tag:gazetebirlik.com,2015:cid-142 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2023-12-25T16:15:32+03:00 Sinop'ta sahipsiz köpeklerin saldırdığı ATV'nin sürücüsü kaza yaptı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinopta-sahipsiz-kopeklerin-saldirdigi-atvnin-surucusu-kaza-yapti-386/

Türkeli ilçesinde Beşir Y, 57 AAD 328 plakalı ATV aracıyla seyir halindeyken, Güzelkent köyünde yola çıkan sahipsiz köpeklerin saldırısına uğradı.

Saldırı sonucu ATV köpeklerden birine çarparak devrildi, kazada sürücü hafif şekilde yaralandı.

Köpeklerin saldırması ve kaza anı ise bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop'ta denizin taşması sonucu sokaklar su altında kaldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinopta-denizin-tasmasi-sonucu-sokaklar-su-altinda-kaldi-5207/

Kentte iki gündür etkili olan şiddetli rüzgar nedeniyle Ayancık ilçesinde deniz taştı.

Yalı Mahallesi'nde sokaklar su altında kaldı. Mahalle aralarına kadar giren su nedeniyle bazı iş yeri ve evleri su bastı.

Denizin taşıdığı su ve taşların hasara yol açtığı mahallede belediye ekipleri temizlik çalışması yaptı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sezonunda az avlanan palamutlar lakerda yapılarak değerlendiriliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/sezonunda-az-avlanan-palamutlar-lakerda-yapilarak-degerlendiriliyor-3463/

Kentteki bazı balıkçılar, Karadeniz’de avlanan balıkçıların ağlarına takılan ve ağırlıkları 1 kilogramı bulan iri palamutlardan lakerda yapıyor.

Önce temizlenerek dilim şeklinde kesilen palamutlar, yaklaşık 10 gün tuzda bekletildikten sonra salamura edilerek kavanozlara konuluyor.

3 kilogramı bulan kavanozlarda 800 liradan satışa sunulan lakerdaya rağbet çok.

Palamut az, talep çok

Kentte uzun yılladır lakerda yapan balıkçı İbrahim Gündoğdu, AA muhabirine, lakerdaya ilginin bir hayli fazla olduğunu ancak avlanan palamut miktarının bu sezon yetersiz kaldığını söyledi.

Bu yıl talebe karşılık vermekte güçlük çektiklerini anlatan Gündoğdu, "Geçen sene palamut boldu, bu sene ise palamutlarımız çok az. Bulabilene aşk olsun. Yalnız bizim kendi kayığımızın tuttuğu 80-90 tane balık geldi, onu hemen aldık, lakerda yapmak istedik. Yapıyoruz ama yeterli olmuyor." dedi.

Lakerda yapmanın 10 günlük bir uğraş gerektirdiğini dile getiren Gündoğdu, şöyle devam etti:

"Çok ince detaylara gireceksiniz. Kanını alacaksınız, suyunu değiştireceksiniz, iliklerini alacaksın, yani titizlik ister. 'Ben kanını aldım, iliğini aldım, yatır tuza, koy kavanoza' olmuyor. Biz de güzel olsun diye çok özen gösteriyoruz. Arayan çok, ilgi çok ama balık yok. Yapabildiğimiz kadar dostlarımıza iletebiliyoruz. Onlara da zaman veriyoruz. Üç gün, beş, on gün sonra diye. Yaptıkça işte iki isteyene bir kavanoz olsun gönderip idare etmeye çalışıyoruz. Tabii balığın fiyatı yüksek olduğu için fiyatlar da yüksek. 1 kilogramlık palamutları bu sezon bulmak çok zor. İşte bulduk ve lakerda yaptık. Bir tane palamut 200 lira. Bir kavanoza üç taneye yakın palamut koyuluyor. O nedenle fiyatlar da yükseliyor."

Gündoğdu, sezonun geri kalanıyla ilgili palamuda ilişkin bir beklentilerinin olmadığını, palamut ne kadar çıkarsa onu değerlendireceklerini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop'un turizm merkezlerinden Akgöl, ziyaretçilerine sonbaharın güzelliğini yaşatıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinopun-turizm-merkezlerinden-akgol-ziyaretcilerine-sonbaharin-guzelligini-yasatiyor-8441/

Kent merkezine 87 kilometre uzaklıkta bulunan ve 2018'de Türkiye'nin 236. tabiat parkı olarak ilan edilen Akgöl Tabiat Parkı'nda sarı, kahverengi ve yeşil renk tonları hakim oldu.

Hem orman hem de göl ekosistemini aynı anda bünyesinde barındıran 400 dekar alana sahip Akgöl Tabiat Parkı, özellikle fotosafari meraklılarının gözde mekanları arasında yer alıyor.

Parkta ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığınca gerçekleştirilen yatırımlarla ziyaretçiler doğa yürüyüşü yapma imkanı buluyor.

Sonbahar renkleri arasında gölün yansımaları ziyaretçiler için Akgöl'ü keyifli rotalardan biri haline getiriyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Alışveriş poşetlerini çöpe atmak yerine kullanışlı eşyalara dönüştürüyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/alisveris-posetlerini-cope-atmak-yerine-kullanisli-esyalara-donusturuyor-2212/

Alışveriş poşetlerini çöpe atmak yerine ören Öztürk, yaptığı sepet, nihale, çamaşırlık gibi eşyaları hem kendi kullanıyor hem komşularına hediye ediyor.

Erfelek ilçesi Karacaköy köyünde yaşayan evli ve 4 çocuk annesi Öztürk, 30 yıl önce izlediği bir televizyon programında atık poşetlerden süs eşyaları yapıldığını gördü.

Televizyonda izlediği programın ardından alışveriş poşetlerini renklerine göre biriktirmeye başlayan Öztürk, ördüğü poşetleri desenli sepetlere ve nihalelere dönüştürdü.

Çöpe gidecek binlerce poşeti bu şekilde dönüştüren Öztürk, poşetlerin ve pet şişelerin doğaya atılarak çevrenin kirletilmesine ise çok üzülüyor.

Öztürk, AA muhabirine, 30 yıldır eline geçen hiçbir poşeti çöpe atmadığını söyledi.

Doğayı korumanın yanında bu işi yapmanın kendisine huzur verdiğini anlatan Öztürk, ilerleyen yaşı nedeniyle eskisi kadar olmasa da atık poşetlerden sepetler ve nihaleler yapmaya devam ettiğini dile getirdi.

Öztürk, değerlendirilmeyen poşetlerin doğaya atılmasına çok üzüldüğünü vurgulayarak, "O doğa kirletilir mi? Hele bu Karadeniz, o yeşilin içine atıyorlar. Ben çok kızıyorum onlara." diye konuştu.

Tuz poşetlerini dahi çöpe atmıyor

İnsanların bu tür uğraşlar edinmelerinin doğa için de faydalı olacağını ifade eden Öztürk, şöyle konuştu:

"Ben pazardan aldığım poşetleri hep biriktiriyordum. Sonra onları yıkıyordum, renk renk ayırıyordum. Yıkayıp, kuruladıktan sonra oturup işliyordum. Hiç para verip de bir tane poşet almadım. Çok ördüm ama hep böyle pazardan gelen poşetlerle. Bir de ben yapıyorum diye komşular da biriktirirdi, onlar da bana verirdi, çöpe atmazlardı. Ben de hiç çöpe atmadım. Hatta tuz poşetlerini bile atmıyordum. Çünkü bunların bazen içerisine ilave gerekiyor. O poşetleri içlerini doldurmak için kullanıyordum. O nedenle tuz poşetlerini bile hiç atmadım."

Hiç kimsenin doğaya çöp atmaması gerektiğini vurgulayan Öztürk, "Bir tencere veya çaydanlık altı örmek için 15-20 tane poşet toplanır ve atılmaz dışarıya. Öyle olursa kimse atmaz. Böylelikle hem poşetler değerlendirilmiş olur, hem çevremiz batmaz. Bizim burada yol kenarlarına sadece poşet değil su şişeleri de atılıyor. Ben onları görünce çok üzülüyorum." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Panama bandıralı kruvaziyer "Astoria Grande" Sinop'a geldi https://mail.gazetebirlik.com/haber/panama-bandirali-kruvaziyer-astoria-grande-sinopa-geldi-3365/

Panama bandıralı kruvaziyer "Astoria Grande", 787 yolcusuyla Sinop Limanı'na demirledi.

Rusya’nın Soçi kentinden hareket eden Astoria Grande’nin Türkiye’de Trabzon’dan sonra ikinci durağı Sinop oldu.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile turizm acenteleri görevlilerince karşılanan gemi yolcuları, yapılan bilgilendirmenin ardından kentteki tarihi ve turistik mekanları gezmek için limandan ayrıldı.

Astoria Grande'nin akşam saatlerinde İstanbul'a hareket edeceği belirtildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Cuma Ovası'nın leylekleri 2 yıldır yakın takipte https://mail.gazetebirlik.com/haber/cuma-ovasinin-leylekleri-2-yildir-yakin-takipte-1038/

Sinop'un Saraydüzü ilçesindeki Cuma Ovası'nda yer alan 67 leylek yuvası, Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi ile Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evrim Sönmez'in yürüttüğü "Saraydüzü Cuma Ovası'nda Leylek Popülasyonu" projesi kapsamında iki yıldır yakından takip ediliyor.

Saraydüzü Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi Okul Müdürü ve Proje Koordinatörü Orhan Okur, projenin ikinci yıl faaliyetleri kapsamında Mart 2023 ile Eylül 2023 dönemleri arasında gerçekleştirilen gözlem çalışmalarını rapor haline getirdiklerini söyledi.

Cuma Ovası'na ilk leyleğin bu yıl 8 Mart'ta geldiğine işaret eden Okur, leylek çiftlerinin kuluçka ve yavru büyütme faaliyetleri sonrasında ağustos ayı ortalarına doğru Afrika'ya uzanan göç yolculuklarına başladıklarını belirtti.

Okur, ebeveyn leyleklerin bir kısmının çeşitli nedenlerle daha geç göç ettiğini anlatarak, ovadan son leyleğin 15 Eylül'de ayrıldığını aktardı.

Projenin 2023 yılı faaliyetleri kapsamında Cuma Ovası'nda bulunan 67 leylek yuvasında 250 leyleğin gözlendiğini aktaran Okur, "Yavru uçurabilen toplam 48 yuvadaki 129 yavru uçmayı ve göç etmeyi başarmıştır. 2022 yılı ile kıyasladığımızda aktif yuva ve yavru sayılarında artış görülmektedir. Projenin 2023 yılı faaliyetleri kapsamında 20-21 Mart 2023 tarihlerinde Yeşilırmak Elektrik Dağıtım AŞ. tarafından yaptırılan platformlar beş yuvaya yerleştirilmiştir. Böylece yuvaların bir kısmında leylek yuvalarının güvenliği ve elektrik hatlarının sağlıklı şekilde işlemesi sağlanmıştır." dedi.

Okur, projenin bu yılki faaliyetleri kapsamında 15-16 Haziran 2023 tarihlerinde Sinop Üniversitesi, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Ankara Üniversitesinden gelen akademisyenlerce leylek yavrularına halkalama çalışması yapıldığını da dile getirerek, şunları kaydetti:

"2022 yılında 54 yavru leyleğe halka takılmışken 2023 yılında 64 yavru leyleğe halka takılmıştır. Birçok üniversitenin katılımıyla gerçekleşen proje, ilimizde bu tarzda gerçekleşen ilk proje olma özelliğini taşımaktadır. Beş yıl devam etmesi ön görülen projenin ilk iki yılı tamamlanmış olup 2024 yılında gözlem faaliyetleri yanında tehlike arz eden yuvalara yapay platform takılması, yavru leyleklere halka takılması faaliyetleri de devam edecektir. Bu faaliyetlerin yanında Cuma Ovası'nda bulunan köylerde yaşayan halk ve öğrenciler için akademisyenlerce bilgilendirme seminerleri yapılacaktır."

Okur, doğanın ve ekolojik dengenin korunmasının yanında, biyolojik çeşitliliğin Sinop'ta ve bölgede devamlılığın sağlanması, yeni nesillere bu bilincin aktarılmasının amaçlandığı projenin faaliyetlerinin 3 yıl daha düzenli şekilde devam edeceğini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Karadeniz'de palamut ağlara takıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/karadenizde-palamut-aglara-takildi-826/

Av yasağının sona erdiği 1 Eylül'den itibaren Karadeniz'de istediği palamut avını yapamayan balıkçılar, ağlarına takılan palamutlarla kıyıya döndü.

Balıkçılık kenti Sinop'ta hamsinin ardından palamut da tezgahtaki yerini aldı.

Sinoplu Balıkçı Mert Kanal, AA muhabirine, Karadeniz'de palamudun bu sezon geç de olsa tezgahlarda yerini aldığını söyledi.

İklim değişikliği nedeniyle Türkiye'de ve dünyada yaşanan olumsuzluklardan denizcilik sektörünün de etkilendiğini belirten Kanal, bu kapsamda özellikle balıkçılık açısından yavan ve durgun bir sezon geçirildiğini aktardı.

Yirmi gün gecikmeli de olsa Karadeniz'de palamudun görünmeye başladığını belirten Kanal, "Sezonda geç gelen palamudun çok verimli ve bol olacağını zannetmiyoruz. Umarım yanılırız ve bundan sonra bol miktarda çıkar, vatandaşlarımız da palamuda doyar." dedi.

Kanal, palamudun ağırlığının 400-500 gram arasında değiştiğini ve tanesinin 70 liradan satıldığını kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hamsinin kilogramı 50 liraya düştü https://mail.gazetebirlik.com/haber/hamsinin-kilogrami-50-liraya-dustu-9161/

Karadeniz'de 1 Eylül'de başlayan av sezonunda palamuttan umduğunu bulamayan balıkçılar hamsi avcılığına yöneldi.

Kentte 63 yıldır balıkçılık yapan Zeki Kanal, AA muhabirine, bu yıl sezonun hamsiyle başladığını söyledi.

Yoğun avın hamsiyi erken bitireceği endişesi taşıdıklarını ifade eden Kanal, "Balıkçılar, palamut olmayınca hamsinin peşine düştü. Hamsiyle uğraşıyor. Böyle devam ederse hamsi de erken bitecek. Bunu da bulamayacağız. Şu anda tezgahlarda bol miktarda hamsi var. Sezon başında kilosu 100 liradan satılan hamsi 50 liraya kadar düştü. Et fiyatları ile kıyaslandığında hamsinin fiyatı çok uygun. Ancak bunun kısa süreceğini tahmin ediyorum. Vatandaşlar protein yönünden zengin olan hamsiyi bol bol yesin." dedi.

Öte yandan tezgahlarda mezgitin kilogramı 80, istavritin 80, zargananın 140, toriğin ise tanesi 300 liradan satılıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop'ta 3 kilogramı bulan toriklerin tanesi 350 liradan satılıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinopta-3-kilogrami-bulan-toriklerin-tanesi-350-liradan-satiliyor-9368/

Sinop'ta, Karadeniz'de avlanan ve ağırlığı 3 kilogramı bulan toriklerin tanesi 350 liradan satışa sunuluyor.

Av yasağının 1 Eylül'de sona ermesinin ardından balıkçı tezgahlarındaki çeşitlilik arttı.

Tezgahların en göz alıcı balıkları ise ağırlıkları 3 kilogramı bulan torikler.

Sinop Merkez Su Ürünleri Kooperatif Birliği Başkanı Namık Ünlü, bu yıl deniz suyu sıcaklığının yüksek olması nedeniyle palamut olmadığını, bunun yerine balıkçıların ağlarına hamsi ve torik takıldığını söyledi.

Palamudun her yıl ağustos ayında kendini gösterdiğini, bu sezon ise palamuda rastlanmadığını aktaran Ünlü, yine de sezona bereketli başladıklarını ifade etti.

Ünlü, şunları kaydetti:

"Bu sezon havalarda yaşanan dengesizlik nedeniyle Palamuttan önce hamsi ve torik göründü. Bunun sebebi, hava şartlarından dolayı toriklerin bir kısmı Karadeniz'de kaldı ve göç edemedi. Dolayısıyla bu sezon sert poyraz esmesinden kaynaklanan deniz suyunun aşırı sıcaklığı nedeniyle normal su sıcaklığını bulamayan torikler, havyarını da bırakamadı. Şimdi tezgahlarda palamut yerine 2,5 ile 3 kilo arasında değişen ve tanesi 350 liradan satılan torikler bulunuyor."

Palamutta umduğunu bulamayan balıkçıların hamsiye yöneldiklerini de ifade eden Ünlü," Şu anda hamsi zamanı olmadığı halde balıkçıların yüzde 99'u hamsinin peşinde. Mecburen hamsinin peşine gidiyor. Maliyetler ağır. Mazot 40 lira oldu. İşçi ücretleri, geminin masrafı ve diğer giderlerle birlikte aylık 4,5 milyon lira. Bunu 7 aylık bir sezon olarak hesaplarsak 25-30 milyon lira arasında bir gider söz konusu." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop'ta aranan 4 firari hükümlü yakalandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinopta-aranan-4-firari-hukumlu-yakalandi-4505/

Sinop İl Jandarma Komutanlığı JASAT timleri tarafından aranan 4 firari hükümlü yakalandı.

Sinop Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, kesinleşmiş hapis cezası bulunanların yakalanmasına yönelik çalışma yürütüldü.

JASAT timlerince, haklarında 23 yıl 8 ay, 18 yıl 8 ay, 5 yıl 1 ay ve 2 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 firari hükümlü yakalanarak cezaevine teslim edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop'ta bal rekoltesinde düşüş yaşanıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinopta-bal-rekoltesinde-dusus-yasaniyor-3962/

Sinop Merkez Arıcılar Birliği Başkanı Metin Oktay Fındık, iklimsel değişikliklerin bal rekoltesini olumsuz etkilediğini söyledi.

Fındık,  yaptığı açıklamada, özellikle kestane balında verimin düştüğüne işaret etti.

Kestane balında geçen yıl 500 kilogram hasat yaptıklarını belirten Fındık, "Kestane balından bu yıl ancak 80 ile 100 kilogram arasında ürün alabildik. Bu arada arıcılık ile ilgili işlemlerimiz devam ederken maliyetler de yükseldi. Bu maliyetler de ister istemez müşterilerimize yansıdı." dedi.

Bal üretimindeki düşüşün bu yıl arılardan kaynaklanmadığını vurgulayan Fındık, şöyle devam etti:

"Kovan ve arı miktarı aynı. Ancak doğadaki bitki örtüsünün sıcaklardan dolayı susuz kalması ve çiçeklerin açmaması nedeniyle arılar çiçeklerden bal özü toplayamıyor. Mayıs ayı itibarıyla bölgede yaklaşık 4 aydır yağış olmadı. Arının üreme ve oğul verme zamanı da havaların yağışlı geçmesine denk geldi. Dolayısıyla doğada meydana gelen bu değişiklikler sebebiyle arılar da verim de oldukça düştü."

Fındık, geçen yıla oranla bu yıl bal fiyatlarında önemli artış olduğuna dikkati çekerek "Geçen yıl kestane balını 600 liradan satıyorduk. Bu yıl en düşük fiyatı 1000 lira ile 1500 lira arasında. Çiçek balının fiyatı 250 ile 500 lira arasında değişirken petekli bal 250 lira, organik kara kovan balı ise 400 ile 500 liradan satılıyor." diye konuştu.

Sinop Merkez Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Özdemir de bu yıl bal veriminin düşük olduğunu belirtti.

Arıcıların yaptıkları işin zahmetli olduğunu anlatan Özdemir, sahte balla ilgili denetimlerin artırılmasını istediklerini vurgulayarak "Bizler üretici olarak bal üretmek için çok emek veriyoruz. Yeri geldiğinde günlerce yaylalarda yatıp kalkıyoruz. Ancak piyasada bulunan sahte balın mutlaka önlenmesi gerekiyor. Denetimlerin artırılmasını istiyoruz. İnsan sağlığı açısından da denetimler son derece önemli." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop'ta balıkçılar sezonun ilk avından boş döndü https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinopta-balikcilar-sezonun-ilk-avindan-bos-dondu--2824/

Sinop'ta balık av sezonunun başlamasıyla birlikte gece denize açılan balıkçıların, deniz suyunun sıcak olması nedeniyle ağları boş kaldı.

Sinop Merkez Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Namık Ünlü, av sezonunun başlamasıyla birlikte denize açıldıklarını ancak balık tutamadıklarını söyledi.

Bu yıl balıkçılık açısından çok zayıf bir sezon yaşanabileceğine işaret eden Ünlü, şu değerlendirmede bulundu:

"Deniz suyu sıcaklığı nedeniyle balık açık denizde... Karadeniz'de bulunan kayıkların hamsi avı için yarısı Marmara Denizi'ne bir kısmı da İzmir tarafına avcılığa gitti. Şu anda Karadeniz'de ağ atan tekne yok denilecek kadar az. Hopa tarafından İğneada tarafına kadar boş bir alan var. Deniz suyunun aşırı sıcaklığı nedeniyle balık en az 30 mil açıkta diye tahmin ediyoruz. Maliyetlerimiz ağır olduğu için denizde balık bulmak için çok gezemiyoruz."

Ünlü, balık için yine de umutlarının olduğuna dikkati çekerek, "Havaların biraz soğuması lazım. Ay sonuna doğru balığın olacağını umut ediyorum. Bu sezon palamut görünmüyor. Karadeniz'de hamsiden, istavritten umutluyuz. Şu ana kadar balık sezonu açılışı itibarıyla tezgahlarda deniz balığı özellikle de palamut yok. Bizde bunun burukluğunu yaşıyoruz. Yine tezgahlara havuz balıkları hakim. Bir iki çeşit deniz balığı bulunuyor. Onlar da küçük teknelerle tutulan az miktarda olan istavrit, mezgit gibi balıklar."

Öte yandan tezgahlarda kilogram olarak istavrit 100 lira, mezgit 100 lira, levrek 150 lira ve somon 150 liradan satılıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kruvaziyer "Astoria Grande" 818 yolcusuyla Sinop'a geldi https://mail.gazetebirlik.com/haber/kruvaziyer-astoria-grande-818-yolcusuyla-sinopa-geldi-4213/

Rusya'nın Soçi limanından hareket eden Panama bandıralı kruvaziyer "Astoria Grande'nin" Türkiye'deki ilk durağı Sinop oldu.

Sinop Limanı'na demirleyen "Astoria Grande" kentte bir gün kalacak.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri ile turizm acentesi görevlilerince karşılanan gemi yolcuları, kentte kaldıkları sürede tarihi ve turistik yerleri gezecek.

Kruvaziyerin, 818 yolcusuyla Sinop'un ardından İzmir'e hareket edeceği öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop'ta denize girmenin yasaklandığı kuzey sahilleri boş kaldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinopta-denize-girmenin-yasaklandigi-kuzey-sahilleri-bos-kaldi-114/

Vali Ömer Karaömeroğlu başkanlığında toplanan İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu tarafından kötü hava şartları ve akıntı nedeniyle denize girilmesinin yasaklandığı kentin kuzeyinde kalan sahillerde polis ve cankurtaran ekipleri devriye görevi yapıyor.

