MİA TEKNOLOJİ: HEDEF ENERJİDE ZİRVEYİ ZORLAMAK
MİA Teknoloji Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Ünal, "Hem ülkemizde, hem dünya çapında başarılı yatırımlara imza atarak yenilenebilir enerji sektöründe önemli bir oyuncu haline gelmek istiyoruz." dedi.

Gülay YÜCEL
Yazılım alanında faaliyet göstermek amacıyla 2006 yılında üç bilgisayar mühendisi tarafından kurulan MİA Teknoloji, yenilikçi ve sürdürülebilir teknoloji odaklı yaklaşımları ile kimliklendirme, güvenlik, sağlık, bilişim, ulaşım, enerji, siber ve bilgi güvenliği ile metaverse alanlarında faaliyetlerini sürdürüyor.
Şirket, yurt içi ve yurt dışında yapacağı yeni yatırımlarla enerji sektöründe önemli bir oyuncu olmayı hedefine koymuş durumda.
- Enerji sektöründe önemli bir oyuncu olmayı hedefliyoruz
Sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlamak amacıyla yenilenebilir enerji alanında yeni bir şirket kurduklarını belirten MİA Teknoloji Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Ünal, “Yenilenebilir enerji kaynaklarına olan talep her geçen gün hızlanarak artıyor. Konvansiyonel enerji kaynaklarının aksine çevre ve insan sağlığı için tehdit oluşturmayan yenilenebilir enerji kaynakları aynı zamanda enerji bağımlılığının azaltılması noktasında da büyük önem teşkil ediyor. Ülkemiz de bu doğrultuda önemli adımlar atıyor ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasını teşvik ederek yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam enerji üretimindeki payını artırarak 2030 yılına kadar toplam enerji üretiminin yüzde 50'sinin yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanmasını hedefliyor. Küresel düzeyde hızla ilerleyen bir şirket olarak biz de ülkemizin sürdürülebilir enerji alanında belirlediği hedeflerde katkımızın ve payımızın olması gerekliliğini hissettik ve yenilenebilir enerji sektöründe bizi güçlü bir marka haline getirecek Enerjey Enerji A.Ş. şirketimizi kurduk. Geleceğin yenilenebilir enerji teknolojileri alanında AR-GE geliştirmek üzere kurulan şirketimiz fotovoltaik solar projeler ve batarya enerji depolama sistemleri başta olmak üzere yenilenebilir enerji sektöründe yapay zeka ile yazılım çözümleri sunmayı ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim santralleri yatırımları yapmayı amaçlıyor.
Bu alanda gerçekleştirmek istediğimiz en büyük hedeflerimizden biri enerji sistemlerini millileştirerek tesis kurulumu ve güvenliğinin sağlanması. Hedeflerimiz doğrultusunda yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik şebekesine entegrasyonu için akıllı “Enerji Yönetim yazılımı (EMS) ve Enerji Depolama Sistemleri (ESS)” oluşturarak hem ülkemizde hem de dünya çapında başarılı yatırımlara imza atarak yenilenebilir enerji sektöründe önemli bir oyuncu haline gelmek istiyoruz. Bu doğrultuda attığımız adımlar sonucunda; Depolamalı Elektrik Üretim Santrali projeleri için ön lisans başvurularımızın toplam kapasitesi 95MWe (GES) Elektrik Depolama Tesislerimizinki ise 95MWh olmuştur” dedi.
- Yenilenebilir enerji alanında öne çıkan pazarlarla iş birliği yapıyoruz
Yakın bir zaman içerisinde Avrupa’nın yenilenebilir enerji alanında öne çıkan pazarlarından Romanya’da faaliyet göstermeyi hedeflediklerini belirten Ünal “Romanya'da Fotovoltaik solar projeler geliştirmek üzere şirket kurmayı planlıyoruz. Şirketimizin, Romanya pazarında fotovoltaik solar enerji projeleri geliştirmesi, öz kaynaklar veya uluslararası finans ve yatırım kuruluşları ile ortak girişim projeleri hayata geçirmesi ve anahtar teslim proje ve mühendislik, tedarik ve inşaat hizmetleri vermesini planlıyoruz” diye ekledi.
Global pazara yönelik ürünlerimizin ilk pilot projeleri ülkemizde başladı
AR-GE süreçlerinde sona gelen yeni ürünlerini piyasaya çıkarmaya başladıklarını belirten Ünal “Artırılmış gerçeklikle uzaktan bakım, teknik destek, onarım hizmetleri, satış sonra hizmet gibi alanlarda eller serbest olarak kullanım imkanı sunan, canlı bağlantı ve uzaktan bakım-onarım pilot projemiz WorkARia dünyanın büyük otomotiv üreticisi şirketlerinden biri için sipariş aldı. Bakım onarım, teknik destek, satış sonrası hizmet veren kurumlar için geliştirdiğimiz projemiz WorkARia; uzaktan bakım ve canlı destek hizmeti sağlayarak, kullanıcılar aynı yerdeymiş gibi yönlendirmeler ve komutlarla bakım-onarım hizmetlerinin sağlanabilesini amaçlıyor.
