Halkbank web
Ekonomi 06.12.2022 07:00

Türkiye için 2023'ün ilk yarısı zor İKİNCİ YARISI FIRSATLARLA GEÇECEK

Yılın ikinci yarısından itibaren Türkiye'de yabancı sermaye yatırımlarının hızlanacağını belirten Çınar, "Ülkemiz gerek coğrafi avantajları, gerekse güçlü insan kaynağı ile eminim zamanla daha avantajlı bir konuma gelecek" dedi.
Türkiye için 2023'ün ilk yarısı zor İKİNCİ YARISI FIRSATLARLA GEÇECEK

Yılın ikinci yarısından itibaren Türkiye’de yabancı sermaye yatırımlarının hızlanacağını belirten Çınar, “Ülkemiz gerek coğrafi avantajları, gerekse güçlü insan kaynağı ile eminim zamanla daha avantajlı bir konuma gelecek” dedi.

Dış Ticarete Yön Verenler Derneği (DIŞYÖNDER) Başkanı Dr. Hakan Çınar, Türkiye için 2023’ün ilk yarısının zor geçeceğini, ikinci yarıda ise önemli fırsatlar çıkabileceğini söyledi.

DIŞYÖNDER tarafından düzenlenen çalıştayda Türkiye’nin dış ticaretinde mevcut durum, 2023 yılı ve orta vadeli beklentiler mercek altına alındı. Toplantıda ihracatın artırılmasında devlet yardımlarının daha etkili kullanılması, Eximbank kaynaklarının tabana yayılması, ihracatçının KDV iadesine hızlı ulaşabilmesi gibi başlıklar öne çıktı. Çalıştayı değerlendiren DIŞYÖNDER Başkanı Dr. Hakan Çınar, Türkiye’nin dış ticaret açığına dikkat çekti. 11 aylık dış ticaret açığının geçen yıla göre yüzde 153,6 artışla 99,8 milyar dolara dayandığını hatırlatan Çınar, şunları söyledi:

“İhracatın ithalatı karşılaması, hatta geçmesi beklentisiyle çıkılan yolculukta fark ithalat lehine giderek açılıyor. Kasım ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde yüzde 71,9’a geriledi. Üretim girdisi olarak yapılan ithalatın oranı toplamın yüzde 80’ini oluşturuyor. Bu ithalatı yapmasak, zaten ihracat şansımız da olamayacak. Dolayısıyla bizim daha çok üretimle ham madde ihtiyacımızı yurt içinden karşılayacak hale gelebilmemiz gerekiyor. Sadece üretmek yetmiyor, tasarımla, teknolojiyle, inovasyonla ürettiğimize değer katmak, markalaşmak durumundayız. Bunu başarabilir, enerjinin ithalattaki payını azaltabilirsek orta vadede ihracatımızın ithalatı karşılayabileceği bir noktaya gelebiliriz. 2023 için konuşmak gerekirse yılın ilk yarısı hem dünya hem de ülkemiz açısından zor geçecek. İkinci yarıdan itibaren yabancı sermaye yatırımlarının ülkemize gelişinin hızlanacağını düşünüyorum. Türkiye gerek coğrafi avantajları, gerekse güçlü insan kaynağı ile eminim zamanla daha avantajlı bir konuma geçecek. Yılı ikiye ayırırsak, ilk bölümünü zor, ikinci bölümünü ise önemli fırsatlarla geçireceğimiz bir sene bizi bekliyor.”