Ekipler, yasak kararıyla ilgili bilgi aktardıkları vatandaşları, denize girme yasağı bulunmayan iç kısımdaki güney sahillerine yönlendiriyor.

Yasağa rağmen denize giren bazı vatandaşlar ise uyarılarak denizden çıkartılıyor.

Bu arada alınan yasak kararının ardından kentin kuzey sahillerinin boş kaldığı görüldü. Az sayıda vatandaşın ise denize girmeyerek sahilde zaman geçirdikleri gözlendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop'ta kötü hava şartları ve akıntı nedeniyle denize girilmesi yasaklandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinopta-kotu-hava-sartlari-ve-akinti-nedeniyle-denize-girilmesi-yasaklandi-6165/

Sinop Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu'nun Vali Erol Karaömeroğlu başkanlığında toplandığı belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İlimiz Merkez ilçede denizde son dönemlerde yaşanan boğulma vakaları, meteorolojik olaylar, rip, dip akıntısı ve yoğun rüzgarlar söz konusu olduğundan, vatandaşlarımızın can güvenliğinin sağlanması amacıyla, ikinci bir karara kadar, Sinop ili Kuzey kesimde bulunan Kumkapı Plajından başlayıp, Sarıkum yüzme alanı da dahil, denize girilmesinin yasaklanmasına, söz konusu denize girme yasağının kolluk birimleri, Sinop Belediyesi ve Özel İdare tarafından takibinin yapılmasına, bahse konu yüzme alanlarının sıklıkla ilgili kurumlarca takip edilmesine, yasaklanan yerlerin kamu kurumları ve yerel basın tarafından halka duyurulmasına oy birliği ile karar verilmiştir."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Su kanalı geçen kahvehanede çaylarını yudumlayıp serinliyorlar https://mail.gazetebirlik.com/haber/su-kanali-gecen-kahvehanede-caylarini-yudumlayip-serinliyorlar-4264/

Yenimahalle'de 96 yıl önce "Karafakırın Kahvehanesi" olarak hizmet vermeye başlayan ve halen aynı adla işletilen kahvehaneden su kanalı geçiyor.

Yaz sıcaklarının bunalttığı bugünlerde müşterilerin etrafına sedirler konulan bölüme aktarılan suya ayaklarını sokarak çay içmeleri ilginç görüntüler oluşturuyor.

Kahvehane işletmecisi Nadir Irmak, AA muhabirine, iş yerinin 1927 yılından beri Boyabat'ta "Karafakırın Kahvehanesi" olarak hizmet verdiğini söyledi.

Bahçeleri sulamak için kullanılan su kanalının kahvehaneden geçtiğini belirten Irmak, "Müşterilerimizin ayaklarını sokup serinlediği havuz durgun değil, akıntı halinde." dedi.

Irmak, kanaldaki suyun 115 yıl önce su gücüyle çalışmaya başlayan bitişikteki pirinç fabrikasının çarkını çevirdiğini anlatarak, şu ifadeleri kullandı:

"Tabii ki elektrik gelince suya ihtiyaç kalmamış ama buradan geçen su Bağlar Mahallesi'nde bağ ve bahçeleri suluyor. Biz buradaki havuz çevresine sedir köşesi yaptık. Müşterilerimiz, misafirlerimiz ayaklarını suya sokup serinliyorlar. Arada bir fazla suyu da kahvehanenin içine doğru akıtarak vatandaşlarımızın serinlemesini sağlıyoruz."

Kahvehane içinde 17 metre derinliğinde su kuyusu bulunduğuna da işaret eden Irmak. "Bu kuyu da geçmişte Yenimahalle'nin su ihtiyacını karşılıyordu. Kuyuyu temizledik, suyu temiz. Burada her şey doğal. Müşterilerimiz buz gibi kuyu suyunu içerek içlerini serinletiyorlar." diye konuştu.

- "Serinlemek için mükemmel bir yer"

Müşterilerden Cemal Atılgan ise kanaldaki suyun Kolaz Çayı'ndan geldiğini aktardı.

Atılgan, "Bu su kanalı yukarılardan bağ ve bahçeleri sulayarak buraya geliyor. Ark buradan geçtiği için kahveci de bunu değerlendirip çok güzel bir oturma yeri yapmış. Yazın sıcaklığından bunalıp burada ayaklarımızı suya sokup serinliyoruz. Serinlemek için mükemmel bir yer." dedi


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop'ta ahşap ev yanarak kullanılamaz hale geldi https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinopta-ahsap-ev-yanarak-kullanilamaz-hale-geldi-9229/

Sinop'un Ayancık ilçesinde ahşap ev yandı.

Doğanlı köyü Orta Mahalle'de Elmas Göksel'a ait ahşap evde bilinmeyen nedenle yangın çıktı.

Çevredekilerin haber vermesi üzerine olay yerine sevk edilen Türkeli ve Ayancık Belediyesi İtfaiye Amirliği ile Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri yangına müdahale etti.

Yangın söndürülürken, ahşap ev kullanılmaz hale geldi.

Ev sahibi Elmas Göksel'in yangın çıktığı esnada komşusunda olduğu öğrenildi.

Ekiplerin soğutma çalışmaları devam ediyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop'ta ağustos ayında tezgahta hamsi satışı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinopta-agustos-ayinda-tezgahta-hamsi-satisi-890/

Balık avı sezonunun açılmasına bir ay kala, küçük tekneler tarafından yakalanan mezgit, istavrit ve barbun gibi balıkların arasına hamsi de katıldı. Az sayıda çıkan ilk yerli hamsinin kilogramı 100 liradan satışa sunuldu.

Sinop Merkez Su Ürünleri Kooperatif Birliği Başkanı Namık Ünlü, AA muhabirine, daha önce ağustos ayında palamudun kendisini gösterdiği belirtti.

Bu sezon hamsiden ümitli olduklarını ifade eden Ünlü, şöyle konuştu:

"Bu sezon palamut olacak gibi görünmüyor. Daha önceki yıllarda ağustos ayında palamut kendini gösteriyordu ancak önce hamsiyi gördük. Bu sezon hamsiden çok umutluyuz. Tezgahlarda az da olsa hamsi şimdiden yerini aldı. İşaretler, hamsinin bu sezon bol olacağını gösteriyor. Ufak kayıklar ağlarla tutuyor."

Sezonun başlamasına bir ay kaldığını dile getiren Ünlü, tezgahlarda şu anda alabalık, levrek, çipura ve somonların yanı sıra az da olsa mezgit, barbun ve istavrit bulunduğunu ifade etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop'ta kuvvetli rüzgar nedeniyle gemiler limana sığındı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinopta-kuvvetli-ruzgar-nedeniyle-gemiler-limana-sigindi-4703/

Kentte saatteki hızı 50-70 kilometreye ulaşan rüzgar nedeniyle ilerlemekte güçlük çeken gemiler, kentin doğal limanına demirleyerek beklemeye başladı.

Gemiler, hava şartlarının düzelmesinin ardından seyrine devam edecek. Gemilerin bekleme süresince tüm ihtiyaçları, talep edilmesi halinde Sinop Liman Başkanlığınca karşılanıyor.

Sinop Meteoroloji Müdürlüğü verilerine göre, 3 gündür süren kuvvetli rüzgar ve fırtınanın akşama doğru azalması bekleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop Ayancık'ta afetzedeler için 158 konut daha inşa edilecek https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinop-ayancikta-afetzedeler-icin-158-konut-daha-insa-edilecek-3839/

AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, gazetecilere, sel felaketinin ardından daha önce yapımı tamamlanan 79 konutun afetzedelere teslim edildiğini anımsattı.

Afet sonrası yaraların sarılması için başlatılan çalışmaların hızla devam ettiğini vurgulayan Maviş, "Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesinde Ayancık ilçemize kazandırdığımız 79 afet konutunun ardından, şimdi de 158 konutumuzun yapım ihalesi Toplu Konut İdaresi tarafından gerçekleştirildi. Yasal süreçlerin tamamlanmasıyla en kısa sürede inşasına başlayacağız. İnşallah 158 konutumuzun temellerini çok yakında atacağız. Ayancık ilçemizde hayırlı olsun, hemşehrilerimize hayırlı olsun." ifadesini kullandı.

Maviş, ilçede yaşanan sel felaketi sonrası diğer alanlardaki çalışmaların da sürdürüldüğünü, yapımı devam eden Ayancık Devlet Hastanesinin ek binasının kısa sürede hizmete alınacağını bildirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop'u kruvaziyerlerle dört ayda 3 bin 458 turist ziyaret etti https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinopu-kruvaziyerlerle-dort-ayda-3-bin-458-turist-ziyaret-etti-8330/

ABD'nin Florida eyaletindeki Miami kentinde 2009'da yapılan zirvede kruvaziyer ağına dahil edilen Sinop, 2023 turizm sezonunda da yolcu gemilerine ev sahipliği yapıyor.

Kente bu yıl kruvaziyerlerle 3 bin 458 turist geldi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Metin Süren, kente bu yıl ilk kruvaziyerin nisanda geldiğini söyledi.

Panama bandıralı kruvaziyer "Astoria Grande"nin kente 6 sefer gerçekleştirdiğini belirten Süren, "Kruvaziyer turizmi kentimiz açısından çok önemli. 2023 yılı için Panama bandıralı kruvaziyer Astoria Grande'nin kentimize 18 seferi planlanmıştı. Altı seferini tamamlamış oldu. Kalan seferlerini de yıl sonuna kadar tamamlayacak. Belki bu sefer sayısı artabilir. Biz de bu süreçte gelen misafirlerimizi kentimiz de en iyi şekilde ağırlamaya çalışıyoruz." dedi.

Kruvaziyer turizminin kent içini önemini bildiklerini anlatan Süren, gelecek yıllarda sefer sayılarının artmasını beklediklerini bildirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Panama bandıralı kruvaziyer "Astoria Grande" 850 yolcusuyla Sinop'a geldi https://mail.gazetebirlik.com/haber/panama-bandirali-kruvaziyer-astoria-grande-850-yolcusuyla-sinopa-geldi-8679/

Türkiye'de İstanbul’dan sonra ikinci durağı Sinop olan Astoria Grande, 850 yolcusuyla bir gün limanda demirli kalacak.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri ile turizm acentelerinin görevlilerince karşılanan gemi yolcuları, burada kaldıkları süre zarfında kentin tarihi ve turistik yerlerini gezecek.

Astoria Grande'nin Sinop'un ardından Soçi'ye hareket edeceği öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Binlerce kilometreden gelen leyleklere köylüler "ev sahipliği" yapıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/binlerce-kilometreden-gelen-leyleklere-koyluler-ev-sahipligi-yapiyor-6568/

Havanın ısınmasıyla binlerce kilometrelerce katederek Afrika ülkelerinden Cuma Ovası'na gelen leyleklerin, burada geçirdikleri yaklaşık 6 ay süresince güvenle üremeleri ve beslenebilmeleri için bölgede yaşayanlar ellerinden gelen tüm özveriyi gösteriyor.

Ovadaki köylerde elektrik direklerine yuva yaparak yavrularını büyütmeye çalışan kuşların rahatsız olmaması için köy sakinleri, leylek yuvalarının zarar görmemesi için evlerinin çatı onarımlarını erteliyor.

Bölgede, "Cuma Ovası'nda Leylek Popülasyonunun Araştırılması Projesi" kapsamında da çalışmalar yürütülüyor.

Koordinatörlüğünü, yıllardır bölgede leyleklerle ilgili gözlem yapan Saraydüzü Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi Müdürü Orhan Okur ile Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evrim Sönmez'in yaptığı proje çerçevesinde köylülere, leylekler hakkında bilgi veriliyor.

Geçen yıl başlayan projeyle Cuma Ovası'ndaki elektrik direklerine leylekler için yapay yuva platformları yerleştirilerek enerji hatlarında oluşabilecek zararların önüne geçiliyor, aynı zamanda bu kuşların güvenliği sağlanmış oluyor.

Leylekler, bu yuvalarda güvenli ortamda yavrularını büyüterek, ağustos ayında tekrar Afrika ülkelerine doğru kanat çırpmaya başlıyor.

Orhan Okur, AA muhabirine, bu yıl bölgede 60 civarında leylek yuvasını takip ettiklerini söyledi.

Yuvalardaki kuşların halkalama işlemlerini projede yer alan diğer paydaşlarla bir süre önce tamamladıklarını belirten Okur, leyleklerin yapay platformlarda üremeye başlamalarının gelecek adına umut verici olduğunu dile getirdi.

Okur, geçen yıl bölgede büyüyen 100'e yakın leyleğin göç ettiğini belirlediklerini aktararak, projelerine en büyük katkıyı bölgede yaşayanların verdiğini vurguladı.

Bütün canlıların rahat oldukları ortamda yaşamak istediklerine işaret eden Okur, şunları kaydetti:

"Leylekler insanlarla çok yakın ilişki kursa da burada rahatsız olsalar bu popülasyon oluşmazdı. 60'ın üzerinde leylek yuvası var Cuma Ovası'nda ve bu her sene genişliyor. Bence bu işte esas mimar köylüler. Köylüler hiç rahatsız etmiyor, leylek yuvası zarar görmesin diye çatısını aylarca onarmıyor. Evine su girmesine rağmen müdahale etmiyor. Bence bu çok değerli. Güzel bir ilişki olduğunu söyleyebiliriz leylekler ile köylüler arasında."

Çatısını tamir ettirmek için leyleklerin göç etmesini bekliyor

Yenice köyünden Hasan Bora ise evinin çatısı tahrip olmasına rağmen tamir için leyleklerin yuvadan ayrılmasını beklediğini söyledi.

Evine yağmurlu havalarda su girdiğini anlatan Bora, "Yavru varken ben kiremitleri söküp atmam. Onların gitmesini bekliyorum. Ben onları atar mıyım, onların günahlarını çeker miyim? Geçen ustaya gittim. 'Sökeyim desen de leylekler varken söktürmem.' dedim kendisine. Onlar gittikten sonra çatımızı onaracağız artık." dedi.

"Müzik sesi gibi"

Aynı köyden Şaban Bağlar da leyleklerle zaman geçirmenin çok güzel olduğuna dikkati çekerek şöyle konuştu:

"Özellikle yavruların uçmayı öğrenme süreçlerini keyifle takip ediyoruz. Şakırtı sesleri bize çok hoş geliyor, müzik sesi gibi. Torunlarımız, çocuklarımız gelince onları izliyorlar. Ufak tefek zararları var ama o kadar olacak tabii. Biz leyleklere burada sahip çıkıyoruz. Örneğin geçen sene biri yaralandı, caminin önüne düştü. Çağırdık, gelip aldılar, tedavi edince bize geri getirdiler."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Panama bandıralı kruvaziyer "Astoria Grande" Sinop seferlerini sürdürüyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/panama-bandirali-kruvaziyer-astoria-grande-sinop-seferlerini-surduruyor-7848/

Türkiye'de İzmir'den sonra ikinci durağı Sinop olan Astoria Grande, 696 yolcusuyla bir gün kentte kalacak.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri ile turizm acentelerinin görevlilerince karşılanan gemi yolcuları, yapılan bilgilendirmenin ardından kentteki tarihi ve turistik yerleri görmek için limandan ayrıldı.

Astoria Grande'nin Sinop'un ardından Soçi'ye hareket edeceği belirtildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tarihi Sinop Cezaevi ve Müzesi kısmi olarak ziyarete açılıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/tarihi-sinop-cezaevi-ve-muzesi-kismi-olarak-ziyarete-aciliyor-6244/

Tarihi yapıda, Temmuz 2020'de başlatılan restorasyon çalışmaları sona erdi. Çalışmaların sona ermesiyle cezaevinin bazı bölümleri kapılarını yarın ziyaretçilerine açacak. Vatandaşlar ikinci bir duyuruya kadar cezaevinin belirlenen bölümlerini ücretsiz gezebilecek.

Vali Erol Karaömeroğlu ve AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, Tarihi Cezaevi ve Müzesi’nde incelemelerde bulunarak gazetecilere açıklama yaptı.

Karaömeroğlu, yaklaşık 3 yıldır süren restorasyon çalışmalarının tamamlandığını söyleyerek “Büyük ihtimalle arife günü itibarıyla kısmi olarak ziyarete açacağız. Kentimiz turizm anlamında etkilenmesin diye sayın vekilimizle bir risk alarak burayı açıyoruz. Restore çalışmaları tümüyle tamamlandı. Ancak ana binada tanzim ve teşhir çalışmaları devam ettiğinden o bölümü bu çalışmalar bittiğinde ziyarete açacağız. Kültür ve medeniyet şehrimiz Sinop’a hayırlı olsun.” diye konuştu.

AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş de tarihi cezaevinin Sinop’un en önemli kültür varlıklarından biri olduğunu dile getirdi.

Her ne kadar tanzim ve teşhir çalışmaları tamamlanmasa da cezaevini kısmi olarak ziyarete açma kararı aldıklarını vurgulayan Maviş, şöyle konuştu:

“Yarından itibaren Sinop’a gelen misafirlerimiz cezaevimizi ziyaret edebilecekler. Tanzim, teşhir odaları çalışmaların devam ettiği bölümler. Burada cezaevinin tarihi geçmişine uygun bir fonksiyonlandırma yapıldı. Tanzim, teşhir noktasında da alanında uzman arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyorlar. İnşallah o çalışmalar tamamlandığında da cezaevinin tümü ziyarete açılmış olacak.”

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop'ta su taşkınlarından etkilenen bölgelerde çalışmalar sürdü https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinopta-su-taskinlarindan-etkilenen-bolgelerde-calismalar-surdu-5651/

Kent merkezi ile Ayancık, Türkeli ve Erfelek ilçelerinde etkili olan sağanağın ardından Devlet Su İşleri, İl Özel İdaresi ve belediye ekiplerinin yol, köprü ve menfez onarım çalışmaları sürdü.

Ayancık ve Türkeli ilçelerinde İl Özel İdaresi ekipleri hasar gören köy yollarında onarım çalışmaları yaparken, Devlet Su İşleri ekipleri de dere ve ırmak yataklarında temizlik gerçekleştirdi.

Sinop Belediyesi ekipleri de kent merkezinde taşkın sebebiyle zarar gören yollarda iyileştirme çalışması yürüttü.

Bu arada Sinop Valiliğinden alınan bilgiye göre, kent genelinde heyelanlar sonucu ulaşıma kapanan tüm yollar tekrar ulaşıma açıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ayancık'ta selzedeler yeni iş yerlerinde hizmet vermeye başladı https://mail.gazetebirlik.com/haber/ayancikta-selzedeler-yeni-is-yerlerinde-hizmet-vermeye-basladi-2825/

lçede yaşanan sel afeti sonrası Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Küçük Sanayi Sitesi'nde inşa edilen 56 yeni iş yerinde esnaf, müşterilerine kapılarını açtı.

Sanayi esnafından Yaşar Cahit Altıntaş, yaşadıkları afetin ardından devletin her zaman yanlarında olduğunu söyledi.

Sitelerinde sel nedeniyle 56 iş yerinin yıkıldığını anımsatan Altıntaş, "İlçemizde daha önceden de çok büyük seller olmuş ama böylesini tarih yazmış değildi. Devletimiz anında yanımızda oldu. Devletimizin afet kapsamında yaptığı dükkanlardan esnaf ve iş yeri sahipleri olarak memnun kaldık. Devletimiz elimizden tuttu ve bütün zararlarımızı karşılayarak yeniden hayata başlamamızı sağladı." diye konuştu.

Esnaf Melih Yüksel ise artık işbaşı yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, "Dükkanlarımızı teslim aldık. Devletimiz sağlam dükkanlar yaptı. Emeği geçenlere teşekkür ederiz. Artık işbaşı yaptık. Bundan sonrası ya nasip." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop'ta sağanak su baskınlarına neden oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinopta-saganak-su-baskinlarina-neden-oldu-890/

Kentte dün gece saatlerinde başlayan sağanak, Boyabat, Saraydüzü ve Durağan ilçelerinde etkili oldu.

Boyabat ilçesinde yağış sebebiyle Daylı köyündeki Çorak Deresi taştı.

Taşkında dere kenarındaki Roman vatandaşlara ait bazı çadırlar sel sularına kapıldı.

İhbar üzerine olay yerine sevk edilen AFAD ve UMKE ekiplerince bölgedeki vatandaşlar bulundukları yerden alınarak ilçe merkezindeki KYK yurduna yerleştirildi.

Kaymakam Enver Yılmaz ve Belediye Başkanı Hüseyin Coşar da bölgeye gelerek incelemede bulundu.

Yılmaz, burada gazetecilere, yağışla ilgili gerekli tüm tedbirlerin alındığını belirterek, "Şimdilik kendilerini yurda yerleştirdik, giysilerini verdik. Gerekli önlemler alınıp, güvenli ortam sağlanıncaya kadar misafir edeceğiz. Can kaybımız yoktur, Sadece bir vatandaşımızı yüksek tansiyon sebebiyle ambulansla hastaneye ulaştırdık." diye konuştu.

Selzede vatandaşlara yeni çadırlar dağıtıldı

Çadırları sel sularına kapılan selzede vatandaşlara AFAD ve Boyabat Kaymakamlığınca yeni çadırlar dağıtıldı.

Yeni çadır verilen vatandaşlardan Yaşar Çök, AA muhabirine, sağanak nedeniyle mağduriyet yaşadıklarını söyledi.

Devletin hemen yardımlarına koştuğunu vurgulayan Çök, "Sağ olsunlar, Kaymakam Bey ve Belediye Başkanımız bizimle ilgilendiler. Çadırlarımızı gönderdiler, bizleri yurda yerleştirdiler, üzerimize kıyafet verdiler kendilerine çok teşekkür ediyorum. Bugün de gereken her şeyimiz karşılanıyor. AFAD buraya yeniden çadırlarımızı kurdu. Bizleri mağdur bırakmadıkları için çok sevinçliyiz, Allah razı olsun" diye konuştu.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop'ta Türk Mutfağı Haftası kapsamında yöresel tatlar tanıtıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinopta-turk-mutfagi-haftasi-kapsaminda-yoresel-tatlar-tanitildi-9933/

Bu yıl ikincisi kutlanan hafta çerçevesinde, Sinop Valiliği önünde düzenlenen programda, katılımcılara yöresel lezzetler tanıtılarak, ikramda bulunuldu.

Vali Erol Karaömeroğlu ve beraberindeki heyet, etkinlikte vatandaşlara Sinop'a özgü, un, yağ, yoğurt, tuz ve maya karışımıyla hazırlanan hamurun içine üzümlü, cevizli veya kıymalı iç harç koyularak üretilen nokul ile kavrulan fındıkların ezilmesiyle yapılan ezme dağıttı.

Karaömeroğlu, burada yaptığı konuşmada, ikincisini kutladıkları Türk Mutfağı Haftası'nda yöresel tatları ön plana çıkarmaya devam ettiklerini söyledi.

Hafta boyunca farklı etkinlikler düzenleyeceklerini anlatan Karaömeroğlu, "Binlerce yıllık geçmişe sahip olan Türk mutfağının ve özellikle ilimizdeki yöresel lezzetlerinin turizme kazandırılması çok önemlidir. Bu nedenle ilimizde de gastronomi turizmine daha çok önem verilmesi gerekmektedir." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop'ta yolcu otobüsü su kanalına devrildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinopta-yolcu-otobusu-su-kanalina-devrildi-3751/

Sinop’tan Kastamonu yönüne giden Fahrettin Ş. idaresindeki 34 FYE 957 plakalı yolcu otobüsü, Sinecan köyünde kontrolden çıkarak, yol kenarındaki su kanalına devrildi.

