tag:gazetebirlik.com,2015:cid-43 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2024-03-29T10:01:03+03:00 Doğru klima bakımının püf noktaları neler? http://mail.gazetebirlik.com/haber/dogru-klima-bakiminin-puf-noktalari-neler-9729/

Klima kullanımının arttığı bahar ve yaz aylarında, klima bakımının düzenli ve doğru yapılmasının hem ay sonundaki elektrik faturalarına hem de insan sağlığına olumlu etkileri olduğuna vurgu yapan Toshiba Ürün Yöneticisi Caner Doğan doğru klima bakımının nasıl yapıldığını anlattı.

Klimaların verimli çalışabilmesi için bakımlarının düzenli şekilde yapılmasının önemli olduğunu söyleyen Toshiba Ürün Yöneticisi Caner Doğan, ideal bakımın püf noktaları hakkında önemli bilgiler verdi.

Klima filtreleri periyodik olarak temizlenmeli

Klimayı en uygun sıcaklığa getirmenin enerji tasarrufunu destekleyen bir uygulama olduğunun altını çizen Doğan, “Klimanın tasarruflu kullanımının yollarından biri de sıcaklık ayarını doğru yapabilmekten geçiyor. Genellikle yaz aylarında 24 ila 26 derece arasında bir sıcaklığı tercih etmek mümkün. Düşük sıcaklıklar enerji tüketimini artırabilir. Programlanabilen klima termostatları, ortam sıcaklığını kullanıcının ayarladığı derecede sabit tutabilir. Isı seviyesinin kontrolü sayesinde enerji tüketimini azaltmak ve gereksiz çalışmayı önlemek mümkün. Klimanın filtreleri cihazın verimine önemli ölçüde etki eden parçalardır. Özellikle temizliği yapılmayan, kirli filtreler klimanın verimini düşürebilir. Bu da daha çok klima kullanımı ve daha fazla enerji sarfiyatı anlamına geliyor. Cihazın çalışma performansının dışında klima bakımı ve filtre temizliği, cihazın çalışma ömrünün uzamasına da katkı sağlıyor. Periyodik olarak filtre temizliği yaparak enerji tasarrufu sağlanabilir ve cihazlar uzun ömürlü çalışabilir” şeklinde bilgi verdi.

Bakımın ihmali sağlıksız hava üretimine yol açar

Periyodik klima bakımının bir kez yaz başında bir kez de kış başında olmak üzere yılda en az iki defa yapılması gerektiğini söyleyen Caner Doğan, klima bakımının ihmal edilmesinin, cihazın performansında düşüşe, sağlıksız hava üretimine, bakteri üremesine ve kötü kokuların oluşmasına neden olabileceği konusunda uyardı.

Klima bakımı alerjik hastalıklardan korur

İnsan sağlığı için klima bakımının düzenli olarak yapılmasının büyük önem taşıdığını belirten Doğan; “Klima filtrelerinden geçen tozlar ve partiküller zamanla iç ünite üzerinde birikir ve lejyoner hastalığına neden olan bakterilerin oluşmasına zemin hazırlar. Düzenli yapılan temizlik ve bakım sayesinde toz, bakteri ve partiküllerin birikmesi önlenir bu da astım ve kronik rahatsızlıkların önüne geçer. Bebekler ve çocuklar gibi hassas grupların solunum sistemi sağlığı için düzenli bakım şart” dedi.

Alarko Carrier Hakkında

Gebze ve Dudullu’da toplam 96.000 m2 alan üzerine kurulu üretim tesislerinde ısıtma, soğutma ve su basınçlandırma sistemlerinin üretimini sağlayan Alarko Carrier iklimlendirme sektörünün önemli üreticileri arasında yer alıyor. Ayrıca Alarko Carrier, dünyanın önde gelen üreticilerinin distribütörlüğünü yaparak bu ürünleri tüketicilerine sunuyor. Üretici kimliğinin yanı sıra Toshiba markasıyla bireysel klimaların, ısı pompalarının ve aynı zamanda Carrier ve Wolf marka ürünlerinin ithalatını ve satışını gerçekleştiriyor. Değişen tüketici ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda üstün teknolojili ürünler geliştiren Alarko Carrier, 5 kıtada 65 ülkeye ihracat yaparak global ölçekli projeleri ile Türkiye’ye değer katmaya devam ediyor. Müşteri odaklı hizmetini yurt içinde de sürdürerek ülke genelinde 262 bayi, 290 servis ve satış sonrası servis ağıyla tüketicisine ulaşıyor. 

Alarko Holding çatısı altında bulunan Alarko Carrier, lider ve bağımsız uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance’in yayımladığı “Türkiye’nin En Değerli 100 Markası” listesinde Isıtma-Soğutma-Havalandırma kategorisinde 4 yıl üst üste yer alan tek markadır.

İlk yerli kombi üreticilerinden olan Alarko Carrier, sektöründe SA 8000 ve Enerji Yönetim Standardı Belgesi (ISO 50001) alan İlk Türk Şirketidir.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Meteoroloji'den çığ uyarısı http://mail.gazetebirlik.com/haber/meteorolojiden-cig-uyarisi-5792/

MGM’den yapılan açıklamaya göre,  hava sıcaklığında önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.

Güney Ege ve Batı Akdeniz'de yer yer toz taşınımı bekleniyor.

Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda yüksek kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarda çığ tehlikesi bulunduğundan dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve çığ uyarısı http://mail.gazetebirlik.com/haber/meteorolojiden-kuvvetli-ruzgar-ve-cig-uyarisi-3693/

Meteoroloji'den yapılan değerlendirmelere göre,hava sıcaklığının Doğu kesimlerde 2 ila 5 derece artacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.

Marmara ve Ege’de yer yer toz taşınımı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

Rüzgarın, Yurdun batı kıyılarında güneyli yönlerden kuvvetli olarak (40-60 km/saat) esmesi beklendiğinden vatandaşların yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olması isteniyor.

Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda yüksek kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarda çığ tehlikesi bulunuyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hatay'da şiddetli sağanak hayatı olumsuz etkiledi http://mail.gazetebirlik.com/haber/hatayda-siddetli-saganak-hayati-olumsuz-etkiledi-1719/

Hatay’da etkili olan sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi. Sağanak nedeniyle kent merkezinde bazı yollarda su birikintisi oluştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Beylikdüzü Belediyesi'nden seçim günü yaşlı ve engellilere ulaşım desteği http://mail.gazetebirlik.com/haber/beylikduzu-belediyesinden-secim-gunu-yasli-ve-engellilere-ulasim-destegi-710/

Beylikdüzü Belediyesi, 31 Mart Pazar günü gerçekleşecek olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde yaşlı ve engelli seçmenlerin oy verme işlemini gerçekleştirebilmeleri için çalışma başlattı. Bu kapsamda Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından ilçede yaşayan yaşlı ve engelli seçmenler için oy kullanacakları okullara ücretsiz ulaşım hizmeti sunulacak.

Hizmet talep eden vatandaşlar sedye ya da tekerlekli sandalye ile evlerinden alınarak; belediyeye ait araçlarla oy kullanacakları sandıklara ulaştırılacak, oy verme işlemi tamamlandıktan sonra ise yine aynı araçlarla evlerine nakilleri sağlanacak. 

Seçim sürecinde vatandaşların oylarını kullanabilmeleri için gereken her türlü desteği vereceklerini ifade eden Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, “Toplumun tüm kesiminin demokratik bir şekilde oylarını kullanabilmesi için gereken her türlü desteği vereceğiz. Komşularımız konuyla bize başvurmaları halinde ekiplerimiz kendilerini evlerinden alarak oy kullanacakları sandıklara götürecek, ardından güvenli bir şekilde tekrar evlerine bırakacak.” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve çığ uyarısı http://mail.gazetebirlik.com/haber/meteorolojiden-kuvvetli-ruzgar-ve-cig-uyarisi-4949/

Meteoroloji'den yapılan değerlendirmelere göre, hava sıcaklığının iç ve batı kesimlerde 3 ila 6 derece artacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.

Marmara ve Ege’de yer yer toz taşınımı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

Rüzgarın, Batı Akdeniz'in iç kesimleri ile Güney Ege'de güneyli yönlerden kuvvetli olarak (40-60 km/saat) esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması isteniyor.

Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda yüksek kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarda çığ tehlikesi bulunuyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hüseyin Güler gözyaşları içinde uğurlandı http://mail.gazetebirlik.com/haber/kartal-belediyesi-ruhsat-ve-denetim-muduru-huseyin-guler-gozyaslari-icinde-son-yolculuguna-ugurlandi-8418/

Törene; Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel ve Güler ailesinin yanı sıra; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclis Üyesi Müslim Sarı, CHP Adalar Belediye Başkan Adayı Ercan Akpolat, CHP Kartal İlçe Başkanı Mert Polat, Kartal Belediye Başkan Yardımcıları, birim müdürleri, mahalle muhtarları, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile merhumun çok sayıda mesai arkadaşı katıldı.


Merhumun cenazesi, Kartal Cemevi'nde kılınan cenaze namazı sonrası, yıllardır görev yaptığı Kartal Belediye Başkanlığı binasının önüne getirilerek burada bir tören gerçekleştirildi. Kartal Belediye Başkanı’nın yanı sıra; merhumun ailesi, siyasi parti temsilcileri, başkan yardımcıları, birim müdürleri, meclis üyeleri, mahalle muhtarları, çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi, mesai arkadaşları ve sevenleri burada da son görevlerini yerine getirmek üzere hazır bulundu.

"Hüseyin ağabeyi çok özleyeceğiz"

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, törende yaptığı konuşmada, Hüseyin Güler'in Kartal'a uzun yıllar hizmet ettiğini belirterek; "Hepimiz çok üzgünüz. Hüseyin ağabeyimiz Kartal'a çok uzun yıllar hizmet etti. Beraber, acı tatlı günlerimiz oldu. Onu çok özleyeceğiz. Onu hep yumuşak kalbiyle hatırlayacağız." ifadelerini kullandı.

Okunan duanın ve helallik alınmasından sonra, merhum Hüseyin Güler'in cenazesi gözyaşları içerisinde defnedilmek üzere Soğanlık Mezarlığı'na uğurlandı.
]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Serpil PORTAKAL http://mail.gazetebirlik.com/haber/serpil-portakal-5296/

Vatandaşların emaneti olan deprem bölgesine gönderilmek üzere Çayırova Belediyesine

teslim edilen bazı eşyalarının bir kısmının, aylar sonra giysi atık toplama araçlarına yüklenirken

görüntüleri çıktı. Bu görüntülerin ortaya çıkmasının ardından tüm yardımlarla ilgili endişe uyandı ve

Meclis Üyesi Adayımız İlhami Bayrak’a vatandaşlarımız tarafından yardım kolilerinden çıktığı anlaşılan

mektuplar ulaştırıldı.

Okul ve benzeri kurumlardan toplanarak belediyeye ulaştırılan kolilerden çıktığı tahmin edilen

mektuplar vicdanları yaraladı. Bel… isimli bir 4. Sınıf öğrencisi tarafından yazılarak kolinin içine

konulan mektup Bayrak’ı derinden üzdü.

“Elimden bu kadarı geldi. Size elimizden geldiğince yardım edeceğiz” diye not yazarak içine 20

TL koyup gönderen Bel…’a ulaşarak kendisinden sorumsuz yöneticiler adına özür dileyeceğini

söyleyen Bayrak, Bel….. ve ailesi kabul ederse onun adına deprem bölgesine yardım gönderip, ona ait

olup manevi değeri paha biçilemez 20 lirasını ve mektubunu çerçeveletip, liyakatsiz insanlara görev

verildiğinde sonucunun ne olduğunu unutmamak adına, masalarında saklayacaklarını belirtti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ateş altında iftar ve sahur http://mail.gazetebirlik.com/haber/ates-altinda-iftar-ve-sahur-5097/

 

MEHMET BAYER - 26/03/2024 - HİBYA - Memleketin istiklali için dört bir yandan Çanakkale'ye ''ya şehit ya da gazi'' olmak için koşa koşa gelen Mehmetçikler, 1915 yılının ramazan ayını cephede karşıladı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mithat Atabay, HİBYA'ya yaptığı açıklamada, Çanakkale Savaşları sırada, 1915 yılında, ramazan ayının 13 Temmuz Çarşamba günü başladığını, son orucun 11 Ağustos Çarşamba günü tutulduğunu söyledi.

Atabay, 1915'te ramazan ayı yaklaştığında, Şeyhülislam Ürgüplü Mustafa Hayri Efendi'nin savaşan askerlerin oruçla mükellef olmadıklarına dair fetva verdiğini, askerlerin vatanı savunmakla en büyük dini vecibeyi yerine getirdiğine vurgu yapıp, bu fetvanın tüm ordu birliklerine Osmanlı Harbiye Nezareti tarafından tebliğ edildiğini bildirdi.

Ramazan ayının birinci günü, Çanakkale cephesinde, Arıburnu'nda bulunan 19. Tümen Kurmay Başkanı Binbaşı İzzettin Bey'in 1915 yılı 13 Temmuz tarihli günlüğüne, ''Karargahta meşgul olduk. Bugün ramazanın birinci günü, Cenab-ı Hak emsali kesiresiyle müşerref eylesin ve ramazan hürmetine ordumuza nusret ve millet ve vatana saadet bahşetsin.'' ifadesini yazdığını belirten Atabay, ramazanın başladığı gün, 19. Tümen'e gönderilen bir raporda ise şu bilgilerin yer aldığını kaydetti:

''1 - Düşmanın vaziyetinde bir değişiklik yoktur.
2 - Bu gece düşman tarafından birkaç defa bize karşı piyade mitralyöz ateşi açılmış ise de karşı ateş açılması üzerine bu ateşi bir müddet sonra kesmiştir ve Ahmet Onbaşı Siperi'ne tesirsiz 10 kadar bomba atmış ise de bombayla karşılık verilmiş ve düşman atışı devam etmemiştir. 

3 - Yeni siperin hafriyatına devam etmiş ve topçu ateşiyle bozulan mahaller tamir edilmiş diğer sipere giden dehliz muayene olunarak uzaktan seda verdiği anlaşılmış ve dehlizin hafriyatına devam edilmektedir.

4 - Gece topçu ateşinden bir nefer şehit piyade verilmiştir. Bir nefer yaralıdır. Başka bir vukuat yoktur.''

Atabay, ayrıca ramazanın ilk gününde 22 ve 23 numaralı siperlere hafif makineli tüfekle ateş açıldığı, ateşe karşılık verildiğini, 25 numaralı siperin ilerisine de 9 bombanın düştüğü ancak hasar yaratmadığı bilgisini verdi.

Başkomutan Vekili Enver Paşa Suriye'de

Mithat Atabay, ramazan ayında, temmuzda, Enver Paşa'nın Suriye'de bir teftiş gezisinde olduğuna işaret ederek, şu bilgileri paylaştı:

''Çok sıcaktı. Paşa, sabah çok erkenden öğleye kadar teftiş yaptı. Öğleyin, bir bahçede, şeftali ağaçlarının altında, yemek hazırlanmıştı. Buzlu sular, limonatalar, renk renk yemişler ve renk renk çiçeklerle süslenmiş olan sofranın üstüne, şeftali ağaçlarının iri pembe-kırmızı şeftalileri sarkıyordu. Enver Paşa sofraya davet edildi. Hep birlikte sofraya oturuldu. Yemek dağıtılırken Enver Paşa oruçlu olduğunu söyledi. Ordu, sefer halinde olduğu için, oruç tutulmamasına fetva verilmişti. Fakat Başkomutan Vekili, bütün ordunun yerine, oruç tuttuğunu belirtti. Enver Paşa kendi iradesini sınavdan geçirmekteydi, şeftali yemekten ve buzlu su içmekten çok, oruçlu olduğu halde, sofrada oturup, yemeyerek içmeyerek kendi iradesinin gücünü tatmaktan büyük haz ve zevk duyuyordu.''

Savaş ve sıcağa rağmen pek çok askerin cephedeki günlerini oruçlu geçirdiğini aktaran Atabay, iftar ve sahurlarını ise ateş altında yaptığını sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Meteoroloji'den kuvvetli yağış, rüzgar ve çığ uyarısı http://mail.gazetebirlik.com/haber/meteorolojiden-kuvvetli-yagis-ruzgar-ve-cig-uyarisi-5817/

MGM’den yapılan açıklamaya göre, hava sıcaklığının batı kesimlerde 2 ila 4 derece artacağı, iç ve doğu kesimlerde 3 ila 5 derece azalacağı tahmin ediliyor.

Yağışların; Doğu Anadolu’nun güneydoğusu, Güneydoğu Anadolu’nun doğusu ile Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, Bingöl ve Muş çevrelerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.

Rüzgarın, Doğu Anadolu’nun güneydoğusunda güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli (40-60 km/saat) olarak esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda yüksek kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarında çığ tehlikesi bulunuyor.

Marmara ve Ege’de yer yer toz taşınımı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Su kıtlığını engellemek için "akıllı" olmak şart http://mail.gazetebirlik.com/haber/su-kitligini-engellemek-icin-akilli-olmak-sart--7747/

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) verilerine göre dünya yüzeyinin yaklaşık yüzde 71'ini kaplayan su miktarının sadece yüzde 2,5'i içme, tarım ve endüstriyel kullanım için uygun durumda ölçülüyor. Bugün, 2,4 milyar kişi su sıkıntısı çeken ülkelerde yaşıyor. [1]  Bu durum su kaynaklarının daha etkili bir şekilde kullanılmasının ve su verimliliğinin önemini artırıyor.

 
Akıllı şehir teknolojileri, su verimliliğini artırmak ve tüketimi azaltmak için yardımcı olabilir. İşte kullanılabilecek bazı akıllı şehir teknolojileri ve uygulamalar:
 
Akıllı su yönetim sistemleri:
Akıllı su yönetim sistemleri kent içinde suyun kaynağından son kullanıcıya ulaşmasına kadar olan sürecin en etkin şekilde yönetilmesi için uçtan uca modern su yönetimi sunuyor. Bu süreç içinde, coğrafi bilgi sistemleri tabanlı su dağıtımı ve şebeke yönetimi, kayıp ve kaçakların tespiti, atık su yönetimi, varlık yönetimi, abone tahakkuk ve tahsilat işlemlerinin yönetimi aşamaları yer alıyor.
 
Akıllı tarım uygulamaları:
Şehirlerin çevresindeki tarım alanlarında da akıllı tarım uygulamaları kullanılabiliyor. Toprak nem sensörleri ve hava durumu verilerini kullanarak çalışan akıllı sulama sistemleri, sulama suyunun etkin bir şekilde kullanılmasını sağlıyor. Bu sistemler, yağış miktarına ve toprak nemine göre sulama programlarını ayarlayabiliyor, bu da su tasarrufu sağlar ve aşırı sulama riskini azaltıyor.
 
Yağmur suyunun toplanması ve geri dönüştürülmesi:
Evler, işyerleri veya diğer yapılar üzerine yağmur suyu toplama sistemleri genellikle bir su deposu veya tankı, yağmur suyunu yakalayan bir yüzey ve bir drenaj sistemlerini içeriyor. Toplanan yağmur suyu, bir dizi farklı amaç için kullanılabiliyor. Örneğin, bahçe sulama, tuvalet sifonları için su sağlama, çamaşır yıkama veya temizlik gibi evsel amaçlarda olduğu gibi endüstriyel işletmelerde, yağmur suyu proses suyu olarak da kullanılabiliyor.
 
Su kaynakları modelleme ve tahmini:
Veri analitiği ve modelleme araçları, su kaynaklarının mevcut durumunu izleyebiliyor ve nüfus oranlarına göre gelecekteki talepleri tahmin edebiliyor. Bu sayede su kaynaklarının sürdürülebilir şekilde yönetilmesi için politikalar oluşturulabiliyor.
 
Akıllı şehir yaklaşımını güçlendirmek ve yaygınlaştırmak için 42 yıldır bilişimin gücünü kullanan SAMPAŞ Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya konuyla ilgili şu değerlendirmeleri yapıyor: “Birleşmiş Milletler'in raporuna göre dünya genelinde 2030'a kadar 700 milyon kişinin su kıtlığı nedeniyle yaşadıkları bölgelerden göç etmek zorunda kalacakları tahmin edildiğini görüyoruz. Endüstriyelleşme ve nüfus artışı nedeniyle yerküredeki kullanılabilir su kaynaklarının tasarrufu giderek önem kazanıyor. İnsan için hayati önem taşıyan suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi için akıllı şehir teknolojileri kritik öneme sahip. Akıllı şehir teknolojileri suyun daha verimli kullanılmasını sağladığı gibi, zaten sınırlı olan bir kaynağın israfının önüne de geçiyor. Bu uygulamalar sayesinde bir kentin su kullanımı ile ilgili tüm senaryoları kontrol altına alınabiliyor. Ancak bunların yanında geniş çaplı su politikalarının hazırlanması ve önlemlerin uygulanması için uluslararası organizasyonlara ve devletlere de büyük görevler düşüyor.”]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kimlik fotokopisi vermenin büyük riskler taşıdığını biliyor muydunuz? http://mail.gazetebirlik.com/haber/kimlik-fotokopisi-vermenin-buyuk-riskler-tasidigini-biliyor-muydunuz-7504/

Ancak şu anda abonelik işlemleri, araç kiralama şirketleri, iş merkezlerinin giriş güvenliği, GSM operatörleri ve oteller gibi birçok resmi olmayan kurumda dahil çipli kimlik kartlarının fotokopisi alınmaya devam ediyor. Vatandaşın kimlik bilgilerinin kötü niyetli kişilerin eline geçmesinin büyük risklere yol açtığına dikkat çeken biOnay Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta, “Kimlik bilgilerinize sahip kişiler sizin adınıza GSM hattı açtırmaktan tutun da kredi çekmeye kadar birçok işlem gerçekleştirebiliyor; bu da vatandaşı haberi dahi olmadan büyük sıkıntılarla karşı karşıya bırakabiliyor. Fotokopi kağıdında yer alan kimlik kartı bilgileriniz ile sahte plastik kimlik kartları üretilebiliyor. Eğer sahte kimlik kartı ile gidilen kurumda elektronik doğrulama yoksa sizin adınıza işlem gerçekleştirilebiliyor” diyor.

 
İçişleri Bakanlığı'nın 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren yeni çipli kimlik kartlarına geçilmesi gerekliliğini duyurmasının ardından bugün geldiğimiz noktada yaklaşık 80 milyon kişi biyometrik kimlik kartı kullanmaya başladı. Ancak başta kimlik fotokopisi olmak üzere eski alışkanlıklar hâlâ devam ediyor. Özellikle araç kiralama, otel, plazaların güvenlik noktaları gibi yerlerde KVKK kurallarına aykırı olarak vatandaştan çipli kimlik kartının fotokopisi alınmaya devam ediyor. Bu fotokopiler yetkisiz, kötü niyetli kişilerin erişebileceği ortamlarda saklanabiliyor. Kağıt maliyetleri ve fiziksel arşiv maliyetleri ise tüm kurumlara yük oluşturuyor. Fotokopi yerine kimlik kartının dijital taranması ve bu şekilde arşivlenmesi daha kolay gibi görünse de sadece riskleri dijital ortama taşıyor. Burada en güvenli çözüm elektronik kimlik doğrulama olarak öne çıkıyor.
 
Vatandaşın kimlik bilgilerinin güvenliği amacıyla biyometrik kimlik kartlarına geçildiğini ve kimlik bilgilerinin birçoğunun çiplere gömülerek korunduğuna dikkat çeken biOnay Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta, “Tirajikomik ama kurumlar şimdi de eski alışkanlıklarla, çipli kimlik kartlarının fotokopisini çekmeye devam ediyor. Oysa bu fotokopilerin doğru muhafaza edilememesi veya kötü niyetli kişilerin eline geçmesi sebebiyle birçok vatandaş büyük mağduriyetler yaşıyor. Bu kimlik bilgileriyle kişilerin haberi olmadan kendi adlarına, banka hesabı ve GSM hattı açılabiliyor, alım satım işlemi gerçekleştirilebiliyor ya da kredi çekilebiliyor. Bugün bir restoranda bir garson kredi kartınızın fotokopisini çekse, itiraz edip durumu şikayet edersiniz, ama çipli kimlik fotokopisi çekilmesini vatandaşlar kanıksamış durumda. Bu yanlış alışkanlığın değişmesi gerekiyor” diyor.
 
Vatandaşları bu konuda daha dikkatli olmaya çağıran Usta, kurumları da bir an önce biyometrik kimlik kartlarının amacına uygun olarak, kimlik doğrulama cihazları kullanmaya, böylelikle hem kendilerini hem de vatandaşı güvence altına almaya davet ediyor.]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ada ve Adalı Olma Halleri http://mail.gazetebirlik.com/haber/ada-ve-adali-olma-halleri-2321/

Galimi Çınarlı Derneği ve Adalar Vakfı işbirliğiyle kurulan Adadayız'ın çevrimiçi toplantıları devam ediyor. 27 Mart Çarşamba saat 20.00'de gerçekleşecek olan etkinlikte İsmet Değirmenci, Aylin Çankaya ve Halim Bulutoğlu "Ada ve Adalı Olma Halleri" üzerine konuşacaklar.


VAHA'nın “Kriz Dönemlerinde Kültür Aracılığıyla Ortak Zemin” projesi kapsamında desteklenen “Adadayız”, farklı kültür ve disiplinlere açık buluşmalarla “ada” ortak paydasının geliştirmeyi hedefliyor. “Adadayız”, ada kimliği, ada kültürleri ve adalar kültürel mirasına odaklanan etkinlikleri ile adaların çevre, iklim, doğal afetler gibi krizlere yanıt verme potansiyelini tartışmalara dâhil etmeyi amaçlıyor.
]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batı Karadeniz için kuvvetli gök gürültülü sağanak yağış uyarısı http://mail.gazetebirlik.com/haber/bati-karadeniz-icin-kuvvetli-gok-gurultulu-saganak-yagis-uyarisi-9023/

MGM’den yapılan açıklamaya göre, öğle saatlerinden itibaren Bartın, Zonguldak, Düzce ve Sakarya çevreleri ile Kastamonu'nun batı kesimlerinde yerel kuvvetli gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.

Ani sel, su baskını, yıldırım, dolu yağışı, ulaşımda aksamalar ile ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına gibi olumsuzluklara karşı vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Doğu Akdeniz için kuvvetli gök gürültülü sağanak yağış uyarısı http://mail.gazetebirlik.com/haber/dogu-akdeniz-icin-kuvvetli-gok-gurultulu-saganak-yagis-uyarisi-5927/

MGM’den yapılan açıklamaya göre, öğle saatlerinden itibaren Hatay ve Osmaniye çevrelerinde, akşam saatlerinden itibaren Adana'nın doğu ve Kahramanmaraş'ın güneybatı kesimlerinde yerel kuvvetli gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.

Ani sel, su baskını, yıldırım, dolu yağışı, ulaşımda aksamalar ile ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Arça'ya bahar geldi http://mail.gazetebirlik.com/haber/arcaya-bahar-geldi-3137/

İstanbul’un tarihi kalbi olan Haliç, çevresinde açılan yeni kültür alanları, sanat merkezileri, müze ve parklarıyla kentin parlayan yıldızı olma yolunda ilerlerken, terasından benzersiz bir İstanbul manzarası sunan Arça Restaraurant & Grill, şık ambiyansı, zengin menüsü ve zarif servis stiliyle bölgeye yeni bir soluk getirdi. 

Arça’nın şık ve rahat ambiyansında Haliç’in eşsiz görünümüne karşı günün yorgunluğunu atmak, ardından meze, kebaplar ve açık mutfakta izlenebilen fırından çıkan pide ve lahmacunların tadına varmak üzere açık olan kapıları, Pazartesi günleri dışında hafta boyu her akşam açık. 

Restoranın şefi Cenap Öztekin Varol, mevsime uygun olarak yeni çıkan ürünleri kullanmak üzere menüde değişiklikler yapıyor. Baharla birlikte marul tarator olarak tanımlanabilecek “terettür” gibi hafif ve tazelik hissi veren mezeleri menüye alan Varol, bu sayede eski ve unutulmuş tatları da yeniden sofralara getiriyor. Menüde yaza özel geniş bir salata seçkisi de mevcut. 

Arça Restaurant & Grill, yemeklerinden servise bir dost sofrasından beklenenleri tam kıvamında sunarken, Haliç üzerinden İstanbul’un en güzel gün batımlarını izleme imkanı sunuyor. 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Meteoroloji'den kuvvetli yağış, rüzgar ve çığ uyarısı http://mail.gazetebirlik.com/haber/meteorolojiden-kuvvetli-yagis-ruzgar-ve-cig-uyarisi-1351/

Meteoroloji'den yapılan değerlendirmelere göre, hava sıcaklığının Batı kesimlerde 2 ila 5 derece azalacağı, diğer bölgelerde 2 ila 5 derece artacağı tahmin ediliyor.

