THY, KARGODA DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ OLDU

Musa ALİOĞLU 02 Haz 2024

Musa ALİOĞLU
Tüm Yazıları
Türkiye'nin en çok döviz getiren ve en büyük ihracatçısı konumunda olan ve her 59 saniyede bir uçak kaldırmakta olan Türk Hava Yolları Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Prof.Dr. Ahmet Bolat, hedeflerinin 2033 yılında 813 uçaklık filo olduğunu ve dünyada yedi büyük şirketten biri olacaklarını açıkladı.


THY’nin içinde bulunduğumuz yıla ait öngörülerini sosyal medya hesabında paylaşan Başkan Bolat şöyle diyor;
“Şirket, 2024 yılında 35 bin 604  personel ve 456 uçak ile 92 milyon yolcu taşımayı hedefliyor. THY stratejik planı kapsamında 2033'te uçak sayısını 813'e yükselterek, yıllık 171 milyon yolcu taşımayı hedefliyor.”
“Geçen hafta ilk çeyrek sonuçlarının ekserisi açıklanmış ve birçok rakibimizden olumlu anlamda ayrıştığımızdan bahsetmiştim. Bugün resmi açıklamamız içinde detayları ilan ettik. Özetle, 2024 yılının birinci çeyreğinde kapasiteyi %13 artırarak 18,5 milyon yolcu taşıdık ve 42 milyon USD Esas Faaliyet Kârı elde ettik.”
“Devam eden küresel jeopolitik gerilimler ve makroekonomik belirsizliklere rağmen çeviklik ve geniş uçuş ağı sayesinde büyümeyi kesintisiz sürdürerek yolcu sayısını yıllık %8,4 artırdık ve 18,5 milyon yolcu taşıdık. Ortaklığımızın yurt içi yolcu kapasitesi 2023 yılının aynı dönemine göre % 9,4 yükselirken, yolcu sayısı da %11,7 arttı. Dış hatlarda özellikle Uzak Doğu bölgesinin güçlü katkısıyla yıllık bazda yolcu sayısı da % 6,7 artış gösterdi.”
“2024 yılının birinci çeyreğinde küresel dış hat yolcu kapasitesi pandemi öncesi 2019 yılının % 2 gerisinde kalırken; Türk Hava Yolları 2019 yılı dış hat yolcu kapasitesinin % 42 üzerine çıkarak sektörün en önde gelen hava yollarından biri olmaya devam etti. Ortaklığımız 2024 yılının ilk üç ayında taşıdığı kargo miktarını 2023’ün aynı dönemine göre % 35,3 artırarak IATA verilerine göre 2024 yılının ilk çeyreğinde dünyanın en büyük üçüncü kargo taşıyıcısı oldu.”
“Ocak-Mart 2024 döneminde toplam gelir yıllık bazda %10 yükselerek 4,8 milyar USD’ye ulaştı. Toplam gelirin % 16.5’unu oluşturan kargo gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre % 27 artış gösterdi. Küresel enflasyon baskılarının maliyetler üzerindeki olumsuz etkilerine rağmen Ortaklığın nakit yaratma potansiyeline işaret eden FAVKÖK (Faiz, vergi, amortisman ve kira öncesi kar) %1 yükselerek 779 milyon USD düzeyinde kaydedildi.”
“Türk Hava Yolları 2024 yılının ilk çeyreğinde dünyanın en genç ve modernleri arasında yer alan filosunu havacılık sektöründe küresel ölçekte yaşanan tedarik problemlerine ve uçak üretiminde yaşanan darboğaza rağmen geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %10 büyüterek 453 uçağa ulaştırdı. Uçak finansmanlarında kullandığı yenilikçi ve çeşitli finansman modelleriyle uçaklarını düşük maliyetle filosuna dahil etmeye devam etmiş ve Ocak ayında Dublin’de düzenlenen “AirlineEconomics Aviation 100’’ ödül töreninde “Yılın Anlaşması (Global)”, “Yılın JOLCO Finansmanı” ve “Yılın Sigorta Garantili Finansmanı” ödüllerini almıştır.”
“1 Mart 2024 tarihinden itibaren Avustralya Melbourne’a sefer düzenleyen tek Avrupalı havayolu olurken bayrak taşıyıcımızın kanatları altındaki kıta sayısı 6’ya, ülke sayısı 130’a ve uçuş noktası sayısı ise 346’ya yükselmiş oldu.”
İştirakleri ile birlikte yaklaşık 88 bin kişiye istihdam sağlayan Türk Hava Yolları, eşsiz uçuş ağı, modern filosu, üstün hizmet anlayışı ve başarılı 2024 yılı birinci çeyrek performansıyla sektörüne yön veren bir marka olarak hava taşımacılığının devleri arasında bayrağımızı gururla dalgalandırmaktadır. Önümüzdeki yıllarda da ülkemizin kalkınma hedefleri ve 2033 stratejimiz doğrultusunda sektörümüzün sürdürülebilir büyümesine olan katkımız artarak devam edecektir.”

THY’NİN BAZI GÜNLÜK RAKAMLARI
• Her 59 saniyede 1 THY uçağı havalanıyor.
• Her gün ortalama 2 milyon 837 bin 397 kilometre uçuş yapılıyor.
• Uçaklar, her gün Dünya etrafında 71 kez dönüyor ve 6 kıtada 130'un üzerinde ülkeye uçuyor.
• Uçaklar her gün 3 bin 972 saat havada kalıyor ve bu sayı 165 güne tekabül ediyor.
• Uçuşlarda her gün ortalama 2 bin 194 pilot görev alıyor.
• Uçuşlarda her gün ortalama 5 bin 466 kabin memuru görev alıyor.
• Uçaklar günlük ortalama 249 binin üzerinde yolcu taşıyor.
• Uçaklar günlük ortalama 4 bin 761 ton kargo taşıyor.
Başarıların daim olsun Te Ha Ye’miz.
Mutlu yarınlar Türkiye’m.



