tag:gazetebirlik.com,2015:cid-98 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2024-01-18T12:31:31+03:00 Tekirdağ'da çevreyi kirleten firmalara 66 milyon lira ceza http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-cevreyi-kirleten-firmalara-66-milyon-lira-ceza-9896/

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Tekirdağ İl Müdürlüğü tarafından 2023'te il genelinde 1564 denetim gerçekleştirildi.

214 tesis denetlenirken, çevreyi kirleten firmalara 66 milyon 264 bin 442 lira idari para cezası yazıldı. Denetimlerde Çevre Kanunu'na aykırı faaliyette bulunan tesisler tespit edildi.

Ekipler tarafından 62'si hava kirliliği, 69'u ise su kirliliği ve diğer konularda yapılan denetimler neticesinde 214 tesise 66 milyon 264 bin lira idari para cezası uygulandı. Denetimler sonucunda 44 tesisin faaliyetleri de durduruldu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da geleceğin aşçıları çölyak hastaları için özel gıdalar hazırlıyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-gelecegin-ascilari-colyak-hastalari-icin-ozel-gidalar-hazirliyor-1934/

Buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan glüten adlı proteine karşı vücudun verdiği alerjik tepki sonucu ince bağırsakta bozulmaya neden olan çölyak hastalığı, insan sağlığını olumsuz etkiliyor.

Süleymanpaşa ilçesinde 5 ay önce çölyak farkındalığını artırmak, glütensiz beslenme ürünlerinin çeşitliliğini ve bulunabilirliğini sağlamak amacıyla Çölyak Fırın ve Unlu Mamuller Üretim Atölyesi açıldı.

Süleymanpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek ve İçecek Alanı öğrencileri, bu atölyede çölyak hastalarından gelen siparişlere göre her gün özel gıdalar hazırlıyor.

Usta öğreticilerin gözetiminde yapılan ekmek, kek gibi 15 farklı ürün, 250 çölyak hastasına ulaştırılıyor.

Okulun Müdürü Oğuz Günaçan, geleceğin aşçılarının yetiştiği okulda öğrencilerin, aldıkları eğitimleri yemek yaparak pratiğe döktüğünü söyledi.

Atölyede öğrencilerin çok güzel ürünler çıkarttığını ifade eden Günaçan, "Çölyak hastalarının, bizlerin günlük hayatta çok severek tükettiğimiz ekmek, makarna, kraker, bisküvi, kek, pasta, bu tür ürünleri hayatlarından çıkartmaları gerekiyor veya alternatif unlarla yapılmış olanları tüketmeleri gerekiyor. Burası, çölyak hastalarımızın yaşam kalitelerini iyileştirmek amacıyla tahsisi ve donatımı yapılarak bizlere teslim edildi. Bir sosyal sorumluluk olarak görüyoruz biz bunu." dedi.

Günaçan, atölyenin açılışının ardından Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği ile yaptıkları görüşmelerde kentte 250 çölyak hastasının olduğunu belirlediklerini anlattı.

Öğrencilerin yapacağı ürünleri belirlemek için sipariş hattı oluşturduklarını belirten Günaçan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tekirdağ genelindeki tüm hastalarımızın buradan siparişlerini alıyoruz. Bu siparişleri onların istedikleri şekil ve çeşitliliğe göre onlara ulaştırıyoruz. Bu sayede çölyak hastalarımızın yaşam kalitelerini iyileştirmiş bu ürünlere de erişmelerini kolaylaştırmış bulunuyoruz. Burası küçük bir yer gerçekten ama yaptığımız işler açısından bence çok büyük işler yaptığımızı düşünüyorum. Haftalık nöbet programımız var. Her hafta farklı öğrenciler geliyor. Bu sayede glütensiz ürünlerle ilgili reçetelerin hazırlanması yapılmasında öğrencilerimiz rol alıyorlar."

Gelen siparişlerin tamamına cevap verdiklerini vurgulayan Günaçan, atölyenin fırınında çölyak hastalarının istediği tüm ürünlerin yapıldığını söyledi.

Öğrencilerden Rana Mechmet de çölyak hastalarının bulmakta zorlandığı ürünleri yapmaktan mutlu olduğunu aktardı.

Mechmet, mutfaktan hem pratik yaptıklarını hem de çölyak hastaları için özel ürünler üreterek onların hayatlarını kolaylaştırmaya katkıda bulunduklarını dile getirdi.

Öğrencilerden Fatih Er ise atölyede çok kıymetli bir iş yaptıklarını belirterek, insanların hayatlarına dokunuyor olmanın kendisini sevindirdiğini ifade etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da sağlık çalışanları Gazze için "sessiz yürüyüş" gerçekleştirdi http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-saglik-calisanlari-gazze-icin-sessiz-yuruyus-gerceklestirdi-3512/

Beyaz önlüklerini giyen hekim ve sağlık çalışanları, Türk ve Filistin bayraklarının yanı sıra dövizler taşıyarak Tekirdağ Dr. Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi önünden slogan atmadan yürümeye başladı.

Bir süre devam eden sessiz yürüyüşün ardından Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Amine Ahsen Geldi, grup adına yaptığı konuşmada, Gazze'deki zulmün yıllardır devam ettiğini söyledi.

Dünyanın Gazze'de yaşananlara sessiz kalmaması gerektiğine vurgu yapan Geldi, şunları kaydetti:

"Gazze'de 7 Ekim'den buyana yaşananlar soykırımdan başka kelimeyle açıklanamıyor. Bu katliam bütün dünyanın gözü önünde devam ederken gücü yetenler sessizce izlemektedir. İnsan hakları ve uluslararası hukuk ihlal edilerek binlerce insan katledildi. Ayrıca sağlık hizmetlerine ve tıbbi malzemelere de erişim engellendi. Bebeklerin dahi ölümüne neden olundu. Orada yaşananlara karşı mesleğimize yakışır bir duruş ortaya koymalıyız. Bu hafta sessiz yürüyüşümüzü 40'dan fazla ilde, yurt dışında da farklı şehirlerde düzenliyoruz. Bunu tüm dünyada yaygınlaştırmaya devam edeceğiz. Sağlık Bakanlığına sesleniyoruz, hastanelerde İsrail firmalarının ürünlerini istemiyoruz. Hastanelerde hiçbir İsrail firmasının gıda ürünlerinin satışını istemiyoruz."

Dua edilmesinin ardından grup dağıldı.

Yürüyüşe, İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve tıp fakültesi öğrencileri de katıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Vatan şairi" Namık Kemal vefatının 135'inci yılında anılıyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/vatan-sairi-namik-kemal-vefatinin-135inci-yilinda-aniliyor-5523/

Asıl adı Mehmet Kemal olan, "Namık" adını ise Şair Eşref Paşa'dan alan Namık Kemal, 21 Aralık 1840'ta Sultan 2. Abdülhamid'in müneccimbaşısı ve yurtseverlik, hürriyet, millet kavramlarına bağlı Yenişehirli Mustafa Asım Bey ile Fatma Zehra Hanım'ın çocukları olarak Tekirdağ'da dünyaya geldi.

Vatan şairi “Namık Kemal”

Annesi Fatma Zehra Hanım'ı 1848 yılında kaybedince çocukluğunu Tekirdağ Valisi dedesi Abdüllatif Paşa'nın yanında, Rumeli ve Anadolu'da geçiren Namık Kemal, Afyon Müftüsü Buharalı Hacı Velid Efendi'den gördüğü eğitimin yanı sıra özel derslerle Arapça ve Farsça öğrendi.

Afyon Mevlevi Tekkesi neyzenbaşı Coşkun Dede'den tarikat usullerini öğrenen Kemal, Mart 1853'te Kars Kaymakamlığına tayin edilen dedesiyle bu kente gitti.

Kemal, Kars'ta kaldığı 1,5 yılda Karslı şair ve müderris Vaizzade Seyid Mehmet Hamid Efendi'den tasavvuf ilmini, divan edebiyatını öğrendi, hocasının teşvik etmesiyle ilk şiir denemelerini kaleme aldı.

Vahdet-i vücut felsefesini ve Muhyiddin Arabi'yi, Mevlana'yı inceleme fırsatı bulan şair, Kara Veli Ağa adındaki kır serdarından avcılık, atıcılık, cirit oyunu dersleri aldı.

Babasının 1855'te Filibe kentine mal müdürü ve dedesinin Sofya Kaymakamlığına atanması ile Sofya'ya giden Namık Kemal, 16 yaşındayken Niş Kadısı Mustafa Ragıp Efendi'nin kızı Nesibe Hanım ile evlendi.

Sofya'da evlerine ziyarete gelen dedesinin arkadaşı şair Binbaşı Eşref Bey, şiirlerini okuduktan sonra bir mahlasname düzenleyerek asıl adı "Mehmet Kemal" olan usta edebiyatçıya "Namık" ismini verdi.

Edebiyatta Batılılaşmanın ilk adımlarını atan İbrahim Şinasi ile tanışan Namık Kemal, eserlerinde "hak, millet, vatan, hürriyet, millet meclisi" gibi kelimeleri daha sık kullanmaya başladı.

Namık Kemal, Şinasi'nin çıkardığı Tasvir-i Efkar gazetesinde fıkra ve tercüme yazıları kaleme aldı.

Şinasi'nin 1865'te Fransa'ya gitmesi üzerine, kendisine bıraktığı gazeteyi Namık Kemal tek başına çıkarmaya başladı.

Namık Kemal, kuruluşu 1865'e dayanan ve daha sonra Yeni Osmanlılar Cemiyeti adıyla ortaya çıkan "İttifak-ı Hamiyet" adlı gizli derneğe katılmasının yanı sıra "Tasvir-i Efkar" gazetesinde hükumeti eleştiren yazılar yazdı. Gazete, Yeni Osmanlılar Cemiyetinin görüşleri doğrultusunda yaptığı yayın sonucu 1867'de kapatıldı.

Namık Kemal, İstanbul'dan uzaklaştırılmak için Erzurum'a vali yardımcısı olarak atandı fakat bu göreve gitmeyi erteleyerek Mustafa Fazıl Paşa'nın çağrısı üzerine Ziya Paşa ile Paris'e gitti.

Fransız hükümetinin Genç Osmanlılara ülkeyi terk etmelerini söylemesi üzerine Londra'ya geçen Namık Kemal ve arkadaşları, 1868'de Mustafa Fazıl Paşa'nın maddi desteğiyle Ali Suavi ile "Muhbir" ve "Hürriyet" gazetelerini çıkardı.

Namık Kemal, çeşitli anlaşmazlıklar sonucu Avrupa'da desteksiz kalınca, 1870'te Zaptiye Nazırı (Güvenlik Bakanı) Hüsnü Paşa'nın çağrısı üzerine İstanbul'a döndü.

Sadrazam Ali Paşa'nın ölümünden sonra Ebüzziya Tevfik Bey ile 1872'de çıkardığı İbret gazetesi muhalif yazılar yazdığı için kapatılan Namık Kemal, mutasarrıf olarak Gelibolu'ya atandı. Usta yazar burada "Vatan Yahut Silistre" oyunu ile "Evrak-ı Perişan" adlı eserini tamamladı.

Namık Kemal, görevinden azledilince 1873'te İstanbul'a döndü ve tiyatroyla ilgilenmeye başladı.

"Vatan Yahut Silistre" oyununu Gedikpaşa Tiyatrosu'nda 1 Nisan 1873 gecesi sahneleyen şair, oyunu izleyenlerin galeyana gelip olay çıkarması üzerine birçok arkadaşıyla birlikte tutuklandı ve Magosa'ya sürgün edildi.

Tanzimat döneminin en önemli düşünce, sanat ve siyaset adamlarından Namık Kemal, "toplum için sanat" anlayışını benimseyerek, sanatı toplumun Batılılaşması için bir araç olarak kullandı.

Sırasıyla 1879'da Midilli, 1884'te Rodos ve 1887'de Sakız Adası kaymakamlığı yapan şair, yakalandığı zatürreden kurtulamadı, 2 Aralık 1888'de vefat etti.

Vefatının ardından Sakız Adası'ndaki bir caminin haziresine defnedilen Namık Kemal'in cenazesi, vasiyetine uyularak Ebüzziya Tevfik'in Padişaha müracaatı üzerine Gelibolu'ya nakledildi.

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sezai Öztaş, Namık Kemal'in Tekirdağ'ın önemli bir değeri olduğunu söyledi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Benim bedenimin babası Ali Rıza Efendi, fikirlerimin babası Ziya Gökalp, duygularımın babası ise Namık Kemal'dir' dediğini hatırlatan Öztaş, "Vatan şairi Namık Kemal'in ismi doğduğu şehirde üniversitede, lise, kütüphane, cadde ve okullarda yaşatılıyor. Üniversitemizde Namık Kemal ile ilgili birçok çalışmaya imza attı. Namık Kemal'in hayatının anlatıldığını bir kitap çalışmamızda oldu." dedi.

Öztaş, Atatürk'ün, 13 Ocak 1920'de TBMM'de Namık Kemal'in "Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini, yok mudur kurtaracak baht-ı kara maderini" sözlerini kullandığını, ardından da "Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini, bulunur kurtaracak baht-ı kara maderini." dediğini aktardı.

Namık Kemal'in eşitlik, hürriyet, milliyet, vatan gibi kavramların anlam kazanmasında etkili olan bir Osmanlı aydını olduğunu belirten Öztaş, "Namık Kemal 19. yüzyılın önemli düşünce, sanat ve siyaset adamlarından biridir. Namık Kemal şair, devlet adamı, edebiyatçı, gazeteci, siyasi düşünür tarihçi ve tiyatro yazarı olması sebebiyle çok yönlü bir mütefekkirdi. Daha çok edebiyatçı kişiliğiyle tanınan Namık Kemal'in tarih ile ilgili eserleri de bulunmaktadır." ifadelerini kullandı.

"Ziyaretçilere vatan şairini anlatıyoruz"

Namık Kemal Derneği Başkanı ve Namık Kemal Evi Sorumlusu Sezai Kurt, Tekirdağ'ın vatan şairinin ismini en güzel şekilde yaşattığını dile getirdi.

Namık Kemal'in bütün eserlerini, onunla ilgili kitapları, fotoğrafları evde topladıklarını ifade eden Kurt, "Namık Kemal Evi çok tanınan bir yer. Evi bir müze evi olarak kurduk. Burası zamanla Tekirdağ'ın bir kültür evi gibi oldu. Evin ilk katı bir kütüphane ve orasını Tekirdağ arşivine dönüştürdük. Burası aynı zamanda bir mektep. Burada gençlere öğrencilere yönelik okuma günleri düzenliyoruz. buraya gelen öğrencilere, ziyaretçilere vatan şairini anlatıyoruz. Atatürk'ü, Tekirdağ'ın değerlerini, kentin tarihini anlatıyoruz." diye konuştu.

"Namık Kemal'i her zaman saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz"

Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu ise Tekirdağ'ın Mustafa Kemal Atatürk, Namık Kemal ve Yahya Kemal Beyatlı'dan dolayı "Üç Kemaller Diyarı" olarak bilindiğini aktardı.

Namık Kemal'in adının kentte yaşatılmaya devam ettiğini belirterek, "Namık Kemal hem fikirleriyle hem eserleriyle hem Yahya Kemal'e hem de Mustafa Kemal Atatürk'e rehber olmuştur. Tekirdağ'da nereye bakarsanız Namık Kemal'le ilgili bir iz görürsünüz. Namık Kemal'i her zaman saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da deniz ulaşımına lodos engeli http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-deniz-ulasimina-lodos-engeli-2681/

Hızı zaman zaman 60 kilometreye ulaşan lodos nedeniyle yerli ve yabancı bandıralı 9 şilep ve tanker, Tekirdağ sahiline demirledi.

Lodos, balıkçıları da olumsuz etkiledi. Şiddetli rüzgar nedeniyle balıkçılar bugün denize açılamadı.

Sahildeki bazı işletmelerin önünde lodos nedeniyle su birikintisi oluştu.

Hava sıcaklığının 13 derece ölçüldüğü kentte lodosun 2 gün boyunca etkili olması bekleniyor.

Tekirdağ Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Pehlivanoğlu, AA muhabirine, kuvvetli lodos nedeniyle balıkçıların denize açılamayacağını söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da deniz ulaşımına lodos engeli http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-deniz-ulasimina-lodos-engeli-3085/

Hızı zaman zaman 60 kilometreye ulaşan lodos nedeniyle yerli ve yabancı bandıralı 9 şilep ve tanker, Tekirdağ sahiline demirledi.

Lodos, balıkçıları da olumsuz etkiledi. Şiddetli rüzgar nedeniyle balıkçılar bugün denize açılamadı.

Sahildeki bazı işletmelerin önünde lodos nedeniyle su birikintisi oluştu.

Hava sıcaklığının 13 derece ölçüldüğü kentte lodosun 2 gün boyunca etkili olması bekleniyor.

Tekirdağ Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Pehlivanoğlu, AA muhabirine, kuvvetli lodos nedeniyle balıkçıların denize açılamayacağını söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'ın su ihtiyacını karşılayan barajda doluluk oranı yüzde 8'e düştü http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagin-su-ihtiyacini-karsilayan-barajda-doluluk-orani-yuzde-8e-dustu-1759/

Süleymanpaşa ilçesine içme suyu sağlayan Naip Barajı'nda geçen yıl aynı dönemde yüzde 33 olan doluluk oranı yüzde 8'e düştü.

Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel Müdürü Turhan Toprak, gazetecilere yaptığı açıklamada, son günlerdeki yağışların barajlara çok fazla etkisinin olmadığını söyledi.

Kentte bu yıl mevsim normallerinin altında yağış olması ve iklim değişikliği nedeniyle önemli ölçüde kuraklık yaşandığını ifade eden Toprak, şöyle dedi:

"Buna bağlı olarak yaz mevsiminde sıcaklıkların yüksek olması nedeniyle vatandaşlarımızda da çok fazla su kullanımı olmakta ve dolayısıyla su kaynaklarımızda yetersizlik ortaya çıkmaktadır. Son yıllarda yağış ortalamalarının altında bir yağış alıyoruz. Dolayısıyla barajlarımızda ve yüzeysel su kaynaklarımızda çok yüksek düzeyde azalmalar yaşandı."

Toprak, kentteki kuyularda her yıl 2 metreye varan düşüşler olduğunu aktararak, bazı ilçelerde su sorunu yaşanmaya başladığını dile getirdi.

Naip Barajı'nın su seviyesinin düşmeye devam ettiğini belirten Toprak, şunları kaydetti:

"O nedenle günlük olarak 8 bin 500 metreküp su alabiliyoruz ilçemize. Bu da yeterli gelmemekte ve mahallelerimizin bazı kısımlarında özellikle üst kısımlarında günlük olarak bazı saatlerde su yetersizliği ve basınç düşüklüğüne vesile olmaktadır. Naip Barajı'ndan su alamadığımız için dengeli bir şekilde ilçenin tamamına su vermemiz şu an için hemen hemen imkansız hale gelmiştir. Vatandaşlarımızdan bu konuda anlayış, tasarruf beklemekteyiz. Halı yıkama, araç yıkama, sokak temizliği, çim ve bahçe sulama tarzında ki faaliyetlerin tamamen bırakılması bunun yanında diğer ihtiyaçlarımızın da önemli ölçüde tasarruflu bir şekilde karşılanması önem arz etmektedir."

Toprak, Naip Barajı'nda doluluk 2021 yılında yüzde 43, 2022'de yüzde 33 iken, 2023'te yüzde 8 seviyelerine düştüğünü ifade etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da lodos etkisini sürdürüyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/-tekirdagda-lodos-etkisini-surduruyor-694/

Yerli ve yabancı bandıralı 11 şilep ve tanker, hızı zaman zaman saatte 60 kilometreye ulaşan lodos nedeniyle 2 gündür Tekirdağ limanı ve sahilinde bekliyor.

Lodos, balıkçıları da olumsuz etkiliyor.

Rüzgar nedeniyle denize açılamayan balıkçılar, limanda ağlarını onarıyor.

Hava sıcaklığının 22 derece ölçüldüğü kentte, lodosun yarına kadar etkili olması bekleniyor.

Tekirdağ Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Pehlivanoğlu, AA muhabirine, kuvvetli lodos nedeniyle balıkçıların limanda ağ bakımı yaparak havanın normale dönmesini beklediklerini söyledi.