Marmara'nın güney ve doğusu, Ege(Denizli hariç, İç Anadolu'nun kuzeybatısı, Batı Karadeniz'in batısı ile Osmaniye ve Kahramanmaraş çevrelerinde beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların yerel olmak üzere kuvvetli (21-50 kg/m²) olacağı öngörülüyor. Sel, su baskını, yıldırım, küçük çaplı dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar ve fırtına, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.

Marmara, Ege, Batı Akdeniz’in iç kesimleri ile zamanla İç Anadolu’nun batısında, güney ve güneybatı zamanla kuzeybatı, Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında gece saatlerinden itibaren kuzey ve batı yönlerden kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına (40-60 km/saat, kısa süreli 70-80 km/saat) beklendiğinden ulaşımda aksamalar, çatı uçması, soba ve doğalgaz kaynaklı zehirlenmeler gibi olumsuzluklara karşı vatandaşların dikkatli ve tedbirli olunması isteniyor.

Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda yüksek kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarında çığ tehlikesi bulunuyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Piyasanın durumu http://mail.gazetebirlik.com/haber/piyasanin-durumu-6775/

XU100

Genel görünüm: Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, Cuma gününü yüzde 0,32 değer kaybederek 9.111,50 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,92, holding endeksi yüzde 0,15 değer kazandı.Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 1,89 ile taş toprak, en çok gerileyen ise yüzde 3,47 ile finansal kiralama faktoring oldu. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 29,21 puan azalırken, işlem hacmi 110,6 milyar lira oldu. Endeksin dolar bazında değeri ise 284.51$ seviyesinde bulunuyor.

Bu hafta yurt içinde ekonomik güven endeksi, dış ticaret dengesi, yurt dışında ise ABD'de büyüme, kişisel gelir ve harcamalar dayanıklı mal siparişleri, İngiltere'de büyüme, Euro Bölgesinde ekonomik güven endeksi, Japonya'da perakende satışlar ve sanayi üretimi başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini dile getirelim.

X30YV

VİOP30 Endeks Nisan Kontratı, önceki işlem gününü 10.088,00 uzlaşma fiyatından tamamladı. Geçtiğimiz haftayı % 3.44 oranında değer artışıyla tamamlayan kontratta, 10,000 seviyesi psikolojik seviye olmakla birlikte söz konusu seviyenin altında oluşabilecek sarkmalarda 9.936 desteği önemle takip edilebilir. Yukarı yönlü işlemlerin devamı sürecinde ise 10,250 ve 10,550 seviyelerinin test edilebileceği kanaatindeyiz.

USDTRY

USDTRY tarafında gün içerisinde en yüksek 32,2151 seviyesi görülmekle birlikte en düşük 31,9428 seviyesi test edildi. USDTRY kurunu değerlendirdiğimizde, 32,43 seviyesi üzerindeki kalıcı hareketler yükseliş düşüncesini güçlendirebilir. Söz konusu seviye aşılacak olursa 32,75 ile 33,15 direnç seviyeleri karşımıza çıkabilir. TL tarafını güçlendirecek yeni bir adım olmadığı sürece düşüşlerin sınırlı kalabileceği ve ayrıca 31,98 ile 31,75 destek seviyelerinin de takipte kalınması gerektiğini vurgulamak isteriz.

EURUSD

EURUSD paritesinde bu sabah $ 1,0815 seviyeleri test ediliyor. EURUSD paritesinde 1,0982 seviyesinden bu yana görülen geri çekilmenin devam etmesi halinde aşağıda 1,0796-1,0745-1,0695 destek seviyeleri kademeli olarak izlenebilir. Paritenin 1,0930 altında negatif görünümde olabileceği düşüncesiyle söz konusu seviyenin üzerinde fiyatlama hareketlerine ihtiyaç duyulabileceği unutulmamalıdır. Böylelikle yukarıda 1,0945-1,0981-1,1010 direnç seviyeleri takip edilebilir

XAUUSD

Ons Altın tarafında yeni günde $2170,58 seviyelerinde seyrediyor. Mart ayı itibariyle % 6,18 oranında yükseliş kaydetti diyebiliriz. Değerli maden tarafında pozitif yönlü beklentide $2175-2200 seviyeleri takipte kalınabilir. Negatif yönlü beklentinin ön plana çıkabilmesi için ise $2164-2147 destek seviyelerinin aşağı yönlü kırılması gerekmektedir. Bu hafta ABD tarafından gelecek olan büyüme ve Fed’in dikkatle takip ettiği PCE verileri önem arz edebilir.

Kaynak Acar Menkul

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Meteoroloji'den Marmara'nın güneyi ve Ege'nin batısı için kuvvetli yağış uyarısı http://mail.gazetebirlik.com/haber/meteorolojiden-marmaranin-guneyi-ve-egenin-batisi-icin-kuvvetli-yagis-uyarisi-759/

MGM’den yapılan açıklamaya göre, pazartesi günü sabah saatlerinden itibaren Çanakkale’nin güney ve doğusu ile Balıkesir çevrelerinde öğle saatlerinden itibaren Bursa, Bilecik, Aydın, Manisa ve iç kesimleri ağırlıklı olmak üzere İzmir’de yerel olarak kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.

Kuvvetli yağışlarla birlikte sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar, yağış anında kuvvetli rüzgar ve yerel küçük çaplı dolu gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kayseri'de "Gençlik Buluşması" düzenlendi http://mail.gazetebirlik.com/haber/kayseride-genclik-bulusmasi-duzenlendi-2879/

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Erciyes Kültür Merkezi’nde Kayseri Gençlik Buluşması’na katılarak, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yaşadığı deneyimlerini paylaşıp, Kayserili gençlere ilham kaynağı oldu.

Başkan Büyükkılıç, Bakan Kacır ile birlikte öğrencilerin kurduğu stantları da ziyaret ederek, Teknofest gençliğinin ürettiği eserleri ilgiyle inceledi.

Kayseri Gençlik Buluşması’nda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da Kayseri’de olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade ederek, gençlerin milli teknoloji hamlesinin sahibi ve öznesi olduklarını söyledi.

Alper Gezeravcı’nın Türkiye’de ilk astronot olarak Uluslararası Uzay İstasyonu’na çıktığını anlatan Bakan Kacır, 13 bilimsel deneyi uzayda gerçekleştirdiğini vurguladı.

Bakan Kacır, Alper Gezeravcı’nın uzaydan dünyaya döneli 41 gün olduğunu söyleyerek, “Gezeravcı döndüğü günden bu ana zannediyorum Memduh başkan bizi 41 kere aramıştır. İlla bir an evvel Kayseri’ye geleceksiniz diye. Huzurlarınızda bizi sizle buluşturduğu için teşekkür ediyorum. Sizlerin Teknofest ile ilgili beklentiniz olduğunu biliyorum. Bir gün mutlaka Kayseri’de de birlikte olmayı ümit ediyorum.” dedi.

Gençlerin hizmetkarı olmaya devam edeceklerini belirten Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, “5 üniversitesi olan Kayserimizde gençler bizi sever. Sayın Cumhurbaşkanımızın elinden 2 defa genç dostu şehir ödülü almış bir belediye başkanı olarak onların hizmetkarı olmaya, onları geleceğe ümitle sevk etmeye devam edeceğimizi paylaşıyor, sevgiler, saygılar sunuyorum.” diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Nilüfer'de su kaynaklarının önemine dikkat çekildi http://mail.gazetebirlik.com/haber/niluferde-su-kaynaklarinin-onemine-dikkat-cekildi-491/

Nilüfer Kent Konseyi Binası önünde düzenlenen açıklamaya CHP Nilüfer Belediye Başkan Adayı Şadi Özdemir, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş, Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Emre Karagöz, Nilüfer Kent Konseyi Gönüllüleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Hediye Çelik, su kıtlığının işaretlerinin her yerde görüldüğünü belirterek, “Yeraltı sularının seviyeleri hızla düşmekte, göller küçülmekte, sulak alanlar yok olmaktadır. Yaşam için zorunlu olan, ekolojik sistemin bir parçası olan su, asla sadece bir enerji kaynağı veya ticari bir mal olarak görülmemeli, sürdürülebilir bir su varlıkları yönetimi ile korunmalı, savunulmalı ve doğru kullanılmalıdır.” diye konuştu.

CHP Nilüfer Belediye Başkan adayı Şadi Özdemir, her 3 kişiden 1’inin temiz suya erişemediğini belirterek, “Böyle bir dünyada yaşıyoruz. Oysaki su yaşamın ta kendisidir. Susuz hayat olmaz. İnsan yaşamı yemeden yaşayabilir ama su içmeden yaşama şansı yok” diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çocuklara özel "Hayrimatör" etkinliği gerçekleştirdi http://mail.gazetebirlik.com/haber/cocuklara-ozel-hayrimator-etkinligi-gerceklestirdi-5223/

Bursa Büyükşehir Belediyesi Tayyare Kültür Merkezi’nde Hayrimatör film gösterimini ücretsiz sinema etkinliği kapsamında çocukların ilgisine sundu. Düzenlenen sinema etkinliğine Bursa Milletvekili Mustafa Varank ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş katılım sağladı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Hayrimatör filminin ilk gösterimine katıldığı etkinlikte Hayrimatör’ün Tayyare Kültür Merkezi’nde 6 farklı günde 12 seans halinde gösterime sunulacağını ifade etti. Aktaş, konuşmasında şunları söyledi:

"Hafta içi okullarda ki öğrencilere yönelik hafta sonu da halka açık ve ücretsiz bir şekilde gösterilen film TRT Çocuk kanalında yayınlanan Rafadan Tayfa isimli çizgi diziden uyarlanarak çekilen serinin dördüncü animasyon filmidir. Ayrıca ramazan ayı içerisinde ilçelerimizde Grup Rafadan tiyatro gösterisi çocuklarımızla buluşmaya devam ediyor."

Bursa Miletvekili Mustafa Varank ise "İşte bizim yerel yönetimlerden anladığımız bu. Ailelerle, gençlerle, çocuklarla, yaşlılarla birebir, iç içe, beraber, bir aile gibi ilgilenen, onların imkanlarını arttırmak için çalışan belediye başkanları. Bundan dolayı başkanımız Alinur Aktaş’a çok teşekkür ediyorum." ifadelerine yer verdi.

Film gösterimi sona erdiğinde etkinliğe katılan tüm çocuklara etkinlik kitabı, rafadan tayfa rozetleri ve şekerlemeler dağıtıldı.  

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
MGM'den batı kesimleri için fırtına uyarısı http://mail.gazetebirlik.com/haber/mgmden-bati-kesimleri-icin-firtina-uyarisi-2585/

MGM'den yapılan tahminlere göre, yarın sabah saatlerinden itibaren Marmara, Ege, Batı Akdeniz'in iç kesimleri ile zamanla İç Anadolu'nun batısında, güney ve güneybatı, zamanla kuzeybatı yönlerden kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına bekleniyor.

Hızı saatte 70 ila 80 kilometreye ulaşacağı tahmin edilen fırtınanın, gece saatlerinde etkisini kaybetmesi bekleniyor. Fırtına nedeniyle oluşabilecek ulaşımda aksamalar, çatı uçması, soba ve doğal gaz kaynaklı zehirlenmelere karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tuzla'nın gönüllüleri iftar sofrasında buluştu http://mail.gazetebirlik.com/haber/tuzlanin-gonulluleri-iftar-sofrasinda-bulustu-5186/

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’nın benim en değerli projem dediği ‘Gönül Elleri Çarşısı’ projesi iyilik yaymaya devam ediyor. İyilik ağının vazgeçilmezi olan Kadın Kent Gönüllüleri ise Tuzla Belediyesi’nin düzenlediği iftar sofrasında bir araya geldi. Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı birlik ve beraberlik mesajı vererek tüm gönüllülere her daim yanlarında oldukları için teşekkürlerini iletti.

“Gönül elleri dedik ve gönül eli ile uzandık”

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, “Birçok hizmet gerçekleştirmiş olsak da ben hep Gönül Ellerinin altını çizdim. Gönül Ellerinin yaptığı iş benim için en kıymetli işlerden bir tanesidir ve en kıymetli olarak gönlümün bir tarafında tuttum. Tuzlamızın iyilik elçileri, sizler yeri geldiğinde kurduğunuz köprüler Tuzlamızı da aşan birçok güzelliğe imza attınız. Engelli, yetim, yaşlı, dul, kimsesiz, şehit aileleri ve gazilerimiz de dahil olmak üzere herkesle ilgilenebilen bir gönül ağı kurduk. Gönül elleri dedik ve gönül eli ile uzandık. İnsanların en kötü zamanlarında acılarını paylaşarak yanlarında olduk, hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

Gönül Elleri Çarşısı’nın Kurucu Gönüllüsü Dr. Fatma Yazıcı da “Çok güzel bir iş yapıyoruz. Biz kadınlar 15 yıldır Tuzla’da bir marka yarattık. Bir iyilik hareketi olan Gönül Elleri Çarşısı’nı sıfırdan var ettik ve var ettiğimiz bu güzellikten hiç vazgeçmedik. Bu kapsamda Tuzlalı gönüllü kadınlarımızı tebrik ediyorum, her geçen gün sayımız arttı” şeklinde konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Meteoroloji'den çığ uyarısı http://mail.gazetebirlik.com/haber/meteorolojiden-cig-uyarisi-8590/

MGM’den yapılan açıklamaya göre, hava sıcaklığında yurt genelinde 2-6 derece artması bekleniyor.

Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda yüksek kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarında çığ tehlikesi bulunduğundan dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Semt pazarında ilginç diyaloglar http://mail.gazetebirlik.com/haber/semt-pazarinda-ilginc-diyaloglar-1918/

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Bağcılar Belediye Başkan adayı Cem Kılıç ile Hürriyet Mahallesi’ndeki kapalı semt pazarını ziyaret etti. Pazarda esnaf ve vatandaşlarla bir araya gelen İmamoğlu, yurttaşların yoğun ilgisiyle karşılandı. Esnaftan ve vatandaşlardan gelen sorun, öneri, eleştiri ve talepleri alan İmamoğlu ile yurttaşlar arasında artık klasikleşen ilginç diyaloglar gerçekleşti. İmamoğlu, pazar girişinde karşılaştığı bir vatandaşın, “Size, şunun için teşekkür edeceğim sadece. Biz, 50 yaşındayız. Biz Demirel’i gördük, Özal’ı gördük, Erbakan’ı gördük, Ecevit’i gördük. Ama inanın şu üslubunuz, Türkiye Cumhuriyeti’nde özlediğimiz siyaset. İnanın üslubunuz yeter” sözlerine, “Eyvallah. Sizi mahcup etmeyeceğiz” yanıtını verdi. 

“BEN CHP’Lİ DEĞİLİM AMA…”

Bir esnaf da araçlarını park ettikleri alanla ilgili görüşlerini, “Başkanım, aşağı garaj çok güzel oldu. Orası göl gibiydi, tertemiz oldu. Müşteriler de esnaf da çok memnun” sözleriyle dile getirdi. İmamoğlu’nun esnafa yanıtı, “Harika. Ne mutlu” oldu. İmamoğlu, başka bir vatandaşın “Ben CHP’li değilim ama her belediye başkanına saygı duyarım. Size de saygı duyuyorum. Allah hayırlı, uğurlu eylesin. Devletimize hangisi hayırlıysa, o olsun. Şahsi olarak da sizi takdir ediyorum. Seviyorum konuşmalarını, her şeyini. Allah, hakkınızda hayırlısını nasip eylesin” sözlerini ise, “Onur duydum. Ne mutlu bana. Amin. İnşallah mahcup olmayız. Öyle zaten. Duamız o. İnşallah layık oluruz” şeklinde yanıtladı. 

“20 SENE AK PARTİ’YE OY VERDİM AMA…”

Banka emeklisi olduğunu söyleyen başka bir vatandaş da İmamoğlu’na desteğini, “CHP’ye bütün hayatım boyunca hiç oy vermedim ben. AK Parti’ye 20 sene verdim. Eşimin akrabaları arasında milletvekili de var. Size haksızlık ettiklerini düşünüyorum. Bazı konularda sizi eleştirdim. Hakkınızı helal edin. Ama ben dahil olmak üzere, eşim de imam hatiplidir, CHP’ye oy vereceğiz seçimlerde. İnşallah bizi utandırmazsınız bunlar gibi” sözleriyle dile getirdi. İmamoğlu, vatandaşa, “İnşallah. Biz de layık olacağız. En çok sorumluluğum size” yanıtını verdi. 

“DİYORUM Kİ ONLARA, ‘BENLE UĞRAŞMAYIN, EKONOMİYLE UĞRAŞIN’”

İmamoğlu, “İnşallah bu fiyatları düzeltirsiniz bir an önce. Bize yardımcı olun” diyen iki kadın vatandaşı, “Biz, 6-7 kat yardımcı oluyoruz. Ama fiyatların sebebi bir değiliz. Ekonomi kötü. Diyorum ki onlara, ‘Benle uğraşmayın, ekonomiyle uğraşın.’ Biz istiyoruz, aynı masada oturalım. Soframız aynı. Biz onu temsil ediyoruz. Desteklerinizi istiyoruz, özellikle hanımefendilerden” sözleriyle yanıtladı. Vatandaşlardan, “İnşallah. Hayırlısı hangisiyse, o olsun” yanıtını alan İmamoğlu, “Biz hayırlı olduğumuzu düşünüyoruz” karşılığını verdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Dünya su günü http://mail.gazetebirlik.com/haber/dunya-su-gunu-8168/

1. Erişkinlerin çoğunda alması gereken su miktarı günde yaklaşık 2 litredir.

 

2. Günlük 2 litre su ihtiyacının illa sudan sağlanması şart değildir. Kahve, çay, yoğurt ile alınan sıvı da uygundur. Burada önemli olan alınan sıvının tuz, şeker gibi zararlı maddeleri içermemesidir.
 

3. Böbrek, kalp sorunları olan hastaların günde 2 litre sıvı almaları problem yaratabilir, içtikleri suyu idrarla atamazlarsa vücutlarında sıvı birikimi olabilir, almaları gereken sıvı miktarını doktorları ile konuşmaları gerekir.
 

4. Bazı hastaların daha fazla su içmesi gerekebilir: Böbrek taşı olanlar, sık idrar yolları iltihabı geçirenler bu hastalara örnektir.
 

5. Ramazan ayında susuz kalmamaya dikkat etmek gerekir, susuz kalmak iftara doğru enerjimizi düşürür, bu nedenle sahurda sıvı almaya dikkat etmek gerekir. İftarda su içmek de fazla yemeği frenleyebilir.
 

6. Ev dışında tuvalete gitmemek için az su içmek veya idrarı tutmak ileriki yaşlarda idrar yapma ile ilgili sorunlara neden olabilir.
 

7. Suyun temiz olması yeterlidir, alkali olmasının ilave bir faydası yoktur.
 

8. Günde 2 litreden fazla sıvı almanın çoğu kez bir zararı yoktur ama günde 6-7 litre alarak abartmamak gerekir.
 

9. Susuz kalmaması gereken böbrek hastaları eğer ishal, bulantı, kusma gibi sorunlar nedeni ile yeteri kadar sıvı alamazlarsa veya sıvı kayıpları artarsa hemen doktorları ile temasa geçmelidir. Böbreği korumak için damardan sıvı almak için en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekebilir.
 

10. Eğer özel bir durumunuz yoksa gece yatmadan önce su içmek veya gece kalkınca su içmek doğru değildir. Unutmayalım sağlıklı uyku da su içmek kadar önemlidir.
 

11. Ağır böbrek hastalığı olanları unutmamak gerekir. Çoğunun belki de en büyük hayali kana kana su içmektir. Bu nedenle sağlığımızın kıymetini bilelim, suyun en sağlıklı içecek olduğunu hiç akıldan çıkarmayalım.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Özhaseki, Dünya Meteoroloji Günü'nü kutladı http://mail.gazetebirlik.com/haber/bakan-ozhaseki-dunya-meteoroloji-gununu-kutladi-6671/

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, meteoroloji çalışanlarının Dünya Meteoroloji Günü’nü kutlayarak, “Bu yıl ‘İklim Eyleminin Ön Saflarında’ temasıyla kutlanan Meteoroloji Günü vesilesiyle, iklim değişikliğiyle mücadelemize büyük katkı sunan, meteoroloji bilimine emek veren herkese teşekkür ediyorum.” ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve çığ uyarısı http://mail.gazetebirlik.com/haber/meteorolojiden-kuvvetli-yagis-ve-cig-uyarisi-9836/

MGM’den yapılan açıklamaya göre, hava sıcaklığının Batı kesimlerde 2 ila 4 derece artacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.

Yağışların, Doğu Anadolu’nun doğusu, Siirt çevreleri ile Artvin’in iç kesimlerinde kuvvetli ve yoğun kar şeklinde olması bekleniyor.

Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda yüksek kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarında çığ tehlikesi bulunuyor.

Sabah ve gece saatlerinde Marmara'nın güneydoğusu, İç Ege, İç Anadolu, Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusu, Batı ve Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Akdeniz'in iç kesimlerinin yükseklerinde buzlanma ve don olayı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve çığ uyarısı http://mail.gazetebirlik.com/haber/meteorolojiden-kuvvetli-yagis-ve-cig-uyarisi-9099/

Meteoroloji verilerine göre, hava sıcaklığının Batı kesimler ile Doğu Karadeniz'de 4 ila 6 derece azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.

Yağışların; Rize, Erzurum, Ağrı çevreleri, Diyarbakır'ın doğusu, Mardin, Bitlis, Bingöl, Batman, Siirt, Şırnak çevreleri, Elazığ’ın doğu, Muş’un güney ve batı ilçelerinde kuvvetli, Hakkari çevreleri, Şırnak'ın doğusu ile Van'ın güneyinde çok kuvvetli olacağı beklendiğinden vatandaşların meydana gelebilecek sel, su baskını, kuvvetli rüzgar, kar yağışı beklenen yerlerde tipi ile ulaşımda aksamalar ve çığ riski gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda yüksek kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarında çığ tehlikesi bulunuyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Haydiko Derneği'nden Antakya'da sokak hayvanlarına uzanan yaşam eli http://mail.gazetebirlik.com/haber/haydiko-derneginden-antakyada-sokak-hayvanlarina-uzanan-yasam-eli-9506/

Haydiko tarafından Antakya'da başlatılan proje, sokak hayvanlarının yaşadığı zorluklara kalıcı çözümler üretmeyi amaçlıyor. Kısırlaştırma operasyonları, hayvan popülasyonunun kontrol altında tutulmasını sağlayarak hem hayvanların hem de toplumun refahını artırıyor. Ayrıca, tedavi faaliyetleriyle hastalıklarla mücadele eden ve acil müdahaleye ihtiyaç duyan hayvanlara yardım ediliyor.

 

Haydiko Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Yılmaz, “Birlikte Yaşamak Mümkün” sloganıyla hayata geçirdikleri bu projeyi “bir değişim yolculuğu'' olarak nitelendiriyor ve Antakya'da sokak hayvanlarının kısırlaştırma operasyonları için şu açıklamaları yapıyor: “Kısırlaştırma, sokak hayvanlarının sağlıklı ve mutlu yaşamlar sürdürebilmeleri için kritik bir adımdır. Bu operasyonlar, hayvan popülasyonunu kontrol altında tutarak, onların açlık, hastalık ve zorlu yaşam koşullarıyla karşılaşma risklerini azaltır. Sağlıklı bir sokak hayvanı popülasyonu, ekosistemimizin dengesini korur ve insan-hayvan ilişkilerinde daha pozitif bir ortam yaratır. Her canlının yaşama hakkı vardır ve bizler, bu haklara saygı duymakla yükümlüyüz. Sokak hayvanlarını kısırlaştırmak, onların daha iyi yaşam koşullarına sahip olmalarını sağlar ve hayvanların haklarının korunmasına katkıda bulunur. Bu süreç, aynı zamanda hayvanlarla empati kurmamızı ve onlara daha şefkatli yaklaşmamızı teşvik eder. Antakya'da, sokak hayvanlarına yönelik kısırlaştırma operasyonları, bu canlıların yaşam kalitesini artırmak ve Antakya'yı onlar için daha güvenli bir yer haline getirmek amacıyla titizlikle yürütülüyor. Bu operasyonlar, yerel yönetimler, hayvan hakları örgütleri ve gönüllülerin işbirliğiyle gerçekleştiriliyor. 

 

 

Haydiko'nun başlattığı bu girişim, toplumsal bilinci artırma ve topluluk üyelerini hayvan refahı konusunda daha aktif rol almaya teşvik etme hedefi taşıyor. Projenin başarısının, toplumun katılımı ve desteğiyle doğru orantılı olduğuna inanıyoruz. Bu proje, sadece bugünün sokak hayvanlarına değil, aynı zamanda gelecek nesillere de yatırım yapmayı hedefliyor. Proje, daha adil, sağlıklı ve hayvan dostu bir toplum inşa etme yolunda önemli bir adımdır.

Antakya'daki her bireyi ve kurumu, bu önemli amaca destek olmaya çağırıyoruz. Tüm Türkiye'den gönüllü katılım, maddi ve ayni bağışlar veya projenin sosyal medyada yayılmasına yardımcı olmak gibi birçok şekilde katkıda bulunmaya davet ediyoruz.”


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Meteoroloji'den kuvvetli yağış, rüzgar ve çığ uyarısı http://mail.gazetebirlik.com/haber/meteorolojiden-kuvvetli-yagis-ruzgar-ve-cig-uyarisi-9610/
Meteoroloji verilerine göre,hava sıcaklığının İç Anadolu ile Orta Karadeniz'de 4 ila 6 derece azalacağı, Marmara'da 2 ila 4 derece artacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.
 
Yapılan son değerlendirmelere göre; Doğu Akdeniz'de beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, bu akşam saatlerine kadar Osmaniye il geneli ile Adana'nın güney ve doğu, Kahramanmaraş'ın güneybatı ilçelerinde yerel kuvvetli (21-50 kg/m²) olması beklendiğinden ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

Sabah saatlerinden itibaren Adıyaman, Tunceli, Diyarbakır, Bitlis, Bingöl, Batman, Siirt, Şırnak ve Hakkari çevreleri ile Şanlıurfa’nın kuzey ve doğu, Elazığ’ın doğu, Muş’un güney ve batı ve Mardin’in doğu ilçelerinde kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.

Genellikle yağmur ve sağanak, zamanla sıcaklıkların düşmesiyle 1200 m üzeri rakımlı kesimli yerlerde kuvvetli karla karışık yağmur ve yer yer yoğun kar şeklinde olması beklenen yağışların, gece saatlerinde bölgenin batısında etkisini kaybetmesi bekleniyor. Doğusunda ise Cuma (22.03.2024) akşam saatlerine kadar etkili olması öngörülüyor. Kuvvetli yağışlara bağlı olarak meydana gelebilecek sel, su baskını, kuvvetli rüzgar, kar yağışı beklenen yerlerde tipi ile ulaşımda aksamalar ve çığ riski gibi olumsuzluklara karşı vatandaşların dikkatli olması gerekiyor.

Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda yüksek kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarında çığ tehlikesi bulunuyor. Rüzgarın, Güney Ege kıyılarında kuzey ve kuzeybatı yönlerden kuvvetli (40-60 km/saat) esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Neden yogaya başlanmalı? http://mail.gazetebirlik.com/haber/neden-yogaya-baslanmali--4662/

YogaKioo Okulları, YogaKioo Yayınları, YogaKioo Dergi ve Kioo Retreat Center’ın kurucusu olan Çetin Çetintaş, bu oluşumlarla Türkiye’de yoganın sağlam temellerle var olmasına ve kadim bilgilerin herkes için ulaşılır olmasına olanak sağlamaya devam ediyor.

Yoga huzur, denge ve yaşam kalitesi sunuyor!

 

Yaptığı birçok çalışma ile Türkiye’de yoganın büyük bir ivme kazanmasını sağlayan Çetin Çetintaş, çalışmaları ve eğitim programları aracılığı ile 15 yılı aşkın süredir sadece Türkiye’de değil, dünya çapında binlerce insanın hayatına dokunuyor.

Yoganın; zihin, beden ve ruhun uyumunu sağlayan eşsiz bir deneyim olduğunu söyleyen Çetin Çetintaş: ’Zihnimizi biz kontrol etmediğimizde bizim yerimize başkası kontrol eder. Zihnimiz düşünce kalıpları yani modifikasyonlarla çalışır. Etrafımızdan duyduğumuz gördüğümüz deneyimlediğimiz şeyler aracılığıyla bu kalıpları yaratırız. Zihin üzerine çalışmadığımızda hangi kalıpların yaşamımıza yön verdiğini dahi fark edemeyiz. Bu yüzden yoga pratikleriyle zihnimizi kontrol altına almak yani disipline etmek önemlidir. Aksi taktirde yaşadığımız hayat bize aitmiş gibi gelse de kendimiz olmaktan uzak bir hayat yaşarız. Bedenimiz zihnimizi kontrol etmeden önce kendimize temas etmek için kullandığımız ve kendimiz dediğimiz şeyi somut olarak deneyimlediğimiz ilk alandır. Bu yüzden yoga pratikleri aracılığıyla; bedenimiz üzerine çalışmak, kendimizi bilmek, anlamak, içimizdeki gücü uyandırmak ve yaşamı anlamak müthiştir.’ ifadelerine yer verdi.

