tag:gazetebirlik.com,2015:cid-109 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2024-01-21T15:07:53+03:00 Çanakkale'de yarınki Gökçeada ve Bozcaada feribot seferleri iptal edildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkalede-yarinki-gokceada-ve-bozcaada-feribot-seferleri-iptal-edildi-8990/

Çanakkale Boğazı ile adalar hatlarında ulaşımı sağlayan GESTAŞ Deniz Ulaşım AŞ'den yapılan açıklamaya göre, Kabatepe-Gökçeada ile Geyikli-Bozcaada hatlarında yarınki arabalı vapur seferleri olumsuz hava koşullarından dolayı gerçekleştirilemeyecek.

Fırtına nedeniyle bugün de aynı hatlardaki tüm feribot seferleri yapılamıyor.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'nin içme suyu kaynağı Atikhisar Barajı'nda doluluk yüzde 49,79'a ulaştı https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkalenin-icme-suyu-kaynagi-atikhisar-barajinda-doluluk-yuzde-4979a-ulasti-9246/

Çanakkale kent merkezinin içme ve kullanma suyu kaynağı olan 54 milyon 115 bin metreküp su kapasitesine sahip Atikhisar Barajı'nda doluluk, 26 milyon 947 bin metreküple yüzde 49,79 ölçüldü.

Tarımsal sulamada yararlanılan, bazıları çevrelerindeki ilçelere içme ve kullanma suyu sağlayan kaynaklardan Ayvacık Barajı'nın doluluk oranı yüzde 64,67'ye, Bakacak Barajı'nda yüzde 24,47'ye, Bayramdere Barajı'nda yüzde 45,11'e, Bayramiç Barajı'nda yüzde 68,2'ye, Zeytinliköy Barajı'nda yüzde 50,39'a, Taşoluk Barajı'nda yüzde 27,26'ya, Tayfur Barajı'nda yüzde 25,59'a ve Umurbey Barajı'nda yüzde 64,62'ye ulaştı.

"Önemli bir su kaynağına kavuşacağız"

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, AA muhabirine, Çanakkale'nin uzun, sıcak, kurak bir dönemin ardından kasım ayıyla yağış aldığını hatırlattı.

Kasım ayı uzun süreli ortalamalara göre Çanakkale merkezin 2,5 katı yağış aldığını belirten Türkeş, "Kasım ayında uzun süreli ortalama 85 milimetreydi, şimdi 240,6 milimetre almış. Barajlardaki su seviyesi artmış. Bahar ayına daha emniyetli gireceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Son yağışlarla Atikhisar Barajı'ndaki su miktarının 26 milyon 947 bin metreküpe ulaştığını ifade eden Türkeş, "Çanakkale'nin yıllık su tüketiminin 12 milyon metreküp olduğunu düşündüğümüzde, en az bir yıl çok rahat edebileceğimiz yeterli suyun Atikhisar Barajı'nda olduğunu söylemek istiyorum. Bu yıl biraz daha yağış beklediğimiz için nisan ayına kadar sistem yağışları da olacağı için benim öngörüm Atikhisar'da yaza yüzde 60-65 doluluk oranıyla gireceğiz. Bu da önemli bir su kaynağına kavuşacağımız anlamına geliyor." dedi.

"Türkiye'nin büyük bir bölümünde normalin üzerinde yağış bekleniyor"

Bu yıl Türkiye'nin büyük bir bölümünde normalin üzerinde yağış beklendiğini belirten Türkeş, sözlerine şöyle devam etti:

"Kuzey Atlantik salınımının negatif evresi yani Güney Avrupa ve Akdeniz'den Türkiye'ye daha fazla yağış getiren orta enlem ve Akdeniz siklonlarını bekliyorduk. Sıcaklıklar yine normallerin üzerinde. Bu normal bir eğilim küresel ortalama açısından. Tabi yağışlar aralık ayında da devam etti ancak aralıkta yağışlar biraz şiddetli oldu. Akdeniz'den gelen bir orta enlem siklonunun, bu kez batıda yani Balkanlar ve Yunanistan üzerinden Akdeniz'de, normalinden daha uzun süre kalması nedeniyle belirli alanlarda Çanakkale yöresinde olduğu gibi uzun süreli etkili yağışlara yol açtı."

Deniz seviyesi yükselmelerinin, fırtına kabarmalarının ve sellerin en fazla etkilediği alanlardan birinin deltalar olduğunu ifade eden Türkeş, buna benzer örneğin Çanakkale'nin Lapseki ilçesine bağlı Umurbey beldesinde yaşandığına dikkati çekerek, yerleşim olmaması gereken ancak geçmişte imar izni almış olan yazlıkların yer aldığı bu yerin sular altında kaldığını söyledi.

"Taşkınların birleştiği alanlar afet alanlarına dönüşebilir"

Türkiye'de özellikle kıyı ovalarında, taşkın ve delta ovalarında artık yapılaşmaya izin verilmemesi gerektiğini vurgulayan Türkeş, "Özellikle denizden fırtına kabarması aynı zamanda önceki gün yaşadığımız gibi karadan kuvvetli yağışlar nedeniyle sellerin, taşkınların birleştiği alanlar afet alanlarına dönüşebilir. Bu bir kent için de olabilir. Çanakkale eski şehir ve taşkın delta ovasının üzerinde oluşmuş. Düşünün ki aynı anda hem fırtına kabarması oldu hem de Sarıçay boyunca taşkın oldu ve Çanakkale su altında kalabilir." diye konuştu.

İklim değişikliği mücadelesinde, önlemlere ağırlık verilmesi gerektiğini dile getiren Türkeş, "Nedir onlar? Fosil yakıtlarının kullanımından hızla vazgeçmek, karbon ayak izini, su ayak izini azaltmak. Aynı zamanda iklim değişikliği afetlerinin olumsuz etkilerinden daha az etkilenecek insan sistemlerini kurmamız, iklim direngen yeşil akıllı kentler oluşturmamız, sürdürülebilir iklim direngen tarım ve su kaynakları yönetimine geçmemiz, kuraklığa hazır olmamız gerekiyor." diyerek sözlerini tamamladı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'de debisi yükselen Kepez Çayı taştı https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkalede-debisi-yukselen-kepez-cayi-tasti-6198/

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, kentte etkili olan sağanağa ilişkin, "Çok şükür herhangi bir insanımızda mağduriyetimiz söz konusu değil, herhangi bir kaybımız yok." dedi.

Çanakkale'de dün öğleden itibaren etkili olan şiddetli yağış nedeniyle debisi yükselen Kepez Çayı taştı. Çevrede yaz aylarında yaşanan yangınlar sonrası toprağa tutunamayan ağaçlar, çayda akan suyun şiddetiyle sürüklendi.

Çayın denizle bağlandığı noktadaki köprünün akış menfezlerini tıkayan ağaçlar, iş makineleriyle bulundukları yerden kaldırıldı. Tıkanan çayın denize daha kolay akması sağlandı.

Kepçeye binerek, taşan Kepez Çayı'nda incelemelerde bulunan Vali Aktaş, AA muhabirine, aşırı yağışlar öncesinde meteorolojik uyarılar yapıldığını söyledi.

Çanakkale'de kuvvetli yağışın devam ettiğini belirten Aktaş, son orman yangınlarında zarar gören ağaç kalıntılarının dereleri kapatmasından dolayı Kepez Çayı'nda ve çevre köylerde sıkıntılar yaşandığını anlattı.

Aktaş, son duruma ilişkin şu bilgileri aktardı:

"Çok şükür herhangi bir insanımızda mağduriyetimiz söz konusu değil, herhangi bir kaybımız yok. DSİ, Özel İdare, jandarma, emniyet, AFAD, Kızılay herkes sahada. Herkes görevini yapıyor. Tüm tedbirlerimiz alınmış vaziyette. Afet Koordinasyon Merkezi gece boyunca çalıştı, bugün de çalışacak. Motosikletli kuryelerinin mağdur olmamaları için trafiğe çıkmamalarını istedik. Çalışmalarımız devam ediyor. Yağışlar gün boyu devam edeceğinden vatandaşlarımızın dikkatli olmalarını, risk olan bölgelerden uzak olmalarını istirham ediyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'de sağanak nedeniyle debisi yükselen dere taştı https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkalede-saganak-nedeniyle-debisi-yukselen-dere-tasti-9854/

Kentte öğleden sonra başlayan sağanak hayatı olumsuz etkiledi. Köy içindeki bir özel okulda eğitim gören çocuklarını almaya gelen velilerin araçları, Kalabaklı Deresi'nin aniden taşması sonucu sular altında kaldı. Sürücülerden bazıları kendi imkanlarıyla araçlarını kurtarırken araçların bir kısmı da kepçe yardımıyla bulunduğu yerden çıkarıldı.

İl merkezinden köye gelen ve içinde 4 kişinin bulunduğu bir araç da su basan yolda ilerleyemeyince çekici yardımıyla kurtarıldı.

Köydeki bazı evleri de taşkın nedeniyle su bastı. Bölgeye sevk edilen ekipler, taşan deredeki suyun akışını kolaylaştırmak için dozer ve kepçelerle çalışma başlattı.

Köydeki bazı evleri de taşkın nedeniyle su bastı. Bölgeye sevk edilen ekipler, taşan deredeki suyun akışını kolaylaştırmak için dozer ve kepçelerle çalışma başlattı.

Kalabaklı Deresi'nin taşması sonucu Kepez beldesindeki balıkçı barınağındaki bazı tekneler de zarar gördü.

Çanakkale Valiliğinden yapılan duyuruda, Kalabaklı ve bölgedeki bazı köylere ulaşımı sağlayan yolun yoğun sağanaktan dolayı trafiğe kapatıldığı bildirildi.

Duyuruda, sürücülerin alternatif güzergah yollarını kullanmaları, yol üzerindeki trafik işaret ve işaretçilerine dikkat etmeleri uyarısında bulunuldu.

Vali Aktaş, köylülerle görüştü

Selin yaşandığı alanlarda yaraların sarılması için İl Özel İdaresi, Belediye, Karayolları, DSİ, AFAD ve İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından çalışmalar hızla devam ediyor.

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, İl Jandarma Komutanı Albay Sadi Akman, İl Genel Meclisi Üyesi Şener Akçay, AFAD Müdür Vekili Abbas Aslan ile aşırı yağışlar sonucunda selin yaşandığı Kalabaklı grup köy yolu ve Kepez Çayı'nda incelemelerde bulunarak bölgede yürütülen çalışmaların son durumu hakkında bilgi aldı.

Sele maruz kalan yerleşim yerlerinde vatandaşları dinleyen ve "geçmiş olsun" dileklerini ileten Vali Aktaş, Çanakkale'de olumsuz hava koşullarının bir süre daha devam edeceğini belirterek hem kamu kurum ve kuruluşların hem de vatandaşların tedbirli olmalarını istedi.

Çanakkale Valiliğinden yapılan açıklamada ise "İl genelinde beklenen olumsuz hava koşullarından dolayı 15 Aralık Cuma günü saat 19.00'dan başlayarak 16 Aralık Cumartesi günü saat 14.00'e kadar motosiklet, skuter, elektrikli skuter ve motokuryelerin trafiğe çıkması tedbiren yasaklanmıştır." ifadesi kullanıldı.

Buzlanma ve don uyarısı

Çanakkale Valiliğinden yapılan açıklamada ise Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü tarafından bugün saat 09.00'da başlayarak yarın saat 23.59'a kadar devam edecek meteorolojik uyarı yapıldığı hatırlatıldı.

Yarın öğle saatlerinden itibaren sıcaklıkların belirgin şekilde düşmesi ile yağışların il genelinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde, Çanakkale'nin iç kesimlerinde ise (Çan, Yenice, Biga ve Bayramiç) yer yer orta kuvvette kar şeklinde görülmesi, yağışların cumartesi gece saatlerine kadar etkili olmasının tahmin edildiği aktarılan açıklamada, ani sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar, ani rüzgar ve kısa süreli fırtına ile kar yağışı olması beklenen yerlerde buzlanma ve don olayı gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması uyarısında bulunuldu.

Açıklamada, etkili olan sağanak yağışlar dolayısıyla vatandaşların, taşkın riskine karşı dere yataklarından uzak durması ve tedbirli olunması, yüksek kesimlerde bulunulması, zemin ve düşük kodlu binalarda bulunulmaması gerektiği kaydedildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gökçeada ve Bozcaada feribot hatlarında yarınki bazı seferler iptal edildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/gokceada-ve-bozcaada-feribot-hatlarinda-yarinki-bazi-seferler-iptal-edildi-197/

Çanakkale Boğazı ile adalar hatlarında ulaşımı sağlayan GESTAŞ Deniz Ulaşım AŞ'den yapılan açıklamada, yarın Bozcaada'dan saat 07.00, Geyikli'den ise saat 08.00 seferlerinin gerçekleştirileceği, tarifede bulunan planlı diğer tüm seferlerin iptal edildiği bilgisine yer verildi.

Açıklamada, Gökçeada'dan saat 13.00 ve 18.00, Kabatepe'den ise saat 15.00 ve 20.00 seferlerinin iptal edildiği, Gökçeada'dan 07.00, Kabatepe'den 09.00 seferlerinin durumunun gün içinde netlik kazanacağı duyuruldu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale Boğazı'nda yoğun sis nedeniyle gemi trafiği durduruldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkale-bogazinda-yogun-sis-nedeniyle-gemi-trafigi-durduruldu-9891/

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, boğazda gemi trafiğinin yoğun sis dolayısıyla saat 09.00 itibarıyla geçici olarak çift yönlü askıya alındığı duyuruldu.

Gelibolu-Lapseki hattında seferler sis nedeniyle geçici olarak durduruldu

Çanakkale'de Gelibolu-Lapseki hattındaki arabalı vapur seferleri, sis yüzünden durduruldu.

Boğazı ile adalar hattında ulaşımı sağlayan GESTAŞ Deniz Ulaşım AŞ'den yapılan duyuruda, Gelibolu-Lapseki hattında, yoğun sis sebebiyle seferlerin geçici olarak yapılamadığı bildirildi.

Yoğun sis nedeniyle ilçe merkezinde de görüş mesafesinin düştüğü görüldü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'de barajların doluluk oranı yüzde 70'e ulaştı https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkalede-barajlarin-doluluk-orani-yuzde-70e-ulasti-9439/

Kasım ayında metrekareye 240 kilogram yağışın düştüğü Çanakkale'de, ölçümler tarihinin en yüksek kasım ayı yaşandı, sağanak, barajlardaki doluluk oranının iki kat artmasını sağladı.

Çanakkale ve ilçelerinde son günlerde etkili olan sağanakla birlikte barajlardaki doluluk oranı iki kat artarak yüzde 70'e ulaştı. Kentte uzun yıllar ortalaması kasım ayında 84,9 iken, bu yıl kasım ayında metrekarede 240 kilogram yağış kaydedildi. Ölçümler tarihinin en yüksek yağışlı kasımı yaşandı.

Son günlerde yaşanan sağanağın etkilerini AA muhabirine değerlendiren Prof. Dr. Türkeş, Türkiye'nin büyük bir bölümünde ve Akdeniz Havzası'nın bir bölümünde 2019 yılından beri sonbahar ve kış kuraklıklarının baskın olduğunu söyledi.

Bu nedenle son 5 yıldır sonbaharda özellikle ekin zamanı tohum atmanın toprağın kuru olması nedeniyle sorun olduğunu aktaran Türker, "Bu yıl da geçen yıldan ödünç bir kuraklık vardı. Bunun üzerine yaz kuraklığı eklendi. Kasım ayına kadar da kurak geçti. Bu kötüydü. Kasım ayında, son 6 aylık kuraklığın etkisini şimdilik gidermek değil ama hafifleten bereketli yağışlar aldık." değerlendirmesinde bulundu.

Türker, bunun hem Marmara Bölgesi'nin büyük bir bölümü hem de Türkiye'nin bazı bölgeleri için de geçerli olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Çünkü Marmara'da çok belirgin bir kuraklık vardı. Uzun süreli kuraklık indislerine baktığımızda 12-24 aylık ve odağında da Marmara Denizi ile İstanbul ve Çanakkale yöresini içeren bir kuraklık söz konusuydu. Şimdilik meteorolojik kuraklığın etkisini hafifleten yağış aldık. Çanakkale yöresinde ve İstanbul'da kar yağışı uzun süreli olmadığı için şimdilik şiddetli kuraklığı gideren ve ekim başına göre doluluk oranları pek çok barajda iki katına çıkan bir yağış aldık."

Barajlarda doluluk oranı yüzde 70

Çanakkale'deki barajlarda ekim başına göre iki katı artış ve yüzde 70 doluluk oranı olduğunu aktaran Türkeş, sözlerine şöyle devam etti:

"Bayramiç Barajı'nda doluluk oranı ekim başında yüzde 17 idi, yüzde 35'e ulaşmış ama buradan şunu çıkarmamak lazım 'Ne güzel kuraklık bitti.' Böyle bir şey yok. İklim giderek çok daha değişken ve kuraklıkların sıklıklarının şiddetinin artma olasılığı bekleniyor önümüzdeki yıllarda. Bir de hava sıcaklığı yağış yağsın ya da yağmasın uzun süreli ortalamalardan, normallerden artık hep çok daha sıcak. Bu yıl da yağış aldık ama Akdeniz Havzası'nın büyük bir bölümünde, Güney Avrupa ve Türkiye bölgesi uzun süreli ortalamalardan daha sıcak. Tüm bölgeler değil ama Türkiye'nin kuzeybatı ve kuzeyi büyük bir olasılıkla orta enlem ve Akdeniz siklonları Türkiye'yi daha fazla etkilediği için normalin üzerinde yağış alabilir. Günlük hava tahmini değil bu.

Sonuçta Türkiye ve bölgesinde hava ve iklimi etkileyen geniş ölçekli basınç rüzgar sistemleri var. Bir de bizim uzak bağlantı desenleri adını verdiğimiz, atmosferik salınım indisleriyle gösterdiğimiz atmosferik salınım desenleri var. Bunlara baktığımızda bu yıl Kuzey Atlantik salınımının daha çok negatif evresini yani uzun süreli ortalamalardan daha sıcak ve yağışlı yani nemli ılıman koşulların olma olasılığı daha yüksek gözüküyor mevsimsel olarak. Bu güzel bir haber. Yani bu yıl önceki yıllardan farklı olarak sonbahar sonu ve kışta daha fazla yağış alacağız. Tek eksiğimiz uzun süreli kar yağışı."

"Lodos fırtınası kıyısal su taşkınlarına yol açtı"

Yaşanan sağanakla denizlerin taşmasına ilişkin değerlendirmede bulunan Türkeş, alçak kıyı kuşaklarında "fırtına kabarması"nın etkili olduğunu söyledi.

Çanakkale, İzmir ve güney kıyıları için lodos fırtınası ile Güney Marmara ve Karadeniz için karayel ve yıldızdan esen kuvvetli rüzgarların yol açtığı fırtına kabarmalarının kıyısal su taşkınlarına yol açtığını aktaran Türkeş, orta enlem siklonlarının derin olduğu her durumda geçmişte olduğu gibi yaşanabildiğini söyledi.

Bunlara karşı jeoteknik önlemlerin alınması gerektiğine işaret eden Türkeş, "Bundan sonra bütün kıyı kentlerimizde en az 2-3 metre yüksekliğe kadar olan kotlarda dalga fırtınasının etkisini azaltabilmek için denizel ekosistemleri bozmadan, kıyı ve kordonun gerisine, deniz içinde gelen fırtına dalgasının daha açıkta kırılmasını sağlayacak iri kaya blokları ile denizi tahkim etmemiz gerekiyor." önerisinde bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'deki şiddetli yağıştan 7 bin dönüme yakın tarım arazisi zarar gördü https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkaledeki-siddetli-yagistan-7-bin-donume-yakin-tarim-arazisi-zarar-gordu-9765/

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'de sağanak ve fırtına Assos'ta zarara neden oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkalede-saganak-ve-firtina-assosta-zarara-neden-oldu-1661/

İlçede sabah saatlerinde başlayan sağanak ve kuvvetli fırtına nedeniyle çatılar uçtu, ağaçlar ve elektrik direkleri devrildi.

İlçe merkezinden Assos'taki turizm işletmelerine ulaşımın sağlandığı Sazlı yolundaki bazı evlerin çatıları zarar görürken, sahilde bulunan turizm işletmelerinin büyük bölümünde hasar meydana geldi.

Ayvacık Kaymakamı Salih Sak fırtınadan zarar gören bölgede inceleme yaparak, yetkililerden bilgi aldı.

Fırtınanın etkisini kaybetmesinin ardından Kaymakamlık ve İl Özel İdaresi ekipleri bölgede temizlik çalışması başlattı.

Kepçeler rüzgarla beraber uçan çatı parçaları ve diğer enkazı kaldırıp bir süre kapanan köy bağlantı yolunu ulaşıma açtı.

Turizm işletmecisi Mehmet Kırbaş, gazetecilere, çok kısa bir sürede yaşanan olayda bölgedeki işletmelerin büyük zarar gördüğünü söyledi.

Günün aydınlanmasıyla birlikte zararın net bir şekilde ortaya çıkacağını ifade eden Kırbaş, yaz döneminde kullanılan bazı malzemelerin de fırtınada parçalandığını kaydetti.

Murat Yarar ise fırtınanın olduğu an bomba patlamasına benzeyen bir ses duyduklarını belirterek, ailesiyle çok korktuklarını anlattı.

Bursa'da kuvvetli lodos yaşamı olumsuz etkiliyor

Bursa'da etkili olan kuvvetli lodos nedeniyle ağaçlar yola devrildi, bazı binaların çatıları uçtu.

Kuvvetli rüzgar nedeniyle merkez Osmangazi ilçesi Hastayurdu Caddesi'ndeki Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin bahçesindeki ağaç yola devrildi.

Aynı yolda seyir halindeki bir otobüsün arka camına çarpan çatı sacı nedeniyle 2 yolcu hafif yaralandı.

Yolcular 112 Acil Sağlık ambulanslarıyla Çekirge Devlet Hastanesi'ne götürüldü.

Öte yandan kentin birçok noktasında binaların çatıları uçtu, ağaçlar yola devrildi.

Bursa'da restorasyonla yeniden ayağa kaldırılan Balibey Han'ın üstündeki kafenin verandası da hanın içine düştü.

Ekipler bölgeyi güvenlik şeridiyle kapatarak önlem aldı.

Etkisini akşam saatlerine kadar sürdürmesi beklenen rüzgara karşı, Bursa Büyükşehir Belediyesi, AFAD ve itfaiye ekiplerinin çalışmaları sürüyor.

Yetkililer, olumsuzluklara karşı vatandaşları uyardı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'de sağanak nedeniyle dere taştı, çilek bahçeleri su altında kaldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkalede-saganak-nedeniyle-dere-tasti-cilek-bahceleri-su-altinda-kaldi-1069/

Kalkım beldesinde gece yarısı başlayan ve yaklaşık 3 saat süren sağanak, derenin taşmasına yol açtı.

Çilek bahçelerinin su altında kaldığı beldede, yağışın yol açtığı olumsuzlukların giderilmesi için belediye tarafından çalışma başlatıldı.

Kalkım Belediye Başkanı İbrahim Taşkın, AA muhabirine, sağanağın ardından belde genelinde çalışma başlattıklarını söyledi.

Taşkın, "Sağanak yağış sonrası görülen taşkınlara müdahale ettik. Dere yatağındaki 4 eve sel sularının girmesine maalesef engel olamadık. Evlerdeki eşyalar kullanılamaz durumda." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'de debisi yükselen Kepez Çayı taştı https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkalede-debisi-yukselen-kepez-cayi-tasti-6961/

Kent genelinde sabah saatlerinde başlayan ve aralıklarla devam eden sağanak nedeniyle merkeze bağlı Kepez beldesinden geçen Kepez Çayı'nın debisi yükseldi.

Bir süre sonra taşan çay balıkçı barınağındaki teknelere zarar verdi.

Çok sayıda tekne taşkından zarar görürken mal sahipleri bölgeye gelerek teknelerinin iplerini sağlamlaştırdı.

İçi su dolan ve akıntıya kapılan bazı tekneler ise battı.

Kepez Belediyesi ekipleri bölgede temizlik çalışması başlatırken taşkın bölgesindeki büyük ağaç ve dal parçaları barınaktaki teknelere zarar vermemesi için kepçelerle toplanmaya çalışılıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kuvvetli lodos limandaki 2 tekneyi batırdı https://mail.gazetebirlik.com/haber/-kuvvetli-lodos-limandaki-2-tekneyi-batirdi-7961/

Bölgede geceden bu yana aralıklarla etkili olan lodos fırtınası öğleden sonra Gelibolu'da hızını artırdı.

Limanda bağlı teknelerini korumak için şiddetli lodosla mücadele eden balıkçılar, yedek iplerle teknelerini bağlamaya çalışırken, kimileri de fırtınaya aldırmadan teknelerin üstlerine çıkarak liman duvarlarına vurmaması için mücadele verdi.

Burada bağlı bulunan 2 tekne lodos nedeniyle battı.

Öte yandan lodosun oluşturduğu dev dalgalar kordon boyunda bulunan işletmelere kadar ulaştı.

Gelibolu Belediyesi ekipleri ilçedeki tarihi evler ve yıkılma tehlikesi bulunan yapıların önlerinde tedbir aldı.

Gazı Süleyman Paşa Mahallesi'nde de bazı ağaçların dalları kırıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'de çıkan orman yangınında soğutma çalışmaları devam ediyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkalede-cikan-orman-yangininda-sogutma-calismalari-devam-ediyor-1592/

Dün akşam saatlerinde Ilgardere mevkisinde ormanlık alanda neden çıktığı henüz belirlenemeyen yangın, ekiplerin müdahalesi ve bölgedeki yağışla birlikte büyük ölçüde kontrol altına alınmıştı.

Gece boyunca soğutma işlemini sürdüren ekipler, günün ilk ışıklarıyla helikopterlerin de yardımıyla çalışmalarını hızlandırdı.

Bölgedeki soğutma ve hasar tespit çalışmaları devam ediyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale Savaşları'nın ilk şehitleri anıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkale-savaslarinin-ilk-sehitleri-anildi-4803/

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığınca, 18 Mart 1915'teki Deniz Savaşı'ndan 4,5 ay önce yaşanan olayda şehit düşen askerler için düzenlenen program, Gelibolu Yarımadası'ndaki Seddülbahir Köyü Camisi'nde mevlit okutulmasıyla başladı.

Seddülbahir Kalesi'nin girişinde yer alan İlk Şehitler Anıtı'nda devam eden anma etkinliğinde, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Eceabat Kaymakamı Murat Çiçek, şehit yakınları, gaziler, öğrenciler ile vatandaşlar tarafından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Eceabat Müftüsü Sinan Çetin'in şehitler için dua etmesinin ardından Vali Aktaş ve beraberindekiler, İlk Şehitler Kabristanı'na karanfil bıraktı.

Kaşdemir, törenin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Tarihi Alan Başkanlığı olarak yaşanan büyük mücadeleyi, vatan savunmasını asla unutmamak, bu topraklarda doğan Çanakkale ruhunu unutturmamak ve gelecek uşaklara aktarmak için çalıştıklarını söyledi.

