Bülten 01.12.2020 18:22 Güncelleme: 02.12.2020 00:06

Koronavirüs Teşhisi İçin Hangi Testler Uygulanıyor ve Testler Nasıl Yapılıyor?

Koronavirüs belirtilerinin görüldüğü durumlarda ya da bir kişi virüs tanısı konulan birisi ile temas ettiği durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna giderek bir an önce test yaptırması gerekmektedir.
Koronavirüs Teşhisi İçin Hangi Testler Uygulanıyor ve Testler Nasıl Yapılıyor?

Koronavirüs belirtilerinin görüldüğü durumlarda ya da bir kişi virüs tanısı konulan birisi ile temas ettiği durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna giderek bir an önce test yaptırması gerekmektedir. Bu testler kişilerin sağlık durumu hakkında detaylı bilgiler vermekte. Coronavirüs tanısı koymak için genel olarak antikor testi, antijen testi, doku testi ve tomografi çekimi yapılıyor. Hastanenin donanımına göre ya da evde test uygulamasına göre hangi tanı yönteminin kullanılacağı farklılık gösteriyor. Hastanelerde genelde antikor ve tomografi testleri uygulanırken evde yapılan testlerde antijen terleri tercih ediliyor.

Antikor Testi Nasıl Yapılır?

Antikor testi, vücudun dışarıdan giren bir madde ile mücadele edip etmediğini, ediyorsa vücut bağışıklık sisteminin ne durumda olduğunu gösterir. Kişinin antikor durumu için bir miktar kan alınır ve laboratuvar ortamında incelenir. Eğer antikor miktarı yükselmişse kişide koronavirüs hastalığından şüphe edilir. Yetişkin hastalarda yapıldığı gibi küçük çocuklarda da tercih edilmektedir. Çünkü yetişkin insanlarda doku testi daha net sonuç verirken,  çocuklara bu testi uygulamak zor olduğu için öncelikli olarak antikor testi uygulanır.

Y harfi şeklinde vücutta bulunan antikor testi yalnızca koronavirüs tanısı koymak için kullanılmaz. Vücutta yer alan başka enfeksiyon ve bakterilerin bulunup bulunmadığını belirlemek için de kullanılır. Aynı zamanda daha önceden koronavirüs geçirmiş bir hastanın antikor durumuna bakılarak bu hastalığa yeni yakalanan bir kişiye nakil etmek amacıyla da kullanılır. Bu tedaviye de plazma tedavisi ismi verilir. Net bir tedavi olmasa da pek çok kişide olumlu etkisini gösterdiği için kullanılmaya devam edilmektedir.

Antijen Testi Nedir?

Antijen testi ile antikor testi sıklıkla karıştırılmaktadır. Antikor testi; kişinin vücudunda ismi konulan virüs için savaşan bir hücre bulunduğunu tespit ettiği gibi daha önceki zamanlarda bu hücreye savaş verildiğini de araştırıyor. Yani antikor testi pozitif çıktığında o kişi %100 koronavirüs hastası olmuyor, daha önce bu virüsle mücadele verip şimdi olmadığı anlamına da gelebiliyor. Fakat antijen testi; o anda kişide herhangi bir virüs, bakteri ya da enfeksiyon olup olmadığını gösteriyor. Yine kan tahlili ile sonuçlar değerlendiriliyor ve pozitif çıkması durumunda kişi koronavirüs olmuş demek daha doğru oluyor.

Tomografi Çekimi Nedir?

Birçok hastalığın teşhisi ile kullanılmakta olan tomografi çekimi, günümüzde koronavirüs teşhisini koymak için de kullanılıyor. Korona virüs boğazdan akciğerlere inmişse eğer bu durum tomografi sonucunda görülüyor. Hastanelere Covid-19 testi yaptırmak için giden her hasta için tomografi yöntemi uygulanmamaktadır. Uygulanan hastaların tomografi sonucu ise ortalama 1-2 saat içerisinde çıkıyor.

Tomografi çekimi için hasta tomografi odasına alınarak ellerine eldiven takıyor. Tomografi masasının üzerine orada yer alan peçetelerden seriyor. Masaya yatıyor ve hareketsiz bir şekilde çekimin bitmesini bekliyor. Çekim uzmanının verdiği ‘’nefes al, nefes tut’’ uyarılarını uyguluyor ve bu çekim ortalama 5 dakika sürüyor.

Doku Testi Nedir?

Korona virüs tanı yöntemleri arasında doku testi de yer alıyor. Hastaneye Korona virüs testi yaptırmak için gittiğinizde ilk olarak bu test yapılacaktır. Bu testte hasta ayrı bir odaya alınır. Bu odanın hemen karşısında bir de doktor odası vardır. İki oda arasında bir cam bölmesi vardır ve bu kısım smart testi yapılan alandır. Hasta burnunu buraya yaklaştırır ve bir kulak çubuğuna benzer aparat ile önce hastanın boğazından sonra yine hastanın burnundan doku örneği alınarak test yapılır. Test sonucu 2 gün içerisinde çıkmaktadır. Bu nedenle antikor testi daha sık kullanılır.