tag:gazetebirlik.com,2015:cid-150 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2024-03-20T10:00:38+03:00 Kahramanmaraş'ta deprem https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-deprem-655/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, saat 08:55'te Kahramanmaraş'ta (Dulkadiroğlu) meydana gelen deprem yerin 5.13 kilometre derinliğinde gerçekleşti.

Depremin şiddeti, 4.0 olarak ölçüldü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş Valiliği'nden açıklama https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmaras-valiliginden-cadirda-kalan-sehit-ailesiyle-ilgili-aciklama-977/

Açıklamada kentte çadırların tamamen kaldırıldığı ifade edilerek "Depremzede vatandaşlarımız konteyner kentlere yerleştirilmiş ya da şahsi konteynerler kendilerine teslim edilmiştir. Bu doğrultuda ailemize de depremin ilk zamanında verilen çadırın yanı sıra ailenin kendi arsasında ikamet etmek istemesi üzerine konteyner verilmiştir." denildi.

Ailenin evinin 6 Şubat'taki depremlerde yıkıldığı, şehidin annesi Ümmihani ile babası Ali Özdemir çiftinin, yaşadıkları konteyneri ısıtamadıkları için çadırda kaldıkları iddia edilmişti.

Kahramanmaraş Valiliği, konuyla ilgili iddiaları yalanlayarak basın açıklaması paylaştı.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada şunlar aktarıldı:

"Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde teröristlerle çıkan çatışmada şehit düşen askerlerimizden hemşehrimiz Piyade Sözleşmeli Er Müslüm Özdemir'in ailesinin çadırda yaşadığına ilişkin haberlerle ilgili açıklama yapma gereği duyulmuştur. Şehidimizin ailesinin çadırda yaşadığı iddiasıyla yapılan paylaşımlar gerçeği yansıtmamaktadır.

Kahramanmaraş’ta çadırlar tamamen kaldırılmış, depremzede vatandaşlarımız Konteyner Kentlere yerleştirilmiş ya da şahsi konteynerler kendilerine teslim edilmiştir. Bu doğrultuda ailemize de depremin ilk zamanında verilen çadırın yanı sıra ailenin kendi arsasında ikamet etmek istemesi üzerine Konteyner verilmiştir. Şehit haberinin ailesine ulaştırılmasının hemen sonrasında Kahramanmaraş Valiliğimiz koordinesinde ilgili kurumlarımız tarafından mahallede bulunan taziye evi, tören alanı ve taziye yeri olarak belirlenmiştir.

Devletimiz, depremde evleri yıkılan ve ağır hasar alan tüm vatandaşlarımıza TOKİ Konutları ve Kalıcı Köy Konutlarını yapmaktadır. Konutların, depremzede vatandaşlarımıza teslim edilmesi için çalışmalar yoğun bir şekilde devam etmektedir.Şehidimizin ailesi de kırsal mahallemizde ikamet etmektedir ve hak sahibidir. Aile için Kalıcı Köy Konutu kısa sürede yapılarak teslim edilecektir. Lütfen asılsız ve algı amaçlı paylaşımlara itibar etmeyelim."

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta depremzede çocuklara kano eğitimi verilecek https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-depremzede-cocuklara-kano-egitimi-verilecek-4931/

Onikişubat Belediyesi ile İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğünce, EXPO 2023 rekreasyon alanındaki kristal lagün havuzunda başlatılan kursta 9-14 yaş arası öğrenciler antrenörler eşliğinde kano eğitimi alacak.

Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, kursun açılışında yaptığı konuşmada, EXPO alanında 70 bin metrekare büyüklüğündeki havuzda çocuklara eğitim verileceğini belirtti.

Mahçiçek, "Bu kursiyerlerimizin arasından inşallah şampiyonlar çıkacak. Bu evlatlar buralarda yetişecek, gelecekte bu ülkenin bayrağını göndere çektirecekler ve inşallah çeşitli şampiyonluklar alacaklar." diye konuştu.

Onikişubat Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Kadir Gemci de konteyner kentlerde yaşamlarını sürdüren çocuklar için psikososyal destek ve spora kazandırma projesi çalışmaları kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirtti.

Bu kapsamda konteyner kentlerde çeşitli branşlarda antrenör görevlendirdiklerini dile getiren Gemci, "Belediyemiz iş birliğiyle burada daha önce başlattığımız sporcularımız vardı. Bu sporcularımızı buraya dahil ettik. İlk aşamada kano ve kürek su sporları için 30 sporcumuz kano kursunda eğitim alacak." ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından öğrencilere çeşitli hediyeler verildi.

Programa, Onikişubat Kaymakamı Salih Çiğdem ve ilgililer katıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta ağır hasarlı binaların yıkımı sürüyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-agir-hasarli-binalarin-yikimi-suruyor-5529/

Pazarcık ve Elbistan merkezli depremlerde ağır hasar alan binaların yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları sürdü.

Dulkadiroğlu ilçesi Aslanbey ve Güneşevler mahallelerinde depremlerde ağır hasar alan binalar, iş makineleriyle kontrollü yıkıldı.

Yıkımın ardından çıkan molozlar, kamyonlarla enkaz döküm alanlarına taşındı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Yılbaşı Huzur ve Güven" denetimi https://mail.gazetebirlik.com/haber/yilbasi-huzur-ve-guven-denetimi-3398/

Kahramanmaraş'ta polis ve jandarmanın katılımıyla "Yılbaşı Huzur ve Güven" uygulaması gerçekleştirildi.

Valilik tarafından alınan yılbaşı tedbirleri kapsamında, Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, vatandaşların yeni yıla huzur ve güven ortamında girmeleri amacıyla halkın yoğun bulunduğu caddeler, eğlence yerleri gibi çeşitli noktalarda denetimlerini artırdı.

Kentte, İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı 1665, İl Jandarma Komutanlığına bağlı 1400 personel denetimlere katılıyor.

Uygulama noktalarında araçları durduran ekipler, kontrolün ardından araçlardaki ailelerin çocuklarına oyuncak ve çeşitli hediyeler verdi.

Yaya devriyeler ise Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü gerçekleştiriyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta kuvvetli sağanak yaşamı olumsuz etkili oluyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-kuvvetli-saganak-yasami-olumsuz-etkili-oluyor-522/

Kent genelinde sabahın erken saatlerinde aralıklarla başlayan yağış, öğle saatlerinde etkisini artırdı. Sağanak ve bazı yerlerde etkili olan dolu nedeniyle cadde ve sokaklarda su birikintisi oluştu.

Su birikintileri nedeniyle araç sürücüleri ve yayalar zor anlar yaşadı.

Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Mehmet Zülkadiroğlu Caddesi'nde direksiyon eğitimi alan bazı sürücü adayları aşırı yağıştan dolayı eğitim konteynerlerine sığındı.

Bölgedeki okullarda kurslara katılan bazı öğrenciler ise mahsur kaldıkları yerlerden itfaiye ekiplerince çıkarıldı. Bazı vatandaşların araçlarının üzerine çıkarak yardım bekledikleri görüldü.

Bu arada, su birikintileri nedeniyle Kahramanmaraş- Gaziantep kara yolunda ulaşımın kontrollü sağlandığı belirtildi.

Çağlayancerit'e son 24 saatte 143,9 kilogram yağış düştü

Öte yandan Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, kentte yaşanan sağanak yağıştan dolayı vatandaşları dikkatli ve tedbirli olmalarını istedi.

Yağışların akşam saatlerine kadar devam etmesinin beklenildiğini ifade eden Ünlüer'in paylaşımında şu ifadeler yer aldı:

"Kahramanmaraş'ta uzun yıllar aralık ayı toplam yağış ortalaması metrekareye 130,6 kg iken Çağlayancerit ilçemize 24 saatte metrekareye 143,9 kg yağış düştü. Son 24 saatte Türkiye genelinde en çok yağış Çağlayancerit ilçemizde meydana geldi. Kahramanmaraş genelinde şiddetli yağış sonrası Büyükşehir Belediyemiz ve AFAD başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarımız tarafından tüm imkanlar seferber edilmiştir. İlimiz genelinde yağışların akşam saatlerine kadar devam etmesi beklenmektedir. Vatandaşlarımızın dikkatli ve tedbirli olmalarını önemle istirham ediyorum."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ın tarhanası AB coğrafi işaret belgesi tesciliyle sevindirdi https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasin-tarhanasi-ab-cografi-isaret-belgesi-tesciliyle-sevindirdi-5857/

Kentin adıyla özdeşleşen ve sembolü haline gelen Maraş Tarhanası, yazın üretilip, çeşitli türleriyle dört mevsim tüketilme özelliğiyle öne çıkıyor.

Firik, çerezlik cips, çorbalık adlarıyla kendine has tadı ve aromasıyla damaklarda ayrı bir lezzet bırakan tarhana, tok tutma ve organik olmasıyla her kesimin damak zevkine hitap ediyor.

İçerisinde yoğurt, buğday, kekik ve tuz bulunan aşın 2 saat kaynayan sıcak suya dövmenin ilave edilmesiyle çok ince halde üretilen tarhana, çayın yanında ya da günlük hayatta çokça tüketiliyor.

Kentin AB'den coğrafi işaret tescili alan 2'nci ürünü olan tarhanayla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Narlı, gazetecilere, tarhananın şehirle özdeşleşen bir yiyecek olduğunu dile getirdi.

Aroması, tadı ve lezzetiyle tarhanayı herkesin severek tüketebileceğini ifade eden Narlı, tarhananın AB coğrafi işaret tescillenmesinin kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Maraş tarhanasının günlük hayatta birçok alanda tüketildiğini belirten Narlı, "Maraş tarhanasının AB'den tescil alması bizleri mutlu etti. Türkiye'nin her yerinde tarhana yapılır ama Kahramanmaraş'ın tarhanasını ayırt eden havası, yoğurdu, kekiği ve kamıştan yapılmış çiğlere serilmesidir. Bizim tarhanamızın kendine özgü şekli vardır. Hem yaş firik şeklinde yenilir hem de kurutularak cips şeklinde tüketilir. Tarhananın AB'den coğrafi işaret alması ürünümüzün dünyada tanınması demektir. Dünya inşallah Kahramanmaraş'ta üretilen tarhanayı yiyecek. Çok sağlıklıdır. Harika bir besin kaynağı." diye konuştu.

Narlı, tarhananın tescil edilme sürecinde emeği geçenlere teşekkür etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Kaleler Şehri Andırın" 26'sı tescilli 70 kaleye ev sahipliği yapıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/kaleler-sehri-andirin-26si-tescilli-70-kaleye-ev-sahipligi-yapiyor-2267/

Kent merkezine 60 kilometre uzaklıkta yer alan, onlarca medeniyete ait izler barındıran "Kaleler Şehri Andırın", Küçükayrıcatepe, Azgıt, Meryemçil, Akkale ve Haştırın kaleleri başta olmak üzere 26'sı tescilli 70 kaleyi bünyesinde barındırıyor.

Çeşitli kaynaklarda Roma dönemi öncesinde inşa edildiği belirtilen ilçe sınırları içerisindeki kaleler, tarihi ipek yolu üzerinde yer almaları ve hikayeleriyle ilgi çekiyor.

Andırın Belediye Başkanı Ahmet Doğan, AA muhabirine, amaçlarının doğal güzelliklerinin yanı sıra onlarca tarihi kalesiyle turizmin önde gelen kentleri arasında yer almak olduğunu söyledi.

İlçeye gösterilen ilginin her geçen gün arttığını anlatan Doğan, bu durumun en büyük nedenlerinden birisinin eski İpekyolu üzerinde konumlanan kaleler olduğunu ifade etti.

Doğan, bölgenin doğal ve tarihi güzellikleriyle ön plana çıktığına dile getirerek, şöyle devam etti:

"Kışın 35 bin olan nüfusumuz yaz sezonunda 150 bini aşıyor. Bütün tarih ve doğa severleri ilçemize bekliyoruz. Burada kalelerimizin yanı sıra ibadethaneler, mozaik alanları, kaya mezarları, birçok kanyon ve vadilerimiz var. Şu an bulunduğumuz Küçükayrıcatepe ve Meyremçil kalelerinde incelemelerde bulunduk. Biz buraların tarihi geçmişinin sağlıklı bilimsel olarak tespit edilmesini talep ediyoruz. Çünkü bilindiği gibi ilçemizin her mahallesinde, her köşesinde bir tarihi kalıntı var ama bunların tarihi geçmişi sağlıklı olarak tespit edilebilmiş değil. Kaleler ile ilgili 3-4. yüzyıl diyenler vardı ama bugün hocalarımız incelediler, Meyremçil kalemizin M.Ö. Helenistik döneme ait olduğunu ifade ettiler."

Bölgeyi ziyaret edenlerden Tarihçi Yazar Dr. Aytül Kaplan da Meryemçil Kalesi'nde incelemelerde bulunduklarını söyledi.

Bölgenin M.Ö. 1974-1719 yılları arasında hüküm süren Mama Krallığı'na ev sahipliği yaptığını düşündüklerini aktaran Kaplan, "Tezim Helenistik Roma dönemi, Kilikya yerleşimleriydi ve Geben kalesi bunun içesinde çok önemli bir yere sahipti, çünkü Meyremçil beli, Kilikya ile Kapadokya'yı birbirine bağlayan en önemli geçitlerden birisi." diye konuştu.

Araştırmacı Yazar Celil Çınkır da 13 Yıldır Andırın ilçesindeki kaleleri incelediğini, birçok medeniyete ev sahipliği yapan bölgenin aynı zamanda bir ticaret merkezi olduğunu dile getirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta "Yerinde Dönüşüm Projesi"nin ilk temeli atıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-yerinde-donusum-projesinin-ilk-temeli-atildi-1992/

6 Şubat'taki depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta kalıcı konutların yapımı hızla devam ederken bazı depremzedeler ise evlerinin yerinde yapılması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne bağlı Yapım ve Dönüşüm Ofislerine müracaat ediyor.

Bu kapsamda depremlerde evi yıkılan daha sonra Yerinde Dönüşüm Projesi'ne müracaat eden Rabia Akyar'ın Efsun Turan Mahallesi'ndeki evinin yapılması için başlatılan inşaat çalışmalarında ilk harç döküldü.

İnşaat çalışmalarını inceleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Osman Arısal, AA muhabirine, 6 Şubat depreminin fiziksel etkilerini ortadan kaldırmak için gece gündüz çalıştıklarını söyledi.

Müracaat sahiplerinden olumlu dönüş aldıklarını aktaran Arısal, kentte ruhsat başvurusunda bulunulnan ve süreçleri devam eden dosyaların olduğunu belirtti.

Kahramanmaraş'ta proje kapsamındaki ilk temeli attıklarını dile getiren Arısal, orta ve üzeri hasarı olan bütün hak sahiplerinin e-Devlet üzerinden projeye başvurabileceğini, işlem sürecinde paydaşlarla depremzedelerin işlerini kolaylaştırma noktasında gayret gösterdiklerini söyledi.

Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven de projeye başvuranların ruhsatlarını hızlıca vererek kenti yeniden ayağa kaldıracaklarını ifade etti.

Depremzede Rabia Akyar ise evine yeniden kavuşacak olmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek emeği geçenlere teşekkür etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta ağır hasarlı binaların yıkımı sürüyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-agir-hasarli-binalarin-yikimi-suruyor-186/

"Asrın felaketi" olarak nitelenen 6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş'ta yıkım kararı verilen yapılardaki çalışmalar sürüyor.

Bu kapsamda kent merkezinde ekiplerin çevresinde önlem aldığı bina, kontrollü şekilde yıkıldı.

Çıkan molozlar, kamyonlara yüklenerek enkaz döküm sahasına taşındı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
​Başkan Güngör, "Sağlık Altyapımızı Güçlendiriyoruz" https://mail.gazetebirlik.com/haber/baskan-gungor-saglik-altyapimizi-guclendiriyoruz-8865/

Şairler Tepesi’nde düzenlenen Halk Sağlığı Sisteminin Afetlere Karşı Dayanıklılığının Değerlendirilmesi Çalıştayı’na katılan Başkan Güngör, “Şehrimizin sağlık altyapısını güçlendirmek için yeni hastaneler ve sağlık kompleksleri oluşturuluyor. 400 yataklı acil durum hastanemizin ihalesi yapıldı, çok kısa süre içerisinde inşasına başlanacak. Önsen bölgesine inşa edilecek bin yataklı hastanenin önümüzdeki süreçte ihalesi yapılacak. Necip Fazıl Şehir Hastanesi’nin yanında inşa edilen hastanemizde de çalışmalar hızla sürüyor. Nurhak ve Türkoğlu Acil Durum Hastanelerimizle birlikte şehrimize 2 binin üzerinde yatak ilavesi olacak” dedi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, şehrin yeni gözde mekânı Şairler Tepesi’nde düzenlenen ‘Halk Sağlığı Sisteminin Afetlere Karşı Dayanıklılığının Değerlendirilmesi Çalıştayı’na katıldı. Vali Mükerrem Ünlüer, AFAD İl Müdürü Tayfun Temur ile Türkiye’nin farkı üniversitelerinden ve Japonya Hiroşima Üniversitesi’nden akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, şehirlerde sağlık altyapısının afetlere karşı daha dayanıklı şekilde oluşturulması noktasında istişarelerde bulunuldu. Çalıştayda emeği geçen herkese teşekkür eden Başkan Hayrettin Güngör, toplantının hayırlara vesile olmasını diledi. 

Daha Güçlü Şehirler Oluşturmak

Çalıştaya katılan Japonya Hiroşima Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mayumi Kako, “Kahramanmaraş depremlerinden sonra hızlı müdahale ve toparlanma süreci hakkında çok şey öğrendik. Bu çalıştayın, Kahramanmaraş’ı daha iyi bir şekilde yeniden inşa etmek için plan yapma konusunda fikir vereceğini umuyoruz” diye konuştu. Prof. Dr. Moshiur Rahman ise, “Afetler sadece bir bölgede olmuyor. Daha önce de iş arkadaşlarımızla birlikte birçok çalıştayda bulunduk. Bugün de sizden bir şeyler öğrenmek için geldim. Burada verilen mücadele ve hızlı toparlanma gerçekten beni etkiledi. Beklentimiz hep birlikte daha güçlü bir şehir inşa etmek” dedi.

Kalıcı Konutların Teslimine Başlanacak

Çalıştayda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, “6 Şubat’ta meydana gelen her iki depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş’ımızda canlarımızı kaybettik, yapı stokumuzun 4’te 1’i hasar gördü. Devlet millet olarak çok zor günler atlattık. Hamdolsun el birliğiyle yoğun gayret göstererek bu günlere geldik. Çadırdan konteynere hızlı bir geçiş süreci yaşadık, kalıcı konutlarımız hızla yükseliyor. 40 bine yakın konutun inşası hızla devam ediyor. Önümüzdeki günlerde de konutlarımızın teslimine başlanacak” dedi.

Halk Sağlığıyla Alakalı Sorun Yaşanmadı

Başkan Hayrettin Güngör, “Afetle birlikte özellikle 2 hususun son derece önemli olduğunu gördük. Biri su, diğeri ise enerji. İlk olarak bunların kesintisiz olarak şehre sunulması gerekiyor. Asrın felaketinde altyapı hatlarımız ciddi hasar aldı. Bütün olumsuzluklara rağmen, kardeş belediyelerimizin de destekleriyle Büyükşehir Belediyesi olarak depremin ilk haftası şehre yüzde 50 oranında içme suyu temin ettik. Yaklaşık 20 gün içerisinde de bu oranı yüzde 80’e çıkardık. Hamdolsun bu süreçte halk sağlığıyla alakalı hiçbir olumsuz durum yaşamadık” cümlelerini kaydetti.

Kahramanmaraş’a Yeni Sağlık Tesisleri İnşa Ediliyor

Başkan Güngör konuşmasını, “Afetlere karşı her alanda daha dayanıklı bir Kahramanmaraş için gayretimizi sürdürüyoruz. Şehrimizin sağlık altyapısını güçlendirmek için yeni hastaneler ve sağlık kompleksleri oluşturuluyor. 400 yataklı acil durum hastanemizin ihalesi yapıldı, çok kısa süre içerisinde inşasına başlanacak. Şehrimizin yeni yerleşim yerlerinden Önsen bölgesine inşa edilecek bin yataklı hastanenin inşallah önümüzdeki süreçte ihalesi yapılacak. Necip Fazıl Şehir Hastanesi’nin yanında inşa edilen hastanemizde de çalışmalar hızla sürüyor. Nurhak ve Türkoğlu Acil Durum Hastanelerimizle birlikte şehrimize 2 binin üzerinde yatak ilavesi olacak” cümleleriyle noktaladı.

Yıkılmayacak Şehirler İnşa Etmek

Vali Mükerrem Ünlüer, “Asrın felaketinin ardından bizlere düşen görev yıkılmayacak şehirler inşa etmek. Bu noktada bilimsel veriler ışığında afetlere karşı daha dayanıklı Kahramanmaraş’ın inşası noktasında çalışmalar devam ediyor. Halk sağlığı alanında yapılan bu çalıştayın da diğer çalıştaylara referans olmasını diliyorum. Çalıştaya katılan, destek veren herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
​Büyükşehir, Azerbaycan Bulvarı'nda Yenilemelerini Sürdürüyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/buyuksehir-azerbaycan-bulvarinda-yenilemelerini-surduruyor-6053/

Yeni Kahramanmaraş’ın imarı ve inşası noktasında altyapıdan ulaşıma, üstyapıdan turizme tüm alanlarda çalışmalarını hummalı bir şekilde sürdüren Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, 6 Şubat depremlerinde şehir merkezinde yıkımın en yoğun olduğu cadde ve bulvarda da yenilemelerine devam ediyor. Bu kapsamda, enkaz kaldırma çalışmaları tamamlanan Azerbaycan Bulvarı’nda başlatılan çevre düzenleme ve peyzaj uygulamaları büyük bir hızla sürüyor. Fen İşleri Dairesi Başkanlığınca arterde refüj düzenleme ve yaya yolu imalatı gerçekleştiriliyor. Refüjde peyzaj çalışmaları sürerken caddenin her iki tarafına da yeni yaya yolları kazandırılıyor. 

Şehrin Ana Güzergâhları Yenileniyor

Fen İşleri Dairesi Başkanlığından yapılan açıklamada, “6 Şubat depremlerinde yıkımın en yoğun olduğu ve enkaz kaldırma işlemlerinin tamamlandığı cadde ve bulvarlarda başlattığımız çevre düzenleme çalışmalarımız hızla devam ediyor. Şehir merkezinin en önemli arterlerinde trafik akışını düzenlemek ve ulaşımda konforu artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda Azerbaycan Bulvarı’nda refüj düzenleme ve yaya yolu imalatlarımız devam ediyor. Şehir merkezinin ana güzergahları Trabzon Caddesi, Hükümet Caddesi, Azerbaycan Bulvarı ve Zübeyde Hanım Bulvarı’nı kapsayan proje çerçevesinde yaklaşık 5 kilometre uzunluğundaki arterler refüj, yaya yolu ve asfaltıyla tamamen yenilenecek” ifadelerine yer verildi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
​Başkan Güngör; "TOKİ Evlerinin Teslimi Bu Ay Sonu Başlıyor" https://mail.gazetebirlik.com/haber/baskan-gungor-toki-evlerinin-teslimi-bu-ay-sonu-basliyor-7416/

Türkoğlu’nda yapımı devam eden TOKİ evlerinde incelemelerde bulunan Başkan Hayrettin Güngör, “Şehir merkezimizde ve ilçelerimizde kalıcı konutlarımız hızla yükseliyor. İnşallah bu ayın sonundan itibaren konutların teslimine başlanacak ve kalıcı konutların teslimi peyderpey devam edecek” dedi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör; TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişci ile Türkoğlu’nda yapımı hızla devam eden TOKİ evlerinde incelemelerde bulundu. Vali Mükerrem Ünlüer, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ömer Oruç Bilal Debgici, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım, KİÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Bakan ve Türkoğlu Kaymakamı Mustafa Nevzat Mercan’ın da yer aldığı ziyarette heyet, TOKİ konutlarının inşa süreçlerine ilişkin son bilgileri aldı.

