Bülten 16.12.2020 17:18 Güncelleme: 16.12.2020 17:41

Karında Hissedilen Kronik veya Akut rahatsızlığı: Karın Ağrısı

Karın ağrısı, karında hissedilen kronik veya akut rahatsızlığı tanımlamak için kullanılan geniş bir terimdir. Karın ağrısı bir çok sebepten dolayı çok sık yaşanan bir durumdur. Nedenine bağlı olarak kısa süreli veya uzun süreli olabilmektedir. Karın ağrılarının bir çoğu ciddi sağlık problemlerine işaret etmez.
Karında Hissedilen Kronik veya Akut rahatsızlığı: Karın Ağrısı

Karın ağrısının sebepleri karın duvarının dokularından (yapılarından) kaynaklanabilirken, karın ağrısına da karın içindeki organların iltihabı veya gerilmesinden kaynaklanabilir. Bu organlar arasında mide, karaciğer, ince bağırsak, kolon (kalın bağırsak), safra kesesi ve pankreas bulunur.

Karın Ağrısı Nedenleri Nelerdir?
Üst karnınızda tekrarlayan yanma ağrısı, mide ülseri sık görülen bir belirtisidir. Mide ülseri semptomları arasında mide ekşimesi, mide bulantısı, yağlı gıdaların intoleransı, kasıtsız kilo kaybı ve iştahsızlık sayılabilir.

Alt karın ağrısı veya krampları, şişkinlik ve mide bulantısı da eşlik edebilen bir kabızlık belirtisi olabilir.

Kadınları erkeklerden daha fazla etkileme eğilimi gösteren idrar enfeksiyonları, genellikle ağrıyan bir alt karın ağrısının nedenidir. Ayrıca idrar yaparken mide bulantısı, ateşli ve batma hissedebilirsiniz. Karında yer alan organların sayısı nedeniyle karın ağrısının çok sayıda nedeni vardır. Daha yaygın olanlardan bazıları şunlardır;

●     Asit Reflü

●     Apandisit

●     Çölyak hastalığı

●     Kabızlık

●     İshal

●     Yiyecek alerjisi

●     Gaz

●     Safra kesesi veya karaciğer problemleri

●     İrritabl Bağırsak Sendromu

●     Ülseratif kolit

●     Crohn hastalığı

●     Ülser

Karın Ağrısı Belirtileri Nelerdir?


Karın ağrısı ile ilişkili daha ciddi durumlardan bazıları şunlardır;

●     Akut pankreatit, üst karın bölgesinde genel, sürekli ve kötüleşen ağrıya neden olabilir. Bazen ağrı üst sırtın içine doğru hareket eder. Diğer olası semptomlar halsizlik, nefes darlığı ve bulantıdır.

●     Apandisit, sağ alt tarafa yerleşen genel karın ağrısı olarak başlar.

●     Biliyer kolik, sağ üst karın bölgesinde sabit bir ağrıya neden olabilir. Bazen ağrı üst sırtın üzerine yayılır. Hastalar ayrıca bulantı ve kusma yaşayabilir.

●     Crohn hastalığı apandisite benzer semptomlar gösterebilir. Bunlar sağ altta ağrı ve kanlı ishaldir.

●     Divertikülit, karnın sol alt tarafında zamanla kötüleşen orta derecede ağrıya neden olabilir.

●     Safra kesesi taşları karnın sağ alt kısmında şiddetli, kramplı ağrıya neden olabilir. Ağrı arkaya yayılabilir.

Karın Ağrısı Nedeninin Teşhisi
Doktor, karnınızı inceleyerek ve nasıl hissettiğini kişiye sorarak karın ağrınızın nedenini teşhis edebilir. Doktor kan testleri, kolonoskopi veya CT taraması gibi testler için kişiyi yönlendirir. Ayrıca daha fazla araştırma, teşhis ve tedavi için bir danışmana yönlendirebilir. Karın ağrısı nasıl geçer sorusunun cevabı bir sonraki bölümde yanıtlanmaktadır.

Çok sayıda neden olduğu için, doktor aşağıdakilerin bir kombinasyonuna dayanarak tanı koyacaktır;

●     Fizik sınavı

●     Ağrı özellikleri

●     X-ışını sonuçları

●     Laboratuvar çalışması

●     Endoskopi

●     Kolonoskopi

Karın Ağrısı Tedavisi
Mide ağrısı vakalarının çoğunu evde tedavi edebilirsiniz. Diğer semptomlarınıza bağlı olarak şunları deneyebilirsiniz;

●     Sık su yudumlamak

●     Katı gıdalardan kaçınma

●     Ağrı kesici ve antasitler gibi reçetesiz satılan ilaçlar

Belirtileriniz düzelmezse, doktorunuz ilaç reçete edebilir. Karın ağrınız altta yatan bir durumun belirtisi ise, doktorunuz veya danışmanınız gerekli tedaviyi ayarlayacaktır.

Hamilelikte Karın Ağrısı
Hamilelikte mide ağrısı hakkında endişelenmek ve bunun düşük olduğuna dair endişe duymak tamamen anlaşılabilir. Ancak mide ağrıları veya krampları hamilelikte yaygındır ve genellikle endişelenecek bir şey yoktur. Erken hamilelikte (ilk 12 hafta boyunca) hafif mide ağrısı genellikle rahmin genişlemesi, yumru büyüdükçe bağların gerilmesi, hormonların kabızlığı veya tuzağa düşmesinden kaynaklanır. Bazen bir 'dikiş' veya hafif dönem ağrısı gibi hissedebilir. Muhtemelen ağrı hafifse ve pozisyon değiştirdiğinizde, dinlendiğinizde, bir kaka yapın veya rüzgârın geçtiği zaman kaybolursa endişelenecek bir şey yoktur.

Genel olarak, şiddetli veya kalıcı karın ağrısı yaşayan hastaların bir doktor tarafından değerlendirilmesi önerilmektedir. Karın ağrısı değişen derecelerde rahatsızlığa neden olsa da tipik olarak daha ciddi bir tıbbi durumun göstergesi değildir. Genellikle, sadece kısa bir süre süren hafif karın ağrısına sadece gaz neden olur ve vücut sorunu kendi başına düzeltir. Belirtiler gösteren kişi hastanenin dahiliye bölümüne gitmesi gerekmektedir. Örneğin, eğer;

●     Kısa sürede ağrı çok daha kötüleşir ise

●     Acı dinmeyecek gibi ise

●     Beklenmedik kilo kaybı

●     Olağan dışı vajinal akıntı var

●     Tuvalet alışkanlıklarında sürekli bir değişimi

Belirtileri aşırı hale geldiğinde acil servis yardımı almak için 112 aranmalıdır.