Pehlivanoğlu, lodosun etkisini yitirmesiyle balıkçıların yeniden nasibini aramak için denize açılacağını ifade etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ ve Kırklareli'nde sis etkili oluyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdag-ve-kirklarelinde-sis-etkili-oluyor-9453/

Sis nedeniyle Tekirdağ'ı, Malkara, Hayrabolu ve Muratlı'ya bağlayan kara yollarında görüş mesafesi azaldı. Bazı bölgelerde görüş mesafesinin yer yer 30 metreye düşmesi üzerine polis ekipleri olumsuzluk yaşanmaması için önlem aldı.

Öte yandan yoğun sis, deniz ulaşımını da olumsuz etkiledi. Denizdeki görüş mesafesinin düşmesi nedeniyle bazı gemiler Süleymanpaşa açıklarına demirledi.

Kırklareli'nde de sis sabah saatlerinde etkisini göstermeye başladı.

Kent merkezinde görüş mesafesi 50 metreye, Edirne ve İstanbul'a ulaşımın sağlandığı bölgelerde ise yer yer 20 metreye düştü.

İl Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şubesi ekipleri de sisin etkili olduğu güzergahlarda önlem aldı.

Her iki ilde de sisin öğle saatlerinde etkisini kaybedeceği tahmin ediliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da bozuk orman arazisinde yetiştirilen cevizlerin hasadı başladı http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-bozuk-orman-arazisinde-yetistirilen-cevizlerin-hasadi-basladi-9983/

Tekirdağ Orman İşletme Müdürü Ali Şen, AA muhabirine 37 bin 500 ceviz ağacının bulunduğu 2 bin 500 hektar bozuk orman arazilerinde hasadın başladığını söyledi.

Geçen sene 1500 ton verim elde edildiğini aktaran Şen, bu yıl yaklaşık 1300 ton rekolte beklediğini belirtti.

Bozuk orman arazilerinde üretim yapılmasının son derece kıymetli olduğunu ve arazi tahsisi yapılan üreticilerden isteyenlere fidan desteği sağlandığını belirten Şen, hasadın hayırlı olmasını diledi.

Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesi Naip köyünde ağaçlandırma sahası olan orman arazisinde görevli Ziraat Mühendisi Abdulkadir Danışman ise vasfını yitirmiş orman arazilerinde sürdürülebilir tarımın önemli olduğunu ifade etti.

Danışman, 1000 dönüm üzerinde 10 yıldır büyük bir gayretle çalıştıklarını belirterek vasfını yitirmiş orman arazilerini verimli hale dönüştürmenin mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti.

Orman arazilerinin ceviz bahçelerine dönüşmesini sağlandıklarını vurgulayan Danışman, "Bakanlığın sunmuş olduğu özel ağaçlandırma sahalarında yapmış olduğumuz yetiştiricilik sayesinde milli ekonomiye katkı sağlıyoruz. Bu alanların çoğalmasıyla umuyorum ki önümüzdeki yıllarda iç pazarın ihtiyacı karşılanacak." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Börekçi iş yerine giren hırsızı tepsiyle kovaladı http://mail.gazetebirlik.com/haber/borekci-is-yerine-giren-hirsizi-tepsiyle-kovaladi-4949/

Kazımiye Mahallesi'ndeki börekçi dükkanını açan Osman K. tezgaha börek çıkarmak için dükkanın mutfak bölümüne geçti.

Dükkanın açık ve boş olmasını fırsat bilen hırsız, kasayı açarak para almaya çalıştığı sırada dükkan sahibine yakalandı.

Osman K. elinde börek dolu tepsiyle hırsızlık şüphelisine vurmaya başladı. Dükkan sahibi böreklerin dağılması sonrası elindeki boş tepsiyle şüpheliyi dükkandan kaçana dek vurmaya devam etti.

Osman K. olayın ardından kasasından bir miktar paranın çalındığını tespit ederek polise başvurdu.

Güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerini izleyen ekipler, kimliğini belirlediği şüpheliyi kısa sürede yakaladı.

Gözaltına alınan şüpheli E.A. sevk edildiği adliyede çıkarıldığı hakimlikçe adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağlı balıkçılar ağ atmak için poyrazın dinmesini bekliyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagli-balikcilar-ag-atmak-icin-poyrazin-dinmesini-bekliyor-3155/

Tekirdağlı balıkçılar, Marmara Denizi'nde etkili olan poyraz dolayısıyla ava çıkamadı.

Denize açılamayan balıkçılar, Süleymanpaşa Balıkçı Barınağı'nda teknelerinin bakımını yapıp ağlarını onarıyor.

Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Pehlivanoğlu, poyrazın 3 gündür etkisini sürdürdüğünü söyledi.

Çarşamba gününe kadar balıkçıların havanın dinmesini bekleyeceğini ifade eden Pehlivanoğlu, "Poyraz çarşamba gününe kadar sürecek. Rüzgarın etkisini yitirmesiyle balıkçı arkadaşlarımız, faaliyetlerini lüfer, istavrit ve hamsi avcılığıyla sürdürecek." dedi.

Balıkçı Hüseyin Oğuz da poyrazdan dolayı ava çıkamadıklarını belirtti.

Kıyıda ağ ve tekne bakımı yaptıklarını ifade eden Oğuz, "Hava sakinleşene kadar limanda bekleyeceğiz. Rüzgarın dinmesiyle birlikte yeniden denize ağ atarak nasibimizi arayacağız." diye konuştu.

Poyraz nedeniyle Tekirdağ açıklarına demirleyen yerli ve yabancı bandıralı 8 şilep ve tanker de havanın normale dönmesini bekliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekstil atıklarından elde edilen keçeleri 60 ülkeye ihraç ediyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekstil-atiklarindan-elde-edilen-keceleri-60-ulkeye-ihrac-ediyor-5678/

Saray ilçesinde 50 bin metrekaresi kapalı 170 bin metrekarelik alanda kurulu, 200 kişinin istihdam edildiği firmada, atölye ve fabrikalardaki üretim sırasında ortaya çıkan tekstil parça ve kumaş kırpıntılarını toplanıyor.

Firma, bu parçaları ve kırpıntılarını kendi fabrikasında çeşitli işlemlerden geçirdikten sonra endüstriyel keçeye dönüştürüyor.

"Firmamızın yıllık üretim kapasitesi yaklaşık 50 bin ton civarındadır"

Şiteks, Şişmanlar Tekstil yöneticilerinden Halil Serdar Evirgen, AA muhabirine ürettikleri keçelerin otomotiv, beyaz eşya, mobilya ve inşaat sektörlerinde kullanıldığını söyledi.

Evirgen, firmanın 1980 yılında İstanbul'da kurulduğunu 2010 yılından sonra Tekirdağ'da üretim faaliyetlerini sürdürdüklerini anlattı.

Üretimlerinde ana kalemin keçe olduğunu ifade eden Evirgen, "Firmamızın yıllık üretim kapasitesi yaklaşık 50 bin ton civarındadır. Ürettiğimiz ürünleri yarısını Almanya, Fransa gibi Avrupa ülkelerine bunun yanı sıra Amerika ile Orta Doğu ülkeleri de dahil olmak üzere 60 ülkeye ihraç ediyoruz." dedi.

"Atıklardan katma değerli ürünler elde ediyoruz"

Evirgen, firmalarını diğer firmalardan ayıran en büyük özelliğin üretimde yüksek miktarda geri dönüştürülmüş ham madde kullanması olduğunu dile getirdi.

Firmanın tekstil atıklarını dönüştürerek ekonomiye kazandırdığını vurgulayan Evirgen, şunları kaydetti:

"Tekstil atıklarını çeşitli işlemlerden geçirerek keçe üretiminde kullanmak üzere ham madde haline getiriyoruz. Kullandığımız tekstil atıklarının bir kısmını kendimiz dönüştürerek, bir kısmını da geri dönüştürülmüş olarak satın alarak bu atıklara yeni bir yaşam döngüsü şansı veriyoruz.

Bu sayede tonlarca atığın çevreye vereceği zararı önlemiş olup bu atıkları bertaraf edecek maliyeti de sıfırlayıp bu atıklardan katma değerli ürünler elde ediyoruz."

"Bizden sonraki nesillere de yaşanabilir bir dünya bırakmak istiyoruz"

Evirgen, hem çevreye hem de ülke ekonomisine katkıda bulunduklarını dile getirdi.

Üretim hacimlerini artırmayı hedeflediklerini kaydeden Evirgen, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Firmamızın kısa vadede hedefleri arasında üretim kapasitesini yıllık 60 bin tonun üzerine çıkarıp daha çok insanımıza istihdam sağlamak istiyoruz. Ayrıca daha fazla atığa yeni yaşam döngüsü şansı vermek istiyoruz.

İlk gün olduğu gibi hem çevreye duyarlı hem katma değerli ürünlerimizle ülkemize hem ekolojik hem de ekonomik olarak katkı sağlamaya devam edeceğiz. Bizden sonraki nesillere de yaşanabilir bir dünya bırakmak için, dünya için geri dönüştürülmüş keçe üretmeye devam edeceğiz."


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da poyraz etkisini kaybetti http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-poyraz-etkisini-kaybetti-6921/

Tekirdağ'da iki gündür devam eden poyrazın etkisini yitirmesiyle sahilde demirli şilep ve tankerler yollarına devam etti.

Bölgede hızı zaman zaman 40 kilometreye ulaşan poyrazın etkisini yitirmesiyle deniz ulaşımı normale döndü.

Tekirdağ sahilinde demirli yerli ve yabancı bandıralı 15 şilep ile tanker bulundukları yerden ayrıldı.

Poyraz nedeniyle denize açılamayan balıkçılar da havanın düzelmesiyle bugün ava çıkabilecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağlı balıkçılar poyraz nedeniyle 2 gündür denize çıkamıyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagli-balikcilar-poyraz-nedeniyle-2-gundur-denize-cikamiyor-5483/

Denize açılamayan balıkçılar, Süleymanpaşa Balıkçı Barınağı'nda teknelerinin bakımını yapıp ağlarını onarıyor.

Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Pehlivanoğlu, AA muhabirine, poyrazın 2 gündür etkisini sürdürdüğünü söyledi.

Yarına kadar balıkçıların havanın dinmesini bekleyeceğini ifade eden Pehlivanoğlu, "Bu sezon başından itibaren zaman zaman çok şiddetli rüzgar esti. Rüzgar nedeniyle avcılık bir süre sekteye uğradı. Bir kaç gündür de poyraz nedeniyle balıkçılar denize açılamıyor." dedi.

Balıkçı Okan Yılmaz da poyrazdan dolayı zorunlu paydos ettiklerini dile getirdi.

Kıyıda ağ bakımlarını yaptıklarını belirten Yılmaz, "Hava sakinleşene kadar limanda bekleyeceğiz. Rüzgarın dinmesiyle birlikte yeniden denize ağ atarak nasibimizi aramaya başlayacağız." diye konuştu.

Poyraz nedeniyle Tekirdağ açıklarına demirleyen yerli ve yabancı bandıralı 15 şilep ve tanker de havanın normale dönmesini bekliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da poyraz deniz ulaşımında aksamalara neden oluyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-poyraz-deniz-ulasiminda-aksamalara-neden-oluyor-3215/

Hızı zaman zaman 40 kilometreye ulaşan poyraz nedeniyle yerli ve yabancı bandıralı 15 şilep ve tanker Tekirdağ açıklarına demirledi.

Şiddetli rüzgar nedeniyle balıkçılar bugün denize açılamadı.

Tekirdağ Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Pehlivanoğlu, AA muhabirine, rüzgarın zaman zaman şiddetini artırdığını, poyraz etkisini kaybedene kadar balıkçıların limanda bekleyeceğini söyledi.

Hava sıcaklığının 27 derece ölçüldüğü kentte poyrazın perşembe gününe kadar etkili olması bekleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da poyraz deniz ulaşımında aksamalara neden oluyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-poyraz-deniz-ulasiminda-aksamalara-neden-oluyor-34/

Hızı zaman zaman 40 kilometreye ulaşan poyraz nedeniyle yerli ve yabancı bandıralı 15 şilep ve tanker Tekirdağ açıklarına demirledi.

Şiddetli rüzgar nedeniyle balıkçılar bugün denize açılamadı.

Tekirdağ Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Pehlivanoğlu, AA muhabirine, rüzgarın zaman zaman şiddetini artırdığını, poyraz etkisini kaybedene kadar balıkçıların limanda bekleyeceğini söyledi.

Hava sıcaklığının 27 derece ölçüldüğü kentte poyrazın perşembe gününe kadar etkili olması bekleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'ın "Dilsiz berber"i müşterilerinin fotoğraflarını yarım asrı aşkın zamandır sergiliyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagin-dilsiz-berberi-musterilerinin-fotograflarini-yarim-asri-askin-zamandir-sergiliyor-9327/

Merkeze 23 kilometre uzaklıktaki, Bulgaristan göçmenlerinin yaşadığı 350 haneli Ferhadanlı Mahallesi'nde 2 metrekarelik dükkanda berberlik yapan Yıldız, dünyaya işitme engelli olarak geldi.

Engeline rağmen yaşam enerjisini yitirmeyen Yıldız, 20'li yaşlarda berber çırağı olarak mesleğe giriş yaptı.

Bir süre sonra ustalık seviyesine ulaşan Yıldız, kendine dükkan açtı.

Yaklaşık 58 yıldır mesleğini sürdüren Yıldız, kimi vesikalık kimi farklı boydaki sürekli müşterilerinin fotoğraflarını da dükkanında sergilemeye başladı.

İşitme engeline bağlı olarak konuşma yetisi de gelişmeyen Yıldız, müşterileriyle el işaretleriyle anlaşarak mesleğini sürdürmeye devam ediyor.

Hem dükkanındaki mini fotoğraf sergisi hem de müşterileriyle el işaretleriyle diyalog kurma çabası "Dilsiz berber"i diğer meslektaşlarından farklı kılıyor.

"Maharetli bir berber"

Ferhadanlı sakinlerinden Ahmet Günay, AA muhabirine, civarda "Dilsiz berber" haricinde berberlik yapan başka birinin olmadığını söyledi.

Kamil Yıldız'ın neredeyse 3 kuşağı tıraş ettiğini anlatan Günay, "Dilsiz berberimiz, şu civarın ve bizim köyümüzün dedelerimizin, babalarımızın, bizim ve hatta torunlarımızın berberi oldu. 'Dilsiz berberimiz'in öyle bir yaşam hayatı var ki o kadar tatlı. Konuşamamasına rağmen insanlara yaklaşımı, onun duygusal yapısı, insanlara sevecen yaklaşması kendisine bağlıyor. Kendisini civar köyler ve biz çok seviyoruz." ifadelerini kullandı.

Konuşamamasına rağmen Yıldız'ın insanlara yaklaşımının sempati topladığını aktaran Günay, mesleğinde ise işinin ehli olduğunu kaydetti.

Ferhadanlı sakinlerinden Yaşar Durak da "Dilsiz berber"in her gün sabah saat 5'te işinin başında olduğunu belirtti.

Mehmet Coşkun ise Kamil Yıldız'ın mahallede en çok sevilen kişilerden biri olduğunu ifade etti.

Muhtar Zeynel Serçe de Yıldız'ın dükkanında bu güne kadar tıraş koltuğuna oturan herkesin fotoğrafının dükkanda yer aldığını vurguladı.

Dükkan açtıktan sonra "Dilsiz berber"in hatıra kalması için müşterilerden fotoğraflarını istediğini anlatan Serçe, şöyle konuştu:

"Dükkanını açtıktan sonra hatıra kalması amacıyla tıraş koltuğuna oturan herkesten vesikalık fotoğraflarını bırakmasını istiyor. Bizler bunu biliyoruz ve tıraş olmaya gelenlere fotoğraflarını bırakmalarını rica ediyoruz.

Dükkanında 1963 yılına ait vesikalık fotoğraflar var. Torunlarımızı tıraş olmaya getirdiğimizde vesikalık resimlerden dedelerini, amcalarını ve akrabalarını gösteriyoruz, onlar da şaşırıyor."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da rüzgar nedeniyle sahilde kırmızı yosun birikti http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-ruzgar-nedeniyle-sahilde-kirmizi-yosun-birikti-5064/

Kentte 2 gündür etkisini sürdüren rüzgarla oluşan dalgalar, kıyıya yosun ve bazı atıklar sürükledi.

Sahildeki bazı alanlar da kırmızı yosunla kaplandı.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, AA muhabirine, görüntünün kirlilikten kaynaklanmadığını, poyrazın denizin dibindeki yosunları kıyıya vurmasından oluştuğunu söyledi.

Mevsimsel olarak bu durumların zaman zaman yaşandığını belirten Tecer, "Rüzgarların uzun süre etkili olmasından dolayı yosunlar kıyıya vuruyor. Tehlikeli bir durum yok. Sıcaklığa bağlı olarak koku yapabiliyor. Vatandaşların korkmasına neden olacak bir çevre kirliği söz konusu değil." diye konuştu.

Tekirdağ Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Pehlivanoğlu da bütün sahillerde yosun olmadığını bazı kesimlerde görüldüğünü aktardı.

Rüzgarlı havanın etkisini yitirmesiyle yosunların dağılacağını ifade eden Pehlivanoğlu, "Poyrazın son günlerde etkili olması nedeniyle yosunlar arttı. Vatandaşların tedirgin olmasını gerektirecek bir durum yok." dedi.

Kent sakinlerinden Erdal Coşkunçay da yosunların zaman zaman kötü kokuya neden olduğunu belirtti.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da otomobilin çarptığı çocuk ağır yaralandı http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-otomobilin-carptigi-cocuk-agir-yaralandi-6560/

Tekirdağ'ın Kapaklı ilçesinde otomobilin çarptığı ilkokul öğrencisi ağır yaralandı.

U.U'nun kullandığı 34 BMZ 919 plakalı otomobil, Mithatpaşa Caddesi'nde yolun karşısına geçmeye çalışan M.T'ye (7) çarptı.

Ağır yaralanan M.T, sağlık ekipleri tarafından Çorlu Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Sürücü U.U. ise polislerce gözaltına alındı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ertuğrul Fırkateyni şehitleri Tekirdağ'da anıldı http://mail.gazetebirlik.com/haber/ertugrul-firkateyni-sehitleri-tekirdagda-anildi-493/

Tekirdağ'da Ertuğrul Fırkateyni şehitlerini anma programı düzenlendi.

Ertuğrul Fırkateyni Anıtı'nda düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Cem Düzen, programda, Ertuğrul Fırkateyni'nin Türk-Japon ilişkilerinin mihenk taşı kabul edildiğini söyledi.

Japonya Prensi Komatsu'nun, ABD ve Avrupa ülkelerinin ardından ekim 1887'de İstanbul'u ziyaretine karşılık temmuz 1889'da Japonya'ya gönderilen Ertuğrul'un, ertesi yıl dönüş yolunda tayfuna yakalandığını anımsatan Düzen, "Gemi hareket ettiği gece büyük bir kasırgaya tutuldu. Kasırga gemiye zarar verdi ve Ertuğrul Fırkateyni su almaya başladı. Oşida Adası civarında Kaşinozaki burnunda kayalıklara çarpıp ikiye bölünerek battı. Kazada gemi kumandanı Mirliva Osman Paşa, Tekirdağlı hemşehrilerimiz Ertuğrul Fırkateyni kaptanları Yarbay Ali, Yarbay Cemil ve Binbaşı Ömer Bey dahil olmak üzere 526 kişi şehit olmuş, 69 kişi kurtulmuştu." diye konuştu.

Şehitler için dua edilmesinin ardından Vali Yardımcısı Kaan Peker ve protokol üyeleri, "Ertuğrul Fırkateyni Fotoğraf Sergisi"ni gezdi.

Daha sonra katılımcılara lokma ikram edildi.

Törene, CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ahmet Uğurlu, Süleymanpaşa Kaymakamı Mustafa Güler, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da yakalanan hırsızlık şüphelisi tutuklandı http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-yakalanan-hirsizlik-suphelisi-tutuklandi-8755/

Tekirdağ'da hırsızlık yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan şüpheli tutuklandı.

İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, Yavuz Mahallesi'ndeki bir okul ile iki otomobilden bilgisayar ve cep telefonu çalınmasıyla ilgili çalışma başlattı.

Güvenlik kamerası kayıtlarını inceleyen ekipler, zanlı B.S'yi (39) saklandığı evde yakaladı. Şüphelinin 20 suç kaydı olduğu belirlendi.

Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen zanlı çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı.

Ele geçirilen bilgisayar ve cep telefonu sahiplerine teslim edildi.

Bu arada şüphelinin hırsızlık yaptığı anlar güvenlik kamerasınca görüntülendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağlı balıkçılar "bol hamsi" umuduyla 1 Eylül'e hazırlanıyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagli-balikcilar-bol-hamsi-umuduyla-1-eylule-hazirlaniyor-5057/

Süleymanpaşa ilçesinde limanda demirli ekmek teknelerinin bakımlarını yapan balıkçılar yeni sezonda bol hamsi avlamayı umut ediyor.

Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Pehlivanoğlu, balıkçıların yeni sezon için umutla hazırlıklara başladığını söyledi.

Balıkçıların eylüle kadar eksiklerini tamamlayacağını ifade eden Pehlivanoğlu, "Balıkçılar motorlarının bakımlarını yapmaya başladı. Ağlarının tamirlerini tamamlayacaklar. Bu sene balıkçıların beklentisi bol hamsi. Bol hamsi olacağını bekliyor balıkçı camiası. Geçen yıl palamut bol olduğu için hamsiyi yedi, az hamsi vardı. Bu sene palamut az olduğu için hamsi güzel yavru bıraktı. Bu da balıkçılar için sevindirici. İnşallah bu sene vatandaşlarımız uygun ve taze balık yiyecek." dedi.

Pehlivanoğlu, balık durumuna göre balıkçıların ilk önce Marmara'da avlanacağını, bazı teknelerin de Karadeniz'e gitmesini beklediklerini dile getirdi.

"En büyük beklentimiz bol hamsi"

Balıkçı İdris Şeremet de geçen sezon balıkçıların yüzünün palamutla güldüğünü hatırlattı.

Balıkçıların heyecanla 1 Eylül'ü beklediğini belirten Şeremet, "Bakımlarımızı yapıyoruz. Denizde nasibimizi arayacağız. Bu sene umudumuz hamsi. Palamut bu sene olmayacak muhtemelen. Lüfer her sene olmuyor ama bu sene lüfer olabilir diye bekliyoruz ama en büyük beklentimiz bol hamsi." diye konuştu.

Balıkçı Hasan Oğuz ise denizden her yıl nasiplerini az ya da çok aldıklarını ifade etti.

Ekmeğini denizden kazanan tayfaların bu yıl hamsi umuduyla ağ atacağını dile getiren Oğuz, "Herkes 2 hafta boyunca eksiklerini tamamlayacak. Eylül'de bismillah deyip avlanmaya başlayacağız. İnşallah güzel balık olursa 15 Nisan'a kadar avcılık devam edecek. Hamsi istediğimiz gibi olursa geçen yıl palamutla güldük bu sene de hamsiyle güleceğiz. İnşallah emeklerimizin karşılığına alacağımız, kıyıya bol balıkla döneceğimiz bir sezon olur." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sanayilerde oluşan atık suyun geri kazanılarak üretimde kullanılması önerisi http://mail.gazetebirlik.com/haber/sanayilerde-olusan-atik-suyun-geri-kazanilarak-uretimde-kullanilmasi-onerisi-539/

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, AA muhabirine, Trakya'da yoğun endüstriyel faaliyetlerin gerçekleştirildiği OSB'lerin olduğunu ifade etti.

Ergene Koruma Eylem Planı çerçevesinde 2011 yılında kurulan ortak arıtma tesisleriyle bölgede yaklaşık 450 bin metreküp suyun tesisler tarafından kullanıldıktan sonra Marmara Denizi'ne deşarj edildiğini aktaran Tecer, OSB'lerin kirlettiği suyun arıtıldıktan sonra geri kazanılarak tekrar üretimde kullanılabileceğine dikkat çekti.

Sanayide kullanılan kirli suyun arıtılmasının maliyet, teknoloji ve altyapı gerektirdiğini ifade eden Tecer, konuşmasına şöyle devam etti:

"Geri kazanım konusu bir maliyet konusudur ancak sanayicinin bugün ödemekten kaçındığı maliyetlerin yarın orta vadede alternatif maliyetleriyle çok daha fazla boyutlara ulaşabileceğini söyleyebiliriz. Atık suların geri kazanılıp tarımda kullanılması, tarımda yaşanan su sıkıntısına çare olabilir.

Burada, suların geri kazanımıyla alakalı, üniversitemiz Teknokent bünyesinde çalıştığımız bir teknolojimiz var. Bu reaktif oksijen ile bileşenlerinden oluşuyor. Bu teknolojiyle yaptığımız çalışmalarda ümit verici sonuçlara ulaştık ve bu bölgedeki OSB’lerin sularının arıtılarak geri kazanılması konusunda da yoğun çalışmalara başladık."

Prof. Dr. Tecer, üretim biçiminin böyle devam etmeyeceğinin artık bölgedeki OSB ve sanayi yönetimleri tarafından da fark edildiğini dile getirdi.

Pek çok sanayicinin ve OSB yönetimlerinin, suların geriye kazanımıyla alakalı çalışmalara başladığını vurgulayan Tecer, "Biz de kendi teknolojimizle üniversite ve Teknokent'te geliştirilen yöntemlerle, reaktif oksijen sistemi diye adlandırdığımız bir sistemle bu suları geri kazandırma çalışmalarına başlamış bulunuyoruz." diye konuştu.

Tecer, OSB'lerin kullandığı, arıtarak veya arıtmadan deşarj edilen suların geri kazanılmasının, bölgedeki susuzluk sorununa çare olabileceğini vurguladı.

"Damlama sulama gibi yöntemlere bir an önce geçmemiz gerekiyor"

Sanayicilere üretim süreçlerinde suyu daha az ve verimli kullanan teknolojilerle kendi üretimlerini geliştirmelerini tavsiye eden Tecer, çevre kaynaklarının korunmasında temel yaklaşımın kirlenmeden önlenmesi ya da daha az kaynak tüketimi olduğunu söyledi.

Küresel ilkim değişikliğine bağlı olarak artan sıcaklıklar nedeniyle su kaynaklarının her geçen gün azaldığını anımsatan Tecer, şunları kaydetti:

"Su kaynaklarındaki azalmanın önüne geçmenin en temel ve birinci yolu tasarruftan geçiyor. Suyu içme, tarım ve sanayide tüketiyoruz. Kişisel su tüketimimizin daha verimli ve tasarruflu hale gelebilecek bir yaşam biçimine, adaptasyon sürecine girmemiz lazım. Tarımsal sulamalar sırasında vahşi sulamayı terk etmemiz gerekiyor. Damlama sulama gibi yöntemlere bir an önce geçmemiz gerekiyor. Endüstriyel üretimde kullandığımız suların, yeni ve daha az suyu tüketen teknolojilerle yenilenmesi gerekiyor."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da makilik alanda çıkan yangın söndürüldü http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-makilik-alanda-cikan-yangin-sonduruldu-4040/

Hoşköy Mahallesi'nde makilik alanda henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Yangın rüzgarın etkisiyle bölgedeki zeytin ağaçlarına sıçradı.

İhbar üzerine Tekirdağ Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı 1 helikopter, 2 arazöz, 1 su ikmal ve 2 ilk müdahale aracıyla yangına müdahale edildi.

Ekiplerin çalışması sonucu söndürülen yangında 5 hektar makilik ve zeytinlik alan zarar gördü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağlı müzisyen su seviyesi düşen gölette davul çalarak tasarruf çağrısı yaptı http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagli-muzisyen-su-seviyesi-dusen-golette-davul-calarak-tasarruf-cagrisi-yapti-5143/

Çelik, kentte etkili olan aşırı sıcaklar ve kuraklık nedeniyle su seviyesi azalan gölette davul çalıp mani seslendirerek suyun tasarruflu kullanılması çağrısında bulundu.

İnsanları duyarlı olmaya davet eden Çelik'in sosyal medyada paylaştığı video beğeni topladı.

Çelik, gazetecilere yaptığı açıklamada, daha önce havada ve su altında davul çalarak farklı projelere imza attığını söyledi.

Son haftalarda yaşanan aşırı sıcaklar ve su miktarında azalma dolayısıyla böyle bir video hazırlamak istediğini ifade eden Çelik, "Sıcaklığın artmasıyla kuraklık da arttı. Artan kuraklık ve su kaynaklarının azalmasına dikkat çekmek için davulumu alıp Bıyıkali Göleti'ne geldim. Bir müzisyen olarak farkındalık oluşturmak istedim. İnsanların suyu biraz daha tasarruflu kullanmaları açısından farkındalık oluşturacağını düşündüm. İnşallah verimli olur." diye konuştu.

Çelik, suyun bütün canlılar için önemli olduğunu belirterek, "Sosyal medyada paylaştığım video bayağı izlenme ve beğeni aldı. Çok güzel geri dönüşler aldım. Takipçilerimize, vatandaşlarımıza bu konuda bir katkı sağlamaya çalıştık. Bunun güzel sonuçları oldu diye düşünüyorum." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da Bıyıkali Göleti'nin su seviyesi azaldı http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-biyikali-goletinin-su-seviyesi-azaldi-9875/

Bıyıkali, Osmanlı ve Banarlı Mahallesi Sulama Kooperatifi Başkanı Hasan Önbey, AA muhabirine, tarımsal sulama ihtiyacının karşılandığı gölette su seviyesinin ilk kez bu kadar düştüğünü söyledi.

Kışın kar yağışının olmamasının su kaynaklarını etkilediğini ifade eden Önbey, "Bu sene yağmur çok az olduğu için sular iyice çekildi. Yazın da sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde olması su seviyelerini düşürdü. Gölette su kullanan üreticiler bu yıl ikinci ürünü ekmediler. Normalde çiftçiler sulama olduğu için bir ürün daha ekiyordu. Su seviyesi iyice düştüğü için sulama yapılmasına müsaade etmiyoruz. Herkesin suya sahip çıkması tasarruflu kullanması gerekiyor." dedi.

Gölde olta balıkçılığı yapan Ahmet Garip de daha önce suyun bu kadar çok çekildiğini görmediklerini dile getirdi.

İnsanların duyarlı olması gerektiğini belirten Garip, "Sıcaklardan dolayı göletlerde su sıkıntısı yaşanıyor. Su seviyesi burada çok düştü." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'daki bazı plajlarda 2 gün denize girmek yasaklandı http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagdaki-bazi-plajlarda-2-gun-denize-girmek-yasaklandi-898/

Şarköy Kaymakamlığından yapılan açıklamaya göre, ilçede elverişsiz hava şartları nedeniyle tüm plajlarda bugün ve çarşamba günü denize girilmesine izin verilmeyecek.

Sahillerde görev yapan cankurtaran ekipleri, bayrakları kırmızıya çevirerek vatandaşların denize girmelerine müsaade etmiyor.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri de zaman zaman araçlardan anons yaparak vatandaşları uyarıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da kimya fabrikasında çıkan yangın kısmen kontrol altına alındı http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-kimya-fabrikasinda-cikan-yangin-kismen-kontrol-altina-alindi-2979/

Velimeşe Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren kimya fabrikasında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Fabrikadaki işçilerin haber vermesi üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi.

İtfaiye ekiplerinin yoğun müdahalesi sonucu yangın kısmen kontrol altına alındı. Dumandan etkilenen bir itfaiye eri, sağlık ekipleri tarafından Çerkezköy Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

İtfaiye ekiplerinin soğutma çalışmaları sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da sıcaktan bunalanlar sahillerde vakit geçiriyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-sicaktan-bunalanlar-sahillerde-vakit-geciriyor-5705/

Havanın 35, deniz suyu sıcaklığının 25 derece ölçüldüğü kentte, serinlemek isteyenler Kumbağ, Marmaraereğlisi ve Şarköy sahillerinde yoğunluk oluşturdu.

Sahillere gelenlerden bazıları plaj şemsiyelerinin altında oturdu, bazıları ise güneşlendi.

Denize girerek Marmara'nın serin sularının tadını çıkaran ailelerden bazıları da sahilde çocuklarıyla oyun oynadı.

Sıcaktan etkilenen bazı vatandaşlarda kent merkezinde ağaç gölgeleri, yeşil alanlar, çay bahçeleri ve kapalı alanları tercih etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'daki Yazır Barajı'nın su seviyesi kuraklık nedeniyle yüzde 15'e düştü http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagdaki-yazir-barajinin-su-seviyesi-kuraklik-nedeniyle-yuzde-15e-dustu-100/

İlçedeki bazı mahallelere içme ve tarıma da sulama suyu sağlayan barajın doluluk oranı 2021 yılında yüzde 62 iken, bu yıl doluluk oranı yüzde 15'e kadar düştü.

Süleymanpaşa Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, gazetecilere, Tekirdağ'da son yılların en yüksek kuraklığının yaşandığını söyledi.

Kışın kar yağışının ve yağmurların az olmasının üreticiler ile su kaynaklarını olumsuz etkilediğini ifade eden Saygı, "Geçen yılın yaz ayından itibaren kuraklık yaşanıyor. Kış olması gerektiği gibi olmadı. Maalesef barajlarımızdaki sular yarıdan aşağı düşmüş durumda. Çiftçi olarak suların tasarruflu kullanılmasını istiyoruz. Suları boşa açmamız lazım. Suyun her damlasını dikkatli kullanmamız lazım." dedi.

Saygı, barajlarda çekilmelerin devam ettiğini dile getirerek, herkesin su konusuna gerektiğinden daha fazla dikkat etmesi gerektiğini aktardı.

Barajda balık tutan Adil Varol da son yıllarda barajın su seviyesinin hızla düştüğünü ifade etti.

Son yıllarda yağışların azalması ve aşırı sıcaklık su kaynaklarının azalmasına neden olduğunu belirten Varol, "Son 2 yıldırı suyun çekilmesi devam ediyor. Kuraklığın nereye gideceğini bilmiyoruz. Balıkta çok azaldı. İnsanlar suyu bol harcamasın su bütün canlılara lazım." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Şarköy mavi bayraklı plaj ve ormanlarıyla doğayla iç içe tatil imkanı sunuyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/sarkoy-mavi-bayrakli-plaj-ve-ormanlariyla-dogayla-ic-ice-tatil-imkani-sunuyor-9597/

Ganos Dağı eteklerindeki ormanları, mavi bayraklı plajları ve yamaç paraşütü pistleriyle Şarköy, tatilcileri mavi ve yeşille buluşturuyor.

İlçe, ziyaretçilerine Marmara Denizi'nin mavisi ve ormanlar arasında temiz bir çevrede doğayla iç içe tatil fırsatı sunuyor.

Ekstrem sporlar ile kamp ve karavan turizmini sevenlerin ilgisini çeken Şarköy, temiz plajlarıyla da tatilcileri cezbediyor.

İlçede bulunan 6 mavi bayraklı plaj, denizin keyfini çıkarmak isteyen tatilcileri ağırlıyor.

Şarköy Belediye Başkanı Alpay Var, AA muhabirine, ilçenin tatilcilere doğa ile iç içe zaman geçirme fırsatı sunduğunu söyledi.

Mavi bayraklı plajların tatil için sıklıkla tercih edildiğini ifade eden Var, "Mavi bayraklı deyince ilk olarak herkesin aklına temizlik, hizmet ve cankurtaran geliyor. İnsanlar bu plajlarda gönül rahatlığıyla denize girebiliyor. Mavi bayraklı plajlarda en iyi şekilde hizmet veriyoruz. İlçemizin turizm işletme belgesi alan tesisleri de cankurtaran hizmeti veriyor. Şarköy'e gelen tatilciler güvenle burada denize girebiliyor." dedi.

Var, ilçe nüfusunun yaz aylarında arttığını, tatilcileri en iyi şekilde ağırlayıp Şarköy'den mutlu ayrılmaları için çalıştıklarını dile getirdi.

"Hafta sonu şehre giriş çıkışlarda uzun araç kuyrukları oluyor"

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu da Tekirdağ'ın tatilciler tarafından sıklıkla tercih edildiğini belirtti.

Tekirdağ'da 33 plajda denize girildiğini kaydeden Hacıoğlu, "Kentteki plajların 6'sı Şarköy ilçesinde mavi bayrağa sahip. Bunun dışında da 8 turizm işletme belgeli plajımız var. Bütün plajlarda turizm faaliyeti sürüyor. Son çıkan Sağlık Bakanlığı verilerine ve su analizlerine göre kentteki plajlarda denize girmeye engel bir durum yok. Yeşille mavinin bulunduğu bu yerde yamaç paraşütü, rüzgar sörfü de yapılıyor. İstanbul'a yakın olması da kent için bir avantaj." diye konuştu.

Yamaç paraşütü için Uçmakdere Mahallesi'nin her geçen yıl daha da popüler olduğunu söyleyen Hacıoğlu, insanların ilçede birçok turizm aktivitesi yapma şansı bulduğunu anlattı.

Hacıoğlu, Şarköy'ün her yıl çok sayıda yerli ve yabancı tatilciyi ağırladığını belirterek, "İnsanlar akın akın buraya geliyor. Özellikle hafta sonu şehre giriş çıkışlarda uzun araç kuyrukları oluyor. Deniz için ilçenin tercih edilmesi diğer turizm unsurlarını da tetikliyor. Buraya gelenler dolu dolu bir tatil geçiriyor. Suyun temiz olması, özellikle mavi bayraklı plajları çok ilgi çekiyor. Mavi bayraklı plajlar insanları cezbediyor." dedi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ Bağcılık ve Araştırma Enstitüsü'nde 47 yılda 23 üzüm çeşidi geliştirildi http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdag-bagcilik-ve-arastirma-enstitusunde-47-yilda-23-uzum-cesidi-gelistirildi-273/

Enstitüde kurulduğu dönemde başlatılan ıslah çalışmaları, "Melezleme Islahı Yoluyla Erkenci ve Geçci Üzüm Çeşitlerinin Geliştirilmesi" isimli, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü destekli projeyle devam ediyor.

Enstitünün Islah ve Genetik Kaynaklar Bölüm Başkanı Dr. Aslı Polat, AA muhabirine, enstitüde kurulduğu günden bu yana yürütülen çalışmalarda 23 üzüm çeşidinin geliştirildiğini söyledi.

Çalışmaları sayesinde hastalıklara dayanıklı ve daha iyi gelir getirici üzüm çeşitleri elde ettiklerini belirten Polat, ıslah çalışmalarına fazlasıyla önem verdiklerini kaydetti.

Polat, 2023 yılında ıslah çalışmaları kapsamında elde edilen 4 yeni çeşidin de tescil edildiğini belirterek, "Bu üzüm çeşitlerimiz, 'Aksıdağan', 'Gümüş 59', 'Alço' ve 'Saklıkara'dır. 'Saklıkara' çeşidimiz sofralık, siyah renkli, çekirdeksiz, geç dönemde olgunlaşan ve aynı zamanda muhafazaya uygun son derece önemli üzüm çeşidimizdir." diye konuştu.

Çeşidin üretilmesi 10 yılı bulabiliyor

Enstitünün Teknik Koordinatörü ve Proje Sorumlusu Dr. Onur Ergönül ise üzümün yoğun olarak olgunlaşma gösterdiği dönemlerin öncesinde erkenci veya geç olgunlaşan yeni üzüm çeşitleri elde etmek için çalıştıklarını anlattı.

Islah çalışmalarıyla en iyi çeşidi elde etmek istediklerini belirten Ergönül, şunları dile getirdi:

"Erken veya geç dönemde olgunlaşan, kalite parametreleri yüksek, iri taneli ve muhafazaya uygun, hastalıklara dayanıklı ve özellikle de çekirdeksiz üzüm çeşitleri için çalışıyoruz. Bu çeşitlere ulaşmaya yönelik ıslah projeleri yürütüyoruz. Proje kapsamında kurumumuzda 23 üzüm çeşidi geliştirildi. Sofralık üzüm çeşitlerinin birçoğu çekirdeksiz özellikte. Aralarında erken ve geç dönemde olgunlaşanlar mevcut. Aynı zamanda bunlar arasında misket aromasına sahip üzüm çeşitlerimiz de var."

Islah sürecinde titiz bir çalışma yürüttüklerini anlatan Ergönül, yeni bir çeşidi elde etmenin 10 yıl sürebildiğine işaret etti.

Ergönül, Asma Arazi Gen Bankası'nda bulunan tüm çeşitleri incelediklerini belirterek, "1457 çeşit arasında üstün özellikleri olanları tespit edip, yeni çeşit geliştirme çalışmalarımızda kullanmaktayız. Örneğin bu yıl Ege Bölgesi'ne ait olan 'Gelin Öldüren' ve 'Pembe Gemre' çeşitlerini ıslah çalışmalarımızda kullandık." diye konuştu.

