tag:gazetebirlik.com,2015:cid-115 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2024-03-28T15:00:55+03:00 Muğla'da seçim güvenliği toplantısı yapıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglada-secim-guvenligi-toplantisi-yapildi-3257/

Toplantının açılışında konuşan Vali İdris Akbıyık, 31 Mart’ta yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin Muğla ve Türkiye için hayırlı olmasını diledi.

1 Ocak 2024 tarihi itibariyle seçim sürecine girildiğini ifade eden Vali İdris Akbıyık bugüne kadar il genelinde huzur ve güven ortamını bozacak olayların yaşanmadığını, 31 Mart Pazar günü vatandaşın iradesinin demokratik bir ortamda sandığa yansıması ve seçimlerin huzur ve güven ortamında geçmesi için gereken tüm tedbirin alındığını söyledi.

Vali İdris Akbıyık, “Yüksek Seçim Kurulu’nun kararları ve genelgeleri çerçevesinde seçim günü sandıkların güvenli bir şekilde okullara ulaştırılması, oy verme işleminin zamanında başlaması, seçim sona erdiğinde sandıkların yine güvenli bir şekilde il ve ilçe seçim kurullarına ulaştırılması için gerekli planlamalar ve hazırlıklar yapıldı. Vali Yardımcımız Başkanlığında ilgili kurumlar arasında koordinasyonu sağlamak ve seçimlerin güvenliği için GAMER’de Seçim Güvenliği İl Koordinasyon Merkezi oluşturuldu.” dedi.

Toplantıda 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin Muğla’da güven ve huzur ortamı içerisinde gerçekleştirilmesi amacıyla seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrasına yönelik alınması gereken tedbirler görüşüldü.

İl genelinde Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen 2 bin 638 sandıkta, 814 bin 986 seçmenin oy kullanacağı ifade edildi. Ayrıca il genelinde 2 bin 430 jandarma, 2 bin 279 polis ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca 70 personelin seçim güvenliği için görevlendirildiği bildirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla Büyükşehir, engelli vatandaşları sandığa götürecek https://mail.gazetebirlik.com/haber/mugla-buyuksehir-engelli-vatandaslari-sandiga-goturecek-3225/

Muğla’nın 13 ilçesinde 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler için oy kullanacak yatağa bağımlı ve engelli vatandaşlar için büyükşehir belediyesinin tam donanımlı hasta ve engelli nakil araçları vatandaşların hizmetinde olacak.

Büyükşehir belediyesi 13 hasta nakil ambulansı, 6 engelli nakil aracı, bir hasta nakil aracı 42 personelle 31 Mart seçimleri için oy kullanacak yatağa bağımlı ve engelli vatandaşları sandığa götürecek.

Büyükşehir belediyesine ulaşan vatandaşlar seçim günü evlerinden alınarak oy kullanacakları sandıklara götürülecek. Taşıma hizmeti ilçeler arası değil sadece ilçe içinde yapılabilecek.

Seçimlerde vatandaşların demokratik haklarını kullanması, uzman ekiplerle sağlıklı bir şekilde sandıklara ulaşması için büyükşehir ekipleri görev başında olacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla Valisi Akbıyık'dan Nevruz Bayramı mesajı https://mail.gazetebirlik.com/haber/mugla-valisi-akbiyikdan-nevruz-bayrami-mesaji-5626/

Muğla Valisi  İdris Akbıyık, Nevruz’un Türk toplumunda, baharın müjdecisi ve ilkbaharın başlangıcı olarak kabul edildiğini belirterek, “dostluk, kardeşlik ve barış gibi evrensel değerlerin yoğun olarak yaşandığı, birlik ve dayanışmanın güçlendiği özel günlerimizdendir” dedi.

"İlkbaharın başlangıcı ve gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart günü, Ülkemizde, Avrasya’da, Ortadoğu’da, Kafkasya’da ve Türklerin yaşadığı tüm ülkelerde, “Nevruz Bayramı” olarak kutlanmaktadır” diyen Vali Akbıyık mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Bu duygularla, tüm Muğlalı Hemşerilerimin, 21 Mart “Nevruz Bayramını” içtenlikle kutluyor, tüm vatandaşlarımıza, baharın getirdiği güzellikler içinde, daha yeşil bir dünya ve sevdikleriyle mutlu bir yaşam diliyor, Nevruz Bayramı’nın barışa, iyiliğe ve insanlığa vesile olmasını temenni ediyorum.”

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Açık Kapı'ya 7 bin 491 başvuru yapıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/acik-kapiya-7-bin-491-basvuru-yapildi-6965/

Muğla Valiliği ve Menteşe, Bodrum, Milas, Marmaris ve Fethiye Kaymakamlıklarında hizmet veren Açık Kapı birimlerince gerek yüz yüze gerekse internet ve mobil uygulama kanalları üzerinden yapılan vatandaş başvuruları ilgili birimlere yönlendirildi ve sonuçlandırıldı.

2023 yılı içerisinde Açık Kapı sistemi üzerinden yapılan başvuruların bin 553’ü Milas, bin 252’si Bodrum, bin 11’i Fethiye, 984’ü Menteşe, 555’i Ortaca, 441’i Marmaris, 432’si Yatağan, 397’si Dalaman, 262’si Köyceğiz, 221’i Seydikemer, 193’ü Ula, 153’ü Datça, 37’si Kavaklıdere ilçelerinden yapıldı.

7 bin 18 başvuru ile en çok başvurunun e-devlet kanalı üzerinden yapıldığı Açık Kapı’ya, 246 başvuru ‘açikkapi.gov.tr’, 5 başvuru mobil uygulama üzerinden yapılırken, 222 vatandaşın başvurusu ise Açık Kapı yetkililerince yüz yüze alındı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ören kanalizasyon çalışmasının yüzde 53'ü tamamlandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/oren-kanalizasyon-calismasinin-yuzde-53u-tamamlandi-6950/

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Gökova Körfezinin önemli turizm merkezlerinden birisi olan Milas’ın Ören Mahallesinde başlatılan kanalizasyon hat çalışmaları devam ediyor. Ören’de yapılan kanalizasyon hattı ile bölgenin doğasının korunması amaçlanıyor.

 58 Bin Metre Çalışma Yapılacak

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Ören mahallesinde başlatılan 212 Milyon TL yatırımla hayata geçirilen 58 bin metre uzunluğunda ki kanalizasyon hattının 25 bin metresi, 490 adet muayene bacası, kazı çalışmaları sırasında bozulan yollarda ise 74 bin metre asfalt kaplama çalışması tamamlandı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Ören’de kanalizasyon çalışmasının yanı sıra İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nde de çalışmalarına devam ediyor.  

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Başkan Gürün'den 18 Mart Mesajı https://mail.gazetebirlik.com/haber/baskan-gurunden-18-mart-mesaji-8332/

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün mesajında, “Çanakkale’nin her karış toprağında, Anafartalar’da, Conkbayırı’nda, Gelibolu’da Atatürk’ün ileri görüşlülüğü, Türk Milleti’nin cesaretini görürüz” dedi.

Gürün şunları söyledi:

“Milletimizin bağımsızlık sevdasının en büyük sembollerinden biri olan Çanakkale Zaferi'mizin 109. yılını kutluyorum. Çanakkale’yi geçilmez yapan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi, cepheye silah taşıyan 7 den 70’e tüm yurttaşlarımızı saygı, rahmet ve minnetle anıyorum.’’  

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Vali Akbıyık, Muğla'daki yatırımların son durumunu değerlendirdi https://mail.gazetebirlik.com/haber/vali-akbiyik-mugladaki-yatirimlarin-son-durumunu-degerlendirdi-1189/

2023 yılında hayata geçirilen ve 2024 yılında planlanan yatırımlar ile projelerin değerlendirildiği toplantıda, Vali İdris Akbıyık, kamu kurumlarının yatırım faaliyetleri, eğitim, sağlık, ulaşım ve haberleşme yatırımları, alternatif turizm ile ilgili projeler ile ilin altyapı ve üstyapı çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Vali Akbıyık, Muğla’nın her noktasına yapılacak hizmetlerin etkin ve verimli bir şekilde ulaştırılmasının önemine dikkat çekti.

Muğla’nın büyüme potansiyeli yüksek bir il olduğunu belirten Vali Akbıyık, “Ülkemiz genelinde olduğu gibi ilimizde de son yıllarda kapsamlı bir dönüşüm meydana gelmiştir. İlimiz ekonomisine katma değer sağlayacak tüm yatırım ve projeleri önemsiyoruz. Cumhuriyetimizin ikinci asrına Türkiye Yüzyılı vizyonuyla ilerleyen ülkemizin müreffeh geleceğine katkı sunmak adına her türlü imkanları en iyi şekilde değerlendiriyoruz. Tüm sektörlerde sürdürülebilir gelişimimiz için çalışmalarımıza durmaksızın devam ediyoruz.” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla Büyükşehir Belediyesi'den çiftçilere tohum desteği https://mail.gazetebirlik.com/haber/mugla-buyuksehir-belediyesiden-ciftcilere-tohum-destegi-4042/

Tarımsal ürün çeşitliliğinin arttırılması ve sürdürülebilir kırsal kalkınmanın sağlanması için önemli projeler hayata geçiren Muğla Büyükşehir Belediyesi il genelinde yüzde 50 hibeli zeytin, kestane, ceviz, keçiboynuzu ve badem fidanı desteklemesine başlıyor.

İl genelinde bugüne kadar 205 bin adet meyve fidanı, 575 ton tohumluk patates ve 578 ton yem bitkisi tohumu dağıtımı yapılırken 2023 yılı için hazırlanan fidan dağıtımı yapılması planlanıyor.

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak olan fidan dağıtımından yararlanmak isteyen üreticilerden doğru gübreleme metotlarının uygulanması için toprak tahlili yaptırılması şartı istenecek.

Desteklemeler 2 ile 10 dekar arası araziler için yapılacak. Bütün çiftçiler bu desteklemeden doğrudan faydalanabilecek. Meyve fidanı dağıtımından yararlanmak isteyen vatandaşlar Büyükşehir Belediyesi tarımsal hizmetler dairesine bireysel başvuruda bulanabiliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla Büyükşehir, vahşi depolama alanında rehabilitasyon çalışmalarını tamamladı https://mail.gazetebirlik.com/haber/mugla-buyuksehir-vahsi-depolama-alaninda-rehabilitasyon-calismalarini-tamamladi-575/

İl genelinde çevre düzenleme çalışmalarına devam eden büyükşehir belediyesi Milas’ta 89 bin 971 metrekare, Bodrum Mumcular’da 25 bin 180 metrekare, Menteşe’de 55 bin metrekare, Güllük’te 18 bin 622 metrekare, Gündoğan’da 62 bin 84 metrekare vahşi depolama alanında rehabilitasyon çalışmalarını tamamladı.

Çalışmalar sonucunda toplam 250 bin 857 metrekarelik alanda rehabilitasyon çalışmaları tamamlandı.

Bodrum Torba’da 253 bin 603 metrekare, Dereköy (Peksimet) 132 bin 014 metrekare alanda rehabilitasyon çalışmalarına devam ediyor.

Yatağan’da ise 71 bin 095, Kavaklıdere’de 11 bin 123 metrekare vahşi depolama alanında da tahsis işlemleri tamamlanmasının ardından rehabilitasyon çalışmalarına başlanılacak. Tüm bu rehabilitasyon çalışmalarının tamamlanması sonucunda il genelinde toplam 718 bin 692 metrekare vahşi çöp depolama alanları doğaya kazandırılmış olacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla Büyükşehir Belediyesi, 1 milyon yerel tohumun dağıtımına başladı https://mail.gazetebirlik.com/haber/mugla-buyuksehir-belediyesi-1-milyon-yerel-tohumun-dagitimina-basladi-9365/

Muğla Büyükşehir Belediyesi 2024 yılı için dikimi yapılan ürünlerden elde ettiği tohumların kurutulması ve kontrol işlemlerini tamamladı. 120 çeşit yerel türden oluşan tohumların dağıtımına başlandı.

“Yerel Tohum Ulusal Güç” sloganı ile Cumhuriyet’in 93 yılında 29 Ekim 2016 yılında kurulan Yerel Tohum Merkezi’nde 976 ata tohumu envantere alındı ve bu tohumların dikimi yapılarak bugüne kadar 18 milyon yerel tohum ülke geneline dağıtıldı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Cumhuriyet’in 100.yılında dağıtımını yapacağı yerel tohumların kurutulması ve kontrol işlemlerini tamamladı. Yerel Tohum Merkezi’nde daha önce dikimi yapılan 120 ata tohumundan elde edilen tohumlar Yerel Tohum Merkezi bünyesinde kurulan Tohum Test Laboratuvarında test edildi. Muğla Büyükşehir Belediyesi Cumhuriyet’in 100. yılında bir milyon tohumu vatandaşlara ulaştıracak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'da 'Soğuktan Sıcağa' projesi ile bugüne kadar 107 vatandaş misafir edildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglada-soguktan-sicaga-projesi-ile-bugune-kadar-107-vatandas-misafir-edildi-9915/

Kış mevsiminin kendini hissettirdiği bugünlerde Muğla Büyükşehir Belediyesi ‘Soğuktan Sıcağa’ projesi ile sokakta kalan evsiz ve kimsesizlere sıcak bir yuva sağlıyor. Menteşe ilçesi Bayır Mahallesi’nde bulunan barınma evinde misafir edilen vatandaşların günde 3 öğün yemek ve diğer ihtiyaçları karşılanıyor. 2024 Ocak ayı itibari ile Soğuktan Sıcağa projesi ile barınma evinde vatandaşlar misafir ediliyor.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin 2016 yılında başlattığı ‘Soğuktan Sıcağa’ projesi ile evsiz ve kimsesiz vatandaşlara zorlu kış şartlarında sahip çıkılıyor ve sıcak bir ortamda misafir edilerek tüm ihtiyaçları karşılanmaya çalışılıyor.

Büyükşehir belediyesinin Menteşe ilçesi Bayır mahallesinde bulunan barınma evinde kalan vatandaşlara günde 3 öğün sıcak yemek veriliyor ve diğer ihtiyaçları karşılanıyor. Büyükşehir belediyesi ekipleri barınma evinin temizliğini düzenli olarak gerçekleştiriyor.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“2016 yılının aralık ayında soğuk kış günlerinde, sokaklarda yaşayan vatandaşlarımızı misafir edebileceğimiz bir barınma evi kuruldu. Bu barınma evinde evsiz vatandaşlarımızın soğuk kış günlerinde barınma, yiyecek gibi ihtiyaçlarını karşılayarak bir nebze de olsun rahat yaşamalarını sağlamaya çalışıyoruz.” 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla Büyükşehir Belediyesi'nden 13 bin 23 aileye 36 milyon 936 bin TL destek https://mail.gazetebirlik.com/haber/mugla-buyuksehir-belediyesinden-13-bin-23-aileye-36-milyon-936-bin-tl-destek-2188/

Muğla Büyükşehir Belediyesi Halk Kart desteği ile ihtiyaç sahibi ailelerin banka kartına aylık yüklenen meblağ ile ihtiyaçlarını karşılamasını sağlıyor. Büyükşehir uzman ekipleri tarafından tespit edilen ihtiyaç sahibi ailelere verilen Halk Kart hizmetinden il genelinde 3 bin 89 aile yararlanıyor.

Halk Kart ile ihtiyaç sahibi vatandaşlar sadece gıda, giysi, kırtasiye ve temizlik gibi temel ihtiyaç ürünlerini satın alabiliyor. Bugüne kadar 3 bin 89 aileye 18 milyon 624 bin TL Halk Kart desteğinde bulunuldu.

 

 

Sosyal belediyecilik alanında Halk Kart yanında bin 106 aileye nakdi, 2 bin 62 aileye ayni, 3 bin 927 aileye kırtasiye, eğitim, 5 bin 421 aileye karakış gibi desteği hayata geçiren Muğla Büyükşehir Belediyesi kurulduğu günden bu yana 13 bin 23 aileye 36 Milyon 936 Bin 687 TL destekte bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'da Çocuk Hakları Eğitimi düzenlendi https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglada-cocuk-haklari-egitimi-duzenlendi-7439/

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Oyuncak Kütüphanesi ve Eğitim Merkezi’nde düzenlediği çocuk hakları eğitimi çocukların haklarını öğrenerek bunları gündelik hayatları içerisinde kullanmalarının yolunu açmak için planlandığı etkinlik kırsal mahallelerde eğitim gören ve sosyal imkanlardan yoksun çocuklardan başlatıldı.

Yarıyıl tatili kapsamında Muğla Büyükşehir Belediyesi Oyuncak Kütüphanesi ve Eğitim Merkezi çok önemli bir eğitime ev sahipliği yapıyor. Çocukların haklarını doğru öğrenmeleri için düzenlenen eğitim ve etkinlikte aileler ile psikolog eşliğinde Çocuk Hakları hakkında sohbet ediliyor, çocukların bilişsel ve psikolojik gelişimlerini desteklemek adına eğitim sonrasında bilgi alışverişinde bulunuluyor.

Oyuncak Kütüphanesi ve Eğitim Merkez’ine davet edilen çocuklara Çocuk Hakları konulu animasyon gösterimi, çocuk hakları ile ilgili bilgilendirme sunumu yapılıyor. Ayrıca çocuklara haklarını oyun ile öğretmek amacıyla Çocuk Hakları Tombala Oyunu da oynanıyor.

Çocuk Hakları Eğitimi’nden sonra etkinliğe katılan çocuklara Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Kadın Atölyesi ve Nilüfer Caner 100 Yaş Evi’nden yararlanan kadın üyeler tarafından örülen atkı ve şapka hediye edildi. Yarıyıl tatili boyunca belirli kırsal mahallelerdeki çocuklar ve ailelerine çocuk haklarına yönelik eğitimler düzenlenmeye devam edilecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'da bir milyon yerel tohumun dağıtımına başlanıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglada-bir-milyon-yerel-tohumun-dagitimina-baslaniyor-1671/

Türkiye’nin en donanımlı ve kapsamlı yerel tohum merkezini kuran, bugüne kadar tüm Türkiye’ye 18 milyon yerel tohum dağıtan Muğla Büyükşehir Belediyesi 2024 yılı için dikimi yapılan ürünlerden elde ettiği tohumların kurutulması ve kontrol işlemlerini tamamladı. 120 çeşit yerel türden oluşan tohumların dağıtımına 1 Şubat 2024 itibari ile başlanıyor.

