SAMET RONALDO'YA KARŞI

Mehmet Arif DEMİR
Tüm Yazıları
Euro 2024 bizim için bu akşam oynayacağımız Gürcistan maçı ile başlıyor. Saha sonra cumartesi günü Portekiz'le ve haftaya çarşamba günü de Çekya (Çek Cumhuriyeti) ile ilk aşama tamamlanacak hayırlısıyla.

Başlığa koyduğumuz Samet Akaydin kardeşimizin Milli Takım’ın stoperlerinden birisi olarak Montella Hocamızın görev vermesi durumunda maçlarda rakip takım futbolcularının kalemize yaptıkları atakları savuşturmak ve takımımıza gol yedirmemek gibi bir görevi olduğundan bahsetmek istediğimizi anlamışsınızdır.

Euro 2024 öncesi yaptığımız son dört hazırlık maçında milli takımımız hiç galip gelemedi, Macar kardeşlerimize 1-0 yenildik, Avusturya bize acımadı ve yarım düzine gol attı onlara da 6-1 yenildik. Bu ayın başında İtalya ile yenişemedik ama maç mı kavga mı olduğu tam belli değildi oynadığımızın. Geçen Pazartesi Polonya’ya da yenilince biraz keyfimiz kaçmadı değil. Hele milli takım savunma tandeminin bileşenlerinden Samet Akaydin’in yaptığı güvensiz ve riskli müdahaleler “eywah-eywah” dedirtti.

Samet’in Adana’da oynadığı zamanlardan potansiyelini bilen Vincenzo Montella Hocamızın, genel kanının aksine Samet’e güvenip forma vermesi ve hazırlık maçlarında ilk 11 başlatması Euro 2024 maceramızın bireysel hatalar yüzünden grup aşamasında sona ermesi endişesine sevk etti futbol kamuoyunu. Polonya maçında gole sebep olduğu hatalı hareketler ve alan/zaman kargaşasına yol açan hamlelerini Portekiz maçında CR7 (Cristiano Ronaldo)’ye de yaparsa yandı gülüm keten helva. Gürcistan’ı yenip Çekya ile berabere kalmamız durumunda Portekiz maçının sonucu bizim tur atlayıp atlayamamamızı belirleme gücüne sahip kritik bir maç ve turnuvada hemen ikinci maçımız.

Keşke fikstürde son maç Portekiz olsaydı ve 4-6 puan cepte çıksaydık Portekiz karşısına. Şimdi eğer Allah muhafaza Portekiz’e yenilirsek hem de averajımız eksiye düşerse Çekya ile çıkacağımız son maç grupta ikinci mi üçüncü mü olacağımızı belirleyecek. İşte bu kritik sebepleri ve süreci gören milli takım kurmayları Portekiz Braga’da forma giyen stoper Serdar Saatçi’yi de her ihtimale karşı kadroya dahil ettiler. Belki Abdülkerim’in yanında Samet’i değil Serdar’ı da görebiliriz. Futbolda çok bilinen bir klişe de “atanın ve tutanın iyi olacak” söylemidir. Bizim şu ana kadar gördüğümüz kadarıyla atanımız da pekiyi değil tutanımız da.

Grup elemelerinde daha tutarlı futbol oynuyorduk. Hatta özel maçta Almanya’yı 3-2 yendiğimiz geçen Kasım’daki maç bizim için zirve noktasıydı. Sonra inişe geçtik. Umalım ve dileyelim ki turnuva ile birlikte tekrar çıkışa geçelim ve kadroya çağırdığımız-çağırmadığımız futbolcu tartışmaları gölgesinde geçmesin Almanya maceramız. Ev sahibi sayılırız ki en önemli avantajımız seyircimiz. Ne Gürcüler, ne Çekler ne de Portekiz seyircisi elimize su dökebilir. Kadro mühendisliği konusunda menajerlerin dominasyonu değil de futbolun reel gerçekleri neyi emrediyorsa onu yapmak bize tur getirir. Bu da hem futbolcularımıza hem de hocamıza artı yazar.

Haydi bastır Türkiye diyor ve dualarımızı A Milli Futbol Takımımıza gönderiyoruz.

PS: Kurban Bayramımız mübarek olsun.