tag:gazetebirlik.com,2015:cid-134 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2023-10-24T10:21:15+03:00 Aksaray'da işçi servisi ile kamyonet çarpıştı http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksarayda-isci-servisi-ile-kamyonet-carpisti-838/

Aksaray-Ankara kara yolunun 10. kilometresinde sürücüleri henüz belirlenemeyen 68 S 0432 plakalı servis minibüsü ile 68 HL 950 plakalı kamyonet çarpıştı.

Vatandaşların ihbarı üzerine kaza yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi.

İşçi servisinde bulunan 2 kişi hayatını kaybetti, yaralanan 15 kişi ambulanslarla Aksaray Eğitim Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'da Gazze'de hayatını kaybedenler için sessiz oturma eylemi yapıldı http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksarayda-gazzede-hayatini-kaybedenler-icin-sessiz-oturma-eylemi-yapildi-9416/

Aksaray'da kadınlar, İsrail'in saldırıları sonucu yaşamını yitirenler için sessiz oturma eylemi yaptı.

İHH İnsani Yardım Vakfı Aksaray Kadın Kolları üyeleri, ellerindeki Türkiye ve Filistin bayraklarıyla, İsrail'e tepkilerini dile getirmek için Ulu Cami önünde toplandı.

Oturma eylemi başlatan kadınlar adına konuşma yapan İHH İnsani Yardım Vakfı Aksaray Kadın Kolları Başkanı Neslihan Görgülü, vicdan sahibi sivil toplum örgütleri kadın temsilcileri ve anneler olarak İsrail'in Gazze'de sürdürdüğü katliama dur demek için burada olduklarını söyledi.

Görgülü, İsrail’in Filistin’de defalarca katliam gerçekleştirdiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"İki milyondan fazla insanın yaşadığı Gazze'ye 17 yıldır abluka uygulanıyor. Bölge adeta bir toplama kampına çevrildi. Gazze'ye yönelik yıllardır süren bombalı saldırılarda sahilde piknik yapan aileleri, sokakta oyun oynayan çocukları, hastanelerde tedavi bekleyen hastaları, ibadethaneleri, insanın en güvenli sığınağı olan evlerinde aileleri, en çok da kadın ve çocukları hedef aldı. İsrail'in uyguladığı soykırımı durdurması için harekete geçmeye ve işgalci İsrail'e yaptırım uygulamaya davet ediyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'da kaybolan zihinsel engelli mağarada bulundu http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksarayda-kaybolan-zihinsel-engelli-magarada-bulundu-5499/

Aksaray'ın Ortaköy ilçesinde dün evden ayrıldıktan sonra haber alınamayan zihinsel engelli, mağarada bulunarak ailesine teslim edildi.

Ozancık köyündeki evinden dün sabah saatlerinde ayrılan ve bir daha haber alınamayan zihinsel engelli F.Ç. (47) için polis, jandarma, itfaiye, UMKE ve AFAD ekipleri arama çalışması başlatmıştı.

İlçeye 10 kilometre uzaklıkta bulunan Baba Konağı köyündeki bir mağaradan duman çıktığını gören bir çoban, durumu jandarmaya bildirdi.

Bölgeye sevk edilen ekipler, mağaradaki kişinin F.Ç. olduğunu belirledi.

Sağlık durumunun iyi olduğu öğrenilen F.Ç, ailesine teslim edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ihlara Vadisi'ndeki bitki ve hayvan türleri kayıt altına alınıyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/ihlara-vadisindeki-bitki-ve-hayvan-turleri-kayit-altina-aliniyor-6750/

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce yürütülen çalışmalar kapsamında 1990'dan bu yana Özel Koruma Çevresi ilan edilen, birçok bitki türü ve canlıya ev sahipliği yapan Ihlara Vadisi'nin değerlerini tespit etmek amacıyla geçen yıl biyolojik çeşitlilik projesi başlatıldı.

"Ihlara Özel Çevre Koruma Bölgesi Biyoçeşitlilik Araştırması Projesi", Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Çiçek başkanlığında yürütülüyor.

Proje kapsamında Aksaray Üniversitesi (ASÜ), Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesindeki uzmanlarca bugüne kadar yapılan arazi çalışmalarında, yeni bitki ve canlı türleri tespit edildi. Önümüzdeki yıl yapılacak raporlamanın ardından tamamlanacak proje kapsamında uzmanlar, her ay belirli günlerde bölgede geziler yaparak yeni türlerin tespiti için çalışmalarını sürdürüyor.

ASÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve projenin botanik uzmanı Prof. Dr. Seher Karaman, AA muhabirine, proje kapsamında alanındaki uzman hocalarla Ihlara Vadisi'nin karasal biyolojik çeşitliliğini araştırdıklarını söyledi.

Projenin 2022'de başladığını belirten Karaman, şöyle konuştu:

"Özellikle bitki çeşitliliğinin arttığı ve canlı gruplarının hareketli olduğu dönemlerde çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz. Projenin birinci yılı çalışmalarını tamamladık. Bir sonraki dönemde de çalışmalarımız devam edecek. Ihlara Vadisi Özel Koruma Bölgesi 118,13 kilometrelik bir alanı kapsıyor. Çalışmalarımızı bu alanın tümünde gerçekleştirdik. Botanik alanında gerek tohumlu gerekse de tohumsuz bitkilerle ilgili veriler topladık. Bu kapsamda bitkilerin fotoğraflarını çektik, koordinatlarını kaydettik. Bitki popülasyonlarının tehlike ya da tehdit içerip içermediği, eğer varsa bunları koruma yönünde kayıtlarımızı aldık."

Karaman, Ihlara Vadisi'nin bozkırda özel bir habitat oluşturduğunu ifade etti.

Özellikle vadi içerisindeki Melendiz Çayı kıyılarında suda yaşamayı tercih eden bitki çeşitliliğinin oldukça fazla olduğunu belirten Karaman, "Ihlara Vadisi'ne has endemik bitkiler üzerine de çalışmalar yürüttük. Proje kapsamında 200'e yakın bitkiyi kayıt altına aldık. Bir sonraki rapor dönemine kadar bu sayının katlayarak artacağını tahmin ediyoruz." diye konuştu.

"Projede 31 familyaya ait 84 kuş türü tespit edildi"

ASÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi ve kuş uzmanı Dr. Emel Çakmak ise Ihlara Vadisi'nde böyle kapsamlı bir çalışma yapılmasının çok önemli olduğunu ifade etti.

Projenin amaçlarından birinin Ihlara Vadisi Özel Çevre Koruma Bölgesi'ndeki kuş envanterini ortaya çıkarmak olduğunu vurgulayan Çakmak, şunları kaydetti:

"Projede, teşhislerin yanı sıra türlerin tercih ettiği habitatların belirlenmesi de son derece önemli. Bu kapsamda bölgedeki kuşların hem küresel hem de yerel ölçekte tehdit kategorilerini belirliyoruz. Dar yayılımlı türlerin teşhis edilmesi ve yaşamlarının belirli dönemlerinde belirli alanları yoğun kullanan türlerin belirlenmesi ve popülasyon durumlarının tespit edilmesi açısından oldukça önemli. Projeyle alanı kullanan yerli türler, üreyen kuşlar, göçmenler, rastlantısal ya da geçit türlerin tespiti sağlanıyor. Çalışmalarımız yılın her dönemini kapsayacak şekilde planlanıyor. İlk yılı tamamlanan projede 31 familyaya ait 84 kuş türü tespit edildi. Bu türlerden sadece küçük akbaba Uluslararası Doğa Koruma Birliği kırmızı listesine göre tehlike kategorisinde."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'da bıçaklı kavgada 4 kişi yaralandı http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksarayda-bicakli-kavgada-4-kisi-yaralandi-9710/

Aksaray'da çıkan kavgada 4 kişi bıçakla yaralandı.

Eski Sanayi Caddesi Piri Mehmet Paşa Çarşısı'nda Sinan K. ile Tahir B. ve Mehmet Ali B. arasında tartışma çıktı.

Kavgaya dönüşen olayda Sinan K, Harun K, Mehmet K. ve Hidayet K'yi vücudunun çeşitli yerlerinden bıçaklayan Tahir B. ve Mehmet Ali B. olay yerinden kaçtı.

İhbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi.

112 Acil Sağlık ekiplerince Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan yaralı Sinan K. ile Mehmet K'nin durumlarının ağır olduğu öğrenildi.

Polis, kaçan şüphelileri yakalamak için çalışma başlattı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'da hırsızlıktan 11 yıl hapis cezası bulunan kişi araçta uyurken yakalandı http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksarayda-hirsizliktan-11-yil-hapis-cezasi-bulunan-kisi-aracta-uyurken-yakalandi-6067/

Aksaray'da hırsızlık suçlarından hakkında toplam 11 yıl hapis cezası bulunan kişi otomobilde uyurken yakalandı.

İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ekipleri, Ereğlikapı Mahallesi'nde devriye görevi yaptığı sırada park halindeki otomobilde bir kişinin hareketsiz olduğunu fark etti.

Araca yaklaşan ekipler, uyuduğu anlaşılan kişinin 10 farklı hırsızlık suçundan toplam 11 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan Hasan I. olduğunu belirledi.

Hasan I, gözaltına alındı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'da minibüs ile panelvanın çarpıştığı kazada 5 kişi yaralandı http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksarayda-minibus-ile-panelvanin-carpistigi-kazada-5-kisi-yaralandi-232/

Aksaray'da minibüs ile panelvanın çarpıştığı trafik kazasında 5 kişi yaralandı.

Alınan bilgiye göre, Cansu B. (24) yönetimindeki 42 M 3374 plakalı minibüs, Kılıçaslan Mahallesi Bediüzzaman Bulvarı'nda, Yusuf D. (19) idaresindeki 68 EK 314 plakalı panelvanla çarpıştı.

Kazada minibüsteki Dilek ve Yağmur A. ile panelvan sürücüsü Yusuf D. ve yanındaki Muhammad F. (31), Gowharı E. (35) yaralandı.

İhbar üzerine kaza yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi.

Sağlık ekiplerince Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'daki selde kaybolan Asel bebeğin cansız bedenine ulaşıldı http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksaraydaki-selde-kaybolan-asel-bebegin-cansiz-bedenine-ulasildi-8537/

AFAD, jandarma, polis, UMKE ve gönüllü ekiplerin olayın yaşandığı bölgede yürüttüğü çalışmalar bugün de devam etti.

Arama kurtarma çalışmalarının 6'ncı gününde ekipler bebeği, olayın yaşandığı bölgenin yaklaşık 800 metre uzağında dere yatağı kenarında selin sürükleyip getirdiği ağaç dallarının altında buldu.

Bebeğin cansız bedenine ulaşan ekipler olay yerine gelecek savcıyı bekliyor.

Aksaray'ın Kireçlik mevkisinde 3 Eylül Pazar akşamı meydana gelen selde 1 kişi hayatını kaybetmiş, 14 kişi kurtarılmış, kaybolan 3 aylık Asel Balcan için arama kurtarma çalışmaları başlatılmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'daki selde kaybolan bebek için arama kurtarma çalışmaları sürüyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksaraydaki-selde-kaybolan-bebek-icin-arama-kurtarma-calismalari-suruyor-6859/

AFAD, jandarma, polis, UMKE ve gönüllü ekipler, olayın yaşandığı bölgede çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Arama çalışmalarına eğitimli köpekler de destek veriyor. Asel bebeğin amcası ve dedesi de çalışmaları yakından takip ediyor.

Bölgedeki iki köprüde biriken ağaç kütleleri ve selin sürüdüğü atıklar, iş makineleriyle kaldırıldı. Regülatör bölgesi ve Melendiz Çayı'nda da Asel bebek su altı arama ekibince aranıyor.

Aksaray'ın Kireçlik mevkisinde 3 Eylül Pazar akşamı meydana gelen selde 1 kişi hayatını kaybetmiş, 14 kişi kurtarılmış, kaybolan 3 aylık Asel Balcan için arama kurtarma çalışmaları başlatılmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'daki selde kaybolan bebek için arama kurtarma çalışmaları sürüyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksaraydaki-selde-kaybolan-bebek-icin-arama-kurtarma-calismalari-suruyor-1968/

AFAD, jandarma, polis, UMKE ve gönüllü ekipler, olayın yaşandığı bölgede çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Arama çalışmalarına eğitimli köpekler de destek veriyor. Asel bebeğin amcası ve dedesi de çalışmaları yakından takip ediyor.

Bölgedeki iki köprüde biriken ağaç kütleleri ve selin sürüdüğü atıklar, iş makineleriyle kaldırıldı. Regülatör bölgesi ve Melendiz Çayı'nda da Asel bebek su altı arama ekibince aranıyor.

Aksaray'ın Kireçlik mevkisinde 3 Eylül Pazar akşamı meydana gelen selde 1 kişi hayatını kaybetmiş, 14 kişi kurtarılmış, kaybolan 3 aylık Asel Balcan için arama kurtarma çalışmaları başlatılmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'daki selde kaybolan bebek için arama kurtarma çalışmaları sürüyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksaraydaki-selde-kaybolan-bebek-icin-arama-kurtarma-calismalari-suruyor-6222/

AFAD, jandarma, polis ve UMKE ekipleri, olayın yaşandığı yola paralel su kanalı ve etrafındaki arazi boyunca arama çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Ekipler, 3 aylık bebeğin bulunması için bölgede adım adım tarama yapıyor.

Aksaray'ın Kireçlik mevkisinde 3 Ağustos Pazar akşamı yaşanan selde 1 kişi hayatını kaybetmiş, 14 kişi kurtarılmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'da selde mahsur kalan 13 kişi kurtarıldı, 1 kişinin cesedi bulundu http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksarayda-selde-mahsur-kalan-13-kisi-kurtarildi-1-kisinin-cesedi-bulundu-3133/

Kentte akşam saatlerinde başlayan kuvvetli yağış hayatı olumsuz etkiledi.

Bazı belde ve köylerde sel meydana gelirken yollarda da çökme oldu.

Ihlara yolu Kireçlik mevkisindeki su baskınında ise vatandaşlar zor anlar yaşadı.

Bölgeye sağlık, itfaiye, polis ve jandarma ekipleri sevk edildi.

Çok sayıda aracın hasar gördüğü sel nedeniyle araçlarında mahsur kalan 13 kişi jandarma ve AFAD ekiplerince kurtarıldı. Kurtarılan kişiler, Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.

Ekipler, Kireçlik mevkisinde sel sularına kapılan Gülseren E'nin cansız bedenine ulaştı. Öte yandan bir bebeğin kayıp olduğu, arama çalışmalarının devam ettiği öğrenildi.

"Şu an itibariyle 14 afetzedeye müdahale edilmiş, 13 vatandaşımız taburcu edilmiştir"

Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, kentte kuvvetli yağış nedeniyle oluşan selden 14 kişinin kurtarıldığını, bir kişinin cesedine ulaşıldığını, arama kurtarma ekiplerinin ise bir bebeğe ulaşmaya çalıştığını belirtti.

Vali Kumbuzoğlu, sel felaketi sonrası kriz masası oluşturulduğunu ve bölgede çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Devletin tüm kurumları ve imkanlarıyla sahada olduğunu aktaran Kumbuzoğlu, şunları kaydetti:

"İlimiz, Sevinçli ile Gücünkaya köylerinde ve Kireçlik mevkisinde sel afeti meydana gelmiştir. Şu an itibariyle 14 afetzedeye müdahale edilmiş, 13 vatandaşımız taburcu edilmiştir. Bir vatandaşın tedavisi devam etmekte olup, hayati tehlikesi bulunmamaktadır. Olay yerinde bir vatandaşımız maalesef hayatını kaybetmiştir. Gelen ihbarlar doğrultusunda bir çocuğumuzun arama çalışmaları da devam etmektedir. Aksaray Belediyesi, İl Özel İdaresi, UMKE, AFAD, DSİ, Karayolları, emniyet ve jandarma ile devletimiz tüm kurumları ve imkanlarıyla sahadadır. Arama kurtarma inceleme çalışmaları devam etmektedir. Selin yaşandığı ilk dakikadan itibaren kurumlarımız koordineli bir şekilde çalışmalara devam etmektedir. Vefat eden vatandaşımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Hepimize geçmiş olsun."

"Arama ve kurtarma faaliyetlerini 24 saat esasına göre sürdürüyoruz"

AFAD Başkanı Okay Memiş, Aksaray'daki sel felaketinin ardından arama ve kurtarma faaliyetlerini 24 saat esasına göre sürdürdüklerini söyledi.

Memiş, Aksaray'da selden etkilenen alanları inceleyerek arama kurtarma çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Çalışmaların devam ettiğini ve her ihbarı değerlendirdiklerini vurgulayan Memiş, şöyle konuştu:

"Biz AFAD olarak dün itibarıyla Meteoroloji Genel Müdürlüğünden almış olduğumuz bilgi çerçevesinde, Türkiye genelinde riskli illerle ilgili uyarılarda bulunmuştuk. Hem dün hem de bugün için muhtemel riskli yerleri tespit etmiştik. Samsun ve bölgesinde turuncu alarm, Orta Anadolu için ise sarı alarm vermiştik. Hatay'dan Samsun'daki olaya müdahale etmek için seyahat halindeyken Aksaray ve Nevşehir'den ihbarlar geldi. Maalesef Aksaray'da ekiplerimizce 3 olaya müdahale etmek durumunda kaldık. Merkeze bağlı bir köyde vatandaşların akıntıya rağmen yoldan geçmeye çalıştıklarını tespit ettik. Ancak maalesef suya kapıldılar, akan su neticesinde bir araçtaki hanımefendi eşiyle beraber suya kapıldı. Hanımefendinin cenazesine ulaştık. Yine başka bir araçta da karı koca kendileri kurtuldular, 3 aylık bebekleri suya kapıldı. Kayıp bebeği arama çalışmalarımız devam ediyor."

Memiş, arama çalışmaları yapıldığı esnada bir aracın da dereye yuvarlandığını söyledi.

Dereye yuvarlanan araçtaki vatandaşın da kurtarıldığını aktaran Memiş, şöyle devam etti:

"Gelen ihbarları çok önemsiyoruz, arama ve kurtarma faaliyetlerini 24 saat esasına göre sürdürüyoruz. Arama kurtarma çalışmalarının Aksaray Valiliği liderliğinde AFAD olarak koordinasyonunu yürüttük. Aksaray Belediyesi, İl Özel İdaresi, UMKE, jandarma, polis ekipleriyle beraber 150 kişiyle sahadayız. Kayıp bebeğimizi bulmak ve ihbarları değerlendirmek için sabaha kadar çalışmalarımız devam edecek. Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah'tan rahmet diliyorum."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'da uyuşturucu ticareti yapan şüpheli tutuklandı http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksarayda-uyusturucu-ticareti-yapan-supheli-tutuklandi-2760/

Aksaray'da uyuşturucu ticareti yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınan zanlı tutuklandı.

İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, "torbacı" diye tabir edilen sokak satıcılarına yönelik çalışma başlattı.

Ekipler, C.U'nun zaman zaman il dışından uyuşturucu getirerek sattığını belirledi.

Şüpheli, ikametine düzenlenen operasyonla gözaltına alındı.

Aramada, bir miktar esrar, bonzai, kenevir tohumu, 33 tabanca fişeği, hassas terazi ve 3 av tüfeği ele geçirildi.

Jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen zanlı, çıkarıldığı sulh ceza hakimliğince tutuklandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'da gelin ile damadın etrafında drift yapan sürücüye para cezası http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksarayda-gelin-ile-damadin-etrafinda-drift-yapan-surucuye-para-cezasi-9276/

Hacılar Harmanı Mahallesi Otogar Kavşağı’nda 16 CHN 46 plakalı otomobiliyle düğün konvoyuna katılan sürücü C.O. (26), düğün aracını durdurarak gelin ve damadı araçtan indirdi.

C.O, trafiğe açık alanda otomobiliyle gelin ve damadın etrafında drift yaptı.

İhbar sonrası harekete geçen İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube ekipleri, otomobilin kentteki bir düğün salonunun önünde park halinde olduğunu tespit etti.

