Teknoloji Kaynak: Tarık DURMAZ 28.04.2024 07:00

Türk öğrenciler Huawei ICT Competition'a damga vurdu

Huawei ICT Competition 2023-2024 Avrupa Bölgesi Ödül Töreni, 10'dan fazla ülke ve bölgeden 200'den fazla üniversite öğrencisi, eğitmen, kamu yetkilileri ve fikir liderlerinin katılımıyla, 25 Nisan'da İstanbul'da gerçekleştirildi. Yarışmada birinci olan takımlara ödüllerini Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanı Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu, Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Xiaodong Wei ve Huawei Avrupa Bölgesi Başkanı ve Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Jim Lu takdim etti.
Türk öğrenciler Huawei ICT Competition'a damga vurdu

 

"Bağlantı, Zafer, Gelecek" temasıyla düzenlenen Huawei ICT Competition 2023-2024 Avrupa Bölge Finali Ödül Töreni, Türk öğrencilerin başarısına sahne oldu. Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Çin İstanbul Başkonsolosluğu’nun da katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, başarılı öğrencilere ödülleri takdim edilirken, İtalya Marche Politeknik Üniversitesi Huawei Bilişim Akademisi ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) yöneticileri de konuşmalarıyla ödül töreninde yer aldılar.

 

Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Xiaodong Wei yaptığı konuşmada, “Türkiye'de ve dünyada bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişimine yaptığı katkılardan dolayı Huawei'ye teşekkür etmek istiyorum. Huawei ICT Competition’ın giderek daha fazla ilgi çekmesini ve böylece dünyanın bilimsel ve teknolojik gelişimine daha fazla katkıda bulunmasını umuyorum” dedi. 

 

Huawei ICT Competition Avrupa Bölge Finali’nde ikinci olan takımlara ödüllerini takdim eden Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Enes Efendioğlu yaptığı konuşmada, Gençlik ve Spor Bakanlığı yönetiminde, Türkiye çapında toplam 498 gençlik merkezi, 367 genç ofis, 48 gençlik kampı ile ülkemizdeki gençlerin yanında olmaya devam ediyoruz. Burada doğru iş ortaklıkları ile ilerleyebilmek çok önemli. Huawei ile imzaladığımız, ‘Huawei Genç Akademi’ protokolü çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz iş birliği, bilişim yetenekleri projeleri kapsamında önemli bir örnek. Diğer yandan dijital yeteneklerin gelişimi, işsizliğin önüne geçmek için önemli bir etken. Huawei ile gerçekleştireceğimiz eğitim programlarıyla, bu konuda da gençlere destek olacağız” dedi.

 

Huawei Avrupa Bölgesi Başkanı ve Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Jim Lu ise açılış konuşmasında, Huawei ICT Competition’ın 2015 yılında başladığını, son sekiz yılda 700.000'den fazla genç yeteneğin bu yarışmaya katıldığını söyledi. Lu konuşmasının devamında, “Huawei, ‘Avrupa'da, Avrupa için’ yaklaşımıyla genç yeteneklere büyük değer veriyor ve önümüzdeki beş yıl içinde 100 bin öğrencinin bilişim eğitimine katkıda bulunarak, potansiyellerini tam olarak ortaya çıkarmalarına yardımcı olmayı planlıyor” dedi. 

 

Huawei Avrupa Strateji Direktörü Tide Xu yaptığı konuşmada, sıfır karbon hedefi ve dijitalleşmenin akıllı bir dünyaya yönelik önemli endüstriyel trendler arasında olduğunu ve bilişim sektörünün akıllı bir dünya yaratmanın kilit noktalarından biri olduğunu söyledi. Weizhong, Huawei’in dünyanın lider bilişim şirketlerinden biri olarak; Huawei Bilişim Akademisi, ICT Competition ve Gelecek İçin Tohumlar gibi programlar aracılığıyla, farklı akademik kurumların da katkılarıyla, bilişim profesyonelleri yetiştirdiğini vurguladı.  

 

Ödül töreni organizasyonunda, Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Huawei arasında, ‘Huawei Genç Akademi’ anlaşması da imzalandı. İmza törenine Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Enes Efendioğlu ve Huawei Türkiye Yönetim Kurulu Direktörü Ma Yongnong katıldı. Organizasyon kapsamında, Huawei Bilişim Akademisi Avrupa Üniversite Zirvesi ve ödüllü öğrencilerin katıldığı bir panel de gerçekleştirildi. 

 

Çin’deki dünya finalinde üç Türk üniversitesi yarışacak

Bu yılki yarışma; inovasyon, ağ, bulut ve bilgi işlem olmak üzere dört ana bölümde gerçekleşti. Avrupa bölgesinden 22 ülke ve 100'den fazla üniversiteden, 700'den fazla öğrencinin katıldığı ICT Competition’da, Türk üniversiteleri başarılı performanslarıyla öne çıktı. 

 

Türkiye'den bilgi işlem kategorisinde ülkemizi temsil eden Erzurum Teknik Üniversitesi birincilik ödülünün sahibi olurken, inovasyon kategorisinin birincilik ödülü ise MEF Üniversitesi’nin oldu. Bulut bilişim kategorisinde ikincilik ödülü Yalova Üniversitesi’nin olurken, üçüncülük ödülü ise Gebze Teknik Üniversitesi’nin oldu. Erzurum Teknik Üniversitesi ayrıca inovasyon kategorisinde de üçüncülük ödülünün sahibi oldu. 

 

Bu sonuçlara göre Erzurum Teknik Üniversitesi, MEF Üniversitesi ve Yalova Üniversitesi, Mayıs ayında Çin’in Shenzhen kentinde düzenlenecek küresel finallere katılmaya hak kazandı. Polonya Poznan Teknoloji Üniversitesi ile İtalya K Labs Academy de aldıkları birincilik ödülleriyle Çin’deki finallere gitme hakkı kazanan diğer üniversiteler oldu. 

FOTOĞRAF ALTI: 

Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanı Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Enes Efendioğlu, Huawei Türkiye Yönetim Kurulu Direktörü Ma Yongnong, Huawei Avrupa Bölgesi Başkan Yardımcısı Tony Jin