tag:gazetebirlik.com,2015:cid-168 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2024-01-31T13:00:19+03:00 Rize'de 47 yıl kesinleşmiş hapis cezası olan şahıs yakalandı http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-47-yil-kesinlesmis-hapis-cezasi-olan-sahis-yakalandi-8270/

Ardeşen İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yapılan duyarlı ve titiz çalışmalar neticesinde fiziki takip sonucu tespit edilen; 42 yıl 7 gün kesinleşmiş hapis ve 150 bin 600 TL para cezası bulunan  21.08.2023 tarihinden itibaren aranma kaydı bulunan R.K. isimli şahıs yakalandı. Yakalanan şahsın yapılan üst aramasında 1 adet ruhsatsız tabanca ele geçirildi.

R.K. gerekli işlemlerin ardından cezaevine teslim edildi.

Öte yandan İl Emniyet Müdürlüğümüze bağlı ekiplerce aranan şahısların yakalanmasına yönelik çalışmalarda  32 şahıs yakaland Yakalanan şahıslardan 19’u işlemlerin akabinde cezaevine teslim edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de asayiş uygulamalarında 30 kişi hakkında adli işlem yapıldı http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-asayis-uygulamalarinda-30-kisi-hakkinda-adli-islem-yapildi-4489/

Rize İl Jandarma Komutanlığı tarafından 22–28 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilen asayiş uygulamalarında; 1 adet ruhsatsız tabanca, 21 adet tabanca fişeği, 2 gram kubar esrar maddesi, 1 adet bıçak, 1 adet cep telefonu ele geçirildi.

Bu kapsamda 30 şüpheli hakkında adli ve idari işlem başlatıldı. Ayrıca çeşitli suçlardan aranan 36 şahıs yakalandı, şahıslardan 7’si tutuklandı.

Çamlıhemşin ilçesi Ayder yaylasında, 27-28 Ocak tarihlerinde “16'ncı Geleneksel Ayder Kış Festivali” düzenlendi. Festival alanına 2 gün boyunca 3 bin 741 araç giriş yaptı. Festivale 38 bin kişi katılım sağladı.

Rize İl Jandarma Komutanlığı tarafından festival süresince gerekli güvenlik tedbirleri alındı, herhangi bir olumsuz durum yaşanmadı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize Valisi Baydaş, Rize Ziraat Odasını ziyaret etti http://mail.gazetebirlik.com/haber/rize-valisi-baydas-rize-ziraat-odasini-ziyaret-etti-4033/

Yürütülen faaliyetler ve projeler hakkında bilgi alan Vali Baydaş, "Başarılı olacağınızı ve güzel hizmetler yapacağınıza eminim. Bu konuda Rize tarımı için bizlerde elimizden ne geliyorsa yapmak ve Rize Ziraat Odasıyla müşterek çalışmalar yürütmek  için belirli aralıklarla bir araya gelip neler yapabiliriz anlamında çözüm odaklı istişareler yapmak isteriz" dedi.

Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan; "Rize Ziraat Odası olarak, yaptığımız girişimler sayesinde ve Genel Merkezimizin izniyle yan bir şirket kurma imkanı bulduk. Bu konuda üreticilerimizin bütün isteklerine cevap vermek için ilk adım olarak Çay motorunu piyasa fiyatlarının oldukça altında vatandaşlarımızla buluşturduk." dedi.

Serada Çelikleme Yöntemiyle Klon Çay Fidanı Yetiştirme Projesinin uygulanmaya başlanacağını belirten Başkan Arslan, "Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ‘DOKAP’ tarafından Fatih Mahallesinde bulunan sera ve proje alanında yapılması planlanan ‘Serada Çelikleme Yöntemiyle Klon Çay Fidanı Yetiştirme Projesi’ geçtiğimiz yıl kabul edilerek bu yıl uygulama başlanacak. Konuyla ilgili bizlerde mülkiyeti odamıza ait proje alanımızda hassas bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor." diye konuştu.

‘260 bin Fidan Dağıttık’

260 bin fideyi yapılan sera sisteminde yetiştirilerek bir buçuk TL karşılığında vatandaşlara dağıttıklarını ifade eden Başkan Arslan, "Sonuç olarak mülkiyeti odamıza ait olan 15  dönümlük arazimiz milletimizin hizmetindedir. Yapacağımız bütün projeler Rize adına yapılmaktadır. Bizler Rize Ziraat Odasına geldiğimiz günden bu güne kadar yaptığımız bütün çalışmalarda bölgemize nasıl fayda sağlayabiliriz anlamında çalışmalarımızı sürdürmeye çalışıyoruz. Bu konuda arkadaşlarım ve ben sürekli sahada gözlemlediğimiz bütün sorunlar için çözüm odaklı çalışmalar yapıyoruz. Dolayısıyla amacımız bölge tarımını daha ileri seviyelere taşımak olacaktır,’’ ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
RTEÜ akademisyenlerinin projesi destek almaya hak kazandı http://mail.gazetebirlik.com/haber/rteu-akademisyenlerinin-projesi-destek-almaya-hak-kazandi-1431/

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Eski Türk Dili Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Doç. Dr. Ümit Hunutlu ve Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Anabilim Dalı Arş. Gör. Seher Erenbaş Pehlivan’ın “Kazak Türkçesinde ve Türkiye Türkçesinde Tarım Terimleri” başlıklı projesi TÜBİTAK 3005 - Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Proje ile Türkiye Türkçesinde ve Kazak Türkçesindeki ortak tarım terimlerinin fonetik, morfolojik ve semantik değişimleri incelenip, tespit edilen ortak terimlerin kökenleri ve etimolojileri hakkında görüş ve bilgiler sunularak her iki lehçeden elde edilen verilerin tarım terminolojisindeki yeri belirlenecek.

Kültürel ve tarihsel birikim taşıyıp hazırlık çalışmaları devam eden Karşılaştırmalı Tarım Terimleri Sözlüğü’nün ise Kazak Türkçesi ve Türkiye Türkçesindeki ortak terimlerin tespit edilip değerlendirilmesi, tarihi ortak geçmişe ve dile sahip iki millet arasındaki kültürel ve tarihsel ortaklıkların ortaya konulmasına katkı sağlayacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
RTEÜ çalışma grubu, yeni bir otsu endemik bitki türü keşfetti http://mail.gazetebirlik.com/haber/rteu-calisma-grubu-yeni-bir-otsu-endemik-bitki-turu-kesfetti-5569/

RTEÜ'den yapılan açıklamada, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Makbul, Dr. Öğr. Üyesi Seher Güven, araştırma görevlileri ve çok sayıda lisansüstü öğrencisinin dahil olduğu çalışma grubu tarafından dünyada sadece Kars Çıldır Gölü etrafında yayılış gösteren yeni bir otsu endemik bitki türünün keşfedildiği belirtildi.

"Vincetoxicum anatolicum" adı verilen bu yeni bitki türü uluslararası hakemli bir dergide yayımlanarak bilim dünyasına yeni endemik bir tür olarak tanıtıldı. Ülkemizin farklı yörelerinde ''zilasur, dağ biberi, gavur biberi" olarak bilinen Vincetoxicum cinsine mensup bu yeni türün, yayılış gösterdiği Anadolu topraklarına atıf yaparak "anatolicum" ismi verildi.

Araştırmaların devam ettiğinin belirtildiği açıklamada, "Bu türün mensup olduğu bitki grubu üzerinde yapılan araştırmalar bu bitkilerin anti-mikrobiyal, anti-bakteriyel, anti-fungal ve anti-kanserojen gibi etkileri bulunduğunu ortaya çıkardı. Yeni tür olarak tanımlanan bu bitkinin tıbbi bitki olma potansiyelinin yüksek olduğu düşünülmekte ve bu konuda araştırmalar devam etmektedir." denildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de şiddetli rüzgar: Çatılar uçtu! http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-siddetli-ruzgar-catilar-uctu-1556/

Yapılan açıklamaya göre Doğu Karadeniz'de beklenen yağışların Rize ve Artvin çevrelerinde kuvvetli yağmur ve sağanak; Artvin'in kuzey kesimlerinde çok kuvvetli yağmur ile sağanak şeklinde olacağı tahmin ediliyor.

Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin'in 600-800 metre üzeri rakımlı yerlerinde kuvvetli karla karışık yağmur ve kar; Artvin'in kuzey iç kesimlerinde (Arhavi'nin iç kesimleri, Murgul, Borçka) yoğun kar yağışı öngörülüyor.

Batı Karadeniz'in doğusunda rüzgarın öğle saatlerinden sonra batı ve kuzeybatı yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde fırtına şeklinde eseceği tahmin edilirken fırtınanın pazartesi günü etkisini kaybetmesi bekleniyor.

Erzurum, Kars, Ağrı, Muş, Bitlis, Van ve Hakkari çevrelerinde güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli olacak rüzgar, yer yer fırtına şeklinde esecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de fırtınada denize sürüklenen kamyonet vinç yardımıyla çıkartıldı http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-firtinada-denize-suruklenen-kamyonet-vinc-yardimiyla-cikartildi-5235/

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, kentte aralıklarla devam eden fırtınadan etkilenen balıkçı barınaklarında hasar tespiti yaptı.

Ekiplerce, il genelinde 4 teknenin battığı, 7 teknede hasar oluştuğu, Gündoğdu Balıkçı Barınağı'nda da maddi hasar meydana geldiğini belirlendi.

Dün gece yaşanan şiddetli fırtına sonrasında barınaktan denize sürüklenen kamyonetin bulunduğu yerden alınması için çalışma yapıldı.

Kamyonet, endüstri dalgıcı Zafer Koçal'ın yaklaşık bir saatlik çalışması sonucu vinç yardımıyla karaya çıkartıldı.

Koçal, AA muhabirine, daha önce görmediği kadar büyük bir fırtına yaşandığını söyledi.

Dalgaların limanları aşarak içeri girdiğini belirten Koçal, "Dalgalar limandaki ağları, arabayı, sürükleyebildiği her şeyi denize sürükledi. Arabayı çıkardık. Denizde sürüklenen 10-15 ağaç çıkardık. Daha çok malzeme var denizde, uçak lastikleri ve gemilerin kullandığı. Hepsi denizde, hepsini sırayla çıkaracağız." dedi.

Koçal, denizde batan kayıklar olduğunu da ifade ederek, "Üç limandan daha bekliyorlar ama tek olduğum için yetişemiyorum. Sırası ile çıkaracağız. Denize giden malzemeyi kurtarmaya çalışacağız." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de etkili olan şiddetli rüzgarda 8 evin çatısı uçtu http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-etkili-olan-siddetli-ruzgarda-8-evin-catisi-uctu-9572/

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından şiddetli rüzgar uyarısı verilen Rize'de, Güneysu ilçesinde 4, merkezde 3 ve Çayeli ilçesinde 1 olmak üzere 8 evin çatısı uçtu.

Çatı uçması ve ağaç devrilmesi sonucu il genelinde 5 arabada hasar oluştu. Çayeli ilçesine bağlı Çataklıhoca Mahallesi'nde ana yol güzergahında şiddetli fırtına sebebiyle yamaçtan kopan ağaçlar otomobilin üzerine devrildi.

Çayeli Belediyesinden yapılan açıklamada, "İtfaiye ekiplerimiz hemen olay yerine intikal edip araçta bulunanları çıkartmıştır. Ekiplerimiz motorlu testereyle ağacı keserek yolu ulaşıma açmıştır. Olayda can kaybı olmazken maddi hasar oluşmuştur." ifadelerine yer verildi.

Şiddetli fırtına sebebiyle Yalı Mahallesi'nde bulunan bir binanın çatısı uçarak, Amiral Hasan Sarıoğlu Caddesi'nde park halindeki otomobile zarar verdi.

Belediye ekipleri yolu temizleyerek ulaşıma açtı.

İl genelinde aralıklarla fırtına ve rüzgar etkisini sürdürüyor; yetkililer vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kaçkar Dağları'nda iki mevsim bir arada yaşanıyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/kackar-daglarinda-iki-mevsim-bir-arada-yasaniyor-5024/

Türkiye'nin 3 bin 937 metreyle en yüksek dağları arasında yer alan Kaçkarlar'ın eteklerindeki yaylalar sonbahar renkleriyle, zirveleri ise son günlerde etkili olan karla beyaza büründü.

Sonbahar ve kışın etkileyici güzelliğini bir arada görmek isteyen ziyaretçiler Ayder Yaylası'ndan başlayan yolculuğu, Huser, Samistal, Kavrun, Pokut ve Sal yaylalarına kadar sürdürüyor.

Kaçkar Dağları'nın zirvesine ulaşmak ve "bulut denizi"ni izlemek isteyenlerin buluşma noktası ise Huser Yaylası oluyor.

Zor ve engebeli yollara aldırış etmeden zirveye ulaşanlar, günün yorgunluğunu Huser Yaylası'nda sis bulutunu izleyerek atıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'nin yüksek kesimlerine kar yağdı http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizenin-yuksek-kesimlerine-kar-yagdi-9920/

Kentte hava sıcaklıklarının dün geceden itibaren düşmesi sonucu Kaçkar Dağları ile çevresindeki yaylalarda kar yağışı etkili oldu.

Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde 2 bin rakım üzerindeki yaylalar beyaza büründü.

Güneysu ilçesinin Handüzü Yaylası ile İkizdere ilçesinin Ovit Dağı geçidinde de kar yağışı aralıklarla devam ediyor.

Yetkililer, halen yüksek rakımlı yaylalarda bulunan vatandaşların dönüş hazırlıklarını tamamlamalarını istedi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'nin yüksek kesimlerine kar yağdı http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizenin-yuksek-kesimlerine-kar-yagdi-8974/

Kentte hava sıcaklıklarının dün geceden itibaren düşmesi sonucu Kaçkar Dağları ile çevresindeki yaylalarda kar yağışı etkili oldu.

Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde 2 bin rakım üzerindeki yaylalar beyaza büründü.

Güneysu ilçesinin Handüzü Yaylası ile İkizdere ilçesinin Ovit Dağı geçidinde de kar yağışı aralıklarla devam ediyor.

Yetkililer, halen yüksek rakımlı yaylalarda bulunan vatandaşların dönüş hazırlıklarını tamamlamalarını istedi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de şiddetli yağış etkili oluyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-siddetli-yagis-etkili-oluyor-6991/

Merkeze bağlı yüksek rakımlı köyler ile Pazar, Ardeşen ve Fındıklı ilçelerinde öğleden sonra başlayan yağış aralıklarla devam ediyor.

Ardeşen'in Yukarıdurak, Aşağıdurak, Armağan, Seslikaya, Yeşiltepe, Işıklı, Doğanay, Akdere ve Bayırcık köyleri ile Merkeze bağlı Karasu köyünde, yağışa bağlı toprak kaymaları meydana geldi.

İl Özel İdare ekipleri, iş makineleriyle kapanan yolları ulaşıma açma çalışmalarını sürdürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de tefecilik operasyonunda 6 şüpheli yakalandı http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-tefecilik-operasyonunda-6-supheli-yakalandi-2547/

Rize'de düzenlenen tefecilik operasyonunda 6 şüpheli gözaltına alındı.

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, tehdit, hakaret ve korku salarak tefecilik yaptıkları öne sürülen 6 şüphelinin ev ve iş yerlerine eş zamanlı operasyon düzenledi.

Adreslerde yapılan aramada, içinde senet, fiş, çek, makbuz, ajanda bulunan 14 klasör evrak, dijital materyal, 142 bin 465 lira, 800 dolar, 1 ruhsatsız tabanca ve 92 fişek ele geçirildi.

Gözaltına alınan 6 şüpheli, emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi.

Şüphelilerden 2'si adli kontrol kararı, 4'ü yurt dışı çıkış yasağı, adli kontrol ve 70 bin lira kefaletle hakimlikçe serbest bırakıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de tahta arabalar "Laz Ralli"de yarıştı http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-tahta-arabalar-laz-rallide-yaristi-6487/

Mekaleskirit Köyleri Sosyal Yardımlaşma, Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneğince geleneksel olarak düzenlenen şenlikte yarışacak tahta arabaların parkura uygun olup olmadığı tek tek kontrol edildi.

Yarışlara, gençler, yaşlılar ve çocuklar kategorilerinde 54 kişi katıldı. Yaşlılar ve çocuklar 200 metre, gençler ise 1 kilometrelik parkurda yarıştı.

Kaza yaşanmaması için güvenlik önlemlerinin alındığı şenlikte, yarış pistinin tehlikeli bölümlerine saman balyaları konuldu.

Yarışmacıların zor anlar yaşadığı ve küçük çaplı kazaların yaşandığı şenlikte, bazı yarışmacılar araçlarını iterek parkuru tamamladı.

Şenlikte, tahta araba yarışlarının dışında yarışmalar da yapıldı. Yöresel kıyafetler giydirilen çocuklar arasında güzellik yarışması gerçekleştirildi. Mıhlama yarışmasına katılan 8 kişi ise 8 dakikada en güzel mıhlamayı yapmaya çalıştı.

Yarışmalarda dereceye girenlere çeşitli ödüller verildi.

Mekaleskirit Köyleri Sosyal Yardımlaşma, Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Halil Kosanoğlu, yaptığı konuşmada, şenliğe katılımın her yıl arttığına işaret ederek şunları söyledi:

"Bir yandan kültürümüzü yaşatmaya, diğer yandan birlik ve beraberlik içinde dayanışma sağlamaya çalışıyoruz. Bu kültürel etkinliklerin gerçekleşmesi için çok sayıda destek sağlayanımız oluyor. Elde edilen gelirle de köydeki çocuklarımıza burs desteği sağlıyoruz. Hem kültürel hem sosyal birliktelik sağlamış oluyoruz."


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'nin yüksek kesimleri beyaza büründü http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizenin-yuksek-kesimleri-beyaza-burundu-3913/

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin altına düştüğü Doğu Karadeniz'de yüksek kesimlerde kar etkili oldu.

Kaçkar Dağları Milli Parkı içinde bulunan 2 bin 240 rakımlı Kavrun Yaylası beyaz örtüyle kaplandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize ve Artvin için sağanak, Doğu Karadeniz için fırtına uyarısı http://mail.gazetebirlik.com/haber/rize-ve-artvin-icin-saganak-dogu-karadeniz-icin-firtina-uyarisi-8726/

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, bugün akşam saatlerinden itibaren Rize çevreleri ile Artvin’in kuzeyinde kuvvetli gök gürültülü sağanak beklendiği bildirildi.

Yağışın yarın akşam saatlerinden itibaren etkisini artırarak yerel olarak çok kuvvetli ve şiddetli olacağı, pazar günü öğle saatlerinden sonra etkisini kaybedeceği tahmin ediliyor.

Dağu Karadeniz'de fırtına uyarısı

Doğu Karadeniz'in doğusunda akşam saatlerinden itibaren fırtına öngörülüyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Doğu Karadeniz'in doğusunda rüzgarın akşam saatlerinden itibaren batı ve kuzeybatıdan 6 ila 8 kuvvetinde fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor.

Fırtınanın, cumartesi günü akşam saatlerinde etkisini kaybetmesi bekleniyor.

Ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de şiddetli yağışların ardından hasar tespiti sürüyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-siddetli-yagislarin-ardindan-hasar-tespiti-suruyor-7298/

Rize Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, geçen hafta etkili olan yağışlar neticesinde Çayeli ilçesinde 24 saatte metrekareye 206 kilogram yağış düştüğü hatırlatıldı.

Afet riskine karşı 38 kişinin tahliye edildiği aktarılan açıklamada, yol temizleme, tahkimat, dere yatağı boşaltılması, sel tahribatı önleyici tedbirler ve heyelan temizliği çalışmalarının devam ettiğine vurgu yapılarak şu ifadelere yer verildi:

"DSİ, Karayolları, İl Özel İdaresinden toplam 113 iş makinesi, 28 araç ve 255 personelle çalışmalar yürütülmektedir. Çayeli Belediyesi 8 iş makinesi, 13 araç, 46 personel ile 8 mahallede, AFAD 8 teknik personel ve 2 araçla jeolojik etüt ve altyapı çalışmalarına devam etmektedir. Bugüne kadar yapılan etütler sonucunda 94 ayrı noktada 124 adet konut heyelan risk bakımından incelenmiştir. Yapılan incelemeler neticesinde heyelana maruz kalan veya kalabilecek durumda olan 39 konutun nakline karar verilmiş, 22 konut için 16 afet önleyici istinat duvarı yapılması, 19 konutun kontrol etütleri programına alınması önerilmiştir. Köy ve mahallelerde çalışmalar devam etmektedir."

İl Defterdarlığınca 8 personel, 2 araç ile zarar tespit çalışmalarına devam edildiği belirtilen açıklamada, Çayeli'nde konut, iş yeri ve araçlarda toplam 6 milyon 876 bin 500 liralık zarar tespit edildiği anlatıldı.

Tarımsal ve hayvansal zarar tespit çalışmaları kapsamında ise İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün 4 personel ve 2 araçla çalışmalarını sürdürdüğü ifade edilerek, ilçede 165 çay üreticisine ait toplam 100 dekar çay bahçesinin zarar gördüğü kaydedildi.

Köye elektrik verilmesi için teller ağaca bağlandı

Ayrıca, şiddetli yağışların ardından elektrik direğinin dereye sürüklenmesi nedeniyle kesinti yaşanan Çayeli ilçesine bağlı Düzgeçit köyüne, budanan ıhlamur ağacına hat çekilmesiyle yeniden enerji verilmeye başlandı. Bölgede istinat duvarı yapılması sonrası elektrik direği dikilerek hattın yenileneceği belirtildi.

Aşıklar Köyü Muhtarı Turan Sırtlı da gazetecilere, elektrik direklerinden birinin sel ve heyelan nedeniyle yıkıldığını anlattı.

Kısa sürede elektrik verilmesi için acil çözüm ürettiklerini dile getiren Sırtlı, "Düzgeçit köyünde kalabalık hane var. Köyümüzden geçen hat yıkıldı. İlk etapta yolu açmaya çalışırken elektrik direği için acil çözüm ürettik. Genç bir arkadaş çıkıp ağacı budadı. Biz de elektrik telini ağaca bağladık. Kısa bir çözüm ürettik ve mağduriyeti gidermiş olduk." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de "14. Geleneksel Red Bull Formulaz Tahta Araba Şenliği" düzenlendi http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-14-geleneksel-red-bull-formulaz-tahta-araba-senligi-duzenlendi-9601/

İlçeye bağlı Tunca beldesinde Formulaz Derneği ile Red Bull tarafından Formula 1 yarışlarına atıfta bulunularak, "Formula giderse Formulaz gelir" sloganıyla düzenlenen şenlik, kadınlar ve erkekler olmak üzere iki kategoride yapıldı.

Kadınlarda 15, erkeklerde ise 45 kişinin yarıştığı organizasyonda, ilk olarak tahta arabaların yarışa uygun olup olmadıkları görevlilerce kontrol edildi. Yarışlar, 5'er kişiden oluşan gruplar halinde 1600 metrelik parkurda gerçekleştirildi.

Etkinlikte kaza yaşanmaması için güvenlik önlemleri de alındı. Pistin tehlikeli bölümlerinin kenarlarına saman balyaları konuldu. Lastik ayakkabı ve kıl çorap giyen yarışmacılar, olası kazalara karşı kask, kolluk ve dizlik taktı. Arabalarda metal aksam kullanılmasına izin verilmedi.

Yarışların yapıldığı parkurun kenarındaki "Dikkat tahta araba çıkabilir", "Uçuruma düşmek yasaktır", "Sollama yapmak yasaktır", "En keskin viraj 53 metre geride" yazılı tabelalar dikkati çekti.

Olası kazalardaki yaralanmalara müdahale edecek sağlık ve jandarma ekipleri de parkur çevresinde önlem aldı.

Yarışların startı, kırbaç şeklindeki kalın ipin yere vurulduğunda patlama sesi çıkarmasıyla bilinen geleneksel yöntem Xaşattule ile verildi.

Sürücülerin zaman zaman tehlikeli anlar yaşadığı yarışlarda, bazı tahta arabaların tekerleği kırıldı, bazıları ise devrildi.

Tekerleği kırılan tahta arabaları kullananlar yarışı bırakmak zorunda kaldı. Arabası kırılan kimi yarışmacılar ise araçları ellerine alıp koşarak yarışı tamamlamaya çalıştı.

