tag:gazetebirlik.com,2015:cid-155 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2024-01-14T15:34:17+03:00 Yıldız Dağı'nda hafta sonu yoğunluğu https://mail.gazetebirlik.com/haber/yildiz-daginda-hafta-sonu-yogunlugu--8337/

Merkeze 58 kilometre uzaklıktaki Yıldız Dağı ve çevresinde gece başlayan ve aralıklarla devam eden kar yağışı, kayak merkezinde yüzleri güldürdü.

Kar kalınlığının bölgede 15 santimetreye ulaştığı belirtildi.

Biri profesyonel 2 pistin açık bulunduğu kayak merkezinde, bazı vatandaşlar kızakla kayarak zaman geçirdi.

Kayak merkezinde 2 bin 551 ile 1636 metre uzunluğunda 2 telesiyej, 804 metre teleski, Dünya Kayak Federasyonu standartlarına uygun kayak pistleri, kızak pisti, yürüyen bant ve t-bar gibi mekanik tesisler ile otel, kafe, restoran ve 25 bungalov bulunuyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta yapımı tamamlanan Yağdonduran Tüneli hizmete açıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-yapimi-tamamlanan-yagdonduran-tuneli-hizmete-acildi-7902/

Sivas Valiliğinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Sivas-Malatya kara yolu Yağdonduran Geçidi'nde kış ayları yaşanan ulaşım sorununu ortadan kaldıracak tünelin, araç trafiğine açıldığı bildirildi.

Açıklamada ayrıca, "Sürücüler için büyük kolaylık sağlayacak Yağdonduran Tüneli şehrimize ve ülkemize hayırlı olsun." ifadesine yer verildi.

Hizmete giren tünel sayesinde güzergah 1500 metre kısalacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta 200 yıllık tuzladan çıkarılan kaynak tuzu iç ve dış piyasaya gönderiliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-200-yillik-tuzladan-cikarilan-kaynak-tuzu-ic-ve-dis-piyasaya-gonderiliyor-211/

İlçe merkezine 26 kilometre uzaklıktaki Çakrı Tuzlası'ndaki 122 havuzda üretim yapılıyor.

Yaklaşık 200 yıllık tuzlada haziran ayında başlayan hasat devam ediyor.

İşletme sorumlusu Ömer Yılmaz, AA muhabirine, tuzlayı 2002'de özelleştirildikten sonra devraldıklarını ve yıllık 1500 tona yakın kaynak tuzu ürettiklerini söyledi.

Tuzlada haziran ve aralık arasındaki dönemde üretim yaptıklarını belirten Yılmaz, "Üretimi havanın güneşli olduğu günlerde yapıyoruz. Yağmur ve kar düştükten sonra üretime son vermek durumunda kalıyoruz." dedi.

Çıkarılan tuzun hiçbir şekilde işleme tabi tutulmadan direkt gıdada kullanılabildiğini dile getiren Yılmaz, "Sodyum klorür değeri yüzde 97'in altındaki tuzları gıdada kullanamazsınız. Yüzde 97 altındaki tuzlar sanayi tipi tüketimlerde kullanılır." diye konuştu.

"Ünlü şefler, tanınmış firmalar tuzu bizden alıyor"

Yılmaz, doğal yöntemlerle tuz ürettiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Tuzumuz daha çok iç piyasaya gidiyor. Üretim kapasitesi az olduğu dönemlerde talepleri karşılamakta zorluk çekiyoruz. İtalya, Belçika, İsveç, Hollanda, Almanya, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Sudan'a da gönderiyoruz. Ünlü şefler, tanınmış firmalar tuzu bizden alıyor. Üretimlerimiz doğal olduğu için su kapasitesi önemli. Havuz sayısını artırdığımızda yeterli suyu bulamayabiliriz."

Tuzlanın maksimum üretiminin 1970'li yıllarda en verimli senede 4 bin 400 tona çıktığını anlatan Yılmaz, "Tuzun tamamen doğal olması ve spesifik bir ürün olmasından dolayı talepleri artırıyor. İnsanlar daha doğal ve saf bir ürün aradığında bu ürünlere bir şekilde ulaşıyor." ifadelerini kullandı.

Yılmaz, ürünlerinin sürekli olarak analizini yaptırdıklarını ve mineral değerinin gayet iyi olduğunu sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta yolcu otobüsü devrildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-yolcu-otobusu-devrildi-794/

İstanbul-Van seferini yapan Van Gölü Turizm'e ait sürücüsünün ismi henüz öğrenilemeyen 44 AK 213 plakalı yolcu otobüsü, Pınarbaşı-Gürün kara yolu Yazyurdu mevkisinde devrildi.

İhbar üzerine kaza yerine sağlık, itfaiye, polis ve jandarma ekipleri sevk edildi.

Ekipler, otobüsün camlarını kırarak sıkışan yolcuları kurtardı.

Kazada, ilk belirlemelere göre 2 kişi olay yerinde hayatını kaybetti, yaralanan 25 kişi çevredeki hastanelere kaldırıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta solucan gübresi üreten firmanın hedefi ihracatta yeni pazarlara açılmak https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-solucan-gubresi-ureten-firmanin-hedefi-ihracatta-yeni-pazarlara-acilmak-9398/

Valilik, belediye, İl Özel İdaresi, Cumhuriyet Üniversitesi Vakfı, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığında 2019'da kurulan şirket, Cumhuriyet Üniversitesi yerleşkesinde 2 bin 400 metrekare alanda faaliyet gösteriyor.

Son yıllarda üretimini artıran SORTAŞ, Irak'ın ardından Almanya ve Azerbaycan'a sıvı solucan gübresi ihraç etmeye hazırlanıyor.

SORTAŞ Genel Müdürü Doç. Dr. Uğur Tutar, 2019 yılında kurulan SORTAŞ'ın katı ve sıvı solucan gübresi üretimine devam ettiğini söyledi.

Hem yurt dışında hem yurt içinde önemli ölçüde satış potansiyeli yakaladıklarını, Irak'a yaptıkları ihracatın ardından Almanya ve Azerbaycan'dan olumlu dönüş aldıklarını dile getiren Tutar, "2024 yılında inşallah hem Azerbaycan'a hem de Almanya'ya ihracatımızı gerçekleştireceğiz." dedi.

Sivas'ta ayçiçeğinde, pancarda, patateste ve buğdayda sıvı solucan gübresinin yoğun şekilde kullanıldığını belirten Tutar, "Çiftçilerin olumlu dönüşleri bizi mutlu ediyor. Tokat'ta domates, biber ve patlıcan üretiminde gübremizi çiftçilerimizle buluşturduk ve onlardan da çok güzel dönüşler aldık." diye konuştu.

"Hümik asit ve sıvı solucan gübresini birlikte kullandık"

Ürünlerine talepten mutlu olduklarını vurgulayan Tutar, şunları kaydetti:

"Yıllık 300 ton katı, 300 ton da sıvı solucan gübresi üretim kapasitemiz var. Bu yıl içinde sıvı hümik asit üretimini de gerçekleştirdik. Yaptığımız araştırmalarda sıvı hümik asitle sıvı solucan gübresinin birlikte kullanımının çok daha etkin olduğunu gördük. Bunun üzerine yaptığımız çalışmalarda kendi üretim prosesimizi geliştirerek sıvı solucan gübresiyle üretmiş olduğumuz hümik asidi çiftçilere beraber sunduk. Yani çiftçi hümik asidi sıvı solucan gübresiyle kullanarak hem serada hem tarla bitkilerinde verimi artırdı, toprak kalitesinin yükselmesinde önemli ölçüde yol katetti."

Talebe yetişemedikleri için üretim kapasitelerini artıracaklarını söyleyen Tutar, "2 yıldır bölgemizde satış yapıyorduk. Geçen yıl Irak'a ihracatımız, bu yıl Azerbaycan ve Almanya'ya teşebbüslerimiz oldu. Adana bölgesinden hem katı hem sıvı solucan gübresi hem de hümik asit olmak üzere 3 tır siparişimiz var. 2024 yılı itibarıyla mutlaka kapasite artışına gitmemiz gerektiğini öngörebiliyoruz." diye konuştu.

"Hedef, 1000'er tona çıkmak"

Tutar, pazar anlamında sıkıntı yaşamadıklarını, fizibilite çalışmaları yaparak kapasite artırımına gitmeyi planladıklarını belirtti.

Gelecek yıllar için hedeflerine ilişkin de bilgi veren Tutar, "Gelecek yıl ilk etapta 1000 ton katı ve 1000 ton sıvı solucan gübresi, 1000 ton da hümik asit üretmeyi hedefliyoruz. Kimyasal gübreyi daha az kullanarak bozulmuş olan toprağın yapısını düzeltip daha yüksek rekoltede ürün alan çiftçilerimiz hem kazanıyor hem de üretimlerini çiftçiye ulaştıran şirketimiz istihdam sağlıyor. Çok büyük bir şirket gibi gözükmesek de birkaç yıl içinde Sivas'ın önemli şirketlerinden biri olacağımızı düşünüyoruz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta oluşan obruk ve dolinler tarım arazisine dönüştürüldü https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-olusan-obruk-ve-dolinler-tarim-arazisine-donusturuldu-9039/

Sivas il merkezine yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan Beypınar köyü mevkisindeki jipsli kayaçlardan oluşan bölgede, yağışlar nedeniyle çözülme yaşanınca çok sayıda obruk ve dolin meydana geldi.

Köylüler, obruk ve dolinlerin oluştuğu alanları tahıl ekip, tarım arazisi olarak kullanmaya başladı.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Coğrafya Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Fatih Kartal, AA muhabirine, bölgede obruk ve dolinlerin oluşmasının kayaç yapıyla ilgili olduğunu söyledi.

Kayaç yapının kalsiyum sülfattan oluşan jipsi sahalar olduğunu belirten Kartal, "Bu jipse bakıldığı zaman ve Türkiye'de yaygınlık anlamında incelediğimizde daha çok Sivas, Çankırı, Yozgat ve Ankara civarında yoğunluk kazandığını görüyoruz." dedi.

"Jips suyla reaksiyona girdiği zaman çok çabuk çözülüyor"

Bu jipslerin kapladığı alan itibarıyla Sivas'ta daha çok görüldüğünü anlatan Kartal, "Buradaki kalsiyum sülfat olan jips suyla reaksiyona girdiği zaman çok çabuk çözülebilme özelliğine sahip. Bu yüzden yeryüzü şekilleri incelendiği zaman çözülme dolinleri adını verdiğimiz irili ufaklı çok fazla dolin oluşmakta." diye konuştu.

Kartal, jipsin kolay çözülebilme özelliğine sahip olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Jips toprak yapısı itibarıyla kendine özgü bir formasyon oluşturmakta, çözüldüğü zaman kırmızı renkli toprakları meydana getirmekte. Özellikle çözüldüğü çukur sahalarda, dolin çukurlarında o topraklar birikmekte ve biriken topraklarda tahıl tarımının yapılmasına çok uygun şartlar ve zemin oluşturmakta. Bu topraklarda genellikle fazla tarım sistemi ve çeşitliliği yapılamıyor. Burada daha çok Sivas iline uygun, karasal iklime uygunluk gösteren tahıl türleri yetiştiriliyor. Burada özellikle şunu söyleyebiliriz, burası kuru tarım için çok uygun sahalar, sulu tarım için uygun sahalar değil. Çünkü bunların temelinde jips olduğu için çok çabuk çözülme özelliğine sahip. Bunlar çözüldükçe kendi içinde daha da derinlere, daha da aşağılara doğru inilebilir."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivasspor, Pendikspor maçının hazırlıklarını tamamladı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasspor-pendikspor-macinin-hazirliklarini-tamamladi-5596/

EMS Yapı Sivasspor, Trendyol Süper Lig'in 8. haftasında yarın deplasmanda Siltaş Yapı Pendikspor ile oynayacağı maçın hazırlıklarını tamamladı.

Kulüp tesislerinde teknik direktör Servet Çetin yönetiminde basına kapalı gerçekleştirilen antrenmanın, ısınma hareketleriyle başladığı bildirildi. Ardından 5'e 2 pas çalışması gerçekleştiren futbolcuların, son bölümde taktik çalıştığı belirtildi.

Sivasspor, bugün hava yolu ile İstanbul'a giderek kampa girecek.

Siltaş Yapı Pendikspor ile EMS Yapı Sivasspor yarın saat 13.30'da Pendik Stadı'nda karşılaşacak. Mücadeleyi hakem Turgut Doman yönetecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta arazide çok sayıda gelinlik bulundu https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-arazide-cok-sayida-gelinlik-bulundu-7376/

Şehir merkezine 6 kilometre uzaklıktaki Paşabahçe Piknik ve Mesire Alanı Tavra Deresi kenarında gezen vatandaşlar, araziye atılmış çok sayıda gelinlik gördü.

Kullanılmış olduğu görülen, bir kısmı parçalanmış gelinliklerin kim veya kimler tarafından atıldığı bilinmiyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta köyden ayrılmayan vaşak yavrusu ilgi odağı oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-koyden-ayrilmayan-vasak-yavrusu-ilgi-odagi-oldu-2400/

Sivas'ın Koyulhisar ilçesinde vaşak yavrusu, indiği köyden ayrılmıyor.

Küplüce köyünde Hacer Doğan, evinin yanında vaşak yavrusu gördü.

Doğan'ın, dağın yamacına bıraktığı vaşak yeniden köye geldi.

Köy sakinleri, vaşağı cep telefonu kamerasıyla kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta Yıldız Şelalesi turizme kazandırılacak https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-yildiz-selalesi-turizme-kazandirilacak-4298/

Valilikten yapılan açıklamaya göre, Şimşek, Sivas'a 53 kilometre uzaklıkta bulunan Yıldız beldesi Değirmenaltı Şelalesi olarak da bilinen Yıldız Şelalesi'nde incelemelerde bulundu.

Tabiat güzellikleriyle saklı cennet olarak nitelendirilen Yıldız Şelalesi'nin sit alanı olduğuna değinen Şimşek, bölgenin Sivas-Yıldız Dağı güzergahında yer aldığını ve ulaşımının çok kolay olduğunu belirtti.

Şimşek, 100 dönümlük araziyi kaplayan şelalede, doğal kaya oluşumları, mağaralar ve Orta Çağ'dan kaldığı tahmin edilen höyük çevresinde kaya altı sığınakların bulunduğunu aktararak, "Bu eşsiz tarihi ve doğa harikasını turizme kazandıracağız. Bu noktada projemiz hazır, yakın zamanda uygulama projesini hayata geçireceğiz." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta yağan dolu araçlara zarar verdi https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-yagan-dolu-araclara-zarar-verdi-5299/

Sivas'ın Altınyayla ilçesinde akşam saatlerinde dolu yağışı etkili oldu.

Yumurta büyüklüğünde yağan dolu nedeniyle çok sayıda aracın camları kırıldı, kaportaları zarar gördü.

Bazı evlerin çatılarında bulunan güneş enerji sistemlerinin de camları çatladı.

Yaklaşık 15 dakika süren dolu yağışının ardından ilçe beyaza büründü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde şehit olan Özkan Lale'nin Sivas'taki ailesine acı haber verildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/pence-kilit-operasyonu-bolgesinde-sehit-olan-ozkan-lalenin-sivastaki-ailesine-aci-haber-verildi-4847/

Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde, bölücü terör örgütü mensuplarının taciz ateşi sonucu şehit olan Piyade Uzman Çavuş Özkan Lale'nin (29) Sivas'taki ailesine şehadet haberi ulaştı.

Esentepe Mahallesi TOKİ konutlarında yaşayan baba Ayhan ve annesi Emine Lale'ye şehadet haberini Vali Yardımcısı İhsan Maskar ve askeri görevliler verdi.

Ailenin evine görevliler tarafından Türk bayrağı asıldı.

6 yıldır uzman çavuş olarak görev yapan şehidin Serkan, Yasin ve Zümrüt Alma isminde 3 kardeşinin olduğu öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'taki "Anadolu Duvarı" turizme kazandırılacak https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivastaki-anadolu-duvari-turizme-kazandirilacak-7017/

Valilikten yapılan açıklamaya göre, Şimşek, bölgede incelemelerde bulunarak, Diş Kayalıkları ile ilgili akademik çalışma yürüten Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ve beraberindeki öğretim görevlilerinden bilgi aldı.

Şimşek, Diş Kayalıkları'nın keşfedilmeyen, fazla gün yüzüne çıkarılmamış ve saklı kalmış çok önemli jeolojik yeryüzü şekli olduğunu aktardı.

Jeomorfosit özelliği taşıyan bölgenin Çin Seddi'ni andırdığını vurgulayan Şimşek, "Burası yaklaşık 5 kilometre uzunluğa sahip. Biz buraya Anadolu Duvarı diyoruz, yöresel tabiriyle Diş Kayalıkları deniyor. Amacımız öncelikle bu önemli dünya mirasını korumak ve bizden sonraki nesillere aktarmak." değerlendirmesini yaptı.

Doğa harikası Diş Kayalıkları'nı ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtmak istediklerini belirten Şimşek, "İnşallah hocalarımızın ve üniversitelerimizin ortaya çıkaracakları akademik raporlar doğrultusunda bir yol haritası belirleyeceğiz ve buranın tanıtılması yönündeki çalışmalarımıza hız vereceğiz." ifadelerini kullandı.

Şimşek, turizm sektörünün sadece deniz ve kumdan ibaret olmadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Turizm çeşitleniyor, insanlar artık doğa turizmine yöneliyor ve doğa turizmi de ön plana çıkıyor. Burada önemli bir turizm potansiyeli var, ülkemiz ve ilimiz turizmine kazandırmayı hedefliyoruz. Akademik çalışmalar, bizim bu yönde yaptığımız çalışmalara yön verecek. Gümüşhane Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’e bu önemli değeri akademik çalışmaya konu ettiği için teşekkür ederim. Yine 19 Mayıs Üniversitesi ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesinden hocalarımıza teşekkür ediyorum. İnşallah ilimiz, ülkemiz için bir destinasyon keşfedilmiş olacak. Tüm vatandaşlarımızı doğal güzelliği bulunan jeolojik yeryüzü şeklini görmeye davet ediyorum."

Zeybek ise turizm sektörünün konaklama, turist sayısı ve elde edilen gelirlerden ibaret olmadığını belirtti.

Doğa turizminin yaygınlık kazandığını aktaran Zeybek, "Ülkemizde son yıllarda turizm politikalarında 2 türlü değişim olduğunu görmeye başladık. Daha önce yılın belirli sürelerinde olan turizm yoğunluğu aktivitesi bir taraftan yılın tamamına yayılırken bir taraftan da kaplıca, yayla, mağara gibi alanlar sektörün içine dahil edildi." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta yuvasından düşen leylek yavrusunu itfaiye kurtardı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-yuvasindan-dusen-leylek-yavrusunu-itfaiye-kurtardi-1147/

Abdulvahabigazi Mahallesi Abdulvahabigazi Caddesi'nde leylek yuvasından bir yavrunun düştüğünü fark edenler itfaiyeye haber verdi.

Ekipler, caddede yakaladıkları leylek yavrusunu bir süre itfaiye aracında taşıyarak yuvanın bulunduğu alana götürdü.

İtfaiye aracının sepetine binen görevli, leyleği beton elektrik direği üzerinde iki yavrunun daha bulunduğu yuvaya koydu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Gürün kayısı"sı markalaşacak https://mail.gazetebirlik.com/haber/gurun-kayisisi-markalasacak-1854/

Valilikten yapılan açıklamaya göre, Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, Gürün ilçesine bağlı Tepecik Köyü'nde kayısı hasadına katıldı.

Mevsimlik işçilerle sohbet eden ve çalışmalarında kolaylıklar dileyen Şimşek, bereketli bir sezon temennisinde bulundu.

Şimşek, kayısı üretiminde 15 bin 500 dekar alan ve 200 bin ağaç sayısı ile Gürün ilçesinin ürün rekoltesini her geçen yıl artırdığını ifade etti.