İhbar üzerine olay yerine, sağlık, emniyet, jandarma ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Kazada yaralanan biri ağır 16 kişi sağlık ekiplerince Sinop Atatürk Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Yolculardan Onur Özdemir, otobüsün bir anda yoldan çıkarak kanala doğru gittiğini belirterek, “Biz de ne oldu anlamadık. Şoför uyudu mu başka bir şey mi oldu bilmiyoruz. Yolcular olarak hep birlikte ölümden döndük.” dedi.

Bu arada Sinop Emniyet Müdürü Tarıkhan Çetiner de kaza yerine gelerek incelemelerde bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop'ta yolcu otobüsü su kanalına devrildi, 9 kişi yaralandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinopta-yolcu-otobusu-su-kanalina-devrildi-9-kisi-yaralandi-9641/

Sinop’tan Kastamonu yönüne giden Fahrettin Ş. idaresindeki 34 FYE 957 plakalı yolcu otobüsü, Sinecan köyünde kontrolden çıkarak, yol kenarındaki su kanalına devrildi.

İhbar üzerine olay yerine, sağlık, emniyet, jandarma ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Kazada yaralanan biri ağır 9 kişi sağlık ekiplerince Sinop Atatürk Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Yolculardan Onur Özdemir, otobüsün bir anda yoldan çıkarak kanala doğru gittiğini belirterek, “Biz de ne oldu anlamadık. Şoför uyudu mu başka bir şey mi oldu bilmiyoruz. Yolcular olarak hep birlikte ölümden döndük.” dedi.

Bu arada Sinop Emniyet Müdürü Tarıkhan Çetiner de kaza yerine gelerek incelemelerde bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ayancık'ta afetzedeler için yapılan yeni iş yerlerinin inşası tamamlandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/ayancikta-afetzedeler-icin-yapilan-yeni-is-yerlerinin-insasi-tamamlandi-7836/

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Küçük Sanayi Sitesi’nde inşa edilen 56 yeni iş yeri için hak sahipleri arasında kura çekimi yapıldı.

Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi'nde gerçekleştirilen kura çekiminde konuşan Kaymakam Recep Hasar, yeni iş yerlerinin tüm hak sahiplerine hayırlı olmasını diledi.

Selin yaralarının sarılması noktasında başlatılan çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Hasar, iş yerlerinin yapımında emeği geçenlere teşekkür etti.

İnşası tamamlanan iş yerlerinin kısa bir süre içinde faaliyete geçeceği belirtildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Özel bireyler ve aileleri "asrın felaketi"nden etkilenenler için kışlık giysi ördü https://mail.gazetebirlik.com/haber/ozel-bireyler-ve-aileleri-asrin-felaketinden-etkilenenler-icin-kislik-giysi-ordu-3892/

Engelsiz Yaşam Merkezi'nde bir araya gelen özel bireyler ve aileleri, depremzedelere gönderilmek üzere atkı, bere ve patik ördü.

 Vali Erol Karaömeroğlu'nun eşi Filiz Karaömeroğlu ve kentteki diğer protokol üyelerinin de destek verdiği çalışma sonucu örülen atkı, bere ve patikler paketlenerek deprem bölgesine gönderildi.

 

Vali Karaömeroğlu, özel bireylere desteklerinden ötürü teşekkür ederek, Sinop olarak depremzedelerin yanlarında olmaya devam edeceklerini söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop'ta kuru yük gemisinde çıkan yangında yaralananların tedavisi sürüyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinopta-kuru-yuk-gemisinde-cikan-yanginda-yaralananlarin-tedavisi-suruyor-7090/

Panama bandıralı "Beata Alfa" isimli gemide çıkan yangının ardından kurtarılan ve Sinop Devlet Hastanesine kaldırılan 10 yaralıdan 4'ünün yoğun bakım servisinde entübe edilmiş şekilde, 6'sının da serviste tedavileri sürüyor.

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Servisi'nde bulunan 4 yaralıdan da 2'si entübe edilmiş halde tedavi ediliyor.

Gemiden yaralı kurtarılan mürettebattan 2 kişi ise Ankara'ya gönderildi.

Öte yandan Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı ekipleri, kayıp gemi personelini 2 helikopter ve 2 Sahil Güvenlik botuyla denizde arama çalışmalarını sürdürüyor.

Söndürme römorkörü ile müdahale edilen gemideki yangının da kısa süre içinde kontrol altına alınması bekleniyor.

Sinop'un Bozburun mevkisi açıklarında dün akşam bir kuru yük gemisinde belirlenemeyen nedenle patlama yaşanmış, ardından çıkan yangında 16 kişi yaralanmış, bir kişi kaybolmuştu. Yaralılar, ekiplerce kurtarıldıktan sonra hastaneye kaldırılmıştı.​​​​​​​

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop'ta kuru yük gemisinde yangın https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinopta-kuru-yuk-gemisinde-yangin-3621/

Bozburun mevkisi açıklarında kuru yük gemisinde belirlenemeyen nedenle yaşanan patlama sonrası yangın çıktı.

Yangına Deniz Polisi ile Sahil Güvenlik ekiplerince müdahale edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum'dan "Sinop" paylaşımı https://mail.gazetebirlik.com/haber/cevre-sehircilik-ve-iklim-degisikligi-bakani-kurumdan-sinop-paylasimi-5138/

Kurum, sosyal medya hesabından Bakanlığın Sinop'ta yaptığı çalışmalara ilişkin paylaşımda bulundu.

Yürütülen çalışmaların Sinop için 30 yıllık bir hayal olduğunu belirten Kurum, "Surları perdeleyen yapıları temizledik. Sinop meydanını, tarihi, kültürü, medeniyeti yeniden gün yüzüne çıkardık. Millet Bahçemizle de şehrimize nefes aldırdık. Yeni düzenlememizle Sinop'umuzun güzelliğine güzellik kattık." ifadelerini kullandı.

Sinop Meydan Projesi'yle şehre geniş bir alan kazandırıldı
Bakan Kurum, paylaşımında, kente yapılan çalışmaların anlatıldığı videoya da yer verdi.

Sinop'ta binlerce yıllık tarihi kale surlarının gün yüzüne çıkarıldığının aktarıldığı videoda, başlatılan çalışmalarla tarihi dokuyu engelleyen tüm yapıların yıkıldığı ve tarihi saat kulesinin de bulunduğu Sinop Kalesi'nin ihtişamlı görünüme kavuştuğu belirtildi.

Sinop Meydan Projesi ile şehre nefes aldıran geniş bir alan kazandırıldığı, bu alana da millet bahçesi yapıldığı ve açık hava müzesi oluşturulduğu ifade edilerek, müzede, Osmanlı, Selçuklu, Roma ve Bizans'a ait aslan heykeli, çeşme kemeri gibi pek çok tarihi eserin sergilendiği kaydedildi.

Sinop'un en kalabalık caddelerinden biri olan Atatürk Caddesi'nde, yapıların meydana uyumu için dış cephelerinin yanı sıra yol ve çevre düzenlemesinin de yapıldığı aktarılan videoda, böylece sahile inen caddenin Sinop'un tarihine, kültürüne ve medeniyetine uygun bir hale getirildiği vurgulandı.

"Sinop, bu proje ile nefes alacak"
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Sinop İl Müdürü Salih Livaoğlu da yaptığı açıklamada, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın Kent Meydanı Projesi, Sinop'un tarihi misyonunu ön plana çıkaracak, şehrin nefes almasına yönelik bir çalışma. Kale surlarının hemen karşı tarafında binalar var. O binaların da dış cephe giydirmeleri yapılacak. Yani biz buna, sokak sağlıklaştırması diyoruz. Burada yapılan iş, betonlaşmanın önüne geçen çalışma. Sinop bu proje ile nefes alacak." bilgisini verdi.

Videoda, vatandaşlar da Sinop Kent Meydanı Projesi'ne ilişkin görüşlerini dile getirdi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop'ta su altında kalan tarım arazileri zarar gördü https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinopta-su-altinda-kalan-tarim-arazileri-zarar-gordu-4051/

Bölgede aralıklarla devam eden sağanağın ardından Durağan ilçesinden geçen Gökırmak Irmağı'nı debisi yükseldi.

Dağdelen köyü mevkisinde su taşkınlarının yaşandığı ilçede çeltik ekili tarlalar ile üzüm bağları zarar gördü.

Kaymakam Ahmet Tozlu, taşkınların yaşandığı bölgede incelemelerde bulundu.

Tarlaları selden zarar gören çiftçilere geçmiş olsun dileğinde bulunan Tozlu, hasar tespit çalışmalarının ardından vatandaşların tüm zararının karşılanacağını söyledi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop'ta sağanak nedeniyle oluşan taşkınlar tarım arazilerine zarar verdi https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinopta-saganak-nedeniyle-olusan-taskinlar-tarim-arazilerine-zarar-verdi-6750/

Bölgede etkili olan yağış sebebiyle Boyabat ilçesinde Gökırmak Irmağı'nın debisi yükseldi.

Şıhlı köyü mevkisinde su taşkınlarının yaşandığı ilçede köylülerin tarım arazilerine ulaşım sağladığı köprü yıkıldı. Taşkın nedeniyle bölgedeki bazı tarım arazileri de zarar gördü.

 

Kaymakam Enver Yılmaz ve beraberindekiler, Şıhlı köyüne giderek taşkının yaşandığı alanda incelemelerde bulundu.

Yetkililerden bilgi alan Yılmaz, vatandaşlara geçmiş olsun dileğini iletti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop'ta sağanak su baskınlarına neden oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinopta-saganak-su-baskinlarina-neden-oldu-3827/

Kentte gece saatlerinde başlayan sağanak, kent merkezi ile Ayancık ve Türkeli ilçelerinde etkili oldu.

Kent merkezinde bazı iş ev ve iş yerlerinin bodrum katlarına su doldu. AFAD, İl Özel İdaresi ile Sinop Belediyesi ekipleri, bodrum katlara dolan suyu boşaltma işlemi gerçekleştirdi. Yağış nedeniyle yol güzergahlarında da hasar oluştu. Ekipler, hasar gören bölgelerde iş makineleriyle çalışma yaptı.

Ayancık ve Türkeli ilçelerinde ise küçük çapta su baskınları yaşandı.

Bu arada Ayancık ilçesinde Babaçay köyü valilik kararıyla tedbir amaçlı boşaltıldı.

Köy sakinlerinin bir bölümü akrabalarının yanına bir bölümü ise ilçedeki bir yurda yerleştirildi.

Vali Erol Karaömeroğlu ise beraberinde İl Emniyet Müdürü Tarıkhan Çetiner, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ferhat Kuran ve diğer ilgililerle su baskınlarının yaşandığı bölgelerde incelemelerde bulundu.

Karaömeroğlu, ekiplerin çalışmalarını takip ederek vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop'ta su basan ahırdaki hayvanlar duvar kırılarak kurtarıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinopta-su-basan-ahirdaki-hayvanlar-duvar-kirilarak-kurtarildi-7898/

Bölgede sabah saatlerinde başlayan sağanak nedeniyle Kastamonu-Sinop il sınırında bulunan Akçay Çayı'nın seviyesi yükseldi.

Türkeli ilçesine bağlı Gencek köyü Çayağzı Mahallesi'nde Akçay Çayı'nın kenarında bulunan Cemil Demir'e ait evin alt katı ile ahırı taşkın nedeniyle su bastı. Demir ailesi, ahırda bulunan hayvanları ahırın duvarını kırarak kurtardı.

Cemil Demir, yükselen çayın sularının ev ve ahırına zarar verdiğini söyledi.

Akçay Çayı'nın yatağının geçen yıl 11 Ağustos'taki selde rüsubatla dolduğunu anlatan Demir, "Bundan önceki afette çay yatağı dolduğu için suyu almaz oldu. Ahırımın bir bölümü 11 Ağustos'taki afette gitti. Şimdi de çay kenarına su içeriye dağılmasın diye koruyucu duvar yapılıyor. Duvar yapımına üst taraftan başlandı. Alt taraftan başlansaydı bu durumu yaşamayacaktık." dedi.

Ahırda çok sayıda hayvanı olduğunu anlatan Demir, "Su basınca arka taraftaki bahçeden ahırın duvarını kırdık, hayvanları kurtardık. 50 büyükbaş hayvan, birkaç koyun, iki de kedi yavrusu vardı. Hayvanları komşulara dağıttık. Şimdi de bir yerlere yerleştireceğiz diye uğraşıyoruz." diye konuştu.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop'ta sel sularının yıktığı İkisu Köprüsü'nün yapımı tamamlandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinopta-sel-sularinin-yiktigi-ikisu-koprusunun-yapimi-tamamlandi-1763/

AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca yapımı tamamlanan İkisu Köprüsü'nde incelemede bulundu.

Burada yetkililerden bilgi alan Maviş, yaptığı açıklamada, ilçede, 11 Ağustos 2021'de sel sularının yıktığı üç önemli köprünün inşa süreçlerinin sona erdiğini belirterek, bunlardan ikisinin hizmete sunulduğunu hatırlattı.

İkisu Köprüsü'nün de yapım sürecinin tamamlandığını ifade eden Maviş, bağlantı yollarındaki çalışmaların da tamamlanmasıyla köprünün çok yakın bir sürede açılacağını bildirdi.

Nazım Maviş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili bakanlara köprülerin inşa süreçlerindeki desteklerinden ötürü teşekkür ederek, İkisu Köprüsü'nün açılışının Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun katılımıyla yapılacağını aktardı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop'ta bitkiler arası hastalık taşıyan iki böcek türü keşfedildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinopta-bitkiler-arasi-hastalik-tasiyan-iki-bocek-turu-kesfedildi-7628/

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ile Sinop Üniversitesince yürütülen çalışma kapsamında Sinop'ta yarım kanatlılar sınıfından iki yeni böcek türü keşfedildi.

OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Zeybekoğlu ile Sinop Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Rukiye Tanyeri tarafından 7 yıl önce, "Sinop ve Kastamonu illerindeki böcek türlerinin sınıflandırılması çalışması" kapsamında çalışma başlatıldı.

Yürütülen çalışma sonucunda Sinop merkez ile Gerze ilçesinde çalı formundaki bitkilerle çam ağaçlarında bugüne kadar literatürde bulunmayan zararlı iki böcek türü keşfedildi.

Yarım kanatlılar sınıfından olan böceklere "Aphrophora geruzei" ve "Tshurtshurnella sinopei" adları verildi.

Zeybekoğlu ve Tanyeri'nin çalışması, "Zootaxa" ile "Entomological news" isimli bilimsel dergilerde makale olarak yayımlandı.

Böceklerin tahıl ürünleri de dahil tüm bitkilerde etkili olabileceği, bu nedenle görüldüğü yerlerde önlem alınmasının önem taşıdığı belirtildi.

Prof. Dr. Zeybekoğlu, AA muhabirine, yeni keşiflerine materyallerin toplandığı lokalitelerin adlarından esinlenerek tür ismi verildiğini söyledi.

Keşfedilen böceklerin bitkiler için zararlı bir tür olduğunu anlatan Zeybekoğlu, "Keşfi yapılan türlerin biyolojik özellikleri belirtilmek suretiyle tanımları yapıldı. Bilimsel makale olarak yayımlanarak bilim alemine sunuldu." dedi.

Böceklerin öz suyu ile beslenerek bitkide gelişme geriliğine neden olduğunu vurgulayan Zeybekoğlu, şunları kaydetti:

"Aynı zamanda doğal bitki örtüsünde ve tarım ürünlerinde farklı hastalıklara sebep olan bakteri, virüs, mikoplazma gibi hastalık etkenlerini hastalıklı bitkiden sağlıklı bitkiye taşıyıp yayarak hastalık oluşturuyor. Bitki öz suyunu emmeleri nedeniyle gelişme geriliğine sebep oluyorlar. Bitkisel zarara yol açmaları nedeniyle ekonomik yönden çok önem arz etmekteler. Dünya için yeni olan bu iki böcek türünün ilk kez tanımının yapılarak yayımlanması ile Türkiye ve dünya faunasına da katkı sağlanmış oldu."

Zeybekoğlu, bu böcek türleri ile biyolojik veya kimyasal mücadele yapılarak zararlı etkilerinin önüne geçilebileceğini ifade etti.

"Ülkemiz hem flora hem de fauna açısından oldukça zengin biyoçeşitliliğe sahip"

Sinop Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Rukiye Tanyeri ise 2015'te başladıkları arazi çalışmalarında iki böcek türü keşfedilmesinin biyoçeşitlilik açısından önemli olduğuna dikkati çekti.

Bu çalışmayla bilim dünyasına "Sinop" ve "Gerze" ismiyle iki canlı daha kazandırmış olduklarının altını çizen Tanyeri, "Bugüne kadar yapılmış çalışmalar, ülkemizin coğrafi konumu itibarıyla hem flora hem de fauna açısından oldukça zengin biyoçeşitliliğe sahip olduğunu göstermekte. Yeni böcek türleri ile Türkiye'nin biyoçeşitliliğine ve dünya biyoçeşitliliğine katkı sunmuş olduk." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop Hükümet Konağı'nın sevimli misafiri kedi "Pakize" https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinop-hukumet-konaginin-sevimli-misafiri-kedi-pakize-3986/

Kentte, Hükümet Konağı girişinde yer alan güvenlik noktasında görevli polis memurları 3 yıl önce yanlarına gelen kediye yiyecek ve su verdi. Kedi de o günden sonra polis memurlarının yanlarından bir daha ayrılmadı.

Zamanla polis memurlarının en yakın arkadaşı haline gelen "Pakize" adını verdikleri kediyi veterinere götürerek aşılarını yaptıran polisler, her gün elleriyle besleyip, tüm ihtiyaçlarını karşılıyor.

Polis memuru Hülya Demirezen, Pakize'nin 24 saati yanlarında geçirdiğini söyledi.

Herkesin sahip çıktığı kedinin sabahları kendilerini kapıda karşıladığını anlatan Demirezen, "Aramızda güzel bir bağ oluştu. Bize karşı sakinleştirici özelliği olduğunu düşünüyorum." dedi.

"Çocuklar özellikle çok seviyor, ilgileniyor"
Demirezen, Pakize için görev yaptıkları noktada bir yer yatağı yaptıklarını, daha fazla orada zaman geçirdiğini vurgulayarak, insanların ilgisinin kendilerini mutlu ettiğini dile getirdi.

Özellikle çocukların kediye gösterdikleri ilgi ve alakanın memnuniyet verici olduğunu ifade eden Demirezen, şunları kaydetti:

"Pakize'yi herkes çok seviyor. Hemen hemen Sinop'taki herkes tanıyordur. Çünkü girişte ona bir yer yatağa yaptık, gün boyunca burada yatar. İnsanlar doğal olarak girip çıkarken karşılaşıyor. Bazen gezintiye çıkıyor. O anlarda insanlar görmediklerinde bize soruyorlar. Çocuklar özellikle çok seviyor, ilgileniyor. Ona gösterilen bu ilgiden dolayı biz de çok mutlu oluyoruz. 2 yıl evvel bir hastalık süreci yaşadı. Veteriner hekimlerimize gerekli tedavilerini yaptırdık. Biraz zor bir süreçti ama çok sağlam bir bünyeye sahip olduğu için hastalığı atlattı. Şimdi bizimle burada yaşamını güzel bir şekilde sürdürüyor."

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yük gemileri kuvvetli rüzgar nedeniyle Sinop doğal limanına demirledi https://mail.gazetebirlik.com/haber/yuk-gemileri-kuvvetli-ruzgar-nedeniyle-sinop-dogal-limanina-demirledi-366/

Bölgede etkili olan olumsuz hava koşulları üzerine uluslararası yük taşımacılığı yapan 20'ye yakın gemi kentin doğal limanına sığındı.

Burada bekleyişlerini sürdüren gemiler, hava şartlarının düzelmesinin ardından tekrar seyir alacak.

Gemidekilerin bekleme süresince tüm ihtiyaçları talep olması halinde Sinop Liman Başkanlığınca karşılanıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop Tarihi Cezaevi'ndeki restorasyon çalışmalarının yüzde 65'lik kısmı tamamlandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinop-tarihi-cezaevindeki-restorasyon-calismalarinin-yuzde-65lik-kismi-tamamlandi-3549/

İl Kültür ve Turizm Müdürü Metin Süren, AA muhabirine, tarihi yapıda, geride kalan 2020 yılının ikinci çeyreğinde başlatılan restorasyon çalışmalarının devam ettiğini söyledi.


Gelinen noktada cezaevindeki restorasyon çalışmalarının yüzde 65'lik kısmının tamamlandığını vurgulayan Süren, Bakanlık gözetiminde çok titiz bir çalışma yürütüldüğünü vurguladı.

Süren, restorasyonun ardından Sinop Tarihi Cezaevi ve Müzesi'nin fonksiyonlarının artırılmasının amaçlandığını belirterek, "Bunlardan biri tarihi yapı içinde kurulması için çalışma başlattığımız deniz müzesi. Sayın Valimizin talimatıyla İstanbul Deniz Müzesi yetkilileriyle gerekli görüşmeleri yaptık. Oradan ilimize gelen bir heyet, tarihi yapıda incelemelerde bulundu. Süreç şu an devam ediyor." diye konuştu.

Deniz müzesinin yanı sıra sosyal alanların oluşturulduğu çalışmaların bu yıl içinde tamamlanmasının hedeflendiğini aktaran Süren, tarihi yapının hangi zaman diliminde ve hangi şartlarda ziyarete açılacağına ise Kültür ve Turizm Bakanlığınca karar verileceğini sözlerine ekledi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ayancık'ta selde yıkılan Şevki Şentürk Köprüsü yeniden açıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/ayancikta-selde-yikilan-sevki-senturk-koprusu-yeniden-acildi-6197/

AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, gazetecilere, selin ardından devletin tüm imkanlarıyla yaraları sarmaya devam ettiğini söyledi.

İlçede Şevki Şentürk Köprüsü'nün de sel felaketinde yıkıldığını anımsatan Maviş, "Yoğun çalışmaların sonucunda 77 günde tamamlanan köprümüz araç trafiğine açılarak vatandaşlarımızın hizmetine sunulmuştur." dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun süreci yakından takip ettiğini vurgulayan Maviş, "Sayın Bakanımıza, verdiği destek ve katkılardan ötürü teşekkür ediyoruz. Köprümüz ilçemize hayırlı olsun." diye konuştu.

Köprünün açılış töreninin ilerleyen günlerde yapılacağı öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Karga 'Şakir' bir ilçenin omzunda geziyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/karga-sakir-bir-ilcenin-omzunda-geziyor-1217/

lçede esnaflık yapan Mehmet Göymen, yaklaşık bir yıl önce iş yerinin önünde yavru bir karga buldu. Göymen'in iş yerine alarak yem ve su verdiği kuş bir daha iş yerinden ayrılmadı.

Göymen'in çocuklarının "Şakir" adını verdiği karga, şimdilerde ise tüm ilçe esnafının maskotu haline geldi.