Yeni Kahramanmaraş’ın İnşası Hızla Sürüyor

TOKİ evlerinin inşasının büyük bir hızla devam ettiğini vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, “Türkoğlu’nda yapımı hızla devam eden TOKİ evlerinde; önceki dönem Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Vahit Kirişci, Valimiz, Milletvekilimiz, Rektörlerimiz ve Türkoğlu Kaymakamımızla incelemelerde bulunduk. Kalıcı konutlarımızın son durumuna ilişkin bilgiler aldık. Hamdolsun şehir merkezimizde ve ilçelerimizde kalıcı konutlarımız hızla yükseliyor. İnşallah bu ayın sonundan itibaren konutların teslimine başlanacak ve kalıcı konutların teslimi peyderpey devam edecek. Alt ve üstyapısı, sosyal donatıları, yeşil alanları ve güçlü sanayisiyle yeni Kahramanmaraş’ın inşası büyük bir hızla sürüyor” diye konuştu.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
​Başkan Güngör, Pazarcık'ta Depremzede Evlerinin Teslim Törenine Katıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/baskan-gungor-pazarcikta-depremzede-evlerinin-teslim-torenine-katildi-1662/

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, 6 Şubat’ta meydana gelen ilk depremin merkez üssü Pazarcık’ta Hasan ve Zehra Tıraş Vakfı tarafından depremzedelere teslim edilmek üzere yapımı tamamlanan 40 konutun anahtar teslim törenine katıldı. Vali Mükerrem Ünlüer, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Emin Mehmet Terzioğlu, Pazarcık Kaymakamı Muhammed Kaya, İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, Pazarcık Belediye Başkanı İbrahim Yılmazcan, hayırsever Tıraş ailesi, AFAD yetkilileri ve vatandaşların da yer aldığı programda gerçekleştirilen kura çekimiyle 40 depremzede evi vatandaşlara teslim edildi. Konutlarda incelemelerde bulunan Başkan Hayrettin Güngör, teslim edilen depremzede evlerinin hayırlı olmasını diledi.

Devletimiz Hızlı Bir Aksiyon Aldı

Pazarcık Belediye Başkanı İbrahim Yılmazcan programda yaptığı konuşmada, “Deprem sonrası hızlı bir aksiyon alarak vatandaşlarımız için geçici barınma merkezleri oluşturan devletimiz, kalıcı konutları da hızlı bir şekilde inşa ediyor. Bu süreçte bizlerin yanında olan herkese teşekkür ediyorum. Bugün de Zehra ve Hasan Tıraş Vakfı tarafından oluşturulan 40 depremzede evinin anahtar teslimi için bir aradayız. Vakıf yöneticilerimize şükranlarımızı sunuyoruz” cümlelerini kaydetti.

Vatandaşlarımıza Umut Olur

Hayırsever iş insanı Mustafa Tıraş, “Depremden etkilenen vatandaşlarımız için yaptırdığımız bu depremzede konutları inşallah insanlara bir nebze umut olur. Anne ve babamızın kurmuş olduğu bu derneğin böyle bir yardıma vesile olması bizleri çok mutlu etti. Teslimini yapacağımız konutların hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

Devlet Millet Dayanışmasının En Güzel Örneğine Şahit Olduk

Anahtar teslim programında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, “Bu anlamlı ve hayırlı programda bir araya gelmemize vesile olan Zehra ve Hasan Tıraş Vakfı yöneticilerine teşekkür ediyorum. Dünyanın en büyük felaketlerinden birinde dünyanın en büyük dayanışmasına şahit olduk. Asrın felaketinin ilk gününden itibaren Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bakanlıklarımız, kamu kurum ve kuruluşlarımız, STK’larımız yanımızda oldu. Her birine canı gönülden şükranlarımızı sunuyoruz. Çadırlardan konteynerlere hızlı bir geçiş süreci yaşadık. Geldiğimiz noktada ise kalıcı konutların tesliminden söz ediyoruz. Hamdolsun devletimiz kısa sürede çok ciddi çalışmalara imza attı ama bu sürede hayırseverlerimizin de ciddi desteklerine şahit olduk. Zehra ve Hasan Tıraş Vakfı tarafından Pazarcık ilçemize kazandırılan depremzede evlerinin hayırlara vesile olmasını diliyorum” cümlelerini kaydetti.

45 Bin Konutta Süreçler İlerliyor

Vali Mükerrem Ünlüer, “Şehrimizde 45 bin TOKİ konutunun yapılmasına ilişkin projeler tamamlandı, 30 bininin yapımı devam ediyor. 15 bin adet konutun da ihalesi yapılıyor. İnşallah yıl sonuna kadar bu konutların 10 bin tanesi hak sahiplerine teslim edilecek. Bugün de Pazarcık ilçemizde 40 depremzede konutun teslimi için bir aradayız. Zehra ve Hasan Tıraş Vakfının değerli yöneticilerine teşekkür ediyor, Allah hayırlarını kabul etsin diyorum” ifadelerini kullandı.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta 4,3 büyüklüğünde deprem https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-43-buyuklugunde-deprem-2922/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) yapılan açıklamaya göre, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesi olan 4,3 büyüklüğündeki deprem 11,03 kilometre derinlikte gerçekleşti.

Bakan Yerlikaya'dan açıklama

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Kahramanmaraş ili Onikişubat ilçesinde, 4,3 büyüklüğünde meydana gelen depremde, başta AFAD olmak üzere ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha tarama çalışmalarına başlamıştır. An itibari ile herhangi bir olumsuz durum bulunmamaktadır. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum." ifadelerini kullandı.

"Olumsuz bir durum bulunmamaktadır"

Kahramanmaraş Valiliğince, X sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, şunlar kaydedildi:

"Onikişubat ilçemizde saat 18.23'te meydana gelen 4.3 büyüklüğündeki deprem sonrası an itibariyle olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Ekiplerimiz tarafından saha çalışmaları devam etmektedir. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta 9 bin 800 deprem konutu yıl sonunda teslim edilecek https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-9-bin-800-deprem-konutu-yil-sonunda-teslim-edilecek-7590/

Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 11 ili etkileyen 6 Şubat depremlerinin ardından inşasına başlanılan afet konutları hızla yükseliyor.

"Türkiye Tek Yürek" kampanyası çerçevesinde bir yandan kırsal mahallelerde 127 metrekarelik 3 oda 1 salondan oluşan tek katlı evlerin diğer taraftan da zemin artı 3, 4 ve 5 kat olarak planlanan TOKİ konutlarının inşaatları sürüyor.

Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, devletin tüm birimlerinin, afetzedelerin hiçbir eksiğinin kalmaması için gece gündüz demeden uğraş verdiğini söyledi.

Kentin felaketten en çok etkilenen yerleşim birimleri arasında yer aldığını hatırlatan Ünlüer, evleri yıkılan vatandaşlar için inşa edilen toplu konutlardan 9 bin 800'ünün yıl sonuna kadar hak sahiplerine teslim edilmesini planladıklarını söyledi.

Ünlüer, şöyle konuştu:

"Afetzedeler, her türlü ayrıntı düşünülerek modern yöntemlerle yapılan konutlarına güven içerisinde yerleştirilecek. TOKİ kanalımızda bizim şu anda 20 bin konutumuzun inşası devam ediyor. Bunlar şehir merkezlerinde. Bunlardan 8 binini yıl sonuna kadar teslim alıp hak sahibi vatandaşlarımıza dağıtmayı planlıyoruz. 10 bin civarında da kırsal konutumuzun şu anda yapımı devam ediyor. Bunlardan da 1800'ü yıl sonuna kadar tamamlanarak vatandaşlarımıza dağıtılacak."

Vali Ünlüer, diğer konutların ise Haziran 2024'e kadar tamamlanacağını kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta 4,6 büyüklüğünde deprem https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-46-buyuklugunde-deprem-8018/

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesi olan 4,6 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin, 8,48 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.

AFAD açıklamasında, deprem sonrası, an itibarıyla olumsuz bir durum bulunmadığı, saha tarama çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Patlayıcı uzmanı kadın ağır hasarlı binaları dinamitle yıkıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/patlayici-uzmani-kadin-agir-hasarli-binalari-dinamitle-yikiyor-1551/

Çukurova Üniversitesinden 2008 yılında Maden Mühendisi olarak mezun olan 38 yaşındaki Eken, yaklaşık 15 yıl çeşitli bölgelerdeki maden ile inşaat sahalarında delme ve patlayıcı uzmanı olarak görev yaptı.

Pazarcık ve Elbistan merkezli 6 Şubat'taki 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Kahramanmaraş'a gelen Eken, burada meslektaşlarıyla çalışmaya başladı.

Birçok insanın girmeye bile cesaret edemediği ağır hasarlı binalarda duvar ve kolonlara binlerce dinamit kapsülü yerleştiren Eken, daha sonra patlayıcıları birbirleriyle bağlamak için fitil (kablo) döşüyor.

Kimi zaman saatler kimi zaman günlerce süren bu riskli işlemin ardından döşenen dinamit kapsüllerini manyetoya (dinamit ateşleme cihazı) entegre eden Eken, güvenlik güçlerinin çevrede önlem almasıyla binaların yıkımını gerçekleştiriyor.

Cesaret ve azmiyle çevresindekilere örnek olan ve çalıştığı firmada tek kadın delme ve patlayıcı uzmanı olarak görev yapan Eken, AA muhabirine, depremin hemen ardından Kahramanmaraş'a geldiğini ve arama kurtarma çalışmalarında arkadaşlarıyla yer aldığını söyledi.

Depremin ardından çalıştığı firmanın ağır hasarlı binaların yıkımını gerçekleştirdiğini ve kendisinin de bu yıkım işlemlerinde görev yaptığını anlatan Eken, yaptığı işin çok tehlikeli olduğunu dile getirdi.

"Başından sonuna kadar görev alıyorum"

Ağır hasarlı bir binanın yıkım sürecinin her anında görev yaptığını, şu ana kadar 7 binayı patlatarak yıktıklarını belirten Eken, 160 apartmanın daha yıkımında dinamit kullanacaklarını bildirdi.

Eken, "Patlatma işi erkeklere özgü bir işmiş gibi gözüküyor, yapılan işin ağırlığı ve organizasyon açısından. Fakat görüldüğü üzere kadınlar istedikten sonra yapamayacağı hiçbir iş yoktur. Başından sonuna dinamitin dolumundan patlatmasına kadar görev alıyorum." diye konuştu.

"Bombacı kadın" olarak tanınıyor

Mesleğinin bazı kişileri şaşırttığını arkadaşlarının da dikkatini çektiğini aktaran Eken, şöyle devam etti:

"Ben hep hayretle karşılanıyorum. Delme, patlatma denilince birçok yerde 'bombacı' gibi tabirler kullanılıyor. Çevrem ve arkadaşlarım tarafından 'Bombacı kadın' olarak nitelendiriliyorum. Çünkü onlara göre çok korkulan ve dikkatle yaklaşılması gereken bir konu. Riskli görünüyor. Ama beni gördükleri zaman sürekli bir şaşkınlıkla 'Aaa bomba mı patlatıyorsun, nasıl yapıyorsun?' diye soruyorlar. Bu alan çok yaygın olmadığı için insanların çok dikkatini çeken bir konu. Kadın olduğun zaman 2 katı dikkati çekiyor."

Binalara dinamit döşerken duygusal anlar yaşanıyor

Patlatma yaptığı ağır hasarlı binalarda orada daha önce yaşayanlara ait not ve kişisel eşyalarla karşılaştığını ve bunun kendisini çok üzdüğünü ifade eden Eken, şunları dile getirdi:

"Ağır hasarlı binalara girdiğimde çocukların, insanların birçok notlarını buluyoruz. Yaşanmışlıklarını onlar kadar hissediyoruz. Bu tabii insana acı veriyor. Hatta ailelerden gelip buraları gezenler, anılarını anlatanlar oluyor. Çevreden insanlar özellikle kadınlar geldiğinde çok duygulanıyoruz. Anılarını bırakmak insanlar için çok zor. Vedalaşamıyorlar. Bunlar bizi hüzünlendiriyor, duygusallaşıyoruz. Ama sonuçta ağır hasarlı bir bina. İnsanların anıları altında kalıyor ama yıkmak zorundayız."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
​Başkan Güngör, Bisiklet Dağıtım Programında Çocuklarla Bir Araya Geldi https://mail.gazetebirlik.com/haber/baskan-gungor-bisiklet-dagitim-programinda-cocuklarla-bir-araya-geldi-9774/

Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından Karacasu Geçici Barınma Merkezi’nde düzenlenen Bisiklet Dağıtım Töreni’ne katılan Başkan Güngör, “Depremin ilk gününden itibaren yanımızda olan, desteklerini eksik etmeyen Gaziosmanpaşa Belediye Başkanımız Sayın Hasan Tahsin Usta ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Yeni bisikletleri yavrularımıza hayırlı olsun” dedi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından Karacasu Geçici Barınma Merkezi’nde düzenlenen Bisiklet Dağıtım Töreni’ne katıldı. AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Şahin, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta ve konteyner kentte yaşayan vatandaşların katılımıyla gerçekleştirilen programda, Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından çocuklara bisiklet hediye edildi. Bisikletlerine kavuşan çocukların sevinçleri yüzlerinden okunurken, aileler de emeği geçen herkese teşekkür etti.

Biz Birlikte Güçlüyüz

Dağıtımı gerçekleştirilen bisikletlerin çocuklara hayırlı olmasını dileyen Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, “6 Şubat depremlerinin ardından sık sık Kahramanmaraş’ı ziyaret edip vatandaşlarımızla bir araya geldik. Bugün de çocuklarımıza bisiklet dağıtımı için buradayız. Bu vesileyle depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet diliyoruz. Çok zor bir süreç ancak Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde devlet-millet olarak deprem bölgesindeki yaraları sarmaya gayret ediyoruz. İlk günden itibaren tüm Türkiye olarak çok büyük bir dayanışma örneği gösteriyoruz. Bizler de imkânlarımız ölçüsünde sizlerin yanında olmaya çalışıyoruz. Biz birlikte güçlüyüz. Bugün dağıtımını gerçekleştirdiğimiz bisikletlerimiz yavrularımıza hayırlı olsun” cümlelerini kaydetti.

Tüm Alanlarda Süreçler Hızlı Bir Şekilde İlerliyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, “Öncelikle dünyanın gördüğü en büyük felaketlerinden birinin ardından Kahramanmaraş’ımızın bugünlere gelmesinde emeği geçen herkese canı gönülden teşekkür ediyoruz. Depremin ardından çadırdan konteynere hızlı bir geçiş süreci yaşadık. Kalıcı konutlarımızın inşası hızla devam ediyor. İnşallah Ekim ayı içerisinde kalıcı konutların teslimine başlanacak ve Sayın Cumhurbaşkanımızın belirlediği hedef doğrultusunda hemşehrilerimizin büyük bir kısmı bir yıl içerisinde konutlarına kavuşacak. Yeni Kahramanmaraş hedefimiz doğrultusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile yoğun bir çalışma yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Gaziosmanpaşa Belediyesi’ne Teşekkür Ediyoruz”

Deprem süresince verdiği desteklerden dolayı Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta’ya teşekkür eden Başkan Güngör, “Bugün de kardeş belediyelerimizden Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin düzenlediği bisiklet dağıtım programında bir araya geldik. Yavrularımız yeni bisikletlerine kavuşuyor. Depremin ilk gününden itibaren yanımızda olan, desteklerini eksik etmeyen Gaziosmanpaşa Belediye Başkanımız Sayın Hasan Tahsin Usta ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

Çocukların Sevinci Bizleri de Mutlu Ediyor

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Şahin, “Çocuklarımızın sevinci bizleri de çok mutlu ediyor. Yeni bisikletleri çocuklarımıza hayırlı olsun. Destekleri için Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta kamyonun cenaze töreni alanına girmesine ilişkin 2 tutuklama https://mail.gazetebirlik.com/haber/-kahramanmarasta-kamyonun-cenaze-toreni-alanina-girmesine-iliskin-2-tutuklama-1318/

İl Jandarma Komutanlığından yapılan açıklamaya göre, 9 Eylül Cumartesi günü Andırın ilçesi Darıova Mahallesi'nde C.A'nın (45), kullandığı kamyonla viraja kontrolsüz bir şekilde girip yoldan çıkması ve cenaze defin işlemi yapılan alanda 6 kişinin ölümü, 25 kişinin de yaralanmasına sebep olmasının ardından başlatılan soruşturma sürüyor.

Olayın hemen ardından gözaltına alınan kamyon sürücüsü, soruşturma kapsamında sevk edildiği mahkemece tutuklandı.

Öte yandan kamyonun ait olduğu firmadan 4 yetkili de cumhuriyet savcısının talimatıyla gözaltına alındı. Zanlılardan İ.A. tutuklandı, diğer şirket yetkilileri M.S. ile K.G. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı, M.A.A. ise ifadesine müteakip serbest bırakıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta eşini tüfekle öldüren koca gözaltına alındı https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-esini-tufekle-olduren-koca-gozaltina-alindi-5815/

Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesinde eşini tüfekle öldüren koca gözaltına alındı.

Alınan bilgiye göre, İ.Y. (45) Molla Gürani Mahallesi 61027. Sokak'taki evlerinde karısı F.Y. (41) ile henüz bilinmeyen nedenle tartışmaya başladı.

Tartışmanın büyümesi üzerine İ.Y. evde bulunan tüfekle eşi F.Y'ye ateş etti.

Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ekipler yaptığı incelemede F.Y'nin hayatını kaybettiğini belirledi.

Kadının cenazesi incelemenin ardından otopsi işlemleri için Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Adli Tıp Morgu'na gönderildi.

Güvenlik görevlisi olduğu öğrenilen ve olayın ardından kaçan cinayet şüphelisi koca, Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerince yakalandı.

İ.Y'nin emniyetteki işlemleri sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta freni boşalan kamyon cenaze için toplanan insanların arasına daldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-freni-bosalan-kamyon-cenaze-icin-toplanan-insanlarin-arasina-daldi-2183/

Kırsal Darıobası Mahallesi'ndeki Davut Avan'ın cenazesi için Kavaklı Mezarlığı'nda tören düzenlendi.

Törene katılmak için vatandaşların toplandığı sırada, Kahramanmaraş-Andırın karayolundan gelen bir kamyon kalabalığın arasına daldı.

Kaza yerine çok sayıda sağlık ekibi yönlendirildi.

Freni boşaldığı belirtilen kamyonun çarpması sonucu yaralıların olduğu ifade edildi.

Olay yerindeki bazı araçlarda da kaza nedeniyle hasar oluştuğu da kaydedildi.

Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer şu an olay yerine seyir halinde olduğunu belirterek "Şu an için 5 can kaybımız, 25 yaralımız var. Yaralılarımız arasında hayati tehlikesi olan vatandaşlarımız da söz konusu." açıklamasında bulundu.

Şoför gözaltında

Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Murat Tiryaki ise şunları kaydetti:

"Olay vahameti açısından 2 cumhuriyet savcısı görevlendirilmiş olup, olayın şüphelisi sürücü gözaltına alındı. Şu an için 5 ölümüz var. Kazada ağır yaralıların da olduğu, 25 vatandaşımız yaralandı. Soruşturma tüm yönleriyle titizlikle sürdürülüyor."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta ağır hasarlı binaların patlayıcı yardımıyla yıkımı sürüyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-agir-hasarli-binalarin-patlayici-yardimiyla-yikimi-suruyor-2261/

Dulkadiroğlu ilçesi Doğukent Mahallesi'nde depremlerde ağır hasar alan 11 katlı 2 binanın yıkımı için patlayıcı kullanıldı.

Özel bir firmanın uzman ekiplerince, güvenlik önlemleri alınarak, binaların ilk 3 katına 300 kilogram patlayıcı yerleştirildi.

Binaların 3 katı patlamanın etkisiyle çökerken diğer katlar ayakta kaldı.

Binaların daha sonra iş makinesiyle yıkılacağı öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
​Büyükşehir, Elbistan'da Caddeleri Bir Bir Yeniliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/buyuksehir-elbistanda-caddeleri-bir-bir-yeniliyor-9783/

Büyükşehir Belediyesi, Elbistan’da Ahmet Karacabey, Azerbaycan ve Gazi Mustafa Kemal caddelerinin ardından 2 kilometrelik Darende Caddesi’nin de asfaltını baştan uca yeniliyor.

Elbistan’da ulaşımı iyileştirmek için 200 Milyon TL’lik bir bütçe ayıran Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, ilçenin en işlek arterlerinde başlattığı asfalt atağını sürdürüyor. İlçe merkezinde araç ve insan sirkülasyonunun en yoğun olduğu arterlerden Ahmet Karacabey, Azerbaycan ve Gazi Mustafa Kemal caddelerinin asfaltını baştan uca yenileyen Büyükşehir Belediyesi’nin çalışma gerçekleştirdiği diğer bir adres ise Darende Caddesi oldu. 6 Şubat depremleri ve altyapı çalışmaları dolayısıyla deforme olan 2 kilometrelik arterin asfaltı yenileniyor. Kuzey İlçeleri Dairesi Başkanlığı’nca etaplar halinde sürdürülen çalışmalarla tamamlanan kısımlar sürücülerin büyük beğenisini kazanırken, kalan bölümlerin de kısa süre içerisinde tamamlanmasıyla bölgede ulaşım standardı üst seviyeye çıkarılacak. Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, ilçede ulaşımın iyileştirilmesi noktasında çalışmaların artarak devam ettiği belirtildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta yerinde dönüşüme 35 bin 395 başvuru https://mail.gazetebirlik.com/haber/depremlerin-merkez-ussu-kahramanmarasta-yerinde-donusume-35-bin-395-basvuru-2797/

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen 11 ilin hızla ayağa kaldırılması ve afetzedelerin evlerine kavuşmaları için hayata geçirilen Yerinde Dönüşüm Projesi'ne Kahramanmaraş'tan şu ana kadar 35 bin 395 başvuru yapıldı.

6 Şubat'taki depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta kalıcı konutların yapımı hızla devam ederken, bazı vatandaşlar ise evlerinin yeniden yerinde yapılması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne bağlı Yapım ve Dönüşüm Ofislerine müracaat ediyor.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, AA muhabirine, Yerinde Dönüşüm Projesi'ne kentteki depremzede vatandaşların teveccüh gösterdiğini söyledi.

Sürecin e-Devlet üzerinden başvuru yapılmasıyla başladığını belirten Güngör, orta hasarlı binaların da bu proje kapsamına dahil edildiğini bildirdi.

Güngör, kredi ve hibelerin inşaatın yapılma sürecine göre verildiğine dikkati çekti.

Konut için 29 bin 116, iş yeri için 6 bin 279 başvuru

Proje kapsamında denetimi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yaptığını ifade eden Güngör, şunları kaydetti:

"Kahramanmaraş'ta hak sahipliğine söz konusu olan 82 bin konutumuz, 30 bin de köy evimiz var. Yaklaşık 110 binlik konut ve iş yeri hak sahipliği var. Bunların da hedeflendiği süre içerisinde yapılması planlanıyor. Güncel rakamlarımıza baktığımızda, Yerinde Dönüşüm Projesi'ne konut için 29 bin 116, iş yeri için de 6 bin 279 olmak üzere toplam 35 bin 395 hemşehrimiz müracaat etmiş. Bu da yapılacak hak sahipliği ve konuta baktığımızda çok önemli bir rakam olarak ortaya çıkıyor ve ciddi manada da tercih görmüş. Burada da gerçekten Bakanlığımıza ve devletimize, başta Cumhurbaşkanımıza ve emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Bu süreçte hem hak sahipliği ve kentsel tasarım hem de yerinde dönüşüm olmak üzere şehrimizin yeniden imar ve inşası için yoğun bir çalışma var."