Ekiplerce, trafiği tehlikeye düşüren sürücü C.O'ya 20 bin 342 lira idari para cezası uygulandı. C.O'nun sürücü belgesine el konuldu ve otomobili 60 gün süreyle otoparka çekildi.

Öte yandan olay anına ilişkin görüntüler çevredekilerin cep telefonu kameralarına yansıdı.

Görüntülerde C.O'nun aracıyla gelin ve damadın etrafında drift yaptığı görüldü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
MKE'nin kapsül fabrikasında patlama http://mail.gazetebirlik.com/haber/mkenin-kapsul-fabrikasinda-patlama-9750/

Alınan bilgiye göre, Kayaş'taki MKE kapsül fabrikasının mühimmat deposunda henüz belirlenemeyen nedenle patlama meydana geldi. Patlamada yaralananlar ambulanslarla çevredeki hastanelere kaldırıldı.

Patlamaların ardından bölgede çıkan yangına itfaiye ekipleri müdahale ediyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Flamingo yavruları Tuz Gölü'nde büyüyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/flamingo-yavrulari-tuz-golunde-buyuyor-8027/

"Yavru flamingoların rahatsız edilmemesi için vatandaşlarımızı uyarıyoruz"

Aksaray'ın Eskil ilçesi Belediye Başkanı Necati Belgemen de Tuz Gölü'nün flamingoların kuluçkaya yattığı çok önemli bir sulak alan olduğunu söyledi.

Bu sene binlerce flamingo yavrusunun kuluçkadan çıkarak, Tuz Gölü’nde beslenmeye başladığı ifade eden Belgemen, flamingo yavrularını hayatta kalması için sürekli takip ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Flamingolar, martta Tuz Gölü'ne gelerek nisanda kuluçkaya yatar. Mayısta kuluçkadan çıkan flamingo yavruları, eylüle kadar Tuz Gölü'nde beslenerek uçuş yapar. Ekim ayında da sıcak yerlere göç etmek için Tuz Gölü'nden ayrılırlar. Bu sene de binlerce flamingo yavrularını yeteri kadar beslenip uçmaya hazır oldukları zaman sağlıklı şekilde sıcak yerlere göç edecekler. Yavru flamingoların rahatsız edilmemesi için vatandaşlarımızı uyarıyoruz. Yavru flamingolar bu bölgede rahat bir şekilde büyüyüp, tekrar göç yoluna devam edecekler."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Üniversiteyi dereceyle bitiren üçüz kız kardeşler öğretmen olmak istiyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/universiteyi-dereceyle-bitiren-ucuz-kiz-kardesler-ogretmen-olmak-istiyor-3492/

Taşpazar Mahallesi'nde yaşayan Handan ve Asım Akyürek çiftinin ilk çocuklarından sonra dünyaya gelen 22 yaşındaki tek yumurta üçüzü kız kardeşler, sağlık meslek lisesi mezuniyetinin ardından 2019'da üniversite sınavına girdi.

Birbirlerine yakın puanlar alan üçüzler, ASÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'ne yerleşti. Başarılı geçen 4 yılın ardından üç kardeş, üniversitede bölüm birinciliği, ikinciliği ve üçüncülüğünü kimseye kaptırmadı.

Yaşamları ve eğitim süreci boyunca hiç ayrılmayan kardeşler, birbirlerine verecekleri destek sayesinde eğitim hayatında yakaladıkları başarıyı sürdürmek istiyor.

Gururlu ve heyecanlılar

Üçüzlerden Aylin Akyürek, AA muhabirine, kardeşleriyle ilkokul, ortaokul ve lise eğitimini beraber tamamladıklarını söyledi.

İlk önce hemşire olmak istediklerini daha sonra tarihe ilgilerinin arttığını aktaran Akyürek, kardeş olarak hayatlarında güzel bir uyum yakaladıklarını dile getirdi.

Akyürek, üniversiteyi de birlikte okumanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, "Tarih bölümü zordu ama eğlenceliydi. Öğretmenlerimiz sağ olsun bize çok yardımcı oldu. Ben fakülteyi birinci, kardeşim Pelin ikinci, Selin ise dördüncü bitirdi. Böyle dereceyle okulu tamamladığımız için heyecanlı ve gururluyuz." ifadelerini kullandı.

"Biz birbirimizi hep tamamlıyoruz"

Pelin Akyürek ise üniversitede üçüz kardeşler olarak bilindiklerini dile getirdi.

Aynı düşüncede oldukları için birbirlerinden hiç sıkılmadıklarını vurgulayan Akyürek, "Biz birbirimizi hep tamamlıyoruz. Üniversitedeki eğitim dönemimiz de böyle geçti. Mezuniyet töreni öncesinde dereceler için bizleri aradılar. Çok mutlu olduk. Bekliyorduk ama yine de sevindik. Ailemiz de çok duygulandı. Kardeşlerimle dereceyle mezun olmak heyecan verici bir durum." diye konuştu.

Selin Akyürek de fakülte üçüncülüğünü az bir farkla kaçırdığına değinerek, "Pek üzülmedim. Bazen zorluklarla da karşılaşmak gerekiyor. Bunlardan dersler çıkarmak gerekiyor. Bundan sonraki hayatımızda KPSS'ye hazırlanıp öğretmen olmak istiyoruz. Yüksek lisans eğitimi de yapacağız." dedi.

Hem çalışkanlıkları hem de tavır ve davranışlarıyla örnek öğrenci oldular

ASÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihat Yıldırım ise üçüzlerin ikinci sınıftan itibaren derslerine girdiğini söyledi.

Kardeşlerin çok başarılı bir üniversite hayatı geçirdiğini anlatan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Öğrencilerimiz gerçekten çok çalışkandı. Derece yapacaklarını bekliyordum ama üçünün birden hem fakültede hem de bölüm derecelerine ambargo koyacaklarını ummuyordum. Üçüzler hem çalışkanlıklarıyla hem de tavır ve davranışlarıyla okulumuzda örnek öğrenciydiler. Üç öğrencimi de tebrik ediyorum."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kaldığı rehabilitasyon merkezinde 13 yıldır güvercin besliyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/kaldigi-rehabilitasyon-merkezinde-13-yildir-guvercin-besliyor-2850/

Anne ve babasının ayrılmasının ardından küçük yaşlardan itibaren devletin yurtlarında kalmaya başlayan 47 yaşındaki Tezkaç, 2009'da rehabilitasyon merkezine geldi.

İlgi duyduğu güvercinlere bakabilmek için dönemin müdüründen yardım isteyen Tezkaç, gerekli izinlerin ardından kurumun bahçesine yapılan kümeste bir çift güvercin beslemeye başladı.

Zamanla kuş sayısını 38 çifte kadar çıkaran Tezkaç, sabahın ilk ışıklarıyla yanlarına gittiği güvercinlerinin kümesini ve yavrularını kontrol ediyor.

Beslediği güvercinlerin uçuşunu hayranlıkla izleyen Tezkaç, bu şekilde moral buluyor.

"Ölene kadar güvercin besleyeceğim"

Tezkaç, AA muhabirine, 13 yıldır ailesinin bir ferdi gibi gördüğü güvercinlere baktığını söyledi.

Vaktinin çoğunu güvercinlerle geçirdiğini belirten Tezkaç, "Yetiştirme yurtlarında büyüdüm. Yaşım ilerleyince beni rehabilitasyon merkezlerine gönderdiler. Ömrüm buralarda geçti. 14 yıldır da burada yaşıyorum. Güvercinler bu zorlu yaşamıma renk kattı. Onları uçuruyorum, yemliyorum ve bakıyorum." diye konuştu.

Tezkaç, kendisine huzur veren güvercinlerle ilgilenirken sıkıntılardan uzaklaştığını dile getirdi.

Hayatının güvercinler üzerine kurulu olduğunu anlatan Tezkaç, şöyle konuştu:

"Güvercinleri çok seviyorum, onlarsız yapamıyorum. Sabah ve akşam uçuruyorum. Güvercin yarışmalarına bile katılıyorum. Uçması, takla atması gibi özelliklerine bakılarak güvercinler yarıştırılıyor. Bu kuşlar benim ailem oldu. Çok hassaslar. Hastalandıklarında hepsinin ayrı ayrı ilaçları bulunuyor. Kümes temizliğini düzenli yapıyorum. Güvercinlerim çoğaldıkça satışını yapıyorum. Yemlerini, ilaçlarını ve diğer masraflarını elde ettiğim gelirle karşılıyorum. Geri kalan parayla da arkadaşlarımın ihtiyaçlarını karşılıyorum. Bazen de bir şeyler alıyorum ortaklaşa yiyoruz. Kuşsuz bir hayat düşünemiyorum, ölene kadar güvercin besleyeceğim. Hepsini ayrı ayrı seviyorum. Hiçbirini ayırt etmiyorum."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'da düşen sivil eğitim uçağındaki 2 kişi yaralandı http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksarayda-dusen-sivil-egitim-ucagindaki-2-kisi-yaralandi-9365/

Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, Ortaköy ilçesinde düşen sivil eğitim uçağındaki 2 kişinin yaralandığını açıkladı.

Vali Aydoğdu, İstanbul'dan kalkan eğitim uçağının motor arızası nedeniyle ilçeye bağlı Bozkır ve Sarıkaraman köyleri arasındaki bir arsaya düştüğünü söyledi.

Özel bir şirkete ait eğitim uçağında iki pilot bulunduğunu aktaran Aydoğdu, "Otobanın 700 metre uzağında bir arsaya düştü. Pilotlarla telefonla görüştüm, durumları iyi." dedi.

Aydoğdu, iki pilotun yaralandığını, ekiplerin kaza yerine ulaştığını ve yaralı pilotların hastaneye kaldırıldığını kaydetti.

Pilotların Hakan Zengin ve Hakan Göktürk olduğu öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'daki trafik kazasında 3 kişi öldü, 2 kişi yaralandı http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksaraydaki-trafik-kazasinda-3-kisi-oldu-2-kisi-yaralandi-8374/

Aksaray'ın Eskil ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 3 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı.

Dinemi G. idaresindeki 68 AC 012 plakalı otomobil, Aksaray-Konya kara yolunun Bozcamahmut mevkisinde, trafik ışıklarında bekleyen Seyit Ali Tarhan (65) yönetimindeki 03 US 171 plakalı otomobile çarptı.

İhbar üzerine bölgeye sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi.

Kazada sürücü Seyit Ali Tarhan ile otomobilde bulunan kardeşi Adem Tarhan (63) ve eşi Meryem Tarhan (56) olay yerinde yaşamını yitirdi.

Yaralanan Dinemi G. ve otomobilde bulunan Aysel G, Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

Sürücü 6 yıl önce aynı yerdeki trafik kazasında ilk eşini kaybetti

Kazada hayatını kaybeden Seyit Ali Tarhan ve kardeşi Adem Tarhan'ın cenazeleri ilçeye bağlı Filikçi köyünde toprağa verildi.

Kazada eşi Meryem Tarhan ile hayatını kaybeden sürücü Seyit Ali Tarhan'ın, 2017 yılında aynı yerde yaptığı kazada ilk eşi Dudu Tarhan'ı kaybettiği öğrenildi.

Meryem Tarhan'ın cenazesi memleketi Şanlıurfa'ya gönderildi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'da 10 gün arayla 2. obruk oluştu http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksarayda-10-gun-arayla-2-obruk-olustu-7919/

İlçeye bağlı Tepeköy mevkisinde yerleşim yerlerine 500 metre mesafede, yaklaşık 8 metre çapında ve 6 metre derinliğinde obruk meydana geldi.

Obruğun 100 metre çevresinde de yer yer yarılmaların ve küçük çapta çökmelerin olduğu gözlendi.

Mantar toplamak için arazide dolaşırken obruğu fark eden vatandaşlar, alanda yeni obruk oluşma ihtimali nedeniyle tedirgin olduklarını belirtti.

Yaklaşık 10 gün önce ilçeye bağlı Yeşiltömek köyü yakınlarında da 3 metre çapında ve 5 metre derinliğinde bir obruk oluşmuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ankara'nın kuzey kesimleri ile Kastamonu ve Çankırı çevreleri için yağış uyarısı http://mail.gazetebirlik.com/haber/ankaranin-kuzey-kesimleri-ile-kastamonu-ve-cankiri-cevreleri-icin-yagis-uyarisi-3220/

Genel Müdürlükten yapılan açıklamaya göre, yurdun kuzey kesimlerinde görülecek gök gürültülü sağanağın, öğle saatlerinden sonra Ankara'nın kuzey ilçeleri ile Kastamonu ve Çankırı çevrelerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor.

Yağışlar nedeniyle oluşabilecek ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı ve kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sultanhanı Kervansarayı'na bu yıl 750 bin ziyaretçi bekleniyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/sultanhani-kervansarayina-bu-yil-750-bin-ziyaretci-bekleniyor-6704/

UNESCO tarafından 2014'te Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Sultanhanı Kervansarayı, Konya-Aksaray kara yolunda Sultanhanı ilçesi girişinde bulunuyor.

Konya'daki Alaaddin Camisi'nin de mimarı olan Şamlı Muhammed Bin Havlan'ın inşa ettiği kervansaray, kesme taş malzemeyle örülen duvarları kulelerle desteklenmiş, revaklı avlulu yazlık kısmıyla kapalı holden oluşan iki bölümlü bir plana sahip.

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği kervansarayda hamam, mescit, yolculara özel odalar, salonlar ve ambarlar yer alıyor.

Sultanhanı Belediye Başkanı Fahri Solak, AA muhabirine, Sultanhanı Kervansarayı'nın Türkiye'nin ve dünyanın en büyük kervansaraylarından biri olduğunu söyledi.

Kervansarayın, Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın kendilerine bir emaneti olduğunu belirten Solak, şöyle konuştu:

"Kervansarayımızda 2017'de restorasyon çalışmalarına başladık. Kervansaraydaki çalışmalar 2020'de tamamlanarak turizme açıldı. Gün geçtikçe turist sayımız da çoğalıyor. Her iki kapısı mermer işçiliğinde olan ve orijinalliğini yüzde 90'lara kadar koruyan böyle bir yapı başka yerde yok. Geçtiğimiz yıl 500 bine yakın yerli ve yabancı turist kervansarayımızı ziyaret etti."

Solak, Sultanhanı Kervansarayı'nı daha çok kişinin ziyaret etmesi için birçok proje yürüttüklerini ifade etti.

Bu yıl için rezervasyon yönünde olumlu dönüşler olduğunu vurgulayan Solak, "2023'te kervansaraya 750 bin yabancı ziyaretçi bekliyoruz. İnşallah bu hedefimize ulaşacağız. Kervansarayımızın içine Sultanhanı ilçesiyle özdeşleşmiş halıları da yerleştirdik. Gelen gruplar çok beğeniyor. Turistlerimiz için çeşitli aktiviteler de düzenleyeceğiz." diye konuştu.

"Selçuklu ve Osmanlı'yı tanımak için ziyarete geliyorlar"

Solak, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremler sonrası şubat ve martta ziyaret iptallerinin geldiğini ancak nisan ayının ortalarında bu durumun atlatılacağını dile getirdi.

Kervansaraya en çok Latin Amerika bölgesinden ziyaretçilerin geldiğini belirten Solak, şunları kaydetti:

"Bu yıl da ilk 3 aya bakıldığında yine aynı bölgeden yoğun misafirlerimiz geliyor. Ardından en çok İtalyanlar tercih ediyor. Çünkü, geçen yıl kervansarayda bir yarışma düzenlediler. Onun çok etkisi oldu. Buraya Latin Amerika ülkelerinden gelenlerle konuştuğumuzda bizlere Türk dizilerinden etkilendiklerini ve ziyarete geldiklerini söylüyorlar. Selçuklu ve Osmanlı'yı tanımak için ziyarete geliyorlar. Gün geçtikçe turist sayımız artıyor."

Fransız turist Lucie Stoffel ise arkadaşıyla birlikte Türkiye'ye geldiğini söyledi.

Türkiye'de keşfedilecek birçok yer olduğunu aktaran Stoffel, "Bunlardan bir tanesi de Sultanhanı Kervansarayı. Burayı görünce gerçekten duygulandık. Bu gibi hikayeleri olan yerleri ziyaret etmeyi çok seviyorum. Bu mükemmel anıtları herkesin görmesi gerekiyor." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'ın misafir flamingoları evlerine gelmeye başladı http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksarayin-misafir-flamingolari-evlerine-gelmeye-basladi-2628/

Flamingolar, kendileri için dünyadaki en büyük doğal üreme kolonisi olan Tuz Gölü ve Mamasın Barajına gelmeye başladı.

Havaların ısınmasının ardından, önemli göç yolları üzerinde bulunan Tuz Gölü ve Mamasın Barajına her yıl on binlerce flamingo geliyor. Tuz Gölü, flamingolar için eşsiz beslenme, kuluçka ve kreş imkanı sunuyor.

Flamingolar, eylül-ekim ayına kadar kentteki sulak alanlarda misafir olduktan sonra daha sıcak bölgelere göç ediyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Depremler, Türkiye'nin en genç volkanlarından Hasan Dağı'nda volkanik hareketliliği etkilemedi http://mail.gazetebirlik.com/haber/depremler-turkiyenin-en-genc-volkanlarindan-hasan-daginda-volkanik-hareketliligi-etkilemedi-2325/

Türkiye'nin en genç volkanları arasındaki Hasan Dağı'na ilişkin, 2022'de başlatılan "Hasan Dağı Volkanizmasının Tektonik ve Volkanik Açıdan Jeodezik ve Fiziksel Sensörler ile İzlenmesi Projesi" kapsamında, 4 üniversite ile Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Aksaray ve Niğde AFAD il müdürlüklerince ortaklaşa çalışma yürütülüyor.

Projeyle Hasan Dağı'nda, uydu ölçümleri, radar görüntülerinin yanı sıra eğim, sıcaklık ve gaz ölçümleri yapılıyor.

Projenin başkanlığını yapan Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hacı Murat Yılmaz, Aksaray ve Niğde illeri arasında bulunan Hasan Dağı'nın, Türkiye'nin en genç volkanik dağlarından biri olduğunu söyledi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ülkenin yasa boğulduğunu belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bu depremlerin ardından Niğde'nin Bor ilçesi merkezli 5,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bu 3 depremi de Aksaray'da hissettik. Biz bu depremlerden önce Hasan Dağı'ndaki volkanik hareketliliği incelemek için proje başlatmıştık. Bu çalışmayla Hasan Dağı'na, 3 sabit istasyon kurduk ve 24 saat izliyoruz. Arazi yapısındaki eğimleri, zemindeki sıcaklıkları, gaz çıkışlarını, geçtiğimiz aralık ayından itibaren takip ediyoruz. Bu depremlerin ardından Hasan Dağı verilerinde anormal bir değişiklik yok. Volkanik hareketlilik anlamında bir şey söylemek doğru değil. Bir volkanik hareketlilik gözlenmesi için birçok parametrenin aynı şeyleri söylemesi gerekiyor. Şu an için böyle olumsuz bir şey söz konusu değil."

Yılmaz, araziye de çıkıldığını anlatarak, gaz çıkışlarında herhangi bir anormalliğin gözlemlenmediğini ifade etti.

Magmada bir ısınma olduğunda yüzeye doğru gaz çıkışlarının giderek şiddetini artırması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Sıcaklıkların belirli aralıklarla sistematik olarak artması beklenir, böyle bir durum yok. 3 sabit istasyonumuzda da ufak tefek deprem anında hareketlenmeler oldu, ancak şu anda mevcut yerinde duruyor. Dolayısıyla tedirgin olunacak bir durum yok." diye konuştu.

Hacı Murat Yılmaz, "Hasan Dağı'nda volkanik hareketlilik var" gibi dezenformasyonlara itibar edilmemesi gerektiğine dikkati çekti.