‘Doğru nefes alıp vermek hastalıklardan yüzde 90 koruyor’

Yoga pratiği bize bir mola verme ve kendi iç dünyamızı keşfetme fırsatı sunduğunu söyleyen Çetintaş: Doğduğumuz ilk günden beri nefes alırız fakat nasıl nefes alıp verilmesi gerektiğinin üzerine çok düşünmeyiz. Oysa günümüz biliminin de söylediği doğru nefes alıp vermek, başlı başına bizi hastalıklardan yüzde 90 koruduğu üzerine. Yoga derki, nefes senin kontrolünde değilse zihin de senin kontrolünde değildir. Dolayısıyla nefesimizin üzerine çalıştıkça sinir sistemimizi regüle eder ve duygularımızı kontrol etmeye başlayarak düşüncelerimizi yönetmeye başlarız. Nefesini hakim olan zihnine de hakimdir diyebiliriz. Beslenme şeklimiz ne kadar uyuduğumuz ne kadar strese maruz kaldığımız, hormonlarımız gibi birçok konu düşüncelerimizi doğrudan etkiler. Yoga pratikleri bütün iç etmenleri kontrol altına alabileceğimiz ve dış etmenlere karşı tepkimizi yönetebileceğimiz bir varlık hali ortaya çıkarırız.’ açıklamasında bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Meteoroloji'den kuvvetli yağış, rüzgar ve çığ uyarısı http://mail.gazetebirlik.com/haber/meteorolojiden-kuvvetli-yagis-ruzgar-ve-cig-uyarisi-65/

MGM’den yapılan açıklamaya göre, hava sıcaklığında İç Anadolu ile Orta Karadeniz'de 4 ila 6 derece azalacak, Marmara'nın güneyinde 2 ila 4 derece artacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik beklenmiyor.

Yağışların, Adana, Osmaniye ve Hatay çevreleri ile Güneydoğu Anadolu'nun doğusunda yer yer kuvvetli yağmur ve sağanak, Hakkari, Bitlis, Muş, Ağrı ile Van'ın kuzey, Siirt ve Şırnak'ın doğu kesimlerinde kuvvetli karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

Rüzgarın, Marmara’nın batısı ve Ege kıyılarında kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli (40-60 km/saat) olarak esmesi beklendiğinden ve Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda yüksek kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarında çığ tehlikesi bulunduğundan vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İlişkilerin kırılganlığına dair tedirgin edici bir roman http://mail.gazetebirlik.com/haber/iliskilerin-kirilganligina-dair-tedirgin-edici-bir-roman-6771/

 

Otto ve Sophie Bentwood, Brooklyn’in dönüşüme uğrayan bir mahallesinde yaşayan 15 yıllık evli bir çifttir. Otto avukatlık yapar, Sophie ise Fransızcadan kitaplar çevirir. Güzel mobilyalarla döşedikleri evlerinde mahallenin eski sakinlerinden farklı olarak varlıklı bir hayat süren bu çift, diğer insanları kendilerine bir tehdit olarak görürler fakat dostlarının ev partisine davetli oldukları bir akşam, Sophie’nin beslediği bir sokak kedisi tarafından ısırılması başlarına gelecek uğursuzlukların başlangıcı gibidir. Bu ısırığın ardından gelişen olaylar Bentwood’ların, bilhassa da Sophie’nin, krize giren ilişkilerini ve yaşam tarzlarını sorgulamasına yol açacaktır.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve çığ uyarısı http://mail.gazetebirlik.com/haber/meteorolojiden-kuvvetli-yagis-ve-cig-uyarisi-8871/

MGM’den yapılan açıklamaya göre, hava sıcaklığının Doğu Karadeniz'de 1 ila 3 derece artacağı, batı kesimlerde 2 ila 4 derece artacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik beklenmiyor.

Ülkenin doğusunda görülecek yağışların, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun doğusu ile Rize'de kuvvetli sağanak, yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar, Hakkari, Van'ın güneyi ile ve Şırnak'ın doğusunda yoğun karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacağı tahmin ediliyor.

Kuvvetli yağışlara bağlı olarak meydana gelebilecek sel, su baskını, kuvvetli rüzgar, kar yağışı beklenen yerlerde tipi, çığ riski, buzlanma ve don ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı ve Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda yüksek kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarında çığ tehlikesi bulunduğundan dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hava sıcaklığı mevsim normallerinin altına düşecek http://mail.gazetebirlik.com/haber/hava-sicakligi-mevsim-normallerinin-altina-dusecek-1178/

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada genellikle mevsim normalleri civarında seyreden hava sıcaklıklarının çarşamba gününden itibaren batı kesimlerden başlayarak ülke genelinde azalacağı ve mevsim normallerinin altına düşeceğinin tahmin edildiği belirtildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mükemmellik baskısı yaratıcılığa etki ediyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/mukemmellik-baskisi-yaraticiliga-etki-ediyor-7637/

The LEGO Group, çocukların yaratıcı özgüvenini etkileyen toplumsal eğilimleri ortaya koymak üzere yeni global araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Araştırma verilerine göre, mükemmellik baskısı ve günlük dilde kullanılan kelimeler, kızların yaratıcı potansiyellerini tam olarak ortaya koymalarında bir risk olarak karşımıza çıkıyor. Kızların yaratıcılığına odaklanan ve onları oyunun her alanında özgürleştirmek üzere kampanyalar yürüten LEGO® markası bu sefer de, dil kullanımına odaklanıyor ve dil kullanımında yapılacak ufak değişikliklerle kızlar için daha parlak bir geleceğin şekillenmesine katkıda bulunabilineceğini söylüyor. 

 

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 36 ülkeden 61.500'den fazla ebeveyn ve 5-12 yaş arası çocukla yapılan The LEGO Group İyi Oyna Araştırması (2023), kızların yaratıcılık tutkularının ve durdurulamaz şekilde oyun oynama isteklerinin gerçekleşmesi için toplumsal bir değişim çağrısı yapılması gerektiğini ortaya koyuyor. Öyle ki 5 yaş gibi küçük bir dönemde bile kızların yaratıcı özgüvenlerinin baskılanabileceğini dile getiren araştırmacılar da LEGO markasının bu çağrısına katılıyor. 

 

Türkiye’de 5 yaş gibi küçük bir dönemde kızların yüzde 75’i, yaratıcılıklarına güveniyor ama güven duygusu, yaş ilerledikçe azalıyor. Türkiye’de kızların yüzde 70’i, düşüncelerini paylaşmak konusunda kaygı duyuyor. Araştırmaya katılan tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de bu kaygı, yüzde 79 oranında kızların yaşadığı mükemmel olma baskısı ve hata yapma korkusundan kaynaklanıyor. Türkiye’de ebeveynlerin yüzde 73’ü, bu tür baskıların kızların kendi fikirlerini ortaya koymaktan çekinme olasılıklarını artırdığına inanıyor. 

 

Ebeveynlerin kullandığı dil özellikle kızlarda mükemmel olma baskısı yaratıyor

 

Araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de kızların yüzde 74’ü toplumun verdiği mükemmellik mesajlarının kendilerinde baskı yarattığını belirtiyor. Bu durum tüm çocukların yaşadığı bir baskı olsa da hem ebeveynler hem çocuklar, kızların mükemmel olma konusunda daha fazla baskı hissettiklerini ve hata yapma konusunda da erkeklere nazaran daha fazla kaygı yaşadıklarını kabul ediyor. 

 

Tablo o kadar kötü değil çünkü dil kullanımında yapılacak ufak değişikliklerle geleceği değiştirmek mümkün.  Araştırma, günlük dilin kızların kendilerini yaratıcı bir şekilde özgürce ifade etmelerini engelleyen bir rol oynadığını gösteriyor. Türkiye’de 5-12 yaş aralığındaki kızların yüzde 81’i duydukları kelimelerin kendilerinde hata yapma ve bir şeyleri deneme konusunda endişe yarattığını ve her ne yaparlarsa yapsınlar onları mükemmeli ortaya koymaya zorladığını söylüyor.

 

The LEGO Group tarafından yayınlanan İyi Oyna Araştırması (2023) ayrıca, kızları orantısız bir şekilde etkileyen önemli bir toplumsal önyargıyı da gözler önüne seriyor. Örneğin toplum, kızların yaptıkları yaratıcı şeylere erkeklere oranla 7 kat daha fazla "tatlı", "şirin" ve "güzel" gibi yakıştırmalarda bulunuyor; “cesur”, “havalı”, “dahi” ve “yenilikçi” gibi yakıştırmaları ise kızlara nazaran iki kat fazla oranda sadece erkekler için kullanıyor. Araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de çocukların yüzde 60’ı, yetişkinlerin kızlardansa erkeklerin yaratıcı fikirlerini daha fazla dinlediklerine inanıyor. Türkiye’de ebeveynlerin %74’ü ise toplumun, erkeklerin yaratıcı fikirlerini kadınlarınkinden daha fazla ciddiye alındığına katılıyor.

 

Türkiye’de kızlar daha çok hata yapma özgürlüğü istiyor

 

Türkiye’de araştırmaya katılan kızların yüzde 95’i, hataların birer öğrenme fırsatı olarak görülmesi durumunda yeni şeyler denemekten daha az korkacaklarını, yine yüzde 95’i yaptıklarını gösterme konusunda kendilerini daha güvende hissedeceklerini ve mükemmel olmak yerine gelişim süreçlerine daha çok önem vereceklerini söylüyor. Türkiye’de kızların yüzde 98’i, yetişkinlerin ortaya çıkan sonuç yerine, yaratıcı süreçlere daha fazla odaklanmaları halinde kendilerine olan güvenlerinin artacağını söylüyor. Türkiye’de kızların %92’si ise yetişkinlerin tavrı bu yönde olursa hata yapma konusunda da daha az endişe duyacaklarını belirtiyor. Daha spesifik olarak şöyle diyebiliriz: kızlar, "yaratıcı", "cesur" ve "ilham verici" gibi gelişim odaklı bir bakış açısıyla yapılan iltifatların onları daha çok motive edeceğini belirtiyor.

 

Türkiye’de ebeveynlerin yüzde 93’ü oyunun, çocuklarının kendilerini ifade etmelerine yardımcı olduğunu, farklı denemeler yapmak için özgüvenlerini artırdığını, yaratıcı özgüveni geliştirdiğini ve başarısızlık korkusu olmadan keşfetmek ve denemek için güvenli bir alan sağladığını söylüyor. Türkiye’de çocukların yüzde 90’ı, oyun sırasında kendileri olabileceklerini hissediyor ve yüzde 88’i, oyun sonrasında hata yapma ve yargılanma konusunda daha az endişeleniyor. Yüzde 91’i, oyun oynarken fikirlerini ve yaratıcı çalışmalarını paylaşma konusunda kendilerini daha güvende hissediyor.

 

Mükemmellik kaygısı da yaratıcılık yeteneği de ailede gelişir 

 

Kapsamlı bir araştırma ile ebeveyn davranışlarının, özellikle de dil kullanımının kızlar üzerindeki etkisini ortaya koyan The LEGO Group, gerçekleştirdiği “Mükemmelin Ötesi / Oyunun Dili” adlı sosyal deneyle kızların yaratıcılık konusundaki yeteneklerini ve kullanılan dile göre davranışlarında nasıl bir farklılık oluştuğunu açıkça gösteriyor. Sosyal deney bir yandan, araştırma sonuçlarını destekleyici bir  nitelik taşıyor diğer yandan markanın dil kullanımınında ebeveynlere yaptığı çağrıdaki haklılığı birebir ortaya koyuyor. Marka bu kadarıyla da kalmıyor. Araştırma ve sosyal deneyin ortaya koyduğu farkındalığın ebeveynlerde olumlu bir davranış değişikliği yaratması için de harekete geçiyor. Çocuklarının yaratıcı gelişimini destekleyecek eğlenceli ipuçlarıyla donatılmasına yardımcı olmak amacıyla, eğitimini Harvard’ta tamamlayan, ebeveynlik konusunda uzmanlaşmış Araştırmacı Yazar Jennifer Wallace ile işbirliği yaparak “Yaratıcı Özgüveni Artırmak için 10 Adım'” adlı bir rehberi de ebeveynlerle paylaşıyor.

 

Eğitimbilimci, Akademisyen ve Yazar Dr. Özgür Bolat, LEGO markasının dikkat çekmeye çalıştığı konu hakkında şunları söylüyor “LEGO iyi Oyna Araştırması’nda çocuklar çok net bir şekilde kendileri için önemli olanın gelişim süreci ve öğrenme olduğunu söylüyor. Bu kesinlikle böyledir, çocuklar öğrenerek gelişim sağlar ve asıl unsur öğrenirken denemektir. Denerken yanılmak ve yanılarak daha iyisini yapmaktır. Bu noktada gelişimin önündeki en büyük engellerden biri, hata yapma korkusu olarak karşımıza çıkar. Hata yapma korkusunu ebeveyn davranışları tetikler. ‘Hiç yapamamışsın’, ‘Bunu nasıl yapamazsın’ gibi yargılamalar ya da ‘senden en mükemmelini yapmanı istiyorum’ gibi baskıcı ve sınırlayıcı bir dil kullanımı, fazla müdahale ya da bir şeyleri çocuk yerine yapma gibi davranışlar çocukta hata yapma korkusu oluşturur. Hata yapma korkusu yaratıcığa da ket vurur. Yaratıcılığını ortaya koymaktan çekinen ya da zamanla bu yetisini kaybeden çocuk, denemez, yanılmaz ve gelişimi kısıtlanır. Burada yapılması gereken; ebeveynlerin hata olmadan gelişim olmaz ve hata gelişimin dostudur bakış açısını kazanmaları ve çocuklarına da bu bakış açısını kazandırmalarıdır. Ebeveynler çocuk hata yaptığında, ‘bu hatadan ne öğrendin ve bir sonraki denemende neyi farklı yapacaksın’ sorusunu sormalı ve gelişime odaklanmalıdır. Mükemmeliyetçi baskılar ve hırslı yönlendirmeler, çocuğu sadece kısıtlar. Özgür bir oyun deneyimi bir çocuk için her şeydir ve ebeveynlere düşen, kendi bakış açılarını ve kullandıkları dili çocuğun öğrenme deneyimini sınırsızca yaşaması yönünde oluşturmak olmalıdır.”

 

LEGO yapım parçaları ile kızlar mükemmelin değil sadece keşfetmenin peşinde

 

LEGO yapım parçalarının sunduğu sınırsız yaratıcı evren, denemeler yapma konusunda Türkiye’de kızların yüzde 91’i tarafından oldukça değerli görülüyor. Türkiye’de kızların yüzde 93’ü, LEGO yapım parçaları ile inşa etmenin hata yapma korkusunu yenmelerine yardımcı olduğunu söylüyor. Yüzde 93’ü ise yaratıcı yetenekleri konusunda kendilerine güven verdiğinin altını çiziyor. Yüzde 90’ı, gelişimin mükemmellikten daha önemli olduğunu öğrenmelerine yardımcı olduğunu düşünüyor. Türkiye'de ebeveynlerin yüzde 88’i çocuklarla aynı düşünceleri paylaşırken, LEGO yapım parçaları ile inşa etmenin yaratıcı sürecin doğal bir parçası olarak çocuklarının kendi hatalarını takdir etmelerine yardımcı olduğunu da ekliyor. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
​Yüzük Şeker Nasıl Yapılır? http://mail.gazetebirlik.com/haber/yuzuk-seker-nasil-yapilir-9623/

Birçok kişi yüzük şeker nasıl yapılır? sorusunu merak ediyor. Yüzük şekerlerinin üretimi özen gerektiren bir süreçtir. İlk olarak, şeker, su ve glukoz şurubu gibi malzemeler belirli bir sıcaklıkta kaynatılır. Ardından, bu karışım uygun kalıplara dökülür ve istenilen şekiller verilir. Kalıplar genellikle metal veya silikon malzemeden yapılır ve çeşitli boyutlarda olabilir. Tüm malzemelerin eksiksiz şekilde kullanılması önem arz eder.

 

Adım Adım Yüzük Şeker Yapılışı

 

Şerbetin Hazırlanması: İlk adım, şerbetin hazırlanmasıdır. Büyük bir tencerede, belirli oranlarda su, şeker ve glukoz şurubu karıştırılır. Karışım yavaşça karıştırılarak orta ateşte kaynatılır. Karışımın ısısı 150-160°C arasında olmalıdır.

Kalıplara Dökme: Şerbet kaynarken, yüzük şeklindeki metal veya silikon kalıplar hazırlanır. Kaynayan şerbet, dikkatlice kalıplara dökülür. Kalıpların içine şerbet dökülürken hızlı olunmalı ve dökme işlemi sabırla yapılmalıdır.

Soğutma ve Şekil Verme: Şerbet kalıplara döküldükten sonra, birkaç dakika bekletilir ve hafifçe soğumaya bırakılır. Şerbet hala yumuşakken, kalıpların içine yüzük şeklini verecek metal veya plastik bir objeyle hafifçe bastırılır.

Renklendirme ve Aromalandırma (Opsiyonel): İsteğe bağlı olarak, yüzük şekerlerine renk ve aroma ekleyebilirsiniz. Yiyecek boyaları kullanarak istediğiniz renkte yüzük şekerleri yapabilir ve aroma vericilerle tatlandırabilirsiniz. Bu adımı gerçekleştirmek için, renk ve aroma eklemek istediğiniz karışımları, şerbetin içine ekleyebilirsiniz.

Tamamen Soğumasını Bekleme: Yüzük şeker tamamen soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra, kalıplardan dikkatlice çıkarılabilirler. Yüzük şekerlerinin sertleşmesi ve şekillerini alması birkaç saat sürebilir.

Servis ve Saklama: Yüzük şekerleri tamamen sertleştikten sonra, kalıplardan çıkarılarak servis edilebilir veya saklanabilirler. Hava almayan bir kapta veya şeffaf poşetlerde saklanarak, tazeliğini ve lezzetini koruyabilirsiniz.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve çığ uyarısı http://mail.gazetebirlik.com/haber/meteorolojiden-kuvvetli-yagis-ve-cig-uyarisi-6002/

MGM’den yapılan açıklamaya göre, hava sıcaklığında önemli bir değişiklik beklenmiyor.

Ülkenin güneydoğu bölgelerinde görülecek yağışların, Şanlıurfa’nın doğusu, Diyarbakır, Batman ve Mardin illeri ile Siirt ve Şırnak’ın batısında kuvvetli sağanak, Hakkari ve Bitlis çevreleri ile Muş’un güney, Van’ın güney ve batı, Siirt ve Şırnak’ın doğusunda kuvvetli karla karışık yağmur ve yer yer yükseklerinde yoğun kar şeklinde olacağı tahmin ediliyor.

Kuvvetli yağışlara bağlı olarak meydana gelebilecek sel, su baskını, kuvvetli rüzgar, kar yağışı beklenen yerlerde tipi ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı ve Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarında çığ tehlikesi bulunduğundan dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Türkiye'nin Güvenilen Markaları" belli oldu http://mail.gazetebirlik.com/haber/turkiyenin-guvenilen-markalari-belli-oldu-7605/

‘BrandTrust Insight’da Türkiye İtibar Akademisi tarafından her yıl açıklanan Türkiye İtibar Endeksi

(TİE) raporunda en az 3 yıl üst üste radara giren marka ve kurumlar ‘Türkiye’nin Güvenilen

Markası’ unvanını kazanıyor.

‘Türkiye’nin Güvenilen Markası’ unvanın önemini, Türkiye İtibar Akademisi Başkanı Ertan Acar,

“Tüketici, her gün, farklı kanallardan, sayısız mesajlarla kuşatılmış durumdadır. Tüketici ve

müşterilerin farklı alternatiflere, çeşitli ve çok sayıda kanaldan, istediği zaman, uygun fiyatla

ulaşabilmesi müşterilerin ikna edilebilmesini daha da zorlaştırmıştır. Bu nedenle hedef kitle ve

paydaşlarla bağ kurmanın en etkili yolu markalaşmaktır. Bu nedenle, Türkiye İtibar Akademisi

tarafından ‘Türkiye’nin Güvenilen Markaları’nın tescil edilmesi süreci kalite, fiyat gibi somut faydalar

yanında, soyut ve duygusal doyumlar, vaatlerin algılanması, sektörü ya da kategorisi

dillendirildiğinde öncü ya da lider markalardan biri olarak hatırlanıyor olma gibi pek çok parametre

sonucunda elde edilen başarının belgelendirilmesidir” diye açıkladı.

“Türkiye’nin Güvenilen Markası” olmanın kriterleri

Acar, Türkiye İtibar Akademisi’nin ‘BrandTrust Insight 2024 Güvenilen Marka’ tescil kriterlerini ise

şu şekilde aktardı:

“Türkiye’nin Güvenilen Markası tescili için başvurulan markanın, sektöründe ya da kategorisinde en

az 5 yıldır faaliyette olması, ‘Güvenilen Marka’ tescili için başvurulan markanın, Türkiye İtibar

Akademisi tarafından her yıl açıklanan Türkiye İtibar Endeksi (TİE), yıllık raporlarında en az 3 yıl

üst üste radara girmiş olması gerekir. Yani Türkiye örneklemi kabul edilen NUTS 2’de, 72 ilde

deneklere yardımsız sorular yöneltilerek gerçekleştirilen TİE araştırmasında söz konusu kurum,

kuruluş, ürün ya da hizmet markasının sektörü ya da kategorisine ilişkin deneklerce verilen

yanıtlarda adının zikredilmesi gerekmektedir.”

Listede yer alan markaların Türkiye İtibar Akademisi’ne başvurarak ‘BrandTrust Insight 2024’ göre

‘Türkiye’nin Güvenilen Markası’ tescil belgelerine ulaşabileceğini ifade eden Acar, “Tüm

araştırmalarımızda olduğu gibi Türkiye’nin Güvenilen Markası tescil belgesinde de başarı

sertifikalarını satın alan markalar tüm iletişim çalışmalarında markalarını Türkiye’nin Güvenilen

Markası olarak kullanmaya hak kazanacaklar” diye konuştu.

İşte alfabetik sıralamayla ‘BrandTrust Insight 2024’e göre Güvenilen Markalar;

A101, ABC, Acar Home, Acıbadem Üniversitesi, Adel, Adidas, Adil Işık, AGT, Ağaoğlu, Ahşapsan,

Akbank, Aksa Enerji, Aksigorta, Allianz, Alo, Altınbaş, Altınyıldız, Altus, Amazon, Anadolu Sigorta,

Apple, Aras Kargo, Arbella, Arby’s, Arçelik, Arel Üniversitesi, Ariel, Arko, Aroma, Arzum, Atasay,

Audi, Avis, Avon, Axa, Aydem, Aygaz, Aynes, Aytaç, Aytemiz, Bambi, Banvit, Barilla, Bauhaus,

Beko, Bellona, Bershka, Bey Piliç, Bella Maison, Beymen, Bezmialem Üniversitesi, Big Chef, Bilkent

Üniversitesi, BİM, Bingo, Birşah, Biruni Üniversitesi, Bizim, Bizim Market, Blendax, Blue Diamond,

BMW, Boğaziçi, Bosch, BP, Budget, Burcu, Burger King, Bücürük, Bülent Börek, Calve, Cappy,

CarrefourSA, Casper, Cengiz Enerji, Cengiz Holding, Cengiz İnşaat, Chicco, C Bebe, Cif, Civil, Clear,

Clio, Coca Cola, Colin’s, Coşkun, CP, Çamsan, Çanakkale Seramik, ÇBS, Çetmen, Çiçek Sepeti,

D&R, Dagi, Damat, Dardanel, Defacto, Denizbank, Derimod, DHL, Dimes, Doğa Sigorta, Doğuş

Holding, Domestos, Domino’s, Dost, Dove, DYO, E Bebek, Eataly, Ece, Ege Seramik, Ekici, Ekrem

Coşkun, Elidor, Elseve, Enerjisa, English Home, ENKA, Enza, Ercan Burger, Erpiliç, Espresso Lab,

Eti, Evkur, Faber Castell, Fairy, Fakir, Familya, Farmasi, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi, Fiat,

Filiz, Filli Boya, Flo, Flormar, Ford, Fuse Tea, Garanti Bankası, Gedik, Getir, Gliss, Gratis, Güral

Porselen, Halk Bankası, Head and Sholders, Heinz, Hepsiburada, Hepsijet, Heros Pizza, Hobby,

Hotiç, Huawei, Hyundai, Ikea, Isuzu, İçim, İdaş, İnci, İpek, İpekyol, İstikbal, İş Bankası, İşbir

Yatak, Jacobs, Jotun, Juss, Kahve Dünyası, Kale Seramik, Karaca Home, Kelebek, Kemal Tanca,

Keskinoğlu, Kent Üniversitesi, KFC, Kığılı, Kilim, Kim, Kinetix, Kipa, Koç Holding, Koç Üniversitesi,

Koçak Gold, Koçtaş, Komagene, Konfor, Korkmaz, Koton, Köfteci Yusuf, Kumtel, Kütahya Porselen,

Kütahya Seramik, Lav, LC Wakiki, LCW Home, Lee Cooper, Levi’s, Lezita, Limak, Little Caesars,

Loreal, LTB, Lukoil, Lumberjack, Madam Coco, Mango, Marshall, Mavi, Maylo, Mc Donalds,

Mediamarkt, Mehmet Efendi, Mercedes, Merinos, Meysu, Midyeci Ahmet, Migros, Milka, Mis, Mistral,

MNG Kargo, Moov, Mutlu, Namlı, Nbb, Nef, Nescafe, Nestle, Nike, Nişantaşı Üniversitesi, Nivea,

Nuh'un Ankara, Nusret, Oba, Obje, Omo, Orkid, Opet, Öncü, Özdilek, Özyurtlar, Panço, Pandora,

Pantene, Papa John’s, Papia, Pasaport Pizza, Pastavilla, Paşabahçe, Penguen, Penti, Permolit,

Pervol, Petrol Ofisi, Peugeot, Philips, Pınar, Piyale, Pizza Hut, Pizza King, Pizza Locale, Pizza Maya,

Polisan, Popeyes, Porland, Prill, Profilo, PTT, QNB Finansbank, Renault, Rossman, Rönesans İnşaat,

Sabancı Holding, Sabancı Üniversitesi, Samsung, Sbarro, Sek, Selpak, Senso, Shell, Siemens, Silk

And Cashmere, Sinpaş İnşaat, Sigortam.net, Sina Pırlanta, Sinbo, Sinoz, Sixt, Sofia, Solo,

Starbucks, Subway, Suwen, Sürat Kargo, Sütaş, Şahin Sucukları, Şen Piliç, Şok, Tat, Tamek, Tavuk

Dünyası, TEB, TEDAŞ, Teka, Teknosa, Tekzen, Terra Pizza, Torku, Toroslar, Trendyol, Trendyol

Express, Tuğba, Tukaş, TÜPRAŞ, Türkiye Petrolleri, Türkiye Sigorta, UPS, Urban, Ülker, Vakıfbank,

Vakko, Vatan, Vavacars, Vestel, Vitra, Vivense, Volkswagen, Volvo, Watsons, Xiaomi, Yapı Kredi

Bankası, Yataş, Yemeksepeti, Yeni Yüzyıl Üniversitesi, Yiğit Akü, Yıldız Entegre, Yolcu360, Yurt,

Yurtiçi Kargo, Zara, Zen Pırlanta, Ziraat Bankası, Zorlu Enerji, Zorlu Holding.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Hayatın ışığında: Kadının iyileştirici dokunuşu" http://mail.gazetebirlik.com/haber/hayatin-isiginda-kadinin-iyilestirici-dokunusu-8561/

Her yıl 8 Mart tarihinde tüm dünyada kutlanan Dünya Kadınlar Günü, kadın haklarına dair büyük etkinliklere ev sahipliği yaparak dünya genelinde dikkat çekiyor. Eczacı ve Homeopat Ezgi Nevçehan, “Dünyaya kadınların gözlerinden bakabilseydik, dünya daha güzel bir yer olacağını ifade ederek, umut dolu bir kutlama mesajı verdi;

‘‘Yeni bir hayat, yeni bir doğum, yeni bir insan…

Yeninin olduğu her yerde mutlaka bir kadın vardır.

Kadın denizin dibindeki inci, parlaklığıyla gözleri alan yakuttur. 

Dünyaya kadınların gözlerinden bakabilseydik, dünya daha güzel bir yer olurdu. Onlar hayatımızın en özel varlıkları... Kimi annemiz, kimi hayatımızın en büyük aşkı, kimi arkadaşımız, kimi ise göz bebeği kızımız...

Çoğu zaman değil, her zaman gözün nuru, hayatın can damarıdır.’’ 