“Yerel Tohum Ulusal Güç” sloganı ile Cumhuriyet’in 93 yılında 29 Ekim 2016 yılında kurulan Yerel Tohum Merkezi’nde 976 ata tohumunu envanterine alındı ve bu tohumların dikimi yapılarak bugüne kadar 18 milyon yerel tohum ülke geneline dağıtıldı. Muğla Büyükşehir Belediyesi Cumhuriyet’in 100.yılında dağıtımını yapacağı yerel tohumların kurutulması ve kontrol işlemlerini tamamladı.

Yerel Tohum Merkezi’nde daha önce dikimi yapılan 120 ata tohumundan elde edilen tohumlar Yerel Tohum Merkezi bünyesinde kurulan Tohum Test Laboratuvarında test edildi. Muğla Büyükşehir Belediyesi Cumhuriyet’in 100.yılında bir milyon tohumu vatandaşlara ulaştıracak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'da 8 bin 91 ton atık bertaraf edildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglada-8-bin-91-ton-atik-bertaraf-edildi-1939/

2017 yılında büyükşehir belediyesi tarafından kurulan ve Muğla’da ilk olan Tıbbi Atık Sterilizasyon ve Bertaraf Tesisi 13 ilçede yer alan sağlık kuruluşlarından toplanan tıbbi atıkları modern ve donanımlı tesislerinde bertaraf ediyor. Tıbbi Atık Sterilizasyon ve Bertaraf Tesisi 500 kg/sa kapasiteye sahip ve her ay ortalama 125 ton tıbbi atık yüksek basınçlı buhara maruz bırakılarak sterilize ediliyor.

Tıbbi atıkların zararsız hale getirilip getirilmediği kimyasal ve biyolojik indikatörler kullanılarak test ediliyor. Steril edilen atıklar parçalanarak hacmi küçültülüyor ve evsel çöp niteliği kazanarak Menteşe Düzenli Katı Atık Depolama Tesisinde bertaraf ediliyor. Tıbbi Atık Sterilizasyon ve Bertaraf Tesisi kurulduğu günden bu yana yaklaşık 8 bin 91 ton tıbbi atığın sterilizasyon işlemini gerçekleştirirken 2023 yılında ise bin 515 ton atık bertaraf edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Torba Atık su Arıtma Tesisi ve kanalizasyon çalışması tamamlandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglada-torba-atik-su-aritma-tesisi-ve-kanalizasyon-calismasi-tamamlandi-2644/

Muğla’nın Bodrum ilçesinde Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğiyle yapılan Torba kanalizasyon hattı ve atık su arıtma tesisi tamamlandı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığının ortak projesi olan İçmeler Atık Su Arıtma Tesisi, Torba, Kızılağaç ve Çiftlik Mahallelerini kapsayan kanalizasyon çalışmaları tamamlandı. Kanalizasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından evlere şebeke bağlantılarına başlandı.

Yaz aylarındaki turizm tesisi ve ikinci konut nüfusu ile birlikte Arıtma Tesisinden hizmet alacak kişi sayısı 100 bine ulaşacak. Projenin hayata geçirilmesi ile kanalizasyon şebekesi bağlanan mahallelerden büyükşehir belediyesi tarafından alınması gereken atık su gelirleri, 27 yıl süre ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ödenecek. Böylece büyükşehir belediyesi uzun vadeli ödeme planlaması ile bir bölgeyi daha kanalizasyon ve atık su arıtma tesisine kavuşturdu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla Büyükşehir Belediyesi, uydu takibi ile hafriyat kamyonlarını izliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/mugla-buyuksehir-belediyesi-uydu-takibi-ile-hafriyat-kamyonlarini-izliyor-674/

Muğla Büyükşehir Belediyesi il genelinde hafriyat kamyonlarını otomasyon sitemi ile uydudan takip ediyor.

Büyükşehir belediyesi tarafından belirlenen 9 adet hafriyat döküm alanı haricinde döküm yapılmasını önlemek için hafriyat araçlarına araç takip cihazı uygulaması getirildi. İl genelinde bin 304 hafriyat aracı otomasyon sistemine kaydedilirken kamyonlar 7/24 otomasyon sisteminden takip ediliyor.

Muğla il genelinde 9 hafriyat döküm alanında 2015 yılından bu güne kadar 746 bin 232 defa döküm hizmeti verildi. Toplam 11 milyon 010 bin 6 ton hafriyat atığı bertaraf edildi.  2023 yılında ise 1 milyon 381 bin 168 ton hafriyatın bertarafı sağlandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'da kurulan santrallerle 657 bin 424 kilovatsaat enerji üretildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglada-kurulan-santrallerle-657-bin-424-kilovatsaat-enerji-uretildi-8162/

Muğla genelinde Menteşe, Bodrum Otogar Çatısı, Menteşe mezbaha tesisi, Geçici Hayvan Bakımevi’ne güneş enerji santralleri kuran büyükşehir belediyesi 2023 yılında bu santrallerden 657 bin 424 kilovatsaat, bugüne kadar da 2 milyon 450 bin 877 kilovatsaat enerji üretti.

Muğla Büyükşehir Belediyesi güneş enerjisi santrali yatırımlarına Karaçulha Toptancı Hali çatısı, Milas Kültür Merkezi, Bağyaka Termal tesisi, Bodrum Ortakent İtfaiye, Menteşe Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi, Sosyo Kültürel Alan’a yapılacak Güneş Enerji santralleri ile devam edecek.

Ayrıca Büyükşehir Belediyesi 109 milyon TL yatırımla Denizova’da 5 Mwe gücünde GES projesini de kısa zamanda hayata geçirecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'da uygulamalı refakatçi eğitimi veriliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglada-uygulamali-refakatci-egitimi-veriliyor-5247/

Muğla Büyükşehir Belediyesi Sağlık Hizmetleri ekipleri Evde bakım hizmetleri kapsamında yatağa bağımlı ve bakıma muhtaç hastaların refakatçilerine yaşam alanlarında uygulamalı eğitim veriyor. Eğitimler deneyimli sağlık personeli tarafından hasta yakınlarına verilirken eğitim içeriği hastanın yatak yarasının oluşmaması, beslenmesi, psikolojik durumum stabil halde tutulması, kişisel bakımı, silme banyosunun yapılması gibi birçok ayrıntılı konudan oluşuyor.

13 ilçede hasta yakınlarına verilen refakatçi eğitimi ile teorik ve uygulamalı eğitim alan hasta yakınlarının hastalarına daha bilinçli ve güvenli olarak bakım vermeleri sağlanıyor.

55 kişi refakatçi eğitimi aldı

Muğla Büyükşehir Belediyesi ekipleri 2023 yılında 2 -30 Mayıs tarihleri arasında 12 kişiye, 12 Haziran 14 Temmuz 2023 tarihlerinde 15 kişiye, 19 Eylül 16 Ekim 2023 tarihleri arasında 14 kişiye, 6 Kasım 1 Aralık 2023 tarihleri arasında 14 kişiye toplamda 55 kişiye eğitim verdi. 160 saatlik 20 gün süren sertifikalı hasta ve yaşlı öz bakımına destek olacakların eğitimini tamamlayarak başarılı olmuşlardır. 55 kişinin başvurduğu eğitime katılımcılar sertifikalarını aldı.

Şubat ayında yeni eğitimler başlıyor

Büyükşehir Belediyesi 2024 yılı refakatçi eğitimlerine Şubat ayında başlıyor. 27 vatandaş 20 gün ve 160 saat sürecek olan eğitimlere katılacak. 20 günlük eğitimin ardından başarılı olan kursiyerlere refakatçi eğitim sertifikası verilecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bodrum'da kayıp kaçağı önlemek için 340 bin metre yeni içme suyu hattı yapıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/bodrumda-kayip-kacagi-onlemek-icin-340-bin-metre-yeni-icme-suyu-hatti-yapildi-9087/

2014 yılından bu yana yapılan bu çalışmalar ile birlikte Bodrum’da kayıp kaçak yüzde 30 oranında azaltılarak yılda 5,14 milyon metreküp su tasarrufu sağlandı.

Bodrum’da yaşanan su sorunlarının çözümü için 2014 yılından bu yana birçok farklı çalışmayı hayata geçiren Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürlüğü bu kapsamda yeni içme suyu kaynaklarını sisteme dahil etmenin yanı sıra bu suyun aktarımında meydana gelen kayıp kaçağın önlenmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

Bodrum’da 2014 yılından bu yana 340 bin metre yeni içme suyu hattı yapan Büyükşehir ekipleri kayıp kaçak oranını yüzde 30 oranında azalttı. Yapılan 5,4 milyon ton tasarrufla başta Gümüşlük, Koyunbaba ve Yahşi Mahalleleri olmak üzere birçok vatandaşa içme suyu hizmeti verildi.

Özellikle Devlet Su İşleri Bodrum ana isale hattında meydana gelen patlaklara da müdahale etmeye devam eden ekipler bu kapsamda bu hatlardaki 3 bine yakın arızayı tamir etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Büyükşehirden Bodrum'un su sorununu çözmek için proje https://mail.gazetebirlik.com/haber/buyuksehirden-bodrumun-su-sorununu-cozmek-icin-proje-744/

Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından uzun zamandır devam eden Bodrum’un içme suyu sorunu çözüm çalışmaları kapsamında hazırlanan eylem plan çalışmalarının detayları ortaya çıkıyor. Yapılan hazırlıklara göre Bodrum’un su eksiği hesaplanarak Yarımada’ya 2054 yılına kadar yetecek miktarda içme suyu sağlanması amaçlanıyor.

MUSKİ ekipleri tarafından yapılan araştırmalara göre Bodrum’un yıllık su ihtiyacı 44,41 milyon metreküp olarak hesaplanırken Yarımada’ya Geyik, Mumcular Barajları, Çamköy ve çeşitli bölgelerdeki yeraltı su kaynakları dahil toplam yıllık 29,50 milyon metreküp su sağlanıyor. Bu şekilde Bodrum’un su ihtiyacının sadece %66’sı karşılanabiliyor ve 14,92 Milyon m3 su açığı bulunuyor.  Bunun yanı sıra MUSKİ ekipleri tarafından Bodrum’da yapılan diğer bir araştırmaya göre Yarımada’nın mevcut suyunun 332 bin 640 kişiye yetebileceği ancak yılın yaklaşık 6 ayında bu bölgede nüfusun 700 bin ila 1 Milyon kişi dolaylarında olduğu ortaya konuldu. 2017 yılında 164 bin 158 olan yerleşik Bodrum nüfusu 2022 yılında 192 bin 964’e ulaşırken Türkiye genelinde %3,8 olan nüfus artış oranı Bodrum’da %17,55 olarak ölçüldü.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürlüğü Bodrum’un su sorununu kısa vadede tamamen çözülmek için Geyik Barajını kamulaştırılmayı amaçlıyor. Böylelikle Büyükşehir Belediyesi barajı tamamen kendi işletmesine alarak Termik Santrale verilen yıllık yaklaşık 14 Milyon metreküp suyu tamamen Bodrum’a aktaracak ve İlçenin ihtiyacını karşılayarak kısa vadede su sıkıntısını tamamen ortadan kaldıracak. Geyik barajının kamulaştırılması için Elektrik Üretim A.Ş’ye kamulaştırma bedeli ödenmesi için MUSKİ tarafından hukuki ve resmi prosedürlerin işletildiği öğrenildi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla Büyükşehir ekipleri olumsuz hava koşulları için hazır https://mail.gazetebirlik.com/haber/mugla-buyuksehir-ekipleri-olumsuz-hava-kosullari-icin-39-noktada-hazir-6028/

Muğla genelinde yaşanan yoğun yağışlar nedeniyle Büyükşehir Belediyesi 13 ilçe 39 noktada ekiplerini hazır bulundurarak vatandaşların herhangi bir olumsuzluk yaşamaması için çalışmalarını sürdürüyor.

Muğla Büyükşehir Belediyesi ekipleri; Milas ilçesi Çökertme mahallesinde heyelan nedeniyle kapanan Çökertme yoluna 1 greyder,1 kazıcı yükleyici, 1 damperli kamyon,1 pikap, 1 yol  kontrol aracı, 6 personel ile müdahale ederek aşırı yağış nedeniyle tıkanan köprü ve menfezleri, yola gelen kaya, çamur, hafriyat temizlik çalışmalarını yaptı. Ekipler; Yatağan Bencik Yayla mahallesi hattında büz ağzı ve şarampol temizlik çalışması yaptı. Yatağan Bozüyük mahallesinde yağmur suyu mazgal temizliği, Dalaman ilçesi Elcik mahallesi şarampol temizliği yapıldı. Köyceğiz ilçesi Pınar mahallesinde yol temizliği yapıldı. Dalaman ilçesi Gürleyik mahallesinde kısmi olarak kapana yola 1 kazıcı yükleyici, 1 paletli ekskavatör, 1 greyder görevlendirildi. Dalaman ilçesi Darıyeri Çöğmen, Fethiye Nif Yol güzergahında yağış nedeniyle meydana gelen göçük temizleme çalışmaları devam ediyor.

Seydikemer ilçesi Söğütlüdere Mahallesi İle Burdur il sınırı arasında kalan yol güzergahında meydana gelen kar yağışına da Büyükşehir ekipleri 1 adet kar kürüme tuzlama aracı, 2 personel ile müdahale edilerek yol ulaşıma açıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Büyükşehirden Bodrum'a içme suyu projeleri https://mail.gazetebirlik.com/haber/buyuksehirden-bodruma-icme-suyu-projeleri-9300/

Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından uzun zamandır devam eden Bodrum’un içme suyu sorunu çözüm çalışmaları kapsamında hazırlanan eylem plan çalışmalarının detayları ortaya çıkıyor. Yapılan hazırlıklara göre Bodrum’un su eksiği hesaplanarak Yarımada’ya 2054 yılına kadar yetecek miktarda içme suyu sağlanması amaçlanıyor.

Büyükşehir Bu Sorunların Çözümü İçin Önemli Projeler Hazırladı

Muğla Büyükşehir Belediyesi Bodrum’da tespitini yaptığı içme suyu problemlerinin ortadan kaldırılması önemli çözüm önerileri hazırladı. Özellikle bu kapsamda Geyik Barajının Elektrik üretim A.Ş’den satın alınarak buradaki baraj suyunun tamamen Bodrum’a içme suyu olarak aktarılması projesi öne çıkıyor. Geyik Barajının kamu yararına kamulaştırılması çalışmalarına başlanırken MUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından hukuki ve resmi prosedürlerin hızlandırıldığı öğrenildi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan bir diğer çalışma ise Mumcular Barajı civarında bulunan derelerin buraya yönlendirilmesi ve tarımsal sulamanın arıtma deşarj suyundan karşılanması projesi. Bu projeye göre öncelikle Mumcular’da bulunan atıksu arıtma tesisinin kapasitesi arttırılarak burada mevzuata uygun arıtılan su tarımsal sulama için kullanılacak. Böylelikle Mumcular Barajından alınan su tarımsal sulamada için değil içme ve kullanma suyu olarak kullanılacak. Mumcular Barajı etrafındaki tüm derelerin bu bölgeye akması sağlanarak baraj doldurulacak ve yeni bir baraj yapılıncaya kadar Mumcular Barajı tam kapasite ile kullanılabilecek.

Sel Kapanı Projesi İle Hem Su Baskınlarının Önüne Geçilecek Hem de Yağmur Suyu Biriktirilecek

Bodrum’da bir diğer ek içme suyu projesi ise “Sel Kapanı” projesi olacak. Buna göre Yalıkavak ve Turgutreis Mahallelerinde yapılacak 4 veya 5 sel kapanı ile su burada tutulacak, böylelikle hem su baskınlarının önüne geçilecek hem de su biriktirilecek. Yapılan hesaplamalarda ise bu proje ile yılda en az 2 milyon m3 ilave su sağlanacak.

DSİ hatlarının su taşıma kapasitesini arttıracak çalışma içinde hazırlık yapan ekipler bu kapsamda İslamhaneleri-Turgutreis bölgelerinde bar düzenlemeleri yapıyor. Çalışma ile hattın su taşıma kapasitesi saniyede 936 litre su sağlanırken bu su saniyede 1178 litreye yükselecek. Ayrıca bu bölgelerde düzenlemeler kapsamında 2 bin 300 metre hat değişimi yapılıyor. 68 Milyon TL yatırımla hayata geçirilen bu proje ile basınç kaynaklı patlakların önüne geçiliyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Büyükşehir, Muğla'daki hasta nakillerinin yaklaşık yüzde 70'ni karşıladı https://mail.gazetebirlik.com/haber/buyuksehir-mugladaki-hasta-nakillerinin-yaklasik-yuzde-70ni-karsiladi-1300/

Sağlık alanında Muğla’ya birçok yenilik kazandıran ve vatandaşların yanında olmaya devam eden Muğla Büyükşehir Belediyesi çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle Hasta Nakil hizmetiyle vatandaşların evlerinden sağlık kuruluşlarına, sağlık kuruluşlarından evlerine naklini gerçekleştiren ekipler, Muğla’da 2023 yılında yapılan yaklaşık 10 bin naklin 6 bin 987’sini gerçekleştirdi. 24 sağlık personeli, 12 hasta nakil ambulansı, bir hasta nakil aracı ile il genelinde vatandaşlara hizmet veren Büyükşehir Belediyesi Muğla’daki hasta nakillerinin yüzde 70’ini karşıladı.

2014 yılından bugüne kadar 62 bin 321 nakil gerçekleştirildi

Büyükşehir Belediyesi hasta nakil ambulansı hizmeti ile yaşlı, yatağa bağımlı ve engelli vatandaşların evden sağlık kuruluşlarına, sağlık kuruluşlarından eve nakillerini sağlıyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi tarafından 2023 yılında 2 bin 621 kişiye 6 Bin 987 defa, hizmete başladığı günden itibaren bugüne kadar ise 16 bin 302 kişiye 62 bin 321 defa hasta nakil hizmeti verildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Büyükşehir, Muğla'nın hizmetine sunduğu 109 yeni aracını tanıttı https://mail.gazetebirlik.com/haber/buyuksehir-muglanin-hizmetine-sundugu-109-yeni-aracini-tanitti-4214/

Muğla’nın 13 ilçesinde vatandaşlara farklı alanlarda hizmet veren büyükşehir belediyesi, envanterine katılan 109 yeni araç için Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ev sahipliğinde tanıtım töreni düzenlendi. 

