HAYALET TEKNE BULUNDU

Gizem ŞENYURT 08 Oca 2019

Gizem ŞENYURT
Tüm Yazıları
Amerikalı Abby Sunderland, 2010 yılında henüz 16 yaşındayken dünyanın etrafını tekne ile dolaşan en genç insan olmak için 13 metrelik Wild Eyes isimli teknesiyle yelken açtı.

Fakat teknesi Hint Okyanusu’nda yakalandığı bir fırtınada onarılmayacak şekilde hasar görünce Afrika ve Avustralya kıyılarından 3.200 kilometre açıkta kurtarıldı. Geride bıraktığı teknesi Wild Eyes ise tam 9 yıl sonra Güney Avustralya’nın 10 kilometre açığında Kanguru Adası yakınlarında bulundu.

Sunderland, Ocak 2010’da Amerika’nın Kaliforniya kıyısından yola çıktı. 5 ay boyunca seyrine devam eden genç yelkencinin, Hint Okyanusu’nda yakalandığı fırtınada 9 metre yüksekliğindeki dalgalar nedeniyle ana yelken direği kırıldı. Ailesiyle iletişimini 20 saat süresince kaybeden Sunderland’in teknesinin acil durum vericileri aktive oldu. Perth açıklarındaki bir uçak, genç yelkencinin teknesinin yerini tespit etti ve kurtarma operasyonu başladı. Fransız bir tekne tarafından kurtarılan Sunderland Madagaskar yakınlarındaki Reunion Adası’nda karaya ayak bastı. Abby Sunderland, bu seyriyle erkek kardeşi Zac’in 2009 yılında henüz 17 yaşındayken tek başına dünyanın etrafını dolaşarak kırdığı “Dünyanın Etrafını Solo Dolaşan En Genç Yelkenci” rekorunu kırmaya çalışıyordu.

Sunderland’in kıramadığı rekoru aynı yıl başka bir 16 yaşındaki yelkenci olan Avustralyalı Jessica Watson kırmayı başardı. Şu anki rekor ise Hollandalı Laura Dekker’a ait. Dekker, 2012 yılında yine 16 yaşındayken dünyanın etrafını tek başına teknesiyle dolaştığında ay olarak bir önceki rekorun sahibi Watson’dan küçüktü. Sunderland, teknesinin bulunmasıyla ilgili olarak çok duygulandığını ve iyi ve kötü pek çok anıyı hatırladığını söyledi. Bugün 25 yaşında olan Sunderland evli ve üç çocuğu ile Alabama’da yaşıyor.

Çin nüfusu 2029’da en kalabalık haline ulaşacak

1 milyarı aşkın nüfusu ile dünyanın 1/7’sini oluşturan Çin’in tek çocuk politikasını kaldırmasıyla birlikte daha da kalabalıklaşacağı öngörülüyor. Demografik verilere göre ise Çin’in nüfusu 2029 yılında en kalabalık haline ulaşacak ve 1.44 milyarı bulacak. Çin Sosyal Bilimler Akademisi (CASS), bu zirvenin ardından Çin nüfusunun düşüşe geçeceğini ve giderek daha az iş gücü ile daha yaşlı bir yapıya doğru ilerlediğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler verileri, Çin’in mevcut nüfusunun 1.41 milyara ulaştığını söylüyor. Çin hükümeti 1979’da başlayan tek çocuk politikasını çalışan nüfusta yaşanan düşüş nedeniyle 2015’te sona erdirmişti. Düşmeye devam eden doğum oranları bu şekilde devam ederse Çin nüfusu 2065’te 1.17 milyara kadar düşecek. Aynı zamanda yaşlı ve çocuk gibi çalışamayan ve bakıma muhtaç yaş gruplarının oranı ise artacak. Tek çocuk politikasının kaldırılması uzun dönemde faydalı olsa da kısa dönemde bakıma muhtaç nüfus oranını arttıracak. Analizler, Çin’in 2017’de 240 milyon olan yaşlı nüfusunun 2035’te 400 milyona ulaşacağını gösteriyor.

Arizona Çölü’ne kar yağdı

Kuzey Amerika’da yer alan Arizona Çölü ve Büyük Kanyon’a kar yağdı. Kışın ortalama gündüz sıcaklığı 32°C, gece sıcaklığı da 20°C olan Arizona Çölü, yılbaşından itibaren girdiği soğuk hava akımının etkisiyle beyaza büründü. Demir ve manganez minerali içeren kırmızı renkli kaya oluşumları nedeniyle Boyalı Çöl olarak da bilinen Arizona Çölü’nün eşsiz manzarası karla kaplanınca ortaya nefes kesici manzaralar çıktı. Kuzey Amerika’nın en az yağış alan bölgesi olan Arizona’da hem de çölde kar yağışı çok nadir gerçekleşen bir doğa olayı olmasına rağmen uzmanlar küresel ısınmanın etkisiyle ilerleyen dönemlerde bu tarz mevsimsel anormallikleri daha çok göreceğimiz konusunda bizleri uyarıyor.