Röportaj 17.09.2022 07:00 Güncelleme: 16.09.2022 21:00

Ünlü Grafik Sanatçısı, Ressam Hüsamettin Koçan "Atölye / Bellek" adlı kişisel resim sergisiyle Bodrum'daydı: Yaptıkları ve yapacakları ile BİR EFSANE

 "Sanatçının atölyesi onun yüreği, beyni ve çağıdır" diyen Ressam Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, farklı dönemlere ait 37 eserinin yer aldığı "Atölye / Bellek" başlıklı kişisel sergisi Bodrum Mausolos Sergi Salonu'nda Bodrumlu sanatseverlerle buluştu.
Ünlü Grafik Sanatçısı, Ressam Hüsamettin Koçan "Atölye / Bellek" adlı kişisel resim sergisiyle Bodrum'daydı: Yaptıkları ve yapacakları ile BİR EFSANE

Fehmi KETENCİ

Bayburt, Baksi Kültür Sanat vakfı ve Baksi Müzesi’nin Kurucusu, Grafik Sanatçısı-Ressam, Akademisyen, Maltepe Üniversitesi G.S.F eski dekanının “Atölye / Bellek” adlı kişisel resim sergisi, Bodrum Belediyesi'nin destekleriyle 11 Ağustos akşam saat 19.00’da açılan sergi, bir ay boyunca izleyicilerin ziyaretine açık olacak.

      Geçtiğimiz hafta bir iş gezisi nedeniyle CDS Creatif Design Stüdyo adlı Danışmanlık kuruluşumuzda ortağım Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. İhsan Karlı hocam ile birlikte Bodrum’a gittik. Ben şahsen tanışmış olmamama rağmen adını sıkça duyduğum Maltepe Üniversitesi GSF eski Dekanı Prof Dr. Hüsamettin Koçan’ın Bodrum’da açtığı kişisel resim segisini ziyaret etme istediğini iletti. Ben de, hem hocamızla tanışmak hem de Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Y.Resim bölümü mezunu olarak hocamızın sergisini ziyaret etmek istediğiml söyleyince, birlikte Bodrum Belediyesi Mousolos Sergi salonuna gittik.

SERGİYE KATILIM VE İLGİ OLDUKÇA FAZLAYDI

      İhsan Karlı hocam ile birlikte sergiyi dolaştık. Oldukça kalabalık olan sergide yoğun olmasına rağmen bir fırsatını bulup Hüsamettin hocamızla kısa bir süre sohbet edebildik. Birlikte sergiyi gezdik. Hocamızın çok cana yakın, hoşsohbet ve bir o kadar da mütevazı olduğunu biliyordum. Kısa sohbetimiz sırasında oldukça sıcak diyaloğumuz oldu. Çalışmaları konusunda bilgiler aldık. Resimleri çok beğendiğim fantastik çalışmalardı. Daha önceleri adının, aslen Bayburtlu olan İhsan hocamdan da duymuştum, özellikle Bayburt’ta kurduğu Baksi Kültür Vakfı ve yarattığı Baksi Sanat Müzesi ve oradaki özgün çalışmalarıyla bilinendi.

      Hüsamettin Koçan hocamız, Bodrum sergisi ile ilgili şunları söyledi: “Sanatçının atölyesi beynidir, kalbidir ve içinde yaşadığı dünyadır. Dönüp dolaşıp tüm bu birikimleri uygulamak için bir mekâna ihtiyaç duyar, o mekân da sanatçının atölyesidir. Bu nedenle de ‘Atölyenin Belleği’ sergimde tanıklıklarımı izleyiciyle olanaklar ölçüsünde paylaşmak istedim. İzleyici bu sergide daha çok bir gölgeyle, farklı malzemeyle, Anadolu kültürü ile karşılaşacak. Elbette bastırılmış sözler, yalnızlıklar, suskunluklar, korkular ve insanı en derinden anlama çabası bu gölgenin yolculuğuna katılmış olacak.”

      Hüsamettin Koçan hocamız ile fazlaca konuşamadık ama daha sonra fırsat bulabildiğimiz, İstanbul’a geldiği bir zamanda Baksi Müzesi konusunda da konuşabilmek düşüncesiyle sergiden ayrıldık.

      AKADEMİK YAŞAMI VE KÜLTÜR SANATA KATKILARI

      Hocamızla ilgili biyografik bilgiler vermek istiyorum ama yaptıkları o kadar çok ki hepsini buraya yerleştirmek pek mümkün değil. Yazımın başlığında kısa ve net söylediğim gibi, Hüsamettin Koçan hocamız “Yaptıkları ve yapacaklarıyla, sadece bir grafik sanatçısı, ressam, akademisyen değil tam bir efsane.. Beşiktaş’taki efsane okul Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’ndan Akademisyenliğe, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlı’ğına. Kültür sanata katkılarıyla. Memleketi Bayburt’ta yaptıklarıyla ve sayısızca kişisel sergileri, aldığı ödülleriyle adından çokça söz edilen bir efsane. Adını çok duymuştum ama şahsen tanışmak, hem de Bodrum’da açtığı sergisini gezebilmek yaşadığım en güzel anılardan olacak.