Törende Muğla Büyükşehir Belediyesinin envanterine eklediği 23 Otobüs, 32 kamyonet, 8 damperli kamyon, 6 su tankeri, 6 yol süpürme aracı, 4 mobil bakım onarım aracı, 3 sepetli platform, 3 mini çöp toplama aracı, bir vidanjör, bir kayar kasalı kurtarma aracı, bir kanal kazıcı yükleyici iş makinesi, bir paletli dozer, bir iş makinesi taşıma aracı, 19 motosiklet tanıtıldı.

Törende konuşan şoförler odası başkanı Arif Özer, pandemide şoför esnafının mağdur olduğunu, yıllardır süren ücretsiz taşıma sorununun Başkan Gürün tarafından çözüldüğüne vurgu yaparak, “Yıllardır şoför esanafımız ücretsiz taşıma konusunda mağdurdu. Şimdi aradaki farkı büyükşehir belediyesi ödüyor ve esnaf rahat nefes aldı. Alınan bu araçlarla da hizmet kalitesi yükseldi. Bu nedenle destekleri için Başkan Osman Gürün’e teşekkür ederim.” dedi.

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ise, büyükşehir belediyesi tarafından 13 ilçede büyük hizmetlerin yapıldığını vatandaşların bu soğuk  havalarda sıcak ve güvenli ulaşım için yeni araçların büyük önem taşıdığına vurgu yaptı.

Cumhur Uzun, “Başkan Gürün, Ömrünü Muğla’nın Hizmetine Adadı” Törende konuşan CHP Milletvekili Cumhur Uzun, Başkan Osman Gürün’ün ömrünün çeyrek asrını Muğla’nın hizmetine adadığını vurgulayarak “Başkanımız Muğla için çalıştı çabaladı yaratılan tüm değerle ömrünü koydu. Bundan beklediği sadece yaşadığı şehrin ülkede örnek olmasıydı. Muğla’ya kendini adayan ve bunu iktidara rağmen yapan başkanımız Osman Gürün’e minnetlerimi ifade etmek istiyorum Sadece bu araçlara baktığımızda bile hizmetlerin ne kadar büyük olduğunu anlamak mümkün.” ifadelerini kullandı.

CHP Milletvekili Gizem Özcan ise Muğla’nın ülke ekonomisine çok büyük katkı sunduğunu ancak hak ettiği yatırımı merkezi hükümet tarafından alamadıklarını belirterek, “Muğlamız merkezi hükümet tarafından ülkeye sunduğu katkının karşılığını alamıyor. Buna rağmen Muğla Büyükşehir Belediyemiz 10 yıllık süreçte çok önemli yatırımlar yaptı ve şehrimize kazandırdı.” diye konuştu.

Belediye Başkanlığı süresince Muğla’nın her kuruşuna sahip çıktıklarına vurgu yapan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, ellerinde para olmadan hiçbir zaman harcama yapmadıklarını ve güçlü bir mali yapıyla sadece  hizmet etmek için çalıştıklarını söyledi.

Gürün, “Göreve geldiğimizde ilçe belediyelerinden aldığımız araçlar vardı. Bu araçların yaşları oldukça yüksekti. Biz o araçlarla hizmetlerimizi aksatmadan yürütmeye çalıştık. Bu filonun mutlaka gençleştirilmesi ve büyütülmesi gerekiyordu. 3 ay kaldı neden sen bu araçları aldın denebilir. Ancak biz bunların programını çok uzun zamandır çalıyoruz. Fiyat açısından en uygun şekilde araçları temin etmeye çalışıyoruz. Yine itfaiye araçlarımızda çok yaşlıydı. 2014 yılında 118 araç devraldık. 10 yılda ise 6’sını hizmetten çektik ve 56 araç alarak bu sayıyı 168’e yükselttik.” ifadelerine yer verdi.

Muhalefet partisi olmalarından kaynaklı olarak birtakım zorluklar yaşadıklarına vurgu yapan Başkan Gürün, “Hizmet ederken, bahane üretmeden çözüm aramaya yöneldik. Her zaman önümüzde engellemeler vardı. Muhalefet olarak görev yaptık. Bu süreçte birtakım haksızlıklarla karşılaştık. Ancak bahane yerine hizmet etmeye çalıştık. Halkımızın ihtiyaçları doğrultusunda elimizdeki para oranında çalıştık. Bodrum’da çok büyük altyapı eksikleri vardı. Şimdi bunları tamamladık.” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla Büyükşehir'de en düşük maaş ortalama 27 bin 47 TL oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/mugla-buyuksehirde-en-dusuk-maas-ortalama-27-bin-47-tl-oldu-4699/

DİSK Genel-İş Muğla 2’nolu şube ile yapılan anlaşma doğrultusunda 17 bin TL olan en düşük maaş bu yıl 25 bin 997 TL’ye yükseldi. Bu miktarı 146 kişi alırken diğer 4 bin 108 kişi 26 bin 784-36 bin 222 TL arasında ücret alacak.

4 bin 108 personeli ilgilendiren maaş zammına göre bu yıl çalışan maaşlarına her 4 ayda bir 9 ilave yevmiye daha verilecek ve böylelikle yıllık ortalama zam oranı yüzde 53,54 olacak. Tüm Yerel-Sen ile imzalanan protokole göre 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren memurlar yasal sınırın en üst tutarı üzerinden sosyal denge ödemesini alacak.

Sendika Başkanı Avcı; “İyi bir ücrete ulaştığımızı düşünüyoruz”

Maaş zammı hakkında açıklamalarda bulunan DİSK Genel-İş Muğla 2’nolu şube Başkanı Yücel Avcı, işçilerin hak ettiği ücreti almak için çalıştıklarını vurguladı. Avcı, “Bizler işçilerimizin hakkını alması için mücadele veriyoruz. Bu mücadelemizde de Muğla Büyükşehir Belediyemizle gerekli müzakereler sonucu iyi olduğunu düşündüğümüz bir maaş skalası yakaladık” dedi.

Başkan Gürün, “Bütçemiz doğrultusunda en yüksek ücreti vermek için çalışıyoruz”

Personel zammı ile ilgili açıklamalarda bulunan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, bütçeleri doğrultusunda çalışanlara en iyi ücreti vermek için çalıştıklarını söyledi. Gürün, “Özellikle işçi emeği ve alın teri bizler için en kutsal değerlerden biridir. Geçtiğimiz yıl çalışanlarımızı enflasyona ezdirmemek için asgari ücretin artışından çok yüksek bir artış gerçekleştirdik. Geçtiğimiz yıl yüzde 73 zam yaptık. Bu yıl ise kısa vadede ki zam oranımız yüzde 53,54 oldu. Bütçemizin doğrultusunda çalışanlarımıza en iyi ücreti vermek için gayret sarf ediyoruz” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla Büyükşehir Belediyesi'nden Bodrum'un su sorununa çözüm https://mail.gazetebirlik.com/haber/mugla-buyuksehir-belediyesinden-bodrumun-su-sorununa-cozum-7458/

Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon idaresi (MUSKİ) Genel Müdürlüğü ekipleri Bodrum’un en büyük sorunu olan içme suyu problemini ortadan kaldırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bölgeye ilave su sağlamak için birçok farklı projeyi hayata geçiren ekipler son olarak yeni çalışmaları hayata hizmete sunuyor.

Büyükşehir belediyesi, Geyik Barajını, Elektrik Üretim Anonim Şirketinden (EÜAŞ) satın alıp buradaki suyun tamamını Bodrum’a aktarmayı amaçlıyor. 

Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürlüğü ekipleri, Bodrum’da su iletiminin mümkün olmaması nedeniyle DSİ tarafından kapatılmak zorunda kalınan iki baraja önlem olarak birçok farklı projeyi hayata geçirdi. Ekipler Akgedik Barajından Bodrum’a su aktarımı için yeni içme suyu hattı ve depo yaparak Yarımada’ya önemli miktarda su sağladı. Ayrıca Sazköy ve diğer farklı su kaynaklarında yapılan çalışmalarla da Bodrum’a önemli miktarda su iletimi yapıldı.

Yeraltı su kaynaklarının sisteme dahil edilmesinin yanı sıra ekipler tarafından mevcut su gözlerinde ve içme suyu arıtma tesislerinde iyileştirmeler yapılarak sisteme daha fazla su kazandırılmasının yanı sıra Bodrum’un gelecek nüfus projeksiyonu göz önüne alınarak yeni projelere başlandı.

Büyükşehir belediyesi tarafından yapılan çalışmalar kapsamında Bodrum’un 2041 ve 2054 yıllarına kadar içme suyu sorununun bilimsel yönleriyle ele alındı. İlave ana su temini sağlanması için yapılan hesaplamalara göre 2041 yılına kadar Bodrum’un içme suyu ihtiyacının 52 milyon metreküp olduğu belirlenirken bu kapsamda birçok farklı projenin hayata geçirilmesi planlanıyor.

Bunlardan en önemlisi ise Geyik Barajının, büyükşehir belediyesi satın alınarak baraj suyunun tamamen Bodrum’a içme suyu olarak aktarılması projesi olacak.

Bu kapsamda büyükşehir belediyesi tarafından Geyik Barajının kamulaştırılması için gerekli işlemler yapılıyor. Baraj, EÜAŞ’den satın alındığı taktirde buradaki su sadece Bodrum’un kullanımına sunulacak ve İlçedeki su açığının çok büyük bir kısmı giderilecek.

Bunun yanı sıra Mumucular Barajı etrafında bulunan tüm mahallelere kanalizasyon şebekesi yapılarak evsel atıksu kirliliğinin önlenmesi ayrıca farklı noktalardaki dereler üzerinde çalışma yapılıp bunların Mumcular Barajına akmasının sağlanması içinde çalışmalar yapılıyor. Yine aynı çalışma kapsamında yağmur suyu hasadı gibi farklı çözüm çalışmalarda yapılacağı vurgulanıyor.

Bunun yanı sıra DSİ ana isale hatlarında da taşıma kapasitesinin arttırılması için birçok farklı noktada terfi istasyonları ve yeni hat düzenlemeleri yapılacağı da belirtiliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Büyükşehir Kent Market Projesi'nin yapımına başlandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/buyuksehir-kent-market-projesinin-yapimina-baslandi-1175/

Muğla ili merkez ilçesi Menteşe’de sürekli gelişen ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Menteşe evleri bölgesinde Büyükşehir Belediyesi yeni bir projeyi daha hayata geçiriyor. Menteşe ilçesi Menteşe Evleri bölgesinde 18 bin 808 metrekare alan içerisinde, Menteşe Kent Market projesi kapsamında büyük market alışveriş alanı, otopark, sanal market alanı, depolar, servis girişi, wc ve soyunma odaları gibi birçok  farklı alan inşa edilecek. Kent Market Projesi 18 bin 808 metrekare park, Belediye hizmet alanı ve ticaret alanı olarak planlanan 510 metrekare tabanlı, 1020 metrekare inşaat alanına yapılıyor. Geniş arazinin yüzde 2.7 lik kısmına inşa edilecek Kent Market Projesi bölgenin önemli bir ihtiyacını karşılamış olacak.  Proje ile vatandaşların alışverişlerini evlerine yakın Kent Market’te yapabilmesi sağlanacak. Yer teslimi Ocak ayının ikinci günü yapılan inşaatın 150 iş gününde 30 Mayıs 2024 yılında tamamlanması hedefleniyor.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Menteşe’de Kent Market Projesi’ni; 2003 yılında Park, Belediye Kültür Eğlence ve Kültür Merkezi, Park Spor ve Oyun Alanı, Otopark ve Yol olarak planlanan, 2005 Yılında aynı kullanım kararlarının şekli değiştirilen, 2018 yılında Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğine uygun olarak tekrar düzenleme yapılan ve bu düzenleme sonucunda Park Alanı, BHA (MBB Sosyal ve Kültürel Merkez) Ticaret Alanı, Trafo ve Otopark olarak Büyükşehir Belediye meclisinde oy birliği ile onaylanan alanda hayata geçiriyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'da Bozburun içme suyu hattının 6 bin 500 metresi tamamlandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglada-bozburun-icme-suyu-hattinin-6-bin-500-metresi-tamamlandi-1241/

Muğla Büyükşehir Belediyesinin Marmaris Bozburun Yarımadası için başlattığı 53 bin metre uzunluğundaki içme suyu hattının çalışmaları devam ediyor. Uzun yıllardır özellikle yaz aylarında suyun yetersiz kalması nedeniyle büyük sorun yaşayan bölge halkının problemi Muğla Büyükşehir Belediyesinin başlattığı proje ile çözülüyor.

Marmaris Bozburun Yarımadasında başlatılan çalışmalar kapsamında Atatürk Barajından Turunç, Bozburun, Selimiye, Söğüt, Bayır, Osmaniye ve Taşlıca Mahallelerine içme suyu sağlanacak.

Proje kapsamında 53 bin metre içme suyu hattı ile birlikte 3 terfi merkezi, 2 içme suyu dağıtım deposu, bir terfi deposu, 8 maslak, elektrik nakil hattı ve mekanik iyileştirmeler yapılacak. 53 bin metre uzunluğunda ki içme suyu hattının 6 bin tamamlanırken Muğla Büyükşehir Belediyesi proje için yaklaşık 262 milyon 980 bin TL ödeme yapacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla açıklarında 4 büyüklüğünde deprem https://mail.gazetebirlik.com/haber/mugla-aciklarinda-4-buyuklugunde-deprem-3182/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Muğla'nın Marmaris ilçesi açıkları olan 4 büyüklüğündeki sarsıntı 57,39 kilometre derinlikte gerçekleşti.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'nın yüksek kesimlerine kar yağdı https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglanin-yuksek-kesimlerine-kar-yagdi-1524/

Kent merkezinde gün boyu etkisini sürdüren sağanağın ardından Kavaklıdere ve Menteşenin yüksek kesimlerinde kar yağışı başladı.

Kavaklıdere'de 1700 rakımlı Gökçukur Yaylası kar yağışı sonrası beyaza bürünürken, Gökçukur Yaylası'nda kar kalınlığı 20 santimetreye ulaştı.

Menteşe kent merkezine 15 kilometre uzaklıktaki Yılanlı mevkisine de kar yağdı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'da sağanak ve fırtınamsı rüzgar hayatı olumsuz etkiliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglada-saganak-ve-firtinamsi-ruzgar-hayati-olumsuz-etkiliyor-3454/

Marmaris ilçesinde etkili olan fırtınamsı rüzgar ve sağanak nedeniyle ağaçlar devrildi, elektrik direkleri kırıldı.

İlçede gece saatlerinde başlayan rüzgarın hızı meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre 55 kilometre olarak ölçüldü.

Fırtınamsı rüzgar nedeniyle Osmaniye Mahallesi'nde ağaçlar ve elektrik direkleri kırılarak yola devrildi. Sağanak nedeniyle ilçe merkezi ile mahallelerde bazı cadde ve sokaklarda su birikintisi oluştu.

Denizin rengi bazı bölgelerde kahverengiye dönüştü

Yüksek kesimlerden gelen çamurlu sular sebebiyle denizin rengi bazı bölgelerde kahverengiye dönüştü.

Menteşe ilçesinde ise sabah saatlerinden itibaren etkisini gösteren sağanak günlük yaşamı olumsuz etkiliyor.

Menteşe'de yağış öğleden sonra şiddetini artırdı. Sağanağa yakalananlar zor anlar yaşadı. 

Cadde ve sokaklarda su birikintisi oluştu, tarım arazileri su altında kaldı

Yağış nedeniyle kent merkezi başta olmak üzere birçok mahalledeki cadde ve sokaklarda su birikintisi oluştu.

Düğerek Mahallesi ile Çevre Yolu'ndaki bazı tarım arazileri ise su altında kaldı.

Bodrum ilçesinde de sabah saatlerinden itibaren etkili olan sağanak nedeniyle Kıbrıs Şehitleri Caddesi ve ara sokaklarda su birikintileri oluştu.

Trafikte de zaman zaman aksamaların meydana geldiği ilçede belediye ekipleri sıkıntılı bölgelerde devriye yaptı.

Bölgede sağanak etkisini sürdürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'nın Fethiye ilçesinde 4 büyüklüğünde deprem https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglanin-fethiye-ilcesinde-4-buyuklugunde-deprem-510/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 20.33'de merkez üssü Muğla'nın Fethiye ilçesi olan 4 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Fethiye ilçesinin 21,9 kilometre açıklarında meydana gelen depremin 29,6 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'da sağanak hayatı olumsuz etkiliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglada-saganak-hayati-olumsuz-etkiliyor-2213/

Muğla'da etkili olan sağanak hayatı olumsuz etkiliyor.

Bodrum ilçesinde, sabah saatlerinden bu yana sağanak aralıklarla etkili oluyor. Kent merkezi ile bazı mahallelerde rögarlardan su taştı. Yollardaki su birikintileri nedeniyle araçlar güçlükle ilerledi. Sağanak sırasında yayalar da zor anlar yaşadı.

Çamurlu suların cadde ve derelerden döküldüğü bölgelerde ise denizin rengi kahverengiye döndü. Bodrum Belediyesi ekipleri, tıkanan rögarlarda ve dere yataklarında çalışma yaptı.

Turgutreis, Akyarlar ve Mumcular mahallelerinde sağanak nedeniyle yollarda hasar meydana geldi.

İlçede yağış nedeniyle zaman zaman maddi hasarlı kazalar da yaşandı.

Bazı vatandaşlar cadde ve sokakların dereye döndüğü anları araçlarıyla seyrederken cep telefonu kamerasıyla görüntüledi.

Fethiye ilçesinde de etkili olan sağanak nedeniyle Karagözler Mahallesi Keçiler Sokak'ta toprak kayması meydana geldi.