Tüm dünyada tartışılan kadın kimliği, ülkemizde ırksal, kültürel, etnik, dini ve benzeri farklılıkları içerisinde algılanmakta ve bu farklılıkları ile gerek sosyal gerek siyasal hayatımızı zenginleştirmektedir. Osmanlıdan günümüze bu çeşitlilik ve kimlik zenginliğini yaşayan ülkemizdeki kadınlar, erkeklerle birlikte sosyokültürel ve dahi siyasal tarihimizin inşa ve ihyasında büyük roller üstlenmişlerdir. Unutulmamalıdır ki, İstiklal savaşının Nene Hatun’u, Halide Edip Adıvar’ı, Halime Çavuş’u, bizim kadınlarımızdır. Tarih bu konuda bize şöyle seslenir; Kadının müdahil olmadığı, kafasında yer bulmadığı, hiçbir sosyokültürel ve siyasal hareket başarıyı yakalayamaz.

Dünya Kadınlar Günü, kadınların sosyal, ekonomik, kültürel ve politik başarılarını kutlayan küresel bir gündür.  Aynı zamanda dünya çapında cinsiyet eşitsizliğine karşı harekete geçmenin amaçlandığı Dünya Kadınlar Günü'nde; Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk 'ün “Bir toplum, cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarı yarıya zayıflamış olur. Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi, kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurdur” sözü de bir kez daha bizlere bu gününün önemini hatırlıyor. 

Ve kadınlara verdiği değeri şu sözleriyle vurguluyor “Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.” 

Haklarından vazgeçmeyen, inancını ve kendine güvenini asla kaybetmeyen güçlü kadınlardan alınan ilhamla dünya daha güzel bir yer haline gelecektir. Çünkü kadın iyileştirerek dokunur hayata. Bir kadının dokunuşuyla bin hayat bulur alem.

Ve son olarak, bize esin kaynağı olmayı sürdüren, dünyanın her yerindeki, kadınlara ve kız çocuklarına şöyle seslenmek istiyorum; Dünya Kadınlar Günümüz kutlu olsun!

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Meteoroloji'den çığ uyarısı http://mail.gazetebirlik.com/haber/meteorolojiden-cig-uyarisi-6224/

MGM’den yapılan açıklamaya göre, hava sıcaklığında önemli bir değişiklik beklenmiyor.

Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarında çığ tehlikesi bulunduğundan dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

Güneydoğu Anadolu'da toz taşınımı bekleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Güneydoğu kesimler için kuvvetli yağış uyarısı http://mail.gazetebirlik.com/haber/guneydogu-kesimler-icin-kuvvetli-yagis-uyarisi-473/

MGM’den yapılan açıklamaya göre, ülkenin güneydoğu bölgelerinde bu gece saatlerinden sonra beklenen yağışların, yarın Şanlıurfa’nın doğusu, Diyarbakır, Batman ve Mardin illeri ile Siirt ve Şırnak’ın batısında kuvvetli sağanak, Hakkari ve Bitlis çevreleri ile Muş’un güney, Van’ın güney ve batı, Siirt ve Şırnak’ın doğusunda kuvvetli karla karışık yağmur ve yer yer yükseklerinde yoğun kar şeklinde olacağı tahmin ediliyor.

Salı günü sabah saatlerinde bölgenin batısında, gece saatlerinde ise doğusunda etkisini kaybetmesi beklenen kuvvetli yağışlara bağlı olarak meydana gelebilecek sel, su baskını, kuvvetli rüzgar, kar yağışı beklenen yerlerde tipi ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antibiyotikler ve Mikro-kirleticilerin Çevreye Yayılması Önleniyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/antibiyotikler-ve-mikro-kirleticilerin-cevreye-yayilmasi-onleniyor-45/

Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi ve Mikrobiyal Ekoloji Grubu (MEG) Başkanı Prof. Dr. Bahar İnce ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan İnce’nin yürütücü olarak yer aldıkları projeyle, büyük çevre sorunlarından biri olan antibiyotikler gibi mikro-kirleticilerin çevreye yayılmasının önlenmesi amaçlanıyor.

Türkiye’de faaliyet gösteren bir biyogaz tesisinin iş birliğiyle hayata geçecek çalışmada, hayvan atıklarının enerji üretimi için işlenmesiyle oluşan bir yan ürün olan gübredeki antibiyotik oranlarının azaltılması için iki yıl çalışılacak. 

Boğaziçi Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) kapsamında desteklenmesi planlanan projenin Ar-Ge çalışmaları ise tesisin küçük ölçekli modelinin kurulacağı Çevre Bilimleri Enstitüsü’ndeki laboratuvarda gerçekleşecek.

TOPRAĞA VE SUYA KARIŞAN ANTİBİYOTİKLER BİZLERE ULAŞIYOR 

Prof. Dr. İnce, doğaya karışan antibiyotik miktarının her geçen gün arttığını ve bunun bakterilerde antibiyotiklere karşı direnci yükselttiğini vurgulayarak şunları ifade etti: “Bugün bakterilerin antibiyotik direnci dünyanın en büyük problemlerinden biri. Kullandığınız mevcut antibiyotiklerin hastalıklarımızın tedavisinde işlevsiz hale gelmesi tehlikesiyle karşı karşıyayız. Bu süreçte toprağa, suya kısacası doğaya karışan ve bir tür mikro-kirletici olarak tanımladığımız antibiyotiklerin miktarı da artıyor. Bunlar önce toprağa ve sulara daha sonra da canlılarda depolanarak bizlere ulaşıyor.”

“TESİSLERDEN ÇIKAN GÜBREDEKİ ANTİBİYOTİK MİKTARI YÜKSEK OLABİLİYOR”

Prof. Dr. İnce özellikle hayvan yetiştirme tesislerinde kullanılan antibiyotiklerin, hayvansal atıklarda biriktiği bilgisini de paylaşıyor. Hayvansal atıklardan elde edilen metan gazı ile enerji üreten biyogaz tesislerinde antibiyotik ihtiva eden atıkların kullanıldığını belirten bilim insanı, “Tesislerde bu atıklar işlendikten sonra yan ürün olarak gübre çıkıyor ve tarımsal alanlarda kullanılıyor. İşte asıl tehlike de burada başlıyor. Çünkü bu gübrede antibiyotik miktarı yüksek olabiliyor. Bunlar toprağa, suya ve tükettiğimiz gıdalara karışıyor. Önce topraktaki bakteriler antibiyotiğe daha dirençli hale geliyorlar, ardından bedenimizdekiler. Bu da bir hastalıkla karşılaştığımızda kullandığımız ilaçların artık işe yaramamasına neden oluyor. Çünkü bunlar vücudumuzda da antibiyotiğe karşı direnç oluşmasına sebep oluyor.” ifadelerini kullandı.

“KÜÇÜK ÖLÇEKLİ TESİSİ BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ’NDE KURUYORUZ”

Proje kapsamında iş birliği yapılan biyogaz tesisinde iki yıl boyunca çalışılacağını söyleyen bilim insanı, tesislerden çıkan gübredeki antibiyotik miktarının düşürülmesi için yeni öneriler geliştirileceğini dile getirdi. Küçük ölçekli bir tesisin Boğaziçi Üniversitesi’nde kurulacağı bilgisini paylaşan Prof. Dr. İnce şunları ekledi: “Çevre Bilimleri Enstitüsü’nde bu tesisin küçük ölçekli bir modelini kuracağımız laboratuvarda, gübredeki antibiyotik miktarlarının düşürülmesi ve antibiyotik dirençli bakterilerin tutulması için asıl tesisten elde ettiğimiz ürün ile verilerden faydalanarak Ar-Ge yapacağız. Buradaki çalışmalarımız sonucunda elde ettiğimiz yeni bulgu ve stratejilerin, Türkiye ve dünyadaki benzer tesisler için yol gösterici nitelikte olmasını hedefliyoruz. Bu sayede dünyanın önemli problemlerinden biri olan hayvansal atıklardaki antibiyotik salınımı ile insan bünyesinde yarattığı antibiyotik direncine karşı da önemli bir adım atmış olacağız.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
TÜKODER'den Dünya Tüketici Hakları Günü mesajı http://mail.gazetebirlik.com/haber/tukoderden-dunya-tuketici-haklari-gunu-mesaji-2233/

TÜKODER’den yapılan açıklamada tüketicilerin sağlıklı, güvenilir ekonomik gıdaya ulaşım sorunu yaşadığı belirtilerek, “Bu kriz her geçen gün büyümektedir. Merdiven altı gıda üretimleri, taklit ve tağşiş ürün satışları çoğalmış olup tüketicinin sağlığı ciddi tehlike altında kalmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı gerekli denetimleri yapmamakta/yapamamakta yaptıklarının sonuçlarını da kamuoyu ile paylaşmamaktadır.” denildi.

Açıklamada barınma hakkının yok olduğu, sağlıklı ve güvenilir konutlara ulaşılamadığı savunularak, şunlar kaydedildi:

“Bilinmelidir ki; biz tüketici örgütleri olarak bir yandan bu mücadelemizi sürdürürken, diğer yandan da dijital çağda sınır ötesi uygulamalardan kaynaklı yaşanan/yaşanacak olan tüketici sorunları ile de gerek ulusal gerekse uluslararası mücadelemizi sürdüreceğiz. Çözüm önerilerimizin yasal düzenlemelere girmesi için örgütlülüğümüzü ve lobi çalışmalarımızı arttırmaya devam edeceğiz.”

Elektrik, doğalgaz gibi bazı hizmetlerin kamusal hizmet olarak verilmesinin sağlanması gerektiği vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yıllardır ülkeye hizmet vermiş emeklilerin, asgari ücretlilerin, kısacası yoksulluk ile mücadele eden vatandaşlarımızın alım gücünü arttıracak yaşam kalitesini yükseltecek ücret/maaş güncellemelerini acilen yapın.  Tüketicinin can ve mal güvenliği ile güvenli konutlarda barınmasını sağlayın. Ayıplı bina üretenlerden tüketicinin maddi kaybının karşılanmasını sağlayın. Yaşanan konut krizinin kaldırılması için yabancılara konut satışını durdurun.”

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sosyal medya meslekleri de belirliyor! http://mail.gazetebirlik.com/haber/sosyal-medya-meslekleri-de-belirliyor-8597/

Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Eğitim Uzmanı Ertuğrul Tut, gençlerin mesleki tercihlerini belirlemede toplumsal etkenlerin rolünü anlattı.

“Meslek tercihleri dijital bir dayatma haline geldi”

Eğitim Uzmanı Ertuğrul Tut, meslek tercihlerinin özgür bir seçim olmanın dışına çıkarak dijital bir dayatma haline geldiğini ifade ederek, “Sosyal medya baskısı farkında olarak ya da olmayarak meslek seçimi üzerinde çok fazla etkiye sahip. Meslek seçimi yapacak adayın kültürel sermayesi bu yönelimi de belirliyor. Trend olan meslekler ‘rızayla’ dayatma ile çok da irdelenmeden adayın hedefi haline geliyor. Aslında süreç aile ile başlıyor, eğitim sistemi ile devam ediyor son olarak sosyal çevre ve sosyal medya ile şekilleniyor. Adayın özne olmasının önüne geçilerek bu sürecin nesnesi haline gelmesi sağlanıyor.” dedi.

“Toplumsal beklentiler de trend olanın peşinde”

Toplumsal beklentilerin de trend olanın peşinden gittiğini kaydeden Eğitim Uzmanı Ertuğrul Tut, “Toplumsal beklentilerden ziyade bireysel beklentiler çok daha önemli hale geldi. Yani şimdiye kadar üzerinde çok da durulmayan birçok öğrencinin listesinde olmayan Uzay Mühendisliği Bölümü muhtemeldir ki ilerleyen süreçte popüler bir hale gelecek. Bunun nedeni Türkiye’nin bu alanda yaptığı çalışmaların uzaya insan gönderme ile sonuçlanması, bu sürecin başından sonuna kadar sosyal medyada çok fazla yer alması. Bu seçimin elbette güzel tarafları var fakat mezun olan kişilerin kaçı kendi alanında çalışabilecek? Üzerinde durulması gereken en önemli soru bu. Kısa süreli popüler olan meslek, o mesleği icra edecek kişilerin kişilik yapısına ne kadar uygun? Bunun üzerinde ne kadar duruluyor? Bu soruların cevabı bilinçli bir meslek tercihi yapılıp yapılmadığını da belirliyor.” şeklinde konuştu.

“Gençler bulundukları sınıftan basamak atlamak istiyorlar”

Sınıfsal olayların da bu sürecin belirlenmesinde önemli rol oynadığını da dile getiren Eğitim Uzmanı Ertuğrul Tut, “Yapmış olduğumuz ufak çaplı bir ön çalışmada orta sınıf üniversitelilerin iş yaşamına dair beklentilerinde ortaya çıkan tablo da ekonomik bunalımla paralel oldu. Bir yandan içinde bulundukları sınıftan basamak atlamak istiyorlar, aileleri ile aynı işleri yapmak istemiyorlar fakat bir yandan da mezun olduklarında maaş beklentileri onları aynı sınıfta kalmaya zorluyor. Bu süreç çelişkileri de içinde barındırıyor; mutsuzluk, umutsuzluk ileriye dönük mesleki kariyer planlayamama gibi sorunları da beraberinde getiriyor. Hatta maaş getirisini bir kenara bırakarak, kendi alanında çalışabilmek bile alanında mezun kişiye kendini şanslı ve başarılı hissettiriyor.” dedi.

“Mezun olunmadan trend değişiyor”

Meslek seçimlerindeki trendlerde değişimin hızına işaret eden Eğitim Uzmanı Ertuğrul Tut, şunları dile getirdi:

“Değişim o kadar hızlı ki, trend olan bir bölüm seçiliyor, henüz mezun olunmadan trend değişiyor. Sonra öğrenci kendi alanında yetkinleşmeden kafası karışıyor, ‘Bu değişime ayak uydurabilir miyim’ diye düşünürken süreç kişiyi kendi alanı dışına itebiliyor ve sonuç alan dışı istihdam oluyor. 

“Herkesin her şey olduğu ve aynı zamanda hiçbir şey olmadığı zamanlarda yaşıyoruz”

Bu süreçte sosyal medyanın, ekonomik koşulların dayatması ile bireyselleşmenin, kültürel sermayenin etkileri çok fazla. Örnek olarak; Türkçe öğretmenliği mezunu psikoloji yüksek lisansı yapmaya başlıyor ve sosyal medya üzerinden psikolojik analiz içerikleri üretmeye başlayarak alanda kendini yetkin olarak konumlandırıyor. Bu tip örnekleri çoğaltabiliriz. Herkesin her şey olduğu ve aynı zamanda hiçbir şey olmadığı zamanlarda yaşıyoruz. 

Zamanın ruhu özellikle beyaz yakalı orta sınıf diye tabir ettiğimiz tabaka için iş niteliklerinin ücret bakımından aynılaşması. Genelde orta sınıf ailelerin çocukları kendi sınıflarının yeni ücretli çalışanları oluyor. Aslında bahsettiğimiz hız bir ‘durağanlaşmaya’, ‘tek tipleştirmeye’ de neden oluyor.”

Yurtdışı hayali kuran gençlerin sayısının neden artıyor?

Eğitim Uzmanı Ertuğrul Tut, “Ekonomik kalkınma topyekun bir iyileşme süreci ise toplumun her kesimine hitap edebilir, fakat belli bir kesimin kalkınması durumu söz konusu olursa yurtdışı hayali kuran gençlerin sayısının artarak devam etmesi anlamına gelecektir. Üniversitelerde var olan bölümlerin toplumsal ihtiyaçlar doğrultusunda nicelik olarak değil de nitelik olarak arttırılması, mesleki itibarların geri kazanılmasına da katkı sağlayacaktır. Başarı, bu olgunun dert edinilmesi ile sağlanabilir.” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve çığ uyarısı http://mail.gazetebirlik.com/haber/meteorolojiden-kuvvetli-ruzgar-ve-cig-uyarisi-541/

MGM’den yapılan açıklamaya göre, hava sıcaklığı ülke genelinde mevsim normalleri civarında seyretmeye devam edecek.

Yağışların, Bitlis ve Siirt çevrelerinin yerel kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

Doğu Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarında çığ tehlikesi bulunuyor.

Güneydoğu kesimlerinde ise toz taşınımı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı vatandaşların dikkatli ve tedbirli olunması isteniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale Şehitleri'nin Anısına Signify'ın Işıklarıyla Saygı Duruşu http://mail.gazetebirlik.com/haber/canakkale-sehitlerinin-anisina-signifyin-isiklariyla-saygi-durusu-9889/

Signify Türkiye & Kafkasya & Orta Asya Genel Müdürü Saner Kırık, projenin bir saygı duruşu olduğunu şu sözleriyle ifade ediyor:

“Ülkemiz için Çanakkale, anısıyla, tarihiyle ve gerek doğal güzellikleriyle saygı duyulan ve göz bebeği bir lokasyon. Çanakkale Şehitliği’ni aydınlatırken bizim en öncelikli sorumluluğumuz bu kutsal anıya lağıyığla ışık tutmaktı. Anıtın görkemli yapısında  gece olunca her köşeden fark edilebilecek, yenilikçi teknolojilerin kullanıldığı  bir aydınlatma çalışmasının ortaya çıkmasını hedefledik. Projemizi, tarihi simgemizin önemini en iyi şekilde yansıtmak için büyük bir özveriyle hazırladık. Projede milli ruhumuzu ve bağımsızlık mücadelemizi vurgulamakla kalmadık, aynı zamanda kahraman askerlerimizin vatanları için verdiği mücadeleyi bir kez daha gözler önüne serdik. Aydınlatma sektörünün lideri olarak bizim için Çanakkale Şehitliği projesi, yenilikçi aydınlatma teknolojilerimizi kullanarak ülkemizin tarihine ve kültürel mirasına bir saygı duruşudur. 

Bu duygularla, 18 Mart Çanakkale Şehitleri Anma Günü’nde, bize bağımsızlığımızı armağan eden Mustafa Kemal Atatürk’ü ve tüm şehitlerimizi saygıyla, minnetle anıyorum. Signify Türkiye olarak, Atamızın ve şehitlerimizin anılarına layık çalışmalar gerçekleştirmek yönünde bundan böyle de aynı sorumluluk duygusuyla hareket edeğiz.” 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Piyasanın durumu http://mail.gazetebirlik.com/haber/piyasanin-durumu-3953/

Genel görünüm

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,30 değer kaybederek 8.883,52 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 2,10, holding endeksi yüzde 0,01 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 1,80 ile elektrik, en çok gerileyen ise bankacılık oldu. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 26,71 puan azalırken, toplam işlem hacmi 79,3 milyar lira oldu. Endeksin dolar bazında değeri ise 276.57$ seviyesinde bulunuyor. 

ABD'de tüketici enflasyonunun ardından üretici enflasyonu da beklentilerin üzerinde gelirken pay  piyasalarında negatif bir seyir izlendi. Ülkede açıklanan verilere göre, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE)şubatta aylık bazda yüzde 0,6 ve yıllık bazda yüzde 1,6 artışla beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Değişken gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek ÜFE de aynı dönemde aylık bazda yüzde 0,3 ve yıllık bazda yüzde 2 artarak beklentileri aştı. ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz indirimlerine ne zaman başlayacağına dair belirsizlik sürerken bugün açıklanan ÜFE'nin bankanın 19-20 Mart'ta gerçekleşecek Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı öncesindeki son önemli ekonomik veri olduğunu ve piyasalarda dikkatlerin bankanın gelecek haftaki toplantısından çıkacak kararlara çevrildiğini belirtelim. ÜFE verileri sonrası ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 10 baz puan artarak yüzde 4,29'a yükseldi. Ayrıca, ABD'de perakende satışlar ise şubat ayında yüzde 0,6 ile beklentilerin altında artış kaydetti. Ülkede ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı da 9 Mart ile biten haftada 209 bin ile beklentilerin altında kaldı. Öte yandan, ABD'li çip şirketi Nvidia'nın hisselerindeki düşüş bugün de devam etti ve şirketin hisseleri yüzde 3'ün üzerinde değer kaybetti.

Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) piyasa katılımcıları anketi, bütçe dengesi, yurt dışında ise ABD'de sanayi üretimi, kapasite kullanımı, New York Fed sanayi endeksi ile Michigan  Üniversitesi tüketici güven endeksinin öne çıkacağını dile getirelim. Mart ayı itibariyle %-3,37 oranında düşüş gözlemlediğimiz Bist100 endeksinde haftanın son işlem gününde yatay bir açılış gerçekleşmesini beklemekle birlikte teknik seviyelere dikkat edilmesi gerektiği ve direnç bölgelerinden gelebilecek olan olası satıcılı işlemlere karşı temkinli olunması gerektiği kanaatindeyiz.

X30YV

VİOP30 Endeks Nisan Kontratı, önceki işlem gününü 9.863,25 uzlaşma fiyatından tamamladı. Perşembe gününü % - 0.76 oranında değer kaybıyla tamamlayan kontratta, seans içi geri çekilmelerde 9,750 seviyesini ara destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Satış baskısının devam etmesi halinde aşağıda sırasıyla 9,600 ; 9,500 ve 9,250 destek seviyelerini takip ediyor olacağız. Yukarı harekette ise 10,000 direncinin aşılması gerektiği kanaatindeyiz.

USDTRY

USDTRY tarafında gün içerisinde en yüksek 32,6672 seviyesi görülmekle birlikte en düşük 32,1533 seviyesi test edildi. Kısa vadeli olarak USDTRY kurunu değerlendirdiğimizde, yukarı yönlü eğilimin devam ettiğini 33,3587 zirve seviyesinin test edildiğini hatırlatmakta yarar var. Yukarıda 33,24- 33,85-34,11 kademeleri direnç seviyeleri olarak takip edilebilir. Aşağıda ise 31,94-30,99-30,22 destek noktaları takibimizde olacak.

 

EURUSD

EURUSD paritesinde bu sabah $ 1,0877 seviyeleri test ediliyor. Kısa vadeli olarak EURUSD paritesini  değerlendirdiğimizde, 1,0900 altında 1,0860 önemini korumakla birlikte daha aşağıda 1,0825-1,0795 seviyelerini takip ediyor olacağız. Dün açıklanan ABD ÜFE verisi sonrasında DXY’de görülen pozitif fiyatlama davranışı EURUSD paritesinde bir miktar baskıya sebep oldu diyebiliriz.

GLDGR

Gram Altın tarafında 2246,00 seviyeleri test ediliyor. Mart ayı başından bu yana % 9,45 artış kaydeden değerli maden sene başından bu yana % 14,43 oranında artış kaydetmiştir. Hem ons altın tarafındaki artış, hem de dolar TL tarafında görülen ivmelenme neticesinde gram altın tarafında son bir yılda % 91,62 oranında bir yükselişten söz edebiliriz. Serbest piyasada ise 2425,45 zirve seviyeyi test eden gram Türk Lirası’nda önümüzdeki süreçte yeni rekorlar görülebilir. Aşağıda ise 2040,38 ana destek noktası olarak görebileceğimiz aylık dip seviye olası geri çekilişlerde takipte kalınabilir.

Kaynak: Acar Menkul

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve çığ uyarısı http://mail.gazetebirlik.com/haber/meteorolojiden-kuvvetli-ruzgar-ve-cig-uyarisi-1467/

MGM’den yapılan açıklamaya göre, hava sıcaklığının yarın yurt genelinde 1-3 derece azalması beklenen sıcaklıkların mevsim normalleri üzerinde seyretmeye devam edeceği tahmin ediliyor.

Yağışların, Şırnak çevreleri, Adana ve Hatay kıyıları ile Siirt'in doğu, Hakkari'nin batı kesimlerinde yerel kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

Açıklamada Doğu Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarında çığ tehlikesi bulunduğu belirtilirken Güneydoğu kesimlerinde toz taşınımı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerektiğine değinildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İstanbul Vakfı İyilik İstasyonu Bayrampaşa'da açıldı http://mail.gazetebirlik.com/haber/istanbul-vakfi-iyilik-istasyonu-bayrampasada-acildi-5952/

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Bayrampaşa’da açılan ‘İstanbul Vakfı İyilik İstasyonu’nu, eşi Dr. Dilek İmamoğlu ile birlikte kamuoyuna tanıttı. İyilik İstasyonu’nun, Askıda Fatura gibi bir iyilik hareketi olduğuna vurgu yapan İmamoğlu, “Kentimiz adına, bu ve buna benzer saygın işlerin, huzurlu işlerin, birbirini iyi hissettiren işlerin devamını diliyorum. İstanbul'un bütün kurum, kuruluşlarını, hemşehrilerimizi İyilik İstasyonu’na davet ediyorum” çağrısında bulundu.

Vatandaşlar, kendilerini selamlayan İmamoğlu ve Mutlu’ya yol boyu sevgi gösterilerinde bulundu. Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’nun eşlik ettiği İmamoğlu’nun Bayrampaşa’daki son adresi, İsmetpaşa Mahallesi’ndeki “İstanbul Vakfı İyilik İstasyonu” açılışı oldu.

İyilik İstasyonu’nu kamuoyuna tanıtan İmamoğlu,şunları söyledi:

“Ekonomik açıdan büyük zorluklar çektiğimiz bir gerçek. Ne yazık ki yeni değil bu. Uzun zamandır, 7-8 yıldır, ülkemizin aşama aşama kötü bir ekonomik sürece doğru yürüdüğünü yaşadık. Dünyanın farklı konularla ilgili sıkıntılar çektiği bir 7-8 yıl içerisinde, iddiayla ifade ediyorum, Türkiye'de yaşanan ekonomik sıkıntının en az yüzde 80-85’i kötü ekonomi yönetiminden kaynaklı. Doğru kuralları uygulamak yerine uydurma, ne yazık ki siyasi olarak kendini tatmin etmek isteyen bir kişinin ya da bir grubun insanlarımızı zor duruma düşüren bu hale sokmasıdır. Cebimizdeki paranın pul olmasıdır. Enflasyonun üç haneli olmasıdır. Ve bu, en çok bu şehrin başta çocuklarını, annelerini ve başta özellikle emeklilerini çok zor bir durumda bırakıyor.”

Yeni evlenecek çiftlere gelinlik-damatlık kiralama gibi hizmetlerin de verilmesinin ön görüldüğünü aktaran İmamoğlu, “İstanbul Vakfı İyilik İstasyonu, 2022 yılında, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde, günübirlik olarak Levent Metro İstasyonu'ndaki alanda, Metro A.Ş. ile iş birliği yapılarak açılmıştı. O zaman da çok büyük ilgi gördüğünü, fotoğraflardan da görmüştüm, ziyaret edememiştim. Satışa sunulan, kullanıma uygun ikinci el eşyaların gün içinde tamamen tükendiğini arkadaşlarım bana bildirdi. Böyle olunca, Bayrampaşa AVM'de, sürekli satış yapacak bir iyilik istasyonu açılışı planlandı. Burada ikinci el ve dönüştürülmüş her çeşit ürün, uygun fiyatlarla satışa sunulacak. Ayrıca yeni evlenecek çiftlere gelinlik-damatlık kiralama gibi hizmetlerin de verilmesi ön görülüyor. Yine İstanbul Vakfı bünyesinde başlatılan projeler sonucu üretilen ürünler de burada yer alacak. Vakıf gönüllülerimiz, özellikle bu işin içinde.” ifadelerine yer verdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Continental Uyarıyor: Uykusuz Yola Çıkmayın! http://mail.gazetebirlik.com/haber/continental-uyariyor-uykusuz-yola-cikmayin-3516/

Premium lastik üreticisi ve teknoloji şirketi Continental, uykunun insan sağlığına faydalarına dikkati çekmek amacıyla 17 Mart’ta kutlanan "Dünya Uyku Günü" vesilesiyle tüm sürücüleri uykusuz direksiyon başına geçmemeleri için uyarıyor. Günümüzde yaşanan birçok kaza uykusuzluk nedeniyle meydana geliyor. 2023 yılında Nature and Science of Sleep Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre araç kazalarının yaklaşık %20’si yorgunluktan kaynaklanıyor. Continental Türkiye, sürücülerin kısa ya da uzun mesafe fark etmeksizin uykusuz bir şekilde direksiyon başına geçmemeleri gerektiğinin altını çiziyor ve sürücülere şu tavsiyelerde bulunuyor.

  • Özellikle uzun mesafe bir yolculuğa çıkmadan önce en az 8 saat uyuyun, yola yorgun çıkmayın. 
  • Sürüş halindeyken gözleriniz bir noktaya takılırsa ve göz kapaklarınız ağırlaşmaya başlarsa mutlaka aracı güvenli bir yerde durdurun ve temiz hava alın.
  • Uzun yol yapacaksanız yolculuk esnasında kısa da olsa mutlaka iki saatte bir mola verin. Kendinizi çok yorgun hissettiğinizde aracı durdurup kısa uyku molaları verin. Mümkünse şoför değişikliği yapın.
  • Yolculuk sırasında ağır yiyecekler, uyku veren içecekler tüketmeyin.
  • Uyku apnesi gibi problemleriniz varsa, mutlaka tedavi olun. Yanınızda birisi olmadan uzun yola çıkmayın.
]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Binlerce Kişi İstiklal Marşı'nı Coşkuyla Okudu http://mail.gazetebirlik.com/haber/binlerce-kisi-istiklal-marsini-coskuyla-okudu-6552/

12 Mart İstiklal Marşı’nın kabul gününde Bağcılar halkı sevilen şair İbrahim Sadri ile buluştu. 

 
İftar öncesi tasavvufi müzik ve ardından Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan akşamda iftar sonrası Bağcılar halkı önce Belediye Başkanı Abdullah Özdemir ardından şair İbrahim Sadri ile bir araya geldi. 
 