Üreticilere tanıttıkları yeni çeşitlerin birçoğunun fidan üretici kuruluşlarca da üretildiğini belirten Ergönül, yeni çeşitlerle üreticilerin daha fazla kar elde etmesini amaçladıklarını kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'daki Türkmenli Göleti'nin su seviyesi kuraklık nedeniyle düştü http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagdaki-turkmenli-goletinin-su-seviyesi-kuraklik-nedeniyle-dustu-6184/

Sulama için kullanılan ve ilçedeki bazı mahallere içme suyu sağlayan Türkmenli Göleti'nde geçen yıl aynı dönemde yüzde 28 olan doluluk oranı yüzde 8'e düştü.

Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel Müdürü Turhan Toprak, gazetecilere yaptığı açıklamada, kentteki baraj ve göllerdeki su miktarlarında düşüş yaşandığını söyledi.

İldeki yer altı ve yer üstü sularında kuraklık nedeniyle azalma olduğunu ifade eden Toprak, "İlimize su sağladığımız barajlarımızda su rezervlerinin azalması maalesef devam ediyor. Buralarda su kuyularına ağırlık vermek zorunda kaldık. Yeni kuyular açma çabası içerisindeyiz." diye konuştu.

Toprak, suyun bütün canlılar için gerekli olduğunu dile getirerek, vatandaşların bu konuda her zamankinden daha çok duyarlı olması gerektiğini aktardı.

Gölette balık tutan Ruhi Yeşilkavak da suyun her gün neredeyse 1 metre çekildiğini aktardı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da sıcaktan bunalanlar sahillerde serinlemeye çalışıyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-sicaktan-bunalanlar-sahillerde-serinlemeye-calisiyor-3623/

Havanın 34, deniz suyu sıcaklığının 25 derece ölçüldüğü kentte, serinlemek isteyenler Kumbağ, Marmaraereğlisi ve Şarköy sahillerini tercih etti.

Sahillere gelenlerden bazıları plaj şemsiyelerinin altında oturdu, bazıları ise güneşlendi.

Denize girerek Marmara'nın serin sularının tadını çıkaran ailelerden bazıları da sahilde çocuklarıyla oyun oynadı.

Sıcaktan bunalanlar bazı vatandaşlarda kent merkezinde ağaç gölgeleri, yeşil alanlar, çay bahçeleri ve kapalı alanları tercih ediyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da bazı ayçiçeği tarlalarında görülen çekirgelerin yayılmasının önüne geçildi http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-bazi-aycicegi-tarlalarinda-gorulen-cekirgelerin-yayilmasinin-onune-gecildi-5756/

Sağlam, gazetecilere yaptığı açıklamada, Tekirdağ'da tarım arazilerinde görülen çekirge salgınına yönelik ilaçlama yapıldığını söyledi.

Çekirgelerin mera alanlarından ayçiçeği tarlalarına doğru yöneldiğini gözlemlediklerini aktaran Sağlam, kısa sürede duruma müdahale edildiğini kaydetti.

Tarım ve Orman Bakanlığını desteği Tekirdağ Valiliği koordinasyonu ve Tarım ve Orman Müdürlüğü ile NKÜ Ziraat Fakültesi katkılarıyla yapılan müdahalenin etkili olduğunun altını çizen Sağlam, "Çekirgelerin yayılma durumu önlendi" dedi.

Sağlam, iklim değişikliklerine bağlı popülasyonları hızlı artabilen çekirgelerin yeşil bitkileri tüketme eğilimindeki canlılar olduğunu vurguladı.

Ayçiçeği özelinde çekirge zararının önüne geçildiğine işaret eden Sağlam, mısır üreticilerini de uyararak "Mısır üretim alanlarında böyle bir zarar söz konusu olabilir." diye konuştu.

"Çayır tırtılı riski akıllardan çıkarılmamalı"

Geçen yıl da ayçiçeği tarlalarını çayır tırtıllarının sardığını anımsatan Sağlam, bu konuda da uyarıda bulundu.

İki hafta sonra tırtılların popülasyonunda artış söz konusu olabileceğine dikkati çeken Sağlam, şöyle konuştu:

"Çayır tırtılını unutmamak gerekir. Halen bir risk söz konusu. 20 gün sonra çayır tırtılı popülasyonunda da artış durumu söz konusu olabilir. Bu nedenle üreticileri üretmiş oldukları alanlarla ilgili kontrollerini sıklaştırmalarını öneriyoruz.

Ayçiçeği üretimi anlamında baktığımızda geçen yıl üretim potansiyelinden biraz daha düşük olduğu görülmekte. Bu nedenle ürün rekoltesinde bir azalma söz konusu. Üretici mutlaka tarlasına sahip çıksın. Gerekli kontrollerini sıklaştırsın."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da tarım arazilerinde görülen çekirgelere karşı ilaçlama başlatıldı http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-tarim-arazilerinde-gorulen-cekirgelere-karsi-ilaclama-baslatildi-7708/

Hava sıcaklığının artması ile kırsal alanlarda çekirge yoğunluğu yaşanıyor.

Bölgede yapılan inceleme sonrası Tarım ve Orman Bakanlığı üreticilere ücretsiz ilaç gönderdi. İlaç temini sonrası çiftçiler arazilerini ilaçlamaya başladı.

AK Parti Tekirdağ Milletvekili Gökhan Diktaş ilaçlama çalışmalarının yapıldığı alanlarda inceleme yaptı, İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal, Hanoğlu Mahallesi Muhtarı Turgay Güngör ve çiftçilerle görüştü.

Diktaş, inceleme sonrası yaptığı açıklamada, çiftçilerin bildirmesi üzerine yetkililerin çekirgelerle mücadele için harekete geçtiğini söyledi.

İlaçlama çalışmalarının başladığını ifade eden Diktaş, "Arılara zarar vermemesi için akşam saati bekleniyor. Esasında erken önlem almış olduk. Tarlalarımızda, ayçiçeklerimizde herhangi bir maddi zarar gözükmemekte. Çok ufak, etraflarında ufak ufak başlamış iken müdahale edildi." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da eski cephanelikte üretilen istiridye mantarının hasadı yapıldı http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-eski-cephanelikte-uretilen-istiridye-mantarinin-hasadi-yapildi-2176/

Kapaklı ilçesinde Trakya Kalkınma Ajansı ve Kapaklı Belediyesi işbirliğinde "Kapaklı Mantar Üreten ve İşleyen Eller" projesi kapsamında 3 yıl önce Karlı Mahallesi'ndeki 8 eski askeri cephanelik binası, mantar üretim tesisine dönüştürüldü.

Ayçiçeği kabuğu ve buğday samanı kompostu ile üretilen istiridye mantarının hasadına başlandı.

Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, AA muhabirine, 3 yıllık emeğin sonunda ilk hasadı yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Dört farklı kompost ile mantarların üretimini ve hasadını gerçekleştirdiklerini ifade eden Çetin, hasat edilen ilk ürünlerin verimli olduğunu belirtti.

Trakya'nın, tarım alanında her geçen gün daha da gelişmesi için projeler ürettiklerini anlatan Çetin, "3 yıl önce başladığımız projenin ürünlerini topluyoruz, inşallah burada hasadını yaptığımız mantarları, Kapaklı'nın önemli bir markası haline getireceğiz. Bölgemizde ayçiçeği kabuğunu ve samanı burada değerlendirerek, tarımsal bütünlüğü ve verimliliği arttırmayı hedefledik. Çok şükür son derece güzel bir ürün elde ettik. Burada şu an istiridye mantarı üretiyoruz. İlerleyen zamanda bu bölgede farklı mantar çeşitleri üreterek, hem kozmetik sanayisine hem de tıp sektörüne hizmet edecek mantarları üretmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.

Çetin, istiridye mantarlarını, üretildiği bölgeye ithafen "Karlıköy mantarı" adıyla piyasaya süreceklerini kaydetti.

İstiridye mantarı üretim danışmanı Ziraat Mühendisi Dr. Ertuğrul İlbay da ayçiçeği kabuğu ve buğday samanı kompostu ile istiridye mantarı ürettiklerini aktardı.

Mantar üretimlerinde hiçbir kimyasal ürün kullanmadıklarını dile getiren İlbay, her bir eski cephanelik binasında, yaklaşık 6 ila 8 ton mantar üretimi gerçekleştirdiklerini anlattı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'ın Malkara ilçesinde orman yangını http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagin-malkara-ilcesinde-orman-yangini-3555/

Kadıköy Mahallesi'nde ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Vatandaşların durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirmesi üzerine bölgeye Tekirdağ Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri ile çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi.

Yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mavi bayraklı plajlara sahip Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinde bayram yoğunluğu http://mail.gazetebirlik.com/haber/mavi-bayrakli-plajlara-sahip-tekirdagin-sarkoy-ilcesinde-bayram-yogunlugu-1177/

9 günlük Kurban Bayramı tatilinde ilçede denize giren tatilciler, yamaç paraşütü ve rüzgar sörfü yapma imkanı da buldu.

Şarköy Belediye Başkanı Alpay Var, gazetecilere, tatilin ilk gününden itibaren ilçenin tatilcileri ağırlamaya başladığını söyledi.

Ziyaretçi sayısının tatil süresince arttığını belirten Var, vatandaşlara hizmet verebilmek için belediye olarak yoğun çaba içinde bulunduklarını dile getirdi.

İlçe nüfusunun 10 katı tatilciyi misafir ettiklerini belirten Var, "Şarköy'deki yoğunluk, bayramın 9 gün tatil olması ile başladı. Şarköy nüfusunun 10 katı kadar misafirimizi ağırladık. Yoğunluk hala devam ediyor. Nüfusun 10 kat artmasıyla topladığımız çöp miktarı da harcanan su miktarı da artış gösterdi. Şu ana kadar kazasız belasız bayramımızı geçirdik." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yetiştirildiği şehrin ismiyle ünlenen lezzet: "Tekirdağ kirazı" http://mail.gazetebirlik.com/haber/yetistirildigi-sehrin-ismiyle-unlenen-lezzet-tekirdag-kirazi-2446/

Her yıl yerli ve yabancı milyonlarca kişinin katılımıyla gerçekleşen Kiraz Festivali ile adından söz ettiren Tekirdağ kirazında geçen yıl 3 bin 440 ton rekolte elde edildi. Bu yıl ise 2 bin 660 dekar alandan 3 bin 711 ton rekolte bekleniyor.

Tekirdağ Süleymanpaşa Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, AA muhabirine, il genelinde 923 kiraz yetiştiricisi bulunduğunu söyledi.

Tekirdağ kirazının tadını, aromasını ve güzel görünümünü Trakya topraklarından aldığını vurgulayan Saygı, Tekirdağ'ın bütün meyveleriyle çok değerli olduğunu belirtti.

Tekirdağlı kiraz üreticilerinin yetiştirdikleri ürünü ihraç etmeyi hedeflediklerini söyleyen Saygı, "Tüm Tekirdağ'a kendi yerli kirazımızı yediriyoruz. Tekirdağ'da bilindiği gibi her yıl festival düzenleniyor. Kaliteli bir kirazımız var. Aromasından tutun her şeyiyle bizim kirazımız değerli. Bilindiği gibi kiraz dünyada bir eksik. İhracata kadar ilerlememiz lazım. İleriki yıllarda bunu daha çok ekip, ihracat yapabiliriz." diye konuştu.

Saygı, adına festival düzenlenen kirazın tescil edildikten sonra değerine değer katacağını belirtti.

"Kiraz Cümbüşü" ismiyle kutlanmaya başlanan, daha sonra "Tekirdağ Kiraz Festivali" adını alan etkinliğin bu yıl 57'ncisi düzenlendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gezide gördükleri lavanta hem tarlalarına hem hayatlarına renk kattı http://mail.gazetebirlik.com/haber/gezide-gordukleri-lavanta-hem-tarlalarina-hem-hayatlarina-renk-katti-2880/

Özel sektörde çalışan Özgül çifti, 3 yıl önce geziye gittikleri Isparta'da gördükleri lavanta bahçelerini çok beğendikleri için lavanta yetiştiriciliği yapmaya karar verdi.

Çift, yaptıkları araştırmaların ardından Köseilyas Mahallesi'nde bulunan 5 dönümlük alanda lavanta tarlası oluşturdu.

Özenle bakımını yaptıkları tarlalarındaki lavantaların her yıl mor renge bürünmesini bekleyen çift, lavantadan elde ettiği doğal ürünlerin satışını da yapıyor.

Çift ayrıca bu yıl bahçeyi ziyarete açarak sundukları çeşitli konseptler ile il içinden ve dışından gelen misafirlerini ağırlıyor.

Özgül çifti her gün iş çıkışı lavanta bahçesine giderek hem iş streslerini atıyor hem de huzurlu vakit geçiriyor.

"3 yıldır lavanta üreticisiyiz"

Fatih Özgül, AA muhabirine, lavantanın hem hayatlarına hem de tarlalarına renk kattığını söyledi.

Lavanta ile 3 sene önce tanıştıklarını anlatan Özgül, "Eşimle Isparta'ya geziye gittiğimiz sırada orada gördükten sonra çok beğendik, biz de denemek istedik ve böyle bir alan oluşturduk. 3 yıldır lavanta üreticisiyiz. Bizim için çok keyifli bir iş oldu." dedi.

Özgül, lavantanın insana ayrı bir huzur verdiğini, o nedenle boş zamanlarını genelde lavanta bahçesinde geçirdiklerini söyledi.

"Her sene açmalarını heyecanla bekliyoruz"

Lavantaların çiçek açmasıyla adeta görsel şölen sunduğunu, bunun çok keyif verici olduğunu vurgulayan Özgül, konuşmasına şöyle devam etti:

"2 yıldır bahçemiz ziyarete açık değildi bu yıl ziyarete açtık ve insanların buraya ilgi göstermesi bizim için ayrı bir mutluluk oldu. İnsanlara dokunabilmek, yeni insanlarla tanışmak onların mutluluğunu görmek, onlardan güzel sözler duymak burasını bizim için daha keyifli hale getirdi."

Hande Özgül de lavanta ile hayatlarının daha eğlenceli hale geldiğini dile getirdi.

Toprakla uğraşmanın kendilerini iş hayatının stresinden uzaklaştırdığını belirten Özgül, "Bu işe başladığımızda bu kadar güzel olacağını, bu kadar ilgi çekeceğini, bu kadar seveceğimizi düşünmemiştik. Şimdi her sene onların açmasını heyecanla bekliyoruz. Onların uyanışını izlemek çok güzel. Lavantaların mor hale gelmeleri hem bizim hayatımıza hem de bahçemize renk kattı." diye konuştu.

Özgül, hobi olarak başladıkları lavanta ekiminden kendi markalarıyla çeşitli ürünler de ürettiklerini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ sahillerinde yaz boyu atlı jandarma timi görev yapacak http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdag-sahillerinde-yaz-boyu-atli-jandarma-timi-gorev-yapacak-5231/

Nevşehir Jandarma At Köpek Eğitim Merkezinden (JAKEM) gönderilen atlı tim, Süleymanpaşa ilçesine geldi.

"Heybet" ve "Kafkas" adlı atla göreve başlayacak jandarma ekibi, görev bölgelerine geçmeden ilçedeki sahil dolgu alanında devriye yaptı.

Vatandaşlar atlara ilgi gösterdi ve fotoğraf çektirdi.

Atlı jandarma ekibi, yaz sezonu boyunca sorumluluk alanındaki Kumbağ, Sultanköy, Yeniçiftlik, Mürefte sahilleri ve Saray Çamlıkoy Tabiat Parkı'nda (Kastro) görev yapacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ, doğası, denizi ve lavanta tarlalarıyla da anılır hale geldi http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdag-dogasi-denizi-ve-lavanta-tarlalariyla-da-anilir-hale-geldi-8927/

Çiçek açan lavanta tarlaları göz alıcı mor ve eflatun renkleriyle gün boyunca ziyaretçileri misafir edecek.

Lavanta tarlarının sunduğu eşsiz güzelliklerin içesinde etkinliklere katılarak zaman geçirecek ziyaretçiler, hazırlanan özel dekorlar önünde de en güzel fotoğrafı yakalamaya çalışacak.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, AA muhabirine 23 Haziran Cuma günü Tekirdağ Lavanta Şenliği'nin Valilik himayesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenleneceğini söyledi.

Hacıoğlu, Tekirdağ'da 1250 dekar alanda lavanta ekimi yapıldığını ifade ederek, "Kentteki lavanta tarlaları içerisinde 20'si ziyarete açık. Gelen herkes burada güzel anılar biriktiriyor. Tarlalarda çok güzel dekorlar oluşturuldu. Lavanta tarlaları 3 yılda çok ilgi çekti. Her yıl ziyaretçileri de artıyor. İstanbul'a da yakın olması nedeniyle yerli ve yabancı turistler lavanta tarlalarına geliyor." dedi.

Lavanta deyince artık Tekirdağ'ın akla gelen ilk yerlerden olduğunu aktaran Hacıoğlu, tarlaların turizme de katkı sağladığını dile getirdi.

Hacıoğlu, düzenledikleri etkinliklerle her yıl lavanta konusunda farkındalık oluşturduklarını belirterek, "Trakya'nın diğer illerinde de lavanta tarlaları var Tekirdağ'daki tarlalar donanım olarak biraz daha kapsamlı. 23 Haziran'da da lavanta farkındalığı için şenlik düzenliyoruz. Şenlik içerisinde bale gösterisi, pilates gösterisi, halk oyunları, müzik dinletileri gibi etkinlikler olacak. Özellikle fotoğraf sanatçıları için de fotoğraf yarışması düzenlenecek." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da sağanak etkili oluyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/-tekirdagda-saganak-etkili-oluyor-6152/

Tekirdağ'da sağanak hayatı olumsuz etkiliyor.

Kentte öğle saatinde başlayan ve zaman zaman etkisini artıran yağmur nedeniyle bazı yollarda su birikintisi oluştu.

Hükümet, Muratlı ve Namık Kemal caddelerinde sağanak dolayısıyla trafik aksadı.

Yağışa hazırlıksız yakalanan bazı vatandaşlar, ıslanmamak için bina girişleri ve otobüs duraklarına sığındı.

Hava sıcaklığının 26 derece ölçüldüğü kentte, yağışın yarın akşama kadar aralıklarla sürmesi bekleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da mor renkli lavanta tarlaları, çiçeklendiği 3 hafta boyunca ziyaretçi çekiyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-mor-renkli-lavanta-tarlalari-ciceklendigi-3-hafta-boyunca-ziyaretci-cekiyor-3918/

Kıraç alanların tarıma kazandırılması amacıyla 1250 dekarda ekimi yapılan lavanta, hem üreticilerin ekonomisine hem de kentin turizmine katkı sağlıyor.

Bitkinin çiçek açtığı 3 hafta boyunca adeta birer fotoğraf stüdyosunu andıran tarlalarda görsel şölen yaşanıyor.

Tarlaları ziyaret eden vatandaşlar, üreticiler tarafından kurulan dekorlarda fotoğraf çektiriyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, tekirdağ'ın lavanta denilince ilk akla gelen iller arasında yer almaya başladığını söyledi.

Tarlalarda, ziyaretçilerin fotoğraf çektirmeleri için balon, bisiklet, traktör, bank ve eski ahşap kapılardan dekorlar oluşturulduğunu ifade eden Hacıoğlu, "Kentte lavanta ekimi son yıllarda arttı. Bu tarlalar içerisinde 20 tanesi ziyarete açık, turizm için elverişli durumda. Salgından sonra turizm algoritması değişti. İnsanlar daha çok doğa ile iç içe olan turizm çeşitlerine yöneliyor. Lavanta tarlaları da tam buna uygun. Eskiden insanlar lavanta için Burdur'a, Isparta'ya akın akın giderken artık insanlar Tekirdağ başta olmak üzere Trakya'nın her yerinde mevcut olan lavanta tarlalarına geliyor. Lavanta tarlalarının ortama bıraktığı aromatik koku ve sunduğu fevkalade doğal güzellik insanlara şölen sunuyor." diye konuştu.

Hacıoğlu, İstanbul'a yakın olmasının, Tekirdağ'a turizm açısında avantaj sağladığını ifade etti.

Tarlayı gezen vatandaşlardan Tuğba Kurt ise lavanta tarlalarının güzelliğini görmek için Kocaeli'den geldiğini söyledi.

Kurt, herkesin mor renkli tarlaları gelip görmesi gerektiğini aktararak, tarlanın cennet gibi doğa ile iç içe harika bir yer olduğunu ifade etti.

