Diyarbakır 12.10.2022 09:46

SUR KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ HALKIN YOĞUN İLGİSİYLE BAŞLADI

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Sur Kültür Yolu Festivali, 8 Ekim'de başladı.
SUR KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ HALKIN YOĞUN İLGİSİYLE BAŞLADI

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Sur Kültür Yolu Festivali, 8 Ekim’de başladı. Festival kapsamında Dağ Kapı Meydanı’nda sahne alan sanatçılar Yavuz Bingöl ve Oğuzhan Koç’un konserlerine ilgi büyüktü. Sevilen pop müzik sanatçısı Oğuzhan Koç konserini 50.000 kişi izlerken Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın 13 yıl aradan sonra Diyarbakır’da verdiği konser için biletler günler öncesinde tükendi.

Diyarbakır’ın kültürel mirasını taçlandırmak için Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında düzenlenen Sur Kültür Yolu Festivali 16 Ekim’e kadar 2.000’den fazla sanatçının katılımıyla 600’den fazla etkinliğe ev sahipliği yapacak.

Şehrin tarihi ve önemli mekanlarına yayılan festivale ilk iki gününde on binlerce kişi katıldı. Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında Diyarbakır’da bu sene ilk kez düzenlenen Sur Kültür Yolu Festivali’nin açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımlarıyla gerçekleştirildi. Mehmet Nuri Ersoy festivalin ilk gününde birçok serginin açılışını yaparken, çok sayıda etkinliğe de katıldı. Sur Kültür Yolu Festivali’nin açılışına Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Dermircan, Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Oya Eronat ve    Dr. Mehdi Eker’in yanı sıra çok sayıda davetli de katılım gösterdi.

Festivalin ilk günü gerçekleşen etkinliklere on binlerce kişi katıldı. İlk günün akşamında Dağ Kapı Meydanı’nda düzenlenen Yavuz Bingöl&Bedri Ayseli konserine 15.000 kişi katılırken, Diyarbakırlıların yoğun ilgi gösterdiği bir diğer etkinlik olan Nihat Hatipoğlu ile söyleşi ve ilahi dinletisini Hz. Süleyman Cami Meydanı’na gelen yaklaşık 10.000 kişi büyük bir ilgiyle izledi. Kurşunlu Camii Meydanı Sahnesi’nde Diyar-ı Nebi etkinlikleri kapsamında gerçekleşen Kürtçe/Türkçe Mevlid’i 4.000 üzerinde kişi izlerken gün boyunca yine Kurşunlu Camii Meydanı’nda gerçekleşen çocuklara yönelik etkinlikleri ise yaklaşık 9.000 kişi takip etti. Bu arada Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde Yılmaz Erdoğan tarafından gerçekleştirilen Münaşaka isimli oyuna ise yaklaşık 2.000 kişi katıldı.

Festivalin ikinci gününde Kurşunlu Cami Meydanı Sahnesi’nde gerçekleşen etkinliklere 5.000 kişi, yine aynı alanda başka bir noktada düzenlenen çocuk etkinlik alanında gerçekleşen aktivitelere ise yaklaşık 15.000 bin kişi katılırken, Yenikapı Caddesi üzerinde düzenlenen sokak sahneleri, sergiler ve gastronomi etkinliklerine ise 10.000’den fazla  kişi ilgi gösterdi. Ressam Devrim Erbil’in Sergisi’ne de ev sahipliği yapan Keçi Burcu’nda gün boyu gerçekleşen Gökyüzü Gözlem Etkinliği ve açık hava sinema gösterimlerine de yine yaklaşık 14.000 kişi katıldı. Sur’da diğer noktalarda gerçekleşen etkinlikler de yine binlerce sanatseverin ilgisiyle karşılaştı.

Oğuzhan Koç konserini 50.000 kişi izledi

Pop müziğin sevilen isimlerinden Oğuzhan Koç festivalin ikinci gününde Dağ Kapı Meydanı’nda sahne aldı. Diyarbakır’da halkın yoğun ilgisiyle karşılaşan Oğuz Koç, konseri izleyen 50.000 kişiye unutulmaz anlar yaşattı.

