'AYURVEDİK TIP İLE UZUN YAŞAM MÜMKÜN'

Sema SEZEN 12 Oca 2023

Sema SEZEN
Tüm Yazıları
Dünyanın en eski Tıp Bilimi olan Ayurveda, binlerce yıldır "Her insanın Benzersiz" olduğu ve herkesin içinde evrenin bir özetini barındırdığını içeren yaşam bilgisi olarak hayatımızda. Dr Buğra Öktem ve Zafer Alkaya, 3 bin yıllık sistemin inceliklerini anlattı

Pandemi döneminde, önemi daha fazla farkedilen ve tüm dünyada resmi, onaylı en önemli Alternatif Tıp Tedavisi olan Ayurveda ile birlikte vücudumuzdaki yenilenmenin simgesi Detoks & Anti Aging uygulamaları, uzman doktorlar tarafından, bilinçli olarak yönetilmesi gereken tedavilerdir. 2018-2019 Yıllarında Avrupa’nın en iyi SPA merkezi seçilen Cornelia Hotels, bu bilince sahip bir Ayurvedik Detoks & Anti Aging Merkezini Dr. Buğra Öktem iş birliği ile hayata geçirdi. Ayurvedik Detoks & Anti Aging Merkezinin hayata geçirilişini ve Cornelia Otellerinin misafirlerine sunduğu ayrıcalıkları Cornelia Diamond Golf Resort SPA Genel Müdürü Zafer Alkaya ile, bu muhteşem uygulamanın detaylarını ise Dr. Buğra Öktem, düzenledikleri basın toplantısında anlattılar.

-Ayurveda nedir?

DR. BUĞRA ÖKTEM: Ayurveda, dünyada yazılı geçmişi 3 bin yıl olan, bilinen en eski sistematik tıp bilimidir. Bir beslenme veya masaj yöntemi olarak bilinmesine rağmen, bu doğru değildir. Sansktirçe’de Yaşam Bilimi anlamına gelir. Modern tıp da denilen Allopatik tıbbın geçmişinin 200 yıl olduğunu düşünürsek, ciddi tecrübe farkını daha iyi anlayabiliriz. 5000 yıl kadar önce Rig Veda denilen bilgilerle başlamış olan Ayurveda Tedavileri, 3000 yıl kadar önce Charak Samhita adlı kitapla ilk olarak tanımlanmış ve hiç değişmeden günümüze kadar ulaşmıştır.

-Ayurvedik Tıp neden değerli, neden önemsemeliyiz?

DR. BUĞRA ÖKTEM: Ayurvedik tıp, kesinlikle modern tıbbın alternatifi veya rakibi değildir. Her ikisi de uzman doktorların kontrolünde, bilinçli ve ihtiyaç ölçüsünde uygulanmalıdır. Modern tıp genel olarak hastalık oluşmasını bekler ve belirtileri ortadan kaldırmayı veya tedavi etmeyi amaçlar. Ayurvedik tıbbın en önemli farkı, herkesin benzersizliğini ortaya koyan ve tüm uygulamalarını ‘Tailor made’ yapan Tridosha Teorisi’ne sahip olmasıdır. Kişinin hastalanmasını beklemez ve istemez. Ayurveda'da amaç hastalıkların belirtilerini tedavi etmek değil, ortaya çıkaran nedeni yani kökenini tedavi etmek ve hastalıklıkların oluşmasını engellemektir. Ayurvedik tıp sisteminin temel hedefi ise, sizin her açıdan 30 yaş performansınızla çok uzun bir yaşam sürmenizi sağlamaktır.

-Cornelia olarak neden Ayurvedik Detoks ve Anti-Aging’e ilgi duydunuz?