Tarlada fotoğraf çektiren Elif Kaplan da her yıl lavanta tarlasına geldiğini belirterek, "Misafirlerimi de buraya getiriyorum. İlk uğradığımız yer burası. Burası herkese bir terapi gibi geliyor. Trakya'da böyle yerlerin olmasından mutluyuz. İnşallah tarlaların sayısı daha da artar." ifadelerini kullandı.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
TEKİRDAĞ KİRAZ FESTİVALİ RENKLİ GÖRÜNTÜLERE SAHNE OLDU! http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdag-kiraz-festivali-renkli-goruntulere-sahne-oldu-7629/

Menajer ve yapımcı Esat Kaba’nın yönetimindeki Paradise Production organizasyonu ve Süleymanpaşa Belediyesi’nin katkıları ile bu sene 57. kez düzenlenen Uluslararası Tekirdağ Kiraz Festivali renkli görüntülere ve muhteşem performanslara sahne oldu.

Tekirdağ´ın Süleymanpaşa ilçesinde geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl 57´ncisi düzenlenen festival, 8-11 Haziran tarihleri arasında kapılarını araladı. 

Dört gün süren festivale on binlerce kişi katılırken, etkinliklerin sürdüğü her gün, müzik dünyasının iki yıldız ismi en sevilen şarkılarını Süleymanpaşalılar için seslendirdi.

Fatma Turgut, Ferhat Göçer, Mustafa Ceceli, Funda Arar, Gökhan Tepe ve Melek Mosso’dan oluşan kadrosuyla muhteşem performanslarına sahne olan 57. Uluslararası Tekirdağ Kiraz Festivali, şehre unutulmayacak bir deneyim yaşattı.

Coşkuyla geçen etkinliğin ilk günü Fatma Turgut ve Ferhat Göçer konserleri ile tamamlanırken festivalin ikinci günü, Mustafa Ceceli ve Funda Arar sahne aldı. Sevenlerine doyumsuz anlar yaşatan sanatçılara festivalin kapanışında ise Gökhan Tepe ve Melek Mosso eşlik etti.

Her yıl geleneksel olarak haziran ayında yapılan Uluslararası Tekirdağ Kiraz Festivali, konserlerin dışında kortejler, sergiler, gösteriler, fener alayları, kiraz yarışmaları ve yelken yarışmaları olmak üzere birbirinden keyifli etkinlikler ile kutlanıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"57. Uluslararası Tekirdağ Kiraz Festivali" başladı http://mail.gazetebirlik.com/haber/57-uluslararasi-tekirdag-kiraz-festivali-basladi-7165/

Süleymanpaşa Belediyesince Naip Mahallesi'nde düzenlenen festivalin açılışında konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, bunun önemli bir kültürel etkinlik olduğunu söyledi.

Festivalin 57 yıldır devam ettiğini belirten Hacıoğlu, şöyle konuştu:

"Kiraz festivali 2021'de Müdürlüğümüzce Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne eklendi. Trakya Kalkınma Ajansı ve ilgili kurumlarla kirazın coğrafi işaret alma çalışmaları devam ediyor. Bu festival hem halkımızın birleşmesi hem de ilimize turist gelmesi açısından çok önemli. Geçen yıl 2,5 milyon insan sadece festival için ilimize geldi. İnşallah sayı bu sene 3 milyonu geçer ve ilimize katma değer kadar."

Festivale 3 milyonun üzerinde ziyaretçinin gelmesi bekleniyor

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel ise kiraz festivalinin kentin markası haline geldiğini ifade etti.

Her zaman kente en iyi şekilde hizmet etmeye çalıştıklarını dile getiren Yüksel, "Tekirdağ ismine yakışacak boyutta, herkesi kucaklayan, hangi siyasi görüş olursa olsun herkesi kendinden bilen, yurt içi ve dışındaki bütün komşularını davet eden bir organizasyona imza atmaya çalıştık. Geçen yıl Cumhuriyet tarihinin en kalabalık olduğu, emniyet verilerine göre sahilde aynı anda 300 bin kişinin ağırlandığı, toplamda 2,5 milyon kişinin kentte ağırlandığı devasa bir organizasyona imza attık." dedi.

Yüksel, festivale yurt içi ve dışından gelecek çok sayıda ziyaretçinin kentin ekonomisine de katkı sağlayacağını aktardı.

Herkese hitap eden etkinliklerin yapılacağı festivalin 4 gün süreceğini belirten Yüksel, şunları kaydetti:

"3 milyonun üzerinde ziyaretçinin ağırlanacağı bir festival gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu festivalle elbette eğleniyoruz, kirazımızı tanıtıyoruz, esnafımızın gelirini artıracak faaliyetler yapıyoruz ama festivalin büyük bir özelliği daha var. Festival, Gazi Mustafa Kemal'in bize emanet ettiği bu toprakları en iyi şekilde tanıtmanın yanında, onun bize verdiği birlik ve beraberlik öğüdünü, herkesi kucaklaması gereken Trakya insanının, insanları nasıl kucakladığını gösteren büyük bir organizasyon."

Halk oyunları ekibinin gösteri sunduğu programda, katılımcılara kiraz ikram edildi.

Festivalde ilk gün Hüseyin Pehlivan Yağlı Güreşleri yapılacak, Türk Hava Kuvvetleri akrobasi timi SOLOTÜRK gösteri uçuşu gerçekleştirecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da, "31 Mayıs Dünya Tütünsüzlük Günü"nde sokakta izmarit topladılar http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-31-mayis-dunya-tutunsuzluk-gununde-sokakta-izmarit-topladilar-2322/

Tekirdağ Sağlık Müdürlüğü "31 Mayıs Dünya Tütünsüzlük Günü" kapsamında bir alışveriş merkezinde sigaranın zararlarının anlatıldığı stant kurdu, burada sigara kullanan vatandaşlara tütün kullanımın zararları anlatıldı, vatandaşlara alışkanlıklarından vazgeçmeleri yönünde telkinde bulunuldu.

Ayrıca sigara kullanma alışkanlığını terk eden 21 kişiye belgeleri takdim edildi.

Aralarında İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, Yeşilay Tekirdağ Şube Başkanı Zafer Soykırlı ve sağlık personellerinin bulunduğu grup alışveriş merkezi etrafındaki sigara izmaritlerini topladı.

Toplanan 700'e yakın izmarit çöpe atıldı.

İl Sağlık Müdürü Kalkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, devlet hastanelerinde bulunan sigarayı bırakma polikliniklerine başvuran hastaların yüzde 35'inin alışkanlığından vazgeçtiğini söyledi.

Herkesin hem tütün bağımlılığıyla hem de izmaritlerin yarattığı çevre kirliliğiyle mücadele etmesi gerektiğinin altını çizen Kalkan, "Suyumuzu, toprağımızı, havamızı zehirliyoruz. Bütün bu izmaritleri içtiğimiz her yere atarak, bu zararı artırıyoruz. Bunlara bir dur demeliyiz. Özellikle hastane önlerinde vatandaşlarımızın sigara içmemeleri ve bu kadar yayılma özgürlüğümüzün olmadığını düşünüyorum. Özgürlük bir başkasına zarar vermeye başladığımız yerde özgürlük değildir." diye konuştu.

Sigara içme alışkanlığından kurtulan gümrük memuru Murat Özdemir de 10 yılı aşkın sigara kullandığını ancak aldığı destek sayesinde 3 aydır tütün kullanmadığını belirtti.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da "Türk Mutfağı Haftası" etkinliğinde tescilli lezzetler katılımcılara ikram edildi http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-turk-mutfagi-haftasi-etkinliginde-tescilli-lezzetler-katilimcilara-ikram-edildi-8910/

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde kutlanan "Türk Mutfağı Haftası" çerçevesinde, Tekirdağ Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen etkinlik, Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi'nde başladı.

Etkinlik kapsamında düzenlenen "Tekirdağ Gastronomisi" panelinde Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Dr. Öğr. Üyesi Hamide Salha katılımcılara Türk mutfağı, yemekler ve gastronomi turizmi hakkında bilgi verdi.

Vali Vekili Kaan Peker stantları gezerek yöresel yiyecekler hakkında bilgi aldı.

Katılımcılara mücver, tepsi böreği, düğün çorbası, Çerkezmüsellim Pabuç köftesi, Velimeşe bozası, Tekirdağ köftesi, Hayrabolu tatlısı ile peynir helvası ikram edildi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu da, gazetecilere yaptığı konuşmada, hafta kapsamında sürdürülebilir, geleneksel, hijyeni ön plana alan geri dönüşümü düşünen ve coğrafi işaretli ürünleri ön plana çıkarmak istediklerini söyledi.

Tekirdağ'da coğrafi işaretli ürün sayısının 9'a ulaştığını anımsatan Hacıoğlu, coğrafi işaret alan ürünlerin 8'inin gastronomiyle alakalı olduğunu belirtti.

Hacıoğlu, coğrafi işaret alacak 4 ürünün daha sırada olduğunu belirterek "Amacımız bu coğrafi gastronomi unsurlarını Türkiye'ye ve dünya geneline tanıtmak. Tekirdağ'ın İstanbul'a çok yakın olması özellikle hafta sonları ciddi ilgi getiriyor. Tekirdağ gelen insanların harcamalarında en önemli miktarı gastronomi unsurları oluşturuyor."diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da sağanak etkili oluyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-saganak-etkili-oluyor-3490/

Kentte sabah başlayan ve zaman zaman etkisini artıran yağmur nedeniyle bazı yollarda su birikintisi oluştu.

Hükümet, Muratlı ve Namık Kemal caddelerinde sağanak dolayısıyla trafik aksadı.

Yağışa hazırlıksız yakalanan bazı vatandaşlar, ıslanmamak için bina girişleri ve otobüs duraklarına sığındı.

Hava sıcaklığının 16 derece ölçüldüğü kentte, yağışın yarın akşama kadar aralıklarla sürmesi bekleniyor.

Sağanak zaman zaman ilçelerde de etkisini gösteriyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da ahşap fabrikasının fırın bacasında çıkan yangın söndürüldü http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-ahsap-fabrikasinin-firin-bacasinda-cikan-yangin-sonduruldu-907/

Tekirdağ'da, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'ndeki ahşap fabrikasının fırın bacasında çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü.

Fabrikanın fırın bacasında henüz belirlenemeyen nedenden dolayı yangın çıktı.

Haber verilmesi üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi.

Yangın, ekiplerin müdahalesiyle söndürüldü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da poyraz deniz ulaşımını olumsuz etkiliyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-poyraz-deniz-ulasimini-olumsuz-etkiliyor-8331/

Hızı zaman zaman 40 kilometreye ulaşan poyraz nedeniyle yerli ve yabancı bandıralı 14 şilep ve tanker Tekirdağ açıklarına demirledi.

Poyraz, balıkçıları da olumsuz etkiledi

Şiddetli rüzgar nedeniyle 12 metrenin altındaki küçük tekne balıkçıları bugün denize açılamadı.

Tekirdağ Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Pehlivanoğlu yaptığı açıklamada rüzgarın öğleden sonra etkisini artırarak sert estiğini, poyrazın etkisini kaybeden kadar balıkçıların limanda ağ onarım mesaisi yapacağını söyledi.

Hava sıcaklığının 17 derece ölçüldüğü kentte poyrazın yarın da etkili olması bekleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da çiçek açan kanola bitkisi tarlaları sarıya boyadı http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-cicek-acan-kanola-bitkisi-tarlalari-sariya-boyadi-tekirdagda-cicek-acan-kanola-bitkisiyle-sariya-burunun-tarlalar-fotografcilar-tarafindan-dogal-studyo-olarak-kullaniliyor-6952/

Baharın gelişiyle çiçek açan kanolalar, görenleri kendine hayran bırakıyor.

Kanola tarlaları fotoğraf tutkunları için de doğal stüdyo oldu.

Kentte yaşayan vatandaşlar kanola tarlarında durup fotoğraf çekiliyor.

Kanola, son yıllarda artan ekim alanıyla da çiftçilerin tercih ettiği alternatif ürünler arasında yer alıyor.

Hayrabolu Önder Çiftçi Derneği Başkanı Mehmet Çıkrıkçılı, AA muhabirine, bu yıl ilçede 10 bin dekar alanda yağlık kanola bitkisi ekildiğini söyledi.

Çıkrıkçılı, kanola yağının pazarlamasının dernek tarafından yapılacağını kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da "Süleymanpaşa Millet Bahçesi" çalışmalarında sona gelindi http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-suleymanpasa-millet-bahcesi-calismalarinda-sona-gelindi-1348/

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2021 yılında başlayan çalışmaların neredeyse tamamlandığını söyledi.

Kente önemli bir yatırım kazandırdıklarını belirten Yüksel, "Yemyeşil binlerce ağacın içerisinde çocuklar için oyun parkları, gençlere spor sahaları ve büyüklerin kafeteryalarda oturabilecekleri, gerekirse denize girilebilecek çok güzel bir alanımız oldu." dedi.

Yüksel, bahçenin açılış tarihini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un belirleyeceğini ifade etti.

"Devasa ve kalıcı bir eser oldu"

Türkiye'nin en güzel millet bahçelerinden birinin Tekirdağ'da olacağını anlatan Yüksel, "Millet Bahçesi önünde, denizden geçen 'Kral Yolu' sayesinde önümüzde küçük havuz gibi alanımız da var. Kıymetli ve güzel bir yer oldu. Burası ciddi bir çalışmanın eseri. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Milli Savunma Bakanımız, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız ve TBMM Başkanımız konuyu bizzat takip ettiler. Milletvekillerimiz destek verdi. El birliğiyle yapılan devasa ve kalıcı bir eser oldu." diye konuştu.

Yüksel, Millet Bahçesi'nin ikinci etabının da gelecek dönemde Malkara ilçesi ile Altınova Mahallesi arasında yapılacağını aktardı.

Güzel eserlerin istikrarla olacağını dile getiren Yüksel, "İdarenizde istikrar varsa, çalışma azminizi kaybetmiyorsanız, bazı şeyler çok hızlı yürüyebiliyor. Süleymanpaşa'nın nefes alacağı bir yere ihtiyacı vardı. Millet Bahçesi şehrin hava alabileceği çok büyük yatırım oldu. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, şehrimiz ve hemşehrilerimiz adına teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hayvanseverler evcil hayvanlarıyla ilgili bilgilere "Tarım Cebimde" uygulamasından ulaşabiliyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/hayvanseverler-evcil-hayvanlariyla-ilgili-bilgilere-tarim-cebimde-uygulamasindan-ulasabiliyor-2145/

Tarım ve Orman Bakanlığının, tarımsal üretimle ilgili iş ve işlemlerin, cep telefonu üzerinden tek tuşla yapılabilmesine imkan sağlayan "Tarım Cebimde" mobil uygulamasına "Evcil hayvan" modülü eklemesi hayvanseverlere büyük kolaylık sağladı.

Modül üzerinden kullanıcılar, evcil hayvanlarının veterinerleri tarafından işlenmiş aşılar dahil tüm bilgilere erişebiliyor, mikroçipli ev hayvanı kaybolan kullanıcılar da kayıp bildiriminde bulunabiliyor.

Tekirdağ'da faaliyet gösteren Bir Umut Hayvanları Koruma Derneği Şahin Tekin, AA muhabirine "Tarım Cebimde" mobil uygulamasının önemli bir ihtiyacını karşıladığını söyledi.

Uygulamayı ilk andan itibaren kullanmaya başladığını anlatan Tekin, zamanla hayvansever vatandaşların da uygulamayı sıklıkla kullanmaya başlayacağını belirtti.

Uzun zamandır istedikleri bir uygulamanın hayata geçirildiğini vurgulayan Tekin, şöyle konuştu:

"Aradığımız bir uygulamaydı. Kırsalda ve sokak aralarında sahipsiz sokak hayvanları kayıt altına alındı. Sahiplenilen hayvanlar sokağa atıldığında kimlerin bıraktığı bilinmiyordu. Bakanlık tarafından böyle bir projenin uygulanması ve uygulamanın yapılması bizleri çok sevindirdi. En büyük ihtiyaçlardan biriydi."

Uygulamanın hayvanseverlere kolaylık sağladığını belirten Tekin, "Vatandaşlar çip ve pasaport konularında bizleri arıyordu. İş ve işlemlerin nasıl yapıldığı konusunda bilgi alıyorlardı. En azından bundan sonra vatandaşlar uygulamadan yapmak istedikleri işlemleri yapabilecek."diye konuştu.

Hayvansever Elif Kurtulmuş da uygulamayı son derece faydalı ve güzel bulduğunu belirtti.

Uygulamanın evcil hayvanı olan vatandaşlara birçok konuda kolaylık sağladığını aktaran Kurtulmuş, emeği geçen herkese teşekkür etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da sağanak etkili oluyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-saganak-etkili-oluyor-1545/

Kentte akşam üzeri başlayan ve zaman zaman etkisini artıran yağmur nedeniyle bazı yollarda su birikintisi oluştu.

Hükümet, Muratlı ve Namık Kemal caddelerinde sağanak dolayısıyla zaman zaman trafik aksadı.

Yağışa hazırlıksız yakalanan bazı vatandaşlar, ıslanmamak için bina girişleri ve otobüs duraklarına sığındı.

Hava sıcaklığının 13 derece ölçüldüğü kentte yağışın yarın akşama kadar aralıklarla sürmesi bekleniyor.

Sağanak zaman zaman ilçelerde de etkisini gösteriyor.

Şarköy ilçesinde de öğleden sonra başlayan kısa süreli dolu, yerini sağanağa bıraktı. İlçe genelinde yağış nedeniyle herhangi bir sıkıntı yaşanmadı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi camileriyle de ön plana çıkıyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdag-dogal-guzelliklerinin-yani-sira-tarihi-camileriyle-de-on-plana-cikiyor-3722/

Tekirdağ, Uçmakdere, Şarköy ve Marmaraereğlisi gibi turistik yerlerinin yanı sıra yüzyıllar önce inşa edilen camileriyle de yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği yerler arasında yer alıyor.

Kanuni Sultan Süleyman'ın damadı Rüstem Paşa tarafından denize hakim bir tepede 1547-1553 yıllarında Mimar Sinan'a yaptırılan Rüstem Paşa Camisi, tek şerefeli minaresi, 5 sütunlu şadırvanı, geometrik motiflerle bezenmiş kapı ve pencereleriyle dikkati çekiyor.

Saray ilçesinde Sadrazam Ayas Mehmet Paşa tarafından 1539'da yaptırılan Ayaspaşa Camisi ise Osmanlı'yı yansıtan mimarisi, tarihi ve taş kaide üzerinde yükselen minaresiyle ön plana çıkıyor.

523 yıllık Mirliva Hüseyin Paşa Camisi ve 14. yüzyıl yapısı Güzelköy Camisi de ziyaretçilerini geçmişe götürüyor.

En çok ilgiyi Rüstem Paşa Camisi görüyor

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, AA muhabirine, Tekirdağ'ın, Osmanlı'nın fethettiği ilk yerlerden olduğunu söyledi.

Doğa ve tarih turizmi için her yıl çok sayıda ziyaretçinin kente geldiğini anlatan Hacıoğlu, "Tekirdağ'ın fethinden bugüne kadar geçen sürede Osmanlı'nın ilk dönem ve son dönem eserleri ile Cumhuriyet dönemine kadar birçok camimiz mevcut. Adımınızı attığınız yerde 1400'lü yıllara ait camiler, yükselme dönemi camileri görülüyor. Bunların yanı sıra Hayrabolu ve Çorlu ilçelerinde 2 selatin camisi var." dedi.

Hacıoğlu, 1357 yılında Süleymanpaşa tarafından fethedilen Tekirdağ'ın her noktasında Osmanlı'nın damgasını, mührünü vurduğu camiler olduğunu dile getirdi.

Kentte en çok ilgi çeken caminin Mimar Sinan'ın ustalık eserleri arasında yer alan Rüstem Paşa Camisi olduğunu aktaran Hacıoğlu, şunları kaydetti:

"Cami kapısından kubbesine, hatta bahçesindeki şadırvanına kadar çok ilgi çekiyor. İstanbul'dan insanlar günü birlik buraya gelerek gündüz tarihi camileri gezip akşam da iftarını yapıp dönüyor. Bu ziyaretler aslında biraz da gastronomi üzerine oluyor. Buraya gelenler yöresel lezzetlerin tadına bakabiliyor."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da 5 bin kişi birlikte iftar yaptı http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-5-bin-kisi-birlikte-iftar-yapti-1512/

Kapaklı Belediyesince "Gönül Sofralarında Buluşuyoruz" adlı iftar programı düzenlendi.

İlçenin en işlek yerlerinden Pınar Bulvarı'nda kurulan 5 bin kişilik iftar sofrasına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, programda yaptığı konuşmada, vatandaşlara ilgi ve katılımlarından dolayı teşekkür etti.

Ezanın okunması ile beraber caddeyi dolduran binlerce kişi iftar yaptı.