CSO 13 yıldan sonra Diyarbakır’a geldi

Sur Kültür Yolu Festivali kapsamında 13 yıldan sonra tekrar Diyarbakır’a gelen Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası rengarenk bir repertuvarla dinleyecilerin karşısına çıktı. TRT 2’den de canlı olarak yayınlanan konserde şef Cem’i Can Deliorman yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, keman sanatçısı Cihat Aşkın’a eşlik etti. Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde yapılan CSO konserinin yanı sıra gün boyu gerçekleşen, tiyatro ve sinema gösterileri ile söyleşi ve panellere 4.500 kişi katıldı.

Yavuz Bingöl ve Bedri Ayseli Diyarbakır’da Nefes Kesti

Halk müziğinin sevilen sanatçısı Yavuz Bingöl Sur Kültür Yolu Festivali kapsamında Diyarbakır Dağkapı Meydanı’nda sevenleriyle buluştu. Sarı Gelin’den, Şafak Türküsü’ne kadar halkın sevdiği türkülere 15.000’den fazla kişi eşlik etti. Diyarbakırlı sanatçı Bedri Ayseli ile birlikte sahneye çıkan Yavuz Bingöl konseri hayranlarından tam not aldı.

Diyarbakır’ın her noktası kültür sanat rotası

Sur Kültür Yolu Festivali’nde Dağ Kapı meydanından Keldani Kilisesi’ne Keçi Burcu’ndan İç Kale Açık Hava Sahnesi’ne Kurşunlu Camii’nden Paşa Hamamı’na kadar Diyarbakır’ın her noktası kültür sanat rotası olarak şehirle kucaklaşmaya devam ediyor.

Diyarbakır ve fotoğraf tutkusunu bir arada yaşamak isteyenleri 8 Ekim’de buluşturan Fotomaraton etkinliği 1.000’den fazla kişinin katılımıyla gerçekleşti. Festivalde devlet tiyatroları toplamda 6 oyun 13 temsil ve 2 özel tiyatro da sahneliyor. Balon uçuşlarından Night Glow gösterisine, gökyüzü gözlem etkinliklerinden gastronomi etkinliklerine, çocuk atölyeleri ve özel sahne gösterimlerinden edebiyat buluşmalarına kadar pek çok etkinlik Doğu’nun incisi Diyarbakır’da gerçekleşiyor.

Bu yıl 2. kez düzenlenen Diyarbakır Kısa Film Festivali’nin açılış töreni de Sur Kültür Yolu Festivali kapsamında olacak ve ödül töreni Eski Cezaevi’nde gerçekleşecek. Suzan Suzi filminin galası 13 Ekim’de yine Sur Kültür Yolu Festivali’nde yapılacak. Dağ Kapı Meydanı açık hava sahnesinde 16 Ekim’e kadar her akşam bir konser düzenlenecek.

Yenikapı Caddesi ve Cemil Paşa Konağı gastronomi buluşmalarının adresi olacak.

Ücretsiz Konserler Dağ Kapı Meydanı Açık Hava Sahnesinde

Zara’dan Murat Dalkılıç’a, Ziynet Sali’den Zeynep Bastık’a Ferat Üngür ve Yüksek Sadakat grubuna kadar pek çok sevilen isim Dağ Kapı Meydanı Açık Hava Sahnesi’nde ücretsiz konserlerle halkla buluşacak.

Heritage Talks ile Diyarbakır’ın tarihine ışık tutuluyor

Diyarbakır’ın kültürel, mimari ve tarihi mirasına dikkat çeken Heritage Talks etkinlikleri kültür rotası Diyarbakır’ın tarihini gözler önüne seriyor. İç Kale Açık Hava Sahnesi Heritage Talks “Diyarbakır Miras Sohbetleri” programının ilk gününde Kazı Başkanları Paneli düzenlendi. Farklı diller, dinler ve kültürleri barındıran Diyarbakır’ın bölge kültürü ve kültürel mirasına yönelik konuşmalarla zenginleştirilen programda ünlü resim sanatçısı İsmail Acar ve Orhan Miroğlu da konuşmacı olarak yer aldı.