"Yerinde dönüşüm ciddi bir fırsat"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının kent merkezinde yoğun bir çalışma yürüttüğünü anlatan Güngör, Trabzon ve Azerbaycan caddelerinin civarında dönüşüm projesinin hızla devam ettiğini söyledi.

Güngör, kentin hem yolları hem konutlarıyla depreme daha dirençli şekilde inşa edileceğini, gerekli kurallara uyularak şehri tekrardan ayağa kaldıracakları bilgisini paylaştı.

Projenin, yaşadığı alandan kopmayan insanlar için bir fırsat olduğunu dile getiren Güngör, "Yerinde dönüşümün bir amacı da yaşadığımız mahallemizde sokağımızda hatıralarımız, hafızamız, hikayemiz, dostlarımız, kardeşlerimiz, komşularımız, akrabalarımız var. Yerinde dönüşümle insanlar aynı mahallesinde, aynı komşularıyla, aynı hikayeleri orada yaşamayı tercih ediyor. Dolayısıyla yerinde dönüşüm buna da ciddi bir fırsat tanıyor." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
​"Yeni Kahramanmaraş Sadece Ülkemizin Değil Dünyanın Gözde Şehirlerinden Olacak" https://mail.gazetebirlik.com/haber/yeni-kahramanmaras-sadece-ulkemizin-degil-dunyanin-gozde-sehirlerinden-olacak-575/

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişci başkanlığında gerçekleştirilen ‘Seçimin Ardından 100 Gün’ temalı programa katıldı. AK Parti İl Başkanlığı’nca Şairler Tepesi’nde düzenlenen programda; AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Ömer Oruç Bilal Debgici, Mevlüt Kurt, Dr. Tuba Köksal ve Prof. Dr. Mehmet Şahin, AK Parti İl Başkanı Fırat Görgel, Kadın Kolları Başkanı Asuman Yavuz, Gençlik Kolları Başkanı Feyzullah Eren Aşçı ve basın mensupları da yer aldı.

Devlet Vatandaşın Yanında

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, “Şehir genelinde hasar tespit çalışmaları tamamlandı, enkaz kaldırmaları hızla ilerliyor. 11 ilçemizde toplamda 51 konteyner kent kuruldu. Bu alanlarda toplam 61 bin 511 vatandaşımız yaşamını sürdürüyor. İl genelinde şu an itibariyle kurulu çadır kent bulunmuyor. Devletimiz, asrın felaketinde de vatandaşının yanında olmuştur. Bu çerçevede aile başına 10 bin TL, 15 bin TL taşınma yardımı ve vefat ödemesi olmak üzere nakdi yardımlar 5 Milyar 828 Milyon 347 Bin 655 TL’ye ulaşmıştır. Deprem süresince bütün kurum, kuruluş ve STK’larımız devlet-millet ele ele vermiş ve bu yaraların sarılması noktasında yoğun gayret göstermiştir” dedi.

Ayni ve Nakdi Yardımlar Sürüyor

Deprem sonrası tüm alanlarda çok ciddi yatırımların hayata geçirildiğini belirten Prof. Dr. Vahit Kirişci, “Depremde olumsuz etkilenen tüm gruplara yönelik devletimiz ayni ve nakdi desteklerde bulunmaya devam ediyor. Çiftçilerimize, arıcılarımıza, hayvanları telef olan üreticilerimize destekler sürüyor. Kahramanmaraş’ımıza bugün itibariyle toplam yaklaşık 1 Milyar TL tutarında tarımsal destekleme ödemesi yapılmıştır. Depremde hasar alan altyapının bakım, onarım ve yenilenmesi noktasında da ciddi çalışmalar gerçekleştirilmiş olup; içmesuyuna yönelik analizler, dezenfeksiyon işlemleri, kanal arızalarının giderilmesi, tankerle su temini, konteyner kentlerde tuvalet, banyo, çamaşır makinesi için bağlantılar, kanalizasyon ve içmesuyu hattı, sondaj kuyusu ve depo yapımı gerçekleştirilmiştir” diye konuştu.

Kentsel Dönüşümün Temeli Atıldı

Programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, “Depremde yıkımın en yoğun olduğu bölgelerden Azerbaycan Bulvarı, Hükümet Bulvarı ve Trabzon Caddesi’nde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan kentsel dönüşüm projesinin ilk temeli atıldı. Şehir hafızamızın, tarihimizin ve anılarımızın olduğu alan eski fonksiyonuyla tekrar hayata geçiriliyor. Azerbaycan Devleti tarafından bin bağımsız bölümden oluşan Azerbaycan Mahallesi’nde çalışmalar zemin artı 3 kat olarak devam ediyor. Şehir hafızamızı yaşatmak için Valilik binamız yine Trabzon Caddesi’ndeki mevcut yerine inşa edilecek” dedi.

Kahramanmaraş, Dünyanın Gözde Şehirlerinden Olacak

Kahramanmaraş’ın yeniden değil, yeni Kahramanmaraş’ın inşa edildiğini vurgulayan Başkan Güngör, “Çadırdan konteynere hızlı bir geçiş süreci yaşadık. Kalıcı konutlarımız ve iş yerlerimiz hızla yükseliyor. Şehrimize 82 bin 104 kalıcı konut ve 30 bin 310 köy evi olmak üzere toplam 112 bin 414 konut inşa ediliyor. Şu ana kadar ihalesi yapılıp başlayan konut sayımız ise 40 binin üzerinde. Bu sayı her geçen gün artıyor. Kahramanmaraş’ımızı yeniden inşa etmiyor, yeni Kahramanmaraş’ı inşa ediyoruz. Gelecek nesillerimize daha dirençli şehirler bırakmak için gayret ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde tüm paydaşlarımızla birlikte yeni Kahramanmaraş’ın inşası noktasında üst düzeyde bir koordinasyonla çalışıyoruz. Kahramanmaraş’ımız kısa süre içerisinde sadece ülkemizin değil dünyanın gözde şehirlerinden birisi olacak” ifadelerini kullandı.

Yeni Kahramanmaraş’ı Hep Birlikte İnşa Edeceğiz

AK Parti İl Başkanı Fırat Görgel, “14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerinin ardından geçen 100 günde Kahramanmaraş’ımızda yapılan yatırımları ve destekleri kamuoyuyla paylaşmak için bugün bir araya geldik. Tarih boyunca birçok badireyi atlatan milletimiz, 6 Şubat depremlerinde de tek yürek oldu. Acı günümüzde birbirimize teselli olduk, yaralarımızı devlet-millet el ele sarmaya devam ediyoruz. Güzel şehrimizi tekrar ayağa kaldırmak için var gücümüzle çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Kahramanmaraş’ımıza hizmet etmek bizim için kutsal bir görevdir. Şehrimize layık olmak için gayretimizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Yeni Kahramanmaraş’ı hep birlikte inşa edeceğiz” cümlelerini kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta depremden zarar gören keklik üretim istasyonu tekrar faaliyette https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-depremden-zarar-goren-keklik-uretim-istasyonu-tekrar-faaliyette-4602/

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından doğal hayatın dengesini korumak ve nesli tükenmekte olan hayvanların popülasyonunu artırmak amacıyla 2002 yılında Kahramanmaraş'ta kurulan Kapıçam Kınalı Keklik Üretim Merkezi, depremlerde hasar gördü.

Türkiye'nin ilk keklik üretim istasyonu olma özelliği taşıyan ve bugüne kadar 148 bin 843 keklik üretiminin gerçekleştirildiği istasyon, yapılan tadilat ve onarımın ardından yeniden üretime geçti.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürü Ahmet Çörtük, 6 Şubat'taki depremlerde istasyonun da hasar gördüğünü, bir süreliğine üretime ara verdiklerini hatırlattı.

Depremde zarar gören üretim istasyonunu güçlendirme çalışması yaptıklarını belirten Çörtük, şöyle devam etti:

"Buradaki anaçlarımızı yine genel müdürlüğümüzün talimatları doğrultusunda Yozgat olmak üzere farklı illere gönderdik. 15 Temmuz tarihi itibarıyla da anaçlarımızı tekrar teslim aldık. Bütün tadilatları, her şeyi gerçekleştirdik. İnşallah yine genel müdürlüğümüzün programı dahilinde üretimlerimize devam edeceğiz."

Çörtük, bölge müdürlükleri sorumluluğunda 2 kınalı keklik üretim istasyonu bulunduğunu ifade ederek, Kahramanmaraş Kapıçam Kınalı Keklik Üretim İstasyonu'nun kapasitesinin 11 bin olduğunu söyledi.

"Bugüne kadar 148 bin 843 keklik ürettik"

Keklik üretim istasyonunun 3 aşamadan oluştuğuna işaret eden Çörtük, şunları kaydetti:

"Malatya'da üretim istasyonumuz hasar almadığı için orada üretimimize devam ettik. Malatya'da 16 bin üretim kapasitemiz var. Üretim istasyonumuz, malumunuz 3 kısımdan oluşuyor; kuluçkahane, damızlıkhane ve alıştırma volyerleri (bakım kümesi). Kuluçkahaneden çıkan civcivlerimizi orada 40 gün özel kafeslerde besledikten sonra alıştırma volyerlerine alıyoruz. Burada 180 gün bu volyerlerde alıştırıyoruz. Alıştırma derken kanat gelişimi, uçma, yani doğaya hazır hale gelmesi için. Daha sonra da yine genel müdürlüğümüzün programı dahilinde salımlarını gerçekleştiriyoruz."

Çörtük, bugüne kadar 148 bin 843 keklik ürettiklerini belirterek, "Yine genel müdürlüğümüzün programı dahilinde başta Kahramanmaraş olmak üzere Türkiye'nin diğer illerine ve uygun sahalarına kınalı keklik salımı gerçekleştirdik." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta 51 noktada 23 bin 212 konteynerin kurulumu tamamlandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-51-noktada-23-bin-212-konteynerin-kurulumu-tamamlandi-2865/

AFAD'ın sosyal medya hesabından Kahramanmaraş'ta depremin izlerinin silinmesi için yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verildi.

"Asrın felaketinin 201'inci günü, depremin merkez üssü Pazarcık" başlığıyla yayımlanan paylaşımda, şu ifadeler kullanıldı:

"Desteklerinden dolayı tüm kurumlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza, özel sektörümüze, gönüllülerimize, emek veren tüm çalışanlarımıza ve aziz milletimizin her bir ferdine bir kez daha şükranlarımızı sunarız. Birlikte güçlüyüz."

Paylaşımda, konteyner kentlere ve afet konutlarına ilişkin görüntülerin bulunduğu video da yer aldı.

Videoda "asrın felaketi"nin izlerinin birlik, beraberlik ve kardeşlik bağlarıyla silinmeye devam edildiği vurgulanırken, Kahramanmaraş genelinde, 51 noktada 23 bin 212 konteynerin kurulumunun tamamlandığı ve buralarda 61 bin 721 afetzedenin misafir edildiği aktarıldı.

Videoda, 2 bin 500 iş yeri yapımının tamamlanarak esnafa teslim edildiği ve 19 bin 418 afet konutunun yapımının hızla sürdüğü kaydedildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta sıcak hava bunaltıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-sicak-hava-bunaltiyor-8603/

Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği kentte, hava sıcaklığı gölgede 39 derece ölçülürken kent merkezindeki termometreler 50 dereceyi gösterdi.

Bazı vatandaşlar evden çıkmamayı tercih etti bazıları da park ve bahçelerdeki gölgelik alanlar ile nehir kenarlarında serinlemeye çalıştı.

Kent merkezinin bunaltıcı havasından kaçan vatandaşlardan bazıları da Onikişubat ilçesi kırsal Döngel mahallesindeki mesire alanında yoğunluk oluşturdu.

Gaziantep başta olmak üzere Adana, Osmaniye gibi çevre illerden de gelen vatandaşlar Döngel Şelalesi ve derede vakit geçiriyor.

Meteoroloji yetkilileri, sıcak havanın bir süre daha etkisini sürdüreceğini bildirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta 4,2 büyüklüğünde deprem https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-42-buyuklugunde-deprem-1728/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesi olan 4,2 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Depremin 22,17 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta çadır kentlerdeki depremzedeler konteynere yerleştirildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-cadir-kentlerdeki-depremzedeler-konteynere-yerlestirildi-6286/

AFAD İl Müdürü Tayfun Temur,  depremin ardından başlatılan arama kurtarma faaliyetlerinin tamamlanmasıyla afetzedelerin yaralarının sarılmasına yönelik çalışmalara geçildiğini söyledi.

Bu kapsamda barınma sorununun çözümüne yönelik kent genelinde 29 ayrı noktada 49 çadır kent oluşturulduğunu ve bu alanlara 7 bin 153 çadır kurulduğunu belirten Temur, yaklaşık 30 bin 217 vatandaşın ilk etapta çadırlara yerleştirildiğini ifade etti.

"Çadırlarımızın son kısmını hafta içinde kaldırdık"

Temur, bu hafta itibarıyla kentte çadır kentlerde yaşamın sona erdiğine işaret ederek, "Bölgede oluşturulan çadırlarımızın son kısmını hafta içinde kaldırdık. Buradaki vatandaşlarımızın çoğunluğu konteynere yerleştirildi, bir kısmı ise kira yardımı almak suretiyle eve yerleştirildi." diye konuştu.

Kent genelinde 46 konteyner kent oluşturulduğunu, tamamının klimalı ve eşyalı olarak afetzedelere teslim edildiğini ifade eden Temur, afetzedelerin olumsuzluk yaşamaması adına ekiplerin gece gündüz çalıştıklarını kaydetti.

"Konteynerlerde 56 bin 302 vatandaşımız barınıyor"

Temur, depremzedelerin daha düzenli ve iyi şartlarda hayatlarını devam ettirebilmeleri için hızlı bir şekilde kurulmuş olan konteyner kentlere tahliyelerinin yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Çadırlarımız tahliye edilmiş olup, sökülmüştür. Çadır alanlarının altyapı ve üstyapı bakımları ve temizliği yapılarak alanlar boşaltılmıştır. İl genelinde kurulu 46 konteyner kentte 16 bin 595 konteyner oturuma açılmış, bu konteynerlerde halihazırda 56 bin 302 vatandaşımız barınıyor. Tüm konteynerlerde klima kurulumu yapılmıştır. Konteynerlerimizde mini buzdolabı, termosifon, elektrikli ocak, ranza, yatak, battaniye, yastık, nevresim takımı, ısıtıcı, halı, çamaşır kurutma askısı, çöp kovası, çekyat, sandalye, katlanır masa, aile mutfak seti, hijyen seti ve genel temizlik araç gereçleri hazır bulunmaktadır. Daha iyisi için çalışmalarımıza devam ediyoruz."

Konteynere yerleştirilen depremzedelerden emeği geçenlere teşekkür

BAYKAR Konteyner Kent'te yaşayan Fatma Yetim ise depremin hemen ardından Atatürk Parkı'nda oluşturulan çadır kente yerleştirildiklerini ve yaklaşık 3 ay orada kaldığını belirtti.

Çadırda yaşamın zor olduğunu dile getiren Yetim, konteyner kentte birçok imkanın olduğunu söyledi.

Yetkililere teşekkür eden Yetim, "Depremde tüm eşyalarımızı evimiz gibi kaybettik. Mutfağı, poğaça yapmayı, yemek yapmayı özledim ama burada o imkanız yok. Kalıcı konutumuza geçersek inşallah buradaki komşularımla birlikte pasta börek yeriz." dedi.

Rabia Keten de depremde evinin yıkıldığını ve enkazdan çıkarılmasının ardından yaklaşık 2 ay kadar çadırda yaşadığını kaydetti.

Bir süre de Dulkadiroğlu Belediyesi Külliyesi'nde kaldığını anlatan Keten, konteyner çıkıncaya kadar orada kaldıklarını, sonrasında ise konteynere taşındıklarını belirterek, emeği geçenlere dua ettiklerini dile getirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ta radon gazı seviyesi düştü https://mail.gazetebirlik.com/haber/depremin-merkez-ussu-kahramanmarasta-radon-gazi-seviyesi-dustu-927/

YTÜ ve KOÜ'de görevli akademisyenler, 6 Şubat'taki depremlerin ardından hayata geçirilen "Deprem Sonrası Radon Gaz Konsantrasyonlarının Belirlenmesi Projesi" kapsamında, depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ve Ekinözü ilçeleri arasındaki Akpınar Mahallesi'nde radon gazı seviyesinin tespiti için 9 Şubat'ta araştırma yaptı.

TÜBİTAK 1002-C Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Programı kapsamında hazırlanan proje ile aynı noktadaki radon gazı ölçümünün ikincisi ise 29 Temmuz-6 Ağustos döneminde gerçekleştirildi.

Projede yer alan YTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Günay, AA muhabirine, yapılan ikinci ölçümlere göre, radon gazı seviyesinin 6 ay aranın ardından düştüğünü söyledi.

"Değerlerde dalgalanmayı çok fazla göremedik"

Kahramanmaraş'ta 9-12 Şubat tarihleri arasında normalin 4 katı radon gazı ortaya çıktığını hatırlatan Günay, 29 Temmuz-6 Ağustos tarihleri arasında yapılan ölçümlerde radon gazı seviyesinin stabil hale geldiğini belirtti. Günay, şunları kaydetti:

"6 Şubat depremlerinin ardından üç gün sonra biz buraya geldik. Depremin merkez üssünde yerinde radon gazı ölçümü yaptık. Radon gazı ölçümlerinde depremden sonra oldukça yüksek değerleri okuduk ve değerler arasında değişkenlik söz konusuydu. İlk ölçümde gaz seviyesinin 42 bin-35 bin becquerel/metreküp (Bq/m3) arasında gidip geldiğini gözlemledik. İlk ölçülen değerlerin sağlamasını yapmak için tekrar Elbistan ve Ekinözü ilçeleri arasında bulunan Akpınar Mahallesi'ne geldik, 24-25 bin (Bq/m3) civarında ölçümler yaptık. Artık değerlerin mümkün olduğu kadar stabile ulaşmış vaziyette olduğunu gördük. Dalgalanmayı çok fazla göremedik."

Toprağın yapısında uranyum ve toryum gibi radyoaktif maddeler bulunduğunu ifade eden Günay, "Depremle birlikte radon gazı yeryüzüne çıkıyor. Bu radyoaktif maddeler sadece burada yok. Her yerde, her toprakta radyoaktif maddeler var ve bozulması sonucunda radon gazı meydana geliyor. Bazı yerlerde madde miktarına göre daha fazla, bazı yerlerde daha az olabiliyor. Deprem esnasında oluşan çatlaklardan, oluşan kırıklardan yeryüzüne bu radon gazının çıkış miktarı daha fazla olmakta. Biz şubat ayında yaptığımız ölçümlerde bunu gördük. Burada, şu andaki yaptığımız ölçümlerle kıyaslamış oluyoruz." açıklamasında bulundu.

İstanbul ile ilgili projeyi TÜBİTAK kabul etti

Günay, Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun İstanbul-Adalar segmentindeki Anadolu ve Avrasya levhalarında radon gaz konsantrasyonları ile sismik aktiviteler arasındaki ilişkinin yapay zeka ile modellemesi projesini hazırladıklarını ve projenin TÜBİTAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projeleri Destekleme Programı'nda kabul edildiğini söyledi.

İstanbul'da olası depremle alakalı çalışmaları olduğunu vurgulayan Günay, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bazı uluslararası yayınlara baktığımız zaman sadece deprem esnasında değil, depremden önce meydana gelen kılcal çatlaklardan da radon gaz konsantrasyonunun arttığı söylenmekte. Biz de bu çalışmalarımızla bunların üzerine gitmek istiyoruz. Bu doğrultuda TÜBİTAK'ta yeni bir projemiz kabul oldu. Bu projemizi İstanbul'da yapacağız. Beklenen büyük İstanbul depreminde radon gaz konsantrasyonlarıyla yer kabuğu arasındaki ilişkiyi yapay zeka ile modellemeye çalışıyoruz. TÜBİTAK'a hem bugünkü hem 6 Şubat'taki verdikleri destek hem de bundan sonraki verecekleri destekler için şimdiden çok teşekkür ederiz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta afetzede öğrenciler için robotik kodlama atölyesi açıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-afetzede-ogrenciler-icin-robotik-kodlama-atolyesi-acildi-651/

Yesevi Yardım Hareketi Derneğince, hayırsever Ramazan Küçükönder'in destekleriyle Muhsin Yazıcıoğlu Ortaokulunda oluşturulan atölye sayesinde öğrencilerin bakış açılarının geliştirilmesi hedefleniyor.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Mart, gazetecilere, hayata geçirilen çalışmanın kentteki diğer okullara da örnek olacağına inandığını söyledi.

Millet olarak İHA ve SİHA'ları yapanlarla gurur duyduklarını anlatan Mart, "Bu robotik kodlamalarla öğrencilerimiz farklı bakış açısını geliştirecek. Öğrencilerimizin diğer okullara örnek olacağı kanaatindeyim. Öğrencilerimiz burada genelde yarışmalara hazırlanıyor. Yarışmalarda kendilerini ispat edenler ve fark atan öğrencilerimiz otomatik olarak seçiliyorlar. Bu öğrencilerimizi, bakış açısı ufku genişlediği taktirde daha iyi yerlerde göreceğiz." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta çıkan orman yangınına müdahale ediliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-cikan-orman-yanginina-mudahale-ediliyor-5762/

İhbar üzerine bölgeye, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 2 helikopter, 6 arazöz ve 2 su tankı sevk edildi.

Ekiplerin yangını söndürme çalışmaları sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ta hedef, afet konutlarını kıştan önce tamamlamak https://mail.gazetebirlik.com/haber/depremin-merkez-ussu-kahramanmarasta-hedef-afet-konutlarini-kistan-once-tamamlamak-905/

Depremlerden en fazla etkilenen yerleşim birimleri arasında yer alan Dulkadiroğlu ilçesindeki 2 mahallede, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından afetzedeler için 3 bin 477 konut yapılıyor.

Birçoğunun kaba inşaatının tamamlandığı alanda ekipler çalışmalarını hızla sürdürüyor.

Dulkadiroğlu Belediye Bakanı Necati Okay,  felaketin yaralarını sarmanın gayreti içerisinde çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini söyledi.

Okay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Ağyar ve Karataş mahallelerinde evleri yıkılan vatandaşlar için başlatılan toplu konut inşaatlarının hızla sürdüğü anlatarak, Ağyar Mahallesi'nde 2 bin 60, Karataş Mahallesi'nde ise 1417 konut yapılacağını ifade etti.

Okay, konutların söz verildiği gibi yaz sonuna yetiştirilmesi için gece gündüz çalışmaların sürdüğünü vurguladı.

Afetzedelerin her türlü ayrıntı düşünülerek modern yöntemlerle yapılan konutlarına güven içerisinde yerleştirileceğini anlatan Okay, şöyle devam etti:

"Bu konutlar belli bir aşamaya geldi ve örnek daireler bitti. Belli bloklarımız bitme aşamasında. İnşallah yeni yapılacak konutlarla ve yerinde yapılacak dönüşümlerle şehir merkezinde Trabzon Caddesi'nde, Azerbaycan Bulvarı'nda yeniden yerinde yapılacak dönüşümlerle tekrar şehrimizin hem ticari kapasitesini eski günlerine hem de depremden zarar gören mahallelerimizi eski günlerine kavuşturmanın gayreti içerisindeyiz. Kahramanmaraş'ımızı eski günlerine yoğun bir gayretle çok kısa zamanda kavuşturacağız."

"Kardeşlerimizin derdine bu konutlarımız derman olacak"

Hedeflerinin depremzede vatandaşların söz konusu konutlara kıştan önce yerleştirilmesi olduğunu hatırlatan Okay, bu doğrultuda gece gündüz 24 saat esasına göre çalıştıklarını söyledi.