İftarın ardından İbrahim Sadri şiir dinletisi sundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da çarpışan iki otomobilin sürücüleri yaralandı http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-carpisan-iki-otomobilin-suruculeri-yaralandi-2514/

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesindeki trafik kazasında 2 kişi yaralandı.

Mustafa Kalfaoğlu idaresindeki 59 PM 658 plakalı otomobil ile Hüseyin Özsoy yönetimindeki 59 ABH 842 plakalı araç, Zafer Mahallesi yakınlarında çarpıştı.

Yaralanan sürücüler, sağlık ekiplerince Çorlu Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Bu arada sağlık ekiplerinin kaza yerine geç geldiğini iddia eden çevredekiler, duruma tepki gösterdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da depremzedeler yararına el sanatları ve resim sergisi açıldı http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-depremzedeler-yararina-el-sanatlari-ve-resim-sergisi-acildi-820/

Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi'nde "sanatın içinde kendime yolculuk" temasıyla açılan sergide yağlı boya, sulu boya, ahşap ve kağıt rölyef, ebru, doğal taş, resim ve dekoratif ürünlerden oluşan 80 çalışma yer aldı.

Gelengül Filiz, gazetecilere, sergiden elde edeceği geliri depremzede ailelere bağışlayacağını söyledi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ülkenin kötü günler geçirdiğini vurgulayan Filiz, "Her şehirde bir sergi açıyorum. Çanakkale, İzmir, Eskişehir, Bursa ve Tekirdağ'dayım. Bu sergimin tüm gelirini yaşadığımız vahim durum dolayısıyla depremzede ailelere destek için kullanmaya karar verdim. Tüm geliri depremzede ailelere bağışlayacağım." dedi.

Filiz'in tüm sanatseverleri davet ettiği sergi, 9 Nisan'a kadar gezilebilir.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da depremzedeler yararına el sanatları ve resim sergisi açıldı http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-depremzedeler-yararina-el-sanatlari-ve-resim-sergisi-acildi-4560/

Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi'nde "sanatın içinde kendime yolculuk" temasıyla açılan sergide yağlı boya, sulu boya, ahşap ve kağıt rölyef, ebru, doğal taş, resim ve dekoratif ürünlerden oluşan 80 çalışma yer aldı.

Gelengül Filiz, gazetecilere, sergiden elde edeceği geliri depremzede ailelere bağışlayacağını söyledi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ülkenin kötü günler geçirdiğini vurgulayan Filiz, "Her şehirde bir sergi açıyorum. Çanakkale, İzmir, Eskişehir, Bursa ve Tekirdağ'dayım. Bu sergimin tüm gelirini yaşadığımız vahim durum dolayısıyla depremzede ailelere destek için kullanmaya karar verdim. Tüm geliri depremzede ailelere bağışlayacağım." dedi.

Filiz'in tüm sanatseverleri davet ettiği sergi, 9 Nisan'a kadar gezilebilir.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da 5 bin 30 kişi depremlerin ardından koruyucu aile olmak için başvurdu http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-5-bin-30-kisi-depremlerin-ardindan-koruyucu-aile-olmak-icin-basvurdu-1415/

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, depremlerin ardından koruyucu aile başvuruları arttı.

Tekirdağ'da 5 bin 30 kişi koruyucu aile, bin 248 kişi ise evlat edinmek üzere başvurdu.

Başvuruda bulunan kişilere koruyucu aile hakkında bilgi verildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ Şehir Hastanesi 651 deprem izolatörleriyle güven veriyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdag-sehir-hastanesi-651-deprem-izolatorleriyle-guven-veriyor-6345/

Teknolojik altyapısı, 158 bin metrekare kapalı alana sahip, nitelikli yatak kapasitesi ile şehir hastanesi yurt içi ve yurt dışından çok sayıda hastaya sağlık hizmeti vermeye devam ediyor.

Tekirdağ Şehir Hastanesi Başhekimi Lütfi Çağatay Onar, hastanenin sağlık hizmetlerinin yanı sıra güven veren inşasıyla da öne çıktığını ifade ederek izolatörlerin depremden gelen sismik dalgaları çözümleyerek, yapılara zarar vermeyecek hale getirdiğini söyledi.

"651 sismik izolasyon bulunuyor"
Yapılarda izolatörlerin kullanılmasının sarsıntıların azaltması noktasında çok faydalı olduğunu ifade eden Onar, şöyle konuştu:

"Sağlık hizmetinin afet anında devam ettirilebiliyor olması modern sağlık tesisleri açısından çok önemli. Bunun da en temel unsurlarından bir tanesi enerji ikamesi idamesiyle beraber sismik izolatörler. Tekirdağ Şehir Hastanesi'nde 651 sismik izolasyon bulunmakta. Bu sismik izolatörlerin büyüklüğü, kolonun büyüklüğüne göre değişmekte. Tabii binaya mukavemet sağlamak, korumak için binayı afette aynı zamanda elastik kılmak da söz konusu. Yani afet esnasında taşıyıcı elemanlarınızın zarar görmemesi için bu sismik izolatörlerin aktif olarak rol oynaması çok gerekli."

Onar, izolatörlerin binaya esneme payı bıraktığının altını çizdi.

Afet anlarında hastanelerin görevlerini yerine getirmesi gerektiğine vurgu yapan Onar, şöyle sürdürdü:

"Büyük depremlerde dahi devam eden cerrahi işlemlerin devamlılığının sağlanması ancak bu sismik izolatörlerle mümkün. Bazı bölgelerinden binaya temelin zarar vermemesi ya da temeldeki taşıyıcı unsurların zarar vermemesi ancak bu sismik izolatör ile mümkün. Binanın temel ağırlığı temeldeki kolonların üzerine bu izolatörler vasıtasıyla tutturuluyor ve binanın afet anında hareket kabiliyeti kazanmasıyla beraber kendi kendine zarar vermesine engel oluyor ve çöküşleri büyük oranda engelliyor."

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da küçük tekne balıkçıları karides avlamaya hazırlanıyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-kucuk-tekne-balikcilari-karides-avlamaya-hazirlaniyor-1115/

Karides, dil ve pisi balığı avcılığının ocak ayında yasaklanmasının ardından küçük tekne balıkçıları, teknelerinin bakımını yaptı ve zarar görmüş ağlarını onardı. Balıkçılar, 1 Şubat'ta yasağın sona ermesinin ardından karides avcılığı için denize açılacak.

Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Pehlivanoğlu, AA muhabirine, balıkçıların yeniden nasiplerini aramak için gün saydığını söyledi.

Balıkçıların ağlarına takılacak karideslerin yüzleri güldüreceğini ifade eden Pehlivanoğlu, "12 metrenin altında olan teknelerimiz ocak ayında yasağa girmişti. Yasak boyunca arkadaşlarımız tekne ve ağ bakımlarını tamamladı. Şubat ayında yeniden bismillah diyerek karides avcılığına devam edecekler. Sezonun sona ereceği 15 Nisan'a kadar balıkçılar nasiplerini arayacak. Karidesin yanı sıra mezgit, dil balığı ve tekir de olacaktır diye bekliyoruz. İnşallah vatandaşlarımı uygun fiyata taze balık yiyecektir." dedi.

Balıkçı Önder Dedeler de sezon sona erene kadar bereketli bir avcılık olmasını ümit ettiklerini dile getirdi.

Hava şartları izin verdiği sürece nasiplerini aramaya devam edeceklerini belirten Dedeler, "Karides avcılığı da yasaktı. Yasak bir kaç güne bitiyor. Yeniden karides için avlanmaya başlayacağız. Karides olursa küçük tekne balıkçılarının yüzü güler. Herkes ekmek parası için denize açılıyor. Kıyıya balıkla dönmemiz hem bizi hem de vatandaşları sevindirir." diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da lodos etkisini sürdürüyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-lodos-etkisini-surduruyor-5519/

Yerli ve yabancı bandıralı 9 şilep ve tanker, hızı zaman zaman saatte 50 kilometreye ulaşan lodos nedeniyle 5 gündür Tekirdağ limanı ve sahilinde bekliyor.

Lodos, balıkçıları da olumsuz etkiliyor.

Rüzgar nedeniyle denize açılamayan balıkçılar, limanda ağlarını onarıyor.

Hava sıcaklığının 15 derece ölçüldüğü kentte, lodosun gün boyunca etkili olması bekleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da peynir fabrikasında gazdan etkilenen 16 işçi hastaneye kaldırıldı http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-peynir-fabrikasinda-gazdan-etkilenen-16-isci-hastaneye-kaldirildi-2827/

Malkara Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren bir fabrikada, bakterileri önlemek için sıkılan gazdan bazı işçiler etkilendi.

Yetkililerin haber vermesi üzerine fabrikaya 112 Acil Servis ekipleri sevk edildi.

Gazdan etkilenen 16 işçi Malkara Devlet Hastanesi'ne sevk edildi.

Tedavileri devam eden işçilerin sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da Bıyıkali Göleti'nin su seviyesi kuraklığa bağlı düştü http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-biyikali-goletinin-su-seviyesi-kurakliga-bagli-dustu-9538/

Bıyıkali, Osmanlı ve Banarlı Mahallesi Sulama Kooperatifi Başkanı Hasan Önbey, AA muhabirine tarımsal sulama ihtiyacının da karşılandığı gölette su seviyesinin ilk kez bu kadar düştüğünü söyledi.

Kar yağışı ve yağmurların ardından su seviyenin yükselmesini beklediklerini ifade eden Önbey "Bu sene yağmur çok az olduğu için sular iyice çekildi. Kış mevsimindeyiz ama kar yağışı da olmadı. Kar yağışı bölgemiz ve çiftçiler için çok önemli. Yağmur, kar olmazsa göletteki su önemli oranda çekilecek. İnşallah güzel yağmur olur da yine gölet eski sevilere gelir." diye konuştu.

Gölde olta balıkçılığı yapan Mehmet Garip, daha önce suyun bu kadar çekildiğini görmediklerini ifade etti.

Yağış olmadığı için su seviyesinin her geçen gün düştüğünü belirten Garip, "Yazın bunun 10 misli su vardı. Şu anda neredeyse su yok gibi bir şey. Haftada bir kere buraya geliyoruz, her geldiğimizde su yarım metre aşağı iniyor." bilgisini verdi.

Olta balıkçısı Şaban Özgür ise su seviyesinin azalmasının balıkçılığı da etkilediğini dile getirdi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'daki "sahte doktor" soruşturmasında hazırlanan iddianame kabul edildi http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagdaki-sahte-doktor-sorusturmasinda-hazirlanan-iddianame-kabul-edildi-5995/

Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcılığınca Özkiraz hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı.

Özkiraz'ın, "Resmi ve özel belgede sahtecilik" ile yetkisiz hekimlik suçlarını düzenleyen "1219 sayılı Kanun'a muhalefet" suçlarından yargılanmasının talep edildiği iddianame, Çerkezköy Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Özkiraz için "1219 sayılı Kanun'a muhalefet" suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar, "özel belgede sahtecilik" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar, "resmi belgede sahtecilik" suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar hapis talep edildi.

Olay
Çerkezköy Devlet Hastanesi yetkilileri, hastanede uzman bir doktorun yanında yaklaşık 4 aydır gözlemci asistan olarak bulunan zanlı hakkında suç duyurusunda bulunmuş, yapılan araştırmada diplomalarının sahte olduğu anlaşılan ve polis ekiplerince gözaltına alınan şüpheli, çıkarıldığı hakimlikçe 25 Kasım'da tutuklanmıştı.

Sağlık Bakanlığı, olayla ilgili soruşturma başlatmış ve müfettiş atamıştı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da lodos nedeniyle sahilde kırmızı yosun birikti http://mail.gazetebirlik.com/haber/-tekirdagda-lodos-nedeniyle-sahilde-kirmizi-yosun-birikti-2069/

Kentte dün etkili olan kuvvetli rüzgarla oluşan dalgalar, kıyıya yosun ve bazı atıklar sürükledi.

Sahildeki bazı alanlarda kırmızı yosun birikti.

 

Tekirdağ Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Pehlivanoğlu, AA muhabirine, yosunları görenlerin şaşırdığını söyledi.

Yosunların kirlilikten kaynaklandığını düşünenler olduğunu aktaran Pehlivanoğlu, "Son zamanlarda sert lodos estiği için denizdeki yosunlar kıyıya vurdu. Bunlar herhangi bir kirlilikten dolayı olmadı. Bir süre sonra bunlar ya kendiliğinden gider ya da belediye ekiplerince temizlenir." diye konuştu.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da kreşte şiddet iddiası üzerine soruşturma başlatıldı http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-kreste-siddet-iddiasi-uzerine-sorusturma-baslatildi-166/

İddiaya göre, ağustos ayında çocuğunun evde oyuncak bebeği kollarını arkaya bağlayarak uyutmasını garipseyen anne nedenini sorguladı.

Çocuğun kreşte uyumayan çocukların bu şekilde uyutulduğunu ifade etmesi üzerine veli, diğer çocukların aileleriyle görüştü.

Diğer velilerin de çocuklarından bu tarz dönüşler alması sonrası aileler Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcılığına başvurdu.

İki öğretmen hakkında soruşturma başlatılmasının ardından kreşteki güvenlik kameralarına el konuldu.

Olayla ilgili başlatılan adli ve idari soruşturma sürüyor.

Kreş ve bakımevinin yönetiminden açıklama

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) yönetiminden yapılan açıklamada, Özel ÇOSB Kreş ve Gündüz Bakımevi ile ilgili basında yer alan görüntüler ve konunun yargıya intikal ettirildiği belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bölge Müdürlüğümüz tarafından söz konusu çalışanların ve idarecilerin işine son verilerek idari tahkikata başlanmış olup, tahkikat devam etmektedir.
Kreşimizdeki diğer çocuklarımızın ve velilerimizin etkilenmemesi için büyük bir titizlikle üzerinde durduğumuz konuyla ilgili kişiler hakkında idari gerekli işlemlerin yapılacağını ve yargılama sürecinin takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız."

Veliler çocuklarını kreşten almaya başladı

Şiddet görüntülerinin medyada yer alması sonrası velilerin çocuklarını kreşten alıp götürdüğü gözlendi.

Velilerden Melek İde, gazetecilere yaptığı açıklamada, olayın yaz aylarında gerçekleştiğini söyledi.

Yaşanan olaylar nedeniyle çocuğunun psikolojik tedavi gördüğünü anlatan İde, şunları kaydetti:

"Çocuğumla konuştuğumda 'ben okula girmek istemiyorum' dedi. Niye diye sorduğumda 'öğretmenim beni tuvalette itekledi' dedi. Ondan sonra ben öğretmeni aradım. 'Benim çocuğum böyle bir problem yaşamış birlikte bu problemi çözün' dedim. Tek söylemiş olduğum buydu. Ondan sonra çocuğu ikna edip okula getirdim, bana 15 gün sonra kendi öğretmeni bir geri dönüş yaptı. 'Çocuğunuz 15 gündür tuvaletini altına yapıyor.' dedi. İç çamaşırını çöpe attığı için ben fark etmedim bu durumu. '15 gün ara verin' dendi. 15 günün sonunda M. hanımla yaşamış olduğu sıkıntıdan bahsettim. Hiçbir şekilde bana M. hanımın adının geçtiği bir cümle kullanılmadı. '15 gün ara verin' dendi. Ondan sonra ben çocuğumu okuldan aldım. Müdürle de aynı şekilde konuştum. Gerekli her yere şikayetimi yapacağımı söyledim. 'Siz istediğiniz yere şikayetinizi yapabilirsiniz' dedi. Çocuk büroya gittim, sonra dava açtım."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da küçük tekne balıkçıları kıyıya karidesle dönüyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-kucuk-tekne-balikcilari-kiyiya-karidesle-donuyor-6453/

Denize açılan balıkçılar, ağlarına takılan karideslerle limana dönüyor.

Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Pehlivanoğlu, AA muhabirine, balıkçıların yüzünün karidesle güldüğünü söyledi.

Denizde bir haftadır sert rüzgarların etkili olduğunu anlatan Pehlivanoğlu, "Bir haftadır sert hava nedeniyle balıkçılar kıyıda bekliyordu. Havanın düzelmesiyle açıldık. Çok şükür karides çıkıyor. Balıkçılar kıyıya karidesle dönmeye başladı. Bu sene balıkçılar için bereketli geçiyor. Havaların da soğumasıyla karidesin ardından çinekop, istavrit ve hamsi olmasını bekliyoruz." dedi.

Balıkçı Şükrü Ozan Dedeler, bundan sonra karidesin bol bol ağlara takılmasın beklediklerini dile getirdi.

Palamudun ardından küçük balık çeşitlerinin arttığını belirten Dedeler, "Son zamanlarda lodos ve poyraz balıkçıların avlanmasını güçleştirdi. Denize açılmaya başlayan küçük tekne balıkçıları kıyıya karidesle döndü. Balıkçının yüzü karidesle gülmeye devam edecek. İnşallah vatandaşlar da taze ve ucuz balık yemeye devam eder." diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da "özel çocuklar" yüzme yarışmasına katıldı http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-ozel-cocuklar-yuzme-yarismasina-katildi-4142/

İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü ile Süleymanpaşa Belediyesi işbirliğinde "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" dolayısıyla Tekirdağ Olimpik Yüzme Havuzu'nda yüzme yarışması düzenlendi.

Yarışmaya katılan 25 özel çocuk, kulaç atarak dereceye girmeye çalıştı.

 

Çocuklar havuzda birbiriyle yarışırken aileleri de kenarda heyecanla onları takip etti.

İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü yüzme antrenörü Anıl Bulut, yüzmenin özel çocuklara çok iyi geldiğini söyledi.

Ailelerin engelli çocuklarını her zaman hayatın içinde tutması gerektiğini belirten Bulut, "Çocuklar için bu anlamlı günde bir etkinlik yapmak istedik. İlk defa yarışmaya katılanlar da oldu ama çocuklar çok eğlendi. Aileler de çocuklar da gayet mutlu oldu. Bu tür yarışmalar çocukları mutlu ediyor, özgüvenlerini artırıyor. " dedi.

Sebile Özkaya da oğlunun yüzmeyle tanıştıktan sonra daha mutlu olduğunu, etkinliğin kendileri ve çocukları için güzel geçtiğini ifade etti.

Yarışmanın sonunda dereceye giren çocuklara madalya verildi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da poyraz deniz ulaşımını olumsuz etkiliyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/-tekirdagda-poyraz-deniz-ulasimini-olumsuz-etkiliyor-197/

Hızı zaman zaman 40 kilometreye ulaşan poyraz nedeniyle yerli ve yabancı bandıralı 10 şilep ile tanker, Tekirdağ açıklarında bekliyor.

Poyraz, balıkçıları da olumsuz etkiledi. Şiddetli rüzgar nedeniyle balıkçılar bugün de denize açılamadı.

Tekirdağ Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Pehlivanoğlu, lodosun ardından poyrazın balıkçılara zorunlu paydos ettirdiğini, hava normale döndükten sonra balıkçıların denize çıkacağını söyledi.

Hava sıcaklığının 13 derece ölçüldüğü kentte poyrazın gün boyunca etkili olması bekleniyor.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağlı hayvansever "Duman" adlı ördeğini yanından ayırmıyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagli-hayvansever-duman-adli-ordegini-yanindan-ayirmiyor-1613/

Ayten, yaklaşık 5 ay önce torununun aldığı ve daha sonra büyüyünce kendisine hediye ettiği ördeğe "Duman" ismini verdi.

Evde baktıkları ördek, bir süre sonra dışarı çıkan Ayten'i takip etmeye başladı. Önceleri sadece mahallede birlikte dolaşan Ayten ve ördek Duman, artık çarşı pazar birlikte geziyor.

Ayten'i takip eden Duman'ı gören vatandaşlar ise ikilinin dostluğuna şaşırıyor.

 

Ayten, gazetecilere, torununun hediyesi olarak aldığı ördeğe gözü gibi baktığını ve onu yanından ayırmadığını söyledi.

Ördeğin kendisine çok alıştığını, çarşı pazar her yere ördeği ile gittiğini anlatan Ayten, her gün birlikte gezdiği ördeği eliyle beslediğini dile getirdi.

Yavruyken aldığı ördeğin 5 aylık olduğunu aktaran Ayten, şöyle konuştu:

"Devamlı beraberiz, kendi elimle besliyorum. Elimden yedirdim, elimde büyüdü. Onun için şu anda benimle beraber, istediğim yere gideriz. Gezmediğimiz zaman zaten kesinlikle rahat durmaz, bağırır, komşuları rahatsız eder. Ördekten dolayı şu ana kadar komşulardan da bir şikayet yok. Evde su havuzu var, normal şekilde günde 3 defa banyosunu yapar. Günün 2 saatini ben ona ayırıyorum, sabah, öğle, akşam olmak şartıyla günün 2 saati devamlı onunlayım."