Bakanlık ve SHGM için 31 Mayıs anlamsız mı?
Dünya Kabin Memurları Günü sözde kutlandı

Bundan 28 yıl kadar öncesine gidelim.
Gazeteciliğe zorunlu olarak ara verip charter uçuş yapan Air Alfa şirketinde basın danışmanlığını üstlenmiştim.
Cep telefonları henüz icad olunmadığı için bir gün rahmetli sanatçı Osman Yağmurdereli ofis telefonundan beni aradı. Hal ve hatır sorduktan sonra o hızlı konuşmasıyla asıl konuya girdi.
İçinde uçak sahnelerinin de geçeceği bir televizyon filmi çekeceklerini ve bu iş için de uçağa, haliyle de sponsora ihtiyaç duyduklarını söyleyip, destek istediğini söyledi.
Şirket üst yönetimini de tanıdığı için hayır cevabı gelmeyeceğini bildiği için ekibiyle ziyarete gelerek bana ve Kabin Hizmetleri Müdürümüz olan Ayşe Çakı arkadaşıma bilgi verdi.
Konu, onun deyimiyle bir hostesin özel hayatını anlatan bir aşk filmi olacaktı.
Senaryoyu anlattı bizler de dinledik. Gerçek hayatta yaşanmış bir olaymış.
Senaryoya göre bir bakan seyahatte tanıdığı bir kabin görevlisine (belki de amir) aşık olur ve olaylar sürer gider.
Osman Yağmurdereli, hostesin değil ama bu bakanın kim olduğunu bana söylediğinde doğrusu çok şaşırdım.
Bugün, Osman Bey de, o sayın bakan da hayatta olmadığı için isim vererek hatıralarına saygısızlık edemem.
Konuyu ve kişileri bilenler biliyordur.
Gün geldi, Atatürk Havalimanı’ndan (AHL) gerekli izinler alındı. “Bir aşkın bittiği yer” adlı filmin başrollerinde hostes Ayça’yı Aydan Şener, bakanı ise Behzat Uygur canlandırıyordu. Filmin yönetmenliğini de Veli Çelik yapıyordu. Osman Bey’in bir iki günde biter dediği, 60 kadar figüranın da rol aldığı çekimler AHL’de bir hafta sürdü.
Senaryo gereği, Bakan’ın Hollanda’ya gitmesi gerektiği için, aynı uçakla Amsterdam’a seyahat gerçekleştirildi.
Gerçek kaptanlar filmde görev almayı etik bulmadıkları için Osman Abi’nin yoğun ısrarıyla kaptan rolünü benim üstlendiğim filmin çekimleri bitirildi. Ardından çok geçmedi fragman denilen ön tanıtımlar, o zamanın en ünlü kanallarından Magic Box’ta dönmeye başladı ve film yayınlandı.
Basında olumlu, olumsuz birçok yazı çıktı. Ben gelişmeleri takip ederken bir telefon geldi. Arayan, o zamanlar adı Türk Hava Yolları Kabin Memurları Derneği olan TASSA’nın Başkanı THY Kabin Amiri Yasemin Yurttagülen idi.  
İlk sözü “Musa Bey, çok teessüf ediyorum. Sizin şirketinizde hostesler böyle mi davranıyor? Bu filmi çeken Osman Bey’i, sizleri kınıyorum” oldu.
Senaryoyu ayrıntılı okumadığımızı ve bazı sahnelerin sonradan eklendiğini söyleyerek bizim de bu duruma çok üzüldüğümüzü belirttik. O sıralarda
televizyonlar, sosyal medya yaygın olmadığı için konu çok da duyulmadı ve öylece kapandı gitti. Film, yıllarca yılda üç beş kez tekraren yayınlandı.
Yaşanmış bu hikayeyi neden anlattım.
Geride kalan Mayıs ayının son günü olan 31 Mayıs Dünya Kabin Memurları Günü idi. Sessiz sedasız kutlanıverdi.
Ne, adında Ulaştırma olan Bakanlık, ne de varlık sebebi arasında kabin memurlarının da olduğu Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bir tören yapmadı.
THY ve diğer şirketler neler yaptı, ben görmedim dersem kimse alınmasın.
Sadece sosyal medyada bir kaç satır yazmakla andık demek olmaz olamaz.
Şimdilerde tüm havayolu şirketlerinin mensuplarını bünyesinde barındıran TASSA (Türkiye Havayolu Kabin Memurları Derneği) ve de mesleğin
duayenlerinin üye olduğu (AARFA) Emekli Kabin Memurları Derneği de olmazsa, toplumun böyle bir gün olduğundan ve böyle bir meslek olduğundan haberi olmayacak. AARFA üyelerini benim de davetli olduğum tekne gazisinde buluşturdu.
Kabin memurluğu mesleğinin toplum nezdindeki algısını yüceltecek bütün girişimlere destek olmak görevimiz.
İyi ki varsınız. Gününüz kutlu olsun. Size sağlık ve mutluluklar diliyorum.
Meslekte ömür tüketip emekli olanlara da aynı dilekleri sunarken, aramızdan ayrılanları da rahmetle yad ediyorum.
Ruhları şad, mekanları cennet olsun.