Her zaman büyük bir güçle, gayretle çalışacaklarını ifade eden Kaşdemir, şöyle konuştu:

"Çalışmalarımızdaki ilhamı Çanakkale ruhundan alıyoruz. İnşallah Cumhuriyet'imizin 100. yılında, Cumhuriyet'e giden ilk yolların başladığı ve kurtuluşa olan inancın ortaya çıktığı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün tarih sahnesine ilk çıktığı bu mekanlarda, Çanakkale ruhu da Milli Mücadele ruhu da Cumhuriyet ruhu da asla eksik olmayacak ve kıyamete kadar var olacak. Bir kez daha bize bu toprakları vatan yapanları, bu toprakları kurtaranları, bu topraklarda Cumhuriyet'i kuranları Çanakkale'yi geçilmez yapanları, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, kahraman arkadaşlarını ve kahraman Mehmetçikleri rahmet, minnet ve şükran duygularımızla anıyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'de orman yangını çıktı https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkalede-orman-yangini-cikti-3865/

Ayvacık'a bağlı Güzelköy'deki ormanlık alandan duman çıktığı ihbarı üzerine, bölgeye 2 helikopter, 1 ilk müdahale aracı, 5 arazöz, 3 su ikmal aracı, 1 dozer, 1 treyler ve orman ekipleri sevk edildi.

Ekiplerin, çıkış nedeni henüz belli olmayan yangını söndürme çalışmaları sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkaleli zıpkıncının kamerasına nesli tehlike altında olan "çizgili yunus" takıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkaleli-zipkincinin-kamerasina-nesli-tehlike-altinda-olan-cizgili-yunus-takildi-4900/

Lüfer avlamak için su altı kamerasını da yanına alarak Eceabat ilçesi açıklarında dalış yapan Atasev, biri ters yüzen iki yunusu fark etti.

Yunuslardan biri sevimli poz verircesine Atasev'in kamerasına yaklaştı. Bir süre kameraya bakıp başını sallayan yunus, daha sonra Atasev'in yanından uzaklaştı.

Kerem Atasev, AA muhabirine, boğazda zıpkınla balık avı için dalışlar yaptığını, lüferin bollaştığı bugünlerde derin sulara indiğini söyledi.

Lüfer ararken altından iki yunusun geçtiğini belirten Atasev, "Bundan 10 dakika sonra 15 metrede bir taşın yanında lüfer beklerken yunus geldi. Çok da sevimli bir hayvan. Hala denizlerimizde hayat var, canlılık var, çeşitlilik var. Bunları görüyoruz mutlu oluyoruz." dedi.

Atasev, Çanakkale Boğazı'nın tür çeşitliliği konusunda çok zengin olduğunu vurguladı.

Yine boğazda 2021'deki dalışı sırasında ters yüzen yunusu görüntülediğini anlatan Atasev, "Lüferin bollaşmasıyla ardından orkinos, yunus, akya gibi avcı balıklar geliyor. Lüferin peşinde olan balıklar çok geliyor. Ortaya çok güzel görüntüler çıkıyor." ifadesini kullandı.

Atasev, yunusa çok yaklaştığını ve bundan korkmadığını dile getirdi.

O anda yaşadıklarını aktaran Atasev, şu bilgileri verdi:

"Kameranın düğmesine basıp basmadığımı hatırlamıyordum. O anda kameranın kırmızı ışığının yanıp söndüğünü görünce rahatladım çünkü 'Tamam, çekiyorum. Bunu gösterebilirim.' diye düşündüm. Daha önce de birkaç defa karşılaştığım için bana hamle yapacak, benim canımı yakacak bir hayvan gibi gelmiyor. Hatta 10 dakika sonra onun olduğu yere tekrar daldım. İlk defa bu kadar yakına geldi. Hep uzaktan geçerlerdi, seslerini, tıkırtılarını duyardım. Bu kadar yaklaşacakları hiç aklıma gelmezdi. O bana yaklaşırken hep düşündüm 'Şimdi dönecek, gidecek' diye ama dönmedi. Çok keyifliydi."

"Doğa koruma kuruluşları tarafından korunan bir tür"

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesinden emekli deniz biyoloğu Prof. Dr. Sezginer Tunçer de Atasev'in görüntülediği çizgili yunusun, Çanakkale Boğazı ve Saros Körfezi'ne doğru göç eden bir türe benzediğini belirtti.

"Stenella coeruleoalba"nın diğer yunuslarda olduğu gibi avlanması, yakalanması yasak, doğa koruma kuruluşları tarafından korunan bir tür olduğuna değinen Tunçer, şöyle devam etti:

"Bunların Akdeniz'deki dağılımlarına baktığımız zaman 5 türden biri. Doğaseverler bunları yakından takip etmeyi çok seviyorlar. Zıpkıncı arkadaşı da tebrik ediyorum. Adeta onunla dost gibi olmuş. Çok yakınına gelmiş. Bu kadar yakın mesafeden çekmiş olması büyük bir başarı. Demek ki Çanakkale Boğazı'nda iyi av yapan bir yer burası. Bu canlılar da karnivor (sadece etle beslenen) oldukları için bölgedeki balıklarla geçimlerini sürdürüyorlar."

Tunçer, mesleki hayatında kendisinin böyle bir görüntüyü ilk kez izlediğini ifade etti.

Bölgede su altı avcılığı yapanların özellikle yunus ve avlanması yasak diğer türlerle ilgili bilinçli davrandığını anlatan Tunçer, bu yunus türünün de Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğinin (IUCN) kırmızı listesinde olduğunu sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'de orman yangını https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkalede-orman-yangini-6867/

Söğütlüyalı mevkisindeki ormanlık alandan duman yükseldiği ihbarı üzerine Çanakkale'de konuşlu 1 helikopter ile çok sayıda kara ekibi yangın mahalline sevk edildi.

Ekiplerin havadan ve karadan müdahalesi sonucu kontrol altına alınan yangın nedeniyle 2,8 hektar alan zarar gördü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Nesli tehlike altındaki boz yunus, Gökçeadalı balıkçının oltasına takıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/nesli-tehlike-altindaki-boz-yunus-gokceadali-balikcinin-oltasina-takildi-2148/

Gökçeada'da 35 yıldır balıkçılık yapan Uğur Özdemir, kılıç balığı avlarken denize attığı oltanın misinasına büyük bir balık kuyruğundan dolandı.

Özdemir, boz yunus olduğunu fark ettiği canlıyı tekneye doğru yavaş yavaş çekerek misinayı bıçakla kesti. Kuyruğundan biraz yara alan boz yunus, özgürlüğüne kavuşunca teknenin yanından uzaklaştı.

Boz yunuslar, Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğinin (IUCN) kırmızı listesinde bulunan, nesli tehlikeye girdiği için koruma altında olan ve bölgede bilim insanlarınca en son 13 yıl önce gözlenen bir tür olarak biliniyor.

"Ekolojik sistem olarak denizlerin buna çok ihtiyacı var"

Yaşadıklarını cep telefonunun kamerasıyla kaydeden Uğur Özdemir, AA muhabirine, boz yunusu kurtararak gerekeni yaptığını söyledi.

Balık avında kullandıkları olta takımları günübirlik olduğu için bu tür kurtuluşların birçok kez gerçekleştiğini belirten Özdemir, şöyle devam etti:

"Oltama takılan balığı uzak bir mesafeden görmeme rağmen Grampus olduğunu anladım. Marmara ve Karadeniz'de bu hayvanı göremezsiniz. Ege ve Akdeniz'de görülen Grampus türü. Yunustan 200-300 kilogram daha büyük oluyorlar. Güçlü hayvanlar. Baktım uzaktan suyun üzerinde duruyor. Köpekbalığı gibi yelesini çıkarmış duruyor. Sürekli gördüğüm için hayvanı tanıdım. Yanına gidince gördüm ki takımımıza dolanmış. Elimizden gelen müdahaleyi yaptık, kalması gerektiği yere saldık. Bu hayvanlar yaşlandıkça beyazlıyorlar. Bunun yaşı ne küçük ne büyük. Kilosu da 300-350 kilogram, büyük bir hayvandı. Saldık, çok mutluyuz, sürekli yapıyoruz bu geri dönüşümü."

Özdemir, uluslararası derin suda avcılık yaptığını ve bu türle bazen karşılaştığını ifade etti.

Halkı bilinçlendirmek için balık türlerini görüntüleyip sosyal medyadan paylaştığını dile getiren Özdemir, "Ben bilinçliyim, ticari balıkçıyım. Para etmeyen şey bizde denize salınır. Yasaklı balıklar oluyor. Bu tür balıkların ölmesi gerekmiyor. Ekolojik sistem olarak denizlerin buna çok ihtiyacı var. Büyük köpek balıkları denk geliyor. Köpek balıklarının da geri dönüşümünü sağlıyorum. Oraya lazım onlar." diye konuştu.

Boz yunusları genellikle dörtlü gruplar halinde gördüğünü aktaran Özdemir, bu canlının av haritasını takip ederek bölgeye geldiğini sözlerine ekledi.

"Etobur olup, en sevdikleri canlılar arasında kalamar gelmektedir"

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesinden emekli deniz biyoloğu Prof. Dr. Sezginer Tunçer de balıkçı Özdemir'in misinasına kuyruğu dolanan türün koruma altında sayılan önemli deniz memelilerinden olduğu bilgisini verdi.

Latince adı "Grampus griseus" olan bu türün IUCN tarafından koruma altına alındığını, yakalanması ve avlanmasının kesinlikle yasak olduğunu vurgulayan Tunçer, şunları kaydetti:

"Bu görüntülerden anlaşılacağı üzere bu bir ergen birey olarak karşımıza çıkmaktadır ve 2,5-3 metre olduğu tahmin edilmektedir. Daha önce yaptığımız araştırmalar sırasında Saros Körfezi'nin Kuruçeşme Limanı'nda benzer bir olayla biz de karşılaştık fakat hayvan çok yaralı olduğu için denize tekrar kavuşturamadık. Yaptığımız ölçümler sırasında bu erkek bireyin 3 metre 34 santimetre olduğu karşımıza çıktı.

Bu canlılar Atlantik kökenli olup Akdeniz'e dağılımlarını sürdürmektedirler. Sürekli olarak aşırı avcılık ve bilinçsizce yapılan davranışlardan etkilenmekte olup, soyu ve nesli tehdit altında olan türler arasında. Bu canlılar etobur olup, en sevdikleri canlılar arasında kalamar gelmektedir. Bu balıkçı arkadaşları tebrik ediyoruz. Bu canlıları tekrar gördüklerinde en hızlı biçimde tekneye almadan denizde müdahale edip hayatlarını sürdürmelerini sağlamaları gerekir."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkaleli Sayın usta 47 yıldır pikapların ömrünü uzatıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkaleli-sayin-usta-47-yildir-pikaplarin-omrunu-uzatiyor-3039/

Keskin, elektrikle veya pille çalışan, plak dinlemekte kullanılan pikabın nostaljik dünyasıyla 16 yaşındayken babası sayesinde tanıştı.

Pikap tamircisi olan babasını izleye izleye işin inceliklerini öğrenen Keskin yıllar içinde Türkiye'de az sayıdaki pikap tamircisinden biri oldu.

Ses kalitesi yüksek olan pikapları tamir eden Keskin nostaljik yaşamın müzikal anlamda önemli bir parçası olan bu cihazların ömrünü uzatıyor.

"Müthiş bir keyif"

Sayın Keskin, baba mesleğinden dolayı eski cihazların, pikap sistemlerinin içinde doğduğunu söyledi.

Bu işi 47 yıldır yaptığını ve hobi gibi gördüğünü dile getiren Keskin, "Türkiye'de eski pikapları tamir eden 7 kişiden biriyim. Yeni kuşaktan da bu cihazlarla ilgilenmek isteyenler var ama ne kadar ileriye gittiklerini bilmiyorum. Çıraklar ise pek meraklı değiller, keşke olsalar." dedi.

Keskin, pikapta plak çalarak müzik keyfi yaşamanın son dönemde yeniden rağbet görmeye başladığını ifade etti.

Pikaptan çıkan sesin kaliteli olduğunu vurgulayan Keskin şöyle konuştu:

"Bu eşsiz müzik deneyimi günümüzde yeniden popüler olmaya başladı. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de vatandaşlar yeniden plak dinlemeye başladı. Tekrar plağa dönüş var çünkü plaktan doğal bir ses alıyorsunuz. Çok güzel bir hobi. Plağı alıyorsunuz, pikaba koyuyorsunuz dinlemeye başlıyorsunuz. Müthiş bir keyif."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'de şiddetli yağış etkili oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkalede-siddetli-yagis-etkili-oldu-3755/

İlçede sabahın erken saatlerinde başlayıp daha sonra şiddetini artıran sağanak nedeniyle kentten geçen Kocabaş Çayı'nın su seviyesi yükseldi.

Çayın Marmara'ya döküldüğü bölgede deniz suyunun rengi değişti.

Yollarda biriken suların tahliyesi için çalışma başlatan Lapseki Belediyesi ekipleri, rögar kapaklarının tıkanmaması için temizlik çalışması yaptı.

Zaman zaman şiddeti artan yağış ve oluşan su birikintileri, yollarda yürümeye çalışanlara zor anlar yaşattı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale Boğazı'nda trafik, arızalanan tanker nedeniyle geçici olarak askıya alındı https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkale-bogazinda-trafik-arizalanan-tanker-nedeniyle-gecici-olarak-askiya-alindi-6470/

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, SAPPHO isimli tanker, İstanbul'dan Yunanistan'a seyir halindeyken Çanakkale Boğazı'nda makine arızası verdi. 183 metrelik tanker için Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne bağlı Kurtarma-13 ve Kurtarma-15 römorkörleri bölgeye yönlendirildi.

Durum nedeniyle Çanakkale Boğazı'ndaki gemi trafiği güney-kuzey yönünde geçici olarak askıya alındı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"8. Gelibolu Maratonu" pazar günü koşulacak https://mail.gazetebirlik.com/haber/8-gelibolu-maratonu-pazar-gunu-kosulacak-3289/

"8. Gelibolu Maratonu", Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çanakkale Valiliği ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığınca "2. Yüzyıla Omuz Omuza" sloganıyla gerçekleştirilecek.

Maratona bu yıl 14 ülkeden sporcular katılacak. Organizasyon, pazar günü saat 09.00'da Namazgah Tabyası'ndan başlayacak.

42 kilometrelik maraton koşusuna 67, 21 kilometrelik yarı maratona 290, 10 kilometre koşusuna 780 ve 1915 kilometrelik halk koşusuna 2000 kişi katılacak.

Maraton tematik bir parkurda düzenlenecek

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer Kalkan, Turset Project Management Genel Müdürü Özgür Emeklioğlu, Anadolu Hamidiye Tabyası'ndaki bir restoranda maratona ilişkin bilgi verdi.

Kaşdemir, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı olarak, "Çanakkale'ye herkes gelsin" anlayışıyla çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirtti.

Tarihi alanın Türkiye'nin ve dünyanın buluşma noktası haline geldiğini, Çanakkale'ye binlerce ziyaretçinin geldiğini, bu ziyaretçilerin Çanakkale'yi tanıdığını, konakladığını, zaman geçirdiğini ifade eden Kaşdemir, "Amacımız herkesi Çanakkale'ye davet etmek, misafir etmek. Çünkü Çanakkale, Türk milletinin ortak paydasıdır." diye konuştu.

Kaşdemir, tarihi alanda 24 Eylül'de Gelibolu Maratonu'nu düzenleyeceklerini, her yıl olduğu gibi tematik bir parkurda insanların isterse yürüyeceğini, isterse maratona katılacağını söyledi.

İsmail Kaşdemir, toplantıda ayrıca Troya Kültür Yolu Festivali'ne katkılarından dolayı tüm kurum, kuruluşlara ve Çanakkale halkına teşekkür etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağ makarasına yaptığı yuvada kuluçkaya yatan kumru nedeniyle balığa çıkmıyorlar https://mail.gazetebirlik.com/haber/ag-makarasina-yaptigi-yuvada-kuluckaya-yatan-kumru-nedeniyle-baliga-cikmiyorlar-4170/

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde balıkçılık yapan Gürkan Kul ve Yusuf Özen, bir kumrunun, tekneden attıkları ağı toplamakta kullandıkları makaraya yuva yapması nedeniyle denize açılmıyorlar.

Gelibolu'da 35 yıldır balıkçılık yapan Gürkan Kul, arkadaşı Yusuf Özen ile denize açılmak için Gelibolu'daki iç limanda bağlı "Şakir Reis" adlı kayığına gitti.

Son hazırlıkları tamamlayan balıkçılar, denize açılacakları sırada kayığın ön kısmındaki makaranın üstüne bir kumrunun yuva yaptığını gördü.

Kumrunun altındaki yumurtaları fark edince yuvayı bozmayan Kul ve Özen, yavrular kanatlanıncaya kadar denize açılmamaya karar verdi.

Kumru ile karşılaştığı anı cep telefonuyla görüntüleyen Özen'in, "Gel sen buraya makaranın üstüne yuvayı yap. Ne yapacağız şimdi? 20 gün asker ettin bizi, 20 gün seni bekleyeceğiz denize çıkmak için. Yaktın bizi." şeklindeki sözleri de kameraya yansıdı.

Yusuf Özen, yaklaşık 10 gündür kumrunun yavrularının yumurtadan çıkmasını beklediklerini, av yasağının bitmesine rağmen denize açılmadıklarını söyledi.

Yeni balık sezonu için tüm hazırlıklarını tamamlamalarına karşı sürpriz bir durumla karşılaştıklarını aktaran Özen, "Kumruyu bekliyoruz. Makaraya yumurtladı, biz de yavrunun çıkmasını bekliyoruz, yuvasını ellemedik. Denize gitmiyoruz. Yavruları çıkardığı zaman kısmetse denize açılacağız." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale Boğazı'nda arızalanan tekne balıkçı barınağına yanaştırıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkale-bogazinda-arizalanan-tekne-balikci-barinagina-yanastirildi-7317/

Çanakkale Boğazı'nda makineleri arızalanan tekne, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM) ekiplerinin müdahalesiyle balıkçı barınağına yanaştırıldı.

Boğazda seyir halindeki 7 metrelik özel teknenin makineleri, Kepez mevkisi önlerinde arızalandı.

Sürüklenmeye başlayan teknenin kaptanının durumu, Çanakkale Boğazı Gemi Trafik Hizmetleri Müdürlüğüne (VTS) bildirmesi üzerine bölgeye KEGM'ye ait "KIYEM-1" hızlı tahlisiye botu sevk edildi.

4 kişinin bulunduğu tekne yedeklenerek arızanın giderilmesi için Sarıçay'daki balıkçı barınağına yanaştırıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Engelli dalıcılar Anzak Koyu'ndaki batığa "zafer dalışı" yaptı https://mail.gazetebirlik.com/haber/engelli-dalicilar-anzak-koyundaki-batiga-zafer-dalisi-yapti-1698/

Üniversitenin Erdek'te düzenlediği Engelli Dalış Kampının ardından dalıcılar, aileleriyle Çanakkale’nin Eceabat ilçesindeki Kabatepe İskelesi'ne geldi.

Buradan Çanakkale Emniyet Müdürlüğü Deniz Polis Eğitim Merkezi Müdürlüğüne ait "Şehit İdris Atalan" eğitim gemisiyle denize açılan engelliler ve aileleri, kısa bir yolculuğun ardından dalış yapılacak alana ulaştı.

Dalış planının değerlendirilmesinin ardından 6 engelli dalıcı ve kurbağa adamlar, son hazırlıklarını tamamladı.

Her engelli dalıcı, 2 kurbağa adam eşliğinde İngiltere'de 1865'te yolcu taşımacılığına yönelik inşa edilen ancak donanmanın emrine verilerek Çanakkale'de çıkarma görevlerinde sahilleri aydınlatmada kullanılan Anzak Koyu açıklarındaki "SS Milo" batığına dalış yaptı.

Muharebelerde 26 Ekim 1915'te betonla doldurulup karaya oturtularak sabit iskeleye dönüştürülen, denizin 7 metre derinliğinde bulunan ve karadan da görülebilen batığa yapılan 20 dakikalık dalış suyun altından ve üstünden görüntülendi.

Engelli dalıcılar ve kurbağa adamlar, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla gerçekleştirdikleri "zafer dalışı"nın ardından denizde Türk bayrağı açtı.

"Engel durumunun hiçbir şeye engel olmadığını daha iyi anladım"

Dalış etkinliğine katılan Bağcılar Engelliler Sarayı Spor Kulübü Üyesi Ali Sağlam, zafer dalışının çok güzel geçtiğini, batığı dolaştıklarını belirterek, "Daha önce başka dalışlar yaptım ama batık dalışını ilk kez yapıyorum. İnsan duygulanıyor, hüzünleniyor. Atalarımız burada bir savaş vermişler, bunların kalıntılarını görünce hüzünleniyor insan. Atalarımızı yad etmek ve bir anı olması amacıyla bu dalışı düzenledik. Polis arkadaşlarımız bize eşlik ettiler, onlar sayesinde daldık." diye konuştu.

Üniversiteye yaptığı başvuru sonrası dalış eğitimi almaya başlayan, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksekokulu Dr. Öğretim Üyesi Ferhat Yalgın ile "SS Milo" batığına eğitim dalışı gerçekleştiren görme engelli tarih öğretmeni Gülay Bora da şunları ifade etti:

"Mükemmeldi, anlatılmaz yaşanır derler ya gerçekten çok güzeldi. Engel durumunun hiçbir şeye engel olmadığını daha iyi anladım böylelikle. Benim gibi deniz aşığı tüm engelli arkadaşlarıma buradan sesleniyorum, lütfen hiçbir engelin, bu spor için engel olmadığını unutmasınlar. Benim gibi dalmak isteyen arkadaşlarımı davet ediyorum."

"Çok keyifli bir etkinlikti"

Denizcilik Meslek Yüksekokulu Dr. Öğretim Üyesi Ferhat Yalgın, engellilerin bir hafta süren deniz eğitimlerini üniversitenin yerleşkesinde tamamladıklarını ve 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 101. yıl dönümünde zafer dalışını gerçekleştirdiklerini söyledi.

İzmir Emniyet Müdür Yardımcısı Alper Tuğbay da "zafer dalışı"nda Çanakkale Emniyet Müdürlüğü Deniz Polis Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Çanakkale Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı'nda görev yapan Deniz Polisi'ne destek vermek amacıyla İzmir'den geldiklerini belirtti.

Tuğbay, Cumhuriyetin yeni yüzyılında da engellilerle ilgili faaliyetler yapmayı sürdüreceklerini aktardı.

Çanakkale Deniz Polisi Eğitim Merkezi Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürü Kurbağa Adam Ufuk Deliktaş, böyle bir etkinliğe destek verdikleri için çok gururlu olduklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Özel arkadaşlarımızla ilgilenmek bizler için şeref. Zaten dalış konusunda gayet iyi bir ekibimiz var. Dolayısıyla sıkıntı olmadan arkadaşlar çok güzel bir dalış yaptı. Çok keyifli bir etkinlikti, kendilerine çok teşekkür ederiz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'nin Çan ilçesinde orman yangını çıktı https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkalenin-can-ilcesinde-orman-yangini-cikti-6239/

Çan Orman İşletme Müdürlüğü Karadağ Şefliğindeki Erenler Kulesi'nden gelen ormanlık alandan duman çıktığı ihbarı üzerine, ekipler olay yerine sevk edildi.

Çanakkale ve Bayramiç'te konuşlu 2 helikopter, Edremit'ten 2 uçak ile Çan Orman İşletmesi ve çevredeki işletmelerden kara unsurları, yangına müdahaleye başladı.

Belediye ekipleri ile çevre köylerde yaşayan vatandaşlar da söndürme çalışmalarına destek veriyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'deki orman yangını nedeniyle 1428 kişi tedbir amaçlı tahliye edildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkaledeki-orman-yangini-nedeniyle-1428-kisi-tedbir-amacli-tahliye-edildi-1331/

AFAD'dan yapılan açıklamaya göre, Çanakkale Damyeri mevkisi yakınlarında çıkan orman yangını kontrol altına alındı.

Yangına müdahale çalışmalarında 8 uçak, 30 helikopter, 241 arazöz, 81 su tankeri, Emniyet Genel Müdürlüğünden 22 TOMA, 468 diğer araç ve iş makinesi, 33 sivil toplum kuruluşundan 298 personel ve 72 araç olmak üzere toplam 3 bin 199 personel ve 922 hava ve kara aracı görev aldı.

Merkeze bağlı mahalle ve köylerle Çanakkale 18 Mart Üniversitesi kampüsünden 1428 vatandaş tedbir amaçlı tahliye edildi.

Sarıcaeli Köyü yaşlı bakım evinden 54 vatandaş tahliye edilirken, 72 vatandaş KYK Terzioğlu Kız Yurduna, geri kalan 1356 kişi ise yakınlarının evlerine yerleştirildi.

Soğutma çalışmaları sürüyor

Tarım ve Orman Bakanlığından alınan bilgiye göre, yangınla ilgili saha çalışmaları da sürüyor.

Gece 700 araç ve 2 bin 950 personel ile karadan yürütülen soğutma çalışmalarına sabah gün doğumuyla 6 helikopter ile havadan destek verilecek.

Çanakkale'de bulunan insansız hava araçlarıyla takip ve gözlem altında tutulan yangın alanının tamamının ekiplerce karadan çevrilmiş durumda olduğu bildirildi.

Kurtarılan hayvanlar sahiplerine kavuşuyor

Öte yandan kentte tahliye edilen köylerde vatandaşların hayvanları ekipler tarafından kurtarıldı.

Kurtarılan hayvanlar sahiplerine teslim edilmeye başlandı. Yaralı hayvanların tedavileri ise devam ediyor.

Çanakkale Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü Koordinatörü Kaan Sezer, AA muhabirine, yangının başladığı andan itibaren hayvanları kurtarmak için çalıştıklarını söyledi.

Hayvanlarına kavuşan insanların mutluluk duyduğunu belirten Sezer, şunları kaydetti:

"3 ekip olarak vardiyalı şekilde gece gündüz çalıştık. Bütün köylere gitmeye çalıştık. 30'a yakın hayvanı kurtardık. Ördekleri, kedileri, köpekleri ve atları kurtardık. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların tahliyesine destek olduk. Teslim aldığımız hayvanların tedavilerini yaptık ve artık sahiplerine teslim ediyoruz."

Yangının en çok etkilediği yerlerden olan Yağcılar köyü sakinlerinden Hanife Yurdakul, ekiplere teşekkür etti.

Köpeklerinin yangından sağ salim kurtarıldığını anlatan Yurdakul, "Allah razı olsun. Köpeklerimiz geri geldi. Çok merak etmiştik. Yangında bakımevine götürdüler. 2 köpeğim, 2 kedim vardı. Kedilerim tedavide onlar sonra getirilecek. Belediyeye çok teşekkür ediyorum. 'Pamuk' ve 'Huysuz' adlı köpeklerime kavuştuğum için çok mutluyum." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'de ağaçlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkalede-agaclik-alanda-cikan-yangin-kontrol-altina-alindi-329/

Balıklıçeşme köyünde, Bursa-Çanakkale kara yolu yakınındaki tarım arazilerinin de bulunduğu bölgede henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Çevrede bulunan kişiler, rüzgarın da etkisiyle yayılan alevlerden hızla koşarak uzaklaştı.