Bu projemiz haricinde eğitim alanında da önemli bir vizyon projesi olan Hibrid Metaverse teknolojileri ve yapay zeka ile donatılmış LAMOTS Dil Edindirme platformu çalışmalarımızı hayata geçirdik. Akıllı şehirler konsepti kapsamında ise karbon sıfır hedefli projelerimiz arasında Akıllı Atık Yönetimi Sistemi, bulut tabanlı biyometrik kişi tanıma ve geçiş kontrol sistemi, yapay zeka tabanlı geri dönüşüm tesislerinde kullanılmak üzere özel projelerimiz yer alıyor. Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği alanında özel teknolojiler de dahil olmak üzere yeni projelerimizi duyacağınızı öngörüyoruz. Yakın zamanda en güçlü kaslarımızdan biri olan teknoloji geliştirme ve geniş kullanım alanlarında deneyimlerimizi yakın zamanda duyurmak istiyoruz” dedi.
Tripy, bisiklet kullanım kültürünü geliştirmeyi hedefliyor
Ulaşım ve buna bağlı diğer faaliyetler iklim değişikliğinin en önemli nedenlerinden biri olarak belirtiliyor. Karbon salınımında dünya genelinde yüzde 27’lik bir rol oynayan ulaşım alanında her geçen gün farklı sürdürülebilir çözümler ve uygulamalar ortaya çıkıyor. Bu doğrultuda MİA Teknoloji karbon ayak izini azaltacak ve sürdürülebilir ulaşıma çözüm oluşturabilecek Tripy Mobility Teknoloji şirketini kurdu.
Tripy’nin akıllı şehir ve paylaşıma dayalı teknolojilerle inovatif çözümler üretmek için kurulduğunu belirten Ünal, “Biz Tripy’yi sadece bir şirket olarak değil bir hareket olarak görüyoruz. 1950’de Hollanda’da başlayan bir ulaşım devrimi var. Tripy’yi de Türkiye’deki bu devrimin bir parçası olarak nitelendiriyoruz. 2020 yılında yaşadığımız Covid-19 salgını alternatif ulaşım çözümü üretmemizde etkin bir rol oynadı. Pandemi dönemimde insanlar toplu taşıma araçlarına binmeye çekinir hale gelmişti. Müşterilerine en son teknolojileri sunarak onların ihtiyaçlarına çözüm üreten bir şirket olarak Tripy ile yeni nesil ulaşım devriminde yerimizi aldık. Hayata geçirdiğimiz projeyle çeşitli elektrikli araç türlerini içerisinde barındıran “Mobility as a Service” konsepti ve konumsal çözümler sunan "Mobility as an Amenity" hizmetlerini müşterilerimize sunduk. Amacımız insanları modern ve teknolojik bisikletlerle buluşturarak kentsel hareketliliğin sorunlarını çözmek” dedi.
Yeni şehirlerde çok yakında Tripy’leri göreceksiniz
Tripy paylaşımlı elektrikli bisikletlerin hem çevre dostu hem de kolay ve pratik kullanımı sayesinde pazara girdiği andan itibaren tüm yaş gruplarının ilgisini çekmeyi başardığını aktaran Ünal “Tripy’yi hizmete sunduğumuz 5 ay gibi kısa bir süre zarfında 110.000km’den fazla kullanıldı. Bu rakam aynı zamanda Tripy’nin 5 ayda 2.5 ton CO2 salımını engellediğini gösteriyor. Aldığımız tüm bu olumlu veriler doğrultusunda filomuzu 4 katına çıkarttık. Elektrikli bisiklet yatırımımız ile öncelikli hedefimiz var olan filo ve kullanıcı sayımızı artırarak, şehir içi kısa mesafelerde motorlu araçlara alternatif olacak yaşanabilir ve sürdürülebilir şehirler oluşturmak ve şehirlerimizde bisiklet alt yapılarının geliştirilmesi konusunda öncü olmak” şeklinde konuştu. Dünya paylaşımlı elektrikli araç filolarına modalite yönünde çeşitli elektrikli araçları da dahil etme yönünde AR-GE çalışmalarına devam ettiklerini söyleyen Ünal, “Yeni şehirlerde çok yakında Tripy’leri göreceksiniz” dedi.
2024 vizyonumuz şarj istasyon hacmimizin yüzde 60’ının ultra hızlı şarj istasyonu olması
Ünal, dünyada hızla yayılan elektrikli araç kullanımıyla birlikte Tripy şarj istasyonları kurulumu için, 2023 yılı başında EPDK (Enerji Piyasası Denetleme Kurumu) tarafından Elektrikli Araç Şarj Ağı Lisansı alarak bu pazarda da önemli rol üstelendiklerini söyledi. “Başta İstanbul, Ankara, İzmir, Muğla, Gaziantep, Elazığ, Karabük, Çorum, Rize ve Zonguldak olmak üzere bu bölgelerde elektrikli araç şarj istasyonlarımız bulunuyor” diyen Ünal, “2024 vizyonumuz, şarj istasyon hacmimizin yüzde 60’ının ultra hızlı şarj istasyonu olması yönünde” diye konuştu.
Yeni yatırımlar
2021 yılında halka açılan şirket 2022’de 604 milyon 452 bin 849 TL, 2023’ün ilk yarısında ise 451 milyon 407 bin 5 TL hasılat elde etti. Türkiye dışında Katar, Amerika Birleşik Devletleri ve Fas’ta faaliyetlerini sürdüren MİA Teknoloji, Türkiye’de var olan güçlü iş birliklerini başta Avrupa olmak üzere tüm dünya ülkelerine taşımayı hedefliyor. Şirket aynı zamanda sürdürülebilir teknoloji yaklaşımıyla enerji alanında da birçok yeni yatırıma imza atıyor.