Dereceye giren yarışmacılara çeşitli ödüller verildi.

Yarışta kaza geçiren Mehmet Emin Dilsiz, arabasının bakımını iyi yapamadığı için ahşap aksamının kırıldığını, bundan dolayı yarışı tamamlayamadığını söyledi.

"Tahta araba kültürünü Tunca'dan tüm dünyaya yayıyoruz"

Formulaz Derneği Başkanı Murat Gül, geleneksel hale gelen etkinliğe her geçen gün ilginin arttığını söyledi.

Şenliğin, uluslararası boyuta taşındığını belirten Gül, "Tahta araba kültürünü Tunca'dan tüm dünyaya yayıyoruz. Bu yarışları düzenlerken kültürümüzden hiç vazgeçmiyoruz. Araçları tamamen uygun, kıl çorabı, kara lastiği olmayanları yarışa sokmuyoruz." dedi.

Gül, tahta araba yarışlarının kabuğuna sığmaz hale geldiğini kaydederek, "Yarışmanın yılda bir gün değil, 12 ay yapılması için Formulaz pisti düşünüyoruz. Tunca'ya gelen misafirlerimiz trafiğe kapalı alanda tahta arabalarla her gün buluşacaklar." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de şiddetli yağış nedeniyle 8 ev tedbir amacıyla boşaltıldı http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-siddetli-yagis-nedeniyle-8-ev-tedbir-amaciyla-bosaltildi-1695/

Kentte gece saatlerinde başlayan yağış sonrası ilçede ufak çaplı toprak kaymaları meydana gelirken bazı cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu.

Madenli, Şairler ve Aşıklar Deresi'nin suları yükseldi.

Yalı Mahallesi'nde dere taşarak yola rüsubat taşıdı, İshakoğlu İlkokulu bahçesini su bastı. İlçede 5 köy yolu ulaşıma kapandı.

Bölgeye gelen AFAD ekiplerinin incelemesinin ardından 8 ev tedbir amacıyla boşaltılarak çevrelerinde güvenlik önlemi alınırken, 24 kişi tahliye edildi.

Çevre ilçelerden gelen belediye ile İl Özel İdaresi ekipleri iş makineleriyle yol açma çalışmalarına başladı.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de şiddetli yağış nedeniyle 2 ev tedbir amacıyla boşaltıldı http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-siddetli-yagis-nedeniyle-2-ev-tedbir-amaciyla-bosaltildi-4704/

Kentte öğle saatlerinde başlayan yağış sonrası ilçede ufak çaplı toprak kaymaları meydana gelirken bazı cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu.

Toprak kaymaları, Yalı Mahallesi'nde Yusuf ve Ömer Çom kardeşlere ait 3 katlı ev ile Rıdvan Çomoğlu'na ait tek katlı evde tehlike oluşturdu.

Bölgeye gelen AFAD ekiplerinin incelemesinin ardından 2 ev tedbir amacıyla boşaltılarak çevrelerinde güvenlik önlemi alındı.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize için yerel şiddetli yağış uyarısı http://mail.gazetebirlik.com/haber/rize-icin-yerel-siddetli-yagis-uyarisi-4234/

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan tahmine göre, Rize'de bu akşam saatlerinde yerel olarak şiddetli (50-100 kg/m2) sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış görülecek.

Vatandaşlardan sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı ve yağış anından kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de heyelan meydana geldi http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-heyelan-meydana-geldi-1992/

İlçeye bağlı Gürpınar köyünde, sağanak nedeniyle büyük kaya parçası yamaçtan koparak yola düştü.

Dev kaya parçası nedeniyle, köy yolu bir süre ulaşıma kapandı.

Vatandaşların olayı bildirmesi üzerine, bölgeye jandarma ile İl Özel İdaresi ekipleri sevk edildi.

Ekiplerce yapılan çalışmanın ardından kaya kütlesi yoldan kaldırılarak, ulaşım yeniden sağlandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de kurbanlık boğa sahibini yaraladı http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-kurbanlik-boga-sahibini-yaraladi-7676/

Rize'de kesim öncesi kaçmaya çalışan kurbanlık boğa, sahibini yaraladı.

Merkeze bağlı Boğazköy köyünde kesime hazırlanan boğa, sahiplerinin elinden kaçmaya çalıştı.

Boğayı zapt etmeye uğraşan sahiplerinden Ahmet Yazıcı, dengesini kaybederek düştü. Yazıcı, boğanın darbeleriyle başından ve yüzünden hafif yaralandı.

Kurbanlığın diğer ortaklarından Turgut ve Kadir Kars ile çevredekiler, güçlükle limon ağacına bağladıkları boğanın sakinleşmemesi üzerine İl Özel İdaresi kurban timinden yardım istedi.

Köye gelen ekiplerin uyuşturucu iğneyle sakinleştirmeye çalıştığı hayvan, görevlilere de zor anlar yaşattı.

Yaklaşık bir saatlik çalışma sonunda sakinleşen boğa, sahipleri tarafından kesildi.

Ahmet Yazıcı, gazetecilere, ahırdan çıkarmaya çalıştıkları sırada boğanın kaçmayı denediğini belirterek, "Yere düşürüp ipe dolandık. Kendimize güvendik ama o bizden erkek çıktı. Boğanın altında kaldık. Limon ağacı olmasa gitmişti." dedi.

Yazıcı, uzun yıllardır kurban kestiğini ancak başına ilk kez böyle bir şey geldiğini söyledi.

Kadir Kars da hayvanı ahırdan çıkarırken çok sıkıntı yaşamadıklarını dile getirerek, "Sonrasında bizi savurdu. Arkadaşımız altında kalarak biraz yaralandı. Allah beterinden korusun, buna şükür." diye konuştu.

Öte yandan, kent genelinde İl Özel İdaresi ve Rize Belediyesi kurban timlerince sahiplerine zorluk çıkaran 32 kurbanlık hayvana müdahale edildiği bildirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize ve Artvin'de gök gürültülü sağanak bekleniyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/rize-ve-artvinde-gok-gurultulu-saganak-bekleniyor-2699/

Genel Müdürlükten yapılan açıklamaya göre, bugün akşam saatlerinden itibaren Rize geneli ve Artvin kıyılarında yerel kuvvetli, Rize'nin batı ilçelerinde çok kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak bekleniyor.

Heyelan, sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı ve yağış anında kuvvetli rüzgara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de meslek lisesi öğrencilerinden "taşınabilir ev" üretimi http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-meslek-lisesi-ogrencilerinden-tasinabilir-ev-uretimi-9616/

Öğretmenlerin rehberliğinde, Ardeşen ilçesindeki okulun atölyesinde çalışan öğrenciler, meslek öğrenmenin yanı sıra döner sermayeden kazandıkları ücretle de harçlıklarını çıkarıp aile ekonomilerine katkıda bulunuyor.

Öğrenciler, talep üzerine bir süre önce başladıkları bungalov üretiminin ardından mobilya ve iç mekan atölyesinde, araca monte edilebilen, taşınabilir ahşap ev imalatı da yapıyor. Üretim aşamasında yer alan 20 öğrenci, taşınabilir evi yaklaşık 20 günde tamamladı. Öğrenciler sipariş üzerine 20 ve 26 metrekarelik iki taşınabilir ev imal etti.

Okulun müdürü Mustafa Hacıoğlu, AA muhabirine, öğretmenlerin gayretleri ve öğrencilerin isteği doğrultusunda ilk önce kütüphane, masa ve bungalov evlerin üretimine başladıklarını söyledi.

Çalışmalar kapsamında daha sonra altında lastikleri bulunan taşınabilir ev imalatına geçtiklerini ifade eden Hacıoğlu, "İlk amacımız bunu tanıtmaktı. 'Okul bu işi yapamaz' düşüncesini ortadan kaldırıyoruz. Öğretmenlerimizin, öğrencilerimizle neler yapabileceğimi gösterdik." dedi.

Hacıoğlu, öğrencilerin yetenekli olduklarının altını çizerek, "Öğrencilerimizin bu çalışmaları, okul hayatından sonra gerçek hayatlarında ne kadar başarılı olacaklarını gösteriyor." diye konuştu.

Taşınabilir evler Karayolları Trafik Yönetmeliği'ne uygun

Okulun döner sermayeden sorumlu müdür yardımcısı Adem Şerement ise döner sermaye üzerinden sipariş aldıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Taşınabilir evin yapım aşaması sürüyor. Daha önce bungalov evlere talep vardı. Şu an taşınabilir evlere ayrı bir sipariş var. Sipariş üzerine üretimimizi tamamlayıp veriyoruz. Buradaki etken de araç statüsünde olması. Taşınabilir evleri Karayolları Trafik Yönetmeliği'ne uygun yapıyoruz. İnsanlarımız bunlara yönelmeye başladı. Şu an iki tane yaptık."

Mobilya Bölümü öğrencilerinden Hasan Kıran da atölyede çalışıp el becerilerini geliştirdiklerini anlatarak, "Aynı zamanda döner sermaye üzerinde paramızı da kazanıyoruz. Daha önce bunlagov ev yaptık. Şimdi de taşınabilir ev yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Atölyede arkadaşları ile meslek öğrendiklerini dile getiren Eray Karaman, üretmenin çok keyifli ve güzel bir duygu olduğunu belirtti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Çay Sokağı" projesiyle deprem bölgesinde Rize mimarisine uygun konutlar yapılacak http://mail.gazetebirlik.com/haber/cay-sokagi-projesiyle-deprem-bolgesinde-rize-mimarisine-uygun-konutlar-yapilacak-9150/

Vali Kemal Çeber, Valilik himayesinde Çaykur Genel Müdürlüğünce koordine edilecek projenin, şehir merkezindeki bir işletmede düzenlenen tanıtım toplantısında, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ilk gününden itibaren Rize'nin elinden geleni yaptığını söyledi.

Yardım çalışmaları kapsamında yeni bir kampanya başlattıklarını belirten Çeber, "Yaş çay sezonu başladı. Çay Sokağı projemizle tüm çay müstahsillerini kalıcı konutlar yapmaya dönük bir kampanyaya dahil ediyoruz. Rize, Artvin, Trabzon, Giresun ve küçük bir kısımla Ordu olmak üzere yaklaşık 200 bin üreticimizi kapsayacak projemizle, üreticilerimizin topladıkları çayların belli bir miktarını bağışlamasıyla, kalıcı konut yapmak üzere kampanyamızı başlatıyoruz." dedi.

Çeber, proje kapsamında yardımların nasıl yapılacağına ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Kampanyamız kapsamında müstahsillerimiz çay alım noktalarına geldiklerinde, oradaki eksperlerin ve diğer görevlilerin onlara yapacakları sunum üzerinden 'Şu kadar miktar çayımın karşılığı olan meblağı kalıcı konut yapım kampanyasına bağışlamak istiyorum.' diyerek yardımlarını yapacak. Bunun dışında çay üreticisi olamayan vatandaşlarımızı dahil edebileceğimiz özel hesaplar da açacağız. Rize dışında yaşayan tüm hemşehrilerimizi de kampanyaya dahil edecek şekilde yardım hesaplarımız olacak."

Kalıcı deprem konutlarını Hatay ve Nurdağı'nda yapmayı planladıklarını dile getiren Çeber, şöyle devam etti:

"Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ve TOKİ ile protokol imzalayacağız. Protokolün sonucunda evlere ve sokağa vereceğimiz isim, orada kullanacağımız yöresel imgeler, bizi temsil eden şekillerin nasıl olacağını belirleyeceğimiz bir Çay Sokağı'mız olacak. Konutlar Rize mimarisine uygun olacak ve yöremizin özelliklerini temsil edecek. Örneğin binalarımızın isimleri, ilçelerimizin isimleri olacak. Renklerimiz apartmanlarda temsil edilecek. O apartmanları gören herkes, karşısında Rize'yi ve çay diyarını görecek. Çay sokağımız tamamen kalıcı konutlardan oluşacak."

Çeber, kendisinin yaş çay müstahsili olmadığını belirterek, projeye 1 ton yaş çay karşılığında nakdi yardımda bulunacağını kaydetti.

Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan 20 ton, Belediye Başkanı Rahmi Metin, Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan ile Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu ise 1'er ton yaş çayla kampanyaya katkı vereceklerini bildirdi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de 91 afetzede ailenin yeni konutları kura ile belirlendi http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-91-afetzede-ailenin-yeni-konutlari-kura-ile-belirlendi-9634/

TOKİ Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında merkeze bağlı Salarha beldesinde yapımı tamamlanan 465 konuttan 91'inin, farklı tarihlerde yaşanan afetlerden etkilenen ailelere teslimi için kura çekimi gerçekleştirildi.

Afet Koordinasyon Merkezi'nde noter huzurunda yapılan kurada, hak sahibi ailelere teslim edilecek daireler belirlendi.

Kura çekimine, AFAD İl Müdür Vekili Samittin Aydın ve aileler katıldı.

Yeni konutları belirlenen hak sahipleri, 45 günlük yasal süre içerisinde anahtarlarını teslim alabilecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de 91 afetzede ailenin yeni konutları kura ile belirlendi http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-91-afetzede-ailenin-yeni-konutlari-kura-ile-belirlendi-1986/

TOKİ Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında merkeze bağlı Salarha beldesinde yapımı tamamlanan 465 konuttan 91'inin, farklı tarihlerde yaşanan afetlerden etkilenen ailelere teslimi için kura çekimi gerçekleştirildi.

Afet Koordinasyon Merkezi'nde noter huzurunda yapılan kurada, hak sahibi ailelere teslim edilecek daireler belirlendi.

Kura çekimine, AFAD İl Müdür Vekili Samittin Aydın ve aileler katıldı.

Yeni konutları belirlenen hak sahipleri, 45 günlük yasal süre içerisinde anahtarlarını teslim alabilecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de fırtına çatıları uçurup araçlar, ağaçlar, duraklar ve tabelalara zarar verdi http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-firtina-catilari-ucurup-araclar-agaclar-duraklar-ve-tabelalara-zarar-verdi-1434/

İl genelinde dün akşam saatlerinden itibaren aralıklarla etkisini sürdüren fırtına dolayısıyla bazı evlerin çatısı uçtu, çevreye savrulan malzemeler ise 9 araca hasar verdi.

İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü tenis kortunun çatısının hasar gördüğü olayda, merkeze bağlı Veli köydeki caminin sacdan yapılan minaresi de devrildi.

Pazar ilçesinde fırtınada bazı evlerin çatılarından kopan parçalar yola düştü, duraklar devrildi ve iş yerlerinin tabelaları hasar gördü.

Ardeşen ilçesine bağlı Kurtuluş köyünde fırtına sırasında aydınlatma direği Ali Yazıcı'nın (59) üzerine devrildi. Yazıcı, sevk edildiği Kaçkar Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Çayeli ilçesinde 7, Hemşin ilçesinde ise 3 evin çatısı uçtu, çok sayıda ağaç devrildi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de ortaokul öğrencilerden deprem bölgesindeki okullara kırtasiye desteği http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-ortaokul-ogrencilerden-deprem-bolgesindeki-okullara-kirtasiye-destegi-3418/

Rize Merkez Hasan Sağır İmam Hatip Ortaokulu, proje kapsamında Adıyaman Merkez Kuyulu İmam Hatip Ortaokulu ile kardeş okul oldu.

İhtiyaç tespitinin yapılmasının ardından okul aile birliği, öğretmen, öğrenci ve velilerin katkılarıyla 230 öğrenci için çanta ve bir yıllık kırtasiye malzemesi hazırlandı.

Toplanan yardım malzemelerinin içine, ortaokul öğrencilerinin kardeş okuldaki akranları için yazdığı mektuplar da yerleştirildi.

Yardım malzemeleri, okul önünde minibüse yüklenerek Adıyaman'a doğru yola çıkarıldı.

İl Milli Eğitim Müdürü Engin Emen, gazetecilere, kırtasiye malzemelerinin yanında bölgeye gıda malzemeleri de gönderildiğini söyledi.

Rize Milli Eğitim Müdürlüğü olarak afet bölgesine yönelik çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini belirten Emen, şöyle konuştu:

"Afet bölgesinde enkaz kaldırma çalışmalarından yardım malzemelerinin dağıtılmasına kadar birçok farklı alanda aktif rol aldık. Öğretmenlerimiz afet bölgesinde psikososyal destek çalışmaları yaparken eğitim faaliyetlerine de ciddi katkı sunuyoruz. Gönüllü 38 öğretmenimiz Malatya'da eğitim faaliyetlerinin yanında ihtiyaç duyulan her yerde çalışmalarına devam ediyor."

Velilerden Mahir Can Usta, "Gün birlik günü. Hepimizin elimizi taşın altına koyacağı gün bugündür. Hep birlikte bir bütün olarak hareket ediyoruz. Keşke daha fazlasını yapabilsek ama her zaman her türlü göreve hazırız." ifadelerini kullandı.

Ali Köroğlu ise deprem bölgesindeki ihtiyaçların giderilmesi için çaba gösterdiklerini ve göstermeye devam edeceklerini kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de yüksek kesimlere kar yağdı http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-yuksek-kesimlere-kar-yagdi-2679/

Kar kalınlığı, dünyaca ünlü Ayder Yaylası'nda 15, 2 bin rakım üzerindeki yaylalarda ise bir metreyi aştı.

Turizm alanı olarak belirlenen Handüzü Yaylası'nda ise kar kalınlığı 60, Çağrankaya'da 95, Ovit Dağı'nda 70 santimetre ölçüldü.

Öte yandan Handüzü Yaylası'nda otomobille mahsur kalan 2 kişi, Karayolları ekiplerinin yol açma çalışmasının ardından bulundukları yerden alındı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kaçkar Dağları Milli Parkı'nda kar kalınlığı 1 metreyi aştı http://mail.gazetebirlik.com/haber/kackar-daglari-milli-parkinda-kar-kalinligi-1-metreyi-asti-2862/

Rize'de hafta başından itibaren aralıklarla etkili olan karın ardından Kaçkar Dağları ve yaylalar beyaza büründü.

Kar kalınlığı, dünyaca ünlü Ayder Yaylası'nda 40, Pokut'ta 109 ve Huser'de 128 santimetreye ulaştı.

Turizm alanı olarak belirlenen Handüzü Yaylası'nda ise kar kalınlığı 72, Çağrankaya'da 82, Ovit Dağı'nda 75 santimetre ölçüldü.

Soğuk havanın etkili olduğu bölgede, bu hafta içi yeni kar yağışı beklenmiyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'nin yüksek kesimlerine kar yağdı http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizenin-yuksek-kesimlerine-kar-yagdi-3792/

İkizdere ilçesindeki 2 bin 600 rakımlı Ovit Dağı, 2 bin 300 rakımlı Çağrankaya ile Kaçkar Dağları'nın zirvesindeki 2 bin rakım üzerinde bulunan yaylalar, kar yağışının ardından beyaz örtüyle kaplandı.

Yaylalarda kar kalınlığı 20 santimetreye ulaşırken bazı vatandaşlar araçlarıyla kar yağan bölgelere çıkmaya çalıştı.

Karayolları ekipler, kar kalınlığının yaklaşık 10 santimetre olduğu Ovit Tüneli bölgesinde yolun kapanmaması için iş makineleriyle çalışma yürütüyor.

Bu arada ekipler, sürücülerden mevsim şartlarına uygun lastik kullanmalarını istedi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de üç metreden düşen otomobildeki 2 kişi öldü, 3 kişi yaralandı http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-uc-metreden-dusen-otomobildeki-2-kisi-oldu-3-kisi-yaralandi-5458/

Karadeniz Sahil Yolu Rize geçişi Çiftekavak mevkisinde, Polat Y. yönetimindeki 06 FU 8963 plakalı otomobil bariyerlere çarptı.

Yaklaşık üç metre yükseklikten balıkçı barınaklarının bulunduğu alana düşen otomobildeki Bilal Çukur (18) ve Mazlum Şentürk (20) olay yerinde hayatını kaybetti.

Kazada ağır yaralanan sürücü Polat Y. ile araçtaki Berat Aşkın Ulaşın ve Muhammet Yasin Akarsu, Rize'deki hastanelere kaldırıldı.

Yaralıların sağlık durumunun ciddi olduğu öğrenildi.

Rize Emniyet Müdürlüğü olayla ilgili inceleme başlatırken olay yerinde hayatını kaybeden Çukur ve Şentürk'ün cenazeleri Rize Adlı Tıp Kurumuna götürüldü.

Öte yandan kaza anı MOBESE kamerasına yansıdı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de yağış ve toprak kayması nedeniyle köy yolları kapandı http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-yagis-ve-toprak-kaymasi-nedeniyle-koy-yollari-kapandi-2473/

İl Özel İdaresi yetkililerinden alınan bilgiye göre, dün akşamdan itibaren aralıklarla etkili olan yağış sonrası merkez ve Ardeşen ilçesinde 8'er, Fındıklı ve Pazar'da 5'er, Kalkandere'de 3 ve Çayeli'nde 2 olmak üzere toplam 31 köy yolunda ufak çaplı toprak kayması meydana geldi.

Söz konusu yollardan 30'u ekiplerin çalışması sonucu açıldı, Ardeşen'e bağlı Duygulu köyündeki çalışmalar ise devam ediyor.

Öte yandan, Duygulu köyünde incelemelerde bulunan muhtar İsmail Topaloğlu'nun 53 ABF 581 plakalı otomobili, içinde kimsenin bulunmadığı sırada kayarak çay bahçesine yuvarlandı.

Aracı çekmek üzere çekici geldiği sırada bölgede toprak kayması meydana geldi. Durumu fark eden görevliler son anda bölgeden uzaklaştı ancak Topaloğlu'nun otomobili toprak altında kaldı.

Jandarma ekipleri bölgede önlem aldı.

Otomobili çekmeye giden görevli Ercan Başokur, toprağın kaydığını son anda fark ederek uzaklaştıklarını söyledi.

Makineyi kurmaya çalıştığı sırada toprak kaymasının başladığını anlatan Başokur, "Arabayı geri vitese koyup çıkarken bölge olduğu gibi koptu. Verilmiş sadakamız varmış. Köylü gelecekti, herkes orada olacaktı. Makine kurup arabayı çıkaracaktık. Hepimiz gidebilirdik." dedi.

Bu arada toprak kaymasının yaşandığı ve ağaçların devrildiği an cep telefonuyla görüntülendi.

Öte yandan, bazı bölgelerdeki tarım arazilerinde de yağışa bağlı hasar oluştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de etkili olan sağanak ulaşımı kısmen aksattı http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-etkili-olan-saganak-ulasimi-kismen-aksatti-4503/

Kentte etkisini sürdüren sağanak dolayısıyla Pazar ilçesinin Melyat mevkisinde debisi yükselen bir ırmak taştı.

Irmaktan taşan suların Karadeniz Sahil Yolu'na dolması sebebiyle yolun Artvin yönünde ulaşım bir süre tek şeritten sağlandı.

Bu şeritteki ulaşım Karayolları ekiplerinin yoldaki suyu tahliyesiyle normale döndü.

Yağış yüzünden yolun Trabzon yönündeki ulaşımda ise herhangi bir aksama yaşanmadı.

Sağanağın etkisini devam ettirdiği kentte ekiplerin tedbirleri de sürüyor.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de şiddetli yağış heyelanlara yol açtı http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-siddetli-yagis-heyelanlara-yol-acti-117/

Rize'de, 2 gündür aralıklarla etkili olan şiddetli yağış nedeniyle kapanan bazı köy yolları ulaşıma açıldı.

İl Özel İdare Genel Sekreterliğinden yapılan yazılı açıklamada, il genelinde şiddetli yağış sonucu Çayeli ve Fındıklı ilçelerinin bazı köylerinde olumsuzluklar yaşandığı belirtildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Yağışlar sonrasında Çayeli ilçesine bağlı Ortaköy, Musadağı, Kestanelik, Zafer, Yeşilköy, Yenihisar ve Kaçkar köylerinde, Fındıklı ilçesine bağlı Sümer ve Derbent köylerinde heyelanlar meydana gelmiş ve söz konusu yollar ulaşıma kapanmıştır. Ekiplerimiz tarafından yapılan çalışmalar neticesinde sorumluluk alanımızdaki yollarda oluşan tüm olumsuzluklar giderilmiş ve ulaşım yeniden sağlanmıştır."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de şiddetli yağış etkili oluyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-siddetli-yagis-etkili-oluyor-9291/

Rize Özel İdaresinden alınan bilgiye göre, şiddetli yağış sonrasında Çayeli'nde 7, Pazar'da 3, Ardeşen'de 2, Hemşin, Çamlıhemşin ve Güneysu ilçelerinde 1'er köy olmak üzere toplamda 15 köy yolunda ufak çaplı toprak kayması yaşandığı belirtildi.