Toprak kayması nedeniyle kapanan yol, iş makineleri yardımıyla ulaşıma açıldı.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'daki yeni endemik bitki türüne "Balan Sümbülü" ismi verildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/mugladaki-yeni-endemik-bitki-turune-balan-sumbulu-ismi-verildi-7612/

"Balan Sümbülü" olarak adlandırılan bitki türü hakkında açıklamalarda bulunan Yıldırım, Muğla'nin "Leopoldia" cinsi için oldukça önemli bir alan olduğunu belirterek, "Yeni keşfedilen 'Balan Sümbülü' ile cinsin dünyadaki tür sayısı 30'a, Türkiye'de de 16'ya yükseldi. Türkiye'deki endemik 'Leopoldia' tür sayısı da 9'a çıkmış oldu. Bu bitkiyi isminden de anlaşılacağı üzere 'Leopoldia buseana'yı keşfeden Buse Hanım'ın ismine atfettik." ifadelerini kullandı.

Yıldırım, bitkinin özellikle orman yangınlarından korunması gerektiğini kaydetti.

Bitkinin, 70 santimetreye kadar uzayabildiğini, üzerinde uzun bir salkım şeklinde çiçeklerin bulunduğunu belirten Yıldırım, "Bitki mavimsi renkten, mora doğru da hatta kahverengiye değişen, tomurcukta farklı renkte, olgunlaştıktan sonra farklı renge doğru dönüşen çiçeklere sahiptir. Çok güzel bir çiçek renk geçişi vardır. Süs bitkisi potansiyeli olan, üzerine kültür çalışmaları yapılma olasılığı yüksek bir bitki." değerlendirmesinde bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla için kuvvetli yağış uyarısı https://mail.gazetebirlik.com/haber/mugla-icin-kuvvetli-yagis-uyarisi-7042/

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, bu gece saatlerinden itibaren Muğla'nın batı ilçelerinde, zamanla il genelinde akşam saatlerine kadar gök gürültülü sağanak bekleniyor.

Sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar, yerel dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'da makilik ve tarımsal alanda yangın çıktı https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglada-makilik-ve-tarimsal-alanda-yangin-cikti-239/

Muğla'nın Seydikemer ilçesinde makilik ve tarımsal alanda çıkan yangına ekiplerce müdahale ediliyor.

Karadere Boğaziçi mevkisindeki makilik alanda çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyüyerek tarım sahasına da yayıldı.

İhbar üzerine bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne ait 4 helikopter, 6 uçak ile havadan müdahale edilmeye başlandı. Çok sayıda arazöz ve itfaiye ekibi de karadan müdahale ediyor.

Ekipler, yangını havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına almaya çalışıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'nın güzellikleri Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu ile dünyaya tanıtılacak https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglanin-guzellikleri-cumhurbaskanligi-turkiye-bisiklet-turu-ile-dunyaya-tanitilacak-1650/

Fethiye-Babadağ, Fethiye-Marmaris, Marmaris-Bodrum ve Bodrum Selçuk etapları ile bisiklet turuna ev sahipliği yapacak Muğla'nın tarihi ve kültürel güzelliklerinin yanı sıra masmavi koyları 19 dilde 190 ülkede milyonlarca insana ulaşacak.

Akdeniz ve Ege'nin eşsiz atmosferi arasından yol alacak bisikletçiler, 8 etap sonunda 15 Ekim'de İstanbul'da bitiş noktasına ulaşacak.

24 takım ve 168 sporcu, 10-11-12-13 Ekim'de Muğla etaplarında pedal çevirecek.

58. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nda dünyaca ünlü isimler de yarışacak. İngiliz bisikletçi Mark Cavendish, Alman Andre Greipel, bu yıl Fransa Turu'nun sprint lideri Belçikalı Jasper Philipsen'in de bulunduğu 168 sporcu, Fethiye-Babadağ kraliçe etabının zorlu parkurlarını aşarak kıyasıya mücadele edecek.

"Yeryüzü Cenneti Muğla tüm güzellikleri ile ekranlarda olacak"

Muğla Valisi İdris Akbıyık, Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu'nun Türkiye ve dünyanın en prestijli spor organizasyonlarından biri olduğunu söyledi.

Sporcuların kentin önemli turistik ilçelerinde pedal çevireceğini belirten Akbıyık, "Yeryüzü Cenneti Muğla'nın tüm güzellikleri ekranlarda olacak ve bu güzellikler dünyanın birçok ülkesine ulaşarak kentin tanıtımı yapılacak. Muğla için de önemli bir fırsat olacak. Milyonlarca insan Muğla'yı görecek."

Turun gerçekleşeceği bölgelerde gerekli tüm tedbirlerin alındığını vurgulayan Akbıyık, vatandaşların da trafikte sorun yaşamaması için gerekli çalışmaların yapıldığını kaydetti.

Muğla'nın son yıllarda çok önemli spor organizasyonlarına ev sahipliği yaptığına işaret eden Akbıyık, "Muğla, turizmin, tarihin, tarımın yanında sporda da bir marka olacak. Potansiyelimiz çok yüksek. Cumhurbaşkanlığı 58. Bisiklet Turu'nun ilimizde yapılıyor olması bizler için çok önemli." diye konuştu.

Cumhuriyet'in 100. yılı kutlamaları kapsamında bu seneki parkurun daha ayrı bir önemi olduğuna dikkati çeken Akbıyık, şöyle konuştu:

"Muğla, Türkiye'nin turizm potansiyeli ve çok önemli turizm destinasyonları olan bir kent. Yıl sonunda kentte 3 milyona yakın turisti ağırlamış olacağız. Muğla halkı büyük bir heyecanla parkurlarda bisiklet turunu bekliyor. Tabii Cumhuriyetimizin 100. yılında turun büyük bölümünün Muğla'da olması bizim için ayrı bir gurur. Muğla halkına, Muğla'da yaşayan insanlara da mutlaka görmelerini, turu izlemelerini tavsiye ediyorum."

Akbıyık, kentteki sporseverlerin ve bisikletçilerin heyecanla Muğla'da etapları beklediğini dile getirdi.

"Hem bisikletçiler hem izleyiciler parkura ve doğal güzelliklere hayran kalacak"

Vali İdris Akbıyık, Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun Muğla'nın tanıtımına büyük katkı sağlayacağını vurgulayarak, parkurlarla ilgili şunları söyledi:

"Bisikletçiler, her yıl binlerce macera tutkununu ağırlayan Babadağ'da turistlerin yanı sıra profesyonel yamaç paraşütü sporcularının da tercih ettiği lokasyonları bir taraftan da muhteşem manzarasıyla Ölüdeniz, Kelebekler Vadisi ve masmavi koyları görecek. Fethiye-Marmaris etabında ise Fethiye Kalesi, Fethiye Körfezi, Dalyan İztuzu Plajı, Köyceğiz Gölü, Kaunos Antik Kenti, Akyaka, Gökova Körfezi, İdyma Antik Kenti, çok sayıda koy ve doğal güzellikler ile Marmaris Körfezi, Marmaris Kalesi ve ilçenin tarihi, kültürel alanlarını izleyecek. Hem bisikletçiler hem izleyiciler parkura ve doğal güzelliklere hayran kalacak"

Marmaris-Yalıkavak etabında bisikletçilerin Ula ve Menteşe'deki tarihi yapıları göreceğini belirten Akbıyık, Yatağan'da 3 bin yıllık "Gladyatörler ve Aşklar Kenti" Stratonikeia ile Milas'ta bulunan Beçin Kalesi'ni, Bodrum açıklarındaki irili ufaklı çok sayıda koy ile Bodrum Kalesi ve milattan önce 4'üncü yüzyılda inşa edilen Antik Tiyatro'yu göreceğini dile getirdi.

Bodrum-Selçuk etabında bisikletçilerin ve izleyicilerin Milas'ta "ulusal öneme haiz sulak alan" olarak tescil edilen Tuzla Sulak Alanı ile buradaki göçmen kuşlar ve flamingoları göreceğini anlatan Akbıyık, "Beçin, Labranda, Euromos, Herakleia antik kentleri ile dünyanın en eski yolları arasında gösterilen Karya Yolu'nu, Latmos Dağı'nı, Neolitik Çağ'a tarihlenen kaya resimlerini ve Bafa Gölü'nü izleyebilecek." dedi.

Parkur

58. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nda sporcular, toplamda 1231,2 kilometre boyunca pedal çevirecek.

Tour of Türkiye 2023'te parkurlar şöyle:

1. Etap: 8 Ekim 2023 Alanya-Antalya (134 km)

2. Etap: 9 Ekim 2023 Kemer-Kalkan (165 km)

3. Etap: 10 Ekim 2023 Fethiye-Babadağ (102,9 km)

4. Etap: 11 Ekim 2023 Fethiye-Marmaris (162,1 km)

5. Etap: 12 Ekim 2023 Marmaris-Yalıkavak (180,5 km)

6. Etap: 13 Ekim 2023 Bodrum-Selçuk (193,2 km)

7. Etap: 14 Ekim 2023 Selçuk-Manisa-İzmir (159,8 km)

8. Etap: 15 Ekim 2023 İstanbul-Sultanahmet (133,7 km)

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Fethiye'de iki zodyak botu çarpıştı https://mail.gazetebirlik.com/haber/fethiyede-iki-zodyak-botun-carpisti-8366/

Göcek açıklarında iki zodyak botun çarpıştığını görenler, durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi.

İhbar üzerine bölgeye sahil güvenlik ekipleri sevk edildi.

Ekipler, kimliği henüz tespit edilemeyen kişinin kaza yerinde yaşamını yitirdiğini belirledi.

Kazada yaralanan Burak Uğur, sahil güvenlik ekibince karadaki ambulansa ulaştırıldı.

Fethiye Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaralının hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla açıklarında geri itilen 22 düzensiz göçmen kurtarıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/mugla-aciklarinda-geri-itilen-22-duzensiz-gocmen-kurtarildi-6587/

Muğla açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına geri itilen 22 düzensiz göçmen kurtarıldı.

Sahil Güvenlik Komutanlığının internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Bodrum ilçesi açıklarındaki lastik botta bir grup düzensiz göçmen olduğu bilgisi üzerine bölgeye sahil güvenlik botu görevlendirildi.

Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına geri itilen lastik bottaki 22 düzensiz göçmen kurtarıldı.

Datça açıklarında yüzerek Yunanistan'a geçmeye çalışan ve yardım talebinde bulunan bir düzensiz göçmen olduğunun bildirilmesi üzerine de bölgeye sahil güvenlik botu yönlendirildi. Ekipler, denizde tespit edilen düzensiz göçmeni kurtardı.

Öte yandan ekipler, lastik botlarla yasa dışı yollardan yurt dışına geçmek isteyen 52'si Datça, 23'ü Fethiye, 12'si Bodrum açıklarındaki 87 düzensiz göçmeni yakaladı.

Düzensiz göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne gönderildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'daki Azmak nehrinde çevre ve dip temizliği yapıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/mugladaki-azmak-nehrinde-cevre-ve-dip-temizligi-yapildi-3087/

Muğla Çevre Vakfı (MUÇEV) öncülüğünde, Ula ilçesi Akyaka Mahallesi'ndeki Azmak nehrinde çevre ve dip temizliği yapıldı.

Serbest Dalış Dünya Şampiyonu Cenk Devrim Ulusoy, Belgesel Yapımcısı Savaş Karakaş, Serbest Dalış Eğitmeni Oleg Gavilin, Dalış Eğitmeni Olesya Guryanova ile dalgıçların katıldığı etkinlik iki saat sürdü.

Program sonunda araç lastiği ve plastik atıkların yoğunlukta olduğu yaklaşık 300 kilogram çöp toplandı.

Çevre temizliği konusunda farkındalık oluşturmak için düzenlenen etkinliğe vatandaşlar da ilgi gösterdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bodrum'da içme suyu isale hattı patladı https://mail.gazetebirlik.com/haber/bodrumda-icme-suyu-isale-hatti-patladi-5996/

Yahşi Mahallesi Oyder Caddesi'nde isale hattındaki patlamayla asfalt yarıldı, yolda göçük oluştu, caddedeki bir restoranı su bastı.

İşletme çalışanları suyu tahliye etmek için çaba sarf etti.

Ana isale hattındaki su kesildi, patlağın tamiri için bölgeye belediye ekipleri sevk edildi.

Restorandaki su baskını ve çalışanların temizlik çalışması cep telefonuyla kaydedildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'da çıkan orman yangınına müdahale ediliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglada-cikan-orman-yanginina-mudahale-ediliyor-9107/

Muğla'nın Menteşe ilçesinde çıkan orman yangını, havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Yeşilyurt Mahallesi Dağdibi mevkisindeki ormanlık alanda, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine, bölgeye, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki hava ve kara araçları sevk edildi.

Ekipler, yangını kontrol altına almaya çalışıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kuru fasulyeci 97 yaşındaki "Hüseyin Amca" 65 yıldır tezgahından ayrılamıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/kuru-fasulyeci-97-yasindaki-huseyin-amca-65-yildir-tezgahindan-ayrilamiyor-2091/

Bodrum doğumlu biri kız 3 çocuk, 5 torun sahibi Uysal, genç yaşlarda ayakkabıcılık ve marketçilik işiyle uğraştı. Çocukluğu hep çalışarak geçen Uysal, 30'lu yaşlarda Ortakent Mahallesi'nde küçük bir lokanta açtı.

Lokantada tavuk, kuru fasulye ve ev turşusu satmaya başlayan Uysal'ın yemekleri birkaç yıl içerisinde oldukça ilgi görmeye başladı. Bodrum nüfusunun da artmasıyla taleplere yetişemeyen Hüseyin Uysal, işleri büyütüp daha büyük bir dükkana geçti.

Yurt dışında teknelerde aşçılık yapan oğlu da yanında çalışmaya başlayınca Uysal, mesleğini oğluna devretti.

İlerleyen yaşına rağmen oldukça sağlıklı görüntüsüyle dikkati çeken Hüseyin Uysal, her gün dükkana gelip yapılan yemekleri tek tek kontrol ediyor ve müşterilerin memnuniyeti için oğluna yardımcı oluyor.

"Yemekleri kontrol etmediğim zaman içim rahat etmiyor"

Hüseyin Uysal, AA muhabirine, dükkanda ne olup bittiğini merak ettiği için her gün gelip gittiğini söyledi.

Mesleğe 65 yılını verdiğini ifade eden Uysal, "Ben buradan ekmek yedim o yüzden bırakamıyorum. Günde iki üç kez dükkana gelir giderim. Yemekleri kontrol etmediğim zaman içim rahat etmiyor. Gece, lokanta ve yemekler rüyalarıma bile giriyor." dedi.

Bu kadar ilgi göreceğini hiç düşünemediğini dile getiren Uysal, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin birçok bölgesinden müşteri geliyor. İlgi çok iyi. Bu, çok hoşuma gidiyor. İstanbul'dan kuru fasulye yemeye gelenler bile oluyor. Şimdi oğlum Arif işletiyor ancak daha sonra da onun oğlu işletecek. Onun adı da Hüseyin. Hüseyin adı yine yaşayacak, bunun için çok mutluyum. Eşimi 12 yıl önce kaybettim. Evde yemeğimi kendim yapar, çamaşırlarımı da kendim yıkarım. Her şeyi kendim yaparım. Çocuklarım gelir gider ancak herkesin yeri ayrı."

Oğlu 58 yaşındaki Arif Uysal da 18 yıl yurt dışında teknelerde aşçı olarak çalıştıktan sonra denizciliği bırakıp babasıyla çalışmaya başladığını belirtti.

Kuru fasulyeyi artık kendisinin yaptığını, mesleğini oğlunun da çok sevdiğini anlatan Uysal, "10 yıl babamla birlikte çalıştık. Daha sonra mesleğini bana devretti. Ben de denizciliği bıraktıktan sonra 25 yıldır bu işle uğraşıyorum. Oğlum da yavaş yavaş her şeyi öğrenmeye başladı. Babam her gün birkaç kez lokantaya gelir ve yemekleri kontrol eder gider. Müşterilerin yoğun olduğunu görünce de çok memnun olur. Daha sonra da eve gidip bahçe işleriyle uğraşır. Her zaman yanımızda ve en büyük destekçimiz." ifadelerini kullandı.

Babasının başında olmasından çok hoşnut olduğunu belirten Uysal, yurt içi başta olmak üzere yurt dışından da gemici usulü etsiz yapılan kuru fasulyeyi, turşu ve kaşık helvasını yemek için özel gelen müşterilerinin olduğunu kaydetti.

Arif Uysal'ın oğlu 22 yaşındaki Hüseyin Uysal da İstanbul'da üniversite eğitimini tamamlayıp baba ve dedesinin yanına geldiğini anlattı.

Kendisinin de bu işi keyifle yaptığını belirten torun Uysal, "Okulumu tamamladıktan sonra Bodrum'a dönüş yaptım. Dedemin mirasını devam ettirmeyi planlıyorum. İnsanların ilgisinden çok memnunuz. Bunun sebebi de kaliteden hiç ödün vermememiz. İnsanların damak tadına hitap ediyoruz. Bu yüzden de çok beğeniliyor." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'da iki otomobilin çarpıştığı kazada 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglada-iki-otomobilin-carpistigi-kazada-1-kisi-oldu-3-kisi-yaralandi-4689/

Muğla'nın Menteşe ilçesinde iki otomobilin çarpışması sonucu 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı.

İ.M. yönetimindeki 35 TTM 70 plakalı otomobil, Muğla-Aydın kara yolu Çevre yolu mevkisinde O.T'nin kullandığı 48 AHU 519 plakalı otomobille çarpıştı.

İhbar üzerine bölgeye sağlık, itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi.

Sağlık ekipleri, sürücü İ.M'nin kaza yerinde hayatını kaybettiğini belirledi.

Diğer otomobildeki 3 yaralı ise sağlık ekiplerince Muğla Eğitim Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

Cenaze, incelemelerin ardından Muğla Adli Tıp Kurumuna götürüldü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bodrum'da içme suyu isale hattı patladı https://mail.gazetebirlik.com/haber/bodrumda-icme-suyu-isale-hatti-patladi-4938/

Muğla'nın Bodrum ilçesinde içme suyu ana isale hattında patlama meydana geldi.

Bitez Mahallesi Atatürk Bulvarı'ndan geçen isale hattındaki patlamanın şiddetiyle asfalt yarılırken, yolda büyük çapta göçük oluştu. Daha önce birçok kez tekrarlandığı öğrenilen olayın ardından cadde üzerindeki bazı işletmelerin bahçelerini su bastı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü ekipleri, hatta gelen suyu kapatarak onarım çalışması başlattı.