Her gün esnafı ziyaret eden karga "Şakir" kendisine verilen yiyecekleri yerken, bazen vatandaşların omzunda bazen de araçların üzerinde ilçede gezinti yapıyor. Kahvehanede masa masa dolaşan, konduğu balkonlarda vatandaşların verdiği yiyeceklerle beslenen "Şakir" ile esnafın dostluğu görenlerin de ilgisini çekiyor.

 "Acıktığı zaman cama tıklıyor"

İlçe esnafı Sinan Akdoğan, AA muhabirine, Şakir'in her gün kendilerini ziyaret ettiğini, birlikte zaman geçirdiklerini söyledi.

Esnaf ve ilçe halkının Şakir'i çok sevdiğini vurgulayan Akdoğan, "Şakir artık ilçemizin maskotu. Her gün bizi ziyarete gelir. İlçe içinde gezdiğimiz zaman omzumuza konar, bizimle beraber gezer. Karnı acıktığı zaman lokantaların camını tıklar. Buradaki tüm esnaf da onu tanıdığı için yemek verir." diye konuştu.

 Esnaf Hülya Güneş ise karganın kendileri için neşe kaynağı olduğunu dile getirdi.

Güneş, Şakir'in yemek dışında iş yerlerindeki özellikle çay kaşığı ve şekerleri de aldığını belirterek, "Şakir cama tıklayarak 'ben geldim' diyor. Yemeğini ve suyunu veriyoruz. Ama o genelde masaların üzerindeki çay kaşıklarını ve şekerleri alıyor. Bir lirayı çok seviyor mesela, verdiğimiz zaman sahibi Mehmet beye götürüyor. Biz Şakir'i çok seviyoruz, o da kendisini hiç özletmez, her gün bizi ziyaret eder." dedi.

 Kargayı iş yerinde besleyen Mehmet Göymen de ilçede herkesin kuşa sahip çıktığını aktararak, "Şakir artık ilçemizin sevgilisi olmuştur." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trafik polisinin sadık arkadaşı 'Köpük' https://mail.gazetebirlik.com/haber/trafik-polisinin-sadik-arkadasi-kopuk-8320/

Trafik ışıklarının olmadığı Sinop'ta 13 yıldır aynı kavşakta görev yapan trafik polisi Halis Arslan'ı, sokak köpeği "Köpük" yalnız bırakmıyor.

Arslan'ın yolu, yaklaşık bir yıl önce çevredeki esnafın "Köpük" adını verdiği sokak köpeği ile kesişti. Yanına gelince su ve yiyecek verdiği köpek, Arslan'ın o günden sonra mesai saatleri içindeki en sadık arkadaşı oldu.

Köpük, mesai boyunca Arslan'ın yanından ayrılmıyor. Arslan ile Köpük'ün dostluğu görenlerin de ilgisini çekiyor.

Polis memuru Halis Arslan, Köpük ile dostluklarının çok özel olduğunu söyledi.

Her gün yanına gelen Köpük'ü görmediğinde gözlerinin onu aradığını ifade eden Arslan, "Sabah işe geldiğimde beni aracımı park ettiğim yerde bekliyor. Gün boyu yanımdan ayrılmıyor." dedi.

Arslan, sabah ve öğle saatlerinde yemek yerken Köpük'ün de karnını doyurduğunu belirterek, "Kendi ihtiyacım olmasa bile veya görev icabı kavşaktan ayrılamasam da gözüm hep onda. Mutlaka onu doyurmalıyım. Kısa süre de olsa mesaiye ara verip Köpük'ü doyuruyorum." diye konuştu.

"Dört gün ayrı kaldık, hiçbir şey yememiş"
Rahatsızlanan köpeğin bir süre Sinop Belediyesine ait barınakta kaldığını söyleyen Arslan, şunları aktardı:

"Son zamanlarda biraz rahatsızlanmıştı. Barınağa aldırdık, sağ olsunlar güzel bir şekilde tedavisi yapıldı. Yalnız Köpük'ün orada kaldığı dört gün süresince hiçbir şey yemediğini öğrendim. Aşırı üzüldüm. 'Böyle olmaz Köpük'ü tekrar yanıma getirin' dedim. Geldiğinde çok zayıflamıştı. Şimdi buluştuk, tekrar beraber görev yapmaya devam ediyoruz."

Esnaf Aynur Arslan da "Bizim de bir süredir dikkatimizi çekiyor. Halis Bey'i zaten biliyoruz, uzun süredir burada görev yapıyor. Şimdi Köpük ile görüyoruz devamlı ve çok mutlu oluyoruz. Dışarıdan bakınca çok güzel bir dostluk görüntüsü." dedi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Balıkçılar palamuttan umduğunu bulamayınca lakerdanın kilosu 150 lira oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/balikcilar-palamuttan-umdugunu-bulamayinca-lakerdanin-kilosu-150-lira-oldu-9797/

Karadeniz'de 1 Eylül'de başlayan av sezonunda balıkçılar palamuttan umduğunu bulamadı.

Kentte 27 yıldır balıkçılık yapan İbrahim Gündoğdu, AA muhabirine, bu sezon palamudun az olması nedeniyle lakerda yapmak için toriğe yöneldiklerini belirtti.

Gündoğdu, "Hamsinin ve çinekopun bol olması nedeniyle palamuttan bu yıl umudu kestik. Şu anda palamut yerine torik lakerdası yapıyoruz. Çok fazla torik de çıkmıyor." dedi.

Az miktarda yaptıkları lakerdalar için talebin yüksek olduğunu ve bu talebi karşılayamadıklarını anlatan Gündoğdu, şunları kaydetti:

"Geçen yıl palamut bolluğu yaşanırken vatandaşlarımız kilosu 100 liradan, ucuz lakerda yedi. Bu yıl balığın az olması nedeniyle il dışından gelen talepleri maalesef karşılayamıyoruz. Sınırlı sayıda yaptığımız lakerdaları da daimi müşterilerimize vermek zorunda kalıyoruz. Yaklaşık 3 kilogram ağırlığında olan ve büyüklüğüne göre tanesi 180 ile 220 lira arasında değişen torikler temizlenip dilimlendikten sonra 2 kilogram geliyor. İki kiloluk cam kavanozlarda yaptığımız lakerdaları da 300 liradan satışa sunuyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Fırtına uyarısı üzerine yük gemileri Sinop'un doğal limanına demirledi https://mail.gazetebirlik.com/haber/firtina-uyarisi-uzerine-yuk-gemileri-sinopun-dogal-limanina-demirledi-4247/

Meteoroloji Genel Müdürlüğünce yapılan uyarı üzerine uluslararası yük taşımacılığı yapan 30'a yakın gemi kentin doğal limanına sığındı.

Burada bekleyişlerini sürdüren gemiler, hava şartlarının düzelmesinin ardından tekrar seyir alacak.

Gemilerin bekleme süresince tüm ihtiyaçları talep edilmesi halinde Sinop Liman Başkanlığınca karşılanıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sel felaketinin yaşandığı Ayancık'ta yüz yüze eğitim 20 Eylül'de başlayacak https://mail.gazetebirlik.com/haber/sel-felaketinin-yasandigi-ayancikta-yuz-yuze-egitim-20-eylulde-baslayacak-4961/

Sinop Valiliğinden yapılan açıklamada, il Hıfzıssıhha Kurulunun, Vali Erol Karaömeroğlu başkanlığında toplandığı ifade edildi.

Ayancık'ta 11 Ağustos'ta yaşanan sel felaketinin ardından temizlik ve hafriyat çalışmalarının devam etmesi, ayrıca selden etkilenen binaların yıkım kararının verilmesi nedeniyle cadde ve sokaklarda iş makinelerinin yoğunluğunun sürdüğü belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Tüm bu çalışmaları yapmak üzere ilçemizde bulunan ekip ve personellerin okullarımıza bağlı okul pansiyonlarımızda ve okul binalarımızda konaklıyor olması kurulumuzca değerlendirildiğinde, Ayancık'ta 6 Eylül'den itibaren geçilmesi planlanan yüz yüze eğitim öğretim faaliyetlerine, oluşması muhtemel risklerden dolayı 20 Eylül'de başlanılması, 20 Eylül'e kadar eğitim öğretim faaliyetlerine uzaktan eğitim yoluyla devam edilmesine karar verilmiştir."

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Selden zarar gören Ayancık Devlet Hastanesi kısmi olarak hizmet vermeye başladı https://mail.gazetebirlik.com/haber/selden-zarar-goren-ayancik-devlet-hastanesi-kismi-olarak-hizmet-vermeye-basladi-3883/

Ayancık'taki sel felaketinde bodrum katı ve zemin katı tamamen sular altında kalan Devlet Hastanesinde temizlik çalışmaları devam ediyor.

Güvenlik güçleri, hastane personeli ve halkın birlikte temizlik yaptığı hastanede acil servis, kadın doğum, çocuk ve dahiliye polikliniği yeniden hizmete açıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, hastanenin yeniden hizmete açılan bölümlerini ziyaret ederek doktorlar ve hastalarla sohbet etti, geçmiş olsun dileklerini iletti.

Hastane Başhekimi Hasan Ergenç, 11 Ağustos'ta büyük bir sel felaketi yaşadıklarını hatırlattı. Selin olduğu günden itibaren güvenlik görevlileri ve vatandaşlarla hastanede temizlik çalışması yaptıklarını anlatan Ergenç, "Çok hızlı toparlanma sürecine girdik, bu kadar kısa sürede böyle toparlanabileceğimizi bilmiyordum. Bugün itibarıyla bunu başardık. Acil servis, kadın doğum, çocuk ve dahiliye polikliniği hizmete başladı. Hızlı bir şekilde yaralarımızı sarıyoruz. Vatandaşlarımıza sağlık hizmeti vermeye başladık." dedi.

Ergenç, hastanede temizlik çalışmasının devam ettiğini, temizlenen yerlerin yeniden hizmete açılacağını sözlerine ekledi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop için kuvvetli sağanak uyarısı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinop-icin-kuvvetli-saganak-uyarisi-4655/

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan uyarıya göre, bu gece ve yarın sabah saatlerinde Sinop çevrelerinde sağanak ve gök gürültülü sağanağın başta batı ilçeleri (Ayancık, Türkeli ve Erfelek) olmak üzere yerel kuvvetli olması bekleniyor.

Yağış anında sel, su baskını, yıldırım ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ayancık'ta selin izleri silinmeye çalışılıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/-ayancikta-selin-izleri-silinmeye-calisiliyor-5449/

Selden etkilenen bölgelerde hayatın normale dönmesi için AFAD, UMKE, DSİ, Karayolları, İl Özel İdaresi, belediye ekipleri ve ilgili birimlerce başlatılan çalışmalar aralıksız sürdürülüyor.

AFAD Koordinasyon Merkezi'nde oluşturulan kriz masasında alınan kararlar doğrultusunda tüm kurum ve kuruluşlar ekipleriyle sahada ter döküyor.

İlçeye bağlı köylere helikopterlerle hizmet ulaştırılırken ilçe merkezinde de iş makineleri, ağır tonajlı kamyonlar ve diğer ekipler selin izlerini silmeye çalışıyor.

Selden etkilenen sanayi bölgesindeki yaya trafiğini sağlayan köprü onarılarak yaya trafiğini açılırken, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından kurulan köprü de vatandaşların hizmetine sunuldu.

Bölgede, Kızılay ve sivil toplum kuruluşları tarafından vatandaşlara sıcak yemek, su yardımı yapılıyor.

Selden etkilenen ilçenin alt yapısının da normale dönmesi için çalışmalar devam ediyor.

İlçe sakinlerinden Sultan Çelik, AA muhabirine, "Ayancık ilçemiz çok seviliyormuş. Türkiye'nin her yerinden yardım geldi. Devletimiz yanımızda, hiç durmuyorlar. Elektrik ve suyumuz yoktu, şimdi geldi. Ekipler gece gündüz çalışıyor, çok memnunuz." dedi.

Çalışmalara polis, jandarma ve Mehmetçik de destek veriyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sel felaketi nedeniyle Türkeli'nde mahsur kalan tatilciler arabalı vapurla tahliye ediliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/sel-felaketi-nedeniyle-turkelinde-mahsur-kalan-tatilciler-arabali-vapurla-tahliye-ediliyor-5915/

Bölgede şiddetli yağışın ardından 11 Ağustos'ta yaşanan sel felaketi dolayısıyla Sinop'un Türkeli ilçesinin bağlantı yolları kullanılamaz hale geldi.

İlçede yaşayanlar, kendi talepleri doğrultusunda Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait helikopterlerle gitmek istedikleri yerlere nakledildi.

Sel felaketi sırasında Türkeli'nde turist olarak bulunanların araçlarıyla tahliyesi için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca Çanakkale'den bölgeye arabalı vapur getirtildi.

Ortalama 50 araç kapasitesine sahip arabalı vapur, Türkeli'nden ilk yolcularını alarak Kastamonu'nun İnebolu Limanı'na ulaşmak üzere yaklaşık 3,5 saat sürecek yolculuğuna başladı.

Gemiye binenler, "Devlet millet el ele", "Devletimize Allah zeval vermesin" diyerek alkışlarla tempo tuttu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, vatandaşlara el sallayarak arabalı gemiyi ilk seferine uğurladı.

Karaismailoğlu, gazetecilere, afetin izlerini ortadan kaldırmak için çok yönlü çalışmalar yürütüldüğünü, afetten zarar görmüş bütün yolları açmaya çalıştıklarını söyledi.

Özellikle Türkeli ve Ayancık köprülerinin afetten dolayı ortadan kalkması nedeniyle mağduriyet yaşandığını belirten Karaismailoğlu, "Beş gündür ilçeden çıkamıyordu vatandaşlarımız. Ona çözüm olarak arabalı vapur getirdik. İnşallah onların tahliyesini feribotla yapmaya başladık. Kısa sürede inşallah feribot buradaki arkadaşlarımızı, vatandaşlarımızı İnebolu Limanı'na ulaştıracak ve oradan istedikleri yere transfer olabilecekler. Aracıyla gitmek istemeyen vatandaşlarımızın zaten dünden itibaren helikopterlerle Çatalzeytin ilçesine transferlerine başlamıştık." dedi.

Arabalı geminin ilk seferine başladığına işaret eden Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

"Ortalama 50 araç alıyor bir gemimiz. Sırada bekleyen vatandaşlarımız var. Gemi İnebolu'ya vardıktan sonra tekrar buraya dönecek. Buradaki vatandaşlarımızın transferini bitirene kadar devam edecekler. Bu transferler bitmeden köprülerimizi, yollarımızı açmayı planlıyoruz. İnşallah yarın akşam itibariyle Ayancık şehir geçişini de faaliyete geçireceğiz. Çatalzeytin, Türkeli geçişini de en geç salı günü açmayı planlıyoruz. İnşallah bu zorlukların üstesinden devlet millet iş birliğiyle en kısa zamanda geleceğiz."

Aşırı yağışlar nedeniyle bölgede çok büyük afet yaşandığını belirten Karaismailoğlu, "Afetin izlerini ortadan kaldırmak için bütün bakanlıklar, kurumlar ve özellikle gönüllüler, belediyeler, valilikler topyekun çalışma içindeyiz. İnşallah kısa sürede burada yaşamı sürekli hale getirmek için önemli çalışmalarımız var." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop'taki arama kurtarma çalışmalarında bir kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinoptaki-arama-kurtarma-calismalarinda-bir-kisinin-daha-cansiz-bedenine-ulasildi-8145/

Bölgede 11 Ağustos'ta yaşanan sel felaketinin ardından başlatılan arama kurtarma çalışmaları sürdürülüyor. Ayancık ilçesinde arama kurtarma faaliyetleri hem havadan hem karadan yapılıyor. Selden etkilenen Babaçay ve İncipınarı köylerinde yoğunlaşan çalışmalara, yöre halkı da destek veriyor.

Giresun AKUT ekibince İncipınarı köyü sahilinde yürütülen arama kurtarma çalışmasında bir kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Ekiplerce sahildeki tomrukların arasından çıkartılan cenaze, kimlik tespiti için Sinop Atatürk Devlet Hastanesi morguna nakledildi.

Öte yandan ilçede yaraların sarılmasına yönelik çalışmalar sürüyor.

Yardım dağıtımında görevli ekipler, ulaşım sağlayabildikleri mahalle ve köylere traktörlerle, karadan ulaşımı mümkün olmayan bölgelere ise helikopterlerle erzak taşıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ayancık Köprüsü'nde yardım için insan zinciri oluşturuldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/ayancik-koprusunde-yardim-icin-insan-zinciri-olusturuldu-7108/

İlçeyi ikiye ayıran Ayancık Çayı'ndaki 2 köprünün selden yıkılmasının ardından, ilçenin diğer bölümüne yardım ulaştırmak için ayakta kalan hasarlı köprünün üzerinde yardım ekipleri yaklaşık 150 metrelik insan zinciri oluşturdu.

Ekipler su, yiyecek, giyecek ve eşyalardan oluşan yardımları elden ele karşı tarafa ulaştırdı.

Kızılay görevlisi Engin Ekin, AA muhabirine, devletin kurumlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaşların bölgede büyük özveri ile çalıştığını söyledi.

El birliği ile çalışıldığını ifade eden Ekin, "Amacımız vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için." dedi.

Yardımların ulaştırılması için yürütülen çalışmalara vatandaşlar da destek veriyor.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop Ayancık kara yolunda ulaşım yeniden sağlandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinop-ayancik-kara-yolunda-ulasim-yeniden-saglandi-9874/

İlçede dün yaşanan selde Sinop Ayancık kara yolunun yedinci kilometresinde çökme meydana geldi.

Karayolları ekiplerinin yoğun çabası sonucu, yolun çöken bölümüne 16 büz yerleştirilerek, üzerine toprak serildi.

Büzlerle alt tarafından suyun geçişine izin verilen yolda, kontrollü olarak tek şeritten ulaşım yeniden sağlandı.

İş makineleri ile yolda genişletme, güçlendirme çalışmaları devam ediyor.

Sinop Ayancık kara yolunun sel nedeniyle çöken kısmı, ulaşıma açılmasının ardından da AA muhabiri tarafından havadan görüntülendi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop'ta sağanak su baskınlarına neden oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinopta-saganak-su-baskinlarina-neden-oldu-9857/

Yağış nedeniyle kent merkezindeki cadde ve sokaklarda su birikintisi oluştu.

Bazı ev ve iş yerlerinde su baskınlarının yaşandığı kentte, küçük çapta heyelanlar da meydana geldi.

Belediye ekipleri su baskınlarının ve heyelanların meydana geldiği bölgelerde çalışma yaptı.

Türkeli ve Ayancık ilçelerinde ise bazı köy yolları taşan dereler nedeniyle zarar gördü.

Sinop Valiliğinin sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, kent genelinde bugün ve yarın kuvvetli ve gök gürültülü yağışların devam edeceği belirtilerek, vatandaşların sel, su baskını, yıldırım, dolu ve heyelan gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olmaları istendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop Valiliğinden kuvvetli yağış uyarısı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinop-valiliginden-kuvvetli-yagis-uyarisi-2292/

Sinop Valiliğinden yapılan açıklamada, meteorolojik değerlendirmelere göre, yarın sabah saatlerinde başlaması öngörülen yağışın, Çarşamba günü öğle saatlerine kadar bölgede etkili olacağı belirtildi.

Açıklamada, vatandaşların sel, su baskını, yıldırım, dolu ve heyelan gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olmaları istendi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop'ta sağanak trafikte aksamalara neden oldu, denizde hortum oluştu https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinopta-saganak-trafikte-aksamalara-neden-oldu-denizde-hortum-olustu-6495/

Sabah saatlerinde başlayan kuvvetli ve gök gürültülü yağış, kent merkezi ile Dikmen ve Gerze ilçelerinde etkili oldu.

Yağış nedeniyle kent merkezindeki cadde ve sokaklarda su birikintisi oluştu. Trafikte zaman zaman aksamaların meydana geldiği kentte, belediye ekipleri su birikintisinin oluştuğu noktalarda çalışma yaptı.

Karakum mevkisi açıklarında da denizde hortum oluştu.

Sahile yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta oluşan hortumu, vatandaşlar, cep telefonu kamerasıyla görüntüledi.

Yaklaşık 10 dakika etkili olan hortum, bir süre sonra karaya ulaşmadan kayboldu.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Savaş gemileri Sinop İskelesi'ne demirledi https://mail.gazetebirlik.com/haber/savas-gemileri-sinop-iskelesine-demirledi-3871/

Türkiye Deniz Kuvvetlerine ait TCG Akçakoca M268, Romanya Deniz Kuvvetlerine ait ROS LT LUPU Dinesco 25 ve İspanya Deniz Kuvvetlerine ait ESPS Roya P 42 adlı savaş gemileri, Sinop İskelesi'ne demirledi.

Gemilerin gelişi nedeniyle iskele çevresinde emniyet ekiplerince güvenlik önlemleri alındı, sivillerin iskeleye girişine izin verilmedi.

Dört gün kentte kalacak gemilerin ziyaret amaçlı Sinop'a geldikleri belirtildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yaşlı nüfus oranı en yüksek kent Sinop'ta Kovid-19 ile mücadele devam ediyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/yasli-nufus-orani-en-yuksek-kent-sinopta-kovid-19-ile-mucadele-devam-ediyor-4589/

Sağlık Bakanlığınca açıklanan haftalık 100 bin nüfusa karşılık gelen Kovid-19 vaka sayısı 309,6 olan ve bu oranla "çok yüksek riskli" iller grubunda yer alan kentte, koronavirüsle mücadele, alınan ek tedbirlerle devam ediyor.

Valilik koordinesinde yürütülen çalışmalar kapsamında kentte, vaka artışının önlenebilmesi için filyasyon ekiplerinin sayısı yükseltildi, günlük yapılan test oranı artırıldı. Pazarlarda açılan tezgah sayısının yarıya indirildiği kentte, zabıta ekiplerince pazarcı esnafına HES kodu sorgulaması yapılmaya başlandı.

Kentte ayrıca güvenlik güçlerince il ve ilçe girişlerinde HES kodu sorgulaması yapılıyor. Öğrencilerin de okulda bulundukları süre zarfında okul bahçesinden dışarı çıkmaları kısıtlandı.

Kentte, 65 yaş üzeri kişilerin yüzde 75'i aşılandı. İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan mobil ekipler 60 yaş üzerindekilerin de aşılanmaları çalışmalarını sürdürüyor.

"Sinoplu vatandaşların bir süre memleketlerine gelmemeleri doğru bir karar olur"
Vali Erol Karaömeroğlu, aldıkları tedbirler çerçevesinde vaka sayılarında yaşanan küçük bir düşüşün insanlarda asla rehavet yaratmaması gerektiğini söyledi.

Sinop olarak halen "çok yüksek riskli" iller grubunda yer aldıklarını anımsatan Karaömeroğlu, "Kalıcı bir düşüş için mutlaka tedbirlere uymaya devam etmeliyiz." dedi.

Karaömeroğlu, koronavirüs ile mücadelenin sadece alanda yapılan denetimlerle başarıya ulaşmasının mümkün olamayacağına dikkati çekerek, "Ev oturmalarını, akraba, sülale, arkadaş buluşmalarını ertelememiz lazım. Bunun yanında çevre illere sağlık ve ticaret dışında yapılacak ziyaretleri ertelemek gerekiyor. Aksi takdirde bu düşüşü istikrarlı hale getiremeyiz. Bu iş ancak ve ancak tek silahımız olan tedbirle kazanılır." diye konuştu.

