Vakıf Katılım web
Röportaj 07.11.2021 07:00 Güncelleme: 06.11.2021 20:02

"Vücudumuzun kimyası değişsin"

"Katılımcıların streslerini  azaltmak; motivasyon ve enerjiyi yükseltmek, takım ruhunu pekiştirmek, performansı arttırmak benim öncelikli amaçlarım arasında geliyor."
"Vücudumuzun kimyası değişsin"

Şebnem VERBENİ

“Bir kahkaha, bir kilo pirzolaya bedeldir” diye atasözümüz var. Kahkaha atmanın insan psikolojisi üzerinde etkisi büyük. Kahkaha, gülmek, gülümsemek vücudumuzda bazı hormonlara etki ederek mutlu olmamızı sağlar.

Ve artık Kahkaha işini profesyonel yapan kişiler var. Onlardan bir tanesi Melis Pitelon.. Bir kahkaha uzmanı.. YeniBirlik okurları için Kahkaha Yogasını sorduk..

Sizi tanısak..

15 yıllık kurumsal geçmişimin ardından katıldığım bir eğitim sonunda kendim ve hayatım için insanların dönüşümüne alan olmak, yolda onlara eşlik etmek istediğimi fark ettim. Bu seçimden sonra yolum Adler Central Europe’un Koçluk Okulu ile kesişti ve profesyonel koçluk eğitimlerimi tamamladım. Sonrasında danışanlarım ile aramda farklı bir bağ kurmak için bir arayışa geçtim ve bu arayış da beni Kahkaha Yogası ile tanıştırdı.

Önce Kahkaha Lideri oldum ve birçok yerde kahkaha seansları düzenledim şimdi ise eğitmenlik eğitimini alarak “basrolsensin” çatısı altında kahkaha liderleri yetiştirmekteyim. 

Kahkaha Yogası.. Nasıl düştü yolunuza.. Biraz açsanız..

Kahkaha Yogasıyla aşka düşmem şu şekilde gerçekleşti: Katılmış olduğum bir eğitim organizasyonunda daha evvel hiç tanımadığım insanlarla birlikte, tanışma amaçlı bir kahkaha çalışması gerçekleştirilmişti. Bu çalışmada hepimiz tek bir grup haline gelmiş, sanki yıllardır birbirimizi  tanırmışçasına kendimizi samim i bir ortam içinde bulmuştuk. Günümüzde samimi ilişkileri kurmanın zor olduğu bir dönemde böylesine keyifli ve huzurlu bir ortamı deneyimlemek, ilk 20 dakika içinde böyle bir çalışmanın güçlü bir buz kırıcı olduğunu keşfetmek beni Kahkaha Yogasına bağladı. 

Buradan almış olduğum özgürlük, huzur ve sakinliği başka insanlara aktarmak ve bu sefer onlara ilham olmak üzere, hem kurumsal şirketlerde hem de sosyal sorumluluk projelerinde Kahkaha Yogası Eğitmeni olarak rol almaya başladım. 

Bu egzersizler eşliğinde, katılımcıların stre slerini azaltmak; motivasyon ve enerjiyi yükseltmek, takım ruhunu pekiştirmek, performansı arttırmak benim öncelikli amaçlarım arasında geliyor.

Pandemi sürecinde de insanların kendilerine ve hayatlarına dair kişisel açılımlar yaşamaları adına, kurmuş olduğum Online Kahkaha Kulübüyle birlikte bu süreçte yayılan kahkahalarımız la yüzlerce kişiye ulaşarak o sürecin zorluklarını daha kolay atlatabilmeleri için destek oldum.

Neden Kahkaha Yogası uygulayıcısı oldunuz?

Kahkaha Yogasının bana vermiş olduğu birleştirici ve hayata motive edici gücünü keşfettikten sonra bunu daha çok insana ulaştırabilmek, öncelikle ülkemde sonra da dünyada her kesimden ve her yaştan insanın ve onların hayatına dair her koşulda mutlu ve gülerek yaşamasına katkı sağlama misyonumla Kahkaha Yogası Lideri olmayı seçtim. 

Kahkaha Yogası nedir?

