tag:gazetebirlik.com,2015:cid-112 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2023-12-31T16:57:05+03:00 Manisa mesir macunu festivaline hazırlanıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisa-mesir-macunu-festivaline-hazirlaniyor-8473/

Kovid-19 salgını tedbirleri nedeniyle 3 yıl yapılamayan, geçen yıl da Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından iptal edilen festivalin nisan ayında düzenlenmesi için kentte hazırlıklar başladı. Manisa'da yerli ve yabancı binlerce insanı bir araya getiren ve bu yıl 484'üncüsü düzenlenecek festival, 23 Nisan'da çeşitli etkinliklerle başlayacak. 28 Nisan Pazar günü Sultan Camisi kubbe ve minarelerinden geleneksel mesir macunu saçımı yapılacak. Festivalde saçılacak 7 ton mesir macunu da hazırlanmaya başlandı. Şehirdeki işletmelerde kadınlar tarafından geleneksel tarifine uygun hazırlanarak paketlenen macunlar, festival gününde saçılmak üzere depolanıyor. Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, Manisa ve bölge halkının festivali çok özlediğini, festival komitesinin bu özlemi gidermek için çalıştığını belirtti. Tanık, "Hepimiz özledik. Kaldığımız yerden devam edeceğiz. 23 Nisan'da başlayıp 28 Nisan Pazar günü inşallah saçımını gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu hafta içinde de dolu dolu herkese hitap edecek çeşitli kültürel, sosyal herkesi kapsayacak programlar görüşülüyor." dedi. Tanık, festivali bayram havasında kutlamak istediklerini dile getirerek, "7 ton civarında mesir saçmayı planlıyoruz. En son 5 tonda kalmıştık. İnsanlar bir tek mesir macunu kapabilmek için birbirleriyle yarışıyorlar. Çok köklü, çok güzel bir gelenek. İşin özü önce sağlık, sevgi, kardeşlik, barış. Bir aksilik olmazsa hep birlikte coşkuyla 484'üncü uluslararası mesir festivalimizi kutlayacağız." diye konuştu. Manisa'da yaklaşık 5 asırdır şenliklerde halka saçılan mesir macununun tarihçesi şöyle: Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi ve Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan, Manisa'da hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Sultan'ın yaptırdığı Sultan Camisi Medresesi'nin başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharat karışımından oluşan macun hazırlar. Baharatın 41 çeşidi karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan, diğer hastalara da macunun verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine kağıtlara sarılan macunun Sultan Camisi'nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını buyurur. Hoş kokulu ve lezzetli mesir macunu, halktan, iştah açıcı, kan dolaşımını düzenleyici, yorgunluğu giderici, hormonları çalıştırıcı özellikleriyle talep gördü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da midibüs ile tırın çarpışması sonucu 12 kişi yaralandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-midibus-ile-tirin-carpismasi-sonucu-12-kisi-yaralandi-9574/

İzmir Ankara kara yolu Turgutlu ilçesi geçişinde, bir fabrikanın işçilerini taşıyan Nurettin K. (58) yönetimindeki 45 AKH 605 plakalı servis midibüsü, aynı yönde seyir halindeki Sefa D'nin (28) kullandığı 33 EFA 11 plakalı tırın dorsesine çarptı.

İhbar üzerine olay yerine polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Midibüs sürücüsü Nurettin K, sıkıştığı yerden itfaiye ekiplerince çıkarıldı. Kazada yaralanan 12 kişi, Turgutlu Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Nurettin K'nin hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da bir apartmandaki asansörde anne ile kızının cesedi bulundu https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-bir-apartmandaki-asansorde-anne-ile-kizinin-cesedi-bulundu-433/

Alınan bilgiye göre, Kocaçeşme Mahallesi'ndeki binada oturan bir kişi, zemin kata inmek için asansör çağırdı.

Apartman sakini, asansör kabininde, aynı binada oturan komşuları Devrim Güler (48) ile kızı Doğa Etyemez'in (18) hareketsiz yattığını gördü.

Olay yerine polis ve sağlık ekipleri çağrıldı. Sağlık ekipleri, Güler ile Etyemez'in hayatını kaybettiğini belirledi.

Cenazeler, olay yerinde polis ekiplerince yapılan incelemenin ardından otopsi işlemi için Salihli Devlet Hastanesi'ne ardından da İzmir Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.

Boğularak öldürülmüşler

Yapılan ön incelemede, vücutlarında ateşli silah ve kesici alet izi bulunmayan anne ve kızın, boğularak öldürüldüğü belirlendi.

Olayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında zanlının, ilçede çiftçilik yapan ve sabah saatlerinde Ankara'ya gittiği belirlenen komşuları A.Y. olduğu tespit edildi.

A.Y, polis ekiplerince Ankara'da gözaltına alındı.

Zanlının işlemin ardından Salihli'ye getirileceği öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Barajda sular çekilince lav kalıntıları ortaya çıktı https://mail.gazetebirlik.com/haber/barajda-sular-cekilince-lav-kalintilari-ortaya-cikti-174/

Manisa'nın Salihli ilçesinde bulunan Demirköprü Barajı'nda sular çekilince "lav kalıntıları" ortaya çıktı.

Baraj kıyısında bulunan ve en son milattan önce 14 bin ila 3 bin yılları arasında aktif olduğu tahmin edilen Çakalaller ve Sindel volkanlarının lav kalıntıları, 63 yıl önce inşa edilen barajın faaliyete geçmesiyle su altında kaldı.

İklim değişikliği ve kuraklığın etkisiyle sular metrelerce çekilince alışılagelmiş koyu renginin dışında ortaya çıkan beyazlaşmış lav kalıntıları gün yüzüne çıktı. Salihli'yi Köprübaşı, Demirci ve Kütahya'nın Simav ilçesine bağlayan yoldan geçenler lav kalıntılarını görme imkanı buluyor. Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı sahasında bulunan bölge, özellikle fotoğraf meraklılarının ilgisini çekiyor.

Kula-Salihli UNESCO Global Jeopark Müdürü Yiğit Karakuzu, AA muhabirine, baraj tabanında ortaya çıkan lavların bir zamanlar koyu renkli olduğunu söyledi.

Suların çekilmesiyle baraj kıyısında ilginç görüntünün oluştuğunu dile getiren Karakuzu, "Koyu renkli lavlar, baraj yapılınca sular altında kaldı. Daha sonra suları çekilen baraj bize bu görüntüyü sundu. Çok ilgi çekici olduğu için meraklıları fotoğraf çekmeye buraya geliyor." diye konuştu. 

Lavların beyazlamasının farklı sebepleri olabileceğini aktaran Karakuzu, şunları kaydetti:

"Şu an Çakallar ve Sindel volkanlarından çıkan akıntının içinde duruyoruz. Baraj çekilince ortaya çıkan görüntünün, kayaçların uzun yıllar su altında kalmasından beyazlaştığını düşünüyoruz. Mevsimsel olarak akarsuların göle taşıdığı sedimentlerin çökelmesiyle ve burada çeşitli mikroorganizmaların ve kabuklu canlıların üzerinde yaşamlar oluşturmasıyla ortaya çıkan bir beyazlık olduğunu düşünüyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kula'da "Selvili Dede Kültür ve Dayanışma Şenliği" yapıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/kulada-selvili-dede-kultur-ve-dayanisma-senligi-yapildi-6556/

Manisa'nın Kula ilçesinde "25. Selvili Dede Kültür ve Dayanışma Şenliği" düzenlendi.

Kenger Mahallesi'nde Kula Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen şenlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı.

Kula Kaymakamı Ömer Ahmet Özdemir, etkinlikte bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun ise yapılan duaların kabul olmasını diledi.

İslam coğrafyasında yaşanan savaşları hatırlatan Tosun, şöyle konuştu:

"Birbirimize dua edelim, dualarımız kabul olsun. Daha dün Filistin’de İsrail’de yaşanan çatışmalar sonucu ülkenin her yeri kan gölü, gözyaşı. İslam coğrafyası maalesef kavgalar, savaşlar ve kırılmalarla dolu. Özellikle İslam dünyasının kendi içindeki savaşları hepimizi derinden üzmekte yaralamaktadır."

Konuşmaların ardından semah gösterisi ve türkü dinletisi sunuldu. Etkinlikte yemek dağıtıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa Gördes'te suyla buluşan topraklarda çeşit arttı, hasat bereketlendi https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisa-gordeste-suyla-bulusan-topraklarda-cesit-artti-hasat-bereketlendi-6425/

Manisa'nın Gördes ilçesinde bir zamanlar boş kalan tarlalarda, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünün son 10 yılda inşa ettiği 3 baraj sayesinde yeniden üretim başladı.

Geçmişte tütün ve hububat üretiminin yaygın olduğu ilçede tarımdan yeteri kadar gelir elde edemeyen birçok aile, büyük şehirlere göç etmek zorunda kaldı.

Bölgede sulu tarıma geçilmesi için DSİ tarafından 2013'te Doğanpınar, 2014'te Güneşli, 2022'de de Karayağcı barajları inşa edildi.

Suyla buluşan topraklarda gelir getirici ürünler yetiştiren üreticiler, birim alandan daha yüksek gelir elde etme imkanı buldu.

Gördes Ziraat Odası Başkanı Mehmet Koç, AA muhabirine, yaklaşık 10 yıl öncesine kadar bölgede sulu tarım yapılamadığını söyledi. Bu dönemde çiftçi için tek su kaynağı olan Kum Çayı'nın mevsimsel nedenlerle yaz aylarında kuruduğunu belirten Koç, şunları ifade etti:

"Barajlar devreye girdikten sonra 25-30 bin dekar alan şu anda sulanır durumda. Bu durum hem ürün gamımızı genişletti hem de çiftçimizin gelirini artıran bir faktör oldu. Gördes'te sulu tarıma geçilmeden önce çiftçilerimiz yüzde 90 susuz tarım yapardı. Bu da çiftçilerimize para kazandırmadığı için köyden büyük kentlere göç oldu. Sulu tarımdan sonra, su ile çiftçi buluştuktan sonra çiftçi yoğun bir şekilde üretime geçti. Çiftçi gelirini sulu tarım yapılan yerlerde üçe, dörde katlamış durumda. Şu anda sulu tarımla birlikte ürün gamımız 3-4 kat arttı. Jalapeno biberi, kornişon üretimi gelişti, Türkiye'nin kornişon üretiminin yüzde 15'i Gördes'te yapılmakta. Bunun yanında salçalık domates ve kapya biber üretimi yaygınlaşıyor."

Kürekçi Mahallesi'nde yaşayan Hüseyin İlhan, ilçenin ürün çeşitliliğinde büyük bir değişim yaşandığını dile getirerek, "Eskiden tütün üzerinden geçim sağlanırdı, şimdi kornişon, Jalapeno biberi ve kapya üretiminden para kazanıyoruz." dedi.

Nazife Eşer de bölgeye modern sulama imkanının kazandırılmasıyla tarımsal üretime ilginin arttığını belirterek, "Baraj yapıldı, bu tarafa su geldiğinde daha fazla üretim yapılmaya başlandı. Bu bölgede herkes geçimini bu işten sağlıyor, barajın olmasıyla, suyun gelmesiyle daha fazla çoğaldı." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da üzümde hasat ve kurutma mesaisi sürüyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-uzumde-hasat-ve-kurutma-mesaisi-suruyor-8174/

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 890 bin dönüm üzüm bağının bulunduğu Manisa, ülkenin yıllık ortalama 4 milyon tona ulaşan üzüm üretiminin yaklaşık yüzde 38'ini karşılıyor. Manisa'da, yıllık ortalama 1,5 milyon ton yaş ve 300 bin ton kuru üzüm üretimi gerçekleştiriliyor.

Yıl boyunca bağlarına özenle bakan yaklaşık 50 bin üretici, kışın asmaları buduyor, hasar gören bağ direklerini ve asma tellerini onarıyor. Mart ve nisanda toprağı gübreleyen üreticiler, asma diplerini çapalıyor.

Haziran ve temmuzda zirai mücadelenin yapıldığı bağlarda, ağustosta başlayan bağ bozumu, mevsim şartlarına göre eylülde de devam ediyor. Öğle sıcağına kalmamak için gün doğumunda hasada başlayan üreticiler ve mevsimlik işçiler, bağ bozumunu sonbahar yağmurlarına yakalanmadan tamamlamaya çalışıyor.

Bağlardan kesilen üzümler, traktörlerle sergilere taşındıktan sonra özel bir karışımla yıkanıyor. Meyvenin daha parlak görünmesi ve güneşin yakıcı ışınlarından korunması için su, zeytinyağı ve "posata" adı verilen potasyum karbonat karışımıyla yıkanan üzümler, 8-10 gün arası sergilerde bekletiliyor.

Yağmura ve çevresel etkenlere karşı nöbet tutularak kurutulan üzümler, daha sonra pazara sunulmak üzere işletmelerin yolunu tutuyor.

Manisa'da üretilen kuru üzümün büyük bölümü başta Avrupa ülkeleri olmak üzere 104 ülkeye ihraç ediliyor, ortalama 450-500 milyon dolar döviz geliri elde ediliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kırkağaç kavunu "kış sofraları" için depolara kaldırılıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/kirkagac-kavunu-kis-sofralari-icin-depolara-kaldiriliyor-8250/

Bakırçay Nehri'nin hayat verdiği ovada yetiştirilen kavunların olgunlaşmasıyla sabahın erken saatlerinde tarlalarda mesaiye başlayan çiftçiler, topladıkları kavunları dikkatlice traktörlere yüklüyor.

Bir kısmı hemen satışa sunulan kavunların kalanı ise depolara taşınıyor. Burada saplarından keten ipliklerle bağlanıp ahşap sırıklara asılan kavunlar, kış aylarında pazara sunulmak üzere bekletiliyor.

Kırkağaçlı kavun üreticileri, bu saklama metoduyla taze kavunun olmadığı kış mevsiminde tüketiciye kavun sunarak katma değer sağlıyor.

Manisa Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Manisa'da 30 bin 383 dekar alanda yıllık ortalama 77 bin tona yakın kavun üretildiğini, Kırkağaç'ın ise ildeki üretimde başı çektiğini söyledi.

Coğrafi işaretli Kırkağaç kavununun raf ömrüyle diğer kavunlardan ayrıldığına dikkati çeken Öztürk, şunları kaydetti:

"Kırkağaç kavunu, üreticilerimiz tarafından hasat edildikten sonra zedelenmemesi için yorgan ve battaniyelere sarılarak depolama alanlarına taşınıyor. Buralarda da - hakikaten emeklerinin karşılığı ödenmez - kadınlarımız tarafından iplerle ahşap direklere asılarak kış aylarında muhafaza ediliyor. Yaz lezzetinin kış aylarında sofralarla buluşturulabilmesi Kırkağaç kavununun önemli bir özelliği. Şu an bereketli bir sezon geçiriyoruz. Üreticilerimiz fiyat ve üretim miktarından son derece memnun."

"Her tarlada yüksek verim var"

Kırkağaçlı kavun üreticisi İdris Erdem ise ilçeye özgü kavun için sadece kendi tohumlarını kullandıklarını vurguladı.

Kavunların depolarda nisan ayına kadar dayanabildiğini belirten Erdem, kavun depolamasına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Bu kavunlar kışlık derken, şimdi yenmeyeceği anlamına gelmiyor. Mevsiminde de tüketilir. Depoların belli özellikleri var. Yağmurlar başladığı, sis düşmeye başladığı zaman, kavunun hava ile temasını keseriz. Bu yapılmazsa çürüme yapar. Hava ile teması kesilince kapalı alanda dayanıyor, ancak şu dönemde nefes alması gerek. O yüzden şu an depoların kapıları, pencereleri açık."

Bu yıl verimin çok iyi olduğunu belirten Erdem, "41 kere maşallah. Her tarlada yüksek verim var." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da geri dönüşüm fabrikasında çıkan yangın kontrol altına alındı https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-geri-donusum-fabrikasinda-cikan-yangin-kontrol-altina-alindi-3074/

Evrenos Mahallesi Küme Evleri mevkisinde faaliyet gösteren geri dönüşüm fabrikasında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Depolanan yanıcı kimyasalların da tutuşmasıyla yangın hızla büyüdü.

İhbar üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye, İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı arazöz, jandarma, polis, AFAD ve sağlık ekibi sevk edildi.

Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ile orman yangını söndürme ekipleri, yangını yaklaşık 4 saatte kontrol altına aldı.

Yangını söndürme ve soğutma çalışmaları sürüyor.]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da katı atık bertaraf tesisinde çıkan yangına müdahale ediliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-kati-atik-bertaraf-tesisinde-cikan-yangina-mudahale-ediliyor-9919/

Alınan bilgiye göre, Esenyazı Mahallesi'ndeki bir endüstriyel atık bertaraf ve geri kazanım tesisinde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine, tesise Kula Orman İşletme Şefliği, 112 Acil Sağlık ve Manisa Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri sevk edildi.

İtfaiye ekiplerinin yangına karadan müdahalesi sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da kamyon ile otomobilin çarpıştığı kazada 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-kamyon-ile-otomobilin-carpistigi-kazada-1-kisi-oldu-3-kisi-yaralandi-1603/

Manisa'nın Alaşehir ilçesinde, kamyon ile otomobilin çarpışması sonucu aynı aileden 1 kişi öldü, 2'si çocuk 3 kişi yaralandı.

Alaşehir'den Salihli yönüne giden A.D'nin (61) kullandığı 45 UA 5459 plakalı kamyon ile aynı istikamette seyreden Serkan Çetin (29) idaresindeki 16 ABD 174 plakalı otomobil çarpıştı.

Çevredekilerin ihbarı üzerine kaza yerine 112 Acil Sağlık, itfaiye ve jandarma ekipleri sevk edildi.

Ekiplerce sıkıştığı yerden çıkarılan otomobil sürücüsü Çetin'in yaşamını yitirdiği belirlendi. Otomobildeki eşi S.A.Ç. (32), oğlu E.Ç. (7) ve kızı E.N.Ç. (2) ise yaralandı.

Sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Alaşehir Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi.

Jandarma ekipleri, kamyon sürücüsü A.D'yi gözaltına aldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da sofralık çekirdeksiz üzümde hasat başladı https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-sofralik-cekirdeksiz-uzumde-hasat-basladi-4117/

Sofralık çekirdeksiz üzümde hasadın başlaması dolayısıyla Alaşehir'de Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği organizasyonuyla etkinlik düzenlendi.

İlçedeki bir üreticinin bağında düzenlenen etkinlikte konuşan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Türkiye'nin yılda 2 milyon tona yakın sofralık üzüm üretimi ile dünyada 6'ncı sırada yer aldığını belirtti.

Manisa'nın Turgutlu, Salihli, Alaşehir, Sarıgöl ve Buldan ilçelerini kapsayan havzanın dünyanın önde gelen üzüm üretim merkezi olduğuna işaret eden Uçak, "2022 yılında 224 bin ton ihracat ile dünyada 10'uncu sırada yer aldığımız sofralık üzümün yüzde 60'ını Sultaniye cinsi üzüm oluşturuyor. Değer olarak da 2022 yılında 176 milyon dolar sofralık üzüm ihracatı gerçekleştirmişiz. 2023 yılında 2021 yılında yakaladığımız 200 milyon dolar barajını aşacağımızı düşünüyorum." diye konuştu.

Alaşehir Kaymakamı Alper Faruk Güngör ise üzüm üretiminde Manisa'nın bir dünya markası haline geldiğini dile getirerek kalıntısız, kaliteli ve kontrollü ürün için yeni bir projeyi hayata geçirdiklerini belirtti.

Konuşmaların ardından bağdan üzüm kesimi yapıldı, ürünün işletmelerde işlenmesi süreci incelendi.

Hasat töreni, üzüm yüklü tırların alkışlar eşliğinde ihracat pazarlarına uğurlanmasıyla son buldu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da orman yangınına müdahale ediliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-orman-yanginina-mudahale-ediliyor-9118/

Alınan bilgiye göre, Sakarlı Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Yangını görenlerin ihbarı üzerine bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 4 uçak, 8 helikopter, 21 arazöz, 6 su ikmal aracı ve 3 dozer sevk edildi.

Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangını kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da servis midibüsünün devrilmesi sonucu 20 kişi yaralandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-servis-midibusunun-devrilmesi-sonucu-20-kisi-yaralandi-842/

İzmir'in Kemalpaşa ilçesindeki bir gıda firmasına işçi taşıyan Ayhan Ç'nin kullandığı 45 J 6541 plakalı midibüs, Erbiller Sanayi Sitesi yakınlarında kontrolden çıkarak orta refüje çarptı ve yan yattı.

İhbar üzerine kaza yerine ambulans, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Kazada servis aracındaki 20 kişi yaralandı.

Çevre hastanelere kaldırılan yaralıların hayati tehlikelerinin bulunmadığı öğrenildi.

Kaza sonrası İzmir - Ankara kara yolunun trafiğe kapanması nedeniyle ulaşım, servis yolundan sağlandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da makilik alanda çıkan yangın kontrol altına alındı https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-makilik-alanda-cikan-yangin-kontrol-altina-alindi-224/

Alınan bilgiye göre, Hacı Tufan Mahallesi'ndeki makilik alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye Orman İşletme Şefliğine bağlı 2 uçak, 2 arazöz ile çok sayıda personel yönlendirildi. Manisa Büyükşehir Belediyesi ile Kula Belediyesi itfaiye ekipleri de yangın söndürme çalışmalarına destek verdi.

Ekiplerin yoğun müdahalesi sonucu yangın kontrol altına alındı.

Soğutma çalışmaları sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa FK Süper Lig'e çıkmak için var gücüyle mücadele edecek https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisa-fk-super-lige-cikmak-icin-var-gucuyle-mucadele-edecek-6802/

Yeni sezon hazırlıkları kapsamında Bolu Dağı'nda bulunan Koru Otel'de kamp yapan Manisa FK, çalışmalarını günde çift idman yaparak sürdürüyor.

Teknik direktör Osman Zeki Korkmaz, yaptığı açıklamada, Bolu kampının iki etaplı olduğunu belirterek, "Sezon başı kampları için en olmasını istemediğimiz şey sakatlıklardır. Sakatlıksız, daha kuvvetlenerek daha maç oynamaya hazır hale gelerek bir dönem geçirdik. Bence en başarılı ya da bizi en mutlu ve en motive eden şey bu." dedi.

Korkmaz, transfer çalışmalarına değinerek, "Takıma bu sene hedefleri doğrultusunda bazı transferlerimiz oldu, devam da edecek. Şu anda da artık son birkaç noktadayız. Takıma özellikle forvet ile birkaç oyuncu daha katacağız. Birkaç gün içinde belli olacak. Bu konuda da tam istediğimiz, beklediğimiz bir transfer oldu. Planladığımız gibi iyi ve yarışacak bir takım kurduğumuzu düşünüyoruz." diye konuştu.

"Akademiden oyuncu aramıza katacağız"

Manisa FK'nin kurulduğu günden bu yana farklı bir yapılanma içinde olduğunu, özellikle altyapı anlamında akademiye önem verdiklerini dile getiren Korkmaz, şöyle devam etti:

"Akademiden de 3 arkadaş aramızda şu anda. Sezon içinde de bu devam edecek. Akademiden oyuncu aramıza katacağız ve onları aslında yarışır zihniyette, kendilerini ifade edebilir hale getirip sahaya çıkarmayı da düşünüyoruz. Ülke genelinde olduğu gibi akademi ayrı, üst yapı ayrı olmayacak. Manisa FK, 2 senedir bu ligde. Artık bu sene bir üst lig için yarışacağız. Bütün amacımız önümüzdeki yıl Süper Lig'de mücadele etmek olacaktır."

Korkmaz, kurdukları sistem sayesinde transfer dönemlerini diğer takımlara göre daha ekonomik ve daha rahat geçirmeyi hedeflediklerini anlatarak, "Kulüpler, ekonomik koşullar sebebiyle transferde zorlanıyorlar. Transfere, gelen giden oyuncu döngüsüne bel bağlayan takımlar zorlanıyor. Akademinin çok önemli bir yeri var. Dünya futbolunda yeri var. Aslında büyük takımların akademik yapıları bu şekilde. Biz akademide sadece altyapı oyuncuları yetiştirmeyi ve onlara sosyal ortam sağlama amacı gütmüyoruz. Biz akademiye, Manisa FK'ye yarışacak değerli oyuncular yetiştirecek bir yer olarak bakıyoruz. Zaten akademimiz de kendi organizasyon kapasitesiyle bunun cevabını veriyor." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'nın Alaşehir ilçesinde orman yangını çıktı https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisanin-alasehir-ilcesinde-orman-yangini-cikti-223/

Çarıkbozdağ Mahallesi yakınlarında yerleşim birimlerine uzak konumdaki sarp arazide henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 3 uçak, 7 helikopter, 13 arazöz, 5 su ikmal aracı ve 1 dozer sevk edildi.

Çalışmalara İnsansız Hava Aracı'nın da destek olduğu belirtildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde orman yangını çıktı https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisanin-saruhanli-ilcesinde-orman-yangini-cikti-7817/

Hatıplar Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye 6 uçak, 5 helikopter, 39 arazöz, 4 su ikmal aracı ve 3 dozer sevk edildi.

Ekiplerin yangına havadan ve karadan müdahalesi sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yeniden coşkuyla akan Gediz, volkanik kanyona hayat verdi https://mail.gazetebirlik.com/haber/yeniden-coskuyla-akan-gediz-volkanik-kanyona-hayat-verdi-3102/

Demirköprü Barajı ile Salihli ilçesinin Adala Mahallesi arasında 5 kilometre boyunca uzanan ve "Hermos" olarak bilinen Adala Kanyonu'ndan geçen Gediz Nehri'nin bazı bölümleri, önceki yıllarda bölgede etkili olan kuraklık nedeniyle tamamen kurudu.

Yaklaşık 12 bin yıl önce Kaplan Divlit Volkan Konisi'nden çıkan lavların doldurduğu, Gediz Nehri'nin aşındırmasıyla oluşan kanyon, sular çekilince insanları bölgeye çeken güzel görüntüsünü yitirdi.

Bu yıl bahar ve haziranda etkili olan yağışlarla Gediz Nehri'nde sular yükseldi. Suyla dolan volkanik kanyon, ziyaretçilerini yeniden ağırlamaya başladı.

Kanyona, günübirlik ziyaretçilerin yanı sıra doğa yürüyüşü, bisiklet ve motosiklet gibi açık hava sporcuları da ilgi gösteriyor.

Nehir kanyonun süsü

Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, AA muhabirine, "Adala Kanyonu'na güzelliğini katan Gediz Nehri", tekrar eski coşkusuyla aktığı için çok mutlu olduklarını söyledi.

Özellikle Kütahya, Murat Dağı ve Demirci bölgelerine yağmur ve kar yağışının bol olmasından dolayı nehrin suyunun bu yıl iyi olduğunu anlatan Yalvaç, şöyle konuştu:

"2021 yılında yine burada sizinle buluşmuştuk, o zaman burada sadece kayalar ve toprak vardı, su ise yoktu. Temmuzun ilk haftasında Demirköprü Barajı'ndan su salındı, Ağustos'un 10'una kadar devam edecek. Gediz Nehri aslında kanyonun süsü. Bu akarsuyumuz tarımsal sulama için de önemli. Biz çiftçiler olarak mutluyuz, su bizim canımız, olmazsa olmazımız. Buradan akan su, Menemen'e kadar toplam 1 milyon 200 bin dekarlık tüm Gediz Ovası'nı suluyor."

Kanyonda su olmayınca ziyaretçi ilgisinin de azaldığını hatırlatan Yalvaç, "Su yokken insanların buraya ilgisi daha azdı. Şimdi suyun böyle akmasıyla kanyonu ve lavların olduğu bölgeyi görmek isteyen insanlar buraya yoğun ilgi gösteriyor. Özellikle cuma, cumartesi ve pazar günleri çok yoğun. Oturacak yer bulamazsınız." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzensiz ve kuvveti yağış nedeniyle Manisa'da üzüm bağlarını "mildiyö" sardı https://mail.gazetebirlik.com/haber/duzensiz-ve-kuvveti-yagis-nedeniyle-manisada-uzum-baglarini-mildiyo-sardi-9818/

Ülkenin yıllık ortalama 4 milyon tona ulaşan üzüm üretiminin yüzde 70'inin yapıldığı Manisa, asmalarda neme bağlı mantar hastalıklarıyla mücadelenin yapıldığı haziranda yoğun yağış aldı.

Düzensiz ve beklenmeyen kuvvetli yağışlardan ötürü zirai mücadele yapılamayınca bağlarda mildiyö hastalığı baş gösterdi. Mantar kaynaklı bir hastalık olan mildiyö, rüzgarla yayılınca özellikle Saruhanlı ile Sarıgöl ilçeleri arasındaki geniş bir alanda etkili oldu. Uzmanların "epidemi" olarak tanımladığı mildiyönün bölgede verim kaybına yol açacağı öngörülüyor.

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, AA muhabirine, mildiyö hastalığının zirai don ve dolu zararı gibi bir afet olduğunu söyledi.

Hastalıkla ilgili sahadan sürekli bilgi aldıklarını dile getiren Okur, "İlaç sezonunda bölge yoğun yağış aldığı için çiftçi bağına girip ilaçlama yapamadı. Bundan dolayı çeşitli hastalıklar türedi. Daha sonra zirai mücadele başladı ama geç kalınmasından dolayı etkili olamadı." diye konuştu.

Okur, mildiyönün salkım güvesinden sonra üzümdeki en büyük hastalık olduğunu ifade etti.

Bölgede yaygın olarak görülen hastalıkla ilgili yoğun olarak üzüm üreten 7 ilçenin ziraat odası başkanlarıyla toplantı yaptıklarını ve bazı kararlar aldıklarını anlatan Okur, şunları kaydetti:

"Bu da bir afet. Bununla ilgili bölge milletvekillerine aldığımız kararları ileteceğiz. Bunu bakanlığa, hükümetimize bildirmelerini isteyeceğiz. Burada çiftçinin mevcut borçlarının ötelenmesini ve bu zararla ilgili ilave kredi verilmesini talep ediyoruz. Çünkü maliyetlerimiz çok arttı. Aşırı yağış ve sonrasındaki sıcaklar bağlarda bu hastalığı meydana getirdi."

Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç da hastalığın rekolteyi azaltacağına işaret etti.

Hastalığın hızlı yayıldığını söyleyen Yalvaç, "Örneğin pazartesi sabah üzüm bağınıza baktığınızda bu hastalık yok ancak ertesi gün geldiğimizde tekrar baktığınızda üzümler kapkara olmuş. Maalesef bağlarımız bu sene kötü. Bu gelecek sene de böyle olacak, en az 2-3 yıl bu bağlar verimli olmaz." ifadelerini kullandı.

Ziraat mühendisi Ziya Durasıllı da haziranın ortasındaki yağışların hastalığı tetiklediğini söyledi.

Üzüm bağlarının yağış ve nemli havadan kötü etkilendiğini vurgulayan Durasıllı, "İlaçlamalara rağmen hastalık ilerlemeye devam etti. Bu salgında, 3 günde bir ilaçlama yapan vatandaşlarımızda dahi yüzde 30'lara varan zararlar oluştu. Manisa'da geniş bölgede bu hastalığı görüyoruz, Saruhanlı, Ahmetli, Salihli'den Sarıgöl'e kadar olan bölgede bu hastalıktan dolayı bağlarda verim kayıpları olacak." dedi.

Salihlili üzüm üreticisi Selahattin Akcan da ilaçlama yapılmasına rağmen bazı üzüm bağlarında yenilebilecek düzeyde bir salkım bile ürünün bulunmadığını kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da fabrikada çıkan yangın, 16 saattir sürüyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-fabrikada-cikan-yangin-16-saattir-suruyor-6719/

OSB'deki geri dönüşüm ve demir çelik üretimi yapılan fabrikada dün saat 16.20 sıralarında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Fabrikada depolanan poliüretanın yanıcı olması ve rüzgarın etkisiyle yangın hızla büyüdü ve fabrikanın idari binasına da sıçradı.

İhbar üzerine olay yerine itfaiye, sağlık, jandarma ve AFAD ekipleri sevk edildi. Söndürme çalışmalarına Manisa Büyükşehir Belediyesi itfaiyesinin yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi ve İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri de destek verdi.

İtfaiye ekiplerinin yangına müdahalesi devam ediyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da asma yaprakları depremzedeler için de toplanıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-asma-yapraklari-depremzedeler-icin-de-toplaniyor-1410/

Türk mutfağının önemli lezzetlerinden yaprak sarmasının ana malzemesi asma yaprağı, Manisa'nın bereketli ovalarında filizlenen asmalardan toplanıyor.


Yaklaşık 1 milyon dönüm bağ alanıyla dünya üzüm üretiminde 6. sırada yer alan Manisa'da asma yaprağı, bu kez depremzedeler için de hasat ediliyor.

Gölmarmara İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde başlatılan "Benim Hasadım Hepimize Yeter" kampanyası ile üreticiler, asma yapraklarının bir bölümünü depremzedeler için topluyor.

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü çalışanlarınca salamura haline getirilen asma yaprakları, 11 ildeki depremzedelere gönderilecek.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Eyüp Aydın, AA muhabirine, ilçedeki üzüm üreticilerinin kendilerine "ellerinden geldiği ölçüde deprem bölgesine desteklerini sürdürmek istediklerini" ilettiğini söyledi.

Bunun üzerine üreticilere, bölgenin ekonomik faaliyetlerinden olan asma yaprağı gönderilmesi önerisinde bulunduğunu dile getiren Aydın, "Coğrafi işarete sahip asma yaprağımızı depremden etkilenen aileler için topluyoruz. Yardım kampanyasına Gölmarmara halkının talebi doğrultusunda başladık. 'Benim hasadım hepimize yeter.' diyerek yola çıktık. Umarım farklı yerlerde bunun devamı gelir." diye konuştu.

Kayaaltı Mahallesi Muhtarı Nevzat Başaran da afetin ilk günlerinde mahalle fırınlarında pişirdikleri ekmeklerle ve diğer ayni yardımlarla bölgeye destek olduklarını belirtti.

Başaran, başlatılan kampanyaya destek olmaktan da mutluluk duyduklarını ifade etti.

Mahalle sakinlerinden Sezer Taş ise geçim kaynaklarından biri olan asma yaprağını bu kez hayır için hasat ettiklerini anlatarak, "Deprem bölgesindeki acımız çok büyük, Allah bir daha kimseye böyle bir acı yaşatmasın. Biz bolluk içerisindeyken onlar da bu bolluktan faydalansın istiyoruz. Onların da sofrasında bulunsun, bir şeyler katabiliyorsak ne mutlu bize." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Börtlüce Mağarası'nın turizme kazandırılması hedefleniyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/bortluce-magarasinin-turizme-kazandirilmasi-hedefleniyor-5841/

Kırsal Börtlüce Mahallesi yakınlarında bulunan mağara, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ekiplerince araştırılarak, haritası ve yapısı ortaya çıkarıldı.

Yaklaşık 27 metre yüksekliğinde ve yan kollarıyla birlikte toplam 575 metre uzunluğunda olduğu belirlenen mağaranın, fosil ve jeolojik miras olma özelliğinin bulunduğu belirlendi.

Jeopark Belediyeler Birliği uzmanı Mesul Kolbüken, AA muhabirine, mağaranın turizme ve bilime hizmet etmeye hazır olduğunu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ekiplerinin de mağarayı incelediğini aktardı.

Kolbüken, mağaranın bölgenin doğal güzelliklerinden biri olduğuna dikkati çekerek, "Mağarada bir yürüyüş parkuru planlayıp doğal çevrenin tanıtımını hedefliyoruz. Bu süreç sonunda kırsal kalkınma sağlayarak yörede yaşayan vatandaşların turizm gelirinden faydalanmasını sağlamış olacağız." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da sağanak su baskınlarına yol açtı https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-saganak-su-baskinlarina-yol-acti-50/

İlçe merkezinde yağış nedeniyle Turgutlu Adliyesi, Fatih Sanayi Sitesi'ndeki iş yerleri ve Alparslan Türkeş Kavşağı ile bazı evlerde su baskınları yaşandı.

Sağanak sonucu İzmir-Ankara kara yolunda oluşan su birikintileri nedeniyle maddi hasarlı trafik kazaları meydana geldi.

Su baskınları sebebiyle araçlarında ve evlerinde mahsur kalan vatandaşlar, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kurtarıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tarladaki yuvasını korumak isteyen kuşun traktörü durdurduğu anları görüntüledi https://mail.gazetebirlik.com/haber/tarladaki-yuvasini-korumak-isteyen-kusun-traktoru-durdurdugu-anlari-goruntuledi-4456/

Durasıllı Mahallesi'nde çiftçilik yapan 21 yaşındaki Hakan Alpar, domates fidesi diktiği tarlasını traktörüyle sürdüğü sırada bir kuş önüne geçti.

Kuşun uçacağını düşünerek traktörünü sürmeye devam eden Alpar, uçmayarak kanatlarını açan ve kendisine yaklaşan traktöre karşı koyan kuşu cep telefonu kamerasıyla kaydetti.

Kuşun tarlaya kurduğu yuvada yumurtalarının olduğunu fark eden Alpar, o bölgeyi sürmeyerek uzaklaştı.

Hakan Alpar, AA muhabirine, gördüğü kuşun türüyle ilgili araştırma yaptığında nadir görülen mahmuzlu kızkuşu olduğunu öğrendiğini belirterek, "Ben ilerledikçe kuş ısrarla önümde durmaya ve beni engellemeye çalıştı. Kanatlarını açıp bana tepki gösterdi. Meğer yumurtalarını korumaya çalışıyormuş." dedi.

Sosyal medyada paylaştığı görüntünün çok sayıda kişi tarafından beğenildiğini anlatan Alpar, "Özellikle kadınların yaptığı yorumlar güzeldi. Onun bir anne olduğunu düşünüyorum. Geçişime engel oldu. Ben de hayvanlara karşı merhametli olduğum için orayı sürmedim, işime başka yerde devam ettim." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Soma'daki maden şehitleri, facianın 9. yılında anılıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/somadaki-maden-sehitleri-facianin-9-yilinda-aniliyor-9745/

"Cumhuriyet tarihinin en büyük maden kazası" olarak kayıtlara geçen facianın 9. yılında şehit madenciler için Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Kaymakamlık, İlçe Belediyesi, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türk Kızılay tarafından Soma Madenci Şehitliği'nde anma programı düzenlendi.

Şehitliğe gelen madenci yakınları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile protokol üyeleri, şehit kabirlerine karanfil bırakıp dua etti.

Anma programına, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Şenol Sunat, Vali Yaşar Karadeniz, Kaymakam Fatih Akkaya, Soma Belediye Başkanı Ali Tulup, AK Parti Manisa Milletvekili Mehmet Ali Özkan da katıldı.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Mehmet Ali Çakır, şehitlikte gazetecilere yaptığı açıklamada, 13 Mayıs'ı unutmadıklarını ve kimseye de unutturmayacaklarını söyledi.

Şehit madencilerin evlatlarının kendilerine emanet olduğunu ifade eden Çakır, "Onlara her daim sahip çıktık ve sahip çıkmaya da devam edeceğiz." dedi.

Şehit oğlu Uğur Çolak'ın kabri başında dua eden İsmail Çolak ise 9 yılın şehit aileleri için çok zor geçtiğini belirterek, facianın sorumlularının hak ettikleri cezayı almadığını düşündüklerini, hak arayışlarının süreceğini dile getirdi.

Şehitleri anma etkinlikleri kapsamında bugün Soma Ulu Cami'de Kur'an tilaveti yapılacak.

Soma maden faciası

Soma Kömürleri AŞ'nin işlettiği, yaklaşık 5 bin kişinin çalıştığı maden ocağında 13 Mayıs 2014'te vardiya değişimi sırasında çıkan yangının ardından galeriler dumanla dolmuş, 96 saat süren çalışmalar sonucu 486 işçi kurtarılmış, 301 işçinin cesedine ulaşılmıştı.

Tüm ülkeyi üzüntüye boğan facianın ardından 3 gün yas ilan edilmiş, ülke genelindeki tüm camilerden sela okunmuş, cuma namazı sonrası dualar edilmişti.