Vaka sayılarını aşağılara çekmek amacıyla alanda yoğun baskılama yaptıklarını anlatan Karaömeroğlu, "Ama bu iş sadece alanda mücadeleyle olmuyor. İnsanlarımızın evlerinde de dikkat etmesi, bir araya gelmemesi lazım. Pazara giderken de dikkatli olmaları gerekiyor. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan Sinoplu vatandaşların bir süre memleketlerine gelmemeleri doğru bir karar olur. Hep birlikte mücadele edersek ancak bu savaşı kazanabiliriz." ifadelerini kullandı.

İki doz aşısını yaptıran 65 yaşındaki Nevin Ergül, özellikle yaşlı vatandaşlara yönelik uygulamalardan memnun olduklarını dile getirerek, "Kendimi çok iyi hissediyorum. Tedbirler güzel ama insanların daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Uzun süre evden çıkmadım, kurallara uydum. Bu süreçte zaten bizlere yönelik kolaylıklar getirildi. İnşallah bu hastalıktan ülke olarak yakında kurtulacağız." dedi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yaşadıkları yerde sokak hayvanlarını besleyen hayvansever çift örnek oluyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/yasadiklari-yerde-sokak-hayvanlarini-besleyen-hayvansever-cift-ornek-oluyor-6751/

Sinop'un Boyabat ilçesinde yaşayan emekli Kadriye ve Ömer Akgün çifti, ilçedeki sokak hayvanlarına sahip çıkıp beslenmelerini sağlıyor.

Kadriye ve Ömer Akgün çifti, emeklilik günlerinin büyük bölümünü sokak hayvanlarına ayırıyor. Her gün ilçenin farklı noktalarında sokak hayvanlarını besleyen, yaralı olanların da tedavilerini yaptıran çift, çevrelerine örnek oluyor.

Alparslan Türkeş Parkı'nda dokuz yavru dünyaya getiren köpekle yavrularına da yardım eli uzatan Akgün çifti, her gün hayvanların karınlarını doyuruyor.

Kadriye Akgün, her insanın sokak hayvanlarına sahip çıkmakla yükümlü olduğunu belirterek, "Bu canlar bize Allah'ın emaneti. Belki hayvanları sevmeyenler de vardır ama onlara bakmakla yükümlüyüz. En azından evimizin önüne bir kap su, artan yiyeceklerimizden koysak inanın bu hayvan hiç aç kalmaz." dedi.

Parkta yavrulayan bir anne köpeğe ve yavrularına da sahip çıkmaya çalıştıklarını anlatan Akgün, "Hamile olduğunu biliyorduk, takip ettik, burada bulduk. Yavrularımız üşümesin, rüzgardan etkilenmesin diye çevresini kapattık, yeri kartonlarla döşedik. Anneleriyle sıcacık yatıyorlar. Buraya anneleri için günlük yiyecek getiriyorum. Artık yavrular biraz büyüdü, onlar için de mama getiriyorum." diye konuştu.

Akgün, insanları hayvanlara karşı daha duyarlı olmaya davet ederek, şunları kaydetti:

"Ben senelerdir hayvanları beslerim. Kimseye saldırdıklarını görmedim ama maalesef hayvanlara ya tekme atılıyor ya da taş. Hayvanlar kendilerine ters davranılınca rahatsız olur, sevmiyorlar bu tür tepkileri. Onlar sevgi istiyor, başının okşanmasını istiyor ancak tam tersi bazı kişiler tarafından hayvanlara şiddet uygulanıyor. İnsanların bu hayvanlara nasıl kötülük yaptıklarını anlamakta güçlük çekiyorum. Hayvanlara karşı herkesi daha duyarlı olmaya davet ediyorum."

Ömer Akgün de eskiden özellikle sokakta köpek gördüğünde korkup uzaklarından geçtiğini belirterek, "Bir gün bir köpek evin önüne geldi. Hanım, 'yiyecek ver' dedi. Önce, 'Uğraşma' dedim ama ısrarı üzerine yiyecek verdim. Ondan sonra korktuğum gibi olmadığını anladım. O günden sonra sokak hayvanlarını beslemeye başladım. Eşim de sürekli beni, 'hayvanlar aç, ne duruyorsun' diye ikaz eder." ifadelerini kullandı.

Akgün, "Bu hayvanları korumamız lazım. Bunların da yaşama hakkı var, onlar da can." dedi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Mutlu kent' Sinop'ta turizmcilerden vatandaşlara 'Kovid-19 tedbirlerine uyalım' çağrısı https://mail.gazetebirlik.com/haber/mutlu-kent-sinopta-turizmcilerden-vatandaslara-kovid-19-tedbirlerine-uyalim-cagrisi-3207/

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülkenin en mutlu insanlarının yaşadığı ve her yıl binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapan Sinop'ta Kovid-19 vakalarının düşürülmesi için çalışmalar devam ediyor.

Kentin ekonomik hayatında önemli yere sahip turizm sektörünün temsilcileri de artan vaka sayılarından turizmin etkilenmemesi için vatandaşlara kurallara uyulması çağrısında bulundu.

Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Çobanoğlu, yaptığı açıklamada, hep birlikte mücadele ederek kenti güzel günlerle buluşturacaklarına inandıklarını söyledi.

Sağlık Bakanlığınca haftalık açıklanan tabloda Sinop'un "çok riskli iller" kategorisinde yer aldığını anımsatan Çobanoğlu, "En geç Ramazan Bayramı tatilinde kentimiz için turizm sezonunun açılmasını umut ediyoruz ancak bunun için şimdiden mücadeleyi sıkı şekilde sürdürmeliyiz." dedi.

Vaka sayılarının en aza indirilmesinde ilgili kurumların sorumluluk alarak ek tedbirler uyguladığını vurgulayan Çobanoğlu, şöyle devam etti:

"Ne kadar tedbir alırsanız alın, herkesin başına bir polis dikemezsiniz. Onun için bize düşen, daha az kalabalık yaratmak, pazara daha az gitmek ve misafirliğe mümkün olduğu kadar gitmemek. Sosyalleşme noktasında da daha az sosyalleşmeye özen göstermeliyiz. Evet zor ancak bunları şimdi yapmazsak, bir ay direnmezsek ondan sonraki 4-5 ayı kaybedebiliriz. Güzel bir bahar ve yazı yaşayabilmek için önümüzdeki bir ayı çok sıkı tedbirler alarak ve kurallara uyarak geçirmeliyiz."

Çobanoğlu, Sinop'un hiçbir zaman kötü imaja sahip bir kent olmadığına dikkati çekerek, "Vatandaşlarımız, bizler hep beraber o tabloda mavi ile buluşmak için mücadele etmeliyiz. Şu an maalesef iyi bir durumda değil ve kötü bir imaja sahibiz. Bir an önce mavi iller kategorisinde olmaya gayret göstermeliyiz." ifadesini kullandı.

"Mutlu şehir Sinop'u mutlulukla buluşturalım"
Turizmci Cemalettin Kaya da sürecin zorluklarını artık çok iyi bildiklerini dile getirerek, "Tek yapmamız gereken sık sık tekrarlanan kurallara uymak. Bunun yanında bireysel tedbirlerimize özen göstermeliyiz. Bu kent için turizmin ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Ekonomik, sosyal hayat olarak salgından etkilenmememiz için vatandaşlarımızdan ricamız, kurallara uyalım. Mutlu şehir Sinop'u mutlulukla buluşturalım." değerlendirmesinde bulundu.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop'ta ağa takılan dev kalkan balığı kilogramı 200 liradan satıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinopta-aga-takilan-dev-kalkan-baligi-kilogrami-200-liradan-satildi-2669/

Kentte 25 yıldır balıkçılık yapan Mert Kanal, AA muhabirine, kalkan balığının çok az miktarda avlandığını söyledi. Ağlara nadir takılan balığın fiyatının da yüksek olduğuna işaret eden Kanal, "10 kilogram ağırlığında olan kalkan balıklarına pek rastlanmıyor artık." dedi.

Tezgaha koydukları balığın bir müşterileri tarafından alındığını ifade eden Kanal, "Kilogramı 200 liradan alıcı buldu. Görüp de fiyatını soran çok oldu. Ancak söz konusu fiyatı duyanlar genelde almaktan vazgeçiyor. Eskiye göre maalesef kalkan avında büyük düşüş var. İnşallah gelecek yıllarda avcılığı artar." diye konuştu.

Kanal, bu dönemde kalkan avcılığında da artış yaşanmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Karadeniz'deki fırtınadan kaçan gemiler Sinop doğal limanına sığındı https://mail.gazetebirlik.com/haber/karadenizdeki-firtinadan-kacan-gemiler-sinop-dogal-limanina-sigindi-2895/

Karadeniz'deki olumuz hava koşulları nedeniyle yol almakta güçlük çeken uluslararası yük taşımacılığı yapan gemiler, Sinop'un doğal limanına demirledi.

Bölgede saatteki hızı 30 kilometreye çıkan rüzgar, uluslararası yük taşımacılığı yapan gemiler ile balıkçıları zor durumda bıraktı.

Şiddetli fırtına nedeniyle dev dalgalar arasında yol almakta güçlük çeken gemiler, kentin doğal limanına demirleyerek, burada beklemeye başladı.

Yaklaşık 30'a yakın yük gemisi limanda hava şartlarının normale dönmesini beklediği belirtildi.

Öte yandan fırtınadan kaçan balıkçı tekneleri de aynı bölgede bekleyişlerini sürdürüyor. ​​​​​​

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu 'na ''Yılın Şehircilik Markası-Mutlu şehir''Ödülü verildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinop-valisi-erol-karaomeroglu-na-yilin-sehircilik-markasi-mutlu-sehirodulu-verildi-87/

Bir organizasyon firması tarafından her yıl düzenlenen İstanbul Marka Ve Kariyer Zirvesi Etkinlikleri kapsamında 4.Türkiye Altın Marka Ödüllerinin de sahiplerinin bulunduğu organizasyonda’’Yılın Şehircilik Markası-Mutlu Şehir ödülü Hilton İstanbul Bomonti Convention Center’da düzenlenen törenle Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu’na takdim edildi.

İş sanat, ekonomi, spor ve medya camiasından çok sayıda kişinin katıldığı törende’’Yılın Şehircilik Markası-Mutlu Şehir ‘’ödülüne layık görüldü,

Vali Karaömeroğlu; ödül aldıktan sonra, bu ödülü Sinop’ta çalışan sağlık ekibine itafen aldığını’Çalışan tüm sağlık ekibine sonsuz teşekkürlerini ifade etti.

Sinop; Tarih, doğa ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, Türkiye’nin en kuzeyi ve Tüik raporları sonucunda ‘’Mutlu Kent’’olarak olarak uzun zamandır bilinen bir şehrimiz. Sinop’un en büyük markası da ‘’İnsanı’dır. dedi.

İlk göz ağrısının Sinop olduğunu söyleyen Vali, çalışmalarını en efektif şekilde gerçekleştirmek istediğini belirtti.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop'ta zargana avında bolluk yaşanıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinopta-zargana-avinda-bolluk-yasaniyor-5747/

Sinop Abalı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ömer Tuncer, hava şartları ve mevsim nedeniyle son bir haftadır zargana avında bolluk yaşandığını söyledi.

Bu sezon palamut ve hamsi avının iyi geçtiğini belirten Tuncer, "Şimdi de zargana bereketini yaşıyoruz. Geçen sezon kilogramı 30 liradan satılan zargana, bu sezon 20 liraya kadar düştü. Dolayısıyla vatandaş da ucuz balık yiyor." dedi.

Zargananın genellikle sonbaharda bollaşmaya başladığını anlatan Tuncer, "Uzunluğu 40-50 santimetre civarında olan, çok lezzetli ve zengin besin değerine sahip zargana, yağsız olduğundan genellikle kızartılarak ve buğulama yapılarak yenir. Yüksek oranda fosfor içermesi nedeniyle başta çocuklar olmak üzere herkesin yılda 4-5 kez bu balıktan yemesi lazım." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop açıklarındaki hamsi bolluğu balıkçıların yüzünü güldürüyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinop-aciklarindaki-hamsi-bollugu-balikcilarin-yuzunu-gulduruyor-7110/

​​​​​​​Hava şartlarının uygun olduğu günlerde denize açılan balıkçılar, tonlarca hamsi avlayarak limana dönüyor.

Teknelerle kıyıya getirilen hamsilerin bir bölümü işlenmek üzere fabrikalara gönderiliyor.

Sinop Abalı Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ömer Tuncer,​​​​​​​ hamsinin bol olmasının hem kendilerini hem de vatandaşları memnun ettiğini söyledi.

Hamsi avının balıkçıların yüzünü güldürmeye başladığını anlatan Tuncer, "Umudumuz böyle devam etmesi. Hamsi avının artması bir anlamda diğer balıkların da fiyatının düşmesi anlamına geliyor. Çünkü vatandaşlar hamsiye yöneldiğinden diğer balık türlerine ilgi azalıyor. Bu da fiyatlarının düşmesine neden oluyor." diye konuştu.

Tuncer, hamsi avının 15-20 gün daha bol ve bereketli geçmesini beklediklerini kaydetti.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'NÜKLEER SANTRALİN 50 YILLIK MAZİSİ VAR' https://mail.gazetebirlik.com/haber/nukleer-santralin-50-yillik-mazisi-var-6090/

Adil YILDIZ

Sinop ve Akkuyu ve nükleer santralleri..

Çok tartışıldı, çokça yazılıp çizildi.. Oysa her iki santralin devreye girmesiyle birlikte Türkiye’nin elektrik ihtiyacının en az yüzde 10’u karşılanmış olacak.

Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu, “Sinop’un Nükleer Santral yeri olarak tespit edilmesi 1970’lere kadar gidiyor. O yıllarda karar verilmiş.” diyor.. Başta nükleer santral olmak üzere doğa ve kültür değerlerini koruyarak geleneksel özelliklerini yaşatmayı başaran ülkenin en kuzeyindeki şehri, Sinop’u şehrin en yetkili ismiyle konuştuk..

Sinop’a geleli 4 ay oldu. İlk valilik yeriniz. Bir gününüz nasıl geçiyor?

İlk göz ağrım Sinop… Yani günümün 3’te 2’si Sinop projeleriyle geçiyor. Geri kalan vakitte uyurken de Sinop’la ilgili hayallerle uyuyoruz. Sinop’la dertleniyoruz. Sinop’la yatıyoruz; Sinop’la kalkıyoruz. 24 saat hayatımız Sinop… Sinop’u geleceğe hazırlamak istiyoruz. Altyapıya önem veriyoruz. Altyapıyı geleceğe hazırlamak istiyoruz.

Altyapıyı ilgili yoğun Ankara seferleriniz var. Bununla ilgili gelişmeler nedir?

Göreve başladım; başladıktan 1 gün sonra Ankara’ya iş takibine başladım. İlk gidişim Meydan Projesi ile ilgiliydi. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum ile Meydan Projesi’ni görüştük. Sonra 15 günde bir hızlı yol almak için Ankara’ya gidip geldik. Sinop; Batı Karadeniz gibi biraz bakir bir alan. Yapılacak çok hizmet ve iş var.

 Peki bu hızlı yol almanın neticesinde inşaatta ilk kazmayı ne zaman vuruyorsunuz?

Yani Meydan Projesi için en son bir ay önce TOKİ başkanlığında tüm paydaşlarla bir toplantı yaptık. Son şeklini verdik. Şimdi önümüzdeki günlerde Anıtlar Kurulu’na uygulama projesi onaya sunulacak. Oradan geçtikten sonra ihale aşaması ve ihale süreci başlayacak.

 2021’in ilk 3 ayı için diyebilir miyiz?

Aralık ayı içerisinde büyük ihtimalle Meydan Projesi’ni ihale edilmiş bir hale getireceğiz.

 Nereden başlayacak?

Sinop Meliha kasın Otel alanını düşünün… Oradan yolla kale duvarı alanı arasındaki bütün alanı kapsıyor. Artı Valilik alanı, adliye ve Ağız-Diş Sağlığı alanından oluşuyor bizim projemiz.

 Jandarma askerlik misafirhanesi tarihi bir alan olarak kalıyor mu?

 Onu o dönemde Jandarma Komutanı olan bir Albay; bizzat halkla beraber yapmış.

Askeri misafirhane tamamen kalıyor mu?

O kalıyor. Koruma altına alınıyor. İki eser dışındaki bütün yerler yıkılıyor.

 Valilik binası ve yıkılan yerler nereye taşınacak?

Valilik bu projenin ikinci etabında yer alacak. Diğer söylediğim alanlar 1. Etapta ihale edilecek. Belediye dışarıya taşınacak. Geçici olarak Bostancı Mahallesi’nde anayol üzerinde bir yeri tahsis ettik. Bu geçici bir tahsis. Belediye’nin esas yapılacak yeri yeni imar planından sonra belli olacak. Biliyorsunuz Yeni Sinop’u yaratmak için Sinop’u dışarıya açacağız…

 Eski Floransa; yeni Floransa… Eski Venedik, yeni Venedik gibi mi?

Evet Avrupa’daki Old City-New City gibi Eski Sinop, yeni Sinop olacak… Eski Sinop’u daha koruma altına alacağız. Daha butik bir turistik şehir haline getireceğiz. Yeni Sinop’u da dışarıya taşıyacağız.

 Bu projelerin tamamı 2023’e kadar tamamlanır mı?

Yeni Sinop’un tamamlanması; yeni imar planının tamamlanmasıyla olacak. O konuda hukuki ve idari süreç devam ediyor. İlçe ve şehircilikten 1 bölü 25000 planı onaylanınca yeni Sinop’un yerleşimi hızlanacak.

Peki kıyı kanununa göre bir sıkıntı yaşıyor Sinoplular… Kıyı kanununda otel yapılmaması gibi çeşitli sıkıntılar var. Bazı yerler SİT alanı ilan edilmişti. Bu konuda neler söylersiniz?

Şimdi kıyı kenar çizgisi ile ilgili bir imar durumu var. Denize 100 metre mesafede imar çalışması yapılamıyor. Sinop’un 3 tarafı deniz. Maalesef bu konuda ihlaller de var. Bu konuda imar affına girmeyen alanları da belediyemiz yıkacaktır. Sinop’un bir dezavantajı var. Hem kentsel SİT alanı hem de 1. Derece; 2. Derece arkeolojik SİT alanı, Mera Kanunu, Orman Kanunu, sulak alanlarla çevrilmiş Sinop… Denize gidemiyorsun… Geriye gittiğinde karşına orman çıkıyor, mera çıkıyor, doğal SİT çıkıyor, sulak alan çıkıyor. Dolayısıyla Sinop boğuluyor. Orman ve deniz arasına sıkışmış bir kara parçasında yatırım yapmak bu şartlarda çok güçleşiyor… Yani normal bir ilde, bir projeyi yapmak 1 senede ihale aşamasına geliyorsa bir hizmet; bizim burada 2-3 yıl mücadele etmeyi gerektiriyor. Dolayısıyla buralarda bir projeyi gerçekleştirmek daha çok zaman alıyor. Böyle bir dezavantajımız var.

 Peki bu konu bakanlıklara bildirildi mi?

Yani bu süreçleri geçmeye çalışıyoruz. Gerekli kurullardan, bakanlıklardan izinleri almaya çalışıyorsunuz. Dolayısıyla çok zaman alıyor.

Sinop çok stratejik bir il, öyle mi?

Kesinlikle… Tarihte hep stratejik oldu Sinop. Eskiden de öyleydi… Yani doğal limanı nedeniyle herkesin sığındığı bir güvenli limandı…

 Sinop’u ön plana çıkarmak isteseniz 3 konu başlığınız ne olur?

Turizm… Doğa… Cezaevi…

Peki ilin valisi olarak bu zamana kadar yapılan tanıtımla ilgili yorumlarınız nelerdir?

Tanıtımla ilgili Sinop Mantısı… Sinop Kestanesi… Kestane Balı… Balık… İnsanı.. Bunları gastronomi olarak ön plana çıkartabiliriz.

Burası bir liman kenti, balıkçı şehri… Gastronomi ile ilgili yeterli altyapı var mı? Bunlarla ilgili neler yapmayı düşünüyorsunuz?

Sinop’ta profesyonel anlamda yeterince bir balık restoranı yok.

Bununla ilgili bir projeniz var mı?

Hayallerimiz içerisinde turizmdeki hizmet sektörünü ve altyapı sektörünün daha üst seviyelere çıkarılması var. İnsan boyutuyla, altyapı tesis boyutuyla daha zengin olmalı… Günübirlik turistin üzerine çıkarmalıyız Sinop’u… Sinop’a daha kültürlü ve zengin bir turist gelmesi taraftarıyız.

 Peki Sinop iline ve ilçelerine neden para harcama kültürü olan insan neden gelsin?

Artık zengin insanlar güneşten sıkıldı… Deniz, kumdan ziyade daha çok doğayla beraber olmak istiyor. Bizim Sinop sahilleri, Batı Karadeniz sahilleri daha çok ilgi çekebilir bu anlamda. Bunlardan birisi de, Çangal ormanları ve Akgöl diyebiliriz. Ayancık olsun, Gerze olsun bunlar daha kültürlü ve ekonomik seviyesi yüksek turistleri kendisine çekebilir. Boyabat’ın tarihsel bir geçmişi var. Çok özel mekanlar.

 Turizm alanında altyapı olarak Sinop yeterli mi?

Sinop’un altyapısı bu anlamda yeterli değil. Ama bizim hedefimiz Sinop’u turizm dahil geleceğe her yönüyle hazırlamak…

Bayramlarda trafiğin yükselmesi, esnafın hizmet sektöründe yetersiz kalması konularında KUZKA'nın desteği söz konusu olabilir mi?

KUZKA hizmet sektörü yönünde eğitim programlarımız var. İnşallah hizmet sunan personelle ilgili bir eğitim çalışması yapıyoruz. Buradaki işletmecilerin duyarlı olması gerekiyor. İşletmecilerimizi daha çok yönlendireceğiz. Çünkü sunulan hizmetin daha kaliteli olması gerekiyor. Çalışan insanı daha iyi eğitmek için yönlendirme ve özendirme çalışması yapacağız.

 Peki Sinop’ta kayıt dışı pansiyonculuk çok gelişmiş durumda. Bununla ilgili bir önleminiz var mı?

Kayıt dışı ile ilgili vergi kaybı nedeniyle bir mücadele içindeyiz. Bunları kayıt altına almak için inceleme ve denetimlere devam ediyoruz.

 Bununla ilgili buradaki işletmecilerin çok şikayeti var mı?

Gerekli önlemler Valilik tarafından alınıyor. Turizm altyapısına hazırlama dediğimiz olay da bu tür ihtiyaçlar sebebiyle oluyor. Eğer zincir otelleri getirebilirsek; normal konaklama tesisleri genişletebilirsek bu anlamda günübirlik, kayıt dışı yerlere insanlar gitmek zorunda kalmayacak.

Peki otel zincirleriyle ilgili otellerin Sinop’a böyle bir talebi söz konusu mu?