Durumu ekiplere bildiren vatandaşlar, ağaçlık alanda etkili olan yangının yayılmasını önlemek için traktörleriyle etrafını sürmeye başladı.

İhbarın ardından olay yerine Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü görevlileri ve çevre belediyelere bağlı itfaiye ekipleri sevk edildi.

Ekiplerin, uçak ve helikopterin yanı sıra arazöz ve iş makineleriyle yaptığı müdahale sonucu yangın kontrol altına alındı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale Boğazı gemi trafiğine çift yönlü açıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkale-bogazi-gemi-trafigine-cift-yonlu-acildi-8642/

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiğinin saat 18.15'ten itibaren kuzey-güney, güney-kuzey şeklinde çift yönlü açıldığı bildirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'de ağaçlık alanda yangın çıktı https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkalede-agaclik-alanda-yangin-cikti-4828/

Balıklıçeşme köyünde, Bursa-Çanakkale kara yolu yakınında tarım arazilerinin de bulunduğu bölgede henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Çevrede bulunan kişiler, rüzgarın da etkisiyle yayılan alevlerden hızla koşarak uzaklaştı.

Durumu ekiplere bildiren vatandaşlar, ağaçlık alanda etkili olan yangının yayılmasını önlemek için traktörleriyle etrafını sürmeye başladı.

İhbarın ardından olay yerine Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü görevlileri ve çevre belediyelere bağlı itfaiye ekipleri sevk edildi.

Ekipler, uçak ve helikopterin yanı sıra arazöz ve iş makineleriyle alevleri kontrol altına almak için yoğun çaba harcıyor.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale Boğazı gemi trafiğine tek yönlü açıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkale-bogazi-gemi-trafigine-tek-yonlu-acildi-5107/

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından yapılan açıklamada, Çanakkale Boğazı'ndaki gemi trafiğine ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, Çanakkale'deki orman yangını nedeniyle geçici olarak çift yönlü askıya alınan Çanakkale Boğazı'ndaki gemi trafiğinin, saat 11.00'den itibaren güney-kuzey yönünde açıldığı bildirildi.

Çanakkale-Çan yolu da ulaşıma açıldı

Öte yandan Karayolları Genel Müdürlüğü de sosyal medya hesabından, Çanakkale-Çan yolunun yeniden ulaşıma açıldığını kaydetti. Yol, yangının büyümesiyle tedbiren geçici olarak ulaşıma kapatılmıştı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, öğleden önce Çanakkale'deki orman yangınının kontrol altına alındığını ifade etmişti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'deki orman yangını kontrol altına alındı https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkaledeki-orman-yangini-kontrol-altina-alindi-9597/

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale'deki orman yangınının kontrol altına alındığını açıkladı. 

Bakan Yumaklı, Çanakkale Orman Yangın Yönetim Merkezi'nde yaptığı açıklamada, Çanakkale merkez Damyeri mevkisinde 22 Ağustos'ta başlayan yangına karadan ve havadan müdahale edildiğini söyledi.

Çok etkin ve yoğun bir müdahale yapıldığını belirten Yumaklı, "Orman teşkilatı ve AFAD'ın koordinasyonunda diğer tüm kurumlarımızın, STK'ların, gönüllülerimizin, Çanakkalelilerin, özellikle de bizden dualarını esirgemeyen milletimizin duası, gayreti ve emeğiyle 48 saat dolmadan kontrol altına alındı. Bir kez daha Çanakkale ruhunu buradan bütün Türkiye'ye gösteren tüm taraflara canıgönülden teşekkür ediyorum." dedi.

Yumaklı, 7 kişinin tedbiren müşahede altında olduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:

"Bu vatandaşlarımızın kronik rahatsızlıkları vardı. Bir gönüllümüzde hayati tehlike olmayan yaralanma söz konusuydu. Onun dışında herhangi bir hayati tehlike veya sorun oluşturacak durumları yok. Elbette can kaybımızın olmaması bizi son derece mutlu etti ancak etkilenen alanda yaşayan ekosistemdeki canlılar için içimiz yandı açıkçası. Çünkü bu ekosistemde yaşayan bizim dünyayı birlikte paylaştığımız canlıların da bu yangından yoğun bir şekilde etkilenmesi söz konusu maalesef. Dün akşam itibarıyla bizi çok yorduğunu söylediğim bir bölüm de dahil olmak üzere tamamen kontrol altına alınan kısımdan sonra arkadaşlarımız yangından etkilenen alanla alakalı bir çalışma yaptılar. Özellikle yangından etkilenen kısmın altını çiziyorum. Çünkü bu tamamen hasar demek değil. Yaklaşık 2 bin 650 hektarlık ormanlık alan, 1430 hektarlık da tarım alanı ve diğer alanlar olmak üzere yaklaşık 4 bin 80 hektarın etkilenmesi söz konusu. Arkadaşların yapacağı incelemelerden sonra bu etkinin ne kadarının hasara dönüştüğünü tespit edecekler. Şu an için etkilenen alanın toplam büyüklüğü bu kadar."

"3'ü kullanılmayan 7 ev ile 29 ahır, ağıl ve benzeri yapı hasar gördü"

Yangında 7 evin hasar gördüğünü dile getiren Yumaklı, "Bunlardan 3'ü kullanılmayan evlerdi. 29 adet ahır, ağıl ve benzeri yapı hasar aldı. Bazı sebze meyve bahçeleri yine hem bizim bakanlığımızın ilgi alanındaki ve sorumluluk alanındaki hem de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın alanındaki konular için ilgili bakanlık yetkilisi arkadaşlar sahada çalışmalarını sürdürüyorlar." diye konuştu.

Bakan Yumaklı, 10 uçak ve 38 helikopterle yangına müdahale edildiğini belirterek, desteklerinden dolayı İçişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı yetkililerine teşekkür etti.

Hava araçlarının şu ana kadar 503 saat uçuş, 2 bin 828 sorti yaptığını vurgulayan Yumaklı, "Yaklaşık 9 bin tona yakın suyu da yangın alanında kullandı. Daha önce birkaç kere ifade etmiştim. Önemine binaen yine söyleyeyim. İnsansız hava araçları ki sadece dünyada iki ülke kullanıyor. Bir tanesi biziz. Bizim gözümüz ve kulağımız. Yani onlar bizim yangınla mücadelemizin en önemli unsuru. Çünkü biz onlar üzerinden almış olduğumuz anlık görüntüleri sahadaki arkadaşlarımızla paylaşarak onların yangına hangi alanlarda müdahale etmesi gerektiğini iletiyoruz. Dolayısıyla 24 saat boyunca da İHA'lar havadaydı. Onların da görüntüleri bizim yangınla mücadelemizde çok önemli bir unsur oldu." ifadesini kullandı.

"Ülkemizde herhangi bir aktif yangın söz konusu değil"

Yaklaşık 790 kara aracının yangınla mücadelede kullanıldığını anlatan Yumaklı, 3 bin 774 personelin sahada aktif görev aldığını açıkladı.

Yumaklı, Çanakkale-Çan kara yolunun trafiğe açıldığını, Çanakkale Boğazı'nda da tek yönlü ulaşım sağlandığını bildirerek, şunları kaydetti:

"An itibarıyla ülkemizde herhangi bir aktif yangın söz konusu değil. Süreci başlangıçtan itibaren çok yakından takip eden, bize cesaret, destek ve moral veren Sayın Cumhurbaşkanı'mıza şükranlarımı arz ediyorum. Rabb'im ülkemizi her türlü afetten, her türlü kazadan, her türlü beladan muhafaza etsin diyorum."

Bakan Yumaklı, Çanakkale'deki yangının yerleşim yerine yakın bir araziden çıktığını, sebebinin ise araştırıldığını sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'de orman yangınını söndürme çalışmaları devam ediyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkalede-orman-yanginini-sondurme-calismalari-devam-ediyor-1698/

Damyeri mevkisinde başlayıp rüzgarın da etkisiyle 15 kilometrelik hatta yayılan yangına havadan ve karadan müdahale yapılıyor.

Saha çalışmalarını sürdüren kara ekipleri köylerden, hava araçları ise denizden su takviyesi yaparak yangının söndürülmesi için ilk günden itibaren büyük çaba gösteriyor.

Çok sayıda gönüllü de yangın söndürme çalışmalarına destek sağlıyor.

Orman yangınına ilişkin süreci Çanakkale'den yöneten Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın saat 11.00'da Dardanos mevkisindeki Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü Orman Yangın Yönetim Merkezi'ne açıklama yapması bekleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale Boğazı yangın tedbirleri nedeniyle gemi trafiğine yeniden kapatıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkale-bogazi-yangin-tedbirleri-nedeniyle-gemi-trafigine-yeniden-kapatildi-6273/

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Çanakkale'deki orman yangını nedeniyle havadan müdahale araçlarının denizden su alabilmesini teminen Çanakkale Boğazı gemi trafiğinin, saat 03.00’ten itibaren geçici olarak çift yönlü askıya alındığı kaydedildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Çanakkale'deki yangının yayılması durduruldu" https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkaledeki-yanginin-yayilmasi-durduruldu-5204/

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Adıyaman Kentsel Dönüşüm Projesi Temel Atma ve Adıyaman Hastane Farklı Seviyeli Kavşağı Açılış Töreni'ne canlı bağlantı ile katıldı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın koordinasyonunda 8 uçak, 26 helikopter, 296 arazöz ve iş makinesinin yanı sıra 1328 personelle yangına müdahale edildiğini belirten Erdoğan, "800'ü ormanlık olmak üzere toplam 1500 hektar alanın etkilendiği yangının can kaybına yol açmaması için gerekli tüm tedbirler alındı. Hızı zaman zaman 70 kilometreye ulaşan şiddetli rüzgar işimizi zorlaştırsa da yangının yayılması durduruldu. İnşallah kısa sürede de kontrol altına alacağız." diye konuştu.

Türkiye'deki yangınların yüzde 90'ından fazlasının insan kaynaklı sebeplerle çıktığını aktaran Erdoğan, ihmalkarlık veya özensizliğin, çok büyük felaketlerin yaşanmasına neden olduğunu söyledi.

Erdoğan, "Buradan tüm vatandaşlarımı hava sıcaklıklarının 40 ila 50 dereceler arasında seyrettiği bu yaz günlerinde daha dikkatli olmaya çağırıyorum. Türkiye'nin başına gelen her sıkıntılı durumu ellerini ovuşturarak izleyenleri, size, milletimizin vicdanına havale ediyorum." ifadelerini kullandı.

"Gözümüz kulağımız hep deprem bölgesinde oldu"

6 Şubat depremlerinde vefat edenleri rahmetle yad eden ve ailelerine sabırlar dileyen Erdoğan, "Depremin üzerinden yaklaşık 200 gün geçmesine rağmen kayıplarımızın acısı halen yüreklerimizi yakıyor. Toprağa verdiğimiz 50 bini aşkın canımızın hiçbirini unutmadık, unutmayacağız. Yaşadığımız felaket ne kadar büyükse yaraları sarma irademiz de aynı ölçüde güçlüdür." dedi.

Asrın felaketi karşısında ne 6 Şubat'ta ne de o günden bu yana geçen sürede asla umutsuzluğa kapılmadıklarını vurgulayan Erdoğan, "Devletimizin ve milletimizin tüm imkanlarını deprem bölgelerimizin yeniden inşası ve depremzedelerimizin ihtiyaçlarının giderilmesi için harekete geçirdik. Farklı zamanlarda deprem bölgesine yaptığımız ziyaretlerle süreci yakından takip ettik. Türkiye gündemini 3 ay boyunca meşgul eden seçime rağmen bizim gözümüz ve kulağımız hep deprem bölgesinde oldu." diye konuştu.

Seçimlerden zaferle çıkıp hükümeti kurduktan sonra çalışmaları daha da hızlandırdıklarını belirten Erdoğan, bugüne kadar yaptıkları 6 kabine toplantısının tamamında ana gündem maddesinin ekonomiyle birlikte hep deprem bölgesi olduğunu aktardı. Erdoğan, "Devletimiz, milletimizle sırt sırta vererek depremin izlerini ortadan kaldırıyor, meydanlarda neyi taahhüt ettiysek yerine getirmek için canla başla çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

Bir önceki kabine toplantısında söz verdikleri üzere 15 Ağustos itibarıyla çadırlarda kalan hak sahiplerinin konteynerlere yerleşmesini sağladıklarını anlatan Erdoğan, kira ve taşınma yardımlarından diğer destek ve hizmetlere kadar ihtiyaç duydukları her konuda afetzedelerin yanında olduklarını kaydetti.

"Sadece AFAD vasıtasıyla 79 milyar liranın üzerinde kaynak aktardık"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sadece AFAD vasıtasıyla deprem bölgesine 79 milyar liranın üzerinde kaynak aktardık. Deprem bölgesinden gençlerimize yönelik Türk Hava Yollarımız tarafından 1000 kişilik kontenjan ayrıldı. Bunun dışında daha pek çok alanda devletimizin imkanlarını depremzedelerimiz için seferber ettik. Birileri sırf oy tercihlerinden dolayı depremzedelerimize hakaret ederken biz şehirlerimizin yeniden inşasını hızlandıracak farklı projeleri devreye alıyoruz. Yerinde dönüşüm projemiz bunlardan birisidir. Vatandaşlarımızın da çok yoğun ilgi gösterdiği bu projemize başvurular günden güne artıyor. Şehirlerimizin dört bir yanında daha önce temelini attığımız deprem konutları hızla yükseliyor. Hemen her hafta binlerce konut ve iş yerinin temelini atıyoruz."

Önceki hafta Kahramanmaraş'ta devletin ve hayırseverlerin katkısıyla yapılacak 9 bin 74 konut ile 231 iş yerinin temel atma törenini gerçekleştirdiklerini, bugün de Adıyaman'ın inşa ve ihyasına katkı sunduklarını belirten Erdoğan, 6 Şubat'ta en fazla zarar gören illerden birinin de Adıyaman olduğunu anımsattı. İlk depremden birkaç saat sonra meydana gelen ikinci depremin merkez üssünün Elbistan olduğuna işaret eden Erdoğan, 7,6 büyüklüğündeki bu depremin Adıyaman genelinde çok ciddi yıkıma yol açtığını hatırlattı.

Şehirde 64 bin 811 konutun kullanılamaz hale geldiğini aktaran Erdoğan, Adıyamanlılarla daha önceki buluşmalarında "yıkılanın yerine daha iyisini, daha dayanıklısını yapacağız" dediklerini aktardı. Erdoğan, bu kapsamda Adıyaman'da 41 bin 171 konut ve 23 bin 640 köy evi olmak üzere toplam 64 bin 811 konutun inşasını planladıklarını söyledi. Erdoğan, halihazırda Adıyaman'da 26 bin 228 konut, 6 bin 290 köy evi ve 848 ahır olmak üzere toplam 33 bin 366 bağımsız bölümün inşası sürdüğünü bildirdi.

Şehrin ulaşım altyapısıyla ilgili ihtiyaçlarını da giderdiklerini belirten Erdoğan, "Besni, Araban, Kahta, Narince, Nissibi, Gölbaşı-Adıyaman-Kahta yolları gibi 8 kara yolu projemizde çalışmalar devam ediyor. Bugün bu projelerin en önemlilerinden biri olan Adıyaman Hastane Farklı Seviyeli Kavşağı'nı hizmete açıyoruz. Ayrıca 8 ayrı noktada toplam 4 bin 559 konut ve 451 iş yerinin temellerini atıyoruz." dedi.

"Gönül gönüle vererek başaracağız"

Temeli atılan konutların 1000'inin Türk Hava Yollarının bağışı olduğunu ve Emlak Konut eliyle inşa edileceğini aktaran Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ayrıca Adıyaman Besni'de Merinos'un bağışı ile 1000 kontun daha temelleri atılıyor. Adıyaman Merkez Mara Mahallesi'nde Kayserili hayırseverlerin, Kayserispor'un bağışlarıyla 250 konut için de ilk kazma vuruluyor. Yine Adıyaman Merkez Örenli Mahallesi Mıcır mevkisinde Baykar'ın bağışıyla 349 konutun inşasına başlıyoruz. Bakanlığımızın Mara ve Turgut Reis mahallelerinde inşa edeceği 1950 konut, 451 iş yeriyle meydan projemizin inşasını da bugün başlatıyoruz. Yerinde dönüşüm projemiz kapsamında ise farklı mahalle ve ilçelerimizde 14 binanın temelini bugün atıyoruz. Konutlarımız deprem yönetmeliğine uygun, güvenli, sıfır atık uyumlu ve iklim dostu olarak inşa edilecek. 6 Şubat'ta asrın afetini yaşayan vatandaşlarımız inşallah yeni evlerinde hiçbir endişe duymadan gönül huzuruyla oturacak.

Bu topraklardaki 1000 yıllık tarihi boyunca nice badireyi atlatmış, nice sıkıntının üstesinden gelmiş, nice saldırıyı püskürtmüş kahraman bir millet olarak inşallah bu imtihandan da alnımızın akıyla çıkacağız. İnsanımızı oyunun rengine, meşrep ve kökenine göre ayran fitne tüccarlarına aldırmadan 85 milyon birlik ve beraberlik içinde bu zor günleri aşacağız. Bunu da asırlardır olduğu gibi yine el ele, gönül gönüle vererek başaracağız."

Bir kez daha spor kulüplerine ve şirketlere depremzedeler için harekete geçme çağrısı yapan Erdoğan, "Gelin bu ağır yükü kaldırmamıza siz de destek olun, gelin bu yardımlaşma ve dayanışma seferberliğinde siz de yerinizi alın. Rabbim tüm hayırseverlerimizden razı olsun." dedi.

Temeli atılan konut ve iş yerleriyle hizmete açılan toplu kavşağın şehre hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, eserlerin Adıyaman'a kazandırılmasına vesile olan kurum ve şirketleri tebrik etti.

Bağlantılar

Adıyaman'daki ilk canlı yayın noktasında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Adıyaman Valisi Osman Varol, AK Parti Adıyaman Milletvekili Hüseyin Özhan, Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, AK Parti Adıyaman İl Başkanı Emrah Erkan Bulucu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcıları Refik Tuzcuoğlu ve Vedad Gürgen, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Emlak Konut Genel Müdürü Cengiz Erdem ile hayırseverler Türk Hava Yolları Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, Erdemoğlu Holding'den Ali Erdemoğlu ile Baykar Proje Müdürü Mehmet Cem Öner hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözü devrettiği Bakan Özhaseki, "Bugün burada bir taraftan yerinde dönüşümü, bir taraftan da meydan projesini başlatıyoruz. Bulunduğumuz yer, valiliğimizin önünden geçen Atatürk Bulvarı'nın bulunduğu yer. En önemli caddemiz. İnşallah burada, Besni'deki 1000 konutu saymazsak Mara ve Musalla'da Kayserili hemşehrilerimizin yaptırdıklarıyla birlikte 4 bin konutun temelini atıyoruz. 1000 konutu da ayrıca Besni'de yapıyoruz. Şehrin içine can verecek olan, bir an önce eski şaşaalı Adıyaman'ı döndürecek olan bu projenin hayırlı olmasını temenni ediyorum." diye konuştu.

Mara Mahallesi'nde Kayserispor ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğünce yapılacak konut ve proje alanındaki ikinci canlı yayın noktasında ise AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahit Cıngı, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Adıyaman Vali Yardımcısı Furkan Korkusuz, AK Parti Adıyaman Merkez İlçe Başkanı Ziya Başaran, TOKİ Başkan Yardımcısı Levent Sungur, Adıyaman Meclis Üyesi ve Ziraat Odası Başkanı Yaşar Özkan ile hayırseverler Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya ve Lider Kağıtçılık Yönetim Kurulu Başkanı Harun Yavuz hazır bulundu.

Son olarak üçüncü canlı yayın noktası olan Adıyaman Hastane Farklı Seviyeli Kavşağı'nda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, AK Parti Adıyaman Milletvekili Resul Kurt, Adıyaman Vali Yardımcısı Nurbaki Yalçın, Karayolları Genel Müdürü Ahmet Gülşen, Adıyaman Belediye Başkan Vekili Abuzer Çelik, Adıyaman İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Can Erdoğan, Karayolları Bölge Müdürü Yusuf Güneş ve Solmaz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Solmaz hazır bulundu.

Dua okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla butonlara basıldı ve açılışlar yapıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gelibolu Yarımadası'nda makilik alanda yangın çıktı https://mail.gazetebirlik.com/haber/gelibolu-yarimadasinda-makilik-alanda-yangin-cikti-707/

Gelibolu Yarımadası'nda ilçeye bağlı Küçükanafarta köyünde İsmailoğlu Tepe mevkisindeki makilik alanda henüz bilinmeyen nedenle yangın başladı.

Durumun bildirilmesi üzerine Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler olay yerine sevk edildi.

Ekiplerin yangını kontrol altına alma çalışmaları havadan ve karadan sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'de iki köy arasında rüzgarla yeniden alevlenen yangına müdahale ediliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkalede-iki-koy-arasinda-ruzgarla-yeniden-alevlenen-yangina-mudahale-ediliyor-3998/

Alevler, rüzgarın etkisiyle merkeze bağlı Yağcılar ile Aşağıokçular köyleri arasındaki ormanlık alanda yeniden yükselmeye başladı.

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler, havadan ve karadan yaptıkları müdahaleyle alevleri söndürmeye çalışıyor.

Jandarma ekipleri de kara ekiplerinin sorunsuz şekilde yangın mahalline erişebilmesi için köylerde güvenli geçişi sağlıyor.

Öte yandan, yangında hasar gören elektrik ve telefon direkleriyle ilgili hasar tespiti de ekipler tarafından yapılıyor.

Bakan Yumaklı: 9 ev hasar gördü

Çanakkale merkeze bağlı Damyeri mevkisinde dün öğle saatlerinde başlayıp hızla yayılan yangından etkilenen bölgeyi Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ile havadan helikopterle inceleyen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, daha sonra Dardanos mevkisindeki Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü Orman Yangın Yönetim Merkezi'ne geçti.

Yangın nedeniyle tahliye edilen 9 köyde 337 hane ve 1251 vatandaşın yaşadığını aktaran Yumaklı, gece boyunca köylere gittiklerini, Ulupınar'da 5, Yağcılar'da 4 evin hasar gördüğünü bildirdi.

Yangında 85 küçükbaş, 3 büyükbaş hayvan zayiatı, ayrıca 10 ahır ve ağıl hasarının söz konusu olduğunu aktaran Yumaklı, şöyle devam etti:

"Köylerden ilk etapta kronik hastalığı olan, yaşlı olan vatandaşlarımız tedbiren ki bunların sayısı 83 kişi, bu vatandaşlarımız hastanelere sevk edildi. Bunlardan sadece 8'i müşahede altında. O da kronik hastalığı bulunan ve belli bir yaş üzerinde olan vatandaşlarımız. Herhangi bir hayati tehlikesi olan bir vatandaşımız yok. Çanakkale Boğazı tek taraflı deniz trafiğine kapalıydı. Halihazırda Çanakkale Boğazı çift taraflı olarak gemi trafiğine kapatılmış vaziyette. Çünkü hava araçları yoğun şekilde su alma faaliyetlerine devam ediyor. Çanakkale-Çan yolu da tedbiren kapalı."

"Saat 16.00-17.00 gibi genel resim ortaya çıkar"

Dün nemin yüzde 19 olduğunu, rüzgarın saatte yaklaşık 70 kilometre civarında estiğini anımsatan Yumaklı, şu anda rüzgarın yaklaşık 40 kilometre hızla estiğini, öğleden sonra 60 kilometreye çıkmasının beklendiğini anlattı.

Yangında rüzgarın ve nemin önemine değinen Bakan Yumaklı, şöyle konuştu:

"Nem özellikle yangın söndürme faaliyetlerinde, yangının ilerlememesiyle ilgili önemli parametrelerden biri. Rüzgarın hızı da yangın söndürme faaliyetlerinizde, yanan alandan yanmayan alana rüzgarın bazı parçacıkları taşıması demek. Kimi zaman 3 kilometreye varan parçacıkları taşıması söz konusu. Şu anda da parça parça arkadaşlarımız mücadele etmeye devam ediyorlar. Düne göre daha avantajlıyız. Parametreler daha iyi. Öğleden sonra resmi çok daha net görebileceğiz. Bütün kurumlar AFAD'ından Jandarmasına, Orman Genel Müdürlüğünden Kızılayına özellikle de yerelde bütün kamu kurum ve kuruluşları, bazı sivil toplum kuruluşları yoğun şekilde bu çalışmalara katılmaya devam ediyorlar. Saat 16.00-17.00 gibi genel resim ortaya çıkar, herhangi bir olağanüstü durum meydana gelmezse."

"Bursa Karacabey ve Bilecik'te soğutma çalışmaları devam ediyor"

Bakan İbrahim Yumaklı, ülke genelindeki diğer yangınlara da değinerek, "Bursa Karacabey'de ve Bilecik sınırında yangınımız vardı. Her iki yangınımız da kontrol altına alınmış vaziyette. Şu anda tehlike arz edecek herhangi bir durum yok. Soğutma çalışmaları devam ediyor." ifadesini kullandı.

Bir gazetecinin, Çanakkale'deki yangının kontrol altına alınma durumuna ilişkin sorusu üzerine Yumaklı, "Şu anda bunu söyleyemeyiz. Arkadaşlarım 1500 hektarlık bir alanda, geniş bir alanda parça parça çıkan her dumana müdahale ediyorlar. Amacımız bunların büyümemesini sağlamak. Yangının etrafı tamamen çevrilmiş vaziyette, herhangi bir şekilde yangının ilerleme alanının önü artık kesilmiş durumda. Bu bahsetmiş olduğumuz dumanlar yanan alanların içinde kalan közlerden çıkıyor. Şu anda yangının ilerlemesini gösterecek bizim açımızdan tehlike arz edecek herhangi bir durum yok." yanıtını verdi.

Bakan Yumaklı, başka bir soru üzerine köylere geri dönüşün şu an söz konusu olmadığını belirterek, "Başka tahliye planı olan köy yok. Dün bolca speküle edildi maalesef. Devlet hastanesi ve üniversite ile ilgili hiçbir risk yok." değerlendirmesinde bulundu.

Yangınına 2 bin 960 personelle müdahale ediliyor

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yapılan açıklamada ise yangınına müdahale çalışmalarının aralıksız sürdüğü vurgulandı.

Bölgeye AFAD, Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, belediyeler, özel idareler ve STK'lerden 2 bin 960 personel, 8 uçak, 28 helikopter, 240 arazöz, 77 su tankeri, 445 araç ve iş makinesi sevk edildiği kaydedildi.

Bölgede dumandan etkilenen 95 kişiden 8'inin tedavisinin sürdüğü belirtilen açıklamada, "Yangın bölgesinde 5 trafo, 3 köy ve 265 abonede enerji kesintisi devam etmektedir. Türk Kızılay tarafından bölgedeki vatandaşlarımıza ve personele, 2 bin kumanya, 5 bin sıcak yemek, 3 bin 650 içecek ve 7 bin 750 içme suyu ikramı yapılmıştır." bilgisi verildi.

