YENİ KIRKPINAR'A DOĞRU

Mehmet Arif DEMİR
Tüm Yazıları
Çok değil birkaç hafta sonra (5-6-7 Temmuz'da) Edirne Sarayiçi davul-zurna sesleriyle şenlenecek, tonlarca zeytinyağı terle buluşup çayıra çimene karışacak. Memleketimizin dört bir yanından gelmiş onlarca-yüzlerce pehlivan, binlerce güreşsever cuma-cumartesi-pazar üç gün boyunca Kırkpınar Yağlı Pehlivan Güreşlerinde ata sporumuza doyacak ve en nihayetinde bu senenin Kırkpınar Başpehlivanı pazar günü akşam saatlerinde belli olacak.

CW Enerji’nin sponsorluğunda düzenlenen Güreş Ligi’nin şu ana kadar Manavgat, Şahinbey ve Kocaeli etapları geçildi. Buna ilaveten Geleneksel Güreşler Federasyonu tarafından lisans alan onlarca çayırda her hafta sonu pehlivanlar kispet giyip çayıra çıkıyor. Hepsine Allah derman versin diyoruz.

Biz ata sporu âşıkları için son iki üç yıl adeta bayram neşesiyle geçiyor. Daha önce Güreş Federasyonu’na bağlı olarak yapılan her türlü geleneksel güreşimiz ne zaman ki Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu kurulup oraya bağlanınca, bir de üstüne Türkiye Güreş Ligi gibi bir organizasyon tıkır-tıkır işlemeye başlayınca keyfimiz yerine geldi. Allah emeği geçenlerden razı olsun.

Kurulduğu sene kucağında pandemiden yâdigar ve iyi yönetilememiş bir süreç sonunda Cengizhan Şimşek-Mustafa Koç Altın Kemer kavgasını bulan yeni yönetim ne gerekiyorsa onu yaparak raconu kesti ve Mustafa Koç’a kemeri vererek konuyu kapattı. Bu belki de federasyonun ilk mukavemet testi idi ve başarılı bir şekilde hallederek kendisine “acaba” diyen çevreleri de ikna etmiş oldu yeni yönetim. Ondan sonrası artık daha kolay ilerliyor hep birlikte müşahede ettiğimiz gibi. Sponsorlar olsun, spor bürokrasisi olsun, bakanlıklar nezdindeki girişimler olsun sistem yeni ürettiği bu ürünü piyasaya kabul ettirdi ve Türk güreşi şöyle bir nefes aldı neyse ki.

Harcırahlar, yolluklar, Güreş Ligi’ne dahil olmak isteyen beldeler, siyasi ricalar, belediyeler falan daha iyi hale gelebilecek birçok konu elbette söz konusu ama unutulmamalı ki bir yol haritası var ve bu yolun sonu Türk geleneksel güreşleri için eskisinden daha aydınlık.

Gelelim Kırkpınar’a. Yeni statü gereği Güreş Ligi puan cetvelinde geçen sene ilk 24 sırada yer alan başpehlivanlar üç torbada yer alacaklar. Orhan Okulu, Ali Gürbüz, Serhat Gökmen, Hüseyin Gümüşalan Yusuf Can Zeybek, İsmail Balaban, İsmail Koç, Serdar Yıldırım ilk torbada. Mehmet Yeşilyeşil, Mustafa Batu, Ertuğrul Dağdeviren, Fatih Atlı, Nedim Gürel, Mustafa Taş, Mustafa D. Özkaya, Ali İhsan Batmaz ikinci torbada, Enes Doğan, Osman Kan, Osman Aynur, Mustafa Aslan, Turan Balaban, Furkan D. Altın, Özkan Yılmaz, Süleyman Başar üçüncü torbada yer alacaklar.

Bunlara ilaveten 8 pehlivan daha bu seneki güreşlerden ön elemeyi aşarak gelecek ve toplam sayı 32’ye ulaşacak. Diğer boylarda da Kırkpınar’a çıkacak pehlivan sayısı 64 olarak sabitlendi.

Böylece pehlivan fazlalığından kaynaklanan puanlama usulü ve altın puan kaldırılarak süre tahdidi olmaksızın yeniş olana kadar kıran-kırana güreşler seyredebileceğiz inşallah.

Anadolu’da gördük ki asayişi Jandarma erleri sağlıyorsa güreş çayırında kuru kalabalıklar olmuyor. Herkes yerini biliyor, işini yapıyor. Ammmaa eğer özel güvenlik varsa o zaman işte gerçekten Çarşamba Pazarı’na dönüyor dualı çayır. Edirne Sarayiçi Jandarma bölgesi değil, asayişten Polis sorumlu ama federasyon Vali Bey’den rica ederse bir bölük Jandarma orayı muma çevirir Vallahi.

Haydi Allah derman versin pehlivanlarımıza.