tag:gazetebirlik.com,2015:cid-120 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2024-03-21T00:00:00+03:00 Antalya'da devrilen kamyonetteki infaz koruma memuru hayatını kaybetti http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-devrilen-kamyonetteki-infaz-koruma-memuru-hayatini-kaybetti-1320/

Adalet Bakanı Tunç, Antalya E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumuna ait aracın Kepez ilçesinde kaza yaptığı haberini üzüntüyle öğrendiğini bildirdi.

Kazada hayatını kaybeden infaz koruma memuru Şahin Bayraktar’a Allah’tan rahmet; ailesine, yakınlarına ve adalet teşkilatına başsağlığı ve sabır dileyen Bakan Tunç, “Kazada yaralanan ve Antalya Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi altına alınan sürücü Ali Yılmaz'a acil şifalar diliyorum.” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Yumaklı, Antalya'da Ulusal Süt Çalıştayı'na katıldı http://mail.gazetebirlik.com/haber/bakan-yumakli-antalyada-ulusal-sut-calistayina-katildi-3816/

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ortak akıl ve istişareyi merkeze alarak, süt sektörünün tüm paydaşlarıyla Antalya’da Ulusal Süt Çalıştayı’nda bir araya geldiklerini belirterek, kayıtlılığı, kaliteyi, verimliliği ve sürdürülebilirliği artırmanın öncelikle hedefleri olacağını bildirdi.

Yumaklı, katkılarından ötürü tüm katılımcılara teşekkür ederek, çalıştayın sonucunda ulaşılacak çıktıların şimdiden hayırlı olmasını diledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da beton mikserinin çarptığı kişi hayatını kaybetti http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-beton-mikserinin-carptigi-kisi-hayatini-kaybetti-7331/

M.Y. idaresindeki beton mikseri, Kumluca-Finike kara yolu Tır Parkı Kavşağı'nda, yol kenarına park ettikleri otomobilin yanında duran Atilla Gündüz ve Doğan Gündüz'e çarptıktan sonra devrildi.

Kazada Doğan Gündüz hayatını kaybetti, mikser sürücüsü ve Atilla Gündüz ise yara almadan kurtuldu.

Ölen Gündüz'ün cenazesi incelemenin ardından hastane morguna gönderildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Ersoy, Antalya'da taksici esnafıyla buluştu http://mail.gazetebirlik.com/haber/bakan-ersoy-antalyada-taksici-esnafiyla-bulustu-2344/

Bakan Ersoy açıklamasında, Antalya’da taksici esnafı ile bir araya geldiklerini belirterek, ''Turizmimizin vazgeçilmez paydaşlarından biri olan ulaşım sektörümüzün gelişimi için esnafımızın taleplerini dinledik, bu alanda yürüttüğümüz çalışmaları paylaştık.'' dedi.

Ersoy, korsan taşımacılıkla mücadele, mobil çağrı sistemleri gibi çalışmalarıyla Antalya’yı global turizmin zirvesine taşıyacaklarını ifade etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
En yoğun hava trafiğinin yaşandığı yıl oldu http://mail.gazetebirlik.com/haber/en-yogun-hava-trafiginin-yasandigi-yil-oldu-9526/

Antalya'dan 204 ülkeye ve 211 noktaya uçuşun gerçekleştiği uluslararası havalimanında, 2023'te gerek yolcu gerekse uçak sayılarında rekor yoğunluk yaşandı.

Turizmde verimli bir yıl geçiren Antalya'da hava yolu trafiği de yoğun oldu. Uluslararası alanda hizmet veren Antalya Havalimanında 2023 rakamları, gelen giden yolcu ile inen kalkan uçak sayılarında en yüksek yıl olan 2019'u geride bıraktı.

2019'da 35 milyondan fazla yolcunun geldiği, yaklaşık 204 bin 500 uçak trafiğinin yaşandığı Antalya Havalimanı'nda 2023'te yolcu sayısı 37 milyonun, uçak sayısı da 223 binin üzerine çıktı.

Antalya Havalimanı Hudut Mülki İdare Amiri Suat Seyitoğlu, havalimanının bir yandan kapasite genişletme yatırımları devam ederken bir yandan yolcu ve uçaklara hizmet verdiğini söyledi.

Hareketli bir yıl geçirdiklerini dile getiren Seyitoğlu, iki terminalin bulunduğu dış hatlarda gelen 15 milyon 388 bin 418, giden 15 milyon 416 bin 139 olmak üzere 30 milyon 804 bin 557 yolcuyu ağırladıklarını belirtti.

İç hatlarda da gelen 3 milyon 73 bin 897, giden 3 milyon 121 bin 662 yolcuya hizmet verildiğini kaydeden Seyitoğlu, 2023'te toplam 37 milyon 116 yolcunun havalimanını kullandığını bildirdi.

Uçak sayılarında dış hatlarda inen kalkan 179 bin 397, iç hatlarda da 44 bin 227 uçuşun gerçekleştiğini aktaran Seyitoğlu, "Gerek yolcu gerekse uçuşlarda devasa rakamlara ulaşıldı. Bu uçuşlar gerçekleşirken aynı zamanda çok büyük bir inşaat süreci devam ediyordu. Hiçbir aksama ve olumsuzluk yaşanmadı. Bu da önemli bir olay." dedi.

"2019 rakamlarını geçtik"

Seyitoğlu, Antalya'dan hemen hemen tüm ülkeye de uçuşlar gerçekleştirildiğini belirterek, "Uluslararası havalimanımızdan 204 ülkeye, 211 noktaya uçuşlar gerçekleştiriliyor. Dünyanın Türkiye'ye açılan kapısı aslında Antalya." ifadesini kullandı.

Havalimanında 2023'te yeni bir rekora imza atıldığını ifade eden Seyitoğlu, şunları söyledi:

"Antalya Havalimanı'nda yolcu geliş ve gidişleri 2019'da pik yapmıştı. Bu durumdan otelciler de mutluydu. Bu yıl 2019'u geçer miyiz diyorduk ve yaklaşık bir milyona yakın yolcu trafiğiyle 2019'u geçtik. Gelecek yıl için yapılan planlamalarda 1-2 milyon daha geçmiş olacağız. Her sene bu artarak devam edecek. Dolayısıyla bizler de havalimanı yöneticileri olarak güvenli, konforlu ve iyi bir seyahatin yolcularımıza sağlanması yönünde havalimanımızda her türlü hizmete hazırız."

Havalimanında kapasiteyi artırmaya yönelik çalışmaların hızlı bir şekilde devam ettiğini vurgulayan Seyitoğlu, gelecek yıl tamamlanması planlanan yatırımlarla yolcu kapasitesinin 35 milyondan 85 milyona çıkacağını kaydetti.

Havalimanı Hudut Mülki İdare Amiri Seyitoğlu, Antalya Havalimanı'nın uluslararası ve ulusal denetçiler tarafından yapılan değerlendirmede güvenlik kriter seviyesinin yüzde 81'den yüzde 93'e çıktığını, bunun da önemli bir başarı olduğunu sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
2024'e Antalya sularından "merhaba" http://mail.gazetebirlik.com/haber/2024e-antalya-sularindan-merhaba-5626/

Antalya'da gece denize giren bazı vatandaşlar, 2024 yılına denizde "merhaba" dedi. Konyaaltı Sahili'nde toplanan ve kendilerine "Yaz kış denize girenler" adını veren grup üyeleri, ateş yaktı. Gruptakiler daha sonra ellerinde Türk bayraklarıyla 2024'ün ilk dakikalarında denize girip bir süre yüzdü.

Denizden çıktıktan sonra gazetecilere açıklama yapan grup üyelerinden Abdullah Kurt, yeni yılı denizde karşılamayı geleneksel hale getirdiklerini söyledi. Her mevsim denize girdiklerini belirten Kurt, "Yaz kış denize giriyoruz. Yeni yılı da denize girerek kutladık. Deniz çok güzeldi. Su dışarıdan daha sıcaktı. Mutlu ve sevinçliyiz. Yeni yıl vatanımıza ve milletimize hayırlı uğurlu olsun." diye konuştu.

Denizin sağlık getirdiğini dile getiren Nail Avcı ise "Antalya'da pırıl pırıl denizimiz var. Sağlık için her gün denize giriyoruz. Her yeni yılı da denizde karşılıyoruz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çiftçiler karbon ayak izini hesaplıyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/ciftciler-karbon-ayak-izini-hesapliyor-5408/

Türkiye'nin tarım üretiminde lokomotif kenti olan Antalya'da yıl boyunca yetiştirilen yaş sebze ve meyveler hem yurt içine hem de yurt dışına gönderiliyor.

Tarımda sürdürülebilirliği artırmak, çevreyi tehdit eden, iklim değişikliğine neden olan karbondioksit salımını azaltmak amacıyla önemli adımlar atan ATB, geçen yıl üreticilere yönelik "Tarımsal Karbon Ayak İzi Hesaplama" yazılımı geliştirdi.

Tarımla uğraşanlar, www.antalyaborsa.org.tr web adresinden uygulamaya ulaşarak emisyon durumlarını öğrenip, üretim ile ticaretine yön verebiliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da araçları kara saplanan milli motosikletçi Razgatlıoğlu ve arkadaşları kurtarıldı http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-araclari-kara-saplanan-milli-motosikletci-razgatlioglu-ve-arkadaslari-kurtarildi-644/

Alanya ilçesi Gökbel Yaylası yakınlarına off-road yapmak için çıkan milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu ve 5 arkadaşından bir süre haber alamayan yakınları durumu jandarmaya bildirdi.

Antalya Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekipleri, bölgeye gelerek arama çalışması yaptı.

Bu sırada Razgatlıoğlu, yakınlarına ulaşıp araçlarının kara saplandığını belirterek yardım istedi.

Ekipler, arazi araçları kara saplanan Razgatlıoğlu ve arkadaşlarını telefonun çekmediği bir bölgede buldu.

Araç, bölgeye gelen başka bir arazi aracı tarafından çekilerek saplandığı yerden kurtarıldı.

Razgatlıoğlu ve 5 arkadaşı, ekipler tarafından İlçe Jandarma Komutanlığına götürüldü.

İşlemlerin ardından İlçe Jandarma Komutanlığından ayrılan Razgatlıoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, mangal yapmak için yaylaya çıktıklarını belirtti.

Yoğun kar olduğunu bilerek bölgeye gittiklerini ifade eden Razgatlıoğlu, "Beklemediğimiz bir şey oldu. Aslında riskli bir şey yoktu. Telefon çekmeyen bir bölgede, boş bir alanda aracımız kara saplandı. Telefon çeken bir bölgeye gittik. Arkadaşlarımızdan yardım istedik. Bize ulaşmaları biraz uzun sürdü. Aşağıya inerken telefonlarım üst üste çaldı. Bizler için seferber olan herkese teşekkür ederim. Merak edip çok arayan olmuş. AFAD, jandarma ekiplerini meşgul ettik, korkuttuk. Hiçbir şeyimiz yok. Bir sorunumuz yok. Kaybolduğum sanılmış. Yanlış anlaşılma var." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Fuar turizmi Antalya'da kış sezonunu hareketlendiriyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/fuar-turizmi-antalyada-kis-sezonunu-hareketlendiriyor-9994/

Turizm ve tarım başta olmak üzere birçok alanda yılda 20'den fazla fuarın düzenlendiği kent, firmaların yurt dışına açılmasına katkı sağlıyor.

Fuar şirketlerinin yanı sıra bazı dernek ve sivil toplum kuruluşlarınca Antalya Expo Center ile Nest Convention Center ağırlıklı olmak üzere çeşitli otellerde organize edilen fuarlara katılmak için binlerce kişi kente geliyor.

Otellerde konaklayan, şehir içi gezi turlarına katılan fuar ziyaretçileri, tatil turizminin durgun olduğu kış döneminde kentteki hareketliliği artırıyor.

Ülkenin ve kentin tanıtımına, turizm gelirinin artmasına katkı sunan fuarlar, ayrıca sektörlerin yeni gelişmelerden haberdar olmasına ve ihracatta yıllar boyunca sürebilecek işbirliklerinin temellerinin atılmasına vesile oluyor.

Bu yıl, sezonu 17-20 Ocak'taki 33. Hotel Ekipman ve 29. Food Product fuarlarıyla açan Antalya, aralarında Hasyurt Tarım, Traktör, Tarım Makineleri, Ekipmanları ve Teknolojileri, Interfresh Eurasia Yaş Meyve Sebze, Antalya Turizm, Yöresel Ürünler (YÖREX), Gayrimenkul Projeleri Yatırım, CNR İdentex Ağız ve Diş Sağlığı ile Growtech Antalya Tarım fuarlarının bulunduğu 20'den fazla organizasyona ev sahipliği yaptı.

Tamamen ihracata yönelik Eksposhoes Ayakkabı Saraciye ve Moda Fuarı, Deri ve Kürk Moda Fuarı (Leather&Fur Fashion Show) ile Uluslararası Ev ve Mutfak Eşyaları Üretici ve Marka Buluşmaları Zirvesi de yıl içinde ikişer kez düzenlendi.

2024'te yapılacak bazı fuarlar netlik kazandı

Kentte en fazla fuarın organize edildiği Anfaş Expo Center'da gelecek yıl için de fuar takvimi şekillenmeye başladı.

2024'ün fuar sezonu, 16 Ocak'ta başlayacak Uluslararası Konaklama ve Ağırlama Ekipmanları İhtisas Fuarı ile açılacak. 19 Ocak'a kadar sürecek fuar, yerli ve yabancı sektör temsilcilerini buluşturacak.

Netlik kazanan fuar takvimine göre 30. Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı 6-9 Şubat'ta; Kamp, Karavan, Doğa ve Su Sporları Fuarı 28 Şubat-3 Mart'ta; Antalya Exclusive Jewellery Show 17-19 Mayıs'ta; Güzellik, Kozmetik ve Kişisel Bakım Fuarı 22-24 Eylül'de; 2. Traktör, Tarım Makinaları ve Ekipmanları Fuarı 8-12 Ekim'de; 23. Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı 27-30 Kasım'da; Sebze, Meyve, Paketleme, Depolama, Taze Ürün, Ekipman ve Teknolojileri Fuarı 4-6 Aralık'ta yapılacak.

Gelecek yıl sezon, 11-13 Aralık'taki 2. Otel Teknik Ekipman ve Malzemeleri İhtisas Fuarı ile sona erecek.

"Antalya'yı fuarlarla canlandırıyoruz"

Antalya Fuarcılık İşletme ve Yatırım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı, AA muhabirine, her fuar döneminde kentteki hareketliliğin daha da arttığını ve taksiden restorana, otelden AVM'lere kadar tüm esnafın bu hareketlilikten nasibini aldığını söyledi.

Kovid-19 salgını döneminde fuarların öneminin daha iyi anlaşıldığını dile getiren Bıdı, özellikle bu süreçten sonra fuarların sayısında ve katılım oranlarında artışlar yaşandığını ifade etti.

Fuarlar konusunda önemli bir potansiyele sahip olan Antalya'nın, ülke genelinde de en fazla fuara ev sahipliği yapan kentler arasında yer aldığını, kentteki altyapı yatırımlarıyla fuar turizminin geleceğinin daha parlak olduğunu dile getiren Bıdı, şöyle konuştu:

"Havalimanının kapasitesi 85-90 milyonlara çıkıyor. Türkiye'nin yurt dışına açılan kapısı. Bugün Antalya'yı dünyada tanımayan yok. Antalya artık bir dünya kenti. Yakın zamanda fuarlar kenti de olacak, bu yolda hızla ilerliyor."

Bıdı, fuar ziyaretçilerinin memnun kaldığı takdirde tatil için ailesiyle tekrar geldiğini aktararak, "Turistin daha az olduğu ölü sezon olarak nitelendirilen kış sezonunda fuarlarla Antalya'yı canlandırıyoruz." dedi.

Fuarların, buluşma noktası olduğuna işaret eden Bıdı, "Yerli üretici buraya ürünlerini getiriyor, gerek yurt içinden gerekse yurt dışından alıcılar geliyor. Firma ürününü tanıtıyor ve belki 10 yıl, 20 yıl sürecek bir iş ortaklığının temeli atılıyor. Birbirlerini tanımayan insanlar burada kaynaşıyor, ticari ilişkilerini geliştiriyor. Birçok firma fuarlar sayesinde ihracatla tanışıyor." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya Kumluca'da sağanak hayatı olumsuz etkiledi http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalya-kumlucada-saganak-hayati-olumsuz-etkiledi-3869/

Kumluca’da aşırı yağış nedeniyle caddelerde su birikintileri oluşurken, Merkez Mahallesi'nde araçların yolda gitmekte zorlandığı görüldü.

Gödene Mahallesi'nde bazı iş yerlerini, ilçenin dış mahallelerindeki bazı bahçeleri ve seraları da su bastığı bildirildi.

Öte yandan Gavur Deresi'nin yağışlardan dolayı debisi yükseldi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Antalya'nın pitonları" özel yaşam koşulları altında ziyaretçiyle buluştu http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyanin-pitonlari-ozel-yasam-kosullari-altinda-ziyaretciyle-bulustu-422/

Barındırdığı 127 türden bin 400'e yakın hayvanla Türkiye'nin en büyüklerinden olan Antalya Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı, kentte güvenlik kuvvetlerince el konulan hayvanlar için "yediemin" görevi de üstleniyor.

Muratpaşa ilçesinde 24 Ekim'de bir apartmanın demir kapısına sıkışan, Batı Afrika'ya özgü yılan türü olan "kral pitonu" ile Kepez ilçesinde 14 Kasım'da uygulama yapan polis ekiplerinin durdurduğu otomobilin bagajında bulunan Güney Doğu Asya'ya özgü büyük bir yılan türü olan "ağlı piton" Doğal Yaşam Parkı'na getirildi.

Pitonlar, hayvanat bahçesinin veteriner kliniğinde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra karantina ve rehabilitasyon sürecine alındı. Bu sürecin de tamamlanmasıyla yılanlar ziyaretçilerle buluşturuldu.

"İklimlendirme ve ısıtma koşulları özel olan bir alandalar"

Antalya Doğal Yaşam Parkı Müdürü Aygül Arsun, AA muhabirine, iki yılanın sosyal medyada "Antalya'nın pitonları" diye ünlendiklerini ve bundan dolayı ziyaretçilerin ilgi odağı olduklarını söyledi.

Pitonların büyümelerini yakından takip ettiklerini ve her gün ağırlıklarını ölçtüklerini belirten Arsun, "Ziyaretçiler 'Yakalanan pitonlar nerede?' diye soruyor. Hayvanat bahçesinin yeni gözdeleri haline geldiler. Özellikle çocuklar ve gençler görmek istiyor. İklimlendirme ve ısıtma koşulları özel olan bir alandalar. Sürüngen koleksiyonumuz iki değerli üye kazandı. Özellikle ağlı pitonu çok büyüyebiliyor. Onu büyük bir yaşam alanına koyduk. " dedi.

Pitonların daha önce evde beslendiklerini tahmin ettiklerini dile getiren Arsun, "Maalesef ev hayvanı olarak ticareti yapılıyor. Kaçak yollarla getiriliyor. Yakalanınca da koruma altına alınıyor. Sağlık sorunları varsa tedavi ediliyor." diye konuştu.

Hayvanat bahçesinin ayrıca bir klinik görevi de gördüğünü aktaran Arsun, doğada yaralı bulunan yabani hayvanları da tedavi ettiklerini bildirdi.

Yakın zamanda yaralı bulunduktan sonra Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünce getirilen yaralı bir balık kartalını tedavi ettiklerini hatırlatan Arsun, "Kartal çarpma sonucu maalesef kanadını kaybetti. Ömrünün sonuna kadar hayvanat bahçemizde bizimle yaşayacak." dedi.

Arsun, hayvanat bahçesinin oldukça renkli olan kuşlar bölümünde papağan yavrularının dünyaya geldiğini söyledi.

"Sultan" ve "cennet" papağan yavrularının zaman zaman yuvalarından çıktığını anlatan Arsun, onların da ziyaretçilerin ilgisini çektiğini kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da ikamet izni bulunan 125 bin yabancı yaşıyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-ikamet-izni-bulunan-125-bin-yabanci-yasiyor-3003/

Şahin, düzensiz göçle mücadele kapsamında Kepez Kent Meydanı'nda oluşturulan Düzensiz Göçmen Ön Kabul ve Sevk Merkezi'nde yaptığı basın toplantısında, mobil göç istasyonunun kentte yaklaşık 1 aydır hizmet verdiğini söyledi.

Yasa dışı şekilde Türkiye'de bulunan insanların güvenlik güçlerinin İl Göç Müdürlüklerine götürülmek zorunda kaldığını dile getiren Şahin, bu durumun zaman kaybına neden olduğunu, mobil göç noktalarıyla minibüs içerisinde işlemlerin yapılabildiğini kaydetti.

Mobil göç istasyonu sayısının artacağını ifade eden Şahin, yasa dışı yollardan kente gelen düzensiz göçmenlere göz açtırmayacaklarını kaydetti.

"Kentte yaşayan yabancılar arasında ilk sırayı Ruslar alıyor"

Kentte kalan yabancı sayısına ilişkin de bilgi veren Şahin, "Kentte yasal olarak 125 bin yabancı yaşıyor. Bu rakam hep speküle ediliyor. Gerçek rakam bu. Bir önceki yıla göre ciddi bir azalış oldu. Yabancı sayısı 167 binden 125 bine düştü. Kentte yaşayan yabancılar arasında ilk sırayı Ruslar alıyor. Rusya'yı sırasıyla Kazakistan, Ukrayna, Almanya ve Kırgızistan uyruklu vatandaşlar takip ediyor." dedi.