Bodrum Belediyesi ekiplerince de çevrede temizlik çalışması başlatıldı.

Patlamanın ardından suyun bir iş yerinin önündeki malzemeleri sürüklemesi güvenlik kamerasınca kaydedildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bodrum'da içme suyu isale hattı patladı https://mail.gazetebirlik.com/haber/bodrumda-icme-suyu-isale-hatti-patladi-9293/

 Muğla'nın Bodrum ilçesinde içme suyu ana isale hattında patlama meydana geldi.

Bitez Mahallesi Atatürk Bulvarı'ndan geçen isale hattındaki patlamanın şiddetiyle asfalt yarılırken, yolda büyük çapta göçük oluştu. Daha önce birçok kez tekrarlandığı öğrenilen olayın ardından cadde üzerindeki bazı işletmelerin bahçelerini su bastı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü ekipleri, hatta gelen suyu kapatarak onarım çalışması başlattı.

Bodrum Belediyesi ekiplerince de çevrede temizlik çalışması başlatıldı.

Patlamanın ardından suyun bir iş yerinin önündeki malzemeleri sürüklemesi güvenlik kamerasınca kaydedildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'dan 94 ülkeye su ürünleri satılıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/mugladan-94-ulkeye-su-urunleri-satiliyor-9058/

Kültür balıkçılığında önemli yere sahip Muğla'da, çoğunlukla alabalık, çipura, levrek, minekop ve sarıağız üretiliyor.

Kent merkezi ve ilçelerdeki tesislerde üretilen balıklar, fileli kepçeler yardımıyla alınarak işlenmek üzere başka tesislere götürülüyor. Temizlenen balıklar, fileto olarak veya dondurularak satışa hazır hale getiriliyor. Balık ürünleri iç pazarın yanı sıra ABD, Rusya ve Japonya başta olmak üzere 100'e yakın ülkeye satılıyor.

Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, AA muhabirine, geçen yıl su ürünlerinde 125 bin tonluk ihracat yaptıklarını ve 804 milyon dolar gelir elde ettiklerini söyledi.

Bu yıl için hedeflerini büyüttüklerini ve emin adımlarla ilerlediklerini belirten Saylak, "2023 için hedefimizi 150 bin ton ihracat ve 1 milyar dolar gelir olarak koymuştuk. İlk 8 ay itibarıyla geçtiğimiz yıla göre 5 bin tonluk ihracat artışı ve gelirde de 21 milyon dolarlık bir artımız var. 2023'ün 8 ayında 553 milyon dolarlık su ürünleri ihracatını gerçekleştirmiş bulunuyoruz." dedi.

Yıl sonu hedefi 1 milyar dolar

Yıl sonuna kadar 1 milyar dolar hedeflerine ulaşmak için çaba gösterdiklerini anlatan Saylak, ekim ayıyla yeniden ivme kazanacak ihracatın yıl sonu hedeflerine de yansıyacağını kaydetti.

Saylak, bölgedeki tüm firmaların en son modern teknolojileri kullanarak üretim yaptığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Tarım ve Orman Bakanlığımız, Muğla Valiliğimiz, Ege İhracatçı Birlikleri, odalarımız ve birliklerimizle kol kola omuz omuza su ürünleri yetiştiriciliğinde ve ihracatında marka olmaya devam ediyoruz. 94 ülkeye ürün ihracatında bulunuyoruz. Avrupa Birliği ülkeleri, Kanada, ABD, Suudi Arabistan'dan tutun Orta Asya, Rusya, Japonya gibi pek çok ülkeye yetiştiricilerimizin ürünlerini ihraç ediyoruz. Levrek, çipura, alabalık, füme, fileto gibi pek çok ürünün ihracatını yapıyoruz."

Balık üretiminin yanı sıra dalgıçlar, kaptanlar, paketleme tesisindeki işçiler, fileto yapanlar, nakliye firmalarında çalışan işçilerle yaklaşık 50 bin kişiye istihdam sağlandığına dikkati çeken Saylak, Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak sürdürülebilir su ürünleri yetiştiriciliği ve su ürünleri avcılığının devamı için denizleri temizlediklerini, bu kapsamda sosyal sorumluluk projeleri de yürüttüklerini ifade etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bodrum'da dere yatağına devrilen midibüsteki 23 kişi yaralandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/bodrumda-dere-yatagina-devrilen-midibusteki-23-kisi-yaralandi-9827/

Bir otomotiv firmasının personelini taşıyan A.V'nin kullandığı 48 S 3568 plakalı midibüs, Konacık Mahallesi Atatürk Bulvarı'nda kontrolden çıktı.

Bariyerleri aşıp dere yatağına devrilen araç, menfezin üzerine düştü.

İhbar üzerine kaza yerine çok sayıda sağlık, polis, ve itfaiye ekibi sevk edildi.

Yaralıların çoğu çevredekilerin yardımıyla midibüsten çıkarken, bazıları ise ekiplerce aracın kırılan camlarından tahliye edildi.

Yaralanan 23 kişi, sağlık ekiplerince ilçedeki hastanelere kaldırıldı.

Menfezdeki midibüs yeniden devrilme ihtimaline karşı halatlarla itfaiye aracına ve refüjdeki ağaca bağlandı. Araç daha sonra vinçler yardımıyla bulunduğu yerden çıkarıldı.

Bir süre ulaşıma kapanan yol, ekiplerin çalışmasının ardından yeniden trafiğe açıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aşık Veysel'in vefatının 50. yılında Bodrum'da topraktan dev portresi yapıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/asik-veyselin-vefatinin-50-yilinda-bodrumda-topraktan-dev-portresi-yapildi-537/

Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile 2023 yılının "Aşık Veysel" yılı ilan edilmesiyle, büyük halk ozanı yurtta çeşitli etkinliklerle anılmaya devam ediyor.

Bu kapsamda fotoğraf sanatçısı Cumhur Aygün ve ekibi, 25 bin avuç topraktan Aşık Veysel'in dev portresini oluşturdu.

Düzenlenen törende konuşan sanatçı Aygün, portreyi hazırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Etkinlik için Sia Familia'yı seçmelerinin bir nedeninin olduğunu belirten Aygün, "Burası doğal, tarihi dokusu ve birçok medeniyetin beşiği. Yüzlerce yıllık ağaçların çevrelediği, huzur veren doğasıyla 50 dönümlük bir arazide oluşturulan performans alanı, bundan sonra da birçok sanatsal etkinliğe ev sahipliği yapacak. Bodrum'a değer katan, doğayla iç içe bu ortamda ilk sanatsal etkinliği gerçekleştirmiş olmanın gururunu yaşıyoruz." dedi.

Aygün, 2 ay boyunca ön hazırlıklarını yaptıkları çalışmanın yaklaşık 5 günde 20 kişilik bir proje ekibiyle hayata geçtiğini kaydetti.

Aşık Veysel Kara Toprak Projesi'nin 25x35 metre ebatlarında toprakla oluşturulan ilk dev portre olma özelliği taşıdığını vurgulayan Aygün, Aşık Veysel'in vefatının 50. yılında 25 bin avuç kara toprakla portresini hazırlayarak ustaya minnetlerini gösterdiklerini dile getirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla sahillerinde tatilci yoğunluğu yaşanıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/mugla-sahillerinde-tatilci-yogunlugu-yasaniyor-1088/

Hava sıcaklığının 32, deniz suyu sıcaklığının 25 derece kaydedildiği Ula ilçesinin Akyaka Mahallesi'nde yerli ve yabancı turistler sahilleri doldurdu.

Akçapınar, Çınar ve Turnalı sahillerinde güneşlenen turistler denize girerek serinledi.

Gökova Körfezi'ne dökülen Kadın Azmağı Deresi'nde düzenlenen turlara katılanlar teknelerle dereyi gezdi.

Akyaka'da eğitim gören yerli ve yabancı sörf tutkunları uçurtma ve rüzgar sörfü yaptı.

Hava sıcaklığının 36, deniz suyu sıcaklığının ise 27 derece ölçüldüğü Bodrum ilçesinde de tatilciler Kumbahçe, Gümbet, Bitez, Ortakent, Paşatarlası, Türkbükü, Torba, Gündoğan sahillerinde yoğunluk oluşturdu. Sıcaktan bunalanlar sık sık denize girerek serinlemeye çalıştı.

Bazı tatilcilerde su sporları istasyonlarındaki etkinliklere katılarak eğlenceli zaman geçirdi.

Marmaris'te ise hava sıcaklığı 36, deniz suyu sıcaklığı 28 derece, nem oranı ise yüzde 52 ölçüldü.


Tatilciler Uzunyalı, İçmeler, Turunç ve Kız Kumu plajlarında yoğunluk oluşturdu. Turistler, su sporları istasyonlarından jet ski ve deniz paraşütüne binerek heyecanlı dakikalar yaşadı.

Tatil için Ortaca'nın turistik Dalyan Mahallesi'ni seçenler, günübirlik tekne turlarıyla Dalyan Kanalı'nı gezme ve kaya mezarlarını izleme imkanı buldu. Kanal gezisinin ardından İztuzu kumsalına ulaşan tatilciler denizin tadını çıkardı.

Ölüdeniz yolunda 5 kilometrelik araç kuyruğu

Fethiye ilçesinde gelen tatilciler, Ölüdeniz Mahallesi'ne giden yolda yaklaşık 5 kilometrelik araç kuyruğu oluşturdu. Mahalledeki Belcekız ile Kumburnu plajlarında sıcak havada serinlemek isteyen tatilciler dolayısıyla yoğunluk yaşandı.

Macera tutkunu tatilciler ise Babadağ'dan yamaç paraşütüyle atlayış yaparak Ölüdeniz'in eşsiz manzarasını havadan izleme fırsatı buldu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'nın iç kesimleri için gök gürültülü sağanak uyarısı https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglanin-ic-kesimleri-icin-gok-gurultulu-saganak-uyarisi-797/

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, önümüzdeki 2 saat içinde, Muğla'nın iç kesimlerinde (Yatağan, Milas ve Kavaklıdere) beklenen gök gürültülü sağanağın yerel kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.

Ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olunması gerekiyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'da 4,1 büyüklüğünde deprem https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglada-41-buyuklugunde-deprem-6104/

Muğla'da saat 18.45'te 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Muğla'nın Marmaris ilçesi olan 4,1 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Depremin 61,85 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Marmaris'e "Seabourn Encore" 586 yolcusuyla geldi https://mail.gazetebirlik.com/haber/marmarise-seabourn-encore-586-yolcusuyla-geldi-7858/

Marmaris Cruise Port Limanı büyük iskelesine yanaştırılan Bahama bayraklı 210 metrelik gemide, çoğunluğu ABD ve İngiliz uyruklu 586 yolcu ile 460 personel bulunduğu belirtildi.

Gümrük işlemlerinin ardından şehir merkezini ve tarihi alanları gezen turistler, Yat Limanı'ndaki restoran ve kafelerde yemek yedi, Marmaris Kapalı Çarşı'da alışveriş yaptı.

Çıktığı tur kapsamında Antalya Limanı'ndan gelen kruvaziyerin gece saatlerinde Kos Limanı'na hareket edeceği öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'da kayıp 2 turist bulundu https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglada-kayip-2-turist-bulundu-9419/

Muğla'nın Marmaris ilçesinde kayıp ihbarı yapılan 2 turist ormanlık alanda bulundu.

İçmeler Mahallesi'nde kayboldukları bildirilen 2 turist için AFAD ve Arama Kurtarma Derneği (AKUT) ekipleri çalışma başlattı.

Ekipler, dağlık alanda mahsur kaldığı belirlenen 2 turiste ulaşarak, güvenli alana tahliye etti.

Sağlık ekiplerince kontrolleri yapılan turistler, polisin yardımıyla otellerine götürüldü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'da çıkan orman yangınına müdahale ediliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglada-cikan-orman-yanginina-mudahale-ediliyor-3976/

Muğla'nın Ula ilçesinde çıkan orman yangını, havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Gölet Bölgesi Karıncalı mevkisindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye, Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı hava ve kara araçları sevk edildi.

Rüzgarın etkili olduğu alanda ekipler, yangını kontrol altına almak için mücadele ediyor.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bodrum'da yaban hayvanlarının yaşam alanlarına su takviyesi yapılıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/bodrumda-yaban-hayvanlarinin-yasam-alanlarina-su-takviyesi-yapiliyor-5662/

Bodrum Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Temizlik İşleri Müdürlüğünün gerçekleştirdiği çalışmalar kapsamında ilçeye bağlı mahallelerdeki göletlere su takviyesi yapılarak yaşam kaynaklarına katkıda bulunuluyor.

Kuruyan göletlerin tespit edilmesinden sonra Destek Hizmetler Müdürlüğüne ait su tankerleriyle yapılan su takviyelerinden civarda yaşamını sürdüren ve hayvancılıkla ilgilenen halkın büyükbaş hayvanları da faydalanıyor.

Temizlik İşleri Müdürlüğü çalışmaları kapsamında 1 Mayıs-25 Temmuz'da toplam bin 651 ton su basımı gerçekleştirilirken bölgedeki 10 gölete 120 tonun üzerinde su basıldı.

Bodrum ve Milas'ta geçen ay meydana gelen yangınlarda da yangın söndürme ekiplerine destek veren ekipler, 84 ton su basımıyla yangınların söndürülmesine katkı sundu.

Ekipler, rutin çalışmaları kapsamında yıkama, süpürme, mıntıka ve poşetleme çalışmasıyla bölgede bulunan kurum ve kuruluşların talepleri doğrultusunda binalarda temizlik çalışması da gerçekleştiriyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Akdeniz'de 4,3 büyüklüğünde deprem https://mail.gazetebirlik.com/haber/akdenizde-43-buyuklugunde-deprem-2418/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 05.18'de merkez üssü Datça açıkları olan 4,3 büyüklüğünde bir sarsıntı yaşandı.

Datça'ya 224,61 kilometre mesafede meydana gelen deprem, yerin 6,94 kilometre derinliğinde kaydedildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bodrum'da dalgıçlar deniz dibinden 500 kilogram atık çıkardı https://mail.gazetebirlik.com/haber/bodrumda-dalgiclar-deniz-dibinden-500-kilogram-atik-cikardi-6602/

Bodrum Belediyesince "Denize En Çok Mavi Yakışır" sloganıyla bu yıl 9'uncusu düzenlenen deniz dibi temizliği, Yalıkavak Mahallesi'nden devam etti.

Belediye bünyesinde görevli 10 dalgıç, Yalıkavak Koyu'nda dalış yaptı. Yaklaşık iki saat süren çalışmada denizden otomobil lastiği, cep telefonu, pet ve cam şişelerin de olduğu 500 kilogram çöp çıkarıldı.

Temizlik çalışmasında belediyeye ait uzaktan kumandalı yüzey temizleme cihazı da kullanıldı.

Teknelerle kıyıya getirilen ve burada ekiplerce ayrıştırılan atıklar, daha sonra Bodrum Belediyesi 1. Sınıf Atık Getirme Merkezine nakledildi.

Temizlik çalışmasını bazı tatilciler de sahilden takip etti.

Öte yandan temizlik çalışması havadan dron ile deniz dibinden de su altı kamerasınca görüntülendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İztuzu sahilindeki caretta caretta yuvalarının sayısı 700'e ulaştı https://mail.gazetebirlik.com/haber/iztuzu-sahilindeki-caretta-caretta-yuvalarinin-sayisi-700e-ulasti-3948/

Caretta carettaların en önemli yumurtlama alanları arasında yer alan kumsalda, Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezince (DEKAMER) çeşitli önlemler alınıyor ve görevliler sahili gözetim altında tutuyor.

DEKAMER Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Yakup Kaska, AA muhabirine, kaplumbağaların sahilde yuvalamaya devam ettiğini söyledi.

İztuzu'nda bereketli bir yuvalama sezonu geçtiğini belirten Kaska, "Ekiplerimiz tarafından 700. yuva tespit edildi. Sahilde geçmiş yıllarda tespit edilen en çok yuva sayısı 757 idi. Kaplumbağaların yuvalaması yaklaşık 2 hafta daha sürecek. Sahilde rekor sayı olan 757’ye yaklaşacağımızı belki de geçeceğimizi tahmin ediyoruz." dedi.

Kaska, koruma çalışmalarını titizlikle sürdürdüklerini ifade etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'nın "mor tarlası" misafirlerini ağırlıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglanin-mor-tarlasi-misafirlerini-agirliyor-6539/

Mahalleye gelen yerli ve yabancı misafirler, lavanta figürleriyle süslenen sokaklarda ve lavanta tarlasında fotoğraf çektirip keyifli vakit geçiriyor. Fotoğraf tutkunları ve düğün fotoğrafçıları, oluşturulan dekorlar önünde en güzel kareyi yakalamaya çalışıyor.

Kooperatifler ve yerli halk tarafından üretilen yöresel ürünler de lavanta bahçesi yanındaki sosyal alanda konukların beğenisine sunuluyor.

Ziyaretçilerden Gökçe Erol, AA muhabirine, İzmir'de yaşadığını, yakınlarını ziyaret etmek için Muğla'da bulunduğunu söyledi.

"Koku vadisi" oluşturulduğunu öğrenince lavanta bahçesini görmeye geldiklerini belirten Erol, mahalle ve lavanta bahçesinin mutlaka görülmesi gereken bir yer olduğunu ifade etti.

Alanda farklı alternatiflerin yer aldığını kaydeden Erol, "Lavanta kahvesini deneyebilirler. Çeşitli lavanta ürünlerinden alabilirler. Çok güzel bir yer. Geldiğimiz için çok mutluyuz. Bol bol fotoğraf çektik. Muhteşem bir manzarası ve görselliği var." dedi.

Ayşegül Melek Kartal da Menteşe'de yaşamasına rağmen lavanta tarlasını daha önce görmediğini dile getirdi.