Bu gibi şeylerin halkı paniğe sürükleyebileceğini aktaran Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hasan Dağı'nın son patlaması M.Ö. 6600'lü yıllarda olmuş. Eldeki verilere göre bir hareketlilik gözükmüyor. Bizim yapmış olduğumuz çalışma, bir hareketlilik yaşanırsa bizi uyaracak. Özellikle 3 istasyonumuzdan, deprem olmadan anlamlı değişimler olursa yetkililerle biz bunu paylaşırız."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray Valiliği: Hasan Dağı'nda volkanik hareketlilik ile ilgili olumsuz bir durum yok http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksaray-valiligi-hasan-daginda-volkanik-hareketlilik-ile-ilgili-olumsuz-bir-durum-yok-5594/

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, saat 13.27'de merkez üssü Bor olan 5,3 büyüklüğünde deprem meydana geldiği belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Aynı bölgede 2020 yılında meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki depremden sonra TÜBiTAK kapsamında desteklenen proje ve AFAD desteği ile Hasan Dağı ve Tuz Gölü Fay Zonu, 5 GPS istasyonu ve farklı sensörlerle takip edilmektedir. Bugün, Niğde'nin Bor ilçesinde 5,3 büyüklüğünde meydana gelen deprem Hasan Dağı'ndaki istasyonlar tarafından kayıt edilmiştir. Mevcut bulgular ışığında şu anda volkanik hareketlilik ile ilgili tarafımıza ulaşan olumsuz bir durum söz konusu değildir. Ayrıca meydana gelen depremin ardından ekiplerimiz ilimiz genelinde alan tarama faaliyetlerini tamamlamış olup, herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır."

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tuz Gölü'nün su alanı yüzde 10 seviyelerine kadar düştü http://mail.gazetebirlik.com/haber/tuz-golunun-su-alani-yuzde-10-seviyelerine-kadar-dustu-4203/

Türkiye'nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü, kuraklığın etkisiyle küçülüyor.

Aksaray, Konya ve Ankara arasında yer alan, başta flamingolar olmak üzere binlerce kuşa ev sahipliği yapan Tuz Gölü'nde son yapılan araştırmayla sadece 9 bin hektarlık alanın suyla dolu olduğu belirlendi.

Göl alanı, küresel ısınmanın etkisiyle her geçen gün biraz daha daralıyor.

Göl ile ilgili araştırmalar yapan Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatim Elhatip, İç Anadolu Bölgesi'nin Türkiye'nin en az yağış alan yeri olduğunu söyledi.

Aksaray'ın da bu bölgenin içerisinde olduğunu belirten Elhatip, şöyle konuştu:

"2021'de bölgemiz bol yağış almıştı. Bu yağışlar hem yer altı hem de yer üstü sularına olumlu etkiler yaptı. Yer altı sularında 30-50 santimetre civarında bir yükselme söz konusu oldu. Küresel ısınmadan dolayı bu yıl tamamen kurak bir mevsim geçiriyoruz. Kuraklık analizlerini yaparken 50-60 yılları baz alıyoruz. Aksaray şu anda kuraklığın şiddetli bir şekilde etkisi altında. Ülkemizin birçok bölgesi bu dönemlerde karla dolardı ancak bu yıl yağış çok az. Kayak merkezlerini bile suni karla doldurabiliyoruz."

Elhatip, Türkiye'nin küresel ısınma ve kuraklıkla birlikte su kaynakları kıtlığı yaşanan ülkeler arasına girebileceğine dikkati çekti.

Başta Tuz Gölü olmak üzere kentteki birçok su havzasında ciddi anlamda kuraklık görüldüğünü vurgulayan Elhatip, şöyle devam etti:

"Tuz Gölü'nün 30-40 yıl önceki değerlerinde yüzey doluluk alanı 92 bin 652 hektardı. Yani neredeyse alanın hepsi su ile doluydu. Bu alan 2-3 ay öncesine kadar 32 bin 500 hektar alana kadar gerilemişti. Son yaptığımız araştırmalarda Tuz Gölü'nün su dolu alanı yüzde 10 seviyelerine kadar düştü. Yani 9 bin hektar civarında sulu bir alan kaldı. Bu seviye hem kuraklık hem de yer altı sularının çekilmesiyle ilgili bizlere bilgi veriyor."

"2024-2029 döneminde şiddetli kuraklık göreceğiz."

Elhatip, küresel ısınmanın etkilerini çok ciddi anlamda yaşadıklarını, Suudi Arabistan bölgesini sel götürmesinin buna örnek teşkil ettiğini dile getirdi.

Suudi Arabistan'da çöl bölgesi olmasına rağmen taşkınlar ve seller görülmeye başlandığını aktaran Elhatip, "Buzul bölgelerindeki buzların erimesi de bunlara örnektir. Elimizdeki su kaynaklarını artık çok dikkatli kullanmamız gerekiyor. Tarım arazilerini vahşi sulama şeklinde sulamaya devam edersek çok zarar verecek. Şu anda orta derecede kuraklık dönemi yaşıyoruz. 2024-2029 döneminde şiddetli kuraklık göreceğiz. Yani kırmızı alarm vereceğiz." ifadelerini kullandı.

"2022'nin Ocak ve Şubat dönemini bol karlı ve yağışlı geçirmiştik"

Tuz Gölü'nü besleyen Akgöl'de suların çekilmesiyle küçükbaş hayvanlarını otlatan çoban Hasan Hüseyin Sanşav ise çocukluğunda göl çevresinde birçok su kaynağının olduğunu söyledi.

2000 yılından bu yana kademe kademe Akgöl'deki su miktarında azalma meydana geldiğini ve gölün kuruduğunu belirten Sanşav, "Şu anda meralarda hayvanlarımıza su bulamıyoruz. Hayvanlarımızı bu mevsimde bile otlatmaya çıkartıyoruz. 2022'nin Ocak ve Şubat dönemini bol karlı ve yağışlı geçirmiştik. Neredeyse şubat ayına girdik ancak ne yağmur var ne kar." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'da kuyuya düşen köpeği AFAD ekipleri kurtardı http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksarayda-kuyuya-dusen-kopegi-afad-ekipleri-kurtardi-1132/

Merkeze bağlı Topakkaya beldesindeki yeraltı şehrinde kuyudan köpek sesi geldiğini duyanlar ihbarda bulundu.

Bölgeye sevk edilen AFAD ekipleri, yaklaşık 15 metre derinliğindeki kuyuya düşen köpek için kurtarma çalışması başlattı.

AFAD görevlisi, kuyuya inerek köpeği bulunduğu yerden çıkardı.

Yiyecek verilen köpek, sahibi Mehmet Akif Kılıç'a teslim edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Atmaya kıyamadığı eski eşyaları kayadan oyma odada sergiliyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/atmaya-kiyamadigi-eski-esyalari-kayadan-oyma-odada-sergiliyor-7063/

Gülağaç ilçesi Kızılkaya köyünde yaşayan 63 yaşındaki Vurgun, köyün eski yerleşim alanında bulunan evlerinde artık kullanılmayan eşyaları biriktirerek adeta bir müze oluşturdu.

Eşyaların bulunduğu kayadan oyma odayı ziyarete açan Vurgun, köyde bulunan Aşıklı Höyük'ün ve köyün eski yerleşim yerinin de tarihi bir alan olduğunu aktararak, "Burada dedemin babasının taş evimizin bitişiğine bütün bir kayayı kazıp oyarak oluşturduğu, eskiden mutfak olarak kullanılan bir odamız var. Bu odada da eski eşyaları topladım." dedi.

Onun için biriktirdiği eşyalar çok özel
Vurgun, özellikle aile büyüklerinden kalan 150 yıllık dokumalar, 80 ile 100 yılı geride bırakmış kazanlar, yemek pişirilen çömlekler, mutfak araç ve gereçleri ile ev eşyalarını biriktirmeye başladığına değinerek, "Yeni neslin yabancı olduğu eşyaları atmaya kıyamadım. Bu nedenle bana 'çöpçü, hurdacı' dediler. Ben bunlara kıymet biçemem. Şimdikilerin gözünde bir şeye yaramaz ama hepsi benim gözümde sarraftaki altından üstün." ifadesini kullandı.

Her bir eşyanın anısı olduğunu aktaran Vurgun, odada kendi anne ve babasına ait, çocukluk dönemi ve köy yaşamında kendisinin de kullandığı eşyalar bulunduğunu, her birinin anılarını yaşattığını kaydetti.

Eski insanlar tarakta kalan saç telini dahi israf etmiyordu
Vurgun, eskiden 5-6 ailenin yaşadığı sokakta şimdi sadece kendisinin de oturduğu evlerinin kaldığına değinerek, şunları anlattı:

"Ben de şehir merkezindeki evimde yaşıyorum ancak köyümdeki evimde de zaman zaman kalıyorum. Çok güzel günler yaşadık. Yakın akrabalarımız, komşularımız bir bir köyden ayrıldı. Yalnız kaldık. Hala odaya yeni eşyalar eklemeye devam ediyorum. Eskiler hiçbir şeyi 'bir gün lazım olur' diye israf etmiyordu. Ben de eski dokuma çuvalları dahi atmadım. Eski insanlar tarakta kalan saçlarını dahi israf etmiyorlarmış. Annem tarakta kalan saçından çuvalların ağzını bağlamak için ip örmüş, düşünün bu ipte bile benim için çok önemli bir hatıra var."

Yorulmadan bunları biriktirdiğini söyleyen Vurgun, "Dedeme ait 150 yıllık yorgan var. Kendi genç kızlığımda dokuduğum halılar var. Annemin bulgur koyduğu kazan, gece yanan lüks lambalar, elde örülen sepetler, süpürgeler, hepsinin ayrı ayrı anısı, hatırası, ayrı mutluluğu var. Manevi değeri olan eşyalar bunlar. Çevreden burayı göremeye gelenler oluyor, gelip eski eşyaları meraklı bakışlarla inceliyorlar. Bu benim de hoşuma gidiyor." sözlerine yer verdi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'da Fatih Millet Bahçesi hizmete açıldı http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksarayda-fatih-millet-bahcesi-hizmete-acildi-9779/

Fatih Mahallesi'ndeki Millet Bahçesi'nin hizmete alınması dolayısıyla düzenlenen törende Belediye Bandosu konser verdi.

Belediye Başkanı Evren Dinçer, törende, Millet Bahçesi'nin titiz bir çalışma sonucu tamamlandığını söyledi.

Millet bahçesinin kent için önemli bir yer teşkil edeceğini belirten Dinçer, şöyle konuştu:

"İnşaatı devam eden Kalanlar Millet Bahçesi projemiz var. İnşallah orasını da en kısa zamanda hizmete açmayı planlıyoruz. Aksaray'ımızı yeniden 'Yeşil Aksaray' hüviyetine büründürmek adına belediye olarak birçok çalışma yürütüyoruz. Bundan sonra da bu çalışmalarımız süratle devam edecek."

Aksaray milletvekilleri Cengiz Aydoğdu ve Ramazan Kaşlı da törende konuşması yaptı.

Konuşmaların ardından yapılan duayla Fatih Millet Bahçesi'nin açılışı gerçekleştirildi.

Açılış programı katılımcılara ikramlar sunulmasının ardından sona erdi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'da geri dönüşüm fabrikasında çıkan yangın kontrol altına alındı http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksarayda-geri-donusum-fabrikasinda-cikan-yangin-kontrol-altina-alindi-7894/

Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir kağıt geri dönüşüm fabrikasının depo kısmında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Yangını gören çevredekiler polise ve itfaiyeye bilgi verdi.

Tesisin deposundaki 1500 tonun üzerindeki geri dönüşüm kağıt balyalarının tamamına yayılan yangın kontrol altına alındı.

Ekiplerin fabrikadaki soğutma çalışmaları devam ediyor.

Öte yandan, yangın söndürme çalışmalarında yaralanan itfaiye görevlisi Alperen Kurtçu, sağlık ekiplerince Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çoban köpeği Aksaray malaklısı özenle yetiştiriliyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/coban-kopegi-aksaray-malaklisi-ozenle-yetistiriliyor-8798/

Babasından gördüğü köpek sevgisiyle 5 dönümlük alana yaptığı 2 milyon liralık yatırımla çiftlik kuran 37 yaşındaki Nevzat Tunçbeden, 5 yıldır malaklı yetiştiriyor.

Çiftliğinde 30 damızlık köpeği bulunan Tunçbeden, yurt içi başta olmak üzere Almanya, İngiltere, Hollanda, Romanya ve Rusya gibi ülkelerden gelen yoğun taleplere yetişmeye çalışıyor.

Tunçbeden, AA muhabirine, çocukluğundan bu yana köpeklerle bir arada olduğunu söyledi.

Malaklı köpeklerinin günlük bakıma ihtiyaç duyduğunu aktaran Tunçbeden, "Köpeklerimizin bakımları biraz zahmetli. Sabah erken saatlerde mamalarını ve sularını veriyoruz. Ardından temizliklerini her gün yapıyoruz. Hayvanları, tavuk kemiği, süt, mama, arpa unu ve sakatatla besliyoruz." dedi. 

Nevzat Tunçbeden, Aksaray malaklı köpeklerinin ününün dünyaya ulaştığını dile getirdi.

"Bizim malaklı köpeklerimizin iskelet sistemleri çok farklı"

Ülke içi ve dünyanın birçok ülkesine malaklı gönderdiğini vurgulayan Tunçbeden, şöyle konuştu:

"Malaklı köpeklerimiz 6 ayda bir yavruluyor. Köpeklerimiz bir batında 10 yavru dünyaya getiriyor. Malaklı cinsi köpeklerimiz gök karabaş, ala malaklı ve boz karabaş olarak 3 cinse ayrılıyor. Bizim malaklı köpeklerimizin iskelet sistemleri çok farklı. Orijinal köpeklerimizin ayaklarının bilek kısımları beyaz renkte, kafaları büyük ve göz kapakları aşağıya doğru eğik olur. Köpeklerimize talep çok. İnsanları sosyal medya üzerinden kandırıyorlar. Herkes malaklı beslediğini veya büyüttüğünü sanıyor. Başka cins köpekleri malaklı adında satıyorlar, dikkatli olmak gerekiyor."

"12-14 aylık olanlar 30-70 bin lira arasında satılıyor"

Erkek yavruları 5 bin, dişileri ise 4 bin liraya sattığını anlatan Tunçbeden, şunları kaydetti:

"12-24 aylık olanlar 30-70 bin lira arasında satılıyor. Salgından önce Mercedes adında bir köpeğim vardı, 110 kilogramdan fazla geliyordu. Kırklareli'nde bir ağabeyimiz bir ev verdi, vermemiştim. Daha sonra Makedonya'da birisine sattım. Çiftliğimde güzel damızlık hayvanlarım var, onları satmıyorum. Şimdi, 'Tyson' adında bir köpeğim var. Ona da yüksek fiyat veriyorlar ama vermedim."

"Köpeklerimiz çobanların en güvenilir yol arkadaşı"

Aksaray Malaklısı Irkları Geliştirme Derneği (AKMİD) Başkanı Muammer Tıpırdamaz da Aksaray'da modern şartlarda kurulan 7 çiftlik ile bireysel 15 üreticinin, malaklı cinsi köpekleri özenle yetiştirdiğini aktardı.

Malaklı köpeklerinin çok iri yapıları, içgüdüleri ve uysal yapılarıyla dikkati çektiğini belirten Tıpırdamaz, şunları söyledi:

"Bizim köpeklerimiz çobanların en güvenilir yol arkadaşı. Ayrıca köpeklerimiz nasıl yetişirse, o şekilde büyüyor. Bahçeli evler için koruma amaçlı çok satıyoruz. Pandemi döneminde insanlar bahçeli evlere yöneldi. O dönemde köpeklerimize çok ilgi vardı. Bu ilgi hala devam ediyor. Her yıl Aksaray'dan 300-500 yavru, damızlıklardan da 50-100 arasında köpeğimiz yurt içi ve dışına satılıyor." 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'da sağanak, Ihlara Vadisi çıkışında kaya düşmesine neden oldu http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksarayda-saganak-ihlara-vadisi-cikisinda-kaya-dusmesine-neden-oldu-473/

Kentte dün akşam saatlerinde başlayan ve gece etkisini artıran sağanak, Güzelyurt ilçe merkezi ile ilçeye bağlı Selime beldesinde hayatı olumsuz etkiledi.

Derelerin taşmasına ve tarım arazilerinin zarar görmesine neden olan sağanakta, Ihlara Vadisi çıkışındaki Belisırma kara yoluna yamaçtan kaya parçaları düştü.

Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine gelen jandarma ekipleri, güvenlik şeridi çekerek yolu trafiğe kapattı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve İl Özel İdare ekipleri, kayayı kaldırabilmek için çalışma başlattı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan ve beraberindekiler, bölgeye gelerek incelemelerde bulundu.

Ihlara Vadisi çıkışındaki Belisırma köyünde lokanta işleten Kerim Yasav, AA muhabirine, bölgeye gece etkili bir sağanak yağdığını bu nedenle de kara yoluna kayalar düştüğünü söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray ve Kayseri'de sağanak hayatı olumsuz etkiledi http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksaray-ve-kayseride-saganak-hayati-olumsuz-etkiledi-5074/

Aksaray’da etkili olan sağanak, hayatı olumsuz etkiledi.

Güzelyurt ilçe merkezi ile ilçeye bağlı Selime beldesi ve Aksaray merkeze bağlı Kargın köyünde dereler taştı, bazı tarım arazileri ile evlerde su baskınları meydana geldi.

Yağıştan en fazla etkilenen Selime beldesini ziyaret eden Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, vatandaşlarla görüştü. AFAD İl Müdürü Cezmi Türkmen ve diğer ilgililerden bilgi alan Vali Aydoğdu; Güzelyurt ilçe merkezi ve Selime beldesinde kısa süre etkili yağan sağanakla, ani su baskınlarının meydana geldiğini, bölgeye sevk edilen AFAD ve diğer birimlerin çalışma başlattığını söyledi.

Vali Aydoğdu, yaralanma ve can kaybının olmadığını, yaşanan afetten olumsuz etkilenen bölgelerde hasar tespit çalışmalarının başlatılacağını söyledi.

DSİ tarafından Melendiz Çayı ve diğer derelerin kontrol edildiğini belirten Aydoğdu, beklenen yağışlarla herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alındığını söyledi. AFAD ekiplerinin su baskınlarına maruz kalan evlerin bodrum katlarında su tahliyesine yönelik çalışmalarına başladığını ifade eden Aydoğdu, su baskınlarından olumsuz etkilenen vatandaşlarla görüştü.

Kayseri

Kayseri'de etkili olan sağanak nedeniyle bazı cadde, sokak ve alt geçitlerde su birikintileri oluştu.

Kentte etkili olan sağanak nedeniyle bazı cadde ve sokaklarla alt geçitlerde su birikintileri oluştu, sürücüler zorlandı.

Bazı kavşaklarda görev alan ekipler, sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Su birikintisi oluşan noktalarda ise ekiplerce araçların geçişi kontrollü sağlandı.

Yağış nedeniyle olumsuzların yaşanmaması için belediye ve itfaiye ekipleri de çalışmalarını sürdürdü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'da kum fırtınası trafikte aksamaya neden oldu http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksarayda-kum-firtinasi-trafikte-aksamaya-neden-oldu-4735/

Aksaray-Adana kara yolu, kum fırtınası nedeniyle trafiğe kapatıldı.

Kentte sabah saatlerinden itibaren etkili olan kuvvetli rüzgar, trafikte aksamalara neden oluyor.

Kent merkezinde rüzgarın etkisi hissedilirken, Aksaray-Adana kara yolunda kum fırtınası oluştu.

Trafik güvenliğini sağlamak için İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, tedbir amaçlı Aksaray-Adana kara yolunu trafiğe kapattı. Trafik ekipleri, araçları dinlenme tesislerine yönlendiriyor.

Öte yandan kent merkezinde etkili olan rüzgar, bazı evlerin çatılarını uçurdu, ağaçlarında devrilmesine neden oldu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'da öğrencisini darbeden eski öğretmene 10 ay hapis cezası http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksarayda-ogrencisini-darbeden-eski-ogretmene-10-ay-hapis-cezasi-3442/

Ortaköy Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya tutuksuz yargılanan sanık Ali Rıza Y. ile taraf avukatları katıldı.

Söz verilen Ali Rıza Y, öğrenci S.T.K'yi darbettiği için çok pişman olduğunu söyledi.