Antalya'da yasal olarak ikamet izni ile kalan kişilerin herhangi bir ticaret yapma hakkının bulunmadığına işaret eden Şahin, "Bunun için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından izin almaları gerekiyor. Bu izni almadıkları için böyle bir ticarette bulunuyorsa, taksicilik ya da berberlik yapıyorlarsa, güzellik salonu işletiyorlarsa bu suçtur. Bunla ilgili ciddi tedbirler alıyoruz. Antalya emniyetinin yaptığı korsan taksi uygulaması tüm Türkiye'nin üzerinde. Belediyelerin de çalışmaları var. İhbar konusunda da Antalyalılardan destek istiyoruz. Bize ihbarda bulunsunlar. Biz gereğini yaparız." diye konuştu.

Başka bir ilde ikameti olan geçici koruma kapsamındaki kişilerin Antalya'da tespit edilmesi halinde kimliğine el konulup iline dönmesinin istendiğine dikkati çeken Şahin, "Dönmezlerse kamplara gönderiliyor. Bu hususta tavrımız net. Geçici koruma kapsamında olan kişiler özel bir durumu yoksa kendi ilinde yaşamak ve çalışmak zorunda." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Meteorolojiden Antalya için sağanak uyarısı http://mail.gazetebirlik.com/haber/meteorolojiden-antalya-icin-saganak-uyarisi-9066/

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, il merkezi ve doğu ilçelerinde bugün akşam saatlerine kadar gök gürültülü yağışların yerel kuvvetli olacağı öngörülüyor.

Sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı ve kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da kasım ayında sörf http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-kasim-ayinda-sorf-5560/

Hava sıcaklığının en yüksek 18, deniz suyu sıcaklığının da 24 derece ölçüldüğü ilçede, dalga boyu 2 metreyi buldu.

Alanya'da denizin dalgalı olmasını fırsat bilen, aralarında ilçede yaşayan yabancıların da olduğu bir grup sörfçü, sabah saatlerinde Keykubat Plajı'na geldi.

Burada yaklaşık 6 saat vakit geçiren sörfçüler, dalgalı denizin keyfini çıkardı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da mercek bulutu görüldü http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-mercek-bulutu-goruldu-1683/

Konyaaltı ilçesinden de görülebilen ve bir süre bozulmadan kalan bulut, görenlerin ilgisini çekti.

Mercek bulutları, güçlü hava akımlarının dağ veya tepe gibi engelle karşılaşmasıyla ortaya çıkıyor.

Havanın içindeki nem oranı yeterince yüksekse, yukarı ve aşağı yönlü hava hareketi sırasında basınç ve sıcaklık değişiminden dolayı su buharının yoğunlaşıp tekrar buharlaşmasıyla mercek şeklindeki bulut oluşuyor.

İngiltere'de atmosfer bilimi üzerine araştırmalar yapan, Manchester Üniversitesi ile Ulusal Atmosfer Bilimleri Merkezi'nde görevli Türk bilim insanı Dr. Doğuşhan Kılıç, Antalya'daki hava olayını değerlendirdi.

Kılıç, bulutun "mercek" (altocumulus lenticularis) adı verilen tür olduğunu söyledi.

Mercek bulutunun havanın dalgalanmasıyla meydana geldiğini ifade eden Kılıç, şöyle konuştu:

"Yatay hareket eden hava dalgasının topoğrafyadaki (dağ zirveleri) yer şekillerine bağlı olarak adeta dalga yapmasıyla yukarı seviyelerde suyun yoğunlaşmasıyla oluşur. Katman katman üst üste konmuş merceklere benzediği için 'mercek bulutları' ismi verilir. Çoğunlukla atmosferin en alt tabakası olan troposferde görülürler. Uzaktan bakıldığında fincana da benzetilebilir. Kutuplardan tropiklere dünyanın her yerinde görülebilir."

Kılıç, hava taşımacılığında "türbülans", "alçalıcı hava akımı" anlamlarına geldiği için pilotların güvenli uçuş için bu bulutların oluştuğu yükseklik ve konumlardan sakındıklarını sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kaş'ta sazlık alanda çıkan yangına müdahale ediliyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/kasta-sazlik-alanda-cikan-yangina-mudahale-ediliyor-5328/

Antalya'nın Kaş ilçesinde yerleşim yerine yakın sazlık alanda çıkan yangın, itfaiye ekiplerince kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Yeşilköy, Ova ve Kınık mahallelerinin kesiştiği Göl mevkisindeki sazlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Alevler, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayıldı.

İhbar üzerine bölgeye Antalya Büyükşehir ve Kaş Belediyesi itfaiye ekipleri sevk edildi. Alevlerin sıçradığı domates serasında zarar oluştu.

Yerleşim yerlerine ve seralara yakın bölgedeki yangına, itfaiye ekipleri müdahale ediyor.

Sazlık alanın bataklık olması nedeniyle söndürme çalışmaları güçlükle yürütülüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kaş'ta yağmurun ardından denizin rengi değişti http://mail.gazetebirlik.com/haber/kasta-yagmurun-ardindan-denizin-rengi-degisti-214/

İlçede öğle saatlerinde başlayan kısa süreli sağanak neticesinde yağmur suları denize ulaştı, mavi ile kahverengi birbirine karıştı.

Yüksek kesimlerden gelen yağmur suları, Marina, Kaş Limanı ve Küçük Çakıl Plajı çevresinde denizin rengini değiştirdi. Denizin bir tarafı maviliğini korurken, diğer yanı ise kahverengiye büründü.

Denizin renginde yaşanan değişim dron ile görüntülendi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'nın batısında kuvvetli sağanak bekleniyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyanin-batisinda-kuvvetli-saganak-bekleniyor-8855/

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan tahmine göre, Antalya'nın Kaş, Demre, Finike, Kumluca ilçelerinde halen devam sağanak ve gök gürültülü sağanaklar 19.00'a kadar etkili olmaya devam edecek.

Kuvvetli yağışın sebep olabileceği ani sel, su baskını, yıldırım, dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar ve fırtına gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da küle dönen ormanlarda 5,5 milyon fidan toprakla buluştu http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-kule-donen-ormanlarda-55-milyon-fidan-toprakla-bulustu-6289/

Manavgat ilçesinde 28 Temmuz 2021'de başlayan, bir gün sonra Akseki'de çıkan ve rüzgarın etkisiyle Gündoğmuş, İbradı, Alanya ilçelerine de yayılan, 60 bin hektar alanın zarar gördüğü bölge yeniden yeşertiliyor.

Yazın yangınlarla mücadele eden orman ekipleri, sonbahar dönemlerinde ise küle dönen alanları "Yeşil Vatan"a dönüştürmek için canla başla çalışarak 5,5 milyon fidanı toprakla buluşturdu.

Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, AA muhabirine, bölge müdürlüğünün il bazında yaklaşık 1 milyon 178 bin hektar alanla en fazla ormana sahip bölge konumunda olduklarını söyledi.

Kentin aynı zamanda birinci derece yangına hassas bölge olduğunun altını çizen Dikici, şunları anlattı:

"2021 yılında da kayıtlara geçmiş en büyük yangın Antalya'da meydana geldi. 5 ilçemizi kapsayan 60 bin hektar alanımız yandı. Zarar gören alanları orman haline getirmek için çalışmalara başladık ve 5,5 milyon fidan diktik. Orman yangınına tedbir olsun diye yanan köylerimizin etrafını daha az yanabilen, o köylülerimizin faydalanabileceği keçiboynuzu, badem ve defne gibi türlerle ağaçlandırdık."

Yanan sarp, kayalık alanlara 85 bin ton tohum atıldı

Dikici, yanan taşlık, kayalık ve ulaşılması zor noktalara ise toplam 85 bin ton civarında tohum attıklarını vurguladı.


Fotoğraf: Oktay Özden/AA

Kış mevsiminin geçen sene yağışlı geçmesinin fidanların hızla büyümesini sağladığını dile getiren Dikici, "Fidan boyu 60 santimetreyi bulan yerlerimiz var. Geçen sene çok güzel bir kış geçirdik, yağmurların çok faydası oldu. Bu kış da yağışlı bir dönem geçirirsek seneye Manavgat'ta yangın sahalarımıza uzaktan da bakarsanız artık fidanlarımız görülebilecek düzeye gelir." dedi.

Yapılan bakım ve rehabilitasyon çalışmalarıyla eskisinden daha güzel bir orman oluştuğuna dikkati çeken Dikici, gıpta ile bakılacak yeşil bir örtü meydana getirdiklerinin altını çizdi.

"5,5 milyon fidanın tamamını köylülerimizle diktik"

Sadece yanan alanları değil, bölge olarak bozuk, rehabilite gerektiren bölgelerde de ağaçlandırma yaptıklarını ifade eden Dikici, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu yaz da sürekli yangınla uğraştığımız için sonbahar mevsimde ormanların bakımı, imarı, gençleştirme, dikim ve bakımını yapıyoruz. Yoğun çalışma dönemine girdik. Türkiye'nin yeşil vatana ihtiyacı var. Eğer temiz su içileceksek, temiz hava alacaksak mutlaka bu ormanları koruyacağız, yeşil tutacağız. Karbon ayak izimizi ormanla artırabiliriz. Her yeri yeşil örtüyle kaplayacağız. Bizden sonraki nesilleri temiz, hava, su almasını sağlayacağız. Elimizdeki orman varlığını sürdürülebilir hale getireceğiz, artırabildiğimiz kadar artıracağız. Yanan alanları bölgede yaşayan köylülerin eliyle yeşillendiriyoruz. Şimdiye kadar 5,5 milyon fidanın tamamını köylülerimizle diktik."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da sağanak etkili oluyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-saganak-etkili-oluyor-1202/

Kentte öğlen etkili olmaya başlayan sağanak, akşam saatlerinde şiddetini artırdı. Yağış, bazı cadde ve sokaklarda su birikintilerine, trafikte aksamaya neden oldu.

Sürücüler trafikte ilerlemekte güçlük çekti, bazı kent sakinleri yağmurdan korunmak için otobüs durakları ve iş yerlerinin tentelerinin altına sığındı.

Antalya Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezinden alınan bilgiye göre, son 24 saatte metrekareye Kepez'de 57,9, Akdeniz Üniversitesinde 29,9 ve Aksu'da 21,2 kilogram yağış düştü.

Meteoroloji yetkilileri, sağanağın yarın öğle saatlerinde etkisini kaybetmesini beklediklerini bildirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da sağanak etkili oluyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-saganak-etkili-oluyor-9151/

Kentte aniden başlayan gök gürültülü sağanak, zaman zaman etkilisini artırıyor.

Yağış nedeniyle bazı cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu.

Aniden başlayan yağmura hazırlıksız yakalananlar zor onlar yaşardı. Bazı vatandaşlar yağmurdan korunmak için otobüs durakları ile dükkan tentelerinin altına sığındı.

Antalya Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezinden yapılan açıklamaya göre, yağışlar, öğlen saatlerinden itibaren aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek.

Yağışlar 6 Kasım'a kadar aralıklarla devam edecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'ya gelen turist sayısı 14,5 milyonu geçti http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyaya-gelen-turist-sayisi-145-milyonu-gecti-1191/

AKTOB'un geleneksel aylık toplantısı Kundu Turizm Merkezi'ndeki bir otelde gerçekleştirildi.

Kavaloğlu, programda, Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla, Mustafa Kemal Atatürk tarafından Cumhuriyet'in ilk yıllarında hazırlanan Türkiye'nin uluslararası ilk tanıtım çalışması hakkında sunum yaptı.

Dünya ve Türkiye'deki turizm hareketliliği hakkında bilgi veren Kavaloğlu, Türkiye'nin ocak-ağustos arasında 33 milyon 426 bin kişiyi ağırladığını, ağırlama verilerine göre ilk sırada İstanbul, ikinci sırada ise Antalya'nın yer aldığını kaydetti.

İstanbul'da gecelemenin ortalama 2, Antalya'da ise 8'in üzerinde gerçekleştiğini aktaran Kavaloğlu, şunları söyledi:

"Antalya'ya gelen turist sayısı 14 milyon 500 bin kişiyi geçti. Rezervasyonlarda gerilim nedeniyle bir parça yavaşlama var. 2024 yılı erken rezervasyon yaptıran İngiltere ve Almanya hızlı başlamıştı aslında, şu anda birazcık duraksadı. Bu coğrafyada krizlerle yaşamaya alıştık. Hepsini göğüsleyecek dirayete sahibiz. Antalya 2022 yılının aynı döneminde 11 milyon insan ağırlamıştı, rekor yılı 2019'a göre ise hemen hemen aynı seviyede gidiyoruz."

Kavaloğlu, Antalya'ya en fazla turist gönderen ülkeler sıralamasında Rusya'nın birinci, Almanya'nın ikinci, İngiltere'nin de üçüncü sırada yer aldığını bildirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da arama kurtarma ekipleri denizde Türk ve Filistin bayrakları açtı http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-arama-kurtarma-ekipleri-denizde-turk-ve-filistin-bayraklari-acti-541/

Konyaaltı Plajı'nda eğitim çalışmaları gerçekleştiren İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı ve Bosna Hersek Novi Grad Belediyesi arama kurtarma ekipleri, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto etmek için denizde bayraklı eylem gerçekleştirdi.

Sahilde dalgıç kıyafetleri giyen arama kurtarma ekipleri, dev Türk ve Filistin bayrakları ile denize girdi. Yaklaşık 25 kişilik ekibin katıldığı eylemde bayraklar deniz yüzeyinde açıldı, plajda güneşlenen tatilciler de bayrakların açılmasına alkışlarla destek oldu. O anlar cep telefonu kameralarıyla kayıt altına alındı.

Denizde bayraklarla 20 dakika kalan ekipler, daha sonra eylemi sonlandırdı.

Antalya İHH Başkanı Mehmet Yıldırım, AA muhabirine, İsrail'in Gazze Şeridi'nde sürdürdüğü katliama "dur" demek için bayraklı eylem gerçekleştirdiklerini söyledi.

Yaşananlar karşısında sessiz kalmayı insan onuru ve vicdanına aykırı bulduklarını dile getiren Yıldırım, "Arama kurtarma ekibi lideri Ali Uygur burada, Bosna'dan gelen ve Türkiye'nin dünyanın birçok yerinden gelen arama kurtarma faaliyeti meraklısı olan kardeşlerimize eğitim veriyorlar. Bosna'dan gelen ekiple bugün farkındalık yapmak amacıyla denizde Türk, Filistin ve Bosna'nın bayrağını açtılar. Bugün Filistin'e, Gazze'ye, Hamas'a selam gönderme adına buradan haykırdık. Haykırmaya da devam edeceğiz." diye konuştu.

Bosna Hersek Novi Grad Belediyesi arama kurtarma ekip lideri Fahrudin Dobraca, İsrail'in Gazze'de uyguladığı zulmün bir an önce durdurulması ve ülkelerin bu soykırıma karşı tepkilerini göstermeleri gerektiğini belirtti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hobi olarak başladığı grafitiyle mekanları renklendiriyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/hobi-olarak-basladigi-grafitiyle-mekanlari-renklendiriyor-8135/

Resimle ilgilenen annesinin evdeki çalışmalarını izleyerek büyüyen Şenbay, okul kitaplarının kenarlarına ve defterlerine küçük küçük karalamalar yaparak resim yapmaya başladı.

Şenbay, resme olan ilgi ve yeteneğini fark eden öğretmenlerinin yönlendirmesiyle katıldığı yarışmalarda dereceler elde etti.

Bir arkadaşının isteği üzerine duvarını boyayarak ilk grafiti çalışmasını yapan genç mühendis, bir süre sonra hayalindeki mesleğin bu olduğuna karar verdi.

Ziraat mühendisliği yerine grafiti sanatını kendine meslek edinen Şenbay, şimdiye kadar anaokulları, güzellik merkezlerinin de aralarında bulunduğu birçok yerin duvarlarını renklendirdi.

Şenbay, AA muhabirine, resme olan yeteneğinin ilkokul yıllarında fark edildiğini söyledi.

Çocukken kent genelindeki resim yarışmalarında birincilikler elde ettiğini anlatan Şenbay, "Lise yıllarında resim dersinde öylesine bir kadın ve erkek resmi karaladım ve arkadaşlarım çok beğendi. Beğeniyi görünce güzel bir şeyler yapabildiğim hissi oluştu. Daha sonra evde ve okulda bir şeyler karalamaya başladım." dedi.

Şenbay, okuldan kaçıp resim kursuna gitmeye başladığını ancak bunun iki ay sürdüğünü ifade etti.

"Artık tuval bana yetmiyordu"

Başlarda kendini oyalamak için resim yaptığını dile getiren Şenbay, "Üniversitede ziraat mühendisliği okudum ama o bölümle alakam yoktu. Sürekli resimler yapmaya başladım ve arkadaşlarıma portrelerini yaparak hediye ediyordum. İlk çalışmam Harry Potter ve Dobby karakterinin resimleriydi. Fotoğrafını çekip sosyal medyaya attım ve orada çok büyük etkileşim aldım." diye konuştu.

Duvar resimlerinin sosyal medyada çok insana ulaşmasının ve beğenilmesinin kendisinde cesaret uyandırdığını dile getiren Şenbay, "Artık tuval bana yetmiyordu, kocaman duvarları boyamak istedim. Küçük kağıtlar yerine büyük alanları boyamaya başladım. Bir süre sonra da bunu işim haline getirdim. Kariyer değişikliği yaparak insanların duvarlarını renklendirmeyi tercih ettim." ifadelerini kullandı.

Şenbay, eşinin mimar olmasının kendisine avantaj sağladığını ve bu sayede birçok yapının duvarlarına sanatını yansıtma fırsatı bulduğunu kaydetti.

Hobi olarak başladığı grafiti sanatını meslek edinerek kariyer anlamında büyük bir risk aldığının farkında olduğunu vurgulayan Şenbay, "Çoğu insan sevdiği işi yapmıyor ama ben yapmak istedim. Sevdiğim işi yapmak için karar değiştirerek bu yolu seçtim." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Dev kruvaziyer, rotasını İsrail'den Alanya'ya çevirdi http://mail.gazetebirlik.com/haber/dev-kruvaziyer-rotasini-israilden-alanyaya-cevirdi-2803/

Hollanda bandıralı dev yolcu gemisi, sabah saatlerinde Alanya Limanı'na yanaştı. Gemide çoğu ABD'li, Kanadalı, Hollandalı ve Belçikalı 2 bin 542 yolcu olduğu öğrenildi.

Gümrük işlemlerinin ardından gemiden ayrılan yolcular, ilçenin tarihi ve turistik yerlerini gezdi, bazıları da alışveriş yaptı.

Geminin akşam saatlerinde Limasol Limanı'na gitmek üzere ilçeden ayrılacağı belirtildi.

"Nieuw Statendam"ın Alanya ziyaretinin planlı olmadığı, Filistin-İsrail gerginliği nedeniyle rotasını değiştirdiği kaydedildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'nın sahillerinde hareketlilik yaşanıyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyanin-sahillerinde-hareketlilik-yasaniyor-4871/

Deniz suyu sıcaklığının 27,4 derece kaydedildiği şehirde, kent sakinlerinin yanı sıra yerli ve yabancı turistler Konyaaltı Sahili'nde yoğunluk oluşturdu.

Bazı tatilciler plajdan denize girdi, çocuklarıyla kumsalda oynadı bazıları ise palmiye ağaçlarının altında yürüyüş yapmayı, bisiklet sürmeyi tercih etti.

Ekim ayı olmasına rağmen sahillerdeki haraketliliğin devam etmesi dikkati çekti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Dünyanın en eski batığı"nda yeni buluntulara ulaşıldı http://mail.gazetebirlik.com/haber/dunyanin-en-eski-batiginda-yeni-buluntulara-ulasildi-5645/

Dünyanın "bilinen en eski batığı" olarak nitelenen Kumluca Orta Tunç Çağı Batığı'nın, 50 metre derinlikte yürütülen su altı arkeolojik kazılarında 30 bakır külçe, gemicilerin şahsi eşyaları ile amfora çıkarıldı.

Kumluca Orta Tunç Çağı Batığı Kazı Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz başkanlığındaki 40 kişilik ekip, Antalya kıyılarında su altı keşif ve kazı çalışmalarını sürdürüyor.

Son teknolojiyle donatılan ve 250-300 metreye indirdikleri robotları da kullanarak çalışmalarını gerçekleştiren ekibe, olası vurgun durumlarında anında müdahale için İstanbul Üniversitesi Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Ana Bilim Dalı Başkanlığından uzmanlar da eşlik ediyor.

Su altı arkeologları, kazılarda hava tüpleriyle dalış yaparak indikleri 45-55 metrede, 3 bin 600 yıl önce battığı belirlenen gemiden uzun uğraşlar sonucu eserleri gün yüzüne çıkarıyor.

Bazen bir bakır külçeyi çıkarabilmek için küçük keski, çekiç ve vakum cihazı yardımıyla bir ay çalışan ekip, çıkardıkları eserleri dünya bilimine kazandırıyor.

"Bu bakır külçelerin önemi, dönemin parası olması"

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Öniz, AA muhabirine, Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Kumluca Orta Tunç Çağı Batığı'nda 3 yıldır çalışma yürüttüklerini, bu yılki kazıların iki ay sürdüğünü söyledi.

Kazıların Türk bilim insanlarının başkanlığında 40 kişilik ekibin dönüşümlü olarak katılmasıyla sürdüğünü aktaran Öniz, çok derinlerde yapılan dalışlarda vurgun riski olduğundan gemide 5 kişilik basınç odası olduğunu vurguladı.

Her türlü tedbiri aldıklarına dikkati çeken Öniz, şöyle devam etti:

"Yaklaşık 50 metre derinlikteki batıkta yaptığımız kazıda 30'dan fazla ingot dediğimiz muhtemelen Kıbrıs Adası'ndan yüklenmiş bakır külçeler çıkardık. Bu bakır külçelerin önemi, dönemin parasıydı. Muhtemelen Kıbrıs'taki bakır madenlerinden yüklenmiş olan bu gemi, Girit Adası'na giderken yolda fırtına sırasında batıyor. Bu yaklaşık 3 bin 550 ile 3 bin 600 sene öncesinde oluyor. Bu bağlamda Kumluca Orta Tunç Çağı Batığı dünyanın en eski ticaret gemisi batığı ünvanını hala taşıyor."