Bahçeyi çok beğendiğini, ortamın güzel olduğunu anlatan Kartal, "Harika bir görsellik var. Her yer mosmor. Çok güzel bir kokusu var. Herkesin görmesini isterim." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'da narenciye bahçelerinde Akdeniz meyve sineğiyle mücadele başlatıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglada-narenciye-bahcelerinde-akdeniz-meyve-sinegiyle-mucadele-baslatildi-3784/

Meyve sineğiyle mücadelede kullanılacak tuzakların dağıtımı dolayısıyla Ortaca Sanayi ve Ticaret Odası'nda düzenlenen programa, İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Ortaca Kaymakamı Meral Uçar, Ortaca Belediye Başkanı Alim Uzundemir, Ege Yaş Sebze Meyve İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak ve çiftçiler katıldı.

Törende üreticilere 5 bin Akdeniz meyve sineği tuzağı dağıtıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, buradaki konuşmasında, Muğla'nın narenciye üretiminde kaliteli ve kalıntı olmayan ürün çıktısına büyük önem verdiklerini söyledi.

Son yıllarda küresel iklim değişikliği nedeniyle özellikle sinek popülasyonunda artış olduğunu belirten Saylak, "Narenciye bahçelerinde kimyasal kullanmadan, biyoteknik mücadele için seferberlik başlattık. Muğla'ya 5 bin tuzak temin eden Ege Yaş Sebze Meyve İhracatçıları Birliğine üreticiler adına teşekkür ederim. Üreticilere 2 bin 500 tuzak desteği daha sağlanacak." dedi.

Konuşmaların ardından, törene katılanlarca çiftçi Zafer Çelimli'nin narenciye bahçesine monitör tuzak asımı yapıldı.

Tuzak dağıtımının ardından üreticilere, tuzakların doğru kullanım yöntemleri hakkında bilgi verildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'da büyük yangınların ikinci yılında yanan alanlar tekrar yeşeriyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglada-buyuk-yanginlarin-ikinci-yilinda-yanan-alanlar-tekrar-yeseriyor-4715/

Muğla Orman Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, 29 Temmuz 2021 Perşembe günü öğle saatlerinde Marmaris siteler mevkiinde başlayan orman yangını devam ederken Bodrum Güvercinlik ve Köyceğiz yangınları çıktı.

Milas Beyciler ve Muğla Kavaklıdere bölgesinde başlayan orman yangınları da büyük alana yayıldı. 29 Temmuz'da Marmaris yangınıyla başlayan, 12 Ağustos'ta Köyceğiz yangınının kontrol altına alınmasıyla geçen 15 günlük sürede 75 yangın meydana geldi. Bu yangınların 4’ü büyürken Muğla’da ekipler aynı anda 8 büyük orman yangınıyla mücadele etti.

Muğla’da son olarak Köyceğiz yangınının 12 Ağustos’ta kontrol altına alınmasıyla büyük yangınlar süreci sonlandırıldı. Yaklaşık 60 bin hektarlık alanda etkili olan bu yangınlarda 52 bin 20 hektar ormanlık alan zarar gördü. Yangınların hemen ardından yanan alanların tekrar yeşertilmesi için çalışmalara başlandı.

29 bin 786 hektarlık bölümde doğal gençleştirme, 2 bin 948 hektarlık bölümünde ise suni gençleştirme yöntemi uygulandı. 4 bin 542 hektarlık bölümünde rehabilitasyon çalışması, 2 bin 258 hektarlık bölümünde fidan dikimi yöntemiyle ağaçlandırma çalışması yapıldı. 12 bin 486 hektarlık kısmında aşırı kayalık ve eğimli arazi yapısı nedeniyle ağaçlandırma ve silvikültürel bir çalışma yapılamadı. Buralara yine de tohum takviyesi yapıldı.

Yaklaşık 20 bin kişi ağaçlandırma sürecinde çalıştı

Yanan ağaçların alandan temizlenmesi ve sonrasındaki ağaçlandırma çalışmaları süresince kurum personeli dahil kesim işlerinde çalışan işçilerle birlikte yaklaşık 20 bin insan çalıştı. Neredeyse bir ilçe nüfusunun oluşturduğu insan gücünün yanında makine gücü olarak 300'e yakın iş makinesiyle çalışmalar yürütüldü.

Dikilen fidanlar diz boyuna, serpilen tohumlar bir karıştan fazla boya ulaştı. Büyük yangınların ikinci yıldönümünün yaşandığı şu süreçte doğa kendini yeniliyor, yanan alanlar adeta küllerinden doğuyor.

Orman yangınlarıyla mücadelede hayatını kaybeden orman personeli yangın söndürme işçisi Görkem Hasdemir ve gönüllü vatandaş Şahin Akdemir için Marmaris İçmeler'de Hatıra Ormanı oluşturuldu. Orman Şehitleri anısına oluşturulan hatıra ormanına ilk fidanlar 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü'nde dikildi.

Yapılan çalışmalar

Marmaris yangını, 29 Temmuz 2021'de başladı ve 6 Ağustos'ta kontrol altına alındı. 8 gün devam eden yangında 9 bin 52 hektar ormanlık alan zarar gördü. Marmaris’te 2021'de yanan alanların tamamı ağaçlandırıldı.

Güvercinlik yangını, 29 Temmuz 2021 günü Marmaris yangınının ardından başlayan Güvercinlik yangınında çok fazla bir alan kaybedilmemesine rağmen bölgede bulunan 3 oteli ve yaklaşık 2 bin tatilciyi tehdit etmesiyle gündem oldu. Yanan yaklaşık 90 hektarlık alanın tamamı yeşillendirildi.

Köyceğiz yangını 29 Temmuz 2021 günü başladı ve 12 Ağustos günü kontrol altına alındı. Sandras dağı eteklerinde derin vadi ve zirvelerde 15 gün süren yangında 10 bin 800 hektar alan yandı. Yanan bu alanların tamamı ağaçlandırıldı.

Milas Beyciler yangını 31 Temmuz'da başladı, 10 Ağustos'ta kontrol altına alındı. 13 bin 464 hektar ormanlık alanın zarar gördüğü yangında yanan alanların boşaltılması ve ağaçlandırma çalışmaları yüzde 85 oranında bitirildi.

Kavaklıdere, Muğla, Yatağan, Yılanlı yangınları 2 Ağustos'ta başladı ve altı gün sonra kontrol altına alındı. 15 bin 238 hektar alan yandı. Kavaklıdere, Muğla, Yatağan ve Yılanlı bölgelerinde yanan alanların tamamı ağaçlandırıldı.

Yatağan-Çine yangını ise 6 Ağustos'ta başladı ve 2 gün devam eden yangında 2 bin 150 hektar alan yandı. Yatağan ve Çine tarafındaki ağaçlandırma çalışmaları tamamen bitirildi.

Büyük yangınlar sürecinde Seydikemer'de 1 Ağustos'ta Eşen'de ve 2 Ağustos'ta Akdağ eteklerinde Çökek yangını çıktı. İki yangında yaklaşık 600 hektar alan yandı. Seydikemer'deki yanan alanların ağaçlandırma çalışmaları tamamlandı.

Öte yandan yanan alanların öncesi ve sonrasında havadan çekilen fotoğraflar, alanların yeniden yeşermeye başladığını gösteriyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'da 21 plajda engellilere hizmet sunuluyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglada-21-plajda-engellilere-hizmet-sunuluyor-8090/

Muğla Büyükşehir Belediyesince hazırlanan Engelsiz Plajlar Projesi ile engellilerin sosyal yaşama daha fazla katılmaları ve hayatın her anına dahil olabilmeleri hedefleniyor.

Bodrum'da 7, Dalaman'da 2, Datça'da 5, Fethiye'de 2, Milas'ta 3, Ortaca ve Ula ilçesinde ise birer plajda engelliler denize girebiliyor.

Ortaca ilçesinde engelsiz plajdan yararlanan Salim Aydoğan, uygulamanın kendileri için çok değerli olduğunu ve diğer vatandaşlar gibi denizle buluşmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Yüzmeyi çok sevdiğini, uygulamayla rahatlıkla denize girdiğini ifade eden Aydoğan, "Denize girerken belediye çalışanları da bize çok yardımcı oluyor. Başta projenin mimarı Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ve ekip arkadaşlarına teşekkür ederim." dedi.

Datça'da engelsiz plajdan faydalanan Ömer Balan ise eskiden denize girme konusunda büyük zorluk yaşadıklarını, projeyle rahatlıkla bu zevki tattıklarını kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bodrum'da deniz dibi temizliğinde 362 kilogram atık çıkarıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/bodrumda-deniz-dibi-temizliginde-362-kilogram-atik-cikarildi-2939/

Bodrum Belediyesince "Denize En Çok Mavi Yakışır" sloganıyla düzenlenen deniz dibi temizliği Gündoğan Mahallesi sahilinde devam etti.

Etkinliğe, Bodrum Belediye Başkan Yardımcıları Tayfun Yılmaz ile İbrahim Akbaş, Destek Hizmetleri Müdürü İzzet Mert Kallem, ilgili birim personelleri ve belediye personelinden oluşan gönüllü dalış ekibi katıldı. Dalış ekibi Gündoğan sahili boyunca dalış gerçekleştirerek deniz dibindeki atıkları çıkardı.

Yaklaşık iki saat süren deniz dibi temizliğinde aralarında cam, plastik, metal, araç lastiği, tahta olmak üzere 362 kilogram atık çıkarıldı.

Atık malzemeler, ekipler tarafından ayrıştırılarak Bodrum Belediyesi 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi'ne götürüldü.

Deniz dibi temizliği, 2 Ağustos'ta Yalıkavak Mahallesi'nde devam edecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'da 21 plajda engellilere hizmet sunuluyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglada-21-plajda-engellilere-hizmet-sunuluyor-9020/

Muğla Büyükşehir Belediyesince hazırlanan Engelsiz Plajlar Projesi ile engellilerin sosyal yaşama daha fazla katılmaları ve hayatın her anına dahil olabilmeleri hedefleniyor.

Bodrum'da 7, Dalaman'da 2, Datça'da 5, Fethiye'de 2, Milas'ta 3, Ortaca ve Ula ilçesinde ise birer plajda engelliler denize girebiliyor.

Ortaca ilçesinde engelsiz plajdan yararlanan Salim Aydoğan, uygulamanın kendileri için çok değerli olduğunu ve diğer vatandaşlar gibi denizle buluşmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Yüzmeyi çok sevdiğini, uygulamayla rahatlıkla denize girdiğini ifade eden Aydoğan, "Denize girerken belediye çalışanları da bize çok yardımcı oluyor. Başta projenin mimarı Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ve ekip arkadaşlarına teşekkür ederim." dedi.

Datça'da engelsiz plajdan faydalanan Ömer Balan ise eskiden denize girme konusunda büyük zorluk yaşadıklarını, projeyle rahatlıkla bu zevki tattıklarını kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'nın Milas ilçesinde orman yangını çıktı https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglanin-milas-ilcesinde-orman-yangini-cikti-2821/

Kısırlar Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz bilinmeyen nedenle yangın başladı.

İhbar üzerine bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne ait hava ve kara araçları sevk edildi.

Ekiplerin yangını kontrol altına almak için çalışması sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'da makilik alanda çıkan yangın kontrol altına alındı https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglada-makilik-alanda-cikan-yangin-kontrol-altina-alindi-8899/

Kumluova Mahallesi'ndeki yangınla gece boyunca karadan mücadele edildi. Sabahın ilk ışığıyla helikopterle müdahale edilen yangın, ormanlık alana sıçramadan kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor.

Yangının ardından İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri çalışma başlattı. Çalışmaların ardından yangını çıkardığı şüphesiyle bir kişi gözaltına alındı.

Şüphelinin jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

Olay

Kumluova Mahallesi'ndeki makilik alanda dün çıkan yangına, Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne ait 15 arazöz, 6 su tankeri, 3 dozer, TOMA, itfaiye ekipleri, 206 yangın söndürme işçisiyle müdahale edilmişti.

Seydikemer Kaymakamı Yıldız Büyüker ile Belediye Başkanı Bayram Önder Akdenizli, bölgedeki ekiplerden yangın hakkında bilgi almıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Milas'ta ormanlık alanda yangın başladı https://mail.gazetebirlik.com/haber/milasta-ormanlik-alanda-yangin-basladi-7674/

Demirciler Mahallesi Hayıtlı mevkisindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne ait hava ve kara araçları ile itfaiye ekipleri sevk edildi.

Bölgeye ulaşan ekipler, yangına müdahaleye başladı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Fethiye açıklarında tekneyle sürüklenen 3 kişi kurtarıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/fethiye-aciklarinda-tekneyle-suruklenen-3-kisi-kurtarildi-1554/

Muğla'nın Fethiye ilçesi açıklarında tekneyle sürüklenen 3 kişi kurtarıldı.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekipleri, Gemiler Adası açıklarında bir teknenin makine arızası nedeniyle sürüklendiği ihbarı üzerine bölgeye hareket etti.

İçerisinde 3 kişi bulunan 12 metre uzunluğundaki tekne, KIYEM-5 hızlı tahlisiye botunca yedeklendi.

Tekne, Fethiye Limanı'na yanaştırıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bodrum'da dalgıçlar deniz dibinde ağ temizliği yaptı https://mail.gazetebirlik.com/haber/bodrumda-dalgiclar-deniz-dibinde-ag-temizligi-yapti-2234/

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünce, Türkbükü Mahallesi açıklarında etkinlik düzenlendi.

Su altı dronuyla hayalet ağların bulunduğu bölge belirlenerek, 6 dalgıç tarafından alanın temizliği yapıldı.

Yaklaşık iki saat süren çalışmanın ardından denizden çıkarılan 8 bin metrekare hayalet ağ, tekneyle Türkbükü Balıkçı Barınağı'na getirildi.

Çalışmalar, su altı kamerasınca görüntülendi.

Etkinliğe katılan İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, gazetecilere, Muğla koylarının yoğun şekilde teknelere ev sahipliği yaptığını söyledi.

Bu durumun denizlerdeki kirliliği artırabileceğini dile getiren Saylak, en büyük temizliğin denizi kirletmemekle başladığına dikkati çekti.

Mavi vatanı gelecek kuşaklara miras bırakmak zorunda olduklarını vurgulayan Saylak, "Denizleri kirletmeme sorumluluğunu birlikte taşımak zorundayız. Sonuna kadar hep birlikte Muğla'mızın 1500 kilometrelik sahil şeridini temiz tutma konusunda kararlıyız." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'da çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglada-cikan-orman-yanginina-havadan-ve-karadan-mudahale-ediliyor-5945/

Bellibol bölgesindeki ormandan duman çıktığının görülmesi üzerine bölgeye, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi.

Bölgeye ulaşan ekipler, yangına müdahaleye başladı.

Yangın 7 helikopter, 6 uçak, 15 arazöz ve 5 su tankeri desteğindeki ekiplerce kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'da sahil güvenlik ekipleri orman yangınlarına karşı denizden devriye görevi yapıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglada-sahil-guvenlik-ekipleri-orman-yanginlarina-karsi-denizden-devriye-gorevi-yapiyor-1875/

Ekipler, il genelinde orman yangınlarını önleyici tedbirler kapsamında denizdeki vatandaşları da yangınlara karşı duyarlı olmaları yönünde uyarıyor.

Sahil Güvenlik botlarından 24 saat ormanları gözleyen ekipler, yüksek risk taşıyan bölgelerde ormanlık alanlara girilmemesi, orman içinde ve piknik alanlarında yangına sebep olabilecek mangal yakma, sigara izmariti atma, cam ve pet şişeleri ormanda bırakma gibi davranışlardan kaçınılması, kontrolsüz ateş veya duman gibi riskli durumlar gözlemlendiğinde 112 ihbar hattına bildirilmesi konusunda vatandaşlara eğitici ve uyarıcı bilgiler veriyor.

Ormanların korunması amacıyla gerekli hassasiyeti en üst düzeyde gösteren ekipler, olumsuz bir durum yaşandığında orman bölge müdürlüğü ekipleriyle iletişim kuruyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Herakleia Antik Kenti'ndeki kazılarda 7 mekandan oluşan yapı ortaya çıkarıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/herakleia-antik-kentindeki-kazilarda-7-mekandan-olusan-yapi-ortaya-cikarildi-104/

Kapıkırı Mahallesi'nde yer alan Herakleia Antik Kenti'nde gerçekleştirilen kazı çalışmalarında çeşitli yapılar ortaya çıkarıldı, önemli bilgilere ulaşıldı.

Latmos ve Herakleia Kazısı Başkanı Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeliha Gider Büyüközer, AA muhabirine, Antik Çağ'da bir liman kenti olan Herakleia Antik Kenti'nin Roma döneminde körfezin kapanmasıyla Bafa Gölü'ne dönüşen gölün kenarında konumlandığını söyledi.

Ancak zamanla Menderes Nehri'nin taşıdığı alüvyonlarla körfezin ağzı kapanınca Herakleianın da liman kenti vasfını yitirerek zamanla kentteki yerleşimin azaldığını anlatan Büyüközer, 13'üncü yüzyılın ortalarına kadar uzun süreli yerleşimin ise devam ettiğini kazı çalışmalarında da buna dair veriler elde ettiklerini kaydetti.

Herakleia'da bu yıl üçüncü sezon kazı çalışmasına başladıklarını belirten Büyüközer, "2021'de kazdığımız Endymion Tapınağı'nın hemen batı alanında bir yapı kompleksi vardı. Bu kompleksin planını çıkarabilmek ve işlevini belirleyebilmek amacıyla daha çok çalışmalarımızı bu alanda yoğunlaştırdık. Burada en az 7 mekandan oluşan bir yapı kompleksi açığa çıkardık. Geç Antik Çağ'a ait bir ev aslında bu. Burada yaşayan kişilerin de balıkçılık faaliyetleriyle uğraştığına çok önemli veriler elde ettik. Ağırlıklı olarak buluntularımız bu yönde." dedi.

"İlk inşa evresi milattan sonra 4'üncü yüzyıl"

Yapı kompleksindeki mekanlardan birinin de Geç Antik Çağ konutunun banyosu olduğunu anlatan Büyüközer, bu yapının da çok önemli olduğunu ifade etti.

Geç Antik Çağ konutunda yapılan kazılarda yapının aslında birkaç evreye sahip olduğunu tespit ettiklerini işaret eden Büyüközer, "İlk inşa evresi milattan sonra 4'üncü yüzyıl. Özellikle Hristiyanlığın resmi din olarak kabul edilmesinin hemen akabinde iki kutsal alan arasındaki bu alana bir konut yapısı inşa edilmiş. Zamanla yaşanan tahribatlarda yapının enkazı düzlenmiş, üzerine tekrar tamiratlarla yeni duvar eklemeleriyle yapı kullanılmaya devam etmiş ve şu andaki verilere göre 6'ncı yüzyıla kadar da bu yapının kullanımının devam ettiğini biliyoruz." diye konuştu.

