmıştır. Bahsi geçen metruk binada kapsamlı bir araştırma yapılmış, bulunan kumaş parçaları ve eşyalar Adli Tıp Kurumu tarafından incelenmiş, Rabia Naz Vatan'a ait herhangi bir DNA'ya rastlanmamıştır. Yine ailenin iddiasında geçen minivan türü araç plakası, ilçe ve çevresindeki plaka tanıma sistemi (PTS) ile de araştırılmış olup aracın olay gününde Giresun'da değil, Trabzon'da bulunduğu tespit edilmiştir."

Soruşturma sürecinde Rabia'ya ait okul çantasının ikamet ettikleri apartmanın teras kısmında aile yakınları tarafından bulunduğu belirtilen açıklamada, "Çantayı bulan tanıkların ifadeleri doğrultusunda Rabia Naz'ın çatıdan düşmüş olabileceği ihtimali üzerinde durulmuştur. Giresun Adli Tıp Kurumunun bilgisine başvurulmuş, kurumun raporunda 'Rabia Naz Vatan'ın ölümünün yüksekten düşmeye bağlı genel beden travması neticesinde meydana gelmiş olabileceği' mütalaası dile getirilmiştir." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Giresun Adli Tıp Kurumunun söz konusu raporu üzerine konunun bir kez de İstanbul Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Kurulunun görüşüne sunulduğu bildirildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İhtisas Kurulu raporunda da 'Ölümün genel beden travmasına bağlı omur, pelvis ve ekstremite kemik kırıkları ve gelişen komplikasyonlar sonucu meydana gelmiş olduğu, her iki ayakta yumuşak dokularda yırtıklar olması, ayak topuk kemik kırıkları bulunması, vücudun diğer bölgelerinde tespit edilen kırıkların özellikleri itibarıyla ayaklar üzerine yüksekten düşmeye bağlı spesifik bulgular olması dikkate alındığında, ölümün trafik kazasına bağlı olmadığının' oy birliği ile mütalaa edildiği bildirilmiştir. İstanbul Adli Tıp Kurumu Üçüncü Üst Kurulunca yapılan inceleme sonunda verilen raporda da 'Otopside tespit edilen travmatik değişimler (bel omurlarında kompresyon kırığı, talus ve kalkaneus kırıkları, femur-tibia kırıkları, sakroiliak alanda ileumda kırıklar gibi) ayaklar üstüne yüksekten düşme durumunda oluşan tipik bulgular olup çocuğun ölümünün yüksekten düşme kaynaklı genel beden travmasına bağlı, omur, pelvis ve ekstiremite kemik kırıkları ile birlikte gelişen komplikasyonlar ve pnömotoraks sonucu meydana gelmiş olduğu' … oy birliği ile mütalaa olunur.' ifadeleri yer almıştır."

"Toplam 130 kişi tanık sıfatıyla dinlenmiştir"

Bu deliller ışığında Rabia Naz Vatan'ın çatıdan düşmüş olduğunun anlaşıldığı ancak bir başkası tarafından düşürülmüş olma ihtimalinin göz ardı edilmediğine dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu kapsamda ailenin bildirdiği veya Başsavcılığımızın tespit ettiği ya da ifadelerde geçen toplam 130 kişi tanık sıfatıyla dinlenmiştir. 33 şahsın HTS kayıtları incelenmiştir. 3 şahıs hakkında iletişimin tespiti, dinlenmesi ve değerlendirilmesi tedbiri uygulanmıştır. Olay günü Rabia'nın geçtiği tespit edilen güzergahtaki 8 iş yerinin güvenlik kamera kayıtları incelenmiştir. Aralarında İstanbul Adli Tıp 3. Üst Kurulu ile 1. Adli Tıp İhtisas Kurulunun da bulunduğu çeşitli kurumlardan olay yeri incelemesi, DNA ve diğer örneklerin karşılaştırılması, otopsi raporu gibi konularda 29 ayrı görüş ve inceleme raporu alınmıştır. Sonuç itibarıyla Rabia Naz'ın düşmesine herhangi bir kişinin kasten ya da taksirle sebep olduğuna dair bir bulguya rastlanmamıştır. Tüm dosya kapsamından, Rabia Naz Vatan'ın evinin çatısından düşerek vefat ettiği kanaatine varılmış, başka birinin kusuru tespit edilemeyen olay hakkında 16 Temmuz 2020 tarihinde kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiştir."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Giresun'da şiddetli yağış heyelanlara neden oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/giresunda-siddetli-yagis-heyelanlara-neden-oldu-1528/

Giresun'da gece saatlerinde başlayan ve aralıklarla etkili olan yağış, kara yolu ve köy yollarında olumsuzluklara neden oldu.