"İlk deniz ticaretinin ülkemiz kıyılarında yapıldığını görüyoruz"

Geminin ana yükünün bakır külçeler olduğuna işaret eden Öniz, şunları kaydetti:

"Bu bakır külçelerin benzerinden New York Metropolitan Müzesi'nde bir tane, Atina Milli Arkeoloji Müzesi'nde 4 tane sergileniyor. Bizde önceki çıkardıklarımızla birlikte 100'den fazla bakır külçe var. Bu bağlamda Türkiye'nin kültürel mirasının ne kadar zengin olduğu, dünyayla kıyaslandığında ilk tarihin, destanların, ilk yelkenli gemiyle yapılan denizciliğin, ilk deniz ticaretinin yine ülkemiz kıyılarında, özelde Antalya'da, daha özelde Kumluca ilçesi kıyılarında olduğunu görüyoruz.

Artık batıkta gemicilerin şahsi eşyalarına ulaşmaya başladık. Bunlardan biri soketli keski dediğimiz bir tür tarım aleti ama gemi yapılırken de kullanılan, muhtemelen bronzdan yapılmış bir eşya. Bunu iki sene önceki kazıda da ortaya çıkarmıştık. Bu sene yapmış olduğumuz kazılarda ulaştığımız en önemli şey seramik eşyalar. Küçük bir amfora. Bu amfora ve soketli keski, bize milattan önce 16. yüzyılı işaret ediyor."

Öniz, çıkarılan eserlerin Antalya Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarında tuzdan arındırma işlemlerine tabi tutulduğunu ifade etti.

Kazılarda 3 bin 600 senedir birbirine ve ana kayaya kaynayan külçeleri çıkarabilmek için küçük keski ve çekiç yardımıyla günlerce kazı yaptıklarını aktaran Öniz, "Dünyanın en eski batığında böyle bir derinlikte su altı kazıları yapılarak güzel sonuçlara ulaşılması Türkiye'nin dünyada su altı arkeolojisinde gelmiş olduğu yeri gösteriyor." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalyaspor, deplasmandaki galibiyet özlemine İstanbulspor'u yenerek son verdi http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyaspor-deplasmandaki-galibiyet-ozlemine-istanbulsporu-yenerek-son-verdi-1361/

Kırmızı-beyazlılar, ligde geçen sezon 32. haftada konuk olduğu Fatih Karagümrük'ü 29 Nisan'da 1-0 yendiği maçtan sonra deplasmanda çıktığı 6 mücadelede rakiplerine üstünlük sağlayamadı.

Fatih Karagümrük galibiyetinin ardından 2022-2023 sezonunda kalan son üç dış saha karşılaşmasında 34. haftada MKE Ankaragücü ile 1-1 berabere kalan Antalyaspor, 36. haftada Fenerbahçe'ye, 38. haftada da Giresunspor'a 2-0'lık skorlarla yenildi.

Bu sezonunun ilk haftasında Trabzonspor'a 11 Ağustos'ta deplasmanda 1-0 yenilerek lige kötü başlangıç yapan Bitexen Antalyaspor, üçüncü hafta mücadelesinde 26 Ağustos'ta konuk olduğu EMS Yapı Sivasspor ile 1-1 berabere kaldı.

Beşinci haftada Fenerbahçe'ye 17 Eylül'de 3-2 mağlup olan Akdeniz temsilcisi, deplasmanda kazanma umudunu yedinci haftaya taşıdı.

Söz konusu haftada İstanbulspor'a konuk olan ve sahadan 2-1 üstün ayrılan kırmızı-beyazlılar, ligde dış sahada 6 maç sonra hanesine üç puan yazdırdı.

Elde ettiği sonuçla deplasmanda kazanamama durumuna son veren Antalyaspor, bu sezon altıncı haftadaki 2-0'lık Yılport Samsunspor galibiyetinden sonra üst üste ikinci kez kazanarak çıkışını sürdürdü.

Geride bıraktığı 7 haftada 2 galibiyet, 3 beraberlik, 2 mağlubiyetle 9 puana ulaşan Antalyaspor, sekizinci haftada Galatasaray ile Corendon Airlines Park Antalya Stadı'nda 7 Ekim Cumartesi günü saat 19.00'da karşılaşacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya merkezli 11 ilde "Transfer Operasyonu" http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalya-merkezli-11-ilde-transfer-operasyonu-4209/

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Antalya merkezli 11 ilde düzenlenen Transfer Operasyonu'nda, 15 Temmuz darbe girişiminde yer alan tutuklu ve hükümlü FETÖ üyelerine maddi destek sağlayan 52 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Yerlikaya'nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre, Antalya İl Jandarma Komutanlığı TEM Daire ile İstihbarat Başkanlığınca FETÖ'nün finans kaynaklarının deşifre edilmesine yönelik çalışma yapıldı.

FETÖ'den tutuklu ve hükümlüler ile ailelerine yurt içi ve dışından transfer edilen paralarla maddi destek sağlayan 52 FETÖ mensubu şüpheliye yönelik, Antalya merkezli, Mersin, Adana, Osmaniye, Şanlıurfa, Isparta, Denizli, İzmir, Bursa, Kocaeli ve Ankara'da operasyon düzenlendi.

Tamamı yakalanan şüpheliler hakkında adli işlem başlatıldı.

İçişleri Bakanı Yerlikaya, paylaşımında, "FETÖ ile mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Operasyonu düzenleyen jandarmamızı tebrik ediyorum. Halkımızın üzerine ateş açan, tanklarla ezmeye çalışan hainlere göz açtırmayacağız." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da kış sofralarının vazgeçilmez lezzeti "Yelten tarhanası" http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-kis-sofralarinin-vazgecilmez-lezzeti-yelten-tarhanasi-8634/

İlçeye bağlı Yelten Mahallesi'nde kadınlarca kış öncesi hazırlanan tarhana, yoğurt yerine süt kesiği anlamına gelen "oturak" kullanılması ve içerisinde nohut mayası bulunmasıyla diğer tarhanalardan ayrılıyor.

Süt, domates, dövülmüş ya da haşlanmış nohut, buğday unu, ev yapımı nohut mayası, çörekotu ve kuru nane karışımından elde edilen tarhana, tuzlanmış torbalara dolduruluyor.

Torbalar, haftada bir çevrilerek yaklaşık bir ay güneş görmeyen yerde bekletiliyor. Daha sonra güneşte kurutulan tarhana, ezilip toz hale getiriliyor, bez torbalar ya da cam kavanozlara konularak saklanıyor.

"Kış aylarımızın vazgeçilmezidir"

Mahalle sakinlerinden Ayşe Kıllı, AA muhabirine, her yıl eylül ayında tarhana yapmaya başladıklarını söyledi.

Yöre halkının tarhanasız kış geçirmediğini belirten Kıllı, "Tarhanamızı sabah kahvaltısında bile içeriz, kış aylarımızın vazgeçilmezidir. Kışın her akşam yesek sıkılmayız. Grip olduğumuzda da hemen ocaklarımızda pişiririz, şifadır bizim için." dedi.

Kıllı, tarhananın tek başına yapılamayacağını, zahmetli olmasından dolayı aile fertleri ve komşuların yardımlaştığını dile getirdi.

Tarhananın yapımını anlatan Kıllı, şunları ifade etti:

"Buğdayı ayıklayıp yıkayarak işe başlarız. Nohutları ayrıca yıkar ve kuruturuz. Sonra nohutlar değirmene gider ve un olur. Un olduktan sonra sütten oturak yaparız. Yani sütü mayalar, ekşi hale getiririz. Domates, salça ve biberleri doğrar, nane, çörek otu ve nohut mayasıyla karıştırırız. En çok eylül ayında yapar, çuvallara koyarız. Hava şartlarına göre bir aya yakın sereriz. Kurutur ve kışlık yiyeceğimizi hazırlarız."

Yelten tarhanasının lezzetinin farklı olduğunu vurgulayan Selma Kıllı ise kendileri kadar çevreleri için de hazırladıklarını aktardı.

Tarhana için bu yıl birçok yakınının kendisini aradığını söyleyen Kıllı, "Bunun çok seveni, isteyeni olur. Lezzeti çok güzeldir. Diğer tarhanalardan da farklıdır. Kullandığımız malzemelerin hepsi bahçemizden toplanır." diye konuştu.

"Organik olduğu için lezzetlerimiz çok beğenilir"

Yelten Mahallesi Muhtarı Yetiş Özen de bölgenin tarhana ve keşkek gibi lezzetleriyle tanındığına dikkati çekti.

Bu lezzetlerin en ayırt edici özelliğinin organik ürünlerle yapılması olduğunun altını çizen Özen, şöyle devam etti:

"Taze sebze ve meyvelerden yapıldığı, organik olduğu için lezzetlerimiz çok beğenilir. Atalarımız günün her öğününde bu tarhanadan içerdi. Bizde ramazan ayında 30 gün tarhana pişer. Hangi eve girerseniz bunu görebilirsiniz. Tarhanamızın tanıtımını önemsiyoruz. 2015'ten bu yana düzenlediğimiz Yelten Tarhana Şenliği'ni bu yıl ağustos ayında gerçekleştirdik."

Slowfood Biyoçeşitlilik Vakfı tarafından yerel ürünlerin tanıtımına ve korunmasına katkı sağlamak amacıyla oluşturulan Uluslararası Nuh'un Ambarı (Ark of Taste) listesine 2016 yılında Yelten tarhanasının da girdiğini kaydeden Özen, "Tarhanamızın coğrafi işaret almasını istiyoruz. Bu, vatandaşlarımıza çok fayda sağlayacak." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gönüllü gençler depremlerden etkilenen kentleri grafitilerle süsleyecek http://mail.gazetebirlik.com/haber/gonullu-gencler-depremlerden-etkilenen-kentleri-grafitilerle-susleyecek-9129/

Muratpaşa Gençlik Merkezi tarafından "Gençlerin Sokaktaki Rengi: Grafiti" isimli sosyal sorumluluk projesi hayata geçirildi.

Gençlik ve Spor Bakanlığınca desteklenen proje kapsamında gençlik merkezine başvuran 30 gönüllü genç, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Araştırma Görevlisi Nazif Gür ve Grafiti Sanatçısı Şenol Karakaya'dan teorik ve uygulamalı eğitim aldı.

İlk etapta Kahramanmaraş ve Gaziantep'e gidecek gençler, belirlenen alanlarda kültürel öğelerin öne çıktığı, okullarda ise tematik tasarımlar içeren grafiti çalışmaları yapacak.

"Bu projenin ana kaynağı gençler"

Gençlik merkezi müdürü Süleyman Yıldız, projenin amacının grafiti sanatına ilgi duyan gençlerin gelişimine katkıda bulunmak, deprem bölgelerindeki okullara ve şehre değer katmalarını sağlamak olduğunu söyledi.

Bir grup gençle grafiti etkinliği yapılması fikrinin projeye dönüştüğünü anlatan Yıldız, "Bu projenin ana kaynağı gençler. Fikir gençlerimizden geldi. Merkezimizin çevresine grafiti yapan gençlerle yaptığımız küçük bir sohbetten proje çıktı. Yaklaşık bir ay önce projeyi hazırladık. Bakanlığımızın uygun görmesiyle hayata geçirdik. Gönüllülerimiz, eğitmenlerimiz ve grafitiye gönül veren tüm gençlerimiz bu projeden faydalanıyor. " diye konuştu.

Yıldız, eğitimlerin ardından uygulama çalışmalarının deprem bölgesinde belirlenen illerde yapılacağını aktardı.

Gençlik merkezleri aracılığıyla bu planlamanın yapıldığını dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:

"Bakanlığımız desteğiyle gençlerimizi depremden etkilenen bölgeye götüreceğiz. Kendi gönüllülerimizin yanı sıra gideceğimiz illerde bu işe gönül vermiş gençlerimiz ve sanatçılarımız olacak. Okul duvarlarındaki grafiti çalışmalar yaş gruplarına göre tematik olarak hazırlanacak, kent içerisinde yapılacak olanlarda ise kültürel öğeler öne çıkarılacak."

"Renkli bir dünyaya uyanmalarını sağlayacak alanlar oluşturmak istiyoruz"

Manavgat Gençlik Merkezi eğitmenlerinden ve proje gönüllülerinden Mihrimah Yılmaz Peker de "Eğitimlerimiz oldukça keyifli geçti. Asıl beni heyecanlandıran uygulama aşaması, sahada olup bir faydamızın olması. Oradaki gençleri, insanları mutlu etmek çok güzel olacak. Katkıda bulunanlara ve bizi bu projeye dahil edenlere teşekkür ediyorum. Heyecanla gideceğimiz günü bekliyoruz." dedi.

Proje fikrinin oluşmasına katkıda bulunan 16 yaşındaki ATSO Güzel Sanatlar Lisesi öğrencisi Musa Can Doğan da bölgeye gidecek olmanın heyecanını yaşadıklarını söyledi.

Gönüllülere eğitim veren grafiti sanatçısı Şenol Karakaya ise "Gençlerimizle deprem bölgelerindeki alanlarda bu tarz çalışmaları yaygınlaştırarak psikososyal destek sağlamayı amaçlıyoruz. Bölgede ben de onlara eşlik edeceğim. Gençlerle depremden etkilenen kişilerin de dahil olacağı çalışmalar yapacağız. Onların gri duvarlardan kurtulmalarını, renkli bir dünyaya uyanmalarını sağlayacak alanlar oluşturmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'nın Kaş ilçesinde orman yangını çıktı http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyanin-kas-ilcesinde-orman-yangini-cikti-2322/

Antalya'nın Kaş ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına müdahale ediliyor.

Sütleğen Mahallesi Sinekçi mevkisindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın başladı.

İhbar üzerine bölgeye hava araçları, arazöz, iş makinesi ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Havadan ve karadan yapılan müdahaleyle alevler kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da otluk alanda çıkan yangın tersane ve ormana sıçradı http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-otluk-alanda-cikan-yangin-tersane-ve-ormana-sicradi-2839/

Kumköy mevkisindeki otluk alanda yangın çıktı. Yangın rüzgarında etkisiyle kısa sürede yayılarak özel bir tersanedeki teknelere ve yakındaki seralara sıçradı.

Daha sonra büyüyen yangın ormanlık alana geçti. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi ve Antalya Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi.

Havadan helikopter ve uçakla müdahalenin de başladığı bölgede ekipler yangını kontrol altına almaya çalışıyor.

Çevredeki balıkçılardan Halil Balcı, AA muhabirine, poyrazın etkisiyle yangının teknelere doğru hızla ilerlediğini söyledi.

Ardından yangının kısa sürede ormanlık alana sıçradığını belirten Balcı, "İtfaiyeyi biz aradık. Seraların yandığı söyleniyor. Yangın sebebiyle o tarafa geçemedik. Orman ekipleri de çevrede sürekli devriye atıyor, onlar da hızlı biçimde hemen geldiler." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da ayı ve ikiz yavrusunun sarp kayalıklara tırmanma çabası görüntülendi http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-ayi-ve-ikiz-yavrusunun-sarp-kayaliklara-tirmanma-cabasi-goruntulendi-8435/

Antalya Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğünün sosyal medya hesabından yapılan, "Anne ayı ve sevimli ikizleri dağların zirvesinde özgürce geziyor" başlığıyla yapılan paylaşımda, "Akseki Gidengelmez Yaban Hayatı Geliştirme Sahası içinde DMKP ekiplerimizce yapılan koruma, kontrol ve yaban hayatı gözlem çalışması sırasında anne ayı ve ikiz yavruları görüntülendi." ifadelerine yer verildi.

Görüntülerde, anne ve ikiz yavrusunun sarp kayalıklara arasında gezinmesi ve tırmanma çabaları yer aldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da kaçakçılık operasyonunda 3 şüpheli yakalandı http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-kacakcilik-operasyonunda-3-supheli-yakalandi-288/

Antalya'nın Kepez ve Manavgat ilçelerinde düzenlenen kaçakçılık operasyonunda 3 şüpheli gözaltına alındı.

İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ve İstihbarat Şubesi ekipleri, 3 şüphelinin kaçak sigara ve elektronik sigara sattığını belirledi.

Şüphelilerin Kepez ve Manavgat ilçelerindeki adreslerinde 53 bin 760 doldurulmuş makaron, 18 bin 600 boş makaron, 357 paket gümrük kaçağı sigara, 103 elektronik sigara, 77 kilogram bandrolsüz kıyılmış tütün, 110 elektronik sigara kiti ile 353 kaçak parfüm ele geçirildi.

Ekipler 3 şüpheliyi gözaltına aldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da su bulmak için sondaj yapılan bahçedeki kuyudan gaz çıktı http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-su-bulmak-icin-sondaj-yapilan-bahcedeki-kuyudan-gaz-cikti-8076/

Ernez Mahallesi Düzce Mersin mevkiindeki bahçesinde nar yetiştiren çiftçi Muharrem Toksöz, bahçesinin su ihtiyacını karşılamak için sondaj çalışması yaptırdı.

Ekiplerin yürüttüğü çalışmayla 95 metreden su çıkarıldı. Suyun tadı ve kokusunun değişik olduğunu fark eden Toksöz, çakmak çakınca kuyu alev aldı.

Toksöz, AA muhabirine, 30 dönüm bahçesi olduğunu ve yağış azlığı nedeniyle su sıkıntı çektiklerini söyledi.

Bu nedenle sondajla su çıkarmaya ihtiyaç duyduklarını anlatan Tokgöz, "Çıkan suyu bir hafta havuzda depoladık. Bir ara suyun tadına baktım, gariplik vardı. Çakmakla bir deneme yaptım. Çakmağı çakınca kuyunun içi alev aldı. Üzerini kapatarak sönmesini sağladım. Sonra vana sistemi yapıp, gazı yüzeye çıkardım. Türkiye Petrolleri görevlilerini aradık, görüntüler gönderdik, konuyu araştıracaklarını söylediler. İnşallah burada gaz çıkar, buna vesile oluruz." dedi.

Kaymakamlık yetkilileri, konunun araştırılması için ekiplerin alanda çalışma yapacağını, daha önce de bölgede benzer gazlara rastlandığını ancak şu ana kadar doğal gaz tespit edilmediğini bildirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da dağcılar falezlerde temizlik yaptı http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-dagcilar-falezlerde-temizlik-yapti-9170/

Antalya'da 10 kişilik dağcı ekibi, halatlarla indikleri sahil bandındaki falezlerde çöp topladı.

Muratpaşa Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Dünya Temizlik Günü etkinlikleri kapsamında bir araya gelen MAKSAT Arama Kurtarma ve Sosyal Aktivite Topluluğu üyesi dağcılar ve belediye ekipleri, denizden yüksekliği yer yer 40 metreyi bulan falezlerde temizlik yaptı.

"İyilik yap denize atma" sloganıyla düzenlenen etkinlikte, dağcılar falezlere inmeden önce halatlarını, kancalarını kontrol etti, güvenlik önlemlerini aldı. Ardından falezlere inen dağcılar, atılan çöpleri topladı. Toplanan çöpler arasında sigara izmariti ve ambalajların fazlalığı dikkati çekti.

Kent sakinleri ve yabancı turistler, çalışmaları ilgiyle izledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da sahillerde hareketlilik sürdü http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-sahillerde-hareketlilik-surdu-8957/

Deniz suyu sıcaklığının 28 derece ölçüldüğü kentte, hafta sonunu değerlendirmek isteyen vatandaşlar ile yerli ve yabancı turistler Konyaaltı, Sarısu, Lara plajlarında yoğunluk oluşturdu.

Bazı tatilciler denize girerek serinlerken bazıları ise yürüyüş yapmayı, kitap okumayı ve bisiklete binmeyi tercih etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da aboneliği olup şebekesi bulunmayan mahalle sakinleri evlerine su gelmesini istiyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-aboneligi-olup-sebekesi-bulunmayan-mahalle-sakinleri-evlerine-su-gelmesini-istiyor-786/

Antalya'nın Korkuteli ilçesi Yukarı Karaman Mahallesi'nin 80 haneli Yayla Kütükçü mevkisinde yaşayan vatandaşlar, su şebekesi olmadığı için günlük yaşamlarını bidonlarla taşıdıkları sularla sürdürüyor.

Yüksek kesimlerindeki ilçelerden satın aldıkları ya da aileden kalma arazileri değerlendiren Antalyalılar ikinci konut ediniyor. Yoğun olarak tercih edilen Korkuteli'de de ilçe merkezi ve kırsal mahallelerde yaz aylarında nüfus yoğunluğu yaşanıyor.

Yukarı Karaman Mahallesi'nin yaklaşık 80 haneden oluşan Yayla Kütükçü mevkisi de yaz aylarında nüfus yoğunluğunun arttığı yerleşim yerlerinden biri.

Mahalle sakinleri, elektrik ve su aboneliği gibi yasal prosedürleri yerine getirmelerine ve su saatlerini de monte etmelerine karşın, su ihtiyaçlarını başka bölgelerdeki çeşmelerden bidonlara doldurarak karşılıyor.

Mahalle sakinlerinden bir kısmı özel araçlarıyla su doldurdukları bidonları taşırken, bir kısmı suyu havuz ve tanklarda depoluyor. Vatandaşlar, yaşadıkları su sorunun çözülmesini bekliyor.

- "(Yetkililer) Aslında çözmek istemiyorlar bence"

Yukarı Karaman Muhtarı Faruk Bahşi 5 mevkiden oluşan mahallelerinde yaz aylarında nüfusunun arttığını belirtti.

Bahşi, "Yayla Kütükçü'de 80 abone var ama hiç su yok. Hiç su hattı da yok. 2 dönemdir muhtarım ama su getiremedik oraya. Yetkililer 'çözeceğiz' diyor. Aslında çözmek istemiyorlar bence. Bir depo koyulup, çevresindeki akarsular toparlanarak su sağlanabilir." diye konuştu.