Okay, ekiplerin konutları söz verilen tarihte teslim edebilmek için gereken tüm fedakarlığı gösterdiğine işaret ederek, "Bu şekilde yoğun bir çalışma olmazsa zaten bunların kışa yetiştirilmesi zor. Fakat kışa yetiştirme hedefini yerine getirmek amacıyla bu bölgede 7/24 yoğun bir şekilde TOKİ'miz çalışıyor. İnşallah kardeşlerimizin derdine bu konutlarımız derman olacak." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
​Başkan Güngör, Birleşmiş Milletler İyi Niyet Elçisi'ni Ağırladı https://mail.gazetebirlik.com/haber/baskan-gungor-birlesmis-milletler-iyi-niyet-elcisini-agirladi-2695/

Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, programı kapsamında şehre gelen BM Habitat İyi Niyet Elçisi ve Suudi Arabistan Prensesi Lamia Bint Majid Al Saud’u makamında ağırladı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, bir dizi inceleme ve çalışma ziyaretinde bulunmak üzere şehre gelen Suudi Arabistan Prensesi ve Birleşmiş Milletler Habitat İyi Niyet Elçisi Lamia Bint Majid Al Saud’u makamında ağırladı. Prenses Lamia Bint Majid Al Saud ve beraberindeki heyete, şehrin tekrar ayağa kaldırılması noktasında yürütülen ve planlanan çalışmalara ilişkin bilgiler aktaran Başkan Hayrettin Güngör, gelinen son aşamayı da değerlendirdi. Gerçekleştirilen görüşmede İstiklal Madalyası ve Kahramanmaraş’ın milli mücadeledeki yerine dair bilgileri de paylaşan Başkan Hayrettin Güngör, ardından heyet ile şehirde devam eden çalışmalara ilişkin saha ziyareti gerçekleştirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
​Büyükşehir, Üniversite Tercihlerinde de Öğrencilerin Yanında! https://mail.gazetebirlik.com/haber/buyuksehir-universite-tercihlerinde-de-ogrencilerin-yaninda-1665/

Büyükşehir Belediyesi ve Onikişubat Rehberlik ve Araştırma Merkezi iş birliğiyle üniversite adaylarına Onikişubat Rehberlik ve Araştırma Merkezi ve NFK Kültür Merkezi’nde ücretsiz YKS tercih danışmanlık hizmeti veriliyor.

Şehirde eğitim altyapısının geliştirilmesi noktasında yoğun gayret gösteren, öğrencilerin ders çalışabilmeleri için şehre yeni mekânlar kazandıran ve her zaman öğrencilerin yanında olan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, üniversite tercih döneminde de öğrencileri yalnız bırakmıyor. Onikişubat Rehberlik ve Araştırma Merkezi iş birliğiyle uzman eğitmenlerle öğrencilere Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih danışmanlık hizmeti veriliyor. Üniversite adayları, 8 Ağustos Salı gününe kadar Onikişubat Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nde hafta içi 08.00 – 17.00, Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde ise 10.00 – 18.00 saatleri arasında YKS Tercih Danışmanlığı noktalarından ücretsiz danışmanlık hizmeti alabilecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta 88 konteynerlik kente depremzedeler yerleştirildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-88-konteynerlik-kente-depremzedeler-yerlestirildi-9342/

Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde evleri yıkılan ve çadırlara yerleştirilen afetzedeler, Dulkadiroğlu ilçesi Yahya Kemal Mahallesi'ne inşa edilen konteyner kente düzenlenen törenle yerleştirildi.

Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, açılışta, 6 Şubat'taki depremlerin ilk gününden itibaren Kahramanmaraş'ın her konuda yanlarında olduklarını söyledi.

Depremlerin ardından Kahramanmaraş'a 700 üzerinde yardım tırını gönderdiklerini hatırlatan Palancıoğlu şunları kaydetti:

"Burası 8 bin 300 metrekare, 88 konteynerimiz var. Konteynerlerin içerisinde klima, buzdolabı ve televizyonuna kadar hepsini hazırladık teslim ettik. Ama her geldiğimizde vatandaşlar yeni bir ihtiyaç belirtiyorlar, biz de elimizden geldiği kadarıyla bu ihtiyaçları karşılamaya çalışıyoruz. Cenab-ı Allah bir daha böyle zor durumlar, acılar, kederler göstermesin. Bu yaraları saracak yine Cumhurbaşkanımız, yine bizleriz. Elhamdülillah gece gündüz el ele çalışacağız ve buraların yaralarını tüm deprem bölgelerindeki yaraları saracağız."

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör de kente desteğini sürdüren kardeş belediyelere minnettar olduklarını belirtti.

Afetzede vatandaşların rahat etmeleri adına gece gündüz çalışmalara devam ettiklerini hatırlatan dile getiren Güngör şöyle konuştu:

"İlk zamanlarda tabii ki bir çadır çok kıymetliydi. Bugün gördüğünüz gibi şehrimizde hemen hemen çadır kalmadı, konteyner alanları hızla çoğaldı. Hemşerilerimiz burada yaşamlarını devam ettiriyorlar. Ama Allah'ın izniyle sayın Cumhurbaşkanımızın koyduğu hedef doğrultusunda bir yıl sonra bu alanlardan sonra da inşallah kalıcı konutlara geçmiş olacağız."

Konuşmaların ardından dualar eşliğinde kurdele kesilerek "Melikgazi Belediyesi Diyanet Center Of America Yaşam Alanı"nın açılışı gerçekleştirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta 4 büyüklüğünde deprem https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-4-buyuklugunde-deprem-9411/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan 4 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Depremin 8,76 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Elbistan'da 2000 yılı sonrasında yapılan orta hasarlı binalar onarılabilecek https://mail.gazetebirlik.com/haber/elbistanda-2000-yili-sonrasinda-yapilan-orta-hasarli-binalar-onarilabilecek-5425/

Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz, gazetecilere, 6 Şubat depremlerinin Türkiye'nin yapı sektörü için bir milat olduğunu söyledi.

Gürbüz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile gerekli görüşmeleri yaptıklarını ve yapılan çalışmaların ardından uygulama noktasında ciddi adımlar attıklarını söyledi.

Orta hasarlı binaların gerekli incelemelerin ardından güçlendirilerek ilçede yaşanan konut ve barınma sorununun önüne geçmek istediklerini vurgulayan Gürbüz, şunları kaydetti:

"Şimdi burada iki kıstas var. Bir 2000 yılı öncesi yapılar, birde 2000 yılından sonra yapı denetime tabi tutulan yönetmeliklere uygun yapılar. Biz 2000 yılı öncesiyle ilgili belediyemize gelen müracaatları bekletiyoruz. Çünkü Bakanlığımızın bu anlamda nasıl bir uygulama yapacağını henüz bilmiyoruz ama 2000 yılından sonraki yapılar için ne yapılacağını biliyoruz. Çünkü elimizde bir mevzuat var. Dolayısıyla biz bu noktada vatandaşlarımıza çağrıda bulunduk. Şu anda Elbistan'da en büyük sorun barınma sorunu. TOKİ'nin depremzedeler için yaptığı kalıcı konutlar 11. ayda en erken teslim edilecek. Dolayısıyla TOKİ konutlarını beklemeden onarılabilecek orta hasarlı binaların ihtiyaçlarını karşılamak zorundayız. Onun için vatandaşlarımıza çağrıda bulunduk. Şu anda her ay 100 civarında müracaat alıyoruz. Onlara rehberlik ediyoruz, yol gösteriyoruz ve mevcut yürürlükteki mevzuat hükümleri çerçevesinde tedbirlerin alınmasını, yapılması gereken çalışmaların yapılmasını istiyoruz. Belediye olarak kendi mühendislerimiz, yapı denetim firmalarımız ve odalarımızla beraber hareket ediyoruz. Yani orta hasarlı olup da az hasarlıya yakın olan yapılar var. Bunların üzerinde çok büyük çalışmaların yapılmasına gerek yok. Çünkü karotlar ve gerekli laboratuvar incelemeler alındıktan sonra karar verilebilecek noktadalar. Dolayısıyla biz bu noktada yapılarla ilgili kararlarımızı üretmeye başladık. İnşallah önümüzdeki günlerde de izinleri vermeye başlayacağız."

Orta hasarlı binaların güçlendirilmesiyle alakalı projelerin belediye tarafından incelendiğini hatırlatan Gürbüz, güçlendirmeye uygun binaların ilgili Bakanlıkla görüşülüp süreçleri başlattıklarını dile getirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta 4 büyüklüğünde deprem https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-4-buyuklugunde-deprem-6039/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan 4 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Depremin 5,55 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
BM Nüfus Fonu iyi niyet elçisi ünlü oyuncu Ashley Judd, deprem bölgesinde kadınlarla buluştu https://mail.gazetebirlik.com/haber/bm-nufus-fonu-iyi-niyet-elcisi-unlu-oyuncu-ashley-judd-deprem-bolgesinde-kadinlarla-bulustu-4726/

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen ve 11 ili etkileyen depremlerin en çok zarar verdiği kentlerden Kahramanmaraş'a gelen Judd, depremzedelerle yakından ilgilendi.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Avşar Kampüsü'nde oluşturulan çadır kente gelen Judd, AA muhabirine, hassas ve zor durumda olan kadın ve kız çocuklarını bizzat görmek için bölgede bulunduğunu söyledi.

İlk olarak Hatay'a gittiğini, daha sonra da Kahramanmaraş'a geldiğini belirten Judd, şunları kaydetti:

"Bu deprem oldukça yıkıcı etkilere sahipti ve 11 ilde milyonlarca insanı etkiledi. Burada oldukça zayıf ve hassas durumda olan kadın ve kız çocuklarını ben bizzat görmek istedim. Böyle bir zamanda kadınların temel ihtiyaçlarının yanı sıra cinsel sağlık ve üreme sağlığıyla ilgili ihtiyaçlarını görmek istedim. UNFPA bu bağlamda kadınlara destek olan bir fon. O yüzden onların yanında olduğumu, aile planlaması ve istenmeyen gebeliklerin önlenmesi konusunda onlara destek olduğumu ben de şahsen belirtmek istedim."

Ziyaret ettiği depremzede ailelerin hikayelerinden çok etkilendiğini anlatan Judd, UNFPA olarak yardıma ihtiyacı olan herkese el uzattıklarını aktardı.

Sahadaki verileri raporlaştıracak

UNFPA'nın bölgede tıbbi materyal desteği sunduğuna da işaret eden Judd, şöyle konuştu:

"Önümüzdeki günlerde sahada elde ettiğim verileri ABD Büyükelçisi Jeffry L. Flake ile görüşeceğim ve durumu bizzat ileteceğim. O da Amerika'ya durumu bildirecek, böylece burası için sağlanan fonlarda bir artış söz konusu olabilecek. Durumu şahsen gördüğüm için bunları kendisiyle de paylaşmak istiyorum.

Türkiye'de gördüğüm; bu yıkıcı deprem şehirleri dümdüz etmiş ve inanılmaz bir yıkım söz konusu olmuş. Kıyas götürmez büyüklükte bir yıkım olmuş buradaki. İnsanların bu travmayı depremden sonraki altıncı ayda da yaşadıklarını gördüm. Dünyada aslında insanların dikkatleri çok kısa süreli olabiliyor. Bir yanda afetler, savaşlar, çatışmalar yaşanırken diğer yanda çok parlak şekilde başka heyecanlar yaşanabiliyor. Bu da dünyanın diğer yüzü. Ancak burada bir gerçeklik yaşanıyor. UNFPA bu insanların her zaman yanında."

Judd, UNFP'ye duyulan güvenden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, insanların imkansızlıklara rağmen kendilerini en iyi şekilde ağırladıklarını sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta çıkan orman yangınına müdahale ediliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-cikan-orman-yanginina-mudahale-ediliyor-3480/

Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesinde orman yangını çıktı.

Alınan bilgiye göre, Erkenez Mahallesi kırsalında orman yangınını görenler durumu yetkililere bildirdi.

Bölgeye 2 helikopter ile arazözler sevk edildi.

Ekiplerin yangını söndürme çalışmaları sürüyor. Çalışmalara Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri ile AFAD İl Müdürlüğü arama kurtarma ekipleri de destek veriyor.

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Yusuf Karartı, söndürme çalışmalarının havadan ve karadan müdahaleyle sürdüğünü, şu ana kadar 8 hektar civarında orman arazisinin zarar gördüğünü belirtti.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-ormanlik-alanda-cikan-yangin-kontrol-altina-alindi-6962/

Dereli Mahallesi Çamlık mevkisinde kırsal alandan duman yükseldiğini gören vatandaşlar, durumu yetkililere bildirdi.

İhbar üzerine Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bölgeye 2 helikopter ile 50 kişilik yangın söndürme ekibi, 8 arazöz, 6 su tankı, dozer ve greyder yönlendirildi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerinin de desteğiyle, yangın bölgeye yakın olan evlere sıçramadan kontrol altına alındı.

Evler ise tedbir amaçlı boşaltıldı.

Soğutma çalışmaları süren yangında, yaklaşık 2 hektarlık alanın zarar gördüğü öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
​Binevler Cadde Yenileme Projesinde Asfalta Geçildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/binevler-cadde-yenileme-projesinde-asfalta-gecildi-3438/

Büyükşehir Belediyesi, Binevler Bölgesi Cadde Yenileme Projesi kapsamında Alparslan Türkeş Bulvarı’nın ilk etabında asfalt çalışmasını tamamladı. Yatay park alanı ile 4 şeritli hizmete sunulan arterin kalan kısımları da bölgedeki yıkım çalışmalarının ardından tamamlanacak.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, 6 Şubat’ta meydana gelen depremler dolayısıyla eksik kalan Binevler Bölgesi Cadde Yenileme Projesi kapsamında bölgede tekrar başladığı yapım çalışmalarını sürdürüyor. Yıkım çalışmalarının tamamlandığı bölgelerde peyderpey asfalt serimi gerçekleştirilirken orta refüjlerin düzenlenmesi ve peyzaj çalışmaları da devam ediyor. İlk olarak Alparslan Türkeş Bulvarı’nın 1 kilometrelik kısmında başlatılan asfalt çalışmalarının tamamlanmasının ardından caddede yol çizgi uygulamaları gerçekleştirildi ve parklanma alanları belirlendi. Etaplar halinde sürdürülen asfalt, refüj düzenleme ve peyzaj çalışmalarının kısa süre içerisinde tamamlanmasıyla Binevler bölgesinin en işlek arterlerinin yenilenen alt ve üstyapısıyla hizmete alınması hedefleniyor.

Çalışmalar Etaplar Halinde Devam Ediyor

Bölgede sürdürülen çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, “6 Şubat’ta yaşadığımız büyük afet öncesinde Binevler Bölgesi Cadde Yenileme Projesi kapsamında bölgede yağmursuyu, kanalizasyon ve içmesuyu altyapı yenileme çalışmaları ile yürüyüş ve bisiklet yolunun imalatını ve caddenin aydınlatmasını tamamlamıştık. Ancak yaşadığımız asrın felaketi dolayısıyla projemizde aksamalar meydana geldi. Bölgede tekrar çalışmalarımıza başladık. Yıkım çalışmalarının tamamlandığı bölgelerde asfalt ve refüj düzenleme uygulamalarımızı sürdürüyoruz. İnşallah kısa süre içerisinde son çalışmalarımızı da tamamlayarak Binevler bölgemizdeki arterleri yenilenen alt ve üstyapısıyla şehrimizin ve hemşehrilerimizin hizmetine sunacağız” ifadelerini kullandı. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Depremlerin etkisiyle suyu bulanıklaşan Yeşilgöz Gölü eski görüntüsüne kavuştu https://mail.gazetebirlik.com/haber/depremlerin-etkisiyle-suyu-bulaniklasan-yesilgoz-golu-eski-goruntusune-kavustu-3874/

Pazarcık ve Elbistan merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden kentin doğal yapısı da etkilendi. Kent merkezine 60 kilometre uzaklıkta bulunan merkez Onikişubat ilçesine bağlı Tekir Mahallesi'ndeki gölün rengi de depremler sonrası bulanıklaşarak kahverengiye dönüştü.

Aradan geçen sürede suyu berraklaşan ve eski görüntüsüne kavuşan göl, çevresindeki mesire alanlarıyla çok sayıda kişiyi ağırlıyor.

Genelde sıcak havadan bunalanların tercih ettiği, doğal güzelliğiyle öne çıkan gölün çevresinde vatandaşlar piknik yapıyor, suya ayaklarını sokup serinlemeye çalışıyor.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, AA muhabirine, 6 Şubat'taki depremlerden kentteki birçok tarihi yapı ve doğal güzelliğin de etkilendiğini söyledi.

Kahramanmaraş'ın eşsiz doğal güzelliklerinin olduğunu ifade eden Güngör, doğal mirasların güçlendirilmesi için çeşitli projeler hazırladıklarını ancak depremden dolayı ertelemek zorunda kaldıklarını dile getirdi.

"Yeşilgöz eski güzelliğine ve eski yeşiline tekrar kavuştu"

Deprem nedeniyle Yeşilgöz Gölü'nün suyunda çekilme ve bulanıklaşma yaşandığını anımsatan Güngör, şunları kaydetti:

"Çok üzücü ve zor zamanlar geçirdik ama hayat devam ediyor. Biz bir taraftan depremin getirdiği yaraları devletimiz, milletimiz işbirliğinde hızlı bir şekilde sararken, bir taraftan da bu doğal güzelliklerimizi tekrar eski haline kavuşturmak, ziyaretçilerin hizmetine açmak için gayret ediyoruz. Bugün itibarıyla Yeşilgöz Gölü normale döndü. Yeşilgöz eski güzelliğine ve eski yeşiline tekrar kavuştu. Nazar boncuğu. Geçen yıl temelini attığımız tesisimizin de yapımı devam ediyor. Tesislerin yapılmasıyla buranın güzelliğini tamamlamış olacağız. Çok tercih edilen, ziyaretçi sayısı son derece fazla olan bir mekan. Bu haliyle bile burada adım atacak yer yok. Türkiye'nin civar illerinden insanlar buraya gelmiş kimi ikinci defa kimi ise ilk defa gelmiş ve burayla ilgili hayranlığını gizleyemiyor. Bu haliyle bu kadar ziyaretçi alan Yeşilgöz Gölü, projelerin tamamlanmasıyla bunun en az 10 katı burada ziyaretçi olacağını düşünüyoruz."

"Yeşilgöz eski enerjiyi yakalamış"

Ziyaretçilerden Zeynep Bodur, kent merkezinde sıcak havadan bunaldıklarını ve arkadaşlarıyla serinlemek için Yeşilgöz Gölü'ne geldiklerini söyledi.

Gölün kendine has doğasıyla ziyaretçilerini hayran bıraktığını ifade eden Bodur, "Yeşilgöz'ü depremden sonra eski canlılığını ve enerjisini geri bulmuş gördüm. Ortam ve kalabalık çok güzel. Özellikle Yeşilgöz'ün eski renk ve ahengini alması çok güzel. Yeşilgöz eski enerjiyi yakalamış. Çok güzel piknik yaptık, darbukamızı çaldık. İnsanlar buraya gelip enerji ve stresini atabilirler, tavsiye ederiz. Burası gayet serin ve çok güzel." diye konuştu.

Merva Yetmez de gölün kenarında arkadaşlarıyla güzel bir gün geçirdiklerini söyledi.

Yeşilgöz'ün eski ahengine kavuştuğunu ve suyunu berrak görünce çok mutlu olduklarını belirten Yetmez, "Suyu duru ve buz gibi. Zaten o duruluğu her şeye yetiyor. Depremden sonra o kararma ve çamur döngüsüyle şu anki döngü bir değil. Kahramanmaraş'ın bir değeri olarak bu bizi sevindiriyor." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta 4 büyüklüğünde deprem https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-4-buyuklugunde-deprem-4027/

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Nurhak ilçesi olan 4 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Depremin, 5,53 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta 57 futbol sahası büyüklüğündeki konteyner kentte sona gelindi https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-57-futbol-sahasi-buyuklugundeki-konteyner-kentte-sona-gelindi-2989/

6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş'ta, afetzedeler için kurulan 57 futbol sahası büyüklüğündeki konteyner kentte sona yaklaşıldı.

Kahramanmaraş'ta barınma sorununu çözmek için başlatılan çalışmalar, ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından sürdürülüyor.

Bu kapsamda Dulkadiroğlu ilçesi Dereli Mahallesi'ndeki 429 bin metrekarelik alana kurulan konteyner kentteki çalışmalarda sona gelindi.

Altyapı çalışmalarının devam ettiği ve konteynerlerin kurulumunun gerçekleştirildiği bölgede, sosyal alanların yanı sıra çocuklar için oyun parkları da yapılacak.

Bölgede etkili olan sıcak havaya rağmen ekipler, 2 bin 900 konteynerin yerleştirildiği 57 futbol sahası büyüklüğündeki alanı hazır hale getirmeye çalışıyor.

En büyük konteyner kentlerden biri

AFAD İl Müdürü Tayfun Temur, 6 Şubat'ta yaşanan depremlerin ardından afetzedelerin barınması konusundaki çalışmaların aralıksız devam ettiğini söyledi.

Depremden etkilenen iller içinde en büyük konteyner kentlerden birinin Kahramanmaraş'ta kurulduğuna dikkati çeken Temur, yaraların hızla sarılması için ellerinden geleni yaptıklarını ifade etti.

Konteyner kentte cami, futbol sahası, sosyal tesisler ve çamaşırhane gibi alanlar da olacağını aktaran Temur, şunları kaydetti:

"Şu anda Dereli Mahallesi'nde konteyner kent yapılıyor. Çalışmalar etap etap devam ediyor. Bir kısmını da açmış durumdayız. 2 bin 900 konteynerlik alanda altyapı çalışmalarımız devam ediyor. Şu ana kadar alana gelmiş konteynerlerin hepsi sahaya inmiş durumda altyapı bağlantıları devam ediyor. Altyapı çalışmaları devam ederken etap etap açarak vatandaşlarımızı yerleştiriyoruz. Hizmete açılmış alanda toplam 2 bin 700 vatandaş barınmakta. Yine bu alanın yanında bir planlamamız bulunmakta. Altyapı çalışmamız yüzde 85 bitmiş durumda. İnşallah bu çalışma tamamlandığında vatandaşlarımızı oraya yerleştirmeyi planlamaktayız."

AFAD olarak konteynerlerin içinde vatandaşların kullanacağı malzemeleri de temin ettiklerini aktaran Temur, kurulacak alanda çeşitli sosyal tesislerinde bulunacağını sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'taki konteynerlere 90 bin 939 afetzede yerleştirildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarastaki-konteynerlere-90-bin-939-afetzede-yerlestirildi-5417/

Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli, 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki 6 Şubat depremleri sonrasında Kahramanmaraş'ta barınma sorununu çözmek için başlatılan çalışmalar, ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından sürdürülüyor.

İş makineleri yardımıyla elektrik ve su hattının döşendiği yeni yaşam alanlarına, ısı yalıtımlı konteynerler yerleştiriliyor.

Depremzedeler, çalışmaların tamamlanmasıyla mutfak ve banyosu olan, ocak ve elektrikli ısıtıcı bulunan konteynerlere taşınıyor.

Bu kapsamda AFAD tarafından kentte 43 farklı noktada kurulan geçici konaklama merkezlerindeki 26 bin 71 konteynere 90 bin 939 depremzede yerleştirildi.

Kahramanmaraş AFAD İl Müdürü Tayfun Temur, AA muhabirine, çadır kentlerde yaşayan vatandaşları daha konforlu alanlara yerleştirmek için çabaladıklarını söyledi.

Temur, depremzedelerin barınma sorununu çözmek için kentte kalıcı konut inşaatlarının hızla sürdüğünü, çadırlarda kalan afetzedelerin de konteynerlere geçtiğini ifade etti.