Çanakkale Valiliği: 5 yerleşim yeri daha boşaltılacak

Çanakkale Valiliğinden yapılan açıklamada da orman yangınına havadan ve karadan müdahale edilmesine rağmen, yangının rüzgarın da etkisiyle büyüme eğilimi gösterdiği belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Aşağıokçular köyü Salavat ve Andıktaşı mahalleleri, Elmacık köyü ve bağlı olan Değirmendere Mahallesi ile Çiftlikdere köyü, tedbir amacıyla boşaltılacak olup vatandaşlarımız Terzioğlu Kız Öğrenci Yurdu'nda misafir edilecektir. Rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın da teyakkuzda olmaları da önemlidir."

TSK helikopterleri 117 tondan fazla su atımı yaptı

Milli Savunma Bakanlığının sosyal medya hesabından Çanakkale'deki orman yangınına ilişkin yapılan açıklamada ise "Çanakkale'deki yangın söndürme çalışmalarına Türk Silahlı Kuvvetlerimiz de rezerv güç kapsamında aralıksız destek sağlamaya devam ediyor. Bölgede bulunan 3 adet AS-532 tipi helikopter ve 2 adet CH-47 tipi helikopter şu ana kadar 65 sorti yaparak 117 tondan fazla su atımı yaptı." bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada, helikopterlerin yangın söndürme çalışmaları sırasında çekilen görüntülerine de yer verildi.

Jandarma ekipleri köyde yangından etkilenen hayvanları kurtardı

Merkeze bağlı Damyeri mevkisinde dün öğle saatlerinde başlayan yangın, çevredeki köylerden Kayadere köyünde de etkili oldu.

Yangının ilk saatlerinde bölgeye giden haberci Tekin Uğurlu, Kayadere'de yaşananları sosyal medya hesabından takipçilerine aktardı. Yangının boyutunu ve etkilerini ortaya koyan görüntüler, sosyal medyada ilgi gördü.

İl Jandarma Komutan Yardımcısı Jandarma Albay Kamil Türkdönmez ve askerlerin hayvanları kurtarmak için verdiği mücadelenin yanı sıra bir kedi ve köpeğin tahtaların arasına saklanmasına ilişkin Uğurlu tarafından çekilen görüntüler, sosyal medyada ilgi gördü.

Uğurlu, AA muhabirine, sahada olduğu için paylaşımlarının sosyal medyadaki yansımalarını takip edemediğini, görüntülere gösterilen ilgiden kendisini arayanlar aracılığıyla haberdar olduğunu söyledi.

Kayadere köyüne yangını görüntülemek amacıyla gittiğini belirten Uğurlu, şöyle konuştu:

"Oraya gittiğimizde herkes can telaşındaydı, bir panik vardı. Ahırlar içinde mahsur kalan hayvanlar vardı, sahipleri yoktu. Biz de hem görevimizi yapmaya çalışıyorduk hem de canları kurtarmaya çalışıyorduk. Keçiler, tavuklar vardı. Kamil albayımız geldi sağ olsun. Çok çalışkan bir komutanımız. Onun, korumasının ve diğer jandarma arkadaşların kümese girdiğini gördüm. Allah razı olsun onlardan. Kurtarabildiğimiz kadarını kurtardık. Daha sonra gittim baktım, hepsi kurtulmuştu. Ölen, telef olan hayvanları gördüğümüzde nasıl üzülüyorsak yaşayan canları gördüğümüzde de gurur duyuyoruz. Komutanlarımızla da gurur duyuyorum."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'de orman yangını nedeniyle tahliye edilen yerleşim yeri sayısı 9'a yükseldi https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkalede-orman-yangini-nedeniyle-tahliye-edilen-yerlesim-yeri-sayisi-9a-yukseldi-5020/

Merkeze bağlı Kayadere köyü yakınındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Durumun bildirilmesinin ardından Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğünce bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi. Olay yerine jandarma ekipleri de geldi.

Ekipler, rüzgarın da etkisiyle büyüyen alevleri kontrol altına almak için havadan ve karadan çalışma başlattı.

Bazı hayvanların yangından etkilendiği bölgede, Kayadere köyünden vatandaşların tahliyesi için jandarma ekipleri gözetiminde çalışma yürütüldü. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar, güvenli alanlara alındı.

Yangın nedeniyle Kayadere, Ulupınar ve Belen köyleri ile Damyeri mevkisinin tedbir amaçlı boşaltılmasının ardından Yağcılar, Aşağıokçular, Kalabaklı, Kızılcaören ve Taşlıtarla köylerinin de tahliye edilmesine karar verildi.

Açıklamada, "Yağcılar, Aşağıokçular, Kalabaklı, Kızılcaören ve Taşlıtarla köyleri tedbir amaçlı boşaltılacak olup vatandaşlarımız Terzioğlu Kız Öğrenci Yurdu'nda misafir edilecektir. Rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın da teyakkuzda olmaları önemlidir. Orman yangını nedeniyle arazöz ve iş makinelerinin yoğun olarak çalışmasından dolayı vatandaşlarımızın acil durumlar dışında Çanakkale-İzmir yolunu kullanmamaları önemle rica olunur." ifadesi kullanıldı.

Ayrıca, yangın nedeniyle Çanakkale Boğazı kuzey-güney gemi geçişlerine kapatılırken, Çanakkale Hava Radar Mevzi Komutanlığı ile Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesi de boşaltılıyor.

Dumandan etkilenen yaşlı ve hasta çok sayıda kişinin çevre hastanelerde tedavi altına alındığı öğrenildi.

Ekipler, rüzgarın da etkisiyle büyüyen alevleri kontrol altına almak için havadan ve karadan çalışmalarını sürdürüyor.

"Can kaybı veya yaralanan yok"

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Kayadere köyünde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

Aktaş, can, mal ve trafik güvenliği açısından Çan-Çanakkale yolunu geçici olarak trafiğe kapattıklarını, yolu kullanacakların alternatif güzergahları kullanmaları gerektiğini bildirdi.

Söndürme çalışmaları için orman teşkilatının tüm imkanlarını seferber ettiğini, yangının en kısa sürede kontrol altına alınmaya çalışıldığını anlatan Aktaş, yangın nedeniyle şu ana kadar can kaybı veya yaralanan olmadığını sözlerine ekledi.

36 hava aracıyla müdahale ediliyor 

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD yapılan açıklamada, Çanakkale Damyeri mevkisi yakınlarındaki orman yangınına müdahale edildiği belirtildi.

Yangının, belediyeler ve özel idarelerden toplam 421 personel, 10 uçak, 26 helikopter, 68 arazöz ve iş makinesiyle söndürülmeye çalışıldığı ifade edildi.

Orman yangını nedeniyle bölgedeki 6 köyün AFAD koordinasyonunda, jandarma ekiplerince tahliye edildiği, 3 köyde ise vatandaşları tahliye çalışmalarının sürdüğü aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"AFAD Başkanı Vali Okay Memiş bölgeye intikal etmektedir. Yangın bölgesindeki çalışmalara destek vermek amacıyla Tekirdağ AFAD İl Müdürü ile ekibi bölgeye yönlendirilmiştir. Çan kara yolu tedbir amaçlı sivil araç trafiğine kapatılmıştır. Gelişmeleri takip ediyoruz."

Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiği geçici olarak güney-kuzey yönlü askıya alındı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çanakkale Kepez bölgesindeki orman yangını nedeniyle Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiğinin, geçici olarak güney-kuzey yönlü askıya alındığını, çift yönden tek yöne döndüğünü bildirdi.

Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüze ait römorkörler, yangının deniz kenarına inmesi durumunda olası bir müdahale için teyakkuza geçirildi." ifadeleri de kullanıldı.

"Yangın Çanakkale şehir merkezini teğet geçer halde ilerliyor"

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, "(Çanakkale’deki yangın) Kepez beldesi başta olmak üzere yangın Çanakkale şehir merkezini teğet geçer halde ilerliyor. 8 uçak, 26 helikopter, yaklaşık 180 arazöz ve iş makinesi, 1100’e yakın da personelle müdahale ediliyor." dedi.

Nene Hatun gemisi, Çanakkale'deki yangına müdahale için yola çıktı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, "Nene Hatun Acil Durum Müdahale Gemisi"nin Çanakkale Kepez bölgesindeki yangına müdahale için bölgeye hareket ettiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, saatte 9 bin 600 metreküp su basabilen yatayda 150, dikeyde 70 metre su püskürten yangın söndürme sistemli "Nene Hatun Acil Durum Müdahale Gemisi" Kepez bölgesindeki yangına müdahale için bölgeye hareket etti.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü de eski adı Twitter olan X sosyal medya platformunda yaptığı paylaşımda, "Çanakkale Kepez'de yaşanan orman yangını nedeniyle gemi trafiği, çift yönlü geçici olarak askıya alındı. Genel Müdürlüğümüze ait römorkörler olası bir müdahale için teyakkuz halinde beklerken ülkemizin ilk acil müdahale gemisi olan Nene Hatun gemimiz İstanbul'dan hareket etti." ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Koca'dan Çanakkale'deki orman yangınına ilişkin açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çanakkale'deki orman yangınında dumandan etkilenin 4 kişinin tedavisinin sürdüğünü, yangın nedeniyle 23 ambulans ve 4 Ulusal Medikal Arama Kurtarma Ekibinin (UMKE) yer aldığı 85 sağlık personelinin görevlendirildiğini bildirdi.

Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

"Bugün saat 12.54'te Çanakkale merkezde başlayan orman yangınında 4 kişi dumandan etkilenmiş olup, tedavileri devam etmektedir. Yangın sebebiyle 23 ambulans ve 4 UMKE timi ile toplam 85 sağlık personeli görevlendirmesi yapılmıştır. Çanakkale halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'deki orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkaledeki-orman-yanginina-havadan-ve-karadan-mudahale-ediliyor-9561/

Merkeze bağlı Kayadere köyü yakınındaki ormanlık alanda henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı.

Durumun bildirilmesinin ardından Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğünce bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi. Olay yerine jandarma ekipleri de geldi.

Ekipler, rüzgarın da etkisiyle büyüyen alevleri kontrol altına almak için havadan ve karadan çalışma başlattı.

Bazı hayvanların yangından etkilendiği bölgede, Kayadere köyünden vatandaşların tahliyesi için jandarma ekipleri gözetiminde çalışma yürütülüyor. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar, güvenli alanlara alınıyor.

Ekipler, rüzgarın da etkisiyle büyüyen alevleri kontrol altına almak için havadan ve karadan çalışmalarını sürdürüyor.

"Can kaybı veya yaralanan yok"

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Kayadere köyünde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

Aktaş, gazetecilere, tedbir amaçlı köyü boşaltma kararı aldıklarını söyledi.

Köyde yaşayanları il merkezindeki Terzioğlu Yurdu'nda misafir edeceklerini belirten Aktaş, "Vatandaşlarımızın kendi mal ve can güvenliği açısından dikkatli olmaları çok önem arz etmekte." dedi.

Vali Aktaş, civar köylerde şu anda tehlike görülmediğini ancak rüzgarın etkili olduğunu dile getirdi.

Bu nedenle önlem aldıklarını aktaran Aktaş, "Çanakkale merkezde Kayadere köyümüze yakın yangın mahallindeki köylerimizdeki vatandaşlarımızın da teyakkuzda ve dikkatli olmaları önem arz etmekte. Can ve mal güvenliği, trafik güvenliği açısından Çan-Çanakkale yolunu geçici olarak trafiğe kapatmış bulunuyoruz. Yolu kullanacak vatandaşlarımızın alternatif güzergahları kullanmaları önem arz etmekte." diye konuştu.

Söndürme çalışmaları için orman teşkilatının tüm imkanlarını seferber ettiğini, en kısa sürede kontrol altına alınmaya çalışılacağını anlatan Aktaş, yangın nedeniyle şu ana kadar can kaybı veya yaralanan olmadığını sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'de orman yangını çıktı https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkalede-orman-yangini-cikti-5686/

Merkeze bağlı Kayadere köyü yakınındaki ormanlık alanda henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı.

Durumun bildirilmesinin ardından Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğünce bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi. Olay yerine jandarma ekipleri de geldi.

Ekipler, rüzgarın da etkisiyle büyüyen alevleri kontrol altına almak için havadan ve karadan çalışma başlattı.

Bazı hayvanların yangından etkilendiği bölgede, Kayadere köyünden vatandaşların tahliyesi için jandarma ekipleri gözetiminde çalışma yürütülüyor. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar, güvenli alanlara alınıyor.

Ekipler, rüzgarın da etkisiyle büyüyen alevleri kontrol altına almak için havadan ve karadan çalışmalarını sürdürüyor

"Can kaybı veya yaralanan yok"

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Kayadere köyünde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

Aktaş, gazetecilere, tedbir amaçlı köyü boşaltma kararı aldıklarını söyledi.

Köyde yaşayanları il merkezindeki Terzioğlu Yurdu'nda misafir edeceklerini belirten Aktaş, "Vatandaşlarımızın kendi mal ve can güvenliği açısından dikkatli olmaları çok önem arz etmekte." dedi.

Vali Aktaş, civar köylerde şu anda tehlike görülmediğini ancak rüzgarın etkili olduğunu dile getirdi.

Bu nedenle önlem aldıklarını aktaran Aktaş, "Çanakkale merkezde Kayadere köyümüze yakın yangın mahallindeki köylerimizdeki vatandaşlarımızın da teyakkuzda ve dikkatli olmaları önem arz etmekte. Can ve mal güvenliği, trafik güvenliği açısından Çan-Çanakkale yolunu geçici olarak trafiğe kapatmış bulunuyoruz. Yolu kullanacak vatandaşlarımızın alternatif güzergahları kullanmaları önem arz etmekte." diye konuştu.

Söndürme çalışmaları için orman teşkilatının tüm imkanlarını seferber ettiğini, en kısa sürede kontrol altına alınmaya çalışılacağını anlatan Aktaş, yangın nedeniyle şu ana kadar can kaybı veya yaralanan olmadığını sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'de çıkan orman yangını kontrol altına alındı https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkalede-cikan-orman-yangini-kontrol-altina-alindi-3914/

Çanakkale Orman İşletme Müdürlüğü Çamlıca Yangın Gözetleme Kulesi'nden bilgi verilmesi ve tarlada çalışan bir vatandaşın ihbarı üzerine, Çanakkale'de konuşlu 3, Edremit'te konuşlu 2 uçak ve 1 helikopterle 20 arazöz, 3 dozer, 3 treyler, 6 su ikmal aracı yangın bölgesine sevk edildi.

Rüzgarın etkisiyle yayılma riski olan yangın, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerince kontrol altına alınarak söndürüldü.

Yangın nedeniyle 2 hektar ormanlık alan zarar gördü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'de çıkan orman yangını kontrol altına alındı https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkalede-cikan-orman-yangini-kontrol-altina-alindi-7747/

Çanakkale orman yangın gözetleme faaliyetlerinde görevli İHA'dan bildirilen Dişbudak köyü civarında orman alanından duman yükseldiği ihbarı üzerine, il merkezinde konuşlu 3 helikopter ile Balıkesir, Bursa, İzmir ve Muğla'da konuşlu 8 uçak ve 4 helikopter, 2 ilk müdahale aracı, 22 arazöz, 8 su ikmal aracı, 4 dozer, kara ekipleri yangın bölgesine sevk edildi.

Ormanlık alanda başlayan yangın, düşük nispi nem ve kuvvetli rüzgar nedeniyle genişleme eğilimine girdi. Biga Orman İşletme Müdürlüğü kara ekiplerine ek olarak civardaki ekipler de bölgeye yönlendirildi.

Yangını söndürme ve kontrol altına alma çalışmalarının tamamlanmasının ardından, zarar gören 7 hektarlık alanda soğutma çalışmaları devam ediyor.

Yangına ilişkin basın mensuplarına açıklamada bulunan Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, tüm ekiplerin çalışmaya devam ettiğini söyledi.

Soğutma çalışmalarının yapıldığını ifade eden Yılmaz, "Yangının çıkış nedeni henüz belli değil ama Biga-Lapseki yolunda herhangi bir sebepten çıktığı düşünülüyor." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'deki orman yangınında 2 bin 500 hektar alanın zarar gördüğü belirlendi https://mail.gazetebirlik.com/haber/-canakkaledeki-orman-yangininda-2-bin-500-hektar-alanin-zarar-gordugu-belirlendi-7525/

Kızılkeçili köyü yakınlarında çıkan yangın sonrası bölgede Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı tespitlerde, 1200 hektarı verimli ve bozuk orman sahası ile 1300 hektar orman dışı alan olmak üzere toplam 2 bin 500 hektar alanın yandığı belirlendi.

Çanakkale Ziraat Odası tarafından yapılan zarar tespit çalışmalarında ise 141 üreticinin yangından etkilendiği görüldü.

Yangında 20 büyükbaş ve 22 küçükbaş hayvan ile 87 arı kovanı, 29 bin 28 saman balyası, 4 bin 100 ot balyası, 480 çuval küspe, 28 ton hasat edilmiş buğday, 8 ağıl ve 7 ahırın zarar gördüğü raporlara geçti.

Kızılkeçili köyü yakınlarında 16 Temmuz'da başlayan ve 52 saatte kontrol altına alınan yangına 7 uçak, 21 helikopter, 110 arazöz, 18 iş makinası ve 584 personelle müdahale edilmiş, yangının kontrol altına alınması için hava araçlarınca 1800 sorti yapılarak alana 4 bin 900 ton su atılmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan bölgesinde çıkan yangın kontrol altına alındı https://mail.gazetebirlik.com/haber/gelibolu-yarimadasi-tarihi-alan-bolgesinde-cikan-yangin-kontrol-altina-alindi-1931/

Tarihi Alan sınırlarında yer alan Kilitbahir köyündeki Ağadere Şehitliği yakınlarında henüz belirlenemeyen nedenle orman yangını çıktı.

Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangına havadan 5 helikopter, karadan ise Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğüne ait 2 ilk müdahale aracı, 15 arazöz, 8 su ikmal aracı, 5 dozer, 5 helikopter, 5 treylerin yanı sıra çevre belediyelere ait 4 itfaiye aracı ve 250 orman işçisiyle müdahale edildi.

Kısa sürede kontrol altına alınan yangının ardından bölgede soğutma çalışmalarına başlandı.

Yangında iki dönümlük orman arazisi zarar gördü.

Çanakkale Orman Bölge Müdürü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir de bölgeye gelerek yetkililerden son durum hakkında bilgi aldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'de çıkan orman yangını kontrol altına alındı https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkalede-cikan-orman-yangini-kontrol-altina-alindi-1593/

Biga'ya bağlı Otlukdere köyü yakınlarındaki ormanlık alanda yangın çıktı.

Vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye 5 helikopter, 2 uçak, 7 arazöz, 2 su ikmal aracı ve çevre belediyelerin de bulunduğu çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi.

Ekiplerin havadan ve karadan yürüttüğü çalışmalar sonucu yangın 1 saatte kontrol altına alındı.

Bölgedeki soğutma çalışmaları devam ediyor.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'deki orman yangını sonrası hayat normale dönmeye başladı https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkaledeki-orman-yangini-sonrasi-hayat-normale-donmeye-basladi-9428/

Kızılkeçili köyü yakınlarında pazar günü saat 16.31'de başlayan yangına 7 uçak, 21 helikopter, 110 arazöz, 18 iş makinası ve 584 personelle müdahale edildi.

Yaklaşık 52 saatte kontrol altına alınan yangından Kızılkeçili köyü çevresinde bulunan 8 köy etkilenirken tarım ve orman arazilerinin bulunduğu alan zarar gördü.

Yangının kontrol altına alınmasıyla birlikte köylerdeki hayat normale dönmeye başladı.

Alevlerin etkilediği bölgenin son durumu, Anadolu Ajansı ekibi tarafından havadan dron ile görüntülendi.

Yangında boşaltılan köyler arasında yer alan Kemel köyü sakinleri de yaşadıkları anları afet olarak nitelendirdi.

"Devletimizden bize sahip çıkmasını bekliyoruz"

Köy sakinlerinden İsmail Mutlu, tarlalarındaki tüm mahsullerin yandığını söyledi.

Buğdaylardan yemlere, hayvanlardan barınaklara kadar bir çok alanın yangında zarar gördüğünü belirten Mutlu, "Eğer yangın tepeyi aşıp köye yaklaşsaydı şu an köy de kalmayacaktı. Damlarımız yandı, samanlarımız yandı. Biçilecek arazilerimiz yandı. Hiçbir şey kalmadı. Evlerimizde çok şükür bir şey yok ama zararımız büyük. Konu komşu şu an mağdur durumdayız. Devletimizin bizlere sahip çıkmasını bekliyoruz." dedi.

Ramazan Özbek ise hayvanlarının bulunduğu damın yandığını anlattı.

Damın yanına bulunan ceviz ağaçlarının bu yangından zarar gördüğünü ifade eden Özbek, "Çok korktuk hepimiz. Ama yapacak bir şey yok ki. Alevler birden bire yürüyordu. Sağa sola sıçrıyordu. Ateşin nereden geldiğini bilmiyorsun. Nereye kaçacaksın, kaçamıyorsun. Benim hayvanlarım vardı. Onları uzaklaştırdım. Dağa doğru yükseklere götürdüm. Kendi canımızı zor kurtardık." diye konuştu.

Yangında ayçiçeği tarlasını kaybeden Kadir Yıldırım devletten destek beklediklerini ifade ederek "Zararımız büyük. Ayçiçeklerimiz gitmiş. Çok kötü durumdayız." diye konuştu.

Nihat Mutlu da yangını çıkaranların ya da sebep olanların bir an önce yakalanmasını ve cezalandırılmasını beklediklerini söyledi.

Bu yangında hem köylünün hem de devletin büyük ekonomik zarar aldığını vurgulayan Mutlu, "Yangın çok büyüktü. Hepimizi etkiledi. Bizler kadar devletimiz de etkilendi. Bu hava araçlarının, kara araçlarının hareket etkisi kolay ve basit iş değil. İnşallah yangına sebep olanlar kimse bulunur. En ağır cezayı almalarını isterim." değerlendirmesinde bulundu.

Yangından etkilenenlerin tedavisi sürüyor

Yangında dumandan etkilenerek hastanede tedaviye alınan 4 kişiden 1’i taburcu edildi. İki hastanın tedavisi Mehmet Akif Ersoy Çanakkale Devlet Hastanesi'nde, 1 hastanın ise Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Hastanesi’nde devam ediyor.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile AFAD yetkilileri de bölgedeki hasar tespit çalışmalarına başladı.

İl Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Merkezi ekipleri ise yangından etkilenenlerin sağlık kontrollerini gerçekleştiriyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'deki orman yangını kontrol altına alındı https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkaledeki-orman-yangini-kontrol-altina-alindi-1265/

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale'deki orman yangınının kontrol altına alındığını bildirdi.

Yumaklı, Twitter hesabından, Çanakkale'deki yangına ilişkin son bilgileri paylaştı.

Bakan Yumaklı, mesajında, "Çanakkale’deki orman yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarımız devam ediyor. Ormanlarımız için teyakkuzdayız. Aziz milletimizin desteği ise mücadelemize güç katıyor. Orman yangınına sebep olabilecek davranışlardan uzak duralım, yeşil vatanımızı hep birlikte koruyalım." ifadelerine yer verdi.

Çanakkale'deki orman yangınının zarar verdiği alanlar helikopterden görüntülendi

Çanakkale'de önceki gün çıkan orman yangınında alevlerin zarar verdiği alanlar, helikopterden görüntülendi.

Kızılkeçili köyü yakınlarında 16 Temmuz'da başlayan yangın, havadan ve karadan yapılan yoğun müdahalelerle kontrol altına alındı.

Geniş bir alanı etkileyen yangını söndürme çalışmalarında çok sayıda personel ve kara aracının yanı sıra uçak ve helikopterler de yoğun mesai harcadı.

Alevlerin hasara neden olduğu ormanlık alanlar ile tarım arazilerini Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğüne ait helikopter yardımıyla havadan görüntülendi.

Çanakkale'deki orman yangınlarından etkilenen 61 kişiden 4'ünün tedavisi devam ediyor 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çanakkale'de meydana gelen orman yangınlarından etkilenerek, hastanelere tahliyeleri sağlanan 61 kişiden dördünün tedavisinin sürdüğünü bildirdi.

Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Çanakkale'de meydana gelen orman yangınlarına karşı, 112 ve UMKE ekiplerine bağlı 16 araç ve 70 personelle yerleşim yerleri ve mezralardan gerekli tahliyelerin gerçekleştirildiğini kaydederek, "Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi ile Üniversite Hastanesine tahliyeleri sağlanan 61 vatandaşımızdan dördünün tedavisi devam ediyor. Çanakkale halkına geçmiş olsun." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'deki orman yangınına 37 saattir müdahale sürüyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkaledeki-orman-yanginina-37-saattir-mudahale-suruyor-9064/

Kızılkeçili köyü yakınlarında önceki gün saat 16.31'de başlayan yangına müdahale gün doğumuyla helikopter ve uçaklarla yoğunlaştı.

Yangın bölgesine 6 uçak, 15 helikopter, 109 arazöz, 14 iş makinesi ve 543 personelle müdahale ediliyor.

Ekipler, yangının kontrol altına alınması için yoğun çaba sarf ediyor.

Yangının çıkış nedeni araştırılıyor.

Öte yandan, yangın bölgesindeki son durum, Anadolu Ajansı (AA) ekibi tarafından havadan dron ile görüntülendi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da dün bölgeye yaptığı ziyarette yangın alanlarını incelemiş, yetkililerden son durum ve çalışmalar hakkında bilgi almıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'deki orman yangınına havadan ve karadan müdahale sürüyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkaledeki-orman-yanginina-havadan-ve-karadan-mudahale-suruyor-9072/

Çanakkale'de rüzgarın etkisiyle yayılan orman yangını kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Kızılkeçili köyü yakınlarında dün saat 16.31'de başlayan yangına 6 uçak, 15 helikopter, 109 arazöz, 14 iş makinesi ve 543 personelle müdahale ediliyor.

Ekipler, rüzgarın etkisiyle yayılan yangını kontrol altına almak için çaba sarf ediyor.

Vali İlhami Aktaş, yaptığı açıklamada, rüzgar nedeniyle yangının hız kazandığını, mücadeleye devam ettiklerini söyledi.

Kemel köyünün daha önce önlem olarak boşaltıldığını aktaran Aktaş, "Yangın bölgesindeki köylerde teyakkuzdayız. Gerek duyulursa onları da boşaltabiliriz. Boşalttığımız birkaç hane var tedbiren. Diğerlerinde de çalışıyoruz." dedi.

Dün rüzgarın etkisiyle yayılan alevler nedeniyle 211 nüfuslu Kemel köyü tedbir amaçlı olarak boşaltılmış, İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu ile Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki de bölgeye gelerek Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ve beraberindeki heyetle incelemelerde bulunmuştu.