(ZAFER ALKAYA – CORNELIA DIAMOND GOLF RESORT SPA GENEL MÜDÜRÜ) Bilindiği gibi Cornelia Diamond Golf Resort & SPA, Cornelia De Luxe Resort Otel, Azure Villas by Cornelia Diamond, Cornelia Golf Club ve NEST Kongre Merkezi’nden oluşan Cornelia Grubu olarak kuruluşumuzdan beri önceliğimiz ve vazgeçilmezimiz her zaman “Kalite” oldu. Cornelia Otellerine adım attığı andan itibaren tüm misafirlerimizin kendilerini özel hissetmeleri, Otel tasarımından başlayarak sunumlara, odalarda ki konfor ve güler yüzlü hizmete uzanan tüm süreçte “Gerçek Lüks” deneyimini yaşadıklarına emin olmaları ve kişisel olarak mutlu hissedecekleri hizmeti almalarını sağlamak için çalışıyoruz. Bu prensiplerimizden ödün vermeden ve hep daha iyisini yapmaya çalışarak bugüne geldik.
En keyifli Resort Hotel atmosferi, en iyi yiyecek içecek servisi, en iyi Golf sahaları, spor olanakları ve Nest Congress & Exhibition Center.
Biz Cornelia Grubu olarak, misafirlerimize nasıl sağlıklı bir tatil sunabiliriz, hatta nasıl hastalanmalarını da engelleriz düşüncesini Crassula SPA’nın kurulduğu ilk günden beri taşıyoruz. Bu nedenle, organik ürünlere ağırlık verdik, Hijyen ve ayrıcalıklı bakımları önemsedik, Alpha Beta Renk Terapisi gibi dünyada az sayıda bulunan cihazları konumlandırdık. Kalitemize güvenen misafirlerimize yeni bulunan uygulamaları deneysel amaçlı uygulatamazdık. Tecrübe ve kanıtlanmış etkili terapilere odaklandık.
2006 yılından beri Ayurvedik Detoks ve Anti-Aging uygulamaları yapan Dr.Buğra Öktem ile yollarımız bu noktada kesişti ve bugün tüm misafirlerimize kaliteden taviz vermeden, etkili, sağlıklı, doğru Ayurvedik Detoks ve Anti Aging Merkezi hizmetini “CRASSULA HEALTH” merkezimizde vermeye başladık.

"Vücutlarımız adeta toksin depolarına döndü"

-PanchaKarma uygulamalarından biraz bahseder misiniz?

DR. BUĞRA ÖKTEM : Panchakarma uygulamaları; vücudu hasta edici, yıpratıcı, hızlı ve erken yaşlandırıcı toksinlerden temizlemek amacıyla yapılan Ayurvedik bir tedavidir. Varlıklarından haberdar olmadığınız veya farkında olmadığınız bu toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasıyla yenilenme ve gençleşme süreci de başlar. Bu dönemde kişi Rasayana özellikleri olan güçlendirici özel bitkilerle desteklenir.

Yanlış beslenme şekilleri, kişinin kendine uygun olmayan gıdaları tüketmesi, kimyasal endüstri ve tarım uygulamalarına rağmen tüketime sunulan yiyecek ve içecekler sonucunda vücutlarımız adeta toksin depolarına dönmüştür. Çağdaş yaşamın beraberinde getirdiği stres vücutta artarak birikmekte ve dokulara yerleşerek ileriki bir tarihte ciddi hastalıklara yol açmak üzere pusuda beklemektedir. Vücutta biriken toksinler periyodik olarak temizlenmezse gelecekteki hastalıklara zemin hazırlar. Tüm bunların yanı sıra erken yaşlanmayı ve yıpranmayı da beraberinde getirir. PanchaKarma’da kişiye özel yağlarla yapılan masajlar, bitki buharı uygulamaları, alın ve vücuda uygulanan yağlar sayesinde yerlerinden sökülen toksinler, sindirim kanalıyla toplanırlar ve özel barsak temizleme yöntemleri ile vücuttan uzaklaştırılırlar.

PanchaKarma'nın ideal olarak yılda 1-2 kez tekrarlanması önerilir. 2 kez yapmaya fırsat bulamayanların, toksin oluşturan şartların en üst düzeyde olduğu günümüz koşullarında, hiç olmazsa yılda 1 kere bu derin arınma ve bakım yönteminden geçmeleri gerekmektedir.