Bugüne kadar sadece Green Park girişim yapmak istedi. Başka bir örneğe denk gelmedim.

 “Türkiye’nin en mutlu şehri Sinop” diyoruz. Ama aynı zamanda en yaşlı kent de Sinop… Bu çelişkiyi bana söyler misiniz?

Sinop merkezimiz ve Sinop emekli şehri… Genç nüfusun az olduğu, yaşlı nüfusun çok olduğu bir şehir. Dolayısıyla insanlar böyle bir doğada mutlu olmayacak da ne yapacak?

Kalkınma konusunda emekli şehri olması bir dezavantaj değil mi?

Dezavantaj doğru. Ama inşallah organize sanayi bölgelerini daha çok teşvik ederek; istihdamı arttırıcı faaliyetler içerisindeyiz. Dünyanın en büyük oyuncak fabrikaları, dünya oyuncak sanayinin neredeyse yüzde 70’ine sahip gruplar o yerli ortaklarla ilk fabrikalarını açtılar.

 İstanbul’da ve Sinop’un dışında yaşayan birçok iş adamı var. İş adamlarının yatırım yapması konusunda ne gibi çağrınız var?

Bütün Sinoplu iş adamlarını şehrimizi geliştirmek noktasında Sinop’a davet ediyoruz. Yabancının gelmesi için önce kendi zenginlerimizin, kendi iş adamlarımızın yatırım yapmaya hevesli olması lazım. İlk taşı onların atması lazım.

 Peki yatırım konusundaki avantajları nedir Sinop’un?

Yani burası kalkınmada öncelikli yerler arasında… Bir takım vergi avantajları olan bir ucuz işçi anlamında avantajları olan bir şehir… Artı limanı, doğalgazı var. Çevre şehirlerle ulaşım yolları eskiye nazaran çok güzel.

 Sinop – Ayancık ve Ayancık – Türkeli arasında ve Ayancık – Sakız arasındaki yolla ilgili sıkıntılar yaşanıyor. Şu an bu yollara ilgili bir çalışmanız var mı?

Şu an sahil yolu kapsamında zaten bölme bölme Batı Karadeniz sahilinde yol çalışması devam ediyor. Buradan ta İstanbul’a kadar sahilden yolu bağlama çalışmaları etap etap yapılıyor. Bunlar bittiğinde inşallah Batı Karadeniz turizmde yeni bir rota olacak. Burada da en hazırlıklı il olmak istiyoruz. Bunun yaratacağı enerjiden ve hareketlilikten pay almak istiyoruz. Bu anlamda Sinop bir takım cazip avantajlara sahip.

Peki sizce Sinop’un en büyük markası nedir?

Sinop’un en büyük markası bence denizi ve orman ve insanı.

 Fakat SİT sebebiyle yatırım yapılamaması söz konusu mu?

Ormandır, meradır bu tür yerlerde turizm söz konusu olduğunda yer tahsisi yapılabiliyor.

En önemli olaylardan birisi eğitim… Her öğrenci 2-3 bin lira bırakıyor bulunduğu ile… Sinop Üniversitesi’nin yaptığı faaliyetleri yakından izliyorsunuz. Sinop Üniversitesi’nin öğrenci kontenjanı yeterli mi? Neler yapılabilir?

Sinop Üniversitesi’nde 11 bin öğrenci var. Bu da ilimiz açısından büyük bir katkı… İnşallah öğrenci hedefini arttırmak en büyük hedefimiz…

Dünyamızda vegan turizmi oldukça yer almaya başladı. Fark yaratmak adına vegan turizmi konusunda Sinop potansiyele sahip mi?

Vegan turizmi anlamında zaten biz balıkçılık anlamında Karadeniz’de en üst il biziz… Karadeniz’de balık kültürü konusunda çok öndeyiz. Hamsinin ve diğer tüm balıkların başkenti Sinop’tur. Yani 23 çeşit balık sayabiliyorsunuz. Bu Karadeniz’de hiçbir ile nasip olmayan bir avantaj. Karadeniz’de bir dip akıntısı nedeniyle sahilde oturup balık tutmanız çok zordur.  Ama Sinop’ta oturup balık tutabilirsiniz. Böyle kolaylıkları da var. Balık kültürü anlamında büyük bir avantaja sahip.

İnceburun’a gelen konuklar için oraya bir şey yapmayı düşünüyor musunuz? Projeniz var mı?

İnceburun ile ilgili altyapı anlamında çalışmalarımız var ama dediğiniz anlamda özel bir projemiz yok. Sadece Hamsilos ile Akliman’a kadar olan alanla ilgili bisiklet yolu, tartar pist projelerimiz var.

Nükleer Santral ile ilgili gelinen nokta nedir?

Nükleer Santral ile ilgili ÇED Olumlu Raporu onaylandı. ÇED ile ilgili hukuki süreç devam ediyor. Nükleer Santral’in Sinop’un gelişmesi anlamında büyük bir adım olacağını düşünüyorum. “Turizm ile santral yan yana gelir mi?” diye soracak olursanız; Paris örneğini vereceğim.

Nükleer Santral’deki sıcak suyun denize akması ve bu balıkçı şehrinin ürününe bir zarar vermiş olmaz mıyız?

Bizim sahilimizin her tarafından balık tutabileceğiniz bir özelliğe sahip Sinop…

Balıklar zarar görmez mi?

Şu an Nükleer’in kurulacağı alanda balıkçılık faaliyeti yok ki… Balıkçılığın çok etkileneceğini zannetmiyorum.

İlk operasyon ne zaman başlayacak?

Bu bir devlet projesi… Süreç devam ediyor. Bu Sinop’un Nükleer Santral yeri olarak tespit edilmesi 1970’lere kadar gidiyor. O yıllarda karar verilmiş.

HES’lerle ilgili ÇED raporları mahkeme kararıyla bozuldu. Bu süreçte neler yaşanıyor?

ÇED raporu bozulmadı. Ayancık HES zaten çalışıyordu. 2008 yılında valilikçe “ÇED Gerekli Değildir” raporu verildi.

Bunu devletin vermesi gerekmiyor mu?

Buna itiraz edildi. İtiraz edilince hukuken de yanlış yapılmış. Danıştayca iptal edildi. Şimdi ÇED süreci yeniden başladı. O süreç tamamlandığında HES santrali elektrik üretmeye devam edecek. Çevre Şehircilik Bakanlığı ÇED Genel Müdürlüğü  EK-1’de yer alan tesislere ÇED raporu verme yetkisine sahip. Bir de EK-2’de yer alan tesisler var. Onlara da valilikler ÇED Uygun raporu veriyor. Ayancık’taki HES’te EK-1’de yer almasına rağmen valilikçe verildiği için yargı tarafından bu karar bozuldu; iptal edildi. Süreç yeniden başlıyor. Bakanlığın ÇED raporu vereceği EK-1 listesinde yer aldığı için süreç bu hukuki koşullarda devam ediyor.

Peki biraz da sağlığa geçmek istiyorum Sinop’la ilgili. Sinop’taki hamile kadınlar Bafra’ya, Samsun’a gitmek zorunda kaldı. Bu konuyla ilgili Sinop’ta Devlet Hastanesi’ne çocuk bölümüyle ilgili yapılan iyileştirme çalışmaları var mı? Durum nedir?

Bizim yeni Devlet Hastanemiz gerçekten çok iyi imkanlara sahip; yeterli donatıya, aletlere sahip bir hastane. Geçenlerde de A sınıfına yükseltildi. Dolayısıyla A sınıfı bir hastane olması dolayısıyla daha çok ve çeşitli uzmanların gelme şansı olacak. Bu şekilde de sağlık yönünden toplumumuza daha çok hizmet etme şansımız olacak. Çocuk bölümümüz ve çocuk doktorlarımız var.

Biraz da futboldan bahsetmek istiyorum. Sinop merkez ve ilçelerinde futbol ve spor yatırımı ile ilgili ne gibi değişiklikler olacak?

Spor yatırımı anlamında yeterli altyapıya sahip Sinop… Yeni bir spor salonu yaptık. İçerisi tamamen uluslararası milli düzeyde yarışmaların, turnuvaların düzenlenebileceği bir alan. Bu standartlara sahip. 17 dönüm üzerine kurulu. 5 ayrı spor salonu var. Yani hem basket ve voleybol sporlarının yapılabileceği bir salon var. Turnuvalara ev sahipliği yapılabilir. Hem de aynı bina içerisinde 5 ayrı dala hizmet verebilecek müthiş bir bina yapıldı. Spor altyapısı olarak gerçekten ben hiçbir ilde bu kadar güzel bir altyapı görmedim. Spor olarak Sinop çok avantajlı. Yakın bir gelecekte milli düzeyde sporcular çıkartabiliriz.

Yakın bir gelecekte bir maratoncu kardeşimiz Türkiye birincisi oldu.

Bunun artarak devam edeceğine inanıyorum. Geçenlerde ilk atandığımda Spor Bakanı ile Spor Toto üzerinden 20 milyon liralık bir protokol imzaladık. Basketbol sahasıdır, semt sahalarıdır, tenis kortlarıdır şehrimize kazandırılacak.

Stadyum ne zaman bitiyor?

2 sene içerisinde bitecek.

Sinop’ta gençlerin eğlenebileceği, oturabileceği, kendilerini yetiştirebileceği ne gibi imkanlar var?

Gençlik Spor İl Müdürlüğümüze ait Gençlik Merkezlerimiz var. Orada ister sanat yapılsın, ister spor yapılsın bir çok koşullara sahip merkezler var. Kitap okuma salonlarımız var. İnterneti olan salonlarımız, kafelerimiz var.

Hangi takımı tutuyorsunuz?

Şu an Sinopspor’u tutuyorum. Ama biz Rizeliler genelde Fenerbahçeliyizdir.

Evde hanımefendinin mi yoksa sizin mi sözünüz geçiyor?

Hanım Karadeniz insanı. Son sözü kadınlar söyler. Evde valilik yok.

Vali olmanın ne gibi kişisel avantajı ya da psikolojisi var?

Vali olmak insanlara bire bir hizmet etme zevkine sahip bir meslek. Türkiye’de Cumhurbaşkanımızı temsil eden 3-5 makamdan birisiyiz. Bayrak takma hakkı var. Cumhurbaşkanı’nı temsil eden bir makam. O ağırlığı taşıyoruz. En büyük hazzımız millete doğrudan hizmet etme şansına sahip olmak… Yani millete hizmetkar olan bir makam.

Hobileriniz nelerdir?

Kitap okuyorum. En son Alper Tunga kitabı okudum. Alper Tunga’yı hep şiirlerimizde hatırladık. Ama Alper Tunga gerçekten Orta Asya’da Türklerin gerçekten birliğini, bütünlüğünü sağlayıp; taa Balkanlar’a kadar gelmiş bir komutan. Onun daha iyi tanıtılması gerektiğine inanıyorum.

Ahmet Muhip Dıranas. Sinop’un kendi çocuğu. Sinop’la ilgili böyle bir sanat, edebiyat adına bir çalıştay yapmayı düşünür müsünüz?

Aslında yapmak lazım. Geçenlerde daha önce tanıdığım bir öğretim görevlisi ziyaretime geldi. Divan’ı olan; Osmanlı dönemine ait şairleri varmış Sinop’un. Kimsenin bilmediği şairler var…

Evliya Çelebi; Seyahatnamesi’nde, “Güzel Sinop” diye bahsediyor. Sinope adından geliyor Sinop’un adı. Zeus’un Sevgilisi. Halen restore edilen Balatlar Kilisesi var. Yine Eski Cezaevi dediğimiz fakat şu an restore edilen yer var. Burada Alaaddin Camii var. Selçuklu döneminden. Selçuklu döneminde Alanya’da ve Sinop’ta bir tersane yapılıyor. Şimdi bu tarihsel sürece baktığımız zaman Sinop bir tersane şehri olarak hazırlanabilir mi?

Bizim Samsun’da, Bandırma Vapuru’nu yapan rahmetli Çetin usta var. Çetin ustayı duyunca benim aklıma Selçuklu’dan bu yana tersane şehri olması nedeniyle “Neden Sinop’ta tersanecilik gelişmemiş” diye düşündüm. Yani bunu çok arzuluyorum. Bir Sinoplu i şadamımız da, “Ben bir tersane kurmak istiyorum” diye yer istedi. Ben de kendisine yardımcı olmak için çalışmalar yapıyorum. Hayallerimden birisi de tersaneciliği yaratmak. Burada bunu yapmak istiyoruz.

 İş adamlarına da bir çağrımız olmuş olabilir.

İnşallah bu pandemi bitince daha yakın ilişki içine gireceğiz. Onlarla Sinop’un geleceğine yönelik beyin fırtınası yapmamız gerektiğini düşünüyorum.

Sinop Cezaevi çok önemli bir yer. Restorasyon çalışması yapılıyor. Bittikten sonra ne şekilde kullanılacak?

Restorasyon devam ediyor. 1213’te Selçuklu Sultanı Sultan Alaaddin tarafından ele geçirildi Sinop. Türk milleti ilk kez denizle buluştu. İlk kez buradan açıldık denize. Türk milleti olarak ilk denizle tanışmamız Sinop’la oldu. Karadeniz’deki deniz hakimiyetini sağlamak için de bir tersane inşaa edildi. Bugün cezaevi olan yer; bir Selçuklu tersanesi. Ve bu tersaneyle beraber Karadeniz’deki deniz hakimiyetini sağladı Selçuklu. Aynı zamanda Alanya’da da bir tersane kuruldu. Onunla da Akdeniz fethedilmek istendi. O dönem hem deniz devleti olduk; ve ilk tersanelerimizi de Alanya ve Sinop’a kurarak hakimiyet sağlamak istedik. Bu açıdan Sinop Türk tarihinde çok önemli bir yer tutar. Neden mantımız iyi? Çünkü biz Kayseri gibi Selçuklu çukuru içindeyiz. Batı Karadeniz, Selçuklu çukuruna dahil diye düşünüyorum ben…

Burada çok medeniyetler yaşanmış. Diyojen var. Rum Pontus İmparatorluğu da yaşamış.

Karadeniz’in şöyle bir özelliği var. Resmi olarak Selçuklular gözüküyor. Ama Hun İmparatorluğu zamanı Avrupa’ya giden Hun’ların bir kısmı balkanlar üzerinden bizim Karadeniz’e yerleşiyor. Karadeniz’deki ilk Türk yerleşimi bu kadar eski zamanlara dayanıyor. İkincisi Gümüşhane-Giresun üzerinden Kıpçaklar’ın Şaman olarak Anadolu’ya gelişi.. Karadeniz’e yerleşmeleri… Üçüncü olarak Müslüman-Türk olarak Bayburt üzerinden Karadeniz’e giriş yapıyorlar. Yani 3 dönem var. Karadeniz neden milli olur? Bunun için. Öz be öz Türk bölge… Sinop da böyle. Sadece Selçuklular değil; öncesinde de burada Türkler vardı. Yemeklerimiz bile bunu gösteriyor. Yemekler, insanlar bunu gösteriyor. Sinop’ta tertemiz, cennetlik insanlar var. Onun için benim Sinop’a bu kadar aşkla ve şevkle hizmet etmemin nedenlerinden birisi de budur. Bu kadar temiz insan için mücadele etmek gerekiyor.

Emekli olduğunuzda Sinop’ta gelip yaşar mısınız?

Geçen Gerze Huzurevi protokolünü yaptık. Orada harika bir huzurevi açıyoruz deniz kenarında. Bizim de 3 erkek çocuğumuz var. Hanıma dedim ki, “Belki ilerde valilik kontenjanı olarak burada bir yer ayıralım. Huzurevine düşersek tercihimiz Gerze Huzurevi olacak” dedim. Bu zamanda kız çocuğu babaya ve anneye daha çok sahip çıkıyor. Kız çocukları olan çok şanslı.

KİMDİR?

“27 yıllık mülki idari amiriyim.. Rize merkezde doğdum. 1970 doğumluyum.

İlk ve orta öğrenimimi Rize’de; üniversite öğrenimimi de Hacettepe Üniversitesi Kamu

Yönetimi bölümünde 1991 yılında tamamladım. Mesleğe de 1994 yılında

Erzincan Kaymakamı olarak başladım. Birçok ilçede görev yaptıktan sonra en

son Altındağ Kaymakamı iken 10 Haziran 2020 tarihinde Sinop Valisi olarak atandım. Evli ve 3 çocuk babasıyım.”

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinoplu genç yetenek, Samsun il birincisi oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinoplu-genc-yetenek-samsun-il-birincisi-oldu-8101/

Türkiye genelinde her yıl düzenlenen Gençlik Merkezleri Arası ‘Sahne Sırası Sende’ Türk Müziği Yarışması’nın Samsun ayağı tamamlandı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın ülke genelinde Gençlik Merkezleri arasında bu yıl ikincisini düzenlediği ‘Sahne Sırası Sende’ Türk Müziği Ses Yarışması’nın Samsun il birinciliği gerçekleştirildi. İl genelinde bulunan 9 Gençlik Merkezinden toplam 57 yetenekli genç, solo ses ve solo çalgı kategorilerinde birinci olabilmek için mücadele etti. TRT repertuarında bulunan birbirinden güzel eserlerin seslendirildiği yarışma nefes kesti. 

Yarışmaya katılan Sinoplu genç yetenek Sevde Üçüncüoğlu, Gençler Arası Ses Yarışması Solo Kategorisi kızlarda il birincisi oldu.
[10:06, 10.11.2020] Gülay Hanım: Sinop'ta ilkokuldan itibaren çeşitli Türk Sanat müziği ve Türk halk müziği korolarında korist, solist ve kemani olarak yer aldı.Trt Avaz'ın yayınlamış olduğu Ninniden Ağıta Anadolum adlı programda Sinop türküleri seslendirdi.Çeşitli programlarda yer alan Sinop'lu genç Ondokuz Mayıs Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünü kazandıktan sonra hobisi olan müziğe devam ederek Samsun ilinde bulunan korolarda da konserlere devam etti.Gençlik ve Spor Bakanlığının düzenlemiş olduğu Sahne Sırası Sende adlı yarışmaya Samsun ilinden katılarak Türk müziği kategorisi kızlarda Samsun il birincisi oldu. Bölge seçimleri ile devam eden yarışmada Karadeniz bölge birincisi oldu. Pandemi dolayısıyla nasıl ve ne zaman yapılacağı netleşmeyen yarışmanın bir sonraki aşamasında bölgelerarası yarışılarak Türkiye finali gerçekleşecektir.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çapari ile avlanan palamutlar tezgahları süslüyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/capari-ile-avlanan-palamutlar-tezgahlari-susluyor-1560/

Denizlerde çapari ile avcılık yasağının 15 Ağustos'ta sona ermesinin ardından Sinop'ta küçük tekneleriyle denize açılan balıkçılar, palamut avlamaya devam ediyor.

Balıkçıların çaparilerine takılan, ağırlıkları 350 grama kadar çıkan palamut, tezgahlardaki yerini aldı.

Balıkçı Cumhur Ünlü, palamut bolluğunun sezon öncesi kendilerini umutlandırdığını söyledi.

Çaparilere şu an bol miktarda palamut takıldığını vurgulayan Ünlü, yeni av sezonundan beklentilerinin yüksek olduğunu ifade ederek, şunları dile getirdi:

"Bu sezon palamutta bolluk yaşanacak gibi görünüyor. 2005 yılında deniz palamut kaynıyordu. Bu yıl da yine bolluk içinde geçeceğinin işaretleri var. Palamut fiyatları da oldukça uygun. Şu an tanesini 15 liradan satıyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop'ta Balatlar Yapı Topluluğu kazısında hayvan figürlü obje bulundu https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinopta-balatlar-yapi-toplulugu-kazisinda-hayvan-figurlu-obje-bulundu-6626/

Balatlar Yapı Topluluğu'nda 2010 yılında başlayan arkeolojik kazıların bu yılki bölümü devam ediyor.

Bugüne kadar Helenistik, Roma ve Osmanlı dönemlerine ait eserlere ulaşılan kazıda bu yıl yapılacak kazı çalışmalarıyla yeni bulgulara ulaşılması hedefleniyor.

İlk kez hayvan figürlü obje bulundu
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Gülgün Köroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu yılki kazı çalışmaları sırasında uluslararası değeri olan bir objeye ulaştıklarını söyledi.

Kazıda ilk kez hayvan figürlü obje bulduklarını, eserin benzerlerinin yurt dışında bazı müzelerde yer aldığını ve tarihsel açıdan çok önemli olduğunu vurgulayan Köroğlu, "Bu önemli eseri kilisenin apsis bölümünde bulduk. Tam net olmamakla birlikte tarihi geçmişi Orta Bizans dönemine kadar gidiyor." dedi.

Köroğlu, bu tür değerli parçaların o dönemlerde kutular içerinde muhafaza edildiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Burada çıkması da çok ilginç. Bu şekilde benzer parçaları figürlü değil ama sade geometrik desenli ya da bitkisel desenli olarak önceki yıllarda bulmuştuk. İlk kez hayvan figürlü olanını bulduk. Bunlar Sinop üretimi değil. Başka yerlerde yapılıyor ve buraya ithal olarak geliyor. Sinop deniz kıyısında yer aldığı için ithal malzemeye alışık bir yer. Çok değerli objeler buraya ulaşabilmiş. İki limanı sayesinde zengin bir kent. Belli ki zengin bir yaşam var. Bu eser de onlardan biri."

Köroğlu, eserin tam olarak hangi döneme ait olduğunun ve tarihi geçmişinin belirlenmesi için incelemeye alındığını kaydetti. 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Mutlu kent' Sinop bayramda doldu taştı https://mail.gazetebirlik.com/haber/mutlu-kent-sinop-bayramda-doldu-tasti-5022/

Karadeniz'in önemli turizm merkezlerinden Sinop’ta Kurban Bayramı yoğunluğu yaşandı.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine göre Türkiye'nin en mutlu insanlarının yaşadığı Sinop'taki konaklama tesisleri tamamen dolarken rezervasyon yaptırmadan gelen çok sayıda kişi de kurdukları çadır ve araçlarında konaklamak zorunda kaldı.

Dört günlük tatil süresince 60 bine yakın araç girişinin olduğu tespit edilen kentte Tarihi Sinop Cezaevi ve Müzesi ile Erfelek Tatlıca Şelaleleri girişlerinde uzun araç ve yaya trafiği oluştu.

Sinop'a yoğun ilgi gösteren tatilcilerin kentte en fazla ziyaret ettiği yerler Tarihi Sinop Cezaevi ve Müzesi ile Erfelek Tatlıca Şelaleleri olurken Türkiye'nin en kuzey noktası İnceburun ve Akliman gibi turizm merkezlerini de çok sayıda kişi gezdi.

Vali Erol Karaömeroğlu, vatandaşların iyi bir tatil geçirebilmeleri için her türlü tedbiri bayram öncesi aldıklarını belirterek, "Kentimize yoğun bir ilgi oldu. Dönüş yolunda tüm vatandaşlarımıza hayırlı yolculuklar diliyorum. Güzel geçen tatilimiz, kötü sonuçlanmasın." dedi.

Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Çobanoğlu da şehrin, bölgenin en önemli turizm merkezlerinin başında geldiğinin bir kez daha ortaya konulduğunu söyledi.