Kültürel miras alanında çeşitli arkeolog ve restoratörlerin yanında, somut olmayan kültürel miras alanından da müzik, tiyatro, resim, edebiyat ve birçok sanat dalından isimlere ev sahipliği yapacak olan Heritage Talks “Diyarbakır Miras Sohbetleri” 16 Ekim’e kadar sürecek.

Festival boyunca tüm sergiler ücretsiz görülebilecek

Tüm sanatseverlerin ücretsiz olarak ziyaret edebileceği sergiler 8-16 Ekim tarihleri arasında Diyarbakır’ın farklı lokasyonlarında yer alacak. Sur Kültür Yolu Festivali kapsamında Refik Anadol ve İsmail Acar’dan Devrim Erbil’e pek çok sanatçının sergisi ücretsiz olarak görülebilecek. Siyah Beyaz Diyarbakır Fotoğraf Sergisi’nden Çağdaş Sanatlar sergisine İtalyan Ressamlar sergisinden Cezeri’den Leonardo Da Vinci’ye sergisine kadar toplamda 17  farklı sergi Sur Kültür Yolu’nda..

Mezapotamya Lezzetleri Diyarbakır Mutfağı’nda..

Gastro Diyarbakır Buluşmaları kapsamında Hasan Paşa Hanı’nda Tarihi Diyarbakır lezzetleriyle kahvaltı yapılırken, ardından gerçekleşen müzik dinletisi de büyük ilgi gördü. Yenikapı Caddesi’nde düzenlenen Mezopotamya Lezzetleri Diyarbakır Mutfağı etkinliği ünlü şeflerle bilinmeyen tarifleri gün yüzüne çıkardı.

Sur Kültür Yolu çocukları da unutmadı!

Sur Kültür Yolu Festivali’nde çocuklar için gökyüzü atölyelerinden çocuk sahne gösterimlerine, interaktif dijital gösterilerden Ahmed Arif Edebiyat Müzesi’ndeki yaratıcı okuma ve yazı atölyelerine kadar pek çok etkinlik ve söyleşi gerçekleştirilecek.

Ahmed Arif Edebiyat Müzesi Kütüphanesi edebiyat buluşmalarının merkezi olacak

Sur Kültür Yolu Festivali kapsamında gerçekleşecek Edebiyat Buluşmaları’nın birbirinden farklı etkinliklerinde; Başak Sayan, Elif Gül Aydın, Gökçe Akgül, İbrahim Evirgen, Ömer Erdem, Sadık Yalsızuçanlar, Şiirsel Taş, Tarık Tufan ve Tülin Kozikoğlu gibi alanında başarılı isimler yer alacak.

Dengbej Divanları ile beş bin yıllık gelenek gözler önüne serilecek

Kürt sözlü edebiyatının beş bin yıllık geleneği Dengbêjlik, bu geleneğin taşıyıcıları Dengbêjler ve söyledikleri kilamların konu edildiği etkinliklerle hem yerli hem de yabancı misafirleriyle buluşacak. Velime/Eyvan Gecelerinde Bedri Ayseli, Recep Kaymak, Kadir İpek, İbrahim Evirgen, M. Ali Abakay gibi birçok sanatçı sahne alacak.

Konser ve tiyatrolar Sezai Karakoç Kongre Merkezi’nde..

Yılmaz Erdoğan’ın tek kişilik oyunu münaşaka festivalin ilk gün etkinliklerinden biri oldu. Oyunu yaklaşık 2.000 kişi izledi.

Sur Kültür Yolu Festivali 3 Tenor, Ayşegül Zaim konseri, Kuşların Talebesi – Feqiyè Teyran Müzikali ile devam edecek. Demet Akbağ’ın Aydınlıkevler’i ve Şerbet Hanım’ın Deli Aşkları tiyatro gösterimine kadar pek çok etkinlik, sanatın ve kültürün buluşma noktası Sezai Karakoç Kongre Merkezi’nde olacak.

 

 

 

 

Sur Kültür Yolu Festivali’ndeki etkinliklerle ilgili ayrıntılı bilgi için https://sur.kulturyolufestivalleri.com/’ u ziyaret edebilir, festivaldeki ücretli etkinlik biletlerini https://biletinial.com/ adresinden satın alabilirsiniz.