DİŞ HEKİMLİĞİNDE SEDASYON

Dr.Gözde AYSEL 14 Ağu 2022

Dr.Gözde AYSEL
Tüm Yazıları
Sedasyon, diş tedavileri esnasında ortaya çıkabilecek olan ağrı, endişe, korku ve mide bulantısını ortadan kaldırmak amacıyla ameliyathane ortamında genel anestezi uzman ve teknisyenlerinin yapmış olduğu derin uyku olarak da adlandırılan işlemin adıdır.

Sedasyon, diş tedavileri esnasında ortaya çıkabilecek olan ağrı, endişe, korku ve mide bulantısını ortadan kaldırmak amacıyla ameliyathane ortamında genel anestezi uzman ve teknisyenlerinin yapmış olduğu derin uyku olarak da adlandırılan işlemin adıdır.

Uyku durumunda olan hasta, sedatif ilaçların etkisiyle, yapılan işlemin içeriğini, ağrıyı, hoşlanmadığı sesleri, tedavi sonrasında hatırlamaz. Bu durum, hastanın daha sonraki seanslarda diş tedavisine gelişini kolaylaştırır. Dental fobiyi yok eder, ağrı algısını ortadan kaldırır.

Genel anestezi ile karıştırılmaması gereken sedasyon sadece sedatif gaz koklatılması ile yapıldığından genel anestezi risklerini taşımaz. İşlem sonrası hastanın kendine gelmesi çok çabuk olmaktadır. 

Genel anestezi

Genel anestezi ameliyathane ortamında ve anestezi doktoru kontrolünde hastanın, verilen ilaçlar etkisiyle bilinç kaybı yaşaması durumudur. Hasta yapılan işlemle ilgili hiçbir şey hatırlamaz. Sedasyon tekniği ile arasındaki fark sedasyonda hasta yarı bilinçlidir.

Diş hekimliğinde genel anestezi en çok korku, anksiyete ve ileri cerrahi işlem gerektiren durumlarda uygulanmaktadır.

Sedasyon ve genel anestezi arasındaki fark nedir?

Sedasyon işleminde hasta normal nefes almaya devam etmektedir. Genel anestezi işlemlerinde ise solunum entübasyon adı verilen; bir ucu akciğerlere diğer ucu hava üfleyen cihazlara bağlı olan borular vasıtasıyla gerçekleşmektedir. Entübasyon işlemi için hastalara damar yoluyla verilen kas gevşetici ilaçlar, hastanın geç uyanmasına sebep olur. Sedasyon işlemlerinde ise hasta işlem bitiminde, çok kısa sürede kendine gelebilmektedir. Kan yoluyla sistemik dolaşıma herhangi bir ilaç girmemekte, sadece gazla (koklayarak) hasta uyutulmaktadır. Hastalar için son derece konforlu ve rahat uygulanabilen bir yöntemdir.

Sedasyonun riski var mıdır?

Sedasyon işlemi son derece güvenli bir tedavi yöntemidir. Ancak kullanılan ilaçlara bağlı olarak yan etkileri, alerjik reaksiyonları görülebilmektedir. Bu yan etkiler uzman bir ekip kontrolünde hızlı ve kolay bir şekilde ortadan kaldırılabilir durumlar olup, genel anesteziye göre karşılaşma oranı daha düşüktür.

Sedasyon kimlere uygulanabilir?

Diş hekimi korkusu, iğne fobisi olan tüm hastalarda
Uzun süreli işlemleri tek seansta bitirmek isteyen hastalarda
Mide bulantısı, kusma ve öğürme refleksi sebebiyle diş tedavilerini yaptıramayan hastalarda
Çocuk, yetişkin, sağlıklı veya engelli tüm hastalarda rahatlıkla uygulanabilir bir tedavi yöntemidir. 
Genel anesteziden farklı olarak sedasyonda hasta solunumu makineye bağlı olmadan, normal şekilde devam etmektedir. Bu nedenle sedasyonun neredeyse hiç riski bulunmamaktadır. Sadece kalp rahatsızlığı gibi bazı sağlık problemleri yaşayan hastalardan tetkikler istenerek, uygun olması durumunda işlem uygulanabilir. Diş hekimliğinde sedasyon son zamanarda çok sık uygulanan bir tedavidir. İleri derecede dentofobi, mide bulantısı yaşayan hastalar diş hekimlerine danışarak, çok kolay bir şekilde tedavilerini tamamlayabilirler.