Kültür Sanat Kaynak: Ahmet Münir EREN 25.03.2024 14:46

Salt-Gösterim Programı:Kırık Kameralar

Filistin'e dair kısa ve uzun metrajlı filmleri bir araya getiren "Kırık Kameralar" gösterim programı, 4 Nisan'da Salt Beyoğlu'ndaki Açık Sinema'da başlıyor.
Salt-Gösterim Programı:Kırık Kameralar

 Salt’ın yeni gösterim programı Kırık Kameralar, 4 Nisan-5 Mayıs tarihlerinde Salt Beyoğlu’ndaki Açık Sinema’da ve saltonline.org’da izleyiciyle buluşacak. İsmini Emad Burnat ve Guy Davidi’nin 5 Broken Cameras [Beş Kırık Kamera] filminden alan programda, Filistin’de geçmişten bugüne yaşanan kayıplara bakan on bir film yer alıyor. Kurgu ile belgeselin sınırlarını genişleten filmlerden oluşan seçki, sömürgecilik ve tahakküm pratiklerinin toplumsal, politik, ekolojik katmanlarını irdeliyor. 

 

Yerinden etme politikası yalnızca toprağın, yurdun veya evin kaybına değil, hafızanın silinmesine, arşivdeki boşluklara, ekolojik yıkıma, kadim bilginin yitimine de işaret ediyor: Basma Alsharif, Eric Baudelaire, CAMP, Inas Halabi, Jumana Manna, Carol Mansour ve Emad Burnat ile Guy Davidi’nin filmlerini bir araya getiren seçki, bu çok boyutlu kaybı gündeme getirirken çatışmalı bir coğrafyanın görsel kaydını tutuyor. Arşiv görüntüleri ve tanıklıklar kadar kurgusal anlatılar, tarihyazımının dışında kalan bireysel ve toplumsal hikâyeleri ortak belleğe yeniden çağırıyor. Programın ilk filmi Foragers [Toplayıcılar] (2022), zahter ve kenger gibi yerel bitkilerin toplanmasını yasaklayan İsrail doğa koruma kanunlarının Filistin’deki toplayıcılık kültürüne etkilerini odağına alıyor. Jumanna Manna’nın yönettiği film, 4 Nisan Perşembe günü saat 19.00’da Açık Sinema’da yer alacak. 

 

Kırık Kameralar, Salt’tan Fatma Çolakoğlu, Eylül Şenses ve Gülce Özkara tarafından hazırlanmıştır. 4-27 Nisan tarihlerinde Açık Sinema’da gerçekleştirilecek ücretsiz gösterimlerin ardından 29 Nisan’dan 5 Mayıs’a dek tüm filmler saltonline.org üzerinden çevrimiçi olarak da izlenebilecek. Filmler, orijinal dilinde Türkçe altyazılı olarak gösterilecek.