Şimşek, bölgenin kayısı üretimi açısından çok elverişli olduğuna dikkati çekti.

Yıllık 30 bin ton kayısı üretimi gerçekleştiğini belirten Şimşek, Gürün kayısısının marka değerinin artırılmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.

"Çiftçilere kayısı fidesi dağıtmaya devam edeceğiz"

Kayısı üretiminin artırılacağını belirten Şimşek, "Daha önce çiftçilerimize 50 bin adet kayısı fidesi dağıttık. İnşallah bu projemiz devam edecek. Sivas Valiliği olarak üreticilerimize her türlü desteği sağlıyoruz. Kurumsal bir yapıyla ölçek ekonomisine uygun üretim modeliyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Her yıl çiftçilerimize fide dağıtarak kayısı üretiminin artmasını sağlayacağız. Çiftçilerimize bereketli, emeklerinin karşılığını aldığı bol kazançlı günler diliyorum." ifadelerini kullandı.

Hasat programına İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kadir Algın, Gürün Kaymakamı Halil Yazıcı, Gürün Belediye Başkanı Nami Çiftçi ile İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız eşlik etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta tarla yangınında 25 dönüm ekili alan zarar gördü https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-tarla-yangininda-25-donum-ekili-alan-zarar-gordu-3573/

Eskiçubuk köyünde F.D'ye ait tarladaki elektrik direğine traktör römorkunun çarpması sonucu devrilerek yangın çıktı.

Bilgi verilmesi üzerine köye itfaiye ekipleri sevk edildi.

Buğday ekili tarlada çıkan yangın Gemerek Belediyesi itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alındı.

Yangında 25 dönüm buğday ekili alan ile traktör römorku ve bazı tarım aletleri zarar gördü.

İlçe Jandarma Komutanlığı, yangınla ilgili soruşturma başlattı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
100. Yıl Bisiklet Turu Sivas'tan başlayacak https://mail.gazetebirlik.com/haber/100-yil-bisiklet-turu-sivastan-baslayacak-8753/

Federasyondan yapılan açıklamaya göre Cumhuriyet'in kuruluş adımlarının atıldığı Sivas Atatürk ve Kongre Müzesi önünden 1 Ağustos Salı günü start alacak 100. Yıl Cumhuriyet Bisiklet Turu, Amasya, Havza, Samsun, Çorum, Çankırı üzerinden Ankara'da Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin önünde 5 Ağustos Cumartesi günü son bulacak.

UCI kıta takımları, milli takımlar ve bölge takımlarının katılacağı 100. Yıl Bisiklet Turu'nda, 16 takımdan 100 bisikletçi 5 gün, 5 etap boyunca Sivas'tan, Ankara'ya Cumhuriyet'in yolunda, tarihin izinde 784 km pedal çevirecek.

Türkiye Bisiklet Federasyonunun organizasyonundaki 100. Yıl Cumhuriyet Bisiklet Turu, Cumhurbaşkanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü, güzergahtaki valilikler, belediyeler, Spor Toto Teşkilat Başkanlığı, kamu kurum ve kuruluşlarının destekleriyle düzenlenecek.

Sivas Atatürk ve Kongre Müzesi önünde başlayacak 100. Yıl Cumhuriyet Bisiklet Turu'nun 1. etabı Sivas-Amasya (208 kilometre), 2. etabı Amasya-Havza (90 kilometre), 3. etabı Havza-Samsun (135 kilometre), 4. etabı Samsun-Çorum (176 kilometre), son etabı ise Çankırı-Ankara (175 kilometre) olarak belirlendi.

Türkiye Bisiklet Federasyonun 100. kuruluş yıl dönümünü de kutlanacak

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, 2023'te hem Cumhuriyet'in hem de Türkiye Bisiklet Federasyonunun kuruluşunun 100. yılının kutlandığını belirtti.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde Anadolu'da başlayan milli mücadele yolculuğunun sonunda kurulan Cumhuriyet'in onuruna Türk milletinin tarihi varoluşunun gerçekleştiği yollarda 1-5 Ağustos'ta 100. Yıl Cumhuriyet Bisiklet Turu’nu düzenlemenin onurunu yaşadıklarını aktaran Müftüoğlu, şunları kaydetti:

"Cumhuriyet turumuz anlamlı parkuru, yol kalitesi ve bisiklete uygun etapları ile bisiklet takımları için zengin bir yarış kapsamı sunarken şanlı tarihimizi de yeniden hatırlatacak. Amacımız bisiklet sporunu yerel ve küresel ölçekte geliştirmekle birlikte İç Anadolu ve Karadeniz Bölgesini ulusal ve uluslararası spor turizm merkezi olarak tanıtmak. Bu nedenle 100. Yıl Cumhuriyet Turu'nun hedeflerimize ulaşmamız açısından önemli bir fırsat olacağına inanıyoruz. Ayrıca 100. Yıl Cumhuriyet Bisiklet Turu, anlamlı parkuru ile milli mücadele yolunda geçmiş ile gelecek arasında köprü kurarak gelenekselleşecek. Bu özel yarışa Türkiye'den ve yakın bölgemizden çok değerli takımlar da katılarak katkı veriyor. Tüm takımlara şimdiden teşekkür ediyor, başarılar diliyorum."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta taksinin kamyonla çarpıştığı kazada 4 kişi öldü https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-taksinin-kamyonla-carpistigi-kazada-4-kisi-oldu-369/

Sivas'ta taksi ile kamyonun çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında, 3'ü aynı aileden 4 kişi öldü, 1 kişi ağır yaralandı.

Engin Polat yönetimindeki 58 T 0979 plakalı taksi, Sivas-Erzincan kara yolu yan yolda E.G. idaresindeki 28 ACA 910 plakalı sebze yüklü kapalı kasa kamyon ile çarpıştı.

Kazada taksi şoförü ile araçta bulunanlardan Abdulkadir (45), Zeynep (37) ve Zeynep Bilge Ünsal (12) yaşamını yitirdi.

Ağır yaralanan Ayşe Buğlem Ünsal (10) ise Numune Hastanesinde tedavi altına alındı.

Kaza ile ilgili soruşturma başlatılırken, takside yolcu olarak bulunan ailenin Alanya'dan tatilden döndükleri ve Eğri Köprü Mahallesi'ndeki evlerine gitmek için Sivas Otogarı'ndan araca bindikleri öğrenildi.

Sivas Valisi Yılmaz Şimşek ve İl Emniyet Müdürü Burhan Akçay da kazanın olduğu yere gelerek bilgi aldı.

Vali Şimşek, gazetecilere yaptığı açıklamada, kazanın sabaha karşı 5.30 sıralarında meydana geldiğini söyledi.

Olayda 4 kişinin yaşamını yitirdiğini belirten Şimşek, "Bir kamyonun ticari taksiye çarpması soncu maalesef 4 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bir vatandaşımız da ağır yaralı durumda. Kazanın, görüntülere baktığımızda ticari taksinin ışık ihlali, kırmızı ışıkta geçmesi sonucu olduğunu tahmin ediyoruz. Yaralımız şu anda hastanede, hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Ailemiz Alanya'dan tatilden dönüyor. Sivas'ta ikamet eden bir ailemiz." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta yağışlardan zarar gören çiftçilerin mağduriyeti giderilecek https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-yagislardan-zarar-goren-ciftcilerin-magduriyeti-giderilecek-2549/

Şimşek, yaptığı yazılı açıklamada, son aylardaki yoğun yağışların Sivas genelinde su seviyelerini olumlu yönde etkilediğini ve barajlardaki doluluk oranının yüzde 85'in üzerine çıkarttığını bildirdi.

Yoğun yağışlar nedeniyle ülke genelinde olduğu gibi Sivas'ta da bazı bölgelerde çeşitli zararların meydana geldiğine dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti:

"Özellikle aşırı yağışlar tarım arazilerinde hasara sebebiyet vererek çiftçilerimizi zarara uğrattı. Devletimiz, çiftçilerimizin mağduriyetini gidermek için her zaman olduğu gibi bugün de onların yanında. Valiliğimiz himayesinde ilgili birimler ve ekiplerimiz sahada hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmaların tamamlanmasının ardından raporlarımızı ilgili makamlara arz edeceğiz. Çiftçilerimize bu tür mağduriyetleri yaşamaması adına TARSİM sigortalarını yaptırmalarını buradan bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Devletimiz her zaman darda kalan vatandaşlarımızın yanındadır. İnşallah en kısa sürede ortaya çıkan zararlar telafi edilecek. Tüm çiftçilerimize bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta ağırlığı 1 ton 600 kiloyu aşan kurbanlık boğa alıcısını bekliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-agirligi-1-ton-600-kiloyu-asan-kurbanlik-boga-alicisini-bekliyor-7636/

İl merkezindeki bir firmanın çiftliğinde yetiştirilen 4 yaşındaki Simental cinsi boğa,1 ton 600 kilogramı geçti.

Firmanın yetkilisi Onur Yıldız, AA muhabirine, bu tür büyüklüğe ulaşan bir tosunu ilk defa yetiştirdiklerini söyledi.

Tosunun dikkat çekici olduğunu belirten Yıldız, "Tosunumuz 4 yaşında ve 3 yıldır bizde. Günlük 9-10 kilogram kuru yem, samanla beraber 13-14 kilogram yem yiyor. Bir çocuğa bakarcasına besleyerek bugünlere getirdik." dedi.

Boğanın kantara sığmadığından tartısını tam olarak yapamadıklarını tahmini 1 ton 600 ile 1 ton 700 kilogram aralığında olduğunu dile getiren Yıldız, "Normal piyasadaki tosunların neredeyse iki katı. Böyle bir tosun binde bir gelir. Sivas'ta değil, Türkiye'de rakibinin olmadığını düşünüyoruz." diye konuştu.

Yıldız, Kurban Bayramı öncesi hayvanı 250 bin liradan satışa sunduklarını sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta Kılıçkaya Barajı doldu, piknik alanı ve sosyal tesisleri su bastı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-kilickaya-baraji-doldu-piknik-alani-ve-sosyal-tesisleri-su-basti-7353/

İlçeye yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki Kılıçkaya Barajı Hidroelektrik Santrali'ne ait 64 kilometrelik göl havzası aşırı yağışlar dolayısıyla yüzde 100 doluluğa ulaştı.

Baraj havzasında su seviyesinin yükselmesinin ardından Suşehri Belediyesine ait sosyal tesisteki çocuk oyun alanları, piknik masaları, kameriyeler, büfe ve restoran bölmeleri su içinde kaldı.

Alanda inceleme yapan Suşehri Belediye Başkanı Fazlı Yüksel, 1990 yılında hizmete açılan Kılıçkaya Barajı'nın daha önce de dolduğunu fakat suyun ilk defa tesislere kadar ulaştığını söyledi.

Baraj kapaklarının geçen hafta açıldığını, dün yeniden kapatıldığını anımsatan Yüksel, su seviyesinin düşmesinin ardından tesislerin olduğu bölgede dolgu çalışması yapılacağını belirtti.

Kılıçkaya Barajı'nda taşkın riskini önlemek için 31 Mayıs Çarşamba günü baraj kapakları açılmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta sağanak su baskınlarına neden oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-saganak-su-baskinlarina-neden-oldu-2015/

Zara ilçesinde etkili olan yağışın ardından Ahmet Başyurt Mahallesi'nde su baskınları yaşandı.

Mahallede bulunan Orman İşletme Şefliği, Şehit Teğmen Hacı Bayram Elmas Yatılı Bölge Okulu Pansiyonu, İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğüne ait tesisler ile çok sayıda ev, bahçe ve odunluk sular altında kaldı.

Zara Belediyesi ekipleri cadde ve sokaktaki suları tahliye ederken, vatandaşlar da ev ve bahçelerinde çalışma yaptı.

Yıldızeli ilçesinde de yağışların ardından İmam Hatip Lisesi'ni su bastı.

Yıldızeli Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, tahliye edilen okulda çalışma başlattı.

İlçede bazı tarım arazileri de sular altında kaldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta 4,1 büyüklüğünde deprem https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-41-buyuklugunde-deprem-7670/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Ulaş ilçesi olan 4,1 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Deprem, 7 kilometre derinlikte gerçekleşti.

Deprem nedeniyle ilçede bazı vatandaşlar kısa süreli panik yaşadı.

Ulaş Kaymakamı Selçuk Baş, AA muhabirine, deprem nedeniyle şu ana kadar sıkıntılı herhangi bir ihbar almadıklarını ve olumsuzluk yaşanmadığını söyledi.

Baş, ekiplerin teyakkuz halinde olduklarını ve ilçede araştırmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta yapımı devam eden Yağdonduran Tüneli ekim ayında hizmete girecek https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-yapimi-devam-eden-yagdonduran-tuneli-ekim-ayinda-hizmete-girecek-691/

Sivas Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, Vali Yılmaz Şimşek, Ulaş-Kangal kara yolu Yağdonduran mevkisinde inşası devam eden Yağdonduran Tüneli'nde incelemelerde bulundu.

Karayolları yetkililerinden tünelin son durumu hakkında bilgi alan Şimşek, tünelde test sürüşü de gerçekleştirdi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Şimşek, tünelin ekim ayında açılacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Yağdonduran Tüneli'nden test sürüşünü gerçekleştirdik. Yüzde 85 oranında tamamlandı. Aydınlatma ve havalandırma çalışmaları sürüyor. İnşallah önümüzdeki ekim ayının başında bu tüneli hizmete açmış olacağız. Böylece vatandaşlarımız zorlu kış şartlarından etkilenmeden daha konforlu, daha hızlı bir şekilde bu tünelden geçecekler. Yol da yaklaşık 1,5 kilometre kısalmış olacak. Ben şimdiden tüm Sivas'lılara ve tüm ülkemize hayırlı olmasını diliyorum."

Vali Şimşek, 29 Mayıs'ta Yağdonduran mevkisinde meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden minibüs şoförü Muammer Özgür Biçil'in Kangal ilçesindeki baba ocağını da ziyaret etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta tır ile yolcu minibüsünün çarpıştığı kazada 4 kişi öldü https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-tir-ile-yolcu-minibusunun-carpistigi-kazada-4-kisi-oldu-5851/

Alınan bilgiye göre, sürücülerinin ismi henüz öğrenilemeyen 44 NS 746 plakalı tır ile Kangal Seyahat'e ait 58 ED 969 plakalı yolcu minibüsü, Sivas-Malatya kara yolunun Yağdonduran mevkisinde çarpıştı.

İhbar üzerine kaza yerine AFAD, sağlık, jandarma ve polis ekibi sevk edildi.

Kazada ilk belirlemelere göre 4 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta hortum çatıları uçurdu https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-hortum-catilari-ucurdu-3667/

İlçe merkezinde öğle saatlerinden itibaren etkili olan şiddetli rüzgar, Ahmet Başyurt Mahallesi Kanlıçayır mevkisinde hortuma dönüştü.

Kısa süre etkili olan hortum nedeniyle bölgedeki bazı ev, ahır ve samanlıkların çatıları zarar gördü.

Hortumun ilçedeki binaların çatısındaki parçaları savurma anı vatandaşların cep telefonu kamerasına yansıdı.

Diğer yandan Sivas merkezde de sağanak etkili oldu.

Sürücüler, araçlarıyla yollarda oluşan su birikintilerinde ilerlemekte zorlandı.

Kentin birçok noktasında sağanak nedeniyle hasarlı kazalar meydana geldi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta şarampole devrilen otomobildeki 3 kişi yaralandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-sarampole-devrilen-otomobildeki-3-kisi-yaralandi-3526/

Sivas'ta otomobilin şarampole devrilmesi sonucu aynı aileden 3 kişi yaralandı.

M.A. idaresindeki 06 CKJ 234 plakalı otomobil, Kayseri-Sivas kara yolu Hanlı köyü yakınlarında kontrolden çıkarak şarampole devrildi.

Kazada, M.A. ile araçta bulunan eşi S.A. ve oğlu T.M.A. yaralandı. İhbar üzerine bölgeye polis, jandarma, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Yaralılar, ekiplerin yardımıyla otomobilden çıkarıldıktan sonra ambulanslarla Şarkışla Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta 4,3 büyüklüğünde deprem https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-43-buyuklugunde-deprem-2042/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Sivas'ın Gürün ilçesi olan 4,3 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Deprem, 7 kilometre derinlikte gerçekleşti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta midibüsün devrilmesi sonucu 10 kişi yaralandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-midibusun-devrilmesi-sonucu-10-kisi-yaralandi-2466/

O.A. (61) yönetimindeki 16 YC 506 plakalı midibüs, Sivas-Malatya kara yolunun Gürün ilçesi Suçatı Mahallesi girişinde devrildi.

Bilgi verilmesi üzerine kaza yerine sağlık, kurtarma ve polis ekipleri sevk edildi.

Kazada midibüs şoförü ile araçta bulunan B.Y. (65), H.Y. (57), H.Y. (41) M.Ş.Y. (53), A.Y. (51) G.Y. (32), B.Y. (34), A.Y. (51) ve A.K. (61) yaralandı.

Yaralılardan G.Y. ve A.Y, Gürün Devlet Hastanesi'ndeki müdahalelerinin ardından Sivas'a sevk edildi.

Kazanın, yaralananların bir yakınlarının cenazesine katılmak üzere Bitlis'ten Bursa'ya giderken meydana geldiği öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ın Zara ilçesinde obruk oluştu https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasin-zara-ilcesinde-obruk-olustu-5438/

İlçeye yaklaşık 50 kilometre mesafedeki Canova köyünde yaşayan vatandaşlar, köydeki bir tarlada obruk oluştuğunu fark etti.

Çapı yaklaşık 15, derinliği ise 10 metreyi bulan obruğu görünce tedirgin olan köy sakinleri, durumu köy muhtarı Yahya Şahin'e bildirdi.

Obruğun oluştuğu esnada tarlada çalışanın olmamasının muhtemel bir faciayı önlediğini belirten Şahin, durumu yetkililere bildirdiğini söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta 4,2 büyüklüğünde deprem https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-42-buyuklugunde-deprem-7843/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Sivas'ın Gürün ilçesi olan 4,2 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Depremin yaklaşık 7 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.

Deprem nedeniyle ilçede kısa süreli panik yaşandı.

Gürün Kaymakamı Halil Yazıcı, AA muhabirine, depremin ardından ilçede olumsuz bir durum olmadığını bildirdi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından hasarlı binalarla ilgili gerekli tedbirleri aldıklarını belirten Yazıcı bu yapılara girilmemesi uyarısında bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ın Gürün ilçesinde 4,7 büyüklüğünde deprem https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasin-gurun-ilcesinde-47-buyuklugunde-deprem-9253/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 20.19’da merkez üssü Gürün ilçesi olan 4,7 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Depremin, yerin yaklaşık 5 kilometre derinliğinde gerçekleştiği belirlendi.

Sivas Vali Vekili Şakir Öner Öztürk, AA muhabirine, şu anda kendilerine yansıyan bir sıkıntının olmadığını söyledi.

Depremin il genelinde hissedildiğini belirten Öztürk, “Bir problem gözükmüyor. AFAD’a gelen bir ihbar yok, Gürün Kaymakamlığımıza gelen bir sıkıntı yok. Şu an yansıyan bir problem yok.” dedi.

Koordinatör olarak Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde görevlendirilen Sivas Valisi Yılmaz Şimşek de sosyal medya hesabından, “Merkezi Gürün ilçemiz olan 4,7 şiddetindeki depremde ilk tespitlerimize göre herhangi bir can ve mal kaybı olmamıştır. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabb'im her türlü afetlerden ülkemizi muhafaza eylesin.” paylaşımında bulundu.