Hintli bir tıp doktoru Madan Kataria  tarafından keşfedilmiş bir egzersiz programıdır. Fabrika ayarlarımız, doğuştan gelen özelliklerimizdir. Doğru nefes almak ve gülmeye doğal olarak sahibizdir. Ancak kısaca belirtmem gerekirse, yaşadığımız belli olaylar sonucunda nefesimizi alış yönümüz değişir. Diyafram nefesimizi kullanarak herhangi bir mizah, şaka olmaksızın “mış” gibi başladığımız kahkaha egzersizlerimiz bir süre sonra gerçeğe dönüşür ve vücudumuza gerçek kahkahanın salgılamış olduğu faydaları sağlar. Böylece kendimizi daha sağlıklı ve dinç hissederiz. Beynimiz gerçek ve sahte kahkahayı ayırt edemediğinden, kahkaha yogasında beynimizi bir nevi kandırarak vücudumuzun kimyasını değiştiririz.

Yoga gibi sürekli mi uygulamak gerekiyor?

Kahkaha Yogasında da süreklilik esastır. Kahkahanın bütün faydalarından yararlanabilmek için her gün günde 10 – 15 dakika gülmek gerekir. Bazen yaşadığımız koşullarda her gün günde 10 dakika gülecek neden bulmak zor olabiliyor. Kahkaha Yogası işte bu noktada çok önemli. Biz kahkahayı nedenlerinden ayrıştırarak her gün 10 – 15 dakika egzersizlerle birlikte hem gülüyoruz hem de sağlığından faydalanmayı garanti altına alıyoruz. 

Ne gibi faydaları var?

Kahkaha Yogasının en önemli faydalarından ilki, endorfin hormonu salgıla ndığından mutluluk seviyemizi ciddi oranda arttırmasıdır.

Aynı zamanda stres seviyemizi ciddi oranda düşürür.

Bağışıklık sistemimizi güçlendirir.

Kan dolaşımımızı arttırır.

Kan basıncımızı azaltır.

Grup içinde yapıldığı zaman gurubun enerjisini yükseltir. 

Özellikle içinde bulunduğumuz salgın döneminde insanlar umutsuz, mutsuz ve tedirgin. Kahkaha Yogası bu dönemde bizi bu duygu durumundan çıkartır mı?

Şimdi şöyle söyleyelim. Hareket duyguyu oluşturur. Biz de Kahkaha Yogasında çocukça oyunlar oynayarak “mış” gibi gülmeye başlıyoruz. Bu oyunlar bir süre sonra bizim duygu durumumuzu değiştiriyor. Mutlu olduğumuz için değil, bir süre sonra bu egzersizlerle birlikte güldüğümüz için kendimizi mutlu hissediyoruz. Salgın veya diğer sorunlarımız tabi ki yok olmuyor, değişmiyor ancak o sorunları nasıl karşıladığımız ve verdiğimiz tepkiler değişiyor. Böylece sorunlarımız karşısında olumlu çözümler üretebiliyoruz ve karşılaştığımız sorunların bizi daha az etkilemesini sağlıyoruz.

Daha fazla yaygınlaşması için neler yapılabilinir?

Ben bireysel danışanlarla ve kurumlarla çalışıyorum. Ayrıca tüm sosyal sorumluk projelerinde yer almaya çalışıyorum. Ancak tek başıma bir yere kadar yetişebiliyorum. Daha fazla yaygınlaşması için daha çok liderler yetiştirmemiz önemli. Kahkaha Yogasını ve kahkahaların yaygınlaşmasını sağlamak adına, her ay mutlaka liderlik eğitimi programları açıyorum. Instagram adresimden beni takip ederek bu eğitimlere katılabilir ve liderlerimizle birlikte harika projeler yaratabilir, daha özgür bir insanlık için güçlerimizi birleştirebiliriz.

Son olarak okuyuculara söylemek istediğiniz neler var?

Gülmek en iyi ilaçtır, ruhumuzu ve bedenimizi gençleştirir, huzurumuzu ve enerjimizi de arttırır ve böylece özgür biri olmak mümkün olur.