Olay yaşandıktan sonra hem öğrenciden hem de ailesinden özür dilediğini anlatan Ali Rıza Y, şöyle konuştu:

"Hayatım boyuncu hiç küfür etmedim. Hiçbir zaman da okulda sigara içmedim. Öğrencim bana iftira attı. Okul müdürümüzü de bir veli arayarak bu durumları şikayet etmiş. Olaydan iki hafta önce bu konuları konuştuk müdürümüzle. Ben de sınıfa çıkarak öğrencimi koridora çıkardım, durumu sordum. Uzun bir konuşma yaptım. Neden böyle yaptığını sorup gerekli nasihatlerde bulundum. Ancak olay günü bir başka öğretmen bana yine senin hakkında konuşuyor öğrenci deyince direkt dışarı çıkardım öğrenciyi ve tokat attım. Ancak çok bağırınca yine bana oyun oynuyor düşüncesiyle sesini kısması için birkaç tane daha vurdum. Görüntüler de mevcut bir öğretmen yanıma geldi. Bir şeyler söyledi, bir tane de öğretmen için tokat attım."

Ali Rıza Y, öğrencisi S.T.K. için kalbini açtığını, onun bu davranışlarının kendisini çok yıprattığını dile getirdi.

Öğrenciyi rehberlik servisine götürmek için çok çabaladığını ancak bir türlü olmadığını aktaran Ali Rıza Y, "Öğrencimizin durumu sıkıntılı. O gün öfkeme kapılarak yanlış bir davranışta bulundum. Öğrencimi dövmem hiç yakışmadı. Kanlı formasını okulda dolabıma koydum. Müdürümüz forma almamı istedi. Hemen gidip forma alıp geldim. Öğrenciye giydirdim. Sonra o forma okulda kayboldu. Kesinlikle ben almadım. Suçumu kabul ediyorum." diye konuştu.

Sanık avukatı, müvekkilinin hakkında beraat kararı verilmesini, eğer farklı kanaatte olunursa hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep etti.

Mağdur S.T.K'nin avukatı ise sanığın en üst sınırdan cezalandırılmasını istedi.

Hakim sanığa son sözünü sormadan önce "Sen bir eğitimcisin öğrencin ne söylerse söylesin, senin ona vurman, hatta dövmen hiç kabul edilebilir değil. Hiçbir şey senin onu dövmene hak vermez." dedi.

Sanığa üst sınırdan 12 ay hapis cezası verildi, iyi halden 10 aya indirilerek hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Karara itiraz edilecek

Öğrenci S.T.K'nin avukatı Ali Oğuz Şahin, duruşma sonrasında gazetecilere, karara Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi yoluyla itiraz edeceklerini söyledi.

İtirazın sonucunu bekleyeceklerini aktaran Şahin, "Mahkeme öncelikle 8 ay ceza verdi. Kendisini savunamayacak kişiye karşı suçun işlenmesi sebebiyle artırdı. Ardından bir iyi hal indirimi yaparak 10 ay olarak cezayı netleştirdi. Alt sınırdan uzaklaşmak suretiyle ceza verdi mahkeme. Karara itiraz edeceğiz. Kararı hep beraber göreceğiz." ifadesini kullandı.

Olay

Ortaköy Şehit Salih Aksu Ortaokulu'nda görevli matematik öğretmeni Ali Rıza Y'nin, öğrencisi S.T.K'yi darbettiği görüntüler, 22 Aralık'ta basına yansımış, aynı gün İl Milli Eğitim Müdürlüğünce öğretmen hakkında soruşturma başlatıldığı kaydedilmişti.

Valilikten yapılan açıklamada ise 14 Aralık'taki olayla ilgili öğretmenin okulla ilişiğinin kesildiği, Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada da 14 Aralık'ta başlatılan soruşturma kapsamında şüpheli öğretmenin gözaltına alındığı, sevk edildiği hakimlikçe adli kontrol kararı uygulandığı bildirilmişti.

Hazırlanan iddianamede sanık Ali Rıza Y. hakkında "beden ve ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle basit yaralama" suçundan üst hadden ceza verilmesi istenmişti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'da ekipler köyde mahsur kalan hasta için seferber oldu http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksarayda-ekipler-koyde-mahsur-kalan-hasta-icin-seferber-oldu-681/

Merkeze bağlı Göksugüzel köyünde yaşayan kalp rahatsızlığı ve nefes darlığı bulunan 78 yaşındaki Hasan Toprak'ın fenalaşması üzerine yakınları, 112 Acil Sağlık ekiplerinden yardım istedi.

Köy yolunun kar nedeniyle kapalı olması nedeniyle İl Özel İdaresi'ne bağlı ekipler, sağlık ekiplerini köye ulaştırmak için seferber oldu.

Bazı bölgelerde 1 metreyi bulan kar nedeniyle yolu güçlükle açan ekipler, kalan 2 kilometrelik yolu tüm çabalara rağmen açamadı.

Bunun üzerine 2 kilometrelik mesafeyi yürüyerek giden UMKE ve sağlık ekipleri, yaklaşık 5 saat süren çalışma sonucunda ulaştıkları hastayı evinden alarak paletli ambulansa taşıdı.

Toprak, ambulansta yapılan ilk müdahalenin ardından Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürüldü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'da 2 otomobilin çarpıştığı kazada 6 kişi öldü http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksarayda-2-otomobilin-carpistigi-kazada-6-kisi-oldu-9405/

Aksaray'da merkeze bağlı Hatipoğlu köyü yolunda, henüz sürücülerinin kimliği belirlenemeyen 2 otomobil çarpıştı. Kazayı görenler durumu jandarma ve sağlık ekiplerine bildirdi.

Olay yerine gelen jandarma ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken sağlık ekipleri, kaza yerinde 6 kişinin hayatını kaybettiğini belirledi.

Yaralanan bir kişi de ambulansla Aksaray Eğitim Araştırma Hastanesi'ne götürüldü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'da öğrenciye şiddet uygulayan öğretmen görevden alındı http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksarayda-ogrenciye-siddet-uygulayan-ogretmen-gorevden-alindi-454/

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) Ortaköy Şehit Salih Aksu Ortaokulu'nda öğrenciye şiddet uygulayan matematik öğretmeni hakkında yürütülen idari soruşturma tamamlandı. Bakanlık müfettişlerince hazırlanan rapor doğrultusunda, öğrenciye şiddet uygulayan öğretmen meslekten alındı.

Bu kararla A.R.Y, artık öğretmen olarak görev yapamayacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'da öğrencisini darbeden öğretmen hakkında dava açıldı http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksarayda-ogrencisini-darbeden-ogretmen-hakkinda-dava-acildi-4493/

Başsavcılık tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, "Bir öğretmenin öğrencisine şiddet uyguladığı görüntülerine" ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, Ortaköy Cumhuriyet Başsavcılığınca şüpheli öğretmen hakkında "Beden ve ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı, kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuzu kötüyü kullanmak suretiyle basit yaralama" suçundan kamu davası açıldı.

Şüpheli öğretmene üst hadden ceza verilmesi talep edildi.

Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu'dan açıklama
Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, milli eğitim müfettişlerinin soruşturmasının pazartesi günü sonuçlanacağını belirterek "Çıkacak sonuçtan kamuoyunun tatmin olacağını düşünüyorum." dedi.

Görüntüleri izlemekte zorlandığını belirten Aydoğdu, şöyle konuştu:

"Bu olayın olduğu 14 Aralık'tan itibaren yapılan işlemleri tek tek anlatmak istiyorum. İl Milli Eğitim Müdürümüz Hacı Ömer Kartal derhal olaya el koymuştur. Öğretmenimiz derslerden el çektirilmiştir. Hemen 2 milli eğitim müfettişi olayla ilgili görevlendirilmiştir. Kurum müdürlerimiz aileye anında destek ziyaretlerinde bulunmuştur. Çocuğumuza bir psikolog ve rehber öğretmen görevlendirilmiştir. Yani bu olayın kamuoyuna yansımadan önce yapılan işlemleri bunlar. Kamuoyuna yansıdıktan sonra Aksaray halkı da göstermesi gereken tavrı göstermiştir. Her an ailemizin ve çocuğumuzun yanında yer almışlardır, çocuğumuzu desteklemişlerdir."

Eğitim camiasının 980 bin öğretmeniyle Türk bayrağının dalgalandığı her yerde fedakarca görev yaptığına dikkati çeken Aydoğdu, şunları kaydetti:

"Bu münferit olaydan hareketle tüm eğitim camiasına ve öğretmenlerimizi zan altında bırakmamak gerekiyor. Her şey süreç olarak işliyor. Öğretmenimiz derslerden el çektirilmiştir. Hemen 2 milli eğitim müfettişi olayla ilgili görevlendirilmiştir. Müfettişlerimiz soruşturmasını inşallah pazartesi günü tamamlayacak. Milli Eğitim Bakanımız Mahmut Özer, olayın olduğu andan itibaren süreçlerin tamamında bilgilendirildi, olayı yakinen takip etmiştir. Ailemize de Milli Eğitim Bakanımız geçmiş olsun dileklerini iletti. Kendisine gösterdiği hassasiyetten dolayı teşekkür ediyorum. İnşallah çocuğumuz gerekli desteği aldıktan sonra okulunda eğitim ve öğretimine devam edecektir. Bizim temennimiz bir daha böyle olayların, bu güzel şehrimizde yaşanmaması. Tekrar ailemize geçmiş olsun dileklerimi iletiyoruz. Soruşturma bitmediği için öğretmenle ilgili bir şeyler söylemek istemiyorum. Bu öğretmenimizin davranışı, hiçbirimizin tasvip etmediği bir davranış şekli. Sonuç inşallah pazartesi açıklanmış olacak. Bu çıkacak sonuçtan kamuoyunun tatmin olacağını düşünüyorum."

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'da sahte içkiden zehirlendiği şüphesiyle hastaneye kaldırılan kişi öldü http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksarayda-sahte-ickiden-zehirlendigi-suphesiyle-hastaneye-kaldirilan-kisi-oldu-1161/

Alkol aldıktan sonra 17 Aralık'ta rahatsızlanarak Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan Süleyman Ç. (54) müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Süleyman Ç'nin cenazesi, otopsi yapılmak üzeri aynı hastanenin morguna götürüldü.

Öte yandan, 16 Aralık'ta Kırımlı Mahallesi 144. Cadde'de ikamet eden Erkan P. (56), yakınları tarafından evinde ölü bulunmuş, polis ekipleri Erkan P'nin evinde pet şişe içinde alkol olduğu değerlendirilen madde ele geçirmişti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tuz Gölü kuraklık nedeniyle küçülüyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/tuz-golu-kuraklik-nedeniyle-kuculuyor-3740/

Ankara, Konya ve Aksaray arasında yer alan Tuz Gölü, başta flamingolar olmak üzere binlerce kuşa ev sahipliği yapıyor. Göl alanı, iklim değişikliğine bağlı kuraklığın etkisiyle her geçen gün biraz daha daralıyor.

Gölle ilgili araştırmalar yapan Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatim Elhatip, AA muhabirine, Tuz Gölü ve çevresinde özellikle 2000 yılından itibaren yer altı ve yer üstü suyu miktarında çok çarpıcı bir azalma gözlendiğini söyledi.

Türkiye'nin 3 tarafının denizlerle çevrili olduğunu hatırlatan Elhatip, Türkiye'de kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarının 1750 metreküpe kadar gerilediğini vurgulayarak "Türkiye'nin su kaynaklarının zengin, yer altı ve yer üstü sularının bol, göllerinin ve akarsularının çok olduğunu söylüyorduk ama maalesef şu anda küresel ısınma ve kuraklıkla birlikte su kaynakları kıtlığı yaşanan ülkeler arasına girdik. 2030'da nüfusumuz 100 milyona ulaştığında, kişi başı kullanılabilir su miktarımız 1000 metreküp olacak ve su fakiri sınıfına gireceğiz." diye konuştu.

Elhatip, Türkiye'de yağış bakımından en fakir bölgenin İç Anadolu, bölgenin en az yağış alan bölümünün de Tuz Gölü Havzası olduğuna dikkati çekti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'da yüzey yarıkları oluştu http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksarayda-yuzey-yariklari-olustu-48/

Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatim Elhatip, yaptığı açıklamada, İç Anadolu Bölgesi'nin en düşük yağışı alan yerinin Tuz Gölü ve çevresi olduğunu belirtti.

Hatim Elhatip, "Son zamanlarda yağışın azalması, bilinçsiz, aşırı ve vahşi tarımsal sulama yapılması nedeniyle hem Konya Karapınar hem de Tuz Gölü havzasındaki Sultanhanı ve Eskil ilçelerinde aşırı ve ani yer göçükleri ile yarıklar hızlı şekilde oluşmaya başladı. Özellikle, son zamanlarda Tuz Gölü bölgesinde obruk ve yarıkların oluşması bariz görülmektedir." ifadelerini kullandı.

Bu olaylardan kurtulmak için vahşi sulamadan vazgeçilmesi gerektiğine işaret eden Elhatip, "Kısa ve uzun vadede yer altı suyu işletme ve ekonomik kullanımı için planlar yapılmalıdır. Aşırı sulama sistemleri değiştirilmeli, suya az ihtiyacı olan tarımsal bitki yetiştirilmesine yönelik çalışmalar yapılmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'daki Aziz Mercurius yer altı şehrindeki mezarlar ilgi görüyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksaraydaki-aziz-mercurius-yer-alti-sehrindeki-mezarlar-ilgi-goruyor-6240/

Aksaray'ın Gülağaç ilçesi Saratlı beldesinde yer alan Aziz Mercurius yer altı şehrindeki 35 mezar ve Aziz Mercurius'un eşine ait olduğu tespit edilen kafatası, ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.

Kapadokya bölgesinde Hristiyanlığın yasak olduğu milattan sonra 250'li yıllarda sığınak olarak kullanılan yer altı şehrinde, 2011'de başlanan kazı çalışmaları 2016'da 3 katının temizlenmesiyle sona erdi.

Roma döneminde generalken yasak din Hristiyanlığı kabul eden Mercurius, Kapadokya bölgesine sürgün edildikten sonra yer altı şehrinde saklandı. Hristiyanlığı yaymaya devam eden Mercurius ve ailesi Romalı askerlerce katledilip yer altı şehrindeki kiliseye gömüldü. Mercurius'un kafatası ise Mısır'ın başkenti Kahire'ye götürüldü.

Aksaray Müzesi Müdürü Yusuf Altın, mezarların ve kafatasının yerli ve yabancı tatilciler tarafından yoğun ilgi gördüğünü söyledi.

Hristiyanlığın ilk dönemlerinde yer altı şehrinin saklanma amaçlı kullanıldığını belirten Altın, şöyle konuştu:

"Aziz Mercurius yer altı şehrini diğer yer altı şehirlerinden ayıran en önemli özellik; içerisinde kilise ve mezarlarının olmasıdır. Kilisenin en önemli özelliği de ismini aldığı Romalı generalin ve ailesinin buraya gömülmesidir. 50'li yaşlarında resmi din olmayan Hristiyanlığı kabul eden Aziz Mercurius, Kapadokya bölgesine sürgün ediliyor. Sürgüne gönderilen Aziz Mercurius Hristiyanlığı yaymaya devam edince Romalı askerler buraya gelerek ailesiyle birlikte Mercurius'u katlediyor. Buradaki mezarlara gömülüyor. Yapılan kazı çalışmalarında bir mezarın içerisinde üst üste iki kişiye ait iskeletler bulduk. İskeletlerden kadının kafatası dururken, erkeğin kafatası yoktu. Tarihi kaynaklarda Mercurius'un kafasının Kahire'ye götürüldüğü bildiriliyor. Yapılan çalışmalarda Aziz Mercurius ve ailesinin bu mezarlarda yattığını tespit ettik. Turistlerimiz bu mezarların nasıl yapıldığını merak ediyor."

Rus turist Natali Zakharova ise ailesiyle birlikte Antalya'ya geldiklerini, kültür turizmi kapsamında Kapadokya bölgesini ziyaret ettiklerini söyledi.

Dünyanın bir çok bölgesini gezdiğini, Türkiye'nin çok güzel bir yer olduğunu anlatan Zakharova, "Yer altı şehri beni büyüledi, mistik bir dokusu var. Mezarları ve kafatasını görünce çok şaşırdık. Günümüzden asırlar önce buradaki insanların bulunduğu yerde bulunmak çok ilgimizi çekti. Kafatası bizleri çok şaşırttı." diye konuştu.

Rus turist Marina Katırbolava da Kapadokya'ya balon turu yapmak için geldiklerini ifade etti.

Türkiye'nin tarihi ve kültürel yerlerini çok beğendiğini vurgulayan Katırbolava, "Türkiye'nin zengin tarihi bizleri çok şaşırtıyor. Mezarların içerisindeki kafatası ilgimi çekti. Çok garip bir hisse kapıldım." ifadesini kullandı.

Antakya'dan ailesiyle birlikte yer altı şehrine gelen Hikmet Tan ise yer altı şehrini ziyaret ettiğini, hemen girişteki irili ufaklı mezarların dikkatini çektiğini anlattı.

Kafatasını merak ettiğini ve oldukça ilgisini çektiğini belirten Tan, çok ilginç şeyler gördüğünü vurgulayarak, herkese burayı görmelerini tavsiye etti.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'da trafik kazası: 2 ölü, 6 yaralı http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksarayda-trafik-kazasi-2-olu-6-yarali-7909/

Almanya'dan memleketleri Aksaray'a izne gelen Ali İhsan Çomuk (55) idaresindeki 68 KL 339 plakalı otomobil, Arotol-Yeşilova beldesi yolunun 7'nci kilometresinde, düğün konvoyunda bulunan Yasin Sert kontrolündeki 68 ACB 027 plakalı ve Burak Akbulut yönetimindeki 68 BG 425 plakalı otomobillerle çarpıştı.

Çevredekilerin haber vermesi üzerin olay yerine çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi.

Kazada, sürücü Ali İhsan ve eşi Elmas Çomuk (56) olay yerinde hayatını kaybetti. Diğer otomobil sürücü Sert ile otomobillerdeki Burak Akbulut (20), Ahmet Asal (20), Hüseyin Bildirici (26), Osman Bildirici (55) ve Elmas Çomuk (71) yaralandı.

Sağlık ekiplerince Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan yaralılardan Çomuk ile Hüseyin ve Osman Bildirici'nin durumlarının ağır olduğu öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Atık malzemelerle yaptığı rüzgar türbiniyle elektrik üretti http://mail.gazetebirlik.com/haber/atik-malzemelerle-yaptigi-ruzgar-turbiniyle-elektrik-uretti-652/

Aksaray'da açık lise öğrencisi 26 yaşındaki Kadir Kaplan, atık su borusu, sac, profil, bisiklet zinciri, dişli ve vites kutusu gibi malzemelerle yaptığı rüzgar türbiniyle ev ile atölyesinin elektriğini üretiyor.

Kadir Kaplan, açık lise 3. sınıfta elektrik ve elektronik bölümünde okuduğunu söyledi.

Çocukluğundan beri elektronik eşyalara meraklı olduğunu anlatan Kaplan, "Kovid-19 tedbirleri kapsamında sokağa çıkma kısıtlaması dolayısıyla Ramazan Bayramı'nda evimizde kaldık. Canım sıkılmasın diyerek böyle bir işe başlamıştım. 10-15 gün içerisinde kardeşimle kaynak işlerini yaptık, malzemelerini kestik ve montajını yaparak yüksek bir yere koyduk. Kullanmadığımız eski bisiklet vardı, onu parçaladım. Vites kutusunu, çarkını, dişlisini ve zincirini aldım. Çalışmayan dinamo vardı onun tamirini yaptım. Atık su borusunu keserek türbinin kanatlarını yaptım. Ortaya rüzgar türbini çıkardık." diye konuştu.

"Evimizin elektrik faturası 50 liraya kadar düştü"
Kaplan, hurda ve çalışmayan malzemelerden yeni bir cihaz yapmanın keyif verici olduğunu ifade etti.