12 Mart İstiklal Marşı’nın kabul edildiği günde şair Mehmet Akif Ersoy’u anan İbrahim Sadri, dinleti programına Ersoy’un şiirleriyle başladı. Şiir dinletisi programının sonunda İstiklal Marşı’nı alandaki 7’den 70’e binlerce dinleyicisiyle okuyan İbrahim Sadri dakikalarca alkışlandı. 
 
Bağcılar sakinlerini yalnız bırakmayan Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir sözlerinde Bağcılarlılara bir kez daha teşekkür etti. 
 
Bağcılar Belediyesi’nden Anlamlı Bağış
 
Ramazan ayında 29 gün boyunca Bağcılar Belediyesi Kadir Topbaş Halk Sarayı’nda gerçekleştirilecek olan Ramazan etkinliklerinde Bağcılar Belediyesi, ağırlayacağı her konuk için plaket takdim etmek yerine Gazzeli müslüman kardeşlerimiz için Kızılay’a bağışta bulunuyor.
]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manşette öne çıkanlar http://mail.gazetebirlik.com/haber/-mansette-one-cikanlar-9454/

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, Türkiye'deki otoritelerin ilk hedefinin enflasyonu düşürmek olduğunu belirterek, seçim sonrasında enflasyonun düşürülmesiyle tutarlı politika sıkılaştırmasının sürmesini beklediklerini ifade ederken, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmini yüzde 2,5'ten yüzde 2,8'e çıkarıldı.

Hazır giyim ve konfeksiyon ihracatında fiyat rekabetçiliğinin kaybedilmesi yeni bir sorunu peşinden getirdi. Sektörün lokomotif pazarı AB’den ilave indirim baskısı gelmeye başladı. Koleksiyona alınan modeller için 2021 yılı fiyatları isteniyor. (https://www.ekonomim.com/ekonomi/abli-firmalar-alim- icin-uc-yil-onceki-fiyati-istiyor-haberi-734033)

Fitch Ratings dün yayınladığı Global Ekonomik Görünüm-Mart 2024 raporunda, hem ABD Merkez Bankası'nın hem de ECB'nin yılsonuna kadar faiz oranlarını üç kez, toplam 75 baz puan indirmesini beklediklerini bildirdi.

Fitch Ratings dün yayınladığı son Küresel Ekonomik Görünüm (GEO) raporunda 2024 küresel GSYHbüyüme tahminini 0,3 puan artırarak %2,4'e yükseltti. Bu yukarı yönlü revizyon, Aralık 2023 GEO'sunda %1,2 olan ABD büyüme tahmininin %2,1'e keskin bir şekilde revize edilmesinin yansıması oldu.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, FOX Business'a verdiği mülakatta Fed yetkililerinin de geçici olması beklenen pandemi kaynaklı fiyat artışlarını tanımlamak için kullandığı bir terim olan enflasyonun 2021'de geçici olduğunu söylediği için pişmanlık duyduğunu ifade etti.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Başkan Joe Biden yönetiminin, Çin'in sektörde artan ihracatı ve ağır devlet sübvansiyonları karşısında yerli elektrikli araç (EV) endüstrisinin başarısını sağlamak için adımlar atacağını söyledi.

JPMorgan'ın küresel emtia araştırma başkanı ons altında fiyatın bu yıl 2500 dolara ulaşmasını bekliyor.

Reysaş GYO 2023 yılı 12 aylık konsolide olmayan net dönem karı 17.245.409.087 TL (Önceki

8.322.811.985 TL )

Aztek Teknoloji Ürünleri 2023 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 285.263.292 TL (Önceki

168.102.765 TL )

Coca Cola İçecek 2023 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 20.579.819.000 TL (Önceki

13.876.736.000 TL )

Kaynak: A1 Capital

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve çığ uyarısı http://mail.gazetebirlik.com/haber/meteorolojiden-kuvvetli-yagis-ve-cig-uyarisi-9059/

MGM’den yapılan açıklamaya göre, hava sıcaklığının ülkenin batı kesimlerinde 2 ila 4 derece düşeceği, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmaması tahmin ediliyor.

Yağışların Muğla il genelinde yerel olarak kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.

Kuvvetli yağışla birlikte sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar, kıyılarda hortum riski ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.  Doğu Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusu ile Orta Torosların kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarında çığ tehlikesi bulunduğundan vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Şehir Hatları'ndan Kadınlar Matinesi Tadında Boğaz Turu http://mail.gazetebirlik.com/haber/sehir-hatlarindan-kadinlar-matinesi-tadinda-bogaz-turu-6482/

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yurtlarında kalan üniversite öğrencilerine ardından İstanbul Darülaceze Şube Müdürlüğü’nde kalan büyüklerimize moral vermek için özel Boğaz Turları düzenleyen Şehir Hatları, bu kez de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında, kadınlara özel bir Boğaz Turu gerçekleştirdi. İBB Kadın, Mahalle Evleri ve İstanbul Aile Danışmanlık ve Eğitim Merkezi (İSADEM) bünyesindeki 500’ü aşkın sayıda kadının katıldığı Boğaz Turu, Kabataş İskelesi’nden başlayıp Kabataş İskelesi’nde sonlandı. 

 

Müzik ve eğlence Boğaz’ın mavisiyle birleşti

1,5 saatlik Boğaz Turu’nda kadınlar Boğaz’ın eşsiz güzelliklerini görme fırsatı buldu. Boğaz Turu, kadınlar matinesini andıran renkli anlara da sahne oldu. Vapur müzisyenlerinin canlı performansları eşliğinde dans edip eğlenen kadınlar, Vapur Kafe’nin çay ve simit ikramlarıyla da keyifli bir gün geçirdi. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Meteoroloji'den şiddetli yağış, kuvvetli rüzgar ve çığ uyarısı http://mail.gazetebirlik.com/haber/meteorolojiden-siddetli-yagis-kuvvetli-ruzgar-ve-cig-uyarisi-3512/

MGM’den yapılan açıklamaya göre, hava sıcaklığının Türkiye genelinde mevsim normalleri üzerinde seyretmekte olan hava sıcaklıklarının artmaya devam edeceği tahmin ediliyor.

Yağışların Çanakkale, Tekirdağ, Edirne, Muğla ve Edremit Körfezi çevreleri ile Aydın'ın kıyı kesimlerinde yer yer kuvvetli olması beklendiğinden vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.

Kıyı Ege ile Marmara'da güneyli yönlerden kuvvetli (40-70 km/sa) rüzgarla beraber toz taşınımı beklendiğinden, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusu ile Orta Torosların kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarında ise çığ tehlikesi bulunduğundan dikkatli ve tedbirli olunmalı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Masal Şatosu 10. yaşını kutladı http://mail.gazetebirlik.com/haber/masal-satosu-10-yasini-kutladi-5767/

Masal Şatosu, açıldığı 9 Mart 2014 tarihinden bu yana 4 milyon 34 bin 648 ziyaretçi ağırladı.

Gerçekleştirdiği 982 atölye ve etkinlikte 197 bin 203 katılımcıya, düzenlediği “Şatoda Müzik” başlıklı 61 konser ile 10 bin 292 izleyiciye ulaşan Masal Şatosu’nun 10. yaş kutlamasına Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'de katıldı.

10. Yıl Konseri öncesi izleyicilere Masal Şatosu’nun kurulma sürecini aktaran Başkan Büyükerşen, hayallerin insan için önemli yaşam kaynaklarından biri olduğunu belirterek çocuklardan büyüklere herkesin hayallerinin peşinden gitmesi gerektiğini belirtti. Masal Şatosu’nun 10 yıldır çok önemli çalışmalara imza attığını belirten Büyükerşen, kendilerine her zaman destek olan Eskişehirliler ile ilkleri başardıklarını vurguladı.

Konuşmaların ardından “Şatoda Müzik 10. Yıl Konseri” ile etkinlikler tamamlandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kadın Kaptanların Bu Seferki Rotası Mercedes-Benz Türk Fabrikaları Oldu http://mail.gazetebirlik.com/haber/kadin-kaptanlarin-bu-seferki-rotasi-mercedes-benz-turk-fabrikalari-oldu-7324/

Mercedes-Benz Türk, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Mercedes-Benz yıldızlı otobüsleri ve kamyonları kullanan kadın kaptanları, Hoşdere Otobüs Fabrikası ve Aksaray Kamyon Fabrikası’nda ağırladı. 27 kadın kaptan, yol arkadaşları olan otobüs ve kamyonların üretim süreçlerini yakından görme fırsatı bulurken, Mercedes-Benz Türk yöneticilerinden de araçların sahip oldukları teknoloji ve ağır ticari araç sektörünün dinamikleri hakkında detaylı bilgi edindiler.

Aksaray Kamyon Fabrikası’nı ziyaret eden kadın kaptanlar, Mercedes-Benz Türk Kamyon Pazarlama ve Satış Direktörü Alper Kurt ve Kamyon Filo Satış Grup Müdürü Yusuf Adıgüzel’den sektöre ve ürünlere dair bilgi aldı. Fabrika turuna katılan kadın kaptanlar, kullandıkları kamyonların üretim aşamalarını detaylı bir şekilde görme fırsatı elde ederken, fabrika turu sonrasında Mercedes-Benz Türk'ün zorlu arazi koşulları için özel olarak tasarladığı Unimog modellerini özel dizayn edilmiş parkurda, eğitmenler eşliğinde deneyimlediler. 

Hoşdere Otobüs Fabrikası’nı ziyaret eden ve şehir içi, şehirler arası, turizm gibi farklı segmentlerde Mercedes-Benz marka otobüsleri kullanan kadın kaptanlar, Mercedes-Benz Türk Otobüs Pazarlama ve Satış Direktörü Osman Nuri Aksoy, Otobüs Filo Satış Grup Müdürü Burak Batumlu, Otobüs Satış Operasyonları Grup Müdürü Özgür Taşgın ve Otobüs Ürün Yönetimi Grup Müdürü Cem Demirel ile iş süreçleri, araçlar ve sektörle ilgili interaktif bir sohbet gerçekleştirdiler. Ziyareti fabrika turu ile tamamlayan kadın kaptanlar, A’dan Z’ye bir otobüsün üretim sürecine tanık oldular.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde 'Kadınların Her Hamlesi, Her Adımda Başarı Hikayesi'ne dönüştü http://mail.gazetebirlik.com/haber/8-mart-dunya-kadinlar-gununde-kadinlarin-her-hamlesi-her-adimda-basari-hikayesine-donustu--6670/

Kadınların toplum, iş hayatı ve spordaki varlıklarını güçlendirmek adına her an kadınların yanında olan ve 16 yıldır Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonası sponsorluğunu sürdüren Arzum, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü Arzum Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyona finali ile taçlandırdı. 3-9 Mart 2024 tarihleri arasında Gaziantep Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen şampiyonada, 9 tur boyunca 100 kadın satranç sporcu şampiyonluk için mücadele etti. 9 Mart 2024 Cumartesi günü düzenlenen ödül töreninde şampiyona birincisi WCM Elif Zeren Yıldız, ikinci WFM Sude Hereklioğlu, üçüncü WCM Ceren Tırpan ve WFM Yulia Gökbulut’a ödüllerini Arzum Pazarlama Direktörü Seda Simur Büyükkucak, Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay ve Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu öncülüğünde aldı. Toplamda 250 bin TL’lik nakdi ödülün verildiği şampiyonada Arzum, dereceye giren sporculara birbirinden farklı hediyeler verdi.   

 

 

Düzenlenen ödül törenine; Gaziantep İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Halil Şen, Şehitkamil Kaymakamı Ömer Hilmi Yamlı, Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, Arzum Pazarlama Direktörü Seda Simur Büyükkucak, Şehitkamil Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Ermeydan, Türkiye Satranç Federasyonu Başkanvekili Ömer Asım Ötegen, Gaziantep Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Spor Hizmetleri Müdürü Levent Demir, Şehitkamil Belediye Spor Kulübü Başkanı Hüseyin Rahmi Açıkkol, Türkiye Satranç Federasyonu Gaziantep İl Temsilcimi Ebru Baloğlu, sporcular ve velileri katıldı. 

 

 

“Kadınların her alanda başarı hikayesi yazabileceğini satrançla ortaya koyuyoruz”

Şampiyonanın ödül töreninde konuşma yapan Arzum Pazarlama Direktörü Seda Simur Büyükkucak, “Arzum olarak kadınlarımıza her alanda öncelik veren, iş hayatında, toplumda ve sporda öne çıkması için çalışan bir markayız. Bu anlamda şirketimizdeki çalışan ve yönetici pozisyonundaki kadın sayısı her geçen gün artarken, kadınların toplumumuzda eşit ve güçlü bir şekilde yer alması adına birçok projeye imza atıyoruz. Projelerimiz, reklamlarımız ve sponsorluklarımızla toplumumuzun kadınlara bakışını değiştirmek, önyargıları yıkmak ve en önemlisi de kadınlarımızın kendilerine olan inancını artırmaya çalışırken, kadınların her alanda başarı hikayesi yazabileceğini de farklı bir alanla yani satrançla ortaya koyuyoruz. Bu amaçla da 16 yıldır aralıksız bir şekilde Arzum Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonası sponsorluğumuzu sürdürüyoruz” şeklinde konuştu. 

 

 

“Kadın satranç sporcularımız yaptıkları her hamle ile ayrı bir başarı hikayesine imza attı”

 

Büyükkucak sözlerini şöyle tamamladı: “16 yıldır aralıksız bir şekilde düzenlediğimiz şampiyona ile genç ya da yaşlı fark etmeksizin her kadının hayatına iz bırakıyor, yeni başarı hikayelerinin yazılmasına destek oluyoruz. Bu düşünce öncülüğünde bu yılki şampiyonamızı “Kadınların Her Hamlesi, Her Adımda Başarı Hikayesi!” mottosunda gerçekleştirdik. Sporcularımız hayalleri, umutları ve azimleriyle kadınların istediklerinde neler başarabildiğini gözler önüne serdi.  Bizler de onların yanında olarak bu ana tanıklık ettik. Geçtiğimiz 15 yılda olduğu gibi bu yıl da kadın satranç sporcularımız her hamleleri ile ayrı bir başarı hikayesine imza attı. Sporcularımız yine onlarca genç kızımızın örnek aldığı birer idole dönüştü. Buradaki sporcularımızı örnek alan birçok gencimiz oldu. ‘Yapamazsın, başaramazsın’ söylemlerinden kaynaklı harekete geçemeyen birçok genç kızımızın cesaret kaynağı oldu. Böylesi önemli bir güne addettiğimiz şampiyonamız ile her zaman olduğu gibi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde de yine kadınlarınızın yanında olduğumuzu gösterdik. Arzum Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonası ile 16 yıldır kadınlarımızın ve özellikle kadın satranç sporcularımızın yanında olmaktan, gelecekteki güçlü, başarılı, kendine inanan ve toplumumuzu ileri taşıyan kadınların varlığına katkı sağladığımızı bilmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bu sponsorluk her zaman en büyük gurur kaynağımız olacak.” 

 

“Kadın sporcu sayısını artırmayı hedefliyoruz”

 

2024 Arzum Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonası kapanış töreninde konuşan Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, şunları söyledi: “Türkiye satrançta yeni başarı hikayeleri ile yola devam ediyor. Genç yıldızlarımız ilham veren başarılara imza atıyor. Ediz Gürel, 15 yaşında 15’inci GM’miz oldu. Şu an Türkiye’nin en genç büyükustası. Gülenay Aydın WIM (Kadın Uluslararası Usta) oldu ve ilk WGM (Kadın Büyükusta) normunu da aldı. Kısa sürede satranç kadınlarda da yeni ustalarla yoluna devam edecek. Satranç eşitlikçi bir spor, kadınıyla, erkeğiyle bir bütün. Kadın lisanslı sporcu sayısında da lideriz. Ancak bu sayıyı artırmayı hedefliyoruz. Bu yıl şampiyonamıza 100’e yakın kadın sporcumuz katıldı. Bu ilgi ve sevgiden mutluyuz.  Her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü de içine alan haftada yaptığımız Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonamızı, 16 yıldır Arzum ile hayata geçiriyoruz. Bu çok anlamlı bir iş birliği ve daha uzun yıllar devam edeceğine inanıyoruz. Satranç çok özel bir spor, bu sporla tanışan genç kızlarımız hedeflerini büyütüyor. İnanıyoruz ki ülkemiz satrançla tanışan kadınlarımızın enerjisi ile çok daha iyi noktalara gelecektir. Biz Arzum’la birlikte bunun için çalışıyoruz. 16 yıldır aralıksız şampiyonamıza destek veren Arzum’a ve bu yıl bizlere ev sahipliği yapan Şehitkamil Belediyesi’ne teşekkürlerimi sunuyorum.  2024 Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonamıza katılan ve dereceye giren tüm sporcularımızı ayrı ayrı tebrik ediyorum. Türk satrancı siz değerli sporcularımızla daha güçlü bir geleceğe ilerliyor.”

 

“Kadınlarımızın satrançta gösterdiği başarılar bizleri ayrıca gururlandırıyor”

 

Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu da yaptığı değerlendirmede, “Şehitkamil Belediyesi olarak, 2024 Arzum Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonası’na ev sahipliğini yapmış olmaktan büyük bir mutluluk ve gurur duyuyoruz. Bu organizasyonda ülkemizin farklı illerinden 100 kadın sporcumuzu Gazi Şehrimizde misafir ettik. Usta satranççılarımız heyecan dolu 9 tur boyunca mücadele ettiler. Şampiyonaya katılan tüm sporcularımızı yürekten kutluyorum. Satranç, birçok yönüyle her yaştan bireye büyük fayda sağlayan bir spor dalıdır. Kadınlarımızın bu alanda gösterdiği başarılar bizleri ayrıca gururlandırıyor. Sporcularımız, bu şampiyonada gösterdikleri performansla, Türk kadınlarının satranç alanındaki başarısını bir kez daha göstermiş oldular. Şehitkamil Belediyesi olarak, spora destek vermeye ve sporun yaygınlaşmasına katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Sporun birleştirici ve güçlendirici etkisine inanıyoruz ve gençlerimizi, özellikle de kadın sporcularımızı desteklemeye devam edeceğiz. 2024 Arzum Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonası’nın organize edilmesinde emeği geçen herkesi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Meteoroloji'den gök gürültülü sağanak yağış uyarısı http://mail.gazetebirlik.com/haber/meteorolojiden-gok-gurultulu-saganak-yagis-uyarisi-9804/

Meteoroloji'den yapılan değerlendirmelere göre ülkemizin kuzey batı kesimlerinde beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların yarın öğle saatlerinden itibaren Çanakkale çevreleri ile Edirne’nin güney, Kırklareli Tekirdağ ve Balıkesir’in batı, İzmir’in kuzey ilçelerinde yerel kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.

Vtandaşların meydana gelebilecek ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, kuvvetli rüzgar, kıyılarda hortum riski ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yeni haftanın gündemi ve beklentiler http://mail.gazetebirlik.com/haber/yeni-haftanin-gundemi-ve-beklentiler-3117/

11 Mart 2024 Pazartesi Türkiye; Perakende Satış Endeksleri (Ocak), İş Gücü İstatistikleri (Ocak) Japonya; GSYİH (4Ç23-Nihai)

12 Mart 2024 Salı Türkiye; Sanayi Üretimi (Ocak), Ödemeler Dengesi İstatistikleri (Ocak) Japonya; ÜFE (Şubat) Almanya; TÜFE (Şubat-Nihai) ABD; TÜFE (Şubat)

13 Mart 2024 Çarşamba İngiltere; İmalat Üretimi (Ocak) Euro Bölgesi; Sanayi Üretimi (Ocak)

14 Mart 2024 Perşembe Türkiye; Konut Satışları (Şubat) ABD; ÜFE (Şubat), Perakende Satışlar (Şubat)

15 Mart 2024 Cuma Türkiye; TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi (Mart), Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi (Şubat), Tarım ÜFE (Şubat) ABD; NY İmalat Endeksi (Mart), Sanayi Üretimi (Şubat), Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi (Mart-Öncü)

- Bu hafta küresel piyasaları sakin bir gündem bekliyor. Hafta boyunca Japonya, Almanya ve ABD’nin enflasyon rakamları, ABD’de güven endeksleri ve ABD ile Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi verileri takip edilebilir.

Japonya, Almanya ve ABD’de enflasyon verileri

Haftanın en önemli gelişmesi ABD’de salı ve perşembe günleri takip edilecek TÜFE ve ÜFE verileri olacak. Piyasanın tahmini şubatta, TÜFE’nin aylık %0,4, yıllık %3,1 arttığı yönünde. Ocakta aylık %0,3, yıllık %3,1 artış olmuştu. Manşet rakam Haziran 2022’de %9,1 ile 1981’den beri en yüksek seviyeyi görmesinin ardından hızlı bir düşüş eğilimine girerek Haziran 2023’te %3,0’e kadar gerilemişti. Sonrasında ise düşüş eğiliminin kaybolduğu, yatay ve dalgalı bir seyrin hâkim olduğu görülmektedir. Çekirdek TÜFE’de şubat tahmini aylık %0,3, yıllık %3,7 artış olduğu yönünde. Ocakta aylık %0,4, yıllık %3,9 artış olmuştu. Enflasyon verilerinin beklentinin üzerinde gelmesi halinde -özellikle iki yıllık- ABD tahvil faizlerinde yukarı yönlü bir hareket görülebilir. İki yıllıkların faizi haftayı %4,47, on yıllıkların faizi %4,07 seviyesinde tamamlamıştı. Ayrıca, Fed’in faiz patikasına ilişkin beklentilerde de zayıflama beklenebilir. Fed fonlama vadelilerine göre cuma günü itibarıyla Fed’in faiz indirimlerine %57 ihtimalle (25bp) haziran toplantısında başlaması, yıl sonuna kadar ise %35 ihtimalle toplam 100bp indirimine gidilmesi beklenmektedir. Fed’in federal fonlama faizi hedefi mevcut durumda %5,25-5,50 aralığında bulunuyor. Şubat ayına ilişkin diğer önemli enflasyon verisi, Fed’in takip ettiği PCE Fiyat Endeksi 29 Mart’ta açıklanacak. Ocak TÜFE verisi bir önceki aya göre yükselip beklentiyi aşarken PCE verisi yükselmesine karşın beklentiyi karşılamıştı.

Salı günü, ABD TÜFE verisi öncesinde erken saatlerde Japonya şubat ÜFE ve ardından Almanya şubat (Nihai) TÜFE verileri izlenecek. Japonya ÜFE tarafında, piyasanın tahmini şubatta aylık %0,1, yıllık %0,5 artış olduğu yönünde. Ocakta aylık bazda değişim olmazken, yıllık %0,2 artış olmuştu. Almanya TÜFE’nin öncü veriye paralel olarak şubatta aylık %0,4, yıllık %2,5 arttığı tahmin ediliyor. Ocakta aylık %0,2, yıllık %2,9 artmıştı.

ABD’de NY imalat endeksi, Michigan Tüketici Güveni

Haftanın son işlem günü ABD’de enflasyon beklentileriyle ilgili iki veri takip edilecek. New York eyaletindeki genel işletme koşullarını ölçen New York Fed Empire State İmalat Endeksi’nin martta -7,60 değerini alması beklenmekte. Son üç aydır eksi değer alan endeks, şubatta -2,40 olmuştu. 0,0 puan eşik değerin altındaki veriler koşulların kötüleştiğini, üzerindeki veriler koşulların iyileştiğini işaret etmektedir. Cuma günü izlenecek diğer (Öncü) veri, ABD’li tüketicilerin mevcut ve gelecek ekonomik koşullara ilişkin beklentilerini ölçen Michigan Üniversitesi’nin Tüketici Güven Endeksi’nin martta 76,9’dan 77,3’e yükselmesi beklenmektedir.

ABD ve Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi verileri

ABD’de perşembe ve cuma günleri sırasıyla şubat ayı perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri, Euro Bölgesi’nde çarşamba günü ocak ayı sanayi üretimi verileri takip edilecek. ABD perakende satış hacminin şubatta aylık %0,8 arttığı tahmin ediliyor. Ocakta aylık %0,8 azalırken yıllık %0,65 artış olmuştu. Sanayi üretiminin şubatta aylık bazda değişmemesi bekleniyor. Ocakta aylık %0,1 azalırken yıllık bazda 0,03 artış olmuştu. Manşet rakamlarda hem perakende satışlar hem de sanayi üretimi tarafında yavaş seyrin, özellikle sanayi üretimindeki belirgin yavaşlamanın devam ettiği görülmektedir. Euro Bölgesi sanayi üretiminde ocakta aylık %0,1, yıllık %2,8 azalma beklenmektedir. Aralıkta aylık %2,6, yıllık %1,2 artış olmuştu. Euro Bölgesi sanayi üretimindeki yavaşlamanın ABD’ye kıyasla daha sert olduğu görülmektedir. Zira geçen yıl aralık hariç son yedi ayda (mayıs-kasım) yıllık bazda sert geriledi.

- Yurt içinde hafta boyunca perakende satışlar, sanayi üretimi, iş gücü istatistikleri, ödemeler dengesi istatistikleri, konut satışları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Piyasa Katılımcıları Anketi, merkezi yönetim bütçe gerçekleşmeleri ve tarım ÜFE verileri takip edilecek.

Perakende satışlar ve sanayi üretimi

TÜİK haftanın ilk işlem günü ocak perakende satış endekslerini ve salı günü sanayi üretimi endeksini açıklayacak. Aralıkta, perakende satış hacmi aylık %1,7, yıllık %11,4, sanayi üretimi ise aylık %2,4, yıllık %1,6 arttı. Perakende satışlar sanayi üretimine göre bir miktar daha canlı olsa da geçen yıl temmuzdan sonra başlayan yavaşlamanın devam ettiği görülmektedir.

İş gücü istatistikleri

Ayrıca, TÜİK, pazartesi günü ocak ayı iş gücü istatistiklerini yayımlayacak. Mevsim etkisinden arındırılmış (MA) işsizlik oranı aralıkta 0,1 puan azalarak %8,8 seviyesinde gerçekleşti. Genç nüfusta MA işsizlik oranı 0,8 puan azalarak %15,5 oldu. MA atıl işgücü oranı 2,1 puan artarak %24,7 oldu.

Ödemeler Dengesi İstatistikleri

TCMB, salı günü ocak ayı ödemeler dengesi istatistiklerini yayımlayacak. Foreks Haber anketine göre medyan beklenti cari işlemler hesabının ocakta 2,55mlr USD açık verdiği yönünde. Aralıkta 2,09mlr USD açık verilmişti. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 4.16mlr USD fazla vermişti. Ocak-Aralık 2023 döneminde cari denge 45,15mlr USD açık verdi. Ocak-Aralık 2022 döneminde cari açık 49,09mlr USD idi.

Konut Satış İstatistikleri

TÜİK perşembe günü şubat ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıklayacak. Türkiye genelinde konut satışları ocak ayında yıllık %17,8 azalarak 80 bin 308 ile Şubat 2023’ten beri en düşük değeri almıştı.

Ayrıca, perşembe TCMB’nin haftalık bazda yayımladığı menkul kıymet istatistikleri ile para ve banka istatistikleri ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık sektör verileri takip edilecek.

TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi

Haftanın son işlem gününde TCMB’nin mart Piyasa Katılımcıları Anketi, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıklayacağı şubat ayı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve TÜİK’in şubat tarım ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) takip edilecek. Şubat ayı Piyasa Katılımcıları Anketinde katılımcıların cari yıl sonu TÜFE beklentisi %42,04’ten %42,96’ya yükselmişti. 12 aylık TÜFE beklentisi %39,09’dan %37,78’e geriledi. Merkezi bütçe ocakta 150,72mlr TL, faiz dışı denge 29,63mlr TL açık vermişti. Tarım ÜFE ocakta aylık %3,85, yıllık %57,85 artış kaydetmişti.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Meteoroloji'den çığ uyarısı http://mail.gazetebirlik.com/haber/meteorolojiden-cig-uyarisi-4085/

MGM’den yapılan açıklamaya göre, hava sıcaklığında ülkemiz genelinde 4 ila 6 derece artacağı tahmin ediliyor.

Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunun kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarında çığ tehlikesi bulunuyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İzmir'de kadınlar için etkinlik düzenlendi http://mail.gazetebirlik.com/haber/izmirde-kadinlar-icin-etkinlik-duzenlendi-623/

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin dört bir yanında hizmet veren Dayanışma Noktaları’ndan yararlanan kadınlar için de program düzenlendi.

Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Buca Sosyal Yaşam Kampüsü’nde buluşan kadınlar kısa film izledi, kadın mücadelesi ve toplumda kadının yeri konularında uzmanlarla sohbet etti, hukuki haklarına ilişkin bilgilendirildi.