Valilikten açıklama

Valilikten yapılan açıklamada, merkeze bağlı Kızılkeçili, Yukarı Okçular, Musaköy, Özbek ve Kemel köyü civarında devam eden orman yangınının rüzgarın etkisiyle şiddetini artırdığı, havadan ve karadan söndürme çalışmalarının devam ettiği belirtilerek şunlar kaydedildi:

"Kemel, Kayadere, Işıklar, Dörtyol, Kurşunlu ve Mareşal Fevzi Çakmak köyleri ile Damyeri mevkisinde yaşayan vatandaşlarımızın can güvenliği açısından evlerini boşaltmaları önem arz etmektedir. Vatandaşlarımız, valiliğimizce tahsis edilen tesislerde misafir edileceklerdir. 112 ve UMKE sağlık personelleri köylerde sağlık hizmetine devam etmektedir."

Dün rüzgarın etkisiyle yayılan alevler nedeniyle 211 nüfuslu Kemel köyü tedbir amaçlı olarak boşaltılmış, İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu ile Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki de bölgeye gelerek Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ve beraberindeki heyetle incelemelerde bulunmuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'deki orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkaledeki-orman-yanginina-havadan-ve-karadan-mudahale-ediliyor-8001/

Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili köyü yakınlarında iki noktada henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye yangın söndürme helikopteri ile çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi.

Yangının kontrol altına alınması için ekiplerin havadan ve karadan müdahalesi sürüyor.

Yangın bölgesine gelen Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ile Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci de bölgedeki çalışmaları koordine ediyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale Limanı dünyanın en büyük kruvaziyer gemilerini ağırlıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkale-limani-dunyanin-en-buyuk-kruvaziyer-gemilerini-agirliyor-8111/

Kepez'de 1993 yılında 22,5 dönüm arazide yapımına başlanan ve altyapısı 1999'da tamamlanan Çanakkale Limanı'nın açılışı, 2006'da başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı.

Son yıllarda önemli kruvaziyer gemilerinin tercih ettiği rıhtım iskele uzunluğu 214 metre olan liman, kent turizmine önemli katkı sağlıyor.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen yabancı konuklar özellikle Troya Antik Kenti, Troya Müzesi ve Assos'un yanı sıra Tarihi Gelibolu Yarımadası'nı ziyaret ediyor.

Liman Hizmetleri Direktörü Evren Beceren, AA muhabirine, Çanakkale Limanı'nın önemli kruvaziyer gemilerinin uğrak merkezlerinden olduğunu söyledi.

Bu anlamda her yıl on binlerce yabancı konuğun Çanakkale'ye geldiğini belirten Beceren, şöyle konuştu:

"En son yanaşan Fransız bayraklı 187 metre uzunluğundaki 'Club Med-2' gemisi, dünyanın en büyük yelkenli yolcu gemilerinden. 5 yelkene sahip olan en büyük gemi olarak biliniyor. Toplam 305 yolcu kapasitesi var, 302 yolcu var bugün gemide. 201 civarında da mürettebata sahip. Geminin yaklaşık olarak 21 gün süren bir seyri var. Fransa'nın Nice Limanı'ndan yola çıktı. İtalya limanlarına uğradıktan sonra Yunanistan, sonrasında Bozcaada ve İstanbul'a uğradıktan sonra bizim limanımıza geldiler. Buradan da Kuşadası'na devam edecek. Oradan da tekrar İsrail'e uğradıktan sonra Yunanistan'da tekrar tur sona ermiş olacak."

2023'ün 16'ncı kruvaziyer gemisi Club Med-2

Club Med-2'nin, bu sene ağırladıkları 16'ncı gemi olduğu bilgisini veren Beceren, "27 gemi daha limanımıza gelecek. Şu ana kadar limana inen yolcu sayımız ise 8 bin 600 civarında. Geriye kalan gemilerle yine yaklaşık 12 bin civarında yolcu gelecek limanımıza. Bu yıl Çanakkale Limanı'nda toplamda 43 gemi ile 20 binden fazla yolcuya ulaşacağız diye bekliyoruz. Tabii Kurban Bayramı yine yoğun geçecek bizim için. Bayram süresince 3 gemiyi daha limanımızda ağırlayacağı." diye konuştu.

Çanakkale'nin önemli bir tarih ve turizm kenti olduğunu vurgulayan Beceren, kentin özellikle son yıllarda bu özellikleriyle daha çok ön plana çıktığını anlattı.

Bunun bağlantılı olarak tüm sektörlere yansıdığına değinen Beceren, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim Çanakkale olarak zaten dünya markamız olan Troya Antik Kenti ve özellikle Troya Müzesi yapıldıktan sonra bölgemiz çok daha ilgi çekmeye başladı. Limana gelen yolcu profiline baktığımız zaman da yine İngiliz, Avustralyalı, Yeni Zelandalı yolcular buraya geliyorlar. Karşısı Tarihi Gelibolu Yarımadası. Gelen konuklar mutlaka burayı ziyaret etmek istiyorlar. Planlamalar da bunun üzerine yapılıyor. Her geçen gün gerçekten gelen gemi kapasiteleri de artmaya başladı limanımıza. Bu sene çoğunlukla gelen gemiler hep 200 metre üzeri gemiler. Umuyoruz bu şekilde artarak devam edecek. Çünkü Çanakkale'nin çok ciddi bir potansiyeli var. Bu potansiyeli de bizim de Çanakkale olarak çok iyi kullanmamız lazım. Biz de bu bilinçle hareket etmeye gayret ediyoruz. Yurt dışındaki birçok fuara da bu anlamda katılım sağlamaya gayret ediyoruz. Çanakkale'yi en iyi şekilde tanıtmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Ümit ediyorum ki özellikle cruise gemileri ile deniz turizminde oldukça iyi yerlere geleceğiz Çanakkale olarak."

"Çanakkale önemli bir şehir"

Club Med-2 gemisinin ikinci kaptanı Adrien Gailhac ise Çanakkale'nin rotalarında olan önemli bir şehir olduğunu belirtti.

Yolcuların büyük bölümünün özellikle burayı görmek istediğini aktaran Gailhac, Troya ve Tarihi Gelibolu Yarımadası'nı gezip bölge tarihi hakkında araştırma yapmak istediğini ifade etti.

Club Med şirketinin Kruvaziyer Ticaret Müdürü Saida Dridi de Çanakkale'yi daha önce birkaç kez bireysel olarak ziyaret etme imkanı bulduğunu bildirdi.

Çanakkale'nin turizmin her çeşidini barındıran nadide şehirlerden olduğuna dikkati çeken Dridi, "Burası bir turizm şehri. Denizi var, doğası var, olmayan bir şey göremedim. Haliyle buraya insanlar gelmek ve burayı görmek istiyorlar. Konuklarımız burada oldukları için çok mutlular. Umarım yeni bir uğrak ile limana geliriz ve tekrar burayı gezme fırsatı buluruz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ayvalık'ta doğal resifleri kaplayıp deniz canlılarını tehdit eden misinalar görüntülendi https://mail.gazetebirlik.com/haber/ayvalikta-dogal-resifleri-kaplayip-deniz-canlilarini-tehdit-eden-misinalar-goruntulendi-2850/

ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz, AA muhabirine, yaklaşık 30 kişilik ekiple bölgede çalıştıklarını söyledi.

Daha önce de "Hayalet Ağ Avcılığı Marmara Projesi"nin hayata geçirildiğini anlatan Ayaz, bu sayede hayalet ağların denizden çıkarılarak sudaki ekosistemin devamlılığının sağlanmasına katkı sunulduğunu belirtti.

Ayvalık açıklarındaki dalışlarda doğal resiflerin üzerini kaplayan paraketa misinalarını görüntülediklerini dile getiren Ayaz, şu bilgileri verdi:

"Burada doğal resif alanları mevcut. Bu nedenle de çok fazla balık türü bölgede yaşıyor. Haliyle balıkçıların ilgisini bu alanlar daha çok çekiyor. Biz 2 yıldır hayalet ağ projelerini sürdürüyoruz. Marmara Denizi'nde çok başarılı geçen benzer bir çalışma yürüttük. Şu anda Balıkesir sınırlarındayız. Edremit Körfezi ve Ayvalık açıklarında proje çalışmalarına devam ediyoruz. Yaptığımız dalışlarda, resiflerin üzerinde misinaların aynı bir hayalet ağ gibi kaplı olduğunu gözlemledik. Devasa hayalet ağlar gibi paraketa misinalar da resifleri kaplamış durumda."

Prof. Dr. Ayaz, bu misinaların da hayalet ağlar kadar denize zarar verebileceğine dikkati çekti.

Misinaların, kapladıkları alandaki yoğunlukları arttıkça ağ şeklini aldığını vurgulayan Ayaz, "Buradaki canlılar yoğunlaşan misinalara yakalanıyor. Ağa yakalanmış balık gibi kurtulamadığı için yavaş yavaş ölüyor. Denizsel habitat yok oluyor. Bunların yurt dışında da örnekleri mevcut. Bölgemizde de özellikle bu çevrede paraketa misinalarının deniz canlılarına zarar verebilmesi söz konusu. Yine bu misinalar da gönüllüler ile zeminden alınıp denizlerimiz korunabilir." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkaleli besici 1 ton 150 kilogramlık kurbanlığı satışa çıkardı https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkaleli-besici-1-ton-150-kilogramlik-kurbanligi-satisa-cikardi-9295/

Büyükbaş hayvan yetiştiricisi Mustafa Uyanık, AA muhabirine, "Şampiyon" adını verdiği danayı 7 ay önce Erzurum'dan alıp beslediğini söyledi.

Kurbanlığın 1 ton 150 kilogram ağırlığında olduğunu belirten Uyanık, "Henüz şu an bunu alacak şanslı kişi çıkmadı ama görmeye gelenler var. Çok sevimli bir hayvan, agresif bir hayvan değil." dedi.

Uyanık, Erzurum, Kars, Ardahan civarından yılda iki kez büyükbaş hayvan alıp besleyerek sattıklarını ifade etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'de kuraklık nedeniyle su kullanımına yönelik kısıtlamalar 31 Ağustos'a kadar uzatıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkalede-kuraklik-nedeniyle-su-kullanimina-yonelik-kisitlamalar-31-agustosa-kadar-uzatildi-6579/

Çanakkale Belediyesinden yapılan açıklamada, kentin tek içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajı'nın sürdürülebilirliğini sağlamak, yaşam kaynağı olan suyu korumak adına Belediye Encümenince 2 Mart'ta alınan tasarrufa yönelik kararların geçerliliğinin 31 Ağustos'a kadar uzatıldığı belirtildi.

Kuraklık nedeniyle Çanakkale Belediyesi Encümeninin su kullanımıyla ilgili aldığı kararların geçerli olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Konut ve iş yeri önlerinin ve içlerinin hortumla yıkanmasının yasaklanmasına, yüksek su tüketimi olan sanayi tesislerinde suyun tasarruflu kullanılabilmesi için mevcut kullanımları göz önüne alınarak kısıtlamaya gidilmesine, halı ve kilim yıkamalarının yasaklanmasına, şehir şebeke suyu ile hortumla araba yıkanmasının yasaklanmasına, oto kuaför ve yıkama işletmelerinde su tüketiminin aylık 20 metreküp olarak uygulanmasına, halı yıkama, hamam, tuvalet gibi su tüketimi yüksek olan iş yerlerinde ön ödemeli elektronik sayaç takılmasına, yer altı suyu kullanımı varsa mekanik sayaç takma mecburiyetinin getirilmesine, böylece yer altı su kullanımının tespitinin yapılmasına, bahçe sulamalarının sabah ve akşam, mümkünse kuyu suyu ile ve yağmurlama/damlama sistemleri kullanılarak yapılmasına, park, bahçe, yeşil alan, tarımsal amaçlı üretim yapılan yerlerde sulamaların kısıtlanmasına, acil sulama ihtiyacı olan yerlerin yağmurlama, damlama sulama ile su kullanımının minimuma indirilmesine karar verilmiştir."

Kararların 31 Ağustos'a kadar geçerli olacağı bildirilen açıklamada, "Dünyada ve ülkemizde de yaşanan küresel ısınmanın etkisiyle su kaynaklarının azalması yönünde yaşanmaya başlanan sıkıntılar göz önünde bulundurularak kentimizin tek su kaynağı olan Atikhisar Barajı'ndaki suyumuzun en yüksek verimi sağlayacak şekilde kullanılabilmesi ve sürdürülebilir su yönetiminin sağlanabilmesi için Belediyemizce önlem alınması adına daha önce 31 Mayıs'a kadar geçerli olan Encümen kararlarının, son toplantı kapsamında 31 Ağustos'a kadar geçerli olması kararlaştırıldı." ifadesi kullanıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale ovalarında süne zararlısına karşı mücadelede "keklik" başarısı https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkale-ovalarinda-sune-zararlisina-karsi-mucadelede-keklik-basarisi-9422/

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Çanakkale Şube Müdürlüğünce üreticilerde biyolojik mücadele yöntemlerine karşı farkındalık sağlamak, alternatif mücadele yöntemlerini tanıtarak kimyasal mücadeleyi azaltmak için geçen yıl "Süne Zararlısı ile Keklikle Biyolojik Mücadele" projesi başlatıldı.

Girdi maliyetlerini azaltma, çevreye dost üretim yöntemleriyle çevreyi ve toprağı korumanın da amaçlandığı proje kapsamında buğdayda süne emgi oranlarının düşürülmesi, verim ve kalitenin yükseltilmesi hedefine yönelik şu ana kadar 4 bin keklik doğaya salındı.

Domates ile buğday, pirinç gibi hububat üretiminin yapıldığı verimli bölgelerden il merkezi sınırları içindeki Batak Ovası ile Gelibolu ve Eceabat ilçelerinde yaklaşık 700 bin dekar alanda kimyasal ya da zirai ilaç kullanılmadan yürütülen biyolojik mücadeleden olumlu sonuçlar elde edildi.

Proje, Gelibolu ilçesi Adilhan, Kalealtı, Şadıllı, Kocaçeşme, Bayramiç, Ilgardere, Süleymaniye, Çokal, Yülüce köyleri, Eceabat ilçesi Kumköy, Bigalı, Yalova köyleri ile Batak Ovası olarak bilinen merkeze bağlı Kumkale, Halileli, Tevfikiye köylerini kapsıyor. Tamamı bedelsiz olarak Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünce temin edilen kekliklerden 2 bini de gelecek sene salınarak 3 yıllık aşama tamamlanacak.

İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, AA muhabirine, Çanakkale'nin özellikle bitkisel üretimde 115 ürünün yetiştirildiği önemli bir merkez olduğunu söyledi.

Bitkisel üretim potansiyeli çok yüksek olan Çanakkale'nin, yetiştirilen ürünlerden 51'inde Türkiye'de ilk 10 il arasına girdiğini vurgulayan Karadağ, şöyle devam etti:

"Bu kadar potansiyeli yüksek olan bir ilde yaşıyoruz. Tabii bitkisel üretim dediğimiz zaman mutlaka hastalık ve zararlılarla mücadele akla geliyor. Bu mücadele olmadığı zaman bizim bitkisel üretimde bir kazanç elde etmemiz ve ekonomik olarak bir değer elde etmemiz mümkün değil. İşte mücadelenin de birinci öğesi kimyasal mücadeledir. Ondan sonra da biyolojik mücadele ve biyoteknik mücadele diye başlıkları ayırabiliriz. Özellikle biyolojik mücadeleyi sürekli tasvip ediyoruz ve insanlara bunu bu uygulamayı öğretmeye veya geliştirmeye çalışıyoruz."

"Hem kimyasaldan uzaklaşıyoruz hem de doğal bir yöntem seçmiş oluyoruz"

Karadağ, biyolojik mücadelede, buğdayın en büyük zararlısı olan süneye karşı büyük çapta çalışma yürüttüklerini dile getirdi.

Sünenin kışlak alanlarından ovaya inişlerini engellemek için Koru Dağı eteklerine Orman Bölge Müdürlüğü ile 10 bin akasya fidanı diktiklerini kaydeden Karadağ, "Bölgede 2 yıldır keklik salımı gerçekleştiriyoruz. Geçen yıl 15 köyümüzde 2 bin kekliği doğaya saldık. Bunlar sünenin en iyi yok edicisi olarak değerlendiriliyor. Geçen yıl başarı elde ettik. Bu sene de yine 2 bin keklik olmak üzere toplam 4 bin keklik bıraktık." dedi.

Karadağ, biyolojik mücadelenin varyasyonlarını üreticilerin desteğiyle sonraki yıllarda da sürdüreceklerini ifade etti.

Her yıl bu konudaki başarılarının artarak devam edeceğine inandığını anlatan Karadağ, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hem kimyasaldan uzaklaşıyoruz hem de doğal bir yöntem seçmiş oluyoruz. Üreticilerimiz de bu konuda çok duyarlı. Kekliklerin korunmasına büyük destek veriyorlar. Bu sayede hem üretilen ürün bizim evimize gelene kadar doğallığını korumuş oluyor hem de zararlıdan arınıyor. Aslında koruma yöntemlerinde her şey kimyasal demek değildir. Belki diğer mücadele yöntemleri biraz daha meşakkatli olabilir ama doğrusu ihtiyaç olmadığı sürece kimyasallara başvurmamamız gerektiğidir."

Üreticilerden Ömer Süt ise süne ile mücadelenin keklik salınarak yapılmasını oldukça yararlı bulduklarını belirtti.

Kimyasal mücadelenin olumsuzluklarına değinen Süt, "Keklikler hem burada süne ile mücadelede önemli rol oynuyor hem de bir habitat oluşturuyor. Ben gerçekten yararlı buluyorum. Yapılan incelemelerde de başarı sağlandığı tespit edildi. Umarım kimyasal kullanmadan tarım faaliyetlerini sürdürmeye devam edebiliriz." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale Boğazı'nda makineleri arızalanan gemi limana çekildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkale-bogazinda-makineleri-arizalanan-gemi-limana-cekildi-3004/

Çanakkale Boğazı'ndan geçişi sırasında makineleri arızalanan gemi limana demirletildi.

Yalova'dan Yunanistan'a giden 240 metre boyundaki "NAXOS" isimli boş tankerin makineleri Doğanaslan mevkisi açıklarında arızalandı.

Gemi kaptanının durumu Çanakkale Boğazı Gemi Trafik Hizmetleri Müdürlüğüne bildirmesi üzerine bölgeye Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait "Kurtarma-10" ve "Kurtarma-15" römorkörleri sevk edildi.

Römorkörler eşliğinde Doğanaslan Demir Sahası'na çekilerek demirletilen geminin arızasının giderilmesi için çalışma başlatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gelibolu Yarımadası'nda Çanakkale Savaşları'ndan kalma top mermisi bulundu https://mail.gazetebirlik.com/haber/gelibolu-yarimadasinda-canakkale-savaslarindan-kalma-top-mermisi-bulundu-5685/

Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Lone Pine (Yalnız Çam) Anıtı yakınında Arıburnu yürüyüş güzergahındaki Topçu Yolu mevkisinde Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerince top mermisi bulundu.

Durumun Tarihi Alan Başkanlığına bildirilmesi üzerine bölgeye jandarma ve itfaiye ekipleri yönlendirildi.

108 yıl önceki savaşlardan kaldığı belirlenen merminin imha edilmesine karar verilmesinin ardından çukur hazırlanıp içine mühimmat yerleştirildi.

Jandarma ekiplerince top mermisinin imhası gerçekleştirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'de farklı siyasi görüşteki gruplar arasında çıkan kavgada 4 kişi yaralandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkalede-farkli-siyasi-gorusteki-gruplar-arasinda-cikan-kavgada-4-kisi-yaralandi-2946/

İl merkezindeki kahvehanede oturan vatandaşlar, seçim çalışmaları kapsamında ziyaretlerine gelen Yeşil Sol Parti Çanakkale Milletvekili adayı Adile Yalçın ile sohbet etti.

Yalçın'ın selamlaşmak istediği bir kişi, kendisinin prensip gereği bayanlarla tokalaşmadığını belirtmesi üzerine tartışma yaşandı.

Tartışma, araya girenlerin olayı sakinleştirmesiyle sona erdi.

Bunun ardından kahvehaneye gelen ve Yeşil Sol Parti üyesi oldukları iddia edilen yaklaşık 25 kişilik grup, buradaki vatandaşları darbetti.

Vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralanan 4 kişi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.

Yaralılardan Mustafa Kılıç, yaşanan olayı şöyle anlattı:

"Kahvede otururken Yeşil Sol Parti'nin milletvekili adayı geldi. Herkesin masasını gezdi. Bizim de masamıza geldi. Tokalaşmak istedi. Ben 'bayanlarla tokalaşmıyorum' dedim. 'Tamam' dedi. Hoş karşıladı. Bizden oy istedi. Ben AK Parti'li olduğumu söyledim, o ana kadar herhangi bir şey yoktu. Sonra bir başkası geldi, ortalığı karıştırdılar. İlk arbedede üç, dört kişi saldırdılar. Polisler geldi ortalık sakindi. İkinci defa ise üç, dört arabayla 20-25 kişilik grup geldi. Bize sorgusuz saldırdılar. Bizi bu hale getirdiler."

Gelenlerin burada slogan atıp barış istediklerini belirttiğini vurgulayan Kılıç, "Ben de 'Barış isteyenler böyle mi yapar? Siz kendinizi topluma kabullendirmek istiyorsunuz. Bu şekilde mi kabullenir insanlar' dedim. Oradaki sorunları kaba kuvvetle çözmeye çalışıyorlar. Biz hangi devirdeyiz. Kaba kuvvetle şimdiye kadar ne çözülmüş ki. Darbedilen bir arkadaşımız Kürt. Ben Türk'üm. Aramızda ayrı gayrımız yok. Biz bu insanlarla 10 yıldır iç içeyiz. Birbirimizi tanıyoruz. Ama onlar içlerinde biriktirmişler biriktirmişler, seçim arifesinde geldiler gövde gösterisi yapmaya çalıştılar. Hepsinden de şikayetçiyim, hakkımı da savunacağım." diye konuştu.

Kavgada yaralanan vatandaşları ziyarete giden AK Parti Çanakkale Milletvekili adayı Ayhan Gider ise hastane çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, yaşanan bu tür olayları tasvip etmediklerini söyledi.

Yaşanan bu olayın Çanakkale'ye de Türkiye'ye de yakışmayan bir olay olduğunu belirten Gider, şunları kaydetti:

"Biz seçim sürecinin güvenlik ve huzur içerisinde geçmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bu akşam Yeşil Sol Parti'nin milletvekili adayının bir kahve ziyaretinde 4 tane vatandaşımız gerek siyasi fikirlerinden gerekse dini saiklerle el sıkmamışlar. Teşekkür ederek, olayı sonuçlandırmak istemişler. Ancak orada grubun içindeki bir kişinin önce sözlü saldırısına daha sonra fiziksel saldırısına maruz kalmışlardır. Olay bu kadarla da kalmamış bu kişiler kahveden uzaklaştıktan sonra 25-30 kişi toplanarak, tekrar kahveye baskın vermişlerdir. Biz, siyaset ve şiddetin, yan yana dile getirilebilecek iki olgu olmadığını biliyoruz. Siyaset şiddet dışıdır. Şiddet siyaset dışıdır. Ne yazık ki bu konjonktürde, bu tip şiddet eğilimli arkadaşlar, öncelikle yanlarında gezdikleri adayın ve partinin sorumluluğundadırlar."

Ayhan Gider, bu ve bunun gibi saldırıları şiddetle kınadıklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ne ilimizde ne ülkemizde şiddete izin vermeyeceğimizi ısrarla bildiriyor, bu ve bunun gibi olayları şiddetle telin ediyoruz. Bunun ötesinde, her fırsatta olur olmaz yerde sandık güvenliğini dile getirenlerin, bugüne kadar sandıklarla ilgili hiçbir problem yaşamamasına rağmen her gün bu minvalde açıklama yapanların, sandık güvenliğiyle ilgili neyi kastettiklerini gayet net görüyoruz. Demek ki Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibi bu güvenlikleri sağlamak için bu tip yöntemlere başvuracaklar. Ancak şunu bilmelidirler ki biz Çanakkale olarak büyük savaşlara sahne olmuş topraklarda barışın temsilcileriyiz. Aklıselimin, iyi niyetin, hoşgörünün temsilcileriyiz. Ne burada ne de Türkiye'nin herhangi bir yerinde buna izin vermeyiz. Ben yaralanan arkadaşlara acil şifalar diliyorum. Aldıkları darbeler büyük. Doktorlardan aldığımız bilgi, bu gece müşahede altında kalacaklardır. İnşallah onarılamaz sonuçlarla karşılaşmayız. Emniyet teşkilatımızın da bu gece gereğini yapacağını biliyoruz. Konu adli makamlara intikal ediyor. Ben, partilim veya partilim olmayan, bu olaydan etkilenen tüm arkadaşlara sesleniyorum. Şiddete şiddet bizim tasvip edeceğimiz, hoş göreceğimiz bir şey değildir. Bunun gereği devlet görevlilerinin işidir. Onlar da görevlerini en iyi şekilde yerine getireceklerdir. Hiçbir şüphemiz yok. Tüm adaylara, özellikle cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na sesleniyorum. Bu milleti germeyin. Buna hakkınız yok. Üç koltuk için olmayacak yerlere olmayacak tavizler vermeyin. Bu millete bunu yapmaya hakkınız yok."

Gider'e, hastane ziyaretinde, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu da eşlik etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İngiliz Milletler Topluluğu Anıtı'nda Çanakkale Kara Savaşları'nın 108'inci yılı dolayısıyla tören düzenlendi https://mail.gazetebirlik.com/haber/ingiliz-milletler-toplulugu-anitinda-canakkale-kara-savaslarinin-108inci-yili-dolayisiyla-toren-duzenlendi-5519/

Seddülbahir Bölgesinde bulunan anıttaki törende, günün anlam ve önemini belirten konuşma, İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Jill Morris tarafından yapıldı.

Morris sevgi, kötülük ve barış içinde yaşamaya dair İncil'den bir bölüm okudu. Programda, İrlanda'nın Ankara Büyükelçisi Sonya McGuinnes ve Hindistan'ın Ankara Büyükelçisi Virander Paul da İncil'den pasajlara yer verdi.

Çanakkale Savaşları'nda hayatını kaybedenler için dua edilen törende, daha sonra Türkiye, İngiltere ve Kuzey İrlanda, Avustralya, Bangladeş, Kanada, Fransa, Almanya, Hindistan, İrlanda, Yeni Zelanda, Pakistan ile Sri Lanka temsilcileri anıta ülkelerinin çelenklerini bıraktı. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin çelengi, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan tarafından konuldu.

Saygı duruşunda bulunulması ve milli marşların okunmasıyla sona eren törene, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Avustralya'nın Çanakkale Konsolosu Harry Hall, Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Avustralya Gazi İşleri Bakanı Matt Keogh, Yeni Zelanda Savunma Bakanı Andrew Little, İngiltere Genelkurmay Başkanı Patrick Sanders ile 25 ülkeden çok sayıda maslahatgüzar, büyükelçi, misyon başkan yardımcısı ile savunma ataşeleri katıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale Boğazı'nın gazi muhafızı Seddülbahir Kalesi 18 Mart'ta açılıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkale-bogazinin-gazi-muhafizi-seddulbahir-kalesi-18-martta-aciliyor-8612/

Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığınca 2015'te restorasyonuna başlanan ve büyük bir titizlikle çalışmaları tamamlanan Seddülbahir Kalesi, Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 108. yıl dönümünde açılacak.