Bölgede yaşayanlara 2015 yılında su abonelik numaralarının verildiğini ifade eden Bahşi, buna rağmen Yayla Kütükçü'de ihtiyacın bidonlarla taşınarak sağlandığını söyledi.

Mahalle sakinlerinden Tahsin Keser ise köy olarak susuzluk nedeniyle büyük sorun yaşadıklarını ifade ederek, 7 yıldır abonelikleri olmasına rağmen su verilmemesini anlayamadıklarını dile getirdi.

Civardaki tüm köylerin suyu olduğunu ancak kendilerinin çeşmelerden bidonlarla ya da tankerle su taşıdıklarını kaydeden Keser, evinde çeşmesinden su akan kimse olmadığını ama 80 hanenin de su aboneliği olduğunu belirtti.

Keser, "Yetkililer 'vereceğiz', 'Bugün, yarın olacak' diyor. Benim evimin 30 metre ilerisinden Korkuteli'ye ana boru geçiyor ama bize su verilmiyor" dedi.

Gürcü Canbakış da yurt dışında çalışıp emekli olduktan sonra atadan kalma yerlerine yerleşme kararı aldıklarını ancak geldikleri günden beri susuzlukla mücadele ettiklerini ifade etti.

Özellikle kadınların büyük sorun yaşadığını kaydeden Canbakış, bulaşık yıkamanın ciddi sorun olduğunu, çamaşırlarını yıkamak için de Antalya şehir merkezine gitmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Canbakış, "Hiç mi yaylaya gelmeyelim? Susuz ölelim mi biz burada? Afrika'ya bile sondaj yapılıyor ama bizim burada su yok. Antalya'ya 100 kilometre mesafedeyiz. 1 saatlik yol ama susuzuz." dedi.

"Annem, babam, atalarımız tuluklarla, eşeklerle su taşırlardı. Ben 65 yaşıma geldim ama halen suyum yok." diyen Hatice Şimşek de yetkililerden mahallenin su sorununun çözülmesi için yardım beklediklerini dile getirdi.

- ASAT'tan konuya ilişkin açıklama

Antalya Su ve Atık Su İdaresinden (ASAT) konuya ilişkin yapılan açıklamada ise "Söz konusu su aboneliklerinin muhtarlıklar tarafından verilmiş abonelikler olup 6360 sayılı yasa kapsamında kurumumuza devredilmiştir." ifadelerine yer verildi.

Bölgenin belirli bir su kaynağı ve şebeke hattı olmadığı belirtilen açıklamada, ASAT Genel Müdürlüğünün bölgedeki çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bölgede sondaj için jeolojik ve jeofizik etütler yapılmış ve halen yapılmaya da devam etmektedir. Bölgenin kendi sınırlarında zemin yapısında uygun su bulunabilecek bir yer tespit edilememiştir. Geçtiğimiz yıl ve bu yıl komşu mahalle sınırları içinde tespit edilen sondaj noktalarına çalışma yapılması, vatandaşlar arasındaki sosyal problemlerden dolayı engellenmiştir."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da tarla sulama hatlarına zarar verilmesiyle ilgili inceleme başlatıldı http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-tarla-sulama-hatlarina-zarar-verilmesiyle-ilgili-inceleme-baslatildi-3474/

Antalya'nın Korkuteli ilçesinde ekili alanların sulanmasında kullanılan boruların kesici aletlerle kullanılamaz hale getirilmesine ilişkin güvenlik güçlerince inceleme başlatıldı.

Yeşilyayla Mahallesinde silajlık mısır yetiştiren bazı üreticiler, arazilerinin sulanması için kullandıkları hortumların tamamının kesici aletlerle kullanılamaz hale geldiğini fark ederek durumu jandarmaya bildirdi.

Yeşilyayla Sulama Kooperatifi yöneticileri, üreticiler ve jandarma ekiplerince yapılan incelemede, Yeşilyayla Mahallesine komşu Yelten'de yaşayan 6 üreticinin ekim yaptıkları arazilere giden tüm boruların spiral makinesiyle kesildiği belirlendi.

İlk belirlemelere göre 150 bin liranın üzerinde zararın oluştuğu olayla ilgili üreticiler şikayetçi olurken, jandarma ekiplerince şüphelilerin yakalanması için çalışma başlatıldı.

- "İki komşu mahalle arasında husumet çıkarılmaya çalışıldığını düşünüyoruz"

Yelten Mahalle Muhtarı Yetiş Özen, Yeşilyayla Mahallesi'ndeki olayda zarar gören 6 üreticinin de Yelten'de hayvancılık faaliyeti yapan kişiler olduğunu ifade ederek, sulama borularının bilinçli olarak kesildiğini, iki komşu mahalle arasında husumet çıkarılmaya çalışıldığını düşündüklerini söyledi.

Sulama hortumlarına zarar verilen üreticilerden Osman Tire ise hayvancılığın en büyük gider kalemlerinden biri olan kaba yem üretimi için komşu mahalleden arazi kiraladığını ve 9 yıldır bölgede silajlık mısır üretimi yaptığını anlattı.

Bu yıl 110 dekarlık araziye mısır ektiğini ve büyük emeklerle ürettikleri ürünler için kullandıkları borulara zarar verildiğine işaret eden Tire, "Güvenlik kuvvetlerinden bu eylemi yapan insanları en kısa sürede bulup cezalandırmalarını bekliyoruz." diye konuştu.

Yeşilyayla Sulama Kooperatifi Başkanı Halil Toker de bölgede 1500 üreticiye kooperatif olarak sulama hizmeti verdiklerini belirterek, yaşanan olaydan üzüntü duyduklarını ifade etti.

Toker, bölgede Diyarbakır, Hatay, Şanlıurfa gibi farklı yörelerden insanların üretim yaptığını ve bugüne kadar böyle bir sorun yaşanmadığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Komşu köylülerimize yönelik yapılması, iki köy arasına husumet sokmaya yönelik bir olay gibi görünüyor. Köylerimiz geçmişten beri iyi ilişkileri olan köyler. Boruları zarar görenler de bizden hizmet alan, ücretini ödeyen ve yasal olarak faaliyet gösteren üreticiler. Maddi zarardan öte manevi olarak zarar gördüler."

Toker, olayı gerçekleştiren şüphelilerin bir an önce yakalanmasını istediklerini kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya Akvaryum'da köpek balıkları arasında sonbahar temizliği http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalya-akvaryumda-kopek-baliklari-arasinda-sonbahar-temizligi-7654/

Konyaaltı ilçesinde konuklarına su altı dünyasının kapılarını açan komplekste, akvaryumlardaki temizlik çalışmaları dalgıçlar tarafından yapılıyor.

Çalışmaların ziyaretçilerden ilgi görmesi nedeniyle akvaryumlardaki temizlikler, belirli periyodlarda etkinlik olarak düzenleniyor.

"Uçak batığında sonbahar temizliği" etkinliğinde dalgıçlar, köpek balıkları ve vatozların olduğu ana tanka oto yıkama fırçası, cam temizleme bezi ve hortumla dalış yaptı. Ziyaretçilerin meraklı bakışları altında, tankta yer alan uçak batığının kanat ve pervanelerini temizleyen dalgıçlar, fotoğraf çeken ve video kaydı alan ziyaretçilere de poz verdi.

Köpek balıkları da zaman zaman dalgıçların yakınında yüzdü.

"Eğlenceli bir görsellikle misafirlerimizi mutlu ettik"

Antalya Akvaryum Genel Müdürü İsmail Arık, AA muhabirine, her yıl 1 milyona yakın misafir ağırladıklarını söyledi.

Ziyaretçilerin memnuniyeti için geniş bir kadroyla hizmet verdiklerini ifade eden Arık, personelin arasında 12 kişilik dalgıç ekibinin de yer aldığını belirtti.

Dalgıçların dip, kum, cam temizliği, obje ve dekorların bakımını yaptıklarını anlatan Arık, "Hedefimizde eğlence olduğu için arada bir küçük mizansenlerle misafirimizin dikkatini çekmek, çocuklarımızı eğlendirmek için de etkinlikler yapıyoruz. Bugünkü mizansenimiz sonbahar temizliğiydi. Nasıl arabamızı iç dış temizlik yaptırıyorsak, biz de bugün uçak batığımızda iç dış temizlik yapan dalgıçlarımızı paylaştık. Eğlenceli bir görsellikle misafirlerimizi mutlu ettik." diye konuştu.

Akvaryumun büyüyen ve devamlı gelişen bir organizma olduğunu dile getiren Arık, yıllardır 250 tür ve 10 bin canlı hedeflerini koruduklarını, 2023'te atak yaparak tür sayısını 300, canlı birey sayısını ise 15 bine ulaştırdıklarını söyledi.

"Korku dolu ve heyecan verici"

Dalgıçlardan Süleyman Söyleli de akvaryum tanklarının içinde beslenme, bakım ve tedavi işlerini yaptıklarını, akvaryumda yaşamın devam etmesi için önemli sorumlulukları olduğunu anlattı.

Köpek balıklarıyla dolu bir akvaryumda olmanın korku dolu ve heyecan verici olduğunu dile getiren Söyleli, işlerini severek yaptıklarını ve çalışma sırasında tüm güvenlik önlemlerini aldıklarını vurguladı.

Söyleli, akvaryumdaki çalışmalarının ziyaretçilerin ilgisini çektiğini, özellikle çocukların ilgiyle takip ettiğini belirterek, "Güzel ve keyifli bir iş yapıyoruz. Her an tehlikeyle burun burunayız ve bunun farkındayız. Ne kadar zor tarafları olsa da işimizi severek yapıyoruz." dedi.

Ailesiyle akvaryuma gezmeye gelen Mehmet Akbaş da etkinliği beğendiklerini, eğlenceli bir gün geçirdiklerini söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da insansız yangın gözetleme kulesi sayısı 37'ye yükseldi http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-insansiz-yangin-gozetleme-kulesi-sayisi-37ye-yukseldi-512/

Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü ile Anadolu Sigorta işbirliğiyle hayata geçirilen "Ormanın Gözleri" projesi kapsamında Döşemealtı ilçesinde yapılan kulenin inşaatı tamamlandı.

Orman Genel Müdürlüğü Orman Yangınlarıyla Mücadele Daire Başkan Yardımcısı İlhami Aydın, kulenin açılışında gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de orman yangınlarıyla mücadelede yüksek teknolojili sistemlerin kullanıldığını söyledi.

İnsansız yangın gözetleme kulelerinin de bu sistemlerden biri olduğunu, Ankara'ya ve tüm Türkiye'ye bölgelerden anlık görüntü aktarabildiğini belirten Aydın, "Amacımız yangınları ilk çıkış anında tespit etmek. Kulelerimiz de bu amaçla yapılıyor. Bu kulelerden Türkiye'de 184 tane yaptık. Antalya'da da bu mekanizmanın yer aldığı kulelerimiz var." dedi.

"Kulemiz ormanların gözetlenmesi ve korunması faaliyetlerine katkı sağlayacak"

Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici de 2021 yılında Antalya'daki orman yangınlarında 60 bin hektar alanın zarar gördüğünü hatırlattı.

O dönemde tarihin en büyük orman yangınlarının yaşandığını aktaran Dikici, şunları söyledi:

"O dönemde hem iklim değişikliği hem yangınların hem de insan sirkülasyonunun artmasıyla orman varlığımızın daha da tehlikeye girdiğini gördük. Son 3 yıldır kentimizde orman yangınlarının riskinin olduğu periyotlar uzadı. Bu yıl temmuzda 22 gün aralıksız poyraz esti, hava sıcaklığı 45 dereceyi gördü. Nem oranı yüzde 5'e kadar düştü. Bu kadar orman ve insan sirkülasyonu varsa tüm olumsuz koşullar bir araya geldiğinde çıkacak bir yangının büyüme potansiyeli de o kadar fazladır."

Bu nedenle orman yangınlarıyla mücadelede en önemli unsurlardan birinin yangının kısa sürede tespit edilerek müdahaleye başlanması olduğuna işaret eden Dikici, bu açıdan insansız yangın gözetleme kulelerinin büyük önem arz ettiğini belirtti.

Yeni kulenin Varsak'tan Döşemealtı'nın bir kısmına kadar 24 saat görüntü iletebileceğini bildiren Dikici, "Kuleyle bölgedeki haberleşme sorunumuzu da çözmüş olduk. Kulemiz, orman yangınlarına, ormanların gözetlenmesine ve korunma faaliyetlerine katkı sağlayacak." diye konuştu.

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Tuğtan da orman yangınlarıyla mücadeleye katkıda bulundukları için mutluluk duyduklarını kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rus heykeltıraş, kanyondan topladığı ağaç dallarını sanat eserine dönüştürüyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/rus-heykeltiras-kanyondan-topladigi-agac-dallarini-sanat-eserine-donusturuyor-247/

Tchernega, tasarladığı heykel için kanyondaki dere yatağına sel sularıyla taşınmış dal ve budakları topluyor. El arabasına yüklediği dalları atölyesine taşıyan Tchernega, kurumuş parçaları birleştirerek esere dönüştürüyor.

Doğadan ilham alan Tchernega, merdiven yardımıyla çıktığı 4,5 metre yüksekliğindeki kurumuş ağaç kökünün üzerine 2,5 ay süren çalışmasıyla dağ keçisi ve baykuş heykelleri yaptı.

Ağaç parçalarından 7 heykeli tamamlayarak, doğanın ve yaban hayatının önemini anlatmaya çalışan Tchernega'nın, kanyonun girişi ve yol güzergahına yerleştirdiği heykellere ziyaretçiler ilgi gösteriyor, fotoğraf çekiyor.

Rus heykeltıraş, yerli ve yabancı turistlere heykeli nasıl yaptığını da anlatıyor.

Yaklaşık 5 yıldır Türkiye'de yaşayan Tchernega, AA muhabirine, eserlerini bölgede yetişen ağaçların parçalarını kullanarak yaptığını söyledi.

Heykeli için hiçbir zaman ağaçtan dal kesilmediğini belirten Tchernega, "Ağaçtan düşen, suda sürüklenen atık ağaçları topluyorum, yaşayan ağaçlara hiç dokunmuyorum. Güzel şekiller buluyorum. Her parçayı toplamıyorum sadece işime yarayacak parçaları alıyorum. Bölgedeki ağaç dalları dışında hiçbir malzeme kullanmıyorum. Daha çok bölgede yaşayan yaban hayvanlarının heykellerini yapıyorum." dedi.

"Heykellerim kanyonu daha görünür yapıyor"

Tchernega, bir heykelin yapımının en az 2,5 ay sürdüğünü anlatarak, eserlerinin kanyonun ziyaretçilerine pozitif katkı sağladığını dile getirdi.

Heykellerini kanyondaki yürüyüş yollarına yerleştirdiğini ve zaman zaman bakımını yaptığını kaydeden Tchernega, "Ziyaretçilerin çektiği heykel fotoğraflarında kanyon da çıkıyor. Güzel fotoğraflar sosyal medyayla dünyaya yayılmış oluyor. Heykellerim kanyonu daha görünür yapıyor. Ziyaretçilerin heykellerin başında mola verip, incelediğine şahit oluyorum." diye konuştu.

Vaşak çalışmasını yeni tamamladığını ifade eden Tchernega, Göynük Kanyonu'na gelenlerin hem kanyonu hem de heykelleri görme imkanı bulduğunu kaydetti.

Tchernega, ziyaretçilerin heykellere bakıp, mutlu olduğunu anlatarak, "Buranın doğal yapısı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Doğadan çok etkileniyorum, tüm ilhamımı kanyondan alarak eserlerimi yapıyorum. Farklı ülkelerden gelenler burayı görüp mutlu oluyor. Çevre, yaban hayatı çok önemli." ifadelerini kullandı.

İstanbul'dan gelen ziyaretçilerden Hilal Bulamaç ise bölgenin doğa harikası olduğunu belirterek, atıklardan yapılan heykellerin hepsini gezdiklerini ve çok beğendiklerini söyledi.

Harun Bulamaç ise doğada atık maddelerden heykellerin yapılmasının dikkatini çektiğini vurguladı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
​MOR ÜZÜMLER TOPLANDI, PEKMEZ YAPILDI! http://mail.gazetebirlik.com/haber/mor-uzumler-toplandi-pekmez-yapildi-152/

Bu yıl 2’ncisi düzenlenen Uluslararası Food Fest Antalya Gastronomi Festivali’nin ikinci günü, Antalya’da yetişen ve ismi yöre türkülerine dahi konu olmuş, “Mor Üzüm” hasadıyla başladı. Antalya’nın İbradı ilçesinde bulunan bir bağ evinde başlayan programa traktörle katılan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, kokteyl alanında bulunan davetliler ve yöre halkı ile birlikte üzüm hasadı yapmak için kolları sıvadı. Kestiği üzüm salkımlarını hasır küfe ile şarahmanaya taşıyan Başkan Böcek, üzümlerden çıkan şırayı odun ateşinde kaynattı. Elde edilen pekmez dut yapraklarıyla davetlilere ikram edildi. Başkan ve davetliler etkinlik boyunca hep bir ağızdan bölge folklörüne ait “Mor Üzüm” türküsünü seslendirdi.

mb1

Başkan Muhittin Böcek: Teknolojik gelişmelere ayak uydurarak bölgedeki tarım faaliyetlerinin gelişimini destekliyoruz.

Üzümlerin geleneksel yöntemlerle ezilerek şıra elde edilmesine olanak tanıyan şarahmanalar yerine bölgede faaliyet gösteren üreticilere teknolojik üzüm sıkma makineleri hediye ettiklerine vurgu yapan Muhittin Böcek “ Yerelden Kalkınma projemiz kapsamında teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyor ve teknolojinin nimetlerini üreticilerimizin hizmetine sunmaya gayret ediyoruz. Turizm ve tarımda bölgemizi daima ileriye taşımak öncelikli hedefimiz. Uluslararası Food Fest Antalya Gastronomi Festivali’nin ikincisinde de bizimle birlikte bu yola emeğini, gönlünü koyan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

mb2

Bölge turizminin gelişmesinde büyük etkiye sahip olan Özgüven Vakfı’nın Başkanı Tolga Özgüven’in ev sahipliğinde gerçekleşen program, Berberoğlu House’da düzenlenen öğle yemeği ile devam etti. Yemekte yöresel lezzetleri deneyimleyen davetliler, bölgeye ait kaşık oyunlarını da keyifle izledi. Program kapsamında Kültür Bakanlığı mahalle sanatçısı Gülay Diri ve kendini Ormana kültür ve folklörünün tanıtımına adamış gönüllü bir vatandaş olarak tanımlayan Aydın Demiroğlu bölgeye ait türküler seslendirdi. Program yüzyıllardır ayakta kalmayı başarmış, sıra dışı tasarım ve malzeme tekniği ile İbradı bölgesinin karakteristik özelliklerini taşıyan düğmeli evler gezisiyle devam etti.

Mor üzüm hasadı ve İbradı programıyla eş zamanlı olarak festival alanında düzenlenen; sergiler, ürün tanıtımları, workshoplar, paneller söyleşiler ve yarışmalara yüzlerce kişi katılım gösterdi. Gün boyunca devam eden programın ardından ünlü sanatçı Buray, en sevilen şarkılarını 2.Uluslararası Food Fest Antalya Gastronomi Festivali katılımcıları için seslendirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Olimpos Antik Kenti'ndeki çalışmaları inceledi http://mail.gazetebirlik.com/haber/kultur-ve-turizm-bakani-ersoy-olimpos-antik-kentindeki-calismalari-inceledi-645/

Antalya'da ziyaretlerini sürdüren Ersoy, Likya dönemine ışık tutan Olimpos Antik Kenti'ndeki çalışmaları inceleyerek, kazı başkanı Doç. Dr. Gökçen Öztaşkın'dan bilgi aldı, kazı ekibiyle sohbet etti.

Aralarında milattan sonra 3. yüzyıla tarihlenen Kaptan Eudomos mezarı mozaikleri ile milattan sonra 5 ve 6. yüzyıllara ait mozaiklerin bulunduğu antik kenti gezen Ersoy, yaptığı açıklamada, "Olimpos'ta sürdürülen çalışmalara bu yıl yeni alanların da eklenmesiyle kazılara 26 farklı noktada devam edilecek. Kazıların tamamladığı alanlarda restorasyon uygulamaları hayata geçirilerek, antik kent silueti ayağa kaldırılacak." ifadelerini kullandı.

Tarihi kent gün yüzüne çıkarılıyor

Öte yandan, bu sezon Piskoposluk Sarayı, 3 numaralı kilise, Liman Anıtsal Mezarları, Tiyatro, Nekropol ve Kuzey Liman Caddesi'nde yoğunlaşan kazılarda, antik kentin zemin döşemelerinde bitkisel, geometrik, hayvan ve insan figürlü kompozisyonlara sahip opus-tesselatum tekniğinde mozaiklerin yoğun olarak tercih edildiği ortaya çıkarıldı.

Piskoposluk Sarayı peristyl çevresinde bulunan mekanlardaki mozaiklerde refrigerium sahnesi, thalassa (deniz), gaia (yer), ktisis (kurmak, yaratmak), truphe (sefahat), kharis (zerafet, güzellik) ve apolausis (servet) kişileştirmeleri gün ışığına kavuşturuldu.

Olimpos Antik Kenti'ndeki 3 numaralı kilisenin atrium portiklerinde de andreia (cesaret) ve dikaiosyne (adalet) kişileştirmeleri tespit edildi.

Kilise atriumunda "Yedi Erdem" kişileştirmesinin yer aldığını tahmin eden uzmanlar, Liman Anıtsal mezarlarında Kaptan Eudomos'un lahdini barındıran tonozlu mezar odası zemininde aslan avı sahnesi ile mezar odasının giriş bölümünde ise bir limana girmekte olan gemi tasvirli mozaği açığa çıkardı.