Doğankent ilçesinde Eymür köyü mevkisi, Doğankent-Kozköy kara yolu, Görele ilçesi Gürpınar köyü, Espiye ilçesi Soğukpınar köyü Tugyanatlı mevkisi, Güce ilçesi Yukarıboynuyoğun köyü giriş ve çıkışı heyelan nedeniyle kapandı.

İlçe Özel İdaresi ekiplerinin gece boyunca süren çalışmalarıyla, kapanan yollar tekrar ulaşıma açıldı.

Çanakçı ilçesi Deregözü köyü Güregeriş mevkisi, Saylıdere mevkisi ve Karabörk köyü HES mevkisinde heyelan sonucu kapanan yolları açma çalışmaları ise sürüyor.

Öte yandan Doğankent ilçesinde, yağış nedeniyle Nuriye Kargın'a ait ahırı su bastı. Doğankent Belediyesi İtfaiye ekibinin müdahale ettiği su baskınında can ve mal kaybı yaşanmadı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çam ormanlarının huzur verdiği Kümbet Yaylası cezbediyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/cam-ormanlarinin-huzur-verdigi-kumbet-yaylasi-cezbediyor-1115/

Dereli ilçesine bağlı Kümbet Yaylası, 1650 ve 1800 rakım arasında yer alıyor. Uçsuz bucaksız çam ormanlarıyla huzurun adresi olan yayla, doğaseverlerin bol oksijen ve temiz hava için tercih ettiği yerler arasında bulunuyor. 

Kümbet Yaylası, Giresun'un İç Anadolu'ya açılan yayla kapısı olarak da dikkati çekiyor. Şebinkarahisar ilçesi ve Sivas'a, yayladan ulaşım sağlanabiliyor.

Gümüşhane, Trabzon, Amasya, Samsun ve Ordu'ya bağlantıları dolayısıyla Kümbet, son yıllarda tur şirketlerinin de uğrak noktası durumunda.

Giresun Turizm Altyapı Hizmet Birliği (GİRTAB) Müdürü Tamer Uzuner,yaptığı açıklamada, Kümbet Yaylası'ndaki tesislerde 250'nin üzerinde yatak kapasitesi bulunduğunu söyledi.

Yaylanın çadır ve karavan turizmi için geniş alanlara sahip olduğunu aktaran Uzuner, "Kümbet Yaylası, geçtiğimiz yıllarda günübirlik ve konaklamalı yıllık 500 binin üzerinde ziyaretçi aldı. Son yıllarda yaptığımız tanıtım ve pazarlama faaliyetleriyle geçtiğimiz yıl tur otobüsü sayısı ise 1400'e kadar çıktı." dedi.

Uzuner, bu yıl Kovid-19 salgını nedeniyle bireysel ve çekirdek aile gezilerinin ön plana çıkacağını ifade ederek, "Bu yıl yüksek bir kitle turizminden ziyade izole, rahat ve sağlıklı, bireysel ve çekirdek aile turlarının merkezi Kümbet Yaylası olacaktır." diye konuştu.

 "Bol çam ağaçlarıyla çok temiz havası var"

Kümbet Yaylası'nı ailesiyle ziyaret eden Hakan Günbey ise yaz mevsiminde sıkça yaylaya çıktıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Çocuklarımız burada rahatça oynayabiliyorlar. Çocuklarımıza doğaya karşı saygılı olmayı öğretiyoruz. Öncelikle yeşil, bol çam ağaçlarıyla buranın çok temiz havası var, bol oksijenli bir ortam. Sosyal mesafeyi koruyarak buralarda vakit geçirmek çok güzel."

En büyük isteğinin doğaya saygı duyulması olduğunu vurgulayan Günbey, ziyaretçilerin yaylanın doğal güzelliğini korumaları, çocuklarına da bunu öğretmeleri gerektiğini dile getirdi.

Bursa'dan gelerek yaylada vakit geçiren Hüseyin Eker ise "Koronavirüs nedeniyle şehirden sıkıldık ve Giresun'a geldik. Buraları gezip görmeye, temiz hava almaya geldik. Kümbet Yaylası deyince akla ilk önce orman ve temiz hava geliyor. Biz de fırsattan istifade edelim, gidip bir temiz hava alalım dedik." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com