Nihai hedefin depremzedelerin kalıcı konutlara yerleşmesi olduğunu dile getiren Temur, kentte kurulumu tamamlanan konteynerlerle ilgili şu bilgileri verdi:

"Kahramanmaraş'ta 43 farklı alanda konteyner kentimiz bulunuyor. Merkezde 15 bin 391, kırsalda 11 bin 40 konteyner dağıtımı gerçekleştirildi. Toplamda 26 bin 71 konteynerimiz vatandaşların hizmetine sunulmuş durumda. Bu konteynerlerde de 90 bin 939 vatandaşımızı barınıyor."

Çadır sayıları azalıyor

Temur, afetzedeleri depremin hemen ardından çadırlara yerleştirdiklerini hatırlatarak kentte 6 Şubat'tan bu yana 130 bin çadırın dağıtıldığını söyledi.

Depremin üzerinden geçen 4 aylık sürenin ardından Kahramanmaraş'ta çadırda kalanların sayısının azaldığına dikkati çeken Temur, "Şu anda çadır kentlerimizde 4 bin 316 civarında çadır ile bireysel olarak dağıtılanlar var. Çadır kentlerdeki vatandaşlarımızı konteynerlere aldığımız için çadır sayılarında azalma söz konusu." diye konuştu.

"Konteynerimizin içerisinde her şeyimiz var"

Depremzede Kamer Biral da depremde evinin ağır hasar aldığını ve daha sonrasında Karacasu Konteyner Kent'e yerleştirildiğini söyledi.

Deprem sürecinde devletin kendilerine çok yardımcı olduğunu ifade eden Biral, konteynerde birçok yaşam malzemesinin bulunduğunu dile getirdi.

Yetkililere teşekkür eden Biral, "Her şeyimiz dört dörtlük. Tırnak makasına kadar her şey var. Devletimizden Allah razı olsun. İhtiyacımız neyse alıyoruz, çok yardımcı oldular. Konteynerimizin içerisinde her şeyimiz var, Allah razı olsun." dedi.

Depremzede İclal Gül de depremde evlerinin zarar gördüğünü, sonrasında birkaç ay çadırda yaşayıp ailecek konteynere geçtiklerini söyledi. Konteyner kentte birçok sosyal donatının bulunduğunu ifade eden Gül, bu zor süreçte kendilerine destek olan tüm kurumlara teşekkür etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'taki konteyner çarşı, kuruyemişçinin enkazındaki ürünlerle yeşerdi https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarastaki-konteyner-carsi-kuruyemiscinin-enkazindaki-urunlerle-yeserdi-5104/

Depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta, AFAD Çarşı konteynerleri arasındaki alanda kabak, ayçiçeği ve nohut yeşerdi.

"Asrın felaketi" olarak nitelenen 6 Şubat'taki depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta en çok can kaybının yaşandığı yerlerden Trabzon Bulvarı'nda yıkılan iş yerleri için kurulan konteyner çarşı, bölge insanının ihtiyaçlarına cevap veriyor.

Çarşı orta kısmında kalan bir alanda ise molozların arasından ayçiçeği, kabak ve nohut gibi bazı ürünler filizlenip büyüdü. Bazı bitkilerin ürün de vermeye başladığı alanın depremden önce kuruyemişçi olduğu bildirildi.

Depremde kuruyemiş dükkanı yıkılıp konteynerde hizmet veren Kemal Alagöz, AA muhabirine, 20 yıldan beri Trabzon Bulvarı'nda esnaflık yaptığını dile getirdi.

6 Şubat'ta yaşanan depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyen Alagöz, depremde caddenin mahşer yeri haline döndüğünü söyledi.

Alagöz, depremlerde kuruyemiş dükkanın bulunduğu apartmanın yıkıldığını anlatarak, şöyle konuştu:

"Depremden sonra geldik, konteynerde yeniden çalışmaya başlayacağız Allah'ın izniyle. Yıkılan dükkanımın olduğu yerde ayçiçeği, kabak çekirdeği açmış. Çünkü çekirdekler çiğ olduğu için toprakla bir araya gelince filizleniyor. Bu çiçeklerin filizlenmesi bir umut veriyor. 20 yıllık emeğimiz buraydı. Allah bir daha yaşatmasın. Kolay bir durum değil. Tekrardan yeniden ayağa kalkmayı düşünüyoruz Allah nasip ederse. 20 yıllık emeğimizin üzerinde ayçiçekleri ve kabak çekirdekleri filizlendi."

"Çiçekleri görünce tebessüm ve hüzünle baktım"

İş yeri yıkılan ve şu an konteynerde giyim sektöründe hizmet veren esnaflardan Kanber Palta da Trabzon Bulvarı'nın şehrin simge caddelerinden biri olduğunu söyledi.

Depremin ilk 3-5 günü caddede çok hüzünlü anlar yaşadığını anlatan Palta, şöyle devam etti:

"Kabak ve ayçiçeklerinin yeşerdiği bölgede depremden önce kuruyemişçi vardı. Depremde saçılan kuruyemişler, toprağa karışınca toprakta yeşermiş. Görüntü olarak acı bir durum. Burada ailelerimiz neşeyle arka sokağında ise çocuklarımızın güzel vakit geçirdiği güzel bir yerdi. Maalesef şimdi yıkık dökük, saçılan çekirdeklerden yeniden filizler çıkmış buna üzülüyoruz. Çiçekleri görünce tebessüm ve hüzünle baktım. Yeniden bir hayatın doğuşu var. Yeniden bir yeşerme var. İnşallah tüm insanlar bu çiçekler gibi yeniden işine gücüne ailesine her şeyine sağlıklı sıhhatli devam eder."


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta 4,7 büyüklüğünde deprem https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-47-buyuklugunde-deprem-865/

Kahramanmaraş'ta saat 21.31'de 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesi olan 4,7 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Depremin 7,1 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta su taşkını tarım arazilerine zarar verdi https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-su-taskini-tarim-arazilerine-zarar-verdi-7913/

Kentte 2 gündür aralıklarla devam eden sağanak hayatı olumsuz etkiledi. Dün yaşanan yağışların ardından kırsal Torlar Mahallesi'ndeki hububat ekili alan zarar gördü.

Andırın Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, ilçedeki 65 hektarlık buğday ekili alanın zarar gördüğünü bildirdi.

Su altında kalan tarım arazileri dronla görüntülendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta 4,2 büyüklüğünde deprem https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-42-buyuklugunde-deprem-2178/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesi olan 4,2 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Deprem, 6,99 kilometre derinlikte gerçekleşti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta yıkılan Ebrar Sitesi'nin müteahhitlerinden biri tutuklandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-yikilan-ebrar-sitesinin-muteahhitlerinden-biri-tutuklandi-393/

Cumhuriyet Başsavcılığınca yıkılan binalara ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında aranan Tepebaşı, polise teslim oldu.

Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Tevfik Tepebaşı, nöbetçi hakimlikçe tutuklandı.

Depremlerde yıkılan binalara ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Ebrar Sitesi'nin müteahhitlerinden A.D. de 16 Şubat'ta tutuklanmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta 4,4 büyüklüğünde deprem https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-44-buyuklugunde-deprem-6277/

Kahramanmaraş'ta 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 19.40'ta merkez üssü Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesi olan 4,4 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

Depremin 11,41 kilometre derinlikte olduğu tespit edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
​Büyükşehir Arterlerde Bakım ve Onarımı Atağını Sürdürüyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/buyuksehir-arterlerde-bakim-ve-onarimi-atagini-surduruyor-4552/

Büyükşehir Belediyesi; Andırın, Çağlayancerit, Göksun ve Elbistan’da arterlerde bakım ve onarım çalışmalarını sürdürüyor. Arterlerde deforme olan kısımlar sıcak asfaltla onarılarak ulaşımda meydana gelebilecek olası aksamaların önüne geçiliyor.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, şehrin ulaşım ağını güçlendirmek ve arterlerin standardını artırmak için yol bakım ve onarım çalışmalarını kesintisiz sürdürüyor. Fen İşleri ve Kuzey İlçeleri Dairesi Başkanlığı’nca; Andırın, Çağlayancerit, Göksun ve Elbistan’da yürütülen asfalt tamiri çalışmalarıyla yerleşim yerlerinin ulaşım konforu ve güvenliği artırılıyor. Arterlerde deforme olan kısımlar sıcak asfaltla onarılarak ulaşımda meydana gelebilecek olası aksamaların önüne geçiliyor. Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, şehrin ulaşım altyapısının güçlendirilmesi noktasında çalışmaların artarak devam ettiği belirtildi.



]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Afşin'de deprem konutları yükseliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/afsinde-deprem-konutlari-yukseliyor-585/

Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde evleri yıkılan ve ağır hasar alan afetzedelerin barınma ihtiyacını karşılamak için çalışmalar sürüyor.

Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, TOKİ tarafından 1091 konutun yapılacağı alanda incelemede bulundu.

Burada gazetecilere açıklama yapan Güven, deprem sonrası normalleşmenin en hızlı gerçekleştirildiği ilçe olacaklarını söyledi.

Depremden önce Afşin'in gelecek 50 yılını planladıklarını ifade eden Güven, şöyle konuştu:

"Hava sirkülasyonunun olduğu, termik santrallerin zararlı etkilerinin rastlanmadığı sağlam zeminli bu alanda imar çalışmalarımızı tamamlamıştık. Gelecek nesillerimizin daha güvenli ve temiz havası olan bir bölgede yaşamasını istemiştik. Depremle birlikte TOKİ konutlarına yer tahsisi çok hızlı oldu ve kalıcı konutların başlandığı ilk ilçelerden biri Afşin oldu. Bugün itibarıyla 3 ayrı yerde 3 binin üzerinde kalıcı konut yapımı devam ediyor. 1500 konutun yapılacağı alanın ihalesi de önümüzdeki günlerde yapılacak. Dolayısıyla deprem sonrası normalleşmeyi en hızlı gerçekleştiren şehir olacağız."

İlçede depreme dayanıklı şehir konsepti imar tadilatının değerlendirildiğini aktaran Güven, projenin onaylanmasının ardından vatandaşlara da kendi arazilerinde inşaat yapma izninin verileceğini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta 4,0 büyüklüğünde deprem https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-40-buyuklugunde-deprem-4997/

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığının sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 22.59'da merkez üssü Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesi olan 4,0 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

Depremin 7,17 kilometre derinlikte olduğu tespit edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta 4,7 büyüklüğünde deprem https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-47-buyuklugunde-deprem-3242/

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığının sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 19.06'da merkez üssü Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesi olan 4,7 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Depremin 7 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ın 2 ilçesinde seçim sonuçlarına itiraz https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasin-2-ilcesinde-secim-sonuclarina-itiraz-933/

MHP temsilcileri, il seçim kuruluna başvurarak Onikişubat'taki 817, Dulkadiroğlu'ndaki 427 sandıkta 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi sonuçlarına itiraz etti.

Parti temsilcileri, "Maddi hatanın fazla olduğu, tutanaklardaki düzensizlikler ve geçersiz oyların seçim sonucunu etkileyebileceği" iddialarıyla sandıklardaki birleştirme tutanaklarına itirazlarını ve geçersiz oyların yeniden sayılmasına yönelik taleplerini seçim kurullarına iletti.

Seçim kurulları, parti temsilcilerinin itirazını değerlendirerek karara bağlayacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Depremler nedeniyle şehir dışına çıkan Kahramanmaraşlılar seçim için kente dönüyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/depremler-nedeniyle-sehir-disina-cikan-kahramanmaraslilar-secim-icin-kente-donuyor-1305/

Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen çok sayıda Kahramanmaraşlı vatandaş, kentten ayrılmak zorunda kaldı.

Çoğu çevre illerde bulunan Kahramanmaraşlılar yarın yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde oylarını kullanmak üzere memleketlerine geri dönüyor.

Seçim öncesi Kahramanmaraş Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde geri dönüşlerin hareketliliği yaşanırken deprem bölgesine dönen yolcuların yol masrafları da AFAD tarafından karşılanıyor.

Terminal içerisinde oluşturulan "İl Dışı Tahliye Müracaat Merkezi"ne gelen vatandaşlar, yol ücretlerini alabilmek için burada kayıt oluşturuyor.

Kahramanmaraş'a dönen Bayram Akdağ, AA muhabirine, 6 Şubat'ta yaşanan depremlerden dolayı kentten ayrılmak zorunda kaldığını, yarın yapılacak seçimlerden dolayı memleketine döndüğünü söyledi.

Yaklaşık 2 aydır İstanbul'da Kredi Yurtlar Kurumu yurdunda ailesiyle birlikte kaldığını anlatan Akdağ, "Bütün gereken ihtiyaçlarımızı karşıladılar. Uçak biletine varıncaya kadar aldılar. Allah devletimize zeval vermesin. İstanbul'dan vatandaşlık görevimi yerine getirmek için geldim." dedi.

"Vatandaşlık görevimizi yerine getireceğiz onun için buradayız"

Oyunu kullanmak için Kahramanmaraş'a geldiğini belirten Fatma Sanrı da "Oyumu kullanıp tekrardan İstanbul'a döneceğim. Her şeyden memnunuz. İstanbul'da kaymakamlığa müracaat ettim, biletim alındı. Yarın vatandaşlık görevimizi yerine getireceğiz onun için buradayız." diye konuştu.

Bursa'dan oy kullanmak için memleketine gelen Ekin Ertuğrul ise "Vatandaşlık görevimi gereğinden fazlasını yerine getirmek için geldim. Allah devletimizden milletimizden razı olsun. Depremden 1 ay sonra ayrılmıştım. Tekrardan yerimize yurdumuza yerleşmeyi düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta depremzedeler tarihi Ceyhan Köprüsü ve çevresinde zaman geçirip stres atıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-depremzedeler-tarihi-ceyhan-koprusu-ve-cevresinde-zaman-gecirip-stres-atiyor-5630/

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta yaşanan depremlerden etkilenen vatandaşların geçici olarak konaklaması için Kahramanmaraş-Kayseri kara yolunun 11. kilometresindeki Kılavuzlu Mahallesi'nde bulunan Millet Bahçesi'ne çadır kent kuruldu.

Dünya Etnospor Konfederasyonunca Kırgızistan ve Kazakistan'dan getirilen otağ çadırlarının bulunduğu ve "Dayanışma Obası" adı verilen çadır kentte yaşayan depremzedeler, aileleri ile depremin stresinden kurtulmaya çalışıyor.

Kılavuzlu Baraj Göleti yakınında kurulan obada kalan depremzedeler balık tutup, yeşil alanlarda piknik ve yürüyüş yapıp depremin etkilerinden uzaklaşmak istiyor.

Oba yakınında bulunan ve depremlerde zarar görmeyen tarihi Ceyhan Taş Köprüsü de depremzedelerin uğrak yeri oldu.

Depremzedeler, Osmanlı eserlerinden olan, 158 metre uzunluğunda ve 6 kemer gözünden oluşan köprü üzerinden çevredeki doğal güzellikleri seyrediyor.

Bazı depremzedeler de köprüden baraj göletine olta atarak balık tutuyor.

"Yeni hayatımıza alışmaya çalışıyoruz"

Kahramanmaraş merkezde yaşayan depremzede Abdullah Kara, AA muhabirine, depremin üzerinden 3 ay geçtiğini anımsatarak, çok zorlu bir süreç yaşadıklarını söyledi.

Köprü üzerinde balık tutup stres atmaya çalıştıklarını aktaran Kara, "Yeni hayatımıza alışmaya çalışıyoruz. Burası tarihi bir mekan. Oltalarımız suda. 'Ya nasip' dedik." ifadelerini kullandı.

Depremzede Mustafa Tutar da depremin stresinden uzaklaşmaya çalıştıklarını aktararak, "Stresten uzaklaşmak için yeşil alanlara gidiyoruz. Genelde böyle vakit geçirmeye çalışıyoruz. Depremi unutmaya ve günlük hayata yavaş yavaş alışmaya çalışıyoruz. Ayrıca çocukları da buna alıştırmaya çalışıyoruz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta depremler sonrası bir evin bodrumundan çıkan su her geçen gün artıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-depremler-sonrasi-bir-evin-bodrumundan-cikan-su-her-gecen-gun-artiyor-586/

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından bir evin bodrum katından çıkan su her geçen gün artıyor.

Depremlerin ardından, Göksun ilçesi Yeni Mahalle Çağrı Caddesi'nde Özer ailesine ait 3 katlı apartmanın bahçesinden ve bodrum katından su çıktı.

Bahçeden çıkan su bir süre sonra kesildi, bodrumdaki su ise duvarların arasından bulduğu boşluktan yer altında akmaya devam etti. Evlerinin bahçesinden ve bodrumundan çıkan su nedeniyle endişelenen Fatih Mehmet Özer ve ailesi, yetkililerden yardım istedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü yetkilileri tarafından incelenen bölgede zemin sıvılaşması olduğu ve suyun bu nedenle çıktığı raporlandı.

AA muhabirine, depremle birlikte evlerinin bahçesi ve bodrumundan su çıktığını belirten Özer, "O günden bugüne dek hala su akmakta. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından yapılan incelemelerde oluşturulan raporda zemin sıvılaşması olduğu tespit edildi." dedi.

Özer, suyun kalitesiyle ilgili analiz yaptırdığını anlatarak, "Suyla ilgili bölgede bulunan bir firmada analiz yaptırdım. Suyun içilebilir değerinin olduğu belirtildi. Yaklaşık 2 ay oldu tahlili yaptıralı. Şu andaki durumu ne bilmiyoruz. Bahçede sondaj kullanıyorduk. Onda da herhangi bir sıkıntı ve problem yok. Şu anda mevcut durumu nedir, bilmiyoruz. Bu konuda endişeliyiz." ifadesini kullandı.

Bahçeden çıkan suyun ilk anlarda yaklaşık 1,5 metre yüksekliğe fışkırdığını dile getiren Özer, ancak şu anda bahçeden su çıkmadığını kaydetti.

Özer, evlerinin bodrum katından çıkan suyun hiç azalmadığını vurgulayarak, "Bodrumdaki su devam ediyor ama bahçede su yok. Artçı depremlerden dolayı su seviyesi gittikçe artıyor. Bu da bizi bina konusunda endişelendiriyor. Bununla ilgili en kısa sürede bir çalışma yapılmasını istiyoruz. Suyun çıktığı yerde bir çökme var. Temel oynatma riski var. Bazı taşlarda göçükler oluşmuş. Önümüzdeki süreçte ne olacağını bilmiyoruz." diye konuştu.

Suyun belediyenin içme suyu şebekesi ya da kanalizasyondan çıkıp çıkmadığı konusunda da araştırma yaptığını anlatan Özer, sözlerini şöyle tamamladı:

"KASKİ (Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi) ile görüştük. Bu bölgede oradan geçen herhangi bir şebeke suyu ya da başka bir hat yok. Yıllar önce bahçedeki sondajı açmak için yapılan çalışmada o bölgede yoğun bir su olduğunu söylemişlerdi. O suyun zemine vurduğunu düşünüyorum."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Depremzede kadınlar, acılarını yeni dostluklarla unutmaya çalışıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/depremzede-kadinlar-acilarini-yeni-dostluklarla-unutmaya-calisiyor-293/

Çok sayıda evin yıkıldığı ya da ağır hasar aldığı Göksun ilçesinde, depremin ilk günlerinde kendi araçları ya da çadırlarda konaklayan depremzedeler, 963 konteynerin yer alacağı Yantepe Konteyner Kenti'ne yerleştiriliyor.

Konteyner kente yerleşen vatandaşlar, bir taraftan günlük yaşamlarına devam ederken bir taraftan komşularıyla yeni dostluklar ediniyor.

Depremzedeler, depremde kaybettikleri yakınları ve evlerinin acılarını yeni komşularıyla kurdukları dostluklarla unutmaya çalışıyor.

Depreme Göksun ilçesi Harbiye Mahallesi'nde bulunan evinde yakalanan 60 yaşındaki Halide Işık da bir süre çadırda yaşadıktan sonra konteyner kente yerleşti.

Evi ağır hasarlı olan Işık, 5 kişilik ailesi ile burada yeni hayatına uyum sağlamak için çaba harcıyor.

"Komşularımız iyiler. Yavaş yavaş tanışıp anlaşıyoruz"

Işık, AA muhabirine, deprem anında ve sorasında çektikleri sıkıntıların ardından konteyner kentte çok daha rahat olduklarını anlattı.

Çadırda bazı zorluklar çektiklerini aktaran Işık, "Burada rahatladık ama korkularımız devam ediyor. Depremler de devam ediyor. Evimiz ağır hasarlı, yıkılmadı ama yıkılacak." dedi.

Işık, konteyner kentte yeni komşuları ile tanışıp arkadaş olduklarını belirterek, "Komşularımız iyiler. Yavaş yavaş tanışıp anlaşıyoruz. Yeni yeni insanlarla tanıştık. Hepsi ayrı yerden. Mahalle olarak aynı değiliz ama tanışıp kaynaşıyoruz. Burada oturuyoruz, çay içiyoruz. Çamaşırlarımızı mesela komşuya verdik yıkıyor. Bazen el işi yapıyoruz ama keyfimizden yapmıyoruz, kafamızın sıkıntısı dağılsın, bir şeyleri unutalım diye yapıyoruz. Sıkıntı stres dağılsın diye uğraşıyoruz." diye konuştu.

Depremde evi yıkılan 57 yaşındaki Aynur Acer ise yaşadıklarının çok kötü olduğunu ancak ellerinden bir şey gelmediğini ifade etti.

Birlikte yaşadığı oğlu ile geldiği konteyner kentte hayata yeniden tutunmaya çalıştığına değinen Acer, komşuları ile edindikleri arkadaşlıkların kendisini rahatlattığını anlattı.

Depremde evi yıkılan, Kahramanmaraş'ta yaşayan 15 yakınını kaybeden 48 yaşındaki Perihan Balcı da konteyner kente yerleştiklerinden bu yana yaşadıkları sıkıntıların hafiflediğini dile getirdi.

Balcı, konteyner kente yerleştikten sonra bir nebze rahat ettiklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Buraya taşındık. Allah milletimize zeval vermesin. Kimse bizi merak etmesin. Burada daha iyiyiz. Yeni komşular edindik. Ben buraya geldiğimde psikolojik olarak bitmiştim. 'Nasıl toparlanabilirim?' diyordum. Buradaki dostluklar bu endişemi giderdi. Güzel sohbetler ediyoruz. Bende olanı komşuma veriyorum. O zor durumdaysa ben çözüm bulmaya çalışıyorum. Birbirimizi idare ediyoruz."

Evlerinin bulunduğu bina hasarlı olduğu için 10 gün önce konteyner kente yerleştirildiklerini anlatan 44 yaşındaki Neslihan Karaoğlan ise yeni komşuları ile sohbet ederek, deprem anını ve kötü anılarını unutmaya çalıştıklarını kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta 4,6 büyüklüğünde deprem https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-46-buyuklugunde-deprem-3440/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesi olan 4,6 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Depremin 7,55 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta kurulan konteyner kente 280 aile yerleştirildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-kurulan-konteyner-kente-280-aile-yerlestirildi-7907/

"Asrın felaketi" olarak nitelenen 6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş'ta ekipler, depremzedelerin bir an önce çadırlardan konteyner kente geçmesi için yoğun mesai harcıyor.

Ekipler, depremzedelerin güvenli yerlerde ve tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde içerisinde park, bahçe ve çocuk oyun alanı gibi sosyal alan fırsatı da sunulan konteyner kentlere geçişlerini sağlıyor.

Öte yandan yeni konteyner kurulumları da devam ediyor.

Kenttin diğer ilçelerinde olduğu gibi çalışmaların sürdüğü Göksun ilçesinde yaklaşık 1500 kişiden oluşan 280 aile çadırlardan konteyner kente yerleştirildi.

Alt yapı çalışmaları tamamlanan 465 konteyner de hazır hale getirildi.