Etkinliğin başlangıcında bir konuşma yapan Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Volkan Sert, “İhtiyaç duyduğunuz her an yanınızda olabilmek, hiç kimseyi arkada bırakmamak, ortak refahı hakça paylaşmak için çalışan Dayanışma Noktalarımızın bunu başardığını görmek çok güzel. Buluşmamıza katıldığınız için minnettarım. Hayata kattıklarınız için sizin aracılığınızla tüm kadınların Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyorum” ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bursa'da erguvan fidanları toprakla buluştu http://mail.gazetebirlik.com/haber/bursada-erguvan-fidanlari-toprakla-bulustu-9622/

8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen ağaç dikimi etkinliği Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Bursa’nın, bu güzel ülkenin geçmişteki gücünün ve gelecekte ki teminatının kadınlar olduğunu ifade eden Başkan Aktaş, “Dolayısıyla Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak kadınlarımıza yönelik hizmetlerimizi ‘Mutlu Kadın, Mutlu Aile ve Mutlu Şehir’ temasıyla yürütmeye çalışıyoruz. Zira kadın mutlu olursa ailenin, aile mutlu olursa da bütün şehrin ve ülkenin mutlu olacağına inanıyoruz” dedi.

Kadınız Biz’ uygulamasını cep telefonuna indiren kadınlara, Türkiye’nin ilk, isme özel Kadın Parkı’nın oluşturulacağının önceden müjdesini veren Başkan Alinur Aktaş, “Bugünde Hüdavendigar Parkı’nda 300 kadının ismini taşıyan, kendi isimlerinin yazılı olduğu birer ağacı olacak. Yani artık her birinizin dikili bir ağacı olacak. Bu ağaçları da kadınlar bizzat kendi elleri ve sevgisiyle dikecek, can suyunu verecek” şeklinde konuştu.

Program sonunda günün anısına kadınlara erguvan kolonyası ve sukulent bitkileri de hediye edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aile yadigarı tarifler "Sinangil 60 Yıllık Tarifler" kitabında buluştu http://mail.gazetebirlik.com/haber/aile-yadigari-tarifler-sinangil-60-yillik-tarifler-kitabinda-bulustu-7456/

60 yıldır mutfakların vazgeçilmezi Sinangil, sosyal medya üzerinden “#ununuduymayankalmasın” etiketiyle başlattığı kampanya ile takipçilerinden topladığı aile yadigarı unlu tarifleri, “Sinangil 60 Yıllık Tarifler” kitabında bir araya getirdi. Kitap, ünlü sosyal medya fenomeni ve Şef Şükran Kaymak’ın da yer aldığı özel bir lansman ile tanıtıldı. Nesilden nesile aktarılmış ve aslına uygun unlu tariflerin hikayeleriyle birlikte yer aldığı kitabın önemine değinen Eksun Gıda Genel Müdürü Ahmet Demir, “Her ürününü kalite, yenilik ve müşteri memnuniyeti odaklı olarak tasarlayan lider un markamız Sinangil, geçtiğimiz yıl Türk mutfağında 60. yaşını doldurdu. Bu özel yılın ardından nesilden nesile aktarılmış aslına uygun unlu lezzetlerin tariflerini “Sinangil 60 Yıllık Tarifler” kitabında topladık. Bu kitabı yalnızca bir tarif kitabı olarak görmüyor, mutfak kültürümüzün ve damaklarımızda yer etmiş geleneksel lezzetlerin yarınlara kalmasında değerli bir aracı olarak görüyoruz” dedi.

Türkiye’nin ilk paketli un markası ve perakende un pazarının lideri Sinangil, devreye aldığı kapsamlı kampanya ile “60 Yıllık Tarifler” kitabı projesini hayata geçirdi. Kitap; sosyal medya fenomeni Şef Şükran Kaymak tarafından yapılan #ununuduymayankalmasın çağrısıyla birlikte, takipçilerden gelen tariflerin uzman jüri tarafından değerlendirilip seçilmesiyle hazırlandı. Konuyla ilgili İstanbul Feriye Sarayı’nda düzenlenen tanıtım toplantısına basın mensupları, tarif sahipleri, sosyal medya fenomenleri ve Çölyak Vakfı temsilcileri ile çok sayıda davetli katılım gösterdi.

Sinangil 60 Yıllık Tarifler” kitabına 60yil60tarif.com sitesi üzerinden ulaşılabiliyor. Ayrıca kitaptaki tüm tariflerin videoları, Sinangil’in sosyal medya hesaplarından Ramazan ayı boyunca paylaşılacak.

Geleneği geleceğe taşıyor

Lansmanda konuşan Eksim Holding Gıda Grubu Başkanı ve Eksun Gıda Genel Müdürü Ahmet Demir kitabın hazırlık süreçlerinden bahsederek, “Geçtiğimiz yıl 60’ıncı yaşını kutladığımız Sinangil için yaptığımız paylaşımlarda hala tariflerin vazgeçilmezi olduğunu gördük. Yapılan araştırmalar bir yana, halkın genelinde unumuz için büyük bir ilgi var ve bu bizi mutlu ediyor. Bu heyecanı ülkemizin tüm kesimleriyle paylaşabilmek adına bir kampanya başlattık. Kampanya kapsamında “Ununu Duymayan Kalmasın” çağrımızla tarafımıza ulaşan tarifleri değerlendirdik. Nesilden nesile aktarılmış aslına uygun unlu lezzetlerin seçkin tariflerini “Sinangil 60 Yıllık Tarifler” kitabında topladık. Bu kitabı yalnızca bir tarif kitabı olarak görmüyor, mutfak kültürümüzün ve damaklarımızda yer etmiş geleneksel lezzetlerin yarınlara kalmasında değerli bir aracı olarak görüyoruz. Tarif ve tariflerinin hikayelerini bizlerle paylaşmaya layık gören herkese teşekkür ediyoruz.” dedi.

“Gıda etiği kültürümüzün parçası”

Toplantı sonrası yapmış olduğu değerlendirmelerde geçmişten günümüze uzanan özel tariflerin, bir yönüyle israfın önüne geçmek düşüncesiyle de ortaya çıktığını vurgulayan Demir, israfın günümüzde ele alınması gereken en önemli kavramlardan biri olduğunu vurguladı. Tasarruf bilincinin artmasının gıda etiği kapsamında da önemine işaret ettiği konuşmasında, israfın boyutunu paylaştığı verilerle bir kez daha gözler önüne seren Demir; “Birleşmiş Miletler Çevre Programı (UNEP) tarafından hazırlanan Gıda İsrafı Endeksi Raporuna göre, dünya genelinde her yıl 931 milyon ton gıda israf ediliyor. Ülkemizde ise her yıl 7.7 milyon tondan fazla gıda israf edilirken 14 milyon ekmek çöpe atılıyor. Her yıl kişi başına 93 kilogram yiyecek çöpe atılıyor. Özellikle bu israfın yüzde 60’tan fazlası evsel atıklardan oluşuyor. Dolayısıyla son dönemde bireysel ve toplumsal açıdan artan bu gıda israfının; kültürümüzde olan gıda etiğinin hatırlanıp günümüz dünyasına göre yeniden yorumlanmasıyla azalacağının umudunu taşıyoruz” diye konuştu.

“Kütüphanemdeki en özel kitaplardan birisi olacak”

“Ununu Duymayan Kalmasın” kampanyasının ve 60 Yıllık Tarifler kitabının tanıtıcı yüzü olan ünlü sosyal medya fenomeni ve şef Şükran Kaymak ise lansmanda yaptığı konuşmada projenin önemine değinerek, “Unlu mamuller mutfak kültürümüzün en önemli parçası. Kahvaltılarımızda, akşam yemeklerimizde, en özel davetlerimizde sofralarımıza eşlik eden hamur işlerinde, un deyince aklıma gelen ilk marka Sinangil. Sinangil ürün çeşitliliği, sosyal fayda odaklı vizyonu, israfa karşı tutumu ve benimsediği değerler açısından da mutfağımda her zaman olacak bir marka. Ben yemek yapmaya 11 yaşımda annemi izleyerek başladım, mutfak sanatlarına ilgi duymamda annemin katkısı çok büyük. Yıllarca onun tariflerini kullandım, yemek yapmayı ondan öğrendim. Sinangil’in projesinde beni en çok heyecanlandıran unsur; annelerimizden ve anneannelerimizden öğrendiğimiz, onlardan yadigar tariflerin başka mutfaklarda da pişirilmesi, bu tariflerin yaşatılması oldu. Ben de anneannemden kalan incir ve cevizli kek tarifimi paylaştım. Kitap için gelen tarif ve hikayelerin hepsi çok özeldi. Bu tarifleri ölümsüzleştirdiği ve başka mutfaklarda da keyifle hazırlanmasına vesile olduğu için Sinangil’e teşekkür ediyorum. ” ifadelerini kullandı.

Perakende un pazarının lideri Sinangil

Türkiye’nin ilk paketli unu Sinangil, Eksim Holding çatısı altında bulunan Eksun Gıda bünyesinde satışa sunuluyor. Tekirdağ’da ve Konya’da bulunan fabrikalarında toplam 96 bin metrekare alanda yeni nesil tesislerinde üretim gerçekleştiren Eksun Gıda’nın, yıllık 600 bin ton üretim kapasitesi ve yaklaşık 52 bin ton buğday depolama kapasitesi bulunuyor. Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu (İSO ilk 500) listesinde 255. sırada olan Eksun Gıda, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) hazırladığı “Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı” listesinde de yer alıyor. 2023 yılının ilk çeyreğinde halka arz edilerek paylarının yüzde 28,63’ü Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlayan Eksun Gıda, 30’dan fazla ülkeye farklı ürün kategorilerinde un ihracatı gerçekleştiriyor. Perakende un pazarının lideri Sinangil’in 60 yıllık serüveniyle birlikte son yıllardaki ürün çeşitliliğine paralel olarak gittikçe artan başarısı, sürdürülebilirlik vizyonu ve Ar-Ge merkezlerindeki yenilikçi çalışmalardan kaynaklanıyor. Sinangil Gluten YOK markası ise glütensiz un ile birlikte, ilk defa tek kullanımlık kullanıcı dostu ambalajlara sahip, tazeliğini koruyan glütensiz ekmek ve atıştırmalık kategorilerinde birbirinden lezzetli ürünler sunuyor. Marka, bu sayede çölyak hastalarına ve glütensiz beslenmeyi tercih edenlere yönelik önemli bir ihtiyacı da karşılıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Malatya'da düzenlenen panelde Filistin'de yaşananlara dikkat çekildi http://mail.gazetebirlik.com/haber/malatyada-duzenlenen-panelde-filistinde-yasananlara-dikkat-cekildi-3982/

Malatya Sanat Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşen programda Filistin’de yaşanan vahşetten İslam ülkelerinin pasif ve edilgen tavırlarına dikkat çekildi.

Programın açılış konuşmasında söz alan Malatya Aile Platformu üyesi Özgül Coşkun, Gazze’de yaşanan vahşetin unutulmaması gerektiğini vurguladıktan sonra yaptıkları çalışmalardan bahsederek, “Malatya’daki Sivil Toplum Kuruluşları ile 2017 yılında bir araya gelerek Malatya için, aileler için ve çocuklarımız için neler yapabiliriz diye çıkmış olduğumuz yolda güzel bir birliktelik oluşturduk” dedi.

Malatya Kent Konseyi Kadın Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Nigar Doğan ise, “Ailede, sosyal hayatta ve Gazze’de kadın konusunun ele alınmasının kadının her yerde olması gerektiğinin önemini ortaya koymaktadır aslında. Maalesef kadın dediğimizde günümüzde birçok sıkıntı akla gelmektedir. Yalnız bunu bir ülkeye, bir coğrafyaya mal etmek doğru değildir. Ama son zamanlarda Filistin’de yaşanan içler acısı durumun bir an evvel durdurulması için dünya ülkelerinin tamamının inisiyatif alması gerekiyor” açıklamasında bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
BAREM'in yüzde 70'ini kadınlar oluşturuyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/baremin-yuzde-70ini-kadinlar-olusturuyor-1928/

Osmangazi Belediyesi tarafından Demirtaş’ta toplam 20 bin 140 metrekare alan üzerine inşa edilen, 200 yataklı huzurevi, 150 engelli ve 150 alzheimer hastaları olmak üzere 500 kişiye rehabilitasyon imkanı sağlayan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi (BAREM)’de çalışan kadınlar bu merkeze büyük değer katıyor.

BAREM’de çalışanların büyük çoğunluğunu kadınların oluşturduğunu ifade eden Osmangazi Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Sevcan Yaman, şunları söyledi:

“Demirtaş’ta toplam 20 bin 140 metrekare alan üzerine inşa edilen, 200 yataklı huzurevi, 150 engelli ve 150 alzheimer hastaları olmak üzere 500 kişiye sosyalleşme imkanı sağlayacak dev merkez, kısa sürede ilgi odağı olmayı başardı. Merkezimizin çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. Kadınlarımız çok başarılı işlere imza atıyor. Bizlere bu imkanı sağlayan Başkanımız Mustafa Dündar'a çok teşekkür ediyoruz. Tüm kadınlarımızın dünya kadınlar günü kutlu olsun.”

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Nilüferli kadınlar 8 Mart'ta 'Karanlığa İnat Güneşi Doğuracağız' sloganıyla yürüdü http://mail.gazetebirlik.com/haber/niluferli-kadinlar-8-martta-karanliga-inat-gunesi-doguracagiz-sloganiyla-yurudu-7046/

Nilüfer’de kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde ‘Karanlığa İnat Güneşi Doğuracağız’ sloganıyla yürüyüş yaparak, kadına yönelik şiddettin ve eşitsizliklerin son bulmasını istedi.

Nilüfer Belediyesi Nilüfer Kent Konseyi ve Nilüfer Kadın Meclisi işbirliğiyle düzenlenen yürüyüş Nilüfer Kent Konseyi önünden başladı.

Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Sibel Özer, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş, Nilüfer Kadın Meclisi Başkanı Nazlı Ünalan ve CHP Nilüfer Belediye Başkan Adayı Şadi Özdemir’in eşi Nuray Özdemir’in de katıldığı yürüyüşe çok sayıda kadın da eşlik etti.

Sloganlar eşliğinde gerçekleşen yürüyüş Nilüfer Belediyesi Halk Evi önünde son buldu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Başkan Büyükkılıç: "Tüm İslam aleminin Ramazan-ı Şerif'ini tebrik ediyorum" http://mail.gazetebirlik.com/haber/baskan-buyukkilic-tum-islam-aleminin-ramazan-i-serifini-tebrik-ediyorum-227/

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, mesajında “11 ayın sultanı, gönlümüzün huzuru, af ve bereket ayı Ramazan’a erişmekten dolayı Cenab-ı Allah’a şükrederken, sevincimi de paylaşmak istiyorum” ifadesini kullandı.

Her sene Ramazan coşkusunu ve huzurunu yaşadıklarını dile getiren Başkan Büyükkılıç, şunları dile getirdi:

“Mübarek Üç Aylar Recep, Şaban ve nihayetinde Ramazan’a müstesna kandil günleri olan Regaip, Miraç ve Berat kandilleri ile birlikte ulaştık. Her sene bu güzel, müstesna Ramazan ayının coşkusunu, huzurunu ve bereketini yaşıyoruz. Bu güzel nimetten istifade ediyoruz. Bağışlanma ayı olarak da bildiğimiz Ramazan-ı Şerif’i ihya edelim. Başta Kayserimiz olmak üzere tüm İslam aleminin Ramazan-ı Şerif’ini tebrik ediyorum, hayırlara olmasının vesile olmasını diliyorum.”

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Başkan Gürkan'dan Ramazan ayı mesajı http://mail.gazetebirlik.com/haber/baskan-gurkandan-ramazan-ayi-mesaji-9993/

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, yayımladığı mesajdaRamazan ayının tüm İslam alemi tarafından özlemle beklendiğini belirtti.

Ramazan ayının hepimiz için bir fırsat olduğunu söyleyen Başkan Gürkan, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ise Cehennemden kurtuluş olan Ramazan ayı, rahmeti ve bereketi bol olan bir aydır. Ramazan ayı vesilesiyle bir yandan yaşanan savaşların sona ermesini, bir yandan da deprem sonrasında yaşanan sıkıntıların biran evvel son bulmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum. Bu duygu ve düşüncelerle başta hemşerilerim olmak üzere ülkemiz ve bütün İslam âleminin Ramazan-ı Şerif’ini tebrik eder, tüm insanlığa barış, huzur ve hoşgörü getirmesini temenni ederim.”  

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Başkan Altay: "Ramazan ayında dayanışma ruhunu daha da güçlendirelim" http://mail.gazetebirlik.com/haber/baskan-altay-ramazan-ayinda-dayanisma-ruhunu-daha-da-guclendirelim-5512/

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Ramazan sebebiyle yayımladığı mesajda şu ifadelere yer verdi:

“Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ise cehennem azabından kurtuluş olan; on bir ayın sultanı, mübarek Ramazan ayına kavuşmanın huzuru ve mutluluğu içerisindeyiz. Bu mübarek iklim, gönüllerimizi ısıtır, birlik ve beraberliğimizi perçinler, manevi coşkumuzu doruklara ulaştırır. Çocukları sevindirelim; gönüller inşa edelim. Başta Filistin ve Doğu Türkistan olmak üzere, zulüm ve acının hakim olduğu tüm coğrafyalar için dua edelim. Rabbimden hepimizi sağlıkla ve huzurla mübarek Ramazan Bayramı’na kavuşturmasını diliyorum. Bu düşüncelerle; hemşerilerimin, milletimizin ve tüm İslam aleminin Ramazan-ı Şerif’ini tebrik ediyorum. Hayırlı Ramazanlar.”

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Ramazan hazırlıkları http://mail.gazetebirlik.com/haber/izmir-buyuksehir-belediyesinde-ramazan-hazirliklari-5953/

İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından, Ramazan ayı programları kapsamında kentin dört bir yanında 521 bin kişilik iftar yemeği dağıtılacak. 12 ilçede 25 farklı noktada 70 bin kişilik iftar sofrası kurulacak. İftar programında ney dinletisi de yer alacak.

Öte yandan 11 bölgede hizmet veren Bizİzmir Dayanışma Noktaları’nda ve 12 mahallede Ramazan ayı boyunca 450 bin kişilik iftar yemeği verilecek. Bizİzmir Dayanışma Noktaları hafta sonları da açık olacak.

Bunlara ek olarak Şehit yakınları, gazi ve gazi yakınları için de bin kişilik iftar programı düzenlenecek. Ramazan Bayramı öncesi emeklilere ve ihtiyaç sahibi 55 bin 500 haneye İzmir Şehir Kartı aracılığıyla 45 milyon nakdi destek sağlanacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Meteoroloji'den çığ uyarısı http://mail.gazetebirlik.com/haber/meteorolojiden-cig-uyarisi-8396/

MGM’den yapılan açıklamaya göre, hava sıcaklığında ülkemizin kuzeybatı ve güneydoğu kesimlerinde 1 ila 3 derece artacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı, batı kesimlerde mevsim normalleri civarında, iç ve doğu kesimlerde yer yer mevsim normalleri altında seyredeceği tahmin ediliyor.

Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunun kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarında çığ tehlikesi bulunuyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İBB'de Ramazan hazırlıkları http://mail.gazetebirlik.com/haber/ibbde-ramazan-hazirliklari-1224/

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Ramazan ayı programı kapsamında ihtiyaç tespiti yaptığı 200 bin aileye gıda kolisi ve alışveriş kartı ulaştıracak.

İBB Sosyal Hizmet Şube Müdürlüğü, İstanbul’da ihtiyaç sahibi 100 bin aileye 2 bin TL’lik market kartı desteği sağlıyor. İstanbullular, söz konusu market kartlarını bin 100’ün üzerinde farklı makette  de kullanabiliyor.

Market kartları dışında yine temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çeken 100 bin haneye de gıda kolisi yardımı yapılıyor. İhtiyaç sahipleri, yardım talepleri için İBB’nin sosyal yardım sitesi üzerinden başvuru yapılabiliyorken, 153 Çözüm Merkezi üzerinden de başvurular gerçekleştirilebiliyor.

Ramazan ayında 9 ilçede iftar yemeği verilmesi planlanıyor.  Bu yıl 11 Kent Lokantası da hizmette olacak. Kent Lokantaları için günlük 16 bin kişilik iftar yemeği hazırlanacak.

Mobil büfeler de hizmette olacak

İstanbul genelinde 10 noktada Mobil Büfe ile hizmet verilecek. Ramazan ayı boyunca iftar saatinden önce her biri bin kişi kapasiteli Mobil Büfelerle Avrupa yakasında 6, Anadolu yakasında da 4 olmak üzere 10 noktada vatandaşlara kumanya dağıtımı yapılacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hatay'da sahiller temizlendi http://mail.gazetebirlik.com/haber/hatayda-sahiller-temizlendi-8999/

Denize kıyısı bulunan Hatay'ın 7 ilçesinde, 158 km sahil şeridinde gerçekleştirilen temizlik faaliyetleriyle yoğun yağışlar sonrası sahile taşınan katı atıklar belediye ekipleri tarafından temizlendi.

 Sahiller, 80 saha personeli ve iş makinelerinin çalışmalarıyla daha temiz ve sağlıklı bir hale getirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
AÇEV, eşit bir toplum için kadınların güçlenmesine odaklanıyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/acev-esit-bir-toplum-icin-kadinlarin-guclenmesine-odaklaniyor-8527/

Tam 30 yıldır, sosyal ve ekonomik yetersizlikler nedeniyle gelişimleri risk altında olan çocukları ve onların anne babalarını destekleyen Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), kadınlara yönelik de destek programları geliştiriyor ve uyguluyor. Kadınların güçlenmeleri ve kendi hayatları üzerinde söz sahibi olabilmeleri için çalışıyor. 

AÇEV Genel Müdürü Senem Başyurt, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle cinsiyete dayalı eşitsizliklerle mücadele etmenin önemini vurgulayarak şu ifadelere yer verdi: “Türkiye’de kadınların nitelikli eğitime ve sağlık hizmetlerine erişimi ile istihdama katılımı gibi temel konularda, veriler gösteriyor ki kat edilecek daha çok yolumuz var. Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan 2023 Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu’na göre kadınların refah düzeyini belirleyen 4 ana unsur olarak karar alma süreçlerine aktif katılım, eğitime erişim, istihdama katılım ve sağlık (kadına yönelik şiddetin azalması dahil) üzerinden Türkiye, 146 ülke arasında 129. sırada yer alıyor.” 

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin temellerinin de erken çocukluk döneminde atıldığını vurgulayan Başyurt, sözlerine şöyle devam etti: “Erken yaşlardaki çocukların çok yönlü ve bütüncül gelişimi odağımıza alırken, aynı zamanda cinsiyet eşitliğine dayalı bir çevrede büyümesini de çok önemsiyoruz. Hem çocukları hem anne babaları bu hassasiyet ve titizlikle destekliyoruz. AÇEV olarak çocuklara ve anne babalara yönelik destek programlarımızın yanı sıra kuruluşumuzdan bu yana kadınlara yönelik de bilimsel temelli eğitim programları geliştiriyor ve uyguluyoruz.” dedi.

Genç kadınlar ‘Hayat Dolu Buluşmalar’ ile güçleniyor

Uzun yıllardır, eğitim hakkından yararlanamayan ve okuryazar olmayan kadınlara yönelik çalışmalar yürüten AÇEV, geliştirdiği Hayat Dolu Buluşmalar Programı’nı 2016 yılından bu yana ne işte ne okulda genç kadınlara, 2019 yılından bu yana da tekstil üretim fabrikalarında çalışan işçi kadınlara yönelik uyguluyor. Aynı zamanda geçtiğimiz yıl yaşadığımız depremlerin ardından AÇEV, Adıyaman, Gaziantep ve Hatay’da konteyner kentlerde ve köylerde de Hayat Dolu Buluşmalar uyguluyor. AÇEV, bu programla genç kadınların güçlenmesini ve yaşam becerilerini artırarak hayat içinde daha aktif olabilmelerini amaçlıyor.

AÇEV’in kadın güçlenme ve toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarını odağına alan sosyal girişimi Eşitliğe Değer Direktörü Meltem Cantürk, Hayat Dolu Buluşmalar hakkında şunları söyledi: “18-40 yaş arasında ne işte ne okulda olan genç kadınlara yönelik programımızla, kadınların günlük hayatın sınırlarından çıkıp daha geniş bir çevreyle tanışma olanağı bulması ve toplumsal hayata katılımlarının sağlanması hedefleniyor. Eleştirel düşünme ve teknoloji kullanma becerileriyle birlikte, çalışma hayatı, ekonomi, sağlık gibi konuları da kapsıyor.” 

Tedarik zincirlerinin kadınlar için önemli bir istihdam alanı olduğunu belirten Cantürk“Tekstil alanında işçi kadınlarla gerçekleştirdiğimiz eğitimlerle, kadınların ekonomik ve sosyal konularda doğru kararlar verebilmelerine, hak ve hizmetlerden faydalanmalarına destek oluyoruz. İşçi kadınların, program sonunda kişisel hedef belirleme, yarıda kalan eğitimlerini tamamlama, iş yeri ve iş dışı hayatları için okuryazarlık ve matematik becerilerini geliştirme, temel hak, kadın sağlığı ve iş yerinde iletişim gibi konularda farkındalık kazandıklarını ve harekete geçtiklerini görmek mutluluk verici.” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Anadolu Sigorta, Kadın Dostu Markalar 2024 Farkındalık Ödülü'nü Kazandı http://mail.gazetebirlik.com/haber/anadolu-sigorta-kadin-dostu-markalar-2024-farkindalik-odulunu-kazandi-4631/

Anadolu Sigorta #DahaEşit Programı ile Toplumsal Cinsiyet Eşitliği kategorisinde Kadın Dostu Markalar 2024 Farkındalık Ödülü’ne layık görüldü. 2021 yılından bu yana her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün olduğu haftada gerçekleştirilen Kadın Dostu Markalar Farkındalık Ödülleri programı, 6 Mart’ta İş Sanat Oditorium Salon’da düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Törende ödülü Anadolu Sigorta Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Berna Semiz Ergüntan aldı.

Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda pek çok çalışma ile şirket bünyesinde farkındalığı artırmayı amaçladıklarını aktaran Anadolu Sigorta Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Berna Semiz Ergüntan, #DahaEşit Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Programı ile Kadın Dostu Markalar 2024 Farkındalık Ödülü’nü almaktan memnuniyet duyduklarını belirtti. Ergüntan şunları söyledi: “#DahaEşit Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Programımız kapsamında şirketimizde hiyerarşiden uzak ve cinsiyet dengeli bir Eşitlik Komitesi kurduk. İş ve sosyal yaşamlarımızda eşitlik ile ilgili taahhütlerimizi içeren Eşitlik Politikamızı yayımladık. Şiddetin ve ötekileştirmenin her türlüsüne karşı sıfır tolerans prensibini kabul ettik ve toplu iş sözleşmemize ekledik. Doğum sonrası 6 ay ücretsiz izin hakkını cinsiyet ayrımı gözetmeyecek şekilde güncelledik. Evlat edinenlerin ve koruyucu aile görevi üstlenenlerin izinlerini genişlettik. Ayrıca tüm çalışma arkadaşlarımızın katıldığı toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri düzenledik. Şirket içi portalimizde DahaEşit sayfasını açtık. Anadolu Sigorta olarak ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasında toplumsal cinsiyet eşitliğinin ve kadınların iş gücüne katılımının ne denli önemli olduğu bilinciyle gelecekte de bu alanlarda yatırımlarımıza devam edeceğiz.” 

Anadolu Sigorta #DahaEşit farkındalık çalışmaları ile sektöründe öncü rol üstleniyor

2021 yılından beri Birleşmiş Miletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin (WEPs) imzacısı olan Anadolu Sigorta, UN Global Compact – Hedef Cinsiyet Eşitliği Programı'nın ve Sabancı Üniversitesi Ev İçi Şiddete Karşı Şirketler Ağı’nın (BADV) katılımcıları arasında da yer alıyor. Anadolu Sigorta’nın Eşitlik Komitesi çatısı altındaki çalışanlara yönelik eğitimler, toplumsal cinsiyet eşitliği temalı kitaplardan oluşan Eşitlik Kütüphaneleri, ofis programlarında cinsiyet eşitliğine duyarlı otomatik kelime düzelti uygulaması önemli çalışmalar arasında yer alıyor. Anadolu Sigorta ayrıca toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak, kadınların işgücüne katılım oranını yükseltmek ve üst düzey stratejik rollerde temsillerini artırmak için tüm sorumluluklarını yerine getirirken her yıl 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle 16 günlük Aktivizm Kampanyası’na kurum içinde ve sosyal medya kanallarından da destek vererek farkındalığı artırmayı hedefliyor. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kiğılı'dan Kadın Emeğine Dikkat Çeken Proje http://mail.gazetebirlik.com/haber/kigilidan-kadin-emegine-dikkat-ceken-proje-9399/

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) "Küresel Ücret Raporu 2022/23 verilerine göre Türkiye, OECD ülkeleri arasında kadın erkek arasında yüzde 17,4 ile en yüksek saatlik kazanç farkı olan 5. ülke konumunda.  OECD verilerine göre ise ülkemizde aynı iş ve pozisyona sahip kadınlar erkeklere göre %20 daha az kazanıyor. Ücretlerdeki bu fark, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini her geçen gün daha da derinleştirirken, kadınların ekonomik özgürlüğüne kavuşması, dolayısıyla toplumsal refaha ulaşılması da daha zorlaşıyor.

