Dünya 23.01.2023 15:08

Fanatik Yahudi yerleşimciler, Mescid-i Aksa'da İsrail bayrağı açtı

Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin açıklamasına göre, 216 fanatik Yahudi yerleşimci İsrail polisinin korumasında Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi.
Fanatik Yahudi yerleşimciler, Mescid-i Aksa'da İsrail bayrağı açtı

İsrail polisinin eşliğinde Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyen fanatik Yahudi yerleşimciler, burada İsrail bayrağı açtı ve dini ritüeller gerçekleştirdi.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin açıklamasına göre, 216 Yahudi yerleşimci bu sabah İsrail polisinin korumasında Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi.

Bazı fanatik Yahudi yerleşimciler, Mescid-i Aksa'da İsrail bayrağı açarken, bazı yerleşimciler de yere kapanarak dini ritüeller gerçekleştirdi.

İsrail polisi, fanatik Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'yı terk etmesinden sonra buradan ayrıldı.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin egemenliği ihlal ediliyor
Mescid-i Aksa ve Kudüs'teki vakıflar; İsrail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994'te imzalanan barış antlaşmasına göre, Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin himayesinde bulunuyor.

Daha önce Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin izni dahilinde Mescid-i Aksa'yı ziyaret eden Yahudiler, 2003'ten bu yana Vakıflar İdaresinin egemenliğini ihlal eden İsrail'in tek taraflı kararı çerçevesinde polis eşliğinde Müslümanların kutsal mabedine giriyor.

İsrail makamlarının bu tek taraflı kararını tanımayan Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, Müslümanların egemenliğini ihlal edici bu tür girişleri "baskın" olarak nitelendiriyor.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor.

Yahudiler, içinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun yer aldığı Mescid-i Aksa Külliyesi altında, sözde "Süleyman Mabedi" kalıntılarının bulunduğu iddiasıyla kazı çalışmaları yapıyor ve Mescid-i Aksa'da kendilerinin de ibadet etme hakları olduğunu savunuyor.

Ben-Gvir'in provokatif Aksa baskını
Provokatif eylemleriyle tanınan İsrailli aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir de 3 Ocak'ta İsrail polisinin yoğun koruması altında Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyerek Harem-i Şerif'e girmişti.

Aşırı sağcı Yahudi Gücü Partisi lideri Ben-Gvir, 5 yıl sonra Mescid-i Aksa'ya giren görevdeki ilk İsrailli bakan olmuştu.

Ben-Gvir yeni kurulan hükümette bakan olmadan önce milletvekilliği döneminde de Mescid-i Aksa baskınları, Filistinlilere yönelik şiddet eylemlerini teşvik etmesi ve ırkçı söylemleri nedeniyle adından sıkça söz ettiriyordu.