Çanakkale Boğazı'nın girişini savunmak amacıyla Osmanlı Padişahı 4. Mehmet döneminde yaptırılan Seddülbahir Kalesi'ndeki restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Padişah 4. Mehmet'in annesi Hatice Turhan Sultan tarafından 1659 yılında Boğazın girişini savunmak amacıyla yaptırılan Seddülbahir Kalesi, dünya harp tarihine geçen Çanakkale Muharebeleri sırasında 12 top ile savunmaya katıldı. İngiliz ve Fransız gemilerinin henüz bir savaş durumu olmamasına rağmen Boğazın girişini koruyan tabyaları 3 Kasım 1914'te bombalamasının ardından ilk şehitlerin verildiği kalede, 2015 yılının Haziran ayında başlayan restorasyon çalışmaları tamamlanarak çevre düzenlemelerine geçildi.

Büyük Zafer'in 108. yılında açılışı yapılacak kale, diğer gazi kaleler Bigalı ve Kilitbahir gibi yaşayan müze olarak hizmet verecek.

Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Türkiye'nin en önemli restorasyonlarından birinin daha sonuna gelindiğini söyledi.

Seddülbahir Kalesi'nin Boğazın hemen girişinde yer alan tarihi bir mekan olduğunu belirten Kaşdemir, şöyle konuştu:

"Çanakkale Savaşları'nda büyük kahramanlıklara sahne olmuş bir kale. Büyük hatıraları içinde barındıran tarihin ecdadımızın bize emanet olan önemli bir yapının restorasyon çalışmaları tamamlandı. Bu tarihi mekanı inşallah bir tarihi zafer günümüz olan 18 Mart Deniz Zaferi gününde hep birlikte hizmete açacağız. Seddülbahir Kalesi uzun yıllar tarihe tanıklık etmiş, Çanakkale Boğazı'nda muhafızlık yapmış, hem Çanakkale Boğazı'nın hem de İstanbul'un güvenliğinde çok önemli ve etkin rol oynamış bir tarihi mekan. Çanakkale Savaşları sırasında da gerçekten büyük muharebelere sahne olmuş ve destan yazan kahraman Mehmetçiği de bağrında barındırmış ve Çanakkale'nin ilk şehitlerini verdiğimiz yer olarak tarihe geçmiştir. Bizim için çok kıymetli bir yapıdır. Türk tarihinin simge yapılarından birisidir."

Kaşdemir kalenin, 17. yüzyılda, bir kadın sultan tarafından inşa ettirilmesi bakımından da farklı bir özelliğe sahip olduğunu hatırlatarak şöyle devam etti:

"Hatice Turhan Sultan tarafından yaptırılan bir savunma yapısı olması da bu kalenin özelliğini daha da arttırmakta. Çünkü Türk tarihinde ender görülen konulardan birisidir. Bir hanımefendi, bir kadın bir savunma yapısına banilik yapmış. Yani bir savunma yapısı yaptırmış. Dolayısıyla Seddülbahir Kalesi bu yönüyle de tarihi önemini ortaya koymaktadır."

Restorasyonun sonuna gelindiğini belirten İsmail Kaşdemir, şöyle devam etti:

"2015 yılından beri devam eden bir restorasyon süreci. Özellikle restorasyonu yapan kişiler çok etkin ve çok kıymetli insanlar. Çalışmış olduğumuz yetkililer, bilim kurulumuz, danışmanlarımız çok yetkin ve Türkiye'de söz sahibi olan kişiler. Çok hummalı, çok titiz bir çalışma ortaya koyduk. 8 yıl süren, tabiri caizse zaman zaman iğneyle kuyu kazılan, zaman zaman bir taşı yerine koymak için defalarca toplantı yapılan bir restorasyon süreci yaşadık. Tarihi Alan Başkanlığı olarak mutluyuz ki bu işin sonunda bu kalenin gerçek yapısını ortaya çıkardık. Özgünlüğünü koruduk. Restorasyon açısından da hem Türkiye'de hem de dünyada örnek bir çalışma gerçekleştirdik."

Kaşdemir, 18 Mart'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere devlet erkanının ve halkın katılımıyla tarihi mekanı açıp ziyaretçilere hizmet etmeye başlar hale getirmek istediklerini söyledi.

"Bu mekanları gelecek kuşaklara aktarmakla mükellefiz"
Kale sayesinde ziyaretçilerin Çanakkale ruhunu hissedeceğini aktaran Kaşdemir, sözlerini şöyle noktaladı:

"Alan başkanlığı olarak Çanakkale ruhunun doğmuş olduğu bu tarihi mekanları, Çanakkale ruhunun en üst seviyede hissedildiği mekanları hem gelen ziyaretçimize anlatmak, tanıtmak hem de gelecek kuşaklara aktarmanın bilinci ve gayreti içerisindeyiz. Gelen ziyaretçi bir defa bu kaleler içerisinde bir tarihte yolculuk yapacak. Tarihte zaman tüneli içerisinde tabiri caizse bir yolculuk yapacak ve burada Çanakkale'nin fedakarlığını, o Çanakkale'nin kahramanlığını Çanakkale'nin büyüklüğünü daha iyi anlama imkanına sahip olacak."

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'de kuraklık nedeniyle su kullanımına 30 Nisan'a kadar kısıtlama getirildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkalede-kuraklik-nedeniyle-su-kullanimina-30-nisana-kadar-kisitlama-getirildi-1655/

Çanakkale Belediyesinden yapılan açıklamada, kentin içme, kullanma ve tarımsal sulama ihtiyacını karşılayan 54 milyon 115 bin metreküp kapasiteli Atikhisar Barajı'ndaki su miktarının 23 milyon metreküpe düştüğü duyuruldu.

Yaşanan kuraklık ve barajda su miktarının azalması nedeniyle Çanakkale Belediyesi Encümeninin su kullanımıyla ilgili bazı kararlar alındığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Konut ve iş yeri önlerinin ve içlerinin hortumla yıkanmasının yasaklanmasına, yüksek su tüketimi olan sanayi tesislerinde suyun tasarruflu kullanılabilmesi için mevcut kullanımları göz önüne alınarak kısıtlamaya gidilmesine, halı ve kilim yıkamalarının yasaklanmasına, şehir şebeke suyu ile hortumla araba yıkanmasının yasaklanmasına, oto kuaför ve yıkama işletmelerinde su tüketiminin aylık 20 metreküp olarak uygulanmasına, halı yıkama, hamam, tuvalet gibi su tüketimi yüksek olan iş yerlerinde ön ödemeli elektronik sayaç takılmasına, yer altı suyu kullanımı varsa mekanik sayaç takma mecburiyetinin getirilmesine, böylece yer altı su kullanımının tespitinin yapılmasına, bahçe sulamalarının sabah ve akşam, mümkünse kuyu suyu ile ve yağmurlama/damlama sistemleri kullanılarak yapılmasına, park, bahçe, yeşil alan, tarımsal amaçlı üretim yapılan yerlerde sulamaların kısıtlanmasına, acil sulama ihtiyacı olan yerlerin yağmurlama, damlama sulama ile su kullanımının minimuma indirilmesine karar verilmiştir."

Kararların 30 Nisan'a kadar geçerli olacağı bildirilen açıklamada, su tasarrufuna yönelik tedbirlere uymayanlar hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nca cezai işlem yapılmasına oy birliğiyle karar verildiği ifade edildi.

Bu arada, Çanakkale merkezdeki Salihler Barajı ile Bayramiç Barajı'nda kuraklık nedeniyle yaşanan su azlığı dronla görüntülendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
1915 Çanakkale Köprüsü'nün yapı güvenliği yüksek teknolojiyle 24 saat izleniyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/1915-canakkale-koprusunun-yapi-guvenligi-yuksek-teknolojiyle-24-saat-izleniyor-5128/

Dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü olan 1915 Çanakkale Köprüsü, yapı güvenliğinin takibini sağlayan teknolojik unsurlarıyla da öne çıkıyor.

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yıl dönümünde 18 Mart 2022'de hizmete açılan 4 bin 608 metre uzunluğundaki 1915 Çanakkale Köprüsü'nün tüm ana ve alt sistemleriyle otoyol bağlantıları, Asya yakasında inşa edilen Ana Kontrol Merkezi'nden 331 kamera ve monitörle yüksek teknoloji sayesinde kesintisiz izleniyor.

Ana Kontrol Merkezi'ne alternatif olarak doğal afet gibi olağanüstü durumlarda devreye girecek ikinci kontrol merkezi ise Asya Bakım İşletme Merkezi'nde yer alıyor.

Otoyol ve köprü üzerindeki tüm altyapı sistemleri, ilk kez bu projede kullanılan fiber optik kablo ağı ile entegre edildi. Projede uygulanan sistem mimari tasarımları, yine projede ilk kez uygulanan trafik ve meteorolojik risk analizleri yapılarak trafik güvenliği en üst seviyeye çıkarıldı.

Ana Kontrol Merkezi'nde projeye özel olarak tasarlanmış ve tüm alt sistemlerin tek ara yüz üzerinden yönetimini sağlayan Merkezi Denetim Kontrol ve Veri Toplama Sistemi (SCADA) devreye alındı. SCADA, ileri teknolojiye sahip Yapı Sağlığı İzleme Sistemi ile Ulusal Ücret Toplama Sistemi'ne entegre edildi.

Tüm alt sistemlerden toplanan veriler, global kesintisiz veri merkezi standartları seviyesini belirleyen "TIER 3" seviyesinde kurulan ana veri merkezinde depolanıp işleniyor.

- Doğal afet için kurtarma merkezi ve yapay zekayla müdahale

Doğal afet ve benzeri durumlarda otomatik olarak devreye girmek üzere hazırlanan ve TIER 3 seviyesinde tasarlanan Felaket Kurtarma Merkezi de kesintisiz bir operasyon yönetimi sağlıyor.

Türkiye'de ilk, dünyada ise sayılı projelerde kullanılan "LED Otoyol Aydınlatma Sistemi"yle enerji tasarrufu sağlanırken, karbondioksit salınımının önüne geçiliyor.

Ana Kontrol Merkezi'nin alanında uzman operatörleri tarafından izlenerek yönetilen akıllı ulaşım sistemleri kapsamında köprü üzerinde 98 termal özellikle olay algılama kamerası yerleştirildi. 8'i köprü kulelerine bulunan 39 yüksek çözünürlüklü PTZ kameranın yanı sıra otoyol kavşak bölgelerine yerleştirilen 52 olay algılama kamerası ve gişe merkezlerinde bulunan 10 hareketli PTZ kamerayla trafik seyri 24 saat sevk ve idare ediliyor.

Otoyolun kavşak bölgelerinde ve köprünün giriş ve çıkışlarında bulunan 24 değişken mesaj işareti ekranı ve 10 değişken trafik işareti ekranı yer alıyor.

Otoyol ve köprü üzerinde gerçekleştirilen bakım, onarım çalışmalar esnasında veya trafik kazası, yangın gibi olağan üstü durumlarda bu ekranlar üzerinden sürücüler trafik güvenliği için anlık olarak bilgilendiriliyor.

Köprünün yapısal sağlığının kontrolü ise 27 farklı sensör grubundan oluşan ve bin 80 sensörden elde edilen anlık verileri işleyen Yapı Sağlığı İzleme Sistemi ile sağlanıyor. Merkez tarafından işlenen verilen sayesinde köprünün güncel durumu anlık olarak izlenip bakım, onarım ve planlamaları optimize edebilen tasarım araştırmaları gerçekleştirilebiliyor.

Sistem altyapısı sayesinde köprü üzerindeki 4 ayrı meteoroloji istasyonu ile ölçümü yapılan rüzgar şiddetinin tehlikeli seviyede arttığına ilişkin veri alındığında, gizli buzlanmaya sebep olabilecek hava değişimine ilişkin veri tespit edildiğinde, otoyol üzerinde bulunan değişken mesaj işareti ekranlarından sürücülerin hızlarını düşürmesine yönelik uyarı mesajları yapay zeka destekli trafik yönetim sistemi ile otomatik gösterim olarak yayınlanıyor.

Köprünün teknolojik altyapısı ve teknolojik sistem altyapısına tam entegre veri iletişim ağı ile yapay zeka destekli büyük veri işleme kapasitesine sahip bir işletme organizasyonu oluşturuldu.

- Rutin olmayan bir durum yaşandığında sistemler alarm veriyor

1915 Çanakkale Köprüsü'nün asma köprü mühendisi Şeyma Serin Okur, Ana Kontrol Merkezinde görevli uzman operatörlerin, köprüde rutin olmayan bir durum yaşandığında alarma geçtiğini söyledi.

Kısa sürede görevlilerin duruma müdahale ettiğini belirten Okur, "Köprünün yapısal sağlığının kontrolü ise sensörlerden elde edilen anlık verileri işleyen yapısal sağlık izleme merkeziyle sağlanıyor. Bu sistem sayesinde köprünün güncel durumu anlık olarak izleyebiliyoruz." dedi.

Trafiğin güvenliğini sağlayabilmek için sürücüleri köprüdeki dijital ekranlardan yönlendirdiklerini bildiren Okur, "Örneğin rüzgar yükü arttığında yani köprü üzerindeki meteoroloji istasyonlarından böyle bir veri alındığında sürücülerin güvenliğini sağlayabilmek için bu ekranlar üzerinden hızlarını azaltmaları yönünde bilgiler gönderebiliyoruz." ifadesini kullandı.

Okur, köprünün diğer öne çıkan teknolojik özelliklerine ilişkin şu bilgileri verdi:

"Kuleler ve tabliyelerin olduğu noktalarda, birleşim noktalarında hidrolik tamponlar bulunuyor. Deprem esnasında bu hidrolik tamponlar sensörler vasıtasıyla aktif hale geliyor ve köprünün tabliyelerinin enine yönde hareket etmesini engellemiş oluyor. Ayrıca kulelerin bulunduğu üst bloklarda aktif kütle sönümleyicilerimiz var. Bunlar da yine deprem esnasında kulelerin enine yöndeki hareketlerini engelleyerek ve salınımını azaltarak depreme karşı bir direnç oluşturuyor. Ana Kontrol Merkezi'nde en küçük olumsuzluktan deprem ve doğal afet gibi en büyük olumsuzluğa kadar bunlara karşı bir önlem alabilecek şekilde tüm bildirimler buraya düşüyor ve gerekli operasyon gerçekleştiriliyor."

 

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale Boğazı transit gemi geçişlerine açıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkale-bogazi-transit-gemi-gecislerine-acildi-538/

Gece yarısı boğaz açıklarında etkisini artıran sis, denizdeki görüş mesafesinin düşmesine neden oldu.

Çanakkale Boğazı Gemi Trafik Hizmetleri Müdürlüğünce, kuzey ve güneyden girecek gemilerin kaptanları telsizle uyarılarak, boğazın çift yönlü transit gemi geçişlerine kapatıldığı duyuruldu.

Sisin etkisini yitirmesiyle boğaz trafiği transit geçişlere açıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'de 4,3 büyüklüğünde deprem https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkalede-43-buyuklugunde-deprem-2523/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 06.21'de Çanakkale'nin Biga ilçesinde 4,3 büyüklüğünde yer sarsıntısı kaydedildi.

Depremin 12,12 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.

Sosyal medyada, sarsıntının İstanbul, Balıkesir ve Bursa'dan da hissedildiğine ilişkin paylaşımlar yer aldı.

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şu ana kadar herhangi bir olumsuzlukla ilgili ihbar almadıklarını, AFAD ekiplerinin depremin hissedildiği bölgede tarama faaliyetlerine devam ettiğini söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'deki barajın seviyesi azalınca eski köy 6 yıl sonra yeniden göründü https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkaledeki-barajin-seviyesi-azalinca-eski-koy-6-yil-sonra-yeniden-gorundu-546/

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce 1990'da temeli atılan ve 1999'da hizmete giren 136 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip barajdaki seviye son günlerde yaşanan kuraklıkla yüzde 10'a kadar düştü.

Tarımsal sulama amaçlı barajın yapımı için boşaltılarak 1997'de Gökçeada'ya taşınan Eşelek'in eski evleri ve binalardan bazıları yüzeyde görünür hale geldi.

Köyde bulunan eski cami, muhtarlık, evler ve mezarlık su üstünde kaldı. 

 

Barajdaki su seviyesi 2016'da 19 milyon metreküpe kadar düşmüş, neredeyse tamamen ortaya çıkan eski köy bölgede yaşayan diğer komşu köylerin sakinleri tarafından ziyaret edilmişti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'de kuvvetli fırtına uyarısı nedeniyle eğitime bir gün ara verildi https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkalede-kuvvetli-firtina-uyarisi-nedeniyle-egitime-bir-gun-ara-verildi-7884/

Çanakkale Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, bölgede etkili olan kuvvetli lodosun, bu geceden yarın akşam saatlerine kadar il genelinde yer yer saatte 90 kilometre ve üzeri hızda, kuvvetli fırtına şeklinde esmesi bekleniyor.

Olumsuz hava koşulları ve meteorolojik tahminler nedeniyle il genelindeki resmi ve özel tüm eğitim ve öğretim kurumlarında eğitime 1 gün ara verilmesinin kararlaştırıldığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

"Kamu kurumlarında çalışan hamile personeller ile engelli ve kronik hastalığı bulunan personel 21 Kasım'da bir gün süreyle idari izinli sayılacaktır. Kuvvetli rüzgar, fırtına ve tam fırtınanın oluşturabileceği çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenmeler ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması önem arz etmektedir. Ayrıca İl Afet Müdahale Planında görevli bulunan çalışma gruplarının personel, taşıt ve ekipman olarak müdahale için hazırlıklı bulunmaları gerekmektedir."

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bozcaada feribot seferleri fırtına nedeniyle yarın yapılamayacak https://mail.gazetebirlik.com/haber/bozcaada-feribot-seferleri-firtina-nedeniyle-yarin-yapilamayacak-5656/

Çanakkale Boğazı ile Adalar hattındaki ulaşımı sağlayan GESTAŞ Deniz Ulaşım AŞ'den yapılan açıklamada, bölgede etkili olan fırtına nedeniyle yarınki Geyikli-Bozcaada seferlerinin tümünün iptal edildiği duyuruldu.

Diğer güzergahlarda ise ulaşım normal devam edecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Karadeniz'i Ege'ye taşıyan köyün sakinleri "imece" geleneğini yaşatıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/karadenizi-egeye-tasiyan-koyun-sakinleri-imece-gelenegini-yasatiyor-8089/

Memleketlerinden 1400 kilometre ötede, mahalleleriyle aynı adı taşıyan köye yerleştirilen Karadenizliler, devletin kendilerine sağladığı imkanlarla tarım ve hayvancılıkla uğraşmaya başladı.

Göçün ilk yıllarında gurbet zorluğu yaşayan köylüler, yaklaşık yarım asırdır memleket bildikleri Türkiye'nin en büyük adasında, Gökçeada Dereköy Şahinkaya Tarımsal Kalkınma Kooperatifini kurup, açtıkları zeytinyağı fabrikasıyla ekonomiye katkı sağlıyor.

Adaya yarım asır önce geldiklerinde kurdukları taş değirmeni yeniden aktif hale getiren köy sakinleri, memleketlerinin vazgeçilmez ürünü mısır ununu imece usulü üretiyor. Şahinkaya köyü sakinleri, geleneklerinden ödün vermeden hayatlarını sürdürürken, kooperatif ise düzenlediği mısır gününde ada halkının mısırlarını ücretsiz öğütüyor.

"Köy sakinleri olarak dayanışma içindeyiz"

Gökçeada Dereköy Şahinkaya Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Azmi Nafi Uygun, AA muhabirine, köylerinde yaptıkları çalışmaları anlattı.

Karadeniz'deki geleneklerini Gökçeada'ya taşıdıklarını anlatan Uygun, "Yetiştirdiğimiz zeytinleri köy halkı olarak birlikte topluyoruz. Mısırlarımızı birlikte öğütüp, mısır unu yapıyoruz. Köy sakinleri olarak dayanışma içindeyiz. Çoğu işlerimizi imece usulüyle yapıyoruz." diye konuştu.

Uygun, kooperatif olarak mısır günü etkinliği düzenlediklerini belirterek, sadece köyleri için tüm Gökçeada'ya ücretsiz öğütme hizmeti verdiklerini vurguladı.

Mısır ununu Karadenizlilerin yoğun tükettiğini ifade eden Uygun, şöyle konuştu:

"Bu unla Karadeniz'e özel tükettiğimiz yemeklerimizi yapıyoruz. Kuymak ve mıhlamada özellikle çok kullanıyoruz. Çorba yapımında hanımlarımız oldukça fazla kullanıyor. Tabii en önemlisi mısır ekmeği yaparken kullanıyoruz. Mısır unu ve mısır ekmeğimiz bizim vazgeçemeyeceğimiz milli yemeğimiz. Mısır öğütme günü ilgi gördü. Ücretsiz düzenlediğimiz bu hizmet de bir imece usulü yardımlaşma şeklinde oldu. Evde mısırı olan vatandaşlarımız buraya getirip ücretsiz olarak öğütüp un haline getiriyor. Ayrıca bizim yarım asırlık taş değirmenimizde burada ürettiğimiz atalık buğdaylarımızı da un haline getiriyoruz. Kooperatifimiz olarak şu anda 30 çeşit atalık buğdayın üretimini yaptık. 15 çeşidimizi un haline getirecek duruma geldik."

Uygur, yakın zamanda ekolojik üretim yapmak için hazırlıklara başladıklarını bildirdi.

"Gelenek ve göreneklerimizden hiç vazgeçmedik"

Kooperatifin Başkan Yardımcısı Nurhan Atalay ise adadaki en büyük işlerden birinin zeytinyağı fabrikası olduğunu ifade etti.

Büyük bir eksikliği gidererek ada zeytinine değer kazandırdıklarına değinen Atalay, "Köyümüzü ilk kurduğumuzda değirmenimizi de kurmuştuk. Teknoloji gelişince burası atıl kalmıştı. 5 yıl önce burayı yeniden hazır hale getirdik. Biz gelenek ve göreneklerimizden hiç vazgeçmedik. Bu mısır işi de bizim geleneksellerimizden biri. Taş değirmenimizde tüm Gökçeada'daki komşularımızın mevcut mısırlarını burada ücretsiz un yaptık. Herkes çok memnun." diye konuştu.

Şahinkaya'da yaşayan Bahri Şenel de köylerinin hem bir fabrikaya hem de yarım asırlık bir değirmene sahip olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Gülzade Şenel ise köylerindeki taş değinmende köy halkıyla birlikte öğütleri mısır ununu ekmek yapımı dahil birçok alanda kullandıklarını vurguladı.

Köyün sakinlerinden Günsel Ataman da mısır unuyla lahana yemeğine sos hazırladıklarını, sabah kahvaltıları için kuymak yaptıklarını belirterek, eski günlerdeki gibi yardımlaşmanın köylerinde devam ettiğini aktardı.

Dereköy'den gelen Kosta Mindaki ise mısır unuyla kızartılan hamsinin lezzetli olduğunu belirterek, "Kooperatif başkanımız tüm adadaki mısırların ücretsiz un yapılacağını söyledi. Biraz mısırım vardı. Buraya getirip ücretsiz olarak un yaptırdım. Teşekkür ederiz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale Boğazı sisin etkisini yitirmesiyle gemi geçişlerine açıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkale-bogazi-sisin-etkisini-yitirmesiyle-gemi-gecislerine-acildi-7692/

Bölgede sabaha karşı yoğunlaşan sis, denizdeki görüş mesafesinin düşmesine neden oldu.

Çanakkale Boğazı Gemi Trafik Hizmetleri Müdürlüğünce, kuzey ve güneyden girecek gemilerin kaptanları telsizle uyarılarak, boğazın çift yönlü transit gemi geçişlerine kapatıldığı duyuruldu.

Sisin etkisini yitirmesiyle boğaz trafiği transit geçişlere açıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'de denizlerde kirlenmeye dikkati çeken 'Dijital Okyanus Tüneli' kurulacak https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkalede-denizlerde-kirlenmeye-dikkati-ceken-dijital-okyanus-tuneli-kurulacak-4996/

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonundan yapılan açıklamaya göre, Avrupa Birliği Bilgi Merkezleri aracılığıyla Çanakkale, İstanbul, Van, Samsun, Trabzon ve Şanlıurfa’da denizlerdeki kirliliğe dikkati çekmek amacıyla sahil temizleme ve dalış aktiviteleri hayata geçirilecek.

Açıklamada, 2022'nin Avrupa’da "Avrupa Gençlik Yılı" ilan edilmesi nedeniyle sahil temizleme etkinliklerinin odağında gençlerin yer aldığı belirtildi.

Kampanya kapsamında gençlerin sahillere ineceği, temiz okyanuslar ve deniz ekosisteminde biyoçeşitliliğin korunmasına yönelik farkındalık oluşturacaklarının ifade edildiği açıklamada, şu bilgiler paylaşıldı:

"Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut 20 Ekim Perşembe günü etkinliklere katılarak deniz kirliliği ile mücadelede harekete geçme çağrısına katkı verecek. Kampanya kapsamında bu yıl Çanakkale’de 23 metre uzunluğunda denizlerdeki kirlenmeye dikkat çeken ‘Dijital Okyanus Tüneli’ ziyaret edilebilecek. Dünyada Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve Smurfs iş birliğinde yürütülen küresel Sahil Temizleme Kampanyası’nın Türkiye ayağında Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve Avrupa Birliği Bilgi Merkezleri aracılığıyla yoğun bir sahil temizliği takvimi oluşturdu. Bu kapsamda Çanakkale, İstanbul, Van, Samsun, Trabzon ve Şanlıurfa’da çeşitli farkındalık etkinlikleri hayata geçirilecek. Temiz, plastiksiz okyanuslar için küresel çapta düzenlenen farkındalık kampanyasının Türkiye ayağında deniz ekosisteminde biyo çeşitliliğin korunmasına dikkat çekilecek. Deniz kirliliğiyle mücadele için harekete geçme çağrısı yapılacak. Etkinlikler kapsamında Çanakkale’de Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Landrut’un da ziyaret edeceği 23 metre uzunluğunda bir Dijital Okyanus Tüneli kuruldu. Dijital okyanusta gezinme deneyimi ile deniz kirliliği ile mücadelede kirliliği kaynağında yok etmenin, daha az tüketmenin, geri dönüşümün önemi gözler önüne serilecek. Tünelin sonunda gelindiğinde plastiksiz ve temiz bir deniz yaşamı için neler yapılmalı sorusuna hazırlanan bilgi ekranından cevap bulunabilecek.

Bu kapsamda, Türkiye’de gençler 21 Ekim’de Samsun’da Atakum Sahilinde olacaklar. Şanlıurfa’da 20-24 Ekim tarihlerinde 10 gün boyunca Halfeti Gölü’nü yine gençler temizleyecek, 10 günün sonunda göl çevresinde ağaç dikimi yapacak. Van’da, 'Avrupa Birliği Sahil Temizliği: Van Gölü'nü Kurtarmak' etkinliği gerçekleştirilecek. İstanbul’da 1 Kasım tarihinde Şile sahilinde de gençler olacak ve Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ile plaj kirliliğine ve deniz çöpüne dikkat çekecekler. Trabzon’da ise 9 Kasım 2022 tarihinde Arsın Plajı’nda 'Avrupa Birliği Sahil Temizliği: Trabzonlu Çocuklar Deniz Çöpüne Karşı Birleşti' etkinliği düzenlenecek."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'de sağanak etkili oldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkalede-saganak-etkili-oldu-8841/

Ezine ilçe merkezi ve bazı köylerde etkili olan sağanak, büyük su birikintileri oluşturdu.

