BAYRAM HAVASI

Şafak ORTAÇ 17 Haz 2024

Şafak ORTAÇ
Tüm Yazıları
Okullar kapandı. Yaz tatili bu yıl kurban bayramıyla birlikte başlamış oldu. Babalar günü ile birleşen bayramın ilk günü ayrı duyguları bir arada yaşatmış olmalı. Herkesin bayramını babaların da babalar gününü tebrik ederim.

Şu sıralar tam sıcaklar bunalttı dedik Balkanlar üzerinden gelen serin hava dalgası serinletti. Hemen sevinmeyin şimdi yeni bir sıcak hava dalgası geliyormuş. Yaz sezonu hayırlı uğurlu olsun diyelim. Sıcaklara dikkat edelim. Büyükleri,  küçükleri koruyalım. Biz orta yaştakiler idare edeceğiz artık. Şu sıralar mevzular sivrisinekleri nasıl uzak tutarız ile  kurban eti nasıl tüketilmeli arasında gidip geliyor tahminimce. Tam da geçen haftaki yazımda değindiğim gibi tatil başlar başlamaz kapıda vize uygulaması uygulayan komşuda işler karışmış. Yoğunluk sebebiyle sistemin işlemez hale geldiği söyleniyor. Memleketine giden yurdum insanının hali malum da memleketine giden sığınmacıların hali yine şaşırtmadı. Kavimler göçü gibi. Herkes soruyor. Madem bayramda gidilecek kadar güvenli o halde bu kadar sığınmacıyı neden halen misafir ediyoruz diye. Sanırım bunun cevabını bilen yok. İstanbul’da meşhur bir plajın basına yansıyan görüntüleri acaba biz mi kendi ülkemizde sığınmacı olduk dedirtecek kadardı doğrusu. Memleketinde tarımla uğraşıp gelire dönüştüren, hiç değilse kışlık erzakını tamamlayıp tekrar yaşadığı şehre dönen vatandaşın haline bakınca kimse kusura bakmasın sahillerin tadını çıkaran bir kısım sığınmacıya hoşgörüyle bakamıyorum. Belki de bir kadın olarak erkek ağırlıklı bir arada hareket eden ve bizim kültürümüzle bağdaşmayan hal ve tavırlar nedeniyle rahatsız oluyorumdur kimbilir. Bu ayrı bir yazının konusu ama şu kesin misafirlik de bir yere kadar. Pahalılık almış başını gidiyor. Çoluk çocuk alacağı dondurmanın hesabını yapmaya başlamışken bir parça kendi vatandaşınızın çıkarını düşünüyorsunuz tabii. 

Peki Avrupa’da durum farklı mı ? Avrupa Parlamentosundaki seçim sonuçları gösteriyor ki orada da durum göçmen karşıtlığı olarak özetlenebilir. Avrupa’da aşırı sağ partilerin yükselişi kimi çevreler tarafından endişe ile izleniyor. Durumun iyi şekilde izlenip analiz edilmesi bizim açımızdan da çok önemli. Aynı dine mensup olduğumuz çevre ülkelerin vatandaşlarının sığınmacı olarak ülkemize gelmesinden başta Avrupa kadar tedirgin olmasak da zamanla bizde de tedirginlik oluşmaya başladı. Durumun kontrol altında tutulması bir iç güvenlik meselesi. Konu hassas olsa da üzerinde konuşmak ve çözüm için uğraşmak şart. Ne Avrupa’daki aşırı sağ tavrı doğru bulurum ne de kontrolsüz göçmen kabulünü. Doğrusu şu sıralar biz bize zor yeter hale geldik. Gelecek nesillere daha güvenli refah içinde bir ülke emanet etmek,  nice bayramları da huzur içinde birlikte yaşamak ümidiyle yapıcı ve çözüm odaklı yaklaşımları hayata geçirmeliyiz.