Tüm konaklama tesislerinin dolduğu şehirde aşırı kalabalığın oluştuğunu dile getiren Çobanoğlu, "60 bin olan kent merkezi nüfusumuz 200 binlere dayandı. Yeme içme mekanlarımız, turizm merkezlerimiz doldu taştı. Sahillerimizde adım atılacak yer kalmadı. Küçük sorunlar dışında güzel bir tatil dönemi geçirdik." diye konuştu.

Bu arada, emniyet ekipleri de herhangi bir sorunla karşılaşılmaması için kent genelinde sık sık denetim gerçekleştirdi.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bu zambağı koparmanın cezası 73 bin lira https://mail.gazetebirlik.com/haber/-bu-zambagi-koparmanin-cezasi-73-bin-lira-2561/

Her yıl temmuz sonunda başlayıp ekim ayının ortalarına kadar Karadeniz’in incisi Sinop’un sahillerini süsleyen ve endemik bir tür olan likya kum zambakları, geçen yıllara göre azalmış olsa da yine çiçeklendi. Hem kokusu hem görüntüsüyle Sinop sahillerini süsleyen likya kum zambakları, nesli tehlike altındaki hassas türler arasında gösteriliyor. Koruma altına alınma kararı da bulunan ve Sinop sahil şeridindeki kumsallarda açan likya kum zambağı sahillerdeki yapılaşma, bilinçsiz sahil kullanımları, şezlong ve benzeri yapılarla sahillerin doldurulması, çadırcılar gibi nedenlerle yok olma tehlikesi yaşıyor. Bazı vatandaşlar ise sahillerde gördükleri kum zambaklarını kökleyip evlerinin bahçesine götürüyor.

Çevre Kanunu'na göre cezası 73 bin lira

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 10. Bölge Müdürü Hasan Başyiğit, "Kum zambağı nergisgiller familyasından soğanlı ve kıyı kumullarında yetişen bir bitki türüdür. Çok yıllıktır, görüldüğü gibi şerit şeklinde uzun yaprakları var. Yaklaşık 45 santim uzunluğunda yaprakları var. Beyaz çiçekleri olan çok güzel bir bitki. Endemik bir bitki türü. Bu bitki türü Dünya Koruma Birliği tarafından nesli tehlike altında olan türler kategorisinde yer almaktadır. Bu bitki türü Sinop ilimizde özellikle Sarıkum ve Akliman sahillerinde çok yaygın olarak yetiştiğini görmekteyiz. Bunu korumak için Doğa Koruma ve Milli Parklar olarak zaman zaman okullarda köylerde biyoçeşitlilik ve biyokaçakçılık eğitimlerimiz oluyor. Bu konularda gerekli uyarıları yapıyoruz. Bunun dışında yerel ve ulusal gerek sosyal medyadan bu konuda hassasiyeti artırmak adına ve tanınırlığını artırmak adına bu gerekli uyarıları yapıyoruz. Aynı zamanda çok yoğun olan yerlerde işaretlemeler yapmak suretiyle ve buralarda uyarı tabelaları yaparak insanların bunlara zarar vermemesi için çalışmalar yapıyoruz. Bahsettiğim gibi nesli tehlike altında olan türler kategorisinde yer aldığı için Çevre Kanunu'nun ilgili maddesince biyoçeşitliliği tahrip etmekten büyük bir idari cezası yaptırımı var. Bu senenin güncellenmiş fiyatı ile yaklaşık 73 bin lira gibi bir para cezası var. Bunun için bu bitkilere vatandaşlarımızın zarar vermemesi, tahrip etmemesi için ben bu vesileyle tekrar uyarmak istiyorum. Bu konudaki hassasiyetlerinden dolayı da bütün vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop Valisi Karaömeroğlu trafik kazası geçirdi https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinop-valisi-karaomeroglu-trafik-kazasi-gecirdi-9391/

Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu'nun makam aracının bir otomobille çarpışması sonucu 6 kişi yaralandı.

Vali Karaömeroğlu'nun içerisinde bulunduğu Nurullah Çetinkaya yönetimindeki 06 BH 8774 plakalı makam aracı, Ankara-Çankırı kara yolu Ballıca mevkisinde aynı yönde seyreden sürücüsü henüz öğrenilemeyen 34 FZ 5350 plakalı otomobille çarpıştı.

Kazada Vali Karaömeroğlu'nun yanı sıra sürücü ve koruması ile diğer araçta bulunan 3 kişi hafif şekilde yaralandı.

Yaralılar, 112 Acil Servis ekiplerince Çankırı Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Vali Karaömeroğlu, AA muhabirine telefonla yaptığı açıklamada, sağlık durumun iyi olduğunu belirterek, "Kontrol amacıyla hastanedeyiz. Diğer yaralılara da geçmiş olsun diliyorum." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Mutlu şehir' Sinop'ta turizm sektörünün bayram tatili beklentisi yüksek https://mail.gazetebirlik.com/haber/mutlu-sehir-sinopta-turizm-sektorunun-bayram-tatili-beklentisi-yuksek-5908/

Uzun ve temiz sahilleri, tarihi dokusu ve milli parkları ile son yıllarda binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapan Sinop'ta, Kurban Bayramı tatili süresince konaklama tesislerinde yüzde 100 doluluk oranlarına ulaşılması hedefleniyor. 

Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Çobanoğlu,geçmiş yıllarda olduğu gibi bu bayram tatilinde de kentte yoğunluk oluşmasını beklediklerini söyledi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinin tüm dünyayı olduğu gibi kendilerini de olumsuz etkilediğine işaret eden Çobanoğlu, "Yavaş yavaş hareketlenen turizm sektörünün bayram tatilinde tavan yapmasını bekliyoruz." dedi.

Kurban Bayramı tatili öncesinde rezervasyonların yapılmaya başladığını dile getiren Çobanoğlu, "Sinop, bayram tatillerinde zaten ilgi gören bir kent. Geçmiş yıllarda bunun örneklerini yaşadık. Pandemi süreci dolayısıyla ziyaretçi sayımızda düşüş yaşansa da her bayram tatilinde olduğu gibi bu sene de konaklama tesislerimizin tamamının dolmasını bekliyoruz." diye konuştu.

Çobanoğlu, dört günlük bayram tatili süreci dışında da turizm hareketliliğinin devam etmesini beklediklerini belirterek, "Bayram sonrasına denk gelen haftada hareketliliğin devam edeceğini umut ediyoruz. Bu süreç içinde yüzde 70 civarlarında tesislerimizde doluluk bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop Tarihi Cezaevi ve Müzesi'nde restorasyon çalışmaları başladı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinop-tarihi-cezaevi-ve-muzesinde-restorasyon-calismalari-basladi-4057/

Bölgenin en önemli turizm merkezlerinden biri olarak gösterilen tarihi mekanda Kültür ve Turizm Bakanlığınca uygulanan restorasyon çalışmasının 2 yılda tamamlanması planlanıyor. 

AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, beraberinde İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun ve AK Parti İl Başkanı Uğur Giresun ile Tarihi Cezaevi ve Müzesi'nde incelemede bulundu.

Restorasyon projesini yürüten firma yetkililerinden bilgi alan Maviş, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1 milyon 600 bin avroluk projenin tamamlanmasıyla tarihi mekanın ziyaretçilerine farklı bir görünümle hizmet vereceğini söyledi.

Sadece Sinop için değil, ülke turizmi adına da önemli bir projeye imza atıldığını vurgulayan Maviş, "Uzun yıllardır planlanan ancak bir türlü hayata geçirilemeyen Tarihi Cezaevi ve Müzesi'nde restorasyon çalışmaları resmen başlamış durumda. İki yılda tamamlanacak projenin hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

Maviş, tarihi dokunun aslına uygun şekilde restore edileceğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Proje kapsamında tarihi mekan içinde yeni sosyal alanlar ve farklı eserlerin sergileneceği deniz müzesi oluşturulacak. Yüklenici firmamız çalışmalara başlamış durumda. Çalışmalar süresinde cezaevinin bazı bölümleri ziyarete kapatılacak. İnşallah iki yıl sonunda tarihi cezaevimiz daha farklı bir görünüme kavuşacak."

Maviş, proje kapsamında cezaevini çevreleyen tarihi surların da restore edileceğini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop'ta maske takma zorunluluğu getirildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinopta-maske-takma-zorunlulugu-getirildi-6611/

Sinop'ta, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında maskesiz sokağa çıkmak yasaklandı.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, İl Umumi Hıfzıssısha Kurulu kararı gereğince bugünden itibaren il genelinde ağzı ve burnu kapatacak şekilde maske takma zorunluluğu getirildiği belirtildi.

Açıklamada, maske kullanım kurallarına aykırı davrananlara Umumi Hıfzıssısha Kanunu'nun 282. maddesi uyarınca 900 lira idari para cezası uygulanacağı bildirildi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop Tarihi Cezaevi ve Müzesi'nde 1 milyon 600 bin avroluk restorasyon projesi https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinop-tarihi-cezaevi-ve-muzesinde-1-milyon-600-bin-avroluk-restorasyon-projesi-7075/

Özellikle yaz sezonunda binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapan Sinop Tarihi Cezaevi ve Müzesi,kentin en önemli turizm merkezlerinin başında geliyor. 

Çalışmaların tamamlanmasıyla farklı bir görünüme sahip olacak Tarihi Cezaevi ve Müzesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığınca oluşturulan proje heyeti incelemelerde bulundu.

Heyet, daha sonra Vali Erol Karaömeroğlu'nu makamında ziyaret ederek bilgi verdi.

Vali Karaömeroğlu, ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, projenin sadece Sinop için değil, ülke turizmi adına çok önemli olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği destekli 1 milyon 600 bin avro maliyetli projenin en kısa sürede hayata geçirilmesini planladıklarını vurgulayan Karaömeroğlu, son yaptıkları görüşmeler sonucunda projeye cezaevinin çocuk ıslah evleri ile iç kale surları bölümlerinin de eklendiğini anlattı.

Erol Karaömeroğlu, cezaevi dışında kalan tarihi buzhane binasının da proje dahilinde restore edileceğine işaret ederek, "Uzun zamandır restorasyon hazırlıkları devam eden Tarihi Cezaevi'nde en kısa sürede çalışmalar başlanacak. Amacımız tarihi mirasımıza sahip çıkarak gelecek nesillere aktarmak. Sinop Tarihi Cezaevi, yıllık ortalama 300 bin kişiye hizmet veren önemli bir merkez. Ülke turizmine hizmet veren bu tarihi mekanımız, inşallah yeni dönemde yeni görünümü ile hizmet verecek." diye konuştu.

Bu arada restorasyon çalışmalarının başlamasıyla tarihi mekanın bazı bölümlerinin ziyarete kapatılacağı öğrenildi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gençlik ve Spor Bakanlığından Sinop'a 19 milyon liralık yatırım https://mail.gazetebirlik.com/haber/genclik-ve-spor-bakanligindan-sinopa-19-milyon-liralik-yatirim-2334/

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu, AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş ve ilçe belediye başkanlarını kabul etti.

Bakanlık merkez binada gerçekleşen görüşmede, Sinop'a yapılacak gençlik ve spor yatırımlarını kapsayan protokollere imzalar atıldı.

"Bugün kuzeyin incisi Sinop ilimiz için bir aradayız." diyerek sözlerine başlayan Kasapoğlu, "Sinop'un bugünü, yarınları için bugüne kadar yürütmüş olduğumuz çalışmaları protokollerimizle taçlandıracağız. Yeni bir aşamaya geçmiş olacağız. Şimdiden Sinop için hayırlı uğurlu olsun." ifadelerini kullandı.

Bakan Kasapoğlu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle tüm insanlığın önemli bir süreçten geçtiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülke olarak bu mücadeleyi Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu, liderliğiyle çok başarılı bir şekilde yönetmenin haklı gururunu hep birlikte yaşıyoruz. Bu süreçte bazı konuları kısa süreliğine de olsa ertelemiş olduk. Geçen hafta Amasya ile başlatmış olduğumuz protokollere bugün Sinop ile devam ediyoruz. Bu süreçte ülkemiz her alanda güçlü altyapısını tüm dünyaya ispatlamış oldu. Ülkemizin dört bir yanına ilmek ilmek işlenmiş yurtlarımız, karantina süreçlerinde mükemmel ev sahipliği yaptı, önemli bir misyon ifa etti. Yurtlarda yatırımımız hızlı bir şekilde devam ediyor. 'Durmak yok, yola devam, hizmete, yatırıma devam' anlayışımız bugünkü protokolümüzle birlikte Sinopumuz için de devam ediyor."

Kasapoğlu, yatırımların artarak devam edeceğinin altını çizerek, "Bizler her karış toprağına aşık olduğumuz memleketimize hep birlikte hizmet etmenin sevincini, heyecanını yaşıyoruz. Sağlık, sanat, sanayi, ekonomi, eğitim, ulaşım ve tarımda nasıl devasa hamleleri gerçekleştirdiysek, Sayın Cumhurbaşkanımızın spora, sporcuya, gençlere önem veren anlayışıyla gençlik ve sporla ilgili hamlelerimizi, yatırımlarımızı daha güçlü bir şekilde sizlerle birlikte gerçekleştireceğiz. Bugünkü yatırımlarımız sadece bugünler için değil, bu aziz vatanın yarınlara olan kutlu yürüyüşü için çok mühim, stratejik." diye konuştu.

"Biz Türkiye'nin dünyanın kalbi olduğuna inanıyoruz." diyen Kasapoğlu, şunları kaydetti:

"O yüzden ki Anadolu da Türkiye'nin kalbidir. Anadolumuzun her bir köşesi için hiçbir ayrım gözetmeksizin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de yatırımlarımız, pek çok anlamda gençlerimiz için ortaya koymuş olduğumu gayretlerimiz artarak devam edecek. Gençlerimizin, vatandaşlarımızın nerede neye ihtiyaçları varsa onları gidermek, onlar için çalışmak bizim için bir onurdur, görevdir. Çalışma arkadaşlarımla, yöneticilerimizle birlikte bu çıtayı her geçen gün yükselteceğiz. İnşallah Sinop'tan, ilçelerinden daha çok şampiyonlar yetiştireceğiz. Onlar da bu ülkenin şanlı bayrağını sporcu, bilim insanı, alanında başarılı profesyoneller olarak inşallah gururla dalgalandıracak. Buna inanıyoruz."

Bakan Kasapoğlu, "Biz inşa eden, geliştiren, üreten, taş üstüne taş koyan bir zihniyetin temsilcileriyiz. O yüzden omuz omuza bu çalışmalarımızı güçlü bir şekilde devam ettireceğiz. Sinop'un TÜİK verilerine göre en mutlu şehirlerden biri olduğunu biliyorum. İnşallah, bu yatırımlarla Sinoplunun mutluluğuna mutluluk katacağız." şeklinde konuştu.

Sinop'a gerçekleştirdiği ziyaretten bahseden Kasapoğlu, kente yapılacak yatırımları özetledi.

Protokoller kapsamında Sinop'a yapılacak yatırımlar şunlar:
- 2 adet yarı olimpik yüzme havuzu

- 1 adet spor salonu

- 1 adet sentetik çim yüzeyli futbol sahasına 2'li soyunma odası, 500 kişilik çelik tribün yaptırılması, mevcut betonarme tribünün onarımı ve üstünün kapatılması.

- 8 adet sentetik çim yüzeyli futbol sahası (Halı saha).

- 2 adet kapalı sentetik çim yüzeyli futbol sahası (Halı saha).

- 2 adet basketbol-voleybol sahası

- 1 adet yürüyüş yolu

- 3 adet çok amaçlı mini basketbol sahası

- 2 adet futbol sahasının bakım ve onarımının gerçekleştirilmesi.

 

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop Tarihi Cezaevi ve Müzesi'nin restorasyonuna başlanıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinop-tarihi-cezaevi-ve-muzesinin-restorasyonuna-baslaniyor-7761/

Sinop'ta 1887-1999 yıllarında hapishane olarak kullanılan, 2000 yılında ise müzeye çevrilerek ziyarete açılan Sinop Tarihi Cezaevi ve Müzesi'nde restorasyon çalışmaları kısa süre içinde başlayacak.

Yıllık ortalama 300 bin kişinin ziyaret ettiği tarihi mekan, yeni dönemde restore edilerek farklı görüntüye kavuşacak.

AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, restorasyon uygulamasıyla ilgili ihale süreçlerinin tamamlandığını ve firmaya yer tesliminin yapıldığını belirtti.

Dışişleri ile Kültür ve Turizm bakanlıkları nezdinde gerçekleştirdikleri girişimler sonucu AB hibe fonlarından 5 milyon avroluk bütçenin restorasyon için ayrıldığını vurgulayan Maviş, firmanın kısa süre içinde çalışmalara başlayacağını dile getirdi.

Maviş, cezaevini çevreleyen tarihi surların restorasyonuyla ilgili de girişimlerde bulunacaklarına işaret ederek, "Şarkılara, şiirlere konu olan 4 bin yıllık tarihi mekan, çalışmaların tamamlanmasıyla yeni bir yüze kavuşacak. Tarihi surların restorasyonu ve meydan projemizin hayata geçirilmesiyle tarih, kültür ve medeniyet şehri kentimiz, önemli bir destinasyon merkezi haline gelecektir." ifadelerini kullandı.

Maviş, Tarihi Cezaevi ve Müzesi'nin ziyaretçi sayısını artırarak ülke turizmine daha fazla katkı sunmayı hedeflediklerini kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Can dostları için her gün yollara düşüyorlar https://mail.gazetebirlik.com/haber/can-dostlari-icin-her-gun-yollara-dusuyorlar-4620/

Sinop'ta faaliyet gösteren Sahipsiz Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği üyeleri, koronavirüs salgını nedeniyle doğada yem bulmakta güçlük çeken sokak hayvanları için her gün yollara düşüyor.

Kentteki tüm sokak hayvanlarının gönüllü olarak yardımına koşan dernek üyeleri, koronavirüs salgını sürecinde de hayvanların bakım ve tedavilerini yaptırmaya devam ediyor.

Sinop Valiliği ve Belediye tarafından temin edilen köpek ve kedi mamaları, dernek üyelerince kent merkezi ve köylere götürülerek doğaya bırakılıyor.

Dernek üyesi Derya Candan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüm dünyada canlıların zor bir süreçten geçtiğini söyledi.

Koronavirüs salgınının, insanları olduğu kadar hayvanları da olumsuz etkilediğini vurgulayan Candan, bu süreçte ellerinden geldiğince sokak hayvanlarına destek olmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Candan, mama konusunda değişik kurumlarca destek verildiğini belirterek, şöyle devam etti:

"İçinde bulunduğumuz dönem itibarıyla insanlar daha çok evlerde kalıyor ve bu nedenle sokak hayvanları yiyecek bulmakta zorlanıyor. Bizler Valiliğimizin de katkılarıyla alınan mamaları, gönüllü arkadaşlarla her gün çıkarak can dostlarımız için doğaya bırakıyoruz. Kurallar gereği az sayıda kişiyle mesafeyi koruyarak çalışmaları yürütüyoruz. Sonuçta can dostlarımızı kendi kaderlerine terk edemeyiz. Onların bir şekilde karınlarını doyurmaları gerekiyor. Herkesten bu noktada destek bekliyoruz."

Candan, vatandaşlardan evde kalmaya devam etmelerini isteyerek, "Ancak havalar da ısınmaya başladı. Evlerinin önlerine bir kap su ve yemek bırakabilirler. Böylelikle can dostlarımıza katkı yapmış olurlar." diye konuştu.

Dernek üyesi Ahmet Zengin ise daha çok köylerdeki hayvanları beslediğini belirterek, "Onlar bizim verdiğimiz emeğin karşılığını, fazlasıyla, bize duydukları sevgi ile veriyorlar. Lütfen, insanlardan rica ediyoruz, hayvanlarını sokaklara, köylere terk etmesinler. Bu hayvanlar can taşıyor. Bunun asla unutulmaması gerekiyor." ifadelerini kullandı. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop'ta Kovid-19 önlemleri kapsamında ilçeler arası seyahat yasağı getirildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinopta-kovid-19-onlemleri-kapsaminda-ilceler-arasi-seyahat-yasagi-getirildi-5543/

Sinop Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunca alınan karar gereği ilçeler arası tüm giriş ve çıkışların 14 gün süreyle yasaklandığı vurgulandı. 

Açıklamada, ticari araçlar, kamu çalışanları ile farklı ilçelerde iş yeri hizmeti veren kişilerin belgelemeleri şartıyla yasak kapması dışında bulundukları kaydedildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop'ta 3 köyde karantina başlatıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinopta-3-koyde-karantina-baslatildi-3470/

Sinop'un Durağan ilçesinde 3 köy, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında karantinaya alındı.

Sinop Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada kentte daha önce üç farklı ilçede 7 köyde karantina başlatıldığı belirtildi.

Açıklamada, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun kararıyla Durağan ilçesinde Olukbaşı, Yeniköy ve Güngören köylerinde karantina başlatıldığı vurgulanarak söz konusu köylere giriş ve çıkışların ikinci karara kadar kapatıldığı duyuruldu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türkiye'de yaşlı nüfusun en yüksek olduğu ilde yaşlılara "Evde kalın" çağrısı https://mail.gazetebirlik.com/haber/-turkiyede-yasli-nufusun-en-yuksek-oldugu-ilde-yaslilara-evde-kalin-cagrisi-3009/

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2019 yılına ilişkin "İstatistiklerle Yaşlılar" araştırmasına göre nüfusunun 18,8’i yaşlılardan oluşan Sinop'ta, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı etkin bir mücadele yürütülüyor.

Koronavirüs salgınının önlenmesine yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında 65 yaş ve üstü vatandaşlarla kronik hastalığı bulunanlara sokağa çıkma kısıtlaması getirilmesinin ardından, Türkiye'de yaşlı nüfusun en fazla olduğu il Sinop'ta 65 yaş ve üstü vatandaşlara sık sık evlerinde kalma çağrısı yapılıyor.

Sinop Belediyesi ekipleri, kentte dezenfekte çalışmalarına aralıksız devam ederken, Valilik öncülüğünde oluşturulan Vefa Sosyal Destek Grubu ise yaşlıların tüm ihtiyaçlarını karşılıyor.

Tedbirler çerçevesinde belediye tarafından 65 yaş ve üstü vatandaşların zaman geçirdikleri Yaşlılar Evi kapatılırken, zabıta ekipleri park, bahçe ve meydanlarda gördükleri yaşlı vatandaşlara evlerine dönmeleri tavsiyesine bulunuyor.

Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan,yaptığı açıklamada, ülke olarak zor bir süreçten geçtiklerini söyledi.

Kent nüfusunun yüzde 18,8'inin yaşlılardan oluşmasından dolayı üzerlerine önemli görevler düştüğünü anlatan Ayhan, salgının Türkiye’ye sıçramasının ardından belediye olarak ivedilikle Yaşlılar Evi'nin faaliyetlerine son verdiklerini dile getirdi.

Kent genelinde dezenfekte işlemi yaptıklarını vurgulayan Ayhan, 65 yaş üstü bireylerin evde kalmalarının süreç için çok önemli olduğuna işaret etti.