Konteyner kentlere taşınmalar sürerken, 963 yeni konteyner kurulması için de çalışmalar hızlandırıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraşlı depremzedeler için hasarlı okulların bahçesine seçim konteyneri yerleştiriliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasli-depremzedeler-icin-hasarli-okullarin-bahcesine-secim-konteyneri-yerlestiriliyor-6929/

Kentte, deprem nedeniyle hasar gören veya yıkılan okullarda oy kullanma işlemi gerçekleştirilemeyecek. Bu kapsamda, Yüksek Seçim Kurulu (YSK), oy verme işleminin aksamaması ve oy verme sırasında sorun yaşanmaması için seçim konteynerleri hazırladı.

İçerisinde oy kullanma kabinlerinin de yer aldığı konteynerler, Göksun ilçesindeki hasarlı okulların bahçelerine yerleştirildi.

Elektrik bağlantısı ve diğer altyapı çalışmaları tamamlanan konteynerler, 14 Mayıs Pazar günü gerçekleşecek seçimlerde vatandaşların hizmetinde olacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta 5 ve 4,1 büyüklüğünde iki deprem https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-5-ve-41-buyuklugunde-iki-deprem-125/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 20.16'da merkez üssü Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesi olan 5 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Depremin 7 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.

5 büyüklüğündeki depremin ardından saat 20.22'de 4,1 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

Merkez üssü Göksun ilçesi olan depremin 6,83 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta depremin etkisiyle kayan demir köprü görüntülendi https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-depremin-etkisiyle-kayan-demir-kopru-goruntulendi-4291/

Kahramanmaraş'ın kırsal Kuyumcular Mahallesi Varto Mezrası'nda tren yolundaki demir köprü ile raylarda 6 Şubat'taki depremlerin etkisiyle oluşan kayma ve bükülmeler görüntülendi.

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen, 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesi kırsalından geçen demir yolu ve binlerce ton ağırlığındaki demir köprüde kayma ve bükülmeler oluştu.

Deprem bölgesindeki tren rayları ile kırsal Kuyumcular Mahallesi Varto Mezrası'ndaki demir köprünün zarar görmesi nedeniyle 85 gündür Kahramanmaraş kent merkezine tren seferi yapılamıyor.

Yaşanan felaketin ardından trenle kente gönderilen başta konteynerler olmak üzere birçok insani yardım malzemesi, Türkoğlu Lojistik Merkezi'ne indiriliyor. Yardımlar, burada yapılan tasnif işlemlerinin ardından tırlarla planlama yapılan bölgelere sevk ediliyor.

Tren yolundaki kayma ve bükülmeler, 6 Şubat'taki depremlerin şiddetini gözler önüne seriyor.

"Bu yıkımın derecesi tabi çok çok yüksekti"

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, AA muhabirine, tren raylarındaki bükülmenin depremin şiddet ölçüsünde kullanılan bir parametre olduğunu belirtti.

Bölgede yapılan değerlendirmelere göre depremin en az 10 (X) şiddetinde hissedildiğini, diğer parametrelerle birlikte değerlendirildiğinde ise 7,7 büyüklüğündeki, Pazarcık merkezli ilk depremin 11 (XI) şiddetinde yıkıma neden olduğunun anlaşıldığını ifade eden Sözbilir, şöyle konuştu:

"Depremin üzerinden çok zaman geçti. Üç ayı doldurmak üzereyiz. Burada bütün dünyada depremin büyüklüğüyle ilgili farklı görüşler oluştu, 7,7-7,8 bir de depremin şiddeti var. Depremin şiddeti aslında depremin yıkım derecesini anlatan bir değer. Roma rakamıyla 1 ile 12 arasında değişir. Yaptığımız çalışmalara göre, özellikle demir yolu raylarının bükülmesi en az 10 şiddetini anlatan bir değerdir. Bununla ilgili farklı parametreleri de eklediğimizde aslında bizim yaşanan büyük depremin şiddet derecesi 11 olarak kayıtlara geçti. Zaten maksimum şiddet 12. 12 artık taş üstünden taş kalmayan anlamı ifade ediyor. Dolayısıyla oraya 1 derece kalmıştı. Bu yıkımın derecesi tabi çok çok yüksekti."

Özellikle Adıyaman Gölbaşı ve Hatay Antakya'da diğer bölgelere oranla daha üst düzeyde bir yıkım olduğunu belirten Sözbilir, bunun büyük ölçüde zemindeki sıvılaşmadan kaynaklandığını ifade etti.

Prof. Dr. Sözbilir, sıvılaşmanın daha üst düzeyde olmasının depremin şiddet derecesini yükselttiğini vurgulayarak, "Özellikle deprem üreten fayın geçtiği ve yüzey kırığının oluştuğu yerlerde tren rayları önemli ölçüde bükülmüştü. 4-5 metreye varan atımlar yaratmıştı demir rayları üzerinde. Tüm bunları değerlendirdiğimizde 7,7 büyüklüğündeki deprem 11 şiddetinde hissedilmiş oldu." diye konuştu.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Depremzede çocukların yüzü hediyelerle gülüyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/depremzede-cocuklarin-yuzu-hediyelerle-guluyor-7127/

Nurhak ilçesine koordinatör vali olarak görevlendirilen Bolu Valisi Erkan Kılıç, Türkiye'nin dört bir yanından 6 Şubat depremlerinin vurduğu bölgeye gönderilen yardım malzemelerinin yanı sıra oyuncak ve hediyelerin dağıtımını da sağlıyor.

Vali Kılıç, ilçeye bağlı Tatlar ve Kullar mahallelerini ziyaret edip, çalışmaları inceledi ve vatandaşların taleplerini dinledi.

Ziyareti esnasında çocukları da unutmayan Kılıç, çeşitli yiyecekler ve meyve suları ile Bolu'dan gönderilen futbol toplarını çocuklara dağıttı.

Topları alınca büyük sevinç yaşayan çocuklardan Recep Tayyip Kavun, AA muhabirine, kendilerine top dağıtılmasından dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.

Bolu Valisi Erkan Kılıç'a teşekkür eden Kavun, tablet bilgisayar dağıtılmasını da istedi.

Hüsne Kılınç da tablet ihtiyacı olduğunu aktardı, köylerine daha fazla oyuncak dağıtılmasını talep etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
​Büyükşehir Çocukların da Daima Yanında https://mail.gazetebirlik.com/haber/buyuksehir-cocuklarin-da-daima-yaninda-532/

Farklı yaş gruplarına yönelik psiko-sosyal desteklerini sürdüren Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Necip Fazıl Geçici Barınma Merkezi’nde birbirinden eğlenceli ve öğretici etkinlikleri çocuklarla buluşturdu.

Şehrin yeniden imarı ve hayatın normale dönmesi noktasında çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdüren Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, depremzedelere yönelik psiko-sosyal desteklerine de devam ediyor. Farklı yaş gruplarına yönelik çeşitli etkinlikler düzenleyen Büyükşehir, çocukları da unutmuyor. Çocukların afet sonrası yaşayabileceği olası travmaları en aza indirmek ve sosyalleşmelerini sağlamak için geçici barınma merkezlerine oyun ve spor alanları oluşturan Büyükşehir Belediyesi, şehrin farklı noktalarında miniklere yönelik çeşitli eğitsel ve sportif etkinlikler de düzenliyor. Bu kapsamda Necip Fazıl Konteyner Kent’te düzenlenen rehabilitasyon etkinliğinde çocuklar hem spor yaptı hem de palyaço ve dans gösterileriyle eğlencenin tadını çıkardı. Ebeveynler de düzenlenen etkinliklerin çocukların rehabilitasyonu ve sosyalleşmesi açısından çok önemli olduğunu belirterek Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, farklı yaş gruplarına yönelik gerçekleştirilen psiko-sosyal desteklerin devam edeceği belirtildi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
​Başkan Hayrettin Güngör: Tüm Sektörlerimizi Ayağa Kaldırıyoruz https://mail.gazetebirlik.com/haber/baskan-hayrettin-gungor-tum-sektorlerimizi-ayaga-kaldiriyoruz-9801/

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, şehrin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Türkoğlu’nun Kadıoğluçiftliği Mahallesi’ni ziyaret ederek çiftçi ve tarım işçileriyle bir araya geldi. AK Parti 28. Dönem Kahramanmaraş Milletvekili Adayı Prof. Dr. Mehmet Şahin’in de yer aldığı ziyarette üreticilerle sohbet eden Başkan Güngör, çalışmalarında kolaylıklar diledi. Ziyarete ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Güngör, “Milletvekili adayımız Sayın Mehmet Şahin ve Azerbaycan Diaspora Bakan Yardımcısı Valeh Hacıyev ile örtü altı üreticiliğinin en fazla olduğu alanlardan Kadıoğluçiftliği’ni ziyaret ettik. Kahramanmaraş’ımız her alanda olduğu gibi tarımda da öncü bir şehir. Şehrimizde yaklaşık 3 bin dekarlık alanda seracılık yapılıyor. Burada Kahramanmaraş’ımızın suyu, havası ve güneşiyle birleşen ürünlerin rayihası da farklı oluyor. Yılda toplamda 40 bin ton civarında üretim gerçekleştiriliyor. Bunun katma değeri de yaklaşık 60 Milyon TL. Bugün de burada hem üreticilerimiz hem de tarım işçilerimizle beraber olduk. Kahramanmaraş’ımızı örtü altı üreticiliğinde bu potansiyele ulaşmasında emek gösteren herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

“Kahramanmaraş’ımızı Yeniden İmar Edeceğiz”

Deprem sonrası şehrin tekrar ayağa kaldırılması noktasında çalışmaların büyük bir özveriyle devam ettiğini belirten Başkan Güngör, “Depremin ilk gününden itibaren Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde şehrimizi tekrar ayağa kaldırmak için gece gündüz çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm sektörlerimizi ayağa kaldırmaya, ticaretimizi canlandırmaya gayret ediyoruz. İnşallah çok kısa süre içerisinde Kahramanmaraş’ımızı eskisinden daha güzel bir şekilde yeniden imar edeceğiz. Bu süreçte yanımızda olan herkese canı gönülden teşekkür ediyoruz” diye konuştu


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta down sendromlu çocuklar için "Geleceğe +1 Akademisi" açıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-down-sendromlu-cocuklar-icin-gelecege-1-akademisi-acildi-3160/

Türkiye Down Sendromu Derneği, Onikişubat Belediyesi ve Down Sendromu Derneği iş birliğinde, Hasancıklı mevkisindeki Expo Alanı'nda kurulan akademi, törenle hizmete başladı.

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, 6 Şubat'ta çok zor bir gün yaşadıklarını, depremde çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini, binaların ve fabrikaların yıkıldığını söyledi.

Mahçiçek, vefat edenlere Allah'tan rahmet, ailelerine sabır dileyerek, "Vefat edenleri geri getirme imkanımız yok. Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde depremden etkilenen insanlarımıza sahip çıkacağız. Yıkılan, hasar gören binalarımızı da kısa süre içerisinde yeniden yapacağız. Hem de Kahramanmaraş'ı daha güzel, daha yaşanabilir bir kent olarak inşa edeceğiz." dedi.

Mahçiçek, engeliler ve aileleri için yaptıkları çalışmalara ilişkin de katılımcılara bilgi aktardı.

Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanı Birol Aydın ise 20 yıldır otizmli ve down sendromlu çocuklara hizmet ettiğini belirterek, "Bu kardeşlerim, dünyaya hiçbir kötülüğe, yalana bulaşmadan tertemiz gelip, tertemiz giden canlılardır. Onların içinde hiçbir zaman kötülük bulunmaz. Çünkü onlar dünyaya bembeyaz bir kağıt gibi geldiler, hiç kirlenmeden göçüp gidecekler." diye konuştu.

Türkiye Down Sendromu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gün Bilgin ise 2011'den bu yana down sendromlu bireylerin bağımsız, üretken ve etkin yaşam kurabilmeleri için çalıştıklarını ifade etti.

Attıkları her adımda bilgiden güç aldıklarının altını çizen Bilgin, şu değerlendirmede bulundu:

"Şimdi güçlerimizi birleştirme zamanı. Kahramanmaraş Onikişubat Belediyesi ve Kahramanmaraş Down Sendromlular Derneği ile güçlerimizi birleştirerek, Geleceğe +1 Akademisi'ni kurduk. Burada çocuklarımıza pisikososyal destek ve ihtiyaç halinde özel eğitim, fizyoterapi, konuşma terapisi gibi alanlarda hizmet sunacağız. Bunlar sadece down sendromlu çocuklarımızın işine yaramayacak. Özel gereksinimli çocuklarımızın ailelerinin işine yaramayacak. Burası aynı zamanda bir kaynaştırma ve kapsayıcı alanı olacak."

Özel gereksinimli çocuklara yönelik sosyal aktivitelerin düzenleneceği akademide, psikososyal destek, ihtiyaç halinde özel eğitim, fizyoterapi, dil konuşma terapisi ve ergoterapi gibi alanlarda da danışmanlık hizmetleri sunulacak.

Renkli görüntülere sahne olan açılış programı, down sendromlu çocuklar, aileleri ile diğer davetlilerin gökyüzüne balon bırakmasının ardından sona erdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
DEİK'in Elbistan'da kurduğu konteyner kentte yaşam başladı https://mail.gazetebirlik.com/haber/deikin-elbistanda-kurdugu-konteyner-kentte-yasam-basladi-6591/

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesine bağlı Pınarbaşı Mahallesi'ndeki arazide, 5 bin depremzedenin barınacağı yaşam alanı hazırlandı. Oyun parkı, çamaşırhane, kütüphane, kreş, çocuk ve kadın atölyeleri, sosyal market, sağlık ocağı, psikososyal destek birimi ve mescidin de bulunduğu alandaki 21 metrekarelik konteynerler, eşyalı olarak depremzedelere teslim ediliyor.

Konteynerlerden 378'inde yaşam başlarken, diğerlerinin de ilerleyen günlerde hak sahiplerine teslim edilmesi bekleniyor.

"e-Devlet üzerinden yaptığım başvuru sonucu buradaki konteyner kente yerleştim"

Güneşli Mahallesi'ndeki evi depremde yıkılan Gülcan Ceyhan, afeti çocuklarıyla evde yaşadıklarını söyledi.

İlk depremde dışarı çıkmaları sayesinde, ikinci depremde yıkılan evlerinin enkazında kalmaktan kurtulduklarını anlatan Ceyhan, 6 gün 2 çocuğu ile arabada kaldığını ifade etti.

Ceyhan, bir süre İstanbul'daki ağabeyinin yanında, iki ay kadar da Kocaeli'ndeki yurtta kaldıklarını belirterek, "Orada da bizimle çok iyi ilgilendiler. e-Devlet üzerinden yaptığım başvuru sonucu buradaki konteyner kente yerleştim." dedi.

Konteynerde rahat ettiklerini dile getiren Ceyhan, acıların bir daha yaşanmaması temennisinde bulundu.

Depremde evi yıkılan Fatma Selvi de "Deprem anında merdivenlerden inerken iki kez düştüm. Deprem günü yaşanan ağır hava şartları nedeniyle çok zorluklar çektik. Depremde bazı yakınlarımı da kaybettim." ifadelerini kullandı. 

Selvi, bir süre İstanbul'daki yeğeninin yanında kaldığını, konteyner imkanı doğunca da geri döndüklerini vurgulayarak, "Burada konteynerden memnunum. Kimseye muhtaç değiliz çok şükür. Tüm ihtiyaçlarımız karşılanıyor, hiçbir eksiğimiz yok. İnşallah en kısa zamanda da yeni evlerimize taşınırız." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta mobilya fabrikasında çıkan yangın kontrol altına alındı https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-mobilya-fabrikasinda-cikan-yangin-kontrol-altina-alindi-3109/

Kahramanmaraş-Kayseri yolunun 1. kilometresindeki fabrikada henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi yönlendirildi.

Ekipler, yaklaşık 2 saatlik çalışmanın ardından yangını kontrol altına aldı. Ekiplerin soğutma çalışmaları sürüyor.

Fabrikanın bir bölümünün 6 Şubat depremlerinde zarar gördüğü, hasar almayan bölümde ise bir süre önce üretime başlandığı öğrenildi.

Yangında, işçilerin kalması için bahçeye kurulan bazı konteynerler de hasar gördü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta tamamlanan köy tipi afet evleri hak sahiplerine teslim edilecek https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-tamamlanan-koy-tipi-afet-evleri-hak-sahiplerine-teslim-edilecek-4260/

Merkez üssü Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden en fazla etkilenen yerleşim birimleri arasında yer alan Türkoğlu'nun kırsal Özbek Mahallesi'nde bazı köy evlerinin yapımı tamamlandı.

Köyde çevre, park ve bahçe düzenlemeleri için çalışan ekipler, depremzedelerin bir an önce evlerine kavuşması için çaba harcıyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan, AA muhabirine, 25 bin köy konutunun ihalesinin tamamlandığını söyledi.

Çalışmaların aralıksız devam ettiğini anlatan Aslan, "Kırsal alanda etkilenen konut sayımız 143 bin civarında. Biz bunların etap etap yapım çalışmasını başlattık. Şu ana kadar 25 bin köy konutunun ihalesini tamamladık. Bir kısmının temeli atıldı ya da daha ileri seviyede, bitmiş olan yerlerimiz var. Özbek köyünde toplam 80 ağır, acil, yıkık, orta hasar almış yapı vardı. Birinci etap 40'ının temeli atılmıştı, ilk teslimlere başladık. Bitirdiklerimizi AFAD Başkanlığımıza teslim ediyoruz." dedi.

"Sayı fazla olduğu için bittikçe teslim ediyoruz"

Aslan, konutları bittikçe teslim edeceklerini belirterek şöyle devam etti:

"Biz normalde bütün işi bitirdikten sonra teslim ederdik. Çok büyük bir afet olduğu için, hasar sayısı fazla olduğu için bittikçe AFAD Başkanlığına teslim ediyoruz. Onlar da vatandaşlarımızı yerleştirmeye çalışıyorlar. Özbek köyü tip-1a dediğimiz projenin uygulanmış hali. Projelerimizin tamamı, bu beş tipin de tamamı 122-126 metrekare brüt, 102-106 metrekare net aralığındadır. Bu projede 104 metrekare neti olan 3+1 projelerimizden ısı yalıtımlı, bütün standartları deprem yönetmeliğini karşılayan radye temelli yapılarımız mevcut."

Köy sakinlerinden Ali Ekber Karakozak, evlerin yapılmasından mutlu olduklarını dile getirerek, "Devletimiz bu kadar kısa süre içerisinde yanımızda oldu, evlerimizi yapmaya başladılar." ifadesini kullandı.

Özbek Köyü Muhtarı İsmail Kırmızıel de yapılan evleri çok beğendiklerini vurguladı. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Depremden sonra kuruyan Saraycık Şelalesi yeniden suya kavuştu https://mail.gazetebirlik.com/haber/depremden-sonra-kuruyan-saraycik-selalesi-yeniden-suya-kavustu-3336/

6 Şubat'ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremler, ilçeye bağlı Saraycık Mahallesi'nde de hasara neden oldu.

Mahalledeki bazı evlerin yıkılmasının yanı sıra kayaların arasından çıkan suyun yaklaşık 15 metre yükseklikten dökülmesiyle oluşan Saraycık Şelalesi de kurudu. Depremden beri akmayan şelaleden, birkaç gün önce yeniden su dökülmeye başladı.

Saraycık Mahallesi Muhtarı Aslan Yaşar, AA muhabirine, şelaleden akan suyun ikinci depremden sonra tamamen kesildiğini söyledi.

Şelale yaklaşık bin dönüm araziye su sağlıyor

Kayaların üzerindeki yosunların arasından su aktığını anlatan Yaşar, "İkinci depremde devasa kaya koptu. Köyümüzün kuruluş sebeplerinden biri olan buradaki su kesildi." dedi.

Şelalenin yaklaşık bin dönüm araziyi suladığına işaret eden Yaşar, "İki köyün hem sulama hem de içme suyunu karşılıyordu. Bu yosunların altında onlarca delik var. Bu deliklerden fışkırarak su akardı. Yosunların 10 metre olduğunu düşünürsek, onların üzerinden su akardı." diye konuştu.

Yaşar, şelaleden yavaş yavaş tekrar su gelmeye başladığını vurgulayarak şöyle devam etti:

"Şimdilik 1-2 metreden su akıyor. Her gün biraz daha yukarı çıkarak, üst taraftaki deliklerden akmaya başlıyor. Sanki içeride bir havuz var da o havuz doldukça su yukardan akmaya başlıyormuş gibi oluyor. Zamanla yukarı doğru çıkıp, tamamından akmasını bekliyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Afşin'de katlanabilir konteyner kurulumu başladı https://mail.gazetebirlik.com/haber/afsinde-katlanabilir-konteyner-kurulumu-basladi-5681/

Anzorey Mahallesi'nde evleri ağır hasar alan depremzedelerin barınma sorununu çözmek için başlatılan çalışmalar kapsamında katlanabilir konteynerlerin kurulumu Afşin İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerince yapılıyor.

Mahalle Muhtarı Önder Kuşçu, AA muhabirine, Afşin bölgesinde ilk defa Anzorey Mahallesi'nde kurulumuna başlanılan katlanabilir konteynerlerin özelliği nedeniyle büyük kolaylık sağladığını belirtti.

Depremler nedeniyle mahalledeki birçok evin ağır hasar aldığını ifade eden Kuşçu, "Mahallemize gelen pratik konteynerlerimizi kuruyoruz. AFAD tarafından gönderilen konteynerler jandarma ekiplerimizin nezaretinde evleri ağır hasar alan vatandaşlarımızın arazilerine kuruluyor. Özellikle yaşlı ve hasta olan depremzedelerimize öncelik veriyoruz. Bu konteynerlerin buraya gönderilmesinde emekleri bulunan ilgililere teşekkür ediyorum." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Deprem nedeniyle arazilerde 2 metreyi bulan çökmeler çiftçileri zorluyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/deprem-nedeniyle-arazilerde-2-metreyi-bulan-cokmeler-ciftcileri-zorluyor-4931/

Kentte 6 Şubat'ta yaşanan 7,7 ve 7,6'lık depremler, can ve mal kaybına yol açarken, tarım arazilerine de zarar verdi. Kadıncık Mahallesi kırsalındaki arazilerde de çökme ve yükselmeler oluştu.

Tarım arazilerinin bazı bölgelerinde yaklaşık 200 metre arayla birbirine paralel iki yüzey kırığı ortaya çıktı. Çiftçiler, tarlalarda oluşan çökme ve yükselme nedeniyle sulama ve traktörle ilaçlama yaparken zorlanıyor.

"Deprem köyümüzü vurdu"

Kadıncık Mahallesi Muhtarı Mehmet Hayırsöz, AA muhabirine, depremin herkesi etkilediğini söyledi.

Mahallelerinin depremde büyük zarar gördüğünü anlatan Hayırsöz, "Deprem köyümüzü vurdu. 65 hanelik köyümüzde 13 hafif hasarlı ev kaldı. Diğerleri ağır hasarlı ve yıkıldı. Köyümüzde deprem nedeniyle 4 kişi yaşamını yitirdi." dedi.

Hayırsöz, köyde yüzey kırıkları oluştuğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Tarlanın bir bölümü düşerken, diğer tarafı yükselmiş. Bir tarafı yüksek, bir tarafı engin. Yaklaşık 2 metre yükseklik farkı var. Önceden suyu buradan bıraktın mı tarlanın sonuna kadar gidiyordu. Artık bıraktın mı diğer taraftan gitmez. Suyu bıraktın mı sonuna kadar gitmesi gerek."

Ortaya çıkan bu durumun düzeltilmesi gerektiğini vurgulayan Hayırsöz, "Arazimizde buğday, sarımsak, mısır, ayçiçeği, pancar, domates, biber, arpa ekiyoruz. Deprem arazimizi de etkiledi." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraşlı ustalar ata yadigarı mesleklerini sürdürmek için çırak bulamıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasli-ustalar-ata-yadigari-mesleklerini-surdurmek-icin-cirak-bulamiyor-8857/

Mesleğin son temsilcileri olarak çalışmalarını sürdüren ve sayıları bir elin parmaklarını geçmeyen depremzede ustalar, mesleklerini yaşatmak için çaba sarf ediyor. Ustalar, çırak bulamamaktan yakınıyor.