Kafasında çok değişik projeler olduğunu ve onları da hayata geçireceğini belirten Kaplan, şunları kaydetti:

"Ürettiğim elektriği bir aküde biriktiriyorum. Rüzgarın olmadığı zamanlarda elektriği aküden kullanıyoruz. Rüzgarlı havada evin su ısıtıcısı da dahil olmak üzere tüm elektriği buradan rahatlıkla kullanıyoruz. Eskiden evimizin elektrik faturası 150 ile 200 lira arasında geliyordu, şimdi 50 liraya kadar düştü. İnşallah yaz dönemi geçip rüzgarlar çoğaldığı zaman hiç fatura ödemeyeceğiz. Ayrıca atölyemde de kullandığım elektriği buradan üretiyorum. Atölyede kaynak makinesiyle falan çalışıyorum, onun elektriğini bile oradan karşılıyorum."

Anne Beyhan Kaplan ise evlatlarının çocukluktan bu yana elektronik eşyalara merakı olduğunu söyledi.

Oğlunun rüzgar türbini yaparak elektrik üreteceğini ilk söylediğinde şaşırdığını anlatan Kaplan, "Şimdi yaptı ve elektrik üretiyor, çok gururluyum. Bu kadar kısa sürede yapacaklarına inanmıyorduk. Çevremizdeki herkes çok takdir etti. Evlatlarımla gurur duyuyorum, çok mutlu olduk. Sonuna kadar evladımın arkasındayım. Evimizin odasında, mutfağında, her yerinde kullandığımız elektriği evladım üretiyor. Çok güzel bir duygu. Faturalarımıza da çok ciddi anlamda yansıdı." ifadelerini kullandı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tuz Gölü havzasında yeni bitki türü keşfedildi http://mail.gazetebirlik.com/haber/tuz-golu-havzasinda-yeni-bitki-turu-kesfedildi-9273/

Aksaray'da Tuz Gölü havzasında düğün çiçeği familyasından yeni bir bitki türü keşfedildi.

Keşif, Aksaray Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seher Karaman Erkul, Doç. Dr. Mehtap Tekşen ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Duman'ın, Tuz Gölü'nün güney bölgelerinde 4 yıl süren arazi çalışmaları sonucunda yapıldı.

Doç. Dr. Erkul, yaptığı açıklamada, Tuz Gölü ve çevresinde birçok çalışma yürüttüklerini, çorak görünen bölgenin aslında botanikçiler için bir cazibe merkezi olduğunu söyledi.

2017'de arazi çalışmaları sırasında daha önce doğada görmedikleri bir formda düğün çiçeği bitkisine rastladıklarını anlatan Erkul, "Tabii ki bizde büyük bir heyecan uyandırdı. Hemen bitkinin peşine düştük. Araştırmalar ve detaylı incelemeler neticesinde bitkinin yeni bir tür olduğuna kanaat getirdik. Bitkiye Latince 'ranunculus aydoğdui' ismi verdik. Tuz Gölü, yapısıyla zaten çok özel bir konumda. Bu özelliğinden dolayı bitkinin Türkçe adını 'acı düğün çiçeği' koyduk." diye konuştu.

Erkul, düğün çiçeği bitkisinin Türkiye'de 85 ayrı türe sahip olduğunu bildirdi.

Yeni buldukları türün diğerlerinden ayrılan en önemli özelliğinin "daha etli yaprakları" olduğunu anlatan Erkul, şunları kaydetti:

"Bitkiyi söktükten sonra kök yapısı dikkatimizi çekti. Normalde düğün çiçeği bitkisi tek tip köke sahip. Bulduğumuz türün hem saçaklı hem de daha şişkin bir kök yapısı var. Bitkimizle ilgili makale bu yıl ocakta 'Nordic Journal of Botany' dergisinde yayımlandı. Aksaray, gerek Hasan Dağı gerekse Tuz Gölü ile farklı bir habitat alanı sunuyor. Kentte yaklaşık 200 endemik bitkimiz var. Bunlardan 22'si sadece Aksaray'da."

"Yeni türlerimiz için de çalışmalarımız yolda"
Doç. Dr. Tekşen ise bölgenin birçok noktasının endemik türlere hayat verdiğini vurgulayarak, "Ayrıca bu alanlarımız koruma statüsünde de öncelikli. Birçok araştırmacı tarafından farklı araştırmalar yapılmış olmasına rağmen biz hala yeni bitkileri Tuz Gölü ve çevresinde keşfedebiliyoruz." dedi.

Asıl amaçlarının, alanın zaman içinde sürekli kendini yenilediğini kanıtlayabilmek olduğunu anlatan Tekşen, "Bitkilerimiz ekstrem koşullarda kendilerini değiştirmek zorunda hissediyor. Bunlar tabii ki zaman içerisinde gerçekleşen olaylar. Yeni türlerimiz için de çalışmalarımız yolda. O bitkilerimizin üzerinde de çalışmalarımız devam ediyor." ifadelerini kullandı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Küs dedesiyle büyükannesini barıştırmak isteyen torun CİMER'den yardım istedi http://mail.gazetebirlik.com/haber/kus-dedesiyle-buyukannesini-baristirmak-isteyen-torun-cimerden-yardim-istedi-2341/

Aksaray'da 3 aydır küs olan dedesiyle büyükannesini barıştırmak isteyen torun Burcu Karip 16 Aralık'ta CİMER'e, 75 yaşındaki dedesi Mehmet ile 70 yaşındaki büyükannesi Güllü Karip'in 3 aydır küs olduğunu, birbirlerini sevdiklerini ancak barışmadıklarını aktardı.

Büyükannesinin evini terk ederek başka bir torununda yaşamaya başladığını anlatan 21 yaşındaki Karip, çifti barıştırmak için Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu'dan da yardım istediğini belirtti.

CİMER'in, talep yazısını Aksaray Valiliğine göndermesi üzerine, Vali Aydoğdu, torun Karip ile görüşerek, büyükanne Güllü Karip'in kaldığı eve gidip isteklerini dinledi.

Dede Mehmet'le de görüşen Aydoğdu, küsleri barıştırarak, torun Burcu Karip'in isteğini yerine getirdi.

Aydoğdu, Burcu Karip'in, CİMER'e dedesiyle büyükannesinin küs olduğunu ve barıştırmak için Aksaray Valisinin gelmesi gerektiğini belirten bir yazı yazdığını söyledi.

Talebi okuduğunu ve çok samimi bulduğunu anlatan Aydoğdu, şunları kaydetti:

"Burcu yanımızda çok içten bir konuşma yaptı. Bizler de bu duruma kayıtsız kalamadık. Burcu'yu da yanımıza alarak, büyükannemizin yanına gittik. Onları barıştırdık. Biz hep çocuklarımıza ve gençlerimize irfan sahibi ailelerin evliliklerini örnek gösteriyoruz. Aile bizi evlerinde misafir etti, bizleri kırmadı. Aradaki ufak tefek, her ailede olabilecek konuları çözerek onları barıştırdık. Evlilik müessesesi belirli bir yaştan sonra kökleri sağlam bir duruma dönüşüyor. Artık dedemiz ve ninemiz evlerinde birbirlerine yaslanacak. Daha mutlu ve huzurlu olacaklar inşallah. Biz zaten çok bir şey yapmadık. Torunlarının samimiyeti tüm problemleri çözdü. Bu vesileyle aradaki buzları eritmiş olduk. İnşallah bundan sonra herhangi bir sıkıntı olmayacak."

Burcu Karip ise dedesi ve babaannesinin bir türlü barışmadığını, son çare olarak CİMER'e başvuruda bulunduğunu ifade etti.

Çok kısa süre sonra valilikten kendisine dönüş olduğunu anlatan Karip, "Şu anda Vali Aydoğdu ile birlikte küsleri barıştırmaya geldik. Her şey yolunda gitti. Sağ olsun kendisi bana çok yardımcı oldu. Kısa bir sürede gelerek küsleri barıştırdık. Kendisine çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Dama çıkan inek vinçle indirildi http://mail.gazetebirlik.com/haber/dama-cikan-inek-vincle-indirildi-5988/

Olay, merkeze bağlı Sağlık köyünde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Dursun Uslu’ya ait inek tek katlı kerpiç evin damına çıktı. İneğin damda olduğunu fark eden ev sahibi, hayvanı indirmek için uğraş verse de başarılı olamayınca Aksaray AFAD Müdürlüğünden yardım istedi. İhbar üzerine adrese giden AFAD ekipleri, halatla bağladıkları hayvanı vinç yardımıyla damdan aşağıya indirdi. Hayvan sahibi AFAD ekibine teşekkür etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
UMKE personeli Edanur, İzmir'deki depremde İnci Okan'ı kurtardığı anı unutamıyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/umke-personeli-edanur-izmirdeki-depremde-inci-okani-kurtardigi-ani-unutamiyor-5658/

İzmir'de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından 17 saat sonra yaralı olarak kurtarılan 16 yaşındaki İnci Okan'a enkaz altındaki davranışlarıyla gönüllerde taht kuran 24 yaşındaki UMKE personeli Edanur Doğan, enkaz altında yaşananları unutamıyor.

Aksaray 112 Acil Sağlık ekibinde paramedik olarak çalışan Doğan, görevli gittiği İzmir'de enkaz altında kalan İnci'nin elini tutarak, ona hem destek olmuş hem de ilk müdahalesini yapmıştı.

İzmir'den dönen ve görevine başlayan Doğan, her gün İnci Okan'ı görüntülü arayarak, tedavi süreci hakkında bilgi alıp sohbet ediyor.

İnci Okan'ın enkaz altında söz verdiği keman çalıp, müzik dinletisi yapacağı günü iple çektiğini belirten Doğan, AA muhabirine, 3 yıldır Aksaray'da görev yaptığını ve deprem dolayısıyla İzmir'e görevli olarak gittiğini anlattı.

Elazığ depreminde de görev aldığını aktaran Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İzmir depremi olduğunda nöbetteydim. Trafik kazası ihbarı gelmişti, ona çıkarken deprem haberini duydum. Bize de oraya gitmemizi belirten görev geldi. Tüm ekipmanlarımızı alıp hemen çıkış yaptık. İzmir'e ulaşır ulaşmaz enkaz alanında görev aldık. O sırada enkazda canlı birey olduğuna dair bilgi aldık. Beton bloklar vardı, kırma çalışmaları devam etti. İçeriden verilen malzemeleri taş veya molozları çıkarmaya yardımda bulunduk. Bir süre sonra İnci'nin eline ulaşıldığı bilgisi geldi.

 Ekip arkadaşlarımla birlikte hemen enkazın altına girdik. Yani çok dar bir alandı, sürünerek ilerleyebildik. 10 metre kadar ilerledik enkazda. Bir süre sırt üstü ilerlemek zorunda kaldım. Kolon demirleri vardı, onların arasından ilerleyerek İnci'ye ulaştım. Ona bir el feneri verdim. İlk önce köpeğinin kurtarılmasını istedi. Onu çıkardık. İnci'nin damar yolunu açtım, gerekli sıvı takviyelerini yaptım. Aynı zamanda motivasyonu kaybetmemesi için abla şefkatiyle yaklaşarak sohbet ettim. 'Bacaklarının çok ağrıdığını' söyledi, elimi tutmak istedi. O an aramızda abla kardeş bağı kuruldu."

"Elini tuttuğumda zaten zaman durmuştu benim için"

Doğan, İnci'yi enkazın altından sağ salim çıkardıktan sonra annesinin kendisine sarılarak ağlamasını hiç unutamadığını ifade etti.

Deprem sonrasında hem üzüntülü hem de çok mutlu anlara şahitlik ettiklerini dile getiren Doğan, şunları kaydetti:

"Bir insanın hayatını kurtarmak bizim için paha biçilemez bir duygu. Mesleğimiz gereği hayatları kurtarıyoruz. İnci'nin enkaz altında damar yolunu açarken 'canım yandı' demesi benim de canımı acıtmıştı. Enkazın altında zaten 17 saat kalmıştı ve canı çok yanmıştı. Çok heyecanlı ve mutluydum, o anda kesinlikle hiç korkum yoktu. Elini tuttuğumda zaten zaman durmuştu benim için. Enkaz altında olmam, nefesimi bile zor almam umurumda bile olmamıştı.

İnci'yle sürekli görüşüyorum. Bana keman çalma sözü verdi. Telefonla görüşüyoruz, kendisine çiçek de gönderdim. Sağlığı da gayet iyi, tedavisi devam ediyor. Hala konuşuyoruz, bana 'ablam' demesi beni çok mutlu ediyor. Hep bir kardeşim olmasını istemiştim, bu vesileyle bir kardeşim oldu."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'da 4,4 büyüklüğünde deprem http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksarayda-44-buyuklugunde-deprem-473/

Aksaray'da 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 04.01'de merkez üssü Aksaray olan 4,4 büyüklüğünde bir sarsıntı kaydedildi.

Depremin, 2,67 kilometre derinlikte oluştuğu belirlendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
LC Waikiki'den Aksaray'daki 6 bin 500 çocuğa giysi yardımı http://mail.gazetebirlik.com/haber/lc-waikikiden-aksaraydaki-6-bin-500-cocuga-giysi-yardimi-2334/

LC Waikiki, Aksaray'da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından belirlenen 6 bin 500 çocuğa giysi yardımında bulundu.

Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, Şehit Yavuz Çoban Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonu'nda düzenlenen programda, LC Waikiki'nin 6 bin 500 çocuğu sevindirdiğini söyledi.

Türk kültüründe vefa ve ganilik gibi çok güzel kavramların olduğunu belirten Aydoğdu, "Nefsini başkalarının nefsi için feda etmek kolay değildir. Bir insan, değerlerini koruyabiliyor, yaşayabiliyor ve büyütebiliyorsa Allah onun her zaman yolunu açıyor. Vermek çok kolay bir iş değil. Allah iyilik yapmayı herkese nasip etmez. İyilik yapmak bir nasip işidir. Cenabı Allah bize kısa süreli bir hayat vermiş. Bu hayatı bitirip gittikten sonra geriye kalan tek şey bıraktığımız hikayelerdir, insanların ruhunda ve kalbinde bıraktığımız izlerdir." ifadelerini kullandı.

"LC Waikiki bugün 6 bin 500 çocuğa giysi yardımında bulunup, çocukları sevindirdi. LC Waikiki ailesine Aksaray'daki bütün çocuklar adına teşekkür ediyorum." diyen Aydoğdu, çocuklara seslenerek, "Siz elbiselerinizi en güzel şekilde giyip LC Waikiki ailesine ve bize dua ediniz. Bizim için en büyük mutluluk bu olur." diye konuştu.

LC Waikiki Yönetim Kurulu Üyesi Necip Özçer ise değerleri ile yönetilen LC Waikiki'nin, yardımları daima en üst planda tutarak, şirket karının yüzde 15'ini yardım işlerine aktardığını ifade etti.

Aksaray'da da böylesine anlamlı bir organizasyon yapıldığı için inanılmaz mutlu olduğunu aktaran Özçer, "Çocuklarımıza daha güzel yaşamlar sunmak ve sizlere destek olmak için çalışmaya devam edeceğiz. Aksaray'da yapacağımız yatırımla da istihdam ve yaşam olanakları oluşturacağız. Şirketimizin 50 bin çalışanı adına bütün çocuklarımıza üstün başarılar diliyorum." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından hediye paketleri çocuklara teslim edildi.

Program, Vali Aydoğdu'nun, Özçer'e teşekkür plaketi vermesiyle sona erdi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'da maske takma zorunlu hale getirildi http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksarayda-maske-takma-zorunlu-hale-getirildi-6848/

Aksaray Valiliğinden yapılan açıklamada, İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisinin, Vali Yardımcısı Mehmet Tanışır başkanlığında olağanüstü toplandığı belirtildi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve yayılımın hızını kontrol altına almak amacıyla yeni kararlar alındığı aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İl sınırları dahilinde bulvar, cadde, sokak ve benzeri araç ve yaya trafiğine açık alanlarda, ağzı ve burnu tamamen kapatacak şekilde tıbbi/bez maske kullanımı zorunlu hale getirilmiştir. Kamu kurumu çalışanlarının pandemi sürecinden etkilenmemeleri amacıyla, bina girişlerinde güvenlik görevlilerince maske kontrolü yapılacak ve maskesiz vatandaşlar kurumlara alınmayacaktır. Alınan kararlara uymayanlar hakkında Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282. maddesi gereği 900 lira idari para cezası verilmesine karar verilmiştir."

Açıklamada, il genelinde asker uğurlama törenlerinin de yasaklandığı bildirildi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'da hayvan aşılaması verimliliği artırdı http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksarayda-hayvan-asilamasi-verimliligi-artirdi-8396/

Küçükbaş hayvancılığın verimliliğinin artırılması, kalitenin artırılması ve topluma sağlıklı et sunmanın en önemli kaynaklarından olan aşılama süreci Aksaray’da tüm hızıyla devam ediyor. Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından gerçekleştirilen aşılamalar tüm köy, kasaba, ilçe olmak üzere kent genelinde sürüyor. Özellikle hayvan hastalıklarına karşı etkin bir mücadele yürüttüklerini belirten Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, “Sağlıklı gıda sağlıklı insan, sağlıklı insan sağlıklı toplum diye biz bu işe baş koyduk. O yüzde özellikle küçükbaş hayvancılıkla kendi alanımızda hayvanlarımızı şap, veba, brusella, koyun keçi vebası, koyun keçi çiçeği, şarbon gibi hem hayvan sağlığını, hayvanlarda ölümü, hayvanlarda yavru atığını ve hayvanlarda et kaybına neden olan, hayvanlardan insana geçen zoonoz hastalığı noktasında da insan sağlığını tehdit eden hastalıklara karşı çok ciddi bir aşılama yapıyoruz tarım taşra teşkilatımızı ile birlikte. Hem brusella, hem şap hem veba, hem koyun keçi çiçeği gibi hastalıklarda belli bir dönemde belli bir periyotta bütün işletmelerde, köylerde, kasabalarda, ilçelerde çok ciddi anlamda aşılama kampanyamız devam ediyor” diye konuştu.

“Aşılamalar ile yavru atığı ve hayvan ölümleri düşürüldü”
Aşılamalarla birlikte hastalıkların yok edildiğini ve yavru atığının da en minimuma çekildiğine dikkat çeken Başkan Aktürk, “Bunun neticesi olarak da artık hayvan ölümleri, yavru atığı çok minimuma indi. Yok denecek kadar az. Hem işletmelerin karlılığı, özellikle insan sağlığı için bu hastalıkları yenmek zorundayız. Hükümetimizden, bakanlığımızdan beklentimiz her ilde, ilçede, köyde, işletmede bu aşıları zorunlu ve ücretsiz olarak yaptırılması ve bu hastalıkların artık Türkiye’nin gündeminden çıkması gerekir. Biz hayvan ithal eden ülke değil hayvan ihraç eden ülke olmak zorundayız. Çünkü Anadolu bir koyunculuk coğrafyasıdır. Bu meralarda, yaylalarda küçükbaş hayvancılık yapmak çok uygundur. Bu hayvan sayılarının artırılması, karkas ağırlığının, süt verimliliğinin artırılması, birim hayvanda en az masraflı, en karlı hayvancılığın yapılması, insanların daha çok üretmesi, hem ülkemizin et ve süt ihtiyacının karşılanması, hem diğer ülkelere ihraç yapılması noktasında çok ciddi anlamda bir başarı sağlar diye düşünüyoruz. Biz bu işe talibiz, bize destek olun yeter” şeklinde konuştu.

“Aşılamalar yavru atığını yüzde 5’in altına düşürdü”
Başkan Aktürk aşılamaların neticesinde yavru atıklarının çok az seviyelere kadar düştüğünü belirterek, “Küçükbaş hayvancılıkta yavru atığı veterinerler ve bilim adamlarımız tarafından yüzde 10’a kadar normal sayılıyor. Ama biz bu yüzde 10’un anormal rakamlar olduğunu düşünüyoruz. Şu anda ilimizde yavru atığı yüzde 5’in altına düşmüş durumdadır. Bu da bulaşıcı hastalıklara karşı yapılan aşılamalardandır. Özellikle brusella ile ilgili son 15 yılda çok ciddi anlamda sıkıntılar yaşadık. Ama son birkaç yıldır bu aşıların bir meyvesini gördük ve artık brusellaya bağlı yavru atığına rastlamıyoruz” dedi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tuz Gölü misafiri flamingolar sonbahara kadar kalacakları evlerine geldi http://mail.gazetebirlik.com/haber/tuz-golu-misafiri-flamingolar-sonbahara-kadar-kalacaklari-evlerine-geldi-2651/

Flamingolar, kendileri için dünyadaki en büyük doğal üreme kolonisi olan Tuz Gölü'ne gelmeye başladı.