 KİŞİSEL VE KARMA SERGİLERİ YURT DIŞI YURT İÇİ ÖDÜLLERİ

      Aslında açtğı kişisel sergilerini, başarılarını, ödüllerini burada anlatmak isterdim ama bir sanat efsanesinin yaptıklarını buraya bu satırlar arasına yerleştirebilmek pek de mümkün görünmüyor. 2000 yılına kadar yirminin üzerinde kişisel, otuza yakın grup sergisi kayıtlarını buraya aktaramadığım kişisel ve grup sergileri. Uluslararası ve devlet ödülleri, memleketi Bayburt’ta Baksı Kültür Sanat Vakfı ve Baksı Müzesi hayalleri ve bu eserleriyle yaşadıkları.. Almanya’dan, İstanbul’a ve bir süre İstanbul’dan uzaklaşıp memleketi Bayburt’a uzayan ve hep gitgellerle dolu ama sanattan asla ödün vermeyen sanat yaşamıyla tam bir efsana Hüsametin Koçan hocamız.

      Bilebildiğimiz öüllerinden birkaçı;

      TBMM Onur Ödülü, Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinden Prof.Dr. Koçan ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof.Dr. Demirer'e verildi. 
      Hüsamettin Koçan, Bayburt Bayraktar Köyü'nde kurduğu, geleneksel kültürü koruyarak, gelecek kuşaklara aktarma çabası olan, bu amaçla kadın istihdamı projelerini ortaya koyan Baksı Müzesi ile Avrupa Konseyi'nden Müze Ödülü aldı.

      TBMM 2014 Onur Ödülleri, özellikle kanser çalışmaları ile uluslararası alanda Türkiye’nin adını dünyaya duyuran Prof. Dr. Taner Demirer ve sanat alanında 2011 yılında Bayburt’un Baksı köyünde müze açan Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’a verildi.

      Daha, buraya aktaramadığım o kadar çok şey var ki..    

      Kısaca şunu söylemeliyim: O nedenle de “yaptıklarıyla ve yapacaklarıyla tam bir efsane” diyerek duygularımı ifade etmeye çalıştım..

      Hocamız İstanbul’a geldiğinde daha uzun sohbet için mutlaka ziyaretine gideceğiz

Fotoğraflar; Emre KARLI

Bayburt, BAKSI MÜZESİ

      Baksı Müzesi Bayburt’a 45 km uzaklıktaki Bayraktar Köyü'nde kurulu sanat müzesidir. Kurulduğu Bayraktar Köyü'nün eski adı olan baksı sözcüğü eski Türklerde bilgin, hekim, şaman anlamlarına gelmektedir. Müze, çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarına ev sahipliği yapmaktadır.

      Sergi salonları, depo müze, atölyeler, konferans salonu, kütüphane ve konukevi gibi bölümlere sahip olan müze 40 dönümlük bir alanda kurulmuştur. Bayburtlu sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan tarafından 2012'de inşa edilmiştir. 2000 yılında oluşmaya başlayan müze fikri, 2005 yılında bir Baksı Kültür Sanat Vakfı ile gelişmeye devam eder. Ana bina, 2010 yılında devletten hiçbir maddi yardım almadan, tamamlanır. 2010 yılı Haziran ayında İstanbul Modern’de tanıtımı, Temmuz ayında ise halka açılışı yapılmıştır. 2012 yılında müzenin yeni sergi salonu olan Depo Müze açılmıştır.

        Baksı Müzesi, yoğun göç veren ilimiz Bayburt’tun Bayraktar köyünde; gurbetin, kaybolan geleneklerin, unutulan değerlerin neden olduğu sorunlara ve sonuçlara bir çözüm arayışıdır. Gelenek, gelecek ve süreklilik bağlantılarını kuran, bu bağları istihdam-beklenti ve moral unsurları ile güçlendiren bir anlayışa sahiptir. Geleneksel kültürü koruyarak, gelecek kuşaklara aktarmak için araştırmalar yapan, bu zeminden hareketle özellikle kadın istihdamı projelerini uygulamaya koyan bir müzedir.  

      Baksı Müzesi, Avrupa Parlamenterler Meclisi himayesinde verilen “2014 Yılı Avrupa Konseyi Müze Ödülü”nü, 8 Nisan Salı günü Strazburg, Palais Rohan’da aldı. ]Ödülün simgesi olan Joan Miro’nun Güzel Göğüslü Kadın isimli bronz heykelciği bir yıl boyunca müzede sergilendi.

Prof. Dr. Hüsamettin KOÇAN

      Grafik Sanatçısı, Ressam, Akademisyen. Maltepe Üniversitesi G.S.F eski dekanı Prof Dr. Hüsamettin Koçan, 1946 yılında Bayburt'ta doğdu. Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Resim Bölümü'nden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde uzun yıllar öğretim üyesi olarak görev yaptı. 1997-2005 yılları arasında fakültenin dekanlığını üstlendi. 
      Uluslararası Plastik Sanatçılar Derneği'nin kurucuları arasında yer aldı. 1990-95 yılları arasında derneği yönetti. 1991'de İstanbul Sanat Fuarı'nı kurdu. Aynı yıl II.Asya-Avrupa Bienali'nde Türkiye Komiseri oldu. Avusturya Salzburg Şehri Onur Ödülü ve Asya Sanat Bienali, Resim Büyük Ödülü'ne sahip oldu. Çeşitli resmi davetlerle İngiltere, Fransa ve Avusturalya'da araştırmalar yaptı. Pekçok yarışmanın seçici kurulunda yer aldı. Sayısız kişisel sergi gerçekleştirdi ve karma sergilere katıldı.
      2005 yılında kurduğu vakıfla Baksı Müzesi'ne hayat verdi. Kişisel sanat çalışmalarının yanı sıra halen müze çalışmalarını yürütüyor. Okan Üniversitesi'nde ders veriyor.