Gürün Kaymakamı Halil Yazıcı da depremin ardından ilçede olumsuz bir durum olmadığını, kendilerine bu yönde herhangi bir ihbar gelmediğini kaydetti.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından afet bölgesi kapsamına alınan Gürün’de, 217 binanın yıkık veya ağır hasarlı, 933 binanın ise az hasarlı veya hasarsız olduğu tespit edilmişti.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta kar nedeniyle 48 köy yolu ulaşıma kapandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-kar-nedeniyle-48-koy-yolu-ulasima-kapandi-6858/

İl Özel İdaresinden yapılan açıklamaya göre, kar yağışı Şarkışla, Ulaş, Yıldızeli ve Altınyayla ilçelerinde etkili oldu.

Yağış nedeniyle 48 köy yolu ulaşıma kapandı.

Kapalı yolların açılması için ekipler 92 araç ve 130 personelle çalışmalarını sürdürüyor.

Yol açma çalışmalarında hastalık, doğum ve ölüm gibi vakaların görüldüğü yerlere öncelik veriliyor.

Bu arada il merkezinde de kar yağışı etkisini sürdürüyor.

Sivas Belediyesi karla mücadele ekipleri de ulaşımın aksamaması için çalışma yaptı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta veteriner hekim kediler için "online kan bankası" oluşturdu https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-veteriner-hekim-kediler-icin-online-kan-bankasi-olusturdu-8172/

Kent merkezindeki kliniğinde yaklaşık 12 yıldır kedilerde görülen hastalıkların tedavisiyle ilgilenen Özmen, acil durumlarda uygun kan ihtiyacının hızlı şekilde karşılanmasına yönelik çevrim içi veri tabanı oluşturmak için proje geliştirdi.

Özmen, kliniğe getirilen ve hızlı test kitleriyle kan gruplarını belirlediği yaklaşık 100 kedinin verilerini "online kan bankası"na işledi.

Kedilerin kan gruplarının yanı sıra yaş, ırk, kilo ve aşı durumlarını sisteme giren Özmen, hayvanlar için ulusal bir kan bankası bulunmayışının önemli bir eksiklik olduğunu söyledi.

Özmen, bu durum sadece fiziki şartların yetersizliğinden değil, evcil hayvanlarda kan gruplarının hızlı ve pratik şekilde belirlenemiyor olmasından da kaynaklandığına dikkati çekti.

Evcil hayvanların kan grubu tayininde daha çok "cross match (çapraz eşleme)" denilen bir yöntemin kullanıldığını anlatan Özmen, "Fakat bu yöntemle A, B kan grubu şeklinde değil de şu kedinin kanı bu kediye uyuyor mu şeklinde uygunluk şartı aranıyordu. Bunu ilk eşleştirmede de bulabiliyorsunuz, beşinci altıncı eşleştirmede de. Dolayısıyla çok ciddi bir zaman kaybına yol açıyor." diye konuştu.

Proje sayesinde uygun kan 5-10 dakika içinde bulunacak
Özmen, hızlı kitlerle kan grubunun anında belirleyip bilgileri "online kan bankası"na aktardıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Kan nakli birçok durumda ihtiyaç olabiliyor. Genellikle travma, trafik kazası, yüksekten düşme ve enfeksiyon hastalıklarında acil kan nakline ihtiyaç olabiliyor. Bu yöntemle online kan bankasında, daha önce kan gruplarını tayin ettiğimiz kediler listesi hazır bulunacak. Çapraz eşleştirme dediğimiz testin süresi 3 saat sürüyor ama online kan bankası sayesinde bu süre 5-10 dakikaya iniyor."

Kedilerde kan gruplarının genel olarak A, B ve AB şeklinde olduğunu aktaran Özmen, ancak çoğu kişinin, bu kitlerin kliniklerde yaygın olarak kullanılmaması nedeniyle kedisinin aşı programını, enzim, hormon ve enfeksiyon değerlerini bildiği halde kan grubunu bilmediğine dikkati çekti.

Özmen, projenin köpeklerde de uygulanabileceğini fakat köpeklerde kan gruplarının alt parametrelerinin biraz daha yaygın olduğunu söyledi.

"Uygulamanın Türkiye'de bir ilk olduğunu hatırlatmak isterim"
Sivas Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ahmet Koçak ise Özmen'in geliştirdiği projeyi desteklediklerini ve kent geneline yayacaklarını ifade ederek, "Veteriner hekimlerimiz, bu proje sayesinde acil durumlarda sistemin veri tabanına işleyeceğimiz bilgilere bakarak en yakın donöre ulaşabilecek. Bu uygulamanın Türkiye'de bir ilk olduğunu hatırlatmak isterim. İnşallah bundan sonra örnek bir proje olarak Türkiye'nin her yerinde kullanılır." dedi.

Klinikte kedisinin kan grubunu belirleyen Melike Dur da acil durumlarda gerekli kan ihtiyacına anında ulaştıracak projeyi çok yararlı bulduğunu kaydetti.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta Ulaş Gölü'nün yüzeyi buz tuttu https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-ulas-golunun-yuzeyi-buz-tuttu-6995/

Kente 38 kilometre uzaklıktaki Ulaş ilçesinde kar yağışının ardından soğuk hava etkili oldu.

2016 yılında "Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan" olarak tescillenen Ulaş Gölü'nün yüzeyi buz tuttu.

İlçe sakinlerinden Hıdır Kaya, gölün yüzeyinin 5 santimetre buzla kaplandığını belirterek, "Geçen yıla göre bu yıl buzun kalınlığı az. İlerleyen günlerde biraz daha kalın olur." dedi.

Çevre il ve ilçelere yakınlığından dolayı mesire alanı olarak da kullanılan gölün çevresi, geniş sazlıklarıyla sakarmeke, elmabaş, kılkuyruk gibi kuşlara ev sahipliği yapıyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta kayıp kişi 3 gün sonra bulundu https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-kayip-kisi-3-gun-sonra-bulundu-9103/

Sivas'ın Gürün ilçesine bağlı Çiçekyurt köyünde yaşayan İrfan Arabacı (41) 23 Kasım'da kardeşi ile kaybolan hayvanlarını aramak için araziye çıktı.

Eve dönen kardeşi abisinin gelmemesi üzerine durumu jandarma ve AFAD ekiplerine bildirdi.

ANDA Gönüllü Kurtarma Ekiplerinin de destek verdiği arama çalışmaları sonucu Arabacı köye yakın arazide uyurken bulundu.

Arabacı sağlık kontrolünden geçirilmek üzere hastaneye kaldırıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta 3 Afgan çocuk mangaldan sızan karbonmonoksit gazından zehirlendi https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-3-afgan-cocuk-mangaldan-sizan-karbonmonoksit-gazindan-zehirlendi-6292/

Sivas'ta, mangaldan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen Afgan uyruklu 3 kardeş hastaneye kaldırıldı.

Akdeğirmen Mahallesi Vali Varinli Caddesi'nde, iddiaya göre, Afganistan uyruklu bir aile evlerinin balkonunda mangal yaktı.

Mangaldan çıkan karbonmonoksit gazının odaya dolması sonucu T.H. (12), A.H. (7) ve M.R.H. (11) zehirlendi.

Numune Hastanesine kaldırılan 3 kardeş tedavi altına alındı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ın yüksek kesimlerine kar yağdı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasin-yuksek-kesimlerine-kar-yagdi-2879/

Kentte geceden itibaren etkisini gösteren soğuk ve yağmur, yüksek kesimlerde yerini kara bıraktı.

İmranlı'da Kızıldağ'ın eteğindeki 2 bin 190 rakımlı 46 haneli Kasaplar köyü, beyaz örtüyle kaplandı.

İl merkezinde ise yer yer sağanak etkili oluyor.

Hava sıcaklığının gece saatlerinde sıfırın altında 2 dereceye kadar düştüğü kentte, sağanağın etkisini sürdürmesi bekleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta kamyon ile minibüsün çarpışması sonucu 7 kişi öldü, 10 kişi yaralandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-kamyon-ile-minibusun-carpismasi-sonucu-7-kisi-oldu-10-kisi-yaralandi-5637/

Sürücüleri henüz belirlenemeyen 34 EBE 72 plakalı kamyon ile 44 J 4257 plakalı minibüs, Sivas-Malatya kara yolu Yeşildere köyü mevkisinde çarpıştı.

İhbar üzerine kaza yerine polis, jandarma, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Kazada ilk belirlemelere göre 7 kişi öldü, 10 kişi ağır yaralandı.

Kangal Kaymakamı Fatih Sungur, kaza yerine gelerek bilgi aldı.

Sungur, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Bursa'daki bir düğünden Malatya'ya dönenlerin bulunduğu minibüs ile Malatya'dan Amasya'ya yük taşıyan kamyonun çarpıştığını bildirdi.

Kazada 7 kişinin öldüğünü, yaralanan 10 kişinin ise Kangal Devlet Hastanesi'ne nakillerinin gerçekleştirildiğini dile getiren Sungur, yaralılara acil şifalar diledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta Kızılırmak'taki balık ölümlerinin nedeni araştırılıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-kizilirmaktaki-balik-olumlerinin-nedeni-arastiriliyor-8990/

Kızılırmak'ın geçtiği Karşıyaka Mahallesi tarihi Kesik Köprü mevkisinde ölü balıklar gören vatandaşlar, yetkililere haber verdi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Su Ürünleri Şubesi ekipleri, bölgeye gelerek numune aldı, su sıcaklığını ölçtü.

Numunelerin analiz için ilgili laboratuvarlara gönderileceği öğrenildi.

Su sıcaklığındaki ani değişiklik dolayısıyla oksijen seviyesinin düşmesine bağlı olarak gerçekleştiği tahmin edilen ölümlerin, kesin nedeninin laboratuvar sonuçlarından sonra ortaya çıkacağı belirtildi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta köpeklerini aç ve susuz bırakan kişiye idari para cezası https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-kopeklerini-ac-ve-susuz-birakan-kisiye-idari-para-cezasi-5674/

İl Jandarma Komutanlığı Çevre Doğa ve Hayvanları Koruma Timi ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri, Serpincik köyünde E.İ'nin Kangal cinsi iki köpeğini aç ve susuz bıraktığı bilgisi üzerine adresine gitti.

Ekiplerce, köpeklerin bakımsız ve bitkin halde bulunması üzerine, E.İ'ye Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında hayvan başına 2 bin 43 lira idari ceza uygulandı.

Köpekler ise hayvan ambulansıyla Sivas Belediyesine ait barınağa götürüldü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta bir çoban 3 kişiyi av tüfeğiyle öldürdü https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-bir-coban-3-kisiyi-av-tufegiyle-oldurdu-5623/

İddiaya göre, Kale köyünde bazı köylülerin küçükbaş hayvanlarının çobanlığını yapan A.Y. (24), Kadılı mevkisine kamyonetle hırsızlık amacıyla geldiklerini düşündüğü O.T. (58), M.T. (20) ve K.P'ye (23) yanında bulunan av tüfeğiyle ateş etti.

Çevredekilerin bilgi vermesi üzerine olay yerine sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi.

Sağlık ekipleri O.T, M.T. ve K.P’nin olay yerinde yaşamını yitirdiğini belirledi.

Şüpheli A.Y. jandarma ekiplerince gözaltına alındı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Nesli tehlike altındaki Anadolu dağ turnalarına uydu takibi https://mail.gazetebirlik.com/haber/nesli-tehlike-altindaki-anadolu-dag-turnalarina-uydu-takibi-2644/

Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yaban Hayatı Dairesinde görevli biyolog Burak Tatar, AA muhabirine, müdürlüğün 2014'ten bu yana aralarında Anadolu dağ turnasının da bulunduğu nesli tehlike altında olan türler için eylem planı hazırladığını aktardı.

Türkiye'de turna sayısının azaldığını ve neslinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Tatar, "Dünyada 350 bin çift kadar turna var aslında. Ama Türkiye'de Anadolu dağ turnası dediğimiz turnalar bu coğrafyaya özel bir alt tür. Bu alt tür yok olursa diğer turnaların da yaşama şansı kalmaz. Çünkü Anadolu dağ turnaları bu coğrafyaya, buranın iklim koşullarına adapte olmuş bir alt tür. Dolayısıyla bunun yok olmaması gerekiyor." diye konuştu.

"Her yıl 30 çift turna üreme yapıyor"

Türkiye'de 50-60 çift civarında Anadolu dağ turnası bulunduğunu dile getiren Tatar, şunları kaydetti:

"Bunlardan her yıl 30 çift kadarı üreme fırsatı buluyor. Sulak alanların kurumasından, habitat kaybından dolayı hepsi üreme fırsatı bulamıyor. Yaptığımız modellemelere ve popülasyon yaşayabilirlik analizine göre, eğer böyle devam ederse hiçbir tedbir almazsak turnanın 30 yıl içerisinde yok olacağını öngörüyoruz. Sulak alanlarımızı korumak için nereleri özellikle korumalıyız, hangi bölgeler turna için daha önemli, bunları belirlemek için çalışma yapıyoruz. Turnaları yakalıyoruz, halkalıyoruz, sırtlarına uydu vericiler takıyoruz. Hayvanları izleyip hangi alanları daha çok kullanıyorlar, nerelere göç ediyorlar, nerede kışlayıp, nerede yazlıyorlar, nerede besleniyorlar ve nerede tünüyorlar, bunlar için önemli alanları çıkartıp bu alanları koruma altına almaya çalışıyoruz."

"Turnaların yüzde 70'i Sivas'ta ürüyor"

Tatar, Sivas'ın turnalar için çok önemli olduğunu vurgulayarak, Türkiye'deki turna popülasyonunun yüzde 70'inin Sivas'ta ürediğini belirtti.

Sivas'ın habitatının bozulmadığını, çok güzel sulak alanlarının olduğunu vurgulayan Tatar, "Burada hayvan üreme fırsatı buluyor. Turna aslında insanla iç içe olan bir tür. Sulak alanlarda, sazlıklarda ürüyor ama tarlada besleniyor." dedi.

Tatar, projenin zahmetli ve sabır gerektirdiğini belirterek, halkalama yapılacak bir yavruyu yakalayabilmek için bazen günlerce arazide beklediklerini dile getirdi.

Proje kapsamında Bolu ve Muğla'da tespit ederek uydu vericisi taktıkları ve halkaladıkları turnaların öldüğünü aktaran Tatar, "Sivas'ın doğusuna doğru Erzincan, Erzurum, Ardahan, Van, Muş ve Bingöl'de çok düşük sayıda popülasyonlar var. Yüzde 70 popülasyon Sivas'ta, onun haricinde Samsun'da Kızılırmak deltasında da var." ifadelerini kullandı.

"Yuvalama ve yavrulama alanı Sivas'ta yoğunlukta"

Doğa Koruma Milli Parklar Sivas Şube Müdürü Fatih Albayrak da turnaların takibi açısından projenin son derece önemli olduğunu söyledi.

Sivas'ın projedeki öneminden bahseden Albayrak, "Sivas, turnaların Türkiye genelinde yüzde 70-80 yuvalama ve yavrulama yaptığı alan. Yuvalama ve yavrulama Zara, Yıldızeli, Şarkışla, Ulaş, Suşehri ve Gölova ilçelerinde daha yoğunlukta." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta selden etkilenen köyde temizlik çalışmaları sürüyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-selden-etkilenen-koyde-temizlik-calismalari-suruyor-3886/

İl Özel İdaresi ekipleri, kentte dün etkili olan sağanağın ardından sel oluşan Hacıyusuf köyünde çalışma başlattı.

Ekipler, iş makineleri yardımıyla dere yatakları ile köy yolundaki çamur ve molozları temizledi.

İl Özel İdaresi ekiplerine DSİ, belediye, karayolları, AFAD, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri de destek verdi.

Öte yandan Gemerek Kaymakamlığında oluşturulan kriz masası, yaklaşık 1 haftadır yoğun yağışların etkili olduğu ilçede selden etkilenen yerleşim yerlerinde hasar tespit çalışması yapıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta sağanak, yolda heyelana neden oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-saganak-yolda-heyelana-neden-oldu-8565/

Araçların mahsur kaldığı bölgeye, belediye ve karayolları ekipleri sevk edildi. Ekiplerin çalışmasıyla mahsur kalan araçlar kurtarıldı.

Trafiğe kapatılan yol, çalışmanın tamamlanmasının ardından yeniden açıldı.

"100'den fazla su baskını ihbarı aldık"
Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, son yıllarda yaşanan iklim değişikliği nedeniyle farklı durumlar yaşadıklarını söyledi.

Kentte yoğun yağış olduğunu belirten Bilgin, "Meteorolojiden aldığımız verilere göre metrekareye 30 kilogram yağış düşmüş. Bu da doğal olarak belli bölgelerde sıkıntılar oluşturdu. Paşabahçe Mesire Alanı yolunda dağdan gelen sel nedeniyle yol kapandı." dedi.

Can kaybı yaşanmamasının sevindirici olduğunu vurgulayan Bilgin, şunları kaydetti:

"Allah'a şükürler olsun cana gelen bir durum yok, birkaç araç hasar görmüş. Ekiplerimizle sahadayız, şehir içerisinde belirli bölgelerde su baskınları var. Özellikle bodrum katlarında baskınlar olmuş. Tüm ekiplerimizle araç, gereç ve personel olarak milletimizin emrindeyiz. Arzu etmediğimiz hususlar ama önemli olan cana zarar gelmemesi. Biz tedbir almakla mükellefiz, olay olduktan sonra şu anda ekiplerle sahada çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Hemşehrilerimizden bu konuda anlayış ve sabır bekliyoruz."

Belli bölgelerde yoğunlaşma olduğunu, ekiplerin özellikle su basan bodrum katlarında çalışmalarını sürdürdüğünü dile getiren Bilgin, "Sağanağın ardından 100'den fazla su baskını ihbarı aldık. Hatlarda bir sorun yok ama kısa zamanda metrekareye düşen yoğun yağış sebebiyle şişme olmuş, bundan kaynaklanan sorunlar var. Gün içerisinde baskınlar olsun su dolan yerler olsun temizlemiş olacağız." diye konuştu.

Bilgin, sağanağın ardından Ulu Cami çevresinde iş yerleri zarar gören esnafa da ziyarette bulunarak, "geçmiş olsun" dileklerini iletti.

Öte yandan, AFAD ekipleri, bodrum katlarda su tahliye çalışması yaptı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Şehit Piyade Uzman Çavuş Ömer Yıldırım'ın Sivas'taki ailesine şehadet haberi verildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/sehit-piyade-uzman-cavus-omer-yildirimin-sivastaki-ailesine-sehadet-haberi-verildi-5752/

 Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde teröristlerle girilen çatışmada şehit olan Piyade Uzman Çavuş Ömer Yıldırım'ın Sivas'taki ailesine şehadet haberi ulaştı.

Şehit Yıldırım'ın (27) kent merkezine bağlı Gazi köyünde yaşayan ailesine askeri yetkililerce acı haber verildi.

Şehidin babası Cemal, annesi Hatice ve aile bireylerini askeri yetkililer ile yakınları teskin etmeye çalıştı. Şehidin babaevine Türk bayrağı asıldı.

Şehit Yıldırım'ın son izninde memleketi Sivas'a gelerek Düriye Yıldırım ile nişanlanıp resmi nikah kıydıkları, Kurban Bayramı'nın hemen sonrasında düğün yapmayı planladıkları öğrenildi.

Vali Yılmaz Şimşek, sosyal medya hesabından, "Pençe-Kilit Harekat Bölgesi'nde teröristlerle çıkan çatışmada şehit düşen hemşehrimiz Piyade Uzman Çavuş Ömer Yıldırım'a Allah'tan rahmet, kederli ailesine ve yakınlarına sabrı cemil diliyoruz. Aziz milletimizin başı sağ olsun." paylaşımında bulundu.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak kızıla büründü https://mail.gazetebirlik.com/haber/turkiyenin-en-uzun-nehri-kizilirmak-kizila-burundu-4225/

Sivas İmranlı ilçesindeki Kızıldağ'ın güney yamaçlarından doğup Bafra Burnu'ndan Karadeniz'e dökülen Kızılırmak'ın suyu, yağışlarla taşınan toprağın etkisiyle kızıl rengini aldı.