Son yıllarda, özellikle ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği’ne odaklanan farkındalık projeleriyle adından söz ettiren Kiğılı, bu yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde ekonominin hayatın temelini oluşturduğu bilinciyle cinsiyete bağlı ücret eşitsizliğine dikkat çekip farkındalık yaratmayı hedefliyor. Bu amaçla Kiğılı, özel üretim denim pantolonların ceplerini %20 oranında büyüterek “Eşitlik Cepte Başlar” manifestosunu işledi. 

 Manifestoda “Biz eşit bir toplum yapısı için, eşit ücret ve eşit haklara inanıyoruz. Bu nedenle eşitlik cepte başlar diyor, aradaki ücret eşitsizliğine %20 daha büyük ceplerle dikkat çekiyoruz. Çünkü Kiğılı olarak her zaman kadın emeğine hak ettiği değerin verilmesi gerektiğini savunuyor, bu nedenle ‘Aynı işe aynı ücret’ konusunda toplumsal farkındalığın artmasını hedefliyoruz.” ifadelerine yer verildi. 

Kiğılı CEO’su Sena Suerdem, kadının güçlendirilmesine yönelik çalışmalar ile ilgili şunları söyledi: “Kadın ve erkeğe eşit değer veren toplumlar daha güvenli ve sağlıklıdır. Türkiye’de kadınlara ve kız çocuklarına yönelik ayrımcılığın temelinde derin köklere sahip önyargılar yer alıyor. Biz bugüne kadar yaptığımız çalışmalarla bu önyargılarla mücadele etmeye ve eşitlik vurgusu yapmaya çalıştık. Çünkü Kiğılı olarak bizim kumaşımızda eşitlik var. Yıllardır 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesi ile eşitliğe dikkat çeken kampanyalar yürüttük. Bu yıl ise eşit bir toplum yapısı için, eşit ücret ve eşit haklara olan inancımızla cinsiyete bağlı ücret eşitsizliğini görünür kılacak bir kampanya ile farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz. Kadın emeğinin hep birlikte kalkınmanın anahtarı olduğunu biliyoruz. Bu düşünceyle, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) ile de iş birliği yapıyoruz. Daha eşit bir gelecek için çalışmaya devam edeceğiz.”

Kadınların ekonomik olarak güçlenmesine de destek

Kiğılı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadınların yaşamlarını iyileştirmek ve güçlenme çabalarını desteklemek için çalışmalar yapan Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) ile de bir iş birliğini duyurdu. Bu kapsamda KEDV’in desteklediği kadın kooperatifleri ve bireysel kadın üreticiler tarafından elle üretilen mendil ve bileklik modelleri Kiğılı mağazalarında satışa sunuldu. 


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KDK'lar 8 Mart'ta meydanlardaydı: 'Dişini sıkma, yumruğunu sık' http://mail.gazetebirlik.com/haber/kdklar-8-martta-meydanlardaydi-disini-sikma-yumrugunu-sik-6271/

İstanbul’daki eylem, saat 20:00’de Kadıköy’de Süreyya Operası’nın önündeydi. Yüzlerce kişinin katılımıyla düzenlenen eylemde ilk olarak bir özel olarak öğretmeni ve bir tekstil işçisi kadın, işyerlerinde ve hayatta yaşadıklarını sıkıntıları anlattılar.

Ardından KDK Sözcüsü Serap Emir konuştu. Kadınları yoksulluğa, şiddete mahkum edenlere, geleceklerini ipotek altına alanlara karşı toplandıklarını belirten Emir, konuşmasının başında, T24’te Cansu Çamlıbel’e konuşan patron Ümit Boyner’e yüklendi.

“Biz buradayız ama bazı gazeteciler patron kadınların yanında” diyen Emir şöyle konuştu: “Utanmadan, 8 Mart’ta mikrofonu bize değil, bizim emeğimizi sömüren patron kadınlara uzatıyorlar. Bu yıl da Ümit Boyner’e uzatmışlar. Boyner anlattı, ne kadar da çok kadına iş verdiğini anlattı, kadınlar için kurduğu fonları, sosyal yardım projelerini anlattı. Ne kadar çok iyilik, gözlerimiz yaşardı. Tabii parası olana iyilik yapmak kolay ama kadın emekçilerin, işçilerin haklarını vermek zor. Gazeteci sormamış biz soruyoruz: Ümit Boyner, holdinglerindeki kadınları kaça çalıştırıyorsun? O servetini kaç kadının emeğini sömürerek biriktirdin?”

‘Boyner bir gün bizim hayatımızı yaşasın, bakalım nezaketinden eser kalacak mı?’

Ümit Boyner’in söz konusu söyleşide şiddetin kaynağı olarak “nezaketsizliğe” işaret ettiğine değinen Emir, “İş dünyası hoşgörülüymüş, kibarmış ama bizler pek bir kabaymışız, ondanmış hep bunlar. İşte böyle ikiyüzlüler, böyle utanmazlar dostlar… Bu şiddeti, bu sömürüyü başımıza onlar bela etmemiş gibi, bu düzeni onlar yönetmiyormuş gibi yaşadığımız şiddet için de halkı suçluyorlar, bizi aşağılıyorlar. Bu şiddet sayesinde nasıl kadınları ucuza çalıştırdıklarından, sömürdüklerinden hiç bahsetmiyorlar. Ümit Boyner sırça köşkünden çıkıp 1 gün bizim yaşadığımız hayatı yaşasa, bir gün bizim çektiğimizi çekse nezaketinden eser kalacak mı acaba? Bizim gördüğümüz şiddetin sebebi onların bu düzenidir. Onlar sefa sürsün diyedir bizim bu çektiklerimiz” dedi.

Emir, “Buradan ilan ediyoruz 8 Mart, içeriksiz bir kadınlar günü değildir! 8 Mart Ümit Boynerlerin, Meral Akşenerlerin, Güler Sabancıların günü değildir. Ayın sonunu getiremeyenlerin, kirayı düşünenlerin, işyerlerinde üç kuruşa sigortasız çalıştırılanların, her gün şiddetle burun buruna gelenlerin, tarikatların karanlığından kurtulmaya çalışanların, baskıya şiddete sömürüye sabret denen, dişini sık denen kadınların günüdür, bizim günümüzdür. Kutlu olsun dostlar” dedi.

‘6 yaşındaki kız çocuklarını evlendiren tarikatlardan sorulacak hesabımız var’

Kadınları sömüren patronların, “arkalarında kapı gibi duran Erdoğan’a” güvendiklerini belirten Emir, “Ama dostlar, liste kabarık… Hesap soracağımız başkaları da var. 6 yaşındaki kız çocuklarını evlendiren tarikatlerle, çocuklarımızın hafızalarını kirleten sapık tarikat şeyhleriyle görülecek hesabımız var. Kadınların yaşamını karartan cemaatlerle görülecek hesabımız var. Bizim bu ülkede laikliği tasfiye edenlerle, Cumhuriyeti tasfiye edenlerle, tarikatların önünü açanlarla görülecek hesabımız var” dedi.

KDK Sözcüsü, konuşmasında, KDK üyesi kadınların 76 yerde Türkiye Komünist Partisi (TKP) listesinden belediye başkan adayı olduğunu, binlercesinin de belediye meclis üyeliklerine aday olduğunu vurguladı.

Coşkulu geçen eylemde “Eşitlik, özgürlük kadınlarla gelecek”, “Kadınlar ayağa, yarınları kurmaya”, “Kadın düşmanı patron düzeni”, “Şiddete, soyguna mahkum değiliz” sloganları atıldı.

KDK'lar, Ankara, Eskişehir, İzmir, Çanakkale ve Konya'da da yürüyüşler düzenledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ÜSKÜDAR'DA YAĞMUR ALTINDA HALK BULUŞMASI http://mail.gazetebirlik.com/haber/uskudarda-yagmur-altinda-halk-bulusmasi-4260/

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Dünya Kadınlar Günü’ne özel Üsküdar Çengelköy’de düzenlediği “Kadınlar Matinesi”; CHP Genel Başkan Yardımcıları Sevgi Kılıç, Suat Özçağdaş, Volkan Demir ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’nu ağırladı. Yoğun ilgi altında salona zorlukla giren İmamoğlu ve CHP Üsküdar Belediye Başkan adayı Sinem Dedetaş, kadınlar matinesinde birer konuşma yaptı. Yoğun ilgi altında seçim otobüsüne binen İmamoğlu ve Dedetaş, Üsküdar caddelerinde, sokaklarında seçim turu yaptı. Vatandaşlar, kendilerini selamlayan İmamoğlu ve Dedetaş’a yol boyunca sevgi gösterilerinde bulundu. Yağmura aldırmayan vatandaşlar, Üsküdar Meydanı’nda gerçekleştirilen halk buluşmasında, İmamoğlu ve Dedetaş’ı yalnız bırakmadı. Dedetaş’ın Şehir Hatları Genel Müdürlüğü’ndeki başarılarını vatandaşlarla paylaşan İmamoğlu, “Üsküdar’ın ilk kez bir kadın belediye başkanı olacak. Bu da tarihe geçecek. Sinem Hanım'ı önce Üsküdar'ın çok güzel hanımefendilerine, sonra bütün Üsküdarlıları emanet ediyoruz” dedi. 

“ÜSKÜDAR SAHİLİ DENİZLE BİR OLUYORDU; ARTIK OLMUYOR”

Üsküdar’ın geçmiş dönemlerde, yağan yağmurların ardından yaşanan su baskınlarıyla hatırlandığını aktaran İmamoğlu, özetle şunları söyledi: 

“Biliyorsunuz; burası denizle bir oluyordu. Artık olmuyor. Bu süreci toparladık. Bitirdik. İstanbul, o kadar haksız bir döneme maruz kaldı ki, o kadar ihmallerle uğraştı ki, gereksiz yere İstanbul'a yakışmayan, İstanbul'un bu güzel semtine yakışmayan görüntüleri yaşadı. Ama biz, bu görüntülerin tamamını, İstanbul'un gündeminden çıkarttık. İstanbul'un Boğazı’na, kurban bayramında kan akıyordu. Başka bir yerden lağım akıyordu. Bu kardeşiniz, ekibiyle beraber o bahsedilen kan görüntülerinin tek bir damlasını Boğaz’a ulaştıracak ortamı bırakmadı. Hepsini temizledi. Altyapıyı tamamladı. Sadece 5 yılda. Sarıyer'den Fatih'e, Kadıköy'den Beykoz'a kadar. Dolayısıyla yapılabiliyor muymuş? Yapılıyormuş. Yeter ki işinize kendinize adayın.”

“5 YILDIR MİLLETİN HAKKINI YEMEDİM, YEDİRMEDİM”

“Hatırlarsanız 2019 seçiminde, son mitingi burada yapmıştık. 2019 seçiminden sonra, biliyorsunuz seçimimiz iptal oldu. Ve o gün burada söylediklerim var. ‘Sevgi kazanacak’ demişim. Hatta ben o zaman, ‘sevgi kazanacak’ dediğimde, bana ‘sevgi pıtırcığı’ diye bir kelimeler kullanmışlardı. Sanki kötü bir şeymiş gibi. Şimdi şu mini minnacık kızımın sevgi pıtırcığı olsam daha ne isterim? Bu güzel şehrin çocuklarının sevgi pıtırcığı olsam, bundan daha güzel bir şey olabilir mi? Ne demişim? ‘İstanbul hepimizin olacak’ demişim. Oldu mu? Oldu. ‘Bir avuç insanın olmayacak’ demiştim. Oldu mu? Oldu. ‘Bu şehrin geleceği için, çocuklar içini çok çalışacağız’ demiştim. Oldu mu? Oldu. ‘Önceliğim adalet olacak’ demiştim. Başarabildik mi? Başardık. ‘16 milyonla, ‘bu şehir senin şehrin’ diyerek biz yöneteceğiz. Hep birlikte yöneteceğiz’ demiştim. Başardık mı? Başardık. Sizleri hayal kırıklığına uğratmamak, sizleri mutlu etmek, sizleri huzurlu kılmak adına çok çalıştım. 5 yıldır milletin hakkını yemedim, yedirmedim. 5 yıldır milletin parasını millete dağıtmakta özenli davrandım. 5 yılın özeti bu.”

“DERSİNE ÇALIŞMAMIŞ İTHAL ADAY NE YAPTI BİLİYOR MUSUNUZ…?”

“Hiçbir vatandaşı, diğerinden farklı görmeyeceğim, görmem ya da kıymetsiz görmedim. ‘Oy veren, vermeyen’ demedim. 5 yıl boyunca, bir partinin ya da bir kökenin, bir inancın, bir şahsın değil, bu şehirde vatandaşın iktidarı hakim oldu. İstanbul'u; ihanet, ihmal ve israf bataklığına sürükleyen bir avuç insanın devrini milletçe bitirdik. Vatandaşın iktidarı başladı, Üsküdar sahilini işgal edenlerin iktidarı bitti. İşgalcilerin kaçak yapılarını, yani şu güzelim caminin yanındaki yeri yıktık. Ne yaptı biliyor musunuz? Bu ‘İstanbul'a adayım’ diyen, dersine çalışmamış, ne yazık ki ithal görüntüsü olan bu aday, ne yaptı biliyor musunuz? Oraya bir gecede imar çıkardı. Bir gecede, bir gecede yahu. Bir de kanuna aykırı. Yani burada, Boğaz’ın kıyısına imar çıkarılmaz. Ama ne yaptık? Davayı açtık, iptal ettirdik. İşte bu akla, İstanbul emanet edilebilir mi.? İstanbul'da doğru işler yapana işler emanet edilecek artık. Çünkü artık vatandaşın iktidarı başladı.”

“BİZDEN ÖNCE 25 YIL İSTANBUL'U YÖNETENLERİN AKLINA BUNLAR GELDİ Mİ?”

“Artık milletin parasından, Anne Kart gibi projeler çıkıyor. Üsküdar'da ne kadar Anne Kart var biliyor musunuz? 19 bin 467 annemizde var. Daha önce var mıydı? Üsküdarlı 4 bin yavrumuzun sofrasında süt var, süt. Daha önce yoktu değil mi? Kent Lokantası açtık buraya. Artık yoksulluk öyle bir derinleşti ki, neredeyse her ilçeye istiyorlar, daha fazlasını istiyor vatandaşımız. Milletin parası, millete gidiyor. Üsküdar'ın annelerine, babalarına, çocuklarına gidiyor. O paralar artık, Üsküdar'da açtığımız kreşlere gidiyor. Karşılıksız verdiğimiz bursa gidiyor. Yani üniversiteli gençlere gidiyor. Bizden önce 25 yıl İstanbul'u yönetenlerin aklına bunlar geldi mi? Ne yaptılar? Bir avuç insanın parseline imar çıkartmayı kendilerine sorumluluk gördüler. Öyle değil mi? Ama biz, onlardan çok az daha çok az bütçe kullanmamıza rağmen, sürekli engellenmemize rağmen, onların 25 yılda yaptıkları metronun yarısı kadar metroyu, 5 yılda yaptık, 5 yılda. Çıldırıyorlar, deli oluyorlar. Akılları almıyor. Niye biliyor musunuz? İsrafa öyle alışmışlar ki, biz israfı öyle bir kestik ki. Hayatın akışına sadece icraatı koyduk. Vatandaşa hizmeti koyduk. O zaman ne oluyor biliyor musun? İşte bu gökten yağan yağmur gibi, kasamıza bereket yağıyor kardeşim.”

“BUNLARIN AKLINDA ÇOCUKLAR YOKTU, GENÇLER YOKTU, KADINLAR YOKTU AMA 1 KİŞİYE, 120 BİN EURO BURS VERMEK VARDI”

“Bakın; bu kadar hızla metro yapıyoruz ya. 25 yıldır yapılmadı. Niçin yapmadılar? Yıllarca ihmal ettiler. Ben bu ihmalleri, devraldığımız şantiyelerde görüyorum, iş yapma biçimlerini görüyorum. Akılları işte değil. Akılları başka şeylerde. Yıllarca ihmal ettikleri ne kadar altyapı yatırımı varsa, biz yaptık, biz. Biz başardık. Bu şehrin neresine, hangi meselesine bakarsanız bakın, bizim çok daha az bütçeyle, onlardan misli misli fazla iş yaptığımızı, çözüm ürettiğimizi görürsünüz. Bunların aklında çocuklar yoktu, gençler yoktu, kadınlar yoktu. Ama 1 kişiye, 120 bin Euro burs vermek vardı. Ama biz, 100 bin gencimize, bu sene 7 bin 500 yüz lira verdik. Seneye 15 bin lira vereceğiz. Aramızdaki fark bu. Sadece yetenek ve çalışkanlık farkı değil aramızdaki fark; yönetim zihniyeti ve yönetici ahlakı farkıdır. Bizim siyasetimizde, ahlak ve nezaket vardır. Rakip siyasi partilere ve yöneticilere tepeden bakmayız, aşağılamayız. Ağzımızdan kötü söz çıkmaz. Benim ağzımdan kötü söz duydunuz mu? Ancak ne yaparım? Biri kötü söz söylediyse, ona cevabını veririm. Bir de dua ederim. ‘Allah ıslah etsin, Allah akıl versin’ derim. Ama onların ağzından çatır çatır, patır patır kötü sözler dökülür.”

ERDOĞAN’A “KÖTÜ DİL” ELEŞTİRİSİ: “AİLELERİ UYARIYORUM; ÇOCUKLARA İZLETTİRMEYİN”

“Ama bakıyorsunuz, daha yeni milletin seçtiği, Türkiye'nin en yüksek makamında oturan kişi, birleştirici, bütünleştirici olması gerekirken, her gün birisi hakkında kötü bir söz söylüyor. Söylüyor mu? Ben size bir şey söyleyeyim mi? Ben, aileleri uyarıyorum. Çocuklara izlettirmeyin. Ne zaman ne diyeceği belli olmaz. Daha dün, Mayıs seçimine kadar kendisinin cumhurbaşkanı olması için çalışan, sandıkta ona oy isteyen partinin genel başkanına ne dedi? ‘Zübük’ dedi. Olacak iş değil. Yazık. Ayıptır. Vallahi bu ahlaka sığmaz. Bakın milyonlarca insana, ‘zübük’ demiş oldu. Kendi çıkarı için o gün değerli, bugün zübük. Bu anlayışın tarihe gömülmesi lazım, tarihe. Bu nedir biliyor musunuz? Kendi çıkarı için her yol mübahtır anlayışı. Zübüğün kelime anlamı o kadar ağır ki. Ben sayamam size. Yani üç kağıtçı, egoist, düzenbaz, kalleş, namussuz… Açın sözlüğü bakın. Bunu birine diyebilir misiniz? Diyemezsiniz. Böyle bir şey olur mu?”

“HER YERDE BENİ ANMADAN, BENİ ANIYOR. ‘ZAT’ DİYOR, ‘ZEVAT’ DİYOR”

“Her yerde beni anmadan, beni anıyor. ‘Zat’ diyor, ‘zevat’ diyor. Halbuki ben, bu ülkenin her seçilmişine saygı duyarım. Üsküdar'a her ziyaretimde, belediye başkanını davet ederim. Nereye gidersem yaparım. Kendime yapılmasını istemediğim bir şeyi, başkasına yapmam. Benim empati duygum yüksektir. Bunu yapmam. Evet, biz, 2023 seçimlerini ne yazık ki kaybettik. Ders çıkartıp, önümüze bakacağız. Seçilmişe saygı duyarız. Kötü laf edilir mi? İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı da 16 milyonun seçtiği insan; öyle değil mi? Yani bir söz diyeceksen, ismini anarsın, makamını anarsın. Yok efendim ‘zat, zevat.’ Allah'ıma şükür -her işim güzeldir ama- ben ismimi çok seviyorum. Benim ismim Ekrem. Büyük dedem koymuş. Peygamberimiz Hazreti Muhammed’in (S.A.V.) ismi. Bu ismi anmıyor. Soyadım İmamoğlu. Benim sülalemde imam da var imam olmayan da var, ama soyadım İmamoğlu. Niye biliyor musunuz? Kurnaz. ‘‘Ekrem’ dersem, ‘İmamoğlu’ dersem’ buna oy kayar diye zannediyor. Bu kadar hesap-kitap yapıyor. Ben ismimle de soyadımla da gurur duyuyorum Allah'ıma şükür.”

“HANİ BİR ZAMAN DEMİŞTİ YA ‘NE İSTEDİYSENİZ VERDİK!’ BU MİLLET DE SANA NE İSTEDİYSEN VERDİ”

“Ama milletin bana ismimden, soyadımdan değil, benim ahlakım iyiyse oy veriyor. Erdemliysem oy veriyor. Saygılıysam oy veriyor. Kötü söz söylemiyorsam oy veriyor. Onun için ben buradan söylüyorum. Allah aşkına, milletine böyle hakaret etme. Bu millet sana ne yaptı? Her şeyi verdi. Vermedi mi? Verdi. Hani bir zaman demişti ya kendisi, ‘Ne istediyseniz verdik!’ Bu millet de sana ne istediysen verdi. Yirmi iki yıldır tek başına iktidarsın. En büyük başarısı, dünyada tek örneği var; 14 sene önce cebinizdeki 200 lira, 130 dolar alıyordu, aynı para şimdi 6 dolar alıyor. 130 dolardan, 6 dolar. Onun için buna rağmen, bu insanlar, seçilene saygı duyar. Sen ise, bu yetkiyi sana verenlere hakaret ediyorsun. Olmaz. Tek bir sebebi var: Kibir. İnsanlara ne diyor? ‘Gölgemizde yürümelerine müsaade etmeyiz.’ Başka yerde ne diyor? ‘Buyruğumu verdim, yapacak’ diyor. Kelimeler değişti ya. Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyetinde ‘buyuruğun’ ne anlamı var Allah'ını seversen? Buyruğun yeri var mı burada? Yok.”

“SADECE O BİR KİŞİNİN TENSİPLERİYLE İSTANBUL'A ATANAN ADAYIN TEK VAZİFESİ NE BİLİYOR MUSUNUZ?”

“Burada halkımız, Sinem Dedetaş'ı seçecek. Sinem Dedetaş'la beraber çalışırken,ben, onun bilgisine hürmet edeceğim. O benim bilgime hürmet edecek. O, yol arkadaşlarıyla ortak akılla çalışacak, iş üretecek, milletiyle tartışacak. Ben aynı şekilde milletimle çalışacağım. Ama şu anda memlekette, ‘İstifa ettim, görevimden ayrıldım’ bile diyemiyorlar. Affını istiyorlar, affını; koca bakanlar. ‘Tensipleriyle görev aldım’ diyorlar, öyle değil mi? Allah aşkına, bu lafları duyunca, ben utanıyorum. Benim çocuğum, sizlerin evlatları, bu şehrin, bu ülkenin evlatları buna layık değil kardeşim Boşuna Cumhuriyet kurulmadı. Boşuna Mustafa Kemal Atatürk, yere göğe ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ demedi. Sevgili dostlarım, ben size önemsiz bir meseleyi anlatmıyorum. Size çok önemli bir meseleyi anlatıyorum şu anda. Bu tarihi bir mesele. Onun için, sadece o bir kişinin tensipleriyle İstanbul'a atanan aday, onun tek vazifesi ne biliyor musunuz? Kulağını o bir kişiye kabartmak. Ne diyorsa, onu yapmak. Ne diyorsa imza atmak. İşi benim gibi zor değil. Benim işim zor, ama keyifli. Sırtım sağlam. Onun arkasında 1 kişi, benim arkamda 16 milyon kişi var. Seçildiğinde, sadece o bir kişinin lafını uygun görecek anlayışı, hep birlikte 31 Mart'ta tarihe gömeceğiz. Çöpe atacağız.”

KARARSIZLARA SORULAR YÖNELTİP, ÇAĞRI YAPTI

“Ben, bize oy vermeyi düşünmeyen ya da hala kararsız olan, ‘Efendim ben küstüm geçen seneden’ diyen ya da hala düşünceli olan insanlara buradan seslenmek istiyorum. Sevgili hemşehrilerim, sevgili dostlarım; ben, 2012 yılında yerel yönetime aday adayı olmaya karar verdiğimde, bir slogan yazmıştım Beylikdüzü'nde. ‘Seçilmek 1 gün, yönetmek 5 yıl.’ Kararınız bu kadar önemli. 31 Mart'ta siz, bir gün orada gidip oy atacaksınız ya da atmayacaksınız, ama o 5 yıl boyunca, sizi istediğiniz ya da istemediğiniz anlayış yönetecek. Kendinize şu soruyu sorun: Kim İstanbul'u daha iyi yönetir? Kim daha iyi hizmet eder? İstanbul'un denizini, ormanını, doğasını kim daha iyi korur? İstanbul'un kadınlarını, çocuklarını, gençlerini kim daha iyi kollar? Onların geleceğini kim düşünür? Milletin parasını millete kim harcar? Şu Üsküdar'da halkın malı sahile, kaçak yapı olarak dikilmesine kim müsaade etmez? O kaçakları kim yıkar? Kim izin vermez? Kim sahilin yerine, boş yere imar açmaz? Üsküdar'ın malını birkaç kişiye değil, Üsküdarlı'ya kim iade eder? İşte mesele bu kardeşlerim. Sevgili hemşerilerim mesele bu. Bu soruların yanıtını zihninizde buluyorsanız, gideceksiniz mührü 31 Mart'ta oraya basacaksınız. Bu kadar net. Bu işin başka yolu yok. Benim 15 milyon hemşehrim, vicdanlıdır. Benim 16 milyon hemşehrim, adaletlidir. Benim 16 milyon insanım, elbette duyguları var, aklı var, fikri var, vicdanı var ve öyle karar verecek, 31 Mart'ta en doğru yanıtı verecektir.”

“KİBİRLENENLERE DERS VER, TAVRINI KOY, GÜCÜNÜ GÖSTER”

“Biz göreve gelince, işte bu kötü anlayışları değiştirdik. Bir anlayışı daha değiştirdik. Ne vardı daha önce? Kötü bir laf, ‘Çalıyor ama çalışıyor!’ Şimdi ne diyor biliyor musun millet? ‘Hem çalmıyor hem çalışıyor kardeşim.’ Hem de atom karınca gibi çalışıyor. Kıymetli Üsküdarlılar hem mukaddes değerlerine sahip çık, hem kibirlenenlere ders ver. Tavrını koy, gücünü göster, yönetime bir denge getir. İstanbul'da da Türkiye'de de bunu yapmaya hazır mıyız? Biz, 16 milyon İstanbulluyuz. Biz, büyük ve güçlü İstanbul İttifakıyız. Bu ittifak; gençlerin, kadınların, hanımefendilerin, güzel beyefendilerin, bu şehrin, abilerinin, ablaların, emeklilerin ittifakıdır. Bu ittifak; namusuyla çalışan, büyük çoğunluğu haktan ve adaletten yana olanların ittifakıdır. 2019’da İstanbul'un talan edilmesine ‘dur’ diyen bu sarsılmaz birlik, 31 Mart'ta tarih yazacak. Yine tarih yazacak. Yine tarih yazacak. Her kökenden, her hayat tarzından, her siyasi görüşten kardeşlerim; gelin hep birlikte bir kez daha birleşelim. Haydi hep birlikte sandıklara coşa coşa gidelim. Bu aziz şehirde başlattığımız büyük hizmet, icraat ve yatırım dönemi daha güçlü şekilde devam etsin. Haydi İstanbul oy var, vatandaşın iktidarı büyüsün, güçlensin. Haydi İstanbul, hep birlikte tam yol ileri, tam yol ileri, tam yol ileri.”


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
OPET, DÜNYA KADINLAR GÜNÜ'NDE ATA'NIN HUZURUNDAYDI http://mail.gazetebirlik.com/haber/opet-dunya-kadinlar-gununde-atanin-huzurundaydi-9445/

Akaryakıt dağıtım sektöründe kadına yönelik proje ve politikalarıyla dönüşüme öncülük eden OPET, Dünya Kadınlar Günü’nde ulu önder Atatürk’ün huzurundaydı. OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, OPET Genel Müdürü Özgür Kahramanzade, OPET çalışanları ve iş ortaklarından oluşan bir grup, Anıtkabir’i ziyaret ederek Atatürk’ün mozolesine çelenk bıraktı.


 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mavi'den işte ve hayatta "Çok Olan" kadınlara mesaj var http://mail.gazetebirlik.com/haber/maviden-iste-ve-hayatta-cok-olan-kadinlara-mesaj-var-876/

Yapılan etkinlikte kadınlar, Linkedin profil tişörtlerini tasarımcı ve kaligraflarla birlikte kişiselleştirdi. Mavi’deki unvanlarına; gezginden fotoğrafçıya, anneden en yakın arkadaşa, dansçıdan maraton koşucusuna, kaplumbağa kurtarıcısından gurmeye kadar öne çıkan çok sayıda özellik eklediler. Sonrasında kişiselleştirdikleri tişörtleriyle yeni profil fotoğrafları çektirerek, Linkedin hesaplarını bu fotoğraflar ve hayatlarının bütününü özetleyen unvanlarla güncellediler. Şirket içinden başlayan bu farkındalık hareketi, kısa sürede sosyal medya aracılığıyla yayılarak etki alanını iş dünyasının geneline dokunacak şekilde genişletti. 