Havaların ısınmasının ardından, önemli göç yolları üzerinde bulunan Tuz Gölü, misafirleri olan başta flamingolar olmak üzere göç kuşlarını ağırlamaya başladı.

Flamingoların kuluçkaya yattığı en önemli sulak alanlar arasında bulunan Tuz Gölü, dünyadaki en büyük doğal üreme kolonisi konumunda yer alıyor.

Yumurtadan çıkan flamingo yavruları uçmayı öğrenene kadar Tuz Gölü'nde misafir oluyor. Sağlıklı bir şekilde gelişimlerini tamamlayan flamingolar, yuvalarını sonbaharda terk ediyor.

Türkiye'de allı turna adıyla bilinen flamingolar, Aksaray'ın Eskil ilçesi sınırlarında yer alan Tuz Gölü'nün güneyinde görsel şölen oluşturuyor.

Eskil Belediye Başkanı Necati Belgemen, gazetecilere yaptığı açıklamada, flamingolar için Tuz Gölü'nün çok önemli bir yer olduğunu söyledi.

Tuz Gölü'nün, flamingoların, Türkiye'de düzenli olarak kullandıkları iki önemli koloniden birisi olduğunu belirten Belgemen, şunları kaydetti:

"Flamingolar ilçemize gelmeye başladı. Halk arasında bizler bu kuşlara allı turna deriz. Tuz Gölü'nün güneyi ve Eskil'in kuzeyinde kalan bu bölge, el değmemiş doğasıyla flamingolar için güvenli bir kuluçka alanı sunuyor. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında şehirler arası seyahat açılınca misafirlerimizi bekliyoruz. Türkiye'nin her yerinden vatandaşlarımızı flamingo cenneti Eskil'e davet ediyoruz. Elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışıyoruz. Flamingolar için de her türlü önlemlerimizi aldık. Vatandaşlarımızı uyaran levhalarımızı diktik. Flamingoların ilçemize daha yakına gelmesi için göle su akıtıyoruz. Bu flamingolar ilçemiz ve bizler için çok önemli."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'da sahur sofralarının lezzeti: Tahinli pide http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksarayda-sahur-sofralarinin-lezzeti-tahinli-pide-7838/

Ramazan ayına özel olarak fırıncılar tarafından un, şeker, maya, su ve bol tahin karışımıyla elde edilen hamurun, taş fırında odun ateşiyle 10 dakika pişirilmesiyle hazırlanan tahinli pide, susatmadığı ve tok tuttuğu için özellikle sahur sofralarında tercih ediliyor.

Orta Anadolu'nun yöresel lezzeti tahinli pide, kargo ile Türkiye'nin pek çok yerine ve Aksaraylıların yoğun olarak yaşadığı bazı Avrupa ülkelerine de gönderiliyor.

İşletme sahibi Ferhat Şen,yaptığı açıklamada, 40 yıldır Aksaray Sanayi Sitesi'nde pide fırını işlettiğini söyledi.

Ramazan ayı gelince fırında sadece tahinli pide çıkardıklarını anlatan Şen, şunları kaydetti:

"Bu pidemizin en büyük özelliği Hasandağı'ndan getirdiğimiz meşe odunlarıyla kara fırında ve közde pişmesidir. Bu yıl kırkıncı yılımız. Allah nasip ederse Aksaray'a hizmet etmeye devam edeceğiz. Pidemizin ununu özel çektiriyoruz, tahinini de Konya'da yaptırıyoruz, özel bir yağ kullanıyoruz. Bizimle birlikte 30-35 yıldır çalışan ustalarımızla bu şekilde pidelerimizi üretmeye devam ediyoruz." 

Diğer şehirlerden de talep var

Ustaların sabah erkenden dükkana gelerek hazırladıkları hamur biraz dinlendikten sonra tahinli pideleri yapmaya başladıklarını ifade eden Şen, "Sabah saat 07.00'de tahinli pidelerimiz çıkmış oluyor. Akşam iftara yakın bir süreye kadar halkımıza pide üretiyoruz." diye konuştu.

Tahinli pideyi ramazana özel ürettiklerini dile getiren Şen, şunları kaydetti:

"Sadece Aksaray'dan değil Konya, Ankara, İstanbul, Adana ve Mersin gibi illerden de talep geliyor. Bizler de kargo vasıtasıyla pidelerimizi gönderiyoruz. Özellikle Avrupa'daki vatandaşlarımızdan isteyenler oluyor oraya da gönderiyoruz. Sabah erkenden siparişleri almaya başlıyoruz. Akşam işi biten müşterilerimiz evlerine giderken pidelerini alıp gidiyor. Ramazan ayı boyunca taleplere yetişmeye çalışıyoruz, bu yüzden çok yoğun çalışıyoruz. Yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı önlemlerimizi de aldık. Müşterilerimizden maske ve sosyal mesafe konularında dikkat etmelerini istiyoruz."

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Boşandığı eşini ölümle tehdit eden şüpheli yakalandı http://mail.gazetebirlik.com/haber/bosandigi-esini-olumle-tehdit-eden-supheli-yakalandi-3012/

Olay, saat 03.00 sıralarında Ereğli Kapı Mahallesi 1418 Sokakta bulunan evde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, 2 yıl önce boşandığı eşi Büşra B.’yi (27) sürekli olarak rahatsız ederek tehdit eden Ersin D. (30), bugün sabaha karşı yine boşandığı eşinin evine gelerek kapıya dayandı. Boşandığı eşiyle görüşmek isteyen Ersin D. eşinin kapıyı açmaması üzerine zorla eve girmek isteyerek evin kapı ve pencerelerine zarar verdi. Bu sırada boşandığı eşi Büşra B. 112 Acil Çağrı Merkezini arayarak yardım istedi. İhbar üzerine çağrı merkezi olay yerine polis ekiplerini sevk ederken, eve giremeyen Ersin D. boşandığı eşini öldürmekle tehdit etti. İhbar üzerine olay yerine yakın olan mahalle bekçileri kısa sürede olay yerine intikal ederken, bekçileri gören Ersin D. olay yerinden kaçtı. Şahsın kaçması üzerine bekçiler ve şüpheli arasında kovalamaca başlarken, bekçilerin anonsu üzerine şahsın kaçtığı bölge polis ekiplerince adeta abluka altına alındı. Yaklaşık yarım saat süren kovalamaca sonucu Ersin D. bekçi ve polislerin kovalamacası sonucu bir parkta yakalanarak gözaltına alındı. Gözaltına alınırken polis ve bekçilere zorluk çıkaran şüpheli ekiplerce yere yatırılarak etkisiz hale getirilirken, polis otosuna götürüldüğü sırada kendisini tehdit eden boşandığı eşinin yakınlarına, “Gebert de bir an önce kurtulayım” diye cevap verdi. Şüpheli ekip otosuyla Aksaray Polis Merkezine götürülürken 2 yıl önce boşandığı eşinin Ersin D.’den şikayetçi olduğu öğrenildi.
Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaraylı çiftçiler Kovid-19'a rağmen ekimi sürdürüyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksarayli-ciftciler-kovid-19a-ragmen-ekimi-surduruyor-2623/

Ayçiçeği, patates ve şeker pancarı ekimine başlayan çiftçiler, hijyen kurallarına azami ölçüde dikkat ediyor.

Aksaray Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pekdemirli'nin talimatları doğrultusunda kentte ekilmedik bir karış toprak bırakmayacaklarını söyledi.

Çiftçilerin şu an 390 bin dekar alanda ekim yaptığını dile getiren Saklav, şunları kaydetti:

"Şehrimizin ekilebilir alanlarında şeker pancarı, ayçiçeği ve patates tohumları tarlalarla buluşuyor. İlk hasatımız da sarımsakta olacak inşallah, daha sonra arpa olarak devam edecek. Şu an için Aksaray'da tarımsal üretim aralıksız devam ediyor. Çiftçilerimiz tarlalarında ekim ve dikim işlerine devam ediyor. Kentte herhangi bir gıda maddesinin temininde, arzında ve pazarlamasında sıkıntı yok. Bizler de sahadayız, çiftçilerimizin yanındayız. Çiftçilerimiz üretiyor bizler de onlara destek veriyoruz. Gıda denetimlerimiz de aralıksız devam ediyor. Şehrimizdeki bütün gıda işletmelerini denetledik. Uyarıyoruz, rehberlik eğitimleri veriyoruz, böylelikle koronavirüs tedbirlerimizi almış oluyoruz. Çok şükür şu ana kadar ilimizde herhangi bir sıkıntımız yok."

Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak da üreticilerin ülke ekonomisine destek verdiklerini belirterek, "Biz üretmeye devam edeceğiz. Ülkemizin yanında olacağız. Şehrimizde yaşayan insanları doyurmaya devam edeceğiz. Devletimiz hep yanımızda. Hafta sonu büyükşehirlerde uygulanan sokağa çıkma yasağı, çiftçilerimize kaldırıldı. Bu da bizi gayet memnun etti. Tarım, hafta sonu olmayan bir meslektir. Tarlaları ekme sezonu. Biz üretmeye devam edeceğiz. İşi olmayan insanlarımız evlerinde kalsın." dedi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'da bir hayırsever ihtiyaç sahiplerinin bakkala olan borcunu ödedi http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksarayda-bir-hayirsever-ihtiyac-sahiplerinin-bakkala-olan-borcunu-odedi-4996/

Aksaray'da Zafer Mahallesi'ndeki 2 bakkala giden bir hayırsever, esnafa, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle insanların zor günler yaşadığını ve bazı kişilerin borcunu ödemekte zorlandığını gördüğünü dile getirerek, maddi durumu yetersiz kişilerin borçlarını ödemek istediğini belirtti.

Adının açıklanmasını istemeyen hayırsever vatandaş, veresiye defterinde kayıtlı borçları ödedikten sonra ramazan ayında muhtaç ailelerin borcunu ödeyeceğini de vurgulayarak mahalleden ayrıldı.

Esnaf İsmail Dündar, gazetecilere yaptığı açıklamada, iş yerine gelen bir kişinin önce "Borç defteriniz var mı?" diye sorduğunu söyledi.

Hayırseverin, defterde adları bulunanlardan ihtiyaç sahiplerinin ve yardımlarla geçinenlerin borcunu ödediğini anlatan Dündar, "Borcu ödeyen ağabeyimize teşekkür ediyorum. Allah daha çok versin. Borçlarını ödediği insanların çok çok hayır dualarını aldı. Allah bu gibi iş insanlarının sayısını çoğaltsın inşallah. Mahallemizin durumunu konuştuk, gariban kişileri söyledik. Veresiye defterini açarak, tek tek isimleri sordu. Biz de durumu iyi olanları ayırdık. Durumu iyi olmayanları da söyledik. Allah razı olsun, o da onların tüm borçlarını ödedi." diye konuştu.

Diğer bakkalın sahibi Hüseyin Koçak ise kendisinden borç defterini çıkarmasını isteyen hayırseverin, defterdeki tüm borçların ödemesini yapıp, sayfalarını yırtarak alıp gittiğini kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yolcu otobüsü tıra çarptı: 44 yaralı http://mail.gazetebirlik.com/haber/yolcu-otobusu-tira-carpti-44-yarali-7976/

İstanbul'dan Adana'ya giden Mehmet İspir idaresindeki 02 BK 056 plakalı yolcu otobüsü, Aksaray-Adana kara yolunun 17. kilometresinde, Cavit Kızılkaya kontrolündeki 01 ADF 774 plakalı tıra arkadan çarptı.

Çarpmanın etkisiyle otobüs yolun dışına savruldu.

Olay yerine çok sayıda itfaiye, AFAD, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi.

Kazada, 42 yolcu ile otobüs firmasından 2 kişi yaralandı.

Tır sürücüsü Kızılkaya, jandarma ekiplerince gözaltına alındı.

Öte yandan yaralı yolcu Yakup Menteş, gazetecilere yaptığı açıklamada, İstanbul'dan Adıyaman'a gittiğini belirterek, Esenler Otogarı'ndan çıktığı sırada trafik polislerinin, lastiklerinin basıncını ölçtüğü otobüsün gidişine izin vermediğini kaydetti.

Yolcuları başka bir servise bindirerek otogarın dışına çıkardıklarını anlatan Menteş, "Otogarın dışında bir köprü altında bizi tekrar aynı otobüse bindirdiler. Ben arka taraflarda oturuyordum, arkadaşlar şoförün uyuduğunu söylediler." diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaraylı üretici maskeli ördek talebine yetişemiyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksarayli-uretici-maskeli-ordek-talebine-yetisemiyor-6242/

Aksaray'ın İncesu köyünde 2014 yılında hobi olarak satın aldığı tavukların yanında verilen 7 kazla büyük bir çiftlik kuran Halis Katman, Macaristan'dan yumurtasını getirip çoğalttığı maskeli ördeklere gelen talebe cevap vermekte zorlanıyor.

İstanbul'da bir döküm fabrikasında 23 yıl çalıştıktan sonra köyüne yerleşen ve kanatlı hayvan beslemeye başlayan Katman, 2017 yılında Macaristan'dan getirdiği yumurtalardan ürettiği maskeli ördekleri büyütmeye başladı. 

Maskeli ördekler, kırmızı etinden dolayı başta Irak olmak üzere Orta Doğu ülkeleri ile Azerbaycan ve Türkmenistan'da çok tercih ediliyor.

Halis Katman,yaptığı açıklamada, maskeli ördeklerin Türkiye'de "fıs fıs ördek" adıyla da tanındığını söyledi.

Ülkede siyah ve beyaz olarak iki çeşidinin yaygın olduğunu belirten Katman, şöyle konuştu:

"Avrupa'da ördek türlerini incelediğimde Macaristan, Sırbistan ve Almanya'da çikolata rengi ve mavi renkte olduklarını gördüm. 4 yıl önce getirmek istedim ama başaramadım. 3 yıl önce Macaristan'da bir üreticiyle görüştüm. Ondan tanesi 5 avrodan 300 yumurta aldım. Yumurtaları getirdim, makinede civcivleri çıktı. Şu anda çiftliğimde üretimini yapıyorum."

"Etinin kırmızı olmasıyla çok seviliyor"

Katman, ördeklerin yılda yaklaşık 2-3 kere kuluçkaya yattığını ve yumurtalardan 15-20 arasında yavru çıkardığını ifade etti.

Söz konusu ördeklerin et oranının çok yüksek olduğunu ve erkeklerinin 4 kilogram ağırlığa ulaşabildiğine dikkati çeken Katman, şöyle devam etti:

"Normal ördekler gibi ses çıkartmıyorlar. Etinin kırmızı olması nedeniyle çok seviliyor. Kanatlı dendiği zaman akla beyaz et gelir ancak maskeli ördeklerin eti tamamen kırmızı, çok da lezzetli. Ülkemize adaptasyonu çok güzel. Türkiye'nin her yerinde yetiştirilebilir. Çiftliğimdeki hayvanlara hem ülke içerisinden hem de yurt dışından talep çok. Bu ördeklerin fiyatı 300-500 lira arasında değişiyor. Ülkemizdeki siyah ve beyaz çeşitleri de 50-100 lira arasında satılıyor. Bu renkleri az bulunduğu için kıymetli."

"Geçen yıl ilk ihracatı yaptık"

Katman, kanatlı yetiştiriciliğinde geçen yıl ilk ihracatı yaptıklarını, Irak başta olmak üzere Orta Doğu ülkelerine yüklü miktarda hayvan gönderdiklerini bildirdi.

Talebin çok olduğunu ve yetişmekte zorlandığını anlatan Katman, şunları kaydetti:

"Çevremdeki üreticilerden toplayarak talepleri sağladık. Bu ördeklerimize Irak, Azerbaycan ve Türkmenistan gibi ülkelerden çok talep var. İnşallah oralara göndereceğiz. Yine hedefimiz ilk olarak Irak. İnşallah ülke ekonomimize güzel bir katkı yapacağız."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Vatandaştan yangına bahçe hortumuyla müdahale http://mail.gazetebirlik.com/haber/vatandastan-yangina-bahce-hortumuyla-mudahale-122/

Yangın, Hamidiye Alaca Bahçesaray Mahallesi 8519 Sokak No 2 sayılı apartmanın çatı katında çıktı. Edinilen bilgiye göre, Uğur Dik isimli vatandaşa ait apartmanın kalorifer bacasında yangın çıktı. Yangın kısa sürede çatı katına sıçradı. Yükselen dumanları gören vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. Acil Çağrı Merkezi tarafından olay yerine itfaiye ekipleri sevk edilirken, itfaiyeyi gelene kadar bir vatandaş pencereden çıkarttığı hortumda yangına müdahale etti. Kısa sürede olay yerine gelen Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri de hem aşağıdan hem de çatı katına çıkarak yangına müdahale etti. Çatı katında bulunan kiremitler temizlenirken, yangın yaklaşık 1 saat süren çalışma sonucu tamamen söndürüldü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kılıçdaroğlu: Dış politikayı barış eksenli yapmamız lazım http://mail.gazetebirlik.com/haber/kilicdaroglu-dis-politikayi-baris-eksenli-yapmamiz-lazim-4476/

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Aksaray’da bir otelde muhtarlarla buluşmasında yaptığı konuşmada, ülkenin özgürlük ve bağımsızlığının sürdürülebilmesi için iyi bir ekonomiye ve demokrasiye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Muhtarların dertlerini önemsediğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, muhtarlar için yapılması gerekenlere destek vereceğini bildirdi.

Muhtarların, demokrasinin temel taşı olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak sizler kendi sorunlarınızı çözemiyorsunuz. Çünkü yeteri kadar siyaset üzerinde baskı kuramıyorsunuz. Sorun yaşıyorsunuz, çözemiyorsunuz. Çünkü farklı mecralarda yürüyorsunuz. Oysa birlikten kuvvet doğar, güç doğar."

Türkiye Muhtarlar Birliğinin kurulmasının ve ülkedeki bütün muhtarların tek çatı altında toplanmasının muhtarlar adına faydalı olabileceğini belirten Kılıçdaroğlu, muhtarlar için ayrı bir kanunun hazırlanmasının gereğine işaret etti.

Buna ilişkin bir kanun teklifi hazırladıklarını anlatan Kılıçdaroğlu, muhtarlar için birer büro elemanı tahsis edilmesi, mahallenin, yoksulların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bütçe tahsis edilmesi ve bu bütçenin de belediyelere ödenen emlak vergilerinin, yüzde 1-2 oranıyla karşılanması gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, mahallelerdeki yoksulları en iyi bilenlerin de muhtarlar olduğuna dikkati çekerek, devletin sosyal yardımlarını muhtarlar aracılığıyla yapmasının daha doğru olacağını ifade etti.

"Dış politikayı barış eksenli yapmamız lazım"
Ülkenin dış politika açısından da değişime ihtiyaç duyduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, dış politikanın barış eksenli yapılması gerektiğini belirtti.

Türkiye'nin yanlış dış politikayla Orta Doğu'da düşman kazandığını belirten Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"(Barış Gücü) olsun dedim kızdılar. Neymiş? 'Hafter tarafını Birleşmiş Milletler tanımıyormuş. Teröristmiş onlar'. Tanır veya tanımaz ama sen Birleşmiş Milletleri davet et, burada Müslüman kanı akmasın. Orta Doğu'da Müslüman kanı akıyor. Bir tarafa Amerika bir tarafa Rusya silah veriyor. 'Buyurun beyler birbirinizi öldürün' diyorlar. Biz de buna teşne oluyoruz. Ben de diyorum ki 'Teşne olmayın arkadaşlar, niye Müslüman kanı akıyor? Hangi gerekçeyle akıyor? Engel olmamız lazım'. Peki bizim dış politikamızı kim belirliyor? Dışişleri Bakanlığı mı? Saray mı? Yok. Putin belirliyor. Suriye'de Putin belirliyor. Beşar Esad'la nerede görüşüldü? Rusya'da. Sen devletsin, senin iraden yok mu? Rusya istediği zaman mı gidip görüşeceksin? 'Hafter'le görüşün' dedik, 'Libya'yı barıştırın, birbirlerini öldürmesin bu insanlar'. 'Vay efendim, onlar terörist'. Gittiler Rusya'ya, Hafter'le görüştüler. Kim dedi? Putin dedi. Politikayı belirleyen kim? Putin. Türkiye Cumhuriyeti devleti böyle miydi? Türkiye'nin dünyada bir ağırlığı vardı. Ben doğruları söylüyorum, 'insan kanı akmasın' diyorum. Bölgede huzur olsun diyorum. Komşuda yangın varsa evinize sıçrar. Suriye'de yangın bize sıçradı. Dışişleri Bakanı'na sordum 'Libya'da çatışmalar büyük boyutlara ulaşırsa Türkiye'ye göç olur mu? 'Evet, olur' dedi. Suriye yetmedi bir de Libya'dan gelecekler şimdi."