Sağanakla birlikte etkili olan fırtına nedeniyle bazı ağaçların dalları kırılırken sürücüler de zaman zaman zor anlar yaşadı.

Sanayi sitesinde oluşan yağmur suyu belediye ekiplerince çekilerek temizlendi.

Ezine Belediyesi ekipleri ilçede olumsuzluk yaşanması için çalışma başlattı.

Hamile ve engelli personele idari izin

Çanakkale Valiliğinden yapılan açıklamada, Meteoroloji Genel Müdürlüğünce yapılan son değerlendirmelere göre, kentte kuvvetli gök gürültülü sağanak beklendiği hatırlatıldı.

Açıklamada, yağış nedeniyle tüm kamu kurum ve kuruluşlarında görevli hamile ve engelli personelin yarın, bir gün süreyle idari izinli sayılacağı belirtildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'de beklenen sağanak nedeniyle hamile ve engelli personele idari izin https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkalede-beklenen-saganak-nedeniyle-hamile-ve-engelli-personele-idari-izin-6948/

Çanakkale Valiliğinden yapılan açıklamada, Meteoroloji Genel Müdürlüğünce yapılan son değerlendirmelere göre, kentte kuvvetli gök gürültülü sağanak beklendiği hatırlatıldı.

Açıklamada, yağış nedeniyle tüm kamu kurum ve kuruluşlarında görevli hamile, engelli ve kronik hastalığı olan personellerin bugün öğleden sonra, yarım gün idari izinli sayılacağı belirtildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'de beklenen sağanak nedeniyle hamile ve engelli personele idari izin https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkalede-beklenen-saganak-nedeniyle-hamile-ve-engelli-personele-idari-izin-7233/

Çanakkale Valiliğinden yapılan açıklamada, Meteoroloji Genel Müdürlüğünce yapılan son değerlendirmelere göre, kentte kuvvetli gök gürültülü sağanak beklendiği hatırlatıldı.

Açıklamada, yağış nedeniyle tüm kamu kurum ve kuruluşlarında görevli hamile, engelli ve kronik hastalığı olan personellerin bugün öğleden sonra, yarım gün idari izinli sayılacağı belirtildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gurbetçiler ve tatilciler rotalarında en özel yeri Çanakkale kahramanlarına ayırıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/gurbetciler-ve-tatilciler-rotalarinda-en-ozel-yeri-canakkale-kahramanlarina-ayiriyor-468/

Bölgede 107 yıl önceki muharebelerin ardından doğal yapısı bozulmadan dünyanın en büyük açık hava müzelerinden biri olan yarımadadaki şehitlik ve anıtları, her sene yaklaşık 3 milyon kişi ziyaret ediyor.

Yıllık izinlerini geçirmek üzere Türkiye'ye gelen gurbetçiler ile yurt içinde kültür turuna çıkanlar, Çanakkale'deki Şehitler Abidesi ve 57. Piyade Alayı Şehitliği başta olmak üzere anıt ve mezarlıklara uğrayıp dua ediyor.

Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alanı'nın ziyaretçileri, cep telefonlarıyla çektikleri fotoğraf ve görüntüleri yakınlarına ulaştırıyor, sosyal medya hesaplarında da paylaşıyor.

Ziyaretçiler duygulanıyor

Almanya'nın Münih kentinde yaşayan Gökhan Çakır, AA muhabirine, yola çıkarken ilk rotalarını Çanakkale'deki şehitlikler olarak belirlediklerini söyledi.

Türkiye'ye girdiklerinde ve Türk bayrağını dalgalanırken gördüklerinde çok farklı duygulara büründüklerini vurgulayan Çakır, şöyle devam etti:

"13-14 yıldır Almanya'da yaşıyorum. Almanya'ya gittikten sonra vatanımın daha değerli olduğunu, yerini başka bir vatanın tutmayacağını daha çok anladım. Bazı duygular vardır gerçekten anlatılmaz, içinizde hissedersiniz. Bence herkes vatanının kıymetini bilmeli. Çocuğundan tutun yaşlısına kadar insanlar vatanı kurtarmak için çaba sarf etmiş. Onların verdiği emeklerle bu vatana biz ayak basıyoruz. Binlerce kez minnettarım. Duygularımı gerçekten anlatamam, sadece tüylerimin diken diken olmasıyla her şeyi anlatabilirim."

Hatay'dan gelen Tuncay Kaynar da bölgeyi ziyaret ettiği için çok mutlu olduğunu dile getirerek, "Çok duyguluyum. İlk defa geliyorum, heyecanlıyım. Hep gelmeyi istiyordum, Rabb'im bu günleri bana gösterdi. Şehitlerimizin mezarında dualar okuduk." dedi.

Fatma Alyılmaz, Kocaeli'den ziyarete geldiklerini belirterek, "Şehitliği uzun zamandır ziyaret etmek istiyordum. Buraya geldiğim için çok mutluyum. Buradaki şehitlerimize ne kadar minnettar olsam, dua etsem, onların hakkını hiçbir zaman ödeyemeyiz. Buradakiler çok kıymetli insanlar. Bizim aslımızı, anamızı, babamızı, soyadımızı, her şeyimizi onlar verdi, vatanımızı onlar bize bağışladı. Mekanları cennet olsun. Yattıkları yer nur olsun." diye konuştu.

Ayşe Yıldırımlar, cephe gerisinde yürütülen sağlık hizmetlerinin canlandırıldığı 1915 Çanakkale Muharebeleri Sıhhiye Müzesi ile bahçesindeki Alçıtepe Hilal-i Ahmer Hastanesi Açık Hava Sergisi'ni gezerken heyecanlandığını, duygulandığını ifade etti.

Hatay ve Adana'dan ziyaretçilere bölgeyi gezdiren profesyonel turist rehberi Aycan Kuzu, "İlk ziyarete gelenler öncelikle duygu seline kapılıyor, daha sonra bu kadar geç geldikleri için üzülüyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Son dönemde artan bir aile ziyareti yoğunluğu başladı"
Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ise bölgenin tarihi önemi dolayısıyla yılın her döneminde kalabalık gruplarca ziyaret edildiğini söyledi.

Ziyaretlerin son yıllarda arttığını vurgulayan Kaşdemir, "Bu toprakların nasıl vatan yapıldığını, Çanakkale'deki kahramanlığı, fedakarlığı daha iyi anlamaya, Çanakkale ruhunu daha iyi hissetmeye geliyorlar. Özellikle son dönemde artan bir aile ziyareti yoğunluğu başladı. Aileler çocuklarını Çanakkale'ye getirip buradaki o büyük kahramanlığı, o büyük fedakarlığı anlatmaya, hissettirmeye gayret gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Kaşdemir, Çanakkale'yi, tarihi alanı dünyanın en çok ziyaret edilen açık hava müzesi haline getirmek için devlet kurumlarının desteğiyle emin adımlarla ilerlediklerini, bu amaçla tabyaları onardıklarını, kaleleri restore ettiklerini, yeni siper ve şehitlikleri ortaya çıkardıklarını bildirdi.

Bu çalışmalarla tarihi alanın herkesin merakını ve ilgisini çekmeye başladığını dile getiren Kaşdemir, şunları kaydetti:

"Burası tam bir buluşma noktası oldu. Her vilayetten hatta yurt dışından gönül coğrafyamızdan, Balkanlar'dan, Kafkaslar'dan, Avrupa'dan birçok ziyaretçi tarihi alana gelmeye başladı. Özellikle şu günlerde gurbetçilerimiz, Avrupa'da yaşayan Türkler, memleketlerine gitmeden önce Çanakkale'ye gelip buradaki o Çanakkale ruhunu evlatlarına yaşatıyor. Kendileri de bundan çok mutlu oluyor. Bizim de zaten amacımız bu. Bir gün inşallah bu ülkede Çanakkale'yi görmeyen, Çanakkale ruhunu hissetmeyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kalmayacak. Her Türk evladı tarihi alana gelip buradaki o Çanakkale kahramanlarını daha iyi anlayacak ve bunu gelecek nesillere aktaracak. Tarihi Alan Başkanlığı olarak da bütün ziyaretçilerimizi burada ağırlamaktan büyük memnuniyet duyacağız. Herkesi Çanakkale'ye bekliyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'de çıkan orman yangınına müdahale ediliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkalede-cikan-orman-yanginina-mudahale-ediliyor-5978/

Çakılköy köyünde bir kısmında zirai bölgenin de bulunduğu ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın rüzgarın etkisiyle büyüdü.

Durumun bildirilmesi üzerine bölgeye 6 yangın söndürme helikopteri, 4 uçak, 13 arazöz, 3 dozer, 2 ilk müdahale aracı ve çok sayıda personel ile çevre belediye ve kurumlara ait ekipler yönlendirildi.

Havadan ve karadan yürütülen çalışmalarla yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'de kaza yapan araçta başlayıp ormana sıçrayan yangın kontrol altına alındı https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkalede-kaza-yapan-aracta-baslayip-ormana-sicrayan-yangin-kontrol-altina-alindi-6316/

Evren Obir (35) idaresindeki 10 AFY 748 plakalı otomobil, Ayvacık girişindeki Çamlık mevkisinde kontrolde çıkarak ormanlık alana girdi.

Kazada, sürücü ile eşi Özlem Obir (32) ve 3 yaşındaki oğlu Ediz yaralandı.

Yaralılar, ambulansla Ayvacık Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Kaza sonrası aracın motor bölümünde başlayan yangın ise rüzgarın etkisiyle ormanlık alana sirayet etti.

Yangına 2 helikopterle havadan, 12 arazöz, 3 su ikmal aracı, iş makineleri, çevre belediye itfaiyeleri ve 70 personelle karadan müdahale edildi.

Öte yandan, Ayvacık Kaymakamı İlker Eker de yangın bölgesine gelerek çalışmaları inceleyip ekiplerden bilgi aldı.

Ekiplerin çalışmasıyla kontrol altına alınan ve 3 dönüm orman alanının zarar gördüğü yangının ardından bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Eğitimci Nazmi Arıkan ve şoförünün öldürülmesiyle ilgili bir zanlı yakalandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/egitimci-nazmi-arikan-ve-soforunun-oldurulmesiyle-ilgili-bir-zanli-yakalandi-4636/

Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığınca cinayetlerle ilgili başlatılan soruşturma çerçevesinde jandarma ekipleri çalışmalarını sürdürüyor.

İl Jandarma Komutanlığına bağlı Jandarma Suç Araştırma Timince (JASAT) İstanbul'da yakalanan şüpheli, Çanakkale'ye getirildi.

Özel okul ve kurs işletmecisi Tokatspor Kulübü Başkanı Ufuk Akçekaya olduğu öğrenilen zanlının jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

Nazmi Arıkan ve şoförü Şerif Eker'in cenazeleri ise Gelibolu Şehit Koray Onay Devlet Hastanesinden alınıp Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi morguna götürüldü.

Hastaneye gelen Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, öldürülen Arıkan ve Eker'in yakınlarına taziyelerini iletti.

Cenazeler, otopsi işlemleri tamamlanarak toprağa verilmek üzere yakınlarına teslim edildi.

İstanbul'a gönderilen Nazmi Arıkan'ın naaşının yarın ikindi vakti Zincirlikuyu Camisi'nde kılınacak namazı müteakip Zincirlikuyu Mezarlığı'nda, Şerif Eker'in cenazesinin ise yarın öğle vakti Kavacık'ta kılınacak namazın ardından Beykoz Mezarlığı'nda defnedileceği belirtildi.

Nazmi Arıkan'ın oğlu Kurtuluş Arıkan, hastane çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, defin işleminin ardından taziyeleri Ataşehir Fen Bilimleri Okullarında kabul edeceklerini bildirdi.

Gelibolu ilçesine bağlı Karainebeyli köyünde Arıkan'a ait küçükbaş ve büyükbaş hayvan çiftliğinin çalışanları dün iş yerlerine geldiklerinde bir süredir haber alamadıkları Nazmi Arıkan ve şoförü Şerif Eker'in cesetlerini bulmuştu. Arıkan ve Eker'in bıçaklanarak öldürüldükleri belirlenmişti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Derin denizde boru indirme işlemi yapacak gemi Çanakkale Boğazı'ndan geçti https://mail.gazetebirlik.com/haber/derin-denizde-boru-indirme-islemi-yapacak-gemi-canakkale-bogazindan-gecti-5628/

Türkiye'nin tarihindeki en büyük doğal gaz keşfi olarak kayıtlara geçen Sakarya Gaz Sahası'nda çalışmalar devam ediyor. Hem deniz hem de kara kısmında yaklaşık 5 bin çalışan doğal gazı vatandaşla buluşturmak için mesai harcıyor.

Keşfedilen doğal gazın gelecek yılın ilk çeyreğinde kullanıma sunulması hedeflenirken, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ekipleri de bu hedef doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor.

İlk olarak sığ kısımlarda başlayan boru serim işleminde derin denizdeki aşamaya geçiliyor.

Karadan yaklaşık 170 kilometre açıkta bulunan Sakarya Gaz Sahası'ndan Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi'ne gazın uluşmasını sağlayacak boruların büyük kısmının serim işlemi "Castorone" isimli gemi tarafından gerçekleştirilecek. Sığ kısımlarda "Castoro 10" isimli geminin yaptığı işlemin ardından "Castorone" derin denize boruları serecek.

Toplam 325 uzunluğunda, 39 metre genişliğinde ve 56 bin 529 groston ağırlığında gemi, Çanakkale Boğazı'na saat 06.00'da giriş yaptı.

Dev gemi 07.45'te Çanakkale önlerine ulaştı.

Çanakkale Boğazı'nın ardından İstanbul Boğazı'nı da geçecek geminin 6 Temmuz'da Filyos Limanı'nda olması planlanıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'deki orman yangını kontrol altına alındı https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkaledeki-orman-yangini-kontrol-altina-alindi-6605/

Doğancı köyünde ağaçlandırma sahası yakınlarındaki kırsal arazide henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Rüzgarın etkisiyle ormanlık alana sıçrayan yangının söndürülmesi için 2 helikopter ile havadan, 10 arazöz, ilk müdahale aracı, su ikmal aracı, dozer ve çok sayıda personel ile karadan çalışma başlatıldı.

Yangın, ekiplerin yoğun çalışmasıyla kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çan Belediye Başkanı Bülent Öz ile 3 kişi, rüşvet ve irtikap iddiasıyla gözaltına alındı https://mail.gazetebirlik.com/haber/can-belediye-baskani-bulent-oz-ile-3-kisi-rusvet-ve-irtikap-iddiasiyla-gozaltina-alindi-2953/

Çan Cumhuriyet Başsavcılığınca Ö.E. adlı kişinin şikayeti üzerine belediyeden ihale alan firma sahiplerinden rüşvet alındığı ve irtikap suçu işlendiği iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

Toplanan belgeler doğrultusunda İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince operasyon düzenlendi.

Operasyonda Çan ilçesi Belediye Başkanı Bülent Öz ile Belediye İnsan Kaynakları Müdürü Ş.U. ve Belediye Mali Hizmetler Müdürü A.Y. ile firma çalışanı R.A. gözaltına alındı.

Soruşturma kapsamında adreslerinde bulunamayan 3 kişi aranıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kazdağları'nın zeytininden coğrafi işaretli 'Bayramiç zeytinyağı' üretiyorlar https://mail.gazetebirlik.com/haber/kazdaglarinin-zeytininden-cografi-isaretli-bayramic-zeytinyagi-uretiyorlar-2560/

Türk Patent ve Marka Kurumunca (TÜRKPATENT) tescillenen "Bayramiç zeytinyağı", Pıtıreli köyünde yarım asır önce kurulan Pıtıreli Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifindeki fabrikada toplanıp sıkılan zeytinlerden elde ediliyor.

Bayramiç zeytinyağı üreten tek kooperatif olan ve sezonda bin ton zeytin işleme kapasitesiyle çalışan fabrika, geçen yıl kasım ayında hasat edilen zeytinlerden 240 ton yağ çıkardı.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, ilçede zeytinciliğin 1950'li yılların ikinci yarısında başladığını söyledi.

Bölgede üretilen zeytinyağının nefaseti, kokusu ve aromasının, doğanın ve Kazdağları'nın kendilerine verdiği bir zenginlik olduğunu belirten Pehlivan, şöyle konuştu:

"Zeytin tarihi bir üründür, zeytinyağının da geçmişi çok eskidir. Biz de bu geçmişten gelen değerimizi geleceğimize ve çocuklarımıza aktarmak istedik. Biz coğrafi işaret meselesini, memleket meselesi olarak görüyoruz. Onun için önümüzdeki süreçte coğrafi işaretle Bayramiç zeytinyağının Avrupa Birliği müracaatını da yapmayı hedefliyoruz. Değişik bölgelerde, Ege Bölgesi'nde coğrafi işaretli ürünler var. Bizim Bayramiç beyazı deneyiminden sonra Bayramiç zeytinyağımız da spesifik bir üründür. Zeytin bu yöredeki insanların geçim kaynaklarından biridir. Zeytinyağımız da her zaman bir farklılık yaratmaktadır. Bu farklılığı Alpler'den sonra ikinci oksijen deposu olarak görülen Kazdağları'na borçluyuz. Kazdağları eteklerinde yetişen güzel ağaçların vermiş olduğu ürünlere borçluyuz. İnsanların hoşgörüsüne, sevgisine, iyilikseverliğine borçluyuz. Şimdi yüzyıllar sonra Kazdağları'ndaki bu zenginlik ve verim bize ekonomik değer katıp, ekonomik kalkınmamıza destek olacaktır."

"50 yıllık bir kooperatifiz"

Kooperatif Başkanı Ramazan Algül ise Bayramiç zeytinyağının diğer yağlara göre ayrı bir nefasete sahip olduğunu anlattı.

Bu yağın tadını bilenlerin tercihlerinden vazgeçmediğini dile getiren Algül, coğrafi işaret tescilinin ürünlerinin tanınırlığını artırıp bölge ekonomisine de ayrıca katkı sunmasını beklediklerini aktardı.

Zeytin sezonu iyi olunca üretimlerinin de arttığını vurgulayan Algül, şunları kaydetti:

"Bizim için zeytin, yağ demek. Geçen sezon bin tondan fazla zeytin işledik. Biz 50 yıllık bir kooperatifiz, 50 yıl demek az bir süreç değil. Kooperatifler dayanışmayla insanların birbirleriyle kaynaşmasıyla olan bir şey. Bizim köyde kaynaşma, güven çok önemli. Kooperatifi kalkındırmak için 50 yıldır hep beraber çalışıyoruz. Bu zamana kadar da çok iyi getirdik. Sadece zeytinyağı olarak değil, traktör, süt, ezme, yem, çiftçiye yönelik her şey kooperatifimizde mevcut. Artık zeytinyağımızdaki coğrafi işaret gücümüze güç katacak."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'de kale restorasyonunda bulunan 17 Fransız askere ait mezarlar taşındı https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkalede-kale-restorasyonunda-bulunan-17-fransiz-askere-ait-mezarlar-tasindi-2511/

Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığınca Seddülbahir Kalesi'nde yürütülen Restorasyon, Çevre Düzenleme ve Teşhir-Tanzim Projesi kapsamında 2015 yılından itibaren Çanakkale Arkeoloji Müzesi denetiminde gerçekleştirilen arkeolojik alan araştırmalarında bulunan 17 Fransız askere ait mezarlar taşındı.

Seddülbahir Kalesi yerleşkesinde "Galinier" adıyla da bilinen Genel Karargah Tabyası Mezarlığı'nın aralarında bulunduğu mütareke yıllarında oluşturulan 8 Fransız mezarlığı, 1923'te imzalanan Lozan Antlaşması'nın ardından Fransız Ulusal Mezarlığı'nın bulunduğu Morto Koyu'na nakledildi.

Gelibolu Yarımadası'ndaki kalede Tarihi Alan Başkanlığınca 7 yıl önce başlatılan proje çalışmalarında, yapının dönemsel gelişiminin yanı sıra Çanakkale Muharebeleri'ne ışık tutabilecek bulgular tespit edildi. Arşiv fotoğraflarından da varlığı bilinen İtilaf Devletleri'ne ait mezarlığın kapsadığı alanda çalışmalar hassasiyetle sürdürüldü.

Çanakkale Arkeoloji Müzesi denetimindeki arkeolojik saha araştırmalarında, tarihi görsellerle konumu örtüşen mezar alanlarında bir taşın yanında, şu ana kadar birinin kimlik bilgileri tespit edilmiş 17 askere ait iskelet kalıntılarına rastlandı. Bu mezarlardaki haç, yüzük, mezar levhası, mezar taşı buluntuları ile tarihi belgeler ve fotoğraflardan, iskeletlerin 1915'te Çanakkale Muharebeleri sırasında güney cephesinde hayatlarını kaybeden Fransız askerlerine ait olduğu anlaşıldı.

Kara Savaşları'nın 107'nci yılı kapsamında, askerlerin mezarlarının törenle Fransız Ulusal Mezarlığı'na nakli gerçekleştirildi.

"Bu topraklar huzurun, güvenin ve barışın toprakları olmuştur"

Seddülbahir Kalesi'nde düzenlenen törende konuşan Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, bu yapının Çanakkale Savaşları'nın gazi kalelerinden olduğunu söyledi.

Türk milletinin bu topraklarda büyük bir vatan müdafaası yaparak "Çanakkale geçilmez." diye bütün dünyaya ilan ettiğini belirten Kaşdemir, "Bugün artık bu topraklarda savaş yok. Bu topraklar huzurun, güvenin ve barışın toprakları olmuştur. Tarihi Alan Başkanlığı olarak Gelibolu Yarımadası'nda, Çanakkale destanının yazıldığı bu topraklarda ecdadımızdan bize yadigar kalan ne varsa restore edip, ayağa kaldırıp ziyarete açmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaşdemir, bu kalede çok özenli bir restorasyon çalışması başlattıklarını anlattı.

Tespit ettikleri mezarlardan dolayı çalışmayı daha da özenli hale getirdiklerini bildiren Kaşdemir, şu bilgileri paylaştı:

"Yaptığımız araştırma çalışmaları sonrasında bu mezarların ve bu kemiklerin Çanakkale Savaşları sırasında ölen Fransız askerlerine ait olduğunu tespit ettik. Bu kemikleri derhal muhafaza altına aldık. Hem Fransız yetkililer hem de Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile temasa geçtik. Bu kemikleri koruyarak bugüne kadar geldik. Gerek dinimizde gerek Türk örf ve adetlerinde gerek Türk kültüründe ölüye saygı, ölülere saygı duymak vardır. Aynı zamanda Gazi Mustafa Kemal Atatürk 1934 yılında Anzak annelerine hitaben yazdığı mektupta, bu topraklarda hayatını kaybeden yabancı askerlerin artık bu toprakların evlatları olduklarını ve bu topraklarda huzur içinde uyuyacaklarını ifade etmiştir. Biz de Tarihi Alan Başkanlığı olarak bu duygularla çalışmalarımızı devam ettirdik. Bugün Fransız askerlere ait olan naaşları ve kemikleri Fransız yetkililere teslim ediyoruz."

Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği Savunma Ataşesi Albay Philippe Boulogne ise Fransız komutasında Çanakkale'de savaşlara katılan yaklaşık 10 bin askerin Gelibolu'da hayatını kaybettiğini belirtti.

Boulogne, Fransız askerlerinin cesaretleri ve fedakarlık anlayışlarının asla unutulmayacağını dile getirerek, "Burada aynı muharebelerde hayatlarını yitiren Türk askerlerini de saygıyla anıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına bu törene katkılarından dolayı bilhassa şükranlarımızı sunarız." dedi.

Fransız Ulusal Mezarlığı'ndaki tören

Kaledeki törenin ardından Fransız Ulusal Mezarlığı'ndaki programa geçildi.

Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Mathilde Grammont, defin töreni öncesi yaptığı konuşmada, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar. Burada bir dost vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz." sözünü anımsattı.

Ankara Ulus Kilisesi Rahibi Peder Alexis Doucet tarafından yönetilen tören sırasında, Fransız askerlerin Birinci Dünya Savaşı sırasında yaptıkları fedakarlıklar anıldı.

Kimliği tespit edilen Birinci İstihkam Alayı 5/15 Bölüğüne bağlı Onbaşı Paul Roman ile diğer 16 askerin iskeletleri, buradaki mezarlara gömüldü.

Törene, Savunma Ataşesi Albay Boulogne, Yarbay Philippe Riols De Foncalere ile diğer ilgililer katıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale Boğazı'nda arızalanan Türk bayraklı gemi Kepez'e demir attı https://mail.gazetebirlik.com/haber/-canakkale-bogazinda-arizalanan-turk-bayrakli-gemi-kepeze-demir-atti-5769/

İskenderun'dan Kocaeli'ye giden Türk bayraklı, "İbrahim Şimşek" isimli, 110 metre boyunda ve 4 bin 45 grostonluk kuru yük gemisinin makineleri, Çanakkale Boğazı'ndan geçtiği esnada arızalandı.

Gemi kaptanının, durumu Çanakkale Boğazı Gemi Trafik Hizmetleri Müdürlüğüne (VTS) bildirmesi üzerine bölgeye Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne (KEGM) ait "Türkeli" römorkörü sevk edildi.

Çanakkale Boğazı, çift yönlü olarak transit gemi geçişlerine kapatıldı, gemi Kepez açıklarına demir attı.

Geminin arızası giderilmeye çalışılıyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
1915 Çanakkale Köprüsü'nde son hazırlıklar yapılıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/1915-canakkale-koprusunde-son-hazirliklar-yapiliyor-9486/

Asya ile Avrupa kıtalarını Çanakkale Boğazı'nda ilk kez birbirine bağlayan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün yapımında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü görevlilerinin yanı sıra yaklaşık 5 bin 100 personel ve 740 iş makinesi çalıştı.

İstanbul'u Çanakkale'ye, sonrasında da Kuzey Ege'ye bağlayacak, Türkiye'nin en prestijli projelerinden olan köprünün açılışına günler kala hazırlıklar devam ediyor.

Peyzaj çalışmaları kapsamında 516 bin 863 fidan dikilen projenin çevresindeki düzenlemeler sürerken, köprü üzerindeki bağlantı noktaları ve bariyerler kontrol edilerek eksiklikler gideriliyor.

Çanakkale Savaşları kahramanlarından Seyit Onbaşı'nın sırtında taşıdığı top mermisini sembolize eden, 4 kulenin de tepesinde yer alacak her biri 75 ton ağırlığında ve 20,5 metre yüksekliğindeki 4 top mermisi figürünün montajı açılıştan sonra tamamlanacak.

Personelin hummalı çalışma yürüttüğü köprünün 18 Mart'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılması bekleniyor.

Simgelerin köprüsü
Özellikleri itibarıyla "simgelerin köprüsü" olarak anılan, mühendisliğindeki detaylarla öne çıkan "dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü" unvanına sahip 4 bin 608 metre uzunluğundaki 1915 Çanakkale Köprüsü, iki kıta arasındaki 1 saatlik feribot yolculuğunu 6 dakikaya düşürecek.