Kızıllığın, nehrin tarihi Kesik Köprü ve Karşıyaka mevkisinden geçen bölümünde yoğunlaştığı görüldü.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta sağanak nedeniyle yol çöktü, bazı evleri su bastı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-saganak-nedeniyle-yol-coktu-bazi-evleri-su-basti-5029/

Kentte sağanağın ardından bazı cadde ve sokaklar, su altında kaldı. Yollarda oluşan su birikintileri, sürücülere ve yayalara zor anlar yaşattı.

Gültepe Mahallesi'nde yolda oluşan su birikintisi nedeniyle otomobiliyle mahsur kalan Recep Erce, ekiplerin yardımıyla kurtarıldı. Kıyafetleri ıslanan Erce'ye sağlık ekipleri tulum verdi.

Fatih Mahallesi'nde caddede çökme meydana geldi. Sivas Belediyesi ekipleri, çöken yolda çalışma başlattı.

Kentte bodrum katlarındaki bazı evleri ise su bastı. Ekipler, evlere dolan suları tahliye etmek için çalışma yaptı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta KKKA şüphesiyle tedavi gören 2 kişi hayatını kaybetti https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-kkka-suphesiyle-tedavi-goren-2-kisi-hayatini-kaybetti-7162/

Alınan bilgiye göre, Doğanşar ilçesine bağlı Çatpınar köyünde çiftçilikle uğraşan Hasan Yuva (64), 5 gün önce rahatsızlanınca yakınları tarafından hastaneye kaldırıldı.

Buradan Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesine sevk edilen ve KKKA şüphesiyle yoğun bakım servisinde tedavi altına alınan Yuva kurtarılamadı.

Yuva'nın cenazesinin yarın Çatpınar köyünde toprağa verileceği öğrenildi.

Öte yandan, Diyarbakır'dan koyunlarını otlatmak için Sivas'ın Divriği ilçesine gelen 53 yaşındaki Remzi Polat da rahatsızlanınca hastaneye kaldırıldı.

Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi yoğun bakım servisinde KKKA şüphesiyle tedavi altına alınan Polat yaşam mücadelesini kaybetti.

Polat'ın cenazesi toprağa verilmek üzere Diyarbakır'a gönderildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türkiye'nin en büyük canlı hayvan pazarının kapasitesi artırılacak https://mail.gazetebirlik.com/haber/turkiyenin-en-buyuk-canli-hayvan-pazarinin-kapasitesi-artirilacak-6188/

Pazar alanında incelemelerde bulunan Şarkışla Belediye Başkanı Ahmet Turgay Oğuz, AA muhabirine, pazar esnafının taleplerini yerine getirmek için yeni proje hazırladıklarını söyledi.


Hazırlanan projenin Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından kabul edildiğini belirten Oğuz, "Hayvan pazarında tüccarlık yapan esnafımız daha önce bizlerden koyun padoklarının ayrılması ile ilgili bir talepte bulunmuştu. Biz de bu talebi yerine getirebilmek için DAP Eİdaresi Başkanlığına bir proje sunduk. Projemiz kabul edildi." dedi.

Oğuz, yaklaşık 2,5 milyon liraya yapılacak proje için Sivas Valisi Salih Ayhan önderliğinde DAP'ta sözleşme imzaladıklarını aktararak, şunları kaydetti:

"İnşallah bu işin ihalesini en kısa zamanda yapacağız. Hayvan pazarına yeni padoklar ekleyerek, büyütecek ve hayvan pazarına daha bir canlılık katmış olacağız. Mevcut hayvan pazarımıza 5 bin büyükbaş, 3 bin de küçükbaş hayvan alınıyordu. Yapılacak olan padoklarla küçükbaş hayvan sayısı 6 bine çıkaracağız. Yani toplamda 11 bin hayvan kapasiteli olacak."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta sahipsiz köpeklerin saldırdığı çocuk yaralandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-sahipsiz-kopeklerin-saldirdigi-cocuk-yaralandi-5035/

Yıldırım Mahallesi Belkent Caddesi'ndeki sitenin önünde oynayan Belinay Özbek'e sahipsiz köpekler saldırdı.

Çevredekilerin yardımıyla Özbek, köpeklerden kurtarılarak Şarkışla Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

 


Kulağından, kolundan ve bacağından yaralanan çocuk, ilk müdahalesinin ardından şehir merkezindeki hastaneye sevk edildi.

Olayı görerek çocuğu kurtaran komşusu Mustafa Akgül, AA muhabirine, bahçede ağaç budadığı sırada Özbek'in sesini duyarak olay yerine koştuğunu söyledi.

Özbek'e yaklaşık 6 sahipsiz köpeğin saldırdığın anlatan Akgül, "Köpekler çocuğu vücudunun çeşitli yerlerinden ısırıyordu. Elimdeki testere ile köpekleri kovaladım ama ben gidene kadar ısırmışlardı." dedi.

Akgül, daha sonra 112 Acil Servis'i aradığını ve gelen ambulansla küçük çocuğu hastaneye götürdüklerini ifade etti.

Bu arada çocuğa saldıran sahipsiz köpekler, olayın yaşandığı bölgeye yakın olan Şarkışla Devlet Hastanesi'nin etrafında da görüldü.
 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta 4 Eylül Barajı'nda su seviyesi yükseliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-4-eylul-barajinda-su-seviyesi-yukseliyor-4157/

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Bilgin, 4 Eylül Barajı'nda incelemelerde bulundu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bilgin, yoğun kar yağışıyla su seviyesinin de yükseldiğini, baharda ciddi artış beklediklerini belirtti.

Bilgin, son yıllarda kuraklık nedeniyle su kaynaklarında azalma yaşandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Şu anda şehrin su ihtiyacının yüzde 75-80'lik kısmı Tavra Deresi'nden, kalan kısmı da 4 Eylül Barajı'ndan temin edilmekte. Ancak şu anda şehri susuz bırakmamak adına 4 Eylül Barajı'nda ölü noktadan su veriyoruz. Allah'a şükürler olsun bu yıl Rabbim rahmetinden bizi geri bırakmadı ve yoğun kar yağışı oldu. İnşallah, baharda karların erimesiyle baraj debisinde yükselme bekliyoruz. Şu anda havaların ısınmaya başlamasıyla kısmi olsa da baraj havzasında artış var. Biz umut ve temenni ediyoruz ki bu seneki yağışlar ve bahar yağışları ile barajdaki su seviyesi artacak."

4 Eylül Barajı'nı desteklemek adına Hafik Pusat-Özen Barajı'ndan su temin edilmesi projesine de değinen Bilgin, "Su temin projesinin ihalesi yapıldı. Sözleşme imzalandı, yer teslimi yapıldı ve inşallah müteahhit firma öncelikle ilk kısım olan 12 kilometrelik ve 50 kilometrelik projeyi hayata geçirecek. Bu projeyle Sivas'ın su sorununu çözmeyi amaçlıyoruz. Hemşerilerimizden hassaten ricamız, suyumuzu tasarruflu kullanmaları ve israf etmemeleridir. İnşallah kar yağışı ve devam eden projeyle Sivas'a su sorunu yaşatmayacağız." ifadelerini kullandı.

Bilgin'e incelemeleri sırasında Belediye Başkan Yardımcısı Levent Olgun ve SİBESKİ Müdürü Faruk Karabal eşlik etti.

Sivas'a 12 kilometre uzaklıkta bulunan ve Tavra Deresi ile kentin su ihtiyacını karşılayan 4 Eylül Barajı, son dönemde yaşanan kuraklıktan etkilenmiş ve ocak ayında barajdaki su miktarı güvenlik seviyesinin altına inmişti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas-Malatya kara yolu kar nedeniyle tır ve çekici trafiğine kapatıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivas-malatya-kara-yolu-kar-nedeniyle-tir-ve-cekici-trafigine-kapatildi-5114/

Karayolları Genel Müdürlüğünün resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Sivas-Kangal-Gürün yol ayrımı ile Yağdonduran Geçidi'nde kar yağışı ve tipi etkili oluyor.

Buzlanmanın da etkili olduğu kara yolunda, tır ve çekicilerin geçişine izin verilmiyor.

Tır ve çekiciler, Kangal ve Ulaş ilçelerinde bekletiliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta kar ve tipi nedeniyle 446 köy yolu ulaşıma kapandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-kar-ve-tipi-nedeniyle-446-koy-yolu-ulasima-kapandi-3661/

İl Özel İdaresinden yapılan açıklamaya göre, kapalı yolların açılması için ekipler 93 araç ve 136 personelle çalışmalarını sürdürüyor.

Öte yandan, şehir merkezine 6 kilometre uzaklıktaki Paşabahçe Mesire Alanı'nda Sivas Belediyesince yaptırılan "Hobbit Evleri" ve çevresinde kar yağışıyla güzel görüntü oluştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ın gölleri "balık adamları" cezbediyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasin-golleri-balik-adamlari-cezbediyor-7104/

Sivas'ın Gürün ilçesinde berrak suyu ve turkuaz mavisi görünümüyle "doğal akvaryum"u andıran Gökpınar Gölü irtifa dalış merkezi olma yolunda ilerlerken, Zara ilçesindeki Tödürge Gölü ise eğitim amaçlı buz altı dalışı gerçekleştiren kurtarma ekiplerinin gözde mekanları arasında yer alıyor.

Sivas kent merkezine 147, Gürün ilçesine 10 kilometre mesafedeki Gökpınar Gölü, su altındaki birbirinden güzel flora ve faunasıyla doğal akvaryumu andırıyor.

Dipten kaynaklarla beslenen ve derinliği 15 metreyi bulan turkuaz rengi gölde, su altı sporlarıyla uğraşanlar irtifa dalışı yapıyor.

 

Tödürge Gölü ise arama kurtarma ekiplerinin eğitim amacıyla buz altı dalışı gerçekleştirdiği göller arasında yer alıyor. Balık adamlar, yaşanabilecek kazalara karşı eğitim amacıyla gölde buz altı dalışı gerçekleştiriyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına bağlı su altı arama kurtarma ekibi, Tödürge Gölü'nde eğitim amaçlı buz altı dalışı yaptı. Dalgıçlar, buzla kaplı gölde açtıkları delikten suya girerek tüplü dalış gerçekleştirdi.

"Sivas'ın göllerinde bedenimizi ve tüm malzemelerimizi denedik"

Ekip amiri Mesut Bozkurt, AA muhabirine, Tödürge Gölü'nün Türkiye'de buz altı dalışı yapılacak nadir yerlerden olduğunu söyledi.

Buz altı dalış eğitimi gerçekleştirdiklerini belirten Bozkurt, "Sivas'ta 4 günlük program yaptık. Gürün Gökpınar Gölü'nde 2 günlük irtifa dalışı gerçekleştirdik. Tödürge Gölü'nde de buz altı dalışları yaptık." dedi.

Sivas'ın bu iki gölünün su altı dalışları için önemli merkezler olduğunu vurgulayan Bozkurt, "Sivas'ın göllerinde bedenimizi ve tüm malzemelerimizi denedik. Arama kurtarma dalgıçları olarak su seçme şansımız yok, her mevsimde, her su ikliminde çalışacak şekilde bedenen ve malzeme olarak hazır olmak durumundayız. Bunları burada test ettik. Buz altı dalışının ayrı bir tecrübesi, ayrı kriterleri var, bunları gerçekleştirmek amacıyla buraya geldik." diye konuştu.

"Beklentilerimizden çok iyiydi"

Tödürge ve Gökpınar göllerinin beklentilerinin çok üzerinde deneyim sunduğunu dile getiren Bozkurt, "Tödürge Gölü buz altı dalışları için ideal bir bölge. Su altını seven camia, özellikle tecrübeli dalıcılar için kesinlikle gelinip görülmesine değer bir yer. 11 kişilik ekiple geldik, 6'sı uzman dalıcı. İşe yeni alınan 5 arkadaşımızı da yetiştirmek amacıyla buraya geldik. Yeni personelimizi hem soğuk su, hem irtifa dalışı hem de buz altı dalışları için eğittik." değerlendirmesinde bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu 34 kişi yaralandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-yolcu-otobusunun-devrilmesi-sonucu-34-kisi-yaralandi-4650/

İstanbul-Diyarbakır seferini yapan R.D. yönetimindeki 35 AGG 489 plakalı yolcu otobüsü Gürün ilçesi Mazıkıran mevkisinde devrildi.

Bilgi verilmesi üzerine olay yerine sağlık, kurtarma, polis ve jandarma ekipleri sevk edildi.

Kazada otobüste bulunan 34 kişi yaralandı.

Kentteki hastanelere kaldırılan yaralılardan 8’inin durumunun ağır olduğu öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu 20 kişi yaralandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-yolcu-otobusunun-devrilmesi-sonucu-20-kisi-yaralandi-3993/

Zonguldak'tan Batman'a giden S.K. (48) yönetimindeki 60 DN 001 plakalı yolcu otobüsü, Sivas-Malatya kara yolunun Hekimhan ilçesi Abdalboğan mevkisinde devrildi.

Bilgi verilmesi üzerine olay yerine sağlık, polis ve jandarma ekipleri sevk edildi.

Kazada otobüs şoförü, otobüsün ikinci şoförü D.Y. (39) ile yolcular S.G. (18), N.A. (64), S.Ç. (55), S.D. (26), M.D. (65), S.Ş. (26), E.Ş. (3), M.M.T. (33), A.Y. (17), S.U. (33), D.K. (53), Y.Ş. (38), E.Y. (40), H.Ü. (64), M.Ç. (42), Y.K. (42), M.A. (44) ve M.Y. (34) yaralandı.

Sivas ve Malatya'daki hastanelerde tedavi altına alınan yaralılardan N.A, S.U, D.K. ve Y.K'nin sağlık durumlarının ciddiyetini koruduğu öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Vali buz altı dalış yaptı https://mail.gazetebirlik.com/haber/-vali-buz-alti-dalis-yapti-8080/

Ayhan, Sivas-Erzincan kara yolunda bulunan ve Uluslararası Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi (RAMSAR) kapsamında koruma altına alınan gölde, serbest dalış rekortmeni milli sporcu Birgül Erken'in rekor denemesinin ardından buz altına daldı.

Bir süre suda kalan Ayhan'a "balık adamlar" eşlik etti.

Ayhan, yaptığı açıklamada, Sivas'ın göllerinin meşhur olduğunu söyledi.

Tödürge Gölü'nün buz altı dalışı için ideal bir yer olduğunu belirten Ayhan, "Birgül Erken de burada bir rekor denemesi yaptı ancak arzu ettiğimiz neticeyi alamadık. Gölün tanınmasında özel bir desteği oldu. Ben de bunu fırsat bilerek göle ilk dalışımı gerçekleştirdim." dedi.

Tödürge'nin doğa harikası olduğunu vurgulayan Ayhan, şunları kaydetti:

"İnşallah yaz döneminde çok güzel bir peyzaj çalışmasıyla su sporları merkezi yapacağız. Burayı adeta dalış merkezi yapacağız. Sivas'ın doğal güzelliklerini tanıtmak bizim önemli görevlerimiz arasında. Buz altı dalışı gerçekleştirdik ve bu hakikaten bir nimet. Su sporu seven herkesi buraya bekliyoruz. Burada ilk dalışımı gerçekleştirdim ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum."

Ayhan, milli sporcu Birgül Erken ile Türk bayrağını tutarak buzla kaplı göl üzerinde fotoğraf çektirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta demir cevheri yüklü 7 vagon devrildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-demir-cevheri-yuklu-7-vagon-devrildi-4311/

Maden Mahallesi'nde, Divriği ilçesinden Malatya istikametine giden yük treninin demir cevheri yüklü 7 vagonu henüz bilinmeyen nedenle devrildi.

Kaza nedeniyle güzergahtaki tren seferleri geçici olarak durduruldu.

Devrilen vagonların kaldırılması için çalışma başlatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta kar yağışı etkili oluyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-kar-yagisi-etkili-oluyor-424/

Kentte bir süredir mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları yerini soğuk hava ve kar yağışına bıraktı.

Sabah saatlerinde başlayan kar, tarihi kent meydanını beyaza bürüdü.

Kar yağışının ilerleyen saatlerde yerini sağanağa bırakması bekleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta kar ve tipi nedeniyle 32 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-kar-ve-tipi-nedeniyle-32-koy-yolunda-ulasim-saglanamiyor-8063/

Kış sezonunda karın yağdığı ilk günden itibaren ekipler, 11 bin 334 defa kar ve tipi nedeniyle kapanan yolları yeniden ulaşıma açtı.

Öte yandan il genelinde soğuk hava etkili oluyor.

Kentte hava sıcaklığı gece sıfırın altında 10, gündüz ise sıfırın altında 6 dereceye kadar düştü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta kar ve tipi nedeniyle 75 köy yolu ulaşıma kapandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-kar-ve-tipi-nedeniyle-75-koy-yolu-ulasima-kapandi-6778/

İl Özel İdaresinden yapılan açıklamaya göre, ekipler, kapalı yolların açılması için çalışmalarını sürdürüyor.

Yol açma çalışması sırasında hastalık, doğum ve ölüm gibi vakalara ilişkin ihbarlara öncelik veriliyor.

İl genelinde soğuk hava etkili oluyor.

Kentte hava sıcaklığı gece sıfırın altında 15 dereceye kadar düştü. Soğuk hava nedeniyle Kızılırmak'ın tarihi Kesik Köprü çevresindeki ağaçlara düşen kırağı güzelliklerine güzellik kattı.

Öte yandan gece saatlerinden itibaren etkili olan sis nedeniyle görüş mesafesi de 50 metreye kadar düştü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta yolcu otobüsü ile 2 tır çarpıştı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-yolcu-otobusu-ile-2-tir-carpisti-9980/

Ziya Ada (37) idaresindeki Sivas Hedef Turizm'e ait 58 ABB 534 plakalı yolcu otobüsü, Uğur Kale'nin (40) kullandığı 42 AIJ 315 plakalı demir profil yüklü tır ve Adnan Rençperoğlu (40) yönetimindeki 34 CGG 457 tır, Sivas-Kayseri kara yolu Maksutlu köyü mevkisinde çarpıştı.

İhbar üzerine kaza yerine 112 Acil Servis, polis ve kurtarma ekipleri sevk edildi.

Kazada, otobüs şoförü Ada olay yerinde yaşamını yitirdi. Tır sürücüleri, otobüs muavini Gökhan Kök (32) ile otobüsteki yolcular Abdul Kadim Hamzaoğlu (65), Neriman Hamzaoğlu (56), Feyzanur Özkan (23), Halime Gözde Buber (19), Elif Demir (24), Hafız Kekeç (22), Ali Osman Hökelek (29), Nur Selin Koç (20), Ahmet Kayasandık (23), Abbas Safa Güzelay (22) ve Dilara Tercan yaralandı.

Otobüste sıkışan bazı yaralılar, kurtarma ekiplerince çıkartıldı.

Ambulanslarla Şarkışla Devlet Hastanesine kaldırılan yaralılardan Kök ve Tercan, Sivas'a sevk edildi.

Ada'nın cenazesi, otopsi işlemleri için Şarkışla Devlet Hastanesi morguna götürüldü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta yolcu otobüsü ile 2 tır çarpıştı, 1 kişi öldü, 13 kişi yaralandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-yolcu-otobusu-ile-2-tir-carpisti-1-kisi-oldu-13-kisi-yaralandi-3635/

Sürücülerinin kimliği henüz belirlenemeyen Sivas Hedef Turizm'e ait 58 ABB 534 plakalı yolcu otobüsü ile 42 AIJ 315 ve 34 CGG 457 tırlar, Sivas-Kayseri kara yolu Maksutlu köyü mevkisinde çarpıştı.