Soma Mezarlığı'nda, maden faciasında yaşamını yitiren işçilerden 39'unun kabrinin bulunduğu Madenciler Şehitliği oluşturulmuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da tır ile işçi servisi çarpıştı, 23 kişi yaralandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/-manisada-tir-ile-isci-servisi-carpisti-23-kisi-yaralandi-7341/

Alınan bilgiye göre, sürücülerinin ismi henüz öğrenilemeyen 31 AAT 56 plakalı tır ile 45 J 5031 plakalı işçi servisi, Alaşehir-Salihli yolu Çağlayan mevkisinde çarpıştı.

İhbar üzerine kaza yerine jandarma, polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Kazada ilk belirlemelere göre 23 kişi yaralandı.

Yaralılar kaza yerinde yapılan müdahalelerinin ardından ambulanslarla Salihli ve Alaşehir ilçelerindeki hastanelere kaldırıldı.

Kaza nedeniyle yolda trafik tek şeritten sağlanıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisalı bakkal, 10 yaşındaki çocuğu "Heimlich manevrasıyla" kurtardı https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisali-bakkal-10-yasindaki-cocugu-heimlich-manevrasiyla-kurtardi-6530/

Daha önce çalıştığı iş yerinde ilk yardım eğitimi alan Münire Oflaz, Reşatbey Mahallesi'nde işlettiği bakkal dükkanına gelen 10 yaşındaki Muhammet Kutlu'nun boğulmak üzere olduğunu fark etti.

Heimlich manevrasıyla müdahale eden Oflaz, çocuğu boğulmaktan kurtardı. Oflaz'ın müdahale ettiği anlar, iş yerinin güvenlik kamerasına da yansıdı.

Münire Oflaz, daha önce ilk yardım eğitimi aldığını ve bu sayede müdahale ettiğini belirtti.

Herkesin Heimlich manevrasını öğrenmesi gerektiğini kaydeden Oflaz, "Anneler çok dikkat etsinler. Herkesin başına gelebilir. Allah'ım bir daha böyle bir şey yaşatmasın. Ben Heimlich manevrası eğitimini almıştım. İyi ki daha önce çalıştığım iş yerindeki patronumuz bu eğitimi bizlere aldırdı. Böyle bir eğitim almasaydım müdahale etmem imkansızdı. Herkes çok dikkat etsin. Bu sokakta da bakkalda da yaşanabilir." diye konuştu.

Büyük tehlike atlatan Muhammet Kutlu, şekerlemenin kapağını ağzıyla açmak isterken bir anda kapağın boğazına kaçtığını belirtti. Can havliyle dükkana girdiğini anlatan Kutlu, "Teyze hemen gelerek bana müdahale etti ve kapağı çıkarttı." diye konuştu.

Çocuğun babası Resul Kutlu ise oğlunun hayatını kurtaran bakkala teşekkür etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da kamyonet ile minibüs çarpıştı https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-kamyonet-ile-minibus-carpisti-7911/

İzmir-Ankara kara yolu Alparslan Türkeş Battı Çıktı Kavşağı'nda, sürücüleri henüz öğrenilemeyen 35 CHC 48 plakalı minibüs ile meyve ve sebze yüklü 35 YCA 12 plakalı kamyonet çarpışarak devrildi.

İhbar üzerine olay yerine sağlık, itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi.

İtfaiye ekipleri, minibüste sıkışan 2 kişiyi bulunduğu yerden çıkardı.

Kazada yaralanan 4 kişi, ilçedeki çeşitli hastanelere kaldırıldı. Yaralılardan 2'sinin hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'daki trafik kazasında ölenlerin sayısı 3'e yükseldi https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisadaki-trafik-kazasinda-olenlerin-sayisi-3e-yukseldi-840/

İzmir-İstanbul Otoyolu Akhisar ilçesi geçişinde dün bir otomobilin tıra çarpması sonucu yaralanan Kazakistan uyruklu Dilan K. (28) Akhisar Mustafa Kirazoğlu Devlet Hastanesi'ndeki müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

Kazada ölü sayısı 3'e çıkarken 1 yaralının hastanedeki tedavisinin sürdüğü öğrenildi.

Kaza
Ferit Ö. idaresindeki 07 ANZ 857 plakalı otomobil, Akhisar servis noktası yakınında, önünde seyreden Ali T'nin kullandığı 01 ADV 168 plakalı tırın dorsesine çarpmış, otomobilde sıkışan sürücü Ferit Ö. ile kuzeni İzzet Ö, kaza yerinde yaşamını yitirmişti.

Otomobilden yaralı olarak çıkarılan Ukrayna uyruklu Valeriia S. ile Kazakistan uyruklu Dilan K, ambulansla Akhisar Mustafa Kirazoğlu Devlet Hastanesi'ne kaldırılmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kuruyan Marmara Gölü'nün rehabilitasyonu için iş birliği yapılacak https://mail.gazetebirlik.com/haber/kuruyan-marmara-golunun-rehabilitasyonu-icin-is-birligi-yapilacak-2341/

Manisa Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, imzalanan protokolle, Salihli ve Gölmarmara ilçesi sınırlarındaki göl alanın bir kısmında sulama ve havzadaki biyolojik çeşitliliğin devamlılığı için temiz su depolama ve rezerv alanı oluşturulacak.

Göl alanında kaçak yollarla ekilen bölgelerde, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından organik tarım yapılacak. 

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından 1945'te tarımsal sulama amacıyla oluşturulan göl, suların çekilmesiyle gündeme gelmişti. Kuruyan göl alanında kaçak şekilde tarımsal üretim yapan kişilere cezalar kesilmişti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da FETÖ'nün güncel yapılanmasına yönelik operasyonda 14 kişi yakalandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-fetonun-guncel-yapilanmasina-yonelik-operasyonda-14-kisi-yakalandi-6390/

İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, kentte örgütün güncel öğrenci ve kadın yapılanmasında yer aldıkları suçlamasıyla haklarında gözaltı kararı verilen şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışma başlattı.

Belirlenen adreslere yapılan eş zamanlı baskınlarda 14 şüpheli gözaltına alındı.

Adreslerde yapılan aramalarda, çok sayıda cep telefonu, SIM kart, tablet ve bilgisayar ile 30 bin 946 dolar, 2 bin 550 avro ve 122 bin 235 lira ele geçirildi.

Şüphelilerin emniyetteki işlemleri sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da orman yangını çıktı https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-orman-yangini-cikti-6080/

Hamidiye Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda, henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangına İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler 2 uçak, 4 helikopter, 13 arazöz ve 4 su tankeri ile müdahale ediyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'daki orman yangını kontrol altına alındı https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisadaki-orman-yangini-kontrol-altina-alindi-7089/

Deniş Mahallesi'ndeki ormanlık alanda dün saat 19.30'da başlayan yangına, karadan ve havadan müdahale edildi.

Yangına 8 dakika içinde ilk müdahaleyi gerçekleştiren Soma Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerine, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü 50 arazöz, 14 dozer, 12 su tankeri ve 4 helikopterle destek verdi.

Gece süren çalışmalarda yer ekiplerinin yanı sıra gece görüşlü 2 helikopter de kullanıldı.

Havanın aydınlanmasıyla hava ekiplerinin sayısı 10 helikopter ve 2 uçak olarak artırıldı.

Yangını kontrol altına alan ekipler bölgede soğutma çalışmalarını sürdürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da orman yangınına müdahale sürüyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-orman-yanginina-mudahale-suruyor-6406/

Manisa'nın Akhisar ilçesine bağlı Hasköy Mahallesi yakınlarındaki Seğirdim Çukuru mevkisindeki otluk alanda yangın çıktı. Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın ormana da sıçradı.

İhbar üzerine bölgeye 10 helikopter, 8 uçak ve 40 arazöz, 8 dozer ve 15 su tankeri sevk edildi.

Ekiplerin yangına karadan ve havadan müdahalesi sürüyor.

Öte yandan yangın nedeniyle bölgedeki 20 evde yaşayan 40 kişinin tahliye edildiği öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da orman yangını çıktı https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-orman-yangini-cikti-7255/

İlçeye bağlı Karayağcı Mahallesi Çengel mevkisinde yangın çıktı.

Yangına 4 uçak, 4 helikopter, 6 dozer ile 20 arazözle müdahale ediliyor.

Mahalle sakinleri de çalışmalara destek veriyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da çıkan orman yangınına müdahale ediliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-cikan-orman-yanginina-mudahale-ediliyor-4169/

İlçeye bağlı Kocakağan Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 12 arazöz ve 3 yangın söndürme helikopteri sevk edildi.

Ekiplerin yangına havadan ve karadan müdahalesi sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Akhisar'da şiddetli yağış ve fırtına hayatı olumsuz etkiledi https://mail.gazetebirlik.com/haber/akhisarda-siddetli-yagis-ve-firtina-hayati-olumsuz-etkiledi-8121/

İlçe merkezinde pek çok bölgede çatılar uçtu, ağaçlar ve reklam panoları devrildi, elektrik kabloları koptu, park halindeki araçlarda hasar oluştu ve su baskınları yaşandı.

Manisa Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyesinin ekipleri, yaşanan olumsuzluklara müdahale etti.

Büyükşehir Belediyesine bağlı Kırkağaç, Gördes, Saruhanlı ve Gölmarmara ekipleri de çalışmalara destek amacıyla ilçeye sevk edildi.

Yollara savrulan ve trafiği engelleyen ağaçlar belediye ekiplerince kaldırıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da uçuruma düşen iki kişi yaralandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-ucuruma-dusen-iki-kisi-yaralandi-9876/

Manisa'nın Yunusemre ilçesinde uçuruma düşen iki kişi ekiplerce hastaneye kaldırıldı.

Z.C. (47) ile M.A. (41), Uncubozköy Mahallesi'ndeki ormanlık alana gelerek alkol almaya başladı. İkili, bir süre sonra yaklaşık 50 metrelik uçuruma düştü.

İhbar üzerine bölgeye UMKE, itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi.

M.A, düştüğü yerden ekiplerce çıkarılarak Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırıldı.

Z.C'yi düştüğü yerde bulamayan ekipler, telefonla irtibat kurarak yerini tespit etmeye çalıştı. Z.C, yaklaşık 4 saatlik aramanın ardından bölgeye uzak noktadaki yol kenarında bulunarak Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edildi.

İncelemede 3 Nisan'da kayıp ihbarı verildiği ve 6 suçtan yakalama kararının olduğu belirlenen Z.C'nin üzerinde uyuşturucu ele geçirildi.

M.A. ve Z.C'nin sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da işçi otobüsü ile kamyonun çarpıştığı kazada ölü sayısı 2'ye yükseldi https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-isci-otobusu-ile-kamyonun-carpistigi-kazada-olu-sayisi-2ye-yukseldi-1744/

Alınan bilgiye göre, dün akşamki kazada yaralandıktan sonra Manisa Şehir Hastanesi'ne kaldırılan işçilerden Nuray Taş (32) müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

Olay yerinde hayatını kaybeden Kamuran Alan ile birlikte kazada yaşamını yitirenlerin sayısı 2'ye yükseldi.

Diğer yandan kazaya karışan kamyonun sürücüsü H.K'nin gözaltına alındığı öğrenildi.

Turgutlu'dan Manisa'daki Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan fabrikaya giden işçileri taşıyan F.D. yönetimindeki 45 J 6405 plakalı otobüs, Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi Kavşağı yakınında H.K. idaresindeki demir profil yüklü 45 LT 505 plakalı kamyona arkadan çarpmıştı.

Otobüsteki işçilerden Kamuran Alan, olay yerinde ölmüş, yaralanan 29 kişi ambulanslarla çevredeki hastanelere kaldırılmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Soma'daki eski maden sahaları ağaçlandırılıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/somadaki-eski-maden-sahalari-agaclandiriliyor-4693/

Manisa'nın Soma ilçesinde eski maden sahalarında ağaçlandırma çalışmaları yapılıyor.

Soma'da Elmalı mevkisindeki linyit ocaklarında kömür çıkarılma işlemi tamamlandıktan sonra 2009'da bölgenin yeniden ağaçlandırılması için çalışmalar başlatıldı.

Orman Genel Müdürlüğünün öncülüğünde başlatılan Maden Sahaları Rehabilitasyonu Eylem Planı kapsamında bölgede, fıstıkçamı, kızılçam, karaçam, akasya ve servi gibi çeşitli türlerde fidanlar toprakla buluştu.

Aradan geçen 13 yılda boyları 2 metreyi bulan ağaçlarla 90 hektarlık bölge, yeşil görünüme kavuştu.

"Buraya yaklaşık 150 bin fidan diktik"

İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, AA muhabirine, maden çalışmaları bittikten sonra bölgeyi işleten firmaların rehabilitasyon çalışması yapmasının zorunlu olduğunu belirtti.

Bu çalışmaların yapılmasıyla ilgili kontrollerin kendilerince gerçekleştirildiğini anlatan Derince, "Öncelikle maden çalışmalarında buradaki ham toprağı biriktirip, çalışmalar bittikten sonra yeniden ağaçlandırmak için kullanıyoruz. Maden çalışması bittikten sonra o topraklar bu alana seriliyor ve orası ağaçlandırılıyor." dedi.

Elmalı mevkisinin 13 yıl önce ağaçlandırılmaya başlandığını dile getiren Derince, "2009 yılından beri burada ağaçlandırma çalışması yapıyoruz. Buraya yaklaşık 150 bin fidan diktik. Kızılçam, fıstıkçamı ve akasya türlerini diktik. Buraya uygun olanları tercih ediyoruz. Şu anda 90 hektarlık bir alan ancak biz bütün maden sahalarında bu çalışmaları yapıyoruz." diye konuştu.

Derince, maden sahalarındaki ağaçlandırma çalışmalarının farklı bölgelerde de devam ettiğine dikkati çekerek, "Madencilik ekonomik; mutlaka ülke için yapılması gereken bir şey. Madenden sonra buranın ağaçlandırılması, tekrar yeşil bir örtüye bürünmesi bizi duygulandırıyor, mutlu ediyor. Özellikle bu çalışmaların içinde bizzat bulunmamız, ayrı bir mutluluk veriyor." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gördesli Makbule, şehadetinin 100. yılında memleketinde anıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/gordesli-makbule-sehadetinin-100-yilinda-memleketinde-anildi-3203/

Gördes Belediyesince düzenlenen programda, Gördesli Şehit Makbule Hanım için Balıkesir'in Sındırgı ilçesi Eğridere Mahallesi yakınlarındaki kabri başında tören yapıldı. Kur'anı Kerim tilavetiyle duaların okunduğu törende, şehit Makbule Hanım'ın kabrine çiçekler bırakıldı.

Şehit Makbule Hanım Meydanı'nda devam eden anma programında, Kur'anı Kerim tilaveti ile Mevlid-i Şerif'in okundu.

Gördes Belediye Başkanı Muhammet Akyol, burada yaptığı konuşmada, Gördesli şehit Makbule Hanım ve beraberindeki kahramanların, düşmana karşı eşi görülmemiş bir mücadele ortaya koyduğunu, Gördesli Şehit Makbule Hanım'ın hatırasını adına yakışır şekilde yaşatmaya büyük özen gösterdiklerini belirtti.

İletişim Başkanı Altun'un, mesajı okundu

Programda, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un mesajı da okundu.

Altun mesajında, düşmana karşı yürütülen mücadelelerde destanlar yazan Nene Hatun, Şerife Bacı, Halide Onbaşı, Halime Çavuş, Nezahat Onbaşı, Tayyar Rahmiye, Kara Fatma lakabıyla bilinen Üsteğmen Fatma Seher Erden ve daha nice kahramanın unutulmayacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Kahramanlarımızı ve onların fedakarlıklarını unutmamak, ülkemizi her türlü tehdide karşı korumak, şanlı bayrağımızı daha da yükseklere çıkarmak bugün bizler için en büyük sorumluluktur. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ecdadımızın emaneti vatanımıza sahip çıkmak, ülkemizi daha da kalkındırmak, milletimizi hak ettiği refah seviyesine çıkarmak, birlik ve beraberliğimizi korumak için var gücümüzle çalışmayı sürdüreceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle tüm Milli Mücadele kahramanlarımızı ve şehadetinin 100. yılında Gördesli Makbule Hanım’ı rahmetle, şükranla anıyorum."

Program, belediye konferans salonunda "Gördesli Makbule" kitabının yazarı İlknur Bektaş'ın söyleşisi ve kitaplarını imzalamasıyla sona erdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kuraklıktan etkilenen Gediz Nehri'nin debisi yağışlarla yükseldi https://mail.gazetebirlik.com/haber/kurakliktan-etkilenen-gediz-nehrinin-debisi-yagislarla-yukseldi-5212/

Kütahya, Uşak, Manisa ve İzmir'den geçtikten sonra denize dökülen, verimli Ege ovalarında yaklaşık 1 milyon 200 bin dekar arazinin sulamasında kullanılan Gediz Nehri'nin debisindeki yükseliş üreticiyi sevindirdi.

Manisa Ziraat Odaları İl Koordinatörü Abdullah Şenol, AA muhabirine, 2 yıldır bölgede etkili olan kuraklık nedeniyle Gediz Nehri'nin bazı bölümlerinin yaz aylarında tamamen kuruduğunu hatırlattı.

Üreticinin kaygılı günler geçirdiğini anlatan Şenol, "Son bir haftadır Ege Bölgesi ve özellikle de Manisa'ya düşen yağışlarla nehrimiz eskisi gibi yoğun şekilde akmaya başladı. İnşallah bu yağmurlar devam eder, hem ülkemizde hem de bölgemizdeki kuraklığımız son bulur." dedi.

Nehir üzerinde bulunan ve geçen yaz kuruma noktasına gelen Marmara Gölü'nde de su seviyesinin yükselmesi için Ahmetli ilçesindeki regülatörden su salınmasını istediklerini ifade eden Şenol, şöyle konuştu:

"Çiftçilerimize her zaman duyurumuzu yapıyoruz. Bu sıkıntılı günlerimizde suyumuzu idareli kullanalım. Devlet desteği olan damlama sulama sistemine geçelim. Bölgemizde damlama sulamaya geçiş yüzde 60 civarında. Çiftçilerimiz bu yönde genel olarak duyarlılar ama kalan kısmının da arazilerini hızla damlamaya dönüştürmesini bekliyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da derede mahsur kalan midibüsteki 18 kişi kurtarıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-derede-mahsur-kalan-midibusteki-18-kisi-kurtarildi-955/

Derbent Mahallesi'ndeki bir gıda firmasına işçi taşıyan Recep Bilgiç (60) yönetimindeki 45 J 6343 plakalı servis midibüsü, sağanak nedeniyle debisi yükselen, yolun geçtiği derede mahsur kaldı.

İhbar üzerine bölgeye AFAD, jandarma ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Serviste mahsur kalan 17 işçi ile servis şoförü, römork takılı traktörle midibüsten tahliye edildi. Midibüs iş makineleriyle çekildi.

Derbent Mahallesi Muhtarı Ruhi Bozkurt, bölgedeki işletmelere ulaşımı sağlayan yolun yaz aylarında suyun çekildiği dereden geçtiğini belirterek, "Büyükşehir Belediye Başkanımız buraya köprü yapılması için söz vermişti. Halen yapılmadı ve işte sonuç bu. Bir an önce köprünün yapılmasını istiyoruz. Bugün işçi servisindeki 18 kişi burada mahsur kaldı. Büyükşehir Belediye Başkanımızdan rica ediyoruz, bir an önce bu köprüyü yapsın." dedi.

Şoför Recep Bilgiç ise "18 kişi can pazarı yaşadık. Yetkililerden bir an önce buraya önlem almalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
BAŞKAN ÇERÇİ ÖDÜLÜNÜ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN ELİNDEN ALDI https://mail.gazetebirlik.com/haber/baskan-cerci-odulunu-cumhurbaskani-erdoganin-elinden-aldi-752/

Yunusemre Belediyesi, gençlere yönelik hayata geçirdiği projelerle AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığınca gerçekleştirilen Gençlik ve Yerel Yönetimler Temalı Proje Yarışmasında birinciliğe layık görüldü. Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, Ankara Millet Bahçesinde düzenlenen törende ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı. 

AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığınca Başkent Millet Bahçesinde gençlere yönelik düzenlenen "Tam Bana Göre Festivali" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla start aldı. Festivalin ilk gününde AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı Gençlik ve Yerel Yönetimler Temalı Proje Yarışmasının ödül töreni yapıldı. Türkiye genelinde gençlere yönelik en fazla faaliyet yapan belediye olarak öne çıkan Yunusemre Belediyesi, büyükşehir ilçe belediyeleri arasında birincilik ödülüne layık görüldü. Törene katılan Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı. Türkiye’nin aydınlık geleceği olan gençlere yönelik yapılan çalışmalara devam edeceklerini dile getiren Belediye Başkanı Çerçi konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Geleceğimiz olan gençlerimize yönelik çalışmalarımızın Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından ödüle layık görülmesi bizleri hem çok mutlu etti hem de yeni projeler için enerjimizi yükseltti. Sayın Cumhurbaşkanımızın elinden bu anlamlı ödülü almanın keyfini yaşatan çalışma arkadaşlarıma emekleri için ayrıca teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa Şehir Hastanesi 3 yılda bölgesinin sağlık üssü oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisa-sehir-hastanesi-3-yilda-bolgesinin-saglik-ussu-oldu-5663/

Manisa Şehir Hastanesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "hayalim ve sevdam" olarak nitelendirdiği şehir hastaneleri projeleri kapsamında 30 Ekim 2018'de 235 milyon avroluk yatırımla hizmete alındı.

Türkiye'nin bu alandaki 7. hastanesi olan Manisa Şehir Hastanesi, kısa sürede hastaların sağlıkla ilgili sorunlarının tamamının tek merkezde çözüldüğü üs oldu. Alanında uzman 255 hekim ve 2 bin 212 personelin görev yaptığı hastane, 178 bin 204 metrekare kapalı alanda hizmet veriyor.

Toplam 558 yatak kapasitesine sahip hastanede 320 oda, 122 hasta kapasiteli yoğun bakım ünitesi, 19 ameliyathane, 145 poliklinik odası, 15 diyaliz yatağı ve 17 kemoterapi koltuğu bulunuyor.

Anketlerde yüzde 98 hasta memnuniyeti oranıyla kentteki sağlık hizmeti anlayışını değiştiren, 5 yıldızlı otel konforunda hastalarını ağırlayan dev sağlık tesisinin hizmete başlamasıyla ildeki devlet hastanelerinin yatak kapasitesi de bini geçti.

30 Ekim'de 3. yılını geride bırakan hastanede, 4 milyon 250 bin hasta poliklinik hizmeti aldı, 134 bin 154 ameliyat yapıldı. Yine geçen sürede 540 baypas, 12 bin 200 de anjiyo işlemi uygulanan hastanede 144 bin 880 hasta yatarak tedavi gördü. Aynı dönemde 7 bin 541 bebek, bu hastanede dünyaya gözlerini açtı.

"Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi"ne sahip sağlık merkezi, bu yönüyle yurt dışından gelen hastalara da hizmet veriyor.

Salgın döneminde sunulan hizmetler
Manisa Şehir Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Serkan Saka, 3 yılda sadece Manisa ve ilçelerine değil, İzmir, Aydın, Uşak ve Balıkesir gibi çevre illerden sevk edilen hastalara da sağlık hizmeti sunduklarını anlattı.

Özellikle Kovid-19 salgınında pek çok hastanede yoğunluk artarken Manisa Şehir Hastanesinde Kovid-19 tedavilerinin yanında diğer sağlık hizmetlerine aksatmadan devam ettiklerini vurgulayan Saka, şu bilgileri verdi:

"Özellikle şehir hastanelerinin rolü Kovid-19 salgını döneminde çok iyi anlaşıldı. Bu dönemde yoğun bakım yatak kapasitemizi arttırdık, ilave yataklar açtık. 122 olan yoğun bakım yatağımızı 189'a çıkardık. Bunu daha arttırabilecek potansiyelimiz vardı ancak gerek kalmadı. Aşılamaya da destek olduk, 170 bin doz aşı hastanemizde yapıldı. Bu dönemde durmadık hem pandemi için çalıştık hem de normal işleyişimizi sürdürdük."

Saka, şehir hastanesindeki Kovid-19 polikliniklerinde 106 bin hastaya bakıldığını, 2 bin 300 Kovid-19 hastasının da servislerde ya da yoğun bakımlarda tedavi gördüğünü dile getirdi.

Kovid-19 hastalarına hizmet verildiği dönemde normal sağlık hizmetlerinde de 904 bin hastanın tedavi aldığını aktaran Saka, bu süreçte kentte sağlık hizmetlerinin sağlıklı olarak verilmesinde hastanenin önemli bir yükü üstlendiğine işaret etti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yerli Kovid-19 aşısı TURKOVAC, Manisa'da gönüllülere uygulanıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/yerli-kovid-19-asisi-turkovac-manisada-gonullulere-uygulaniyor-701/

Erciyes Üniversitesi ile Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı iş birliğiyle geliştirilen aşı, Manisa Şehir Hastanesinde gerekli şartları taşıyan 6 gönüllüye uygulandı.

Faz-3 çalışması hakkında bilgi veren Manisa Şehir Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Serkan Saka, çağrı merkezi aracılığıyla yoğun talep aldıklarını ancak sadece belirlenen kıstasları taşıyanları aşılayabildiklerini söyledi.

Hiç Kovid-19 geçirmemiş, 18-59 yaş arası, iki doz SinoVac aşısı yaptırmalarının üzerinden 90-270 gün geçenlerin Faz 3 çalışmasına kabul edildiğini belirten Saka, bu kriterlere uyan vatandaşları gönüllü olmaya çağırdı.

Gönüllülerden Cevdet Gökmen ise yerli aşıyı sabırsızlıkla beklediğini belirterek, "İki doz SinoVac oldum. Üçüncüsü için ise gönüllü olarak yerli aşıyı tercih ettim. Şu anda çok memnunum ve gururluyum." dedi.

Aşısını yaptıran hastane çalışanlarından Erhan Akan da yerli aşı çalışmalarına katkı sağlamaktan mutlu olduğunu kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kuraklık Ege'nin can suyu Gediz Nehri'ni de etkiledi https://mail.gazetebirlik.com/haber/kuraklik-egenin-can-suyu-gediz-nehrini-de-etkiledi-328/

İç Batı Anadolu'da Murat, Eğriöz ve Şaphane dağlarından doğan, Kütahya, Uşak, Manisa ve İzmir'den geçtikten sonra Ege Denizi'ne dökülen ve bölgede 1 milyon 200 bin dekar arazinin sulamasında kullanılan nehirde, kuraklığın etkileri belirgin şekilde gözleniyor.

Bölgedeki yağışlar ve derelerle beslenen nehrin, özellikle Salihli ilçesinde kurulu Demirköprü Barajı'ndan sonraki bölümünde, kilometrelerce akmadığı görülüyor.

Ramsar Sözleşmesi olarak bilinen "Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi" ile koruma altında bulunan nehir ve havzasındaki fauna ve floranın da kuraklık ve ekolojik kirlilik nedeniyle daraldığı belirtiliyor.

"Gediz Nehri ilk defa bu kadar kurudu"

Manisa Ziraat Odaları İl Koordinatörü Abdullah Şenol, kuraklığın yanı sıra yanlış sulama metotları nedeniyle de nehrin kuruduğunu ve yeraltı suyunun derinlere indiğini söyledi.

Kurumanın endişe verici boyutta olduğunu aktaran Şenol, "Demirköprü Barajı'mızda ve Marmara Gölü'nde su kalmadı. Barajımızda su kalmadığı dönemlerde bile yeraltı kaynaklarımızdan gelen sular vardı. Gediz Nehri ilk defa bu kadar kurudu." dedi.

Tarımda geleneksel yöntemden kapalı devre modern sulamaya geçişin teşvik edilmesi gerektiğine işaret eden Şenol, şöyle dedi:

"Modern sulama sistemiyle 10 yıl yetecek su, 5 yılda bitti. Şu anda yağmurların yağmasını ve barajların dolmasını bekliyoruz. Bu da en az bir kaç yıl sürecektir. Geldiğimiz noktada havalar yağışlı olmazsa seneye mahsullerde yüzde 40-50 arasında rekolte düşer. Sadece salma ve vahşi sulamadan kaynaklanan yöntemlerle sularımızı bitirdik. Gediz Havzası'ndaki ziraat odaları ve belediye başkanları ile hükümetimiz bir an önce önlemler alması lazım. Bu verimli arazileri çoraklaşmaya mahkum etmemeliyiz."

"Hiç böyle bir durumla karşılaşmadık"

Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç da Gediz Nehri'nin bölge tarımı için önemine işarete ederek, "Maalesef çiftçimiz zor durumda, buralarda doğup büyüdüğümüz için şu ortamı çok iyi bilen insanlarız. Hiç daha böyle bir durumla karşılaşmadık. En kurak zamanlarda bile ufak bir su birikintisi, ufak bir çay akıntısı gibi akıntı olurdu." ifadelerini kullandı.

Kuraklığın bu şekilde devam etmesi durumunda Gediz Havzası'ndaki çiftçilerin zor duruma düşeceğini belirten Yalvaç, "Bu coğrafyada yetiştirilen üzüm, pamuk, biber, zeytin, domates gibi ürünlerin hepsi su isteyen ürünler. Susuz tarım yok. Önceki zamanlarda gördüğümüz yağış ve kar yok. Kapalı devre sulama sistemine bir an önce geçmeliyiz ki bizim çiftçimiztekrar ürününü yetiştirebilsin." diye konuştu.

"Kış aylarında bile diz boyu akıyor"

Kula ilçesine bağlı Yurtbaşı Mahallesi Muhtarı Süleyman Topdemir, Gediz'de yaşanan kuraklık nedeniyle üretimde zorluklar yaşadıklarına işaret ederek, şöyle dedi:

"Son zamanların en büyük kuraklığıyla karşı karşıyayız. Yaklaşık 2 aydır akmayan Gediz Nehri güz yağmurlarını bekliyor. Gediz Nehri'nin kurumasının ardından tarla sulamalarını, Devlet Su İşleri tarafından yapılan sulama göletinden yapıyoruz. Benzer bir kuraklığı 2007 yılında yaşadık. Gediz Nehri o zamanda iki hafta boyunca akmamıştı. Eskiden asma köprüyü götürecek kadar çok akan Gediz Nehri, kış aylarında bile diz boyu akıyor."

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Akhisar'da 6 Günlük Konser Maratonu… https://mail.gazetebirlik.com/haber/akhisarda-6-gunluk-konser-maratonu-7814/

30 Ağustos'ta başlayan ve 6 Eylül’de son bulan konserlere binlerce izleyici katıldı. Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu öncülüğünde gerçekleşen kurtuluş haftası etkinlikleri çerçevesinde birbirinden ünlü sanatçılar, Akhisar gölet konser alanında sahne aldı. Akhisarlı müzikseverlerin yanı sıra çevredeki birçok il ve ilçedeki yerleşim yerlerinden gelen vatandaşlar kurtuluş haftası etkinliklerini doyasıya yaşadı. Bir hafta süren etkinlikler kapsamında gölet konser alanında sırasıyla Zeynep Bastık, Melek Mosso, Hüsnü Arkan, Ceylan Ertem, Mor ve Ötesi ile Gazapizm sahne aldı. Pandemi nedeniyle ertelenen konserlere hasret olan Akhisarlılar, müziğin ve eğlencenin keyfini yaşayarak büyük moral buldu.

Başkan Dutlulu, Konserleri Seyircilerle Birlikte İzledi

Türkiye’nin ünlü sanatçılarını Akhisar’da konuk etmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Belediye Başkanı Besim Dutlulu, “Bizlere bu muhteşem etkinlikleri yaşatan bizlere büyük keyif veren sanatçılarımıza çok teşekkür ederiz. Pandemi koşullarında önlemler alarak konserlerimizi düzenledik. Bu moral konserlerine hepimizin çok ihtiyacı vardı” dedi.
Covid-19 önlemleri kapmasında düzenlenen konser alanına 4 ayrı girişte HES kodu ve ateş ölçümü yapıldı. Konserin ardından Akhisarlıların ilk defa bu kadar dolu dolu bir etkinlik haftası geçirdiklerini dile getirerek Belediye Başkanı Besim Dutlulu’ya teşekkür etti.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'nın Kula ilçesindeki orman yangını kontrol altına alındı https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisanin-kula-ilcesindeki-orman-yangini-kontrol-altina-alindi-6113/

İlçeye bağlı Hayallı Mahallesinde makilik alanda başlayan orman yangını, rüzgarında etkisiyle kısa sürede büyüdü.

Salihli Orman İşletme Şefliğine bağlı Eren Tepe gözetleme kulesinin ihbarıyla çalışma başlatan Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler yangın bölgesine sevk edildi.

İlçeye bağlı Hayallı Mahallesinde makilik alanda dün gece başlayan ve rüzgarın da etkisiyle ormanlık alanda yayılan yangın, ekiplerin yaklaşık 8 saatlik çalışmasıyla sabaha karşı kontrol altına alındı.

Soğutma çalışmalarının sürdüğü yangında yaklaşık 70 dönüm alanın hasar gördüğü belirtildi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da otomobil ile midibüs çarpıştı: 4 ölü, 6 yaralı https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-otomobil-ile-midibus-carpisti-4-olu-6-yarali-6780/

Alaşehir'den Salihli yönüne giden sürücüsü henüz öğrenilemeyen 35 BUF 96 plakalı otomobil, Kabazlı mevkisinde karşı şeride geçerek işçileri taşıyan 45 J 4756 plakalı yolcu midibüsü ile çarpıştı.

Kazayı görenlerin haber vermesi üzerine bölgeye çok sayıda polis, itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi.

Bölgeye gelen sağlık ekipleri kazada 4 kişinin öldüğünü, 6 kişinin yaralandığını belirledi.

112 Acil Servis ekiplerince çevredeki hastanelere kaldırılan yaralıların tedavisinin devam ettiği öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'daki Marmara Gölü kuruma noktasına geldi https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisadaki-marmara-golu-kuruma-noktasina-geldi-6448/

Manisa'nın Saruhanlı, Salihli ve Gölmarmara ilçeleri arasında bulunan Marmara Gölü'nde sular neredeyse tamamen çekildi, göl kuruma noktasına geldi.

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından 1945'te tarımsal sulama amacıyla oluşturulan Marmara Gölü, ortalama yıllık 150 milyon metreküp suyu Gediz Ovası'na veriyordu. Göl, yaz döneminde kuraklık ve kaçak sulama nedeniyle neredeyse tamamen kurudu.

Bir dönem tepeli pelikan, küçük karabatak gibi çok sayıda su kuşuna ev sahipliği yapan ve çevresindeki mahalle sakinlerince sazan avlanan gölde bu yaz sadece kuzeybatısındaki küçük bir alanda ve yaklaşık 10 santimetre yüksekliğinde su kaldı.

DSİ 2. Bölge Müdürü Birol Çınar, AA muhabirine, Marmara Gölü'nde yazın çok sıcak geçmesi, buharlaşmanın hızlı olması ve kaçak sulama nedeniyle "yok" denilebilecek kadar az su kaldığını belirtti.

Çınar, gölde su kaybının sıcak geçen ağustos ve eylülde de devam edeceğini öngördüklerini dile getirerek, "Normalde barajlarda 'ölü hacim' dediğimiz ve doğal hayatı korumak için bırakılan bir seviyesi vardır. Yazın başında da Marmara Gölü'nde su seviyesi ölü hacim seviyesindeydi ancak sıcaklıklara bağlı hızlı buharlaşma ve kaçak su kullanımı nedeniyle gölde su seviyesi bugünkü durumuna geldi." dedi.

Göl alanının tarım amaçlı işgali ve kaçak sulamanın tespiti için yoğun çalışmalar yaptıklarını aktaran Çınar, "Gölün su seviyesi düştüğünde ortaya çıkan alanlarda tarım yapanları tespit ettik ve gerekli cezai işlemlerin yapılması için kaymakamlıklara bildirdik. Bunlara kanunların emrettiği maddelere göre yaptırım uygulandı." diye konuştu.

Çınar, İzmir Büyükşehir Belediyesinin de Gördes Barajı'ndan 1 milyon metreküp suyu Marmara Gölü'ne verme talebini değerlendirdiklerini anlatarak, şunları kaydetti:

"İzmir Büyükşehir Belediyesinin göle içme suyu hissesinden 1 milyon metreküp su salınması talebiyle alakalı, İZSU Genel Müdürlüğüne verdiğimiz yanıtta: 'Bu konuda kapsamlı bir teknik çalışma yapılması gerektiğini, Gördes Barajı'ndan salınacak 1 milyon metreküp suyun, toprak kanal ve tabii dere yatağından yaklaşık 33 kilometre yol katederek göle ulaşacağını, bırakılacak suyun uzun bir dönemdir suya aç olan bu güzergahta yatağın doygunluğa geçtikten sonra akışa geçeceğini, dolayısıyla 1 milyon metreküp suyun tamamının göle ulaşamayacağını, ulaşan kısmının ise sıcak geçen bu aylarda hızlıca buharlaşabileceğini, bu hususların ve İzmir'in içme suyu ihtiyacının da göz önünde bulundurularak talebin yeniden değerlendirilmesini' istedik."

Göl kıyısında Salihli ilçesine bağlı kırsal Tekelioğlu Mahallesinin muhtarı Selim Selvioğlu da bu yaz gölün neredeyse tamamen kuruduğunu belirterek, "Yağışlar da yetersiz olunca gölümüz tamamen kurumak üzere, kurudu da. Gölde şu anda bir haftalık su kaldı. Bir hafta sonra tamamen kuruyacak. 2 yıl önce bu zamanlar doluydu, çevresindeki 7 köy bu gölden balık avlayarak geçiniyordu. Bu göl sayesinde Gediz Ovası, Menemen'e kadar sulanıyordu." diye konuştu.

Gölmarmara Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Rafet Kerse ise göle artık "tamamen kurudu" gözüyle baktıklarını anlatarak, "Şu anda tahminen 10 santimetre civarında su var. O su da sadece karşı bölgede az bir alanda. Gölün doğu kısmı tamamen kurudu, yüzde 90'ı tamamen kurudu diyebilirim." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da iki ilçede çıkan orman yangınları kontrol altına alındı https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-iki-ilcede-cikan-orman-yanginlari-kontrol-altina-alindi-9286/

Saruhanlı'nın Çakmaklı Mahallesi Karatepe mevkisinde 4 farklı noktada çıkan orman yangınına orman işletme müdürlüğüne bağlı 10 arazöz ile müdahale edildi.

Yangını kontrol altına alınan ekipler, soğutma çalışmalarını sürdürüyor.

Yangında 24 dönüm ormanlık alan zarar gördü.

Gördes'te yangından 4 hektar alan etkilendi
Gördes ilçesine bağlı Kırankör Mahallesi Alankaya mevkisindeki ormanlık alanda da çıkan yangına 1 helikopter, 3 arazöz, Manisa Büyükşehir Belediyesine ait 5 itfaiye aracı, 2 su tankeri,1 dozer ve 31 personel ile müdahale edildi.

Yangın kontrol altına alınırken, soğutma çalışmalarına geçildi.

Alevler nedeniyle 4 hektarlık alan zarar gördü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da zeytinlik alanda çıkan yangın söndürüldü https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-zeytinlik-alanda-cikan-yangin-sonduruldu-3837/

Alınan bilgiye göre, Börtlüce Mahallesi Mektepli mevkisinde zeytinlik alanda yangın çıktı.

Yangını fark eden İbrahim Ergül'ün durumu itfaiye ve jandarmaya bildirmesi üzerine bölgeye ekipler sevk edildi.

Yangına, arazöz, su tankeriyle, itfaiye ekipleri, 6 orman işletme şefliği personeli, jandarma ve vatandaşlar müdahale etti.

Ormanlık alana sıçramadan söndürülen yangında 2 dönüm zeytinlik zarar gördü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da çıkan orman yangına müdahale ediliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-cikan-orman-yangina-mudahale-ediliyor-2923/

Manisa'nın Soma ilçesine bağlı Darkale Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alandan alevler yükseldi.