Malkara-Çanakkale Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü, Marmara ve Ege bölgelerindeki limanlar, demir yolu ve hava ulaşım sistemlerinin kara yolu ulaşım projeleriyle entegrasyonunu sağlayarak, bu bölgelerde ekonomik gelişime ve sanayinin ihtiyaç duyduğu dengeli bir planlama ve yapılanmanın oluşturulmasına imkan sunacak.

"En"lerin projesi olarak anılan köprünün ana kablosunda dünyanın çevresini 4 kez dönebilecek 162 bin kilometrelik tel kullanıldı. Kule kesonları alan olarak kıyaslandığında 1 futbol sahası büyüklüğünü kapsarken, köprüde kullanılan 227 bin metreküplük betonla 100 metrekarelik 5 bin 900 dairenin yer aldığı 25 bin nüfuslu bir ilçe kurulabiliyor.

Köprünün 2023 metrelik orta açıklığı Cumhuriyet'in 100'üncü kuruluş yıl dönümünü, 318 metrelik çelik kuleleri de Çanakkale Deniz Zaferi'nin kazanıldığı 18 Mart 1915'i sembolize ediyor. Kırmızı-beyaz renge sahip kulelerin Türk bayrağını temsil ettiği proje, 334 metreye ulaşan kule yüksekliğiyle dünyanın en yüksek kulelerine sahip asma köprüsü unvanını taşıyor.

"6 dakikada Asya'dan Avrupa'ya, Avrupa'dan Asya'ya geçiş sağlanacak"
1915 Çanakkale Köprüsü Proje Müdür Yardımcısı Alper Alemdaroğlu, AA muhabirine, projenin başından beri burada görev yaptığını söyledi.

Alemdaroğlu, "Köprü, ön hazırlıklarıyla beraber yaklaşık 5 yılda tamamlandı. Nihai hazırlıklarımızı yapıyoruz. İnce temizlik, çevre düzenlemesi, tören hazırlıkları... Onları da bugün yarın tamamlayıp cuma günü Sayın Cumhurbaşkanımızın katılacağı törenle köprümüzü açacağız." dedi.

Yaklaşık 5 yıldır bölgede yaşadığını dile getiren Alemdaroğlu, bu süreçte sis nedeniyle deniz yolu ulaşımının aksamasına, yazın ve resmi tatillerde 7-8 kilometreye varan araç kuyruklarına tanıklık ettiğini belirtti.

Köprünün tüm bu sıkıntıları gidereceğini vurgulayan Alemdaroğlu, "Yaklaşık 6 dakikada Asya'dan Avrupa'ya, Avrupa'dan Asya'ya geçiş sağlanacak. Bu vesileyle tüm çalışma arkadaşlarıma, bize bu imkanı sunan Sayın Cumhurbaşkanımıza, devlet yetkililerine ve tüm sponsor firmalara teşekkür ederim." diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'de aşırı yağışlar nedeniyle Kocabaş Çayı taştı https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkalede-asiri-yagislar-nedeniyle-kocabas-cayi-tasti-8735/

İlçe merkezinden geçen Kocabaş Çayı'nın debisi, gece başlayan şiddetli yağıştan dolayı arttı.

Çayda sabaha karşı taşkın meydana geldi. Taşkın, çayın çevresindeki araçlardan bazılarının su altında kalmasına neden oldu.

Şiddetli yağışın sürdüğü ilçede, bu araçların kurtarılması için çalışma başlatıldı.

Bu arada, Biga'da sağanağın ilerleyen saatlerde yoğun kara dönüşmesi beklendiğinden tüm kamu kurum ve kuruluşlarında hamile ile engelli çalışanlar bugün idari izinli sayıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'de 10 bin kişinin saf tutabileceği Hatime Ana Camisi açılışa hazırlanıyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkalede-10-bin-kisinin-saf-tutabilecegi-hatime-ana-camisi-acilisa-hazirlaniyor-3137/

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Terzioğlu Kampüsünde, İÇDAŞ tarafından yaptırılan 18 Mart Hatime Ana Ulu Camisi tamamlandı.

Yapımına 2019'da başlanan cami, üniversite yönetimince tahsis olunan arsa üzerine selatin camisi mimarisiyle planlandı.

16. yüzyılın estetiği ile 21. yüzyılın teknolojisinin birleştirilmesiyle inşa edilen cami 10 bin kişiye aynı anda ibadet etme imkanı sunuyor.

Toplamda 5 bin 244 metrekare alandan oluşan camide, taç kapı girişi ile vurgulanan iç avlu bulunurken, ana yapıda 2 bin metrekare bodrum kat, 2 bin 25 metrekare zemin kat, 762 metrekare mahfil katı ibadet alanı olarak düzenlendi.

22 kubbe ile kare formunda tasarlanan avlu kısmına 3 farklı yönden açılan kapılar ile ulaşılan camide, 2 bin 772 metrekare alana sahip iç avlu bulunuyor.

Bodrum katında tuvalet ve abdesthaneler, atölye alanları, çocuk oyun salonu, toplantı odası, kütüphane, derslik ve seminer odaları yer alan caminin oturum alanı 4 bin 800 metrekare, bahçe alanı 14 bin 200 metrekareden oluşuyor. 60 metre yükseklikte iki şerefeli 4 minare ile 55 metre yükseklikte tek şerefeli 2 minare bulunan ve Çanakkale'nin en büyük camisi olan 18 Mart Hatime Ana Ulu Camisi'nde 10 bin kişi aynı anda namaz kılabilecek.

İbadethanenin resmi açılış töreninin ise ay sonunda yapılması planlanıyor.

"Şehrimize önemli bir katkı sağlayacaktır"
Çanakkale Müftüsü Şükrü Kabukçu, ibadethanenin kente önemli katkı sağlayacağına inandığını belirtti.

Kabukçu, şunları söyledi:

"Camimizin şehrimize önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bu büyüklükte bir camimiz şehrimizde yoktu. Ayrıca üniversitemizin kampüsünün içinde olması öğrencilerimiz için ayrı bir imkan. Camimizi iki kısım düşünebiliriz. Birincisi bizim harem kısmı dediğimiz namaz kılınacak mekan. İkincisi ise camimizin altındaki sosyal mekanlar. Camimizin altına 600 metrekarelik büyük bir kütüphane yapılması şu anda planlanıyor. Ayrıca seminer salonları, cep sinema türünde öğrencilerimizin de istifade edebileceği mekanlar olacak. Yine çocuklarımız içinde oyun alanları planlanıyor."

Şükrü Kabukçu, camilerin sadece namaz kılınan mekanlar olmadığını, insanların buluştuğu, sohbet edebildiği, kültür değerlerinin paylaşıldığı müstesna yerler olduğunu anlattı.

Caminin tüm alanlarıyla 10 bin kişinin namaz kılabileceği büyüklükte olduğuna işaret eden Müftü Kabukçu, "İç mekanda yaklaşık 3 bin 500, 4 bin kişinin namaz kılabileceği alan var. Önümüzdeki günlerde sayın Diyanet İşleri Başkanımızın da katılacağı törenle resmi açılışını gerçekleştireceğiz. 14 Ocak'tan itibaren de 5 vakit ibadete açtık. Bu güzel camimize tüm cemaati bekliyoruz." diye konuştu.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale Boğazı'nda fırtına deniz ulaşımını olumsuz etkiliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkale-bogazinda-firtina-deniz-ulasimini-olumsuz-etkiliyor-9634/

Bölgede gece yarısından bu yana etkisini sürdüren fırtına nedeniyle Çanakkale-Kilitbahir hattında karşılıklı işletilen feribot seferleri geçici olarak durduruldu.

Çanakkale Boğazı Gemi Trafik Hizmetleri Müdürlüğü, telsiz anonsuyla seferlerin durdurulduğunu diğer gemilerin kaptanlarına da bildirdi.

Ayrıca, fırtına dolayısıyla Kabatepe-Gökçeada ve Geyikli-Bozcaada seferlerinde aksama yaşanıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tırla çarpışan otomobildeki 5 kişi öldü https://mail.gazetebirlik.com/haber/-tirla-carpisan-otomobildeki-5-kisi-oldu-4353/

Balıklıçeşme köyü yakınlarında Birkan Gugul idaresindeki 17 LJ 929 plakalı otomobil, aynı istikamette seyreden Taha Kurtoğlu'nun kullandığı 31 DM 094 plakalı tıra arkadan çarptı.

İhbar üzerine bölgeye çok sayıda sağlık ekibi sevk edildi.

Kazada, hurdaya dönen otomobilin sürücüsü Birkan Gugul ile beraberinde bulunan Hasan Tahsin Ergün, Damla Aytaş, İlknur Arslan ve Eda Ertekin kaza yerinde hayatını kaybetti.

Tır sürücüsü Kurtoğlu gözaltına alındı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bozcaada ve Gökçeada feribot hatlarında yarın bazı seferler yapılamayacak https://mail.gazetebirlik.com/haber/bozcaada-ve-gokceada-feribot-hatlarinda-yarin-bazi-seferler-yapilamayacak-6387/

Çanakkale Boğazı ile adalar hattındaki ulaşımı sağlayan GESTAŞ Deniz Ulaşım AŞ'den yapılan açıklamaya göre yarın, Gökçeada'dan Kabatepe'ye saat 07.00 ve 13.00 ile Kabatepe'den Gökçeada'ya 09.00 ve 15.00, Bozcaada'dan Geyikli'ye saat 07.00, 10.00 ve 14.00'da, Geyikli'den Bozcaada'ya ise 08.00, 11.00 ve 15.00'daki seferler fırtına dolayısıyla gerçekleştirilemeyecek.

Diğer güzergahlarda ise ulaşım normal seyrinde devam edecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale Boğazı yoğun sis nedeniyle transit gemi geçişlerine kapatıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkale-bogazi-yogun-sis-nedeniyle-transit-gemi-gecislerine-kapatildi-5896/

Bölgede sabaha karşı etkisini artıran sis, denizdeki görüş mesafesinin düşmesine neden oldu.

Çanakkale Boğazı Gemi Trafik Hizmetleri Müdürlüğünce, kuzey ve güneyden girecek gemilerin kaptanları telsizle uyarılarak, boğazın çift yönlü transit gemi geçişlerine kapatıldığı duyuruldu.

Sisin etkisini kaybetmesinin ardından gemi trafiğinin normale döneceği belirtildi.

Öte yandan, sis nedeniyle Lapseki-Gelibolu arasındaki feribot seferleri de geçici olarak durduruldu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'deki Sarıçay'da ekolojik risk saptandı https://mail.gazetebirlik.com/haber/-canakkaledeki-saricayda-ekolojik-risk-saptandi-6979/

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Eğitim Fakültesi Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal, gazetecilere yaptığı açıklamada, son 10 yılda Türkiye’nin değişik bölgelerindeki göl, baraj ve akarsuların sedimentlerinde ekolojik risk analizlerine yönelik çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Bu çalışmalarda amaçlarının su kaynaklarının durumunu incelemek olduğunu anlatan Erginal, "Sularımız bir yandan küresel ısınmayla buharlaşıp yok olurken, bir yandan da maalesef insan etkisiyle aşırı derecede kirletiliyor. Doğal yollarla, akarsularla, kayaların ayrışmasıyla metaller her yere taşınır. Bunun dışında insan etkisiyle, doğrudan insan müdahalesiyle, hatalı tarım uygulamalarıyla, tarım arazilerinde aşırı gübre kullanımıyla, böcekler ve zararlılarla mücadele için kullanılan pestisislerle, bunların sulara ne ölçüde karıştığını, sedimentlerde, sularda ve topraklarda yol açtıkları metal zenginleşmesini araştırıyoruz." diye konuştu.

Sarıçay'daki kirliliğe dikkati çeken Erginal, şöyle devam etti:

"Zaten renginden de zaman zaman bu anlaşılıyor. Tabii ki rengindeki koyulaşma her zaman insanların ilgilisini çekmiştir. Sarıçay’ın yatağı boyunca 26 noktadan örnek aldık. 26 noktadan aldığımız sediment örneklerinin, Kanada’da güvenilirliği yüksek akredite bir laboratuvarda analizleri yapıldı. Metal zenginleşmelerine baktık. Özellikle cıva ve arsenik bakımından çok yüksek değerler çıkmadığını belirtmeliyim. Ancak kadmiyum metalinde zenginleşme söz konusu. Özellikle nikel ve kurşun bakımından Sarıçay’ın yatağındaki sedimentlerde önemli bir ekolojik risk, yüksek düzeyde ekolojik risk söz konusu."

İnceleme sonucunu makale haline getirdiklerini anlatan Erginal, "Madem Sarıçay’ın yatağındaki sedimentlerde özellikle nikel, kadmiyum ve kurşun bakımından zenginleşme var, bir adım ötesinde artık bunun canlılara geçip geçmediği konusunda da araştırmalar yapılması gerekiyor." dedi.

Prof. Dr. Erginal, çayın Çanakkale Boğazı'na döküldüğünü hatırlatarak, denizde kirlilik olup olmadığının uzman bilim insanlarınca araştırılması gerektiğini ifade etti. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'de şiddetli yağış nedeniyle tarım alanlarını su bastı https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkalede-siddetli-yagis-nedeniyle-tarim-alanlarini-su-basti-7738/

Çanakkale’nin Biga ilçesinde şiddetli yağış nedeniyle bazı tarım alanlarında su baskını yaşandı.

Yağışın fırtınayla etkili olduğu Gümüşçay ve Çeşmealtı köyü arasında, seraların da bulunduğu tarım alanları zarar gördü.

Çiftçilerden Bünyamin Ercan, gazetecilere yaptığı açıklamada, 14 dönüm alandaki 7 serada sebze çeşitleri ürettiklerini söyledi.

Ercan, seralarının içlerinin suyla dolduğunu ifade etti.

Bünyamin Ercan'ın annesi Saniye Ercan ise seraların büyük zarar gördüğünü belirterek, "Yükselen sular seralarımıza indi. Lahanalar, kerevizler, marullar, dereotları, pırasalar hepsi su altında kaldı. Hiçbirinden hayır yok." dedi.

Bölgede hasarın tespiti için çalışma yapılacağı öğrenildi.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gökçeada ve Bozcaada hatlarında yarın feribot seferi yapılmayacak https://mail.gazetebirlik.com/haber/-gokceada-ve-bozcaada-hatlarinda-yarin-feribot-seferi-yapilmayacak-2525/

Çanakkale Boğazı ile adalar hatlarında ulaşımı sağlayan GESTAŞ AŞ'den yapılan açıklamada, Kabatepe-Gökçeada ve Geyikli-Bozcaada hatlarında yarınki feribot seferlerinin tamamının programdan kaldırıldığı duyuruldu.

Açıklamada, boğaz hattındaki diğer seferlerde herhangi bir aksama yaşanmadığı belirtildi.

Seferler saatteki hızı zaman zaman 90 kilometreye ulaşan fırtına nedeniyle bugün de yapılamamıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale Boğazı'ndaki fırtına deniz ulaşımını olumsuz etkiliyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkale-bogazindaki-firtina-deniz-ulasimini-olumsuz-etkiliyor-6769/

Çanakkale Boğazı'nda fırtına deniz ulaşımını olumsuz etkiliyor.

Bölgede iki gündür etkisini sürdüren fırtına nedeniyle Çanakkale-Kilitbahir, Çanakkale-Eceabat ve Gelibolu-Lapseki arasındaki feribot seferleri geçici olarak durduruldu.

Çanakkale Boğazı Gemi Trafik Hizmetleri Müdürlüğü, telsiz anonsuyla seferlerin durdurulduğunu diğer gemilerin kaptanlarına da bildirdi.

Fırtına nedeniyle Kabatepe-Gökçeada ve Geyikli-Bozcaada seferlerinde de aksama yaşanıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale Boğazı yoğun sis nedeniyle çift yönlü transit gemi geçişlerine kapatıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkale-bogazi-yogun-sis-nedeniyle-cift-yonlu-transit-gemi-gecislerine-kapatildi-8188/

Çanakkale Boğazı'nda yoğun sis, deniz ulaşımını olumsuz etkiliyor.

Bölgede gece yarısından itibaren etkisini artıran sis, denizdeki görüş mesafesinin düşmesine neden oldu.

Çanakkale Boğazı Gemi Trafik Hizmetleri Müdürlüğünce (VTS), kuzey ve güneyden girecek gemilerin kaptanları telsizle uyarılarak boğazın çift yönlü transit gemi geçişlerine kapatıldığı duyuruldu.

Sisin etkisini kaybetmesinin ardından gemi trafiğinin normale döneceği belirtildi.

Öte yandan Gelibolu-Lapseki hattındaki feribot ulaşımı da sis nedeniyle geçici olarak durduruldu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Dev platform taşıyan gemi Çanakkale Boğazı'ndan geçişine başladı https://mail.gazetebirlik.com/haber/dev-platform-tasiyan-gemi-canakkale-bogazindan-gecisine-basladi-6221/

Çanakkale Boğazı, dev platform taşıyan Marshall Adaları bayraklı geminin geçişi nedeniyle tek yönlü olarak transit gemi geçişlerine kapatıldı.

Hollanda'nın Rotterdam Limanı'ndan Tekirdağ'a giden, 265 metre boy ve 43 metre enindeki 34 bin 925 grostonluk ağır yük taşıma özelliğine sahip "Albatross" adlı gemi, sabah saatlerinde Ege Denizi yönünden boğaza girdi.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait "Kurtarma-13" ve "Kurtarma-15" römorkörlerinin refakat ettiği geminin seyri sırasında, Çanakkale Boğazı tek yönlü olarak transit gemi geçişlerine kapatılarak önlem alındı.

Taşıdığı platform ile deniz yüzeyinden 130 metre yüksekliğe ulaşan gemi, yapımı süren "1915 Çanakkale Köprüsü"nün altından geçememesi nedeniyle Lapseki'nin Suluca köyü açıklarında bekletilecek. Bir bölümü suya batırılacak geminin üzerinden, taşıdığı Panama bayraklı "Aras Driller" isimli "jack-up" olarak tanımlanan platform suya indirilecek. Yaklaşık 60 metreye kadar suya batırılacak platform, yarın sabah köprünün altından geçirilecek.

"Aras Driller" isimli platformun, BOTAŞ Genel Müdürlüğü uhdesinde yürütülen "Kuzey Marmara Doğalgaz Depolama Tevsi (Faz 3) Projesi İkmal İnşaatı"nda kullanılacağı bildirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bozcaada feribot hattında yoğunluk nedeniyle yarın için 12 ek sefer konuldu https://mail.gazetebirlik.com/haber/bozcaada-feribot-hattinda-yogunluk-nedeniyle-yarin-icin-12-ek-sefer-konuldu-9010/

Şirketten yapılan açıklamaya göre, yoğunluk nedeniyle yolcuların mağdur olmaması için mevcut seferlerin yanı sıra Geyikli'den Bozcaada'ya ve Bozcaada'dan Geyikli'ye 09.00, 11.00, 13.00, 15.00, 17.00 ve 19.00 saatlerinde karşılıklı ek seferler düzenlenecek.

Açıklamada, Geyikli-Bozcaada güzergahı için toplamda 12 feribot seferi ilave edildiği, güncel tarifeye "www.gdu.com.tr" internet adresinden ulaşılabildiği belirtildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'de palamut bolluğu balıkçıların yüzünü güldürüyor https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkalede-palamut-bollugu-balikcilarin-yuzunu-gulduruyor-8280/

Büyük teknelerle Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizi'nde avlanan ve adedi 20-25 liradan satılan palamut, tüketicilerin yoğun ilgisinden dolayı Çanakkale Balık Hali'ni hareketlendirdi.

Çeşitliliğin arttığı halde küçük balık isteyenler sardalya ve hamsi satın alıyor. Mezgit ve kolyoz da ucuz fiyatlarıyla tercih ediliyor.

Kendine has özellikleri nedeniyle "denizlerin prensi" olarak nitelendirilen lüfer ise bu dönemde olta balıkçıları tarafından avlanıp kilogramı 150 liradan satışa sunuluyor.

Çanakkale Merkez 1 No'lu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ersen Duman, AA muhabirine, sezonda ilk 15 günün geride kaldığını söyledi.

Tezgahlarda çeşitliliğin fazla ancak satışa sunulan balık miktarının pek bol olmadığını belirten Duman, şöyle konuştu:

"Karadeniz’de lüferin çok olduğu söyleniyor. Şu anda İstanbul Boğazı'nda lüfer balığı tutuluyor. Biz de Çanakkale bölgesinde önümüzdeki günlerde daha çok balıkçılık olmasını bekliyoruz. Gırgır balıkçılarımız sardalya, palamut, kolyoz, hamsi gibi balıkları bekliyorlardı. Bu türlerde çok fazla rakamlar göremedik. Balık, suların sıcaklığından dağıldığı, toplanmadığı için bu çeşitlerin miktarları çok olmadı. Şu an için balıkçılık umduğumuz gibi değil. Ekim ayı geldiğinde balıkçının yüzünün güleceğine inanıyorum. Lüfer, sarıkanat, palamut, torik, bu balıklardan bu sene umudumuz var."

"Lüfer, sarıkanat ve çinekopun daha bol olacağını tahmin ediyoruz"
Hal esnafından Melih Kayıkçı da sezonun hareketli başladığını ancak avlanan balık miktarında azalma görüldüğünü anlattı.

Bu sezon beklentilerinin palamut üzerine olduğunu dile getiren Kayıkçı, "Diğer türlere göre palamut sayısal olarak daha fazla. Umarım güzel bir sezon geçiririz. Sardalyanın, yasak varken 60, 70 hatta 80 liraya kadar satıldığı günler oldu. Sezon başlar başlamaz sardalyanın fiyatı 25-30 liraya kadar düştü. Şu anda vatandaşlar rahatlıkla alıp yiyebiliyor." dedi.

 Özkan Kaşıkçı ise Saros Körfezi'nden tutulan sardalyanın en çok tercih edilen çeşitlerden olduğunu belirtti.

Yağlı sardalyanın yanında kırık istavritin de bulunduğunu bildiren Kaşıkçı, şunları kaydetti:

"Karadeniz hamsimiz yavaş yavaş gelmeye başladı. Tezgahlarda palamut, lüfer görülmeye başladı. Kolyoz, mezgit, turna, çipura, levrek var. Çeşitlilik arttı. Balık bolluk olarak şu anda orta düzeyde. Ne çok ne de az. Vatandaşın ihtiyacını karşılayacak kadar balık mevcut. İlerleyen dönemlerde palamut için bir şey söylemek çok zor ama 4 gündür palamut oluyor. İlerleyen dönemlerde lüfer, sarıkanat ve çinekopun daha bol olacağını tahmin ediyoruz. Tezgahlarda palamudun tanesi 25 liradan, sardalyanın kilogramı 30, istavrit ve hamsi 35, çipura 60, kolyoz 30, lüfer ise 150 liradan satılıyor. Fiyatlar şu anda makul durumda. Vatandaşın alım gücüne hitap edebilecek şekilde."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'ye duygulandıran kargo: Bu parçanın bedeli itfaiyecilerin alın teri ile ödenmiştir https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkaleye-duygulandiran-kargo-bu-parcanin-bedeli-itfaiyecilerin-alin-teri-ile-odenmistir-5858/

Alınan bilgiye göre, Çanakkale'deki orman yangınına müdahale eden bir arazözün şaft flanşı ile mafsalı bozuldu.

Çorlu'daki Yeni Sanayi Sitesi'nde tamirhane işleten makine mühendisi Sercan Akın'ı arayan ustalar, bu parçaları satın almak istedi.

Akın, şaft flanşı ile mafsalı, "Bu parçanın bedeli yangınlarla canı pahasına mücadele eden itfaiyecilerin alın teri ile ödenmiştir." notuyla para almadan gönderdi.

"Parçayı takan usta da para almamış"

Akın, AA muhabirine, Çanakkale'den bir ustanın kendisini arayarak bozulan parçaların elinde olup olmadığını sorduğunu anlattı.

Bunun üzerine parçaları gönderdiğini belirten Akın, şöyle konuştu:

"Yangınlardan dolayı benim de ciğerim yandı ve çok üzüldüm. Biz de bu bölgelerde tatil yaptık. Elimizden ne gelir diye düşünürken böyle bir ihtiyaç hasıl oldu. Biz de karşılıksız gönderdik. Otobüse verdik, usta parçayı teslim almış. Parçayı karşılıksız gönderince, arazöze takan usta da bizim gibi jest yaparak para almamış.

Ülkemizde maalesef bazı fırsatçılar da var. Bu gibi zamanlarda 1 liralık şeyi 2 ya da 3 liraya satıyorlar. Biz 'ülkemize nasıl faydalı olabiliriz' diye düşündük. Orada genç bir itfaiyeci arkadaşımız şehit oldu, bu hepimizi üzdü. Devletimiz varsa biz de varız, devletimiz yoksa bir hiçiz. Allah devletimize zeval vermesin."

"Aracımız kısa sürede göreve hazır hale geldi"

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğünde 34 yıldır çalışan arazöz operatörü Haşim Kapucuoğlu ise Ezine'ye bağlı Tavalı köyüne 17 A 56 kodlu araçları ile yangın ihbarı için gittikleri gün arızanın meydana geldiğini söyledi.

Bu sene Tavalı bölgesinde çok sıkıntılar yaşadıklarını aktaran Kapucuoğlu, şöyle devam etti:

"Burada kasıtlı yangınlar olduğunu tahmin ediyoruz. Yaklaşık 10 kez bölgeye gittik. Gittiğimiz son yangında aracımızda bir arıza meydana geldi. Şaft flanşı ve mafsalı bozuldu. Bu sırada yangın kontrol altına alınmıştı. Biz de araçtaki arızanın daha da büyümemesi için geri döndük. Burada aracı takoza çektik. Yeni parça talebinde bulunduk. Bu yıl ülkemizde çok yer yandı. Bir taraftan yangınlar, bir taraftan doğal afetler. Duyarlı bir tedarikçi arkadaşımız bize parçayı gönderdi ve notuyla da onore etti. Gönderdiği parçadan ücret talep etmedi. Aracımız onun sayesinde kısa sürede toparlandı ve göreve yeniden hazır hale geldi."

Kapucuoğlu, Akın'a bu davranışından dolayı teşekkür ederek, "Bu bizim için çok önemliydi. Ne olursa olsun, böyle durumlarda yanımızda olmaları parayla ya da herhangi bir şeyle değeri ölçülemez. Allah razı olsun. Ben çok duygulandım ve çok memnun kaldım. Tabii ki idaremiz de aynı şekilde. Biz 7 gün 24 saat görev başındayız. Vatandaşımızın da yanımızda olması, bunu hissetmemiz çok mutluluk verici." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale açıklarında 59 kaçak göçmen kurtarıldı https://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkale-aciklarinda-59-kacak-gocmen-kurtarildi-8420/

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, makine arızası yapan ve yardım talebinde bulunan yelkenli teknede kaçak göçmenlerin bulunduğunu tespit etti.

Bölgeye giden ekipler, çeşitli ülkelere mensup 59 kaçak göçmeni kurtardı.

Geyikli Feribot İskelesi'nden karaya çıkarılan göçmenler, yasal işlemlerinin ardından Ayvacık Yabancıları Geri Gönderme Merkezi'ne götürüldü.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com