İhbar üzerine kaza yerine 112 Acil Servis, polis ve kurtarma ekipleri sevk edildi.

Kazada, ilk belirlemelere göre 1 kişi yaşamını yitirdi, 13 kişi yaralandı.

Yaralılar, ambulanslarla Şarkışla Devlet Hastanesine kaldırıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta kar nedeniyle 731 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-kar-nedeniyle-731-koy-yolunda-ulasim-saglanamiyor-3570/

Yol açma çalışması sırasında hastalık, doğum ve ölüm gibi vakalara ilişkin ihbarlara öncelik veriliyor.

Bu arada, kentte gece başlayan kar aralıklarla devam ediyor.

Tarihi Cumhuriyet Meydanı kar yağışının ardından beyaza büründü.

Belediye ekipleri, şehir merkezinde kar temizleme çalışması yaptı.

Öte yandan, kar ve tipi nedeniyle, ağır tonajlı araçların ulaşımına kapanan 1453 rakımlı Seyfebeli Geçidi yeniden trafiğe açıldı.

Tokat-Sivas kara yolu tipi nedeniyle tır geçişine kapatıldı

Tokat-Sivas kara yolunun Çamlıbel geçidinde etkili olan kar ve tipi nedeniyle çekici türü araçların geçişine izin verilmiyor. Araçlar bölgedeki bir akaryakıt istasyonunda bekletiliyor.

Kara yolunun Arpancık mevkisinde de tipi nedeniyle sürücüler zor anlar yaşıyor. Bölgede görüş mesafesi yaklaşık 60 metreye düşerken polis ekipleri, sürücüleri uyarıyor.

Kara yolunun açık kalması için ekiplerin çalışması ise sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ekiplerden yolu kapanan köylerdeki hastalara ulaşım desteği https://mail.gazetebirlik.com/haber/ekiplerden-yolu-kapanan-koylerdeki-hastalara-ulasim-destegi-1925/

İlçeye 62 kilometre uzaklıkta Kale köyünde yaşayan 86 yaşındaki yatalak hasta Şaziye Polat, rahatsızlanınca yakınları 112 Acil Çağrı Merkezi'nden yardım istedi.

Tipi nedeniyle 112 Acil Servis personeli köye ulaşamayınca Suşehri İlçe Özel İdare ekiplerinden yardım talep etti.

İş makineleri yardımıyla açılan yolda ilerleyen ekipler, köye ulaşarak Polat'ı ambulansla Suşehri Devlet Hastanesine kaldırdı.

Öte yandan Kangal ilçesi Karasüver köyünde yaşayan yüksek tansiyon hastası 52 yaşındaki Temir Eroğlu da rahatsızlığı nedeniyle sağlık ekiplerine bilgi verdi.

Kangal İlçe Özel İdare ekipleri tarafından yolu açılan köyden alınan Eroğlu, Kangal Devlet Hastanesine götürüldü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta Pusat-Özen Barajı'nın yüzeyi buzla kaplandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-pusat-ozen-barajinin-yuzeyi-buzla-kaplandi-5162/

İlçe merkezine yaklaşık 25 kilometre mesafede bulanan barajın yüzeyindeki buz tabakası yaklaşık 10 santimetreye ulaştı.

Devlet Su İşleri tarafından 2009'da Pusat Deresi ve Madenköy Çayı üzerine sulama amaçlı kurulan Pusat-Özen Barajı nedeniyle tamamen boşaltılarak yaklaşık 5 kilometre üst kısma taşınan Pusat köyünün, sular altında kalan eski yerleşim yerindeki cami minaresinin bir bölümü de buz üstünde kaldı.

İlçede yaşayan Sadettin Çaldıran, AA muhabirine, son yıllarda ciddi kuraklık yaşandığını söyledi.

Baraj içerisinde bulunan eski yerleşim yerindeki cami minaresindeki izlerden suyun 10-12 metre düştüğünü gözlemlediğini belirten Çaldıran, "Suyun çekilmesiyle minare ortaya çıktı. Sivas bölgesinde yoğun şekilde kar yağışı oldu. Bahara doğru karların erimesiyle barajın dolarak minarenin kaybolacağı seviyeye geleceğini düşünüyoruz. Gece sıcaklık sıfırın altında 30 dereceye kadar düştü. Şu an barajın yüzeyi tamamen buzla kaplandı." dedi.

Sivas'ta soğuk hava etkili oldu

Bu arada il merkezi ve diğer ilçelerde de soğuk hava etkili oldu.

Hava sıcaklığı gece sıfırın altında 20, gündüz ise sıfırın altında 14 dereceye kadar düştü.

Soğuk havanın etkisiyle kentteki birçok göletin yüzeyi buzla kaplandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta ekipler yolu kapanan köydeki hasta için seferber oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-ekipler-yolu-kapanan-koydeki-hasta-icin-seferber-oldu-6775/

Merkeze bağlı Karabalçık köyünde yaşayan 84 yaşındaki diyabet hastası Salih Koç rahatsızlanınca yakınları durumu 112 Acil Sağlık ekiplerine bildirdi. 

Yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle köy yolu ulaşıma kapanınca sağlık ekipleri, AFAD ekiplerinden yardım istedi.

AFAD ekipleri paletli arazi aracıyla hastayı evden alarak sağlık ekiplerinin bulunduğu alana getirdi.

Koç, ambulansla hastaneye kaldırıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta kar nedeniyle yolu kapanan köydeki hasta, ekiplerin çalışmasıyla hastaneye ulaştırıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-kar-nedeniyle-yolu-kapanan-koydeki-hasta-ekiplerin-calismasiyla-hastaneye-ulastirildi-2918/

İl merkezine 118 kilometre uzaklıkta bulunan Hafik ilçesi Adamlı köyünde yaşayan 57 yaşındaki İsmihan Demir'in ateşlenmesi üzerine yakınları durumu 112 Acil Servis ekiplerine bildirdi. Kar kalınlığının yer yer 1 metreye ulaştığı bölgede ambulansın ilerleyememesi üzerine Hafik Özel İdare Müdürlüğü karla mücadele ekiplerinden destek istendi.

Özellikle Kamışbeli Geçidi'nde karlı yolu açmakta zorlanan iş makinelerinin uzun süren çalışmasının ardından sağlık ekipleri köye ulaştı. Demir, ambulansla Hafik İlçe Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas sıfırın altında 30,9 dereceyle Türkiye'nin en soğuk ili oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivas-sifirin-altinda-309-dereceyle-turkiyenin-en-soguk-ili-oldu-9233/

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün internet sitesinde yer alan verilere göre, günün en düşük sıcaklığının ölçüldüğü Gürün'ün Göbekören köyünü, sıfırın altında 29,6 dereceyle Bolu'nun Gerede ilçesi Samat köyü takip etti.

Hava sıcaklığı, sıfırın altında olmak üzere Bolu'nun Dörtdivan ilçesinde 28, Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde 26,8, Malatya'nın Kuluncak ilçesinde 25,4 derece olarak kaydedildi.

Yine sıfırın altında olmak üzere sıcaklık, Sivas'ın Altınyayla ilçesinde 24,7, Kangal ilçesinde 24,5, Kayseri'nin Tomarza ilçesinde 24,4, Aksaray'ın Gülağaç ilçesinde 24,1, Kayseri'nin Sarız ilçesinde 23, Sivas'ın Şarkışla ilçesinde 22,5 ve Yozgat'ın Boğazlayan ilçesinde ise 22,3 derece ölçüldü.

Soğuk hava Sivas merkez ve diğer ilçelerinde de etkili oldu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta tipinin geçmesini bekleyen yolculara Türk Kızılayından kumanya ve yemek https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-tipinin-gecmesini-bekleyen-yolculara-turk-kizilayindan-kumanya-ve-yemek-6755/

Kenti çevre illere bağlayan kara yollarında dün akşam saatlerinden itibaren etkili olan kar ve tipi nedeniyle dinlenme tesisleri, pansiyon ve kurum misafirhanelerinde 2 bini aşkın yolcu ağırlanıyor.

Türk Kızılayı Sivas Şubesi gönüllüleri, dün geceden itibaren Kangal ve Ulaş ilçelerindeki misafirhane, pansiyon ile Sivas-Kayseri kara yolu güzergahında bulunan Taşlıdere mevkisindeki dinlenme tesislerinde konaklayan vatandaşlara sıcak yemek ve kumanya dağıttı.

Ulaşımın sağlanamadığı Sivas-Erzincan karayolunun Kızıldağ Geçidi'ndeki tesislerde bekleyenlere ise kumanya dağıtımına devam ediliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yolcu otobüsü kaza yapan tıra çarpıp devrildi... https://mail.gazetebirlik.com/haber/yolcu-otobusu-kaza-yapan-tira-carpip-devrildi-4447/

Burhan Türkmen yönetimindeki 06 ED 9997 plakalı tır, D-100 kara yolunun Koyulhisar ilçesi Aşağıkale Tüneli mevkisinde kar yağışı nedeniyle kayganlaşan yolda devrilerek karşı şeride geçti. Karşıdan gelen Ağrı Doğuş firmasına ait Memo Yakar idaresindeki 04 D 4942 plakalı yolcu otobüsü de tıra çarptıktan sonra devrildi.

Haber verilmesi üzerine kaza yerine 112 Acil Sağlık, kurtarma ve polis ekipleri sevk edildi.

Otobüste bulunan yolculardan Mehmet Emin Solhan (44) kaza yerinde hayatını kaybetti, sürücüler ile yolcu otobüsünde bulunan Siracettin Korkunç, Nihat Gün, Rıfat Erdoğan, Necmettin Solhan, Torun Bulan, İlhan Solhan, Nezir Akhan, Ebubekir Taşdan, Cimşit Taşdan, İsmet Erdoğan, Raşit Solhan, Gevez Solhan, Raziye Aydemir, Sertip Solhan, Orhan Keskin, Ali Korkunç, Ömer Solhan, Mustafa Solhan, Fahrettin Aydemir, Hüseyin Solhan, Dindar Taşdan, Nesim Erdoğan, Fesih Solhan, Cahit Solhan ve Cemil Solhan yaralandı.

Ambulanslarla Koyulhisar ve Suşehri'ndeki devlet hastanelerine kaldırılan yaralılardan bazıları Sivas'a sevk edildi.

Kaza nedeniyle kapanan Sivas-Erzincan ve Sivas-Tokat kara yolu kontrollü olarak yeniden ulaşıma açıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta yolcu otobüsü ile kamyonet çarpıştı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-yolcu-otobusu-ile-kamyonet-carpisti-7767/

Alınan bilgiye göre, Şanlıurfa'dan Trabzon'a giden Kadir Çam yönetimindeki Lüks Kahramanmaraş Turizm firmasına ait 46 KY 500 plakalı yolcu otobüsü, Sivas-Erzincan kara yolu Kemreli köyü yakınlarında, sürücüsünün ismi belirlenemeyen 50 ER 706 plakalı kamyonetle çarpıştı.

Kazada, kamyonet şoförü ile aynı araçta yolcu olarak bulunan Hasan Hüseyin Taşkıran (31) yaşamını yitirdi.

Şarampole inen otobüsün sürücüsü Kadir Çam, muavin Mustafa Gürbüz ile yolcular Sibel Kaya, Zehra Yozoğulları, Talat Büyük, Damla Büyük, Mehmet Fatih Köroğlu, Ömer Aydın, Burak Yoksul, İrem Taştekin, Ahmet Mete Emiroğlu, Fatma Tuğçe Koçakütük, Soner Özdemir, Bakiye Yıldız ile otobüste bulunan Afgan yolcular Belkıs Rezai, Gholam Rasul, Fereshte, Omid ve Reyhan Hosseini yaralandı.

İmranlı Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaralılardan durumu ağır olan 3'ü Sivas'a sevk edildi.



]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta okul çevresinde pitbull dolaştıran kişiye 14 bin 982 lira ceza https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-okul-cevresinde-pitbull-dolastiran-kisiye-14-bin-982-lira-ceza-4310/

Sivas'ta okul çevresinde gezdirilen yasaklı ırk köpek barınağa teslim edildi.

Fatih Mahallesi'nde E.B'nin (16), Şehit Muhammet Onur Demir Lisesi çevresinde yasaklı ırk köpek gezdirdiğini görenler, İl Emniyet Müdürlüğü Hayvanları Koruma Büro Amirliği Hayvan Durum İzleme (HAYDİ) ekiplerine haber verdi.

Bölgeye gelen ekipler F.B'ye 14 bin 982 lira ceza kesti, pitbull cinsi köpek Sivas Belediyesi hayvan barınağına götürüldü.

Kayseri'de yasaklı ırk iki köpek yakalandı
Kayseri'de de Asayiş Şube Müdürlüğü Çevre Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği ekipleri, Keykubat Mahallesi Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi'nde arazide yasaklı ırk iki köpeğin olduğu ihbarı aldı.

Ekipler, Melikgazi Belediyesi görevlileriyle birlikte iki köpeği yakalayıp hayvan barınağına götürdü.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas sıfırın altında 21,7 dereceyle Türkiye'nin en soğuk ili oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivas-sifirin-altinda-217-dereceyle-turkiyenin-en-soguk-ili-oldu-1139/

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün internet sitesinde yer alan verilere göre, günün en düşük sıcaklığının ölçüldüğü İmranlı'yı, sıfırın altında 20,3 dereceyle Ağrı'nın Taşlıçay ilçesi takip etti.

Hava sıcaklığı, sıfırın altında olmak üzere Ağrı Ahmed-i Hani Havalimanı'nda 20,2, Erzurum'un Tekman ilçesi Hacı Ömer köyünde 19,6 ve Van'ın Çaldıran ilçesi Bezirhane köyünde 17,8 kaydedildi.

Yine sıfırın altında olmak üzere sıcaklık, Ağrı'nın Hamur ilçesinde 17, Cumaçay Beldesi'nde 16,3, Muş'un Malazgirt ilçesinde ise 16 derece ölçüldü.

Soğuk hava Sivas merkez ve ilçelerinde de etkili oldu.

Sıcaklığın gece sıfırın altında 7, gündüz ise 5 dereceye kadar düştüğü kentte, soğuk hava yaşamı olumsuz etkiliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta sahibinin bırakıp kaçtığı yasaklı ırk köpek hayvan barınağına götürüldü https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-sahibinin-birakip-kactigi-yasakli-irk-kopek-hayvan-barinagina-goturuldu-450/

Huzur Mahallesi Hamza Yerlikaya Caddesi'nde yasaklı ırk köpek gezdirildiği ihbarı üzerine, bölgeye İl Emniyet Müdürlüğü Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği Hayvan Durum İzleme (HAYDİ) ekipleri sevk edildi.

Bu sırada polisleri gören köpeğin sahibi, hayvanı bırakarak kaçtı.

Polisler yaptıkları araştırmada köpeğin A.G'ye ait olduğunu tespit etti.

Pitbull cinsi olduğu değerlendirilen köpek, Sivas Belediyesine ait hayvan barınağına götürüldü.

A.G'ye, kayıt belgesiz ve ağızlıksız köpek gezdirmekten dolayı ceza yazılması için tutanak düzenlendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'taki bakım ve rehabilite merkezi sahipsiz hayvanlara yuva oluyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivastaki-bakim-ve-rehabilite-merkezi-sahipsiz-hayvanlara-yuva-oluyor-599/

Sivas Belediyesince Seyfebeli mevkisinde 22 dönüm arazide faaliyetini sürdüren merkez, sahipsiz hayvanlara sıcak yuva oluyor. Merkeze getirilen başıboş hayvanlar, aşılama, küpeleme ve kısırlaştırma çalışmalarıyla rehabilite ediliyor. Barınaktaki özel kulübelerde de kışın ısıtma, yazın soğutma sistemleri aktif hale getiriliyor.

Merkezi ziyaret eden Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, gazetecilere, barınakta 1070 köpek ve 25 kedi bulunduğunu, kasım itibarıyla aylık kısırlaştırma sayısını 120'ye çıkardıklarını söyledi.

Başıboş hayvanların kontrolsüz çoğalıp sorun haline gelmemesi için çalıştıklarını aktaran Bilgin, "Biz, 'Yaratılanı severiz Yaradan'dan ötürü' anlayışıyla şehrimizde sadece insanlarımıza değil, birlikte yaşadığımız diğer canlılara da hizmet etmeye devam ediyoruz. Belediye olarak dünyanın ve ülkemizin bir gerçeği olan sokak hayvanları sorununa çözüm bulmak adına her canlının yaşama hakkını koruyarak güzel bir çalışma yapıyoruz." diye konuştu.

"İç Anadolu'nun en güzel hayvan barınaklarından birine sahibiz"

Bilgin, çalışmaları sivil toplum örgütleri, gönüllüler ve üniversitelerin desteğiyle şeffaf şekilde yürüttüklerine dikkati çekerek "Yapacağımız her çalışmayı kamuoyu ile paylaşıyoruz. İç Anadolu'nun en güzel hayvan barınaklarından birine sahibiz. Bu alanı fiziki altyapı, teknik ve personel açısından daha da iyi noktaya getireceğiz." dedi.

Bilgin, kırsaldaki sokak hayvanlarının çetin geçen kış şartlarından etkilenmemesi için besleme noktaları oluşturduklarını sözlerine ekledi.

Merkezi gezen Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) İl Temsilcisi Özge Nihan Çubukçu da sahipsiz hayvanların sürüler halinde dolaşıp insanlar için tehdit oluşturmamasına yönelik belediye ile koordineli çalıştıklarını anlattı.

Çubukçu, "Kısırlaştırıp aşılarını yaparsak ve bir şekilde sosyalleşmelerini sağlarsak bu hayvanlar o zaman topluma karışıp problem çıkarmadan insanlarla beraber yaşamaya devam edeceklerdir." ifadesini kullandı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'taki barajda su samuru görüntülendi https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivastaki-barajda-su-samuru-goruntulendi-2876/

İlçede etkili olan soğuk hava nedeniyle Pusat-Özen Barajı'nda su yüzeyi kısmen buz tuttu.

Devlet Su İşleri tarafından 2009'da Pusat Deresi ve Madenköy Çayı üzerine baraj kurulması nedeniyle tamamen boşaltılarak yaklaşık 1 kilometre üst kısma taşınan köyün, su altında kalan eski yerleşim yerindeki caminin minaresi de suyun çekilmesiyle ortaya çıktı.

Soğuk havada barajdaki ağaçlar güzel manzaralar ortaya çıkardı. Kar kalınlığının yer yer 30 santimetreye ulaştığı ağaçlık alanda gezinen köpeklerin yüzlerinin kırağıyla kaplanması ilginç görüntü oluşturdu.

Soğuk havanın etkisiyle kısmen donan barajın kıyısında, kar üzerinde güneşlenen su samuru da görüntülendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas sıfırın altında 26,6 dereceyle Türkiye'nin en soğuk ili oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivas-sifirin-altinda-266-dereceyle-turkiyenin-en-soguk-ili-oldu-3532/

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün internet sitesinden alınan bilgiye göre, günün en düşük sıcaklığının ölçüldüğü İmranlı'yı, sıfırın altında 26,4 derece ile Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesi takip etti.

Hava sıcaklığı Erzurum'un Tekman ilçesi Hacıömer köyünde sıfırın altında 23,9, Tekman ilçesinde ve Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesi Pazarsu köyünde sıfırın altında 23,5 olarak kaydedildi.

Sivas merkezde hava sıcaklığı sıfırın altında 7 derece olarak ölçülürken, diğer ilçelerde de soğuk hava etkili oldu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta karla mücadele ekipleri kış boyunca 1000 araçla sahada olacak https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-karla-mucadele-ekipleri-kis-boyunca-1000-aracla-sahada-olacak-9698/

Valilikten yapılan açıklamaya göre, Vali Salih Ayhan kış tedbirleri kapsamında Karayolları 16. Bölge Müdürlüğü 161. Şube Şefliği ile İl Özel İdaresi Makine İkmal Bakım ve Onarım Müdürlüğünü ziyaret ederek mevsime yönelik yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

İlk olarak Karayolları 16. Bölge Müdürü Mustafa Horuz ile görüşen Ayhan, kent genelinden kış tedbirlerin alındığını belirtti.