Rüzgarın etikili olduğu bölgedeki yangına 8 arazözle müdahale edildiği belirtildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da devlet desteğiyle tarlasına badem fidanı diken üretici ihracata başladı https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-devlet-destegiyle-tarlasina-badem-fidani-diken-uretici-ihracata-basladi-1746/

Hünnap, kiraz ve cevizin yanında son yıllardan badem üretiminin de arttığı Manisa'nın Demirci ilçesinde üreticiler hasada hazırlanıyor. 7 bin dekar arazide badem üretilen ilçede bu yıl, ilkbaharın başında etkili olan zirai don nedeniyle 100 ton civarında rekolte bekleniyor.

Üretici Cihan Yıldırım da kendi markasıyla ilçedeki badem üreticilerinin arasında öne çıkıyor. 6 yıl önce Tarım ve Orman Bakanlığının çiftçilere sağladığı sertifikalı fidan desteğinden yararlanarak 60 dekarlık araziye 2 bin 500 badem fidanı diken Yıldırım, yurt içi ve yurt dışındaki müşterilerine badem satıyor.

Yıldırım, arazisinde organik tarım uygulamaları yaptığını, 12 ay boyunca emek verdiğini belirterek, geçen yıl ilk kez hasat ettiği 3,5 ton bademi kendi markasıyla piyasaya sunduğunu anlattı.

İlk ürününü, yurt içinde İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerin yanı sıra Almanya, Rusya, İngiltere ile bazı Orta Doğu ve Orta Asya ülkelerine gönderdiğini ifade eden Yıldırım, "Geçen yıl gönderdiğim ürünlerden olumlu dönüşler aldım ve bu durum yeni talep olarak bana geri döndü. Bu yıl 8 tona yakın badem bekliyoruz. İyi besliyoruz ağaçlarımızı. Organik olarak sulamadan sonra bitki ve hayvan gübreleri ile besleme yöntemi yapıyorum." dedi.

Yıldırım, markasını dünya çapında duyurmak istediğini dile getirerek, "Ağaçlarımız tam anlamıyla verime geldiğinde 50 ton rekolteye ulaşacağız, o zaman daha fazla ülkeye ihracat yapıp ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacağız. Demirci'den doğan bir marka olarak hem iç piyasaya hem de yurt dışına sürekli ürün gönderen bir marka olmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Demirci Tarım ve Orman Müdürü İslam Köse de ilçede her geçen yıl bademciliğin geliştiğini, özellikle ferragnes ve ferraduel cinsi bademlerin ilçe iklimine uygun olduğunu söyledi.

Normal şartlarda bu yıl 200 ton civarında badem rekoltesi hedeflerken ilkbahardaki zirai donun etkisiyle hedeflerini yüzde 50 kayıpla revize ettiklerini dile getiren Köse, "Don hadisesinin etkili olduğu alanlarda üretim azalması sebebiyle 100 ton üzerinde bir rekolte bekliyoruz. Badem başta olmak üzere meyve üzerine tesis kurmak isteyenleri Bakanlığımızın projelerinden yararlanmaları için teşvik ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Köse, Tarım ve Orman Bakanlığının her zaman çiftçinin yanında olduğunu, katma değer üreten, ülke ekonomisine katkı sunan bütün girişimleri desteklediklerini sözlerine ekledi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'daki Çıngırak Deresi keşfedilmeyi bekliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisadaki-cingirak-deresi-kesfedilmeyi-bekliyor-3104/

Yaklaşık 400 bin yıl önce oluştuğu tespit edilen bölge, Kula ilçe merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Ayvatlar Mahallesi'nden başlayıp Gediz Nehri'ne kadar uzanıyor.

Bölgede yaşayanlar dışında çok bilinmeyen Çıngırak Deresi ve çevresindeki, şelaleler, tarihi çeşmeler ve bitki örtüsü ziyaretçilerde hayranlık uyandırıyor.

Az sayıda doğasever tarafından zaman zaman gruplar halinde ziyaret edilen bu bölgenin turizme kazandırılması Kula Belediyesi ve Jeopark Belediyeler Birliği tarafından çalışma başlatıldı.

Dere ve çevresi için hazırlanan projede bölgeye ulaşımın daha kolay sağlanması amacıyla yol çalışması yapılıyor.

Ziyaretçilerin doğada zaman geçirebilecekleri dinlenme alanları oluşturulması da planlanıyor.

"Doğa sporcularının gözdesi haline getireceğiz"
Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, salgın sürecinde ilçenin turizm potansiyelini ön plana çıkarmak amacıyla çalışmalara hız verdiklerini belirtti.

Kula'nın jeopark alanları, tarihi konaklarıyla çok büyük bir zenginliğe sahip olduğunu aktaran Tosun, "Çıngırak Deresi önemli bir turizm noktası. Pandemi sürecinde bu önemli noktaların ön plana çıkarılması amacıyla planlama ve yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Kula barındırdığı tarihi ve doğal güzellikleriyle önemli bir destinasyon. Özellikle doğa sporcularının gözdesi haline getireceğiz. Yapılacak yatırımlarla da burası Kula turizmine önemli katkı sağlayacak." dedi.

Jeopark Belediyeler Birliği Müdürü Yiğit Karakuzu da Çıngırak Deresi'nin bitki örtüsü, bazalt kaya mağaraları, tatlı su kaynakları ve küçük şelalelerle hayranlık uyandırdığını söyledi.

Derenin eşsiz bir jeolojik alan olduğuna işaret eden Karakuzu, "Burası günümüzden yaklaşık 400 bin yıl önce oluşmuş. Kula'da yaşanan volkanik hareketliliğin ikinci evresinde oluşan vadi, Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı'nın önemli bir yürüyüş rotası alanı olmaya aday." diye konuştu.

Jeopark alanı içerisinde bulunan potansiyel yürüyüş rotalarını belirlemeye çalıştıklarını dile getiren Karakuzu, rotalara ulaşımın daha kolay olması için Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Kula Belediyesinin çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

Karakuzu, bu bölgenin jeopark olarak salgın sonrasında turizme çok hızlı bir giriş yapmasını planladıklarını bildirdi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da hasat edilen sezonun ilk kirazı, açık artırmada kilogramı 500 liradan satıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-hasat-edilen-sezonun-ilk-kirazi-acik-artirmada-kilogrami-500-liradan-satildi-8580/

Kirazın en erken yetiştiği yer olarak gösterilen Şehzadeler ilçesinde hasat başladı. Çobanisa Mahallesi'nde ürünlerini toplayan üreticiler, "Cristobalina" cinsi kirazları alım merkezine götürdü.

Sezonun ilk ürününün merkeze gelişi nedeniyle tören düzenlendi.

Törene, üreticiler ve tüccarları yanı sıra Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Şehzadeler Belediye Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk ile Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak da katıldı.

Bölge üreticilerinden Yavuz Tun'un hasat ettiği yaklaşık 70 kilogram kiraz, sembolik açık artırmayla kilogramı 500 liradan alıcı buldu.

Tüccar İbrahim Bodur, sezonun ilk ürününü üreticiyi teşvik amacıyla 500 liradan aldığını belirterek, "Bu sembolik bir rakamdır. Kiraz, sezon ilerledikçe gerçek değerine doğru inecektir. İlk ürün olduğu için üreticimizi onurlandırmak istedik. İnşallah ülkemiz için hayırlı bir sezon olur. İlk ürünü Ankara'ya sebze meyve haline göndereceğiz, oradan otellere, marketlere gider diye düşünüyorum." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da yangında evde mahsur kalan anne ve 2 çocuğunu esnaf kurtardı https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-yanginda-evde-mahsur-kalan-anne-ve-2-cocugunu-esnaf-kurtardi-5082/

Alınan bilgiye göre, Yeni Mahalle Mashar Sokak'taki 2 katlı binanın üst katında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Evdeki alevleri fark eden çevredeki esnaf, camlarını kırarak içeriye girdi. Alevlerin arasında kalan Suriyeli anne ve 2 çocuğu esnaf tarafından dışarıya çıkarıldı.

İhbar üzerine belirtilen adrese gelen itfaiye ekipleri yangını söndürdü.

Yangın nedeniyle ev kullanılamaz hale geldi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Esnaf istedi cadde genişletme çalışması başladı https://mail.gazetebirlik.com/haber/esnaf-istedi-cadde-genisletme-calismasi-basladi-3726/

Şehzadeler Belediyesi Manisa merkezde artan araç yoğunluğu nedeniyle özellikle büyük trafik sıkıntısının yaşandığı Kuyumcular Çarşısı olarak bilinen Dr. Sadık Ahmet Caddesinde esnafların yoğun talebi üzerine yol genişletme çalışması başlattı.

Sokağa çıkma kısıtlaması nedeni ile trafiği aksatmamak için çalışmalarına hafta sonu başlayan Şehzadeler Belediyesi ekipleri hafta içi hızlı bir çalışma ile yaklaşık 400 metrelik yolda sağ ve sol cephede 80 santimetrelik bir genişletme yapacak.

Manisa’da her gün artan araç yoğunluğu nedeni ile özellikle esnaflar ve otobüs şoförlerinin büyük bir sıkıntı yaşadığı Dr. Sadık Ahmet caddesinde Şehzadeler Belediyesince genişletme çalışmaları başladı. Kuyumcular çarşısı olarak bilinen Dr. Sadık Ahmet Caddesi esnaflarının artan trafik yoğunluğu nedeni ile büyük sıkıntılar yaşadığını ifade eden Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, esnafların talebi üzerine konuyu UKOME (Ulaşım Koordinasyon Merkezi)’ne taşıdıklarını ve mevcut yolun genişletilmesi noktasında bir karar alındığı ifade etti.

UKOME kararı gereği genişletme çalışmalarına başladıklarını ifade eden Başkan Çelik, “Tüm Manisa halkımızın bildiği Kuyumcular Çarşısı olarak bildiği Dr. Sadık Ahmet Caddesinde esnaflarımızın da talebi üzerine bir çalışma başlattık. Söz konusu bu yolda esnaflarımız Manisa’da giderek artan araç yoğunluğu nedeni ile zaman zaman çarşıda büyük sıkıntılar yaşıyordu. Tek taraflı araçların kısa süreli park yaptığı Kuyumcular çarşısında kimi zaman trafik durma noktasına geliyor ve buda ciddi sıkıntıları meydana getiriyordu. Zaman zaman bu caddeyi kullanmak zorunda olan Ambulans ve İtfaiye gibi geçiş üstünlüğü bulunan araçlar geçerken büyük sıkıntılar yaşıyor kimi zaman beklemek zorunda kalıyorlardı. Esnaflarımız ise işyerlerine ürün getirdiklerinde araçlarını park etmede çok büyük sıkıntılar yaşıyor kimi zaman çarşıda trafik durma noktasına geliyordu. Dr. Sadık Ahmet Caddesinde faaliyet gösteren esnaflarımızın yolun biraz daha genişletilmesi ile alakalı talepleri vardı. Biz de Şehzadeler Belediyesi olarak konuyu UKOME toplantısına taşıdık. Orda da yapılan görüşmeler neticesinde yolun genişletilmesinin trafiği ciddi ölçüde rahatlatacağı kararı çıktı. Bizde hiç vakit kaybetmeden, sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu hafta sonunu da fırsat bilerek, trafiği de aksatmadan yol genişletme çalışmalarımıza başladık. Hükümet Caddesi ile İzmir Caddelerinin kesişim noktasında kalan yaklaşık 400 metrelik bu yolda ekiplerimizin yapacağı çalışma ile yaklaşık 80 santimetrelik bir genişleme çalışması yapılacak. Hedefimiz kırma ve moloz çalışmaları bu iki gün içerisinde tamamlamak olacak. Bu konuda Ekiplerimiz yoğun bir gayret gösteriyor. Pazartesi günü itibarı ile yolu kontrollü olarak tamamen tekrardan trafiğe açarak herhangi bir sıkıntı yaşanmamasını sağlayacağız. Yaptığımız planlama ile çalışmalarımızı hafta içi kısıtlama saatleri içerisinde devam ederek bordür döşeme çalışması ve asfaltlamasını yaparak yolu sorunsuz bir şekilde trafiğe açmış olacağız. Bu çalışmamız ile Dr. Sadık Ahmet Caddesinde yaşanan tıkanmaları da önemli ölçüde azaltarak, esnaflarımızın rahat etmesini sağlamış olacağız” dedi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da cesedi bulunan 4 gencin ölüm nedeni belirlendi https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-cesedi-bulunan-4-gencin-olum-nedeni-belirlendi-4192/

Manisa'nın Ahmetli ilçesinde tarla yolunda cesedi bulunan 4 gençten birinin uyuşturucu kullanımına bağlı hayatını kaybettiği, diğerlerinin ise av tüfeği ile intihar ettiği belirlendi.

Alınan bilgiye göre, olayın ardından Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Daire Başkanlığına gönderilen deliller üzerinde yapılan inceleme tamamlandı. Çalışmalarını sonuçlandıran Kriminal Daire, söz konusu raporu Turgutlu Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.

Rapora göre, 4 gencin olay günü Kestelli Mahallesi'ndeki köy evinde birlikte uyuşturucu aldığı belirlendi. Vücudunda herhangi bir ateşli silah, kesici veya delici alet yaralanması bulunmayan Ümit Zangal'ın olaydan 4 ila 6 saat önce aşırı dozda uyuşturucu kullanımı nedeniyle hayatını kaybettiği tespit edildi.

Ümit Zangal'ın boynunda da herhangi bir kırığa rastlanılmadı.

Otomobille Ümit Zangal'ın cesedini köy evinden tarla yoluna taşıyan 3 gencin, burada Muharrem Zengin'in babasına ait "tek kırma" diye tabir edilen av tüfeği ile sırayla intihar ettiği rapora yansıdı.

Olay yerindeki boş fişeklerde ve av tüfeğinde 3 gencin parmak izlerine rastlanıldı.

Olay
Ahmetli'de 31 Ocak akşamı tarlasından dönen bir çiftçi, yol kenarında bir aracın yanında 4 ceset görünce durumu jandarmaya bildirmiş, olay yerinde yapılan incelemede cesetlerin Serkan (23) ve Ümit Zangal (20) ile Muharrem Zengin (22) ve Neşet Dalgın'a (24) ait olduğu belirlenmiş, bu kişilerden 3'ünün av tüfeğiyle başlarından vurulduğu, Ümit Zangal'da ise ateşli silah ya da kesici delici alet yarası olmadığı tespit edilmişti.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da su basan alanlarda mahsur kalan kişiler kurtarıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-su-basan-alanlarda-mahsur-kalan-kisiler-kurtarildi-1834/

Bölgede dün etkili olan kuvvetli sağanak sonrası bazı kırsal alanlar ve ova bölgeleri su altında kaldı.

Şehzadeler ilçesindeki Yeniharmandalı Mahallesi'nin yolu da su baskınları nedeniyle ulaşıma kapandı. Yolda mahsur kalanların kurtarılması için itfaiye ekiplerinin yaptığı çalışmaya çiftçiler traktörleriyle destek verdi.

Ovadan eşiyle evine dönerken biriken suda mahsur kalıp 112 Acil Çağrı Merkezini arayarak yardım isteyen Necip Çimen, kendilerini kurtaran Manisa Büyükşehir Belediyesi itfaiye görevlilerine teşekkür etti.

Gazetecilere konuşan çiftçi Süleyman Kalabak ise "Yolun diğer tarafı çok kötü, mahsur kalan insanlar var, hayvanlarımız var, malzemelerimiz var. Ben de kalan vatandaşlarımız vardı, onları alıp buraya getirdim. 4 kişiyi alıp geldim." dedi.

Ekipler, araçları kurtardıktan sonra başka kişilerin mağdur olmaması için güvenlik önlemi alarak yolu kapattı.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da tarla yolunda 4 gencin cesetleri bulundu https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-tarla-yolunda-4-gencin-cesetleri-bulundu-3853/

Manisa'nın Ahmetli ilçesi Kestelli Mahallesi'nde tarla yolunda 4 gence ait ceset bulundu.

Akçeşme mevkisinde tarlasından dönen bir çiftçi, yol kenarında bir aracın yanında 4 ceset görerek durumu jandarmaya bildirdi. Bunun üzerine bölgeye jandarma ve 112 Acil Servis ekipleri yönlendirildi.

Ekipler, olay yerinde yaptıkları incelemede, Serkan (23) ve Ümit Zangal (20) ile Muharrem Zengin (22) ve Neşet Dalgın'ın (24) hayatını kaybettiğini belirledi.

Bu kişilerden 3'ünün av tüfeğiyle başlarından vurulduğu, birinde ateşli silah ya da kesici, delici alet yarası olmadığı, söz konusu tüfeğin ise Muharrem Zengin'in babasına ait olduğu tespit edildi.

Cesetler, incelemelerin ardından Turgutlu Devlet Hastanesi'ne götürüldü.

Bölgeye gelen ölen kişilerin yakınları ise sinir krizi geçirdi.

Olayın aydınlatılması ve cesetleri bulunan kişilerin kesin ölüm nedeninin belirlenmesine ilişkin başlatılan çalışma sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'daki 2 bin 700 yıllık tümülüslerde definecilere karşı tedbirler artırıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisadaki-2-bin-700-yillik-tumuluslerde-definecilere-karsi-tedbirler-artirildi-9252/

Manisa'nın Ahmetli ilçesinde M.Ö. 6. ve 7. yüzyıla tarihlenen Bintepeler Lidya Tümülüsleri'nden ikisinin iş makinasıyla tahrip edilmesi sonrası Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ndeki alanın korunması için çalışmalar hız kazandı.

Manisa'nın Salihli, Ahmetli, Saruhanlı ve Gölmarmara ilçeleri arasında "Bintepeler" olarak bilinen bölgede, antik dönemde Lidya soyluları ve kraliyet ailesi üyelerinin defnedildiği iri ufaklı, 115 tümülüs bulunuyor.

Ova üzerinde yükselen ve "Anadolu'nun piramitleri" olarak gösterilen tümülüsler, tarihi öneminin yanında coğrafi güzellikleriyle de çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığının çalışmasıyla 2013 yılında Sardes Antik Kenti ile UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Bintepeler Lidya Tümülüsleri, geniş bir alanda tarım arazilerine yayılmış olması nedeniyle zaman zaman kaçak kazılarla karşı karşıya kalıyor.

En son 26 Ocak'ta, Ahmetli ilçesine bağlı Kendirlik Mahallesi yakınlarındaki 2 tümülüs, kimliği tespit edilemeyen kişilerce iş makinasıyla kazılarak tahrip edildi.

Tümülüslerde define arama amaçlı kaçak kazılara karşı jandarma ekipleri devriye sayısını sıklaştırırken yöre halkından da tümülüslere yönelik müdahalelere karşı duyarlı olunması istendi.

"Bu mezarlar geçmişle olan bağımız"

Ahmetli Belediye Başkanı Ahmet Alhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tümülüslerde yaşanan son tahribatın bugüne kadar görünmeyen ölçekte olduğunu belirtti.

Geleceğe bırakacakları mirasın zarar görmesine çok üzüldüklerini ifade eden Alhan, "Defineciler bir şey bulurum umuduyla kazıyor ve bu güzelliği bozuyor. Bu mezarları tahrip edenlere sesleniyorum, artık bir şey aramayın, hiçbir şey yok zaten. Bu tarihi ve coğrafi güzelliği tahrip edip bozmayın. Bu mezarlar bizim geçmişle olan bağlantımız. Kendi ellerimizle bu mirası yok edersek torunlarımıza kötü bir iz bırakmış oluruz." dedi.

Alhan, Dünya Kültürel Miras Listesi'ne aday olan bölgenin korunması ve turizme kazandırılmasında yerel yönetimlerin aktif rol almak istediğini kaydetti.

İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü kararları ve denetimi altında güvenlik artırıcı her tür çalışmaya katılmaya hazır olduklarını dile getiren Alhan, tahrip edilen tümülüslerin eski haline getirilmesi ve etraflarının çevrilmesi gibi konularda da çalışma yapılabileceğini bildirdi.

"Zaten tarih boyunca yağmalandı, içleri boş"

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Aigai Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Yusuf Sezgin de tümülüslerde herhangi bir kıymetli varlık bulunduğunu düşünmediğini dile getirdi.

Sezgin, şunları kaydetti.