Ekiplerin toprak kayması yaşanan bölgelerde gerekli müdahaleyi yaparak yolları ulaşıma açtığı kaydedildi.

Öte yandan, Rize merkez ve Derepazarı ilçesinde iki binanın alt katını su bastı, belediye ekipleri gerekli müdahalelerde bulundu.

Rize Valiliği, yaptığı açıklamada, Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Merkezi değerlendirmelerine göre, bugün erken saatlerde başlayan yağışların Pazar'da metrekareye 100, Ardeşen'de 110, Fındıklı'da 125 kilogram olarak beklendiğini, yağışların yarında davam edeceğini belirtti.

AFAD İl Müdürlüğü tarafından oluşturulan 8 ayrı ekip ise şiddetli yağış beklenen ilçelere yerleştirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de toprak kayması sonucu çocuk parkı zarar gördü http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-toprak-kaymasi-sonucu-cocuk-parki-zarar-gordu-5976/

Merkeze bağlı Piriçelebi Mahallesi'nde yürütülen otopark inşaatı sırasında su isale hattındaki borunun patlaması sonucu toprak kayması meydana geldi.

Kayan toprak sebebiyle bölgedeki istinat duvarı çöktü, yakındaki çocuk parkına ağaçlar devrildi.

Durumu fark eden çevredekilerin çocukları parktan uzaklaştırması sayesinde yaralanan olmadı.

Bölgeye gelen itfaiye ve polis ekipleri, parkı kullanıma kapattı, TEDAŞ ise sokak lambalarına verilen elektriği kesti.

Belediye ekipleri, su isale hattını kapatarak onarım çalışmalarına başladı.

Toprak kaymasına tanık olan Alişan Çelik, çocuklar parkta oynarken su isale hattındaki borunun patladığını duyduklarını belirterek, "Suyun patlamasıyla birlikte ses duyduk ve çocukları uzaklaştırdık. Belediye ekiplerini bilgilendirdik." dedi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'nin tarihi kemer köprüleri artık turizme hizmet ediyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizenin-tarihi-kemer-kopruleri-artik-turizme-hizmet-ediyor-1503/

Tarihi İpek Yolu'nun önemli uğrak noktalarından olan Kız Kalesi, Ciha Kalesi, Zil Kale ve Kale-i Bala gibi ulaşım güzergahındaki vadilerde çok sayıda kemer köprü bulunuyor. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından köprülerin 104'ü tescil edildi.

Kemer köprülerin ilk kimler tarafından inşa edildiği kesin olarak bilinmemekle birlikte eski çağlardan itibaren farklı toplumlarca yapıldığına dair bulgulara rastlanıyor.

Yuvarlak ve kemerli yay görünümündeki köprüler, aşırı yağışlarda meydana gelen su taşkınlarına rağmen ayakta kalmaları ile dikkati çekiyor.

Yaya ulaşımının sağlandığı köprülerin yükseklikleri, kuruldukları vadinin derinliğine göre 2 ila 20 metre, uzunlukları ise 20 ila 45 metre arasında değişiyor.

Bölgeye ayrı bir güzellik katan kemer köprülerin büyük çoğunluğu Ardeşen ve Çamlıhemşin ilçeleri arasındaki Fırtına Vadisi'nde yer alıyor.

Yerli ve yabancı ziyaretçiler, bugün ulaşımdan çok turizme hizmet veren köprülerde bol bol fotoğraf çektiriyor.

"Tarihi köprüler artık ziyaretçilerin önemli duraklarından"
İl Kültür ve Turizm Müdürü Esra Alemdaroğlu, tarihi kemer köprülerin geçmişten geleceğe taşınan önemli yapılar olduğunu söyledi.

Kültür varlıkların korunmasının en büyük destekçilerinin bölge halkı ve ziyaretçiler olduğunu belirten Alemdaroğlu, "Korunması için sadece bizler değil, o bölgede yaşayan, kullanan, gelen ziyaretçilerin hassas olması gereken yapılar. Çünkü özel bir taş işçiliği görüyorsunuz." dedi.

Tarihi köprülerin artık ziyaretçilerin önemli duraklarından olduğunu vurgulayan Alemdaroğlu şöyle devam etti:

"Vadilerde gezdiğiniz zaman mutlaka bir tarihi köprüde mola verip orada fotoğraf çektiriyorsunuz. Fotoğrafa, yürüyüşe ilgisi olanlar için bir gerdanlık gibi doğanın içerisinde. Geçmişten günümüze tarihi değerleri ile birlikte getirdiği hoş bir görüntüsü var.

Yazın köprülerde yoğunluk artıyor. Fotoğraf çektirmek ve köprülerin üzerinde bulunma isteği nedeniyle yoğun insan kalabalığı oluyor. Hem köprünün korunması hem de gelen kişilerin olumsuz bir durumla karşılaşmaması için dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle de öz çekim yaparken dikkat edilmesi gerekiyor. İnsan ve hayvan geçişleri için planlanmasından dolayı kesinlikle araçla üzerinden geçilmemesi gerekiyor."

Alemdaroğlu, köprülerin doğal kesme taştan yapılmış korkulukları olduğuna işaret ederek "Tarihi korunması gereken yapı olduğu için başka bir yapı kullanmıyoruz. Talepler geliyor ama doğal hali ile korumamız gerekiyor." diye konuştu.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kaçkar Dağları bu yıl 370 'heliski' sporcusunu ağırladı http://mail.gazetebirlik.com/haber/kackar-daglari-bu-yil-370-heliski-sporcusunu-agirladi-5766/

Helikopterle dağın zirvesine bırakılan kayakçıların sarp yamaçlar ve yüksek eğimli arazilerde kaydıkları spor dalı olan heliski, dünyada sayılı merkezlerde gerçekleştiriliyor.

Türkiye'de ise bu spor, Kaçkar Dağları'nın Rize sınırları içinde kalan Çamlıhemşin, İkizdere ile Artvin'in Yusufeli ilçesinde 2005 yılından beri yapılıyor.

Çamlıhemşin ilçesine bağlı Ayder Yaylası ile Kaçkar Dağları'nda heliski sporu, Türkiye-İsviçre ortaklığındaki Turkey-Ayder Heliski Havacılık ve Turizm Şirketi tarafından yürütülüyor.

Bölgede teknik çalışmaların tamamlanmasının ardından 17 Ocak'ta iki helikopterle başlayan faaliyetin son haftasına İsviçre, Fransa ve Türkiye'den 12 sporcu katıldı.

Kayakçılara kar paletli taksi ile hizmet verdiklerini kaydeden Çiftçi, "Bu yıl kar yağışının fazla olması nedeniyle talep de fazla oldu. Bölgede 2 metrenin üzerinde kar var." diye konuştu.

Faaliyete Ankara'dan katılan Bünyamin Ayyıldız, ilk kez heliski yaptığını, Kaçkarlar'da benzersiz bir deneyim yaşadığını aktardı.

Kar kalitesinin muhteşem olduğunu belirten Ayyıldız, "Türkiye'nin her yerinde, Avrupa'nın ise birçok noktasında kaydım ama bu şekilde kar hiç görmemiştim. Son birkaç gündür sis nedeniyle uçamıyoruz ama umarım onu da telafi ederiz." ifadelerini kullandı.

Hafta boyunca karın keyfini çıkaran sporcular, hava koşulları nedeniyle helikopterin uçamadığı günlerde ise kar paletli araçlarla taşındı.

Kar kalınlığının 2 metrenin üzerine çıktığı bölgede kayan sporcular, karla kaplı çam ormanları arasında adrenalin dolu zaman geçirdi.

"Önümüzdeki yıl için sezonu uzattık"

Ayder Heliski Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Haşimoğlu, AA muhabirine, mart sonuna kadar 370 sporcunun akredite olduğunu ve planlanan sporcuların faaliyete katıldığını söyledi.

Bölgede kışın ağır geçmesi nedeniyle helikopterlerin son haftalarda çok az uçtuğunu belirten Haşimoğlu, "Nisan ayında bölgede sis ve alçak basınç oldukça fazla, bu durum helikopterlerin uçuşunu engelliyor. Bu nedenle son dönemde gelen talepleri iptal ettik. Önümüzdeki yıl, sezonu nisan ayı sonuna kadar uzattık. Bu yıl gelen misafirlerin büyük çoğunluğu gelecek sezon için rezervasyonlarını uzattı." ifadelerini kullandı.

Fransa'dan gelen Rachel Van Praet ise Japonya ve Rusya'da da heliski faaliyetlerine katıldığını aktararak, "Kaçkarlar, en güzel yerlerden biri. Gidince dağların çok güzel olduğunu, karın kalitesini ve çok güzel yemekler yediğimizi anlatacağım. Türklerin çok misafirperver ve iyi insanlar olduğunu anlatacağım." değerlendirmesinde bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de eğitime kar engeli http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-egitime-kar-engeli-61/

Rize Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, il genelinde devam eden kar yağışı ve buna bağlı riskler nedeniyle eğitim öğretime bugün ara verildiği hatırlatıldı.

Kar yağışının devam ettiği, ulaşımda aksamalar, buzlanma ve don olayı tehlikesi olduğu vurgulanan açıklamada, "İlimiz genelinde (ilçelerimiz dahil) tüm resmi ve özel temel eğitim ve ortaöğretim kurumları, halk eğitim merkezleri, özel öğretim kursları, motorlu taşıt sürücü kursları, çeşitli kurslar, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, resmi okullardaki destekleme ve yetiştirme kursları ile özel okullardaki takviye kurslarında eğitim öğretim faaliyetlerine 15 Mart 2022 Salı günü de ara verilmesine karar verilmiştir." denildi.

Açıklamada, engelli ve hamile kamu çalışanlarının da idari izinli sayılacağı kaydedildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de okul servisi park halindeki tıra çarptı, 1 kişi öldü,13 kişi yaralandı http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-okul-servisi-park-halindeki-tira-carpti-1-kisi-oldu13-kisi-yaralandi-5176/

Güneysu'dan Rize'ye öğrenci taşıyan İsmail Bıyık idaresindeki 53 DR 986 plakalı okul servisi, Portakallık Mahallesi sahil yan yolda park halindeki 34 TN 6301 plakalı tıra çarptı.

Kazada 3'ü ağır 13 kişi yaralandı.

Yaralılar haber verilmesi üzerine bölgeye gelen 112 Acil Servis ekiplerince kentteki çeşitli hastanelere kaldırıldı.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan yaralılardan sürücünün annesi Fatma Bıyık, müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Fatma Bıyık'ın araçta servis görevlisi olarak çalıştığı belirtildi.

Yaralı öğrencilerden 2'sinin ise sağlık durumlarının ciddiyetini koruduğu öğrenildi.

Rize AFAD Müdürü Salih Avcı, Rize Emniyet Müdür Yardımcısı Zeki Özkan, Rize İtfaiye Müdürü Uğur Minder, bölgeye gelerek kaza yerinde incelemelerde bulundu.

Kazayla ilgili soruşturmanın sürdüğü kaydedildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de okul servisi park halindeki tıra çarptı http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-okul-servisi-park-halindeki-tira-carpti-8047/

Güneysu'dan Rize'ye öğrenci taşıyan İsmail Bıyık idaresindeki 53 DR 986 plakalı okul servisi, Portakallık Mahallesi sahil yan yolda park halindeki 34 TN 6301 plakalı tıra çarptı.

Kazada 3'ü ağır 13 kişi yaralandı.

Yaralılar haber verilmesi üzerine bölgeye gelen 112 Acil Servis ekiplerince kentteki çeşitli hastanelere kaldırıldı.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan yaralılardan sürücünün annesi Fatma Bıyık, müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Fatma Bıyık'ın araçta servis görevlisi olarak çalıştığı belirtildi.

Yaralı öğrencilerden 2'sinin ise sağlık durumlarının ciddiyetini koruduğu öğrenildi.

Rize AFAD Müdürü Salih Avcı, Rize Emniyet Müdür Yardımcısı Zeki Özkan, Rize İtfaiye Müdürü Uğur Minder, bölgeye gelerek kaza yerinde incelemelerde bulundu.

Kazayla ilgili soruşturmanın sürdüğü kaydedildi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Eski Fazilet Partisi İl Başkanı Erdoğan'ın cenazesi Rize'de defnedildi http://mail.gazetebirlik.com/haber/eski-fazilet-partisi-il-baskani-erdoganin-cenazesi-rizede-defnedildi-8511/

Başkentte bir süredir kanser tedavisi gördüğü hastanede vefat eden Erdoğan'ın cenazesi, Hacı Bayram Veli Camisi'nde dün düzenlenen törenin ardından Güneysu ilçesine getirildi.

Erdoğan için Güneysu Merkez Camisi'nde gerçekleştirilen cenaze törenine, babası Hızır Erdoğan ve diğer yakınlarının yanı sıra Rize Valisi Kemal Çeber, AK Parti Rize Milletvekili Muhammed Avcı, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ahmet Minder, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hakan Gültekin, İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Hakan Dedebağı, Güneysu Kaymakamı Arif Oltulu, Güneysu Belediye Başkanı Rıfat Özer ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Ahmet Erdoğan'ın cenazesi, cuma vakti kılınan namazın ardından ilçeye bağlı Ortaköy köyünde aile mezarlığına defnedildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kaçkar Dağları'nda 'heliski' heyecanı sürüyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/kackar-daglarinda-heliski-heyecani-suruyor-4594/

Helikopterle dağın zirvesine bırakılan kayakçıların sarp yamaçlar ve yüksek eğimli alanlarda kaydıkları spor dalı olan heliski, dünyada sayılı merkezlerde gerçekleştiriliyor.

Türkiye'de ise bu spor, Kaçkar Dağları'nın Rize sınırları içinde kalan Çamlıhemşin, İkizdere ile Artvin'in Yusufeli ilçesinde 2005 yılından itibaren yapılıyor.

Çamlıhemşin ilçesine bağlı Ayder Yaylası ile Kaçkar Dağları'nda gerçekleştirilen heliski faaliyeti, Türkiye-İsviçre ortaklığındaki Turkey-Ayder Heliski Havacılık ve Turizm Şirketi tarafından yürütülüyor.

Bölgede her hafta planlanan program öncesi ve her kar yağışının ardından kayak yapılacak alanlar kar uzmanları tarafından inceleniyor.

Kayakçıların yaptığı basınç ve karda meydana gelen değişimlerin analiz edildiği zirvelerde, yumuşak ve sert darbelere karşı karın direnci belirlenerek sporcu ve rehberler için olası riskler en aza indiriliyor.

Her kar yağışında analizlerin yenilendiği bölgede, çığ tehlikesi belirlenen alanlar ise sporcu ve rehberlerin sağlığı için kayak faaliyeti dışına çıkarılıyor.

Kar kalınlığının 2 metrenin üzerine çıktığı bölgede kayan sporcular için güvenlik en üst seviyede tutuluyor. Sporcular, zirvelerin yanı sıra karla kaplı çam ormanları arasında adrenalin dolu zaman geçiriyor.

Öte yandan 17 Ocak'ta başlayan faaliyetin dördüncü haftasında Kaçkar Dağları, ABD, Fransa, İtalya ve İsviçre'den 21 kişilik sporcu kafilesini ağırlıyor.

 Mart sonuna kadar sürmesi beklenen faaliyet için bu sene 370 sporcu akredite oldu.

Bölgede kar analiz uzmanı olarak çalışan George Robbi, gazetecilere, 1985'ten bu yana kar kalitesiyle ilgili çalışmalar yaptığını, Kaçkar Dağları'nın spor yapılan alanlarında çığ riskinin düşük olduğunu söyledi.

Sporcuların ve rehberlerin güvenliğinin her şeyden önemli olduğunu vurgulayan Robbi, "Tedbirleri aldıktan sonra özellikle dağlık bölgelerde kar kalınlığının yüksek olduğu alanlarda faaliyetimizi gerçekleştiriyoruz. Çığ riski dünyanın her yerinde aynı, kar ve dağlık bölgeler olduğunda her zaman için geçerli. Bizim görevimiz bunu en aza indirmek. 2005'ten bu yana güvenlikten asla taviz vermedik ve böyle bir sorun ile karşılaşmadık." diye konuştu.

"Çığ riski olan bölgelerde sporcu sağlığı için kayak yapmıyoruz"

Ayder Heliski ortağı koordinatör Therry Gasser ise çok ciddi talep olduğunu, iyi bir sezon geçirdiklerini belirterek, "Ciddi anlamda kar var ve yağmaya devam ediyor. Sporcular kayma sürelerinden memnun. Müşterilerimizin yüzde 90'ı Avrupalı ama bu sene Amerika, Çin ve Arap ülkelerinden dahi geldi." dedi.

Gasser, 2005 yılından itibaren tuttukları analizlerle bölgenin kar yağışı ve hava değişimleriyle ilgili veri bankası elde ettiklerine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bölgede tespit ettiğimiz, 2005'ten bu yana özellikle bu sene yüksek irtifalarda çok yüksek rüzgar var. Bu sene 3000 metrenin üzerine çıkamadık. Durulamayacak kadar bir rüzgar ile karşılaştık. Rüzgar, çığı en önemli harekete geçirecek unsurlardan biri. Yağan karı 3-5 katı fazlalıkla taşıma kuvvetine sahip. Bu da çığı oluşturmakta önemli etken oluyor. Özellikle Kavron bölgesinde oluşan çığlar rüzgarlardan kaynaklanıyor. Kavron bölgesine kar birikiyor. Tespitlerin yapılmasının ardında çığ riski olan bölgelerde sporcu sağlığı için kayak yapmıyoruz."

Bölgenin meteorolojik verilerini tutmanın önemine işaret eden Gasser, "İklimsel değişiklikler 25-30 yıl sonraki verilerle çok daha net ortaya çıkacaktır. Kaçkarlar'daki mevsimsel değişim çok daha net görünecektir. 2005-2010 yılları arasında kayak faaliyetinde bu kadar rüzgar ile karşılaşmadık. Son yıllarda artık rüzgar çok daha fark ediliyor." diye konuştu.

"Helikopter sebebiyle çığ meydana geldiğinin kaydı yoktur"

Helikopter pilotu Roland Brunner, 40 yıldır bu işi yaptığını, 20 bin saat uçuş deneyiminin 500'ünü Kaçkarlar'da gerçekleştirdiğini söyledi.

Zaman zaman helikopterlerin çığa neden olduğu şeklindeki söylemlerin gerçeklikten uzak olduğunu dile getiren Brunner, şunları kaydetti:

"Kendi ülkemden bildiğim, hiçbir helikopter sebebiyle çığ meydana geldiğinin kaydı yoktur. İsviçre'de çığ oluşturmak için ciddi anlamda patlayıcılar kullanılır. İsviçre Hava Kuvvetleri bu konuda geçmişte değişik testler yaptı. Yaptığı testlerde dağa çok yakın savaş uçakları ile uçuşlar gerçekleştirildi. Savaş uçakları bile çığa sebebiyet vermedi."

Brunner, kendilerinin uçuşlarını yaban hayatından uzak, yerden en az 500 metre yüksekte gerçekleştirdiklerini ve hepsinin havacılık kayıtlarında yer aldığını sözlerine ekledi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Kaçkarlı Viking' sert koşullara rağmen doğada yaşamaktan vazgeçmiyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/kackarli-viking-sert-kosullara-ragmen-dogada-yasamaktan-vazgecmiyor-9869/

Rize'nin Çamlıhemşin ilçe sınırları içerisinde yer alan Kaçkar Dağları'ndaki Çat Vadisi'nde yaşayan ve "Kaçkarlı Viking" lakabı ile tanınan Muço Türkyılmaz, sert yaşam koşullarına rağmen doğadan vazgeçmiyor.

Uzun yıllardır Çat Vadisi'nde yaşayan 49 yaşındaki Türkyılmaz, küçük yaşlarda çobanlık yaptığı bölgede turizmin gelişmesinin ardından eğitim alarak tur rehberliği yapmaya başladı.

Yılın 12 ayını Kaçkar Dağları Mili Parkı içerisinde geçiren Türkyılmaz, son yıllarda ailesinin kurduğu tesiste çocuk kampları organize ediyor.

Zorlu kış şartlarında da ailesine ait tesiste kalan Türkyılmaz, burada çektiği videoları sosyal medya hesaplarında paylaşıyor.

Çektiği videolar ile beğeni toplamaya başlayan Türkyılmaz, soğuğa ve kara aldırış etmeden buz tutmuş göle giriyor. Buzları balta ile kıran Türkyılmaz, giydiği Viking kıyafetleri ve baltası ile dikkat çekiyor.

 

Muço Türkyılmaz, AA muhabirine, Kaçkarlarda yaşayan Hemşinli bir ailenin çocuğu olduğunu anlattı.

Kış aylarında en az dört kez suya girdiğini, yaz aylarında çok fazla hastalanmamasını buna bağladığını ifade eden Türkyılmaz, "İnsanlar suya girdiğimde üşüdüğümü zannediyor. Suya girsinler. Kesinlikle su insanı üşütmez ama suyun kalbine dokunmasını bileceksin. Suyun kalbine dokunursan üşümezsin. Doğayı koruyalım. Doğayı evcilleştiremeyiz, doğaya uyum sağlamalıyız." dedi.

Suya genellikle ördekler için girdiğini aktaran Türkyılmaz, "Gölün üzeri kalın buz tuttuğu zaman bazen kurtlar geliyor. Geçen akşam ördeğin bir tanesini aldılar. Bu havuzu sürekli açıyorum, ördekler suda kalsın diye. Kurtlar suya giremiyor. Buzun üzerinde ise gezip kapabilir. Bazen ördekler için bazen de kendim için en az dört kez giriyorum." ifadelerini kullandı.

Suyun sıcaklığının eksi 8 seviyelerinde olduğunu kaydeden Türkyılmaz, "Benim hoşuma gidiyor. Ayaklarım buzun içinde üşümüyorum." diye konuştu.

Gezgin-Yazar Mutlu Tonbekici'nin kendisine "Kaçkarlı Viking" adını taktığını kaydeden Türkyılmaz, "Doğada yaptığım işlere bakarak 'Kaçkarlı Viking gibi yaşıyorsun.' dedi. Balta, suya girme, buzları kırma, doğada kalarak kamp yapma... Aslında bu bölgede olduğum için hepsi yaptığım işler ama onun sayesinde Kaçkarlı Viking olarak kaldık." değerlendirmesinde bulundu.

Çocukluktan bu yana yaşamında olan şeyleri devam ettirdiğine vurgu yapan Türkyılmaz, "Değişen hiçbir şey yok benim hayatımda. Çocukluğumda, keçiler suya düştüğü zaman kurtarmak için suya iniyordum. Çocukluktan bu yana suya giriyorum. Üşümüyorum. Bence suyun kalbine dokunacaksın. Suyun kalbine dokunursan su seni korur." şeklinde konuştu.

Tepkilerin kendisini mutlu ettiğini belirten Türkyılmaz, "Çevremden hep olumlu tepkiler aldım. Aslında kimseyi de ilgilendirmiyorum. Ben kendimi ilgilendiriyorum. Benim yaşama biçimim bu. Hemşinlilerde balta simgedir. Hayvanlar da bizim için önemli. Çok iyi bakmaya gayret ederiz. Kazları burada bakıp koruyorum. Onları korumam gerekiyor ve arada suya girerek buzları kırıyorum." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İyidere ilçesinde dere yatağındaki binaların kontrollü yıkımına başlandı http://mail.gazetebirlik.com/haber/iyidere-ilcesinde-dere-yatagindaki-binalarin-kontrollu-yikimina-baslandi-799/

Rize'de, Temmuz 2021'de yaşanan sel felaketinin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile İyidere Belediyesince başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları sonucu, Fethiye Mahallesi Menderes Caddesi'nde 11 daire ve 9 dükkanın yıkımına karar verildi.