"Lütfen evlerinde kalsınlar"

Havaların da güzel olmasından dolayı yasağa rağmen bazı yaşlı vatandaşları evde tutmakta zorluk çektiklerini belirten Ayhan, "Yaşlı vatandaşlarımızın sağlığı için en başından beri ek tedbirler almıştık. Biz onlardan su parası veya başka bir şey istemiyoruz. Tüm ihtiyaçlarını karşılamada gerekli çalışmaları yapıyoruz. Lütfen evlerinde kalsınlar. Belediye ekiplerimiz 24 saat görev başında. İhtiyaçları olması halinde telefon açmaları yeterli." dedi.

Ayhan, 65 yaş ve üstü vatandaşların risk altında olduğunun yetkililer tarafından açıkladığını anımsatarak, "Kentimizde yaşlı nüfus çok fazla. Bu işin ciddiyetine vararak hareket etme zorunluluğumuz var. Devletin tüm kurumları, sağlıkçılarımız özverili çalışma yürütüyor. Sadece yaşlılarımızı değil, herkesi önerilen tedbirleri almaya davet ediyorum.” ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Karadenizli balıkçının gözdesi yine 'hamsi' oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/karadenizli-balikcinin-gozdesi-yine-hamsi-oldu-7952/

Sinop Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Namık Ünlü,yaptığı açıklamada, avcılığın kısır geçtiği sezonda hamsinin bol olmasının balıkçılık sektörü açısından memnuniyet verici olduğunu söyledi. 

Hamsinin bu sezon palamut, istavrit başta olmak üzere diğer tüm balık türlerinde oluşan açığı kapattığını vurgulayan Ünlü, "Hamsinin bizim için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlamış olduk." dedi.

Ünlü, hamsi avcılığında devamlılık sağlanması gerektiğine işaret ederek, "Ancak bu noktada herkesin üzerine düşen görevi yapması gerekir. İnsanlar denizlerini, akarsularını temiz tutmalı. Biz balıkçılar hamsi üzerindeki av baskısını azaltmalıyız. İlgili bakanlık da denetimlerini artırarak sürdürmeli." ifadesini kullandı.

Resmi rakamlar 15 Nisan'dan sonra açıklanacak

Hamsinin ne kadar avcılığının yapıldığına dair resmi rakamların balık avı sezonu bitiminde açıklanacağına dikkati çeken Ünlü, şöyle konuştu:

"Hamsi bu sezon bizim gözdemiz olmuştur. Rakamlar açıklandığında da göreceğiz, çok güzel bir hamsi avcılığı yapılmıştır. Palamut, istavrit ve diğer balıklar çok az avlandı. Hamsi bu balıklardan oluşan açığı da kapattı. Umarız gelecek av hamsi yine bol olur. Tabi hamsinin yanında diğer balıkların da bollaşmasını arzu ederiz. İnşallah gelecek sezon bu sezondan daha iyi geçer."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop'a Türk ve Belarus ortaklığıyla 5,5 milyon dolarlık fabrika yatırımı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinopa-turk-ve-belarus-ortakligiyla-55-milyon-dolarlik-fabrika-yatirimi-9662/

Sinop'ta Türk-Belarus ortaklığıyla 5,5 milyon dolarlık yatırımla kurulan oyuncak fabrikası hizmete açıldı.

Organize Sanayi Bölgesinde 100 bin metrekare alan üzerine kurulan ve ilk etapta 120 kişinin istihdam edildiği fabrikada, çalışan sayısının planlamalar dahilinde 1200'e çıkarılması hedefleniyor. 

Türk-Belarus ortaklığıyla 5,5 milyon dolarlık yatırımla kurulan fabrika, iç piyasanın yanı sıra yurt dışında da birçok ülkeye oyuncak ihraç edecek.

İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, fabrikanın açılışında yaptığı konuşmada, Polesie firmasının dünyanın en güvenli ülkelerinden biri olan Türkiye'de yatırım yapmasının mutluluk verici olduğunu söyledi.

Firmanın aynı zamanda Türkiye'nin en mutlu ve en güvenli şehrini yatırım merkezi olarak seçtiğini ifade eden Ersoy, "Ülkemize yatırım yapan firmaları hiçbir zaman mahcup etmedik, etmeyeceğiz." dedi.

Ersoy, tüm dünya insanlarına barışı ve huzuru getirmek için mücadele etmeye devam edeceklerini kaydederek, şöyle konuştu:

"Bazılarının halen terörist olarak gösterdiği İdlib'de, kafalarına bomba yağdırılan çocuklara sizlerin aracılığıyla bizler oyuncak göndereceğiz. Suriye'den Afganistan'a, oradan Tunus'a kadar vatansız bırakılmış tüm çocuklara oyuncak, sevgi göndermeye devam edeceğiz. Bu yatırımın hayata geçmesinde emeği geçen Türk ve Belaruslu iş adamlarımıza teşekkür ediyorum."

Açılışa, Bakan Yardımcısı Ersoy'un yanı sıra Vali Köksal Şakalar, AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, Belarus'un Ankara Büyükelçisi Viktor Rybak, Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürü Mustafa Gümüş, diğer ilgililer ve vatandaşlar katıldı. 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
5 kiloluk levrek, 500 liradan satılıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/5-kiloluk-levrek-500-liradan-satiliyor-3136/

Balıkçı Mert Kanal, havaların sert geçtiği bir dönemde tezgahlarda balık azalırken avlanan levreğin yüzlerini güldürdüğünü.
Son yıllarda deniz levreğinin giderek azaldığını aktaran Mert Kanal, “Hamsi şimdilik Karadeniz’de görülmüyor. Sert geçen havalar nedeniyle de balıkçılarımız denize açılamıyor. Dip balıkçılarımızın yakaladığı çeşitli balıklarla tezgahı çeviriyoruz. Bugün balıkçılarımız, 5 kiloluk levrek yakaladı. Bunun gibi balıklar, biraz pahalı, genellikle işletmelere satılıyor. Az da olsa yüzümüzü güldürdü" dedi.
Balıkçı Kanal, deniz levreğinin kilosunun 100 TL’den satıldığını belirterek, tezgahtaki 5 kilolun levreğin 500 TL’ye satışa sunulduğunu ifade etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Mutlu kent' Sinop'un turizmde 2020 hedefi kalite olacak https://mail.gazetebirlik.com/haber/mutlu-kent-sinopun-turizmde-2020-hedefi-kalite-olacak-3665/

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2014 ve 2016 verilerine göre Türkiye'nin en mutlu insanlarının yaşadığı kent olan, yıllık ortalama 1 milyon ziyaretçi ağırlayan Sinop'ta, turizmcilerin 2020 yılı hedefi sektörde kaliteyi artırmak.

Uzun ve temiz sahilleri, tabiat parklarının yanı sıra tarihi dokusuyla da bölgesinde öne çıkan Sinop'ta, son yıllarda turizm alanında yaşanan sıkıntılara çözüm bulunmaya çalışılıyor.

Konaklama tesisi sıkıntısı nedeniyle kaçak ev pansiyonculuğunun yaygın olarak yapıldığı kentte, son yıllarda yaşanan ücretli plaj sorunu da çözüm bekleyen konular arasında yer alıyor.

"Sinop turizminin rakamsal sorunu yok"
Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Çobanoğlu, yaptığı açıklamada, şehrin turizm alanında rakamsal sorun yaşamadığını ancak kalite açısından bazı sorunlarla karşı karşıya kaldığını söyledi.

Kayıt dışılık nedeniyle kentin ziyaretçi sayısını ortaya koymakta zorlandıklarını vurgulayan Çobanoğlu, "Çeşitli alanlardan elde ettiğimiz verilere göre 2019 yılı, önceki yıla oranla rakamsal anlamda aynı ölçüde geçti diyebiliriz." dedi.

Çobanoğlu, kentte turizmin ana sektör olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak sektör temsilcileri olarak güçlü değiliz. Halen sektörün ihtiyaçları ve sorunları noktasında valilik ve belediyenin alacağı kararlar etkili. Biz sektör temsilcileri kendi bakış açımızdan güçlü olmadığımız için sorunlara yaklaşamıyoruz. Geçen sezon yaşadığımız ve çözüm bekleyen plajlar sorunu... Kimin, hangi kurumun yetkili olduğu karmaşası var. Kim hangi plajı kaparsa o yönetiyor gibi bir hava esiyor. Doğal olarak kural olmayan yerde kaos olur. Bunun çözümü, belediyenin buraları devralması ve belirli şartlarda kiralamasıdır. Kıyı şeridinin planlamasının mutlaka yapılması lazım. Bunlar kolay değil ama ortak bir çözüm noktası bulunabilir."

"Kayıt dışı çok fazla"
Konaklama noktasında kayıt dışılığının çok fazla olduğuna dikkati çeken Çobanoğlu, "Belediye, vergi dairesi ve emniyetin birlikte çalışarak buna engel olması gerekiyor. Çözümü kolay değil. Ancak çözmediğimiz sürece daha çözümsüz bir hal alacak. İleride bunlar kişiler arasında sorun yaratmaya başlayacaktır. İşletmeciler olarak tesislerimiz noktasında elimizden geleni yapıyoruz. Kaliteyi her alanda artırmaya çalışıyoruz. Ancak kural, kayıt, altyapı olmazsa bu işler bir yere kadar olur." diye konuştu.

"Anket çalışması yaptık"
Çobanoğlu, şehri ziyaret edenler arasında bir anket çalışması yaptırdıklarını ve çıkan sonuçlara göre adımlar atmaya başladıklarını anlattı.

"Hedefimiz sayı değil kalite" vurgusu yapan Çobanoğlu, şunları kaydetti:

"Rakamlar gelip geçici. Bizim turizm değerlerimizi korumamız ve onlara göz bebeğimiz gibi bakmamız lazım. Bu anlamda yeni yılda hedefimiz rakamdan ziyade kalite olacak. Anketle, insanlar nelerden şikayetçi, nelerden memnun belirlemeye çalıştık. Eksik olan yönlerde eğitim çalışmaları yapacağız. Konaklama hizmetinde kalite düşük ise bunu artırmaya gayret göstereceğiz."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Erik ağacı aralık ayında meyve verdi https://mail.gazetebirlik.com/haber/erik-agaci-aralik-ayinda-meyve-verdi-7440/

Celal Kurt, gazetecilere yaptığı açıklamada, ağacın ilk önce çiçek açmasıyla şaşırdığını ancak çiçeklerin dökülmesini beklerken meyve vermesiyle şaşkınlığının iki kat arttığını ifade etti. Kurt, "Erik ağacının ilk çiçek açtığını gördüğümde şaşırmıştım ama meyve vereceğini hiç tahmin etmemiştim. Bir anda meyve verdiğini gördüğümde çok şaşırdım" dedi.
Daha önce de vişne ağacının erken çiçek açtığına tanık olduğunu ifade eden Kurt, "Sıcak havalar ve küresel ısınma, mevsimler de farklılık göstermeye başladı, neredeyse dört mevsimi göremeyeceğiz. Yaşananlar hem şaşırtıcı hem de endişe verici" diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop'ta balık tezgahları şenlendi https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinopta-balik-tezgahlari-senlendi-5513/

Karadeniz’in yoğun balık çeşidinin bulunduğu Sinop’ta, balık av sezonu başladığından itibaren denizden umduğunu bulamayan balıkçılar, tutulan çeşit çeşit balıklar, balıkçıların yüzünü güldürdü. Sinoplu balıkçı Ayhan Arslan, “Sinop kayıkları, her sene bu zamanlarda deniz bulanık olduğu için tutarlar böyle. En güzel Sinop’un yerli balıklarından çizgili karagöz, eşkina, deniz levreği, kırlangıç, palamut, ispari, kötek mikenop, hamsi, istavrit, çinekop, barbun, mezgit, izmarit, kefal hepsi mevcut, yerli balıklarımız" dedi.
Fiyatlarının da uygun olduğunu ifade eden Arslan, “Minekop 50 TL, mavişgil eşkina 40-50 TL, istavrit 20 TL, barbun 35 TL, hamsi 7,5 TL, mezgit 25 TL, 200 gr. palamut 5 TL, izmarit 5 TL” diye konuştu.
Balık piyasasını hareketlendiren bu olayın ardından, bu sezonda balıkçıların denize umudu biraz daha artmış durumda.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sokak köpekleri 'Filiz anne'nin yolunu gözlüyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/sokak-kopekleri-filiz-annenin-yolunu-gozluyor-8042/

Sinop'ta yaşayan 60 yaşındaki Filiz Karabay, hayvanlarına karşı gösterdiği sevgi dolayısıyla kentte "sokak köpeklerinin Filiz annesi" olarak anılıyor.

Çocuk yaşlarda hayvan sevgisiyle tanışan Karabay, 20 yıldır evinde beslediği köpeğinin yanı sıra sokakta yaşayanların da yardımına koşmaya çalışıyor.

Emekli olduktan sonra kendisini tamamen sokak hayvanlarına adayan Karabay, her gün sabah erkenden kalkıp hazırladığı yiyecekleri köpeklere götürüyor.

Yiyecekleri köpeklere genellikle kent sahilinde veren Karabay, onlarla oyunlar da oynuyor.

"Doyuramadığım zamanlarda aklım hep köpeklerimde kalıyor"
Karabay, yaptığı açıklamada, sadece köpeklere değil, tüm hayvanlara sevgi beslediğini söyledi.

Sokakta yaşayan hayvanlar için herkesin duyarlı olması gerektiğini vurgulayan Karabay, "Her gün köpeklerin karınlarını doyuruyorum ama sadece parkta değil. Nerede bir sokak hayvanı görsem doyurmaya çalışıyorum." dedi.

Karabay, hayvanların yiyecek ve su kadar sağlıklı yaşamaya da ihtiyaç duyduklarına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Mesela 21 yaşında bir köpeğimiz var. Yaşı dolayısıyla hastalandı. Veterinere getiriyor, ilaçlarını veriyor, iğnelerini yaptırıyoruz. Hayırsever başka vatandaşlar maddi destek sağlıyor, kurumlar, iş yerleri ilaçları alıyor. Öyle olmasa ben tek başıma hepsine yetişemem. Her hasta olan hayvanımıza destek sağlamaya çalışıyoruz."

Hayvanları karınları doymuş ve sağlıklı gördüğünde çok mutlu olduğunu dile getiren Karabay, "Onların sevgisi anlatılmaz, yaşanır. Geleceğim saati biliyor ve beni bekliyorlar. Gördüklerindeki sevinci anlatamam. Sarılıp, öpüyorlar. Acil bir durum anında doyuramadığım zamanlarda ise aklım hep köpeklerimde kalıyor." diye konuştu.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türkiye'nin en kuzeyi Sinop'ta sonbaharın renk cümbüşü https://mail.gazetebirlik.com/haber/turkiyenin-en-kuzeyi-sinopta-sonbaharin-renk-cumbusu-504/

Sinop Doğa Koruma ve Milli Parklar 10. Bölge Müdürü Hasan Başyiğit, fotoğrafçıları ve doğa turizmcilerini en kuzey uçta, mavi ile yeşilin birleştiği Sinop’un doğasını görmeye davet etti.
Başyiğit, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Sinop ilimiz, doğal güzellikleriyle hakikaten önemli, özellikle tabiat parkları açısından çok önemli bir il. 5 tane tabiat parkını barındırıyor. Bu tabiat parklarımız biyoçeşitlilik ve yaban hayatı açısından çok zengin. Dolayısıyla her mevsim gelecek ziyaretçilerimizin görebileceği çok şey var Sinop’ta. Sonbahar aylarına geldik ve bu mevsimde renklerin her tonunu görme şansına sahibiz. Bu özelliğiyle Sinop Türkiye’de tabiat parkları açısından çok önemli bir yerde” dedi.

“TABİAT PARKLARINDA ADETA RENK CÜMBÜŞÜ”
Başyiğit konuşmasının devamında, “Erfelek Tatlıca Şelaleleri, ziyaretçi sayısı açısından çok talep gören bir yer. Hamsilos Tabiat Parkımız ve Akgöl Tabiat Parkımız biyoçeşitlilik ve özellikle orman ve göl ekosistemiyle önemli alanlarımız. Burada ormanın barındırdığı çok sayıda ağaç türü var. Dolayısıyla özellikle sonbahar aylarında bu ağaçların yapraklarını solmasıyla, renk değiştirmesiyle adeta bir renk cümbüşü oluyor ve hakikaten çok güzel görüntüler oluşturuyor ziyaretçilerimize” diye konuştu.
Bütün doğaseverleri bu sonbahar aylarında Sinop’ta bulunan Tabiat Parklarına davet eden Başyiğit, ziyaretçilerin doyumsuz manzaralarla karşılaşacaklarını ve bütün doğaseverleri bu aylarda Sinop’u görmeye davet etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Mutlu şehrin' otelleri doldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/mutlu-sehrin-otelleri-doldu-2368/

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2014 ve 2016 verilerine göre ülkenin en mutlu insanlarının yaşadığı kent Sinop'ta, Kurban Bayramı tatili dolayısıyla konaklama tesisleri doldu.

Tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra doğal güzellikleriyle dikkati çeken Sinop'ta bayram tatili yoğunluğu yaşanıyor.

Bayram tatilini Sinop'ta geçirmek isteyenler, kent girişinde uzun araç kuyrukları oluşturdu. Trafik ve belediye ekipleri, yoğunluğu azaltmak amacıyla sık sık sürücüleri uyararak, kentin boş noktalarına yönlendirdi.

Özellikle kent merkezinde kalabalık oluşturan tatilciler, sahilleri de doldurdu.

Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Çobanoğlu, yaptığı açıklamada, bu yaz döneminde konaklama tesislerinin ilk kez yüzde 100 doluluğa ulaştığını söyledi.

Bayram tatiliyle kente yoğun ziyaretçi akışı olduğunu vurgulayan Çobanoğlu, "Sinop gerçek anlamda bayram etti." dedi.

Kalabalığa rağmen trafik dışında herhangi olumsuzlukla karşılaşmadıklarını anlatan Çobanoğlu, şöyle konuştu:

"Bu durum artık Sinop adına bir klasik haline dönüştü. Yine bir bayram tatilinde konaklama tesislerimiz tamamen doldu. Uyarılarımızı dikkate almayarak rezervasyon yaptırmadan gelen çok sayıda kişi ise maalesef yer bulamadı. Sinop adına çok güzel bir bayram tatili geçiyor. Mutlu şehirde herkes şu an daha da mutlu. Turizmciler olarak bizler, esnafımız, gelen ziyaretçilerimiz, herkes mutlu."

Çobanoğlu, kent merkezinin yanı sıra şehrin tabiat parklarında ziyaretçi yoğunluğu yaşandığını kaydetti. 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Mutlu kent'in turizminde kalite artırılacak https://mail.gazetebirlik.com/haber/mutlu-kentin-turizminde-kalite-artirilacak-4558/

Tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra doğal güzellikleriyle de dikkat çeken Sinop'ta, "2023 Turizm Eylem Planı" için oluşturulan komisyon, çalışmalarına devam ediyor. 

İlk olarak "Mutluluğa ortak olun" kampanyasını hayata geçiren komisyon, plan çerçevesinde ikinci adım olarak kente gelen ziyaretçilere yönelik memnuniyet araştırması yapacak.

Üç dönemde yapılacak anket çalışmasından çıkacak sonuca göre kent turizmine yönelik yeni yol haritası çizilecek.

Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Çobanoğlu,  yaptığı açıklamada, kendisinin de yer aldığı komisyonun, kent turizmi adına önemli çalışmaları hayata geçireceğine inandığını söyledi.

"Mutluluğa ortak olun" kampanyasını çok önemsediklerine işaret eden Çobanoğlu, bu ve benzeri adımları atmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Sinop gibi turizm alanında yıldızı parlayan kentlerin, mutlaka gelecek dönemlere yönelik planlamalar yapmak zorunda olduğunu vurgulayan Çobanoğlu, şöyle devam etti:

"Her yıl ortalama 1 milyonu aşkın ziyaretçi ağırlayan bir turizm merkezi olarak ivedilikle yapılacak çalışmalarla kaliteyi artırmayı hedefliyoruz. Turizm alanında altyapı eksiklerimiz var. Konaklama, ulaşım gibi sorunları çözmeliyiz. Bunun yanında ziyaretçi memnuniyeti önem arz ediyor. Onun için memnuniyet araştırması yapacağız. Bu anket sayesinde ziyaretçilerimizin memnun olmadıkları konuları belirleyeceğiz. Sonrasında sorunların çözümlerine yönelik adımlar atılacak. Başka çalışmalar da yapacağız. Tek amacımız turizm alanındaki kaliteyi ve memnuniyet derecesini artırmak."

Çobanoğlu, 2023 yılına kadar devam edecek eylem planının, kent turizmine önemli derecede katkı sunmasını beklediklerini kaydetti. 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinop bayramda ziyaretçi akınına uğradı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sinop-bayramda-ziyaretci-akinina-ugradi-5127/

Uzun sahilleri, temiz denizi, tabiat parkları gibi doğal güzellikleriyle ön plana çıkan ve bu özellikleri sayesinde son yıllarda tatilcilerin uğrak noktalarından biri haline gelen Sinop, geride kalan 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde ziyaretçi akınına uğradı.

Konaklama tesislerinin büyük ölçüde dolduğu kentte, tatilcilerin büyük bir bölümü ise konaklamak için pansiyon olarak kullanılan evleri tercih etti.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, yaptığı açıklamada, çok iyi geçen bir tatil sürecini geride bıraktıklarını söyledi.

Tosun, 60 bin olan kent nüfusunun bayramda iki katını aşmasına rağmen trafik dışında önemli bir sorunla karşılaşılmadığını, gelen ziyaretçilerin memnun ayrılmalarının birinci öncelikleri olduğunu ifade etti.

Sinop'un turizm alanında kabuğunu kırdığını dile getiren Tosun, "Kentimiz yine bir bayram tatilinde ziyaretçi akınına uğradı. 80 bine yakın aracın giriş yaptığı kentimiz tatil boyunca 150 bini aşkın kişiye ev sahipliği yaptı. Sinop olarak amacımıza ulaştığımızı düşünüyoruz." dedi.

Özellikle 2014 yılından itibaren kente ziyaretçi akışının olduğunu, her geçen yıl ziyaretçi sayısının arttığını ifade eden Tosun, şimdi ise güzel bir yaz sezonu ve Kurban Bayramı tatili sürecinde olduklarını, bu dönemde de daha fazla ziyaretçi ağırlayacaklarına inandığını bildirdi.

Tosun, konaklama tesisi sıkıntısının ise devam ettiğine dikkati çekerek, çözüm arayışlarının sürdüğünü aktardı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
TGK’dan AA’ya Saldırıya Kınama https://mail.gazetebirlik.com/haber/tgkdan-aaya-saldiriya-kinama--234600/ Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) Genel Başkanı Nuri Kolaylı, İsrail’in Gazze’de Anadolu Ajansı’nın bürosuna yaptığı saldırıyı kınadı.

Saldırının haber alma özgürlüğüne vurulan bir darbe olduğuna dikkat çeken Nuri Kolaylı, "İsrail’in Anadolu Ajansı’nın Gazze’deki ofisinin bulunduğu binayı vurduğunu üzülerek haber aldık. Bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Halkın haber alma özgürlüğüne yönelik saldırılar asla kabul edilemez. Başta Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı olmak üzere ajans çalışanlarına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com