Çarıkçı Hakan Kopar,  aile mesleğini yaşatmak için mücadele ettiğini söyledi.

Depremin ardından kentin yavaş yavaş canlanmaya başladığını belirten Kopar, "Tüm Kahramanmaraşlılar tekrar şehirlerine gelsinler, şehrimizi tekrar kalkındıralım." dedi.

Kopar, Tarihi Maraş Çarşısı'nda el işçiliği isteyen pek çok meslek bulunduğunu, depremin yaralarını saran ustaların işbaşı yaptığını ifade etti.

Geleneksel mesleklere çırak bulmakta sıkıntı yaşadıklarını anlatan Kopar, şunları kaydetti:

"Kendi çocuğuma bu işi yaptıramıyorum. Meslek biraz ağır, sürekli oturup ve eğilip bir şeyler dikmek gerekiyor. Çırak gelmiyor, şimdiki nesil daha farklı işler istiyor. Meslek yavaş yavaş ölüyor. Kentimizde bu işi yapanların sayısı 10'u geçmez. Hiçbir ustanın yanında genç yok. O yüzden meslek unutulmaya yüz tutmuş durumda. Bizler mesleğin son temsilcileri olarak elimizden geldiğince bu mesleği sürdürmek istiyoruz."

"Ata yadigarı mesleğimizi gittiği yere kadar devam ettireceğiz"

Semerci Ömer Mankır ise dede mirası mesleği babasından öğrendiğini dile getirdi.

Mesleğini büyük bir aşkla sürdürdüğünü dile getiren 60 yaşındaki Mankır, depremin yaralarını sardığı gibi tarihi çarşıdaki dükkanında çalışmaya başladığını aktardı.

Mankır, mesleğin son demlerini yaşadığına dikkati çekerek, "Yeni yetişen ustalar yok. Allah ne kadar ömür verirse bu mesleği sürdüreceğiz. Çarşıda iki usta kaldık. Büyük bir felaket geçirdik ve depremi atlattık. İnşallah zor günleri de el birliğiyle çalışarak atlatacağız. Ata yadigarı mesleğimizi de gittiği yere kadar devam ettireceğiz." diye konuştu.

"Biz de bu mesleğin son temsilcileri olarak gelip dükkanımızı açtık"

Yarım asırdır semercilik yapan 70 yaşındaki Ali Özen, tarihi çarşıda geçmiş yıllarda onlarca semercinin çalıştığını ifade etti.

Özen, el işi mesleklerin unutulmaya yüz tuttuğunun altını çizerek, şöyle konuştu:

"Hayvan gücüne ihtiyaç kalmadığı için mesleğimiz bitiyor. Depremi atlattık, Allah bir daha göstermesin. Hayata dönmek için bir yerden başlamak gerekliydi. Biz de bu mesleğin son temsilcileri olarak gelip dükkanımızı açtık ve herkese örnek olmak istedik."

Kalaycı Bünyamin Özdek de ata yadigarı mesleği devam ettirmeye çalıştığını söyledi.

Depremden etkilenen çarşının yeniden açılmasıyla işbaşı yaptıklarını anlatan Özdek, "Zor günleri geride bıraktık. Hayata kaldığımız yerden devam etmek ve mesleği yaşatmak için çalışacağız." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta 4,1 büyüklüğünde deprem https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-41-buyuklugunde-deprem-1217/

Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesinde saat 00.51'de 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre, sarsıntı 7,03 kilometre derinlikte gerçekleşti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türkoğlu'ndaki köy tipi afet evleri projesinde 5 evin kaba inşaatı tamamlandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/turkoglundaki-koy-tipi-afet-evleri-projesinde-5-evin-kaba-insaati-tamamlandi-3809/

Depremlerde büyük yıkımın yaşandığı Türkoğlu ilçesinde, hayatın normale dönmesi için başlatılan çalışmalar sürüyor.

"Türkiye Tek Yürek" kampanyası çerçevesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile AFAD koordinesinde mahallelere ilk etapta yapılacak 127 metrekarelik 3 oda 1 salondan oluşan tek katlı 310 afet evinden 5'inin kaba inşaatı tamamlandı.

Evlerde izolasyon ve çatı döşeme işlerine geçildi.

Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş, AA muhabirine, depremzedelerin kalıcı konutlara yerleştirmek için çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile bakan yardımcılarının bizzat bölgeye gelerek yer tespiti yaptığını ve ilk etapta 310 evden oluşan proje hazırlandığını dile getiren Okumuş, şöyle konuştu:

"Kısa süre içerisinde inşaatlarına başlandı. Ova bölgelerindeki 15 köyümüzün planlaması yapıldı. Yaklaşık 1,5 ay önce köy evlerinin, kır evlerinin inşaatı başlamıştı. Bir hafta sonra, bayramda ilk 5 köy evi teslim edilecek. Yani depremden sonra 3 ay gibi kısa süre sonra depremzedelerimiz bu evlere geçmiş olacak."

Yapılan evlerin 3 oda ve 1 salondan oluştuğunu anlatan Okumuş, "Bayramda ilk bitirilenler teslimi yapılacak. 5-6 aya kadar da tamamını teslim etmeyi hedefliyoruz. Dünyada bu kadar kısa süre içerisinde toparlanıp vatandaşı kalıcı konutlara geçiren başka bir ülke yoktur. Cumhurbaşkanımız ve devletimiz bu konuda güçlü. İnşallah kısa zamanda 7200 depremzedemiz kalıcı konutlarına yerleştirilecek." ifadelerini kullandı.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sanatçılar, Kahramanmaraş'taki depremzede çocuklar ve gençlerle buluştu https://mail.gazetebirlik.com/haber/sanatcilar-kahramanmarastaki-depremzede-cocuklar-ve-genclerle-bulustu-4812/

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Yerleşkesindeki Yunus Emre Kongre Merkezi Sezai Karakoç Salonu'nda Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte sanatçılar, çocuklar ve gençlerle şarkılar söyledi.

Keman sanatçısı Anderson, kemanıyla, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü 3. sınıf öğrencisi Seda Esenler'in seslendirdiği "Bir Başkadır Benim Memleketim" isimli şarkıya eşlik etti.

Sanatçı Anderson, AA muhabirine, depremler dolayısıyla büyük üzüntü yaşadığını belirtti.

Soru üzerine Hatay'da kemanı enkaz altında kalan keman öğrencisi Nazlı İrem Haddur'e keman gönderdiğini anlatan Anderson, "Geçen hafta Hatay'daydık. Birlikte düet yaptık. O da çok mutlu oldu ben de. O güzelliği birlikte yaşamak çok özeldi." ifadesini kullandı.

Şarkıcı Züleyha Ortak ile oyuncu Emre Kızılırmak da depremler dolayısıyla yaşadıkları üzüntüleri dile getirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta konteyner sayısının 22 bine çıkarılması hedefleniyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-konteyner-sayisinin-22-bine-cikarilmasi-hedefleniyor-3680/

Pazarcık ve Elbistan merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde il genelinde 7 bin 305 bina yıkıldı. Bu binalardan 4 bin 922'sinin enkazı kaldırıldı.

Barınma sorununu çözmek için başlatılan çalışmalar kapsamında farklı noktalarda kurulan 4 bin konteynere yaklaşık 14 bin depremzede yerleştirildi. Kurulan 8 bin konteynerin vatandaşlara teslimi ise sürüyor.

Bunlara ilave olarak kurulacak 10 bin konteyner için de çalışmalar devam ediyor. Sürecin tamamlanmasıyla kentte 22 bin konteyner depremzedelerin hizmetine sunulmuş olacak.

"Her türlü ihtiyaçları karşılanıyor"

İçişleri Bakanlığınca bölgede barınma hizmetlerinden sorumlu olarak görevlendirilen Ağrı Valisi Osman Varol, AA muhabirine, depremlerin ardından her alanda başlatılan çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Kalıcı konutlar inşa edilene kadar vatandaşları konteynerlerde misafir edeceklerini belirten Varol, kentte yeni konteyner alanlarının kurulması için de çalışmalar yürütüldüğünü aktardı.

Varol, Kahramanmaraş'ın genelinde bütün ilçelerle beraber 22 bin konteyner planlandığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunlar köylere müstakil olarak verilecek konteynerlerin haricinde yani konteyner kent mantığında toplu olarak planlanıyor. Bunun 12 bine yakını şu an Kahramanmaraş'a ulaştı ama hemen yerleşim olacağını düşünmemek gerekiyor, yerine bırakıldıktan sonra bir süreç daha var, tesisatların bağlanması, bağlantıların yapılmasıyla ilgili. Şu an bunların hepsinin tamamlanıp içine insanlarımızı yerleştirdiğimiz 4 bin konteynerimiz var. Bu konteynerlerimizde de yaklaşık 14 bin vatandaşımız şu an ikamet ediyor."

Burada vatandaşların geçici konakladıkları süre içinde her türlü ihtiyaçlarının karşılandığına dikkati çeken Varol, "Dolayısıyla Cumhurbaşkanımızın söz verdiği kalıcı konutlara geçene kadar süre içinde vatandaşımız burada en küçük bir eksiklik hissetmesin diye tüm devlet imkanları seferber edilmiş durumda." dedi.

Varol, Çin'den 65 bin katlanabilir konteynerin geleceğini ve kırsal bölgelere yerleştirileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Kırsal alandaki köy veya kırsal mahalle dediğimiz alanlardaki vatandaşımızın ihtiyacını karşılamak için bunlar geliyor ve çok yakın zamanda kurulumuna başlayacağız. Burada şöyle bir sistemimiz var; kırsal mahallelerdeki talepleri alıyoruz, jandarmamız bir ekiple gidip orada bunun teyidini yapıyor. Teyit yapıldıktan sonra yine biz bir makine, ekipman ve personel göndererek konteynerin koyulacağı yerin düzlemesini yapıyoruz, altyapısını hazırlıyoruz. Daha sonra bizzat götürüp oraya kuracağız. Bunlar katlanabilir dediğimiz türden konteynerler. Çok da uygun maliyetle getirildiler."

Eğitim çalışmaları

Ramazan dolayısıyla vatandaşlara iftar ve sahur verildiğini aktaran Varol, gün içinde de yemek hizmetinin sürdüğünü söyledi.

Varol, Kahramanmaraş'ta eğitim faaliyetlerini daha kapsamlı vermek istediklerini dile getirerek, "Eğitimle ilgili çocuklarımızın tamamına hitap eden şimdi destekleme yetiştirme kurslarımız devam ediyor. Daha sonrasında çok kısa bir süre içerisinde buradaki tüm öğrencilerimizi her seviyeden eğitime de tamamen başlatmayı düşünüyoruz, örgün eğitimini. Bunun için hazırlığımız var." diye konuştu.

Konteyner kentlerde psikososyal destek ve sportif faaliyetlerinin de bulunduğunu belirten Varol, Kahramanmaraş yerel yönetimlerine, depremzede olmalarına rağmen verdikleri hizmetlerden dolayı teşekkür etti.




]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta sağanak etkili oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-saganak-etkili-oldu-8686/

Kentte sabah saatlerinde başlayan yağış, öğle saatlerinde etkisini artırdı. Sağanak ve bazı yerlerde etkili olan dolu nedeniyle cadde ve sokaklarda su birikintisi oluştu, araçlar trafikte ilerlemekte zorlandı.

Polis ekipleri trafiğin yoğun olduğu noktalarda önlem alarak sürücüleri dikkatli olmaları yönünde uyardı.

Hava sıcaklığının 15 derece ölçüldüğü kentte sağanağın aralıklarla 13 Nisan Perşembe gününe kadar sürmesi bekleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta 4 büyüklüğünde deprem https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-4-buyuklugunde-deprem-5137/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesi olan 4 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Depremin 10,27 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Taraftar grubu UltrAslan, Kahramanmaraş'ta lunaparkı faaliyete geçirip çocukları güldürdü https://mail.gazetebirlik.com/haber/taraftar-grubu-ultraslan-kahramanmarasta-lunaparki-faaliyete-gecirip-cocuklari-guldurdu-4876/

Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Egemenlik Mahallesi'nde yaklaşık 2 aydır kapalı olan lunaparkta, bir hafta boyunca tadilat çalışması yapan topluluk üyeleri, 3 binin üzerinde çocuğu ücretsiz ağırladı.

Palyaço, jonglör, tahta bacak, yüz boyama gibi çeşitli eğlencelerin de yer aldığı etkinlikte, çocuklara dondurma ve macun ikram edildi.

"Bir nebze olsun gülümsemelerine ortak olmak için buradayız"

UltrAslan Yurt İçi Koordinatör Yardımcısı Kayacan Gürdal, AA muhabirine, depremin üçüncü gününden bu yana sahada olduklarını söyledi.

Depremin ilk günlerinde enkaz kaldırma çalışmalarına yardımcı olduklarını belirten Gürdal, şöyle konuştu:

"Depremden en çok etkilenenler belki de çocuklarımız ya da depremden sonra psikolojilerini kurtarabileceğimiz tek kısım çocuklarımız. Bir nebze gülümsemelerine ortak olabilmek için buradayız. Normalde bu alan kapalıydı. Sağ olsun sahibiyle görüştük. Açabileceğini, işletebileceğini söyledi. Beraber burayı toparladık. Burası bu halde değildi ve hala çok iyi değil ancak bu hale getirebildik, kullanıma açtık. Buradaki şu an her şey ücretsiz. Tamamen bizim tarafımızdan finanse ediliyor."

"Bir çocuk gülsün, dünya gülsün"

Gürdal, etkinlik kapsamında tatlı, oyuncak ve dondurma dağıtımı gerçekleştirdiklerini ifade ederek, yoğun talep olunca etkinliğin süresini birkaç saat uzattıklarını aktardı.

Çocuklarına eşlik eden ebeveynlerinin de çok mutlu olduğunu kaydeden Gürdal, şöyle konuştu:

"Bizim de izlerken gözlerimiz doluyor. Uzun zaman sonra çocukları bu kadar mutlu görmek, eğlenirken görmek, çocuk çığlıkları ya da yüksek sesle müzik duymak özellikle bu bölgede bizim için çok değerli. 'Bir çocuk gülsün, dünya gülsün', biz hep bu mottodayız. Rabb'im çocuklarımızın yüzünden gülüşleri eksik etmesin."

Çocuklar mutlu

Çocuklardan Yağmur Darak, depremden bu yana böyle eğlenceli zaman geçirmediğini belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Senem Ayşe Dere de kendisinin de Galatasaraylı olduğunu ifade ederek, deprem olduğu günden beri ilk defa bu kadar eğlendiğini söyledi.

"Ben çocuklardan daha fazla eğlendim"

Ev hanımı Şule Doğan ise uzun zamandır bu tür etkinlik olmadığını ve çocukların bu dönemde çok sıkıldığını belirterek, şunları söyledi:

"Çocuklar çok sevindi, çok mutlu oldu. İnşallah devamı gelir. Biz de eğlendik. Ben çocuklardan daha fazla eğlendim. Gerçekten böyle bir şeye ihtiyacımız vardı. Çünkü hep tedirginlik ve korku içerisinde yaşıyoruz. Çok güzel oldu. Burada çocukların sesini duymak, onların gülüşlerine yani sevinçlerine ortak olmak gerçekten çok güzel."

Çocuğunu etkinliğe getiren Ayten Koca ise depremin ardından bağ evine taşındıklarını ve uzun bir süre kente gelemediklerini kaydederek, "Bugüne kadar hiç böyle bir faaliyetle karşılaşmadık. Bugün oğlum zaten çok eğlendiğini söyledi. Çok eğlendi ve çok güzel bir şey oldu." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraşlı depremzede çiftçiler seralarında üretimi sürdürüyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasli-depremzede-ciftciler-seralarinda-uretimi-surduruyor-9025/

Dulkadiroğlu ilçesindeki mahallelerde bulunan seralarından depreme rağmen ayrılmayan çiftçiler, afetin ardından diktikleri domateslerin bakımını ve temizliğini sürdürüyor.

Mayıs ve haziranda hasat yapmaya hazırlanan üreticiler, domateslerini başta Adıyaman, Elazığ, Erzincan, Gaziantep, Malatya ve Sivas olmak üzere çok sayıda kente satıyor.

12 dönüm serasında iki çeşit domates ekimi yapan Ahmet Gökdeniz, AA muhabirine, evinin hasar gördüğü depreme rağmen topraklarını terk etmediklerini, üretimi sürdürdüklerini söyledi.

Geçen yıla göre verimi daha yüksek beklediklerini ifade eden Gökdeniz, "Domateslerin durumu gayet iyi. Biz dönümden 10 ton domates alırsak normal, üstüne çıkarsak iyi diyoruz. 120 ton bekliyoruz ama inşallah benim beklentim 150 ton. Satma anlamında bir sıkıntımız olmuyor." diye konuştu.

Üretime devam ettiklerini ancak depremi unutamadıklarını dile getiren Gökdeniz, şunları kaydetti:

"Aklımız hep depremde, inanın o duyguları halen yaşıyorum. Buna rağmen hayatta kalmalı, bir şeyler yapmamız gerekiyor ki bir arada kalalım. Gitmekle ya da evde durmakla, korkuyla yaşamaktan bir şey olmayacak. Mecburen bir dayanışma içerisinde birbirimize destek olarak hayatımıza devam edeceğiz."

"Biz üreteceğiz ki milletimiz kalkınsın"

Dereköy Mahallesi'nden Sertaç Çağlar da Antalya'da 14 yıl yaptığı seracılığı son 4 senedir memleketi Kahramanmaraş'ta sürdürdüğünü anlattı.

Deprem nedeniyle evinin ağır hasarlı olduğunu belirten Çağlar, şöyle devam etti:

"Allah bu afeti kimselere yaşatmasın, çok zor bir durum. Evimiz ağır hasarlı, şimdi farklı bir yerde kalıyoruz. Mesafe biraz uzak ama idare ediyoruz. Üretime aynen devam ediyoruz. Biz üreteceğiz ki milletimiz kalkınsın. Seramız 4 dönüm üzerine kurulu. Burada daha geniş olan seralar var. Depremden bir ay sonra dikime başladık. Dikmek zorundayız ve devam edeceğiz. Mutlaka zor oluyor ve ailecek çalışıyoruz."

Domates hasadında beklentilerinin yüksek olduğunu dile getiren Çağlar, "Şu anda domateslerin filiz dediğimiz yapraklarını ve dip temizliğini yapıyoruz. Daha sonra ip bağlarız ve zaman geçtikçe dolama dediğimiz işlemi gerçekleştiririz. Diğer üreticilerin de üretime devam etmesi gerekiyor. Ülkemizin ve şehrimizin kalkınması için herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta bugüne kadar 2 milyon 560 bin metreküp moloz kaldırıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-bugune-kadar-2-milyon-560-bin-metrekup-moloz-kaldirildi-1279/

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, kentte depremlerden en çok etkilenen merkez Dulkadiroğlu ilçesinde 1450 yapı "yıkık" olarak kaydedilirken, acil yıkılması gereken bina sayısının ise 1110 olduğu saptandı.

Dulkadiroğlu'nun ardından en çok yıkık bina 1183 ile Türkoğlu, 1106 ile Pazarcık'ta belirlendi. Acil yıkılması gerekenlerde ise Dulkadiroğlu'nun ardından yine Türkoğlu ve Pazarcık ilçeleri geldi.

Yıkık bina olarak Elbistan'da 927, merkez ilçe Onikişubat'ta 735, Göksun'da 654, Afşin'de 502, Nurhak'ta 280, Çağlayancerit'te 180, Ekinözü'nde 168, Andırın'da 120 yapı kaydedildi.

Depremler nedeniyle il genelinde 7 bin 305 bina yıkıldı. Bu binalardan 4 bin 922'sinin enkazı kaldırıldı.

Acil yıkılacak 4 bin 503 binanın da 3 bin 680'inin yıkım işlemi gerçekleştirildi. Günlük 806 kamyon ve 344 ekskavatörün çalıştığı enkaz kaldırma çalışmalarında, bugüne kadar 263 bin 368 sefer yapan kamyonlar, 2 milyon 560 bin 650 metreküp moloz taşıdı.

Depremin ilk günü ile yeni çekilen dron görüntüleri karşılaştırıldığında, adeta enkaz yığınına dönen Trabzon ve Azerbaycan bulvarları ile bazı ilçelerde enkazların kaldırılmasının ardından büyük boşluklar göze çarpıyor.

Bayrama kadar enkaz kaldırmanın tamamlanması hedefleniyor

İçişleri Bakanlığınca depremlerin ardından bölgede barınma ve enkaz kaldırma hizmetlerinden sorumlu olarak görevlendirilen Ağrı Valisi Osman Varol, AA muhabirine, yaraların sarılması için yoğun çalışma gerçekleştirdiklerini belirtti.

Barınma sorununun çözümü için yürütülen çalışmaların yanı sıra şehirde hayatı normalleştirmek için enkaz kaldırma çalışmalarının da yoğun şekilde gerçekleştirildiğini ifade eden Varol, şunları kaydetti:

"Kahramanmaraş'ta enkaz kaldırma çok sistematik ve erken başladı. İl genelinde toplam 7 bin 305 yıkık bina vardı, yani enkaz vardı. Yaklaşık 4 bin 400 civarı da acil yıkılması gereken bina vardı. Bugün sabah itibarıyla acil yıkılacaklarda yüzde 87 bandındayız hacim olarak, enkazlarda da yüzde 84 bandındayız. İşin büyük bir kısmı tamamlandı. Hacim diyorum çünkü sayı olarak değerlendirildiğinizde de bundan bir beşer puan gerideyiz ama şimdi koca bir apartmanla 20 daireli tek binayı bir tutamıyorsunuz. Burada önemli olan hacim. Kalan bu oranlar da genelde kırsalda, uzak köylerimizde veya tarihi mahallelerimizde özel çalışma yapılan alanlarda, yani koruma altındaki binalarda. Dolayısıyla enkazla ilgili problem büyük oranda halledildi. Bayrama kadar da tamamen finale erdirmeyi düşünüyoruz Allah nasip ederse."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta 52 evin yıkıldığı köylerini terk etmediler https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-52-evin-yikildigi-koylerini-terk-etmediler-4607/

Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesine bağlı 55 haneli Kuyumcular köyü sakinlerinden bazıları, depremden sonra yalnızca cemevi ve 3 ev ayakta kalmasına rağmen topraklarını terk etmedi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 250 nüfuslu köydeki tuğla ve yığma taştan yapılmış evlerin büyük bölümü yıkıldı. Ayakta kalabilen cemevi ve 3 evde ise hasar oluştu, enkaz altında kalan 5 kişi yaşamını yitirdi.

Depremin ardından nüfusun bir bölümü köyden ayrılırken diğer bölümü ise günlük yaşamlarını sürdürüyor. AFAD ekiplerince kurulan çadır ve konteynerlerde barınan köy halkı, tarlalarında rutin işlerini sürdürüyor.

"Köyümüzden ayrılmak istemiyorum"

Köy sakinlerinden Hatice Sundu,  deprem anında büyük korku yaşadığını, komşuları sayesinde evinden çıktığını ancak eşini kaybettiğini söyledi.

Depremin ilk günleri çok zor geçmesine rağmen köyünü terk etmediğini belirten Sundu, "Köyümüzden ayrılmak istemiyorum. Ben şehirde yaşayamıyorum, köyü seviyorum. Buranın havası, suyu, yeri güzel. Yaşlandık ve şehirde yaşayamayız." dedi.

Sundu, depremin üzerinden iki ay geçtiğini belirterek, damadı ile köyde kalmaya devam edeceklerini aktardı.