Vatandaşların ev ve iş yerlerindeki eşyaları boşaltmaları ve çevrede güvenlik tedbirlerinin alınmasının ardından belediye ekiplerince yıkım işlemleri başlatıldı. Çalışmanın bir ayda tamamlanması planlanıyor.

İyidere Belediye Başkanı Saffet Mete, AA muhabirine, insanların can ve mal güvenliği için dere yataklarında bulunan yapıların yıkım kararını meclisten çıkararak çalışmalara başladıklarını söyledi.

Vatandaşlar ile yapılan ortak çalışmayla yıkıma başlandığını belirten Mete, şöyle devam etti:

"Binalar yıkıldıktan sonra dere ıslahı çalışması tamamlanacak. Ardından arazisi olan vatandaşlarımızı, sel felaketlerinde zarar görmeyecekleri şekilde yeni binalarına kavuşturacağız. Yıkım için vatandaşlara destek vermemiz gerekiyordu. Yerler hisseli olduğu için vatandaşımıza ulaşma şansımız olmuyordu. Biz de maliyetlerini üstlenerek yıkımları yapıyoruz."

Mete, derelerin Rize ve Karadeniz'in olmazsa olmazı olduğuna dikkati çekerek, "İlçemiz içinde bir dere akıyor ve biz bundan yararlanamıyorduk. Bu dereyi ıslah çalışmasının ardından çevre güzelleştirmesi yaparak ilçenin marka değerini daha da ön plana çıkarmış olacağız. İlçemizin adı İyidere ama görünmeyen bir dere. İnşallah adıyla beraber İyidere'nin gerçek deresini de ilçemizle bütünleştirmiş olacağız." diye konuştu.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Geçim kaynağı simitlerini 13 yıldır güvercinlerle paylaşıyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/gecim-kaynagi-simitlerini-13-yildir-guvercinlerle-paylasiyor-353/

Rize'de yaşayan 65 yaşındaki Şefik Uçar, 13 yıldır açtığı tezgahına gelen güvercinleri besliyor.

Görev yaptığı devlet kurumundan 13 yıl önce emekli olduktan sonra Cumhuriyet Caddesi'nde simit satmaya başlayan Uçar, her gün belirli saatlerde beslediği güvercinlerle yakın bağ kurdu.

Bayat simitleri küçük parçalara ayırarak kuşlara yem yapan, kimi zaman bulgur ve mısır ekmeği de kullanan 3 çocuk babası Uçar, çevredeki esnaf tarafından "güvercin baba" olarak anılıyor.

Şefik Uçar, AA muhabirine, güvercinleri beslemekten büyük keyif aldığını söyledi.

Emekli olduktan sonra simit sattığını belirten Uçar, "Her sabah evden çıktıktan sonra simit tezgahını açıyorum. Hem evimi geçindiriyorum hem de gündüz boş vakitlerimi güvercinlere simit vererek geçiriyorum. Günde iki üç defa yanıma gelirler, bildiğin arkadaş gibi olduk." dedi.

Uçar, esnaftan da güzel tepkiler aldığını ifade ederek, "Kalan bayat simitleri çöpe atmıyorum. Onları değerlendirmiş oluyorum. Simit sert olduğu için pense ile kırıp güvercinlere veriyorum. Kimisi bana alıştı, kimisi ise henüz alışamadı. Bazıları yanımda dolaşarak verdiğim simitleri yiyor. Hayvanları seviyorum." diye konuştu.

"Bu bir merhamet işi"

Aynı caddede 20 yıldır esnaflık yapan Hasan Tahsin Delibalta, Uçar'ın hayvanlara iyilik yaptığını kaydederek, "Her gün artan bayat simitleri güvercinlere vererek besliyor. Biz de kendisine 'güvercin baba' lakabını verdik. Bu bir merhamet işi. Güvercinler de sonuçta bir canlı. Şefik dayımız da onları doyuruyor. Kendisinden Allah razı olsun." ifadelerini kullandı.

Esnaf Hasan Kaya ise Uçar'ın her sabah gelip tezgahını açtığını belirterek şunları söyledi:

"Biz de kendisinden simit alırız. Güvercinlerin saati vardır. O saatlerde yem verir. Cadde esnafı olarak biz kendisini seviyoruz. Hem burada ticaret yapıyor hem de sevap kazanıyor. Esnafın gönlünü kazanmanın yanında kuşların da gönlünü kazanıyor. Örnek bir davranış."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'deki Gindeş Şelalesi 'tabiat anıtı' ilan edildi http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizedeki-gindes-selalesi-tabiat-aniti-ilan-edildi-8696/

Rize'nin Hemşin ilçesinde bulunan Gindeş Şelalesi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından "tabiat anıtı" olarak tescillendi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Hemşin Kaymakamlığının girişimleri sonucu Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize Şubesi sorumluluk alanındaki Gindeş Şelalesi'nin, doğal kaynak sebebi ile tabiat anıtı olarak tescillendiği belirtildi.

Açıklamada, eşsiz doğası ve endemik bitki örtüsü ile turizminin gözde illeri arasında yer alan Rize'de, 32 hektar alanı kapsayan Gindeş Şelalesi'nin tabiat anıtı ilan edilmesi ile turizm destinasyonuna bir yenisinin daha eklendiği vurgulandı.

Hemşin merkezden 25 kilometre uzaklıkta Kantarlı köyünde bulunan Gindeş Şelalesi tabiat anıtının 50 metre uzunluğu ile doğaseverlerin yeni adresi olmasının beklendiğine dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ham yol çalışmaları tamamlanmış olan Gindeş Şelalesi'nin Milli Parklar Bölge Müdürlüğü tarafından proje çalışmaları yakın zamanda başlayarak, yapılacak yürüyüş yolu, seyir terasları ve çardaklarla ziyarete açılıp bölge turizmine kazandırılması hedefleniyor. Ormanlık alanda ağaçların arasından dökülen Gindeş Şelalesi, yürüyüş tutkunlarına yeni bir rota sunuyor. Projenin tamamlanması ile yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanı olması beklenmekledir."

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de çay bahçesinde heyelan meydana geldi http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-cay-bahcesinde-heyelan-meydana-geldi-2186/

Çayırdüzü köyünde iki gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağışın ardından yamaçtan kopan toprak birikintisi ve dev kaya parçaları, çay bahçesi ile ağaçları sürükleyerek yola taşıdı.

Heyelan meydana gelen bölgenin yakınındaki 5 katlı ev ise hasar görmeden felaketi atlattı.

Heyelan anı vatandaşlar tarafından cep telefonuyla kaydedildi. Vatandaşların yaşadığı korku ve dua etmeleri kamera kaydına yansıdı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de sağlık çalışanları zorlu coğrafyada aşı çalışmalarını sürdürüyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-saglik-calisanlari-zorlu-cografyada-asi-calismalarini-surduruyor-284/

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele eden sağlık çalışanları, Rize'nin yaylalarında, çay bahçelerinde ve yüksek kesimdeki köylerde aşılama çalışmalarına devam ediyor.

İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki aşılama ekipleri, kent merkezinin yanı sıra ilçelerde vatandaşların aşılanarak Kovid-19'a karşı bağışıklık kazanmaları için yoğun çaba harcıyor.

İki doz aşılama oranının yüzde 71'i geçtiği kentte, köy ve mahalle muhtarları ile görüşerek aşı olacak kişileri belirleyen ekipler, Rize'nin en yüksek kesimindeki Çamlıhemşin ilçesine bağlı yayla ve köylere gidiyor. Ekipler zaman zaman patika yollardan yürüyerek ulaştıkları bölgede, aşılama ve bilgilendirme yapıyor.

Muhtarlıkların belirledikleri alanlarda toplanan vatandaşları aşılayan ekipler, sırası gelmesine rağmen bahçe işleri veya çeşitli nedenlerle aşı olmayanları bilgilendirip aşılıyor.

Çamlıhemşin İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri, ilçeye 8 kilometre mesafede 1069 rakımdaki Güllü köyünde aşılama çalışması gerçekleştirdi.

Muhtarlık tarafından camiden yapılan anonsla köy meydanına gelen vatandaşların aşılarını yapan ekipler, evde bakım hizmeti alan ve aşısı yapılan vatandaşların sağlık durumunu da kontrol etti.

Çalışma sırasında bazı vatandaşlar çay tarlasından çıkarak aşı olurken, evler ve çay tarlasındaki vatandaşlar ziyaret edilerek, bilgilendirmede bulunuldu.

"Allah razı olsun çocuğum, kızım' demeleri bize yetiyor"
Çamlıhemşin İlçe Entegre Hastanesi Doktoru Serdar Tabakoğlu, bölgenin, hayat şartları gibi doğasının da zor olduğunu anlattı.

Zorlukların üstesinden gelerek, Sağlık Bakanlığı ve İl Müdürlüğünün desteğiyle aşı yokken tedavi, aşı varken aşılama için halkın ayağına giderek yardımcı olmaya çalıştıklarını belirten Tabakoğlu, "Bir saatlik yayla yoluna bile bir kişi için gidip aşı yaptığımız oldu. Yaylalarda çobanlar vardı, onların ayağına giderek aşılama yaptık. Şimdi de aşılama tablosuna göre üçüncü veya ikinci doz aşılamaları yapıyoruz." diye konuştu.

İnsanların kulaktan dolma laflarla hareket etmesinin sağlık çalışanlarını çok üzdüğünün altını çizen Tabakoğlu, "Biz bir saatlik yerlere giderken, sırtımızda çantalarla gezerken, hiçbir bilgisi olmayan insanların, inanın, aşı hakkında kötü yorum yapıp bize tepki göstermesi hoş olmuyor. Bizim de bütün enerjimiz düşüyor. İnsanımız devletimize, bilime, Sağlık Bakanlığına güvensin. O doğrultuda aşı olurlarsa önümüzdeki dönemi daha rahat geçirebiliriz." ifadelerini kullandı.

Zorlukların bir tatlı söz ile unutulduğunu kaydeden Tabakoğlu, "Bölgede eski yerleşim yerleri çok. Evlerin önüne araç gidemiyor. Yürümemiz gerekiyor. Belli yere kadar araçlarla, ardından aşı çantamızı sırtımıza alıp gidiyoruz. Evlere gidiyoruz, yatalak hastalar oluyor. Ne olursa olsun gidiyoruz. Onların 'Allah razı olsun, çocuğum, kızım.' demesi bize yetiyor. Yeter ki ters tepki ile karşılaşmayalım, o bize yeter." diye konuştu.

"Bölgemizde coğrafya gerçekten zor"
Çamlıhemşin Muhtarlar Derneği Başkanı ve Güllü Köyü Muhtarı Ahmet Günba da sağlıkçılar ile sürekli irtibat halinde olduklarını, aşılanacak vatandaş talebi oluşturulduğunda, anında hizmet aldıklarını anlattı.

Sağlıkçılara dua eden Günba, "En ücra köşelere kadar giderek halkımızın pandemiden bir an önce kurtulması için ellerinden geleni yapıyorlar. Pandemi sürecinde çok mücadele ettiler. Köyümüzde zor şartlarda gelerek aşı yapıyorlar. Bölgemizde coğrafya gerçekten zor. Bazı zamanlar gerekirse bir saatlik patikalardan çıkarak, sağlıkçılarımız fedakarlıkta bulunarak aşılamaya devam ediyorlar. Kendilerine teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Çay bahçesinden çıkarak aşısını yaptıran Ayten Kus, ekiplere teşekkür ederek, "İki doz aşı olmuştum, üçüncü doz aşımı oldum. Sağ olsunlar ayağımıza kadar geldiler. Bahçe temizliyordum, bahçeden çıktım geldim, aşımı oldum. Pandemi bizi çok etkiledi, çocuklarımız okula gidemedi. Her konuda çok etkilendik. İnsanlar aşılarını olsunlar. Aşısız oldukça zor bir süreç bizi bekliyor." dedi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'nin yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizenin-yuksek-kesimlerinde-kar-yagisi-etkili-oldu-1753/

Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde bulunan Ayder Yaylası ve 2 bin rakımın üzerindeki yaylalara yağan kar, güzel görüntüler oluşturdu.

Çağrankaya, Huser, Samistal, Pokut ve Sal yaylalarında kar kalınlığı 15 santimetreyi geçti, 3 bin rakımın üzerindeki bölgelerde ise 20 santimetreye ulaştı.

Karayolları ekipleri, Ovit Dağı geçidinde de kar kalınlığının 15 santimetreye yaklaştığını belirterek, yol temizleme çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

Yaylalarda vatandaşların bulunması nedeniyle geçidin ekim ayı ortalarına kadar açık tutulacağını ifade eden ekipler, Ovit Tüneli bölgesinde çok az miktarda kar yağdığı ve herhangi bir olumsuzluk olmadığını aktardı.

İl Genel Meclisi Başkanı İbrahim Türüt, kar yağışının hayatı olumsuz etkilemediğini kaydederek, vatandaşların bu ay içerisinde yaylalardan dönüşleri tamamlaması gerektiğine dikkati çekti.

Yaylalarda gelecek ayın ortalarından itibaren yol çalışması yapılmayacağını belirten Türüt, bu nedenle yaylacıların dönüş işlemlerini bir an önce tamamlamalarını istedi.

Türüt, İl Özel İdare ekiplerinin yol kontrollerini sürdürdüğünü de sözlerine ekledi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çay bahçelerinin budanması projesinin süresi 7 yıl uzatıldı http://mail.gazetebirlik.com/haber/cay-bahcelerinin-budanmasi-projesinin-suresi-7-yil-uzatildi-3641/

ÇAYKUR'dan yapılan yazılı açıklamada, 1/10 oranında çay bahçelerinin budama projesinin bu yıl itibarıyla tamamlandığı belirtildi.

Projenin devamı için ilgililerle görüşüldüğü vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Çay bahçelerinin gençleştirme budama işlemlerinin devam etmesini hem çay sektörünün hem de çay üreticilerimizin menfaatine olduğunu düşünmekteyiz. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yapılan yazışmalar ve bakanlığımızın bilgisi dahilinde 2022 yılından itibaren 1/7 oranında gençleştirme budama işlemleri devam edecektir."

Alınan kararın ülkeye ve bölgedeki bütün çay üreticilerine hayırlı olması temennisinde bulunulan açıklamada, 7 yıl sürecek çaylık alanları gençleştirme projesinin kalite üzerinde katkısı olacağı belirtildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kaçkarlar'ın zirvesine kar yağdı http://mail.gazetebirlik.com/haber/kackarlarin-zirvesine-kar-yagdi-3186/

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi ve Artvin sınırları içerisinde bulunan doğal güzellikleriyle ünlü Kaçkar Dağları Milli Parkı sınırlarında kalan yüksek rakımlı yaylalara, hava sıcaklıklarının düşmesiyle kar yağdı.

Beyaza bürünen zirveler ve orman dokusu güzel görüntüler oluşturdu.

Doğu Karadeniz'in en yüksek sıra dağları olan 3 bin 937 rakımlı Kaçkar Dağları'nın zirvesinden yılın büyük bölümünde kar kalkmıyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Eğer Afganistan'ın işgali olmasaydı bugün dünyadaki birçok terör örgütünün yaşayacağı ortam olmayacaktı" http://mail.gazetebirlik.com/haber/eger-afganistanin-isgali-olmasaydi-bugun-dunyadaki-bircok-teror-orgutunun-yasayacagi-ortam-olmayacakti-7416/

Necati TUZCU

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Rize'deki sel ve heyelana ilişkin, "Yaklaşık 340 milyon civarında belediyelerin ve merkezi hükümetin tespit ettiği bir ziyanla karşı karşıyayız. İlk andan itibaren Rize'de de hem herkese yardımların ulaştırılması, insanların selin önünden kurtulması, aynı zamanda yıkıntıların bir an evvel onarılması için bütün faaliyetlerimiz eksiksiz sürdürülüyor." dedi.

Rize'de 14 ve 22 Temmuz tarihlerinde yaşanan sel ve heyelanlardan etkilenen bölgeleri incelemek için kente gelen Kurtulmuş başkanlığındaki AK Parti heyeti, ilk olarak AK Parti Rize İl Başkanlığını ziyaret etti.

Kurtulmuş, burada düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görevlendirmesiyle afet bölgelerinde inceleme yapmak, son durumu ve yapılan çalışmaları yerinde görmek için Rize'ye geldiklerini, yarın da Artvin'e geçeceklerini söyledi.

Kentte yaşanan sel ve heyelanda hayatını kaybeden 6 kişiye Allah'tan rahmet dileyen Kurtulmuş, kayıp olan 2 kişinin de en kısa sürede bulunmasını temenni ettiklerini belirtti.

Kurtulmuş, Rize'de belki de yıl boyunca yağacak yağmurun 24 saat içerisinde yağdığını ifade ederek, hemen arkasından orman yangınları, onun arkasından da Batı Karadeniz'deki olağanüstü yüksek tahrip gücü olan bir felaketle karşı karşıya kaldıklarını anımsattı.

"Tüm bunların hepsi milletimiz için çok acı sınavlar oldu." diyen Kurtulmuş, "Büyük milletler iyi günlerinde bir araya gelip, güzellikleri paylaşabildikleri gibi kötü günlerinde, zor günlerinde de bir araya gelip dayanışma ruhu ve duygusu içerisinde karşı karşıya kaldıkları sıkıntıları, belaları en hafif şekilde atlatabilen milletlerdir. Tüm felaketler, tabii afetler karşısında ilk andan itibaren büyük bir sabırla, ferasetle, olgunlukla, dayanışma ruhu içerisinde bu süreçleri karşılayan milletimizin büyük kesimine teşekkürlerimizi ifade etmek istiyoruz." şeklinde konuştu.

Kurtulmuş, "Sayın Cumhurbaşkanımız ilk saniyesinden itibaren bütün bu gelişmelere müdahale ederek, ekipleri yönlendirerek, birebir, bugün dahi tüm çalışmaları yerinde takip ederek, vatandaşımızın karşılaşmış olduğu sıkıntıları gerçekten en kısa sürede atlatılması ve yaraların sarılması için de olağanüstü bir gayrette liderlik ortaya koydu, koymaya devam ediyor." dedi.

- "Şimdi bundan sonra yıkılanın yerine daha iyisini, daha güçlüsünü yapmak var"

Küresel iklim değişiklikleri nedeniyle bu tür afetlerin daha fazla gündeme gelebileceğine dikkati çeken Kurtulmuş, "Bunun sonucu olarak çok daha fazla bu tür afetlerle karşılaşmamız muhtemeldir. Hem dayanışmamızı daha fazla arttıracağız hem devlet-millet olarak çok daha güçlü bir şekilde bu süreçlerin daha hafif atlatılması için mücadele edeceğiz hem de bütün bu afetlerden çıkarılan dersler sonucunda bundan sonraki süreçlerde gerçekten çok daha güçlü, çok daha başarılı olmanın gayreti içerisinde olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Rize'de yaşanan afetin detaylarını da paylaşan Kurtulmuş, "Yaklaşık 340 milyon civarında belediyelerin ve merkezi hükümetin tespit ettiği bir ziyanla karşı karşıyayız. İlk andan itibaren Rize'de de hem herkese yardımların ulaştırılması, insanların selin önünden kurtulması, aynı zamanda yıkıntıların bir an evvel onarılması için bütün faaliyetlerimiz eksiksiz sürdürülüyor. Zararların tespiti, hasarların tespiti, bunlar gerçekleştirilmiş oldu. Şimdi bundan sonra yıkılanın yerine daha iyisini, daha güçlüsünü yapmak var." ifadelerini kullandı.

"Bunu söyleyince bazılarının rahatsız olduğunu biliyorum ama bir kere daha söyleyeceğim, bu afet sonrası çalışmalarda gerçekten eksiksiz, kusursuz, önemli fedakarca çalışmalar sonucu büyük bir başarı ortaya konulmuştur. İnşallah afet olmasın ve böylesine büyük bir koordinasyon ihtiyacı da ortaya çıkmasın." diyen Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Maalesef şunu da not düşmek isterim; hem orman yangınları hem sel afetleri karşısında Türkçe'nin iki tane güzel deyimi aklımıza gelmiyor değil. Türkçede derler ya 'Yangına körükle gitmeyin'. Bazılarının yangına körükle gittiğini, buradan siyaset devşirmek için gayret içerisinde olduğunu ne yazık ki gördük. Çok azınlık, çok marjinal bir gruptan bahsediyorum. Ayrıca 'Selden kütük aşırmak ya da selden kütük almak' da derler. Bazıları da selden kütük almaya çalıştı. Bunlara gerek yoktur. Türkiye'de herkes bu millet-devlet kaynaşmasına destek versin. Buradan siyaset çıkmaz, buradan siyaset yapılmamalıdır. Afetler siyaset alanı değildir, afetler birlik, beraberlik, dayanışma ve bütün noksanları, kusurları en kısa süre içerisinde sarma çabasını gerektirir."

- "Bugün Afganistan'da, Orta Doğu'nun birçok yerinde terör varsa bunun en temel nedenlerinden birisi yabancı işgalidir"

Kurtulmuş, Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı bölgesinde düzenlenen terör saldırılarını da kınayarak, "Afganistan'da dün yaşanan saldırı dolayısıyla Türkiye olarak bu saldırının karşısında güçlü bir şekilde durduğumuzu ifade etmek istiyorum." dedi.

Terörün insanlık suçu olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, şöyle devam etti: "Maalesef Afganistan'da dün yaşanan terör bir kez daha terörün esas kaynaklarının ne olduğunu küresel olarak düşünmemizi ortaya koyuyor. Orada 12 Amerikan askeri öldü, 80'in üzerinde Afgan sivil insan öldü. Çok sayıda, yüzlerce yaralı var. Bu rakam daha da artacak. Üzülerek ifade ediyorum ki bu haberi veren haber kaynakları 12 Amerikan askerinin ölümünü başa çıkarmış. Altta da sanki değersizmiş gibi '80 tane Afgan hayatını kaybetti' şeklinde uluslararası haber ajansları haberi bu şekilde geçti. Bu aslında Afganistan'dan kurtulmak için uçağın kanadına sarılıp havalanan, gücü yetmediği için düşerek parçalanan insanın fotoğrafını tişörtüne yazan anlayıştan hiçbir farkı olmayan anlayıştır. Kendi hayatlarını ciddiye alan ama masum milyonlarca Afgan'ın hayatını hiçe sayan bir anlayışın ürünüdür. Bunun da doğru olmadığını ifade etmek istiyorum."

"Bugün Afganistan'da, Orta Doğu'nun birçok yerinde terör varsa bunun en temel nedenlerinden birisi yabancı işgalidir. Eğer Afganistan'ın işgali olmasaydı bugün dünyadaki birçok terör örgütünün yaşayacağı, vücut bulacağı bir ortam olmayacaktı." ifadelerini kullanan Kurtulmuş, şöyle devam etti: "Mesela Irak'ın işgali olmasaydı Irak'ın işgali ile ortaya çıkan çok sayıda terör örgütü bugün dünyada var olmayacaktı. Öncelikle bu ülkeleri işgal eden emperyalist güçlerin şunu görmesi gerek ki terörün gelişmesinin kaynağı emperyalistlerin ülkeleri işgalidir. Afgan halkına yazık değil mi? Önce 1979'da Rusya'nın işgali, onların çekilmesinin arkasından Amerikan işgali. On milyonlarca insan sürekli yokluk içerisinde ama tepelerinden bombaların yağdığı bir hayatı neredeyse 40 senedir yaşıyor. Ondan sonra birtakım terör örgütleri de kendi halkına eziyet etmeye başlıyor. Dolayısıyla uluslararası terör kaynağını oluşturan bu işgal meselesinin uluslararası sistem tarafından çözülmesi şarttır. Ayrıca işgal terörü ortaya çıkardığı gibi buna eş zamanlı olarak ortaya çıkardığı bir başka şey de maalesef küresel göçtür, önlenemeyen yasa dışı göç meselesidir. Eğer bu işgaller olmasaydı, terör örgütlerinin Asya'da, Afrika'da ortalığa dehşet saçan tavırları olmasaydı bugün çok sayıda insanın belirsiz ve hatta ölüme göç eden göçmen yolculukları olmayacaktı. O uçağa karşı hücum eden insanların görüntüsü insanlık duygusu olan herkesin yüreğini paralamalıdır."