Olimpos, Likya bölgesinin önemli merkezi oldu

Olimpos Antik Kenti, daha önceki kazı sezonlarında tespit edilen mozaiklerle birlikte mozaik zemin döşemeleri açısından Likya bölgesi için çok geniş bir repertuvar sunan önemli bir merkez durumuna geldi.

Bu arada, Bakan Ersoy'un nisanda Olimpos'a gerçekleştirdiği ziyaret sonrası sağlanan ödenekle başlatılan yeni dönem kazı ve onarım çalışmaları antik kentin tüm noktalarında eş zamanlı olarak sürdürülüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da serinlemek isteyenler sahillerde yoğunluk oluşturdu http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-serinlemek-isteyenler-sahillerde-yogunluk-olusturdu-660/

Hava ve deniz suyu sıcaklıklarının 30 derece, nem oranının ise yüzde 71 olarak ölçüldüğü kentte, sıcaktan ve nemden bunalan bazı tatilciler serinlemek için ya sahili ya da mesirelik alanları tercih etti.

Hafta sonu olması dolayısıyla da Konyaaltı Sahili başta olmak üzere Lara, Sarısu plajlarında yoğunluk oluştu.

Bazı tatilciler denize girerken kimileri şezlong ve kumsallarda güneşlendi.

Kimileri de mesirelik alanlarda piknik yaptı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Syedra Antik Kenti'nde 1800 yıllık ikinci "zafer tanrıçası" heykeli bulundu http://mail.gazetebirlik.com/haber/syedra-antik-kentinde-1800-yillik-ikinci-zafer-tanricasi-heykeli-bulundu-608/

Antik Kentteki kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün destekleriyle Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Syedra Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Ertuğ Ergürer başkanlığındaki ekip tarafından beş yıldır devam ediyor.

Syedra Antik Kenti'nde bir hafta önce bulunan zafer tanrıçası Nike'nin heykelinin ikincisi de devam eden çalışmalar sonucu ortaya çıkarıldı.

Öte yandan, Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı'nın sosyal medya hesabından, "Alanya-Syedra Antik Kenti kazılarımızda 83 santimetre yüksekliğinde M.S 2. yüzyıla tarihlenen bir Nike heykeli daha ortaya çıkarıldı." paylaşımında bulunuldu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Su altındaki tanka Zafer Bayramı dalışı http://mail.gazetebirlik.com/haber/su-altindaki-tanka-zafer-bayrami-dalisi-3820/

Ceylan ve 12 kişilik ekibi, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutlamak için Sahil Güvenlik Komutanlığı ve DiveManta Kaş Dalış Merkezi'nin desteğiyle ilçe açıklarından dalış gerçekleştirildi.

Ekip, dönemin Antalya Valisi Münir Karaloğlu'nun öncülüğünde turizmi çeşitlendirmek, dalış turizmine katkı sunmak için 2017'de batırılan TSK'ya ait 1960 model tanka Kaş Limanı Güvercin Adası açıklarından dalış yaptı.

Denizin derinliklerine ulaşan ekip, 45 tonluk tankın üzerinde Mustafa Kemal Atatürk'ün posteri ile Türk bayrağı açarak 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutladı.

Fener Koyu'na dalan ekip, her yıl çok sayıda yerli ve yabancı dalışseverin tercih ettiği Kaş Su Altı Sanat Parkı'ndaki eserleri de görüntüledi.

Nesli tehlike altındaki orfoz da görüntülendi

Ceylan ve ekibi, Kaş açıklarındaki başka noktadan yaptığı dalışla Akdeniz ve Atlantik Okyanusu kıyılarında yaşayan ve nesli tehlike altında olan orfozu görüntüledi.

Etkinliğe katılan su altı fotoğrafçısı Mustafa Emre Kolbakır, Kaş'ta dört mevsim her seviyede dalış yapabileceği destinasyonlar olduğunu belirterek, herkesi bölgenin mavi güzelliklerini keşfetmeye davet etti.

Dalış eğitmeni Engin Kondul ise Türkiye'de en temiz su kalitesine sahip Kaş'ta 12 ay boyunca 20'den fazla dalış merkezinin hizmet verdiğini vurgulayarak, "Su altı severleri dalış için Kaş'a bekliyoruz." dedi.

Tahsin Ceylan da nesli tehlike altında olan orfoz balığının korunması için ilçenin özel çevre alanı olduğunu hatırlatarak, "Bu bölgede orfozu görüntülemek mümkün. Dalışseverler bu anı yaşamak için Kaş'a gidiyor. Sıra dışı bir kayıt da yaptık. Deniz balıklarının yumurtaları genellikle su kütlesi içinde yüzer. Çok azı yumurtalarını bir yere sabitleyerek başında bekler. Bunlardan biri de Çütre balığıdır. Bunu hayatımda ikinci kez görüntüledim. Balık yumurtanın etrafında yüzgeçlerini açarak havalandırarak yumurtalarını koruyordu. Ekolojik ve biyolojik olarak önemli bir kayıt oldu." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya ve çevresi için gök gürültülü sağanak uyarısı http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalya-ve-cevresi-icin-gok-gurultulu-saganak-uyarisi-1003/

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, 3 saat içinde Antalya'nın merkezinin ve doğusunun iç kesimlerinde yerel kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak görüleceği tahmin ediliyor.

Ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya, dünyanın en büyük uçak gemisi ve personelini ağırladı http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalya-dunyanin-en-buyuk-ucak-gemisi-ve-personelini-agirladi-1956/

ABD donanmasına ait dünyanın en büyük uçak gemisi USS Gerald R. Ford, QTerminals Antalya Limanı açıklarına demirledi.

QTerminals Antalya Limanı Genel Müdürü Özgür Sert, yaptığı açıklamada, gemi ile görevli 12. Uçak Gemisi Taarruz Grubu (Carrier Strike Group-CSG) personelini misafir ettiklerini belirtti.

Yaklaşık 4 bin 500 askeri personelin, limanın modern rıhtım ve terminalini kullanarak güvenli bir şekilde şehre giriş yaptığını aktaran Sert, "QTerminals Antalya olarak yıllık 350 bin TEU konteyner, yıllık 5 milyon ton elleçleme ve askeri gemilerin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek kabiliyete sahip liman olma özelliğimizle öne çıkıyoruz. Bu ziyaret ayrıca ülke ekonomisine sağlayacağı etki için de önem taşıyor." ifadesini kullandı.

QTerminals Antalya'nın Türkiye'nin gelişme potansiyeli en yüksek limanlarından biri olduğuna işaret eden Sert, İzmir, Mersin arasında yaklaşık 700 deniz mili kıyısı şeridinde yer alan en büyük organize liman olarak hizmet verdiklerini kaydetti.

Yılda yaklaşık 200 bin yolcuyu ağırladıklarını belirten Sert, QTerminals Antalya'nın, yolcu gemilerine kılavuzluk, römorkörcülük, palamar, barınma, güvenlik, temiz su temini ve atık toplama hizmetleri ile bagaj işlemleri ve tam terminal hizmetleri sunduğunu bildirdi. Sert, toplam 370 metre uzunluğunda, 2 kruvaziyer iskelesine sahip limanın, 1830 metrekare yolcu terminali ve bin metrekare bagaj alanı ile ziyaretçilerine hizmet verdiğini ifade etti.

Öte yandan QTerminals Antalya'nın terminalini kullanan USS Gerald R. Ford gemisi personeli, kenti gezdi ve alışveriş yaptı. Uçak gemisi tatilciler ve Antalyalılar tarafından ilgiyle takip edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Avlan Gölü'nde suların çekildiği bölüm otlak haline geldi http://mail.gazetebirlik.com/haber/avlan-golunde-sularin-cekildigi-bolum-otlak-haline-geldi-3775/

Göltarla ve Karamık mahalleleri sınırında bulunan Avlan Gölü, yaz aylarındaki kuraklıktan önemli ölçüde etkilendi. Kıraç bir araziyi andıran gölde az miktarda su kaldı.

Göçmen kuşların uğrak noktası olan Avlan'ın "Göle girmek tehlikeli ve yasaktır" tabelalarının bulunduğu bölümünde ise hiç su kalmadı.

Bölgeye gelen çobanlar, önceleri suyla dolu olan göl tabanında çadırlarını kurarak hayvanlarını otlatıyor.

"Hem kuşlar hem de balıklar açısından suyun azalması olumsuzluk oluşturuyor"

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, AA muhabirine, gölün Türkiye'nin önemli sulak alanlarından olduğunu söyledi.

Gölün yaklaşık 50 yıl önce tarım alanı oluşturmak amacıyla tahliye kanalları oluşturularak kurutulduğunu belirten Gökoğlu, göl kuruduktan sonra bölgedeki yağış oranının azaldığını ve kuraklığın baş göstermeye başladığını ifade etti.

Gölün, lokal bir iklim oluşturarak Türkiye'nin en önemli sedir ormanlarından birisini oluşturduğuna dikkati çeken Gökoğlu, "Kuruduktan sonra bitkisel anlamda da bölgede değişiklikler oldu. Sedir ağaçları tehlikeye girdi. Göl kuruduktan sonra yapılan yanlışın farkına varıldı." dedi.

Gökoğlu, 1990'lı yılların sonunda göldeki suyu boşaltmaya yarayan düdenlerin büyük kısmının kapatıldığını ve gölün yeniden su tutmaya başladığını anlatarak, "Maalesef gölü bu sefer de kuraklık vurdu. Yağışlar azaldı. Bölgedeki seracılığın ve meyve yetiştiriciliğinin artması nedeniyle sondaj sayısı arttı. Göldeki su her geçen yıl biraz daha azaldı. Suyun azalması bölge iklimini de olumsuz etkiledi. Hem kuşlar hem de balıklar açısından suyun azalması olumsuzluk oluşturuyor." diye konuştu.

Su kaynaklarını doğru korumak ve kullanmak gerektiğini anlatan Gökoğlu, "Bölgede tarımda doğru su kullanımı, gölün kaynaklarla beslenerek su tutmasını sağlamak gerekiyor." diye konuştu.

"Kuraklığın etkisi çiftçiye olduğu gibi hayvancılara da yansıyor"

Elmalı Ziraat Odası Başkanı Salih Kurubaş, gölün kurumaya yüz tutmasıyla balıkların öldüğünü ve bölge ikliminin değiştiğini vurguladı.

Avlan Gölü'nün su kaynaklarıyla beslenmesi gerektiğini aktaran Kurubaş, "İlçede bazı su kaynaklarının kapalı sistem ile göle getirilmesine yönelik çalışmalar var. Elmalı'da yaklaşık 2,5 aydır hiç yağmur yağmıyor. Önceleri gölde su varken yaz aylarında yağış alıyorduk. Çiftçiler de susuzluk nedeniyle zorluk yaşıyor. Özellikle pancar üreticileri sıkıntıda. Kuraklığın etkisi çiftçiye olduğu gibi hayvancılara da yansıyor." ifadelerini kullandı.

İlçede yayla seracılığının arttığını kaydeden Kurubaş, "Maalesef bazı çiftçilerimiz kaçak sondaj ile yer altından su çekiyor. Kuyu ruhsatı olmayanlara sera yaptırılmaması gerekiyor. Bilinçsizce açılan sondajlar yer altı sularının çekilmesine neden oldu. Suyu planlı kullanmamız gerekiyor. Göl tabanına çobanlar çadırlarını kurdu. Su olsaydı gölün kenarı yeşil olurdu ve hayvanlar orada otlardı. Ancak su olmayınca sürülerin hepsi göl tabanında karnını doyurmaya çalışıyor." şeklinde konuştu.

Göltarla Mahalle Muhtarı Durmuş Sarıkaya ise gölün yağışların az olması nedeniyle neredeyse tamamen kuruduğunu söyledi.

Göl tabanının tahmini yüzde 10'unda su kaldığını anlatan Sarıkaya, "Gölün kuruması bizi üzüyor. Avlan Gölü sadece Elmalı için değil Finike için de önemli. Burası kuruyunca Finike'deki bazı şelaleler de kurudu. Göl çevresindeki sondajlarda bile neredeyse su kalmadı. İnsanlar meyve bahçelerini sulamakta zorluk çekiyor." dedi.

Sarıkaya, gölde su çekilmesi nedeniyle zaman zaman balık ölümlerinin de yaşandığını ifade eti.

Gölde, 191 kuş türü gözlemlendi

Kuş ve kelebek gözlemcisi, doğa fotoğrafçısı Ömer Harpcı da Avlan Gölü'nde, 347 kuş türünden 191'inin gözlemlendiğini belirtti.

Gölün kuşlar dışında da birçok canlının yaşam alanı olduğuna dikkati çeken Harpcı, "Avlan Gölü, 2021 yılında yaşanan kuraklık sonrası tamamen kurumuştu. 2022 yılında kış ve ilkbahar mevsiminin yağışlı geçmesiyle eski günlerine kavuştu. Kuruyan gölün yeniden su tutmasıyla birlikte göle gelen kuşlar göç yolunda bir nebze olsun soluklanıp konaklamaya başladı. Özellikle göl balıkçıllar, karabataklar, sakarmeke, yırtıcı ve daha birçok kuşun üreme alanıdır. Göldeki su seviyesi az olmasına rağmen hala göçmen kuşlara ev sahipliği yapıyor." değerlendirmesinde bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da hava sıcaklığı 3 ila 6 derece artacak http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-hava-sicakligi-3-ila-6-derece-artacak-8015/

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezinden yapılan açıklamaya göre, bölgede mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi tahmin edilen hava sıcaklığı hafta boyunca etkisini sürdürecek.

Hava sıcaklığı Antalya çevrelerinde ve yüksek kesimlerde mevsim normallerinin 3 ila 6 derece üzerine çıkacak. Özellikle sahil kesimlerinde yüksek nem ile hissedilen sıcaklığın daha fazla olacağı öngörülüyor.

Sıcak hava dalgası nedeniyle kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılar ve çocuklar başta olmak üzere vatandaşların günün en sıcak saatleri olan 11.00 ve 16.00 saatleri arasında dikkatli ve tedbirli olmaları gerekiyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya ormanlarındaki 296 yangın havuzu ekiplere kolaylık sağlıyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalya-ormanlarindaki-296-yangin-havuzu-ekiplere-kolaylik-sagliyor-4720/

Orman Genel Müdürlüğünün yangınlara karşı hassas alanlara inşa ettiği havuzlar, helikopterler ve arazözlerin alevlere müdahalede ihtiyaç duyduğu suyun temininde büyük katkı sağlıyor.

Antalya Orman Bölge Müdürlüğü sınırları içerisinde deniz ve göletlere uzak noktalarda inşa edilen 296 yangın havuzu, zorlu noktalarda çıkan orman yangınlarında zamanla yarışan ekiplere can suyu oluyor.

Ekipler, helikopter ve arazözlere yangın havuzlarından aldıkları suyla alevlerle mücadele ediyor.

Akseki ilçesinde Kuyucak Mahallesi'nde dün ormanlık alanda çıkan ve bugün kontrol altına alınabilen orman yangınında da bu havuzlar kullanılmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da gıda fabrikasında yangın çıktı http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-gida-fabrikasinda-yangin-cikti-6506/

Antalya'da Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) bir fabrikada çıkan yangına müdahale edildi.

Döşemealtı ilçesindeki OSB'de bulunan gıda fabrikasında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye çok sayıda Antalya Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekibi sevk edildi.

YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ

 Antalya'da Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) bir fabrikada çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü.

İtfaiye ekiplerinin yaklaşık 2 saat süren müdahalesiyle yangın söndürüldü.

Ekiplerin bölgedeki soğutma çalışmaları devam ediyor.

Yangın nedeniyle fabrikada hasar oluştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'nın Gazipaşa açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyanin-gazipasa-aciklarinda-45-buyuklugunde-deprem-3355/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Antalya'nın Gazipaşa ilçesi açıkları olan 4,5 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Gazipaşa'ya 99,07 kilometre mesafede meydana gelen deprem, yerin 12,44 kilometre derinliğinde kaydedildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da yangınlara karşı ormanlardaki denetimler artırıldı http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-yanginlara-karsi-ormanlardaki-denetimler-artirildi-3087/

Orman yangınları açısından riskli iller arasında yer alana Antalya'da özellikle hava sıcaklığının yüksek, nemin düşük olduğu dönemlerde sık sık denetimler yapılıyor.

Antalya Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, yangın sezonunun yaşandığı kentte orman yangınlarına karşı önleyici tedbirler alınmaya devam ediliyor.

Bu kapsamda Antalya ve ilçelerinde jandarma ekipleri tarafından ormanlık alanlardaki devriyeler ve çalışmalar sıklaştırıldı.

İl Jandarma Komutanlığı komando ve asayiş ekiplerince yangınlara karşı yüksek risk taşıyan bölgelere "Ormanlarda Ateş Yakmak Yasaktır" yazılı afişler asılıyor.

Orman İşletme Müdürlüğü ile koordineli çalışan Jandarma önleyici kolluk devriyeleri, ormanlık alanlara ve kırsal bölgelerde kontrol ve denetim çalışmaları yapıyor.

Antalya'nın Manavgat ilçesinde 2 yıl önce 10 gün süren, Kemer ilçesinde de 2 hafta önce 5 gün süren orman yangınları çıkmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da sıcak hava ve nem oranı yüksekliği nedeniyle caddeler boş kaldı http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-sicak-hava-ve-nem-orani-yuksekligi-nedeniyle-caddeler-bos-kaldi-915/

Yazın en sıcak ve bunaltıcı günleri olarak nitelendirilen eyyam-ı bahur sıcaklıkları Antalya'da etkisini sürdürüyor.

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü verilerine göre, kentte hava sıcaklığı 32, deniz suyu sıcaklığı 31 ve nem oranı ise yüzde 85 olarak ölçüldü.

Sıcak hava ve yüksek nem oranı nedeniyle tarihi Kaleiçi ile kentteki meydan, cadde ve sokaklar boş kaldı.

Serinlemek isteyen yerli ve yabancı turistler Konyaaltı sahilinden denize girmeyi tercih etti.

Bazı vatandaşlar ise ağaç gölgelerinde vakit geçirdi.

Sokak hayvanları da susuzluklarını yol kenarlarında bırakılan kaplardaki suları içerek giderdi.

Yurt dışından kente gelen tatilci Mehmet Sezer, tatilini geçirdiği Antalya'da havanın çok nemli olduğunu söyledi.

Antalya'da nemden dolayı bunaldıklarını belirten Sezer, "Sıcak ve nemli havaya rağmen Antalya'nın denizi ve doğası çok güzel. Denize girerek serinliyoruz." dedi.

Kent sakini Ahmet Yılmaz, mecbur kalmadıkça evlerinden çıkmadıklarını kaydetti.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da aşırı nem bunaltıyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-asiri-nem-bunaltiyor-6248/

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezinden alınan bilgiye göre, hava sıcaklığının 32, deniz suyu sıcaklığının ise 31 derece ölçüldüğü kentte nem oranı yüzde 85'e ulaştı.

Yüksek nem nedeniyle deniz üzerinde oluşan tabaka görüş mesafesini azalttı. Konyaaltı ilçesinde Beydağları nem nedeniyle görülemez oldu.

Sıcak ve nemden bunalanlar Konyaaltı ve Lara sahillerinden denize girerek serinlemeye çalıştı.

Bazı tatilciler de parklardaki palmiye ağaçlarının altında, gölge alanlarda dinlendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalyaspor, kırmızı formasını sokak hayvanlarına adadı http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyaspor-kirmizi-formasini-sokak-hayvanlarina-adadi-6743/

Kulüpten yapılan açıklamaya göre, A Takım oyuncularının 2023-2024 sezonunda Trendyol Süper Lig ve Türkiye Kupası'nda giyeceği formaların tanıtımına devam ediliyor. Dün orman yangınlarında fedakarca mücadele eden orman işçilerine adanan beyaz formadan sonra bugün de sokak hayvanlarına adanan kırmızı formanın tanıtımı gerçekleştirildi.

Üzerinde Antalya'nın Hadrian Kapısı (Üç Kapılar), Saat Kulesi ve Antalyaspor'un armasında bulunan Yivli Minare deseni bulunan kırmızı forma ile hayvan hakları ve hayvanlara yapılan şiddet konusunda farkındalık oluşturması amaçlandı.

Konyaaltı Belediyesi Sokak Hayvanları Bakımevinde çekilen tanıtım filminde ise veteriner hekim Nilay Vurkaç Dalkıran rol aldı. Film, "Sevgiyle yaklaşalım, satın almayalım, sahiplenelim" vurgusuyla sona ererken, sergilenen formaya ise pati emojisi eklendi.

Bu sezon 4 farklı tasarım ile futbolseverlerin beğenisine sunulan Antalyaspor formaları, sosyal sorumluluk ve farkındalık anlamları yüklenerek hazırlandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'nın Kaş ilçesinde makilik alanda yangın çıktı http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyanin-kas-ilcesinde-makilik-alanda-yangin-cikti-9299/

Yeniköy Mahallesi Asaz mevkiindeki makilik alanda, henüz belirlenemeyen nedenle yangın başladı.

Çevredekilerin haber vermesi üzerine bölgeye Antalya Orman Bölge Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri ile yangın söndürme helikopteri sevk edildi.

Yangın, ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da aslan parkı sakinleri için "eyyam-ı bahur" önlemleri alındı http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-aslan-parki-sakinleri-icin-eyyam-i-bahur-onlemleri-alindi-2866/

Hava sıcaklığının 33 dereceye, nem oranını ise yüzde 70'e ulaştığı Antalya'da sıcak havalar insanlar kadar hayvanları da etkiliyor.

Manavgat ilçesinde bulunan ve barındırdığı 27 aslanın yanı sıra kaplan, ayı, maymun, timsah, sürüngenler, deniz aslanı ve foklar ile kenti ziyaret eden turistlerin ve Antalyalıların ilgi gösterdiği yaşam parkında eyyam-ı bahur tedbirleri alındı.

