Türkiye - Gündem Kaynak: Hibya Haber Ajansı 23.04.2024 00:00 Güncelleme: 23.04.2024 11:57

Uraloğlu: Ülkemizin ekonomik ve jeopolitik statüsü daha da güçlenecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi ile ülkenin ekonomik ve jeopolitik statüsünün daha da güçleneceğini bildirdi.
Uraloğlu: Ülkemizin ekonomik ve jeopolitik statüsü daha da güçlenecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın riyasetinde Irak, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ulaştırma bakanları ile Kalkınma Yolu Projesi Mutabakat Zaptı’nı imzaladıklarını bildirdi.

Dünyada gelişen ve büyüyen ticaret hacmi ile Türkiye’nin stratejik konumunu temel alarak yürütülen Kalkınma Yolu Projesi ile artık Fav Limanı’ndan Londra’ya kadar kara ve demir yoluyla Avrupa’nın her ülkesine kesintisiz ulaşım sağlanacağını belirten Bakan Uraloğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Yeni İpek Yolu olarak nitelendirdiğimiz Kalkınma Yolu Projesi ile ülkemizin ekonomik ve jeopolitik statüsü daha da güçlenecek. Proje ile ayrıca Irak’ta bulunan Büyük Fav Limanı’nı önemli bir geçiş merkezi olarak kurguluyor; Asya ile Avrupa arasındaki seyahat süresini Türkiye üzerinden geçirerek önemli ölçüde azaltıyoruz.”

Uraloğlu, Fav Limanı'ndan yola çıkacak bir geminin Süveyş Kanalı üzerinden Avrupa’ya ulaşması arasında geçecek olan zaman ile Kalkınma Yolu üzerinden aynı yükün Avrupa’ya ulaşması arasında 15 günlük bir kazanım süresi sağlanacağına değinerek, açıklamasına şöyle devam etti:

“Fav Limanı'nı 1200 km'lik demir yolu ve otoyolu ile Türkiye sınırına ve oradan da Avrupa’ya bağlayacak proje bölgesel ticaret açısından yeni bir kapı aralayacak. Global ticaret sistemine doğrudan katkıda bulunacak olan Kalkınma Yolu Projesi, katılımcı bütün ülkelerin kalkınmasına ve gelişmesine de fayda sağlayacak.”