Kılıçdaroğlu, doğru dış politikayla bu sorunların çözülebileceğini, Mısır ve diğer ülkelerle de ilişkilerin düzeltilebileceğini kaydetti.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Evden kaçan maymun girdiği ahırda yakalandı http://mail.gazetebirlik.com/haber/evden-kacan-maymun-girdigi-ahirda-yakalandi-8953/

İlçeye bağlı Cumhuriyet köyünde bir maymunun insanlara ve evcil köpeklere saldırdığını gören vatandaşlar, durumu Aksaray Belediyesi İtfaiye ile Aksaray Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerine bildirdi.

Harekete geçen ekipler, uzun uğraşlar sonucu, bir ahıra giren maymunu yakalamayı başardı.

Aksaray Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğüne getirilerek yiyecek verilen örümcek cinsi maymun, Konya Hayvanat Bahçesi'ne götürülmek üzere Orman ve Su İşleri Bakanlığı 8. Bölge Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'da işçi servisi ile otomobil çarpıştı http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksarayda-isci-servisi-ile-otomobil-carpisti-3098/

Ali Sarıkaya yönetimindeki 68 S 0197 plakalı işçi servisi, Arotol-Yeşilova beldesi yolunun 5. kilometresinde, Adem Doğanay'ın kullandığı 68 AAK 958 plakalı otomobille çarpıştı.

Kazada 4'ü ağır 16 kişi yaralandı.

Otomobilde sıkışan yaralılar, itfaiye ve AFAD ekiplerince çıkarıldı.

112 Acil Servis ekipleri, yaralıları kentteki hastanelere kaldırdı.

Kaza yerine gelen kazazedelerin yakınları sinir krizi geçirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Obez anne ile 3 kızı mide küçültme ameliyatı ve diyetle sağlığına kavuştu http://mail.gazetebirlik.com/haber/obez-anne-ile-3-kizi-mide-kucultme-ameliyati-ve-diyetle-sagligina-kavustu-1800/

Şifahane Mahallesi'nde yaşayan 31 yaşındaki Semra Durmaz, 126 kiloya çıkması ve sağlık sorunları yaşamaya başlaması üzerine kilo verme kararı aldı.

Yaptığı diyetlerden fayda görmeyen ve kilo almaya devam eden Durmaz, Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesinde muayene oldu.

Yapılan testlerin ve diyetin ardından mide küçültme ameliyatı olan Durmaz, 19 ayda 59 kilo vererek, 67 kilograma düştü.

Abla Semra'nın ardından 6 ay önce ameliyat olan kardeşlerden Nejla 26, Fadime de 30 kilo verirken, 1 ay önce ameliyat olan 57 yaşındaki anne Remziye Durmaz ise 15 kilo vererek sağlığına kavuştu.

Semra Durmaz, yaptığı açıklamada, hayatının bir döneminin, fazla kiloları nedeniyle alt üst olduğunu söyledi.

O dönemde aynaya bile bakamadığını anlatan Durmaz, şöyle devam etti:

"Kıyafet almaya gittiğimde çok sorun yaşıyordum. Şu an her kıyafeti rahatlıkla giyebiliyorum. Alışverişe gitmeyi hiç istemiyor, hep ağlayarak gidip geliyordum. İş yerine sürekli eşofmanla gidip gelmek zorunda kalıyordum. Arkadaşlarım yemek yediğimizde hep 'çok yemek yiyorsun, bu kiloları ver' gibi sözler söylerdi. Bu duruma çok üzülüyor, sürekli ağlıyordum. Ama şu an çok mutluyum, herkes bana iltifat ediyor. Sağlığım yerinde. Her şeyden dikkatli şekilde yiyebiliyorum. 126 kiloyken hareket etmede çok zorlanıyordum. Yürüyeceğim yol kısa mesafe bile olsa 3-4 kere dinlenmek zorunda kalıyordum. Şu an çarşıya bile yürüyerek gidip gelebiliyorum. Kısacası hayatımda her şey değişti."

"Kendi işlerimi göremez duruma gelmiştim"
Anne Remziye Durmaz ise fazla kiloları nedeniyle zor günler geçirdiğini dile getirdi.

Kilo vermeden önce kendisini çok bitkin hissettiğini, hareket etmekte bile zorlandığını vurgulayan Durmaz, "147 kilogram geliyordum, ayakta durmakta güçlük çekiyordum. Kendi işlerimi göremez duruma gelmiştim. Aç kalsam da bakkala ekmek almaya gitmiyordum. Ameliyat ve sonrasında uyguladığım diyet programıyla 15 kilo verdim. Şimdi çok mutluyum. Her işimi kendim görebiliyorum. Sağlığım da Allah'a şükür iyi, kiloları verdikçe daha da iyi olacak." diye konuştu.

"3 kız kardeş ve annelerinin kilo problemi vardı"
Ameliyatı gerçekleştiren Aksaray Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Namık Özkan, obezitenin Türkiye'de de ciddi bir sağlık sorunu haline geldiğine dikkati çekti.

Durmaz ailesinin de obezite sorunu yaşadığına işaret eden Özkan, şunları kaydetti:

"3 kız kardeş ve annelerinin kilo problemi vardı. Öncelikle kız kardeşlerden birini ameliyat ettik. Ameliyat öncesi ve sonrasında program çerçevesinde diyet programı uyguladık. Yaklaşık bir buçuk sene oldu ve toplam 59 kilo verdi. Şu an vücut kitle endeksi normal seviyede. Diğer kardeşleri 6 ay önce ameliyat ettik. Biri 26, diğeri 30 kilogram verdi. Annenin vücut kitle endeksi oldukça yüksekti. Bir ay önce anneyi ameliyat ettik. Anne de 15 kilo verdi. Toplamda 130 kilo vermiş oldular. Tedavi ve takiplerimiz devam ediyor. Kilo vermeye devam edecekler."

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'da yolcu otobüsü devrildi: 1 ölü, 20 yaralı http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksarayda-yolcu-otobusu-devrildi-1-olu-20-yarali-1597/

Aksaray'da yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu 1 kişi öldü, 20 kişi yaralandı.

Alınan bilgiye göre, sürücüsü henüz öğrenilemeyen Mersin VİF firmasına ait 33 DK 060 plakalı yolcu otobüsü, Aksaray-Ankara kara yolunun 39. kilometresinde sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu devrildi.

Kazada, ilk belirlemelere göre 1 kişi öldü, 20 kişi yaralandı.

Olay yerine çok sayıda ambulans sevk edildi. Yaralılar, ambulanslarla hastanelere kaldırılıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray Valisi Mantı'dan Mehmetçik İlkokuluna ziyaret http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksaray-valisi-mantidan-mehmetcik-ilkokuluna-ziyaret-4562/

Aksaray Valisi Ali Mantı, otizmli çocukların eğitim gördükleri ve yuhalandıkları iddia edilen Mehmetçik İlkokulunu ziyaret ederek, yetkililerden bilgi aldı.

Eşi Işıl Mantı ile okulda öğrencilerle yakından ilgilenerek, velilerle sohbet eden Mantı, burada yaptığı açıklamada, okulun alanının ve fiziki şartlarının iyi olduğunu söyledi.

Okulda birlik ve beraberlik içinde eğitim hayatına devam edileceğini vurgulayan Mantı, "Bizler de valilik ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak her türlü ihtiyaçları karşılama noktasında velilerimizin yanında olacağız. Çocuklarımız pırıl pırıl. Anadolu'nun ortasında yer alan Aksaray'da birlik ve beraberlik içinde eğitim ve öğretim hayatına devam edeceğiz." diye konuştu.

Çocukları hep birlikte vatana ve millete yakışır birer evlat olarak yetiştirmeye çalışacaklarını anlatan Mantı, şöyle devam etti:

"Bundan sonra böyle talihsiz ve kimsenin tasvip etmeyeceği, ülke gündemine negatif bir şekilde yansıyan hadiseler inşallah bir daha yaşanmaz. Devletin yetkili mercileri olaya el koydu, gereği yapılacak. Araştırılacak ve sorulacak, gereği neyse yapılacak. Birbirimize olan sevgimiz, saygımız, yardımlaşmamız ve dayanışmamız hiçbir zaman bitmez."

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Otizmli öğrencilerin yuhalanmasıyla ilgili soruşturma başlatıldı http://mail.gazetebirlik.com/haber/otizmli-ogrencilerin-yuhalanmasiyla-ilgili-sorusturma-baslatildi-5604/

Aksaray Merkez Mehmetçik İlkokulunda velilerin otizm sınıflarının kapatılmasını talep ettiği ve okul çıkışında otizmli öğrencileri yuhaladığı iddia edildi. Söz konusu iddialara yönelik olarak Milli Eğitim Bakanlığı soruşturma başlattı. Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Aksaray'da özel eğitim sınıflarının kapatılmasını isteyen veliler otizmli öğrencileri yuhaladı' başlıklı haberle medyaya yansıyan olayla ilgili Bakanlığımız müfettişleri tarafından inceleme-soruşturma başlatılmıştır. Söz konusu okulumuzda özel eğitim sınıfı uygulamasının gerektirdiği hassasiyetler dikkate alınarak, okul içerisindeki alanlarda ilgili düzenlemeler yapılmış olup, eğitim-öğretim faaliyetleri devam etmektedir. Aksaray Rehberlik Araştırma Merkezi uzmanları tarafından okul velilerimiz için özel eğitim kapsamındaki öğrencilerimizle ilgili bilgilendirme çalışmaları başlatılmıştır” denildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
TBMM KİT Komisyonu üyeleri Aksaray'da http://mail.gazetebirlik.com/haber/tbmm-kit-komisyonu-uyeleri-aksarayda-6793/

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu üyeleri, Aksaray'ın Sultanhanı ilçesindeki Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi'nde incelemelerde bulundu.
Komisyon üyelerini Sultanhanı Kervansarayı'nda Aksaray Valisi Ali Mantı, Belediye Başkanı Evren Dinçer ve Sultanhanı Belediye Başkanı Fahri Solak karşıladı. Solak, AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş başkanlığındaki KİT Komisyonu üyelerine Sultanhanı Kervansarayı restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi. Tarihi hanı ziyaret eden heyet, buradan Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi'ne geçti. Tesiste, heyete Boru Hatları İle Petrol Taşıma AŞ yetkilileri tarafından bir sunum yapıldı.

Sunumda tesisin dünyada kapasite bakımından tuz yapıları içine inşa edilen en büyük doğal gaz depolama alanı olduğu belirtildi. Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi'nin Türkiye'nin gaz arz güvenliğinde kritik rol oynayacağı vurgulanan sunumda, iki bölümden oluşacak tesisin ilk kısmında 12 yer altı gaz depolama kavernası (suni mağara) bulunduğu ve mevcutta 680 milyon metreküp kapasiteye ulaşan tesisin tam kapasite devreye girmesiyle 1,2 milyar metreküplük gazın depolanabileceği ifade edildi.

Sunumda ayrıca Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Genişletme Projesi kapsamında yapılan ikinci bölümde ise inşa edilecek 40 adet kavernada 4,2 milyar metreküplük doğal gaz depolanabileceği kaydedildi. Böylece söz konusu iki tesiste, 2023'e kadar Türkiye'nin toplam gaz tüketiminin yaklaşık yüzde 10'una karşılık gelecek 5,4 milyar metreküplük gaz depolanmış olacağı belirtildi.

Sunum sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulunan KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş, BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan'ın daveti üzerine depolama tesisine geldiklerini söyledi.

Özcan'ın çalışmalarla ilgili KİT komisyonu üyelerine çok güzel bir sunum yaptığını belirten Savaş, şöyle konuştu:

"Ülkemizin gelişmesi, kalkınması için enerji arzı ve güvenliği çok önemli. Bu anlamda buradaki tesisler ülkemiz adına çok önemli. Bu tesisin çevreci yönü de anlatıldı. Bu yönüyle de çok mutlu olduk. Komisyon üyeleri adına genel müdürümüz başta olmak üzere tüm ekibini tebrik ediyorum. Çalışmalarında başarılar diliyorum.”

Özcan ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek şöyle konuştu:

"Türkiye'nin kalkınmasında enerjinin rolü tartışılmaz. Enerji arz güvenliği dediğimiz zaman Türkiye'de doğal gaz depolarıyla bu arz ve güvenliğe damga vurmuş bir tesisi ziyaret etti KİT Komisyonu üyeleri. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Bu tesisin gerçekleşmesi sürecinde teknik ekiplerimiz sadece teknik yönden çalışmalarını yapmadılar. Bunun yanı sıra sosyal ve çevresel faktörleri de dikkate alarak üstün bir proje başarısı ortaya koydular. Projemizin teknik kapasitesi ve teknik özelliklerinin yanında özellikle bu bölgenin simgesi haline gelen allı turnaların yani flamingoların yaşam alanına sunduğu katkıyla da projemiz Yeşil Dünya Bayrağı ödülünü almaya hak kazandı. Bu ödülün simgesi olarak da Yeşil Dünya Bayrağı'nı göndere çekeceğiz.”

Konuşmaların ardından Aksaray Valisi Ali Mantı, KİT Komisyonu üyeleri ve Özcan, Yeşil Dünya Bayrağı'nı göndere çekti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'da Hasan Dağı'nda yangın paniği http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksarayda-hasan-daginda-yangin-panigi-6747/

Yangın, merkeze bağlı Kargın ve Gözlükuyu köyü arasında bulunan Hasan Dağı’nın eteklerinde saat 15.00 sıralarında kuru otların yoğun olduğu bölgede çıktı. Yangın kısa sürede büyürken, dumanı gören vatandaşlar durumu 112 Acil Yardım Merkezi’ne bildirdi. İhbar üzerine Orman Müdürlüğü, AFAD ekipleri ve Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekiplerini sevk etti. Kısa sürede bölgeye ulaşan AFAD ve Orman Müdürlüğü ve Aksaray Belediyesi itfaiye ekipleri yangına 4 koldan müdahale etti. İlçe ve belde belediyelerine ait itfaiye araçları ve vatandaşlarında destek sağladığı yangın 3 saat süren çalışma sonucu tamamen söndürüldü. Yangında 15 hektarlık alanda küçük çapta kayıp yaşandığı öğrenildi. Jandarma ekipleri yangının çıkış nedeni hakkında araştırma başlattı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'da yolcu otobüsü yandı http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksarayda-yolcu-otobusu-yandi-3159/

Aksaray'da hareket halindeki yolcu otobüsündeki yangın, yolcular tahliye edilerek söndürüldü.

Alnan bilgiye göre, İzmir'den Van'a giden Metin Yücekuş (59) idaresindeki 46 LK 297 plakalı yolcu otobüsünün motor kısmından duman çıkmaya başladı.

Durumu fark eden sürücü, Aksaray-Konya kara yolunun 30. kilometresinde aracı durdurarak, 30 yolcuyu tahliye etti.

İhbar üzerine olay yerine gelen Aksaray Belediyesi itfaiye ekiplerinin çalışması sonucu yangın söndürüldü. Otobüs kullanılmaz hale geldi.

Yolcular, başka bir otobüsle yollarına devam etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aksaray'da otomobil devrildi: 3 ölü http://mail.gazetebirlik.com/haber/aksarayda-otomobil-devrildi-3-olu-4-yarali-6407/

Veysel Akgün yönetimindeki 09 TM 389 plakalı otomobil Aksaray-Konya karayolu 30. kilometresinde devrildi.

Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi.

Kazada, Bedia Akgün (74), Menşure Akgün (27), Hüseyin Ali Akgün (4) olay yerinde hayatını kaybetti.

Yaralanan sürücü ile araçtaki Abdülkadir Akgün, Eşref Akgün, İbrahim Ayaz Akgün sağlık ekiplerince kentteki çeşitli hastanelere kaldırıldı.

Yaralıların sağlık durumlarının ciddiyetini koruduğu öğrenildi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Demirci beldesinde seçim yenilenecek http://mail.gazetebirlik.com/haber/demirci-beldesinde-secim-yenilenecek-975/

Aksaray'ın Gülağaç ilçesine bağlı Demirci beldesinde seçimin yeniden yapılmasına karar verildi.

Demirci Belde Belediye Başkanlığını 31 Mart'taki seçimlerde Büyük Birlik Partisi adayı Ramazan Bozlak kazandı.

İtiraz üzerine Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Bozlak'ın mazbatasını iptal etti. Bunun üzerine yeni belediye başkanı seçmesi gereken belediye meclisinin asıl ve yedek tüm üyeleri istifa etti.

Gülağaç İlçe Seçim Kurulu, YSK'den görüş istedi. YSK'nin görüşü üzerine Demirci beldesinde, Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun'un 29'uncu maddesi gereğince yeniden seçim yapılması kararı verildi.

Kanun hükmü kapsamında 60 gün sonunda ilk pazar günü Demirci beldesinde yeni seçim gerçekleştirilecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İrem'den Acı Haber http://mail.gazetebirlik.com/haber/iremden-aci-haber-112320/

Kaza, Gülağaç ilçesi İstiklal Mahallesinde 5 Nisan tarihinde meydan geldi. Edinilen bilgiye göre, Orhan U. (80) idaresindeki 68 EK 999 plakalı otomobil, sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu kaldırıma çıkarak kaldırımda yürüyen amca çocukları Kader Sert (20) ve İrem Su Sert’e (8) çarptı. Otomobil daha sonra park halindeki hafif ticari araca çarparak durabildi. Kazanın ardından Kader Sert (20) ve İrem Su Sert, araç sürücüsü Orhan U. ve otomobilde bulunan eşi Pembe U. (77) yaralandı. Yaralılar olay yerine gelen 112 acil yardım ekiplerince Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Tedavi altına alınan Kader Sert yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Kazada ağır yaralanan ve 11 gündür Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi süren 8 yaşındaki İrem Su Sert de hayatını kaybetti.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İki Otomobil çarpıştı: 5 Yaralı http://mail.gazetebirlik.com/haber/iki-otomobil-carpisti-5-yarali-180116/

Kaza, saat 14.30 sıralarında Aksaray-Adana Karayolu Taşpınar beldesi girişinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Mansur Ç. (72) idaresindeki 01 DGT 64 plakalı otomobil, Ahmet K. (18) yönetimindeki 68 EZ 123 plakalı otomobile arkadan çarptı. Kazada iki araç hurdaya dönerken, sürücüler ve araçlarda bulunan Furkan K. (24), Meryem G. (66), Yaşar B. (52) yaralandı. Yaralılar olay yerine gelen 112 Acil Yardım ekiplerince Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yasa Dışı Bahis çetesine Operasyon http://mail.gazetebirlik.com/haber/-yasa-disi-bahis-cetesine-operasyon-15-gozalti-120959/

Operasyon, Aksaray merkezli olarak İzmir, Artvin, Mersin ve Antalya illerinde eş zamanlı gerçekleştirildi. Edinilen bilgiye göre, yasa dışı bahis oynatılarak yurt ışından Türkiye’ye yasa dışı para aktarımı yapıldığı bilgisine ulaşan İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şubesi ekipleri, Aksaray’da öğrenim gören bazı üniversite öğrencilerinin banka hesap bilgilerinin belli bir ücret karşılığında ikinci ve üçüncü şahıslar tarafından yasa dışı bahis oynanması ve oynatılması için kullanıldığını belirledi. Araştırma ve incelemeleri derinleştiren KOM ekipleri, bu hesaplar ile yasa dışı bahisten elde edilen gelirin aktarılmasında aracılık ettikleri, yasa dışı bahsi organize eden şahısların il düzeyinde sorumlu bir şahıs belirleyerek bu sorumlu şahsın da banka hesap bilgilerini kullandıracak şahısları temin ettiğini tespit etti.