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da ulaşıma lodos engeli http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-ulasima-lodos-engeli-8904/

Hızı zaman zaman 60 kilometreye ulaşan lodos nedeniyle yerli ve yabancı bandıralı 9 şilep ve tanker Tekirdağ sahiline demirledi.

Lodos, balıkçıları da olumsuz etkiledi. Şiddetli rüzgar nedeniyle balıkçılar bugün denize açılamadı.

Bu arada lodos nedeniyle sahilde bulunan bazı işletmelerin sandalyeleri ve banklar, denizden gelen sular nedeniyle devrildi.

Hava sıcaklığının 16 derece ölçüldüğü kentte lodosun gün boyunca etkili olması bekleniyor.

Tekirdağ Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Pehlivanoğlu, AA muhabirine, kuvvetli lodosun 2 gün boyunca etkili olmasının beklendiğini, balıkçıların hava normale dönene kadar limanda bekleyeceğini söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ açıklarında karaya oturan yük gemisi için kurtarma çalışması başlatıldı http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdag-aciklarinda-karaya-oturan-yuk-gemisi-icin-kurtarma-calismasi-baslatildi-9186/

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünün (KEGM) sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, şu ifadelere yer verildi:

"Yunanistan'dan Tekirdağ'a seyir halindeyken Tekirdağ C-Port önünde karaya oturan 190 metre boyundaki Pangeo isimli dökme yük gemisi için Kurtarma-14 römorkörümüz ve Kıyem-4 hızlı tahlisiye (can kurtarma) botumuz ivedilikle bölgeye yönlendirildi."

Geminin yükü yarın sabah saatlerinde römorkör yardımıyla limana boşaltılacak. Ardından Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekipleri gemiyi bulunduğu yerden güvenli bir bölgeye çekecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da sis etkili oldu http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-sis-etkili-oldu-3997/

Kentte dün gece başlayan ve sabaha karşı artan sis, Tekirdağ'ı Malkara, Hayrabolu ve Muratlı'ya bağlayan kara yollarında görüş mesafesini azalttı.

Bazı bölgelerde görüş mesafesinin 30 metreye düşmesi üzerine ekipler, olumsuzluk yaşanmaması için önlem aldı.

Sisin öğle saatlerine kadar etkili olması bekleniyor.

Öte yandan yoğun sis, deniz ulaşımını da olumsuz etkiledi. Denizdeki görüş mesafesinin düşmesi nedeniyle bazı gemiler Süleymanpaşa açıklarına demirledi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağlı tenis antrenörü başarısını atletizmde de Balkan şampiyonu olarak gösterdi http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagli-tenis-antrenoru-basarisini-atletizmde-de-balkan-sampiyonu-olarak-gosterdi-9991/

Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesinde tenis antrenörü olarak görev yapan Koç, 2 ay önce Türkiye Masterlar Atletizm Şampiyonası'na katıldı.

Konya'da 30-31 Temmuz'da düzenlenen şampiyonada uzun atlama, yüksek atlama ve 110 metre engelli koşuda altın madalyaya kazanarak Türkiye şampiyonu olan Koç, Yunanistan'da düzenlenen Balkan Masterler Atletizm Şampiyonası'na katılmaya hak kazandı.

Koç, 23-25 Eylül'de 26 ülkeden yaklaşık 900 sporcunun katıldığı şampiyonada, üç adım atlamada altın, uzun adım atlamada ise gümüş madalya kazandı.

"Türk bayrağını dalgalandırmak beni gururlandırdı"
Serdar Koç,  şampiyonadan madalya ile döndüğü için mutlu olduğunu söyledi.

Şampiyonanın kendisi için çok güzel bir tecrübe olduğunu ifade eden Koç, şunları kaydetti:

"Şampiyonaya bizim için çok iyiydi. Masterler olarak şampiyonaya federasyonun desteğiyle gittik. Bana her zaman destek olan Süleymanpaşa Belediye Başkanımız Cüneyt Yüksel'e de teşekkür ederim. Ülke olarak çok güzel dereceler aldık orada. Şampiyonada gördüklerimizi burada uygulamaya gayret edeceğiz. Üç adım atlamada yaklaşık 10 metre atladım. Orada Türk bayrağını dalgalandırmak beni gururlandırdı. Türkiye orada çok iyi temsil ettiğimize inanıyorum."

Koç, sporun yaşının olmadığını göstermeye devam edeceğini dile getirdi. Gelecek yıl İstanbul'da gerçekleşecek şampiyonaya babasını da hazırlayacağını anlatan Koç, şunları kaydetti:

" Ben 43 yaşındayım orada 90 yaşında da sporcular vardı. Orada 90 yaşındakiler de şampiyonaya katılmıştı. Bu sefer ben babamı da şampiyonaya hazırlayacağım. Onun da madalya kazanmasını hedefliyorum. Daha çok çalışıp seneye farklı yarışmalara hem sporcularımı göndermek hem de kendim yeni şampiyonalara hazırlanmak istiyorum."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da çıkan orman yangını söndürüldü http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-cikan-orman-yangini-sonduruldu-9380/

Aksakal Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye itfaiye ve Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri sevk edildi.

Yangına, 4 arazöz, 3 itfaiye, 2 hizmet aracı, bir helikopter, bir ilk müdahale aracı ile 30 orman işletme ve itfaiye personeli müdahale etti.

Rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangın, ekiplerin bir saatlik çalışmasıyla söndürüldü.

Yangında ilk belirlemelere göre 40 dönüm ormanlık alan zarar gördü.

Ekipler, bölgede soğutma çalışması yaptı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'dan Pakistan'daki sel bölgesine insani yardım malzemesi gönderildi http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagdan-pakistandaki-sel-bolgesine-insani-yardim-malzemesi-gonderildi-6687/

Pakistan'daki afetzedeler için düzenlenen yardım kampanyasına, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve hayırseverler destek verdi.

Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, AFAD deposunda basın mensuplarına yaptığı açıklamada, kampanya kapsamında gıda ve hijyen paketlerini temin edenlere teşekkür etti.

Pakistan'da yaşanan sel felaketi nedeniyle büyük üzüntü duyduklarını dile getiren Yıldırım, "İçişleri Bakanlığımızın, Cumhurbaşkanlığımızın başlatmış olduğu yardım kampanyalarına Tekirdağ olarak destek veriyoruz. Gıda kolilerimizi, hijyen kolilerimizi hazırlıyoruz. Bugün ilk etabını sizlerin de huzurunda, Kocaeli'ye doğru yola çıkarıyoruz." dedi.

İki tıra yüklenen yardım malzemelerinin, Kocaeli'nden Pakistan'a hareket edecek trene aktarılacağı öğrenildi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da çıkan yangında 50 dönüm zeytinlik alan zarar gördü http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-cikan-yanginda-50-donum-zeytinlik-alan-zarar-gordu-7884/

Mürefte Mahallesi Çukurfidan mevkisindeki zeytinlik alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye Şarköy Belediyesi itfaiye ve Şarköy Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri sevk edildi.

Bir helikopter, bir arazöz, 2 itfaiye aracının müdahale ettiği yangın söndürüldü.

Yangın nedeniyle yaklaşık 50 dönüm zeytinliğin zarar gördüğü belirtildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da sağanak hayatı olumsuz etkiliyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-saganak-hayati-olumsuz-etkiliyor-5101/

Yağış nedeniyle Atatürk Caddesi ve bazı yollarda su birikintileri oluştu, sürücüler trafikte ilerlemekte zorlandı.

Polis ekipleri sağanak nedeniyle sürücülere uyarılarda bulunarak farklı yolları kullanmaları konusunda bildirimde bulundu. Belediye ekipleri, su birikintisi olan yollarda temizleme çalışmasına başladı.

Hava sıcaklığının 22 derece ölçüldüğü ilçede, yağışın gün boyu etkili olması bekleniyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağlı balıkçılar 'vira bismillah' demek için gün sayıyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagli-balikcilar-vira-bismillah-demek-icin-gun-sayiyor-4113/

Su ürünlerinde av yasağının 15 Nisan'da başlamasının ardından teknelerini kıyıya çeken balıkçılar, yeni av sezonu için ağlarını onardı, motor ve radar bakımlarını tamamladı, teknelerini tamir etti.

Sabırsızlıkla yeniden denize açılacakları günü bekleyen balıkçılar, 1 Eylül'den itibaren "derya kuzuları"nın peşine düşecek.

Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Pehlivanoğlu, AA muhabirine, balıkçıların yeni sezondan umutlu olduğunu söyledi.

Balıkçıların, ekmek teknelerinin bakımlarını tamamladığını belirten Pehlivanoğlu, şöyle dedi:

"Herkes yeni sezona hazır. Bu sene balıkçılarımız için bereketli bir yıl olacak gibi görünüyor. Palamutun balıkçıların yüzünü güldüreceğini söyleyebiliriz. İnşallah balık bol olursa balıkçı da vatandaş da sevinecek. Balıkçılarımız 1 Eylül'de yeniden ağlarını denize atarak nasiplerini aramaya başlayacak."

"Bu yıl hiç olmadığı kadar palamut olacak"

Kentte 36 yıldır balıkçılık yapan İdris Şeremet de bereketli bir av sezonu beklediklerini ifade etti.

1 Eylül'de denize açılacaklarını dile getiren Şeremet, şunları kaydetti:

"Teknelerimizin hazırlıklarını tamamladık. Ufak tefek bazı işlerimiz kaldı. 'Vira bismillah' demeye hazırız. Bu yıl hiç olmadığı kadar palamut olacak. Balıklar çok güzel havyar tuttu. İnşallah güzel bir sezon geçiririz ve vatandaşlarımız da bol bol ucuz balık yer. Sadece palamut değil lüfer ve çinekop da olacak."

Balıkçı Kamil Dağ da heyecanla 1 Eylül'ü beklediklerini belirterek, "Yeni sezonumuza az kaldı. Hazırlıklarımızı tamamladık. Bu sene nasibimiz bol olacak gibi. Geçimimiz denizden olduğu için biz de ekmeğimizin peşine düşeceğiz. Palamut bu sene bol. Yine ekmek mücadelesi için denize açılacağız." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da köpekten kaçarken hafif ticari aracın çarptığı çocuk yaralandı http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-kopekten-kacarken-hafif-ticari-aracin-carptigi-cocuk-yaralandi-3912/

Alınan bilgiye göre, Cezzar Mustafa Ersin Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi Kaan Yılmaz Cömert, Zafer Mahallesi Yeni Sanayi Sitesi'nde babasının iş yerine giderken köpek tarafından kovalandı.

Köpekten kaçarken aniden yola çıkan Cömert'e, hafif ticari araç çarptı.

Yaralanan Cömert, haber verilmesi üzerine olay yerine gelen sağlık ekiplerince Çorlu Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Cömert, AA muhabirine, köpekten kaçarken kendisine bir aracın çarptığını, sonrasını hatırlamadığını söyledi.

Herkesin bu tür olaylara karşı dikkatli olması gerektiğini belirten Cömert, "Babamın dükkanına doğru ilerliyordum. Birdenbire karşıma köpek çıktı ve beni kovalamaya başladı. Korkup kaçtım. Yola çıktığımda bir araba çarptı ve ondan sonra hiçbir şey hatırlamıyorum. Gözlerimi açtığımda hastanedeydim." dedi.

Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Doğan ise gerekli kontrollerin yapıldığını ve Cömert'in sağlık durumunun iyi olduğunu kaydetti.

Emniyet Müdürlüğüne götürülen hafif ticari aracın sürücüsü ile köpeğin sahibi, işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Öte yandan olay, çevredeki iş yerlerinin güvenlik kameralarına yansıdı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da sağanak nedeniyle bazı ev ve iş yerlerini su bastı http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-saganak-nedeniyle-bazi-ev-ve-is-yerlerini-su-basti-7205/

Sabah saatlerinde başlayan sağanak nedeniyle Kumbağ Mahallesi İnönü Caddesi'ndeki bir ev ve 14 iş yerinde su baskınları yaşandı.

Bazı esnaf iş yerlerini kendi imkanlarıyla temizlerken bazı iş yerlerinde Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (TESKİ) ve itfaiye ekipleri çalışma yaptı.

İş yeri sahiplerinden İrfan Bilgiç, gazetecilere, su baskını esnasında hemen elektrik aksamlarını devre dışı bıraktıklarını söyledi.

Yaz sezonunda iş yerlerinde uyuduklarını anlatan Bilgiç, "Çoluk çocuk, kardeşlerimiz, hepimiz dükkandaydık. Su baskını nedeniyle bağrışmalar oldu. Sonra ilk gelen jandarma oldu. Kaldırımla cadde düz, o yüzden her yıl perişan oluyoruz. 20 yıldır aynı şeyi çekiyoruz, en ufak yağmurda su olduğu gibi içeride. Yetkililere, TESKİ'ye sesleniyoruz, bir çaresi var ama yapmıyorlar." dedi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tekirdağ Kınıklı Deresi'ndeki siyah renkli kirliliğe inceleme başlattı http://mail.gazetebirlik.com/haber/cevre-sehircilik-ve-iklim-degisikligi-bakanligi-tekirdag-kinikli-deresindeki-siyah-renkli-kirlilige-inceleme-baslatti--2003/

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı denetim ekipleri, Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesindeki Kınıklı Deresi’nde yaşanan siyah renk oluşumunun ardından anında harekete geçti. Bakanlık denetim ekiplerinin incelemesi sonucu atık suyun Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı TESKİ Genel Müdürlüğü’ne bağlı Sultanköy Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisine ait olduğu tespit edilmiştir. Analiz sonuçlarında da alınan numunenin standartlara aykırı olduğu tespit edilmesi halinde idari para cezası uygulanacaktır.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesinde bulunan Kınıklı Deresi’nde yaşanan siyah renk oluşumunun ardından denetim ekiplerini anında harekete geçirerek dereye atık su deşarjı bulunan tesislerde inceleme yaptı.

Bakanlık ekipleri, Kınıklı Deresi’ne atık su deşarjı bulunan, Tekirdağ’da bir tekstil firması ile Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı TESKİ Genel Müdürlüğü’ne ait Sultanköy Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı İSKİ Genel Müdürlüğü’ne ait Değirmenköy Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ile bölgedeki sanayi tesislerinde incelemelerde bulundu.

Bakanlık ekiplerinin incelemeleri sonucunda Marmaraereğlisi ilçesi Sultanköy Mahallesinde bulunan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi TESKİ Genel Müdürlüğü’ne ait Sultanköy Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nden Kınıklı Deresi’ne deşarj edilen atık suların siyah renkli olduğunun tespit edildiği bildirildi. Bunun üzerine arıtma tesisi çıkışından gerekli analizler yapılmak üzere atık su numunesi de alındı.

Bakanlık, yapılan analizler sonucu alınan numunenin standartlara aykırı olması halinde sorumluluğu tespit edilen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı TESKİ Genel Müdürlüğü’ne bağlı Sultanköy Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisine Çevre Mevzuatında belirtilen standartlara aykırı atık su deşarjı yaptığı için idari para cezası uygulayacak.

Bu arada Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı TESKİ Genel Müdürlüğü’ne 02.06.2022 tarihinde de Çevre Mevzuatında belirtilen standartlara aykırı atık su deşarjı yaptığı için 131 bin 516 TL idari para cezası uygulanmıştı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da sağanak etkili oldu http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-saganak-etkili-oldu-4340/

Kent merkezinde etkili olan sağanak nedeniyle Hükümet ve Hayrabolu caddelerinde yoğun su birikintileri oluştu, araçlar trafikte ilerlemekte güçlük çekti.

Bazı rögarların yağış nedeniyle taştığı kentte, polis ekipleri herhangi bir olumsuz yaşanmaması için yollarda tedbir aldı.

Karadeniz Mahallesi ve Hayrabolu Caddesi'ndeki alt geçitlerde bazı araçlar oluşan yoğun su birikintilerinde mahsur kaldı.

Bazı sürücüler araçlarını kendi imkanlarıyla bulundukları yerden çıkardı, bazıları da yetkililerden yardım istedi.

Çorlu, Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerinde de sağanak nedeniyle trafikte zaman zaman aksama yaşandı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da sağanak etkili oldu http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-saganak-etkili-oldu-5367/

Kentte öğleden sonra başlayan kuvvetli yağış nedeniyle bazı alt geçit ve caddelerde su birikintileri oluştu.

Hayrabolu ve Trabzon Caddesi'ni kullanan sürücüler su birikintileri nedeniyle trafikte yavaş seyretmek zorunda kaldı.

Polis ekipleri yağışın etkili olduğu noktalarda sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Hava sıcaklığının 28 derece olduğu kentte sağanağın aralıklarla devam etmesi bekleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Mavi gözlü şehir" Kurban Bayramı tatilinde pek çok turistin tercih ettiği yer oldu http://mail.gazetebirlik.com/haber/mavi-gozlu-sehir-kurban-bayrami-tatilinde-pek-cok-turistin-tercih-ettigi-yer-oldu-1275/

Kentteki plajlar bayram tatilinde sezonun en yoğun günlerini yaşarken, lavanta ve ayçiçeği tarlaları da fotoğraf tutkunu çok sayıda ziyaretçiyi ağırladı. Özellikle İstanbul ve yakın kentlerden gelen ekstrem spor severler de Uçmakdere'de mavi ile yeşilin buluştuğu güzellikleri gökyüzünden izleme fırsatı buldu.

Pek çok turizm ögesiyle öne çıkan kente ilgi, turizmcileri ve esnafı memnun etti.

"İlimiz turizm açısından çok avantajlı"

Trakya Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Orhan Çebi, AA muhabirine, bayram tatilindeki yoğunluğun esnafın yüzünü güldürdüğünü söyledi.

Çebi, bayram tatilinde yerli ve yabancı çok sayıda turistin Tekirdağ'ı tercih ettiğini belirterek "Tatilde çok sayıda ziyaretçi kentte plajlarda, doğa ile iç içe olan kamp alanlarında vakit geçirdi. Uçmakdere'de çok sayıda kişi yamaç paraşütü yaparak gökyüzüyle buluştu." dedi.

Bayram tatiliyle kentte yaşanan hareketliliğin esnafı ve turizmcileri mutlu ettiğini söyledi.

Yakın illerin yanı sıra yakın ülkelerden de ziyaretçilerin Tekirdağ'ın tercih ettiğini dile getiren Çebi, şöyle konuştu:

"İstanbul'dan çok sayıda tatilci vardı. Yakın olması sebebiyle ilimizi tercih etti insanlar. Onların yanı sıra Bulgaristan'dan turistler vardı. Düzenlenen turlarla da ziyaretçiler denizin yanı sıra tarihi mekanlar, lavanta tarlaları, bağ rotalarında güzel vakit geçirdi. İlimiz turizm açısından çok avantajlı.

Ziyaretçiler deniz, doğa, tarih turizminin hepsinin kentte bulabiliyor. Eylül sonuna kadar tatil sezonu devam edecek. İstanbul'a yakın olmamız nedeniyle de bölgemize her zaman talep var. İnsanlar buradan ne kadar güzel hizmet alırsa buradan o kadar mutlu ayrılıyor. Tekirdağ'a ilgi her geçen gün artıyor."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Otizmli Barkın yüzme sayesinde sosyalleşip özgüvenini artırdı http://mail.gazetebirlik.com/haber/otizmli-barkin-yuzme-sayesinde-sosyallesip-ozguvenini-artirdi-1452/

Tekirdağ'da yaşayan 56 yaşındaki Hüseyin Akata, 2,5 yaşında otizm teşhisi konulan oğlu Barkın'ı 5 yaşına gelince yüzme kursuna yazdırdı.

İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü bünyesinde açılan kurslara katılan ve ilk zamanlarda antrenörlerinin yardımıyla yüzebilen 25 yaşındaki Barkın, babasının bu gayretleri sonucu tek başına yüzmeye başladı.

Yaklaşık 20 yıldır haftanın 2 günü oğlunu yüzmeye götüren baba Akata, Barkın'ın suyla tanıştıktan sonra sosyalleştiğini ve bu sayede mutlu olduğunu görmenin sevincini yaşıyor.

"Yüzme onun sosyalleşmesinde çok etkili oldu"
Hüseyin Akata, oğlunu sosyalleşmesi için yüzme kursuna yazdırdığını söyledi.