 

“Mavi’nin enerjisi kadınlarda saklı”

Mavi’nin 8 Mart Kadınlar Günü projesiyle ilgili konuşan Mavi CEO’su Cüneyt Yavuz, “Mavi’nin enerjisi kadınlarda saklı. Yüzde 60 kadın çalışan ve yüzde 53 kadın yönetici oranıyla kadınların Mavi’deki yerini her geçen gün güçlendiriyor, onlardan güç alıyoruz. Kadınların iş hayatındaki unvanlarından çok daha fazlası olduklarını biliyor ve bunu hep birlikte kutluyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliğine büyük önem veren ve toplumu harekete geçirebilen bir marka olarak yarattığımız etkinin Mavi’den başlayarak iş dünyasının geneline yayılması ve gereken anlayış değişikliğine katkı sağlamasını amaçlıyoruz. Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin imzacısı bir marka olarak sadece şirket içinde değil, dışında da toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen toplumsal yatırım projeleri hayata geçiriyoruz. 2016’dan bu yana Türk Eğitim Vakfı (TEV) ile birlikte yürüttüğümüz Mavi Burs Fonu projesiyle üniversiteli kız öğrencileri eğitim hayatları boyunca desteklemeye devam ediyoruz” dedi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İSTANBUL CEVAHİR 8 MART'TA CGI TEKNOLOJİSİ İLE KADIN CİNAYETLERİNE DİKKAT ÇEKİYOR http://mail.gazetebirlik.com/haber/istanbul-cevahir-8-martta-cgi-teknolojisi-ile-kadin-cinayetlerine-dikkat-cekiyor-3256/

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde İstanbul Cevahir, toplumda var olan cinsiyet temelli şiddete ve kadın cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla, örneği olmayan bir projeye imza attı. CGI teknolojisi bugüne kadar kullanıldığından çok farklı şekilde, reklam amaçlı değil sosyal sorumluluk için kullanıldı. 

 

Türkiye’de 2023 yılında 315 kadın cinayeti işlendi!

Her yıl 8 Mart dünya genelinde kadın haklarına adanmış bir gün olarak kutlanırken, İstanbul Cevahir bu yıl, yaşanılan kadın cinayetlerine dikkat çekerek bir farkındalık oluşturuyor.

 

AVM içerisinde CGI teknolojisi ile görüntülerin yansıtıldığı proje; cinayete uğrayan kadınların hikayelerini ve yaşadıkları travmalara karşı farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.

 


 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyredecek http://mail.gazetebirlik.com/haber/hava-sicakligi-mevsim-normallerinin-uzerinde-seyredecek-4684/

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada hava sıcaklıklarının kuzey, iç ve batı kesimlerde artacağı ve Pazartesi gününden itibaren batı kesimler ile zamanla Türkiye genelinde mevsim normalleri üzerinde seyredeceği tahmin edildiği belirtildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
8 MART'TA SWISSÔTEL'DE GERÇEKLEŞTİ http://mail.gazetebirlik.com/haber/8-martta-swissotelde-gerceklesti-9884/

8 Mart Kadınlar Günü’nde ev sahibi Swissôtel The Bosphorus, Istanbul’da yer alan Gabbro'da gerçekleşen “Yaratan ve İlham Veren Kadınlar” projesinde bu yıl; ses sanatçısı ve oyuncu Nükhet Duru, moda tasarımcısı ve kreatif direktör Gamze Saraçoğlu, dijital içerik üreticisi Rachel Araz Kiresepi, yönetmen Zeynep Günay, yayıncı ve kreatif direktör Zeynep Üner, ressam ve tasarımcı Eliff Karadayı, Hodan restoran kurucusu ve şef Çiğdem Seferoğlu ve Türkiye IBM Genel Müdürü Işıl Kılınç yer alıyor.

 

Swissôtel The Bosphorus Yetenek Yönetim Direktörü Lebriz Dedeoğlu’nun “Turizm’de Kadın İstihdamı” ile ilgili konuşmasıyla başlayan proje, kreatif direktör Moshe Aelyon  moderatörlüğünde fotoğraflanan kadınların katıldığı keyifli bir sohbetle devam etti.

 

Çocuklara eğitim, aile, sosyal ve kültürel yaşama tam katılımlarını sağlamak için 40 yılı aşkın süredir çalışan Koruncuk Vakfı’nın sosyal sorumluluk ayağında yer aldığı “Yaratan ve İlham Veren Kadınlar” projesiyle ilgili Betty Mazalto, görüşlerini şu şekilde bildirdi: “4 yıldır devam eden projemizde birçok başarılı, yaratıcı ve hepimize ilham olan kadınlarla tanıştık. Birçok başarıya imza atmış bu isimlerin, sevdiği hobileri ve yarattıklarıyla ortaya çıkan tek kare fotoğraf hepimiz için parça parça yaşanan hikayenin tamamlanmış hali niteliğinde… Paylaştıkça çoğaldığımızı ve tüm kadınların hikayeleriyle birbirleriyle ilham birliği kurduğunu düşünüyorum. O nedenle 4 yılda çektiğimiz 32 kadının yanı sıra Koruncuk Vakfı’na, bize bu yıl ev sahipliği yapan Swissotel’e, Moeshe Aelyon’a ve projemize inanıp destek veren herkese yürekten teşekkür ediyorum. "

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
En kuzey adalarda 5 ay karanlığın ardından güneş geri geldi http://mail.gazetebirlik.com/haber/en-kuzey-adalarda-5-ay-karanligin-ardindan-gunes-geri-geldi-2402/

Longyearbyen sakinleri Ekim ayından bu yana güneşin geri gelmesini bekliyorlardı.

Dünyanın en kuzeyindeki yerleşim yerlerinden birinde yaşayan yaklaşık 2 bin kişi, güneşin geri dönüşünü geleneksel "Güneş Festivali" ile kutladılar.

Hava, daha önceki yıllarda olduğu gibi pek güneşli olmasa da Longyearbyen sakinleri şarkı ve danslarla bir kez daha güneşe kavuşmanın sevincini yaşadılar.

Svalbard'da 29 yıldır yaşayan Anna-Lena Ekeblad güneşin geri gelişini ''Yaşam geri geliyor'' sözleri ile ifade etti.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Şanlıurfa için kuvvetli yağış uyarısı http://mail.gazetebirlik.com/haber/sanliurfa-icin-kuvvetli-yagis-uyarisi-6660/

MGM’den yapılan açıklamaya göre, özellikle ilin doğu kesimlerinde (Siverek, Viranşehir, Ceylanpınar) şiddetli yağış geçişleri bekleniyor.

Yağışın etkili olacağı bölgelerde vatandaşların dikkatli olması ve gerekli tedbirleri almaları önemle vurgulanıyor. Özellikle ani sel, su baskını ve yol kapanmalarına karşı önlem alınması gerekiyor.

Şanlıurfa merkezine yönelik ise hava durumu tahminleri, akşam saatlerine kadar parçalı çok bulutlu ve hafif yağışlı bir atmosfer öngörüyor.

Sürücülerin dikkatli olması, yolların kayganlaşabileceği ve görüş mesafesinin azalabileceği ihtimalinin göz önünde bulundurulması gerekiyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Meteoroloji'den kuvvet yağış ve çığ uyarısı http://mail.gazetebirlik.com/haber/meteorolojiden-kuvvet-yagis-ve-cig-uyarisi-4307/

MGM’den yapılan açıklamaya göre, hava sıcaklığının iç ve doğu kesimlerde 2 ila 5 derece azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.

Yağışların, Adana'nın doğusu, Osmaniye, Kahramanmaraş, Hatay'ın kıyı kesimleri, Güneydoğu Anadolu'nun kuzey ve doğusu ile Bingöl çevrelerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor.

Genel olarak yağmur ve sağanak, sıcaklıkların düşmesiyle 1000 metre üzeri rakımlı yerlerde karla karışık yağmur ve yer yer kar şeklinde olması beklenen kuvvetli yağışların sebep olabileceği sel, su baskını, ulaşımda aksamalar ve kar yağışı beklenen yerlerde tipi şeklinde yağış gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunun kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarında çığ tehlikesi bulunduğundan vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İzmir'de Kadınlar Günü kutlamaları http://mail.gazetebirlik.com/haber/izmirde-kadinlar-gunu-kutlamalari-4909/

Kadın Emeği Sergi ve Satış Pazarı’ndaki stantları gezen, yurttaşlarla sohbet eden Neptün Soyer’e üretici kadınlar çiçek vererek kendilerine verdiği destekten ötürü teşekkür etti. Etkinlikte bando eşliğinde şarkılar söylendi, dans edildi. “Kadının Adı Var! Sözü De!” sloganıyla 10 Mart’a kadar sürecek etkinlikler kapsamında kadın emeğine ve üretimde kadınların rolüne dikkat çekilmesi hedefleniyor.

“Önemli olan diğer 362 günü İzmir gibi geçirecek bir dünya yaratmak”

Tüm kadınların Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlayan Neptün Soyer, “ Aslında İzmir’de bu üç gün adı konmuş bir üç gün. İzmir kadınla erkeğin toplumsal cinsiyet eşitliğini bilerek yaşadığı bir şehir. Bugünün farkındalığını çok iyi anlayarak bu üç günü geçireceğiz. Ama önemli olan 362 günü İzmir gibi geçirecek bir dünya yaratmak. Bugün olmadığında eşitliği sağladık diyeceğiz” diye konuştu.

Programın ilk gününde karikatürist Aslı Alpar ile atölye çalışması yapıldı. “Gençlikten Eşitliğe”  isimli forum ise Kültürpark Gençlik Tiyatrosu’nda düzenlendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Doğu Akdeniz için gök gürültülü sağanak yağış uyarısı http://mail.gazetebirlik.com/haber/dogu-akdeniz-icin-gok-gurultulu-saganak-yagis-uyarisi-9837/

Doğu Akdeniz'de halen devam eden gök gürültülü sağanak yağışların, yarın sabah saatlerine kadar Osmaniye il geneli ile Adana'nın doğu, Hatay'ın kıyı ve Kahramanmaraş'ın güneybatı ilçelerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor.

Ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Malatya'da, Su Altı Arama Kurtarma ekipleri Orduzu Göleti'ni temizliyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/malatyada-su-alti-arama-kurtarma-ekipleri-orduzu-goletini-temizliyor-6552/

Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Mustafa Katipoğlu, çalışmalar kapsamında Orduzu Pınarbaşı Gölet’inden birçok atık çıkardıklarını belirterek, vatandaşlara doğaya karşı daha duyarlı olmaları konusunda uyarılarda bulundu. Doğaya atılan zararlı atıkların onlarca hatta yüzlerce yıl varlıklarını sürdürdüklerini ifade eden Katipoğlu, bu durumun doğaya, canlı yaşamına ve eko sisteme ciddi manada zarar verdiğinin altını çizdi.

Orduzu Göleti’nin ekiplerce temizlendiğini söyleyen Katipoğlu,“Malatya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ile birlikte ortak bir çalışma gerçekleştirerek gölet temizleniyor. İnsanlar eliyle kirletilmekte olan bu sularımızdaki kirlilik buralarda yaşayan canlılar için ciddi tehlike arz etmekte. Sulardaki plastik atıklar yüzünden birçok canlı maalesef hayatını kaybetmekte. Dalgıç arkadaşlarımız her yıl düzenli olarak burada ciddi bir çalışma yapmaktalar. Ekiplerimiz ciddi manada atık toplamakta. Doğayı kendi ellerimizle kirletmekteyiz. Çevremize karşı hassas olalım duyarlı davranalım” şeklinde konuştu.   

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yurdun bazı kesimleri için zirai don uyarısı http://mail.gazetebirlik.com/haber/yurdun-bazi-kesimleri-icin-zirai-don-uyarisi-7318/

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, sıcaklıkların düşmesine bağlı olarak, cumartesiyi pazara bağlayan gece Çanakkale'nin iç kesimleri, Balıkesir, Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak'ta hafif şiddette don bekleniyor.

Pazar ve pazartesi günleri ise İç Anadolu ile Batı ve Orta Karadeniz'in iç kesimlerinde hafif, yer yer orta şiddette, Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde orta şiddette yer yer kuvvetli don öngörülüyor.

Meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı başta zirai faaliyetlerle uğraşanlar olmak üzere vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Clean the Sea!" 9 Mart 2024'te Steam'e Yelken Açıyor! http://mail.gazetebirlik.com/haber/clean-the-sea-9-mart-2024te-steame-yelken-aciyor-1050/

Ülkemizin önde gelen mobil oyun geliştiricilerinden Backpack Games tarafından geliştirilen Clean the Sea!, yarın itibarıyla Steam üzerinde çıkışını gerçekleştiriyor. Mobil platformlarda oldukça popüler olan çevresel macera (environmental adventure) türünde bir oyun olan Clean the Sea!, oyunculara daha temiz ve parlak bir geleceğin kapılarını aralıyor.

Clean the Sea!’de oyuncular, sakin ama kirli bir sanal okyanusta yalnız bir geminin dümenine geçerek çeşitli çevresel zorluklarla mücadele ediyorlar. Oyunun basit ve anlamlı bir hedefi var: Atıkları toplamak, deniz yaşamını kurtarmak ve her çöp parçasını ortadan kaldırarak çevredeki pozitif değişimin dalga dalga yayılmasını gözlemlemek.

Mütevazı bir tekne ile oyuna başlayan oyuncular, enkazlardan kaynak toplayarak gittikçe büyüyen okyanus kirliliği tehdidiyle mücadele etmeye hazır bir filo inşa ediyorlar. Her yükseltme ile oyuncunun etki alanı ve verimliliği genişlerken tek bir geminin çabası küresel bir harekete dönüşüyor.

Clean the Sea! geri dönüşüm sürecini simüle eden meditatif ama ilgi çekici bir deneyim sunmakta.  Bu deneyim sadece eğlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda atık yönetimi ve geri dönüşüm konularında oyuncuları eğitiyor. 

Oyuncular, Antarktika’nın buzlu sularından Amsterdam’ın ikonik kanallarına yolculuk ederken eylemlerinin sonuçlarına doğrudan tanık olacaklar. Bir zamanlar bulanık ve pis olan sular deniz yaşamı ve renklerle dolup taşarak oyunun dinamik çevresel etkilerini gözler önüne serecek. 

Clean the Sea!, 9 Mart 2024’te Steam üzerinde yayında. Zamanımızın en önemli sorunlarından birinin bu eğlenceli olduğu kadar dokunaklı keşfinde dümene geçin ve değişimin temsilcisi olun. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kubilay Aka ile Jack&Jones İlkbahar/Yaz Sezonuna İlk Bakış http://mail.gazetebirlik.com/haber/kubilay-aka-ile-jackjones-ilkbaharyaz-sezonuna-ilk-bakis-7007/

Doğallık algısıyla yüzeysellik eğilimine meydan okuyan Jack&Jones yeni sezonunun Kubilay Aka eşliğinde sunulduğu davette, online’da satışa çıkan kadın koleksiyonu ilk kez tanıtıldı. Geniş yelpazesiyle her ruh haline uyum sağlayan SS’24 kadın ve erkek tasarımları, Kubilay Aka’nın başrolünde yer aldığı reklam filmiyle de ilk kez yayınlandı. Davete katılanlar arasında Ahmet Ak, Cenan Adıgüzel, Derev Clara Kösedağ, Didem Soydan, Gonca Vuslateri, Göksel Kayahan, Mehtap Algül, Serhat Onat, Sina Özer, Umut Eker, Tahsin Küçük gibi isimler yer aldı. 

 

Göz Kamaştıran Doğallık

Geniş yelpazesiyle her ruh haline uyum sağlayan İlkbahar/Yaz erkek sezonu, güçlü ve dayanıklı malzeme seçimleriyle gün boyu ekstra konfor sağlıyor. Klasik kesimlerden bol beden kalıplara kadar uzanan parçalar, şehir hayatının yanı sıra doğal dış mekan stillerine de ilham oluyor. Tam zamanlı estetik anlayışıyla tasarlanan sezonda; pratiklik sağlayan cep detayları, soyut desenler, retro ruhunu yaşatan dokular ve dinamik baskılar öne plana çıkıyor. İlk kez online’da satışa sunulan Jack&Jones kadın koleksiyonu ise DNA’sını filtresiz görünümlerin cazibesinden alıyor. Koleksiyon, yüzeysel mükemmellik arayışını terk ederken ‘aynadaki yansımana güven’ çağrısında bulunuyor. Jack&Jones’un doğallıktan esinlenen yaklaşımı; pastel renk paleti ve minimalist kesimleriyle kendisini gösteriyor. Zamansız parçaların modern detaylarla bütünleştiği kadın koleksiyonu sokak stili ve iş hayatı görünümlerinin stil algısını güncelliyor. 

Jack&Jones BESTSELLER Ülke Ticari Müdürü Zahit Murat Apaydın, marka stratejilerini ve koleksiyonu anlatırken reklam yüzü Kubilay Aka ise, “İki yıldır birlikte çalışmaktan ve üretmekten büyük bir keyif aldığım Jack&Jones’un yeni sezonda da bir parçası olmak mutluluk verici” diye aktarıyor.  

Kendin ol mottosundan ilhamla kurgulanan ve başrolünde Kubilay Aka’nın yer aldığı reklam filmi, lansmanda gösterildi. Kavram, etiket ve cinsiyet ayrımlarından uzaklaşan Jack&Jones tasarımlarının, hayatın farklı ruh hallerine eşlik ettiği film ilk kez ekranlara yansıdı. Kampanya sürecini üstlenen Three Sixty Creative ile hazırlanan reklam filmi gösterime girdiği andan itibaren kısa sürede büyük bir ilgiyle karşılandı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Baharı kucaklamak için en güzel rotalar; uçuşsun kelebekler! http://mail.gazetebirlik.com/haber/bahari-kucaklamak-icin-en-guzel-rotalar-ucussun-kelebekler-7625/

Kapadokya’da güneşe yolculuk: 

Times Gazetesi’nin ‘’Dünyanın 25 Harika Listesi’’ne 5. Sıradan giren, UNESCO’nun Dünya Miras Listesi’nde yer alan Kapadokya her mevsim gezilesi yerlerden kuşkusuz ama baharda bir başka güzel. 3 günlük uçaklı bir Kapadokya turu ile bu mucize dokuyu enine boyuna gezip, tüm güzelliklerini keşfedebilirsiniz. Kişi başı 7 bin liradan başlayan tur paketine uçak biletleri, yarım pansiyon konaklama ve panoramik çevre gezileri dahil. Gezip görülecek yerler arasında Hacı Bektaş Veli Müzesi, Göreme Açık Hava Müzesi, Hunat HAtun Medresesi, Devrent ve Ihlara vadileri, Peri bacaları yer alıyor. Dilerseniz sabahın erken saatlerinde balon turuna veya at safari programına katılabilirsiniz. Şarap mahzenleri, çömlek ve deri atölyeleri de programda var. 

 

Avrupa şehirlerinde bahar turu: 

5 günlük Express Benelüx Paris Turu ile Avrupa’nın kalbinde Baharı yaşamak mümkün. Amsterdam, Brüksel ve Paris’te unutulmaz anılar biriktirin. Kişi başı 499 Euro’dan başlayan bu tur paketine oda kahvaltı, ekonomi sınıfı uçuşlar ve panoramik şehir turları ve transferler dahil. Avrupa sevenler için bir diğer alternatif de Klasik İtalya Turları. Venedik, Milano, Floransa ve Roma’yı gezip görmek için turun kişi başı fiyatı 599 Euro. 

 

Dubai mi olsun Kızıldeniz mi: 

İzmir ve Antalya çıkışlı Dubai Turları’nda Palmiye Adası ve Dubai ikonlarını gezip keşfedebilirsiniz; alışveriş yerlerine yürüme mesafesi otellerde kalacağınız bu turun fiyatı 449 Euro. Antik Mısır uygarlığına meraklıysanız baştan başa Mısır’ı keşfedebileceğiniz 7 günlük turları seçebilirsiniz. Kızıldeniz’in zengin sualtı dünyasını keşfetmek, deniz, kum ve güneşin keyfini her şey dahil otellerde çıkarmak isteyenler ise sadece Kızıldeniz’i rotasına alabilir; 5 günlük bu turun kişi başı fiyatı ise 1327 dolar. 

 

Mezopotamya güneşini doğurun!

Belki de hala görmediyseniz şimdidir zamanı. Daha kaç bahar beklenir ki bu kadim şehri gezip görmek, tüm zamanların en etkileyici uygarlığının izlerini sürmek için. Mezopotamya güneşinin doğuşuna tanıklık edebilir, Mardin’i 3 günlük uçaklı bir turla keşfedebilirsiniz. Deyrul Umur Manastırı, Cahit Sıtkı Tarancı Müze Evi, On Gözlü Köprü, Hasankeyf, Ulu Camii, Midyat, Dara AntiK kenti, Deyrul Zaferan Manastırı, Kasımiye Medresesi, Kırklar Kilisesi… Mardin sizi çağırıyor. 3 günlük bu uçaklı turun kişi başı fiyatı 7 bin lira. 

 

Güneşi gemiden batırın: Yunan Adaları

Bahar geldiyse denize açılma, yola çıkma vaktidir. Gemi ile seyahati ilk kez deneyecekseniz, uzağa gitmeye gerek yok. Kuşadası’ndan hareket eden cruise gemisi ile Yunan Adaları ve Atina’yı gezip keşfedebilirsiniz. Gemi yolculuğunda size güneş ve deniz eşlik edecek. 3 gece 4 günlük cruise turunun rotasında Patmos, Santorini, Atina ve Mikonos var.  Gemide tam pansiyon konaklama ve transferlerin dahil olduğu bu turun fiyatı 299 Euro’dan başlıyor.  

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Şiddetten uzak, özgür yaşamlar kurabilmek için sırtımızı yaslayabileceğimiz bir yer var: Kadın Dayanışması http://mail.gazetebirlik.com/haber/siddetten-uzak-ozgur-yasamlar-kurabilmek-icin-sirtimizi-yaslayabilecegimiz-bir-yer-var-kadin-dayanismasi-2668/

Süregiden tarihsel eşitsizlik, hayatın gün geçtikçe ağırlaşan koşullarıyla da birleşince önümüze umutsuz bir tablo bırakıyor. Fakat hep hatırlamak lazım ki kadınların yüzyıllar boyunca erkek egemenliğine karşı verdiği mücadelenin kazanımları hepimizin hayatında hayal edilemeyecek dönüşümler yarattı. Biz kadınlar bu mücadele ile güçlendik, yaşamımızı dönüştürmenin, bu eşitsiz düzeni değiştirmenin, yalnızca bize ait olan bir hayat kurabilmenin yollarını bulduk.

Kadınların haklarına yönelik saldırıların pervasızlaştığı; aileyi koruma kisvesi altında kadınları eve kapatan, haklarından yoksun bırakan, açık açık kadınları erkeklere biat etmeye zorlayan politikaların yayıldığı şu dönemde, kadınların her şeyi göze alarak erkeklere “hayır” demeye devam etmesi yalnızca baskıların bizi sindiremeyeceğinin değil aynı zamanda feminist dayanışmamızın gücünün de bir göstergesi. Tüm bu saldırılar, kadınların kendi hayatlarına dair karar alıp, hayatı istedikleri gibi yaşamalarının önüne konulan her türlü engel, erkeklerin kadınların güçlenmesinden duydukları korkunun bir yansıması. Erkeklerin, kadınların beden, emek ve kimlikleri üzerinde kurduğu baskı ve kontrolle eriştikleri ayrıcalıkları açığa çıkaran feminizmi düşmanlaştırmaları bu yüzden. Mor Çatı’da kadınlarla maruz kaldıkları şiddete karşı dayanışma kurarken, kadınların dirençlerini, maruz kaldıkları şiddetin yıkıcılığına rağmen hayatta kalma ve yaşamı yeniden kurma iradelerine tanıklık ediyor ve kadın dayanışması ile bu mücadelede yalnız olmadığımızı bir kez daha görüyoruz.

Şiddetten uzak, özgür yaşamlar kurabilmek için sırtımızı yaslayabileceğimiz bir yer var: Kadın Dayanışması. Biliyoruz ki bugün, dünyanın her yerinde kadınlar patriyarkaya karşı, erkeklere karşı kendi mücadelesini veriyor. Her birimizin kendi hayatında verdiği mücadele, bir diğerini güçlendiriyor. Dünyayı değiştirmenin, bu eşitsiz düzeni sonlandırmanın mümkün olduğunu bizlere gösteriyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Şehir Hatları'ndan Kadınlar Matinesi Tadında Boğaz Turu http://mail.gazetebirlik.com/haber/sehir-hatlarindan-kadinlar-matinesi-tadinda-bogaz-turu-5139/

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yurtlarında kalan üniversite öğrencilerine ardından İstanbul Darülaceze Şube Müdürlüğü’nde kalan büyüklerimize moral vermek için özel Boğaz Turları düzenleyen Şehir Hatları, bu kez de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında, kadınlara özel bir Boğaz Turu gerçekleştirdi. İBB Kadın, Mahalle Evleri ve İstanbul Aile Danışmanlık ve Eğitim Merkezi (İSADEM) bünyesindeki 500’ü aşkın sayıda kadının katıldığı Boğaz Turu, Kabataş İskelesi’nden başlayıp Kabataş İskelesi’nde sonlandı. 

 

Müzik ve eğlence Boğaz’ın mavisiyle birleşti

1,5 saatlik Boğaz Turu’nda kadınlar Boğaz’ın eşsiz güzelliklerini görme fırsatı buldu. Boğaz Turu, kadınlar matinesini andıran renkli anlara da sahne oldu. Vapur müzisyenlerinin canlı performansları eşliğinde dans edip eğlenen kadınlar, Vapur Kafe’nin çay ve simit ikramlarıyla da keyifli bir gün geçirdi. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Dünya Kadınlar Günü http://mail.gazetebirlik.com/haber/dunya-kadinlar-gunu-1586/

Mersin Barosu Avukatlar Odasında düzenlenen basın açıklamasına konuşma yapan Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Arzu Günay, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nden bir önce şehrimizde bir kadın cinayeti haberiyle sarsıldıklarını ifade ederek, “Tarsus'ta yaşayan Mervegül Bayer, boşandığı erkek tarafından öldürüldü. Kadını koruyamayanlar, haklarını yok sayanlar, ne şiddeti, ne de cinayetleri önleyebilir! Mervegül Bayer kardeşimize Allahtan rahmet, ailesine sabır ve başsağlığı diliyoruz." diye konuştu.

8 Mart'ın, “eşit işe eşit ücret” isteyen kadınların neredeyse iki yüz yıl öncesinden bugünkü eşitlik ve adalet mücadelesine ışık tuttuğu dayanışmanın ve direnişin adının olduğunu belirten Günay, şöyle devam etti:

"Başta, Cumhuriyetimizin devrim yasalarından olan ve kadın ile erkeği eşit konuma getirmeyi amaçlayan laik Medeni Kanunumuz olmak üzere, örgütlü kadın mücadelesi sonucunda yasal güvenceye kavuşturulan kazanımlarımızın daha ileriye taşınmasını, toplumsal cinsiyet eşitliğinin mutlak surette sağlanmasını, kadına yönelik şiddeti önleyici bütüncül politikaların geliştirilmesini, cinsiyete dayalı ayrımcılığın ve şiddetin son bulmasını savunurken; İstanbul Sözleşmesi’nden hukuka aykırı bir biçimde keyfiyetle çıkıldığı, şeriat karşıtı düşüncelerini açıkladığı için meslektaşımızın gözaltına alındığı, bir günde 8 kadının katledildiği, uygulanan cezasızlık politikalarının erkek failleri daha da cesaretlendirdiği bir süreçten geçiyoruz."

8 Mart’ın örgütlü mücadelelerinin sembolü olduğunu belirten Günay, “Bütün bunlara rağmen Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında kadınlar sanat, spor ve bilim alanlarında uluslararası arenada elde ettiği başarılarla mücadelemize güç katıyor ve kadınların yıllardır büyük bir inanç ve azimle sürdürdüğü mücadele, demokrasinin temelini oluşturuyor. Mersin Barosu olarak; uzun yıllar verilen kadın mücadelesi sonucunda elde edilen kadın hak ve kazanımlarından bizi bir nebze dahi geriye götürecek her türlü söylem, girişim, eylem ve karanlık zihniyetin karşısında olacağımızı bir kez daha vurguluyor; kadının insan haklarının yaşama geçirildiği, kadının hayatın her alanında erkekle eşit konumda ve özgür bir birey olarak var olduğu; ayrımcılık, yoksulluk ve şiddetin son bulduğu, kadın emeğinin görünür olduğu bir dünya özlemiyle, mücadelemizi ve dayanışmamızı sürdüreceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz” şeklinde konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com