Ayhan, tüm kurumların karla mücadelede tecrübeli olduğunu anımsatarak "Geçmiş bir birikimi var ve iyi bir şekilde de koordine oluyorlar. Kar yağdığı zaman hangi kurum nerde aksiyon alacağını çok iyi biliyor. Kırsalda önceliğimiz sağlık ve eğitim amaçlı yoğun olarak kullanılan yollardır. Sivas ilinde 4 şubemiz var. Karayolları, 376 makine 440 personel ile kışa hazır." ifadesini kullandı.

Ayhan, daha sonra İl Özel İdaresi Makine İkmal Bakım ve Onarım Müdürlüğüne geçti.

Kış boyunca vatandaşların güvenli ve sağlıklı ulaşımı için İl Özel İdaresi ekiplerinin 93 araç ve 136 personelle yollarda olacağını vurgulayan Ayhan şunları kaydetti:

"Kent genelindeki 1234 köy ve 8 bin kilometre yol ağında yüzlerce araç parkı ve yine o kadar sayıda personelle hazırız. İl Özel İdaresi, belediye, Karayolları, Telekom, ÇEDAŞ, AFAD ve 112 yani tüm kurumlarımız kışa hazır. Sahada tüm ilgili kurumları dahil ettiğimizde kış tedbirleri kapsamında 1500 personel, 1000 araçla görev alacak."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta metil alkol zehirlenmesi şüphesiyle ölenlerin sayısı 3'e yükseldi https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-metil-alkol-zehirlenmesi-suphesiyle-olenlerin-sayisi-3e-yukseldi-5642/

Alkol aldıktan sonra rahatsızlanan ve Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan G.K. (42) yoğun bakımdaki müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Kadının cenazesi, otopsi işlemleri için hastanenin morguna kaldırıldı.

Metil alkol zehirlenmesi şüphesiyle Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan S.P. (54), C.A. (63), M.K. (47), Ö.Y. (45), O.U. (41) ve Y.K'nin (50) yoğun bakımdaki tedavileri sürüyor.

El yapımı alkol üretildiği ve satıldığı ihbarı üzerine gözaltına alınan zanlılardan A.U. (58) ve İ.A'nın (37) emniyetteki işlemleri devam ediyor.

İlçede metil alkol zehirlenmesi şüphesiyle daha önce de Ş.D. (32) kaldırıldığı Zara Devlet Hastanesi'nde, B.E. (62) ise yalnız yaşadığı evinde hayatını kaybetmişti.

Polis, el yapımı alkol üretildiği ve satıldığı ihbarı üzerine Zara'da 4 adrese operasyon düzenlemiş, gözaltına alınan 4 şüpheliden 2'si savcılıktaki işlemlerinin ardından serbest bırakılmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta metil alkol zehirlenmesi şüphesiyle ölenlerin sayısı 2'ye yükseldi https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-metil-alkol-zehirlenmesi-suphesiyle-olenlerin-sayisi-2ye-yukseldi-758/

Alkol aldıktan sonra rahatsızlanan B.E. (62) ilçedeki evinde yaşamını yitirdi.

B.E'nin cenazesi otopsi işlemleri için morga kaldırıldı.

Metil alkol zehirlenmesi şüphesiyle Sivas'taki hastanelerde tedavisi süren 5 kişiden 2'sinin sağlık durumu ciddiyetini koruyor.

Öte yandan gözaltına alınan İ.S. (50) ve İ.V.D'nin (39) emniyetteki işlemleri sürüyor.

İlçede alkol aldıktan sonra rahatsızlanan Ş.D. (32), kaldırıldığı Zara Devlet Hastanesi'nde yaşamını yitirmişti. Polis, el yapımı alkol üretildiği ve satıldığı ihbarı üzerine dün Zara'da 4 adrese operasyon düzenlemiş, İ.S. ve İ.V.D'yi gözaltına almıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta metil alkol zehirlenmesi şüphesiyle ölenlerin sayısı 2'ye yükseldi https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-metil-alkol-zehirlenmesi-suphesiyle-olenlerin-sayisi-2ye-yukseldi-7756/

Alkol aldıktan sonra rahatsızlanan B.E. (62) ilçedeki evinde yaşamını yitirdi.

B.E'nin cenazesi otopsi işlemleri için morga kaldırıldı.

Metil alkol zehirlenmesi şüphesiyle Sivas'taki hastanelerde tedavisi süren 5 kişiden 2'sinin sağlık durumu ciddiyetini koruyor.

Öte yandan gözaltına alınan İ.S. (50) ve İ.V.D'nin (39) emniyetteki işlemleri sürüyor.

İlçede alkol aldıktan sonra rahatsızlanan Ş.D. (32), kaldırıldığı Zara Devlet Hastanesi'nde yaşamını yitirmişti. Polis, el yapımı alkol üretildiği ve satıldığı ihbarı üzerine dün Zara'da 4 adrese operasyon düzenlemiş, İ.S. ve İ.V.D'yi gözaltına almıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Milli Mücadele kahramanlarından Melek Reşit Hanım'ın ismi Sivas'ta meydana verildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/milli-mucadele-kahramanlarindan-melek-resit-hanimin-ismi-sivasta-meydana-verildi-1469/

Mustafa Kemal Paşa'nın, Türk kadınlarının da Milli Mücadele'ye örgütlü olarak katılması gerektiğini ifade etmesi üzerine Sivaslı kadınlar Melek Reşit Hanım'ın önderliğinde dernek kurmak için çalışmalara başladı.

Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyeti adı verilen dernek 9 Aralık 1919'da Melek Reşit Hanım'ın başkanlığında kurularak Milli Mücadele'nin ülke genelinde kadınlar arasında yayılmasına da öncülük etti.

Dönemin valisi Reşit Paşa'nın eşi Melek Reşit Hanım'ın ismi 102 yıl sonra Sivas'ta Hikmet Işık Caddesi'ndeki bir meydana verildi.

Meydanın açılışında konuşan Vali Salih Ayhan, Melek Reşit Hanım'ın kurduğu dernekle Milli Mücadele döneminde Türk kadınının güçlü rolünü tüm dünyaya gösterdiğini belirterek "Dernek, kurtuluş mücadelemizde askerimize hem erzak gönderiyordu hem de çeşitli protesto mitingleri düzenliyordu. Ben hep şunu söylüyorum. Bir şehirde vefa, birliktelik olduğu zaman hakikaten o şehir çok bereketli ve huzurlu oluyor. Bunun en güzel yansımalarından birisi de işte bu meydandır." diye konuştu.

Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ise büyük bir vefa örneği göstererek meydana Melek Reşit Hanım'ın ismini verdiklerini söyledi.

"Cumhuriyet'in temelleri burada atılmıştır." sözünü bu meydanla daha da somutlaştırdıklarını vurgulayan Bilgin, "Sivas, Milli Mücadele'nin önemli mihenk taşlarından biridir. Kadınıyla erkeğiyle Milli Mücadele'ye destek olma noktasında çok önemli bir kenttir. Dönemin valisi Reşit Paşa'nın eşi Melek Reşit Hanım da Milli Mücadele'ye destek olmak için 16 kişilik yönetimiyle genel merkezi Sivas olan bir dernek kurarak Kuvayımilliye ruhunu ülke geneline yaymayı başarmıştır." dedi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta ambulans uçak kalp hastası 12 günlük bebek için havalandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-ambulans-ucak-kalp-hastasi-12-gunluk-bebek-icin-havalandi-7588/

Sivas'ın Şarkışla ilçesinde yaşayan Halime ve Alender Macin çiftinin 12 gün önce dünyaya gelen kızlarına kalp yetmezliği teşhisi konuldu.

Numune Hastanesinde tedavi altına alan bebeğin durumunun ağırlaşması üzerine İstanbul Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilmesine karar verildi.

Henüz ismi konulmayan "Macin" bebeğin İstanbul'a götürülmesi için Sivas'a ambulans uçak gönderildi.

Ambulansla hastaneden Nuri Demirağ Havalimanına ulaştırılan bebek, ambulans uçakla İstanbul'a sevk edildi. 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'taki 4 Eylül Barajı'nda su seviyesi kuraklık nedeniyle yüzde 4'e düştü https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivastaki-4-eylul-barajinda-su-seviyesi-kuraklik-nedeniyle-yuzde-4e-dustu-1906/

Sivas'ın su ihtiyacını karşılayan kaynaklardan 4 Eylül Barajı'nda su seviyesi yüzde 4'e düştü.

Sivas'a 12 kilometre uzaklıkta bulunan ve Tavra Deresi ile birlikte kentin su ihtiyacını karşılayan 4 Eylül Barajı da ülke genelinde son dönemde yaşanan kuraklıktan etkilendi. Barajdaki su miktarı, son 2 yılda yaşanan kuraklık nedeniyle güvenlik seviyesinin altına indi.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) 19. Bölge Müdürlüğü ekipleriyle barajda incelemede bulunan Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, kentin su ihtiyacının 4 Eylül Barajı ve Tavra Deresi'nden temin edildiğini belirterek, "Ülkemiz genelinde özellikle son dönemde İç Anadolu'da yaşanan kuraklık nedeniyle barajımız maalesef Sivas'ımıza su veremeyecek hale gelmiş durumda. Normal şartlarda suyun barajdan verilip Tavla Deresi'nden yer altı kaynaklarıyla takviye edilmesi gerekiyor ancak son 2, 3 yıldır suyu Tavla Deresi'nden veriyorduk ve eksik kalan kısmını da barajdan temin ediyorduk. Şu anda ise barajın 'güvenlik seviyesi' dediğimiz en alt kısmındaki suyu kullanmak zorunda kaldık." diye konuştu.

Hafik Özen Barajı'ndan 4 Eylül Barajı'na su nakil projesi yatırım programına alındı
Bilgin, 2 gündür süren çalışmalarla barajın içine normal şartlarda kullanılmaması gereken seviyede olan suyu kullanmak için platform kurulduğuna dikkati çekerek, bunun geçici bir süreç olduğunu bildirdi.

Sivas'ta su sorunu yaşanmaması için 2021 yılının başında Hafik Özen Barajı'ndan 4 Eylül Barajı'na su nakil projesini yatırım programına aldırdıklarını anlatan Bilgin, "Cumhurbaşkanımıza ve DSİ'ye teşekkür ediyoruz. 2021 yılı içerisinde proje tamamlandı ve inşallah 30 Kasım Salı günü de DSİ Genel Müdürümüz ve Bakanımızla görüşeceğiz. 2022 yılının hemen başlarında ihaleyi yaparak çalışmalara başlamayı ve su nakil işlemini gerçekleştirmeyi arzuluyoruz. Kısa vadede de ekibimizle birlikte değerlendirmelerimiz devam ediyor. Kentimizi susuz bırakmamak ve su kesintilerini asgariye indirmek için gerekli tedbirleri alıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Suyu tasarruflu kullanalım, su limitsiz ve sınırsız değil"
Barajda şu an yüzde 4 seviyesinde su kaldığını dile getiren Bilgin, şunları kaydetti:

"Şu ana kadar Sivas'ın günlük 1200 litre/saniye su ihtiyacının 800 litre/saniyesini Tavra Deresi'nden, 350 litre/saniyesini ise buradan karşılıyorduk ama şu andan itibaren barajdan çok su alınacak gibi görünmüyor. Biz her ihtimale karşı tedbir için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Hemşehrilerimizden ricam, suyu tasarruflu kullanalım, su limitsiz ve sınırsız değil. Doğal kaynak olduğu için suyu bol zannediyoruz. Önümüzde ciddi bir sorun var. Bu sorunla da sonuçta hep birlikte yüzleşeceğiz. Bunu siyaseten farklı taraflara da çekmemek lazım. Bugün elinizde paranız ve projeniz de olsa bu işi çözmek için belli bir süre gerekiyor."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Biotrend Enerji'nin Sivas'taki Yeni Topraksız Cam Sera Yatırımının İlk Temeli Atıldı! https://mail.gazetebirlik.com/haber/biotrend-enerjinin-sivastaki-yeni-topraksiz-cam-sera-yatiriminin-ilk-temeli-atildi-2405/

Biotrend Enerji, ülke genelinde hız verdiği yatırımlarına Sivas’taki yeni topraksız 54.000m2’lik alana kurulan cam sera ile devam ediyor. Bu serada yetiştirilecek olan organik domateslerin dünyanın dört bir yanına ihraç edilerek, Sivas ve ülke ekonomisine katma değer olarak geri dönmesi öngörülüyor.

Biotrend Enerji, global dünyanın gelecekteki ticari faaliyet alanlarının enerji, geri dönüşüm, bilişim ve tarım olacağından hareketle, bu sektörlerin tamamını kapsayan bir proje olarak topraksız 55 dönümlük cam sera yatırımına imza atıyor.

Biotrend Enerji Yönetim kurulu Başkan Yardımcısı Osman Nuri Vardı: “Dünyadaki en son üretim teknolojisinin kullanılacağı bu sera, yenilenebilir enerji kaynağı olarak; evsel atıklardan çıkan metan gazını kullanarak, elektrik üreten motorlardaki ceket suyu sıcaklığının, bacasından çıkan atık ısının ve karbondioksitin bir arada kullanıldığı Türkiye’nin ilk modern sera projesidir.”

Temel atma töreninde konuşan Biotrend Enerji Yönetim kurulu Başkan Yardımcısı Osman Nuri Vardı, diğer katı atık sahalarında da aynı anlayışta yatırım yapmaya devam edeceklerine işaret etti. Yeni topraksız cam sera yatırımında en son üretim teknolojisinin kullanıldığına dikkat çeken Vardı, dünya nüfusunun hızla artması sebebiyle tarım ve gıdaya olan ihtiyacın giderek artış göstereceğini, Biotrend’in bu alandaki yerini hızla aldığını ifade etti. Cam sera yatırımıyla 100 kişiye de istihdam sağlayacağının altını çizen Vardı, “55 milyon TL'ye mal olacak proje ile toprak ve ilaç kullanılmadan yılda yaklaşık 2 bin 500 ton salkım domates yetiştirilmesi amaçlanıyor.” dedi.

Temel atma törenine Sivas Valisi Salih Ayhan, Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, önceki dönem belediye başkanı ve iş insanı Sami Aydın, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Profesör Dr. Alim Yıldız, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Profesör Dr. Mehmet Kul da katıldı.

 


 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Ay-yıldız' projeli ormana 3 yılda 55 bin fidan dikildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/ay-yildiz-projeli-ormana-3-yilda-55-bin-fidan-dikildi-1679/

Ortaseki köyü Koçali Mahallesi'nde, 25 Ağustos 2018 yılında çıkan orman yangınında yaklaşık 16 hektar alan zarar gördü.

Giresun Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Koyulhisar Orman İşletme Müdürlüğü Karaçam İşletme Şefliği, yanan alanın yeniden ağaçlandırılması için çalışma başlattı.

Yaklaşık 4,5 hektar alanda iş makineleri yardımıyla ay-yıldız şekli oluşturulurken, yanan ormanın tamamında fidan dikme çalışması yapıldı.

Kurumların ve vatandaşların elbirliğiyle ormanda yeniden fidanlar boy vermeye başladı.

Koyulhisar Kaymakamı Nurbaki Yalçın, Sivas'ın 450 bin hektar civarındaki orman varlığının yaklaşık 100 bin hektarının ilçelerinde bulunduğunu söyledi.

İlçede ciddi orman varlığının bulunduğunu belirten Yalçın, 2018'de Ortaseki köyündeki talihsiz yangında 16 hektar alanın zarar gördüğünü anımsattı.

"Ağaçlandırma seferberliği başlatıldı"

Yanan ormanda yapılan çalışmaları anlatan Yalçın, "O tarihten bugüne ilk etapta 35 bin, daha sonra 20 bin olmak üzere 55 bin kızılçam fidanı toprakla buluşturuldu. Valiliğimiz himayelerinde ağaçlandırma seferberliği başlatıldı. Toplumun her kesiminden, kamu kurumlarımızdan, siyasi partilerden, sivil toplum kuruluşlarından ve öğrencilerimizden çok ciddi destek gördük." dedi.

Yalçın, alanın ve fidanların bakımının Koyulhisar Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yapıldığını ifade etti.

Yanan orman alanında ay-yıldızlı örnek bir projenin uygulandığını anlatan Yalçın, "O dönemde böyle bir fikir arkadaşlarımızın aklına gelmiş, kamu kurumlarımızın organizasyonuyla, öğrencilerimizin desteğiyle ay-yıldız alana nakşedildi. Örnek bir proje oldu ve güzel oldu. Başta Sayın Valimiz olmak üzere görev yapmış kaymakamlarımıza ve tüm destek verenlere teşekkürlerimi iletiyorum." diye konuştu.

Yalçın, 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında da ilçede belirlenen alanlarda fidan dikme etkinliği yapacaklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Ormanlar ciğerlerimiz, maalesef bu yaz talihsiz olaylar yaşadık. Bunları çok çabuk şekilde telafi etmemiz lazım. Orman varlıklarına dikkat edeceğiz. Vatandaşlarımızı Milli Ağaçlandırma Günü'nde bu seferberliğe katılmaya davet ediyorum. Bunlar bizim milli servetimizdir, gözümüz gibi korumamız gereken değerlerimizdir. Vatandaşlarımız doğasının güzelliği, havasının temizliği nedeniyle birçok bölgeyi piknik alanı olarak kullanabiliyor. Bu noktada bir tehlikeye dikkati çekmek istiyorum. Lütfen bu alanları kullandıktan sonra yaktığımız ateşlerin söndüğünden emin olalım ve alanın temizliğini yaparak ayrılalım. Bir ağaç 30-40 yılda gelişiyor, büyüyor fakat toprakla buluştuğunda ilerleme süreci çok zor oluyor. Bir bebek gibi bakım istiyor."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Alpler'de başlayan keçi çiftliği hayalini devlet desteğiyle Sivas'ta gerçekleştirdi https://mail.gazetebirlik.com/haber/alplerde-baslayan-keci-ciftligi-hayalini-devlet-destegiyle-sivasta-gerceklestirdi-9152/

İstanbul'dan ata ocağı Sivas'ın İmranlı ilçesine dönerek devlet desteğiyle keçi çiftliği kuran 59 yaşındaki Gürsel Aslan, ürettiği peyniri Türkiye'nin dört bir tarafına gönderiyor.

Aslan, 2014'te eşi ve kızıyla gittiği İsviçre'deki Alp Dağları'nda karşılaştığı Saanen ırkı keçilerin süt verimini öğrenince Türkiye'de de bu ırktan yetiştirmeyi hayal etti.

Eşiyle ırkın özelliklerini araştıran Aslan, hayalini 3 yıl sonra Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) kadın girişimcilere sağladığı 1 milyon 400 bin lira destekle gerçeğe dönüştürdü.

İstanbul'dan ata ocağı İmranlı'ya dönen Aslan, Çukuryurt köyü Çit Yaylası'nda eşi, kızı ve eşinin ağabeyinin yardımıyla yaklaşık 4 milyon liraya kurduğu çiftlikte Saanen ırkı keçi yetiştirmeye başladı.

Aslan, keçilerin sütüyle de 5 çeşit peynir üreterek, web sitesi üzerinden satışa sunuyor.

Yıllık ortalama 15 ton peynir üretilen tesiste, 320 civarında keçi yavrusu da damızlık olarak satılıyor.

Çitlikte, aile üyelerinin yanı sıra her yıl mevsimine göre 6-10 kişi istihdam ediliyor.

Gürsel Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dedelerinin yaşadığı topraklarda hayalini gerçeğe dönüştürmenin mutluluğunu yaşadığını belirtti.