Barkın'ın yüzmeyle tanıştıktan sonra çok mutlu olduğunu belirten Akata, "Sosyalleşme yönünden çok faydası oldu. Gelip burada değişik insanlarla yüzmesi, onların nasıl yüzdüğünü kontrol edip, kendine ona göre ayarlaması... Yüzme onun sosyalleşmesinde çok etkili oldu." dedi.

Akata, oğlunun insanların içinde daha çok kaldıkça rahatladığını anlatarak, "Onu burada bazen gerektiğinde yalnız bırakıp bir yere gidebilmek bizim için de önemli." diye konuştu.

Özel çocukları olan ailelerin çocuklarının durumundan hiçbir zaman çekinmemesi gerektiği vurgulayan Akata, şunları kaydetti:

"Oğlumuzun sosyalleşmesi bizi çok mutlu ediyor. Benim baba olarak daha mutlu olduğum kesin. Aileler öncelikle bu otizmi kabul edecek. Otizmi kabul ettikten sonra çocuğu mümkün mertebe fazla da sıkmadan sosyal ortamlara götürmeleri gerekiyor. Çocuklar sosyal ortamlara girdikçe, etkinlik yaptıkça rahatlıyor, agresifliği azalıyor ve kendine güveni artıyor."

Ailelere "otizmli çocuklarınızı yüzme kursuna gönderin" çağrısı

Yüzme antrenörü Anıl Bulut da özel çocukların yüzmeyle tanıştıktan sonra özgüvenlerinin arttığını söyledi.

Barkın'ın yüzme sayesinde her geçen yıl daha da sosyalleştiğini anlatan Bulut, "Şimdi daha düzgün davranışlar sergiliyor. Kendi kendine yüzebiliyor artık. Havuzdan çıkabiliyor, tekrar girebiliyor. Özel çocukların bunu yapabilmesi çok önemli zaten. Biz komut vermeden de artık her şeyi yapabiliyor. Özel çocukları olan aileleri yaz boyunca devam edecek kurslarımıza bekliyoruz. Aileler çocuklarını evde tutmasınlar. Yüzme özel çocuklara çok iyi geliyor, sosyalleşmelerini sağlıyor." diye konuştu.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da bir kanalın suyu kırmızı akmaya başladı http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-bir-kanalin-suyu-kirmizi-akmaya-basladi-9469/

Çorlu Deresi'ne, oradan da Ergene Nehri'ne karışan kanalın suyunun kırmızı aktığını gören ilçe sakinleri duruma tepki gösterdi.

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) faaliyet gösteren bir fabrikadan bırakıldığı tahmin edilen kimyasal atığın suyun rengini etkilediği tahmin ediliyor.

Dereye 2018 yılında atık suyunu akıtarak, nehrin renginin değişmesine sebep oldukları gerekçesiyle 3 işletmeye 291 bin 755 lira ceza uygulanmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da Kınıklı Deresi'nin rengi değişti http://mail.gazetebirlik.com/haber/-tekirdagda-kinikli-deresinin-rengi-degisti-1037/

Sultanköy Mahallesi'nde denize dökülen dere, siyah tonlarında akmaya başladı.

Derenin renginin değiştiğini gören mahalle sakinleri, durumu yetkililere bildirdi.

İhbar üzerine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri derede incelemede bulundu. Ekipler incelenmek üzere sudan numune aldı.

Marmara Denizi kıyıları da akıntı nedeniyle renk değiştirdi.

Marmaraereğlisi Çevre Gönülleri Derneği Başkan Yardımcısı Özgür Aksun, AA muhabirine, çevredeki derelerde sürekli renk değişimlerinin yaşandığını söyledi.

Aksun, derenin renk değiştirdiğini görünce hemen yetkililere haber verdiklerini ifade ederek, "Bu derede uzun yıllardır kirlilik yaşanıyor. Fabrikaların, sanayi kuruluşlarının yetkililerce daha fazla denetlenmesini istiyoruz. Burada simsiyah, çok kötü bir görüntü ve koku var. Bunun bir fabrikadan kaynaklanan durum olduğunu tahmin ediyoruz. Yetkililer bakıp değerlendirecek. Bu denize biz giriyoruz, denizden çıkan balıkları biz yiyoruz, şimdi bu denize girilmez. Marmara yaşasın diyoruz." diye konuştu.

Mahalle sakinlerinden Eren Budak da koku üzerine bölgeye geldiklerini dile getirerek, "Dere zaman zaman böyle akıyor. O yüzden bugün de siyah aktığı için denize giremedik. Denizin büyük kısmı da siyaha kaplanmış. Büyük ihtimalle fabrika atığı." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sıvı ürünler pastörizasyon yerine ultraviyole ışınlarıyla dezenfekte edilebilecek http://mail.gazetebirlik.com/haber/sivi-urunler-pastorizasyon-yerine-ultraviyole-isinlariyla-dezenfekte-edilebilecek-3508/

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Dr. Sıla Barut Gök tarafından, meyve suyu ve süt gibi sıvı ürünlerde ultraviyole-C (UV-C) ışınla dezenfeksiyon yapabilen reaktör tasarlandı.

Dr. Gök, AA muhabirine, cihazı, başta meyve suyu ve süt olmak üzere sıvılarda bulunan mikroorganizmaların inaktivasyonunu ısı uygulamaksızın sağlamak amacıyla tasarladığını söyledi.

Bilim dünyasının pastörizasyon, sterilizasyon gibi uygulamalara alternatif bir teknoloji üretmek üzerine çalıştığını ve bunlardan birinin de ultraviyole ışınlar olduğunu belirten Gök, şöyle devam etti:

"Özellikle salgın sürecinde çok duyduğumuz bir yöntemdi aslında. Piyasada süt, meyve suyu gibi ürünler ısıl işlemle dayanıklı hale getiriliyor, muhafaza ediliyor. Tabii ısı her ne kadar bizim vazgeçemediğimiz bir yöntem olsa da kaliteye, besin bileşenlerine bazı etkileri oluyor ama mikroorganizmalardan arındırmamız için de bu teknolojileri uygulamamız şart. Ancak bu tip ısıl olmayan işlemlerle, ultraviyole ışın gibi, bir alternatif oluşturulmaya çalışılıyor."

Gök, meyve suyu, süt ve yumurta gibi ürünlerin raf ömrünü uzatmak amacıyla ısıl pastörizasyon dışında alternatif teknoloji sunabilmenin tüketiciler için de önemli olduğunu dile getirdi.

Ultraviyole ışının da bazı dezavantajları olduğuna işaret eden Gök, "Çünkü ürün koyu renkliyse veya bulanıksa ki birçok gıda bu şekilde, meyve suları özellikle. O zaman işte uygulama yaptığınız reaktörlerde bazı problemler ortaya çıkıyor. Işık yeteri kadar ürünü mikroorganizmalardan arındıramıyor ya da etkin olamıyor. İşte bu noktada biz de farklı bir akış geometrisi deneyerek ve dünyadaki hiçbir reaktörde olmayan bir akış yolu tasarlayarak, bu problemin üstesinden gelmeye çalıştık." diye konuştu.

"Isı uygulamadan üründeki mikroorganizmaları yok ediyor"

Uzun yıllardır reaktör üzerinde çalıştığını ifade eden Gök, şunları kaydetti:

"Patent başvurumuzu 2019 yılında yaptık. Türk Patent ve Marka Kurumundan 'faydalı model patenti' onayı aldık. Tabii ki her bir ürün için bunu ayrı ayrı denememiz gerekiyor. Ürün yağlı sütse onda bir çalışma, bir meyve suyuysa o meyve suyunda özel bir çalışma yapmamız gerekiyor. Cihazımız başta sıvı gıda ürünleri olmak üzere, ısı uygulamadan üründeki mikroorganizmaları yok ederek ürünü dayanıklı hale getirmek için tasarlanmıştır."

Gök, yıllardır yaptığı çalışmaların sonucunu almanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

Cihazın etkinliğinin kabul edildiği makalelerin uluslararası kabul gören yayınevlerince yayımlandığını anlatan Gök, "Patentimiz var, sonuç karşımızda. Ama mutlaka her üründe hangi dozda, hangi parametrelerde çalışmamız gerektiğini laboratuvar ortamında kanıtlamamız gerekiyor." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da çiçek açan kanolalar tarlaları sarıya bürüdü http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-cicek-acan-kanolalar-tarlalari-sariya-burudu-6779/

Hayrabolu ve Kapaklı ilçelerinde toprağı adeta bir halı gibi örten kanola, fotoğrafseverlerin ilgisini çekiyor. Sarıya bürünmüş tarlalara giren vatandaşlar, bu güzel anları fotoğraflarla ölümsüzleştiriyor.

Kanola, son yıllarda artan ekim alanıyla da çiftçilerin tercih ettiği alternatif ürünler arasında yer alıyor.

Hayrabolu Önder Çiftçi Derneği Başkanı Mehmet Çıkrıkçılı, bu yıl ilçede 12 bin 212 dekar alanda yağlık kanola bitkisi ekildiğini söyledi.

Çıkrıkçılı, kanola yağının pazarlamasının dernek tarafından yapılacağını kaydetti.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da denize kanalizasyon suyu karıştığı iddia edildi http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-denize-kanalizasyon-suyu-karistigi-iddia-edildi-7156/

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, sahil dolgu alanında gazetecilere yaptığı açıklamada, Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünün (TESKİ) iş bilmezlikleri nedeniyle ilçede yıllardır ciddi sorunlar yaşandığını savundu.

TESKİ kaynaklı sorunların sadece Süleymanpaşa'yı değil tüm Tekirdağ'ı etkilediğini ifade eden Yüksel, "Bu sahildeki yağmur suyu hatlarına karışan kanalizasyonlardan dolayı kokudan durulmuyor. Daha önce bu konuyla ilgili Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak bir açıklama yapmıştı, 'Onlar yağmur suyu, lağım değil.' demişti. Gelsin o zaman bu kokuyu bir koklasın, daha doğrusu TESKİ'den sorumlu genel müdür bir koklasın." diye konuştu.

Sahillerin temiz tutulması gerektiğini ancak Tekirdağ sahilinin kıymetinin bilinmediğini söyleyen Yüksel, şunları ifade etti:

"Yakında Kiraz Festivalimiz olacak, aynı sorunu, sıkıntıyı yaşayacağız. Dolayısıyla TESKİ'nin bugün batmasına sebep olan kişilerden biri olan genel müdür orada oturacağına kalkıp bir sahilleri dolaşması lazım. Devasa bir borcu olan TESKİ batma noktasına gelmiş demeyeceğim, batmış bir TESKİ."

Yüksel'in açıklamasından bir süre sonra Tekirdağ Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ekiplerince yağmur suyu hattından denize dökülen sudan incelenmek üzere numune alındı.

"Kaçak olduğundan şüpheleniyoruz"
TESKİ Süleymanpaşa Şube Müdürü Levent Metin ise yaptığı yazılı açıklamada, konu kendilerine ulaşır ulaşmaz sahile gelerek bölgede inceleme yaptıklarını bildirdi.

Pazar günü kentte yağış olduğunu belirten Metin, şunları kaydetti:

"Bu yağmur bazı bölgelerde toprağın akmasına neden olmuş ve hatlarda birikmeler var. Meydanda bulunan kanalları açtık. Cumhuriyet Meydanı düşük bir kotta, orada da bir millenme, bir tıkanıklık söz konusu olmuş. Kanal hatlarının ağızlarında bazı noktalarda tıkanıklık var. Bir bypas noktası var, şiştiği anlarda tahliye edilebilecek bir noktada, bu tahliye edilecek noktada kısa bir zaman içinde bir kaçak olduğundan şüpheleniyoruz. Şu anda kuka aracımızla, kombine aracımızla beraber o hattı kontrol ediyoruz, o hatta bir tıkanıklık var mı yok mu diye."

Metin, denizin çıkış noktasında yağmur suyundan dolayı bir çamur akıntısı ve yüksek bir debi olduğunu bildirdi.

Millenmeden kaynaklanan bu sorunu çözdüklerini belirten Metin, "Şu anda bir akış söz konusu değil. Kanalda bir tıkanıklık, taşma var mı diye kontrollerimizi yapıyoruz, şu ana kadar rastladığımız bir taşma söz konusu değil. Vatandaşı rahatsız edecek ya da çevreyi kirletmeye neden olacak kanala lağım karışması söz konusu değil." ifadelerini kullandı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da yerli buğday çeşitlerinden yüksek verim elde edildi http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-yerli-bugday-cesitlerinden-yuksek-verim-elde-edildi-2702/

NKÜ Ziraat Fakültesince başlatılan çalışmalar kapsamında melezleme ıslahı sonucu geliştirilen ve gerekli deneme ekimleri yapılan NKÜ Lider, NKÜ Ergene ve NKÜ Ziraat 2016 yılında, NKÜ Asiya 2018, NKÜ Zirve de 2020 yılında Tohumluk Tescil Sertifikasyon Merkezi tarafından tescil edildi.

Üniversite tarafından anlaşma yapılan firmalara verilen tohumlar çoğaltılarak bu firmalar üzerinden çiftçilere satılmaya başlandı.

NKÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmet Başer, deneme ekimlerini yaptıkları yerli tohum NKÜ Asiya, NKÜ Lider ve NKÜ Ergene'den dekarda 700-800 kilogram verim aldıklarını, bu rakamın diğer buğday çeşitlerinde 500-600 kilogram civarında olduğunu söyledi.

Bu çeşitlerin satışlarının 3 firma üzerinden Trakya'nın yanı sıra farklı illerde de yapıldığını anlatan Başer, şöyle devam etti:

"Islah çalışmalarının amacı bölgede yetiştirilen çeşitleri bir ya da birkaç özellik yönünden geçmektir. Bunları geçemezseniz zaten Ankara'da tescilden geçemezsiniz. Bizim çeşitlerimiz standartlar kadar verim veriyor. Mesela bir NKÜ Lider, NKÜ Ergene kalite olarak standartların birçoğundan daha iyi. NKÜ Asiya da Anadolu'da sulanan koşullarda oldukça iyi verim veriyor. 2 yıl önce tescillenen NKÜ Zirve çeşidinden de çok erken ekilmemesi şartıyla 900 kilograma kadar verim alınabilir."

Başer, geliştirdikleri çeşitlerin hastalıklara karşı dayanıklı olduğunu ifade etti.

NKÜ Lider çeşidinde 600 ton, Ergene çeşidinden 300 ton, NKÜ Asiye çeşidinden de 200 ton ekmeklik buğday satışı gerçekleştirdiklerini aktaran Başer, "NKÜ Zirve yeni ıslah edildiği için piyasaya yeni çıkacak. NKÜ Ziraat anlaşma yaptığımız firmanın elinde tohum olmadığı için bu dönem satışı yapılamıyor. Tohumları alıp eken vatandaşlardan güzel dönüşler alıyoruz. Tohumlarımız üreticileri sevindirecek kalitede. Yeni çeşitler için ıslah çalışmalarımız da devam ediyor." diye konuştu.

"Trakya tohumculuk açısından önemli potansiyele sahip"
NKÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Bilgin de yıllardır verdikleri emeklerin karşılığını yerli buğday çeşitleri ile almaya başladıklarını dile getirdi.

Trakya'nın tohumculuk sektörü açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Bilgin, şunları kaydetti:

"Geliştirdiğimiz çeşitlerin bölge verim denemesini yapıyoruz. Denemeye aldığımız, üstün olarak belirlediklerimizi 1-2 yıl denedikten sonra tescil öncesi tekrar verim denemelerini alıyoruz. Hem burada hem de diğer taraflarda bölgedeki denemeleri gözlemliyoruz. Bunun yanı sıra tohumculuk konusunda hevesli olan kurum ve kuruluşlar var onların da rekabet gücünü artırabilmek amacıyla onlara da materyal takviyesi sağlıyoruz."

Bu kapsamda tescil alma kabiliyetine sahip 15 hattımızı (deneme ekimi yapılan bölüm) bu firmalara devrettiklerini belirten Bilgin, "Kendimiz 40 hatta deneme yapıyoruz. Bölge verimde makarnalık ve ekmeklik buğday olarak 70-80 hattımız var. Bu gelişime göre bu yıl ve önümüzdeki yaza eğer uygun olan olursa üniversitemiz fakültemiz adına tekrar tescile başvurmayı da düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da balıkçıların "ağ mesaisi" başladı http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-balikcilarin-ag-mesaisi-basladi-2560/

Süleymanpaşa ilçesindeki balıkçılar, yasağın başladığı 15 Nisan'dan sonda gırgır teknelerini balıkçı barınağına getirdi.

Balıkçılar burada 1 Eylül'de başlayacak yeni sezona hazırlık için ağlarının onarımını yapıyor.

Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Pehlivanoğlu, büyük tekneler için av mesaisinin bittiğini, ağ mesaisinin başladığını söyledi.

Geçen yıl deniz salyası, bu yıl da sert hava nedeniyle balıkçıların istediği gibi bir sezon geçiremediğini anlatan Pehlivanoğlu, şöyle konuştu:

"Sezon başladığında balıkçılar istavrit, çinekop ve hamsi tuttu. Daha sonra havaların sertleşmesi ve balığın az olması nedeniyle bazı balıkçılar erken paydos etti. Yine de çok şükür herkes nasibini aldı. Artık av yasağı başladı, bundan sonra ağ bakımlarını ve teknelerinin bakımlarını yapacaklar."

Balıkçı Hamit Şahin de umutla yeni av sezonunu beklediklerini ifade etti.

Hamsi ve lüferle sezon başında yüzlerini güldüğünü daha sonra durgun bir sezon geçirdiklerini aktaran Şahin, "Av yasağının başlamasıyla ağ onarımına başladık. Teknelerin detaylı bakımları olacak. Yeni sezona umutla hazırlanmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da dereyi kirleten işletme süresiz faaliyetten men edildi http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-dereyi-kirleten-isletme-suresiz-faaliyetten-men-edildi-2638/

Tohumcu, söz konusu tesisin önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, derenin "kırmızı renkli" aktığı yönünde ihbarlar üzerine aynı gün ivedilikle olay yerine intikal edildiğini belirtti.

Tesiste yapılan denetimlerde, tesisin Çevre İzin ve Lisans Belgesi'ne tabi olduğu halde lisansının olmadığı tespit edildiğini de vurgulayan Tohumcu, "Arıtılması gereken atık suyu direkt dereye deşarj ettiği için kanundaki en üst sınırdan, kasıtlı olarak su arıtılmadan dereye akıtıldığı için 1 milyon 799 bin lira idari para cezası uygulandı. İşletme süresiz olarak faaliyetten men edildi. Şu anda ekiplerimiz tarafından mühürleme işlemleri uygulanıyor." dedi.

Tohumcu, çevreyi kirlettiği gerekçesiyle tesis işletmecileri hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğunun da altını çizdi.

Kirlenen derede temizleme çalışması yapılmaya başlandığına işaret eden Tohumcu, şöyle devam etti:

"Bu dere Marmara Denizi'ne ulaşıyor ve Marmara Denizi Özel Çevre Koruma Alanı olduğu için yapılan kirlilik ile ilgili ceza kanundaki en üst sınırdan uygulandı. Analiz sonuçlarını bekliyoruz, ilk tespitlere göre kimyasal atık olmadığı belirlendi. Analiz sonuçları çıkınca kesin sonuç belli olacaktır. İmar planında yer kentsel çalışma alanı olarak görünüyor. Onun için kentsel çalışma alanlarında atık imalat ve patlayıcı depolama alanları yapılabilir. Bu tesisin burada faaliyet yapması uygun değildir. O yüzden kalıcı olarak tamamen tesisin faaliyeti durduruldu."

Marmaraereğlisi ilçesinden geçen Kamara Deresi'nin renk değiştirmesi üzerine 2 gün önce İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ekipleri dereden incelenmek üzere numune alınmıştı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da yaklaşık 2 bin kişi gönül sofrasında buluştu http://mail.gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-yaklasik-2-bin-kisi-gonul-sofrasinda-bulustu-6717/

Barbaros Mahallesi'nde sahil şeridinde düzenlenen programla ilgili AA muhabirine açıklama yapan Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, ilçede geleneksel hale gelen iftar programları kapsamında her gün başka bir mahallede bir araya geldiklerini ifade etti.

Yüksel, "İftarlarda vatandaşlarımızla bir araya geliyoruz. Çok kalabalık katılımlı, binlerce kişinin olduğu iftarlarımız oluyor. Sahurlarda da farklı etkinlikler yapmaya devam ediyoruz. Ramazanın sonuna kadar 100 bin kişiyle gönül sofralarında buluşmak istiyoruz." dedi.

Programa Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin ve belediye başkan yardımcıları da katıldı.

İftarın ardından vatandaşlara çeşitli ikramlarda bulunuldu.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com