Kurtulmuş, bir daha hiçbir ülkenin benzer duruma düşmemesini sağlayacak siyasetin nasıl geliştirilebileceğinin üzerinde durulması gerektiğinin altını çizerek, "Biz Türkiye olarak Afgan halkının yanındayız. Afgan halkı bizim dostumuz, kardeşimiz, tarihsel ilişkilerimiz olan önemli bir halktır. Büyük kültürlerin merkezi, medeniyeti olmuş bir ülkeden bahsediyoruz. Bu ülkenin adı terörle, yoklukla, kıtlıkla, insan katliamlarıyla anılacak bir ülke değildir. Ümit ediyoruz, dua ediyoruz ki Afganistan'da en kısa zamanda işler normale döner ve yeniden küllerinden doğarak o tarihteki görkemli kültür ve medeniyet ülkesi olan Afganistan haline gelir." diye konuştu.

Kurtulmuş başkanlığındaki heyette Genel Başkan Yardımcıları Hayati Yazıcı, Ömer İleri ve Mustafa Şen, Milletvekilleri Osman Aşkın Bak, Muhammed Avcı, Hasan Turan, İffet Polat, MKYK üyeleri Mücahit Birinci, Metin Külünk, Melek Şimşek, Seda Sarıbaş, Ahmet Fethan Baykoç, Bayram Şenocak ve Hikmet Ayar yer alıyor.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gün batımı HUSER de izlenir http://mail.gazetebirlik.com/haber/gun-batimi-huser-de-izlenir-5962/

Necati TUZCU
Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesine bağlı 2700 rakımlı Huser yaylası gün batımı izlemek istiyenlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor.

Bulutların üzerinde gün batımını seyretmek, masalsı bir yolculuğa adım atarken, hayatınızın da en güzel anılarını biriktirmek için siz de hemen harekete geçin. Huser yaylasının en güzel zamanlarını yakalayabilir, Ayder yaylasının benzersiz manzaralarına tanıklık edebilirsiniz.

Huser yaylasinda tesis işletmeciliği yapan Hasan Arıcı,Pandemi dolaysıyla sıkıntılar yaşadıklarını dile getirerek şunları söyledi "bu yıl geçen yıllara oranla işlerimiz düştü.Yerli ziyaretçilerin dışında Ukranya,Rusya,Irak, Suriye Filistin ve Kazakistan'lılardan oluşan yabancı ziyaretçilerinde bu yıl diğer yıllara oranla daha çok tercih ettikerini görüyoruz."dedi.

Arıcı "Gelenler yeme içmeden tedirginlik duyuyorlar. O yüzden sadece fotoğraf çekip gün batımı izleyerek dönüyorlar" diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
69 köyde oyun parkı imalatları gerçekleştirdi http://mail.gazetebirlik.com/haber/69-koyde-oyun-parki-imalatlari-gerceklestirdi-7991/

Necati TUZCU

Rize İl Özel İdaresinden yapılan açıklamada, Yapılan yer tespitlerinde köy nüfus yoğunlukları, çocukların ortak oyun alanları, kamu ve köy tüzel kişiliğine ait yerler, çocukların güvenliğine sorun teşkil etmeyecek ve inşaat imalatı mümkün olabilecek alanlara öncelik verilmiş; Merkez, Kalkandere ve İkizdere ilçelerinde imalatlara başlanıldığı belirtildi.

Açıklamada 2 adet kaydırak, 2 adet salıncak, 1 adet tahterevalli, 1 adet ahşap oturma bankı ve 1 adet ahşap çardaktan oluşan imalatlar Merkez ilçede 15, Çayeli, Ardeşen, Pazar ilçelerinde 9, Çamlıhemşin, Fındıklı, Kalkandere, Güneysu ilçelerinde 5, İyidere, İkizdere, Derepazarı ilçelerinde 2 ve Hemşin ilçesinde 1 olmak üzere toplamda 69 köyde gerçekleşecektir.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'nin Ardeşen ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 1 kişi hayatını kaybetti http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizenin-ardesen-ilcesinde-meydana-gelen-trafik-kazasinda-1-kisi-hayatini-kaybetti-8011/

Necati TUZCU

Kaza, ilçeye bağlı Yeniyol köyünde meydana geldi.

Edinilen bilgiye göre, Tuncay Eskiçırak yönetimindeki 53 FN 887 plakalı hafif ticari araç, sürücüsünün henüz bilinmeyen nedenle direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu uçuruma yuvarlandı.

Çevredekiler tarafından haber verilmesi üzerine olay yerine 112 acil servis ekipleri sevk edilirken, kazada yaralanan sürücü sağlık ekipleri tarafından yapılan ilk müdahalenin ardından Kaçkar Devlet Hastanesi’ne daha sonra Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi.

Burada tedavi altına alınan Eskiçırak yapılan bütün müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Kazayla ilgili soruşturma sürüyor.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Cimilli İbo memleketi Rize'de son yolculuğuna uğurlanacak http://mail.gazetebirlik.com/haber/cimilli-ibo-memleketi-rizede-son-yolculuguna-ugurlanacak-540/

Necati TUZCU

Başkent Üniversitesi İstanbul Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastanesinde tedavi görmekte iken hayatını kaybeden 49 yaşındaki Rizeli ünlü sanatçı Cimilli İbo (İbrahim Özer) yarın (Salı günü) Rize’de 2 farklı yerde kılınacak cenaze namazının ardından İkizdere ilçesi Cimil Köyünde (Başköy) ebediyete uğurlanacak.

Ünlü sanatçı için ilk olarak Rize Merkez Sahil Camiinde cenaze namazı kılınacak.

Salı günü Öğle Namazına müteakip Sahil Camiinde kılınacak cenaze namazının ardından cenaze İkizdere ilçesine gönderilecek.

Burada ikindi namazını müteakip Cimil Köyünde (Başköy) kılınacak cenaze namazının ardından Cimilli İbo aynı köydeki aile kabristanlığına defnedilecek.                                          

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'nin Pazar ilçesinde şiddetli yağış su baskınlarına neden oldu http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizenin-pazar-ilcesinde-siddetli-yagis-su-baskinlarina-neden-oldu-4963/

Kentte öğle saatlerinde başlayan yağmur, akşam saatlerinde şiddetini artırdı.

Pazar ilçesinde etkili sağanak nedeniyle tıkanan mazgallar, su baskınlarına neden oldu. Merkez Mahallesi'nin Çarşıbaşı mevkisinde bazı binaların zemin ve bordum katlarındaki ev ve iş yerlerini su bastı.

Pazar-Hemşin karayolunun bazı noktalarında heyelanlar meydana geldi.

Öte yandan, ilçeye bağlı Yukarı Soğuksu Mahallesi'nde mezarlıkların bulunduğu bölgede de kayma yaşandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize Valisi Kemal Çeber, kentte Kovid-19 vaka sayılarının hızla arttığını açıkladı http://mail.gazetebirlik.com/haber/rize-valisi-kemal-ceber-kentte-kovid-19-vaka-sayilarinin-hizla-arttigini-acikladi-8750/

Rize Valisi Kemal Çeber, Valilik önünde düzenlediği basın toplantısında, salgın tehlikesinin henüz geçmediğini, sadece biraz rahatlama olduğunu ancak bu durumun da vatandaşlarda rehavet oluşturduğunu belirtti.

Sokaklarda yüzde 90'larda olan maske kullanımının son dönemde azaldığına dikkati çeken Çeber, maskenin biraz daha estetik bir ürünmüş gibi kola, bileğe ve çene altına takıldığını gördüklerini ifade etti.

Çeber, vaka sayılarının ülke genelinde olduğu gibi Rize'de de arttığını, bu nedenle rehavete düşmemek ve bu işin formülü olan maske, mesafe ve temizlik kurallarına riayet etmek gerektiğini vurguladı.

Yeni süreçte artık bir bilinmeyenle mücadele edilmediğini, herkesin alınacak tedbirler noktasında her şeyi bildiğini dile getiren Çeber, şu değerlendirmede bulundu:

"Artık herkes çok sıkıldı. Sosyal hayatımız, ticaretimiz artık insanların da sabrının zorlandığı noktalara geldiği için biraz daha vatandaş tedbir odaklı süreç yaşıyoruz. Vatandaşlarımız maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyduğu zaman bu işin üstesinden gelebileceğimize inandığımız bir süreç yaşıyoruz. Biz bu süreci aşılamalarla destekliyoruz. Kimsenin sürecin sonuna gelindiği gibi bir kanaate kapılmaması, maske, mesafe ve temizlik üçlüsünden vazgeçmemesi lazım. Rize özelinde de vakalarımız artıyor ve bizi tedirgin edecek seviyelere gelmeye başladı."

Çeber, aşılamada Rize'de 390 binlere yaklaştıklarını belirterek, "Bunun 190 bin doza yakını birinci doz aşı. 150 bin doza yakını da ikinci doz aşılar. Vatandaşlarımızın şöyle düşünmemesi lazım, 'Aşılama her şeyi çözmüyor', ikinci doz aşımızı da olana kadar kimse kendini tam olarak aşılandık diye görmesin." dedi.

Aşının hastalanma riskini azalttığının altını çizen Çeber, "Hastalandıktan sonra da süreci rahat atlatmamızı sağlıyor. Şu anda hastanelerimizde Kovid-19 nedeniyle tedavi olanların yüzde 90'ı hiç aşı olmamış ya da ikinci doz aşısını olmamış kişiler yani iki doz aşısını alıp da 'hastalandım' diye gelen çok az. Gelse bile hemen hemen semptomsuz bu süreci yaşıyor." diye konuştu.

Çeber, Rize'de aşılamada kümülatif oranda yüzde 60'lara yaklaşıldığını, günde ortalama 7 bin doz aşı yapıldığını söyledi.

Sıkıntının, 30 yaş altındakilerin aşılanma oranının düşüklüğü olduğunu ifade eden Çeber, bu kişilere mutlaka aşılanmaları gerektiği çağrısında bulundu.

Çeber, bundan sonra alınacak tedbir ve kısıtlamaların aşı olanların hakkını koruyacağını düşündüğünü dile getirerek, "Bu, benim kendi tahminim. Örneğin, Rizeliler aynı benim gibi Çaykur Rizespor'u çok severler. Eğer ki maçlara gelmek istiyorsalar mutlaka ikinci doz aşılarını tamamlamaları lazım." ifadelerini kullandı.

Vaka sayıları hızla arttığı için sağlık personelinin de zorlanmaya başladığına dikkati çeken Çeber, randevusu olanlar dışında hastanelere hasta kabul edilmediğini belirtti.

Çeber, bölgede çay ve fındık sezonunun sürdüğünü anımsatarak, "Tüm sağlık personelimiz izin almak istiyor ama biz onlara izin vermekte zorlanıyoruz. Neredeyse onların bu yasal ve insani haklarından taviz vermelerini bekliyoruz." dedi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de şiddetli yağışın ardından meydana gelen heyelan nedeniyle bir okulun bahçesi çöktü http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-siddetli-yagisin-ardindan-meydana-gelen-heyelan-nedeniyle-bir-okulun-bahcesi-coktu-623/

Necati TUZCU

Kentte dün öğle saatlerinde başlayan yağış, aralıklarla etkisini sürdürüyor.

Merkeze bağlı Elmalı köyündeki Elmalı İlkokulu'nun bahçesi heyelan nedeniyle çöktü.

Aynı köyde heyelanın sürüklediği toprak birikintisi, Memiş Aksu'ya ait tek katlı evin bir bölümüne doldu. Bölgedeki bazı evleri ise su bastı.

Elmalı köyü muhtarı Mehmet Salih İşyar, gazetecilere, dün akşam saatlerinde aşırı yağış olduğunu söyledi.

İşyar, sağanak nedeniyle çöken okulun bahçesinin bir an önce yapılması için yetkililerden yardım talebinde bulundu.

Merkeze bağlı Muradiye beldesinde de yağış nedeniyle bazı yerlerde ufak çaplı heyelanlar oldu.

Beldeye bağlı Kömürcüler Mahallesi muhtarı Ekrem Yazıcı, yağmur nedeniyle evlerin arkasından aşağıya heyelan geldiğini vurgulayarak, "Arkadaşlar bize haber verdi, biz de tedbir amaçlı evleri boşalttık. Bazı vatandaşları dün akşam evlerimizde misafir ettik, 26 vatandaşımızı ise camide yatırdık." dedi.

Mahalle sakinlerinden İsmail Aksu ise tedbir amacıyla evi boşalttıklarını, geceyi çocukları ile camide geçirdiğini aktardı.  

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de heyelan nedeniyle bir okulun bahçesi çöktü http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-heyelan-nedeniyle-bir-okulun-bahcesi-coktu-3344/

Rize'de dün öğle saatlerinde başlayan yağış, aralıklarla etkisini sürdürüyor.

Merkeze bağlı Elmalı köyündeki Elmalı İlkokulu'nun bahçesi heyelan nedeniyle çöktü.

Aynı köyde heyelanın sürüklediği toprak birikintisi, Memiş Aksu'ya ait tek katlı evin bir bölümüne doldu. Bölgedeki bazı evleri ise su bastı.

Elmalı köyü muhtarı Mehmet Salih İşyar, gazetecilere, dün akşam saatlerinde aşırı yağış olduğunu söyledi.

İşyar, sağanak nedeniyle çöken okulun bahçesinin bir an önce yapılması için yetkililerden yardım talebinde bulundu.

Merkeze bağlı Muradiye beldesinde de yağış nedeniyle bazı yerlerde ufak çaplı heyelanlar oldu.

Beldeye bağlı Kömürcüler Mahallesi muhtarı Ekrem Yazıcı, yağmur nedeniyle evlerin arkasından aşağıya heyelan geldiğini vurgulayarak, "Arkadaşlar bize haber verdi, biz de tedbir amaçlı evleri boşalttık. Bazı vatandaşları dün akşam evlerimizde misafir ettik, 26 vatandaşımızı ise camide yatırdık." dedi.

Mahalle sakinlerinden İsmail Aksu ise tedbir amacıyla evi boşalttıklarını, geceyi çocukları ile camide geçirdiğini aktardı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Çay Çarşısı" projesinde sadece göze değil buruna da hitap edilecek http://mail.gazetebirlik.com/haber/cay-carsisi-projesinde-sadece-goze-degil-buruna-da-hitap-edilecek-420/

Necati TUZCU                                                
Projede yer alacak 13D sinema sistemi içerisinde çayın bahçeden fabrikaya aşamaları anlatılırken burun ile anlatılan aşamalardaki çayın tüm kokuları alınabilecek.

Rize'de yapımı hızlı bir şekilde devam eden ve "Rize'nin vizyon projesi" olarak adlandırılan "Çay Çarşısı" açılış için gün saymaya başladı. Ahşabından duvarına, mantolamasından elektrik tesisatlarına kadar bir çok usta ve işçinin çalıştığı proje tamamlandığında 29 metrelik devasa çay bardağı hem Rize'nin sembolü olacak hem de dünyanın en büyük çay bardağı olması nedeniyle Guinness Rekorlar Kitabı'na girecek.

29 metrelik çay bardağının içerisinde ve etrafında ise yöresel ürünlerin satışının olabileceği dükkanlar yer alacak. Aynı zamanda 13 duyuyu misafirlerine tattıracak olan 13D sinema sistemi ile çayın serüveni anlatılacak.

Çay kokuları hapsedilmeye başlandı

Projede yer alan 13D sinemada gösterilecek belgeselde topraktan bardağa kadar çayın yetişmesi, toplanması, fabrikada gördüğü işlemler ve demlenmesine kadar her aşamanın kokuları şimdiden hapsedilmeye başlandı.

Çay Çarşısı projesinde yüzde 75'in üzerinde bir tamamlanma sağlandığını ve açılışa yaklaşıldığını dile getiren Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan "Şuanda çay çarşısında yüzde 75 üzerinde bir bitişe doğru yaklaştık. Yüzde 25'lik bir kısım kaldı. Tabi bunlar daha ince nostaljik dokunuşlar olacağı için biraz zaman alan maliyeti yüksek çalışmalar. Hedefimiz temmuz ayında burayı sonlandırmaktı fakat zor bir dönem geçti ve iki aylık bir ertelemeyle nasip olursa eylül olursa çay çarşısı bitmiş olacak. Hedeflerimize varmış olacağız. Hem bölge insanımızın hem Türkiye'deki buraya gelecek turist insanları ağırlamış olacağız. İki ay sonra hazır olacak. Birçok detayda da görüldüğü üzere arkadaşlarımız noktasal dokunuşlarla toplamaya çalışıyor. Şu anda çay bardağımızın birçok işi bitti. Sırada camlarının takılması var. Camları yolda şu an onlarda geliyor. Son kilidi takmamız iki aylık bir zamanımızı alacaktır" dedi.

Tarladaki yeşil çayın kokusundan demlenmiş çay kokusuna kadar

Dünyanın en büyük çay bardağı olması nedeniyle Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye aday 29 metrelik devasa çay bardağının içerisinde yer alacak 13D sinema hakkında bilgi veren Erdoğan "İçerisinde 13D sistem dediğimiz yani 13 duyumuza hitap eden bir sinema sistemi olacak. Sinema dediğimiz film falan değil topraktan bardağa olan sürecini, tarihini, Türkiye'deki açılımını, bize duygularla ve duyularla anlatacak bir sistem olacak. Bu şekilde çayın serüvenini nakşedeceğiz insanlara. Çayı gidip bir fabrikada, tarlada, orada burada görmek yerine burada onlara göstereceğiz. Mesela çayın fabrikadaki kıvırma aşamasında izleyenlere yaş çay kokusu gelecek. Demlenme kısmına gelene kadar her şeyi hissedecekler. İşte orada demlenmiş bir çay kokusu izleyenlere iletilecek. İşte böyle 13 duyumuza dokunacak bir sinema sistemi olacak. Çayla ilgili bilmemiz gereken her şeyi orada göreceğiz inşallah" ifadelerini kullandı.

Başkan Erdoğan, 13D sinemada gösterilecek belgesel için çayın her aşamasının kokusunun hapsedilmeye başlandığını sözlerine ekleyerek "Hapsedilen kokular var. Bu çay döneminde işlenirken hapsedilen kokular. Tarladaki toprak kokusu, yağmur yağdığı zaman oluşan koku, kuru çayın çuval halindeki kokusu vesaire bunların hepsi özel olarak çalışıldı. Sinema sisteminde izleteceğimiz filmde çok özel olarak tasarlanmış bir film. Güzel bir çalışma. Hayırlısıyla bekliyoruz" şeklinde konuştu. 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ovit Tünelinde kaza: 1 ölü http://mail.gazetebirlik.com/haber/ovit-tunelinde-kaza-1-olu-3237/

Necati TUZCU                     
Rize’nin İkizdere ilçesi Sivrikaya köyünde tadilat dolayısıyla trafiğe kapalı Ovit Tünelinde meydana gelen kazada Akçaabat nüfusuna kayıtlı Abdurrahman Gedikli hayatını kaybetti.

Alınan bilgiye göre, dün öğle saatlerinde Abdurrahman Gedikli (32) yönetimindeki 54 TP 993 plakalı araç, İspir istikametinden İkizdere istikametine seyrederken tadilat dolayısıyla dubalarla trafiğe kapatılan tünele girdi. Sürücü Abdurrahman Gedikli’nin tünel içinde yaklaşık 50 santimetrelik derinliğindeki çalışma alanında duvara hızla çarptı. Çarpmanın etkisiyle hurdaya dönenen aracın sürücü Gedikli, olay yerinde hayatını kaydetti.

Rize Belediye İtfaiye Müdürlüğü ekiplerince cansız bedeni araç içerisinden çıkarılan sürücü Gedikli’nin Trabzon ili Akçaabat ilçe nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenildi.

Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ize'nin Çayeli ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 1 kişi hayatını kaybetti http://mail.gazetebirlik.com/haber/izenin-cayeli-ilcesinde-meydana-gelen-trafik-kazasinda-1-kisi-hayatini-kaybetti-181/

Necati TUZCU

Alınan bilgiye göre, dün akşam saat: 20.00 sıralarında Ü.İ. (23) yönetimindeki 53 AJ 644 plakalı araç Çilingir Köyü istikametinden Çayeli istikametine seyir halinde iken sürücünün yanlış yola girmesi sonucu yaklaşık 50 metre uçurumdan takla atarak yuvarlandı.

Kazada, araç içerisinde bulunan Metehan Kısır (17) ile Mehmet Kısır (19) yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

Sefalı Köyü Eski Muhtarı Yalçın Kısır'ın oğlu olan Metehan Kısır Çayeli Devlet Hastanesinde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybederken, Mehmet Kısır ise buradaki ilk müdahalesinin ardından Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

Mehmet Kısır’ın hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi.

Öte yandan kaza sonrası olay yerinden kaçan sürücü Ü.İ. ise jandarma tarafından aranıyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Salkıçor yaylasında mahsur kalan 4 kişi kurtarıldı http://mail.gazetebirlik.com/haber/salkicor-yaylasinda-mahsur-kalan-4-kisi-kurtarildi-4905/

Necati TUZCU

Alınan bilgiye göre, Ortaköy Cimil yaylasına doğru dağ yürüyüşüne giden Hülya Azaklı (49), Fethi Azaklı (62), Ayşe Yazıcı (39) ve Ömer Kamil Yazıcı (42) dönüşe geçti.

Hava karardığı için önlerine çıkan dereyi geçemeyen 4 kişi jandarma ekiplerinden yardım istedi.

İhbar üzerine AFAD koordinesinde 3 İkizdere Arama Kurtarma personeli, 4 jandarma ekibi, 3 UMKE ve 3 sağlık görevlisi bölgeye ulaşmak için yola çıktı.

Yaklaşık 4 saat süren çalışma sonucu 4 kişiye Salkıçor deresinin kenarında ulaşıldı.

Kurtarılan 4 kişi yapılan sağlık kontrolünün ardından ilçe merkezine indirildi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de şiddetli yağış nedeniyle yaşanan sel ve heyelanda kaybolan 2 kişiyi arama çalışmaları sürüyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-siddetli-yagis-nedeniyle-yasanan-sel-ve-heyelanda-kaybolan-2-kisiyi-arama-calismalari-suruyor-603/

Necati TUZCU

Rize İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, 14 Temmuz'da merkeze bağlı Muradiye beldesinde sel sularına kapılan Batuhan Delihasan ve Güneysu ilçesine bağlı Tepebaşı köyündeki heyelan sonucu kaybolan Halil Arıcı'yı arama çalışmaları 25 gündür devam ediyor.

Batuhan Delihasan ve Halil Arıcı'yı arama çalışmalarına 34'ü dalgıç 206 personelin yanı sıra 1 de kadavra köpeği katılıyor. AFAD koordinesinde 11 iş makinesi dere içerisinde arama yapıyor.

Ayrıca 35'i sahil güvenlik olmak üzere JAK ve deniz polislerinin yer aldığı toplam 70 kişilik ekip de çalışmalarını denizde sürdürüyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'nin Güneysu ilçesinde çay yüklü bir kamyonet dereye yuvarlandı http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizenin-guneysu-ilcesinde-cay-yuklu-bir-kamyonet-dereye-yuvarlandi-8769/

Necati TUZCU

Kaza ilçeye bağlı Yeşilyurt köyünde meydana geldi.

Sebebi henüz belirlenemeyen bir sebepten ötürü kontrolden çıkan Turan Aslan'ın (44) kullandığı 53 RT 615 plakalı çay yüklü kamyonet Yeşilyurt köyü Kartaltepe mevkisinde dereye yuvarlandı. Çevredekilerin 112'ye haber vermesi üzerine olay yerine acil sağlık ekipleri ve AFAD yönlendirdi.

Ters dönen kamyonette sıkışan sürücü ile araçtaki Ayşe Şimşek (59), Songül Aslan (45), İlknur Baş (46) ve Cemile Erbaş (49), AFAD ve sağlık ekiplerinin müdahalesiyle çıkartıldı.

Yaralılar, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu, hayati tehlikelerinin bulunmadığı öğrenildi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'ye Endonezyalı Gelin http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizeye-endonezyali-gelin-9341/

Necati TUZCU

Rize'nin İyidere ilçesi Büyük Çiftlik köyünde yaşayan 26 yaşındaki Eren Temiz, sosyal medya üzerinden tanıştığı Endonezyalı Noveri Susiana ile bir süre konuştuktan sonra evlenme kararı aldı. 3 ay boyunca konuşarak birbirlerini tanıyan çift kız isteme fazlını iste pandemi nedeniyle ülkeler arası giriş çıkış yasak olunca internet üzerinden yaptı. Endonezya'dan Rize'ye uzaktan kız istemeyle dünya evine giren çift ise şimdi birlikteliklerini köyleri Büyükçiftlik köyünde sürdürüyor.