"Burası dünyanın en büyük tümülüs mezarlık bölgelerinden ve Türkiye'deki en özel arkeolojik alanlardan biri. Zaten bu bölge yaklaşık 2 bin 700 yıl boyunca yağmalanmış, içleri boş. Bütün antik çağ boyunca, Persler Anadolu'yu istila ettiğinde, Büyük İskender Döneminde ve özellikle Bizans Döneminde bu mezarlar hep soyulmuş. Antik çağda da definecilik vardı, bu tümülüsler de çok belirgin mezarlar olduğu için doğal olarak soyuldu. Ben soyulmayan tümülüs olduğunu düşünmüyorum. Dolayısıyla defineciler, boş yere buraları tahrip ediyorlar. Bunlar kültürel miras, elimizden geldiğince korumamız lazım."

Jandarma 2 yılda 66 defineci yakaladı

Öte yandan Ahmetli İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, kaçak kazılara karşı bölgede sürekli devriye görevi yapıyor.

Yapılan önleyici kolluk hizmetleri kapsamında son 2 yılda, 26 kaçak kazıya suçüstü yapıldı.

Kazı yaparken yakalanan 66 defineci gözaltına alınırken 5 kepçe, 3 dedektör, çok sayıda kazı ekipmanı ile 3 kamyon ele geçirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çatılar uçtu, ağaçlar devrildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/catilar-uctu-agaclar-devrildi-8866/

Kent merkezinde etkili olan fırtına nedeniyle enerji iletim hatlarının kopması ve bazı trafolarda yaşanan arızalar sonucu kentin önemli bölümünden elektrik kesintisi yaşandı.

Yunusemre ilçesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi'nde bir işletmenin çatısı, şiddetli rüzgarın etkisiyle yerinden sökülerek caddeye düştü. Herhangi birinin yaralanmadığı olayda cadde trafiğe kapatıldı. Şehzadeler ilçesi Turgutlu Caddesi'nde de bir işletmenin çatısı yola düştü. Manisa Büyükşehir Belediyesi ekipleri, her iki adreste de caddeye düşen çatı malzemelerini kaldırmak için çalışma başlattı.

Mimar Sinan Bulvarı, Tarzan Bulvarı, Erler Caddesi, Çamlık Sokak'ta aydınlatma direkleri ve ağaçlar yola ve park halindeki otomobillerin üzerine devrildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Manisa'da resmi açılışı gerçekleştirilen projelerle ilgili paylaşım https://mail.gazetebirlik.com/haber/cumhurbaskani-erdogandan-manisada-resmi-acilisi-gerceklestirilen-projelerle-ilgili-paylasim-9788/

Cumhurbaşkanı Erdoğan, twitter adresinden, "Ülkemizi hedefleri ve hayalleri ile kucaklaştırmak için gece gündüz demeden koşuyor, ter döküyoruz. Manisa'da resmi açılışını gerçekleştirdiğimiz 4 enerji santrali ve Soma ile Kırkağaç'a sağlanacak doğal gaz arzının ülkemize, Manisalı kardeşlerime hayırlı olmasını diliyorum." paylaşımı yaptı.

Paylaşımda, "Ülkemizi aydınlık bir geleceğe hazırlıyoruz" başlığıyla "Ülkemizi hedefleri ve hayalleri ile kucaklaştırmak için gece gündüz demeden koşuyor, koşturuyor, ter döküyoruz. Türkiye'nin tökezlemesini, krize ve kaosa sürüklenmesini umanlara inat ülkemizi aydınlık bir geleceğe hazırlıyoruz." ifadeleri ve santrallere ilişkin bilgiler yer aldı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'ya ilk Covid-19 aşıları geldi https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisaya-ilk-covid-19-asilari-geldi-9088/

Sağlık Bakanlığının hastanelerde Covid-19 aşısı uygulanması için tedbirlerin alınmasına yönelik genelgesi doğrultusunda Manisa’da da hastanelerde aşı uygulama odaları hazırlandı. Aşı uygulamaları odalarının hazırlandığı hastanelerden biri olan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesinde sağlıkçılar için aşıların ilk etabı geldi. Bakanlık tarafından aşılamanın başlatılmasıyla birlikte önce sağlık personelinin aşılanacağını kaydeden Manisa CBÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, hastanede hazırlanan aşı odalarını ve aşıların muhafaza edildiği soğutucu dolap odasında incelemede bulunarak aşılamanın nasıl yapılacağı hakkına bilgi aldı.

İncelemenin ardından bir açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Ataç, “Ülkemiz dünyada pandemiyle mücadelede gerçekten haklı gururunu ve pandemiyle mücadelenin hakkını vererek bu süreci hakkıyla yürüttü. Kendi ülkesinin yanı sıra dünyadaki birçok ülkeye de sağlık desteği vererek dünyada insanlık vazifesini yerine getirerek dünyaya örnek oldu. Sürecin bu şekilde sağlıklı ilerlemesinde başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bilim kurulu üyelerinin, Sağlık Bakanlığının, yerelde Sayın Valimizin başkanlığında İl Sağlık Müdürlüğümüzün gösterdiği çabanın hakkı ödenemez. Malum pandemi süreci mücadeleler, yeni normalleşme koşulu, tedaviler ve aşı aşamasına geldik. Bugün itibariyle Sayın Valimizin önderliğinde İl Sağlık Müdürlüğümüz aracılığıyla hastanemize de aşı gelmiş bulunmakta. Daha önceki süreçlerde olduğu gibi anlık durumlarda tedbirlerimizi alabilmek gayesiyle aşılarımızı biz Sağlık Bakanlığının belirlediği şartlarda muhafazaya aldık. Şu an gerçekleştiriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın öngörüsü Bilim Kurulu Üyelerimizin tavsiyeleri doğrultusunda aşılama işlemine geçebileceğimiz haberi veya aşılama talimatı gerçekleşmesi gerekiyor dendiği andan itibaren hastanemizde süreç gerçekleşecek. Altını çizmek istiyorum an itibariyle herhangi bir aşı olayını gerçekleştirmiyoruz. Şu an soğuk zincirde bakanlığın belirlediği şartlarda muhafazayı yapıyoruz" dedi.

ÖNCELİK SAĞLIK PERSONELİNDE

Nasıl işleyeceği hakkında da konuşan Rektör Ataç şunları söyledi:
“Süreci şu şekilde planladık. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla, Sağlık Bakanlığının öngörüsüyle aşılar yapılabilir dendiği anda aşağıda hazırlanan 4 tane odada öncelikle sağlık çalışanlarına randevu sistemiyle her birine 10’ar dakika arayla randevu verilerek ortalama günlük 300 ila 500 civarında sağlık personelinin aşılama işlemini gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Süreç randevu ile gerçekleşecek. Hiçbir hastamız birbirini görmeden bu süreci oluşturacağız. Sabah 08.30’dan akşam 20.30 arasında aşılama çalışmalarını gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu süreci ülke olarak, dünya olarak, Manisa olarak inşallah atlatırız. Mücadelede emeği geçen tüm arkadaşlarımıza, meslektaşlarımıza, sağlık bakanlığına bilim kurulu üyelerine ve Sayın Cumhurbaşkanımıza buradan teşekkür ediyorum.”
Aşı olacak sağlık personelinin aşıdan sonra yarım saat aşı uygulama alanında bekletileceği ve o gün içinde hastanede kalacağı öğrenilirken aşıların kesinlikle hastane dışına çıkarılmayacağı bilgisi de verildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Profesyonel liglerin tek namağlup ekibi Manisa FK'de hedef Süper Lig https://mail.gazetebirlik.com/haber/profesyonel-liglerin-tek-namaglup-ekibi-manisa-fkde-hedef-super-lig-3707/

Misli.com 2. Lig Beyaz Grup'ta ilk yarıyı lider tamamlayan ve profesyonel liglerde yoluna namağlup devam eden tek ekip konumunda bulunan Manisa Futbol Kulübü'nün (Manisa FK) teknik direktörü Serkan Özbalta, iki yıl içinde Süper Lig'e yükselmeyi hedeflediklerini söyledi.

Serkan Özbalta, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle iki sezon arasında kısa bir dönem olduğu için hızlı bir şekilde yeni sezona hazırlandıklarını dile getirdi.

Bu süreçte kulüp başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin çok yardımcı olduğunu kaydeden Özbalta, "İyi bir ilk yarı geçirdik. Devre arasına mağlup olmadan girmek mutluluk verici." dedi.

Özbalta, ikinci devrede de istikrarlarını sürdürmek zorunda olduklarını belirterek, "İkinci yarıda işi çok sıkı tutmak zorundayız. Herkesin aynı ciddiyetle mücadele ettiği devre arasına kadar hedefimize ulaşma anlamında 18 maç iyi şeyler yaptık. İkinci yarıda telafisi olmayan maçları herkes oynayacak. Oyun olarak olmasa da mücadele anlamında sıkı bir ikinci yarı olacağını düşünüyorum." diye konuştu.

"Hedef iki sene içinde Süper Lig"
Daha önce çalıştırdığı Ankara Keçiörengücü'nde olduğu gibi Manisa FK'de de uzun vadeli planlamalar yaptıklarını kaydeden Özbalta, "Bu sezon hedef bir üst lige çıkmak. Bu doğrultuda şampiyonluğa giderken sadece skoru düşünüp, oynadığımız oyun kalitesinin altına düşmemek istiyoruz. İki sene içinde Süper Lig'e yükselme düşüncemiz var. Bunu başarabilirsek, bizim için gurur verici olacak." ifadelerini kullandı.

Özbalta, profesyonel liglerdeki tek namağlup takım olmalarını, ortaya koydukları futbolun bir sonucu gördüğünü belirterek, "Hangi spor branşında olursa olsun hiç kimse yenilmek istemez. Profesyonellikte yenilgi almak hiçbir hocanın kabul edebileceği bir şey değil. Biz ilk yarıda bunu başarabildik. 'Bu belli bir haftaya kadar devam etsin, sonuna kadar gitsin.' diye bir düşüncemiz yok. Sahada ürettiğin zaman ben zaten skorların geleceğine inanıyorum. Elbette devreye namağlup girmek huzur verici." değerlendirmesinde bulundu.

Misli.com 2. Lig Beyaz Grup'ta 18 maçta 15 galibiyet ve 3 beraberlik elde eden Manisa FK, topladığı 48 puanla bir maçı eksik Hekimoğlu Trabzon'un 12 puan önünde lider durumda yer alıyor.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da yaşayan talasemi hastası Iraklı 3 kardeş destek bekliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-yasayan-talasemi-hastasi-irakli-3-kardes-destek-bekliyor-8803/

Sağlık sorunları nedeniyle 7 yıl önce tedavi umuduyla Irak'tan Türkiye'ye gelen Hadi Ailesi'nin 3 çocuğu, Akdeniz anemisi olarak da bilinen talasemi ile mücadele ediyor.

Irak'ta eşinden ayrılan anne Suad Cafer Hadi, 3'ü talasemi hastası olan 4 çocuğu ile birlikte tedavi umuduyla Türkiye'ye göç etti. Yunusemre ilçesine bağlı Yeni Mahallede yaşayan aile, düzenli olarak kan takviyesi yapılması gereken çocuklarına sağlık hizmeti almakta sıkıntı yaşıyor.

Annesiyle talasemi hastası 3 kardeşine kentteki lokantalarda çalışarak bakmaya çalışan 26 yaşındaki Hüda Hadi, yaptığı açıklamada, Kovid-19 tedbirleri nedeniyle lokantaların kapanması sonrası işsiz kaldığını anlattı.

Sigortası olduğu dönemde kardeşleri için sağlık kurumlarından hizmet alabildiklerini ancak son üç aydır sigortası olmadığı için kardeşlerine kan takviyesi konusunda sıkıntı yaşadıklarını aktaran Hadi, "Sağ olsun yardım dernekleri bütün ihtiyacımızı gideriyor. Ancak bizim tek isteğimiz kardeşlerimin tedavisi için gerekli kanı temin etmek. Bu konuda hayırseverlerin yardımını bekliyoruz. Çünkü kardeşlerim, kan takviyesi olmadığında soluyorlar, halsizleşiyorlar ve sürekli yatıyorlar." dedi.

Aileye yardım eden İyilik Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İyilik-Der) Manisa Şubesi gönüllülerinden Ünzile Özkan da ailenin gıda, elektrik, su ve doğalgaz gibi giderlerini karşıladıklarını belirtti.

Sigortaları olmaması nedeniyle kan takviyesi konusunda yaşanan sorunu çözmekte zorluk yaşadıklarını aktaran Özkan, hayırseverler ve ilgili kurumların yardımını beklediklerini ifade etti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Akhisar çevre yolu yarın törenle açılacak https://mail.gazetebirlik.com/haber/akhisar-cevre-yolu-yarin-torenle-acilacak-9582/

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın videokonferans yöntemiyle katılımının beklendiği Akhisar çevre yolunun açılışının Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Transit trafik ile şehir içi trafiğinin birbirinden ayrılarak, transit trafiğin kesintisiz akışının sağlanması amacıyla yapılan ve 8,8 kilometresi daha önce hizmete sunulan Akhisar çevre yolunda, kalan 4,3 kilometrelik kesimdeki çalışmalar da tamamlandı.

Toplam uzunluğu 13,1 kilometre olan yol, yarın tamamıyla hizmete girerek, bölgedeki ulaşım koridorunda önemli bir yere sahip olacak.

Şehir merkezine uğramadan transit geçiş imkanı

Yıllık ortalama günlük trafik değeri (YOGT) 32 bin 770 araç olan İstanbul-İzmir Devlet yolu güzergahında önemli bir geçiş noktası niteliğindeki ilçede, Bergama-Soma-Akhisar Devlet yolu ile Salihli-Gölmarmara-Akhisar Devlet yolu ulaşımı da şehir merkezi üzerinden sağlanıyordu.

Projeyle birlikte araçlar şehir merkezine uğramadan transit güzergah üzerinden yollarına devam edebilecek. Proje kapsamında 5'i farklı seviyeli, 1'i modern dönel olmak üzere 6 kavşak, 3'ü çift, 3'ü tek olmak üzere 6 köprü inşa edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da kış ayında üzüm hasadı https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-kis-ayinda-uzum-hasadi-7502/

Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde örtü altında muhafaza edilen dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümlerinin hasadına devam ediliyor. Örtü altında Aralık ayının sonuna kadar dalından hasat edilen Sultani üzümler ise dünya sofralarını tatlandırmaya devam ediyor.
Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde 2020 yılı ürünü çekirdeksiz sofralık sultaniye üzüm bağlarından örtü altındaki üzümlerin kesimleri devam ediyor. Örtü altında korunan Sultaniye üzümlerinin kış ayı olmasına rağmen kesimlerin yapıldığını ifade eden Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, ilçedeki bağların örtü altında adeta açık soğuk hava deposu olduğunu belirtti. Ülgen, ilçede 113 bin dekarda üzüm yetiştiğini dile getirirken, yaş üzümler şu anda kilosunun 4 TL olduğunu ifade etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Demirci ormanlarında hazan şöleni https://mail.gazetebirlik.com/haber/demirci-ormanlarinda-hazan-soleni-4000/

Demirci Dağı'nın özellikle Hışır, Günocak, Sarıçayır ve Akıncılar bölümündeki ağaçlar sarıya büründü. Bölgede yaygın olarak bulunan meşe ağaçlarının oluşturduğu renk cümbüşü görenleri hayran bırakıyor. 

Sonbahar renkleriyle görsel bir şölene dönüşen doğa, bu mevsim fotoğraf meraklılarına da ev sahipliği yapıyor.

Gülfem Yılmaz, AA muhabirine, Demirci ormanlarının sonbaharın renklerini oldukça güzel yansıttığını belirterek, "Her yıl bu aylarda arkadaşlarımla birlikte fotoğraf çekmeye geliyoruz. Sonbaharın renkleri tüm görselliği ile çok güzel." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İzmir'deki depremin ardından Manisa'da bir apartman tahliye edildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/izmirdeki-depremin-ardindan-manisada-bir-apartman-tahliye-edildi-764/

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde, merkez üssü Ege Denizi'nin Seferihisar açıkları olan 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından çatlaklar oluşan apartman tahliye edildi.

Deprem sonrası Yılmazlar Mahallesi Atatürk Bulvarı'nda bulunan 5 katlı apartmanda çatlaklar oluştu.

Olay yerine itfaiye, polis ve Turgutlu Belediyesi ekipleri sevk edildi.

Binada incelemelerde bulunan Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, AA muhabirine, apartmanda şu an için önemli bir durumun söz konusu olmadığını, tedbir amaçlı bina sakinlerini evlerine ve iş yerlerine girmemeleri konusunda uyardıklarını söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çatıdan düşen molozlardan son anda kurtuldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/catidan-dusen-molozlardan-son-anda-kurtuldu-4402/

Şehzadeler ilçesi 1. Anafartalar Mahallesi'ndeki 6 katlı iş merkezinin bodrum katındaki otoparkta çalışan Erkan Vançin, bina girişinde beklediği sırada üzerine küçük taş parçaları geldiğini fark etti. 

Vançin'in hızla sokağa kaçmasının ardından bölgeye moloz parçaları düştü.

Park halindeki bir otomobilin hasar gördüğü olayın ardından bölge, emniyet şeridi çekilerek yaya geçişine kapatıldı.

Olay anı, otoparkın güvenlik kamerasına yansıdı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Demirci'nin otantik evleri fotoğrafçıların ilgisini çekiyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/demircinin-otantik-evleri-fotografcilarin-ilgisini-cekiyor-1430/

Manisa'nın Demirci ilçesine bağlı Kargınışıklar Mahallesi'nde ahşap ve kerpiçten yapılan evler, ilginç mimarisiyle fotoğraf tutkunlarının uğrak noktası oldu.

İlçeye yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki 1200 nüfuslu mahallede, özellikle hafta sonları ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor. Mahallede kayalık arazideki bitişik ahşap evleri fotoğraflamak isteyenlerin ilgisi yörede yaşayanları memnun ediyor.

Mahalle sakinlerinden Osman Altun, yaptığı açıklamada, ziyaretçilerin ilgisini çeken evlerin yaklaşık 300 yıllık olduğunu belirterek, "Burada kendi halinde ailelerin yaşadığı evler. Yıllar önce bu evler o zamanın imkanları ile yapılmış. Bu görüntü dışarıdan gelenlerin çok ilgisini çekiyor." dedi.

"Köyümüz için 'antik şehri andırıyor' diyen de var"
Bölgede halıcılık ve çiftçilik yapıldığını aktaran Altun, "Mahallemizin görünümü bence Demirci'nin köyleri arasında en iyisi. Köyümüz için 'antik şehri andırıyor' diyen de 'Nepal ve Pakistan'daki evleri andırıyor' diyen de var. Burada yaşayan insanlar hayatlarından memnun. Buranın koruma altına alınarak restore edilmesini ve daha güzel bir görünüme kavuşturulmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

İbrahim Yıldız ise ziyaretçilerin çektiği fotoğrafları internette paylaşmasıyla mahalleye ilginin arttığını dile getirerek, "İnternetten görenler merak edip buraya geliyor. Burası en az 200-300 senelik. O dönemlerde kerpiçten ve tahtalardan bu evler yapılmış, günümüze kadar gelmiş." diye konuştu.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da yaklaşık 20 ton kaçak şarap ele geçirildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-yaklasik-20-ton-kacak-sarap-ele-gecirildi-3883/

Manisa İl Jandarma Komutanlığı KOM Şube Müdürlüğü, İstihbarat Şube Müdürlüğü ve Turgutlu İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, Çepni̇dere Mahallesi'nde kaçak içki üretildiği bilgisi üzerine çalışma başlattı.

Kaçak içki ürettiği tespit edilen 12 kişiye ait evlere düzenlenen eş zamanlı operasyonda, 20 tona yakın kaçak şarap ele geçirildi.

Ele geçirilen sahte şaraplardan alınan örnekler incelenmek üzere İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne teslim edildi.

Gözaltına alınan 12 şüpheli, ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kırda yetişen çitlembik, kadınların gelir kapısı oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/kirda-yetisen-citlembik-kadinlarin-gelir-kapisi-oldu-1803/

Doğada kendiliğinden yetişen çitlembik, Manisa'nın Demirci ilçesine bağlı kırsal mahallelerdeki kadınlarının gelir kapısı oldu.