Sabıka kaydı olmayan, genç yaştaki paraya ihtiyacı olan üniversite öğrencilerini buluyorlar

KOM ekipleri yaptığı çalışmada, il düzeyinde sorumlu bulunan şahsın Aksaray’da bulunan kafe tarzı iş yerlerine takılarak daha önce herhangi bir olaya karışmamış, sabıka kaydı olmayan, özellikle genç yaştaki paraya ihtiyacı olan üniversite öğrencilerini bulduğunu belirledi. Sorumlu şahsın öğrencilerden belli bir ücret karşılığında banka hesap bilgilerini aldığını ve bu bilgileri de kendinden sorumlu olan bir üst şahsa aktardığı tespit edildi. KOM ekipleri, şahısların yasa dışı bahsin oynanması ve oynatılmasında bu şekilde bir yol izleyerek kendilerini gizledikleri ve yakalanmalarının önüne geçtikleri öğrenildi.

Birden fazla banka hesabı açıp, yurt dışında bulunan bahis paralarını Türkiye’ye aktarmışlar

Soruşturmada, Türkiye’de bulunan bankalar ve Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) üzerinden de araştırmalar yapılarak şahısların adlarına birden fazla banka hesabı açıldığı belirlendi. Şahısların üzerine GSM hattı da çıkartılarak bu hesaplar üzerinden yurt dışında bulunan yasa dışı bahis paralarının Türkiye’ye aktarıldığı, 16 ayrı bankada farklı hesapların olduğu tespit edildi. Yapılan çalışmaların ardından yeterli delil ve bulgulara ulaşan KOM ekipleri, Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile Aksaray merkezli İzmir, Artvin, Mersin ve Antalya illerinde eş zamanlı operasyon düzenledi. Gerçekleştirilen operasyonda H.S. (21), M.E.S. (20), M.D. (21), B.E. (19), K.T. (22), K.E. (19), K.Ö. (20), B.U. (19), A.D. (23), H.Ş. (20), O.A. (20), O.K. (23), İ.O.O. (19), M.K. (23) ve O.M. (20) isimli 15 şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Şüpheliler Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık kontrolünün ardından sorgulanmak üzere İl Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

Olayla ilgili tahkikat sürüyor.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Depoda Büyük Yangın http://mail.gazetebirlik.com/haber/depoda-buyuk-yangin-142806/ Aksaray’da inşaat malzemeleri bulunan bir depoda büyük çaplı yangın çıktı. Yangında dumandan etkilenenler olurken, çok sayıda itfaiye ekibi yangın olay yerine sevk edildi.

Yangın, saat 13.00 sıralarında Aksaray-Adana karayolunun 6. kilometresinde bulunan çeşitli inşaat malzemelerinin bulunduğu büyük bir depoda çıktı. Yangın ihbarı üzerine adrese çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Yangında, depoda bulunan yalıtım malzemeleri, plastik borular ve çeşitli inşaat malzemeleri alev alev yanarken, dumandan etkilenenler oldu. Etkilenenlere sağlık görevlileri müdahale etti. Polis ekipleri çevrede geniş çaplı güvenlik tedbiri alırken, itfaiye ekipleri söndürme çalışmalarına başladı.

Depo sahibi Çapan Nazlı, yangının deponun arkasında bulunan tarlada kuru otların yanarak depoya sıçraması sonucu çıktığını iddia etti. İtfaiye ekipleri söndürme çalışmalarına devam ediyor.

(Yasin Can /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
’Dur’ İhtarına Uymayan Sürücü Kovalamacayla Yakalandı http://mail.gazetebirlik.com/haber/dur-ihtarina-uymayan-surucu-kovalamacayla-yakalandi--214940/ Aksaray’da polisin ’dur’ ihtarına uymayarak kaçan motosiklet sürücüsü kısa süreli kovalamacada yakalandı.

Olay, Kılıçaslan Mahallesi’nde yaşandı. Edinilen bilgiye göre, devriye gezen Asayiş Şubesi ekipleri şüphe üzerinde plakası bulunmayan motosiklete dur ihtarında bulundu. Sürücünün dur ihtarına uymaması üzerine polis ve motosikletle arasında kovalamaca yaşandı. Bir süre sonra polis ekipleri Zafer Mahallesi’nde motosikleti sürücüsüyle birlikte yakaladı. Yakalanan sürücüyü GBT sorgusundan geçiren polis, sürücünün ehliyetsiz olduğunu tespit etti. Ardından motosiklet üzerinde incelemeler yapan polis ekipleri motosikletin tescilsiz olduğunu tespit ederek trafikten men etti. Yakalanan sürücü ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürüldü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"CHP, PKK’nın Kuyruğuna Takılmış, FETÖ’nün Vagonu Olmuştur" http://mail.gazetebirlik.com/haber/chp-pkknin-kuyruguna-takilmis-fetonun-vagonu-olmustur-153858/ MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhur İttifakı’nın milli hedeflerin ana karargahı olduğunu belirterek, "Rezalet ve hatta ihanet içindeler. PKK ile yan yana yürüyorlar. CHP, PKK’nın kuyruğuna takılmış, FETÖ’nün vagonu olmuştur" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 31 Mart Yerel Seçimleri kapsamında partisinin mitingi için Aksaray’a geldi. 15 Temmuz Milli İrade Meydanı’nda düzenlenen mitingde vatandaşlara hitap eden Bahçeli, “17 gün sonra yapılacak mahalli idareler seçimleri öncesi sizlerle bir araya gelmekten, kucaklaşmaktan çok bahtiyarım. Aksaray ilim şehridir, Aksaray irfan şehridir, Aksaray kahramanlığın şehridir. 31 Mart seçimlerinin ülkemize, milletimize, Aksarayımıza ve elbette milli bekamıza hayırlara ve güzelliklere vesile olmasını Rabbim’den niyaz ediyorum. Aksaray olmazsa hep bir eksik kalırız, hep geriye düşeriz. Bu nedenle Aksaray yüz akımız, gönül sarayımızdır. Aksaray 31 Mart’ta kaderine, geleceğine inanıyorum ki yüksek bir iradeyle sahip çıkacaktır. Sefer bizden ise, zafer Allah’tandır. Bugün 14 Mart Tıp Bayramı’dır. Hastalara şifa arayan, sağlıklı bir hayat için hizmet veren başta hekim ve hemşirelerimiz olmak üzere tüm sağlık çalışanlarımızın Tıp Bayramı’nı tebrik ediyorum” dedi.



"CHP’YE OY VEREN KARDEŞLERİM PKK’YA MAHKUM EDİLEMEZ"

“Beka için milli karar, cumhur için istikrar" şeklinde konuşan Bahçeli, "Zillete dur diyenler bu meydanlarda buluşmuş. Cumhur Aksaray’ın yiğit gönlünde anlam bulmuş. Aksaray Cumhur İttifakımızın içinde değildir. Ancak bu hiçbir şeyi değiştirmeyecektir. AK Partili kardeşlerimiz ile bir beraberiz. Aynı ittifakın eşit ve onurlu mensuplarıyız. Nezaketi elden bırakmayacağız. Siyaseti, rekabeti yozlaştırmayacağız. AK Parti ile Aksaray’da ittifak yapmasak da birbirimize hürmeti kesinlikle göz ardı etmeyeceğiz. Çünkü Cumhur İttifakı Türkiye’dir, tarihin doğru yerindeki duruştur. Cumhur İttifakı milli hedeflerin ana karargahıdır. Devamlı açığımızı kollayıp fitne fesat çıkarıyorlar. Cumhur İttifakımızı çekemiyorlar. Rezalet ve hatta ihanet içindeler. PKK ile yan yana yürüyorlar. CHP Bartın Milletvekili PKK’lılara kardeşim diyor, oy istiyor. Kılıçdaroğlu ise bunu örtmek için kırk dereden su getiriyor. Aziz Atatürk’ün kurduğu partinin acıklı durumuna bakar mısınız. CHP rotayı şaşırmış, tarihsel çizgisinden kopmuştur. İstanbul Silivri’de bir HDP’li ne diyor, ’Talimat geldi CHP’yi destekleyeceğiz.’ Bunlar aklını oynatmış, yollarını şaşırmış. CHP’ye oy veren kardeşlerim PKK’ya mahkum edilemez. Atatürk sevdalısı kardeşlerim zillete düşürülemez. Fedakarlıklarla kurtardık vatanımızı. Yeri geldi soba borusundan top yaptık, yeri geldi süpürge tohumundan ekmek yaptık. Ama zalimlere eğilmedik. Kılıçdaroğlu, Sakarya’daki tank palet fabrikası üzerinden yalan inşa etmesin, bize milliyetçilik anlatmasın. Buna hiç teşebbüs etmesin. Kılıçdaroğlu kim oluyor da bize milliyetçilik ahkamı kesiyor. Kimliksiz ağızlardan milliyetçilik nasıl çıkıyor. Kılıçdaroğlu’nun ya aklıyla zoru var ya da girdiği siyasi komadan çıkamamıştır. YPG’nin Türkiye’ye saldıracağına inanmayan bir şahsın CHP koltuğunda oturması rezaletin daniskasıdır" ifadelerini kullandı.



"CHP, PKK’NIN KUYRUĞUNA TAKILMIŞ, FETÖ’NÜN VAGONU OLMUŞTUR"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli şöyle devam etti:

"CHP PKK’nın kuyruğuna takılmış, FETÖ’nün vagonu olmuştur. Biz al bayrağın bekçisi, susturulamayacak ezanın bekçisiyiz. CHP genel başkanı bizimle boy ölçüşemez. Çünkü ağırlıklarımız farklıdır, sağımız başkadır, zihniyetlerimiz başkadır. CHP ne milliyetçiliği bilir, ne adamlığı, ne de erdemliği bulur. Onlar gitsin PKK ile yanak yanağa versinler. Zira yaptıkları budur, yapacakları da budur. Zillet ittifakı denen tekere sokulan çomaktır. Zillet ittifakı, Türkiye’nin karşı cephesi, husumet odağıdır. Kulakları var duymaz, gözleri var görmez, dilleri var söylemez. Hele hele kalpleri var mühürlendiğinden işlemez. Beka için milli karar cumhur için istikrar. Zillet ittifakı ezan sesinden rahatsız. Milli bekamızı duydular mı adeta şok oluyorlar. Patlıcanla bekayı mukayese etmek izansızlık değil mi? Kimsenin sofrasında gözümüz yok. Ama patlıcan pahalı ise bu dünyanın sonu değildir. Ucuzladığında herkes alır doya doya yenir. Peki beka yenir mi? Ucuzluğundan bahsedilir mi? Beka olmadan kundaktaki yavrularımızın, henüz bıyığı terlememiş yavrularımızın ömürlerinden bahsedilebilir mi? Beka yoksa vatan yoktur, Aksaray yoktur, millet yoktur, bereket yoktur, beraberlik, bağımsızlık yoktur. 31 Mart seçimleri bir beka seçimidir. 2018 yılının son çeyreğinde Türkiye’nin ekonomik büyümesi küçüldü diye bayram etme sevincindeler. Türkiye 2018 yılının yaz aylarında ekonomik saldırıya uğradı. Ekonomik tetikçiler dövizi kurşun gibi kullandılar. Yedi düvel üzerimize geldi. Trump bir yandan, para baronları bir yandan ekonomimize savaş açtılar. Türkiye husumeti ortak değerlendirmeyecek mi? Türk milleti açık bir saldırı altındadır. İşte bu yüzden beka diyoruz. İşte bu yüzden 31 Mart seçimlerini beka üzerinden okuyoruz, Cumhur İttifakı ile direniyoruz. PKK’ya, FETÖ’ye, CHP’ye İP’e, ezan ve bayrak düşmanlarına Cumhur İttifakı ve yeni hükumet sistemi ile engel olmaya çalışıyoruz. Bekaya kara çalanlar, şaşı bakanlar, kabullenemeyenler Türkiye düşmanlarının yerli işbirlikçileridir.

(Yasin Can/İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Berberden Tarihi Eser Fışkırdı http://mail.gazetebirlik.com/haber/berberden-tarihi-eser-fiskirdi-205718/ Aksaray’da bir berber dükkanına operasyon düzenleyen polis ve jandarma ekipleri 254 sikke, 14 yüzük ve 38 muhtelif eşya olmak üzere 306 parça tarihi eser ele geçirdi.

Operasyon, İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şubesi ve İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince Aksaray’ın Ortaköy ilçesinde bir berber dükkanına gerçekleştirildi. Edinilen bilgiye göre, KOM ve Jandarma ekipleri ortaklaşa yaptıkları çalışmalar neticesinde Ortaköy ilçesinde berberlik yapan Serdar E.’nin tarihi eser bulundurduğu, kaçakçılığı ve ticareti yaptığı bilgisine ulaştı. Yaklaşık 1,5 ay kadar teknik ve fiziksel takip yapan ekipler bugün operasyon için düğmeye bastı. Jandarma ve polis ekipleri ortaklaşa düzenlediği operasyonda berber dükkanının çeşitli yerlerine gizlenmiş 254 sikke, 14 yüzük ve 38 muhtelif eşya olmak üzere toplamda 306 parça tarihi eser ile içinde tarihi eser bilgileri bulunan 2 ansiklopedi, 1 ruhsatsız av tüfeği, 24 fişek ele geçirdi. Serdar E. gözaltına alınırken, ele geçirilen tarihi eserler Aksaray Müze Müdürlüğüne teslim edildi.

(Yasin Can /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İtfaiyenin Tatbikatında Görünmez Kaza: 6 Yaralı http://mail.gazetebirlik.com/haber/itfaiyenin-tatbikatinda-gorunmez-kaza-6-yarali--192314/ Aksaray’da tatbikat için itfaiyenin kurtarma merdivenine binen 5 öğrenci ve 1 itfaiye eri 10 metre yükseldikten sonra sepetin kopması üzerine itfaiye aracının üzerine düştü. Kazada 5 öğrenci ve 1 itfaiye eri yaralandı.

Olay, önceki gün Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğünde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Sivil Savunma Haftası ziyaretleri kapsamında Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğüne ziyarette bulunan Yunus Emre Anadolu Lisesi öğrencileri, itfaiye ekiplerinin araçlarını tanımak için yetkililerden bilgiler aldı. Araç tanıtımı sırasında yangında yüksek binalarda mahsur kalan vatandaşların kurtarılması için itfaiye merdiveninin kullanılmasını anlatan itfaiye yetkilileri, 5 öğrenci 1 itfaiye eri itfaiye aracının merdiven sepetine binerek yaklaşık 15 metre kadar yükseldi. Ardından bir süre sallanan sepet tekrar aşağıya inmek üzereyken bir anda yerinden çıkarak koptu. Sepette bulunan itfaiye eri Emrullah Akıskalı (22), öğrenciler T.E. (16), B.E. (16), C.Ö. (16), E.T. (16) ve A.S. (16) itfaiye aracının üzerine düştü. Yaralanan öğrenciler ve itfaiye eri olay yerine gelen 112 Acil Yardım ekiplerince Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alınırken, durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

Kazada yaralanan öğrencilerden B.E.’nin ablası Merve E.(22), “Tatbikat sırasında çocukları topluyorlar. Ailelerinden izin almadan yapıyorlar bunu. Çocuklardan ilk grup öncelikle biniyor. Yanlarında bir tane itfaiye personeli. İlk grupta da sallantılar hissediliyor ama işte normal diyorlar. İkinci grup biniyor, yukarıya çıkıyorlar. Yukarı çıktıkları mesafe yaklaşık cami minaresi uzunluğunda. O sırada da yine sallantılar başlıyor. İtfaiye personeli bu sallantılara normal diyor. Sonra itfaiye personeli düşeceğiz diye bağırıyor ve o sırada iniş başlıyor. İniş sırasında da savruluyorlar” diye konuştu.

(Yasin Can /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sucuk Fabrikasında Korkutan Yangın http://mail.gazetebirlik.com/haber/sucuk-fabrikasinda-korkutan-yangin-142159/ Aksaray’da bir sucuk fabrikasında çıkan yangında dumandan etkilenen 5 işçi hastaneye kaldırıldı.

Yangın, Aksaray Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan sucuk fabrikasında çıktı. Edinilen bilgiye göre, jeneratörlerin bulunduğu elektrik trafosunda bilinmeyen nedenden çıkan yangın kısa sürede tüm fabrikayı sardı. Öğle yemeği sırasında işçilerin dumanları fark etmesi üzerine itfaiyeye haber verildi. İhbar üzerine olay yerine Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, Organize Sanayi İtfaiye, ilçelerden, beldelerden ve büyük fabrikalarda bulunan itfaiye ekipleri ile İl Acil Afet Durum (AFAD) ekipleri sevk edildi. Çok sayıda itfaiye ekibinin müdahale ettiği yangını söndürme çalışmaları sürüyor. Fabrikada çalışan ve dumandan etkilenen 5 işçiye olay yerine gelen 112 acil yardım ekiplerince müdahale edildi. İtfaiye ekiplerinin yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
BOTAŞ 186 Personel Alacak http://mail.gazetebirlik.com/haber/botas-186-personel-alacak-7496/

Resmi Gazete'de yayımlanan ilana göre elektrik, elektronik ve bilgisayar ile acil yardım, makine, inşaat teknolojisi, işletme, jeofizik gibi bölümleri mezunları işletmede istihdam edilecek.

Söz konusu ilan, 31 Aralık 2018 ila 04 Ocak 2019 tarihleri arasında ise Türkiye İş Kurumu'nun http://esube.iskur.gov.tr/istihdam/jobsOnAir.aspx adresinde yayımlanacak. Adaylar başvurularını İş Kurumu üzerinden yapacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
2 İlde Eğitime Kar Engeli http://mail.gazetebirlik.com/haber/2-ilde-egitime-kar-engeli-3086/

Aksaray Valisi Ali Mantı, yaptığı yazılı açıklamada, olumsuz hava koşulları nedeniyle 27 Aralık Perşembe il genelindeki resmi ve özel tüm eğitim kurumlarının tatil edildiğini belirtti.

Vali Mantı, hamile ve engelli kamu personelinin de yarın idari izinli sayılacağını ifade etti.

Malatya
Malatya'nın Hekimhan ilçesinde de öğleden sonra başlayan kar yağışı şiddetini artırdı.

Kar nedeniyle ilçe merkezi beyaza bürünürken, belediye ekipleri karla mücadele çalışmalarını sürdürüyor.

Hekimhan Kaymakamı Ahmet Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meteorolojik verilere göre sabaha kadar devam etmesi beklenen kuvvetli kar yağışı ve beraberinde oluşabilecek buzlanma nedeniyle öğrencilerin mağduriyet yaşamaması için yarın ilçede okulların tatil edildiğini belirtti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Otobüsle Minibüs Çarpıştı: 17 Yaralı http://mail.gazetebirlik.com/haber/-otobusle-minibus-carpisti-17-yarali-1932/

Kaza, Belediye Arsaları Organize Yolu üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, sabah erken saatlerde işçi taşıyan Mehmet K. (34) idaresindeki 68 S 0349 plakalı servis otobüsü ile İsmail A. (54) idaresindeki 68 S 0355 plakalı servis minibüsü yoldaki buzlanma sebebiyle çarpıştı. Kazada minibüs adeta hurdaya dönerken, minibüste ve otobüste bulunan sürücüler ile birlikte 17 kişi yaralandı. Yoldan geçen diğer sürücüler, durumu sağlık ve jandarma ekiplerine bildirdi. Kısa sürede olay yerine gelen jandarma ekipleri yolu trafiğe kapatarak geniş güvenlik önlemleri alırken, 112 Acil Yardım ekipleri yaralıları ambulanslarla Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve özel hastanelere kaldırdı. Yaralılardan E.T’nin (29) durumunun ağır olduğu, diğer yaralıların ise hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi.
Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com