"Balıkçılık faaliyetlerine ağırlık verilmiş"

Büyüközer,, Herakleia Antik Kenti'nin olağanüstü jeolojik oluşumlarıyla adeta bir kaya deryası olan Latmos Dağları'nın güney eteklerine kurulduğunu belirtti.

Kazı alanındaki çalışmalarda bir konutta bulunabilecek o dönemde kullanılan mutfak kaplarının hemen hemen her tipine ulaştıklarını anlatan Büyüközer şöyle konuştu:

Pişirme ve sofra kapları ki nitelikli sofra grubu seramiklerimiz de vardı. Onun haricinde çatının ve kapıların ahşap olduğunu gösteren metal çivi aksamı, menteşe gibi buluntularımız oldu. En önemli verilerimizden biri de aslında buradaki konutta pencerelerin olduğu ve burada pencerelerin camla kaplandığına dair cam verilerimiz de var. Yine bir evde kullanılan kişisel eşyalar, takılar, saç iğneleri gibi kişisel eşyalar da bulduk. Buluntular arasında kurşun ve pişmiş toprak balık ağı ağırlıkları gibi çok önemli bir malzeme grubu açığa çıktı. Buradan da biz aslında sahile de çok yakın olması vesilesiyle yaşayan ailenin aynı zamanda balıkçılık faaliyetleri yaptığını da söyleyebiliyoruz. En azından tüketim amacıyla da olsa balıkçılık faaliyetlerine ağırlık verilmiş. Açığa çıkan kemiklerde ilk veriler doğrultusunda büyük ve küçükbaş hayvanların yanı sıra çok sayıda deniz kabuklusu ve deniz ürünleri tükettiklerini de tespit edebildik."

Büyüközer, 2023 yılı çalışmaları kapsamında daha önce çalışma yürüttükleri Göl Kalesi'nde kazısı yapılan alanın projesini hazırlamaya başladıklarını, bu alanın da kentin en çok tahrip olan yapılarından biri olduğunu söyledi.

Projenin onaylanmasıyla alanda en kısa sürede konservasyon çalışmalarına başlayacaklarını aktaran Büyüközer, buradaki çalışmalarda amaçlarının ilk 5 yıl en azından yapıların mevcut halini dondurabilmek, sonraki aşamalarda restorasyon için bir altlık oluşturmak olduğunu dile getirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'da ormanlık alanda yangın çıktı https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglada-ormanlik-alanda-yangin-cikti-5565/

Yerkesik Mahallesi'ndeki bir tarlada başlayan daha sonra makilik ve ormanlık alana sıçrayan yangın kısa sürede büyüdü.

İhbar üzerine bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı hava ve kara araçları ile itfaiye ekipleri sevk edildi.

Ekipler, yangını kontrol altına alabilmek için müdahalede bulunuyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Datça'da ormanlık alanda yangın çıktı https://mail.gazetebirlik.com/haber/datcada-ormanlik-alanda-yangin-cikti-6228/

Hızırşah Mahallesi Asardibi mevkisinde bir restoranda çıkan yangın önce makilik alana daha sonra ormanlık alana sıçradı.

İhbar üzerine bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı hava ve kara araçları ile itfaiye ekipleri sevk edildi.

Ekipler, yangını kontrol altına alabilmek için müdahalede bulunuyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'da gaz dolum tesisindeki patlamada 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglada-gaz-dolum-tesisindeki-patlamada-1-kisi-oldu-1-kisi-yaralandi-895/

Bayır Mahallesi'nde hidrojen gazı üreten işletmede patlama meydana geldi. Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine sağlık, itfaiye ve jandarma ekipleri sevk edildi.

Patlamada yaralanan Nur Hayat Karataş (25) ve Tuncay Ünal (53) sağlık görevlilerinin ilk müdahalesinin ardından Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

Yaralılardan Karataş, buradaki müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Vücudunda 3. derece yanık oluşan Tuncay Ünal'ın ise yoğun bakımda tedavisinin sürdüğü bildirildi.

Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde jandarma ekipleri tarafından yapılan ilk incelemede patlamanın dolum sırasında gaz kaçağından kaynaklandığı belirlendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Milas-Bodrum Havalimanı yolunda ormanlık alanda çıkan yangına müdahale ediliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/milas-bodrum-havalimani-yolunda-ormanlik-alanda-cikan-yangina-mudahale-ediliyor-5848/

Havalimanına giden kavşaktaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Yangına, Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 7 helikopter ve 3 uçakla havadan, 35 arazöz ve su tankeri, 4 dozer, 157 personelle karadan müdahale ediliyor.

Rüzgarın etkisiyle hızla yayılan alevlerin kontrol altına alınması için mücadele sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'da ormanlık alanda yangın çıktı https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglada-ormanlik-alanda-yangin-cikti-5409/

Döğüşbelen Mahallesi Zaferler mevkisindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 7 helikopter, 3 uçak, çok sayıda arazöz ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Ekipler, yangını kontrol altına alabilmek için havadan ve karadan müdahalede bulunuyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'da ormanlık alanda çıkan yangına müdahale ediliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglada-ormanlik-alanda-cikan-yangina-mudahale-ediliyor-5677/

Güvercinlik Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Milas Boğaziçi bölgesinde başlayan rüzgarın etkisiyle Bodrum Güvercinlik istikametine ilerleyen orman yangınının söndürme çalışmalarına 8 uçak ve 14 helikopterle havadan 74 arazöz ve su tankeri, 12 iş makinası ve 615 orman yangını söndürme işçisi ile müdahale ediliyor.

Ekipler, yangını kontrol altına alabilmek için yoğun çaba gösteriyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'da ormanlık alanda çıkan yangına müdahale ediliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglada-ormanlik-alanda-cikan-yangina-mudahale-ediliyor-2950/

Eskiköy Mahallesi'ndeki ormanlık alanda, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye, Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı kara ve hava araçlarıyla itfaiye ekipleri sevk edildi.

Ekipler, yangını kontrol altına alabilmek için müdahale ediyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'nın Dalaman ilçesinde, ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü. https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglanin-dalaman-ilcesinde-ormanlik-alanda-cikan-yangin-sonduruldu-2140/

Şerefler Mahallesi'ndeki ormanlık alanda, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri, bölgeye sevk edildi. Vatandaşlar da yangının yerleşim yerine ulaşmaması için traktör ve su tankerleri ile ekiplere yardımcı oluyor.

Yangın ekiplerin müdahalesiyle söndürülürken bölgede soğutma çalışması yürütülüyor.

Öte yandan, Dalaman Kaymakamı Mesut Yakuta ve Belediye Başkanı Muhammet Karakuş çalışmaları yerinde takip etti.

Yakuta, bölgede sıkıntılı bir durum kalmadığını, ekiplerin vatandaşların da yardımıyla yangını kontrol altına alarak soğutma çalışmasına başladığını bildirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'da gönüllü gençler sahil temizliği yaptı https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglada-gonullu-gencler-sahil-temizligi-yapti-2499/

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünce gönüllü gençlerin katılımıyla, Kurban Bayramı sonrasında biriken atıkların geri dönüşümü için çöp toplama etkinliği düzenlendi.

Akyaka sahilindeki etkinlikte yaklaşık 60 gönüllü, ellerindeki poşetlerle atıkları topladı.

Toplanan atıklar, belediyenin temizlik görevlilerince çöp depolama tesisine götürüldü.

Gençlik ve Spor İl Müdürü Kazım Açıkbaş, kentin sadece turizm sezonunda değil her mevsim temiz kalmasını istediklerini söyledi.

Etkinlikle çevre temizliğinin önemine dikkati çekmeyi amaçladıklarını dile getiren Açıkbaş, "Gençlerimizin duyarlılık göstererek bu tür sosyal sorumluluk projelerinde yer alması bizi çok mutlu etti. Temiz çevre, temiz kıyı sloganıyla çıktığımız bu yolda duyarlılık göstererek katılımda bulunan gençlere çok teşekkür ederim." dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencisi Bahar Evran ise çevre konusunda sürdürülebilirlikle ilgili ve doğa dostu çalışmalarda yer almanın kendilerini mutlu ettiğini belirtti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'da kara yollarında bayram hareketliliği yaşanıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglada-kara-yollarinda-bayram-hareketliligi-yasaniyor-4089/

Bayram tatilini geçirmek üzere Muğla'ya gelen ziyaretçiler, turistik ilçeleri hareketlendirmeye devam ediyor. Bayramı Bodrum ilçesinde geçirmek isteyenler, kara yolu trafiğinde yoğunluğa neden oldu.

Bodrum İlçe Jandarma Komutanlığına bağlı asayiş, trafik ve sivil ekipler Güvercinlik uygulama noktasında denetimlerini sürdürdü. Denetimlerde uyuşturucu arama köpeği "Efor" da bazı araçlar üzerinde arama yaptı.

Ekipler durdurdukları araçlardaki bazı çocuklara çeşitli hediyeler ve broşürler verirken, vatandaşların Kurban Bayramı'nı da kutladı.

Polis ekipleri de Torba uygulama noktasında denetimlerine devam etti. Kent merkezinde bazı güzergahlarda trafik yoğunluğu da zaman zaman arttı.

Marmaris

Marmaris'te tatilcilerin yoğunluğu trafikte zaman zaman kuyruklara neden oluyor.

İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri ilçenin giriş mahallesi Çetibeli'ndeki kontrol noktasında tatilcilerin bayramını kutlayıp çikolata ikram etti.

Ekipler tatilcilerin kurallara riayet etmeleri uyarısında bulundu. Marmaris Emniyet Müdürlüğü ekipleri de ilçe girişi kontrol noktasında tatilcilerin bayramını kutladı.

Fethiye

İlçeye gelen tatilciler, Ölüdeniz Mahallesi'ne giden yolda yaklaşık 5 kilometrelik araç kuyruğu oluşturdu. Trafikte aksamaların önüne geçmek için jandarma ekipleri kavşaklarda ve yolda görev yaptı.

Mahalledeki Belcekız ile Kumburnu plajlarına gitmek isteyen bazı tatilciler ise kuyruk nedeniyle araçlarını park ederek sahile yürüyerek ulaştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'ya üç günde 113 bine yakın araç girişi oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglaya-uc-gunde-113-bine-yakin-arac-girisi-oldu-6853/

Kültür ve Turizm Bakanlığının açıklamasına göre, 9 günlük Kurban Bayramı tatilini farklı şehirlerde geçirmek isteyenler nedeniyle kara yollarında yoğunluk oluştu.

Bazı vatandaşlar tatili memleketlerinde geçirmeyi tercih ederken, bazılarının tercihi kıyı bölgeleri oldu.

Bodrum, Fethiye ve Marmaris ilçeleriyle Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden olan Muğla da tatil dolayısıyla ziyaretçi akınına uğradı.

Kente, 23, 24 ve 25 Haziran'da 112 bin 869 araç girişi oldu. Kara yoluyla gelenlerin yanında hava ve deniz yoluyla gelen turist sayısı da 82 bin 769'a ulaştı.

Mavi bayraklı plajlara, doğal güzelliklere ve önemli tarihi eserlere sahip Muğla'ya, ziyaretçi ilgisinin ilerleyen günlerde daha da artması bekleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Labirent görünümlü Dalyan sazlıklarında bayram hareketliliği yaşanıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/labirent-gorunumlu-dalyan-sazliklarinda-bayram-hareketliligi-yasaniyor-2748/

Kaunos Antik Kenti ile tarihi açıdan da zengin Dalyan, deniz ve gölün birleşiminde yer alan İztuzu Plajı'ndaki kumsalı ile tatilcilerin beğenisini kazanıyor.

Yurt dışı ve yurt içinden tatilini geçirmek için gelen turistlerin tercih ettiği bölgede, havadan bakıldığında labirenti andıran sazlık alanlar yer alıyor.

Dalyan Mahallesi'nden İztuzu Plajı'na hareket eden turistler, sazlıklar arasında balıkçılları, caretta carettaları ve Dalyan kefalini izleyerek turu tamamlıyor. Kanal, çok sayıda nadir bitki ve hayvan türüne de ev sahipliği yapıyor.

Avrupa'nın en iyi korunan açık alanları arasında gösterilen ve her yıl 1 milyonun üzerinde turisti ağırlayan Dalyan Kanalı'nda Kurban Bayramı öncesinde ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor.

İlkbaharda yeşilin her tonunu sergileyen sazlıklar, sonbaharda sarının hakimiyetiyle turistlere kendini gösteriyor.

Günübirlik tura katılan yabancı turistler, Köyceğiz Gölü'nün fazla suyunu Dalyan Kanalı aracılığıyla Akdeniz'e götürmesine de şahit oluyor.

TÜRSAB Fethiye Batı Akdeniz Bölge Temsil Kurulu Üyesi ve Ortaca Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Özay Akdoğan, AA muhabirine, Dalyan'ın coğrafi konumuyla Ege'nin incisi olduğunu söyledi.

Akdoğan, 21 kilometrelik Köyceğiz Gölü'nün nehir yoluyla Güney Ege'ye aktığı Dalyan Kanalı'ndan geçerken tarihi yapıların yanı sıra balık türleri, sıcak su kaynakları, çamur banyoları, deniz kablumbağalarını da görmenin mümkün olduğunu belirterek, yolculuğun sonunda ziyaretçilerin dünyaca ünlü İztuzu Plajı'nda denize girdiğini aktardı.

Labirent görünümlü sazlıkların arasında turistlerin, doyumsuz bir yolculuğa çıktığını belirten Akdoğan, "Dalyan ve Köyceğiz'de 491 teknemiz sezona hazır. Her sabah tura çıkan teknelerimiz misafirlerimizi ağırlıyor. Günde yaklaşık 5 bin kişi bölgeyi ziyaret ediyor. Sezonda 1 milyon 200 bin ziyaretçi bölgemizi geziyor." dedi.

"Burası doğal yaşamın kendisini gizlediği önemli bir alan"

Dalyan sazlıklarının nehri filtre ettiğini vurgulayan Akdoğan, kanalda 2 bin 200 sazlığın birleştiği deltayı görmenin mümkün olduğunu, seyir yapan teknelerin de labirent görünümlü sazlıkların arasından geçtiğini kaydetti.

Sazlıkların sadece görsellik teşkil etmediğine işaret eden Akdoğan, şunları anlattı:

"Sazlıklar aynı zamanda nehrin filtresi, nehrin akciğerleri. Sazlıkların arasında yaşayan mavi yengeçler ve balık çeşitleri var. Özellikle caretta carettaların bu bölgede yoğun olmasının en büyük sebebi ise onları besleyen mavi yengeçlerin sazlıkların içinde yaşaması ve besin kaynaklarını buradan karşılaması. Burası doğal yaşamın kendisini gizlediği önemli bir alan. Bu da bölgeyi cazip hale getiriyor."

Bölgede mart ayından kasım sonuna kadar turların yoğun şekilde yapıldığını vurgulayan Akdoğan, Kurban Bayramı'nda bölgedeki otellerin de büyük bölümünün dolu olduğunu, turlara da rağbet gösterildiğini dile getirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Marmaris'teki orman yangını kontrol altına alındı https://mail.gazetebirlik.com/haber/marmaristeki-orman-yangini-kontrol-altina-alindi-9861/

Sarıana Mahallesi'nde yerleşim yerine yakın ormanlık alanda duman görülmesi üzerine bölgeye Orman Bölge Müdürlüğü, Marmaris ve Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri sevk edildi.

Yangına, havadan 9 helikopter, 6 uçak, karadan çok sayıda arazöz ve orman işçisinin yanı sıra itfaiye ve TOMA ekipleri ile de müdahale edildi.

Muğla Valisi Orhan Tavlı, AA muhabirine, ilçede çıkan yangına ekiplerin anında havadan ve karadan müdahale ettiğini söyledi.

Bölgede çalışmaların devam ettiğini belirten Tavlı, "Marmaris'teki orman yangını kontrol altına alındı. Ekipler havadan ve karadan soğutma çalışması yapıyor." dedi.

Tavlı, ekiplerin çalışmalarını da yerinde takip ediyor.

Öte yandan, yangının ilk başladığı Sarıana Mahallesi'ndeki bölgede yanmış bir erkek cesedine de rastlandı.

Güvenlik güçleri de cesedin bulunduğu alanda incelemelerini sürdürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Marmaris'te yanan alanlar yeniden yeşeriyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/marmariste-yanan-alanlar-yeniden-yeseriyor-9199/

11 Kasım Milli Ağaçlandırma Seferberliği kapsamında, ilk fidanlar toprakla buluşturulduktan sonra kalan alanlarda doğal ve suni gençleştirme yöntemi uygulandı.

Tohum atma ve dal serme çalışması yapılan alanlarda, genç fidanlar yeşererek boy vermeye başladı.

Çalışmalar dronla havadan görüntülendi.

Yangın

Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkisi Yedi Adalar bölgesinde, 21 Haziran'da saat 20.02'de başladığı bildirilen orman yangını 24 Haziran'da kontrol altına alınmış, yangında 4 bin 392 hektarlık ormanlık alan zarar görmüştü.

Polis ve jandarma ekiplerinin çalışmasıyla yangını çıkardığı tespit edilen Sacit A, 23 Haziran'da yakalanmıştı. Ormanı yakmak istediği için sigaralarını söndürmeden üç farklı yerde attığını ve orman yangınına sebebiyet verdiğini itiraf eden şüpheli, çıkarıldığı sulh ceza hakimliğince tutuklanmıştı.

Hazırlanan iddianamede ise Orman Kanunu'nun 110/4 maddesi gereği 20 bin güne kadar adli para cezası istenen sanığın 10 yıldan 20 yıla kadar da hapis cezasına çarptırılması talep edilmişti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
TUSAŞ'ın ürettiği yangın söndürme helikopteri "NEFES" Muğla'da göreve başladı https://mail.gazetebirlik.com/haber/tusasin-urettigi-yangin-sondurme-helikopteri-nefes-muglada-goreve-basladi-9731/

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından isimlendirildikten sonra Muğla'da göreve başlayan helikopterin seyir sürati 222 kilometreye, maksimum sürati ise 358 kilometreye kadar çıkabiliyor.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Güvercinlik Gökçeler Yangın Yönetim Merkezi helikopter pistinde konuşlanan helikopterde 2 pilot ve 2 teknisyen mürettebatı görev yapacak.