Demirci ilçesini çevreleyen yayla ve kırların vazgeçilmezi hatmi çiçeği, kekik ve papatyanın yanı sıra çitlembik de yöre halkının önemli gelir kaynakları arasına girdi. Eylülde rengi yeşile dönmeye başlayan çitlembik, sabahın erken saatlerinde araziye çıkan kadınlar tarafından toplanıyor.

Çuvallara konulan çitlembikler, evlere getirilerek kızılları ve yapraklarının ayrılması için yıkanıyor, ardından da kuruması için güneşe seriliyor.

İlçe merkezinin yanı sıra Kulalar, Sevinçler, Esenyurt, Mezitler, Boyacık ve Kerpiçlik başta olmak üzere bölgedeki 40'a yakın mahallede çitlembik hasat ediliyor. Bu yıl 350 ton rekoltenin beklendiği ilçeden toplanan çitlembikler, çoğunlukla İstanbul, Ankara, Gaziantep ve Bursa'daki ilaç ve kozmetik sanayisi firmalarına gönderiliyor.

Demirci Ziraat Odası Başkanlığında görevli ziraat mühendisi Hüseyin Akdere, doğada kendiliğinde yetişmiş 20 milyon çitlembik ağacı tespit ettiklerini belirtti.

Ağacın hızla yayılma özelliği olduğunu dile getiren Akdere, üreticilerin peyderpey çitlembiğe "göz aşısı" yaparak bunları Antep fıstığı verir duruma getirdiğini söyledi.

Çitlembiğin kozmetik, gıda ve ilaç sanayisinde kullanıldığına dikkati çeken Akdere, "Özellikle kadınlarımız çitlembikten para kazanıyor. Bu sezon kilogramı 15 liradan satışa sunuluyor. 350 ton rekolte bekleniyor. Üreticilerimiz daha iyi kazanç için Antep fıstığı aşısı uyguluyor. Her yıl 150 ila 200 bin arasında fıstık aşılaması yapılıyor. Buna Ziraat Odası olarak biz de katkı sunuyoruz." diye konuştu.

Kırdaki ağaçlardan çitlembik toplayan Ayşe Kavak, eylülün gelmesiyle zorlu mesailerinin başladığını vurguladı.

Çitlembiğin kendileri için önemli bir geçim kaynağı olduğuna işaret eden Kavak, "Elde ettiğimiz kazançla ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Bu yıl 15 liradan satmaya başladık. Geçen yıl 5 bin lira kazandım. Bu yıl geçen yılın üzerine koymak için çalışıyorum. Şu ana kadar 10 çuval çitlembik topladım." diye konuştu.

Sevinçler Mahallesi Muhtarı Halil Yetiş de çitlembik sezonunun açılmasıyla neredeyse tüm kadınların yaylalara hasada çıktığına işaret ederek, geçen yıl mahalle olarak üründen 200 bin lira kazandıklarını kaydetti.

Gülşen Karaşahin de çitlembik toplamak için sabahın erken saatlerinde dağlara çıktıklarını anlattı.

İşlerinin yorucu olduğunu dile getiren Karaşahin, "Zor ama bizim için iyi bir kazanç kapısı. Topladığımız çitlembiklerin çoğunu satıyorum. Birazını da kendimiz için ayırıyorum. Kahvesini yaparız, çerez olarak da tüketilir." şeklinde konuştu.

 

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
YUNUSEMRE'DEN YUNTDAĞI'NA DEĞER KATACAK PROJE https://mail.gazetebirlik.com/haber/yunusemreden-yuntdagina-deger-katacak-proje-3372/

Kırsal kalkınma hamleleri ile Yuntdağı’nda üreticileri destekleyen Yunusemre Belediyesi, bölgede dev bir yatırıma daha imza atıyor. Pelitalan Mahallesi’nde kurulacak Kırsal Kalkınma Merkezi’nde bölgede üretilen ürünler işlenerek pazarlanabilecek.

 Kurulduğu günden itibaren kırsal kalkınmayı önceleyen Yunusemre Belediyesi, Yuntdağı’nda aşılama, organik tarım eğitimleri, fidan desteği ve daha birçok çalışmasıyla üreticileri destekliyor. Bölgedeki projelerine bir yenisini ekleyen Yunusemre Belediyesi, üretilen ürünlerin işlenerek yerinden pazarlanması amacıyla Zafer Kalkınma Ajansı desteği ile Pelitalan Mahallesi’nde Yunusemre Kırsal Kalkınma Merkezi kuruyor. Projenin inşası için çalışmalar başlarken; alanda incelemede bulunan Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi üreticilerle de bir araya geldi. Başkan Çerçi’ye, Başkan Yardımcısı Musa Dirik, Yuntdağlılar Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Kültür Derneği Başkanı İlyas Selçuk ve yönetimi,  ilgili birim müdürleri, Pelitalan Mahalle Muhtarı Arif Şenocak ve mahalle sakinleri katıldı. Proje hakkında bilgi veren Yunusemre Belediyesi Fen İşleri Müdürü Fuat Balcı, “Toplam bin 650 metrekare inşaat alanı bulunan bu tesis iki binadan oluşuyor. Birinci bina iki katlı. İlk katı soğuk hava depoları, satış ve idari birimlerden oluşuyor. İkinci katında ise 520 metrekarelik çiftçi eğitim merkezimiz bulunuyor. İkinci binamız ise üretim birimlerimizden oluşuyor. Bunlar; un değirmeni, Antep fıstığı işleme tesisi, pekmez yapma ünitesi, meyve kurutma birimi, bal sağım, polen kurutma ve dolum üniteleri. Bunların dışında 50 tonluk kantar ünitesi de var” diye konuştu.

BÖLGEYE HİZMET VERECEK

Yunusemre Belediyesi olarak kırsal kalkınmayı önemsediklerinin altını çizen Belediye Başkanı Çerçi, amaçlarının bölgede üretilen ürünlerin katma değerinin artırılarak pazarlanması olduğunun altını çizdi. Başkan Çerçi açıklamasında, “Merkezimiz için şuan teknik ölçümler yaparak projemizin startını veriyoruz. Bölgemizde üretilen ürünlerin pazarlanması için büyük bir avantaj sağlayacak olan merkezimiz, inşallah en geç bir yıl içerisinde faaliyete geçecek. Merkezimiz sadece Pelitalan Mahallemize değil Yuntdağı bölgemize hatta çevre ilçelerimize de hizmet verecek bir merkez haline gelecek. Amacımız Yuntdağında yetişen ürünlerin bölgede işlenmesi. Yuntdağı bölgesinde devlet eliyle ilk defa böyle bir tesis yapılıyor. Belki de önümüzdeki yıllarda şehirden köye göç başlayacak. Amacımız yerelden kalkınmayı sağlamak” dedi. 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da yangın nedeniyle bir mahalle tahliye edildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-yangin-nedeniyle-bir-mahalle-tahliye-edildi-5192/

Alınan bilgiye göre, iManisa'nın Soma ilçesine bağlı Tekeli Işıklar Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın başladı. 

Rüzgarın ve arazinin sarp yapısı nedeniyle hızla yayılan alevlere müdahale için bölgeye 22 arazöz, 4 dozer ile belediye itfaiye ekipleri sevk edildi.

Yangına müdahale sürdürülürken, takviye amacıyla bölgeye ekipler gönderildi. Yangın mahalline yakın Tekeli Işıklar Mahallesi'nde yaşayanlar tedbir amacıyla tahliye edildi.

"Uzun süren uğraşlar sonucu yangının mahalleye ve evlere ulaşması önlendi"

Belediye Başkanı Ali Tulup ile yangına bölgesine gelerek kontrol altına çalışmalarını takip eden Soma Kaymakamı Fatih Akkaya, Tekeli Işıklar Mahallesi'nde yaşayan tüm vatandaşların ve hayvanlarının tahliye edildiğini belirterek, uzun süren uğraşlar sonucunda yangının mahalleye ve evlere ulaşmasının önlendiğini söyledi.

Mahalle sakinlerinden Ramazan Çetin, akşam saatlerinde mahalle camisinin hoparlöründen yapılan duyuruyla tahliye kararını öğrendiklerini dile getirerek, "Muhtar duyuru yaptı, evleri boşalttık kimse kalmadı. Köyde 150 civarında kişi yaşıyordu." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Marmara Gölü'nde su seviyesi yüzde 1,5'a kadar düştü https://mail.gazetebirlik.com/haber/marmara-golunde-su-seviyesi-yuzde-15a-kadar-dustu-2705/

Manisa'nın Salihli ile Gölmarmara ilçeleri arasındaki Marmara Gölü'nde doluluk oranı, sulama ve yaz döneminden dolayı yüzde 1,5 seviyesine kadar geriledi.

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından 1945 yılında setlerle oluşturulan suni depolama gölü Marmara Gölü, zamanla 320 milyon metreküp kapasiteye ulaştı.

Yılda ortalama 150 milyon metreküp suyu Gediz Ovası'na veren Marmara Gölü'nde su seviyesi, yaz döneminde önemli ölçüde azaldı. Halen 20 milyon metreküp suyun kaldığı tahmin edilen gölde, derinlik ise yer yer 50 santimetreye kadar düştü.

 Tepeli pelikan, küçük karabatak gibi nesli tehlikede olan kuş türleri de dahil 20 bin su kuşuna ev sahipliği yapan ve bu özelliğinden dolayı da 2017 yılında "Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan" ilan edilen Marmara Gölü'nde su oranının gerilemesi, bölgede balıkçılıkla geçimini sağlayan mahalle sakinlerini de olumsuz etkiledi.

Gölmarmara Balıkçılık Kooperatifi Başkanı İsmail Yassı,gölden balık tutarak geçinen kayıtlı 160 aile bulunduğunu belirtti.

 Gölde su azaldığı için balık üretiminin düştüğünü dile getiren Yassı, "Buradaki bütün civar köyler balıkçılıkla geçimini sağlıyor. Şu anda son bir kaç yıldır gölümüzde kuraklık var. Bundan dolayı balıkçılıkla geçinenler sıkıntı yaşıyorlar. Gölde su olmadığından dolayı geçen yıl üretim çok düşüktü. Bir yıl boyunca buradan 15 ton sazan balığı çıktı. Önceki yıllarda gölden 100 tona yakın balık çıkıyordu." diye konuştu.

Tekelioğlu Mahallesi Muhtarı Selim Selvioğlu ise gölde suyun azalmasının balıkçılığı tehdit ettiğini vurguladı.

 Mahallelinin büyük bölümünün balıkçılıkla geçimini sağladığını dile getiren Selvioğlu, "Önceki yıllarda su yüksekti ve balık oranı iyiydi. Şimdi su az olduğu için balıklar kalmadı." ifadelerini kullandı.

Saffet Erefe de gölün mahalleli için hayati öneme sahip olduğunu kaydetti.

 "Doğal bir döngü"

DSİ 2. Bölge Müdürü Birol Çınar da Gediz Ovası'nı sulamak amacıyla oluşturulan "suni depolama gölü" olan 320 milyon metreküp kapasiteli Marmara Gölü'nde su miktarının, çekilmeyle 20 milyon metreküpe gerilediğini, gölün doluluk oranının yüzde 1,5 civarında olduğunu ifade etti.

Benzer durumu daha önce de yaşadıklarını anlatan Çınar, "Sulama amaçlı bir göl olduğu için sezon sonlarında bu durum yaşanıyor. Yağışlarla birlikte göl tekrar dolacak. Bu, sulama sezonlarında yaşanan normal bir döngü. Ancak biz bu yaz son 12 yılın en kurak sezonunu yaşadık. Ekim ve kasım ayındaki yağışlarla göldeki su seviyesi yükselecektir. Gölde canlı varlığının yaşamını devam ettirmek için suyu belli bir seviyenin altına düşürmeyeceğiz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sarıgöl Ovası "beyaz örtüye" büründü https://mail.gazetebirlik.com/haber/sarigol-ovasi-beyaz-ortuye-burundu-1737/

Türkiye'nin sofralık üzüm üretiminin önemli bölümünün karşılandığı Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde hasadı daha uzun bir döneme yaymak ve üzümleri sağanak ve dolu gibi doğal etkenlerden korumak için bağların üzeri beyaz kaneviçelerle örtülünce ova beyaza büründü.

Yaklaşık 20 yıldır bölgedeki 120 bin dönüm bağın yaklaşık 90 bin dönümünü örtü altına alan üreticiler, böylelikle hem üzümün olgunlaşmasını geciktiriyor hem de ürünlerini sağanak ve dolu yağışı gibi doğal afetlerden koruyor.

Bu sayede bölgede yıl sonuna kadar üzüm hasadı yapabilen üreticiler, ayrıca üzümlerini daha katma değerli satma olanağı elde ediyor.

Sarıgöl'deki üzüm bağları, beyaz örtüsüyle güzel görüntüler oluşturuyor.

"Özel bir işçilik özel bir emek
Manisa Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, AA muhabirine, Sarıgöl ilçesinin sofralık üzümde önemli üretim merkezi olduğunu söyledi.

Buradaki tüm üreticilerin planlamasını sofralığa göre yaptığını, üreticilerin deneme yanılma yöntemiyle örtü altı yönteminde kendini geliştirdiğini belirten Öztürk, şöyle konuştu:

"Hasadı sofralık üzümün daha kıymetli olduğu tarihlere ötelemek için de bağlarımızın üzeri kaneviçe örtülerle örtülüyor. Tecrübe kazanan üreticilerimiz artık yeni teknikler ve yeni örtü tipleri kullanmaya başladılar. Buradaki ana hedef aralık ayına kadar üzümü muhafaza etmek ve değerli olduğu zamanlarda bunu pazara sunmak. Bu özel bir işçilik, özel bir emek."

"Hasadı 100-120 gün uzattık"
Sarıgöl Ziraat Odası Başkan Ali İhsan Ülgen de bu yıl temmuz ayındaki aşırı yağışlar nedeniyle bazı üzüm bağlarının hasar gördüğünü bu nedenle rekoltelerinin düştüğünü söyledi.

Ülgen, bu yıl 90 bin dönüm bağı örtü altına aldıklarını dile getirerek, "Bir dönüm bağı örtmek bin lira tutuyor. Biz üzümü pahalı satmak için değil, malımızı korumak için örtüyoruz. Bakın çok güzel görünüyor, ovaya kar yağmış gibi oluyor. Bunu ilk biz bulduk ilçe olarak sonra yaygınlaştı. Bu sayede 100-120 gün hasadı uzattık, çok harika oldu malımızı dalında koruyoruz." ifadelerini kullandı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da gök taşı düştüğü iddiası: Tipik bir meteor düşmesi https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-gok-tasi-dustugu-iddiasi-tipik-bir-meteor-dusmesi-3816/

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve Türkiye Meteor Takip Sistemleri Projesi Yürütücüsü Doç. Dr. Ozan Ünsalan, dün Manisa'nın Salihli ilçesinde sazlık alana gök taşı düştüğü ve sonrasında yangın çıktığı iddiaları üzerine bölgede yaptığı inceleme sonucu olayın "tipik bir meteor düşmesi" olduğunu saptadıklarını bildirdi.

Pazarköy ve Tekelioğlu Mahallesi sakinleri, dün gece gökyüzünde yoğun ışık gördükleri, ardından Marmara Gölü yakınlarındaki sazlık alanda yangın çıktığı yönünde itfaiyeye ihbarda bulundu.

Yangının çıktığı alana giden Pazarköy Mahallesi Muhtarı Ercivan Konuk, 40-50 dönüm alanın hasar gördüğü ve yapılan müdahale sonucu söndürülen yangının düşen gök taşından kaynaklandığını iddia etti.

İddialar üzerine Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve Türkiye Meteor Takip Sistemleri Projesi Yürütücüsü Doç. Dr. Ozan Ünsalan, bölgeye giderek incelemelerde bulundu.

Ünsalan, inceleme sonrası yaptığı açıklamada, "Bu olay görgü tanıklarından aldığımız bilgilere göre tipik bir meteor olayı. Bunu söylemekte herhangi bir sakınca yok." ifadesini kullandı.

Bölge halkının meteor düşmesi sırasında bir şok veya ses dalgası duymadığını ifade eden Ünsalan, şunları söyledi:

"Burada bir parçalanma olayı olmayabilir. Eğer parçalandıysa bile çok küçük parçalara ayrılmış da olabilir. Dolayısıyla burada meteor parçaları aramanın bir mantığı yok.

Bölgede bulunan sazlıklar meteorun arkada bıraktığı şok etkisi ile geliş yönüne doğru bükülmeler göstermiş. Şok ve sıcaklık etkisiyle bir yangın meydana gelmiş olma ihtimali de bulunuyor. Olay anında sadece bu civarda değil birçok mahallede bu ışık parlaması görülüyor. Araştırmalar devam ediyor."

Pazarköy Mahalle Muhtarı Ercivan Konuk ise iddianın duyulmasının ardından Türkiye'nin dört bir yanından insanların telefonla kendisini arayarak bilgi istediğini belirterek, "Sabah saatlerinden itibaren de bölgeye çok sayıda kişi gelip inceleme yaptı. Yaklaşık 50 dönümlük sazlık alan yanmış durumda. Çıkacak sonuçları bekliyoruz." dedi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da ahşap fabrikasında yangın https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-ahsap-fabrikasinda-yangin-8182/

Alınan bilgiye göre, Manisa'nın Alaşehir ilçesine bağlı Barış Mahallesi Yeni Sanayi Sitesi'nde bulunan bir ahşap fabrikada henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Durumun ihbar edilmesi üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi.

Ekiplerin müdahalesiyle söndürülen yangının fabrikada büyük hasara yol açtığı öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da 65 yaş ve üstü vatandaşlara yeni Kovid-19 tedbirleri getirildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-65-yas-ve-ustu-vatandaslara-yeni-kovid-19-tedbirleri-getirildi-391/

Manisa Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında 65 yaş üstü vatandaşların 17.00-20.00 arası toplu taşıma araçlarını kullanmasına, birinci derece yakınları dışında düğünlere katılmalarına ve 17.30'dan sonra pazarlara girmelerine kısıtlama getirdi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamaya göre, koronavirüs salgınından vatandaşları korumak ve salgında son günlerde yaşanan artışı durdurmak ve azalmasını sağlamak amacıyla kent genelinde bazı kararlar alındı.

Alınan kararlar gereği, risk grubunda yer alan 65 yaş ve üzerindeki vatandaşların 17.00-20.00 saatleri arasında toplu taşıma araçlarını kullanmaları, semt ve ilçe pazarlarına saat 17.30'dan sonra girmeleri, birinci derece yakınları ile amcası, dayısı, teyzesi ve halası oldukları kişilerin düğünleri dışında kalan düğünlere katılmaları kısıtlandı.

Tedbirler kapsamında, her türlü ticari iş yerlerinin yaya kaldırımlarına mal ve malzeme koyması da yasaklandı.

Servislerde kamera zorunluluğu

31 Ağustos'tan itibaren, personel ve okul servisi olarak kullanılan araçlarda, maske takma zorunluluğunu ihlal edenlerin tespit edilmesi için araçlara kamera takılmasına karar verilirken, kayıtların da en az 30 gün süreyle saklı tutulması zorunluluğu getirildi.

Kontrollü sosyal hayat döneminde, salgınla mücadelenin genel prensiplerinden olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının önemine istinaden, mesire ve piknik alanlarında, oturma yerleri arasındaki mesafenin en az 4 metre olacak şekilde ayarlanmasının sağlanmasına da oy birliğiyle karar verildi.

Öte yandan, kararlara uymayanlar hakkında Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282. Maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılacağı bildirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mehmetçiğin dikkati karaca yavrusunun hayatını kurtardı https://mail.gazetebirlik.com/haber/mehmetcigin-dikkati-karaca-yavrusunun-hayatini-kurtardi-3469/

Spil Dağı Milli Parkında görevli jandarma ekipleri, dün gece Karlık Tepesi yakınlarında devriye görevi yaparken yerde yatan yaralı karacayı fark etti. Ayaklarında kırıklar tespit edilen karacayı karakola götüren ekip, hayvana ilk müdahaleyi yaptı, yiyecek ve su verdi.