İnternet üzerinden tanıştığı eşi ile 3 aylık görüşmenin sonunda evlenebildiğini dile getiren Eren Temiz tanışma ve evlilik sürecini anlatarak "Eşimle ilk önce internet üzerinden tanıştım. 3 ay konuştuk, birbirimizi tanıdık, konuştuk ve anlaştık. Birbirimizin kültürünü öğrendik. Kültürümüzden ziyade ortak noktamız müslüman olmamız. Kültürlerimiz hemen hemen birbirine de yakın zaten. Bizim adetlerimize de uyabileceğinden eşimle mutlu bir yuva kurmak istedim. Amcaoğlumun eşi de Endonezyalı, oda bana çok yardımı oldu. Biz buradan, eşimde Endonezya'dan evraklarını hazırladı. 3 ayın sonunda da amcamın oğlu kendisi Endonezya'dan gelirken eşimi Türkiye'ye getirdi" dedi.

Korona virüs pandemisi nedeniyle kendilerinin Endonezya'ya gidemediği dile getiren Temiz, kız isteme faslını internet üzerinden görüntülü olarak yaptıklarını dile getirerek "Kız isteme fazlı internet üzerinden oldu. Ailelerimiz konuştu, tanıştı, anlaştı. Korona virüs salgını nedeniyle biz Endonezya'ya gidemedik. İlerleyen zamanlarda inşallah gitmeyi planlıyoruz. Gerçekten şimdi çok mutluyum" ifadelerini kullandı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de vakalar arttı, hastanelerde ilave servisler açılıyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-vakalar-artti-hastanelerde-ilave-servisler-aciliyor--9166/

Necati TUZCU

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı güncel koronavirüs risk haritasında, en çok vaka görülen iller arasında 9’uncu sırada yer alan Rize’de ilave Covid-19 servisleri açılmaya başlandı. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Gökhan Demiral, “İki covid servisimizde dolduğu için hastane olarak üçüncü servisi de açma hazırlığına başladık” dedi. Doğu Karadeniz'de çay ve fındık hasat sezonu ile birlikte başlayan göçlerle koronavirüs vakaları yeniden artışa geçti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın illere göre açıkladığı, 24-30 Temmuz haftasının koronavirüs risk haritasında Rize’nin 100 bin kişide görülen vaka oranı 243,64 oldu. Ülke genelinde güncel haritada en çok vaka görülen iller arasında 9’uncu sırada yer alan kentte hastanelerde ilave Covid-19 servisleri açılmaya başlandı. ' ÜÇÜNCÜ SERVİSİ AÇMA HAZIRLIĞIMIZ BAŞLADI' RTEÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Gökhan Demiral, özellikle bu hafta içerisinde covid hasta sayısında ciddi bir artış olduğunu belirterek “Temmuz ayında iki tane covid servisimiz vardı ve biz bunlardan bir tanesini ‘kapatabilir miyiz’ diye düşünüyorduk. Vakalarımız azalmıştı. 7 yatağımızda 15 gün kadar hiç hastamız olmadı. Son iki gündür covid yoğun bakımımız dolu. Bunun yanı sıra iki tane covid servisimiz de dolduğu için hastane olarak üçüncü servisi de açma hazırlığına başladık” diye konuştu.

‘HASTALARIMIZ AŞISIZ VATANDAŞLAR’

Vatandaşları tedbirli olmaları yönünde uyaran Doç. Dr. Demiral, “Yaz dönemindeki hareketlilik bizi biraz daha dikkatli olmak zorunda bırakacak. Bunu bireyler olarak yapmalıyız. Toplu alanlarda pandemi ortadan kalkana kadar maskeyi vücudumuzun bir parçası olarak kullanmak zorundayız. Öte yandan biz aşısız vatandaş sayısında bir azalma bekliyoruz. Aşılanmaya dönük ciddi talebimiz var. Baktığımız zaman vakalarda ve hastane yoğun bakım yatışlarında da aşısız vatandaşların çoğunluğunu görüyoruz. Bu durum sadece Rize ilinde değil diğer illerde de aynı durumda. Aşılanmayan vatandaşlarımızın bir an önce aşılanması gerekiyor. Diğer tedbir olarak da sosyal, kalabalık alanlarda maskeyi ihmal etmemeliyiz. Halkımızdan destek bekliyoruz” dedi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rahmi Metin, kentte muhtelif yerlerde yapımı devam eden dere ıslah ve yol genişletme çalışmalarını yerinde inceledi http://mail.gazetebirlik.com/haber/rahmi-metin-kentte-muhtelif-yerlerde-yapimi-devam-eden-dere-islah-ve-yol-genisletme-calismalarini-yerinde-inceledi-347/

Necati TUZCU

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, beraberinde teknik ekibiyle birlikte devam eden dere ıslah ve yol genişletme çalışmalarını yerinde inceleyerek, DSİ Rize Şube Müdürü Sinan Yıldız ve Karayolları Bölge Müdürü Mehmet Aşık’tan bilgi alarak istişarelerde bulundu.

Çamlıbel, Gülbahar ve Portakallık mahallelerinden geçen dere yataklarında devam eden ıslah çalışmalarını yerinde inceleyen Belediye Başkanı Rahmi Metin, daha sonra yol çalışmalarının devam ettiği bölgeleri gezerek sahada bulunan ekiplerden bilgiler aldı.

Mahallelerde vatandaşlarla da hasbihalde bulunan Başkan Metin çocuklara, oyuncak hediye etti.

İnceleme programının ardından bir değerlendirmede bulunan Rize Belediye Başkanı Metin; “DSİ ile birlikte Rize Belediyesi olarak 1 yıldır yürütmüş olduğumuz dere ıslah çalışmalarımızı çalışmalarımızı yerinde inceleyerek takibinde bulunduk. Şehrimiz içerisinde akan irili ufaklı dere ve ırmaklarımızın bir kısmında dere ıslah çalışmalarımız devam ederken, bir kısmına da ıslah çalışmalarına başlamak üzere ilgili müdürlüklerimizle birlikte yerinde istişarede bulunduk. Çamlıbel mahallemizden akan derede başlatmış olduğumuz ıslah çalışması kapsamında taşkınları önleyici önlemler alarak yukarı kısmında tersip bendi yapılmasıyla birlikte yağışlı havalarda gelebilecek olan rusubatı engellemek için gayret gösteriyoruz. Paşakuyu deremizde daha önce benzer çalışma yaparak ne kadar önemli bir çalışma olduğunu yaşanan yağışlarda gördük ve yukarıdan gelen rusubatı engellediğini aşağıya sadede suyun indiğini gözlemledik. Bununla birlikte yine Gülbahar ve Portakallık Mahallelerimizde devam eden dere ıslah çalışmalarımızı da yerinde inceledik. Bu ve benzeri çalışmalar şehrimiz için önemli olduğunun bilinciyle yürütmüş olduğumuz çalışmalarda Çiftekavak’tan Taşlıdere arasındaki irili ufaklı ırmakları şehir merkezinden yukarıya doğru ne kadar genişletirsek rusubat engelleyici bentlerle desteklersek bir o kadar sade suyun akışını sağlayarak tıkanmaların önüne geçmiş oluruz. Bunlar Rize’nin görünmeyen ancak hayati öneme sahip geçmişte yaşanan su baskınlarının önleyecek çalışmalar” dedi.

Başkan Metin; “Ayrıca sahada yürütmüş olduğumuz inceleme programımız dahilinde bir çok mahallemizde yürütmüş olduğumuz yol genişletme çalışmalarımızın takibinde bulunarak inceleme yaparak sahadaki ekiplerimizden gelinen son durumla ilgili bilgiler aldık. Büyük bir kısmı tamamlanan Kavaklı, Halatçılar ve Kale mahallelerimizi kapsayan yol güzergahında altyapı yenileme, yol genişletme, duvar ve betonlama çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Başkan Metin, ayrıca, Dağsu mahallesinden Ekmekçiler mahallesi Isırlık Tabiat Parkı’na uzanacak olan yeni yol çalışmasını karayolları bölge müdürüyle birlikte incelediklerini ve turizm anlamında da önemli bir konuma sahip bu bölgede yürütülen gayretli çalışmalar neticesinde vatandaşları Isırlık Tabiat Parkına daha konforlu bir yoldan ulaştırmayı hedeflediklerini kaydetti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de çay tarım arazisine giderken ilkel teleferiği kullanan kadın hayatını kaybetti http://mail.gazetebirlik.com/haber/-rizede-cay-tarim-arazisine-giderken-ilkel-teleferigi-kullanan-kadin-hayatini-kaybetti-2710/

Necati TUZCU

Olay Merkeze bağlı Elmalı Köyü’nde saat 07.30 sularında meydana geldi.

59 yaşındaki Fatmahatun Avcı, kendisine ait çaylık arazide bulunan teleferiğe binerek aşağıya doğru inmek istedi. Kadının aşağıya indiği sırada ilkel teleferiğe ait sırma telinin kopması sonucu hızla teleferiğin bittiği noktadaki ağaca çarpması sonucu Avcı yere düşerek yaralandı.

Yakınlarının sağlık ekiplerine haber vermesi üzerine olay yerine gelen 112 Acil Sağlık ekiplerince yapılan ilk müdahalenin ardından Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.

Kafasından darbe alan Fatmahatun Avcı burada yapılan bütün müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Avcı'nın cenazesi kesin ölüm sebebinin belirlenmesi için Rize Adli Tıp Merkezi’ne sevk edildi.

Olayla ilgili jandarma ekipleri tarafından inceleme başlatıldı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kaçkar Dağları Zirve tırmanışının buy yıl 23.'sü gerçekleştiriliyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/-kackar-daglari-zirve-tirmanisinin-buy-yil-23su-gerceklestiriliyor-5486/

Necati TUZCU

Bosna Hersek, Kosova, Kenya, İngiltere, Ukrayna ve Türkiye'den 201 katılımcı ile 6 gün sürecek olan kamp için Rize Gençlik Merkezi önünde toplanan dağcılar ilk olarak hazırladıkları çantalarını hazırda bekleyen araçlara yerleştirdiler. Daha sonra düzenlenen törenle yola çıkan dağcılar 6 gün boyunca Kaçkar Dağları'nda ve eteklerinde kamp yaparak 3 bin 932 metre ile zirve yaparak geriye dönecek.

Etkinliği her yıl geleneksel olarak düzenlediklerini dile getiren KDRK Başkanı Mehmet Emin Ayhan "Bu yıl KDRK olarak 23. Uluslararası Turizm ve Yayla Şenliği'ni düzenlemekteyiz. Bildiğim kadarıyla dünyanın hiçbir yerinde kesintisiz olarak 23 yıl bu faaliyeti yapan bir dağcılık kulübü yok. Bu yıl ki faaliyetimiz Kaçkar Zirve ile taçlandırılmış, Kavron ve Mezovit dediğimiz bölgelerde kamp yağacağız. Çevre gezileri ve Kaçkar Zirve faaliyeti var etkinliğimizin içerisinde. 6 ülke ve Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden katılımcılarımız var" ifadelerini kullandı.

Rize'ye ilk kez geldiği dile getiren Bosna Hersekli sporcu Melısa Skopljak "Rize'ye ilk kez geliyorum. Çok beğendim. Misafirperverliği için herkese teşekküre diyorum. Rize harika bir yeri tek kelimeyle mükemmel. Karadeniz çok güzel. Çay çok güzel" dedi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ayder Yaylası'na gelen tatilciler zipline ile adrenalin dolu dakikalar yaşıyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/ayder-yaylasina-gelen-tatilciler-zipline-ile-adrenalin-dolu-dakikalar-yasiyor-288/

Necati TUZCU

Karadeniz Bölgesi'nin önemli turizm merkezlerinden Ayder Yaylası'ndaki işletmeler, yoğun ilgi gören zipline ile konuklarına farklı bir aktivite imkanı sunuyor.

Ziyaretçiler, 75 metre yükseklikte, 200 metre uzunluktaki zipline ile doğal güzellikleri yukardan görme imkanı buluyor.

Her mevsim yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Ayder, özellikle hafta sonları çok sayıda tatilciyi ağırlıyor. Yöreyi ziyaret eden turistler, doğanın eşsiz güzelliği karşısında zipline yaparak unutamayacaklarını anlar yaşıyor.

İşletme sahibi Muhammet Sual,   yerli ve yabancı turistlerin zipline yapmak için Ayder Yaylası'na geldiklerini belirterek, şöyle konuştu: "Önce Arap turistler yoğun ilgi gösterdi. Özellikle son zamanlarda Çin, Afrika, Amerika ve Avrupa ülkelerinden yerli ve yabancı turistler zipline yapmak için Ayder Yaylasını ziyaret ediyor. Zipline bu vadi için hem turizm çeşitliği hem de ekonomiye katkı açısından önemli konuma gelmiştir. Artık bir marka haline geldi. Türkiye'den ve dünyadan Ayder Yaylası'na gelecek olan yerli ve yabancı turistlere zipline yapmadan buradan ayrılmamalarını tavsiye ediyorum." diye konuştu.

Suudi Arabistan'dan ilk defa Ayder Yaylası'na geldiğini belirten Ela Rabet, "Bu aktiviteyi ilk defa yaptım. Çok zevkliydi, çok heyecanlıydı, yapmayı çok sevdim. Defalarca yapmayı düşünüyorum. Kesinlikle herkesin yapmasını gerekir. Çünkü her bindiğinizde bir kez daha binmek istiyorsunuz." dedi.

Erzurum'dan gelen Kismet Zengin ise Ayder Yaylası'nda bu mevsimde yeşil, hava ve manzaranın çok güzel olduğunu dile getirerek, "Herkesin gelip görmesini ve burada zipline yapmasını tavsiye ediyoruz. Hiç korkmadım, çok heyecanlı ve herkese tavsiye ederim." ifadesini kullandı.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de yoğun yağış beklenen bölgelerde 112 hane geçici olarak tahliye edildi http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-yogun-yagis-beklenen-bolgelerde-112-hane-gecici-olarak-tahliye-edildi-1425/

Vali Kemal Çeber, yaptığı yazılı açıklamada, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde kurulan Kriz Masası'nda gelişmelerin takip edildiğini, ildeki tüm kurumların gerekli tedbirleri aldığını belirtti.

Yaklaşık 48 saat sürecek yeni bir yoğun yağış uyarısı olduğunu vurgulayan Çeber, "Biz de buna karşı tedbirlerimizi iki gündür planlıyoruz. Bütün ilçelerimiz dahil çok riskli olduğunu değerlendirdiğimiz tüm ilçelerdeki yoğun yağışın vuracağı yerlerde 164 haneden 112'sini tahliye ettik. Bunlar geçici bir tahliye." ifadelerini kullandı.

Çeber, aynı bölgelerdeki araçları da kaldırdıklarını belirterek "Hemen hemen her kritik menfezimizin başında iş makinelerimizi ve personelimizi hazırda bekletiyoruz. Buna Karadeniz Sahil Yolu da dahil. Rize İl Özel İdaresi ekiplerimizin takviyeleriyle beraber 227 iş makinesi ve araç hazır bekliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Gelişmelerin kriz merkezinden anbean takip edildiğini vurgulayan Çeber, şunları kaydetti:

"Biz, tahminlerle uyumlu bir süreç yürütüyoruz. Şu ana kadar sahillerde şiddetli bir yağış bekleniyordu ve öyle oldu. 13.00-21.00 saatleri en kritik zaman olarak değerlendiriyor. Bulutların biraz daha toparlanıp kırsal alanımıza gidip oradan yağış bırakması ve ardından sahile tekrar geri dönmesi bekleniyor. Dolayısıyla biz saat 21.00'e kadar ekstra teyakkuzda olacağız. Rize, bu anlamda en tecrübeli illerden bir tanesi. Vatandaşlarımızı bu noktada muhtarlar aracılığıyla uyardık. Kendileri tedbirlerini aldı. Bizler de aynı şekilde tedbirlerimizi aldık. İnşallah hasarsız ya da en az hasarla atlatmayı ümit ediyoruz."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'nin Pazar ilçesinde sağanak dolayısıyla dere taştı http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizenin-pazar-ilcesinde-saganak-dolayisiyla-dere-tasti-7574/

Pazar ilçesinin Melyat mevkisinde sağanak nedeniyle debisi artan yan dere taştı. Karadeniz Sahil Yolu'na akan su nedeniyle ulaşımda aksama meydana geldi.

Karayolları ekipleri bölgede çalışma başlattı, trafik ekipleri ise herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için tedbir aldı.

Pazar ilçesinin yanı sıra Ardeşen, Hemşin ve Fındıklı'daki bir çok derede su seviyesi yükseldi, yer yer küçük çaplı heyelanlar meydana geldi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Arhavi'de hasar tespit ve temizlik çalışmaları devam ediyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/arhavide-hasar-tespit-ve-temizlik-calismalari-devam-ediyor-9370/

Artvin'in Arhavi ilçesinde Kapisre Deresi'nin taşması sonucu çok sayıda iş yeri ve evin zarar gördüğü selin ardından hasar tespit ve temizlik çalışmaları, Türkiye'nin dört bir yanından gelen ekiplerin ve askerlerin desteğiyle sürdürülüyor.

Artvin Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) koordinasyonunda yürütülen çalışmalar kapsamında ekipler, selden etkilenen Boğaziçi ve Cumhuriyet mahallerindeki iş yerleri ve evleri dolaşarak tutanaklarla hasar tespiti yapıyor.

Selin cadde ve sokaklara sürüklediği hafriyatın temizlenmesi için de DSİ ve Karayolları ekiplerinin yanı sıra çok sayıda belediye ve il özel idaresi ekiplerinin araç ve personel desteğiyle çalışmalara devam ediliyor.

Binaların bodrum katlarına dolan suyun vidanjörler yardımıyla boşaltıldığı ilçede, cadde ve sokaklar biriken balçık ve diğer malzemeler kamyonlara yüklendikten sonra suyla yıkanıyor.

Mehmetçik vatandaşların yardımına koştu

Vatandaşların ev ve iş yerlerinde temizlik çalışması da devam ediyor.

Bölgede görevlendirilen yaklaşık 500 asker de vatandaşların temizlik çalışmalarına yardım ediyor. Ev ile iş yerlerindeki sel sularının tahliyesi, balçık ve rüsubat temizleme çalışmalarını gerçekleştiren askerler, eşyaların taşınmasında da yardımcı oluyor.

Öte yandan, Türk Kızılay ve yardım kuruluşları su kesintisi olan bölgede vatandaşlara su ve yemek dağıtıyor.

"Canımızı zor kurtardık"

Esnaf Tanju Fitos, AA muhabirine, önceki gün yaşanan sel dolayısıyla 10-15 dakika içerisinde su seviyesinin aniden yükseldiğini ve iş yerinin asma katına çıkarak kurtulduklarını söyledi.

Eşyaları kurtarmaya çalıştıklarını ama başaramadıklarını ifade eden Fitos, "Canımızı zor kurtardık. Devletimizden, askerimizden Allah razı olsun. İlk andan itibaren hemen geldiler ve çalışmalara başladılar. Selden bir saat sonra Süleyman Soylu Bakanımız buradaydı. Kendisi her şeyle birebir ilgilendi. Yapılması gereken her şeyi yaptılar." diye konuştu.

 "Yaraları sarmaya çalışıyoruz"

Selden zarar gören Aynur Öztabak da derenin bir anda yükselmesi nedeniyle evden çıkamadıklarını belirterek, "Kaçmaya çalıştık ama komşularımız bize su geldiğini ve üst katlara çıkmamız gerektiğini söyledi. Canımızı zor kurtardık. Oğlumun akşam nişanı vardı, nişanı yapamadık. Her şeyimiz mahvoldu. Hayallerimizi yaşayamadık. Evimiz sular altında kalınca nişanımızı da yapamadık. Şimdi yaraları sarmaya çalışıyoruz. Elimizden bir şey gelmedi." ifadelerini kullandı.

Serhat Altıntaş ise selden 3 dükkanının zarar gördüğünü kaydederek, kendilerine sahip çıkanlara teşekkür etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'deki sel ve heyelanda kaybolan 2 kişiyi arama çalışmaları sürdürülüyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizedeki-sel-ve-heyelanda-kaybolan-2-kisiyi-arama-calismalari-surduruluyor-9058/

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, 14 Temmuz Çarşamba günü merkez, Güneysu ve Çayeli ilçeleri başta olmak üzere il genelinde şiddetli yağışa bağlı sel ve heyelanlarda kaybolan 8 kişiden 6'sının cesedine ulaşıldığı anımsatıldı.

Kayıp olarak bildirilen, merkeze bağlı Muradiye beldesinden Batuhan Delihasan (38) ile Güneysu ilçesi Tepebaşı köyünden Hasan Arıcı'nın (62) bulunması için iki noktada 119'u dalgıç olmak üzere toplam 328 kurtarma personeli ve 54 araçla çalışmaların sürdürüldüğü ifade edilen açıklamada, arama kurtarma çalışmalarına Jandarma Genel ve Sahil Güvenlik komutanlıklarının da helikopter, insanlı keşif uçağı, gemi ile kadavra ve iz takip köpekleriyle destek verdiği bildirildi.

Açıklamada, Rize'deki sel ve heyelan sonrası, Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında sahada 2 bin 837 personel, 705 araç görevlendirildiği kaydedildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 1217 bina ve 3 bin 98 bağımsız bölümde inceleme yapıldığı aktarılan açıklamada, bunun sonucunda 47 ağır yıkık bina, 99 ağır yıkık bağımsız bölüm tespit edildiği belirtildi.

İlgili bakanlıklarca afetin yaralarının sarılması için maddi kaynakların hızla aktarıldığı vurgulanan açıklamada, afete müdahale ve hayatın normalleştirilmesi faaliyetlerinde kullanılmak üzere kente Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca 1 milyon, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 12 milyon ve AFAD Başkanlığınca 5 milyon lira olmak üzere toplam 18 milyon lira gönderildiği bildirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de sağanak nedeniyle dereler taştı, tarım arazileri ve yollarda hasar oluştu http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-saganak-nedeniyle-dereler-tasti-tarim-arazileri-ve-yollarda-hasar-olustu-385/

Çamlıhemşin, Ardeşen ve Fındıklı ilçelerinde yağış dolayısıyla bazı dereler taştı, farklı bölgelerdeki yamaçlarda kopmalar oldu.

Ardeşen'e bağlı Tunca beldesindeki derelerin su seviyesi yağış nedeniyle yükseldi, Fındıklı'dan geçen Arılı Deresi ise taştı. Bu nedenle tarım arazileri ve yollarda hasar oluştu.

 

lçelerde ulaşımı sağlayan bazı yollar da derelerin taşması sonucu trafiğe kapandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de sağanak nedeniyle dereler taştı, tarım arazileri ve yollarda hasar oluştu http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-saganak-nedeniyle-dereler-tasti-tarim-arazileri-ve-yollarda-hasar-olustu-5338/

Rize genelinde devam eden sağanak hayatı olumsuz etkiledi.

Çamlıhemşin, Ardeşen ve Fındıklı ilçelerinde yağış dolayısıyla bazı dereler taştı, farklı bölgelerdeki yamaçlarda kopmalar oldu.

Ardeşen'e bağlı Tunca beldesindeki derelerin su seviyesi yağış nedeniyle yükseldi, Fındıklı'dan geçen Arılı Deresi ise taştı. Bu nedenle tarım arazileri ve yollarda hasar oluştu.

İlçelerde ulaşımı sağlayan bazı yollar da derelerin taşması sonucu trafiğe kapandı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'deki selden vatandaşların son anda kurtulmaları güvenlik kamerasına yansıdı http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizedeki-selden-vatandaslarin-son-anda-kurtulmalari-guvenlik-kamerasina-yansidi-5699/

Rize'de 4 gün önce şiddetli yağışa bağlı oluşan, 6 kişinin hayatını kaybettiği, 2 kişinin de arandığı sel ve heyelanların ardından Güneysu ilçesinde evlerinin bir kısmı zarar gören Karali ailesinin, son anda kurtulmaları çevredeki güvenlik kameralarına yansıdı.