Köyden gidenlerin de geri gelmesini istediğini anlatan Sundu, "Başka köylerde yaşayan akrabalarımızdan ölenler oldu. Kardeşim eşi ve kızını kaybetti." diye konuştu.

"Geçmişimizi silip yeni bir hayata başlamak istemiyoruz"

Mahzuni Dakat ise köyde insanların genellikle çiftçilik ve hayvancılıkla geçimini sağladığını belirtti.

Depremden saatler önce köyden ayrıldığını anlatan Dakat, şöyle devam etti:

"Okul ara tatili nedeniyle çocuklarla beraber buradaydık. Tarlalarla ilgileniyor ve ekim yapıyorduk. İkamet ettiğimiz Adana Ceyhan'da depreme yakalandık. Orada da depremin büyüklüğünü hissettik. Çocuklarımızı sağlıklı bir yere aldıktan sonra sabah buraya geldim. Geldiğimizde köyün tamamının yerle bir olduğunu, köyün altından fay hattının geçtiğini gördük. Kısa sürede gelen yardımlarla ve kurumların ulaşmasıyla insanlar kendilerini toparlamaya çalıştılar."

Dakat, depremin etkisinden dolayı insanların ilk günlerde köylerini terk ettiğini ancak yeniden geri gelmeye başladığını ifade etti.

Şu anda herhangi bir gıda, erzak, barınma sorunlarının bulunmadığını dile getiren Dakat, "Yerleşik hayata bir an önce geçip köyde yaşantımızı devam ettirebilmek istiyoruz. Beklentimiz bu yönde. Köyün altında fay hattı olduğu için oralara iskan verilmeyecek. İskana açılabilecek alanlarımız var. Çiftçilik ve hayvancılıkla ülke ekonomisine katkı sağlayabilmek için beklentimiz yerleşik hayata geçmek. 200 yıllık bir geçmişiz var. Geçmişimizi silip yeni bir hayata başlamak istemiyoruz." ifadelerini kullandı.

85 yaşındaki Ali Sundu da enkazdan, 3 saat sonra torunu tarafından kurtarıldığını anlatarak, tedavisinin ardından köyüne döndüğünü belirtti.

Yaşamına konteynerde devam ettiğini belirten Sundu, şunları söyledi:

"İnşallah bundan sonrası da iyi olur, düzelir, Allah büyük. Ayağım ve elim iyi oldu. Çok dostlarımız öldü. Ben de ölümden kurtuldum bin kez şükür. Köyümüzü nasıl terk edelim? Çiftçiyiz, burada yerlerimiz var. Şehre gidip ne yapalım? Burada tarlaya, bahçeye gidiyorum, oturuyorum ve vakit geçiyor. Benim yaşımda emsallerim de kalmadı. Dost ahbap kimse kalmadı, öldüler."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta bina yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları 15 mahallede devam edecek https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-bina-yikim-ve-enkaz-kaldirma-calismalari-15-mahallede-devam-edecek-7835/

Valilikten yapılan açıklamaya göre, 6 Şubat'taki depremlerin ardından başlatılan yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları, Dulkadiroğlu ilçesinde Yahya Kemal, Kanuni, Sütçü İmam, Divanlı, Mimar Sinan, Ayaklıcaoluk, Doğanlıkarahasan, Erkenez, Peynirdere, Sümer, Aslanbey Çiftliği ve Ulutaş mahalleleri ile Onikişubat ilçesinde Ilıca, Necip Fazıl ve Ağcalı mahallelerinde devam edecek.

Dulkadiroğlu ve Onikişubat ilçelerinde acil yıkım kararı bulunan binalardan 54'ünün yıkımı yarın yapılacak.

İki ilçedeki yıkım ve enkaz kaldırma çalışmalarına bina sakinleri istedikleri takdirde refakat edebilecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türkoğlu'nda afetzede esnaf konteyner çarşılarda hizmet vermeye başladı https://mail.gazetebirlik.com/haber/turkoglunda-afetzede-esnaf-konteyner-carsilarda-hizmet-vermeye-basladi-8102/

Türkoğlu'nda dükkanları yıkılan veya zarar gören esnaf için kentin 4 noktasında konteyner çarşılar oluşturuldu.

İlçe merkezinde 80, Beyoğlu Mahallesi'nde 20, Şekeroba Mahallesi'nde 20, Kılılı Mahallesi'nde de 20 dükkandan oluşan çarşıların kurulumu tamamlandı.

Çevre düzenlemesi de yapılan çarşılarda dükkanların 140 esnafa teslim edilmesine başlandı.

Batman Valiliğince kurulan Kılılı Hasankeyf Çarşısı'nda hizmet vermeye başlayan esnaf, müşterileriyle yeniden buluşmanın mutluluğunu yaşıyor.

Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş, AA muhabirine, mahallede yapımı tamamlanan çarşıların ilçe halkının ihtiyaçlarına cevap vermeye başladığını söyledi.

Çarşıların kurulmaya başlamasının ardından belediye olarak gerekli altyapı ve peyzaj düzenlemelerini yaptıklarını belirten Okumuş, "Burası dükkanlarıyla meydanıyla çok güzel oldu. Buraya gelip dükkan açan esnafımız burada kalıcı olarak devam etmek istediklerini de söylüyor. Biz de esnafımızın kalıcı olması için burayı en güzel şekilde yaptık. Kılılı Mahallesi'nde 140 esnafımıza dükkan veriyoruz. Bir hafta içinde bütün esnafımız dükkanlarına geçmiş olacak." diye konuştu.

Okumuş, hayatın yavaş yavaş normale döndüğü ilçede zamanla ticaretin ve sanayinin de eski günlerdeki canlılığına ulaşacağına inandıklarını ifade etti.

Türkoğlu'nun herkesin desteği ile ayağa kalkacağını dile getiren Okumuş, şunları aktardı:

"Cıvıl cıvıl, alışverişin bol olduğu, sanayinin yine ayağa kalkarak istihdama katkı sağladığı eski günlerimize kısa zamanda döneceğiz. Cumhurbaşkanı'mızın, milletimizin verdiği destekle yaralarımızı bir nebze de olsa sardık. Bize yardım eden herkesten Allah razı olsun."

"Hayata devam etmek zorundayız"

Çarşıda hizmet veren Kılılı Mahallesi Muhtarı Ali Bozdağ, esnafın dükkanlara yerleşme hazırlığını sürdürdüğünü söyledi.

Esnafın bundan sonra konteyner çarşıda işlerine devam edeceğini anlatan Bozdağ, "Çarşının kurulmasında emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Burada elektrikçiden çiğ köfteciye, kunduracıdan berbere, yapı markete kadar her şey var. Allah devletimize zeval vermesin. Biz de muhtarlık olarak buradan çalışmalarımızı yürüteceğiz." ifadelerini kullandı.

Emlakçı Nurettin Köse de işinin başına döndüğü için mutlu olduğunu belirtti.

Köse, "Çarşı esnaf için çok güzel bir şekilde hazırlandı. Esnaf olarak hayata devam etmek zorundayız." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 2 bin 826 heyelan oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmaras-merkezli-depremlerin-ardindan-2-bin-826-heyelan-oldu-1941/

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsünden Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Görüm, Abdüssamet Yılmaz, Furkan Karabacak, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Lütfi Süzen ve Hollanda Twente Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Tanyaş tarafından oluşturulan "Heyelan Değerlendirme Takımı (SLATE)", Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından heyelanların tespit edilmesi için çalışmalara başladı.

Bilim insanları, bu kapsamda depremlerin etkilediği 11 ilde yaklaşık 1 ay süren saha incelemelerinde bulundu.

Yapılan çalışma sonucunda, Kahramanmaraş merkezli depremlerin tetiklediği 2 bin 826 heyelanın yaşandığı, 92 kişinin hayatını kaybettiği belirlendi.

Aynı araştırmada, Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde Karanlıkdere'ye bağlı İncirlik sokağının, depremlerin ardından oluşan heyelan nedeniyle 482 metre kaydığı, Narlı köyünün ise ikiye ayrıldığı tespit edildi.

Adıyaman'ın Çelikhan ilçesindeki Mutlu köyünde tamamen tahrip olan 32 evin 9'unun heyelan nedeniyle yıkıldığı, Çelikhan'da depremden dolayı hidroelektrik santralinin (HES) zarar gördüğü belirlendi. Gaziantep'in İslahiye ilçesinde bulunan İdilli Deresi ile Değirmencik köyünde heyelan nedeniyle oluşan set gölünün su tutmaya başladığının tespiti yapıldı.

Araştırmayla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Görüm, 6 Şubat'taki depremlerin ardından 5 kişilik ekiple hemen saha çalışmalarına başlamak için bölgeye gittiklerini söyledi.

Deprem bölgesine gitmeden Harita Genel Müdürlüğünün servise açtığı görüntülerden heyelanlı alanları belirlediklerini dile getiren Görüm, "Bölgeye gittiğimizde tablonun çok daha vahim olduğunu, çok büyük ana kaya heyelanlarının gerçekleştiğini gördük. Depremlerle tetiklenen toplam heyelan sayısının, bugüne kadar haritaladıkları heyelan sayısının en az 4 katından fazla olduğunu belirledik." diye konuştu.

Doç. Dr. Görüm, heyelanların Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde birçok yapıyı yıktığını anlattı.

Doğanşehir'deki İncirlik ve Kilise Sokak'ta, gözlemledikleri en büyük heyelanların yaşandığını kaydeden Görüm, şöyle devam etti:

"Buradakiler ilk depremle tetiklenmiş heyelanlar ve 16 ev ile 1 okul burada heyelandan etkilenmiş, kimse hayatını yitirmemiş. Heyelan, depremin 40. saniyesinden sonra başlamış ve insanlar evlerinden çıkabilmiş ancak bu köy 482 metre yer değiştirmiş, tamamen oturulamaz halde. Depremin ardından Gaziantep'in İslahiye ilçesinde bulunan İdilli Deresi ile Değirmencik Köyü'nde heyelan nedeniyle set gölü oluştu. Daha sonra gölün seviyesinin taşmasıyla birlikte birden patlarsa ikinci bir sele neden olabilecek potansiyelleri var. AFAD ve Devlet Su İşleri bir gece yağış sonrası burayı boşaltı. Ayrıca depremler tarımsal alanlara da büyük zarar verdi. Bizim çalışmalarımızda yersel doğrulamasını yaptığımız toplam 2 bin 826 heyelan tespit ettik. Bu heyelanlarda oluşan ölü sayısı 92 civarında."

- "Kaya düşmeleri artçılarla devam etti"

Heyelanların deprem bölgesinde birçok alanı etkilediğini vurgulayan Görüm, "Depremin ardından yaşanan heyelanlar, Türkiye'de depremin tetiklediği heyelanların tarihçesinde bizim gözlemlediğimiz ve rapor edilen en büyük heyelanlar. Ağırlıklı olarak heyelanlar, Malatya ve Adıyaman bölgesinin dağlık kesimleri ile Hatay Samandağ'daki bazı alanlarda yoğun şekilde gözlemleniyor. Ayrıca ana kaya heyelanları Adıyaman'ın Çelikhan, Sincik, Malatya'nın Doğanşehir dağlık bölgelerinde etkili oldu. Ana kaya düşmeleri artçılarla birlikte devam etti." ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Görüm, depremlerin ardından yeni yerleşim yerlerinin seçimi ve planlanmasında heyelanların da göz önüne alınması gerektiğinin önemli olduğunu sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Pazarcık'ta konteyner kent ve TOKİ konutlarının yapım çalışmaları sürüyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/pazarcikta-konteyner-kent-ve-toki-konutlarinin-yapim-calismalari-suruyor-584/

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) ile Kahramanmaraş Valiliği koordinesinde, depremlerin ardından ilçedeki farklı noktalarda konteyner kent kurulumu sürüyor.

Altyapı çalışmalarının tamamlandığı alanlarda kurulan konteynerler sahiplerine teslim edildi.

Belediye Başkanı İbrahim Yılmazcan, AA muhabirine, ilçede depremin izini silmek için Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu'nun koordinasyonunda çalışmaların yürütüldüğünü anlattı.

İlçedeki çadır kentlerde 15 bine yakın çadır bulunduğunu belirten Yılmazcan, konteyner kentlerin kurulumunun devam ettiğini söyledi.

İlçede yapımı devam edenlerle birlikte 2 bin 710 kalıcı konteyner bulunduğunu vurgulayan Yılmazcan, "İlk etapta Yukarı Pazarcık'ta Pazarcık Devlet Hastanesinin etrafına alt yapısı tamamlanarak 1181 kalıcı konteyner konuldu. Hemşehrilerimizi buraya yerleştirmeye başladık. Konteynerlerin altyapı ve fiziki çalışmalarını yaptık. Eksik olanları da tamamlıyoruz. Yakında çadırların tamamı kalkmış olacak ve hemşehrilerimiz rahatlamış olacak." dedi.

Yılmazcan, ilçede afetzedeler için 848 TOKİ konutunun da temelinin atıldığını söyledi.

Konutların kısa süre içinde vatandaşların hizmetine sunulacağını belirten Yılmazcan, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının çalışmaları neticesinde ilçemizde 2 yerleşim alanı tespit ettik. İlk yerleşimiz alanımız var olan TOKİ konutlarının olduğu 3 bin dönümlük yer. İkinci alanda İncirli Mahallesi'nde bulunan alan. İki noktada da 4'er bin kalıcı TOKİ konutu yapılacak. 840'ının çalışmaları başladı." ifadelerini kullandı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta depremler sonrası şelalenin suyu kurudu https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-depremler-sonrasi-selalenin-suyu-kurudu-5666/

Pazarcık ve Elbistan merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler Göksun ilçesinin Saraycık Mahallesi'nde ağır hasara neden oldu.

Deprem sonrası mahallede kayaların içinden çıkan suyun yaklaşık 15 metre yükseklikten dökülmesiyle oluşan Saraycık Şelalesi'nden de su akmamaya başladı.

Saraycık Mahallesi Muhtarı Aslan Yaşar, AA muhabirine, şelalenin bulunduğu bölgeden çıkan suyun hem sulamada hem de içmede kullanıldığını söyledi

Şelalenin suyunun Pazarcık merkezli ilk depremin ardından bulanıklaştığını, Elbistan merkezli ikinci depremde de tamamen kesildiğini anlatan Yaşar, "Kayalık üzerinde onlarca küçük delik vardı. Oralardan su fışkırırdı. İlkbaharda daha yukarıdan su akardı. İlk deprem bizim için küçük olan depremdi. Bizim için büyük deprem Elbistan depremi. Birinci depremden sonra koyu kahverengiye yakın su aktı. İkinci depremden sonra tamamen kesildi. Hiçbir yerden su sızması bile yok." diye konuştu.

Bölgeden gelen su ile yaklaşık 100 dönüm arazinin de sulandığını ancak suyun kesilmesiyle arazilerin de susuz kalacağını dile getiren Yaşar, bölgede genelde elma bahçeleri bulunduğunu belirtti.

"Bu güzelliğe kavuşmak için hasretle bekliyoruz"

Depremin ardından bölgeye gelen bilim insanlarının suyun durumu hakkında net bir şey söyleyemediklerini dile getiren Yaşar, şunları kaydetti:

"İstanbul Üniversitesinden profesör ekip arkadaşlarıyla geldi. Onlara da sordum, 'Buradaki su gelir mi?' diye ama net bir şey söylemediler. Burası doğa harikası bir yerdi. Piknik için gelenler, çevre illerden su götürmek için gelenler vardı. Köyümüzü güzelleştiren burasıydı. Kışın buralar zaten bembeyaz olur, o beyazlığın içinde duvar gibi duran kayalarda buz sarkıtları oluşurdu bembeyaz. Farklı bir güzellik katardı buraya. Bu güzelliğe kavuşmak için hasretle bekliyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş Göksun'da esnaf için konteyner iş yerleri kuruluyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmaras-goksunda-esnaf-icin-konteyner-is-yerleri-kuruluyor-8320/

Elbistan ve Pazarcık merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından birçok ev ve iş yerinin yıkıldığı Ericek Mahallesi'nde hayatın normale dönmesi için çalışmalar sürüyor.

Ericek Mahallesi sakinleri depremlerden sonra ayrıldıkları mahallelerine tekrar dönmeye başlarken vatandaşların ihtiyaçlarını görmesi için konteyner dükkanlar hazırlanıyor.

Mahalle meydanına kurulumu süren 15 konteyner dükkan ile esnaf vatandaşa yeniden hizmet vermeye başlayacak.

Ericek Mahalle Muhtarı Lütfü Kaya, AA muhabirine, depremin ardından mahallede hiç dükkan kalmadığını söyledi.

Mahallede 100 binanın olduğunu, 50'sinin yıkıldığını, yıkılmayanların da ağır hasarlı olduğunu anlatan Kaya, "Yaraların çoğu sarılmış durumda ama şu an halen evlerimiz yıkık, yıkılmayanlar temizlenecek." dedi.

Gelecek hafta afet evlerinin yapılmaya başlayacağını, mahalleye dönüşlerin başladığını dile getiren Kaya, şöyle konuştu:

"Dönüşler başladığı için köy halkı perişan olmasın diye marketler açılıyor. Esnaf kefaletimiz, belediye başkanımız yardımcı oldu bu konteynerleri gönderdiler. Yakın bir zamanda faaliyet gösterecek. 15 tane konteyner dükkan geldi. Şu an ilk ihtiyaç market. Buranın 6 bin 500 - 7 bin nüfusu var. Bir hareketlilik olsun, gelen kimse mağdur olmasın, aradığı ihtiyaçları bulabilsin diye bu marketler en hızlı şekilde açılacak. Bahçe işleri, çilek işleri de başladığı için halk dönmeye başladı. Herkes bağına bahçesine bakacak. Hayat devam ediyor."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta 4,5 büyüklüğünde deprem https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-45-buyuklugunde-deprem-94/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesi olan 4,5 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Depremin 8,7 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İstanbullu hamburgerci depremzede çocuklar için Kahramanmaraş'ta tezgah başına geçti https://mail.gazetebirlik.com/haber/istanbullu-hamburgerci-depremzede-cocuklar-icin-kahramanmarasta-tezgah-basina-gecti-1457/

Fatih ilçesinde yaşayan 60 yaşındaki 2 çocuk babası Bataroğlu, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin ardından ailesiyle televizyonda izlediği haberlerden etkilendi.

Bataroğlu ve ailesi, özellikle depremde yakınlarını kaybeden çocukları sevindirmek için hamburger pişirip ikram etme kararı aldı.

Eşi ve çocuklarıyla kente gelen Bataroğlu, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Avşar Kampüsü'nde kurduğu çadırda depremzede çocuklar için 3 gün önce hamburger pişirmeye başladı.

İş bölümü yapan yardımsever aile, depremzede çocuklar için mesaiye sabahın erken saatlerinde başlıyor. Bataroğlu'nun hamburgerleri hazırladığı tezgahta, oğlu Kerem patates kızartıyor, kızı Zeynep ekmek kesiyor, eşi Özlem Bataroğlu da çocuklara servis yapıyor.

 

Önder Bataroğlu, AA muhabirine, Fatih'te küçük bir hamburger dükkanı olduğunu söyledi.

Ailece depremzedelere yardımcı olmanın kendilerini mutlu ettiğini belirten Bataroğlu, "Kahvaltı yaparken televizyon izliyorduk. Buradaki insanların durumu anlatılıyordu. 'Protein ihtiyacı var' denildi. Hiç düşünmedik, eşimle birbirimize baktık ve yola çıkarak Kahramanmaraş'a geldik." dedi.

 

Bataroğlu, üniversite öğrencisi çocuklarının da kendilerine destek vererek Kahramanmaraş'a geldiğini kaydetti.

Hamburger köftesini kendilerinin hazırladığını ifade eden Bataroğlu, "İnsanın ailesiyle gönüllü bir projede çalışması çok güzel ve eşsiz bir duygu. Burada olmak bizim için bir zaruretti. Bir plan dahi yapmadık. Sabah karar verdik ve yola çıktık. Bir keşif yaptık ve tekrar geri döndüğümüzde hazırlıklara başladık. Kendi imkanlarımızla çevremizdeki dostlarımızın da desteğiyle 3 bine yakın hamburger yaptık ve buraya geldik." diye konuştu.

Günlük ortalama 600 hamburger pişiriyorlar

Özlem Bataroğlu da deprem bölgesinde ailesiyle çalışmanın çok güzel bir duygu olduğunu dile getirdi.

Günlük 600'e yakın hamburger hazırlayıp ikram ettiklerini kaydeden Bataroğlu, "Çocukların gülmesi benim için çok güzel bir duygu. Konuşamıyorum, çok duygulanıyorum. İstanbul'dan buraya gelirken aslında niyetimiz sırf çocuklara dağıtmaktı. Büyükler her şeyi alabiliyorlar ama çocuklar için hamburger çok özel bir şey. O yüzden sadece çocukları düşündük ama olmuyor büyükler de istiyor. Elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Keşke daha çok yapabilsek." ifadelerini kullandı.

Bataroğlu, malzemeleri bitene kadar Kahramanmaraş'ta hamburger pişirip dağıtacaklarını sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta 49 gün sonra eğitim başlıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-49-gun-sonra-egitim-basliyor-782/

Depremden en çok etkilenen illerin başında gelen Kahramanmaraş'ta, Milli Eğitim Bakanlığının aldığı kararın ardından okullar tatil edildi.

1127 okulun bulunduğu 327 bin öğrencinin eğitim gördüğü Kahramanmaraş'ta depremde 12 okul yıkılırken, geriye kalan okulların ise yüzde 12'si hasar gördü.

Bölgede enkaz kaldırma çalışmaları hızla devam ederken, Bakanlık depremden en az etkilenen ilçelerden Ekinözü ve Andırın'da 27 Mart'ta eğitimin kademeli olarak başlamasına karar verdi.

İki ilçede öğrenciler ve öğretmenler, depremden 49 gün sonra ders başı yapacak.

188 noktada Destekleme ve Yetiştirme Kursları düzenleniyor
İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Kahraman, depremde 184'ü öğretmen olmak üzere 204 eğitim çalışanının hayatını kaybettiğini söyledi.

Deprem nedeniyle öğrencilerin ve öğretmenlerin okullarından uzak kaldığını belirten Kahraman, çadır ve konteyner kentlerde eğitimi devam ettirmenin gayretinde olduklarını kaydetti.

Kahraman, "Hem psikososyal çadırlarımızda öğrencilerimizin travmalarını atlatmak hem de özellikle okul öncesi çocuklarımızı oyun, eğlence boyutunda gözetmek suretiyle diğer çocuklarımızın da yine aynı şekilde birbirleriyle buluşmaları ve travmayı birlikte atlatmaları için okullarımızı da devreye aldık. 188 noktada devam eden Destekleme ve Yetiştirme Kurslarımız var. 33 ilkokul ve 8 lise açıldı. Buralardan aynı okul gibi faydalanmaktalar." dedi.

İlk gün uyum ağırlıklı olacak
İki ilçede tüm hazırlıkların tamamlandığını pazartesi gününden itibaren Ekinözü'nde 10 okul, Andırın'da 32 okulda eğitim ve öğretimin yeniden başlayacağını aktaran Kahraman, ilçelerde öğretmen sayısı konusunda bir sıkıntının olmadığını dile getirdi.

Kahraman, "Okulların açıldığı ilk gün çocuklarımız uyum, oryantasyon boyutuyla bir eğitim alacak. Onun sonucunda eğitimler peyderpey başlayacak. Diğer 9 ilçemizde okulların açılma süreci valiliklere bırakıldığından şu anda okullarımızda kalan vatandaşlarımızı ya da kurumlarımızı mağdur etmeden süreç içinde okullarımızı açmayı planlamaktayız." diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta 4,5 büyüklüğünde deprem https://mail.gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-45-buyuklugunde-deprem-5990/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Kahramanmaraş'ın ilçesi olan Ekinözü'nde 4,5 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Depremin derinliğinin 7 kilometre olduğu belirlendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com