Tek seferde 2,5 ton su atabilme özelliğine sahip Nefes, yangınla mücadelenin yanında arama kurtarma çalışmalarında da görev alabilecek.

Helikopter, Orman Genel Müdürlüğünün kendi envanterinde olan ilk yangın söndürme helikopteri olma özelliği taşıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'da 3 haftada yıldırım kaynaklı 28 orman yangını çıktı https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglada-3-haftada-yildirim-kaynakli-28-orman-yangini-cikti-5110/

Orman Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, yaz yağmurlarıyla yıldırım düşmesi sonucu meydana gelen orman yangınlarında artış yaşandığı bildirildi.

Açıklamada, bölgede zaman zaman etkili olan yağışlar nedeniyle son 3 haftalık dönemde çıkan 28 yıldırım yangınının söndürüldüğü belirtildi.

Açıklamada, görüşlerine yer verilen Muğla Orman Bölge Müdürü Salim Karabulut, yıldırım kaynaklı yangınların genelde yaz aylarında yağışlı havalarda ulaşımın olmadığı noktalarda meydana gelen yangınlar olduğunu hatırlattı.

Karabulut, şunları kaydetti:

"Yıldırım kaynaklı yangınlar tek ağaçta başlar ve zamanla yayılma eğilimi gösterir. Ekiplerimiz böyle durumlarda karadan ulaşım olan noktalara ilk müdahale araçları ve arazözlerle müdahale edip söndürürler. Ulaşımın olmadığı noktalarda çıkan yıldırım yangınlarına ise hava araçlarımız müdahalede bulunur."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Babadağ'dan yamaç paraşütüyle uçuş sayısı her yıl artıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/babadagdan-yamac-parasutuyle-ucus-sayisi-her-yil-artiyor-3290/

Bölgeye tatile gelen macera tutkunları, kara yolu ya da teleferikle yolculuğun ardından Ölüdeniz Mahallesi'ndeki 1965 rakımlı Babadağ'a ulaşıyor.

Yamaç paraşütüyle atlayarak Ölüdeniz'in manzarasını kuş bakışı izleme fırsatı bulan tatilciler, yaklaşık 2 bin metre yükseklikte heyecan dolu dakikalar yaşıyor.

Babadağ Teleferik Genel Müdürü Cengiz Koçak, AA muhabirine, yıl başından bu yana yapılan yamaç paraşütü uçuş sayısının 40 bini geçtiğini söyledi.

Geçen sene Babadağ'dan 198 bin uçuş yapıldığını, bu yıl 200 binin üzerinde bir rakama ulaşmayı hedeflediklerini vurgulayan Koçak, "Uçuş sayımızda geçen yıla kıyasla yılın ilk 5 ayında yüzde 30'luk artış var. Geçen sene ilk beş ayda yaklaşık 31 bin uçuş gerçekleşti. Hedeflerimiz çok yüksek olduğu için daha fazla çalışmamız gerekiyor. Tüm zamanımızı tesise, uçuş pistlerine ve tanıtım etkinliklerine harcıyoruz." diye konuştu.

Koçak, maksimum verim için bölgenin ve Babadağ'ın tanıtımına önem verdiklerini, sosyal medyada etkin, tanınmış kişileri de ağırladıklarını anlattı.

Çalışmalarının sadece Babadağ'ın değil Fethiye ve ülkenin tanıtımına da katkı sağladığına dikkati çeken Koçak, "Yaptıklarımızı, Türkiye'nin dünyaya tanıtımı açısından milli bir tanıtım çabası olarak düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

Tatilcileri 350 pilot uçuruyor

Ölüdeniz Yamaç Paraşütü Kooperatifi Başkanı İbrahim Arıkan, Babadağ'ın göz alıcı manzarasıyla dünyada en çok yamaç paraşütü uçuşu yapılan noktalar arasında olduğunu vurguladı.

Bölgede yaklaşık 350 yamaç paraşütü pilotunun uygulanan sıkı denetimlerle güvenli şekilde tatilcileri gökyüzüyle buluşturduğunu dile getiren Arıkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uçuş sayılarının artması için yamaç paraşütü pilotları olarak misafirleri memnun yolluyoruz. Artan uçuş sayısı sadece bize değil, turizm sektöründe yer alan tüm kollara fayda sağlıyor. Ülkemize daha fazla döviz girmesine katkı sunuyor. Babadağ'dan yapılan yamaç paraşütü uçuşlarında kayda alınan Ölüdeniz manzarası, Türkiye'nin tanıtım yüzleri arasında. Bu noktayı daha da yukarıya taşımak için biz de profesyonel olarak mücadele ediyoruz."

"Unutamayacağım bir manzarayla karşılaştım"

Yamaç paraşütüyle uçuş yapan Duygu Köksal, bölgeye ilk kez tatile geldiğini, teleferikle çıktığı Babadağ'ın her durağında çok keyifli anlar geçirdiğini anlattı.

İlk kez yamaç paraşütüyle uçuş yaptığını ve unutamayacağı bir manzarayla karşılaştığını dile getiren Köksal, "Babadağ'a inanılmaz bir yatırım olmuş. Yedi yıldır profesyonel olarak geziyorum. Dünyada birçok noktaya gittim ama bu gibi bir tesisi hiçbir yerde görmedim. Bundan sonra her yıl tatilimi buradan start vererek yapmayı planlıyorum." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sedir Adası'nın ziyaretçileri hem denize giriyor hem tarihi yapıları geziyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/sedir-adasinin-ziyaretcileri-hem-denize-giriyor-hem-tarihi-yapilari-geziyor-9268/

Marmaris'e 25 kilometre uzaklıktaki Çamlı Mahallesi ile Ula İlçesine bağlı Akyaka Mahallesi'ndeki teknelerle gidilen Sedir Adası, doğal güzellikleri ve tarihi kalıntılarının yanı sıra Mısır kraliçesi Kleopatra'nın adını taşıyan plajıyla da adından söz ettiriyor.

Romalı komutan Marcus Antonius'un, sevgilisi Kraliçe Kleopatra için Mısır'dan gemilerle getirttiğine inanılan altın sarısı kum, özel olarak korunuyor.

Nadir rastlanan kumları nedeniyle etrafı halatla çevrilen, havlu sermenin ve terlikle girmenin yasak olduğu plajda özel güvenlik ekipleri de görev yapıyor. Yerli ve yabancı ziyaretçiler bir taraftan körfezin serin sularında yüzerken bir yandan da adadaki tarihi kalıntıları ve yürütülen kazı çalışmalarını görme fırsatı buluyor.

"Adanın tarihi kalıntıları gün yüzüne çıkarılıyor"

Apollon Tapınağı, tiyatro ve nekropol (mezarlık) kalıntılarının bulunduğu Sedir Adası, her yıl yaklaşık 150 bin yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Muğla Valiliğinin destekleri ile Muğla Müze Müdürlüğü gözetiminde, adadaki Kedrai Antik Kenti'nde kazı çalışması yürütülüyor.

Prof. Dr. Adnan Diler başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarının bu yılki bölümü 25 kişilik ekiple başladı.

Kazı ekibi, adaya kara yoluyla ulaşım olmadığı için Marmaris-Gökova kara yolunun 20. kilometresinden Çamlı Mahallesi'ndeki iskeleye geliyor. Buradan teknelere binen ekip, yaklaşık yarım saatlik yolculuğun ardından antik kente ulaşıyor.

Ekiptekiler, tarihi kalıntıları gün yüzüne çıkarmak için çalışmalarını büyük özveriyle yürütüyor.

Kazı başkanı Diler, AA muhabirine, antik kentte yürütülen kazılarda adanın tarihi ve arkeolojik kimliğinin ortaya çıkarılması açısından önemli veriler elde edildiğini söyledi.

Gökova Körfezi'ne hakim Kedrai Antik Kenti'nin güçlü surlarla çevrelenmiş, sadece denizden ulaşılabilir konumuyla ve korunaklı limanlarıyla her zaman önemli bir merkez olduğunu belirten Diler, "Bölgede yaklaşık 20 yıldır araştırma yürütüyorum. Geldiğimiz noktada Sedir Adası'ndaki yerleşmenin günümüzden 2 bin 700 yıl öncesine kadar gittiğine tanık olduk. Bölge bir ada yerleşmesi ama en önemli özelliği bir kent burası. Buradaki çalışmalar aslında adanın kültürel kimliğini tanımlıyor ama bunun yanı sıra amacımız burayı bir plaj kimliğinden çıkarıp antik kent kimliğine kavuşturmak." dedi.

Bu yıl üçüncü sezon kazı çalışması yürüttüklerini anlatan Diler, ziyaretçilerin güzergahında yer alan tiyatroda çalışma yaptıklarını aktardı.

Adada bir tiyatronun bulunmasının çok önemli olduğuna işaret eden Diler, "Tiyatroda çalışmaların tamamlanmasıyla eylül ayında önemli bir etkinlik yapmayı planlıyoruz. Üst düzey bir sanatçıyı burayı getirmek istiyoruz. Kentin kıyıdan da görülmesi için bütün surlarda çalışma yapıyoruz. Tiyatro günümüzden 2 bin 300 yıl önce yapılmış, Helenistik döneme ait bir tiyatro. Sahne korunmamış ama oturma sıraları ve diğer alanları iyi korunmuş." ifadelerini kullandı.

Diler, Sedir Adası'ndaki Apollon kutsal alanı ile bazilikada da çalışma yürüteceklerini kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'da sağanak nedeniyle kara yolunda çökme oluştu https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglada-saganak-nedeniyle-kara-yolunda-cokme-olustu-9517/

Muğla ve ilçelerinde sağanak aralıklarla etkisini sürdürüyor.

Menteşe ilçesinde birkaç gündür devam eden sağanak nedeniyle Muğla-Yatağan kara yolu Akçaova mevkisindeki 50 metrelik alanda çökme oluştu.

Sürücülerin ihbarı üzerine bölgede çalışma başlatan karayolları ekipleri, çökme yaşanan yeri uyarı levhalarıyla kapattı. Trafik tek şeritten kontrollü sağlanıyor.

Kara yolunun kısa sürede yapılarak birkaç gün içinde trafiğe açılması bekleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'da sağanak nedeniyle kara yolunda çökme oluştu https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglada-saganak-nedeniyle-kara-yolunda-cokme-olustu-4729/

Muğla ve ilçelerinde sağanak aralıklarla etkisini sürdürüyor.

Menteşe ilçesinde birkaç gündür devam eden sağanak nedeniyle Muğla-Yatağan kara yolu Akçaova mevkisindeki 50 metrelik alanda çökme oluştu.

Sürücülerin ihbarı üzerine bölgede çalışma başlatan karayolları ekipleri, çökme yaşanan yeri uyarı levhalarıyla kapattı. Trafik tek şeritten kontrollü sağlanıyor.

Kara yolunun kısa sürede yapılarak birkaç gün içinde trafiğe açılması bekleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
17. Bodrum Uçurtma Festivali yapıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/17-bodrum-ucurtma-festivali-yapildi-2556/

Muğla'nın Bodrum ilçesinde bu yıl 17'ncisi düzenlenen Bodrum Uçurtma Festivali'ne katılan çocuklar eğlenceli zaman geçirdi.

Bodrum Kaymakamlığı, Bodrum Belediyesi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve bir ajans işbirliği ile organize edilen festival, Gümbet Mahallesi Değirmenler mevkiinde yapıldı.

Gün boyu süren festivalde çocuk kulübü oyun ve dansları, kargıdan uçurtma yapımı, yabancı topluluklardan dans gösterileri, yöresel sanatçıların konserleri, öğretmenler korosu konseri, bisiklet ödülleri gibi birçok etkinlik yer aldı.

Aileleriyle alana gelen çocuklar uçurtma uçurarak keyifli bir gün geçirdi.

Etkinlikte, 14 yaşındaki disleksi (nörolojik öğrenme güçlüğü) Sevinç Su Karlıova'nın kitabı da tanıtıldı. Karlıova'nın fotoğraflarının ve sözlerinin yazılı olduğu tişörtleri giyen çocuklar sahnede disleksi farkındalığı için defile sundu.

Etkinlikten elde edilen gelirin, Bitez Gülümser Mehmet Danacı İlkokuluna aktarılacağı belirtildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bodrum'da kaçak yapıların yıkımı sürüyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/bodrumda-kacak-yapilarin-yikimi-suruyor-1450/

Bodrum Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Yapı Kontrol Müdürlüğü ekipleri, imar ve kıyı kanunlarına muhalefet, kamu alanlarının işgali ve kaçak dolgu gibi usulsüzlüklerin tespiti için çalışma gerçekleştirdi.

Belediyeye gelen ihbarların da değerlendirilmesi sonucu yasal süreçleri tamamlanan Ortakent-Yahşi sahili ile Gümbet ve Güvercinlik mahallelerindeki kaçak iskele ve eğlence mekanı gibi yerlerde yıkım işlemleri sürdürüldü.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, kaçak binaların yıkımına kararlılıkla devam edildiğini bildirdi.

Kaçak yapıların tespiti için ekiplerin var gücüyle çalıştığını belirten Aras, şunları kaydetti:

"Tespitler, tutanak işlemleri, uyarılardan sonuç alınmadığı takdirde kendi ekiplerimizle yıkım işlemini gerçekleştiriyoruz. Konuyla ilgili yasal bir süreç var ve belediye olarak bu sürece uymak zorundayız. Süreç tamamlandıktan sonra mülk sahipleri yıkım işlemini gerçekleştirmediği zaman ekiplerimiz konuya müdahil oluyor ve yıkım işlemini kendimiz gerçekleştiriyoruz."

Son 4 yılda 796 kaçak yapının yıkıldığı açıklanan turistik ilçede, son dönemde de çok sayıda imara aykırı bina yıkılmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'da oy kullanan seçmenler dinlenmek için sahilleri tercih etti https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglada-oy-kullanan-secmenler-dinlenmek-icin-sahilleri-tercih-etti-6773/

Havanın 26, deniz suyu sıcaklığının 22 derece ölçüldüğü Güney Ege'de, kent sakinleri ve turistler sahillerde yoğunluk oluşturdu.

Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde oy kullanımının ardından vatandaşlar, dinlenmek için sahilleri tercih etti.

Akyaka Sahili'nde güzel havanın tadını çıkaranlardan bazıları denize girdi, bazı aileler deniz kenarına kurdukları kamp sandalyelerine oturarak vakit geçirdi.

Marmaris'te oylarını kullanan vatandaşlar aileleriyle sahillerdeki işletmelerde kahvaltı yaptı. Bazı vatandaşlar güneşlenip denize girerken bazıları da yürüyüş yapmayı tercih etti.

Uzunyalı ve İçmeler'deki plajlarında yoğunluk yaşandı.

Fethiye ve Bodrum

Fethiye'de de oylarını kullananlar sahillerde yoğunluk oluşturdu. Ölüdeniz Mahallesi'ndeki Belcekız ile Kumburnu plajlarında denize giren vatandaşlar, sahilde güneşlendi.

Macera tutkunları ise Babadağ'dan yamaç paraşütü uçuşu yaprak Ölüdeniz manzarasını seyretti.

Bodrum'da ise Kumbahçe, Paşatarlası ve Gümbet sahillerindeki kafelerde kalabalık oluştu. Çok sayıda kişi güneşlenip denize girerek ve kıyıda yürüyüş yaparak güzel havayı değerlendirdi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'da yaşayan ABD'li sanatçı Della Miles'ten arkadaşlarına "Türkiye'ye gelin" çağrısı https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglada-yasayan-abdli-sanatci-della-milesten-arkadaslarina-turkiyeye-gelin-cagrisi-1654/

Dünyanın en iyi soul rock müziği yorumcularından biri olarak gösterilen, Müslüman olmasının ardından Muğla'nın Köyceğiz ilçesine yerleşen ABD'li sanatçı Della Miles, Bodrum ilçesindeki bir otelde sahne aldı.

Michael Jackson ve Whitney Houston başta olmak üzere birçok ünlü sanatçının vokalistliğini yaparak tanınan Miles, AA muhabirine, salgın öncesinde gidip geldiği Türkiye'de salgından sonra yerleşik yaşamaya başlama kararı aldığını söyledi.

Türkiye'nin çok güzel huzurlu ve rahat bir ülke olduğunu anlatan Miles, çeşitli bölgelerinde sahne aldığını, yaz sezonunda Türkiye'de çalışmalarının çok yoğun geçtiğini dile getirdi.

Kışın da Avrupa'da çok yoğun olduğunu belirten Miles, "Türkiye, yurt dışında medya yüzünden pek hoş tanıtılmıyor. Maalesef benim arkadaşlarım da Türkiye'yi medyadan tanıyorlar. Türkiye'ye gelin, burayı tanıyınca çok seveceksiniz." diyerek çağrıda bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'da 4 büyüklüğünde deprem https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglada-4-buyuklugunde-deprem-3762/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Muğla'nın Dalaman ilçesi olan 4 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Depremin 7 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'da düzenlenen dostluk ve doğa yürüyüşünde Akdeniz'den alınan su Ege'ye döküldü https://mail.gazetebirlik.com/haber/muglada-duzenlenen-dostluk-ve-doga-yuruyusunde-akdenizden-alinan-su-egeye-dokuldu-5947/

Datça Çevre ve Turizm Derneğince (DAÇEV), Kaymakamlık ve Datça Belediyesinin desteğiyle Kızlan Mahalle Muhtarlığının ev sahipliğinde düzenlenen yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı'ndan başladı.

Testilere doldurulan deniz suyu, yaklaşık 14 kilometrelik yürüyüşün ardından Gökova Körfezi'ndeki Katıyalı Sahili'nden Ege Denizi'ne boşaltıldı.

DAÇEV Başkanı Hüseyin Tüzün, gazetecilere, etkinliğin 22'ncisini yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Doğayla buluşmak, dostluk ve dayanışmaya katkıda sağlamak için doğaseverlerle bir araya geldiklerini belirten Tüzün, "Sembolik olarak iki denizi birbirlerine kavuşturduk." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com