Görüntülerde, yağışın ardından Gülizar ve Metin Karali çiftinin tedirgin şekilde evlerini boşalttıkları sırada, heyelan ve selin geliş anı görülüyor.

Bu sırada, heyelan ve selin geldiğini fark eden evin çevresindeki diğer vatandaşların kaçarak kurtulması da görüntülerde yer alıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'deki sel ve heyelanda kaybolan 2 kişiyi arama çalışmaları sürdürülüyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizedeki-sel-ve-heyelanda-kaybolan-2-kisiyi-arama-calismalari-surduruluyor-8937/

Rize'de önceki gün 7 saatte metrekareye düşen 220 kilogram yağış sonrası meydana gelen sel ve heyelanların ardından Güneysu ilçesine bağlı Tepebaşı köyünde kayıp olarak bildirilen Hasan Arıcı ile merkeze bağlı Muradiye Beldesi'nden Butuhan Delihasan'ın bulunması için yürütülen çalışmalar sürdürülüyor.

Arıcı ve Delihasan'ın bulunması için gerek yıkılan binaların enkazlarının altında gerekse derelerde arama çalışması yapılıyor.

Çeşitli kurum ve kuruluşların personellerinden oluşan 120 kişinin sürdürdüğü arama-kurtarma çalışmasında; Trabzon, Giresun ve Samsun'dan 4 köpekli arama timi de görev yapıyor.

Bölgedeki derelerin Karadeniz'e döküldüğü Taşlıdere mevkisinde de Sahil Güvenlik Komutanlığınca 30 gemi personeli, 1 sahil güvenlik gemisi ve 5 dalıcıyla çalışma yürütülüyor.

Ayrıca AFAD'a bağlı il müdürlüklerinden 29, Emniyet Genel Müdürlüğünden 10 olmak üzere 39 dalgıç da Güneysu Deresi ile kollarında arama-kurtarma çalışmasına devam ediyor.

Bakanlar Soylu ve Karaismailoğlu çalışmaları inceledi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, sel ve heyelan yaşanan Güneysu ilçe merkezinde incelemelerini sürdürüyor.

Soylu, Karaismailoğlu ve Yazıcı, kayıp kişilerden Hasan Arıcı'nın bulunması için Alakoz ve Potamya derelerinde gerçekleştiren arama-tarama faaliyetlerini takip etti.

Ekiplerden bilgi alan bakanlar, Arıcı'nın Tepebaşı köyündeki ailesini de ziyaret ederek onlarla bir süre görüştü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'deki sel ve heyelanlarda ölü sayısı 2'ye yükseldi http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizedeki-sel-ve-heyelanlarda-olu-sayisi-2ye-yukseldi-4379/

Alınan bilgiye göre, dün öğleden sonra başlayan şiddetli sağanak sonucu sel ve heyelanların yaşandığı Güneysu ilçesine bağlı Asmalıırmak köyü muhtarı Adem Yanık kayboldu. Vatandaşlarca yapılan aramanın ardından Yanık'ın cesedi evinin yüz metre aşağısındaki dere yatağında bulundu.

Merkeze bağlı Muradiye beldesi Orta Mahalle'de yıkılan binanın enkazından bir kadının cesedi gece geç saatlerde çıkarılmıştı. Böylece afette yaşamını yitirenlerin sayısı 2'ye yükseldi.

Ekipler, haber alınamayan Muradiye beldesinde 2, Güneysu ilçesine bağlı Tepebaşı köyünde ise 1 kişiyi arama çalışmalarına devam ediyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de etkili olan şiddetli sağanak heyelanlara ve bazı yolların kapanmasına neden oldu http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-etkili-olan-siddetli-saganak-heyelanlara-ve-bazi-yollarin-kapanmasina-neden-oldu-8438/

Kentte öğleden sonra başlayan yoğun sağanak sonucu Çayeli ilçesinin Madenli beldesi Merkez Mahallesi'nde menfezler tıkandı.

İl Özel İdaresi ekipleri, Madenli'nin yanı sıra yağışın etkili olduğu aynı ilçedeki Büyükköy beldesinde de çalışma başlattı.

Çayeli ilçesindeki Madenli Deresi'nin taşması nedeniyle Karadeniz Sahil Yolu'nda ulaşımda da aksamalar yaşanıyor. Bazı bölgelerde büyük su birikintilerinin oluştuğu yolun bazı bölümlerinde ise selin taşıdığı taş, toprak ve odun parçaları sebebiyle araçlar ilerleyemiyor.

Şiddetli yağışa bağlı ilçedeki Aşıklar ve Şairler dereleri de taştı. Yetkililer, derelerin çevresindeki köylerin muhtarlarına telefonlarla ulaşarak vatandaşların evlerinden çıkmaması yönünde uyarı yapıyor.

Büyükköy beldesinde aşırı yağış nedeniyle yaşanan toprak kaymasında, ilk belirlemelere göre boş olduğu değerlendirilen bir ev yıkıldı.

Büyükköy Belediye Başkanı Hamza Saruhan, beldelerinde yolların kapandığı, bazı vatandaşların mahsur kaldığı yönünde ihbarlar aldıklarını söyledi.

Yağış Güneysu, Hemşin, Ardeşen ve Pazar ilçelerini de etkiledi
Yağışın etkilediği Güneysu ilçesi İslahiye köyü ile Hemşin ilçesi Levent köyünde bazı yollar, yer yer yaşanan heyelanlar nedeniyle ulaşıma kapandı.

Ardeşen ilçesinin Işıklı köyünde de tarım arazilerinde hasar oluştu.

Ekipler, yağışın etkisini sürdürdüğü bölgede gelen ihbarlar doğrultusunda çalışmalarına devam ediyor.

Şiddetli yağışın etkilediği Pazar ilçesinde de su taşkınları nedeniyle bazı araçlar sular altında kaldı, çok sayıda iş yerini su bastı.

İl Özel İdaresi ve belediye ekipleri bölgede yoğun yağışın devam etmesi ve heyelan riski nedeniyle iş makinelerini kullanamıyor.

Öte yandan Karayolları ekipleri, il genelinde yağışın etkilediği bölgelerde köy yollarının açılması ve mahsur kalanların kurtarılması için çalışmalarını sürdürüyor.

Bölgede şiddetli yağışın bir süre daha devam edeceği belirtildi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Karadeniz'de kaybolan babası için kıyıdan ayrılmıyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/karadenizde-kaybolan-babasi-icin-kiyidan-ayrilmiyor-3037/

Necati TUZCU

RİZE’nin Çayeli ilçesinde serinlemek için girdiği denizde kaybolan Hasan Furuncu’yu (55) arama çalışması 6'ıncı günde sürüyor. Kıyıda arama çalışmalarını izleyen Furuncu’nun oğlu Selçuk Furuncu “İnşallah Karadeniz babamı bize geri verir” dedi. Çayeli ilçesi Kanlıdere mevkiinde pazartesi günü serinlemek için denize giren Hasan Furuncu akıntıya kapıldı. Dalgalara bir süre mücadele eden Furuncu gözden kayboldu. Furuncu’nun dalgalarla mücadele ettiği anlar çevredeki vatandaşlar tarafından cep telefonu kamerası ile görüntülendi. Çevredekilerin ihbarı ile olay yerine gelen AFAD, Sahil Güvenlik ve Jandarma ekipleri kaybolan Furuncu için arama çalışması başlattı. Furuncu'ya ait biz ize rastlanılamazken ekipler 6'ıncı günde de arama çalışmalarını sürdürüyor. Sahil Güvenlik ekipleri denizde, AFAD ekipleri de kıyıda tarama yapıyor. Kıyıda bekleyen Furuncu'nun yakınları ise ekiplerden gelecek haberi bekliyor.

BULANA KADAR BEKLEYECEĞİZ'

Hasan Furuncu'nun oğlu Selçuk Furuncu bekleyişlerini sürdürdüklerini belirterek "Bir mucize olsa ve babam sağ çıksa ama şu anda bedenine ulaşmaktan başka bir şey düşünemiyoruz. Babam durgun suda bile denize girmek istemezdi. O gün ne oldu, ne yaşandı, o dalgaların arasında nasıl girdi bilmiyoruz. Koşa koşa denize girmiş, yanındakiler uyarmış ama o suya atlamış. Dalgaların arasında baygınlık geçirdiğini düşünüyoruz. Çünkü görüntüde sadece ‘imdat’ diye bağırıyor ve hiçbir çabalama görmüyoruz. Ekipler ona ulaşabilmek için her türlü çalışmayı yapıyor ama henüz bir sonuç yok. Bulunana kadar burada beklemeye devam edeceğiz. İnşallah Karadeniz babamı bize geri verir” dedi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize Belediyesi'ne ait serada üretilen çiçekler cadde ve sokaklara rengarenk görünüm katıyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/rize-belediyesine-ait-serada-uretilen-cicekler-cadde-ve-sokaklara-rengarenk-gorunum-katiyor-5566/

Necati TUZCU

Belediyeden yapılan açıklamada, yaz mevsiminin gelmesiyle başlatılan çiçeklendirme çalışmalarıyla bir kısmı belediye sera alanında üretilen 200 bin begonya ve kadife çiçeğinin şehri süsleyeceği belirtildi.Belediyenin Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından, şehrin farklı yerlerindeki park ve bahçelerin bakımı ve refüjlerin çiçeklendirilmesi çalışmaların sürdüğü ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bu çalışmalar kapsamında Çiftekavak, Alipaşa, Laleli caddesi, Sanayi kavşağı, Dağdibi kavşağı, Paketleme kavşağı, Araştırma kavşağı ve yol güzergahı ile şehir merkezi içerisinde bulunan noktalarda çiçeklendirme ve bakım çalışmaları yapılıyor. 110 bin çiçeğin dikiminin tamamlandı. 90 bin çiçeğin daha dikileceği çalışmalar tamamlandığında toplamda 200 bin çiçek şehre ayrı bir güzellik kazandıracak."

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'de Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu (BMİKK) toplantısı gerçekleştirildi http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizede-bagimlilikla-mucadele-il-koordinasyon-kurulu-bmikk-toplantisi-gerceklestirildi-2419/

Necati TUZCU

Bağımlılıkla mücadele faaliyetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi, bu mücadelede paydaşlar arasında sağlıklı bir işbirliği ve koordinasyon sağlanması amacıyla gerçekleştirilen Bağımlılıkla  Mücadele İl Koordinasyon Kurulu (BMİKK) toplantısı, Vali Kemal Çeber başkanlığında Valilik Ayder Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.Toplantıya Vali Kemal Çeber’in yanı sıra Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Patlak, Vali Yardımcıları Bayram Sağır ve Sedat Sezik, İl Jandarma Komutanı J. Kıdemli Albay Hakan Dedebağı, kamu kurumlarının yöneticileri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan Vali Çeber,  başta uyuşturucu bağımlılığı olmak üzere her türlü bağımlılığın ülkemizin geleceğine ve yarınlarına engel teşkil ettiğini ve toplumda farkındalığın artırılmasının bağımlılıkla mücadelede büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Bağımlılık yaratan maddelerin ve teknoloji bağımlılığının bireyler ile toplum üzerindeki zararlarının önlenmesi için tüm kurumların ve ilgililerin belirli bir program dâhilinde birlikte,  etkin bir şekilde işbirliği içinde çalışması gereklidir.” dedi.

Vali Çeber, tüm kamu kurumlarının dışında da sivil toplum kuruluşlarının, özel kurumların ve ailelerin bu mücadelenin içinde olmasının önemini belirterek,  “Birlikte mücadeleden çıkarılması gereken anlam, herkesin toplumun geleceği için bu vazifeyi üstlenmesidir. Her türlü bağımlılıktan bireylerimizi korumak hepimizin önceliği olmalıdır. Bu anlamda çaba gösteren bağımlılıkla mücadelede örnek bir proje geliştiren Beyaz Karanfil Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneğine teşekkür ederim. Bağımlılığın önlenmesi yönünde atılan adımların bağımlı bireylerin topluma kazandırılması noktasında da desteklenmesi mücadeleye güç kazandıracaktır. Rize’de bu yönde faaliyetler gerçekleştiren sivil toplum kuruluşlarımızı ve Yeşilay Danışmanlık Merkezi YEDAM’ı tebrik ederim.” dedi.

Rize’de bağımlılıklarla mücadelenin kararlı ve sonuç odaklı olarak sürdüğünü vurgulan Vali Çeber, “Geleceğimizi tehdit eden bu tehlike karşısında verilen mücadelede sadece güvenlik güçlerimizin değil; hepimizin, her ailenin, toplumun bütün kesimlerinin bu mücadeleye destek olması gerekiyor. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere hükümetimizin bu konuda atmış olduğu ciddi adımlar var. Ülkemizde başta İçişleri Bakanlığımız olmak üzere, tüm kamu kurumlarında mücadele konusunda kararlılıkla yürütülen çalışmalar var. Ülkemizde ve Rize’de bağımlılıkla mücadelede iyi bir aşamaya doğru ilerliyoruz. Hep birlikte ilimizde yürüttüğümüz bağımlılıkla mücadelemizde önemli katkılar sağlayacağız.” dedi.

Toplantıda, İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığınca kentin “2020 yılı Bağımlılıkla Mücadele Faaliyetleri Raporu” ile “Rize İli Davranışsal Bağımlılıkla Mücadele Yerel Eylem Planı” değerlendirme sunumu gerçekleştirildi.

Kurul üyesi olan Beyaz Karanfil Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneğinin “Sağlıklı Nesil İçin Seferberlik” adlı projesi hakkında dernek başkanı tarafından kurul üyeleri bilgilendirildi.

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde bağımlılıkla mücadele kapsamında kurulan “Değerlendirme Komisyonunun” çalışmaları hakkında da Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü İdris Altuntaş tarafından kurula sunum yapıldı. Kurul üyeleri de söz alarak kendi kurumlarınca kentteki uygulamalar hakkında bilgilendirmelerde bulundular.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Alipaşa mahallesinde oluşturulan kadınlar plajı vatandaşlara hizmet vermeye devam ediyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/alipasa-mahallesinde-olusturulan-kadinlar-plaji-vatandaslara-hizmet-vermeye-devam-ediyor-7157/

Necati TUZCU

Rize Belediyesi tarafından Alipaşa mahallesinde oluşturulan kadınlar plajı vatandaşlara hizmet vermeye devam ediyor. Kadınlara özel olarak oluşturulan plaj içerisinde çardaklar, restoran-cafe, giyinme kabinlerin, duş-wc, çocuk oyun parkı da bulunuyor. Sabah 9 ile akşam 21.00 saatleri arasında hizmet veren plajda isteyenler şezlong veya çardak kiralamadan da plajdan ve denizden faydalanabiliyor. Vatandaşların talepleri doğrultusunda oluşan Rize’de kadınlar plajı ihtiyacı Rize Belediyesi tarafından oluşturulan Alipaşa kadınlar plajıyla giderildi. Deniz sezonunun kapanmasıyla birlikte kış aylarında plaj içerisinde bulunan sosyal tesis bütün vatandaşlara hizmet vermeye devam edecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İyi Partili Lütfü Türkkan'a Yeniden Refah Partisi'nden KINAMA! http://mail.gazetebirlik.com/haber/iyi-partili-lutfu-turkkana-yeniden-refah-partisinden-kinama-2436/

Necati TUZCU

İyi Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan Milli Görüş hareketinin kurucu lideri ve Türk Siyasetinin “Erbakan Hocası” Merhum Başbakanlardan Necmettin ERBAKAN’ı hedef alarak skandal ifadeler kullandı.
Türkkan Kanal İstanbul için yaptığı skandal açıklamada proje kapsamında temeli atılan ilk köprünün eski bir proje olduğunu savunarak “Hafta sonu Kanal İstanbul projesinin temelini atıyoruz diye Kuzey Marmara Otoyoluyla ilgili eski bir projenin köprü temelini attılar. Erbakan çok temel atardı iş bir ara o kadar ilerledi ki boş boş tarlaya temeller attılar. Aradan 40 sene geçmiş, aynı hadiselerin devamı bizi üzüyor “ ifadelerini kullandı.
Yeniden Refah Partisi RİZE İL Başkanı Mehmet Aktif ZERDECİ bu konuyla ilgili yapmış olduğu yazılı açıklamada; “Türkkan’ın yaptığı bu talihsiz açıklamayı hayret ve esefle karşılıyoruz.Hayatını bu Aziz ve Şerefli Millete adamış, kimsenin hayal bile edemediği imkansız denilen bir çok projeyi hizmeti başarıyla tamamlamış. Siyasete başladığı ilk yıllarda ( 1970-1980 yıllarında) Hükümet ortağı olduğu dönemlerde Ülkemizin Maddi ve Manevi kalkınma hamlesini başlatmış ileri görüşüyle Türkiye’nin önünü açacak sanayi ve yüksek teknoloji alanında dışa bağımlı olmaktan kurtaracak 200 Ağır Sanayi Fabrika temelini kısa bir süre içerisinde atmayı başarmıştır. Dış güçlerin bütün baskılarına engellerine rağmen bu fabrikalardan 100’e yakınının açılışıda tamamlanmıştır. Bugün bu fabrikalar hala Milletimize hizmet etmeye devam ediyor. Günümüzde Savunma Sanayi’nde yaşanan birçok gelişme ve başarılar Erbakan Hocamızın o tarihte temelini attığı Ağır Sanayi kuruluşları tarafından sürdürülmektedir. Aynı dönemde Bütün Dünya’ya rağmen Hocamızın öncülüğünde Kıbrıs Barış Harekatı başarıyla yapılmış, bugün bizlere büyük bir miras bırakılmıştır.

Yine 90’lı Yıllarda iktidara geldiği 54 ‘üncü Refah Yol Hükümetinde 1 yıl içerisinde Milletimizin ve Devletin bir çok alanda sıkıntılar içinde olduğu bu dönemde, Ülke tarihinde ilk defa denk bütçeyi kurmayı başarmış. Yanında Havuz Sistemini’de oluşturacak Devletteki bütün yolsuzlukların imtiyazların haksız kazançların önüne geçmeyi başarmıştır. Aynı tarihte önceki hükümetlerinin izniyle Güneydoğu sınır illerimize konuşlanan ülkemizi bölmek için
faaliyet gösteren terör örgütlerinin en büyük destekçisi çekiç gücü hem ülkemizden hemde bölgede çıkarılmasını başarılmıştır. Bunun Yanında Millete hiçbir vergi koymadan, hiçbir zam yapmadan sadece kendi Milli kaynaklarımızla, Cumhuriyet Tarihinde hiç kimsenin tahmin edemediği en büyük memur, işçi, Emekli zamlarını, tarım ürünleri zamlarını yapmış, halkın refah seviyesini çok yükseltmiştir. Türkiye’yi Lider bir ülke yapacak Yeni, Adil bir Dünya
düzeninin bir adımı olan D8 Projesini kurarak Türk Halkına ve İslam alemine büyük bir miras bırakmıştır. Tarihe Aldanmayan ve Aldatmayan bir lider olarak geçmiştir. Bütün bunların karşısında çok büyük bedeller ödemiştir. Hiçbir zaman yılmamış, duraklamamış son nefesine kadar mücadelesine devam etmiştir. Ülkemiz için çok büyük bir değer, büyük ilim ve devlet adamıdır."
İyi Parti Gurup Başkanvekili Lütfü Türkkan’ın yapmış olduğu bu talihsiz, sorumsuz ve iftira niteliğindeki açıklaması bunca yapılan bu Efsane hizmetleri basite almak, yalanlamak ve yok saymak demektir. Bu tavrıyla öncelikle kendisini basitleştirmiş bilgisizliğini ve sorumsuzluğunu ortaya koymuş, temsil etmiş olduğu partisini de bu sorumsuzca davranışıyla zor durumda bırakmıştır. Ülke için büyük bir değer olan her kesimin takdirini ve sevgisini kazanmış Gönülleri fethetmiş bir lider olan Merhum Erbakan Hocamıza yapılan bu sözlü saldırı tüm sevenlerini üzmüş tepkilerine neden olmuştur.
Türkkan’ı bu sorumsuzca davranışından dolayı kınıyoruz. Türkkan bu açıklamayı yapmadan önce 54’üncü ERBAKAN hükümetinin bir üyesi, bakanı olan, şu anda mensubu olduğu Partisinin Genel Başkanı Sayın Meral Akşener Hanımefendi ye sorabilir, ondan doğruları öğrenebilirdi. Yine de geç kalmış değil, Erbakan Hocamızla ilgili bir açıklama yapacaksa Sayın Meral Akşener hanımefendiye sorup doğru bilgiler ışığında konuşmasını kendisine tavsiye ederiz" dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize Belediyesi Kadın Kültür Merkezleri Dönem Sonu Sergisi Düzenlendi http://mail.gazetebirlik.com/haber/rize-belediyesi-kadin-kultur-merkezleri-donem-sonu-sergisi-duzenlendi-1704/

Necati TUZCU

İsmail Kahraman Kültür Merkezi sergi salonunda düzenlenen törene, Rize Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Genç, İl Milli Eğitim Müdürü Engin Emen, kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kursiyerler ve vatandaşlar katıldı.6-7-8 Temmuz tarihleri arasında vatandaşların ziyaretine açık olacak kursun açılış töreni Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Genç ve Kadın Kültür Merkezleri Koordinatörü Selma Öztürk’ün konuşmalarıyla başladı. Proje Milli Eğitim İl Müdürlüğü’yle koordineli şekilde yürütüldü.

Kurdele kesiminin ardından kursları tamamlayan kursiyerlere sertifikaları takdim edildi. El emeği ürünlerin sergilendiği alanın gezilmesinin ardından açılış töreni son buldu. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rizeli sanatçı Ayhan Alptekin hayatını kaybetti http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizeli-sanatci-ayhan-alptekin-hayatini-kaybetti-2010/

Necati TUZCU

Rizeli usta sanatçı Ayhan Alptekin'in ölümü sevenlerini yasa boğdu.

Rize'nin sevilen sanatçılarından Ayhan Alptekin (56), tedavi gördüğü Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hayatını kaybetti. Rizeli sanatçı Ayhan Alptekin tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Rizeli usta sanatçı Ayhan Alptekin beyin timörü nedeniyle tedavi gördüğü hastanede sağlık durumu ağırlaşınca yoğun bakım servisinde tedavi altına alınmıştı. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz. AYHAN ALPTEKİN KİMDİR? Müzisyen, Şarkıcı. 1965, Rize Ardeşen Ortaalan doğumlu. Meslek lisesi mezunu. İstanbul Beykoz`da ikamet ediyor. Evli ve dört çocuk (2 Kız, 2 Erkek) babasıdır. Kendi dilinden müzik hayatı: “Dokuz yaşımda müzik ile ilgilenmeye başladım. İlk enstrümanım, melodika ve mandolin oldu. Ailem Müzik ile ilgilenmeme hiçbir zaman karşı çıkmadı tam tersine Abim Ergin Alptekin çocukluğumdan beri beni Müziğe teşvik etti ve destek oldu. Buna rağmen çevremizde: Avare Çalgıcı, Boşgezen unvanı ile yaşadık. 1982`de ilk olarak bir düğünde sahne aldıktan sonra ''Grup Yıldızlar'' ekibini kurduk (1983-1985). Kemalpaşa`dan Rize`ye kadar çeşitli Köy ve İlçelerde, Düğün ve Toplantılarda sahne aldık. Çalışmalarıma Asker Ocağındada devam ettim, Sanat Müziğinde Kanun, Halk Müziğinde Bağlama, Taverna Müziğinde Org ile programlar yaptım. Askerlik sonrası ekonomik şartlardan dolayı grubumuz dağılınca bende Keyboart furyasına kapıldım. Unkapanıyla tanışana kadar taverna müziği yapıyordum daha sonra repertuarımı: Babaannem, Anneannem ve Nuri Papu`dan duyduğum Lazca Müzikler ile renklendirdim. İlk kasetim 1993`te çıktı. Lazca Müziklerim ve Anonim Destanlarım sevildi ve beğeni topladı. Abim ve benim teşvikim ile yirmi`den fazla Müzisyen arkadaş şuan bu işten ekmek yiyorlar hepsine verdiğim emekler helal olsun. Popüler olanların da dahil olduğu 30 kadar sanatçı arkadaşımıza: yetiştirme, alt yapı, bestelerimle emek verdim. Abim ile beraber Lazca, Türkçe 250 adet beste yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. İkinci kasetim ''Oy Nana'' dan sonra Karadenizli sanatçılarımız`da altyapı anlayışının değiştiğini ve modern folk müziğinin teşvik unsurunun ''Oy Nana'' olduğunu söyleyebilirim. Abim ile yaptığım bestelerin ezgileri, hernekadar orjinal Laz ezgisi olmasada, yöre ezgilerine yakın, uygun notalar seçmeye çalışıyorum. Tarzımı, aşırıya kaçmadan çok sesli yapmayı düşünüyorum. Temmuz 2002`de tamamı ile kendi isteklerim doğrultusunda yapmış olduğum çalışmamı piyasaya çıkaracağım. Çalışmalarıma İstanbul Çekmeköydeki Stüdyomda yapıyorum ve Sarıyer, Ayder Restaurant`da sahne alıyorum. Almanya`ya ilk defa Lazebura e.V. nın daveti ile gittim. Üstadımız Mahmut Turan ile birlikte muhteşem bir program yaptık Yeri gelmişken, Gurbetçi kardeşlerimizi biraraya getirdikleri için Lazebura Birliği(Lazebura e.V.)ne kendi adıma teşekkür ediyorum. Laz Dili ve Folklorunu yaşatmak için ferdî olarak hasbelkader kasetlerime Lazca`da okuyarak destek vermeye çalışıyorum. Anadolu’da yaşayan bütün halkımı, yedi bölgemi, Türkiyemi çok seviyorum”. Albümleri: Ayhan Alptekin Box Set Gelme Oy Nana Şahlandı Karadeniz Ah Ulan Ah / Hülya Hey Deli Gönül Karadeniz Tavernası 2 Si Do Ma Karadeniz Tavernası Çona Gel Dinle Beni Popüler Şarkıları; Sırmalı Dadalo Dağlar Ağlayın Anzer Balı Şimdi geldi ağlamanın zamanı Dardır Yüreğim Nakore Kader Atmaca Oy Dağlarım Sevdalık.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rizeli marangozun ahşap kaplayarak kamyonete çevirdiği 1988 model otomobili ilgi görüyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizeli-marangozun-ahsap-kaplayarak-kamyonete-cevirdigi-1988-model-otomobili-ilgi-goruyor-9996/

Marangoz Metin Tercan, 1988 model otomobilinin çürüyen kaportasını hurdacıya vererek motorunu yeniden dizayn etti.