Jandarma ekibinin Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Müdürlüğüne teslim ettiği hayvan, tedavisi yapılmak üzere İzmir Doğal Yaşam Parkına gönderildi.

"Daha önce karacaya rastlamadık"

Karacayı bulan Jandarma Astsubay Çavuş Ökkeş Doğan, yol kenarında yatan hayvanı görünce yanına koştuklarını, onu hayatta tutmak için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini ifade etti.

Manisa Spil Dağı Milli Park Müdürü Halil Ernalçacı da daha önce Spil Dağında karacaya rastlamadıklarını, fotokapanlarda da bu hayvanların tespit edilemediğini söyledi.

Ernalçacı, "Jandarma ekibimiz, devriyedeki dikkatleri sayesinde hem bir canlının hayatını kurtardı hem de bizi Spil Dağındaki karaca varlığından haberdar etti. Bu sayede Milli Park'ta karaca varlığını tespit etmiş olduk. Doğal ortamlarında yaşayan hayvanlar, sokak hayvanlarına göre daha zinde ve güçlü olmalarına rağmen bu şekilde iki ayağının kırık olması ömrünün çabucak bitmesine neden oluyor." diye konuştu.

Karaca yavrusu tedavisinin ardından doğal ortamına bırakılacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da orman yangını yerleşim yerlerine ulaşmadan söndürüldü https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-orman-yangini-yerlesim-yerlerine-ulasmadan-sonduruldu-407/

Manisa'nın Soma ilçesinde çıkan ve yerleşim yerlerine yaklaşan orman yangını, 4 saat süren müdahalenin ardından kontrol altına alındı.

Kırsal Karacakaş Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine İzmir Orman Bölge Müdürlüğü Akhisar İşletme Müdürlüğüne bağlı 3 helikopter, 8 arazöz, 4 itfaiye aracı yangına müdahale etti.

Ekiplerin yaklaşık 4 saatlik yoğun uğraşı sonucu alevler, mahalle merkezine 2 kilometre mesafede kontrol altına alındı.

Yangının çıktığı ormanlık alanda soğutma çalışmaları sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'daki orman yangını 3 gün sonra kontrol altına alındı https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisadaki-orman-yangini-3-gun-sonra-kontrol-altina-alindi-8663/

Manisa'nın Ahmetli ilçesine bağlı Hacıköseli Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda 31 Temmuz Cuma günü 17.30 sıralarında başlayan yangınla ilgili Manisa Valiliğinden yapılan açıklamada, arazinin sarp, rüzgarın da kuvvetli olması nedeniyle müdahalenin zorlaştığı kaydedildi.

Söz konusu yangının bugün akşam saatlerinde kontrol altına alındığı ifade edilen açıklamada, şu bilgiler verildi:

"Ahmetli ilçesi Hacıköseler Mahallesi Gürlevik Deresi mevkisinde 3 gün önce başlayan orman yangını 2 uçak, 13 helikopter, 67 arazöz, 8 dozer, 20 su ikmal aracı, 6 ilk müdahale aracı, 26 teknik eleman ve 255 işçi ile birlikte havadan ve karadan gerçekleştirilen müdahale sonucunda kontrol altına alınmıştır."

Soğutma işlemlerinin başladığı yangın bölgesindeki hasarın çalışmalar tamamlandıktan sonra belirleneceği öğrenildi.

Hacıköseli Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda 31 Temmuz'da çıkan yangın aynı gece kontrol altına alınmış ancak ertesi gün kuvvetli rüzgarın etkisiyle yeniden başlamış, Turgutlu ilçesine bağlı Baktırlı, Ahmetli ilçesine bağlı Bahçecik ve Hacıköseli mahalleleri tahliye edilmişti. Yangının dün kısmen kontrol altına alındığı açıklanmıştı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kurbanlık satışından kazandığı paralar orman yangınında kül oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/kurbanlik-satisindan-kazandigi-paralar-orman-yangininda-kul-oldu-2467/

Manisa’nın Ahmetli ilçesinde çıkan ve halen söndürme çalışması devam eden yangında evi kullanılamaz hale gelen Halil Erakbaba, kurbanlıklarının satışından kazandığı parayı da alevlere bıraktı.

Hacıköseli Mahallesi yakınlarında önceki gün çıkan, kontrol altına alındıktan sonra dün yeniden başlayan yangın nedeniyle evleri tahliye edilen vatandaşlar, geceyi akraba ve komşularının evlerinde geçirdi.

Yangın nedeniyle 10 evde hasarın oluştuğu Hacıköseli Mahallesi sakinleri, sabahın ilk saatleriyle evlerinde hasar tespiti yapmaya başladı. Can havliyle terk ettikleri evleri kullanılamaz hale gelen Erakbaba ailesi, yangın sonrası gözyaşı döktü.

Erakbaba'nın oğlu Ahmet Erakbaba,çok üzgün olduklarını, babasının yaşadığı acıdan evin yanına çıkamadığını söyledi. Dün bayram nedeniyle babasının evinde toplandıklarını, yangının mahallelerine ulaşması nedeniyle ne yapacaklarını şaşırdıklarını anlatan Erakbaba, bir kıvılcımla bir anda tüm evi alevlerin sardığını söyledi. Yanındaki ahırda bulunan hayvanları kurtarmak için mücadele ettiklerini, bu sırada evdeki değerli eşyalarla ilgilenemediklerini anlatan Erakbaba, şöyle konuştu:

"Evde bulunan her şey yandı. Şükür canımızı ve hayvanları kurtardık. Evde babamın kurbanlıkları sattıktan sonra aldığı para da vardı. 15 tane kurbanlığın parası yandı. Bir miktar altın vardı onu almışlar sanırım. 30 bin liramız zayi oldu gitti. Samanımız, buğdayımız, mahsulümüz de gitti. Emeklerimizin hepsi gitti."

Erakbaba, komşularının da evlerinde hasar olduğunu belirterek mahalledeki birçok bağ ve bahçenin de kullanılamaz hale geldiğini sözlerine ekledi.

Önceki gün Hacıköseli Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda çıkan yangın gece kontrol altına alınmış ancak dün kuvvetli rüzgarın etkisiyle yeniden başlamış, Turgutlu ilçesine bağlı Baktırlı, Ahmetli ilçesine bağlı Bahçecik ve Hacıköseli mahalleleri tahliye edilmişti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'daki orman yangını kısmen kontrol altına alındı https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisadaki-orman-yangini-kismen-kontrol-altina-alindi-2167/

Cuma günü 17.30 sıralarında Manisa'nın Ahmetli ilçesine bağlı Hacıköseli Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda başlayan yangına sabah erken saatlerde 8 yangın söndürme helikopteri ve 52 arazözle müdahale edildi.

Zaman zaman alevlenmelerin olduğu yangının kısmen kontrol altına alındığı bildirildi.

Ekiplerin bölgedeki çalışmaları devam ediyor.

Önceki gün Hacıköseli Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda çıkan yangın gece kontrol altına alınmış ancak dün kuvvetli rüzgarın etkisiyle yeniden başlamış, Turgutlu ilçesine bağlı Baktırlı, Ahmetli ilçesine bağlı Bahçecik ve Hacıköseli mahalleleri tahliye edilmişti.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'daki toplu hayvan ölümleri hakkında inceleme başlatıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisadaki-toplu-hayvan-olumleri-hakkinda-inceleme-baslatildi-6164/

Gökçeren Mahallesi'ndeki besihanelerde 27 Temmuz'dan bu yana yaklaşık 30 büyükbaş, 100 küçükbaş hayvan telef oldu.

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, ihbar üzerine hayvanların ölüm nedeninin belirlenmesi amacıyla çalışma başlattı.

Ekipler, hayvanlardan aldıkları numuneleri incelenmek üzere laboratuvara gönderdi.

Besici Mahmut Özpınar, 18 hayvanını kaybettiğini, bir an önce hastalığın tespit edilmesini istediklerini belirtti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da yeniden başlayan orman yangını yerleşim yerlerine ulaştı https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-yeniden-baslayan-orman-yangini-yerlesim-yerlerine-ulasti-423/

Alınan bilgiye göre, dün 17.30 sıralarında Manisa'nın Turgutlu ilçesine bağlı Hacıköseli Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda başlayan yangın, gece kontrol altına alındı. 

Sabah İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 8 yangın söndürme helikopteri, 2 amfibik yangın söndürme uçağı ve 21 arazöz, soğutma çalışmalarına başladı.

Kuvvetli rüzgarın etkisiyle yangın sahasında akşamüstü bazı noktalarda alevler tespit edildi. 

Yeniden dumanların yükseldiği bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi. 

3 mahallede tahliye işlemi başlatıldı
Öte yandan, jandarma ekipleri, Hacıköseli Mahallesi yolunu sivil araçlara kapattı. 

Bu arada, yangının yerleşim yerlerine yaklaşması üzerine Baktırlı, Bahçecik ve Hacıköseli mahallelerinde tahliye işlemi başlatıldı. Vatandaşlar, Büyükşehir Belediyesine ait otobüslerle ilçe merkezine götürüldü.

"Alevler Hacıköseli mahallesine ulaştı"
Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, "Şu anda yangın bölgesine geçiriyorum. Baktırlı, Bahçecik ve Hacıköseli mahalleleri tahliye edildi. Maalesef alevler Hacıköseli'ye ulaştı." dedi. 

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ekiplerinin de destek verdiği yangın söndürme çalışmaları sürüyor. 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da orman yangını çıktı https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-orman-yangini-cikti-6050/

Alınan bilgiye göre, Manisa'nın Ahmetli ilçesine bağlı Gökkaya Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. 

İhbar üzerine yangın bölgesine İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 4 yangın söndürme helikopteri, 2 amfibik yangın söndürme uçağı ve 4 arazöz sevk edildi.

Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekiplerinin de destek verdiği söndürme çalışması sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da lavanta bahçelerinde hasat başladı https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-lavanta-bahcelerinde-hasat-basladi-7930/

İlçe Tarım ve Orman Müdürü İslam Köse, İmrenler Mahallesi'nde 3 üreticinin bir araya gelerek 20 dönüm arazide üretim yaptığını ifade etti.

Bu rakamı gelecek yıllarda 200 dönüme çıkarmayı amaçladıklarını aktaran Köse, "Hedefimiz kozmetik ve temizlik sanayisinde kullanılan lavantanın üretimini artırarak ilçemizde yaygınlaştırmak." dedi.

Üretici Gökhan Demir de ilk yılda 2 ton lavanta çiçeği rekoltesi elde ettiklerini belirterek gelecek yıl bu rakamı 5 tona çıkarmak istediklerini anlattı.

Demir, "Demirci'de bu gelir getirici bitkinin üretiminin yapılması bizleri daha çok mutlu eder." şeklinde konuştu.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Kasapoğlu çocukluğunun geçtiği tarihi sokakları gezdi https://mail.gazetebirlik.com/haber/bakan-kasapoglu-cocuklugunun-gectigi-tarihi-sokaklari-gezdi-8493/

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, eşiyle çocukluğunun geçtiği tarihi Kula sokaklarını ve evlerini gezdi.

Eşi Ayşe Betül Kasapoğlu ile tarihi Kula sokaklarında ve konaklarda gezen Bakan Kasapoğlu, restorasyon çalışmaları hakkında Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun'dan bilgi aldı.

Bakan Kasapoğlu, kafe ve restoran haline getirilen tarihi konakların işletme sahipleriyle sohbet etti.

Restorasyonu tamamlanan evlerden bazılarını çeşitli projelerle Bakanlık tarafından gençlerin kullanımına sunmayı hedeflediklerini kaydeden Kasapoğlu, gençlerin bu sayede tarihi bağlarından kopmadan milli şuurla Türkiye'yi geleceğe taşıyacaklarına inandığını belirtti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Demirci'de lavanta bahçelerinde ilk hasat heyecanı https://mail.gazetebirlik.com/haber/demircide-lavanta-bahcelerinde-ilk-hasat-heyecani-954/

Manisa'nın Demirci ilçesine bağlı İmrenler Mahallesi'nde 3 üreticinin bir araya gelerek bölgede üretimine başladığı lavantanın hasat dönemi başladı. 20 dönüm arazide deneme ekimi yapılan lavantadan bu yıl 100 litre yağ elde edilerek, 40 bin lira kazanç sağlanması hedefleniyor. 

İlçede görsel şölen sunan lavanta tarlası, fotoğrafçıların da uğrak noktası oldu. Demircili fotoğrafçılar, düğün, nişan gibi özel günlerde fotoğraf çekimi için anlaştığı müşterilerini tarlalara getirerek çiftlerin mutlu anlarını kaydediyor.

Demirci Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karakaya, yaptığı açıklamada, üreticileri alternatif ürünlere yöneltmek için yaptıkları çalışmalarda bazı çiftçilere lavantayı önerdiklerini ve bu alanda destekleme yaptıklarını belirtti.

Üç üreticiyi geçen yıl lavanta üretimi konusunda desteklediklerini ifade eden Karakaya, "Ziraat mühendislerimiz lavanta ekiminin her aşamasında uygulamalı olarak yardımcı oldular. 3 üreticimizin ürünleri bu yıl yetişti ve hasat yapılacak. Hedefimiz lavanta üretimini ilçeye yaygınlaştırmak." dedi.

İlk hasattan kazanç beklentisi: 40 bin lira
Karakaya, 10 gün içinde yapacakları ilk hasadın heyecanını şimdiden yaşadıklarını anlatarak, "İlçede toplam 3 üreticimiz lavantayı denedi. Geçen yıl ektiler, bir yıl boyunca ilgilenip, bakımını yaptılar. Biz de ilk hasadı merakla bekliyoruz, sanırım ilk ürünü lavanta yağına çevirecekler. Çiçeklerin yağ verimini kontrol edecekler. Tahminlerimize göre 20 dönüm araziden 100 litre çıkartıp, 40 bin lira civarında gelir elde edecekler." diye konuştu.

Üreticilerden İsmail Hakkı Gül de 10 dönüm arazide deneme üretimine başladığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Arazimize 2 tür lavanta ektik. Geçen yıl 2 arazimize ektiğimiz lavantaları yaklaşık 10 gün içinde hasat yapacağız. İlk hasadımızın yağ oranını ölçeceğiz. Üretim yapılan arazi miktarını 100 dönüme çıkarmayı hedefliyoruz. Lavantanın çapasını gününde yapmak gerekiyor. Bir kez araziye ektikten sonra yılda 2 kez çapasını yaptığınızda 12 yıl boyunca aynı dikimden üretim yapılabiliyor. Bu işe başlamamızdaki esas gaye alternatif tarım bitkisi olan lavanta gibi bitkilerin de üretildiğini göstermek, ekonomik girdiyi arttırmak. Kıraç bir arazide su olmadan da bu bitkiyi yetiştirebilirsiniz. Yağ ve esans üretimi için kullanılan lavanta bitkisinin firmalara sunulması için görüşmeler yapıyoruz."

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da sağanak ve dolu etkili oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-saganak-ve-dolu-etkili-oldu-8363/

Manisa'nın Salihli ilçesinde etkili olan şiddetli sağanak ve dolu hayatı olumsuz etkiledi.

İlçede akşam saatlerinde başlayan gök gürültülü sağanak nedeniyle bazı cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu.

Zaman zaman dolunun da etkili olduğu ilçede bazı araçlar zarar gördü, şiddetli rüzgarın etkisiyle çok sayıda ağaç da devrildi.

İlçeye bağlı Kurudere, Fevzipaşa, Kocaçeşme mahallelerinde yollar araç trafiği ve yayalara tamamen kapatıldı.

Salihli Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, tıkanan mazgalları açmak için çalışma yaptı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Şehit Uzman Onbaşı Recep Yüksel, Manisa'da son yolculuğuna uğurlandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/sehit-uzman-onbasi-recep-yuksel-manisada-son-yolculuguna-ugurlandi-1472/

Hava yolu ile Akhisar ilçesindeki askeri havaalanına getirilen şehit Yüksel'in Türk Bayrağı'na sarılı naaşı, helallik alınması için Gökkaya Mahallesi'ndeki baba evine götürüldü.

Şehidin naaşı daha sonra mahalle kabristanlığında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri altında kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

Cenaze namazına, Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, AK Parti Manisa milletvekilleri Mehmet Ali Özkan, Semra Kaplan Kıvırcık, CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Palabıyık, Ahmetli Kaymakam Vekili Turgutlu Kaymakamı Ali Yılmaz, Ahmetli Belediye Başkanı Ahmet Alhan, İl Emniyet Müdürü Ömer Uslusoy, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Selçuk Yıldırım ve protokol üyeleri katıldı.

Bu arada, cenaze töreninde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu adına gönderilen çelenkteki karanfillerin kağıttan yapılmış olması dikkati çekti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bir anlık dikkatsizlik kazaya neden oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/-bir-anlik-dikkatsizlik-kazaya-neden-oldu-6535/

Manisa’nın Yunusemre ilçesinde park halindeki bir tıra arkadan çarpan hafif ticari araçta maddi hasar meydana geldi. Kazada şans eseri yaralanan olmadı.
Kaza 01.00 sıralarında Manisa’nın Yunusemre ilçesi Cumhuriyet Mahallesi 4843 sokakta meydana geldi. Özgür D. idaresindeki 45 AN 092 plakalı hafif ticari araç seyir halindeyken sürücüsünün bir anlık dikkatsizliği sonucu park halindeki 45 AAN 427 plakalı tıra arkadan çarptı. Kazada araçlarda madi hasar meydana gelirken şans eseri yaralanan olmadı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa'da 5.5 büyüklüğünde deprem https://mail.gazetebirlik.com/haber/manisada-55-buyuklugunde-deprem-1427/

Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), saat 10.21'deki depremin 9,29 kilometre derinlikte gerçekleştiğini açıkladı.

 Çevre illerde de hissedildi

Deprem, İzmir, Bursa, Balıkesir, Aydın, İstanbul, Kütahya ve bölgedeki birçok ilde hissedildi. 

Deprem nedeniyle bazı vatandaşlar binaları panikle terk ederken, kimileri de telefonla yakınlarını aradı.

Manisa Valisi Karadeniz: Depremin merkezi Saruhanlı'nın Kumkuyucak Mahallesi
Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, depremin Kumkuyucak Mahallesi merkezli olduğunu ve valiliğe intikal eden herhangi bir hasar ihbarının olmadığını bildirdi.

Karadeniz, yaptığı açıklamada, "Valiliğimize intikal eden herhangi bir hasar ihbarı yok. Dış mahallelerde de araştırmalarımız devam ediyor. Şu anda hasar olup olmadığına yönelik araştırmalarımız sürüyor. Elbette ki ilk etapta eğer herhangi bir hasar varsa hemen ona göre bizim afet planlarımıza uygun şekilde harekete geçilecek." diye konuştu.

Karadeniz, "Sadece Turgutlu ilçesinde bir binanın duvarında küçük bir çatlağın olduğu bilgisi var, onu da böyle bir depremde hasar olarak adletmememiz gerekir." dedi.

Soylu: Kırsal taramalar devam ediyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da konuyla ilgili Twitter hesabından şu açıklamalarda bulundu:

"Merkez üssü Manisa Saruhanlı, büyüklüğü 5,5 olan depremde Saruhanlı merkezde yapılan taramalarda şu ana kadar herhangi bir hasar tespiti ve ihbarı gelmemiştir. Kırsal taramalar devam etmektedir. Manisa Valiliğimiz ve AFAD kamuoyunu bilgilendirmeye devam edecektir. Geçmiş olsun." 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manisa FK'da hazırlıklar yeniden başladı https://mail.gazetebirlik.com/haber/-manisa-fkda-hazirliklar-yeniden-basladi-5000/

TFF 2. Lig ekiplerinden Manisa Futbol Kulübünde bir süre önce ara verilen çalışmalar yeniden başladı.
Manisa Futbol Kulübü’nde teknik heyet, futbolcular ve personele yapılan Covid -19 PCR testlerinin negatif çıkmasının ardından bir süredir ara verilen çalışmalar, bugün gerçekleşen antrenmanla yeniden başladı. Halil Onultmak Spor Tesisleri’nde gerçekleşen antrenman teknik direktör Cihat Arslan yönetiminde gerçekleşti. Aerobik koşu çalışmasının yapıldığı ilk antrenmanı, kulüp başkanı Mevlüt Aktan da yakından takip etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com