Yaklaşık 4 yıldır üretim yaptıklarını dile getiren Aslan, "Kadın girişimci desteği aldık. Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) desteklidir ve Avrupa Birliği projesidir. Dedelerimizin toprağı burası aynı zamanda. 25 bin metrekare alanda kurulu tesisimizin 4 bin 500 metrekarelik kısmı kapalı alandan oluşuyor. 249 keçiyle başladık, şu anda 600 civarı keçimiz var." diye konuştu.

Peynir altı suyundan kraker üretti

Keçilerden elde ettikleri 600 litre sütü "tulum, otlu, taze çoban, klasik beyaz ve Mihaliç" usulü peynire dönüştürdüklerini dile getiren Aslan, şöyle devam etti:

"İmranlı endemik bitki örtüsü açısından çeşitlilik arz eden bir ilçe. Dolayısıyla peynir üretiminde bu otlardan da faydalanmak istedik. Mesela madımak yemeğinde kullanılan 'kormen' diye bir bitki var, bu otu yine ilçemizde birçok çeşidi bulunan kekikle birleştirerek otlu peynir elde ettik. Peynirlerimizin yanı sıra peynir altı suyundan kraker ürettik. Bu krakerlerin içinde yerel bitkiler bulunmakta, tam buğday unu da içeriyor. Bu da mesela sporcular, diyet yapanlar için çok güzel bir ürün oldu."

Aslan, ürünleri Türkiye'nin her noktasına ulaştırdıklarını dile getirerek, "4 yılın sonunda geldiğimiz durumdan çok memnunuz. Çok meşakkatli yollardan geçtik, çok çabaladık. Neticede istediğimiz, arzu ettiğimiz noktadayız. Kadın girişimcilere kesinlikle bu tür işlere girmelerini tavsiye ediyorum. Ne yapmak istiyorlarsa cesaretle atılsınlar. Devletten destek alabiliyorlarsa başvursunlar. Zor da olsa biz başardık, onlar da başarabilir." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ın 100 milyon liralık vizyon projesi 'Hamidiye Park' kapılarını açıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasin-100-milyon-liralik-vizyon-projesi-hamidiye-park-kapilarini-aciyor-858/

Sivas-Ankara kara yolu Nuri Demirağ Havaalanı Kavşağı yakınlarında bulunan tarihi Haralar bölgesindeki 251 bin metrekarelik alanda uygulanan "Hamidiye Kültür Parkı" projesi büyük oranda tamamlandı.

Sultan Abdulhamid Han'a at yetiştiren tarihi "aygır depoları"nın da restore edildiği proje kapsamında, müze, restoran, organik ürün satış yerleri, egzotik park, bilim evi, Sivas konağı, butik otel, macera park ve ata sporları merkezi gibi çok sayıda donatı bulunuyor.

Vali Salih Ayhan, AA muhabirine, yıllardır atıl durumda bulunan alanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla adeta ihya edildiğini söyledi.

Sosyal donatıların yanı sıra bitki türü ve ağaç sayısıyla Türkiye'de en gözde projelerden birisinin alanda uygulandığını belirten Ayhan, "Büyük bir vizyon proje. Sivas için değil, Türkiye için çok büyük marka proje oldu." dedi.

"Hem ülkemiz hem bölgemiz hem de Sivas'ımız çok güzel bir değer kazandı"

Ayhan, alandaki 11 tescilli yapının da aslına uygun restore edildiğini ve her binaya bir içerik verdiklerini anlatarak, "Kimisini müze yaptık, kimisini Abdülhamid Han Anı Evi, kimi restoran, kimi kitap kafe. Bilim evleri yaptık, aktif engelli yaşam merkezi, ata sporları merkezi, butik otel, çok amaçlı salon, Muzaffer Sarısözen Kültür Sanat Evi gibi yeni binalarla zenginleştirdik." diye konuştu.

Hamidiye Kültür Parkı'nda eğitimden kültüre, sanattan spora her şeyin düşünüldüğünü aktaran Ayhan, şöyle devam etti:

"Sivas'ta 7'den 70 herkesin kendisini bulabileceği, hizmet alabileceği bir mekan olsun istedik, gerçekten de öyle oldu. Bir vatandaşımızın sabah geldiğinde akşama kadar burada çok rahat ve ferah bir şekilde hem gözü hem gönlü doyacak. Sonra da alışverişini yapıp ayrılacağı bir mekan olacak. Gerçekten gurur duyulacak bir yer olduğunu söyleyebilirim. Hem ülkemiz hem bölgemiz hem de Sivas'ımız çok güzel bir değer kazandı."

Ayhan, proje kapsamında 20'ye yakın konseptte hizmet olduğunu, hepsini aynı anda devreye almanın zaman alacağını ifade etti.

Müze, çok amaçlı salon, otel, ata sporları merkezi, hara, restoran gibi bazı bölümleri 29 Ekim'de hizmete açmayı planladıklarını dile getiren Ayhan, projenin tamamının bitmesiyle resmi açılış yapılacağını bildirdi.

200-250 kişi doğrudan ekmek yiyecek

Ayhan, 3 yıldır gece gündüz projeye kafa yorduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bittikten sonra vatandaşların güzel muhabbeti ve dualarıyla yükümüz hafifliyor. Kültür Turizm AŞ diye şirket kurduk, burayı yönetecek. Detaylarda bazı birimleri özel sektöre, resmi kurumlarımıza vereceğiz bazı birimleri de bizzat kendimiz işleterek rol model ortaya çıkaracağız. Burası adeta bacasız fabrika, 200-250 kişi doğrudan ekmek yiyecek. Köylülerimizin, çiftçilerimizin, kadın kooperatiflerimizin el emeklerinin satılacağı bir yer olacak. Ekonomi de var burada, bir fabrika gibi adeta. Türkiye'ye örnek bir işletme modelimiz var."

Ayhan, projenin hayata geçmesinde katkısı bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, finansmanını sağlayan İçişleri, Kültür ve Turizm, Gençlik ve Spor, Çevre ve Şehircilik ile Sanayi ve Teknoloji bakanlıklarına teşekkür etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta 9 ürün için coğrafi işaret belgesi başvurusu yapıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-9-urun-icin-cografi-isaret-belgesi-basvurusu-yapildi-6822/

Valilikten yapılan açıklamaya göre, Koyulhisar domatesinin tescillenmesiyle Sivas'ın TÜRKPATENT'ten coğrafi işaret tescil belgesi alan ürün sayısı 14'e yükseldi.

İlk olarak Sivas Belediyesinin girişimleri ile 1997 yılında Sivas el halısının tescil edilmesinin ardından, bu yıl da Koyulhisar Ziraat Odasının girişimleri ile Koyulhisar domatesinin tescili sağlandı.

Bu zaman aralığında çeşitli kurumların girişimleri ile "Yenihan bebekleri, Divriği pilavı, Sivas pezik turşusu, Ulaş etli pidesi, Ulaş yaprak döneri, Şarkışla kilimi, Sivas bıçağı, Sivas katmeri, Gemerek gilaburusu, Sivas köftesi, Kangal Balıklı Kaplıcası ve Kangal koyununun" tescili yapıldı.

9 ürün tescil yolunda

Sivas'ta kaymakamlıklar belediyeler ve çeşitli odalar tarafından "Gürün dut pekmezi, Sivas madımak yemeği (Sivas madımağı), Sivas pastırması, Sivas peskütan çorbası, Suşehri fırın kurusu, Suşehri kuru fasulyesi, Zara balı, Zara bebekleri, Zara sac ekmeği" için coğrafi işaret tescil belgesi başvurusu yapıldı.

Bu ürünlerin de tescil edilmesi ile Sivas'ın TÜRKPATENT tarafından tescil edilen ürün sayısının 23'e yükseleceği ifade edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kuraklıktan etkilenen Ulaş Gölü'nde balık ölümlerini önlemek için çalışma başlatıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/kurakliktan-etkilenen-ulas-golunde-balik-olumlerini-onlemek-icin-calisma-baslatildi-4206/

İlçe merkezinde mesire alanı olarak da kullanılan, bazı kuş türlerine ev sahipliği yapan Ulaş Gölü, kuraklıktan etkilenen sulak alanlar arasında yer alıyor.

Bölgede 1970'li yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle tamamen kuruyan ve Ulaş Belediyesi ve Devlet Su İşlerinin imkanlarıyla Tecer Irmağı'ndan yapılan 10 kilometre uzunluğundaki kanalla, yaklaşık 20 yıldır su taşınarak canlı tutulmaya çalışılan gölde, bu sene balık ölümleri yaşanıyor.

Belediye ekipleri, göl kenarına kurduğu devridaim pompalarıyla sudaki oksijeni yenileyerek balık ölümlerinin önüne geçmeye çalışıyor.

Ulaş Belediye Başkanı Turan İlbey, AA muhabirine, ilçenin önemli değeri Ulaş Gölü'nün Tecer Irmağı'ndan beslendiğini söyledi.

Ülke genelindeki kuraklığın Ulaş Gölü'nü de etkilediğini belirten İlbey, Tecer Irmağı'nın suyunun tarım arazilerinde de kullanılmasından dolayı gölde su sıkıntısı yaşandığını ifade etti.

İlbey, ırmaktan su gelmemesi nedeniyle yeteri kadar oksijen alamayan balıkların da ölmeye başladığına dikkati çekerek, "Tarım arazilerini sulayan arkadaşlarımızdan rica ettik, onlar da bu konuda hassasiyet gösterdiler. Şu anda Tecer Irmağı'nın suyu göle akıyor. Biz de su motorlarıyla devridaim yaparak balıklarımızı kurtarmaya çalışacağız. En az zayiat vererek elimizden geleni yapacağız." diye konuştu.

"Sondaj vururuz yine kurutmayız"

Bölgede pancar çiftçisinin 15 gün daha sulama yapacağını anlatan İlbey, bu süreçten sonra Tecer Irmağı'nın suyunun tamamen göle verileceğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bu yaz kuraklıktan dolayı ırmakta su yoktu. Irmakta su olsaydı balıkları sıkıntıya sokmazdık. Su takviyesi olmadığı sürece 2 metre su da olsa balıklar oksijen olmadığından ölüyor. Yoksa bizim gölümüz kurumadı. Bu sene rahmet (yağmur) az oldu ama biz yine de gayretimizi gösteriyoruz. Göl koruma altında, inşallah bir şey olmayacak ve kurumayacak. Irmakta az su olduğu sürece Ulaş Gölü'nü kurutmayacağız. Gerekirse sondaj vururuz, yine gölü kurutmayız."

İlbey, göl çevresinde birçok düzenleme yaptıklarını, gelecek yıl da göl etrafında yürüyüş alanları ve sosyal tesisleri hayata geçireceklerini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas Kangal köpeklerinin genetiği çiple korunuyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivas-kangal-kopeklerinin-genetigi-ciple-korunuyor-6029/

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Orta Anadolu Kalkınma Ajansınca desteklenen ve Sivas Valiliği tarafından yürütülen proje kapsamında kente yaklaşık 10 kilometre mesafedeki 1600 rakımlı Meraküm Tepesi'nde yenilenen Kangal Köpeği Eğitim, Koruma ve Üretim Merkezi'nde "Anadolu Aslanları" modern bir ortamda yetiştiriliyor.

Genetiğinin koruma altına alınması kapsamında ise Kangal köpeklerinin deri altına çip yerleştiriliyor. Modernize edildikten sonra yaklaşık 100 Kangal'a takılan çiplerde, köpeklerin doğum tarihi, soyağacı, geçirdikleri hastalıklar gibi bilgiler yer alıyor.

Kangal Köpeği Üretim, Eğitim ve Koruma Merkezi Veteriner Hekimi Engin Genç, AA muhabirine, kısa süre önce hizmete açılan merkezin Kangal köpeğinin dünyaya açılan penceresi olduğunu belirterek, "Merkezimiz Kangal köpeği üzerine bütün bilimsel çalışmaların, denetimlerin, araştırmaların yapıldığı ve ırkının korunduğu, koruma altına alındığı bir yer olarak faaliyet gösteriyor." dedi. 

Merkez içerisinde modern bir laboratuvarın kurulma çalışmalarının devam ettiğini anlatan Genç, "Aynı zamanda kliniğimiz var. Cumhuriyet Üniversitesi ile beraber ileriye dönük genetik çalışmaların yapılabilmesi için düşüncelerimiz var." diye konuştu.

Genç, Kangal köpeğiyle ilgili bütün bilgileri içeren web sitesinin hazırlığının devam ettiğini dile getirerek, "Kangal köpeğinin neslinin koruma altına alındığı, tamamen bilimsel çalışmaların yapıldığı, teknolojik imkanlara sahip laboratuvar ve kliniğimizin kurulu olduğu bir merkez olarak burayı tasarladık." ifadelerini kullandı. 

Hırsızlık olaylarında çalınan köpekler çiple takip edilebilecek

Kangal köpekleri için başlattıkları çipleme çalışmasının da sürdüğünü aktaran Genç, şunları kaydetti:

"Çiplemeyle Kangal köpeğinin takibinin kolay ve bir pasaportunun olması, aşı ve tüm müdahalelerin orada toplanması amaçlandı. Şu anda çalışmalarımız devam ediyor. Buradan yavruları çipli şekilde, pasaportlarıyla teslim ediyoruz. Kontrollerinin, takiplerinin, daha kolay olabilmesi için yani her yavru köpeğin bir sağlık karnesinin, pasaportunun olması için bunların yapılması gerekiyor. Aşılarının takibi, sağlık durumunun takibi ve köpeğin kaybolma durumunda veya başka bir olay durumunda tanınabilmesi için bir çipin olması gerekiyor. Çipleri taktığımızda bütün veriler oraya giriliyor, hayvanın kendine ait bir pasaportu oluşturuluyor. Bu işlem yurt dışına çıkışlarda da gerekli olacak. Bu köpekle beraber taşınacak ve gittiği yerlerde de çip numarasıyla veri girişi yapıldığı için bu köpeklerin izi sürülebilecek. Çip okuyucularımızla biz bunu okuyoruz ve seri numaraları pasaportlarına işli olduğu için hırsızlık olaylarının önüne geçebiliyoruz."

Genç, uluslararası bir marka olan Kangal köpeğini merkezlerinde daha iyi tanıtmak için her türlü imkanın sunulduğunu sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta gençlerin hazırladığı dekoratif saksılar köy okullarını süsleyecek https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-genclerin-hazirladigi-dekoratif-saksilar-koy-okullarini-susleyecek-5554/

Sivas'ta Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesindeki Gençlik Merkezi'nde hayata geçirilen proje kapsamında gönüllü gençlerin hazırladığı dekoratif saksılar köy okullarına hediye edilecek.

Akdeğirmen Mahallesi'nde bulunan Gençlik Merkezi'nde gönüllü olarak görev alan 18 genç, boş zamanlarında saksıları, boya ve çeşitli malzemelerle dekoratif ürünlere dönüştürüyor.

Gençlerin tasarladığı rengarenk saksılar köy okullarını süsleyecek.

Gençlik Merkezi'nde gençlik lideri olarak görev yapan Gamze Yanardağ, projenin Güzel Sanatlar Kulübü bünyesinde gerçekleştirildiğini söyledi.

Gönüllü gençlerle şekillendirdikleri ve renklendirdikleri saksıları köy okullarına hediye edeceklerini belirten Yanardağ, "Projeye yeni başladık ve şu ana kadar 8 saksımız oldu. Devamını getireceğiz." dedi.

Yanardağ, haftada 2 gün çalıştıklarını anlatarak, "Haftada 3 gün şeklinde ilerleterek, daha fazla gönüllü gencimizle daha çok köy okuluna ulaşabilmek için fazla sayıda saksı yapacağız. 18 gönüllü gencimiz projede aktif olarak yer alıyor. İlerleyen günlerde köy okullarımızın sayısına göre de sayımız çoğalacak." diye konuştu.

Projede Güzel Sanatlar Fakültesi resim bölümü öğrencilerinin de yer aldığını aktaran Yanardağ, şunları kaydetti:

"Önemli olan bu projede yer almak, bu mutluluğu, sevinci hep birlikte yaşamak. Proje fikri benden çıktı ama gönüllü gençlerimizin desteğiyle daha güzel şekil aldı. Projeyi, araştırdığım sonuçlar neticesinde şekillendirdim."

"Keyifli ve farklı bir proje"
Gönüllü gençlerden üniversite öğrencisi Kübra Çiçek, projede görev almaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Projenin çok anlamlı olduğunu aktaran Çiçek, "Kırsal bölgelerdeki kardeşlerimizin okullarını daha keyifli ve süslü hale getirebilmek için keyifli şekilde çalışıyoruz. Keyifli ve farklı bir proje." ifadelerini kullandı.

Samet Batuhan Güler de yaklaşık 10 yıldır Gençlik Merkezi'ndeki faaliyetlere katıldığını söyledi.

Müzik öğretmenliği bölümünde okuduğunu dile getiren Güler, "Amacımız köy okullarında okuyan çocukların hayallerini biraz daha geliştirmek. Bunun için de buradaki gönüllü arkadaşlarımızla aklımıza böyle bir fikir geldi. Bundan sonra da inşallah bu projeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'taki Kale Projesi kazılarında Selçuklu sarayı izlerine rastlandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivastaki-kale-projesi-kazilarinda-selcuklu-sarayi-izlerine-rastlandi-9090/

Sivas Belediyesince yürütülen "Kale Projesi" kapsamındaki kazılarda, Selçuklu sarayına ait buluntulara rastlandı.

Gök Medrese ile Ulu Cami'yi bütünleştirecek Kale Projesi'nde ikinci etap çalışmaları devam ediyor.

Az katlı binaları, sosyal tesisleri, butik otelleri, ibadet yerleri, bedesteni, arastası, el sanatları çarsısı, konakları, restoranı, kafesi, hamamı olan bir mahalle kültürünün hayata geçirileceği projede, Osmanlı ve Cumhuriyet'in ilk dönemlerindeki mahalle mimarisinden örnekler sunulacak.

Proje kapsamında, 3. derecede arkeolojik sit alanı olan bölgede Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Eser başkanlığındaki kazılar da sürüyor.

Kazılarda çeşitli dönemlere ait çok sayıda tarihi eser gün yüzüne çıkarılıyor.

100 bin parça seramik bulundu
Prof. Dr. Erdal Eser, Kale Projesi'nin önemli bir çalışma olduğunu söyledi.

Projenin Koruma Kurulu tarafından onaylandığını belirten Eser, alana yapılacak binaların temel kazılarını gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Kazı kapsamında alandaki verileri belgeleyerek bunları hem bilim dünyasına hem de Sivas'a kazandırmayı hedeflediklerini anlatan Eser, "Bu amaçla yaklaşık 2 yıldır çalışıyoruz. Şu anda ikinci etabımız, içerisinde yaklaşık 38 binanın, 2 arkeoparkın bulunduğu bir çalışmayı içeriyor." dedi.

Kale Projesi kapsamındaki kazılarda çıkarılan eserler hakkında bilgi veren Eser, şöyle konuştu:

"Küçük buluntu açısından seramik parça sayısında 100 bine yaklaştık. Bunlardan sağlam ele geçirdiğimiz şeyler de var, bunlar bizi mutlu ediyor. Bu tür eserler yerleşmeyle ilgili zengin bir bilgi verir. Birincisi burada üretilen bir eser grubu varsa o ortaya çıkar, ikincisi ithal gelen eserler söz konusudur. Bunlar da kentin o tarihte ilişkide bulunduğu diğer merkezleri öğrenmemizi sağlar. Bu anlamda çok zengin veri, bilgi edindiğimizi belirtmek isterim."