Hayvanların sıcak havalardan korunmaları için belirli aralıklarla kafeslerindeki fıskiyeler açılıyor. Ayı, timsah ve kaplan gibi hayvanlar da yaşam alanlarına kurulan havuzlara girerek serinliyor.

Ayı, maymun ve sürüngenlere de soğuk yiyecekler verilerek eyyam-ı bahuru rahat atlatmaları amaçlanıyor.

Yaşam parkındaki alageyik ve ördekler de yaşam alanlarındaki gölgelik alanlarda duruyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kaş'ta deniz dibindeki atık istasyonları temizlendi http://mail.gazetebirlik.com/haber/kasta-deniz-dibindeki-atik-istasyonlari-temizlendi-794/

"Kayıtsız Kalma" projesi kapsamında Hidayet Koyu'nda su altına yerleştirilen çöp konteynerlerine benzer kafes şeklindeki atık istasyonları tekneyle limana getirilerek boşaltıldı.

Kafeslerdeki atıklar arasında çeşitli şişeler, tabaklar, plastik su borusu, balık ağı bulunurken, lavabo taşı ve plaj şemsiyesi dikkat çekti.

Su Altı Temizlik ve Bilinçlendirme Hareketi Derneği (STH) Yönetim Kurulu Üyesi Harun Süer, yaptığı açıklamada, projenin Kaş Kaymakamlığı, Kaş Belediyesi, STH ve Kaş Su Altı Derneği (KASAD) işbirliğinde haziran ayında başlatıldığını söyledi.

Süer, projeyle dalgıçların, su altında karşılaştıkları materyalleri, yanlarında taşımaktan imtina ettikleri veya uzun süre taşıyamayacakları durumdayken bırakabilmeleri için çöp toplama istasyonları kurulduğunu anımsattı.

Su altı temizlik hareketi olarak projeye başladıklarını belirten Süer, "Sezon başında bu kafesleri suya indirdik, bugün itibarıyla çıkardık. Yeni kafeslerimizi yapıp, yakında su altına koymayı düşünüyoruz." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'nın Demre ilçesinde orman yangını çıktı http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyanin-demre-ilcesinde-orman-yangini-cikti-9649/

Davazlar Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın başladı.

İhbar üzerine Antalya Orman Bölge Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri bölgeye sevk edildi.

Ekipler yangını kontrol altına almaya çalışıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'nın Aksu ilçesinde orman yangını çıktı http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyanin-aksu-ilcesinde-orman-yangini-cikti-9096/

Yeşil Karaman Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın başladı.

İhbar üzerine bölgeye 2 uçak 3 helikopter, 5 arazöz, su tankeri ve 2 ilk müdahale aracı sevk edildi.

Havadan ve karadan yapılan müdahaleyle alevler kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tropikal meyveler kavurucu yaz güneşinden özel yöntemlerle korunuyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/tropikal-meyveler-kavurucu-yaz-gunesinden-ozel-yontemlerle-korunuyor-9325/

Muz, avokado, yenidünya, mango, papaya, pitaya (ejder meyvesi) gibi tropikal meyveler, zaman zaman mevsim normallerinin üzerine çıkan hava sıcaklığından olumsuz etkileniyor.

Tropikal meyve üretiminin önemli bir kısmının yapıldığı ilçedeki çiftçiler sulama sayısını artırarak, seralara "gölge tozu" ve "üst örtü" uygulaması yaparak ve bitkilere kil ile kalsiyum desteği vererek ağaçlar ile ürünlerini sıcaktan korumaya çalışıyor.

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, AA muhabirine, "yüzyılın sıcağı" diye adlandırılan sıcakların, nem oranını yüzde 10-15'lere düşürdüğünü, bu durumun tropikal meyve sera ve bahçelerine zarar verdiğini söyledi.

Açık alanda yetişen tropikal meyvelerin sıcaktan daha fazla etkilendiğini anlatan Göktepe, "Sıcak havalar özellikle avokadonun meyve dönemine denk gelmesi nedeniyle üretimde ciddi bir kayba neden oluyor. Şu anda bu sıcak havalar bazı avokado bahçelerine oldukça zarar vermiş durumda. Mahsulün yarısı ağaçlardan kendiliğinden yere dökülüyor." dedi.

Bu konuda üreticilere uyarılarda bulunduklarını ifade eden Göktepe, alınacak önlemlerle sıcaklıkların vereceği hasarın en aza düşürülebileceğini dile getirdi.

Göktepe, önlemlerin seralarda daha kolay alındığını vurgulayarak, "Açık alanda yetişen avokadolar iki güne bir sulanmalı. Yapraklarda ve meyvede yanmanın azaltılması ve meyvenin nispeten dökülmesini önlemek için kil uygulaması yapılmalı. Dönem dönem de bitkilere kalsiyum uygulamasını tavsiye ediyoruz. Bu da meyvenin dökülmesini önlüyor ve daha kaliteli olmasını sağlıyor." diye konuştu.

"Uygulamalarla üretimdeki kaybı yüzde 30 engelleyebiliyoruz"

Seralarda nem oranının yüksek tutulması gerektiğine dikkati çeken Göktepe, bunun için de çeşitli sistemler uygulanmasını gerektiğini ifade etti.

Sıcağın etkisini azaltmak için seralarda damlama ve yağmurlama sulama yöntemlerinin birlikte yapılması gerektiğine işaret eden Göktepe, şöyle devam etti:

"Ayrıca 'gölge tozu' dediğimiz kireç uygulamasıyla güneş ışınlarının sera içlerine daha az girmesini sağlıyoruz. Bu uygulamada sera naylonlarının üzeri dıştan sıvı kireç püskürtülüyor. Böylelikle sera naylonu komple bembeyaz kireçle kaplanıyor. Bunun yanında sera üst örtüleriyle de sıcaklığın etkisini düşürebiliyoruz. Tüm bunların yanında açık alandaki bahçelere uygulanan kil ve kalsiyum uygulamasını da seradaki ürüne yapabiliyoruz. Bu uygulamalarla üretimdeki kaybı yüzde 30 engelleyebiliyoruz."

Bu uygulamaların üretici ve ülke ekonomisine katkı sağlayacağını dile getiren Göktepe, çiftçilere her konuda yardıma hazır olduklarını söyledi.

Göktepe, ilçede örtü altında 12 bin dekarda muz, 2 bin dekarda mango, 3 bin dekarda pitaya ve 1500 dekarda da papaya üretiminin yapıldığını kaydetti.

"Meyveler olgunlaşmadan siyaha dönüşüyor ve dökülüyor"

Tropikal meyve üreticisi Bilal Öztürk ise son senelerin en sıcak yazının, beş yıl önce kurduğu avokado bahçesini olumsuz etkilediğini anlattı.

Öztürk, "Meyveler olgunlaşmadan siyaha dönüşüyor ve dökülüyor. Çok sıcak geçen şu günlerde bu süreci, yaprak koruma ilaçları kullanarak ve sulamayı sıklaştırarak atlatmaya çalışıyoruz." dedi.

Üretici Arif Akay ise kurak havalar için serinleme fıskiyeleri kurduklarını, sera naylonlarına da "gölge tozu" attıklarını belirtti.

Açıktaki avokadoları "gölgeleme tülleri" ile çevreleyerek, yapraklarına "gölgeleme tozu" attığını anlatan Akay, "Daha önceleri bu kadar sulama yapmıyorduk. Hava sıcaklıkları son günlerde poyraz estiği için içeriyi kurutuyor. Bizler de fıskiye ve damlama sulama sistemi yardımıyla içeriyi serinletiyoruz. Bunlar sıcaklığı düşürüyor. Bu uygulamalarla seranın içerisini 15-20 dereceye kadar düşürebiliyoruz." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'nın Kemer ilçesindeki orman yangınına havadan ve karadan müdahale sürüyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyanin-kemer-ilcesindeki-orman-yanginina-havadan-ve-karadan-mudahale-suruyor-475/

Göynük Değirmendere Mahallesi'ndeki ormanlık alanda 24 Temmuz Pazartesi akşam saatlerinde başlayan yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Karadan ulaşımın güçlükle sağlandığı bölgedeki yangına sabahın ilk ışıklarına kadar gece görüşlü helikopterler ile müdahale edildi.

Yangını kontrol altına alma çalışmalarına sabah saatlerinde havalanan çok sayıda helikopter ve uçak da katıldı.

Bölgede görev yapan helikopterler, denizden aldıkları suyu yanan alanlara taşıyarak söndürme çalışmalarına destek veriyor.

Karadan da çok sayıda arazöz, iş makinesi, itfaiye araçları ve orman işçileriyle alevlerin yayılmaması için mücadele ediliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya 4 gün 4 gece süren Hint düğününe ev sahipliği yaptı http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalya-4-gun-4-gece-suren-hint-dugunune-ev-sahipligi-yapti-7820/

Belek Turizm Merkezi'ndeki 5 yıldızlı bir otelde gerçekleştirilen düğün için aylar öncesinden hazırlık yapıldı. Yaklaşık 120 davetlinin yanı sıra sanatçılar, personel ve aşçılar düğün için kente geldi.

Düğünün yapılacağı otelde binlerce çiçek kullanılarak dekorlar hazırlandı. Hint geleneklerine göre yapılan ve 4 gündüz 4 gece süren milyon dolarlık düğün, "Hoş geldiniz" partisiyle başladı.

İkinci gün gelin ve damat ailelerinin danslarıyla devam eden düğünde, kına organizasyonu yapıldı. Üçüncü gün ise dini tören ve barat töreni ile danslı müzikli eğlenceler gerçekleştirildi. Düğün dördüncü gününde çeşitli kutlamalarla devam etti.

"Uluslararası organizasyonların ülke ekonomisine katkısı büyük"

Düğünün organizasyonunu yapan firmanın sahibi Deniz Gülersan, gazetecilere, özellikle İngiltere başta olmak üzere farklı ülkelerinden düğün organizasyonları düzenlediklerini söyledi.

Türkiye'de bu tür organizasyonlar için çok ideal tesisler olduğunu belirten Gülersan, potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Deniz Gülersan'ın ortağı Katre Gülersan da Hint düğünleri gibi uluslararası organizasyonların ülke ekonomisine önemli katkı sunduğunu ifade etti.

Belek'te gerçekleştirilen düğüne davetlilerin Hindistan, İngiltere, Katar, Avustralya, Yeni Zelanda, ABD başta olmak üzere farklı ülkelerden geldiğini anlatan Gülersan, "Bu organizasyona katılan davetliler daha önce Türkiye'ye gelmemişler. Burada güler yüz, kaliteli hizmet ve yemekleri gördüler. Doğal olarak yeniden Türkiye'ye gelmek isteyecekler. Yanlarında arkadaşlarını da getirecekler. Bu 120 müşteri bir sonraki yıl 1200 müşteri olarak geri dönecek." diye konuştu.

Gülersan, bu tür organizasyonların Türkiye'nin tanıtımına da katkı sağladığına işaret ederek, bu alanda çalışmaya devam edeceklerini dile getirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'nın Kemer ilçesindeki orman yangına havadan ve karadan müdahale sürüyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyanin-kemer-ilcesindeki-orman-yangina-havadan-ve-karadan-mudahale-suruyor-3258/

Göynük Değirmendere Mahallesi'ndeki ormanlık alanda dün saat 21.08'de çıkan yangını kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.

Karadan ulaşımın güçlükle sağlandığı bölgede alevlere sabah saatlerine kadar gece görüşlü helikopterler ve karadan müdahale edildi.

Sabahın ilk saatlerinden itibaren ise yangına çok sayıda helikopter ve uçak da müdahale etmeye başladı.

Bölgede çalışan helikopterler, alçalarak denizden aldıkları suyu, yanan alanlara taşıyarak söndürme çalışmalarına destek veriyor.

Karadan da çok sayıda arazöz, iş makinesi, itfaiye araçları ve orman işçileriyle alevlere müdahale sürüyor.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da tedavi edilip denize bırakılan "Lara" adlı caretta caretta, bir yılda 3 bin kilometre yol katetti http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-tedavi-edilip-denize-birakilan-lara-adli-caretta-caretta-bir-yilda-3-bin-kilometre-yol-katetti-8653/

Antalya'nın Kemer ilçesinde, yaklaşık 2,5 yıl önce kıyıda halsiz bulunan, Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) veterinerlerince tedavisi tamamlandıktan sonra "Lara" adı verilip denize bırakılan caretta caretta, bir yılda yaklaşık 3 bin kilometre yol katetti.

Lara Barut Collection'dan yapılan açıklamaya göre, 20 Temmuz 2022'de DEKAMER ile birlikte düzenlenen etkinlikle, otel sahilinden denize uğurlanan "Lara", üzerine yerleştirilen uydu cihazıyla takip ediliyor. "Lara"nın bugüne kadar yaklaşık 3 bin kilometre yol gittiği tespit edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen DEKAMER Müdürü ve Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kaska, bir yıl boyunca izlenen "Lara"nın, kendilerine önemli bilimsel katkılar sağladığını belirtti.

Yuvalama sonrası kaplumbağaların uydu ile izlenmesi konusunda daha fazla bilgi sahibiyken, yaralı kaplumbağaların tedavi sonrası göç yolları hakkında fazla bilgileri olmadığını aktaran Kaska, şunları kaydetti:

"Lara, bilgi eksikliğini tamamlamaya yönelik önemli bir çalışma olmuştur. Yuvalama kumsalları ve önemini bilmemize rağmen Akdeniz'de önemli beslenme alanları veya kışlama alanlarını içeren 'Önemli Deniz Kaplumbağa Alanı (Important Marine Turtle Area-IMTA)' hakkında bize bilgi sağlamış oldu. Akdeniz'de, Kuzey Afrika'da ülkemizde yuva yapan kaplumbağaların yoğunlaştığı alanların başında Tunus Gabes Körfezi ve Mısır'ın Bardavil Gölü gelmektedir. Lara da göç yolu sonunda Mısır'ın Bardavil gölünde besleneceği doğrultuda göç etmektedir. Başarılı bir rehabilitasyon sonucu denize bırakılan ve izlenen Lara'nın ardından başka firmalar da benzer destekleri sağlama yolunda bizimle irtibat kurmaktalar. Bu, caretta caretta ve deniz kaplumbağası üreme bölgelerindeki turizm faaliyetlerinin düzenlenmesi ve kaplumbağalar ile turizmin birlikte yer alabileceği örnek bir çalışma olmuştur."

Lara Barut Collection Genel Müdürü Cem Karacan ise yıllardır sahillerinde bulunan nadir kum zambaklarını ve caretta caretta yuvalarını koruduklarına değindi.

Bu canlıların, bölgenin önemli ev sahipleri arasında yer aldığını belirten Karacan, "Bilinçli olmak zorundayız. Bu projenin ortağı olduğumuz için çok mutluyuz. Misafirlerimiz de Lara'yı web sitemizde yer alan haritadan takip ediyorlar, bize Lara'yı soruyorlar. Lara'dan sinyal alamadığımız yaklaşık iki aylık bir süre olmuştu, onu kaybettiğimizi düşünerek üzülmüştük. Yeniden sinyal almaya başladığımızda grubumuzda büyük bir sevinç yaşandı. Lara bizim bir parçamız oldu, uzun yıllar ondan haber almayı diliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'nın Kemer ilçesindeki orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyanin-kemer-ilcesindeki-orman-yanginina-havadan-ve-karadan-mudahale-ediliyor-962/

Göynük Değirmendere Mahallesi'nde mezarlık mevkisindeki ormanlık alanda saat 21.08'de henüz bilinmeyen nedenle çıkan orman yangın, rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayıldı.

Ormanın sık ağaçların olduğu bölgede çıkan yangına, gece boyunca, 50'den fazla arazöz, çok sayıda su tankeri, ilk müdahale araçları ve 300'den fazla yangın söndürme ekibiyle müdahale edildi.


Fotoğraf: Fatih Hepokur/AA

Dumandan etkilenen 6 kişi, hastanede tedaviye alındı. Tedbir amaçlı yangın bölgesine yakın 10 konut boşaltıldı ve Kemer Devlet Hastanesi'ndeki 14 hastadan 12'si taburcu edilerek evlerine gönderildi, 2 hasta da farklı hastanelere nakledildi.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki, İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, gece boyunca çalışmaları bölgeden takip etti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un da çalışmaları yerinde takip etmek için yangın bölgesine geldiği öğrenildi.

Günün ağarmasıyla havadan müdahale başladı. Yangın söndürme çalışmalarında, 10 uçak ile 22 helikopter görev yapıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da tedavi edilip denize bırakılan "Lara" adlı caretta caretta, bir yılda 3 bin kilometre yol katetti http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-tedavi-edilip-denize-birakilan-lara-adli-caretta-caretta-bir-yilda-3-bin-kilometre-yol-katetti-1032/

Antalya'nın Kemer ilçesinde, yaklaşık 2,5 yıl önce kıyıda halsiz bulunan, Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) veterinerlerince tedavisi tamamlandıktan sonra "Lara" adı verilip denize bırakılan caretta caretta, bir yılda yaklaşık 3 bin kilometre yol katetti.

Lara Barut Collection'dan yapılan açıklamaya göre, 20 Temmuz 2022'de DEKAMER ile birlikte düzenlenen etkinlikle, otel sahilinden denize uğurlanan "Lara", üzerine yerleştirilen uydu cihazıyla takip ediliyor. "Lara"nın bugüne kadar yaklaşık 3 bin kilometre yol gittiği tespit edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen DEKAMER Müdürü ve Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kaska, bir yıl boyunca izlenen "Lara"nın, kendilerine önemli bilimsel katkılar sağladığını belirtti.

Yuvalama sonrası kaplumbağaların uydu ile izlenmesi konusunda daha fazla bilgi sahibiyken, yaralı kaplumbağaların tedavi sonrası göç yolları hakkında fazla bilgileri olmadığını aktaran Kaska, şunları kaydetti:

"Lara, bilgi eksikliğini tamamlamaya yönelik önemli bir çalışma olmuştur. Yuvalama kumsalları ve önemini bilmemize rağmen Akdeniz'de önemli beslenme alanları veya kışlama alanlarını içeren 'Önemli Deniz Kaplumbağa Alanı (Important Marine Turtle Area-IMTA)' hakkında bize bilgi sağlamış oldu. Akdeniz'de, Kuzey Afrika'da ülkemizde yuva yapan kaplumbağaların yoğunlaştığı alanların başında Tunus Gabes Körfezi ve Mısır'ın Bardavil Gölü gelmektedir. Lara da göç yolu sonunda Mısır'ın Bardavil gölünde besleneceği doğrultuda göç etmektedir. Başarılı bir rehabilitasyon sonucu denize bırakılan ve izlenen Lara'nın ardından başka firmalar da benzer destekleri sağlama yolunda bizimle irtibat kurmaktalar. Bu, caretta caretta ve deniz kaplumbağası üreme bölgelerindeki turizm faaliyetlerinin düzenlenmesi ve kaplumbağalar ile turizmin birlikte yer alabileceği örnek bir çalışma olmuştur."

Lara Barut Collection Genel Müdürü Cem Karacan ise yıllardır sahillerinde bulunan nadir kum zambaklarını ve caretta caretta yuvalarını koruduklarına değindi.

Bu canlıların, bölgenin önemli ev sahipleri arasında yer aldığını belirten Karacan, "Bilinçli olmak zorundayız. Bu projenin ortağı olduğumuz için çok mutluyuz. Misafirlerimiz de Lara'yı web sitemizde yer alan haritadan takip ediyorlar, bize Lara'yı soruyorlar. Lara'dan sinyal alamadığımız yaklaşık iki aylık bir süre olmuştu, onu kaybettiğimizi düşünerek üzülmüştük. Yeniden sinyal almaya başladığımızda grubumuzda büyük bir sevinç yaşandı. Lara bizim bir parçamız oldu, uzun yıllar ondan haber almayı diliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da sıcak hava bunaltıyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-sicak-hava-bunaltiyor-1480/

Havanın 44, deniz suyu sıcaklığının ise 27 derece ölçüldüğü kentte, yerli ve yabancı turistler Konyaaltı ve Lara sahillerinden denize girdi.

Bazı tatilciler kumsalda vakit geçirirken, bazıları gölgede oturdu.

Yüksek sıcaklık nedeniyle kentin işlek meydan, cadde ve sokakları boş kaldı.

Dışarı çıkan bazı vatandaşların güneşten korunmak için şemsiye kullandığı gözlendi. Bazı vatandaşlar da park ve bahçelerdeki çeşmelerde ellerini ve yüzlerini yıkayarak serinlemeye çalıştı.

Sıcaktan etkilenen sokaktaki hayvanlarının da gölgede ve fıskiyelerin altında yattığı görüldü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da sıcak hava etkili oluyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-sicak-hava-etkili-oluyor-471/

Antalya'da aşırı sıcaklar etkisini sürdürüyor.

Havanın 44, deniz suyu sıcaklığının ise 28 derece ölçüldüğü kentte, yerli ve yabancı turistler Konyaaltı ve Lara sahillerinden denize girdi.

Bazı tatilciler kumsalda vakit geçirirken, bazıları gölgede oturdu.

Yüksek sıcaklık nedeniyle kentin işlek cadde ve sokaklarında yoğunluk azaldı. Dışarı çıkan bazı vatandaşlar, güneşten korunmak için şemsiye kullandı.

Sıcaktan etkilenen sokaktaki hayvanların da gölgede ve fıskiyelerin altında yattığı görüldü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-ormanlik-alanda-cikan-yangin-kontrol-altina-alindi-9986/

Kumköy Mahallesi'ndeki ormanlık alanda bilinmeyen nedenle yangın çıktı.

Dumanı görenlerin ihbarıyla Antalya Orman Bölge Müdürlüğü ve Antalya Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri ile yangınlara karşı bölgede görevlendirilen Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü sevk edildi.

Orman ekipleri yangına 4 arazöz, ilk müdahale aracı ve su tankıyla müdahale etti. Ekiplerin hızlı müdahalesiyle büyümeden kontrol altına alınan yangın bölgesinde soğutma çalışmaları başlatıldı.

