PERAKENDE GÜNLERİ 2024

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Tüm Yazıları
Bu hafta çok yoğun geçti ama Perakende Günleri'ni takip etmeden bu yoğunluk bitmezdi. Her yıl olduğu gibi sabah yayından çıkıp koştur koştur Perakende Günleri'ne gittim.

29-30 Mayıs tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Perakende Günleri 2024”, ilham veren konuşmacılarla muhteşem iki gün. Perakendeciler, AVM’ler, tedarikçiler ile sektöre en yeni çözümlerini sunan teknoloji, e-ticaret ve lojistik firmalarını bir araya getiren Türkiye’deki en büyük iş dünyası organizasyonu, sektör derneklerinin ortak basın toplantısı ile başladı.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel konuşmasında tüketicilerin artık daha düşük fiyatlı ve daha ekonomik ürünlere yöneldiğini söyleyerek “Bu durum perakendeci üzerinde çok büyük bir maliyet ve satış baskısı yaratıyor. Maliyetlerin artmasındaki en önemli sebep hammadde fiyatlarındaki ara mal ve bitmiş ürün fiyatındaki artış. Özellikle gümrük vergilerin bu kadar arttığı bir ortamda maliyetlerimizi maalesef normal bir çizgide tutabilmek de mümkün olmuyor” dedi.

AVM’ler açısından cirolarda enflasyonun üzerinde bir artış olmakla birlikte kendi içinde bir düşüş eğilimi gördüklerini belirten Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Nuri Şapkacı “Bu düşüşün temel sebebi ise satın alma gücünün düşmesidir. Önümüzdeki dönemde müşteri satın alma davranışlarına şekil verecek iki etken var. Bunlardan ilki baz etkisiyle enflasyonun düşüş eğilimine geçmesi; ikincisi ise turizm sezonunun açılmasının alışverişe olumlu etkisi olacaktır. AVM’ler olarak biz, her zaman bardağın dolu tarafından bakıyor, aynı gemide yol aldığımız perakendeci iş ortaklarımızla anlayış içinde hep daha iyisini yapmak için çalışıyoruz. AVM’lerdeki doluluk oranları, bu çalışmaların perakendeciler nezdinde de sonuç verdiğinin en önemli göstergesi” dedi.

2023 yılını perakendenin tüm kategorilerinin genel olarak olumlu bitirdiğini belirten Zincir Mağazalar Derneği (ZMD) Başkanı Serhan Tınastepe, konuşmasında 2024 yılının ilk çeyreğinde de bu trendin devam ettiğini vurguladı. Tınastepe “Ülke çapındaki önlemler de bu yavaşlamayı gerektiriyor. Tüketicimizin öncelikli olarak temel ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra bizim kategorilerimize yani gıda dışı harcamalara yönelmesini bekliyoruz” dedi.

Tescilli Markalar Derneği (TMD) Başkanı Selçuk Güzenge de “Dernek olarak e-ticaret sitelerinde sahte ve taklit ürünleri tespit edecek bir yapay zeka programı hazırladık. En kısa zamanda kullanmaya başlayacağız” dedi.

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkan Yardımcısı Ünal Dölek 2019 yılından bu yana tüm dünyada yaşanan enflasyon artışı, sağlık sorunları ve satın alma güçlüğü ile beraber 45 yaş üstünün sosyal alandan çekildiğini belirterek “Buna rağmen kafelerde bir hareketlilik görüyoruz. 16-35 yaş grubunda günlük harcama kapasitesi 250 TL gözüküyor” dedi. Perakende sektörünün ülkenin yaşadığı zor dönemlerde, gerek pandemide gerek deprem felaketinde, halkın yanında ve destekçisi olduğunu belirten Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Yönetim Kurulu Üyesi Kutay Kartallıoğlu “Enflasyonla mücadelede modern perakendenin payı önemlidir. İşimizin yüzde 80’inin tarım ve hayvancılık oluşturuyor. Havzalar bazında, tarım ve hayvancılık planlaması ve ölçek ekonomisinden yararlanmak için kooperatifçilik desteklenmeli, küçük üreticilerin ölçek ekonomisinin faydalarından yararlanması sağlanmalıdır. Ekonomik faaliyetlerin kayıt altına alınması, enerji yatırımı, atık (gıda, ambalaj) yönetimi, insan kaynağının güçlendirilmesi sektörümüzün odak alanlarıdır. Bu konuların hayata geçirilmesinde devletimizin önemli adımlar attığını biliyoruz. Sektör olarak bu çalışmaların her zaman destekçisi olacağımızı da vurgulamak isterim” dediği sözlerle konuşmasını bitirdi.

Soysal kurucusu Suat Soysal ve ekibini kutluyorum.

ÇUBUKLU SİLOLARDA PERKÜSYON GÜNLERİ

İstanbul’un Beykoz’daki yeni kültür sanat ve yaşam merkezi Çubuklu Silolar, 1-2 Haziran’da Perküsyon Günleri’ne ev sahipliği yapacak. Perküsyon Günleri’nde, Burhan Öçal, Okay Temiz, Cem Aksel, Engin Gürkey gibi Türkiye’nin en önemli perküsyoncularının konserleri, atölyeleri, söyleşileriyle dolu iki gün müzikseverleri bekliyor. Boğaz’ın tüm güzelliklerine hâkim bir manzara eşliğinde gerçekleşecek Perküsyon Günleri’ne katılım için İstanbul Senin uygulamasının İBB Kültür sekmesinden ücretsiz olarak kayıt yaptırılabilir. Çubuklu Silolar’ın biçimselliğinden alınan ilhamla, İBB Kültür ve İBB Orkestralar Müdürlüğü tarafından düzenlenen Perküsyon Günleri’nde, 1-2 Haziran 2024 tarihlerinde iki gün boyunca perküsyon dünyasının uzman isimlerinin master class çalışmaları, söyleşileri, atölyeleri ve muhteşem konserler gerçekleşecek. Perküsyon Günleri’nde Engin Gürkey, Okay Temiz ve Gürkan Özkan’ın master class çalışmalarının yanı sıra palmas, boom whackers, erbane gibi farklı alanlarda atölyeler düzenlenecek. Cem Aksel, Emin Bolat, Ferruh Yarkın, Burak Gürpınar ve Özgür Can Öney’in söyleşilerde katılımcılarla bir araya geleceği etkinlikler kapsamında 1 Haziran Cumartesi akşamı Yarkın Ritim Topluluğu, Akatay Ritim Trio ve Defjen; 2 Haziran Pazar akşamı ise Burhan Öçal konserleri de İstanbullularla buluşacak. Perküsyon Günleri kapsamında Zuhal Müzik de enstrüman deneyim alanında İstanbulluları ağırlayacak.

GÜNÜN SÖZÜ: DÜNDEN ÖNCE YARINDAN SONRA