Selçuklu sarayı izleri
Eser, kazı çalışmalarında Selçuklu sarayına ait buluntulara rastladıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Sivas'ta da bir Selçuklu sarayı olması gerektiği hep düşünülüyordu. 13. yüzyıla ait bazı kaynaklarda bunun varlığına işaret eden bazı şeyler söz konusudur, veriler de söz konusudur. Biz artık bugün bunu, ele geçirdiğimiz, bulduğumuz eserlerle konuşabilir hale geldik. Bu da bence Ortaçağ kültür tarihi ve Selçuklu dönemi kültürü açısından önemli bir veri. Şimdi artık çok rahat şekilde Sivas'ta da bir Selçuklu sarayının olduğunu, küçük buluntuların desteğiyle söyleyebilir hale geldik. Toprak Kale, Ortaçağ kent yerleşimi, kent modeli açısından baktığımız zaman kentin en yüksek, en korunaklı noktası. Sarayın tabii ki orada olması gerekiyor. Bizim çalıştığımız alan Toprak Kale'nin etekleri, yamaçları. Tahrip sonrası yukardan aşağıya doğru gerçekleşen toprak hareketliliği, erozyon, taşıma yoluyla bu saray mekanlarının malzemesinin, alanın çeşitli bölgelerine yayıldığını değerlendiriyoruz."

Bu malzemelerin birbirine uzak iki noktada toplandığını belirlediklerini anlatan Eser, "Bu da kale alanı içerisinde Toprak Kale'nin üst seviyesinde saray mekanları ve birimlerinin çok geniş bir alana yayıldığını düşünmemize yol açıyor. Bunu aslında sadece Sivas ile sınırlamak istemem, kent arkeolojisi kapsamında gerçekten önemli bir çalışmadır. Hiç bilmediğimiz, varlığından haberdar olmadığımız şeyleri bu tür çalışmalardan öğrendiğimiz için özelde Sivas, genelde de Ortaçağ arkeolojisiyle ilgilenen bütün çevreler açısından oldukça önemli." dedi.

Kazılarda elde edilen verileri Cumhuriyet Üniversitesi laboratuvarlarındaki çalışmalarda birleştirip yayımlayacak duruma getirdiklerini de bildiren Eser, projeye desteklerinden dolayı Belediye Başkanı Hilmi Bilgin'e teşekkür etti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kuraklık Türkiye'nin en uzun nehrini ve Sivas'ın barajlarını da etkiledi https://mail.gazetebirlik.com/haber/kuraklik-turkiyenin-en-uzun-nehrini-ve-sivasin-barajlarini-da-etkiledi-8490/

Sivas'tan doğup Karadeniz'e dökülen Kızılırmak ile Hafik ilçesinde sulama amaçlı kullanılan Pusat-Özen Barajı ve il merkezinin su ihtiyacını karşılayan 4 Eylül Barajı'nda mevsimsel kuraklığın etkisiyle sular önemli oranda çekildi.

İmranlı ilçesindeki Kızıldağ'ın güney yamaçlarından doğup Bafra Burnu'ndan Karadeniz'e dökülen, Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak'ın tarihi Kesik Köprü ve Eğri Köprü kesimlerinde suyun azlığı dikkati çekiyor.

Su seviyesinin önemli oranda düştüğü Kızılırmak'ta bazı kısımlar adeta dereyi andırıyor.

Devlet Su İşleri tarafından 2009'da Hafik ilçe merkezine yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki Pusat Deresi ve Madenköy Çayı üzerine sulama amaçlı yapılan Pusat-Özen Barajı'nda da su seviyesinin düştüğü görüldü.

Pusat köyünün baraj altında kalan eski yerleşim yerindeki cami minaresi, araziler ve bazı ev kalıntıları da su seviyesinin düşmesiyle ortaya çıktı.

Sivas'ın içme suyu ihtiyacını karşılayan 4 Eylül Barajı'ndaki su seviyesinin düşüklüğü de mevsimsel kuraklığı gözler önüne seriyor.

Sivas'ta çevre sorunları ve eğitimi ile ilgili araştırmaları bulunan Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner Çifçi, AA muhabirine, kuraklığın en önemli sebepleri arasında insanın doğaya müdahalesinin gösterilebileceğini söyledi.

Çifçi, sıcaklığa bağlı yağış değişikliklerinin de kuraklığın sebepleri arasında yer aldığını ifade etti.

Yer altı sularının amaçsız kullanımının da etkenler arasında sayılması gerektiğini vurgulayan Çifçi, "Sivas'ta son yıllarda üretimi artan şeker pancarı ve patates, suyu seven bitkiler. Bundan dolayı da yer altından olabildiğince su çekmesi lazım." dedi.

Sivas'ta 9 Şubat 2021'de son 95 yılın en yüksek sıcaklığının 13 derece olarak ölçüldüğünü aktaran Çifçi, 60 yıldır aynı dönemde kentteki hava sıcaklığı ortalamasının 9 derece olduğunu ifade etti.

"Sivas'ın yağış miktarı düştü"

İklimde değişikliklerin başladığını ve sıcaklık anlamında yükselme olduğunu ifade eden Çifçi, şunları kaydetti:

"Genel olarak ortalama aynı ama marjinal yükselmeleri görüyoruz. Sivas'ın 1 yıl için ortalama yağış değeri 445 milimetreydi, bu şu an itibarıyla maalesef 431 milimetreye düştü. Yani yaklaşık 14 milimetre yağış düşüklüğü var. Sıcaklığın ardından bu da Sivas'ta ikinci bir sebep. Üçüncüsü ise özellikle şehrin kuzeyine yapılan dikey yapılar, kuzey rüzgarlarının taşıdığı nemi engelliyor. Dördüncü sebep ise Sivas'ta yüzey sularının yeterince beslenememesi, yer altı sularının kullanımındaki bilinçsizlik ve sıcaklığa bağlı olarak buharlaşan su miktarının artması. Sivas'ın farklı toprak türleri gözüküyor ve burada en öne çıkan toprak tipi jipsli arazi. Jipsli arazi de su havzasını bozuyor. Jipsli arazilerde yer altı suları bilinçsiz kullanıldığı zaman bu havza bozuluyor."

"Su seviyesinde ciddi bir azalma var"

Kuraklıkla mücadele kapsamında insanların bilinçlendirilmesi gerektiğine işaret eden Çifçi, tarımda sulama bilincinin artırılmasının önemini vurguladı.

Kuraklığın insanlar için büyük bir tehdit olduğuna dikkati çeken Çifçi, "Ciddi bir tehdit altındayız, buna yönelik önce insan eğitimiyle küresel ısınmanın da etkilerini azaltacak, en azından minimize edecek faaliyetleri yapabiliriz. Bu bizim elimizde." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta askeri araç devrildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-askeri-arac-devrildi-6459/

Alınan bilgiye göre, sürücüsü öğrenilemeyen 58 JAA 365 plakalı araç, D-100 kara yolu Ortaköy yol ayrımı yakınlarında devrildi.

Kazada, Akıncılar İlçe Jandarma Komutanlığında görevli 3 asker yaralandı.

Suşehri Devlet Hastanesi ve Akıncılar İlçe Hastanesine kaldırılan yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

Öte yandan, Akıncılar Kaymakamı Muhammed Evlice, kaza yerine gelerek bilgi aldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank'tan, Gökpınar Gölü'nde turkuaz dalış https://mail.gazetebirlik.com/haber/sanayi-ve-teknoloji-bakani-varanktan-gokpinar-golunde-turkuaz-dalis-8236/

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, kent merkezine 147, Gürün ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta bulunan Gökpınar Gölü Doğal Yaşam Parkı'nın açılışını yaptı.

Açılışın ardından Bakan Varank, Sivas Valisi Salih Ayhan, AFAD İl Müdürlüğü ve Sivas Sualtı ve Su Üstü Arama Kurtarma ekipleriyle göle daldı.

Mustafa Varank, turkuaz rengiyle görenleri kendine hayran bırakan gölün kıyısında dalış kıyafetlerini giydikten sonra, deniz seviyesinden 1470 metre yükseklikte bulunan Gökpınar Gölü'nde hocalar eşliğinde heyecanlı bir dalış deneyimi yaşadı.

"Aylık 100 bin kişi gelsin"
Dalış öncesinde heyecanlı olduğunu ifade eden Varank, "Gürün Gökpınar Gölü Sivas'ın nazar boncuğu, yerden kaynayan sular ve gölün görüntüsü insanı cezbediyor. Buranın çevre düzenlemesini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 4 milyon liralık yatırımla yaptı. Burası bazı aylar 25 bin ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Biz, aylık 50 bin, 100 bin insana ev sahipliği yapsın istiyoruz." dedi.

Varank, ilk ciddi dalış deneyimi olacağını da belirterek, çevresindekilere, "Bir şey olursa kurtarın ama ha!" diyerek espri yaptı. Göle girdiği sırada üşüdüğünü söyleyen Varank, "İnşallah rahat bir dalış olur. Bütün bunları Sivas'ın tanıtımı için yapıyoruz. Şu anda Gürün Gökpınar Gölü'ndeyiz. Bu muhteşem güzelliği Türkiye'ye ve tüm dünyaya tanıtmak istiyoruz." diye konuştu.

"Sivas'ı bir de buradan Gürün"
Dalgıçların refakatinde 10 metre derinliğe dalan Varank, gölde yarım saat kaldı. Dalış sırasında dalgıçlar, "Sivas'ı bir de buradan Gürün" pankartı açtı. Bakan Varank, su altında pankartla poz verdi. Su altı kamerasıyla o anlar kayıt altına alındı.

"Muhteşem bir deneyim"
Profesyonel ekiple başarılı bir dalış gerçekleştiren Varank, gölden çıkar çıkmaz yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

"Burası gerçekten muhteşem bir göl. Yaz kış 11 derece. Şu an yazda olduğumuz için tabii aşağısı biraz soğuk, aşağıda üşüdük. Ama aşağıdaki o berraklık, adeta akvaryum içinde yüzme hissi… Balıkları görebiliyorsunuz, suyun kaynadığı yeri görebiliyorsunuz, Bu su buradan çıkıp Darande'ye kadar gidiyor. Dolayısıyla muhteşem bir deneyim. Herkes Sivas'a mutlaka bir kere gelsin, Sivas'a gelen herkes de Gürün'de mutlaka Gökpınar Gölü'nü ziyaret etsin."

Gökpınar Gölü'ndeki açılışa, Sivas Valisi Salih Ayhan, Sivas milletvekilleri İsmet Yılmaz, Mehmet Habib Soluk, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Gürün Kaymakamı Halil Yazıcı, Gürün Belediye Başkanı Nami Çiftçi, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Görgün ile Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Genel Sekreteri Ahmet Emin Kilci de katıldı.

Korunması gereken doğal alan
Sivas'a 147, Gürün'e 10 kilometre mesafedeki Gökpınar Gölü, dipten gelen tatlı su kaynaklarıyla besleniyor. Derinliği 15 metreyi bulan göl, berrak suyu ve turkuaz rengiyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Su altı sporlarıyla uğraşanların tercih ettiği göl, son yıllarda yüksek irtifa dalışlarına ev sahipliği yapıyor. Yılın her döneminde su sıcaklığı 11 derece olan göl, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 22 Nisan'da Resmi Gazete'de yayımlanan kararla "kesin korunacak hassas alan" ilan edilmişti.

Bakan Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı ORAN Kalkınma Ajansı eliyle Sivas'ta yapımı tamamlanan Kangal Köpeği Üretim ve Eğitim Merkezi ile Sanayi Mektebi Müzesi'ni açmış, ASELSAN Sivas 5. Yıl Kuruluş Yıl Dönümü Programı'na katılmıştı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas'ta köy muhtarının girişimiyle tersine göç için parsel dağıtılacak https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivasta-koy-muhtarinin-girisimiyle-tersine-goc-icin-parsel-dagitilacak-7613/

Sivas'ın Şarkışla ilçesi Ortatopaç köyündeki mera vasıflı arazinin Hazineye devrini sağlayan muhtar Rüstem Dağdeviren, alanı yerleşim yeri yaparak köye dönüşleri hızlandırmayı hedefliyor.

Üç dönemdir muhtarlık yapan 71 yaşındaki Dağdeviren, köyden kente göçün önüne geçmek ve geri dönmek isteyen ihtiyaç sahibi aileler için "Köyler Yaşasın Projesi"ni hayata geçirdi.

Dağdeviren'in girişimleriyle 18 bin 250 metrekarelik mera vasıflı arazinin Hazineye devri yapılarak, konut yapımı için planlanan 20 parsel kurayla yeniden köyüne dönmek isteyen ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılacak.

Muhtar Dağdeviren, projede evi, arsası olmayan, köy nüfusuna kayıtlı ihtiyaç sahiplerine öncelik vereceklerini belirterek, "Büyüklerimiz, daha önce burayı kadastroda mera olarak yazmışlar. Köyümüz göç veriyordu ancak çevre köylerde olduğu gibi şimdi halk köye dönmek istiyor fakat adamın evi yok, arsası yok veya çok hisseli arsası olanlar var. Bu nedenle burada böyle bir ihtiyaç hasıl oldu." dedi.

Köydeki hane sayısı 45'ten 65'e yükselecek
Projeyi hayata geçirmek için bir önceki dönem Sivas Valisi Davut Gül'e müracaat ettiklerini anlatan Dağdeviren, "Müsait yerimiz olduğu için dilekçemiz hemen işleme girdi. Daha sonra İl Özel İdaresinden ekipler geldi ve burada kontrolleri, ölçümleri yaptılar. Son aşamada da arsanın mera vasfından alınarak hazineye devri sağlandı. Hazineden de biz devrini aldık. Burada 20 parsel var ve tamamlandığında 20 aile yararlanacak." diye konuştu.

Dağdeviren, söz konusu arsada kazı çalışmalarına başladıklarını dile getirerek, elektrik, su ve kanalizasyon hatları çekildikten sonra hak sahiplerine kurayla parselleri dağıtacaklarını kaydetti.

Çalışmaların giderleri için devletten 7 bin lira civarında ücret taleplerinin olacağını aktaran Dağdeviren, proje son bulduğunda köydeki hane sayısının 45'ten 65'e yükseleceğini sözlerine ekledi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas tarihi eserleri ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini bekliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/sivas-tarihi-eserleri-ve-dogal-guzellikleriyle-ziyaretcilerini-bekliyor-5705/

Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait çok sayıda tarihi eseri bünyesinde barındıran Sivas, adeta açık hava müzesini andırıyor.

Kent merkezinde yaklaşık 4-5 kilometrelik alanda bulunan Atatürk Kongre Müzesi, Ulu Cami, Çifte Minareli Medrese, Şifahiye Medresesi, Gökmedrese, Buruciye Medresesi, Kale Cami, Eğri Köprü ve Kesik Köprü'nün yanı sıra çok sayıda cami, hamam, han, köprü ve türbe, Sivas'ın tarihi zenginliğini gözler önüne seriyor.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "En büyük eserim" dediği Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı kentte 1892 yılında inşa edilen, Sivas Kongresi'nin yapıldığı, önce "Mülki İdadi", daha sonra "Sultani" olarak hizmet veren bina, dikkati çeken tarihi eserler arasında yer alıyor.

Sultan Alaaddin tarafından vakfedilen, minaresi kendi eksenine göre 25 derece eğik Ulu Cami, Kanuni Sultan Süleyman'ın vezirlerinden Sivaslı Koca Hasan Paşa tarafından yaptırılan Meydan Camisi ve Sivas Valisi Mahmut Paşa tarafından 1580 yılında inşa ettirilen Kale Camisi, kent merkezindeki tarihi dokuya çeşitlilik katıyor.

Kale Camisi'nin yanındaki Çifte Minareli Medrese de dikkati çeken eserler arasında yer alıyor.

Çifte Minareli Medrese'nin karşısındaki, Selçuklu Sultanı I. İzzeddin Keykavus tarafından 1217 yılında yaptırılan Şifahiye Medresesi, Anadolu Selçuklu tıp okullarının ve hastanelerinin en eskisi olarak biliniyor. Şifahiye'nin yanındaki Buruciye Medresesi de taç kapıdaki taş işçiliğiyle dikkati çekiyor.

Anadolu Selçuklular döneminde Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından 1271 yılında yaptırılan, taç kapı üzerinde yükselen tuğla örgülü iki minaresindeki mavi çinilerle ön plana çıkan Gökmedrese ile Selçuklu dönemine ait, Kızılırmak üzerindeki Kesik Köprü ve Eğri Köprü de Sivas'ın tarihi zenginliğini gözler önüne seriyor.

"Yeni cazibe merkezleri oluşturuyoruz"

Vali Salih Ayhan, AA muhabirine, Sivas'ın turizm potansiyeli ile adeta açık hava müzesini andıran bir kent olduğunu söyledi.

Sivas'ın tarihi meydanının dünyadaki en güzel meydanlar arasında yer aldığını dile getiren Ayhan, şehri ziyaret edenlerden bu olumlu tepkiyi aldıklarını belirtti.

Ayhan, Sivas'ın birçok medeniyetin izlerini taşıyan ve başkentlik yapan müstesna bir şehir olduğunu vurgulayarak, kentin coğrafi büyüklüğü, farklı iklimsel özellikleri ve birçok doğal zenginliğe de ev sahipliği yaptığını anlattı.

Sivas'ın yüksek hızlı trenle bulaşmasına az bir zaman kaldığını ve bunun turizm açısından da büyük bir şans olduğunu dile getiren Ayhan, şunları kaydetti:

"Bu avantajı en üst düzeyde kullanmak için birçok çalışmayı hayata geçiriyoruz, yeni cazibe merkezleri oluşturuyoruz. Hamidiye Kültür Parkı, Altınkale ve geleneksel çadır kültürü, Sıcak Çermik'te sağlık turizmini hızlandırdık. Yıldız Dağı kış evlerini yapıyoruz. Müze Şehri Sivas Projesi kapsamında Sanayi Mektebi Müzesi'ni, Şehir Müzesi'ni, Gök Medrese Vakıf Müzesi'ni, Zanaatkarlar Çarşısı ve Müzesi'ni, Aşık Veysel Ozanlar ve Müzik Kültürü Müzesi'ni, Savaş Atları Müzesi'ni, Tarım Müzesi'ni, Abdülhamit Han Anı Evi'ni, Aşık Ruhsati Anı Evi'ni ve Muhsin Yazıcıoğlu Anı Evi'ni yakın zamanda hizmete alıyoruz."

İlçelerde de turizmle ilgili sayısız projeleri hayata geçirdiklerini ve geçirmeye devam ettiklerini söyleyen Vali Ayhan, Gürün Gökpınar, Zara Tödürge ve Hafik Gölleri'nde çalışma yürütüldüğünü anlattı.

Ayhan, Divriği ilçesinde de Cam Teras ve Seyir Alanları Projesi ile Arasta Projesi'nin hizmete sunulacağını belirtti.

1 milyon turist hedefleniyor

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından en çok etkilenen sektörlerin başında turizmin yer aldığını, Sivas'ın da bundan etkilendiğine dikkati çeken Ayhan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Geçtiğimiz yıllarda Sivas'a kayıtlı 600 bin civarında turist geliyordu. Geçen yıl bu sayı 397 bine kadar düştü. Biz Sivas'ta bir hedef koyduk, yıllık en az 1 milyon turist. Yüksek hızlı trenin inşallah 4 Eylül'de görkemli bir törenle açılışını gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Salgın, insanların turizm anlayışında çok bir değişiklik yarattı. Deniz ve çok yıldızlı otel bakışından daha çok butik, doğal ve kültürel turizm şekline döndüğünü de görüyoruz. Salgın sonrası çok büyük bir turizm beklentisi var. İnsanlar 15 aylık bir travma yaşadı, bunu da daha çok doğa turizmi ve sakin şehirlerde atacaklarını düşünüyorum. Karavan turizmi çok ön plana çıkmaya başladı ve ilimizde de bunun altyapısını oluşturuyoruz.

Ülkemizin genel turizm yönetimine, dünyadaki gelişmelere yönelik bizler de konumumuzu alıyoruz. Sivas'ın adının turizm açısından bundan sonra ülke gündeminde çok daha fazla yer alacağını hep birlikte göreceğiz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com