Öte yandan, yangın alanında çok sayıda cam şişe olduğu görüldü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da serinlemek isteyenlerin tercihi Uçansu Şelalesi oldu http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-serinlemek-isteyenlerin-tercihi-ucansu-selalesi-oldu-4566/

Akçapınar Mahallesi'ndeki Uçansu Şelalesi, yüzülebilen göletleriyle doğa tutkunlarını ağırlıyor.

Ormanın içinden sarp bir arazide toprak yoldan araçlarla ulaşılabilen şelaleye, doğa ve fotoğraf tutkunlarının yanı sıra kamp yapmak isteyenler de ilgi gösteriyor.

Şelale, yerli ve yabancı turistler kadar hava sıcaklığının 44 dereceye ulaştığı Antalya'da hararetten bunalanların da rotasında yer alıyor.

Havutlu ve Bal derelerinin birleşiminden oluşan ve 52 metreden dökülen şelaleye ulaşanlar, buradaki göletlerde yüzüyor, fotoğraf çekiyor bazıları da çadırlarını kurarak geceyi burada geçiriyor. Girişin ücretsiz olduğu şelaleye özellikle son yıllarda sosyal medyadan yapılan paylaşımlarla ziyaretçi ilgisi de arttı.

"Gölete girerek serinleme imkanı bulduk"

Alman turist Doreen Staeck Möller, AA muhabirine, sosyal medyada gördüğü şelaleyi gezmek için arkadaşlarıyla program yaptıklarını söyledi.

Doğaya hayran kaldığını belirten Möller, "Yol bizi biraz yordu ama geldiğimize değdi. Gerçekten doğa harikası, doğal güzelliği olan bir yer. Özellikle burayı görmek için geldik. Şelale ve göletleri çok güzel, serin ve ferahlatıcı. Çok beğendik." dedi.

Almanya'nın Hamburg kentinden Antalya'ya tatile gelen Melih Medoğlu da araçla ilerlemekte güçlük çektikleri yolun sonunda muhteşem şelale manzarasıyla karşılaştıklarını anlattı.

Şelaleyi çok beğendiğini dile getiren Medoğlu, "Şelaleden dökülen suyun biriktiği gölete girerek serinleme imkanı bulduk. Almanya'dan arkadaşlarımızla tatile geldik. Önce Kral Havuzu'na gittik ardından şelaleye geldik. Doğa harikası bir yer. Yüksekten akan şelale bizi çok etkiledi, burayı çok beğendik. Ayrıca gölette yüzerek serinledik. Herkese tavsiye ederim." diye konuştu.

Köln kentinden gelen Erdal Ok ise ailece bölgeyi gezdiklerini, doğada zaman geçirmeyi sevdiklerini, şelalenin "büyüleyici güzelliği olduğunu" anlattı.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'ya hava yoluyla gelen turist sayısı 7 milyonu aştı http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyaya-hava-yoluyla-gelen-turist-sayisi-7-milyonu-asti-3373/

Vali Ersin Yazıcı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Antalya'nın dünya turizminde cazibe merkezi olmaya devam ettiğini bildirdi.

Farklı ülkelerden turistlerin kentte tatil yaptığını aktaran Yazıcı, "Yeşilin maviyle mavinin tarihle buluştuğu, ülkemizin turizm başkenti Antalya'mıza dün itibarıyla hava yoluyla dış hatlardan gelen turist sayısı 7 milyon 37 bin 883 oldu." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da "Huzur Antalya-9 Uygulaması" yapıldı http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-huzur-antalya-9-uygulamasi-yapildi-9030/

Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, kentteki genel asayiş ve kamu düzeninin sağlanması, terör örgütlerinin muhtemel eylemlerinin engellenmesi, şahsa ve mala karşı işlenen suçların faillerinin yakalanması, aranan şahıs ve araçların yakalanması amacıyla uygulama yaptı.

Kentteki bar ve restoranlarda 102 polisin katılımıyla gerçekleştirilen ve AA ekibinin de eşlik ettiği uygulamada 1920 kişi incelendi, aranan 2 şüpheli gözaltına alındı.

Uygulamada, evrak eksikliği bulunan 11 işyerine de işlem yapıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Alanya'da tespit edilen 300 caretta caretta yuvası koruma altında http://mail.gazetebirlik.com/haber/alanyada-tespit-edilen-300-caretta-caretta-yuvasi-koruma-altinda-3735/

Alanya sahillerinde bu yıl tespit edilen 300'ün üzerinde caretta caretta yuvası, bölgede çalışma yürüten Alanya Çevre Eğitim ve Mavi Bayrak Derneği (ALÇED), turizmciler ve gönüllülerce, uyarıcı tabelalar asılarak ve kafesler kurularak korunuyor.

Alanya Çevre Eğitim ve Mavi Bayrak Derneği (ALÇED) Başkanı Şerefnur Kayhan, gazetecilere yaptığı açıklamada bu yıl Alanya bölgesinde çok fazla kaplumbağa yumurtlama alanın olduğunu söyledi.

Tespit ettikleri yuvaları koruma altına alarak takip sürecini başlattıklarını anlatan Kayhan, "Biz 300'ün üzerinde yuvayı koruma altına aldık. Ama bilmediğimiz alanlar da var. Bu sayılarla da Alanya sahillerinde binin üzerinde yuva olduğunu düşünüyoruz. Şu anda ise 3 yuvamızdan yavruların çıktığını tespit ettik." dedi.

Kayhan, bazen ihbar aldıktan sonra gittikleri bölgede yuva bulmadıklarını dile getirerek, bunun turistlere zarar vereceğini veya şezlongların kurulamayacağını düşünerek yok edilebildiğini belirtti. Ancak bunun zarar değil faydasının olduğunun altını çizen Kayhan, "Turistler bu yuvalara daha çok ilgi gösteriyor. Bir carette caretta yuvası gören turist, daha çok aynı yere gelmek ve kalmak istiyor. Hatta bu yüzden 5 yıl boyunca aynı otele gelen turistler var." diye konuştu.

Kayhan, caretta carettaların çıktıkları yere, erişkin olduktan sonra yumurtlamak için yıllar geçse de geldiğini belirtti.

Bunun için de caretta carettaların denize elle konulmaması gerektiğini dile getiren Kayhan, şöyle konuştu:

"Yavrular yuvadan çıkarken elle veya kovalarla denize götürülmemeli. Yumurtadan çıkarken veya yumurtlarken gördüğümüz bu kaplumbağaları kamera veya telefon flaşları açarak çekmemeliyiz. Ters yöne gittiğinde bile elimizle değil kumlardan yol açarak denize ulaşmalarını sağlamamız gerekiyor. Kendiliğinden denize ulaşmaları sağlanırsa erişkin oldukları dönemde tekrar doğdukları yere geri dönüyorlar."

Kayhan, bu canlılar için bir diğer tehlikenin de yumurtlama döneminde kedi, köpek sansar gibi canlıların olduğunu anlatarak, kontrol altına alınmadığında yuvaların kazılıp yumurtaların yenilebildiğini sözlerine ekledi.

İlçedeki bir otelin çevre sorumlusu Aslıhan Güncel ise bu yıl otel önündeki plajda 20 yuva tespit ettiklerini belirterek, "Yumurta bırakmadan gidenler de oldu. Gelen 20 yuvayı da koruma altına aldık. ALÇED'e bilgi verdik ve hep birlikte takibini yapmaktayız." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Patara kumsalında denize dönemeyen caretta carettayı gönüllüler kurtardı http://mail.gazetebirlik.com/haber/patara-kumsalinda-denize-donemeyen-caretta-carettayi-gonulluler-kurtardi-689/

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü "Deniz Kaplumbağaları Koruma ve İzleme Projesi" çalışmaları, Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde devam ediyor.

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyüp Başkale'nin öncülüğünde çalışmalar gerçekleştiren ekip, gönüllü öğrencilerle deniz kaplumbağalarını kumsalda izliyor.

Ekipte yer alan Pamukkale Üniversitesinde doktora öğrencisi Ayfer Şirin, gazetecilere, geçtiğimiz günlerde kumsala çıkan bir deniz kaplumbağasının izini takip ettiklerini söyledi.

Denize dönüş yapmadığını tespit ettikleri deniz kaplumbağasını gönüllülerle bulmaya çalıştıklarını dile getiren Şirin, "Aramamız sonucu kum tepelerinin aşağısına doğru çalılığın arasına düşmüş olduğunu gördük. Kaplumbağa çalılarda sıkışmış hareketsiz şekilde duruyordu. Kaplumbağayı oradan çıkardık ve denize tekrar ulaşmasını sağladık. Bu günlük yaptığımız rutin kontrolün ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Çünkü eğer o sıcakta kaplumbağanın, izlerini takip etmemiş olsaydık muhtemelen hayatını kaybedecekti. Bu da yapılan izleme çalışmalarının önemini gösteriyor." diye konuştu.

Gönüllülerden Abdullah Dağcı da buldukları deniz kaplumbağasını bir buçuk saatlik çalışma sonucunda kurtardıklarını, temizleyip genel kontrolünü yaptıktan sonra denize bıraktıklarını aktardı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sıcaktan etkilenen leylek, ağaç gölgesine sığındı http://mail.gazetebirlik.com/haber/sicaktan-etkilenen-leylek-agac-golgesine-sigindi-9403/

Hava sıcaklığının en yüksek 41 derece ölçüldüğü Kumluca'da, sıcaktan etkilenen bir leylek Halil Çıvgın Caddesi'ne kondu.

Daha sonra refüjde bulunan ağaçların gölgesine sığınan leyleği gören vatandaşlar, içmesi için bir kap su bıraktılar.

Caddeden geçen araçlara rağmen ağaç gölgesinde bekleyen leylek, vatandaşlar tarafından cep telefonuyla görüntülendi.

Leylek, yaklaşık yarım saat sonra uçarak uzaklaştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da sıcaktan bunalan kamyon şoförleri "dorse havuz"da serinliyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-sicaktan-bunalan-kamyon-soforleri-dorse-havuzda-serinliyor-426/

Çıplaklı Mahallesi'nde hafriyat işiyle uğraşan 6 kamyon şoförü, sıcak havadan bunalınca öğlen molasında kamyon dorsesini suyla doldurup havuza çevirmeye karar verdi.

Motor pompasıyla yer altından çekilen sondaj suyu ile doldurulan dorse içerisindeki havuza giren şoförler, hem serinledi hem eğlenceli dakikalar geçirdi.

Çalışırken sıcaktan çok bunaldıklarını söyleyen şoförlerden Fatih Uyar, gazetecilere, "Arkadaşlarla beraber serinlemek için böyle bir yöntem bulduk. Kamyonumuzu suyla doldurup arkadaşlarla yüzerek serinledik. İnsanlar, bu adamlar ne yapıyor, deyip bizi yadırgayabilir ama biz güzelce eğlendik, serinledik." dedi.

Öğlen molasında işlerini aksatmadan bu yöntemle serinlediklerini anlatan Süleyman Uygun ise, "Belirli günlerde 45 dakika kadar burada serinliyoruz. Daha sonra işimize devam ediyoruz. Bizler için çok eğlenceli oluyor." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Manavgat'ta çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/manavgatta-cikan-orman-yanginina-havadan-ve-karadan-mudahale-ediliyor-2825/

Kısalar Mahallesi'nde ormanlık alanda duman görülmesi üzerine bölgeye Orman Bölge Müdürlüğü, Manavgat ve Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri sevk edildi.

Ekipler, yangını kontrol altına almak için havadan ve karadan müdahalesini sürdürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Patara kumsalındaki caretta caretta yavrularını gönüllü nöbet tutarak koruyorlar http://mail.gazetebirlik.com/haber/patara-kumsalindaki-caretta-caretta-yavrularini-gonullu-nobet-tutarak-koruyorlar-2607/

Likya Birliği'nin önemli kentleri arasında yer alan Patara Antik Kenti yakınlarındaki plajda, Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyüp Başkale ve gönüllüler tarafından caretta carettalar için koruma ve izleme çalışması yapılıyor.

Ekibin çalışmaları kapsamında bu yıl plajda 250 caretta caretta yuvası tespit edildi. Üzerine kafes konulan yuvalar, uyarıcı tabelalar ile koruma altına alındı. Patara kumsalından caretta caretta yavrularının denize ulaşması için gönüllü nöbet tutuluyor.

Plajda sabaha kadar gönüllü devriye

Bölgede koruma ve izleme çalışması yürüten Ayfer Şirin, AA muhabirine, geceden başlayıp sabah saatlerine kadar plajda adeta devriye gezerek yuvaları tespit ettiklerini söyledi.

Yuvaları kafeslerle koruma altına aldıklarını anlatan Şirin, "Bu yuvaları tilki, domuz gibi predatörlere karşı koruyoruz. Hem de bilgilendirici tabelalar ile farkındalığı arttırıyoruz. Yuva yapmak için karaya çıkan deniz kaplumbağalarının ölçülerini alıyoruz. Her birine numara verip markalıyoruz. Böylece kaplumbağa yuva yapmak için tekrar sahile geldiğinde aradaki zamanda yaşadığı değişimi ve büyümeyi takip edebiliyoruz." dedi.

Plaj, geceleri ziyaretçi girişine kapatılıyor

Plajın 20.00-08.00 saatleri arasında kullanıma kapalı olduğuna dikkati çeken Şirin, "Böylece kaplumbağalar rahatsız olmadan kolaylıkla gelip, yuvalarını yapabiliyor. Yuvaların olduğu yerde güneşlenmek, şemsiye açmak gibi faaliyetler kısıtlı. Plaja gelenlerden konuya daha dikkatli ve duyarlı olmalarını talep ediyoruz. Yuvalama alanlarının korunması, bu canlıların neslinin devamı için çok önemli." diye konuştu.

Çalışmalara katılan gönüllülerden Onur Alp Deniz de nesli tükenme tehlikesi altındaki bir canlı için mücadele etmenin kendisini mutlu ettiğini dile getirdi.

Gönüllülerden Pınar Türkmenoğlu ise deniz kıyısına yakın yapılan yuvalardaki yumurtaları korumak için yuvayı bazen daha üst bölgelere taşıyarak yumurtaları yeniden kuma gömdüklerini belirtti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da 44 dereceye çıkan sıcaklar bunaltıyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-44-dereceye-cikan-sicaklar-bunaltiyor-7101/

Hava sıcaklığının en yüksek 44 derece, deniz suyu sıcaklığının ise 26 derece ölçülen kentte, sıcaklardan bunalanlar Konyaaltı ve Lara sahillerinde serinlemeye tercih etti.

Buna karşılık havanın çok sıcak olması nedeniyle kentin işlek cadde ve sokakları boş kaldı.

Sokak hayvanları da ağaç gölgelerine çekilerek sıcak havadan korunmaya çalıştı.

Yemek ve hizmet sektöründe çalışan işçiler ise sıcağı rağmen çalışmaya devam etti.

Dönerci Ustası Hakan Oral, Antalya'da havaların çok sıcak olduğunu söyledi.

15-20 senedir döner işi yaptığını anlatan Oral, "Bu kadar sıcakta çalışmaya alıştık. Sıcaklar çok fazla nefes alacak gibi değil, nefes almakta zorlanıyoruz. Küresel ısınmadan kaynaklı sıkıntılar var. Allah sonumuzu hayır etsin. Sıcağa rağmen ekmeğimiz kazanmanın derdindeyiz." dedi.

Dondurmacı Ramazan Avşar ise hava sıcaklığının çok fazla olduğunu ve dondurmayı çıkardığı gibi eridiğini belirtti.

Sıcaktan insanların dışarıya çıkamadığını ifade eden Avşar, "İnsanları serinletiyoruz ama hava sıcaklığı 40-50 derece olunca dışarıya çıkan yok. Şu anda sıcağı rağmen satışlarımız iyi değil." diye konuştu.

Kente tatile gelen Fabian Ulutaş ise Fransa'da yaşadığını ve sıcağından dolayı Antalya'da tatili tercih ettiğini anlattı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'daki "Leylek kreşi" ormanda bulunan 3 yavruya yuva oldu http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyadaki-leylek-kresi-ormanda-bulunan-3-yavruya-yuva-oldu-2899/

Antalya Doğal Yaşam Parkı'nda oluşturulan "Leylek kreşi", yavruları ölen yetişkin leylek ile ormanlık alanda bulunan 3 yavrunun yeni yuvası oldu.

Barındırdığı 125 türden 1400 hayvan varlığıyla, kenti ziyaret eden turistlerin ve Antalyalıların ilgi gösterdiği Antalya Doğal Yaşam Parkı, yaz aylarının gelmesiyle göçlerini tamamlayan leyleklere de ev sahipliği yapıyor.

Orman Bölge Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekiplerinin doğada yuvadan düşme veya annelerinin terk etmesi sonucu yalnız bulduğu leylek yavruları ya da yaralı leylekler, Doğal Yaşam Parkı'na getiriliyor.

Yavruları ölen ve ayağına ip dolanması sonucu aksayan yetişkin leylek ile ormanlık alandaki yuvalarından düşmeleri nedeniyle annelerinden uzak kalan 3 leylek, parkta oluşturulan ve kapısına "Leylek kreşi" levhası asılan alanda kalıyor.

Yetişkin leylek ile henüz 2 aylık olduğu belirtilen 3 yavru, parka gelen ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Leylekler, parktaki görevliler tarafından özenle besleniyor.

"Yavru leylekleri sahiplendi"

Doğal Yaşam Parkı Müdürü Aygül Arsun, AA muhabirine, doğada yalnız bulunan leyleklerin ve yavruların "Leylek kreşi"ne getirildiğini belirtti.

Ebeveynlerini kaybetmiş 3 yavru leylek ile yavruları ölen anne leylek arasında özel bir bağ olduğunu ifade eden Arsun, "Leylek kreşinde yavruları ölen leylek, yuvadan düşme sonucu Doğal Yaşam Parkı'na getirilen 3 yavru leyleğin adeta koruyucu ailesi oldu. Yavru leylekleri sahiplendi. Güzel bir aile oldular. Anne leylek tedavi ediliyor, yavruların da bakımları yapılıyor. Leylekler uçmaya başlayınca doğaya bırakacağız." dedi.

Arsun, özellikle samanların arasına ipler bırakılmaması gerektiğini ifade ederek, "Leylekler samanları taşırken ipleri de yuvalarına taşıyor. Bu ipler leyleklerin ayaklarına dolanıp ampute olmalarına ya da yaralanmalarına neden olabiliyor." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da hız tutkunları "Otodrag Yarışı"nda mücadele etti http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-hiz-tutkunlari-otodrag-yarisinda-mucadele-etti-4073/

Kepez Belediyesi ile Kepez Otomobil ve Motor Sporları Kulübü iş birliğinde düzenlenen otodrag yarışları, Odabaşı Mahallesi'ndeki Drag Pisti'nde gerçekleştirildi.

Türkiye'nin farklı illeri ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden 82 sporcunun katıldığı yarışlarda, hız tutkunları kıyasıya mücadele etti.

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de Türkiye'nin ilk yerli ve milli otomobili Togg ile drag pistine çıkarak sürüş gerçekleştirdi.

Kepez'i motor sporlarının önemli merkezi haline getireceklerini kaydeden Tütüncü, "Antalya'nın tamamında gençlerin motor sporlarını gönül rahatlığıyla yapabilecekleri bir ortamı hep beraber sağlayacağız." ifadesini kullandı.

Kepez Drag Pisti'nde yarışların ardından dereceye giren sporculara ödülleri verildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya sahillerinde sıcak hava yoğunluğu http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalya-sahillerinde-sicak-hava-yogunlugu-7221/

Hava sıcaklığının 38, deniz suyu sıcaklığının 27 derece olarak ölçüldüğü Antalya'da, turistler ve vatandaşlar Konyaaltı ve Lara Sahili'nde güneşlendi.

Güzel havanın tadını çıkarmak isteyenlerden bazıları denize girdi, bazı aileler de sahil kenarında çocuklarıyla oynadı.

Deniz kenarına kurdukları kamp sandalyelerine oturarak kitap okuyanların yanı sıra bazı tatilciler de parklarda zaman geçirmeyi tercih etti.

Öte yandan, bazı tatilciler de serinlemek için Düden Şelalesi'ni ziyaret etti.

Manzara karşında keyifli zaman geçiren turistler, bol bol fotoğraf çektirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da el konulan kuş türleri, yediemin olarak hayvanat bahçesinde tutuluyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-el-konulan-kus-turleri-yediemin-olarak-hayvanat-bahcesinde-tutuluyor-4089/

Antalya Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri, Muratpaşa ilçesindeki bir çiftlikte çok sayıda yaban hayvanı bulunduğu bilgisi üzerine harekete geçti.

Ekipler, arama yaptıkları çiftlikte bulundurulması, alınıp ve satılması izne tabi olan çeşitli türlerde 400 kadar kuşun tutulduğunu belirledi.

Çiftlik sahibinin kuşları bulundurmak için gerekli belgelerinin olmadığının tespit edilmesi üzerine aralarında egzotik türlerin de bulunduğu turako, yeşil saksağan, boynuzgaga, siyah kuğu, sülün, tavus ve deve kuşları ile ördeklere el konuldu.

Çiftlik sahibi hakkında idari işlem yapan ekipler, kuşları, yaban hayvanları için yediemin görevi de gören Antalya Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı'na teslim etti.

Hayvanat bahçesinde kendileri için hazırlanan özel alana salınan kuşlara, özenle bakılıyor.

Antalya Doğal Yaşam Parkı Müdürü Aygül Arsun, AA muhabirine, gelen hayvanları önce karantina altında tuttuklarını, ardından hayvanat bahçesindeki yaşam alanlarına bıraktıklarını söyledi.