Motoru çalıştırmayı başaran 66 yaşındaki mobilya ustası Tercan, bunun üzerine aracı ahşapla kaplayarak kamyonete dönüştürmek üzere çalışmaya başladı.

Yaklaşık 1,5 yıl evinin altındaki marangoz atölyesinde çalışarak şasi, kaporta, kasa, kapı ve jant kapaklarını ahşaptan yapan Tercan, parçaları birleştirerek kamyoneti kullanılır hale getirdi.

Metin Tercan'ın, yaklaşık 50 bin lira maliyetle tamamladığı kamyoneti, sosyal medyada da ilgi çekiyor.

Tercan, AA muhabirine, mobilya ustası olduğunu ve babasından ahşap evler yapmayı öğrendiğini söyledi.

 Çürümeye yüz tutmuş aracını ahşap kamyonete dönüştürebileceği fikrinin aklına geldiğini belirten Tercan, şöyle devam etti:

"Tasarım yaparak başlamadım. Kafamda çizmiş olduğum projeyle yaptım. Kağıt üzerinde çizmiş olsaydım daha farklı yapardım. Görsel olarak bu kadar güzel çıkacağını tahmin etseydim bunu projeyle yapardım. 1,5 yılımı kamyonete verdim. Projesiz olduğundan beş ay fazla uğraştım. Bir parçayı üç dört kez değiştirdiğim oldu. Bu hep ahşaptır. Altına şasesini çelikten bağladım. Kurdum yaptım, motorunu taktım."

Tercan, kamyonet için çok çalıştığını vurgulayarak, "Her parçası ayrı elden en az 15 sefer geçmiştir. Emprenye (ahşabın bünyesine farklı yöntemlerle çeşitli kimyasal maddeleri emdirme işlemi) yapılmış parçaları komple. Çivi yok, bazı yerlerinde vida var. Ağaçlar birbirine geçmedir." dedi.

'Çok farklı, otantik bir kamyonet ortaya çıktı"

Bazı arkadaşlarının kendisini "Metin usta, arabayı suda bırakma." diye uyardığını kaydeden Tercan, "Bu aracın suda ömrü sac arabalardan 1,5 kat fazladır. Bu, 20 yıl suda kalsın, çıkar yine aynı arabadır. Su, kar bozmaz." ifadesini kullandı.

Tercan, çok farklı otantik bir kamyonet ortaya çıkardığına işaret ederek, "Yurt dışından, Almanya'dan, İngiltere'den isteyenler çıktı. O zamanlarda vermeyi düşünmemiştim. Artık ikinci sahibini bekliyor. Çıkarsa kadrini kıymetini bilen birine vereceğim. 2020 model arabası ile takas etmek isteyen bile olmuştu." diye konuştu.

Kamyonetin ahşap gövdesi için 4 farklı tür ağaç kullandığını belirten Tercan, karda, dağlarda gezmek için cip de yapacağını ifade etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ÇAYKUR 4 İlde 60 Memur Alımı Yapıyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/caykur-4-ilde-60-memur-alimi-yapiyor-6316/

Necati TUZCU

ÖSYM KPSS 2021 yılı tercihleri geneli içinde kamu personel alımı ilanı bilgileri içerisinde Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) Personel Alımı birimlerinde görevlendirilmek üzere KPSS 2021/1 kapsamında 60 memur alımı yapacak. ÇAYKUR, Rize, Artvin, Trabzon ve Giresun’da istihdam edilmek üzere ön lisans mezunu 15 anbar memuru, lisans mezunu 2 avukat, 23 memur ve 20 mühendis alımı yapacak.

ÖSYM tarafından yayımlanmış olan Tercih Kılavuzuna göre KPSS 2021/1 kapsamında farklı kurumlara farklı kadrolarda olmak üzere Memur Ataması yapılacak. Adaylar KPSS 2021/1 tercih kılavuzu için en geç 8 Temmuz 2021 tarihine kadar tercihlerini gerçekleştirmeleri gerekmektedir. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kilosu 500 Lirayı Bulan Ihlamurun Hasadına Başlandı http://mail.gazetebirlik.com/haber/kilosu-500-lirayi-bulan-ihlamurun-hasadina-baslandi-7407/

Necati TUZCU

Havaların güzelliği fırsat bilen Rizeliler bahçelerine girerek olgunlaşan ıhlamur için hasada başladı. Testere ve çay orağı yardımı ile itina ile kesilen dallar biriktirilirken, budama işi bittikten sonra geniş bir alana taşınan dallardan ıhlamurlar sıyrılarak kurutulmak üzere çuvallarına konuldu. Sonrasında ıhlamurlar el marifeti ile özenle seçilerek geniş bir bezin üzerine serilerek güneş görmeyen yerlerde kurutulmaya başlandı.Kış aylarında sıkça kullanılan ve insan sağlığına birden fazla faydası olduğu bilinen ıhlamur için yaz ayında hasat yapmaya başladıklarını ve hasadın ardından kurutma işlemi gerçekleştireceklerini dile getiren Mustafa Şimşek isimli çiftçi, "Ihlamur çiçeğinden dünyanın en güzel ballarından bir tanesi üretiliyor. Arılar ıhlamuru çok seviyor. Anzer balı kalitesinde bir bal oluyor. Ayriyeten ıhlamurun en çok kullanıldığı alan çay yapımıdır. Ihlamur ağacından toplanan yaprak ve çiçeklerle kış aylarında çay yapılır. Ihlamur çayı soğuk algınlığına çok iyi gelir. Ihlamurun kullanılmayan yaprakları da hayvanlara veriliyor. Bu yapraktan yiyen hayvanlar bol miktarda süt veriyor. Budadığımız dalları da yine kış aylarında yakacak olarak kullanıyoruz. Eğer ağaç yaşlanmışsa ve kesilmesi gerekiyorsa, ağacın gövdesini atölyeye götürüp kara kovan yapıyoruz. Bir ıhlamur ağacı 150 yıl yaşar. İnsanın ekonomisine de büyük katkılarda bulunur. Bu sene ürünümüz gayet bol. Allah bereket versin. Bu sene çok verimli ıhlamur oldu. İnşallah bundan sonrada böyle devam eder" ifadelerini kullandı.

Hasat zamanı Haziran ve Temmuz

En verimli hasadın Haziran ve Temmuz ayının aşlarında gerçekleştiğini ifade eden Havva Şimşek ise "En güzel hasat Haziran ve Temmuz aylarında oluyor. Eğer daha geç toplarsanız tomurcuğu çok açar ve çayı güzel olmaz. Bu aylarda toplanması uygundur. Şu an çok güzel bir kokusu var. Dediğim gibi bu aylarda topluyoruz ve kış aylarında tüketiyoruz" şeklinde konuştu.

'Kilosu yaklaşık 500 lira'

Dededen kalma aktarlık mesleğini sürdüren Metin Karaca, Korona virüs salgınının baş göstermesiyle ıhlamur satışlarının arttığını ve halen devam ettiğini dile getirdi. Karaca "Yoldan geçen insanlara sorun ıhlamurun soğuk algınlığına ve gribal enfeksiyonlara iyi geldiğini söyleyebilir. Ihlamur çok tatlı bir şey. Hatta konuya da değinmek isterim. Çok eski yıllarda mahkeme binaları olmadan önce ıhlamur ağaçları altında mahkeme kurulurmuş. Ihlamur kutsal bir bitkidir. Pandemi döneminde maske takarak kendimizi koruduk. Geçen yıl pek ıhlamur satamadık çünkü maske dolayısıyla gribal enfeksiyon azaldı. İnsanlar ıhlamura ihtiyaç duymadı. Ihlamur eskiden beri soğuk algınlıklarına karşı evlerimizde olan bir bitkidir. Ihlamur aslında sinir sistemine de çok faydalıdır. Gün içerisinde insanı zinde tutar. Ihlamurun yeşilimsi olan türü vardır. Bunlar yaylalarda güneş almayan bölgelerde kurutulur. Bu biraz daha pahalı olanıdır. Birde sarıya yakın renkte olan ıhlamur vardır. Bunlar güneşte kurutulur. Bana soracak olursanız en değerlisi yeşil olanıdır. Fiyatları bu sene daha açıklanmadı ama yaprak ıhlamurun 200 liradan aşağı satış olacağını düşünmüyorum. Eski belediye başkanımız Reşat Kasap buranın kokusunu çok severdi. Sürekli gelirdi ve yerli ıhlamur alırdı. Ihlamur çayının en güzeli kaynamış suya bir tutam atılarak 15 dakika bekleyerek demlenir. Ihlamurun yanında başka türlü doğal gıda takviyeleri de alınarak daha sağlıklı ve kuvvetli hale getirilebilir. Barış Manço'nun şarkısında geçtiği gibi nane limon karışık misali ile yapılırsa daha faydalı olacağı görüşündeyim. En iyi ıhlamur tamamıyla renginden anlaşılır. Dediğim gibi yeşilimsi renginde olur. Fazla güneşe maruz kalmamış ıhlamur en kalitelisidir. Ihlamurun çiçeği daha faydalı ve doğaldır. Kilosu yaklaşık 500 liradır. Ayrı satılanı da vardır fakat çoğunlukla yaprakla karışık satılır. En sağlıklı olanı bunlardır" dedi.                                 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rize'ye tatile gelen gurbetçiler Of'ta kaza yaptı http://mail.gazetebirlik.com/haber/rizeye-tatile-gelen-gurbetciler-ofta-kaza-yapti-5914/

Necati TUZCU

Trabzon’un Of ilçesinde, gurbetten tatil için memleketleri Rize'ye gelen aileye ait Almanya plakalı araç orta refüje çarparak kaza yaptı. Kazada ilk belirlemelere göre 2 kişi öldü, 4 kişi de yaralandı.Kaza, Trabzon-Rize istikametinde ilerleyen aracın sabahın ilk saatlerinde Of ilçesi Eskipazar Mahallesi Hayrat yol ayrımında orta refüje çarpması sonucu meydana geldi. Kaza sonrası, Karadeniz Sahil Yolu bir süre trafiğe kapandı, araçların yan yoldan geçişi sağlandı.

Edinilen bilgiye göre, sürücü Y.K.’nın direksiyon hakimiyetini kaybetmesiyle GD PJ 809 Almanya plakalı araç orta refüje çarptı. Çarpmanın etkisiyle ön tarafı hurdaya dönen araçta bulunanların yardımına ilk olarak çevredeki vatandaşlar koştu.

Trabzon Sürmene Bölge Trafik Şube Müdürlüğü ekiplerinin ve jandarmanın müdahale ettiği kazada, olay yerine gelen Trabzon Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerinin çalışmasıyla yaralılar araçtan çıkartıldı. Yaralılar, 112 Acil Servis sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından ambulanslarla hastaneye sevk edildiler.

Kazada, Zeliha Çatan ve Ayşenur Doğan yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatlarını kaybettiler. Kazada yaralanan sürücü Y.K. ile birlikte araçta bulunan E.Ç., E.F.Ç. ve B.Ç. ise kaldırıldıkları hastanede tedavi altına alındılar.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Baston ekmeğinin yeşil çay pudralısı yapıldı http://mail.gazetebirlik.com/haber/baston-ekmeginin-yesil-cay-pudralisi-yapildi-3455/

Rize'de sofraların vazgeçilmezi olan ve coğrafi işaret tescili alan baston ekmeği, antioksidan özelliğiyle bilinen yeşil çay pudrasıyla hazırlanıyor.

Rize Fırıncılar Odası Başkanı Refik Kumbasar, baston ekmeğinin asırlardır illerinde yapıldığını anlattı.

Rize Belediyesi ve Fırıncılar Odasının katkılarıyla baston ekmeğinin coğrafi işaret aldığını anımsatan Kumbasar, bu ürünün tanıtımını yaptıklarını söyledi.

Kumbasar, "İçerisindeki yeşil çay pudrası karışımı, ekmeği daha da güzelleştiriyor. Baston ekmeğimizin lezzeti farklı ve şehre gelenlerin çoğu tercih ediyor. Rize'den ayrılırken hediyelik olarak götürenler oluyor. Bunun bilinciyle ekmeği zenginleştirme çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

Kovid-19 salgını sürecinde sağlıklı beslenmenin öneminin arttığına dikkati çeken Kumbasar, "Yeşil çay pudrasının önemini biliyoruz. Baston ekmeğiyle birleştirdiğimiz, hijyene dikkat ettiğimiz zaman çok daha özel bir ürün ortaya çıkmış oluyor." diye konuştu.

- "Salgın dönemi ekmeğin itibarını iade etti"

Tohum Platformu kurucusu ve Analiz Gazetesi yazarı Mine Ataman da, fırıncılığın Rizelilere dededen kalan miras olduğunu, bunu geleceğe taşımak için ekmeğe sağlıklı dokunuşlar yapıldığını belirtti
İnsan sağlığı için antioksidanların çok değerli olduğuna işaret eden Ataman, şu ifadeleri kullandı:

"Bizim coğrafi işaretli baston ekmeğimiz var. Çok kıymetli. Artık daha da sağlıklı. Özel olarak yeşil çay pudralısını ürettik. Antioksidan düzeyi çok yüksek polifenoller taşıyor. Cildi güzelleştiriyor, sindirim sistemini düzenliyor. Bu anlamda Rize'nin gururu coğrafi işaretli baston ekmeğinin bütün Türkiye'ye gideceğini düşünüyoruz. Dedelerimizden aldığımız fırıncılık mesleğini inovatif çalışmalarla geleceğe taşıyoruz. Memleketimizin değerlerine sahip çıkıyoruz."

Ataman, "Salgın dönemi ekmeğin itibarını iade etti. Çünkü herkes artık evinde ekmek yapıyor. 'Ekmeklerimizi daha sağlıklı hale nasıl getirebiliriz? Türkiye'den dünyaya, ana vatanından ekmeği alıp nasıl Avrupa'ya ihraç edebiliriz?' Artık onu düşünmeliyiz." şeklinde konuştu.

Yeşil çay pudralı ekmeğin yapımını anlatan Ataman, şunları kaydetti:

"Aslında 1 kilo una bir çay kaşığı yeşil çay pudrası kullandığınız zaman onun bir dilimiyle bir öğün için gerekli antioksidanlar, polifenoller, bunların hepsini vücudunuza almış oluyorsunuz. Yeşil çay pudrası pek çok yerde satışta. Özellikle ÇAYKUR tarafından organik Hemşin havzasındaki çayla, yeşil çay pudrası üretiliyor. Yeşil çayın yanında siyah çay pudrası var. Evde yaptıkları ekşi mayalı ekmeğin hamuruna son aşamada bir çay kaşığı ekledikleri zaman hem sağlıklı hem lezzetli bir ekmek yapabilirler."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gastronominin Kalbi Rize'de Attı http://mail.gazetebirlik.com/haber/gastronominin-kalbi-rizede-atti-3774/

Dünyanın en önemli çayları arasında yer alan Rize Çayı’nın üretim aşamalarının ziyaretçilerle buluşturulmasıyla başlayan etkinlik, Çeçeva’da gerçekleştirilen çay hasadı deneyimi ile devam etti. Rize’nin büyüleyici doğal güzellikleri ve yerel lezzetlerinin eşliğinde süren programda geleneksel Rize balıkçılığı ve dağ manzarası eşliğinde çay sohbeti yer buldu.

“KARADENİZ ÜLKELERİNDEN RİZE’YE TURİZM AKIŞI SAĞLAYACAĞIZ”

Rize’nin Türkiye’ye kattığı hem kültürel hem ekonomik değeri daha da ileri taşımak adına bu yıl ilk defa GastroRize Günleri’nin gerçekleştirilmekte oluğunu ifade eden Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, etkinliğin ikinci gününde gerçekleştirdiği konuşmasında gelecek yıllarda etkinliğin kapsamının genişletilerek uluslararası bir festival haline getirilmesinin amaçlandığını belirtti ve ekledi: "Oldukça zengin olan yerel damak kültürümüzün gerek tadıyla gerekse sunumuyla dünya gastronomisi açısından büyük öneme sahip olduğu kanaatindeyiz. Biliyoruz ki; bundan sonraki süreçte hepinizin desteği ile şehrimizi tüm dünyadan daha fazla insanla buluşturacağız, turistik ve ekonomik değerini daha üst seviyelere taşıyacağız. Özellikle Karadeniz ülkelerinden Rize'ye turizm akışının sağlanmasında GastroRize'nin büyük katkısı olacağını düşünüyoruz".

GASTRONOMİ PROFESYONELLERİ BİR ARAYA GELDİ

GastroRize günleri kapsamında gerçekleşen panellerde de yer alan Rize Çayı, METRO Direktörü Maximillian Thomae tarafından “Çayın Mutfaktaki İnovasyonu” başlıklı panelde ele alındı. Food and Travel Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ebru Erke ise, Dünyada Çay’ın Öyküsü adlı panelinde pek çok kültürde farklı şekilde yer alan çayın hikâyesini anlattı. Gastronomi dünyasının önemli isimlerinden Şef Ömür Akkor ve Şef Şevki Dilmaç "Geleneksel Ürünlerin Restoranlarda Kullanımı" adlı panelde lokal lezzetlerin gurme menülerde yer alma serüvenine değindi. Aylin Öney Tan’ın moderatörlüğünde, Cookshop Genel Müdürü Selçuk Gengeç, BTA İşletme Müdürü Kazım Çil, Çaymer Genel Müdürü Selçuk Azman, La Pain Quotidien İş Birim Müdürü Levent Şahin ve Ateşe Makine Genel Müdürü Murat Karali’nin katılımlarıyla gerçekleşen panelde ise restoran ve kafelerde Rize çayının kullanımı hakkında sohbet edildi.

Yeme-İçme sektörünün duayen isimlerinden Sahrap Soysal’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Nalia İşletmecisi Süleyman Tarakçı, Gaziantep Alman Pazarı Güllüoğlu İşletmecisi Murat Güllüoğlu, Hatay Sultan Sofrası İşletmecisi Metin Tansal, Afyonkarahisar Aşçı Bacaksız İşletmecisi Kadir Madenci ile UNESCO Şehirlerinin Lezzet Elçileri ile ilgili birçok bilgi paylaşıldı. Yine yeme-İçme dünyasının en ünlü isimlerinden Elif Korkmazel’in moderatörlüğünde gerçekleşen “Yerel Ürünlerin Adaptasyonu” konulu panelde Hilton Kozyatağı Executive Şefi Yener Özden, Allpoints Restaurant Group Ar-Ge Şefi Rıza Belenkaya, MigrosTicaret Baş Şefi Umut Reçber, Chef Akademi Kurucusu Ali Açıkgül yer aldı. Nilhan Aras moderatörlüğüyle gerçekleşen "Butik Tarımın Önemi" adlı panelde ise "Elibelinde Tarım" kurucusu Aslı Aksoy, "İksirli Çiftlik kurucusu Duygu Ece Aydın ve Tomakan Gıda Kurucusu Ali Tomakan ziyaretçilere keyifli bir sohbet deneyimi sundu.

RİZE’NİN DOĞAL GÜZELLİKLERİ ZİYARETÇİLERİ BÜYÜLEDİ

GastroRize Günleri ziyaretçileri etkinliğin son gününde güne geleneksel Karadeniz balıkçılığı örneğinin sunulduğu taka turuyla başladı ve bölgenin en önemli tarihi yapılarından olan Zilkale’yi ziyaret etti. Denizden tam 750 metre yükseklikte ve Fırtına Vadisi yakınlarında bulunan kale 14. yy mimarisinin tipik bir örneğini ziyaretçilerle buluşturdu.
Fırtına Vadisi’nde Zipline deneyimiyle heyecan ve eğlenceyi beraber yaşayan ziyaretçiler Palavut Şelalesi’nin güzelliği karşısında büyülendi. GastroRize günleri, tüm dünyadan turist akınına uğrayan ülkemizin en önemli doğal güzelliklerinden Ayder Yaylası gezisi ile son buldu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Profesör Kazandığı Tazminat Davasıyla Rize'de Ekmek Arası Döner Dağıttırdı http://mail.gazetebirlik.com/haber/profesor-kazandigi-tazminat-davasiyla-rizede-ekmek-arasi-doner-dagittirdi-9941/

Necati TUZCU

Göz Hastalıkları uzmanı olan Prof. Dr. Şaban Şimşek, sosyal medya üzerinden kendisine hakaret eden şahıs hakkında bir süre önce tazminat davası açtı. Davanın sonucunda haklı çıkan ve davayı kazanan Şimşek, şahıstan kazandığı 5 bin lira ile döner yaptırarak ekmek arası şeklinde Rize 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'nda vatandaşlara dağıttırdı.Gerçekleşen et döner ikramını ise Şimşek'in il dışında ikamet etmesi nedeniyle ise Araştırmacı-Yazar Recep Koyuncu üstlendi. Koyuncu, dönerin yanında hazırlamış olduğu içerisinde 6 adet kitap olan paketleri de vatandaşlara dağıttı.

Rize 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'nda Rizelilere bedava kitap dağıtırken, kitap alanlara Prof. Dr. Şaban Şimşek'in tazminattan aldığı para ile hazırlattığı döner etmek ve ayranları da ikram eden Araştırmacı Yazar Koyuncu, "Rize ihtisas kütüphanesi olarak bugün yılın son etkinliğimizi yapıyoruz. RTEÜ Tip Fakültesi eski dekanı Prof. Dr. Şaban Şimşek Hocamız bu etkinliğimizde dağıttığımız döner ekmeği karşıladı. Rize" de bir gazetecinin kendisi ile ilgili yazdığı yazı konusunda, o gazeteciden aldığı tazminatı bize göndererek döner ekmeğin ücretini karşıladık. Bizde bu gün içinde 6 kitap olan 150 çanta kitap dağıtımı yapıyoruz. Bu kültür hizmetinde insanımızın hem beynine hem de midesine katkı sunmayı uygun gördük. Bu güne kadar yılda 3-4 kez olmak üzere 22 kez bu meydanda Rizelilere kitap dağıtımı yaptık" dedi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com