Gelen ördekler arasında dünyanın en ilgi çekicileri arasında yer alan komp ördeğin de bulunduğunu belirten Arsun, "Ördeklerin hemen hemen hepsinin kanatlarının ampute edilmesi bizi üzdü. Hayvanlar tek kanat ve uçma yetilerini kaybetmiş. Besleme ve yuva alanları oluşturarak göletlere yerleştirdik, burada misafir edeceğiz." dedi.

Koruma altında tuttukları hayvanların yanı sıra el konulan hayvanların da bakımını üstlendiklerini ifade eden Arsun, "El konulan hayvanlar arasında bir çift siyah kuğu da yer alıyor. Bu çift de ilgi çekiyor. Türleri tespit edilemeyen kuşlar da var. Onun için üniversitedeki öğretim üyelerinden oluşacak bilirkişiden destek istedik." diye konuştu.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya sahillerinde yoğunluk yaşandı http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalya-sahillerinde-yogunluk-yasandi-2759/

Havanın 28, deniz suyu sıcaklığının 26 derece, nem oranının ise yüzde 73 ölçüldüğü kentte, tatilciler sahilleri doldurdu.

Konyaaltı, Lara ve Sarısu sahillerini tercih eden yerli ve yabancı turistler, serinlemek için sık sık denize girdi.

Bazı tatilciler sahildeki su sporu etkinliklerine katılarak eğlenceli zaman geçirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sahilden topladığı çakıl taşlarını sanat eserine dönüştürüyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/sahilden-topladigi-cakil-taslarini-sanat-eserine-donusturuyor-3420/

Sarı'nın mozaik sanatına ilgisi, ilkokul yıllarında bir taş ustasının yanında çıraklık yapmasıyla başladı. Köşe taşlarına motifler işleyen Sarı, meslekte ilerledikçe Türkiye'deki tarihi taş eserlerin restorasyonunda da görev yaptı.

Taşlara şekil vererek mozaik sanatını icra eden Sarı, eşiyle 28 yıl önce gittiği bir sahilde çakıl taşlarının renklerinden etkilendi.

Çakıl taşlarına hiç müdahale etmeden eserler yapma fikrini geliştiren Sarı, 28 yıldır atölyeye dönüştürdüğü evinde sahillerden topladığı çakıl taşlarını cımbız yardımıyla sanat eserine dönüştürüyor.

Emek ve sabırla koy koy gezerek topladığı yaklaşık 15 bin çakıl taşını ortalama 1 yılda bir tabloya dönüştüren Sarı, eserlerini Türkiye'nin çeşitli illerinde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde sergileme fırsatı buldu.

Taşların rengine ve boyutuna müdahale etmiyor

Sarı, AA muhabirine, mozaik sanatının Sümerler'den bu yana yapıldığını ancak sanatçıların taşların rengine ve boyutuna müdahale ettiğini belirtti.

Kendisinin ise taşın rengine ve boyutuna hiç müdahale etmeden mozaik eserler ortaya koyduğunu ifade eden Sarı, "Bütün zorluk da burada başlıyor. Kendi yaptığım eleklerle taşları boyutuna göre eleyip eve getiriyorum. Atölyemde yıkadıktan sonra seriyorum. Kuruduktan sonra da 4 yapıştırıcıyı karıştırarak yaptığım yapıştırıcı aracılığıyla çakılları tabloma aktarmaya başlıyorum. Ömrüm yettikçe bu eserleri üretmek istiyorum." dedi.

"Sanatımı öğrenmek isteyen herkese kapım açık"

Eserlerinde tırnak büyüklüğündeki bir alan için bile bazen 2-3 gün çalıştığına dikkati çeken Sarı, "Doğal çakıl mozaik sanatının, taşlara hiç müdahale edilmeden nasıl yapıldığını tanıtmak ve öğretmek istiyorum. Sanatımı öğrenmek isteyen herkese kapım açık. Sabır, özveri ve büyük emek isteyen bir sanat. 28 yılda 20'ye yakın eser yaptım. Hepsi benim için çok değerli." diye konuştu.

Sarı, sergisini gezen bir iş insanının, kendisinin gerçek boyutta portresini yapmasını istediğini anlattı.

İş insanının yalısını müzeye çevireceğini ve portresini burada sergileyeceğini söylediğini aktaran Sarı, şöyle devam etti:

"Atölyemde 8 ay geceleri bile çalışarak eseri bitirdim. İş insanı çok beğendi. Bir gün sonra beni arayarak 'Bunun elle yapılması mümkün değil. O nedenle bedelini ödemeyeceğim.' dedi. İkna etmek için atölyeme davet ettim ama inandıramadım. O iş insanı ile mahkemeliğim. Üzücü bir durum ama aslında benim için gurur verici. Yaptığım eserin bir insan eliyle yapılmasının mümkün olmayacağının düşünülmesi beni aslında bir yandan da mutlu etti. Taşa yüreğimi, kalbimi koydum. Ölene kadar da insanların şaşıracağı, inanamayacağı eserler üretmeye devam edeceğim."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya sahillerinde bayram yoğunluğu sürüyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalya-sahillerinde-bayram-yogunlugu-suruyor-2871/

Yurt dışından ziyaretçilerin yanı sıra Kurban Bayramı tatili dolayısıyla Antalya'ya gelen yerli turistler, sabahın erken saatlerinden itibaren Konyaaltı ve Lara plajlarını doldurdu.

Hava sıcaklığının 29, deniz suyu sıcaklığının ise 27 derece ölçüldüğü kentte, Lara sahiline gelenlerden bazıları plaj şemsiyelerinin altında oturdu, bazıları güneşlenmeyi tercih etti.

Tatilciler, serinlemek için sık sık denize girdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'ya hava yoluyla gelen turist sayısı 5 milyonu aştı http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyaya-hava-yoluyla-gelen-turist-sayisi-5-milyonu-asti-8967/

Vali Ersin Yazıcı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Antalya'nın, eşsiz havası, masmavi denizi, kumsalları, kaliteli tesisleri, yemyeşil doğası, tarihi ile dört mevsim turizm imkanı sunan "Türkiye'nin misafir odası" olduğunu belirtti.

Kentin Akdeniz'in incisi olduğunu aktaran Yazıcı, paylaşımında "Turizmin başkenti Antalya'mıza dün itibarıyla hava yoluyla dış hatlardan gelen turist sayısı 5 milyon 71 bin 305 oldu." ifadelerine yer verdi.

Öte yandan, 17 Haziran'da 86 bin 278 yabancı yolcu girişiyle bu yılın günlük rekoru kırılan Antalya'ya, 24 Haziran'da hava yoluyla 90 bin 853 yabancı misafirin gelmesiyle rekor yenilendi.

Kentte, yıl sonuna kadar 16 milyon turiste ulaşılması hedefleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kurban Bayramı tatili Antalya'da hareketliliği artırdı http://mail.gazetebirlik.com/haber/kurban-bayrami-tatili-antalyada-hareketliligi-artirdi-4426/

Denizi, kumu, güneşi, tarihi ve turistik mekanları, lüks tesisleriyle önemli turizm destinasyonları arasında yer alan Antalya'da 9 günlük Kurban Bayramı tatili dolayısıyla tedbirler artırıldı.

Antalya Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, havadan, karadan ve denizden denetimlere başladı. Kente gelenlerin güvenli şekilde tatillerini yapmaları için ekipler çalışmalarını yürütüyor.

Havalimanı ve şehirler arası otobüs terminallerinin yanı sıra kara yolu ile Antalya'ya giriş yapılan bölgelerde kontrol noktaları oluşturuldu. Bu kapsamda İç Anadolu'yu Akdeniz'e bağlayan Döşemealtı ilçesindeki Kovanlık uygulama noktasında polis ve jandarma ekipleri, birlikte çalışma yaptı.

Farklı illerden gelen araçları durduran ekipler, plaka sorgulama, sürücü ve araçtaki yolcuların genel bilgi taramasını yaptı, emniyet kemeri konusunda uyarılarda bulundu.

Hava sıcaklığının 36 derece kaydedildiği Antalya'da sahillerde de yoğunluk arttı. Konyaaltı Sahili'nde Antalyalıların yanı sıra tatilciler de denize girdi, güneşlendi.

Sahil bandında golf araçlarıyla tur atan ekipler, plajda güneşlenen ve ağaçların gölgesinde serinleyen kişilere yönelik denetim yaptı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya, geçen yıla göre artan turist sayısıyla 16 milyon hedefine ilerliyor http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalya-gecen-yila-gore-artan-turist-sayisiyla-16-milyon-hedefine-ilerliyor-2941/

Sağlıklı ve güvenli turizmi, denizi, kumu, güneşi, doğal güzellikleri ve tesisleriyle öne çıkan Antalya, yurt içi ve farklı ülkelerden gelen misafirlere tatil imkanı sunuyor.

Dünyanın farklı ülkelerinden gelen turistler, kentin tarihi ve kültürel değerlerini yakından görme, masmavi denizine girme, plajlarında güneşlenme imkanı buluyor.

AA muhabirinin, Antalya Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerinden derlediği bilgiye göre, geçen yıl 1 Ocak-20 Haziran döneminde hava yolunu kullanan 3 milyon 602 bin 173 kişinin misafir edildiği kente, bu yıl aynı dönemde 4 milyon 761 bin 451 turist geldi.

Turist sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 artış kaydedilen Antalya'nın, yıl sonuna kadar 16 milyon turiste ev sahipliği yapması hedefleniyor.

"Son dakika rezervasyonları revaçta"

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Akdeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Rıza Perçin, AA muhabirine, bu yıl Antalya'ya en çok turistin Almanya'dan geldiğini söyledi.

Turistin tatil tercihini hava durumunun da etkilediğini anlatan Perçin, ısınan havayla turist yoğunluğunun da arttığını ifade etti. Girdi maliyetlerinin paketlere yansıdığını aktaran Perçin, "Turizmde hedefimiz 16 milyondu. Mevsim biraz değişti, kasım sonlarına kadar sezonumuz devam edecektir. 16 milyonu yakalayacağımızı umuyoruz." diye konuştu.

Salgından sonra rezervasyon alışkanlıklarında da değişiklik gözlendiğine dikkati çeken Perçin, artık "son dakika" rezervasyonlarının daha revaçta olduğunu bildirdi.

Rusların Türkiye'de en çok Antalya'da tatil yaptığını vurgulayan Perçin, şunları kaydetti:

"Kentte oteller mayıs ayı sonuna kadar Almanya'dan gelen misafirlerle doldu. İngiltere, Polonya, Hollanda ve Almanya pazarından gelen ziyaretçi artı. Pandemi bir şeyler öğretti. Seyahat acentesi arkadaşlarımız başka pazarlara da girdiler. Bırakın başkentlerini bilmediğimiz, ülkelerini bilmediğimiz, çok az duyduğumuz yerlerden artık buraya çok az da olsa ziyaretçiler geliyor. Turizm, seyahat acenteleri turizmin arılarıdır. Arı gibi çalışıyoruz, 16 milyonu getireceğiz inşallah. Turizm çok çeşitlendi."

"Hemen hemen her pazarda artış var"

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkan Yardımcısı Hakan Saatçioğlu da turizm hareketliliğinin haziranda önemli ölçüde artmaya başladığını söyledi.

Doluluk oranlarının sevindirici nitelikte olduğunu, bu yıl sürpriz yapan pazarların da bulunduğunu dile getiren Saatçioğlu, "Polonya ve İngiltere pazarlarında önemli artışlar var. Şu anda bir numaralı pazarımız Almanya, bunu Ruslar takip ediyor. Arkasından İngilizler geliyor. Bu pazarlar daha da gelişecek. Antalya için 16 milyon turist hedefi var ama bu rakamı da geçeriz diye düşünüyoruz." diye konuştu.

Kemer Yöresi Tanıtım Vakfı Başkanı Volkan Yorulmaz, iç pazarda özellikle bayram tatilinin 9 güne çıkarılması ve okulların tatile girmesiyle ciddi artış yaşandığını bildirdi.

Zor bir nisan, mayıs geçirdiklerini dile getiren Yorulmaz, haziran itibarıyla yüz güldürecek rakamlara ulaşılmaya başlandığını belirtti. Hem yurt dışı hem de yurt içinde rezervasyonların artarak devam ettiğini ifade eden Yorulmaz, şunları söyledi:

"Almanya, Rusya iki ana pazarımız. Hemen arkasında iç pazar ve İngiltere önemli pazarlarımız. Polonya'da ciddi bir sayıya ulaşıyor. Bunun dışında Belçika, Hollanda başta olmak üzere Avrupa pazarında ciddi talepler geliyor. Doğu Avrupa'da da Sırbistan, Çekya, Moldovya, Arnavutluk gibi ülkelerden de gelişler var. Pazar ve turizm çeşitliliği çok önemli. Bu yılki hedefimiz 2019 rakamlarını geçmek, bu da ulaşılabilir bir hedef. 16-17 milyon aralığında bir rakamla yılı kapatabiliriz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da zincirleme trafik kazası http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-zincirleme-trafik-kazasi-2972/

Gazi Bulvarı'nda sol şeritten ilerleyen, sürücüsünün kimliği henüz öğrenilemeyen 07 VE 569 plakalı otomobil önündeki otomobile çarptı. Araçlar refüje savrulurken, kazaya arkadan gelen 1 otomobil ve 1 motosiklet de karıştı.

İhbar üzerine bölgeye sağlık ve polis ekipleri sevk edildi.

Yaralanan 5 kişi çevredeki hastanelere kaldırıldı.

Makas atarak ilerlerken kazaya neden olduğu iddia edilen 07 VE 569 plakalı otomobilin sürücüsünün kaçtığı öğrenildi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da orman yangını başladı http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-orman-yangini-basladi-1429/

Çalkaya Mahallesi'nde ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayılan alevlere, bölgeye sevk edilen orman ve itfaiye ekiplerince müdahale ediliyor.

Yerleşim yerlerine ve D-400 kara yoluna yakın bölgedeki söndürme çalışmalarına çevredeki vatandaşlar da destek veriyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Alanya'da otel çalışanlarını taşıyan midibüsün devrildi http://mail.gazetebirlik.com/haber/alanyada-otel-calisanlarini-tasiyan-midibusun-devrildi-2966/

Otel personelini taşıyan sürücüsünün ismi henüz öğrenilemeyen 07 C 32284 plakalı midibüs, D-400 kara yolunda refüje çarparak devrildi.

İhbar üzerine kaza yerine jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Kazada yaralanan araçtaki 13 kişi sağlık ekiplerince ilçedeki hastanelere kaldırıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bahar yağışları Antalya tarımına yazın "can suyu" olacak http://mail.gazetebirlik.com/haber/bahar-yagislari-antalya-tarimina-yazin-can-suyu-olacak-6228/

Meteoroloji verilerine göre, Türkiye geneli mayıs ayı yağışları, normalinin ve geçen yılın aynı döneminin üzerinde gerçekleşti. Mayıs yağışları, geçen yıla göre yüzde 51 artış gösterdi.

Akdeniz Bölgesi'ne mayısta geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 84 daha fazla yağış düştü. Mayıs normali 43,9 milimetre olan ve geçen yıl aynı dönemde metrekareye 36,2 milimetre yağış düşen Akdeniz Bölgesi, bu dönem 66,6 milimetre yağış aldı.

Kuraklığın en fazla etkilediği kentler arasında yer alan Antalya'da, son 63 yılın en yüksek mayıs ayı yağışları görüldü.

Turizmin yanı sıra bir tarım kenti olan ve ülke ekonomisine önemli oranda katkı sunan Antalya'da, yağış artışı üreticileri memnun etti.

Devlet Su İşleri 13. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre de son dönemdeki yağışlar bölgedeki baraj ve göletlerin su seviyelerini iyi düzeye getirdi.

Yeterli düzeyde su bulunan baraj ve göletler, 15 Mayıs itibarıyla sulamada kullanılmaya başlandı. Sulama faaliyetleri dolayısıyla baraj ve göletlerin doluluk seviyelerinin değişkenlik gösterdiği belirtildi.

Antalya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dursun Büyüktaş, AA muhabirine, mevcut yağışların tarımsal faaliyetleri olumlu yönde etkileyeceğini söyledi.

Özellikle nisan ve mayıs döneminde uzun yıllık ortalamaların ve geçen yılın çok üzerinde yağış meydana geldiğini belirten Büyüktaş, bu durumun rekolteyi yükseltebileceğini vurguladı.

Antalya'ya mayısta düşen yağışların bitkisel üretime fayda için biraz geç kaldığını dile getiren Büyüktaş, "Ancak yağışlar barajların dolması açısından faydalı oldu. Tarımsal üretimde suyu daha çok haziran, temmuz ve ağustos aylarında kullanıyoruz. Bu dönemde kullanabilmek için kış yağışlarını depolayabilmemiz gerekiyor. Bu nedenle son yağışlar yaz aylarındaki üretimimizin sigortası olacak. En azından bu yaz su sıkıntısı beklemiyoruz" diye konuştu.

"Hububatta ciddi rekolte kaybı yaşanabilirdi"

Ülke genelinde ocak, şubat ve mart ayı yağışlarında ciddi düşüklük olduğunu hatırlatan Büyüktaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yağışlardaki düşüş trendi devam etseydi tarım açısından özellikle hububatta ciddi rekolte kaybı yaşanırdı. Son yağışlar düşük seyretseydi hububatın deposu dediğimiz orta Anadolu'da hububatta minimum yüzde 40 rekolte düşüşü olurdu. Bu kayıp bölgemiz için de geçerli olurdu. Küresel iklim değişikliğiyle mevsimlerde kayma yaşanıyor, bu yağışları mart ve nisanda görmemiz gerekiyordu."

Büyüktaş, kuraklığın tarımsal faaliyetler üzerindeki etkisini azaltmak için mevcut kaynakların verimli kullanılması gerektiğini vurguladı.

Sulama yöntemleri ve bitki deseninin verimi artırmada önemli rol oynadığına dikkati çeken Büyüktaş, "Suya az ihtiyaç duyan bitki desenini, suyu daha iyi kullanabilen sulama yöntemlerini tercih etmeliyiz. Basınçlı sulama yöntemleri dediğimiz damla sulama, yağmurlama sulama, suyu doğrudan bitkinin ihtiyaç duyduğu yere iletilmesini sağlayan toprak altı damla sulama son yıllarda önem kazanıyor." ifadelerini kullandı.

Gerekli önlemler alınmalı

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Merdun ise yılın en çok yağış alınan dönemlerinde Antalya'nın bazı bölgelerinde orta ve şiddetli kuraklık yaşandığını söyledi.

Merdun, bölgedeki kuraklığın devam etmemesi için önlem alınması gerektiğini kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bölgemizin geleceği risk altında, kuraklığı etkileyen tarım ve sanayi sektöründe acil önlemler alınmalı. Suyun tasarruflu kullanılması, tarımda gelişmiş teknolojilerin artırılması, yağmur suyu hasadı, yer altındaki ve üstündeki su dengesinin korunması, içme ve sulama kullanımında su kayıpların azaltılması ve atık suların arıtılması gibi unsurları iyi yönettiğimizde ihtiyaç duyulan suya istediğimiz zaman erişebiliriz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'da binlerce dekar araziye su sağlayacak Kızılaliler Göleti, bu yıl tamamlanacak http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyada-binlerce-dekar-araziye-su-saglayacak-kizilaliler-goleti-bu-yil-tamamlanacak-2002/

DSİ 13. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak amacıyla çalışma yapılıyor.

Bu doğrultuda Korkuteli ilçesindeki Kızılaliler Göleti'nde çalışmalar devam ediyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, gövde dolgusu ve dolusavak imalatlarının devam ettiği projede yüzde 48 fiziki gerçekleşme oranının aşıldığını bildirdi.

Projeyi bitirmek için adeta zamanla yarıştıklarını aktaran Balta, şunları kaydetti:

"İnşaatta ulaşım yolları, gövde, dolusavak sıyırma ve cut-off kazılarını tamamladık. Ayrıca kondüvi, enjeksiyon ve batardo imalatlarını da bitirdik. 495 bin metreküplük gövde dolgusunun ise yüzde 17'sini tamamladık. Çalışmalarımız yıl boyunca aralıksız devam edecek. 2023 yılı içerisinde projeyi bitirip, barajda su tutmayı amaçlıyoruz. Gölet sayesinde modern sulamayla 2 bin 40 dekar arazide sulama maliyetleri düşecek, verim artacak. Sulu tarıma geçilmesiyle çiftçimiz farklı ürünler ekip, dikebilecek, kazançları artacak. Antalyalı üreticiler, yılda yaklaşık 19 milyon lira daha fazla kazanacak."

Balta, temelden yüksekliği 32 metre olarak projelendirilen göletin, 877 bin metreküp depolama hacmine sahip olacağını belirtti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'ya hava yoluyla gelen turist sayısı 3 milyon 405 bini aştı http://mail.gazetebirlik.com/haber/antalyaya-hava-yoluyla-gelen-turist-sayisi-3-milyon-405-bini-asti-2093/

Valilikten yapılan açıklamaya göre, turizm sezonuna hızlı başlayan, denizi, kumu, güneşi, doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel değerleriyle dikkati çeken kentte, farklı ülkelerden gelen turistler, tatilin keyfini çıkarıyor.

Geçen sene 1 Ocak-31 Mayıs'ta hava yoluyla 2 milyon 422 bin 349 misafirin ziyaret ettiği kente, bu yılın aynı döneminde 3 milyon 405 bin 458 turist geldi.

Turizmde rekor yılı olan 2019'un aynı döneminde 3 milyon 309 bin 285, 2020'de 512 bin 171, 2021'de ise 747 bin 894 turistin geldiği Antalya'da, sezon hareketli şekilde devam ediyor.

Kente en fazla turist gönderen ülkeler 827 bin 618 ile Almanya, 783 bin 737 ile Rusya, 352 bin 184 ile İngiltere oldu.

Beş aylık dönemde hava yoluyla kente çok turist gönderen diğer ülkeler ise Polonya, Hollanda, Litvanya, Kazakistan, İsrail, Belçika ve Ukrayna şeklinde sıralandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com